A felépülés útjai – Békési Tímea, Csupor Anna és Nágel Kornél

Műsorvezető: Békési Tímea , Csupor Anna és Nágel Kornél (” A ” páratlan hét) csütörtökön 15:00-16:00 óra Ismétlés, Péntek 06:00-07:00 és (” A ” páratlan hét) és Szerda 23:00-24:00 (” B ” páros hét)

„A probléma nem a drog, hanem az ember.” (Dr. Bayer István) Egy műsor szenvedélybetegségekről, felépülésről.

2024-05-09 15 óra A családban, párkapcsolatban megjelenő alkoholfüggőség komplex probléma, korábbi adásainkban is kiemeltük, hogy a függőség családi betegség.

Ebben a beszélgetésben két olyan hölgy volt a vendégünk, akik felismerték, hogy az ő változásuk elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy alkoholfüggő párjuk és a kapcsolatuk is változzon.

A felismerés két nagyon különböző felépülési utat eredményezett, hiszen egyikük, Anna esetében az ő, azaz a feleség változása a függő fél változását is hozta, ők együtt tudnak épülni.

Enikő párja a saját függősége tekintetében mindvégig tagadásban maradt, így Enikő esetében a felépülés csak a társfüggőségéből volt sikeresnek mondható.

Ezúttal is szép, tanulságos emberi történetek kerültek rögzítésre.

2024-04-25 15 óra „Pszichiáter főorvos, majd szenvedélybeteg, majd felépülő pszichiáter főorvos.”

E heti adásunkban Dr. Petke Zsolt osztja meg velünk megkapó őszinteséggel, hogy miként alakult a szakmai élete, összekapcsolódva a saját felépülési útjával.

Már több mint 1 évtizedes szakmai útja során, jövőbeli sorstársai segítségével ismerte fel, hogy az egykori klienseinek a felépülése is közösségben történt, így nem azonnal, de a sajátja is a komlói Leo Amici 2002 Addiktológia Alapítvány falai között indult el.

Sok éven keresztül a Nyírő Gyula Addiktológiai Pszichiátriai Intézet osztályvezető főorvosaként segített a felépülni szándékozóknak, jelenleg pedig a Boldog Gellért Szakkórházban, osztályvezető orvosként folytatja a szakmai munkáját.

2024-04-11 15 óra „Szenvedélybeteg társaként is van kiút és megoldás a függőségekből, és a felépülési munka során az egész család együtt is tud változni.”

E heti adásunkban Eszter mesél arról, hogy szenvedélybeteg családból indulva egykor ő is megfogadta, hogy nem követi el szülei hibáját, ám évekkel később ő is megtapasztalta, hogy az otthonról hozott mintákat ő sem tudja egyedül meghaladni.

Alkoholista férje terápiájának kezdetén kapott segítséget, felismerve azt, hogy ő is beteg lett ebben a családi rendszerben, valamint, hogy neki is változnia kell, amit az Al-Anonban kapott meg.

Élettörténete mellett, a több, mint másfél évtizedes felépülő útjának állomásait ismerhetjük meg, amelynek ajándékaként ma számos elmulasztott élményt és lehetőséget élhet meg ismét, köztük azt is, hogy a még szenvedőknek adhatják át tapasztalataikat, és mára szakemberré válva segíthetnek a Családi Felépülési Központ vezetőiként.

2024-03-28 15 óra „Munka: szenvedély vagy függőség? ”

Arra mindenki büszke, ha eredményesen dolgozik, jól teljesít, mások is megdicsérik és elismerik.

Azonban jó ha tudjuk, hogy a munka is átcsúszhat függőségbe.

Ha elsősorban a teljesítményünkön keresztül értékeljük önmagunkat, ha életünk egyéb területeit elhanyagoljuk, akkor annak elsősorban kapcsolataink, de előbb-utóbb egészségünk is kárát látja.

Az adásban vendégünk, Cila útkeresésén, tapasztalásain keresztül bontjuk ki a témát és járunk utána annak, ki és milyen személyiségjegyek birtokában lesz hajlamos a munkafüggőségre.

Beszélünk arról, hogy a bár a perfekcionizmust jó tulajdonságnak tartjuk, valójában ennél összetetteb a kép. Valóban jó az, hogy valakit leginkább a teljesítményéért szerettek és ő megtanult ehhez alkalmazkodni?

Természetesen szóba kerül a családi háttér hatása is. Cila példája rávilágít arra, hogy a transzgenerációs mintákat igenis visszük tovább, még ha nem is vagyunk ennek tudatában.

Fontos üzenet, hogy az elsősorban nőket terhelő otthoni munka is kőkemény munka, noha erről sokszor megfeledkezünk. A legtöbb energiát vivő rejtett munka pedig az érzelmi munka, amit sokszor feleslegesen pakolunk bele egy -egy helyzetbe.

A felépülés eszköztáráról sem feledkeztünk meg.

2024-03-14 15 óra „Szenvedélybetegből sherpává válni?”

E gondolat és kérdéskör mentén a következő adásunkban Kováts Tibor „Tösö” osztja meg a felépülő és szakmai életét.

Tibor felépülése közösségben, a 12 lépéses felépülési programban indult, e közben képződött, majd tanult tovább és dolgozott szakemberként egészen nyugdíjazásáig.

De a segítői, kísérői munkája ezzel nem fejeződött be, mai napig is aktív részt vevője a közösségnek, ahol felépülése kezdődött.

Mára, elmondása szerint ez a kettő összekapcsolódik és elválaszthatatlan egymástól.

Honnan indult, hova ért és most hol van a felépülése útján, ezt osztja meg velünk legújabb adásunkban!

2024-02-29 15 óra „Az embernek tudnia kell, mivel tartozik önmagának!”

Ebben az adásban arról beszélgetünk, hogy miért és mennyire fontos az önismeret, és miért szükséges az önreflektív szembenézés a felépülésben.
Hiszen a felépülési munka egyben önismereti út is, történjen az egyéni vagy csoportos keretek közt.
Szeretnénk fókuszba helyezni, hogy noha a felépülés útjai sokfélék lehetnek, de az bizonyos, hogy a felépülés az egyén saját, mindennapi, rendszeres és aktív részvétele nélkül nem fog működni.
Vendégünk a beszélgetésben Leniczky Csilla pszichológus, autogén tréner, képzésben lévő addiktológiai konzultáns volt. A beszélgetés során Kornél is mesélt nekünk felépülésének önreflektív tapasztalatairól.

2024-02-15 15 óra Szenvedélybetegből segítővé válni?

Érintettből segítővé válni nem új keletű és nem csak a függőségek kezelése terén egyre gyakoribb.
Szakemberek közt is vita tárgya tud lenni, hogy egy függőnek tényleg csak egy, a függőség poklát maga is megjárt ember tud segíteni? Valóban hatékonyabb tud lenni?
Ebben a műsorunkban igyekszünk ennek utánajárni egy, a témát kutató és egy felépülőből segítővé váló szakember segítségével.
Várjuk szeretettel a hallgatókat Dr. Szécsi Judittal és Ferenczi Borbálával.
Bori ezzel az adással búcsúzik a műsor egyik készítőjeként, így ezúton is köszönjük neki az elmúlt év kitartó, sok feladattal teli önkéntes munkáját! Minden jót neked Bori!”

2024-02-01 15 óra ( A 2023.02.02-i adás ismétlése )

2024-01-18 15 óra „Családi felépülés”

Eddigi adásainkban egyéni felépülési utakról beszélgettünk, de mindig hangsúlyozva, hogy ahol a függőség tünete megjelenhet, ott az egész családi rendszerben van a hiba. Ezért lehet az, hogy hosszú évekig tarthat a lejtmenet úgy, hogy azt senki nem tudja megállítani – és nem azért nem, mert nem szeretnék, hanem azért, mert akaratlanul ugyan, de a rossz működés fenntartásának módját ismerik csak.

Így történt ez vendégeink családjában is, ahol vagy 20 év is eltelt, mire történt valami, ami a változást elindította. Immár négy éve, hogy a józanság is beköltözött az életükbe és dolgoznak annak fenntartásán egyénileg és külön-külön is.

Zoli és Ildi elmesélik nekünk történetüket, hogy abból mások is erőt meríthessenek!”

2024-01-04 15 óra Gubancok és összekuszálódott szálak – Felépülés a társfüggőségből.

Nem értem miért, de mindig áldozat szerepbe kerülök, pedig én mindent megpróbálok jól csinálni! Elvesztem a sok feladat és mások problémáinak megoldása közben, már alig van erőm. Nem vele van a gond, ő jó ember, az alkohol a probléma.

Ismerősek ezek a mondatok, élmények? Ha igen, várunk új adásunkkal, amiben Ildi osztotta meg velünk hogyan ismerte fel, hogy társfüggő, milyen szerep van ebben a szülői, családi háttérnek és hogyan tudott változtatni korábbi működésén. Mert a felépülés és változtatás lehetséges! Az út nem egyenesen felfelé ívelő, nem diadalmenet, még csak nem is rövid. Ahogy vendégünk fogalmazott, sokszor egy gubanchoz hasonlít. De a gubancot szét lehet szálazni, fel lehet fejteni a korábban összekuszálódott szálakat. Erre hívunk és biztatunk Benneteket is!

2023-12-21 15 óra „Én sem volnék, ha nem volnál…” – kezdődik Kányádi Sándor Két nyárfa című verse. Ennél szebben nem is lehetne megfogalmazni, mit jelent a kodependencia/társfüggőség a kapcsolatokban.

A megfogalmazás szép, de a megélés nagyon sok fájdalommal jár és sajnos sokakat érint.

Ezért szentelünk ennek egy újabb adást szakértő segítségével, nem először és nem utoljára a téma nagyágyújával: Komáromi Évával klinikai és addiktológiai szakpszichológussal.

Utánajárunk, mit jelent a kodependencia, honnan ered, hogy jelenik meg a kapcsolatokban már gyermekkortól, és milyen módon lehet ebből a rossz működésből felépülni.

S ha valakiben felmerül a kérdés, hogy az ünnepek előtti műsort miért szenteljük ennek a nehéz témának, hát erre az a válasz: azért, hogy az ünnep igéretében bízva, ahhoz kapcsolódva a gyógyulás, változás és egy új minőség születésének reményét közvetítsük. Akik eddigi életükben mindig csak valakinek a valakije voltak, higgyék el, hogy ők is képesek lehetnek valakivé válni!

Ezt üzeni nekünk a Khalil Gibran is:

„…És álljatok egymás mellett, de egymáshoz ne túlontúl közel: mert a templom oszlopai távol állanak egymástól, és a tölgyfa meg a ciprus nem egymás árnyékában növekszik”

2023-12-07 15 óra Fiatalkorban kialakuló problémás használat/függőség?
Úgy hisszük, sok szülő félelme ez, ezért szeretnénk körüljárni a témát és minél több hasznos információt átadni a hallgatóknak.
Beszélünk például a szülők szerepéről a kialakulás hátterében, további lehetőségeikről, feladataikról és felelősségükről a felépülés folyamatában.
Vendégünk pedig, aki segít minket eligazodni a témában: Komáromi Éva klinikai- és addiktológiai szakpszichológus, akinek több évtizedes tapasztalata van szerhasználó fiatalok szüleivel való munkában.
Várjuk szeretettel a hallgatókat, jó lesz!

2023-11-23 15 óra A szex jól el tudja adni magát intimitásként! – Folytattuk a szex- és szerelmfüggőség témában megkezdett beszélgetésünket, mivel visszajelzéseitek alapján igény van rá, hogy a témáról őszintén beszéljünk. Hogyan és mit hoz bennünk működésbe a romantikus fantáziálás? Mi van, ha az életünk mégsem olyan, mint egy Disney hercegnőé? Lehet-e embereket használni arra, hogy a bennük lévő feszültséget és hiányt kezeljük? Vendégünk újra Gabi lesz.

2023-11-09 15 óra Függőségek és veszteségek.

Legújabb adásunkban többek közt arról beszélgetünk, hogy a veszteségélmény hogy jelenik meg a fel- és felépülési történetekben. Utána járunk, hogy a szer elhagyása járhat-e a gyászra jellemző tünetekkel, valamint hogy a segítőként hogyan lehet jól segíteni a veszteségek feldolgozását?
Vengédünk Kiss Kornél addiktológiai konzultáns. Várjuk szeretettel a hallgatókat!

2023-10-26 15 óra „Száraz November – „Merj kevesebbet, legyünk többen!” – az idei móttó.

Bár ez a kampány szerencsére már 8 éve megy hazánkban, mégis érdemes újra és újra beszélni róla, mert még mindig vannak tévhitek ezzel kapcsolatban.
Műsorunkban ezért beszélgetünk a kezdetekről és az elmúlt évek tapasztalatairól. Vendégünk a stúdióban Dávid Ferenc, a kampány egyik megálmodója, elindítója, aki a Kék Pont Alapítvány munkatársaként folyamatosan dolgozik a program sikerén. Ami nem kérdés, hogy sikeres és erről mesél majd másik vendégünk, Mirkó Anna, aki szinte a kezdetektől aktív száraznovemberező és megosztja velünk tapasztalatait.
Várjuk szeretettel a hallgatókat!

2023-10-12 15 óra Elfeledett Gyerekek.

Új adásunkban a szenvedélybeteg családban nevelkedett, immár felnőtt gyermekek élete kerül fókuszba. A következményekkel való megküzdéseik, nehézségeik és nem utolsó sorban az, hogy kinek hogy alakul felnőttként az élete, felépülési útja.

Nagyon köszönöm Sós Eszter és Forgács Nóra Kinga, hogy eljöttetek és meséltetek magukról.

Az adást úgy időzítettük, hogy az idei Elfeledett Gyerekek konferenciája előtt legyen: http://kimondhato.hu/egy6/, amelyre hely már sajnos/szerencsére nincs. Aki mégis követné az eseményt, élő közvetítésben követheti a plenáris előadásokat, de utólag is meghallgatható lesz minden. Aztán pedig már lehet előre készülni, hisz minden évben a lelki egészség világnapja körül lesz ilyen konferencia rólunk, értünk, velünk!

Jó szívvel ajánljuk még Eszter blogját, aminek már a címe is tökéletes: Megtört Kör

Nóra írásait pedig itt olvashatjátok: https://www.prae.hu/userid/171/

#újadás #függőszülőkgyerekei #felépülésiutak #nehézségek

A felépülés útjai

2023-09-28 15 óra Szex- és szerelemfüggőség – Lehet róla beszélni!

Kínos heherészés, idétlen poénok, prüdéria vagy épp közönségesség. Ezek a leggyakoribb reakciók ha a szexualitás, pláne ha szexfüggőség témája kerül terítékre. Képzeljük most el, hogy egy nő beszél mindezekről, ráadásul úgy, hogy érintett a szexfüggőségben! Mi történik, mi történhet? Hallgassatok bele! Vendégünk szerint nemcsak lehet, de a megfelelő szavakat megtalálva felszabadító beszélni ezekről a témákról. Köszönjük Gabinak az őszinte és tartalmas beszélgetést, amiben bepillantást engedett múltjába, traumáiba és felépülésébe is. Lesz folytatás is!

2023-09-14 15 óra Szerencsejáték-függőség

„Játszottál-e már a munkaidőd vagy az iskola rovására? Vonakodtál-e valaha, hogy a játékra szánt pénzt normális kiadásokra fordítsd? Megtörtént-e, hogy a játék miatt elhanyagoltad önmagad vagy a családod?” Három kérdés abból a húszból, amit a Névtelen Szerencsejátékosok közössége (GA) a játékkal kapcsolatos viselkedés önvizsgálatához javasol. Mayer Balázzsal beszélgetünk arról, hogy mi jellemzi a játékosokat, hogyan, milyen segítségek mentén indulhat el valaki a változás útján, ha úgy érzi, segítségre van szüksége. Bár a kóros szerencsejáték jelenségét már régóta megfigyelték, sőt irodalmi művek is születtek róla, hivatalosan csak a 2010-es évek közepe óta, a DSM5 megjelenésével soroljuk az addiktív zavarok körébe. Hidelemek, tévhitek és más függőségekkel való együttállások is napirendre kerülnek az adásban.

A GA 20 kérdését itt találjátok: http://gamblersanonymous.hu/20-kerdes/

2023-08-31 15 óra Egy út a drogoktól az élő Istenig.

Adásunkban egy olyan felépülővel beszélgetünk, akinek az élete nagyon korán félresiklott, sok évet töltött el egy olyan világban, amiről még olvasni is megrendítő és fájdalmas. Ezért is lehet olyan reményt adó és felemelő az ő története, amelyet meg is írt: Szenvedéllyel – Utam a drogoktól az élő Istenig címmel, és idén jelent meg a Kálvin Kiadó gondozásában.

Hat éve józan, élete nagyobb részében még sodródott, és a mai beszélgetésünkben kirajzolódik, hogy hat év alatt miben és hogyan változott meg az élete, hogy áll a mérleg most.

Mesélni fog nekünk arról, mi vezetett életében a függőséghez, milyen leállási próbálkozásai voltak, mi volt a fordulópont, amit rehabilitáció, a felépülés útjára lépés követett. Kíváncsiak voltunk, hogy alakult az élete, miután eljutott a hitre és a józanságra, továbbá arra is, mit jelent számára függőként a Száraz November, milyen a Józan Építőbrigád.

Nagyon felemelő beszélgetést volt, szeretettel ajánljuk!

2023-08-17 15 óra Istentelen AA- Mi van a felsőbb erővel?

Gyakran tapasztaljuk szakemberként, hogy az általunk szinte minden esetben ajánlott önsegítő csoportba sokan azért nem szeretnének elmenni, mert valami vallásos szektának gondolják amiatt, hogy Istent, vagy a Felsőbb Erőt gyakran emlegetik.

A felépülés útjai sokfélék lehetnek, kinek Istennel, kinek anélkül. Egyik út sem jobb, rosszabb, illetve hatékonyabb a másiknál, hanem MÁS – ha tartós józansághoz, felépüléshez vezet.

Olyan kérdéseket jártunk körül, mint hogy: Van-e felépülés felsőbb erő nélkül?, vagy hogy hogyan viszonyul az isten nélküli egyéni felépülési utakhoz a 12 lépéses programok „ortodox” bázisa?

Vendégünk Sáringer Zoltán tolmács, addiktológiai konzultáns mesél nekünk saját felépülési útjáról, az „istentelen AA”-ról, d az online gyűlések elindításáról.

Az alternatív 12 lépéses programok iránt érdeklődőknek ajánljuk figyelmébe az AA Agnostica oldalát: https://aaagnostica.org/

2023-08-03 15 óra “Epizodisták főszerepben”.

Ha egy családban az egyik gyereknél függőség alakul ki, felmerülhet a kérdés, hogy a másiknál miért nem? Műsorunkban fellebbentettük kicsit a fátylat a családi működés rendellenességeiről, s a családtagok közül most a függő testvérét állítjuk fókuszba. Vendégünk egy szakember, Gyárfás Anikó addiktológiai konzultáns volt, aki munkatársával, Andrási Zitával indított először testvércsoportot a Kék Pont Alapítványnál, s amelynek tapasztalatait egy szakmai tanulmányban is megírta – ennek címét kölcsönöztük mai műsorunkhoz. Másik vendégünk egy érintett testvér, Robi volt, aki saját megéléseiről beszélt műsorunkban.

( A 2023.03.02-i adás ismétlése )

2023-07-20 15 óra “A függőség családi betegség”.

Családi rendszerben gondolkodunk tehát, ami azt is jelenti, hogy nem a függőség minden bajok forrása, hanem ez már egy következménye a rossz működésnek. Persze súlyosbítja a helyzetet a szenvedélybetegség, mert az ebben élő családok gyermekeinek sokkal messzebbről kell indulnia a felnőtt életben, nehezebb boldogulni. De nem csak a társadalom várja el tőlünk, alkoholisták felnőtt gyermekeitől, hogy ugyanúgy teljesítsünk, mint bárki más, hanem jó esetben mi magunktól is.
Most arról fogunk beszélgetni, mesélni vendégemmel, Szász Máriával, hogy nekünk ez hogy sikerült.
www.aca.hu

Fontos aktualitása a témának, hogy augusztusban lesz a szenvedélybetegek felnőtt gyermekei önsegítő csoportjának országos találkozója, a gyönyörű Orfűn: https://www.aca.hu/esem%C3%A9nyek

( A 2016.11.04-i és a 2022.10.31-i adás ismétlése )

2023-07-06 15 óra Hogyan telnek a hétköznapjaik? Mivel töltik az estéjüket? – Pár- és családterápiás lehetőségek szenvedélybetegségben érintett családokkal.

A szenvedélybetegség az egész családi rendszert érintő probléma, mégis csak kevesen kérnek pár- és családterápiás segítséget a megoldásban. Gyakori, hogy a hozzátartozók a tünethordozó szenvedélybeteget küldik vagy viszik „megszereltetni”, míg ők szívesebben maradnak ki a terápiás folyamatokból. A gyerekem drogozik, a férjem iszik, én igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt! Ugye ismerős mondat? Előfordul az is, hogy egy pár vagy család által hozott probléma mögött a szenvedélybetegség áll, aminek kezelése nélkül nem lehet a hozott kapcsolati elakadást megoldani. Dr. Barát Katalin pszichiáter, család- és párterapeutáva arról beszélgettünk, hogyan segíti a rendszerszelmlélet, a pár- és családterápia a felépülést. Mi történik a családdal, a párkapcsolatokkal akkor, ha elindul a változás és a szenvedélybeteg felépül? Hogyan hat a szülők párterápiája a szerhasználó fiatalok életére? Izgalmas kérdésekkel és esetekkel várunk Benneteket!

2023-06-22 15 óra „Ne bízz! Ne érezz! Ne beszélj!”

Hazánkban ma legalább 400 ezer gyermek él szenvedélybeteg családban, ahol egyik, vagy mindkét szülő érintett a betegségben.

Arról szeretnénk ma beszélni, hol tart a gyerekek segítése, elérése?

A hozzátartozók kapcsán már esett szó arról, hogy a szenvedélybetegek számára létrejött ellátórendszer adós még azzal, hogy a felnőtt érintettek bárhol, bárkinek elérhetőek legyenek, térítésmentes ellátások formájában. S még ennél is kevesebb az a program, amely a gyerekek segítését célozza. De optimista nézőpontból viszont az látszik, hogy a 2016-ban elindult első kamasz csoport óta sok minden történt. Erről fog mai vendégünk nekünk mesélni, Kormos Piroska szociálpedagógus. Mindenképpen meg kell még említenünk Frankó András családterapeuta nevét, a Fogadó Pszichoszociális Szolgálat vezetőjét, aki eddig a legtöbbet tette azért, hogy a szenvedélybeteg családban nevelkedő gyermekek megfelelő segítséget kapjanak.

Nagyon sok információval fogunk szolgálni, várjuk szeretettel a hallgatókat!

2023-06-08 15 óra „Kölyök! Ezek mennek meg a pirított hógolyók!”

Új adással jelentkezünk és egy igazán különleges, különb, különc vendégünk lesz.

Aki ismeri, biztosan meghallgatja, aki nem, ki ne hagyja!

Bélley Csaba mesél életéről, s ebből a beszélgetésből néhány kulcsszó:

Nyolcvanas évek. Iparváros. Kilencvenes évek. Perspektívák. Lehetőségek. Következmények. Drogfüggőség. Felépülés. Érzelem vezéreltség. Hasonlóság. Különbség. Különcség. Egyensúly. Belső biztonság. Ellentmondások. Apa. Kapcsolat. Alkoholfüggőség. Hasonlóság. Különbség. Egyedüllét. Összetartozás. Lojalitás. Kitartás. Düh. Kulcs. Keresés. Béke. Apró, finom mozzanatok, gesztusok. El kell köszönni egymástól. Nincs kívülről jövő megváltás. Utódok. Család….

Egy életbe mennyi minden belefér! Egy műsorba csak egy töredéke, de fontos gondolatok, mondatok hangzanak el.

2023-05-25 15 óra „Nincs hibás” – két vendég, négy generáció.

Műsorunkban ismét különleges embereket mutathatunk be. Vendégünk lesz Szert Károly képzőművész https://minyo.hu/ és fia, Szert Zsigmond, szintén alkotó ember, zenész, dalszövegíró, s akit a Cabaret Medrano vagy a Voodoo Papa Duóból is ismerhetünk.

Beszélgetésünkben négy generáció jelenik meg: a dédapa, Károlya apjának alakjától Zsiga fiaiig. Bepillantást nyerhetünk egy olyan családtörténetbe, ahol a dédapa életét végigkísérte az alkoholprobléma és ennek hatásai egészségére, illetve fiaival való kapcsolatára, s amely történetben viszont Károly már közel 30 éve józan, s ez már egy egészen más lehetőségeket és kapcsolódásokat tesz lehetővé az ő életükben. Például, hogy azzal foglalkozzanak, amit igazán szeretnek, amelyben ki tudnak teljesedni és megélni az alkotás örömét, katarzisát. De arról is mesélnek, ami nem tökéletes, amelyben úgy érzik, még van tennivaló, például az apaszerepben.

Nagyon jó beszélgetés volt, amely megerősítette azt a fontos megállapítást, amely Károly történetéből szépen kirajzolódik az Újraépített életek című könyvben: Nincs hibás.

Hallgassanak minket!

2023-05-11 15 óra Ha élőláncot alkotna az a több, mint 400 ezer gyerek, aki szenvedélybeteg családban nevelkedik jelenleg hazánkban, akkor ez a lánc Budapesttől-Pécsig tartana. S ha ehhez a számhoz hozzávesszük a felnőtt korosztályban élő érintetteket, akkor több millió emberről beszélhetünk.

S mégsem beszélünk róluk eleget. Egyre többet, de még nem eleget.

Ennek jegyében készült a műsorunk, amelyben egy könyvet szeretnénk bemutatni, ez pedig a Láthatatlan árvák. Vendégeink a stúdióban Hoffmann Kata klinikai szakpszichológus, a könyv ötletgazdája, egyúttal egyik írója és szerkesztője, valamint Kovács András Péter humorista, akinek szintén olvasható két írása a kötetben. Beszélgetésünk fókuszában a könyv áll, de természetesen sok minden másról is szó esett a szenvedélybetegek gyermekei kapcsán.

2023-04-27 15 óra Mi történik egy rehabon? – Esély a tartós józanságra

Kerítés, zárt kapuk, elszigeteltség, kórházi légkör, reményvesztettség, szigorú szabályok. Legtöbben így képzelik el a rehabok világát. A valóság ehhez képest más! Nyitott kapuk, bizalom, remény, összetartozás, hála. A szabályok és percre pontos napirend valóban adott, de ez a biztonságos közösségi működés feltétele és kerete. Hiszen a rehabokon minden közösségben történik. Közösségben indul és közösségbe ágyazódik be a felépülés. Mit adhat egy rehab? Mi a bekerülés feltétele? Hogyan zajlik egy felvételi elbeszélgetés, egy terápiás nap? Erről beszélgettünk Horváth Gáboral a nágocsi Reménység Rehabilitációs Ház szakmai vezetőjével, és Rolanddal, aki 6 hónapot töltött el Nágocson.

A Reménység Rehabilitációs Házról részletes információkat itt találtok: https://alkoholbeteg.hu/

Hazai Minnesota- modell alapú terápiák: http://fuggovagyokmittegyek.hu/

2023-04-13 15 óra Apasebek, férfi minták.

A felépüléstörténetekben hangsúlyosan megjelenik a keresés, amikor stabil és követhető szülői minta hiányában, a szenvedélybetegek egyedül próbálnak érvényes, hiteles életstratégiát és értékrendet találni vagy kreálni maguknak. Ikonokkal, választott példaképekkel, igazi beavatási rítusok helyett falsh bátorságpróbákkal töltik be ezt az űrt.

Mi a szerepe az apáknak és az anyáknak a személyiségfejlődésben és a mintaadásban?

Milyen férfi mintákat látnak maguk körül a fiúk? Mit kapnak és kaphattak volna az apjuktól? Mire elegendő és mihez kevés mindez? A fenti kérdések mentén Hetényi Tamás pszichológussal és Milánnal arról beszélgettünk, hogyan írhatóak felül a felépülésben a hozott, sérült férfi minták, hogyan segítheti ezt a folyamatot egy férfi közösség.
Bethany Webster anyasebek definíciója nyomán mai műsorokban az „apasebek” meghatározására teszünk kísérletet.

2023-03-30 15 óra Nők és függőségek.

Egy tisztességes lány, egy felelősségteljes nő, egy igazi anya sosem tenne ilyet! Ugye ismerős mondatok? A nőiséggel és különösen az anyasággal kapcsolatos kulturális- társadalmi elképzelésekkel hosszú ideig összeegyeztethetetlennek tűnt a szenvedélybetegség. Attól azonban, hogy nem akarjuk vagy merjük látni, létezik. Dr. Hoyer Mária klinikai- és klinikai addiktológiai szakpszichológussal valamint Gabival, aki 60 éves kora után indult el a felépülésben, a sztereotípiák és stigmák mögötti valóságról beszélgettünk. Beszéljünk többet, beszéljünk bátrabban a női függőségekről!

2023-03-16 15 óra Bevezetés a szerhasználó nők világába.

Az addiktológia tudománya hosszú ideig a férfiakra fókuszált, a hazai ellátórendszer is ennek megfelelően épült ki. De voltak és vannak is nők, akiknek szintén szükségük van megfelelő segítségre. Velük mi van? Egyáltalán mennyit tudunk róluk? Hogy tudjuk őket leghatékonyabban elérni és segíteni? Műsorunkban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel: Dr. Kaló Zsuzsa habilitált egyetemi docenssel, akinek könyvcímét kölcsönöztük a mai műsorhoz, valamint Tamarával, aki érintett, felépülő függő.

2023-03-02 15 óra „Epizodisták főszerepben”.

Ha egy családban az egyik gyereknél függőség alakul ki, felmerülhet a kérdés, hogy a másiknál miért nem? Műsorunkban fellebbentjük kicsit a fátylat a családi működés rendellenességeiről, s a családtagok közül most a függő testvérét állítjuk fókuszba. Vendégünk egy szakember, Gyárfás Anikó addiktológiai konzultáns, aki munkatársával, Andrási Zitával indított először testvércsoportot a Kék Pont Alapítványnál, s amelynek tapasztalatait egy szakmai tanulmányban is megírta – ennek címét kölcsönöztük mai műsorunkhoz. Másik vendégünk egy érintett testvér, Robi, aki saját megéléseiről fog beszélni műsorunkban.

2023-02-16 15 óra Újból felállok! – Mit tanulhatunk a viszaesésből?

Felépülő vendégeinkkel, Gáborral és Robival arról beszélgetünk mit tanultak saját visszaesésükből, mi volt számukra segítség akkor, amikor a váratlanul becsúszó használat után érzett szégyen és bűntudat megnehezítette a talpraállást. Valóban váratlanul történt ? Hogyan reagált a környezet? Túlhajszoltság, önsajnálat, mindenhatóság érzés, öröm és harag mind terítékre kerülnek. Szó lesz az érzések felismeréséről, indulatkezelési technikákról, a saját visszaesési jelek ismeretének fontosságáról és az itt és most erejéről is.

2023-02-02 15 óra Felépülés és visszaesés.

A józan élet nem égből pottyant ajándék. Miután megszületik a vágy a szermentes, tiszta élet iránt még hosszú idő telhet el odáig, hogy a felépülés útján az első lépéseket megtegyük. Előfordul, hogy többször nekifutunk, újra és újra felállunk a startvonalra. Szükséges része az elindulásnak és a változásnak a visszaesés? Miből vehetjük észre, hogy elkezdődött a visszarendeződés, aminek a vége szerhasználat? Hogyan kezelhetjük a visszaesési jeleket? A visszaesés megelőző munkát, amit egy lefelé haladó mozgólépcsőn való folyamatos felfelé meneteléshez is szoktak hasonlítani a Megálló Csoport két munkatársával, Kis Imivel és Végh Robival közösen járjuk körül.

2023-01-19 15 óra Ünnepek józanul – Szilveszter.

Felszabadult szórakozás, mulatozás, tánc, felfokozott hangulat, féktelenség, újévi fogadalmak és tervek juthatnak eszünkbe a Szilveszterről. Az év fordulója minden nép életében kiemelt jelentőségű és a hagyományban sok rítus is kapcsolódott hozzá. Ezekben ott volt az ártó szellemek távoltartása, vagy a következő év termékenységének, sikerességének biztosítása. Mindebből mostanra vajmi kevés maradt

Felépülő vendégeinkkel, Edittel és Gyurival arról beszélgetünk, mit jelentett és jelent nekik most a Szilveszter, az új év és az újrakezdés.

2023-01-05 15 óra Nagy örömünkre újraindul a Felépülés útjai című műsor, amely 2023. januárjától kéthetente csütörtökön 15-16 óra között lesz hallható.

Ünnepek – józanul – Karácsony.

Az első adás témája az ünnepek, azon belül is a Karácsony.

A függőségből való felépülésben a hétköznapok nehézségei, feladatai mellett az ünnepek józan megélése is kihívás lehet, ezért ezeket is újra kell gondolni, újra megtalálni és felfedezni azok valódi értelmét. Lelassítani, megállni, értékelni, s mindezt józanul egy olyan társadalomban, ahol az ünnepek különösen kötődnek az alkoholfogyasztáshoz. Vendégeink saját tapasztalataik alapján őszintén mesélnek arról, hogy józanságukkal hogyan változtak meg az ünnepek, s mi minden változott még az életükben.

2022-12-19 23 óra Változatok egy témára 2. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel folytatjuk az utazást saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

( A 2016.12.23-i adás ismétlése )

2022-12-12 23 óra „Változatok egy témára 1. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel utazást teszünk saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

Ha kíváncsiak a témára, tartsanak velünk, izgalmas lesz!

( A 2016.12.16-i adás ismétlése )

2022-12-05 23 óra „Száraz November”.

Felemelő, megrendítő, őszinte megosztások születtek a tapasztalatokról, például, hogy „Eddig azt gondoltam, azért iszom, mert amúgy nem vagyok jól. Most nem iszom, jól vagyok. Lehet, hogy azért nem voltam jól, mert ittam, és nem fordítva?”

Egy kirobbanóan jól sikerült kampány tanulságairól. Felszabadító élmény volt, hogy ez a tabutéma ilyen széles körben nyílttá vált, köszönet érte a szervezőknek (Kék Pont Alapítvány) és a résztvevőknek! A program híre úgy 1 millió emberhez eljutott, a média széles spektruma tudósított róla, s mindez azt mutatja, hogy bizony nagyon sokakat megérint a téma, és hogy mennyire nagy szükség van az alkoholfogyasztásról való őszinte diskurzusra.

Vendégem kedves kollégám, aki egyben az ötlet hazai adaptálója is: Dávid Ferenc, biopolitikai szakértő.

( A 2016.12.09-i adás ismétlése )

2022-11-28 23 óra A hős, az elveszett gyermek, a bohóc és a bűnbak.

Kik ők vajon? Mesehősök? Hát bizony nem, hanem a szenvedélybeteg családban felnövekvő gyerekek szerepei, akiknek alkalmazkodniuk kell egy nagyon nehéz helyzethez, amelyben nem lehetnek önmaguk. Így sem igazán gyermekek, sem igazán felnőttek nem tudnak lenni.

Már jó ideje tudják a szakemberek, hogy a függőség családi betegség, amely érinti a család minden tagját, így a segítés sem korlátozódhat csak a szerhasználóra.

Kiváló családterapeuta vendégemmel, Dr. Koltai Máriával bemutatjuk ezeket a szerepeket és a változás, gyógyulás lehetőségeit.

( A 2016.12.02-i adás ismétlése )

2022-11-21 23 óra „Mese az addiktológián, igen!

Folytatjuk a múlt héten megkezdett beszélgetést a felépülésről, meseterápiáról, cselekvésről, újra felfedezett örömökről, közösségről, érzésekről.

„Elkezdtek működni a kis receptoraim” – Niki

„Látom a fény az alagút végén, de az már nem a vonat…” – Árpi

„Úgy éreztem, hogy mindenki királyfi (a saját meséjében, életében), csak én nem” – Laci

Vendégeim felépülésük elején járó emberek, valamint Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns és meseterapeuta, a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiájáról.”

( A 2016.11.25-i adás ismétlése )

2022-11-14 23 óra Mese az addiktológián? Igen, mese az addiktológián.

Hat évvel ezelőtt írtam le szakdolgozatomban – amelyet annak szenteltem, hogy megnézzem a hagyományos kultúra hiányát a függőségek hátterében -, hogy „megfelelő szakemberek segítségével – a meseterápia könnyen beépíthető a rehabilitációs otthonok munkájába.” Ezt akkor még vágyként írtam le, s most lám, ez is megvalósult.

„Senki nem tudja magát átgondolkodni a józanságba”, ahhoz cselekedni kell – mondja vendégem, Mészáros Piroska, s a mesékkel való munka ezt sokféleképpen megtámogatja. Hogy hogyan, azt a műsorból megtudhatják.

( A 2016.11.18-i adás ismétlése )

2022-11-07 23 óra „Az élet olyan, mint a szél”.

Műsorunkban korábban már volt szó a veszteségfeldolgozás jelentőségéről, akkor a függőség kialakulásának hátterében, a mélypont elérésében és a józanság megtartásában betöltött szerepéről – a „szükséges veszteségek”-en volt a hangsúly.

Most viszont olyan veszteségekről lesz szó, amelyek egyáltalán nem nevezhetők szükségesnek.

A prevenció területén maradunk és bemutatunk egy olyan módszert, amely Magyarországon még viszonylag új: a félárva gyerekeknek szervezett gyászfeldolgozó csoportokról mesélünk vendégemmel, Albertné Bereczky Évával.

( A 2016.11.11-i adás ismétlése )

2022-10-31 23 óra “A függőség családi betegség”.

Családi rendszerben gondolkodunk tehát, ami azt jelenti, hogy nem a függőség minden bajok forrása, hanem ez már egy következménye a rossz működésnek. Persze súlyosbítja a helyzetet a szenvedélybetegség, mert az ebben élő családok gyermekeinek sokkal messzebbről kell indulnia a felnőtt életben, nehezebb boldogulni. De nem csak a társadalom várja el tőlünk, alkoholisták felnőtt gyermekeitől, hogy ugyanúgy teljesítsünk, hanem jó esetben mi magunktól is.

Most arról fogunk beszélgetni, mesélni vendégemmel, Szász Máriával, hogy nekünk ez hogy sikerült.

www.aca.hu

( A 2016.11.04-i adás ismétlése )

2022-10-24 23 óra A felépülés útjai – 2. adás – Békési Tímea

“Szükséges veszteségeink”.

A függőség kialakulásának hátterében gyakran ott lappanganak feldolgozatlan veszteségek. Ez lehet egy szeretett személy halála, de akár az elveszett gyerekkor, kapcsolatok, vagy a biztonság hiánya is. De nem csak a függőség kialakulásában jelentős tényező ez, hanem a józanság megtartásában is, ezért a témának duplán helye van a műsorban. Így Halottak napja küszöbén igazán időszerű is a témáról beszélni.

Aki ebben segítségemre volt: Kováts Tibor addiktológiai konzultáns

( A 2016.10.28-i adás ismétlése )

2022-10-17 23 óra A felépülés útjai – 1. adás – Békési Tímea

“A kontroll képessége örökre elveszett” – ez az egyik fő kritériuma a függőség diagnosztizálásának. Hát akkor kezdjük utunkat azzal, hogy a kontrollal foglalkozunk. Érdemes bőven időt szentelni annak, hogy a megelőzés lehetőségeivel ismerkedjünk, mert bár a mai Magyarországon népbetegség a függőség, de nem lehet elégszer felhívni a felnőtt társadalom figyelmét saját felelősségére önmagával, és a fiatalabb generációkkal szemben.

Ennek örömére kezdésként meghívjuk az alacsony kockázatú ivókat a Száraz Novemberre, amelynek részleteiről Dávid Ferenc kollégámmal, a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelyének vezetőjével beszélgetünk.

( A 2016.10.21-i adás ismétlése )

2016-12-23 18 óra Változatok egy témára 2. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel folytatjuk az utazást saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

Ha kíváncsiak a témára, tartsanak velünk újra, izgalmas lesz!

2016-12-16 18 óra „Változatok egy témára 1. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel utazást teszünk saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

Ha kíváncsiak a témára, tartsanak velünk, izgalmas lesz!

2016-12-09 18 óra „Száraz November”.

Felemelő, megrendítő, őszinte megosztások születtek a tapasztalatokról, például, hogy „Eddig azt gondoltam, azért iszom, mert amúgy nem vagyok jól. Most nem iszom, jól vagyok. Lehet, hogy azért nem voltam jól, mert ittam, és nem fordítva?”
Egy kirobbanóan jól sikerült kampány tanulságairól. Felszabadító élmény volt, hogy ez a tabutéma ilyen széles körben nyílttá vált, köszönet érte a szervezőknek (Kék Pont Alapítvány) és a résztvevőknek! A program híre úgy 1 millió emberhez eljutott, a média széles spektruma tudósított róla, s mindez azt mutatja, hogy bizony nagyon sokakat megérint a téma, és hogy mennyire nagy szükség van az alkoholfogyasztásról való őszinte diskurzusra.
Vendégem kedves kollégám, aki egyben az ötlet hazai adaptálója is: Dávid Ferenc, biopolitikai szakértő.

2016-12-02 18 óra A hős, az elveszett gyermek, a bohóc és a bűnbak

Kik ők vajon? Mesehősök? Hát bizony nem, hanem a szenvedélybeteg családban felnövekvő gyerekek szerepei, akiknek alkalmazkodniuk kell egy nagyon nehéz helyzethez, amelyben nem lehetnek önmaguk. Így sem igazán gyermekek, sem igazán felnőttek nem tudnak lenni.
Már jó ideje tudják a szakemberek, hogy a függőség családi betegség, amely érinti a család minden tagját, így a segítés sem korlátozódhat csak a szerhasználóra.
Kiváló családterapeuta vendégemmel, Dr. Koltai Máriával bemutatjuk ezeket a szerepeket és a változás, gyógyulás lehetőségeit.

2016-11-25 18 óra „Mese az addiktológián, igen!

Folytatjuk a múlt héten megkezdett beszélgetést a felépülésről, meseterápiáról, cselekvésről, újra felfedezett örömökről, közösségről, érzésekről.

„Elkezdtek működni a kis receptoraim” – Niki
„Látom a fény az alagút végén, de az már nem a vonat…” – Árpi
„Úgy éreztem, hogy mindenki királyfi (a saját meséjében, életében), csak én nem” – Laci

Vendégeim felépülésük elején járó emberek, valamint Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns és meseterapeuta, a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiájáról.”

2016-11-18 18 óra Mese az addiktológián? Igen, mese az addiktológián)

Hat évvel ezelőtt írtam le szakdolgozatomban – amelyet annak szenteltem, hogy megnézzem a hagyományos kultúra hiányát a függőségek hátterében -, hogy „megfelelő szakemberek segítségével – a meseterápia könnyen beépíthető a rehabilitációs otthonok munkájába.” Ezt akkor még vágyként írtam le, s most lám, ez is megvalósult.

„Senki nem tudja magát átgondolkodni a józanságba”, ahhoz cselekedni kell – mondja vendégem, Mészáros Piroska, s a mesékkel való munka ezt sokféleképpen megtámogatja. Hogy hogyan, azt a műsorból megtudhatják.

2016-11-11 18 óra „Az élet olyan, mint a szél”.

Műsorunkban korábban már volt szó a veszteségfeldolgozás jelentőségéről, akkor a függőség kialakulásának hátterében, a mélypont elérésében és a józanság megtartásában betöltött szerepéről – a „szükséges veszteségek”-en volt a hangsúly.
Most viszont olyan veszteségekről lesz szó, amelyek egyáltalán nem nevezhetők szükségesnek.
A prevenció területén maradunk és bemutatunk egy olyan módszert, amely Magyarországon még viszonylag új: a félárva gyerekeknek szervezett gyászfeldolgozó csoportokról mesélünk vendégemmel, Albertné Bereczky Évával.

Fájdalmasan szép munka ez. Tartsanak velünk, hallgassanak minket!

2016-11-04 18 óra „A függőség családi betegség”.

Családi rendszerben gondolkodunk tehát, ami azt jelenti, hogy nem a függőség minden bajok forrása, hanem ez már egy következménye a rossz működésnek. Persze súlyosbítja a helyzetet a szenvedélybetegség, mert az ebben élő családok gyermekeinek sokkal messzebbről kell indulnia a felnőtt életben, nehezebb boldogulni. De nem csak a társadalom várja el tőlünk, alkoholisták felnőtt gyermekeitől, hogy ugyanúgy teljesítsünk, hanem jó esetben mi magunktól is.
Most arról fogunk beszélgetni, mesélni vendégemmel, Szász Máriával, hogy nekünk ez hogy sikerült.
www.aca.hu

2016-10-28 18 óra A felépülés útjai – 2. adás – Békési Tímea

„Szükséges veszteségeink”.

A függőség kialakulásának hátterében gyakran ott lappanganak feldolgozatlan veszteségek. Ez lehet egy szeretett személy halála, de akár az elveszett gyerekkor, kapcsolatok, vagy a biztonság hiánya is. De nem csak a függőség kialakulásában jelentős tényező ez, hanem a józanság megtartásában is, ezért a témának duplán helye van a műsorban. Így Halottak napja küszöbén igazán időszerű is a témáról beszélni.

Aki ebben segítségemre lesz: Kováts Tibor addiktológiai konzultáns

2016-10-21 18 óra A felépülés útjai – 1. adás – Békési Tímea

„A kontroll képessége örökre elveszett” – ez az egyik fő kritériuma a függőség diagnosztizálásának. Hát akkor kezdjük utunkat azzal, hogy a kontrollal foglalkozunk. Érdemes bőven időt szentelni annak, hogy a megelőzés lehetőségeivel ismerkedjünk, mert bár a mai Magyarországon népbetegség a függőség, de nem lehet elégszer felhívni a felnőtt társadalom figyelmét saját felelősségére önmagával, és a fiatalabb generációkkal szemben.

Ennek örömére kezdésként meghívjuk az alacsony kockázatú ivókat a Száraz Novemberre, amelynek részleteiről Dávid Ferenc kollégámmal, a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelyének vezetőjével beszélgetünk.