A felépülés útjai – Békési Tímea és Ferenczi Bori

Műsorvezető: Békési Tímea és Ferenczi Bori (páratlan hét) csütörtökön 15:00-16 :00 óra

„A probléma nem a drog, hanem az ember.” (Dr. Bayer István) Egy műsor szenvedélybetegségekről, felépülésről.

2023-03-16 15 óra Bevezetés a szerhasználó nők világába.

Az addiktológia tudománya hosszú ideig a férfiakra fókuszált, a hazai ellátórendszer is ennek megfelelően épült ki. De voltak és vannak is nők, akiknek szintén szükségük van megfelelő segítségre. Velük mi van? Egyáltalán mennyit tudunk róluk? Hogy tudjuk őket leghatékonyabban elérni és segíteni? Műsorunkban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel: Dr. Kaló Zsuzsa habilitált egyetemi docenssel, akinek könyvcímét kölcsönöztük a mai műsorhoz, valamint Tamarával, aki érintett, felépülő függő.

2023-03-02 15 óra “Epizodisták főszerepben”.

Ha egy családban az egyik gyereknél függőség alakul ki, felmerülhet a kérdés, hogy a másiknál miért nem? Műsorunkban fellebbentjük kicsit a fátylat a családi működés rendellenességeiről, s a családtagok közül most a függő testvérét állítjuk fókuszba. Vendégünk egy szakember, Gyárfás Anikó addiktológiai konzultáns, aki munkatársával, Andrási Zitával indított először testvércsoportot a Kék Pont Alapítványnál, s amelynek tapasztalatait egy szakmai tanulmányban is megírta – ennek címét kölcsönöztük mai műsorunkhoz. Másik vendégünk egy érintett testvér, Robi, aki saját megéléseiről fog beszélni műsorunkban.

2023-02-16 15 óra Újból felállok! – Mit tanulhatunk a viszaesésből?

Felépülő vendégeinkkel, Gáborral és Robival arról beszélgetünk mit tanultak saját visszaesésükből, mi volt számukra segítség akkor, amikor a váratlanul becsúszó használat után érzett szégyen és bűntudat megnehezítette a talpraállást. Valóban váratlanul történt ? Hogyan reagált a környezet? Túlhajszoltság, önsajnálat, mindenhatóság érzés, öröm és harag mind terítékre kerülnek. Szó lesz az érzések felismeréséről, indulatkezelési technikákról, a saját visszaesési jelek ismeretének fontosságáról és az itt és most erejéről is.

2023-02-02 15 óra Felépülés és visszaesés.

A józan élet nem égből pottyant ajándék. Miután megszületik a vágy a szermentes, tiszta élet iránt még hosszú idő telhet el odáig, hogy a felépülés útján az első lépéseket megtegyük. Előfordul, hogy többször nekifutunk, újra és újra felállunk a startvonalra. Szükséges része az elindulásnak és a változásnak a visszaesés? Miből vehetjük észre, hogy elkezdődött a visszarendeződés, aminek a vége szerhasználat? Hogyan kezelhetjük a visszaesési jeleket? A visszaesés megelőző munkát, amit egy lefelé haladó mozgólépcsőn való folyamatos felfelé meneteléshez is szoktak hasonlítani a Megálló Csoport két munkatársával, Kis Imivel és Végh Robival közösen járjuk körül.

2023-01-19 15 óra Ünnepek józanul – Szilveszter.

Felszabadult szórakozás, mulatozás, tánc, felfokozott hangulat, féktelenség, újévi fogadalmak és tervek juthatnak eszünkbe a Szilveszterről. Az év fordulója minden nép életében kiemelt jelentőségű és a hagyományban sok rítus is kapcsolódott hozzá. Ezekben ott volt az ártó szellemek távoltartása, vagy a következő év termékenységének, sikerességének biztosítása. Mindebből mostanra vajmi kevés maradt

Felépülő vendégeinkkel, Edittel és Gyurival arról beszélgetünk, mit jelentett és jelent nekik most a Szilveszter, az új év és az újrakezdés.

2023-01-05 15 óra Nagy örömünkre újraindul a Felépülés útjai című műsor, amely 2023. januárjától kéthetente csütörtökön 15-16 óra között lesz hallható.

Ünnepek – józanul – Karácsony.

Az első adás témája az ünnepek, azon belül is a Karácsony.

A függőségből való felépülésben a hétköznapok nehézségei, feladatai mellett az ünnepek józan megélése is kihívás lehet, ezért ezeket is újra kell gondolni, újra megtalálni és felfedezni azok valódi értelmét. Lelassítani, megállni, értékelni, s mindezt józanul egy olyan társadalomban, ahol az ünnepek különösen kötődnek az alkoholfogyasztáshoz. Vendégeink saját tapasztalataik alapján őszintén mesélnek arról, hogy józanságukkal hogyan változtak meg az ünnepek, s mi minden változott még az életükben.

2022-12-19 23 óra Változatok egy témára 2. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel folytatjuk az utazást saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

( A 2016.12.23-i adás ismétlése )

2022-12-12 23 óra “Változatok egy témára 1. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel utazást teszünk saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

Ha kíváncsiak a témára, tartsanak velünk, izgalmas lesz!

( A 2016.12.16-i adás ismétlése )

2022-12-05 23 óra „Száraz November”.

Felemelő, megrendítő, őszinte megosztások születtek a tapasztalatokról, például, hogy “Eddig azt gondoltam, azért iszom, mert amúgy nem vagyok jól. Most nem iszom, jól vagyok. Lehet, hogy azért nem voltam jól, mert ittam, és nem fordítva?”

Egy kirobbanóan jól sikerült kampány tanulságairól. Felszabadító élmény volt, hogy ez a tabutéma ilyen széles körben nyílttá vált, köszönet érte a szervezőknek (Kék Pont Alapítvány) és a résztvevőknek! A program híre úgy 1 millió emberhez eljutott, a média széles spektruma tudósított róla, s mindez azt mutatja, hogy bizony nagyon sokakat megérint a téma, és hogy mennyire nagy szükség van az alkoholfogyasztásról való őszinte diskurzusra.

Vendégem kedves kollégám, aki egyben az ötlet hazai adaptálója is: Dávid Ferenc, biopolitikai szakértő.

( A 2016.12.09-i adás ismétlése )

2022-11-28 23 óra A hős, az elveszett gyermek, a bohóc és a bűnbak.

Kik ők vajon? Mesehősök? Hát bizony nem, hanem a szenvedélybeteg családban felnövekvő gyerekek szerepei, akiknek alkalmazkodniuk kell egy nagyon nehéz helyzethez, amelyben nem lehetnek önmaguk. Így sem igazán gyermekek, sem igazán felnőttek nem tudnak lenni.

Már jó ideje tudják a szakemberek, hogy a függőség családi betegség, amely érinti a család minden tagját, így a segítés sem korlátozódhat csak a szerhasználóra.

Kiváló családterapeuta vendégemmel, Dr. Koltai Máriával bemutatjuk ezeket a szerepeket és a változás, gyógyulás lehetőségeit.

( A 2016.12.02-i adás ismétlése )

2022-11-21 23 óra „Mese az addiktológián, igen!

Folytatjuk a múlt héten megkezdett beszélgetést a felépülésről, meseterápiáról, cselekvésről, újra felfedezett örömökről, közösségről, érzésekről.

“Elkezdtek működni a kis receptoraim” – Niki

„Látom a fény az alagút végén, de az már nem a vonat…” – Árpi

„Úgy éreztem, hogy mindenki királyfi (a saját meséjében, életében), csak én nem” – Laci

Vendégeim felépülésük elején járó emberek, valamint Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns és meseterapeuta, a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiájáról.”

( A 2016.11.25-i adás ismétlése )

2022-11-14 23 óra Mese az addiktológián? Igen, mese az addiktológián.

Hat évvel ezelőtt írtam le szakdolgozatomban – amelyet annak szenteltem, hogy megnézzem a hagyományos kultúra hiányát a függőségek hátterében -, hogy „megfelelő szakemberek segítségével – a meseterápia könnyen beépíthető a rehabilitációs otthonok munkájába.” Ezt akkor még vágyként írtam le, s most lám, ez is megvalósult.

„Senki nem tudja magát átgondolkodni a józanságba”, ahhoz cselekedni kell – mondja vendégem, Mészáros Piroska, s a mesékkel való munka ezt sokféleképpen megtámogatja. Hogy hogyan, azt a műsorból megtudhatják.

( A 2016.11.18-i adás ismétlése )

2022-11-07 23 óra “Az élet olyan, mint a szél”.

Műsorunkban korábban már volt szó a veszteségfeldolgozás jelentőségéről, akkor a függőség kialakulásának hátterében, a mélypont elérésében és a józanság megtartásában betöltött szerepéről – a “szükséges veszteségek”-en volt a hangsúly.

Most viszont olyan veszteségekről lesz szó, amelyek egyáltalán nem nevezhetők szükségesnek.

A prevenció területén maradunk és bemutatunk egy olyan módszert, amely Magyarországon még viszonylag új: a félárva gyerekeknek szervezett gyászfeldolgozó csoportokról mesélünk vendégemmel, Albertné Bereczky Évával.

( A 2016.11.11-i adás ismétlése )

2022-10-31 23 óra “A függőség családi betegség”.

Családi rendszerben gondolkodunk tehát, ami azt jelenti, hogy nem a függőség minden bajok forrása, hanem ez már egy következménye a rossz működésnek. Persze súlyosbítja a helyzetet a szenvedélybetegség, mert az ebben élő családok gyermekeinek sokkal messzebbről kell indulnia a felnőtt életben, nehezebb boldogulni. De nem csak a társadalom várja el tőlünk, alkoholisták felnőtt gyermekeitől, hogy ugyanúgy teljesítsünk, hanem jó esetben mi magunktól is.

Most arról fogunk beszélgetni, mesélni vendégemmel, Szász Máriával, hogy nekünk ez hogy sikerült.

www.aca.hu

( A 2016.11.04-i adás ismétlése )

2022-10-24 23 óra A felépülés útjai – 2. adás – Békési Tímea

“Szükséges veszteségeink”.

A függőség kialakulásának hátterében gyakran ott lappanganak feldolgozatlan veszteségek. Ez lehet egy szeretett személy halála, de akár az elveszett gyerekkor, kapcsolatok, vagy a biztonság hiánya is. De nem csak a függőség kialakulásában jelentős tényező ez, hanem a józanság megtartásában is, ezért a témának duplán helye van a műsorban. Így Halottak napja küszöbén igazán időszerű is a témáról beszélni.

Aki ebben segítségemre volt: Kováts Tibor addiktológiai konzultáns

( A 2016.10.28-i adás ismétlése )

2022-10-17 23 óra A felépülés útjai – 1. adás – Békési Tímea

“A kontroll képessége örökre elveszett” – ez az egyik fő kritériuma a függőség diagnosztizálásának. Hát akkor kezdjük utunkat azzal, hogy a kontrollal foglalkozunk. Érdemes bőven időt szentelni annak, hogy a megelőzés lehetőségeivel ismerkedjünk, mert bár a mai Magyarországon népbetegség a függőség, de nem lehet elégszer felhívni a felnőtt társadalom figyelmét saját felelősségére önmagával, és a fiatalabb generációkkal szemben.

Ennek örömére kezdésként meghívjuk az alacsony kockázatú ivókat a Száraz Novemberre, amelynek részleteiről Dávid Ferenc kollégámmal, a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelyének vezetőjével beszélgetünk.

( A 2016.10.21-i adás ismétlése )

2016-12-23 18 óra Változatok egy témára 2. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel folytatjuk az utazást saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

Ha kíváncsiak a témára, tartsanak velünk újra, izgalmas lesz!

2016-12-16 18 óra “Változatok egy témára 1. rész

Szenvedélybeteg család tünetei sok más családnál is fellelhetők, csak talán láthatatlanabbak, ha a függőség nincs jelen. Jó volna, ha végre ezekről is lehetne minél szélesebb körben beszélni, hisz oly sokakat érint. Mai vendégeimmel, Horváth Krisztinával és Oláh Péterrel utazást teszünk saját családtörténetükben, ahol a generációkban hol jelen volt a szerhasználat, hol nem, de a problémáik közt sok a hasonlóság. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a józanság sokkal többet jelent annál, minthogy valaki nem használ valamilyen szert, vagy nem rabja valamilyen függőségnek.

Ha kíváncsiak a témára, tartsanak velünk, izgalmas lesz!

2016-12-09 18 óra „Száraz November”.

Felemelő, megrendítő, őszinte megosztások születtek a tapasztalatokról, például, hogy “Eddig azt gondoltam, azért iszom, mert amúgy nem vagyok jól. Most nem iszom, jól vagyok. Lehet, hogy azért nem voltam jól, mert ittam, és nem fordítva?”
Egy kirobbanóan jól sikerült kampány tanulságairól. Felszabadító élmény volt, hogy ez a tabutéma ilyen széles körben nyílttá vált, köszönet érte a szervezőknek (Kék Pont Alapítvány) és a résztvevőknek! A program híre úgy 1 millió emberhez eljutott, a média széles spektruma tudósított róla, s mindez azt mutatja, hogy bizony nagyon sokakat megérint a téma, és hogy mennyire nagy szükség van az alkoholfogyasztásról való őszinte diskurzusra.
Vendégem kedves kollégám, aki egyben az ötlet hazai adaptálója is: Dávid Ferenc, biopolitikai szakértő.

2016-12-02 18 óra A hős, az elveszett gyermek, a bohóc és a bűnbak

Kik ők vajon? Mesehősök? Hát bizony nem, hanem a szenvedélybeteg családban felnövekvő gyerekek szerepei, akiknek alkalmazkodniuk kell egy nagyon nehéz helyzethez, amelyben nem lehetnek önmaguk. Így sem igazán gyermekek, sem igazán felnőttek nem tudnak lenni.
Már jó ideje tudják a szakemberek, hogy a függőség családi betegség, amely érinti a család minden tagját, így a segítés sem korlátozódhat csak a szerhasználóra.
Kiváló családterapeuta vendégemmel, Dr. Koltai Máriával bemutatjuk ezeket a szerepeket és a változás, gyógyulás lehetőségeit.

2016-11-25 18 óra „Mese az addiktológián, igen!

Folytatjuk a múlt héten megkezdett beszélgetést a felépülésről, meseterápiáról, cselekvésről, újra felfedezett örömökről, közösségről, érzésekről.

“Elkezdtek működni a kis receptoraim” – Niki
„Látom a fény az alagút végén, de az már nem a vonat…” – Árpi
„Úgy éreztem, hogy mindenki királyfi (a saját meséjében, életében), csak én nem” – Laci

Vendégeim felépülésük elején járó emberek, valamint Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns és meseterapeuta, a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiájáról.”

2016-11-18 18 óra Mese az addiktológián? Igen, mese az addiktológián)

Hat évvel ezelőtt írtam le szakdolgozatomban – amelyet annak szenteltem, hogy megnézzem a hagyományos kultúra hiányát a függőségek hátterében -, hogy „megfelelő szakemberek segítségével – a meseterápia könnyen beépíthető a rehabilitációs otthonok munkájába.” Ezt akkor még vágyként írtam le, s most lám, ez is megvalósult.

„Senki nem tudja magát átgondolkodni a józanságba”, ahhoz cselekedni kell – mondja vendégem, Mészáros Piroska, s a mesékkel való munka ezt sokféleképpen megtámogatja. Hogy hogyan, azt a műsorból megtudhatják.

2016-11-11 18 óra “Az élet olyan, mint a szél”.

Műsorunkban korábban már volt szó a veszteségfeldolgozás jelentőségéről, akkor a függőség kialakulásának hátterében, a mélypont elérésében és a józanság megtartásában betöltött szerepéről – a “szükséges veszteségek”-en volt a hangsúly.
Most viszont olyan veszteségekről lesz szó, amelyek egyáltalán nem nevezhetők szükségesnek.
A prevenció területén maradunk és bemutatunk egy olyan módszert, amely Magyarországon még viszonylag új: a félárva gyerekeknek szervezett gyászfeldolgozó csoportokról mesélünk vendégemmel, Albertné Bereczky Évával.

Fájdalmasan szép munka ez. Tartsanak velünk, hallgassanak minket!

2016-11-04 18 óra “A függőség családi betegség”.

Családi rendszerben gondolkodunk tehát, ami azt jelenti, hogy nem a függőség minden bajok forrása, hanem ez már egy következménye a rossz működésnek. Persze súlyosbítja a helyzetet a szenvedélybetegség, mert az ebben élő családok gyermekeinek sokkal messzebbről kell indulnia a felnőtt életben, nehezebb boldogulni. De nem csak a társadalom várja el tőlünk, alkoholisták felnőtt gyermekeitől, hogy ugyanúgy teljesítsünk, hanem jó esetben mi magunktól is.
Most arról fogunk beszélgetni, mesélni vendégemmel, Szász Máriával, hogy nekünk ez hogy sikerült.
www.aca.hu

2016-10-28 18 óra A felépülés útjai – 2. adás – Békési Tímea

“Szükséges veszteségeink”.

A függőség kialakulásának hátterében gyakran ott lappanganak feldolgozatlan veszteségek. Ez lehet egy szeretett személy halála, de akár az elveszett gyerekkor, kapcsolatok, vagy a biztonság hiánya is. De nem csak a függőség kialakulásában jelentős tényező ez, hanem a józanság megtartásában is, ezért a témának duplán helye van a műsorban. Így Halottak napja küszöbén igazán időszerű is a témáról beszélni.

Aki ebben segítségemre lesz: Kováts Tibor addiktológiai konzultáns

2016-10-21 18 óra A felépülés útjai – 1. adás – Békési Tímea

“A kontroll képessége örökre elveszett” – ez az egyik fő kritériuma a függőség diagnosztizálásának. Hát akkor kezdjük utunkat azzal, hogy a kontrollal foglalkozunk. Érdemes bőven időt szentelni annak, hogy a megelőzés lehetőségeivel ismerkedjünk, mert bár a mai Magyarországon népbetegség a függőség, de nem lehet elégszer felhívni a felnőtt társadalom figyelmét saját felelősségére önmagával, és a fiatalabb generációkkal szemben.

Ennek örömére kezdésként meghívjuk az alacsony kockázatú ivókat a Száraz Novemberre, amelynek részleteiről Dávid Ferenc kollégámmal, a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelyének vezetőjével beszélgetünk.