Semperger-Sommariva Kinga

Pasta, Sole e Amore, azaz egy kis Itália.

„Cara, Te olasznak születtél, csak nem tudsz róla” – mondta nekem Nonna, pár évvel azután, hogy családjukba fogadott. Különös, közel 400 éves női kupaktanács ült az asztalnál a frissen sült focaccia mellett, mikor olasz férjem a családfő „Nonna bizottságának” annak idején bemutatott.

A lehetetlenek és véletlenek tökéletes összefonódásának köszönhetően, az éppen mélyponton lévő életem árnyoldaláról, a napos oldalra kerültem. Pár hónap alatt vidám, színekkel teli, macskaköves utcák fényei öleltek át. Olaszország besétált a lelkembe. Nagy Európai Uniós projekteket vezettem akkoriban.

Mindezt tengeren túli közgazdász és marketing tanulmányaim előzték meg, melyek után otthon először szállodaipari menedzsment területen, majd a film, mozi, média, és PR világában helyezkedtem el. Alkottunk, teremtettünk, építettünk. Több, mint 15 éven keresztül vezettem Magyarország legnagyobb EU pályázati és projektfinanszírozási tanácsadó vállalkozásait. Megkaptam az Ernst & Young Jövő Ígérete díját, Pensacola City díszpolgára lettem, és az Év Vállalkozója kitüntetést is átvehettem. A karrierlépcső tetején elégedetten csücsültem. Éltem. Jól éltem, de úgy igazán mégsem….

2014-ben egy pillanat alatt Olaszország – Magyarországhoz legközelebbi – ötödik legkisebb régiójában találtam magam. A gyönyörű Friuli-Venezia Giulia lett az új otthonom, ahová egy különös, végtelen szerelem szárnyán „repültem”.

A taljánok nyelvet egyáltalán nem beszéltem, de ez semmitől sem tartott vissza. Grado-ban, már első év után olasz férjemmel létrehoztuk az északi régiók egyik tengerparti turisztikai klaszterét, mely két év alatt igazi sikertörténetet futott be. Elindult valami olyan az életemben, amelyről mindig is álmodtam. Magyarként, elsőként – Friuli régiónk turisztikai „nagykövete” lettem.

Titkos térségeket kutatva, csodás családi hagyományokat, tradíciókat tanulva, megélve „Csizmaország” minden apró rezdülését, szeretem az itteni élet minden percét! Ezekből a boldogságmorzsákból születnek rádióműsorom adásai is, melyeken keresztül felülhettek mellém, a repülőszőnyegre és betekinthettek az olasz élet apró, életigenlő rezdüléseibe. Andiamo!

Amúgy, történeteimet évek óta olvashatjátok a sokak által már ismert Egy kis Itália FB és Blog oldalon.