Világvége vagy alkalmazkodás? – Rékai Gábor és Vajda János

Időpont: péntek 19:00 – 20:00, ismétlés vasárnap 19:00 – 20:00

Műsorvezető: Rékai Gábor és Vajda János

Nem tudjuk és nem is akarjuk rádiónkban kikerülni a lassan már a bőrünkre menő kozmikus kérdést: mi lesz veled, Földlakó? Klímakatasztrófa, cunamik és növekvő tengerszint, vízhiány, háborúk és még rengeteg, ma még részben talán észrevehetetlen
“apróság”, amely fenyegető.Mit tehetünk mi? Nem lehet igaz, hogy kicsik vagyunk és egyesével semmit. De együtt? Megpróbálhatnánk. Nem biztos a siker, sőt…de mi mást lehet csinálni? Ülni és bambán bámulni a világvége gyorsuló közeledtét?
Erről szól sorozatunk: mit tehetünk utódainkért – itthon és a világban.

2022-09-23 19 óra “Egyszerű” viharok avagy katasztrófa előhírnökök (Pongrácz Rita)
Mély alkalmazkodás + közösségépítés (Vajda János)

Állandósuló hőhullámok (Gallup – kutatás)
Klímavédelem vagy/és visszalépés a szennyező fűtőanyagokhoz (Dömsz Kovács Teodóra)

2022-09-16 19 óra Civilek – gondolatok a világ sorsáról 2. (Kardos Ernő)
A Mississipi eltörölheti fék Amerikát (Science)

Hőség után – olaszországi (hangos) képeslap (Vajda János)
Természetművészet (Nánási Andrea)

2022-09-09 19 óra Kína – csendes környezeti dráma (New Scientist)
Minden mindennel összefügg (Greenpeace)
A túltermelés csalóka boldogság (Éger Ákos, az MTVSZ elnöke)
Egyre többen vagyunk… (Tamók Ria – civil)

2022-09-02 19 óra Amikor nem szakemberek, hanem társadalomtudósok képzelik el a jövőt.
Amikor hozzáértők az emberi társadalom eddigi történetéből (amit azért jól-rosszul ismerhetünk), a mai állapotokból, tendenciákból igyekeznek 30, 70 vagy akár előre látni. Nem jósolnak, lehetséges variációkon töprengenek.
Tóth Csaba összegyűjtött ilyen meditációkat és ezekből hallanak néhányat a mai műsorban. Úgy lesz? Egészen másképp? Lesz-e? Meglátjuk……

2022-08-26 19 óra Paradigmaváltás a túléléshez. Mai műsorunkat kevésbé nagyzolóan úgy mutatnánk be: szemléletváltás kellene, hogy a sok rémisztő jövőkép ne valósuljon meg – immár unokáink számára is akár belátható – jövőben. Gondolkodásunknak, évszázados, történelmileg kialakult gyakorlatainknak kell(ene) nagyrészt búcsút mondanunk.”Csak” néhány milliárd ember, az emberiség leckéje ez..
Marosán György egy órában néhány opciót mond – a világ tudósainak kutatásaiból.

2022-08-19 19 óra Hazai ügyeink és megszólalóink mellett a “világ” (az emberiség világának) mentéséhez a tudomány, az irodalom, a művészet eszközeit is bemutatjuk..

Egy friss példa::2084 (áthallásos) címmel nemrég utópisztikus “interjúkötet” jelent meg: A szerző mintha 62 év múltával írta volna meg a világ akkori állapotát bemutató, az addigi eseményekre is visszapillantó beszélgetéseit (Pl.Amerika háborúját a még kellemesebb éghajlatú Kanada ellen vagy a tengerszint növekedésével víz alá kerülő Rotterdam drámáját)

A kötet szerkesztője Lakner Zoltán – vele és az interjúkötet segítségével kalandozunk egy lehetséges jövőben.

2022-08-12 19 óra Ezúttal nem környezetünk változásának világtrendjeit, ijesztő vagy éppen biztató eseményeit, törekvéseit elemezzük, hanem hazai portánk elött “sepregetünk”.

Pontosabban: erdeink állapotáról, fáink sorsáról igyekszünk több szemszögből beszélni, mert aktuálisan veszélyben vannak. Eltöprengünk azon, hogy látjuk-e még az erdeinket a fák “mögött”?

A műsorban megszólal többek között Rodics Katalin (Greenpeace), Bojár Iván András (Ültessünk10 millió fát mozgalom) Dávid Gyula ügyvéd, Fodor János, a Bézs Rádió főszerkesztője és idézünk – többféle forrásból – nyilatkozatokat, szakmai véleményeket.

2022-08-05 19 óra Az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is emelkedik.
– Semmi jele sincs annak, hogy a világ tartaná magát a párizsi klíma egyezményben foglaltakhoz.
– Ha a globális átlaghőmérséklet továbbra is nő, kezelhetetlen lesz a változás?
– Kelet-afrikai sáskajárás, koronavírus-járvány, majom kór, pestis, aszály, élelmiszer és vízhiány, háború, gazdasági válság, mélyszegénység és kilátástalanság.
– Gyors és drasztikus változások.
– A stabilitás korszaka véget ért, és ami most történik, még csak a kezdet?

Mindezek csak rémhírek? Pánikkeltő ostobaságok? Egy biztos. A világ iszonyatos gyorsasággal változik, csak az ember nem. A érdekek, a hatalom mámora, az emberi butaság és a pénz, a pénz, ami mindent felülír.

Világvége vagy alkalmazkodás? Fodor János és Vajda János várja önt.

2022-07-29 19 óra 2020. 04. 26. Hír 24 hu. : „Tíz éven belül vár ránk a klímaapokalipszis? Jem Bendell tudós szerint igen. Éhínséget, járványokat, migrációs válságot, háborúkat, társadalmi összeomlást jósol a világ valamennyi országában. Ráadásul úgy véli, nem sokat tehetünk azért, hogy mindezt elkerüljük…

Attól fogsz rettegni, hogy nem mészárol-e le valaki, mielőtt éhen halnál.

Ilyen mondatok állnak abban a harmincnégy oldalas tanulmányban amit a University of Cumbria fenntartható vezetés professzora írt Deep Adaptation: A Map for Navigating Climate Tragedy (Mélyadaptáció: útmutató a klímatragédiához) címmel.

Bendell dolgozatának lényege, hogy az ember már elkésett a klímaváltozás végzetes következményeinek kivédésével, a jelenleg működő rendszereink mindenképpen összeomlanak, a civilizációnk sorsa megpecsételődött. Ráadásul nem 2050 környékére prognosztizálja az apokalipszist, hanem öt, legfeljebb tíz éven belülre.”

Félelmetes jóslatok, józanság, tények. Erről szól a mai műsor is.

https://www.facebook.com/gianni.sarcone/posts/pfbid02hEb6oCF2azXLqMjLsUyc2Rvu5Pkjd4TvzwpRqAJVCu88QwXy8tkFBdFhwxxEgQoMl

2022-07-22 19 óra Világvége vagy alkalmazkodás?! – Vajda János – Fodor János

Nem akarok ijesztgetni senkit, de 42 fok van!

Meg vízhiány, meg globális, meg nemtörődöm, meg carpe diem. Mintha vakok lennénk.

Ülünk a fa ágán, jó magasan és fűrészeljük azt. A törzshöz közelebb…

Baj van emberek! Nagyobb mint gondolnátok!!! S félek, hogy már ez a műsorsorozat sem segít a gyerekeinken.

Azért hallgassátok meg, hátha megjön az eszetek. (Persze az enyém is.)

Kollégám, Vajda János már készül az önfentartásra, én, Fodor János még csak riadtan figyelek.

2022-07-15 19 óra Világvége vagy alkalmazkodás?! – Vajda János – Fodor János

Sokkoló adatok.

Erről fog szólni a műsor, amit ezúttal Fodor János és Vajda János készít.

– 1970 óta 105%-kal nőtt a világ népessége! (3,7-ről 7,6 milliárdra)

– 50-szer nagyobb az egy főre eső GDP a fejlett országokban, mint a fejlődőkben. A globális gazdaság mindeközben közel négyszeresére, a globális kereskedelem pedig tízszeresére nőtt. Ezek együttes hatása jelentősen megnövelte a világ energia- és anyagszükségletét.

– Az átlaghőmérséklet az ipari forradalom óta emelkedik. Bolygónkon az átlaghőmérséklet 0,95-1,20ºC-kal magasabb, mint a 19. század végén. A szakértők szerint az iparosodás előtti időkhöz viszonyított 2°C-os hőmérséklet-növekedés az a határérték, amely felett sokkal magasabb a kockázata, hogy a Földön katasztrofális környezeti változások történnek.

– A valaha mért húsz legmelegebb év közül tizenkilenc 2000 utáni. Európában a legmelegebb év a 2009-es volt. (Az utolsó három évről nincs információm.) A változást javarészt az üvegházhatású gázok kibocsátásának emelkedése és az emberi tevékenységek okozzák.

1980 óta 100%-kal nőtt, azaz megduplázódott az üvegházhatású gázok kibocsátása! Ez átlagosan 0,7 C fok globális melegedést okozott. Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, a kezeletlen városi és vidéki hulladék, az ipari, bányászati és mezőgazdasági tevékenységből származó szennyeződések, az olaj és a veszélyeshulladék-lerakás elszennyezi a talajt, az édesvizeket és a tengervizet, valamint a levegőt.

– Közel 1 millió fajt fenyeget kipusztulás, sok közülük évtizedeken belül eltűnik! (a Földön élő állat- és növényfajok becsült száma 8 millió, beleértve az 5,5 millió rovarfajt is). A kétéltűek 40%-a kipusztulóban van! A korallzátonyokat alkotó koralloknak, a cápáknak és a cápák közeli rokonainak, valamint a tengeri emlősöknek 33% van halálra itélve.

– 821 millió ember éhezik Ázsiában és Afrikában!

Annak ellenére, hogy ma elegendő élelmiszert termelünk a globális szükségletek kielégítéséhez, a világ lakosságának körülbelül 11%-a alul táplált!

– Az emberek 40%-a nem jut egészséges és tiszta ivóvízhez!

– A mezőgazdasági terjeszkedésnek 50% az erdők rovására történt.

Az ipari fa felhasználás 1970 óta 45%-kal nőtt. (4 milliárd köbméter volt 2017-ben). – Az erdőveszteség 1990 óta 50%! 68% maradt meg abból a becsült erdőterületből, amely az iparosodás előtt volt a Földön.

– 1992 óta 100%-kal nőttek a városi területek!

– 2500 helyi konfliktus, háború zajlik jelenleg a világban, a fosszilis üzemanyag, a víz, az élelmiszerek és a földterületek birtoklásáért.

– 2002 és 2013 között ezer környezetvédelmi aktivistát és újságírót gyilkoltak meg.

– Több mint 80%-a a világ szennyvizeinek tisztítatlanul jut vissza a természetbe.

300-400 millió tonna nehézfémet, ipari létesítményekből származó oldószert, mérgező iszapot és egyéb káros vegyi anyagot ürítenek a világ vizeibe évente.

– A tengerek műanyagszennyezése 1980 óta tízszeresére nőtt! Ez legalább 267 fajt érint, köztük a tengeri teknősök 86 %-át, a tengeri madarak 44%-át és a tengeri emlősök 43%-át. Mindez a táplálékláncokon keresztül az emberre is hatással van.

2022-07-08 19 óra A hírek ezúttal az árúk anyagainak újrafelhasználásáról, a világ vízhelyzetéről és a sokat emlegtett 1,5 fok megvalósíthatóságáról szólnak.
Margitszigeti találkozó: akik (akár “kicsiben”) óvni akarják a jövőt.
Van remény vagy nincs – vita az emberiség túlélési esélyeiről.
Esélyek és valószínűségek az éghajlatváltozásokban (Pongrácz Rita).

2022-07-01 19 óra Sajnos (vagy szerencsére?) erősen növekszik azok száma, akik egyre komolyabban veszik a Föld és az emberiség jövőjét és azt – megalapozott bizonyítékok alapján – sötéten látják.

Ez a műsor kis, heti híradás a helyzetünkről: mit tehetünk földrészek és a magunk szintjén a katasztrófa elkerülésért. Hallják neves szakértők (Ürge-Vorsatz Diana, Lányi András….) kutatóintézetek képviselőit és a gyakorlat embereit- hogyan gondolkodnak és cselekszenek a magunk es főleg gyerekeink, unokáink jövőjéért.

2022-06-24 19 óra Válogatás az elmúlt hét történéseiből melyek a globális és a hazai életfeltételeinket döntően befolyásolták.
30 éves kutatási eredmények, mélyalkalmazkodási és életmódváltási tapasztalatok egy pécsi egyetemi kutató-oktatótól.
stúdió beszélgetés és helyszíni jelentkezés az MTA-ból a római klub egyik alapítója, a ma is aktív László Ervin 90. születésnapja alkalmából.

2022-06-17 19 óra Ki fizeti a jövőt, hogy egyáltalán legyen…?
Akik próbálkoznak egyéni utakon (mély alkalmazkodás, ménteleki vállalkozás)
A XXI. század második fele: háborúk a vízért, az élhető földrészekért?…
​​​​​​​”Már nem tudjuk visszafordítani a már most jelentkező folyamatokat, civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik” (Gelencsér András)

2022-06-10 19 óra Hőhullámok, viharok, özönvíz (Egy hét összefoglalója)
A mély alkalmazkodás elméletben és a hazai gyakorlatban
2084 – disztópia a jövőről
Amiről még csupán sejtjük, hogy “dolgunk” lesz vele-még ismeretlen környezetünk.

2022-06-03 19 óra Nem tudjuk és nem is akarjuk rádiónkban kikerülni a lassan már a bőrünkre menő kozmikus kérdést: mi lesz veled, Földlakó? Klímakatasztrófa, cunamik és növekvő tengerszint, vízhiány, háborúk és még rengeteg, ma még részben talán észrevehetetlen”apróság”, amely fenyegető. Mit tehetünk mi? Nem lehet igaz, hogy kicsik vagyunk és egyesével semmit. De együtt? Megpróbálhatnánk. Nem biztos a siker, sőt…de mi mást lehet csinálni? Ülni és bambán bámulni a világvége gyorsuló közeledtét? Erről szól ma kezdődő sorozatunk: mit tehetünk utódainkért – itthon és a világban.