Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Salamon András

LUMIERE HANGOK
Salamon András filmes-mozis műsora

Évtizedek óta nem volt olyan izgalmas és fontos a magyar film, mint jelenleg. De nem csak a magyar filmművészet; a világ filmipara, a nemzetközi filmek világa, s mindaz, ami a MOZI körül történik, az most még kiszámíthatatlan, titokzatos, de reménykeltő dimenziókat- és perspektívákat nyit meg előttünk.

Rengeteg mindent kell megbeszélnünk ebben a műsorban. A magyar film múltját, jelenét, jövőjét. A magyarországi filmipar kilátásait. A magyar film második aranykorát. A szakember hiányt, a filmoktatást. Beszélnünk kell azokról a változásokról, amik jelenleg, ennek a műsornak az indulásakor zajlanak és e percben is még ismeretlenek, de nagyon izgalmasak.

Filmművészet, vagy filmipar? Merre megy a világ?
Merre felé megy a magyar film útja?
Miért költözött Hollywood Budapestre?
Mi lesz a magyar film legnagyobb alakjaival? Hogy élnek, min dolgoznak?
Mi lesz a Vajna-rendszer után?
Mi történik a fiatal filmesekkel? Van-e élet a Netflix után a moziban is?

Ezekről, s még ezerféle kérdésről fogom faggatni a kollégáimat, barátaimat; a magyar- és a magyarországon készülő nemzetközi filmek alkotóit, munkatársait. Szakembereket, művészeket, színészeket, producereket.

SALAMON ANDRÁS

Egy véletlen miatt hat éves koromtól élek a filmkészítés világában. Emiatt sosem kellett gondolkodnom, ha gyerekkoromban megkérdezték, mi leszek, ha nagy leszek. Operatőr! – vágtam rá azonnal. De mégsem lettem az. Voltam gyerekszínész, zenész, író, rendező, tanár, rádiós, iskola alapító.

Sok filmet csináltam, és néhányat ezek közül még mindig kedvelek. Forgattam a világban sokfelé: Tokyo, Las Vegas, Bombay, Peru, Salgótarján, Hős utca, Nyócker. Forgattam a brit kiránynőről és gyerekkurvákról, bűnözőkről és művészekről, koldusokról és milliárdosokról. Filmeket és sorozatokat készítettem majdnem minden műfajban.

A Roma Filmiskola kitalálása volt a doktori témám; ezt ma is fontosnak érzem. Tanítok a legfontosabb filmiskolákban, egyetemeken. Épp a múlt héten habilitáltam az SZFE-n. És közben edzésre járok Öcsi bácsihoz, Kótai Misihez.

Muzsikáltam az URH és az Európa Kiadó zenekarokban, most pedig új zenekart szervezek éppen. Néhányan létrehoztuk az első magyar filmszínész iskolát, most pedig – a Bézs Rádiótól két lépésre -  megalapítottuk a Lumiere Filmiskolát, ahol két év alatt több, mint 100 diák tanulta meg a mesterséget.

Tavaly az új filmtervemmel jártam Cannes-ban, most lázasan dolgozom ezen: reménykedem, és készülődök.

• Lumiere "hangok" - Salamon András műsora • Péntek 16:00-17:00 

2020-08-14 16 óra A Lumiere hangok következő adásában sok mindenről szó esik: a bűnügyi filmek hitelességéről, börtön életről, a Viszkis című filmről, a Saul fiáról, a Keresztapáról, a 90-es évek nagy bűnügyeiről, filmhősökről, rendőrökről. Tasnádi Péterrel épp csak bele lendültünk és már el is repült az idő.

2020-08-07 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Pálinkás Dániellel beszélgetünk a színész képzés magyar- és amerikai hagyományairól, tendenciáiról. Dani előbb a Corvinuson tanult, majd egy budapesti filmszínész iskolában, a GTC-ben volt Hámori Gabi, Szamosi Zsófi és Jordán Tamás növendéke, ezután pedig felvételt nyert Amerika egyik legrégebbi színész iskolájába, az American Academy of Dramatic Arts New York-ba, amit még a Covid előtt végzett el.

2020-07-24 16 óra A "Lumiere hangok" mai adásában egy ismétlést hallhatnak a budapesti filmélet egykor meghatározó személyiségével, Szabó Márton mozissal, a legendás Művész Mozi igazgatójával beszélgetünk. Marci nagyjából húsz éven át vezette azt a mozit, amely hazai- és nemzetközi művészfilmeknek, közönségsikereknek, kísérleti filmeknek, rövid- és dokumentumfilmeknek adott otthont. Sok magyar filmes indulása, vagy alkotói életének kiteljesedése fűződik a nevéhez. A mozihoz, a filmekhez érteni kell - természetesen ez is egy mesterség - ezt mi sokan, akikkel Szabó Marci együtt dolgozott a filmjeink sikerén tapasztaltuk. Nem csak a múlttal, de a filmek, a mozizás kilátásairól is beszélgettünk.( A 2020.06.26-i adás ismétlése )

2020-07-17 16 óra A Lumiere hangok mai adását a hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone emlékének szenteljük. Életművének jelentőségét a Sorstalanság rendezőjével, Koltai Lajossal értékeljük.

( A 2020.07.10-i adás ismétlése )

2020-07-10 16 óra A Lumiere hangok mai adását a hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone emlékének szenteljük. Életművének jelentőségét a Sorstalanság rendezőjével, Koltai Lajossal értékeljük.


2020-07-03 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Fillenz Ádám Balázs Béla-díjas operatőrrel szakmailag elemezzük a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását célzó folyamatokat.

2020-06-26 16 óra A "Lumiere hangok" mai adásában a budapesti filmélet egykor meghatározó személyiségével, Szabó Márton mozissal, a legendás Művész Mozi igazgatójával beszélgetünk. Marci nagyjából húsz éven át vezette azt a mozit, amely hazai- és nemzetközi művészfilmeknek, közönségsikereknek, kísérleti filmeknek, rövid- és dokumentumfilmeknek adott otthont. Sok magyar filmes indulása, vagy alkotói életének kiteljesedése fűződik a nevéhez. A mozihoz, a filmekhez érteni kell - természetesen ez is egy mesterség - ezt mi sokan, akikkel Szabó Marci együtt dolgozott a filmjeink sikerén tapasztaltuk. Nem csak a múlttal, de a filmek, a mozizás kilátásairól is beszélgetünk.

2020-06-19 16 óra A mai adásban a sorozat-jelenségről beszélgetek Temesvári Marietta program igazgatóval, kreatív producerrel. Igyekszünk áttekinteni a mai mozgóképes kultúra egyik legradikálisabban fejlődő ágát, a fikciós sorozatokat. Marietta az egyik legautentikusabb szakember a területen, így végre választ kaphatunk azokra a kérdésekre, melyek mostanában a leginkább foglalkoztatják a nézőket és szakmabelieket; írókat, rendezőket, producereket, nevezetesen, hogy mik a perspektívái ennek a műfajnak. Milyen hatással lesz a minőségi sorozatok térnyerése és hihetetlen népszerűsége a hagyományos filmiparra, s főleg a moziforgalmazásra. Beszélünk a sorozat-dramaturgiáról, a siker titkairól, a magyar, az európai és az amerikai tendenciákról

2020-06-12 16 óra A Lumiere hangok újévi első adásában egy új sorozatot indítottunk el, amikor filmtörténeteket - forgatókönyveket, vagy filmnovellákat - olvasunk fel, kicsit a rádiójáték és a felolvasószínház hagyományaiból is építkezve. Ha egy-egy történet hossza átlépi az adás kereteit, akkor folytatása következik a jövő héten. A sorozatban olyan történeteket fognak hallani, amelyekből már elkészült a film, de olyanokat is, amelyek még előkészületi fázisban vannak.

Elsőként, vállalva ennek a kísérletnek minden kockázatát, saját írásomat olvasom fel, melynek címe: BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE.

( A 2020.01.03-i adás ismétlése )

2020-06-05 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Francis Ford Coppola: Keresztapa című trilógiájára és egy csodálatosan tehetséges spanyol sorozatra, a La Casa de Papel (A nagy pénzrablás)-ra hívom fel a tisztelt hallgatók figyelmét. Mindkét ajánlatom elérhető otthonról is, márpedig a mozik egyelőre még nincsenek nyitva. Érdekes módon a két alkotást tartalmilag, vagy ha szabad ezt mondanom, tematikailag a bűnelkövetés köti össze, de ennél sokkal fontosabb bennük az a kivételesen magas szakmai színvonal, amit Önök is megtapasztalhatnak, ha filmnézés közben, vagy az epizódok szünetében elgondolkodnak a forgatókönyv kimunkáltságán, az egészen kíváló színészi teljesítményeken, vagy a vizuális történetmesélésben tettenérhető szakmai tudáson. Jó szórakozást kíván a műsor szerkesztője, Salamon András

( A 2020.05.22-iadás ismétlése )

2020-05-29 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a készülőben lévő Bartók-filmjéről beszélgetek Sipos József rendező-producerrel, aki egyben a forgatókönyvet is jegyzi. Szóba kerülnek a független film esélyei és egy kicsit "szakmázunk" is, amit egy filmes-mozis műsortól remélem, a kedves Hallgató nem vesz rossz néven.

2020-05-22 16 óra A Lumiere hangok mai adásában film- és sorozat ajánlókat hallanak. Előbb Coppola ikonikus trilógiájáról, a Keresztapáról lesz szó, mely 1972-es megjelenése óta cseppet sem vesztett az akkori fényéből; máig nagy hatású, kiemelkedő remekmű. A műsor második felében egy friss élményt szeretnék megosztani Önökkel, mégpedig egy spanyol mesterművet, mely egy olyan pénzrablásról szól, melyet a Professzor álnéven működő lángelme tervez és kivitelez tökéletesen. A Money Heist (A nagy pénzrablás) című sorozat minden idők egyik legerősebb forgatókönyvéből készült, nem is beszélve az amerikai filmek minőségével vetélkedő kivitelezésről.

2020-05-15 16 óra "Egy semmiséget mondj még nekem
azután bármi lehet, legyen!
Egy semmiséget mondj még nekem
és jöhet bármi, lehet, legyen."

Ugye Önök is hallják a dallamot, ahogy Udvaros Dorottya és Kulka János énekli Bereményi Géza szövegét? De ha ránéznek ezekre a sorokra:

"Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest ."

- ugye Önöknek is azonnal beugrik a kép, ahogy Cseh Tamás hunyorogva, egy kis félmosollyal énekel.

Hogyan keletkeztek ezek a dalszövegek?
Milyen élmények alapján írta a Megáll az idő forgatókönyvét?
Milyen volt a ’60-as évek Budapestje?
Hogyan lehet megtanulni a forgatókönyvírás mesterségét?
Hogyan válik valaki minden idők egyik legtermékenyebb, legsokodalúbb alkotójává?

Ezekről és még sokminden másról; személyes élményekről, titkokról, soha el nem mondott emlékekről beszélgetek Bereményi Géza Kossuth-díjas íróval, forgatókönyvíróval, filmrendezővel, dalszöveg íróval.

( A 2019.10.18-i adás ismétlése )

2020-05-08 16 óra A Lumiere hangok mai adásában filmajánlókat fogok mondani a kedves hallgatóinknak. Olyan műveket ajánlok, amiket a neten tudnak elérni, mégpedig elsősorban a Netflixen, vagy a YouTube-on.

2020-04-24 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Kostyál Márk lesz a vendégem, akivel a KOJOT című játékfilmjével kapcsolatos viszontagságos élményeit beszéljük meg. A KOJOT az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje. Társadalmi és személyes dráma, akció és szatíra egyben.

Kostyál Márk debütáns filmje méltán keltette fel a szakma érdeklődését és váltotta ki az egyértelmű lelkesedését is. Ennek ellenére a film utóélete fájdalmaktól és veszteségektől sem mentes. Tanulságai persze bőven vannak.

( A 2020.02.28-i adás ismétlése )

2020-04-10 16 óra A Lumiere hangok multkori vendége volt Sós Ágnes filmrendező, aki két legendás filmjével beírta magát a magyar- és nemzetközi dokumentumfilm történetébe.
"Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek" című megrázóan erős, hiteles filmjében egy hegedűs testvérpár életének titkaiba avat be, míg a hatalmas karriert befutott "Szerelempatak"című mélyen emberi, és nagyon vicces filmjében az idős emberek szerelmi életének titkait tárja fel, persze a szereplőkkel együtt.

Szokás szerint sokmindenről beszélgettünk, de ami most a legaktuálisabb, az Ági által kitalált és vezetett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), mely idén hatodik alkalommal mutatja be a világ dokumentumfilm termésének javát.

( A 2020.02.07-i adás ismétlése )

2020-04-03 16 óra A mai adásban a hazai filmipar egyik legsikeresebb ismeretelen emberével beszélgetek. Úgy hívják: Aszalós Botond, a foglalkozása: kamera operatőr

Válogatás azokból a filmekből, amikben dolgozott:

Robin Hood
Holdhercegnő
The Rite – Anthony Hopkins
Ironclad
In the Land of Blood and Honey – Angelina Jolie
Die Hard – Bruce Willis
The Lady Vanishes
The Borgias – Jeremy Irons
Dracula
Strike Back
Atomic Blonde – Charlize Theron
Red Sparrow – Jennifer Lawrence
Genius – Antonio Banderas
The Last Kingdom
Ransom
Jamestown
Treadstone
Condor
Hunters – Al Pacino

( A 2020.02.21-i adás ismétlése )

2020-03-27 16 óra A Lumiere hangok mai adása ismétlés, telefonos interjút hallanak Rajna Gáborral, az Oscar-díjas Saul fia, a Napszállta, az Aranyélet producerével, aki egyben Közép Európa egyik legjelentősebb filmes rental vállalatának, a Vision Team-nek az egyik tulajdonosa. Szóba került többek között a filmipari leállások következtében kialakult válság helyzet, s az erre adható válaszok. Beszéltünk a Vision Team kezdeményezéséről, mely iskolák távoktatásához ajánlott fel számítástechnikai- és videó eszközöket és egy professzionális tévé stúdiót.

( A 2020.03.20-i adás ismétlése )

2020-03-20 16 óra A Lumiere hangok mai adásában telefonos interjút hallanak Rajna Gáborral, az Oscar-díjas Saul fia, a Napszállta, az Aranyélet producerével, aki egyben Közép Európa egyik legjelentősebb filmes rental vállalatának, a Vision Team-nek az egyik tulajdonosa. Szóbakerül többek között a filmipari lellások következtében kialakult válság helyzet, s az erre adható válaszok. Beszélünk a Vision Team kezdeményezéséről, mely iskolák távoktatásához ajánlott fel számítástechnikai- és videó eszközöket és egy professzionális tévé stúdiót.

2020-03-13 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a vírus miatti vészhelyzet következményeivel foglalkozunk. Mit okoz a rendkívüli állapot a mozikban, filmgyártásban, filmoktatásban, a színészek, rendezők életében. Telefon interjúk segítségével igyekszünk egy körképet adni az aktuális helyzetről.

2020-03-06 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a kortárs színjátszás egyik legeredetibb, sokoldalúbb alakjával, Gyabronka Józseffel beszélgetünk

Szóba kerül David Bowie, a montreali kaland, Tarr Béla, a Madách Színház, a Bárka Színház, és filmek tévés munkák, a rendező-színész együttműködés, Jack Nicholson és sokminden más.

2020-02-28 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Kostyál Márk lesz a vendégem, akivel a KOJOT című játékfilmjével kapcsolatos viszontagságos élményeit beszéljük meg. A KOJOT az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje. Társadalmi és személyes dráma, akció és szatíra egyben.

Kostyál Márk debütáns filmje méltán keltette fel a szakma érdeklődését és váltotta ki az egyértelmű lelkesedését is. Ennek ellenére a film utóélete fájdalmaktól és veszteségektől sem mentes. Tanulságai persze bőven vannak.

2020-02-21 16 óra A mai adásban a hazai filmipar egyik legsikeresebb ismeretelen emberével beszélgetek. Úgy hívják: Aszalós Botond, a foglalkozása: kamera operatőr

Válogatás azokból a filmekből, amikben dolgozott:

Robin Hood
Holdhercegnő
The Rite – Anthony Hopkins
Ironclad
In the Land of Blood and Honey – Angelina Jolie
Die Hard – Bruce Willis
The Lady Vanishes
The Borgias – Jeremy Irons
Dracula
Strike Back
Atomic Blonde – Charlize Theron
Red Sparrow – Jennifer Lawrence
Genius – Antonio Banderas
The Last Kingdom
Ransom
Jamestown
Treadstone
Condor
Hunters – Al Pacino

2020-02-14 16 óra A mai adásban megemlékezünk Andorai Péterrről. Foglalkozunk a múlt hét aktuális eseményeivel; kiemelten az Akadémiai díjakkal, illetve a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivállal.
LUMIER HANGOK ma is a RÁDIÓ BÉZSBEN!
Salamon András várja önt!

2020-02-07 16 óra A Lumiere hangok mai vendége Sós Ágnes filmrendező, aki két legendás filmjével beírta magát a magyar- és nemzetközi dokumentumfilm történetébe.

"Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek" című megrázóan erős, hiteles filmjében egy hegedűs testvérpár életének titkaiba avat be, míg a hatalmas karriert befutott "Szerelempatak" című mélyen emberi, és nagyon vicces filmjében az idős emberek szerelmi életének titkait tárja fel, persze a szereplőkkel együtt.
 
Szokás szerint sokmindenről fogunk beszélni, de ami most a legaktuálisabb, az Ági által kitalált és vezetett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), mely idén hatodik alkalommal mutatja be a világ dokumentumfilm termésének javát.

2020-01-31 16 óra A Lumiere hangok című filmes-mozis műsorom második adásában kedves barátom, kollégám, Kerekes Vica művésznő lesz a vendégem.
Ma is a szakmánkat érintő, - és remélem, a nézőket is érdeklő - legfontosabb kérdésekről lesz szó. Megpróbáljuk Vica szemén keresztül, az ő tapasztalatai alapján bemutatni azt a világot, amit a film, a mozi szenvedélye tart életben már több, mint 100 éve.


( A 2019.10.25-i adás ismétlése )

2020-01-24 16 óra A Lumiere hangok mai adásában folytatjuk a már elkezdett sorozatot, melyben filmtörténeteket mesélünk a hallgatónak. A műsorvezető, Salamon András a második részét olvassa fel készülő filmjének forgatókönyvéből, melynek címe:
BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE
A film dramaturgiai előkészítése Budapest, Varsó, Berlin és Cannes útvonalon zajlik már évek óta és most egy halvány reménysugár látszik: talán életre kelhet ez a történet, melyet az író-rendező egy sokszoros díjnyertes dokumentumfilmje alapján tervez megvalósítani.

2020-01-17 16 óra A mai adásban megismételjük a Gesztesi Károly emlékére készült múlt heti adásunkat.

( A 2020.01.10-i adás ismétlése )

2020-01-10 16 óra A Lumiere hangok mai adását teljes egészében Gesztesi Károly színművész emlékének szenteljük.

2020-01-03 16 óra A Lumiere hangok új évi első adásában egy új sorozatot indítunk el, amikor filmtörténeteket - forgatókönyveket, vagy filmnovellákat - olvasunk fel, kicsit a rádiójáték és a felolvasószínház hagyományaiból is építkezve. Ha egy-egy történet hossza átlépi az adás kereteit, akkor folytatása következik a jövő héten. A sorozatban olyan történeteket fognak hallani, amelyekből már elkészült a film, de olyanokat is, amelyek még előkészületi fázisban vannak.

Elsőként, vállalva ennek a kísérletnek minden kockázatát, saját írásomat olvasom fel, melynek címe: BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE.

2019-12-27 16 óra A Lumiere hangok mai adásában portré beszélgetést hallhatnak Thomas Javor magyar származású, Los Angelesben és Budapesten élő fotóssal, aki a filmművészet iránti szeretetét nem Hollywoodban, hanem Budapesten váltotta valóra, amikor filmiskolát alapított és ezzel megteremtette a lehetőségét, hogy sok magyar diák kerüljön közel az amerikai filmiparhoz. Szó lesz még a hetvenes évek Budapestjéről, a los angelesi magyar maffiáról, az emigráció lelki- és egzisztenciális okairól, miközben Led Zeppelin számok szólnak.

2019-12-20 16 óra A mai adásban Tóth Barnabással beszélgetek, akinek az "Akik maradtak" című filmje Oscar-közelbe került. Remélem, a hallgatók is érdekesnek találják ennek a fiatalembernek az egészen különös alkotói életét, amelyet gyerekszínszként kezdett, majd filmrendező, producer, forgatókönyvíró lett. Nekem személyesen is sokat jelent a mai beszélgetés, hiszen Barna a tanítványom volt, most pedig a tanár kollégám, akinek nagyon drukkolok, immáron másodszor, hiszen tavaly a "Susotázs" című rövidfilmje volt az Oscar short list-en.

2019-12-13 16 óra A mai adásban Ónodi Eszterrel szakmázunk. Mert ez most nem egy portré beszélgetés, hanem valami egészen más. Amikor egy színész és egy filmrendező a szakmájukat érintő, és remélhetőleg a közönséget érdeklő aktuális filmszakmai ügyeket tárgyalják meg.

Merrefelé változik a filmipar?
Milyen irányba viszi a mozikultúra fejlődését a sorozatok megjelenése és fokozódó dominanciája?
Milyen szakmai tapasztalatokkal járt az Aranyélet forgatása?
Mit jelent egy ilyen munka a színészi fejlődés szempontjából?

( A 2019.11.08-i adás ismétlése )

2019-12-06 16 óra A mai adásban filmeket ajánlok Tisztelt Hallgatóimnak, mégpedig a világ minden tájáról. A sort a legutóbbi cannes-i Arany Pálma-díjas ÉLŐSKÖDŐK cím koreai filmmel kezdjük, mely a forgatókönyvi meglepetések, váratlan fordulatok filmje, miközben egy észveszejtő stílus bravúrt látunk, kitűnő színszekkel. Szerény véleményem szerint az évtized filmjéről van szó.

Örömmel hívom fel a figyelmet két egykori növendékem új filmjére is: a SEVELED című "romkom" Orosz Dénes és Fillenz Ádám filmje, Mészáros Béla, Tenki Réka, Básti Juli főszereplésével. Semmiképp ne hagyják ki!

Ugyancsak beszélni fogok Scorsese: AZ ÍR című, minden szemponból rendhagyó filmről, melyet feltétlenül nézzenek meg akkor is, ha ez egészen biztosan nem a legjobb filmje Marty-nak.

2019-11-29 16 óra A mai adás vendége Zelki János az egyik legsokoldalúbb média- és film munkás: szerkesztő, forgatókönyvíró, rendező, műsorvezető,költő, aki rengeteget fotózik is. Az egykori Magyar Rádió Irodalmi Szerkesztőségén kezdte a pályáját, s innen igazolt át a dokumentumfilmek világába. Művei között megtalálható a Koldusgyerekek, vagy a Huttyán című film épp úgy, mint a Gálvölgyi Show, vagy az Auschwitz-Birkenau-ról szóló dokumentumfilm is.

2019-11-22 16 óra A "Lumiere hangok" mai adásában kénytelen vagyok egy fájdalmas és minden szempontból megrendítő, aktuális témával foglalkozni, melyet meg sem kell neveznem, Önök akkor is tudják, miről fogunk beszélgetni, ha csak neveket mondok: Roman Polanski, Harvey Weinstein, Bernardo Bertolucci, Alfred Hitchcock, Werner Herzog, Kerényi Miklós Gábor, Marton László, Gothár Péter

2019-11-15 16 óra Rendhagyó műsorral jelentkezik a Lumiere Hangok mai adása, melyben a műsorvezető betekintést nyújt a filmszakma legérdekesebb folyamataiba;

a filmterv fejlesztési iparágtól a forgalmazásig, a fesztiválok világától a hazánkban készülő sokszáz millió dolláros hollywoodi filmekig, valamint szóbakerül a magyar filmgyártás- és filmfinanszírozás történetének legújabb, s egyelőre még homályos kimenetelű változásai is.

2019-11-08 16 óra A mai adásban Ónodi Eszterrel szakmázunk. Mert ez most nem egy portré beszélgetés, hanem valami egészen más. Amikor egy színész és egy filmrendező a szakmájukat érintő, és remélhetőleg a közönséget érdeklő aktuális filmszakmai ügyeket tárgyalják meg.

Merrefelé változik a filmipar?
Milyen irányba viszi a mozikultúra fejlődését a sorozatok megjelenése és fokozódó dominanciája?
Milyen szakmai tapasztalatokkal járt az Aranyélet forgatása?
Mit jelent egy ilyen munka a színészi fejlődés szempontjából?

2019-11-01 16 óra A mai adást azok emlékének szenteljük, akik a filmszakma halottai közül talán a legnagyobb hatással voltak vendégemre, Kornis Mihály íróra és rám. Sajnos több adást is megtöltene, ha a magyar film legnagyobb veszteségeire akár csak egy-egy mondattal emlékeznénk, ezúttal azonban csak néhányukat tudjuk felidézni a műsorban:

Simó Sándor, Fehér György, Herskó János, Ember Judit, Xantus János, Jancsó Miklós, Makk Károly

Nem akartunk szomorú műsort csinálni. Fontos emberi pillanataikra és a filmjeikre emlékezünk.

2019-10-25 16 óra A Lumiere hangok című filmes-mozis műsorom második adásában kedves barátom, kollégám, Kerekes Vica művésznő lesz a vendégem.
Ma is a szakmánkat érintő, - és remélem, a nézőket is érdeklő - legfontosabb kérdésekről lesz szó. Megpróbáljuk Vica szemén keresztül, az ő tapasztalatai alapján bemutatni azt a világot, amit a film, a mozi szenvedélye tart életben már több, mint 100 éve.

2019-10-18 16 óra "Egy semmiséget mondj még nekem
azután bármi lehet, legyen!
Egy semmiséget mondj még nekem
és jöhet bármi, lehet, legyen."

Ugye Önök is hallják a dallamot, ahogy Udvaros Dorottya és Kulka János énekli Bereményi Géza szövegét? De ha ránéznek ezekre a sorokra:

"Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest ."

- ugye Önöknek is azonnal beugrik a kép, ahogy Cseh Tamás hunyorogva, egy kis félmosollyal énekel.

Hogyan keletkeztek ezek a dalszövegek?
Milyen élmények alapján írta a Megáll az idő forgatókönyvét?
Milyen volt a ’60-as évek Budapestje?
Hogyan lehet megtanulni a forgatókönyvírás mesterségét?
Hogyan válik valaki minden idők egyik legtermékenyebb, legsokodalúbb alkotójává?

Ezekről és még sokminden másról; személyes élményekről, titkokról, soha el nem mondott emlékekről beszélgetek Bereményi Géza Kossuth-díjas íróval, forgatókönyvíróval, filmrendezővel, dalszöveg íróval.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán