LUMIERE HANGOK – Salamon András

Lumiere „hangok” – Salamon András műsora

Film, film, film és persze az alkotók.

2023-05-08 19 óra A Lumiere hangok adásában sok mindenről szó esett: a bűnügyi filmek hitelességéről, börtön életről, a Viszkis című filmről, a Saul fiáról, a Keresztapáról, a 90-es évek nagy bűnügyeiről, filmhősökről, rendőrökről. Tasnádi Péterrel épp csak bele lendültünk és már el is repült az idő.

( A 2020.08.14-i adás ismétlése )

2023-05-01 19 óra A Lumiere hangok adásában Pálinkás Dániellel beszélgettünk a színész képzés magyar- és amerikai hagyományairól, tendenciáiról. Dani előbb a Corvinuson tanult, majd egy budapesti filmszínész iskolában, a GTC-ben volt Hámori Gabi, Szamosi Zsófi és Jordán Tamás növendéke, ezután pedig felvételt nyert Amerika egyik legrégebbi színész iskolájába, az American Academy of Dramatic Arts New York-ba, amit még a Covid előtt végzett el.

( A 2020.08.07-i adás ismétlése )

2023-04-24 19 óra A Lumiere hangok adásában Fillenz Ádám Balázs Béla-díjas operatőrrel szakmailag elemeztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását célzó folyamatokat.

( A 2020.07.03-i adás ismétlése )

2023-04-17 19 óra A sorozat-jelenségről beszélgettem Temesvári Marietta program igazgatóval, kreatív producerrel. Igyekeztünk áttekinteni a mai mozgóképes kultúra egyik legradikálisabban fejlődő ágát, a fikciós sorozatokat. Marietta az egyik legautentikusabb szakember a területen, így végre választ kaphattunk azokra a kérdésekre, melyek mostanában a leginkább foglalkoztatják a nézőket és szakmabelieket; írókat, rendezőket, producereket, nevezetesen, hogy mik a perspektívái ennek a műfajnak. Milyen hatással lesz a minőségi sorozatok térnyerése és hihetetlen népszerűsége a hagyományos filmiparra, s főleg a moziforgalmazásra. Beszéltünk a sorozat-dramaturgiáról, a siker titkairól, a magyar, az európai és az amerikai tendenciákról.

( A 2020.06.19-i adás ismétlése )

2023-04-10 19 óra A Lumiere hangok adásában a Bartók-filmjéről beszélgettem Sipos József rendező-producerrel, aki egyben a forgatókönyvet is jegyzi. Szóba kerültek a független film esélyei és egy kicsit “szakmáztunk” is, amit egy filmes-mozis műsortól remélem, a kedves Hallgató nem vesz rossz néven.

( A 2020.05.29-i adás ismétlése )

2023-04-03 19 óra A Lumiere hangok adásában filmajánlókat mondtam el a kedves hallgatóinknak. Olyan műveket ajánlottam, amiket a neten tudnak vagy tudtak elérni, mégpedig elsősorban a Netflixen, vagy a YouTube-on.

( A 2020.05.08-i adás ismétlése )

2023-03-27 19 óra A Lumiere hangok adásában a vírus miatti vészhelyzet következményeivel foglalkoztunk. Mit okoz a rendkívüli állapot a mozikban, filmgyártásban, filmoktatásban, a színészek, rendezők életében. Telefon interjúk segítségével igyekeztünk egy körképet adni az aktuális helyzetről. Liszka Tamás volt a vendég.

( A 2020.03.13-i adás ismétlése )

2023-03-20 19 óra A Lumiere hangok adásában a kortárs színjátszás egyik legeredetibb, sokoldalúbb alakjával, Gyabronka Józseffel beszélgettünk.

Szóba került David Bowie, a montreali kaland, Tarr Béla, a Madách Színház, a Bárka Színház, és filmek tévés munkák, a rendező-színész együttműködés, Jack Nicholson és sokminden más.

( A 2020.03.06-i adás ismétlése )

2023-03-13 19 óra Halas István fotóművész volt a vendég, beszélgetés a fotóművészetről….

( A 2020.02.14-i adás ismétlése )

2023-03-06 19 óra A Lumiere hangok adásában folytattuk a már elkezdett sorozatot, melyben filmtörténeteket meséltünk a hallgatónak. A műsorvezető, Salamon András a második részét olvasta fel készülő filmjének forgatókönyvéből, melynek címe:

BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE

A film dramaturgiai előkészítése Budapest, Varsó, Berlin és Cannes útvonalon zajlik már évek óta és most egy halvány reménysugár látszik: talán életre kelhet ez a történet, melyet az író-rendező egy sokszoros díjnyertes dokumentumfilmje alapján tervez megvalósítani.

( A 2020.01.24-i adás ismétlése )

2023-02-27 19 óra A Lumiere hangok adásában portré beszélgetést hallhattak Thomas Javor magyar származású, Los Angelesben és Budapesten élő fotóssal, aki a filmművészet iránti szeretetét nem Hollywoodban, hanem Budapesten váltotta valóra, amikor filmiskolát alapított és ezzel megteremtette a lehetőségét, hogy sok magyar diák kerüljön közel az amerikai filmiparhoz. Szó volt még a hetvenes évek Budapestjéről, a los angelesi magyar maffiáról, az emigráció lelki- és egzisztenciális okairól, miközben Led Zeppelin számok szólnak.

( A 2019.12.27-i adás ismétlése )

2023-02-20 19 óra Tóth Barnabással beszélgettem, akinek az “Akik maradtak” című filmje Oscar-közelbe került. Remélem, a hallgatók is érdekesnek találták ennek a fiatalembernek az egészen különös alkotói életét, amelyet gyerekszínszként kezdett, majd filmrendező, producer, forgatókönyvíró lett. Nekem személyesen is sokat jelentett a beszélgetés, hiszen Barna a tanítványom volt, most pedig a tanár kollégám, akinek nagyon drukkolok, immáron másodszor, hiszen a “Susotázs” című rövidfilmje volt az Oscar short list-en.

( A 2019.12.20-i adás ismétlése )

2023-02-13 19 óra Filmeket ajánlottam Tisztelt Hallgatóimnak, mégpedig a világ minden tájáról. A sort a legutóbbi cannes-i Arany Pálma-díjas ÉLŐSKÖDŐK cím koreai filmmel kezdtük, mely a forgatókönyvi meglepetések, váratlan fordulatok filmje, miközben egy észveszejtő stílus bravúrt látunk, kitűnő színészekkel. Szerény véleményem szerint az évtized filmjéről volt szó.

Örömmel hívtam fel a figyelmet két egykori növendékem új filmjére is: a SEVELED című “romkom” Orosz Dénes és Fillenz Ádám filmje, Mészáros Béla, Tenki Réka, Básti Juli főszereplésével.

Ugyancsak beszéltem Scorsese: AZ ÍR című, minden szempontból rendhagyó filmről.

( A 2019.12.06-i adás ismétlése )

2023-02-06 19 óra Zelki János az egyik legsokoldalúbb média- és film munkás: szerkesztő, forgatókönyvíró, rendező, műsorvezető, költő, aki rengeteget fotózik is. Az egykori Magyar Rádió Irodalmi Szerkesztőségén kezdte a pályáját, s innen igazolt át a dokumentumfilmek világába. Művei között megtalálható a Koldusgyerekek, vagy a Huttyán című film épp úgy, mint a Gálvölgyi Show, vagy az Auschwitz-Birkenau-ról szóló dokumentumfilm is.

( A 2019.11.29-i adás ismétlése )

2023-01-30 19 óra A “Lumiere hangok” adásában kénytelen voltam egy fájdalmas és minden szempontból megrendítő, aktuális témával foglalkozni, melyet meg sem kell neveznem, Önök akkor is tudták, miről beszélgettem, ha csak neveket mondok: Roman Polanski, Harvey Weinstein, Bernardo Bertolucci, Alfred Hitchcock, Werner Herzog, Kerényi Miklós Gábor, Marton László, Gothár Péter.

( A 2019.11.22-i adás ismétlése )

2023-01-23 19 óra Rendhagyó műsorral jelentkezett a Lumiere Hangok adása, melyben a műsorvezető betekintést nyújtott a filmszakma legérdekesebb folyamataiba;

a filmterv fejlesztési iparágtól a forgalmazásig, a fesztiválok világától a hazánkban készülő sokszáz millió dolláros hollywoodi filmekig, valamint szóba került a magyar filmgyártás- és filmfinanszírozás történetének legújabb, s egyelőre még homályos kimenetelű változásai is.

( A 2019.11.15-i adás ismétlése )

2023-01-16 19 óra Ónodi Eszterrel szakmáztunk. Mert ez most nem egy portré beszélgetés volt, hanem valami egészen más. Amikor egy színész és egy filmrendező a szakmájukat érintő, és remélhetőleg a közönséget érdeklő aktuális filmszakmai ügyeket tárgyalják meg.

Merrefelé változik a filmipar?
Milyen irányba viszi a mozikultúra fejlődését a sorozatok megjelenése és fokozódó dominanciája?
Milyen szakmai tapasztalatokkal járt az Aranyélet forgatása?
Mit jelent egy ilyen munka a színészi fejlődés szempontjából?

( A 2019.11.08-i adás ismétlése )

2023-01-09 19 óra A mai adást azok emlékének szenteltük, akik a filmszakma halottai közül talán a legnagyobb hatással voltak vendégemre, Kornis Mihály íróra és rám. Sajnos több adást is megtöltene, ha a magyar film legnagyobb veszteségeire akár csak egy-egy mondattal emlékeznénk, ezúttal azonban csak néhányukat tudjuk felidézni a műsorban:

Simó Sándor, Fehér György, Herskó János, Ember Judit, Xantus János, Jancsó Miklós, Makk Károly.

Nem akartunk szomorú műsort csinálni. Fontos emberi pillanataikra és a filmjeikre emlékeztünk.

( A 2019.11.01-i adás ismétlése )

2023-01-02 19 óra

“Egy semmiséget mondj még nekem
azután bármi lehet, legyen!
Egy semmiséget mondj még nekem
és jöhet bármi, lehet, legyen.”

Ugye Önök is hallják a dallamot, ahogy Udvaros Dorottya és Kulka János énekli Bereményi Géza szövegét? De ha ránéznek ezekre a sorokra:

“Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest .”

– ugye Önöknek is azonnal beugrik a kép, ahogy Cseh Tamás hunyorogva, egy kis félmosollyal énekel.

Hogyan keletkeztek ezek a dalszövegek?
Milyen élmények alapján írta a Megáll az idő forgatókönyvét?
Milyen volt a ’60-as évek Budapestje?
Hogyan lehet megtanulni a forgatókönyvírás mesterségét?
Hogyan válik valaki minden idők egyik legtermékenyebb, legsokodalúbb alkotójává?

Ezekről és még sokminden másról; személyes élményekről, titkokról, soha el nem mondott emlékekről beszélgettem Bereményi Géza Kossuth-díjas íróval, forgatókönyvíróval, filmrendezővel, dalszöveg íróval.

( A 2019.10.18-i adás ismétlése )

2020-08-14 16 óra A Lumiere hangok következő adásában sok mindenről szó esik: a bűnügyi filmek hitelességéről, börtön életről, a Viszkis című filmről, a Saul fiáról, a Keresztapáról, a 90-es évek nagy bűnügyeiről, filmhősökről, rendőrökről. Tasnádi Péterrel épp csak bele lendültünk és már el is repült az idő.

2020-08-07 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Pálinkás Dániellel beszélgetünk a színész képzés magyar- és amerikai hagyományairól, tendenciáiról. Dani előbb a Corvinuson tanult, majd egy budapesti filmszínész iskolában, a GTC-ben volt Hámori Gabi, Szamosi Zsófi és Jordán Tamás növendéke, ezután pedig felvételt nyert Amerika egyik legrégebbi színész iskolájába, az American Academy of Dramatic Arts New York-ba, amit még a Covid előtt végzett el.

2020-07-24 16 óra A „Lumiere hangok” mai adásában egy ismétlést hallhatnak a budapesti filmélet egykor meghatározó személyiségével, Szabó Márton mozissal, a legendás Művész Mozi igazgatójával beszélgetünk. Marci nagyjából húsz éven át vezette azt a mozit, amely hazai- és nemzetközi művészfilmeknek, közönségsikereknek, kísérleti filmeknek, rövid- és dokumentumfilmeknek adott otthont. Sok magyar filmes indulása, vagy alkotói életének kiteljesedése fűződik a nevéhez. A mozihoz, a filmekhez érteni kell – természetesen ez is egy mesterség – ezt mi sokan, akikkel Szabó Marci együtt dolgozott a filmjeink sikerén tapasztaltuk. Nem csak a múlttal, de a filmek, a mozizás kilátásairól is beszélgettünk.

( A 2020.06.26-i adás ismétlése )

2020-07-17 16 óra A Lumiere hangok mai adását a hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone emlékének szenteljük. Életművének jelentőségét a Sorstalanság rendezőjével, Koltai Lajossal értékeljük.

( A 2020.07.10-i adás ismétlése )

2020-07-10 16 óra A Lumiere hangok mai adását a hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone emlékének szenteljük. Életművének jelentőségét a Sorstalanság rendezőjével, Koltai Lajossal értékeljük.

2020-07-03 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Fillenz Ádám Balázs Béla-díjas operatőrrel szakmailag elemezzük a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását célzó folyamatokat.

2020-06-26 16 óra A „Lumiere hangok” mai adásában a budapesti filmélet egykor meghatározó személyiségével, Szabó Márton mozissal, a legendás Művész Mozi igazgatójával beszélgetünk. Marci nagyjából húsz éven át vezette azt a mozit, amely hazai- és nemzetközi művészfilmeknek, közönségsikereknek, kísérleti filmeknek, rövid- és dokumentumfilmeknek adott otthont. Sok magyar filmes indulása, vagy alkotói életének kiteljesedése fűződik a nevéhez. A mozihoz, a filmekhez érteni kell – természetesen ez is egy mesterség – ezt mi sokan, akikkel Szabó Marci együtt dolgozott a filmjeink sikerén tapasztaltuk. Nem csak a múlttal, de a filmek, a mozizás kilátásairól is beszélgetünk.

2020-06-19 16 óra A mai adásban a sorozat-jelenségről beszélgetek Temesvári Marietta program igazgatóval, kreatív producerrel. Igyekszünk áttekinteni a mai mozgóképes kultúra egyik legradikálisabban fejlődő ágát, a fikciós sorozatokat. Marietta az egyik legautentikusabb szakember a területen, így végre választ kaphatunk azokra a kérdésekre, melyek mostanában a leginkább foglalkoztatják a nézőket és szakmabelieket; írókat, rendezőket, producereket, nevezetesen, hogy mik a perspektívái ennek a műfajnak. Milyen hatással lesz a minőségi sorozatok térnyerése és hihetetlen népszerűsége a hagyományos filmiparra, s főleg a moziforgalmazásra. Beszélünk a sorozat-dramaturgiáról, a siker titkairól, a magyar, az európai és az amerikai tendenciákról

2020-06-12 16 óra A Lumiere hangok újévi első adásában egy új sorozatot indítottunk el, amikor filmtörténeteket – forgatókönyveket, vagy filmnovellákat – olvasunk fel, kicsit a rádiójáték és a felolvasószínház hagyományaiból is építkezve. Ha egy-egy történet hossza átlépi az adás kereteit, akkor folytatása következik a jövő héten. A sorozatban olyan történeteket fognak hallani, amelyekből már elkészült a film, de olyanokat is, amelyek még előkészületi fázisban vannak.

Elsőként, vállalva ennek a kísérletnek minden kockázatát, saját írásomat olvasom fel, melynek címe: BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE.

( A 2020.01.03-i adás ismétlése )

2020-06-05 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Francis Ford Coppola: Keresztapa című trilógiájára és egy csodálatosan tehetséges spanyol sorozatra, a La Casa de Papel (A nagy pénzrablás)-ra hívom fel a tisztelt hallgatók figyelmét. Mindkét ajánlatom elérhető otthonról is, márpedig a mozik egyelőre még nincsenek nyitva. Érdekes módon a két alkotást tartalmilag, vagy ha szabad ezt mondanom, tematikailag a bűnelkövetés köti össze, de ennél sokkal fontosabb bennük az a kivételesen magas szakmai színvonal, amit Önök is megtapasztalhatnak, ha filmnézés közben, vagy az epizódok szünetében elgondolkodnak a forgatókönyv kimunkáltságán, az egészen kíváló színészi teljesítményeken, vagy a vizuális történetmesélésben tettenérhető szakmai tudáson. Jó szórakozást kíván a műsor szerkesztője, Salamon András

( A 2020.05.22-iadás ismétlése )

2020-05-29 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a készülőben lévő Bartók-filmjéről beszélgetek Sipos József rendező-producerrel, aki egyben a forgatókönyvet is jegyzi. Szóba kerülnek a független film esélyei és egy kicsit „szakmázunk” is, amit egy filmes-mozis műsortól remélem, a kedves Hallgató nem vesz rossz néven.

2020-05-22 16 óra A Lumiere hangok mai adásában film- és sorozat ajánlókat hallanak. Előbb Coppola ikonikus trilógiájáról, a Keresztapáról lesz szó, mely 1972-es megjelenése óta cseppet sem vesztett az akkori fényéből; máig nagy hatású, kiemelkedő remekmű. A műsor második felében egy friss élményt szeretnék megosztani Önökkel, mégpedig egy spanyol mesterművet, mely egy olyan pénzrablásról szól, melyet a Professzor álnéven működő lángelme tervez és kivitelez tökéletesen. A Money Heist (A nagy pénzrablás) című sorozat minden idők egyik legerősebb forgatókönyvéből készült, nem is beszélve az amerikai filmek minőségével vetélkedő kivitelezésről.

2020-05-15 16 óra „Egy semmiséget mondj még nekem
azután bármi lehet, legyen!
Egy semmiséget mondj még nekem
és jöhet bármi, lehet, legyen.”

Ugye Önök is hallják a dallamot, ahogy Udvaros Dorottya és Kulka János énekli Bereményi Géza szövegét? De ha ránéznek ezekre a sorokra:

„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest .”

– ugye Önöknek is azonnal beugrik a kép, ahogy Cseh Tamás hunyorogva, egy kis félmosollyal énekel.

Hogyan keletkeztek ezek a dalszövegek?
Milyen élmények alapján írta a Megáll az idő forgatókönyvét?
Milyen volt a ’60-as évek Budapestje?
Hogyan lehet megtanulni a forgatókönyvírás mesterségét?
Hogyan válik valaki minden idők egyik legtermékenyebb, legsokodalúbb alkotójává?

Ezekről és még sokminden másról; személyes élményekről, titkokról, soha el nem mondott emlékekről beszélgetek Bereményi Géza Kossuth-díjas íróval, forgatókönyvíróval, filmrendezővel, dalszöveg íróval.

( A 2019.10.18-i adás ismétlése )

2020-05-08 16 óra A Lumiere hangok mai adásában filmajánlókat fogok mondani a kedves hallgatóinknak. Olyan műveket ajánlok, amiket a neten tudnak elérni, mégpedig elsősorban a Netflixen, vagy a YouTube-on.

2020-04-24 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Kostyál Márk lesz a vendégem, akivel a KOJOT című játékfilmjével kapcsolatos viszontagságos élményeit beszéljük meg. A KOJOT az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje. Társadalmi és személyes dráma, akció és szatíra egyben.

Kostyál Márk debütáns filmje méltán keltette fel a szakma érdeklődését és váltotta ki az egyértelmű lelkesedését is. Ennek ellenére a film utóélete fájdalmaktól és veszteségektől sem mentes. Tanulságai persze bőven vannak.

( A 2020.02.28-i adás ismétlése )

2020-04-10 16 óra A Lumiere hangok multkori vendége volt Sós Ágnes filmrendező, aki két legendás filmjével beírta magát a magyar- és nemzetközi dokumentumfilm történetébe.
„Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek” című megrázóan erős, hiteles filmjében egy hegedűs testvérpár életének titkaiba avat be, míg a hatalmas karriert befutott „Szerelempatak”című mélyen emberi, és nagyon vicces filmjében az idős emberek szerelmi életének titkait tárja fel, persze a szereplőkkel együtt.

Szokás szerint sokmindenről beszélgettünk, de ami most a legaktuálisabb, az Ági által kitalált és vezetett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), mely idén hatodik alkalommal mutatja be a világ dokumentumfilm termésének javát.

( A 2020.02.07-i adás ismétlése )

2020-04-03 16 óra A mai adásban a hazai filmipar egyik legsikeresebb ismeretelen emberével beszélgetek. Úgy hívják: Aszalós Botond, a foglalkozása: kamera operatőr

Válogatás azokból a filmekből, amikben dolgozott:

Robin Hood
Holdhercegnő
The Rite – Anthony Hopkins
Ironclad
In the Land of Blood and Honey – Angelina Jolie
Die Hard – Bruce Willis
The Lady Vanishes
The Borgias – Jeremy Irons
Dracula
Strike Back
Atomic Blonde – Charlize Theron
Red Sparrow – Jennifer Lawrence
Genius – Antonio Banderas
The Last Kingdom
Ransom
Jamestown
Treadstone
Condor
Hunters – Al Pacino

( A 2020.02.21-i adás ismétlése )

2020-03-27 16 óra A Lumiere hangok mai adása ismétlés, telefonos interjút hallanak Rajna Gáborral, az Oscar-díjas Saul fia, a Napszállta, az Aranyélet producerével, aki egyben Közép Európa egyik legjelentősebb filmes rental vállalatának, a Vision Team-nek az egyik tulajdonosa. Szóba került többek között a filmipari leállások következtében kialakult válság helyzet, s az erre adható válaszok. Beszéltünk a Vision Team kezdeményezéséről, mely iskolák távoktatásához ajánlott fel számítástechnikai- és videó eszközöket és egy professzionális tévé stúdiót.

( A 2020.03.20-i adás ismétlése )

2020-03-20 16 óra A Lumiere hangok mai adásában telefonos interjút hallanak Rajna Gáborral, az Oscar-díjas Saul fia, a Napszállta, az Aranyélet producerével, aki egyben Közép Európa egyik legjelentősebb filmes rental vállalatának, a Vision Team-nek az egyik tulajdonosa. Szóbakerül többek között a filmipari lellások következtében kialakult válság helyzet, s az erre adható válaszok. Beszélünk a Vision Team kezdeményezéséről, mely iskolák távoktatásához ajánlott fel számítástechnikai- és videó eszközöket és egy professzionális tévé stúdiót.

2020-03-13 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a vírus miatti vészhelyzet következményeivel foglalkozunk. Mit okoz a rendkívüli állapot a mozikban, filmgyártásban, filmoktatásban, a színészek, rendezők életében. Telefon interjúk segítségével igyekszünk egy körképet adni az aktuális helyzetről.

2020-03-06 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a kortárs színjátszás egyik legeredetibb, sokoldalúbb alakjával, Gyabronka Józseffel beszélgetünk

Szóba kerül David Bowie, a montreali kaland, Tarr Béla, a Madách Színház, a Bárka Színház, és filmek tévés munkák, a rendező-színész együttműködés, Jack Nicholson és sokminden más.

2020-02-28 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Kostyál Márk lesz a vendégem, akivel a KOJOT című játékfilmjével kapcsolatos viszontagságos élményeit beszéljük meg. A KOJOT az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje. Társadalmi és személyes dráma, akció és szatíra egyben.

Kostyál Márk debütáns filmje méltán keltette fel a szakma érdeklődését és váltotta ki az egyértelmű lelkesedését is. Ennek ellenére a film utóélete fájdalmaktól és veszteségektől sem mentes. Tanulságai persze bőven vannak.

2020-02-21 16 óra A mai adásban a hazai filmipar egyik legsikeresebb ismeretelen emberével beszélgetek. Úgy hívják: Aszalós Botond, a foglalkozása: kamera operatőr

Válogatás azokból a filmekből, amikben dolgozott:

Robin Hood
Holdhercegnő
The Rite – Anthony Hopkins
Ironclad
In the Land of Blood and Honey – Angelina Jolie
Die Hard – Bruce Willis
The Lady Vanishes
The Borgias – Jeremy Irons
Dracula
Strike Back
Atomic Blonde – Charlize Theron
Red Sparrow – Jennifer Lawrence
Genius – Antonio Banderas
The Last Kingdom
Ransom
Jamestown
Treadstone
Condor
Hunters – Al Pacino

2020-02-14 16 óra Halas István fotóművész volt a vendég, beszélgetés a fotóművészetről….

2020-02-07 16 óra A Lumiere hangok mai vendége Sós Ágnes filmrendező, aki két legendás filmjével beírta magát a magyar- és nemzetközi dokumentumfilm történetébe.

„Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek” című megrázóan erős, hiteles filmjében egy hegedűs testvérpár életének titkaiba avat be, míg a hatalmas karriert befutott „Szerelempatak” című mélyen emberi, és nagyon vicces filmjében az idős emberek szerelmi életének titkait tárja fel, persze a szereplőkkel együtt.

Szokás szerint sokmindenről fogunk beszélni, de ami most a legaktuálisabb, az Ági által kitalált és vezetett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), mely idén hatodik alkalommal mutatja be a világ dokumentumfilm termésének javát.

2020-01-31 16 óra A Lumiere hangok című filmes-mozis műsorom második adásában kedves barátom, kollégám, Kerekes Vica művésznő lesz a vendégem.
Ma is a szakmánkat érintő, – és remélem, a nézőket is érdeklő – legfontosabb kérdésekről lesz szó. Megpróbáljuk Vica szemén keresztül, az ő tapasztalatai alapján bemutatni azt a világot, amit a film, a mozi szenvedélye tart életben már több, mint 100 éve.

( A 2019.10.25-i adás ismétlése )

2020-01-24 16 óra A Lumiere hangok mai adásában folytatjuk a már elkezdett sorozatot, melyben filmtörténeteket mesélünk a hallgatónak. A műsorvezető, Salamon András a második részét olvassa fel készülő filmjének forgatókönyvéből, melynek címe:
BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE
A film dramaturgiai előkészítése Budapest, Varsó, Berlin és Cannes útvonalon zajlik már évek óta és most egy halvány reménysugár látszik: talán életre kelhet ez a történet, melyet az író-rendező egy sokszoros díjnyertes dokumentumfilmje alapján tervez megvalósítani.

2020-01-17 16 óra A mai adásban megismételjük a Gesztesi Károly emlékére készült múlt heti adásunkat.

( A 2020.01.10-i adás ismétlése )

2020-01-10 16 óra A Lumiere hangok mai adását teljes egészében Gesztesi Károly színművész emlékének szenteljük.

2020-01-03 16 óra A Lumiere hangok új évi első adásában egy új sorozatot indítunk el, amikor filmtörténeteket – forgatókönyveket, vagy filmnovellákat – olvasunk fel, kicsit a rádiójáték és a felolvasószínház hagyományaiból is építkezve. Ha egy-egy történet hossza átlépi az adás kereteit, akkor folytatása következik a jövő héten. A sorozatban olyan történeteket fognak hallani, amelyekből már elkészült a film, de olyanokat is, amelyek még előkészületi fázisban vannak.

Elsőként, vállalva ennek a kísérletnek minden kockázatát, saját írásomat olvasom fel, melynek címe: BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE.

2019-12-27 16 óra A Lumiere hangok mai adásában portré beszélgetést hallhatnak Thomas Javor magyar származású, Los Angelesben és Budapesten élő fotóssal, aki a filmművészet iránti szeretetét nem Hollywoodban, hanem Budapesten váltotta valóra, amikor filmiskolát alapított és ezzel megteremtette a lehetőségét, hogy sok magyar diák kerüljön közel az amerikai filmiparhoz. Szó lesz még a hetvenes évek Budapestjéről, a los angelesi magyar maffiáról, az emigráció lelki- és egzisztenciális okairól, miközben Led Zeppelin számok szólnak.

2019-12-20 16 óra A mai adásban Tóth Barnabással beszélgetek, akinek az „Akik maradtak” című filmje Oscar-közelbe került. Remélem, a hallgatók is érdekesnek találják ennek a fiatalembernek az egészen különös alkotói életét, amelyet gyerekszínszként kezdett, majd filmrendező, producer, forgatókönyvíró lett. Nekem személyesen is sokat jelent a mai beszélgetés, hiszen Barna a tanítványom volt, most pedig a tanár kollégám, akinek nagyon drukkolok, immáron másodszor, hiszen tavaly a „Susotázs” című rövidfilmje volt az Oscar short list-en.

2019-12-13 16 óra A mai adásban Ónodi Eszterrel szakmázunk. Mert ez most nem egy portré beszélgetés, hanem valami egészen más. Amikor egy színész és egy filmrendező a szakmájukat érintő, és remélhetőleg a közönséget érdeklő aktuális filmszakmai ügyeket tárgyalják meg.

Merrefelé változik a filmipar?
Milyen irányba viszi a mozikultúra fejlődését a sorozatok megjelenése és fokozódó dominanciája?
Milyen szakmai tapasztalatokkal járt az Aranyélet forgatása?
Mit jelent egy ilyen munka a színészi fejlődés szempontjából?

( A 2019.11.08-i adás ismétlése )

2019-12-06 16 óra A mai adásban filmeket ajánlok Tisztelt Hallgatóimnak, mégpedig a világ minden tájáról. A sort a legutóbbi cannes-i Arany Pálma-díjas ÉLŐSKÖDŐK cím koreai filmmel kezdjük, mely a forgatókönyvi meglepetések, váratlan fordulatok filmje, miközben egy észveszejtő stílus bravúrt látunk, kitűnő színszekkel. Szerény véleményem szerint az évtized filmjéről van szó.

Örömmel hívom fel a figyelmet két egykori növendékem új filmjére is: a SEVELED című „romkom” Orosz Dénes és Fillenz Ádám filmje, Mészáros Béla, Tenki Réka, Básti Juli főszereplésével. Semmiképp ne hagyják ki!

Ugyancsak beszélni fogok Scorsese: AZ ÍR című, minden szemponból rendhagyó filmről, melyet feltétlenül nézzenek meg akkor is, ha ez egészen biztosan nem a legjobb filmje Marty-nak.

2019-11-29 16 óra A mai adás vendége Zelki János az egyik legsokoldalúbb média- és film munkás: szerkesztő, forgatókönyvíró, rendező, műsorvezető,költő, aki rengeteget fotózik is. Az egykori Magyar Rádió Irodalmi Szerkesztőségén kezdte a pályáját, s innen igazolt át a dokumentumfilmek világába. Művei között megtalálható a Koldusgyerekek, vagy a Huttyán című film épp úgy, mint a Gálvölgyi Show, vagy az Auschwitz-Birkenau-ról szóló dokumentumfilm is.

2019-11-22 16 óra A „Lumiere hangok” mai adásában kénytelen vagyok egy fájdalmas és minden szempontból megrendítő, aktuális témával foglalkozni, melyet meg sem kell neveznem, Önök akkor is tudják, miről fogunk beszélgetni, ha csak neveket mondok: Roman Polanski, Harvey Weinstein, Bernardo Bertolucci, Alfred Hitchcock, Werner Herzog, Kerényi Miklós Gábor, Marton László, Gothár Péter

2019-11-15 16 óra Rendhagyó műsorral jelentkezik a Lumiere Hangok mai adása, melyben a műsorvezető betekintést nyújt a filmszakma legérdekesebb folyamataiba;

a filmterv fejlesztési iparágtól a forgalmazásig, a fesztiválok világától a hazánkban készülő sokszáz millió dolláros hollywoodi filmekig, valamint szóbakerül a magyar filmgyártás- és filmfinanszírozás történetének legújabb, s egyelőre még homályos kimenetelű változásai is.

2019-11-08 16 óra A mai adásban Ónodi Eszterrel szakmázunk. Mert ez most nem egy portré beszélgetés, hanem valami egészen más. Amikor egy színész és egy filmrendező a szakmájukat érintő, és remélhetőleg a közönséget érdeklő aktuális filmszakmai ügyeket tárgyalják meg.

Merrefelé változik a filmipar?
Milyen irányba viszi a mozikultúra fejlődését a sorozatok megjelenése és fokozódó dominanciája?
Milyen szakmai tapasztalatokkal járt az Aranyélet forgatása?
Mit jelent egy ilyen munka a színészi fejlődés szempontjából?

2019-11-01 16 óra A mai adást azok emlékének szenteljük, akik a filmszakma halottai közül talán a legnagyobb hatással voltak vendégemre, Kornis Mihály íróra és rám. Sajnos több adást is megtöltene, ha a magyar film legnagyobb veszteségeire akár csak egy-egy mondattal emlékeznénk, ezúttal azonban csak néhányukat tudjuk felidézni a műsorban:

Simó Sándor, Fehér György, Herskó János, Ember Judit, Xantus János, Jancsó Miklós, Makk Károly

Nem akartunk szomorú műsort csinálni. Fontos emberi pillanataikra és a filmjeikre emlékezünk.

2019-10-25 16 óra A Lumiere hangok című filmes-mozis műsorom második adásában kedves barátom, kollégám, Kerekes Vica művésznő lesz a vendégem.
Ma is a szakmánkat érintő, – és remélem, a nézőket is érdeklő – legfontosabb kérdésekről lesz szó. Megpróbáljuk Vica szemén keresztül, az ő tapasztalatai alapján bemutatni azt a világot, amit a film, a mozi szenvedélye tart életben már több, mint 100 éve.

2019-10-18 16 óra „Egy semmiséget mondj még nekem
azután bármi lehet, legyen!
Egy semmiséget mondj még nekem
és jöhet bármi, lehet, legyen.”

Ugye Önök is hallják a dallamot, ahogy Udvaros Dorottya és Kulka János énekli Bereményi Géza szövegét? De ha ránéznek ezekre a sorokra:

„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest .”

– ugye Önöknek is azonnal beugrik a kép, ahogy Cseh Tamás hunyorogva, egy kis félmosollyal énekel.

Hogyan keletkeztek ezek a dalszövegek?
Milyen élmények alapján írta a Megáll az idő forgatókönyvét?
Milyen volt a ’60-as évek Budapestje?
Hogyan lehet megtanulni a forgatókönyvírás mesterségét?
Hogyan válik valaki minden idők egyik legtermékenyebb, legsokodalúbb alkotójává?

Ezekről és még sokminden másról; személyes élményekről, titkokról, soha el nem mondott emlékekről beszélgetek Bereményi Géza Kossuth-díjas íróval, forgatókönyvíróval, filmrendezővel, dalszöveg íróval.