Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Liszkai Ágnes és Budai Éva

A műsor címe: Szavak. Persze az is fontos, mi van köztük, mögöttük. És a csend. Az is fontos.

Budai Éva azt írta magáról, "Tanár vagyok. Voltam, leszek."

Én csak annyit, Liszkai Ági vagyok, a versek, a szavak és annyi minden más szerelmese. 

• Budai szavak "nem középiskolás fokon" - Liszkai Ágnessel • Péntek • 17:00-18:00 •

2021-11-26 17 óra Egy nyári műsor ismétlését ajánlom, bizonyos óvintézkedések miatt nem tudjuk elkészíteni a várva-várt Pilinszky műsorunkat. De, hogy ne keseredjünk el, sem az elmaradás, sem a búskomor időjárás miatt, egy nyári vidám műsor ismétlését választottam mára. Hogy lássuk, van mosoly, jókedv és lesz még egyszer nyár! Íme milyen is volt:

Nyár közepe van. Meleg. Frontok jönnek, frontok mennek. Mi pedig verseket válogattunk, azt gondolva, hogy nem kell egy versnek mindig magasröptűnek, komornak, szomorúnak, forradalminak lenni. Legyen csupán könnyű, vicces, humoros, kedves. Mint mi magunk.

17 órakor (ismétlés szombaton 20 órakor), Szavak... nem középiskolás fokon....humor a költészetben. Forró fejjel, mosolyogva várjuk Önöket, Budai Éva és Liszkai Ági.

( A  2021.07.02-i adás ismétlése )

2021-11-19 17 óra

„Ezért minden: önkínzás, ének:
Szeretném, hogyha szeretnének
S lennék valakié,
Lennék valakié”

(Ady Endre 1909)

„A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok.”

(József Attila 1933)

A két költő nagyjából egyidős volt (Ady 32, József Attila 28), amikor a fenti sorokat leírta. Két zseniális költő, a magyar költészet legnagyobbjai.

Budai Éva és Liszkai Ági talán kissé kevésbé zseniálisak, ám lelkes műsorvezetők, akik megpróbálták a két költőóriás versein keresztül eldönteni, miért áll egyikőjükhöz közelebb Ady költészete, míg a másikhoz József Attiláé. A játékból csak nyertesként jöhettünk ki és állítom, hogy Önök, hallgatók sem bánják meg, ha 17 órakor meghallgatnak minket.

2021-11-12 17 óra Utak, utcák, ösvények, folyók – és még sorolhatnám. Azért vannak, hogy elérjük valahonnan valahová, hogy megérkezzünk, szó szerint vagy képletesen. Életünk során nagy utat járunk be, néha könnyedén szökdécselve, vagy éppen roggyantan vánszorogva, mikor hogy.

Van, hogy megállunk, körülnézünk, megnyugodva, hogy jó az irány, avagy kétségbeesve, mert nem látjuk a célt, a továbbvezető utat.

Mai verseinknek témája az út. Amit már megtettünk, vagy ami még előttünk van, amin járunk, vagy amin járni szeretnénk.

Hallgassák, 17 órakor, hogyan írnak erről a költők.

Szavak Budai Évával és Liszkai Ágival.

2021-11-05 17 óra Képzeljék el, hogy nem esik az eső, hogy tiszta az égbolt. Hogy csillagfény lepi el az eget, a hold fél sarlója hidegen pöffeszkedik, vagy éppen vágyódásra serkent a telihold...

Aztán képzeljék el, hogy a költők mindezeket az érzéseket szavakba rendezik. Versek születnek és mi, a szokott időben, 17 órakor – a teljesség igénye nélkül – megmutatjuk Önöknek.

Ebben a novemberi szürkeségben felüdülés lesz felidézni az éppen láthatatlant. Segít ebben Budai Éva és Liszkai Ágnes, a két szerkesztő-műsorvezető.

2021-10-29 17 óra Váltig állítom, hogy az ősz a leghosszabb évszak... majdnem. A tél hosszabb.

No de most még csupán október utolsó napjaiban vagyunk. Bár szokatlanul hideg van, mi maradunk az őszi verseknél.

Szebbnél szebb színekben pompáznak a fák, egyre vastagabb az avar, egyre rövidülnek a napok, lassabban száll fel a reggeli köd... Ugye, szinte Önöket is versírásra készteti ez a mélabús harmónia. Ne aggódjanak, mi továbbra is a hivatott költők tollaival, azaz Szavaival ékeskedünk pénteken, a szokott időben, 17 órakor.

Szavak, azaz versek és zenék ahogyan mi látjuk.

Várja Önöket Budai Éva és Liszkai Ágnes.

2021-10-22 17 óra Ezen a héten egy nyári műsorunk ismétlését hallgathatják. Ezt írtam júniusban:

A vágy titokzatos tárgya volt a múlt heti műsorunk témája. Ezen a héten olyan verseket kerestünk, amelyek a vágy elmúltával születtek, úgy hívtuk magunk között:’szakítós versek.” Mert a költők – és mindenki - nem csak vágyakozni tudnak, de elbocsájtani is. De vajon a szakítás az minden esetben elszakadás is?

( A 2021.06.25-i adás ismétlése )

2021-10-15 17 óra Sokáig ellenálltunk, húztuk, halogattuk, de mostanra egyértelművé vált, hogy nincs visszaút, a körforgás marad és bizony az ősz szele zümmög...

Mi pedig hagytuk magunkat elcsábulni és őszi verseket válogattunk.

Szavak – nem középiskolás fokon – 17 órától az avarban megbújó műsorvezetőkkel. Budai Éva és Liszkai Ágnes várja Önöket. Tudják, meleg tea, fotelba bekuckózás és gyönyörű, verssé lágyuló Szavak.

2021-10-08 17 óra Nagyon vágytam már külhonban élő gyerekeimet látni. És nem azért, mert birtokolni akarnám őket, csak látni, beszélgetni, rájuk mosolyogni. Erre vágytam. Így aztán a héten egy ismétlést hallgathatnak. És a műsor témája nem más volt, mint a vágy. Ma is így ajánlom:

A vágy a legegyszerűbb formájában egy erős érzés, hogy valamit birtokolni akarunk.

A filozófusok szerint: "minden emberi cselekedet alapvető indítéka az örömre való vágy.”.. vagy

„vágyak és szenvedélyek nem tudatosak, hanem automatikus testi válaszok”... vagy

„az értelem csak akkor érvényes, ha a kérdéses vágyra irányul.”

A buddhizmus szerint, a sóvárgás eltörlése a végső boldogsághoz vezet. Viszont egészséges dolgokra vágyni felszabadító és felemelő. Míg az örömre irányuló érzéki vágyakat el kell törölni, a felszabadulás útján járó egyént a Buddha arra bátorítja, hogy "generáljon vágyakat" az érdemi minőségek táplálására, és hagyja el az érdemteleneket.

Nem tudom milyen vágy az, amiket a költők fogalmaztak meg verseikben, a 17 órakor kezdődő Szavak (nem középiskolás fokon!) műsor válogatásában. De hol húzzuk meg a határt, ha ezek, az „önös érdekből” íródott versek egyáltalán nem érdemtelenek. Szépséget adnak és örömet okoznak.

( A 2021.06.18-i adás ismétlése )

2021-10-01 17 óra „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha...” (Jehudi Menuhin)

Ígérjük, hogy mi ezen a héten sem élünk vissza a szavakkal, sőt a szavak segítségét kérjük, hogy még közelebb kerüljön hozzánk a zene, a muzsika. Tartsanak velünk pénteken 17 órakor, várja Önöket, a műsorvezető Liszkai Ági és állandó beszélgetőtársa, Budai Éva.

2021-09-24 17 óra „Az erotika – út visszafelé, az emberi lényeg egyik alappontjához. Nem találhatjuk meg önmagunkat, ha ezeket a titkokat nem fejtjük meg. Az erotika együtt jár a szépséggel, a harmóniával, mindavval, ami végességünk vigaszát jelenti. Ezért illeti meg különleges figyelem.” (Péntek Imre – Irodalmi jelen)

És mi – a költők szavaival – megpróbáljuk megfejteni a titkokat. Folytatjuk az erotikus költészet bemutatását, ezúttal kifejezetten magyar költők verseivel.

SZAVAK, még mindig nem középiskolás fokon 17 órakor.

A műsor kifejezetten 18 éven felülieknek ajánlott.

2021-09-17 17 óra A költészet számára a szerelem általános téma, az erotika pedig a szerelem elemi része. Ha füvekről vagy fákról írnak a költők, de ezzel a szerelmük lágyságát vagy hevességét célozzák kifejezni, akkor titkon az erotikáról is írnak, ugyanis az egyik benne foglaltatik a másik fogalmában.

A képzőművészeti alkotások meztelen alakjai ugyanazt az esztétikai gyönyört hivatottak kifejezni, mint az irodalmi művek fülledt sorai.

Ezekkel a gondolatokkal – egyébként Babitsé - fordultunk az erotikus költészet felé, ezen a héten óvatosan, a világirodalom – immár elismert – remekei közül válogatva.

Néha mulatságos, néha szinte arcpirító, de minden esetben igazi lírai remekműveket hallgathatnak ezen a héten (is), 17 órakor. Szavak – ezúttal még annyira - sem középiskolás fokon.

2021-09-10 17 óra Az ősz lehelete megérintett minket is (szigorúan az időjárás változására gondolok!), talán ezért választottunk egy olyan témát, amit nehezen fogadunk el, élünk meg, legyünk férfiak vagy nők. Pedig az öregségnek is megvannak a maga szép pillanatai. Nos, mi ezeket a szép pillanatokat próbáltuk nyakon csípni, hiszen talán nincs olyan költő, aki ne verselte volna meg a maga öregségét...akár 30 évesen. Mert a test és a lélek nem egyszerre öregszik.
Szavak, melyek ezúttal is versekbe rendeződnek, 17 órakor, Budai Évával és Liszkai Ágival.

2021-09-03 17 óra Versműsoraink mindig szubjektív válogatással készülnek. Elmondjuk mit, mikor, miért hallgatunk szívesen, mi alapján választunk egy-egy verset, és az milyen érzéseket ébreszt bennünk...

Ezúttal, a pénteken, 17 órakor hallgatható (ismétlés szombaton 20 órakor) Szavak elsősorban nem a mi gondolatainkat tükrözi majd – persze azt is –, sokkal inkább azt próbáljuk megmutatni, mit gondoltak, gondolnak a költők egymásról. Milyen hatással van egy nagy költő egy másikra. Erről vallanak nekünk. Várja Önöket ezúttal is Liszkai Ági szerkesztő és Budai Éva, állandó beszélgetőtárs.

2021-08-27 17 óra Itt ül mellettem, bökdös az orrával. Vagy a másik, ő rátelepszik a mellkasomra. Nagy szerencse, hogy nincs több állat a lakásban. Illetve van, hiszen vannak pókok – bármennyire is igyekszem megszabadulni tőlük -, vannak szúnyogok (lásd fent) és ha nem vagyok résen a macska néha megajándékoz egy-egy egérrel. A kertben sün röfög és poroszkál esténként, és nemrég egy rókával kergetőzött a macskám. Így vagyunk mi. De vajon hogyan gondolkodtak az állatokról a költők? Melyik állat és mi ihlette meg őket? Ma 17 órakor megtudhatják, hiszen SZAVAK (nem középiskolás fokon) ezúttal is lesznek, benne a versek, és mi, Liszkai Ági szerkesztő és állandó beszélgetőtársa, Budai Éva.

2021-08-20 17 óra 2021 nyarának utolsó pihentető hetét töltjük, így egy ismétlést választottuk, amely történetesen a toleranciáról, az elfogadásról szól.

Leültem előkeresni az akkori előzetest, majd a kezembe került egy népszerű női magazin, amelyik ebben a hónapban háromféle borítóval jelent meg. Az újság főszerkesztőjének bevezetője annyira megfogott, hogy úgy éreztem, hogy a péntek 17 órakor kezdődő műsorunknak nem lehet szebb bevezetője, igaz, mi az elfogadást nem csupán a szexualitásban kerestük, de az alábbi gondolatok természetesen, szélesebb körre is kitágíthatóak.

„Hatéves lehettem, amikor megtanultam szégyellni magam. Azért, mert csak ugyanolyan vagyok, azért mert sok mindenben más vagyok. Leginkább talán ebben éreztem másokkal egyformának magam. A közös szégyenben, amiben mindannyian osztozunk..... Aztán jöttek a hormonok, velük egy újabb adag szégyen és félreértés..... Fogalmam sem volt arról, hogy a szex nem az én magánügyem.

Nem igaz, hogy a hatalom csak most törte ránk az ajtót a hálószobánkban, mindig is ott volt.

Hiába univerzális a szerelem, az orgazmus, a valódi intimitás, az, hogy ezeket az érzéseket könnyen el tudjuk-e érni, nagyban függ a társadalomtól, amiben élünk. A kapitalizmus nagyobb hatással lehet a lecserélhetőségünkre, mint a mellméretünk. Az általános és mindent átható cinizmus előbb vethet véget egy kapcsolatnak, mint az első szerelem rossz emlékei. Az individulizmus talán jobban okolható a magányért, mint hogy nincs egy normális férfi/nő/ember....

...Nincs veszélyesebb, mint a hatalom, ami a vágyak mentén uniformizál.

És tévhit, hogy ha a másságot korlátozzák, az csak egyértelműen másokra hat. A vágyak szürke eminenciásai ugyanúgy rosszul járnak. Mert ez a játszma mindegyik felet hol a sértett, hol a vádlott szerepébe helyezi, így mindkét fél csak szerepet játszik egy színdarabban, eltávolodva önmagától, a legbelsőbb vágyait és a mindennapjait magyarázva és igazolva...

...Mindenki eldöntheti miből építi a saját négy falát maga köré. De érdemes tudatosan dönteni, főleg egy olyan társadalomban, ahol csak azokon belül lehetünk igazán önmagunk.” /Liptai Lívia főszerkesztő, Elle magazin/

A fenti gondolatokat „Szavak”-ba rendezték a költők, versek születtek belőlük és mi műsorrá rendeztük. Pénteken 17 órakor tartsanak velünk.

( A 2021.06.11-i adás ismétlése )

2021-08-13 17 óra Jó dolog a parafrázis egy a vers, de más a frázis alap anyag. E héten ebből merített s nem lett tőle telített.

Folytathatnám a kínrímeket, de ennél sokkal szellemesebb és érdekesebb parafrázisokat hallgathatnak 17 órától. Szavak, nem középiskolás fokon. Várja Önöket Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-08-06 17 óra Itt a vége, és a kör bezárul. Az „istenes” versek harmadik, egyben utolsó részében természetesen a kortárs költők vallanak istenhez fűződő ilyen-olyan kapcsolatukról. Ilyen-olyan, hiszen mindenkinek más és mégis valahol ugyanaz. Mindenki ugyanazt keresi (kereste) benne, ugyanazt találja (találta) meg, mindennek a mozgatóját, ami nélkül hiába minden.

„Legyen bár prófétáló tehetségem,

Ismerjem bár az összes titkokat és minden tudományt,

Legyen akkora hitem, hogy hegyeket mozgassak,

Ha szeretet nincs bennem,

Mit sem érek.” (Pál apostol első levele a korintusiakhoz)

SZAVAK – nem középiskolás fokon... a szokott időben, 17 órakor szeretettel(!) várjuk Önöket, Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-07-30 17 óra Folytatjuk minisorozatunkat, az időben előre haladva, ebben a részben már a 20. századi költők „istenkeresését” szeretnénk megmutatni. Ezúttal (is) a bőség zavarával küzdöttünk, hiszen tudják, Kosztolányi, József Attila, Tóth Árpád, Dsida Jenő, Nemes Nagy Ágnes, Reményik Sándor, mindannyian a 20 század első felében keresték Istent, vitatkoztak Istennel és vágytak vagy éppen haragudtak Istenre.

Délután 17 órától SZAVAK, nem középiskolás fokon. Budai Évával és Liszkai Ágival. Tartsanak velünk ma is.

2021-07-23 17 óra „Mikor látom egeidet, amit ujjaid formáltak, S onnan fénylő tekinteted, hol néz csillagfényformákba.”(Sumonyi Zoltán 8. zsoltár átirat)

SZAVAK, egy műsor, amiben ezúttal Istenhez, Istenről vallanak a költők. Ebben a részben – mert több részt is terveztünk – a fenti zsoltár dicsőítő soraitól, nagy időbeni ugrásokkal, a tépelődő Ady-ig, a haragos Babits-ig jutunk.

„Mikor látom egeidet, akkor kérdem, mi az ember...”

Délután 17 órától SZAVAK, nem középiskolás fokon. Budai Évával és Liszkai Ágival. Tartsanak velünk ma is.

2021-07-16 17 óra ...Mostan – pontosabban 17 órától – színes versekről álmodunk....

De a műsorban megelevenednek festmények, képek, virágok, szerelmek. Hiszen színes a világ körülöttünk és az emberek is.

SZAVAK...nem középiskolás fokon. Ezúttal színesek.

Megemlítem a műsorban is, és most, hogy nézem és írok róla elcsodálkozom, hogy színek nélkül is lehet színes valami.

2021-07-09 17 óra Az alábbi sorokkal kezdtük a Szavak című műsorunkat néhány héttel ezelőtt. Siettünk, hogy ne maradjanak versek nélkül, siettünk, hogy a bennünk érlelődő gondolatokat megoszthassuk. Akkor úgy tűnt, nem lesz nyár soha.... és most mégis lett, így ebben a nagy melegben mi is pihenünk egy hetet. Önök pedig hallgassák meg a Szavak első adását ismét.... hogy ne hiányozzunk.

„Végre!
Szeretnék, az utóbbi hetekben kialakult hiányérzetükön enyhíteni.

Szavak.
Nem középiskolás fokon.

Budai Évával közösen válogatunk a magyar- és a világirodalom lírájából.

Minden alkalommal keresünk egy „kulcsszó”-t, ami köré felépítjük a műsort. S mert hiányoztak a versek, legyen első alkalommal ez a szó a hiány maga.

Tartsanak velünk 17 órakor. Vers, zene, gondolat, csend.

SZAVAK.”

( A 2021.06.04-i adás ismétlése )

2021-07-02 17 óra Nyár közepe van. Meleg. Frontok jönnek, frontok mennek. Mi pedig verseket válogattunk, azt gondolva, hogy nem kell egy versnek mindig magasröptűnek, komornak, szomorúnak, forradalminak lenni. Legyen csupán könnyű, vicces, humoros, kedves. Mint mi magunk.

17 órakor (ismétlés szombaton 20 órakor), Szavak... nem középiskolás fokon....humor a költészetben. Forró fejjel, mosolyogva várjuk Önöket, Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-06-25 17 óra A vágy titokzatos tárgya volt a múlt heti műsorunk témája. Ezen a héten olyan verseket kerestünk, amelyek a vágy elmúltával születtek, úgy hívtuk magunk között:’szakítós versek.” Mert a költők – és mindenki - nem csak vágyakozni tudnak, de elbocsájtani is. De vajon a szakítás az minden esetben elszakadás is?

Hallgassák a Szavak-at (nem középiskolás fokon) pénteken, 17 órától.

2021-06-18 17 óra A vágy a legegyszerűbb formájában egy erős érzés, hogy valamit birtokolni akarunk.

A filozófusok szerint: "minden emberi cselekedet alapvető indítéka az örömre való vágy.”.. vagy

„vágyak és szenvedélyek nem tudatosak, hanem automatikus testi válaszok”... vagy

„az értelem csak akkor érvényes, ha a kérdéses vágyra irányul.”

A buddhizmus szerint, a sóvárgás eltörlése a végső boldogsághoz vezet. Viszont egészséges dolgokra vágyni felszabadító és felemelő. Míg az örömre irányuló érzéki vágyakat el kell törölni, a felszabadulás útján járó egyént a Buddha arra bátorítja, hogy "generáljon vágyakat" az érdemi minőségek táplálására, és hagyja el az érdemteleneket.

Nem tudom milyen vágy az, amiket a költők fogalmaztak meg verseikben, a 17 órakor kezdődő Szavak (nem középiskolás fokon!) műsor válogatásában. De hol húzzuk meg a határt, ha ezek, az „önös érdekből” íródott versek egyáltalán nem érdemtelenek. Szépséget adnak és örömet okoznak.

Ugye vágynak meghallgatni őket?!

2021-06-11 17 óra A tolerancia, az elfogadás, a másság divatos szavak, vagy éppen szitok szavak napjainkban. De vajon tudjuk-e mit jelentenek valójában? Ismerjük-e a szavakat, amik ehhez a témához tartoznak?

A tolerancia azt jelenti: türelemmel veszem tudomásul, hogy olyan vagy, amilyen: akár másmilyen, mint én. Az integráció azt jelenti: lehetővé teszem, hogy beilleszkedj azok közé, akik olyanok, mint én. Az inklúzió pedig azt jelenti, hogy minden egyéb elvárás nélkül elfogadlak olyannak, amilyen vagy.

A pénteken 17 órakor kezdődő Szavak (nem középiskolás fokon) műsorunkban nem ezekről a szavakról fogunk beszélni, hanem a szavak beszélnek helyettünk. Szavak, amik versekké formálódtak. Szavak, olyan költőktől, akik kicsi mások mint mi, mégis ugyanolyanok. Csak éppen mi, nem tudunk olyan verseket írni mint ők.

2021-06-04 17 óra Végre! Szeretnék, az utóbbi hetekben kialakult hiányérzetükön enyhíteni. Szavak. Nem középiskolás fokon.

Budai Évával közösen válogatunk a magyar- és a világirodalom lírájából.

Minden alkalommal keresünk egy „kulcsszó”-t, ami köré felépítjük a műsort. S mert hiányoztak a versek, legyen első alkalommal ez a szó a hiány maga.

Tartsanak velünk 17 órakor. Vers, zene, gondolat, csend. Szavak.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán