Szavak

Műsorvezető: Budai Éva – Liszkai Ágnes

Szavak. Persze az is fontos, mi van köztük, mögöttük. És a csend. Az is fontos. „Szavak, nem közéiskolás fokon”. Budai Éva és Liszkai Ágnes közös műsora versekről, költőkről, érzelmekről, korszakokról, nem középiskolás fokon.

2022-05-13 17 óra Jöjjenek a fiatalok. A tehetségesek, a 21. század költői. Akik tehetségükkel, és a technika adta lehetőségeikkel a mai fiatalok körében is „fogyaszthatóvá” teszik a költészetet.

17 órától Szavak, Budai Évával és Liszkai Ágival, akik próbálnak lépést tartani a fiatalság sodró lendületével. Tartsanak velünk, üljenek le a „rádió” mellé és szaladjanak velünk.

2022-05-06 17 óra Miért szeretem? Miért szeretjük? Nincs egyetlen jó válasz. A versek elmondják azt, amit mi csak titokban gondolni merünk, kinyitják azt, amin mi csak átlesni merünk, és elvisznek oda, ahová csak álmunkban járunk.

Az elmúlt csaknem egy évben, igyekeztünk egy-egy konkrét dolog, érzés, fogalom köré válogatni a verseket. Most egy, ’Miért szeretem?” műsort készítettünk, benne számunkra éppen ma, éppen ebben a hangulatban, éppen ebben az országban, éppen tavaszi hangulatban, stb… verseket válogattunk.

És…(és-sel nem kezdünk mondatot…) az csak merő véletlen, hogy ezek a versek szinte mind az elfogadásról, az „önelfogadásról” szólnak.

Tartsanak velünk, Budai Éva és Liszkai Ági várja Önöket 17 órától.

2022-04-29 17 óra Pénteken 17 órakor ismét SZAVAK. Versműsor ezúttal az anyákhoz, az anyákról. Akkor is, ha már nincsenek mellettünk.

Budai Éva és Liszkai Ági néha csak keresik a SZAVAK-at. Szerencsére a költők meg is találják.

2022-04-22 17 óra Április az első igazi tavaszi hónap.… jó esetben. De mostanában minden felborul, minden változik, semmi sem olyan, mint régen….régen minden jobb volt… Unalmas közhely.
Április az újrakezdés, a megújulás hónapja. Már megint egy közhely.
Április bolond, szeszélyes. Ezt is hallották már?

Akkor mit írjak én egy olyan műsorhoz kedvcsinálónak, amibe áprilisról szóló verseket válogattunk?! Leginkább azt, hogy a versek garantáltan nem lesznek sem unalmasak, sem közhelyesek, valahogy a költőknek sikerül ezt megvalósítani.

Ha ma nem érzik az igazi tavaszt, akkor mindenképpen hallgassanak minket és mi, meg persze elsősorban a költők, belopjuk a szobájába, csak így egyszerűen, az áprilist.

Szavak 17 órától Budai Évával és Liszkai Ágival.

2022-04-15 17 óra Folytatjuk minisorozatunkat az ismétlésben is, az időben előre haladva, ebben a részben már a 20. századi költők „istenkeresését” szeretnénk megmutatni. Ezúttal (is) a bőség zavarával küzdöttünk, hiszen tudják, Kosztolányi, József Attila, Tóth Árpád, Dsida Jenő, Nemes Nagy Ágnes, Reményik Sándor, mindannyian a 20 század első felében keresték Istent, vitatkoztak Istennel és vágytak vagy éppen haragudtak Istenre.

Délután 17 órától SZAVAK, nem középiskolás fokon. Budai Évával és Liszkai Ágival. Tartsanak velünk ma is.

( A 2021.07.30-i adás ismétlése )

2022-04-08 17 óra A keresztény Húsvét és zsidó Pészah közeledtével a legkézenfekvőbb ez, a 2021.07.23-i műsor ismétlése:

„Mikor látom egeidet, amit ujjaid formáltak, S onnan fénylő tekinteted, hol néz csillagfényformákba.”(Sumonyi Zoltán 8. zsoltár átirat)

SZAVAK, egy műsor, amiben ezúttal Istenhez, Istenről vallanak a költők. Ebben a részben – mert több részt is terveztünk – a fenti zsoltár dicsőítő soraitól, nagy időbeni ugrásokkal, a tépelődő Ady-ig, a haragos Babits-ig jutunk.

„Mikor látom egeidet, akkor kérdem, mi az ember…”

Péntek délután 17 órától SZAVAK, nem középiskolás fokon. Budai Évával és Liszkai Ágival. Tartsanak velünk ma is.

( A 2021.07.23-i adás ismétlése )

2022-04-01 17 óra Semmilyen szándékos döntés nincs a mögött, hogy a két szerkesztő-műsorvezető, Budai Éva és Liszkai Ági olyan verseket válogattak a mai SZAVAK műsorba, amik a családról, a családi kapcsolatokról szólnak és, hogy az egyikük éppen nagymamaságának újabb feladatait vállalja külhonban. Családi érzések és kötelékek, emlékek, ahogy a költők érzik, ma 17 órakor

2022-03-25 17 óra „Ha állat lennék, soha nem tartanék embert a lakásban, mert lármázik, piszkot csinál és egészségtelen.” /Ágai Ágnes/

Persze van néhány ember, aki ezt pont fordítva gondolja, de tapasztalatom szerint mégiscsak vágyunk magunk mellé egy jó, hűséges, okos, vidám (stb.) kutyára, egy öntudatos, hízelgő, felsőbbrendű, puhaszőrű (stb.) macskára… Ha megtehetjük mindkettő körülöttünk él, és minden híresztelés ellenére remekül kijönnek egymással.

A 17 órakor kezdődő versműsorunkban elhangzó verseket múzsa kutyák és múzsa macskák ihlették. SZAVAK – nem miákolás és nem ugatás – Budai Évával és Liszkai Ágival.

2022-03-18 17 óra Mitől vers egy vers? Mondhatnánk a rímektől. De nem, hiszem hány olyan vers van, amiben nincs rím. Vagy kötött a formától. Ez sem igaz, hiszen hány és hány szabadverset ismerünk… se rím, se forma.

Szinte magyarázatként hangzik Szabó Lőrinc írása egy kötete bevezetőjében:

„Sűrítés a nyelv is, amelyen az egyes versek szólnak, sűrített válfaja az élő beszédnek. Lélektanilag és esztétikailag nagyon igaza van a németnek, amikor Dichter-nek sűrítőnek nevezi a költőt.” (részlet)

Mindezek fényében a dalszöveg vajon minek számít? Hiszen van rím, van ritmus és a jó szöveg az magába sűríti az érzéseket, a gondolatokat és a mondanivalót is.

Döntsenek Önök, hol húzódik a határ. Pénteken 17 órakor remélem kiderül. Szavak, ezúttal nem felvételről, hanem élő műsorban. A mikrofon előtt most csak Liszkai Ági ül, Budai Éva szerkesztőtárs igazoltan lesz távol.

2022-03-11 17 óra Azt gondolnánk, hogy a számok a racionalitás képviselői. A számok tények, ami számmal kifejezhető az mozdíthatatlan, abba már nincs helye érzelmeknek, gondolatoknak. És mégis a mai “Szavak”-ba öntött számok érzelmi lavinát okoznak. Önökben is? Hallgassanak meg ma 17 órától, vagy vasárnap 18 órától.

2022-03-04 17 óra Ezúttal mérhetetlen szomorúság, hogy a mai műsorban elhangzó verseknek napi aktualitása van. A műsornak Háború és béke munkacímet adtuk, amiről feltehetően mindenkinek az egyik legnagyobb orosz író Tolsztoj regénye jut eszébe.

És még eszünkbe jutott számtalan vers, ami a háború embertelenségében született, és versek amik a békét áhítják. Mindegyik az emberiség szégyenéről szól és arról az egyetlen fajról, amelyik nem szükségből öl.

17 órakor (ismétlés vasárnap 18 órakor, és hétfőn reggel 6-kor), ha velünk tartanak, meghallgathatják, hogy ezek a 100, 80 vagy 60 éve született versek, ma is aktuálisak. Sajnos.

2022-02-25 17 óra Színes versekről álmodtunk….

De a műsorban megelevenedtek festmények, képek, virágok, szerelmek. Hiszen színes a világ körülöttünk és az emberek is.

SZAVAK…nem középiskolás fokon. Ezúttal színesek.

Megemlítettem a műsorban is, és most, hogy nézem és írok róla elcsodálkozom, hogy színek nélkül is lehet színes valami.

( A 2021.07.16-i adás ismétlése )

2022-02-18 17 óra

2022-02-11 17 óra Beindult a kereskedelmi gépezet, a héten megjöttek az első Valentin napi (véletlenül sem Bálint napi) ajánlatok. E jeles nap alkalmával végre mindenki kifejezheti szeretetét, kis arany gyűrűcskével, láncocskával, ruhácskával, autócskával… Ha úgy érzik kicsit cinikus vagyok, talán nem sokat tévednek, hiszen egyrészt, ez az ünnep bizony húsz éve még nem létezett Magyarországon, másrészt sokkal jobban szeretem, ha akkor kapok virágot, csokit, figyelmet, verset, amikor csak úgy jön, mert kedvesemet elöntik az érzelmek.

Bizony, szerelem nem csak ezen a napon létezik, erről vallanak azok a költők, akik a női nemhez tartoznak, akik női finomsággal fordulnak/fordultak a szerelem felé.

Persze, mi is Bálint naphoz közel időzítettünk… hátha egy verssel szeretnék meglepni kedvesüket.

17 órakor (szerelmes) SZAVAK, Liszkai Ágival és Budai Évával.

2022-02-04 17 óra 80. Pestiesen szólva, még gombócból is sok, hát még évekből. Ő mégis annyi, de szellemi és fizikai frissessége irigylésre méltó. Nem irigykedek, inkább felhívtam telefonon, meséljen magáról, az életéről, verseiről, a dalokról, amik az utóbbi 20-25 év „melléktermékei”. Sumonyi Papp Zoltánnal beszélgetek, holnap 17 órától, a Szavak versműsor – mondjuk úgy – különkiadásában. Várja Önöket Liszkai Ági, tartsanak velünk!

2022-01-28 17 óra Megint egy szó. Éjszaka.

Szavak – rímekbe szedve – az éjszakáról.

Az éjszaka a szerelemé. Az éjszaka az alkotásé. Az éjszaka az álmoké, az álmodozásé, a rémálmoké, a gyötrődésé, a megnyugvásé. Az éjszaka más, az éjszaka varázslatos.

17 órától, még nem éjszaka, de szinte…

SZAVAK – Liszkai Ági és Budai Éva műsora.

2022-01-21 17 óra Szavak a műsorunk címe. Egy szó, „madár” ennek a műsornak a vezérfonala.

Nem csupán a magyar népdalokban gyakran felbukkanó motívum a madár, a költők is gyakran fordultak/fordulnak ehhez a szimbólumhoz. A 17 órakor hallható (ismétlés szombaton 18 és hétfőn hajnali 6 órakor) műsorunkban mi is szárnyalunk, hiszen szebbnél szebb versek ragadták meg fantáziánkat, bódítottak el, sőt fakasztottak vidámságra.

Várunk titeket, kicsi és nagytestű madarakkal, énekesekkel és károgókkal, költözőkkel és itt maradókkal, Budai Éva és Liszkai Ági.

2022-01-14 17 óra Szerencsés esetben olyan emberek vesznek körül minket, akik fontosak nekünk. Kivételes, amikor olyan embernek fontos valaki, aki történetesen verset is tud írni. Nem is akármilyet!

Ezekre az emberekre talán nem emlékezne senki, nem ismernék a nevüket, de így hogy a „tűz közelébe” kerültek, hallhatatlanná váltak. Szavak és benne versek és a versekben nevek.

Pénteken 17 órakor néhányat igyekszünk megmutatni ezekből a mementókból. Liszkai Ági és Budai Éva várja Önöket.

2022-01-07 17 óra Szavak…szépen, okosan, érzelemmel rímekbe szedett szavak. Egy műsor Liszkai Ágival és állandó beszélgetőtársával Budai Évával.

Érdekes dolog téli verseket válogatni. Mert ugyan mi még emlékszünk nagy hidegekre, csodálatos havazásokra, de a fiatalabbak már csak elmesélésekből, filmekből, régi képekről ismerhetik milyen a vakítóan szikrázó hó, vagy milyen, amikor a sapkákon, vállunkon, szempillánkon megül a hópehely… meg persze a versekből, amik hihetetlen képvilággal szinte valóságossá teszik az igazi telet.

Erre az év eleji műsorra, melyet szokás szerint 17 órától hallgathatnak meg először, persze nem csak a hideg lesz jellemző, mert annyira szépek, hogy képviláguk ellenére melegséget hoznak a szobába.

Szóval miközben vacsorát készítenek, kapcsolják be a Rádió Bézst, hallgassák a szebbnél szebb verseket. Szavak…nem középiskolás fokon..

2021-12-31 17 óra Már maga az is egy vicc, hogy egy nyári műsort ismétlünk az év utolsó napján. De ha egyszer nekünk akkor támadt kedvünk vidám verseket válogatni és akkor készítettük el a 17 órakor – még a komoly beindulást megelőzve – hallható műsorunkat. Így mulatnak a költők. Ezt írtam július 2-án:

Nyár közepe van. Meleg. Frontok jönnek, frontok mennek. Mi pedig verseket válogattunk, azt gondolva, hogy nem kell egy versnek mindig magasröptűnek, komornak, szomorúnak, forradalminak lenni. Legyen csupán könnyű, vicces, humoros, kedves. Mint mi magunk.

17 órakor (ismétlés szombaton 20 órakor), Szavak… nem középiskolás fokon….humor a költészetben. Forró fejjel, mosolyogva várjuk Önöket, Budai Éva és Liszkai Ági.

( A 2021.07.02-i adás és a 2021.11.26-i adás ismétlése )

2021-12-17 17 óra December. Hannuka. Advent.

Ezzel a három fogalommal lehetne 17 órakor kezdődő Szavak című műsorunkat röviden körülírni.

Maradunk a téli hangulatnál, maradunk az ünnepélyességnél, de néha ki-kikacsintunk, nem vesszük olyan komolyan magunkat. Igyekszünk kicsit oldani a decemberi búskomorságot. Tartsanak velünk, gondolkodjanak velünk, várakozzanak velünk. Várja Önöket Liszkai Ági versszerető, és Budai Éva, aki még tanítja is.

2021-12-10 17 óra „Mit lehet tenni a tél ellen? Várni kell a tavaszt.”(Jókai Mór)

Ha visszagondolok a gyerekoromra, emlékszem a hatalmas telekre. Az út szélén felhalmozott hóra, amit mi gyerekek, saját, magasított járdává csuszatoltunk. Nekünk ott kellett hazabandukolni az iskolából. Emlékszem a városligeti dombokra, ahol szinte jegesre fényesedett a hó a szánkók alatt. És emlékszem a Műjégpályára, ahol minél hidegebb volt, annál jobban élveztük a hóesést, a körözést, a fiúk sasolását…

Közhely, de talán tényleg így van: Már semmi sem a régi. Mi biztosan nem, és azt hiszem a tél is velünk változott. Ritkán esik a hó – bár a napokban éppen valamicske azért lehullott -, már nem körözünk a jégen, és hát nem sasoljuk a fiúkat sem…mindenesetre kevesebb izgalommal.

Talán így változtak a költők is, mert a téli verseik – amiket a mai napra válogattunk – bizony mind-mind a sötétségről (megértem), a bánatról, a halálról, a kilátástalanságról szólnak. De mégis, ezek a búskomor hangulatú versek magukkal ragadnak, nem lenyomnak, hanem felemelnek…és ez maga a költészet.

Tartsanak velünk ma (is), 17 órakor, ha nem korcsolyáznak, szánkóznak, vagy fiúkat/lányokat nézegetnek elmélázva.

Várja Önöket Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-12-03 17 óra Szeptember óta halogatjuk, a múlt héten meg is csináltuk és akkor kezdtek a magasabb hatalmak összeesküdni ellenünk. Ki ne találkozott volna már azzal a jelenséggel, amikor elszáll eltűnik minden a számítógépből, amin órákat dolgozott. Így jártunk mi is.
De most végre eljött a mi időnk, és még éppen 8 napon belül vagyunk, hogy megemlékezzünk Pilinszky János 100. születésnapjáról mi is.

Az ő versei hangzanak fel 17 órakor a Szavak versműsorban.

Kőkemény versek, amikben érezni, hogy a habarcs remeg és ha kell zokog, könyörög, szenved. Formát a kövek adnak, és benne elrejtve ott a szív.

Várja Önöket Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-11-26 17 óra Egy nyári műsor ismétlését ajánlom, bizonyos óvintézkedések miatt nem tudjuk elkészíteni a várva-várt Pilinszky műsorunkat. De, hogy ne keseredjünk el, sem az elmaradás, sem a búskomor időjárás miatt, egy nyári vidám műsor ismétlését választottam mára. Hogy lássuk, van mosoly, jókedv és lesz még egyszer nyár! Íme milyen is volt:

Nyár közepe van. Meleg. Frontok jönnek, frontok mennek. Mi pedig verseket válogattunk, azt gondolva, hogy nem kell egy versnek mindig magasröptűnek, komornak, szomorúnak, forradalminak lenni. Legyen csupán könnyű, vicces, humoros, kedves. Mint mi magunk.

17 órakor (ismétlés szombaton 20 órakor), Szavak… nem középiskolás fokon….humor a költészetben. Forró fejjel, mosolyogva várjuk Önöket, Budai Éva és Liszkai Ági.

( A  2021.07.02-i adás ismétlése )

2021-11-19 17 óra

„Ezért minden: önkínzás, ének:
Szeretném, hogyha szeretnének
S lennék valakié,
Lennék valakié”

(Ady Endre 1909)

„A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok.”

(József Attila 1933)

A két költő nagyjából egyidős volt (Ady 32, József Attila 28), amikor a fenti sorokat leírta. Két zseniális költő, a magyar költészet legnagyobbjai.

Budai Éva és Liszkai Ági talán kissé kevésbé zseniálisak, ám lelkes műsorvezetők, akik megpróbálták a két költőóriás versein keresztül eldönteni, miért áll egyikőjükhöz közelebb Ady költészete, míg a másikhoz József Attiláé. A játékból csak nyertesként jöhettünk ki és állítom, hogy Önök, hallgatók sem bánják meg, ha 17 órakor meghallgatnak minket.

2021-11-12 17 óra Utak, utcák, ösvények, folyók – és még sorolhatnám. Azért vannak, hogy elérjük valahonnan valahová, hogy megérkezzünk, szó szerint vagy képletesen. Életünk során nagy utat járunk be, néha könnyedén szökdécselve, vagy éppen roggyantan vánszorogva, mikor hogy.

Van, hogy megállunk, körülnézünk, megnyugodva, hogy jó az irány, avagy kétségbeesve, mert nem látjuk a célt, a továbbvezető utat.

Mai verseinknek témája az út. Amit már megtettünk, vagy ami még előttünk van, amin járunk, vagy amin járni szeretnénk.

Hallgassák, 17 órakor, hogyan írnak erről a költők.

Szavak Budai Évával és Liszkai Ágival.

2021-11-05 17 óra Képzeljék el, hogy nem esik az eső, hogy tiszta az égbolt. Hogy csillagfény lepi el az eget, a hold fél sarlója hidegen pöffeszkedik, vagy éppen vágyódásra serkent a telihold…

Aztán képzeljék el, hogy a költők mindezeket az érzéseket szavakba rendezik. Versek születnek és mi, a szokott időben, 17 órakor – a teljesség igénye nélkül – megmutatjuk Önöknek.

Ebben a novemberi szürkeségben felüdülés lesz felidézni az éppen láthatatlant. Segít ebben Budai Éva és Liszkai Ági, a két szerkesztő-műsorvezető.

2021-10-29 17 óra Váltig állítom, hogy az ősz a leghosszabb évszak… majdnem. A tél hosszabb.

No de most még csupán október utolsó napjaiban vagyunk. Bár szokatlanul hideg van, mi maradunk az őszi verseknél.

Szebbnél szebb színekben pompáznak a fák, egyre vastagabb az avar, egyre rövidülnek a napok, lassabban száll fel a reggeli köd… Ugye, szinte Önöket is versírásra készteti ez a mélabús harmónia. Ne aggódjanak, mi továbbra is a hivatott költők tollaival, azaz Szavaival ékeskedünk pénteken, a szokott időben, 17 órakor.

Szavak, azaz versek és zenék ahogyan mi látjuk.

Várja Önöket Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-10-22 17 óra Ezen a héten egy nyári műsorunk ismétlését hallgathatják. Ezt írtam júniusban:

A vágy titokzatos tárgya volt a múlt heti műsorunk témája. Ezen a héten olyan verseket kerestünk, amelyek a vágy elmúltával születtek, úgy hívtuk magunk között:’szakítós versek.” Mert a költők – és mindenki – nem csak vágyakozni tudnak, de elbocsájtani is. De vajon a szakítás az minden esetben elszakadás is?

( A 2021.06.25-i adás ismétlése )

2021-10-15 17 óra Sokáig ellenálltunk, húztuk, halogattuk, de mostanra egyértelművé vált, hogy nincs visszaút, a körforgás marad és bizony az ősz szele zümmög…

Mi pedig hagytuk magunkat elcsábulni és őszi verseket válogattunk.

Szavak – nem középiskolás fokon – 17 órától az avarban megbújó műsorvezetőkkel. Budai Éva és Liszkai Ági várja Önöket. Tudják, meleg tea, fotelba bekuckózás és gyönyörű, verssé lágyuló Szavak.

2021-10-08 17 óra Nagyon vágytam már külhonban élő gyerekeimet látni. És nem azért, mert birtokolni akarnám őket, csak látni, beszélgetni, rájuk mosolyogni. Erre vágytam. Így aztán a héten egy ismétlést hallgathatnak. És a műsor témája nem más volt, mint a vágy. Ma is így ajánlom:

A vágy a legegyszerűbb formájában egy erős érzés, hogy valamit birtokolni akarunk.

A filozófusok szerint: „minden emberi cselekedet alapvető indítéka az örömre való vágy.”.. vagy

„vágyak és szenvedélyek nem tudatosak, hanem automatikus testi válaszok”… vagy

„az értelem csak akkor érvényes, ha a kérdéses vágyra irányul.”

A buddhizmus szerint, a sóvárgás eltörlése a végső boldogsághoz vezet. Viszont egészséges dolgokra vágyni felszabadító és felemelő. Míg az örömre irányuló érzéki vágyakat el kell törölni, a felszabadulás útján járó egyént a Buddha arra bátorítja, hogy „generáljon vágyakat” az érdemi minőségek táplálására, és hagyja el az érdemteleneket.

Nem tudom milyen vágy az, amiket a költők fogalmaztak meg verseikben, a 17 órakor kezdődő Szavak (nem középiskolás fokon!) műsor válogatásában. De hol húzzuk meg a határt, ha ezek, az „önös érdekből” íródott versek egyáltalán nem érdemtelenek. Szépséget adnak és örömet okoznak.

( A 2021.06.18-i adás ismétlése )

2021-10-01 17 óra „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha…” (Jehudi Menuhin)

Ígérjük, hogy mi ezen a héten sem élünk vissza a szavakkal, sőt a szavak segítségét kérjük, hogy még közelebb kerüljön hozzánk a zene, a muzsika. Tartsanak velünk pénteken 17 órakor, várja Önöket, a műsorvezető Liszkai Ági és állandó beszélgetőtársa, Budai Éva.

2021-09-24 17 óra „Az erotika – út visszafelé, az emberi lényeg egyik alappontjához. Nem találhatjuk meg önmagunkat, ha ezeket a titkokat nem fejtjük meg. Az erotika együtt jár a szépséggel, a harmóniával, mindavval, ami végességünk vigaszát jelenti. Ezért illeti meg különleges figyelem.” (Péntek Imre – Irodalmi jelen)

És mi – a költők szavaival – megpróbáljuk megfejteni a titkokat. Folytatjuk az erotikus költészet bemutatását, ezúttal kifejezetten magyar költők verseivel.

SZAVAK, még mindig nem középiskolás fokon 17 órakor.

A műsor kifejezetten 18 éven felülieknek ajánlott.

2021-09-17 17 óra A költészet számára a szerelem általános téma, az erotika pedig a szerelem elemi része. Ha füvekről vagy fákról írnak a költők, de ezzel a szerelmük lágyságát vagy hevességét célozzák kifejezni, akkor titkon az erotikáról is írnak, ugyanis az egyik benne foglaltatik a másik fogalmában.

A képzőművészeti alkotások meztelen alakjai ugyanazt az esztétikai gyönyört hivatottak kifejezni, mint az irodalmi művek fülledt sorai.

Ezekkel a gondolatokkal – egyébként Babitsé – fordultunk az erotikus költészet felé, ezen a héten óvatosan, a világirodalom – immár elismert – remekei közül válogatva.

Néha mulatságos, néha szinte arcpirító, de minden esetben igazi lírai remekműveket hallgathatnak ezen a héten (is), 17 órakor. Szavak – ezúttal még annyira – sem középiskolás fokon.

2021-09-10 17 óra Az ősz lehelete megérintett minket is (szigorúan az időjárás változására gondolok!), talán ezért választottunk egy olyan témát, amit nehezen fogadunk el, élünk meg, legyünk férfiak vagy nők. Pedig az öregségnek is megvannak a maga szép pillanatai. Nos, mi ezeket a szép pillanatokat próbáltuk nyakon csípni, hiszen talán nincs olyan költő, aki ne verselte volna meg a maga öregségét…akár 30 évesen. Mert a test és a lélek nem egyszerre öregszik.
Szavak, melyek ezúttal is versekbe rendeződnek, 17 órakor, Budai Évával és Liszkai Ágival.

2021-09-03 17 óra Versműsoraink mindig szubjektív válogatással készülnek. Elmondjuk mit, mikor, miért hallgatunk szívesen, mi alapján választunk egy-egy verset, és az milyen érzéseket ébreszt bennünk…

Ezúttal, a pénteken, 17 órakor hallgatható (ismétlés szombaton 20 órakor) Szavak elsősorban nem a mi gondolatainkat tükrözi majd – persze azt is –, sokkal inkább azt próbáljuk megmutatni, mit gondoltak, gondolnak a költők egymásról. Milyen hatással van egy nagy költő egy másikra. Erről vallanak nekünk. Várja Önöket ezúttal is Liszkai Ági szerkesztő és Budai Éva, állandó beszélgetőtárs.

2021-08-27 17 óra Itt ül mellettem, bökdös az orrával. Vagy a másik, ő rátelepszik a mellkasomra. Nagy szerencse, hogy nincs több állat a lakásban. Illetve van, hiszen vannak pókok – bármennyire is igyekszem megszabadulni tőlük -, vannak szúnyogok (lásd fent) és ha nem vagyok résen a macska néha megajándékoz egy-egy egérrel. A kertben sün röfög és poroszkál esténként, és nemrég egy rókával kergetőzött a macskám. Így vagyunk mi. De vajon hogyan gondolkodtak az állatokról a költők? Melyik állat és mi ihlette meg őket? Ma 17 órakor megtudhatják, hiszen SZAVAK (nem középiskolás fokon) ezúttal is lesznek, benne a versek, és mi, Liszkai Ági szerkesztő és állandó beszélgetőtársa, Budai Éva.

2021-08-20 17 óra 2021 nyarának utolsó pihentető hetét töltjük, így egy ismétlést választottuk, amely történetesen a toleranciáról, az elfogadásról szól.

Leültem előkeresni az akkori előzetest, majd a kezembe került egy népszerű női magazin, amelyik ebben a hónapban háromféle borítóval jelent meg. Az újság főszerkesztőjének bevezetője annyira megfogott, hogy úgy éreztem, hogy a péntek 17 órakor kezdődő műsorunknak nem lehet szebb bevezetője, igaz, mi az elfogadást nem csupán a szexualitásban kerestük, de az alábbi gondolatok természetesen, szélesebb körre is kitágíthatóak.

„Hatéves lehettem, amikor megtanultam szégyellni magam. Azért, mert csak ugyanolyan vagyok, azért mert sok mindenben más vagyok. Leginkább talán ebben éreztem másokkal egyformának magam. A közös szégyenben, amiben mindannyian osztozunk….. Aztán jöttek a hormonok, velük egy újabb adag szégyen és félreértés….. Fogalmam sem volt arról, hogy a szex nem az én magánügyem.

Nem igaz, hogy a hatalom csak most törte ránk az ajtót a hálószobánkban, mindig is ott volt.

Hiába univerzális a szerelem, az orgazmus, a valódi intimitás, az, hogy ezeket az érzéseket könnyen el tudjuk-e érni, nagyban függ a társadalomtól, amiben élünk. A kapitalizmus nagyobb hatással lehet a lecserélhetőségünkre, mint a mellméretünk. Az általános és mindent átható cinizmus előbb vethet véget egy kapcsolatnak, mint az első szerelem rossz emlékei. Az individulizmus talán jobban okolható a magányért, mint hogy nincs egy normális férfi/nő/ember….

…Nincs veszélyesebb, mint a hatalom, ami a vágyak mentén uniformizál.

És tévhit, hogy ha a másságot korlátozzák, az csak egyértelműen másokra hat. A vágyak szürke eminenciásai ugyanúgy rosszul járnak. Mert ez a játszma mindegyik felet hol a sértett, hol a vádlott szerepébe helyezi, így mindkét fél csak szerepet játszik egy színdarabban, eltávolodva önmagától, a legbelsőbb vágyait és a mindennapjait magyarázva és igazolva…

…Mindenki eldöntheti miből építi a saját négy falát maga köré. De érdemes tudatosan dönteni, főleg egy olyan társadalomban, ahol csak azokon belül lehetünk igazán önmagunk.” /Liptai Lívia főszerkesztő, Elle magazin/

A fenti gondolatokat „Szavak”-ba rendezték a költők, versek születtek belőlük és mi műsorrá rendeztük. Pénteken 17 órakor tartsanak velünk.

( A 2021.06.11-i adás ismétlése )

2021-08-13 17 óra Jó dolog a parafrázis egy a vers, de más a frázis alap anyag. E héten ebből merített s nem lett tőle telített.

Folytathatnám a kínrímeket, de ennél sokkal szellemesebb és érdekesebb parafrázisokat hallgathatnak 17 órától. Szavak, nem középiskolás fokon. Várja Önöket Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-08-06 17 óra Itt a vége, és a kör bezárul. Az „istenes” versek harmadik, egyben utolsó részében természetesen a kortárs költők vallanak istenhez fűződő ilyen-olyan kapcsolatukról. Ilyen-olyan, hiszen mindenkinek más és mégis valahol ugyanaz. Mindenki ugyanazt keresi (kereste) benne, ugyanazt találja (találta) meg, mindennek a mozgatóját, ami nélkül hiába minden.

„Legyen bár prófétáló tehetségem,

Ismerjem bár az összes titkokat és minden tudományt,

Legyen akkora hitem, hogy hegyeket mozgassak,

Ha szeretet nincs bennem,

Mit sem érek.” (Pál apostol első levele a korintusiakhoz)

SZAVAK – nem középiskolás fokon... a szokott időben, 17 órakor szeretettel(!) várjuk Önöket, Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-07-30 17 óra Folytatjuk minisorozatunkat, az időben előre haladva, ebben a részben már a 20. századi költők „istenkeresését” szeretnénk megmutatni. Ezúttal (is) a bőség zavarával küzdöttünk, hiszen tudják, Kosztolányi, József Attila, Tóth Árpád, Dsida Jenő, Nemes Nagy Ágnes, Reményik Sándor, mindannyian a 20 század első felében keresték Istent, vitatkoztak Istennel és vágytak vagy éppen haragudtak Istenre.

Délután 17 órától SZAVAK, nem középiskolás fokon. Budai Évával és Liszkai Ágival. Tartsanak velünk ma is.

2021-07-23 17 óra „Mikor látom egeidet, amit ujjaid formáltak, S onnan fénylő tekinteted, hol néz csillagfényformákba.”(Sumonyi Zoltán 8. zsoltár átirat)

SZAVAK, egy műsor, amiben ezúttal Istenhez, Istenről vallanak a költők. Ebben a részben – mert több részt is terveztünk – a fenti zsoltár dicsőítő soraitól, nagy időbeni ugrásokkal, a tépelődő Ady-ig, a haragos Babits-ig jutunk.

„Mikor látom egeidet, akkor kérdem, mi az ember…”

Délután 17 órától SZAVAK, nem középiskolás fokon. Budai Évával és Liszkai Ágival. Tartsanak velünk ma is.

2021-07-16 17 óra …Mostan – pontosabban 17 órától – színes versekről álmodunk….

De a műsorban megelevenednek festmények, képek, virágok, szerelmek. Hiszen színes a világ körülöttünk és az emberek is.

SZAVAK…nem középiskolás fokon. Ezúttal színesek.

Megemlítem a műsorban is, és most, hogy nézem és írok róla elcsodálkozom, hogy színek nélkül is lehet színes valami.

2021-07-09 17 óra Az alábbi sorokkal kezdtük a Szavak című műsorunkat néhány héttel ezelőtt. Siettünk, hogy ne maradjanak versek nélkül, siettünk, hogy a bennünk érlelődő gondolatokat megoszthassuk. Akkor úgy tűnt, nem lesz nyár soha…. és most mégis lett, így ebben a nagy melegben mi is pihenünk egy hetet. Önök pedig hallgassák meg a Szavak első adását ismét…. hogy ne hiányozzunk.

„Végre!
Szeretnék, az utóbbi hetekben kialakult hiányérzetükön enyhíteni.

Szavak.
Nem középiskolás fokon.

Budai Évával közösen válogatunk a magyar- és a világirodalom lírájából.

Minden alkalommal keresünk egy „kulcsszó”-t, ami köré felépítjük a műsort. S mert hiányoztak a versek, legyen első alkalommal ez a szó a hiány maga.

Tartsanak velünk 17 órakor. Vers, zene, gondolat, csend.

SZAVAK.”

( A 2021.06.04-i adás ismétlése )

2021-07-02 17 óra Nyár közepe van. Meleg. Frontok jönnek, frontok mennek. Mi pedig verseket válogattunk, azt gondolva, hogy nem kell egy versnek mindig magasröptűnek, komornak, szomorúnak, forradalminak lenni. Legyen csupán könnyű, vicces, humoros, kedves. Mint mi magunk.

17 órakor (ismétlés szombaton 20 órakor), Szavak… nem középiskolás fokon….humor a költészetben. Forró fejjel, mosolyogva várjuk Önöket, Budai Éva és Liszkai Ági.

2021-06-25 17 óra A vágy titokzatos tárgya volt a múlt heti műsorunk témája. Ezen a héten olyan verseket kerestünk, amelyek a vágy elmúltával születtek, úgy hívtuk magunk között:’szakítós versek.” Mert a költők – és mindenki – nem csak vágyakozni tudnak, de elbocsájtani is. De vajon a szakítás az minden esetben elszakadás is?

Hallgassák a Szavak-at (nem középiskolás fokon) pénteken, 17 órától.

2021-06-18 17 óra A vágy a legegyszerűbb formájában egy erős érzés, hogy valamit birtokolni akarunk.

A filozófusok szerint: „minden emberi cselekedet alapvető indítéka az örömre való vágy.”.. vagy

„vágyak és szenvedélyek nem tudatosak, hanem automatikus testi válaszok”… vagy

„az értelem csak akkor érvényes, ha a kérdéses vágyra irányul.”

A buddhizmus szerint, a sóvárgás eltörlése a végső boldogsághoz vezet. Viszont egészséges dolgokra vágyni felszabadító és felemelő. Míg az örömre irányuló érzéki vágyakat el kell törölni, a felszabadulás útján járó egyént a Buddha arra bátorítja, hogy „generáljon vágyakat” az érdemi minőségek táplálására, és hagyja el az érdemteleneket.

Nem tudom milyen vágy az, amiket a költők fogalmaztak meg verseikben, a 17 órakor kezdődő Szavak (nem középiskolás fokon!) műsor válogatásában. De hol húzzuk meg a határt, ha ezek, az „önös érdekből” íródott versek egyáltalán nem érdemtelenek. Szépséget adnak és örömet okoznak.

Ugye vágynak meghallgatni őket?!

2021-06-11 17 óra A tolerancia, az elfogadás, a másság divatos szavak, vagy éppen szitok szavak napjainkban. De vajon tudjuk-e mit jelentenek valójában? Ismerjük-e a szavakat, amik ehhez a témához tartoznak?

A tolerancia azt jelenti: türelemmel veszem tudomásul, hogy olyan vagy, amilyen: akár másmilyen, mint én. Az integráció azt jelenti: lehetővé teszem, hogy beilleszkedj azok közé, akik olyanok, mint én. Az inklúzió pedig azt jelenti, hogy minden egyéb elvárás nélkül elfogadlak olyannak, amilyen vagy.

A pénteken 17 órakor kezdődő Szavak (nem középiskolás fokon) műsorunkban nem ezekről a szavakról fogunk beszélni, hanem a szavak beszélnek helyettünk. Szavak, amik versekké formálódtak. Szavak, olyan költőktől, akik kicsi mások mint mi, mégis ugyanolyanok. Csak éppen mi, nem tudunk olyan verseket írni mint ők.

2021-06-04 17 óra Végre! Szeretnék, az utóbbi hetekben kialakult hiányérzetükön enyhíteni. Szavak. Nem középiskolás fokon.

Budai Évával közösen válogatunk a magyar- és a világirodalom lírájából.

Minden alkalommal keresünk egy „kulcsszó”-t, ami köré felépítjük a műsort. S mert hiányoztak a versek, legyen első alkalommal ez a szó a hiány maga.

Tartsanak velünk 17 órakor. Vers, zene, gondolat, csend. Szavak.