Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Kiss Katalin

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzésével filmvágóként, majd szerkesztőként dolgozott a Magyar Televízióban, összesen 29 évig. Ezt követően a Jegyző c. szaklap szerkesztője volt egy évtizedig. A Rádió Bézsben a 2016 óta közreműködik a Mit főzzek? c. műsor szerkesztésében, a riportok elkészítésében.

• Gasztró - Kiss Katalinnal • Péntek 12:00-13:00 •

További műsorok itt érhetők el:

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan

2021-11-26 12 óra Az Egyesült Királyságból Angliából, Skóciából, Walesből és Észak-Írországból hozunk recepteket a hallgatóknak. A híres roast beef (fartő, felsál, fehérpecsenye) kétszer sül: az elősütés a sejtek bezárását szolgálják, míg a párolás a belső rész átsütését eredményezi. Ez utóbbi attól függ, hogy a fogyasztó a véreset vagy a jól átsültet kedveli-e. (Vannak átmenetek is!) A walesi húspogácsa vízben (!) sül, míg a skót keksz vajban. Az írek is kedvelik a whisky-t, de wiskey-nek írják. A közelgő karácsonyra egy brit pudingot ajánlunk (ami egy desszert), és karácsony napjára hetekkel korábban is elkészíthető (ha nem eszik közben a torkos háziak). Nemzeti zenékkel fűszerezzük a műsort.

2021-11-19 12 óra Európa eszik címmel jelent meg az uniós csatlakozásunk alkalmából egy receptgyűjtemény, amely a korabeli 24 tagállamból tartalmaz étel készítési módokat. Juhani Nagy János a kötet szerkesztője, és a Szabad Föld Kiadó gondozásában jelent meg a kiadvány. A gyűjtemény a mai napig nem vesztett értékéből, mert az egyes országok régiós specialitásait mutatja be. Első állomásunk Ausztria. A Bécsi tányérhús mellett a bécsi kávét is bemutatjuk, és máris indulunk Grazba, hogy a helyi gombóccal megismerkedjünk. Alsó-Ausztria után Salzburgba is ellátogatunk, Mozart városába, és közben Mozart zenéjét hallgatjuk. Egy kis osztrák polka is bekerült a műsorba. Virtuálisan utazunk a járványkorlátozások miatt, de érezzük magunkat szabadnak a zene segítségével.

( A 2020.11.16-i adás ismétlése )

2021-11-12 12 óra Konyhakész tésztát sütünk-főzünk. Az internetről gyűjtöttük a recepteket a Földközi tenger partján levő országokról. A konyhakész tésztákat minden nagyobb élelmiszerboltban lehet kapni friss, hűtött vagy fagyasztott formában is. Ha már megspóroltuk a tésztagyúrást, akkor legyünk bőkezűek az ízesítéssel. Jó ötleteket kapunk Marokkóból, Spanyolországból, Görögországból, Törökországból, Egyiptomból és Indiából. Az édességek mellett gondoltunk azokra is, akik a sós desszerteket kedvelik. A pihentető zenéket természetesen az adott országból választottuk ki. A receptek a saját tapasztalatok alapján szabadon tovább fejleszthetőek!

2021-11-05 12 óra Márton Pannóniában született, a mai Szombathelyen. Római katonaként szolgált, és a legenda szerint a koldusként megjelenő Jézusnak adta köpenyét a hideg ellen. Kereszténnyé lett, majd a hívei püspökké akarták választani, de Márton - szerénységből - a libaólba menekült, azonban a libák gágogása elárulta búvóhelyét, így püspök lett. Márton nap nevezetessége a liba (kacsa) pecsenye. Előételként, levesként és sültként is elkészítjük a műsor folyamán, vidám zenék mellett, és újbort iszunk hozzá!

2021-10-29 12 óra A drága ételeket és a takarékos pénztárcából készülteket egyaránt lehet finoman megfőzni. A kaviárt lehet merőkanállal enni, de készíthetjük a kaviáros ételt takarékosan is. Lehet a marhahús erőlevesből rákfaroklevest készíteni, de a szükséges kalóriamennyiséget grízlevesből is kinyerhetjük, és még finom is. A végleteket megvizsgálhatjuk a Márton napi liba és kacsa különbségein is. A turistáknak készülő porcelándobozos-tokaji boros libamáj helyett a szolid sült kacsamáj is pompás csemege lehet az ünnepi asztalon. Mi a különbség a magyaros ludaskása és a libarizottó között? A recepteket vidám zene mellett jegyzetelhetjük!

2021-10-22 12 óra 2021. október 23-mal kezdődően több mint egy hétig tart az őszi szünet az iskolásoknak. A szülőknek és nagyszülőknek szabadidős programokat javasolunk: budapesti állatkertet és vonatos kirándulásokat. A közös főzés is jó alkalmat adhat a rossz időre. Süssünk együtt palacsintát! A tökfaragás régi népi játék, amely manapság a halloween-i tökben éled újjá. Süthetünk együtt Halloween pizzát is, amelyre pirossal boszorkányt festhetünk vagy mozzarellából szellemet is készíthetünk. Hogyan tárolhatunk szakszerűen almát télire, hogyan ültessünk télen virágzó növényeket? Őszi zenék kísérik a műsort.

2021-10-15 12 óra Szegedre kirándulunk a paprika magyar hazájába. Kalocsáról sem feledkezünk meg. A két városban és környékén termelt fűszerpaprika a XIX. század közepétől nagyüzemi méretekben nevelt, feldolgozott és értékesített őrölt paprika „eredetvédett” az Európai Unióban, ilyen néven senki más forgalmazhat fűszerpaprikát. A csili paprika Dél-Amerikából terjedt el a világon, Kolumbusz orvosának a jóvoltából. Háromszáz évig dísznövényként használták a paprikát, és ezután jöttek rá az ízére az emberek. Hogyan mérjük a paprika csípősségét? Valóban segíti az egészség megőrzését, vagy csak finom? Kellemes dalokkal ízesítjük a recepteket.

2021-10-08 12 óra Reggelit szinte minden nap eszünk. De mely alkalmakkor eszünk-iszunk pezsgős reggelit? Csak a gazdagok kiváltsága a reggeli pezsgőzés? Hallgassunk meg néhány ízpárost, amellyel megalapozhatjuk a hajnali (?) pezsgőzést! A világnak mely városaiból hallgathatunk jó példákat a reggeli pezsgőzésre? A kérdésre a válasz: Budaörs, Moszkva, és Korfu. Puskin soha nem járhatott a moszkvai Puskin Kávéház-étteremben, ez a világ egyik legdrágább étterme, amelynek a menüjét a saját konyhánkban is megvalósíthatjuk. Korfu szigetére sem kell elutaznunk, hogy a felfedezhessük a halas reggeli mellé elfogyasztható száraz pezsgő ízét. Az ételsorokhoz igazodóan őszi receptek mellett őszi dalokat hallgathatunk Ajtai Andor, Enya és Gilbert Bécaud előadásában.

2021-10-01 12 óra Hévízre látogatunk, Európa legnagyobb természetes gyógyvízi tavára. Megismerkedünk a tó gyógyító erejével, és azokkal a betegségekkel, amelyekre ajánlott. A tóval való ismerkedést az internettel kezdjük, majd a különféle szállástípusokról kapunk rövid tájékoztatást (pénztárcánk nagysága szerint). Mi a különbség a menü és az a la carte étkezés között? A magyaros konyha a jellemző a menükre, míg az a la carte-ra a nemzetközi konyha a jellemző. Hévíz egy turista város, amely nem csak az átmenetileg itt tartózkodókra, hanem az ingatlan tulajdonosokra is jellemző a külföldiek többsége. Néhány Hévízre rásütött legendával is megismerkedhetünk: pl. igaz-e, hogy kihül a tó vize?! A vegetáriánusokra is gondolunk egy új (általam annak vélt) étellel, a zöldséges csipetkével. A receptek jegyzetelése közben vidám zenéket hallgathatunk.

2021-09-24 12 óra Őszi nyitány. Az őszi nap-éjegyenlőség után vagyunk, megkezdődött az igazi őszi szezon. Az ősz jellegzetes fűszere a fahéj, amelyből Kiss Katalin szirupot készít, annak érdekében, hogy egyszeri főzéssel sokszori felhasználásra, fűszerezésre használhassuk. Újdonságként Budaörsi Reggeli fantázia nevű tojásos ételt készítünk a hallgatóknak, amelynek azért „budaörsi” a jelzője, mert tejjel (svábosan) készül. A „Heti betevő” jótékonysági egyesületben 140 db egészben sült csirkecombot sütöttünk a rászorulóknak. Katalin már a karácsonyi befőzéshez ad tanácsokat, és eljutunk a gulyás (kanász) levestől a vegetáriánus krémlevesekig. Weöres Sándor őszi verseinek megzenésített változatát és őszi relax gitárzenét hallgathatunk a receptek közben.

( A 2018.10.19-i adás ismétlése )

2021-09-17 12 óra Indián nyár, vénasszonyok nyara vagy nyárutó? A kérdésre adott válasz sokban függ a válaszadó személyétől. A mai receptek az öntetekről, a szószokról és a mártásokról szólnak. Külön hallhatják a húsokra és a halakra önthetőket és a bármely ételre alkalmasakat. Folytatjuk a híres irodalmárokat parodizáló recept gyűjteményt, most ’a la Homérosz’ következik a sült vadnyúllal. A nyárutó már alkalmat ad a téli felkészülésre is. Most a mélyhűtő felé vesszük az irányt. Máté Péter, Robbie Williams, Presser Gábor és Kulka János dalait hallgathatjuk a receptek jegyzetelése közben.

2021-09-10 12 óra Dragomán György Főzöskönyve és Szabó T. Anna ünnepi könyvheti megnyitója áll a műsor középpontjában. Dragomántól hideg leveseket hallgathatunk: osztrák gazpacho (zöldségleves) és kovászosuborka-leves receptjét. Szabó T. Anna az olvasás öröméről mondta el könyvheti megnyitó beszédét. Az őszi ratouille emlékeztet minket a L’ecsó c. rajzfilmre, de szokatlan zöldség összeállítással ismerkedhetünk meg. Létezik budaörsi rákleves? Az elhangzó sztori szerint igen. A paradicsomvarázs jó előételnek, és a szilva csatni befőzése nagyon időszerű!

2021-09-03 12 óra Hazai és tengeri halakat főzünk, sütünk a mai napon. Ínyesmester (Magyar Elek) szerint a kecsege, a harcsa és a pisztráng a legjobb hazai halak, de pontyból is készíthető finomság. (Készítünk is!) A Kafka levese c. receptgyűjteményből (Mark Crick) a nyelvhal sztorijával ismerkedhetünk meg, amelyben egy miniszter főzi a halat a Big Ben harangja alatt, ahonnét a Westminstert látja az ablakon át. Mire használható a szemöldökcsipesz? Hogyan kell a halat megnyúzni, bőrteleníteni? Tippeket és hasznos tanácsokat is hallgathatunk a halak főzéséhez, miközben vidám dalokat élvezhetünk a receptek jegyzetelése közben.

2021-08-27 12 óra Kafka levese címmel jelent meg 2005-ben egy gasztronómiai gyűjtemény, amely a világirodalom 14 jeles művelőjét parodizálja egy-egy receptbe foglalva a saját irodalmi stílusuk szerint. Franz Kafka: Gyors misoleves, címmel jelenik meg a könyvben. A miso egy japán leves fajta, amelynek kapcsán megismerkedhetünk a fermentált szójabab, a wakamé, a tofu és a dasi étel alapanyagokkal. A japán kirándulás után hazai grillezésbe fogunk, mert a nyár vége talán a legalkalmasabb erre a közösségi-családi kikapcsolódásra és étkezésre. A receptek nemzetiségéhez igazodva cseh, görög és magyar dalokat hallgathatunk meg. A műsorunk új időpontban jelentkezik: minden pénteken 12 órakor!

2021-08-16 12 óra Hosszúhétvége következik, augusztus 20-ával. Ünnepi recepttel kezdünk, amelynek összetevői hús, máj, gomba, pirítós, és Rejtő Jenő híres szakácsa is emlegeti. Szerényebb és takarékosabb csirkéből készült ételt is ajánlunk, amelyet akár grillen, akár a szabadban is elkészíthetünk. Nyers és sült zöldségek következnek, amelyet a vegetáriánusoknak főételként vagy húsevőknek köretként készíthetünk. Egy 2005-ben készült könyvből ajánlunk egy kapormártással készült bárányt á la Raymond Chandler. Aki előre tudja a poént, az már mehet is a boltba a műsor előtt fagyasztott báránycombot venni! De elégedjen meg az elkészítésével, más használati mód nem ajánlott. A hosszú hétvégére készült műsorban kellemes zenéket hallgathatnak lazításként.

(A jövő héttől a műsort pénteken 12-13 óra között hallgathatják meg.)

2021-08-09 12 óra Egy egészben sült töltött hagymával indul a műsor. Vegetáriánusokra és húsevőkre is gondolt a szerkesztő-műsorvezető, ezért húsos és húsmentes olasz tészták is sorra kerülnek. A skót krumplipürét egy érdekes recept mutatja be és meghallgathatjuk a krumplipüré ízestésének a lehetőségeit is. A görögdinnyének sokféle tálalási módozata van, és egy botmixerrel még finom görögdinnye lé elkészíthető, sőt egy kis vodkával javítható is. A sültcsirkét aromásan is el lehet készíteni: csillagánizs, gyömbér és szója különleges ízűvé-illatúvá teszi a húst. Miközben a recepteket jegyzetelhetjük (vagy megnézhetjük a youtube-on is) kellemes nyári dalokat hallgathatunk lazításként, többek között Geszti Pétertől.

2021-08-02 12 óra Húsételek.
A húskedvelőknek szólnak e heti a recepteink. Lévai Margit a vendégünk, aki olasz húsgombócokkal és zacskóban sült szűzpecsenyével érkezett a stúdióba. Kolbászhússal töltött padlizsán és tök a következő receptünk, majd az egészben sült malachúst szeleteljük fel. A vadasmártás nem csak marhahúshoz adható fel az asztalra. Egy kínai jellegű receptet is meghallgathatunk: a mogyorós csirkéét. A húsételek mellé mindig készítünk valami könnyű körítést is, ilyen lesz a fogyókúrás burgonyafőzelék. A nehéz ételeket örökzöldekkel könnyítjük: Sinatra és Louis Armstrong, Dés László és Geszti Péter dalait hallgathatjuk meg.

( A 2020.07.13-i adás ismétlése )

2021-07-26 12 óra Befőzés virágok.
Még július van és már a télre készülünk? Valóban, a befőzéssel és virághajtások gyökereztetésével már a következő évre készülünk. Befőzés vagy mélyhűtés? Télikert vagy palántázás a szobában? Mielőtt kertészkednénk, azelőtt együnk egy finom Vándor salátát és süssünk egy zöldséges marhahússal töltött cukkinit! Mit jelent az, hogy „Jobb, mint palóc?” Egy birkapörkölt recept után várjuk az egyetértő véleményeket. Aki nem szereti a birkát, az ne főzze meg! Divatba jött a fűszervaj? Ki szereti a kacsazsíros krumplipürét? (Tejtermék nélkül?) Hegedűs D. Géza Petőfi versét mondja el a Tiszánál. Erről a hal jutott eszünkbe. Nyári dalokat hallgathatnak a műsorban: poénzenéket.

2021-07-19 12 óra Feminista ételek.
Bédi-Schwimmer Rózsa 1915-ben fellépett a Békehajó fedélzetére, hogy Ford autógyárossal együtt béke-misszióra utazzanak New Jersey kikötőjéből Európába. Tervük az volt – amit az USA elnöke is támogatott –, hogy 6 semleges országgal készítsék elő a világháború befejezését. Ez a tervük nem valósult meg, mert a háború párti politikusok még erősebbek voltak. Azonban Rózsa nemzetközi hírnévre tett szert, és itthon is folytatta pacifista és feminista tevékenységét. A feminista ételeket is megvizsgáljuk az internetes Nosalty honlap segítségével.
Reméljük, hogy a műsor meggyőzi Önöket is arról, hogy az élelmiszeripar és a főzés szoros összefüggésben van a női-férfi egyenjogúság kérdéseivel.

2021-07-12 12 óra Francia forradalom ünnepe.
Július 14-e Franciaország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1989-ben ezen a napon foglalta el a párizsi nép a Bastille börtönt, a zsarnokság jelképét. A forradalom 10 évig tartott, és ez
idő alatt a forradalom „felfalta gyermekeit”, és Napóleon császárrá koronáztatta megát. A mai műsorban másféle „felfalásról” beszélünk: a francia konyha népies és a kifinomult „modern”
ételeiről. Franciaország egy-egy régiójára jellemző receptet mutatunk be: a Földközi tenger, az Atlanti óceán partjáról, Párizsból és Lotharingiából. Bouillabaise Marseille-ből, és normandiai egytálétel is sorra kerül. Halak, vadak, tengeri herkentyűk, könnyű köretek és sok alacsony alkoholtartalmú vörösbor a franciák kedvence. Francia dalok mellett még Koncz Zsuzsa is franciául énekel.

2021-07-05 12 óra A nyár közepén az őszre-télre készülünk Siófokon. Gabi és Zsuzsa a segítőtársaink a tartósításban. Mit vásároljunk a piacon idényjelleggel, amikor egész évben már minden egyformán drága? Kerüljük a konzervet, ha magunk is képesek vagyunk (és időnk is van) dunsztolással, sütéssel, szaharinnal, olajjal vagy mélyhűtéssel felkészülni az őszi-téli drágulásra?! Megértéssel kell fogadni a fiatalok új szokásait, hogy a pizzafutár a kedvenc ételekihordó, de azért a finom falatokról az idősebbek gondoskodhatnak. Pirosparika krémet minden ételbe belehetünk (édes, csípős változat), tartósított zöldséget magunk készíthetünk a drágább vegeta helyett. Készítsünk kókuszgolyót sütés nélkül a hőségben! …és gondoljunk azokra is, akik hajléktalanok, és nagyon éhesek. Bródy és Koncz Zsuzsa dalokkal gondol rájuk…

2021-06-28 12 óra Július 4-én ünnepli az USA összes népe és a demokratikus világ a Függetlenség Napját. Ez a nap szimbólum, mert a gyarmatosítás megszűnésének a kezdete. 1776-ban 13 állam alapította meg az USA-t. Jelenleg hasonló folyamat zajlik más kontinenseken is. Mit ettek az indiánok Delawarban, amelynek lakói elsőként szavazták meg az USA alkotmányát? Hogyan vált a new-yorki T-bon steak a húsevők szimbólumává? Van jó hamburger is? Nemzeti bevándorló konyhák nem alakítottak ki amerikai közös menüt? Hallgassuk közösen az Himnuszt, majd a jazz korabeli forrásait. A mai zenék uralják a világpiacot, de ebből is hallgathatunk érdekességeket.

2021-06-21 12 óra Június 23-24 közötti éjszaka a Szent Iván éji ünnep. Országonként-kontinensenként változik az ünnep elnevezése, de a tartalom mindenhol azonos: a legrövidebb sötét éjszaka az északi féltekén. Shakespeare színdarabot írt és Woody Allen filmet készített a témáról, mi pedig ételeket és italokat ajánlunk a családi és baráti ünnepségekre, amelyeken a tűzgyújtás szinte kötelező hagyomány. Magunk készíthetünk alkoholmentes limonádét, de kísérletezhetünk almabor (cider) előállításával is. A szabadtéren elfogyasztható ételsort rabló-csirkével nyitjuk, de nem maradhat el a lecsó sokféleségének a bemutatása sem. Az alkalomhoz illő zenéket illesztettünk be a receptek közé: Felix Mendelssohn, Paul McCartney, Bornai Tibor és az Illés együttes dalait hallgathatjuk meg.

2021-06-14 12 óra Nyárindító műsorunk első témája a felkészülés a befőzésre: még nem kell kapkodni, van idő a pénztárcánk nagysága és a piaci lehetőségek összemérésére. Hogyan takarékoskodjunk a befőttesüvegek számosságával, miként alakítsuk saját és a családi fűszerprofilunkat? Az új szezon indulása előtt vizsgáljuk át a mélyhűtő tartalmát és tervezzünk saját címkét az internet segítségével. A nyaralást is tervezni kell, ebben segítünk Gregor József receptjeivel. A halak és a tenger gyümölcsei receptjeit otthon is elkészíthetjük, ha nem tudunk a Riviérán vagy Mallorcán nyaralni személyesen. Bródy Jánossal Földvárra utazunk, és Koncz Zsuzsa is nekünk énekel.

2021-06-07 12 óra Hűvös tavasz után most indul a nyár és a primőrök. Darált marhahússal és primőrökkel töltjük meg a cukkinit az indulásnál. A szűz pecsenyét zöldségekkel együtt sütjük meg. Bajor ételekkel folytatjuk a recepteket, amelyek közül a sült káposzta nagyon finomnak ígérkezik. Édes búcsút veszünk az Est lapok „Nők” évkönyvétől (1930): Ínyesmester francia gyümölcslepényét, a képviselőfánk krémjét és a rumos őszibarackot ajánljuk desszertnek. A bajor ételekhez bajor népzenét, a francia receptekhez francia dalt illesztettünk, és a szerelmes nőről Barbra Streisand énekel. A magyar színeket Koncz Zsuzsa és Bródy János képviseli.

2021-05-31 12 óra Az Est hármaskönyvét idézzük ismét, amely a NŐK számára készült 1930-ra. A női egyenjogoságáért való feminista küzdelem már a XIX. sz. végén elkezdődött, de a döntő előrelépést az I. világháború hozta meg, mert 10 millió férfi pusztult el a csatatereken. A hiányzó férfi munkaerőt a nők pótolták, és ez döntő változást hozott a családok, a nők és a férfiak életében is. A nők társadalmi szerepében előtérbe kerül a pénzkereset, a felszabadulás a háztartás alól, de nem csökken a felelősség a család ellátásában, a konyhában, valamint a gyerekszobában. A komoly – a mai napig időszerű - témák mellett finom recepteket és a korabeli vidám jazz zenét hallgathatunk.

2021-05-24 12 óra Az Est lapok 1930-ban megjelent NŐK évkönyvében lapozgatunk. Ínyesmester cukrászdájában meghallgathatjuk a kor édes-mázos süteményeiről szóló írást. A lányok-nők-asszonyok korabeli megítéléséről szóló tanulmány példát mutathat a mai kor „egyenjogúsító” mozgalmainak is. Az (első) világháború hogyan mozdította előre a női egyenjogúságot, közben az újkrumpliból készült paprikásburgonya receptjével ismerkedhetünk meg. A korabeli hangosfilmek slágereit hallgathatjuk a 80-as évek énekesei, színészei előadásában. A nők több ezer éven át főztek, szültek és takarítottak, de mióta van választójoguk? Rántást kavarni ma is fontos, de nem jobb a házimunka helyett étterembe járni?

2021-05-17 12 óra A zenei élet kiválóságai megmutatják a mai műsorban a szakács képességeiket is. A „Zenei ki mit főz?” c. kötetben Kodály Zoltán, Gregor József, Fischer Iván, Antal Imre, Rátonyi Róbert egy-egy receptet közölt, amelyek az egyszerű levestől a bonyolult második fogásig, sőt, az „Operett” desszertig terjednek. A pest-budai zenei élettel is megismerkedhetünk a töröktől való megszabadulás utáni években. A budai polgármester és a tanács közös ediktumban tiltotta meg a zenészek tevékenységét a korcsmákban. A Pest városában kialakult vigalmi negyedben este 10 óra után tilos volt zenélni. A receptek és a zenei élet történetei között Puccini, Rossini, Mozart és a Benkó dixieland műveiből hallgathatunk meg részleteket.

( A 2021.01.25-i adás ismétlése )

2021-05-10 12 óra Az Est Lapok az 1910-30-as ével legnagyobb sajtóvállalkozása volt. Az „Est” c. bulvárlap az előfizetőinek minden évben ingyen egy kötetet adott át, amelybe a kor legjobb – a mai napig ismert – írói verseket, novellákat, publicisztikákat írtak. Az 1930-ben kiadott évkönyv a Nők Könyve, amely a nők (lányok, asszonyok, gazdagok és szegények) társadalmi, gazdasági és politikai helyzetével foglalkozik. Ez az elemzés (amely szerkesztőségi cikként jelent meg) a mai napig helytálló igazságokat mond ki a nőket – ma is - körülvevő viszonyokról. Beleolvasunk az évkönyv egyes részleteibe, miközben nagyon kellemes recepteket hallgathatunk meg előételről, főételről és salátáról. A szünetekben a kor legdivatosabb slágereiből hallgathatunk meg egy csokorral.

2021-05-03 12 óra Egy szakácskönyv gyűjtőt és gyűjteményét hívtuk a stúdióba, hogy ossza meg velünk és a hallgatókkal a tapasztalatait. Több mint 600 szakácskönyve közül válogat érdekességeket Debreceni János. A XVII. századi Zrínyi udvarból ismerhetünk meg egy ételkészítési módot. Majd egy saját metódussal készített pörköltet hallgathatunk – és nyeldekelhetünk - végig. Arra a kérdésre is választ keresünk, hogy egy kezdő háziasszony/háziférfi képes lehet-e egy szakácskönyvből ehető ételt készíteni? Miközben a receptekben jártas szakértőt hallgatjuk, megismerkedhetünk zenei ízlésével is, mert maga választott zenéket a műsorhoz: A felkelő nap háza, Bach Air, Money for nathings, Mozart Török induló, Offsprings Fehér fiúja után jól esik egy kis szakmai zenét is hallgatni a Ratatuille c. rajzfilmből, a Camille c. dalt.

2021-04-26 12 óra Tavasz van és a vendég Lévai Margit. Számba vesszük a májusi ünnepeket, és minden alakalomhoz ajánlunk recepteket. Lévai Margit a medvehagymát ajánlja sokféle formában: krémlevesként (amelyet a május elsejei piknikre is magunkkal vihetünk), pestóként, amelyet egy főtt spagettihez használhatunk fel. Május 8-9. Európa nap: a Győzelem és az az unió alapításának az évfordulója. Anyák napjára, Gyermek napra és Pünkösdre is ajánlunk könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket. A tavaszi ünnepek felsorolása közben Bródy Jánost, a Beatlest, Audrey Hepburnt, Benkó Dixielandet, Simon and Garfunkelt hallgathatunk a műsorban.

2021-04-19 12 óra Mit ünneplünk április 19-én 1848-ban, 1849-ben, 1971-ben, 1979-ben és 2021-ben? Április 19-én van Garfield névnapja. A Fokhagyma világnapját Magyarországon Bács-Kiskun megyében Bátya nevű községben fesztiválozzák, ebben a járványos időben az interneten. Amerikában (Californiában) egy Gilroy nevű városban tartanak fokhagyma fesztivált. Termeszthetünk az erkélyen fokhagymát? A legfokhagymásabb konyha a világon a francia. Miközben francia recepteket ismehetünk meg, aközben francia sanzonokat hallgathatunk. Az aioli szósz ünnepi és hétköznapi elkészítési módját is megtanulhatjuk, és választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy majonézzel vagy a nélkül?

2021-04-12 12 óra A költészet napján versekkel főzünk. Erdős Virág, Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, Horatius megzenésített verseit hallgathatjuk, miközben friss tavaszi ételek receptjeit tanulmányozhatjuk.

A primőrök sorjáznak a műsorban: retek, újhagyma, medvehagyma az alapja a salátánknak, amelyet joghurtos vagy balzsamecetes dresszinggel is elkészíthetünk. Berda József étvágygerjesztő verset írt a húslevesről, és egy étlapot is megverselt Lackfi János. Jobb a zöldspárga mint a fehér? A költészet napján is főzhetünk finomakat, mert nem csak éhező költők voltak-vannak, hanem olyan írók is, akik prózába
foglalták a magyaros konyha szokásait. Galkó Balázs egy részletet olvas fel Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség c. könyvéből, miután magyar népzenét hallgathatunk.

2021-04-05 12 óra A húsvéti nagy bevásárlásnak mindig az az eredménye, hogy marad bőségesen sonka és kalács is. Mit kezdhetünk a sonka főzőlevével? … és mit csináljunk a megmaradt húsvéti csokinyuszikkal, amelyekre már az unokák sem néznek rá?! Kidobni sajnáljuk, és mindennek véges a felhasználási ideje. (Tavalyról még mindig van a mélyhűtőben ez is az is…) A sonkához ajánlunk leveseket és tésztákat, a száraz kalácsot és a csokinyuszikat kellemes desszertté alakíthatjuk. Azonban egyszerre már mindenki valami újdonságra vágyik, ezért hagymakosárba töltött krumplipürét is kirántunk és egy tepsis pecsenyét is készítünk. A receptek között Koncz Zsuzsa, Bródy János és a Beatles énekel. A tavaszt Vivaldival köszöntjük.

2021-03-29 12 óra Április bolondja, május szamara… hangzik el a gyermekmondókában és minden jól sikerült április 1-jei tréfa végén. Kosztolányi Dezső Április bolondja c. elbeszélésének a végén azonban a kicsúfolásra szánt diák neveti ki a végén a csúfolódókat. Tréfás elnevezésű ételek receptjeit gyűjtöttük össze és adjuk közre a hallgatóknak: angyalbögyörő, ököruszály, hamis gulyás és hamis borjúhús. Mi az a piros pestóval töltött Smiley tészta? – amelyet április elseje alkalmából a szülőknek azt ajánljuk, hogy lepjék meg a járvány miatt otthon levő gyermekeiket ebédre-vacsorára. A tréfás receptekhez vidám dalokat ajánlunk pihentetőül.

2021-03-22 12 óra Perzsiába – mai nevén – Iránba látogatunk a világháló és az Aladdin konyhája c. könyv (1986) segítségével. Megismerkedhetünk az alapvető élelmiszerekkel, továbbá a Közel-Kelet országaihoz hasonló ételek receptjeivel. Érdekesség, hogy az élelmiszerszerek saját önálló ízét kívánják általában megőrizni, ezért sokkal kevesebb és enyhébb fűszereket használnak, mint az arab vagy az indiai konyhában. A levesek helyett a több részből álló főfogást részesítik előnyben, amelynek mindig része a darált birka/marhahús, a rizs és a joghurt valamilyen formája. Tanulhatunk a perzsa konyhától a sokféle zöldség és gyümölcs használatából. Ellátogatunk egy perzsa piacra, ahol a „perzsa vásár” hangulatát idézzük fel egy mindenki által ismert dallam segítségével.

2021-03-15 12 óra A török konyha az Oszmán birodalom idején nagy hatással volt a balkáni, valamint a magyar konyhára. A török-magyar konyhában csak az a különbség, hogy a törökben a rizs és a birka, a magyarban a krumpli és disznóhús az alap. Az étkezési szokásokban, a menüsorban is nagy a hasonlóság: leves-főétel a sorrend. Viszont a törökök édesszájúbbak, mint a magyarok. Az Aladdin szakácskönyvét (1986) követjük – a zsidó és az arab konyhák után – ismét, és megismerkedhetünk a budapesti nagykörút után a jelenlegi Törökország régióinak szokásaival is. A török recepteket Kocsis Zoltán Török indulójával indítjuk, majd meghallgathatjuk azt a török népdalt, amelyből Mozart írta a feldolgozást.

2021-03-08 12 óra A Nemzetközi Nőnap alkalmából a műsorunk nyitánya: az Éljen minden bájos szép nő! F. Giardini szerzeménye. Mivel a Zoltánoknak a névnapja is van március 8-án, ezért Csajkovszkij Arab tánc c. zenéjével köszöntjük őket. Az arab konyha lényeges vonásait ismertetjük az Aladdin konyhája c. könyv alapján, amelyet Raj Tamás és Oláh tamás állított össze 1986-ban. Hús, zöldség és tejtermék: ez az arab konyha alapja és ezzel lényegesen eltér a magyar és a közép-kelet-európai konyháktól, legjobban a zsidó konyhára hasonlít. Eredeti idézeteket hallgathatunk meg a Koránból, amelyek az étkezési szabályokat az Isten parancsaiba foglalják. A ramadán idején nappal minden étel és ital tilos, éjszaka lehet pótolni a nappali böjtöt. Mai arab zenével színesítjük a recepteket.

2021-03-01 12 óra A keleti szakácsművészetről 1986-ban egy könyv született, amely ízelítőt ad a zsidó, az arab, az indiai és más népek főztjeiről. Raj Tamás és Oláh Tamás összeállításából olvasunk fel részleteket kiegészítve a keleti konyha személyes tapasztalataival. Mivel a zsidó kultúra az európai kultúra meghatározó forrása, ezért elsőként Mózes I. könyvéből hozunk idézetet: Ábrahám, hogyan tanította Sárát kovásztalan kenyeret sütni, és hogyan választotta ki a legszebb , hibátlan borjút a megsütésre. Macesz gombócot és flódnit is készítünk a magyarosított változat szerint. Pihenésként kellemes mai zenéket tűzdelünk a receptek közé: Presser, Cipő és Gregor József dalait.

2021-02-22 12 óra In memoriam Juhász János.

A Mit főzzek? c. műsornak 9 alkalommal volt vendége Juhász János, mesterszakács. Kilenc műsorban jókedvűen főzött, anekdotákat mesélt ifjú szakács korából és okosan tanította az ifjú szakácsokat, valamint a háziasszonyokat, háziférfiakat. Szomorúan készült ez a műsor, mert szerettei a múlt héten temették el a mesterszakácsot, és most mi ezzel az emlékműsorral búcsúzunk Tőle. Felelevenedik a magyaros ételek készítésének, a disznótoros lakomák előkészítésének az emléke, és azok a dalok, amelyeket ő szeretett. A családja és a Dobos. C. József Szakiskola tanárai és diákjai előtt elmondott gyászbeszéddel őrizzük meg emlékét és receptjeit.

2021-02-15 12 óra Mindenkit érdekel, hogy miképpen alakulnak a munkanapok és ünnepek egész évben. Az idősebbeket azért, hogy a gyermekek, unokák, dédunokák szabadnapjai hogyan alakulnak; a fiatalokat azért, hogy mikor lesz 3 vagy 4 napos weekend-re lehetőség. Az internetes Portfolio gyűjtés alapján ismertetjük a szombatot munkanappá nyilvánító rendeletet, továbbá azt, hogy mely ünnepnap nem munkaszüneti nap, mert hétvégére esik. Jó hír a hivatali munkarendben dolgozóknak, hogy lesz 6 olyan hosszú hétvége, amelyen nem kell dolgozniuk, és mégis kapják a fizetést. A hosszú hétvégekre olyan recepteket ajánlunk, amely többször melegíthetők. Minden ünnepnapot hozzá illeszkedő zenével jellemzünk: március 15-re Klapka indulóval, Húsvétra Mozarttal, május 1-re Bella Ciao-val, augusztus 20-ra István a királlyal, október 23-ra Beethovennel, karácsonyra és szilveszterre Koncz Zsuzsával.

2021-02-08 12 óra Világasztal címmel adta ki Juhani Nagy János a receptgyűjteményét, amelyet 5 földrészről gyűjtött össze, és 2005-ben jelentetett meg. A mai műsorban Európa egyes régióiban barangolunk és ismerkedünk a bosnyák, az osztrák, a norvég és a baszk konyha érdekességeivel. Az egzotikus ételekből egy változatos menüt is összeállíthatunk, mert van hús-hal, zöldség-gyümölcs és desszert recept is. Minden recepthez olyan zenét választottunk pihenésre, amely az régióra jellemző, így sorrendben boszniai, osztrák, norvég és baszk zeneszerző és előadóművész muzsikáját hallgathatjuk meg. A következő héten más földrészre is ellátogatunk új ízek kedvéért.

2021-02-01 12 óra Harmonikus ízekkel kezdjük a recepteket: körte – kéksajt, gorgonzola – piros (hónapos) retek, krémsajt – fekete retek, paradicsom – bazsalikom. Az oroszok, az ukránok és a lengyelek is maguknak igénylik a borscs leves elsőségét, de mi túllépünk ezen a vitán és egy magyaros borscsot főzünk. Mi a rántott hús készítésének a titka? Állítólag Milánóban készítettek először rántott húst, de Bécs nem enged a Wiener Schnitzel-jéből. Milyen húsból készítsük: borjúból, sertéshúsból vagy csirkéből? Miben süssük: disznózsírban vagy olajban? Számba vesszük a morzsafajtákat is. Miközben főzünk, közben kellemes zenéket hallgathatunk Chopin, Strauss szerzeményeit, Kern András és Julio Iglesias dalait.

2021-01-25 12 óra A zenei élet kiválóságai megmutatják a mai műsorban a szakács képességeiket is. A „Zenei ki mit főz?” c. kötetben Kodály Zoltán, Gregor József, Fischer Iván, Antal Imre, Rátonyi Róbert egy-egy receptet közölt, amelyek az egyszerű levestől a bonyolult második fogásig, sőt, az „Operett” desszertig terjednek. A pest-budai zenei élettel is megismerkedhetünk a töröktől való megszabadulás utáni években. A budai polgármester és a tanács közös ediktumban tiltotta meg a zenészek tevékenységét a korcsmákban. A Pest városában kialakult vigalmi negyedben este 10 óra után tilos volt zenélni. A receptek és a zenei élet történetei között Puccini, Rossini, Mozart és a Benkó dixieland műveiből hallgathatunk meg részleteket.

2021-01-18 12 óra Csodás indiai konyha címmel írta meg szakácskönyvét Fülep Zsófia 1990-ben. A diplomata család Dél-Indiában élt és elsajátította az indiai szakácskodás gyakorlatát. Az indiai és magyar étkezési kultúra gyökerei közösek: a paraszti munka által igényelt tömegek létfenntartási igényeihez igazodik. A szegénységben energiára van szüksége a szervezetnek, amelyet a húsban és a szénhidrátban találhat meg. Az indiai konyha különlegessége a fűszerekben rejlik. A szegénység jellemzője a hústalan étkezés, amelyet fűszerekkel tesznek vonzóvá. Az indiai történetek és receptek közben indiai zenét hallgathatunk: a Hotel Merigold filmzenéjét, George Harrison és Ravi Shankar dallamait és indiai meditációs zenét fuvolára.

2021-01-11 12 óra Különféle alkalmakra összeállított menüsorokat ajánlunk a hallgatóknak. Elsőként a menü elveiről beszélgetünk: hogyan vegyük figyelembe a vendégek igényeit és a pénztárcánk méretét? Ki kell-e elégítenünk minden vendégnek a szeszélyeit? A szezonalitást hogyan vegyük figyelembe az ételsor összeállításánál? Mennyi ételt készítsünk egy nagy létszámú vendégségre? Milyen protokolláris szabályok szerint ültessük a vendégeket az asztalhoz? Mi a különbség egy görög, egy amerikai és egy albán vacsora között? Miközben az ételsorokat ismertetjük Hernádi Judit, Bródy János, Gilbert Bécaud dalait hallgathatjuk meg.

2021-01-04 12 óra Ebben az évben a farsang időszak január 6-én (vízkereszt napján) kezdődik és február 17-én (hamvazószerdán) ér véget. A téli időben mindig lehet kocsonyát készíteni, így megtudhatjuk a kocsonya alkotóelemeit, és hogy mit lehet lenni akkor, ha a kocsonya nem áll össze?! Egy töltött húst is bemutatunk, amelyet a kertben, a játszótéren nagykabátban összegyűlő jelmezeseknek, farsangolóknak is felszolgálhatunk. Ez a farsang nem telik el bálokkal, jelmezversenyekkel, sokkal inkább a családtagokkal és az interneten megosztott beszélgetésekkel tölthetjük el az időt. Színház és mozi helyett is az interneten szórakozhatunk. A receptek között Koncz Zsuzsa, Bródy János énekel és a műsort Beatles instrumentális zenével zárjuk.

2020-12-28 12 óra A hajléktalanoknak, betegnek, szegény gyerekeknek főzünk 400 adag ételt Budapesten, a VIII. ker Dankó utcában. Szakácsunk Lakatos Ibolya, aki 400 adag ételt főz egy ebédre a rászorultaknak. Megtudjuk a napi menüt a közösségi konyhában, hallhatunk privát receptet édesanyja konyhájából Szabolcs megyéből, és megismerjük a daragaluska titkát. Szilveszterre a Rádió Bézs budaörsi stúdiójába látogattunk, ahol hagyomány szilveszteri-újévi és modernizált ünnepi recepteket hallgathatunk. Homonyik Sándor, Koncz Zsuzsa, Kelly Family, Cserháti Zsuzsa a szilveszterről, Zorán az ünnepről énekel.

2020-12-21 12 óra A karácsonyt szűkebb körben ünnepelhetjük a járvány miatt, de a finom ételekről nem kell lemondanunk. Lévay Margit a vendégünk. Elsőként egy hosszabb ideig tárolható leves receptjét ismerhetjük meg: sváb káposztalevest. Mitől sváb jellegű az étel? A burgonya és a tejföl eltérő jelleget ad a magyaros korhelylevestől. Aszpikos rolót is készítünk, amely a nagy trakták mellett/helyett finom és franciás jelleget kölcsönöz az ételsornak. A sajtos roló egyszerűen készíthető, és ha családtagjainkkal vagy barátainkkal találkozunk egy parkban vagy játszótéren, akkor előre csomagolva – cseppmentesen - átnyújtható és fogyasztható. A főételek után elkészítjük VIII. Henrik narancslekvárját, majd egy diplomata pudingot. Karácsonyhoz illő zenéket hallgathatunk, azonban nem a hagyományos stílusban: Dés László Csillagszórás c. szerzeményét és Covid paródiát karácsonyra.

2020-12-14 12 óra Wolf Katival töltünk egy órát. Hallgatjuk a dalait és közben főzünk az édesapjával, Wolf Péterrel. A most megjelent lemez (digitális felvétel) azért kapta a „Gyerekszáj” címet, mert Fábri Péter a gyermekektől hallott kiszólásokat szedte versbe és Wolf Péter zenét komponált hozzá. Miközben hallgatjuk a fülbemászó dalokat és jókat mosolygunk a gyerekszáj „beszólásokon”, aközben már a karácsonyra gondolunk. Hagyomány és újítás a nagy családi ünnepre, amely ebben az évben a járványtól kapott egy nagy oldalba rúgást. Hogyan főztek eleink, mit korszerűsödött az étkezésünk a XXI. században? A gyerekek mindig fontosak voltak és maradnak is!

2020-12-07 12 óra Közeleg a karácsony, azonban addig még vannak hétköznapok is. Az ünnepi főzések előtti közötti két hétben is kell főzni. Betti háziasszony, aki rendszeresen főz. Nagymamájától és szakácskönyvből tanult meg ételt készíteni a családjának. Mind a két forrás nagyon fontos, mert a hagyomány és a precizitás a mai konyha fontos eleme. Betti még tud – és akar – rántást készíteni, de a habarást már keményítővel kavarja a tejfölbe, és a szépségre is ad: hőkiegyenlítéssel keveri az ételbe, hogy csomómentes legyen! Miközben régi és új recepteket idézünk régi és új slágereket hallgathatunk: a Beatlestől Bródy Jánosig.

2020-11-30 12 óra A karácsonyi előkészületeket november 30-án már meg kell kezdeni. A kormányzati döntések alapján még a családi összejövetelek is korlátozva lesznek. Ezért készüljünk fel arra, hogy ételeket ajándékozzunk – karácsony előtt – a szeretteinknek, mert kevés lehetőség lesz a személyes találkozásra. Mit főzzünk ajándékként a távollevő családtagjainknak? A boltokban csillagászati áron kaphatóak a sült liba/kacsa májak gyönyörűségesen adjusztálva. Ilyet magunk is készíthetünk, csak még nem szoktuk meg, hogy a nagymama/anyuka porcelánba, celofánba csomagolja a karácsonyi ételt! Szokjuk meg, hogy távollevő családjainknak főzhetünk nagyon finomakat! A karácsonyi előkészületek folytatódnak a következő műsorban is: süteményeket készítünk távollevő szeretteinknek. A karácsonyi személyes találkozás hiányát előre enyhítendően zenéket adunk a szünetekben.

2020-11-23 12 óra Virtuális utazásra megyünk Belgiumba. Van egy vicc, amely szerint belgák nincsenek csak flamandok és vallonok, de ez egy pesti vicc, amelynek a valóságalapját azonban a Belgiumban megépített autópályák feliratai megerősítenek. A flamandok és vallonok regionálisan különféle módon főznek, és ezt kiolvashatjuk a receptúrákból is: francia és német konyhaművészetet ötvözik egy-egy tál ételben, amely tükrözi a nyelvi különbségeket is. Így Belgiumban mindenki angolul beszél, ha nem a szomszédjával találkozik. Juhai Nagy András „Európa eszik” c. könyvével látogatunk Belgiumba. Egytálétel, leves, sült húsok, desszertek szerepelnek a műsorban. Természetesen a zenék is vallonok és flamandok, a halleluja azonban a karácsonyra utal, amely nemzetközi.

2020-11-16 12 óra Európa eszik címmel jelent meg az uniós csatlakozásunk alkalmából egy receptgyűjtemény, amely a korabeli 24 tagállamból tartalmaz étel készítési módokat. Juhani Nagy János a kötet szerkesztője, és a Szabad Föld Kiadó gondozásában jelent meg a kiadvány. A gyűjtemény a mai napig nem vesztett értékéből, mert az egyes országok régiós specialitásait mutatja be. Első állomásunk Ausztria. A Bécsi tányérhús mellett a bécsi kávét is bemutatjuk, és máris indulunk Grazba, hogy a helyi gombóccal megismerkedjünk. Alsó-Ausztria után Salzburgba is ellátogatunk, Mozart városába, és közben Mozart zenéjét hallgatjuk. Egy kis osztrák polka is bekerült a műsorba. Virtuálisan utazunk a járványkorlátozások miatt, de érezzük magunkat szabadnak a zene segítségével!

2020-11-09 12 óra Mártont, aki jó ember volt, püspökké akarták avatni a hívei. Ő azonban a libaólban bújt el szerénységből. A libák azonban nagy gágogással jelet adtak a keresőknek, így elárulták Márton búvóhelyét. Legalábbis az egyik legenda szerint ezért lett november 11-e Márton napja és az étele a liba. A Wikipédiáról gyűjtöttünk tudást a püspök legendáiról, azonban a liba sütés, párolás, főzés titkait Juhász János mesterszakács osztja meg velünk. Elsőre libamáj-pástétomot párolunk, amelyet készíthetünk pecsenye kacsa májából is. A kacsa és libasülthöz ajánlatos saját zsírját felhasználni. Köretként gombás rizst és cumberland mártást ajánlunk. Sütés-főzés-párolás közben Cseh Tamás – Koncz Zsuzsa, Gerendás Péter, Zorán és az LGT - a járvány idején - az életre bíztató dalokat énekel nekünk.

2020-11-02 12 óra „Reggelizz, mint egy király!” „Csak egy kávé és rohanok!” E két véglet között vannak normális átmenetek is. Sorba vesszük a reggelik lehetséges elemeit. Miből készítsünk pirítóst? Hogyan pirítsunk olajos magvakat? A pelyhek közül melyiket szeressük vagy inkább keverjünk müzlit? Mihez illik szárított gyümölcsöt enni? „Egy pohár tej – tiszta fej!” – mondta régen a reklám. Teát vagy kávét? Mikor együnk villásreggelit és melyek az elengedhetetlen részei, ha már rászántuk magunkat egy kiadós reggelire. A műsor második részében már karácsonyi előkészületeket teszünk, mert már csak hét hét van hátra az ünnepig. Az Abba, a Beatles, Lehr István, Koncz Zsuzsa és Enya dalait is hallgathatjuk a műsor közben.

2020-10-26 12 óra Olvassunk és Főzzünk! elnevezéssel egy 500 adag elkészítésére alkalmas konyhát és vendéglátóhelyet fejez be az Oltalom Karitatív Egyesület és Budaörsi Olvasókör. 2020 júliusa óta már 6,1 millió Ft-ot gyűjtöttek össze adományokból. Ezzel a műsorral is megköszönik a támogatóknak az önzetlenségüket. A köszönetet művészek tolmácsolják mesteri eszközeikkel: Gerendás Péter, Koncz Zsuzsa, Spiró György, Turczi István. A projekt előrehaladásáról az adományozóknak Iványi Gábor és Tóth Zoltán is beszámol. A műsorvezető Iványi Miklós volt, a hangrögzítést Kiss Katalin készítette.

2020-10-19 12 óra Cukorbetegeknek főzünk mai műsorunkban. Füzesi Brigittát, a CEOSZ – Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége - vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen célokat követ a civil szervezet? A napokban ért véget az általuk meghirdetett receptverseny, amelynek a végeredményéről is beszámolunk. Az evés mennyisége és minősége meghatározza egészségünket, de még fontosabb a mozgás, a sport annak érdekében, hogy a cukorbetegséget kordában és ellenőrzés alatt tudjuk tartani. Sok fehérje és sok zöldség – tudjuk meg az egészséges étkezés egyik alapelvét. Hogyan illeszthetjük be a család cukorbeteg tagjának az étkezését a már hagyományosan kialakult családi étrendbe? A receptverseny egyik zsűritagja – Gergely Róbert – dalát is meghallgathatjuk a beszélgetés szünetében.

2020-10-12 12 óra A jégkirálynő címmel írta újabb regényét Anthony Capella, amelyet nevezhetünk a fagylalt diadalútjának is. A XVII. sz. végétől Firenzéből elindult egy fiatalember Párizsba, hogy a cukrászmesterétől ellesett módszerrel jégrémet készítsen Lajos királynak és udvara számára. Az első jégkrém sikerek után a francia király kölcsönadja a cukrászt az angol királynak, hogy a szigetországban is megkedvelhessék a fagylaltot. Az ifjú cukrásznak a fagylalt mellett mást is kell „kavarnia” titkos megbízatásból. Eredeti jégkrém és fagylalt recepteket ismerhetünk meg a műsorból, amelyek ma is, otthon is elkészíthetők. De ha egy cukrász a főszereplő, akkor ki a jégkirálynő, aki a címben szerepel? Miközben választ kapunk a kérdésre, közben örökzöldslágereket hallgathatunk.

2020-10-05 12 óra A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában? 140 adag hentestokány és törtburgonya elkészítéséhez 21 kg hús és 25 kg krumpli szükséges, a zöldségek, a hagyma és a fűszerek mellett. Az ételdobozba személyenként 0,45 kg egytálétel kerül, de a vasárnapi menühöz sütemény és gyümölcs is hozzátartozik. „Hozzon Ön is süteményt a Gólyába!” – hangzik el a felhívás a jövőbeni támogatóknak.

( A 2019.11.29-i és a 2020.08.10-i adás ismétlése )

2020-09-28 12 óra Beköszöntött az indián nyár, a vénasszonyok nyara. A halak és vadak időszaka következik. Juhász János mesterszakács mondja el recept ajánlatait hallgatóinknak. Elsőre finom pörköltet készítünk szarvas combból, majd egyben sült húst ajánlunk négyféle mártással és körítésekkel.
Mit jelent a hal szálkátlanítása: filézése és irdalása? …és hogyan lehet otthon is megvalósítani? Milyen önteteteket készíthetünk a halakhoz? Miközben a mesterszakács receptjeit hallgatjuk Koncz Zsuzsa, Bródy János, Máté Péter dalait hallgathatjuk. Halak és vadak lényeges tulajdonsága, hogy gyakorlatilag zsírmentesek, és ha a köretekben is zöldségeket készítünk magas szénhidrát tartalmú köretek helyett, akkor már rajta vagyunk az egészséges ételek útvonalán, anélkül, hogy fogyókúrázni kellene.

2020-09-21 12 óra Budaörsi kertünkben egy hatalmas körtefa termi a sok-sok világító sárga színű, mézédes körtét. Ennek kapcsán már megtanultunk körtét „főzni” sokféle módon. Kezdjük egy előétellel, folytassuk körte levesekkel. Kérdés, hogy főételt főzhetünk-e körtéből? Egy különlegességről is hallhatunk: sült húshoz körte mártás! Desszertek garmadája készíthető körtéből: sütemények, főtt és sült körték. Az unokákkal a budaörsi főzőversenyen kreatív díjat nyertünk a „körte csokoládészoknyában” fantázianevű édességgel. A receptek közben örökzöld slágereket hallgathatunk. Jó étvágyat!

( A 2020.09.14-i adás ismétlése )

2020-09-14 12 óra Budaörsi kertünkben egy hatalmas körtefa termi a sok-sok világító sárga színű, mézédes körtét. Ennek kapcsán már megtanultunk körtét „főzni” sokféle módon. Kezdjük egy előétellel, folytassuk körte levesekkel. Kérdés, hogy főételt főzhetünk-e körtéből? Egy különlegességről is hallhatunk: sült húshoz körte mártás! Desszertek garmadája készíthető körtéből: sütemények, főtt és sült körték. Az unokákkal a budaörsi főzőversenyen kreatív díjat nyertünk a „körte csokoládészoknyában” fantázianevű édességgel. A receptek közben örökzöld slágereket hallgathatunk. Jó étvágyat!

2020-09-07 12 óra Elhatároztuk, hogy az Eötvös gimnázium 4/b osztálya 60. születésnapjuktól kezdve 60 évesek maradunk. Ezért ebben az évben ünnepeljük a 9. hatvanadik születésnapot. Ennek a közös születésnapnak, az elkészült ételeknek állít emléket a műsor. Welcome drink és előételek, töltöttkáposzta másképpen, sok zöldség sok hússal, szénhidrátok kerülése, a későn megtanult ételek receptjei állnak a műsor középpontjában. Most született és már egyetemista unokák is szóba kerülnek. Olyan dalokat hallgatunk Koncz Zsuzsa, Bródy János, Presser Gábor előadásában, akik az 1970-80-as évek és a 2020-as éveknek is dédelgetett kedvencei. „Keveset és finomat!” elvet ütköztetjük az áremelkedéssel, amely a nyuggereket alaposan érinti.

2020-08-31 12 óra Bálint gazda: Magaságy - a mini édenkert c. könyvét idézzük annak érdekében, hogy a legkisebb erkélyen is termelhessünk fűszernövényeket. Bálint György könyve a Wesley kiadó gondozásában jelent meg 2013-ban, és a könyvesboltokban már (sajnos) nem kapható. Egy ételújdonsággal is megismerkedhetnek hallgatóink: zöldséges marhamorzsa. Szeptember 1-jén kezdődik az iskola, és ebből az alkalomból Sipos Sárát hívtuk meg a Budaörsi Stúdiónkba, aki egy tepsiben süthető finomságot készít. A szülőknek adunk néhány jótanácsot, hogy mivel készüljenek az iskolára, de azt nem tudjuk még megmondani, hogy internetes vagy személyes oktatással kezdődik-e az új tanév. Olasz örökzöld slágerek és mai tinédzserek kedvencei zenélnek, dalolnak a műsorban.

2020-08-24 12 óra A Wekerle lakótelepre megyünk kirándulni a Budaörsi Olvasókör tagjaival. Idegenvezetőnk Szunyogh Szabolcs író. Kiről kapta a „munkás lakótelep” a nevét? Milyen elvek mentén tervezték meg a 22 ezer lakosú lakótelepet és milyen szabályok szerint éltek az emberek 1910-től a mai Kispest (XIX. ker.) területén? Mit lehet enni a régen „Kavics”-nak, ma Wekerlének nevezett étteremben? Miért ünnep mai is Wekerlén május 1? Mi a különbség a hagyományos pacal pörkölt és a korszerű táplálkozás követelményeinek is megfelelő pacal leves között? Paudits Béla nosztalgia zenét és Májusköszöntő dalt is hallgathatunk Szunyogh Szabolcs élvezetes útikalauzolása közben.

2020-08-17 12 óra Augusztus 20-án egy négy napos hétvége következik: csütörtök-péntek-szombat-vasárnap. Azoknak lesz hosszú hétvégéje, akik heti 40 órás és 5 napos munkarendben dolgoznak, így a kereskedelemben, a szolgáltatásokban, háromműszakos és ügyeleti rendben dolgozókra ez nem vonatkozik. A pénteki munkanapot augusztus 29-én, szombaton kell ledolgozni a „hosszú hétvégezőknek”. Aki otthon tölti a négy napot, annak is van lehetősége piknikezni, vagyis 2-3 étkezést a szabadban elkölteni a családdal és/vagy a barátokkal. Az egybesült hús, az előre elkészített saláták, jó lehetőséget adnak a felkészülésre, és egy-egy üveg pezsgőt és csomagolhatunk a hátizsákba. Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Koncz Zsuzsa, Cseh Tamás, Básti Juli, Kulka János énekel a receptek közben.

2020-08-10 12 óra A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában? 140 adag hentestokány és törtburgonya elkészítéséhez 21 kg hús és 25 kg krumpli szükséges, a zöldségek, a hagyma és a fűszerek mellett. Az ételdobozba személyenként 0,45 kg egytálétel kerül, de a
vasárnapi menühöz sütemény és gyümölcs is hozzátartozik. „Hozzon Ön is egy tálca süteményt a Gólyába!” – hangzik el a felhívás a jövőbeni támogatóknak.


( A 2019.11.29-i adás ismétlése )

2020-08-03 12 óra A grillezés a családi és baráti összejövetelek kellemes közös elfoglaltsága. A hagyományos sertés tarja pácolása után a halakat is megtanulhatjuk megsütni, anélkül, hogy szétesne a hallhús a grillen. Tóth Péter, aki nem csak a grillezés szakértője, hanem biztosítási szakember is. Két sütés közben elmondja a hallgatóknak, hogy miképpen lehet a járvány idején védekezni a járvány következtében kialakult károk ellen. Nagyon aktuális kérdés az utazási korlátozások idején, hogy megtudjuk, milyen módon védekezhetünk külföldön a járvány okozta betegségek okozta költségek ellen? Új körítést is tanulhatunk a sült grill húsok mellé: a cukkini tócsnit. A komoly (zsebbevágó) témák és a grillezés közben klasszikus pop-rock dalokat hallgathatunk.( A 2020.06.15-i adás ismétlése )

2020-07-27 12 óra Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Olyan ételekről kérdezzük a Doktor urat, amelyet maga is el tud készíteni. A lecsó és a gulyás minden férfi tudományában fellelhető (?!). Argentínába és Japánba kirándulunk virtuálisan Gáspár Lajossal, hogy az orvoskongresszusok szünetében helyi specialitásokat ismerhessünk meg. Az argentin marhahús világhírű, vajon mitől? Miért kell szakét inni a 13 fogásos japán vacsora miden fogása között? A munkahelyi étkezés szabályairól és gyakorlatáról kapunk információkat. A fogászat történetéből hallgathatunk meg személyvényeket i.e. a hetedik évezredtől a múlt század végéig, különös tekintettel az érzéstelenítés korábbi módszereire. A receptek közben Muri Enikő, Oláh Ibolya, Zanzibár, Bartók Eszter és Bencsik Tamara dalait hallgathatjuk meg.

( A 2020.04.20-i adás ismétlése )

2020-07-20 12 óra A nyár közepe a befőzés legfontosabb időszaka. Az őszre-télre való tárolásnak a hagyományos befőzési módszere mellett a mélyhűtőben fagyasztás módszere már általánossá vált a háztartásokban is. Fagyaszthatunk meggyet, cseresznyét, ribizlit, elsődlegesen a bogyós gyümölcsöket, magozva vagy mag nélkül. A befőzés hagyományos sora a lekvár-jam duett kiegészülhet az alacsonyabb cukortartalmú és kevésbé energiaigényes csatnival. Az eredetileg indiai gyümölcs-édesség elterjedt az egész világon, és a fűszerezést már családonként is saját szokások alakítják. A vendégünk, Lévai Margit, olyan különlegességet is hozott, mint a télire eltehető kovászos uborka. Az amerikai jazz nagyságainak dalai kellemes perceket hoznak a befőzés kemény munkája közben – pihenésül.

2020-07-13 12 óra A múlt heti vegetáriánus ételek után a húskedvelőknek szólnak a receptek. Lévai Margit a vendégünk, aki olasz húsgombócokkal és zacskóban sült szűzpecsenyével érkezett a stúdióba. Kolbászhússal töltött padlizsán és tök a következő receptünk, majd az egészben sült malachúst szeleteljük fel. A vadasmártás nem csak marhahúshoz adható fel az asztalra. Egy kínai jellegű receptet is meghallgathatunk: a mogyorós csirkéét. A húsételek mellé mindig készítünk valami könnyű körítést is, ilyen lesz a fogyókúrás burgonyafőzelék. A nehéz ételeket örökzöldekkel könnyítjük: Sinatra és Louis Armstrong, Dés László és Geszti Péter dalait hallgathatjuk meg.

 


2020-07-06 12 óra Vegetáriánus ételeket főzünk, mert annak van a szezonja. Lévai Margit a műsor vendége, aki a zöldséges lasagne és töltött padlizsán receptjét osztja meg a hallgatókkal. A paradicsom szósz is sokféleképpen elkészíthető, a gyerekek a ketchup-ot kedvelik a legjobban. A paradicsom fajták közül ajánljuk a paraszt nevezetűt és a fürtös paradicsomot. A legtartalmasabb a „lucullus” nevet kapta a keresztségben. A grízgaluska legyen puha, de harapható?! Ezt a titkot is megfejtjük, miközben Bródy, Beatles, Koncz Zsuzsa, Bee Gees és Tóth Vera slágereket hallgathatunk.

2020-06-29 12 óra Szegedre kirándulunk a járvány első szakaszának lezárulta után. Mielőtt elindulunk a valóságban is érdemes körülnézni az interneten, hogy mi van már nyitva és mi van még zárva a lehetőségek közül. A szegedi Dóm építéséről 1880-ban döntöttek, 1914-ben tették le az alapkövet, majd az I. világháborúban szünetelt az építkezés. A toronyból gyönyörű a kilátás, érdemes megmászni a 286 lépcsőt. Móra Ferencnek a felesége írt egy szakácskönyvet és ennek alapján ismerkedünk meg a Szeged környéki ételekkel. A Tisza mellett szinte kötelező halat enni, most a vajban sült módot tanulhatjuk meg. A szegedi Nemzeti Színházban és a new york-i Metropolitenben is énekelt Gregor József, a híres operaénekes, akitől egy dal hallgathatunk meg.

2020-06-22 12 óra Iványi Miklós lelkész nagycsaládban született, 11 testvérével együtt ették édesanyjuk főztjét. A szabolcsi töltöttkáposzta ma is a kedvenc ételéi közé tartozik. A XIX. kerületben végzi papi tevékenységét. Egyházközségében a közös étkezés a Méltóság Napján hozzátartozik a liturgiához. A családja karácsonyi vacsorájára az ő feladata elkészíteni a pácolt tokhalat, amelynek három napig tart az előkészülete. A lelkészség mellett az Oltalom Karitatív Egyesület élelmezésvezetője, ahol a konyhán naponta 400 adag étel készül a kórházban levőknek, az óvodásoknak és a hajléktalanoknak. A menü alapja a magyaros egytálétel, de dietetikus állítja össze az ételsort a betegeknek és a gyermekeknek. A jótékonykodás komor felhőit vidám jazz zenével oszlatjuk a műsor közben.

2020-06-15 12 óra A grillezés a családi és baráti összejövetelek kellemes közös elfoglaltsága. A hagyományos sertés tarja pácolása után a halakat is megtanulhatjuk megsütni, anélkül, hogy szétesne a hallhús a grillen. Tóth Péter, aki nem csak a grillezés szakértője, hanem biztosítási szakember is. Két sütés közben elmondja a hallgatóknak, hogy miképpen lehet a járvány idején védekezni a járvány következtében kialakult károk ellen. Nagyon aktuális kérdés az utazási korlátozások idején, hogy megtudjuk, milyen módon védekezhetünk külföldön a járvány okozta betegségek okozta költségek ellen? Új körítést is tanulhatunk a sült grill húsok mellé: a cukkini tócsnit. A komoly (zsebbevágó) témák és a grillezés közben klasszikus pop-rock dalokat hallgathatunk.

2020-06-08 12 óra Oldódnak a járványügyi korlátozások és kikívánkozunk a szabadba. Süthetünk rablóhúst grillen! Az örmény, grúz, arab, zsidó származással is dicsekvő húsétel orosz közvetítéssel érkezet meg a magyar konyhába, és lett a saslikból rablóhús. Az elkészítésnek több titka is van, ezeket próbáljuk felderíteni. A zöldség-gyümölcs szezon kezdetén már túl vagyunk, ezért a tartósítás, a befőzés is a takarékosság egyik eszköze lehet. A vendégeknek milyen jó elmondani: ezt a csatnit én készítettem! A meggy, a cseresznye a hűtőben vagy a befőttes üvegben várja-e ki a végét? Külföldön ismertebb a carpaccio, mint itthon. A hajszálvékonyra szeletelt nyers hús egy kis fűszerezéssel pompás előétel lehet az ünnepi asztalon. Körítésnek zöldségeket, zenének jazz+az-t ajánlunk lazításként.

2020-06-01 12 óra Múlik a járvány, kezdődik a nyár, szabadtéren is lehet családi, baráti ünnepséget, összejövetelt tartani. Egy egész napos rendezvényre 20-40 embernek főzni embert próbáló feladat még egy gyakorlott szakácsnak is. Az első probléma az egész napra szóló menü/ételsor összeállítása. Mielőtt a bevásárló kosarat és a pénztárcát felkapnánk előtte olyan ételeken gondolkodjunk, amelyek a buli napja előtt is elkészíthetünk, és többféle igényt (húsos, vega, laktóz és cukormentes, gyerekek és idősek, stb.) is kielégít. Kezdjük a hideg és meleg villásreggelivel, folytassuk estebéddel, legyen folyamatosan az asztalon tartható étel is, és a desszerttel jelezzük még a naplemente előtt, hogy vége a bulinak. A receptek alatt születésnapi dalokat-zenéket hallgathatunk, hogy el ne feledkezzünk az egész napos buli alatt szükséges játékokról, esetleg közös éneklésről vagy táncolásról.

2020-05-25 12 óra A magyarok a rock and roll első világhírű sztárját Little Richardot az Illés Együttes révén ismerték meg. A világsztár rövid ideig ült a trónján, és hirtelen fordulattal a gospel (népi elemekkel tarkított vallásos énekek) felé fordult. Little Richard Georgia államban született az USA 24. államában, ahol az afro-amerikaiak és a latinok (spanyol nyelvűek) kulturálisan a meghatározóak. Az ételek a karibi térséghez hasonlóak. Ennek megfelelően választottam egy térségbelei reggelit (muffoletta), egy leves állagú pörköltet (gumbo), egy húsos-fűszeres rizst (jambalaja) ebédre és vacsorára. A szegény emberek hagyományos ételét is elkészítjük a „po boy”-t, amely szó szerint szegény embert jelent. Little Richard hazájának a zenéjét hallgathatjuk és azokat az együtteseket, akikre az elhunyt ’Kis Ricsi’ nagy hatással volt: a Beatles-re, a Rolling Stones-ra és az Illésre.

2020-05-18 12 óra A londoni Buckingham palota névadóját A. Dumas Három testőr c. regényéből ismerjük. Tőle kell visszaszerezni a francia királyné nyakékét Athosnak, Porthosnak, Aramisnak és D’Artagnannak. A járvány miatt a palota turistáknak nem látogatható, ezért egy korábbi teázásunkra emlékezve hívjuk meg hallgatóinkat egy kirándulásra. Milyen az angol tea „szertartása”? A Buckinghamban és Jamie Oliver teázójában is megkóstoljuk az uborkás szendvicset. Összehasonlítjuk a francia, a német és az angol reggelit. Készüljünk fel egy későbbi londoni hétvégére már most az interneten. A virtuális kirándulás alatt azért hallgatunk Beatles dalokat, mert 1965-ben mindannyiukat lovaggá ütötte II. Erzsébet a Buckingham palota nagytermében, ahol ma Göncz Árpád ajándékai (is) láthatók, amelyeket itt adott át a királynőnek.

2020-05-11 12 óra Nyírségi ételeket ajánlunk hallgatóinknak. Máté Antal a Nyírségben született és második ciklusban polgármester Nyírbátorban. Nagymamája, édesanyja főztjét kóstolhatjuk meg a receptek alapján. Nem mulaszthatjuk el a paradicsommal készült töltött káposztát, amely édeskáposztából készül. Egy nyírségi specialitást is megkóstolhatunk, egy olyan palacsintát, amely almával készül, és a tört dió kívülről borítja. Egy történelmi sétát is tehetünk a „Sárkányok földjén”, Nyírbátor belvárosában. Reneszánszát éli a rántás a főzelékben? A mangalica zsír dicséretét is meghallgathatjuk, és ismét a magyaros konyha irányába haladunk? Mindeközben Liszt Ferenc Magyar rapszódiájából hallgathatunk részleteket.

2020-05-04 12 óra Május 3-án, vasárnap, Anyák Napja volt. Az anyákra, nagymamákra, kismamákra és dédmamákra emlékezünk Bródy János Mama c. dalával. Könnyű ételeket fűzünk, hogy ne hízzunk el a bezártságban. Tornázzunk, olvassunk, internetezzünk, foglalkozzunk a családunkkal! A munkanélküliek keressenek új lehetőségeket! A home office-ban dolgozók a háttérből hallgathatnak minket. A könnyű ételek sorát spárgákkal (fehér, sárga, zöld) kezdjük, amelyek most primőrök és ízletessé tehetők. A folytatásban a csirkéé a főszerep, és a sajtos-tejfölös-magyaros csirkecomb mellett egy kínai és az indiai csirkerecepttel is megismerkedhetünk. Miközben írjuk a recepteket, közben főzhetünk is, és a szép dalokat hallgathatunk Koncz Zsuzsa, Máté Péter és az LGT előadásában.

2020-04-27 12 óra Önkéntes vagy kényszerű karantén idején hajlamosak vagyunk egy kicsit lustálkodni és többet nassolni. Ügyeljünk a súlyunkra! Keveset, de finomat együnk, és sportoljunk, sétáljunk nagyokat nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér! Hirtelen időmilliomosok lettünk, így arra is jut időnk, hogy olyan ételt főzzünk, amelynek elkészítése másfél napig(!) is eltart. Az angol főnemességnek találták ki a pástétomot, amely három féle húsból is készülhet. Viszont, ha készen van, akkor napokig lehet enni önmagában, reggelihez, ebédhez és vacsorához. Az angol teadélutánok kedvenc fogása volt, de eufémisztikusan „uborkás szendvics” névvel illették. Nem feledkezünk meg a vegetáriánusokról sem, és a könnyű ételek kedvelőinek salátát és önteteket készítünk. A receptek közben régi-új slágereket hallgathatunk.

2020-04-20 12 óra Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Olyan ételekről kérdezzük a Doktor urat, amelyet maga is el tud készíteni. A lecsó és a gulyás minden férfi tudományában fellelhető (?!). Argentínába és Japánba kirándulunk virtuálisan Gáspár Lajossal, hogy az orvoskongresszusok szünetében helyi specialitásokat ismerhessünk meg. Az argentin marhahús világhírű, vajon mitől? Miért kell szakét inni a 13 fogásos japán vacsora miden fogása között? A munkahelyi étkezés szabályairól és gyakorlatáról kapunk információkat. A fogászat történetéből hallgathatunk meg személyvényeket i.e. a hetedik évezredtől a múlt század végéig, különös tekintettel az érzéstelenítés korábbi módszereire. A receptek közben Muri Enikő, Oláh Ibolya, Zanzibár, Bartók Eszter és Bencsik Tamara dalait hallgathatjuk meg.

2020-04-13 12 óra Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Természetesen a kedvenc ételeiről kérdezzük elsőre. Miskolc környékén található Arnót, ahonnét a családja származik, és megismerkedhetünk az arnóti konyha specialitásaival: a húsleves töltelékjével, a szőlőhegyi burgonyával és a sajtos rúddal. Az ételeket először látjuk, majd az illatot érezzük, és ízleljünk. Három érzékszervünkről kapunk rövid szakmai ismertetést, annak érdekében, hogy látványos, illatos, és ízletes ételeket készíthessünk. A járvány idején hogyan óvjuk meg az élelmiszer alapanyagokat a fertőzéstől, és hány fok C-on pusztulnak el a vírusok az ételben?

2020-04-06 12 óra Húsvét lesz a hét végén, készülhetünk egész héten az ünnepre. Juhász János mesterszakács telefon ad recepteket a hallgatóinknak. Nem a szokásos sonka-tojás-sütemény menüsort hallgathatjuk, hanem a lengyel/zsidó tojást reggelire és előételnek, a friss spárgát előételnek javasolja. Főételnek a töltött borjúszegy és a nyúlcomb vadasan gombóccal ajánlata között választhatunk, vagy mind a kettőt. Megtanulhatunk húsvéti kalácsot is sütni, melynek a lényege: kétszer kelesztünk, kétszer gyúrunk, kétszer kenjük a tojást és egyszer simogatjuk sütés előtt a kalácsot. Tanulás közben az Illés, a Metró, Cserháti Zsuzsa és a Hofi-Koós énekel mindannyiunknak.

2020-03-30 12 óra Részleges kijárási tilalom van, de már hetek óta otthon vagyunk. Arra is volt időnk, hogy bevásároljunk, még sokat is. A lencse a könnyű tárolhatóság miatt népszerű a tömeges felvásárlásban, ezért kezdjük el apasztani a készleteket. Elsőre főzzünk egy alaplevet a lencseleveshez., mert van időnk bőven pepecselni is a konyhában. A leves után jöjjön egy lencsefőzelék, de kérdés, hogy a hagyományos vagy egy modern sűrítési eljárással. Kedvezni akarunk a vegetáriánusoknak is! A lencsesaláta után már nem főzzük meg a lencsegulyást, csak szóbahozzuk. Ügyeljünk az elfogyasztott ételek mennyiségére, tornázzunk is egy keveset. A receptek közben régi és új slágerek váltogatják egymást.

2020-03-23 12 óra Bevásároltunk! Az üzletekben először a WC papír fogyott el, de már újra töltik a polcokat! Mit vásároltunk? Zöldséget, krumplit, húst, tésztát, almát és nassolni valókat. A járvány mellett a másik veszély az, hogy sokat eszünk és meghízunk! Milyen jól jön egy szobabicikli. Mert akkor tekerés közben is lehet nassolni?! A zöldségek közül a sárgarépa csipszet tanulhatjuk meg, a rakott krumpliba ne felejtsünk el egy pohár vizet is beletölteni a tepsibe, a fahéjas alma elkészítése egyszerű, a tésztából készíthetünk tésztasalátát is. A nassolni valók közül kiemelkedik a narancs csatni, amely desszertnek is elmegy zabkeksszel. A receptek közben egy „Maradj. Otthon” címmel egy sláger gyanús dalt hallgathatnak, de a kedvencek között énekel Tóth Vera is.

2020-03-16 12 óra Sokat vagyunk otthon mostanában, mert iskolai szünet van és nincs kiránduló idő. A gyerekeket ilyenkor is el kell foglalni valamivel, és nincs jobb családi szórakozás, mint a közös főzés. Az együttlét öröme még azzal is kiegészül, hogy együtt lehet megkóstolni a „közös művet”, sőt még együtt lehet a romokat is eltakarítani. Olyan alapanyagokat használjunk, amelyek tartósak, és lehet, hogy már hetek óta a spájzban áll: liszt és burgonya, amely kiegészíthető tojással, sóval, zöldfűszerekkel, tartós tejjel vagy vízzel. A gyerekek imádják a palacsintát, amely lekvárral, mogyorókrémmel, kakaóval megtölthető, és ha több palacsintát sütöttünk, mint amit a család együltő helyben meg tud enni, akkor a maradékból palacsintatortát is készíthetünk. A tojásos nokedli köretként vagy főételként is készíthető. A gyerekzsivaj hátterében Hegedűs D Gézát Bródyt, Koncz Zsuzsát hallgathatunk a receptek között.

2020-03-09 12 óra A március 15-ei ünnepség után grillezésre való idő lesz a kiskertben vagy erkélyen. Ha esik az eső, akkor a vállalkozóbb kedvű családtagjaink, vagy barátaink esőkabátban is grillezhetnek, mert az eső nem áztatja el a sütnivalókat. Milyen eszközökkel grillezhetünk? Előnyök, hátrányok és pénztárca! Miért kell pácolni a húst előző nap? Be szabad-e sózni előre a húst? Milyen előételekkel/italokkal fogadjuk éhes vendégeinket? Olajjal vagy natúr süssük-e a zöldségeket? Lehet-e édes szósszal tálalni a grillezett húsokat? Miközben a hallgatók választ kapnak ezekre a kérdésekre, aközben zenét is hallgathatnak: A Queen a tavaszról énekel magyarul, Koncz Zsuzsa kertész lesz, Bródy a mi lelkünknek énekel. Március 15-ére a Nádor-huszárok indulójával emlékezünk.

2020-03-02 12 óra Tél vége felé még kevés a primőr, de a C vitaminban gazdag káposzták még kitartanak. Savanyú vagy édes, fehér vagy vörös? Bőségesen válogathatunk a receptekben! Magyar Elek Ínyesmester c. receptkönyvéből hallgathatunk meg részletet, amely a káposzta savanyításról szól a XX. sz. elején a pesti Duna-parton. Azonban kis mennyiségben magunk is savanyíthatunk káposztát, egy uborkásüvegben vagy cserépedényben. Sorra vesszük a káposzták elkészítési módját: káposzta leves rántással vagy habarással vagy anélkül; sült vagy főtt káposzta köretnek vagy főételnek, tepsis káposzta „nagymama” módra, és még édes vagy borsos káposztásrétest is sütünk. Pihenésként a legszebb hangú magyar pop énekesnőket hallgathatunk sütés-főzés közben.

2020-02-24 12 óra A márciusi első adásban még téli leveseket főzünk. Megismerkedünk az alaplevek készítésével, amelyek a leveseken kívül főzelékekhez, pörköltökhöz is nagyon jól hasznosíthatók, és fagyasztva is tárolhatók, megkönnyítve egy későbbi főzés terheit. A piacokon még tavalyi a zöldség, a káposzta, de fűszerezéssel üdévé tudjuk tenni. A krumplilevessel indítunk, majd sorra kerül az olasz minestrone, a szláv borscs, a magyaros zöldborsó leves, és végül a német frankfurti is, amelyet azonban kelbimbóval magyarosítunk. Milyen levesbetéteket tegyünk a francia hagyma és fokhagymalevesbe? Miközben főzünk, közben Katona Klári, Bródy, Koncz, Presser, Váczi Eszter és Ágnes Vanilia dalait hallgathatjuk meg.

2020-02-17 12 óra Kolbász, hurka és fánkok. Juhász János mesterszakács a disznóvágás magyar hagyományairól mesél: hogyan kell kolbászt és hurkát készíteni, mit jelent az abáló lé, és hogyan hasznosíthatjuk a disznótoros után is. A hurkába pirított zsemlekockát vagy rizst kell-e beletenni? Otthon vállalkozzunk-e saját kolbász elkészítésére? A pecsenyét milyen húsból készítsük, és előételnek hogyan kell kolbászhússal töltött karajt készíteni? A disznótoros vacsora után készítsünk szalagos fánkot és csörögefánkot, amelyeket barackpálinkával hígított sárgabarack lekvárral tölthetünk meg – farsangi ételként is. Az Apostol, a Lokomotív Gt, a Csík együttes zenéi pihentetnek minket a főzés közben.

2020-02-10 12 óra Magyaros hagyomány a disznótoros. A paraszti étkezési kultúra elmaradhatatlan része volt a toros káposzta. A kolbászt, a hurkát és a pecsenyét tájegységenként eltérő módon készítették. A műsorban a Viharsarok (Békés megye) receptjeit választottuk. A vékony és vastag kolbászt mindenki ismeri, de ki ismeri a pucort, magyarán a kulent? A káposzta elkészítését kétféle módon meghallgathatjuk: a pezsgős és a szalonnás változatot is. Érdekesség a disznófül kocsonya, amelyet egy befőttes üvegben mutathatunk meg barátainknak, mielőtt megennénk. Alufóliában sütjük a krumplit, amelyet egy kevés mártással is ízesíthetünk. A legszebb hangú magyar popénekesnők énekeit hallgathatjuk meg a műsorban.

2020-02-03 12 óra Mártások, szószok

Egy fontos kérdést tisztázunk a műsor elején: mi a különbség a mártás és a szósz között? Kísérletet teszünk a mártások elméleti osztályozására, de hamarosan felhagyunk az elmélettel, és a hallgatókat érdeklő gyakorlat felé fordulunk. Érdemes-e pepecselni a mártással, amikor a lényeg a hús és a krumpli?! Milyen előnyei vannak a szósznak, amikor időt és pénzt kell pazarolni rá, ahelyett, hogy több húst és rizst vehetnénk ezen a pénzen? Egy ünnepi mártást is elkészítünk, amely évszakoktól függetlenül elkészíthető, sőt, még 3 napig felhasználható vagy befagyasztható. Nem elméletieskedünk, konkrét mártás/szósz receptekkel támogatjuk azokat a háziembereket (nőket és férfiakat), akik a családjuk és/vagy barátaik számára szeretnek főzni és teríteni. Vidám zenéket hallgathatunk a receptek között pihentetésül

2020-01-27 12 óra A hagyományos magyar paraszti konyha világába kirándulunk Galkó Balázs segítségével, aki részleteket olvas fel Erdei Ferenc A nyárs c. néprajzi írásából. A szabadtéri főzés ma is az életünk része, nyaraláson, kiránduláson vagy kert partin. Tavaly karácsonyra a budaörsi önkéntesek 140 adag saslikot (rablóhúst) készítettek a Heti Betevő Egyesület támogatottjai részére. A grúz eredetű étel elkészítésének egy könnyebb módját kísérletezték az önkéntesek, amely a háztartásban vagy a kerti partin is alkalmazható. A bográcsban főzésre a „jobb, mint palóc” leves receptjét ajánljuk. A receptek közben pop slágereket hallgathatunk.

2020-01-20 12 óra A Cukorbetegek Budapesti Egyesületének a konferenciájára kaptunk meghívást. Az előadások témája a betegség megelőzése és a betegség következményeinek a csökkentése volt. Minden résztvevő kapott egy tágyéralátétet, amely az egészséges táplálkozás javaslatait olvashatjuk közérthető formában. A napi megevett étel mennyiségének az 50%-a legyen zöldség és gyümölcs. A műsor receptje olyan saláta leírását tartalmazza, amely tápláló és egészséges. A napi ételek 25%-a legyen fehérjedús: tej, tejtermék, hús, tojás. Ilyen receptet is felolvasunk hallgatóinknak, kiemelten a sajtokat. A további 25% lehet gabonaféle, de ezen belül részesítsük előnyben a teljes kiőrlésűeket. Miközben tanuljuk az új étkezési kultúrát, közben vidám dallamokat hallgathatunk.

2020-01-13 12 óra Egy internetes legenda szerint a sajtot egy szamaragoló arab véletlenül fedezte fel: a birkabőrből készült nyeregtáskába tejet töltött, amely a sivatagi utazáshoz szolgált szomjoltóként. A rázkódás hatására a tejből tejsavó és friss sajt lett… A sajt a mindennapi étkezéshez nagyon jó alapanyag: finom, tápláló és tárolható. A sajtkészítés szempontjából sokféleképpen osztályozható a sajt, azonban mi beérjük a fogyasztó szempontjával: friss, érlelt, félkemény és kemény sajtokat különböztethetünk meg. A menüsor minden ételéhez alkalmas a sajt: hideg és meleg előételként, levesként, főételként, sajttálként és a desszerteknek is hasznos eleme lehet. Miközben barangolunk a sajttérképen, aközben vidám zenéket hallgathatunk.

2020-01-06 12 óra Január hatodika: a karácsony vége (Nyugat- és Közép-Európában), a karácsony kezdete (Kelet- és Dél-kelet Európában). Sok országban ez a nap farsang nyitánya. Mintha az élet folyamatos ünneplésről szólna – összeurópai szinten! A magyar ünnepekkel és ételekkel foglalkozunk részletesen: a húsos és a vegetáriánus ételekkel egyaránt. Hogyan süssünk szűzpecsenyét? Hogyan készítsünk édes burgonyát (ami nem is burgonya, hanem gyökér)? Egy házi disznótoros fénypontja a pecsenye! Miért csak a kolbász-hurkát ismerjük? A bálokokra ne menjünk éhesen, mert éhesek maradunk! Az ételsorok mellé illeszkednek a zenei betétek is: karácsonyi zenéket és farsangi koncert- és operaslágereket hallgathatunk.

2019-12-20 13 óra Juhász János mesterszakács menü és recept ajánlatokat javasol a hallgatóknak. (A menü egy ételsor, a recept egy étel elkészítési leírása – tanítják a szakácsiskolában.) A karácsonyi menü családonként eltérő húsokat, halakat, zöldségeket tartalmaz: a halászlét főzhetjük dunai vagy tiszai módra, sőt francia és olasz recept szerint is. A töltöttkáposztára is több magyar elkészítési módot is meghallgathatunk, sőt, a káposzta nemzetközi karriert is befutott már. Két (kisadag) főétel között kínáljuk a vendégeinket szorbettel, amely hideg és gyomornyugtató hatású. A bejgli készítés nem minden családban szokás, de a bejgli fogyasztása az elmaradhatatlan része az ünnepnek! Karácsonyi slágerekkel lazíthatunk a receptek között.

2019-12-13 13 óra Lassan készül, mint a Luca széke! Luca napja népi legendáját ismerhetjük meg a mai műsorunkban. Lassan kezdjük el a karácsonyi ünnepekre való felkészülést is. A halászlé, a halleves különbözőségeit ismerhetjük meg: más az olasz, a francia halleves és más a magyar halászlé alapja. Azonosak abban, hogy az alaplé máris elkészíthető és befagyasztható, a friss halat pedig pár perccel a tálalás előtt belefőzhetjük a hal alaplébe. Több fázisban készülhetünk fel a töltött káposztára is: úgy köszönjön be a karácsony, hogy csak melegíteni kelljen az ünnepi ételt. Desszertnek fügecsatnival készülhetünk előre. A felkészülésnek része a kedvenc dalaink kiválasztása, amely a háttérben szólhat. Kézműveskedhetünk is, hogy személyesebbé tehessük az ajándékokat.

2019-12-06 13 óra A Budaörsi Olvasókör vendége volt Lendvai Ildikó, abból az alkalomból, hogy a „Csendes ulti” c. könyve után megjelent a „Civil Könyv”-e is. Lendvai Ildikó családjáról és családjának a kedvenc ételeiről is beszélt: anyai és apai ágon mi főztek a nagymamák, a szülők, és mi az ő kedvenc étele. Így sorra kerül a húsleves gazdagon, a rakott krumpli és más finomságok. Meglepetés lesz a „boszorkánypogácsa” receptje. Miközben családtörténetet és a recepteket hallgathatjuk, közben Koncz Zsuzsa, Bródy János, a Vad Fruttik dalait hallgathatjuk.

2019-11-29 13 óra A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában? 140 adag hentestokány és törtburgonya elkészítéséhez 21 kg hús és 25 kg krumpli szükséges, a zöldségek, a hagyma és a fűszerek mellett. Az ételdobozba személyenként 0,45 kg egytálétel kerül, de a vasárnapi menühöz sütemény és gyümölcs is hozzátartozik. „Hozzon Ön is egy tálca süteményt a Gólyába!” – hangzik el a felhívás a jövőbeni támogatóknak.

2018-03-16 13 óra Madridba kirándulunk a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének a segítségével. Kovács Kriszta az idegenvezetőnk: „Madrid a zene, a tánc és színielőadások fővárosa!” A spanyol „tapas” néhány falat étel (hidegen vagy melegen), amelyet egy pohár italhoz (alkoholos vagy mentes) fogyasztanak a spanyolok hagyományosan és rendszeresen, a turisták alkalmilag és mértéktelenül. Szerkesztő-műsorvezető Kiss Katalin.

2018-03-09 13 óra Nőnapi köszöntőt készített Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő. Tököly Vajk és Mizsó Bence készítette a nőnapi köszöntő dalt. Bach muzsikája hallgatása közben mozzarella golyókat ízesíthetünk bazsalikommal és paradicsommal. Latin-amerikai gitárosok is fellépnek a műsorban, előkészítve egy tüzesebb ételt. Enyhítésnek eper levest ajánlunk a hallgatóknak. Francia ételsorból brokkolit sütünk sajttal, majd lazacot készítünk a pénztárcánkhoz viszonyított módon. Ne lepődjünk meg, ha a férfiszakácsok a lazac főzéshez szemöldökcsipeszt is használnak!

2018-03-02 13 óra Bán János színész segít nekünk a Prágába (Csehország) kirándulni a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének útján. Boleslav király kezdte építeni a Várat, amely sok évszázad alatt épült a mai formájára. Az 1920-as években újították fel a Várat, amelynek arculatát Mária Terézia alakíttatta ki. Az U Fleku Svejk kedves sörözője volt, ezt ajánlja a prágai látogatásunkhoz a műsorvezető-szerkesztő Kiss Katalin. A „véreshurka gurigák” a sörkorcsolyák megalapozó fogása, minden turista jogosult és egyben köteles is megkóstolni. Dvorzak zenéje mellett az „Aranyutcácská”-ban sétálhatunk, ahol Kaffka is lakott egy ideig. Meglátogatjuk a Csehszlovák Köztársaság kikiáltásának a helyszínét is, majd disznócombot készítünk knédlivel és káposztával.

2018-02-23 13 óra Római kirándulásunkat a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segíti. Az interneten készüljünk fel a római utazásra. Egy olasz eszpresszóval indítsuk a reggelt, délután azonban csak cappucinot ajánlanak a benfentesek „grappa” támogatásával. „O sole mio!” – hallgathatjuk a slágert a három tenortól, amelyet Rómában énekeltek. A szieszta a turistáknak nem kötelező, de ajánlott, mert csak így bírják ki a késő este kezdődő vacsora megpróbáltatásait. Főzzünk együtt minestronét!- javasolja a műsorvezető-szerkesztő Kiss Katalin.

2018-02-16 13 óra Párizsba kirándulunk a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segítségével. Varga Kata az idegenvezetőnk. Múzeumokba és kávéházakba látogatunk, művészek és tudósok nyomdokain ihatunk forró kávét és ehetünk még meleg bagett-et a pékségekben. „Párizsban szép a nyár!” – énekli Horváth Tivadar 60 évvel ezelőtt, és ezt a minősítést manapság is elfogadhatjuk. Önök szeretik a fokhagymás csigát? Fogadják meg a Mit főzzek? – Válassz! műsorának javaslatát. Ha nem maguk akarnak próbálkozni, akkor Párizsban egy üveg bor kíséretében egy étteremben próbálják ki! Önök is elénekelhetik: „Nem bánok semmit sem!”

2018-02-09 13 óra Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő irányítja és Fekete Ernő színész vezeti a London-i kirándulásunkat, amelyet a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segít nekünk. Meglátogatjuk a legjobb helyeket Londonban, zenés kísérettel. A Beatles feldolgozásokat hallgathatunk és Marx emlékhelyeket is felkereshetünk. India étteremben tanulhatunk vegetáriánus főzési technikákat. Látogassunk el a Westminsterbe, előtte azonban tájékozódjuk az interneteten és vegyünk London kártyát, amely sok kedvezményt nyújt.

2018-02-02 13 óra Magyar nyelvű „london-felületeket” is találhatunk az interneten. Ingyenesek az állami múzeumok, azonban számítsunk a közlekedés költségeire, amelyek drágák. Hop-off-hop-on buszozással sokat spórolhatunk, de lehetőleg pénteken ne akarjuk buszozni, csak ha muszály. Fekete Ernő színész Handel Vízizenéje mellett segít minket Kossuth Kiadó Hangoskönyvével az eligazodásban. Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő saját élményekkel is gazdagítja a műsort.

2018-01-26 13 óra „Londonban van számos utca!”- énekli Bob herceg a róla szóló operettben Ilosfalvy Róbert. Fekete Ernő segít a hallgatóknak a kirándulásban. A „kék emléktáblák” mentén haladva 800 emlékhelyet kereshetünk fel London-szerte. A Tower meglátogatása szinte kötelező a turitáknak és „a hollók” megtekintése is elengedhetetlen a királyi várban. Otthon is megfőzhetjük a tipikus angol ételt a „Fish and Chips”-et: sült hal – sült krumplival. Az eredeti angol étel a tőkehalból készül és úgy bundázzák, mint a bécsi szeletet. A királyi palota őreit „marhahúsevőknek” nevezik, és róluk nevezték el a legjobb minőségű gint. A My fair Lady dallama megkönnyíti a sok-sok gyalogolást London utcáin.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán