Gasztro – Kiss Katalin

Időpont: péntek 13:00 – 14:00, ismétlés vasárnap 03:00 – 04:00

Műsorvezető: Kiss Katalin

​A szerkesztő ebben a műsorban tényleg mindent kitálal. (Állandó munkatársa Tóth Zoltán.) Enni mindenki szeret, főzni nem mindenki, de a műsor hallatán mindenkinek korogni kezd a gyomra. Ebben a műsorban az evés és a főzés egyaránt terítéken van. Régi és új ételek, régi és új ízek, stílusok, ételben, sütiben, helyszínek ahol jó enni, mindez a nemzetköziség jegyében.

További műsorok itt érhetők el:

https://www.radiobezs.hu/dr-toth-zoltan

2024-06-21 13 óra ( A 2022.05.06-i adás ismétlése )

2024-06-14 13 óra Nyár eleji tartósítás.

A drága primőr árak után végre elkezdtek csökkeni az árak, és már gondolhatunk a zöldségek tartósítására, konyha késszé alakítására is. Sárgarépa, zeller, hagyma, petrezselyem, zellerföldje tisztítása és darabolása egy alkalommal egyszerűbb, mint minden főzés előtt bajmolódni vele. A műsorban főleg a fagyasztásról esik szó, mert ez a legkönnyebb tartósítási mód, amely helytakarékos is, és a hűtőszekrény olcsóbb energiával működik. A tartósítás mellett nem feledkezünk el a felhasználás receptjeiről sem. A zöldséges sülthús mellé nem kell még egy köret, a zöldséggel és fűszerekkel gazdagított rizs kiad egy könnyű vacsorát, a sült krumplit süssük együtt sárgarépával! Hideg és meleg lecsót is készítünk „üresen”, kolbásszal vagy tarhonyával: ahogy tetszik!

2024-06-07 13 óra Névnapokra főzünk Róbert, Roberta, Robin, Seherezádé.

A Róbert elterjedt keresztnév, amely germán eredetű és dicsőségest, hírnevest jelent. I. Károly magyar király, aki az az Árpád-ház kihalása után következett a trónon Károly Róbertnek és Róbert Károlynak is nevezték, de a nevek mögött ugyanaz a személy van. A király kedvenc étele a hússal töltött hús, amelynek a receptjét rekonstruáljuk. Híres Róbertek: Robert de Niro, Alföldi Róbert, és a magyar származású Robert Capa, aki fotóművész volt. A Roberta a név női változata. Robinról elsőként Robin Hood legendás alakja jut eszünkbe, aki mesehős is az angol középkorból. Mivel erdőben élt társaival együtt, ezért a szarvashússal emlékezünk meg róla. Seherezádé az „Ezeregy éjszaka” hősnője, akinek az alakja török közvetítéssel jutott el hozzánk Perzsiából. A „fűfőzelék” lehetett a kedvenc eledele?

2024-05-31 13 óra Május 31-én az Angélák várják a névnapi köszöntést. Ez a szép női név (bár a németeknél a férfiak is viselhetik édesanyjuk keresztnevét másodikként) latin eredetű, és angyalt jelent. Az interneten kerestünk és találtunk egy Angéla keresztnevű hölgytől egy receptet, amely egy tartalmas magyaros húsétel készítését meséli el nekünk. A Petronella (latin) név „kősziklát” jelent, mégpedig Szent Péter nevének női változata. A bibliai névhez egy biblia ételt választottunk, amelynek minden alapanyaga megtalálható a Bibliában: sajt, olajbogyó, szőlő, amelyet mártással vagy szósszal vegyíthetünk. Mária nevű hölgyek száma Magyarországon 309 ezer. Számukra egy „kakaslevest” ajánlunk, amelytől a francia recept abban különbözik, hogy vörösborral együtt főzik. Tilda germán eredetű név és dicsőséges harcost jelent. Mit is főzhetünk mást, mint német módra készült gulyást?!

2024-05-24 13 óra Csallóközben főzünk, Szlovákiában. Már jártunk a Duna magyar oldalán

Szigetközben korábban. A Duna két partján nincsenek nagy különbségek a magyar és a szlovák konyha között, legfeljebb „nemzetinek” nevezik őket, de az ételek inkább regionálisak. Megkóstoljuk a brindzát, amely magyarul juhtúró. Április-május a juhtúró készítés szezonja, mert a kisbárányokat szoptató anyajuhok ilyenkor adják a legtöbb tejet. A brindza haluski a „legszlovákabb” étel, de szórjunk rá pirított szalonnát is! A káposzta közkedvelt alapanyag nyersen vagy savanyítva is. Különösen ajánlott fogyókúrázóknak! Halakat egész Szlovákiában kedvelik, mi vajban sütjük, sózzuk, petrezselymezzük és fokhagymázzuk a pisztrángot. A krumplipüréből krokettet készítünk, amely köretként nagyon jól passzol natúr húsokhoz. A knédlit célszerű megvenni a boltban, előhűtve, és gőz otthon felett párolni. Vadas mártással kiegészítve főételnek is tálalható.

2024-05-17 13 óra ( A 2024.02.23-i adás ismétlése )

2024-05-10 13 óra Magyarország 20 éve az Európai Unió tagja. Az évforduló alkalmából főzünk a tagországok nemzeti ételeiből. Utazásunk a görög és a bolgár nyári tengerparton indul fürdőzéssel, majd kulturális programokat látogatunk meg. Összevetjük, hogy milyen volt nyaralni 20 évvel ezelőtt és manapság. Uborkás ételeket készítünk: cacikit és taratort.

Romániából Magyarországra utazunk, és itt hasonló ételek receptjeinek a különbségét vesszük szemügyre: csorba és raguleves. Az osztrák-német-szlovák konyhák alapanyagai is hasonlóak: káposzta-véreshurka-burgonya-füstölt csülök. …mégis: mitől különböznek az ételeik?

2024-05-03 13 óra Anyák napján szóljon az ünnep az anyákról, az édes- és mostoha-anyákról, a nagymamákról és a dédikről. Régi hagyomány, hogy az ünnepség terhét az anyák viselik és a köszöntés rövid ideig tart, a köszöntők vígan lakmároznak, míg az ünnepelt a konyhában mosogat! Fordítsunk a munka terhén, és az anyákat tehermentesítsük – legalább – ezen a napon. Több lehetőséget is ajánlunk a köszöntőknek: főzzenek az anya helyett (beleértve a mosogatást is!), menjenek el közös programra (utána cukrászda), együtt kiránduljunk vagy s.k. készítsünk ajándékot. Recepteket ajánlunk a főzésre, helyszínt a programokra és a kirándulásunkra. Az Anyák napjával szinte egyidőben vannak a ballagások és az érettségik, ezért ezekre az alkalmakra is van receptünk!

2024-04-26 13 óra Május 1. hogyan vált a munkások ünnepéből 160 ország nemzeti ünnepévé? Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május 1. és 1955 óta katolikus ünnepnap is, amelyet Jézus nevelő apjáról neveztek el: Munkás Szent Józsefről, aki ácsmesterségre tanította meg fiát, Jézust. Az ünnep hagyományos menüje a sör-virsli. Azonban egy újfajta levest, újkrumplit salátával és csőben sült (besamel= vaj-liszt-forró tej) zöldséggel ajánljunk. Május a ballagások hónapja is. Hogyan ünnepeljük nagykorú gyermekünket, unokánkat a középiskola elvégzése után? (Még hátra van az érettségi!) A ballagás után a fiatalok saját bulit tartanak, de a család és a barátok is ünnepelni akarnak! Nem nagy traktát, hanem szendvicseket ajánlunk erre az alkalomra. Anyák napja.

2024-04-19 13 óra Utunk Budapestről Lendváig (Szlovénia) két is fél órán át tart személygépkocsival. Kirándulásunkon a Menü c. folyóirat „Lendvai ízkavalkád” cikkgyűjteménye segít feltámasztani személyes emlékeinket. A Muravidék központja egy kisváros, amely területén két kilátó is van, amelyeket érdemes megmászni, hogy gyönyörködhessünk a tájban. Lendva főutcáján, a városközpontban van az egyik, a másik neve „Vinárium”, amely egyben a funkciójára is utal. A népesség összetétele hűen tükrözi a multikulturális jelleget: magyar, zsidó, szlovén konyhát visznek a vendéglőkben és a családi otthonokban egyaránt. A „spárga napja” fontos kulturális és gasztronómiai rendezvény a városban, amely kiegészíthető egy fürdő- és gyógyvizes programmal és egy drótkötéspályás kirándulással is. Süssünk együtt egy muravidéki-őrségi dödöllét is!

2024-04-12 13 óra A költészet napja József Attila emlékére minden évben április 11. Azonban a költészet napján is kell főzni! E hónap a primőrök nyitánya. A szezonális ételeket a spárgával nyitjuk és az indiaiakkal folytatjuk. Krémlevessel kezdjük és baconba göngyölt sült spárgával folytatjuk. Pizzára minden lehet feltét, és leveles tésztába is süthetünk spárgát. „India ételek” név egy összefoglaló, mert India nagyobb mint Európa és mi sem európait eszünk, hanem a magyar konyhát viszünk. Általánosságban az indiai konyha jellemzője a sok különféle zöldség, amelyet lencsével vagy bulgúrral (hántolt, főtt, szárított, darált búzából) főznek, és köretként vagy főételként fogyasztanak. Bemutatjuk a tikka masszala csirke változatát is. A felszolgálásra kerülő verseket Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Csokonai Vitéz Mihály, Babics Mihály, Petőfi Sándor és Ady Endre főzte.

2024-04-05 13 óra Húsvéti maradék majd minden családban keletkezik: sonkavég, sajt, lila tojás, fél kalács, negyed kenyér. Az ember sajnálja kidobni az ételt, másrészt kellő ötletességgel mindenből készíthetünk egy új ételt. A sonkából rántottát újszerű módon vagy magyarosan olasz tésztát. A megmaradt színes tojásokat sem dobjuk ki, mert felhasználhatjuk töltött tojásnak vagy salátának. Valamennyi maradékból + főtt burgonyából készthetünk rakott krumplit, amelyet egy csodafolyadékkal csodálatossá varázsolhatunk. A megszáradt kalácsot sem dobjuk ki, és a kenyeret is újra hasznosíthatjuk az ajánlott receptjeink szerint. A bolondos áprilisi időjárás alkalmas színházi és mozielőadások megtekintésére, ezért ajánljuk a kettőt az egyben a „Denevér” megtekintésére.

2024-03-29 13 óra ( A 2023.04.14-i adás ismétlése )

2024-03-22 13 óra Húsvét előtt

Egy hét múlva húsvét, itt az ideje a húsvéti menü tervezésének és a próba főzéseknek. A vendéglista alapján előre tudjuk, hogy a vendégek közül ki mit nem eszik, ki kér cukor vagy glutén mentes ételt: így nem hibázhatunk a menü összeállításakor. A tervezésnél három féle ételsorral készülhetünk: magyaros, böjti és vegetáriánus. Döntést igényel a terítés módja is: ültetett étkezést vagy svédasztalos módszert választunk-e? A próbafőzésre gombát, afrikai harcsát és sült zöldséget készítünk 3-3 féle módon. A húsvét kedvenc tésztája a fánk, amelyet most nem olajban, hanem tepsiben sütünk meg. A juhtúrónak most van szezonja, mert most születtek meg a bárányok! Aki nem szereti a juhtúrót, annak kínálhatunk brindzát is!

2024-03-15 13 óra ( A 2023.02.24-i adás ismétlése )

2024-03-08 13 óra Ötórai tea

A tea mint ital „felfedezése” Kínában történt, de világhódító útját a brit birodalom segítette. Az angol tea az életforma részére vált, különösen az ötórai tea, amely családi, társadalmi szertartássá lett. Magyarországon a polgári szórakozás (plusz pezsgő és tánc) fontos eleme volt. Japánban a kulturális ágazatok mellett a „tea művészet” kifinomultságával kiemelkedő helyet foglalt el az elit világában. Az orosz, a dél-kelet ázsiai fekete teák mellett sokan kedvelik a gyümölcsteákat, mert nem tartalmaznak koffeint. Ellátogatunk Londonba egy elegáns teázóba, ahol érlelt marhahúst is vásárolhatunk, majd megtudjuk, hogy mit jelent az angol uborkás szendvics. A magyar tea mellé kaphatunk aprósütemény recepteket, amelyek otthon mi is elkészíthetünk családtagjainknak, barátainknak egy csésze tea mellé.

2024-03-01 13 óra ( A 2023.10.20-i adás ismétlése )

2024-02-23 13 óra Előételek, desszertek.

Előételek és desszertek receptjeit osztjuk meg a hallgatókkal. Ugyanaz az étel besorolható mind a két kategóriába. A sajtos rolót általában a cukrászdában vagy a péknél szoktuk vásárolni, bár rendkívül egyszerű (és sokkal olcsóbb), ha magunk készítjük el. A roló legfontosabb része a leveles tészta „csőre sütése”, amely második alkalommal már rutinná válik. Tölteléknek készíthetünk sajtost, házi krémest, húsost vagy zöldségest. A piskótatészta négyféle elkészítése is rendkívül egyszerű, és a tölteléke szerint lehet gyümölcsös, dupla csokis vagy aszalt szilvás. A kisméretű lakásban nagy létszámú vendégséget is lehet rendezni, ha svédasztalos menüt készítünk. Megismerkedhetünk a műsorban a húsfélék, a zöldségek, és köretek elkészítési és tálalási módjaival.

2024-02-16 13 óra Téli ételek.

Télre való ételeket készítünk olyan alapanyagokból, amelyek frissek. A rizottó olasz változatával Itáliában ismerkedtünk meg, de hamar a magyar konyha részévé vált. Milyen rizsből készítsük, olaszból vagy kínaiból? Mit kezdjünk a rizottó maradékával? A máj is tipikus téli étel és döntenünk kell, hogy sertés vagy kacsamáj legyen-e a házilag készült májkrém alapja, amelyet Tibortól tanultunk. A hagyományos magyar gombák (champion, laska, erdei) mellett felkapottak lettek a kínai gombák (fafülgomba, shitake) is. Mire jók ezek a gombák? Farsang után is vannak családi ünnepek, ezért ajánlunk ráklevest, sült csirkeszárnycombot és gesztenyepürét, és nassolásnak kétszer sült sós mogyorót.

2024-02-09 13 óra Vegetáriánusoknak főzünk! A legfontosabb kiegészítők felsorolása: zabpehely, joghurt, rozskenyér, zöldfűszerek, fokhagyma, hagyma, piros és fekete retek, torma, egyes tejtermékek, sárga és fehér répa, cékla, saláták. A vegetáriánus ételek alapanyagai: spenót, gomba, karfiol, leveszöldségek, lencse, bab, sárgaborsó, káposzták, spárga. Sütésre, főzésre zsír vagy vaj helyett használjunk kókusz olajat vagy növényi (repce) olajat. Minden egyes zöldségből készíthető előétel, leves, pörkölt vagy köret. A rizsből, a tésztából, a burgonyából személyenként max. 5 dkg használható fel. A vegetáriánusok legszigorúbb változatában nem használhatunk semmilyen tejterméket és tojást sem. A zöldség ételek alapkérdése a sok fűszer, beleértve a csilipaprikát is. Ízesítsük a zöldségeket és jó ízű lesz az étel!

2024-01-26 13 óra Sorra vesszük a téli zöldségeket: sárgarépa, cékla, kelbimbó, káposzta stb, csirke. Új receptekbe beépítjük a téli zöldségeket: zöldséges rizottó, borscs kocsonya. Új fűszerezéssel láthatjuk el a csirkecombot is, amely keleti ízeket idézhet fel mindenkiben. A káposztát nem csak savanyítva ehetjük, hanem nyersen és blansírozva is elkészíthetjük. Krémlevest készíthetünk brokkoliból, és ki ne dobják a vastag szárát se! A Nevető Parnasszus c. 1973-ban megjelent gyűjteményből Haumann Péter olvas fel egy Karinthy verset. A téli bezártságon sokat segít az otthoni torna: állva, ülve, fekve is lehet tornászni, de sokat segíthet egy kisméretű gumilabda vagy ülőmunkához nagyon hasznos az ülőpárna és az óriás labda is. Az új receptek közben vidám zenéket is hallgathatunk.

2024-01-19 13 óra Szalagavató bálok.

Megszűnőben vannak a farsangi nagy bálok, helyüket a középiskolásoknak szervezett szalagavató bálok foglalják el. Egy kis visszatekintés a 60-as, 70-es évek szalagavatóira, majd az unokáink 2019-2024 közötti szalagavatóit tekintjük át. Miben különböznek, miben hasonlítanak? A hivatalos szalagavató után következik a tinédzserek saját bulija, amelyhez japán, mexikói, svéd falatokat ajánlunk, és a megvizsgáljuk, hogy a mi a különbség vajpuha és a kőkemény avokádó között. Magyaros kétszersült csirkecombot is készítünk, amelyhez tésztasalátát is készítünk. Már a bulit megelőző napon készíthetünk déligyümölcsökből koktélt, amely lehet alkoholos vagy mentes formája is. Vidám zenéket játszunk be a receptek között.

2024-01-12 13 óra Bézs Gombás ételek.

Receptjeink a gombás ételekről szólnak. Hány féle gombát ismerünk (sokat) és hány félét használunk (keveset) a konyhában? A gomba édestestvére a dinsztelt hagyma és a törtbors. A zöldséges gombalevessel indítunk, majd szót ejtünk a finn, a svéd, a magyar és az orosz konyhában a gomba készítéséről. Milyen köreteket adjunk a főételként készített gomba mellé? A gyorséttermekben gyakori a kínai gomba, de magunk is megpróbálkozhatunk a fafül gomba elkészítésével. „Fantasztikus nők!” A svéd Maria Pettersson egy könyvbe gyűjtötte össze azon nők életrajzait, akik komoly hatással voltak a világra, de elemzi azon okokat is, amiért a világ még csak itt tart a fejlődésben. Az egyik ok, hogy a nők még mindig nem kapják meg a méltó helyüket a társadalmi-gazdasági-politikai életben…

( A 2023.01.13-i adás ismétlése )

2024-01-05 13 óra Mit főzzünk 2024-ben? Rövid ez az év is, ezért válogatni kell a témákban, hogy mi kerüljön be az 52-szer egyórás műsorba? Az ünnepekre szánt ételeknek helyük van, a szabadidő tartalmas eltöltésének az eleme a szállítható és finom étel, az új receptek gyűjtése elengedhetetlen, a szezonális alapanyagok nagyon fontosak, a mesterszakácsok tanítottak minket főzni, a gyakorlott háziasszonyok és háziférfiak tanácsai fontosak, a tartósítás és a spórolás elengedhetetlen, az utazási lehetőségek megosztását a pénztárcához igazíthatjuk, az ajándékozás fontos eleme a kézműveskedés, az olvasás a főzni tudás elengedhetetlen része. Hallgassa egész évben, minden pénteken 13 órakor a Mit főzzek műsorát!

2023-12-29 13 óra A Budaörsi Olvasókör a VIII. ker. Dankó utca 11-ben tartotta évzáró rendezvényét az Oltalom Karitatív Egyesület székhelyén. Reggel 9-11 óra között krumplit és zöldséget hámoztunk a közösségi konyhára. Utána karácsonyfát díszítettünk, majd meggyújtottuk a 6. napon a zsidó ünnepen a gyertyát. Délben azt ettük, amit a hajléktalanok is kaptak. Délután érkezett Koncz Zsuzsa, akivel beszélgettünk pályafutásának sikereiről és nehézségeiről. E hosszú napon (december 13-án) arra is volt lehetőség, hogy a krumplihámozók elmeséljék, hogy mit főznek karácsonyra: vannak akik a szent esti vacsorára, vannak akik karácsony első vagy második napjára koncentrálnak, de lehet más napokon is összejönni családtagjainkkal, barátainkkal. Koncz Zsuzsa dalaival készítettük el a műsort, Boldog Újévet kívánunk minden hallgatónak!

2023-12-22 13 óra Még rohanás az utolsó ajándékokért, de a karácsonyi vacsora délben elkészül, hogy kipihenten ülhessünk le a vacsorához. Az ünnepeken adjunk helyet az olvasásnak is, ezért könyvet is ajánlunk olvasnivalónak. Az karácsonyi maradékok tervszerű átalakítására is gondolnunk kell, sőt egyes ételféleségek, még szilveszter hajnalban is felszolgálhatóak. Népi babona, hogy az ajándékba adott kés „elvágja a barátságot”. Pedig nagyon praktikus és hasznos lehet szúró-vágó eszközt ajándékozni, amely 10-20 évig is használható a konyhában. Milyen kések kellenek minden háztartásban? Mit tehetünk a 30-40 évvel ezelőtt készített fotókkal, videókkal, amelyek már nem játszhatóak le az elavult technológiák miatt? Ki ne dobják életük kedves emlékeit! Ahogy a régi bakelit lemezek tartalma is megmenthető unokáink számára is! Boldog karácsonyt kívánunk minden hallgatónak!

( A 2022.12.23-i adás ismétlése )

2023-12-15 13 óra Karácsonyi előfőzés, elősütés.

Még kilenc nap van karácsonyig. Ha az ünnepi asztalnál a háziasszony és a háziférfi is nyugodtan akar ülni a családdal, barátokkal együtt, akkor előfőzünk és elősütünk olyan ételeket, amelyek jól bírják a hűtést vagy a fagyasztást. Nagymamáink, édesanyáink találmánya az olyan sütemények elkészítése, amelyek egy fémdobozba zárva nem keményednek meg, hanem omlóssá válnak. A karácsonyi halászlé alaplevét már most elkészíthetjük, és a friss halat majd ráérünk a családi, baráti ebéd, vacsora előtt belefőzni. A töltöttkáposzta lényege a töltelék, amelyet már most összegyúrhatunk, és a mélyhűtőben kivárja sorsát a végső főzésig, sőt a káposztát is előre megvehetjük, csak sötét zacskóban tartsuk, hogy ne szürküljön meg. Sós vagy édes palacsinta is jól bírja a fagyasztást, és készíthetünk belőle húsosat vagy krémest, sőt tortát is. Az előfőzés, elősütés hozzájárul a békés családi karácsonyi hangulathoz!

2023-12-08 13 óra Előkészületek karácsonyra 3.

Előfőzés karácsonyra. A karácsonyi ünnepség fekete pillanatai, amikor mindenki az ünnepi asztal körül ül, és a háziasszony/háziférfi rohangál a konyha és az asztal között. Mindenki ünnepel, de egy valaki csak megfárad, hogy a többiek jól érezzék magukat. Ezen a helyzeten csak két féle módon változtathatunk: ha mindenki hazulról magával hozza azt, amit enni-inni akar vagy a házigazda előre dolgozik, hogy az ünnepen ő is az asztalnál ülhessen, mert előre elkészített minden fontos ételt. Az előre elkészített ételek: rakott kelkáposzta, töltöttkáposzta, körömpörkölt. A másik lehetőség az alapok előkészítése: húsleves, pörköltalap, halászléalap stb. A desszertekben is előrébb lehetünk, ha sütés nélkülieket készítünk: kókuszgolyó, almáspitegolyó, gesztenyeguriga. Töltsük közös beszélgetéssel a családi ünnepet, és legyen mindenkinek jó étvágya, anélkül, hogy mint egy fáradt kacsa ülne a vendéglátó a többiek között az ünnep végén.

( A 2022.12.9-i adás ismétlése )

2023-12-01 13 óra Családi szakácskönyv karácsonyra.

Javasoljuk, hogy készítsenek családi ajándékként Karácsonyi Szakácskönyvet! A számítógépükben nyissanak egy új Mappát, és ebbe gyűjtsék a recepteket egy-egy önálló fájlban. A családi karácsony alkalmából egy-egy pendrive-on, vagy más adathordozón nyújthatják át családtagjaiknak a szakácskönyvet. Előre készülhetnek karácsonyra egy speciális zene gyűjteménnyel is, amely akár közvetlenül vagy háttérzeneként hallgathatnak az ajándékozás alatt. Kellemes karácsony előtti családi program lehet a „milyen szaloncukrot szeretünk?” elnevezésű csokikóstoló körút a helyi boltokban. A csirke általában közkedvelt hús, amelynek számtalan receptje ismert. Ma a pácolt csirkeszárnnyal kezdünk, majd maradék kacsa aprólékból készítünk párolt (dinsztelt) káposztát. Köretnek sárgarépás, zelleres krumplipürét ajánlunk. A csirkeprogramot töltött csirkecombbal, majd egészben sütött töltött csirkével folytatjuk és kétszer sütött csirkével zárjuk be.
Dobozban tárolható karácsonyi sütemény után Ági receptjét hallgathatjuk meg, amelyet a jótékonysági főző önkénteseknek sütött.

2023-11-24 13 óra Rijks múzeum a Schipol repülőtéren.

Hollandiába repülünk, a Schipol repülőtéren szállunk le, és amíg az átszállásra várakozunk – ott helyben – megnézhetjük a németalföldi festők „étel-csendéleteit” a Rijksmúzeum kiállításán. A képek a XVII. században készültek, amikor fellendült a világkereskedelem, többek között a holland hajósok jóvoltából. Ebben a korszakban ismerkedhettek meg a hollandok, és rajtuk keresztül egész Európa a távol-keleti fűszerekkel és gyümölcsökkel. A meggazdagodott kereskedő nép életszínvonala gyorsan emelkedett, és már arra is tellett, hogy az ételeket tehetséges festőkkel megörökítsék. A holland kirándulás után az adventi főzésre térünk át. Tartalmas leveseket (pl. favágók étele) és desszerteket készítünk, édeset (fahéjas tekercs) és sósat is (csirkés pite). Az adásba még néhány zeneszám is belefér, hogy lejegyezhessük a recepteket.

2023-11-17 13 óra Komplett ebéd.

A komplett ebéd részei: leves, főétel, édesség. Ami a munkahelyen vagy a gyorsétkezdében elhagyunk az általában az édesség, mert egyrészt drága, másrészt a 27 perces ebédszünetbe nem fér bele. Azonban az édességre – kivéve a cukorbetegeket – szükség van, mert a gyors energiafelvétel javítja a teljesítőképességet. Két menüt ajánlunk: elsőként tárkonyos ragulevest, sajtos-zöldborsós krumplisalátával és kavart süteménnyel, másodikként savanyúkáposztás bablevest, ízesített tésztát, majd aszalt áfonyás zabkekszet. Érdemes mindenkinek azt a komplett ebédet választani, amely munkájához inkább szükség van: energiadúsabb vagy rostgazdagabb legyen-e? A jó erőnléthez szükség van fehérjére (hús), szénhidrátra is, kerüljük az egyoldalú táplálkozást! Az üzletekben már elkezdődött a karácsonyi vásár. Kezdjünk mi is előkészülni a karácsony előtti nagytakarítással, karácsonyfa talp előkészítéssel, a ledes égők beszerzésével. A készülődés izgalmait egy kis zenével is oldhatjuk!

2023-11-10 13 óra Kacsa és más finomságok.

Márton napján liba pecsenyével illik kínálni a vendégeket. Azonban a libahús ára az egekben van, így érjük be a kacsa pecsenyével, amely ugyanolyan finom, de mégis a pénztárcánknak barátságosabb. Elsőre kacsazsír sütünk, utána töpörtyűt, majd egészben egy pecsenye kacsát. A narancsos kacsacomb után a máját is megsütjük: egészben majd darálva. A 7×5 sorozatunkat folytatjuk (hús és zöldség) és egy finom desszertet is megtanulhatunk: az almáspitegolyó készítését. Vidám zenékkel kapcsolódhatunk ki a receptek leírása közben.

( A 2022.11.04-i adás ismétlése )

2023-11-03 13 óra Cseh és szlovák ételek.

Kirándulunk és recepteket vadászunk Csehországban és Szlovákiában. A hegyes-dombos országokban sok az erdő, így kedvező tavasszal-ősszel a gombagyűjtés. Megismerkedünk a kirándulás közbeni gombagyűjtés alapvető szabályaival, majd cseh gombarecepteket vadászunk az interneten. A közelebb levő Szlovákiába is átrándulunk, hogy a karácsony előtti ajándékvásárlási lehetőségeket feltérképezzük. A hagyományos receptek mellett újdonságokat is bemutatunk, hogy színesíteni tudjuk a karácsonyi káposzta recept gyűjteményünket. Önök tudják, hogy mi a különbség a polenta, a puliszka és a kukoricadara között? A műsorunk végén ezt is megtudják. A zenei betétek alatt a recepteket gyorsan leírhatják!

2023-10-27 13 óra Egyszemélyes ételeket főzünk.

Magyarországon 400 ezer egyszemélyes háztartás van. Keveset főzni is meg kell tanulni. Ebben segít a műsor: hogyan vásároljunk keveset az alapanyagokból, hogyan tartósítsuk a többletet. Több recept is elhangzik az egyszemélyes ételek készítésére: sült káposzta, töltött tojás és paladex. Nosztalgiából elmegyünk a vásárcsarnokba lángost enni. Az ételek mellett a szellemi táplálkozást is segítjük Katrine Marcal feminista könyvével, és Matuscsák Tamás 6. könyvével, amelynek címe: Én vagyok Szent-Györgyi Albert. A receptek és a könyvek között egy kis vidám zenét hallgathatunk.

( A 2022.10.21-i adás ismétlése )

2023-10-20 13 óra Együnk boldogságot!

A boldogság érzése a központi idegrendszerben, az agyunkban keletkezik. Azonban a boldogság érzésének a kialakuláshoz szükségünk van arra, hogy a gyomorból és a bélrendszerből megfelelő impulzusok (vegyi anyagok) érkezzenek a véráram útján az agyba. Ezen vegyi anyagok a táplálkozással, azokból az élelmiszerekből keletkeznek, amelyet megettünk és megittunk. Egyes élelmiszer alapanyagok jótékonyan hatnak az agyra a boldogság érzésének a kialakulásához, más vegyianyagok akadályozzák, lebénítják a folyamatot. Az emberiség régészeti leletek és az írásbeliség útján már 2-3 ezer éve ismeri és különbséget tud tenni az élelmiszer alapanyagok között. Vannak olyanok is, amelyek táplálóak, de gátolják a boldogság érzés kialakulását. Igyekszünk érthetően bemutatni, hogy mely vegyi anyagok milyen érzést keletkeztetnek az agyunkban. A műsor elsősorban az idősebb generációkhoz szól, mert ők még megélték azokat a korokat, amelyeket az éhezés jellemzett, és nem számított, hogy mit esznek, csak lakjanak jól. Szerencsére változó időben élünk, de a szokások csak lassan változnak.

2023-10-13 13 óra Americano.

A műsor mai érdekessége, hogy egy világhírű zeneszámot hét énekes és zenekar feldolgozásában találtuk meg. A zenei alap ugyanaz: Americano,
azonban a versek-szövegek lényegesen eltérnek egymástól, attól függően, hogy dél-amerikai vagy olasz versezet-e. Ha a videó felvételeket is megnézzük a Youtube-on, akkor még nagyobb az eltérés, mert nagyon korhűek a jelmezek és az előadói stílus. Az őszi levesekkel indulunk: cékla, sütőtök és vörösbab az alapanyagunk. Főételként vagy köretként karfiolt, krumplit és sárgarépát készítünk a sült csirkecomb mellé. Desszertnek rétes variációra készülünk: meggyes és káposztás, két ízlésvilágot képvisel.

2023-10-06 13 óra Sárvárra kirándulunk. Elsődlegesen a „Sárvári termál kristály” emléke idéződig fel mindenkiben, aki túl van az ötödik x-en. Azonban a gyógyvizek jótékonyan hatnak a fiatalabb korosztályokra is, ezért mindenkinek ajánljuk a műsort. A gyógykúrán túl más lehetőségek is vannak a Vas megyei városban: A Nádasdy család várát és a környező gyönyörű kastélyparkot érdemes meglátogatni. Egy kellemes séta a Főtéren, a belvárosi templomok megnézése kellemes pihenés lehet a termálvizes kezelések után. Érdemes lehet a fürdőlátogatásokat klubok vagy alkalmi társaságokkal közösen szervezni, mert ez alkalmat nyújt tartalmas beszélgetésekre a melegvizes fürdőben ücsörögve. Sárváron érdemes megismerkedni a kulináris helyi receptekkel is: a vasi pecsenye többféle húsból is készíthető, a dödölle főételként vagy köretként is fogyasztható. A tökös-mákos rétes igazi kuriózum, a körözöttet pedig minden háznál másképp csinálják. A recepteket vidám zenék szakítják meg, hogy jól jegyzetelhessük az elhangzottakat.

2023-09-29 13 óra Zenei ki mit főz?

A szakácsok szerettek híres emberekről ételeket elnevezni, a gazdag híres emberek szerettek elegáns (drága) ételeket enni és a könyvkiadók szeretnek híres emberek ételeiről (drága) könyveket kiadni. Az emberek legjobban olyan könyvet szeretnek venni, amely szakácskönyvként is működik. Különösen kedvező a könyvvásárlók számára, ha más főzi meg számukra a híres emberek receptjeit. Puccini, Rossini hasonló húsételeket szeretett (legalábbis a receptek szerint: hús, máj, gomba) Kodály Zoltán a népzenéhez igazodóan a vidéki konyhát kedvelte, a Bergendy együttes a köreteket részesítette előnyben, a Benkó dixieland a könnyed desszertek híve volt. A Zenei ki mit főz c. könyv 1983-ban jelent meg a Zenei Kiadó jóvoltából, most szemezgetünk a receptekben.

2023-09-22 13 óra Cukordiéta. Már szinte népbetegségnek számít a cukorbaj, orvosi megnevezéssel 2-es(szerzett) cukorbetegség. Civilizációs ártalomokozza a betegséget, amely lopakodva, előjelek nélkül tör rá az emberre, amikor már szövődményeket okoz. A cukorbetegség „előszobája” a nassolás, a folyamatos rágcsálás pl. tv nézés közben. Erről kíván leszoktatni ez a diétáskönyv, megelőzni a cukorbetegség súlyosabb szövődményeit. A diéta igényel némi önfegyelmet, de nem kell éhezni vagy gyógyszereket szedni. Jó recepteket hallgathatunk a műsorban, vidám zenék közben.

( A 2022.09.30-i adás ismétlése )

2023-09-15 13 óra Szezonzáró kerti buli.

Vége van a nyárnak, …de még nem járnak hűvös szelek, ideális az időjárás a szezonzáró kerti bulihoz. Családtagoknak, barátainknak egy jó alkalom egy korai esti vacsora, amelynek a menüsora a következő lehet: előételnek egy könnyű lecsó (kenyér nélkül), főétel marhapörkölt kenyérrel és kovászos uborkával, desszertnek morzsás szilva. Az esetleges maradékokból készíthetünk egy magyaros töltött tököt vagy egy gulyáslevest. A krumplileves receptje más hogyha 90 adagot főzünk? A Budaörsi Olvasókör tagjai főznek az Oltalom Karitatív Egyesület istápoltjainak. Hogyan készítsük fel a virágokat a nyárvégi virágzásra? Ki emlékszik még a „…bontott csirke” reklámjára? Paprikáscsirkével zárjuk a mai műsort, közben vidám zenéket hallgathatunk.

2023-09-08 13 óra Hosszú távú tervezés karácsonyra.

Túl vagyunk az iskolakezdés nehézségein. Még csak szeptember van, de már nyakunkon a karácsony. Számba vesszük, hogy a hátralevő rövid időre hogyan kell megtervezni a készülődést, hogy a karácsonyt ne holtfáradtan, kimerülve és belefáradva kezdjük ünnepelni, hanem mindenki a pénztárcánknak megfelelő; személyes ajándékot kaphasson. Mit lehet előre befőzni és megsütni, hogy könnyűek legyenek a karácsony előtti ünnepeket? Ezért adtuk ennek a műsornak ezt a címet: Hosszú távú tervezés! Vidám zenékkel színesítjük a jótanácsokat és a recepteket.

2023-09-01 13 óra Reneszánsz receptek.

Vendégünk Darida Benedek szerkesztő, fordító, aki latinról magyarra fordította Bartalomeus Platina írását, amely reneszánsz kori recepteket és életviteli (egészügyi) tanácsokat tartalmaz. Kolumbusz még nem indult el felfedezni Indiát, amikor az író elkészítette a kéziratot 1474-ben. Ez a mű lett az első nyomtatott szakácskönyv.

Milyen élelmiszer alapanyagokat használtak a XV-XVI században?
Mit evett a pórnép, és mi került a főúri asztalokra?
Mit együnk, hogy az alvó Vénuszt felébresszük?
Melyek az az ételek, amelyeket már több mint 600 éve változatlanul eszünk?

Darida Benedek kétlakiként Németországban (is) él, és az osztrák-német határ átlépésekor mindig meghallgatja Ramstern Deuchland c. művét. Hallgassuk meg mi is a műsorban.

Ki az a Darida Benedek? Fordító, szerkesztő, író?
Ki az a Bartalomeus Platina?
Mi a könyv címe? Reneszánsz receptek vagy A tisztes gyönyörről és az egészségről?
1474? Kolombusz még nem indult el Indiába?
A borítón levő képet ki festette és mit ábrázol?

Szakácskönyv, receptgyűjtemény vagy életmód javaslatok, Alapanyagok 1474-ben?
Ez a gazdagoknak szól?
Nyomtatott könyv + cukor, bors, mandula?
Ételek nevei valóságosak vagy kitaláltak?
A fordatás szakmai nehézségei?
Kiknek szól a könyv?
Következő munkája?

2023-08-25 13 óra Becsöngetnek az iskolákban. A gyermekek etetése a szülőknek új problémákat okoz, még akkor, ha már van iskolás gyerekük, de az elsősök mindig új feladatokat teremtenek. Mit adjunk a gyereknek, aki csak a pizzát és a virslit (kechuppal) eszi meg? Mibe csomagoljuk a tízórait? Befizessük-e az ebédet, ha úgyse eszi meg? Mit adjunk innivalót a hátizsákjában? Mennyi az „éppen elég” zsebpénz? Az iskolával együtt megindul a szilva szezon is. Mit kezdjünk hirtelen a ránk szakadt 15 kg szilvával? A tök szezon is beindult. Lehet belőle narancslekvárt is készíteni? Igaz, hogy VIII. Henrik korában sütőtökből készült a legfinomabb narancslekvár? Egy kis előzetes is elhangzik Bartalomeus Platini első nyomtatott szakácskönyvéből, amelyet latinból magyarra Darida Bence fordított le. A receptek leírását egy kis zenével könnyítjük meg.

2023-08-18 13 óra Mit ünnepelünk augusztus 20-án? Nagyboldogasszony ünnepeként indult majd a középkorban a királyi törvénykezés napja lett. Az államalapítás és Szent István ünnepévé vált, amelyet időnként betiltottak a magyar történelem során. Az Alkotmány, majd az Aratás (a kenyérszentelés) ünnepévé alakult, manapság megint a vallási és az állami jelleg került előtérbe. A Budaörsi Olvasókörben a megszentelt kenyérből készítünk szendvicset, majd megbeszéljük, hogy eddigi életünk során hogyan ünnepeltünk ezen a napon?! Egy baráti ebéd menüjének receptjével zárunk: csilis sajt és angolszalonna csíkok az előétel, szűzpecsenye lecsóval a főétel és desszert a vége. A receptek leírását közben egy kis zene segíti. A felcsendülő dalok: Indulni kell, Nagy utazás, Puszinyuszi, Felmegyek Hozzád, Arrivederci Roma.

2023-08-11 13 óra Könnyű nyári ebéddel kezdünk, amely a keresztségben a „sült zöldség” nevet kapta. Az összetevők: sárgarépa, zeller, újhagyma zöldje, krumpli, paradicsom, paprika. Mindent apró kockára vágunk, hogy gyorsan tudjuk sütni-főzni a zöldeket. Aki nem vega, annak kacsazsír javaslok a dinszteléshez. Aki vega, annak a növényi olaj vagy a margarin a javasolt indító zsiradék. Ha különlegességre vágyunk, akkor külön edényben szeletelt fügét vagy egy másik edényben céklát javaslok sütni. A füge fűszere a só, a bors és a balzsamecet, a cékláé a só, bors és a zöldfűszerek. Látszólag bonyolult ételek, de a valóságban az előkészítés 10 perc, a sütés 5 perc, tehát benne vagyunk Jamie Oliver 15 perces kajájában. Köretnek húspogácsát vagy fasírtot vagy svéd húsgolyót ajánlunk, rozskenyér szelettel. Befőzési szezon: paradicsom!

2023-08-04 13 óra Családi, baráti ünnep 2.

A múlt heti adásban elvárásokat fogalmaztunk meg egy családi, baráti rendezvénnyel szemben, ma megvizsgáljuk, hogy miképpen teljesültek.
Mi kellett ahhoz, hogy mindenki elégedett legyen a rendezvénnyel?
Mennyi ideig tartson egy ünnepség és egy ünnepi beszéd? Milyen összeállítású csoportképek készüljenek?
Új recepteket is bemutatunk: crumble (angol konyha) a lusta asszony receptje. Hagyományos magyaros ételt is főzünk, új metódus alapján. Vegetáriánusoknak röszti (burgonya) receptet mutatunk be. A jó hangulatot jó szervezéssel előre kell biztosítani, hogy minden résztvevő azt érezze, hogy része a rendezvénynek. A receptek között vidám zene ad egy kis pihenőt.

2023-07-28 13 óra Családi, baráti ünnep 1.

Kiket hívjunk meg a családi, baráti ünnepségekre? Megkérdezhetjük-e a vendégeket, hogy akarnak vagy nem akarnak enni? Az ünnepi menü hány fogásból álljon és mennyi ideig tartson? Három menüt ajánlunk: Egy magyarost: gulyásleves, sertésszűz burgonyapürével, somlói galuska; egy modernebbet: húsleves gazdagon, bélszín zöldséges rétessel, fagylalt; egy vegánhoz közelítő: hideg gyümölcsleves, parajos rizottó, borban párolt körte csokiöntettel. Milyen programokkal szakítsuk meg a menüsort, hogy mindenki szóhoz jusson, és jól érezze magát. Előre vagy utólag készíthetünk videófilmet vagy fényképalbumot is, akár mind a kettőt – emlékként az ünnepről.

2023-07-21 13 óra Kiránduljunk Csehországba, Cesky Krumlovba. Egy amerikai mesefilmbe illő kisváros fogad minket királyi várral, lovagtoronnyal, középkori házakkal. A városka története azonban korántsem mesébe illő, mert az I. és a II. világháborút követő békék hol egyik hol másik államba sodorták a lakókat. Megismerkedünk a cseh konyha alapanyagaival, a szláv és a német hatásaival a cseh nemzeti ételekre. Ehetünk a sörözők egyikében hivatalos nevén „prágai pácolt virslit”, amelyet a köznyelv „vízihullának” becéz, és nagy mennyiségben fogyaszt sörkorcsolyaként. Megtanuljuk a drstkova polavka (pacalleves) receptjét, amelyhez rozskenyér jár. A kisvárosban a Moldva folyó egy majdnem teljes kört ír le, így logikus, hogy Smetana zenéjét hallgathatjuk a receptek közben.

2023-07-14 13 óra Július 14-e Franciaország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1989-ben ezen a napon foglalta el a párizsi nép a Bastille börtönt, a zsarnokság jelképét. A forradalom 10 évig tartott, és ez idő alatt a forradalom „felfalta gyermekeit”, és Napóleon császárrá koronáztatta megát. A műsorban másféle „felfalásról” beszélünk: a francia konyha népies és a kifinomult „modern” ételeiről. Franciaország egy-egy régiójára jellemző receptet mutatunk be: a Földközi tenger, az óceán partjáról, Párizsból és Lotharingiából. Bouillabaise Marseille-ből, és normandiai egytálétel is sorra kerül. Halak, vadak, tengeri herkentyűk, könnyű köretek és sok alacsony alkoholtartalmú vörösbor a franciák kedvence. Francia dalok mellett még Koncz Zsuzsa is franciául énekel.

( A 2021.07.12-i és a 2022.07.08-i adás ismétlése )

2023-07-07 13 óra A levendulát hagyományosan molyirtóként ismerjük. Most van szezonja a levendulának. A recepteket azért gyűjtöttük egy csokorba, hogy kedvet teremtsünk a cserépben, kertben való neveléséhez és learatásához. A levendulát desszertekhez, sütéshez, sőt húsok ízesítéséhez is felhasználhatjuk. A levendula virág mellett a szára is jól hasznosítható. A jeges tea és jeges kávé készítéséhez, a szirup ízesítéséhez, a tejszín- és tejhab illatosításához is felhasználhatjuk. A háztartásban takarítási, illatosítási célokra is hasznosíthatjuk a levendulát. Friss és szárított módon is alkalmazhatjuk. Provance-ban (Franciaország) nagyüzemi méretekben termelik a levendulát, amely a női illatszerek fontos alapanyaga. Otthon magunk is készíthetünk belőle szappant vagy gyertyát.

Zorán, Koncz Zsuzsa, Rapülők és Gerschwin dalokat hallgathatunk a receptek jegyzetelése közben.
Kiss Katalin és Tóth Zoltán műsora.

2023-06-30 13 óra Nyári étkek.

A nyári ételek fő alkotóelemei a zöldségek és a gyümölcsök. Az előételek alapanyagai közül kiemelhetjük a sárgarépát, a zellert, az almát, a salátákat, az ízesítők közül a citromot, a csilit, a petrezselymet és rozmaringot. Az olaj és a víz jó alap az előkészítésre, a bors és a balzsamecet a fűszerezésre. Gránátalmát minden ételhez hozzátehetünk! Lehet egy csipetnyi húst és halat is hozzágondolni, de inkább gondolni, mint teletömni! Hétköznapi étkezéshez az előételhez lehet egy deci fehérbort, ünnepeken egy pohár száraz pezsgőt hozzáadni. Jöjjenek majd a főételek és a desszertek is!

( A 2022.06.24-i adás ismétlése )

2023-06-23 13 óra Szent Iván éjszakáján a pogány „leghosszabb nyári nap” és a keresztény Szent Iván/János születésnapját ünnepeljük. A legrövidebb nyári éjszakát hagyományosan tűzgyújtással ünneplik az emberek, sokféle módon, amelyhez népszokások kapcsolódnak. A június 23-ról 24-re virradó éjszakára egyszerű menü receptjeit is ajánljuk. Véget ért a tavaszi első zöldborsószezon, de kezdődik a lecsó és a gyümölcslevesek évadja, mind a kettőhöz adunk receptünk. A hétvégére programajánlatokat teszünk úgy, hogy minden korosztály megtalálhassa a kedvére valót a fővárosban és a környéken egyaránt. Az állatkertek meglátogatása az ország egész területén jó lehetőséget ad nagyszülők-unokák számára egy tartalmas együttlétre, és a szülők is szabadon csinálhatnak magunknak éjszakai programot. Shakespeare, Mendelssohn műveinek egy -egy részletével gazdagítjuk a recepteket.

2023-06-16 13 óra A befőzési szezon nyitánya: rebarbara, cseresznye, sárgabarack, meggy. Mielőtt a piacon bevásárolnánk, a spájzban kell rendet tennünk! Megvizsgáljuk a tavalyi maradék befőtteket. Ha nem penészesek, akkor döntsünk gyors felhasználásukról. A meglevő üvegeket átmossuk (!), bár tisztán tettük el azokat. A kupakokat, ha sérültek vagy rozsdásak, akkor kidobjuk, nem sajnáljuk! Aki még nem látott rebarbarát, az honnan ismeri fel a piacon? Csak olyan vegyen rebarbarát, aki kedveli a fanyar-savanyú ízeket, de nekik melegen ajánljuk. Hogyan készíti Jamie Oliver és hogyan készítem én a rebarbara szószt? Az egybesült hús szeleteire vajban párolt sárgabarackot helyezhetünk? Hogyan készül a meggyespiskóta? A befőzési felkészülésnél gondoljuk a befőzőkre is: előre sajtos rudat készítünk a dolgozóknak.

2023-06-09 13 óra Andalúzia (Dél-Spanyolország régiója) a virtuális utazásunk célpontja. Budapestről Malagába repülünk, és onnét bérelt autóval teszünk egy kört a középkori mórok birodalmában. A mai spanyolok megőrzik a történelmi emlékeket, de katolizálták az egész vidéket a spanyol királyság alatt. A régió fő megélhetési forrása a turizmus és a mezőgazdaság. A mai spanyolok maguk is szeretnek enni (és van is mit), és a turistákat etetik: tapas-szal, gazpacho-val, olivá-val, rozskenyérrel, szőlővel, naranccsal és ököruszállyal. Mindenből kóstolunk egy kicsit és megadjuk a receptjét azoknak az ételeknek, amelyek itthoni alapanyagokból is megfőzhetünk. A körút megállói Ronda, Sevilla, Granada arab és mór emlékei. Vegyünk részt együtt egy flamenco esten, és a végén táncoljunk együtt a hivatásos táncosokkal. Aki nem vesz részt a közös táncban, azok egy pohár vörösbort kóstolhatnak meg.

2023-06-02 13 óra Az olasz csizma déli részére kirándulunk. Nápolyig repülővel megyünk, ott autót bérelünk. Bár ne tettük volna! Vonattal, hajóval sokkal könnyebb a többi városba utazni. Minden városban múzeumokat nézünk, és egy-egy helyi receptet megismerhetünk. Nápoly nevezetessége a Margarita pizza, az olasz állam egységének a szimbóluma (és a szegény emberek étele). Pompejiben fokhagymás, rozmaringos focaccia receptet tanulhatunk meg, és megtudhatjuk, hogy a korabeli kocsmában hogyan hűtötték a bort. A Vezuv lábánál garnélás spagettit kóstolunk, és megtudjuk, hogy a carbonárába tilos tejszínt tenni. Amalfi az óriás citromok városa, és megkóstolhatjuk a Limoncello-t, amely önmagában vagy higítva is kellemes alkoholos ital. A receptek közben olasz és magyar szerzők dalait hallgathatjuk.

2023-05-26 13 óra Burgenlandba látogatunk, első megállónk Eisenstadt, és ott a Haydn múzeumban nézünk körül. Vidéki körutunkat elektromos (!) lovaskocsin folytatjuk és a szőlős dombok között utazgatunk fehér bort kortyolgatva a sült szarvasgerinc mellé. A hegyekben sok féle túraútvonal vár minket, és a túrajelzések alapján a túra nehézségi fokáról is tájékozódhatunk. A kis présházakat éjszakai száláshelyekké alakították turisták számára, ahol megfőzhetünk egy jó vadpörköltet is. Hagyományos népi étel a véreshurka, párolt káposztával és törtburgonyával, amelyet otthon is elkészíthetünk. Az egyben sült tarjaszeletek zsemlében friss zöldséggel kellemes uzsonna lehet. Röviden megismerkedhetünk a burgenlandi magyarok kulturális egyesületével és játékaikkal. A műsor egy töltött levelestésztával és jó zenével zárul.

2023-05-19 13 óra Nyaralást tervezzünk!? Elsődlegesen a pénztárcánktól függ, merjünk-e nyaralást tervezni. Mikor és hová utazzunk? Mi legyen a célunk: pihenés vagy kultúra? Magunk szervezzünk-e utazást, szállást, programot vagy bízzuk egy utazási irodára? Az úticsomag elkészítéséhez adunk recepteket: egyben sült fasírt (Stefánia), gyros pitában, sajttal-sonkával-paradicsommal töltött kifli és sajtos-rántotta paprikával kenyérszeletek között. Luxus költség-e a frissen főzött kávé? Az úticsomagban utazással kapcsolatos slágereket is találhatnak: Dés-Kulka, Szörényi és Andrea Bocelli előadásában.

( A 2023.04.28-i adás ismétlése )

2023-05-12 13 óra Ki engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen? Valamilyen módon mindenki! Megbeszéljük, hogy a különböző anyagi helyzetben levő családok milyen módon nyaralhatnak élethelyzetüknek, szokásaiknak és pénztárcájukhoz mérten megfelelő módon. Nyaralni lehet családosan, többgenerációsan, kettesben vagy akár otthon is. Ennek megfelelően változnak az utazási módok, a szállások típusai, a programok és étkezési lehetőségek is. A gyerekekkel való közös nyaralásra „csak” 10-12 év nyújt időkeretet, de a kettesben való világjárásra több évtizednyi lehetőségünk is van. Mi az all inclusive és a street food étkezés? A nyaralás közben nagyon alkalmas egytálétel a lecsó, és a pörköltből még legalább kétféle másik étel is elkészíthető. A pihenésül vidám zenéket is ajánlunk.

2023-05-05 13 óra Hollandiában, Amsterdamban jártunk és olyan ételeket ettünk, amit a helyi hollandok és a már helyivé vált bevándorlók esznek. Egy holland ismerősünk azt mondta: „A hollandok a reggeliben és a desszertjükben nemzetiek!” És valóban: a holland reggelik és a desszertek különlegesek, és a hollandok mindent megesznek főételként, amit a világ bármely pontján főznek! A hagyományos holland konyha a földművesek, a halászok és a dokkmunkások ételeire épít: sok hús, sok hal, sok krumpli és sok kenyér! Igyekszünk megfejteni a holland kávé és a holland kenyér titkát: a kakaóbab a rejtély nyitja! A híres fapapucs már műanyagból készül.

2023-04-28 13 óra Nyaralást tervezzünk!? Elsődlegesen a pénztárcánktól függ, merjünk-e nyaralást tervezni. Mikor és hová utazzunk? Mi legyen a célunk: pihenés vagy kultúra? Magunk szervezzünk-e utazást, szállást, programot vagy bízzuk egy utazási irodára? Az úticsomag elkészítéséhez adunk recepteket: egyben sült fasírt (Stefánia), gyros pitában, sajttal-sonkával-paradicsommal töltött kifli és sajtos-rántotta paprikával kenyérszeletek között. Luxus költség-e a frissen főzött kávé? Az úticsomagban utazással kapcsolatos slágereket is találhatnak: Dés-Kulka, Szörényi és Andrea Bocelli előadásában.

2023-04-21 13 óra Szlovéniába utazunk receptvadászatra. Végig autópályán autózhatunk (a szlovén matrica 15 euro). Lendvánál állunk meg először, ahol megnézzük a várat és pleskavicát tanulunk sütni. Következő állomásunk Bled, ahol megkóstoljuk a leveles tésztára épülő habos krémest, a tó partján levő cukrászdában. Ljubjánában, a fővárosban, gasztrosétán veszünk részt, amely a Hármashídtól indul 12 órakor. Milyen a szlovén kolbász? Főzünk jotát, amely szlovén egytálétel. Meglepetés, hogy a tradicionális szlovén reggeli hasonlít a skót népszokásra épülő reggeli menühöz. Szlovén és Mura-menti magyar népzenét hallgathatunk a receptek között pihenésként.

2023-04-14 13 óra Ausztriába kirándulunk és osztrák művésznők pályafutását ismerhetjük meg. Flöge asszony divatdiktátor volt a XX. sz. elején Bécsben és egyben Klimt híres A csók c. festményének a modellje. Hedy Lammar az 1930-as évek „legszebb nője” címet kapta a bulvártól, miközben informatikai eszközök feltalálója is volt. Utazásunk során megismerkedhetünk a bécsi burgonyasaláta titkával, a tiroli rétessel, amely leveles tésztából készül, a salzburgi palacsintalevessel, a stájer zsemlegombóccal és a sankt pölteni mártással. A zenét a bécsi klasszikusok szolgáltatják a műsorhoz.

2023-04-07 13 óra Finnországba kirándulunk és helyi ételek receptjeivel ismerkedünk meg. Finnország évszázadokig a pravoszláv orosz birodalom és a svéd királyság között őrlődött, és független államként csak 1917-től működik. Az elmúlt 30 évben a szegénysorból felküzdötte magát a legfejlettebb országok közé. A műsor vendége Lévai Margit már járt Finnországban, és érdekes tájakról és emberekről mesél nekünk. A rénszarvas húsa nagyon ízletes és zöldséges recepteket is meghallgathatunk vendégünktől. Röviden bemutatjuk a sült céklát, és elkészítjük a karfiolos krumplipürét is, amely köretként vagy kiegészítőként is feltálalható. Egy távoli pillantást vetünk az Északi-sarkra is, mert itt lakik a Télapó, aki egész évben várja a látogatókat, hogy együtt ihassanak egy pohár finn nemzeti italt a göglit, amely a legjobb védőital a hideg ellen.

( A 2023.03.17-i adás ismétlése )

2023-03-31 13 óra Szlovákiába kirándulunk. Az elmúlt napokban Podhájska (Bellegszemcse) kisváros termálfürdőjében voltunk, és az adta az ötletet, hogy részletesebben ismerkedjünk meg a hagyományos szlovák ételekkel. Szerencsénkre a helyi szakácsnő nagyon szépen és jól beszélt magyarul, és a szakács szakkifejezésekkel is tisztában volt magyar és angol nyelven is. A juhtúrós sztrapacskával eddig is jóban voltam, de most elleshettem néhány mesterfogást. A káposztaleves sem ismeretlen a magyar konyhában korhelyleves néven, de a burgonyabundában sült rántott hús igazi szlovákiai ínyencség. A környéken még sok fürdő található, amelyek akár egynapos, akár kúra szerűen is igénybe vehetők. A műsorban Kodály Zoltán Galántai Táncok című művét A Budapesti Fesztivál Zenekar előadásában hallgathatják meg Fischer Ádám vezényletével.

2023-03-24 13 óra Svédországba utazunk skandináviai kőrútunk során. Megismerkedünk egy demokratikus országgal, annak földrajzi, gazdasági helyzetével, és természetesen ételeivel. Nálunk nagyon népszerű a svéd gombasaláta és a svéd húsgombóc, de kevés halat eszünk. Ezzel szemben a svédek minden nap esznek halat valamilyen formában, és gyümölcsöt és alkoholt csak a hétvégén fogyasztanak. Virtuálisan ellátogatunk a Vasa múzeumba, és megnézhetjük a 24 ezer szigetből álló ország fővárosát Stockholmot is, amely 14 szigetre épült és 53 híd köti össze a városrészeket. Felidézünk néhány ABBA sikerszámot, Máté Péter egyik slágerét svéd nyelven hallgathatjuk meg.

2023-03-17 13 óra Finnországba kirándulunk és helyi ételek receptjeivel ismerkedünk meg. Finnország évszázadokig a pravoszláv orosz birodalom és a svéd királyság között őrlődött, és független államként csak 1917-től működik. Az elmúlt 30 évben a szegénysorból felküzdötte magát a legfejlettebb országok közé. A műsor vendége Lévai Margit már járt Finnországban, és érdekes tájakról és emberekről mesél nekünk. A rénszarvas húsa nagyon ízletes és zöldséges recepteket is meghallgathatunk vendégünktől. Röviden bemutatjuk a sült céklát, és elkészítjük a karfiolos krumplipürét is, amely köretként vagy kiegészítőként is feltálalható. Egy távoli pillantást vetünk az Északi-sarkra is, mert itt lakik a Télapó, aki egész évben várja a látogatókat, hogy együtt ihassanak egy pohár finn nemzeti italt a göglit, amely a legjobb védőital a hideg ellen.

2023-03-10 13 óra Március 15 nemzeti ünnepünk, amelyen az 1848-as forradalomra és 1849-es szabadságharcra emlékezünk. A forradalom ifjú támogatóinak emlékét a gasztronómia is megőrizte: Petőfi rostélyos, Jókai bableves, Székely káposzta elnevezéssel. A Vasvári cigánypecsenye valószínűleg helyiségnévből ered, de még vitatott ez a kérdés. megtanulunk csipetkét készíteni, amelyet mi is tanultunk Zsuzsától, családi barátunktól. A forradalom dalaiból idézünk az ünnepi alkalomra. Javasoljuk, hogy az ünnepet kössék össze egy kis kirándulással, majd az előző nap elkészített magyaros ételt fogyasszák el baráti, családi körben.

2023-03-03 13 óra Minden évben felsoroljuk hallgatóinknak, hogy az évben mikor vannak a munkaszüneti napok, mert a hétköznapoktól eltérően kell bevásárolni, főzni és az ételeket tárolni, szállítani. Március 8. a Nők napja, amely nem munkaszüneti nap, azonban a férfiaknak illik a nőknek főzni valami finomat, hogy ne kelljen ezen a napon is a konyhában serénykedniük. Gyrost ajánlunk főzni a házifiúknak, háziférfiaknak: csirkéből, sertésből vagy birkából. A kész húscsíkokat palacsintában vagy pitába hengergetjük, zöldségekkel dúsítjuk és a végén joghurttal könnyebbítjük. Márciu15-re piros-fehér-zöld ételt kínáljunk. Húsvétra (négy napos ünnep) alaposan elő kell készülni, hogy a 4 nap ne folyamatos konyhai robottal teljen. Május 1-re „kirándulós” ételt vigyünk magunkkal, pünkösdhétfőre, mint három napos ünnepre készülhetünk. Augusztus 20 és október 23-ra még jut idő ebben a műsorban, a többiről a következő adásban beszélünk.

2023-02-24 13 óra Háziférfiaknak és háziasszonyoknak szól a mai műsor. Takarítunk és főzünk! Takarítani mindig kell, de „nagytakarítani” húsvét előtt volt kötelező a nagyszüleink idejében. A nagytakarítást időben felosztjuk, hogy ne menjünk a család agyára, de a korszerű takarító eszközökkel és a hagyományos tisztítószerekkel jó eredményeket tudunk elérni. Még nincs itt a primőrök ideje és az élelmiszeralapanyag árak az égben vannak, de enni muszály és finomat főzni kötelező. Eláruljuk, hogy mi a titka az egészséges és megfizethető ételeknek! Miközben takarítunk és főzünk vidám dalokat hallgathatunk Hofitól, Koncz Zsuzsától, de feledkezzünk meg a receptek leírásáról sem. Akkor tudunk kreatívan főzni, ha a rutint már megszereztük mások receptjeinek az elkészítésével!

2023-02-17 13 óra Csökkenő járványveszélyek már lehetővé teszik a turistáskodást. Utazzunk Görögországba: Athén és Korfu a célpontunk. Áttekintjük az utazási módokat (repülő, autó stb.), számba vesszük a görög ünnepeket, amikor nagy a tömeg az üdülőhelyeken, és javaslatokat teszünk az esetleges problémás esetek pénzügyi áthidalására. Az utazás-szervezés jó eszköze az internet: előre válthatunk jegyeket, belépőket és kedvezményeket, amelyekkel olcsóbbá és kényelmesebbé tehetjük nyaralásunkat. Itthon is ehetünk görög ételeket, amelyeknek elmondjuk a receptjét: muszaka, caciki, töltött padlizsán, de a görög italspecialitásokat a helyszínen tanácsos megkóstolni: úzó, metaxa, recina. A receptek között vidám görög zenét hallgathatnak.

2023-02-10 13 óra Csokonai versével a Bálint nappal kezdjük a műsort, mert a Valentin az magyarul Bálintot jelent. Egy kicsit időzünk a Valentin nap eredeténél, de mivel nemzetközileg és a fiatalabb generációk által már elfogadott szerelem-ünnepről van szó, ezért rátérünk a lényegre: hogyan, mivel és hol ünnepeljünk a Valentin napot?! Mivel a tél a disznóvágás hagyományával telik, ezért szűzpecsenyét, hasalját és oldalast sütünk. Ajándék ételeket is készíthetünk, amelyek szív alakúak: pizza, piskóta vagy desszert. A képviselőfánk is elkészíthető piros csatniból, és a déligyümölcsök is lehetnek saláta alapanyagok. Vidám zenéket is adunk körítésül a tartalmas receptekhez.

2023-02-03 13 óra 8 év – 2. rész.

Visszatekintünk 8 évre, amióta a Rádió Bézs az interneten sugározza műsorait. A Mit főzzek? c. műsor csak egy hónappal maradt le a nyitányról és azóta is minden héten jelentkezik a műsorral. A retrospektív összeállítás az Est c. évkönyvvel kezdődik, amely 1930-ban tekinti át a nők egyenjogúságának korabeli állását. A megállapításai már abban a korban is lehangolóak voltak a nők társadalmi-gazdasági-politikai helyzetéről, de tükrözi azokat a mozgalmakat is – benne sok férfi álláspontját – akik a nők egyenjogúságáért álltak ki. Egy külpolitikai újságíró, Zentai Péter, még főzni is tud! bejárta a világot, és azt állítja, hogy vannak gasztronómiai barátságok is! 7×5=35 dkg, amely 7 fogásra ad lehetőséget egy baráti vacsorán. Jól lehet lakni ennyi sok aprósággal? A receptek közben Bródy János Mákosrétest süt, Erdős Virág A legszebb versét énekeli.

2023-01-27 13 óra 8 év – 1. rész.

A Rádió Bézs 2015 februárja óta készít rádióműsorokat, amelyek az interneten hallgathatóak. A Mit főzzek? receptműsor 2015 márciusa óta készít étel-ital javaslatokat a hallgatóknak. Mivel nem lehet 8 évig csak rántást keverni egy rádióműsorban, ezért igyekszünk zenével, verssel, utazással, és történelmi eseményekkel színesíteni a műsort, sőt, helyet adunk az egészséges ételek mellett az egészséges fogyókúrának is. Végig megyünk a hétköznapi gyors- és lassú étkezéseken, az ünnepi villásreggelik után sziesztát tartunk, hogy felkészülhessünk egy estebédre, amely legalább 3 órán át tart, de többet beszélgetünk, mint eszünk. Foglalkozunk a cukorbetegek ételeivel és laktózmentesen is tudunk főzni! Mindig ügyelünk a szezonális alapanyagokra és az infláció mellet javasolunk pénztárca kímélő finom ételeket is. Ebben az adásban az eddigi műsorainkból adunk kostolót.

2023-01-20 13 óra A Jóbarátok c. amerikai filmsorozatban a szereplők gyakran főztek: szóban vagy a valóságban is. Ezekből válogattunk néhány látványosat: mintára vágott kenyérben sült tojást és fokhagymás kenyeret. Az úriemberek számára készített sült kolbász mellé azonban már magunk receptje szerint készítettünk töpörtyűs pogácsát. Kechupot is készítünk 30% zöldségtartalommal, amely a gyerekek kedvence (lehet). A képviselőfánk tésztáját mi különbözteti meg a yorkshire-i pudingtól? Leginkább a töltelék! Készítünk még tatárbifszteket „bécsi szépművészeti múzeum” módra, és fokhagyma krémlevessel, valamint rakott padlizsánnal zárjuk a műsort. „Ugye mi jóbarátok vagyunk? éneklik Presser Gábor és zenésztársai a műsor zárásaként.

2023-01-13 13 óra Ma receptjeink a gombás ételekről szólnak. Hány féle gombát ismerünk (sokat) és hány félét használunk (keveset) a konyhában? A gomba édestestvére a dinsztelt hagyma és a törtbors. A zöldséges gombalevessel indítunk, majd szót ejtünk a finn, a svéd, a magyar és az orosz konyhában a gomba készítéséről. Milyen köreteket adjunk a főételként készített gomba mellé? A gyorséttermekben gyakori a kínai gomba, de magunk is megpróbálkozhatunk a fafül gomba elkészítésével. „Fantasztikus nők!” A svéd Maria Pettersson egy könyvbe gyűjtötte össze azon nők életrajzait, akik komoly hatással voltak a világra, de elemzi azon okokat is, amiért a világ még csak itt tart a fejlődésben. Az egyik ok, hogy a nők még mindig nem kapják meg a méltó helyüket a társadalmi-gazdasági-politikai életben…

2023-01-06 13 óra Kedves Hallgató! A Mit főzzek című műsor 2023-ban is minden pénteken jelentkezik, de 13 órakor kezdődik. A farsang ünnepe mozgó időtartamú. Az első napja biztos. Minden évben január 6-ára esik, a vége húshagyó kedd, amely 2023-ban február 21-én lesz. (A farsang után következik a böjt.) De még a nyitánynál tartunk, ezért egy sült csülökkel kezdünk Pékné módra. Azonban gondolunk a zöldségevőkre is, ezért a csőben sült változatokra adunk recepteket: karfiol, kelbimbó, sárgarépa, cukkini, paradicsom, paprika, padlizsán alapanyagokkal. Folytatjuk a krémlevesekkel, sőt, levesbetéteket is ajánlunk: pirított magok titkait, és a jó csipetke készítésének a módját is eláruljuk. Desszertnek gránátalmát javaslunk, amely munkás desszert, de megéri a fáradtságot, mert vendégeink boldog mosollyal eszegetik a magokat!

( A 2022.01.07-i adás ismétlése )

2022-12-30 12 óra Szilveszterre is ajánlunk egy egyszerű esti vacsorát, és éjfél utáni levest. Az újévi menüsor nem nehéz, hanem könnyed ételeket tartalmaz az ünnepi trakták után. Desszertként könyvajánlót hallgathatnak meg „Az olvasó nők veszélyesek”. A nők társadalmi státuszának az
emelkedése az olvasással indult el. A felső tízezer asszonyai voltak az első olvasó nők, azonban az olvasás mint tömeges jelenség a polgárosodással vette kezdetét. Az úriasszonyok szabadidejében egyre fontosabb helyet foglalt el a romantikus regény, amelyet még a komornák és szobalányok is
olvashattak másodkézből. A XIX. század második fele hozza meg a nők számára a középiskola elvégzésének lehetőségét, amikor már a múlté a hangos felolvasás, és a „magában való olvasás” válik társadalmi gyakorlattá. Ezzel megteremtődik az a családi feltétel, hogy a nő a család többi tagjának (elsődlegesen a férj) felügyeletétől megszabadulva önállóan fantáziálhat, gondolkodhat egy olyan világban, amelyben túllép a beskatulyázott szerepből.

2022-12-23 12 óra Szombaton este már karácsony van. Napközben még rohanás az utolsó ajándékokért, de a karácsonyi vacsora délben elkészül, hogy kipihenten ülhessünk le a vacsorához. Az ünnepeken adjunk helyet az olvasásnak is, ezért könyvet is ajánlunk olvasnivalónak. Az karácsonyi maradékok tervszerű átalakítására is gondolnunk kell, sőt egyes ételféleségek, még szilveszter hajnalban is felszolgálhatóak. Népi babona, hogy az ajándékba adott kés „elvágja a barátságot”. Pedig nagyon praktikus és hasznos lehet szúró-vágó eszközt ajándékozni, amely 10-20 évig is használható a konyhában. Milyen kések kellenek minden háztartásban? Mit tehetünk a 30-40 évvel ezelőtt készített fotókkal, videókkal, amelyek már nem játszhatóak le az elavult technológiák miatt? Ki ne dobják életük kedves emlékeit! Ahogy a régi bakelit lemezek tartalma is megmenthető unokáink számára is! Boldog karácsonyt kívánunk minden hallgatónak!

2022-12-16 12 óra Jövő héten karácsony! A karácsony családi ünnep, de ünnepelnek a baráti közösségek és civil szervezetek is. A Budaörsi Olvasókör már megtartotta karácsonyi rendezvényét, amelyen összegezték a 2022. évi tevékenységüket. 12 rendezvényt tartottak összesen, részben személyes részvétellel, részben – a pandémia miatt – internetes Team’s útján. A jótékonysági tevékenységben a Heti Betevő Egyesület részére több mint ezer adag meleg ételt készítettek, a Dankó utca (Oltalom Karitatív Egyesület) számára ketchup ételízesítőt, süteményeket készítettek és káposztát savanyítottak. Új recepteket is bemutatunk: gesztenye golyót, karácsonyi sült makréla halat. Stílusosan karácsonyi dalokkal szakítjuk meg a beszélgetős műsort.

2022-12-09 12 óra Előfőzés karácsonyra. A karácsonyi ünnepség fekete pillanatai, amikor mindenki az ünnepi asztal körül ül, és a háziasszony/háziférfi rohangál a konyha és az asztal között. Mindenki ünnepel, de egy valaki csak megfárad, hogy a többiek jól érezzék magukat. Ezen a helyzeten csak két féle módon változtathatunk: ha mindenki hazulról magával hozza azt, amit enni-inni akar vagy a házigazda előre dolgozik, hogy az ünnepen ő is az asztalnál ülhessen, mert előre elkészített minden fontos ételt. Az előre elkészített ételek: rakott kelkáposzta, töltöttkáposzta, körömpörkölt. A másik lehetőség az alapok előkészítése: húsleves, pörköltalap, halászléalap stb. A desszertekben is előrébb lehetünk, ha sütés nélkülieket készítünk: kókuszgolyó, almáspitegolyó, gesztenyeguriga. Töltsük közös beszélgetéssel a családi ünnepet, és legyen mindenkinek jó étvágya, anélkül, hogy mint egy fáradt kacsa ülne a vendéglátó a többiek között az ünnep végén.

2022-12-02 12 óra Hazai reggeliket hasonlítunk össze tájegységenként, majd virtuálisan külföldre utazunk: az angol, a skót, a német, a francia és az olasz reggeliző szokásokat ismerhetjük meg. Az amerikai nagyvárosok hétköznapi és hétvégi reggeliző szokásait is áttekinthetjük. Mit reggelizzünk karácsony három ünnepnapján, sőt, még az is megfordulhat a fejünkben, hogy délig ne együnk semmit?! Angol reggeliző szokás a buggyantott tojás, amelynek elkészítését is gyakorolhatjuk még az ünnepek előtt, hogy karácsonykor már gyakorlott reggeli szakácsként mutatkozhassunk be családtagjainknak. A receptek közben vidám zenéket hallgathatunk, hogy legyen időnk lejegyezni a recepteket.

2022-11-25 12 óra Kivel ünnepeljük együtt a karácsonyt? A három ünnepi napon kivel találkozzunk ebédre vagy vacsorára vagy egy kávéra? Milyen legyen a személyes ajándék a karácsonyfa alatt? Elég pénzt adni az ünnepen? Hogyan tervezzük meg az ünnepi menüt? Az ünnepi zabálást lehet-e étkezéssel dúsított társalgássá szelídíteni? Képesek vagyunk az infláció ellen saját készítésű sütőkolbásszal felvenni a küzdelmet? A birsalma kompót megfelelő ellenszer-e húsdömpingre? Vidám dalokkal Presser és Hofi lazít el minket.

2022-11-18 12 óra Konyhakész tésztát sütünk-főzünk. Az internetről gyűjtöttük a recepteket a Földközi tenger partján levő országokról. A konyhakész tésztákat minden nagyobb élelmiszerboltban lehet kapni friss, hűtött vagy fagyasztott formában is. Ha már megspóroltuk a tésztagyúrást, akkor legyünk bőkezűek az ízesítéssel. Jó ötleteket kapunk Marokkóból, Spanyolországból, Görögországból, Törökországból, Egyiptomból és Indiából. Az édességek mellett gondoltunk azokra is, akik a sós desszerteket kedvelik. A pihentető zenéket természetesen az adott országból választottuk ki. A receptek a saját tapasztalatok alapján szabadon tovább fejleszthetőek!

( A 2021.11.12-i adás ismétlése )

2022-11-11 12 óra Szakácstanulók ezrei tanultak Pető Gyula Ételkészítési ismeretek c. tankönyvéből. Az idős mesterszakáccsal ebben a műsorban a mesterszakács fokozat elérésének a lépcsőiről, folyamatáról beszélgetünk. Figyelemmel vagyunk azonban a háziasszonyokra is: előttünk a karácsony, a szilveszter, az új év és hasznos (és takarékos!) recepteket javaslunk a családoknak és a baráti társaságoknak. Mikor jó az otthoni főzés és milyen esetben menjünk inkább étterembe? Hogyan egyeztessük össze az egészséges étkezést a finomságokkal? Végül az „Állatok farsangja” c. zeneművel zárjuk mai műsorunkat, és ezzel kívánunk jó egészséget a kórházban gyógyulóban levő mesterszakácsnak!

2022-11-04 12 óra Márton napján liba pecsenyével illik kínálni a vendégeket. Azonban a libahús ára az egekben van, így érjük be a kacsa pecsenyével, amely ugyanolyan finom, de mégis a pénztárcánknak barátságosabb. Elsőre kacsazsír sütünk, utána töpörtyűt, majd egészben egy pecsenye kacsát. A narancsos kacsacomb után a máját is megsütjük: egészben majd darálva. A 7×5 sorozatunkat folytatjuk (hús és zöldség) és egy finom desszertet is megtanulhatunk: az almáspitegolyó készítését. Vidám zenékkel kapcsolódhatunk ki a receptek leírása közben.

2022-10-28 12 óra Szegedre kirándulunk a paprika magyar hazájába. Kalocsáról sem feledkezünk meg. A két városban és környékén termelt fűszerpaprika a XIX. század közepétől nagyüzemi méretekben nevelt, feldolgozott és értékesített őrölt paprika „eredetvédett” az Európai Unióban, ilyen néven senki más forgalmazhat fűszerpaprikát. A csili paprika Dél-Amerikából terjedt el a világon, Kolumbusz orvosának a jóvoltából. Háromszáz évig dísznövényként használták a paprikát, és ezután jöttek rá az ízére az emberek. Hogyan mérjük a paprika csípősségét? Valóban segíti az egészség megőrzését, vagy csak finom? Kellemes dalokkal ízesítjük a recepteket.

( A 2021.10.15-i adás ismétlése )

2022-10-21 12 óra  Magyarországon 400 ezer egyszemélyes háztartás van. Keveset főzni is meg kell tanulni. Ebben segít a műsor: hogyan vásároljunk keveset az alapanyagokból, hogyan tartósítsuk a többletet. Több recept is elhangzik az egyszemélyes ételek készítésére: sült káposzta, töltött tojás és paladex. Nosztalgiából elmegyünk a vásárcsarnokba lángost enni. Az ételek mellett a szellemi táplálkozást is segítjük Katrine Marcal feminista könyvével, és Matuscsák Tamás 6. könyvével, amelynek címe: Én vagyok Szent-Györgyi Albert. A receptek és a könyvek között egy kis vidám zenét hallgathatunk.

2022-10-14 12 óra Ebben a műsorban arra kerestük a választ, hogy mi a különbség a mártás és a szósz között. A francia mártásokat egy korábbi műsorban már bemutattuk. Magyar hagyományos rántásalapúakkal indítunk: hagymás, paprikás és fokhagymás ízűekkel. A vaj+liszt alapúakkal folytatjuk a bechamellel és a majonézzel. A zöldség és fűszer alapú mártásokat sem hanyagoljuk, majd következnek a hús alapú mártások! Érdekességként egy japán szószt is bemutatunk, amelybe nyers halat (is) mártogathatunk. A mártásokat és a szószokat „mindenki másképp csinálja”. Követjük az LGT jótanácsát és más vidám dalokat is hallgathatunk a receptek lejegyzése idejére.

( A 2022.07.22-i adás ismétlése )

2022-10-07 12 óra Hét féle ételt mutatunk be a műsorban. Minden recept 5 dkg súlyú ételt eredményez, amelynek az összsúlya 35 dk. Egy felnőtt – nem fizikai munkát végző – embernek ennyi bőségesen elegendő egy családi vagy baráti vacsorára. Ennek a főzési módszernek a nagy előnye, hogy az emberi kapcsolatokra helyeződik át a hangsúly az ételekről. Kiszorítja a közösségi beszélgetés lehetősége az „evés”-t a centrumból. Célszerű az ételek előkészítését már a családi-baráti esemény előtti napon elkezdeni, hogy frissen és kipihenten fogadhassuk a vendégeket. Az ételekben a minőségre törekszünk, nem a mennyiségre. Az aki megeszi a 7×35 dkg-ot az nem marad éhes!

2022-09-30 12 óra Már szinte népbetegségnek számít a cukorbaj, orvosi megnevezéssel 2-es (szerzett) cukorbetegség. Civilizációs ártalom okozza a betegséget, amely lopakodva, előjelek nélkül tör rá az egészségre, amikor már szövődményeket okoz. A cukorbetegség „előszobája” a nassolás, a folyamatos rágcsálás pl. tv nézés közben. Erről kíván leszoktatni ez a diétáskönyv, megelőzni a cukorbetegség súlyosabb szövődményeit. A diéta igényel némi önfegyelmet, de nem kell éhezni vagy gyógyszereket szedni. Jó recepteket hallgathatunk a műsorban, vidám zenék közben.

2022-09-23 12 óra Mai vendégünk Pető Gyula szakács, aki a kisinasként kezdte a Mátyás pincében, és nagykövetek szakácsaként fejlődött, majd híres éttermek főszakácsa, majd vezetője volt. 1960-tól felfelé ívelt a pályafutása, de mindig megmaradt a magyaros konyha hívének és az európai országok főzési tudományának az honosítójának (magyarítójának). 10 ezer magyar szakácstanuló vizsgázott a tankönyvéből: Ételkészítési ismeretek-ből. Mindenkinek ajánlható a tankönyv, mert ennek a lényege, rendszerezett, áttekinthető és precíz, legyen szó rántottáról vagy Wellington bélszínről. A felívelő pályán a kulturális kapcsolatokat is ápolta: a 60-80-as évek zenészei, énekesei díszítik az interjút.

2022-09-16 12 óra Praznovszky Mihály szerkesztő, író összegyűjtötte híres magyar írók, költők bölcsességeit, amelyeket a kávéról és a borról mondtak vagy írtak. Krúdy Gyula, Gárdonyi Géza, Petőfi Sándor, Márai Sándor és sok más művész szeretett kávéházba járni vagy bort inni, illetőleg és vannak akik mind a kettő élvezetének hódoltak. Praznovszky Mihály „füveskönyvnek” nevezi az idézet gyűjteményt, mégpedig azért, mert a régi „füvesasszonyok” a bölcsességüket, a gyógyszerként használatos zöldfűszereket, füveket beírták egy könyvbe, amelyet titkosan örökítettek át utódaikra. A mai műsor nem receptekről, hanem ételekről és italokról szóló művelődéstörténeti revü a magyar szépirodalom nagyjairól.

2022-09-09 12 óra Iványi Gábor és Tóth Zoltán Olvassunk! és Főzzünk! címmel írt egy füzetet, amelyben összekapcsolják a kulturális ismeretterjesztést az étel adományozással. A szerzők – az Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör vezetője – bemutatják a jótékonysági főzés szervezési előfeltételeit, és a hatékony munka kellékeit. A támogatóknak 2022. szeptember 12-én 11 órakor köszönik meg az adományokat Budapesten a Dankó u 13. sz. alatt. A rendezvényen fellép Kovács Kriszta énekes.

( A 2022.03.18-i adás ismétlése. )

2022-09-02 12 óra Két év pandémia szünet újra van Pozsonyi Piknik az Újtesti rakparton. A fellépők egy részéről, illetőleg részével beszélgetünk a műsorban: Gerendás Péter gitáros, a Szent Efrém kórus, Erdős Virág költő és Dés László dalait hallgatjuk meg. Hábetler András operaénekes a Faremidó operatársulat vezetője a hagyományokról mesél és vidám áriákat énekelnek. A Rádió Bézsnek saját sátra van a Pozsonyi pikniken.

2022-08-26 12 óra A Budaörsi Olvasókör egy projektet indított Petőfi Sándor költő születésének a 200. évfordulójára. A projekt vezetője Kóra Zsuzsa tanár, aki egy blogot hozott létre és üzemeltet, amelyre bárki küldhet Petőfi dokumentumot: fényképet utcatábláról, szoborról, intézményről, verset vagy irodalmi emléket. A projekt sztori közben Petőfi megzenésített verseit hallgathatjuk. Megismerkedhetünk a Petőfi rostélyos készítésének a titkával és szezonális ételek készítésével is. Aki kapcsolódni szeretne a Petőfi 200 projekthez, küldjön dokumentumot a kora.zsuzsa@gmail.com -ra és cserébe egy szép verset kap ajándékba.

2022-08-19 12 óra Zentai Péter rádiós újságíró egy új oldaláról mutatkozik be: amatőr szakácsnak nevezi magát. A családi főzés volt a kiindulási alap, és a sok külföldi kiküldetés során megismerkedett a japán, a kínai és az olasz szakácstudományokkal is. A hagyományos magyar ételeket „ázsiasítva” is el tudja készíteni, és a felesége által főzött (kitűnő) lecsót is meg tudja bolondítani. A Rákóczi téri csarnokban megtanulta a töltött lángos receptjét, amelyet közkinccsé tesz a műsorban. A főzés filozófusa vagy a főzés improvizátora Zentai Péter? Döntsék el a műsor hallgatói!

2022-08-12 12 óra Egy egészben sült töltött hagymával indul a műsor. Vegetáriánusokra és húsevőkre is gondolt a szerkesztő-műsorvezető, ezért húsos és húsmentes olasz tészták is sorra kerülnek. A skót krumplipürét egy érdekes recept mutatja be és meghallgathatjuk a krumplipüré ízestésének a lehetőségeit is. A görögdinnyének sokféle tálalási módozata van, és egy botmixerrel még finom görögdinnye lé elkészíthető, sőt egy kis vodkával javítható is. A sültcsirkét aromásan is el lehet készíteni: csillagánizs, gyömbér és szója különleges ízűvé-illatúvá teszi a húst. Miközben a recepteket jegyzetelhetjük (vagy megnézhetjük a YouTube-on is) kellemes nyári dalokat hallgathatunk lazításként, többek között Geszti Pétertől.

( A 2021.08.09-i adás ismétlése )

2022-08-05 12 óra A római tál c. könyv alapján kalauzolja el a műsor a hallgatókat, nézőket. I.e. 500 – i.u. 500-ig terjedő időszakban ismerkedhetünk meg a paraszti éltmód és étkezési kultúra fejlődésével a kifejlett, sőt, a késő császárkor dorbézolásba torkolló estebédeivel. Gasztronómia és kultúra szorosan összefüggő szokásrendszer. Megismerhetjük az ősi kenyérsütési, valamint a sózott-füstölt olasz-spanyol szél szárította sonka eredeti receptjeivel. A túrót és a juhtúrót már kétezer évvel ezelőtt is ünnepi sütemények, kalácsok készítésére használták a római polgári családokban. Egy pillantást vethetünk a politikai összeesküvések menüjére is.

2022-07-29 12 óra Felső-Tiszavidéki ételek.

Felső-Tisza vidéki ételeket mutatunk be Makay Béla könyve (1984) alapján, amelyet halászok, vadászok, kirándulók receptjei alapján szabadtűzön készíthetünk el. A régi, paraszti ételkultúrára alapozó könyv felelevenít XIX-XX. századi életképeket is. Egyesfőzési módok ma már túlhaladottnak minősülnek a modern városi konyhában, de még élnek nagyszüleink, akik ezen a főzési módon nőttek fel. Halászlét készíthetünk halgombóccal és halnokedlivel is, főzhetünk fácánt, nyulat, birkapörköltet is modern konyhában. „…halat s vadat, mi jó falat” után nyári zöldséges ételekkel zárjuk a mai sort.

2022-07-22 12 óra Ebben a műsorban arra keressük a választ, hogy mi a különbség a mártás és a szósz között. A francia mártásokat egy korábbi műsorban már bemutattuk. Magyar hagyományos rántás alapúakkal indítunk: hagymás, paprikás és fokhagymás ízűekkel. A vaj+liszt alapúakkal folytatjuk a bechamellel és a majonézzel. A zöldség és fűszer alapú mártásokat sem hanyagoljuk, majd következnek a hús alapú mártások! Érdekességként egy japán szószt is bemutatunk, amelybe nyers halat (is) mártogathatunk. A mártásokat és a szószokat „mindenki másképp csinálja”. Követjük az LGT jótanácsát és más vidám dalokat is hallgathatunk a receptek lejegyzése idejére.

2022-07-15 12 óra A befőzési szezon elején-közepén tartunk. Most a legolcsóbb (az inflációt is számba véve) a zöldség és a gyümölcs. Balatonszabadiban Gabriella és Tibor ad tanácsokat a kezdő és a haladó háziférfiaknak, háziasszonyoknak, hogy miképp hatékony a paradicsom befőzés (ivólé, kechup) elkészítése. Meglátogatunk egy pincét, ahol évekig elállnak a befőttek, ha időközben el nem fogynak. Saját tapasztalat alapján a lecsó eltevésének módszerét is megosztjuk a hallgatókkal. A fagyasztás is célszerű módszer lehet, főleg a díszítésre szánt gyümölcsök esetén. Alapleveket (pl. zöldségből) is tárolhatunk a fagyasztóban, hogy gyorsíthassuk és olcsóbbíthassuk az őszi-téli főzést. A receptek leírásához vidám zenés szüneteket is tartunk a műsorban.

2022-07-08 12 óra Július 14-e Franciaország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1989-ben ezen a napon foglalta el a párizsi nép a Bastille börtönt, a zsarnokság jelképét. A forradalom 10 évig tartott, és ez idő alatt a forradalom „felfalta gyermekeit”, és Napóleon császárrá koronáztatta megát. A mai műsorban másféle „felfalásról” beszélünk: a francia konyha népies és a kifinomult „modern” ételeiről. Franciaország egy-egy régiójára jellemző receptet mutatunk be: a Földközi tenger, az Atlanti óceán partjáról, Párizsból és Lotharingiából. Bouillabaise Marseille-ből, és normandiai egytálétel is sorra kerül. Halak, vadak, tengeri herkentyűk, könnyű köretek és sok alacsony alkoholtartalmú vörösbor a franciák kedvence. Francia dalok mellett még Koncz Zsuzsa is franciául énekel.

( A 2021.07.12-i adás ismétlése )

2022-07-01 12 óra Július 4-én ünnepli az USA összes népe és a demokratikus világ a Függetlenség Napját. Ez a nap szimbólum, mert a gyarmatosítás megszűnésének a kezdete. 1776-ban 13 állam alapította meg az USA-t. Jelenleg hasonló folyamat zajlik más kontinenseken is. Mit ettek az indiánok Delawarban, amelynek lakói elsőként szavazták meg az USA alkotmányát? Hogyan vált a new-yorki T-bon steak a húsevők szimbólumává? Van jó hamburger is? Nemzeti bevándorló konyhák nem alakítottak ki amerikai közös menüt? Hallgassuk közösen a Himnuszt, majd a jazz korabeli forrásait. A mai zenék uralják a világpiacot, de ebből is hallgathatunk érdekességeket.

( A 2021. 06. 28-i adás ismétlése )

2022-06-24 12 óra A nyári ételek fő alkotóelemei a zöldségek és a gyümölcsök. Az előételek alapanyagai közül kiemelhetjük a sárgarépát, a zellert, az almát, a salátákat, az ízesítők közül a citromot, a csilit, a petrezselymet és rozmaringot. Az olaj és a víz jó alap az előkészítésre, a bors és a balzsamecet a fűszerezésre. Gránátalmát minden ételhez hozzátehetünk! Lehet egy csipetnyi húst és halat is hozzágondolni, de inkább gondolni, mint teletömni! Hétköznapi étkezéshez az előételhez lehet egy deci fehérbort, ünnepeken egy pohár száraz pezsgőt hozzáadni. Jöjjenek majd a főételek és a desszertek is!

2022-06-17 12 óra Bibliai gyümölcs a gránátalma, amelyet a tudás fájáról szakított le Éva. Évezredes története van ennek a gyümölcsnek, amelyet nyersen, főzve és sütve is használhatunk a konyhában. Michaela Döll könyvéből merítjük az okosságokat, de saját recepteket is bemutatunk: előételek, saláták, desszertek részeként, és főételhez is használhatjuk. Egy két próbálkozás után a gránátalmát könnyen és gyorsabban is kimagozhatjuk, ha megfogadjuk a műsor tanácsait. Vidám zenék mellett írhatjuk le a recepteket.

2022-06-10 12 óra Mikszáth Kálmán „tót atyafiaknak” nevezte a szlovákokat és juhtúrónak a brindzát. Ahol magasabb hegyek és zöld rétek vannak, ott mindenütt vannak birkák és juhok, pásztorok, bojtárok és terelő kutyák. A juhtúrót „oltó”-val kell készíteni, amely megkülönbözteti a tehéntúrótól. Ehetjük nyersen (körözött), süthetjük hússal (kisbojtár kedvence) vagy zöldséggel (az én kedvencem). Krumplival és liszttel pogácsát készíthetünk belőle, de beletölthetjük erős zöldpaprikába is. Erdélyben puliszkához keverik. „Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit!”

2022-06-03 12 óra Herényi Károly – a volt országgyűlési képviselő – teherautósofőrként (is) tevékenykedik az Oltalom Karitatív Egyesületben. Megtudhatjuk tőle, hogy mit szeret főzni a családi ünnepeken a 13 unokájának. De azt is megtudjuk, hogy mit nem esznek meg az unokák! A Balatonföldvári Mosoly Egyesületben is önkénteskedik, ahol szintén szeretnek főzni és jótékonykodni a társai. A pártpolitika után is van közösségi gondolkodás? Nagyon is van, és erről a dalok is tanúbizonyságot tesznek: Zorán, Koncz Zsuzsa, Gerendás Péter, Kft. vidám-szomorú dalokkal szakítja meg a beszélgetés fonalát, hogy a hallgatók elmélyedhessenek a gondolatokban – és a receptekben.

2022-05-27 12 óra Ukrán ételekkel ismerkedhetünk meg. Kezdjük a fő élelmiszerekkel, amelyek az ukrán (és több más kelet európai) konyha alapanyaga: zöldségek, burgonya, káposzta és egy kevés hús. Főzhetünk ukrán borscsot, süthetünk kijevi jércemellet, és a desszert sem maradhat ki. A zenét ehhez az alkalomhoz választottuk ki: „Állj mellénk!” éneklik a menekülteknek, az „Afrika aid!” támogató koncertjét annak idején szervező Bono énekel, aki idén a kijevi Metró egyik állomásán adott elő néhány dalt. Tarasz Sevcsenkó versét hallgathatjuk meg, majd a műsor végén az Eurovizio dalfesztiválon 2004-ben győztes Ruszlánát és az idei győztes Kalush Orchestra-t hallgathatjuk meg.

2022-05-20 12 óra Az Est lapok 1930-ban megjelent NŐK évkönyvében lapozgatunk. Ínyesmester cukrászdájában meghallgathatjuk a kor édes-mázos süteményeiről szóló írást. A lányok-nők-asszonyok korabeli megítéléséről szóló tanulmány példát mutathat a mai kor „egyenjogusító” mozgalmainak is. Az (első) világháború hogyan mozdította előre a női egyenjogúságot, miközben az újkrumpliból készült paprikásburgonya receptjével ismerkedhetünk meg. A korabeli hangosfilmek slágereit hallgathatjuk, olyan sztárokkal, akik még ma is ismertek. A nők több ezer éven át főztek, szültek és takarítottak, de mióta van választójoguk? Rántást kavarni ma is fontos, de nem jobb a házimunka helyett étterembe járni?

( A 2021.05.24-i adás ismétlése )

2022-05-13 12 óra Világasztal címmel adta ki Juhani Nagy János a receptgyűjteményét, amelyet 5 földrészről gyűjtött össze, és 2005-ben jelentetett meg. A mai műsorban Európa egyes régióiban barangolunk és ismerkedünk a bosnyák, az osztrák, a norvég és a baszk konyha érdekességeivel. Az egzotikus ételekből egy változatos menüt is összeállíthatunk, mert van hús-hal, zöldség-gyümölcs és desszert recept is. Minden recepthez olyan zenét választottunk pihenésre, amely az régióra jellemző, így sorrendben boszniai, osztrák, norvég és baszk zeneszerző és előadóművész muzsikáját hallgathatjuk meg.

( A 2021.02.08-i adás ismétlése )

2022-05-06 12 óra Lénárd Sándor Római konyha c. gasztronómiai úti könyve végig vezeti az olvasót Apicius szakácskönyvétől (I. század) a modern olasz konyháig. Míg egyes ételek Ádámig és Éváig vezethetők vissza, addig a „nagyon olasznak” tartott alapanyagok (pl. száraztészta) csak 150 éves múltra tekinthet vissza. A római konyha alapja a paraszti egytálételek egyszerűsége és magas kalóriaértéke. A turistákat (a kispénzűeket) is ezzel etetik, de a gazdagok számára az egészséges ételek a megszokottak. Hogyan készíthetünk a tésztára 167 féle mártást? Lénárd Sándor élete is egy kaland. 5 nyelven írta publikációit, magyar származással Braziliában hunyt el. Spiró György 2014-ben megírta az orvos és szakácskönyvíró életének a történetét Helló, Mr. Mengele! (rejtélyes) címmel.

2022-04-29 12 óra Az Est Lapok az 1910-30-as ével legnagyobb sajtóvállalkozása volt. Az „Est” c. bulvárlap az előfizetőinek minden évben ingyen egy kötetet adott át, amelybe a kor legjobb – a mai napig ismert – írói verseket, novellákat, publicisztikákat írtak. Az 1930-ben kiadott évkönyv a Nők Könyve, amely a nők (lányok, asszonyok, gazdagok és szegények) társadalmi, gazdasági és politikai helyzetével foglalkozik. Ez az elemzés (amely szerkesztőségi cikként jelent meg) a mai napig helytálló igazságokat mond ki a nőket – ma is – körülvevő viszonyokról. Beleolvasunk az évkönyv egyes részleteibe, miközben nagyon kellemes recepteket hallgathatunk meg előételről, főételről és salátáról. A szünetekben a kor legdivatosabb slágereiből hallgathatunk meg egy csokorral.

( A 2021.05.10-i adás ismétlése )

2022-04-22 12 óra Hogyan főzzek rizst? Parti Nagy Lajos Árnyékporocska címmel írta meg „féltényregényét”, amely Kner Piroska életéről szól. Kner Piroska 1915-ben készítette el szakácskönyvét, amely több mint 100 évet várt kiadásra. Parti Nagy írásából és Kner Piroska rizses receptjeiből nyújtunk át egy csokorra valót a hallgatóknak. A főételek sorában a magyar rizottó készítését is megtanulhatjuk. Az ukrán konyhával is megismerkedhetünk, és meghallgathatjuk Zelenszkij „A nép szolgája” c. filmsorozatának a főcímzenéjét és annak magyar fordítását is.

2022-04-15 12 óra Mit főzzek húsvétra? Parti Nagy Lajos könyvet írt Kner Piroskáról, aki egy szakácskönyvet írt a XX. sz. elején. A kérdésre a műsorban kapunk választ: nagypénteken a római katolikus és a húsvéti zsidó ünnepi szokások szerint is. Megkíséreljük a levesbetétek egyes korábbi hagyományait feleleveníteni, de élő hagyományokat is követünk: sültborsó, sültgombóc és haséfánk mellett a májgombóc receptjét is megosztjuk a hallgatókkal. Palacsintákat is süthetünk régies és „korszerű” módokon.

2022-04-08 12 óra Hogyan tervezzünk meg egy 4 napos ünnep előtt egy menüsort, úgy, hogy családtagjainknak, vendégeinknek egyaránt a kedvére legyen? Főzzünk meg minél több ételt az ünnepek előtti napokban, hogy a háziasszony (háziférfi) is örülhessen az ünnepnek, és ne robotosa legyen a vendégeskedésnek! Húsvéti tálat tervezzünk, újfajta töltött tojásokkal és sós kaláccsal (pirítósnak is jó!). Vékony és könnyű palacsintákat süssünk, amelyek 5-6 napig is finomak maradnak (ha marad belőle valami). Narancsszeleteket tortabevonóval, egy újfajta desszertet is bemutatunk. Egy dalt hallgathatunk közben a Pál utcából, továbbá Zorán és Bródy is énekel.

2022-04-01 12 óra Három könyvtárba látogatunk egy-egy kávéra: Budapesten a Krisztina és a Teréz körútra, valamint Budaörsön a városi könyvtárba. Mindegyiknek van specialitása: a Krisztina 79-ben Olvasókör működik, a Teréz körút 2. sz. alattit most újították fel, Budaörsön a Károly király úton gyermekkönyvtár is működik. Mindenütt iszunk egy kávét, és a műsor központjában a kávéról szóló könyv áll. A kávé mellé narancsos-gyömbéres sütemény receptjét is felszolgáljuk. A zenék is a kávé körül forognak. A vendégek sem maradnak éhen, mert töltött hús receptjét is átadjuk, körítésként lila káposztával.

2022-03-25 12 óra Az interneten megjelent „magyar nyelv étlapja” a magyar szólás-mondások közül azokat idézi, amelyek ételekkel kapcsolatosak. Ezekből nyújtunk át egy csokorra valót. „Hol van az a sok virág?” Német és magyar nyelven tette fel a kérdést Marlene Dietrich és Mezey Mária. Más. Ötven növény c. könyvből az almát és az agavét választottuk ki mai receptjeinkhez. (A könyv a Kossuth Kiadónál jelent meg 2012-ben.) Vidám és elgondolkodtató zenékkel élénkítjük a recepteket.

2022-03-18 12 óra Iványi Gábor és Tóth Zoltán Olvassunk! és Főzzünk! címmel írt egy füzetet, amelyben összekapcsolják a kulturális ismeretterjesztést az étel adományozással. A szerzők – az Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör vezetője – bemutatják a jótékonysági főzés szervezési előfeltételeit, és a hatékony munka kellékeit. Új közös tevékenységük az ukrajnai menekültek ellátása a Budapesten Dankó u 13. sz. alatt. A támogatóknak 2022. március 23-án 11 órakor köszönik meg az adományokat. A rendezvényen fellép Kovács Kriszta énekes.

2022-03-11 12 óra Az olasz ételek nagyon népszerűek szerte a világon, így Magyarországon is. A HVG kiadónál megjelent Mimi szakácskönyve – Itália ízei – az otthoni konyhákban való elkészítésükhöz ad remek recepteket, tanácsokat. Nem a pizzával foglalkozik, hanem túl a turista menün a valódi olasz ételeket mutatja be a szerző. Az előételek közül a zöldségeseket részesítjük előnyben, és a főételeknél a vegetáriánusoknak kedvezünk a könyvből válogatva. De a húsevőkre is gondolunk, sőt, a tengeri herkentyűkből is bemutatunk néhányat. Saját kedvenc olasz ételeink receptjeit is meghallgathatják remek olasz zenékkel fűszerezve, Sophia Loren a Mambo Italiano-t énekli.

2022-03-04 12 óra Kalandozunk a világban földrajzi felfedezők segítségével. Almásy László, Amundsen, Cousteau kapitány, Csang Ho, Tengerész Henrik, Jelky András és Kolumbusz utazásait követjük az Unió Kiadó könyvének (1993) a támogatásával. A szerző Tari Endre. Minden felfedezőről megismerkedhetünk egy sztorival és egy jellemző étellel. A marhagulyás, a lazac, a hagymaleves, a mogyorós csirke, a portugál kelkáposzta leves, egy halászlé, valamit egy paradicsomleves kukoricával elnevezésű étel receptjeit ismertetjük. Természetesen a zene is a nagy utazók nemzetiségéhez igazodik: magyar, norvég és kínai népzene, francia és olasz (amerikai) filmzene mellett pihenhetjük ki a receptleírások fáradalmait.

2022-02-25 12 óra Elsőre apróságokat sütünk: narancsos kekszet, magos ropogóst. A váratlan vendégek elé is tálalhatjuk, de reggelihez vagy a délutáni teához is kínálható. A csőben sütés módjával is megismerkedhetünk: rakott padlizsán és svájci krumpli formájában. A húst elősütjük (hirtelen, nagy lángon), majd lassan pároljuk, hogy puha legyen. Ha nincs „szép” színe, akkor a grill alá dugjuk vagy a sütő legfelső polcára tesszük és pár percig magas hőmérsékleten barníthatjuk a húst, hogy piros-ropogós legyen. A desszert krémet (pl. Créme brulée) szakácsfáklyával karamellizáljuk. A receptek közben vidám zenékre lazíthatunk.

2022-02-18 12 óra A keleti szakácsművészetről 1986-ban egy könyv született, amely ízelítőt ad a zsidó, az arab, az indiai és más népek főztjeiről. Raj Tamás és Oláh Tamás összeállításából olvasunk fel részleteket kiegészítve a keleti konyha személyes tapasztalataival. Mivel a zsidó kultúra az európai kultúra meghatározó forrása, ezért elsőként Mózes I. könyvéből hozunk idézetet: Ábrahám, hogyan tanította Sárát kovásztalan kenyeret sütni, és hogyan választotta ki a legszebb, hibátlan borjút a megsütésre. Macesz gombócot és flódnit is készítünk a magyarosított változat szerint. Pihenésként kellemes mai zenéket tűzdelünk a receptek közé: Presser, Cipő és Gregor József dalait.

( A 2021.03.01-i adás ismétlése )

2022-02-11 12 óra Siófokra kirándulunk virtuálisan. Vendégeink siófoki lakosok: Bujtorné Gulyás Zsuzsa és Pongorné Kiss Gabriella. Ellátogatunk a siófoki csarnokba, a Víztoronyba és a Balatonpartra is. Receptek: krumplis prósza, rákkal töltött tojás és rizskoch gyümölcsökkel. Zsuzsa támogatja a Rádió Bézst, Gabriella a budaörsi önkéntesekkel főz közösen. Mit olvassunk és nézzünk a pandémia idején? A vendégek ezeket a kérdéseket is megválaszolják. A recepteket követően Bródy János, Presser Gábor, Lisa Minelli énekel.

2022-02-04 12 óra Iványi Gábor és Tóth Zoltán közösen írtak egy füzetet arról, hogy miképpen kell összekapcsolni a lelki és fizikai táplálékot a szolidaritás elve alapján: Olvassunk és Főzzünk! Ez a projekt a VIII. ker. és Budaörs együttműködése példáján más települések lakóit is együttműködésre bíztatja. Magyarország után Rómában a Grissini, Amerikában az Apple Pie, Milánóban a gombás rizs, Londonban VIII. Henrik keserű narancs jamja receptjével ismerkedhetünk meg. A receptek között vidám klasszikus és könnyűzenei művekből hallgathatunk meg részleteket.

2022-01-28 12 óra Csodás indiai konyha címmel írta meg szakácskönyvét Fülep Zsófia 1990-ben. A diplomata család Dél-Indiában élt és elsajátította az indiai szakácskodás gyakorlatát. Az indiai és magyar étkezési kultúra gyökerei közösek: a paraszti munka által igényelt tömegek létfenntartási igényeihez igazodik. A szegénységben energiára van szüksége a szervezetnek, amelyet a húsban és a szénhidrátban találhat meg. Az indiai konyha különlegessége a fűszerekben rejlik. A szegénység jellemzője a hústalan étkezés, amelyet fűszerekkel tesznek vonzóvá. Az indiai történetek és receptek közben indiai zenét hallgathatunk: a Hotel Marigold filmzenéjét, George Harrison és Ravi Shankar dallamait és indiai meditációs zenét fuvolára.

( A 2021.01.18-i adás ismétlése )

2022-01-21 12 óra Kiss Katalin műsora a Krumplik Napjáról szól. A burgonya növénye az óceánon való átkelés után hogy vált fokozatosan összeurópai élelmiszer alapanyaggá? Főzünk belőle előételt, levest, főételt, köretet, sőt, édességet is. Valóban hizlal a krumpli? Akkor nem, ha burgonyának hívjuk?! Készítünk a burgonyából magyaros, franciás, olaszos ételt is! Hogyan készítsünk könnyed, nem hizlaló fogásokat? A krumpli önmagában nem hizlal, azonban, ha sok zsírral együtt készítjük, akkor nagyon keveset kell belőle tálalni a családtagjainknak, vendégeinknek. A legegyszerűbb módszer: a kistányér. A receptek közben világhírű és magyar slágereket hallgathatunk.

2022-01-14 12 óra A farsang közepén járunk. A baráti, családi összejövetelekre menüt (ételsort) ajánlunk. A tervezésnél figyelhetünk a magyaros, olaszos, franciás ételek kedvelőire, valamint a vegetáriánusokra, a laktóz és glukóz-glutén érzékenyekre is. Egy másik rendező elv lehet a tervezésnél az előétel-leves-főétel-desszert sor végig gondolása. Különböző korosztályoknak más-más az ízlése, bár a nagymama főztjét minden unoka kedveli. Azonban csak olyan mennyiségű étel készítését vállaljuk csak fel, amely nem ró túlzott terhet a vendéglátóra. Az ünnep a közös együttlétet szolgálja, és ne háziasszonyt sorolja szolgává. A farsangi zenék mellett verssel is gazdagítjuk a műsort.

2022-01-07 12 óra A farsang ünnepe mozgó időtartamú. Az első napja biztos. Minden évben január 6-ára esik, a vége húshagyó kedd, amely ebben az évben március 2-án van. (A farsang után következik a böjt 40 napja.) De még a nyitánynál tartunk, ezért egy sült csülökkel kezdünk P/pékné módra. Azonban gondolunk a zöldségevőkre is, ezért a csőben sült változatokra adunk recepteket: karfiol, kelbimbó, sárgarépa, cukkini, paradicsom, paprika, padlizsán alapanyagokkal. Folytatjuk a krémlevesekkel, sőt, levesbetéteket is ajánlunk: pirított magok titkait, és a jó csipetke készítésének a módját is eláruljuk. Desszertnek gránátalmát javaslunk, amely munkás desszert, de megéri a fáradtságot, mert vendégeink boldog mosollyal eszegetik a magokat!

2021-12-31 12 óra 2021-ben ez a műsor az utolsó Mit főzzek?, de már az újévi reggelihez és ebédhez adunk recepteket. Miben különbözik a reggeli a villásreggelitől? Hogyan tegyünk szert friss (meleg) zsömlére, amikor még mindenki alszik? Szabad-e a villásreggeli után újra aludni? Hogyan készüljünk fel az újévi estebédre akkor, amikor még mi is alusszuk a szilveszteri álmot?! Mivel köszöntsük az estebéd vendégeit? Sokat kell-e enni-inni ahhoz, hogy boldogabb év következzen, mint az óév volt? Ruttkai Éva és Gábor Miklós verset mond, és Hofi Géza énekel a nekünk. Könnyed és egészséges ételek receptjeit kínáljuk 2022-re minden hallgatónknak. Hallgassanak minket 2022-ben is, minden pénteken 12-kor!

2021-12-24 12 óra Végre kifújhatjuk magunkat, kész a karácsonyi menü! …és ekkor váratlan vendégek érkeznek, akikre nem számítottunk! Bár a menü bőséges, de akkor sem elegendő mindenkinek. Milyen étellel és itallal kínálhatjuk a váratlanokat? Az is előfordulhat, hogy a rokonok érkezéséről tudtunk, de még magukkal hoztak néhány olyan rokont, akivel nagy távolságot tartottunk – különböző okok miatt – már régóta. Hogyan szaporítsuk a halat, kenyeret és a bort, hogy mindenkinek elegendő jusson?! A karácsonyeste, majd az első és második nap nem telhet el csak evéssel és ivással. Miről beszélgessünk és mit játszunk közösen az ünnepi asztal után? A jótanácsokat mindenki megfogadhatja vagy fejlesztheti, miközben olyan karácsonyi dalokat hallgathatunk, amelyek eltérnek a szokványostól. Kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek!

2021-12-17 12 óra Közeleg a karácsony, azonban addig még vannak hétköznapok is. Az ünnepi főzések előtti közötti két hétben is kell főzni. Betti háziasszony, aki rendszeresen főz. Nagymamájától és szakácskönyvből tanult meg ételt készíteni a családjának. Mind a két forrás nagyon fontos, mert a hagyomány és a precizitás a mai konyha fontos eleme. Betti még tud – és akar – rántást készíteni, de a habarást már keményítővel kavarja a tejfölbe, és a szépségre is ad: hőkiegyenlítéssel keveri az ételbe, hogy csomómentes legyen! Miközben régi és új recepteket idézünk régi és új slágereket hallgathatunk.

( A 2020.12.07-i adás ismétlése )

2021-12-10 12 óra Az Olvassunk! és Főzzünk! mozgalom számára Iványi Gábor és Tóth Zoltán írt egy szakácskönyvet, amelyet ingyenesen terjesztenek az Oltalom Karitatív Egyesületben, a VIII. ker. Dankó utca 13. sz alatt. Itt működik a Krumplihámozók Klubja, ahol minden szerdán 9-11 óra között önkéntes munkát lehet végezni burgonya és zöldségek hámozásával, amelyet a hajléktalanok és szegények ebédjéhez használnak fel. Műsorunkban húslevesbe grízgaluskát, az ünnepekre erdélyi fatányérost ajánlunk főzni. Lakatos Ibolya szakács Csokonai levest ajánl a hallgatóknak. Megismerkedhetünk a Krumplihámozók Klub tagjainak a kedvenc ételeivel is. Híres slágerekkel pihenünk a receptek közben.

2021-12-03 12 óra Olvassunk! és Főzzünk!

Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör gondozásában megjelent – ingyenes terjesztésben – egy szakácsfüzet, amely a művelődés és a szociális étkeztetés összekapcsolásának lehetőségéről szól. A Biblia a testvériség, mai megnevezéssel a szolidaritás elvének a megvalósításához ad gyakorlati tanácsokat az Olvassunk! és Főzzünk! c. kiadvány, amelyből recepteket ismertetünk. Hogyan főzzünk egy nagyobb (8 fő) családnak? Egy személyre mennyi élelmiszeralapanyagot vegyünk számításba? Két személyre vagy egy személyes háztartásban hogyan főzzünk? A kiadvány szerzői Iványi Gábor lelkész és Tóth Zoltán a Budaörsi Olvasókör vezetője. A receptek szünetében magyar zeneszerzők és előadók dalait hallgathatjuk.

2021-11-26 12 óra Az Egyesült Királyságból Angliából, Skóciából, Walesből és Észak-Írországból hozunk recepteket a hallgatóknak. A híres roast beef (fartő, felsál, fehérpecsenye) kétszer sül: az elősütés a sejtek bezárását szolgálják, míg a párolás a belső rész átsütését eredményezi. Ez utóbbi attól függ, hogy a fogyasztó a véreset vagy a jól átsültet kedveli-e. (Vannak átmenetek is!) A walesi húspogácsa vízben (!) sül, míg a skót keksz vajban. Az írek is kedvelik a whisky-t, de wiskey-nek írják. A közelgő karácsonyra egy brit pudingot ajánlunk (ami egy desszert), és karácsony napjára hetekkel korábban is elkészíthető (ha nem eszik közben a torkos háziak). Nemzeti zenékkel fűszerezzük a műsort.

2021-11-19 12 óra Európa eszik címmel jelent meg az uniós csatlakozásunk alkalmából egy receptgyűjtemény, amely a korabeli 24 tagállamból tartalmaz étel készítési módokat. Juhani Nagy János a kötet szerkesztője, és a Szabad Föld Kiadó gondozásában jelent meg a kiadvány. A gyűjtemény a mai napig nem vesztett értékéből, mert az egyes országok régiós specialitásait mutatja be. Első állomásunk Ausztria. A Bécsi tányérhús mellett a bécsi kávét is bemutatjuk, és máris indulunk Grazba, hogy a helyi gombóccal megismerkedjünk. Alsó-Ausztria után Salzburgba is ellátogatunk, Mozart városába, és közben Mozart zenéjét hallgatjuk. Egy kis osztrák polka is bekerült a műsorba. Virtuálisan utazunk a járványkorlátozások miatt, de érezzük magunkat szabadnak a zene segítségével.

( A 2020.11.16-i adás ismétlése )

2021-11-12 12 óra Konyhakész tésztát sütünk-főzünk. Az internetről gyűjtöttük a recepteket a Földközi tenger partján levő országokról. A konyhakész tésztákat minden nagyobb élelmiszerboltban lehet kapni friss, hűtött vagy fagyasztott formában is. Ha már megspóroltuk a tésztagyúrást, akkor legyünk bőkezűek az ízesítéssel. Jó ötleteket kapunk Marokkóból, Spanyolországból, Görögországból, Törökországból, Egyiptomból és Indiából. Az édességek mellett gondoltunk azokra is, akik a sós desszerteket kedvelik. A pihentető zenéket természetesen az adott országból választottuk ki. A receptek a saját tapasztalatok alapján szabadon tovább fejleszthetőek!

2021-11-05 12 óra Márton Pannóniában született, a mai Szombathelyen. Római katonaként szolgált, és a legenda szerint a koldusként megjelenő Jézusnak adta köpenyét a hideg ellen. Kereszténnyé lett, majd a hívei püspökké akarták választani, de Márton – szerénységből – a libaólba menekült, azonban a libák gágogása elárulta búvóhelyét, így püspök lett. Márton nap nevezetessége a liba (kacsa) pecsenye. Előételként, levesként és sültként is elkészítjük a műsor folyamán, vidám zenék mellett, és újbort iszunk hozzá!

2021-10-29 12 óra A drága ételeket és a takarékos pénztárcából készülteket egyaránt lehet finoman megfőzni. A kaviárt lehet merőkanállal enni, de készíthetjük a kaviáros ételt takarékosan is. Lehet a marhahús erőlevesből rákfaroklevest készíteni, de a szükséges kalóriamennyiséget grízlevesből is kinyerhetjük, és még finom is. A végleteket megvizsgálhatjuk a Márton napi liba és kacsa különbségein is. A turistáknak készülő porcelándobozos-tokaji boros libamáj helyett a szolid sült kacsamáj is pompás csemege lehet az ünnepi asztalon. Mi a különbség a magyaros ludaskása és a libarizottó között? A recepteket vidám zene mellett jegyzetelhetjük!

2021-10-22 12 óra 2021. október 23-mal kezdődően több mint egy hétig tart az őszi szünet az iskolásoknak. A szülőknek és nagyszülőknek szabadidős programokat javasolunk: budapesti állatkertet és vonatos kirándulásokat. A közös főzés is jó alkalmat adhat a rossz időre. Süssünk együtt palacsintát! A tökfaragás régi népi játék, amely manapság a halloween-i tökben éled újjá. Süthetünk együtt Halloween pizzát is, amelyre pirossal boszorkányt festhetünk vagy mozzarellából szellemet is készíthetünk. Hogyan tárolhatunk szakszerűen almát télire, hogyan ültessünk télen virágzó növényeket? Őszi zenék kísérik a műsort.

2021-10-15 12 óra Szegedre kirándulunk a paprika magyar hazájába. Kalocsáról sem feledkezünk meg. A két városban és környékén termelt fűszerpaprika a XIX. század közepétől nagyüzemi méretekben nevelt, feldolgozott és értékesített őrölt paprika „eredetvédett” az Európai Unióban, ilyen néven senki más forgalmazhat fűszerpaprikát. A csili paprika Dél-Amerikából terjedt el a világon, Kolumbusz orvosának a jóvoltából. Háromszáz évig dísznövényként használták a paprikát, és ezután jöttek rá az ízére az emberek. Hogyan mérjük a paprika csípősségét? Valóban segíti az egészség megőrzését, vagy csak finom? Kellemes dalokkal ízesítjük a recepteket.

2021-10-08 12 óra Reggelit szinte minden nap eszünk. De mely alkalmakkor eszünk-iszunk pezsgős reggelit? Csak a gazdagok kiváltsága a reggeli pezsgőzés? Hallgassunk meg néhány ízpárost, amellyel megalapozhatjuk a hajnali (?) pezsgőzést! A világnak mely városaiból hallgathatunk jó példákat a reggeli pezsgőzésre? A kérdésre a válasz: Budaörs, Moszkva, és Korfu. Puskin soha nem járhatott a moszkvai Puskin Kávéház-étteremben, ez a világ egyik legdrágább étterme, amelynek a menüjét a saját konyhánkban is megvalósíthatjuk. Korfu szigetére sem kell elutaznunk, hogy a felfedezhessük a halas reggeli mellé elfogyasztható száraz pezsgő ízét. Az ételsorokhoz igazodóan őszi receptek mellett őszi dalokat hallgathatunk Ajtai Andor, Enya és Gilbert Bécaud előadásában.

2021-10-01 12 óra Hévízre látogatunk, Európa legnagyobb természetes gyógyvízi tavára. Megismerkedünk a tó gyógyító erejével, és azokkal a betegségekkel, amelyekre ajánlott. A tóval való ismerkedést az internettel kezdjük, majd a különféle szállástípusokról kapunk rövid tájékoztatást (pénztárcánk nagysága szerint). Mi a különbség a menü és az a la carte étkezés között? A magyaros konyha a jellemző a menükre, míg az a la carte-ra a nemzetközi konyha a jellemző. Hévíz egy turista város, amely nem csak az átmenetileg itt tartózkodókra, hanem az ingatlan tulajdonosokra is jellemző a külföldiek többsége. Néhány Hévízre rásütött legendával is megismerkedhetünk: pl. igaz-e, hogy kihül a tó vize?! A vegetáriánusokra is gondolunk egy új (általam annak vélt) étellel, a zöldséges csipetkével. A receptek jegyzetelése közben vidám zenéket hallgathatunk.

2021-09-24 12 óra Őszi nyitány. Az őszi nap-éjegyenlőség után vagyunk, megkezdődött az igazi őszi szezon. Az ősz jellegzetes fűszere a fahéj, amelyből Kiss Katalin szirupot készít, annak érdekében, hogy egyszeri főzéssel sokszori felhasználásra, fűszerezésre használhassuk. Újdonságként Budaörsi Reggeli fantázia nevű tojásos ételt készítünk a hallgatóknak, amelynek azért „budaörsi” a jelzője, mert tejjel (svábosan) készül. A „Heti betevő” jótékonysági egyesületben 140 db egészben sült csirkecombot sütöttünk a rászorulóknak. Katalin már a karácsonyi befőzéshez ad tanácsokat, és eljutunk a gulyás (kanász) levestől a vegetáriánus krémlevesekig. Weöres Sándor őszi verseinek megzenésített változatát és őszi relax gitárzenét hallgathatunk a receptek közben.

( A 2018.10.19-i adás ismétlése )

2021-09-17 12 óra Indián nyár, vénasszonyok nyara vagy nyárutó? A kérdésre adott válasz sokban függ a válaszadó személyétől. A mai receptek az öntetekről, a szószokról és a mártásokról szólnak. Külön hallhatják a húsokra és a halakra önthetőket és a bármely ételre alkalmasakat. Folytatjuk a híres irodalmárokat parodizáló recept gyűjteményt, most ’a la Homérosz’ következik a sült vadnyúllal. A nyárutó már alkalmat ad a téli felkészülésre is. Most a mélyhűtő felé vesszük az irányt. Máté Péter, Robbie Williams, Presser Gábor és Kulka János dalait hallgathatjuk a receptek jegyzetelése közben.

2021-09-10 12 óra Dragomán György Főzöskönyve és Szabó T. Anna ünnepi könyvheti megnyitója áll a műsor középpontjában. Dragomántól hideg leveseket hallgathatunk: osztrák gazpacho (zöldségleves) és kovászosuborka-leves receptjét. Szabó T. Anna az olvasás öröméről mondta el könyvheti megnyitó beszédét. Az őszi ratouille emlékeztet minket a L’ecsó c. rajzfilmre, de szokatlan zöldség összeállítással ismerkedhetünk meg. Létezik budaörsi rákleves? Az elhangzó sztori szerint igen. A paradicsomvarázs jó előételnek, és a szilva csatni befőzése nagyon időszerű!

2021-09-03 12 óra Hazai és tengeri halakat főzünk, sütünk a mai napon. Ínyesmester (Magyar Elek) szerint a kecsege, a harcsa és a pisztráng a legjobb hazai halak, de pontyból is készíthető finomság. (Készítünk is!) A Kafka levese c. receptgyűjteményből (Mark Crick) a nyelvhal sztorijával ismerkedhetünk meg, amelyben egy miniszter főzi a halat a Big Ben harangja alatt, ahonnét a Westminstert látja az ablakon át. Mire használható a szemöldökcsipesz? Hogyan kell a halat megnyúzni, bőrteleníteni? Tippeket és hasznos tanácsokat is hallgathatunk a halak főzéséhez, miközben vidám dalokat élvezhetünk a receptek jegyzetelése közben.

2021-08-27 12 óra Kafka levese címmel jelent meg 2005-ben egy gasztronómiai gyűjtemény, amely a világirodalom 14 jeles művelőjét parodizálja egy-egy receptbe foglalva a saját irodalmi stílusuk szerint. Franz Kafka: Gyors misoleves, címmel jelenik meg a könyvben. A miso egy japán leves fajta, amelynek kapcsán megismerkedhetünk a fermentált szójabab, a wakamé, a tofu és a dasi étel alapanyagokkal. A japán kirándulás után hazai grillezésbe fogunk, mert a nyár vége talán a legalkalmasabb erre a közösségi-családi kikapcsolódásra és étkezésre. A receptek nemzetiségéhez igazodva cseh, görög és magyar dalokat hallgathatunk meg. A műsorunk új időpontban jelentkezik: minden pénteken 12 órakor!

2021-08-16 12 óra Hosszúhétvége következik, augusztus 20-ával. Ünnepi recepttel kezdünk, amelynek összetevői hús, máj, gomba, pirítós, és Rejtő Jenő híres szakácsa is emlegeti. Szerényebb és takarékosabb csirkéből készült ételt is ajánlunk, amelyet akár grillen, akár a szabadban is elkészíthetünk. Nyers és sült zöldségek következnek, amelyet a vegetáriánusoknak főételként vagy húsevőknek köretként készíthetünk. Egy 2005-ben készült könyvből ajánlunk egy kapormártással készült bárányt á la Raymond Chandler. Aki előre tudja a poént, az már mehet is a boltba a műsor előtt fagyasztott báránycombot venni! De elégedjen meg az elkészítésével, más használati mód nem ajánlott. A hosszú hétvégére készült műsorban kellemes zenéket hallgathatnak lazításként.

( A jövő héttől a műsort pénteken 12-13 óra között hallgathatják meg. )

2021-08-09 12 óra Egy egészben sült töltött hagymával indul a műsor. Vegetáriánusokra és húsevőkre is gondolt a szerkesztő-műsorvezető, ezért húsos és húsmentes olasz tészták is sorra kerülnek. A skót krumplipürét egy érdekes recept mutatja be és meghallgathatjuk a krumplipüré ízestésének a lehetőségeit is. A görögdinnyének sokféle tálalási módozata van, és egy botmixerrel még finom görögdinnye lé elkészíthető, sőt egy kis vodkával javítható is. A sültcsirkét aromásan is el lehet készíteni: csillagánizs, gyömbér és szója különleges ízűvé-illatúvá teszi a húst. Miközben a recepteket jegyzetelhetjük (vagy megnézhetjük a youtube-on is) kellemes nyári dalokat hallgathatunk lazításként, többek között Geszti Pétertől.

2021-08-02 12 óra Húsételek.

A húskedvelőknek szólnak e heti a recepteink. Lévai Margit a vendégünk, aki olasz húsgombócokkal és zacskóban sült szűzpecsenyével érkezett a stúdióba. Kolbászhússal töltött padlizsán és tök a következő receptünk, majd az egészben sült malachúst szeleteljük fel. A vadasmártás nem csak marhahúshoz adható fel az asztalra. Egy kínai jellegű receptet is meghallgathatunk: a mogyorós csirkéét. A húsételek mellé mindig készítünk valami könnyű körítést is, ilyen lesz a fogyókúrás burgonyafőzelék. A nehéz ételeket örökzöldekkel könnyítjük: Sinatra és Louis Armstrong, Dés László és Geszti Péter dalait hallgathatjuk meg.

( A 2020.07.13-i adás ismétlése )

2021-07-26 12 óra Befőzés virágok.

Még július van és már a télre készülünk? Valóban, a befőzéssel és virághajtások gyökereztetésével már a következő évre készülünk. Befőzés vagy mélyhűtés? Télikert vagy palántázás a szobában? Mielőtt kertészkednénk, azelőtt együnk egy finom Vándor salátát és süssünk egy zöldséges marhahússal töltött cukkinit! Mit jelent az, hogy „Jobb, mint palóc?” Egy birkapörkölt recept után várjuk az egyetértő véleményeket. Aki nem szereti a birkát, az ne főzze meg! Divatba jött a fűszervaj? Ki szereti a kacsazsíros krumplipürét? (Tejtermék nélkül?) Hegedűs D. Géza Petőfi versét mondja el a Tiszánál. Erről a hal jutott eszünkbe. Nyári dalokat hallgathatnak a műsorban: poénzenéket.

2021-07-19 12 óra Feminista ételek.

Bédi-Schwimmer Rózsa 1915-ben fellépett a Békehajó fedélzetére, hogy Ford autógyárossal együtt béke-misszióra utazzanak New Jersey kikötőjéből Európába. Tervük az volt – amit az USA elnöke is támogatott –, hogy 6 semleges országgal készítsék elő a világháború befejezését. Ez a tervük nem valósult meg, mert a háború párti politikusok még erősebbek voltak. Azonban Rózsa nemzetközi hírnévre tett szert, és itthon is folytatta pacifista és feminista tevékenységét. A feminista ételeket is megvizsgáljuk az internetes Nosalty honlap segítségével.
Reméljük, hogy a műsor meggyőzi Önöket is arról, hogy az élelmiszeripar és a főzés szoros összefüggésben van a női-férfi egyenjogúság kérdéseivel.

2021-07-12 12 óra Francia forradalom ünnepe.

Július 14-e Franciaország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1989-ben ezen a napon foglalta el a párizsi nép a Bastille börtönt, a zsarnokság jelképét. A forradalom 10 évig tartott, és ez
idő alatt a forradalom „felfalta gyermekeit”, és Napóleon császárrá koronáztatta megát. A mai műsorban másféle „felfalásról” beszélünk: a francia konyha népies és a kifinomult „modern”
ételeiről. Franciaország egy-egy régiójára jellemző receptet mutatunk be: a Földközi tenger, az Atlanti óceán partjáról, Párizsból és Lotharingiából. Bouillabaise Marseille-ből, és normandiai egytálétel is sorra kerül. Halak, vadak, tengeri herkentyűk, könnyű köretek és sok alacsony alkoholtartalmú vörösbor a franciák kedvence. Francia dalok mellett még Koncz Zsuzsa is franciául énekel.

2021-07-05 12 óra A nyár közepén az őszre-télre készülünk Siófokon. Gabi és Zsuzsa a segítőtársaink a tartósításban. Mit vásároljunk a piacon idényjelleggel, amikor egész évben már minden egyformán drága? Kerüljük a konzervet, ha magunk is képesek vagyunk (és időnk is van) dunsztolással, sütéssel, szaharinnal, olajjal vagy mélyhűtéssel felkészülni az őszi-téli drágulásra?! Megértéssel kell fogadni a fiatalok új szokásait, hogy a pizzafutár a kedvenc ételekihordó, de azért a finom falatokról az idősebbek gondoskodhatnak. Pirosparika krémet minden ételbe belehetünk (édes, csípős változat), tartósított zöldséget magunk készíthetünk a drágább vegeta helyett. Készítsünk kókuszgolyót sütés nélkül a hőségben! …és gondoljunk azokra is, akik hajléktalanok, és nagyon éhesek. Bródy és Koncz Zsuzsa dalokkal gondol rájuk…

2021-06-28 12 óra Július 4-én ünnepli az USA összes népe és a demokratikus világ a Függetlenség Napját. Ez a nap szimbólum, mert a gyarmatosítás megszűnésének a kezdete. 1776-ban 13 állam alapította meg az USA-t. Jelenleg hasonló folyamat zajlik más kontinenseken is. Mit ettek az indiánok Delawarban, amelynek lakói elsőként szavazták meg az USA alkotmányát? Hogyan vált a new-yorki T-bon steak a húsevők szimbólumává? Van jó hamburger is? Nemzeti bevándorló konyhák nem alakítottak ki amerikai közös menüt? Hallgassuk közösen az Himnuszt, majd a jazz korabeli forrásait. A mai zenék uralják a világpiacot, de ebből is hallgathatunk érdekességeket.

2021-06-21 12 óra Június 23-24 közötti éjszaka a Szent Iván éji ünnep. Országonként-kontinensenként változik az ünnep elnevezése, de a tartalom mindenhol azonos: a legrövidebb sötét éjszaka az északi féltekén. Shakespeare színdarabot írt és Woody Allen filmet készített a témáról, mi pedig ételeket és italokat ajánlunk a családi és baráti ünnepségekre, amelyeken a tűzgyújtás szinte kötelező hagyomány. Magunk készíthetünk alkoholmentes limonádét, de kísérletezhetünk almabor (cider) előállításával is. A szabadtéren elfogyasztható ételsort rabló-csirkével nyitjuk, de nem maradhat el a lecsó sokféleségének a bemutatása sem. Az alkalomhoz illő zenéket illesztettünk be a receptek közé: Felix Mendelssohn, Paul McCartney, Bornai Tibor és az Illés együttes dalait hallgathatjuk meg.

2021-06-14 12 óra Nyárindító műsorunk első témája a felkészülés a befőzésre: még nem kell kapkodni, van idő a pénztárcánk nagysága és a piaci lehetőségek összemérésére. Hogyan takarékoskodjunk a befőttesüvegek számosságával, miként alakítsuk saját és a családi fűszerprofilunkat? Az új szezon indulása előtt vizsgáljuk át a mélyhűtő tartalmát és tervezzünk saját címkét az internet segítségével. A nyaralást is tervezni kell, ebben segítünk Gregor József receptjeivel. A halak és a tenger gyümölcsei receptjeit otthon is elkészíthetjük, ha nem tudunk a Riviérán vagy Mallorcán nyaralni személyesen. Bródy Jánossal Földvárra utazunk, és Koncz Zsuzsa is nekünk énekel.

2021-06-07 12 óra Hűvös tavasz után most indul a nyár és a primőrök. Darált marhahússal és primőrökkel töltjük meg a cukkinit az indulásnál. A szűz pecsenyét zöldségekkel együtt sütjük meg. Bajor ételekkel folytatjuk a recepteket, amelyek közül a sült káposzta nagyon finomnak ígérkezik. Édes búcsút veszünk az Est lapok „Nők” évkönyvétől (1930): Ínyesmester francia gyümölcslepényét, a képviselőfánk krémjét és a rumos őszibarackot ajánljuk desszertnek. A bajor ételekhez bajor népzenét, a francia receptekhez francia dalt illesztettünk, és a szerelmes nőről Barbra Streisand énekel. A magyar színeket Koncz Zsuzsa és Bródy János képviseli.

2021-05-31 12 óra Az Est hármaskönyvét idézzük ismét, amely a NŐK számára készült 1930-ra. A női egyenjogoságáért való feminista küzdelem már a XIX. sz. végén elkezdődött, de a döntő előrelépést az I. világháború hozta meg, mert 10 millió férfi pusztult el a csatatereken. A hiányzó férfi munkaerőt a nők pótolták, és ez döntő változást hozott a családok, a nők és a férfiak életében is. A nők társadalmi szerepében előtérbe kerül a pénzkereset, a felszabadulás a háztartás alól, de nem csökken a felelősség a család ellátásában, a konyhában, valamint a gyerekszobában. A komoly – a mai napig időszerű – témák mellett finom recepteket és a korabeli vidám jazz zenét hallgathatunk.

2021-05-24 12 óra Az Est lapok 1930-ban megjelent NŐK évkönyvében lapozgatunk. Ínyesmester cukrászdájában meghallgathatjuk a kor édes-mázos süteményeiről szóló írást. A lányok-nők-asszonyok korabeli megítéléséről szóló tanulmány példát mutathat a mai kor „egyenjogúsító” mozgalmainak is. Az (első) világháború hogyan mozdította előre a női egyenjogúságot, közben az újkrumpliból készült paprikásburgonya receptjével ismerkedhetünk meg. A korabeli hangosfilmek slágereit hallgathatjuk a 80-as évek énekesei, színészei előadásában. A nők több ezer éven át főztek, szültek és takarítottak, de mióta van választójoguk? Rántást kavarni ma is fontos, de nem jobb a házimunka helyett étterembe járni?

2021-05-17 12 óra A zenei élet kiválóságai megmutatják a mai műsorban a szakács képességeiket is. A „Zenei ki mit főz?” c. kötetben Kodály Zoltán, Gregor József, Fischer Iván, Antal Imre, Rátonyi Róbert egy-egy receptet közölt, amelyek az egyszerű levestől a bonyolult második fogásig, sőt, az „Operett” desszertig terjednek. A pest-budai zenei élettel is megismerkedhetünk a töröktől való megszabadulás utáni években. A budai polgármester és a tanács közös ediktumban tiltotta meg a zenészek tevékenységét a korcsmákban. A Pest városában kialakult vigalmi negyedben este 10 óra után tilos volt zenélni. A receptek és a zenei élet történetei között Puccini, Rossini, Mozart és a Benkó dixieland műveiből hallgathatunk meg részleteket.

( A 2021.01.25-i adás ismétlése )

2021-05-10 12 óra Az Est Lapok az 1910-30-as ével legnagyobb sajtóvállalkozása volt. Az „Est” c. bulvárlap az előfizetőinek minden évben ingyen egy kötetet adott át, amelybe a kor legjobb – a mai napig ismert – írói verseket, novellákat, publicisztikákat írtak. Az 1930-ben kiadott évkönyv a Nők Könyve, amely a nők (lányok, asszonyok, gazdagok és szegények) társadalmi, gazdasági és politikai helyzetével foglalkozik. Ez az elemzés (amely szerkesztőségi cikként jelent meg) a mai napig helytálló igazságokat mond ki a nőket – ma is – körülvevő viszonyokról. Beleolvasunk az évkönyv egyes részleteibe, miközben nagyon kellemes recepteket hallgathatunk meg előételről, főételről és salátáról. A szünetekben a kor legdivatosabb slágereiből hallgathatunk meg egy csokorral.

2021-05-03 12 óra Egy szakácskönyv gyűjtőt és gyűjteményét hívtuk a stúdióba, hogy ossza meg velünk és a hallgatókkal a tapasztalatait. Több mint 600 szakácskönyve közül válogat érdekességeket Debreceni János. A XVII. századi Zrínyi udvarból ismerhetünk meg egy ételkészítési módot. Majd egy saját metódussal készített pörköltet hallgathatunk – és nyeldekelhetünk – végig. Arra a kérdésre is választ keresünk, hogy egy kezdő háziasszony/háziférfi képes lehet-e egy szakácskönyvből ehető ételt készíteni? Miközben a receptekben jártas szakértőt hallgatjuk, megismerkedhetünk zenei ízlésével is, mert maga választott zenéket a műsorhoz: A felkelő nap háza, Bach Air, Money for nathings, Mozart Török induló, Offsprings Fehér fiúja után jól esik egy kis szakmai zenét is hallgatni a Ratatuille c. rajzfilmből, a Camille c. dalt.

2021-04-26 12 óra Tavasz van és a vendég Lévai Margit. Számba vesszük a májusi ünnepeket, és minden alakalomhoz ajánlunk recepteket. Lévai Margit a medvehagymát ajánlja sokféle formában: krémlevesként (amelyet a május elsejei piknikre is magunkkal vihetünk), pestóként, amelyet egy főtt spagettihez használhatunk fel. Május 8-9. Európa nap: a Győzelem és az az unió alapításának az évfordulója. Anyák napjára, Gyermek napra és Pünkösdre is ajánlunk könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket. A tavaszi ünnepek felsorolása közben Bródy Jánost, a Beatlest, Audrey Hepburnt, Benkó Dixielandet, Simon and Garfunkelt hallgathatunk a műsorban.

2021-04-19 12 óra Mit ünneplünk április 19-én 1848-ban, 1849-ben, 1971-ben, 1979-ben és 2021-ben? Április 19-én van Garfield névnapja. A Fokhagyma világnapját Magyarországon Bács-Kiskun megyében Bátya nevű községben fesztiválozzák, ebben a járványos időben az interneten. Amerikában (Californiában) egy Gilroy nevű városban tartanak fokhagyma fesztivált. Termeszthetünk az erkélyen fokhagymát? A legfokhagymásabb konyha a világon a francia. Miközben francia recepteket ismehetünk meg, aközben francia sanzonokat hallgathatunk. Az aioli szósz ünnepi és hétköznapi elkészítési módját is megtanulhatjuk, és választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy majonézzel vagy a nélkül?

2021-04-12 12 óra A költészet napján versekkel főzünk. Erdős Virág, Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, Horatius megzenésített verseit hallgathatjuk, miközben friss tavaszi ételek receptjeit tanulmányozhatjuk.

A primőrök sorjáznak a műsorban: retek, újhagyma, medvehagyma az alapja a salátánknak, amelyet joghurtos vagy balzsamecetes dresszinggel is elkészíthetünk. Berda József étvágygerjesztő verset írt a húslevesről, és egy étlapot is megverselt Lackfi János. Jobb a zöldspárga mint a fehér? A költészet napján is főzhetünk finomakat, mert nem csak éhező költők voltak-vannak, hanem olyan írók is, akik prózába
foglalták a magyaros konyha szokásait. Galkó Balázs egy részletet olvas fel Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség c. könyvéből, miután magyar népzenét hallgathatunk.

2021-04-05 12 óra A húsvéti nagy bevásárlásnak mindig az az eredménye, hogy marad bőségesen sonka és kalács is. Mit kezdhetünk a sonka főzőlevével? … és mit csináljunk a megmaradt húsvéti csokinyuszikkal, amelyekre már az unokák sem néznek rá?! Kidobni sajnáljuk, és mindennek véges a felhasználási ideje. (Tavalyról még mindig van a mélyhűtőben ez is az is…) A sonkához ajánlunk leveseket és tésztákat, a száraz kalácsot és a csokinyuszikat kellemes desszertté alakíthatjuk. Azonban egyszerre már mindenki valami újdonságra vágyik, ezért hagymakosárba töltött krumplipürét is kirántunk és egy tepsis pecsenyét is készítünk. A receptek között Koncz Zsuzsa, Bródy János és a Beatles énekel. A tavaszt Vivaldival köszöntjük.

2021-03-29 12 óra Április bolondja, május szamara… hangzik el a gyermekmondókában és minden jól sikerült április 1-jei tréfa végén. Kosztolányi Dezső Április bolondja c. elbeszélésének a végén azonban a kicsúfolásra szánt diák neveti ki a végén a csúfolódókat. Tréfás elnevezésű ételek receptjeit gyűjtöttük össze és adjuk közre a hallgatóknak: angyalbögyörő, ököruszály, hamis gulyás és hamis borjúhús. Mi az a piros pestóval töltött Smiley tészta? – amelyet április elseje alkalmából a szülőknek azt ajánljuk, hogy lepjék meg a járvány miatt otthon levő gyermekeiket ebédre-vacsorára. A tréfás receptekhez vidám dalokat ajánlunk pihentetőül.

2021-03-22 12 óra Perzsiába – mai nevén – Iránba látogatunk a világháló és az Aladdin konyhája c. könyv (1986) segítségével. Megismerkedhetünk az alapvető élelmiszerekkel, továbbá a Közel-Kelet országaihoz hasonló ételek receptjeivel. Érdekesség, hogy az élelmiszerszerek saját önálló ízét kívánják általában megőrizni, ezért sokkal kevesebb és enyhébb fűszereket használnak, mint az arab vagy az indiai konyhában. A levesek helyett a több részből álló főfogást részesítik előnyben, amelynek mindig része a darált birka/marhahús, a rizs és a joghurt valamilyen formája. Tanulhatunk a perzsa konyhától a sokféle zöldség és gyümölcs használatából. Ellátogatunk egy perzsa piacra, ahol a „perzsa vásár” hangulatát idézzük fel egy mindenki által ismert dallam segítségével.

2021-03-15 12 óra A török konyha az Oszmán birodalom idején nagy hatással volt a balkáni, valamint a magyar konyhára. A török-magyar konyhában csak az a különbség, hogy a törökben a rizs és a birka, a magyarban a krumpli és disznóhús az alap. Az étkezési szokásokban, a menüsorban is nagy a hasonlóság: leves-főétel a sorrend. Viszont a törökök édesszájúbbak, mint a magyarok. Az Aladdin szakácskönyvét (1986) követjük – a zsidó és az arab konyhák után – ismét, és megismerkedhetünk a budapesti nagykörút után a jelenlegi Törökország régióinak szokásaival is. A török recepteket Kocsis Zoltán Török indulójával indítjuk, majd meghallgathatjuk azt a török népdalt, amelyből Mozart írta a feldolgozást.

2021-03-08 12 óra A Nemzetközi Nőnap alkalmából a műsorunk nyitánya: az Éljen minden bájos szép nő! F. Giardini szerzeménye. Mivel a Zoltánoknak a névnapja is van március 8-án, ezért Csajkovszkij Arab tánc c. zenéjével köszöntjük őket. Az arab konyha lényeges vonásait ismertetjük az Aladdin konyhája c. könyv alapján, amelyet Raj Tamás és Oláh tamás állított össze 1986-ban. Hús, zöldség és tejtermék: ez az arab konyha alapja és ezzel lényegesen eltér a magyar és a közép-kelet-európai konyháktól, legjobban a zsidó konyhára hasonlít. Eredeti idézeteket hallgathatunk meg a Koránból, amelyek az étkezési szabályokat az Isten parancsaiba foglalják. A ramadán idején nappal minden étel és ital tilos, éjszaka lehet pótolni a nappali böjtöt. Mai arab zenével színesítjük a recepteket.

2021-03-01 12 óra A keleti szakácsművészetről 1986-ban egy könyv született, amely ízelítőt ad a zsidó, az arab, az indiai és más népek főztjeiről. Raj Tamás és Oláh Tamás összeállításából olvasunk fel részleteket kiegészítve a keleti konyha személyes tapasztalataival. Mivel a zsidó kultúra az európai kultúra meghatározó forrása, ezért elsőként Mózes I. könyvéből hozunk idézetet: Ábrahám, hogyan tanította Sárát kovásztalan kenyeret sütni, és hogyan választotta ki a legszebb , hibátlan borjút a megsütésre. Macesz gombócot és flódnit is készítünk a magyarosított változat szerint. Pihenésként kellemes mai zenéket tűzdelünk a receptek közé: Presser, Cipő és Gregor József dalait.

2021-02-22 12 óra In memoriam Juhász János.

A Mit főzzek? c. műsornak 9 alkalommal volt vendége Juhász János, mesterszakács. Kilenc műsorban jókedvűen főzött, anekdotákat mesélt ifjú szakács korából és okosan tanította az ifjú szakácsokat, valamint a háziasszonyokat, háziférfiakat. Szomorúan készült ez a műsor, mert szerettei a múlt héten temették el a mesterszakácsot, és most mi ezzel az emlékműsorral búcsúzunk Tőle. Felelevenedik a magyaros ételek készítésének, a disznótoros lakomák előkészítésének az emléke, és azok a dalok, amelyeket ő szeretett. A családja és a Dobos. C. József Szakiskola tanárai és diákjai előtt elmondott gyászbeszéddel őrizzük meg emlékét és receptjeit.

2021-02-15 12 óra Mindenkit érdekel, hogy miképpen alakulnak a munkanapok és ünnepek egész évben. Az idősebbeket azért, hogy a gyermekek, unokák, dédunokák szabadnapjai hogyan alakulnak; a fiatalokat azért, hogy mikor lesz 3 vagy 4 napos weekend-re lehetőség. Az internetes Portfolio gyűjtés alapján ismertetjük a szombatot munkanappá nyilvánító rendeletet, továbbá azt, hogy mely ünnepnap nem munkaszüneti nap, mert hétvégére esik. Jó hír a hivatali munkarendben dolgozóknak, hogy lesz 6 olyan hosszú hétvége, amelyen nem kell dolgozniuk, és mégis kapják a fizetést. A hosszú hétvégekre olyan recepteket ajánlunk, amely többször melegíthetők. Minden ünnepnapot hozzá illeszkedő zenével jellemzünk: március 15-re Klapka indulóval, Húsvétra Mozarttal, május 1-re Bella Ciao-val, augusztus 20-ra István a királlyal, október 23-ra Beethovennel, karácsonyra és szilveszterre Koncz Zsuzsával.

2021-02-08 12 óra Világasztal címmel adta ki Juhani Nagy János a receptgyűjteményét, amelyet 5 földrészről gyűjtött össze, és 2005-ben jelentetett meg. A mai műsorban Európa egyes régióiban barangolunk és ismerkedünk a bosnyák, az osztrák, a norvég és a baszk konyha érdekességeivel. Az egzotikus ételekből egy változatos menüt is összeállíthatunk, mert van hús-hal, zöldség-gyümölcs és desszert recept is. Minden recepthez olyan zenét választottunk pihenésre, amely az régióra jellemző, így sorrendben boszniai, osztrák, norvég és baszk zeneszerző és előadóművész muzsikáját hallgathatjuk meg. A következő héten más földrészre is ellátogatunk új ízek kedvéért.

2021-02-01 12 óra Harmonikus ízekkel kezdjük a recepteket: körte – kéksajt, gorgonzola – piros (hónapos) retek, krémsajt – fekete retek, paradicsom – bazsalikom. Az oroszok, az ukránok és a lengyelek is maguknak igénylik a borscs leves elsőségét, de mi túllépünk ezen a vitán és egy magyaros borscsot főzünk. Mi a rántott hús készítésének a titka? Állítólag Milánóban készítettek először rántott húst, de Bécs nem enged a Wiener Schnitzel-jéből. Milyen húsból készítsük: borjúból, sertéshúsból vagy csirkéből? Miben süssük: disznózsírban vagy olajban? Számba vesszük a morzsafajtákat is. Miközben főzünk, közben kellemes zenéket hallgathatunk Chopin, Strauss szerzeményeit, Kern András és Julio Iglesias dalait.

2021-01-25 12 óra A zenei élet kiválóságai megmutatják a mai műsorban a szakács képességeiket is. A „Zenei ki mit főz?” c. kötetben Kodály Zoltán, Gregor József, Fischer Iván, Antal Imre, Rátonyi Róbert egy-egy receptet közölt, amelyek az egyszerű levestől a bonyolult második fogásig, sőt, az „Operett” desszertig terjednek. A pest-budai zenei élettel is megismerkedhetünk a töröktől való megszabadulás utáni években. A budai polgármester és a tanács közös ediktumban tiltotta meg a zenészek tevékenységét a korcsmákban. A Pest városában kialakult vigalmi negyedben este 10 óra után tilos volt zenélni. A receptek és a zenei élet történetei között Puccini, Rossini, Mozart és a Benkó dixieland műveiből hallgathatunk meg részleteket.

2021-01-18 12 óra Csodás indiai konyha címmel írta meg szakácskönyvét Fülep Zsófia 1990-ben. A diplomata család Dél-Indiában élt és elsajátította az indiai szakácskodás gyakorlatát. Az indiai és magyar étkezési kultúra gyökerei közösek: a paraszti munka által igényelt tömegek létfenntartási igényeihez igazodik. A szegénységben energiára van szüksége a szervezetnek, amelyet a húsban és a szénhidrátban találhat meg. Az indiai konyha különlegessége a fűszerekben rejlik. A szegénység jellemzője a hústalan étkezés, amelyet fűszerekkel tesznek vonzóvá. Az indiai történetek és receptek közben indiai zenét hallgathatunk: a Hotel Merigold filmzenéjét, George Harrison és Ravi Shankar dallamait és indiai meditációs zenét fuvolára.

2021-01-11 12 óra Különféle alkalmakra összeállított menüsorokat ajánlunk a hallgatóknak. Elsőként a menü elveiről beszélgetünk: hogyan vegyük figyelembe a vendégek igényeit és a pénztárcánk méretét? Ki kell-e elégítenünk minden vendégnek a szeszélyeit? A szezonalitást hogyan vegyük figyelembe az ételsor összeállításánál? Mennyi ételt készítsünk egy nagy létszámú vendégségre? Milyen protokolláris szabályok szerint ültessük a vendégeket az asztalhoz? Mi a különbség egy görög, egy amerikai és egy albán vacsora között? Miközben az ételsorokat ismertetjük Hernádi Judit, Bródy János, Gilbert Bécaud dalait hallgathatjuk meg.

2021-01-04 12 óra Ebben az évben a farsang időszak január 6-én (vízkereszt napján) kezdődik és február 17-én (hamvazószerdán) ér véget. A téli időben mindig lehet kocsonyát készíteni, így megtudhatjuk a kocsonya alkotóelemeit, és hogy mit lehet lenni akkor, ha a kocsonya nem áll össze?! Egy töltött húst is bemutatunk, amelyet a kertben, a játszótéren nagykabátban összegyűlő jelmezeseknek, farsangolóknak is felszolgálhatunk. Ez a farsang nem telik el bálokkal, jelmezversenyekkel, sokkal inkább a családtagokkal és az interneten megosztott beszélgetésekkel tölthetjük el az időt. Színház és mozi helyett is az interneten szórakozhatunk. A receptek között Koncz Zsuzsa, Bródy János énekel és a műsort Beatles instrumentális zenével zárjuk.

2020-12-28 12 óra A hajléktalanoknak, betegnek, szegény gyerekeknek főzünk 400 adag ételt Budapesten, a VIII. ker Dankó utcában. Szakácsunk Lakatos Ibolya, aki 400 adag ételt főz egy ebédre a rászorultaknak. Megtudjuk a napi menüt a közösségi konyhában, hallhatunk privát receptet édesanyja konyhájából Szabolcs megyéből, és megismerjük a daragaluska titkát. Szilveszterre a Rádió Bézs budaörsi stúdiójába látogattunk, ahol hagyomány szilveszteri-újévi és modernizált ünnepi recepteket hallgathatunk. Homonyik Sándor, Koncz Zsuzsa, Kelly Family, Cserháti Zsuzsa a szilveszterről, Zorán az ünnepről énekel.

2020-12-21 12 óra A karácsonyt szűkebb körben ünnepelhetjük a járvány miatt, de a finom ételekről nem kell lemondanunk. Lévay Margit a vendégünk. Elsőként egy hosszabb ideig tárolható leves receptjét ismerhetjük meg: sváb káposztalevest. Mitől sváb jellegű az étel? A burgonya és a tejföl eltérő jelleget ad a magyaros korhelylevestől. Aszpikos rolót is készítünk, amely a nagy trakták mellett/helyett finom és franciás jelleget kölcsönöz az ételsornak. A sajtos roló egyszerűen készíthető, és ha családtagjainkkal vagy barátainkkal találkozunk egy parkban vagy játszótéren, akkor előre csomagolva – cseppmentesen – átnyújtható és fogyasztható. A főételek után elkészítjük VIII. Henrik narancslekvárját, majd egy diplomata pudingot. Karácsonyhoz illő zenéket hallgathatunk, azonban nem a hagyományos stílusban: Dés László Csillagszórás c. szerzeményét és Covid paródiát karácsonyra.

2020-12-14 12 óra Wolf Katival töltünk egy órát. Hallgatjuk a dalait és közben főzünk az édesapjával, Wolf Péterrel. A most megjelent lemez (digitális felvétel) azért kapta a „Gyerekszáj” címet, mert Fábri Péter a gyermekektől hallott kiszólásokat szedte versbe és Wolf Péter zenét komponált hozzá. Miközben hallgatjuk a fülbemászó dalokat és jókat mosolygunk a gyerekszáj „beszólásokon”, aközben már a karácsonyra gondolunk. Hagyomány és újítás a nagy családi ünnepre, amely ebben az évben a járványtól kapott egy nagy oldalba rúgást. Hogyan főztek eleink, mit korszerűsödött az étkezésünk a XXI. században? A gyerekek mindig fontosak voltak és maradnak is!

2020-12-07 12 óra Közeleg a karácsony, azonban addig még vannak hétköznapok is. Az ünnepi főzések előtti közötti két hétben is kell főzni. Betti háziasszony, aki rendszeresen főz. Nagymamájától és szakácskönyvből tanult meg ételt készíteni a családjának. Mind a két forrás nagyon fontos, mert a hagyomány és a precizitás a mai konyha fontos eleme. Betti még tud – és akar – rántást készíteni, de a habarást már keményítővel kavarja a tejfölbe, és a szépségre is ad: hőkiegyenlítéssel keveri az ételbe, hogy csomómentes legyen! Miközben régi és új recepteket idézünk régi és új slágereket hallgathatunk: a Beatlestől Bródy Jánosig.

2020-11-30 12 óra A karácsonyi előkészületeket november 30-án már meg kell kezdeni. A kormányzati döntések alapján még a családi összejövetelek is korlátozva lesznek. Ezért készüljünk fel arra, hogy ételeket ajándékozzunk – karácsony előtt – a szeretteinknek, mert kevés lehetőség lesz a személyes találkozásra. Mit főzzünk ajándékként a távollevő családtagjainknak? A boltokban csillagászati áron kaphatóak a sült liba/kacsa májak gyönyörűségesen adjusztálva. Ilyet magunk is készíthetünk, csak még nem szoktuk meg, hogy a nagymama/anyuka porcelánba, celofánba csomagolja a karácsonyi ételt! Szokjuk meg, hogy távollevő családjainknak főzhetünk nagyon finomakat! A karácsonyi előkészületek folytatódnak a következő műsorban is: süteményeket készítünk távollevő szeretteinknek. A karácsonyi személyes találkozás hiányát előre enyhítendően zenéket adunk a szünetekben.

2020-11-23 12 óra Virtuális utazásra megyünk Belgiumba. Van egy vicc, amely szerint belgák nincsenek csak flamandok és vallonok, de ez egy pesti vicc, amelynek a valóságalapját azonban a Belgiumban megépített autópályák feliratai megerősítenek. A flamandok és vallonok regionálisan különféle módon főznek, és ezt kiolvashatjuk a receptúrákból is: francia és német konyhaművészetet ötvözik egy-egy tál ételben, amely tükrözi a nyelvi különbségeket is. Így Belgiumban mindenki angolul beszél, ha nem a szomszédjával találkozik. Juhai Nagy András „Európa eszik” c. könyvével látogatunk Belgiumba. Egytálétel, leves, sült húsok, desszertek szerepelnek a műsorban. Természetesen a zenék is vallonok és flamandok, a halleluja azonban a karácsonyra utal, amely nemzetközi.

2020-11-16 12 óra Európa eszik címmel jelent meg az uniós csatlakozásunk alkalmából egy receptgyűjtemény, amely a korabeli 24 tagállamból tartalmaz étel készítési módokat. Juhani Nagy János a kötet szerkesztője, és a Szabad Föld Kiadó gondozásában jelent meg a kiadvány. A gyűjtemény a mai napig nem vesztett értékéből, mert az egyes országok régiós specialitásait mutatja be. Első állomásunk Ausztria. A Bécsi tányérhús mellett a bécsi kávét is bemutatjuk, és máris indulunk Grazba, hogy a helyi gombóccal megismerkedjünk. Alsó-Ausztria után Salzburgba is ellátogatunk, Mozart városába, és közben Mozart zenéjét hallgatjuk. Egy kis osztrák polka is bekerült a műsorba. Virtuálisan utazunk a járványkorlátozások miatt, de érezzük magunkat szabadnak a zene segítségével!

2020-11-09 12 óra Mártont, aki jó ember volt, püspökké akarták avatni a hívei. Ő azonban a libaólban bújt el szerénységből. A libák azonban nagy gágogással jelet adtak a keresőknek, így elárulták Márton búvóhelyét. Legalábbis az egyik legenda szerint ezért lett november 11-e Márton napja és az étele a liba. A Wikipédiáról gyűjtöttünk tudást a püspök legendáiról, azonban a liba sütés, párolás, főzés titkait Juhász János mesterszakács osztja meg velünk. Elsőre libamáj-pástétomot párolunk, amelyet készíthetünk pecsenye kacsa májából is. A kacsa és libasülthöz ajánlatos saját zsírját felhasználni. Köretként gombás rizst és cumberland mártást ajánlunk. Sütés-főzés-párolás közben Cseh Tamás – Koncz Zsuzsa, Gerendás Péter, Zorán és az LGT – a járvány idején – az életre bíztató dalokat énekel nekünk.

2020-11-02 12 óra „Reggelizz, mint egy király!” „Csak egy kávé és rohanok!” E két véglet között vannak normális átmenetek is. Sorba vesszük a reggelik lehetséges elemeit. Miből készítsünk pirítóst? Hogyan pirítsunk olajos magvakat? A pelyhek közül melyiket szeressük vagy inkább keverjünk müzlit? Mihez illik szárított gyümölcsöt enni? „Egy pohár tej – tiszta fej!” – mondta régen a reklám. Teát vagy kávét? Mikor együnk villásreggelit és melyek az elengedhetetlen részei, ha már rászántuk magunkat egy kiadós reggelire. A műsor második részében már karácsonyi előkészületeket teszünk, mert már csak hét hét van hátra az ünnepig. Az Abba, a Beatles, Lehr István, Koncz Zsuzsa és Enya dalait is hallgathatjuk a műsor közben.

2020-10-26 12 óra Olvassunk és Főzzünk! elnevezéssel egy 500 adag elkészítésére alkalmas konyhát és vendéglátóhelyet fejez be az Oltalom Karitatív Egyesület és Budaörsi Olvasókör. 2020 júliusa óta már 6,1 millió Ft-ot gyűjtöttek össze adományokból. Ezzel a műsorral is megköszönik a támogatóknak az önzetlenségüket. A köszönetet művészek tolmácsolják mesteri eszközeikkel: Gerendás Péter, Koncz Zsuzsa, Spiró György, Turczi István. A projekt előrehaladásáról az adományozóknak Iványi Gábor és Tóth Zoltán is beszámol. A műsorvezető Iványi Miklós volt, a hangrögzítést Kiss Katalin készítette.

2020-10-19 12 óra Cukorbetegeknek főzünk mai műsorunkban. Füzesi Brigittát, a CEOSZ – Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége – vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen célokat követ a civil szervezet? A napokban ért véget az általuk meghirdetett receptverseny, amelynek a végeredményéről is beszámolunk. Az evés mennyisége és minősége meghatározza egészségünket, de még fontosabb a mozgás, a sport annak érdekében, hogy a cukorbetegséget kordában és ellenőrzés alatt tudjuk tartani. Sok fehérje és sok zöldség – tudjuk meg az egészséges étkezés egyik alapelvét. Hogyan illeszthetjük be a család cukorbeteg tagjának az étkezését a már hagyományosan kialakult családi étrendbe? A receptverseny egyik zsűritagja – Gergely Róbert – dalát is meghallgathatjuk a beszélgetés szünetében.

2020-10-12 12 óra A jégkirálynő címmel írta újabb regényét Anthony Capella, amelyet nevezhetünk a fagylalt diadalútjának is. A XVII. sz. végétől Firenzéből elindult egy fiatalember Párizsba, hogy a cukrászmesterétől ellesett módszerrel jégrémet készítsen Lajos királynak és udvara számára. Az első jégkrém sikerek után a francia király kölcsönadja a cukrászt az angol királynak, hogy a szigetországban is megkedvelhessék a fagylaltot. Az ifjú cukrásznak a fagylalt mellett mást is kell „kavarnia” titkos megbízatásból. Eredeti jégkrém és fagylalt recepteket ismerhetünk meg a műsorból, amelyek ma is, otthon is elkészíthetők. De ha egy cukrász a főszereplő, akkor ki a jégkirálynő, aki a címben szerepel? Miközben választ kapunk a kérdésre, közben örökzöldslágereket hallgathatunk.

2020-10-05 12 óra A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában? 140 adag hentestokány és törtburgonya elkészítéséhez 21 kg hús és 25 kg krumpli szükséges, a zöldségek, a hagyma és a fűszerek mellett. Az ételdobozba személyenként 0,45 kg egytálétel kerül, de a vasárnapi menühöz sütemény és gyümölcs is hozzátartozik. „Hozzon Ön is süteményt a Gólyába!” – hangzik el a felhívás a jövőbeni támogatóknak.

( A 2019.11.29-i és a 2020.08.10-i adás ismétlése )

2020-09-28 12 óra Beköszöntött az indián nyár, a vénasszonyok nyara. A halak és vadak időszaka következik. Juhász János mesterszakács mondja el recept ajánlatait hallgatóinknak. Elsőre finom pörköltet készítünk szarvas combból, majd egyben sült húst ajánlunk négyféle mártással és körítésekkel.
Mit jelent a hal szálkátlanítása: filézése és irdalása? …és hogyan lehet otthon is megvalósítani? Milyen önteteteket készíthetünk a halakhoz? Miközben a mesterszakács receptjeit hallgatjuk Koncz Zsuzsa, Bródy János, Máté Péter dalait hallgathatjuk. Halak és vadak lényeges tulajdonsága, hogy gyakorlatilag zsírmentesek, és ha a köretekben is zöldségeket készítünk magas szénhidrát tartalmú köretek helyett, akkor már rajta vagyunk az egészséges ételek útvonalán, anélkül, hogy fogyókúrázni kellene.

2020-09-21 12 óra Budaörsi kertünkben egy hatalmas körtefa termi a sok-sok világító sárga színű, mézédes körtét. Ennek kapcsán már megtanultunk körtét „főzni” sokféle módon. Kezdjük egy előétellel, folytassuk körte levesekkel. Kérdés, hogy főételt főzhetünk-e körtéből? Egy különlegességről is hallhatunk: sült húshoz körte mártás! Desszertek garmadája készíthető körtéből: sütemények, főtt és sült körték. Az unokákkal a budaörsi főzőversenyen kreatív díjat nyertünk a „körte csokoládészoknyában” fantázianevű édességgel. A receptek közben örökzöld slágereket hallgathatunk. Jó étvágyat!

( A 2020.09.14-i adás ismétlése )

2020-09-14 12 óra Budaörsi kertünkben egy hatalmas körtefa termi a sok-sok világító sárga színű, mézédes körtét. Ennek kapcsán már megtanultunk körtét „főzni” sokféle módon. Kezdjük egy előétellel, folytassuk körte levesekkel. Kérdés, hogy főételt főzhetünk-e körtéből? Egy különlegességről is hallhatunk: sült húshoz körte mártás! Desszertek garmadája készíthető körtéből: sütemények, főtt és sült körték. Az unokákkal a budaörsi főzőversenyen kreatív díjat nyertünk a „körte csokoládészoknyában” fantázianevű édességgel. A receptek közben örökzöld slágereket hallgathatunk. Jó étvágyat!

2020-09-07 12 óra Elhatároztuk, hogy az Eötvös gimnázium 4/b osztálya 60. születésnapjuktól kezdve 60 évesek maradunk. Ezért ebben az évben ünnepeljük a 9. hatvanadik születésnapot. Ennek a közös születésnapnak, az elkészült ételeknek állít emléket a műsor. Welcome drink és előételek, töltöttkáposzta másképpen, sok zöldség sok hússal, szénhidrátok kerülése, a későn megtanult ételek receptjei állnak a műsor középpontjában. Most született és már egyetemista unokák is szóba kerülnek. Olyan dalokat hallgatunk Koncz Zsuzsa, Bródy János, Presser Gábor előadásában, akik az 1970-80-as évek és a 2020-as éveknek is dédelgetett kedvencei. „Keveset és finomat!” elvet ütköztetjük az áremelkedéssel, amely a nyuggereket alaposan érinti.

2020-08-31 12 óra Bálint gazda: Magaságy – a mini édenkert c. könyvét idézzük annak érdekében, hogy a legkisebb erkélyen is termelhessünk fűszernövényeket. Bálint György könyve a Wesley kiadó gondozásában jelent meg 2013-ban, és a könyvesboltokban már (sajnos) nem kapható. Egy ételújdonsággal is megismerkedhetnek hallgatóink: zöldséges marhamorzsa. Szeptember 1-jén kezdődik az iskola, és ebből az alkalomból Sipos Sárát hívtuk meg a Budaörsi Stúdiónkba, aki egy tepsiben süthető finomságot készít. A szülőknek adunk néhány jótanácsot, hogy mivel készüljenek az iskolára, de azt nem tudjuk még megmondani, hogy internetes vagy személyes oktatással kezdődik-e az új tanév. Olasz örökzöld slágerek és mai tinédzserek kedvencei zenélnek, dalolnak a műsorban.

2020-08-24 12 óra A Wekerle lakótelepre megyünk kirándulni a Budaörsi Olvasókör tagjaival. Idegenvezetőnk Szunyogh Szabolcs író. Kiről kapta a „munkás lakótelep” a nevét? Milyen elvek mentén tervezték meg a 22 ezer lakosú lakótelepet és milyen szabályok szerint éltek az emberek 1910-től a mai Kispest (XIX. ker.) területén? Mit lehet enni a régen „Kavics”-nak, ma Wekerlének nevezett étteremben? Miért ünnep mai is Wekerlén május 1? Mi a különbség a hagyományos pacal pörkölt és a korszerű táplálkozás követelményeinek is megfelelő pacal leves között? Paudits Béla nosztalgia zenét és Májusköszöntő dalt is hallgathatunk Szunyogh Szabolcs élvezetes útikalauzolása közben.

2020-08-17 12 óra Augusztus 20-án egy négy napos hétvége következik: csütörtök-péntek-szombat-vasárnap. Azoknak lesz hosszú hétvégéje, akik heti 40 órás és 5 napos munkarendben dolgoznak, így a kereskedelemben, a szolgáltatásokban, háromműszakos és ügyeleti rendben dolgozókra ez nem vonatkozik. A pénteki munkanapot augusztus 29-én, szombaton kell ledolgozni a „hosszú hétvégezőknek”. Aki otthon tölti a négy napot, annak is van lehetősége piknikezni, vagyis 2-3 étkezést a szabadban elkölteni a családdal és/vagy a barátokkal. Az egybesült hús, az előre elkészített saláták, jó lehetőséget adnak a felkészülésre, és egy-egy üveg pezsgőt és csomagolhatunk a hátizsákba. Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Koncz Zsuzsa, Cseh Tamás, Básti Juli, Kulka János énekel a receptek közben.

2020-08-10 12 óra A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában? 140 adag hentestokány és törtburgonya elkészítéséhez 21 kg hús és 25 kg krumpli szükséges, a zöldségek, a hagyma és a fűszerek mellett. Az ételdobozba személyenként 0,45 kg egytálétel kerül, de a
vasárnapi menühöz sütemény és gyümölcs is hozzátartozik. „Hozzon Ön is egy tálca süteményt a Gólyába!” – hangzik el a felhívás a jövőbeni támogatóknak.
( A 2019.11.29-i adás ismétlése )

2020-08-03 12 óra A grillezés a családi és baráti összejövetelek kellemes közös elfoglaltsága. A hagyományos sertés tarja pácolása után a halakat is megtanulhatjuk megsütni, anélkül, hogy szétesne a hallhús a grillen. Tóth Péter, aki nem csak a grillezés szakértője, hanem biztosítási szakember is. Két sütés közben elmondja a hallgatóknak, hogy miképpen lehet a járvány idején védekezni a járvány következtében kialakult károk ellen. Nagyon aktuális kérdés az utazási korlátozások idején, hogy megtudjuk, milyen módon védekezhetünk külföldön a járvány okozta betegségek okozta költségek ellen? Új körítést is tanulhatunk a sült grill húsok mellé: a cukkini tócsnit. A komoly (zsebbevágó) témák és a grillezés közben klasszikus pop-rock dalokat hallgathatunk.

( A 2020.06.15-i adás ismétlése )

2020-07-27 12 óra Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Olyan ételekről kérdezzük a Doktor urat, amelyet maga is el tud készíteni. A lecsó és a gulyás minden férfi tudományában fellelhető (?!). Argentínába és Japánba kirándulunk virtuálisan Gáspár Lajossal, hogy az orvoskongresszusok szünetében helyi specialitásokat ismerhessünk meg. Az argentin marhahús világhírű, vajon mitől? Miért kell szakét inni a 13 fogásos japán vacsora miden fogása között? A munkahelyi étkezés szabályairól és gyakorlatáról kapunk információkat. A fogászat történetéből hallgathatunk meg személyvényeket i.e. a hetedik évezredtől a múlt század végéig, különös tekintettel az érzéstelenítés korábbi módszereire. A receptek közben Muri Enikő, Oláh Ibolya, Zanzibár, Bartók Eszter és Bencsik Tamara dalait hallgathatjuk meg.

( A 2020.04.20-i adás ismétlése )

2020-07-20 12 óra A nyár közepe a befőzés legfontosabb időszaka. Az őszre-télre való tárolásnak a hagyományos befőzési módszere mellett a mélyhűtőben fagyasztás módszere már általánossá vált a háztartásokban is. Fagyaszthatunk meggyet, cseresznyét, ribizlit, elsődlegesen a bogyós gyümölcsöket, magozva vagy mag nélkül. A befőzés hagyományos sora a lekvár-jam duett kiegészülhet az alacsonyabb cukortartalmú és kevésbé energiaigényes csatnival. Az eredetileg indiai gyümölcs-édesség elterjedt az egész világon, és a fűszerezést már családonként is saját szokások alakítják. A vendégünk, Lévai Margit, olyan különlegességet is hozott, mint a télire eltehető kovászos uborka. Az amerikai jazz nagyságainak dalai kellemes perceket hoznak a befőzés kemény munkája közben – pihenésül.

2020-07-13 12 óra A múlt heti vegetáriánus ételek után a húskedvelőknek szólnak a receptek. Lévai Margit a vendégünk, aki olasz húsgombócokkal és zacskóban sült szűzpecsenyével érkezett a stúdióba. Kolbászhússal töltött padlizsán és tök a következő receptünk, majd az egészben sült malachúst szeleteljük fel. A vadasmártás nem csak marhahúshoz adható fel az asztalra. Egy kínai jellegű receptet is meghallgathatunk: a mogyorós csirkéét. A húsételek mellé mindig készítünk valami könnyű körítést is, ilyen lesz a fogyókúrás burgonyafőzelék. A nehéz ételeket örökzöldekkel könnyítjük: Sinatra és Louis Armstrong, Dés László és Geszti Péter dalait hallgathatjuk meg.

2020-07-06 12 óra Vegetáriánus ételeket főzünk, mert annak van a szezonja. Lévai Margit a műsor vendége, aki a zöldséges lasagne és töltött padlizsán receptjét osztja meg a hallgatókkal. A paradicsom szósz is sokféleképpen elkészíthető, a gyerekek a ketchup-ot kedvelik a legjobban. A paradicsom fajták közül ajánljuk a paraszt nevezetűt és a fürtös paradicsomot. A legtartalmasabb a „lucullus” nevet kapta a keresztségben. A grízgaluska legyen puha, de harapható?! Ezt a titkot is megfejtjük, miközben Bródy, Beatles, Koncz Zsuzsa, Bee Gees és Tóth Vera slágereket hallgathatunk.

2020-06-29 12 óra Szegedre kirándulunk a járvány első szakaszának lezárulta után. Mielőtt elindulunk a valóságban is érdemes körülnézni az interneten, hogy mi van már nyitva és mi van még zárva a lehetőségek közül. A szegedi Dóm építéséről 1880-ban döntöttek, 1914-ben tették le az alapkövet, majd az I. világháborúban szünetelt az építkezés. A toronyból gyönyörű a kilátás, érdemes megmászni a 286 lépcsőt. Móra Ferencnek a felesége írt egy szakácskönyvet és ennek alapján ismerkedünk meg a Szeged környéki ételekkel. A Tisza mellett szinte kötelező halat enni, most a vajban sült módot tanulhatjuk meg. A szegedi Nemzeti Színházban és a new york-i Metropolitenben is énekelt Gregor József, a híres operaénekes, akitől egy dal hallgathatunk meg.

2020-06-22 12 óra Iványi Miklós lelkész nagycsaládban született, 11 testvérével együtt ették édesanyjuk főztjét. A szabolcsi töltöttkáposzta ma is a kedvenc ételéi közé tartozik. A XIX. kerületben végzi papi tevékenységét. Egyházközségében a közös étkezés a Méltóság Napján hozzátartozik a liturgiához. A családja karácsonyi vacsorájára az ő feladata elkészíteni a pácolt tokhalat, amelynek három napig tart az előkészülete. A lelkészség mellett az Oltalom Karitatív Egyesület élelmezésvezetője, ahol a konyhán naponta 400 adag étel készül a kórházban levőknek, az óvodásoknak és a hajléktalanoknak. A menü alapja a magyaros egytálétel, de dietetikus állítja össze az ételsort a betegeknek és a gyermekeknek. A jótékonykodás komor felhőit vidám jazz zenével oszlatjuk a műsor közben.

2020-06-15 12 óra A grillezés a családi és baráti összejövetelek kellemes közös elfoglaltsága. A hagyományos sertés tarja pácolása után a halakat is megtanulhatjuk megsütni, anélkül, hogy szétesne a hallhús a grillen. Tóth Péter, aki nem csak a grillezés szakértője, hanem biztosítási szakember is. Két sütés közben elmondja a hallgatóknak, hogy miképpen lehet a járvány idején védekezni a járvány következtében kialakult károk ellen. Nagyon aktuális kérdés az utazási korlátozások idején, hogy megtudjuk, milyen módon védekezhetünk külföldön a járvány okozta betegségek okozta költségek ellen? Új körítést is tanulhatunk a sült grill húsok mellé: a cukkini tócsnit. A komoly (zsebbevágó) témák és a grillezés közben klasszikus pop-rock dalokat hallgathatunk.

2020-06-08 12 óra Oldódnak a járványügyi korlátozások és kikívánkozunk a szabadba. Süthetünk rablóhúst grillen! Az örmény, grúz, arab, zsidó származással is dicsekvő húsétel orosz közvetítéssel érkezet meg a magyar konyhába, és lett a saslikból rablóhús. Az elkészítésnek több titka is van, ezeket próbáljuk felderíteni. A zöldség-gyümölcs szezon kezdetén már túl vagyunk, ezért a tartósítás, a befőzés is a takarékosság egyik eszköze lehet. A vendégeknek milyen jó elmondani: ezt a csatnit én készítettem! A meggy, a cseresznye a hűtőben vagy a befőttes üvegben várja-e ki a végét? Külföldön ismertebb a carpaccio, mint itthon. A hajszálvékonyra szeletelt nyers hús egy kis fűszerezéssel pompás előétel lehet az ünnepi asztalon. Körítésnek zöldségeket, zenének jazz+az-t ajánlunk lazításként.

2020-06-01 12 óra Múlik a járvány, kezdődik a nyár, szabadtéren is lehet családi, baráti ünnepséget, összejövetelt tartani. Egy egész napos rendezvényre 20-40 embernek főzni embert próbáló feladat még egy gyakorlott szakácsnak is. Az első probléma az egész napra szóló menü/ételsor összeállítása. Mielőtt a bevásárló kosarat és a pénztárcát felkapnánk előtte olyan ételeken gondolkodjunk, amelyek a buli napja előtt is elkészíthetünk, és többféle igényt (húsos, vega, laktóz és cukormentes, gyerekek és idősek, stb.) is kielégít. Kezdjük a hideg és meleg villásreggelivel, folytassuk estebéddel, legyen folyamatosan az asztalon tartható étel is, és a desszerttel jelezzük még a naplemente előtt, hogy vége a bulinak. A receptek alatt születésnapi dalokat-zenéket hallgathatunk, hogy el ne feledkezzünk az egész napos buli alatt szükséges játékokról, esetleg közös éneklésről vagy táncolásról.

2020-05-25 12 óra A magyarok a rock and roll első világhírű sztárját Little Richardot az Illés Együttes révén ismerték meg. A világsztár rövid ideig ült a trónján, és hirtelen fordulattal a gospel (népi elemekkel tarkított vallásos énekek) felé fordult. Little Richard Georgia államban született az USA 24. államában, ahol az afro-amerikaiak és a latinok (spanyol nyelvűek) kulturálisan a meghatározóak. Az ételek a karibi térséghez hasonlóak. Ennek megfelelően választottam egy térségbelei reggelit (muffoletta), egy leves állagú pörköltet (gumbo), egy húsos-fűszeres rizst (jambalaja) ebédre és vacsorára. A szegény emberek hagyományos ételét is elkészítjük a „po boy”-t, amely szó szerint szegény embert jelent. Little Richard hazájának a zenéjét hallgathatjuk és azokat az együtteseket, akikre az elhunyt ’Kis Ricsi’ nagy hatással volt: a Beatles-re, a Rolling Stones-ra és az Illésre.

2020-05-18 12 óra A londoni Buckingham palota névadóját A. Dumas Három testőr c. regényéből ismerjük. Tőle kell visszaszerezni a francia királyné nyakékét Athosnak, Porthosnak, Aramisnak és D’Artagnannak. A járvány miatt a palota turistáknak nem látogatható, ezért egy korábbi teázásunkra emlékezve hívjuk meg hallgatóinkat egy kirándulásra. Milyen az angol tea „szertartása”? A Buckinghamban és Jamie Oliver teázójában is megkóstoljuk az uborkás szendvicset. Összehasonlítjuk a francia, a német és az angol reggelit. Készüljünk fel egy későbbi londoni hétvégére már most az interneten. A virtuális kirándulás alatt azért hallgatunk Beatles dalokat, mert 1965-ben mindannyiukat lovaggá ütötte II. Erzsébet a Buckingham palota nagytermében, ahol ma Göncz Árpád ajándékai (is) láthatók, amelyeket itt adott át a királynőnek.

2020-05-11 12 óra Nyírségi ételeket ajánlunk hallgatóinknak. Máté Antal a Nyírségben született és második ciklusban polgármester Nyírbátorban. Nagymamája, édesanyja főztjét kóstolhatjuk meg a receptek alapján. Nem mulaszthatjuk el a paradicsommal készült töltött káposztát, amely édeskáposztából készül. Egy nyírségi specialitást is megkóstolhatunk, egy olyan palacsintát, amely almával készül, és a tört dió kívülről borítja. Egy történelmi sétát is tehetünk a „Sárkányok földjén”, Nyírbátor belvárosában. Reneszánszát éli a rántás a főzelékben? A mangalica zsír dicséretét is meghallgathatjuk, és ismét a magyaros konyha irányába haladunk? Mindeközben Liszt Ferenc Magyar rapszódiájából hallgathatunk részleteket.

2020-05-04 12 óra Május 3-án, vasárnap, Anyák Napja volt. Az anyákra, nagymamákra, kismamákra és dédmamákra emlékezünk Bródy János Mama c. dalával. Könnyű ételeket fűzünk, hogy ne hízzunk el a bezártságban. Tornázzunk, olvassunk, internetezzünk, foglalkozzunk a családunkkal! A munkanélküliek keressenek új lehetőségeket! A home office-ban dolgozók a háttérből hallgathatnak minket. A könnyű ételek sorát spárgákkal (fehér, sárga, zöld) kezdjük, amelyek most primőrök és ízletessé tehetők. A folytatásban a csirkéé a főszerep, és a sajtos-tejfölös-magyaros csirkecomb mellett egy kínai és az indiai csirkerecepttel is megismerkedhetünk. Miközben írjuk a recepteket, közben főzhetünk is, és a szép dalokat hallgathatunk Koncz Zsuzsa, Máté Péter és az LGT előadásában.

2020-04-27 12 óra Önkéntes vagy kényszerű karantén idején hajlamosak vagyunk egy kicsit lustálkodni és többet nassolni. Ügyeljünk a súlyunkra! Keveset, de finomat együnk, és sportoljunk, sétáljunk nagyokat nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér! Hirtelen időmilliomosok lettünk, így arra is jut időnk, hogy olyan ételt főzzünk, amelynek elkészítése másfél napig(!) is eltart. Az angol főnemességnek találták ki a pástétomot, amely három féle húsból is készülhet. Viszont, ha készen van, akkor napokig lehet enni önmagában, reggelihez, ebédhez és vacsorához. Az angol teadélutánok kedvenc fogása volt, de eufémisztikusan „uborkás szendvics” névvel illették. Nem feledkezünk meg a vegetáriánusokról sem, és a könnyű ételek kedvelőinek salátát és önteteket készítünk. A receptek közben régi-új slágereket hallgathatunk.

2020-04-20 12 óra Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Olyan ételekről kérdezzük a Doktor urat, amelyet maga is el tud készíteni. A lecsó és a gulyás minden férfi tudományában fellelhető (?!). Argentínába és Japánba kirándulunk virtuálisan Gáspár Lajossal, hogy az orvoskongresszusok szünetében helyi specialitásokat ismerhessünk meg. Az argentin marhahús világhírű, vajon mitől? Miért kell szakét inni a 13 fogásos japán vacsora miden fogása között? A munkahelyi étkezés szabályairól és gyakorlatáról kapunk információkat. A fogászat történetéből hallgathatunk meg személyvényeket i.e. a hetedik évezredtől a múlt század végéig, különös tekintettel az érzéstelenítés korábbi módszereire. A receptek közben Muri Enikő, Oláh Ibolya, Zanzibár, Bartók Eszter és Bencsik Tamara dalait hallgathatjuk meg.

2020-04-13 12 óra Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Természetesen a kedvenc ételeiről kérdezzük elsőre. Miskolc környékén található Arnót, ahonnét a családja származik, és megismerkedhetünk az arnóti konyha specialitásaival: a húsleves töltelékjével, a szőlőhegyi burgonyával és a sajtos rúddal. Az ételeket először látjuk, majd az illatot érezzük, és ízleljünk. Három érzékszervünkről kapunk rövid szakmai ismertetést, annak érdekében, hogy látványos, illatos, és ízletes ételeket készíthessünk. A járvány idején hogyan óvjuk meg az élelmiszer alapanyagokat a fertőzéstől, és hány fok C-on pusztulnak el a vírusok az ételben?

2020-04-06 12 óra Húsvét lesz a hét végén, készülhetünk egész héten az ünnepre. Juhász János mesterszakács telefon ad recepteket a hallgatóinknak. Nem a szokásos sonka-tojás-sütemény menüsort hallgathatjuk, hanem a lengyel/zsidó tojást reggelire és előételnek, a friss spárgát előételnek javasolja. Főételnek a töltött borjúszegy és a nyúlcomb vadasan gombóccal ajánlata között választhatunk, vagy mind a kettőt. Megtanulhatunk húsvéti kalácsot is sütni, melynek a lényege: kétszer kelesztünk, kétszer gyúrunk, kétszer kenjük a tojást és egyszer simogatjuk sütés előtt a kalácsot. Tanulás közben az Illés, a Metró, Cserháti Zsuzsa és a Hofi-Koós énekel mindannyiunknak.

2020-03-30 12 óra Részleges kijárási tilalom van, de már hetek óta otthon vagyunk. Arra is volt időnk, hogy bevásároljunk, még sokat is. A lencse a könnyű tárolhatóság miatt népszerű a tömeges felvásárlásban, ezért kezdjük el apasztani a készleteket. Elsőre főzzünk egy alaplevet a lencseleveshez., mert van időnk bőven pepecselni is a konyhában. A leves után jöjjön egy lencsefőzelék, de kérdés, hogy a hagyományos vagy egy modern sűrítési eljárással. Kedvezni akarunk a vegetáriánusoknak is! A lencsesaláta után már nem főzzük meg a lencsegulyást, csak szóbahozzuk. Ügyeljünk az elfogyasztott ételek mennyiségére, tornázzunk is egy keveset. A receptek közben régi és új slágerek váltogatják egymást.

2020-03-23 12 óra Bevásároltunk! Az üzletekben először a WC papír fogyott el, de már újra töltik a polcokat! Mit vásároltunk? Zöldséget, krumplit, húst, tésztát, almát és nassolni valókat. A járvány mellett a másik veszély az, hogy sokat eszünk és meghízunk! Milyen jól jön egy szobabicikli. Mert akkor tekerés közben is lehet nassolni?! A zöldségek közül a sárgarépa csipszet tanulhatjuk meg, a rakott krumpliba ne felejtsünk el egy pohár vizet is beletölteni a tepsibe, a fahéjas alma elkészítése egyszerű, a tésztából készíthetünk tésztasalátát is. A nassolni valók közül kiemelkedik a narancs csatni, amely desszertnek is elmegy zabkeksszel. A receptek közben egy „Maradj. Otthon” címmel egy sláger gyanús dalt hallgathatnak, de a kedvencek között énekel Tóth Vera is.

2020-03-16 12 óra Sokat vagyunk otthon mostanában, mert iskolai szünet van és nincs kiránduló idő. A gyerekeket ilyenkor is el kell foglalni valamivel, és nincs jobb családi szórakozás, mint a közös főzés. Az együttlét öröme még azzal is kiegészül, hogy együtt lehet megkóstolni a „közös művet”, sőt még együtt lehet a romokat is eltakarítani. Olyan alapanyagokat használjunk, amelyek tartósak, és lehet, hogy már hetek óta a spájzban áll: liszt és burgonya, amely kiegészíthető tojással, sóval, zöldfűszerekkel, tartós tejjel vagy vízzel. A gyerekek imádják a palacsintát, amely lekvárral, mogyorókrémmel, kakaóval megtölthető, és ha több palacsintát sütöttünk, mint amit a család együltő helyben meg tud enni, akkor a maradékból palacsintatortát is készíthetünk. A tojásos nokedli köretként vagy főételként is készíthető. A gyerekzsivaj hátterében Hegedűs D Gézát Bródyt, Koncz Zsuzsát hallgathatunk a receptek között.

2020-03-09 12 óra A március 15-ei ünnepség után grillezésre való idő lesz a kiskertben vagy erkélyen. Ha esik az eső, akkor a vállalkozóbb kedvű családtagjaink, vagy barátaink esőkabátban is grillezhetnek, mert az eső nem áztatja el a sütnivalókat. Milyen eszközökkel grillezhetünk? Előnyök, hátrányok és pénztárca! Miért kell pácolni a húst előző nap? Be szabad-e sózni előre a húst? Milyen előételekkel/italokkal fogadjuk éhes vendégeinket? Olajjal vagy natúr süssük-e a zöldségeket? Lehet-e édes szósszal tálalni a grillezett húsokat? Miközben a hallgatók választ kapnak ezekre a kérdésekre, aközben zenét is hallgathatnak: A Queen a tavaszról énekel magyarul, Koncz Zsuzsa kertész lesz, Bródy a mi lelkünknek énekel. Március 15-ére a Nádor-huszárok indulójával emlékezünk.

2020-03-02 12 óra Tél vége felé még kevés a primőr, de a C vitaminban gazdag káposzták még kitartanak. Savanyú vagy édes, fehér vagy vörös? Bőségesen válogathatunk a receptekben! Magyar Elek Ínyesmester c. receptkönyvéből hallgathatunk meg részletet, amely a káposzta savanyításról szól a XX. sz. elején a pesti Duna-parton. Azonban kis mennyiségben magunk is savanyíthatunk káposztát, egy uborkásüvegben vagy cserépedényben. Sorra vesszük a káposzták elkészítési módját: káposzta leves rántással vagy habarással vagy anélkül; sült vagy főtt káposzta köretnek vagy főételnek, tepsis káposzta „nagymama” módra, és még édes vagy borsos káposztásrétest is sütünk. Pihenésként a legszebb hangú magyar pop énekesnőket hallgathatunk sütés-főzés közben.

2020-02-24 12 óra A márciusi első adásban még téli leveseket főzünk. Megismerkedünk az alaplevek készítésével, amelyek a leveseken kívül főzelékekhez, pörköltökhöz is nagyon jól hasznosíthatók, és fagyasztva is tárolhatók, megkönnyítve egy későbbi főzés terheit. A piacokon még tavalyi a zöldség, a káposzta, de fűszerezéssel üdévé tudjuk tenni. A krumplilevessel indítunk, majd sorra kerül az olasz minestrone, a szláv borscs, a magyaros zöldborsó leves, és végül a német frankfurti is, amelyet azonban kelbimbóval magyarosítunk. Milyen levesbetéteket tegyünk a francia hagyma és fokhagymalevesbe? Miközben főzünk, közben Katona Klári, Bródy, Koncz, Presser, Váczi Eszter és Ágnes Vanilia dalait hallgathatjuk meg.

2020-02-17 12 óra Kolbász, hurka és fánkok. Juhász János mesterszakács a disznóvágás magyar hagyományairól mesél: hogyan kell kolbászt és hurkát készíteni, mit jelent az abáló lé, és hogyan hasznosíthatjuk a disznótoros után is. A hurkába pirított zsemlekockát vagy rizst kell-e beletenni? Otthon vállalkozzunk-e saját kolbász elkészítésére? A pecsenyét milyen húsból készítsük, és előételnek hogyan kell kolbászhússal töltött karajt készíteni? A disznótoros vacsora után készítsünk szalagos fánkot és csörögefánkot, amelyeket barackpálinkával hígított sárgabarack lekvárral tölthetünk meg – farsangi ételként is. Az Apostol, a Lokomotív Gt, a Csík együttes zenéi pihentetnek minket a főzés közben.

2020-02-10 12 óra Magyaros hagyomány a disznótoros. A paraszti étkezési kultúra elmaradhatatlan része volt a toros káposzta. A kolbászt, a hurkát és a pecsenyét tájegységenként eltérő módon készítették. A műsorban a Viharsarok (Békés megye) receptjeit választottuk. A vékony és vastag kolbászt mindenki ismeri, de ki ismeri a pucort, magyarán a kulent? A káposzta elkészítését kétféle módon meghallgathatjuk: a pezsgős és a szalonnás változatot is. Érdekesség a disznófül kocsonya, amelyet egy befőttes üvegben mutathatunk meg barátainknak, mielőtt megennénk. Alufóliában sütjük a krumplit, amelyet egy kevés mártással is ízesíthetünk. A legszebb hangú magyar popénekesnők énekeit hallgathatjuk meg a műsorban.

2020-02-03 12 óra Mártások, szószok

Egy fontos kérdést tisztázunk a műsor elején: mi a különbség a mártás és a szósz között? Kísérletet teszünk a mártások elméleti osztályozására, de hamarosan felhagyunk az elmélettel, és a hallgatókat érdeklő gyakorlat felé fordulunk. Érdemes-e pepecselni a mártással, amikor a lényeg a hús és a krumpli?! Milyen előnyei vannak a szósznak, amikor időt és pénzt kell pazarolni rá, ahelyett, hogy több húst és rizst vehetnénk ezen a pénzen? Egy ünnepi mártást is elkészítünk, amely évszakoktól függetlenül elkészíthető, sőt, még 3 napig felhasználható vagy befagyasztható. Nem elméletieskedünk, konkrét mártás/szósz receptekkel támogatjuk azokat a háziembereket (nőket és férfiakat), akik a családjuk és/vagy barátaik számára szeretnek főzni és teríteni. Vidám zenéket hallgathatunk a receptek között pihentetésül

2020-01-27 12 óra A hagyományos magyar paraszti konyha világába kirándulunk Galkó Balázs segítségével, aki részleteket olvas fel Erdei Ferenc A nyárs c. néprajzi írásából. A szabadtéri főzés ma is az életünk része, nyaraláson, kiránduláson vagy kert partin. Tavaly karácsonyra a budaörsi önkéntesek 140 adag saslikot (rablóhúst) készítettek a Heti Betevő Egyesület támogatottjai részére. A grúz eredetű étel elkészítésének egy könnyebb módját kísérletezték az önkéntesek, amely a háztartásban vagy a kerti partin is alkalmazható. A bográcsban főzésre a „jobb, mint palóc” leves receptjét ajánljuk. A receptek közben pop slágereket hallgathatunk.

2020-01-20 12 óra A Cukorbetegek Budapesti Egyesületének a konferenciájára kaptunk meghívást. Az előadások témája a betegség megelőzése és a betegség következményeinek a csökkentése volt. Minden résztvevő kapott egy tágyéralátétet, amely az egészséges táplálkozás javaslatait olvashatjuk közérthető formában. A napi megevett étel mennyiségének az 50%-a legyen zöldség és gyümölcs. A műsor receptje olyan saláta leírását tartalmazza, amely tápláló és egészséges. A napi ételek 25%-a legyen fehérjedús: tej, tejtermék, hús, tojás. Ilyen receptet is felolvasunk hallgatóinknak, kiemelten a sajtokat. A további 25% lehet gabonaféle, de ezen belül részesítsük előnyben a teljes kiőrlésűeket. Miközben tanuljuk az új étkezési kultúrát, közben vidám dallamokat hallgathatunk.

2020-01-13 12 óra Egy internetes legenda szerint a sajtot egy szamaragoló arab véletlenül fedezte fel: a birkabőrből készült nyeregtáskába tejet töltött, amely a sivatagi utazáshoz szolgált szomjoltóként. A rázkódás hatására a tejből tejsavó és friss sajt lett… A sajt a mindennapi étkezéshez nagyon jó alapanyag: finom, tápláló és tárolható. A sajtkészítés szempontjából sokféleképpen osztályozható a sajt, azonban mi beérjük a fogyasztó szempontjával: friss, érlelt, félkemény és kemény sajtokat különböztethetünk meg. A menüsor minden ételéhez alkalmas a sajt: hideg és meleg előételként, levesként, főételként, sajttálként és a desszerteknek is hasznos eleme lehet. Miközben barangolunk a sajttérképen, aközben vidám zenéket hallgathatunk.

2020-01-06 12 óra Január hatodika: a karácsony vége (Nyugat- és Közép-Európában), a karácsony kezdete (Kelet- és Dél-kelet Európában). Sok országban ez a nap farsang nyitánya. Mintha az élet folyamatos ünneplésről szólna – összeurópai szinten! A magyar ünnepekkel és ételekkel foglalkozunk részletesen: a húsos és a vegetáriánus ételekkel egyaránt. Hogyan süssünk szűzpecsenyét? Hogyan készítsünk édes burgonyát (ami nem is burgonya, hanem gyökér)? Egy házi disznótoros fénypontja a pecsenye! Miért csak a kolbász-hurkát ismerjük? A bálokokra ne menjünk éhesen, mert éhesek maradunk! Az ételsorok mellé illeszkednek a zenei betétek is: karácsonyi zenéket és farsangi koncert- és operaslágereket hallgathatunk.

2019-12-20 13 óra Juhász János mesterszakács menü és recept ajánlatokat javasol a hallgatóknak. (A menü egy ételsor, a recept egy étel elkészítési leírása – tanítják a szakácsiskolában.) A karácsonyi menü családonként eltérő húsokat, halakat, zöldségeket tartalmaz: a halászlét főzhetjük dunai vagy tiszai módra, sőt francia és olasz recept szerint is. A töltöttkáposztára is több magyar elkészítési módot is meghallgathatunk, sőt, a káposzta nemzetközi karriert is befutott már. Két (kisadag) főétel között kínáljuk a vendégeinket szorbettel, amely hideg és gyomornyugtató hatású. A bejgli készítés nem minden családban szokás, de a bejgli fogyasztása az elmaradhatatlan része az ünnepnek! Karácsonyi slágerekkel lazíthatunk a receptek között.

2019-12-13 13 óra Lassan készül, mint a Luca széke! Luca napja népi legendáját ismerhetjük meg a mai műsorunkban. Lassan kezdjük el a karácsonyi ünnepekre való felkészülést is. A halászlé, a halleves különbözőségeit ismerhetjük meg: más az olasz, a francia halleves és más a magyar halászlé alapja. Azonosak abban, hogy az alaplé máris elkészíthető és befagyasztható, a friss halat pedig pár perccel a tálalás előtt belefőzhetjük a hal alaplébe. Több fázisban készülhetünk fel a töltött káposztára is: úgy köszönjön be a karácsony, hogy csak melegíteni kelljen az ünnepi ételt. Desszertnek fügecsatnival készülhetünk előre. A felkészülésnek része a kedvenc dalaink kiválasztása, amely a háttérben szólhat. Kézműveskedhetünk is, hogy személyesebbé tehessük az ajándékokat.

2019-12-06 13 óra A Budaörsi Olvasókör vendége volt Lendvai Ildikó, abból az alkalomból, hogy a „Csendes ulti” c. könyve után megjelent a „Civil Könyv”-e is. Lendvai Ildikó családjáról és családjának a kedvenc ételeiről is beszélt: anyai és apai ágon mi főztek a nagymamák, a szülők, és mi az ő kedvenc étele. Így sorra kerül a húsleves gazdagon, a rakott krumpli és más finomságok. Meglepetés lesz a „boszorkánypogácsa” receptje. Miközben családtörténetet és a recepteket hallgathatjuk, közben Koncz Zsuzsa, Bródy János, a Vad Fruttik dalait hallgathatjuk.

2019-11-29 13 óra A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában? 140 adag hentestokány és törtburgonya elkészítéséhez 21 kg hús és 25 kg krumpli szükséges, a zöldségek, a hagyma és a fűszerek mellett. Az ételdobozba személyenként 0,45 kg egytálétel kerül, de a vasárnapi menühöz sütemény és gyümölcs is hozzátartozik. „Hozzon Ön is egy tálca süteményt a Gólyába!” – hangzik el a felhívás a jövőbeni támogatóknak.

2018-03-16 13 óra Madridba kirándulunk a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének a segítségével. Kovács Kriszta az idegenvezetőnk: „Madrid a zene, a tánc és színielőadások fővárosa!” A spanyol „tapas” néhány falat étel (hidegen vagy melegen), amelyet egy pohár italhoz (alkoholos vagy mentes) fogyasztanak a spanyolok hagyományosan és rendszeresen, a turisták alkalmilag és mértéktelenül. Szerkesztő-műsorvezető Kiss Katalin.

2018-03-09 13 óra Nőnapi köszöntőt készített Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő. Tököly Vajk és Mizsó Bence készítette a nőnapi köszöntő dalt. Bach muzsikája hallgatása közben mozzarella golyókat ízesíthetünk bazsalikommal és paradicsommal. Latin-amerikai gitárosok is fellépnek a műsorban, előkészítve egy tüzesebb ételt. Enyhítésnek eper levest ajánlunk a hallgatóknak. Francia ételsorból brokkolit sütünk sajttal, majd lazacot készítünk a pénztárcánkhoz viszonyított módon. Ne lepődjünk meg, ha a férfiszakácsok a lazac főzéshez szemöldökcsipeszt is használnak!

2018-03-02 13 óra Bán János színész segít nekünk a Prágába (Csehország) kirándulni a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének útján. Boleslav király kezdte építeni a Várat, amely sok évszázad alatt épült a mai formájára. Az 1920-as években újították fel a Várat, amelynek arculatát Mária Terézia alakíttatta ki. Az U Fleku Svejk kedves sörözője volt, ezt ajánlja a prágai látogatásunkhoz a műsorvezető-szerkesztő Kiss Katalin. A „véreshurka gurigák” a sörkorcsolyák megalapozó fogása, minden turista jogosult és egyben köteles is megkóstolni. Dvorzak zenéje mellett az „Aranyutcácská”-ban sétálhatunk, ahol Kaffka is lakott egy ideig. Meglátogatjuk a Csehszlovák Köztársaság kikiáltásának a helyszínét is, majd disznócombot készítünk knédlivel és káposztával.

2018-02-23 13 óra Római kirándulásunkat a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segíti. Az interneten készüljünk fel a római utazásra. Egy olasz eszpresszóval indítsuk a reggelt, délután azonban csak cappucinot ajánlanak a benfentesek „grappa” támogatásával. „O sole mio!” – hallgathatjuk a slágert a három tenortól, amelyet Rómában énekeltek. A szieszta a turistáknak nem kötelező, de ajánlott, mert csak így bírják ki a késő este kezdődő vacsora megpróbáltatásait. Főzzünk együtt minestronét!- javasolja a műsorvezető-szerkesztő Kiss Katalin.

2018-02-16 13 óra Párizsba kirándulunk a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segítségével. Varga Kata az idegenvezetőnk. Múzeumokba és kávéházakba látogatunk, művészek és tudósok nyomdokain ihatunk forró kávét és ehetünk még meleg bagett-et a pékségekben. „Párizsban szép a nyár!” – énekli Horváth Tivadar 60 évvel ezelőtt, és ezt a minősítést manapság is elfogadhatjuk. Önök szeretik a fokhagymás csigát? Fogadják meg a Mit főzzek? – Válassz! műsorának javaslatát. Ha nem maguk akarnak próbálkozni, akkor Párizsban egy üveg bor kíséretében egy étteremben próbálják ki! Önök is elénekelhetik: „Nem bánok semmit sem!”

2018-02-09 13 óra Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő irányítja és Fekete Ernő színész vezeti a London-i kirándulásunkat, amelyet a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segít nekünk. Meglátogatjuk a legjobb helyeket Londonban, zenés kísérettel. A Beatles feldolgozásokat hallgathatunk és Marx emlékhelyeket is felkereshetünk. India étteremben tanulhatunk vegetáriánus főzési technikákat. Látogassunk el a Westminsterbe, előtte azonban tájékozódjuk az interneteten és vegyünk London kártyát, amely sok kedvezményt nyújt.

2018-02-02 13 óra Magyar nyelvű „london-felületeket” is találhatunk az interneten. Ingyenesek az állami múzeumok, azonban számítsunk a közlekedés költségeire, amelyek drágák. Hop-off-hop-on buszozással sokat spórolhatunk, de lehetőleg pénteken ne akarjuk buszozni, csak ha muszály. Fekete Ernő színész Handel Vízizenéje mellett segít minket Kossuth Kiadó Hangoskönyvével az eligazodásban. Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő saját élményekkel is gazdagítja a műsort.

2018-01-26 13 óra „Londonban van számos utca!”- énekli Bob herceg a róla szóló operettben Ilosfalvy Róbert. Fekete Ernő segít a hallgatóknak a kirándulásban. A „kék emléktáblák” mentén haladva 800 emlékhelyet kereshetünk fel London-szerte. A Tower meglátogatása szinte kötelező a turitáknak és „a hollók” megtekintése is elengedhetetlen a királyi várban. Otthon is megfőzhetjük a tipikus angol ételt a „Fish and Chips”-et: sült hal – sült krumplival. Az eredeti angol étel a tőkehalból készül és úgy bundázzák, mint a bécsi szeletet. A királyi palota őreit „marhahúsevőknek” nevezik, és róluk nevezték el a legjobb minőségű gint. A My fair Lady dallama megkönnyíti a sok-sok gyalogolást London utcáin.