Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Budapest

• Hallihó Budapest • Csütörtök • 12:00-14.00 •

2021-11-25 12 óra
2021-11-25 13 óra Halihó Budapest - Kovács Hedwig

Halihó, itt a VISEGRÁDI, a NAGYMEZŐ utca, és környéke beszél!

Pontosabban róluk, helyettük beszél Kovács Hédi, személyes megközelítésben.

A téma, az utcán hevert!

Az első órában a saját emlékeken túl, szó esik még például a Szent István parkról, Hatvany báróról, és Radnótiékról is.
A második órában a Lovag utca, József Attila és Dayka Margit is szóba kerül, és két szecessziós csoda, a Szedő és a Bedő ház. Bolyongjunk együtt Budapest két, nekem kedves helyszínén. Közben zene, dallamok, dalok kísérik utunkat.

Szerkesztő műsorvezető Kovács Hédi, a műsor technikai munkatársa Biczó Tamás.

2021-11-18 12 óra
2021-11-18 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Vendégek: Csikvári Gábor főiskolai tanár és Elek Lenke újságíró.
A műsor elején megbeszéljük, milyen szellem lakozik a Villányi út 27 falaiban….

Beszélgetni fogunk arról, hogy van-e budapesti nyelv („itt a budapestiek beszélnek”, régebben volt u egy ilyen rádióműsor is), s mi a hatása a nyelvre a tömegkommunikációnak.
Szó fog esni arról is, különbözik-e a budai és a pesti életmód…

Megbeszéljük valóban reménytelen-e a budapesti) zöldpolitika.
Megtudhatjuk mi fán terem a csonttányér.
Vitatkozni fogunk a várbéli rekonstrukciók és a semmiből újjáteremtett paloták értelméről és hasznáról, s még sok egyéb témáról.

2021-11-11 12 óra
2021-11-11 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A műsor rendszeres hallgatói tudják, hogy ha Grosschmid Péteren a sor, a közlekedés valószínűleg szóba kerül. Beszélgettünk itt már lóvasútról, villamosról, hajókról és vonatokról, legutóbb a Kisföldalattiról. És bár az utcákon viszonylag ritkán találkozunk repülőgépekkel, a légi közlekedés is hozzátartozik a város múltjához, jelenéhez és jövőjéhez. Kevesen tudják, hány repülőtér is működött, illetve működik a mai Budapest területén és a város határának közelében. Vajon hol volt az első? Hol van a legendás Rákos-mezeje, ahol az első aviatikusok próbálgatták szárnyukat? Miért költözött a polgári repülés a frissen megnyitott budaörsi repülőtérről Ferihegyre? És ki volt Feri, akiről a terület a nevét kapta? Többek között ezekről lesz szó Grosschmid Péter és Zainkó Géza beszélgetésében. Hallgassák a Halihó Budapest új adását csütörtökön 12 órától a Rádió Bézsen!

2021-11-04 12 óra
2021-11-04 13 óra Halihó Budapest - Varjú Tamás

Amikor megkaptam a felkérést a Halihó, Budapest adásának szerkesztésére, elgondolkodtam, ugyan mit lehet még a témában elmondani a fővárosról, ráadásul dupla vidékiként. Aztán Heuréka! Hiszen zenei műsorokkal és retróval irritálom én itten a kedves Hallgatókat pár éve ! És a fővárosi aktualitások után elfér a muzsika, nem véletlenül tartják Budapestet a világ egyik zenei fővárosának. És milyen élet folyt itt a polgári világban, a két háború közt, a rendszerváltások környékén! Bárzongoristák, lokálok, revük, operettek, musicalek, pesti sanzonok, kuplék, zenés kabaré, cigányzene, sramli, magyar világslágerek, magyarított világslágerek, Grammy díjas komolyzenei teljesítmények és örök nosztalgia és vágyódás valami féle utánozhatatlan pesti ( budai, óbudai ) hangulatra.
És jöjjenek az örömök! Elfogadta meghívásomat a műsorban való személyes közreműködésre mélyen tisztelt kedvencem, Farkas Gábor Gábriel, akit hál’Istennek már senkinek sem kell bemutatni, csodálatos felvételeiből hallhatunk a műsorban is párat. Mivel ő festőművész és színész is, semmiben nem fogjuk korlátozni a muzsikán túli élmények megosztásában sem.
A műsor első órájában pedig telefonos vendégünk lesz Knisch Gábor zeneszerző, szövegíró, énekes, zenei menedzser, akiről előzetesen csak annyit: Véget ért egy fejezet, Juventus együttes. A technika ördöge pedig ezúttal is Zentai László lesz. Szóval Halihó Budapest, ez alkalommal a muzsika szárnyain, ki ne hagyják!

2021-10-28 12 óra
2021-10-28 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó! Budapest ezerarcú város, de Rózsa Péter most megjelent könyve ezúttal a város egyik arcát mutatja be. Nevezetesen a könyv Budapest zsidó arca címmel a főváros sokszínű kultúrájának zsidó eredetű lenyomatait veszi sorra. A szerző lesz az adás első vendége.

Bánhegyi Balázzsal, a Gellért szálló igazgatójával arról beszélgetünk, hogy hamarosan felújítják, átalakítják a patinás szállodát, de mielőtt ez bekövetkezne, méltó búcsút vesznek az épülettől a Gellért Grande Finale programsorozatával.

Újra felütötte a fejét a lakásmaffia, ezúttal Óbudán. Tilly László lakásszövetkezeti elnök szerint életveszélyben vannak az érintett idősek, és ügyvédek is benne lehetnek a csalásban.

Grandiózus terv készül a Nyugati pályaudvar korszerűsítéséről, ami egyben a főváros közlekedésének nagymértékű javulását is eredményezheti. Reális a terv? Biczók Péter közlekedési szakértőnkkel megvitatjuk.

Beindult a fővárosban a távfűtés. Mennyire sikerült felkészülni a télre, mik a kilátások? Az illetékest kérdezzük.

Szerényi Gábor pedig néhány fővárosi kulturális programot ajánl. Szóval, kedves hallgatók, ebben a két órában biztosan nem unatkoznak majd, ha velünk tartanak.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
A technikát kezeli és a zenét szerkeszti: Zentai László.

2021-10-21 12 óra
2021-10-21 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Mivel október az őszi kirándulószezon csúcsidőszaka, vendégeink Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse és Susa Ágnes biológiatanár-programszervező elsősorban arról fog beszélgetni, hogy milyen érdekes növényekkel és állatokkal találkozhatunk a fővárosban és környékén, s mit kell tennünk természeti környezetünk megóvásáért.

Szó fog esni arról is hogyan változtak a homokozók, játszóterek az elmúlt fél évszázadban. Fontos kérdés, hogy a gyorsan változó világban mit lehet továbbadni utódainknak abból, amit tanárainktól kaptunk. Mit ad a technika ma....és mit nem lehet mégsem elhagyni az ősi módszerekből...

2021-10-14 12 óra
2021-10-14 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A budapesti épített környezet számos eleme éppen 125 éves idén. Nem véletlen, hiszen a honfoglalás ezeréves évfordulójára, a Millenniumra időzítették ezek átadását. A legismertebb ezek közül a „Kisföldalatti”, vagy másnéven a millenniumi földalatti vasút, vagy ahogy mostanában nevezik az 1-es metró. Az európai kontinens első, és egyben hosszú ideig Magyarország utolsó földalatti vasútja. Bár számos terv született egy, az egész fővárost kiszolgáló hálózatról, ezek megvalósulását háborúk, gazdasági válságok sora akadályozta meg. A jelenlegi hálózat viszont nagy mértékben követi a közel százéves terveket. Az évfordulóra a Városháza Kiadó jelentett meg egy gyönyörű és tartalmas kiadványt, amelynek szerzőjével, Legát Tiborral beszélgetünk a műsorban a földalatti közlekedés kialakulásáról és budapesti fejlődéséről. Hallgassák Grosschmid Pétert a Halihó Budapest! adásában csütörtök délben!

2021-10-07 12 óra
2021-10-07 13 óra Halihó Budapest - Kerényi Péter

Budapest mint tudjuk a fővárosok gyöngye, örömet és olykor gondokat jelentő igazi unikum.

Apropó unikum szót váltunk egy múzeumról amelyben érezhetjük a történelem illatát és egy kicsit magunkba is ihatjuk a látottakat. A Zwack Unicum Látogatóközpont vezetője Szájbély Ernő a vendégünk.
Több szó esik ebben a műsorban gasztronómiáról. megismerkedünk Komma Lászlóval, aki az első „igazi” angol pub tulajdonosa volt a Molnár utcában.
Freed Péterrel a Best of Budapest and Hungary tulajdonosával éttermekről, minőségről, lehetőségekről beszélgetünk pandémia előtt, alatt és után.
Jászberényi Józseffel a Milton Friedman egyetemen sok évvel ezelőtt kezdeményezett Szenior Akadémia motorjával, arról lesz szó, hogy kíváncsiak-e az örökifjú idősek, s miért tanulnak akkor, amikor már senki nem kéri számon a házi feladatot.

Végül vendégünk lesz Réz András, akivel nosztalgiázva elmélkedünk kicsit arról, hogy mi hiányzik ma a régi Budapestről, mi az ami a mai fővárosból egyáltalán nem hiányzik és kiderül, hogy egyedül a változás állandó.

Régi dalokat is hallhatnak szokatlan előadásban, s muzsikákban egy közös, hogy mindegyik beszélgetéseinkhez kapcsolódik.
Halihó Budapest – ezúttal Kerényi Péterrel. Én csak azt remélem jobban teszik, ha hallgatnak. Vagy most, vagy az archívumunkból, amikor kedvük tartja.

2021-09-30 12 óra
2021-09-30 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Sokan úgy látják, hogy Budapest utcái ma szemetesebbek, mint korábban. De hogy látja ezt az FKF, népszerűbb nevén Főkefe? Éppen most vásároltak korszerű eszközöket az aluljárók takarítására, megkezdték a hidak, aluljárók őszi nagytakarítását, készülnek az őszi zöldhulladék elszállítására. Megkérdezzük az illetékest.

A város pezsgő kulturális életének egyik színhelye a Bartók Béla út, vagy, ahogy mostanában nevezni szokták, a Bartók Boulevard. Hogy tovább szépítsék, pályázatot írtak ki fiatal tervezőknek a környéket díszítő új, modern utcabútorok tervezésére. A pályázat kiíróival beszélgetünk.

Újból fellángolt a vita: kell-e nekünk dugódíj. Közlekedési szakértőnkkel, Biczók Péterrel próbálunk eligazodni a vitában.

Október 9-e a Szervdonációs és Transzplantációs Világnap. A világnapot figyelemfelkeltő fáklyás felvonulás zárja Budapesten, ahová mindenkit várnak. A vendégünk a szervező alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa.

Budapest egyik nevezetessége a Wekerle telep. A múltjáról és a jövőjéről beszélgetünk Domonkos Csaba muzeológussal.

Végül Szerényi Gábor ajánl majd budapesti programokat, különös figyelemmel a Budapesti Őszi Fesztiválra.

2021-09-23 12 óra
2021-09-23 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Holló Szilvia Andrea, a Postamúzeum igazgatója, Medzihradszky Zsófia, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kommunikációs vezetője, és Németh Ádám, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múzeumpedagógusa lesznek.

Az adásból megtudhatjuk, mivel készülnek a múzeumok a Múzeumok Őszi Fesztiváljára, és hogyan kapcsolódik tevékenységük a főváros egyéb programjaihoz.

Szó lesz arról is, hogy a város nem csak épületekből, közterekből, emberekből és eseményekből áll, hanem földrajzi fekvésből, élő környezetből, növényekből és állatokból is. A város lakói nagyon gyakran, nem veszik észre azt a temérdek szépséget, érdekességet, Budapest apró csodáit.

Beszélünk sétakönyvek szerepéről,a pesti városfalról, a Vigadó(k)ról, és a De la Motte-Beer-palotáról.

Szó lesz a helytörténet szerepének változásáról, az átalakuló városi terekről, különösen a pesti rakpartról.

Beszélgetünk a történelem „újraélésének” lehetőségéről a reformkori és a (múlt) századfordulós hétköznapok kapcsán, a hétköznapi élet helyszíneiről a 20. század elején.

Magunk elé idézzük Széchenyi Pest-Budáját, hogyan nézett ki az akkori város, s ebből mi maradt meg, mit képzelt el a város jövőjének a gróf?

Belevetjük magunkat a XX. század elejének féktelen éjszakáiba, talán még a „Kék Macskába” is beugrunk egy pillanatra.

2021-09-16 12 óra
2021-09-16 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A Gellérthegy hatalmas sziklái, a Sas-hegy bércei, Tündérszikla, az Állatkert nagy sziklája, kövek a házakban, a talpunk alatt, a templomok falában, a Dunapart lépcsőiben, a régi úttestekben, a barlangokban, a Római-part kavicsos fövenyén. A város kőből és részben kőre épült. Hogy keletkeztek ezek a kövek? Tudjuk-e, hogy miből épült az Országház vagy a Mátyás-templom? Kiknek az emlékét őrzik kövek a város számos pontján? Hol bányászták a szobrok anyagát és a metróállomásokat díszítő kőlapokat? Megtudjuk csütörtök déltől a Halihó Budapest műsorában. Szó lesz még az utakról, arról, hogy mióta járhatunk szilárd kövezeten, miből készül a beton és az aszfalt. És persze lesznek kövek a megszólaló zeneszámokban is.

Grosschmid Péter Budapest köveiről beszélget Juhász Árpád geológussal és Szászi Andrással, a Magyar Közút Úttörténeti Múzeumának vezetőjével.

2021-09-09 12 óra
2021-09-09 13 óra
Halihó Budapest - Dr. Rékai Gábor

Mit kell tudni egy idegenvezetőnek (és esetleg mit nem)? Gyémánt Balázs)
Emberkísérlet Óbudán - a kísérleti lakótelep

A lakáskérdésről.... (Darvas Szilárd)
Méhlegelő, udvarzöldítés.....lépések a zöld Budapestért (Ludwig Bertalan)
A neon múltja és jövője (Patkós Luca)

2021-09-02 12 óra
2021-09-02 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Amikor meghalljátok a déli harangszót csütörtökönként, keressetek rá a Rádió Bézs honlapjára budapestiek, de mindenki más is, mert egészen két óráig halaszthatatlan hallgatnivalókat hallgathattok. Most éppen arról lesz szó, hogy milyen zsúfolt programokkal indul a szeptember Budapesten: iskolakezdés, Eucharisztikus Kongresszus, a 92. Ünnepi Könyvhét és ki tudja, hogy éppen milyen fesztivál üti még fel a fejét. Örömteli dolgok ezek… De persze, azért lesz majd min bosszankodni is… Hogy mi mindennek örülhetünk, erről beszélgetünk majd Horváth István Zoltán esperessel, Készman József művészettörténésszel, Szerényi Gábor grafikussal, a Rádió Bézs műsorvezető szerkesztőjével,… hogy lesz-e min bosszankodnunk a hónap első napjaiban, erről Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakemberrel beszélgetünk, és amin biztosan bosszankodni fogunk, arról Biczók Péter, közlekedés- és várostervezési szakemberrel váltunk szót.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Zentai László.

2021-08-26 12 óra
2021-08-26 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Szíj Barbara a „Budapest 100” főkoordinátora és Mészáros Péter budafoki „Zöld Jövő” környezetvédelmi egyesület alapító elnöke lesznek.

Az adásban beszélni fogunk a kéthét múlva sorra kerülő Budapest 100 eseménysorozatról, s a város előnyös vagy hátrányos változásairól.

Szó fog esni arról miért kevés a nőkről elnevezett köztér a városban, s milyen kezdeményezés indult a változásért, s szó fog esni a méhlegelőkkel kapcsolatos vitákról is.

Megtudhatjuk milyen eredményeket ért el a „Zöld Jövő” egyesület a helyi, térségi környezet- és természetvédelem, a rehabilitáció, környezeti nevelés, és a tudatformálás terén.

Mit várhatunk a fenntartható (városi) közlekedés kialakításától?

Arról is szó fog esni, mit tett Polgári Casino az épített környezet védelméért, a városrehabilitációért, s milyen tervek készültek Budafok belvárosának megújítására.

2021-08-19 12 óra
2021-08-19 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Lassan már meg sem lepődünk! Vaddisznók, rókák, borzok és ki tudja még milyen vadállatokkal találkozhatunk Budapest egyes kerületeiben. Mindenki tudja, mi ilyenkor a teendő? Mészáros Péter, a Pilisi Erdőgazdaság RT. szóvivője elmondja.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze leállíttatta a korábbi évek rossz gyakorlatát: a totális rovarölő és gombaölő szerektől, amelyekkel permetezték a közterületi fákat és cserjéket, végleg elköszön a kerület, és új típusú növényvédelemre áll át. Megkérdezzük, mit várnak a változástól?

Befejeződött Budapesten az ingyenes antitest vizsgálat. A tanulságokról kérdezzük dr. Békássy Szabolcs háziorvost, valamint arról is, hogy milyen szerepük lesz a háziorvosoknak a harmadik oltás beadásának, és a 12-15 évesek beoltásának lebonyolításában.

Egyeseknek még mindig vicces céltábla a budapesti méhlegelők megléte. De jogos-e a viccelődés? Török Péter botanikus, egyetemi tanszékvezető professzort kérdezzük.

Terézváros a hónap végén nagyszabású fesztivállal búcsúztatja a nyarat az Andrássy úton. Gálvölgyi Dorka, az Eötvös 10 kulturális központ igazgatója, majd elmondja, milyen program várja az érdeklődőket.

Végül Szerényi Gábor további kulturális időtöltéseket ajánl a főváros kínálatából.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Vályi Gábor.

2021-08-12 12 óra
2021-08-12 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Beszélgetőtárs: Gács János és a hallgató
Halihó, Budapest!

Aki tudja, Budapest mitől, hogyan jó és szép.
S mivel sokat tud Budapestről, ezért nehéz a vele való beszélgetés elé tervet írni. Amit írnék bevezetőt, az inkább barkácsolás lenne.

Gács Jánossal Budapestről beszélgetünk: ahogy ő látja a várost, s ahová ő teszi a fókuszt és a hangsúlyt, arra megyünk.
Megalapozott kijelentő mondatok lesznek többségben.

Lehetősége van a hallgatónak a műsorba kapcsolódni.
Írjon a Rádió Bézs facebook oldalára kommentet, vagy írjon Messenger üzenetet a szerkesztőnek! Vályi Gábor vagyok.

Halihó, Budapest!

2021-08-05 12 óra
2021-08-05 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Valamikor ladikon - Most hidakon
Beszélgetőtárs: Grosschmid Péter és a hallgató
Halihó, Budapest!
Valamikor ladikon. Most hidakon - Budapest fő látványosságai.
A Duna Budapest meghatározó jelképe. Összekötik Budát és Pestet.

A Duna-parton ringott Budapest bölcsője; földrajzi elhelyezkedés okán már az őskortól lakott mindkét partja. Három átkelőhely is kialakult a mai Budapest területén: a mai Árpád-híd, a Margit-híd és az Erzsébet-híd helyén. Időszámítás előtt 13-tól Pannónia határát jelentette a Duna. Így Buda (az óbudai Aquincum) a római birodalom része volt, de a mai Pest alapja is római eredetű: ez volt az átkelő erődítménye, Contra Aquincum, a mai Március 15-e tér helyén.

Érdemes így a budapesti hidakról szóló mai műsort a rakpartokkal kezdeni! Budapest városszerkezete sugaras. Kiskörút, Nagykörút.
Lánchíd és Szabadság híd. Margit híd és Petőfi híd. Erzsébet híd. Árpàd híd és Rákóczi híd. Megyeri híd.
Vasúti hidak Északon és Délen: ki- és bejáratok.
K-híd. Hajógyári híd. Kvassay híd. Deák Ferenc híd.

Lehetősége van a hallgatónak a műsorba kapcsolódni.
Írjon a Rádió Bézs facebook oldalára kommentet, vagy írjon Messenger üzenetet a szerkesztőnek! Vályi Gábor vagyok.

Halihó, Budapest!

2021-07-29 12 óra
2021-07-29 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Szinger Margit biológiatanár, selyemfestő iparművész és közösségépítő és Baldavári Eszter művészettörténész, építészeti író lesznek.
Az adásban szó fog esni újrakezdés lehetőségeiről és tapasztalatairól, és arról is, hogy az élet elég széles-e ahhoz, hogy mindennel foglalkozhassunk, ami érdekel.
Egyik fő témánk a Munkácsy Mihály utcai Sonnenberg ház „újraélesztése” lesz, amihez mindkét vendégünk tevékenysége erősen kapcsolódik.
Foglalkozunk a 18. kerület építészetével, iskolaépületeivel a Zila kávéház (egykori lövölde) történetével és például Eötvös Loránd villájával is.
Beszélni fogunk a Városligeti fasor szecessziós építészetéről és az itt otthonra talált keleti műgyűjtőkről, és arról is hogyan kapcsolódik Budapesthez Sanghai modern építészete, és India első építésznőjének munkássága.

2021-07-22 12 óra
2021-07-22 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó! Ha csütörtök van, és megszólalnak délben a harangok, biztos
lehetsz benne, hogy a Rádió Bézsben elkezdődik a Halihó Budapest
című műsor. Tarts velünk, és a 22.-i adásban megemlékezhetsz a
nemrégiben elhunyt Ráday Mihályról, megtudhatod, hogy mik voltak a fővárosi önkormányzat által szervezett ingyenes antitest vizsgálatok első tapasztalatai
. Arról is szót ejtünk majd, hogy vajon mikor lélegezhet fel a városlakó, mert valamelyest enyhül a közlekedési káosz a városban, és arról is beszélgetünk, hogy mikor lélegezhetünk be a mostaninál tisztább levegőt. Mohai Marietta vette a bátorságot, és az életéről kérdezte édesapját, Mohai Tamás jazz-blues-rockgitáros zenetanárt, és le is jegyezte, amit mondott. A megjelent könyv címe: „Kórtalan”, és egy nem mindennapi ember, mondhatni, kalandos élete bontakozik ki a kérdezz-felelek során. A koncerttel egybekötött könyvbemutató a budapesti Tűzoltó utcai Élesztőház egyik legérdekesebb nyári programja lesz. Végül a hagyományos fővárosi programkínálat zárja az adást.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Vályi Gábor.

2021-07-15 12 óra
2021-07-15 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Piac, csarnok, vásár, vásárcsarnok ... A városlakók már nem termelték meg a mindennapi betevőt a ház körül. A közeli szomszédok miatt az állattartás némi nehézségbe ütközött, ezért ki kellett alakítani valami szervezett formát a javak kicserélésére. Pénzért élelmiszer, nehezebb időkben bármiért élelmiszer. Sok dologra mondjuk, hogy "már a régi görögök...", a piac tényleg ilyen. Az agorán eszmét is cseréltek meg zöldséget is vásároltak, aztán a rómaiaknál a forum, később a piazza, és számos országban a market, markt, rinok és rynek, nálunk a piac és később a vásárcsarnokok. Szó lesz a lovakra alapozott közlekedés üzemanyagbázisairól, az ócskapiacok kincseiről, a korszerű piacterekről, és megszólal a műsorban a szakember is. Hallgassák a Halihót és benne Grosschmid Pétert és vendégeit csütörtökön 12-től élőben a stúdióból!

2021-07-08 12 óra
2021-07-08 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Budapesti körkép a biztonság szemüvegén.

Beszélgetőtárs: Szabó Lajos, Rácz István, s a hallgató……

Halihó, Budapest!

Ha szakember kerül “civil” környezetbe, többnyire szakemberként nézi azt a környezetet. Minden és mindenki veszélyforrás lehet.

Mondják: Akinek kalapács kerül a kezébe, az hamarosan mindent és mindenkit szögnek néz(het).

Gondolom, nincs olyan hely, helyiség, tárgyi helyzet, melyet a munkavédelmi szakember ne tudna bírálni, kritizálni; javítani, fejleszteni.

A pandémia alatt megváltoztak a vásárlási szokások: megnőtt a webáruházakból rendelések száma. Ez látatlanban vásárlás, s kockázata is volt/van? Hiszen a csomagokban vagy volt pontos leírás…

A pandémia alatt gazdaságmegtarató hatásként is gőzerővel folytak a beruházások, építkezések. A munkavédelmi szakemberek mit láthattak, s mit láttathattak?

Budapesten, már csak a politikai adok-kapok okán is sajátos lehet a munkavédelem, munkabiztonság. A biztonság és eszközpark olyan lenne, mint a közpark: mindenkié, tehát senkié?

Középületek, magánházak; tatarozások, felújítások, karbantartások… Sok sokk! A sokkos állapotok ellen mi és hogy szabályos?

A közlekedés önmagában veszélyforrás. A bablevesfőzés is.

Orvosok mondják: a háztartási, ház/lakás körüli balesetek száma nőtt. Figyelem! A szakemberek gondolatokat és helyzeteket helyre tesznek. Konkrét helyzet, konkrét bizonytalanság vagy biztonság.

Bélyeggyűjtemény helyett a munkabiztonság szakembereinek biztos fényképgyűjteményeik vannak.

A munkabiztonság, a munka biztonsága gazdasági potenciál. Befektetés a gazdaságba. De aki szabályos, az veszíthet...

Budapesti körkép a biztonság szemüvegén nézve, látva.

Lehetősége van a hallgatónak a műsorba kapcsolódni.

Írjon a Rádió Bézs facebook oldalára kommentet, vagy írjon Messenger üzenetet a szerkesztőnek! Vályi Gábor vagyok.

Halihó, Budapest!

2021-07-01 12 óra
2021-07-01 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Benedek Ágnes, a Kertvárosi Időutazó alapító sétavezetője és Kőnig Tamás ICOMOS-díjas építész lesznek.

Az adásban szó fog esni Budapestnek - mint egyesült városnak – a létrejöttéről, az építések "hirtelenségének" okairól és következményeiről.

Arról mi lehet pesti házak jövője: rehabilitáció, rekonstrukció, esetleg revitalizáció.

A Rumbach utcai zsinagóga nagyszerű újjáéledéséről.

A Parisiana mulató és a Divatcsarnok sorsáról és a házak életéről az időben.

Szó lesz az előző századforduló legszebb Pest környéki nyaralótelepéről a mátyásföldi villanegyedről, ami máig megmaradt egy gyöngyszemnek a városban.

A Caprera-patakról, mely a fővárosban ered, és itt is fut bele a Szilas patakba, amelynek mentén váltogatják a szinte háborítatlan természeti részek, és csúf emberi beavatkozások, s azt is láthatjuk, miként veszi vissza a természet a hatalmat.

A város széli kis múzeumokról és gyűjteményekről, amelyek méltatlanul alig ismertek.

2021-06-24 12 óra
2021-06-24 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Ma van az év eddigi legmelegebb napja. Fürdünk az izzadságban, kapkodjuk a levegőt, törölgetjük a homlokunkat, és leginkább a strandon szeretnénk lenni. Ha időnk és védettségi igazolványunk van, ezt könnyen megtehetjük, hiszen Budapest fürdőváros. Már a magyarok ideérkezése előtt is az volt, a Római Birodalom telepesei a környék kitűnő forrásvizei miatt is választották Aquincum helyszínét. A fürdők azóta is töretlenül fejlődnek és a sötét (és meglehetősen piszkos) középkor végén már az ideiglenesen hazánkban állomásozó török seregek visszahozták a fürdőkultúrát. Ennek számos emléke nemcsak megtekinthető, de használható is fővárosunkban. Az igazi virágkor a XIX. század végének egészségkultusza révén indult el, és ma is tart. Fürdőkről, uszodákról, strandokról fog beszélgetni a műsorban szakemberekkel Grosschmid Péter és Vályi Gábor. Halihó Budapest! minden csütörtökön 12.00 órától a Bézsen.

2021-06-17 12 óra
2021-06-17 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Budapest, Budapest, te csodás - Budapest arculata: építészet és mobilitás.

Beszélgetőtárs: Grosschmid Péter, Biczók Péter, Ongjerth Richárd, s a hallgató.

Egyrészt: “Mindenki szereti a fejlődést; senki sem akar változást!” (Soeren Kierkegaard) Szintén tőle van az a szimbólum és modell, ahogy a téli fagyban a sünök összeférhetnek, hogy egymást ne szúrják, s meg se fagyjanak.

Város és mobilitás Budapesten - közlekedés, térhasználat és infrastruktúra. Projektek tapasztalatai, példái.

Másrészt: Budapest építészeti arculata: imázs; panelházak, toronyházak, belvárosi házak, negyedek, zöldterületek.

Budapest városarculata az építészek/építészet, s a használók (lakók, vendégek, turisták) szemével.

Az építészet és a közlekedésszervezés kapcsolódásai és ellentmondásai Budapesten.

“Miénk itt a tér”?

Lehetősége van a hallgatónak a műsorba kapcsolódni.

Írjon a Rádió Bézs facebook oldalára kommentet, vagy írjon Messenger üzenetet a szerkesztőnek! Vályi Gábor vagyok.

Halihó, Budapest!

2021-06-10 12 óra
2021-06-10 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Ha nyár, akkor strandszezon, kinyitottak a budapesti fürdők. Hogy mennyire azt Borosné Szűts Ildikótól, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatójától kérdezzük, na meg azt is, mi a sorsa a birtokukba kerül legendás Rácz fürdőnek.

Aztán szó lesz még útlezárásokról, az I bike Budapest bringa demonstrációról, robbanószerkezetek hatástalanításáról a fővárosban, a Margó Fesztiválról, ami egyike a könyvünnepeknek.

És, hát… lesz itt Labdarúgó Európa Bajnokság teltházas mérkőzésekkel a Puskás stadionban, azt kérdezzük Hegyi Iván sportújságírótól, hogy örüljünk-e neki, különös tekintettel arra, hogy még nincs teljesen vége a járványnak.

Szerényi Gábor a szokásos kulturális ajánlójával jelentkezik.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Vályi Gábor.

2021-06-03 12 óra
2021-06-03 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki adás vendégei Szuhai Barbara történelemtanár, idegenvezető, a „Mesélő házak weboldal és városiséta-cég alapítója, és Jáki Mónika urbanista, kulturális menedzser a Bartók Boulevard Egyesület programigazgatója lesznek.

Az adásban szó fog esni az újra induló városi sétákról, a sétacégek együttműködéséről, a Gellérthegy titkairól, a Fortuna utca 6. lakóiról és az elrejtett kincsről, a Nyúl utcai irodalmi centrumról, és még sok egyéb kevéssé ismert, de érdekes városi történetről.

Szó lesz a tematikus utcák szerepéről, a közösségi terek használatáról, és a másnap induló „Eleven tavasz” fesztiválról, valamint Friciről és Arankáról is.

2021-05-27 12 óra
2021-05-27 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Budapest az ország központja, és ezt a vasúti térkép szinte mindennél jobban mutatja. Történelmi oka van a sugárirányú hálózatnak, hiszen a sugaras fővonalakat összekötő hálózat java része a trianoni határokon kívül rekedt. A főváros életében mindig is fontos szerepe volt a vasútnak, és a jövőben ez a hagyományos közlekedési eszköz még nagyobb szerephez jut. Beszélgetünk a vasút történetéről, a pályaudvarokról, az utasokról és a vasutasokról, szó lesz a jövőről és a most folyó fejlesztésekről. Persze közben zenélünk is egy kicsit. Hallgassák Grosschmid Pétert és Vályi Gábort élőben a stúdióból, valamint telefonon megszólaltatott vendégeiket csütörtökön 12.00 órától!

2021-05-20 12 óra
2021-05-20 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Játszótér - Játszó tér Budapesten

Beszélgetőtárs: Grosschmid Péter, Szabó Lajos, Mészáros Balázs, s a hallgató.
A játszótér az a hely, ahol önfeledten, szabadon lehet “kikapcsolódni” - gyerekeknek. S vannak felnőtt játszóterek is! Közterületen és zárt területen is, pl. óvoda, iskola.
Gyerekek és felnőttek mindig játszottak; homo ludens.
A játékokra iparág(ak) épültek ki, szerveződtek.
A gyerekek és felnőttek szabadtéri játékai és játszóterei felnőttek módján komoly szabályok és engedélyek, vizsgálatok és szabványok mentén kerülhetnek közforgalomba, használatba.
Voltak játszóterek, amelyek… Lettek játszóterek, amelyek…
Vannak játszóterek, melyeken a játékok játszanak (játszó terek, passzív gyerekek), s vannak, melyek önfeledt örömöt biztosítanak.
Az tény, hogy a játszótér, mint önálló, funkcionálisan játszótér-terület, a 20. század “terméke”. A szokványos játszótéri eszközök arra jók, hogy… S vannak a szokványostól eltérő játszótéri eszközök, amelyek...
A játszóterekről beszélgetünk: gyerekesen és felnőttesen, gondolatban és hangulatban csapongunk térben és időben. Mi a stúdióban jól érezzük magunkat.

Lehetősége van a hallgatónak a műsorba kapcsolódni. Írjon a Rádió Bézs facebook oldalára kommentet, vagy írjon Messenger üzenetet a szerkesztőnek! Vályi Gábor vagyok.

2021-05-13 12 óra
2021-05-13 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Nyitunk! A magunk részéről élőadással, és meghívtunk tájékoztató beszélgetésre néhány, eddig a közönségtől elzárt budapesti helyszín munkatársát. Így Hanga Zoltánt, a Fővárosi Állat és Növénykert szóvivőjét, Sárkány Krisztiánt, a Fedák Sári színház igazgatóját, Takács Erzsébetet, a 11. kerületi Eleven Tavasz rendezvény munkatársát.

Vendégünk lesz Ongjerth Richárd urbanista, várostervező, városkutató, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének tudományos munkatársa, akit a budapesti rozsdaövezetek hasznosításáról és a leendő Diákváros ügyeiről kérdezünk, Biczók Péter, közlekedés- és várostervezési szakember, közgazdász, a Város és mobilitás intézet igazgatója, akivel Budapest közlekedésének néhány érdekességét vitatjuk meg, és végül, hagyomány szerint, Szerényi Gábor ajánl majd néhány budapesti kulturális programot.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Vályi Gábor.

2021-05-06 12 óra
2021-05-06 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki műsor vendégei Dr. Babinszki Edit geológus, filmrendező és Bolla Zotán grafikus, építészeti író lesznek.

A műsorban szó fog esni az ELTE TTK régi és új épületeiről, a Földtani Intézet Lechner féle palotájáról, s ezzel kapcsolatban a nemzeti szecesszió kialakulásáról és a nemzetközi szecesszió (belga–francia art nouveau) magyarországi megjelenéséről, és a Tőzsdepalotáról azaz az MTV hajdani székházáról. Beszélgetni fogunk arról is milyen mellbevágó érzés Pestről Budára „partot váltani”.

Újlipótvárosról szinte mindig szó esik a műsorban, most a kialakulásáról fogja Bolla Zoltán megosztani ismereteit a hallgatókkal.

2021-04-29 12 óra
2021-04-29 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Élőben! Reméljük, hogy így is marad.

Hogy mi mindenről lesz szó? Nézzük csak:

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatásokat végzett a budapesti ivóvíz minőségével kapcsolatban. Megkérdezzük, nyugodtan ihatjuk-e a csapvizet. Vendégünk: Dr. Engloner Attila projektvezető, Tiszta Ivóvíz Nemzeti Kiválósági Program Vitamin Kommandó. Ugye jól hangzik? De senki ne gondoljon valami harci cselekményre.

A Budapest Bike Maffia (ez se rossz elnevezés) akciójáról beszélgetünk, arról, hogy az egyesület kerékpárosai milyen módon segítenek a hajléktalanok ellátásában. Vendégünk: Lovasi Zoltán a BBM egyesület vezetője.

Nevezzük botránynak? Hosszú hónapok óta zajlik a turistabuszok parkolásával kapcsolatos herce-hurca a városban. Mi van most? Megkérdezzük. Vendégünk: Biczó Péter közlekedés- és várostervezési szakember.

Azt már nagyjából tudjuk, hogy 4 millió vakcina eloltása után nagyobb léptékű lesz Budapest nyitása. Egy ezzel foglalkozó konferenciát szervezett a Budapestbrand Zrt 27-én, kedden, ahol a különböző ágazatok szakemberei tartottak előadásokat, és vettek részt kerekasztal beszélgetéseken. Kíváncsian várjuk, hogy elmondják, mi minden történt a konferencián. Vendégünk: Neustadtl Dániel a Budapestbrand Zrt Turizmusfejlesztési és partnerségi divízióvezetője.

2021-04-22 12 óra
2021-04-22 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Szükség-állapot - WC körút Budapesten

Beszélgetőtárs: Grosschmid Péter, s a hallgató

“A pénznek nincsen szaga” – mondta állítólag Vespasianus császár, amikor számon kérték rajta a római nyilvános vizeldék megadóztatását.
Párizsban ötezer lakosra jut egy közvécé, Budapesten ez a szám 20–25 ezerre tehető. Van mobil WC, az aluljárókban is lehet WC-t találni, meg a piacokon is ; a bevásárlóközpontok WC-i igen népszerűek, többen a benzinkutak mosdóit használják, van már utcabútor jellegű köztéri WC, s van, aki vendéglátó helyre megy be, ha dolga van.
Szükség dolga!

Lehetősége van a hallgatónak a műsorba kapcsolódni.
Írjon a Rádió Bézs facebook oldalára kommentet, vagy írjon Messenger üzenetet a szerkesztőnek!

Vályi Gábor

2021-04-15 12 óra
2021-04-15 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Budapest a vizek városa is. A Duna látványosan hömpölyög a város közepén, a Városligeti tavon nyaranta sok gyerek ismeri meg a csónakázás örömeit, mindenki ismeri az újbudai Feneketlen tavat. De hány egyéb folyó- és állóvíz van a városban? Egy patak adott nevet falvaknak, amelyek ma már a város részei. Egy másik, amely egyszer egy városrészt öntött el, egy harmadik, amelynek felduzzasztott vize a város egyik legszebb tava. És hány másik tó van? A Duna szigetei közül ismerjük a Margit-szigetet, az Óbudai- és a Csepel-szigetet. De hányan hallottunk a Molnár-szigetről, a Háros-szigetről és a Szerelem-szigetről? Ezekről beszélgetnek Grosschmid Péter és vendégei csütörtök délben.

( A 2020.12.03-i adás ismétlése )

2021-04-08 12 óra
2021-04-08 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki műsor vendége lesz Lugosi Viktória író, kultúraszervező, volt rádiós szerkesztő és Perczel Anna építész, urbanista, az Óvás Egyesület alapító elnöke lesz akit az Építészfórum 2020-ban a Pásztor Erika Katalina emlékére alapított szakmai díjjal tüntetett ki, amellyel olyan alkotók teljesítményét ismerik el, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek.

Többek között szó fog esni Budapest kortárs építészetéről, kulturális életéről, a (hajdan) nyüzsgő városról, azokról a sétákról, könyvbemutatókról, amelyeket a Viktória által működtetett „Kaviart” szervezett, és a Malomlakás restaurátorműhely tevékenységéről is.

Szó lesz még Budapest legérdekesebb városrészeinek eltűnéséről illetve lerombolásáról, tönkretételéről, Pest régi zsidónegyedéről és az ÓVÁS! tevékenységéről, valamint a zsidó részvételről Budapest nagyvárossá illetve világvárossá válásában és arról, hogy Európa nagyvárosaiban ez a részvétel hogyan történt.

2021-04-01 12 óra
2021-04-01 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A múlt héten emléktáblákról beszélgettünk Vályi Gáborral, felelevenítettük azok emlékét, akikről a táblák szólnak. A téma kimeríthetetlen, ezért megkeresünk még néhány emléktáblát, de a mostani adás fő témája inkább a házfalakon, kapualjakban, üzletek felett látható cégtáblák története és jelene. Beszélünk az első ilyen táblákról, megtudjuk mitől lett cégéres a gazember, és azt is, hogy milyen feltételekkel lehetett cégtáblát kiakasztani a bolt kapuja fölé.

Az utcákon másfajta emlékjeleket is találunk, beszélünk a botlatókövekről és egy aktuális új kezdeményezésről, amely a járványban elhunytaknak állít emléket.

Halihó Budapest csütörtökön délben Grosschmid Péterrel és Vályi Gáborral.

2021-03-25 12 óra
2021-03-25 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Tábla a falon - Emléktábla

Beszélgetőtárs: Grosschmid Péter, Kolbe Gábor, s a hallgató

Emléktábla-születés születésnapra. Témához kapcsolódó aktualitás: Hofi-emléktábla pályázat.
Az emléktábla állítás, elhelyezés hivatalos eljárás részben, részben művészet és iparosmunka.
Egy példa Újbudáról: Emléktábla állítás eljárási szabályzat.
Mire kell figyelni az emléktábla tervezésénél?
A tervezéstől a pénztárig.
“Van képünk hozzá!” A gyűjtő.

Kedves és kedvenc környék: Újlipótváros, Vígszínház és környéke. Emléktábla-soroló: véletlen-tudatos választás és válogatás a környék emléktábláiból.
Virtuális séta és emléktábla olvasó.

Lehetősége van a hallgatónak a műsorba kapcsolódni.

Írjon a Rádió Bézs facebook oldalára kommentet, vagy írjon Messenger üzenetet a szerkesztőnek, Vályi Gábornak!

2021-03-18 12 óra
2021-03-18 13 óra
Halihó Budapest - Bánó András

Négy Budapesthez valamilyen formában kötődő ember lesz a műsor vendége. Orlai Tibor producerrel többek között arról is beszélünk, hogyan kerültek az ő előadásai a Filmmúzeum egykori épületébe, Radnai Péter riporterrel pedig arról, hogy pályája kezdetén hogy volt bátorsága híres művészeket megkérni arra, hogy meséljenek neki a Reggel című műsorban arról, milyen emlékek kötik őket a főváros egy-egy teréhez, utcájához. Ráday Mihály városvédő mostanában az Unger ház miatt füstölög, ezt teszi majd a műsorban is, végül pedig Radóné Wirtmann Julianna érkezik, akinek az első és utolsó munkahelye a Duna Intercontinental szálló volt. Történeteket hallunk a hotel híres vendégeiről, és elhangzik egy sztori, amikor Liz Taylor kedvéért vasárnap is kinyitott a Váci utca és Párisi utca sarkán álló sportbolt.

( A 2020.10.15-i adás ismétlése )

2021-03-11 12 óra
2021-03-11 13 óra
Halihó Budapest - Liszkai Ágnes

Az a megtiszteltetés ért, hogy február végén én szerkeszthettem az aktuális Halihó Budapest műsort. Jelentem készültem..., de a technika ördöge valamiért nem akarta, hogy hallható legyen. Lefagyott az internet, hiába izgultam.

Ezt a műsort hallgathatják meg ezen a héten, ha minden igaz 12 órától.

A kisvakond véletlenül kiássa magát a földből. Tátott szájjal nézi, majd rohan a mamájához:

- Mama, mama! Ott fönt minden zöld és kék az ég, és döngicsélnek a méhecskék, annyira szép ott! Miért nem élünk mi is fent, a föld felett?
- Azért kisfiam mert ez a hazád!
Lassan aktuális lesz ez az ősrégi vicc.

Azt tudjuk, hogy milyen is a zöld fű, a kék ég, a döngicsélő méhecske. De vajon mi az, ami szerethető a föld alatti világban?

Csütörtökön 12 órakor talán erre is választ kapunk, hiszen a Budapest alatt húzódó természetes és épített barlangok különleges hangulatát érezhetjük meg, ellátogatunk a föld alá.

Az első órában segítségemre lesz Borzsák Sarolta, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Természetmegőrzési Osztály barlangtani referense és Adamkó Péter a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője.

A második órában Jamrik Levente a főváros alatt húzódó, európai mértékkel is különleges, épített barlangrendszer titkaival ismertet meg.

( A 2021.02.25-i adás ismétlése )

2021-03-04 12 óra
2021-03-04 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A nálunk járt külföldiek mindegyike megemlíti a Gellért-hegyet, ha itteni élményeiről kérdezik. Ma Vályi Gáborral körüljárjuk a hegyet, gondolatban felmászunk a tetejére, elképzeljük, mit láttunk volna onnan 200 vagy 500 évvel ezelőtt. Beszélgetünk a hely történetéről, jelenéről és jövőjéről. Szóba kerülnek a pogányok, a törökök, az osztrákok, a szovjetek, a boszorkányok és a szentek, a turisták és a szerelmesek. Beszélgetünk vízről és tűzről, és bekukkantunk a pálos szerzetesek templomába. Természetesen szó lesz vándorló szobrokról, városi és más legendákról, és megismerjük a város felett terpeszkedő nagy erődítmény titkait. Tartsanak velünk a hegytetőre csütörtökön 12 órától a Halihó Budapestben!

2021-02-25 12 óra
2021-02-25 13 óra
Halihó Budapest - Liszkai Ágnes

A kisvakond véletlenül kiássa magát a földből. Tátott szájjal nézi, majd rohan a mamájához:

- Mama, mama! Ott fönt minden zöld és kék az ég, és döngicsélnek a méhecskék, annyira szép ott! Miért nem élünk mi is fent, a föld felett?

- Azért kisfiam mert ez a hazád!

Lassan aktuális lesz ez az ősrégi vicc.

Azt tudjuk, hogy milyen is a zöld fű, a kék ég, a döngicsélő méhecske. De vajon mi az, ami szerethető a föld alatti világban?

Csütörtökön 12 órakor talán erre is választ kapunk, hiszen a Budapest alatt húzódó természetes és épített barlangok különleges hangulatát érezhetjük meg.

Az első órában segítségemre lesz Borzsák Sarolta, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Természetmegőrzési Osztály barlangtani referense és Adamkó Péter a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője.....

A második órában Jamrik Levente a főváros alatt húzódó, európai mértékkel is különleges, épített barlangrendszer titkaival ismertet meg.

Halihó Budapest! Jövünk!

2021-02-18 12 óra
2021-02-18 13 óra
Halihó Budapest - Vályi Gábor

Körúti villamos-séta 12-14 óra között
A mai műsorban 11 megálló Grosschmid Péterrel
A villamos-séta egyik résztvevője vagyok: Vályi Gábor. Tartsanak velünk!

Jó napot kívánok!

Ferenc körút, József körút, Erzsébet körút, Teréz körút, Szent István körút.
Ahol felszállunk a 4-es vagy 6-os villamosra: Boráros tér.

További villamosmegállók a pesti oldalon:
Mester utca, Corvin negyed, Harminckettesek tere, Rákóczi tér, Blaha Lujza tér, Wesselényi utca, Király utca, Oktogon, Nyugati tér, Jászai Mari tér

Minden megállóhoz történetek és történelem kapcsolódik.
Mind a 11 megállóban megállunk. Körülnézünk. Grosschmid Péter sétavezetése emlékeztet, figyelmet ráirányít; informál és elgondolkodtat. S ha belefeledkezünk egy-egy mondatába, történetébe, vagy egy-egy megállóban ott “maradunk”, visszahallgathatók a részletek a hangtárból.

Körúti villamos-séta a Rádió Bézsben

2021-02-11 12 óra
2021-02-11 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A Halihó Budapest csütörtöki adása az október29-i adás ismétlése lesz. A műsor vendégei akik ezúttal elektronikus úton csatlakoztak a műsorhoz, Szabó Zsuzsa logopédus, oktatási szakértő és Kelen Károly lapszerkesztő, bridzs nagymester, magyar bajnok voltak. Először fordult elő a műsor történetében, hogy a két vendég osztálytárs volt a gimnáziumban. Mindketten újlipótvárosiak, ezért a műsorban a legtöbb szó ennek a városrésznek a sajátos hangulatáról, érdekességeiről esett.

De azért el is mozdultunk, térben a közeli Margitszigetre, majd kissé távolabb, a Déli Pályaudvar környékére, időben pedig a magyar rock kezdeteihez, és ahhoz korszakhoz is, amikor az általános iskolai osztályok még nem voltak koedukáltak (Fiatalabbak kedvéért: a fiúk és a lányok külön osztályokba jártak.)

Volt még szó mozikról, presszókról, találkahelyekről, eltűntekről és ma is működőkről egyaránt, s arról az emberről is, aki már nincs köztünk, de szelleme ma is ott lebeg Lipócia háztetői felett....

( A 2020.10.29-i adás ismétlése )

2021-02-04 12 óra
2021-02-04 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Grosschmid Péter kedvelt témája a városi közlekedés.

Ezúttal Molnár László Árpád közlekedési szakértővel, a FŐMTERV korábbi vezetőjével beszélget Budapest közlekedésének fejlesztési lehetőségeiről, a hídvitában - miszerint hová is épüljön először és épüljön-e egyáltalán új híd a főváros határain belül - elfoglalat álláspontjáról, a közelebbi és a távolabbi jövő Budapestjéről.

A műsor második órájában meghívott vendége Merker Dávid, aki az egyik - és talán legnagyobb - városi sétákat szervező cég alapítója. Vele a sétákról, a séták résztvevőiről, a város megismerhető és felderíthető titkairól lesz szó. Hallgassák a Halihót, Budapest barátainak kedvelt műsorát csütörtökön 12 órától.

2021-01-28 12 óra
2021-01-28 13 óra
Halihó Budapest - Marton Éva

Hogy milyen az én Budapestem, van benne egy csipetnyi régi, valamikor a századforduló időszakából, a húszas-harmincas évek hangulata, az épületei, zenéje, a benne mozgó figurák, dalok és történetek.

S persze ugyanígy szeretek rengeteg újat, a maiakat is. Imádok sétálni és biciklizni a városban, turistának lenni, üldögélni a „rakodópart alsó kövén”, éjszaka autóval csak úgy belemenni a városba, nézni a Dunán csillogó fényeket. A tavasz Budapestje varázslatos, illatokkal telik meg a város, de szeretem a tél csöndjét is, a kivilágított ablakok mögé történeteket képzelni.

Így azután szinte magától értetődő volt, hogy olyan vendégekkel beszélgessek, aki mesélnek, dalolnak a városról „boldog-szomorú” történeteket.

Az első óra vendége Závada Pál író, Wanderer könyve kapcsán beszélgetünk Budaörsről, de szó lesz a fővárosról, otthonról és otthontalanságról, befogadásról és kitaszítottságról, kitelepülésről, hiányról és újrakezdésekről is.

S hogy milyen dalban a város……a Budapest Bár finom hangszereléseiben eleveníti fel a jól ismert dalokat. Cigányzenekar benne jazzal, rock-kal, szívvel, örömzenével.

A Budapest Bár vezetőjével, Farkas Róberttel, Németh Juci énekessel és Farkas Mihállyal beszélgetünk.

Hát akkor Halihó Budapest

2021-01-21 12 óra
2021-01-21 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

Mai adásunkban tekintettel a még mindig itt tartózkodó vírusokra, amelyek bánatunkra megakadályozzák a vendégreinkkkel való személyes találkozást szeptember 17-i műsorunkat ismételjük meg.

A műsor vendégei Róka Zsuzsanna újságíró, idegenvezető, kulturális menedzser, és Rózsa Zoltán régész, múzeológus, egykori múzeumigazgató voltak.

A beszélgetés során szó esett az idei különös nyár tapasztalatairól, a Margitkert vendéglő elpusztításáról, a még létező vagy újraéledő kertvendéglőkről, és egyéb életteli közösségi terekről. (Ezt a témát sajnos januárban szinte még aktuálisabbá teszik a Wichmann kocsma és a Márványmenyasszony megszűnéséről érkező szívszorító hírek...)

Kőbánya új kultúrcentrumáról az Eiiffel műhelyházról, s arról is milyen egy identitását őrző, vonzó "külváros".

A reformáció fél évezredes jubileuma kapcsan szó lesz a Pecz Samu által tervezett Szilágyi Dezső téri templom megújulásáról is.

A Kulturális Örökség Napok szervezési kérdései is szóba kerültek.

Megtudhattuk miben különböznek a férfi és női szerepek Budapesten és vidéken.

Ki derült, hogyan lehet a civileket és a szakmát összehozni a közösségi régészet keretében.

( A 2020.09.17-i adás ismétlése )

2021-01-14 12 óra
2021-01-14 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Hogy lehet, hogy 2020-ban 15 százalékkal többen ültek kerékpárra, mint a megelőző években? Milyen lesz a jövőben a Nagykörút közlekedése, mert most sokak szerint katasztrofális. Ha megszűnik az ingyenes parkolás, milyen költségek várnak az autótulajdonosokra? Biczók Péter közlekedési mérnökkel próbálunk meg válaszolni többek között ezekre a kérdésekre is.

Hallottak már a Hulladékvadász.hu internetes oldalról? Szebenyi Péter, a Jövő Öko Nemzedéke alapítvány elnöke mond el minden fontosat az oldalról, ami az alapítvány egyik tevékenységi formája.

Mire kíváncsiak a budapestiek a várossal kapcsolatban? Az újra nekirugaszkodó Városháza Kiadó vezetője, Schiffer János, a kiadó vezetője lesz a vendégünk.

Wichmann kocsma, Márványmenyasszony… lehet, hogy bulldózer takarítja majd el ezeket a legendás vendéglátó helyeket? Jobb lenne, ha megőriznénk? Ráday Mihály városvédő mondja majd el a véleményét.

Dr. Békássy Szabolcs háziorvost, a Háziorvosok Online Szervezetének elnökét arról kérdezzük, hogy tudják-e már pontosan, mi lesz a feladatuk a koronavírus járvány elleni védőoltásokkal kapcsolatban, hol tartanak a felkészülésben?

Végül itt lesz majd Szerényi Gábor, aki körülnézett, milyen kulturális programokat ajánlhat a járvány idején is a budapestieknek.

Szerkesztő műsorvezető Frank Iván.
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli Vályi Gábor.

2021-01-07 12 óra
2021-01-07 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Amikor Grosschmid Péter a műsorvezető, biztosak lehetünk benne, hogy a közlekedés szóba fog kerülni. Beszélgettünk itt már villamosokról, buszokról, trolikról és hajókról - a mostani téma a földalatti vasút, vagyis a metró. Miért volt szüksége Budapestnek a XIX. század végén földalattira? Mi indokolta 1950-ben egy, az újjáépítés terheit nyögő országnak drága és nagyszabású metróprojektre? Miért áll a Városligetben egy híd, ami csak a park pázsitja felett ível át? Egy sor izgalmas kérdésre keressük a választ. A mélyben zakatoló vonatok mellett bemutatjuk a várost a legváltozatosabb magaslatokról fényképező Rizsavi Tamást, akinek azért a vasúthoz is van köze. Hallgassák Grosschmid Pétert és vendégeit a Halihó Budapest adásában csütörtökön 12 órától!

2020-12-31 12 óra
2020-12-31 13 óra Halihó Budapest - Rékai Gábor

A Budapest múltjáról,jelenéről és jövőjéről, a főváros embereiről, eseményeiről és valamiért érdekes épületeiről, tárgyairól szóló műsor sorozat szilveszteri különkiadása a főváros irodalmi helyeinek illetve a világ városaiban a hozzánk hasonló városrészek némelyikének bemutatására szán 1 -1 órát.

A kávéházak: New-York, Hadik, Centrál, Bucsinszky, Japán és a vendégek: Karinthy, Kosztolányi, Molnár Ferenc, Rejtő, Nagy Lajos, Tersánszky és még sokan mások (Fráter Zoltán)

Néhány városi "párhuzam": Párizs, Gibraltár, Stockholm, Róma, Kína, Hollywood és - lehet találgatni, hogy milyen - budapesti "hasonlóság" (Gyémánt Balázs)

2020-12-17 12 óra
2020-12-17 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Pontban 12-kor kezdünk. 2 óra, 6 vendéggel. Mindjárt az elején egy érdekes kérdésre keressük a választ. Hogyan lehet 1 milliárd forintot elkölteni. Na jó, nem saját magunkra, hanem Budapestre. Mert egy pályázat keretében erre várnak ötleteket a budapestiektől a főváros vezetői. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel beszéljük meg, hogy miről is van szó.

Ahogy az egész országban, a fővárosban is zárva vannak a színházak. Néhányan azért működnek, igaz, online. Vándor Éva színművésszel arról beszélgetünk, milyen játszani, ha nincs közvetlen kontaktus a közönséggel.

Örök téma a Nagykörút. A főváros, felfedve a legendás útvonal problémáit, megpróbálja kialakítani a legoptimálisabb megoldásokat a Nagykörút jövőjével kapcsolatban.

Állandó rovatunk, a Piaci Hírnök ezúttal egy szakácskönyv születésének titkairól árulkodik. A könyv szerzője, Soós Péter János a főzéshez szükséges alapanyagok jó részét a Fény utcai piacon szerzi be. És ez, majd meghallják, nem mellékes körülmény-

70 ezer fotó az ország szocialista korszakáról. A Fővárosi Levéltár megkapta a Főfotó archívumától a gyűjteményt, és ezentúl az érdeklődök kedvükre bogarászhatnak a felvételek között. Természetesen megtudhatják majd az adásból, hogy mi a gyűjtemény története, meg, hogy hol keressék, akik látni szeretnék a képeket.

Végül ismét jön majd Szerényi Gábor a kulturális ajánlatával. Szóval tartsanak velünk, érdemes lesz.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Vályi Gábor.

2020-12-10 12 óra
2020-12-10 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunkban megismételjük július 23-i műsorunkat.
A műsor vendégei voltak: Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító tulajdonosa, és Ritoók Pál a Magyar Építészeti múzeum vezetője.
A műsorban igensok szó esett az épített örökség védelméről, az értékek megőrzéséről, megtartásáról, és sajnos a rombolásukról is.
Megismerkedtünk az Építészeti Múzeum hányatott, de talán immár reményt keltő sorsával is.
Megtudhattuk, hogyan lett egy hajdani autóbusz állomásból kultúrcentrum, baráti találkozások színhelye, ahol bárki kellemesen töltheti el szabadidejét, de akár dolgozhat is.
Beszélgettünk arról is, valóban veszélyben vannak-e a főváros világörökségi helyszínei, s szót ejtettünk a vasút szerepéről a budapesti közlekedésben.

( A 2020.07.23-i adás ismétlése )

2020-12-03 12 óra
2020-12-03 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Budát és Pestet összeköti és elválasztja a Duna. A bal- és a jobbpart ma már összetartozik, hidak, metróalagutak kapcsolják egymáshoz. Kevesen tudják, hogy az első menetrendszerű tömegközlekedési eszköz Pest-Budán egy gőzhajó volt, amely éppen 200 éve indult útjára. A nagy folyó a látképek állandó része, a turisták ennek mentén fedezik fel Budapestet. De hány egyéb folyó- és állóvíz van a városban? Egy patak adott nevet falvaknak, amelyek ma már a város részei. Egy másik, amely egyszer egy városrészt öntött el, egy harmadik, amelynek felduzzasztott vize a város egyik legszebb tava. És hány másik tó van? A Duna szigetei közül ismerjük a Margit-szigetet, az Óbudai- és a Csepel-szigetet. De hányan hallottunk a Molnár-szigetről, a Háros-szigetről és a Szerelem-szigetről? Ezekről beszélgetnek Grosschmid Péter és vendégei csütörtök délben.

2020-11-26 12 óra
2020-11-26 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A várost behálózó utak a terek csomópontjaiban találkoznak. Egyes terek már a nevükben is történelmet hordoznak, a környező utcák névadói pedig a történelem formálói és áldozatai, a város büszkeségei vagy a hely szellemének hordozói. Itt a tér város keleti oldalán, de nevében Nyugati, és volt már Berlini és Marx is. Mai neve a pályaudvarhoz köti, amely a sarkán helyezkedik el, és innen a vonatok észak, kelet és dél felé indulnak, szemben a Keleti pályaudvarral, ahonnan nyugat felé. Mindenesetre erről a térről és környékéről lesz szó. Beszélünk a Nagykörútról, az első kísérleti villamosról, és megtudjuk, kinek a nevét viselik a környékbeli utcák.

( A 2020.08.13-i adás ismétlése )

2020-11-19 12 óra
2020-11-19 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Sajnos, még mindig a vírus diktál. Ismétlünk. De az október 22-i adás témái közül azért még mindig vannak olyanok, amik nem veszítették el aktualitásukat. Például, hogy Juhász Anna éppen 10 esztendeje működteti a Juhász Anna Irodalmi Szalont a Hadik kávéházban, és megkapta Újbuda tiszteletbeli kulturális nagykövete kitüntető címet.
Arról is lehet még véleményt cserélni, amit Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport témafelelőse javasol: legyen a fővárosban úthasználati díj. Utópia vagy realitás?
Az sem érdektelen, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntött a Fővárosi Idősek Tanácsának megalakításáról és, hogy az Életet az Éveknek Budapest szervezet részt vesz majd a tanács munkájában. Hogy hogyan, arról dr. Talyigás Katalinnal, a szervezet elnökével beszélgettünk.
Többek között a Stúdió K színház is csatlakozott a Zöld Színház programhoz. De mit jelent az, hogy Zöld Színház? Erről is kérdeztük a Stúdió K. művészeti titkárát.
Még mindig napirenden a fővárosban a mikromobilitás: vannak tanácskozások a témában, de mindenkit érdekel, mikor lesz intenzív a cselekvés?

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
A technikánál Vályi Gábor.

( A 2020.10.22-i adás ismétlése )

2020-11-12 12 óra
2020-11-12 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki adás a fokozódó vírushelyzet miatt a tavaszi ismétléseket követő első élő (júniusi) műsor ismétlése lesz. Vendégünk volt és lesz az internet hullámain keresztül N. Kósa Judit újságíró, szerkesztő és Képes Gábor informatika-történész sci-fi író és költő.
A műsorban szó esik a Liget projektről, budai Várban folyó építkezésekről, az iskolai helytörténeti oktatás lehetőségeiről, a népszerű „Lelőhely” cikksorozatról és egy muzsikáló házról a Dob utcában.
Szó lesz a műszaki múzeumok és az irodalmi folyóiratok helyzetéről egyaránt, különös tekintettel a informatika történetére, gondolatban ellátogatunk Szegedre és Óbudára is. Sokat beszélünk a Vízivárosról és az ottani lokálpatriótákról, de Buda más érdekes helyeiről, például a Napraforgó utcai lakótelepről is.
Kolodko Mihály szobrai mögül pillantunk át Budáról a túlodalra.

( A 2020.06.25-i adás ismétlése )

2020-11-05 12 óra
2020-11-05 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Grosschmid Péter a Halihó Budapest adásaiban eddig főként a felszíni közlekedéssel, utcákkal, terekkel foglalkozott. Most egy kicsit a dolgok mélyére próbál nézni, az utak alatt futó csövek, csatornák világába. Természetesnek tűnik, hogy ha kinyitjuk a csapot, folyik a víz, ha kihúzzuk a kádban a dugót, szépen elfolyik, ha lehúzzuk a vécét, eltűnik belőle a szenny. Honnan jön a víz? Hová lesz a szennyvíz? Mióta természetes a városi ember számára a vízvezeték és a szennycsatorna? Hány év tapasztalata és hány ember tudása, napi munkája kell ehhez az egyszerű hétköznapi csodához? Halihó Budapest csütörtökön délben.

2020-10-29 12 óra
2020-10-29 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A Halihó Budapest csütörtöki adásának vendégei, akik ezúttal elektronikus úton csatlakoznak a műsorhoz, Szabó Zsuzsa logopédus, oktatási szakértő és Kelen Károly lapszerkesztő, bridzs nagymester, magyar bajnok lesznek. Először fordul elő a műsor történetében, hogy a két vendég osztálytárs volt a gimnáziumban. Mindketten újlipótvárosiak, ezért a műsorban a legtöbb szó ennek a városrésznek a sajátos hangulatáról, érdekességeiről fog esni a legtöbb szó a műsorban.
De el is mozdulunk, térben a közeli Margitsziogetre, majd kissé távolabb, a Déli Pályaudvar környékére, időben pedig a magyar rock kezdeteihez, és ahhoz korszakhoz is, amikor az általános iskolai osztályok még nem voltak koedukáltak (Fiatalabbak kedvéért: a fiúk és a lányok külön osztályokba jártak.)
Lesz még szó mozikról, presszókról, találkahelyekről, eltűntekről és ma is működőkről egyaránt, s arról az emberről is, aki már nincs köztünk, de szellem ma is ott lebeg Lipócia háztetői felett....

2020-10-22 12 óra
2020-10-22 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Informatív lesz a Halihó Budapest csütörtöki adása, élőben. Hogy mi mindenről lesz szó? Nézzük:
Juhász Anna éppen 10 esztendeje működteti a Juhász Anna Irodalmi Szalont a Hadik kávéházban, és most megkapta Újbuda tiszteletbeli kulturális nagykövete kitüntető címet.
Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport témafelelősének felvetése: legyen a fővárosban úthasználati díj. Utópia vagy realitás?
Döntött a Fővárosi Közgyűlés: megalakul a Fővárosi Idősek Tanácsa. A Budapest Életet az Éveknek szervezet részt vesz majd a tanács munkájában.
Többek között a Stúdió K színház is csatlakozik a Zöld Színház programhoz. De mit jelent az, hogy Zöld Színház?
Napirenden a mikromobilitás: tanácskozások a témában, de mikor lesz intenzív a cselekvés.
Végül kis trollkodás a hírek nyomán, kulturális ajánló. Szóval érdemes velünk tartani.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
A technikánál Vályi Gábor.

2020-10-15 12 óra
2020-10-15 13 óra Halihó Budapest - Bánó András

Négy Budapesthez valamilyen formában kötődő ember lesz a műsor vendége. Orlai Tibor producerrel többek között arról is beszélünk, hogyan kerültek az ő előadásai a Filmmúzeum egykori épületébe, Radnai Péter riporterrel pedig arról, hogy pályája kezdetén hogy volt bátorsága híres művészeket megkérni arra, hogy meséljenek neki a Reggel című műsorban arról, milyen emlékek kötik őket a főváros egy-egy teréhez, utcájához. Ráday Mihály városvédő mostanában az Unger ház miatt füstölög, ezt teszi majd a műsorban is, végül pedig Radóné Wirtmann Julianna érkezik, akinek az első és utolsó munkahelye a Duna Intercontinental szálló volt. Történeteket hallunk a hotel híres vendégeiről, és elhangzik egy sztori, amikor Liz Taylor kedvéért vasárnap is kinyitott a Váci utca és Párisi utca sarkán álló sportbolt.

2020-10-08 12 óra
2020-10-08 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A város tele van utcákkal, az utcák találkozásánál sokszor terekkel, a tereken találkoznak villamosvonalak, az utcákon buszok kergetik egymást, a föld alatt vasút csattog az alagútban, és mi átszállunk egyikről a másikra, rójuk az utcákat bámészkodunk a tereken, és nem is tudjuk, mi mindent rejtenek a körülöttünk levő házsorok, milyen történetek lapulnak az utcanévtáblák mögött, ki volt a bronzba öntött szobor modellje. Grosschmid Péter minden alkalommal kiválaszt egy teret, vendégéivel képzeletben körüljárja, és Önöket is meghívja, hogy ismerjék meg közelebbről a naponta járt és látott környékeket. A tér ezúttal a Kálvin, Pest egyik legforgalmasabb tere már vagy 150 éve. A városkapu a Kecskeméti utca végén a szénapiacra nyílt, a szomszédban álló Nemzeti Múzeum látta az 1848-as forradalom kitörését, itt készült az első fotográfia Pestről, innen indult az első lóvasút Újpest irányába és itt döcögött keresztül az első igazi pesti villamos. Szó lesz az újabb villamosokról, a tér névadójáról és még Kodály Zoltánról is. Aki figyel, megtudhatja, mit ábrázol az aluljáró színes mozaikja, és hol őrködik a kőbe zárt macska a tér alatt. Meglepetésvendégek telefonon és talán személyesen is.

( A 2019.12.19-I adás ismétlése )

2020-10-01 12 óra
2020-10-01 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

A Halihó, Budapest február 20-i adásában Saly Noémi első vendége volt Le Marietta, a főpolgármesteri hivatal részvételiségért felelős főtanácsadója, a Járókelő.hu honlap alapítója. Mi a csuda ez a "részvételiség"? Hogyan szólhatnak bele hasznosan a civilek a város életének alakulásába, alakításába? Felelősei vagy csupán elszenvedői vagyunk annak, ami körülöttünk történik? Mit tehetünk, mit tegyünk, mit ne tegyünk?
A második vendég volt Hamvas Levente Péter, az erzsébetvárosi Erőművház igazgatója, tanár, irodalmár, akivel azért beszélgettünk, mert a Hernád utcai iskola negyedik emeletén február 20-án délután nyílt Budapest első állandó mozitörténeti kiállítása. A Pesti Mozi emléket állított azoknak az erzsébetvárosi és más budapesti kis és nagy moziknak, amelyek ma már nem léteznek, vagy rájuk se lehet ismerni. Emlékezzünk - de hogyan? Nosztalgia? Helytörténet? Szakmatörténet?

( A 2020.02.20-i adás ismétlése )

2020-09-24 12 óra
2020-09-24 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest csütörtökön 12 órától. A vírus közbeszólt! A járvány kontra műsorvezető vetélkedésének pillanatnyi állása szerint az utóbbi kicsit visszavesz. Persze nem véglegesen. Szóval ezúttal ismétlés, ami, persze, ha nem nézünk dátumot, majdnem aktuális is lehetne. Hiszen Budapesten továbbra sincs zökkenőmentes közlekedés, ezért a korábbi beszélgetés Biczók Péter közlekedés- és várostervezési szakemberrel még mindig megállja a helyét, a 9. kerületi kezdeményezés, az Esti Piac, még most is várja az odalátogatókat, a szúnyogok még mindig megkeserítik sokaknál a szabadban tartózkodást, Földes Péter a Pesti Humor rovatában örökzöldeket (is) felemleget. Egyedül Szerényi Gábor kulturális ajánlója lóg ki a sorból, de az meg arra jó, hogy visszaemlékezzünk a vírus tombolásának egy békésebb időszakára.

Műsorvezető szerkesztő Frank Iván.
Technikus és zenei szerkesztő: Vályi Gábor.

( A 2020.07.30-i adás ismétlése )

2020-09-17 12 óra
2020-09-17 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Róka Zsuzsanna újságíró, idegenvezető, kulturális menedzser, és Rózsa Zoltán régész, múzeológus, egykori múzeumigazgató.
A beszélgetés során szó fog esni az idei különös nyár tapasztalatairól, a Margitkert vendéglő elpusztításáról, a még létező vagy újraéledő kertvendéglőkről, és egyéb életteli közösségi terekről.
Kőbánya új kultúrcentrumáról az Eiiffel műhelyházról, s arról is milyen egy identitását őrző, vonzó "külváros".
A reformáció fél évezredes jubileuma kapcsan szó lesz a Pecz Samu által tervezett Szilágyi Dezső téri templom megújulásáról is.
A hétvégi Kulturális Örökség Napok szervezési kérdései is szóba fognak kerülni.
Megtudhatjuk miben különböznek a férfi és női szerepek Budapesten és vidéken.
Ki fog derülni, hogyan lehet a civileket és a szakmát összehozni a közösségi régészet keretében.

2020-09-10 12 óra
2020-09-10 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Minden negyedik csütörtökön Grosschmid Péter egy budapesti teret választ. Ezúttal nagy fába vágja a fejszéjét, ugyanis a kiindulópont a Hősök tere. Ezen a téren és környékén az elmúlt 130 évben rengeteg minden történt. Valaha a téren állt a Rotunda, benne Feszty körképével, itt bukkant ki a föld alól a kontinens első földalatti vasútja, itt fúrt Zsigmondy Vilmos kilométer mély artézi kutat, itt emelte magasba a monstranciát Pacelli bíboros. Ünnepek, forradalmak, vidám kavalkád és temetés tanúja volt hely. A Városliget szerelmek és bűntények titkait épp úgy őrzi, mint a régi parképítők szellemét, és ha lemegy a nap, az Állatkert oroszlánjának rekedt ordítása a váci vonat dübörgésével versenyez. A tér és a környező utcák a különböző korszakokban más és más jelképeket hordoztak, szobrok jöttek és mentek, királyok, diktátorok, vezérek, ma is érvényes és feledésre ítélt hősök. Ezekről beszélget a műsorvezető vendégeivel.

2020-09-03 12 óra
2020-09-03 13 óra Halihó Budapest - Kerényi Péter

Éppen ezen a csütörtökön egy éve, hogy útjára indult a Halihó Budapest.

A mai műsorban visszatekintünk, de nem erre az esztendőre – hanem magára Budapestre.

Azt tartják, hogy az ember nem csak Homo Sapiens, de Homo Ludens is. Beszélgetünk arról, hogy mivel játszottak a városi gyerekek csaknem 150 éve az egységessé lett Budapesten, s miként változott ez a mi gyermekkorunkban a múlt század hatvanas éveiben majd hová formálódott a jelenben. Ebben Kriston-Vízi József Pro Lude díjas játékkutató és kiváló etnográfus, kultúra közvetítő szakember, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely alapítója lesz segítségünkre.

Az elmúlt hónapok napi híreiben rendszeres helyet kap a Nagykörút és a Lánchíd, de ebből az időutazásból kiderül, hogy már születésükkor is bőven voltak eltérő szándékok, különös tervek és vitatott döntések.

A második órában Peter Paul Freed, azaz Freed Péter a beszélgetőpartnerünk, aki Budapesten született, Amerikában nőtt fel, de az óta a gasztronómiától, a számítástechnikáig ismét ezer szállal kötődik Budapesthez.

A műsor állandó szerkesztői közül Grosschmid Péter lesz beszélgető társam, s számítok a zenéről és a technikáról gondoskodó szerkesztő kollégám Vályi Gábor véleményére is.

Szeretettel várja önöket délben a Bézsen Kerényi Péter.

2020-08-27 12 óra
2020-08-27 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Csütörtök, augusztus 27, 12 óra. Halihó Budapest! Jó ebédhez szól a Rádió Bézs. Hogy miről?
Hamarosan eldől, maradnak-e a kerékpársávok a városban. Egy felmérés szerint a városlakók kis többségben, nem zárkóznak el attól, hogy maradjanak, de még hátravan a Fővárosi Önkormányzat által összeállított kérdőív értékelése. Vendégünkkel próbáljuk értékelni a helyzetet.
Jó hír, hogy a Tabánban átadtak egy szabadidőparkot, amelyet többek között civilek kezdeményeztek.
Megkérdezzük, hogy hogyan látja egy háziorvos: rendben van-e a mostani vírushelyzet ismeretében, hogy az iskolák hagyományosan kezdik a tanévet, mit tehet a szülő, aki óvni szeretné gyerekét a fertőzésveszélytől.
Tájékoztatunk arról, hogy mi történt azon a közmeghallgatáson, amely a Hajógyári-szigetre tervezett árvízvédelmi beruházással kapcsolatos, amelynek engedélyezése annak ellenére zajlik tovább, hogy kormányzati bejelentésben tájékoztatták a lakosságot a beruházás elmaradásáról.
És ebben az adásban is lesz Pesti humor Földes Péterrel, és kulturális ajánló Szerényi Gáborral.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.
Technikus és zenei szerkesztő: Vályi Gábor.

2020-08-20 12 óra Halihó Budapest - Marton Éva

Azt hiszem kevés olyan városunk, településünk van, ahol valamilyen módon ne emlékeznének szoborral, utcanévvel államalapító uralkodónkra.
Ünnepeink, nemzeti-állami ünnepeink. Mindig nagyon nehéz téma, hiszen ahány történelmi korszak annyi a rátekintés.
Istvánt 1083. augusztus 20-án avattatta szentté László, a későbbi Szent László királyunk. Már a középkor ünnepként, egyházi ünnepként tisztelte e napot, a Monarchia korában hozták a rendeletet, hogy zászlókkal lobogózzák fel a középületeket.
E nap a történelem során sokmindent szimbolizált, mint ahogy az ünnep meg nem tartása, átnevezése, új kontextusba helyezése is.
Gondolnánk, hogy csak az 1948 utáni kommunista időszak nyúlt bele az ünnepbe, de nem. A szabadságharc utáni időkben hosszú évekig nem lehetett megtartani a független magyar államot szimbolizáló napot.
Ünnep: Szent István ünnepe, Szent Jobb körmenet, új kenyér, alkotmány, nehéz eligazodni.
Köztéri szobraink, azok állítása vagy eltünése, utcaneveink változása elég pontosan jelzik, mikor és mi történik nemzeti ünnepeinkkel. Mint ahogy az is, hány féle Szent István arc tekint le ránk. Idézzék fel csak a legismertebbeket.
Potó János történésszel ezekről beszélgetünk augusztus 20-a kapcsán.

2020-08-13 12 óra
2020-08-13 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Grosschmid Péter a Halihó Budapestben. Ezúttal egy újabb közlekedési csomópontot látogatunk meg, amit ma minden bizonnyal intermodálisnak neveznénk. Volt már ez a tér Berlini, Marx, jelenleg Nyugati, bár nevét nem elhelyezkedéséről, hanem a sarkán levő pályaudvarról kapta. Lesz szó, villamosokról és trolikról, persze a vasút ki nem maradhat a történetből. Ki emlékszik még a Banánszigetre? Hol fordult vissza a Váci útra az 55-ös villamos? Ki volt az a Teréz, akiről a városrész a nevét kapta? Lehetett volna hajóállomás a pályaudvar előtt? Akit érdekelnek a válaszok ezekre a kérdésekre, hallgassák a Halihó Budapestet csütörttökön 12-től!

2020-08-06 12 óra
2020-08-06 13 óra Halihó Budapest - Dávid Gyula

"Halihó Budapest", kötetlen beszélgetés Budapestről, emlékekről, hangulatokról, könnyedén. Gál Tamás vegyész, és Max Gábor jogász barátaimmal közösen megpróbáljuk visszaidézni gyermekkorunktól mindmáig imádott városunk apró rezdüléseit, vízilabdás múltunk el nem múló történeteit, csínytevéseket, szerelmeket. Augusztus 6-án, csütörtökön, 12:00 órakor a Rádió Bézsen! Mindenkit szeretettel vár: Dávid Gyula

2020-07-30 12 óra
2020-07-30 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Csütörtökön 12 órától ismét jelentkezik a Halihó Budapest című műsor. Ezúttal a főváros közlekedése lesz az adás fókuszában. Tapasztalataink szerint a budapestiek szinte rettegnek attól, hogy ősztől ismét katasztrofális lesz a városban közlekedni, főleg az autósok készülnek a legrosszabbra. A főváros törekvése az, hogy amennyire lehet, csillapítsák a gépkocsi forgalmat, a polgárok használjanak alternatív közlekedési eszközöket, vegyék igénybe a tömegközlekedést. A tervezett megoldásokról szakemberekkel beszélgetünk majd.
Azért persze másról is szó lesz, például a Piaci Hírnök egy 9. kerületi kezdeményezésről számol be, az Esti piacról, ami részben valóban piac, ahol vásárolni lehet, de szerda esténként mindenféle közösségi programokkal is szolgál.
Idén alaposan próbára tesz bennünket a szúnyoginvázió. Éppen most talán az idei támadások legnagyobbikával találhatjuk szembe magunkat. Szakembert kérdezünk, mennyire tudják kordában tartatni a vérszívókat, mi a mi teendőnk szúnyogritkításkor.
És, persze, lesz Pesti Humor Földes Péterrel, és kulturális ajánló Szerényi Gáborral.

Műsorvezető szerkesztő Frank Iván.
Technikus és zenei szerkesztő: Vályi Gábor.

2020-07-23 12 óra
2020-07-23 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító tulajdonosa, és Ritoók Pál a Magyar Építészeti múzeum vezetője.
A műsorban igen sok szó fog esni az épített örökség védelméről, az értékek megőrzéséről, megtartásáról, és sajnos a rombolásukról is.
Megismerkedhetünk az Építészeti Múzeum hányatott, de talán immár reményt keltő sorsával is.
Megtudhatjuk, hogyan lett egy hajdani autóbusz állomásból kultúrcentrum, baráti találkozások színhelye, ahol bárki kellemesen töltheti el szabadidejét, de akár dolgozhat is.
Beszélgetünk arról is, valóban veszélyben vannak-e a főváros világörökségi helyszínei, s szót ejtünk a vasút szerepéről a budapesti közlekedésben.

2020-07-16 12 óra
2020-07-16 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Halihó Budapest! Négy műsorvezető, négy különböző érdeklődési terület. Most Grosschmid Péter, akinek a hobbija a városi közlekedés, a Széchenyi teret és környékét vette célba. Vendégeivel a tér és a környékbeli utcák névadóiról, a Lánchídról, a Dunáról beszélgetett. Szóba kerültek villamosok, buszok és hajók is.

( A 2020.01.30-i adás ismétlése )

2020-07-02 12 óra
2020-07-02 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván 

12 óra. Indul a Halihó, Budapest a Rádió Bézsben! Körülöttünk tombol a nyár, de kis túlzással hasonló a helyzet a kormány és a főváros kötélhúzásával kapcsolatban is. Költségvetés, Lánchíd stb. Van-e szabadon felhasználható 180 milliárdja Budapestnek, vagy minden fillér már jó előre el lett költve. Belefér-e mindez a politikai élet mindennapos kereteibe, vagy aggódnia kell az adófizető budapesti polgárnak, 
hogy az általa megválasztott képviselők mind a kormány, mind a főváros szintjén esetleg nem az ő érdekeinek megfelelően döntenek a polgárok pénzének sorsáról. Rendben van-e mindez a képviseleti demokrácia keretein belül? Van-e kiút? Akivel mindezt megbeszéljük a Halihó Budapest című műsorban, Zsolt Péter szociológus, politikai elemző.

Lesz még az adásban Piaci Hírnök, ezúttal Szántó Andrással, Pesti Humor Földes Péterrel. A budapesti strandok nyitva tartásának ütemezéséről, a megváltozott házirendekről, a kedvezményekről Borosné, Szűts Ildikóval, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatójával beszélgetünk. Tervezzük, hogy tájékoztassunk a csúsztatott iskolakezdésről szóló fővárosi javaslat egyeztetéseinek helyzetéről, és, bár korlátozott a lehetőség, de Szerényi Gábor azért majd ajánl néhány budapesti kulturális programot.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
Technikus és zenei szerkesztő: Vályi Gábor.

2020-06-25 12 óra
2020-06-25 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki végre ismét élőadásban hallható műsor vendége lesz az éter hullámain keresztül N. Kósa Judit újságíró, szerkesztő és Képes Gábor informatika-történész sci-fi író és költő.
A műsorban szó esik a Liget projektről, budai Várban folyó építkezésekről, az iskolai helytörténeti oktatás lehetőségeiről, a népszerű „Lelőhely” cikksorozatról és egy muzsikáló házról a Dob utcában.
Szó lesz a műszaki múzeumok és az irodalmi folyóiratok helyzetéről egyaránt, különös tekintettel a informatika történetére, gondolatban ellátogatunk Szegedre és Óbudára is. Sokat beszélünk a Vízivárosról és az ottani lokálpatriótákról, de Buda más érdekes helyeiről, például a Napraforgó utcai lakótelepről is.
Kolodko Mihály szobrai mögül pillantunk át Budáról a túlodalra.

2020-05-28 12 óra
2020-05-28 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Hívatlan vendégünk a vírus még nem tűnt el, így nem tehetünk egyebet: megismételjük március 5-i adásunkat. A műsorban megemlékeztünk arról, hogy 70 éve 1950-ben alakították ki Nagy-Budapestet, a fővároshoz csatolva 7 megyei várost és 16 nagyközséget. Vendégeink  ezért a "külső kerületekből" érkeznek: Vitkay Katalin, a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) alapító ügyvezetője, aki negyed századon keresztül összefogta és vezérelte az egyesület működését, Rákoshegyről, és Szigeti Zoltán egyetemi tanár Budafokról.

A műsorban szó esett a BVE alapításáról, első 25 évéről 1983- tól, s arról hogy ma is tevékenykedik az egyesületAz Andrássy úti utcatábla cserékről, kandeláber rekonstrukcióról, s Gresham palota Kossuth ablakáról is.
Beszéltünk Bartók egykori lakhelyéről, ami ma a Rákoshegyi Bartók Zeneháznak ad otthont, s az itt született remekművekről is.
A "Rákosokon" számos más érdekes látnivaló, kulturális helyszín is található, néhányról ezek közül is szó volt .
Budafok szinte önálló kisvárosként, s egyben bor- és pezsgőfővárosként létezik ma is a fővároson belül, s akár többnapos programot is kínál az odalátogatóknak. Történelmi főutcája mentén kastélyok és borházak, patinás pincék sorakoznak, egyikükben egy óriási, díszes hordó is megtekinthető.
A barlanglakás kiállítóhelyen egy archaikus életformába nyerhetünk bepillantást, de ha kedvünk tartja cápák vagy rózsák között is sétálhatunk.

Az adásban említés történt Szigeti Zoltán akkor sajtó alatt lévő "Beszélsz te növényül" című könyvéről, amely az általános iskolás korosztályt vezeti be érdekfeszítő módon a növények életének kevesek által ismert titkaiba. Örömmel értesültünk, hogy a könyv azóta megjelent, és a szerzővel Facebook kapcsolatba lépve meg is vásárolható.

( A 2020.03.05-i adás ismétlése )

2020-05-21 12 óra
2020-05-21 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A műsor középpontjában mindig egy budapesti közterület áll, ezúttal a főváros egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja, a Baross tér. Van itt minden: vasút, villamos, troli, busz és metró, szálloda és rendőrmúzeum, érdekes utcanevek. Megtudjuk ki is volt Rottenbiller, mikor nevezték el a Rákóczi utat, és meddig járt ide a HÉV. Tényleg eladta egy szélhámos a Rottenbiller utca burkolatát? Hogy kerül az adásba Kodály Háry Jánosából egy részlet? Halgassák Grosschmid Pétert és interjúalanyait csütörtökön 12 órától!

2020-05-14 12 óra
2020-05-14 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

A műsor első felében Körner András Amerikában élő építésszel beszélgettem, aki szakácskönyvek és magyar zsidó életmódtörténeti tanulmányok után Költők a kabaréban címmel jelentetett meg egy újabb nagyszerű kötetet. Mi vitte rá? Mitől volt más a pesti kabaré, mint mondjuk a párizsi vagy a berlini? Mit keresett ott a magyar irodalom színe-java?

Második beszélgetőtársam volt az I. kerület új polgármestere, V. Naszályi Márta, akivel nem politikáról társalogtam, hanem az élet igazi, nagy kérdéseiről: nőnek, anyának lenni a mai Budapesten, hivatással élni, és nap mint nap alakítani, jobbá tenni a világot.

( A 2019.10.17-i adás ismétlése )

2020-05-07 12 óra
2020-05-07 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! A márciusi, utolsó élőadásunkat ismételjük ezúttal. Akkor éppen, hogy elkezdődött a járvány, most meg, legalábbis „hivatalosan”, túl vagyunk a tetőzésen. Annak idején  dr. Komáromi Zoltánt arról kérdeztük, hogy a budapesti háziorvosok megkaptak-e minden segítséget ahhoz, hogy a hozzájuk forduló, a járvány tüneteit tapasztalókat kellőképpen el tudják látni. Hétfőtől indult meg újra a háziorvosi ellátás. De mint a járvány kezdetekor, most is telefonos bejelentkezés után kezdődhet a kezelés. Ismét kérdés, hogy vajon most megkapnak-e minden segítséget a háziorvosok. Vagy nem sok minden változott. Érdemes visszatekintenünk a múltba. 

Aztán szó volt arról is, hogy kell-e nekünk dugódíj, illetve, hogy ez ügyben szükség van-e népszavazásra. Bár nem szorosan a dugódíj, ami most éppen terítéken van, de a fővárosi sebességkorlátozásokról szóló előterjesztés során ismét felvetődik, hogy a csökkentett legnagyobb sebesség bevezetése a közlekedés lassulásával jár, ami esetleg még nagyobb dugókat okozhat. A vendégünkkel, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnökével beszélgettünk.

Volt pesti humor is Földes Péterrel, azt bizonyítottuk, hogy a pestiek a legnehezebb időkben sem veszítik el a humorérzéküket. És ez most, a járvány ideje alatt ismét bizonyítást nyert. A legközelebb adásunkban, ami reményeink szerint már élő lesz, be is tudjuk mutatni. A hónap emberei a tűzszerészek voltak, akik akkor éppen világháborús aknagránátot hatástalanítottak, mint mindig, életük kockáztatásával. Dr. Markovics Zita főhadnagy, a tűzszerész alakulat megbízott kommunikációs vezetője volt a beszélgetőpartnerünk.
Voltak még akkor aktuális fővárosi hírek kis trollkodással, valamint kulturális ajánló ( mert még voltak kulturális rendezvények), Szerényi Gáborral.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.
Hangmester: Mohácsi Miklós.

( A 2020.03.12-i adás ismétlése )

2020-04-30 12 óra
2020-04-30 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Október 10-i műsorunk vendégei Götz Eszter a Magyar Építőművészet c. folyóirat olvasószerkesztője, és Maczó Balász muzeológus a „Miénk a Ház!”városi sétaszervező társaság vezetője voltak. Balázs életében, aki a műsorban az akkor általa éppen űzött pékhivatás szépségeiről is szót ejtett, közben újabb fordulat állt be: visszatért eredeti szakmájához és egyik munkahelyéhez, és ismét múzeológusként dolgozik (jelenleg otthonról) a Kiscelli Múzeumban.
A műsorban szó esik Újlipótváros modern építészetéről, a Népszínház utca történetéről, a Moszkva tér kialakulásáról, és Cserépfalvi Katalinról, a híres könyvkiadó lányáról is.
Beszélgetünk a plázák lassú visszaszorulásáról, a helyi értékvédő civil szervezetekről és a felnőtt mozgásparkokról is.

( A 2019.10.10- i adás ismétlése )

2020-04-23 12 óra
2020-04-23 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

A Halihó Budapest sajnos megint ismétlés. Most nem csak azért, mert a műsorvezető lusta, hanem mert több riportalanyt, illetve stúdióbeli beszélgetőtársat nélkülözni kénytelen az otthoni technika kiforratlansága miatt. Mindenesetre dolgozik a megoldáson, és egy hónap múlva már egész biztosan vadonatúj műsorral áll elő.

Az ismétléshez kiválasztott adás érdekessége, hogy a „támaszpont” a főváros egyik viszonylag új tere, a Szent Gellért tér. Azzal együtt, hogy a Dunán már a középkorban is volt itt egy átkelő, a város szövete csak a XX. század elejére nőtte be a környéket. A feltöltött Lágymányoson megjelentek a Műegyetem épületei, megépültek a mai Bartók Béla út házai, az egykori Sáros fürdő helyét a Gellért szálló gyönyörű épületegyüttese foglalja el. Megnyílt a Gellért strandja a hullámfürdővel. A Duna két partját összekapcsolta a Ferenc József-híd, a Gellért-hegy oldalában nyíló nagy barlangban a pálos szerzetesek építettek templomot.

A múlt század első felében innen indultak a hidroplánok Bécsbe és a Balatonra. Ezekről és a térhez kapcsolódó más érdekességekről lesz szó Grosschmid Péter műsorában csütörtökön 12-től 2-ig.

( A 2019.10.24-i adás ismétlése )

2020-04-16 12 óra
2020-04-16 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

Saly Noémi első vendége volt Ferkai András építész, építészet-történész, akinek gyönyörű könyve  jelent meg a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről. Szó volt arról, mettől-meddig Bauhaus a Bauhaus, miért nem jutott világhírre ez a telep, kik voltak az építészei és kik a lakói - a könyv ugyanis abban a tekintetben is úttörő, hogy őket is feltérképezi. Mit gondoljunk a műemlékvédelem és modern építészet viszonyáról?
A műsor második részében Kukorelly Endre író volt a vendég, aki újjáalapította a régi, híres Baumgarten-díjat, ennek is nem rég volt az átadója. Miért fontos egy független irodalmi díj, miből éltek az írók hajdanán, és miből élnek manapság? Kik lettek az első díjazottak? Az irodalom hétköznapjai és mélyrétegei, hatalom, szabadság és szolidaritás..

( A 2020.01.23-i adás ismétlése )

2020-04-09 12 óra
2020-04-09 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Bár a mostani ismétlésünk anyaga koraősszel készült, ám most éppen újra aktuális a zöldhulladék gyűjtése a város zöldövezetében, meg az is, hogy megtudjuk, mi a sorsa a begyűjtött zöldhulladéknak,. Annakidején erről Horváth Lászlót, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörű Nonprofit Részvénytársaság, rövidítve: FKF, pestiesen: Főkefe akkori kommunikációs munkatársát kérdeztük. Ahogy a Hold utcai Belvárosi piacon sincs nagyobb változás, kivéve, hogy most a coronavírus okozta rendelkezéseket itt is be kell tartani. A helyszínről tudósított Szabó Simon színész, rendező, aki azóta is a Halihó Budapest piaci hírnöke.
Szubjektív kiválasztás alapján nálunk a hónap embere Antony Gall, ausztrál származású építész volt 2019 szeptemberében. A Budapesten letelepedett Ybl díjas építésztől megtudtuk, miért éppen Budapestet választotta, illetve, hogy milyen a város egy „ideszakadt” építész szemével. Szintén szubjektív a kiválasztás, az év egyik kiemelkedő kulturális eseménye volt Budapesten Koncz Zsuzsa koncertje a Papp László arénában. A legendás énekesnőtől megtudtuk, hogy mit szeret és mit nem a városból. Volt még tallózás az akkor hírek között, és, hogy némi nosztalgiával gondolunk vissza arra az időre, amikor nyitva voltak a színházak, a mozik, a kiállítótermek, egy korabeli kulturális ajánlót is megismétlünk. Mindez két órában.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
A műsort keverte: Soltész Miklós.

( A 2019.09.26.-i adás ismétlése )

2020-04-02 12 óra
2020-04-02 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A mai nehéz időkben jól esik egy kis vidámság, halgassuk meg újra a február hatodikai adást, amelynek vendégei: Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész és Bartucz Edina idegenvezető voltak.
A műsorban szó esett arról, hogy milyen külfödiként Budapesten élni, miről mesélnek a budapesti téglák, s milyen rejtett, az útikönyvekben nem szereplő értékeket mutat meg egy idegenvezető vendégeinek.
Szó volt még a Kaláka együttesről, a Beatlesről, Napoleonról, Svejkről, a Körszínházról, Turay Idáról, Kabos Gyuláról, Hyppolitról, és arról is ki volt Wabitsch Lujza.

( A 2020.02.06-i adás ismétlése )


2020-03-26 12 óra
2020-03-26 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Szeretett városunk, Budapest most kihalt, a szokásos nyüzsgés eltűnt az utcákról. Kevesebb a jármű, ritkán jár a busz, a villamos, azok is csaknem üresen. Az emberek egymástól távolságot tartva sietnek a céljuk felé, sokakon maszk, a kirakatok előtt nem áll meg senki. A Halihóban Grosschmid Péter ezért most ismétléssel jelentkezik. A város egyik legforgalmasabb terén álltunk, és ennek kapcsán beszélgettünk Jászay Mariról, Szent Istvánról, Lipót császárról és Eiffelről, de szó esett Balassi Bálintról és Marx Károlyról is. Legát Tibor és Kovács Tamás segítségével megismerkedtünk a városi tömegközlekedés múltjának néhány érdekességével is.

( A  2019.09.12-i adás ismétlése )

2020-03-19 12 óra
2020-03-19 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

A műsor első felének vendége Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, az OSZK Kiadó igazgatója, akivel arról beszélgetek, hogy mi mindent csinál egy nemzeti könyvtár, mire van szüksége a normális működéshez, mi mindent nem lát az ovasó abból, ami a falak mögött történik.
A második részben Viczián Zsófia társadalomtörténész, néprajzos, tanár lesz a beszélgetőtársam, akinek nemrég jelent meg Budapesti fák címmel nagyon érdekes és szép könyve. Alcíme - Kéregbe zárt történelem - jelzi, hogy korántsem a botanika felől nézi a dolgot...

( A 2019.12.12-i adás ismétlése )

2020-03-12 12 óra
2020-03-12 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Azért nem teljesen állt meg az élet a fővárosban, bár a koronavírus nagyon megkeseríti az életünket. Foglalkozunk is vele, dr. Komáromi Zoltánt arról kérdezzük, hogy a budapesti háziorvosok megkaptak-e minden segítséget ahhoz, hogy a hozzájuk forduló, a járvány tüneteit tapasztalókat kellőképpen el tudják látni.
De előtte szó lesz arról is, hogy vajon kell-e nekünk dugódíj, illetve, hogy ez ügyben szükség van-e népszavazásra. A vendég Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
Lesz pesti humor is, Földes Péterrel, azt bizonyítjuk majd, hogy a pestiek a legnehezebb időkben sem veszítik el a humorérzéküket.
A hónap embere ezúttal többes számban: a hónap emberei a tűzszerészek, akik nemrégiben ismét két világháborús aknagránátot hatástalanítottak, mint mindig, életük kockáztatásával. Dr. Markovics Zita főhadnagy, a tűzszerész alakulat megbízott kommunikációs vezetője a beszélgetőpartnerünk.
Lesznek még fővárosi hírek kis trollkodással, valamint kulturális ajánló Szerényi Gáborral.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.
Hangmester: Mohácsi Miklós.

2020-03-05 12 óra
2020-03-05 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A március 5-i adásban megemlékezünk arról, hogy 70 éve 1950-ben alakították ki Nagy-Budapestet, a fővároshoz csatolva 7 megyei várost és 16 nagyközséget. Vendégeink így ma a "külső kerületekből" érkeznek: Vitkay Katalin, a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) alapító ügyvezetője, aki negyed századon keresztül összefogta és vezérelte az egyesület működését, Rákoshegyről, és Szigeti Zoltán egyetemi tanár Budafokról.

A műsorban szó fog esni a BVE alapításáról, első 25 évéről 1983- tól, s arról hogy ma is tevékenykedik az egyesület. Az Andrássy úti utcatábla cserékről, kandeláber rekonstrukcióról, s Gresham palota Kossuth ablakáról is.
Beszélni fogunk Bartók egykori lakhelyéről, ami ma a Rákoshegyi Bartók Zeneháznak ad otthont, s az itt született remekművekről is.
A "Rákosokon" számos más érdekes látnivaló, kulturális helyszín is található, néhányról ezek közül is szó lesz.
Budafok szinte önálló kisvárosként, s egyben bor- és pezsgőfővárosként létezik ma is a fővároson belül, s akár többnapos programot is kínál az odalátogatóknak. Történelmi főutcája mentén kastélyok és borházak, patinás pincék sorakoznak, egyikükben egy óriási, díszes hordó is megtekinthető.
A barlanglakás kiállítóhelyen egy archaikus életformába nyerhetünk bepillantást, de ha kedvünk tartja cápák vagy rózsák között is sétálhatunk.

2020-02-27 12 óra
2020-02-27 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Ha csütörtök dél, akkor jó ebédhez szól a Halihó Budapest! Ezúttal Grosschmid Péter és vendégei beszélgetnek, egy újabb közlekedési csomópont - a sokat látott Fővám tér - kapcsán mindenféléről, ami erről eszükbe jut. Tömegközlekedés-történeti sorozatunkban most a villamosé a főszerep, de szó lesz egy volt brit miniszterelnökről, a Szabadság-híd építéséről, egy tengeri emlősről és sok minden másról. Ismerkedjenek Budapest titkaival Legát Tibor és Kovács Tamás segítségével csütörtökön 12.00-tól 13.55-ig.

( A 2019.11.21-i adás ismétlése )

2020-02-20 12 óra
2020-02-20 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

A Halihó, Budapest február 20-i adásában Saly Noémi első vendége Le Marietta, a főpolgármesteri hivatal részvételiségért felelős főtanácsadója, a Járókelő.hu honlap alapítója. Mi a csuda ez a "részvételiség"? Hogyan szólhatnak bele hasznosan a civilek a város életének alakulásába, alakításába? Felelősei vagy csupán elszenvedői vagyunk annak, ami körülöttünk történik? Mit tehetünk, mit tegyünk, mit ne tegyünk?
A második vendég Hamvas Levente Péter, az erzsébetvárosi Erőművház igazgatója, tanár, irodalmár, akivel azért beszélgetünk, mert a Hernád utcai iskola negyedik emeletén február 20-án délután nyílik Budapest első állandó mozitörténeti kiállítása. A Pesti Mozi emléket állít azoknak az erzsébetvárosi és más budapesti kis és nagy moziknak, amelyek ma már nem léteznek, vagy rájuk se lehet ismerni. Emlékezzünk - de hogyan? Nosztalgia? Helytörténet? Szakmatörténet?

2020-02-13 12 óra
2020-02-13 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! A déli harangszó idején kezdődik a két órás műsor, ami a fővárosról szól ugyan, de nemcsak fővárosiaknak. Merthogy talán senkinek sem közömbös, hogy hol tartunk a Római parti gát dolgában, elkezdődik-e végre a munka, és milyen lesz a part, amikor végre birtokba vehetik a Duna szerelmesei.
Földes Péter újságíró, a valaha volt Ludas Matyi munkatársa a Pesti humor rovatban ezúttal Hajnal Csabára, a kamu olvasói levelek írójára emlékezik.
Szabó Simon színész, rendező a budapesti piacok hírnökeként a Fény utcai piacon járt, és farsang lévén egy nagyon jó kis csöröge fánk recepttel ajándékozza meg a hallgatókat, és eladókkal, vevőkkel beszélgetett arról; hogy jogos-e félreverni a harangokat a piac jövőjével kapcsolatban. A Piaci hírnök rovat ezúttal azzal bővül, hogy az illetékeseket is megkérdezzük, ők milyennek látják a helyzetet, és milyen döntések várhatók a piac sorsáról.
A hónap embereként a Budapest Építészeti Nívódíj múlt évi értékelésének nyertese, a régi budai városháza műemléki rekonstrukciójának felelős tervezője, Szabó Levente építész lesz a vendégünk.
Végül Szerényi Gáborral néhány friss budapesti hírrel és kulturális ajánlóval búcsúzunk.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.
A technikát Soltész Miklós tartja kézben.

2020-02-06 12 óra
2020-02-06 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész és Bartucz Edina idegenvezető
A műsorban szó fog esni arról hogy milyen külfödiként Budapesten élni, miről mesélnek a budapesti téglák, s milyen rejtett, az útikönyvekben nem szereplő értékeket mutat meg egy idegenvezető vendégeinek.
Szó lesz még a Kaláka együttesről, a Beatlesről, Napoleonról, Svejkről, a Körszínházról, Turay Idáról, Kabos Gyuláról, Hyppolitról, és arról is ki volt Wabitsch Lujza.

2020-01-30 12 óra
2020-01-30 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Halihó Budapest! Négy műsorvezető, négy különböző érdeklődési terület. Most Grosschmid Péter, akinek a hobbija a városi közlekedés, a Széchenyi teret és környékét veszi célba. Vendégeivel a tér és a környékbeli utcák névadóiról, a Lánchídról, a Dunáról beszélget. Szóba kerülnek villamosok, buszok és hajók is.

2020-01-23 12 óra
2020-01-23 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

Saly Noémi első vendége Ferkai András építész, építészet-történész, akinek a napokban jelent meg gyönyörű könyve a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről. Szó lesz arról, mettől-meddig Bauhaus a Bauhaus, miért nem jutott világhírre ez a telep, kik voltak az építészei és kik a lakói - a könyv ugyanis abban a tekintetben is úttörő, hogy őket is feltérképezi. Mit gondoljunk a műemlékvédelem és modern építészet viszonyáról?
A műsor második részében Kukorelly Endre író lesz a vendég, aki újjáalapította a régi, híres Baumgarten-díjat, ennek is a napokban volt az átadója. Miért fontos egy független irodalmi díj, miből éltek az írók hajdanán, és miből élnek manapság? Kik lettek az első díjazottak? Az irodalom hétköznapjai és mélyrétegei, hatalom, szabadság és szolidaritás...

2020-01-16 12 óra
2020-01-16 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Találkozzunk csütörtökön, 12-14 óráig, érdemes lesz! Megtudhatjuk Ürge Vorsatz Diana klímakutatótól, hogy szükséges volt-e Budapesten kihirdetni a klímavészhelyzetet, meg, hogy mi a dolgunk ezzel kapcsolatban nekünk, budapesti polgároknak. Folytatjuk Földes Péterrel a Pesti humor sorozatunkat, ezúttal a Ludas Matyi szatirikus hetilap Árkus József főszerkesztő nevéhez fűződő korszak történetével, majd újra egy aktuális fővárosi hír nyomába eredünk, nevezetesen a mindannyiunk szívéhez közelálló Lánchíd sorsa felől érdeklődünk Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnökétől.
Szabó Simon rendező, színész Piaci Hínökként a Vámház körúti nagycsarnokba látogatott, alapanyagokat keresve egy jó kis kocsonya elkészítéséhez, majd Kukorelly Endre költő, író számol be egy friss fővárosi eseményről, nevezetesen, hogy délelőtt 10-kor átadták a Gundel étteremben az általa alapított Baumgarten irodalmi emlékdíjat.
Végül Szerényi Gábor kollégámmal friss budapesti hírekkel és kulturális programajánlóval búcsúzunk a hallgatóktól

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
A hangtechnikát Soltész Miklós igazgatja.

2020-01-09 12 óra
2020-01-09 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: KISS Ilona Munkácsy-díjas grafikus, művészkönyvek alkotója és Bendzsel Miklós a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 19 éven át volt elnöke, "gondolat-olvasó és kép-író".

A műsorban sok szó fog esni a Dunáról, többek között egy kalandos hajóút és egy készülő kiállítás, valamint egy nemrégen megjelent könyv kapcsán is.
Számos jeles költőt is megidézünk, akik műveikben szóltak a városhoz való kötődésükről.
Elgondolkodunk azon, hogy a verbális pesti humor mellet létezik Budapesttől inspirált képi humor is.
Néhány érdekes könyvre is felhívjuk a figyelmet, amelyek nem a megszokott módon mutatják be városunkat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
Felhívjuk a figyelmet a legutóbbi évtized néhány különösen jól sikerült épületére, köztük olyanokra is, ahol egy hajdani ipari épület kapott, értékei megtartásával, a rárakódott rétegek kibontásával, új, korszerű funkciót.

2020-01-02 12 óra
2020-01-02 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Az új év első Halihója Grosschmid Péterrel és vendégeivel. A mai tér a Körtér. Móricz Zsigmond. A környék tele irodalommal: Karinthy, Kosztolányi, Kisfaludy Sándor, a Hadik kávéház. Az adás különlegessége, hogy az egyik meghívott vendég a Halihó Budapest egy másik műsorvezetője, Gács János, aki egész életében a Körtér mellett lakott, és minden szögletét a saját tenyerénél is jobban ismeri. A másik vendég a visszajáró Legát Tibor, számos, a fővárosi tömegközlekedésről szóló könyv szerzője. Hallgassák, a Halihó Budapestet csütörtökönként 12 órától.

2019-12-26 12 óra
2019-12-26 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Halihó, Budapest! A várost közlekedése, utcái, terei, az azokon és azok alatt futó járművek tartják lüktetésben. Csütörtökön 12-től 2-ig gurulunk, csattogunk, sétálunk. Szó lesz vasútról és lovakról, beszélgetünk Blaha Lujzáról és a róla elnevezett tér környékéről, utána pedig egy kicsit repülni is fogunk. Várja Önöket Grosschmid Péter és beszélgetőtársai: Legát Tibor és Somogyi-Tóth Gábor.

( A 2019.10.03-i adás ismétlése )

2019-12-19 12 óra
2019-12-19 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

 Ha csütörtök dél van, akkor a rádióban szól a Halihó, Budapest! Négy műsorvezető, négyféle terület. Ha Grosschmid, akkor valami közlekedéssel kapcsolatos dolog, meg egy érdekes városi csomópont és a környéke. Ezúttal a Kálvin tér, Pest egyik legforgalmasabb tere már vagy 150 éve. A városkapu a Kecskeméti utca végén a szénapiacra nyílt, a szomszédban álló Nemzeti Múzeum látta az 1848-as forradalom kitörését, itt készült az első fotográfia Pestről, innen indult az első lóvasút Újpest irányába és itt döcögött keresztül az első igazi pesti villamos. Szó lesz az újabb villamosokról, a tér névadójáról és még Kodály Zoltánról is. Aki figyel, megtudhatja, mit ábrázol az aluljáró színes mozaikja, és hol őrködik a kőbe zárt macska a tér alatt. Meglepetésvendégek telefonon és talán személyesen is.

2019-12-12 12 óra
2019-12-12 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

A műsor első felének vendége Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, az OSZK Kiadó igazgatója, akivel arról beszélgetek, hogy mi mindent csinál egy nemzeti könyvtár, mire van szüksége a normális működéshez, mi mindent nem lát az ovasó abból, ami a falak mögött történik.
A második részben Viczián Zsófia társadalomtörténész, néprajzos, tanár lesz a beszélgetőtársam, akinek nemrég jelent meg Budapesti fák címmel nagyon érdekes és szép könyve. Alcíme - Kéregbe zárt történelem - jelzi, hogy korántsem a botanika felől nézi a dolgot...

2019-12-05 12 óra
2019-12-05 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunk vendége Montskó Éva az „Alapítvány a Budapesti Állatkertért” elnöke lesz, akitől többek között megtudhatjuk, miért érdemes télen is felkeresni az Állatkertet, hogy melyek egy állatkerti állatot örökbefogadó szülő jogai és kötelességei.

Képet kaphatunk arról is, milyennek látta egy fiatal gyorskorcsolyázó a hetvenes évek Észak Koreáját.

Mivel másik meghívottunk, Rodics Katalin hivatali kötelességei miatt nem tud eljönni a műsorba helyette a házigazda fogja elmondani miért nincs itt, s hogy mi volt a szerepe hazánk képviselőinek a bálnák megmentésében.

Szó fog esni Zugló vonzerejéről és különleges látnivalóiról, s arról is, megterem–e a tea Magyarországon.

Természetesen nem marad el a szokásos kulturális ajánló sem.

2019-11-28 12 óra
2019-11-28 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Csütörtök, 12 óra. Jó ebédhez szól a… Halihó Budapest!
Nahát! Ez a címe a műsorvezető dohogásának, amit rögtön a szignál és a felkonferálás után hallhat a kedves hallgató.
Ráday Mihály, civilben városvédő, aki a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Közlekedési Bizottságának a tagja, szerdán részt vett a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Első kézből elmondja majd az élményeit, beszélünk még vele a Városliget projektről, budapesti szobrokról, kicsit még az atlétikai csarnok ügye is szóba kerül.
Földes Péterrel, aki a rendszerváltozás után méltánytalanul megszüntetett Ludas Matyi hetilap munkatársa volt, arra emlékezünk, hogy hogyan támadt fel a humor a pesti utcán a háború után, a még füstölgő romok között.
A hajdani legendás Piramis együttes nem kevésbé legendás énekese, Révész Sanyi nemrégiben vehette át a budapesti Pro Urbe díjat. Gratulálunk neki, és megkérdezzük, mi fűzi őt leginkább a fővároshoz.
A szintén legendás Petőfi Csarnoknak ma már csak hűlt helye van a Városligetben. Egy könyv emlékezik meg az első nyolc évéről Petőfi csarnok – Ifjúsági kultúra és szabadidő politika címmel. Erről beszélgetünk Nádor Katával, a csarnok valamikori igazgatóhelyettesével.
Lesz még kicsit trollozó tallózás a legfrissebb budapesti hírek között, és kulturális ajánló Szerényi Gáborral.
Mindez két órában.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
Aki a műsort keveri: Soltész Miklós.


2019-11-21 12 óra
2019-11-21 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Ha csütörtök dél, akkor jó ebédhez szól a Halihó Budapest! Ezúttal Grosschmid Péter és vendégei beszélgetnek, egy újabb közlekedési csomópont - a sokat látott Fővám tér - kapcsán mindenféléről, ami erről eszükbe jut. Tömegközlekedés-történeti sorozatunkban most a villamosé a főszerep, de szó lesz egy volt brit miniszterelnökről, a Szabadság-híd építéséről, egy tengeri emlősről és sok minden másról. Ismerkedjenek Budapest titkaival Legát Tibor és Kovács Tamás segítségével csütörtökön 12.00-tól 13.55-ig.

2019-11-14 12 óra
2019-11-14 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

Saly Noémi vendégei a Halihó, Budapest csütörtök déli műsorában: König Tamás építész és a jövő szombati Járatlan utakon fesztivál három előadója: Berec Andi, Szilasi Ildikó és Horváth Gyula.

König Tamás egyebek között arra a látszólag egyszerű kérdésre próbál válaszolni, hogy mit is csinált régen, és mit csinál a 21. században egy építész, de részletesebben is kénytelen lesz mesélni a Rumbach-zsinagóga felújításának örömeiről és nehézségeiről.

A Járatlan utak vándorai közül a két női vendég nagyon távoli vidékekre kalandozott: egyikük ráadásul három kisfiával, ami nem feltétlenül könnyíti meg a Csendes-óceán szigetvilágának meghódítását. Másikuk nemcsak turistaként, de antropológusként is kívül-belül megismerte Szenegált. A trió férfitagja még nem merészkedett ennyire messzire, de nehezített pályán harcol: ő két mankóval járta, járja végig gyalog és biciklin az Országos Kéktúra útvonalát.

2019-11-07 12 óra
2019-11-07 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunkban a Ménesi úti "mini múzeumi negyedbe" kalauzoljuk el hallgatóinkat. Megismerkedhetünk Medgyaszay István és Molnár c. Pál unokáival, akik évtizedek óta nagy gonddal ápolják nagyapáik emlékét, és a művészek egykori lakhelyén, ahol maguk is laknak, az érdeklődőknek is bemutatják a jeles építész és a híres festő munkásságát, és még sok egyéb figyelemre méltó művészeti alkotást is.

Szó fog esni az említetteken kívül más képzőművészek leszármazottainak értékőrző aktivitásáról is.

Meghallgathatjuk hogyan szól egy igazi bakelitlemez, s hogy amit ma így hívnak, az valójában nem bakelit, hanem vinil.
Eláruljuk milyen programokat kínál Budapest szerelmeseinek a "Budastep" sétaszervező cég, amely a borkedvelőkre is gondol.

2019-10-31 12 óra
2019-10-31 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest!
Hamarosan összeülhet a főváros közgyűlése, és tanúi lehetünk majd annak, hogy a kampányban meghirdetett programok megvalósítása elindul-e a maga útján. A csütörtöki adásban még csak a tervezett programokról beszélgetünk a budapesti hajléktalanokkal kapcsolatban Aknai Zoltánnal, a Menhely alapítvány igazgatójával.

Vendégünk lesz még Földes Péter, a valaha volt Ludas Matyi szatirikus hetilap munkatársa.

Ismét jelentkezik a Piaci Hírnök rovatunk Szabó Simon filmrendező színész közreműködésével.

Müller Péter Sziámi, akivel a 29-i nagysikerű Élethű koncertjéről beszélgetünk, valamint ismét lesz kulturális ajánlat, amiben Szerényi Gábor lesz majd segítségünkre.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
A keverőpultnál: Biczó Tamás.

2019-10-24 12 óra
2019-10-24 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Csütörtökön ismét Halihó, Budapest!
Utcákról, terekről, közlekedésről lesz szó, és sok mindenről, ami ezekről eszünkbe jut.
A kiindulópont ezúttal Budán van, a Szent Gellért téren. Szó esik majd a Dunáról, egy forróvizű forrásról, egy templomról, egy szállodáról, egy régen élt püspökről, boszorkányokról és vízre szálló repülőgépekről. Hallgassák Grosschmid Pétert és vendégeit csütörtökön 12-től 2-ig.

2019-10-17 12 óra
2019-10-17 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

A műsor első felében Körner András Amerikában élő építésszel beszélgetek, aki szakácskönyvek és magyar zsidó életmódtörténeti tanulmányok után Költők a kabaréban címmel jelentetett meg egy újabb nagyszerű kötetet. Mi vitte rá? Mitől volt más a pesti kabaré, mint mondjuk a párizsi vagy a berlini? Mit keresett ott a magyar irodalom színe-java?

Második beszélgetőtársam az I. kerület új polgármestere, V. Naszályi Márta, akivel nem politikáról fogok társalogni, hanem az élet igazi, nagy kérdéseiről: nőnek, anyának lenni a mai Budapesten, hivatással élni, és nap mint nap alakítani, jobbá tenni a világot.

2019-10-10 12 óra
2019-10-10 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki vendégei Götz Eszter a Magyar Építőművészet c. folyóirat olvasószerkesztője, és Maczó Balász muzeológus a „Miénk a Ház!”városi sétaszervező társaság vezetője.
A műsorban szó fog esni Újlipótváros modern építészetéről, a Népszínház utca történetéről, a Moszkva tér kialakulásáról, és Cserépfalvi Katalinról, a híres könyvkiadó lányáról is.

Beszélgetünk a plázák lassú visszaszorulásáról, a helyi értékvédő civil szervezetekről és a felnőtt mozgásparkokról is.
Mint minden adásban, ezúttal is felhívjuk a figyelmet a hét legaktuálisabb budapesti kulturális eseményeire is.

2019-10-03 12 óra
2019-10-03 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Halihó, Budapest! A várost közlekedése, utcái, terei, az azokon és azok alatt futó járművek tartják lüktetésben. Csütörtökön 12-től 2-ig gurulunk, csattogunk, sétálunk. Szó lesz vasútról és lovakról, beszélgetünk Blaha Lujzáról és a róla elnevezett tér környékéről, utána pedig egy kicsit repülni is fogunk. Várja Önöket Grosschmid Péter és beszélgetőtársai: Legát Tibor és Somogyi-Tóth Gábor.

2019-09-26 12 óra
2019-09-26 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Hogyan gyűjtsük a zöldhulladékot mi budapestiek a város zöldövezeteiben, mi a sorsa a begyűjtött zöldhulladéknak, hogy készülnek a télre azok, akiknek rendben kell tartaniuk a várost? Vendégünk: Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörű Nonprofit Részvénytársaság, rövidítve: FKF, pestiesen: Főkefe kommunikációs munkatársa. Milyen most Hold utcai Belvárosi piac, lehet-e még piacnak tekinteni egyáltalán? Helyszínről tudósít Szabó Simon színész, rendező, mostantól a Halihó Budapest piaci hírnöke.
Szubjektív kiválasztás alapján nálunk a hónap embere Antony Gall, ausztrál származású, Budapesten letelepedett Ybl díjas építész, tőle megtudjuk, miért éppen Budapestet választotta, illetve milyen a város egy „ideszakadt” építész szemmel, és mennyire élhető, szerinte.
Szintén szubjektív a kiválasztás, az év egyik kiemelkedő kulturális eseménye volt Budapesten Koncz Zsuzsa koncertje a Papp László arénában. A legendás énekesnőtől megtudjuk majd, hogy mi mindenre készül még ebben az évben, és láthatja-e mostanában a budapesti közönség.
Lesz még tallózás a legfrissebb hírek között, és kulturális ajánló. Mindez két órában.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.
A műsort keveri: Soltész Miklós.

2019-09-19 12 óra
2019-09-19 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Az adás vendégei: Dr. Buza Péter a Budapest folyóirat főszerkesztője, másodszori újraindítója

Elek Lenke a szerkesztőbizottság tagja a MUOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának Elnöke.

Szó esik majd a Budapest új folyamának másfél évtizedes történetéről, és a legújabb, szeptemberi szám néhány érdekes cikkéről.

Megtudjuk miért alakult és mit csinál a Kadarka Kör, s hogyan sikerült a Jókai kertben újjáéleszteni a híres „Budai Vörös” bort.

Mivel a szüreti időszakban vagyunk egyéb boros témák is szóba kerülnek majd, valamint közelmúlt és a következő napok fontosabb eseményei úgyszintén.

Szó lesz még a Hegyvidék cukrászdáiról, és az éjszakai libegős sétáról is.

2019-09-12 12 óra
2019-09-12 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Budapest világváros, világvárosi közlekedési hálózattal. Van villamos, busz, metró, sikló, hajó, troli, libegő. De hogy volt ez régen? Visszamegyünk a kezdetekhez, beszélgetünk róla, hogy mivel közlekedtek felmenőink egy pár száz évvel ezelőtt, hogyan alakult ki a város tömegközlekedése, amikor még nem is volt Budapest, csak Pest és Buda, na és persze Óbuda. Aztán kiválasztunk egy villamosmegállót, és körülnézünk a környékén, végül pedig sétálunk egy jót egy profi sétavezetővel. Beszélgetőpartnereim Legát Tibor újságíró és Kovács Tamás tájépítész. A kedves hallgatókat várja Grosschmid Péter csütörtökön 12.00-14.00-ig a Rádió Bézsben.

2019-09-05 12 óra
2019-09-05 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván, Gács János, Grosschmid Péter

A Radio Bézs folyamatos megújulásának legújabb állomása: szeptember első csütörtökjén és azt követően minden héten ezen a napon 12 - 14 óra között indul "Halihó Budapest" című műsorunk.Bízunk abban, hogy mostantól a hetek közepén sem fogunk csütörtököt mondani, hanem beszélünk a magyar főváros múltjáról, jelenéről és amennyit megtudunk, jövőjéről - legyen szó épületekről, közlekedésről, az ezerszínű kultúra megjelenési formáiról, piacokról és üzletekről, romkocsmákról vagy Michelin csillagos éttermekről, lakásokról, üzletekről és természetesen az ittlakókról, a főváros polgárairól.

Az újabb szakmai felmérések szerint Budapest Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.Internetes rádiónk új műsora méltó témának gondolja a várost - és igyekszik bemutatni a világnak.

Az első műsor afféle hangos szerkesztőségi értekezlet, a leendő műsorgazdák terveiről, témáiról és segítőikről beszélnek.A mai vendégek a "belsős szerkesztők":
Frank Iván, Gács János, Grosschmid Péter Péter
, akik vetésforgóban készítik majd a műsort, de a névsor még nyitott, nagyon számítunk pl. a műfajban márkanévnek számító Saly Noémi részvételére. Ennyi a kulisszák mőgül, a többit - a lényeget - mától csütörtökönként délben a Radio Bézsben hallhatják.

Szerintünk érdemes. 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán