Petárda – Serényi Péter

Műsorvezető: Serényi Péter

Megismételhetetlen interjúk a sport világából.

2022-07-21 13 óra 2022.07.21. Csütörtök – 13.00-14.00 – Petárda – Serényi Péter – ISMÉTLÉS

2020-ban ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját… és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült…

Molnár Endre, mert róla van szó, a Rádió Bézsben a Petárda vendége volt!

Hajdan, 1968 és 1980 között 4 olimpián őrizte a vizilabdaválogatott kapuját, s valamennyin érmes lett (1-1 arany és ezüst, 2 bronz), közben világbajnokságot és kétszer is Európa-bajnokot nyerő csapat meghatározó tagja volt, mindmáig a földkerekség legjobb pólós kapusai között emlegetik – méltán!

Amennyiben ezek a (hallgató) vonzó tények nem volnának elegendőek, akkor még annyit tennék hozzá: több, mint félévszázados ismeretségre, sőt, barátságra alapozva minden különösebb merészség nélkül kijelenthetem, hogy a csodás (sport) emberekben jócskán bővelkedő uszodai világ egyik legeredetibb, legnépszerűbb, legbarátságosabb fickója…

Jó fej, na!

( A 2020.08.25-i adás ismétlése )

2022-07-21 12 óra 2022. 07. 21. Csütörtök -12.00-13.00 – Petárda – Serényi Péter – ISMÉTLÉS

Ahhoz képest, hogy több, mint 50 esztendeje ismerjük egymást, s mindig jóban voltunk, még mindig meg tud lepni: azt például nem tudtam, csak most derült ki, amikor utána olvastam, hogy a ’70-es években négyszer lett az év asztaliteniszezője idehaza, pedig…

…Pedig azok a ’70-es évek a Jónyer-Klampár-Gergely „hármasikrekről” voltak örökké emlékezetesen híresek, ebből a trióból a legjobbnak lenni, hát… Az majdnem felért egy kardvívásban szerzett magyar bajnoki címmel a Gerevich-Kovács-Kárpáti féle időkre gondolva!

Gergely Gábor volt a vendégem, aki világ- és Európa-bajnoki győzelmei után is közel állt hozzám, méghozzá kollégaként, népszerű és nagyon jó sportújságíróként.

Mondom máris, hogy mi lesz a nyitó kérdésem: vajon miért Mondom Máris „álnéven” van oldala a facebookon?

( A 2020.07.14-i adás ismétlése )

2022-07-14 13 óra 2022.07.14. Csütörtök – 13.00-14.00 – Petárda – Serényi Péter – ISMÉTLÉS 

Fociról beszélgetni mifelénk minimum necces…
Játékvezetésről meg…
Hát a legkevesebb, amit mondhatok ezzel kapcsolatban, hogy pikáns!
Nos, kockáztatok!

A Rádió Bézs Petárda c. műsorában azt hiszem rakétákat fogunk puffogtatni Márton Sándorral, aki közel fél évszázada kezdett bíráskodni a világ legnépszerűbb játékában, a ’90-es években megjárta a barcelonai olimpiát és az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságot, 10 esztendő alatt 91 hazai élvonalbeli meccsen dirigált.
„Mellesleg” az MTV főgyártásvezetője (is) volt!
Tehát… Lesz miről szót váltanunk, aki meghallgat minket, az – lefogadom – nem fog unatkozni!

( A 2019.12.03-i adás ismétlése )

2022-07-14 12 óra 2022.07.14. Csütörtök – 12.00-13.00 – Petárda – Serényi Péter – ISMÉTLÉS

A magyar sport elmúlt bő két évtizedének ikonikus alakja, abszolút sikerkovácsa, Dr. Kemény Dénes volt a vendégem a Rádió Bézs stúdiójában.
1996. december 17-én lett a vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya, 15 évig „koptatta” a kispadot, s hogy közben nyert csapatával három olimpiai aranyat, azt már az elemisták is fejből fújják.
Aztán 5 évig elnökként irányította a sportágat 2018 őszéig.
A múltidézésen túl természetesen a jelene és a jövője is téma voltbeszélgetésünk során!

( A 2019.11.26-i adás ismétlése )

2022-07-07 13 óra 2022.07.07. Csütörtök – 13.00-14.00 – Petárda – Serényi Péter – ISMÉTLÉS

A Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden a szokott időben, 1-től 2-ig Hunyadi László (mindenki Hunyája…) volt a vendégem, aki valósággal a kamerák mögé született!

Ebben csak parányi túlzás van, mert épphogy leérettségizett, máris a filmgyárban találta magát segéd operatőrként és azóta… Már rég nem segéd, hanem főleg vezető, de főleg és mindenekelőtt remek operatőr!

Valamirevaló futballmeccset nem rendeznek nélküle, a bíró a kezdő sípszó előtt felnéz a lelátóra, s ha látja, hogy ő ott van, akkor megnyugodva jelt ad a kezdőrúgásra!

De megjárt temérdek világ- és Európa-bajnokságot, „operált” olimpiákon is, a részleteket – bőven van mit! – elmesélte…

( A 2019.09.17-i adás ismétlése )

2022-07-07 12 óra 2022.07.07. Csütörtök -12.00-13.00 – Petárda – Serényi Péter – ISMÉTLÉS

A kánikulára való tekintettel újra, most már másodszor átmenetileg „Hűsítő Jégkockák”-ra változott a kedd déli, 1-től 2-ig esedékes Petárda hagyományos címe a Rádió Bézsben!

A tulajdonképpeni bemutatkozó beszélgetés után ismét a Schiller-Vasas Hoki Club igazgatója, az egykori klasszis kapus, Szuper Levente, valamint a jégkorongos egylet tulajdonképpeni mindenese, elsősorban a marketing, a kommunikáció, a közönségkapcsolatok felelőse, Pehl Bernadett volt a vendégem.

Ígértem, sőt, írásba is adtam, hogy természetesen nem holmi tetemrehívás, elszámoltatás állt szándékomban! Az viszont biztos, hogy sorra vettük a tavaly frissen színre lépett felnőtt alakulattal kapcsolatos minden újdonságot, érdekességet, eredményt, örömet és bánatot!

( A 2019. 07.23-i adás ismétlése )

2021-06-29 13 óra BB, azaz: Búcsú a Bézstől…

Egy kicsit szomorúan, ugyanakkor – remélem jogos, indokolt, sőt, megalapozott – elégedettséggel és büszkeséggel jelentem be, hogy kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) következik a Rádió Bézsben az utolsó Petárda!

Három hónap híján 6 évvel ezelőtt született a műsorom, a hevenyészett számvetésem szerint mintegy 240 alkalommal volt szerencsém mikrofon mögé ülni, illetve mikrofon mögé ültetni vendégeimet, köztük több, mint félszáz olimpiai, világ- és Európa-bajnokot! Nekik, meg természetesen az összes többi beszélgető partneremnek ezúton is köszönöm, hogy szántak rám, s Bézsre időt, jöttek, s tulajdonképpen beengedtek engem a hallgatókkal együtt az életükbe!

Hogy befejezem, annak számos oka van, nem is részletezném, minden esetre megkönnyíti most a dolgomat az a tény, hogy a záróra szerintem méltó lesz mindahhoz, ami 2015. szeptember 28-ika, a premier óta történt: Domonkos Annával – aki mindenkinek csak Anci – beszélgetek, aki ugyan ritkán volt reflektorfényben, mégis a magyar sport elmúlt 50-60 évének egyik legizgalmasabb, legértékesebb és legsokoldalúbb egyénisége: a ’60-as években sikeres, sokszoros Eb-érmes evezősnőként alapozta meg mindazt, ami később történt vele. Felsorolni is sok lenne, hol és hogyan hasznosította temérdek tapasztalatát, tudását, s fáradhatatlan munkabírását, amit persze annak is köszönhet, hogy mindmáig rendszeresen vízre száll, pedig már elmúlt…

…hogy hány éves, mi mindent csinált és csinál, arról szól majd az utolsó Petárda!

Serényi Péter

—————————————————————————

B.S., azaz Búcsú Serényi Pétertől…

Sietem hozzátenni, hogy persze csak itt, a Rádió Bézsben.

„Egy kicsit szomorúan, ugyanakkor – remélem jogos, indokolt, sőt, megalapozott – elégedettséggel és büszkeséggel” mondom most el, hogy „keddenként a szokott időben (déli 1-től 2-ig)” jól szólt a Rádió Bézsben a Petárda! Sokáig.

Valóban, némi büszkeséggel tölt el, hogy a honi sportújságírás egyik jelentős képviselője adta tudását, tapasztalatát, kapcsolat rendszerét a Rádió Bézsnek, azaz önöknek, kedves olvasó, kedves hallgató.

Tisztelt Serényi Péter!

A szerkesztőség valamennyi munkatársa nevében köszönöm munkádat!

Egészséget, nyugalmat és sikeres éveket, évtizedeket kíván a Fodor.

Természetesen meghallgatom az utolsó adásodat, tegyék ezt önök is!

2021-06-22 13 óra Amikor régi jó/rossz szokásom szerint elkezdtem nézelődni a google-ban, kiderült: az eredetileg frappánsnak szánt aforizmám, hogy is mondjam, elgyengülni látszik, annyira „felhígult” a jelentése…

De oda se neki, nem adtam fel!

Mert szubjektíven is őszintén vallom és hiszek abban, hogy – minden sikeres férfi mögött van egy nő!

Ez vezérelt, ehhez a kiindulási pontnak tekinthető apropóhoz ragaszkodtam, amikor meghívtam a Rádió Bézs Petárdájába (adás: kedden 1-től 2-ig) Turi Varga Zsuzsát, az egyik sikersportágunk, az úszás illusztris és kiemelkedő képviselőjének, Turi Györgynek a feleségét.

A férj napjainkban ezerrel készíti fel versenyzőit a tokiói olimpiára, számára ez szinte már megszokott feladat hosszú évtizedek óta, bár persze minden ötkarikás játékok más és más, esetében azért is, mert jóformán az egész sportágért felel a szövetség szakmai alelnökeként.

De vajon mit és hogyan kell és tud hozzátenni a munkájához az egyébként szintén régi, rutinos úszószakembernek számító felesége úgy általában is, meg főleg most, ebben a kiélezett helyzetben, amikor millió minden múlhat apróságokon, a részleteken, a nyugodt, kiegyensúlyozott hátországon?

Erről, meg természetesen sok minden másról beszélgetünk majd…

2021-06-15 13 óra Íme a két legfontosabb keddi program időrendi sorrendben:

– déli 1-től 2-ig Petárda a Rádió Bézsben

– este 6-tól a Puskás Arénában Magyarország-Portugália labdarúgó Eb-csoportmeccs!

Mire elkezdődik a Petárda, addigra a kontinenstorna 10 meccsén már túl leszünk…

A diskurálásunk, amit erről az óriási érdeklődéssel várt eseményről folytattam Hrutka Jánossal, a jelenleg talán legnépszerűbb, legtöbbet foglalkoztatott és leghitelesebb futballszakértővel, felvételről lesz hallható, így arról, amin már túl vagyunk, ami múlt csütörtöki találkozásunk óta történt, nem lesz sok szó, ellenben…

Ami négy órával az adás után következik, arról bezzeg természetesen hosszan beszél(t) a hajdani 24-szeres válogatott játékos: a magyar esélyekről és úgy általában minden másról, amit a július 11-ig tartó monstre program, azaz, hogy precíz legyek, 41 mérkőzés során várhatunk!

Elárulhatom: olyan téma is napirendre kerül(t), amilyenre előzetesen nem is számítottam, lesz tehát – remélem, gondolom – meglepetésben részük a hallgatóknak is…

2021-06-08 13 óra Rádió Bézs, kedd déli 1 óra, Petárda, következik: Lengyel Imre!
És a lényeg után következnek róla/vele kapcsolatban a legek:

a magyar sport egyik legnagyobb globetrottere,
– a magyar sport egyik legszínesebb egyénisége,
– a magyar műugrósport egyik legeredményesebbje,
– a magyar sport egyik legképzettebb, legtapasztaltabb képviselője!

Egy kicsit részletesebben: versenyzőként két olimpián vett részt, Eb-érmes, vb-helyezett, sokszoros bajnok, 8-szor az év műugrója, közben Miamiban pszichológiából és reklám szakon szerzett egyetemi diplomát, innen egyenes útja vezetett a világ leghíresebb szórakoztató társulatához, a Cirque du Soleil-hez, amelynek tagjaként Las Vegasban 3000(!) alkalommal varázsolta el produkciójával a nagyérdeműt, majd ugyanitt vezetőedzőként egy világjáró csapat trénereit és szereplőit irányította…

Mindezek után pedig, kb. negyedszázados távollétet követően hazatért és itthon keresi azt a helyet, ahol – felvértezve temérdek egyedülálló tapasztalattal és tudással – hasznot hajthat a magyar sportnak!

Minderről bővebben tehát a keddi Petárdában…

2021-06-01 13 óra Esküszöm, hogy jobban, sokkal jobban néz ki, majdnem örökifjúnak is mondanám, amikor a budapesti vizes Európa-bajnokságon a sajtófőnöki teendői csúcsra járatódtak, s az érthető fáradtság kiült az arcára, mert ő képtelen bármit is félgőzzel csinálni…

Ennyit a „látványosságról”, s most a lényeg: ő lesz (már kipihenten!) a vendégem a Rádió Bézs keddi Petárdájában, a szokott időben (déli 1-től 2-ig) és a diskurálásunk fő témája a legújabbkori vonzalma: az úszósport.

Az egyik…

És lesz még vagy tucatnyi, elvégre nagyon közeledik a tokiói olimpia, s ha a kettő közül az egyik sikersportágunk szóba kerül, akkor megkerülhetetlen minden aktuális érdekesség, probléma, ami az ötkarikás eseménnyel kapcsolatos.

A magyar sportújságírásnak kb. fél évszázada meghatározó alakja, tengernyi tapasztalattal, a véleményére annak is oda kell figyelni, aki – ha netán akadna ilyen – nem ért vele egyet! Sokszorosan megéri! Szalay Péter a vendégem.

2021-05-25 13 óra Amikor tavaly, lassan már egy és negyed évvel ezelőtt beütött a krach, s olyasmivel szembesült kivétel nélkül mindenki, amire nem számított, nem számíthatott, azt hittem, hogy na most aztán eljött a pszichológusok ideje…

Amikor tavaly március 24-én elhalasztották a tokiói olimpiát a világjárvány miatt, azt hittem, hogy na most aztán eljött a sportpszichológusok ideje…

Hogy a megérzésemnek volt-e alapja, a logikusnak tűnő várakozásom realizálódott-e, arról (is) beszélgetek kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárdájában Nagy Sándorral a sportolók lelkének, mentális felkészítésének elismert tudorával.
A kitűnő szakember 23 éve foglalkozik azzal, hogy segíti azt a versenyzőt, aki hozzá fordul, mert rájött a cáfolhatatlan aranyigazságra: minden fejben dől el!
Honlapjának (sportpszicho.webnode.hu) tanúsága szerint a sikeres páciensei közé tartoztak, többek között: a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabi, a teniszező Babos Tímea, a női kézilabda és a férfi labdarúgó válogatott játékosai…

Majdnem napra pontosan két hónappal a tokiói ötkarikás játékok tervezett kezdete előtt lesz miről beszélnünk!

2021-05-18 13 óra Végre vége! Mármint a hosszú hónapok óta tartó kényszerszünetnek, mert a Rádió Bézs keddi (déli 1-től 2-ig tartó) Petárdája – nem ismétlés lesz! Bármennyire is gazdag volt a kínálat bő ötévnyi termésből, mégis megkönnyebbülést és felüdülést jelent újra friss műsorral jelentkezni, ráadásul…

Két ifjú és csinos hölgy a vendégem: magamban Pintér-görlöknek neveztem el őket, Hannát és Lilit. Abszolút értelemben is különleges, színes egyéniségek mindketten, a diskurálásunk apropóját szolgáltató sztori pedig még ebben a feje tetejére állt (sport)világban is kuriózumnak számít, tudniillik…

Miután több, mint két évvel ezelőtt a női jégkorongválogatottunk, története során először, kiharcolta a bekerülést a világ 10 legjobb csapatát felsorakoztató elitbe, kétszer is lemondták az A-csoportos vb megrendezését a kanadai házigazdák.

Mit jelent mind fizikailag, mind mentálisan most a frissen bejelentett harmadik, a tervek szerint augusztusban következő lehetőségre készülni?

Erről esik majd a legtöbb szó a beszélgetésben, meg persze még nagyon sok minden más is terítékre kerül.

2021-05-11 13 óra Süt a Nap, kék az ég, körülöttünk minden kizöldült…

Sokan meggyőződéssel vallják: ilyenkor muszáj elővenni a fényképezőgépet!

Nos…

Fotózásról és fotósokról beszélgettem még tavaly nyáron Balogh Lászlóval és fiával, Dáviddal. Ők ketten akkor is ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy előkapják a gépüket és önfeledten exponáljanak, amikor – hogy leegyszerűsítsem a dolgot – zuhog eső, hó és fagy van, mert…

Megszállottjai a hivatásuknak, amit művészi és nyugodt lelkiismerettel állítom, világszínvonalon űznek!

Kedden a Rádió Bézs Petárdájában déli 1-től 2-ig a velük folytatott, hol emelkedett hangulatú, hol kedves-baráti zrikálásba forduló, emlékek és élmények sokaságát felidéző diskurálást ismételjük.

( A 2020.08.18-i adás ismétlése )

2021-05-04 13 óra Amiről neki nincs véleménye, amihez nem szól hozzá szívesen, ami nem lehet egy vele folytatott beszélgetés témája – az nincs is!

Esterházy György mindenről és mindenkiről mindent tud, élvezet vele diskurálni!

Mindegy, hogy a Rómain egy pohár sör mellett, vagy – mint esetünkben – a Rádió Bézs stúdiójában, ahogyan az megtörtént tavaly, amikor még csak messziről ismerkedtünk a járvány előszelével, s azt sem tudtuk, mi fán terem a koronavírus…

Tehát, hogy a lényegre térjek, egy olyan adás ismétlésére kerül sor a keddi Petárdában a szokott időben (déli 1-től 2-ig), amelyiket méltán nevezhetjük úgy: hajdan, a boldog békeidőkben került rá sor!

( 2020.02.04-i adás ismétlése )

2021-04-27 13 óra Ha a meteorológusok rövidtávú prognózisa nem is igazolja, azért bízhatunk abban, hogy hamarosan kisüt a Nap, kék lesz az ég és benépesülnek nemcsak a hegyek-völgyek, hanem a tavak is!

Utóbbiakra már lázasan készülnek az olyan megszállott SUP-osok is, mint amilyen Kiricsi.

János barátom, akivel tavaly tavasszal hasonló témáról beszélgettünk a Rádió Bézsben, még a világjárvány kitörése előtt. A diskurzusunk felidézésére kerül sor kedden déli 1-től 2-ig a Petárdában, s újra hallgatva a közel 14 hónappal ezelőtt elhangzottakat, talán bízhatunk abban, hogy az egykori (sportos) utazási tervek idén (is) zavartalanul realizálódnak.

Természetesen szóba kerül(t) az egykori sokszoros úszóbajnok „hivatalos” élete, TF-tanári tevékenysége is, amelynek emlékezetes része volt az a könyve, amelyet megjelenése óta sokezren olvastak már rongyosra.

( A 2020.03.03-i adás ismétlése )

2021-04-20 13 óra Gulyás Michelle !

Őszintén és meggyőződéssel ajánlom mindenkinek, aki még nem ismerte: jegyezze meg ezt a nevet!

Két okom is van erre: 1. kevés az olyan ígéretes tehetségű 20 éves élsportolónk, mint ő, 2. öttusázó, s – nem kell külön hangsúlyozni – ez a sportág felettébb közel áll a szívünkhöz!

Az ifjú hölgy már korábban is büszkélkedhetett egy-egy vb-arannyal és ifjúsági olimpiai bronzzal, idén aztán… Igencsak beindult: bő másfél hónap alatt két nagy nemzetközi versenyen bizonyult legyőzhetetlennek.

A kettő közül a frissebb siker, az elmúlt hét végén aratott győzelme a szófiai Világkupán szolgált apropóul: a Rádió Bézs kedd déli (1-től 2-ig) Petárdájában azt a beszélgetést ismételjük meg, amelyre éppen két és fél esztendeje került sor.

Akkor még természetesen csak távoli célként fogalmazódhatott meg az, ami, remélem nem kiabálom el, most szerencsére érintésnyi közelségbe került: az olimpiai részvétel!

( A 2018.11.13-i és a 2019.04.30-i adás ismétlése )

2021-04-13 13 óra Szinte napra pontosan fél évszázada, hogy a magyar asztaliteniszsport örökké emlékezetes, sokadik diadalútja elkezdődött!

Klampár Tibor és Jónyer István párosban lett aranyérmes a nagojai világbajnokságon, s ezután – kiegészülve Gergely Gáborral – újabb csodás sikeres igazolták kivételes tehetségüket, több alkalommal is detronizálták a korábban verhetetlennek hitt távolkeleti klasszisokat.

Gergely Gábor tavaly július 14-én volt a vendégem a Rádió Bézsben, beszélgetésünk fő témáját természetesen a dicső múltra emlékezés jelentette.

Azzal a hátsó szándékkal is lesz az akkori diskurálásunk ismétlése a keddi Petárdában (déli 1-től 2-ig), hogy belátható időn belül végre valahára újra élő adásra kerülhet sor!

( A 2020.07.14-i adás ismétlése )

2021-04-06 13 óra Pék Gyula egy kedves, barátságos, mosolygós fickó…

…borzasztó, rettenetesen fájdalmas leírni is, hogy: volt.

A múlt héten, 73 esztendős korában hunyt el.

Ő volt minden idők legeredményesebb vízilabdás utánpótlásedzője: 8(!) későbbi olimpiai bajnok, 14(!) ötkarikás arany tulajdonosan fordult meg a keze alatt. Értsd: tevőlegesen hozzájárult egy csodás aranycsapat sikereihez!

Amikor nem egészen másfél évvel ezelőtt beszélgettünk a Rádió Bézs stúdiójában, felidéztük a fantasztikus múltját, de – mert túl a hetedik x-en is még aktív volt, egy öregfiúk csapatot trenírozott – a jelen, sőt, a jövő is szóba került, ennek a diskurálásnak az ismétlésével (Petárda, kedd, déli 1-től 2-ig) emlékezünk rá, azonnal jelezve: felejthetetlen egyénisége volt, mostantól is állandó a sikersportág főhajtása előtte!

Az edzőség mellett játékvezetőként is köztiszteletnek örvendett, pedig ez ebben a műfajban szintén ritkaságnak számít.

Gyulám, búcsúzom tőled, örökre barátok maradunk!

( A 2019.12.17-i adás ismétlése )

2021-03-30 13 óra Sajnos eljutottam odáig, hogy hozzátehetem: természetesen ismétlés… Ilyen időket élünk!

Amikor most őt választottam, két, merőben különböző cél vezérelt:

1. főleg és elsősorban olyan legyen a hallgatnivaló, ami az esetek 99%-ában (köz)érdeklődésre tart számot, elvégre, hogy ki mondja és mit mond, azért nem mindegy,

2. kiélhetem a minimálisnak mondható igényemet a nosztalgiázás iránt, hiszen a népszerű rádiós-tévés egyéniség tavaly októberben volt a vendégem, s – vele készült az eddigi utolsó élő műsorom!

Havas Henriket lehet szeretni vagy nem szeretni, lehet vele egyetérteni vagy nem egyetérteni, de mindentől függetlenül, s egy kicsit szemtelenül fogalmazva: mondhat ő akármit, oda kell rá figyelni!

Hát akkor? Nincs is más hátra: hallgassátok! Szubjektív véleményem szerint érdemes!

( A 2020.10.20-i adás ismétlése )

2021-03-23 13 óra Azt hiszem, hogy könnyebb dolgom még soha nem volt, amikor hírverést szeretnék csinálni egy Rádió Bézses beszélgetés meghallgatása érdekében!

Röviden és frappánsan ugyanis máris a lényeg: a keddi déli (1-től 2-ig) Petárdában Hrutka János a vendég!

Hogy egy kicsit pontosítsak: úgy lesz vendég, hogy 2 és háromnegyed évvel ezelőtt már volt, most az akkori diskurálásunk ismétlésére kerül sor, a téma – tekintettel a csütörtöki, lengyelek elleni vb-selejtezőre, meg a szintén az elkövetkező napokban esedékes U21-es Eb meccseire is – természetesen a foci!

Hrutka „Rudi” személye pedig – kell-e külön hangsúlyoznom? – más egyéb, időszerű események apropóján is érdekes, izgalmas!

Épp ez utóbbiak miatt ajánlom a hallgatók, de úgy általában mindenki szíves figyelmébe

Nagy József néhány nappal ezelőtti kitűnő interjúját, amely csak percekkel előzte meg a múltheti, hihetetlenül elkeserítő és minden józanul gondolkozót mélységesen felháborító történéseket…

( A 2018.06.12-i adás ismétlése )

2021-03-16 13 óra Na, ilyen se fordult még elő a praxisomban…

A meglett korú pólósok gondolatainak közreadására és emlékeinek ápolására kitalált „vizilabdás öregfiúk +40” elnevezésű facebookos oldal egyik „mozgatórúgója”, Puskás

Feri barátom (maga is remek játékos, s nem kevésbé remek bíró volt) gondolt egy merészet: már el is kezdte közreadni a legendás rádiós sportriporter, Török Laci néhány olyan írását, amelyet akkoriban követett el, amikor együtt tevékenykedtek a szövetségben szeretett sportáguk népszerűsítése érdekében!

Engem meg Feri egészen rendkívüli mértékben megtisztelt, mert azokkal a sorokkal harangozta be a már egyébként önmagában is vonzó szándékát, amelyekkel annak idején, valamivel több, mint 3 évvel ezelőtt én hívtam fel a figyelmet a Rádió Bézs Petárdájában sorra kerülő beszélgetésre…

Hálás vagyok ezért!

Olyannyira, hogy elegánsan ugyan, de egyértelműen meg- és felszólítva érzem magam: legyen a „töröklacis” diskurálásunk a következő (kedd, déli 1-től 2-ig esedékes) ismétlés!

Legyen!

Semmi jónak nem vagyok, nem lehetek az elrontója!

( A 2018.01.09-i adás ismétlése )

2021-03-09 13 óra Köztünk élő legenda, fantasztikus egyéniség, csodás sportember!
Híján vagyok a szuperlatívuszoknak Sakovicsné Dömölky Lídiával kapcsolatban, büszkén állítom, hogy hosszú évtizedek óta nagyon jóban vagyunk, őszintén tisztelem, szeretem!

Istenadta tehetség volt, 17 évesen lett először (felnőtt) világbajnok, s utána is sikert sikerre halmozott: 1 arany, 2 ezüst 3 olimpiáról, további 9 érem (köztük 4 újabb arany) vb-kről!

Hogy kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) annak a vele folytatott remek beszélgetésnek ismétlésére kerül sor a Rádió Bézs Petárdájában, különleges oka van: a 85. születésnapján köszöntjük a majdnem 4 és fél éve elhangzottak felidézésével!

Gratulálunk! Jó egészséget kívánunk kedves Lidi anyó (ő így nevezi saját magát, rá jellemző, utolérhetetlen kedvességgel…)

( A 2016.10.24-i a 2017.03.07-i és a 2020.10.27-i adás ismétlése )

2021-03-02 13 óra Hölgyeim és Uraim!

A Rádió Bézs keddi (déli 1-től 2-ig) Petárdájanak ismétlésre kiválasztott főszereplője:

Novák Ferenc!

Azaz, hogy még közelebb hozzam őt a leendő hallgatókhoz: a honi uszodák hihetetlenül népszerű Feri bácsija!

Ő maga hajdan futballkapus volt, nem is akármilyen, mégis egy másik labdajátékban alkotott maradandót: vízilabdában! A műfaj rengeteg szupersztárját felvonultató világverő Honvédnak ő volt a lelke, a motorja, a medenceparton egyszerűen nem létezett olyasmi, amit ő ne tudott volna elintézni!

Két konkrét oka van, hogy most felidézzük a tavaly nyári diskurálásunkat:

1. elismerem, a nosztalgia, mert vele készült az eddigi egyik utolsó élő adásom,

2. amit ő csinált, az példaértékű, értsétek szó szerint: sok ilyen csupaszív közreműködőre, éjt-nappallá téve dolgozóra van/lenne/lesz szüksége a magyar sportnak, a hozzá hasonlók nélkül kizárt dolog sikeresnek lenni!

( A 2020.08.04-i adás ismétlése )

2021-02-23 13 óra Gallov Rezsővel beszélgetni mindig felemelő, remek érzés, igazi élmény! Amit mond és ahogy mondja, az egyformán egyedülálló!

Életem egyik nagy ajándéka, hogy idestova lassan 60 éve vissza-visszatérően, viszonylagos rendszerességgel van benne részem…
A rendszerváltás utáni, nem éppen egyszerű esztendőkben volt elsőszámú sportvezetője kis hazánknak és egy abszolút hiteles értékelés szerint (by Kovács Tamás) ő az utolsó, aki a legmagasabb szinten és színvonalon értett ahhoz, amit vállalt, amit csinált!
Szinte napra pontosan 4. évfordulója van annak, hogy a vendégem volt a Rádió Bézs Petárdájában és kedden déli 1-től 2-ig az akkori diskurzusunk ismétlésére kerül sor.
Végigjárta, végigélte a sport – szó szerint kell érteni – valamennyi szegmensét, amit mond, az örökérvényű és minden időben maximális figyelemre számíthat, sőt, receptként szolgálhat, hogy még a jót is hogyan lehet még jobban csinálni, ami meg rossz, azt kijavítani!

( A 2017.02.28-i adás ismétlése )

2021-02-16 13 óra Valamivel több, mint 3 és fél évvel ezelőtt beszélgettem Malonyai Péter barátommal a Rádió Bézs stúdiójában, a téma, mondhatni, előttünk, az asztalon hevert: vizes világbajnokság Budapesten, vívó vb, futball Eb-selejtező – szóval nem unatkoztunk, remélem a hajdani hallgatóink sem!
Természetesen van az úgy az életben, hogy egy diskurálás, függetlenül a fent felsorolt aktuális eseményektől – időtálló!
Ez olyan volt, s ettől nem nevezhető túl nagy merészségnek megismételni a keddi (déli 1-től 2-ig) Petárdában mindazt, ami egykor elhangzott.
Meggyőződésem oka: a vendégem a honi sportújságírás örökifjú (annak ellenére, hogy Bálint-napon ünnepelte fennállása 69. évfordulóját…) állócsillaga, véleményére mindig oda kell figyelni, mindegy mit mutat a naptár!

( A 2017.07.25-i adás ismétlése )

2021-02-09 13 óra Ha belegondolok, akkor 62 hónappal, azaz több, mint 5 évvel ezelőtt egészen más idők jártak, mint manapság…

Először is – magától értetődő természetességgel – élő adás keretében beszélgettem Vermes Albánnal, akinek sikeres úszóversenyzői pályafutását, olimpiai és Eb-ezüstérmét volt szerencsém közelről végigasszisztálni, másrészt másképp voltak szinte háborúsnak nevezhetőek a körülmények, mint most: ezerrel csapkodtak a villámok a medencék partján… (A hajdani előzetesben konfliktuscunamiként jellemeztem az úszósportban uralkodó állapotokat.)

Most egészen hihetetlen mértékű szomorúságot okoz felidézni a Rádió Bézs keddi Petárdájában (déli 1-től 2-ig) az akkori diskurálásunkat, mert a vendégemet – torokszorító ezt nemcsak kimondani, hanem leírni is – a múlt hét szerdáján fájdalmasan fiatalon legyőzte, elragadta a gyilkos kór.

Albi, nagyon hiányzol!

Sovány és nagyon csekély vigasz, hogy most újra hallhatjuk jellegzetes hangodat és okos gondolataidat.

Nyugodj békében, soha nem felejtünk!

( A 2016.12.05-i és a 2017.03.14-i adás ismétlése )

2021-01-26 13 óra Két labdajáték sikereiről szólnak elsősorban a sporthírek manapság…

Az egyik a vízilabda: a női válogatott, túllépve a járvány okozta nehézségeken, minden előzetes várakozást felülmúló magabiztossággal harcolta ki az olimpiai részvétel jogát a trieszti tornán.

Ezért is gondoltam, hogy a csapatsportágak szempontjából legeredményesebb ágazat kerüljön napirendre a Rádió Bézs keddi (1-től 2-ig) Petárdájában, a vendégem pedig Molnár Endre, a hajdani olimpiai, világ- és Európa-bajnok aranycsapat csodás kapusa, az uszodák világának mindmáig méltán tisztelt és kedvelt jellegzetes alakja…

Volt (tavaly augusztusban, amikor, ha csak átmenetileg is, de normálisnak tűnt az életünk, s voltak még élő adások) és lesz, egyszerre, mert egy olyan jó diskurálást, amilyenre ő garancia, nem árt, nem lehet elégszer ismételni!

( A 2020.08.25-i adás ismétlése )

2021-01-19 13 óra Tekintettel a mai névnapjára akár egy picit megkésett, speciális Rádió Bézs-ajándék is lehet számára a keddi Petárda-ismétlés (déli 1-től 2-ig)!

Pazaurek Piroska tavaly a nyár kellős közepén volt a vendégem, amikor jó szokásához híven itthon járt. Bő tíz év után akkor találkoztunk újra először, így semmi meglepőt nem jelentett, hogy rengeteg mindenről kellett (volna) beszélgetnünk, s még számos témánk maradt… Majd valamikorra!

A legfontosabbakon (hogy került az Egyesült Államokba, mit csinál ott, mi egy közép-floridai tiszteletbeli konzul – mert az lett! – dolga?) azonban szerencsésen túljutottunk és ennek a diskurzusnak a felidézésére kerül most sor.

( A 2020.06.30-i adás ismétlése )

2021-01-12 13 óra Vallomással kezdem: bár bőséges a kínálat, unom az ismétléseket! (Csak visszafogottan reménykedem, hogy ti még nem vagytok ezzel ugyanígy…)

Ezért aztán egy kicsit a nosztalgiázás kedvéért is választottam a keddi Petárdába (déli 1-től 2-ig) annak a beszélgetésnek a felidézését, amelyet Sáringer Károly
barátommal folytattam tavaly szeptemberben, az eddigi utolsó élő adásban!

A vendégemre maximális illik a „fantasztikus pasi” kategorizálás, egyrészt sportolói múltja, számos izgalmas-érdekes munkája (ezekről sok szó esik a műsorban), másrészt a legfrissebb kezdeményezése miatt.

Ez utóbbival kapcsolatban – hogy ezzel is aktualizáljam diskurálásunkat – idemásolom azt, amit a minap írt a facebook-oldalán: „(Legyen, mondjuk, ALBALIMPIA) Július 23-tól vállaljon mindenki – bárki, akárki, valaki – egy-egy olimpiai számot. Az eredmény mellékes. Ha közben Tokióban is zajlik, annál jobb. Én 10 úszószámot teljesítek. Ha lesz elég érdeklődő, megszervezem. Jó felkészülést!”

Ismerve rutinját, kitartását, elszántságát, a magam részéről biztosra veszem: az ötletből valóság lesz!

( A 2020.09.15-i adás ismétlése )

2021-01-05 13 óra Arra való tekintettel, hogy első nagy sikerét (junior Eb-arany) 1998-ban, azaz 22 és fél éve aratta, talán már az is megér egy misét, hogy mind a mai napig aktív vízilabdázó!
Kisteleki Dóra a magyar női vízilabdázás elmúlt negyedszázadának egyik meghatározó egyénisége, s most már nyugodtan ki lehet jelenteni róla: állócsillaga… Világbajnok, többszörös Eb-érmes, olimpiai helyezett, játszott a hazai és az olasz bajnokság aranyérmes együtteseiben…
Vele beszélgettem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában bő két és fél évvel ezelőtt, s ennek az adásnak az ismétlésére kerül sor kedden a szokott időben, déli 1-től 2-ig!

Ha élőben diskurálnánk (remélhetőleg nem túl sokára akár arra is újra sor kerülhet, reménykedjünk!), akkor biztosan büszkén mesélne Zoéról, 14 esztendős lányáról, aki követte őt a pólósok közé, s magabiztosan ígéri, hogy túl fogja szárnyalni édesanyját!

( A 2018.05.15-i adás ismétlése )

2020-12-29 13 óra Bruckner Gábornak hívják és túl azon, hogy a pályatársam és a barátom, nyugodtan kijelenthetem róla: feltaláló is!

Sőt! Nemcsak megálmodta a sportsajtónak azt a szegmensét, amelyik a fiatalokkal, az utánpótlással foglalkozik, hanem szisztematikus munkával meg is valósította, működteti az utanpotlassport.hu című világhálós újságot, szerintem egykeként a sport és az újságírás világtörténetében.
Nem egészen két esztendeje beszélgettünk a Rádió Bézs Petárdájában, s most (kedd, déli 1-től 2-ig) ennek a diskurálásnak az ismétlésére kerül sor.
A hajdani vendégem tegnap ünnepelte születésnapját, a különleges honlapja pedig március 17-én lesz (már) 10 esztendős, azaz duplán is időszerű mindannak a felidézése, ami az eredeti műsorban elhangzott.

( A 2018.11.20-i adás ismétlése )

2020-12-22 13 óra Suranyi Péter. Egy márkanév!
Az elmúlt bő három évtized sok-sok kiváló autós újságírója között minimum dobogós!
Legendás édesapjától örökölte a vonzalmat a technikai dolgok, főleg az autók iránt. Nemcsak értette a négykerekűek titkát, s követte az újdonságokat, a gyakran forradalmi változásokat, hanem remek érzékkel, közérthető és élvezetes stílusban közölte is azt az olvasóival. Megkérdőjelezhetetlen hitele volt, amit ő nem tudott korunk legnépszerűbb járművéről, az nem is létezett, nem is kellett tudni!
Három és fél évvel ezelőtt volt a vendégem a Rádió Bézs stúdiójában, s a keddi (déli 1-től 2-ig tartó) Petárdában felidézzük az akkori beszélgetést, ez önmagában örömteli, ugyanakkor fájdalmas, hogy megrendülten emlékezünk is rá, miután súlyos betegsége következtében elhunyt, többé nem kérdezhetem meg tőle, ha kocsit akarok cserélni, mit tanácsol…

( A 2017.03.28-i adás ismétlése )

2020-12-15 13 óra Öt nap híján négy éve volt a vendégem a Rádió Bézs stúdiójában Vass Sándor, a világ kézilabdasportjának ikonikus egyénisége és…

…A keddi Petárdában (a szokott időben, déli 1-től 2-ig) ismét meg lehet hallgatni az akkori beszélgetésünket, ami, függetlenül az idő tagadhatatlan múlásától, újra érdekes, izgalmas, tanulságos lesz, erre fogadni mernék!
Tudniillik szinte kisértetiesen hasonló a mostani helyzet az hajdanihoz!
Igaz, diskurzusunk idején már túl voltunk a női Eb-k eddigi történetének legnagyobb leégésén, a hatalmas csalódást jelentő 12. hely „értékelése” jelentette a fő témát.
Most? Bár ennek a figyelemfelkeltésnek szánt néhány sornak megszületésekor még két meccse hátra van a magyar csapatnak a dániai kontinenstornán (hétfőn, majd kedden este a románok, illetve a norvégok ellen), a fiaskó – ez már sajnos biztos – vagy ugyanolyan, vagy megközelítőleg olyan lesz, mint 2016-ban!
Vagyis állni látszék az idő, mert miközben lassan 10 éve folyamatosan és számolatlanul ömlik a pénz a roppant népszerű sportágba, a gondok és kudarcok nemhogy csökkennének, inkább gyarapodnak…

( A 2016.12.19-i adás ismétlése )

2020-12-08 13 óra Szomorú, fájdalmas felismerés: ha az embernek – mint most nekem – gombóc van a torkában, akkor nemcsak megszólalni lenne nehéz, hanem pár sort leírni is…
Emlékidézéses emlékezés következik kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárdájában: azt a beszélgetést hallgathatjátok újra, amelyiket nem egészen 11 hónappal ezelőtt volt szerencsém folytatni Kuncz Lászlóval, a 200-szoros válogatott, olimpiai bronz-, vb-ezüst-, Eb-ezüst- és bronzérmes vízilabdázóval.
Amikor utoljára találkoztunk, akkor ugyanaz volt róla a benyomásom, mint ismeretségünk 40-45 éve alatt: nyílt, értelmes, a világ dolgairól, s azon belül a sportról mindig őszinte, s megfontolandó, eredeti véleményt formáló és meg is fogalmazó remek ember, akivel érdekes-izgalmas a diskurálás! ja és amikor ránéztem, mit sem változott a véleményem: sziklaszilárdan két lábbal a földön álló, stabil-masszív óriás!

Ha behunyom a szemem és magam elé képzelem, akkor most is azt látom: egy ilyen fába nem üthet a mennykő!

Sajnos tévedtem, tévedtünk…

Vasárnap legyőzte őt a gyógyíthatatlan betegség, s most már ő is valamelyik égi medencében pólózik, mondjuk Szívós Pistával egy csapatban, vagy éppenséggel a riválist erősítve, Rusorán Peti tanácsai szerint…

Laci! máris nagyon hiányzol, soha nem fogunk elfelejteni!

( A 2020.01.14-i adás ismétlése )

2020-12-01 13 óra Hajdan, több, mint 19 évvel ezelőtt könnyű dolgom volt: azidőtájt Fukuokából mondhatni vállvetve tudósítottunk a vízes (értsd: úszás, vízilabda, stb.) világbajnokságról, s Sal Endre barátom nemes egyszerűséggel „csak” egy kitűnő sportújságíró volt…
Ma már nehezen lehetne őt betuszkolni bármilyen skatulyába, mert egyszemélyben (változatlanul remek) újságíró, plusz még múzeológus, történész is! Nemcsak kitalálta, hanem meg is alkotta, sőt, művészi színvonalon fejlesztette tökélyre Újságmúzeumát, a múltunk feledhetetlenül népszerű személyiségeinek sokszínű, egészen sajátos felidézését, bemutatását, népszerűsítését…
Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt volt a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, amiről akkor beszélgettünk, tulajdonképpen a nyitó lépések utáni első nagy állomásáról szólt és ennek ismétlésére kerül sor kedden déli 1-től 2-ig.
Azóta…
Egy biztos, ha majd egyszer túl leszünk ezen az átkozott járványon, s újra lehet élő adás csinálni, bőven lesz miről beszélgetnünk, annyi minden történt!
Hogy ezt igazoljam, máris jelzem, hogy az egykori diskurálásunk óta eltelt idő alatt több, mint százezerrel, 151 350-re nőtt a facebookon a követőinek száma, s a napokban megjelent legújabb kötete is „Mi, magyarok a századelőn – 51 szenvedélyes történet” címmel!
De erről tényleg és mindenképpen majd legközelebb…

( A 2018.11.27-i adás ismétlése )

2020-11-24 13 óra Sajnos nincs új a Nap alatt, folytatódik az évfordulós ismétlések sorozata a Rádió Bézs Petárdájában, erre kényszerít az élet, a vírus fenyegető és változatlan jelenléte okozta óvatosság…
Így biztos nem okozok különösebb meglepetést azzal, hogy a nálam egy esztendővel ezelőtt vendégeskedő Sinka
Lászlóval folytatott beszélgetés felidézése következik
kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig).
Nemcsak a lassan mögöttünk hagyott abnormális hónapokra való tekintettel, hanem úgy általában is kijelenthetem: nem sok, sőt, a lényeget illetően semmi nem változott tavaly óta!
Főleg az, hogy ő kis hazánk egyik legrégebbi, legrutinosabb, méltán tekintélyes sportvezetője, hajdan elsősorban a kézilabdázók irányítójaként szerzett magának ismertséget, elismerést, de most már a sportlövők érzik és hasznosítják páratlan tudását, temérdek tapasztalatát.
És természetesen az sem sokat számít, hogy 2019-ben beszélgettünk a 2020-as olimpiáról, elvégre… De ezt mindenki tudja!

( A 2019.11.19-i és a 2020.04.07-i adás ismétlése )

2020-11-17 13 óra Állni látszék az idő, tudniillik…
Amikor majdnem napra pontosan 3 évvel ezelőtt Szalay
Péter barátom volt a vendégem a Rádió Bézs Petárdájában, ezt írtam műsorelőzetesként:

A honi média egyik legszínesebb, legösszetettebb, legsokoldalúbb egyénisége… Született és örökös sportújságíró, 22 évig dolgozott az mti-ben, utána felsővezetői beosztásban megjárta a mobiltelefónia első itthoni zászlóshajóját, a Westelt, közben meghívott vendégszakértőként segítette a barcelonai olimpia előkészületeit, s most, már 70 felett sem bír magával: néhány hete szállítja a sportsajtónak hiánypótló, nagyon kapós exkluzív cikkeit, interjúit az SzPress névre keresztelt hírszolgálata.”
Nos… Csupán egyetlen szót kell megváltoztatnom az akkori beszélgetés keddi (déli 1-től 2-ig hallgatható) ismétlése kapcsán: a jelenlegi, utolérhetetlen és utánozhatatlan aktivitását nem néhány hete, hanem immár néhány ÉVE fejti ki, iszonyatos elszántsággal, remek érzékkel és jelentős népszerűségnek örvendően!

( A 2017.11.14-i adás ismétlése )

2020-11-10 13 óra Szinte napra pontosan 4 évvel ezelőtt volt a vendégem a Rádió Bézs Petárdájában Fábián Mónika…
A neve: márkanév a kajak sportban! Mamája, Fábián Katalin, mindenki Kati nénije, olimpiai ezüstérmesből olimpiai, világ- és Európa-bajnokok edzője lett, papája, az eredeti adás óta sajnos elhunyt Fábián László pedig a sikersportág első magyar ötkarikás aranyérmét nyerte Urányi Jánossal 1956-ban Melbourne-ben, szóval… Kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) ismétlés, természetesen a kajakról esett hajdan a legtöbb szó, meg a kutyakozmetikáról, ami mindmáig szintén meghatározó része beszélgetőtársamnak.
És egy szabálytalan képaláírás a fentiek kiegészítéséül: Mónika az elmúlt években tulajdonképpen vízi járművet váltott: a kajak után beleszeretett a vitorlázásba is… Erről majd egyszer, a legközelebbi élő adásban biztosan mesél érdekességeket…

( A 2016.11.07-i adás ismétlése )

2020-11-03 13 óra Emlékezés, múltidézés és utólagos köszöntés…
Így tudom összefoglalni mindazt, amit más szavakkal is meg lehet fogalmazni: kedden déli 1-től 2-ig Maros Magda lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában!
A 2016. augusztus 8-án elhangzott, emlékezetesen nagyon kellemes beszélgetés felidézése tökéletes lehetőséget kínált élete legnagyobb sikerének, a most éppen 40 évvel ezelőtti moszkvai olimpián tőrvívásban szerzett ezüstérmének emlegetésére.
Az aktualitást pedig az adja, hogy nem egészen egy hónapja, hála Istennek kilábalóban betegségéből ünnepelhette 69. születésnapját!
Az abszolút sikersportágnak számító vívás egyik ikonikus alakjával, a mindig végtelenül kedves és barátságos Kutyával (ahogy jóformán a fél világ ismeri…) mindig egy élmény diskurálni, őt hallgatni nem lehet eleget!

( A 2016.08.08-i adás ismétlése )

2020-10-27 13 óra Úgy gondoltam, hogy ha már a körülmények alakulása miatt ismétlésre kerül sor a Rádió Bézs keddi Petárdájában, akkor legalább legyen valamilyen konkrét indoka a választásomnak…
Így kerül sor egy tulajdonképpen évfordulós emlékidézésre: 2016. október 24-én volt a vendégem a magyar sport, s azon belül belül minden idők legeredményesebb sportágának, a vívásnak egy – hála Istennek! – köztünk élő legendája, Sákovicsné Dömölky Lídia!
A tisztelet, a méltó elismerés jeleként még leírni is csak vigyázzállásban szabad, hogy 1953-ban,17 esztendős korában lett először aranyérmes felnőtt(!) világbajnokságon, ezt még négyszer megismételte, közben pedig, pályája csúcsaként, társnőivel olimpiai bajnokságot nyert 1964-ben, Tokióban.
A 4 esztendővel ezelőtti érdekes, izgalmas diskurálás során természetesen szóba került sok-sok emlék, de téma volt a szerencsére roppant aktív jelene is a nagy bajnoknőnek, ennek a felidézése következik most!

( A 2016.10.24-i és a 2017.03.07-i adás ismétlése )

2020-10-20 13 óra Soha nem éreztem még erősebb késztetést a locsi-fecsi bőbeszédűség elkerülésére, mint most, amikor…
…amikor abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy beharangozhatom: Havas Henrik lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában! nekem ez elég is, remélem, bízom benne, hogy nektek is! biztos vagyok abban, hogy nagyon-nagyon jót fogunk beszélgetni a sportvilág ezernyi érdekességéről… ti is biztosak lehettek benne!

2020-10-13 13 óra Az élet a legnagyobb rendező… Most, amikor a járvány második hulláma ellenére végre egy kicsit beindul az élet, s sorra rendezik a különféle sporteseményeket is, az ezekről szóló híreket, érdekességeket megoszthattam a hallgatókkal, mert… A meghívott vendégem egyik napról a másikra elfelejtette azt, amiben megállapodtunk és – nem jött! Így aztán kénytelen voltam one man show-t csinálni a tervezett beszélgetés helyett, remélem ilyesmire sokáig nem kerül újra sor!

2020-10-06 13 óra Ábrahám Attila, aki a Rádió Bézs keddi Petárdájának vendége lesz a szokott időben (déli 1-től 2-ig), a magyar sport elmúlt évtizedeinek egyik különleges alakja!
Üdítően fiatalon, 21 esztendősen lett olimpiai bajnok 1988-ban a szöuli ötkarikás játékokon Gyulai Zsolt, Csipes Ferenc és Hódosi Sándor társaságában a K4 1000 m-es számban.
Aztán eltelt közel 20 esztendő, s – ma már tudjuk – az Országos Testnevelési és Sporthivatal utolsó elnökeként irányította a honi sportéletet. Később pedig visszatért sportágához, a kajakszövetség főtitkára lett.
Mindezt már jócskán maga mögött hagyva mindmáig a feleségével megálmodott és létrehozott Fitness Akadémia vezetésével kamatoztatja tudását, tapasztalait!
Minderről beszélgettünk, minderről hallható és mindenről megfontolásra érdemes a véleménye…

( A 2017.05.30-i adás ismétlése )

2020-09-29 13 óra Nyugodt lelkiismerettel és a tévedés lehetőségét teljességgel kizárva állítom: amit Császári Attila nem tud a sportról, az nem is létezik!
Sikeres, válogatott gyorsúszó, majd kétszeres vb-ezüstérmes öttusázó volt aktív versenyzőként, aztán nem kevésbé eredményesen tevékenykedett a földkerekség egyik vezető, sporthoz kötődő márkájának, az adidasnak magyarországi vezetőjeként, no meg az öttusa itthoni és nemzetközi irányításában.
Egy korábbi beszélgetésünk kerül kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) ismét adásba a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Ehhez csupán annyit fűznék hozzá: amit mond, az abszolút időtálló, mert higgadt, megfontolt véleménye, mondhatni, örökérvényű!

( A 2019.02.12-i adás ismétlése )

2020-09-22 13 óra Szabó Szilvia a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárdájában, aki csodás kajakos sikereit követően (3-szoros olimpiai ezüstérmes, 13-szoros világ- és 9-szeres Európa-bajnok) megtalálta élete új értelmét, amit hivatalosan úgy neveznek: esküvői szertartásvezetés!

( A 2019.08.06-i adás ismétlése )

2020-09-15 13 óra Sűrűn kérem mindenkinek az elnézését, akinek esetleg sérti az érzékenységét, de be kell ismernem: Sáringer Károly
barátomról, ahogy mondani szokták, első nekifutásra az jutott eszembe, ő aztán annyi minden volt már (pedig még csupán épphogy túl van a 60-on…), hogy illik rá a rút mondás, miszerint csak akasztott ember nem!
Sorry, tényleg!
Ő lesz a vendégem kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s máris akad egy újabb vallomásom a diskurálásunkkal kapcsolatban: egyelőre fogalmam sincs, hogy a temérdek érdekes, izgalmas témánk közül melyikkel fogjuk kezdeni…
Ha elkezdeném felsorolni a szóba jöhetőket, akkor… Nos, akkor – meglehet – lekésném a műsor kezdetét jelző szignált!
Egy biztos: akik ismerik Karcsit (és nagyon sokan ismerik), azok értik, hogy miről beszélek, akik meg nem…
Azoknak, őszintén ajánlom, hallgassanak minket, nem fogják megbánni!

2020-09-08 13 óra Nem tudom, mondtam-e már ennyi ember előtt, hogy imádom az élő adásokat!
A kötelező felkészülést, a találkozást a beszélgetőpartnerrel, az előre eltervezett, mégis mindig kicsit improvizált diskurálást valakivel, aki – nagyon bízom abban, hogy ez így van! – nemcsak engem érdekel, hanem sok mindenki mást is!
Ezt azért bocsátottam előre, mert most különösen rosszul érzem magam, nem vagyok ugyanis stúdióközelben, ezért nem élőben, hanem „csak” felvételről hallgathatják a Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden déli 1-től 2-ig Bartos Csillát, kora (a ’80-as évek) klasszis teniszezőjét.
Tavaly áprilisban volt a vendégem, természetesen visszaemlékeztünk pályafutásának legfontosabb állomásaira, s hosszasan mesélt új hobbijáról, a kóbor kutyák megmentéséről is.
Amennyiben most beszélgetnénk, bizonyára szakértő véleményt nyilvánítana az utódairól, a jelenleg zajló US Open Grand Slam-torna kulisszatitkairól, érdekességeiről. Csupán azzal tudok vigasztalni mindenkit (magamat is), hogy ami késik, az nem múlik…

( A 2019.04.16-i adás és a 2020.04.28-i adás ismétlése )

2020-09-01 13 óra A sokak által nemes egyszerűséggel csak satunak nevezett határzár, illetve az utazásokkal kapcsolatos szigorú korlátozás az oka mindennek…
Amikor ugyanis időszerű lett volna a Rádió Bézs Petárdájába vendéget invitálni, a magam részéről még abban a hitben éltem, hogy az adás idején (kedd, déli 1-től 2-ig) önfeledtem áztatom majd magam kontinensünk egyik legkellemesebb tengerében!
De ebből nem lett semmi, következik viszont egy nagyon érdekes, izgalmas, maximálisan időtálló, mondhatni örökzöld témát feldolgozó ismétlés – karateügyben!
A világszerte óriási népszerűségnek örvendő sportág egyik első magyarországi „importőre”, Kecskés Sándor tavaly augusztus 13-án volt a vendégem. Lassan már fél évszázada lesz annak – és ennek titkaiba avat(ott) be beszélgetésünk során -, hogy ez a remek küzdősport neki is köszönhetően „betette a lábát” hazánkba.
A barátom mindent tud a karatéról, amit nem, az nincs is…
Önmagában is érdekes, izgalmas a téma, ráadásul plusz aktualitást ad diskurálásunknak, hogy jövőre az őshazában, Tokióban ötkarikás premiert tartanak a műfaj legjobbjai.

( A 2019.08.13-i adás ismétlése )

2020-08-25 13 óra Egy hónapja és egy napja ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját…
Hat nappal ezelőtt a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült…

És… Molnár Endre, mert róla van szó, kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézsben a Petárda vendége lesz!
Hajdan, 1968 és 1980 között 4 olimpián őrizte a vizilabdaválogatott kapuját, s valamennyin érmes lett (1-1 arany és ezüst, 2 bronz), közben világbajnokságot és kétszer is Európa-bajnokot nyerő csapat meghatározó tagja volt, mindmáig a földkerekség legjobb pólós kapusai között emlegetik – méltán!
Amennyiben ezek a (hallgató)vonzó tények nem volnának elegendőek, akkor még annyit tennék hozzá: több, mint félévszázados ismeretségre, sőt, barátságra alapozva minden különösebb merészség nélkül kijelenthetem, hogy a csodás (sport)emberekben jócskán bővelkedő uszodai világ egyik legeredetibb, legnépszerűbb, legbarátságosabb fickója…
Jó fej, na!

2020-08-18 13 óra Műsor közben, vagy utólag sűrűn előfordul, most, mert előre tudom, kuriózumnak számít, hogy máris mélységesen sajnálom, amiért nem egy televízióban diskurálok két remek fotóriporterrel…
Kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárdájában ugyanis Balogh és Balogh, azaz Laci és Dávid, vagyis apa és fia lesz a vendégem, s nagyon össze kell majd szednünk magunkat, elvégre nemcsak róluk (úgy is, mint alma és fája…), a munkájukról, a kedvenc vadászterületükről, hanem természetesen a remek alkotásaikról, a szavakban nehezen kifejezhető képeikről is szó lesz!
A papát ismerem több, mint 40 éve, a fiához először lesz szerencsém, nagyon bízom bennük, hogy segítenek majd megoldani a nem mindennapi feladatot…
A magam részéről most azonnal elkezdek edzeni, magyarázom a mellékelt fotókat: az egyik akkor készült, amikor a Balogh I. a wmn.hu riporterével beszélgetett (Sztanó Alma kapta lencsevégre), a másik még extrább, mert egy magyar-ausztrál futballmeccs ritkaságszámba menő találatát, illetve egy megpattanó labda „tarolását” örökítette meg Völgyi Attila, Balogh II. arcán ott a jogos meglepetés és a megrökönyödés…

2020-08-11 13 óra „Egy hamisítatlan all round sportember lesz a vendégem: Dr. Kézsmárki Éva Mónika úszott, ritmikus gimnasztikázott, vízilabdázott, megjárta Hollandiát is és amikor visszavonult (persze csak félig-meddig, mert most éppen a masters vb úszóversenyeire készül), sportvezető lett, sportjogászi végzettségének köszönhetően a Pázmány-egyetemen tanít…”
Ezt szinte napra pontosan 3 évvel ezelőtt írtam ugyanitt a facebookon, amikor először volt a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, most, azaz kedden déli 1-től 2-ig következik az újabb beszélgetés az ifjú hölggyel, akiről fenntartás nélkül állítható: egyformán otthonos a mindennapok sportéletében mint gyakorló szakember, s a sporttudományok megannyi ágában (többek között az olimpiai bajnok vizilabdázóból lett országgyűlési képviselőnek, Dr. Steinmetz Ádámnak is hasznos tanácsokat ad)!
Természetesen elemezni fogjuk azt a sportvilágot, ami a járvány következtében kialakult, soha nem tapasztalt nehézségeket okozva edzőknek, versenyzőknek, vezetőknek egyaránt, de – igazolva az igazi sportemberek örök optimizmusát – szóba kerül a jövő évi olimpia is: ugye lesz?

2020-08-04 13 óra Ahhoz képest, hogy futballkapusként kezdődött és teljesedett is ki saját sportkarrierje, Novák Ferenc, minden honi uszodák népszerű, tisztelt és szeretett Feri bácsija a medence partján ért a csúcsra!
Ő lesz kedden 1-től 2-ig a vendégem a Rádió Bézs Petárdájában, s túl sikerekben gazdag élete irányváltoztatásain elsősorban arról fogunk beszélgetni, hogy mit jelentett anno egy áldozatkész szponzor megjelenése a Spartacus pólósai mögött?
A sors úgy hozta, már jóval később, hogy gyakorlatilag egyanez történt a 2000-es évek elején a T-Mobil látványos szerepvállalásával, szintén a Kőér utcai uszodában, de lényegesen nagyobb léptékű támogatással, aminek…
Aminek az lett az eredménye, hogy beszélgetőtársam a világ legjobb csapatának, s világklasszis játékosoknak lett a szakosztályigazgatója! Sokáig volt hasznos tagja a vízilabdaszövetség elnökségének, s nagy lelkesedéssel, hozzáértéssel menedzselte a női pólós válogatottat is.
A sport mellett szűkebb pátriájához, Érdhez is hű maradt, s túl a 80-on mindmáig aktívan és alaposan kiveszi részét a helyi sportélet irányításából…

2020-07-28 13 óra Tudatosan, vagy csak reflexszerűen, de mindig igyekszem aktualitást csempészni a Rádió Bézsben a 250. adásához közelítő Petárda c. műsoromba…
Most – pontosabban kedden déli 1-től 2-ig – egyéni csúcsot javítok e tekintetben, mert FeketeTibor barátom lesz a vendégem, aki tengernyi egyéb, bokros teendője mellett klaviatúrát ragadott és megírta „Elfogultan az evezésről” címet viselő könyvét, tettét a bevezetőben így indokolva: „…egy szerelem soha nem múlik el nyomtalanul”! A kötetet pedig – értsd szó szerint! – néhány perccel diskurzusunk előtt mutatják be sajtótájékoztató keretében!
Különleges sportágról szól a különleges alkotás…
Arról beszélgetünk – többek között persze – a szerzővel, hogy
– a világ számos országában miért sokkal népszerűbb és eredményesebb, mint nálunk?
– kik voltak a csodás és hajdan verhetetlen Pap Kornélia mellett a honi legjobbak?
– lehetett volna, s miért nem lett az 1968-as mexikói olimpia emlékezetes ezüstje helyett – arany?
– mit jelentett, milyen körülmények között sikerült 31(!) évvel ezelőtt ifjúsági vb-t rendezni Szegeden?

2020-07-21 13 óra Egy abszolút „kétéltű”, szebben mondva az életét két lábon állva élő vendégem lesz kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárdájában: Hatlaczky Ferenc, azaz – sokak által ismert facebookos nevén Blues Frenki!
Beszélgetésünk során természetesen megemlékezünk majd édesapjáról, a kajak-kenut mindmáig tartó sikersportágként megalapozó hajdani kiválóságról: első kajakos világbajnokunkról (1953, Macon), olimpiai ezüstérmesről (1956, Melbourne).
Ami Frenkit illeti, röviden a lényeg vele kapcsolatban: délutánonként teniszt oktat a Városmajorban, esténként a húrok közé csap, énekével és gitárjátékával varázsolja el hallgatóságát.
Bármiben fogadnám, hogy így lesz ez a Bézsben is, ahol a diskurzusunk közben sk. szól majd a zenéje!

2020-07-14 13 óra Ahhoz képest, hogy több, mint 50 esztendeje ismerjük egymást, s mindig jóban voltunk, még mindig meg tud lepni: azt például nem tudtam, csak most derült ki, amikor utána olvastam, hogy a ’70-es években négyszer lett az év asztaliteniszezője idehaza, pedig…
…Pedig azok a ’70-es évek a Jónyer-Klampár-Gergely „hármasikrekről” voltak örökké emlékezetesen híresek, ebből a trióból a legjobbnak lenni, hát… Az majdnem felért egy kardvívásban szerzett magyar bajnoki címmel a Gerevich-Kovács-Kárpáti féle időkre gondolva!
Kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárdájában Gergely Gábor lesz a vendégem, aki világ- és Európa-bajnoki győzelmei után is közel állt hozzám, méghozzá kollégaként, népszerű és nagyon jó sportújságíróként.
Mondom máris, hogy mi lesz a nyitó kérdésem: vajon miért Mondom Máris „álnéven” van oldala a facebookon?

2020-07-07 13 óra Ha azt mondom, hogy általában a sportolók, s azon belül az úszók nincsenek irigylésreméltó helyzetben, akkor – szokásomtól eltérően – visszafogottan és túlzottan is kulturáltan fogalmazok.
Csak nagyon kis túlzás van abban, hogy sehol a láthatáron egy valamirevaló verseny, a megszokott őszi pénzdíjas sorozatokkal kapcsolatban több a rejtély, mint az, ami biztosra vehető!
Ezért a szokásosnál (pedig az sem csekélység!) is nagyobb izgalommal várom a keddi Petárdát a Rádió Bézsen (déli 1-től 2-ig), amikor Turi György, a Kőbánya SC mesteredzője, a szövetség szakmai alelnöke lesz a vendégem…
Súlyos titkokról lebbenti majd fel a fátylat, legalábbis ebben bízhatunk!

2020-06-30 13 óra Pazaurek Piroskának hívják és fogadni mernék, hogy – saccolok – ugyanannyian szeretik, kedvelik és tisztelik itthon, főleg szűkebb hazája, Dunaújváros környékén, mint Floridában, ahol a messze földön híres Daytona Beach nyújt számára már hosszú évek óta otthont…

Ő lesz kedden déli 1-től 2-ig a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s – mint tánciskolában a kályhától – egykori közös munkahelyünktől, az MLSZ-től indulunk majd el, hogy feltérképezzük azt a hosszú útját, amit megtett onnan a közép-floridai régió tiszteletbeli konzuli címéig!
Már több, mint 20 évvel ezelőtt, mondhatni, a közösségteremtést tűzte a zászlajára, nos ez az, ami azóta sem változott… Miután nem fogy ki az ötletekből, se szeri, se száma a sikeres kezdeményezéseinek, máris elárulom, hogy az egyik első kérdésem az lesz: hány névkártyája van, mik vannak azokra írva, s melyiket tartja a sok közül a legnagyobb becsben?

2020-06-23 13 óra „…nekem örökre a kedvenc szobatársam maradsz…”
így búcsúzott barátjától, csapattársától négy nappal ezelőtt Fodor Rajmund.

Az uszodák egyébként csodálatos világán mintha tort ülne az utóbbi időben a fájdalmas elmúlás, a gyász, Benedek Tibor halála mindenkit – értsd szó szerint: mindenkit, itthon is, külföldön is – mélységesen megrázott, megérintett…
Rá emlékezünk kedden a Rádió Bézs keddi, déli 1-kor kezdődő Petárdájában Fodor Rajmunddal, s természetesen szót ejtünk majd, mert ők is felejthetetlen nagy egyéniségei a sikersportágunknak, két másik pótolhatatlan pólós veszteségről, Gém Zoltánról és a Benedekhez hasonlóan hajdan szintén háromszoros olimpiai bajnok legendáról, Kárpáti Györgyről is.

2020-06-16 13 óra Ha csupán érzelmi alapon próbálnám népszerűsíteni a Rádió Bézs keddi (déli 1-től 2-ig) Petárdáját, akkor semmi mást nem tennék, mint minimum háromszor ezt írnám:

ÉLŐ, ÉLŐ, ÉLŐ!

végre! március 10-ike óta először!

de… hogy egy picit bőbeszédűbb legyek, s eláruljam a szokásos „hadititkokat”, örömmel jelentem, hogy régi jó barátom, az egykori öttusázó világbajnokból lett kiváló sportújságíró, Kalnoki Kis Attila, a 24.hu főmunkatársa lesz a vendégem, s terveink szerint – ha ilyesmi egyáltalán lehetséges – minden terítékre kerül majd, ami a sportvilágban a mögöttünk hagyott három hónapban történt!

Pontosabban az is, ami nem történt, ami elmaradt, amit elhalasztottak, főleg persze a tokiói olimpiára gondolok, aminek bő egy hónap múlva kellene az eredeti tervek szerint kezdődni… kellene, de, mint tudjuk, nem kezdődik…

máris garantáltan jósolhatom: 1. aki meghallgat bennünket, nem fog unatkozni, 2. észrevétlenül múlik majd el a máris szűkreszabottnak tűnő 55 perc!

2020-06-09 13 óra Négy nappal ezelőtt, a sötét éjszakai órán érkezett a letaglózó hír, hogy elhunyt Gém Zoltán.
Barátai, ismerősei ezreit rohanták meg az emlékek a hajdani élvonalbeli vizilabdázóból lett sikeres üzletemberrel és nem kevésbé sikeres zeneszerző-szövegíró-előadóval kapcsolatban, mindenkit elöntött az őszinte bánat-szomorúság-fájdalom…
S ekkor írta Dávid Gyula (közös, bölcs jóbarátunk, hajdan szintén remek pólós): „Ne szomorkodjunk! Ünnepeljük, hogy boldog, sikeres élete volt!”
A Rádió Bézs a kedd déli Petárdában búcsúzik Gém Zolitól, ezzel a hozzá, az örökké vidám-derűs-színes egyéniségéhez pontosan passzoló felszólítással emlékezünk rá, felidézve azt a tavaly nyári beszélgetésünket, amely közvetlenül megelőzte a szokásos, sajnos most már megismételhetetlen, szenzációs hangulatú balatonfüredi koncertjét.

( A  2019.07.30-i adás ismétlése )

2020-06-02 13 óra Ránéztem a naptárra – már június van!
Ránéztem a met.hu előrejelzésére – a hét végén akár 30 fokig is emelkedhet a hőmérséklet!
E két tény megkönnyítette a választást: az élet (pardon: a járvány) által ránk kényszerített, de már szerencsére majdnem mögöttünk hagyott időszak utolsóelőtti ismétlése egy fiatal sportág ifjú kitűnőségéről szól holnap déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárdájában…
Horváth Noémi bőven télvíz idején, tavaly december 10-én volt a vendégem, friss világbajnokként beavatta a hallgatókat (meg engem is) a SUP (ha valaki még nem tudná: az állva evezés egy szörfdeszkán) meg a saját sikerei rejtelmeibe, titkaiba, nagyon jót beszélgettünk, miközben mindketten tudtuk: ami elhangzik, azt leghamarabb…
igen, igen most nyáron – azaz akár már e hét végétől – tudja majd mindenki hasznosítani! kedvére, örömére, az egészségéért!

( A 2019.12.10-i adás ismétlése )

2020-05-26 13 óra Ha patetikus lennék, akkor napjainkra azt mondanám: újjászületés…
Mivel nem akarok patetikus lenni, inkább azt mondom: újrakezdés…
És éppen emiatt választottam a Rádió Bézs Petárdájába a legközelebbi (kedd, 13 óra) vendégnek Sári Nándort! Ha ugyanis meg lehetne mintázni az újrakezdés szobrát, akkor ő lenne/lehetne a modell!
2019. szeptember 24-én beszélgettünk, pontosabban folytattuk azokat a beszélgetéseinket, amelyek hajdan, mondjuk a ’90-es évek elejétől a 2000-es esztendők kezdetéig rendszeresek voltak, tudniillik… Akkoriban és aztán a későbbiek során még hosszú ideig keresve is csak nehezen lehetett találni olyan világklasszis magyar kajakost, aki nem fordult meg a kezei között, Sydney-ben, az olimpián a tanítványai két aranyat nyertek, ezért 2000-ben ő lett kis hazánkban az év edzője, olimpiai és világbajnokainak, mondhatni, se szeri, se száma…
Évekkel később azonban mégis, szerencsére csak átmenetileg, eltűnt a világ szeme elől, hogy 2013-ban Nagykanizsán bukkanjon fel, ahol röpke néhány év alatt csodát tett. Jóformán a semmiből…
Tehát, megismétlem: ő a megújulás, az újrakezdés nagymestere, szerintem… Azaz, hogy aktualizáljam a szerencsére lecsengőfélben lévő járvány miatti ismétlést: sokaknak ajánlom követésre méltó példaként (is)!

( A 2019.09.24-i adás ismétlése )

2020-05-19 13 óra Amióta utoljára, hogy precíz legyek, tavaly december 17-én beszélgettem a világ talán legeredményesebb, 14 olimpiai bajnok vízilabdázót produkáló utánpótlás-, másszóval nevelőedzőjével, Pék Gyulával, történt egy és más az uszodai sikersportágban, ami örömteli: januárban a Duna Arénában Európa-bajnokságot nyert a férfiválogatottunk, aztán…

Nos, ami ezután következett, az éppenséggel nem feltétlenül kívánkozik a póló aranykönyvébe: élvonalbeli klubokról (OSC, Eger, Szombathely) érkeztek szokatlanul negatív, esetenként csődközeli állapotról beszámoló hírek.

Mivel ilyenkor – meg egyébként is sűrűn – szóba kerül a fiatalok korszerű felkészítése a világverésre (más mérce a magyar vízilabdában szóba sem jöhet!), előveszem a nem egészen fél évvel ezelőtti beszélgetést: a Rádió Bézs keddi (1-től 2-ig) Petárdájában megismételjük… Igen, azokat a aranyigazságokat, amelyek az eltelt hónapok alatt semmit sem veszítettek érvényükből, sőt!

Meglehet: fontosabb Pék Gyula hiteles, bevált, ezerszer igazolt és bizonyított receptje, mint valaha!

( A 2019. 12.17-i adás ismétlése )

2020-05-12 13 óra Na már megint egy ismétlés…
Vagy…
Még mindig (csak) egy ismétlés…
Igen, ez a Rádió Bézs szokásos keddi, déli 1-től 2-ig esedékes Petárdájának szintén szokásos előzetese.
Ezúttal Dr. Gábor Antalnak, az Uzsoki Kórház traumatológus főorvosának, vízilabdasportunk hosszú-hosszú évtizedek óta nélkülözhetetlen és mindenki által tisztelt, szeretett Tóni bácsijának van szerencsém hírverést csinálni, akinek esetében – legalábbis a magam speciális megközelítése szerint – a meglévő sok vonzerejéhez képest pluszt jelent az, amin néhány nappal vagyunk túl…
Így volt ez tavaly október 15-én is, amikor épphogy végetért a 81. születésnapját köszöntő ünnepi időszak, s így van ez most is, elvégre a múlt kedden derült ki, hogy a Magyar Sport Napja alkalmából Kemény Ferenc-díjat kapott! Éppen ezért esett rá a választásom…
(Mivel nem most ülünk egymással szemben a mikrofonok mögött, erről a méltó elismerésről persze nem lesz szó a beszélgetésünkben, ezért tán nem árt elárulni, hogy a díj névadója a 19. század végén alapító tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, mint az újkori olimpiák egyik szülőatyja…)

( A 2019.10.15-i adás ismétlése )

2020-05-05 13 óra A vendégem Gyerő-Fritsch Zsuzsa lesz (hogy precízebb legyek: újra, mert a tavaly július 16-iki adás ismétlésére kerül sor)! A honi ritmikus gimnasztika nagyasszonya, aki mindmáig a szó legjobb, legnemesebb értelmében a mozgás és mások megmozgatásának – értsd: az egészséges élet! – megszállottja…

És most jön az, ami a csaknem 10 hónappal ezelőtti beszélgetésünknek napjainkban is aktualitást kölcsönöz: annak a videosorozatának a megemlítése, amely a youtube jóvoltából gyakorlatilag mindenki számára hozzáférhető!

A címe: Mozogjunk együtt!

De hogy ne csupán látatlanban csináljak reklámot a roppant hasznos szériának, íme – s ez a mostani beharangozó vizuális újdonsága – a legutolsó „felvonás”:

https://youtu.be/Ypl6K17ZS6U

( A2019.07.16-i adás ismétlése )

2020-04-28 13 óra Nosztalgiázás következik egy nosztalgiázásról…
Csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt volt a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában Bartos Csilla, akivel olyan beszélgetést folytattunk, amelyiknek minimum a háromnegyedét a múltidézés tette ki!
Okai: 1. beszélgetőpartnerem 30-40 évvel ezelőtt top100-as teniszezőként rendszeresen ott volt a Grand Slam-tornák főtábláján, 2. édesanyja, Killermann Klára már 13 esztendős korában országos bajnok úszó volt, az ’50-es évek sikerkorszakában pedig Eb-bronzérmes lett, sajnos már 8 éve nincs közöttünk, 3. édesapja, Bartos Győző főiskolás világbajnokbajnokságot nyert evezésben.
Már mindez elég lenne az izgalmas-érdekes diskurálásunk ismétlésének (kedd, déli 1-től 2-ig), de van egy, a múlt áprilisban, s most is fontos plusz: Csilla ugyanis a szó legnemesebb értelmében megszállottan rajong a kutyákért, de nemcsak szereti, hanem – ha a sorsuk úgy hozza – menti is őket!
Tehát… Sport- és kutyabarátok figyelem, nagy élmény lesz őt (újra)hallgatni!

( A 2019.04.16-i adás ismétlése )

2020-04-21 13 óra Kedden a Rádió Bézs Petárdájában 1-től 2-ig focizni fogunk…
Ebben a sport- meg sok minden más szempontból is ínséges időben talán – remélem – ez a bejelentés már önmagában is vonzerőt jelent!
Még akkor is, ha „csak” újabb ismétlés következik, főszerepben Hrutka Jánossal, az egykori 24-szeres válogatott játékossal, aki bajnokságot nyert itthon Fradival, s a Bundesligában a Kaiserslauternnel is.
Amikor diskuráltunk (2018. június 12-én), akkor egy csalódásokkal teli tavaszi szezont értékeltünk: a magyar válogatott 1 döntetlen mellett 3 vereséget volt kénytelen elkönyvelni, s éppen az oroszországi vb következett, persze nélkülünk.
Most?
Se híre, se hamva tavaszi idénynek, sem az egy évvel ehalasztott Európa-bajnokságnak, ha lehetne sem tudnánk
aktuális témákról beszélgetni.
Az oka, hogy mégis a labdarúgás kerül terítékre, kettős: 1. vajmi kevés változás történt a nem egészen két év alatt a magyar pályákon, 2. a válogatott tavaly ősszel, amikor utoljára sorozatban játszotta a meccseit, szinte ugyanúgy betlizett, mint 2018-ban: 1 soványka győzelem mellett 4 vereség volt a mérleg…
Tehát, mondhatni: a hajdani Hrutka-féle bizonyítványt akár ki is lehetne osztani újra!

( A 2018.06.12-i adás ismétlése )

2020-04-14 13 óra Kockázatmentesen, nyugodt lelkiismerettel állíthatom: minimum Európa-hírű fotós! Tudniillik az AFP/EPA (az előző a mindenki számára ismerős francia hírügynökség, a második az Európai Sajtófotó Ügynökség rövidítése…) munkatársa, igazi, hamisítatlan száguldó riporter. S nem mellesleg: örökös sportember! A ’70-es évek elején magyar bajnok kézilabdacsapatban játszott…
Úgy hívják: Kisbenedek Attila! Petőfi után szabadon: van-e, ki e nevet nem ismeri?
Szinte percre pontosan 1 és negyed évvel ezelőtt írtam figyelemfelkeltőként a fenti sorokat róla, akkor volt a vendégem a Rádió Bézs Petárdájában, s kedden a szokott időben (déli 1-től) kerül sor az izgalmas, fordulatos beszélgetésünk ismétlésére!
Fenntartás és elfogultság nélkül állíthatom: újra érdemes meghallgatni, s ha hajdan netán elmulasztottad, akkor most először még inkább…

(  2019.01.15-i adás ismétlése )

2020-04-07 13 óra Időutazás…
Ez jutott eszembe arról, hogy manapság mi az útja-módja egy rádióműsorral kapcsolatban figyelemfelkeltő előzetest írni ide, a facebookra. Nem egyszerű…
Már csak azért sem, mert – miközben már lassan nem is a jelen, hanem a jövő érdekel elsősorban, mint mindenkit, sokmilliárdnyiunkat – a múltba kell révedni: illik például megindokolni, hogy a sok kínálkozó közül most miért azt a beszélgetést választottam ismétlésre, amit tavaly november 19-én folytattam Sinka László barátommal?
Nos, ez érdekes indoklás lesz!
Utánaszámoltam, ezért lehetek precíz: a 140 nappal ezelőtt elhangzottak majdnem egy az egyben érvényesek ma is! Igaz, ami a fő csapást jelentette, természetesen az olimpia, az nem idén, hanem csak jövőre lesz, de mégis…
Aztán… A diskurzusunk óta eltelt idő mit sem változtatott azon, hogy az akkori invitálás (egyik) oka az volt: a vendégem a magyar sport legtapasztaltabb, legsokoldalúbb, s az általa (is) irányított sportágak produkcióit tekintve legeredményesebb vezetőinek egyike!
Visszahallgattam, mi hangzott el 4 és fél hónappal ezelőtt, s esküszöm: még az aznapi aktualitás, s annak elemzése is ha nem feltétlenül időt-, de mindenképpen máig helytálló!
Nem hazabeszélek, de…
Érdemes kedden délben (13 óra) a Rádió Bézs Petárdájában meghallgatni, újrahallgatni!

( A 2019.11.19-i adás ismétlése )

2020-03-31 13 óra Bő 9 hónap telt el azóta, hogy Szabó Bence, a mögöttünk hagyott 3-4 évtized magyar sportjának egyik legszínesebb és legeredményesebb (2-2 olimpiai és vb-arany) egyénisége volt a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában és…
Azóta állni látszék az idő!
A rendkívül gazdag versenyzői, edzői és sportvezetői tapasztalatokkal rendelkező beszélgetőpartnerem az eltelt hónapok alatt sem kapott semmilyen érdemleges szerepet itthon, bezzeg a nemzetközi vívóéletben változatlanul hallatja a szavát és hallgatnak is rá…
Ez a fonák helyzet volt a témánk tavaly nyáron, s a fentiek ismeretében, éppen a várt/remélt fejlemények elmaradása miatt a keddi (déli 1 óra) ismétlés is érdekes, tanulságos, izgalmas lehet!

( A 2019.06.25-i adás ismétlése )

2020-03-24 13 óra Bár nem a stílusom, most kivételesen belebújok egy – a legjobb értelemben vett – vásári kikiáltó, vagy inkább egy dj bőrébe és…
Hölgyeim és uraim! Örömmel jelentem be, hogy kedden déli 1-től 2-ig KeményDénes lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában!
És e pillanatban máris időzavarba kerültem, tudniillik: a világ – legyünk szerények – három legjobb vízilabdaedzőjének egyikével tavaly novemberben beszélgettem, azaz – vélem: ezzel nem okozok senkinek meglepetést! – ismétlés következik
Újrahallgattam az akkori diskurzusunkat, s a röpke rezümé: a nyilvánvalóan aktuális témák mellett jócskán akadtak az idő elteltétől, s a jelenlegi körülményeinktől teljesen függetlenül olyan örökérvényűek is, amelyek miatt érdemes megint a radiobezs.hu-ra klikkelni!
Mi több! Azért is esett az egykori sikerkapitányra a választásom, hogy így, közvetve is, műsoron kívül persze, de felhívhassam a figyelmet arra a Szülők Háza Alapítványra, amelynek jótékonysági kezdeményezéséről fontos részletek az ő facebook-oldalán lehet olvasni!

( A 2019.11.26 -i adás ismétlése )

2020-03-17 13 óra Elkapkodtam…
Mármint azt, hogy már 2 héttel ezelőtt így kezdtem a szokásos előzetesemet: az élet a legnagyobb rendező!
Ha tudtam volna, hogy miként alakul azóta a sorsunk, biztosan nem sütöm el poénként ezt az örök igazságot, mert most aztán…
Szóval a lényeg: a Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden és várhatóan jövő kedden is ismétlés lesz! Okát, vélem, nem kell magyarázni, mindenki tudja…
Eredetileg úgy volt, hogy régi jó barátommal, az olimpiai ezüstérmes kajakossal, Adrovicz Attilaval fogok beszélgetni, aki – miután több, mint másfél évtizede Dél-Afrikában edzősködik – néhány röpke hétre érkezett csak haza, azonban…
Diskurálásunk, ebben megállapodtunk, csak halasztást szenved, ősszel remélhetőleg sort tudunk majd rá keríteni! Hurrá!
És akkor az ismétlésről néhány szó…
Bőséges a kínálat a több, mint 200 Petárdának köszönhetően, nem volt egyszerű a választás, végül Gém Zoltán mellett döntöttem.
Tavaly a nyár derekán volt a vendégem, s akkor többször is elhangzott a műsorban, hogy mindig mindenhonnan van megújulási, újrakezdési, továbblépési lehetőség, ezt hangsúlyozni, tudatosítani pedig talán most majdnem mindennél fontosabb!
Zoli abszolút élvonalbeli vízilabdázó volt, aztán sikeres üzletember lett, az utóbbi években pedig édesapja, G. Dénes György, a zenés színház világában zseninek számító Zsüti örökébe lépett: remek musicalét vitték színre, zenét szerez, szöveget ír…
De… Nem lövöm le, hallgassátok meg, hogy mi mindenről beszélgettünk! Higgyétek el: az adás óta eltelt hónapoktól függetlenül is érdekes, izgalmas élmény lesz!

( A  2019.07.30-i adás ismétlése )

2020-03-10 13 óra Ha valakinek a facebook-oldalán ezt olvasod a nyitóképen, akkor az alapból egy érdekes ember:

„I love sport because I love life, and sport is one of the basic joys of life”

Az idézet – bár meglepő, mégis igaz – Jevgenyij Jevtusenkótól, a világhírű orosz költőtől származik, a facebookoldal pedig Tóth A. Péteré, akit a mindenki nemes egyszerűséggel csak Tapinak ismer, s már ez a közkeletű becézés is jellemző rá: népszerű!

Mi több: sportos környezetben különösen népszerű!

Hajdan vívott, manapság lelkesen teniszezik, egykor a piacvezető mobil távközlési cégnél a magyar sportot lélegeztetőgépen tartó szponzorációs rendszer egyik oszlopos tagja volt, mostanában pedig a sportmédiában játszik újra fontos szerepet.

Mindez az oka annak, hogy ő lesz a vendégem kedden a Rádió Bézs déli 1-től 2-ig jelentkező Petárda c. műsorában, ahol kibeszéljük a múltat, a jelent, s persze szót ejtünk a jövőről is!

2020-03-03 13 óra Kiricsi János, lassan már évszázadokban (több, mint félben biztosan!) lehet mérni, hogy mikor találkoztunk először, hajdan a honi úszósport élvonalának, később a Testnevelési Egyetem úszótanszékének volt meghatározó, kiemelkedő és méltán népszerű alakja, a gyerekúszók oktatásáról írt könyvét a műfaj legjobbjai közé sorolják!
Az elmúlt években sem lett hűtlen a vízhez, mert beleszeretett a SUP-ba (tudjátok: a szörfdeszkán állva evezésbe), majd a kite-ba is (hogy ez pontosan mi, majd ő úgyis elmagyarázza…), tehát tuti, hogy nem fogunk/fogtok unatkozni, érdemes minket hallgatni!

2020-02-25 13 óra Egy régi baráttal újítok a keddi (a szokott időben, déli 1-től 2-ig jelentkező) Petárdában!

Előbb az újításról 1-2 szó…
Még soha nem dedikáltam senkinek a Rádió Bézses műsoromat, most premiert tartok, elvégre van itt, a facebookon egy bizonyos „vízilabdás öregfiúk +40” elnevezésű remek csoport és…
1133 tagjának ajánlom – s most jön a barátom! – őszinte tisztelettel és szeretettel a vendégemet, Varnai Ivánt, aki 20-30 évvel ezelőtt sok mindennel szerzett magának nevet és elismerést a sportújságírásban, de elsősorban azzal, hogy avatott szakértőként, óriási lelkesedéssel istápolta – főleg a Népszabadságban – a legsikeresebb honi csapatsportágat!
Gond nélkül ígérhetem, hogy elsősorban tehát pólózni fogunk, erről a fantasztikus játékról ugyanis nem lehet eleget beszélni, aztán…
Megkísérlem majd megfejteni a rejtélyt, esküszöm , magam sem tudom: miért fordított hátat a tollforgatásnak, s vajh’ mit csinál azóta?

2020-02-18 13 óra A Pálfaiknál szó szerint apáról fiúra szállt a fotózás iránti vágy… A nagypapa még csak hobbiból fényképezett, a papa, Gábor hosszú évtizedeken keresztül volt az mti megbecsült munkatársa, képszerkesztője, a fia, Karoly – ezt már magam is sokszor tapasztaltam – szenzációs felvételeket készített a legkülönfélébb sporteseményekről… (Az egyik mellékelt, már-már múzeális illusztráció bizonyítja, hogy nem lehet elég korán kezdeni: a papa éppen a kiskamasz fiát avatja be a rejtelmekbe…)
Palfai Károly lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s beszélgetésünk során kiderül majd, hogy a fiatalember miért fordított hátat a fotózásnak, s keresi az érvényesülése útját az élet számos más helyén.
A legfrissebb vadászterülete a filmezés, itthon két hete látható (a facebookon is!) az a Lecsó című 13 perces rövidfilmje, amelynek ő volt a forgatókönyvírója, rendezője, operatőre és producere egyszemélyben, s máris 12 (igen, épp egy tucatnyi!) nemzetközi elismerést érdemelt ki, a hazai fogadtatás is abszolút pozitív!
Szóval… Akad témánk bőven, még ha az 55 perces műsoridő korlátokat is szab néha a részletekbe merülésnek…

2020-02-11 13 óra Novák Ferencnek csak és kizárólag hivatalos alkalmakkor, mondjuk a temérdek eredményhirdetés idején hívták, mert ő – Novák Feri! És, bár már betöltötte az 50. életévét, örökre az is marad…
Tudniillik szerintem sok tekintetben világcsúcstartó: egyrészt hosszú és roppant eredményes pályafutása alatt soha nem nyert egyszál magában semmilyen fontos versenyt, mindig párosban vagy négyesben érte el sikereit, másrészt az egyébként is roppant oldott, laza, szupervidám kenusok között vélhetően ő volt a leg, leg, leg…
Bő hét hónap híján 20 évvel ezelőtt Sydneyben olimpiai bajnok lett Pulai Imrével a C2 500 m-es számban, s utána még sokáig térdelt ugyan az ingatag hajóban, mégis, mondhatni, inkább eltűnt a nyilvánosság elől, csend van körülötte, viszonylag keveset lehet tudni róla: hogy van, hol él, mit csinál, stb., stb.
Az elmaradhatatlan múltidézés mellett kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézsben keressük, s hitem szerint találjuk is meg majd minderre a választ!

2020-02-04 13 óra Megnézem a facebook-oldalad idővonalát és megmondom ki vagy… Csak parányi túlzás van ebben a megállapításban!

Erre akkor jöttem rá, amikor azon kezdtem töprengeni, hogy hogyan mutassam be ebben a néhánysoros előzetesben Esterházy Györgyöt, aki kedden déli 1-től 2-ig lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában?

Aztán hagytam a fenébe az eleve feleslegesnek tűnő kutakodást, elvégre szinte napra pontosan 35 éve, az 1985-ös pireuszi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság óta barátok vagyunk, s hogy ennek a nagyonis konkrét eseménynek, meg időpontnak mi volt a közös háttere, meg mi mindent fedeztem fel vele kapcsolatban azon a bizonyos idővonalon, arról úgyis szó lesz a beszélgetésünk során! Arról is!

Meg ezernyi másról! Ami biztos: sportról, sportról, sportról, azon belül a nagy családi kedvencnek számító fociról, természetesen… Nem nehéz megjósolnom: az első perctől az utolsóig úgy fogunk diskurálni, mint hajdan sokszor, amikor jókat söröztünk szűkebb hazájában, a Római-parton, a Pléh-kocsma teraszán!

2020-01-28 13 óra Gy. Szabó Csillának hívják, s a honi sportsajtó – nem túlságosan nagyszámú – különleges egyéniségei közé tartozik!
Ő így ír saját magáról: „Írok, futok, a kettő közötti kis időben pedig tépelődöm: jól csinálom-e?”
Lassan már 30 éve, hogy üdítően fiatalon tudósíthatott a barcelonai olimpiáról, aztán amikor hazajött hosszú brüsszeli „kirándulásáról”, elkezdte itthon a helyét keresni, sok helyen próbálkozott, végül most, hány nappal ezelőtt úgy döntött: önállósítja magát, s elindította a már címében is sokatmondóan reménytkeltő honlapját, a sportspirit.hu-t!
Nyilván mindebből már kiderült számotokra: ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. És – bár semmi szükség nem volt rá, mert ez mindkettőnk számára magától értetődően természetes – egyetértettünk abban, hogy mindenről őszintén szót ejtünk majd, ami a magyar sporttal, s a magyar sportsajtóval kapcsolatos!
Lehet velünk azonos véleményen lenni, lehet velünk vitatkozni is, az a fontos, hogy hallgassatok bennünket, garantáljuk: megéri!

2020-01-21 13 óra Esküszöm, hogy a véletlen (a sors szeszélye…) hozta így, de én nagyon örülök neki!
Röpke pár héten belül Kunfalvy Péter már a harmadik olyan vendég lesz a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, aki nélkül a magyar sport nem tartana ott, ahol évtizedek óta, s most is tart!
Az életét tette fel a fiatalok képzésére, nevelésére ő is, mint Pék Gyula, vagy Kuncz László, akiknek a közelmúltban már hallhatták példaértékű hitvallását.
A két kitűnő pólós edző után most egy olyan sportember következik, aki tulajdonképpen a múlt század második felének kezdete óta roppant hasznosan, sikeresen, munkája minden területén maradandót alkotva tevékenykedik a vívás világában.
Csaknem 40 évig oktatott, irányított a Vasas messze földön híres Pasaréti úti fellegvárában, a hatszoros olimpiai bajnok Kovács Pálról elnevezett vívóteremben, s közben járta a világot: olimpián, világ- és Európa-bajnokságon bíráskodott közmegelégedésre a pást mellett.
Pótolhatatlan munkáját a Magyar Edzők Társasága 2018-ban életműdíjjal ismerte el! Méltán!

2020-01-14 13 óra Nagy tétben fogadnám, hogy nem egy, hanem több témában is autentikus véleményt fogunk hallani kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában!
Elég talán vizuális élményt szerezni a fenti jövendölésem igazolására: ha egy pillantást vetsz a mellékelt illusztrációra, akkor egy nyílt, határozott, kis tanítványaiért rajongó, abszolút szakértő úr néz vissza rád…
Kuncz László!
A hajdani 200-szoros válogatott, világ- és Európa-bajnoki ezüst-, olimpiai bronzérmes vízilabdásból lett remek edző lesz a vendégem, akit természetesen az épphogy elkezdődött budapesti kontinensbajnokság esélyeiről faggatom majd.
Természetesen szó lesz emellett arról a kínzó ellentmondásról is, ami mostanában szinte nap mint nap ott feszül a csapatjátékokban: mi a fontosabb, a válogatott, vagy a klubok érdeke?
Na és persze terítékre kerül még jelenlegi munkahelye, a szíve csücskét jelentő pólós utánpótlásnevelésben (is) mintegy fél évszázada jeleskedő BVSC.

2020-01-07 13 óra Új év, de minden marad a régiben…
Már ami a Rádió Bézs sportos óráját illeti, amelynek során rendre izgalmas, érdekes eseményekkel, sportemberekkel kapcsolatos tudnivalók, információk kerülnek szóba!
Duplán is áll ez a kategorizálás 2020 első Petárdájára (kedd, déli 1-től 2-ig), amely nagyot fog szólni, de ez – emlékezve a szilveszteri bántó puffogtatásokra – a kutyát sem fogja zavarni…
Csütörtökön kezdődik Ausztriában, Dániában és Svédországban a férfi kézilabda Európa-bajnokság, amelyen a magyar csapat azért lép pályára, hogy megőrizze esélyét az olimpiai részvételre.
A vendégem, Vass Sándor 40-50 évvel ezelőtt 2-2 olimpián és vb-n volt tagja az akkori világelitbe tartozó válogatottunknak, később sikeres klubedzőként, illetve szövetségi kapitányként tevékenykedett, s évekig szövetségi alelnökként irányította szeretett sportágát.
Tehát, mondhatni: amit ő nem tud a kézilabdázásról, arról, ami az Eb-n várható, az nem is létezik, azt nem is kell tudni.

2019-12-31 13 óra Nem egészen 7 hónap múlva, egészen pontosan mához 207 napra, 2020. július 24-én kezdődik Tokióban a nyári olimpia, könnyen megjósolhatóan: az új esztendő legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye…
Ebből az alkalomból beszélgetek kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában Medvegy Ivánnal, akiről fenntartás nélkül állítható, hogy nagyon magas szinten ért a sporthoz, s kiválóan beszél a számok nyelvén, tehát…
Ha az olimpiát megelőző statisztikákra, esélylatolgatásokra, s egyéb, a témába vágó érdekességekre kíváncsi valaki, akkor őt kell hallgatni az év utolsó napján, mielőtt elmegyünk szunyókálni egyet a szilveszteri buli előtt.
Csak néhány kérdés, felvetés mutatóba: hol tart az ötkarikás csapatunk létszámának alakulása; mi várható 2020 első fél évében a pokolian nehéz kvalifikációs versenyeken, tornákon; hány csapatunk lehet ott a japán fővárosban, stb., stb.?
Bízhatunk abban, hogy a tények, s adatok kellően megalapozzák majd a hangulatot ahhoz, hogy amikor az adás végén illendően békés, boldog és sikeres új esztendőt kívánunk a hallgatóknak (amit a magam részéről máris megteszek itt is!), akkor ezalatt a remek olimpiai eredményeket is érthessük!

2019-12-24 13 óra „Percekkel” a Szenteste előtt kedden déli 1-től 2-ig különleges ajándékot készítek a fa alá…
Nem volt egyszerű választani az idei 46(!) Petárda közül, de végül sikerült: annak a beszélgetésnek az ismétlése következik, amelyre május 7-én került sor.
Dr. Salamon Ferenc vendégeskedett akkor a Rádió Bézs stúdiójában.
Éppen hosszú utazásra készült: irány Florida, Fort Lauderdale, ahol az uszodai sportágak Hall of Fame-jének (dicsőségcsarnokának) ünnepi ceremóniája, ahova őt, mint hajdani vízilabdázót, játékvezetőt, de főleg és elsősorban nagytekintélyű nemzetközi sportdiplomatát beválasztották. (Az itt látható fotó pár nappal diskurálásunk után készült ott, a messzi távolban!)
S nem hallgathatom el, hogy vendégem a találkozásunk után kb. egy hónappal ünnepelte 89.(!) születésnapját, azaz a most felidézett műsor már tulajdonképpen egy előzetese is a jövőre esedékes, ritka jubileumot jelentő esztendőnek!
Túl persze az illő tisztelgésen egy – szerencsére mindmáig! – felettébb aktív életút előtt…

( A 2019.05.07-i adás ismétlése )

2019-12-17 13 óra Jubileumi éveket él… Idén volt ugyanis negyedszázada, hogy mesteredző lett, s jövőre lesz 40 esztendeje, hogy betette a lábát és elkezdett világraszólóan maradandót alkotni a KSI-ben!
Soha sehol nem készült ugyan ilyen statisztika, rangsor, mégis bátran kijelenthetem: Pék Gyula az egyike a földkerekség legjobb, legeredményesebb pólós nevelőedzőinek!
Ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában.
„Annyi örömteli pillanatot éltem meg a gyerekekkel, amennyit a felnőttek mellett nem lett volna alkalmam” – így fogalmazta meg élete értelmét az utanpotlassport.hu-n kolléganőm, Gy Szabó Csilla remek interjújában.
Erről fogunk beszélgetni, meg a 14 olimpiai aranyat nyerő 8 egykori tanítványáról, a KSI-titokról, s az örökös szerelemről, a vízilabdáról, úgy általában, hallgassatok minket!

2019-12-10 13 óra Kettős premierre kerül sor kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs szokásos Petárda c. műsorában: mind a Bézs, mind a magam történetében először lesz szó a SUP-ról, erről a villámsebesen és máris jelentős mértékben népszerűsödő vízisportról!
Aki bevezet a titkokba, rejtelmekbe, vérbeli szakértő: a műfaj világbajnoka, Horváth Noémi. Biztosra megyünk: aki hallgat minket, az biztosan kedvet kap (persze leghamarabb jövő nyáron…) a sokak számára még mindig újdonságnak számító lapátoláshoz.
Hab lesz a tortán, még akkor is, ha nyilván átmenetileg szomorkássá válik majd a hangunk és a hangulatunk, hogy szót ejtünk a már több, mint 11 évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenusról, Kolonics Györgyről is. A vendégem „civilben” ugyanis a csodás sportember nevét viselő alapítvány projektmenedzsere.

2019-12-03 13 óra Fociról beszélgetni mifelénk minimum necces…
Játékvezetésről meg…
Hát a legkevesebb, amit mondhatok ezzel kapcsolatban, hogy pikáns!
Nos, kockáztatok!
Kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában azt hiszem rakétákat fogunk puffogtatni Márton Sándorral, aki közel fél évszázada kezdett bíráskodni a világ legnépszerűbb játékában, a ’90-es években megjárta a barcelonai olimpiát és az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságot, 10 esztendő alatt 91 hazai élvonalbeli meccsen dirigált.
„Mellesleg” az MTV főgyártásvezetője (is) volt!
Tehát… Lesz miről szót váltanunk, aki meghallgat minket, az – lefogadom – nem fog unatkozni!

2019-11-26 13 óra A magyar sport elmúlt bő két évtizedének ikonikus alakja, abszolút sikerkovácsa, Dr. Kemény Dénes lesz a vendégem a Rádió Bézs stúdiójában.
1996. december 17-én lett a vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya, 15 évig „koptatta” a kispadot, s hogy közben nyert csapatával három olimpiai aranyat, azt már az elemisták is fejből fújják.
Aztán 5 évig elnökként irányította a sportágat tavaly őszig.
A múltidézésen túl természetesen a jelene és a jövője is téma lesz beszélgetésünk során!

2019-11-19 13 óra Nincs megbízható statisztika, sehol egy hiteles adattár, de… Nagyot nem tévedhetek, ha merészen kijelentem: Sinka László kis hazánk legrutinosabb, legelismertebb sportvezetői közé, ennek az elitnek is az élvonalába tartozik!

Ő lesz a vendégem kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s – mint oly sokszor előfordul – máris lefogadnám, hogy kevés lesz a beszélgetésünkre rendelkezésre álló, szűkreszabott egy óra!

Csupán 1-2 téma, kedvcsinálóként: péntektől közel kéttucat ország legjobbjainak részvételével rendezik a Fehér úti vadonatúj, ultramodern lőtéren a légfegyveres Hungarian Opent; még néhány hét és 5 éves jubileumát ünnepelheti annak, hogy a sportlövők főtitkára; hogyan ítéli meg a sportága – s úgy általában az egész magyar sport – esélyeit a jövő nyári olimpia előtt; stb., stb.

2019-11-12 13 óra Dr. Szívós Istvánra emlékezünk és emlékeztetünk…
Bő két évvel ezelőtt volt a vendégem, s rá sem kell klikkelni az akkori adásra, anélkül is a fülemben cseng a jellegzetes hangja.
A diskurálásunk egy része is múltidézés volt: említettünk néhányat azokból az emlékekből, amelyek Gyarmati Dezsőhöz, szenzációs edzőjéhez, illetve Konrád Ferihez, a kollégához/játékostárshoz fűzték. És persze szó esett a mindennapjairól, a fiáról, unokájáról, a KSI-ről, s úgy általában az örök szerelemről, a vízilabdáról is.
Fájdalmas, hogy most mindezzel rád emlékezünk Pista!
Nyugodj békében!

( A 2017.10.24-i adás ismétlése )

2019-11-05 13 óra A magyar vízilabdaválogatott 107 éves történetének 26. szövetségi kapitányát Märcz Tamásnak hívják, másfél hónap híján 3 esztendeje irányítja az abszolút sikersportág honi legjobbjait!
Ő lesz a vendégem kedden déli 1-től a Rádió Bézs Petárda c. műsorában és mondanom se kellene: lesz miről beszélgetnünk, máris szűkreszabottnak tűnik az 55 perces műsoridő.
Nem akármilyen hetek, hónapok állnak csapata előtt: januárban Budapesten lesz az Európa-bajnokság, július végén-augusztus elején pedig következik a tokiói olimpia, ahol… Nem, vagy csak alig titkolható az elvárás: 11(!) év után jó lenne ismét ötkarikás érmet nyerni!

2019-10-29 13 óra Ha azt veszem figyelembe, hogy ebben a percben (2019.10.28., 12:45 óra) 106 750 követője van a facebookon, akkor az is elegendőnek tűnik, hogy csupán azt jelzem: kedden déli 1-től 2-ig Sal Endre lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában!
De nem állom meg, még 1-2 bővített mondat következik róla…

Már tavaly is járt nálam a Bézsben, amikor a négykötetes Újságmúzeum megjelent, s most is egy hasonló esemény szolgáltatja az apropóját a beszélgetésünknek: hamarosan megjelenik a Mi, magyarok – 51 hihetetlen történet a nagyvilágból c. könyve.

Azokról honfitársainkról szól, akik…
De… Nem lőném le azt, ami a legfontosabb, meghagyom a diskurálásunkra, főleg persze őrá, elvégre nála jobban senki nem tudhatja, miről is szól a – tutira megyek, amikor megelőlegezem – az újabb sikersztorija?

2019-10-22 13 óra „Ruhákat alkotok, tervezek, készítek. Erre vagyok predesztinálva…”
Idézet Bencsik Andrea honlapjáról és ebben benne van a csinos ifjú hölgy lényege! Pardon! Lényegének egy, vélem: a nagyobbik része…
Ez már önmagában is érdekes, izgalmas (Bézs)téma, mégis a kisebbik miatt lesz elsősorban ő a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, mert…
Vallom, hogy a sport egyenlő a mozgással, a mozgás viszont nem feltétlenül egyenlő csak a sporttal, erre – sok egyéb eset mellett – akkor jöttem rá, amikor láttam a ruhák megszállottját táncolni, történetesen Illényi Katica egyik fantasztikus nyári koncertjén.
Méghozzá nem is akármilyen táncot táncolt: flamencót!
Kevés szabadidejének jó részét ezzel tölti, rajongásig szereti, hihetetlenül szépen, harmónikusan, esztétikusan csinálja…
Hogy hol, mikor és főleg miért, arról, meg persze sok minden másról fogunk beszélgetni!

2019-10-15 13 óra Ha mindössze annyit írnék a Rádió Bézs keddi Petárdájának vendégéről ebben a szokásos előzetesben, hogy „Tóni bácsi”, akkor az uszodák világában járatos ismerőseim százai, de talán ezrei azonnal tudnák, kiről van szó!
Nos, igen!
Dr. Gábor Antal traumatológus főorvost szerintem megszámlálhatatlanul sok medence partján csak és kizárólag így ismerik, miután hosszú évtizedek óta egyszerűen elképzelhetetlen nélküle a világ vízilabdasportja!
Ott ül a kispadon a szövetségi kapitány, az edzők, a cserejátékosok társaságában és ha úgy hozza a sors, akkor szakértő gondossággal teszi a dolgát, semmilyen sérülés, orvosi beavatkozást igénylő esemény nem tudja zavarba hozni…
Egyértelműen nélkülözhetetlen, mindenki által tisztelt és szeretett csapattag mindmáig, pedig néhány nappal ezelőtt már a 81. születésnapját ünnepelte!

2019-10-08 13 óra Ismétlés lesz kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézsben, s máris duplán vagyok nagyon-nagyon szomorú emiatt, a Petárdában az ilyesmi szerencsére ritkaság…
Egy több, mint 3 és fél éve elhangzott beszélgetés kerül adásba, amelynek főszereplője az a Markovits Márta volt, aki…
Rettenetesen fáj ezt leírni: múlt csütörtök óta nincs velünk…
Csodás sportember, világbajnok, s csodás ember volt, egy fantasztikus sportcsalád mindenki által szeretett és tisztelt tagja.
Amiről beszélgettünk hajdan (a magyar sport és azon belül főleg a magyar női kézilabdázás a riói olimpia előtt), őszintén szólva most már másodlagos, sokkal fontosabb legalább hallani újra a hangját.
Márti, ezzel búcsúzik tőled a Bézs, ezzel búcsúzom tőled én is, soha el nem feledünk!

( A 2016.02.08-i adás simétlése )

2019-10-01 13 óra Angyali történetek Angyal Jánossal!
ez következik kedden a szokott időben, déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában.
a vendégem, túl azon, hogy palócföld egyik méltán népszerű és nagy lokálpatriótának számító személyisége, feltaláló…
feltalált az atlétikában jólismert remek ugróléceket, trolibuszáramszedőket, de… a legnagyobb és a szó szoros értelmében messze földön híres találmánya a salgótarjáni ugrógála! közel negyedszázadon keresztül olimpiai és világbajnok szupersztárok tették számolatlanul tiszteletüket az általa kitalált és megvalósított eseményeken, köztük hárman olyanok, akik hosszú évtizedek óta mind a mai napig világcsúcstartók a saját műfajukban!
a diskurálásunk során természetesen igyekeztünk aktuális témát is érinteni, a napjainkban Dohában zajló atlétikai vb magyar esélyeit latolgatni.

2019-09-24 13 óra Az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb, legeredményesebb kajakos edzője, Sári Nándor lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c műsorában.
Ha névsorolvasásba kezdenék, hogy a sok-sok olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk közül kiknek egyengette elképesztő szakmai tudással, érzékkel az útját, akkor még az is elfordulhat: lekésem a saját adásomat…
De, ígérem, együtt bepótoljuk!
Ami a pedig a közvetlenül mögöttünk hagyott esztendőket illeti, hát azokról is sokat fogunk beszélgetni, mert jócskán van miről.

2019-09-17 13 óra A Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden a szokott időben, 1-től 2-ig Hunyadi László (mindenki Hunyája…) lesz a vendégem, aki valósággal a kamerák mögé született!
Ebben csak parányi túlzás van, mert épphogy leérettségizett, máris a filmgyárban találta magát segédoperatőrként és azóta… Már rég nem segéd, hanem főleg vezető, de főleg és mindenekelőtt remek operatőr!
Valamirevaló futballmeccset nem rendeznek nélküle, a bíró a kezdő sípszó előtt felnéz a lelátóra, s ha látja, hogy ő ott van, akkor megnyugodva jelt ad a kezdőrúgásra!
De megjárt temérdek világ- és Európa-bajnokságot, „operált” olimpiákon is, a részleteket – bőven van mit! – majd ő elmeséli…

2019-09-10 13 óra Mielőtt leültem volna beszélgetni Kemény Kristóffal, olyan nép bölcsességek jutottak eszembe, mint a „hóhért akasztják”, meg az, hogy „rablóból lesz a legjobb pandúr”, aztán…

Mivel kivételesen felvételről lesz hallható a diskurzusunk kedden a Rádió Bézs Petárda c. műsorában déli 1-től 2-ig, kockázat nélkül kijelenthetem: mindenki megbizonyosodhat róla, hogy szó sincs véletlenekről, sőt!
A még mindig üdítően ifjú úr szigorú menetrend szerint, irigylésreméltóan tudatosan éli és építi fel az életét: pontosan megtervezi, hogy mikor mit fog csinálni!
Egy valami valamennyi ténykedésében közös: a futballhoz kötődik…
Volt ígéretes tehetségű játékos, több, mint ígéretes tehetségű sportújságíró (természetesen a labdarúgás megbecsült szakírója), aztán elkezdett edzősködni, s most éppen itt tart. Pillanatnyilag… Mert, hogy mi lesz a folytatás, azt csak ő tudja, szerencsére nem titkolja, erről is szó lesz a műsorban…

2019-09-03 13 óra Különleges alkalomból lesz összejövetel pénteken délután a „Tromos” híres vendéglőjében: fél évszázada nyert először bajnokságot az OSC vízilabdacsapata!

Az 1969-es sikert követően a ’70-es években, mondhatni, világuralomra tört az együttes: újabb bajnoki elsőségek, nemzetközi és hazai kupagyőzelmek jelezték a diadalutat!
A „nagy buli” előtt két egykori kiváósággal, Dr. Szathmáry Gáborral és Gal Jenovel nosztalgiázunk, idézzük fel a felejthetetlen emlékeket, játékostársakat a Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden déli 1-től 2-ig!
A mellékelt fotókon a két beszélgetőtárs, illetve a sok közül az egyik verhetetlen gárda látható…

2019-08-27 13 óra Január 8-án, azaz uszkve 7 és fél hónapja volt a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában Fábián Laszló, az olimpiai és 7-szeres világbajnok öttusázóból lett olimpiai bizottsági sportigazgató, s az akkori beszélgetésünket a múlt héten, kihasználva az ünnep kínálta lehetőséget, megismételtük, tehát…

Most, vagyis kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) folyt.köv., ismét élőben!
Az évelejei műsor óta eltelt időt esetünkben sajátos módon lehet mérni: annyival kevesebb van hátra a jövőre esedékes (július 24.-augusztus 9. közötti) tokiói olimpiág, ez pedig alapvetően meghatározza majd a témáinkat, amelyekkel kapcsolatban máris visszafogottan is azt jósolhatom: izgalmasak lesznek! (Vessetek egy pillantást a mellékelt fotóra, több, mint illusztráció: akár a műsor címe is lehetne!)
Annyit elárulhatok, hogy a Joel becenévre hallgató barátom nem sokkal nyaralása után, tehát kipihenve érkezik majd a stúdióba, tele érdekes és precíz információkkal…

2019-08-20 13 óra Fábián Lászlóval, a sportvilág méltán népszerű Joeljével kezdődött kb. 8 és fél hónappal ezelőtt 2019, már ami a Petárda idei műsorfolyamát illeti a Rádió Bézsben… Nem véletlenül! A hajdani olimpiai és világbajnokkal, a legendás öttusázóval, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójával természetesen már a 2020 nyarán esedékes tokiói olimpia esélyeit latolgattuk, s részletesen szóltunk az ötkarikás játékokat megelőzően csúcsra járatott Magyarország 4 világbajnokságáról is…
Most (kedden déli 1-től 2-ig) az ünnepre való tekintettel ismétlés következik, s a választásom közel sem a véletlen műve: a jövő héten újra a csodás versenyzőből remek sportvezetővé váló Joel barátom lesz a vendégem, természetesen már élőben, tehát – mondhatni – folytatni és fokozni tudjuk majd mindazt, ami augusztus 20-án már mmásodszor hangzik el, a januári diskurzusunkat felidézve…

 

( A 2019.01.08-i adás ismétlése )

2019-08-13 13 óra Karate…
A honi szövetség becslése szerint mintegy 40-50 ezer képviselője van a világ talán legismertebb küzdősportjának!
Ha magamból indulok ki, akkor nyugodtan kijelenthetem: elképesztő népszerűségéhez képest nagyon keveset tudunk róla…
Nos, ebből a megközelítésből hiánypótló beszélgetés következik a Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden déli 1-től 2-ig, köszönhetően annak, hogy a sportág egyik első magyarországi „importőre”, Kecskes Sándor lesz a vendégem!
Mindent tud a karatéról, amit nem, az nincs is…
Önmagában is érdekes, izgalmas a téma, ráadásul plusz aktualitást ad diskurálásunknak, hogy jövőre az őshazában, Tokióban ötkarikás premiert tartanak a műfaj legjobbjai.

2019-08-06 13 óra Ha csak annyit mondok, hogy Sziszó lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, akkor – biztosra veszem! – jobb körökben (mint amilyen például a kajak-kenusok világa) rögtön tudják: Szabó Szilvivel, a 3-szoros olimpiai ezüstérmessel, 13-szoros világ- és 9-szeres Európa-bajnokkal fogok diskurálni!
Az ezredforduló táján elképzelhetetlen volt nélküle valamirevaló világverseny a sikersportágunkban, s mint a fenti statisztikából is kiderül: szinte bérlete volt a dobogóra!
Amikor kiszállt a kajakból, akkor is maradt utódai közvetlen közelében, hosszú évekig eredményesen tevékenykedett a szövetségben, alaposan kivette a részét a nélkülözhetetlen marketingmunkából…
Most azonban új vízekre lapátolt: Angel Wedding nevű vállalkozása – hivatalos, szakszerű kifejezéssel élve – esküvői szertartásvezetéssel foglalkozik!
A beszélgetésünk témái – múlt, jelen, jövő – kimeríthetetlenek…

2019-07-30 13 óra Nyár dereka lévén akadtak időpontegyeztetési gondjaink, ezért kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) felvételről szól a Rádió Bézsben a Petárda adása, amelynek vendége: Gém Zoltán, hajdani élvonalbeli vízilabdázó, jelenlegi élvonalbeli zeneszerző…
Beszélge(t)tünk arról, ami már a múlt (az ő tengernyi pólós emlékeiről is, meg a vasárnap végetért koreai vb magyar vonatkozású eseményeiről is), s arról, ami az igencsak közeli jövő (a már megszokott, balatonfüredi nagyszabású koncertjéről, ami idén augusztus 9-én lesz az Anna Grand Hotelben, sztárvendégei közreműködésével). És természetesen emlékeztünk felejthetetlen édesapjára, G. Dénes Györgyre, azaz Zsütire is!
Az időutazás annyira jól sikerült, hogy közben könnyű feledni a diskurálás rögzítése és elhangzása között eltelt egy hetet…

2019-07-23 13 óra A kánikulára való tekintettel újra, most már másodszor átmenetileg „Hűsítő Jégkockák”-ra változik a kedd déli, 1-től 2-ig esedékes Petárda hagyományos címe a Rádió Bézsben!
Szinte napra pontosan egy évvel a tulajdonképpeni bemutatkozó beszélgetés után ismét a Schiller-Vasas Hoki Club igazgatója, az egykori klasszis kapus, Szuper Levente, valamint a jégkorongos egylet tulajdonképpeni mindenese, elsősorban a marketing, a kommunikáció, a közönségkapcsolatok felelőse, Pehl Bernadett lesz a vendégem.
Ígérem, sőt, írásba is adom, hogy természetesen nem holmi tetemrehívás, elszámoltatás áll szándékomban! Az viszont biztos, hogy sorra vesszük a tavaly frissen színre lépett felnőtt alakulattal kapcsolatos minden újdonságot, érdekességet, eredményt, örömet és bánatot!

2019-07-16 13 óra Az elnevezés az elmúlt uszkve fél évszázadban ugyan állandóan változott (az egykori együttes kéziszer-csapatversenyből lett előbb művészi torna, majd modern gimnasztika, ritmikus sportgimnasztika, végül ritmikus gimnasztika), az azonban állandó, hogy Gyerőné Fritsch Zsuzsa ennek a sok szempontból speciális, abszolút nőies, ezért szuperesztétikus és örök népszerűségnek örvendő sportágnak a nagyasszonya! Ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, beszélgetni fogunk sok mindenről, többek között az éppen fél évszázada elért vb-negyedik helyéről, a minap átvett TF-aranydiplomájáról, kedvenc tanitványáról, Fráter Viktóriáról, s a korosztályos vb-re készülő mai tehetségek esélyeiről. No meg persze a hétköznapjairól, amelyek jelentős része mostanában is a mozogni vágyó kislányok tanításával telik. És kihagyhatatlan témát kínál majd a férje, Gyerő Csaba, a hajdani Eb-ezüstérmes kiváló vízilabdázó is!

2019-07-09 13 óra Csongi (legfeljebb az újszülöttek kedvéért: Csongrádi László) jön…
Mert Csongi mindig jön, sőt, jókor jön! Most a Rádió Bézsbe, mégpedig kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) jelentkező Petárdába, néhány hét híján 31 esztendeje pedig a szöuli olimpia kardcsapat-döntőjébe érkezett felejthetetlen módon… Az örök nagy rivális szovjetek már 8-4-re vezettek ellenünk, egy hajszál választotta el őket az ötkarikás aranytól, amikor… A sérült Nébald Gyuri helyére cserélte be leendő vendégemet Kovács Tamás szövetségi kapitány! És Csongi első ténykedése, amivel életben tartotta az addigra minimálisra halványodott reményeinket: győzelem! Mondhatni: ettől megtáltosodtak a többiek is, előbb Szabó Bence, majd Bujdosó „Bujdi”, végül egy idegörlő, mindent eldöntő asszóban Gedővári Imi nyert, miénk az olimpiai bajnoki cím! A csodás emlékek kb. százezredik felidézése mellett a másik nagy témánk a 60. születésnapját múlt héten ünneplő Csongival a jövő hétfőn kezdődő budapesti vívóvilágbajnokság esélyeinek latolgatása lesz!

2019-07-02 13 óra Füzesi Béla, egykori remek vízilabdakapus lesz a Petárda vendége kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézsben és kockázatmentesen lefogadom, hogy nagyon jót fogunk beszélgetni, mert… Akik követik őt a facebookon, igazolhatják: mindenről van véleménye, nem is akármilyen!

A téma természetesen – rajta, a sportolói karrierjén, élete alakulásán túl – mindmáig hőn szeretett sportága lesz. A magyar póló múltja, mondanom sem kéne, fantasztikus, a jelene, hát… Picit ellentmondásos. A jövője meg… Nos, már nincs két hét sincs hátra a világbajnokság kezdetéig, a koreai eseményen elért eredmény jelentős mértékben befolyásolhatja az elkövetkező évek alakulását!

Tehát a hajdani, felejthetetlen emlékek felidézése mellett az esélyek latolgatására szánjuk majd a legtöbb időt…

2019-06-25 13 óra Minden héten írhatnám/mondhatnám, de most aztán tényleg: nagy dobás, az elmúlt 3-4 évtized honi sportéletének egyik kimagasló egyénisége, igazi ásza, Szabó Bence lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, kedden déli 1-től 2-ig!

Két-két alkalommal volt olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívásban, aztán irányította hőn szeretett klubját, az Újpestet, szövetségi kapitányként pengeforgató utódait, évekig tevékenykedett a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójaként, majd főtitkáraként, jelenleg a Nemzetközi Vívó Szövetség legfelsőbb döntéshozó testületének tagja, a szervezet élén álló üzbég/orosz milliárdos egyik jobbkeze.

A felsoroltak töredéke is bőven elég lenne ahhoz, hogy jót diskuráljunk, de hozzáteszem: arról is szó lesz, hogy itthon miért nincs szükség tengernyi tapasztalatára, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerére, nos… Nemcsak érdekesnek, hanem izgalmasnak is ígérkezik a randevúnk!

2019-06-18 13 óra Dézsi Zoltán (vagy, hogy precíz legyek: a wikipedia szerint L. Dézsi Zoltán), egy hamisítatlan all round tévés lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs reményeim szerint már megszokott, Petárda c. műsorában.

Jóízlésű és jóérzékű fiatalember (volt) hajdanán, ezt igazolja: amikor 2003-ban 1072 riválisát megelőzve megnyerte az MTV Riporter Kerestetik-versenyét, választhatott, hogy a vetélkedést kiíró intézmény melyik részlegében kezdi el áldásos tevékenységét, s ő a Telesportnál kötött ki.

Sportriporterként megjárta az athéni és a pekingi paralimpiát, ezutn azonban jóformán nem volt olyan műfaj a képernyő világában, ahol ne tűnt volna fel, hogy melyiket, mit szeret(ett) a legjobban, arról biztosan sokat fog mesélni!

Most már huzamosabb ideje az ATV-n jelentkező és vasárnap esténként nézettségi csúcsokat döntő Sváby-műsor, a Heti Napló nélkülözhetetlen, oszlopos tagja.

Szabadidejét megosztja ifjú felesége és Aramis, a csodás basset hound között…

2019-06-11 13 óra Szinte percekkel azután, hogy hosszú, több, mint 20 órás repülést követően landoltak Budapesten, máris a Bézs stúdiójában ültek: Gaál Iván és Zoltán János!

A messziről jött vendégeim, a keddi Petárda főszereplői, arra a kétnapos filmfesztiválra érkeztek, amelyik csütörtökön és pénteken lesz az Art+Cinema moziban az Erzsébet krt. és a Dob utca sarkán…

Mindketten sikeres dokumentumfilmkészítők, az ő és még néhány társuk műveit lehet majd látni mindkét napon a késődélutáni-koraesti órákban, a premiernek számító rendezvény címe mindent elárul: Ausztrál filmek – Magyar lelkek!

Ha sokan meghallgatjátok a kedvcsináló diskurzusunkat, akkor jó lesz sietni, mert egy olyan teremben lesznek a vetítések, amelybe csak 150-en férnek be, én időben szóltam!

2019-06-04 13 óra Komoly dilemmám van Fábián Istvánnal kapcsolatban: ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában és…
Ki ő? Mi ő?
Vagy inkább: mi ő elsősorban, főleg?
Túl azon, hogy egy kedves, sokoldalú, fantasztikusan tehetséges, kreatív és termékeny művész…
Költő? Grafikus? Könyvek, a legkülönfélébb kiadványok, arculatok avatott tervezője, művészeti szerkesztője?
Kényelmesen hátradőlök és várok: nem kell sokat, mert hamar eljön szerencsére a mi időnk, s majd elárulja ő maga!
Addig – magyaráznám a műsorelőzeteseim eddigi gyakorlatától eltérő, szokatlanul sok illusztrációt! – érjétek be a látvánnyal… Aztán meg hallgassatok minket!

2019-05-28 13 óra Úszóként kezdte sportpályafutását (többek között Gyarmati Andrea edzőpartnereként lett ismert), aztán évtizedekkel később sportigazgató lett az úszószövetségben… Sportvezetőként az 1975-ös budapesti vívó vb szervezőbizottságában debütált, majd szintén évtizedekkel később főtitkár lett a vívószövetségben… Közben pedig 22(!) évig irányította az elsőszámú honi sikersportág, a kajak-kenu hivatalát, adminisztrációját, teremtette meg olimpiai és világbajnokok számára a szükséges, zavartalan hátteret…
Füleki András, aki kedden déli 1-től 2-ig lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, tehát all round sportember, igazi menedzser!
Néhány napja ünnepelte 66. születésnapját, de szó sincs tétlenségről, mert már évek óta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének (népszerűbb nevén: Halhatatlanok Klubja) igazgatója…
Summázva: egy, még javában tartó különleges életút felidézése, ismertetése következik – 55 percben!

2019-05-21 13 óra Megjárt két olimpiát, éppen 10 évvel ezelőtt bronzérmes lett a világbajnokságon – kardvívóként…
Nagy Orsolya, aki kedden a szokásos időben (déli 1-től 2-ig) a vendégem lesz a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, az utóbbi időben mégsem erről híres!
Sokkal fontosabb (már) vele kapcsolatban, hogy mindaz, ami az elmúlt esztendőkben történt egy másik, szintén sikersportágban, az úszásban, az nélküle, az ő hiperaktív közreműködése nélkül elképzelhetetlen volt: az úszószövetség irányítóinak egyikeként, a 2017-es vízes vb szervező bizottságának oszlopos tagjaként, kulcsembereként alkotott maradandót.
Olyannyira, hogy (látszólag legalábbis, de erről majd elmondja a saját verzióját…) nem vágyik vissza a pást világába, mind a mai napig hűséges az új szerelméhez. A szokatlan pályamódosításról, egyáltalán az abszolút sportos életéről fogunk beszélgetni…

2019-05-14 13 óra Eddig sem voltam a híján a legeknek, de most aztán! kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) az a Boros Péter lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, aki – hogy elegánsan fogalmazzak – a vívóvilág korelnöke! Közel jár már a 86. születésnapjához, ő a vívószövetség veteránbizottságának roppant aktív elnöke, mégis elképzelhetetlen lett volna, hogy ne lépjen pástra, sőt, dobogóra az elmúlt hét végén rendezett bajnokságukon. bár minden sport/mozgás használ az öregkori nyavalyák ellen, de a vívásra mondják, hogy főképp, elvégre egyszerre óvja a szellemi és a fizikai frissességet… Az érdekesnek, izgalmasnak ígérkező beszélgetésünk során én leszek ugyan a kezdeményező (kérdező), de tőle várom majd a sziporkázó találatokat…

2019-05-07 13 óra Ha egy szóval kéne jellemeznem dr. Salamon Ferencet, akkor azt mondanám róla: örökifjú! A két nagy szerelme – a vízilabda és az orvosi hivatása – mellett különleges aktualitást ad majd beszélgetésünknek, hogy néhány nap múlva Floridába, Fort Lauderdale-be repül: személyesen élheti át azt a nagy megtiszteltetést, amit az uszodai sportok Hall of Fame-jébe való beválasztása jelent! Nem kevesebb, mint 70 évet töltött a medencék világában, kitűnő játékosként, nem kevésbé kiváló játékvezetőként, de főleg elismert sportdiplomataként, s ezzel érdemelte ki a különleges elismerést.

2019-04-30 13 óra Nem egészen fél évvel ezelőtt volt a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában Gulyás Michelle, s az akkori beszélgetés ismétlésére kerül sor kedden déli 1-től 2-ig.

Az eredeti apropó egy-egy frissen szerzett felnőtt vb- és ifjúsági olimpiai érem volt, s azóta mit sem változott, hogy ő a magyar sport aranytartalékának egyik ékköve. Az idei – már természetesen felnőtt – Világkupán Szófiában a feltétlenül bíztató 14. helyet szerezte meg, az eheti hasonló székesfehérvári nemzetközi erőpróbától igazoltan marad távol, mert máshol kell helytállnia: érettségire és nyelvvizsgára készül!
Utána azonban a szeptemberi budapesti vb-re koncentrál, aztán… De a reménybeli folytatásról majd legközelebb, mondjuk a most ismétlésre kerülő adás eredeti időpontjának egyéves jubileumán…

( A 2018.11.13-i adás ismétlése)

2019-04-23 13 óra Beleszületett a sport világába, kiváló sportújságíró lett, aztán elhajózott más vízekre: sikeres könyveinek se szeri, se száma…

Kocsis L. Mihály lesz a vendégem kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, aki – függetlenül a bevezető állításom vitathatatlan tényszerűségétől – soha nem szünt meg a sport elkötelezett, értő híve lenni.

Egy olyan kanyarral tért vissza régi, jól bevált vadászterületére, amelyről órákig lehetne beszélgetni… De hogy mit, mi a lényeg, azt majd ő fogja elmondani, mert abszolút személyes: a minap mutatták be ugyanis a legújabb kötetét, amelynek főszereplője – az édesapja!

2019-04-16 13 óra Bő 30 évvel ezelőtti idők sikeres teniszezője, Bartos Csilla lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Csodás sportcsalád sarja, a mamája, Killermann Klára három olimpián szerepelt eredményes úszóként, papája, Bartos Győző főiskolás világbajnok evezős volt. Csilla Kairóban született, Magyarországon és Svájcban élt, nemrég költözött haza és a szó legnemesebb értelmében megszállott kutyabarát lett. Lesz miről és kikről beszélgetnünk! (Pikáns aktualitást ad a diskurzusnak, hogy éppen szinkronban zajlik majd a teniszszövetség közgyűlése, így természetesen egykori sportága jelenlegi, békésnek jóindulattal sem nevezhető helyzetéről is szót ejtünk majd…)

2019-04-09 13 óra Boda Ildikó összes… Ha szükség volna rá, ezt a címet adnám a Rádió Bézs kedd déli (1-től 2-ig) Petárda c. műsorának! A ’70-es évek közepén induló sportújságírói karrierje maximálisan kiteljesedett, s szinte a csúcson – persze kényszerből – módosította a pályáját. Belekóstolt a divatba, a csináld magad-mozgalomba, a lakberendezésbe és a kertvilágba, a mindenkit érintő és érdeklő témák magazinjainak lett avatott, szakértő, lelkes főszerkesztője… Mígnem… Nemrégiben, mert ilyen egy fantasztikus pályaív, visszakanyarodott a sporthoz, s manapság a boglári Nemzeti Kézilabda Akadémia kommunikációját irányítja. Boldog, elégedett ember… Érthetően!

2019-04-02 13 óra Jelképes kirándulás következik a Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden déli 1-től 2-ig: Ózdra megyünk… Az egykor virágzó iparváros sportjáról lesz természetesen szó, hogy érdemes megismerkedni örömökkel, eredményekkel, arról két vendégem, Gál László, a város futballklubjának elnöke és kiváló sportújságíró kollégám, Burkovits Ferenc segítségével próbáljuk majd meggyőzni a hallgatókat. Ami tény: az Ózdi FC 18 forduló után 15 győzelemmel és 3 döntetlennel toronymagasan vezeti a megyei I. osztályú bajnokságot! A nem éppen szokványos kiegészítéssel azt próbálom érzékeltetni, hogy milyen magasságok újbóli elérése lehet a távlati cél: 1981.IX.26., Ózd – Ferencváros 4-4… És persze nemcsak foci van a világon, lásd a városi tanuszodát!

2019-03-26 13 óra Beleszületett az atlétikába! Édesapja a sportág illusztris képviselője volt, versenyzőként is, nagyformátumú sportvezetőként is! Gyulai Márton lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden déli 1-től 2-ig. A legtöbb szó természetesen a 2023. augusztus 26.-szeptemben 4. között Budapesten sorra kerülő világbajnokságról esik majd, elvégre – nem csekélység! – az olimpiák és a futball vb-k utáni harmadik legjelentősebb sporteseménynek adunk majd otthont.

2019-03-19 13 óra Gordon István lesz a vendégem, aki megtestesíti és igazolja azt a szimpatikus, s örök igazságot, hogy a sport a kultúra része, tudniillik… Túl azon, hogy roppant népszerű sajtótermékek (részletek majd a műsorban!) szerkesztőjeként, újságírójaként tevékenykedett, főleg arról ismert, hogy hosszú évekig a Varsói Magyar Kultúrális Intézet igazgatója volt, kötődése Lengyelországhoz messze földön híres. No meg természetesen nagy sportrajongó, s ha arra gondolok, hogy csütörtökön este egyidőben játssza a magyar és a lengyel futballválogatott első Eb-selejtezőjét, vasárnap meg egyenesen Wisla Plock-Szeged férfi kézilabda BL-nyolcaddöntő lesz, akkor garantálhatom: szó sem lehet holmi témahiányról! Nem is beszélve arról, hogy alig több, mint egy hónap múlva Budapesten kerül sor kedvenc sportága, az asztalitenisz olimpiai kvalifikációs világbajnokságára…

2019-03-12 13 óra Kuriózumszámba menő adás lesz kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézsben, olyan, amilyen még nem volt a Petárda több, mint 2 és fél éves történetében: emlékműsor következik a polihisztornak méltán nevezhető Frenkl Róbertről! A TF legendás professzora, a megbecsült sportvezető, egészségtudós, temérdek szervezet/szövetség elnöke, számos sikerkönyv szerzője már 9 esztendeje nincs közöttünk és nagyon-nagyon hiányzik a honi köz- és sportéletből! Az emlékidézésben fia, Frenkl Gábor nyújtott pótolhatatlan segítséget, olyan élményeket, történeteket mesélve, amelyekhez elengedhetetlen volt a személyes kötődés. (A múltidő magyarázata: vendégem külföldön dolgozik, s akkor került sor beszélgetésünk rögzítésére, amikor legutóbb itthon járt.)

2019-03-05 13 óra Hajdan, sok évtizeddel ezelőtt élvonalbeli, remek vízilabdázó volt, aztán ugyanezekkel a jelzőkkel kategorizálható ügyvéd lett (s mind a mai napig az!), utóbb, mert a vonzalma a sporthoz örök, beleszeretett a bringázásba és vitorlázásba is… Dr. Dávid Gyula lesz a vendégem kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Ennek a nyúlfarknyi előzetesnek az első mondatában jóformán mindent leírtam róla, ami fontos, így természetesen vízilabdáról, kimerítően hosszú kerékpártúrákról, tengeri vitorlázásokról, no meg persze, mert egyszerűen kihagyhatatlan, az ügyvédkedésről fogunk – minden pénzben lefogadnám, hogy nagyon jót – beszélgetni!

2019-02-26 13 óra Fehéren-feketén… A számok soha nem hazudnak… Mivel Medvegy Ivánnal beszélgetek kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s lévén ő a magyar sport legnagyobb, s leghozzáértőbb statisztikusa, egyáltalán nem véletlenül jutottak eszembe a fenti gondolatok! (Az adás felvételről hangzik el, így a legújabb 2 olimpiai kvótaszerzőnkről még nem esik majd szó, pedig a 2020-as tokiói játékok esélylatolgatása nagy hangsúlyt kap majd!

2019-02-19 13 óra Nosztalgiázás a múltról, szakértő értékelés a jelenről… Kővári Györggyel a honi autósportról fogok beszélgetni a Rádió Bézsben a keddi (déli 1-től 2-ig…) Petárdában. Évtizedekkel ezelőtt a számára mindmáig temérdek izgalmas témát szolgáltató száguldás toronymagasan a legnépszerűbb sportág volt, tíz- és tízezrek zarándokoltak el egy-egy raliverseny gyorsasági szakaszaira, meg a hegyi vetélkedések színhelyére, tehát lesz mire emlékezni az akkori idők egyik kiválóságával, akinek egész élete azóta is összefonódott az autókkal. Premier is lesz: először esik majd szó a nyilvánosság előtt arról az április 23-iki kegyeletteljes eseményről, amellyel a műfaj egykori többszörösen megkoronázott királyának, Ferjáncz Attilának állítanak emléket.

2019-02-12 13 óra Ígéretes tehetségű, sikeres gyorsúszóként kezdődött mintegy fél évszázada a sportpályafutása, azután még eredményesebb, világbajnoki ezüstérmes öttusázó lett… Császári Attila lesz kedden déli 1-től 2-ig a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s várhatóan a fentiek részletezésével kezdődik majd a beszélgetésünk, amelynek lendülete – miként az egész életére jellemző volt – mitsem törik meg, mert jelentős hazai és nemzetközi karrierje évtizedeken keresztül ezer szállal kötődött továbbra is a sporthoz, legyen szó az egész magyar élsportot öltöztető adidas magyarországi irányításáról, vagy sportága különféle itthoni és külföldi vezető funkcióiról.

2019-02-05 13 óra Vessetek egy pillantást a mellékelt fotókra, ahonnan két délceg fiatalember néz vissza rátok: az egyik kép kb. fél évszázada vagy még régebben, a másik a közeli múltban készült a tényleg ifjú, illetve az örökifjú Rusorán Tiborról, mindenki, de főleg az uszodák világának rendkívül népszerű Titijéről… Ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Október 9-én töltötte be a ’80-at, mindmáig aktív, sportos életet él, s mindent képes felidézni a magyar vízilabdázás múltjából, mindent tud szívszerelme jelenéről. No meg persze a messze földön híres, olimpiai bajnok öccséről, Péterről is sok szót ejtünk majd, aki egy hét híján már 7 éve sajnos nincs velünk, emléke azonban örök, alakja, páratlan egyénisége felejthetetlen.

2019-01-29 13 óra A ‘9-es években mindig történik vele valami… 1999-ben szerezte jogi diplomáját, 2009-ben lett a sportért felelős államtitkár, 2019-ben pedig… Jön a Rádió Bézsbe, a keddi (13 órakor kezdődő) Petárdába! Igen, dr. Simóka Bea lesz a vendégem, akinek előéletéből adódóan – elvégre négyszeres világbajnok volt! – nemcsak az öttusáról (elnökségi tag hajdani sportágának hazai és európai szövetségében, az egyik mellékelt fotón éppen a kétszeres olimpiai bajnokból lett szövetségi kapitány, Martinek János társaságában!), hanem úgy általában a sportról, az életről és a sportéletről van karakterisztikus véleménye, amiből soha nem is csinál titkot, saját bevallása szerint is őszinte és szókimondó. Ja, nehogy elfelejtsem, mert enélkül sem az élete, sem a bemutatása nem teljes: mindenek előtt és mindenek után neveli két lányát…

2019-01-22 13 óra Az uszoda világa, s azon belül a vízilabda dugig van nagy – színes, okos, meghatározó, megkerülhetetlen, stb. – egyéniséggel, közülük az egyik, az elmúlt 50 év hihetetlenül gazdag „termését” tekintve, Wiesner Tamás.
Ő lesz a vendégem kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában.
A múltidézés mellett természetesen szó lesz a jelen pólójáról, elsősorban természetesen az örök szerelem Fradiról, a bajnokgyár KSI-ről, no meg persze a másfél év múlva esedékes tokiói olimpia esélyeiről…Hajdan, idestova fél évszázada a labda volt a legfontosabb, ma már az unoka…

2019-01-15 13 óra Kisbenedek Attila… Kockázatmentesen, nyugodt lelkiismerettel állíthatom: minimum Európa-hírű fotós! Tudniillik az AFP/EPA (az előző a mindenki számára ismerős francia hírügynökség, a második az Európai Sajtófotó Ügynökség rövidítése…) munkatársa, igazi, hamisítatlan száguldó riporter. S nem mellesleg: örökös sportember! A ’70-es évek elején magyar bajnok kézilabdacsapatban játszott, az utóbbi évtizedekben – mondjuk két háború és közéleti esemény között – temérdek nagy sporteseményen dolgozott, s ez ügyben tartogat még meglepetést is a hallgatóknak.

2019-01-08 13 óra A riói olimpia magyar eredményei, finoman fogalmazva is, felemásak voltak: az érmek színével és számával (8 arany, 3 ezüst, 4 bronz) elégedettek lehettünk, viszont a meghökkentően szerény 110 pont, de főleg az a tény, hogy a 20 érdekelt sportág közül csupán 4 büszkélkedhetett dobogós versenyzővel, már komoly és jogos kritika tárgya lett… Vajon hogy állunk most, alig túl félúton a következő ötkarikás játékok (2020, Tokió) felé? Mi újság a brutális mértékben megemelt olimpiai járadékokkal? Mit jelenthetnek az esztendő hazai rendezésű világbajnokságai a kvalifikációs esélyek, az olimpiai részvétel szempontjából? Izgalmasabb témák nem is szerepelhetnek egy évnyitó beszélgetésben, amelynek vendége Fábián László, az egykori olimpiai és 7-szeres világbajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója.

2018-12-18 13 óra 1964-ben egyéni, négy évvel később csapataranyat nyert (Balczóval és Mónával) a tokiói, illetve a mexikóvárosi olimpián, 1988-ban ugyanezt „megcsinálta” Szöulban szövetségi kapitányként fantasztikus utódaival (a Martinek, Mizsér, Fabian trióval), egy hónappal ezelőtt egyenesen halhatatlan lett, miután beválasztották sportága, az öttusa történetének legjobbjait felvonultató Hírességek Csarnokába… Dr. Török Ferenc lesz a vendégem és ha az eleve szűkreszabottnak látszó időnk engedi, akkor mindenről szót ejtünk majd, ami múlt, jelen és jövő, no meg persze elsősorban sport…

2018-12-11 13 óra Tekintettel arra, hogy átmenetileg kissé mozgásszegény életmódra vagyok kárhoztatva (szolid térdműtét…), ezúttal kivételesen nem friss, élő adás következik. Viszont a „konzerv” is lehet kuriózuszámba menő csemege, elvégre annak a nyári műsornak lesz az ismétlése, amelyiknek Nagy József, a világ egyik legjobb (mell)úszóedzője volt a vendége. Akkor, amikor beszélgettünk, még itthon volt, s örökké kárhoztatni fogom a sorsot, hogy azóta már Szingapúrban végzi áldásos tevékenységét. Hogy miért alakult így az élete, kiderült és kiderül újra a diskurzusunkból…

( A 2018.06.05-i adás ismétlése. )

2018-12-04 13 óra A kínálat ugyan elképesztően gazdag, mégis igaz, hogy Kenéz György a világ uszodáinak egyik legszínesebb, legkedveltebb, legszeretnivalóbb egyénisége… Ennél többet, jobbat, szebbet nehezen tudnék mondani az 1976-os montreali olimpián aranyérmes vízilabdázóról! Már előre élvezem a kivételesen kényelmes-kellemes helyzetemet, mert tudom: ritkán kell majd közbeszólnom… Dzsaja (ez a közismert beceneve) ugyanis ugyanolyan jó dumás, mint amilyen remek pólós volt, s mint amilyen kitűnő edző lett… (Az illusztráció egy kanadai rajongónak köszönhető: a montreali Olimpiai Parkban így örökítették meg a hajdani verhetetlen aranycsapat névsorát…)

2018-11-27 13 óra Nem hallgatnám el, hogy ez itt máris a reklám helye… De! Az igazi hírverést az adásra ígérhetem, mert Sal Endrével eddigi élete eddigi főművéről, a négykötetes „Újságmúzeum”-ról fogunk beszélgetni. Ő ugyanis nemcsak írja az újságot, hanem hosszú évtizedekig visszamenőleg olvassa is, méghozzá a megszállottak szent lelkesedésével: eddig „csak” a facebookon (49 országból közel 30.000 követő/olvasó, nem lebecsülendő!) adta közre azokat a legendákat, s a legendákról – színészekről, színésznőkről, filmekről, mesékről – megjelent cikkeket, amelyeket különösen érdekesnek, értékesnek, időtállónak tartott, most azonban megjelent a gyüjteményes kiadás is… Hogy világviszonylatban is egyedülálló-e a „találmánya”, azt nem tudom (persze ezt is meg fogom kérdezni tőle!), de hogy hazai viszonylatban kuriózum, az biztos!

2018-11-20 13 óra Évekkel ezelőtt megjelent cikkeket futottam át, amikor Bruckner Gáborból akartam felkészülni. Az egyik dolgozatot ő maga követte el még 2010-ben a Népszabadság jeles sportújságírójaként, abban van egy idézet, mely – szerintem – őrá is maximálisan igaz: „Az elvégzett munka számít, semmi más. A többi csak mese”. (Ezt a horvát Drazsen Petrovics, a fájdalmasan fiatalon elhunyt kosaras zseni mondta egyszer nagyon találóan…) Lassan már 8 éve, hogy leendő beszélgetőpartnerem megalkotta élete főművét, az utanpotlassport.hu-t, ő és a munkatársai e témában – természetesen a saját újság mellett – mellékletet szerkesztenek a sportnapilapban, tévés magazinműsorokat készítenek, s elkezdtek a könyvkiadásban is jeleskedni…

2018-11-13 13 óra Gulyás Michelle – és ez egy nagyon visszafogott megállapítás vele kapcsolatban – az elmúlt két hónapban nem ért rá unatkozni! Az ifjú hölgy az öttusasport nagy tehetségeként előbb ezüstérmes lett vegyes váltóban a mexikói felnőtt világbajnokságon, majd az argentínai ifjúsági olimpián az előkelő harmadik helyen végzett, s a sikereknek is köszönhetően önfeledten ünnepelhette 18. születésnapját.

2018-11-06 13 óra Születésnapi beszélgetés következik kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában Dr. Tóth Ákossal, aki néhány napja ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját… Volt mire emlékeznie, lesz miről beszélgetni vele, elvégre neve, személye csaknem fél évszázada szó szerint összeforrt az úszással! Hogy a sok közül csak az önkényesen kiválasztott legfontosabbakat említsem: TF-tanszékvezetőként, szövetségi kapitányként, nemzetközi tisztségviselőként, eb-k, vb versenyigazgatójaként elképesztően sokat tett az egyik, szinte örökös sikersportágunk eredményességéért, népszerűsítéséért.

2018-10-30 13 óra Az lenne a legjobb, ha minden kislány a ritmikus gimnasztikával kezdené sportos életét, függetlenül attól, hogy később melyik sportágat választja – ezt olvastam a minap valahol és erről is szó lesz kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Vendégem lesz az MTK kiemelkedően sikeres rg-szakosztályának edzője, Deutsch-Lazsányi Erika, valamint két tehetséges, nagyreményű ifjú tanítványa, Fodor Nadine és Magyar Hanna. A talán legszebb, legnőiesebb, ugyanakkor – mintegy elgondolkodtató ellenpontként – az egyik legszubjektívebb sport rejtelmeiben, titkaiban fogunk együtt kutakodni…

2018-10-16 13 óra Nincs a média világának olyan területe, ahol ne játszott volna felettébb aktív szerepet: írt, szerkesztett és főszerkesztett újságot, rádiózott, tévézett, filmezett, könyvek szerzője… És mindezek előtt sikeres úszó, ha hinni lehet a különböző forrásoknak, akkor 10-szeres bajnok volt, s ennek egyenes következménye, hogy Riskó Géza kötődése a sporthoz – örök! Ő lesz kedden déli 1-től 2-ig a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s miután legalább fél évszázada meglehetősen jól ismerjük egymást, a múltidézés is jócskán helyet kap a legfrissebb témák megbeszélése mellett.

2018-10-09 13 óra Ma egy hete vettünk végső búcsút Kulcsár Győzőtől, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőtől, a Nemzet Sportolójától… Kimondhatatlan fájdalom ezt leírni, s rögtön még azt is hozzátenni: 3 hét híján 1 évvel ezelőtt volt vendég a Rádió Bézsben, s az akkori beszélgetés felidézésével tisztelgek/tisztelgünk az emléke előtt. Felejthetetlen, csodás sportemberrel diskuráltam, szóba kerültek, s most – kedden déli 1-től 2-ig a Petárdában – szóba kerülnek újra a pályafutásához, az eredményeihez, az edzősködéséhez, általában a sporthoz, elsősorban persze a víváshoz, de még a sajnos végül győztes betegségéhez kötődő témák. Búcsúzom tőled Győző, búcsúzik tőled a Rádió Bézs, soha nem felejtünk!

( A 2017.10.31-i adás ismétlése )

2018-10-02 13 óra Fodor Rajmund, a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó 8 éve kitalálta és azóta is sikeresen szervezi-vezeti a világszerte roppant népszerű pólós táborait Máltán, sőt, idén már Izraelben is igényt tartottak ezirányú tapasztalataira. Emellett arról is beszélgetünk kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, hogy mi a véleménye az utódairól, miért szeret bíráskodni, s mennyire büszke a lányára, aki már ifjúsági válogatottként készül a ritmikus gimnasztika jövőévi nagy versenyeire.

2018-09-25 13 óra A világverő Balczó-Török-Móna trió és a szintén sikert sikerre halmozó Mizsér-Fabian-Martinek hármas között „félúton”, a ’70-es években volt az öttusasportot alapjaiban meghatározók egyike, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok… Maracskó Tibor lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Elsősorban természetesen róla, az eredményeiről, élete alakulásáról, az öttusát érintő változásokat illető véleményéről, a néhány nappal ezelőtti 70. születésnapjáról lesz szó a beszélgetésünkben, no meg… Hát, ha vele diskurál az ember, ráadásul a Bézsben, akkor kihagyhatatlanok a nők is! Vonzereje irányukban ugyanis mindmáig legendás…

2018-09-18 13 óra Pap Jenő, pardon, dr. Pap Jenő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában… Két komoly apropója van a beszélgetésünknek: 1. hajdan kétszer is világbajnok volt a magyar sport egyik sikerágazatában, párbajtőrvívásban, 2. az utóbbi években annak a szinte emberfeletti bravúrnak köszönhetően került az érdeklődés középpontjába, hogy tevőlegesen hozzájárult az OSC Semmelweis utcai vívótermének megmentéséhez! Hogy mind a mai napig otthon van a páston (lásd az egyik, szinte művészi fotót a tanítanivaló kitöréséről!), az számára olyan természetes, mint a levegővétel…

2018-09-11 13 óra Egy olyan nagytudású, nemzetközileg ismert és elismert, évtizedek óta világszínvonalon produkáló szakemberrel beszélgetni a sportról és főleg persze a szíve csücskének számító kosárlabdáról – az élet nagy ajándéka!
Arra, amit Nemeth László mondott pár nappal ezelőtt, amikor éppen nem otthon, Angliában, hanem itthon, Budapesten volt, s leült velem diskurálni a Rádió Bézs stúdiójában, nagyon-nagyon érdemes odafigyelni, mert különleges a rálátása, mondhatni exkluzív a véleménye a honi viszonyokról…
Őszinte híve voltam, vagyok és leszek, vele kapcsolatos, abszolút indokolt lelkesedésemet csupán az fogja vissza, hogy sajnos kis hazánkban ő sem tudott próféta lenni… kár, de még mennyire!

2018-09-04 13 óra Szisza örök! Nyugodt lelkiismerettel állítom ezt, mert Sudár Attilára, az olimpiai bajnok vízilabdázóra mindig, minden körülmények között oda kell figyelni! Ő a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s garantáltan ígérhetem: érdekes, izgalmas beszélgetést, sok újdonságot hallhatnak majd azok, akik megtisztelnek a figyelmükkel, mert… A diskurzus felvételről hangzik majd el, mert Szisza időközben visszatért Brazíliába, rajongásig szeretett életének és munkájának jól bevált színhelyére, ahol már hatodik éve kitűnően érzi magát családjával együtt…

2018-08-28 13 óra Ha kedd, akkor Petárda a Rádió Bézsben, természetesen a szokott időben: déli 1-től 2-ig. Szántó András lesz a vendégem, aki méltán híres sok mindenről, de talán elsősorban arról, hogy ő volt a szülőatyja a SYMA-csarnoknak, valamint a kézilabdázáshoz fűződő, soha el nem múló szerelméről. Amihez nyúl, amivel kapcsolatba kerül, az nem csupán a nagyvonalú anyagi támogatására számíthat, hanem remek üzleti érzékére és, ami legalább ennyire fontos, szívére-lelkére is! Sokoldalú, színes egyéniség, hallgassatok minket, 1000 százalék, hogy nem fogtok egy percig sem unatkozni!

2018-08-21 13 óra Az elmúlt kb. fél évszázad egyik legsokoldalúbb (csodagyerek, csúcstartó, edző…) és legkedveltebb egyénisége a honi uszodák világában… Igen, Szlavitsek Gizella – csak „félhivatalosan” ugyan, de mindenkinek: Tündi – lesz a vendégem kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Amit a bevezetőben említettem róla, önmagában is ok egy kiadós, jó beszélgetésre, de a különleges apropót az adja, hogy csütörtökön lesz napra pontosan 30 éve úszta át első magyar nőként a La Manche-csatornát! Hogy ez mennyire van az élete központjában, azt tökéletesen jelzi az email-címe is: lamancheswimmer@citromail.hu…

2018-08-14 13 óra sajnálom! bocsánat!

Vereckei Ákos félreértés áldozata lett, ezért nem jött létre a vele tervezett, érdekesnek és izgalmasnak ígérkező beszélgetésünk a Rádió Bézsben…

helyettünk – remélem jó – zene szólt, ezzel átestem egy tűzkeresztségen, ilyesmi a bézses praxisomban még nem fordult elő…

sajnálom! bocsánat!

Egy régi ismerős, Vereckei Ákos, a 2-szeres olimpiai és 6-szoros világbajnok kajakos lesz kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Nem először… Mióta utoljára beszélgettünk a stúdióban, megjárta Kínát, sikeresen dirigálta a pekingi sportiskolásokat, itthon viszont… Már harmadik éve vállal nagyon szimpatikus szerepet az egyik legsúlyosabb környezeti szennyeződés, a pet-palackok elleni harcban… Ez, meg persze sok minden más is szolgáltat apropót és témát az újabb diskuráláshoz!

2018-08-07 13 óra Néhány nap híján 60 (igen, hatvan!) évvel ezelőtt nyert vízilabdában, a tradícionális sikersportágban Európa-bajnokságot Váci Jóska (ember nincs, aki „hivatalosan”, Józsefnek szólítja!)… Olyan extraklasszisok társaságában, mint, többek között Boros Api, Dömötör Zoli, Markovits Kálmán, Mayer Misi… És mindmáig abszolút otthon van a medenceparton, azaz jócskán van véleménye az utódairól is, nem kétséges: lesz miről beszélgetnünk kedden a szokott időben, azaz déli 1-től 2-ig a Petárdában!

2018-07-31 13 óra Közhírré tétetik, hogy a Rádió Bézs szokásos kedd déli (1-től 2-ig…), sportos témákkal foglalkozó műsora, a Petárda – ha csak átmenetileg is, de – címet vált: a jól bevált régi ugyanis Hűsítő Jégkockákra módosul, természetesen a klímatikus viszonyokra, a szinte trópusi hőségre, no meg persze az aktuális témára való tekintettel…
Jégkorongról lesz ugyanis szó, mert tovább színesedik a sportág honi palettája: a Vasas – azaz a piros-kék klub – is beszáll a felnőtt pontvadászatba.
Érdekes, izgalmas beszélgetésre számítok ezügyben a szakosztályt irányító Szuper Leventével, az elmúlt évtizedek egyik legkiválóbb hokisával, valamint Pehl Bernadettel, aki operatív igazgatóként hasznosítja a kommunikáció világában szerzett temérdek tapasztalatát az angyalföldi egyesületnél.

2018-07-26 11 óra Ma temetik a barátomat, Aczél Endrét.

Úgy szeretnék emlékezni és emlékeztetni rá, ahogy a sok közül az egyik viszonylag friss emlékemben – tehát nagyon-nagyon élénken – él…

Tavaly tavasszal gyors egymásutánban kétszer is a vendégem volt a Rádió Bézsben, nagyon jókat beszélgettünk (nem én mondom, ő mondta!)…

Délelőtt 11-től a két adás legfontosabb, hitem szerint a rá leginkább jellemző részleteit hallgathatjátok újra, ismétlés este 10-től!

Bandi, így búcsúzom tőled, máris rettenetesen hiányzol!

2018-07-24 13 óra Első Ihász Gábor felejthetetlenül kedves, népszerű, remek szerzője és előadója volt hajdan a honi könnyűzenének… Második Ihász Gábor, a fia, kiváló kiropraktor lett, olyan mozgásszervi problémákon próbál a maga speciális módján segíteni, amire esetleg sem műtét, sem gyógyszeres kezelés nem hat. Ő lesz a vendégem kedden 1-től 2-ig a Rádió Bézs megszokott, Petárda c. műsorában. Szó esik majd természetesen a fájdalmasan fiatalon elhunyt papáról, a vb-bronzérmes kézilabdázó mamáról, sőt a nagybátyjáról, az olimpiai bajnok futballista Ihász Kálmánról is…

2018-07-17 13 óra Szerdán délelőtt 10-től kezdetét veszi a Duna Arénában a legújabb nagy vizes seregszemle, a junior műúszók világbajnoksága! Ezért aztán soha nem volt időszerűbb, hogy megpróbáljam bevezetni a roppant esztétikus, de hihetetlenül nehéz sportág rejtelmeibe a Rádió Bézs hallgatóit. Kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) két csinos hölgy – ráadásul anya és lánya – lesz szakértőként ebben a segítségemre: Várnai Zsuzsa, nemzetközi bíró és Lányi Luca, nemrég még maga is aktív versenyző volt, most a vb-n pedig, úgymond, háziasszonyi szerepet tölt be.

2018-07-10 13 óra Ferjáncz Attila!
A magyar (autó)sport ikonja volt, csütörtökön lenne 72 esztendős…
Jaj, csak az a volt és az a lenne ne lenne!!!
Szokatlan műfajú beszélgetés lesz kedden a már szinte kőbe vésett időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézsben a sok közül az egyik legközelebbi ismerősével, barátjával a róla szóló két könyv szerzőjével, Lukács Ákossal: emlékműsor…
Múltidézés, sztorizás, az autósport, azon belül a rali, s persze a legendás pilóta „helymeghatározása”.
Van, lesz kire és mire emlékezni, remélem, hogy egy idő után úgy fogunk róla diskurálni, mintha ő is ott ülne a stúdióban, s időnként legyintene, meg a maga utánozhatatlan szerénységével hozzádörmögné: ugyan, hagyjátok már!

2018-07-03 13 óra A magyar kézilabdázás egyik ikonja, élő legendája, Ignácz Ilona lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Több, mint fél évszázaddal ezelőtt, 1965-ben filigrán termete ellenére is oszlopos tagja volt a népszerű sportágban mindmáig egyetlen világbajnoki aranyunkat elhódító válogatottnak. Hosszú ideje Belgiumban él, de most nem otthon, hanem pár napig itthon van, így semmi akadálya egy jó beszélgetésnek, kiadós múltidézésnek, no meg persze annak, hogy elemezzük korunk kézilabdázását, az utódait is.

2018-06-26 13 óra Petárda – Serényi Péter helyett Hegyi Ivánnal

Keddenként délután egy órától Serényi Péter vezeti a műsort. Ezúttal a dublőre ül majd a mikrofonnál: Hegyi Iván várja a hallgatókat vendégével, Kovács Zoltánnal. Ő lehetne akár a Videoton sportigazgatója is, hiszen a fehérvári elöljárót szintén Kovács Zoltánnak hívják, és az adásban a labdarúgó-világbajnokságról lesz szó. Ám a Bézshez látogató Kovács Zoltán az Élet és Irodalom főszerkesztője, amúgy pedig nagy futball- (és Videoton-) szurkoló. Hegyi Iván szerint az ő jelenléte garancia arra, hogy a hallgató nem fizet rá a beugróra.

2018-06-19 13 óra Vincze András kiváló sportújságíró és (szerintem) világviszonylatban is ritkaságnak számítóan 24(!!!) éve vezeti a sportnapilap labdarúgó rovatát… Ő a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, természetesen szó lesz fociról, mert aki vele beszélget, annak ez kihagyhatatlan lehetőség. Ugyanakkor részletesen beavatja a hallgatókat személyes nagy titkába/tettébe: bár kispályán világ életében mindig futballozott, de az igazi sportolást néhány évvel ezelőtt kezdte nordic walkinggal, aztán áttért a futásra (lásd a mellékelt fotón éppen az Ultrabalaton közben!), leadott 35(!) kilót és fantasztikusan jól érzi magát a bőrében…

2018-06-12 13 óra Senkit nem akarok elriasztani, sőt ellenkezőleg, kedvcsinálóként jelzem, hogy kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézsben a vendégem, Hrutka János segítségével leszállunk a pokol legmélyebb bugyraiba és felemelkedünk a mennybe is! Természetesen „focizni” fogunk, s magától értetődően szó esik majd arról, hogy mi a véleménye az egykori 24-szeres válogatott játékosnak utódai múltheti, hogy is mondjam, kínos téblábolásáról, meg persze a várhatóan (sok) mindenben ellenkező végletnek ígérkező, csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnokság esélyeiről, várható érdekességeiről és izgalmairól…

2018-06-05 13 óra Ha a sport világában keresgélek a nem túl szívderítő „senki sem próféta a saját hazájában” kategorizálásra, akkor kapásból eszembe jut Nagy József… Egyszerűen rejtély, hogy a mellúszás messze földön elismert tudora, a sportág egyik legnagyobb globetrottere (már 1992-ben Barcelonában olimpiai bajnok tanítványa volt: az amerikai Mike Barrowman!) miért nem tud – pedig többször megpróbált – érvényesülni idehaza? Változatlanul járja földrészeken átívelő vándorútját, most kivételesen itthon van, ennek köszönhető, hogy ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s talán egy kicsit közelebb jutunk a „megfejtéshez”…

2018-05-29 13 óra Csodás témát és még csodálatosabb vendéget találtam! Kedden déli 1-től 2-ig Mattesz Csillával beszélgetek a Rádió Bézs Petárda c. műsorában: egykori sokszoros bajnok úszóból lett a csecsemőúszás magyarországi nagyasszonya! Nem kevesebb, mint 35(!) esztendő temérdek tapasztalatával a háta mögött szoktatja egyedi, utánozhatatlanul kedves és egyben roppant hatékony módszerével vízhez a bébiket, akik aztán később szintén az ő irányításával sajátíthatják el már az úszás igazi tudományát is. (Csak zárójelben jegyzem meg, a teljes őszinteség kedvéért: az adás felvételről hangzik el, s annyit máris elárulhatok, hogy – ritkán kellett közbeszólnom! Mert Csilla csak mesélt, mesélt, annyi érdekes sztorija volt, hogy a műsoridő háromszorosa is kevés lett volna…)

2018-05-22 13 óra „A láb mindig kéznél van…”

Peterdi Pál méltán elhíresült mondása lesz a jelszavunk a műsorban (déli 1-től 2-ig).
Már csak azért is, mert a futást szerencsére egyre többen preferálják a nők közül, s ez ugye mindkét szempontunknak (sport és hölgyek…) megfelelően a profilunkba vág!
Annyi vendég lesz a stúdióban (versenyző, szervező, kolléganő…), hogy – nézzétek el nekem – kivételesen nincs névsorolvasás, maradjon valami meglepetés az adásra is!
2018.05.22. Kedd – régi, de nagyon is jellemző illusztráció…)

2018-05-15 13 óra Vérbeli sportcsaládban nőtt fel, 20 esztendőn keresztül játszott a vízilabdázás elitjében, előbb a korosztályos, majd a felnőtt válogatottal aratta emlékezetes sikereit – köztük a legnagyobbat 2006-ban, Montrealban, amikor világbajnok lett… Kisteleki Dóra lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs szokásos sportos műsorában, a Petárdában. Mindig jó vele beszélgetni, 1000%, hogy így lesz ez most is, bár az apropó egy parányit szomorkás-szokatlan: bejelentette ugyanis visszavonulását. Még csak néhány napja történt ez, de máris biztos: a medencék világa, a női póló szegényebb lesz nélküle…

2018-05-08 13 óra Ha kedd, akkor a Rádió Bézsben déli 1-től 2-ig Petárda… A vendégem Ballai Attila, a kitűnő sportújságíró lesz, akiről bátran állítható, hogy amit nem tud a kézilabdázásról, az nem is létezik! Most, többek között, arról fogunk beszélgetni, hogy megismétlődhet-e az a csoda, aminek fergeteges megünneplése a mellékelt fotón látható, azaz: nyerhet-e a tavalyi bravúr után ismét Bajnokok Ligáját a Győr női gárdája? Közeledik ugyanis a Final Four, a szombat-vasárnapi döntő a Papp László Budapest Sportarénában!

2018-04-24 13 óra A sport már korábbi munkahelyén (Westel, T-Mobil, Telekom) megfertőzte, de a totális kötődés a Budapesti Honvédhoz „igazolása” után következett be. A keddi Petárda vendége a Rádió Bézsben Bartók Miklós, a nagymúltú és reményteljes jövő előtt álló klub marketing és kommunikációs igazgatója lesz, aki nem mellesleg az úszóvilág kiemelkedő egyéniségének, Cseh Lászlónak a leghűségesebb híve. Szabadidejében megszállott pecás, szóval – lesz miről beszélgetnünk!

2018-04-17 13 óra Író, újságíró, elsősorban sportról és művészetről ír… Ezt a frappánsan sokatmondó „névkártyát” a wikipédiáról másoltam ki, s sok mindent már nem is kell, nem is lehet ehhez hozzátenni annak igazolására, hogy jócskán lesz miről beszélgetnünk Kárpáti Tamással. Ő lesz ugyanis a vendégem kedden a szokott időben (déli 1-től 2-ig) a Rádió Bézs Petárda c. műsorában.

2018-04-10 13 óra Angyal Zoltán, a sikersportág abszolút sikerembere lesz a vendégem. A ’80-as évektől (főleg persze 1988-tól, a szöuli olimpiától, ahol két aranyat nyertek tanítványai) főszereplő volt a kajakpályák mentén, előbb mint a Honvéd edzője, majd 1997-től szövetségi kapitányként. Közel tíz esztendővel ezelőtt döntött, s ha nem is dalolva, de önként vette a kalapját és befejezte áldásos tevékenységét a válogatott élén. Azóta sem szakadt el azonban örök szerelmétől, függetlenül attól, hogy a múlt héten ünnepelte 65. születésnapját.

2018-04-03 13 óra Szekeres Tamás MTI-s sportújságíróból all round szerkesztő, sőt, sokszoros főszerkesztő lett (Vasárnapi Blikk, Nemzeti Sport, Bors). Évekkel ezelőtt annyira beleszeretett a futásba, hogy – kis túlzással – a kisujjából kirázta a maratonikat, de mivel tavaly egy térdműtét véget vetett aktív karrierjének, összehozta hobbiját és eredeti hivatását: nemrég saját, Futóalbum című facebookos oldalát kezdte „főszerkeszteni”, fantasztikus sztársztorik élvezetes stílusú közreadásával/felelevenítésével, követőinek száma közelít az ezerhez. A Rádió Bézs szokásos keddi (déli 1-től 2-ig) Petárdájában főleg erről fogunk beszélgetni, de persze sok minden másról is.

2018-03-20 13 óra Az atlétamenedzserek között a legjobb tangóharmonikás, a tangóharmonikások között a legjobb menedzser… Egy sokszínű, nagyon érdekes, izgalmas és értékes ember, Babinyecz József a vendégem. „Főfoglalkozásáról”, ami a világ egyik legnagyobb sportágához (és azon belül napjaink nagy sztárjához, Márton Anitához is) köti, mesélni fog, ami pedig a zene iránti rajongását illeti… Az maradjon meglepetés!

2018-03-13 13 óra Ha kedd déli 1 óra, akkor következik a Petárda, a Rádió Bézs sportos órája. És folytatódik a stúdióban a futballtavasz, mert a vendégem az a Hrutka János lesz, aki 24-szeres válogatott, magyar és német(!) bajnok volt, alig 20 esztendősen pedig olyan világhírű csapatok ellen játszhatott Bajnokok Ligája-meccseket, mint a Real Madrid és az Ajax. Manapság egyrészt a futballal kapcsolatos karakterisztikus véleményével hívja fel magára a figyelmet, másrészt annyi mindennel foglalkozik… De erről majd ő, személyesen!

2018-03-06 13 óra Egy színes, összetett és roppant népszerű vendégem lesz: Laczkó Mihály. A fenti jelzők gyors magyarázata: (munka)idejének nagy részét a labdarúgás és a vendéglátás között osztja meg, élete ennek megfelelően hihetetlenül mozgalmas, izgalmas és eseménydús. A beszélgetésünk témája természetesen főleg a foci lesz…

2018-02-27 13 óra Anya és fia, Lantos Gabriella és Debnár Gergő lesz a vendégem. Előbbi nélkül a ’90-es években elképzelhetetlen volt valamirevaló vívóverseny (olimpiák, vb-k, Eb-k…), utóbbi úgy kezdheti ugyanennek az útnak a bejárását, hogy az adás egyhetes „évfordulóján” éppen repülőn ül: irány Szocsi, a junior Európa-bajnokság! Természetesen(!): vívó Európa-bajnokság… Kis hazánk egyik meghatározó sportcsaládjának ifjú sarja kezdi a karrierjét, erről, meg persze a csodás felmenőkről, rokonságról (Ducza Anikó, Lantos László, Debnár Tamás, Jánosi Zsuzsa…) is szó esik majd!

2018-02-20 13 óra A magyar sport elmúlt fél évszázadának egyik élmunkása, Magó Gábor lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában kedden déli 1-től 2-ig. Még TF-hallgató és aktív vízilabdakapus volt, amikor a ’60-s évek legendás KSI-jében úszást kezdett oktatni, Gyarmati Dezső, Gallov Rezső, Wolf Károly, Königh György keze alá dolgozva, aztán Kecskeméten, az ország első 50-es fedettjében irányította előbb az úszók, majd a hazai élvonalig jutó pólósok edzéseit, közben jócskán hasznosította testnevelőtanári diplomáját is, sőt, iskolaigazgató lett! Manapság sem unatkozik: egy öregfiúk vízilabdacsapatot edz, s az öt közül az egyik unokáját hozza-viszi naponta úszóedzésre… Néhány nappal ezelőtt ünnepelte 75. születésnapját, így éppen időszerű egy nagyívű számvetés…

2018-02-13 13 óra Hogy őszinte legyek: nem tudom pontosan, hogy mi szerepel a Petárda c. műsorom (Rádió Bézs, kedd, déli 1-től 2-ig) leendő vendégének, Sal Endrének az igazolványában a „munkahely” rovatban… Természetesen meg fogom tőle kérdezni, annak ellenére, hogy, bár fontos persze, nem ez a legérdekesebb-legizgalmasabb vele kapcsolatban. Volt reményteljes sportújságíró (vállvetve tudósítottunk számos vízes világeseményről), lapszerkesztő, s most egy különleges álmot dédelget: fejébe vette, hogy múzeumot alapít! Hogy pontosan milyet (különlegeset!) és miért (megvan rá az oka!), az maradjon meglepetés, mert ez szolgáltatja majd a beszélgetésünk fő témáját…

2018-02-06 13 óra Halál” izgalmas slágertémák kerülnek terítékre kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában: a sportfinanszírozások, a sportberuházások, a tao, röviden a sportpénzek! A vendégem, Székely Sarolta mindennek avatott szakértője, az mfor.hu gazdasági-pénzügyi újság munkatársaként „szúrtam ki” beszélgetőtársnak: rendkívül alapos, értelmes írásaival próbál fényt vinni mindennapjaink eme népszerű területének elképesztő sötétségébe, rendet vágni ennek a százmilliárdokat elköltő ipar- és üzletágnak hihetetlen rendetlenségében… (más is kíváncsi volt már a munkásságára, képünk a Digi TV stúdiójában készült róla…)

2018-01-30 13 óra Félelmetes balkezét kb. 35-45 esztendeje rettegte a vízilabdavilág, nyert 1 olimpiai és 2 Eb-aranyat, 3 vb-ezüstöt, volt magyar és olasz bajnok, felnőtt és utánpótlás szövetségi kapitány, sikeres üzletember… Dr. Horkai György lesz a vendégem, elsősorban róla, az életéről szól majd a műsor, de természetesen szóba kerül az örök szerelemmel, a pólóval kapcsolatos, rá jellemzően mindig karakterisztikus véleménye, sőt, vadonatúj, sokakat meglepő miskolci szerepvállalása is.

2018-01-23 13 óra Egykor szépreményű vízilabdázó volt, ma pedig – 64 évesen – 2-szeres világ- és 4-szeres Európa-bajnok úszó a szervátültetettek között. Jakubovics Péter barátom lesz a vendégem, s sok egyéb mellett arról fogunk beszélgetni, hogy mit jelentett 5 esztendővel ezelőtt a várva várt vesetranszplantációjának köszönhetően a szó legszorosabb értelmében újjászületni… Életének (át)alakulása ezreknek adhat erőt: soha nem szabad feladni! Ma már nemcsak sikeres, elismert üzletember, hanem ugyanolyan eredményes sportember is…

2018-01-16 13 óra Hares… Egykor világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó, a Széchy-iskola eminense, később, mindenekelőtt, kiváló állatorvos lett, de volt – kétszer is – sportágának szövetségi kapitánya, sőt, megbízott elnöke is! Dr. Hargitay András a vendégem Rádió Bézsben kedden déli 1-től 2-ig a Petárdában. Temérdek az emlék és megvitatásra érdemes téma, biztos, hogy kevés lesz az 55 perces műsoridő!!!

2018-01-09 13 óra Nem egészen két éven belül két népszerű és remek sportág, a jégkorong és az úszás halhatatlanjai közé választották be, ezzel kuriózumszámba megy a honi sportéletben… Török László, a legendás rádiós, a kiváló sportriporter lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs szokásos Petárda c. műsorában, s biztos vagyok benne: vele szemben ülve – hiába lesz előttem is egy mikrofon – ugyanolyan hallgatója leszek, mint reményeim szerint nagyon sokan mások, akiknek fülében ott csengenek még egykori fantasztikus közvetítései…

2018-01-02 13 óra Az ünnepi heteket követik a dolgos hétköznapok… Azaz, pontosabban: a keddet inkább még az előbbiekhez sorolnám! Mert kuriózumszámba menőnek ígérkezik déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsora: Wichmann Tamás, a múlt század második felének legszínesebb, legnépszerűbb és persze legeredményesebb sportembereinek egyike lesz a vendégem. Közel két évtizeden keresztül érdemelte ki hajdan az elismerő kategorizálást: kenukirály! Visszavonulása után pedig a vendéglátásban gyarapította hírnevét…

2017-12-19 13 óra Üstökösként ívelt felfelé a pályája: 1992-ben üdítően fiatal sportújságíróként tudósított a barcelonai olimpiáról! Aztán egy magánéleti fordulat hosszú évekre Brüsszelbe vetette, ahol elsősorban a gyereknevelés volt az elsőszámú feladata, de a közelmúltban már maradt ideje a maratonfutásra is. Gy. Szabó Csilla néhány hónapja költözött haza, s most eredeti hivatásának talán legizgalmasabb, legellentmondásosabb területén az utanpotlassport.hu-nál dolgozik. Ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézsben, szerintem kis hazánkban nincs sok olyan család, amelyiket ne érintené mindaz, amiről beszélgetni fogunk.

2017-12-12 13 óra AA-s műsor a láthatáron!
Azaz: abszolút aktuális…
Nem egészen egy nappal a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság rajtja előtt ugyanis Turi György, a sikersportág egyik legkiemelkedőbb, legtapasztaltabb, legeredményesebb edzője lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézsben!
Egy egészen fantasztikus műhelyt irányít a Kőbánya SC szakmai vezetőjeként a Kőér utcában, ahol tanítómestere, jóbarátja, Kiss László nyomdokaiban halad, méghozzá öles léptekkel… A medencében ott tempózik a környék ezernyi óvódása épp úgy, mint a világ legnagyobb tehetségei közé tartozó Késely Ajna…
Közben meg – nem mintha híján lenne a tennivalóknak saját háza táján – szeptemberben megválasztották a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökének is!

2017-12-05 13 óra Az olimpiai bajnok Horváth, Kolonics és Pulai, Novák páros hátországának meghatározó, oszlopos tagjaként szerepelt az ezredforduló kenusportjának elitjében, abszolút csapatemberként nyert – az említettek társaságában is – 4 világbajnoki aranyat. Hüttner Csaba, azaz Hüti, ahogy mindenki ismeri és szólítja, a versenyzői pályafutása befejeztével is maradt, ahol addig volt, de főleg már a parton, végigjárta legfontosabb lépcsőfokokat, az utánpótlás eredményes főnökéből lett tavaly a sikersportág felnőtt világklasszisainak szövetségi kapitánya. Ő a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, bőven lesz miről beszélgetnünk!

2017-11-28 13 óra Élete első igazán nagy versenyén, az 1964-es tokiói olimpián aranyérmes lett, közel negyedszázadon keresztül irányította szövetségi kapitányként és technikai igazgatóként a sportlövő válogatottat, s bár februárban ünnepelte 75. születésnapját, ma is igencsak aktív szereplője a honi lőtereknek… Igen, dr. Hammerl László lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában! Egy (ki)robbanóan hangos sportág halkszavú, tekintélyes és köztiszteletnek örvendő egyéniségével, a Nemzet Sportolójával fogok – fogadni mernék, hogy emlékezetesen jót! – beszélgetni, hallgassatok bennünket!

2017-11-21 13 óra Ifj Tóth János... Az „örökös” Janika… A magyar autósport, azon belül a sokáig egyértelműen közönségkedvencnek számító rali történetének legnagyobbjai közé tartozik hét abszolút bajnoki címével! Ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Természetesen felidézzük majd legemlékezetesebb sikereit, mesélni fog mai életéről, s egész biztosan karakterisztikus véleményt formál arról, hogy mi a helyzet a világ autósportjában, s persze a hazai körülmények alakulásában.

2017-11-14 13 óra A honi média egyik legszínesebb, legösszetettebb, legsokoldalúbb egyénisége, Szalay Péter lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Született és örökös sportújságíró, 22 évig dolgozott az mti-ben, utána felsővezetői beosztásban megjárta a mobiltelefónia első itthoni zászlóshajóját, a Westelt, közben meghívott vendégszakértőként segítette a barcelonai olimpia előkészületeit, s most, már 70 felett sem bír magával: néhány hete szállítja a sportsajtónak hiánypótló, nagyon kapós exkluzív cikkeit, interjúit az SzPress névre keresztelt hírszolgálata.

2017-11-07 13 óra Körülbelül a negyedszázados jubileumát fogjuk ünnepelni holnap annak, hogy először találkoztunk… Murányi András lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában déli 1-től 2-ig, s biztosan hosszan emlékezünk majd arra, hogy milyen volt, amikor az MTK futballutánpótlásának oszlopos tagjaként beviharzott hozzánk az Új Magyarország szerkesztőségébe. Nagyon jó sportújságíróból nagyon jó újságíró lett… A sport változatlanul a szíve csücske, kevés lesz az egy óra mindent kibeszélni, erre fogadni mernék…

2017-10-31 13 óra A magyar sport komplett történetének egyik legsikeresebb, legeredményesebb, különlegesen színes egyénisége… Kulcsár Győzőnek hívják, párbajtőröző, két hete lett „kéthetes”, azaz 77 esztendős. Kissé megkésett születésnapi beszélgetés következik a 4-szeres olimpiai bajnok Nemzet Sportolójával, aki vívómesterként is maradandót alkotott: van olasz, s van magyar ötkarikás aranyérmes a tanítványai között. És ha mindez nem volna elég vonzerő, akkor még csak annyit róla, hogy messze földön híres a szókimondásáról, az éleslátásáról, az őszinteségéről…

2017-10-24 13 óra A világ vízilabdasportjának élő legendája, a nem csupán 202 centis magasságának köszönhetően kimagasló egyénisége, dr. Szívós István lesz a vendégem. Beszélgetésünk apropóját az szolgáltatja, hogy szombaton a hozzá hasonlóan szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok, BEK-győztes hajdani játékostársáról, dr. Konrád Ferencről nevezik el a rákosszentmihályi uszodát. Természetesen szó lesz az FTC-ről, ahol a ’90-es években – fogorvosi ténykedése mellett – ügyvezető elnökként dirigált, s sok minden másról is, ami korunk pólóját illeti, lévén ma is a sportági szövetség elnökségének aktív tagja.

2017-10-17 13 óra Egykor élvonalbeli vizilabdázó volt, manapság felváltva túrázik, vitorlázik, kerékpározik… Dr. Dávid Gyula – ő lesz vendégem – kedvéért legszívesebben átkeresztelném átmenetileg a Rádió Bézs Petárda c. műsorát, mondjuk erre: Így Élj Egészségesen! Élménybeszámoló (az adás előestéjén érkezik haza egy kiadós, kb. 450 km-es bringatúráról!), recept, vagyis egy nagyon színes beszélgetés következik – jócskán lesz mit hallgatni!

2017-10-10 13 óra Orendi Mihálynak hívják, de nevezhetnénk akár a magyar sport jolly jokerének is, hiszen az atlétikából indult, volt az úszószövetség, jelenleg pedig a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke és a korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója. Ő lesz a vendégem kedden déli 1-től 2-ig a Rádió Bézs szokásos, Petárda c. műsorában. Sokszínűsége, szakértelme egyben ígéret arra, hogy számos témáról fogunk beszélgetni, de a lényeg, az aktualitás – februárban téli olimpia lesz Koreában! – minden mást felülír majd.

2017-10-03 13 óra Nagyon hiányzik, már több, mint 9 esztendeje nincs közöttünk Illovszky Rudolf, a magyar labdarúgás és azon belül a Vasas legendás mestere, de emléke örök. Ez utóbbinak megőrzésében segít az a kiállítás, amely a múlt héten nyílt szűkebb hazájában, Angyalföldön, a József Attila Művelődési Házban. A múltidézésben a piros-kékeknél játékosként, edzőként vezetőként több, mint negyedszázadot eltöltő Antal Péter, valamint Kastl Egon, az imponálóan érdekes bemutatónak otthont adó intézmény szakértő munkatársa lesz a segítségemre.

2017-09-26 13 óra Ha úgy fog válaszolni, ahogy kérdezni szokott, akkor habkönnyű dolgom lesz!…

Bánó András lesz a vendégem. Ő is uszodai kötődésű, mint én, nyilván ez is, meg a sportvilág – amire változatlanul abszolút nyitott, elvégre hajdan sportújságíróként kezdte pályafutását – temérdek érdekessége szolgáltat majd reményeim szerint izgalmas témát beszélgetésünkhöz.

2017-09-19 13 óra Ha kedd, akkor – déli 1-től 2-ig – Petárda a Rádió Bézsben! Kiss László futballedző lesz a vendégem, s csak azért nem kezdem el sorolni a legeket vele kapcsolatban, mert akkor jócskán túllépném egy ilyen előzetes hírverés megszokott terjedelmét. Ritkán nyilatkozik, az egyik legutóbbi interjújából önkényesen kiragadtam néhány mondatot, annak illusztrálására: nem lesz mellébeszélés, a véleménye – enyhén szólva – kategórikus. Íme, ezt mondta a fociakobon.cafeblog.hu-nak: „A magyar futballban nincs egyetlen épkézláb futballista sem, akiért a gyerekek kimennének a pályára.” Meg ezt: „A magyar futballból kivonultam, mert semmi élvezetet nem találok benne.” És ezt is: „Ha valaki ma reálisan látja a dolgokat, arra azt mondják, hülye. Pedig én reálisan szemlélek mindent, hát akkor mondják rám, hogy hülye.”

2017-09-12 13 óra Ismétlés, ismétlés, de még milyen ismétlés! „Újrajátszuk” július 11-iki beszélgetésünket dr. Szabó Tünde sportállamtitkárral. A monstre nyári eseménydömping előtt adott helyzetjelentést az általa felügyelt területről, s megfogalmazta várakozását is az akkor még előttünk álló világ- és Európa-bajnokságokról. Érdekes lesz az azóta történtek tükrében felidézni a majdnem napra pontosan két hónapja elhangzottakat…

( A 2017.07.11-i adás ismétlése )

2017-09-05 13 óra Dénes Ferenc a magam külön bejáratú, azaz nem hivatalos kategorizálása szerint: sporttudós! Igaz, a „papírok” szerint „csak” sportközgazdász, de mivel a sport és a pénz abszolút kézen fogva jár, egyáltalán nem meglepetés: az égvilágon mindenről van véleménye, méghozzá figyelemreméltó, fontos, okosan befolyásoló véleménye, aminek életünk eme érdekes/izgalmas szegmenséhez köze van! Ő lesz a vendégem, s mivel a beszélgetésünket még a múlt hét elején rögzítettük, érdekes élményt okoz majd szembesíteni a barátomat (mert az, ez is lényeges!) a jövendöléseivel…

2017-08-29 13 óra A Taxi Magazintól önhatalmúlag kölcsön vettem a mellékelt fotót, ami minden szónál érzékletesebben bizonyítja, hogy az elmút egy-két évtized egyik legcsinosabb sportolónője lesz a vendégem. Bóta Kinga bő 10-15 évvel ezelőtt olimpiai ezüstérmes, 10-szeres világbajnok kajakozó volt, most a Budapesti Olimpia Mozgalom főtitkára, s ezek a vele kapcsolatos tények meghatározzák beszélgetésünk fő témáit is: a vasárnap végetért kajak-kenu világbajnokságot értékeljük majd, s megkerülhetetlen lesz az olimpiarendezés kérdése is.

2017-08-22 13 óra Óriási szerencsém van! Amikor a múlt hét elején megállapodtam Kalaus Valterrel, hogy jön és beszélgetünk egy jót, még „csak” egyszeres ezüstérmes volt a vasárnap véget ért masters vb-n, aztán… Ő lett a közel 10 ezer résztvevős monstre esemény legeredményesebb résztvevője 3-3 arany- és ezüstéremmel, 4 bronzzal! Remek szereplését az elmúlt évtizedek sikeredzőjének, a májusban elhunyt Széles Sándornak is köszönheti, utolsó tanítványaként… Amúgy „mellesleg” a tengerentúlon, Wisconsinban szerzett diplomát, jelenleg egy globális vállalati ingatlan tanácsadással foglalkozó cég regionális igazgatója. Ha mindez nem szolgáltatna elég témát (amit nem hiszek…), akkor még ott van másfél éve kisfia, s két hobbija, a búvárkodás és a motorozás, hogy tudjunk miről diskurálni.

2017-08-15 13 óra Egy őszinte, szókimondó, a vízilabdáról mindent tudó sportember, Dr. Sudár Attila volt a vendégem… Azaz, pardon, némi időzavar: lesz a vendégem. A látszólagos ellentmondás oka: beszélgetésünket az 1976-os montreali olimpiai bajnokkal a múlt héten rögzítettük, mert az adás idején éppen a levegőben lesz, útban vissza „állomáshelye”, második otthona, Brazília felé… A rá jellemző nyíltsággal értékeli a mögöttünk hagyott „igazi” és masters világbajnokságot, nem titkolja, hogy többet várt az eseménytől, tanulni szeretett volna, de… A többit mondja el ő, garantálhatom: mint mindig, ezúttal sem hallgatta el a véleményét sem eredményekről, sem a rendezésről, sem az olimpiai bajnokhoz méltatlan bánásmódról, stb.

2017-08-08 13 óra Egy hamisítatlan all round sportember lesz a vendégem: Kézsmárki Éva Mónika úszott, ritmikus gimnasztikázott, vízilabdázott, megjárta Hollandiát is és amikor visszavonult (persze csak félig-meddig, mert most éppen a masters vb úszóversenyeire készül), sportvezető lett, sportjogászi végzettségének köszönhetően a Pázmány-egyetemen tanít. Beszélgetésünk aktualitását az adja, hogy egyike az úszószövetség múlt héten lemondott ellenőrző testületi tagjainak.

2017-08-01 13 óra Ha valaki azt hiszi, hogy a FINA-világbajnokság vasárnapi esti záróünnepélyével végetértek a parádés vízes vetélkedések Magyarországon, akkor téved. Augusztus 7-től ugyanis ismét benépesül Füreden a Balaton, benépesülnek a budapesti medencék, mert kezdődik a masters (csúnya kifejezéssel: az öregfiúk, no meg az idősödő hölgyek) vb-je. Lesz-e részvételi rekord, megdől-e a 2012-es, Riccionéban rendezett hasonló esemény 12.410(!) sportolót mozgósító csúcsa? Ez lesz az első kérdésem vendégeimhez: dr. Salamon Ferenchez és dr. Kiss Ottóhoz. Előbbi az uszodák világának egyik legrégibb és legelismertebb sportdiplomatája, utóbbi hajdan főtitkára/igazgatója volt a vízilabdaszövetségnek, most az egyhetes rendezvény projektmenedzsere.

2017-07-25 13 óra Dr. Malonyai Péterrel beszélgetek az aktuális (úszó-vízilabda és vívó vb, labdarúgó Euroliga-selejtező, stb.) és a kevésbé időszerű, de izgalmas-érdekes sportos témákról a Rádió Bézs Petárda c. műsorában. Ő a magyar sportújságírás egyik legelismertebb, leghitelesebb egyénisége, véleménye mindig mindenről van és mindig mindenről fontos, figyelemre méltó, így jócskán befolyásolja a közhangulatot!

2017-07-18 13 óra Sok szabad perce nincs, hol itt rendel, hol ott, mégis szakított időt arra, hogy eljöjjön hozzám vendégségbe… Dr. Dreisziger Imre (majdnem azt írtam, hogy Öcsi, mert az égvilágon mindenki így ismeri, így szólítja…) a Heim Pál Gyermekkórház ortopéd sebészetének főorvosa, kis betegei imádják, ő meg nemcsak őket, hanem a focit is imádja, testközelből asszisztál hozzá már hosszú évtizedek óta: az MTK csapatorvosa.

2017-07-11 13 óra Olimpián, világbajnokságon, ifjúsági és felnőtt Eb-ken volt hajdan ezüstérmes Egerszegi Krisztina mögött, manapság viszont – ő az első! Dr. Szabó Tünde sportállamtitkár lesz a vendégem. Két sokszor hangoztatott igazságot máris garantáltan megelőlegezhetek: 1. jócskán van miről beszélgetnünk, van miről kérdezzem, 2. az 55 perces műsoridőnek a háromszorosa is kevés lenne ahhoz, hogy minden érdekes téma terítékre kerüljön.

2017-07-04 13 óra A bő másfél évvel ezelőtt gyógyíthatatlan betegsége következtében fájdalmasan fiatalon elhunyt egykori 24-szeres válogatott futballkapusra, Fülöp Mártonra emlékezünk édesapjával, Fülöp Ferenccel és az emlékére – a család alapítványának köszönhetően – már kétszer (másodszor az elmúlt napokban) megrendezett kapusiskola vezetőjével, Bazsánt Józseffel. Marci remek hálóőr, kiváló ember, csupasziv jóbarát volt, soha nem feledik, akik ismerték!

2017-06-27 13 óra Világviszonylatban is kuriózumnak számít Sydneyben az állami SBS-rádió, mivel – tekintettel természetesen a bevándorlókra, a lakosság sokszínűségére – nem kevesebb, mint 74(!) nyelven szól! A magyar adás szerkesztője, a szabadságát itthon töltő Kiss Kata lesz a vendégem. A szokásosnál ugyan várhatóan kevesebb szó esik majd a sportról, de hogy izgalmas lesz a beszélgetésünk, abban biztosak lehettek!

2017-06-20 13 óra Apja lánya… Meg persze az anyja lánya is! Csipes Tamara, az olimpiai, 5-szörös világ- és 6-szoros Európa-bajnok kajakos lesz a vendégem. A papa, Csipes Ferenc akkor lett ötkarikás aranyérmes, amikor Tami még meg sem született, a mamája, Orosz Andrea a ’80-as években legyőzhetetlennek számított itthon gyorsúszásban! Tamara, aki tavaly Rióban követte édesapját az olimpiai dobogó tetejére, idén vadonatúj szerepre készül: kismamaként érkezik a stúdióba…

2017-06-13 13 óra A honi sportújságírás elmúlt csaknem fél évszázadának egyik meghatározó alakja, Szekeres István lesz a vendégem. Könnyű helyzetben vagyok: egyrészt ismerjük egymást (s ami még fontosabb: jóban vagyunk!) 30-40 éve, másrészt márciusban vehette át a MÚOSZ Aranytoll-elismerését, s akkor méltatta őt többek között a következő szavakkal jelenlegi kenyér- és munkaadójának, az utanpotlassport.hu-nak a főnöke, közös barátunk, Bruckner Gábor: „Vérprofi, akinek az újságírás maga az élet, az élet meg maga az újságírás…”

2017-06-06 13 óra Különleges vendégem lesz: Mester Zoltán.Ő egy számítógépes zseni (na, ezért biztosan reklamálni fog, mert nagyon szerény…), közel három évtizede Svájcban, különböző világcégeknél kamatoztatja kivételes tudását. Emellett 40 esztendős korában beleszeretett az asztaliteniszezésbe, még kukásnak is beállt, hogy pénzt szerezzen csapatának. Sőt! Klubjában két magyar profi is bajnoki ezüstérmes lett, velük – mert roppant sokoldalú – exkluzív riportot készített a Bézs számára.

2017-05-30 13 óra Épp egy hónapja töltötte be az 50-et és ha nem lett volna világéletében megfontolt ember, akkor akár lehetne mondani rá: benőtt a feje lágya! Dr. Ábrahám Attila lesz a vendégem, aki jövőre ünnepelheti hozzá hasonlóan csodás társaival (Gyulay Zsolttal, Csipes Ferenccel és Hódosi Sándorral) a szöuli olimpián szerzett aranyérmének 30 esztendős jubileumát, sportága, a kajak-kenu természetesen ugyanúgy téma lesz,mint „félbehagyott” (felfüggesztett?) sportvezetői karrierje.

2017-05-23 13 óra A sportvilág legnagyobb eseményeinek – olimpiáknak, olimpiai kandidálásoknak, stb., stb. – nélkülözhetetlen szervezője/közreműködője/szakértője/tanácsadója lesz a vendég… Vajda László a ’90-es években a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi ügyekért felelős vezető munkatársaként szerzett magának olyan rutint és akkora ismertséget, hogy a sydneyi ötkarikás játékok óta egész egyszerűen elképzelhetetlen nélküle egy magára valamit is adó sportrendezvény. Peking a bázisa, ott van otthon, de a világ minden táján otthonosan mozog… Hihetetlenül felkészült, nagy tapasztalatú, ugyanakkor roppant szerény ember!

2017-05-16 13 óra 1972-ben Münchenben tagja volt az olimpiai hetedik helyezett evezős nyolcasunknak, s manapság sem képzelhető el nélküle örök szerelmének egyetlen nagy versenye sem. Dr. Kokas Péter sebész és gasztroenterológus lesz a vendégem, szó lesz majd természetesen a tervezett budapesti evezőspályáról, a sportág rendkívüli nemzetközi tekintélyéről és népszerűségéről, s a sportvilágot sajnos sűrűn jellemző doppingbotrányokról is.

2017-05-09 13 óra Amikor egyszer megkérdezték, hogy miért a vízilabda, akkor azt válaszolta: nem ő választotta, a vízilabda választotta őt… Szivós Márton a szó legszorosabb értelmében beleszületett ugyanis a pólóba: nagypapája is, édesapja is a sikersportágunk ikonikus alakja, olimpiai bajnok volt… A téma természetesen adott: a családi háttér, személyes sorsának, karrierjének alakulása, no meg – mert közel a 36. születésnapjához illik erre is gondolni – a jövőépítés…

2017-05-02 13 óra Torony! Azt hiszem tíz-, sőt talán százezrek is így ismerik, így szólítják Szabó Attilát, aki immár bő három évtizede egyik meghatározó alakja világ kenusportjának, ő lesz a vendégem. Ott voltam, amikor 1991-ben Párizsban világbajnok lett, s ott voltam, amikor tanítványai, Pulai Imre és Novák Ferenc 2000-ben Sydney-ben olimpiát nyertek. Egészen hihetetlen életutat járt be, jócskán lesz miről beszélgetnünk. A véletlen hozta úgy, hogy csupán néhány órával az 54. születésnapja előtt…

2017-04-25 13 óra Következik az Aczél Endre-„összes” második felvonása… Emlékezhetnek rá: öt hete a magyar sajtó elmúlt 30-40 évének megkerülhetetlen egyénisége volt a vendégem, s most is ő lesz! Azért, mert már a stúdió ajtajában jelezte, hogy még temérdek mondanivalója lenne… És azért, mert mifelénk nem 35 nap, hanem 35 perc alatt is számos olyan érdekes esemény történik, ami – többek között – az ő mindig figyelemre méltó elemzésére vár!

2017-04-18 13 óra Csak nagyon kis túlzás van abban, hogy amennyiben közhírré teszem, miszerint Macsek lesz a vendégem, akkor – legalábbis az idősebb korosztályba tartozó sportkedvelők körében – ne tudná mindenki, kiről van szó… Nos, a fiatalabbak kedvéért: Szombathelyi Tamással, a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnoki ezüstérmes öttusázóval, az elmúlt fél évszázad legszimpatikusabb honi sportembereinek egyikével fogok beszélgetni. Lesz miről!

2017-04-11 13 óra Na, ilyen se volt még! Somossy József, folytatásokban! Az egykori 169-szeres válogatott, Európa-bajnok vízilabdázó, későbbi kiváló edző lesz a vendégem. A múlt héten – jónéhányan emlékezhetnek rá – egy kis időpontegyeztetési félreértés miatt nagyon keveset tudtunk csak beszélgetni, maradt téma jócskán mostanra is. Pótoljuk a mulasztásunkat!

2017-04-04 13 óra A vendég: Somossy József! Egyformán remek játékos és remek edző volt, 169-szer játszott a vízilabdaválogatottban, 1977-ben Európa-bajnok csapat tagjaként ért a csúcsra. Ha bárhol bármikor szóba kerül, akkor általában így jellemzik: nem 100, hanem 1000 fokon lángolt, amikor itthon vagy Olaszországban edzősködött… Biztos, hogy mesél majd feleségéről, a 25-szörös ritmikus gimnasztika-bajnok Kovács Györgyiről is.

2017-03-28 13 óra Suranyi Péter, korunk és a mögöttünk hagyott évtizedek egyik legkiválóbb autós újságírója lesz a vendégem. Édesapja, a legendás Surányi Bandi bácsi örökébe lépett… Azt hiszem ezzel tudom legjobban jellemezni, hogy mekkora, milyen elhivatott szakértője hétköznapjaink és álmaink négykerekűinek!

2017-03-21 13 óra A magyar sajtó elmúlt 30-40 évének megkerülhetetlen egyénisége, Aczél Endre lesz a vendégem. Csupán az újszülöttek kedvéért: külpolitikai újságíró, akiről köztudott, hogy a sport ezüstérmes az életében. Egykor versenyszerűen úszott, később asztaliteniszezett, fallabdázott, s persze teniszezett is. Mostanában családtörténeteket ír a Népszavának. Elsősorban olyan témákról fogunk beszélgetni, amelyek abszolút időszerűek, csak egyetlen konkrét példa mutatóba: a hétvégi portugál-magyar labdarúgó vb-selejtező esélylatolgatása…

2017-03-14 13 óra Ha azt mondom, hogy egy régi, híres úszó lesz a vendégem, akkor – tekintettel a sportág körüli konfliktuscunamira – biztosan akad, akinek görcsbe rándul a gyomra, vagy éppen ellenkezőleg: tágra nyílik a szeme, s kíváncsian várja a beszélgetésünket… Vermes Albán olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes volt, remek fickó, nem egy szószátyár tipus, nagyon oda kell figyelni a véleményére. Magam sem tudom pontosan, mivel telnek manapság a hétköznapjai (biztosan el fogja mondani), arra azonban fogadnék, hogy többet bringázik mostanában, mint úszik. És persze ne feledjük: négy hónapja tag az úszósport halhatatlanjainak klubjában…

( A 2016.12.05-i adás ismétlése )

2017-03-07 13 óra Ha belegondolok, hogy 1955-ben 19 évesen, Isten-adta tehetségként egy szezonon belül nyert ifjúsági és felnőtt világbajnokságot, akkor remélem nemcsak nekem, hanem mindenki számára egyértelmű: Sákovicsné Dömölky Lidia a világ vívósportjának – szerencsére köztünk élő – legendája! Az 1964-es tokiói olimpián a tőrcsapat tagjaként aranyérmes lett, később edzősködött, újságíróskodott a Képes Sportnál, s manapság – ő sem titkolja, sőt, büszke rá: túl a 80-on is – irigylésreméltóan aktív.

( A 2016.10.24-i és a 2020.10.27-i adás ismétlése )

2017-02-28 13 óra Exkluzív vendég, a magyar sport elmúlt 50-60 évének egyik kiemelkedően meghatározó alakja: Gallov Rezső! Akkor volt válogatottközeli vízilabdázó, amikor három olimpián 2 aranyat és egy bronzot nyertünk, később a KSI-ben ötkarikás bajnokok egész sora ismerkedett a sikersportággal a keze alatt, amikor már elismert, kiváló újságíróként dolgozott a sportnapilapnál. Utána/közben csak műfajt váltott, maradt sportközelben, de már vezetőként, a rendszerváltás után évekig csúcsvezetőként. Edzősködött Kanadában, írt tucatnyi könyvet, az ő okos, higgadt, megfontolt véleménye arról a világról, ahol szinte percenként történik valami – zsinórmérték, egyedülállóan fontos, abszolút releváns!

2017-02-21 13 óra A vendégem: Dr. Magas István. Az uszoda világában mindenki által egyszerűen csak Öcsinek nevezett világhírű közgazdász professzor 1971 és 1980 között 117-szer játszott a magyar vízilabdaválogatottban, tagja volt az 1972-es müncheni olimpián, az 1975-ös cali és az 1978-as nyugat-berlini világbajnokságon ezüstérmes csapatnak. 1977-ben Jönköpingben Európa-bajnok lett.  Közben 1975-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, s ami azóta történt vele (elárulom: bejárta a világot, a világ számos nagy egyetemét!), ő fogja elmesélni…

2017-02-14 13 óra A vendég: Dr. Bordás György! Kb. ötven esztendeje – a Balczó, Török, Móna aranycsapat hátországában – reményteljes öttusázónak számított, néhány évtizeddel később viszont már az életbiztosítások terén verhetetlen ING alapító elnök-vezérigazgatójaként játszott fontos szerepet a magyar sportban: az abszolút sikeres vízilabdában volt a szövetség társelnöke. Sőt! Amikor nyugdíjba vonult, s éppen nem teniszezett vagy focizott, rövid időre az MLSZ-be is kirándult, főtitkárként. (Kivételesen nem élőben, hanem felvételről hallható a beszélgetésünk)

2017-02-07 13 óra A vendég, Tamás Rita, nemrég még kitűnő kolléganőm volt, elismert sportújságíróként dolgozott, aztán a sport maradt, de egy egészen más terepen: személyi edző lett. Minden szempontból extra egyéniség, saját magáról például ezt írta két nappal ezelőtt a „Ne pánikolj, sportolj!” című facebookos oldalán: „A barátaim azt szokták mondani, hogy velem egy hónap alatt annyi minden történik, mint mással egy élet során.” Most indítja egy hozzá hasonlóan felkészült szakemberrel együtt az ErőMűhelyt, az új kezdeményezés filozófiája: „A sportot az egészséges és tudatos életmód fontos részeként kezeljük, de azt is valljuk, hogy ez csak a szorosan hozzá illeszkedő étrenddel, illetve tudatos életvezetéssel lehet teljes és eredményes.”És ha mindez esetleg nem lenne elég vonzó – ami képtelenség! -, akkor terveim szerint kapcsoljuk Franciaországban Dr. Dávid Gyulát, aki az Atlanti-óceán partján várja a háromhónapos földkerülés után „perceken” belül célba érkező Fa Nándort!

2017-01-31 13 óra A vendég a magyar sport Jolly Jokere: Sinka László. Kiváncsian várom, hogy tudja-e, számontartja-e, hogy ritka, kerek jubileumot ünnepel ebben az esztendőben: 30 évvel ezelőtt indult a mindmáig tartó főtitkári karriere a röplabdaszövetségben, ami aztán folytatódott a kézilabdázóknál, manapság pedig a sportlövőknél kamatoztatja párját ritkítóan gazdag tapasztaltait. És egy személyben ő a csodás főváros közeli település, Százhalombatta alpolgármestere is…

2017-01-24 13 óra A vendégem: Haris György. Van ki e nevet nem ismeri? Szakértő a gasztronómiában, a vitorlázásban, sikeres üzletember… Biztos, hogy beszélgetni fogunk a kétlaki életéről, a spanyolok új nemzeti sportjáról, a padelről, amit szeretne itthon meghonosítani, s megkerülhetetlen téma lesz – természetesen a Bézs aktuálpolitizálástól mentes ideológiáját szem előtt tartva – az a mozgalom, amelyik az olimpiai pályázat visszavonását célzó népszavazásért gyüjti az aláírások és ő háttéremberként népszerűsíti a kezdeményezést.

2017-01-17 13 óra Kilátásaink már csak azért is tűnnek roppant kellemesnek, mert a vendégem, Kodrucz Sándor egyszer valahol így fogalmazott: „…A derűm, az nem az esernyőm. Amit csak úgy rutinszerűen elveszítsek… Az a véremben van…”

Nyolc-tíz évvel ezelőtt még úgy kezdődtek a hazai válogatott futballmeccsek, hogy a játékvezető körülnézett, s ha látta őt a megszokott helyén, valahol az alapvonal mögött a fotós cuccával, nyugodtan fújt a sípjába.
Aztán hogy hogynem, túl a 60-on „eltűnt”, a nyakába vette a nagyvilágot, előbb Kanadát választotta, majd Izraelben kötött ki, ott kezdett új életet. Most pár napig itthon van, s jön mesélni a kalandjairól…
(Illusztrációink egy hajdani kiállításának megnyitóján készült, a köszöntőt mondó Gallov Rezső társaságában.)

2017-01-10 13 óra A sportos témákat feldolgozó műsor különleges vendége dr. Dávid Gyula lesz, aki… Felsorolni is sok, mi mindenről ismert és híres, mitől érdekes: válogatott vízilabdázó volt, később sikeres ügyvéd lett, országgyűlési képviselőként belekóstolt a politikába is, most pedig – mint a vizek örök szerelmese – egyike azoknak, akik éjt nappallá téve követik Fa Nándornak, a világkörüli Vendée Globe vitorlásversenyen jeleskedő legendának útját.

2016-12-19 14 óra Főleg kézilabdázni fogunk… A vendég ugyanis: Vass Sándor, a ’70-es évek kiválósága, olimpiák és világbajnokságok meghatározó szereplője, későbbi eredményes szövetségi kapitány. Elsősorban az épp most végetért női Eb tanulságai, valamint a négy hét múlva esedékes franciaországi férfi vb esély ei lesznek terítéken, de természetesen szó esik majd – mert a hajdani kőkemény kézis ebben is sikeres – az üzleti életről, no meg sok minden másról, ami manapság aktuális a sportvilágban.

2016-12-12 14 óra Vészterhes idők járnak az úgynevezett vízes sportágakra, már-már háborús övezetnek számít a medencék partja, miközben… Ha nem is nevezhető minden szempontból békésnek, az esztétikai élmény oldaláról megközelítve felüdülést jelent az uszodákban a mű-, vagy szinkronúszás! Nagyon szép, ugyanakkor rengeteg kitartó gyakorlást igénylő sportágról van szó, erről fogunk beszélgetni Horváth Erikával, a műfaj egyik legrégibb, legtapasztaltabb szakemberével, a BVSC rendkívül eredményes edzőjével.

2016-12-05 14 óra Ha azt mondom, hogy egy régi, híres úszó lesz a vendégem, akkor – tekintettel a sportág körüli konfliktuscunamira – biztosan akad, akinek görcsbe rándul a gyomra, vagy éppen ellenkezőleg: tágra nyílik a szeme, s kíváncsian várja a beszélgetésünket… Vermes Albán olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes volt, remek fickó, nem egy szószátyár tipus, nagyon oda kell figyelni a véleményére. Magam sem tudom pontosan, mivel telnek manapság a hétköznapjai (biztosan el fogja mondani), arra azonban fogadnék, hogy többet bringázik mostanában, mint úszik. És persze ne feledjük: nem egészen egy hónapja tag az úszósport halhatatlanjainak klubjában…

2016-11-28 14 óra MEGLEPETÉS! MEGLEPETÉS! MEGLEPETÉS!

Máskor ilyenkor nagy dérrer-durral harangozom be, hogy ki lesz a vendégem… Tavaly október 1-jén indult ez a sportos program, azóta – ha eltekintek az ismétlésektől és az ünnepek miatti szünnapoktól, akkor – pontosan félszáz híresség, olimpiai bajnok, érdekes barát, izgalmas jóismerős ült a stúdióban a mikrofon előtt, tűrte faggatásomat, válaszolt a kérdéseimre… Most formát bontok, hogy hogyan – legyen az a MEGLEPETÉS!

2016-11-21 14 óra „Bármit csinálok, szívvel, lélekkel csinálom…” Ez a jelmondata, kicsit fellengzősebb életfilozófiája Kolozsi Ildikónak, s tanusíthatom: ez abszolút igaz, ez így is van! Bő 20 éve szereplője a sportsajtó szinte valamennyi vállfajának, de inkább úgy mondanám: sok mindennek, ami valamilyen formában kapcsolódik a sporthoz, a sportos kommunikációhoz, médiához. Tanít, nagy nemzetközi versenyek sajtóközpontját vezeti, könyvet ír, s neveli 12 éves lányát, szóval lesz miről beszélgetnünk!

2016-11-14 14 óra Olimpiaértékelés, olimpiai bizottság, olimpiarendezés… A magyar sport tengernyi aktuális témát szolgáltat, külön-külön is rá lehetne szánni egy önálló műsort, de… Gondoltunk egy merészet, s igyekszünk valamennyiről szót ejteni Kovács Tamással, akinek rendkívül eredményes múltja, sokévtizedes tapasztalata alapján feltétlenül figyelemre méltó véleménye van mindenről! (Miután a sport sokakat érdekel, izgat, teszünk egy kísérletet is: a műsor elején megadunk egy telefonszámot, amin a hallgatók is kérdezhetnek, az első három érdeklődő ajándékba kap egy-egy dedikált példányt közös könyvünkből, a „Kovács Tamás Parádriposzt”-ból!)

2016-11-07 14 óra Egy igazi, hamisítatlan K und K-s hölgy lesz a vendégem: Fábián Mónika… A két K közötti sorrendet majd igyekszem gyorsan kideríteni, mert most még nem tudom, hogy a kajak, vagy a kutya foglalja el a képzeletbeli dobogó legfelső fokát az életében… Tudniillik olyan extra és exkluzív párosítás jellemzi a mindennapjait, mint a kajakedzőség és a kutyakozmetikusság! Plusz ott van a szintén egészen különleges családi háttér, hiszen édesapja, Fábián László a sikersportág egyik első olimpiai bajnoka, édesanyja, Fábiánné Rozsnyói Katalin pedig olimpiai ezüstérmes kajakos volt és mindketten világraszólót alkottak edzőként is…

2016-10-31 14 óra Orosz Andreának hívják, s kb. 30 esztendővel ezelőtt négyszer is az év úszónőjének választották, előfordult, hogy az országos bajnokságon 100-tól 800-ig minden gyorsúszószámot megnyert! Ő a vendégem a mai műsorban.

Manapság is a hajdani sikersportága a szíve csücske, nem véletlenül, mert kettős főszerepet játszik: egyrészt saját úszósulijában oktatja a gyerkőcöket,másrészt pedig az FTC úszószakosztályának vezetőjeként dolgozik. Közben meg lassan már nem is a heteket vagy a napokat, hanem az órákat számolja, mert lánya, Csipes Tamara a riói olimpián az aranyesélyes kajak négyes tagjaként érdekelt (második képünkön anya és a lánya)… A műsort néhány nappal ezelőtt rögzítettük, így már múlt időben mondhatom: volt miről beszélgetnünk, meggyőződhettek erről ti, ha – mint reméljük – hallgattok minket!

( A 2016.07.11-i adás ismétlése )

2016-10-24 14 óra Ha belegondolok, hogy 1955-ben 19 évesen, Isten-adta tehetségként egy szezonon belül nyert ifjúsági és felnőtt világbajnokságot, akkor remélem nemcsak nekem, hanem mindenki számára egyértelmű: Sákovicsné Dömölky Lidia a világ vívósportjának – szerencsére köztünk élő – legendája! Az 1964-es tokiói olimpián a tőrcsapat tagjaként aranyérmes lett, később edzősködött, újságíróskodott a Képes Sportnál, s manapság – ő sem titkolja, sőt, büszke rá: túl a 80-on is – irigylésreméltóan aktív.

2016-10-17 14 óra Géczi Erika lesz ma a vendégem. Még távirati stílusban is csak hosszan tudom sorolni, hogy mennyire, miért, s mitől olyan színes/összetett/rendkívüli egyéniség, amilyen… Olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakozó volt, zenélni-énekelni már aktív sportolóként elkezdett, a Kormoránnal futott be igazán, manapság az Örökséggel arat sikereket, sőt… Vonzódik a spiritualizmushoz, minden érdekli, ami a lélekkel kapcsolatos, jövőre egy saját maga által összeállított önismereti tantárgyat fog tanítani a debreceni egyetemen!

2016-10-10 14 óra Sinkó Andrea – régi ismerősei, barátai számára egyszerűen csak a csinos, kedves, okos Fáni – lesz a vendégem, s már előre sejtem, hogy kevés lesz a rendelkezésünkre álló idő arra, hogy mindent ki- és megbeszéljünk… 1988-ban a szöuli olimpián 6. lett ritmikus gimnasztikában (mindmáig ez a legjobb magyar eredmény) és azóta is a családja mellett a sportról szól az élete: edző, elnök itt, alelnök, sportdiplomata ott, nem csoda, hogy nincs egy szabad perce sem…

2016-10-03 14 óra A kajak-kenu globetrotterének lehet tekinteni Almási Nándort, aki a pontosan 1 éve létező műsoromban a vendégem lesz: a hajdani sikeres csepeli versenyzőből kiváló, nemzetközileg is elismert edzővé váló szakember 1987 óta – csak átmeneti, kisebb megszakítással – külföldön dolgozott: itt a szomszédban, Ausztriában, de főleg, hosszabb távon a távoli Dél-Afrikában. Kackiás bajusza, marcona tekintete mellett rendkívüli tapasztalat és tudás, valamint közvetlen, barátságos viselkedés jellemzi… Egy meglepetést is tartogat a beszélgetésünkre!

2016-09-26 14 óra Rohan az idő, több, mint egy hónapja fejeződött be a riói olimpia, s legfeljebb elvétve hallhattunk részletes elemzést, szakszerű értékelést az eredményekről. A kétszeres olimpiai bajnok Gergely Istvánnal – a magam szerény, s az ő kevésbé szerény eszközeit felhasználva – kísérletet teszünk a hiányok legalább részleges pótlására.A hajdani kiváló vízilabdakapus az egész magyar sport egyik legkarakterisztikusabb egyénisége, a véleménye – ezt nyugodt lélekkel megelőlegezhetem – érdekes, fontos, s reális lesz!

2016-09-19 14 óra Kivételesen nem sport-, hanem – igaz, már csak félig-meddig, de – idegen pályára lépek hétfőn délután, mégis ígérem: izgalmas, érdekes beszélgetés lesz! A vendégem: Martonné Lukács Ágota! A szépség letéteményese, a kozmetikusok – nincs rá jobb kifejezés – gyöngye, szakmájának kuriózumszámba menő, elhivatott szerelmese. De tényleg! Tudniillik miután formálisan visszavonult, gondolt egy merészet: létrehozta kozmetikai múzeumát, ami – gondolom – világviszonylatban is párját ritkítja… Lesz miről beszélgetnünk!

2016-09-12 14 óra Körülbelül két és fél hónappal ezelőtt beszélgettem Markovits Lászlóval a szokásos Petárda c. műsoromban, s akkor természetesen csak jövő időben fogalmazhattuk meg várakozásunkat az azóta lezajlott riói olimpiával, az esélyekkel kapcsolatban. Mi sem természetesebb, hogy a Vasas SC elnöke derülátó volt, s főleg klubja reménybeli eredményeit emlegette. Optimista volt, de… A jövőbe ő sem látott: a végül összesen 8 aranyból az első 5-öt ugyanis – óriási bravúr! – az angyalföldi piros-kékek sportolói nyerték: Hosszú Katinka 3-szor,Szász Emese és Szilágyi Áron 1-1 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára… Bizonyára érdekes lesz a hétfői ismétlés, s nem minden tanulság nélküli, hogy egy olyan kiváló sportvezető is, mint ő, hogyan lát egy majdani helyzetet, amit az élet maximálisan igazolt…

( A 2016.06.27-i adás ismétlése )

2016-09-05 14 óra Szalay Péter lesz a vendégem.Természetesen a közelgő olimpiáról, a magyar esélyekről fogunk beszélgetni az elmúlt fél évszázad egyik legmeghatározóbb honi sportújságírójával, de már a kicsit távolabbi jövő is szóba kerül majd, elvégre ő a jövőre Magyarországon sorra kerülő vízes világbajnokság médiaigazgatója.

( A 2016.08.01-i adás ismétlése )

2016-08-29 14 óra Ha a szimpátiám és az optimizmusom alapján száguldana a fantáziám, azt mondanám: a világ vízilabdázása 5-10-20 év múlva roppant hálás lesz Fodor Rajmundnak , aki a maga sajátos és sikeres eszközeivel mindent elkövet sportága felvirágoztatásáért, népszerűsítéséért, utódai felneveléséért… A kétszeres olimpiai és szintén kétszeres Európa-bajnok, vb-aranyérmes pólós lesz a vendégem hétfőn délután 2-től 3-ig a Petárda c. műsoromban, ahol szó esik majd fényes múltról, rendkívül aktív jelenről és – biztosra veszem – ugyanilyen jövőről… Magamban elneveztem a vízilabda globetrotterének, tehát egy mini föld-körüli utazás is vár ránk…

2016-08-22 14 óra Ami késik,nem múlik! Őszinte örömmel jelentem: Betlen János, köszöni szépen, jól van! Három héttel ezelőtt írtam ezt a néhány figyelemfelkeltő sort ugyanitt, de akkor közbejött egy kisebb szívzűr, most, hogy minden rendben, minden ugyanúgy aktuális… Szerintem nincs ember, aki ne emlékezne arra a csak rá jellemző félmosolyra, ami mindig ott bújkált a szája sarkában, akkor is, amikor netán halálosan komoly témában faggatta aktuális interjúalanyát… Ő lesz a vendégem a Rádió Bézs hétfő délutáni (2-től 3-ig) Petárda című műsorában, igyekszem majd minél kevesebbet kérdezni, mert abban ő nálam százszor jobb, ezért inkább beszélgetünk, sőt, fecsegünk majd…

2016-08-15 14 óra Hajdan különféle nagyszabású rendezvényeken, számos kiemelkedő jelentőségű sporteseményen (Camel Trophy, kajak-kenu világbajnokság, stb.) kamatoztatta nyelvtudását, kivételes szinkrontolmácsolási és szervezési képességeit. Aztán, tucatnyi esztendővel ezelőtt Tarnai Ágnes elszegődött Brüsszelbe az EU-hoz és majdnem napra pontosan 10 éve az Európai Unió Tanácsa Főtitkárságának Fordító Szolgálatán vezeti a magyar nyelvi osztályt. A belga fővárosban van otthon, de most éppen itthon tartózkodik, s ezt az alkalmat kihasználva beszélgetek vele. Imád utazni, rendszeresen sportol, így számára sem lesz meglepő, hogy munkájának kulisszatitkai mellett természetesen napjaink aktuális témája, az olimpia is szóba kerül majd.

2016-08-08 14 óra „Olimpiai lázban égve jó lesz találkozni és beszélgetni hétfőn!” Örök maximalistaként úgy érzem: ennél többet mondó, ennél bíztatóbb üzenetet nem kaphat az ember! Feladója Magda Csillag Maros, vagy ahogy a sportvilág ismeri; Maros Kutya, egykori olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó… Rá világéletében alapból volt jellemző, de így – gondolom – méginkább érthető a lelkesedése! Igen, ő lesz a vendégem a Rádió Bézsben holnap délután 2-től 3-ig a Petárda című műsoromban. Mindig tudtam és mondtam is, hogy a világ mázlistája vagyok, mert amikor egyeztettük a randevút, hol volt még Szász Emese csodaaranya?…

2016-08-01 14 óra Szalay Péter lesz a vendégem.Természetesen a közelgő olimpiáról, a magyar esélyekről fogunk beszélgetni az elmúlt fél évszázad egyik legmeghatározóbb honi sportújságírójával, de már a kicsit távolabbi jövő is szóba kerül majd, elvégre ő a jövőre Magyarországon sorra kerülő vízes világbajnokság médiaigazgatója.

2016-07-25 14 óra A visszaszámlálás már régen és javában tart… Sőt! Most ért a finisébe! Nem is napokban, hanem órákban mérjük az időt, hogy mennyi van hátra a riói olimpia augusztus 5-iki nyitányáig? Így, gondolom, nem meglepő, hogy a Rádió Bézs szokásos Petárda c. műsorában (hétfő délután 2-től 3-ig) egy abszolút sportos házaspár lesz a vendégem: Petrovics-Mérei Andrea és Petrovics Mátyás! Vélem: legfeljebb – mint szokás mondani – az újszülötteknek kell bemutatni őket… Andi az M4 sportcsatorna népszerű, elismert műsorvezetője, Matyi pedig az egyik sikersportágunk, a vízilabda avatott szakértője, szakvezetője… Ötcsillagos beszélgetés következik hármasban – az ötkarika jegyében!!!

2016-07-18 14 óra Akkor volt 45-szörös válogatott, amikor női röplabdasportunk a fénykorát élte, játszott az 1980-as moszkvai olimpián negyedik helyezett csapatban is. Lengyel Gabriella lesz a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában hétfőn délután 2-től 3-ig, s a reményeim szerint érdekes, izgalmas és aktuális témákat is érintő beszélgetésünk során szó esik majd arról a munkájáról, amelyik az Arenához, az uszodai sportágban világszerte piacvezető sportszermárkához kötötte, s természetesen jelenlegi, nem csekély szerepvállalásáról, miután nemrégiben a Komjádi-uszoda létesítményvezetője lett.

2016-07-11 14 óra Orosz Andreának hívják, s kb. 30 esztendővel ezelőtt négyszer is az év úszónőjének választották, előfordult, hogy az országos bajnokságon 100-tól 800-ig minden gyorsúszószámot megnyert! Ő a vendégem a mai műsorban.

Manapság is a hajdani sikersportága a szíve csücske, nem véletlenül, mert kettős főszerepet játszik: egyrészt saját úszósulijában oktatja a gyerkőcöket,másrészt pedig az FTC úszószakosztályának vezetőjeként dolgozik. Közben meg lassan már nem is a heteket vagy a napokat, hanem az órákat számolja, mert lánya, Csipes Tamara a riói olimpián az aranyesélyes kajak négyes tagjaként érdekelt (második képünkön anya és a lánya)… A műsort néhány nappal ezelőtt rögzítettük, így már múlt időben mondhatom: volt miről beszélgetnünk, meggyőződhettek erről ti, ha – mint reméljük – hallgattok minket!

2016-07-04 14 óra Természetesen maximálisan szubjektív a megítélésem, de… A kedvenc fociszakértőm! Nincs sok, de ő, Bozsik Péter – na jó, hadd legyek engedékeny – az egyik kedvenc… És ő a vendégem a délután 2-től 3-ig hallható műsorban. Az adásban is elhangzik, itt sem beszélnék mellé: sem ő, sem én nem leszünk „élőben” a stúdióban, éppen a labdarúgó Európa-bajnokság legfrissebb aktualitásait, a negyeddöntőket megelőző napokban került rögzítésre diskurálásunk… Jobban mondva én diskuráltam, ő – jó szokásának megfelelően a megszokott higgadt stílusában, magas színvonalon – elemzett, értékelt, bizonyítványt osztott. Ért hozzá! A közös programunk pikantériája: megpróbálta megjósolni azt, amit a hallgatók az adás idején már tudnak… És persze a legizgalmasabb témát sem kerültük meg: ígér-e – és ha igen, mikorra – jótékony változást az egész magyar futballt illetően a válogatott várakozáson felüli Eb-szereplése? Lesz, pardon, volt miről beszélnünk, érdemes meghallgatni!

2016-06-27 14 óra Ahhoz képest, hogy még mindig szemtelenül fiatal (46 esztendős), olyan tekintélyes és elismert sportvezetői múltra tekinthet vissza, hogy az párját ritkítja! Szintén kurizószámba megy, hogy milyen fantasztikus sportcsaládba született: édesanyja, Markovits Márta világbajnok kézilabdázó (és nemrégiben nagyon kedves Bézs-vendég…) volt, édesapja, a kétszeres olimpiai aranyérmes Markovits Kálmán hajdan a földkerekség egyik legjobb vízilabdázójaként, majd edzőjeként szerzett világhírnevet. A fiúk hű maradt a família csodás hagyományaihoz, a ’90-es években profi teniszezőként segítette emlékezetes sikerekre a magyar Davis Kupa-csapatot, s 2002 óta elnökként irányítja az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező egyesületet, a Vasas SC-t. Szóval… Már sejthetik, ő a vendégem, lesz miről beszélgetnünk délután 2-től 3-ig a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, hallgassatok minket szeretettel és érdeklődéssel, garantálom: érdemes lesz!

2016-06-20 14 óra Sudár Attilával fogok beszélgetni, az 1976-os montreali olimpián aranyérmes vízilabdaválogatott egyik kulcsjátékosával, aki – egyebek mellett – arról volt híres, hogy nála tisztább eszközökkel senki nem tudta leszerelni az ellenfelek gyakran mázsán felüli súlyú ászait… Külön pikantériája lesz a diskurzusnak, hogy a Szisza becenévre hallgató egykori klasszis már évek óta Brazíliában él, Pelé szülővárosában 10-18 éves pólós palántákat oktat egy edzői team vezetőjeként, s természetesen a miénknél sokkal hitelesebb véleményt hallhatunk tőle a riói olimpia előkészületeiről is… Tartsatok velünk, érdemes lesz, mert a vendégem ritkán szól, de akkor nagyon-nagyon fontos, hogy mit mond!

( A 2016.01.04-i adás ismétlése )

2016-06-13 14 óra Kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok, 1997 és 2010 között a kajakvilág meghatározó, kiemelkedő alakja… Vereckei Ákos Ő lesz a vendégem hétfőn délután 2-től 3-ig a Rádió Bézsen a – remélem – már megszokott, Petárda c. műsoromban. Sikereiről, tapasztalatairól, a riói olimpiára készülő utódairól fogunk beszélgetni, no meg persze az ötkarikás esélyekről is. Valamivel több, mint egy éve ezt nyilatkozta a sportnapilapnak: „Az életem most megint az útkeresés fázisában van, és én azon a szinten tudok érvényesülni, ahol igénylik a munkámat”. Vajon megtalálta az irányt? Aktualizálja diskurzusunkat, hogy néhány nap múlva – miután Vietnamban már edzősködött két évig – Kínába megy, terepszemlére… Hallgassatok minket, az elmúlt évtizedek egyik legőszintébb, legszókimondóbb sportemberére érdemes odafigyelni!

2016-06-06 14 óra Tudom, gyakran elcsépelt, de most – esküszöm – igaz: exkluzív vendégem lesz, Dr. Molnár Mária ugyanis egyszerre tipikus és ugyanakkor a reflektorfényben (esetünkben mikrofonközelben) szinte soha fel nem tűnő – háttérember. Ráadásul – kell-e mondanom? – nélkülözhetetlen! A sport speciális világát ugyanis nem is naponta vagy óránként, hanem jóformán percenként át-, meg átszövik, befolyásolják a törvény betűi, alakítják a paragrafusok. Ő pedig mindkettőben avatott szakértő: a sportban is, a jogban is… Több, mint negyedszázada teszi a dolgát, közreműködése nélkül, hogy csak egy konkrétumot említsek, egyszerűen nem születhet meg semmilyen valamirevaló szerződés… A gyakran sikamlós témákban, a laikus számára útvesztőnek látszó helyzetekben segít eligazodni. Lesz miről beszélgetnünk! Hallgassatok minket, érdemes!

2016-05-23 14 óra Ha átvészeltétek a Pünkösd kínálta/biztosította kényszerszünetet, akkor hétfőn délután 2-től 3-ig újult erővel hallgathatjátok a Rádió Bézs egyik szokásos hétindító műsorát, a Petárdát, benne egy két lábon járó speciálisan többszörös, szerintem egyedülálló „kétéltűvel”… Vendégem, Szőke Katalin ugyanis – túl azon, hogy örökmozgó, csinos, jókedélyű ifjú hölgy – egyik „percben” Budapesten, a másikban pedig Bruges-ben éli roppant aktív hétköznapjait. Belgium, de talán egész Európa egyik legvonzóbb gyöngyszemében ötcsillagos apartmanházukat irányítja, Budapesten pedig – bár a Corvinuson végzett – hódol másik szenvedélyének: csodás kerteket tervez. Lesz miről beszélgetnünk, kétsége senkinek ne legyen, tartsatok velünk!

2016-05-09 14 óra Már előre sejtem, amikor Laszlo Baloghgal fogok beszélgetni, kb. percenként fogom sajnálni, amiért nem egy televízióban diskurálunk. Az a műfaj ugyanis, amelyben ő világszínvonalú profi – vizuális műfaj! Tizenhét(!) évesen laboránsként kezdett dolgozni a Népszava fotórovatában (csak hirtelenjében: szakmája olyan fantasztikus képviselőinek társaságában, mint Ferenc Rédei, Fejér Gábor, Kiss Árpád, Batha László, Szlukovényi Tamás, Danis Barna, ha tévedtem volna, netán kihagytam valakit, kérek szépen privát üzenetet és azonnal korrigálok!!!), 26 évvel ezelőtt igazolt át a Reutershez, azóta meg… Sikert sikerre halmoz, a múlt hónapban Pulitzer-díjas lett a menekültválság egyik emlékezetesen drámai pillanatát megörökítő képével.

2016-05-02 14 óra Zsembery… Etalon, márkanév, brand, ha bárhol, bármikor kiejted a szádon, leírod, akkor 100-ból 99-en azonnal és automatikusan asszociálnak két technikai sportra: a ralira és a motorozás egyik szakágára, az enduróra. Jenő, a papa, aki sajnos már több, mint tucatnyi esztendeje nincs közöttünk, egykor annak a Ferjáncz Attilának volt messze földön híres és sikeres navigátora, akitől néhány napja kényszerültünk búcsúzni. Később ő lett a Forma-1-es Magyar Nagydíj első versenyigazgatója. Barnabás, a fia előbb ígéretes tehetségű úszóként csak hajszállal maradt le 1976-ban a montreali olimpiáról, aztán váltott és 22 éven keresztül rendkívül eredményesen szerepelt a világ legkülönfélébb hosszútávú terepmotoros versenyein. Erről, meg még temérdek izgalmas témáról beszélgetek vele hétfőn délután 2-től 3-ig a Rádió Bézs Petárda című műsorában. Szóba kerül majd, természetesen, hogy egyre több hölgy vált négyről két kerékre…

2016-04-25 14 óra Amit Hegyi Iván nem tud a futballról, azt nem is érdemes tudni… Ezt azért tartom fontosnak előrebocsátani, mert ő lesz a vendégem hétfőn délután 2-től 3-ig a Rádió Bézs „Petárda” című műsorában. A Népszabadság sportrovatának vezetője – remélem ettől a kategorizálástól nem fog megsértődni, de egyszerűen nem találok jobb, jellemzőbb kifejezést – a megszállottja a földkerekség kimagaslóan legnépszerűbb sportjának/játékának. Ő az a kritikus rajongó, akinek véleményére, észrevételeire – úgy hírlik – még a szakemberek is odafigyelnek, ráadásul cikkeit, könyveit élvezetes, egyéni, nagyon olvasmányos stílusban írja. Nem nehéz megjósolnom: a röpke egy óra kevés lesz arra, hogy mindent meg- és kibeszéljünk…

2016-04-18 14 óra Hú!! Ez nagyon jó!!! Miután közhírré tettem itt a facebookon, hogy a Rádió Bézsben Bundzsák Gabriella a vendégem, aki – túl azon, hogy szép, kedves és hajdan válogatott tornász volt – sikeresen adott és ad hasznos táplálkozási tanácsokat, „égni kezdtek a vonalak”… A jelek szerint sokan szorulnak a segítségére, ez pillanatok alatt kiderült, ezért elhatároztuk, hogy teszünk egy próbát: hétfőn a Petárda műsorában du. 2-től 3-ig.

2016-04-11 14 óra Gombos Károly

2016-04-04 14 óra Hazsikné Fekete Judit és Hazsik Endre

2016-03-07 14 óra Engi Klára

2016-02-29 14 óra Mizsér Attila

2016-02-22 14 óra Dr. Gémesi György

2016-02-15 14 óra Bernau Péter 

2016-02-08 14 óra Markovits Márta

2016-02-01 14 óra Tar András

2016-01-25 14 óra Szilárdi Katalin

2016-01-18 14 óra

2016-01-11 14 óra Elekes István

2016-01-04 14 óra Sudár Attila

2015-12-28 14 óra

2015-12-21 14 óra

2015-12-14 14 óra

2015-12-07 14 óra Ábrahám Attila és Zuzka Molnarova

2015-11-30 14 óra Dániel és Angyalosi Kata

2015-11-23 14 óra Gérnyi Kata

2015-11-16 14 óra Lantos Gábor

2015-11-09 14 óra Nagy Sándor

2015-11-02 14 óra Kovács Tamás

2015-10-26 14 óra Rajna András

2015-10-19 14 óra Zala György

2015-10-12 14 óra Várhidi Renáta és Várhidi Péter

2015-10-05 14 óra Szöllösi Hajni

2015-09-28 16 óra Rácz Kati
2015-09-28 17 óra Berente Judit

 

Ázsia Nap

2018-03-27 13 óra Fábián László (a közeli ismerőseinek egyszerűen csak Joel…) lesz a vendégem. Olimpiai és hatszoros világbajnok öttusázó volt, jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. Ötkarikás aranyát éppen 30 éve nyerte Szöulban, főleg erről, meg az „ázsiai” olimpiai dömpingről, s természetesen sok minden másról is fogunk beszélgetni!