ŐRZŐK – Jegyzet műsor – Simkó János

Műsorvezető: Simkó János Kedd 18:00 – 19:00  Ismétlések: Szombat 18:00 – 19:00 Vasárnap 02:00 – 03:00

2024-06-18 18 óra 20. adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor.

A sok az eszkimó, kevés a fóka szituáció szociálpszichológusok vizsgálati témája, de mi most egy konkrét helyzet konkrét elemzésére – tömegjelenet egy üzlet megnyitása előtt – Megyesi Gusztáv írását idézzük. Ne felejtsük: az üzlet nem a vásárlóért, hanem a „hatalom helyi képviselőiért” van!

Szerintem mindenkinek a családjában van olyan rokon, akivel rendszeresen különös dolgok történnek, amely aztán a családi legendárium fontos része lesz. Bacher Iván családjában Sprenczl Gyula, Aranka és Lonci néni igazi történet-gyárosok, Iván pedig nagyszerű tárcákat írt ezekből a történetekből.

Soha nem gondoltam volna, hogy Andrassew Ivánt I. Jó Iván néven királlyá koronázzuk, de erre ő maga adott nagyszerű írásában felhatalmazást. Az írás mottója egy Bálint György idézet lehetne: „Felháborodom, tehát vagyok!”

Nyugat rovatunkban befejezzük Krúdy Gyula különös novelláját, amelyben a főhős elszívja az utolsó szivart az Arabs szürkénél, ennél a ferencvárosi kiskocsmánál, hogy aztán a párbaj helyszínére siessen.

Ezúttal is lesz néhány nagyszerű emberbekezdés Ancsel Évától, aki olümposzi magaslatokba invitál mindanyiunkat!

Tartsanak velem!

2024-06-11 18 óra Rádiózni muszáj! Ez a mottója az ŐRZŐK 19. adásának, és nem véletlenül választottam a latin mondás parafrázisát, hiszen első jegyzetünk szerzője MEGYESI GUSZTÁV is átalakítja a mondást, így: Ellenőrizni muszáj! Legjobb persze, ha az ellenőrzést is ellenőrizzük…

BÄCHER IVÁN tárcája egy újabb, finom humorral szervizelt írás, ismerősök, Sprenczl Gyula és Aranka életének újabb epizódjával ismerkedhetünk meg, amelynek kulcsfogalma a szerencse.

A tojás egyfajta élet-szimbólum, törékeny, de belül lágy, aztán jó időben életre kel, akár sütemény összetevőként, akár csipogó csibeként. Ennél jóval többet és érdekesebbet mesél nekünk ANDRASSEW IVÁN – a tojásról…

Folytatjuk KRÚDY GYULA Az utolsó szivar az Arabs szürkénél című novelláját, és ígérem a második rész is izgalmas lesz, nem csak párbajképeseknek…

ANCSEL ÉVA kiemel bennünket a hétköznapokból: a különleges tudás, az értékes és új gondolat és persze a humánum a kötőanyaga a filozófus bekezdéseinek.

Nem fogunk unatkozni, tartsanak velem!

Simkó János várja önöket!

2024-06-04 18 óra 18. alkalommal jelentkezik az ŐRZŐK című műsor a Rádió Bézsben az alábbi tartalommal:

„Mi jobban szerettük a labdát, mint a pénzt.”- mondta Puskás Ferenc. Csak aztán kacsintott hozzá, így a mai napig itt állunk talpig bizonytalanságban. Az viszont biztos, hogy első jegyzetük szerzője, Megyesi Gusztáv a fiával ment focimeccsre és végre azt tudjuk meg, hogy mire gondolt a költő…

Aztán egy különös történetet mesél el Bacher Iván az egyik legpatinásabb török-fürdőről, amelynek történetesen Király fürdő a neve.

Andrassew Iván azt bizonyítja nekünk, persze csak azoknak, akik már ebben is kételkednek, hogy igenis vannak UFO-k és itt járnak közöttünk.

Nem kell párbajképesnek lenni ahhoz, hogy meghallgassuk Krúdy Gyulának az 1920-as években egy ferencvárosi kiskocsmában kezdődő, majd egy párbajjal végződő novellájának első részét. A romantikus címe a novellának: Az utolsó szivar az Arabs szürkénél.

A műsor végén természetesen Ancsel Éva ember-bekezdései következnek, amelyekhez ezúttal a Biblia szolgáltat apropót.

Simkó János várja Önöket, nem fogunk unatkozni!

2024-05-28 18 óra 17. adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor Rádió Bézsben.

Műsorunk elején keserű örökzölddel jelentkezik Megyesi Gusztáv, aki ambuláns vizsgálaton állított ki diagnózist a magyar egészségügyről.

Bächer Iván csöndes humorral festi le tárcájában azt a – természetesen kivételes – színjátékot, amelyet házastársak adnak elő sok-sok év együttlét után, amikor pontosan tudja mindkét fél, hogy veszekedni csak apróságokon érdemes, a nagy, igazán fontos dolgok fölött pedig jobb, ha szemet húnyunk…

„Köpönyegét csak a dilettáns forgatja önerejéből; a profik rábízzák a szelekre.” – ez az Ancsel Éva idézet jutott eszembe, amikor meghallgattam Andrassew Iván szubjektív portréját egy nagyzoló, hazudós ismerőséről…

Nyugat rovatunkban Karinthy Frigyes – aki maga is egy csoda volt –, szóval Karinthy eszmefuttatása következik a „csodáról”.

A műsor végén Ancsel Éva bekezdéseit hallgathatjuk meg, egyebek mellett a nagyon is árulkodó, ha tetszik beszédes emberi arcról.

Simkó János vár mindenkit szeretettel!

2024-05-21 18 óra ŐRZŐK 16. adásában, örömmel adom át Önöknek az ŐRZŐK című műsorban nagyhírű kollégáim által összegyűjtött és megőrzött értékeket.

MEGYESI GUSZTÁV egy igen jóhírű székesfehérvári étterembe tett látogatást, de nem csak a különleges gasztronómia a védjegye a Hatpöttyös nevű étteremnek.

BÄCHER IVÁN tárcájának háttere és környezete a háború, de valójában egy olyan élethelyzetet mutat be, amely egyszerre nevetséges, szánalmas és ugyanakkor szomorú is.

ANDRASSEW IVÁN a tehetetlen és mulasztó állam és a közszolgálttások hiányosságai ellen emeli fel a szavát, meglehetősen határozottan.

Nyugat rovatunkban egy 1938-as KASSÁK LAJOS írást hallanak, egy késői órán megírt levélről, ami egy szokatlan, de nagyon is érthető kitárulkozás valakinek, aki még barátnak sem mondható.

A műsor befejező részében megint különböző élethelyzetek bölcs jellemzését kapjuk ANCSEL ÉVÁTÓL, és aki figyel, annak egyhamar nem mennek ki a fejéből a hallott gondolatok.

Simkó János várja Önöket.

2024-05-14 18 óra Sok mindent, apró és nagyobb csodákat hozok az ŐRZŐK 15. adásában, érdemes lesz velem tartani!

Bächer Iván azt fejtegeti tárcájában, hogy mi is valójában egy elhunyt ember hagyatéka… Mit ejtünk a földre földi utunk végén, valami olyasmit, amiért az utánunk jövőknek érdemes lehajolni..

Éppen ideje, hogy vége legyen a kiskirályok világának, mert ők semmit, de semmit nem tudnak a királyság lényegéről. Andrassew Iván példákat sorol, hogy mihez hasonlít a királyság.

Aki azt hiszi, hogy a könny nem más, mint sós víz, az semmit nem tud a fájdalom és az öröm könnyeinek születéséről, és arról sem, hogy vannak a gyémántnál is drágább könnycseppek. Szép Ernő novellája a sírás antológiájának értékes darabja.

Nem maradnak el Ancsel Éva csodálatos ember-bekezdései sem, ezúttal a szeretet és a szerelem a kötőanyaga a hosszan érlelt gondolatoknak.

Simkó János várja Önöket!

2024-05-07 18 óra Szirom borzong a fán, lehull;
fehérlő illatokkal alkonyul.
A hegyről hűvös éj csorog,
lépkednek benne lombos fasorok.
Megbú a fázós kis meleg,
vadgesztenyék gyertyái fénylenek. – így ír Radnóti Május című versében.

Első májusi adását hallhatják az ŐRZŐK 14. adásában.

„Szomorú mint a verembe esett farkas.” – tartja a népi mondás, de Megyesi Gusztáv doktori értekezése a veremásásról cseppet sem szomorú.

Szoktak csak úgy céltalanul sétálni, kószálni, kóborolni? Ha nem akkor biztos vagyok benne, hogy kedvet kapnak majd Bächer Iván hangra-szerelt írása után, amely recept arra, hogy hogyan lehet az ember flaneur.

A másik Iván, Andrassew Iván igencsak felkavarja a lelkünket, mert felemeli szavát a tűrhetetlen ellen. Egy Balzac idézet szerint „Szörnyű, kibékíthetetlen harcot vív a középszerűség mindennel, ami fölötte áll.” A többi kiderül az írásból.

Nyugat rovatunkban Csáth Géza a lelkünket, az agyunkat és minden érzékszervünket próbára teszi. Csak felnőtteknek szól a Fekete csönd című írása.

Nem pusztán szép, hanem fontos és magunkkal vihető Ancsel Éva idézetekkel zárjuk majd a műsort.

Simkó János várja Önöket, tartsanak velem, ígérem, nem bánják meg…

2024-04-30 18 óra 13. adásával jelentkezik az Őrzők című műsor a Rádió Bézsben. Nem vagyok babonás, sok érdekességet tanulságos, gondolatébresztő írásokat hallhatnak nagyszerű kollégáim interpretálásában.

Megyesi Gusztáv a személyeskedés ellen emeli föl szavát, közéletünk szánalmas gyakorlatává vált a tény és tárgyszerűség felcserélése a személyes sértegetéssel…

Bacher Iván a nyáron egyedül maradt gyerekek etetéséhez ad praktikus tanácsokat, de persze nem a borsófőzelék itt a legfontosabb, hanem az egyedüllét…

Andrassev Iván  a kórházban is aggódik szeretett és általa is szerkesztett napilapja jövőjéért, ami szép példája egy közösségért és a szakmáért érzett felelősségnek.

Nyugat rovatunkban ezúttal az Országos Hírlapból választottunk egy Mikszáth Kálmán írást, amelynek alkudozások a címe. Az írás 1899-ben jelent meg, de 125 év után is szolgál tanulsággal, sőt, akár napjainkban is írhatta volna Mikszáth. „Próbálkoztam, magamban, az írók távoli-közeli besorolásával. Babits távoli, Kosztolányi közeli, Kemény Zsigmond távoli, Mikszáth közeli.” jellemzi személyes viszonyát a nagy íróhoz egy másik nagy író, Esterházy Péter.

A műsor befejező részében a csodálatos Ancsel Éva osztja meg néhány emberbekezdését velünk.

2024-04-23 18 óra Az ŐRZŐK 12. adásában, sírunk és nevetünk, vagyis az érzelmi skála végpontjai között ingázik majd a lelkünk. És nincs abban semmi rendkívüli, hogy azon nevetünk, amin sírni kéne és azon sírunk, ami kinevethető.

Megyesi Gusztáv egy boldog emberről mesél nekünk, akit elkerült a civilizáció.

Bächer Iván írása válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan csináljunk sok Nobel-díjast?”

A legutóbbi Nobel-díjasaink történetének ismeretében különös fénytörésben, pontosabban hangtörésben jelenik meg az elemzett jelenség.

Csak erős idegzetűeknek továbbá orvosi, ápolói pályára készülőknek ajánlom Andrassew Iván jegyzetét, amely parafrázisa a híres, „Utazás a koponyám körül” című Karinthy műnek.

Igazi desszert a fiatal, 24 éves Ady Endre írása a korabeli – korabeli? – konzervativizmusról.

Végül, ahogy már szerethető szokássá vált, Ancsel Éva ajándékoz meg bennünket néhány sokáig magunkkal vihető ember bekezdéssel…

2024-04-16 18 óra Tizenegyedik adásával jelentkezik az Őrzők című műsor.

Sok különlegességet és érdekességet kínálok az adásban, azt hiszem érdemes lesz velem tölteni ezt az egy órát!

MEGYESI GUSZTÁV írása egy igazi sírva-nevetős helyzetet vázol, és most elég, ha csak annyit mondok, hogy látleletet hallunk a magyar egészségügyről.

BÄCHER IVÁN megint főz nekünk, de természetesen ez a főzés az elhangzó tárca díszlete, a történet ez előtt a díszlet előtt játszódik.

Akit érint vagy már javában benne is van, az pontosan érti majd ANDRASSEW IVÁN gondolatait az öregkor kezdetéről… A felszín itt is mulatságos, fecseg, ha tetszik, de hallgat mély…

Nyugat rovatunkban Szép Ernő Egy sánta fiú naplója című írásának 3., befejező részét hallhatják és Ancsel Éva bekezdéseivel zárjuk ezúttal is a találkozásunk.

Simkó János és a kitűnő stáb várja Önöket, szeretettel!

2024-04-09 18 óra Tizedik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor a BÉZS Rádióban.

Első, a BÉZS-rádióhoz hangszerelt publicisztikánk szerzője MEGYESI GUSZTÁV, aki egy sokáig lenézett biztonsági őr hősies viselkedését örökítette meg.

BÄCHER IVÁN, akinek igazolatlan távollétében néhány napja ünnepeltük 67. születésnapját, Madame Dubarry-nak állított emléket, miközben elkészítette a róla elnevezett sertésszeletet, parádés gondolatfűszerekkel.

„Az emberi hülyeség a motorizáció megjelenése óta gyorsulási versenyben van, önmagával.” – állítja ANDRASSEW IVÁN, aki javaslatokat is tett az őrült sebességgel vezetők megfékezésére.

Nyugat- rovatunkban folytatjuk SZÉP ERNŐ Egy sánta fiatalember naplója című különleges írását, amely nyugodtan szerepelhetne az önismereti tankönyvekben.

Végül, ahogy már ez a műsorrend kialakult ANCSEL ÉVA ad útravalót, miközben szembesít önmagunkkal.

Simkó János várja Önöket.

2024-04-02 18 óra Kilencedik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor a BÉZS Rádióban.

Igazi publicisztikai finomságokat kínálok a következő egy órára, sokat elárul a műsor étlapja…

Megyesi Gusztáv – megrázó előételként – nyulakat és egy sajátos helyzetet boncolgat, majd Bacher Iván kakashere pörköltet rendel, de hogy mit kap, az csak a műsorban derül ki.

Az öregkornak könyvtárnyi irodalma van, de hogy mi minden történik az emberrel és milyen lelki furcsaságok kísérik ezt az életszakaszt, arról Andrassew Iván formál véleményt.

Nyugat rovatunkba egy sánta fiatalember osztja meg velünk a naplóját, és Szép Ernő ravaszul azt is kitalálta, hogy még további két adásban is folytatódjék az első világháború idején játszódó töeténet. A desszert a műsor végén Ancsel Éva szabadságról, boldogságról elkészített néhány ember bekezdése, meglátják jó szájízzel fejezhetjük be ezt a líriko- gasztronómiai utazást…

2024-03-26 18 óra Nyolcadik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor a BÉZS Rádióban.

Vak vezet világtalant! – az ismert szólás címét adta Megyesi Gusztáv 2015 októberében a Hócipőbe írt karcolatának és meghallják – tényleg.

Bächer Iván az egyik legnagyobb kultúrtörténeti háttérrel rendelkező gyümölcsről, az almáról értekezik, kizárólag saját, de igen gazdag kerti tapasztalataira támaszkodva.

Andrassew Iván ezúttal lepkékről mesél nekünk, pontosabban arról, hogy hogyan lesz száz gyönyörű lepkéből lepkeszőnyeg…

Nyugat rovatunkba egy Karithy Frigyes írást hallanak majd és kívánom Önökkel ne forduljon elő, ami a szerzővel, aki lekéste a vonatot.

Ancsel Éva bekezdései ezúttal a szeretetről szólnak és a filozófus bölcsességei arra is rámutatnak, hogy milyen gazdag jelentéstartalma van ennek a minden nap használt fogalomnak…

Simkó János várja Önöket!

2024-03-19 18 óra Hetedik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor a BÉZS Rádióban.

MEGYESI GUSZTÁV arról értekezik, hogy a hivatal kíméletlenül lesújt, ha valakik védőfelszerelés nélkül locsolnak – virágládát…

BÄCHER IVÁN egy faluja-béli focimeccs kapcsán azt mutatja be nekünk, hogy hogyan indul útjára a gyűlölet. Libabőrös lettem, amikor végigolvastam, hogy hogyan jut el egy apró község pillanatfelvételétől közép-európai nyomorúságunkig…

Állam, vagy mifene… ez már ANDRASSEW IVÁN írásának címe, amely ünnepélyesen leleplezi a „gondoskodó államot”.

Nyugat rovatunkban ezúttal CSÁTH GÉZA egy ábrándosnak induló, de a végére torokszorító történetét adjuk közre, majd a műsorunk befejező részében ANCSEL ÉVA bocsát meg az előttünk tornyosuló jövőnek, feltéve, ha… de ez is, mint sok minden más is kiderül, ha velem tartanak. Simkó János várja a hallgatókat.

2024-03-12 18 óra Hatodik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor a BÉZS Rádióban.

Ladányi Mihály 90. születésnapján, jelentkezik 6. adásával az Őrzők műsora a BÉZS Rádióban és természetesen megemlékezünk az évfordulóról.

Megyesi Gusztáv egy furcsa társasházi történetet írt meg, még 2016-ban.

Bächer Iván tárcájának csak apropója, egyfajta „dobbantója” a grízes tészta, de az általam is kedvelt ételnél azért jóval messzebbre kísér minket a szerző.

Andrassew Ivánnak nem kellett a nyugat-texasi prériig utaznia, hogy közvetlen környezetünkben is felfedezze hogy ez itt nem vénnek való vidék…

Írtam egy jegyzetet Pauláról és benne az öregség és az elmagányosodás naponta cipelt kosaráról.

Nyugat rovatunkban egy óriás írt egy másik óriásról. Móricz Zsigmond gyönyörű írása Mikszáth Kálmánról szól és hogy-hogy nem, kapcsolódnak hozzá Ancsel Éva bekezdései is.

Simkó János várja szeretettel azokat, akik kíváncsiak egy csupa-meglepetés egy órára…

2024-03-05 18 óra A BÉZS Rádióban ötödik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor. Sok érdekes gondolatot kínálok a műsorban, MEGYESI GUSZTÁV például azt feszegeti, hogy hogyan kerül a hat és fél milliárdért felújított MTK stadion kijelzőjére – a pályamunkások nagy érdeklődését kiváltva – Michelle Wilde pornószínésznő orális programja?

Bächer Iván az „elkutyásodás” természetrajzáról ír a tárcájában és különös érzékenységgel mutatja be az ember és a kutya – amúgy könyvtárnyi irodalommal rendelkező -szeretetteljes kapcsolatát.

Szeretnek táncolni? Mit szólnak egy igazi swing-partihoz? És egy elektro-swing partihoz? A swing a könnyűzene főnix madara, újra és újra föltámad, hozza az eredetét, de már összeborul a korral… Legalább is az egészen kiváló publicista, Andrassew Iván szerint.

Hallhatják Ottlik Géza egyik leghíresebb írását a Másik Magyarországról, amely meglepően időszerűnek tűnik…

Természetesen ezúttal is jönnek a műsor befejező részében a csodálatos Ancsel Éva bekezdések, ezúttal arról a várakozásról, amelyről Pilinszky János azt írja, hogy „Életünk nemcsak cselekedetek, de talán még inkább a várakozás iskolája.”

Vár mindenkit szeretettel Simkó János.

2024-02-27 18 óra A BÉZS Rádióban negyedik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor.

Megyesi Gusztáv egy 24 éve játszott vidéki focimeccsről – és még sok minden másról is tudósít. Írása 2000-ben jelent meg az Élet és Irodalomban. Mert a foci Magyarországon maga az élet, Megyesi meg az irodalom.

Ha magyar bajnokságot rendeznének az ételekről író novellisták, írók között, a győztesnek járó szép fokhagymafűzért – én Bacher Iván nyakába akasztanám. Jó, dobogós lenne Krúdy Gyula is és holtversenyben a harmadik helyen Tersánszky Józsi Jenő és Molnár Ferenc is, de a bajnok, mondom elfogultan, Bacher Iván lenne. Illatos tárcát hallhatnak a fokhagymáról…

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” -hangzik az ismert mondás. Sajnos a környezetvédők, klímakutatók figyelmeztetései rendre süket fülekre találnak, pedig ahogy Andrassew Iván figyelmeztetéséből is kiderül nagyon nagy a baj…

Nyugat rovatunkban Mikszáth Kálmán most kivételesen nem anekdotázik, hanem a közéleti szimpátia vándorló természetéről ír.

A műsor befejező részében Ancsel Éva olyan bekezdéseit halljuk, amelyekben bibliai képeket használ, amit aztán ránk bíz, hogy vigyük magunkkal, tanuljunk belőle, vagy ha tetszik vitassuk.

Simkó János vár mindenkit szeretettel!

2024-02-20 18 óra A BÉZS Rádióban harmadik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor. A párizsi olimpiára való készülődés kapcsán válogattam a műsorba Megyesi Gusztáv írását, amely a 2016-os Los Angelesi olimpia apropóján megfordította Coubertin báró elhíresült mondását: Nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos!

Bächer Iván zseniális tárcájábók kiderül, hogy miközben szívesen főz a barátainak a szakácsmesterség temploma, díszterme és egyben műhelye – a konyha… Andrassew Iván a társadalom súlyos kettéosztottságát boncolgatva rámutat arra a kibékíthetetlen ellentétre, hogy az emberek egyik fele csapvizet, a másik fele PET-palackból ásványvizet iszik…

Az ŐRZŐK Nyugat-rovatában Krúdy Gyula 1910-ben a Magyar Tükörben megjelent írása arra a kérdésre keresi utánozhatatlan krúdis-stílusban a választ, hogy mesélünk-e eleget a gyermekeinknek és ha igen, akkor hogyan…

A műsor befejező részében Ancsel Éva is néhány ember-bekezdésében arra válaszol, hogy mit bír az ember… Nehéz a kérdés és a válasz is ólomsúlyú…

Szeretettel vár mindenkit az ŐRZŐK szerkesztő-műsorvezetője, Simkó János.

2024-02-13 18 óra A BÉZS Rádióban második adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor.

Remek írásokból válogattam a háromkirályok – na jó, tárcakirályok – kincsesládájából!

Bächer Iván egy családi perpatvar szellemes dramaturgiáját írja le Lenke és Dezső veszekedése kapcsán, Megyesi Gusztáv a kockás ing veszélyeit boncolgatja és ki ne tudná közülünk, hogy mit jelképez ez a ruhadarab, miért protestálunk kockás ingben.
Andrassew Iván egy káros szenvedélyéről való leszokás gyötrelmeit osztja meg velünk, de persze a magyar valóság egy darabját is megvilágítja Iván fejlámpája.
Az ŐRZŐK Nyugat-rovatában Molnár Ferenc Széchenyi nem érdek nélkül való kisajátításáról osztja meg szellemes, „molnárferences” gondolatait, majd Ancsel Éva Jonathan Swift egy fontos aforizmáját karolja fel, amely így szól: „A hazugság repül, míg az igazság sántikálva érkezik mögötte.” Filozófiai mélységű gondolatok képezik az útravalót – az igazságról.
Jöjjenek velem, érdekfeszítő lesz az ŐRZŐK esti órája!

Utóirat:

Ha már Széchenyi István egyik sarokpontja a műsornak, akkor ide kívánkozik egy idézet tőle:

„Eljön még az idő, amikor a szellemi táplálék sokkal édesebb lesz Neked, mint bármiféle testi élvezet.” Miért ne lehetne a szellemi táplálék egy rádióműsor? Szeretettel várok mindenkit!

2024-02-06 18 óra ŐRZŐK címmel új műsora indul a BÉZS rádiónak. A műsorcímet Ady Endre „Intés az őrzőkhöz” című verse ihlette, amelynek néhány sora – Hrutka Róbert munkáját dicsérő zenei környezetében – állandó szignálunk lesz.

Minden kedden este 6 órakor jelentkezem majd, egy – talán a mai „tortadobálós” médiakínálatban szokatlan -, írásokat, jegyzeteket, gondolat-sűrítményeket kínáló műsorban.

Munkatársaimmal őrzők szeretnénk lenni, egy klasszikus rádiós műfaj, a rádiós publicisztika őrzői, de ami ennél sokkal fontosabb: egészen kiemelkedő írók, újságírók gondolatait tesszük – hallhatóvá. Fodor János alapötlete az volt, hogy három, közülünk méltatlanul korán eltávozott kollégának: Megyesi Gusztávnak, Bächer Ivánnak, és Andrassew Ivánnak az írásait adjuk közre, hiszen a napi, vagy heti publicisztika illékony műfaj, hamar feloldja a másnapi valóság… Lesz a műsorban egy „nyugatos” rovatunk is! A korszakos jelentőségű, 116 éve indult folyóirat a magyar írástudók legjobbjait vonultatta fel, szemezgetünk e szellemóriások gondolataiból. Végül őrzői leszünk Ancsel Éva filozófus emberbekezdésinek is, amelyeken – az érték már csak ilyen – nem fog az idő. Olyan kitűnő rádiós kollégákkal dolgozom együtt, mint a műsort végleges formába öntő Liszkai Ágnes és a hangmester Horváth Gyula.
Kedd esténként 18:00 órakor Simkó János várja Önöket a BÉZS Rádióban, az ŐRZŐK című új músorral!