ŐRZŐK – Jegyzet műsor – Simkó János

Műsorvezető: Simkó János Kedd 18:00 – 19:00  Ismétlések: Szombat 18:00 – 19:00 Vasárnap 02:00 – 03:00

2024-02-27 18 óra

2024-02-20 18 óra A BÉZS Rádióban harmadik adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor. A párizsi olimpiára való készülődés kapcsán válogattam a műsorba Megyesi Gusztáv írását, amely a 2016-os Los Angelesi olimpia apropóján megfordította Coubertin báró elhíresült mondását: Nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos!

Bächer Iván zseniális tárcájábók kiderül, hogy miközben szívesen főz a barátainak a szakácsmesterség temploma, díszterme és egyben műhelye – a konyha… Andrassew Iván a társadalom súlyos kettéosztottságát boncolgatva rámutat arra a kibékíthetetlen ellentétre, hogy az emberek egyik fele csapvizet, a másik fele PET-palackból ásványvizet iszik…

Az ŐRZŐK Nyugat-rovatában Krúdy Gyula 1910-ben a Magyar Tükörben megjelent írása arra a kérdésre keresi utánozhatatlan krúdis-stílusban a választ, hogy mesélünk-e eleget a gyermekeinknek és ha igen, akkor hogyan…

A műsor befejező részében Ancsel Éva is néhány ember-bekezdésében arra válaszol, hogy mit bír az ember… Nehéz a kérdés és a válasz is ólomsúlyú…

Szeretettel vár mindenkit az ŐRZŐK szerkesztő-műsorvezetője, Simkó János.

2024-02-13 18 óra Bézs Rádióban második adásával jelentkezik az ŐRZŐK című műsor.

Remek írásokból válogattam a háromkirályok – na jó, tárcakirályok – kincsesládájából!

Bächer Iván egy családi perpatvar szellemes dramaturgiáját írja le Lenke és Dezső veszekedése kapcsán, Megyesi Gusztáv a kockás ing veszélyeit boncolgatja és ki ne tudná közülünk, hogy mit jelképez ez a ruhadarab, miért protestálunk kockás ingben.
Andrassew Iván egy káros szenvedélyéről való leszokás gyötrelmeit osztja meg velünk, de persze a magyar valóság egy darabját is megvilágítja Iván fejlámpája.
Az ŐRZŐK Nyugat-rovatában Molnár Ferenc Széchenyi nem érdek nélkül való kisajátításáról osztja meg szellemes, „molnárferences” gondolatait, majd Ancsel Éva Jonathan Swift egy fontos aforizmáját karolja fel, amely így szól: „A hazugság repül, míg az igazság sántikálva érkezik mögötte.” Filozófiai mélységű gondolatok képezik az útravalót – az igazságról.
Jöjjenek velem, érdekfeszítő lesz az ŐRZŐK esti órája!

Utóirat:

Ha már Széchenyi István egyik sarokpontja a műsornak, akkor ide kívánkozik egy idézet tőle:

„Eljön még az idő, amikor a szellemi táplálék sokkal édesebb lesz Neked, mint bármiféle testi élvezet.” Miért ne lehetne a szellemi táplálék egy rádióműsor? Szeretettel várok mindenkit!

2024-02-06 18 óra ŐRZŐK címmel új műsora indul a BÉZS rádiónak. A műsorcímet Ady Endre „Intés az őrzőkhöz” című verse ihlette, amelynek néhány sora – Hrutka Róbert munkáját dicsérő zenei környezetében – állandó szignálunk lesz.

Minden kedden este 6 órakor jelentkezem majd, egy – talán a mai „tortadobálós” médiakínálatban szokatlan -, írásokat, jegyzeteket, gondolat-sűrítményeket kínáló műsorban.

Munkatársaimmal őrzők szeretnénk lenni, egy klasszikus rádiós műfaj, a rádiós publicisztika őrzői, de ami ennél sokkal fontosabb: egészen kiemelkedő írók, újságírók gondolatait tesszük – hallhatóvá. Fodor János alapötlete az volt, hogy három, közülünk méltatlanul korán eltávozott kollégának: Megyesi Gusztávnak, Bächer Ivánnak, és Andrassew Ivánnak az írásait adjuk közre, hiszen a napi, vagy heti publicisztika illékony műfaj, hamar feloldja a másnapi valóság… Lesz a műsorban egy „nyugatos” rovatunk is! A korszakos jelentőségű, 116 éve indult folyóirat a magyar írástudók legjobbjait vonultatta fel, szemezgetünk e szellemóriások gondolataiból. Végül őrzői leszünk Ancsel Éva filozófus emberbekezdésinek is, amelyeken – az érték már csak ilyen – nem fog az idő. Olyan kitűnő rádiós kollégákkal dolgozom együtt, mint a műsort végleges formába öntő Liszkai Ágnes és a hangmester Horváth Gyula.
Kedd esténként 18:00 órakor Simkó János várja Önöket a BÉZS Rádióban, az ŐRZŐK című új músorral!