Lila tinta – Frank Iván és Szerényi Gábor

Műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor

2023-11-06 10 óra
2023-11-06 11 óra Nem könnyű leírni a következő mondatot, de mégis meg kell tenni. A Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorát november 6-án, hétfőn, élőben, utoljára hallhatják. A szerkesztő-műsorvezetők döntöttek így, hogy miért, azt majd adásban elmondják.

Azért az utolsó műsor sem múlhat el vendég nélkül. Bardóczi Gyulát hívtuk meg, akinek az életműve a The Boys nevű zenekartól a ma is akitív Old Boys zenekarig ível, benne a Kati és a Kerek Perec, és a Gemini, mindvégig a dobok mögött. Hosszú, gazdag, sikeres pályafutás, jár neki a „legendás” jelző.

2. órában utoljára hangzik el a műsor szignálja. És búcsúzunk.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-10-23 10 óra
2023-10-23 11 óra Nógrádi Gábor író, forgatókönyvíró, de mindkét esetben hű marad igazi habitusához: tanító-népművelő. Most megismételjük egy korábbi beszélgetésünket, amiben arról is szó esik, hogy az online felületeket kihasználva közreadja azokat az írásait, ami szülőknek, gyerekeknek egyaránt szól, így az is hozzájuthat, aki nem tudja megvásárolni a kinyomtatott műveket.

Bérczesi Robi a Hiperkarma zenekarral évek óta az alternatív zene élvonalához tartozik. Az ő zenéjük azonban koránt sem rétegzene, koncertjeik tömegeket vonzanak. Most éppen halloweeni, maszkos koncertjükre készülnek, ami, akárcsak a születésnapi koncertjeik, már hagyományosak. A beszélgetés még a születésnapi koncert idején került műsorba. De Robi magával hozta a gitárját, és most ismét meghallgathatjuk azokat a dalokat, amiket ajándékba hozott a Lila tinta hallgatóinak.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2023.07.31-i adás ismétlése )

2023-10-09 10 óra
2023-10-09 11 óra Kiss Mari színművész néhány hónapja a szombathelyi Weöres Sándor színház örökös tagja lett. Már akkor szerettünk volna a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában gratulálni, de a művésznő, mint kiderült, nyáron is nagyon elfoglalt. És rejtélyes. Augusztusban ugyanis többször beszéltünk, forgatott, de hétpecsétes titok volt, hogy kikkel és mit. Naná, hogy kíváncsiak lettünk. És, ha minden igaz, most, hétfőn, megtudjuk. És még annyi mindent, ami belefér az egyórás adásidőbe.

De előtte, 10 órakor, Lázár Zsigmond zenész, zeneszerző, színházi zenei vezető tisztel meg bennünket és a hallgatóinkat a műsorunkban. Népzene, rock, színház. A többit adásban.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-09-25 10 óra
2023-09-25 11 óra Így szeptember végén akár kicsit melankolikusra is hangszerelhetnénk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának adását, de úgy döntöttünk, mégse tesszük. Helyette egy nagyon fiatal íróval, Hatala Csengével beszélgetünk, aki gyerekkori álmát beteljesítve bejárta Amerikát, élményeit naplóban jegyezte fel, és a történtek egy könyvben láttak napvilágot. Az ám! De nehogy azt higgye valaki, hogy egyszerűen csak dokumentálta a vele történteket, regényt írt, amiben szabadon engedte a képzeletét is. 2. órában Váradi Tamás nyelvész lesz a vendégünk. Hogy milyen sarzsikat visel a nyelvészek között, ezt majd adásban. Bár a legfontosabb, hogy nyelvészként egyik fejlesztője a hazai mesterséges intelligenciának. És, hogy mit kérdezzünk tőle, mi mást tehettünk volna, megkérdeztük a letölthető mesterséges intelligencia weboldaltól. És, megkaptuk a válaszokat… És megkérdezzük!

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Horváth Gyula.

2023-09-11 10 óra
2023-09-11 11 óra Huszonkét évvel ezelőtt a 9.11 egy rettenetes napot hozott, a World Trade Center elleni terrortámadást. Azóta ez a dátum valahogy olyan áthallásos. De mit tehet egy Örkény cím jegyében tevékenykedő rádiós csapat? Ez a mostani hétfő délelőtt – ahogy hallgatóink megszokhatták és várják tőlünk – a kultúra jegyében szerkesztődik. Bármilyen fennköltnek hangzik, az emberi szó lélektani frekvenciáján. (Ha internetes rádió vagyunk is.)

Az első órában egy grafikus művész érkezik hozzánk. Rajzait van, aki groteszknek mondja, s felfigyel sajátos humorára. Van, aki ugyan ezeket a lapokat borongósnak, szomorúnak látja. Volt aki a bölcsesség villanásait látja grafikáin.Nahát. Több olvasat egy-egy munkához? Hogy van ez? Erről – s persze életéről, pályájáról beszéltetjük Ráskai Szabolcsot.

A második órára többen is jelezték, hogy szívesen bejönnének beszélgetni. Nem könnyű ilyenkor a szerkesztők dolga. A tematikus felkészülésen túl időpontokat kell koordinálni. Panasznak hangozhat, pedig az újságíró ilyenkor dicsekszik. Igény van a munkájára. Nemcsak minél több hallgatóhoz szeretnénk eljuttatni műsorunkat, de minél több figyelemre méltó embert szeretnék megszólaltatni a Lila tintában.

A különleges kategóriába tartozik Fejérvári Lorina . Tizenötévesen már a harmadik könyvét írja, előző két regénye sem vékony vázlat, közel 400 oldalasak. Egyébként a második regényéből készített filmje előzetesét már 47 ezren látták, egy ifjúsági filmfesztiválon a topfilmek közé került. Csak kapkodjuk a fejünket! Milyen fiatal, s milyen tevékeny alkotó! Hogy mennyire figyelünk az új tehetségekre, Lorina a példa, ugyanis járt már nálunk a rádióban, menedzserével, aki az édesanyja.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-08-28 10 óra
2023-08-28 11 óra Féner Tamás Kossuth-díjas fotóművész a kortárs fotóművészet egyik meghatározó alakja. „Az „…a mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik…” című kiállítás – mely idézet a Károli Gáspár fordította Bibliából származik – ugyanakkor nemcsak Féner Tamás életszemléletét tükrözi, hanem a legutolsó alkotói periódusának egyfajta összefoglalása is, melynek legutóbbi fejezete ebben az évben valósult meg.” Örömünkre elfogadta a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának meghívását, így a vendégünk lesz.

Idén 150 éves a farmernadrág. Jávor Fegya Farmerkirály című musicaljével tiszteleg az évfordulónak. Az idén bemutatott darabnak Müller Péter Sziámi írta a dalszövegeit. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy neki milyen a kapcsolata a legendás ruhadarabbal. Ám nemcsak erről lesz szó, hiszen Sziámi visszatérő közreműködője az idén 25 éves Zsidó Kulturális Fesztiválnak. Ráadásul maga is egy kerek évfordulót ünnepelhet, ötödször lép fel a Zsenik a zsiniben című koncertsorozatban. Vendégei lesznek Darvas Ferenc zeneszerző, Janza Kata énekesnő valamint a Baltazár színház művészei. És, ha mindez nem elég, a fesztivál egy világpremierjének, a Jiddise Máme című showműsorban is színpadra lép. Persze, hogy meghívtuk.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-08-14 10 óra
2023-08-14 11 óra Augusztusban sokan mennek szabadságra. A Lila tinta műsorvezetői sem kivételek, így aztán ezt az adásnapot ismétléssel töltik meg. Ám biztosak abban, hogy aki annakidején elmulasztotta az élő adás hallgatását, most bepótolja, aki pedig hallotta, szívesen meghallgatja még egyszer Murányi Péter íróval való beszélgetésünket, akivel többek között arról ejtettünk szót, hogy mi is az a hipnotikus révület, meg arról is, hogy élnek-e rejtett befolyásoló eszközökkel a reklámokban.

Pálvölgyi Géza zenész, zeneszerző, szövegíró, billentyűs egyike azoknak, akik a hazai progresszív rock műfaját választották, és a mai napig ápolják. Korábban az East együttesben, ma a szinte változatlan felállásban működő iLand zenekarban muzsikál. És, hogy még mi mindenben működik közre, erről is beszélgettünk vele márciusban.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2023.03.13-i adás ismétlése )

2023-07-31 10 óra
2023-07-31 11 óra Nógrádi Gábor elsősorban tanító-népművelő. Így határozza meg önmagát. Közben film forgatókönyveket, regényeket, ifjúsági regényeket ír, de mind-mind a hívatása szolgálatában. 2022-ben Príma díjjal ismerték el a szolgálatát. És, hogy miért éppen most hívtuk beszélgetni a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkba? Egyrészt, mert érdekes beszélgetőpartner, másrészt mert nemrégiben a nyár, a szünidő veszélyeire figyelmeztető könyveit osztotta meg az interneten ingyen. Mert, hogy tanító-népművelő.

Bérczesi Robi egyike azon zenészeknek, akik valami egyénit, valami mást tesznek hozzá a hazai rockzene alkotásaihoz. A Hiperkarma zenekar zenéi. Bár nyugodtan lehet alternatívnak nevezni azokat, mégsem rétegzene, vonzza a közönséget. Ugyanez elmondható szóló pályafutásáról is. Meghívtuk, és szívesen jön. Magával hozza a gitárját is, és azzal szerez örömet a Lila tinta hallgatóinak, hogy élőben hallgathatják a számait.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-07-17 10 óra
2023-07-17 11 óra Kánikula ezerrel, A nyár ezzel jár, de azért mégis… De, ha már nyár, akkor táborok. A Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsora most ellátogat egy minden ízében rendhagyó táborba, amit különleges céllal, különleges helyszínen rendeztek. Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület), vezet majd bennünket a látogatáson. 11-től pedig Debreceni Ferenc, Ciki. az OMEGA együttes (és a Doktorock) dobosa érkezik a stúdióba. Az OMEGA, mint fellépő együttes Kóbor János halála óta nem létezik, de itt van velünk mindaz, amit fennállása óta létrehozott. Ciki úgy döntött, szükség van arra, hogy mindezt akár színpadokon is életben tartsa, ezért létrehozta az OMEGA TESTAMENTUM nevet viselő együttest. Erről és még sok mindenről beszélgetünk majd az adásban.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-07-03 10 óra
2023-07-03 11 óra Szóval újra itt, és bár senkit sem szeretnénk így nyáron a számítógépe mellé kényszeríteni, de higgyétek el, nem bánja meg, aki ebben a rövid 2 órában ezt teszi. Hogy miért? Nos, például, ha még nem hallottál a valamikori Fiatal Művészek Klubjáról, ami annakidején az „átkosban” egybe terelte a fiatal írókat, költőket, színészeket stb., mindenekelőtt, hogy szem előtt legyenek, most a valamikori klubvezetők egyikétől, Vásárhelyi Antal festőművésztől hallhat meg kulisszatitkokat. Persze, festőművészről lévén szó, természetesen beszélgetünk majd az alkotásairól, művészi világáról is.

Aztán a 2. órában Az idősebb fiatalok egészen biztosan, a későbben születettek pedig talán, láthatták az Egri csillagok című filmet, ami annakidején talán még a kötelező olvasmányokat is elviselhetőbbé tette. Bornemissza Gergelyt Kovács István színművész alakította a filmben, aki nemrégiben tagja lett a Halhatatlanok Társaságának, és mostantól a Pesti Broadway őrzi mindörökre a lábnyomát. Lesz miről beszélgetnünk vele.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerény Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-06-19 10 óra
2023-06-19 11 óra Csupa szívbéli derű, jellegzetes énekhang, magával ragadó karakter. Zenéi, fellépései az igényes produkciók világába tartoznak. Papp Szabolcs véleményét hallgatni inspiráló, a kétgyermekes apa korhatártól függetlenül méltán népszerű, még zenei vetélkedők zsűri tagjaként is jó hallgatni gondolatait, mert őszintesége mellett önazonos személyiség. Minden pillanatban humorra kész és ugyanakkor alapos és komoly. Jellemző, hogy Papp Szabi ugyanúgy beszélget egy televíziós műsor főszereplőjeként, mint a srácokkal focizgatva a játszótéren. Nincs ez másként a rádióban sem.

Gesztelyi Nagy Zsuzsanna, festőművész. Mesterségbeli tudása, láttató képessége virtuóz és magasfokú. A balkonokról szóló ciklusa kitűnő példája annak, hogyan keresi, kutatja a látható világ strukturális szerkezete mögött a lélek kozmikus törvényeit. Egy geometrikusan feszes, rideg racionális felszín mögött az érzelmek rebbenő, lüktető impulzusait érzékelteti. Arcképei tökéletes portrék, plasztikusak, érzékletesek, ám többek a felszín esztétikus ábrázolásánál, mert nem elégszik meg az egzakt megjelenítéssel. A modell, a választott téma voltaképp apropója egy vakmerő felfedező útnak, ami az arc, a látvány spirituális sejtelmein át vezet egy érzékfeletti megismerés különös szellemi tartományaiba. A komoly, mesteri alkotó ugyanakkor kedves, közlékeny nyilatkozó, érdemes meghallgatni, ahogy a kortárs művészélet színéről és fonákjáról is beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.05.09-i adás ismétlése )

2023-06-05 10 óra
2023-06-05 11 óra 150 éves Óbuda, Buda, Pest együtt. A neve Budapest. Itt élünk vagy két millióan, ki így, ki úgy. És, hogy milyennek látják ezt a karikaturisták, ezt mutatják meg az Óbuda Pest című kiállításon, amit KoKsz műhely rendezett, és ami egészen június 16-ig megtekinthető a Kőrúti Könyvtár kiállítótermében. Az egyik kiállító Pápai Gábor, akit meghívtunk a Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkba egy kis beszélgetésre. Ja, és még valami. Ludas Matyi, Háromszor. Annyiszor nem, de ezúttal nem becézzük. Mátyás. Ez lesz a becsületes neve.

2. órában történelemóra. A tanár Kőbányai János író, újságíró, szociológus, könyvkiadó. Aki történelmi távlatokból vizsgálja hajdani szociográfiáinak tárgyát, nevezetesen a beat korszakot. Na, meg az „őszinte, kőkemény rock” művelőit és, majdnem azt írtam „rajongóit”, de hát igazából ők nem rajongók voltak, hanem… nevezzük őket, mint annakidején, csöveseknek. Hordoz-e a korszak bármilyen üzenetet is a mának? Szóval ez a történelemóra tárgya.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-05-22 10 óra
2023-05-22 11 óra Az első órában Dr. Fedina Lídia gyógyszerész a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorának vendége. Dr. Fedina Lídia meseíró. Dr. Fedina Lídia forgatókönyíró. Dr. Fedina Lídia regényíró. El tudják ezt képzelni? Ráadásul kitűnő beszélgetőpartner, akit szívesen hívunk a radiobezs.hu Lila tinta című műsorába. Csak úgy, beszélgetni, persze jó néhány vadonatúj információval is megörvendeztet bennünket.

A műsodik órában a stúdió valószínűleg megtelik energiával. Péterfy Bori, a színész, énekes igazi élettere a színpad, ahonnan ránk, a nézőkre zúdítja mindazt az energiát, sugárzást, amit magában hordoz, és eláraszt vele bennünket. Mindegy, hogy éppen énekel vagy szerepet játszik, senki nem maradhat közömbös iránta. Hogy ez miből táplálkozik, többek között majd erről is beszélgetünk vele.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-05-08 10 óra
2023-05-08 11 óra Rácz Ráchel, 1991-ben született, az Y generáció oszlopos tagja, művészettörténetet hallgatott Berlinben, tanult filmdramaturgiát és forgatókönyvírást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, az ELTE-BTK[1] filmelmélet és filmtörténet szakán végzett 2015-ben. Mindezekkel a háta mögött kulturális újságírónak állt, számtalan írás, interjú készítője, könyvet is írt. De mindez talán nem is lett volna elég, hogy hívjuk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorába. Akkor, hogy miért? Több oka is van, egyik, hogy kedvenc korszaka a hatvanas évek, egy másik, hogy Ruttkai Éva életét dolgozza fel. Mondom még egyszer, ő az Y generáció tagja. Hogy miért éppen a hatvanas évek, miért Ruttkai Éva?

Egy úr a hatvanas évekből…. Tekintélyes mérnökember… lenne, de még kamaszkorában gitárt ragadott, és ez a szenvedélye, bárhogy alakult is a civil élete, soha nem múlt el. Zenész körökben Pemetének becézik, becsületes neve Kubicsek Sándor. Annakidején alapította a Nevada zenekart, manapság a Classic Beat Band basszgitárosa, énekese. A tagok régi idők élvonalbeli zenekaraiban játszottak, a hatvanas-hetvenes, néha kicsit későbbi évek zenéit dolgozzák fel. Különböző klubokban tolják a talpalávalót, visszaidézve a beat korszak összetévesztethetetlen hangulatát.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-04-24 10 óra
2023-04-24 11 óra Nincs többé élőben a Gőzhajó, a Vissza a városba… és persze sok más nóta, amit Török Ádám álmodott meg és vitt lemezre, színpadra. Mostantól csak a hanghordozók, a video felvételek őrzik, meg mi is nagyon sokan a szívünkben mindazt, amit Ádám ránk hagyott. Ezen a hétfőn a Lila tinta című műsorban beszélgettünk volna vele arról, hogy 75 évesen mit gondol, milyen lesz a jubileumi koncert, amit május 8.-ra terveztek az Erkel színházban, jó néhány régi frenetikus Török Ádám koncert helyszínén. Ám Ádám végleg elhagyta a színpadot, hatalmas űrt hagyva maga mögött. Török Zawi Péter basszusgitárossal, aki régi, jó barátja, harcos-és zenésztársa, 11 órától róla beszélgetünk, rá emlékezünk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában.

Előtte 10 órától Samu Zsolt lesz a vendégünk. Ezt írja magáról: „Samu Zsolt, roma származású élőkép művész vagyok. Arról szól az életem, hogy megmutassam az Igazságot, bemutassam mindazt a tudást és tapasztalást, ami boldoggá és teljessé teheti az életünket. Ezt számtalan formában megtettem eddig is: versekben, tanításokban, a spiritualitás és a tudomány határterületeit érintő kutatásokban és felfedezésekben.” Mi nagyon kíváncsian várjuk a kérdéseinkkel.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök Mohácsi Miklós.

2023-04-18 14 óra TÖRÖK ÁDÁM – MINI – 1948 jan. 12 – 2023 ápr. 18.
Felidézzük hangját felvételeit.

2023-04-10 10 óra
2023-04-10 11 óra Isten őrizz, hogy bárkit megzavarjunk a húsvéti locsolkodásban! De, ha valaki azért némi változatosságot is szeretne evés, ivás közben, annak feltétlenül ajánljuk a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorát. Igaz, ismétlünk, mert mi is szeretnénk locsolkodni. Meghallgathatják a beszélgetésünket Eszterhai Katalin újságíró, író, televíziós szerkesztő, producerrel, és a párjával, Lajtai György operatőr, világítástervezővel. Kalandos életükről, sikerekről és kudarcokról volt szó, de amiért éppen húsvétkor ismételjük, annak az az oka, egész életükben a megértés és a szeretet volt a pajzsuk, amik minden nehézségen átsegítette őket.

Berta Zsolt író, zenész, zeneszerző, szövegíró, de napi elfoglaltsága is van: könyvesbolti eladó, kultúraszervező. Ő a Kalef című könyv szerzője, ami itthon is, de külföldön is nagy sikert aratott, ám ebben a beszélgetésben arról volt szó, hogy érdekes kísérletbe vágott. A zene, az énekelt vers és a próza szimbiózisát próbálja a hallgató elé tárni. Ének, és aztán hangos gondolkodás arról, ami közben eszébe jut.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.12.05-i adás ismétlése )

2023-03-27 10 óra
2023-03-27 11 óra Dr. Fedina Lídia gyógyszerész. Szabadalmakkal. Dr. Fedina Lídia meseíró. Dr. Fedina Lídia forgatókönyíró. Dr. Fedina Lídia regényíró. El tudják ezt képzelni? Ráadásul kitűnő beszélgetőpartner, akit szívesen hívunk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorába. Csak úgy, beszélgetni, persze jó néhány vadonatúj információval is megörvendeztet bennünket.

Elon Gaby zenész. A becsületes neve Nagy Gábor. A zenekarát hívják Elonnak, és ő egy idő után úgy érezte, hogy a személyisége eggyé vált a formációval. Ami a nyolcvanas, kilencvenes években sokat hallatott magáról, majd hosszú szünet következett. Közben Gábor a közéletben jeleskedett, volt Tök alpolgármestere, volt kereskedő, meg ki tudja mi minden. A zenekar maga soha nem szűnt meg, csak pihent. De úgy látszik alaposan kipihente magát, mert most új albummal jeleskedik. És koncert is lesz. Nosztalgia, vagy valódi visszatérés? Megkérdezzük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-03-13 10 óra
2023-03-13 11 óra A Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsor szerkesztői érdekes kérdésekre bukkantak. Gondoltuk, hátha a hallgatóinkat is érdeklik a válaszok. Hogyan segíthetjük elő a testi-lelki gyógyulást sugallatokkal? Tényleg élnek rejtett befolyásoló módszerekkel a reklámokban? Mi is valójában a hipnotikus révület? Ugye, elég érdekes kérdések. Akitől a választ várjuk, az nem más, mint Murányi Péter író.
East, Tátrai band, Skorpió… Hallgatóink közül bizonyára sokaknak ismerős nevek. És, akinek a neve az együttesek mindegyikében feltűnik, az Pálvölgyi Géza zenész, zeneszerző, szövegíró, billentyűs… Aki jelenleg az iLAND együttes billentyűse, zenei vezetője. Az együttes pedig nem más, mint nagyjából az East legutolsó felállása. Ami a zenéjüket illeti, az sem más mint annak idején az East stílusa. Progresszív rock. Na jó, de akkor mire a névváltoztatás? Ezzel a kérdéssel kezdünk, aztán, hogy hogyan tovább, majd meglátjuk. Illetve meghallják.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-02-27 10 óra
2023-02-27 11 óra Egy éve már, hogy a szomszédunkban háború dúl. Úgy döntött a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében műsor stábja, hogy rendhagyó módon az adást ennek a témának rendeljük alá. Vendégünk Zolcer János író, újságíró, producer, aki annakidején közel állt Gorbacsovhoz, és a most megjelent Háború című könyvében arról (is) ír, hogy a mostani helyzet megoldásához egy Gorbacsovhoz hasonló személyiség kellene.

„Hivatalos neve Taléta Inter-kulturális Központ és Inkubátorház, de az intézmény leginkább meleg fészekre emlékeztet.” mondja egy, a háború elől menekülő cigányasszony, aki társaival együtt otthonra talált Magyarországon a családjával együtt. Segített ebben Pittmann Zsófi képzőművész is. Hogy hogyan, erről beszélgetünk majd vendégeinkkel.

(A hímzést megörökítő fotó a Nők Lapja: A menekülés kivarrott útjai – Hímzőkör az anyákért c. riportjának illusztrációja)

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-02-13 10 óra
2023-02-13 11 óra Hatala Csenge kíváncsi természetű. De sokaktól különbözően nem elégszik meg felületes válaszokkal, ő szeret a dolgok mélyére nézni. Többek között ennek köszönhetjük, hogy megismerhettük a balassagyarmati túszdráma hátterét, megtudhattuk, ki volt az a fiú, akinek a halála nyomán megszületett a Karhago együttes Reqviem című szerzeménye. Hatala Csenge író lett. De újságíróként, műsorvezetőként is utánajárt dolgoknak, hogy az olvasók, nézők kíváncsiságát is kielégítse. Legutóbb a Király című sorozat kutató-szerkesztőjeként Zámbó Jimmy életét kutatta évekig, hogy féltve őrzött titkoknak is a nyomára bukkanjon.

Vajon vannak-e félve őrzött titkok Csenge életében? Szülei elkötelezett zenerajongók, a 100 Fok Celsius és Karthago együttes szerelmesei, Csenge szinte zenészek között nőtt fel, saját bevallása szerint Orbán Józsit szinte második apjának tekinti. Szóval beszélgetünk majd, mert a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában a műsorvezetők is kíváncsi természetűek, és reméljük, a hallgatóink is azok.

2. órában, Surány J. András lesz a vendég, aki képzőművész, fotós, és nem utolsósorban elkötelezett városvédő. Munkái híven tükrözik ezt az elkötelezettséget, képzőművészeti alkotásai és fotói a közélet iránt érzett érdeklődését és véleményét tükrözik. Képeit több egyéni kiállításon is közzé tette, de tagja a KOKSZ műhelynek (Kortárs Karikatúra és Szatíra Műhely), és a többiekkel együtt jó néhány közös kiállításon is bemutatta alkotásait.

2023-01-30 10 óra
2023-01-30 11 óra Hajdan a Magyar Rádió riportere, műsorvezetője, a Köznevelés című folyóirat főszerkesztője, és mint ilyen a közélettel, a pedagógiával foglalkozott főállásban. Manapság is van rádióműsora, de a neve egyre inkább a történelem ikonikus alakjairól, a zsidó identitásról, hagyományokról, a Bibliáról, Ó-és Újszövetségről egyaránt, és nem utolsósorban Jézusról szóló művei által vált ismerté. Megszállott kutatója Jézus életének. Legutóbbi könyve, a Jézus, a Názáreti, a történeti Jézusról szól. Többek között, hogy mi történt vele azután, hogy keresztre feszítették, mit tanított az igazságról, ki volt Barabbás… A Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében c. műsorunkban kíváncsian kérdezzük Szunyogh Szabolcsot, hogy mi idézte elő belőle ezt a fékezhetetlen kutatási kedvet.

Egy interjúban azt kérdezték Jordán Tamás, Kossuth- és Jászai-díjas Érdemes művésztől, a Nemzet színészétől: „A Weöres Sándor Színházat tartod életed fő művének?” „Igen, célfotóval a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) és a Merlin színház előtt.” És a színpad, például a kaposvári évek? A Nemzeti Színház? És mi minden még… A kezdet, az Egyetemi Színpad. Ahová csak betette a lábát, létrehozott valamit, valami újat, ami, ha nem is gyökeresen változtatta meg a színházi világot, de mindig hozzáadott valamit, ami érdekes és fontos volt. Hihetetlen, de 80 éves lett. Ugye, magától értetődő, hogy meghívtuk beszélgetni?!

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-01-16 10 óra
2023-01-16 11 óra „Éljen a zene, és mi éljünk vele!” Karászi bluzfater József, a Bluesfathers zenekar egyik alapítójaként így hívja fel a figyelmet az együttesre, egy bemutatkozó szövegben. Blues, a rockzene egyik kihagyhatatlan alkotóeleme. Egy generáció nőtt fel ezen a zenei alapvetésen.

De nézzük, hogy határozza meg magát az együttes: „Blues Fathers. Erős összetartó szövetség. Ezek vagyunk mi. Apák, akik szeretik a bluzt. A hangulatot, a van még remény érzését, a kiút megtalálásában való hit borzongató érzését, s az ehhez illő zenét.”

Szóval így. Ők a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében c. műsorának vendégei 10 órától.

11-től Sinkó István festőművész, tanár, művészeti író lesz a vendégünk, aki elnöke a Magyar Festők Társaságának. Legutóbbi kiállítását tavaly augusztustól októberig láthatták az érdeklődők a Műcsarnokban Jelenségek címmel. Reméljük, hogy ez a képanyag majd máshol is megtekinthető lesz, mert a művész több rétegű munkássága leginkább ezeken a képeken mutatkozik meg.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2023-01-02 10 óra
2023-01-02 11 óra Boldog újévet! Kipihenték a szilveszter fáradalmait? Mi még nem annyira. De azért a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorának munkatársai fegyelmezettek, és január 2-ára is hívtak vendégeket. Ami nem volt olyan egyszerű, gondolom, sejtik miért.

Jön 10 órára Róder András operatőr, aki egy éve végzett Los Angelesben, a szakma egyik legnevesebb tanintézményében. Most éppen itthon van, de csak szabadságon. Hogy megy a sora az óperenciás tengeren túl, mit hozhat számára a 2023-as esztendő? Visszatér előbb-utóbb Magyarországra, vagy LA-ban képzeli a karrierjét?

Klausmann Viktorra a többség úgy emlékszik, mint a Szerencsekerék műsorvezetője, pedig, amióta már nem ő ennek a műsornak az arca, nagyot változott vele a világ. Alapítványokban, egyesületekben szervezi önkéntesek és profik munkáját, elnöke lett a Síakadémiának, és még sorolhatnám. De inkább majd ő sorolja, és reméljük, arra is lesz idő a beszélgetés folyamán, hogy tippeket adjon a hazai meglepően nagyszámú síelőknek, hol érdemes igénybe venni a szezon idején a sípályákat.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-12-26 10 óra
2022-12-26 11 óra Reméljük, kellemesen telt eddig a karácsony! Az ünnep utolsó napján egy korábbi műsorunk ismétlésével búcsúzunk az ünneptől, és egyben boldog újévet kívánunk a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsora hallgatóinak.

A turini lepel egy létező tárgy és egy fogalom. Jézus Krisztushoz köthető relikvia. Tele sejtelemmel, képzetekkel. Vizsgálták tudományosan. Elemezték szakértők. Bárhogy is értékelik, mindenképpen körül lengi valami megfejthetetlen titokzatosság. Pittmann Zsófi textilművészt különös műalkotásra inspirálta a lepel. Annakidején erről beszélgettünk vele.

A második órában Teszler Tamás fotográfus volt a vendégünk. Igazi lokálpatrióta, aki szinte szerelmes lakóhelyébe, a budapesti Wekerle telepbe.

A beszélgetésekben olyan kiállításokról is szó esik, amik már nem aktuálisak. De mindkét vendégünk munkáival érdemes megismerkedni, amit bárki megtehet az online térben.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.09.13-i adás ismétlése )

2022-12-19 10 óra
2022-12-19 11 óra Szántó T. Gábor író munkáinak javarésze a hazai és nemzetközi zsidóság életével, sorskérdéseivel foglalkozik. Az 1945 című novellájából film is készült, ami bejárta a világot. Esszéiben és tanulmányaiban is újszerűen, a köznapitól eltérő perspektívában nyúl a történelemhez, az irodalomhoz, és a diaszpóra zsidóság élményanyagához. 10 órától vele beszélgetünk a Lila tinta, színes percek Örkény szellemében címet viselő műsorunkban.

Volt egy vendégünk, akinek éppen a Lila tinta adásának napján előre nem látott, de életbevágóan fontos programja adódott. De mi nem mondtunk le róla, és most újra műsorra tűztük a vele való beszélgetést. Nemrég zárult egy pályázat feltörekvő fiatal zenekarok és egyéni előadók részére ezzel a biztató címmel: Szabad a Színpad. Az eredmény már ismert, és Fehér Gábor basszgitáros zsűritagként szerepet vállalt a legjobbak kiválasztásában. Gábor 2009 óta játszik a Bohemien Betyárs nevű speed-folk-freak-punk zenekarban, lehet mondani, hogy régi motoros, komoly tapasztalatokkal. Szóval joggal zsűrizett. De, hogy miért hívtuk meg a Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkba? Meg akarjuk kérdezni tőle, hogy van-e annyi tehetség kis hazánkban, ahány tehetségkutató, na meg, hogy hogyan fér meg egymás mellett a folk és a punk, megtűzdelve némi speeddel meg freakkal.

2022-12-12 10 óra
2022-12-12 11 óra

10.00-11.00

Az csak egy dolog, hogy mesterien bánik az ecsettel, a színes ceruzával, és biztos kézzel jelenít meg testeket, távlatokat. Amit plasztikusan, érzékletesen megragad láttató erejével és felmutat, az a téma többé már nem rejtheti el belső lelkületének titkait. Gesztelyi Nagy Zsuzsa képei egyszerre esztétikai élményt és piszichikai analízist kínálnak. Finom érzékkel komponált művei a látható világ mögötti szellemi tartományokat kutatják. Megpróbálunk legalább virtuálisan bekukkantani valódi műtermébe és festőművészi gondolatai közé

( A 2022.05.09-i 11.00 órai adás ismétlése )

11.00-12.00

A zenekarok dobosairól van néhány örök poén. Például az, hogy „még nem zenészek, de már nem közönség.” Vagy ez:”a muzsikus legjobb barátja,” Ezeken az ütőhangszerek mesterei beletörődően mosolyognak. És ütik a ritmust tovább. Azért ennél több ez az avatatlannak egyszerűnek tűnő mesterség. Erről beszélgetünk Csibra Mártonnal, aki hordozható gyakorló felszerelését is elhozza, s röpke dobórát is tart a hallgatónak.

Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.07.25-i 11.00 órai adás ismétlése )

2022-12-05 10 óra
2022-12-05 11 óra Nos, rájuk tényleg azt lehet mondani, hogy „együtt jóban, rosszban”. Egy házaspár, egyikük újságíró, író, televíziós szerkesztő, producer, másikuk Emmy-díjas operatőr, világítástervező. 1987-ben, miközben itthon ígéretes karrier előtt álltak, kalandvágyból elindultak a nagyvilágba. Először Olaszország, aztán Kanada. Minden alkalommal újratervezés. Ha kudarcok nem is, de nehézségek bizony jócskán akadtak. Ám őket nem olyan fából faragták, akik feladják. Sikeres, és lehet mondani, boldog emberek. Pajzsuk a szeretet, a megértés, Eszterhai Katalin és Lajtai György Kanadában él, de sokszor látogatnak haza. Most is, így aztán a Rádió Bézs Lila tinta című műsorába hívtuk őket, hogy megkérdezzük: mi a titkuk.

Berta Zsolt író, zenész, zeneszerző, szövegíró, de napi elfoglaltsága is van: könyvesbolti eladó, kultúraszervező. Igazán ismertté akkor vált, amikor megírta a Kalef című regényét. Édesapjának, és a hajdan a Moszkva téren találkozó fiataloknak állít emléket, akik közül néhányat bíróság elé állítottak államellenes összeesküvés vádjával. Most érdekes kísérletet tesz: a zene, az énekelt vers és a próza szimbiózisát próbálja a hallgató elé tárni. Ének, és aztán hangos gondolkodás arról, ami közben eszébe jut.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-11-28 10 óra
2022-11-28 11 óra Volt nemrég egy pályázat feltörekvő fiatal zenekarok és egyéni előadók részére ezzel a biztató címmel: Szabad a Színpad. Az eredmény már ismert, és Fehér Gábor basszgitáros zsűritagként szerepet vállalt a legjobbak kiválasztásában. Gábor 2009 óta játszik a Bohemien Betyárs nevű speed-folk-freak-punk zenekarban, lehet mondani, hogy régi motoros, komoly tapasztalatokkal. Szóval joggal zsűrizett. De, hogy miért hívtuk meg a Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkba? Meg akarjuk kérdezni tőle, hogy van-e annyi tehetség kis hazánkban, ahány tehetségkutató, na meg, hogy hogyan fér meg egymás mellett a folk és a punk, megtűzdelve némi speeddel meg freakkal.

Felejthetetlen kortársaim címmel Díner Tamás fotográfus portréalbumot adott ki, melyet háromszor is bemutat a nagyérdeműnek. Ám nemcsak az albumot lehet megtekinteni, hanem ugyanazon a helyszínen a falon is meg lehet csodálni az alkotásokat. De, mert Tamás a zenei világban is remek fotókat alkotott, megkérdezzük, majd, vannak-e kedvencei, milyen volt fotózni őket, és egy-két általa szeretett zenét közösen meg is hallgatunk majd.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-11-21 10 óra
2022-11-21 11 óra A Lila tinta ezúttal ismétel. Így alakult, a kényszer nagy úr. Akit újra lehet hallgatni, az Weiner Sennyey Tibor, magyar költő, író, műfordító, szerkesztő és utazó, nem mellesleg sajtkészítő, gazdálkodó és méhész is. Augusztusban volt a vendégünk. Akkor egy tőle származó idézettel vezettem fel a vele való beszélgetést. Most is idézettel indítok: „Egy magyarság van, ami sokféle emberből áll. Helyzetek vannak, közös problémák, és ezeket a problémákat együtt kell megoldanunk. Ha egy megoldás konzervatív megoldás éppen, akkor azt kell elfogadnunk; ha egy helyzet radikális megoldást kíván, akkor azt kell alkalmaznunk.” Hogy ez utópia vagy sem, talán választ kapsz a kérdésre, ha meghallgatod ismétlésben a beszélgetést.

Aztán itt volt Gerendás Péter énekes, zenész, zeneszerző, szövegíró, nem mellékesen kilencszeres édesapa, időnként humorista. Azt hiszem nem túlzás azt mondani, hogy nélküle nincs Zsidó Fesztivál, tehát biztosak lehetünk abban, hogy a következő fesztiválon is fellép majd. Hogy addig se maradjunk nélküle, most megismételjük az augusztusi beszélgetésünket. Ja, és hozta a gitárját is.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Keverőpultnál: Fodor János.

( A 2022.08.22 –i adás ismétlése )

2022-11-14 10 óra
2022-11-14 11 óra A Rádió Bézs szlogenje: Elsősorban a nőkért szól… éppen ezért a férfiak is hallgatják. Szóval azt is lehetne mondani, hogy ez egy online unisex rádió. De, hogy azért a Lila tinta is hű legyen az eredeti szlogenhez, meghívtuk Spitzer Györgyit, közismert művésznevén Soma Mamagésát, akinek most jelenik meg sokadik könyve Szakrális ÚJ NŐ címmel. Két fogalmat is tisztázunk majd a beszélgetésben, mi az hogy „szakrális”, és mit jelent az „ÚJ NŐ”. Soma énekes, előadóművész, műsorvezető, újságíró, életszemléleti tanácsadó, spirituális tanító. Már most tudjuk, hogy kevés lesz az egy óra a vele való beszélgetéshez.

11 órától Kopócsy Judit festő, textilművész lesz a vendégünk, aki csoportos kiállításon mutatja be műveit november ötödikétől az Artézi galériában. Kováts Albert ezt írta róla a Beszélő folyóiratban: „Kopócsy eredeti és szuverén művész, aki munka közben nem gondol se példaképpel vagy kritikával, se hatással vagy sikerrel. Feloldódik a kép négyszögű síkjában, eggyé válik készülő művével, s mintegy belülről érzékeli azokat a finom jelzéseket, melyeket az anyag és a forma sugall…”

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-11-07 10 óra
2022-11-07 11 óra Két férfi, de nem furcsa pár. Általában ketten vezetik, ketten készítik a műsort és vendégeikkel mindezt humorosan, csipkelődve, saját kissé gúnyos örkényi stílusban művelik. Vendégeik izgalmas, érdekes életútját alaposan „kibeszélik”.

Uzsoky Katinka képzőművész. Legújabb kiállítása a Let it be… címet viseli. A plakáton egy gitár. Beatles és Uzsoky Katinka? A Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében csapata úgy döntött, hogy tisztázza ezt a helyzetet, ezért meghívta a művészt a műsorába, hogy a hallgatóit is bevonja az akcióba.

Ám azt korántsem kell tisztázni, hogy Mohai Tamásnak mi köze a Beatleshez és a gitárhoz. Merthogy ő a gitár igazi nagymestere, lévén zenész, zeneszerző, zenetanár, és valaha volt, vagy tán még ma is Beatles rajongó. Legújabb albuma, a Szabadság foka, kicsit múltba tekintő… Bár nagyon korai még befejezett életműről beszélni vele kapcsolatban, de tény, hogy volt miből válogatni. Persze, a hangzás változott, de a lényeg megmaradt. Mohai Tamás, ahogy egész életében, a műveiben is a szabadság szerelmese volt és az is maradt.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-10-31 10 óra
2022-10-31 11 óra Volt színházi PR-marketinges, színházalapító és igazgató, jelenleg az Eötvös10 művelődési ház igazgatója a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorának első vendége. „Az Eötvös10 megújult, ami nemcsak az arculatváltásnak köszönhető, hanem annak, hogy célkitűzéseinknek megfelelően valóban megtöltjük kultúrával Terézvárost.” – nyilatkozta nemrégiben Gálvölgyi Dorka, aki két éve vezeti a művelődési házat. A dús programot látva elképzelni is nehéz, hogy mennyi ideje marad családjára. Édesapja Gálvölgyi János színész, édesanyja Gálvölgyi Judit műfordító, nagyapja Rodolfo, a világhírű bűvész. Szóval volt kiktől örökölni a tevékeny életet. Ja, nem mellékesen a férje újságíró, és kettejüknek összesen négy gyereke van. Csakhogy lássa a nagyérdemű, hogy kikkel megosztania a szabadidejét!

Portréfilm készült Bródy Jánosról. Ha valaki elmúlt „ennyi meg ennyi”, (LGT) és megnézi a filmét, akár a saját életének bizonyos szakaszait is átélheti a filmben helyet kapott dalok nyomán. Nincs más, csak tépelődő, minden szót alaposan végiggondoló beszéd, és a dalok. De nem is kell más, amit hallunk, látunk, az maga a dalszerző, szövegíró, énekes, zenész, Bródy János. Örömünkre elfogadta meghívásunkat, és 11 órától vele beszélgetünk a filmről, kicsit a közéletről, kicsit a közérzetéről.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-10-24 10 óra
2022-10-24 11 óra Az elmúlt héten rendezte meg a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja a Könnyűzenét vinni az iskolákba? címet viselő fórumát. Hogy őszinte legyek, nekem már a Hangőr Egyesület elnevezés is kedvemre való, a fórum témája meg különösen közel áll a szívemhez. Azt mára talán sikerült elérni, hogy az úgynevezett könnyűzene valamennyire elismert része a kultúrának, de vajon nyitott-e az iskolai énekoktatás befogadni?
​​​​​​​A Lila tinta, színes percek Örkény szellemében címet viselő műsorba meghívtuk Bajnai Zsoltot, a Poptanítás munkacsoport vezetőjét, a fórum egyik előadóját.

11-től olyan Koncz Zsuzsával beszélgetünk, akinek mindenképpen helye van az iskolai zeneoktatásban. Amióta a beatzene, rock és popzene teret nyert Magyarországon, azóta ő híven szolgálja a műfajt, milliós nagyságban fogytak az albumai, koncerttermek, arénák telnek meg a koncertjein.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-10-17 10 óra
2022-10-17 11 óra Alibaba Dehghani. Ő lesz az első vendég a Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorban. Nem, semmi köze a 40 rablóhoz, bár írt egy számot, aminek a címe: Alibaba és a 40 rabló. De nem a mesét zenésítette meg. Na, elég volt, hogy mi nem Alibaba. Hát akkor ki ő? Fogorvos, zenész, énekes, szövegíró, egyenesen Iránból. 1989 óta él Magyarországon, de gyakran látogat vissza szülőföldjére is. Ahogy mondani szokták hivatalosan, segíti a jó kapcsolatot a két ország között. és ami számára nagyon fontos, sokat tesz azért, hogy mi magyarok minél jobban megismerjük az iráni kultúrát.

11-től Váry Károly színművész látogat hozzánk Kecskemétről, ahol most él, ahol otthonra és talált, és ahol befogadta őt a Kecskeméti Katona Színház. Mert volt az életének olyan szakasza, amikor sem otthona, sem munkája nem volt. Sokan láthatták őt a Bohóc című monodrámában, amit James Joyce nyomán maga állított színpadra. Nagyszerű előadás, de Váry Karcsinak talán nemcsak ennyit jelent. Hogy mennyit, azt reméljük, elmondja majd adásban.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-10-10 10 óra
2022-10-10 11 óra Október 10-én, hétfőn, csupa hölgy a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorának vendége. Elsőnek, 10 órakor, berobban majd Király Linda!!! Szerelem utolsó végig… De hol van az már! Azóta annyi minden történt, hazai karrier, nemzetközi sikerek, és, persze vagy nem persze, hullámvölgyek is. De egy biztos. Ha jó napot szeretnél magadnak, hallgasd! Akár koncerten, akár a youtube-on… És mi hallgatjuk. Most a hallgatóinkkal együtt.

11-től jön majd Szabó Réka. Ő sajtóreferens. Ez így nagyon egyszerűen hangzik, de, hogy mennyire nem az, majd elmeséli. Bevezetésül csak annyit, hogy mindig jó ügyek mellé áll. Most éppen egy tehetségkutató versenyt igyekszik minél több fórumon ismerté tenni, de például évek óta nélkülözhetetlen munkatársa a Bondoró Utcaszínház Fesztiválnak, és sorolhatnánk. Majd a műsorban soroljuk is.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-10-03 10 óra
2022-10-03 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorának október 3-i első órája a slam poetry műfaj jegyében telik. Hogy mi ez a műfaj. Versmondás, mondanám, de nem az. Csak hasonlít. Hát akkor mi? A választ Molnár Pétertől várjuk, aki a műfaj egyik legfontosabb művelője. Valaha politikus, aztán demokrácia és szólásszabadság oktató, kutató, a Földalatti Slam Akadémia alapítója és főszerkesztője. Országos és Európa bajnok slammer. Akkor a slam poetry sport? Dehogy…10 órától minden világos lesz.

Ugye szokatlan, hogy első szerzői lemezét valaki 75 éves korában adja ki, miközben számtalan színházi, filmzenét, kuplét, tánczenét szerzett. De Darvas Ferenc, aki zeneszerző, zongoraművész (bár ez ellen tiltakozik) ezt mondja magáról: „…úgy érzem, ízig-vérig színházi ember, a dramatikus kísérőműfaj zenésze vagyok…” Ja, és mellesleg fejszámolóművész és pingpong versenyző. 11-től vele beszélgetünk, és az ő zenéjét hallgatjuk.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-09-26 10 óra
2022-09-26 11 óra ​Alapi István 60 éves. Ez tény. Az EDDA gitárosa, zeneszerző, előadóművész, műsorvezető az évfordulót munkával ünnepli. Novemberben lesz a jubileumi koncert, Álmodtam egy világot magamnak… címmel könyvet jelentet meg, készült egy jubileumi album is, és rendületlenül beszélget egy online műsorban zenész kollégáival, és ki tudja még, mi mindent halmoz. Na jó, de mikor pihen? Megkérdezzük a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorban hétfőn, 11 órakor.

Előtte, 10-től vendégünk lesz Spilák Klára, színművész, szinkronszínész, műsorvezető, sajtóreferens. Most éppen a Tündérkert című filmben forgat, de lefogadom, hogy mással is tölti az idejét. Ugye, a hivatásai, foglalkozásai között van egy kakukktojás? Biztosan rájöttek már, hogy melyik is az. Igen, a sajtóreferens. De biztos, hogy kakukktojás?

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-09-19 10 óra
2022-09-19 11 óra ​ A hangjára figyeltem fel a buszon. Szóba elegyedtünk. Igen, ő az. Te jó ég. Ez a hang! Ez a színésznő! Aki már életében klasszicizálódott. A Lila tinta első órájának vendége: Csernus Mariann.

„Sándor!” Így kiáltott utánam egy ifjú hölgy a Belvárosban. „Ó, szervusz, Sándor!” Köszöntöttem imígyen. És egyikünk se tévedett. Én második, ő első lett egy Petőfi hasonmás vetélkedőn. Ruttkai Bori egyébként énekel. Leginkább gyerekeknek. De felnőtteknek is szól a vele való diskurzus a Lila tinta második órájában.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-09-12 10 óra
2022-09-12 11 óra Úgy látszik, a nyár nem hagyja magát, nehezen engedi át a hatalmat az ősznek. Ezt csak úgy megjegyezzük, mert számunkra, a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében munkatársainak mindegy, nyár vagy ősz, mi rendületlenül jövünk hétfőnként. És, hogy kikkel? Ezúttal két olyan vendégünk lesz, akiknek legalábbis köze van a filmhez. Mert első vendégünk lett volna Géczy Dávid filmrendező, reklámfilmrendező, forgatókönyvíró, időnként operatőr, – Ember tervez… A korábban beharangozott vendégünk Géczy Dávid reggelre megbetegedett, és hirtelen nem sikerült helyette mást meghívni. – Fiatal kora ellenére hatalmas életmű, amiket eddig alkotott, rövidfilmek, reklámfilmek, játékfilm… és számtalan díj, amiket a különböző fesztiválokról elhozott.
De nem marad a kedves hallgató beszélgetés nélkül, a két műsorvezető közül Frank Iván nemrégiben egy regényt jelentetett meg, Szerényi Gábornak pedig hamarosan kiállítása nyílik. Hát… most ezekről lesz szó.

Aztán jön Geszti Péter. Hogy mi mindent lehet a neve mellé írni, nem sorolom. Inkább csak, hogy mi köze a filmhez. Hát, legutóbb a Szia Életem című film podukcereként járult hozzá egy szórakoztató játékfilm sikeréhez, de volt ő gyerekszínész is, gondolhatunk akár például a Zokogó Majomra, és jó néhány filmre, amiben szinkronszínészként emlékezetes szerepekhez adta a hangját. De vele azért arról is szót ejtünk, hogy hamarosan fellép a Balkán Fanatik 20. születésnapi koncertjén, meg nemsokára összeáll az eredeti Első Emelet, és koncertet ad. Szóval nyár vagy ősz, mindegy. Mi itt vagyunk!

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-09-05 10 óra
2022-09-05 11 óra Csupa idézettel mutatom be a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorának 10 órai vendégét, Debreczeny Zoltánt.

„Az általam festett képek nem szépek, inkább érdekesek. Tisztában vagyok festői korlátaim tényével és helyével, azokat igyekszem nem átlépni.”

„A Veszprémben élő Debreczeny Zoltán festő valódi különc. Felesleges kertelés nélkül, őszinte öniróniával beszél saját művészetérõl, amelyet viccesen a „posztidióta” irányzathoz sorol.”

Réz András mondja róla: „Debreczeny Zoltánnal úgy vagyok, mint Bohumil Hrabal – egyébként saját rokonságából mintázott – hősével, Pepin bácsival. Csak míg Pepin bácsi végtelenül kígyózó mondatokban meséli nehezen kibogozható anekdotáit, Zoli- szerénység és tömörség! – akár egyetlen képen is el tudja mondani a maga édesbús, fanyar, ironikus vagy groteszk történeteit. Faramuci kis világocskákat teremt, amelyek nem viselik a derékszöget, cseppet lebegnek, és olykor még egy kis csoda is megesik bennük.”

11 órától egy nemrégiben megjelent könyvről beszélgetünk Gálvölgyi János színművésszel és Kövesdi Péter újságíróval. Nem titok, após és a veje beszélgetéséből született a könyv, a Hivatásos rajongó. Gálvölgyi János az életéről mesél, a színház és a legendás színművészek iránti rajongásáról, Kövesdi Péter pedig igazán kíváncsi, ez derül ki a kérdéseiből. De ami, szerintem nagyon fontos, a beszélgetésben nagyon sok szó esik a korabeli színészlegendákról egy-egy anekdota, történet erejéig.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-08-29 10 óra
2022-08-29 11 óra Nemrégiben Őriszentpéteren OMEGA emlékparkot avattak. A Rádió Bézs Lila tinta című műsorának műsorvezetői sajnos nem tudtak ott lenni az eseményen, ahogy Wittek Mari sem, aki a hatvanas években az együttes énekese volt. Most azzal tisztelgünk az együttes emlékének, hogy megismételjük a vele való beszélgetést.

Egyben megismételjük Baranyi Benő filmrendező bemutatását 10 órától, akinek első nagyjátékfilmét, a Zanox – kockázatok és mellékhatások címmel néhány hete mutatták be a mozikban. A film azóta sikeres pályát futott be.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.06.20-i adás ismétlése )

2022-08-22 10 óra
2022-08-22 11 óra „Nagyon megszerettem Gézát. Tudom, hogy sokan a magyar irodalmi életben neheztelnek rá azért, mert fontos szerepet vállalt a magyar politikai életben. Én is sokat kaptam a vele való barátságom miatt, de a barátaimat még akkor is szeretem, ha nem mindenben értünk egyet, mi is sokat vitatkoztunk, főleg a levelezésünkben.” Géza ez eseteben Szőcs Géza költő, akitől pedig idézek, Weiner Sennyey Tibor, magyar költő, író, műfordító, szerkesztő és utazó, nem mellesleg sajtkészítő, gazdálkodó és méhész is. Azért az idézet, mert nagyon, nagyon, nagyon egyetértek vele, de hogy ő ezt hogy éli meg, majd elmondja a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkban.

Aztán itt lesz Gerendás Péter énekes, zenész, zeneszerző, szövegíró, nem mellékesen kilencszeres édesapa, időnként humorista. Azt hiszem nem túlzás azt mondani, hogy nélküle nincs Zsidó Fesztivál. Ja, és hozza a gitárját is. Amit tehát hallanak majd, az élő, egyszeri és megismételhetetlen. Szóval ki ne hagyják!

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Keverőpultnál: Fodor János.

2022-08-15 10 óra
2022-08-15 11 óra Még itt a nyár, és sokan ki is használják ezt – sütnek-főznek a szabadban. Gondoltuk, nem haszontalan, ha meghívunk egy
mesterszakácsot a Rádió Bézs Lila tinta című műsorába, aki néhány hasznos tanáccsal talán még új ötleteket is ad az amatőr szakácsoknak.

Járfás József, becenevén Jafi, el is vállalta, hogy 11 órától beszélget velünk, és elmond néhány titkot a mesterségéből, és néhány történetet is, mert munkája során nem akárkiknek tálalta fel az ételt, amit készített.

De előtte, 10 órától egészen másról lesz szó. A vendégünk Dr. Csókay András idegsebész főorvos, aki csapatával 2019-ben szétválasztotta a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket. A világraszóló műtétnek méltatlan folytatása lett, ami a mai napig tart, és aminek
következményeként a műtétet megörökítő filmrendező, Szász János, elhagyta az országot. Az idegsebészt is folyamatos és igaztalan támadások érik, azonban ő bízik a hit erejében. Vajon megfér-e egymás mellett a hit és a tudomány? Erről szólnak azok az előadások, amelyeket a Csókay doktor által kezdeményezett szabadegyetemen hallgathatnak az érdeklődők.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-08-08 10 óra
2022-08-08 11 óra 40 fok árnyékban? Ezt is kibírjuk! Persze, leginkább hűvös szobában, a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorát hallgatva. Előbb Szunyogh Szabolcs író, újságíró, rádiós műsorvezetővel a beszélgetésünket. Hogy mire vagyunk kíváncsiak? Elsősorban arra, hogy voltaképpen hogyan határozza meg önmagát. Egy polihisztor, aki egyaránt ért a vallásfilozófiához, a történelemhez, a biblia ismeretéhez? Régebbre tekintve az oktatáspolitikához, de még a kerékpározáshoz is, és az újságírói, rádiós műfajokban is otthon van? Izgalmasnak ígérkezik a beszélgetés.

Aztán Gidófalvy Attila érkezik. Képzeljék el, már hetven éves. Nem sorolom fel most, hogy hány zenekar meghatározó tagja volt és most is az, elég legyen annyi, hogy rockzenész. A szó legteljesebb értelmében. De nem csak úgy, hogy a színpadon ezt a műfajt műveli, de még a szabadidejében is rockot hallgat. És hamarosan egy jubileumi koncerten láthatjuk, hallhatjuk majd, körülvéve azokkal a zenésztársaival, akikkel eddigi zenei pályafutása során együtt muzsikált.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-08-01 10 óra
2022-08-01 11 óra​ Ismétlünk. Reméljük, hogy ezen a nyáron ez lesz az egyetlen alkalom, hogy mindkét műsorvezető távol van. Persze, az ismétlés sem hiábavaló. Hiszen a Lila tinta vendége volt Tzortzoglou Georgiosz, akinek ez az eredeti neve. De mindenki Jorgosznak hívja, aki valaha is kedvelte a folkzenét, vagy világzenét, ahová manapság is sorolják azt a műfajt, ami a hatvanas, hetvenes években kelt életre, és ma is él. Barbaro, Gépfolklór, Balkán Fanatik, csak, hogy a legismertebb együtteseket említsük, amikben alapító volt… De nem csak zenészként ismert. Képzőművész, háta mögött jó néhány alkotással, kiállítással.

Aztán itt volt Deák Kázmér karikaturista, grafikus. akivel a KOKSZ (Kortárs Karikaturista és Szatirikus Műhely) kiállításairól, és a csoportról beszélgettünk.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.03.21-i adás ismétlése )

2022-07-25 10 óra
2022-07-25 11 óra Minuciózus mester. Elmélyülten, elképesztő aprólékossággal és ugyanakkor virtuózan és biztos kézzel ábrázol, akár rajzol, akár fest. Témái egyszerre filozofikusak és játékosak. Munkái azonban nem csupán a látható világot mutatják meg, hanem a mögöttük derengő sejtelmes spirituális tartományokat is. A Lila tinta első órájának vendége Olajos György, Munkácsy-díjas képzőművész.

A második órában muzsikus érkezik. Ő maga is elsütötte azt a poént, hogy a dobos „már nem közönség, de még nem zenész. Mondjuk a zenészek legjobb barátja.” Csibra Mártonnal beszélgetni, – azt feltételezem – csupa vidámságot ígér. Én már tudom, hogy rögtönzött dobórát is megpróbálok kiügyeskedni tőle.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-07-18 10 óra
2022-07-18 11 óra Vigyázó szemetek Párizsra vessétek! A Batsányi idézetet nemcsak ismerjük, de magyarként mélyen át is érezzük. Akár akarjuk, akár nem millió szállal rezonálunk, kötődünk a francia kultúrához. Inkább akarjuk. (A Bézs rádióban tessenek hallgatni Liszkai Ági műsorait például!) De most a Lila tinta is frankomán felütéssel kezdi hétfői matinéját. Hunyadi Claire lesz az első óra vendége. Már a neve is „merveilleux konnotációkat” sugall. Történelmi csengésű családnév, gall fonetikájú keresztnév. És még egy szó sem esett életéről, munkájáról. Lesz miről faggatni, az apropó (ez is francia kifejezés!), hogy könyvet is írt.

A második órának témája az Omega emlékkoncert. Eszembe jut, hogy a Lila tintában volt beszélgető társunk Benkő László, Kóbor János, Mihály Tamás, akiket sajnos már csak az archívumból tudnánk megszólaltatni. De nemrég volt itt Debreczeni Ferenc, és korábban Trunkos András is. Utóbbi most újra velünk lesz. Témánk a koncert.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-07-11 10 óra
2022-07-11 11 óra A műsor első órájában egy régi kolléga a vendég. Mérnökkként végzett, volt újságírója a Jövő mérnöke egyetemi lapnak, számos lap mellett fotóriporterként dolgozott a hajdani Kurírnak. Kézműves jelleggel csokoládé készítéssel is foglalkozott, majd újabban úgy hírlik, hogy a teakészítés művészete is érdekli. Sajtóban dogozott, rengeteg sztorit tudok róla, mégis megpróbálom beszéltetni. Biztos vagyok benne, ha sikerül önmagáról is megszólaltatni, az több lesz, mint egy ember élete, munkája, pályája. Nem könnyű eset. De annál nagyobb kihívás Baric Imrével beszélgetni.

A második órában egy nemrég elvesztett különleges művész, remek humorú, melegszívű ember emlékét idézzük meg. 2019. október 14-én járt a Lila tinta stúdiójában. Elmesélte – remek sztorijai között – hogy képzőművészként úgy érezte egy színházi előadás után, hogy neki ehhez a társulathoz kell szegődnie. A színészetben addig teljesen gyakorlatlan fiatalember ajánlkozását először elutasította a társulat vezezője. Majd néhány hét gondolkodási idő után mégis felhívta, hogy van egy jó és egy rossz híre. Az előbbi, hogy mégis kap egy lehetőséget a következő darabban. Az utóbbi pedig az, hogy a szerepen belül kap egy hatalmas pofont, mint teljesen lemeztelenített zsidó munkaszolgálatos. Így kezdődött – egyébként a Nemzeti Színház színpadán – a Pintér Béla és Társulata tagjaként Quitt László varázslatos színészi pályafutása, ami tragikusan hamar tört ketté.

( A 2. óra 2019.10.14-i adás ismétlése )

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-07-04 10 óra
2022-07-04 11 óra Köszönet minden hallgatónknak, akik ebben a kánikulában is hűségesek maradtak a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorához. Ezúttal két asszony lesz a vendégünk, akik mindent megtesznek azért, hogy elhunyt férjük értékes öröksége ne menjen veszendőbe.

Egyikük Volosin Hédi politológus, Gyekiczki András szociológus özvegye, aki évek óta szervezi, bonyolítja férje szellemi örökségének, a pápai zsidóság tragikus sorsának kutatásának, feldolgozásának könyvben és kiállításban testet öltő megjelenítését. A címe mind a könyvnek, mind a kiállításának „Elfeledett szomszédaink”, ami arra utal, hogy az elpusztított zsidó emberek akár a szomszédaink is lehetnének. A kiállítás Újpesten, az UP rendezvénytér helyszínen tekinthető meg.

11-től László Ági újságíró jön hozzánk, aki férje, Szalay Zoltán ránk hagyott életművét gondozza, és már a sokadik kiállítást szervezi az értékes, kortörténeti fotográfiákból. Ezúttal „Azok a rockzenészek” címmel állítják ki a képeket a Hangfoglaló program támogatásával az Óbudai Társaskör pincegalériájában. Egy kor könnyűzenei idoljainak korabeli fotóit csodálhatja meg az érdeklődő a hatvanas, hetvenes évekből. Többek között az Omega, az Illés, Zorán, Zalatnay, Kovács Kati, Koncz Zsuzsa képei kerültek a kiállítás falára.

Ágival érkezik Debreczeni Ferenc, Ciki, az Omega legendás dobosa, aki rendhagyó módon nyitotta meg a kiállítást, és aki maga is többször volt Szalay Zoltán fotótémája.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-06-27 10 óra
2022-06-27 11 óra Szendrey Júlia. Elsősorban, mint Petőfi Sándor felesége, így juthat eszünkbe. Két évet volt a legendás költő párja, negyven évet sem élt, mégis a köztudattal ellentétben figyelemreméltó írásos hagyatéka van. Versek, elbeszélések, mesék, levelek. Ha valaki csak kicsit belekóstol az életművébe, nagy valószínűséggel megáhítja az egészet. Gyimesi Emese, irodalomtörténész sokéves, lenyűgöző munkával, publikációk sorával segít megismerni a hajdani „nemzet özvegye” életét, világát. Vele beszélgetünk a Lila tinta első órájában.

A második rész vendége Szunyoghy András. Nemes egyszerűséggel úgy konferálnám fel őt a nem ismerőknek, hogy Leonardo Da Vinci, Albrecht Dürer, Barcsay Jenő káprázatos rajzi virtuozitásának folytatója. Pontos, plasztikus, pazar ábrázoló készségével nemcsak megmutatja, hogy a rajz a lelke a képzőművészetnek, de professzori tudását a legkitűnőbb tanári mentalitással tanítványai rendelkezésére is bocsátja. Anatómiai rajztanulmányai – legyen szó emberről, lóról – megkerülhetetlenek azok számára, akik életüket akár a grafika, akár a festészet, vagy a szobrászat alkotásának szentelik. Nem mellesleg úgy tanít, hogy rajzi feladatait elvégezve nemcsak okulnak tanítványai, de lucidus örömmel spirituálisan is épülhetnek a jókedélyű Szunyoghy mestert követve.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-06-20 10 óra
2022-06-20 11 óra Egerben végzett filmkészítő szakon, és 10 év múlva, 2017-ben vették fel a SZFE rendező szakára. A közbeeső időszakot többek között azzal töltötte, hogy Londonban megkeresse a pénzt a Csomagtartó c. filmjének költségvetésére. Aztán itthon leforgatták a filmet, és a stáb nem fogadta el a pénzt a munkáért, hanem technikára, szendvicsekre meg benzinre költhette azt. Nagyjából így kezdődött Baranyi Benő filmrendező pályafutása, nemrégiben pedig bemutatták első nagyjátékfilmét, Zanox – Kockázatok és mellékhatások címmel. Hétfőn, 10 órától ő lesz a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében c. műsorának vendége.

11-től egy igazi legendával beszélgethetünk. Wittek Mari, a hatvanas évek kirobbanó tehetségű énekesnője látogat el a stúdióba rövid magyarországi tartózkodása idején. Sokak szerint a legtehetségesebb volt az énekesek között a hazai beat korszak éveiben. Énekelt a táncdalfesztiválakon, fellépett több zenekarral, de a neve legszorosabban az Omega együtteshez fűződött. 1971-ben hagyta el az országot, ma az Egyesült Államokban, Kaliforniában él. Énekesi pályafutását lezárta, ahogy mondja, háziasszonyként él, és szereti ezt az életet. Azért nemrégiben elvállalta, hogy a Fővárosi Művelődési Házban egy számot elénekeljen a Classik Beat együttessel. Hogy mennyire népszerű volt annakidején, az is bizonyítja, hogy ma is jó néhány rajongója kíváncsi rá. Ahogy mi is, itt a Rádió Bézsben.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-06-13 10 óra
2022-06-13 11 óra Nyár, időnként viharok, időnként hőhullám, Van, aki nehezen bírja az időjárás kacskaringós szélsőségeit. Nekik és másoknak is azt ajánljuk, hogy hallgassák a Rádió Bézs, Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorát, ígérjük, legalább addig feloldjuk az időjárás okozta feszültségét.
Vendégünk 10 órától Baska Balázs grafikus, aki ezt írta magáról: „Minden nap rajzolok – a kedvenc anyagom a rajztoll – 35 éve, ez nyugtat meg igazán. 20 éve tanítok rajzot, grafikát, nap mint nap feltölt a kapcsolódás és közös munka a fiatalokkal, nagyon jó velük lenni. Grafikus szakmámtól nem szakadtam el, logókat, arculatokat, illusztrációkat, plakátokat folyamatosan készítek, de leginkább az évszámok – mint illusztrációs témák – izgatnak manapság.” Nos, többek között ez utóbbi mondat keltette fel az érdeklődésünket, így aztán megkérdezzük, mit jelent ez a munkája során.

11 órától Márton László író, műfordító, drámaíró, esszéista, tanár a beszélgetőtársunk. Tavaly ő nyerte el az Artisjus irodalmi nagydíját a Niebelung-ének fordításával. Igazi időutazó, műveiben az ókortól napjainkig vándorol. Legújabb könyve, A kárpótlás, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg. Miközben ezen a művén dolgozott, Térey-díjban részesült, abban a díjban, amely valamelyest megosztotta az írókat. Egy interjúban elmondta, hogy ez a díj abban segítette, hogy megéljen, miközben létrehozott egy irodalmi alkotást. Erről is beszélgetünk majd Márton Lászlóval.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-06-06 10 óra
2022-06-06 11 óra Pünkösdhétfő van, örülünk az ünnepnek, és a vele járó hosszú hétvégének is. Ugye, nem bánják, ha most egy korábbi műsorunkat ismételjük. Méghozzá az április 4-i beszélgetéseket. Talán még emlékeznek: 1 nappal voltunk a választások után, sokan még fel sem ocsúdtak vagy az örömből, vagy a csalódásból, és talán nem is figyeltek eléggé a Lila tinta c. műsorra. De most itt a lehetőség, be lehet pótolni.

Két nagyon fontos vendéggel beszélgettünk: Trunkos Andrással, az Omega menedzserével, aki elsők között nekünk mondta el, hogy Omega Testamentum néven zenekar alakul, ami nem emlékzenekar lesz, nem is tribut, hasonmás, hanem önálló arculatú együttes, aminek annyi köze lesz az Omegához, hogy ketten a régiek közül a zenekar tagjai lesznek, és feladatuk lesz az Omega örökségét megőrizni.

A másik beszélgetőpartnerünk Jávori Fegya volt, akivel a Farmerkirály című klezmer musicalről beszélgettünk. Azóta már pontosan tudjuk hol, mikor mutatják be: 2022. július 15-én és 16-án a Siófoki Szabadtéri Színpadon játsszák, augusztus 26-án és 27-én Fertőrákoson láthatják a nézők, októberben pedig megérkezik kőszínházba is, a Veszprémi Petőfi Színház színpadára.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.04.04-i adás ismétlése )

2022-05-30 10 óra
2022-05-30 11 óra Májusban az utolsó Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorának vendégei:

10-től Dési Péter. Aki újságíróból lett sikeres vállalkozó, aki nem tud szabadulni az írás szenvedélyétől, ezért már többkötetes szerző. Könyveiben jórészt a közelmúltról ír a saját életének bemutatásán keresztül. A közelmúltról, ami kétségtelenül történelmi változások kora, és amiben szinte mindenki a helyét kereste, ahogy Dési Péter is.

11-től Tereh István. Akárcsak Dési Péter, ő is a helyét kereste a 80-as években, aztán a rendszerváltást követően. Az elsők között volt, akik a könnyűzene világában, az úgynevezett szocializmusban, a még szinte szitokszónak számító menedzseri pályát választotta. Ma már természetes, hogy egy-egy produkció sikere nagyban függ a menedzsertől. Tereh Öcsi, ahogy a szakmában nevezik, nem panaszkodhat. Nevéhez fűződik, hogy csak a legfontosabbakat említsük, a Step,az Első Emelet, a Solaris, a Napoleon Boulevard menedzselése.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-05-23 10 óra
2022-05-23 11 óra 10 órától vendégünk Móricz-Sabján Simon. Fotóriporter, dokumentarista fotográfus. 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa. Napilapos munkája mellett sok időt szán a személyes anyagai elkészítésére, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva, legyen szó akár egy társadalmi problémáról, akár hétköznapi történetekről. Hosszabb távon, akár évekig is foglalkozik egy-egy témával.

Ha ma a kereső, kutató olvasó oldalára téved, nem csoda, hogy soraira csodálattal réved: “… inkább arról írok, ki vagyok belül. Egy éhező, aki szomjazó. Egy népkutató, aki nem képmutató. Egy szívkutató, doktori fokozat nélkül. Egy kereső, aki jól kereső, és ez találó. Kis részben feltaláló. Egy fényfeltáró újságíró, a szellem újságában.” Egy korábbi dalban így ír magáról Pajor Tamás költő, zenész, szövegíró, aki 11 órától a vendégünk. Azért hívtuk meg beszélgetni, mert május 31-én Lélegző dal címmel szerzői estje lesz az Óbudai Társaskörben, és két vendége Koltai Róbert és Geszti Péter. Hogy miért éppen ők, többek között erről is kérdezzük majd.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-05-16 10 óra
2022-05-16 11 óra Lila tinta, színes percek Örkény szellemében.

Vendég: Tölgyesi Katalin, műsorvezető. Ezúttal mint Gerlóczí Sári jubíleumi kiállításának kurátorát hívtuk meg. A 90 éves festőművész, grafikus, jelmeztervező remélhetőleg telefonon bekapcsolódik az adásba. Természetesen szó lesz Tölgyesi Katalin egyéb tevékenységéről is, például a Kata-lizátor című televíziós műsoráról.

11. óra. Grunwalsky Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíjasa a vendégünk. Sikerekről, talán egy kicsit a kudarcokról is beszélgetünk.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-05-09 10 óra
2022-05-09 11 óra Május 9-e, a Győzelem Napja. A második világháborúban a szövetségesek az európai színtéren legyőzték a nácikat. E történelmi nap ünnepén, Budapesten a Bézs Rádió Lila tintájában két brilliáns művész a vendég. Az első órában a basszgitáros, énekes Papp Szabi a beszélgetőtárs, aki méltán az egyik legnépszerűbb muzsikus és remek humorú szereplője a showműsoroknak. A második órában a lenyűgöző képeket festő művész, Gesztelyi Nagy Zsuzsa a vendég, aki bámulatos láttató erővel hihetetlenül könnyed és finom képzeteket jelenít meg. Ráadásul sejtelmes humorral. Reményeink szerint mindkettőjüket sikerül alaposan és ravaszul kifaggatni a Hallgató megelégedésére.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-05-02 10 óra
2022-05-02 11 óra Május 2.án, igaz, egy nappal később, de mert ez soha nem késő, a Lila tinta munkatársai szeretettel köszöntjük az édesanyákat. Persze reméljük, hogy közülük sokan hallgatják a műsorunkat, és azt is reméljük, most sem okozunk csalódást.

10 órától Kneszl Beáta Carmen a vendégünk, aki 2016 novemberében jelentette meg az Én, a megbélyegzett című könyvét, amely a borderline személyiségzavarról szól. Egyedüliként ő vállalta a világon névvel-arccal ezt a személyiségzavar-típust. A könyv megjelenése után 2016. október 13-án felmászott a Széchenyi lánchidra, demonstrálva, hogy milyen fontos komolyan venni a borderline személyiségzavart. Most, 2022-ben némi bővítéssel, átdolgozással újra kiadták a könyvet.

11 órától St. Martin lesz a vendégünk, A többség úgy ismeri őt, mint zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsíp művész. Pedig nemcsak dalszövegeket, hanem verseket ír, és fest. Sőt, képzőművészeti táborokat szervez, kiállításokat nyit meg. Hogy mostanában éppen mi ragadta meg a festészet és a zene terén, arról így beszélt egy interjúban: „Nagyon tetszik az a különleges tusfestés, amelyet a japán zen szerzetesek az 1860-as években készítettek. Ha nem is ezzel a technikával, de ennek a hangulatából indulok ki a zene és a képzőművészet területén. A szerzetesek szívesen festettek ködös tájakat, rejtélyes helyeket, de nem negatívumként aposztrofálták ezeket, sokkal inkább a lélek harmonizálásaként. A dalok, amelyeket ilyenkor, alkotás közben hallgatok, főként a klasszikus zenei világból kerülnek elő, mint például a keringők. Ezek úgy színezik most az életemet, mint én a festővásznat.”

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-04-25 10 óra
2022-04-25 11 óra Két, hihetetlenül termékeny irodalmárt hívtunk ezúttal a Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkban. Egyikük Petrőczi Éva író, költő, műfordító, publicista, irodalomtörténész. Ez év januárjában jelent meg Könyörgés, márciusi hóban című összegző verseskötete. A kötet kapcsán beszélgetünk pályafutásáról, arról, hogy kortárs keresztyén költőként milyennek látja a hit megjelenítését a mai irodalmi életben. Egy interjúban magáról ezt mondta: „Úgy írok istenes verset, ahogy levegőt veszek, ahogy járok-kelek, nem választom el ezt a mindennapi életemtől.”

11 órától Nógrádi Gábor költő, író, újságíró, hangjáték-, tévéjáték- és filmforgatókönyv-író a vendégünk. Több mint negyven kötet van már a háta mögött, aztán filmforgatókönyvek, hangjátékok, tévéjátékok. Népművelőként dolgozott hosszú ideig, ez a mentalitás a mai napig jellemzi, nemcsak szórakoztat műveivel, hanem ismereteket terjeszt, nevel, tanít is. Dolgozott újságíróként, szerkesztőként is, az ott szerzett tapasztalatait irodalmi munkásságában kamatoztatja. Ebben az évben lesz 75 éves, mögötte már egy kész életmű, akár pihenhetne a babérjain, de ő ma is a tőle megszokott energiával dolgozik.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-04-18 10 óra
2022-04-18 11 óra Hölgyeim! Ha éppen 10-től jönnének éppen az urak locsolkodni, kínálják hellyel őket, és hallgassák együtt a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát. Ugyan ismételni kényszerülünk, ám mégis aktuális a mai műsor. Ugyanis a Solaris együtes április 25-én Marsbéli krónikák 3. című lemezbemutató koncertjét tartja a MOM Kultúrális Központban. Tavaly, szintén egy Solaris koncert előtt volt vendégünk Erdész Róbert zeneszerző, szövegíró, zenész, a Solaris a Napoleon Boulevard és a Cabaret zenekar billentyűse, producer író. Sokoldalú művész, volt miről beszélgetnünk.

11-től még egy művész volt a vendégünk, akiről megint csak azt kell mondanunk, hogy sokoldalú. 2021-ben Artisjus életmű díjat kapott. Adásban gratuláltunk Fábri Péter költőnek, írónak, színpadi szerzőnek, forgatókönyvírónak, szövegírónak.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.06.14-i adás ismétlése )

2022-04-11 10 óra
2022-04-11 11 óra A vírus, ezúttal az influenza, nem kegyelmez. Most éppen a Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsor élőadását hiúsította meg, ezért ismétlünk. És, mert április 11 a költészet napja, megismételjük Papp Márió költővel történt beszélgetésünket. Márió évtizedek óta szervezi, bonyolítja, zsűrizi a Diákírók és Diákköltők országos pályázatát és találkozóját Sárváron. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a tizenéves irodalmárok műveikkel mennyire mutatnak érzékenységet napjaink társadalmi problémáira, illetve milyen témák kerülnek előtérbe az írásaikban. Persze, azért arról is volt szó, hogy mostanában ő maga mivel foglalkozik.

11-től telefonon beszélgetünk Flamm Ferenc festőművésszel. Aki Svédországban él, festményeit többek között az Egyesül Államokban és számos más országban is megcsodálhatták kiállításokon, Néhány képét itthon is láthattuk a Bálint közösségi házban, de nagyobb kiállításról nincs tudomásunk. Megkérdeztük, mi ennek az oka. Hogy Flamm Ferenc neve sokaknak másért is ismerős? Hát persze… A hatvanas, hetvenes évek népszerű zenekarának, az Atlasnak volt vezetője, énekese. „Töröld le hát a könnyeidet”.., ugye ismerős?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.01.17-i adás ismétlése )

2022-04-04 10 óra
2022-04-04 11 óra A választás után egy nappal, egy kinek-kinek másért, de mindenképpen nevezetes dátum napján Trunkos András a Lila tinta című műsor vendége. Nem azt tervezzük, hogy az előbb említettekről beszélgetünk vele, persze, ha ő szóba hozza, nem hallgattatjuk el. De mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy ember, aki jómaga is zenész, művész, és aki a vállára vette jó néhány zenekar, szólista útjának egyengetését, aki együttesek összeállásának kezdeményezője volt, ügyes-bajos dolgaikat intézte… vagyis hogy ő, aki az Omega együttes menedzsere… most nem tudom, mit írjak: volt? most is az? Mecky nélkül létezik Omega? Szóval, hogy mi lesz? András úgy nyilatkozott, hogy tervez: jövőre majd koncerteken, rendezvényeken emlékezünk az Omegára, ami 60 éves lenne. Csak emlékezünk?. Bocsánat a hebegésért, de minden olyan bizonytalan. Lesz miről beszélgetnünk.

11-től viszont biztos dolgokról lesz szó. Jávori Ferenc, Fegya két dátumban már egészen biztos: 2022. május 24, életmű koncert a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, augusztus 26-án és 27-én pedig a Fertőrákosi Barlangszínház pedig műsorra tűzi a Levi Strauss életét feldolgozó Farmerkirály című musicalt. Előbb az életmű, aztán egy vadonatúj musical? Vendégünk Jávori Ferenc, Fegya.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-03-28 10 óra
2022-03-28 11 óra Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, előadó, a Szépírók Társaságának elnöke. A legkülönbözőbb, többnyire avantgárd műfajokban maradandót alkotott, halála megrendítő, jelenléte a hazai kultúrában pótolhatatlan. 2020 július 27-én volt a vendégünk, akkor jelent meg Égzsák című kötete, amelynek alcíme: Szkár chanel. A kötetben hangköltemények olvashatók, A könyvről, és magáról a műfajról beszélgettünk akkor. A beszélgetés ismétlésével búcsúzunk Szkárosi Endrétől

( A 2020.07.27-i és a 2020.10.26-i adás ismétlése )

Előtte, 10 órától a téma a 120 éve született Vén Emil festőművész válogatott műveinek kiállítása a Klauzál Házban. Beszélgető partnereink: Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója és Tóth Károly művészettörténész. Beszámolnak a nagyobb közismertségre méltó alkotóról, életművéről, hagyatékának sorsáról, a mostani kiállítás koncepciójáról, üzenetéről. Egyúttal a Klauzál Ház pezsgő tavaszi kulturális kínálatáról is, amiért érdemes Budapest távolabbi kerületeiből is odalátogatni.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-03-21 10 óra
2022-03-21 11 óra Tzortzoglou Georgiosz. Ez az eredeti neve. De mindenki Jorgosznak hívja, aki valaha is kedvelte a folkzenét, vagy világzenét, ahová manapság is sorolják azt a műfajt, ami a hatvanas, hetvenes években kelt életre, és ma is él. Barbaro, Gépfolklór, Balkán Fanatik, csak, hogy a legismertebb együtteseket említsük, amikben alapító volt… De nem csak zenészként ismert. Képzőművész, háta mögött jó néhány alkotással, kiállítással. És most a Lila tinta vendége.

Ritkán fordul elő, hogy valaki utólag helyesbítsen egy előzetes
beharangozót, most mégis meg kell tennünk. Trunkos András ugyanis
érthető indokkal arra kényszerült, hogy lemondja az előzetesen a
beszélgetést, helyette az utolsó pillanatban Deák Kázmér karikaturista,
grafikust hívtuk meg, akivel a 21-én este megnyílt KOKSZ (Kortárs
Karikaturista és Szatirikus Műhely) kiállításról, és csoportról
beszélgettünk.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-03-14 10 óra
2022-03-14 11 óra A négynapos hosszú „hétvége” harmadik napján már mindenki elfáradt, hiszen annyi minden pótolnivaló volt a háztartásban, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy lerogyj valahová és hallgasd a Rádió Bézst. Most éppen a Lila tinta című műsort. Holnap aztán kokárdát fel, ki-ki megy a maga választotta megemlékezésre, vagy otthon ünnepel.

Na, de mit ismételünk? Hát kérem, aki még soha nem hallott improvizációt a Boci boci tarka című gyerekdalra, ráadásul élőben, akusztikus gitáron egy híres jazz-fusion gitáros előadásában, az most el ne mulassza! Birta Miklóst ugyanis megkértük erre, és ő megtette. Persze azért beszélgettünk is.

De előtte Horváth Réka, mentálhigiénés szakember volt a vendégünk. Vele viszont komoly dolgokról beszélgettünk, arról például, hogy miben tud segíteni a szakember különböző bántalmazások esetében, és mit tehetünk mi magunk, ha ilyesmit tapasztalunk. Érdemes meghallgatni.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2022.01.31-i adás ismétlése )

2022-03-07 10 óra
2022-03-07 11 óra Hogy mi mindent válthat ki az emberből egy pusztító világjárvány, azt mindenki saját magán tapasztalhatta. De egy művészből? Kalmár János Munkácsy-díjas szobrász és éremművész a kijárási tilalom éjszakáin fogta a fényképezőgépét, és elindult Budapesten, és elkezdte fotografálni a várost. „Mintha mindenki lelépett volna a városból az utolsó pillanatban, és elfelejtette volna eloltani a villanyt.” írja Tilos a Ki című fotóalbumában. A képeken semmi mozgás, semmi élő, csak az éjszakai lámpák fényei világítják be a kihalt utcákat, a jármű nélküli villamossíneket, az üresen fenyegetően nagynak tűnő alagutat. Nincs élet. 10 órától a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában a képzőművésszel beszélgetünk, akit februárban a Francia Művészet és Irodalom Lovagrendjével tüntettek ki.

11 órától Vas János Panyiga lesz a vendégünk. Valaha zenész volt. Olyan zenekarokban játszott, mint az Orfeo, a Vízöntő, a Kolinda, a Mákvirág. A hetvenes években, amikor ezek a zenekarok részben politizáltak, részben csatlakoztak a kibontakozó táncház mozgalomhoz, A „fennálló” gyanakodva nézte ezeket az együtteseket, sokszor akadályozták vagy ellehetetlenítették a működésüket. Panyiga mindig is erősen baloldali érzelmű és cselekvő embernek tartotta és tartja magát, Azokban az időkben, amikor zenélt, érdekes módon éppen a baloldaliságából adódtak nézeteltérései a fennálló rend képviselőivel. Aztán a zenélés abbamaradt, néprajzos lett, erre tette fel az életét.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-02-28 10 óra
2022-02-28 11 óra Holnap már március elseje, közel lehet a tavasz. Reménykedjünk, hogy nemcsak évszakváltozás lesz, de megbékélés is itt Európában. A Lila tinta marad a régi kerékvágásban, leginkább a kultúra tág értelmezéséből választja a beszélgetések témáját.

Ezúttal képzőművésszel kezdünk. Zoltai Bea Barcsay-díjas festőművész lesz a vendégünk, aki Gulyás Judit textilművésszel együtt nyitott kiállítást a Klebersberg Kultúrkúriában. A kiállítás címe: Szépségállapot. Ugye, mennyivel szimpatikusabb elnevezés ez, mint a szükségállapot.

Zenész és numerológus. Hogy melyik hívatás élvez elsőbbséget, többek között ezt kérdezzük majd Kiss Zoltán Zérótól, aki a Karthago együttes basszusgitárosa, számmisztikát tanít és alkalmaz online és személyesen is. Talán arra is sikerül majd választ kapni, hogy mit mondd a numerológia a mostani válságos időszakról. Persze, természetesen tudományos alapon.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-02-21 10 óra
2022-02-21 11 óra Na, gyerünk! Lendület! Aki hétfőn 10 órától lendületbe hozza a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát, az nem más… mint a Tibus és a hintalók nevű együttes, benne Tibus bohóc, Szabó Tibor zenész és Marievich Zsolt, szintén zenész. Gyerekközönséghez szólnak mindenek előtt, legalábbis, amikor ebben a formációban játszanak, de azért zenészként, zeneszerzőként néha kilépnek a gyerekek világából. Szabó Tibort faggatjuk majd.

11-től vendégünk Szalontay Tünde színésznő. Alternatív díva — egy interjúban ezzel a „címmel” ruházták fel. Aki otthon van az alternatív színház világában, az pontosan tudja, mit kell érteni ezen, aki nem, az a Lila tinta műsorából megtudhatja. De természetesen sok minden másról is beszélgetünk a művésznővel.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-02-14 10 óra
2022-02-14 11 óra Hétfőn 10-kor találkozzunk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában. Mi hozunk magunkkal még két embert, neked csak hallgatnod kell. Hogy kit hozunk?

10-től Borzák Tibor író, újságírót, akinek legújabb könyve, a Cigánylélek, a napjainkban még megfigyelhető, ám egyre inkább eltűnőfélben lévő cigány tradíciókról, vallásról, életvitelről szól a szerzőtől megszokott hitelességgel. De nem kerülhetjük el, lévén Petőfi emlékév, hogy ne beszéljünk Barguzinról, amivel kapcsolatban Tibor rengeteget kutatott és publikált.

11-től Müller Péter Sziámi a vendég. Akár hiszik akár nem, 70 éves. Persze, lesz születésnapi koncert a Művészetek Palotájában, de nemcsak erről beszélgetünk. A 70 év, ugye, nem fér bele egy közel egy órás beszélgetésbe, de azért a költő, író, műfordító, zenész, rendező, forgatókönyvíró, színész életének egy-egy kiragadott részletével azért érdemes foglalkoznunk. Ja, ha kihagytunk néhány hivatást a felsorolásban, az még kiderülhet a beszélgetésben.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-02-07 10 óra
2022-02-07 11 óra Itt a báli szezon, a farsang, sőt, a Valentin nap. Nehéz felvenni a versenyt ezekkel az eseményekkel, mi mégis jó szívvel ajánljuk hallgatóinknak a Lila tinta című műsorban hétfői adásunkat. Versenyen kívül.

10 órától Fedina Lídia a vendégünk, aki végzettsége szerint gyógyszerész. Nem is akármilyen, Négy szabadalom jelzi tudományos munkásságát. Ám hírnevet nem csupán a szakmájában szerzett. Ismert író, forgatókönyvíró, meséket, sci fi regényeket ír, évek óta számos írása jelent meg a Galaktika magazinban, ahol nemrégiben közönségdíjjal jutalmazták. Tavaly decemberben jelent meg egy Petőfi életrajzi kötet tőle, Tőről metszett magyar ember címmel. Bátor vállalkozás, hiszen Petőfi életéről nagyon sokan írtak.

A Baltazár Színház 1998-ban alakult, tagjai pedig értelmileg sérült színészek. Színvonalas előadásaikkal számtalanszor bizonyították, hogy a sérült emberekkel kapcsolatos előítéletek átírhatók. Az utóbbi évek komoly anyagi nehézségeket hoztak, a színház léte is veszélybe kerülhet. Ezért neves hazai művészek egy csoportja úgy döntött, hogy február 12-én jótékonysági koncertet tart a társulat javára. Az ötlet nagyrészt Kovács Krisztától származott, aki több mint 10 éve szerepel, rendez, dolgozik a társulatban. 11 órától vele beszélgetünk.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-01-31 10 óra
2022-01-31 11 óra Itt a vége a januárnak is. Gyorsan telik ez az év is. A Rádió Bézs Lila tinta című műsorában egy picit megállítanánk az időt, hogy meghallgassuk vendégeinket, aztán minden mehet tovább.

Itt lesz velünk Horváth Réka mentálhigiénés szakember, aki praxisában legfőképp a családon belüli bántalmazással, a gyerekbántalmazással, és, a napjainkban oly aktuális online bántalmazással is foglalkozik. Mit tehetünk ellenük? Erről beszélgetünk majd.

11-től Birta Miklós jazz-fusion gitáros, lesz a vendégünk. A világot bejárt és híressé vált zenész jelenleg a Budapest Jazz Orchestra gitárosa, tanít többek között a Kodolányi főiskolán, és rendszeresen koncertezik önállóan vagy duettben. 10 éves korában kapta az első gitárt. Egyike legvirtuózabb gitárművészeknek. Tehetség és/vagy szorgalom?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-01-24 10 óra
2022-01-24 11 óra Megkérdezte egy hallgatónk, hogy miért hívunk majd’ minden alkalommal zenészeket a Lila tinta című műsorba. Több oka is van, de kettő talán a legfontosabb. Mert színes egyéniségek, és mert a zenéjük és a történeteik szórakoztatók. Másodszor, mert valamilyen lenyomatát adják annak a kornak, amiben kezdték a pályafutásukat, legyen ez a „régmúlt” vagy a közelmúlt.

A Lila tinta január 24-i adásának első vendégét, Sütő Márton dzsesszgitárost ma reggel utolérte a járvány. Mielőbbi gyógyulást kívánunk, és a beszélgetést egy későbbi időpontra halasztjuk.

Helyette Dumity Richárd parasportoló, a Magyar Síakadémia versenyzője a vendégünk, aki élete első világbajnoki óriásműleseiklás versenyszámban a 31 fős mezőnyből a 16.-ként zárta a versenyt. De előtte felhívjuk telefonon Klausman Viktort, a Magyar Siakadémia elnökét, aki hosszú ideje foglalkozik Ricsivel, és a téli sportokban szereplő többi parasportolóval is.

11-től Legát Tibor a vendégünk, aki annakidején a Kézi-Chopin zenekar vezetője, énekese volt, amely zenekar éppen 30 évvel ezelőtt jelentette meg Az utolsó magyar playboy című albumát. A 80-as, 90-es évek alternatív zenekara nemcsak szórakoztatni kívánt. A szövegek többnyire ironikus beszólások voltak, bírálva a korabeli társadalmat. Persze, azért szórakoztattak is. Legát egyébként újságíró, de erről majd a beszélgetésben.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-01-17 10 óra
2022-01-17 11 óra Újra élőben! A hívatlan vendég, a covid látogatása véget ért. 2022 a Lila tinta című műsorban is elkezdődött. BÚÉK!

10 órára meghívtuk Papp Márió költőt, aki évtizedek óta szervezi, bonyolítja, zsűrizi a Diákírók és Diákköltők pályázatát és találkozóját Sárváron. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a tizenéves irodalmárok műveikkel mennyire mutatnak érzékenységet napjaink társadalmi problémáira, illetve milyen témák kerülnek előtérbe az írásaikban. Persze, azért arról is lesz szó, hogy mostanában ő maga is mivel foglalkozik.

11-től telefonon beszélgetünk Flamm Ferenc festőművésszel. Aki Svédországban él, festményeit többek között az Egyesül Államokban és számos más országban is megcsodálhatták kiállításokon, Néhány képét itthon is láthattuk a Bálint közösségi házban, de nagyobb kiállításról nincs tudomásunk. Majd megkérdezzük, mi ennek az oka. Hogy Flamm Ferenc neve sokaknak másért is ismerős? Hát persze… A hatvanas, hetvenes évek népszerű zenekarának, az Atlasnak volt vezetője, énekese. „Töröld le hát a könnyeidet”.., ugye ismerős?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2022-01-10 10 óra
2022-01-10 11 óra Van az úgy, hogy az ember mindent megtesz a járvány elkerülésére, ám a covid útjai, úgy látszik, kiszámíthatatlanok. Így aztán kénytelenek vagyunk ismételni. De semmi baj, van muníció. Aki hallgatta tavaly november 15-én az adást, talán annak sem unalmas, ha még egyszer hallja, aki pedig most hallgatja meg először, az végképp nem bánja meg. Íme, az ajánlat:

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy Fodor Lengyel Zoltán Madridban élő festő, grafikus, szobrász, író, könyvkiadó, galériatulajdonos, művészeti vezető, az Apoyo el Arte Alapítvány megalapítója, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje, éppen Magyarországon tartózkodott, így meghívtuk a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkba egy kellemes beszélgetésre. És ő vállalta.

Latinovits Zoltán színészóriás tavaly lehetett volna 90 éves. Testvére, Frenreisz Károly, a legendás zenész meg éppen akkor töltötte be a 75-öt. Több helyszínen is rendeztek kiállítást az évfordulón, volt, amit Karesz nyitott meg. Vele beszélgettünk arról, hogy a három testvér, Latinovits Zoltán, Bujtor István és Frenreisz Károly milyen közel állt egymáshoz, Karesz hogyan emlékezik a gyerekkoruk helyszíneire, az együttlétekre.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.11.15-i adás ismétlése )

2022-01-03 10 óra
2022-01-03 11 óra Na jó, James Bond. És? De magyar! Ja!? És tényleg. Hűvös elegancia, gyönyörű nők, szuper verdák… A Lila tinta nyomába eredt egy fantasztikus karriernek. És, hogy mire jutott? Aki nem hallgatta meg először az adást, most, az ismétlésben pótolhatja.

Építésztechnikusként érettségizik, aztán Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szak, filmkultúra specializáció, aztán Vendéglátóipari Üzletvezető szak, aztán a Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója, melynek Jog- és Államtudományi Karán jogász képesítés. Kezdetben segédmunkás, aztán művelődési ház alkalmazott, aztán televíziós szerkesztő, producer, műsorvezető. 2009-től saját televíziós műsorát vezeti SportVerda címmel. És hogy miképp lett szuper akcióhős? Na, erről beszélgettünk. A neve: dr. Tordai István.

11-től egy újabb legenda. 50 (51, ez volt tavaly, idén, az ismétlésben már 52, de tudjuk, a pandémia…) éves az Apostol együttes. A dzsessztől a dzsessz rockon át a slágerzenéig. Mi fért bele a fél évszázadba? Erről Németh Zoltánnal az együttes egyik alapítójával és kezdetektől a vezetőjével beszélgettünk. Közben Apostol slágerek szólnak.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.10.11-i adás ismétlése )

2021-12-27 10 óra
2021-12-27 11 óra Mögöttünk a karácsony, és ezúttal a Lila tinta stábja is ünnepelt. Így aztán ismétlünk. Ám, hogy azért mégis legyen egy kis ünnepi hangulat, két remek művész alkotásaival ismerkedhetnek újfent a hallgatóink.

A Fiktív Gasztrogaléria vezetője így konferálta be első vendégünket: „ZOLTÁN TAMÁS ötvösmester igazi polihisztor, a régi művészetek és tárgyak őrzője, tisztelője, gyógyítója, ötvös szerszámok ritka gyűjteményének létrehozója, könyvek írója- szerkesztője és emellett a mai modern művészeti műfajok értő alkotója. A fotóművészet fiatal korától közel áll hozzá, az 1956-os forradalom napjaiban készített képei ritka, ma már archivált kordokumentumok. Ha a fémtárgyak bűvölete nem ejti rabul, akár fotóművészként is ismerhetnénk nevét.” Haász Mónika, a kortárs képzőművészet avatott ismerője, galéria vezető és Zoltán Tamás volt, és most is az első óra két vendége.

A második részben Oláh Patrik Gergely zeneszerzővel folytatott beszélgetésünket ismételjük, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető programjai közül kiemelkedő jelentőségű lovári nyelvű Le Devleske (Az Istennek) miséjének komponistája. A maga nemében egyedülálló alkotás először a Szent István bazilikában hangzott fel, ez volt az ősbemutató, és minden remény megvan arra, hogy majd bejárja a világot. A mindössze 23 éves zeneszerző már több zenei díj birtokosa, és minden esélye megvan arra, hogy csodás karriert építsen.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.09.20-i adás ismétlése )

2021-12-20 10 óra
2021-12-20 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsora 2021-ben utoljára jelentkezik élőben. Ezért aztán mi már most búcsúztatjuk az óévet, de előtte még kicsit karácsonyozunk. Hogy kikkel? Az legyen meglepetés…

Akit 11-től hívtunk beszélgetni, az ő neve nem titok. Hamar Dániel lesz a vendégünk, a Muzsikás együttes vezetője, nagybőgőse. A hamarosan fél évszázados legendás együttes a hetvenes években a néptánc mozgalom egyik apostola volt, és a mai napig őrzik a mozgalom hagyományait, gyűjtik a felbecsülhetetlen népzenei kincset. Danival és a Muzsikás együttes zenéjével búcsúzunk ettől az évtől, aztán jövőre folytatjuk.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-12-13 10 óra
2021-12-13 11 óra Szomjas György, Jancsó Miklós. Két elképesztő legenda, a magyar film két ikonja. Már nincsenek köztünk. De a harmadik, Grunwalsky Ferenc, ahogy a hozzá közelállók hívják, Grün, itt van velünk. A Lila Tinta, színes percek Örkény szellemében műsorának ő a vendége. Beszélgetünk a 125 éves magyar filmről, hogy Jancsó idén lett volna 100 éves, hogy megjelent egy könyv 80 Szomjas év címmel Szomjas életéről életművéről, amit szakmailag Grunwalsky lektorált, és, persze, Grün gazdag pályafutásáról.

Aztán jön Simon Bálint, az Iván & The Parazol dobosa. Az együttes és a szerzők nemrégiben megjelentettek egy könyvecskét, ami azért készült, mert a zenekar tagjai kíváncsiak voltak, hogy néhány íróra, költőre hogyan hatnak a dalaik. És, ami igazán különössé teszi a könyvet, hogy nincs benne CD melléklet, de leolvasva egy qr jkódot, meghallgathatod a számot. Lesz még szó koncertről, egy Los Angelesi stúdióról, és magáról, Bálintról.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-12-06 10 óra
2021-12-06 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsora két, ugyancsak színes egyéniséget hívott meg ezen a meglehetősen szürke, december eleji napon.

Egyikük Wolf Helén Sára kortárs képzőművész, aki ezt mondta a legutóbbi kiállítása kapcsán:

” Amikor az ember fest, kapcsolatba kerül önmagával, ráismer-felismer dolgokat és a mély belső csendben őszinte beszélgetésbe kezd a nála Nagyobbal. Képeim mindig meditációhoz hasonló állapotban készülnek, és amikor kész a kép a néző számára is hozzáférhetővé válik ez az állapot. Célom magamat ebben a térben megtartani, hogy neki tudjak dőlni valaminek, ami nálam nagyobb és ezt az ajándékot aztán tovább adni a nézőnek. „

Másikuk Zeffer András. Zenész. Billentyűs. Együttese a Mobilmánia. Háta mögött több mint 40 év, amit színpadon töltött. Erről a 40 évről szól az az arénabeli koncert, amit december 23-án hallhat, láthat a nagyérdemű. 40 év, 40 dal, közel 40előadó 40 év rock… van miről mesélni.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-11-29 10 óra
2021-11-29 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta című műsorának adventi ajándéka hallgatóinak: beszélgetés két gyönyörű, végtelenül tehetséges. sokoldalú, szeretetreméltó hölggyel.

Egyikük fuvolaművész, aki nekünk, a közönségnek játszik művészi alázattal, legyen az eredeti klasszikus, vagy fúziós zene, crossover, fontos, hogy elvarázsoljon bennünket. Eközben tanít, ír, és legújabban egy monodrámával örvendeztet meg bennünket, amelynek hőse Elton John, és amit majd december végén láthat a nagyérdemű. Ő Horgas Eszter.

Énekes, fotográfus, dalszerző, műsorvezető, működik a szépségiparban, családanya. Ő Pintácsi Viki. Jellemző rá a pozitív gondolkodás, hogy nyitott a világra. A közösségi oldalakat arra használja többek között, hogy megossza mindennapi tapasztalatait, sőt, időnként még arra is vállalkozik, hogy tanácsokat adjon bizonyos élethelyzetekre.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-11-22 10 óra
2021-11-22 11 óra Csodagyereknek minősítették anno. Még aggódtak is érte, hogy elvész gyerekkora a „túl korai” művészet miatt. Azota felnőtt lett, gyermekei is vannak. És képzőművész. Lesz miről beszélgetni Varga Zsófival. A második órában az idei Kétfilléres-díj nyertese a vendég, Fenekovács László, karikaturista. Jelen lesz még a MÚOSZ karikaturista szakosztályának elnöke, dr. Halász Géza is.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2021-11-15 10 óra
2021-11-15 11 óra Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Fodor Lengyel Zoltán Madridban élő festő, grafikus, szobrász, író, könyvkiadó, galériatulajdonos, művészeti vezető, az Apoyo el Arte Alapítvány megalapítója, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje, éppen Magyarországon tartózkodik, így meghívtuk a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorunkba egy kellemesnek ígérkező beszélgetésre. És ő vállalta.

Latinovits Zoltán színészóriás ebben az évben lehetett volna 90 éves. Testvére, Frenreisz Károly, a legendás zenész meg éppen most töltötte be a 75-öt. Karesz nemrégiben nyitott meg egy kiállítást, ami a bátyjának állít emléket, és most abban segít a műsorunknak,, hogy eljön, és beszélgethetünk vele testvéréről, és, persze, önmagáról is.

2021-11-08 10 óra
2021-11-08 11 óra Szalay Zoltán fotográfus olyan idők tanúja és krónikása volt, amikor mi voltunk a szocialista világ „legvidámabb barakja”, és amikor velünk együtt fordult a történelem. Legújabb fotóalbuma a nyolcvanas-kilencvenes éveket idézi. Hogy hogyan állt össze a kötet, erről beszélgetünk a Rádió Bézs Lila tinta műsorában a szerkesztővel, László Ágnessel, és aki a képeket válogatta, Kincses Károly fotótörténésszel.

Popper Péter zenész, énekes, zeneszerzővel arról (is) beszélgetünk, hogy hogyan és miért keltették életre a nyolcvanas évek egyik sztárzenekarát, a Step együttest.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-11-01 10 óra
2021-11-01 11 óra „Mindig törekedtem arra, hogy mást csináljak.”– mondta egy interjúban Bánkuti András fotóriporter, aki a Lila tinta című műsor vendége volt. Azt is elmondja, hogy ki mindenki hatott rá pályafutása során. Portréi, zsánerképei valóban egyéni vonásokat tükröznek, riportképei pedig a párhuzamos valóságot láttatják. Miközben például a múlt századbéli május elsejei felvonulások színes kavalkádját fényképezte, ugyanakkor elsők között mutatta meg azt a szubkultúrát, amit a korabeli punkok képviseltek.

Ezt követően Dénes Dórával beszélgettünk, aki funkcionális táplálkozási tanácsadó, receptfejlesztő, és nem utolsósorban gasztroblogger. Blogjának címe Édes pofa, ami számtalan receptet, a kisgyerekes családok étkezését érintő összefoglaló cikkeket, a tudatos táplálkozással kapcsolatos interjúkat, riportokat is tartalmaz. Hogy őszinték legyünk, nem volt minden világos számunkra a tevékenységével kapcsolatban, ezért kérdeztünk, és ez szerintünk a hallgatók számára is tanulságos lehet.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.07.26-i adás ismétlése )

2021-10-25 10 óra
2021-10-25 11 óra Szántó T. Gábor második, javított kiadásban megjelent könyve, a Keleti pályaudvar, végállomás című regény a Rajk per idején játszódik. A két, zsidó származású főhős végzetes szembenállását, a kor egyik kibeszéletlen, tragikus mozzanatát beszéli el a könyv. Ahogy az 1945 című film, ami a hasonló című Szántó T. novella alapján készült, szintén olyan problémát vet fel, ami a mai napig szinte tabunak számít. Mi készteti Szántó T. Gábort, hogy ilyen témákat dolgozzon fel? Erről kérdezzük majd a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának vendégét, Szántó T. Gábort.

11 órától pedig ismét egy legenda lesz a vendégünk. Ugye, a könnyűzene terén legenda abból lesz, aki hosszú évek során sokat tesz le a hazai kultúra asztalára. Ezzel a meghatározással viszont óhatatlanul az illető korára utalunk, ami hölgyek esetében nem mindig szerencsés. Ebben az esetben viszont mossuk kezeinket, ugyanis Eszményi Viktória maga sem titkolja a korát. De mégsem írjuk le most a pontos számot. Talán majd adásban, ha maga is úgy gondolja. Mert a vendégünk, aki kezdetben „csupán vidéki lány” volt, aztán cikázott a különböző műfajok között, míg a könnyűzene nagyasszonyává vált, ma ugyanolyan hévvel, ambícióval zenél, énekel, mint annakidején.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-10-18 10 óra
2021-10-18 11 óra Sugarloaf. Cukorsüveg… vagy inkább süvegcukor? Underground vagy valami más? Elandalít vagy felráz? Szarkasztikus vagy komolyan gondolják? Ja, hogy Sugarloaf? Egy zenekar, ami éppen most ünnepli megalakulásának 25. (+1) évfordulóját. Megvallom, az előbb feltett kérdések, a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának műsorvezetőit komolyan foglalkoztatják. Meg is fogjuk kérdezni. Illusztrációként pedig néhány Sugarloaf zenét játszunk majd be beszélgetés közben. Tóth Szabit, a zenekar gitárosát, vezetőjét faggatjuk 10 órától.

11-től egy legendás gitáros leánygyermekét hívtuk meg, aki vette a bátorságot, és édesapja, Mohai Tamás életét foglalta össze egy interjúkötetben, amiben kérdések nem, de Tamás egybefüggő, szokatlanul őszinte vallomása önmagáról olvasható. Na, de álljunk meg egy pillanatra! Mohai Mariettát nemcsak azért hívtuk, hogy a könyvről, édesapjáról beszélgessünk, hanem mert Marietta maga is zenész, énekes. És, hogy nem akármilyen, azt majd néhány bejátszással is bizonyítjuk.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-10-11 10 óra
2021-10-11 11 óra Na jó, James Bond. És? De magyar! Ja!? És tényleg. Hűvös elegancia, gyönyörű nők, szuper verdák… A Lila tinta nyomába eredt egy fantasztikus karriernek:

Építésztechnikusként érettségizik, aztán Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szak, filmkultúra specializáció, aztán Vendéglátóipari Üzletvezető szak, aztán a Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója, melynek Jog- és Államtudományi Karán jogász képesítés. Kezdetben segédmunkás, aztán művelődési ház alkalmazott, aztán televíziós szerkesztő, producer, műsorvezető. 2009-től saját televíziós műsorát vezeti SportVerda címmel. És hogy miképp lett szuper akcióhős? Na, erről beszélgetünk. A neve: dr. Tordai István.

11-től egy újabb legenda. 50 (ma már 51, de hát tudjuk, a pandémia…) éves az Apostol együttes. A dzsessztől a dzsessz rockon át a slágerzenéig. Mi fért bele a fél évszázadba? Erről Németh Zoltánnal az együttes egyik alapítójával és kezdetektől a vezetőjével beszélgetünk. Közben Apostol slágerek szólnak.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-10-04 10 óra
2021-10-04 11 óra Itt az ősz, minek is tagadni. A Lila tinta, színes percek Örkény
szellemében igyekszik majd az ősz színeiben is gyönyörködtetni
hűséges hallgatóit. Ehhez itt lesz mindjárt az első vendégünk, Juhász
Anna kulturális menedzser, aki sok más programja mellett a Bartók
Boulevard pezsgő kulturális életének egyik életre hívója, ébren tartója,
az Eleven Ősz fesztivál egyik programszervezője, az irodalmi
programok bonyolítója.

11-től Szalamanov Zsuzsa a vendégünk, a Transzplantációs
Alapítvány a Megújított Életekért kuratórium elnök. Hétvégén,
szombaton lesz a Donációs és Transzplantációs Világnap, amelynek
keretében fáklyás felvonulást és sportrendezvényeket szervez az
alapítvány. A világnap kellő apropó arra, hogy beszélgessünk a
transzplantáció hazai helyzetéről, a problémákról, és arról, hogy
milyen módszerekkel, akciókkal segít az alapítvány, valamint, hogy
kinek a segítségére, támogatására számítanak.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-09-27 10 óra
2021-09-27 11 óra Ha nem is vérszerinti, de Jancsó Miklós unoka a Lila tinta mai vendége, Ladányi Jancsó Jákob. Vérszerinti nagyanyja, Mészáros Márta. Mindkét nagyszülő filmre vitte színészként, de ő nem tartja magát színészalkatnak. Próbált kitérni a filmszakma kísértései elől, akár még pszichológusnak is állt volna, de hiába: az alma mégsem eshetett messze a fájától. Rendező lett, lesz belőle, bár mesterszakon majdnem megbicsaklott a mesterség, pontosabban hívatás magasabb szintű elsajátítása a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtek okán, de aztán minden a helyére került.

11-től emlékezünk. A hazai zenei élet egyik legendája, Póka Egon hagyott itt bennünket. Egon nemcsak a zeneszerszámának, a basszusgitárnak volt mestere, de nevéhez számtalan nagysikerű kezdeményezés is tartozik. Többek között a Hobó köré szerveződő Hobó Blues Band megalakítása, de ami talán a legfontosabb, a Kőbányai Zenei Stúdió alapítása vezetése.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2. óra a 2019.03.25-i és a 2020.08.10-i 11 órási adás ismétlése )

2021-09-20 10 óra
2021-09-20 11 óra A Fiktív Gasztrogaléria vezetője így konferálja be első vendégünket: „ZOLTÁN TAMÁS ötvösmester igazi polihisztor, a régi művészetek és tárgyak őrzője, tisztelője, gyógyítója, ötvös szerszámok ritka gyűjteményének létrehozója, könyvek írója- szerkesztője és emellett a mai modern művészeti műfajok értő alkotója.

A fotóművészet fiatal korától közel áll hozzá, az 1956-os forradalom napjaiban készített képei ritka, ma már archivált kordokumentumok. Ha a fémtárgyak bűvölete nem ejti rabul, akár fotóművészként is ismerhetnénk nevét.” Haász Mónika, a kortárs képzőművészet avatott ismerője, galéria vezető és Zoltán Tamás tehát az első óra két vendége.

A második részben beszélgetőtárs:

Oláh Patrik Gergely zeneszerző, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető programjai közül kiemelkedő jelentőségű lovári nyelvű Le Devleske (Az Istennek) miséjének komponistája. A maga nemében egyedülálló alkotás először a Szent István bazilikában hangzott fel, ez volt az ősbemutató, és minden remény megvan arra, hogy majd bejárja a világot. A mindössze 23 éves zeneszerző már több zenei díj birtokosa, és minden esélye megvan arra, hogy csodás karriert építsen.

Minden feltétel adott, hogy hallgatóink remekül töltsék hétfő délelőttjüket.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-09-13 10 óra
2021-09-13 11 óra A turini lepel egy létező tárgy és egy fogalom. Jézus Krisztushoz köthető relikvia. Tele sejtelemmel, képzetekkel. Vizsgálták tudományosan. Elemezték szakértők. Bárhogy is értékelik, mindenképpen körül lengi valami megfejthetetlen titokzatosság. Műalkotások is születtek inspirációja nyomán. Mint nemrégiben egy mű, amit mostanában a budavári Magdolna toronyban nézhetünk meg. Alkotója Pittmann Zsófi. Ő a Lila tinta első órájának beszélgetőtársa.

A második órában Teszler Tamás érkezik. Fotográfus. Nemsokára – szeptember 18-án – nyílik kiállítása a Wekerle telepi Művelődési Házban. A tárlaton párja gyermekmeséiből is hallhatunk. Meghallhatjuk, hogyan készül ez a rendezvény, s miért érdemes a messzi belvárosból is odamenni.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-09-06 10 óra
2021-09-06 11 óra Jó az a szakmai kihívás, ha korábban nem ismert, nehezen megnyíló, szűkszavú beszélgetőtárs kerül a műsorba. De milyen az, ha épp az ellenkezője történik? Régről ismert, jó „beszélőkéjű”, ráadásul izgalmas dolgokat mesélő vendégek várhatóak ezen a szeptemberi hétfő délelőtt.

A Lila tinta első órájában ott lesz a stúdióban Dömötör László Sámson, akit én nemes egyszerűséggel költőfejedelemnek hívok. Holott nem csak verseket ír, de képzőművész is. Sőt, az a fajta alkotó lélek, akivel a civil idő együtt töltése is inspiráló, s egyfajta alkotás a beszélgetés is. Nagyon remélem, hogy mindez nem szédelgő feldícsérés, hanem bizonyított tény lesz tíztől tizenegyig.

A második vendég Vári Zsolt, festőművész. Ő az, aki nem csupán ábrázol arcokat, alakokat, de megjeleníti lelküket. Jellegzetes a színbéli tobzódása, egyszerre realista és ugyanakkor a valóságon túli sejtelmeket is érzékelteti képein. Művészi alkotómunkája mellett a roma kultúra elkötelezett támogatója, fáradhatatlanul szervezi és meg is valósítja azokat a terveket, hogy a hátrányos helyzetű emberek társadalmi felemelkedését a kultúra révén előmozdítsa. Legutóbb a Ragadjon a kultúra programsorozat egyik meghatározó szereplője volt. Az állami gondozásban nevelkedett Vári Zsolt napjainkra nemcsak neves művész, segítő programok megvalósítója, de kétgyermekes édesapa is, legkisebb lánya idén tavasszal született.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-08-30 10 óra
2021-08-30 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta című műsora búcsúzik a nyártól. De a változó idő mit sem számít, itt vagyunk, és igyekszünk két órára a lehető legjobb időtöltést kínálni hallgatóinknak.

Mert itt lesz Littvay Imre, a 100 Folk Celsius együttes vezetője abból az alkalomból, hogy 45 éves a zenekar. Persze nincs idő a teljes időszak részleteiről beszélgetni, de a legfontosabb állomásokat azért végigjárjuk. A beszélgetés szüneteiben pedig jó kis country zenét hallgathatnak majd.

Aztán 11-től Zámbó Diána paralimpikonnal ismerkedhetnek, aki számtalan érmet gyűjtött aktív sportpályafutása során, köztük a legfényesebbet az paralimpiai aranyat is kiharcolta. Megkérdezzük majd, hogyan értékeli a tokiói paralimpián a magyar csapat helytállását, különösen az úszókét, hiszen ő maga ezt a sportágat űzte. De arról is szót ejtünk majd, hogy itthon mennyire ismerik el a parasportolók teljesítményeit, és, hogy, mint edző, milyennek látja az utánpótlást.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-08-23 10 óra
2021-08-23 11 óra Augusztus 23, hétfő, Lila tinta. Ismétlés. Ugyanis mindkét műsorvezető a háromnapos ünnepben elutazott, így nem tudott vadonatúj, élőműsort készíteni, annál is kevésbé, mert a számba jöhető vendégek is valamikor a délelőtt folyamán szálingóznak vissza Budapestre. Szóval ismétlünk.

Hogy mi mindent? Először is szó lesz a népművelésről, ami így első hallásra egy elmúlt korszak hívatásának tűnhet, de Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesülete elnökének elmondása szerint egy egyáltalán nem így van, hiszen a népművelők ma is ott vannak mindenhol, ahol lehetőség van a kultúra terjesztésére, a hagyományok ápolására, ők vezetik a kulturális intézményeket a fővárosban és vidéken is.

11-től Fábián Attila volt a vendégünk, aki beszámolt arról, hogy sokak kérésére összeállt a Calypso Plus Band, hogy szeptemberben még egyszer egy szédületes bulit rendezzenek a legendás Csili Művelődési Házban, ahol 25 éven keresztül minden hónap második péntekén a Calypso Dancing Party nevet viselő „táncmulatságon” szórakozhatott a nagyérdemű.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.07.05-i adás ismétlése)

2021-08-16 10 óra
2021-08-16 11 óra 120 éves a magyar film. Voltak világraszóló sikerek, voltak kudarcok. Voltak nehéz és voltak kedvező időszakok. De vajon milyen a jövője a mozifilmeknek? A Lila tinta műsorában többek között erről beszélgetünk Réz András filmesztétával.

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál zárónapján 2021. augusztus 30-án csendül fel először Födő Sándor: Kaddis című kompozíciója, Bíró Eszter szólóénekével. Eszter volt a mű ihletője, megálmodója, és ő lesz a vendégünk 11 órától.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-08-09 10 óra
2021-08-09 11 óra Hallotta már azt a fogalmat, hogy sörforradalom? Tudja mit jelent, hogy alsóérlelésű illtetve felsőérlelésű sör? Tudja, hogy kik készítették az „újkori” Dreher sört? Aki többek között ezekről is felvilágosította a hallgatókat a május 31-i adásban, Gyenge Zsolt sörfőző mester, akinek egyéb titulusait is megtudhattuk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában 10 órától. És még arról is beszélgettünk, hogy miért választja valaki ezt a szakmát, meg, hogy hogyan hatott a járvány a hazai kisüzemi sörgyártásra.

11-től pedig Illényi Katica hegedű és teremin művész, Magyarország érdemes és kiváló művésze volt a vendégünk. Ő az, aki igazi meglepetést tud okozni a színpadon: komoly- és könnyűzene, virtuóz hegedű- és teremin játék, ének, ha kell tánc, mindehhez lélegzetelállító megjelenés… Szóval minden együtt van ahhoz, hogy mindig felejthetetlen legyen a produkció.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.05.31-i adás ismétlése )

2021-08-02 10 óra
2021-08-02 11 óra A legendás prímás, Bihari János leszármazottja, hatévesen Dankó Pista hegedűjén játszott, tizenegy évesen Járóka Sándor zenekarában hegedült… „csodagyerek” mondták. De nem csak gyerekként művelt csodákat. Felnőttként világhírű hegedűművész lett, aki a világ legjobb zenészeivel játszott, játszik együtt. Ő Roby Lakatos, aki „feltalálta az unortodox cigány fúziós zenét. Hogy pontosan mi az? Megkérdeztük ezt is.

11 órától Balogh Rodrigó, a Független Színház Magyarország szakmai vezetője volt a vendégünk. Az akkori adás előtt egy nappal, 16-án mutatták be a Békamesék című darabot. Az előadás egy család három generációjának életét mutatja be, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom. A bemutatót a RomaMoMa projekt részeként tartották, Oláh Norbert “A cigány művész szorongása” című kiállításához kapcsolódóan. Lesz-e folytatás? – megkérdeztük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2021.05.17-i adás ismétlése )

2021-07-26 10 óra
2021-07-26 11 óra „Mindig törekedtem arra, hogy mást csináljak.”– mondta egy
interjúban Bánkuti András fotóriporter, miközben azt is elmondja,
hogy ki mindenki hatott rá pályafutása során. Portréi, zsánerképei
valóban egyéni vonásokat tükröznek, riportképei pedig a párhuzamos valóságot láttatják. Miközben például a múlt századbéli május elsejei felvonulások színes kavalkádját fényképezte, ugyanakkor elsők között mutatta meg azt a szubkultúrát, amit a korabeli punkok képviseltek. 10 órától ő lesz a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának vendége.
11 órától Dénes Dórával beszélgetünk, aki funkcionális táplálkozási
tanácsadó, receptfejlesztő, és nem utolsósorban gasztroblogger.
Blogjának címe Édes pofa, ami számtalan receptet, a kisgyerekes
családok étkezését érintő összefoglaló cikkeket, a tudatos
táplálkozással kapcsolatos interjúkat, riportokat is tartalmaz. Hogy
őszinték legyünk, nem minden világos számunkra a tevékenységével
kapcsolatban, ezért kérdezünk, és ez szerintünk a hallgatók számára is
tanulságos lehet.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-07-19 10 óra
2021-07-19 11 óra Trianon és a zsidók… a téma sokaknak talán szokatlan, éppen ezért, sok minden más témával együtt, meglehetősen kibeszéletlen. A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet első nyilvános tudományos rendezvényén ezzel a címmel rendezett kerekasztal beszélgetést Novák Attila történész vezetésével. Most meghívtuk a a Rádió Bézs Lila tinta című műsorába, hogy beszélgessünk az adásban arról, milyen tanulságai vannak a tudományos rendezvénynek, és, hogy képes lesz-e a tudomány valaha is közel hozni egymáshoz a ma még egymástól nagyon is távol álló nézeteket, és képes lesz-e arra is, hogy ezt hitelesen és közérthetőn kommunikálja.
11-től Növényi Norbert a vendégünk (hogy mi mindenben volt
olimpiai bajnok, világbajnok ezt helyhiány miatt majd az adásban
tisztázzuk), akivel arról beszélgetünk, hogy nyakunkon az olimpia, ő milyen esélyeket lát a magyarok éremszerzésében, de, persze, a saját olimpiai élményeit is felidézzük majd.

Szerkesztő műsorvezető Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-07-12 10 óra
2021-07-12 11 óra A mai adásnak két vendége van: Díner Tamás, fotoművész és Krenner István, karikaturista. Szakmájukban olyanok ők, mint az autóknál a Bentley, vagy a Rolls Royce. Igen, ez a hasonlat egyben átkötés, hogy járművekről lesz kiindulásnak a téma. Meg a Balaton. Az ifjúság. A jó arcok. A legendák. Frank Iván úgy tudja, hogy most nem szerepel az adásban. Rosszul tudja. A terv az, hogy meglepjük a hallgatót. Van rizikója. De olyanja minden valamire való vállalkozásnak van.

Szerkesztő-műsorvezető Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-07-05 10 óra
2021-07-05 11 óra Nagyon gyorsan szalad az idő, máris itt van a nyár közepe. A kultúrházak, művelődési házak ilyenkor főleg szabadtéri programokat szerveznek, de, miután a járvány csitulása engedi, a házak mostantól nyitva állnak. A népművelők pedig teszik a dolgukat. Hogy mit? Többek között ezt is kérdezzük a Lila tinta mostani vendégétől, Bordás Istvántól, a Magyar Népművelők Egyesülete elnökétől.

11-től Fábián Attila lesz a vendégünk, aki beszámol arról, hogy sokak kérésére összeáll a Calypso Plus Band, hogy szeptemberben még egyszer egy szédületes bulit rendezzenek a legendás Csili Művelődési Házban, ahol 25 éven keresztül minden hónap második péntekén a Calypso Dancing Party nevet viselő „táncmulatságon” szórakozhatott a nagyérdemű.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-06-28 10 óra
2021-06-28 11 óra Sajnos változott a program. Gellért András technikai okból mégsem tudta vállalni a beszélgetést. Nem ő tehet róla, de a körülmények úgy alakultak, hogy számára kockázatos lett volna a műsorban való személyes részvétel. Nagyon sajnáljuk. Azért a könyveiről szó lesz az adásban. A 11 órakor kezdődő műsorrészt Kánikulai Mixnek neveztem el. Hogy miért? Majd meghallják…

De íme az előzetes, amit írtam:

Nem szokásunk rádiós kollégát hívni a Lila tinta c. műsorunkba, de ezúttal kivételt teszünk. Már csak azért is, mert Gellért András rádiós szerkesztő műsorvezető kevesebb, mint 4 év elteltével két kötetnyi írást adott közre, és mind a két kötet olyan történeteket tartalmaz, amelyek kiket csak visszafogott mosolygásra kiket talán még harsány kacagásra is késztetett, miközben olvasták. Pedig a történetek napjaink inkább bosszantó epizódjait, a percemberek sokszor ingerlő ostobáságait vetítik elénk, igaz, kellő szarkazmussal, iróniával. A „kacagó” olvasók közé tartozott Koltai Róbert színművész is, akinek annyira megtetszettek a rövid írások, hogy hetekig olvasott fel belőlük a Fidelio videósorozatában, vasárnaponként. És még egy ok, amiért András a vendégünk. Nem egy kritikus egyenesen Örkény szellemét vélte felismerni az írásokban. És a mi hallgatóink jól ismerik a műsorunk címének második felét: „…színes percek Örkény szellemében”.

De előtte, 10 órakor Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész lesz a vendégünk, akinek nemrég volt kiállítása a Vízivárosi Galériában. A kiállítás címe: Főleg mixed média. S hogy mit takar az elnevezés? A képzőművészetben a mixed média vegyes technika alkalmazását jelenti, olyan műalkotást, amelyben egynél több technikát vagy anyagot alkalmaztak. Márpedig az ilyen művek létrehozásában Varga-Amár László élenjár. Az 1985 óta kiállító művésznek, több mint 130 önálló tárlata volt, műveit nemcsak itthon, hanem Párizstól Washingtonon át, Rómán, Londonon és Bécsen keresztül a világ több nagyvárosában is láthatták.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-06-21 10 óra
2021-06-21 11 óra Hogy őszinte legyek, nagy izgalommal készülök a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsor 21-i, hétfői adására. Két olyan vendég lesz a beszélgetőpartnerem, akik
száznyolcvan fokos fordulatot tettek az életük során, hátrahagyva
korábbi énjüket, valami egészen újat és maradandót tettek le az
asztalra. Ráadásul magamra leszek hagyatva, mert műsorvezető
társam, Szerényi Gábor igazoltan távol marad az adásról.
A két vendég pedig: Herendi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró,
producer, aki a fogorvosi pályának fordított hátat, és elérte, hogy a 10 legnézettebb magyar film közül 5 az ő alkotása, és Pajor Tamás, költő, énekes, lelkész, aki a nyolcvanas években a hazai punk zene egyik meghatározó alakja volt a Neurotic együttes vezetője, szövegírója és énekeseként, majd megtért, és kilépve korábbi életformájából a vallásos rockzene apostolává lett zenekarával, az Ámen együttessel.

2021-06-14 10 óra
2021-06-14 11 óra Sokoldalú, mondanánk, ha nem lenne elcsépelt a kifejezés. De! Mégis mondjuk. Mert Erdész Róbert tényleg sokoldalú: zeneszerző, szövegíró, zenész, a Solaris a Napoleon Boulevard és a Cabaret zenekar billentyűse, producer, és még író is! Részben azért hívtuk vendégként a Rádió Bézs Lila tinta, színes percek Örkény szellemében című műsorába, mert hamarosan Solaris koncert lesz, részben meg azért, mert valóban sokoldalú művész.

És még egy művész, akiről megint csak azt kell mondanunk, hogy sokoldalú. Aki ebben az évben Artisjus életmű díjat kapott. Fábri Péter költő, író, színpadi szerző, forgatókönyvíró, szövegíró lesz a vendégünk 11 órától.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-06-07 10 óra
2021-06-07 11 óra Azt mondják Fejérvári Lorináról, hogy ő az ország legfiatalabb írója, legalábbis, akinek könyve jelent meg. Az a címe, hogy Kanga Kengi naplója. Hogy miről szól, azt majd elmondja a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában hétfőn, 10 órától. Na de! Mi meg azt állítjuk, hogy ő az ország legfiatalabb polihisztora. Mert olyan sokoldalú. Édesanyjával, Ferjérvári Judittal érkezik, aki pedagógus, és aki saját gyerekén „gyakorolja”, amit a tehetséggondozásról gondol.

Aztán 11-től lehet majd kicsit rémüldözni. Mert a vendégünk Both Zoltán állatbefogó. Az egyetlen az országban. Arról is beszélgetünk majd vele, hogy milyen horrorisztikus kalandjai voltak hívatásának gyakorlása közben, amiket aztán ma már bestsellerré lett könyvében is megírt.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-05-31 10 óra
2021-05-31 11 óra Hallotta már azt a fogalmat, hogy sörforradalom? Tudja mit jelent, hogy alsóérlelésű illtetve felsőérlelésű sör. Tudja, hogy kik készítették az „újkori” Dreher sört? Aki többek között ezekről is felvilágosítja, Gyenge Zsolt sörfőző mester, akinek egyéb titulusait is megtudhatja majd a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában 10 órától. És még arról is beszélgetünk majd, hogy miért választja valaki ezt a szakmát, meg, hogy hogyan hatott a járvány a hazai kisüzemi sörgyártásra.

11-től pedig Illényi Katica hegedű és teremin művész, Magyarország érdemes és kiváló művésze lesz a vendégünk. Ő az, aki igazi meglepetést tud okozni a színpadon: komoly- és könnyűzene, virtuóz hegedű- és teremin játék, ének, ha kell tánc, mindehhez lélegzetelállító megjelenés… Szóval minden együtt van ahhoz, hogy mindig felejthetetlen legyen a produkció. Nagyon reméljük, hogy a vele való beszélgetésünk is felejthetetlen lesz.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-05-24 10 óra
2021-05-24 11 óra Pünkösdhétfő van. Ismételtünk, mert ünnep lévén nem működik az élő stúdió. De azt szeretnénk, hogy ez a hétfő se teljen el Lila tinta nélkül.

Vendégünk volt Hajdú Eszter filmrendező, akinek „Gyere haza, vár a mama…” című dokumentumfilmjét februárban, Barta Tamásnak, az LGT szólógitárosának, zeneszerzőjének születésnapja tiszteletére egy hétig lehetett online megtekinteni. A film mélyen emberi, egy egyedül maradt édesanya és „távolba szakadt” fia megrázó kapcsolatáról szól elsősorban, Ám, miután Barta Tamás 1982-ben bekövetkezett tragikus halálának körülményei a mai napig homályban vannak, események sorozatát indította el a film bemutatása. A filmről, és a következtében beindult eseményekről beszélgetünk.

De előtte megismerhették e műsor szerkesztő-műsorvezetőjének, Szerényi Gábornak azt a levelét, amivel egy Trianonra való emlékezés alkalmával kiírt pályázaton első díjat nyert, valamint Halász Géza számítógépes grafikus, karikaturista lesz a vendégünk, akivel azt taglaljuk, hogy vajon a pandémia alatt megrendezett online képzőművészeti kiállítások a járvány után továbbélhetnek-e.

Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Zoltán Tamás.

( A 2021.04.26-i adás ismétlése )

2021-05-17 10 óra
2021-05-17 11 óra A legendás prímás, Bihari János leszármazottja, hatévesen Dankó Pista hegedűjén játszott, tizenegy évesen Járóka Sándor zenekarában hegedült… „csodagyerek” mondták. De nem csak gyerekként művelt csodákat. Felnőttként világhírű hegedűművész lett, aki a világ legjobb zenészeivel játszott, játszik együtt. Ő Roby Lakatos, aki „feltalálta az unortodox cigány fúziós zenét. Hogy pontosan mi az? Megkérdezzük ezt is. Ráadásul majd a zene is megszólal.

11 órától Balogh Rodrigó, a Független Színház Magyarország szakmai vezetője a vendégünk. 16-án mutatták be a Békamesék című darabot. Az előadás egy család három generációjának életét mutatja be, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom. A bemutatót a RomaMoMa projekt részeként tartották, Oláh Norbert “A cigány művész szorongása” című kiállításához kapcsolódóan. Lesz-e folytatás? – megkérdezzük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-05-10 10 óra
2021-05-10 11 óra A pandémia fenyegető rémét valamennyire maga mögött hagyva, mostantól újra teljes a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának csapata. A klaviatúra Paganinije, Mohácsi Miklós is túl van mindkét védőoltáson, ezért biztonságban elfoglalja helyét a vezénylő pultnál. A vendégeket sajnos még csak telefonon tudjuk megszólaltatni. de legalább élőben. Hogy kiket?

Vendégünk Soltész Rezső énekes, zenész, lapkiadó, akitől ma is hangosan szól az ének. A napokban ünnepelte születésnapját, és életkor ide vagy oda, tele van energiával, életkedvvel, terveket sző… Mi hajtja, mitől ez a lendület? Megkérdezzük.

Vendégünk még Vizsolyi János szobrászművész. Ezt írja magáról: „Elkötelezett híve vagyok a nonfiguratív művészetnek. A sík, az egyenes, a csiszolt és durva felület kontrasztja foglalkoztat. Egy ilyen mű megalkotásához nem ötlet, „ehhez állapot kell”. Üzenet nincs. Valakit vagy megérint az alkotás, vagy nem. Nem a valóságot akarom visszaadni, hanem érzéseket, érzeteket keltve, a szívén keresztül akarok a szemlélőre hatni.”

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2021-05-03 10 óra
2021-05-03 11 óra Legendák. Kicsit elcsépeltük már a szót, de ettől még igaz: itt élnek közöttünk, és óriásivá nőtt mindaz, amit évtizedek során alkottak. Legyen az zene, szöveg, koncertezés vagy éppen menedzselés, koncertszervezés. műsorvezetés… Mindezek a rock jegyében.

Hajnal Gábor menedzser, koncertszervező, műsorvezető, Török Ádám zenész, zeneszerző, a Fonogram Zenei díj 2021 évi életmű díjazottjai. Meghívtuk őket a Rádió Bézs Lila tinta című műsorába, hogy élőben gratulálhassunk a díjhoz, és beszélgessünk évtizedes pályafutásukról. És közben zene… Ami az életük.

Szerkesztő műsorvezető Frank Iván és Szerényi Gábor
A technikát ezúttal Liszkai Ági és Fodor János kezeli.

2021-04-26 10 óra
2021-04-26 11 óra Vadonatúj beszélgetésekkel jelentkezik a Rádió Bézs Lila tinta című műsora. És nagyon reméljük, ez mostantól hétről-hétre így is marad.

És, hogy rögtön egy izgalmas témával kezdjük, meghívtuk Hajdú Eszter filmrendezőt, akinek „Gyere haza, vár a mama…” című dokumentumfilmét februárban, Barta Tamásnak, az LGT szólógitárosának, zeneszerzőjének születésnapja tiszteletére egy hétig lehetett online megtekinteni. A film mélyen emberi, egy egyedül maradt édesanya és „távolba szakadt” fia megrázó kapcsolatáról szól elsősorban, Ám, miután Barta Tamás 1982-ben bekövetkezett tragikus halálának körülményei a mai napig homályban vannak, események sorozatát indította el a film bemutatása. A filmről, és a következtében beindult eseményekről beszélgetünk.

De előtte megismerhetik e műsor szerkesztő-műsorvezetőjének, Szerényi Gábornak azt a levelét, amivel egy Trianonra való emlékezés alkalmával kiírt pályázaton első díjat nyert, valamint Halász Géza számítógépes grafikus, karikaturista lesz a vendégünk, akivel azt taglaljuk, hogy vajon a pandémia alatt megrendezett online képzőművészeti kiállítások a járvány után továbbélhetnek-e.

Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Zenei szerkesztő és a technikát kezeli: Zoltán Tamás.

2021-03-15 10 óra
2021-03-15 11 óra Kedves Lila tinta hallgatók! Jó hír, hogy mindkét műsorvezető beoltatta magát, hamarosan élőben jelentkezünk. De addig vissza a múltba! Ki ne ismerné a Karhago együttes himnikus dalát, a Requiemet. Közismert, hogy egy fiú emlékre írták, aki egy Karthago koncerten lett rosszul és életét vesztette. Hatala Csenge, aki nem mellékesen a balassagyarmati túszügyről is könyvet írt mindent kinyomozott, ami a fiú halálával kapcsolatos. Ő és Szigeti Ferenc volt vendégünk.

Ebben az adásban beszélgettünk dr. László Ágnessel, a Kossuth könyvkiadó csoport kommunikációs vezetőjével hihetetlenül gazdag életútjáról. Újságíróként számtalan kitűnő interjú készítője, interjúkötetek szerzője, eddigi életműve felülmúlhatatlan.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2017.06.19-i adás ismétlése )

2021-03-08 10 óra
2021-03-08 11 óra Orbán József, a 100 Folk Celsius énekese, frontembere néhány napja ünnepelte volna 74. születésnapját, lassan 4 éve már, hogy nincs közöttünk. A Lila tinta mostani ismétlésével rá emlékezünk.

De előtte Létay Dóra színművész, aki akkor még kollégánk volt itt a Rádió Bézsben, beszél terveiről, kicsit a múltjáról, főleg a jövőjéről. Az utóbbi években Dóra egyre több feladatot kapott a színpadon, a nagyszerű sorozatot kicsit most megakasztotta a vírus, de nagyon reméljük, hogy a vész elmúltával tovább folytatódik a sikersorozat.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohács Miklós.

( A 2017.09.04-i adás ismétlése )

2021-03-01 10 óra
2021-03-01 11 óra A vírus újult erővel támad. A Lila tinta ismétel. De talán nem is baj. Ha szerénytelenek lennénk, azt mondanánk: most derül ki, hogy szinte minden műsorunknak van mának szóló üzente. De ezt döntse el a hallgató.

Szántó T. Gábor tavaly megjelent regénye, az Európa szimfónia, akárcsak a Hazatérés című novellája, a kisebbségi lét következményeként létrejött trauma egy változatát mutatja be. Egy kolozsvári, román apa és magyar anya gyermekének sorsát vetíti elénk. Az író egyike volt azoknak a vendégeinknek, akik a Lila tinta indulásakor eljöttek a műsorba. Akkor, 2017 nyarán, a Hazatérés című novellájának feldolgozásából készült film, az 1945 nemzetközi sikere volt az apropója a beszélgetésünknek. Az adásban telefonon a rendező, Török Ferenc is megszólalt.

A másik vendégünk Ponyiczki Szilvia, Angliában élő magyar képzőművész volt a vendégünk. Szilvia, aki nemzetközi szinten is egyre ismertebb, így kezdi bemutatkozását: „Mindannyian álmodunk. És az álmok üzenetet hordoznak.” Ő az álmait festményekben, kisplasztikákban közli velünk, és egyben társul fogad bennünket az álmok üzeneteinek megfejtéséhez.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2017.08.28-i adás ismétlése )

2021-02-22 10 óra
2021-02-22 11 óra Módos Péter televíziós szerkesztő, műsorvezető egy ideig a kollégám volt. Nem voltunk összejárós barátok, de sok mindenről hasonlóan gondolkodtunk, és egy valami pedig teljesen azonos volt bennünk: a zene szeretete, és az igyekezet, hogy „azokban” az időkben, amiben lehetett, segítsünk. Módos Péter elment. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy arra még volt idő, hogy megszülessen egy könyv, ami róla, az életéről, a munkájáról szól. A könyv írója, Kabai József a megjelenés után a vendégünk volt a Lila tinta c. műsorunkban, és, őt pedig Koncz Zsuzsa követte, aki pályafutása során oly sokat köszönhetett Péternek. Ezt a műsort akkor is megismételtük volna, ha történetesen nincs járvány. Így búcsúzunk Módos Pétertől.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.06.29-i adás ismétlése )

2021-02-15 10 óra
2021-02-15 11 óra Ismétlünk. ezúttal a Lila tinta olyan adását, ami két, akkor kiemelkedő kulturális eseményéről szólt. Egyben, a műsor második felében a hallgató azt is megtapasztalja, hogy az élőadás váratlan meglepetéseket is tartogathat. Az akkori beharangozót szó szerint ismételjük:
„10-től megtudhatják, miről szól a Somnakaj című roma musical, amit Müller Péter Sziámi írt, és április 7-dikén a Nemzeti Színház színpadán láthatja majd a közönség, a darab 4. éves születésnapján. Aki pedig segít az ismerkedésben, a vendégünk, Stromajer Andrea producer.
11-től aztán Jeeeeeeee! Rice, Rice Beatrice hórukk! Igen, Nagy Feró, aki 40 éve szántja fel az ország színpadjait, ad számot majd az elmúlt években viselt dolgairól. Mindezt Beatrice számokkal fűszerezzük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2018.03.26-i adás ismétlése )

2021-02-08 10 óra
2021-02-08 11 óra A pandémia nem kíméli a képzőművészeti galériákat, ahogy a zenekarokat, zenészeket sem. És, mert a stúdiónk is csak mérsékelt ütemben tud most dolgozni, a Lila tinta is ismételni kényszerül. Vissza tehát 2018-ba, amikor még zajosan pezsgett nálunk a kulturális élet, kiállítások nyíltak sorra, szeri-száma nem volt a koncerteknek, zenei eseményeknek. Erről a világról beszélgettünk anno Négyessy Netta festőművésszel és Ferenczi György zenésszel, szájharmonika művésszel.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2018.05.14-i adás ismétlése )

2021-02-01 10 óra
2021-02-01 11 óra Holnap lesz 6 éves a Rádió Bézs. A Lila tinta ugyan két évvel később indult, de mi úgy kívánunk boldog születésnapot a rádiónak, hogy megismételjük a kezdeti műsoraink egyikét. Illusztrálva, hogy minden kezdet nehéz.

Szó szerint az akkori beharangozónk: „Újra Lila Tinta!!! 10-12-ig olyan beszélgetéseket hallhatnak a Bézs rádióban, amelyekre a legkényesebb kritikusok sem mondhatják majd, hogy „politikailag korrektek”. Már csak azért sem, mert a műsorvezetőknek eszükbe nem jutna politizálni. A világért sem. De mi lesz, ha a vendégek ezzel próbálkoznak? Hát… azt majd meghallják. Mindenesetre nem fojtják belé a szót Tarnócai Éva író, újságíróba, senior atlétába, aki nemrég tért haza a senior Fedett pályás atlétikai világbajnokságról, Bölcskei Mónika és Wieland Veronika coach trénerekbe, M. Kiss Csabába, a Brazilok című film forgatókönyvírójába, rendezőjébe, Bogdán Lászlóba, Cserdi polgármesterébe. Ki ne hagyják!”

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2017.05.29-i adás ismétlése )

2021-01-25 10 óra
2021-01-25 11 óra „Kicsit szorongunk a holnaptól, szeptember 1-től”. Ezzel a mondattal kezdtük tavaly augusztus 31-i Lila tinta adásunk beharangozóját. Jelentem, a helyzet azóta sem változott. Továbbra is szorongunk. Az akkori vendégünk, Eszterhai Katalin, egy Kanadában élő magyar író volt, aki szinte minden írásában a pozitív gondolkodásra buzdít minden halandót, életszeretete, az örömforrások feltárása élete és munkássága programjává vált. Annak idején azt kérdeztük tőle, vajon mit gondol, hogyan vészeljük át mostani nehéz napjainkat. A válaszai ma is érvényesek.

11-től Gömöri Zsolt zenész, zeneszerző, az Edda billentyűse volt a vendégünk. A hosszú évek óta a hazai rockzene élvonalához tartozó zenekar számtalan népszerű számának zeneszerzője azonban letette névjegyét egy sor egyéb zenei produktum hangszerelésében, zenei rendezésében. Csak egy példa: részt vett az Omega Rhapsody, Omega Szimfónia & Rapszódia, valamint az Omega Oratórium albumok felvételein is, az Omega Szimfónia dalait ő hangszerelte át nagyzenekarra, ami nem kis komolyzenei teljesítmény is. Rock és komolyzene: vajon hogy férnek meg egymással, többek között erről beszélgettünk.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.08.31-i adás ismétlése )

2021-01-18 10 óra
2021-01-18 11 óra Ezúttal a Lila tinta című műsor egy kora őszi adását ismételjük. Akkor még abban reménykedtünk, hogy a járvány második hulláma talán nem lesz annyira szigorú, hogy hétfőnként ne lehessen élőműsort sugároznunk. Sajnos nem így lett. Most viszont abban reménykedünk, hogy a budapesti Bartók Béla úti fesztivál, az Eleven Tavasz néhány hónap múlva sokszínű, gazda kulturális programjával újra visszatér. Szeptemberben az Eleven Ősz programjáról beszélgettünk, amit az akkori nehézségek ellenére megrendeztek, és utólag bátran mondhatjuk, sikerrel.

De előtte, 10 órától, Bebe, teljes nevén Abebe Dániel énekessel beszélgettünk, aki 15 évig volt a hazai funky zene élcsapata, a Back II Black együttes frontembere. Amint nagyon sok zenész és énekes, a Covid-19 támadása miatt ő is elvesztette kenyérkeresetének nagy részét, de kétségbeesésé helyett az énekléstől elég távol álló munkát vállalt. Amint hallhatják majd a beszélgetésben, ez azért nem sokáig tartott.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.09.07-i adás ismétlése )

2021-01-11 10 óra
2021-01-11 11 óra Megjött a tél, és a vírus még mindig fogva tart bennünket. De volt néhány jó hét a nyáron, amikor fellélegeztünk. Sajnos túl korán. De akkor ezt még nem tudtuk, és felhőtlen szórakozást kínáltunk a Lila tinta című műsorral. Visszaidézzük.

Majláth Mikes László humorista, újságíró, jogász, újpesti lokálpatrióta, és nem utolsósorban Mikes György fia, akinek a múlt évben jelent meg egy kötete, amiben a megboldogult Ludas Matyi című szatirikus hetilapra, aminek maga is munkatársa volt, és édesapjára emlékezik.

A Cimbaliband nevű világzenei formációból két zenész is érkezett hozzánk, Unger Balázs cimbalmos,ahogy mondják, a „cimbalom Chuk Berryje”, és a zenekar prímása, Solymosi Máté, ő nyerte el a legjobb népdalért járó díjat az első Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűversenyen. „Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéseket igényel. Szinte meg kell tanulni lelassulni és élvezni a jelen pillanatot.” Ez a szöveg áll egyik lemezborítójukon

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.07.06-i műsor ismétlése )

2021-01-04 10 óra
2021-01-04 11 óra Az év első adása. Sajnos, „csak” ismétlés. De van remény, hogy hamarosan élő beszélgetéseket készíthetünk, de addig is a Lila tinta minden hallgatójának nagyon boldog újévet kívánunk. De nézzük, mi a hétfő délelőtti ajánlatunk:

10.00-től Lakatos Mónika, egy rákospalotai cigányasszony volt a vendéünk, aki megkapta a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Awardot. Rajta kívül ezt az elismerést eddig csak a Muzsikás együttes érdemelte ki. Mónika együttesével, a Romengoval évek óta járja az országot és a világot, hogy közvetítse a magyar és oláh cigánykultúrát.

11.00-től Cserhalmi Imre író, újságíró volt a vendég, aki maga is egy idősotthon lakója. Nemrég megjelent könyve a vírusjárvány első hullámának idején készült, címe: „Idősotthon belülről”, és a karantén 66 napját dolgozza fel napló formájában.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.11.02-i adás ismétlése )

2020-12-28 10 óra
2020-12-28 11 óra Mögöttünk a karácsony, előttünk szilveszter, és remélem, a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának hallgatói bizakodással néznek a jövő esztendő elé. Talán ebben az is segít, ha visszamegyünk az időben. 2019-ben, egy nappal szenteste előtt vendégeinkkel arról is beszélgettünk, hogyan várták az ünnepeket, akkor még vírusmentes körülmények között. Korda Nikoletta, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója arról beszélt, milyen a karácsony a Hospice házban, Delhusa Gjon pedig, aki nemrégiben gyógyult fel a járvány okozta betegségéből, a maga módján köszöntötte a hallgatóinkat az ünnepek alkalmából.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.12.23-i adás ismétlése )

2020-12-21 10 óra
2020-12-21 11 óra Hogy kik-mik azok a kuflik, csak azok tudhatják, akik olvasták az ezekről a teremtényekről szóló mesesorozatot, amit Dániel András írt és rajzolt, vagy látta a sorozat rajzfilmváltozatát, amit Jurik Miklós rendezett. Na, meg azok, akik tavaly október 7.-én délelőtt hallgatták a Lila tinta adását. Aki akkor kihagyta, most bepótolhatja, ahogy azt is, hogy megismerkedjen a A csillag órája című művel, amit Clarice Lispector brazil írónő írt, és Bense Mónika (vele beszélgetünk) fordított magyarra. A Lila tintának ennek az adásában énekelt, verset mondott, beszélt Hajdan Vali még, akinek hangja, lelke mosolyog, vidít. Reméljük, az ismétlésben is.

Szerkesztő műsorvezető: Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.10.07-i adás ismétlése )

2020-12-14 10 óra
2020-12-14 11 óra Ez év június 8-án ezzel az örömujjongással kezdtük a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának beharangozóját: „Végre élőben a Rádió Bézs Lila tinta című műsora!” Most azt a műsort ismételjük. És szomorúan tesszük hozzá: a vírus megint felülkerekedett.

10 órától a politológus vendégünk, név szerint Csizmadia Ervin lesz újra velünk. Arról is beszélgettünk vele, hogy hogyan dönti el valaki, hogy politológus lesz, mi az útja, hogy azzá váljék, honnan szerzi be az információit, hogy az elemzése tényszerű legyen, lehet-e elfogulatlan? És végül, ami ma is teljesen aktuális, mennyi esélyét látja a koronavírus járvány idején a korábbiaknál is jobban éleződő elviselhetetlen politikai közbeszéd jobbra fordulásának.

11-től Kóbor János volt és most is ő a vendégünk. Az akkori beszélgetésünk idején még úgy gondolta, hogy az új album megjelenése után még részben a régi felállásban lesznek majd a lemezbemutató koncertek, de az élet kegyetlenül közbeszólt. Mecky májusban volt 77 éves, márpedig minden olyan szám, amiben hetesek vannak, misztikus. Arról is beszélgettünk júniusban, hogy ez jót és rosszat is jelenthet. Ami megvalósult, és jó, hogy megjelent az Omega Testamentum album. Hogy zenésztársaktól, barátoktól kellett végső búcsút vennie, az számára egyelőre szinte feldolgozhatatlan. De júniusban még reménykedett.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.06.08-i adás ismétlése)

2020-12-07 10 óra
2020-12-07 11 óra Magyar kóla – ez Dezső András új könyvének a címe, amelyben a magyarországi drogmaffiák működéséről ír. Alapos és hiteles a leírás, akárcsak a korábbi kötetében írtak. Maffiózók mackónadrágban című könyvében a magyarországi szervezett bűnözésről fest hiteles képet, bemutatva benne a hazai maffiózók Los Angelesi szerepét is. Erről a könyvéről beszélgettünk vele 2019. július 1-én, és ezt a beszélgetést ismételjük most a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában 10 órától. Reméljük, hamarosan a most megjelent könyvéről is beszélgethetünk élőadásban.

11 órától egy másik íróval, Jávorszky Bélával folytatott beszélgetésünket ismételjük, aki a hazai és nemzetközi úgynevezett könnyűzenei élet korszakait és kiemelkedő művelőit mutatja be, köztük a magyar rock legendás előadóit. A vele folytatott beszélgetés ugyan nem erről szólt, hiszen a napokban elhunytak tavaly még javában alkottak, felléptek, mégis… Ez is egy alkalom arra, hogy emlékezzünk rájuk.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.07.01-i adás ismétlése )

2020-11-30 10 óra
2020-11-30 11 óra Balázs Fecó elment. Tőmondat. De hogy milyen érzelmek, gondolatok, félelmek kavarognak az emberben a szavak mögött, az szinte elmondhatatlan. A Rádió Bézs Lila tinta című műsorában az elsők között volt vendég barátjával és szerzőtársával, Horváth Attilával. És a beszélgetésünk, amit 11 órától ismételünk, a barátságról szólt, kettejük barátságáról szól, ami túlélte az elmúlt évtizedek viharait, megpróbáltatásait. Most Attila, saját bevallása szerint, nem is tudja, hogyan lesz tovább. Gyászolunk újra meg újra.
Előtte, 10 órától, szintén ismételünk. Horvát Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, már korábban is a számtalan díjban, elismerésben részesült. Idén szeptemberben azt követően beszélgettünk az alkotóval, hogy a Velencei filmfesztiválon óriási sikerrel mutatkozott be a film. Akkor megkockáztattuk, hogy a mű akár magyar Oscar-nevezett film is lehet. A legújabb hír, hogy bejött a jóslatunk. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film lett a magyar Oscar-nevezett 2020-ban.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.09.21. 10 óra, és a 2017.07.17.11 óra adás ismétlése )

2020-11-23 10 óra
2020-11-23 11 óra A Lila tinta mai adása ismétlés. Ám ezúttal nem a koronavírus kényszeríti a szerkesztőket. Elment két legendás zenész a legendás zenekarból, az Omegából. A Benkő és a Misi. Benkő László és Mihály Tamás. Mindketten azon a héten, amikor megjelent az együttes új dupla albuma, a Testamentum. Azt írták sokan a nekrológokban, hogy gyászol a zenei világ. De azt hiszem, nem túlzok, ha azt írom: gyászol az ország. Rajongók, öregek és fiatalok, rokonok, barátok, ismerősök. Szerencsés, akinek megadatott, hogy személyesen és közelebbről ismerhesse őket: Laci kedves, mindenkivel barátságos természetét, Misi elhivatottságát, tehetségét. Elképesztően gazdag örökséget hagytak hátra.
A két beszélgetés évekkel korában készült itt, a Lila tinta című műsorban. Laci akkor volt túl az első küzdelmen, győzött a gyilkos kór ellenében, Misi pedig szerzőtársával és barátjával, Horváth Péterrel egy közös munkájuk befejeztével voltak a vendégeink. A velük való beszélgetés során hangzik el Mihály Tamás és Horváth Péter szerzeménye, az Égi zenekar. Ebben hangzik el: „Egyszer majd, egyszer majd, nagy sokára beszállhatok…” És sajnos most Benkő Laci és Mihály Tamás beszállt. Rájuk emlékezünk.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.09.23. 11 óra a 2019.05.06. 11 óra és a 2018.03.12. 11 óra adás ismétlése )

2020-11-16 10 óra
2020-11-16 11 óra A Lila tinta érdekes, izgalmas vendégei a hétfő délelőtti ismétlésben:
10.-től Abdurrahman sejk látogatott hozzánk. Annak idején a Kafka Margit gimnáziumban érettségizett, majd Gödöllőn agrármérnöki diplomát szerzett, és a neve pedig Mihálffy Balázs volt. Hogy hogyan lett belőle Abdurrahman sejk? Elmondta. Azt is megtudtuk tőle, hogy ő fordította magyarra a Koránt, legutóbbi munkája pedig a Kortárs Iszlám Enciklopédia.
11.-től Farkas Róberttel, a Budapest Bár vezetőjével beszélgettünk. Nem hiszem, hogy akad olyan hallgatónk, aki ne ismerné a zenekart. Azt is megbeszéltük többek között, hogy mitől lett ilyen népszerű a napjaink zenei ízléséhez közel hozott múlt századi, sőt még korábbi kávéházi cigányzene. Zsúfolásig megtöltik a koncerttermeket, szólistáknak ismert, nagysikerű énekeseket szereztek meg, és a siker évek óta kitart mellettük.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.07.13-i adás ismétlése )

2020-11-09 10 óra
2020-11-09 11 óra Hétfőn, november 9-én, sajnos újra ismétlésre kényszerül a Lila tinta című műsor a Rádió Bézsben. Nagyon reméljük, hogy hűséges hallgatóink megértik, túl nagy a kockázat. És azt is reméljük, a megismételt műsor is kedvükre való. A kínálat:
10 órától: „Nem én választottam az állatokat, ők találtak rám és egyelőre nem is engednek…”– vallja egy interjúban Nagy Ágnes szobrászművész. És mégis: a nemrégiben rendezett kiállításának azt a címet adta, hogy: „Ezek nem állatok…” Hanem? A beszélgetésben megkaptuk a választ.
11 órától Szabó Réka nagydíjas rendező, matematikus, informatikus, táncos, filmes, koreográfus, egyetemi oktató, egy kortárs táncszínház, a Tünet Együttes vezetője. 2015-ben Sóvirág címen színpadra álmodta a kilencvenéves holokauszttúlélő, Fahidi Éva történetét, majd ezt dokumentálva „A létezés eufóriája” címmel filmet rendezett, ami elnyerte a Locarnói Filmfesztivál nagydíját, és a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját. A film esélyes lehet az Európai Filmdíjra, és hogy elnyeri-e, decemberben tudhatjuk meg. Na, de hogy jön ide a matematika, az informatika, az egyetemi oktatás, a táncművészet?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.09.14-i műsor ismétlése )

2020-11-02 10 óra
2020-11-02 11 óra November 2-án élőben a Lila tinta! Igaz, a vendégekkel telefonon beszélgetünk, de mindezt a stúdióból, maszkban. A vendégek:
10.00-től Lakatos Mónika, egy rákospalotai cigányasszony, aki megkapta a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Awardot. Rajta kívül ezt az elismerést eddig csak a Muzsikás együttes érdemelte ki. Mónika együttesével, a Romengoval évek óta járja az országot és a világot, hogy közvetítse a magyar és oláh cigánykultúrát.
11.00-től Cserhalmi Imre író, újságíró a vendég, aki maga is egy idősotthon lakója. Most megjelent könyve az vírusjárvány első hullámának idején készült, címe: Idősotthon belülről, és a karantén 66 napját dolgozza fel napló formájában.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-10-26 10 óra
2020-10-26 11 óra Ismétlünk. A vírus átmeneti győzelme a Lila tinta élőadása fölött. De maradjon, aki csak tud online, mert a Rádió Bézs ismétlései is hallgatásra érdemesek. Hogy miért? Hát ezért:
10 órától Bach Éva alternatív mozgásterapeuta és mentes-vegán ételkészítési tanácsadó. Életminőséget javító foglalkozásokat tart, azt tartja, hogy az egészség nem a betegség hiányát jelenti, hanem ennél sokkal többet. Bennünket, és remélem, a hallgatókat is méltán érdekli, milyen eredményeket tud felmutatni, mennyire hatékonyak a foglalkozásai. A téma most, a járvány idején különösen aktuális.
11 órától Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, előadóval beszélgettünk. Nemrégiben megjelent kötetének címe: Égzsák, alcíme: Szkár chanel. Tartalma pedig régi és új hangköltemények, és, hogy pontosan érzékelhessük, miről van szó, két CD is tartozik a kötethez. Szkárosi szerint tulajdonképpen az írott szöveg a hangzó szöveg illusztrációja. Miközben megismerkedtünk a költészet eme formájával, azért a költő gazdag munkásságának más területeiről is kérdeztük.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.07.27-i adás ismétlése )

2020-10-19 10 óra
2020-10-19 11 óra Október 19, hétfő, Rádió Bézs, Lila tinta. Még egy ismétlés, ezúttal egy olyan vendéggel, akinek a könyvét még az ilyen pandémiás időszakban is ajánljuk. Bereményi Géza Kossuth-díjas író, forgatókönyvíró, filmrendező, dalszövegíróról van szó, a könyv pedig, ami a beszélgetés apropóját adja, önéletrajzi regénye, a Magyar Copperfield. Ha minden igaz, már a folytatásán dolgozik, mert lesz folytatás, hiszen a megjelent könyvben csak 18 éves koráig enged bepillantást az életébe. És, hogy miért éppen Magyar Copprfield a könyv címe? Többek között ezt is megkérdezzük.
Másik vendégünk Kállay Saunders András. Tudjuk róla, sikeres énekes, zeneszerző, előadóművész, azt is, hogy New Yorkban nevelkedett, hogy televíziós tehetségkutató műsorban tűnt fel. De mi arra figyeltünk fel, amit még márciusban, a COVID-19 vírus magyarországi terjedésének kezdetén nyilatkozott, aminek előzményeként egy idős néninek segített a bevásárlásban: „Nagyon egyszerű az egész: fiatalok, ha tudjátok, hogy vannak a saját épületetekben idős emberek, kopogjatok be, és kérdezzétek meg, hogy tudtok-e nekik segíteni bevásárlásban, bármiben. Figyeljünk rájuk, rajtunk múlik az életük”. Persze, azért szó volt legújabb daláról is, meg, hogy mi is az a „flamenco trap/soul” stílus.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.08.03-i adás ismétlése)

2020-10-12 10 óra
2020-10-12 11 óra Október 12, Rádió Bézs, Lila tinta. Ismét ismétlés. De nyugodtan maradjanak online, a program nem évült el, sőt, szóljanak rokonaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek, akik annakidején nem hallották, hogy most bepótolhatják. De nézzük a műsort:
Kapolcs település örökre beírta nevét a fesztiválok történetébe. És, hogy ne csak a múlt emlékei tartsák ébren a völgy szellemiségét, tavaly óta egy új kezdeményezés öregbíti azt: a Bondoró Utcaszínház Fesztivál. Idén augusztus 28-30 között rendezték meg, ugyancsak gazdag programmal. Hogy pontosan mi mindent láthattak, hallhattak az odalátogatók, azt a fesztivál vezérkarának két fontos személyiségétől, Szabó Rékától és Szendrei Virág Zsófiától kérdeztük. Persze, azért arról is szó volt, hogy milyen hagyományai vannak nálunk az utcai színjátszásnak, és megemlékeztünk egy hajdani legendás együttesről, a Csepeli Utcaszínházról.
11-től egy igazi vadnyugati zenész volt a vendég, aki keménykalapjával és hegedűjével ugyancsak szemet szúr a vadul gitározó, bendzsózó cowboyok között. Mikes Attila évtizedek óta húzza a vonót a 100 Folk Celsiusban, és ahogy ő énekli, annyira belemerül a zene művelésébe, hogy néha még önmagát is lehegedüli.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.08.17-i adás ismétlése )

2020-10-05 10 óra
2020-10-05 11 óra A Lila tinta című műsor vírus- és technikai okokból még ismétel. Ezúttal egy költő és egy énekes-zeneszerző-daltulajdonos együttműködésének gyümölcsét hallgathatják újra, amely közös munka még a vírus támadásának első hullámában zajlott, és a két alkotó még mindig járja az országot. Hittelenítés címmel jelent meg Deák Mór költő legújabb verseskötete. A kötetben foglalt versek önmagukban is megérnének egy jó kis beszélgetést, de a versek jó részét Dinnyés József daltulajdonos meg is zenésítette.
A második órában Szigeti Tamás fotográfus, a szeptember 9-én megnyílt és egészen november 15-ig megtekinthető Sajtófotó kiállítás szervezője és rendezője a vendég. Ezt a gigászi munkát mesterétől, Szalay Zoltántól örökölte, joggal, hiszen ő a sajtófotó készítésének hivatott mestere és tanára is.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.08.24-i adás ismétlése)

2020-09-28 10 óra
2020-09-28 11 óra Hogy ne csigázzam a hallgatók kíváncsiságát, vágjunk a közepébe.
Vendégeink voltak a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában július 20 -án, hétfőn:
10 órától: ÖNKÉP – Önismeret másképp. Cél, hogy nem a megszokott módon segítsenek akár neked is abban, hogy megismerd önmagad.
Hogy hogyan? Erre válaszolnak majd vendégeink, a módszer
szakértői, Molnár Marinette, az ÖNKÉP alapítója és Legerszki
Krisztina. Mindketten a színészi pályát választották elsőre, ez közös
bennük, de aztán különböző életutat jártak be, míg, most ismét
egymásra találtak az önismereti csoportban. Azért azt muszáj
megjegyezni, hogy Legerszki Krisztinát sokan jól ismerhetik, hiszen
11 és fél évig a Jóban Rosszban című sorozatban Pongrácz Barbarát alakította.
11-től Heller Tamással színművésszel beszélgetünk, aki a
kabarészínészetet önálló szakmának tekinti, és nyugodtan hihetünk
neki, hiszen több évtizede műveli ezt a mesterséget. A pályafutása
szinte töretlen, és most is tele van energiával, tervekkel.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.07.20-i adás ismétlése )

2020-09-21 10 óra
2020-09-21 11 óra Két magyar film, az egyik már kiugróan magas nemzetközi sikert ért el, a másik ennek még előtte van, de nem kétséges, hamarosan elindul ezen az úton. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora most ennek a két filmnek, a két alkotónak szenteli műsoridejét.
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a címe Horvát Lili filmrendező és forgatókönyvíró második nagy játékfilmjének, amit szeptember elején mutattak be a tekintélyes Velencei filmfesztiválon óriási sikerrel. A rendező korábbi alkotásai számtalan díjban, elismerésben részesültek, a legújabb filmje akár magyar Oscar-nevezett film is lehet. Mi a titka a sikereknek? Vendégünk 10 órától Horvát Lili.
A másik alkotás dokumentumfilm. A világban megindult társadalmi változások két nagyon fontos állomásának, a vasfüggöny lebontásának és a berlini fal leomlásának történetét meséli el személyes sorsok és meghatározó döntések bemutatásával. A címe: Nincs parancs. 11-től vendégünk a rendező, Szalay Péter.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-09-14 10 óra
2020-09-14 11 óra Még élőben, de már maszkban! A Rádió Bézs Lila tinta műsora egyelőre dacol a vírussal, és várja hűséges hallgatóit! A kínálat
10 órától: „Nem én választottam az állatokat, ők találtak rám és egyelőre nem is engednek…”– vallja egy interjúban Nagy Ágnes szobrászművész. És mégis: nemsokára megnyíló kiállításának azt a címet adta, hogy: „Ezek nem állatok…” Hanem? Közösen megbeszéljük.
11 órától Szabó Réka nagydíjas rendező, matematikus, informatikus, táncos, filmes, koreográfus, egyetemi oktató, egy kortárs táncszínház, a Tünet Együttes vezetője. 2015-ben Sóvirág címen színpadra álmodta a kilencvenéves holokauszttúlélő, Fahidi Éva történetét, majd ezt dokumentálva „A létezés eufóriája” címmel filmet rendezett, ami elnyerte a Locarnói Filmfesztivál nagydíját, és a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját. Most pedig az hír, hogy a film esélyes lehet az Európai Filmdíjra, miután kategóriájában bekerült a 13 alkotásból álló mezőnybe, amelyből a győztest kiválasztják. Na, de hogy jön ide a matematika, az informatika, az egyetemi oktatás, a táncművészet. Megbeszéljük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-09-07 10 óra
2020-09-07 11 óra Lila tinta, 2020. szeptember 7. 10 órától Bebe, teljes nevén Abebe Dániel énekes ugrik be hozzánk, hogy beszélgessünk. 15 évig volt a hazai funky zene élcsapata, a Back II Black együttes frontembere, 2015-től szólókarrierbe kezdett, illetve különböző formációk énekeseként keresi a helyét a rock és popzene rögös útján. Kevesen tudják róla, hogy az éneklésen kívül más szakmát is tanult, nevezetesen közgazdász diplomát szerzett, igaz, soha nem dolgozott ebben a szakmában. Amint nagyon sok zenész és énekes, a Covid-19 támadása miatt ő is elvesztette kenyérkeresetének nagy részét, de kétségbeesésé helyett az énekléstől elég távol álló munkát vállalt. De majd elmeséli, hogy most mivel tölti napjait, és közben jó kis zenéket hallgatunk majd Bebe repertoárjából.
11-től megismerkedhetünk majd a főváros egy nevezetes utcájával, pontosabban az utca kulturális és kulináris hagyományaival, mivel évek óta minden ősszel és tavasszal a Bartók Béla út fesztiválhelyszínné válik, és gazdag programot kínál. Elég, ha csak a Hadik kávéházat említjük, ami Karinthy Frigyes és más irodalmi nagyságok törzshelye volt a múlt században, és a fesztivál egyik helyszíne. Fontos, hogy a fesztivál civil összefogással jött létre, és ma már hagyománnyá vált. Ugyan a vírushelyzet miatt a megszokottnál kissé kevesebb programmal, de szeptember végén idén is lesz Eleven Ősz fesztivál a Bartók Béla úton.

2020-08-31 10 óra
2020-08-31 11 óra Kicsit szorongunk a holnaptól, szeptember 1-től. Iskolakezdet, esetleg káosz a közlekedésben, a Covid-19 fenyegetően újra félelmet gerjeszt… De van valaki, egy Kanadában élő magyar író, Eszterhai Katalin, aki szinte minden írásában a pozitív gondolkodásra buzdít minden halandót, életszeretete, az örömforrások feltárása élete és munkássága programjává vált. Ő lesz 10 órától a vendégünk, és nagyon kíváncsian várjuk a választ, vajon mit gondol, hogyan vészeljük át mostani nehéz napjainkat.

2020-08-24 10 óra
2020-08-24 11 óra Augusztus 24, hétfő, nyárutó. Reméljük, már itt vagy, kedves hallgatónk, mert mi igen. Vendégekkel.
10 órától Hittelenítés címmel jelent meg Deák Mór költő legújabb verseskötete. A kötetben foglalt versek önmagukban is megérnének egy jó kis beszélgetést, de a versek jó részét Dinnyés József daltulajdonos meg is zenésítette. A könyvvel együtt elkészült a megzenésített verseket tartalmazó CD is, és ezekből énekel majd néhányat a zeneszerző. Vendégünk lesz ebben az órában Deák Mór és Dinnyés József.
11 órától Szigeti Tamás fotográfus látogat hozzánk Ő nemrég vette át a szakma legrangosabb kitűntetését, a Balogh Rudolf-díjat, amit március 15-én ítéltek oda, de a vírus vészhelyzet miatt csak az augusztus 20-hoz kapcsolódó ünnepségen adhattak át. „A valóság fényképezéséhez mindenképpen bele kell helyezkedni a helyzetbe, de van egy határ, amit szerintem az objektivitás érdekében nem szabad túllépni. Ez pedig az érzelmi bevonódás. Amikor mégis bevonódok érzelmileg egy helyzetbe, én leteszem a fényképezőgépet.” Ám előrebocsájtja, hogy mindez a sajtófotó esetében igaz. Aminek ő hivatott mestere és tanára is.

2020-08-17 10 óra
2020-08-17 11 óra Kapolcs település örökre beírta nevét a fesztiválok történetébe. És, hogy ne csak a múlt emlékei tartsák ébren a völgy szellemiségét, tavaly egy új kezdeményezés öregbíti azt: a Bondoró Utcaszínház Fesztivál. Idén augusztus 28-30 között rendezik meg, ugyancsak gazdag programmal. Hogy pontosan mi mindent láthat, hallhat az odalátogató, azt a fesztivál vezérkarának két fontos személyiségétől, Szabó Rékától és Szendrei Virág Zsófiától kérdezzük. Persze, azért arról is szó lesz, hogy milyen hagyományai vannak nálunk az utcai színjátszásnak, és megemlékezünk egy hajdani legendás együttesről, a Csepeli Utcaszínházról.
11-től egy igazi vadnyugati zenész lesz a vendég, aki keménykalapjával és hegedűjével ugyancsak szemet szúr a vadul gitározó, bendzsózó cowboyok között. Mikes Attila évtizedek óta húzza a vonót a 100 Folk Celsiusban, és ahogy ő énekli, annyira belemerül a zene művelésébe, hogy néha még önmagát is lehegedüli.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-08-10 10 óra
2020-08-10 11 óra Úgy alakult, hogy a Lila tinta műsorvezetői ezen a hétfőn évi rendes szabadságukat töltik, így hát a délelőtt 10-kor kezdődő műsor egy régi-régi adás ismétlése. Ám azért ma sem érdektelen a beszélgetés, amit annak idején Gaál Kis Zoltán fotográfussal és Póka Egon zenész, zeneszerző, zeneiskola igazgatóval folytattunk, hiszen mindketten nagyon is aktív időszakukat élik.
Gaál Kis Zoltánnak például ez évben jelent meg Kék szemmel című
albuma, amelyet így ajánl a fotográfus: „A képeim nem elsősorban
tudósítani akarnak, hanem hangulati, érzelmi elemekkel átszőtt, az
általam megismert Japánt mutatják meg.”
Póka Egonnal annakidején arról is beszélgettünk, hogy milyen
intenzíven készül Hobó Viharban születtem című jubileumi
koncertjére. A koncert után sem pihenhetett, ráadásul ebben az évben
iskolaigazgatóként még a koronavírus okozta oktatási nehézséggel is
meg kellett küzdenie, hiszen számára is újdonság volt az online
oktatás.
Szóval most ezek vannak velük, de hogy mi volt több mint egy
esztendeje, azt a beszélgetésből tudhatják meg.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.03.25-i adás ismétlése )

2020-08-03 10 óra
2020-08-03 11 óra 10 óra, a telefonnál Bereményi Géza Kossuth-díjas író, forgatókönyvíró, filmrendező, dalszövegíró. Azért nem személyesen, mert vidéken van, talán pihen. Vagy éppen a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényének folytatásán dolgozik, mert lesz folytatás, hiszen a megjelent könyvben csak 18 éves koráig enged bepillantást az életébe. És, hogy miért éppen Magyar Copprfield a könyv címe? Többek között ezt is megkérdezzük.
11 óra, Kállay Saunders András személyesen. Tudjuk róla, sikeres énekes, zeneszerző, előadóművész, azt is, hogy New Yorkban nevelkedett, hogy televíziós tehetségkutató műsorban tűnt fel. Mi most mégis arra figyeltünk fel, amit még márciusban, a COVID-19 vírus magyarországi terjedésének kezdetén nyilatkozott, aminek előzményeként egy idős néninek segített a bevásárlásban: „Nagyon egyszerű az egész: fiatalok, ha tudjátok, hogy vannak a saját épületetekben idős emberek, kopogjatok be, és kérdezzétek meg, hogy tudtok-e nekik segíteni bevásárlásban, bármiben. Figyeljünk rájuk, rajtunk múlik az életük”. Persze, azért szó lesz majd legújabb daláról is, meg, hogy mi is az a „flamenco trap/soul” stílus.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-07-27 10 óra
2020-07-27 11 óra Július utolsó hétfőjén a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának vendégei:
10 órától Bach Éva alternatív mozgásterapeuta és mentes-vegán ételkészítési tanácsadó. Életminőséget javító foglalkozásokat tart, azt tartja, hogy az egészség nem a betegség hiányát jelenti, hanem ennél sokkal többet. Bennünket, és remélem, a hallgatókat is méltán érdekli, milyen eredményeket tud felmutatni, mennyire hatékonyak a foglalkozásai.
11 órától Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, előadó. Nemrégiben megjelent kötetének címe: Égzsák, alcíme: Szkár chanel. Tartalma pedig régi és új hangköltemények, és, hogy pontosan érzékelhessük, miről van szó, két CD is tartozik a kötethez. Szkárosi szerint tulajdonképpen az írott szöveg a hangzó szöveg illusztrációja. Miközben megismerkedünk a költészet eme formájával, azért a költő gazdag munkásságának más területeiről is kérdezzük

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-07-20 10 óra
2020-07-20 11 óra Hogy ne csigázzam a hallgatók kíváncsiságát, vágjunk a közepébe.
Vendégeink a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában 20-án, hétfőn:
10 órától: ÖNKÉP – Önismeret másképp. Cél, hogy nem a megszokott módon segítsenek akár neked is abban, hogy megismerd önmagad.
Hogy hogyan? Erre válaszolnak majd vendégeink, a módszer
szakértői, Molnár Marinette, az ÖNKÉP alapítója és Legerszki
Krisztina. Mindketten a színészi pályát választották elsőre, ez közös
bennük, de aztán különböző életutat jártak be, míg, most ismét
egymásra találtak az önismereti csoportban. Azért azt muszáj
megjegyezni, hogy Legerszki Krisztinát sokan jól ismerhetik, hiszen
11 és fél évig a Jóban Rosszban című sorozatban Pongrácz Barbarát alakította.
11-től Heller Tamással színművésszel beszélgetünk, aki a
kabarészínészetet önálló szakmának tekinti, és nyugodtan hihetünk
neki, hiszen több évtizede műveli ezt a mesterséget. A pályafutása
szinte töretlen, és most is tele van energiával, tervekkel.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-07-13 10 óra
2020-07-13 11 óra Nem vagyunk babonásak, de ez a 13… Szerényi Gábor távol is marad, igaz igazoltan. Azért belevágunk. A Lila tinta érdekes, izgalmas vendégei hétfő délelőtt:
10.-től Abdurrahman sejk látogat hozzánk. Annakidején a Kafka Margit gimnáziumban érettségizett, majd Gödöllőn agrármérnöki diplomát szerzett, és a neve pedig Mihálffy Balázs volt. Hogy hogyan lett belőle Abdurrahman sejk? Elmondja majd. Annyit előre elárulunk, hogy ő fordította magyarra a Koránt, legutóbbi munkája pedig a Kortárs Iszlám Enciklopédia.
11.-től Farkas Róberttel, a Budapest Bár vezetőjével beszélgetünk. Nem hiszem, hogy akad olyan hallgatónk, aki ne ismerné a zenekart. Arról beszélgetünk majd többek között, hogy mitől lett ilyen népszerű a napjaink zenei ízléséhez közel hozott múlt századi, sőt még korábbi kávéházi cigányzene. Zsúfolásig megtöltik a koncerttermeket, szólistáknak ismert, nagysikerű énekeseket szereztek meg, és a siker évek óta kitart mellettük.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-07-06 10 óra
2020-07-06 11 óra Jó úgy kezdeni a hetet, különösen a nyári melegben, hosszú hónapok megpróbáltatásai után, hogy a Rádió Bézs Lila tinta című műsora felhőtlen szórakozást kínál. Hogy mire alapozzuk ezt az állításunkat? Természetesen a vendégeinkre. Majláth Mikes Lászlóra. Aki magyar humorista, újságíró, jogász, újpesti lokálpatrióta, és nem utolsósorban Mikes György fia, aki könyvében a megboldogult Ludas Matyi című szatirikus hetilapra, aminek maga is munkatársa volt, és ezen belül is édesapjára emlékezik.

11-től aztán a Cimbaliband nevű világzenei formációból két zenész is érkezik hozzánk, Unger Balázs cimbalmos, ahogy mondják, a „cimbalom Chuk Berryje”, és a zenekar prímása, Solymosi Máté, ő nyerte el a legjobb népdalért járó díjat az első Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűversenyen. „Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéseket igényel. Szinte meg kell tanulni lelassulni és élvezni a jelen pillanatot.” Ez a szöveg áll egyik lemezborítójukon. Megpróbáljuk?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-06-29 10 óra
2020-06-29 11 óra Kánikulában is üdítő a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát hallgatni, mert, miközben érdekes és fontos vendégeket hívunk beszélgetni, velük együtt szórakoztatni szeretnénk a hallgatóinkat. Akik ezen a hétfőn a segítségünkre lesznek: Kabai József,,, hm…itt most mindenféle titulusok jönnének… most vesszük a bátorságot, és az „életművész” címmel ruházzuk fel. Egyébként időnként kétkezi dolgozó volt, aztán újságíró… most meg könyvet írt, amelynek főhőse Módos Péter, akire azok emlékezhetnek igazán, akik annakidején nézték a Magyar Televízió könnyűzenei műsorait, például az Egymillió fontos hangjegyet. Na, de miért pont ő?

Hát, hogy aztán a műsor a szerkesztettség látszatát keltse, 11-től a vendég Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt-díjas énekes, előadóművész. Hogy mi köze a főhős Módos Péterhez, többek között erről is szó lesz, na, meg az u.n. „nagy generációról”, a szabadságvágyról, ami talán a legjobban jellemzi azokat a dalokat, amiket Koncz Zsuzsa talán minden koncertjén elénekel, és amelyek a hatvanas évek végétől napjainkig érvényesek.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-06-22 10 óra
2020-06-22 11 óra Ismét azzal próbálkozunk a Lila tinta című műsorunkban, hogy szavakkal próbálunk a hallgatóink elé idézni egy vizuális élményt. Persze, aki bátor adás közben is odavándorolhat, ahol gyönyörködhet Soós Edina képeiben, merthogy ő lesz a vendégünk 10 órától. Az apropó pedig, hogy Eleven kontúrok címmel hamarosan kiállítása nyílik.
11-től egy valóságos polihisztor látogat hozzánk. Tessék figyelni: történész, újságíró, költő, zenész, főiskolai docens… És mindehhez meglehetősen fiatal. A neve Zsebők Csaba, zenekara pedig az EtnoBazár. Sokatmondó név!

Szerkesztő – műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-06-15 10 óra
2020-06-15 11 óra Hogy őszinte legyek, egy hónapja még nem gondoltam, hogy június kellős közepén teljes gőzzel működik majd a Rádió Bézs. A Lila tinta június 15-i adása nemhogy élő, friss, de már a vendégünkkel sem telefonon beszélgetünk. És, hogy mindjárt a látványról essék szó, meghívtuk Barák Péter arculattervezőt, akinek köze van például a Gödöllői Királyi Kastély vagy az A38 hajó arculatához. Két könyvben is megírta szakmai tapasztalatait, mindehhez még hozzájön, hogy a feleségével együtt elkötelezett kutyatenyésztő.
A műsorunk alcímében színes perceket ígérünk a hallgatóinknak, és 11-től egy minden elképzelhető módon színes egyéniséget hívtunk egy vendégül. Mohai Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, legfőbb hangszere a gitár, dzsessztanszakon végzett, de mindent játszik, aminek bármilyen köze is van a dzsesszhez, a rockhoz. Sokszínű zenész, ahogy mondani szokás. De színes a megjelenése, az életmódja, a gondolkodásmódja. Majd meglátják… illetve hallják.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-06-08 10 óra
2020-06-08 11 óra Végre élőben a Rádió Bézs Lila tinta című műsora! És mindjárt két jó ismerős! Egyikük politikai elemző, gyakori vendége a rádióadóknak, tévécsatornáknak, a másik vendég igazi rock legenda.
10 órától a politológus vendégünk, név szerint Csizmadia Ervin lesz velünk. A titulusait hosszan lehet sorolni, ezt majd az adásban meg is tesszük. Ami bennünket, és reméljük, hallgatóinkat is izgatja, hogyan dönti el valaki, hogy politológus lesz, mi az útja, hogy azzá váljék, honnan szerzi be az információit, hogy az elemzése tényszerű legyen, lehet-e elfogulatlan, és végül, mennyi esélyét látja a koronavírus után a korábbiaknál is jobban éleződő elviselhetetlen politikai közbeszéd jobbra fordulásának.
11-től jön Kóbor János. Talán ennyi is elég lenne felvezetésül, de azért még megtoldjuk annyival, hogy Mecky májusban volt 77 éves, márpedig minden olyan szám, amiben hetesek vannak, misztikus. Jelenthet ez jót és rosszat is. Sok jó Omega szám mellett megkérdezzük majd, hogy számára mit hozott, hoz ez az esztendő.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-06-01 10 óra
2020-06-01 11 óra Hétfőn, 10 órakor felhangzik a Lila tinta műsorának szignálja, és azt gondoljuk, eljött az ideje, hogy egy kicsit hazabeszéljünk. Írtuk ezt 2020. január 20-án, és most, merthogy még ez a hétfő is az ismétlésé, megismételjük. Szóval hazabeszélünk. Azt beszéltük meg, mi ketten, műsorvezetők beszélgetőpartner nélkül, kik voltak azok a vendégeink, akikre a legszívesebben emlékezünk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában. Azért másról is volt szó, például azokról a médiumokról, amelyekben a műsorvezetők tették annak idején a dolgukat. „Hogy miért?” – tettük fel a kérdést annakidején. „Mert itt az ideje.” – így szólt akkor a válasz. Most sem tudunk jobbat.
11-től azért vendéget is hívtunk. Bajnai Zsoltot, a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda vezetőjét, írót, újságírót, szolnoki lokálpatriótát, aki éppen akkoriban értékelte a könnyűzenei program eredményeit az elmúlt öt esztendőre visszatekintve. Arra kértük, hogy mondja el majd, mi változott munkájuk eredményeként a hazai rock- és popzene támogatásában, mennyire sikerült elérniük, hogy ez a művészeti ág méltó helyet kapjon a magyar kultúra világában. Nemsokára újra a vendégünk lesz, hiszen a koronavírus ugyancsak megtépázta a könnyűzene világát is, megkérdezzük majd, hogy mennyire.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.01.20-i adás ismétlése)

2020-05-25 10 óra
2020-05-25 11 óra Remélve, hogy ez már tényleg az utolsó ismétlés a víruskurzus idején, most hallgassunk bele, kik szólaltak meg a Lila tinta című műsorban éppen egy esztendeje.
Hirdetés: Negyvenegy éves,/ függő, független férfi/ kiutat keres. Ez, kérem egy vers, műfaját tekintve haiku. És a Rádió Bézs (radiobezs.hu) Lila tinta című hétfő délelőtti műsorának vendége, Glázer Attila akkor megjelent kötetéből való. Ő egyébként fotográfus, író, költő, zenész, rendező, tájépítész. És még az is lehet, hogy valamit kihagytunk. Hogy mi hajtja, hogy ilyen sokoldalú, megkérdeztük.
11-től Voga Viki érkezett. A szerkesztőket már elkápráztatta az énekesnő különleges hangja, muzikalitása, előadásmódja. Reményeink szerint a hallgatóinkkal is ez történt, akkor azért, ha tavaly mégsem, akkor most azért. Szóval mindenképp érdemes meghallgatni. Negyedik albumát jelentette meg az adás idején, és az A38 hajó volt a lemezbemutató helyszíne. Ja, muszáj megjegyezni: édesapja az a Voga János, aki 50 százaléka volt a Voga-Turnovszky duónak, és rádiósnak is megismerhette a nagyérdemű.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.05.20-i adás ismétlése)

2020-05-18 10 óra
2020-05-18 11 óra Ez az év még jól kezdődött. Emlékeznek? Ezt olvashatták 2020 január 6-án a Lila tinta előzetesében: „BÚÉK! Hátunk mögött 2019, benne több mint ötven Lila tinta. Előttünk 2020, benne ismét több mint 50 Lila tinta. És nagyon reméljük, hogy ahogy tavaly, most is végig velünk tartanak.”
Reméljük, ez így volt mostanáig, annak ellenére, hogy amióta a vírus megkeseríti az éltünket, ismételünk. Azt is reméljük, hogy már nem tart soká. De most még igen: És nézzük, kik voltak 2020 első vendégei: Egyikőjük sem ismeretlen a Rádió Bézs hallgatóinak. Boros Lajos rádiós műsorvezető, szövegíró, néha énekes volt az egyik, Dinnyés József daltulajdonos  volt a másik beszélgetőtársunk. Mindketten akkor éppen valami újdonsággal indították az újévet. Hogy mivel? Az adásban kiderült.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.01.06-i adás ismétlése )

2020-05-11 10 óra
2020-05-11 11 óra AZ ÉTERBEN A NEOPRIMITÍY! Ugyan ismétlés, de akárhányszor érdemes végighallgatni.

Tóth Dezső valamikori művelődési miniszterhelyettest idézzük az 1981-ben lezajlott tatai rock tanácskozáson elhangzott hozzászólásából: „Van egy együttes, amelyiknek van egy olyan dala, amelyet úgy hívnak, hogy Szolid a Rita. Kérem szépen. Nem lesz szolidarita! Kérem szépen”
Kérem szépen, ez az együttes a Neoprimitív. Szolíd a Rita ugyan ebben a műsorban sem volt, mert nincs megfelelő minőségű felvételünk, de hasonlóan „lázító”, iróniával teli dalok igen. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora szilveszter előtt egy nappal vállalta a dalokért a felelősséget.
Ha valaki bármi áthallást vélne felfedezni az előadott produkciókban a mai korra, nézzen alaposan magába! Hátha összeesküvés elmélet csupán, amit észlelni vél.
Vendégeink voltak: Föld S. Péter (FSP) zenekarvezető, szájzene, írógép, esernyő Jobbágy Gyula zenekarvezető, gitár, vokál, erősítő
Szentirmay László (Irma) zenekarvezető, ritmus- és fúvósszekció, vokál, sör

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.12.30-i adás ismétlése )

2020-05-04 10 óra
2020-05-04 11 óra Ha otthon maradsz, és eldöntheted, mivel ütöd agyon az időt, válaszd a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának hallgatását. Még akkor is, ha egyelőre ismétlések mennek. (Ez hamarosan változik!) Ezúttal egy tavaly év végi műsort tűztünk műsorra, amikor vendégünk volt Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, az „egyszer használatos” új szavak mestere, mint ilyen, nyelvújító. Az akkor megjelent könyve, a Félszép az 1995 és 2018 között, különböző lapokban megjelent írásait tartalmazza, benne rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon, a szerző válogatásában. De szóba került Szalay Zoltán fotóalbuma is, amelynek címe: Azok a hatvanas évek, és amelyet Parti Nagy Lajos „melléírásai” tesznek még értékesebbé.

Jávori Ferenc, Fegya  nem először járt nálunk. Korábbi beszélgetésünkkor rengeteg mindenről nem beszéltünk az idő rövidsége miatt. Ebben az adásban részben pótoltuk, ami korábban elmaradt, részben, mert az élőadás idején mutatták be Miskolcon Béres Attila rendezésében, a Budapest Klezmer Band közreműködésével a Hegedűs a háztetőn című musicalt, Fegyával erről is beszélgettünk. Reméljük, a járvány elmúltával sokan  nézik majd meg Miskolcon a felújított előadást.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.12.02-i adás ismétlése )

2020-04-27 10 óra
2020-04-27 11 óra Mit hallgathatsz április 27-én. A kegyetlen vírus jóvoltából még mindig ismétlést. Bár a rockzene mindig örök és aktuális, ahogy nem árt, ha ismét felhívjuk hallgatóink figyelmét egy könyvre, ami a vegyes házasságról szól.
Időnként felüti a fejét a vita, hogy vajon a rockzene része-e az ún. mainstream kultúrának, vagy még mindig szubkultúra az, amit képvisel. Nos, véleményünk szerint az igazság az, hogy mindaz, amit ez a zene hordoz, ma már fellelhető számtalan művészeti ágban. De, hogy ez így van-e, megkérdeztük Dr. Bálint Csabától, a Rockmúzeum – Magyarock Hírességek Csarnoka Egyesület elnökétől, jónéhány rocktörténeti könyv, interjúkötet szerzőjétől. Persze arról is bőven szót ejtettünk, hogy Európa egyik legnagyobb rockmúzeuma mit kínál az odalátogatóknak.
11 órától beszélgetőpartnerünk Vári Hegedűs Olga volt, az Esély Egyesület elnöke, akinek, és ez most kivételesen nem bulvár téma, a férje Vári Zsolt roma festőművész, és aki könyvet írt arról, amiben maga is él, a vegyes házasságról.

( A 2020.02.17-i adás ismétlése )

2020-04-20 10 óra
2020-04-20 11 óra Rádió Bézs, Lila tinta. Sajnos, mi még nem tudjuk technikailag megoldani, hogy élőadást készítsünk. De szerencsére a korábbi adások ismétlése is lehet még mindig aktuális, ahogy ez a mai műsorunkra is igaz. 10 órakor Pelle János író, újságíró, publicista, irodalomtörténész, történész a vendég. Nemrégiben, egy konferencián. Zsidóellenes vérvád, hisztéria, népítélet 1945-ben Magyarországon címmel tartott előadást, és hamarosan hasonló címmel könyve jelenik meg. Ebben a tárgyban nem ez az első kötete. Arra vvoltunk kíváncsiak, milyen módszerrel dolgozik, hol találja a tények feltárásához szükséges dokumentumokat, és miért tartja aktuálisnak mostanában a téma felszínen tartását.
11 órakor hallhatják az Európa című legendás számot, ám ezúttal Varga Miklós nem egyedül énekel, hanem lányával, Viviennel, és fiával, Szabolccsal. Merthogy gyerekei apjuk nyomdokába léptek. Varga Miklós énekes, rockzenész, színész hosszú pályafutása alatt sok mindent megélt. Ma büszke gyerekeire, de azért megkérdezzük: nem félti őket? Hiszen neki is voltak küzdelmes évei, csalódásai, igaz, ő azért legszívesebben „csak a szépre emlékezik…”

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.03.02-i adás ismétlése )

2020-04-13 10 óra
2020-04-13 11 óra A Lila tinta hétfőn kissé a múltba tekintett. Tersztyánszky Ödön, a magyar vívó sport egyik legkiemelkedőbb alakja március 3-án lenne 130 éves. A 14-szeres magyar bajnok az 1924-es párizsi olimpián kard csapatban ezüstérmet, tőr csapatban bronzérmet szerzett. Az 1928-as amszterdami olimpián kard egyéniben és csapatban is győztes volt. Hogy a sportsikereken túl mi minden történt vele a 20. század viharaiban, arról unokájával, Szentirmay Lászlóval beszélgetünk.
„Nagyjából húsz éve írok limerickeket, és ezekben az ötsorosokban fejezem ki a lehető legrövidebben bánatom és örömöm, azaz önmagamat. Egyszer csak mi történt? Hetven lettem.” Ezekkel a szavakkal vezeti be Vámos Miklós a Hetvenkedő című kötetét. Ami természetesen önmagáról, a gondolatairól, magáról és a világról szól. Ahogy eddigi munkássága is. Létezik olyan, hogy alanyi prózaíró? Megkérdezzük.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.02.24-i adás ismétlése )

2020-04-06 10 óra
2020-04-06 11 óra A Lila tinta 2020 január 13.-án is jelentkezett élőben a Rádió Bézsben. Azok kedvéért is, akik, mert babonásak, kihagyták az akkori élőadást, most megismételjük. Szerintünk most mindenki szerencsés, aki 10 órától hallgatja az adást. Mert megismerkedhet Megyeri Zsuzsannával, aki pszichológusként többek között a párkapcsolatok rejtelmes világába vezet bennünket legújabb könyvével. Aztán Majsai Gábor hangját csodálhatja a nagyérdemű, akiről sokan mondják, hogy ő Tom Jones magyar hanga. De mit szól ehhez ő maga?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.01.13-i adás ismétlése )

2020-03-30 10 óra
2020-03-30 11 óra Képzőművész, aki egy színházi előadás után úgy érezte, neki ehhez a társulathoz kell tartoznia. Jelentkezett. Néhány hét gondolkodási idő után a társulat vezetője közölte, van egy jó és egy rossz híre. Előbbi az, hogy a következő darabjában szerepel, az utóbbi az, hogy a színpadon kap egy hatalmas pofont, mint zsidó munkaszolgálatos. Örömmel fogadta mindkét hírt és a Pintér Béla társulat tagja lett Quitt László, a Lila tinta első órájának vendége.
Egy másik képzőművész szintén szélesítette alkotói palettáját. Ő a zenét választotta. Közönsége és a szakma egyránt értékeli és szereti Fekete Jenő gitárművészetét, amiiről nemcsak beszélgetünk a művésszel, de bele is hallgathatunk mesteri futamaiba-

Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor, Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( 2019.10.14-i adás ismétlése )

2020-03-23 10 óra
2020-03-23 11 óra Már megint bujkál a nap, ráadásul megint idelátogatott a tél. Üdítőleg hatnak ilyenkor a színes percek, amit a Lila tinta kínál minden hétfő délelőtt. Különösen, ha egy bájos ifjú hölgy a vendégünk, aki mestere a gitárnak, és imádja a rockzenét. Nem véletlenül RockMilady a művészneve. Hátha még az is kiderül, hogy a zene mellett a fogorvoslás a választott hivatása. Kemény, nem?
De előtte 10 órától Horváth Ernő fotográfussal beszélgetünk, akinek nemrégen Budaörsön volt kiállítása, méghozzá a rendszerváltozás idején készült képeiből, amelyek sokaknak a kor reménykeltő hangulatát idézik fel. Akik pedig azóta nőttek fel, ízelítőt kapnak a közelmúltunk történelméből. A fotókat online meg lehet nézni, ha valaki beírja a Googel-ba, hogy Horváth Ernő fotográfus.
A műsor a 2020 január 27-i adás ismétlése.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.01.27-i adás ismétlése )

2020-03-16 10 óra
2020-03-16 11 óra Járt már hallgatóink közül valaki Japánban? Ha nem, Bayer Ilona könyve egy szempillantás alatt odarepíti. Ha meg járt, feléleszti az emlékeket. Anyós lettem Japánban, ez a címe ennek, a műfajában szinte meghatározhatatlan olvasnivalónak amit, a „híradó valamikori nagyasszonyának” köszönhetünk. Ica, merthogy így szólítjuk, lévén kollégánk a Bézs rádióban, és hosszú évek óta a barátunk, most ritka kivétellel nem kérdez, hanem válaszol a kérdéseinkre. Vagy inkább beszélget velünk. A könyvről, a családjáról, Japánról.
11 órától Dobos László zenész a vendég. Akinek az a különleges szerep jutott a zenekarával együtt, hogy őrizze és továbbadja mindazt, amit a világ a Beatles együttesnek köszönhet. Blackbirds, ez az együttes neve, amiben Laci a gitáros, és az egyik legrégebbi tribute emlékzenekar, ami már régóta nemcsak Magyarországon, de szerte Európában ismertté vált. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy mindemellett Dobos László például Kosztolányi verseket is zenésített meg, remélem felkeltettük az érdeklődésüket.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.02.03-i adás ismétlése )

2020-03-09 10 óra
2020-03-09 11 óra Duda Éva, táncművész, koreográfus avat be a szakma rejtelmeibe, derűsen, oldottan – ahogy a Lila tinta tradíciója is sugallja – ugyanakkor személyesen, sztorizva.
A második órában Takátsy Péter, a Katona József Színház művésze a vendégünk. Nemcsak játszik, de darabot ír és rendez is. Barátságos, harmonikus személyisége mélyéről sejtelmes, különös láttató erővel idéz meg delejes lélektani mélységeket, transzcendens vívódásokat, például a Dosztojevszkij művekből maga írta és előadta Miskin herceg monodrámában.

Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor. Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.02.10- i adás ismétlése )

2020-03-02 10 óra
2020-03-02 11 óra Rádió Bézs, Lila tinta. Remélem, itt vannak. Mi igen, a vendégeinkkel együtt.
10 órakor Pelle János író, újságíró, publicista, irodalomtörténész, történész. Nemrégiben, egy konferencián. Zsidóellenes vérvád, hisztéria, népítélet 1945-ben Magyarországon címmel tartott előadást, és hamarosan hasonló címmel könyve jelenik meg. Ebben a tárgyban nem ez az első kötete. Arra vagyunk kíváncsiak, milyen módszerrel dolgozik, hol találja a tények feltárásához szükséges dokumentumokat, és miért tartja aktuálisnak mostanában a téma felszínen tartását.
11 órakor hallhatják az Európa című legendás számot, ám ezúttal Varga Miklós nem egyedül énekel, hanem lányával, Viviennel, és fiával, Szabolccsal. Merthogy gyerekei apjuk nyomdokába léptek. Varga Miklós énekes, rockzenész, színész hosszú pályafutása alatt sok mindent megélt. Ma büszke gyerekeire, de azért megkérdezzük: nem félti őket? Hiszen neki is voltak küzdelmes évei, csalódásai, igaz, ő azért legszívesebben „csak a szépre emlékezik…”

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-02-24 10 óra
2020-02-24 11 óra A Lila tinta hétfőn kissé a múltba tekint. Tersztyánszky Ödön, a magyar vívó sport egyik legkiemelkedőbb alakja március 3-án lenne 130 éves. A 14-szeres magyar bajnok az 1924-es párizsi olimpián kard csapatban ezüstérmet, tőr csapatban bronzérmet szerzett. Az 1928-as amszterdami olimpián kard egyéniben és csapatban is győztes volt. Hogy a sportsikereken túl mi minden történt vele a 20. század viharaiban, arról unokájával, Szentirmay Lászlóval beszélgetünk.
„Nagyjából húsz éve írok limerickeket, és ezekben az ötsorosokban fejezem ki a lehető legrövidebben bánatom és örömöm, azaz önmagamat. Egyszer csak mi történt? Hetven lettem.” Ezekkel a szavakkal vezeti be Vámos Miklós a Hetvenkedő című kötetét. Ami természetesen önmagáról, a gondolatairól, magáról és a világról szól. Ahogy eddigi munkássága is. Létezik olyan, hogy alanyi prózaíró? Megkérdezzük.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-02-17 10 óra
2020-02-17 11 óra Február 17, Donát napja, és a Rádió Bézs Lila tinta című műsora szeretettel köszönti a Donátokat, de mindenki mást is, különösen azokat, akik most is hallgatják a rádiót.
Időnként felüti a fejét a vita, hogy vajon a rockzene része-e az ún. mainstream kultúrának, vagy még mindig szubkultúra az, amit képvisel. Nos, véleményünk szerint az igazság az, hogy mindaz, amit ez a zene hordoz, ma már fellelhető számtalan művészeti ágban. De, hogy ez így van-e, megkérdezzük Dr. Bálint Csabától, a Rockmúzeum – Magyarock Hírességek Csarnoka Egyesület elnökétől, jónéhány rocktörténeti könyv, interjúkötet szerzőjétől. Persze arról is bőven szót ejtünk, hogy Európa egyik legnagyobb rockmúzeuma mit kínál az odalátogatóknak.

11 órától beszélgetőpartnerünk Vári Hegedűs Éva, az Esély Egyesület elnöke, akinek, és ez most kivételesen nem bulvár téma, a férje Vári Zsolt roma festőművész, és aki könyvet írt arról, amiben maga is él, a vegyesházasságról.

2020-02-10 10 óra
2020-02-10 11 óra A Lila tinta ezen a hétfőn a színpadi világba kalauzolja hallgatóit. Na, jó, nem először. De most valami olyasminek lehetnek tanúi, ami azért eléggé eltér az általánostól. Mert ugyan mi köze lehet a táncművészetnek a klímavédelemhez? Gyakori eset-e, hogy egy színművész, számtalan színpadi- és szinkronszereppel a háta mögött egy klasszikus író művét, amit már nagyon sokan alkalmaztak színpadra, maga is feldolgozza, de nemcsak erre vállalkozott, hanem rendezi is az előadást, a szerepet is maga alakítja.
Az előbbiről Duda Éva táncművész, koreográfus, rendezővel, utóbbiról Takátsy Péter színművésszel beszélgetünk.

Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök Mohácsi Miklós.

2020-02-03 10 óra
2020-02-03 11 óra Járt már hallgatóink közül valaki Japánban? Ha nem, Bayer Ilona könyve egy szempillantás alatt odarepíti. Ha meg járt, feléleszti az emlékeket. Anyós lettem Japánban, ez a címe ennek, a műfajában szinte meghatározhatatlan olvasnivalónak amit, a „híradó valamikori nagyasszonyának” köszönhetünk. Ica, merthogy így szólítjuk, lévén kollégánk a Bézs rádióban, és hosszú évek óta a barátunk, most ritka kivétellel nem kérdez, hanem válaszol a kérdéseinkre. Vagy inkább beszélget velünk. A könyvről, a családjáról, Japánról.
11 órától Dobos László zenész a vendég. Akinek az a különleges szerep jutott a zenekarával együtt, hogy őrizze és továbbadja mindazt, amit a világ a Beatles együttesnek köszönhet. Blackbirds, ez az együttes neve, amiben Laci a gitáros, és az egyik legrégebbi tribute emlékzenekar, ami már régóta nemcsak Magyarországon, de szerte Európában ismertté vált. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy mindemellett Dobos László például Kosztolányi verseket is zenésített meg, remélem felkeltettük az érdeklődésüket.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-01-27 10 óra
2020-01-27 11 óra Hetek óta bujkál a nap, nem akar vége szakadni a nappali szürkeségnek. Üdítőleg hatnak ilyenkor a színes percek, amit a Lila tinta kínál minden hétfő délelőtt. Különösen, ha egy bájos ifjú hölgy a vendégünk, aki mestere a gitárnak, és imádja a rockzenét. Nem véletlenül RockMilady a művészneve. Hátha még az is kiderül, hogy a zene mellett a fogorvoslás a választott hivatása. Kemény, nem?

De előtte 10 órától Horváth Ernő fotográfussal beszélgetünk, akinek most éppen Budaörsön látható a kiállítása, méghozzá a rendszerváltozás idején készült képeiből, amelyek sokaknak a kor reménykeltő hangulatát idézik fel. Akik pedig azóta nőttek fel, ízelítőt kapnak a közelmúltunk történelméből.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-01-20 10 óra
2020-01-20 11 óra Hétfőn, 10 órakor felhangzik a Lila tinta műsorának szignálja, és azt gondoljuk, eljött az ideje, hogy egy kicsit hazabeszéljünk. Kik voltak azok a vendégeink, akikre a legszívesebben emlékezünk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának beszélgetéseiből? A műsorvezető szerkesztők mondják majd el emlékeiket, de, ha valakinek a hallgatók közül kedve támad, akár telefonálhat is. A telefonszámot az adás elején elmondjuk. Azért másról is szó lesz majd, például azokról a médiumokról, amelyekben a műsorvezetők tették annak idején a dolgukat. Hogy miért? Mert itt az ideje.
11-től azért vendéget is hívtunk. Bajnai Zsoltot, a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda vezetőjét, írót, újságírót, szolnoki lokálpatriótát, aki nemrégiben értékelte a könnyűzenei program eredményeit az elmúlt öt esztendőre visszatekintve. Arra kérjük, hogy mondja el majd, mi változott munkájuk eredményeként a hazai rock- és popzene támogatásában, mennyire sikerült elérniük, hogy ez a művészeti ág méltó helyet kapjon a magyar kultúra világában.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-01-13 10 óra
2020-01-13 11 óra Lila tinta január 13.-án a Rádió Bézsben. Babonásak? Szerintünk az a szerencsés, aki 10 órától hallgatja az adást. Mert megismerkedhet Megyeri Zsuzsannával, aki pszichológusként többek között a párkapcsolatok rejtelmes világába vezet bennünket legújabb könyvével. Aztán Majsai Gábor hangját csodálhatja a nagyérdemű, akiről sokan mondják, hogy ő Tom Jones magyar hanga. De mit szól ehhez ő maga?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2020-01-06 10 óra
2020-01-06 11 óra BÚÉK! Hátunk mögött 2019, benne több mint ötven Lila tinta. Előttünk 2020, benne ismét több mint 50 Lila tinta. És nagyon reméljük, hogy ahogy tavaly, most is végig velünk tartanak.
És mindjárt itt az első eben az évben. Két vendégünk nem ismeretlen a Rádió Bézs hallgatóinak. Boros Lajos rádiós műsorvezető, szövegíró, néha énekes az egyik, Dinnyés József daltulajdonos a másik beszélgetőtársunk. Mindketten valami újdonsággal indítják az újévet. Hogy mivel? Az adásban majd kiderül

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-12-30 10 óra
2019-12-30 11 óra Tóth Dezső valamikori művelődési miniszterhelyettest idézzük az 1981-ben lezajlott tatai rock tanácskozáson elhangzott hozzászólásából: „Van egy együttes, amelyiknek van egy olyan dala, amelyet úgy hívnak, hogy Szolid a Rita. Kérem szépen. Nem lesz szolidarita! Kérem szépen”
Kérem szépen, ez az együttes a Neoprimitív. Szolíd a Rita ugyan most sem lesz, mert nincs megfelelő minőségű felvétel, de hasonlóan „lázító”, iróniával teli dalok igen. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora szilveszter előtt egy nappal vállalja a dalokért a felelősséget.
Ha valaki bármi áthallást vélne felfedezni az előadott produkciókban a mai korra, nézzen alaposan magába! Hátha összeesküvés elmélet csupán, amit észlelni vél.
Vendégeink: Föld S. Péter (FSP) zenekarvezető, szájzene, írógép, esernyő
Jobbágy Gyula zenekarvezető, gitár, vokál, erősítő
Szentirmay László (Irma) zenekarvezető, ritmus- és fúvósszekció, vokál, sör

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-12-23 10 óra
2019-12-23 11 óra Lassan elkészülnek a karácsonyi ételek, sokan most teszik fel a fenyőfára az utolsó díszeket, ez az idő éppen jó alkalom arra, hogy közben hallgassák a Lila tinta című műsort.
Ebben az adásban arról beszélgetünk majd a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatójával, Korda Nikolettával, hogy milyen a karácsony a Hospice házban, hiszen a „hospice” nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart. Szóba hozzuk a 2020. január 6.-i A Méltóság Hangja gálakoncertet, ahol fellép majd többek között Radics Gigi, Szakcsi Lakatos Béla, a Budafoki Dohnányi Zenekar, és a koncert teljes bevétele a Magyar Hospice Alapítvány munkáját segíti.
11 órától Delhusa Gjon kíván kellemes ünnepeket a hallgatóinknak. Hogy mivel, azt az adásban majd meghallgathatják.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-12-16 10 óra
2019-12-16 11 óra Kicsit több mint egy hét, és itt a karácsony. A Lila tinta ezt az adást karácsonyi elő ajándéknak szánja. A vendégeink egyike zongoraművész, zeneszerző, de másként, a másik szintén zenész, meg író, és szintén másként. De, hogy ne csigázzuk tovább az érdeklődést, 10 órától Szentpéteri Csilla a vendégünk, 11 órától pedig Berta Zsolt. És nagyon jó zenék.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
A keverőpultnál: Biczó Tamás.

2019-12-09 10 óra
2019-12-09 11 óra Ő most a Tóth Manci a József Attila Színházban. A tündéri, szívfájdítóan Szép Ernő darabban énekesi kvalitásait is megmutatja. E mellett a Légy jó mindhalálig, a Macskafogó, A pápanő és más előadásokban is játszó Korponay Zsófia rádiós műsorvezetőként is debütált már. Most a Lila tintában is mikrofon elé ül, s lehet, hogy végül ő lesz a műsorvezető.
A második órában a Firkin, a magyar jumpin’ punk zenekarból Péter János, zenekarvezető, fuvolista a műsor vendége. Hogyan lett a kelta zenei világból építkező banda „support” kategóriából „headliner”, ahhoz nemcsak az angolszótárt forgatva jutunk közelebb, hanem „empirikus kritikusként” belehallgatva, megbeszélve a zenéjüket.

A Lila tinta szerkesztő-műsorvezetői:  Szerényi Gábor. Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-12-02 10 óra
2019-12-02 11 óra Nyakunkon a tél, de ez azért nem olyan nagy baj, hiszen legtöbben tudunk a hideg ellen védekezni. Például egy meleg szobában, a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát hallgatva, forró teát vagy más, forró italt kortyolgatva egész kellemesen telhet a délelőttünk.
Annál is inkább, mert 10 órától a vendégünk Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, az „egyszer használatos” új szavak mestere, mint ilyen, nyelvújító. Most megjelent könyve, a Félszép az 1995 és 2018 között, különböző lapokban megjelent írásait tartalmazza, benne rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon, a szerző válogatásában. De szóba kerül Szalay Zoltán fotóalbuma is, melynek címe: Azok a hatvanas évek, és amelyet Parti Nagy Lajos „melléírásai” tesznek még értékesebbé.
Jávori Ferenc, Fegya már volt a vendégünk. Már akkor ígértük, hogy találkozunk még vele, hiszen rengeteg mindenről az idő rövidsége miatt akkor nem beszéltünk. És most az apropó: Miskolcon bemutatták Béres Attila rendezésében, a Budapest Klezmer Band közreműködésével a Hegedűs a háztetőn című musicalt. Erről és még sok minden másról beszélgetünk Fegyával 11 órától.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-11-25 10 óra
2019-11-25 11 óra Vendég: Keleti Éva, a fényképezés nagyasszonya. Ne, ez az, amit ő kikér magának. Még hogy nagyasszony! – mondja. De ne higgyünk neki, ő tényleg az. Számtalan csodálatos fotó árulkodik erről, és számtalan elismerés. Legutóbb Budapestért-díjban részesült, és hamarosan a Műcsarnokban nyílik kiállítása. A műsorvezetők is roppant izgatottan várják a vele való beszélgetést, reméljük, a hallgatók is így vannak ezzel.
11-kor jönnek a fiatalok. Illetve vendégként csak egy valaki, Kovacsics Ádám a neve. Idősebbeknek ismerősen csenghet a név, nem véletlen, édesapja, Kovacsics András az eredeti Omega gitárosa volt, és a mai napig nem tette le a hangszerét. Na, Ádám nem édesapja nyomdokán halad, ő az elektronikus popzene művelője, és egyben az Unique trió szellemi atyja. Az együttes részben családi vállalkozás, az énekesnő Völgyesi Gabi, aki hosszú évek óta Ádám párja.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-11-18 10 óra
2019-11-18 11 óra Jó reggelt! Nemsokára kezdünk!
Pontosan 10 órakor, szóval már maradjanak a közelben. A Lila tinta vendége elsőnek Tolnai Klára színésznő. aki ugyan csak névrokona zseniális elődjének, Tolnay Klárinak, ám máris képes elkápráztatni a színházba járókat. Aki látta a Pappa pia vagy, mondjuk, a Kincsem című filmet, már kaptak ízelítőt a tehetségéből, de színházi szerepei is elismerést érdemelnek. Mostanában a salgótarjáni Zenthe Ferenc színházban márciusban bemutatott Osztrovszkij: Erdő című vígjátékában remekel.
11-től Sárközi Anita énekesnő (néha rádiós, televíziós műsorvezető látogat el hozzánk. Az eMeRton-díjas előadóművész nagyon fiatalon robbant be a hazai könnyűzene világába, voltak olyan idők, amikor fellépés fellépést követett, egymás után jöttek az újabb-és újabb szólóalbumok. Pop énekes, és nem is akar mást csinálni, bár a hangja révén nagyon sokan próbálták rábeszélni, hogy a dzsesszt énekeljen, ám ő marad az igényes popzene művelője.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-11-11 10 óra
2019-11-11 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta című műsorában Karinthy Mártonra emlékezünk. Szeptemberben, hetvenedik születésnapja alkalmával beszélgettünk vele többek között arról, hogy milyen lesz mostani színházi évad a Karinthy színházban, meg, hogy előbb-utóbb nekilát a következő könyvének megírásának. Aztán csapásként ért bennünket a hír, Marci, akit legszívesebben mindenki így hívott, befejezte földi pályafutását. A színház megy tovább, de még egy könyv már soha nem készül el. Pótolhatatlan veszteség.
11 órától Tallós Rita a vendégünk. És micsoda véletlen: Rita életének egy nehezebb szakaszában éppen a Karinthy színház vált pályafutásának jelentős állomásává. Ő maga mostanában kevesebbet látható színpadon, inkább rendez, és azt is tervezi, hogy nekilát egy könyv megírásának.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2019-11-04 10 óra
2019-11-04 11 óra Lila tinta, november 4. hétfő. Indul a hét, meg a hónap is, és 10 órakor, reméljük, hallgatod majd az adást. Mert, hogy itt lesz velünk Dr. Fedina Lídia aki gyógyszerészként az irodalom rögös útjára is bemerészkedett, írt animációs filmekhez forgatókönyveket, izgalmas, kalandos regényeket, sőt, műfordítóként is ismertté tette a nevét.
11órától Szebeni András Életmű-díjas, Érdemes művész fotógráfussal beszélgetünk, akinek hamarosan kiállítása nyílik Makk Károlyról készült fotóiból, és aki fotóművészként képein igazán közel hozza hozzánk íróinkat, színészeinket, de akit többek között zsánerei, szociofotói révén is méltán sorolhatunk a legjobbak közé. És akkor még nem beszéltünk azokról a fotográfiákról, amik néha megdöbbenést keltettek, mert igazi bátorságról, eredeti ötletről és megvalósításról tanúskodnak.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2019-10-28 10 óra
2019-10-28 11 óra 10.24.-én a K11 színpadán nyilvános műsorfelvételen mutatkozott be a Lila tinta. A jelenlevő közönség többször is megtapsolta vendégünket, Horgas Esztert, aki a tőle megszokott közvetlenséggel és őszinteséggel beszélgetett a két műsorvezetővel. Reméljük, a műsor hallgatói, ha nem is tapsolnak az online adást hallgatva, ugyanannyira élvezik majd az adást, mint a felvételen jelenlevő közönség.
De előtte, 10 órától, a Kontroll nélkül című megrázó film kapcsán beszélgetünk Dr. Nagy Péter pszichiáterrel, a Vadaskert kórház igazgatójával arról, hogy napjainkban egyre aggasztóbb méreteket ölt a gyerekagresszivitás. A film egy kislányról szól, akinek leghőbb vágya, hogy édesanyjával és testvéreivel élhessen, ám az anya félelme, bizonytalansága ezt lehetetlenné teszi. A kislány dühkitörései, ön- és közveszélyes cselekedetei örökös félelemben tartják nemcsak a többi gyereket, de a legtöbb esetben tehetetlen nevelőket is. Van-e megoldás?

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós és Králik Antal.

2019-10-21 10 óra
2019-10-21 11 óra A Lila tinta címet viselő műsor hétfőn 10 órától színes perceket szerezhet azoknak, akik a radiobezs.hu címre kattintva hallgathatják két vendégünkkel folytatott beszélgetést, ezúttal Szerényi Gábor nélkül, aki igazoltan van távol.
10 órától Hegedűs Ákos fotográfussal beszélgetek majd arról, hogy mi köze lehet a fotográfiának a klímaváltozásról, na, meg arról is, hogy hogy került világsztárok öltözőjébe, miért kap lencsevégre épületeket, életeseményeket, tájakat, városokat.
11 órától vendég Szervánszky Attila legendás idők legendás dj-je, mindent tud a beatkorszakról, a hatvanas években a Kalef szorgalmas látogatója volt, és ma is havonta szervezi a klubot, amelynek neve: „A kalefi srácok nem adják fel.”

Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván.

2019-10-14 10 óra
2019-10-14 11 óra Különös művész érkezik reggel tíz órára a Lila tintába. Képzőművész, és színészként is jelentős már a repertoárja, s nem akárhol: a Pintér Béla és Társulata előadásainak egyik jellegzetes, sokszínű művésze. Ő Quitt László.
A második órában egy fantasztikus gitárművész, Fekete Jenő szólal meg. Nemcsak szóra bírjuk,de gitárjátékából is ízelítőt ad. Nemrég jelent meg – 55 évesen . első szóló albuma a Sárarany, ami vérbeli blues.
Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-10-07 10 óra
2019-10-07 11 óra Az első órában a kuflik a meghatározóak. A mesesorozat írója, rajzolója, Dániel András beszél teremtményeiről, társa a sorozat rajzfilmváltozatának rendezője, Jurik Kristóf. A második órában egy különleges regény világát próbáljuk megjeleníteni. Clarice Lispector, brazil írónő A csillag órája című művéről magyarra fordítójával, Bense Mónikával beszélgetünk. A Lila tintának ennek az adásában énekel, verset mond, beszél Hajdan Vali még, akinek hangja, lelke mosolyog, vidít.

2019-09-30 10 óra
2019-09-30 11 óra A Lila tinta c. műsor itt a Bézs rádióban legtöbbször élőadás. Most viszont, mert az élet így hozta ismétlünk. No, de sebaj! Mintha csak visszatapsolták volna egy korábbi adásunkat.
Szóval maradjanak velünk, mert Kukorelly Endre Gyümölcsöskert-Baumgartner-díj kezdeményezése még mindig aktuális, márpedig erről is beszélgetünk vele, Kocsándi Miklós, a Karthago és a 100 Folk Celsius dobosa pedig másodszorra is érdekes sztorikkal kecsegteti a hallgatót.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.04.08-i adás ismétlése )

2019-09-23 10 óra
2019-09-23 11 óra Ketten egy csapásra. A Bézs rádió Lila tinta című műsora most egy korábbi adást ismétel, mert a két műsorvezető igazoltan távol van. Két olyan vendéget hallgathatnak az ismétlésben, akik együtt maradandót alkottak. A színházi és a zenei világban egyaránt.
10-től Horváth Péter József Attila díjas író, színész, forgatókönyvíró dalszövegíró rendezővel beszélgetünk, és a műsorvezetőkkel együtt kérdez, bele-beleszól a beszélgetésbe Mihály Tamás, közkedvelt nevén Misi, akit nemrégen még főleg az Omega basszusgitárosaként ismert a nagyérdemű, de Last Minute című albumát és két musicalt is Peterrel együtt alkották. Péter természetesen a szövegírásban jeleskedett.
11-től a vendég Mihály Tamás, Misi zenész, zeneszerző, a Kossuth-díj mellett jó néhány zenei díj birtokosa, és Horváth Péter munkatársa néhány jeles alkotásban. A műsorvezetőkkel együtt kérdez és bele-beleszól a beszélgetésbe Horváth Péter, aki az előbb felsorolt foglalatosságok művelője.
Hogy mi mindenről lesz szó? Hát ez az… Tessék meghallgatni!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.05.06-i adás ismétlése )

2019-09-16 10 óra
2019-09-16 11 óra Rádió Bézs Lila tinta című műsora bemutatja: Egy történelmi család, egy kalandos életút, egy régebben megjelent könyv a hetvenes évek fiatalságáról, és egy disszidálás története, egy zenekar menedzselése az Amerikai Egyesült Államokban, és innentől kezdve egy soha el nem múló barátság a bandával, benne a frontemberrel, Orbán Józsival. Az apropó, szeptember 29-én emlékkoncertet rendez a 100 Folk Celsius Józsi emlékére. Vendégünk: Frank Aponyi.
És akkor még egy koncert, ami a maga nemében egyedülálló: Bíró Eszter színművész, énekes a Hot Jazz Banddel lép fel szeptember 22-én a Bálint Házban. Eszter ezt írja facebook bejegyzésében: „Nagyon élvezem, hogy egy számomra oly kedves műfajban mutathatom meg magam jövő héten a Hot Jazz Band vendégeként. Hihetetlen az összhang, a szólás, az arranzsok és nem utolsósorban a dalok terén”. Vendégünk: Bíró Eszter

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Soltész Miklós.

2019-09-09 10 óra
2019-09-09 11 óra Megkezdődött az új évad a színházakban. Igaz, már nyáron sem kell félni az elvonási tűnetektől a függőknek, de azért mégis az ősz az igazi indulás. A Rádió Bézs Lila tinta című műsorának szerkesztői teljesen önkényesen választottak egy színházat, amelynek igazgatója most elmondhatja, mi minden várható náluk ebben a színházi szezonban. A színház a Karinthy színház, az igazgatót úgy hívják, hogy Karinthy Márton, akit ráadásul még fel is köszöntünk, merthogy éppen hetven esztendős lett szeptember elején.

11-től egy olyan képzőművésszel ismerkedhetnek meg, aki, miközben persze másban is jeleskedett már, nem átall falvédőket alkotni. Tudják, amilyent még déd-ük-és nagyanyáink aggattak a tűzhely fölé. Szépen hímzett textildarabok, s még mielőtt bárki giccsesnek kiáltaná ki azokat, csak finoman megjegyezzük, van bennük némi szemtelen fintor. A hölgy neve Pittmann Zsófia, aki ráadásul még dalszövegeket is írt.

2019-09-02 10 óra
2019-09-02 11 óra Megkezdődött a szüret. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora sem akar kimaradni ebből, ezért meghívtunk egy illetékest, Kamocsay Ákos borászt, hogy avasson be bennünket, mi várható, milyen lesz az idei évjáratat. Aztán menet közben kiderült, Kamocsay Ákos nemcsak a borok, hanem a versek szerelmese is.

11-től Szöllössy Katalin, alias Katy Zee a vendégünk, akit úgy tessék elképzelni, hogy egy kedves, bájos, törékeny ifjú hölgy egy robosztus basszusgitárral a nyakában varázsolja el mostanában az OMEGA rajongóit. Amúgy Oxfordban végzett nyelvtanár, de volt Londonban utcazenész, és jónevű angol együttesek basszusgitárosa is.

2019-08-26 10 óra
2019-08-26 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta című műsora, ahogy máskor is, most is aktuális témákat tűzött műsorára. Tegnap volt az ősbemutatója annak a Selejtesek című darabnak, amit a Független Színház Magyarország társulat mutat be a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválján, és amit Balogh Rodrigó, a fesztivál egyik megálmodója és szervezője rendezett. Vele beszélgetünk arról, mi vezetett oda, hogy megrendezzék ezt a fesztivált, hogy létrejöjjön a Független Színház Magyarország társulat, és, hogy Rodrigó művészeti vezetővé, színésszé, rendező, íróvá váljék.

11 órától pedig megemlékezünk Zsoldos Imréről, aki 100 éve született, és akinek emlékét a Zsidó Fesztivál keretében egy koncerten idézik fel, ahol többek között a fia, Zsoldos Gábor, vagy ahogyan sokan ismerik, Dedy is szerepet kap. Szomorú véletlen, hogy éppen ezekben a napokban csatlakozott az égi zenekarhoz Fekete Gyula, Szaxi Maxi, akivel Dedy annakidején a Hungária együttesben együtt zenélt, Róla is megemlékezünk majd ebben az adásban.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-08-19 10 óra
2019-08-19 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta műsora nyáron sem megy szabadságra, mert fáradhatatlan. Ezért akár szabadságon vagy, akár nem, minket augusztusban is hallgathatsz. Ahogy most is.

10-től vendégünk Zámbó Kornél örökifjú festőművész, akinek retrospektív kiállítását a Tatabányai Múzeumban egészen augusztus 18.-ig megtekintheted. Változatos, sokszor groteszk, máskor filozofikus képi világa a maga nemében egyedülálló. Na jó, de miért éppen ezt az utat járja?
11-től egy régi adóságunkat törlesztjük azzal, hogy meghívtuk Heilig Gábor zenészt, zeneszerzőt, szövegírót, előadóművészt, akinek sokoldalúsága elképesztő. Ő maga viszont végtelenül szerény, halk szavú. Vajon hogy fér össze ez a kétféle tulajdonság?
Szerényi Gábor helyett, aki éves rendes, fizetésmentes szabadságát tölti, közös barátunk, Halász Géza ugrik be néhány alkalomra. Ez, különösen a mai adásban, váratlan érdekességgel szolgál majd.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Halász Géza
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-08-12 10 óra
2019-08-12 11 óra Augusztus a fesztiválok ideje. Néhány már befejeződött, de még bőven akad látni- hallani- kóstolni való, mire itt az ősz. Amikor majd újabb fesztiválok jönnek. A Rádió Bézs Lila tinta című műsorában most egy már éppen zajló fesztiválról tudósít, és egy másikról, ami nemrégen fejeződött be.

10 órától vendégünk Venyige Sándor, a Veres1ház színház megálmodója, kezdeményezője, művészeti vezetője. A Mézesvölgyi Nyár sorozat a színház nyári programja is egyben, szabadtéri előadásokkal. A színházé, amit 2014-ben alapítottak, és amikor megkérdezték Venyige Sándort, hogy kinek juthat eszébe a főváros közvetlen közelében színházat alapítani, azt válaszolta: „Valószínűleg hályogkovácsoknak.”

Nemrégiben Kecskemét volt a dzsessz fővárosa. Az évről évre megrendezett zenei fesztivál kitalálója, megvalósítója és szervezője a Bohém Ragtime Jazz Band. Sokan azt tartják róluk, hogy a világ legsokoldalúbb zenekara. Jövőre ünneplik 30-ik születésnapjukat. Vendégünk 11-től Ittzés Tamás, a zenekar vezetője, aki magával hozza legújabb albumjukat.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor helyettese, Halász Géza
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-08-05 10 óra
2019-08-05 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta műsora nyáron sem megy szabadságra, mert fáradhatatlan. Ezért akár szabadságon vagy, akár nem, minket augusztusban is hallgathatsz. Ahogy most is.

10-től vendégünk Zámbó Kornél örökifjú festőművész, akinek retrospektív kiállítását a Tatabányai Múzeumban egészen augusztus 18.-ig megtekintheted. Változatos, sokszor groteszk, máskor filozofikus képi világa a maga nemében egyedülálló. Na jó, de miért éppen ezt az utat járja?
11-től egy régi adóságunkat törlesztjük azzal, hogy meghívtuk Heilig Gábor zenészt, zeneszerzőt, szövegírót, előadóművészt, akinek sokoldalúsága elképesztő. Ő maga viszont végtelenül szerény, halk szavú. Vajon hogy fér össze ez a kétféle tulajdonság?
Szerényi Gábor helyett, aki éves rendes, fizetésmentes szabadságát tölti, közös barátunk, Halász Géza ugrik be néhány alkalomra. Ez, különösen a mai adásban, váratlan érdekességgel szolgál majd.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Halász Géza
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-07-29 10 óra
2019-07-29 11 óra Kattints a radiobezs.hu-honlapra, és hallgasd hétfőn (is) 10-től a Lila tinta című műsort, mert garantáltan nem bánod meg. 10-től a vendég Gervai András író, újságíró, filmkritikus, aki anno arról híresült el többek között, hogy feltárta néhány közismert művész ügynökmúltját, és kötetben elemezte az elmúlt évtizedek filmművészetét.

11 órától Cseh Tamásra emlékezünk, aki éppen 10 esztendeje költözött az örök vadászmezőkre. Ő nemcsak a korszak egyik meghatározó dalnoka volt, hanem Füst a szemében néven indián törzsfőnök is. Akikkel emlékezünk: Bérczes László, Másik János és Bereményi Géza.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-07-22 10 óra
2019-07-22 11 óra Ezen a verőfényes júliusi hétfő délelőtt a Rádió Bézs Lila tinta című adása legendákkal szolgál. Egyike a legendáknak Vértes György fotográfus, aki talán a legfontosabb képeket készítette egy, a rockzene szempontjából legendás korszak szereplőiről. 10 órától lesz a vendégünk

A másik egy hely, ami az elmúlt 30 évben legendává vált. „Van a Pozsonyi út elején egy apró boltocska. Cégtábláján Láng Téka felirat olvasható. A tulajdonos Rédei Éva megszállott könyves, aki akcióival, ötleteivel régen kilépett a hagyományos könyvkereskedelmi kliséből.” Bächer Iván így írt róla: „Ez az apró könyvesbolt a Pozsonyi út elején az Újlipótváros és a pest-budai polgárok szívcsakrája.” 11órától vendégünk Rédei Éva.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-07-15 10 óra
2019-07-15 11 óra Ha nyaralsz is, csak van nálad olyan kütyü, amin hallgathatod hétfőn délelőtt a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát. Nem bánod meg. Hogy miért?

Mert 10-től vendégünk Szkárosi Endre, író, költő, performer, tanár és ki tudja, még mi minden. Még 2011-ben jelent meg Egy másik ember címmel eszmélkedéstörténeti emlékirata. Önmaga művészi pályafutását írta meg, ami akár teljes embert is kívánhatna, de nem, ez csak a másik ember. Az egyik… Na, ezt majd megkérdezzük.
11-től Kaiser Ottó fotográfus látogat hozzánk. Ha beírod a nevét a böngésződbe, számtalan csodálatos képben gyönyörködhetsz. Járja a világot, az utóbbi években a Kárpát medencét, és megörökít szinte mindent, ami a világon összeköti a magyarságot. Embereket, tájakat, városokat, falvakat, kulturális emlékeket.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-07-08 10 óra
2019-07-08 11 óra Játszott Istent és bűnözőt. Operettben, mesejátékban, kísérleti színházban alakított szerepeket. Operatőr és rendező is.  Az Aranyélet Gáll Ferijeként  megérdemelt népszerűsége megsokszorozódott. A Lila tinta első órájának vendége Végh Zsolt. A második órában minden a Lukács uszodáról szól. Aminek legendája volt. Vizes kávéház. Zuhany híradó. Akik erről sztoriznak: Díner Tamás, fotográfus és Krenner István, karikarurista. Szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor.

2019-07-01 10 óra
2019-07-01 11 óra A hőség kitart, ahogy mi is. Ha teheted, dőlj hátra, készíts valami jó. hideg italt, és hallgasd a Rádió Bézs Lila tinta műsorát. Ígérjük, nem bánod meg. Dezső András író, újságíró évekig tanulmányozta a magyar maffiózók világát, és a szálak egyenesen Los Angelesbe vezettek. Maffiózók mackónadrágban – ez a címe a könyvnek, amiben megírta mindazt, amit megtudott.

11-től is könyvről, illetve könyvekről lesz szó. Jávorszky Béla Szilárd Sebők Jánossal karöltve hatalmas munkával, több kötetben feldolgozták a magyar és a világ rockzenei történetét. De Jávorszky nevéhez kötődik a magyar dzsessz történetének a feldolgozása is, vagy Halmos Béla emlékezet címmel megírt munkája, valamint számtalan interjú, cikk, előadás a magyar könnyűzene világából. Szóval lesz miről beszélgetnünk vele.

2019-06-24 10 óra
2019-06-24 11 óra Abban a reményben, hogy senki nem égette meg a talpát Szent Iván éjszakáján, és teljes odaadással tudja hallgatni a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát, kedves és érdekes vendégeket hívtunk egy jó kis beszélgetésre.

10 órától Tölgyesi Katalin lesz velünk, aki volt már rádiós, tévés, fotós, aki ARTalakulás néven galériát nyitott, kiállításokat szervez, előadásokat tart. Ami leginkább foglalkoztatja, az a Biblia eredete, és amiért nagyon sokat tesz, az a holokauszt emlékezetének ébrentartása. Na, ezekről fogunk majd beszélgetni vele.

11-től érkezik Dömötör László költő, képzőművész, performer és lánya, Dömötör R. Ágnes író, pedagógus. Sokáig egy állóhajó volt az otthonuk. Hogy milyen a vízen élni és alkotni, többek között ezt is megkérdezzük.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-06-17 10 óra
2019-06-17 11 óra A hőségriadó a rádió Lila tinta című műsorának műsorvezetőit és hangmérnökét ugyan nem, de egyik meghívott vendégünket sajnos elriasztotta. Ezért 11-től ismétlünk, méghozzá az április 15.-i adásból Novák János zenészt, a Kolibri színház igazgatóját hallhatják majd. Aki akkor elmulasztotta, most bepótolhatja.

De előtte, 10 órától Saly Noémi irodalom-kávéház-Budapest történésszel beszélgetünk majd, felidézve a legendás budapesti kávéházak hangulatát, de szó lesz arról is, hogy mit és hogyan tettek el eleink ilyenkor télire, merthogy Noémi ebben is profi.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-06-10 10 óra
2019-06-10 11 óra Több száz kung fu variációt különböztetnek meg az avatottak. Egy közülük a Ving Tsun. Hogy miért éppen ezt választotta egy fiatalember, és hogyan is kell művelni, illetve miért érdemes megtanulni az egyszerre különleges testi gyakorlatokból és filozofikus világnézetből álló műfajt – ezt elmondja Jankulár László.

Miért érdemes nemcsak adománnyal segíteni a Fedél Nélkül című lapot, hanem el is olvasni? Egyáltalán, hogyan műlödik ez az 1993 óta jellegzetes brand-dé vált társadalmii segítő vállalkozás? Ezekről is beszél a Fedél Nélkül koordinátora, Szenográdi Réka, illetve a legutóbbi Év verse írója, és Év képe alkotója, Dvorcság Gábor.

Soltész Melinda, képzőművész megtalálta azt az alkotói attitűdöt, amely egyszerre bámulatos anyagszerűséggel hat, ugyanakkor a láthatón túli szellemi tartalmakat is megragadja és felmutatja. Az üvegművészként is a jelentős kortárs hazai alkotók között jegyzett Soltész Melinda beszél nyughatatlanul kísérletező konceptuális land art munkáiról, amellett, hogy az alkotás folymatának fázisai mellett beszámol a menedzselés fortélyairól is.

( A 2019.05.27-i adás ismétlése )

2019-06-03 10 óra
2019-06-03 11 óra Ebben a Lila tintában  többek között  szóba  kerül Daumiére, Hogarth, a Bosszem Jankó, a Ludas Matyi, Sajdik Ferenc, Kaján Tibor. A nevekből is sejthető, hogy a beszélgetés fő csapása a karikatúra tágas mezején hatol át. Akik résztvevői a kétszer egyórás műsornak: Deák Kázmér, Halász Géza, valamint a szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor, aki az igazoltan távollévő Frank Iván kérdéseit, gondolatait is szóba hozza. S aki nélkül egy szó sem kerülne a hallgatókhoz: Mohácsi Miklós, hangmérnök.

2019-05-27 10 óra
2019-05-27 11 óra Több száz kung fu variációt különböztetnek meg az avatottak. Egy közülük a Ving Tsun. Hogy miért éppen ezt választotta egy fiatalember, és hogyan is kell művelni, illetve miért érdemes megtanulni az egyszerre különleges testi gyakorlatokból és filozofikus világnézetből álló műfajt – ezt elmondja Jankulár László.

Miért érdemes nemcsak adománnyal segíteni a Fedél Nélkül című lapot, hanem el is olvasni? Egyáltalán, hogyan műlödik ez az 1993 óta jellegzetes brand-dé vált társadalmii segítő vállalkozás? Ezekről is beszél a Fedél Nélkül koordinátora, Szenográdi Réka, illetve a legutóbbi Év verse írója, és Év képe alkotója, Dvorcság Gábor.

Soltész Melinda, képzőművész megtalálta azt az alkotói attitűdöt, amely egyszerre bámulatos anyagszerűséggel hat, ugyanakkor a láthatón túli szellemi tartalmakat is megragadja és felmutatja. Az üvegművészként is a jelentős kortárs hazai alkotók között jegyzett Soltész Melinda beszél nyughatatlanul kísérletező konceptuális land art munkáiról, amellett, hogy az alkotás folymatának fázisai mellett beszámol a menedzselés fortélyairól is.

Szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor
Hangmérnök:: Mohácsi Miklós.

2019-05-20 10 óra
2019-05-20 11 óra Hirdetés: Negyvenegy éves,/ függő, független férfi/ kiutat keres. Ez, kérem, egy haiku. És a Rádió Bézs (radiobezs.hu) Lila tinta című hétfő délelőtti műsorának vendége, Glázer Attila most megjelent kötetéből való. Ő egyébként fotográfus, író, költő, zenész, rendező, tájépítész. És még az is lehet, hogy valamit kihagytunk. Hogy mi hajtja, hogy ilyen sokoldalú, megkérdezzük.

11-től Voga Viki érkezik. A szerkesztőket már elkápráztatta az énekesnő különleges hangja, muzikalitása, előadásmódja. A hallgatóinkkal is minden valószínűség szerint ez történik majd. Negyedik albumát jelenteti meg napjainkban, és az A38 hajó lesz a lemezbemutató helyszíne. Ja, muszáj megjegyezni: édesapja az a Voga János, aki 50 százaléka volt a Voga-Turnovszky duónak, és rádiósnak is megismerhette a nagyérdemű. Szóval ismerjék meg jobban Vikit, akivel a beszélgetést csak néhány dal erejéig szakítjuk majd meg.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-05-13 10 óra
2019-05-13 11 óra A májusi eső aranyat ér… Egyel több ok, hogy ne menj sehová, ülj le a számítógéped mellé, és hallgasd a Rádió Bézs (radiobezs.hu) Lila tinta című műsorát így hétfőn, délelőtt 10-tő. Annál is inkább, mert:

10 órától vendég Csere Dési Viki, a Mesemesék című könyv szerkesztője, akitől megkérdezzük majd, hogy állt össze ez a gyerekektől-gyerekeknek szóló könyvecske, és, hogy milyen karitatív cél vezérelte őket, amikor belekezdtek a „projekt” megvalósításába.

10.30-tól Eifert János fotográfustól kérdezünk valami hasonlót, ő ugyanis a Fedél nélkül művészeti pályázat kép kategóriájában zsűrizett. A pályázat évek óta azokat a művészeti alkotásokat gyűjti egybe, amelyeket hajléktalan honfitársaink készítenek. Eifert János egyike a pályázat kezdeményezőinek.

11-től aztán érkezik Szandi. Polgári nevén Pintácsi Alexandra. Még mindig zsenge korához képest 30 éve sikeres előadó, háromgyermekes családanya, és még az is kiderült róla, hogy légtornászként is megállná a helyét. Nem egyedül jön, vele érkezi Csabi, polgári nevén Bogdán Csaba, Szandi menedzsere, zeneszerzője… no meg a férje. Nem mellékesen korábban a Beatrice és az Első Emelet, manapság pedig a Solaris együttes gitárosa.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-05-06 10 óra
2019-05-06 11 óra Ilyen még nem volt! Ketten egy csapásra. A Bézs rádió Lila tinta című műsora mindig szolgál valami különlegességgel. Hétfőre két olyan vendéget hívtunk, akik együtt valami maradandót alkottak. A színházi és a zenei világan egyaránt.

10-től Horváth Péter József Attila díjas író, színész, forgatókönyvíró dalszövegíró rendezővel beszélgetünk, és a műsorvezetőkkel együtt kérdez, bele-beleszól a beszélgetésbe Mihály Tamás, közkedvelt nevén Misi, akit nemrégen még főleg az Omega basszusgitárosaként ismert a nagyérdemű, de Last Minute című albumát és két musicalt is Peterrel együtt alkották. Péter természetesen a szövegírásban jeleskedett.

11-től a vendég Mihály Tamás, Misi zenész, zeneszerző, a Kossuth-díj mellett jónéhány zenei díj birtokosa, és Horváth Péter munkatársa néhány jeles alkotásban. A műsorvezetőkkel együtt kérdez és bele-beleszól a beszélgetésbe Horváth Péter, aki az előbb felsorolt foglalatosságok művelője.

Hogy mi mindenről lesz szó? Hát ez az… Tessék meghallgatni!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-04-29 10 óra
2019-04-29 11 óra Jó Ivánunk távolléte alatt, egyedül vezeném a most hétfői adást.

10 órától Dömötör László Sámson, költő, képzőművész a beszélgetőtárs.
Dömötör egy ritka fajta művész. Több kötete jelent meg, verseihez kortárs képzőművészek készítettek illusztrációkat. Ő maga talált tárgyakból, kollázsokból, montázsokból alkotott poétikus ihletettségű műveket. A különböző műfajú produkciók nem kiegészítik egymást, hanem szoros rokoni kapcsolatban állnak egymással. Kiállításai, kötetei kísérletező kedvűek. Egyszerre mulattatnak és lkésztetnek filozofikus merengésre.
11 órától Ember Sárit várom a stúdióba. (E sorok írásakor még csak galériájának kurátora adott szándéknyilatkozatot.)
Ember Sári fotográfusként kezdte lvizuális művészetét. Az idők haladtával láttató erejű alkotásai a fotográfián túl más műfajokban is teret nyertek. Ezekből látható májusban kiállítás Budapesten.

2019-04-22 10 óra
2019-04-22 11 óra Kezdd a hetet azzal, hogy a Bézs rádió Lila tinta című műsorára kapcsolsz. Nem bánod meg!

10.00 Vendég Szlukovényi Tamás, a 37. Sajtófotó Pályázat zsűrijének az elnöke, és miután már eredményt hirdettek, majd elmondja, milyen az idei „termés”. De miután Tamás hosszú ideig a Reuters ügynökség fotó részlegének globális főigazgatója volt, kicsit bepillantunk vele a abba is, hogy élnek és miként dolgoznak a fotográfusok a világ különböző országaiban.
11.00 Vendég Pomázi Zoltán énekes, gitáros, zeneszerző, a contry zene szerelmese és művelője, a Bojtorján együttes frontembere. Nemrégiben megjelent egy könyv az együttesről, erről, a hazai contryról beszélgetünk majd, és mindezt azzal színesítjük, hogy Zoli élőben énekel és gitározik a műsor folyamán.

Szerkesztő, műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2019.02.04-i adás ismétlése )

2019-04-15 10 óra
2019-04-15 11 óra Lassan tényleg itt van az áprilisi tavasz, és akár a szabad ég alatt is lehet hallgatni online a Bézs rádiót, azon belül is a Lila tintát.
10-órától Szerényi Gábor beszélget Ber Rudolf festőművésszel, akit Gábor a következőképpen mutat be: Festőművész. Apja is híres festőművész volt. Itália hatása alatt volt, van és lesz is. Klasszikus művészeti értékek motiválják. Miközben saját útját keresi. Na, ez utóbbi az, amiről érdemes beszélgetni.
11-kor aztán Novák János lesz a vendég, aki előadóművész, zeneszerző, színházigazgató, méghozzá a Kolibri színházé, amely ebben az évben negyed évszázados. Az igazgató úr saját bevallása alapján valaha utálta a gyerekszínházat, hogy lehet, hogy mégis élete ebbe az irányba terelődött. Majd ezt is megkérdezzük, de szó lesz Adyról, Cseh Tamásról is, és, mert János magával hozza a gitárját is, élőben hallgathatjuk néhány szerzeményét.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-04-08 10 óra
2019-04-08 11 óra A Lila tinta c. műsor itt a Bézs rádióban legtöbbször élőadás. Most viszont csak félig az. Merthogy Kocsándi Miklós, a Karthago és a 100 Folk Celsius dobosa múlt hétfőn éppen azért nem ért rá, mert kiderült, hogy hétfőnként kötelezően próbál a Karthago, ezért kénytelenek voltunk felvenni a vele való beszélgetést. 11-től hallható, esküszöm érdemes velünk tartani.

Előtte Kukorelly Endre a vendégünk, aki, mint ahogy eddig számtalanszor, megint kezdeményezett valamit. Legújabban azt határozta el, hogy feltámasztja a Baumgarten-díjat, ami a 20. század egyik legjelentősebb irodalmi díja volt. Hogy a számtalan kezdeményezés, közszereplés közepette mikor van ideje írni, fogalmunk sincs. Megkérdezzük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-04-01 10 óra
2019-04-01 11 óra Ez nem áprilisi tréfa! A Lila tinta rendes adása most is 10 órakor kezdődik, igaz, hogy már a nyári időszámítás szerint. Nyugodjanak meg, a vendégeink sem fogják tréfára, hogy időben megjelenjenek. Tehát pontosan 10 órakor kezdjük a beszélgetést Györke Nórával, aki a FEMCAFE Inspiráló Nők díját nyerte „hétköznapi hős” kategóriában, és nem mellesleg a Nem Adom Fel alapítvány kommunikációs munkatársa.

11-kor érkezett volna Kocsándi Miklós, ő viszont tréfára vette a dolgot, és nem érkezett, mert zenekari próbára kellett mennie. Helyette beszállt Boros Lajos, aki mától kollégánk a Bézs rádióban. Így aztán spontán beszélgettünk többek között Orbán Józsiról, a Veresegyházi Asszonykórusról, meg hát, ami éppen eszünkbe jutott. Mi jól éreztük magunkat, ha meghallgatod, te sem bánod meg.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-03-25 10 óra
2019-03-25 11 óra Lila tinta, és újra felhívjuk a figyelmed a műsor alcímére: Színes percek Örkény szellemében. Mert ezúttal egy olyan fotográfussal beszélgetünk 10 órától, aki fekete-fehér képein is képes bemutatni, milyen színes a világ. Úgy hívják őt, hogy Gaál Zoltán, és tegnap mutatták be Kecskeméten legújabb, Abgang című albumát.

11-től Póka Egon zenész, zeneszerző, zeneiskola igazgató a vendégünk, akit a napokban Máté Péter díjjal tüntettek ki. Alig van ideje, mert az iskolai elfoglaltsága mellett ma is aktív zenész, most éppen a március 30-i Hobó, Viharban születtem című jubileumi koncertjére készül. Azért hozzánk ellátogat egy zenés beszélgetésre.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-03-18 10 óra
2019-03-18 11 óra Ha hétfő, akkor Lila tinta. Remélem, már velünk vagy! Megéri!

10 órától Dobó Kata a vendégünk, aki a Kölcsönlakás című filmmel debütált, mint filmrendező. A kritikusok közül néhányan meglehetősen fanyalogva fogadták a filmet, de már jóval többen mint hatvanezren voltak, akik megnézték. És nem bánták meg. Persze, nemcsak erről a filmről beszélgetünk majd, hiszen Dobó Kata pályafutása nagyon színes. És van valami, amiről viszonylag kevés szó esik, pedig az is szorosan hozzátartozik Kata személyiségéhez. Aki hallgat bennünket, megtudja, miről van szó.
11-től Raffay Dávid szobrászművésszel beszélgetünk. Aki már járt Budapesten a Vigadó téren, biztosan megcsodálta a kislányt, aki a kutyájával játszik. Kedves alkotás, az embernek jókedve támad tőle. Olyan ember műve, aki öt gyerek édesapjaként derűsen szemléli a világot.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2019-03-11 10 óra
2019-03-11 11 óra És 11-én 10 órától újra élőben szól a Lila tinta! Mindkét műsorvezető a helyén!

„Megvan a helyem a budapesti művészeti életben…’ Ezt a mondatot a 10 órakor érkező vendégünk, Ghyczy György festőművész mondta egy interjúban. Na jó, de pontosan hol ez a hely? Kérdezzük majd a vendégünktől. Mert kíváncsiak vagyunk.
11 órától Dr Szentirmay László, népszerű nevén Irma jön hozzánk, hogy elmondja majd, miért volt fontos megírnia a Polvax című könyvét. Ami részben az akkori nevén még Marx Károly Közgazdasági egyetem sokszor nagy vihart kavart politikai vitaköréről, részben az egyetemen beszervezett ügynökökről szól. És arról a sikeres kísérletről is, hogy 2011-től újra éledjen a vitakör. A téma kapcsán megkerülhetetlen, hogy néhány szó elhangozzon a szűk körben méltán világhírű Neoprimitiv együttesről is.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-03-04 10 óra
2019-03-04 11 óra A Lila tinta ma még ismétléssel jelentkezik. Ezúttal a 2018.február 19.-i műsorát ismételjük. De nem teljesen véletlenül. Mert első vendégünk Szabó Simon színész, filmrendező volt, akiről mostanság sokat hallani. Ő az egyik főszereplője a Dobó Kata rendezte Kölcsönlakás című filmnek, amit néhány kritikus a sárba döngölt, de a közönség meg zúdul a mozikba. Ha minden igaz, Dobó Kata hamarosan a Lila tinta vendége lesz, élőben.

Aztán 11-től ismét meghallgathatják azt a beszélgetést, amit Nyemcsók Jánossal, Csokival és Galla Péterrel, a Piramis együttes két oszlopos tagjával folytattunk annakidején. A zenekar azóta is sikerrel koncertezik, pedig egy rövid időre le kellett állniuk, Csoki ugyanis nemsokkal a beszélgetés után egy nagyon fontos koncerten rosszul lett, mint kiderült, infarktusa volt, a gyors beavatkozás, a műtét mentette meg az életét. Az énekes azóta jól van, és újra a régi.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2018.02.19-i adás ismétlése )

2019-02-25 10 óra
2019-02-25 11 óra Kedves Bézs rádióhallgatók! Az élet úgy hozta, hogy a Lila tinta most

néhány régebbi adás ismétlésével jelentkezik. És valószínű, hogy ez
így lesz még a következő hétfőn is. Reméljük, hamarosan ismét
élőben hallgathatnak majd bennünket, de néha talán nem árt kicsit
nosztalgiázni. Meg egyébként is: ismétlés a tudás anyja.
A mai adás a 2018 január 15-i műsor ismétlése. De ne higgyék, hogy
nincs aktualitása. S. Varga Ilona fotográfus nagy világutazó, és
éppen a napokban volt a Járatlan utakon fesztivál, aminek Ilona lelkes
szervezője és résztvevője. A legfőbb szervező Vándorboy volt, aki
nemsokára élőben lesz a vendégünk. De addig hallgassák újra S.
Varga Ilonát.
Nemrégiben Cseh Tamásra emlékezett számtalan médium. Technikai
okból nekünk akkor nem sikerült. Most ezt pótoljuk egy régebb adás
ismétlésével. Vendégünk Nemes Janó, a Vodku fiai zenekar fúvósa,
Az együttes Cseh Tamás dalait dolgozta fel.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2018.01.15-i adás ismétlése )

2019-02-18 10 óra
2019-02-18 11 óra  Az év első adásában vendégünk volt Zombor Levente, a Talamba ütőegyüttes vezetője, világcsúcstartó, zenetanár. És itt volt Csisztu Zsuzsa sportdiplomata, jogász, műsorvezető, valaha volt olimpikon, és nem utolsósorban két gyerek édesanyja, aki egy újabb könyvvel örvendeztetett meg bennünket. Abban szerencsés helyzetben lehet az olvasó, de most a Lila tinta hallgatója is, hogy bepillanthat Zsuzsa dilemmáiba, ami a fiaival való kapcsolatával, a fiúk nevelésének örömeivel és gondjaival kapcsolatosak.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2019. 01.07-i adás ismétlése )

2019-02-11 10 óra
2019-02-11 11 óra A műsor címe: Lila tinta. Alcíme: Színes percek Örkény szellemében. Ezt most azért fontos így leírni, mert csak így érhető meg, miért vállalunk be a hallgatóinknak talán teljesen szokatlan, esetleg ijesztő, megdöbbentő beszélgetést is ezen a hétfő délelőttön. Ráadásul olyan thrash metál zenével, ami ezen az adón még soha nem volt hallható. 11-től ugyanis vendégünk Gróf Hörcher László festőművész, zenész, botrányhős, aki néhány hete már járt nálunk, de tőle nem szokatlan módon azt az adást tulajdonképpen megtorpedózta. Hogy most mi lesz? Ki tudja.

10-től viszont még szolidan toljuk. Vendégünk Tarnóczai Éva író, újságíró, aki szenior sportolóként nem egyszer szerzett már dicsőséget Magyarországnak, és aki a Magyar Atlétikai Szövetség Szenior Bizottsága elnökségi tagjaként szervezője és motorja volt az 2018-as Szenior Atlétikai Díjkiosztó Ünnepségnek. Telefonon velünk lesz Lóki Tamásné, Marika néni, a 83 éves szenior sportoló, akit mos is szinte minden nap ott edz a futópályán.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-02-04 10 óra
2019-02-04 11 óra Kezdd a hetet azzal, hogy a Bézs rádió Lila tinta című műsorára kapcsolsz. Nem bánod meg!

10.00 Vendég Szlukovényi Tamás, a 37. Sajtófotó Pályázat zsűrijének az elnöke, és miután már eredményt hirdettek, majd elmondja, milyen az idei „termés”. De miután Tamás hosszú ideig a Reuters ügynökség fotó részlegének globális főigazgatója volt, kicsit bepillantunk vele a abba is, hogy élnek és miként dolgoznak a fotográfusok a világ különböző országaiban.
11.00 Vendég Pomázi Zoltán énekes, gitáros, zeneszerző, a contry zene szerelmese és művelője, a Bojtorján együttes frontembere. Nemrégiben megjelent egy könyv az együttesről, erről, a hazai contryról beszélgetünk majd, és mindezt azzal színesítjük, hogy Zoli élőben énekel és gitározik a műsor folyamán.

Szerkesztő, műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-01-28 10 óra
2019-01-28 11 óra Ezen a hétfő délelőttön a Lila tinta egyszerre két legendával is szolgál. Ki ne ismerné őket? De hátha most olyasmit is elmondanak magukról, amit eddig nem tudtunk.

10.00 Vendég Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla díjas és még számtalan elismerés birtokosa, operatőr, városvédő… Nemrégiben a Hazám-díjjal tűntették ki. Csak néhány munkája: Unokáink sem fogják látni, Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei… Ma is aktív, véleménye van a Lánchíd kiszélesítésének tervéről, Budapest utcaképéről, és ezt el is mondja.
11.00 Vendég: Török Ádám, a legendás, mindenkori Mini együttes vezetője, fuvolás, énekes, zeneszerző és szövegíró. Idén hetven éves, és 50 éve van a pályán. Majdnem focista lett, de aztán mégis a zenét választotta. Elmondja majd véleményét a hazai rockzene helyéről és helyzetéről a magyar kulturális életben. Meg még sok minden másról.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2017.12.18-i adás ismétlése )

2018-12-03 10 óra
2018-12-03 11 óra Ugye, hogy nagyon kellemes, amikor egy hosszú téli estén kezünkbe vehetünk egy jó könyvet, vagy teánkat (ide bárki behelyettesítheti kedvenc italát) szürcsölgetve jó zenéket hallgathatunk? A Bézs rádió Lila tinta című műsora most jó könyvet és jó zenét kínál

10.00 Vendég Lugosi Viktória, akivel legújabb könyvéről, a Vándorhomárról beszélgetünk. Hogy mi is az a Vándorhomár? Többek között erre derül majd fény a beszélgetés során.

11.00 Vendég: Molnár György, Elefánt, az Omega gitárosa. Kicsit szót váltunk az Omegáról, de azt is megkérdezzük majd, hogy mi lett a sorsa az Omega Elefánt Band-nek, hogy bírja a koncertekkel járó strapát, streszt, és azt is, vannak-e még új számok, új zenék a tarsolyában.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.

2018-11-26 10 óra
2018-11-26 11 óra Ezen a hétfő délelőttön a Lila tinta egyszerre két legendával is szolgál. Ki ne ismerné őket? De hátha most olyasmit is elmondanak magukról, amit eddig nem tudtunk.

10.00 Vendég Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla díjas és még számtalan elismerés birtokosa, operatőr, városvédő… Nemrégiben a Hazám-díjjal tűntették ki. Csak néhány munkája: Unokáink sem fogják látni, Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei… Ma is aktív, véleménye van a Lánchíd kiszélesítésének tervéről, Budapest utcaképéről, és ezt el is mondja.
11.00 Vendég: Török Ádám, a legendás, mindenkori Mini együttes vezetője, fuvolás, énekes, zeneszerző és szövegíró. Idén hetven éves, és 50 éve van a pályán. Majdnem focista lett, de aztán mégis a zenét választotta. Elmondja majd véleményét a hazai rockzene helyéről és helyzetéről a magyar kulturális életben. Meg még sok minden másról.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-11-19 10 óra
2018-11-19 11 óra Ködös, borús, majdhogynem szomorú reggel. Egy okkal több, hogy hallgassák a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta c. műsorát. Garantáltan jobb lesz a hétfőjük.

10.00 Vendég: Dr László Ágnes aranytollas újságiró, aki most ugyan egy könyvkiadó kommunikációs vezetője, de lelkében és gondolkodásában mindig is újságiró marad. Az interjúkésztés mestere.
11.00 Vendég: Márton András, ő többek között ki KFT együttes dobosa, és akinek hamarosan szóló albuma jelenik meg. Egy cikkben azt irják, András előbújt a dobok mögül. Megkérdezzük tőle, eddig tényleg ott bujkált?

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván.

2018-11-12 10 óra
2018-11-12 11 óra Hétfőn, 13-dikán is jelentkezik a Lila tinta. Mert nem vagyunk babonásak. Csak egy kicsit…

10.00 Vendég Samira Sinai, perzsa-magyar filmrendező, jelmeztervező és nem mellékesen a menekülteket segítő szervezet aktivistája, aki örökbefogadott egy Iránból menekült afgán kisfiút. aki 2008 óta él Magyarországon. Főleg a két nemzet kultúrájáról beszélgetünk.
11.00 Vendég: Havadtőy Sámuel, Sam Havadtoy, ahogy New Yorkban hívják. Festőművész, lakberendező, és nem mellékesen 20 évig volt John Lennon szerelmének, Yoko Ononak az élettársa. Sok mindenre kíváncsiak vagyunk. Reméljük, önök is.

Műsorvezető- szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2018.08.13.-i műsor ismétlése )

2018-11-05 10 óra
2018-11-05 11 óra Bézs rádió, (radiobezs.hu) Lila tinta novemberben is! Hogy kiket hallgathatnak hétfőn?

10.00 Zsámár Kata és Gay Tamás a vendég. Ők ketten a Bonnie és Clayde. Dehogy rabolnak bankot. Zenélnek. Meg bábjátékot írnak és adnak elő Marcipán cica címen. Amúgy Kata magyart is tanít külföldieknek, Tamás meg abszolút zenész. Sokak szerint egyike a legjobbaknak.
11.00 Vendég Nógrádi Gergely. Író, újságíró, szerkesztő, operaénekes, egyetemi oktató és nem utolsósorban a Frankel Leó utcai zsinagóga főkántora. Hogy mindez együtt hogy jött össze, majd elmondja.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.

2018-10-29 10 óra
2018-10-29 11 óra Lila tinta hétfőn, mint mindig. Érdekes, különleges vendégek. Mint mindig. Élőadás. Mint majdnem mindig.

10.00 Vendég: Kármán Irén. Az utóbbi időben nem, vagy keveset hallani róla. Utoljára 2016-ban nyilatkozott, most majd’ egy órát beszélgetünk. A hajdani olajügyekről is.
11.00 Vendég: Vas Zoltán. Inkább így: VasZoli. Az elsők között volt, aki a saját szövegű blues nótákat énekelt, magyar nyelven. És még ma is ezt teszi.

2018-10-22 10 óra
2018-10-22 11 óra Frontátvonulás. Kemény megpróbáltatás. De a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora átlendít a nehézségeken. Persze, mert utolérhetetlen vendégek segítenek ebben.

10.00 Poós Zoltán író, költő, újságíró. Múlt év végén jelent meg az Étvágy az imákra című regénye jónéhány verseskötet, regény, interjúkötetet követően. És bár a könyv a múltba tekint, mégis napjainkhoz szól. De ne legyünk ennyire patetikusak, Poós Zoltán nagyon jó fej, a rockzene szerelmese, majd meglátják. Inkább hallják.
11.00 Vincze Lilla a vendég. Régi adósság ez, Lilla megkerülhetetlen a magyar könnyűzene világában. Ugye nem gondolták volna, hogy már ott tart: korszakokra bontja eddigi működését. De „Júlia nem akar a földön járni’, hát repüljünk vele pontosan 54 perc erejéig.

Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2018.09.24-i adás ismétlése )

2018-10-15 10 óra
2018-10-15 11 óra Jelentkezünk. A Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora az Önök szolgálatában. Ezúttal egyik vendégünkkel, Hermann Ildivel élőben jelentkezünk,

És, hogy ki Hermann Ildi? Annyit elárulunk, hogy fotográfus, aki számtalan egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be itthon és külföldön is egyaránt. Hatalmas érdeklődés kísérte Hiányzó történelem című munkáját, amiben nemcsak fotósként mutatkozott be, hanem interjúzott New Yorkban élő holocaust túlélőkkel, akiket aztán természetesen le is fényképezett.

Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-10-08 10 óra
2018-10-08 11 óra Bár elmúlt szeptember, megvolt a tanévkezdés, a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora ezúttal mégis a tanulás témakörét veszi célba. Na, nem kell megriadni, teljesen önkéntes alapon.

10.00 Vendégünk Kékesi Zsolt, a Limmud Magyarország Alapítvány önkéntese. Hogy mi a Limmud és mi köze a tanuláshoz, na, éppen erről kérdezzük.
11.00 Nem tudjuk, van-e még mit tanulnia Patkó Béla, Kikinek és Berkes Gabinak, de az Első Emelet együttes két veteránja mindent belead, hogy új formációjuk, az Emelet is a csúcsra jusson. Mindenesetre megkérdezzük majd, hogy van-e lift is a lépcsőházban.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-10-01 10 óra
2018-10-01 11 óra A Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsorának hétfői adásában ezúttal a könyveké a főszerep. Nem véletlen, hiszen a hétvégén volt az olvasás éjszakája. Mi most azt sugalljuk, hogy azért nappal is lehet olvasni.

10.00 Vendég: Pelle János író, újságíró, publicista, irodalomtörténész, történész. Legújabb könyve dokumentumregény, ami a szellemvilág birodalmába engedi bepillantani az olvasót. Beszélünk majd erről. de az is érdekel bennünket, hogy a Sorsok háza kapcsán közétett véleménye miért váltotta ki sokak ellenszenvét.
11.00 Vendég: Dési Péter újságíróból lett könyvkiadó, vállalkozó, akinek hamarosan megjelenik első regénye, amiben kisdobos korára emlékszik, és szóba hozzuk egy filmötletét is, ami viszont a hatvanas-hetvenes évekbe repíti majd a nézőt. Amikor Péter katona volt, és Ervinnel, Istvánnal együtt alapítottak egy pol-beat együttest.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-09-24 10 óra
2018-09-24 11 óra Frontátvonulás. Kemény megpróbáltatás. De a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora átlendít a nehézségeken. Persze, mert utolérhetetlen vendégek segítenek ebben.

10.00 Poós Zoltán író, költő, újságíró. Múlt év végén jelent meg az Étvágy az imákra című regénye jónéhány verseskötet, regény, interjúkötetet követően. És bár a könyv a múltba tekint, mégis napjainkhoz szól. De ne legyünk ennyire patetikusak, Poós Zoltán nagyon jó fej, a rockzene szerelmese, majd meglátják. Inkább hallják.
11.00 Vincze Lilla a vendég. Régi adósság ez, Lilla megkerülhetetlen a magyar könnyűzene világában. Ugye nem gondolták volna, hogy már ott tart: korszakokra bontja eddigi működését. De „Júlia nem akar a földön járni’, hát repüljünk vele pontosan 54 perc erejéig.

Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-09-17 10 óra
2018-09-17 11 óra Ez a hét is jól kezdődik! Már annak, aki a Lila tinta című műsort hallgatja a Bézs rádióban (radiobezs.hu).

10.00 Vendég: Kocsis Tibor filmrendező, operatőr, producer, a „sándorgyuri” című, éppen most díjat nyert portréfilm alkotója. De készített filmet a romániai aranybánya körül történtekről, a Barcelona focicsapatának magyar sztárjairól, Kubaláról, Kocsisról, Cziborról.
11.00 Vendég Bajnai Zsolt. Frissen megjelent Visszaköszönés című novelláskötetében lapozgatunk, de előtte megbeszéljük vele, mi is az a Hangfoglaló könnyűzenei támogató program, ami korábban még Cseh Tamás nevét viselte, és aminek Zsolt ez egyik kezdeményezője, kitalálója.

Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-09-10 10 óra
2018-09-10 11 óra A Lila tinta kínálata szeptember 10-dikén, hétfőn, délelőtt 10-12-ig:

10.00-től megkíséreljük hallgatóinkat bevezetni a könyvszerkesztők titokzatos világába. Meg egyáltalán, hogyan és miért lesz valaki szerkesztő? Akit faggatunk: Korentsy Márta könyvszerkesztő.
11.00-tól Élő egyenesben hallgathatják Susan Saradont. Illetve magyar hangját. Ha sokan számtalan világsztár hangját is felfedezni vélik, higgyenek a fülüknek. Mert aki helyettük fűzi a szót, Andresz Kati színművész, aki a napokban vette át az év szinkronszínésznője díjat. De nemcsak a hangjáért szeretjük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-09-03 10 óra
2018-09-03 11 óra Ha nyár vége, ősz eleje van, Budapesten biztosan számíthatsz jónéhány olyan rendezvényre, amely a magyarországi zsidó kultúra jegyében fogant. A Lila tinta ezen a hétfőn ebből ad egy kis ízelítőt.

10.00 Vendég: Dr. Sándor Anna, a Spinoza színház alapítója és igazgatója, aki Hollandiából tért haza a rendszerváltásrkor. Arról (is) beszélgetünk, hogy milyen céllal hozta létre a Spinoza-színházat, és miért kérdezték tőle annakidején a barátai, hogy „Anna, te hülye vagy?”. Meg az éppen hétfőn kezdődő Spinoza Zsidó fesztivál programjáról is váltunk majd szót.

11.00 Vendég: Masa Tamás a Sabbatsong Klezmer Band vezetője, és vele valaki még a zenekarból. Ők az egyik résztvevői a Spinoza fesztiválnak. Persze, hogy beszélünk a klezmer zenéről, a hagyományőrzésről, de arról is, hogy ők hogy gondolják a zsidó –cigány-magyar együttműködést, legalábbis a zenekaron belül. Ja, és sok klezmer zene!!!

Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-08-27 10 óra
2018-08-27 11 óra A Lila tinta ezzel az adásával elbúcsúzik a nyártól. Akik majd

segítenek ebben:
10.00 E titokzatos vendég legyen meglepetés. Monogramja Sz. G., és
annyit elárulhatunk, hogy grafikusművész, író, publicista, rádiós
műsorvezető és időnként bébiszitter. És, hogy miért éppen ő a vendég,
na, ez majd az adásban derül ki.
11.00 Vendég: St. Martin. Egy nemzetközi zsűri szerint a világ hét
legjobb szakszofonosa között tartják számon, de játszik pánsípon, volt
már basszusgitáros, dobos. Fotográfiáiból, festményeiből már számos
kiállítást tekinthettek meg, kitűnően teniszezik, síel… Hogy mindezt
hogy bírja cérnával, ezt majd jól megkérdezzük tőle.

Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-08-13 10 óra
2018-08-13 11 óra Hétfőn, 13-dikán is jelentkezik a Lila tinta. Mert nem vagyunk babonásak. Csak egy kicsit…

10.00 Vendég Samira Sinai, perzsa-magyar filmrendező, jelmeztervező és nem mellékesen a menekülteket segítő szervezet aktivistája, aki örökbefogadott egy Iránból menekült afgán kisfiút. aki 2008 óta él Magyarországon. Főleg a két nemzet kultúrájáról beszélgetünk.
11.00 Vendég: Havadtőy Sámuel, Sam Havadtoy, ahogy New Yorkban hívják. Festőművész, lakberendező, és nem mellékesen 20 évig volt John Lennon szerelmének, Yoko Ononak az élettársa. Sok mindenre kíváncsiak vagyunk. Reméljük, önök is.

Műsorvezető- szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-08-06 10 óra
2018-08-06 11 óra Augusztus első hétfője és Lila tinta! Várunk!

Vendégek:

10.00 Németh Kristóf színész, színigazgató. Elsőként csatlakozott a Színházba Apával! akcióhoz, amit a Férfiak klubja kezdeményezett. Mint apa és mint színházi vezető igazán illetékes, ezért tőle kérdezzük, miről is van szó. Meg még sok minden másra is kíváncsiak vagyunk.
11.00 Litvay Imrével, a 100 Folk Celsius zenekarvezetőjével és Patkó Bélával, Kikivel, Orbán Józsefre emlékezünk.

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.

2018-07-30 10 óra
2018-07-30 11 óra Ismét élőben a Lila tinta! Miközben tombola a kánikula és majdnem mindenki szabadságon van, mi élőben jelentkezünk.

Vendégünk 10.00-től Szabó Illés író, újságíró. Aki egyébként volt rakodómunkás, deszantos, kérdezőbiztos, labdarúgó edző és játékos, és ki tudja, még miféle. Legújabb könyvének címe Szénszünet, és azt a bravúrt követte el, hogy egy 11 éves kisfiú szemével láttatja történelmünk egy viharos időszakát.
11,00.tól Dinnyés József lesz velünk, aki a héten tölti be a 70-edik életévét. Hogy mi minden történik vele ebből az alkalomból, majd elmeséli. A vállalkozó kedvű hallgatók arra is készülhetnek, hogy lehet majd együtt énekelni Dinnyés Jóskával, ahogy azt régen is tettük.

Műsorvezető-szerkesztő: Frank Iván.

2018-07-23 10 óra
2018-07-23 11 óra Még nem vagy Lila tinta hallgató, itt, a Bézs rádióban? Sürgősen változtass ezen. Akár ma 10-től, akár bármikor… Hogy miért?

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2018.02.19-i adás ismétlése )

2018-06-11 10 óra
2018-06-11 11 óra Itt a Lila tinta. Mindenki itt van? Kezdünk!

10.00 Vendég Hajnal Gábor pop-rock menedzser, koncertszervező, konferanszié, D.J. 50 éve van a pályán. Amelyik magyar zenészt, énekest, zenekart Gábor nem ismert, azt nem is érdemes ismerni, mondják. Valaki a rockzene szürke eminenciásának nevezte. De miért szürke?
11.00 Fábián Éva énekes. Hogy nagyon is ismert név? Igaz. Manapság elsősorban gyerekeknek énekel, de ki ne emlékezne a hajdani Neoton famíliára, aminek Éva oszlopos tagja volt. Arról is beszélgetünk majd, hogy milyen út vezetett a famíliától a gyerekszínpadokig.

( A 2018.06.04. 11 óra adás ismétlése )

2018-06-04 10 óra
2018-06-04 11 óra A Lila tinta szerkesztő-műsorvezetői készültek az adásra. A kánikula sem riasztotta el őket, ahogy, remélik, a hallgatókat sem. A vendégek:

10.00 Tótfalusi Ágnes műfordító. Franciából fordít, ő Michel Houellebecq fordítója, akinek a könyvei nem minden botrány nélkül jelentek meg szerte a világon. Beszélgetünk majd arról, hogy mi váltotta ki a botrányt, de megkérdezzük tőle azt is, amit tavaly az Olvasók éjszakáján kérdezhettek az érdeklődők: hogyan olvas egy műfordító.
11.00 Fábián Éva énekes. Hogy nagyon is ismert név? Igaz. Manapság elsősorban gyerekeknek énekel, de ki ne emlékezne a hajdani Neoton famíliára, aminek Éva oszlopos tagja volt. Arról is beszélgetünk majd, hogy milyen út vezetett a famíliától a gyerekszínpadokig.

2018-05-28 10 óra
2018-05-28 11 óra Figyelem! Ez az igazi jubileumi Lila tinta adás! Éppen egy éve beszélgetünk itt, a Bézs rádióban vendégeinkkel. Ki ne hagyd!

10.00 Vendég Féner Tamás fotográfus. (Azért nem írunk fotóművészt, mert nem szereti ezt a kifejezést) Már látható az „…és beszéld el fiadnak…” című, 1983-ban készült fotókból álló kiállítása a hetedik kerületben, a Csányi utca 5. alatt található Csányi5-ben. Ő mondta: Fényképezni annyi, mint részesévé válni valaki vagy valami halandóságának. Erről is beszélgetünk majd.
11.00 Vendég Vándor Éva színművész. Szubjektív megjegyzés, annak idején miatta néztem meg többször a Kenguru című filmet, pedig nem is ő volt a főszereplő. Most majd megkérdezzük, hogy mostanság mi minden csinál.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-05-14 10 óra
2018-05-14 11 óra Hétfő, akkor itt a Lila tinta… teljes létszámmal. És még vendégeink is lesznek:

10.00 Négyessy Netta festőművész és sikeres vállalkozó. Ez a kettő így eléggé ritka, már csak ezért is érdemes ránk hangolódni.
11.00 Akire már régóta vártunk: Ferenczi György szájharmonika művész, de játszik hegedűn, gitáron, talán még más hangszereken is, majd megkérdezzük. Zenekara a Rackajam. Ja, és énekel. Azt mondja, hogy a magyaroknak magyar blues kell. Ezért elővette Petőfi verseit.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-05-07 10 óra
2018-05-07 11 óra Jubilál a Lila tinta. Egy esztendeje jelentkeztünk először. Az meg most történik meg először, hogy a beköszönést és az első vendégünkkel folytatott beszélgetést felvételről hallják. A vendég pedig nem más, mint:

10.00 órától dr. Fodor Réka háziorvos, aki éppen ebben az időben rendel. És, nem mellékesen, megjárta Ugandát egy orvosmisszió keretében. Útjáról, tapasztalatairól az Afréka című könyvében számol be. De azt is elmeséli, hogy egy baleset hogy változtatta meg az életét, meg, hogy milyen volt Párizsban utcazenésznek lenni.

11.00 órától Marcella, énekes, szaxofonos, szövegíró, dalszerző és világjáró a vendégünk, aki éppen most tért vissza aktuális külföldi útjáról. Tavaly képes volt néhány napig bekötni a szemét, és úgy élni, mint a vakok. Többek között arról is beszélgetünk vele, hogy miért csinál ilyesmiket. Na meg, persze belehallgatunk néhány új szerzeményébe is.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-04-23 10 óra
2018-04-23 11 óra Most csak röviden. A Lila tinta vendégei hétfőn:

10.00 Csutak Gabi elsőkönyves író. Ő képviselte a magyar elsőkönyveseket a múlt heti nemzetközi könyvfesztiválon. Rövid prózákat jelentet meg, első könyve ezek gyűjteménye. Megkérdezem tőle, milyen a közérzete egy elsőkötetes írónak ma Magyarországon.

11.00-tól: Madame jazz, ahogy sokan hívják, de a popzenétől sem riadt vissza annakidején. A legjobbakkal, többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Dés Lászlóval, Muck Ferenccel működik együtt. Négy és fél oktáv a hangterjedelme. Mindez együtt: Bódy Magdi

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván.

2018-04-16 10 óra
2018-04-16 11 óra Még nem vagy Lila tinta hallgató, itt, a Bézs rádióban? Sürgősen változtass ezen. Akár ma 10-től, akár bármikor… Hogy miért?

Mert: hétfőn 10.00-től megismerheted, mi az élménypedagógia, és annak mi köze van a Csodák Völgye alapítványhoz. Akik segítenek ebben: Németh Ágnes szobrász, festőművész és Oprisné Fodor Anikó, az alapítvány kezdeményezője, amúgy közgaszdász.
11.00-től visszamenőleg megemlékezünk a költészet napjáról a Hangember együttes közreműködésével. Mindez élőzenével fűszerezve.

Műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-04-09 10 óra
2018-04-09 11 óra Egy nappal a választás után valóságos felüdülés lesz a Bézs rádió Lila tinta című műsorára kapcsolni.. Hogy miért?

10.00 óra: Ahelyett, hogy a választási eredményeket elemeznénk, a műsor fókuszába a Nemzetközi Roma napot helyeztük. És, hogy nem csak magunkban morfondírozzunk, meghívtuk vendégnek Vári Zsolt festőművészt, aki büszke roma származására.
11-től pedig Urbán Ádám fotográfus lesz a vendég, aki (semmi korrupció, semmi kivételezés) évek óta hozza el a különböző díjakat a Sajtófotó pályázatok eredményhirdetésekor. Így volt ez ebben az évben is, és hogy mitől lett ilyen jó fotós, no erről faggatjuk majd.
Szóval: nem érdemes kihagyni ezt az adást sem!

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-03-26 10 óra
2018-03-26 11 óra Akinek a nyári időszámításra való átállás kicsit is felborította a biológiai óráját, bátran kattintson a Bézs rádió weboldalára (radiobezs.hu), és hallgassa hétfőn délelőtt 10 órától a Lila tinta adását, és garantáltan minden a helyére kerül.

10-től ugyanis megtudhatják, miről szól a Somnakaj című roma musical, amit Müller Péter Sziámi írt, és április 7-dikén a Nemzeti Színház színpadán láthatja majd a közönség, a darab 4. éves születésnapján. Akik pedig segítenek az ismerkedésben, a vendégeink, Stromajer Andrea producer, és a musical egyik szereplője, aki minden valószínűség szerint Athena Papadimitriu lesz.
11-től aztán Jeeeeeeee! Rice, Rice Beatrice hórukk! Igen, Nagy Feró, aki 40 éve szántja fel az ország színpadjait, ad számot majd az elmúlt években viselt dolgairól. Mindezt Beatrice számokkal fűszerezzük.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-03-19 10 óra
2018-03-19 11 óra Kedvencünk a karikatúra (többek között). Pláne, ha számítógéppel nyúlnak bele egyesek már ismert képzőművészeti alkotásokba. Ahogy azt Halász Géza teszi, akinek hamarosan kiállítása nyílik Dunakeszin. Meghívtuk, és itt is lesz 10 órára.

11-től pedig arról lesz szó, hogy áprilisi tréfa-e, hogy április elsején koncertezik az Exotic együttes. Sipos F. Tamás és Vilmányi Gábor együtt válaszolnak majd. Exotic rajongók (is)! Tapadjatok rá a Bézs rádió Lila tinta hétfő délelőtti adására! Kellemes délelőttöt tölthettek a vendégeinkkel.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-03-12 10 óra
2018-03-12 11 óra Költészet és zene a Lila tinta kínálatában! Kell ennél jobb egy hétfő délelőttön?

10 órától vendégünk Turczi István, költő, műfordító… a többi titulusát majd adásban elmondjuk. Hamarosan itt lesz az Irodalom éjszakája rendezvény, ennek kapcsán beszélgetünk versről és prózáról, egyszóval irodalomról. De még azt is szóba hozzuk, hogy a príma primisszima díjas irodalmár valaha a Playboy magazin főszerkesztője is volt.
11-től itt lesz velünk Benkő László. Igen, az a Benkő László, aki 55 éve egyik alapítója volt a legendás OMEGA együttesnek, amelyik a napokban Fonográf életműdíjat kapott. Hogy mi fér egy alig 1 órás beszélgetésbe, majd kiderül. Mert Laci napokig tudna mesélni. De sajnos, az adás véges

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-03-05 10 óra
2018-03-05 11 óra Rendhagyó módon ezen a hétfőn, 10 órakor ismétléssel kezdjük a Lila tinta adását, ugyanis első vendégünk „féktávolságon belül” mondta le a beszélgetést, ezúton kívánunk neki jobbulást. És akit most hallgathatnak helyette, az nem más, mint Nógrádi Gábor költő, író, és azt a beszélgetést ismételjük meg, ami ez év január 22-dikén volt hallható a Lila tintában.

11-től aztán élőben beszélgetünk Kisfaludy András rendezővel, aki Elhallgatott zenekarok címmel előbb egy koncertet szervezett, majd filmet készített olyan legendás zenekarokkal, mint a Liversing, Syrius, Atlas, a Bajtala trió és nem utolsósorban a Kex együttes, aminek András a dobosa volt. A film az idei Magyar Filmhéten bekerült az öt díjvárományos közé, és március 11-dikén dől el, hogy ki lesz a győztes.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-02-26 10 óra
2018-02-26 11 óra Hidegben felmelegít a Lila tinta! Csak odakattintsz, és máris jobb lesz a közérzeted! De viccen kívül:

10 órától itt lesz velünk Csisztu Zsuzsi műsorvezető, sportújságíró, sportjogász a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, akivel többek között egy nemrég lezajlott paralimpiai konferenciáról beszélgetünk, és bekapcsolódik a beszélgetésbe Klausmann Viktor televíziós műsorvezető, sportszervező, a Magyar Síszövetség elnökségi tagja, és nem utolsósorban Kékestetőn másokkal együtt segíti a téli sportok paralimpikonjainak edzését.
11-től pedig Pál Évával beszélgetünk, aki nemrégiben vette át a Neoton familia többi tagjával együtt a Story magazin Az év legendája díját, és aki, rajongói örömére, napjainkban is színpadra lép. Beszélgetünk pályafutásáról, örömökről és hullámvölgyekről, és arról is, amit talán kevesen tudnak, hogy édesapja valamikor Kossuth-díjat vehetett át.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván.

2018-02-19 10 óra
2018-02-19 11 óra Ismét élőadásban a Lila tinta, vadonatúj vendégekkel.

10.00-től Szabó Simon színművész, rendezővel beszélgetünk, akit eléggé beskatulyáztak egy meglehetősen suttyó, agresszív csávó szerepkörébe, pedig ő igazából egy galamblelkű, szelíd, ember, aki imádja a családját és a hívatását. Majd megkérdezzük tőle, hogy fér össze benne ez a kétféle karakter.
11-től a téma a hazai őszinte, kőkemény rock. Ha volna két életem, Kívánj igazi ünnepet, Szállj, szállj, szállj fel magasra… Ugye emlékszel? Igen, a Piramis együttesről van szó. Egy régi és egy új zenésszel beszélgetünk majd: Nyemcsók János, Csokival, aki Révész Sanyi helyét foglalja el most a bandában, és Gallai Péterrel, aki már a hetvenes években is uralta a billentyűket.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-02-12 10 óra
2018-02-12 11 óra A Lila tinta 2018. február 12-dikei adása ismétlés. A műsorvezető szerkesztők ezen a napon igazoltan vannak távol. De 19-dikén már mindkét szpíker élőben jelentkezik majd, és, hogy addig se nélkülözze őket a kedves hallgató, ismételnek. Két, szerintük nagyon érdekes beszélgetést.

10 órától Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas televíziós újságíró, harctéri tudósító lesz a vendég , akinek módjában volt átélni számtalan olyan helyzetet, amiben a félelem minden pillanatban indokolt lehetett, és Hesna megtanulta ezt a furcsa érzést munkája szolgálatába állítani.
A könyv címe: Félj bátran! Hesna 10 órától a vendégünk. Az beszélgetés a 2017. november 13-dikai adás ismétlése.

11 órától Cseh Tamásra emlékezünk. Velünk lesz Nemes Janó, a Vodku fiai zenekar fúvósa, valamint a műsorvezetők, akiknek személyes emlékei vannak Tamásról. A beszélgetés a 2018. január 15-dikei adás ismétlése.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-02-05 10 óra
2018-02-05 11 óra Hétfőn, délelőtt 10-kor kezdünk a Lila tinta szignállal, utána érkezik első vendégünk, aki színész, rendező, asztalos, diplomata, Reagan elnökkel szovjet vicceket meséltek egymásnak, legendás főszerepet játszott 1981-ben Korniss Hallelujah című darabjában, számtalan filmben, darabban mutatta meg magát a fővárosban és vidéken. Majd megkérdezzük Márton Andrástól, hogy mitől lett ilyen sokoldalú.
11-kor újabb szignál, majd vendégségbe jön hozzánk Lipták Ildikó, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ alapító tagja, színész-drámatanár, pedagógia szakos bölcsész és tanár, író. Amint látják, ő is meglehetősen sokoldalú. Bennünket főleg az izgat, hogy hogyan lehet a színház segítségével nevelni. De azért másról is szó lesz.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-01-29 10 óra
2018-01-29 11 óra Rohan az idő! Máris január utolsó hétfőjénél járunk, és persze, most is jelentkezik a Lila tinta. És, nem is akármilyen tartalommal.
Jön hozzánk 10 órától Ménesi Attila és Orbán György, mindketten képzőművészek, de nekik ennyi nem elég. Ők a kezdeményezői a független képzőművészeti tanszéknek, ami az ország számos egye-temén és főiskoláján van jelen különböző képzési területeken ingyenes kortárs művészeti kurzusokkal. Hogy ez mire jó? Na, erről lesz szó az adásban.
11-től vendégünk lesz… de tessék kitalálni, hogy ki. Következik két idézet, és egy fotó: „A Miniben az indulataimat vezettem le, előtte, az Interbrassban – ahová 18 évesen a jazzkonzi énektanára, Berki Tamás hívott – olyan zenészekkel játszhattam együtt, mint Pogonatosz Nikosz, Másik János, Dés László és Grünwald Tomi. Elég jó iskola volt.”
„Kétféle Bikiniről beszélünk. Az elsőt 1982-ben csináltam Nagy Feróval, az utána következőt magamtól, másokkal.”
Na, igen, Ő az. Reméljük, jót beszélgetünk majd.

2018-01-22 10 óra
2018-01-22 11 óra  10 órától majdnem 11-ig Örkény egyik „szakmabéli” örökösével (ezt a szerkesztő így gondolja), Nógrádi Gáborral beszélgetünk többek között a humoros, szatirikus írói hangvételről, a politikai kalandregényről és mind ezek apropójáról, a Zöldségkommandó című regényről.
11-től aztán dübörög a rock. Mármint a Kamara Rock Trió Árpádi Lászlóval, Gay Tamással és Laár Andrással. Több mint harminc év elteltével állnak színpadra február 3-án, az angyalföldi József Attila Művelődési Házban. Hogy miért? Na, erről lesz szó többek között a beszélgetésben. Meg a rock and rollról.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván.

2018-01-15 10 óra
2018-01-15 11 óra A Lila tinta hétfőn, pontosan 10 órakor nagy szeretettel várja azokat a hallgatókat, akik ilyenkor ráérnek rádiózni. Másokat is várunk bármikor, hiszen ebben a rádióban a műsorok mindig meghallgathatók.
És, hogy mivel készültünk? Nos, 10 után néhány perccel S. Varga Ilona a vendégünk, egyelőre annyit róla, hogy Tibet rajongó, és nem mellesleg fotográfus. Bőven van mit mesélnie. Ja, és ilyen zenét még nem hallottak: tibeti pop. Érdekes.
11 órától Cseh Tamásra emlékezünk. Velünk lesz Nemes Janó, a Vodku fiai zenekar fúvósa, ha ideje engedi és ideér, Galkó Balázs is vendégünk lesz, valamint a műsorvezetők, akiknek szintén vannak személyes emlékei Tamásról.
Szóval ezt az adást sem érdemes kihagyni.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-01-08 10 óra
2018-01-08 11 óra Boldog újévet a Lila tintával! Pontosabban minden szépet és jót az elkövetkezendő 358 napra, ami még hátra van 2018-ból. Aki újévi köszöntőt énekel nekünk, az nem más, mint Müller Péter Sziámi, aki a Romano Drom nevű formációval közösen kíván mindenkinek szép évet, de hogy az új év mit tartogat a Sziámi AndFriends zenekarnak, azt magától Sziámitól, és Varga Orsitól, a zenekar billentyűsétől kérdezzük, jó sok zenével.
11 órától Iski Kocsis Tibor festőművész a vendégünk. „Sorozataiban a természetbe beavatkozó ember esetlen pusztítására irányítja figyelmünket.”– írják a munkásságával kapcsolatban. Ez így ijesztően hangzik? Nem baj. Bár jobb félni, mint megijedni.

Műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-12-18 10 óra
2017-12-18 11 óra Lila tinta. Hétfőn. 10-től. Sipos Barbara. Knap Zoltán. Egy festőművész és egy fotográfus. 12-ig. Szó, szó, szó. Kép, kép, kép. Ezúttal Frank Iván műsorvezetőtársam nélkül. (Levelező tagozaton azért jelen lesz.) Várom hallgatóimat szeretettel: Szerényi Gábor.

2017-12-11 10 óra
2017-12-11 11 óra A hétfői Lila tinta változatlan szeretettel várja hallgatóit. 10 órától Kukorelly Endre, író, költő, tanár, focista lesz a vendég, aki legutóbb, amikor a drága jó kínai barátaink nálunk jártak, nem juthatott el a rádió épületéig, mert a rengeteg miniszterelnök útját állta. De most itt lesz, és egészen 11 óráig faggatjuk irodalomról, közéletről, szolidaritásról, meg mindenről, ami éppen eszünkbe jut.
Aztán, 11 órától Zeffer András billentyűs, énekes, zeneszerző, a Mobilmánia együttes vezetője tisztel meg bennünket, aki jövőre tölti be 60-dik életévét, és Vikidál Gyulával együtt, aki viszont 70 esztendős lesz, nagyon nagy dobásra készül.

2017-12-04 10 óra
2017-12-04 11 óra Megint hétfő, megint Lila tinta. Ezúttal képzőművész napot tartunk. Elsőnek, 10-kor Szűcs Édua grafikus, karikaturista, illusztrátor lesz a vendégünk, akinek most jelent meg a hatodik albuma, Édua karikatúrák 6 címmel. Saját bevallása szerint egészen kicsi gyerekkorától megszállottan rajzol, és szerencsére ezzel a mai napig sem hagyott fel. Meglepetés, hogy ebben az albumában már festett képek is találhatók, pedig a legutóbbi időkig festőecsetet nem vett a kezébe. Hogy miért, ezt majd jól megkérdezzük.
11-től Bánföldi Zoltán festőművész lesz a vendég, aki amellett, hogy csodálatos képeiben gyönyörködhetünk, ráadásul egyetemi docens, vizuális kommunikációt, színtant, építészeti rajzot tanít. Hogy mindez hogy fér meg egymással, erről is beszélgetünk majd.

Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-11-27 10 óra
2017-11-27 11 óra Kezdd a heted azzal, hogy meghallgatod a Lila tinta legfrissebb adását! Biztosan nem bánod meg!
Hogy miért? Mert 10 órától Kukorelly Endre író, költő, tanár, focista, közíró, volt LMP-s parlamenti képviselő lesz a vendégünk, akit minden felsorolt elfoglaltságáról kérdezünk majd.
Aztán itt lesz velünk 11 órától Kiss Márta festőművész, aki ezt mondja magáról: „Ecsetemmel emberekről mesélek, s közben vegyítem a láthatót és a láthatatlant, a valóságosnak tűnőt és a képzeletbelit.”
11.30-tól pedig Dinnyés József daltulajdonos lesz a vendégünk, aki 12 dallal jelenteti meg legújabb albumát, amin a barázdák között, mert igazi bakelit lemezről van szó, legendás régi dalok is megszólalnak.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-11-20 10 óra
2017-11-20 11 óra Éppen a Lila tintában ne emlékeznénk meg Cseke Lászlóról? A Szabad Európa rádió munkatársa, a Teenager party és a Délutáni randevú legendás műsorvezetője a néhány napja, 90 éves korában hagyott itt bennünket.
A stúdióban lesz, és búcsúzik tőle Szervánszky Attila, a hatvanas, hetvenes évek szintén legendás Dj-je és Králl István zenész, zenei szerkesztő, meg persze a Lila tinta műsorvezetői. Ez lesz 11 órától.
Előtte, 10 órától itt lesz Nyeső Mari gitáros-énekes, zeneszerző, szövegíró, aki a nyolcvanas években kezdte a pályáját, és akinek zenei stílusa, szatirikus, szarkasztikus szövegei egyedülállók, és az évtizedek múltán semmit sem koptak meg. November 24-dikén koncertet ad, ami azért különleges, mert három éve nem állt színpadon, nem hallhatta élőben a közönség.

Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-11-13 10 óra
2017-11-13 11 óra A Lila tinta adásának fókuszában hétfőn két nemrég megjelent könyv szerepel. De semmi ijedtség, nem lesz felolvasás, hanem a könyvek szerzőit faggatom majd arról, hogy ugyan miért volt fontos számukra megírni meglehetősen terjedelmes formában mindazt, amit olvashatunk. Az egyik könyv témája a félelem, és szerzője Al Ghaoui Hesna, a Prima Primissima díjas televíziós újságíró, harctéri tudósító, akinek módjában volt átélni számtalan olyan helyzetet, amiben a félelem minden pillanatban indokolt lehetett, és Hesna megtanulta ezt a furcsa érzést munkája szolgálatába állítani.
A könyv címe: Félj bátran! Hesna 10 órától a vendégünk.
A másik könyv témája a blues, a címe pedig A blues története kezdetektől napjainkig. Az ilyen művekre mondják, hogy hiánypótló. A szerző Kovács József, akivel 11 órától beszélgetek, aki nemcsak írja, de műveli is a bluest, és ha minden sikerül, vendégünk lesz még a könyvben szereplő Vas Zoli is, aki a hazai, magyar nyelvű blues egyik úttörője.
Jó adás lesz, nem érdemes kihagyni!

Műsorvezető-szerkesztő Frank Iván.

2017-11-06 10 óra
2017-11-06 11 óra Lila tinta hétfőn, hogy jól kezdődjön a hét. Orosz Györgyivel indulunk 10 órakor, aki a Hősök Tere Kezdeményezés egyik alapítója és ügyvivője. A Hősök tere az a mozgalom, amely be tudja bizonyítani neked is, kedves hallgató, hogy létezik hétköznapi hősiesség, és hogy te is lehetsz a hétköznapok hőse..
Aztán 11-re érkezik Kalmár János Munkácsy-díjas szobrászművész, akinek novemberben Szegeden nyílik kiállítása. A Párizs, Budapest között ingázó művész szobrai, bár a kritikusok szerint elvontak, filozofikus hangvételűek, nagyon is emberiek, szemet gyönyörködtetők. De lesz szó a beszélgetésben világjárásról, filmszerepről, vallásról is. Nem érdemes kihagyni!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván, Szerényi Gábor.

2017-10-30 10 óra
2017-10-30 11 óra Vigyázz, mert óraigazítás volt. Tehát: ugyan hivatalosan most is 10 órakor kezdődik majd a Lila tinta, de ilyenkor a múlt héten már 11 óra volt. Össze ne keverjék, mert még lemaradnak Szurcsik József Munkácsy-díjas magyar festőművész, grafikus, képzőművésszel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettesével, egyetemi adjunktusával folytatott beszélgetésünkről, amit persze az ismétlésben is meghallgathatnának majd, de azért az élőadás varázsa mégiscsak más. Tehát 10-től Szurcsik József, 11-től viszont Gerendás Péter, zeneszerző, énekes, szövegíró lesz a vendég, és ígérjük, nem bánják meg, ha meghallgatják a beszélgetést. Na, meg a zene. Ne hagyják ki!

2017-10-16 10 óra
2017-10-16 11 óra A stúdióban Pelle János író, publicista, irodalomtörténész, aki kérdésünkre elmondja majd, hogy miért nevezik kis Varsónak a VIII. kerületben a Népszínház utca egy részét, azon belül is a Népszínház utca 31-et. A történet 1944 októberét idézi. 11 órától Koltai Róbert Jászai-díjas színész, rendező, filmrendező lesz a vendégünk, aki a Batang felé című darabban élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja, de természetesen nemcsak erről beszélgetünk majd.

2017-10-09 10 óra
2017-10-09 11 óra10-12-ig hallgathatod a Lila tinta című zenés, beszélgetős műsort a Bézs rádióban. Talán még emlékszel, a műsor alcíme: Színes percek Örkény szellemében. Két nagyon színes egyéniség lesz a vendég: Kocsis András Sándor, a Kossuth könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, a Könyvkiadók egyesületének elnöke, és nem mellesleg festő, szobrász, aki a főleg a kortárs magyarországi hírességek portréit festi, és mintázza meg szobrokban. Aztán itt lesz Takács Tamás, aki egyike azoknak a rock énekeseknek, akik több évtizede a pályán vannak, és több évtizede hűséges a Karthago együtteshez, de ugyanígy a Takács Tamás Blues Bandhez is, aminek nemrégiben új albuma jelent meg. Ezzel a zenei anyaggal is ismerkedünk az adás során.

Szóval ne hagyd ki!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2017.09.18-i adás ismétlése )

2017-10-02 10 óra
2017-10-02 11 óra Hétfő, 10 óra, itt az ideje, hogy rákattints a Bézs rádió honlapjára és hallgasd a Lila tinta című műsort. Megismerkedhetsz, amennyire ez egy órában lehetséges, Nógrádi Gábor író, költő, drámaíró, filmforgatókönyv író, újságíró, (többféle író nem jut eszembe) népművelővel, ha eddig véletlenül nem ismerted volna. 11-től meg Bajnai Zsolttal ismerkedhetsz, akinek éppen most jelent meg piciny novelláskötetete, amúgy meg a Cseh Tamás program (fő tevékenysége tehetséges, de kezdő zenekarok, énekesek felkarolása, de a könnyűzene hazai történetének a feltárása is) egyik fő kitalálója, szervezője és irányítója). Szóval kattints bátran!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-09-25 10 óra
2017-09-25 11 óra Lila tinta. Színes percek Örkény szellemében. De ezúttal kicsit másképp. A 25-dikei, hétfői adásban 10 órától Ormos Mária történészprofesszor lesz a vendég, aki nemrégiben jelentette meg önéletírását, és akivel igyekszünk megvitatni, hogy a társadalomban bekövetkező változások mennyiben befolyásolják a történelemszemléletet. 11-től Bródy János érkezik, akivel többek között arról is szót váltunk, hogy milyen szerepe van életművében a történelemnek.

Műsorvezető-szerkesztő: Frank Iván.

2017-09-18 10 óra
2017-09-18 11 óra Hétfőn, 18-án, 10-12-ig hallgathatod a Lila tinta című zenés, beszélgetős műsort a Bézs rádióban. Talán még emlékszel, a műsor alcíme: Színes percek Örkény szellemében. Két nagyon színes egyéniség lesz a vendég: Kocsis András Sándor, a Kossuth könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, a Könyvkiadók egyesületének elnöke, és nem mellesleg festő, szobrász, aki a főleg a kortárs magyarországi hírességek portréit festi, és mintázza meg szobrokban. Aztán itt lesz Takács Tamás, aki egyike azoknak a rock énekeseknek, akik több évtizede a pályán vannak, és több évtizede hűséges a Karthago együtteshez, de ugyanígy a Takács Tamás Blues Bandhez is, aminek nemrégiben új albuma jelent meg. Ezzel a zenei anyaggal is ismerkedünk az adás során. Szóval ne hagyd ki!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-09-11 10 óra
2017-09-11 11 óra Figyelem! A Bézs rádió (radiobrezs.hu) Lila tinta című adása hétfőn, 10 órakor jelentkezik, és egészen déli 12 óráig szórakoztatja mindazokat, akik kíváncsiak az adásra.

És érdemes kíváncsinak lenni! Mert akik még nem ismerték eddig, most megismerhetik Krenner Istvánt, aki, bár fogtechnikusnak tanult, végül grafikusnak, karikaturistának állt. Rajzolt többek között a valaha volt legendás Ludas Matyiba, a Kurír Elefánt című mellékletébe, és még nagyon sok könyv, újság oldalait gazdagította és gazdagítja karikatúráival.
És itt lesz Szakos Andrea, a Megasztár 6. évadjának második helyezettje, aki néhány éve már a Karmapirin együttes énekese, frontembere. Vele jön Zombor Szabolcs, a Karmapirin dobosa, vezetője, aki nem mellékesen építészmérnök, és számtalan műemlék épület restaurálása fűződik a nevéhez.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-09-04 10 óra
2017-09-04 11 óra Gondoltuk, valami őszi műsort kellene készítenünk, de semmi különösebb ősziség nem ejtett rabul bennünket. Ezért, talán majd a vendégeinktől kérdezünk valami őszit. Amit mi sem pontosan tudunk mit jelent. Akik majd válaszolnak az őszi (még mindig nem tudjuk, hogy ez mit jelent) kérdéseinkre: Létay Dóra színművész és Bézs műsorvezető, Gerlóczi Bea képzőművész, Orbán Józsi zenész és életművész. A műsorból minden kiderül!

Műsorvezető-szerkesztők. Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-08-28 10 óra
2017-08-28 11 óra Végre együtt a csapat! Újra élőadásban a Lila tinta! A hétfői, 28-dikai 10 órától 12 óráig hallható adás nemvárt izgalmakkal, fantasztikus vendégekkel és mindemellett kellemes zenékkel várja a hallgatókat. Ugye, nagyon sokan látták Török Ferenc 1945 című filmjét, amit Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozásával rendezett. A forgatókönyvet is Szántó T. Gábor írta, és a film a bemutatása óta sorra nyeri a különböző filmfesztiválok díjait. Különösen az Egyesült Államokban szerez minden esetben kiemelkedő elismerést a szakmai zsűriktől és a közönségtől egyaránt. Nem akarjuk elkiabálni, de igen közel áll a film ahhoz, hogy Oszkár-díjra jelöljék. A vendég Szántó T. Gábor lesz, akivel azonban nemcsak a filmről, hanem az 1945 című novelláskötetéről, és a korábbi alkotásairól beszélünk. Meglehet, ugyan csak néhány percre, de telefonon bekapcsolódik a beszélgetésbe Török Ferenc, a film rendezője is.

„Mindannyian álmodunk. És az álmok üzenetet hordoznak.” Így kezdi bemutatkozását Szilvia Ponyiczki, Angliában élő magyar képzőművész, akit a továbbiakban mi ezért Ponyiczki Szilviának hívunk. Azonkívül, hogy megkérdezzük tőle, hogy miért éppen Angliát választotta második hazájául, természetesen az álmairól is faggatjuk majd. De addig is, ha valaki akarja, megnézheti festményekbe, kisplasztikákba rejtett álmait a honlapján: http://www.ponyiczki.co.uk. És, ez az online rádiózás előnye, az adás idején közösen is nézegethetjük az alkotásokat.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-08-14 10 óra
2017-08-14 11 óra Ha hétfő, akkor 10-12-ig Lila tinta, amit, ha meghallgatsz, igazán kellemesen indul a heted. Már csak azért is, mert például megismerkedhetsz Eifert János fotográfussal, akinek művészi fotóit nemrégiben több aranyéremmel ismerték el, aki hivatásos táncosból lett fotóriporter, fotóművész. Majd jól kifaggatom, hogy miért volt ez a váltás, mi ragadta meg a fényképezésben, és, hogy nem bánta-e meg a döntését. Meghívtam Delhusa Gjont is egy kis zenés beszélgetésre, ugyanis hamarosan születésnapja lesz. Hogy hányadik, azt majd akkor árulom el, ha ő is beleegyezik, én mindenesetre teszek erre majd egy kísérletet. De azt mindenképpen megvitatjuk, hogy mennyire elégedett önmagával, elérte-e, amit annak idején célként maga elé tűzött.

Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván.

( A 2017.08.07-i 10.00 órás adás ismétlése )

Egy kis felüdülés a kánikulában: Bézs rádió, Lila tinta hétfőn délelőtt 10-12-ig. Ígéretesen színes percek két vendéggel és egy műsorvezetővel. Szerényi Gábor ugyanis igazoltan távol még egy ideig, hogy aztán újult erővel, teljes lendülettel visszatérjen.

Ja, hogy kik a vendégek? 10 órától dr. Garamvölgyi László dandártábornok, volt rendőrségi szóvivő, jelenleg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója. Van másik neve is, de azt személyes engedélye nélkül nem hozhatom nyilvánosságra. Ám lehet, hogy a beszélgetés során fellebben a fátyol…
11-től Trunkos András menedzser, zenész, zeneszerző, dalszövegíró jön. Rolls Frakció, Bikini, Omega – majd megkérdezem, hogy mi köze van ezekhez az együttesekhez.

Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván.

( A 2017.07.31-i 11.00 órás adás ismétlése )

2017-08-07 10 óra
2017-08-07 11 óra Ha hétfő, akkor 10-12-ig Lila tinta, amit, ha meghallgatsz, igazán kellemesen indul a heted. Már csak azért is, mert például megismerkedhetsz Eifert János fotográfussal, akinek művészi fotóit nemrégiben több aranyéremmel ismerték el, aki hivatásos táncosból lett fotóriporter, fotóművész. Majd jól kifaggatom, hogy miért volt ez a váltás, mi ragadta meg a fényképezésben, és, hogy nem bánta-e meg a döntését. Meghívtam Delhusa Gjont is egy kis zenés beszélgetésre, ugyanis hamarosan születésnapja lesz. Hogy hányadik, azt majd akkor árulom el, ha ő is beleegyezik, én mindenesetre teszek erre majd egy kísérletet. De azt mindenképpen megvitatjuk, hogy mennyire elégedett önmagával, elérte-e, amit annak idején célként maga elé tűzött.

Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván.

2017-07-31 10 óra
2017-07-31 11 óra Egy kis felüdülés a kánikulában: Bézs rádió, Lila tinta hétfőn délelőtt 10-12-ig. Ígéretesen színes percek két vendéggel és egy műsorvezetővel. Szerényi Gábor ugyanis igazoltan távol még egy ideig, hogy aztán újult erővel, teljes lendülettel visszatérjen.

Ja, hogy kik a vendégek? 10 órától dr. Garamvölgyi László dandártábornok, volt rendőrségi szóvivő, jelenleg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója. Van másik neve is, de azt személyes engedélye nélkül nem hozhatom nyilvánosságra. Ám lehet, hogy a beszélgetés során fellebben a fátyol…
11-től Trunkos András menedzser, zenész, zeneszerző, dalszövegíró jön. Rolls Frakció, Bikini, Omega – majd megkérdezem, hogy mi köze van ezekhez az együttesekhez.

Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván.

2017-07-24 10 óra
2017-07-24 11 óra Ha hétfő, akkor Lila tinta – Színes percek Örkény szellemében a Bézs rádióban. Látni és láttatni… Kell ennél több egy vérbeli fotósnak? Látni, mert annyi minden van a világban: szépség, harmónia, borzalmak, diszharmónia, és mindezt másnak is megmutatni – ez a dolga, a munkája, a hívatása. T. Balogh László Pulitzer-díjas fotográfus megjárta a háborúk poklát, látott és fényképezett szegényeket és gazdagokat, megörökített felejthetetlen pillanatokat a sport világából, és most eljön a Bézs rádióba, hogy minderről meséljen. És itt lesz Bertha Zsolt író, énekes, gitáros, dalszövegíró, aki könyvében emléket állított a Moszkva téri galerinek, a Moszkva térnek, amit a köznyelv sokáig Kalef néven ismert, és akinek rock és a blues is segít abban, hogy véleményt formáljon a világunkról, és el is mondja azt.

( A 2017.06.26-i adás ismétlése )

2017-07-17 10 óra
2017-07-17 11 óra A nyári szabadság után vadonatúj élőadással jelentkezik a Lila tinta! Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy milyen volt hajdan a Teleki tér. Sokan láthatták Bereményi Géza filmjét, az Eldorádót, ami a hajdani Teleki téri piacon játszódik, ami Budapest egyik sok mesés legendát őrző helyszínének számított valaha, de volt itt más is, ami jellemző volt a Teleki térre és környékére. Erről szól egy dokumentumfilm, melynek címe: Teleki téri mesék. Akik mesélnek a filmről: Mayer Gábor, a film producere és testvére, Mayer András, aki segédrendezőként működött közre a film készítésében.

11-től pedig két igazi legenda lesz a vendégünk a magyar rock életből: Balázs Fecó énekes, zeneszerző és Horváth Attila költő, dalszövegíró. Ezúttal nem kizárólag a zenei működésükről beszélgetünk majd, hanem kettejük évtizedek óta folyamatos barátságáról is.

Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván.

2017-07-10 10 óra
2017-07-10 11 óra Ezúttal Kovács Kriszta színművészt faggatjuk némi zenei aláfestéssel arról, hogy van-e valamilyen összefüggés a Mamma mia főszerepe, a Baltazár színház Örkény egyperceseiből készült válogatása és a Nyáry Krisztiánnal közös Magyar flódni című estjük között. Aztán jön még Halász Géza webgrafikus, Díner Tamás fotóművész, velük részben a vizuális kultúra minőségéről beszélgetünk majd, na, meg egy kicsit a humor és a képi világ kapcsolata is szóba kerül. Aki nem tudná, az adásból majd megtudhatja, hogy miért fontos vegyszermentes közösségi kerteket létrehozni, erről Rózsa Melinda környezetvédő beszél majd. Szóval érdemes oda kattintani, aztán szépen ott is maradni és hallgatni hétfőn délelőtt is a Bézs rádiót.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2017.06.12-i adás ismétlése )

2017-07-03 10 óra
2017-07-03 11 óra Ezúttal Kovács Kriszta színművészt faggatjuk némi zenei aláfestéssel arról, hogy van-e valamilyen összefüggés a Mamma mia főszerepe, a Baltazár színház Örkény egyperceseiből készült válogatása és a Nyáry Krisztiánnal közös Magyar flódni című estjük között. Aztán jön még Halász Géza webgrafikus, Díner Tamás fotóművész, velük részben a vizuális kultúra minőségéről beszélgetünk majd, na, meg egy kicsit a humor és a képi világ kapcsolata is szóba kerül. Aki nem tudná, az adásból majd megtudhatja, hogy miért fontos vegyszermentes közösségi kerteket létrehozni, erről Rózsa Melinda környezetvédő beszél majd. Szóval érdemes oda kattintani, aztán szépen ott is maradni és hallgatni hétfőn délelőtt is a Bézs rádiót.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2017.06.12-i adás ismétlése )

2017-06-26 10 óra
2017-06-26 11 óra Ha hétfő, akkor Lila tinta – Színes percek Örkény szellemében a Bézs rádióban. Látni és láttatni… Kell ennél több egy vérbeli fotósnak? Látni, mert annyi minden van a világban: szépség, harmónia, borzalmak, diszharmónia, és mindezt másnak is megmutatni – ez a dolga, a munkája, a hívatása. T. Balogh László Pulitzer-díjas fotográfus megjárta a háborúk poklát, látott és fényképezett szegényeket és gazdagokat, megörökített felejthetetlen pillanatokat a sport világából, és most eljön a Bézs rádióba, hogy minderről meséljen. És itt lesz Bertha Zsolt író, énekes, gitáros, dalszövegíró, aki könyvében emléket állított a Moszkva téri galerinek, a Moszkva térnek, amit a köznyelv sokáig Kalef néven ismert, és akinek rock és a blues is segít abban, hogy véleményt formáljon a világunkról, és el is mondja azt.

2017-06-19 10 óra
2017-06-19 11 óra És újra Lila tinta! Te tudtad, hogy kinek az emlékére írta Szigeti Ferenc a Karthago együttes Requiem című számát? Ha nem, most megtudod Hatala Csengétől, aki mindent kinyomozott a fiúról, és most közzé is tette, amit megtudott, valamint magától Szigeti Ferenctől, akik 10-től a vendégeink lesznek. De megismerkedhetsz Dr. László Ágnessel, aki jelenleg a Kossuth könyvkiadó csoport kommunikációs vezetője, és ez ugyan nagyon hivatalosan hangzik, de egy igazi, remek újságíróval, számtalan kitűnő interjú, interjúkötet írójával és szerkesztőjével beszélgetünk majd hihetetlenül gazdag életútjáról. És végül megtudod majd, hogy Kedves Tibort valójában hogy hívják, meg azt is, hogy mi köze a rinocéroszokhoz.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-06-12 10 óra
2017-06-12 11 óra Ezúttal Kovács Kriszta színművészt faggatjuk némi zenei aláfestéssel arról, hogy van-e valamilyen összefüggés a Mamma mia főszerepe, a Baltazár színház Örkény egyperceseiből készült válogatása és a Nyáry Krisztiánnal közös Magyar flódni című estjük között. Aztán jön még Halász Géza webgrafikus, Díner Tamás fotóművész, velük részben a vizuális kultúra minőségéről beszélgetünk majd, na, meg egy kicsit a humor és a képi világ kapcsolata is szóba kerül. Aki nem tudná, az adásból majd megtudhatja, hogy miért fontos vegyszermentes közösségi kerteket létrehozni, erről Rózsa Melinda környezetvédő beszél majd. Szóval érdemes oda kattintani, aztán szépen ott is maradni és hallgatni hétfőn délelőtt is a Bézs rádiót.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-06-05 10 óra
2017-06-05 11 óra 2017. Május 22-én, hétfőn először hallgathatják Szerényi Gábor és Frank Iván műsorvezetésével a Lila tinták – Színes percek Örkény szellemében című műsort, amely új hang, új nézőpont, új hullám a Bézs rádió életében. Első vendégek a műsorban: Müller Péter író, költő, műfordító,színész, zeneszerző, énekes, Sziámi, Jávori (Fegya) Ferenc zeneszerző, énekes, a Budapest Klezmer Band vezetője, akiktől többek között majd megtudjuk, hogy milyen közös projectben dolgoznak együtt, de az is kiderül az adás során, hogy milyen embernek tartják önmagukat, aztán a műsor második felében itt lesz Dinnyés József daltulajdonos (egyébként gitáros-énekes, zeneszerző, szövegíró, de még Bob Dinnyés is), aki egyike azoknak, akik a legtöbbet tették a magyar költészet népszerűsítéséért. Ja, és ő majd élőben énekel és gitározik a hallgatóink nagy örömére.

( A 2017.05.22-i adás ismétlése )

2017-05-29 10 óra
2017-05-29 11 óra Újra Lila Tinta!!! 10-12-ig olyan beszélgetéseket hallhatnak a Bézs rádióban, amelyekre a legkényesebb kritikusok sem mondhatják majd, hogy „politikailag korrektek”. Már csak azért sem, mert a műsorvezetőknek eszükbe nem jutna politizálni. A világért sem. De mi lesz, ha a vendégek ezzel próbálkoznak? Hát… azt majd meghallják. Mindenesetre nem fojtják belé a szót Tarnócai Éva író, újságíróba, senior atlétába, aki nemrég tért haza a senior Fedett pályás atlétikai világbajnokságról, Bölcskei Mónika és Wieland Veronika coach trénerekbe, M. Kiss Csabába, a Brazilok című film forgatókönyvírójába, rendezőjébe, Bogdán Lászlóba, Cserdi polgármesterébe. Ki ne hagyják!

2017-05-22 10 óra
2017-05-22 11 óra 2017. Május 22-én, hétfőn először hallgathatják Szerényi Gábor és Frank Iván műsorvezetésével a Lila tinták – Színes percek Örkény szellemében című műsort, amely új hang, új nézőpont, új hullám a Bézs rádió életében. Első vendégek a műsorban: Müller Péter író, költő, műfordító,színész, zeneszerző, énekes, Sziámi, Jávori (Fegya) Ferenc zeneszerző, énekes, a Budapest Klezmer Band vezetője, akiktől többek között majd megtudjuk, hogy milyen közös projectben dolgoznak együtt, de az is kiderül az adás során, hogy milyen embernek tartják önmagukat, aztán a műsor második felében itt lesz Dinnyés József daltulajdonos (egyébként gitáros-énekes, zeneszerző, szövegíró, de még Bob Dinnyés is), aki egyike azoknak, akik a legtöbbet tették a magyar költészet népszerűsítéséért. Ja, és ő majd élőben énekel és gitározik a hallgatóink nagy örömére.