Dr. Rékai Gábor

Jogot végzett, de egy pillanatra sem mártózott meg a paragrafusok világában. Az ELTE Jogi Karán filozófiát tanított, ám már az államvizsgák alatt az induló Riporter kerestetik játékban résztvevő. A verseny eredményeképp, nyeretlen „kétévesként” néhány társával a mély vízbe dobják és a Táskarádió című, a 70-es években népszerű műsort szerkeszti és vezeti.
A Magyar Rádióban töltött több, mint 4 évtized alatt sokféle műsor gazdája és készítője – 3 olimpia eseményeinek egyik hazai, mikrofon előtti moderátora, az országgyűlési választások (1994, 1998) estéinek és éjszakájának műsorvezetője, néhány, egész napos program (Október 23.,Karácsonyi telefonok) és  Calypso-rádióbéli „házigazdáskodása”, mellett az Ifjúsági Rádió műsoraival kezdett : Ötödik sebesség, Ifjúsági randevú kettőtől ötig, Hangszóró, Húszas stúdió, Nem zavarok? Háromszög. 1985-től a Politikai Adások Főosztályának munkatársa, később  két évig főszerkesztője, még később Pulitzer-díjas. Rádiós évei alatt kisebb-nagyobb szünetekkel társadalompolitikai, elemző műsorokat (Mérleg, Iskolapélda,) nyelvi programokat (Értsünk szót) portrékat és riportokat (Arcvonások, Aranyemberek, Magyarországról jövök…), készített és az élő közvetítések (  pl. Napközben ) mellett – miután 1997-ben, kislánya születésekor elköszönt a politikai műsoroktól –  leginkább szórakoztató (igényű) adásokkal jelentkezett (Az a dal…, Chaplin kalapja, Kabarématiné, Hangalbum). 2016 tavaszától nyugdíjas, de a rádiózástól – szerencsé(jé)re – nem kellett elszakadnia.

2021-02-02 08 óra
2021-02-02 09 óra 2021.02.02. Kedd 8.00-10.00 – Rékai Gábor – 6. Bézs születésnap

A születésnapi műsor első 2 órája a Bézs – jobb szó híján háttér-embereiről szól és ezúttal őket szólaltatja meg. Hallják majd, aki a program internetes megjelenését biztosítja (Bagi Adél), akinek a technika összefésülése a feladata (Biczó Tamás), a nélkülözhetetlen adminisztrációt végzőket (Barta Mónika, Bagosi Márta), az adástechnikusok egyikét (Bankó Éva), az unikális angol műsorunk szerkesztőjét (Richard Rifkin), tudományos témáink koordinátorát (Grosschmid Péter) és a 02. 02-én 6 éves műsor alapítóit, Pogány Györgyöt és a jelenlegi főszerkesztőt, Fodor Jánost