Lábjegyzet – Vlasics Sarolta

Időpont: Péntek 16:00 – 17:00, ismétlés Hétfő 02:00 – 03:00  és Vasárnap 22:00 -23:00

Műsorvezető: vlasics Sarolta

Lábjegyzet. Kiegészítő gondolatok, mondatok a kultúráról. Minden, ami aktuális. Egy új könyv, frissen nyílt kiállítás, színházi bemutató, filmek, koncertek, fesztiválok. Interjúk, beszélgetések művekről, alkotókról, díjakról és díjazottakról.

2024-07-19 16 óra Kiállítás nyílt a műcsarnokban Géczi János dekollázsaiból Feltakarás címmel. Hogy mit jelentenek a művek, hogyan fejthető fel a jelentéstartalmuk, egyáltalán hogyan készültek, többek között erről kérdeztem Géczi Jánost.

A Fővárosi Képtár, ami Budapesti Történeti Múzeum részeként működik mintegy 40 ezer darabot számláló, országos jelentőségű képzőművészeti gyűjtemény a Kiscelli Múzeum épületében, ám állandó kiállítás

híján műtárgyai csak alkalmanként láthatók. Ezt az űrt tölti most be A főváros képtára – Művek és történetek című időszaki kiállítás, amely a magyar modernizmus születésétől napjainkig terjedő, közel 150 műből álló válogatást mutat be. A kiállítás egyik kurátorával Róka Enikővel beszélgettem a tárlat megnyitásakor, most ebből idézünk.

Lábjegyzet a Rádió Bézsbe. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-07-12 16 óra London után először Budapesten mutatják be a nagy sikerű Dívák & Ikonok című utazókiállítást a Magyar Zene Házában, amely a Victoria and Albert Museumból érkezett. A tárlatról Horn Márton intézmény igazgatót, társkurátort kérdeztem.

Majdnem nagykorú lett ebben az évben az Ördögkatlan. Ahogy írják honlapjukon „2008-ban egyik védnökünk, Cseh Tamás nyitotta meg az első fesztivált, Törőcsik Mari pedig hol a helyszínen, hol telefonon adta áldását erre a „nemnormális” közösségi eseményre. Bár ők már nincsenek velünk, szellemiségük tovább él a fesztiválon, amelyre sokezer látogató érkezik Magyarországról és távolabbról is.” Bérczes Lászlóval a fesztivál egyik vezetőjével beszélgettem.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-07-05 16 óra A műsorban folytatjuk a nyári fesztiválok bemutatását, hiszen egészen különleges programok vannak országszerte. Augusztus 12-én indul a Kaposfest komolyzenei fesztivál. Hogy mi vonzza az ideérkező jeles művészeket, miért jön vissza a közönség minden évben és vált bérletet, milyen hangulata van ennek a néhány napnak, arról Hornyák Balázs fesztiváligazgatót kérdeztem.

Maradunk továbbra is a komolyzenénél, hiszen elindult az rendezvénysorozat, amit a Balaton- felvidéken Szentbékkálán rendeznek 17 éve minden nyáron a katolikus templomban. Kovács Géza művészeti menedzser beszél az eseménysorozatról.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-06-28 16 óra Mindig izgalmas, amikor a kultúrtörténet nagy figurái alól lebontja valaki a talapzatot. Nagy siker a téma, nagy siker az előadó Bősze Ádám is, akinek könyve jelent meg Nagy zenészek, nagy szerelmek címmel, a műsorban ezt idézzük.

Szintén a mából válik izgalmassá a Folyt. köv. a Szépművészeti Múzeum tárlata. Sorozatok, variációk, ismétlődő mintázatok a 16 és 20 század grafikájáról beszél a kiállítás egyik kurátora Bódi Kinga művészettörténész.

Hogyan válik aktuálissá a múlt, erre számtalan példa van a kultúrában is. A Rózsavölgyi Szalonban bemutatott A Díj ugyan korábbi történetet idéz, de akár a máról is íródhatott volna, a rendezőt Herendi Gábort kérdeztem.

Lábjegyzet a Radió Bézsben, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-06-21 16 óra Elkezdődött a nyár, indulnak a nyári szabadtéri programok. Az elkövetkező műsorokban beszélgetünk néhány fesztiválról, hátha a hallgatók is kedvet kapnak hozzájuk. Számtalan esemény van, a nézők igénye sokféle. A szerkesztő kíváncsisága egy a sok közül, de egyfajta kínálat a nyári hetekre.

A mai műsorban Szegedre látogatunk, hiszen elindult a szabadtéri, hogy aztán augusztus 20- marasztalja a nézőket a városban.
Minderről, a sokféle programról, előadásokról Barnák László főigazgatót kérdezem.

Ha már Szeged, egy másféle szerelem, de ez is örök, a Thealter. Balog József művészeti vezetővel beszélgetünk nemcsak az eseményekről, de arról is, hogyan lehet egyáltalán ebben a kulturális közegben megrendezni egy független fesztivált.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-06-14 16 óra Megnyílt a Budapesti Történeti Múzeumban A főváros képtára – Művek és történetek című kiállítás a múzeum részeként működő Fővárosi Képtár mintegy 40 ezer darabot számláló, országos jelentőségű képzőművészeti gyűjteményéből. Az időszaki kiállítás, a magyar modernizmus születésétől napjainkig terjedő, közel 150 műből álló válogatást mutat be. A tárlatról Róka Enikő művészettörténészt kérdezem.

Történelmi időutazásra hívja az érdeklődőket a KreaTour, ahol Földi Andrea jelmeztervezővel beszélgetünk többek között arról, hogy miért váltott szakmát, ha egyáltalán, mi érdekelte leginkább abban, amikor 8-14 éves fiataloknak talált ki kreatív, művészeti programokat.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-06-07 16 óra A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése ebben az évben 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 23. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. A helyszín a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó.

A könyvhét megnyitó programja – mondhatnám a szokott időben – kezdődik a Vörösmarty téren: a díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar zenés bevonulása után Gál Katalin, az MKKE elnöke köszönti a látogatókat. Ezt követően Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg a könyvhetet.

A műsorban Károlyi Csaba irodalomkritikussal, az ÉS főszerkesztő helyettesével beszélgetünk róla.

Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár korszakban címmel nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban, aminek a tárgya a hatvanas-hetvenes évek családi háza a kockaház, ami a mai napig meghatározza jónéhány vidéki település képét. A kiállításról a kurátor Készman József művészettörténész beszél.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-05-31 16 óra A 42. sajtófotó kiállítás a Nagymező utcában, érdemes megnézni, mert szembesít saját és közösségi emlékezetünkkel. Aláhúz és már néhány hónap távlatából máshová kerülnek a hangsúlyok. Hogy mit lát a fotós a képen, többek között ezt mondja el a tárlat rendezője Bánkuti András fotóművész.

Könyvnek is izgalmas, színháznak lenyűgöző a Kácsor Zsolt szövegből készült Cigány Mózes, amit ritkán játszanak a Sufniban. És nyáron megnézhető a Szemle Plusz nyitóelőadásán a Kristály Színtéren a Városmajori Szabadtéri Színpad versenyprogramjában. Bezerédi Zoltánnal idézzük a korábbi beszélgetés részleteit.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-05-24 16 óra NEO Kortárs Művészeti Tér fotókiállítása volt a Ligetben. A Mélység/élesség klasszikusainak tárlata, amiről Baki Péter kurátor beszélt.

Robert Capat persze nem csak a NEO – ban lehet látni, hiszen tavaly óta létezik a Capa, a tudósító c. kiállítás a Nagymező utcában, akkor és most a kurátor Csizek Gabriella beszélt róla.

Május elején volt a születésnapja a Litera klubnak. Bevált és számos újdonsággal jelentkezik, de azt gondolom tanulságos visszapillantani a kezdetekre, a főszerkesztő Nagy Gabriella beszél róla.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-05-17 16 óra A halandóság törékeny arcai címmel fotókiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Kérdés, hogy valójában tablót, irodalmi arcképcsarnokot vagy irodalomtörténetet látunk képekben. Erről is beszél a tárlat két kurátora Kovács Ida és Kemény Aranka.

Újra látogatható a Duna és a Morva szögletében, Pozsonytól néhány kilométerre Ausztria legnagyobb kastély épületegyüttese a Schloss Hof, Savoyai Jenő herceg egykori vadászkastélya, ami aztán Mária Terézia vidéki rezidenciája lett. Orbán Zsolt mesél a hely történetéről.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-05-10 16 óra ( A 2024.01.26-i adás ismétlése )

2024-05-03 16 óra A műsorban kiállításokon barangolunk. Sok minden eszébe juthat a művészettörténészeknek a mindent elborító tévésorozatok, folytatásos filmek kapcsán, ha mondjuk a 16. századi történetmesélés folyamatát vizsgálják, esetünkben a Szépművészeti Múzeumban, ahol új kiállítás nyílt a Grafikai kiállítótérben a Folyt.köv., amiről Bódi Kinga kurátor beszél.

Kiállításnak indult, emlékkiállítás lett a szombathelyi Irokéz Galéria tárlata. Bordács Andrea ELTE Savaria Központ Vizuális Művészeti Tanszékének vezetője, a kiállítás kurátora beszél Szabó Eszter Ágnesről.

Végül szó lesz a Kassák Múzeum Uitz Béla kiállításáról, érdemes újra meghallgatni Szeredi Merse Pál művészettörténészt, hiszen ahogy ő mondja egyfajta izgalmas gondolatkísérlet a kiállítás, és már nem sokáig van nyitva.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-04-26 16 óra Megnyílt a 60. Velencei Biennálé, amire az idén 88 országból több mint 300 művész érkezett. Először mutatkozik be az országok között Benin, Kelet-Timor, Etiópia és Tanzánia. A magyar pavilonban Nemes Márton Techno Zen c. munkája látható, amiről a  Ludwig Múzeum igazgatója Fabényi Júlia beszél .

És egy másik kiállításról is lesz szó, a Capa Kortárs Fotográfiai Központban megnyílt a Sajtófotó kiállítás, ahol a rendező Bánkuti András vezet tárlatot.

Lábjegyzet a Rádió Bézsben, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-04-19 16 óra Majdnem lehetetlen címmel jelent meg az Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómia harcának története. A kötet szerzője Upor László dramaturg, műfordító, író, aki 2019 tavaszától rektorhelyettesként próbálta védeni az egyetem függetlenségét, vele beszélgetek a könyvről, az akkor történtekről, érzelmekről.

Április végén bezár a Kiscelli Múzeum Lajta Béla életművét bemutató kiállítása, amit Csáki Tamás rendezet. Ha kedvük és idejük van, érdemes megnézni, hiszen a 20 század egyik legizgalmasabb magyar építészéről van szó. A kurátorral készült interjú egy részét idézzük.

Lábjegyzet a Bézs rádióban. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-04-12 16 óra Emléktáblát avattak a 14. kerületben, a Róna utcában Lugosi Lugo László emlékére, a születésnapján március 30-án. Fotóművész, városarcheológus, a magyar Proust, aki fénnyel írt – áll a táblán. Legutolsó könyve a Graffiti 2022 végén jelent meg, megnyerte a Szép Magyar Könyv 2022 verseny Művészeti könyvek kategóriájának a díját! Akkor készült a beszélgetés Kurdy Fehér Jánossal, a kötet főszerkesztőjével.

Hamarosan kezdődik a 60. Velencei Művészeti Biennalé, ahol Nemes Márton Techno Zen című kiállítása látható majd a magyar pavilonban. Az mindig izgalmas, hogyan sikerül a múlt század elején épült pavilonba beleépíteni a 21. századot, majd beszélünk róla később. A műsorban viszont felidézzük a pavilonról született kötetet, a szerzőt Boros Géza művészettörténészt kérdeztem.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-04-05 16 óra 110 fotó, 18 színész, 16 ügy – ez az Elég című kiállítás számokban, ami nemrégen nyílt a Radnóti Színház művészeinek részvételével az Eötvös10 Pincegalériájában, és április 28-ig látogatható. Hogy miért fontos mindez, mit jelentenek a képek a résztvevő színészek életében, erről Csoszó Gabriella fotóművészt kérdeztem.

Kezdődik a Tavaszi Fesztivál Szentendrén, beszélgetünk egy kicsit róla a teátrum igazgatójával, Lőrinczy Györggyel, hogy mire érdemes figyelni az elkövetkező napokban.

Végül egy presszóra invitáljuk a hallgatókat, volt ez már korábban szimpla is, meg sokféle, újra indulnak Szemere Kata kulturális diskurzusai, most DuplaPresszo formában. Előkávézunk.

Lábjegyzet a Bézs rádióban, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-03-29 16 óra Két korántsem megszokott művészeti eseményről beszélgetünk a műsorban. Gáspár Ildikó újabb nagyregényt színháziasított, Dosztojevszkij Bűn bűnhődését állította színpadra az Örkény Színházban. Hogy mi izgatja ezekben a szinte megoldhatatlannak látszó feladatokban, hogyan sikerül ezt mégis megoldani, többek között erről kérdeztem.

Uitz Béla és az orosz ikon/avatgard címmel új kiállítás nyílt a Kassák Múzeumban, ahol más szerepben látjuk Uitz-ot, mint amit megszoktunk. Talán árnyalja a művészről korábban kialakult sémákat. Szeredi Merse Pál művészettörténész vezet körbe bennünket a tárlaton.

Lábjegyzet a Bézs rádióban. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-03-22 16 óra Szüts Miklós képeit jó nézni, a mondatait jó hallgatni, amikor jön a kétségbeesés, hogy hogyan tegyük mindezt múlt időbe. Egyszer már eljátszottuk mindezt, amikor a baráttól Esterházy Pétertől búcsúztunk most ugyanez a feladat. „Minden jó volt vele: jó volt vele nyaralni, jó volt vele csak ülni, és hallgatni a fű növését. Nagyon szerettem mutogatni neki a munkáimat, mert becsülte őket, én pedig borzasztóan szerettem az írásait” – mondta Szüts Miklós, és szeretném hinni, hogy most is minden jó vele.

A műsorban két beszélgetést idézünk. Az első 2016 februárjában készült, amikor Esterházy Péter és Szüts Miklós közös könyvéről beszélgettünk A bűnösről, a másik 2020-ban, amikor megjelent a festőművész önéletrajzi szövege a „Földön élni ünnepély.

Lábjegyzet a Bézs rádióban, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-03-15 16 óra Januárban volt a Szkéné és a Nézőművészet kft közös bemutatója – a Közeleg az idő – a dán drámaíró Line Knutzon darabjából. A rendező Kovács Lehel leginkább arra volt kíváncsi, hogy mit kezdünk az idővel, egyáltalán tudunk-e valamit kezdeni vele, többek között erről beszélgettünk.

Április elején bezár Budapest 150. születésnapjára készült több mint száz fotót bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A Fortepan digitális fotóarchívummal közösen létrehozott tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a múlt század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa volt. A kiállítással már foglalkoztunk a nyitáskor, az április eleji zárás előtt érdemes feleleveníteni néhány részletét a korábbi beszélgetésnek, a két kurátort Virágvölgyi Istvánt és Török Andrást hallják.

Lábjegyzet a Bézs rádióban, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-03-08 16 óra Magántörténetek, mögöttük a korszak, amiben élnek, amiben élünk, mert lehet majdnem jelenidejűségnek is érezni mindezt, még ha vannak is kicsit eltolódások. Nagyképűen mondva ez a jelen történelme. Akkor is, ha kimondva a magánszférán van a hangsúly, ott van mögötte a világ, ami körbekerít, nem enged.

Bemutatták Tatabányán, a Jászai Mari Színházban Dragomán György Kalucsni című drámáját, a rendező Göttinger Pál beszél róla.
Néhány nap múlva lesz Hajdú Szabolcs új filmjének a Kálmán – napnak a bemutatója, a rendezőt és Szabó Domokos színművészt kérdeztem.
Lábjegyzet a Bézs rádióban pénteken 16 órától, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-03-01 16 óra Az összeállítást úgy hozta a sors és a szerkesztői önkény, hogy a fotográfiáról beszélünk, hiszen az elmúlt napok jeles eseményei erről szólnak. Beszélünk egy filmbemutatóról, A rókáról, amihez Radisics Milán természetfotós kiállítása kapcsolódik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, vele beszélgetek. Megnyílt Benkő Imre hat évtizedre visszatekintő fotográfiai életművének bemutatója a Műcsarnokban, amiről a kurátor Tulipán Zsuzsanna beszél. Végül bemutatjuk a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítást a városligeti Millennium Háza – Neo Kortárs Művészeti Terében. A Mélység / élesség című tárlatot a kurátor Baki Péter mutatja be.

A Lábjegyzet a Bézs rádióban; a szerkesztő Vlasics Sarolta.

2024-02-23 16 óra Bemutatták A Díj című darabot a Rózsavölgyi Szalonban, amiről első látásra nem is gondolná az ember, hogy mennyire aktuális, körbe van rajzolva mindenféle olyan történésekkel, amelyek mintha tegnap játszódtak volna, holott 1946-ban járunk. Cyril Gély művéről Herendi Gábor rendezővel beszélgettem.

Nagyon ritkán játsszák Matej Visnec művét a 3. Richard betiltva című darabot de még szerencsére műsoron van, márciusban újra látható a Szkénében. Van egy alcíme is, ami pontosan érzékelteti, a darab hangulatát. Szabad átdolgozás Vszevolod Emiljevics Meyerhold utolsó rémálma nyomán, melyet 1940-ben álmodott mielőtt kivégezték volna a börtönben Joszif Visszarjonovics Sztálin fővezér parancsára.

A darabról Szikszai Rémuszt kérdeztem még a bemutató táján, azóta csak aktuálisabb lett.

Néhány hétig még megnézhető a Kapuk a létben c. grafikai kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, ami az ember és természet kapcsolatát és a fa szimbolikus értelmezési lehetőségeit vizsgálja a különböző korokban, olyan mesterek műveivel mint Rembrandt, Corot, vagy Jan Brueghel és Hollán Sándor, akinek alkotásai a múltból inspirálódtak. Tóth Bernadett kurátor beszélt a tárlatról.

Lábjegyzet, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-02-16 16 óra Megnyílt a Ludwig Múzeum nagyszabású Vera Molnár kiállítása, ami tisztelgés a néhány nappal 100 születésnapja előtt elhunyt művész munkássága előtt. A tárlaton Vera Molnár művei mellett bemutatnak egy különleges nemzetközi csoportos kiállítási anyagot is, amely nemzetközileg elismert művészek alkotásaival tiszteleg az életmű előtt. A kiállításról Máté Zsófia kurátorral kérdeztem.

És egy korábbi beszélgetés az irodalom világából. A Litera újságot bizonyára sok hallgatónk ismeri, csak bízhatunk benne, hogy a hozzá kapcsolódó irodalmi klubot legalább annyian. Lassan egyéves lesz ez a közösségi kezdeményezés, majd születésnapozunk is, ha eljön az ideje, most azonban emlékeztetőül felelevenítjük azt a beszélgetést, amiben a főszerkesztő Nagy Gabriella mondta el a legfontosabbakat.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-02-09 16 óra Január 25-én nyílt meg Szittya Emil Az avantgárd sokszínű csavargója című kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban. A Rockenbauer Zoltán által rendezett tárlat a 20. század eleji magyar és európai avantgárd művészet egyik legizgalmasabb, legszabálytalanabb alakját mutatja be.

És egy másik kiállítás a Kieselbach Galériában. Algoritmus a négyzeten. Emlékezés Vera Molnarra – válogatás Offenbächer Ferenc gyűjteményéből”. A néhány hete elhunyt művészről, az életműről Rieder Gábor művészettörténész beszél.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-01-26 16 óra Nemrég jelent meg Nánay István színháztörténész könyve a Selinunte Kiadónál, ami a 60-as évek elejétől a ’70-es évek végéig mutatja be a Szegedi Egyetemi Színpad történetét, középpontjában a legendás színházteremtő rendezővel Paál Istvánnal, az Istivel, ahogy mindenki hívta. Nánay Istvánnal beszélgettem.

Fabényi Júlia a Ludwig Múzeum vezetője értékelte a sajtónak az elmúlt év tárlatait, egyáltalán a múzeumban folyó munkát, illetve az idén várható kiállításokat, erről kérdeztem.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-01-19 16 óra December vége óta nézhető és április végéig lesz nyitva a Lajta Béla-kiállítás a Kiscelli Múzeumban, ami az életmű forrásainak, főbb hangsúlyainak bemutatása mellett néhány fontos fővárosi Lajta-épület keletkezését és átalakulásait tárja a látogatók elé tervek, fotók, épületelemek, képanimációk, videók segítségével. Csáki Tamás kurátorral beszélgettem.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. 2020-ban jelent meg Nyáry Krisztián könyve az Általad nyert szép hazát – A Himnusz és himnuszok kalandos élete, ami izgalmas kor és kultúrtörténeti dokumentum a Himnusz szerzőjéről és a műfajáról egyaránt. A műsorban az akkori beszélgetést idézzük.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-01-12 16 óra 70 éves a Diafilmgyártó, ennek kapcsán beszélgetünk Lendvai Gabriella ügyvezetővel, a diafilm múltjáról, a mai világban elfoglalt helyéről, szerepéről.

Bezár egy fontos kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Barabás Miklóst elsősorban portréiról ismerjük, szinte dokumentum értékű akvarelljei, rajzai a korabeli Itáliát ill. Budát és Pestet egyaránt érzékletesen mutatják. Hessky Orsolya kurátor beszél róla.

Búcsúzik egy előadás a Radnóti Színházban. Szálinger Balázs Kályha Katija Nagybányán játszódik az első világháború utáni zűrzavaros világban, a rendező Rusznyák Gábor segít az eligazodásban.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2024-01-05 16 óra Túl vagyunk az ünnepeken, ilyentájt január elején nehezen indul be a hétköznapi élet. Most mi is válogatunk az elmúlt év interjúiból. Aktualitása mindkét beszélgetésnek van, a Sosemvolt Budapest kiállítás február közepéig látható a Vigadóban, erről beszél a kurátor Kovács Dániel, Bősze Ádám szerelmes zeneszerzős könyve pedig bármikor elővehető, különösen, hogy a szerzővel gyakran lehet találkozni könyvbemutatókon. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-12-29 16 óra Amikor beszélgettünk, még csak sejteni lehetett, néhány hònap alatt bizonyossá valt, hogy Jánossy Lajos új regénye – az Örök hely és mindenhol idõ – sikeres lesz. A kötet bármennyire szubjektív szemszögből ìròdott, benne van a – jobb szò híján – korosztàlyi felismerés, ràèrzès arra a korszakra, amit egy nemzedék àtèlt a mindennapokban az un.Kádár- korban.

Másik vetülete a korszaknak a magyar popzenèről szólò kiállítás a Magyar Zene Hàzàban, ami hamarosan bezár, érdemes megnézni. Hogy miért, ebben segít az egyik kurátor Horn Marton.

A mikrofonnal Vlasics Sarolta.

( A 2023.10.27-i adás ismétlése )

2023-12-22 16 óra Január elején bezár a nagysikerű Renoir kiállítás, amit a Musee d’Orsay-val és a Musèe de lerre Orangerie-vel közösen rendezett a Szépművészeti Múzeum. Hogyan szólal meg a tárlat egy hangon, hol vannak a hangsúlyok, erről is beszél a tárlat magyar kurátora Kovács Anna Zsófia.

Tavaly ősszel mutatták be a Hannibál tanárurat az Átriumban. Azóta sok minden történt, a darab egyre aktuálisabb. Érdemes újra meghallgatni a beszélgetést Vidovszky György rendezővel. A Lábjegyzet mikrofonjánál VlasicsSarolta.

( A 2023.09.29-i adás ismétlèse )

2023-12-15 16 óra A kaposvári Csak egy szöggel kezdődött és emblematikus előadások sorával folytatódik azóta is az együttműködés Kovács Márton zeneszerző és Mohácsi János rendező között. Közösen jegyzett színpadi munkáik zenei anyagából válogat az Úristen, zene is lesz! koncert januárban a Vígszínházban, Kovács Marcival, a Szakértőkkel . A műsorban vele beszélgettem.

És egy másik zenés produkció , ez már a Centrál Színházból. Operett majdnem harmincéves rendezői szemszögből, de lehetne az is, hogy milyen érzés az, amikor a rendező saját édesanyját rendezi a színpadon. Puskás Samu elmondja.

Lábjegyzet a Bézs rádióban, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-12-08 16 óra 50 év divattörténet, a főváros 150. születésnapján. A Kiscelli Múzeum Divat & Város kiállítása az 1873-tól 2023-ig terjedő időszakot öleli fel és mintegy 250 tárgyat tartalmaz, amelyek felidézik, hogyan fonódott össze a divat és a nagyvárosi élet ebben az időszakban. A tárlatról a kurátor Dr. Szatmári Judit Anna beszél.

Június közepén nyílt és nagyon sokan látogatják a Robert Capa kiállítást a Nagymező utcában. Csizek Gabriella kurátorral a nyáron beszélgettünk, most ebből idézünk, különös tekintettel arra, hogy hamarosan megjelenik egy kötet Capa Budapesti beszélgetés címmel, ami a fotós 1948 -as budapesti látogatásáról szól.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-12-01 16 óra Sosem volt Budapest – a 150 év kapcsán máshonnan nézve. Azt látjuk , ami van a városban, naponta sétálunk előtte, mellette, szinte már észre sem vesszük, de mi van azzal, ami lehetett volna. Új kiállítás nyílt a Vigadóban a sosemvolt Budapestről, a kurátor Kovács Daniel mutatja be.

És néhány napja bezárt a 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennale, amiről hosszan beszéltünk májusban. Most visszatekintünk a a magyar pavilon kiállítására, Ferencz Marcel építészt és Mátrai Péter építész-zeneszerzőt hallják.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-11-24 16 óra Még tartott a dunaPart, ami a független magyar előadóművészeti szcéna alkotóinak munkáit mutatja be nemzetközi szakmai közönségnek. Hátha kíváncsiak lesznek rá külföldön is, több példa van rá. Az eseményekről, ezek jellegéről, a színházi életben elfoglalt szerepéről beszél Jászay Tamás kurátor.

Megnyílt Miskolcon a szabadtéri sajtófotó kiállítás, ami december 10-ig várja a látogatókat. A szabadtéri tárlat Lassan körbeéri az országot, tavasz óta sok helyen járt, érdemes feleleveníteni a kurátor Bánkuti András szavait. Végül egy programajánló az Epreskertben, nyílt napot hoz a Mikulás.

Mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-11-17 16 óra Budapest 150. éves. A születésnap alkalmából számos különleges, izgalmas esemény mutatja be a múltat, hogyan vált a 19 és 20 század fordulóján az egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárossá. A Magyar Nemzeti Galéria több mint száz művet felvonultató fotókiállítást mutat be a Fortepan digitális fotóarchívummal és Deuthsche Fotothek gyűjteményével együttműködésben a századelős fővárosról.

A mai műsorban kiállítás sétára invitáljuk a hallgatókat. Az első aranykor, Sosem látott városfotók a Nemzeti Galériában. Virágvölgyi István és Török András kurátor vezetnek végig bennünket a kiállításon.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-11-10 16 óra Új grafikai kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban, ami az ember és a fa kapcsolatát mutatja különböző korokban. Jeles szerzők – mint Pieter Bruegel, Rembrandt és mások munkái folytatnak párbeszédet a Franciaországban élő művész Hollán Sándor képeivel. Az újranyílt Grafikai kiállítótér kiállításának kurátora Tóth Bernadett művészettörténész, vele beszélgettem.

A héten adták át az immár a harmadik alkalommal megrendezett eSzínház Fesztivál díjait a Rózsavölgyi Szalonban. Hogy mennyire vált megszokottá maga a forma, mitől más ez, mint a valóságos színházi jelenlét , vagy mitől más mint a film, és még lehetne sorolni kérdéseket, az biztos, hogy nagyon otthonosan mozog a színházi térben. Légrádi Gergely az eSzínház vezetője beszél a fesztiválról.

A fődíjat, azaz a legjobb digitális adaptációnak járó elismerést a Radnóti Színház Don Carlos című előadása nyerte, a rendező Nagy Péter István, őt is hallhatják egy korábbi felvételről.

Lábjegyzet, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-11-03 16 óra Új kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában a TechnoCool, ami a múlt század kilencvenes éveiben induló művészgeneráció gondolkodásmódját, identitását vetíti elénk, végiggondolva azokat a lehetőségeket, ami valamennyire képes tematizálni a korszak sokféleségét. Hogy milyen alkotások kerültek a tárlatra, abból a szempontból is izgalmas kérdés, hogy Petrányi Zsolt kurátor fiatalokat választott maga mellé társkurátorként, Harangozó Katalint, Major Sárát, és Tarr Linda Alexandrát, ami másféle látásmódot, értékorientációt jelent már csak a generációs különbözőség okán is.

A mai műsor rendhagyó módon kiállításbemutatóra hívja a hallgatókat, abból a narratívából válogatva, amivel Petrányi Zsolt művészettörténész kísérte végig a sajtóbemutatót. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-10-27 16 óra Hogy 2023-ból visszanézve vagyunk-e kellő távol az un. Kádár korszak világától, hogy a mai mondjuk középgeneráció gondolkodásmódját, szemléletét, lehetőségeit hogyan határozta meg mindez, arról egyre plasztikusabb képet kapunk a sűrűsödő visszaemlékezésekből, művészeti megközelítésekből.

Jánossy Lajos új könyve az Örök hely és mindenhol idő bármennyire szubjektív szemszögből íródott, benne van – jobb szó híján – a korosztályi felismerés, ráérzés arra a korszakra, amit egy nemzedék átélt. Erről beszél az író is, akinek nyilván saját életét is rendszerezni kellett a kellő távolsághoz, hogy mindezt egy regényben összegezze.

Másik vetülete ennek a korszaknak a magyar popzene történetéről szóló kiállítás a Magyar Zene Házában, amiről már beszélt műsorunkban az egyik kurátor Horn Márton. A kiállítást január 21-ig meghosszabbították, nagyon sokan kíváncsiak rá, ezért is idézünk pár percet a korábbi beszélgetésből.

Lábjegyzet a Bézs rádióban, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-10-20 16 óra A Bézs rádióban a Lábjegyzet valahogy a könyvek köré rendeződött. Sűrű az ősz, alig fejeződött be a Nemzetközi Könyvfesztivál, jött a Margó, a megjelent könyvek olvasásával hosszan elvan az ember. Különösen, ha túl a szövegen még valami más is figyelmet kér. Megjelent például Erich Kastner Ebek harmincadja című kötete, aminek a története is nagyon izgalmas, és amiről a fordító Győri László beszél. Visky András megírta saját családtörténetét, a Kitelepítést, ami az elmúlt időszak egyik legnagyobb sikere, nemcsak az olvasók, de a szakma is nagyon figyel rá, néhány napja megkapta a Margó díjat. Még a könyv megjelenésekor beszélgettünk a szerzővel, ebből idézünk.

Néhány nap múlva megjelenik a Budapest Nagyregény, születésnapi ajándék a fővárosnak, izgalommal teli a várakozás. hogy milyen is lesz. Most rövid előzetes Tasnádi István dramaturgtól, még a tavaszi Margón beszéltünk arról, hogy készül, hol is tart a könyv.

Lábjegyzet a Bézs rádióban, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-10-13 16 óra A Trafó negyedszázados születésnapi programja volt, ennek kapcsán beszélgettünk Barda Beával, a ház ügyvezető igazgatójával persze nemcsak az eseményekről.

Megújul a Revizor, a kritikai portál. Hogy milyen változások lesznek, miért van szükség minderre, arról a főszerkesztő Jászay Tamás beszél.

Új kiállítás nyílt a Light art Museumban a Hold utcában a régi piac helyén. Az tárlat ezúttal a fényművészet nemzetközi mezőnyéből is válogatva mutat be látványos alkotásokat. A műsorban belehallgatunk a két kurátor Bencsik Barnabás és Szabó Bori tárlatvezetésébe.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-10-06 16 óra Sok festménye van, de magától nincs, mert az más – mondja Alföldi Róbert a szeptember elején megnyílt. Angyalok és rózsák című kiállítása kapcsán, ami október közepéig látható a révkomáromi Platz Galériában. Hogy miért fontos a festészet az életében, mitől más ez, mint „civil” foglalkozása, többek között erről beszél a mai műsorban.

Folytatódik a Reigl Judit munkásságát bemutató kiállítás sorozat, a Szépművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum után a Műcsarnokban látható a Reigl Judit és a Második párisi iskola tárlata, amit Szegő György ajánl figyelmükbe.

Zenetörténeti bulvár, definiálja saját műsorsorozatát Bősze Ádám, akinek a napokban jelent meg könyve A nagy zenészek, nagy szerelmek – A zenetörténet hálószobatitkai. Sok mindent elmond a könyvről, miközben – remélhetőleg – saját egyénisége is kirajzolódik a beszélgetésben.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-09-29 16 óra Megnyílt a REnoir – kiállítás, amit a Musee d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel közösen rendezett a Szépművészeti Múzeum. Hogyan szólal meg a tárlat mégis egy hangon, hol vannak a hangsúlyok, többek között erre próbál választ keresni a beszélgetés Kovács Anna Zsófia művészettörténésszel, a kiállítás társkurátorával.

Tavaly ősszel mutatták be a Hannibál tanár urat az Átriumban. Azóta sok minden történt, nem csak a színházi világban, de konkrétan a játszóhellyel, az Átriummal is, hogy érdemes újra elővenni azt a beszélgetést, ami a bemutató után készült a rendezővel, Vidovszky Györggyel.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-09-22 16 óra Megkezdődik a 28. Nemzetközi Könyvfesztivál, ami a Millenárison várja az érdeklődőket. A műsorban Gál Katalint a MKKE elnökét kérdezem az eseményről, de persze a könyvkiadással kapcsolatos problémák, a kultúra helyzete is szóba kerül.

Árnyanya címmel nyílt kiállítás Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában. Hogy valójában mit jelent a cím Keller Annamária fotóin, hogyan értelmezhető mindez, többek között erről kérdezte a fotóst Marton Éva.

Új kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában A rajz mestere címmel. Barabás Miklós inkább portréfestőkénműveitt ismert, Hessky Orsolya művészettörténész, a kiállítás kurátora a művész kevésbé ismert műveit mutatja be.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-09-15 16 óra Déryné azt mondta egyszer, hogy nem vacog tovább Miskolcon, mert a sok hó mind a vállára esett a kocsiszínben, elmegy inkább Kassára játszani. A miskolci polgárok úgy döntöttek, hogy építenek színházat neki Miskolcon, csak ne menjen el. Legendákról, múltról – meg ahogy ilyenkor kell -,a jelenről, jövőről beszél Béres Attila a 200 éves Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

Egy új fényinstallációs vetítés sorozat indul hamarosan a Magyar Zene Házában, ami Eötvös Péter Mese című művére íródott a MOME hallgatói által.” Ahogy Eötvös fogalmazott, a száz magyar népmeséből egy százegyediket alkotott meg, de ez a százegyedik darab tulajdonképpen minden magyar népmese archetípusa, ősgesztusa” – mondta Batta András a Magyar Zene Háza igazgatója. A műsorban hallható összeállítás a bemutatón készült.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-09-08 16 óra Indul az ősz, indulnak a fesztiválok. A műsorban Kismartonba utazunk, kezdődik a Herbstgold fesztivál az Esterházy kastélyban, kiváló programokkal sokféle műfajban, amiről Schneider Erika Esterházy Privátschtiftung magyarországi kulturális tanácsadója beszél. Indul a színházi évad is, beszélhetnénk a jövőről is, de arról majd máskor, most visszamegyünk a múltba, ami a jelent megalapozta. Fodor Tamás szép szavával élve volt/van egy inkubátorház, ami a mába vezet, Jászay Tamás színházi kritikus bemutatja könyvében a Szkéné ötven évét ötven interjúban a Színház a másodikon című kötetben.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-09-01 16 óra A műsor témái akár párbeszédet is folytathatnak, hiszen ugyanarról a korszakról szólnak, csak más módon. A Mai Manóban megnyílt Benkő Imre fotókiállítása, ami a 60-as évektől napjainkig mutatja be Budapest egy nagyon jellemző szeletét, a Városliget világát. A képekről az alkotót hallják. Nagy siker és már csak néhány hétig van nyitva a Nekünk írták a dalt ! című kiállítás a Magyar Zene Házában. Sajátos időutazás ez is, de a pop világában, izgalmas formai megközelítésben, ami nyilván minden korosztálynak mást mond, de mindegyik számára fontos jelentéstartalma van. A tárlatot egyik kurátora Horn Márton mutatja be.

A Lábjegyzet mikrofonjánál Vlasics Sarolta.

2023-08-25 16 óra Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója lesz újabb öt évig a múzeum vezetője, akivel ennek kapcsán beszélgettünk elképzeléseiről, a múzeum sajátos profiljáról, helyéről a hazai és a nemzetközi életben.

Kiosztották az Artisjus Irodalmi Díjakat. A prózai elismerést Visky András Kitelepítés című regénye kapta. A szerzővel korábban már beszélgettünk a könyvről, most ebből hallhattak részletet.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2023.06.09-i adás ismétlése )

2023-08-18 16 óra Nemrég nyílt meg Debrecenben a Csapó utcai sétálóövezetben a Magyar Sajtófotó Kiállítás. Szeptember 9-ig van nyitva, érdemes arra járni, megnézni, szembesülni az elmúlt egy év eseményeivel. Bánkuti András fotográfussal, a kiállítás rendezőjével beszélgettünk a sajtófotóról.

A mai napig nagy siker Majtényi László lejegyző könyve a Soma, a beszélő kutya. Az ír terrier facebook posztjait rengetegen lájkolták, osztották, kialakult egy izgalmas párbeszéd kutya és emberei között. A könyv megjelenése után Majtényi Lászlóval beszélgettünk, most ebből hallanak részleteket.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-08-11 16 óra Június közepétől nyílt meg a róla elnevezett központban az első állandó kiállítás: Robert Capa, a tudósító címmel. Milyen részei vannak az életműnek, hol vannak a hangsúlyok. A tárlatot Csizek Gabriella kurátor mutatja be.

Ebben az évben 20 éves a sokak által nagyon kedvelt National Geographic. Hogy mi történt a 20 év alatt, miben változott a folyóirat, ha egyáltalán, arról beszélgettem a lap magyarországi főszerkesztőjével ifj. Vitray Tamással.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2023.07.21-i adás ismétlése )

2023-08-04 16 óra Komolyzene fővárosává válik Kaposvár. 14. alkalommal rendezik meg a Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivált. A programról Hornyák Balázs fesztiváligazgató beszél.

Hamarosan bezár két nagyon fontos kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban. A Na’Conxypan hercege című kiállítás Gulácsy Lajos életművét ill. a Szépművészeti Múzeum Haláltánca Reigl Judit utolsó grafikai sorozatát mutatja be.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-07-28 16 óra Javában zajlik a 33. Thealter Szegeden, közben is érdemes beszélgetni róla, hiszen az egyik legfontosabb színházi fesztivál nyaranta. Leginkább független színházi és táncszínházi előadásokat vannak jelen , de bárki, bármelyik korosztály találhat kedvére való programot. A Thealter művészeti vezetőjével Balog Józseffel beszélgettünk.

Szó volt már róla, de érdemes újra ráfigyelni a Szépművészeti Múzeum nyár elején nyílt grafikai kiállítására, ami minden héten csütörtöktől vasárnapig látogatható a nemrég megújult grafikai kiállítótérben. Bódi Kinga és Kardos Eszter művészettörténész beszél a tárlatról.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-07-21 16 óra Június közepétől nyílt meg a róla elnevezett központban az első állandó kiállítás: Robert Capa, a tudósító címmel. Milyen részei vannak az életműnek, hol vannak a hangsúlyok. A tárlatot Csizek Gabriella kurátor mutatja be.

Ebben az évben 20 éves a sokak által nagyon kedvelt National Geographic. Hogy mi történt a 20 év alatt, miben változott a folyóirat, ha egyáltalán, arról beszélgettem a lap magyarországi főszerkesztőjével ifj. Vitray Tamással.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-07-14 16 óra Két képzőművészeti téma majdnem a peremről, mintha egy egyenes két vége lenne, ahogy egymáshoz viszonyítva teljesen máshonnan szemlélik a világot, mi pedig őket.

A tavaly megjelent album – a Graffiti – az idén a z Ünnepi könyvhéten a Szép Magyar Könyv versenyben a legszebb művészeti könyv lett, ami Lugosi Lugo László budapesti graffitikről készült fotósorozatának legkarakteresebb képeit mutatja be. A több mint 300 képet tanulmányok és graffitisekkel készített interjúk egészítik ki. A könyvről a kötet főszerkesztője Kurdy Fehér János beszél.

Mostanában sok mindenre mondjuk, hogy cuki, szőrös plüssállatra, kismacskára, kiskutyára, öntik ránk a rózsaszínű álmok tárgyi megvalósulásait. Vagy valami ilyesmit. Hogy mitől lett ennyire része a hétköznapjainknak, hogy milyen viszonyunk van hozzá, ha egyáltalán, erről beszél és persze sok minden másról a Ludwig Múzeum új kiállítása a A cukiságfaktor. A műsorban pedig a két kurátort MAJ Ajnát, Jan ELANTKOWSKI-t hallják.

( A 2023.06.30-i adás ismétlése )

2023-07-07 16 óra A jövő hét végén bezár a Szépművészeti Múzeumban rendezett Csontváry – kiállítás.

A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar tiszteletére közös tárlatot rendezett a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Az életművet átfogóan bemutató kiállítás Pesten ugyan bezárul, de augusztus elején újra nyílik Pécsen az idén 50 éves Csontváry Múzeumban. A nyitáskor készült összeállítást hallják újra, hátha kedvük támad még megnézni a fantasztikus tárlatot. A múzeum hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat.

Nagy sikert aratott Csáki Judit portrékönyve az „Imi, ne csináld” Csuja Imre színművészről. A könyvet tavaly nyáron írta a szerző, ezért is az alcíme „Egy nyár Csuja Imrével”. A könyvről nem sokkal a megjelenés után beszélgettünk, most ezt hallják újra és talán kedvük támad ezt a nyarat Csuja Imrével tölteni.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-06-30 16 óra Két képzőművészeti téma majdnem a peremről, mintha egy egyenes két vége lenne, ahogy egymáshoz viszonyítva teljesen máshonnan szemlélik a világot, mi pedig őket.

A tavaly megjelent album – a Graffiti – az idén a z Ünnepi könyvhéten a Szép Magyar Könyv versenyben a legszebb művészeti könyv lett, ami Lugosi Lugo László budapesti graffitikről készült fotósorozatának legkarakteresebb képeit mutatja be. A több mint 300 képet tanulmányok és graffitisekkel készített interjúk egészítik ki. A könyvről a kötet főszerkesztője Kurdy Fehér János beszél.

Mostanában sok mindenre mondjuk, hogy cuki, szőrös plüssállatra, kismacskára, kiskutyára, öntik ránk a rózsaszínű álmok tárgyi megvalósulásait. Vagy valami ilyesmit. Hogy mitől lett ennyire része a hétköznapjainknak, hogy milyen viszonyunk van hozzá, ha egyáltalán, erről beszél és persze sok minden másról a Ludwig Múzeum új kiállítása a A cukiságfaktor. A műsorban pedig a két kurátort MAJ Ajnát, Jan ELANTKOWSKI-t hallják.

Lábjegyzet a Bézs rádióban, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-06-23 16 óra Június 22-én nyílt a 70 éves Sam Havadtoy Hommàge – Kulturális migránsok című kiállítása a Nemzeti Múzeumban. A brit-magyar kettős állampolgárságú, magát magyarnak valló művész – aki barátként olyan alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono – az elmúlt évben rendhagyó sorozatot hozott létre, ami augusztus végéig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. Először részleteket hallanak a sajtóvezetésből, majd a kurátor Gulyás Gábor beszél róla.

A Litera megalapította a Litera klubot, ahol a kortárs magyar irodalom legjobb alkotói várják írásaikkal az olvasókat. Hogy valójában miről is beszélünk/ olvasunk, miért fontos ennek létrehozása elmondja a Litera főszerkesztője Nagy Gabriella.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-06-16 16 óra Baselitz X Schiavone – Egymást metsző korok – kortárs német ill. 16. századi velencei képzőművész grafikái és rézkarcai találkoznak az Szépművészeti Múzeum megújult grafikai terében, amiről a két kurátor Bódi Kinga és Kardos Eszter beszél. Nemrégen bemutattunk egy fantasztikus könyvet, ami a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjáról szól Boros Géza tollából. A kötet a Szép Magyar Könyv 2022 versenyén a legszebb múzeumi művészeti könyv elismerést kapta, amit a most záródott ünnepi könyvhéten adtak át. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-06-09 16 óra Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója lesz újabb öt évig a múzeum vezetője, akivel ennek kapcsán beszélgettünk elképzeléseiről, a múzeum sajátos profiljáról, helyéről a hazai és a nemzetközi életben.

A hét elején osztották ki az Artisjus Irodalmi Díjakat. A prózai elismerést Visky András Kitelepítés című regénye kapta. A szerzővel korábban már beszélgettünk a könyvről, most ebből hallanak részletet.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-06-01 16 óra Reigl Judit születésének századik évfordulóján a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria bemutatja az európai képzőművészet kiemelkedő alakjának utolsó rajzsorozatát, a Haláltáncot. A műsorban hallható összeállítás kurátor Gát János kurátori vezetésén készült.

Május közepén kezdődött és közel egy hónapig tart Debrecenben az Országos Színházi Találkozó, amire meghívták kőszínházakat. Van aki elfogadta meghívást, van aki nem, ilyen-olyan okokból. A Radnóti Színház sikerdarabját a Kályha Katit mindenesetre láthatja a debreceni közönség. A rendezővel Rusznyák Gáborral már korábban beszélgettünk róla, most ezzel ajánlom figyelmükbe az előadásokat.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-05-25 16 óra A mostani összeállítás a fotóról szól, két kiállításról, amik különböző módon máshonnan nézik a valóságot.

A Mai Manóban megnyílt Mint Te és Én című kiállítás, ami a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, határátlépéseit mutatja be 30 fiatal fotográfus közel 100 művén keresztül. Sárvári Zita kurátor beszél a tárlatról. A Nagymező utca másik oldalán a Capa Központban még a héten nyitva van a sajtófotó kiállítás, amiről Bánkúti Andrást kérdeztem néhány hete, ezt hallják most újra. Érdemes sétálni a Nagymező utcában, nagyon izgalmas a két kiállítás a teljesen másféle koncepcióval. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-05-18 16 óra Kezdődik a 18. Velencei Építészeti Biennálé. Legutóbbi műsorunkban szó esett az idén látható magyar projektről, a mai összeállításban a magyar pavilonról készült könyvet mutatja be a szerző Boros Géza művészettörténész. Izgalmas vállalkozás a születésnapos főváros nagyregénye, amiről beszéltek a hétvégi Margó Irodalmi Fesztiválon, és beszélünk mi is. Mit jelent a közösségi regény, hol tart az írása, mit várhat az olvasó, erről beszél a kötet dramaturgja Tasnádi István író, drámaíró.

A gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválról szóltunk már, most az ifj. Vitray Tamással készült interjúval fölelevenítjük az akkor elmondottakat.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-05-11 16 óra A héten bemutatták a 18. Velencei Építészeti Biennálén látható magyar kiállítást a Ludwig Múzeumban. A projekt fókuszában a Néprajzi Múzeum új épülete áll. A Ferencz Marcel tervezte épület Európa egyik legnagyobb léptékű, kulturális tartalmú városfejlesztési programjában az elmúlt évben nyílt meg. A műsorban hallható összeállításban Fabényi Júlia, Ferencz Marcel és Mátray Péter különböző megközelítésből beszél a velencei pályázatról.

150 év távlatából nézve mit jelent budapestinek lenni? Ennyi idő alatt kitisztult-e a kép , hogyan hat a főváros a lakóira. Van-e olyan emlékekből képekből, hangokból, filmekből álló közös tudás, amiről azt gondoljuk, hogy ez a mi Budapestünk? A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma május 5-én nyitotta meg A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások című kiállítását, mely a városegyesítés 150 éves évfordulójának egyik kiemelt eseményeként közel egy évig lesz látogatható a Vármúzeumban, a Budavári Palota E épületében. Erről beszél Népessy Noémi történész, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, és Felbermann Judit a közönségkapcsolati és szervezési osztály főosztályvezetője.

2023-05-04 16 óra Április közepén megnyílt a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás. 41 év óta hirdetik meg a pályázatot, amire az elmúlt év eseményeiről készült képekkel lehet pályázni, és létrejön egy kiállítás, ami emlékeztet olyan pillanatokra, amit esetleg már elfelejtettünk. A tárlat rendezőjével Bánkuti András fotóriporterrel beszélgettünk. A képen az egyik díjazott mű Hajdú D. András fotója, A herszoni fiú.

Ebben az évben új időpontban és új helyszínen rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált. Május 11. és 13. között a margitszigeti Kristály Színtérre költözik az esemény, minderről Valuska László fesztiváligazgató foglalja össze a legfontosabbakat.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-04-27 16 óra Ma este a színházi olimpia keretében mutatkozik be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ionesco Macbettjével. Az abszurd komédiának nyilván köze van Shakespeare darabjához, ugyanakkor persze teljesen más. A kolozsváriak előadását a világhírű román rendező Silviu Purcărete állította színpadra, a dramaturg Visky András volt, vele beszélgettem.

Május közepén rendezik meg a IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivált Gödöllőn. Az idei tematikát a víz, a vízzel kapcsolatos kérdések, problémák határozzák meg. Erről beszél a nemzetközi zsűri elnöke ifj. Vitray Tamás, a National Geographic magyarországi főszerkesztője ill. Széll Antal, aki a Kárpát medence természeti értékeit összegyűjtő filmekről beszél.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-04-20 16 óra Csonttváry műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény – a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria ill. a pécsi Janus Pannonius Múzeum anyagából összeállított válogatás látható a Szépművészeti legújabb kiállításán. Innen a tárlat augusztusban Pécsre utazik, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A kiállításról Baán László főigazgató s Gergely Mariann kurátor beszél.

Évadot hirdetett az idén 18. életévét betöltött MÜPA. A nagykorúságról, a kialakult hagyományokról, a hangsúlyokról, a műfaji sokféleségről Káel Csabát a MÜPA vezérigazgatóját kérdeztem.

Hétvégén tényleg bezár a Kiscelli Múzeumban a Mácsai – kiállítás. Akinek szerencséje van, még beférhet a finisszázsra, a kint rekedteknek néhány percet idézünk a korábbi B. Nagy Anikóval készített kurátori interjúból.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-04-13 16 óra A magyar festészet egyik legkülönösebb alakjának, Gulácsy Lajosnak nyílt kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Ez az első életmű kiállítása, holott az egyik legnagyobb hatású képzőművésze nemcsak saját korának. A tárlat kurátorai Plesznivy Edit és Bellák Gábor, őket hallják.

Mától kezdődtek az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia eseményei. Ebben az évben az ELTE rendezi a művészeti és művészetelméleti szekciót, amiről Bordács Andrea, az Elte Savária Egyetemi Központi Vizuális Művészeti Tanszékének vezetője beszél.

Hamarosan ismét játsszák azt a nagysikerű monodrámát – a Cigány Mózest -, amit Kácsor Zsolt regényéből készített Bezerédi Zoltán. Közel egy éve mutatták be a Sufniban, akkor készült a beszélgetés Bezerédi Zoltánnal.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-04-06 16 óra Egyszer már beszéltünk ezekről az eseményekről, de érdemes újra. Bukta Imre kiállítása a Godot Intézetben hamarosan bezár. Ahogy Zsuppán András írta „A Műveljük kertjeinket! izgalmas utazás Mezőszemere világába, csupa új, az elmúlt néhány évben készült képpel. És egyben pátosztól és kétségbeeséstől mentes szembenézés a közeledő elmúlással, ami napról napra, lassanként nyeli el Bukta Imre világát, a 20. századi falusi Magyarországot, annak házait, tárgyait – és embereit is.”

Szintén beszélt már Vidovszky György rendező az Átriumban játszott Hannibál tanár úrról, ami szívszorítóan mutatja be az emberi kiszolgáltatottságot, kap más és más pillanatnyi hangsúlyt az előadás, miközben az alaptörténet tanulságai visszaköszönnek a mában.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-03-30 16 óra Az elmúlt évben két fontos születésnapot is ünnepeltünk, azokét, akik saját műfajukban megkerülhetlenné váltak a magyar kulturális életben. Tavaly volt 20 éves a Szent Efrém Férfikar, művészeti vezetőjükkel Bubnó Lőrinccel beszélgettünk, most ezt hallhatják újra.

Ugyanúgy 20 éves volt a Litera is, a kortárs irodalom fóruma, amit – akár nevezhetnénk a magyar irodalmi élet internetes központjának is. Nagy Gabriella főszerkesztő és Jánossy Lajos szerkesztő beszél a múltról és jelenről.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-03-23 16 óra jövő hét végén bezárják a Vaszary – kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. Beszéltünk már róla, de talán érdemes még egyszer elmondani, hogy miért fontos megnézni még a tárlatot, amiről a kurátor Gergely Mariann beszél.

Nagy siker a Radnóti Színházban a Kályha Kati, Szálinger Balázs drámája, amit Rusznyák Gábor állított színpadra, sajátos hangvétellel, fantasztikus szereplőkkel. Őt hallják újra.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-03-16 16 óra Mi történik, amikor egy kutya elkezd facebookozni, hogyan reagál a közösség a szokatlan gesztusra, erről beszél a kutya embere, neki nem gazdája van, mert az más, tehát erről beszél Majtényi László a Soma, a beszélő kutya kapcsán.

Mester és tanítvány viszonyát, kapcsolatát vizsgálja a LIÁN, a Képzőművészeti Egyetem kiállítása. É. Kiss Piroska kurátor és a vele dolgozó két hallgató . É. Kiss Piroska kurátor és a Képzőművészet-elmélet tanszék vele dol kutatott az egyetem archívumában, feltárva a lehetséges kapcsolatot.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-03-09 16 óra A mai összeállításban még válogatunk, de két olyan interjút hallhatnak, amihez újabb események kapcsolódnak hamarosan. Ötven év színháztörténet, mert sokfelé kapcsolódik, szerteágazik, és mégis mindig visszatér az induláshoz, amiről a szerző Jászay Tamás kérdezi a Szkéné művészeit. Színház a másodikon címmel jelent meg a Szkéné történetét bemutató interjúkötet.

Csuja Imre az egyik legizgalmasabb színész a mai színházi életben, legyen szó színházról, filmről . Megjelent egy beszélgetős könyv – Imi, ne csináld! , amit Csáki Judit színházi kritikus jegyez – ennek kapcsán kérdeztem a könyvről, és persze sok minden másról i Csuja Imrét.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-03-02 16 óra A mai műsorban válogatunk a korábban elhangzott interjúkból. Több kulturális intézmény bezárt az elmúlt hónapokban, nem bírták fizetni a megemelkedett rezsiköltséget, köztük leginkább a múzeumok, a színházak Ez utóbbinál bezárás az anyaszínházat jelentette, például a Szkénénél, akiknek szerencsére volt lehetőségük máshol játszani.A rendező Szikszai Rémusz beszél az egyik legizgalmasabb bemutatott és most újrajátszott darabról, a Harmadik Richárd betiltva… c. előadásról.

A darab egyik szereplője Fodor Tamás, aki tavaly ősszel nyolcvanadik születésnapját ünnepelte ebben az előadásban, amiben több szerepet játszott. A legfontosabb közülük maga Sztálin volt, aki nem csak betiltatja a III. Richárdot, de híres rendezőjét Meyerholdot fokozatosan ellehetetleníti,végül főbe löveti. Fodor Tamásról és színházi pályakezdéséről beszélgettünk Sándor L. István Szabadságszigetek . könyve kapcsán.

És végül az egyik legígéretesebb fiatal rendező Tarnóczy Jakab szólal meg, aki a Kamrában bemutatott és nagy sikerrel játszott Magányos embereket állította színpadra, és most Csehov bemutatóra készül.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-02-23 16 óra A nemrég 1600. születésnapját betöltő Velencéről íródott könyv – Minden más városnál városabb – 100 bejegyzés Velencéhez – sajátos szemszögből közelít a kultikus helyhez. Boros Géza művészettörténész arra is kíváncsi, hogy mitől annyira tökéletes a Szent Márk tér építészeti szempontból, de legalább annyira fontos részei a kötetnek azok a látszólag kevésbé fontos velencei tárgyak, épületek, jelzések, amelyek hozzátartoznak ahhoz a szubjektív utazáshoz, amire invitál a szerző.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepelt. 125 éves a Rimanóczy-ház, ami az intézet otthona, és itt forgatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmet. A tánczot, aminek 1901-es bemutatóját tartják a magyar filmtörténet kezdetének. A filmszínház és az épület történetét tekinti át Az ismeretlen Uránia, amit a szerkesztő Buglya Zsófia mutatott be.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.04.22-i adás ismétlése )

2023-02-16 16 óra „Hosszan tudom nézni őket, és mélyen érint minden változás az arcokon. Tulajdonképpen ez a sorozat is egy mozgó fénykép” -mondja Máté Gábor 2003-ban végzett színészosztályáról. Az elmúlt nyáron fejeződött be az a 14 éven át tartó sorozat, amely minden évben egy-egy osztálytárs életét mutatta be. Most megjelent egy riportkönyv erről és sok minden másról Gyárfás Dorka és Somos Ákos tollából, Somos Ákos beszélt róla.

Átadták a Kernstok – villát Nyergesújfaluban. A villa történetéről, szellemi múltjáról, mai lehetőségeiről beszélt Barki Gergely művészettörténész. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2022.07.07-i adás ismétlése )

2023-02-09 16 óra Bezár az El Greco kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, addig viszont meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat. Baán Lászlóval, a múzeum főigazgatójával beszélgettem a tárlat megnyitásakor, most ezt az interjút hallják újra.

Megtartotta évértékelőjét Fabényi Júlia, a LUMU igazgatója, ahol nemcsak az elmúlt évről beszélt, de elővezette 2023. kiállításait, erről is kérdeztem.

Nagy siker a Kiscelli Múzeumban a Mácsai – kiállítás, amiről B. Nagy Anikó kurátorral beszélgettem, most ebből idézünk újra.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-02-02 16 óra Imi, ne csináld! Portrékönyv, beszélgetős könyv, ami sok mindent elmond az ország egyik legnépszerűbb színészéről Csuja Imréről. Mindenki megtalálja benne saját Csuja képét, hiszen százféle arca, hangja van. És ez lehet szerep, vers, film, történet vagy bármi, Csáki Judit gondosan mindenre figyelt. Beszélgettünk a könyvről, de persze nemcsak arról Csuja Imrével.

Megnyílt a Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig” című időszaki kiállítás a Magyar Zene Házában , ami megkísérli bemutatni a korszak poptörténetét. Az előadókat, a dalokat, az együtteseket, egyáltalán azt a világot, ami körülvette mindezt és próbálta szabályozni, ellenőrzés alá vonni. A tárlatról az egyik kurátor Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézmény igazgatója beszél.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-01-26 16 óra Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tárlat másfajta módon közelít a korábbiakhoz viszonyítva: a megszokott életrajzi kiindulás helyett a versek szövegeire épít, kilép a kultikus Petőfi-értelmezésekből, a mára szoborrá merevedett alak helyett a sokhangú életmű kap hangsúlyt.

” A színházi, filmes díszlet – ahogy az alkotók megfogalmazták – az interaktív videóinstallációk egy-egy terem központi elemeiként a korabeli képzőművészeti alkotásokkal együtt összművészeti, performansz jelleget adnak a tárlatnak”

A kiállításról Kalla Zsuzsa irodalomtörténész beszél.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-01-19 16 óra A hétvégén kezdődik és a jövő hét végéig tart a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amire a fél világ figyel. Mi is beszélünk róla, Lengyel Nagy Anna, aki filmajánló műsorában most ezekből a filmekből válogat. Megszólal Karafiáth Orsolya író, újságíró is, aki majd megnyitja a fesztivált, miközben civil nagykövete is egy filmnek. Szó lesz a Himnusz születéséről, hiszen január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Felidézzük a Nyáry Krisztiánnal folytatott beszélgetést, ami az „Általad nyert szép hazát” A Himnusz és a himnuszok kalandos élete” című könyv megjelenésekor készült.

2023-01-12 16 óra Nagy siker a Radnóti Színházban az év végén bemutatott Kályha Kati. A Szálinger Balázs írta drámát Rusznyák Gábor állította színpadra, őt kérdeztem.

A nagy sikerre való tekintettel április elejéig meghosszabbították a Vaszary – kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. Amikor megnyitották, akkor beszélgettünk Gergely Mariann kurátorral, most ezt idézzük, hátha kedvet kapnak még egyszer megnézni a tárlatot, érdemes.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2023-01-05 16 óra Hogyan válik kortárs szöveggé a német naturalistának mondott Gerhardt Hauptmann műve, vagy hogyan szólnak az ókori klasszikus görög drámák a ma Magyarországára hangszerelve, kiderül a Katona József Színház fiatal rendezője Tarnóczi Jakab munkáiból. Ő beszél erről és sok minden másról.

Előszilveszteri születésnapi bulit tartott a Litera, a huszadikat, ahogy 20 éve szokták, most léptek a 21-be. Ősszel sok mindenről beszélgettünk ennek kapcsán a főszerkesztővel Nagy Gabriellával ill. Jánossy Lajos szerkesztővel, most ezt hallják újra.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-12-29 16 óra Az év utolsó műsorában két könyvről beszélgetünk, felidézünk két beszélgetést, amiben – legalábbis számomra – talán több a személyesség , mint más interjúkban.

Mind a két könyv attól fontos, hogy olyan kérdéseket vet föl, ami bárkit érinthet, amivel megpróbálunk valahogy együtt élni.

Keresztury Tibor a Hűlt helyem című regénye megrendítő olvasmány, az író szembenézése önmagával, a jelenből való visszanézés súlyos számvetése.

A másik kötet Visky András Kitelepítés című regénye, ami családja történetének meghatározó szakaszát mutatja be, amikor egy korszak teszi tönkre családok életét. Van-e túlélés, újrakezdés, miért fontos ennek az időnek az újragondolása.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-12-22 16 óra 1970. márciusában Weöres Sándor Theomachiájával nyitotta meg a kapuját a ma már több mint 50 éves Szkéné Színház. A sorbanállós előtérből látszik a Duna, úgy fentről, mert a színház a 2. emeleten van. Ez pedig már majdnem egy könyv címe is, hiszen megjelent Jászay Tamás színháztörténész, kritikus interjúkötete, erről kérdezem.

Izgalmas előadás az Örkény Stúdióban Ibsen Solness című darabja Gáspár Ildikó rendezésében Mácsai Pállal a főszerepben. Ahogy már megszokhattuk Gáspár Ildikó máshonnan közelít, erről beszél többek között a mai összeállításban.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-12-15 16 óra A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag életművéből nyílt kiállítás Elmozdul a fal címmel a Kiscelli Múzeumban. A kiállítás kurátora B. Nagy Anikó művészettörténész, vele beszélgettem.

Egy másik kiállítás a kortárstól. Hantai Simonra emlékezik a Szépművészeti Múzeum, az összeállítás a sajtóbemutatón készült.

Végül egy korábbi ajánlat ismét, tegnap volt és holnap lesz a Szénakutyák a Fémszínházban, a Weöres Sándorról szóló szöveg Göttinger Pál összeállítása és rendezése, elmondja miért is fontos.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-12-08 16 óra Vannak pillanatok, amikor a művészet és a világ történései összeérnek, nézel egy festményt vagy egy színházi előadást, ami visszavisz más korokba, mégis ha kinyitod az ajtót, mintha erről szólna mindaz, amit éppen ott látsz. A mai műsorban szólunk az Átrium Hannibál tanár úr előadásáról, beszél róla a rendező Vidovszky György, ill. Bukta Imre Műveljük kertjeinket című tárlatáról, amit Gulyás Gábor kurátor mutat be.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-12-01 16 óra Az íróság titka mindig izgatta az olvasót, és nem csak az, hogy kockásfüzetbe ír ceruzával vagy tollal, nyilván a mögöttes még izgalmasabb. Honnan jött, mit olvasott, mi hatott rá, lehetne hosszan kérdezni mindenféléről. Megtette ezt helyettünk Károlyi Csaba irodalomkritikus, aki Nádas Péterrel beszélgetett egy éven keresztül. A dialógusokból készült kötet kapcsán kérdezem a szerzőt.

Közelítő címmel indult részvételi színház a Radnóti Színházban. A különleges kurzusban fogyatékossággal élő és egészséges fiatal felnőttek közös alkotófolyamaton keresztül vállalkoznak arra, hogy egy tavasszal színre kerülő előadáson keresztül bemutassák a társadalmi elfogadás lehetőségeit.Mészöly Andrea táncművész-koreográfus, szomatopedagógus és Szendrey Gitta, a Radnóti Ifjúsági Műhely munkatársa drámainstruktor-művészetterapeuta beszél róla.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-11-24 16 óra Tavaly volt 150 éves a Magyar Képzőművészeti Egyetem, ami tiszteletreméltó kor egy intézménynél. Hogy mi történt a 151. évben és milyen hangsúlyok lesznek az elkövetkezőkben, arról a Erős István Munkácsy – díjas grafikusművész, az egyetem rektora beszél.

Több mint 800 ezren látogatták a Magyar Zene Házát megnyitása óta , 2023-ban is a zenei sokszínűség és az élményalapú ismeretterjesztés lesz a Ház elsődleges célja – mondja Horn Márton intézmény igazgató , aki a jövő év eseményeiről beszél.

Advent első vasárnapján nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban Yoko Ono kiállítása. A februárban a 90-ik életévét betöltő világhírű performansz- és kortárs művész tárlatán interaktív és performatív művek, festmények, szobrok és rövidfilmek lesznek láthatók – mondja Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-11-17 16 óra Mi az, ami rokon Szerb Antalban és Bálint Andrásban, milyen versek, tájak kötik őket össze vagy miért kíváncsi a ma embere Gubbióra vagy Siénára, mindez kiderül a színművész legújabb előadóestjéből, erről beszélgettünk.

Mennyire másfajta a költő látásmódja, amikor nem verset ír, hanem fényképez. Többek között erről is szól a műcsarnok kiállítása, Az esetlegesség rétegei, Pilinszky János fényképei, amiről a kurátor Gulyás Miklós beszél.

Megújult a BTM Vármúzeumának állandó kiállítása, hogy miként, arról az egyik kurátort Rostás Péter művészettörténészt kérdezem.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.10.21-i adás ismétlése )

2022-11-10 16 óra Újra Textúra a Magyar Nemzeti Galériában, a múzeum felkérésére nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget a galéria egy-egy művéből inspirációt, színművészek mondanak el. A rendező Sardar Tagirovsky beszél róla.

A Lábjegyzet is foglalkozott már a színházi kritikusok díjával, amit néhány hete adtak át az arra érdemesnek talált művészeknek. Akkor a legjobb előadás rendezőjét Dömötör Andrást hallhatták, most a „legígéretesebb pályakezdőt” Borsi Balogh Mátét kérdezem.

A végén még felidézzük a Neoban látható és november 20-án bezáró Kentridge – kiállítást, mindenképpen nézzék meg, legközelebb biztos messzebbre kell utazni érte.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-11-03 16 óra Mindig nagyon izgalmas, amikor kiállítások viszonyba kerülnek egymással, ugyanarról a világról szólnak, csak máshonnan nézve. A mai műsorban erről próbálunk beszélni egy most megnyílt és egy hamarosan bezáró tárlat kapcsán. A LUMU kiállítása A kisebb világok, Dioráma a kortárs képzőművészetben arra kíváncsi, hogy a világ egy lezárt szeletéből milyen kilátás nyílik az az egészre, egyáltalán mi köze van ennek a műfajnak a kortárs képzőművészethez. Az egész pedig visszaköszön a World Press Photoval, ami hamarosan zár, mindenképpen nézzék meg, kitágul a világ ebből a perspektívából.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-10-27 16 óra David Shalko Nehéz csontok c. gengszter regénye nemcsak német nyelvterületen, de nálunk is nagy sikert aratott. A szerző a Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten járt, akkor kérdeztem.

Átadták színházi kritikusok díját, ami talán már az egyetlen független szakmai díj a színházi világban. Megszólal a legjobb előadás rendezője Dömötör András, ill. a különdíj kapcsán Somos Ákos, aki könyvet írt a AlkalmátéTruppról.

Jövő hét végén rendezik meg RUSZTOT, ami a Ráday utca kulturális fesztiválja, középpontban a független színházakkal, Borbás Gergő beszél róla.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-10-20 16 óra Mindig nagyon izgalmas, amikor kiállítások viszonyba kerülnek egymással, ugyanarról a világról szólnak, csak máshonnan nézve. A mai műsorban erről próbálunk beszélni egy most megnyílt és egy hamarosan bezáró tárlat kapcsán. A LUMU kiállítása A kisebb világok, Dioráma a kortárs képzőművészetben arra kíváncsi, hogy a világ egy lezárt szeletéből milyen kilátás nyílik az az egészre, egyáltalán mi köze van ennek a műfajnak a kortárs képzőművészethez. Az egész pedig visszaköszön a World Press Photoval, ami hamarosan zár, mindenképpen nézzék meg, kitágul a világ ebből a perspektívából.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-10-13 16 óra Két nagyon izgalmas színház a monodráma műfajában. A Szénakutyák egy képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájának szemszögéből, a szöveg és a rendezés Göttinger Pál munkája, aki aztán szószerint szerepet vált, színészként látjuk a Fekete fehérben, Légrádi Gergely monodrámájában. Most beszél róla.

Jövő héten mutatják Jankovics Marcell Toldiját. A rajzfilmet már a társrendező Csákovics Lajos fejezte be, őt kérdeztem a közös munkáról és persze a filmről.

Nagy siker a párizsi Pompidou központ remekműveire épülő Matisse kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A nyitáskor a kurátor Fehér Dávid beszélt róla, most ebből hallanak részletet.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-10-06 16 óra Már játsszák a mozik a Bereményi kalapja című portréfilmet, ami a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A filmet rendező Papp Gábor Zsigmond beszél róla.

Hogyan lesz kiállítás egy falnak fordított kis szekrény tartalmából, a MNG-ban megnyílt Vaszary – kiállításról a kurátort Gergely Mariannt kérdezem.

Az idén 70 esztendős, Erkel-díjas fesztivál-alapító és -szervező, színházigazgató, közösségteremtő komponista Márta István október 11-én egy nem szokványos koncert-performanszot tart a Magyar Zene Háza koncerttermében. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2022.09.22-i adás ismétlése )

2022-09-29 16 óra A múlt héten megnyílt és október végéig látható a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Hogy milyen a világ most, milyen irányban változik a sajtófotó, arról a kiállítás magyar kurátorával Révész Tamással beszélgettem.

Ma nyílik meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol vasárnap estig számos könyvbemutató és egyéb program várja a könyvbarátokat a Millenárison. A fesztiválról, Gál Katalin a MKKE elnöke beszél, ill. Gáspár Máté, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. művészeti vezetője a kapcsolódó budapesti eseményeket mutatja be.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-09-22 16 óra Mától játsszák a mozik a Bereményi kalapja című portréfilmet, ami a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be. A filmről a rendező Papp Gábor Zsigmond beszél.

Hogyan lesz kiállítás egy falnak fordított kis szekrény tartalmából? Mi köze van mindennek a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt Vaszary – kiállításhoz, arról a kurátort Gergely Mariannt kérdezem.

Az idén 70 éves Erkel-díjas fesztivál-alapító és -szervező, színházigazgató, közösségteremtő komponista Márta István, akivel október 3-án beszélgetést, 11-én koncertet hallgathatnak a Magyar Zene Házában. A műsorban röviden visszatekintünk a pályán eltöltött évekre. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-09-15 16 óra Megjelent egy nagyon régóta várt könyv, Visky András Kitelepítés c. regénye, ami családja történetének egy szakaszát mutatja be. Hogyan emlékezik ma vissza ezekre az évekre, hogyan befolyásolta mindez későbbi életét, többek között erről beszél a szerző Visky András.

Két hét múlva bezár a Millenium Házában, a NEOban a Kentridge – kiállítás. Felidézünk néhány gondolatot a nyitáskor készült Fehér Dávid interjúból, érdemes még egyszer megnézni, hiszen nem mindennap lehet látni a világhírű képzőművész alkotásait. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-09-08 16 óra Már 2021 szeptemberében Esterházy emlékének ajánlották a Dunafesztet, ami a Három Hollóban zajlott az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél. Most kibővült, összeszűkült a rendezvény, de benne van Esterházy és benne van a Duna. És persze sok mindenki más úgy a Duna vonalából Közép-Európából. A pénteki fesztiválról Karádi Éva irodalmi szerkesztőt hallják.

Túl a van a kamaszkoron, felnőttkorba érkezett a Litera, az első online irodalmi lap. Beszélgetünk a kezdetekről, a jelenről, többek között arról, hogy miért lett megkerülhetetlen a lap, miért fontos, hogy legyen, mit gondol erről a főszerkesztő Nagy Gabriella és a szerkesztő Jánossy Lajos.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-09-01 16 óra Szeptember végéig nézhető az a kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, ami nagyjából arra vállakozik, a barát Ottlik Géza szavaival élve a harmadik feleségnek Szántó Piroskának címezve, hogy „Jaj, Pirikém, hogy csinálta ezt? Olyan itt, mintha még mindenki élne.” Ez a jelenlevés érzékelhető azon a kiállításon, amin Szilágyi Zsófia Júlia kurátor vezet végig, ami Vas István életművéből mutat fontos pillanatokat.

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították az Art deco kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában, így szeptember 25-ig még megnézhető a tárlat. Nyitáskor Katona Anikó kurátor beszélt róla a műsorban, most ebből hallanak részleteket.

A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-08-25 16 óra Holnap kezdődik és vasárnapig tart az Arcus Temporum kulturális fesztivál Pannonhalmán. A Főapátság tereiben ismét a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságait hallhatják az odalátogatók. A fesztiválról Sarkadi Mónikát, a Pannonhalmi Főapátság kulturális irodájának vezetőjét, a fesztivál főszervezőjét kérdezzük.

A hétvégén elindul egy másik fesztivál is, ez már Budapesten. A Városmajorban szombaton kezdődik a Színházi szemle, amiről Peremartoni Krisztina művészeti tanácsadó beszél.

A Színházi Kritikusok Céhe idén októberben adja át az évad kiemelkedő színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok díját. 2022-ben a különdíj nem egyetlen szezonért, hanem egy 14 évadon át tartó sorozatért jár. Az AlkalMátéTrupppról nemrég megjelent egy interjúkötet Gyárfás Dorka és Somos Ákos tollából, amről Somos Ákossal beszélgettem. A hír kapcsán most ezt ismételjük meg.

2022-08-18 16 óra A nemrég 1600. születésnapját betöltő Velencéről íródott könyv – Minden más városnál városabb – 100 bejegyzés Velencéhez – sajátos szemszögből közelít a kultikus helyhez. Boros Géza művészettörténész arra is kíváncsi, hogy mitől annyira tökéletes a Szent Márk tér építészeti szempontból, de legalább annyira fontos részei a kötetnek azok a látszólag kevésbé fontos velencei tárgyak, épületek, jelzések, amelyek hozzátartoznak ahhoz a szubjektív utazáshoz, amire invitál a szerző.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepelt. 125 éves a Rimanóczy-ház, ami az intézet otthona, és itt forgatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmet. A tánczot, aminek 1901-es bemutatóját tartják a magyar filmtörténet kezdetének. A filmszínház és az épület történetét tekinti át Az ismeretlen Uránia, amit a szerkesztő Buglya Zsófia mutatott be.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.04.22-i adás ismétlése )

2022-08-11 16 óra Milyen alternatív lehetőségek vannak a művészetben a covid alatt, hogyan lehet utat találni a nézőhöz, hallgatóhoz, erre kerestük a választ. Megszólalt Orlai Tibor arról, hogy mi lesz azoknak az előadásoknak a sorsa, amelyek éppen közönségre várnának például a Belvárosi Színházban vagy a Jurányiban. Megjelent egy könyv Róna Viktorról, ami a már a Bézsben néhány hete bemutatott kiállításra épül, beszélt róla tánctörténész Halász Tamás. Online térbe költözött az Előhívás, a Litera és a Nyitott Műhely irodalmi beszélgetés sorozata, idéztük a tízéves múltat és szóltunk a jelenről Jánossy Lajos szerkesztővel, aki a kezdetek óta irányítja, vezeti az egészet. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2020.12.03-i adás ismétlése )

2022-08-04 16 óra Átadták az idei Artisjus díjakat. Azóta is élek című kötetéért ill. a teljes írói életműért Bereményi Géza kapta az idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. Megszólalt egy másik díjazott is Keresztury Tibor, aki – ahogy ő fogalmazott – testamentumot írt. A Hűlt helyem önéletrajzi vissszatekintés, számvetés, amiben – ahogy mondja – “tegező viszonyban vagyok a halállal…”Közel egy hónap múlva indult a Klassz a pArton fesztivál, amiről az eseménysorozat producere É.Szabó Márta beszélt.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2022.06.16-i adás ismétlése )

2022-07-28 16 óra Korábban is volt rá példa, hogy a kortárs művészek olyan csoportos kiállításokon mutatkoztak be, ahol a nemzedék legjava szerepelt, gondoljunk csak a 60-as évekbeli IPARTERV kiállításra.

Most valami hasonreló jött létre a Kieselbach Galériában, a Youhu, ami negyvenhárom fiatal magyar kortárs művész bemutatkozó kiállítása, amihez egy angol nyelvű album is tartozik, lehetővé téve a szélesebb körű ismertséget. Az alkotókat két kortárs kurátor válogatta, Sárvári Zita és a műsorban megszólaló Rieder Gábor.

Kecskeméten az Agórán látható a 40. Magyar Sajtófotó kiállítás augusztus 9-ig. Utána Debrecen találkozhatnak a 40. pályázat győztes képeivel. Hogy valójában mit jelent a műfaj, hogyan látjuk mindezt történeti megközelítéssel, arról beszélgettem korábban Bánkúti András fotóriporterrel a 40 év kapcsán.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-07-21 16 óra „Az írók kifejezetten érdekes figurák, egyik-másikuk pedig egyenesen panoptikumba illő alak. Márai szavaival: „a magyar bestiárium különösségei” ők – írja a szerző László Ferenc. A mai műsorban vele beszélgetünk többek között arról, hogy miért éppen azt a 33 írót választotta nemrég megjelent könyve tárgyául.

Július végén indul a Thealter, immár a 32 alkalommal. A múltról, a reménybeli jövőről és persze a mostani fesztiválról Balog József művészeti vezetőt hallják.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-07-14 16 óra Még néhány napig nyitva van a fantasztikus Bosch – kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, de június végétől már nézhető egy másik nagyon izgalmas bemutató Henri Matisse-tól : A gondolatok színe. A több mint száz képet felvonultató tárlatról a kurátor Fehér Dávid beszél.

Időutazásra invitálja a nézőket a 100 év major, avagy az eszméimet nem cserélem, ami a Városmajori Szabadtéri Színpad saját bemutatója. Hogy történelmi revüről beszélünk-e vagy megelevenedő irodalomtörténeti képeskönyvről, azt elmondja az író Nyáry Krisztián.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-07-07 16 óra „Hosszan tudom nézni őket, és mélyen érint minden változás az arcokon. Tulajdonképpen ez a sorozat is egy mozgó fénykép” -mondja Máté Gábor 2003-ban végzett színészosztályáról. Az elmúlt nyáron fejeződött be az a 14 éven át tartó sorozat, amely minden évben egy-egy osztálytárs életét mutatta be. Most megjelent egy riportkönyv erről és sok minden másról Gyárfás Dorka és Somos Ákos tollából, Somos Ákos beszél róla.

Átadták a Kernstok – villát Nyergesújfaluban. A villa történetéről, szellemi múltjáról, mai lehetőségeiről beszél Barki Gergely művészettörténész. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-06-30 16 óra Még július közepéig csodálhatjuk Hieronymus Bosch tíz eredeti képét a Szépművészeti Múzeumban, ami a festő fennmaradt életművének a fele. Június elejéig több mint 100 ezer látogatója volt a kiállításnak, bizonyára még sokan megnézik, segít Tóth Bernadett kurátor tárlatvezetése, ami még a megnyitó után készült.

Beszélünk egy másik kiállításról is, ami a Múzeumok éjszakáján nyílt meg. A Ráth György villában lehet megnézni az Egy kis Bécs Budán című. tárlatot, amit a kurátor Horányi Éva mutat be. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-06-23 16 óra Új világsztár kiállítása nyílt meg a Ligetben, a Millenium Házában. William Kentridge korunk egyik legizgalmasabb művész, és az új kiállítótér lehetőséget ad jelentős kortárs művek és installációk megjelenítésére. Erről beszél Baán László, a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzet Galéria főigazgatója és Fehér Dávid kurátor.

Ezen a héten kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok , az ország legimpozánsabb kulturális rendezvénysorozata, ami immár 91 éve várja a nézőket a Dóm téren, erről kérdeztem Barnák Lászlót, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját, a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjét, aki az évad újdonságait mutatja be. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-06-16 16 óra Átadták az idei Artisjus díjakat. Azóta is élek című kötetéért ill. a teljes írói életműért Bereményi Géza kapta az idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. Megszólal egy másik díjazott is Keresztury Tibor, aki – ahogy ő fogalmazott – testamentumot írt. A Hűlt helyem önéletrajzi vissszatekintés, számvetés, amiben – ahogy mondja – „tegező viszonyban vagyok a halállal…”Közel egy hónap múlva indult a Klassz a pArton fesztivál, amiről az eseménysorozat producere É.Szabó Márta beszél.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-06-09 16 óra Közeledik a nyár, kezdődnek a nyári játékok, a színházak nem zárnak be, lassan kiköltöznek a szabadba. A mai műsorban két helyszínen járunk, az éppen 40 éves Kőszegi Várszínházról beszél Pócza Zoltán igazgató, és arról is szót ejtünk, mit kínál Szentendre a nyáron, erről szól a teátrum vezetője Lőrinczy György. Bemutatunk egy évfordulós könyvet, Jászay Tamás színikritikus kérdezi az ünnepelteket, a negyedszázados a KÁVA kulturális műhely tagjait. A mikrofonnál Vlasics Sarolta

2022-06-02 16 óra Két év kényszerszünet után május utolsó hetében a temesvári Csiky Gergely Színház ismét megrendezte a TESZT-et, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót, immár tizenharmadik alkalommal. A múlt héten ott jártam, így a mai műsorban megszólal a szervező – vendéglátó színház igazgatója Balázs Attila, ill. az egyik legizgalmasabb előadás – Az ember tragédiája – dramaturgja Visky András. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-05-26 16 óra A héten megnyílt a Néprajzi Múzeum. A Ferencz Marcel által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, amelyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén jött létre Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeuma, ahol a korábbi – Kossuth téri – kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a gyűjtemény bemutatására. A műsorban a múzeum főigazgatójával Kemecsi Lajossal beszélgettem. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-05-19 16 óra Új kiállítással bővült a Magyar Zene Háza, a Kreatív Hangtérben mindenki kipróbálhatja magát zenei képzettségtől és kortól függetlenül, erről beszél Horn Márton a ház operatív igazgatója. Nagy siker a Katonában bemutatott monodráma a Cigány Mózes, amit Bezerédi Zoltán játszik a Sufniban, beszéltünk már korábban róla, most ismét. Végül szó lesz a Radnóti Színház új bemutatójáról, a 451 Fahrenheitről, Nagy Péter István rendezőt kérdeztem.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-05-12 16 óra Felemelő feladat volt az utóbbi negyven év legjobb sajtófotóiból válogatni. Újra átéltem pályám minden szakaszát – mondta a Capa központban látható sajtófotó kiállítíás kapcsán a kurátor Bánkúti András.

Elindult Etnofotó oldal, ami a Néprajzi Múzeum egyedülálló fotó- és mozgókép gyűjteményét mutatja be, a műsorban a szerkesztő Gebauer Hanga muzeológus beszél róla.

A Gödöllői Királyi Kastély május utolsó napjaiban három napra a természet és a környezetvédelem filmes központjává válik, itt rendezik a VIII. Környezet-és természetvédelmi Filmfesztivált, amiről Szalai Péter filmrendezővel, a nemzetközi zsűri elnökével beszélgettünk a mai műsorban. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-05-05 16 óra Ma kezdődik – immár 5. alkalommal – a Roma Hősök – Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál. A szervezők hétfőig öt bemutatóra várják a közönséget az RS9 Színházba. A fesztivált ill. egy új digitális gyűjtemény indulását mutatja be a Független Színház művészeti vezetője Balogh Rodrigo. Elindultak a jövő évi színházi évadról szóló sajtóesemények, Mácsai Pál beszél az Örkény Színház tervezett bemutatóiról és Elek Tibor a Gyulai Várszínház nyári évadjáról, ahol bemutatják Dér András Apor Vilmosról szóló darabját is. Végül szólunk a Dancing c. grafikai kiállításról, ami nemrég nyílt a MNG-ban és amit a két kurátor Csizmadia Krisztina és Drienyovszki Zsófia művészettörténész mutat be a műsorban. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-04-28 16 óra Megnyílt az 59. Velencei Képzőművészeti Biennale. A mai műsorban ezzel a témával foglalkozunk, megszólal a magyar pavilonban kiállító művész Keresztes Zsófia, a kurátor Zsikla Monika, ill. a művészettörténész Rieder Gábor beszél arról, hogy mit látott a sajtónapokon a biennalén. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-04-21 16 óra Félévszázados a Stúdió K. A legendás alternatív színház számos rendezvénye beszél a múltról, szembesítve mindezt a mával, sőt a holnappal. Fodor Tamás egy tavaly megjelent könyv kapcsán beszél a színházról, ennek lehetőségeiről.

Megnyílt a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása, az Art deco Budapest, ami az 1920-30-as évek művészetét, ízlését mutatja be. Katona Anikó művészettörténész kalauzol bennünket a kiállításon, beszél a korról, a hétköznapi vizualitás vezető műfajáról: a plakátokról. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-04-14 16 óra Hieronymus Bosch tíz eredeti képét csodálhatjuk most Budapesten, ami a mester fennmaradt életművének a fele. „ az elmúlt fél évszázadban talán három olyan tárlat volt, amelyik képes volt ilyen léptékben sajátkezű Bosch-okra építeni egy nagy kiállítást. A bolondok hajója című kép a Louvre-ból érkezett, a Metropolitanből A királyok imádása, a Berlini Szépművészeti Múzeumból a Szent János evangélista Patmosz szigetén – mondta Baán László a Szépművészeti Múzeum-MNG főigazgatója. A mai műsorban a kurátor Tóth Bernadett mutatja be a kiállítást.

A Hősök tere másik oldalán megnyílt a Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 című, ahol több mint 300 alkotó műveiből válogatottak. Erről beszél Szegő György a Műcsarnok igazgatója ill Szilágyi B. András kurátor.

2022-04-07 16 óra Március végétől ismeretes az a 10 kötet, amiből májusra kiválasztódik az a két mű, ami az idei Libri díjat fémjelzi. A 2016-ban alapított elismerést az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyvei nyerik el. Milyen művekről van szó, lehet-e következtetéseket levonni a kiválasztódásból, erről is beszél a zsűri egyik tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus.

A hónap végén kezdődik az 59. velencei képzőművészeti biennalé, a magyar pavilonban Keresztes Zsófia kiállítását láthatják majd az érdeklődők, amiről persze beszélünk majd. Most felidézünk egy korábbi beszélgetést, ami Velence kevésbé ismert részeiről beszél. Boros Géza művészettörténész írt egy könyvet, amiben ugyan arra is kíváncsi, hogy mitől annyira tökéletes a Szent Márk tér építészeti szempontból, de legalább annyira fontos részei a kötetnek azok a látszólag kevésbé fontos velencei tárgyak, épületek, jelzések, amelyek hozzátartoznak ehhez a szubjektív utazáshoz. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-03-31 16 óra Holnap kezdődik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek eseménysorozata, amit a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba ajánl figyelmükbe. Szintén indul Budapest FotóFesztiváll, ami izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat.

A Műcsarnokban látható Martin Parr kiállításról beszél a kurátor Tulipán Zsuzsanna.

Szó lesz még egy másik fesztiválról, két év szünet után a Szentendrei Tavaszi Fesztiválra invitál Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum igazgatója.

Végül beszélünk egy most startol művészeti website-ról, ami műfaját tekintve is izgalmas lehetőségeket tartogat, hogyan formálódik a lassan főpróbahéten, erről beszél többek között a főszerkesztő Nagy Gergely. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-03-24 16 óra Színház abból, ami voltaképpen nincs, de valóságelemei úgy passzítják össze az egészet, hogy abból összeáll egy teremtésmítosz. Bezerédi Zoltán egyszemélyes színháza Kácsor Zsolt Cigány Mózes című regényéből készült, nemrégen mutatta be a Katona, Bezerédi Zoltán beszél róla.

A Budapesti Történeti Múzeumban megvalósult „Úti cél: REMÉNY” című kiállítás bezár a hétvégén. Az látogatók háromnapos finisszázs keretében vehetnek részt az esemény záró programjain holnaptól vasárnap estig. A mai összeállításban fölelevenítjük a korábban elhangzott tárlatvezetést. A szerkesztő Vlasics Sarolta.

2022-03-17 16 óra Korábbi műsorunkban beszéltünk már a nemrégen átadott Kortárs Magyar Dráma Díjról, amit többek között a Katona József Színházban bemutatott Térey- mű, a Káli holtak színpadra állításáért kapott a rendező Dömötör András, vele beszélgettem.

Több év után, március 11. és 15. között ünnepi eseménysorozattal megnyílt a budapesti operaház, összeállításunk a sajtóbejáráson készült, ahol Zoboki Gábor és Kakas László beszél a felújításról. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-03-10 16 óra Két kiállítás, ami átfedi a 60-as évektől máig a magyar képzőművészetet, az akár klasszikussá vált művektől a krumpliszoborig. Az első – a Helyiérték – bemutatja a Ludwig Múzeum szerzeményeit, amiket még nem ismert meg a közönség a korábbi tárlatokon. A másik fiatal művészek alkotásaiból válogat, ők Derkovits ösztöndíjasok, fiatalok, tehetségesek, pályájuk elején vannak. Derkó 2022 a Műcsarnokban. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-03-03 16 óra Időt kérünk címmel két képzőművész Formanek Zsuzsa és Szőcs Éva Andrea installációi jelenítik meg vizuálisan a hattyúdalát a 8. kerületi Vajda Péter utcában még látható toronynak, ami, mint sok más egyéb budapesti épület bontásra ítéltetett. Honnan látja mindezt a képzőművész, többek között erről beszélgettem Formanek Zsuzsával.

Átadták a Kortárs Magyar Dráma Díjat, amit Örkény István özvegye Radnóti Zsuzsa hozott létre még 2018-ban, ami az aktuális év legjobb kortárs, kritikus hangvételű, közéleti témájú, történelmi múltat feldolgozó és azzal szembenéző színpadi művének ítélik oda. Radnóti Zsuzsát és kuratórium egyik tagját Németh Gábort kérdeztem. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-02-24 16 óra A Magyar Képzőművészeti Egyetem létrejöttének 150. évfordulóját nagyszabású, programsorozattal ünnepli, többek között egy nagy kiállítással, ami az egyetem történetét mutatja be. A már látogatható kiállítás építésekor jártunk az egyetemen, amit a tárlat két kurátora Révész Emese és Lázár Eszter ajánl a figyelmükbe.

És ha már képzőművészetről beszélünk, nem feledve az építészetet sem, essék szó más helyekről is egy videoblog kapcsán, ami izgalmas történeteket mesél az épített és még meglévő környezetről. Torma Tamással beszélgettem. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-02-17 16 óra A mai műsorban szó lesz a Kiscelli múzeum új kiállításról amiben Gerhes Gábor értelmezi sajátos eszközeivel a világot, teszi föl helyettünk a megfogalmazható vagy megfogalmazandó kérdéseket. Beszélünk egy annak idején elsöprő sikert aratott regényről Fejes Endre Rozsdatemetőjéről, hogy aztán a felejtés átírja hajdani értékeit, és ma színpadon bemutatva mégis érdemes a szembesítésre a korral, nemcsak az akkorival, a maival is. Tasnádi István beszél róla. Ha Ady Endréről diskurálunk, legkevésbé a novellái jutnak eszünkbe. A Forte Társulat Horváth Csaba rendezésében Ady novellákat állított színpadra azzal a sajátos színpadi nyelvvel, ami sajátja, és a világhírű cimbalomművész Lukács Miklós zenéjével, ami így együtt egészen különleges színpadi élménnyé válik. Horváth Csaba beszél az előadásról A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-02-10 16 óra A Luwig Múzeum a napokban tartotta az elmúlt évet összegző és az idei évet bemutató sajtótájékoztatóját, elmondjuk, hogy milyen kiállítások várhatók 2022-ben. A covid nemcsak a kiállítások megrendezését írta át, de a színházakat is. Most szerencsére újra látható a Szkénében az annak idején nagy sikert aratott III. Richárd betiltva, beszél róla a rendező Szikszai Rémusz. Jövő vasárnap bezár a Szinyei kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, a zárásig sűrített program várja az érdeklődőket, beszélünk újra róla, hátha még belefér az életükbe, hogy megnézzék. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-02-03 16 óra Mit kezdünk az írók, költők valós személyiségével, hétköznapjaival, egyáltalán ránk, olvasókra tartozik-e mindez. Mi történik a mítoszokkal, mit kezd vele a hálás vagy hálátlan utókor. És mindez persze nemcsak Sziveri Jánosra igaz, akinek a neve föl-fölbukkan nemcsak a hivatalos kánonban, de civil megjegyzésekben is, közösségi oldalakon. Zalán Tibor beszél róla.

Hozzáfűzhetnénk az előbbi gondolatmenethez a Kassák Múzeum új kiállítását, de az messzire vezetne. Mindenesetre megnyílt a Csodálatos történet c. kiállítás? című kiállítás, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművének bemutatása, akikről Dobó Gábor irodalomtörténész beszél.

Végül pedig Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színházban, amiről a rendezőt Fehér Balázs Benőt kérdeztem, többek között arról, hogy mennyire lesz más egy előadás, ha máshova kerülnek a hangsúlyok. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-01-27 16 óra Születésnapot köszöntünk a mai műsorban, 20 éves a Szent Efrém Férfikar. Holnap este a moszkvai Doros férfikarral lépnek föl a Magyar Zene Házában, Bubnó Lőrinccel, aki az éneklés mellett a zenekar művészeti vezetője – felidézzük az elmúlt éveket.

Hamarosan bezár a Szépművészeti Múzeum Cezanne-tól Malevicsig c. kiállítása, felelevenítjük azt a beszélgetést, amiben Somodi Anett művészettörténész beszél arról, hogy miért izgalmas a mai napig Cezanne művészete. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-01-20 16 óra A Magyar Kultúra Napján nyílik Esterházy Péter és Gitta könyvtára az Evangélikus Országos Gyűjteményben. A mai műsorban megpróbáljuk bemutatni a könyvtárat, hogyan kerültek új otthonukba a könyvek, mi jellemző rájuk.

Beszélünk a Pinceszínházban újrainduló és megújuló beavató színházról, ami most a homéroszi eposzokat, ill. ezek részleteit alkalmazza színpadra, miközben Karsai György professzor értő-ajánló szavai hozzák közel a mához a régmúlt eseményeket. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-01-13 16 óra A jövő héten megnyílik a Városligetben a Magyar Zene Háza. ” Az épület tervezői víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna írja a Liget sajtóközleménye.

Hogy milyen építészeti megoldások teszik ennyire egyedivé a házat, többek között erről beszél a Liget miniszteri biztosa Baán László, ill. Batta András igazgató.

Szintén jövő hétvégi program a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. A műfajról, ennek jelentőségéről, és persze magáról az eseményről beszél Sós Ágnes fesztiváligazgató. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2022-01-06 16 óra A mai műsorban múzeumokban kalandozunk, hiszen még most az év elején is vannak olyan kiállítások Budapesten, amiket mindenképpen meg kell megnézni. Van, ahova sietni kell, hiszen a Szépművészeti Múzeumban a hétvégén bezár a II. Amenhotep fáraó korát és sírjának felfedezését bemutató tárlat. Izgalmas a Budapesti Történeti Múzeum új állandó kiállítása, ami összefüggéseiben vázolja a palota történetét a középkortól az 1960-as évekig, végül pedig a magyar festészet klasszikusának életmű kiállítását ajánlom a figyelmükbe, ami rövid séta a történeti múzeumtól a Magyar Nemzeti Galériáig. A mai összeállítás még válogatás az év vége interjúiból, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-12-30 16 óra 2021 utolsó Lábjegyzetében két – számomra nagyon fontos interjút hallhatnak újra, amelyek egy olyan világot fogalmaznak meg, ami mindenki számára a gondolkodás, a művészet szabadságát jelenti ma is.

Jancsó Miklós ebben az évben lett volna 100 éves, Báron György filmesztéta beszél róla. Többek között arról, hogy semmiben nem volt szabályos, legalábbis abban az értelemben nem, ahogy a nagy klasszikusok szoktak. Egyáltalán maga a klasszicizálódás idegen volt tőle, nemcsak a természetétől, a műveitől is.

Szólunk egy másfajta szabadságról, ill. annak lehetőségeiről, alakulásáról a változó politikai, művészeti világban. Megjelent egy könyv – a Szabadságszigetek – Fodor Tamásról és a Stúdió K-ról, erről beszélgetünk a kiváló színésszel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-12-23 16 óra A mai műsorban – így a karácsony előtti utolsó pillanatokban jó kicsit megállni, beszélgetni. Arról a múltról, ami elvezet a jelenbe, ami megállt valahol, ahol az akkori történések átformálták szemléletmódunkat, a körülöttünk lévő világot. A mai összeállításban két korábbi interjút hallanak, Barakonyi Szabolccsal a Fortepan Mastersről, Bálint Andrással pedig Szerb Antal estjéről beszélgettünk.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-12-16 16 óra Ötödik alkalommal nyílt meg a Frissen című kiállítás a Műcsarnokban. amikor a személyes – egyéni tárlatok más összefüggést kapnak az egymás mellettiséggel. A mai műsorban a Szegő György a Műcsarnok igazgatója beszél összefoglalóan a tárlatokról.

Az I. világháború után indult nemzetközi segélyakcióról szól az a kiállítás, ami néhány napja nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban. Az akkor indult gyermekvonatokon több mint 60.000 gyermek utazott külföldre, hogy megerősödjön a háborús megpróbáltatásokat követően. A műsorban a két kurátor Réthelyi Orsolya és Perényi Roland tárlatvezetéséből hallanak részleteket.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-12-09 16 óra 2017. decemberében bezárt a Néprajzi Múzeum a budapesti Kossuth téren. Becsomagoltak, leltároztak, restauráltak, készültek a jövőre. A közelmúltban a már felépült új múzeumban bemutatták a múzeum új arculatát, ennek kapcsán beszélgetünk Kemecsi Lajos főigazgatóval. Nemcsak az új dizájnról, de a jövő tavaszi nyitásról is.

Szemfényvesztő művészet címmel jelent meg Gerevich József pszichológus-pszichiáter új könyve, amit a Magyar Nemzeti Galériában mutattak be. Másfajta gondolkodás, másfajta személet az, ahonnan a művészethez közelít, többek között erről kérdeztem a szerzőt.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-12-02 16 óra Új kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban, kihirdették az Esterházy Art Award idei győzteseit, összeállításunk az eredményhirdetésen készült. Online színházi bemutatót tartott az Orlai Produkció, Aldo Nicolay darabja a Hárman a padon három idős ember történetét meséli el, többek között erről beszélgetünk a darab rendezőjével Göttinger Pállal.

2021-11-25 16 óra „Ez a könyv arról szól, hogy a benne szereplő személyek mennyire fontosak voltak számomra az életem során. Szabados Ambrustól Mensáros Lászlón át Törőcsik Mariig. Áldásos volt velük együtt dolgozni, és nemcsak dolgozni, mert emberileg is sokat kaptam tőlük, ami számomra nagy kincs” – mondta Verebes István a könyv bemutatóján. A színész-rendező megírt egy nagyon színházi könyvet a pályatársakról, miközben persze magáról beszél.

Vasárnap tényleg bezár az utóbbi idők egyik sztárkiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Gerhard Richter Valós látszat című tárlatát még megnézhetik, ehhez próbál segítséget adni a kurátor Bódi Kinga, akivel még a megnyitó táján beszélgettem. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-11-18 16 óra A mai műsorban olyan kötetről beszélgetünk, ami izgalmas tudománytörténeti korszakon keresztül egy zseniális irodalomtörténész Klaniczay Tibor alakját idézi. A beszélgetős könyv szerzői Ács Pál és Székely Júlia arra vállalkozott, hogy interjúkon keresztül fölvázolja azokat az értékeket, amelyek a mából visszatekintve is fontosak.

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legizgalmasabb alakjának, Szinyei Merse Pálnak életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítása, amiről a tárlat egyik kurátora Hessky Orsolya beszél. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-11-11 16 óra Nyolc évvel a nagysikerű kiállítást követően újabb Cezanne-hoz kapcsolódó kiállítás nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat az életmű és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. Kiállításajánló Somodi Anett művészettörténésszel.

Lezárult egy korszak, 37 és fél év után nov. 9-én a születésnapos Steve Reich műveivel búcsúzott az Amadinda. Visszatekintő az együttes vezetőjével Rácz Zoltánnal, A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-11-04 16 óra A mai műsorban a múzeumi világban sétálunk, hiszen a fővárosban számos izgalmas képzőművészeti esemény van, ami fantasztiikus szellemi kalandot kínál. Megnyílt például a Cezanne-tól Malevicsig c. tárlat a Szépművészeti Múzeumban, amiről beszélünk majd, most azonban felidézzük a hamarosan bezáró világsztár Gerhard Richter kiállítását. A Műcsarnokban újra 4 kiállítás nyílt meg, Matzon Ákosról beszél a kurátor Rockenbauer Zoltán. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-10-28 16 óra Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban, ezt az időpontot tekintik azóta is a magyar film születésnapjának.

A Ludwig Múzeumban rendezett kiállítás a Nagylátószög izgalmas áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig. Érdemes megnézni, november 14-ig még nyitva van. A kiállításról, a magyar film történetéről beszélgetünk Ráduly Györggyel, a Nemzeti Filmarchívum-Filmintézet vezetőjével. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.09.09-i adás ismétlése )

2021-10-21 16 óra Mi az, ami rokon Szerb Antalban és Bálint Andrásban, milyen versek, tájak kötik őket össze vagy miért kíváncsi a ma embere Gubbióra, Siénára, mindez talán kiderül a színművész legújabb előadóestjéből.

Mennyire más a költő látásmódja, amikor nem verset ír, hanem fényképez. Többek között erről is szól a Műcsarnok új kiállítása Az esetlegesség rétegei, Pilinszky János fényképei, amiről a kurátor Gulyás Miklós beszél.

Megújult a BTM Vármúzeumának állandó kiállítása, hogy miként, arról az egyik kurátort Rostás Péter művészettörténészt kérdezem. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-10-14 16 óra – Tizenegy év óta létezik Fortepan, ami tükör a 20. századi Magyarországrólról. Alapvetően online létezik, legtöbben így is használják, de megjelentek már tematikai válogatások könyvformában is. Most egy más megközelítésű kötet látott napvilágot, amiről a szerzővel beszélgettem: a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból – Barakonyi Szabolcs válogatásában.

A covid okozta korlátozások miatt az elmúlt évben félbeszakadt a Szépművészeti Múzeum nagy sikerű színházi produkciója, a Textúra. A tervezett kilenc előadásból tavaly csupán kettőt láthatott élőben a közönség. A múzeum most folytatja, újra látható lesz a különleges összművészeti program. A rendező Székely Kriszta beszél róla. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-10-07 16 óra Esterházy Péterrel és a Dunafeszttel nyitott a Három Holló kávéház a volt bölcsészkar utcafrontján, az Erzsébet híd pesti lábánál. Így kávéházak éjszakja előtt beszélgetünk a kávéházak szerelmesével Wilhelm Droste íróval, irodalomtörténésszel Esterházyról, a helyről és sok minden másról is.

Nemrég zárult az első online színházi fesztivál, ahol 10 napon keresztül 25 színházi előadást láthatott a közönség. Mitől más ez a műfaj, mint a színház és a film – többek között erről beszél az eSzínház marketing és kommunikációs vezetője Sárközi Szabina. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-30 16 óra Semmiben nem volt szabályos, legalábbis abban az értelemben nem, ahogy a nagy klasszikusok szoktak. Egyáltalán maga a klasszicizálódás idegen volt tőle, nemcsak a természetétől, a műveitől is. Ha most körül nézünk a kultúrában szerencsére nem felejtődött el, hogy 100 éves lenne Jancsó Miklós. Báron György filmesztétát kérdeztem róla.

Hamarosan tényleg színpadra kerül Schiller Don Carlosa a Radnóti Színházban. Streamelt formában ugyan lehetett már látni, sokan nézték is, most októberben jön végre az élő bemutató. Nagy Péter István rendezővel beszélgettünk a kalandos rendezésről és persze a darabról is. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-23 16 óra Régészeti kalandra invitál a Szépművészeti Múzeum, megnyílt a II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírját bemutató kiállítás, amin a magyar kurátor Liptay Éva vezeti végig a hallgatókat.

Mesterjáték a Zeneakadémián. Várdai István művészeti igazgató, csellóművész beszél arról a tehetséggondozó programról, ami most indult az intézményben.

És végül visszatérünk ahhoz a kiállításhoz, ami a hétvégén bezár, és ki tudja, mikor lesz újra látható. Péli Tamás Születés című. pannóját már bemutattuk a tavasszal, most ezt a beszélgetést ismételjük meg, hátha valaki kedvet kap és megnézi még vasárnapig. A mikrofonnál a szerkesztő Vlasics Sarolta.

2021-09-16 16 óra Mi történt Párizsban? Bezárt az a kiállítás, ami a az elveszett kubista műveket próbálja megtalálni, többek között erről beszélgettünk a tárlat kurátorával, Barki Gergely művészettörténésszel.

Végre volt könyvhét, kicsit más, időben kicsit eltolódva, de volt. Még a kora nyári időpontra jelent meg Spiró György esszékötete, ami akkor is, most is nagy siker volt, felidézzük a beszélgetést Spiró Györggyel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-09 16 óra Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintik azóta is a magyar film születésnapjának. Ennyi idő után érdemes kicsit elidőzni a magyar filmeknél, felidézni a magyar filmtörténetet, hiszen a Ludwig Múzeumban az évforduló alkalmából rendezett kiállítás, a Nagylátószög izgalmas áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig. Erről beszélgetünk a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatójával Ráduly Györggyel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-02 16 óra Valós látszat a MNG-ban, megnyílt a kortárs képzőművészet egyik legizgalmasabb alkotójának Gerhard Richternek a kiállítása, amiről a kurátor Bódi Kinga beszél.

Szeptember 12-én kezdődik a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, amiről Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztem.

A héten játszotta hosszú kihagyás után a Radnóti Színház az Andrej Serban rendezte III.Richardot, amit rögzítettek, és hamarosan a közönség is láthatja a nagysikerű előadást. Szikszai Rémusz korábban tanítványa, a Radnótiban munkatársa volt a világhírű rendezőnek. Vele beszélgettem a bemutató környékén, ebből idézünk.

2021-08-26 16 óra A nemrég 1600. születésnapját betöltő Velencéről íródott könyv – Minden más városnál városabb – 100 bejegyzés Velencéhez – sajátos szemszögből közelít a kultikus helyhez. Boros Géza művészettörténész arra is kíváncsi, hogy mitől annyira tökéletes a Szent Márk tér építészeti szempontból, de legalább annyira fontos részei a kötetnek azok a látszólag kevésbé fontos velencei tárgyak, épületek, jelzések, amelyek hozzátartoznak ahhoz a szubjektív utazáshoz, amire invitál a szerző.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepel. 125 éves a Rimanóczy-ház, ami az intézet otthona, és itt forgatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmet. A tánczot, aminek 1901-es bemutatóját tartják a magyar filmtörténet kezdetének. A filmszínház és az épület történetét tekinti át Az ismeretlen Uránia, amit a szerkesztő Buglya Zsófia mutat be.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.04.22-i adás ismétlése )

2021-08-19 16 óra Százhuszonöt éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Hogyan alakult a Víg sorsa a hosszú évek alatt, mitől más, egyáltalán más-e, mint a többi színház – többek között erről beszél a színháztörténész Gajdó Tamás.

A Nagy könyvlopás c. kiállítás nagy siker volt még a covid előtt Szentendrén, most megjelent a könyv, ami műfajából adódóan máshonnan is közelít, amiről az egyik szerző Véri Dániel beszél. Köszöntöm a hallgatókat, Vlasics Sarolta vagyok.

( A 2021.05.20-i adás ismétlése )

2021-08-12 16 óra Mikulás Ferenc fesztiváligazgató beszél a most zajló a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválról, ahol három moziban és két szabadtéri helyszínen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmeket.

Megnyitotta kapuit a Garten Balaton kortárs képzőművészeti programsorozata Lovasban, amiről az egyik szervező Schneller János művészettörténész tart tárlatvezetést.

Végül megismételjük a Papír/forma c. kiállításról készült beszélgetésünket Bódi Kingával, a Szépművészeti Múzeum tárlata a héten bezár, érdemes még megnézni.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-08-05 16 óra Marcel Beyer regényében a Kaltenburgban a világhírű tudós Konrad Lorenz alakja elevenedik meg. Bár a történet fikció, de sok mindent elárul a korabeli Németországról, a 20.század történetéről, az értelmiségi gondolkodás lehetőségeiről. Győri László fordítóval többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk.

Mi történik a kortárs képzőművészettel a pandémia idején, amikor minden takaréklángon működik, milyen lehetőségei vannak ilyenkor a témával foglalkozó online művészeti magazinnak, erről is beszél az Artkartell főszerkesztője Rieder Gábor. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.02.18-i adás ismétlése )

2021-07-29 16 óra A hétvégén ill. a jövő héten indul két fantasztikus fesztivál, a Thealter ill. az Ördögkatlan. A mai összeállításban ezekről beszélgetünk, megszólal a két fesztiválvezető Balog József és Bérczes László. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-22 16 óra Mások akartunk lenni – ez a napokban megjelent könyv címe, ami a Szentendrei Teátrum 50 évét foglalja össze, erről beszél a könyv egyik szerkesztője Vasvári Csaba.

És néhány hete mutattuk be Martos Gábor Önarckép nyaklánccal című kötetét, talán még mielőtt kézbevehető lett volna, most megismételjük, sőt azóta a könyv is megjelent. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-15 16 óra Nemrégiben jelent meg Spiró György legújabb esszékötete a Mikor szabad ölni?, ami sokszínű tematikája miatt lehetőséget ad arra, hogy sok mindenféléről kérdezzük az írót, pedig csak az esszékötetről beszélgetünk.

Röviden szó lesz még  a Ludwig múzeumban most megnyílt kiállításról a  Lassú életről,  beszél róla az egyik kurátor Készman József művészettörténész. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-08 16 óra A mai összeeállítás az emlékezős változat, ha Esterházy Péter művei hangnemét idézzük. Öt éve nincs velünk, egyre fájóbb a hiány. Egyik utolsó művéről – A bűnösről – beszélgettem vele és a szerzőtárssal Szüts Miklós festőművésszel a kötet megjelenése után, ebből idézünk.

30 évvel ezelőtt kiáltotta ki függetlenségét Szlovénia és Horvátország. Történelmi visszaemlékezés helyett irodalmi megközelítésből -Végel László szemszögéből – beszélünk a térségről, az ott élők lehetőségeiről, életéről, a változásokról, ami olykor lehetetlenné tette az ottmaradást. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-01 16 óra Folytatódik a nyári színházi fesztiválokat bemutató sorozatunk, ezúttal a Kőszegi és a Gyulai Várszínházat ajánljuk a hallgatók figyelmébe. Pócza Zoltán elmondja, hogy az idén a 40. évadot kezdi Kőszeg egy éppen ma színre kerülő ősbemutatóval, Gyulán pedig már javában zajlik a Shakespeare – fesztivál, dehát nagyon sok program várja a nézőket, és Elek Tibor igazgató reméli, hogy minél többen lesznek ezekre kíváncsiak.

A Múzeumok éjszakáján Ráth György Villában nyílt meg a Dresszkód című kiállítás, ami a szecesszió világában a nő viseleteket mutatja be a kurátor Csepregi Noémi segítségével. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-24 16 óra A ma esti ajándékkoncerttel nyit az idén 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok, amit nemcsak élőben a helyszínen, de streamelve országszerte meg lehet nézni. Megszólal a mai műsorban Barnák László, aki május óta nemcsak a Szegedi Nemzeti Színház, de a szabadtéri játékok főigazgatója is.

Megnyílt Köveskálon az a kortárs szobrokat bemutató park, ami ettől az évtől lehetőséget biztosít kortárs alkotóknak a pályázatra. Ott voltunk az eredményhirdetésen, beszélgettünk a mecénás Molnár Júliával és az első győztes művésszel Cseh Lilivel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-17 16 óra Lassan indulnak a nyári fesztiválok, köztük majd a Thealter is, ami kapcsán egyelőre inkább a problémák kerülnek szóba az elmaradt támogatás miatt, mint az amúgy megbeszélni valók, miközben művészeti vezetőjének – Balog Józsefnek teljesítményét Hevesi Sándor – díjjal ismerik el.

És nyit Szentendre is, 70 éves a Ferenczy múzeum, Prosek Zoltán igazgatóval beszélgetünk az elképzelésekről ill. a Múzeumok éjszakáján megnyíló Csákány István kiállítást mutatja be a kurátor Bodonyi Emőke. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-10 16 óra A Budapesti Történeti Múzeum és az OFF-Biennále Budapest együttműködésének keretében ez idáig a közönség számára nem látható roma kortárs művészeti alkotás válik megtekinthetővé a BTM Vármúzeum Barokk csarnokában Péli Tamás Születés című pannója, amiről a beszélgetünk a mai műsorban. Lesz szó egy másik nagyívű képzőművészeti kiállításról, a Magyar Nemzeti Galéria most nyílt grafikai tárlatáról, a Leonardotól Miróig összeállításról. Indulnak a nyári fesztiválok, ezen a héten a Margó a Városligetben, jövő szombaton a Tricikli Szegeden. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-03 16 óra Lassan újraindul a valós kulturális élet, fesztivál megnyitók. A kiállítások kezdenek emlékeztetni hajdani világra. A mai műsorban bemutatjuk Martos Gábor Önarckép lánccal című hamarosan kézbefogható kötetét, szót ejtünk egy nagyon izgalmas kiállításról a MNG-ban, és fölvillantjuk a Szentendrei Teátrum évadkezdését, az új vezetővel Lőrinczy Györggyel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-27 16 óra Szalai András Kis magyar snassz és neociki című kötete 850 fotóval, tanulmányokkal képelemzésekkel, interjúkkal mutatja be a hazai épített környezet jellegzetes vizuális „termékeit” , amivel naponta szembesülünk, miközben esetleg észre sem vesszük őket.

A 150 éve született Székely Aladár munkából kiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum, ami arra vállalkozott, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, hogy több mint 100 fotó segítségével felrajzolja a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének jellemző vonulatai. A covid miatt a kiállítás nyitvatartását meghosszabbították, ezért megismételjük azt az interjút, ami Csorba Csilla kurátorral készült.  A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-20 16 óra Százhuszonöt éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Mi volt a színház múltja, mitől más, egyáltalán más-e, mint a többi – többek között erről beszél a színháztörténész Gajdó Tamás.

A nagy könyvlopás című kiállítás nagy siker volt Szentendrén még a covid előtt. Most megjelent az erről szóló könyv, ami műfajából adódóan máshonnan közelít, amiről a kötet egyik szerzője Véri Dániel beszél. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-13 16 óra Kiosztották a Libri irodalmi díjait, a szakmai elismerést Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye kapta, amiről az íróval beszélgettünk. Több mint 200 nap után megnyílt a Mai Manó Ház, ahol a jeles fotográfus Paul Almásy kiállítását lehet élőben megnézni.

Elkezdődött a Velencei Építészeti Biennálé előkészítése, a Magyar Pavilonban kiállító csapat építésze beszél a projektről.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-06 16 óra Hamarosan bemutatják Tóth Krisztina legújabb színjátékat, a Denevért, ahogy mostanság szokás, még online térben. A darab is erről gondolkodik, hogyan éljük meg a pandémia okozta helyzeteket, egyáltalán kell-e hozzá világjárvány, hogy úgy viselkedjünk, ahogy. Többek között erről beszélgettünk az írónővel.

Fantasztikus írói monográfia jelent meg Mészöly Miklósról a centenáriumra. Szolláth Dávid irodalomtörténész tekinti át, helyezi világirodalmi és hazai kontextusba az életművet.

Végül egy másfajta portré, Molnár Piroskát Bíró Kriszta kérdezte, és miután sokan keresik a kötetet, megismétlünk egy részletet a korábbi beszélgetésből. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-29 16 óra Kortárs képzőművészet öt héten át, elindult az off biennalé. A rendezvénysorozat alapítójával Somogyi Hajnalka kurátorral beszélgettünk, akit első magyarként választották be tavaly a képzőművészet legbefolyásosabb személyiségei közé.

Shakespeare/37 – online sorozatot indított a WebSzínház, ahol kortárs magyar írók írják át a szerző műveit, amiről Magács László, a TRIP igazgatója beszél.

Ma van a tánc világnapja, ennek kapcsán felidézzük a Róna Viktor kiállításról és könyvről szóló korábbi beszélgetésünket Halász Tamás tánctörténésszel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-22 16 óra A nemrég 1600. születésnapját betöltő Velencéről íródott könyv –  Minden más városnál városabb – 100 bejegyzés Velencéhez – sajátos szemszögből közelít a kultikus helyhez.. Boros Géza művészettörténész arra is kíváncsi, hogy mitől annyira tökéletes a Szent Márk tér építészeti szempontból, de legalább annyira fontos részei a kötetnek azok a látszólag kevésbé fontos velencei tárgyak, épületek, jelzések, amelyek hozzátartoznak ahhoz a szubjektív utazáshoz, amire invitál a szerző.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepel. 125 éves a Rimanóczy-ház, ami az intézet otthona, és itt forgatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot, aminek 1901-es bemutatója a magyar filmtörténet kezdete. A filmszínház és az épület történetét tekinti át a  napokban megjelent kötet Az ismeretlen Uránia., amit a szerkesztő Buglya Zsófia mutat be. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-15 16 óra Ringer István régész, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója kapta az idei MúzeumCafé Díjat. 2016 óta vezeti az intézményt, aminek gondolkodása, szemléletmódja azóta teljesen megváltozott, nemcsak a  szakma, de a közösség számára is fontos kulturális hellyé vált.

Május elejéig lehet szavazni a Libri irodalmi díjára, a felkért szakértő zsűri és a közönség ebben az évben már hatodik alkalommal döntheti el, hogy kiket tart az elmúlt év szépirodalmi alkotásaiból nyertesnek.  A Libri díj történetéről, tapasztalatairól, arról a tíz könyvről, amiből végül választani kell, erről beszélgettünk Károlyi Csaba irodalomkritikussal, az Élet és Irodalom főszerkesztő – helyettesével. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-08 16 óra Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A covid miatt többszörös halasztás ellenére a tárlat nem nyílhatott meg a közönség számára. A héten – mintegy záróeseményként – a kiállítás kurátora Szipőcs Krisztina művészettörténész mutatta be Konok Tamás munkásságát, beszélt a képekről, amit a zárás után is meg lehet majd nézni a LUMU honlapján. A mai műsorban megismételjük azt a beszélgetést, ami Szipőcs Krisztinával készült, amikor még mindannyian azt vártuk, hogy lássuk a kiállítást.

A műsor másik vendége Balázs Attila író, publicista drámaíró akinek sajátos gondolkodásmódja, tartalmi és nyelvi abszurditása a vajdasági irodalom különös alakjává teszi, miközben többek között emiatt lesz izgalmas része a magyar irodalomnak.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-01 16 óra Mennyire kompromisszum létrehozni egy új kiállítást így a pandémia időszakában, mennyire online, mennyire készül már a valóságos életnek, többek között erről is beszélgetünk a mai műsorban. Elindult a Bp Fotófesztivál, amit Mucsy Szilvia fesztiváligazgató ajánl a figyelmünkbe. Újra lehet pályázni az Esterházy Művészeti – díjra, Schneider Erika az Esterházy Privatstiftung magyarországi kulturális képviselője elmondja a legfontosabbakat, végül egy Színházi bemutatóról, az Asztalizenéről beszél – sajnos már archív felvételről a szerző Térey János. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-03-25 16 óra 1996–ban az ENSZ március 21-ét antirasszista világnapnak nyilvánította. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége 2001 óta minden évben díjazza azokat, akik segítették a rasszizmus, antiszemitizmus vagy kirekesztés visszaszorítását.

A díjátadóra most a járványhelyzet miatt személyesen nem kerülhetett sor, talán majd ősszel, de az idén is kiosztották a Radnóti Miklós-díjakat. A díjazottak Molnár Piroska színművész, Upor László dramaturg, műfordító, egyetemi tanár, Szalay Kriszta színművész, Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke és Kocsis Tamás újságíró.

A mai műsorban megszólalnak az elismert alkotók, ill. Hanti Vilmos MEASZ elnöke beszél a díj történetéről, ennek fontosságáról.

Az összeállítást Marton Éva és Vlasics Sarolta készítette.

2021-03-18 16 óra Hogy a coviddal mennyire megváltozott az életünk, jelzi az is, hogy színházi bemutatók, kiállítási megnyitók kerülnek virtuális térbe, aminek nyilván sokféle következménye lehet a későbbiekben is. A mai műsorban beszélünk a Radnóti Színház e-színházi bemutatójáról a Don Carlosról, a Műcsarnok Derkó 21 kiállításáról és szólunk egy – írója szerint – szép szerelmi történetről, ami persze sokféle fénytörést szenvedhet megvalósulásakor. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-03-11 16 óra Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum

nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A covid miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztották, a falakra került Konok Tamás több mint száz alkotása, sajnos már emlékkiállításként, hiszen novemberben KT meghalt. A járványhelyzet miatt egyelőre még nem látogatható a kiállítás, így a múzeum próbál online lehetőséget adni a nézőknek, hogy valamennyire belenézzenek a tárlatba. Erről is beszél a kurátor Szipőcs Krisztina.

Nemrég volt hetvenöt éves a magyar irodalom immár klasszikusnak nevezhető írója Bereményi Géza, akinek az elmúlt évben megjelent önéletrajzi kötete a könyvpiac egyik legnagyobb sikere volt. A Magvető kiadó a szerző novelláit adta közre, erről és a Magyar Copperfieldről beszél az író, ill. a kötetek szerkesztője Szegő János. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.01.14-i adás ismétlése )

2021-03-04 16 óra Megjelent egy olyan könyv, amire sokan vártak, mert valamilyen szinten részesei voltak a hatvanas-hetvenes évek színházi kezdeményezéseinek, amiről ma azt mondanánk a függetlenek útkereséseinek, ahonnan elindult az Orfeo csoport, majd a Stúdió K, egy ma már klasszikussá vált színész vezetésével. Megjelent Fodor Tamás életművének egy szakaszát bemutató Szabadságszigetek Sándor L. István tollából, beszél a szerző és a riportalany. Izgalmas virtuális kiállításra hívja a hallgatókat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, ahol a tárlat középpontjában Jaschik Álmos bábművészeti tevékenysége áll, amit a kurátor Somogyi Zsolt mutat be.

( A 2020.12.17-i adás ismétlése )

2021-02-25 16 óra A FUGA – Budapesti Építészeti Központban most megnyílt magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők szakmai kiállítása az elmúlt két színházi évad alkotásaiból ad válogatást. A megnyitót online térben tartotta Forgách András író, akivel a kiállításról beszélgetünk.

Izgalmas lehetőséget kínál Torma Tamás építész videoblogja az Egy hely, ami esztétikum, történetiség szempontjából mutat be épületet, helyet. Hogyan változott létrejötte óta, mitől lehet izgalmas egy hely bemutatása, többek között erről beszélgetünk a mai műsorban.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-02-18 16 óra Marcel Beyer regényében a Kaltenburgban a világhírű tudós Konrad Lorenz alakja elevenedik meg. Bár fikció, de sok mindent elárul a korabeli Németországról, a 20.század történetéről, az értelmiségi gondolkodásról és ennek lehetőségeiről. Győri László fordítóval többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk.

Mi történik a kortárs képzőművészettel a pandémia idején, amikor minden takaréklángon működik, és milyen lehetőségei vannak ilyenkor a témával foglalkozó online művészeti magazinnak, erről is beszél az Artkartell főszerkesztője Rieder Gábor. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-02-11 16 óra Szegő György közel hét éve művészeti vezetője a 125 éves a Műcsarnoknak. Mit jelent ez az időszak az ő életében, hogy kapcsolódik mindez az intézmény profiljának kialakításához vagy átalakításhoz, többek között erről is beszélgettünk a Műcsarnok jubileumi kiállítása kapcsán.

Biztos sokan emlékeznek a Stuart Little történetre, ami egy karácsonyi filmnézés következtében indította el az elveszett Berény Róbert kép hazatalálását. Barki Gergely művészettörténész most újabb „képvadászatra” készül, készül egy vándorkiállítás – először Párizsban -,azzal a reménnyel, hogy előkerülnek „elveszett kubista képek, szobrok…” stb, hogy minél teljesebb legyen az a tárlat, amire 2023-ban készül a Szépművészeti Múzeum. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-02-04 16 óra „Nemes és istennek tetsző cselekedetnek gondolom, ha irodalmi orgánumok írók kerek évfordulóin köszöntő szövegeket, összegző írásokat közölnek, mint rezsó a hőt, és különösképpen ünneplem, ha szakembert hívnak ünnepelni, köszöntő sorokat egymás után róni, olyat, aki már nem épp újdondász a műfajban. Üdvözlöm és ünneplem hát a Litera felkérését, hogy írjak köszöntőt Végel László újvidéki hippiíró nyolcvanadik születésnapjára, és szakembernek is gondolom magam a témában, írtam már az ő 60. meg a 70. meg a 75. évfordulójára is, ígértem már, hogy jövök még e témában.

Tehát: Isten éltessen Pepi!” – írja Vágvölgyi B. András a Literán, mint ahogy tette 60 születésnap óta majdnem ötéves ugrásokkal. Mi is csatlakozunk a köszöntéshez, beszél az író, szerényen mondanám, hogy pályarajz helyett pályavázlatot hallanak, ami kicsit belenéz az életműbe.

A másik történet is izgalmas, még február közepéig látható – leginkább online az a tárlat, ami Meinrad Dufner bencés szerzetes életmű kiállítása Pannonhalmán, ahol nemcsak a képeket lehet megnézni, de a vele készült beszélgetések segítenek megérteni a művészet és a vallás közötti kapcsolatot, átjárhatóságot. Erről beszél a kiállítás egyik kurátora Mélyi József. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-28 16 óra Színházi műfajokkal kísérletező sorozatot indít Katona József Színház, ahol Garaczi László, Szécsi Noémi, Tasnádi István és Háy János írását választotta ki a meghívásos pályázatra beérkezett művek közül a Katona rendezőiből és dramaturgjaiból álló zsűri. Erről beszél a rendező Székely Kriszta, aki maga is dolgozik a sorozatban.

Esterházy – tematikával jelent meg a MúzeumCafé 80. száma, amiből kiderül, hogyan illeszkedik az Esterházy – örökség a magyar kultúrtörténetbe, hogyan lehet megközelíteni ezt a nagyon sokfelől és sokfelé elágazó kérdést. Mit jelent ma Esterházynak lenni, kérdezi a főszerkesztő Gréczi Emőke Esterházy Marcellt, aki saját művein keresztül próbálja feldolgozni az örökséget.

Mi az a komolyzenei standup, mekkora tisztelettel illik beszélni a komolyzenéről, mit jelent ma a zenei ismeretterjesztés, és egyáltalán mi köze van mindehhez egy zenei antikváriusnak, kérdezem Bősze Ádámot, akivel sok minden másról is beszélgetünk. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-21 16 óra A kényszerű bezárás hónapjai alatt a digitális felületekre költözött a Kassák Múzeum. A karantén idején online formában ingyenesen nézhető néhány kiállítása, kiadványa. Bár a képek a valóságban már lekerültek a falakról, vissza jutottak eredeti kiállítóhelyükre, a netes felületen továbbra is elérhetőek. Ezért elevenítjük fel a mai műsorban a Besnyő Éva kiállításáról szóló beszélgetést, ami bemutatja a modernitás egyik jeles képviselőjét, akinek karrierje a független, szabad női életút példája.

Immár második alkalommal osztották ki a Baumgarten – emlékdíjakat, amit Kukorelly Endre alapított közösségi finanszírozással létrehozva. A díj követi Baumgarten Ferenc Ferdinánd hagyatékából létrejött elismerést, ami 1929 és 1949 között működött, A műsorban Kukorelly Endre beszél a díjról, ill idézünk korábbi egy beszélgetés részletet a díjazott Tompa Andreával. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-14 16 óra Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A covid miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztották, a falakra került Konok Tamás több mint száz alkotása, sajnos már emlékkiállításként. A járványhelyzet miatt egyelőre még nem látogatható a kiállítás, így a múzeum próbál online lehetőséget adni a nézőknek, hogy valamennyire belenézzenek a tárlatba. Erről beszél a kurátor Szipőcs Krisztina.

Néhány nap múlva lesz hetvenöt éves a magyar irodalom immár klasszikusnak nevezhető írója Bereményi Géza, akinek az elmúlt évben megjelent önéletrajzi kötete a könyvpiac egyik legnagyobb sikere volt. Most a Magvető kiadó a szerző novelláit adja közre, erről és a Magyar Copperfieldről beszél az író, ill. a kötetek szerkesztője Szegő János. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-07 16 óra Az első újévi összeállításban még válogatunk, hiszen a kulturális események ilyentájt még covid nélkül is visszafogottabbak, coviddal méginkább. Így aztán néhány korábbi beszélgetés érdekes részletét idézzük. Szó lesz Szüts Miklós életrajzi kötetéről, a Ludwig múzeum mintegy évi összegző bemutatásáról és Háy János szokatlan műfajú prózakötetéről. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-31 16 óra Így az év utolsó napján válogatunk, azokból a beszélgetésekből, amelyek az elmúlt időszakban hangzottak el. Mint minden válogatás persze ez is szubjektív, de igyekeztem azokat az interjúkat kiemelni, amelyek még aktuálisak, hozzá lehet férni például a könyvekhez, vagy a pandémia elmúltával nyitva lesz még az a kiállítás, amiről ismét beszélünk. Fehér Dávid beszél Sean Scully kiállításáról, Szálinger Balázs egy Al-dunai utazásról és Nyári Krisztián a Himnusz kultúrtörténetéről. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-24 16 óra Csütörtök – 16.00-17.00 – Rádió Bézs Karácsony – Marton Évával és Vlasics Saroltával

Mit jelent neked ez a szó, hogy karácsony?

Vlasics Sacinak egy régi gyerekkori emléket idéz, nekem a jelen szorongását, a ki mindenkit kell félteni. De legalább van kikért aggódni.
Kíváncsiak voltunk, mit jelent ugyanez a Bézseseknek.

Megannyi válasz, számos optika az én már nem szeretemtől a gyerekkor havas fényeit megidézőkig.

Mint a rongyszőnyeg, melyet ezer szálból szőttek. Tarka, pirossal, feketével, finom óarannyal, meg megannyi bézzsel. Ilyenek vagyunk: sokak és sokfélék.
Ám összeszőve erősek és elszakíthatatlanok.
Bézsesektől, Bézsesekről magunknak, Önöknek.

„Bolond dolog a holnapot várni,

élj kívül az időn, amennyire lehet.”

(Weöres Sándor Rongyszőnyeg)

2020-12-24 12 óra
2020-12-24 13 óra Csütörtök -12.00-14.00 – Fortepan Karácsony – Egyszervolt Karácsonyok – Marton Évával és Vlasics Saroltával

Két műsor, amelyik múltbeli karácsonyokról mesél képeslapok és fotók segítségével.

Az elsőben pár mondat, ami ráfért egy – egy képeslapra, olykor kicsit titokzatosan, néhány jókívánsággal, tiszteletteljes kézcsókkal a fentnevezett úrleánynak és persze szüleinek. Képeslapok beszélnek a múlt századról, most az ünnepek felől válogatva, ha egyáltalán a korszak eseményei engedték mi mindezt.
Sokkal személyesebben szól, amikor mindez fotókon jelenik meg. A műsor második része a Fortepán karácsonya magánemlékeket, magántörténeteket idéz, mégis mutatja a kort, csak kevésbé csillogóan, másféle szemszögből rajzolva.

Képeslapok és a Fortepan karácsonya.
Marton Éva és Vlasics Sarolta összeállítása.

2020-12-17 16 óra Megjelent egy olyan könyv, amire sokan vártak, mert valamilyen szinten részesei voltak a hatvanas-hetvenes évek színházi kezdeményezéseinek, amiről ma azt mondanánk a függetlenek útkereséseinek, ahonnan elindult az Orfeo csoport, majd a Stúdió K, egy ma már klasszikussá vált színész vezetésével. Megjelent Fodor Tamás életművének egy szakaszát bemutató Szabadságszigetek Sándor L. István tollából, beszél a szerző és az riportalany. Izgalmas virtuális kiállításra hívja a hallgatókat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, ahol a tárlat középpontjában Jaschik Álmos bábművészeti tevékenysége áll, amit a kurátor Somogyi Zsolt mutat be. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-10 16 óra Egyre inkább áttevődik a hangsúly a pandémia miatt online felületre, sőt vannak olyan kulturális műfajok, ahol most nincs is más lehetőség. Hogyan befolyásolja ez magát a műfajt, teremt-e esetleg megmaradó lehetőségeket a járvány utáni időszakra is, erről is beszélgetünk a mai műsorban. Megszólal Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, hogy mennyire vált be az a kezdeményezés, hogy a nyáron – készülve a padémia másokdik hullámára- kiépítettek a színházban egy stream-stúdiót, hogyan fogadta mindezt a közönség. Másképpen érinti mindez a könyvkiadást, ahol a Kalligram kiadó kapcsán rajzolódnak ki azok a tendenciák, amelyek nemcsak kulturális szempontból gondolják végig a 90-es évek óta történteket, amiről a főszerkesztő Mészáros Sándor beszél. Végül az „élet két fele” egy kötetben, Balla Zsófia beszél gyűjteményes kötetéről. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-03 16 óra Milyen alternatív lehetőségek vannak a művészetben a covid alatt, hogyan lehet utat találni a nézőhöz, hallgatóhoz, erre keressük a választ a mai összeállításban. Megszólal Orlai Tibor arról, hogy mi lesz azoknak az előadásoknak a sorsa, amelyek éppen közönségre várnának például a Belvárosi Színházban vagy a Jurányiban. Megjelenik egy könyv Róna Viktorról, ami a már a Bézsben néhány hete bemutatott kiállításra épül, beszél róla tánctörténész Halász Tamás. Online térbe költözött az Előhívás, a Litera és a Nyitott Műhely irodalmi beszélgetés sorozata, idézzük a tízéves múltat és szólunk a jelenről Jánossy Lajos szerkesztővel, aki a kezdetek óta irányítja, vezeti az egészet. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-26 16 óra Két szabálytalan könyv az amúgy szabályos életműben, ami máshonnan közelít ismert és közkedvelt személyiségeket – erről is beszélünk a mai műsorban. Bíró Kriszta kérdezte Molnár Piroskát egy beszélgetős könyvben életről, pályáról, korról, miközben az is kiderül, hogy a kérdező hogyan gondolkodik minderről, akkor is, ha szerényen háttérbe vonul. Mi az a szükségnapló és hova vezet az a szöveg, ami a pandémia első szakaszában íródott, miért nem tartja mégis mindezt alkalmi narratívának a szerző Háy János. Végül a Trafó igazgatója Barda Beáta beszél arról, mit jelent a ma induló e-Trafó online programsorozat., milyen lehetőségek vannak a bezártság túlélésére. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-19 16 óra A mai összeállításban arról beszélünk, ahova most személyesen biztos nem mehetünk, a színházról. Mert a színház van. Nem úgy és nem ott, ahol megszoktuk, de van és működik, csak mi nem a jobb oldal harmadik sorában ülünk a hatos széken, hanem otthon a fotelben például. Szólunk az induló kolozsvári Interferenciák fesztiválról, ami online persze, de sok streamelt előadást meg lehet nézni a neten, erről beszélt a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője Visky András. Szintén neten nézhető hamarosan Katona Bánk bánja a Katona József Színházból, a nagyon fiatal tehetséges rendező Tarnóczi Jakab értelmezésében, végül szólunk a díjesőről, amit a Maladype társulata gyűjtött be Lengyelországban a Gombrowicz – fesztiválon. Erről beszél az együttes vezetője Balázs Zoltán.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-12 16 óra Verset szoktunk meg tőle, esetleg drámát, most prózára váltott, bár azt mondja, ez nem felel meg a hagyományos elbeszélő műfajnak. Szálinger Balázs naplóba írta, amit látott, mert amúgy elfelejti. Majdnem ez a története az Al-dunai álomnak, a többit elmondja a szerző. Egy korábbi kollégáról – a Csáth Gézáról szóló kiállítás ugyan már bezárt, de maradt a megfejtés a titkokról egy nagyszabású monográfiában, amit Szajbély Mihály professzor jegyez, ill. most beszél is róla.
Elindult a Verzió 2020 filmfesztivál, ami a pandémia miatt online térbe költözött, de még 10 napig ötven filmet lehet megnézni. Hogy miről és pótolja -e ez a közösségi mozinézést, arról a jeles filmkritikus Báron György beszél. Lábjegyzet, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-05 16 óra „Mindennap festőnek kell lenni” mondja Szüts Miklós, aki most más műfajban mondja el mindazt, ami valahol benne van a képeiben, de kalandozó nézőként nem biztos, hogy azt látom, amit ő gondolt. Megjelent a Magvető Tények és tanúk sorozatában „A Földön élni ünnepély” című önéletrajzi kötete, amiben a múltból kiindulva próbálja megfejteni önmagát, mai életét és életünket. Mert ránk is tartozik. A másik beszélgetés a Kassák Múzeum Besnyő Éva kiállítást mutatja be, a modern női fotózás képviselőjét, akinek életútja a konvencióktól független szabad női modellt fogalmazza meg. A kiállítás egyik kurátora Csatlós Judit vezet végig bennünket a tárlaton.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-10-29 16 óra A jövő héten kezdődik immár hatodik alkalommal a Textúra, a Szépművészeti Múzeum összművészeti előadássorozata, amikor képzőművészet, irodalom és színház találkozásából izgalmas játék jön létre. A Szépmű kortárs magyar szerzőket kért fel, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének kiemelt alkotásairól, amiket Székely Kriszta a Katona József Színház rendezője elevenít meg a nézők számára.

A műsor második felében Nyáry Krisztiánnal beszélgetünk a Kölcsey Himnuszáról, a kapcsolódó legendákról, hogyan lett végül egy ország himnuszává a nem annak íródott költemény. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-10-22 16 óra A Petőfi Irodalmi Múzeumban a hónap végén bezárul a több mint egy éve nyitva lévő kiállítás Csáth Gézáról. Csáth egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor elsősorban íróként tartja számon. Írásművészetétől azonban nem választható el az összművészeti látásmód, amit a tárlat nagyon izgalmasan érzékeltet. Még érdemes megnézni. Ugyanakkor a szomszéd termekben most nyílik egy másik kiállítás egy kortársról, akinek a fotóit már a kisiskolás tankönyvekből is ismerjük, Székely Aladár fényképezte a Nyugat alkotóit, vagy a Nyolcakat például.
Végül egy fontos kérdés, be lehet-e tiltani a III.Richardot, erről
beszél a Szkénében bemutatott darab rendezője Szikszai Rémusz. A Lábjegyzet mikrofonjánál Vlasics Sarolta.

2020-10-15 16 óra Az év múzeuma lett a tavaly 31. életévét betöltött Ludwig Múzeum. Jelenlegi helyzetéről, kiállításairól, a covid okozta digitális térbe költözésről beszélgetünk Fabényi Júlia igazgatónővel. Elindult a fotóhónap, benne a Mai Manóban megnyílt kiállítással, Páris fotósával Robert Doisneauval, végül pedig egy igaz világsztár a MNG-ban Sean Scully, akiről a kiállítás kurátora Fehér Dávid beszél. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-10-08 16 óra „Amit nem írok le, az elvész” – írja a Boldogh-ház, Kétmalom utca című néhány hete megjelent memoár kötetében a kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb írója, a tavaly nagyon fiatalon meghalt Térey János. A könyvről a barát, aki egyben a kiadója is, Sárközi Bence beszél. Átalakul a szentendrei múzeumi struktúra, a terveket a Ferenczy Múzeumi Centrum új igazgatója Prosek Zoltán vázolja. Egyebek között erről beszélgetünk a Lábjegyzetben, várja a hallgatókat Vlasics Sarolta.

2020-10-01 16 óra Mit kezdünk a múltunkkal, hogyan illeszthető, egyáltalán illeszthető-e a mába, teszi föl a kérdést egy kortárs képzőművészeti kiállítás, ami önmagában is fantasztikus látvány egy pusztuló palotában Budapest belvárosában. Hogyan jelenik meg a múlt filmeken, amikor a jelennel sem igazán tudunk elszámolni, kérdezi a Szemrevaló fesztivál, ami három ország német nyelvű filmjeiből válogat.Végül beszélünk egy tavaszról elmaradt bemutatóról a Radnóti Színházban, ami a tavaly óta létező új játszóhelyen a Teslában látható, 16 órától a Lábjegyzetben.

2020-09-24 16 óra Állandóan feszegetjük saját határainkat és másokét is, miközben az sem derül ki igazán, hogy mikor lépünk át rajtuk – gondolkodunk hangosan az Orlai produkció Határátlépések című darabjának rendezőjével. Másfajta határok fogalmazódnak meg a most megnyílt World Press Photo kiállításon, végül visszamegyünk a jelenből a múltba, teljes pompájában ragyog a restaurált kisszebeni főoltár a Nemzeti Galériában. Lábjegyzet csütörtökön 16 órától.

2020-09-17 16 óra Mi történik, ha két fiatalember találkozik egy vonaton és megpróbálják a másik életét megoldani nem éppen törvényes eszközökkel, krimi bemutató a Rózsavölgyiben. Nyáron töltötte be 30-dik életévét a nemzetközi független színházi fesztivál a Thealter, hogy ez mit jelent az életükben, próbáljuk értelmezni. Végül rollerezünk és sétálgatunk az Andrássy úton, persze nem függetlenül az építészettől és a képzőművészettől . Lábjegyzet csütörtökön 4 órától.

2020-09-10 16 óra Hogyan változik meg egy következő kiállítás koncepciója a pandémia következményeként, talán erre is választ talál, aki megnézi a LUMU Egyensúlyban című kiállítását. Másfajta szembesülés a valósággal a Capa központban megnyílt Magyar Sajtófotó Kiállítás, amiről beszél a zsűri és nagydíjas fotós. Mindez csütörtökön 16 órától a Lábjegyzetben. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-09-03 16 óra Lábjegyzet címmel kulturális magazin indul csütörtök délután 4 órától. Az első műsorban visszatekintünk a covid árnyékában megvalósult Zemplén fesztiválra, hiszen tanulságai a jövőben is mértékadók. Megszólal egy olyan képzőművész, akinek egyik képét Jacques Chirac volt francia elnök vásárolta meg, és akinek mostani Vigado-beli kiállítására is szép számmal érkeztek gyűjtők, minden utazási nehézség ellenére például a Távol-Keletről. Szerkesztő Vlasics Sarolta.