Üvegharang – Varga Júlia

Időpont: szerda 09:00 – 10:00, ismétlés Hétfő 05:00 – 06:00 szombat 10:00 – 11:00

Műsorvezető: Varga Júlia

Az Üvegharang sorozatban innovatív ötletekről, tervekről és kutatási eredményekről beszélgetünk, amelynek révén az alkotókat is megismerhetik. Ebbe sok minden belefér, de természetesen a szerkesztő személyes kíváncsisága lehet a szűrő. Mert egy elvetélt modellszerkesztő, mérnök, nyilván könnyebben elgyengül, ha egy különleges szoknya megoldást lát és felszalad a lelkesedési index, ha valami új, tudományos felfedezésről olvas. A génszekvenálástól a szoknyák fodráig, az üvegrestaurátor mesterfogásától a nanotechnológiáig. A kerttörténész és régész kalandjaitól, a mesterséges intelligencia művészetéig. Hogyan csinálták, kinek jutott az eszébe? Szerdán délelőttönként ilyen beszélgetésekre számíthatnak, ha a szerkesztő-műsorvezető Varga Júliával tartanak.

2023-09-27 09 óra Egy egy nagy világszabadalom sorsa gyakran izgalmas családtörténetet is rejt, amit érdemes megismerni, mert lényeges, hogy milyen körülmények között alkottak, alkotnak a felfedező kutatók, tudósok. Sajnos kevés olyan találmányról beszélhetünk, ami Magyarországról indult és meghódította a világot. De azért büszkék lehetünk néhány magyar elmére.

Szentgyörgyi Albert a C vitaminnal, egyike volt azon magyar kutatóknak, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a nemzetközi tudományos életre. Ő volt az első – és máig egyetlen – magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat , de szintén itthon indult világhódító útjára Rubik Ernő színes kockája is. És itt egy apró tárgy, ami szinte minden iskolapadban, bankban és üzletben, konyhaasztalon és táskában kéznél van. A golyóstoll. Igen ezt a praktikus íróeszközt is itthon fejlesztették. Bíró László nevét az egész világ megismerhette, de az ötletgazda, újságíró, Bíró mellett ott volt egy komoly szakember, egy feltaláló társ, akinek a nevét méltatlanul elfelejtették. Én néhány éve ismerhettem meg Goy Andor leszármazottjait és bevallom a család története legalább annyira érdekes számomra mint maga a golyóstoll kalandos históriája. Baloghné Goy Krisztina sokat tett azért, hogy édesapja, Goy Andor nevére és munkásságára legalább itthon méltó módon emlékezzenek, akinek nem is a golyóstoll volt a nagy kedvence, hanem a szedő-írógép. Néhány éve emléktáblát avattak Budapesten a Nádor utcában az egykori műszerészműhely falára. De arra végképp nem számított, hogy a közelmúltban két idegen csöngetett be a Balogh –Goy házaspár budafoki otthonába.

2023-09-20 09 óra Az Üvegharang mai vendége szívmelengető sikereken és hatalmas bukásokon van túl. Az állandó újdonság keresés, az optimista kockázatvállalás annyira az élete része, hogy még így hetven körül is a feladat izgalma jobban érdekli, mint az , hogy mennyi pénz csörög a kasszában. A fiatal mozdonyvezető a rendszerváltáskor lazán váltott a színpadépítésre és gokart világbajnokságszervezésre, botcsinálta külkereskedőként is kipróbálta magát.Kárpáti József kalandozásainak leginkább az utolsó 2 évtizede miatt hívtam beszélgetni, mert a leghosszabban egy új építési technológia vonzotta. A KÉSZ-Ház építők képviselőjeként tevékenykedik, és korszerű anyagok, innovatív eljárások megismertetését tűzte ki célul. Így hallhatunk a régi új vályog házakról, a fa varázsáról és a birkagyapjú építészeti felhasználásáról.

2023-09-13 09 óra Egyre többször beszélnek a szakértők arról, hogy több olyan munkakör alakul ki a jövőben, amelyről a közelmúltban nem is hallottunk, míg bizonyos szakmák néhány éven belül teljesen eltűnnek, persze főleg azok a munkahelyek, amelyeknél elsősorban nők dolgoznak, pedig ismét virágkorukat élik a kézműves mesterségek, hatalmas mozgalma van DIY (Do It Yourself) munkálkodásnak, a „Ne dobd ki, hasznosíts másképp” elvnek. Azt már csak a rosszkedvem teszi hozzá, hogy ha egy rendes gázszerelőt, ablakpucolót, netán kőművest vagy asztalost kell keresni, akkor csak látszólagos a nagy kínálat, az árakról ne is beszéljünk a mostani drágasággal teli időben. Persze, ha egyszer a mesterséges intelligenciafejlesztés addig jut, hogy a vendéglőkben majd Piroska helyett, kedvesen mosolygós robotok hozzák ki az étlapot, vagy a csinos bárpultosok helyett precíz gépek keverik a koktélokat, akkor nem tudom mennyivel lesz hangulatosabb egy étterem, vagy egy esti szórakozóhely, de az biztos, hogy az informatika alaposan átalakítja az életünket. Emiatt van, akinek a gépromboló ösztöne gerjed újra és vannak többen, akiknek nélkülözhetetlenebb az okostelefonjuk, mint az oxigén.

Az Üvegharang mai vendégével még télen ismerkedtem meg, amikor a hazai pénzintézetek kibervédelmének feltételeiről beszélgettünk. Azóta egyre többször hallhatunk a Kiberpajzs Programról, amelynek egyik kidolgozója Biró Gabriella, végzettsége szerint programozó matematikus, aki a magánéletben egyáltalán nem szokványos hobbit űz.

2023-09-06 09 óra A mai Üvegharang egyik témája sok évvel ezelőtt némi szorongással töltött el, mert tudtam, hogy bonyolult folyamatokról kell beszélni, de bevallom gőzöm sem volt róla, hogy mik azok a cyclodextrinek. Tanultam textilkémiát, a természetes anyagok kezeléséről is tudtam ezt-azt, sejtettem valamit a műszálak gyártásáról, rémlett valami a keményítőről is, de nagyjából itt ért véget számomra a kémiatörténet. Azután Szeitl József professzor olyan közérthetően mesélt a cyclodextrin molekula lényegéről és arról, hogy miként bizonyította be a vegyészvilág számára, hogy a korábbi állításokkal szemben a cyclodextrinek nem mérgezők, sőt hasznosak mind a gyógyszerkutatásban, mind az élelmiszeriparban, vagy a mezőgazdaságban, hogy még én is megértettem. A világszerte ismert kis hazai labor igazán sikeres munkát végzett A fiatal szakemberek szívesen csatlakoztak a tudományos kezdőcsapathoz. Így tett Dr. Sohajda Tamás gyógyszerkutató is aki rövidesen komoly vezetői posztokat töltött be az intézetben. Legutóbb a covidjárvány idején mesélt arról, hogy az mrns molekuláknál milyen szerepet a cyclodextrin, de egyre több tudományos újdonság fűződik ehhez az érdekes általam csak fuvaros kapszulának emlegetett molekulához. Nem csodaszer, de érdemes tudni róla.

2023-08-30 09 óra Az Üvegharang adásában a vendég Dr Elbert Gábor, aki kicsiként az állatorvosi és a focista pálya között vívódott, de végül egy sokoldalú sportszakértő és egyetemi oktató lett, aki jól tűri a műsorvezető kekeckedő kérdéseit is. Az éppen véget ért atlétika világbajnokság apropóján vitatják meg a felmerülő kétségeket és értékeket, amelyek hosszú távon mindenkit érintenek és nem csak a győzelmekről vagy veszteségekről esik szó.

2023-08-23 09 óra 2023-ban Budapest 150. születésnapját ünnepeljük. A Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére 2011-ben kezdte a szervezést a BP100 néven híressé vált csoport, amely évente, az éppen 100 éves házak bemutatására hívta a városlakókat. Fiatal építészek, kutatók, lakóközösségek gyűjtötték az információkat, régi fotókat, szerveztek ház és városnéző programokat nagy sikerrel. Idén is egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálják a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló alkalmából megismerhető, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta és milyen utak állnak előtte. A köz és magángyűjtemények rengeteg kincset őriznek és ezek közül az egyik a 2010. novemberében két magán ember által alapított FORTEPAN fotótár, amely bárki számára ingyenesen elérhető és az is különleges, ahogy összeállt a ma már jóval több mint 130 ezer képből álló online archívum. Az egyik alapító Tamási Miklós és Török András művelődéstörténész aki a Fortepan egyik adományozója és menedzsere vitathatatlanul lelkes híve a városnak. Hasonlóan elkötelezetten dolgozott Hidvégi Violetta levéltáros a Fővárosi Levéltárban. Városképek és történetek az Ő szemükkel az Üvegharangban.

( A 2023.01.18-i adás ismétlése )

2023-08-16 09 óra Az Üvegharang vendége egy különleges asszony, akit sok éve ismerek. Rodics Katalin kutatóbiológus, a genetikai tudományok doktora, aki jelenleg a Greenpeace Magyarország vezető munkatársa. Ő foglalkozik a mezőgazdaság környezeti hatásaival és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésével. Szereti járni a vidéket és beszélgetni az ott élő emberekkel, szívesen támogat helyi kezdeményezéseket. Többek között azért szeret a Greenpeace-nél dolgozni, mert cégektől és kormányoktól független szervezetként itt lehetőség van arra, hogy szabadon, a meggyőződése szerint kiállhasson a számára fontos ügyekért. Fontos ügy volt egykor a védett állatok mentése is. Amikor a közelmúltban érkezett a szégyenteljes hír, hogy valaki Magyarországon lelőtte azt a védett farkast, ami biztonságban végig kalandozta Európát, eszembe jutott, hogy beszélgessünk újra Rodics Katival, persze nem csak farkasokról és vadászokról.

( A 2023.05.03-i adás ismétlése )

2023-08-09 09 óra Aki érdeklődik a hazai divat iránt az biztosan találkozott már egy szó szerint rendkívül színes egyéniséggel. Németh Anikó önmagán is viseli művészetének karakteres jegyeit, modelljein és színházi jelmezein is azonnal felismerhetők merész és fantáziadús ötletei. Évekig Budapesten, a belvárosban térhettünk be a stúdiójába, ahol éppen úgy rendezett alkalmi szalonbemutatókat, mint ruhapróbálgató teadélutánokat. Legutóbb az Operaház melletti épületben találkoztunk, nem volt egyszerű a több évig húzódó műemlék felújítás zaja és a vele járó por közelében dolgozni és erre jött a Covid járvány. Így nem lepődtem meg, hogy Németh Anikó Manier szalonja elköltözött, kíváncsi voltam hova. Kiderült, hogy haza. Férje, Dr. Horváth Gábor egykori irodájából lett lakás, de nem is akármilyen. A különleges Bauhaus épület felső szintjén jól megfér a házaspár otthona, Anikó tervező stúdiója és nem mellesleg Gábor nagy szenvedélye egy lakásszínház, amelynek beszédes nevet adtak. A Harmadik Hely.

( A 2023.05.10-i adás ismétlése )

2023-08-02 09 óra Kevés annál ijesztőbb dolgot lehet elképzelni, mint amikor a gyerekünket, unokánkat baj éri, megállíthatatlanul köhög, vagy fuldoklik, balesetet szenved és nem tudjuk, hogy mit kell tenni.

A tehetetlen pániknál biztos, hogy jobb, ha megpróbálunk segíteni, ehhez tudás és higgadtság kell. Az üvegharangban azokról a szakemberekről hallhattak, akik ebben segíthetnek. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot 1998-ban egy csapat elhivatott életmentő, köztük orvosok, mentőápolók, és gépkocsivezetők hívták életre. A budapesti Gyermekrohamkocsival 1999. április 1-től kezdve az év minden napján és a nap minden órájában kivonuló szolgálatot látnak el. A miskolci és debreceni gyermekmentő egységekkel kiegészülve és világszínvonalú felszerelésük segítségével már több mint 58 000 esetet láttak el. A csapat alapítványi támogatással, lassan kis intenzív osztállyá fejlesztették a budapesti rohamkocsit. Az elmúlt években, néhány példa esetet bemutató rövid videót megosztottak az interneten, de világossá vált, hogy szükség van egy átfogóbb ismereteket nyújtó könyvre is. A Gyermekmentő kézikönyv szülőknek című, színes képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált kötet szerzője, egy gyermekmentőorvos trió. Dr. Goschler Ádám, Dr. Horváth Klára és Dr. Vadas Réka. Nos, az biztos, hogy egyáltalán nem egyszerű a klinikai műszakbeosztás és a mentős munka mellett összehozni hármójukat, így Dr. Horváth Klárára jutott a beszélgetés, akivel egy apró orvosi szobában telepedett le a szerkesztő Varga Júlia.

( A 2023.02.01-i adás ismétlése )

2023-07-26 09 óra A mai vendégem egy világutazó önkéntes. Hegedűs Lilla fiatal, csinos szőke lány, aki szó szerint bánatában világgá ment, de ezzel régi vágyait váltotta valóra, nem is akárhogy. Ráadásul nem ugyanaz a lány jött vissza, mert ahogyan Ő hatott a munkájával, Őt is megváltoztatta a sok utazással járó kaland. Sok kérdésre keressük a választ. Hogyan segíthetünk okosan? Miért érdemes kimozdulni a kényelmes európai komfortzónánkból? Mit nyújtanak azok a civilszervezetek, amelyek szállásért és ellátásért világszerte önkéntes munka lehetőséget ajánlanak Latin-Amerikától, Európa természeti vidékein, Afrikán át, az Indonéz Szigetvilágig. A kicsit irigykedő szerkesztő Varga Júlia.

2023-07-19 09 óra Egy szenzációs fazon a beszélgetőtársam, akit egy éve ismerek, pedig személyesen csak most találkoztunk. Nap mint nap olvasom a gondolatait, ismerem a véleményét és azt, hogy éppen mit tett néhány barátjával, minden este kiteríti a lapjait. Egy civil kezdeményezés motorja Ő, amellyel bizonyítja, hogy van értelme belevágni és egy komoly cél eléréséért cselekedni. Először kicsiben, de reménykedve abban, hogy előbb utóbb segítőtársak is akadnak. Trautmann Balázs és barátai egy facebook csoportban kezdték a szervezést múlt év őszén és mára több ezer támogatójuk van, pedig az a bizonyos ügy óriási vitákkal terhelt, nagy a tét és akarva akaratlanul, mindenki állást foglal, ha beszáll és ezzel Magyarország lakóinak hírét is befolyásolja. Szóval Trautmann Balázshoz az ismerkedő beszélgetésért egy hegyre kaptattam fel – na jó nem kaptattam, autóztam, de az sem volt nagyon egyszerű.

2023-07-12 09 óra Egy különleges és a szívemhez közel álló anyagról és alkotóiról hallanak, ha velem tartanak. A helyszín, a Városliget ahol a Magyar Zene Háza különleges példája annak, hogyan lehet úgy épületet tervezni, hogy az beleolvad a környezetébe és nem elnyomja azt, a különleges üvegfelületeivel kitárulkozik és egyben bevonzza a zárt térbe a természetet. Az üveg ez a csodás anyag amely az építészek kedvelt eszköze és az éppen 60 éves studioglass művészek anyaga is.

A magyar üvegművészek nemzetközi sikereiről, már tavaly az ENSZ Üvegéve rendezvényei során beszéltünk, de most egy két évre szóló világutazókiállítás első állomásaként a Zeneházában 10 művész alkotásait csodálhatják meg. Kicsit sem túlzok, tényleg ámulva nézik a látogatók a Glassification.hu című tárlatot. A kiállítók a kortárs magyar üvegre jellemző technológiai sokféleséget képviselik. A művészi színvonal garanciája, hogy ezek az alkotók, bár vannak köztük fiatalok is, összesen több mint harminc, jelentős hazai és külföldi díj birtokosai, és csak a mai napig több mint negyven munkájuk látható a legrangosabb magyar, európai és tengerentúli közgyűjteményekben. A vándorkiállítás kurátorával Halasi Rita Máriával jártam körbe a csupa üveg aulában, a mesés üveg alkotásokat, majd behúzódtunk a zenei könyvtárba.

2023-07-05 09 óra Jó napjuk van, vagy morcosan ébredtek? Béke van otthon, vagy vitákkal teli a család? Hányszor merült fel, hogy mi majd másképpen csinálunk mindent, mint a szüleink, azután pontosan azokat a szavakat ismételtük, ugyanazokat a hibákat követtük el. Hát igen, nem vagyunk tökéletesek. Az Üvegharang vendége tudományos munkájával és élettapasztalatával elég sok érdekes megfigyelésről beszél. Önismeret és család, szülő és gyerek kapcsolata, öröm és boldogság , figyelem és szeretet különbsége, egyén és társadalom harmóniája. dr Berentés Éva pszichológus korábban írt egy könyvet az érett felnőttekről, azután sorban kapta a kérdéseket, hogy jó-jó, de ehhez hogyan kell/lehet eljutni és ez hozott egy újabb összefoglaló kötetet, A mindenható gyermekkor címmel. A könyv hasznos, érdekes, de nem úgy kell végig menni az oldalakon, mint egy tankönyvön, mi sem a kötetről beszélgetünk, de ha azt akarjuk, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben és, hogy a gyerekeinket is boldognak lássuk, nem árt az önvizsgálat és a tanulás. A kételkedő műsorvezető Varga Júlia.

2023-06-28 09 óra Az Üvegharang mai adásában Gödöllőn festünk, pontosabban beszélünk róla. Biztos sokakban megfordult már a gondolat, hogy egy-egy kopott asztalkát, vagy széket, netán a nagyi konyhakredencét jó lenne meg menteni. Az utóbbi években egyre népszerűbbek az úgynevezett do it yourself megoldások, vagyis csináld magad technikák. A mai beszélgetőtársaim testvérek, Nemes-Gergely Erika és Gergely Andrea együtt dolgoznak az Az Asztalom nevű családi vállalkozásban. Mindketten egy nehéz helyzetből való menekülés kreatív módját választották, amikor elhatározták, hogy átfestik az életüket. Ehhez találtak egy különleges szövetségest. Egy festőművészt Oxfordból. Annie Sloan egy speciális, direkt amatőröknek dolgozott ki egy festéket, fantasztikus színekben és amit bármire rákenhetünk, és nem jár sok vacakolással. De elsősorban nem a festékekről beszélünk.

2023-06-21 09 óra A digitális kütyük világában, jót tesznek a valós közösségi játékok, a már megszokott bowling, darts, vagy a biliárd mellé bejöttek az úgynevezett feszültségoldó játékok, mint a balta, vagy csillag dobálás, persze nem egymásba, hanem kiépített pályákon, céltáblára. Mondjuk nekem szinte sosem sikerült annyira megsuhintani a baltát, hogy rendesen beleálljon a fatáblába. Megtetszett viszont egy békésebbnek tűnő játszma. Néhány éve otthon mesélték egyetemista családtagjaim, hogy egyre inkább divat, hogy nem egyszerűen beülnek egy italra valamelyik bulinegyedbeli kricsmibe, hanem KVÍZ játékokkal teszik próbára a tudásukat. Eleve tetszett, hogy nem sötét teremben, nyomják a számítógép billentyűzetét, vagy a joystick-ot játékokat, hanem közösen gondolkodnak. Fehér-Varga Emese, egy fiatal tanár, azonnali pályaelhagyóként, évek óta műveli a KVÍZ játékmesteri feladatot, ami nem csak a szórakozásnál bevált, céges csapatépítés és karrier tanácsadásnál is hasznos lehet. Tanulni és tanítani iskolán kívül is lehet.

2023-06-14 09 óra Igazi műhelytitkokba avatjuk be azokat a bézshallgatókat, akik az Üvegharang adásában velünk tartanak. Különösen a szép ruhák, azon belül is az alkalmi toalettek és az esküvői ruhacsodák kedvelőinek a figyelmére számítunk. Azért merem mondani, hogy műhelytitkok, mert a mai idézőjeles tettestársaim valóban értenek ehhez a szakmához. Két varrástudó újságíró Szebeni Gál Vera- Varga Júlia és egy kedves esküvői ruhaszalon házigazdája Barlow Kamilla beszélget a cipzár bevarrástól a legújabb divattrendekig sok mindenről.

2023-06-07 09 óra Különleges emberekkel ismerkedhetnek meg az Üvegharang adásában. Tehetségesek, eltökéltek és szabadok. Igaz ez elsősorban egy fantasztikus művészre, aki száz éve látta meg a napvilágot. Reigl Judit festőművész élete meglehetősen kalandos volt. A Franciaországba emigrált festőről itthon évtizedekig semmit sem hallottunk egészen a 2000-es évek elejéig, amikor egy akkoriban szintén külföldön dolgozó, magyar művészettörténész Makláry Kálmán, beleszeretve a képeibe misszióként kezdte népszerűsíteni Reigl Judit alkotásait. Neki köszönhetem, hogy 2004-ben meglátogathattam Juditot franciaországi otthonában. Szerencsémre többször is találkozhattam vele, amikor sok évtized után hazalátogatott az itthoni kiállítás megnyitókra.

Sajnos Judit 3 éve már nincs közöttünk, de művei igen. A Falk Miksa utcában a Kálmán Makláry Fine Arts galériában még néhány napig látható a „Négy Apostol” Rómában 1947-48, Reigl Judit és barátai: Böhm Lipót, Bíró Antal és Zugor Sándor című kiállítás.

A galéria munkatársai nagyban készülnek az őszi Reigl Judit centenáriumi kiállításra is, sőt Soós Éva galériavezető egy érdekes, frissen megjelent mesekönyvet is mutat, így nem egyszerűen egy kiállításról beszélgethetünk.

2023-05-31 09 óra Utazzanak velem és egy profi világutazóval, persze csak így virtuál, bár nem azért mert így környezetbarátabb ökolábnyomot hagyunk, hanem egy viszonylag fiatal szakma művelőjét ismerhetik meg. Gyémánt Balázs eredetileg idegenforgalmi szakember és újságíró. Egyszer elnyerte egy versenyen a világ második legjobb állását, vagyis milliós összegért kalandozhatott, csak előírt penzumban kellett a neten tudósítani a helyszínekről, Balázs utazik címmel. Itt kezdődött szerintem a pályamódosítás és a profi utazóvá válás, amit ma már elég sokan űznek jól, rosszul. Igen, a turizmus hatalmas üzlet, így nem érdemes álszenteskedni, igenis kell az útmutatás, a felkészülés és ehhez sokat segíthetnek az utazóbloggerek, akik ebből élnek, a kapcsolódó reklámokból, a szakmai utakból. Van aki a látnivalókra koncentrál és városokat, országokat ad el, pontosabban népszerűsít, van aki influenszerként azon variál, hogy mely szögből mutat a legjobban a mosolya, vagy a dekoltázsa az aktuális műemlék, vagy szakadék előtt, ez is megvolt pipa.

Balázzsal elég nehéz volt találkozót egyeztetni, mert bár mindig látom merre jár a világban, de mikor van itthon? Most összejött végre.

2023-05-24 09 óra Fiatalon kevesen gondolnak bele, hogy a nappali falán, vagy a lépcső galériában látható családi fotók milyen fontos, vagy érdekes történetről mesélnek. Egy fejkendős néni, akivel sosem találkoztak, vagy egy kackiás bajszos huszár a lovon a múlt századból mókás, de jó, ha a nevét tudjuk. Néha idegesítő, ha a korosabb rokonok emlegetnek valakiket, akik valami rosszat csináltak, vagy egy fiú hősként állt a csatában, vagy egy nagyi egyszerűen mesés diósbatyut tudott sütni és a kamrája olyan volt a skanzen. Megismételhető az utánozhatatlan meggy-málna lekvárja, tudjuk, hogy hol van a receptje?

Rengeteg izgalmas történet és gyakran elhallgatott dráma rejtőzik a családok generációinak emlékezetében. Az, hogy kik vagyunk, honnan származunk sokakat izgat, másokat hidegen hagy, márpedig érhetik meglepetések az embert a legváratlanabb helyzetben is. De nem mindenkinek sikerül.

A véletlen segített az Üvegharang mai vendégeinek is, hogy megismerjék egymást és a família történetét. Ebben segített történetesen egy híres rokon, akire méltán büszke lehet mindenki.

Kovács Barbara újságíró, kommunikációs szakember és Eördögh Zsófia közgazdász nem ismerték egymást. Egy munkahelyre kerültek és rövidesen meghökkentő híreket kaptak.

2023-05-17 09 óra Az Üvegharang mai vendégével magasra törünk, egészen az világűrig, persze, csak gondolatban.

A közelmúltban Varsóban megrendezett Nemzetközi Kibercsúcstalálkozón a kibervédelmi szakma krémje összegezte a tapasztalatokat és persze igyekeztek számba venni a lehetséges megoldásokat az egyre szaporodó problémákra is. Mit tudhatunk mi ezekről, akiknek néha még egy egyszerű jelszóváltás is idegbajjal járó tortura, vagy akiknek minimális az ismerete az egyre erősebb kiberfenyegetettségről, pedig a mindennapjainkat érinti, hiszen ha figyelmetlenek vagyunk a hackerek ellophatják az adatainkat és ezzel a pénzünket a bankszámlánkról, sőt hiteleket vehetnek fel, még rosszabb esetben bűncselekményt követnek el a nevünkben, de az is húsbavágó, ha egy kórház rendszerét éri támadás, esetleg az éppen időszerű vizsgaidőszakban az egyetemi szerverek fagynak le, esetleg autózás közben megszűnik a GPS jel, sorolhatnám, de mindez itt a földön történik. Miért érdekes, hogy mi van a világűrben, minderről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatójával Nyári Gáborral beszélgetünk.
A házigazda: Varga Júlia szerkesztő-műsorvezető.

2023-05-10 09 óra Aki érdeklődik a hazai divat iránt az biztosan találkozott már egy szó szerint rendkívül színes egyéniséggel. Németh Anikó önmagán is viseli művészetének karakteres jegyeit, modelljein és színházi jelmezein is azonnal felismerhetők merész és fantáziadús ötletei. Évekig Budapesten, a belvárosban térhettünk be a stúdiójába, ahol éppen úgy rendezett alkalmi szalonbemutatókat, mint ruhapróbálgató teadélutánokat. Legutóbb az Operaház melletti épületben találkoztunk, nem volt egyszerű a több évig húzódó műemlék felújítás zaja és a vele járó por közelében dolgozni és erre jött a Covid járvány. Így nem lepődtem meg, hogy Németh Anikó Manier szalonja elköltözött, kíváncsi voltam hova. Kiderült, hogy haza. Férje, Dr. Horváth Gábor egykori irodájából lett lakás, de nem is akármilyen. A különleges Bauhaus épület felső szintjén jól megfér a házaspár otthona, Anikó tervező stúdiója és nem mellesleg Gábor nagy szenvedélye egy lakásszínház, amelynek beszédes nevet adtak. A Harmadik Hely.

2023-05-03 09 óra Az Üvegharang vendége egy különleges asszony, akit sok éve ismerek. Rodics Katalin kutatóbiológus, a genetikai tudományok doktora, aki jelenleg a Greenpeace Magyarország vezető munkatársa. Ő foglalkozik a mezőgazdaság környezeti hatásaival és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésével. Szereti járni a vidéket és beszélgetni az ott élő emberekkel, szívesen támogat helyi kezdeményezéseket. Többek között azért szeret a Greenpeace-nél dolgozni, mert cégektől és kormányoktól független szervezetként itt lehetőség van arra, hogy szabadon, a meggyőződése szerint kiállhasson a számára fontos ügyekért. Fontos ügy volt egykor a védett állatok mentése is. Amikor a közelmúltban érkezett a szégyenteljes hír, hogy valaki Magyarországon lelőtte azt a védett farkast, ami biztonságban végig kalandozta Európát, eszembe jutott , hogy beszélgessünk újra Rodics Katival, persze nem csak farkasokról és vadászokról.

2023-04-26 09 óra Az Üvegharang témája sajnos egyre inkább aktuális és a mindennapjainkba is belemászik. Korábban is voltak csalók, de napjainkban szinte minden nap megjelenik egy-egy adathalász üzenet, telefonhívás, kibertámadások miatt számítógépes szerverek állnak le, amik érinthetnek határátkelőket, reptereket és kórházakat is. Az elmúlt hetek nagy kísérleti témája, hogy mi mindent tud a mesterséges intelligencia, jó vagy rossz, ha simán leérettségizik helyettünk és mi van, ha megsértődik, vagy hazudik, esetleg téves következtetésekkel emberekről alkot téves képet. A vendég Frész Ferenc kibervédelmi szakértő, a Cyber Services elnök vezérigazgatója. A nevét a szélesebb nyilvánosság akkor ismerhette meg, amikor a nemzetközileg is elismert Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központjának volt a vezetője. Én is így találkoztam vele, tőle hallottam előszőr a pozitív, vagy etikus hekkerek képzéséről. Ez persze nem most volt, azóta legalább 300 olyan szakember kiképzésén vannak túl, akiknek éppen az a dolga, hogy megmutassák, hol vannak egy cég, vagy intézmény, esetleg egy család számítógépes rendszerének gyenge pontjai, megelőzendő egy külső kibertámadást. Az Ő munkája a magamfajta autodidakta számítógép használónak elég misztikus volt, de ahogy egyre többször beszélgettünk, kezdett felszállni a sűrű köd. Lassan beletörődök, hogy rendszeresen változtatni kell a banki, vagy hálózati jelszavakat, persze utálom és frászt kapok, amikor elfelejtem, amiről legutóbb úgy gondoltam, hogy tutira emlékszem majd és titkon pánikolok, ha telefoncserére kerül a sor. Nincs mese, ebben az új világban ezt is meg kell tanulni, hiszen ma már csak így tudunk fizetni, utalni és az információkat is egyre inkább online felületekről szerezzük be.

Nem lehet eleget beszélni az óvatosságról és a felkészülésről, így most egy korábbi 2022 októberi beszélgetést idézünk vissza.

( A 2022.10.12-i adás ismétlése )

2023-04-19 09 óra Még februárban mutattuk be a budapesti egyetemista srácot, aki bekerült a világ egyik neves versenyére ahol a tengeri jachtok és vitorlások fiatal tervezőinek tudását mérik össze. 2022-ben a Boat Inertnational és a neves holland Oceanco hajógyár által kiírt versenyen kiválasztották a beérkezett pályaművek közül a hat legjobbat. Közöttük szerepelt Kállai Benedek munkája. Az eredményhirdetést és díjkiosztót éppen első adásunk napján, február 8-án fényes körülmények között tartották. A fődíjat végül másik versenyző nyerte el, de az vitathatatlan, hogy már az is nagy siker, amit Kállai Benedek eddig elért. A verseny után Benedek több ajánlatból választhatott. Márciustól egy neves milánói tervezőirodában kezdhette a gyakornoki munkát és a tanulást. A verseny igazi haszna Benedek szerint, hogy a pályázat és a program összehozta a szakma nagyjaival. Amikor beszélgetett egy komoly tervezővel A lehetséges együttműködésről, elhangzott a kulcsmondat. A tehetség mellé jó az ajánlója.

2023-04-12 09 óra Egyszerű kérdés, kinek van az autójában hagyományos kihajtogathatós papírtérkép, amivel persze, hogy szenvedtünk, főleg külföldön, de azért odataláltunk a legtöbbször ahova szerettünk volna. A mai műholdas, internetes, GPS vezérelt közlekedésben időnként tök hülyének érzi magát az ember, mert kétségtelenül kényelmes, hogy ha az internetes hang vezényel, hogy fordulj jobbra, hagyd el a körforgalmat stb. de emiatt a nagyobb egészet nem érzékeljük. Fejlődik a térképészet tudománya, egyre részletesebb adatokat építenek be, tehát egyre inkább feltérképezik a földi világot. De ez a munka régen, egyáltalán nem volt könnyű.

Az első magyar térkép Lázár 1514 körül készült munkája. A térkép készítőjéről, Lázárról nagyon keveset tudunk. A térképi feliratokból és a kortársak levelezéséből csak az derül ki, hogy Bakócz Tamás esztergomi érsek titkára volt.

A térkép egyetlen példánya az Országos Széchenyi Könyvtár féltett kincse.

A Széchenyi Könyvtárban van még egy különlegesség, amivel nem régen hozott össze a szerencsém.

Régi könyvek miatt jártam az ELTE Egyetemi Könyvtárában és a főigazgató asszony szobájában mellékesen megcsodáltam egy hatalmas földgömböt. Mosolyogva mesélte, hogy mekkora attrakció volt a szállítása. Centiken múlt, hogy egy daruval az ablakon keresztül beemeljék a főigazgatói irodába, mert egyszerűen nem fért el a lépcsőfordulókban és az ajtókon sem. Kiderült, hogy egy XIX. században készült glóbus másolata, amelynek eredetije a Széchenyi Könyvtárban található, nem túl jó állapotban. Az alkotója Perczel László volt, aki 10 évig dolgozott a művén, 1862-ben készült el és 1881-ben a velencében megrendezett Nemzetközi Földrajzi Kongresszuson első díjat nyert.

Hogyan készülhetett? honnan vették az adatait? Mennyire lehetett pontos? Kérdések sora, amelyekre az Üvegharang vendégei válaszolnak.

2023-04-05 09 óra Mesés csipke és csillogó gyémánt? Netán hétmérföldes fátyol, nehéz selyem uszállyal, koronás fejdísszel? Vagy szolid kiskosztüm? Esetleg saruban és farmerban mondják ki a boldogító igent? És valóban boldog lehet az ifjú pár, vagy történelmi birodalmak, birtokok egyesítése, családok tekintélye a tét egy ünnepi elköteleződésnél?

Egy interneten szövődő mozgalom és egy különleges kiállítás előkészületeiről szól a mai Üvegharang. A Magyar menyasszony című kiállításnak a Nemzeti Múzeum ad otthont év végén, de az anyaggyűjtés egyáltalán nem a megszokott módon zajlik. Simonovics Ildikó – Fotó: Wesniczky Zsófia – múzeológus divattörténész, egy online közösséget szervez és egy online archívumot is életre hívott, hogy a házasság és az esküvők történetét minél tartalmasabb anyag alapján mutassa be, amihez képeket és történeteket vár egykori és mai menyasszonyokról. De persze nem csak ruhákról mesél majd a mesebeli 77 történet.

2023-03-29 09 óra Kaptak ma már telefonhívást arról, hogy letiltották a bankkártyájukat, mert gyanús átutalást észletek és adategyeztetést kér a bank. Esetleg nem ment át a haviátutalás a netflix előfizetésre ezért kérik az anyja nevét, lakcímet, emailcímet, kártyaadatokat? Ha nem, akkor szerencsések. Van olyan, hogy svédországi, vagy Horvátországi számról csörögnek, a háttérben olyan zajokkal, mintha egy call centerből jelentkezne a hívó. Az mókás ha egy olyan bank ügyintézőjének adja ki magát a kedves női hang a beazonosíthatatlan telefonról, ahol nincs is bankszámlánk, és netflix előfizetés sincs. Ilyenkor könnyebb eldönteni, hogy kamu a hívás, de akit éjjel hívnak, hogy valamelyik családtag bajban van és gyorsan pénz kellene, akkor félálomban nehezebb a kontroll. Nem, ez nem csak másokkal történhet meg, mindenkit elérhetnek.

A hackertámadások és az e-mailes, telefonos trükkök száma is egyre nő és ma már naponta jelentkeznek a csalók különböző módon. Ezek a próbálkozások a kisemberek pénztárcáját és adatait célozzák, de a szolgáltató rendszereket is fenyegetik a hackerek. Kórházak, iskolák, bankok és energiaközpontok is veszélyeztetettek, tehát újra és újra tanulni kell és túljutni azon a sokkon, hogy ha valahol jelszót kell váltani.

A Magyar Nemzeti Bank munkatársai, 39 pénzintézet közreműködésével készítettek egy különleges térképet, „A magyar pénzügyi szektor kiberfenyegetettségi térképe 2022” nevet viselő tanulmányt. A dokumentum szerkesztőjével, Biró Gabriellával az MNB Informatikai Felügyeleti Főosztálya vezetőjével és az ötletgazda Tikos Anitával beszélgetünk a kísérleti év tapasztalatairól és a jövőbeli feladatokról. A rabló-pandúros játszma valószínűleg nem áll meg, de immár jön az átutalásokat védő központi rendszer a kiberpajzs is, amely a valós idejű tranzakció megfigyelő rendszer, amely már mindenkit érint.

A szerkesztő-műsorvezető: Varga Júlia.

2023-03-22 09 óra Negyven felett is van élet, semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni, vallja Iványi Orsolya. Kínjában, vagy éppen a nehéz helyzet miatt jött a téma amitől sok rutinos PR szakértő valószínűleg duplaszaltót ugrott volna egy kampány kezdetén, mert leginkább agyonhallgatják azt az állapotot, amely sok millió nőt érint.

A negyvenes éveiben járó kommunikációs szakember, menopauza kutató, az „Éljenek a 40 feletti nők!” mozgalom alapítója, a középkorú nők helyzetének és lehetőségeinek témáját tűzte a zászlajára, a változókorral kapcsolatos tevékenysége hiánypótlónak számít itthon és úgy gondolja, ez az életszakasz nemcsak teher lehet, hanem kiváló lehetőség is önmagunk újratervezésére.

Iványi Orsolya tevékenységét elsősorban egy facebook csoporban követtem, ahol teljesen emberszabású a légkör, nincsenek ledorongoló megjegyzések, sőt gyakran segítik egymást a csoport tagjai. Orsi jelenleg Olaszországban él, így kicsit többet szerveztünk, hogy személyesen találkozhassunk.

A szerkesztő-műsorvezető: Varga Júlia.

2023-03-15 09 óra Március 15-ét írunk, így ezen az ünnepi reggelen a szabadságról és bátorságról is beszélgetünk az üvegharang vendégével, aki eredetileg bár francia nyelv és irodalom szakos tanárként végzett, nem vágyott a pedagógusi pályára. Az egyetem és néhány rövid tanítási „kaland” után tolmácsként és fordítóként kezdett dolgozni. A tanítás akkor lépett be az életébe, amikor a volt franciatanára megkereste, hogy lenne-e kedve néhány órát tartani, mert az egyik kollégájuk szülési szabadságra ment. Így került vissza Törley Katalin egykori középiskolájába, a budapesti Kölcsey Gimnáziumba, immáron tanárként, ahol az idő előrehaladtával egyre több órát tartott, majd osztályfőnök is lett. A tanítás egyszerre a szenvedélyévé és a legfontosabb tevékenységévé vált.

Magyarországon az oktatás hanyatlása nem most kezdődött, de 2016-ban már annyira romlott a helyzet, hogy pedagógus demonstrációkra, tüntetésekre hívták az embereket, figyelmeztetve a válságra. A tanítanék mozgalom képviselői nem egyszerűen bérharcba kezdtek, hanem a gyerekekért, a diákokért a közoktatás reformját, a hatékonyság javítását tűzték zászlajukra, pontosabban a kockás ingjükre, mert az vált a jelképükké. Újra és újra javaslatokkal, követelésekkel álltak a kormányzat elé, de mindhiába, csak ígéretekkel, majd fenyegetésekkel reagált a hatalom.

A tanítanék mozgalom egyik alapítója Törley Katalin egészen a múlt év őszéig taníthatott a budapesti elit gimnáziumban, amikor a polgári engedetlenségi akciók miatt példát statuálva több kollégájával együtt kirúgták. Ezzel szemben a tanári munkája és bátor közéleti tevékenysége elismeréseként elnyert egy különleges civil díjat, amelynek neve Superwmn.

A szerkesztő-műsorvezető: Varga Júlia.

2023-03-08 09 óra Számomra külön érdekes figyelni, hogy a néhány éve még az orvosi egyetemen a vizsgák miatt izguló diákokból hogyan válik egy-egy szakterület elismert képviselőjévé. Nos az Üvegharang mai vendégét is egyetemistaként ismertem meg. Azóta menedzserképzéseken és kisebb nagyobb egyetemi pozíción túljutva egy sikeres cég vezetőjévé érett Dr. Oláh Dániel.

Emlékszem a kezdetekre, amikor két barátjával elindították az ötletet. Próbaképpen én is tesztelhettem a Fitpuli mobilalkalmazás lehetőségeit. Pirultam is, ha nem jött össze estig a tízezer lépés és a napi menümmel is túlléptem az ajánlott értékeket.

Nos 2017. óta sok minden történt. Egyre több ötletet megvalósítottak a bővülő fejlesztő-programozó körrel és azóta számos díjat is elnyertek. Az egyetemista ötletelő fiúból doktor és cégvezető lett, Dr. Oláh Dániel ma a Fitpuli igazgatója.

2023-03-01 09 óra Az Üvegharang mai vendége huszon éve még nem tudta, hogy milyen pályára lép, de máig nem bánta meg döntését. A világ világörökségek felfedezését tűzte ki célként. Az UNESCO által létrehozott programhoz máig 193 ország csatlakozott. Valamennyi részes állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez

Kisgyörgy Éva egy fegyelmezett irodai, közgazdász elemző munka mellett, hobbiból kezdett utazgatni. Igazi szenvedéllyel tervezte egyszemélyes kalandjait. Az élményeit nem tartotta meg magának. Kezdetben fénymásolva, majd emailben küldte el munkatársainak, barátainak útijegyzeteit, később Travellina néven, Magyarországon elsőként kezdett utazási blogot írni, amelyet nem üzleti alapon indított, de mára több mint 40 ezren követik az interneten. A legutóbbi nagy utazásról, az Antarktiszról is mesél a szerkesztő-műsorvezető Varga Júliának.

2023-02-22 09 óra Az Üvegharang mai adásában egy különleges épületet járunk körbe. Nem csak azért mert a maga nemében egy említésre méltó modern villa, hanem azért is, mert egy jobb sorsra érdemes, fontos múzeum gyűjteményének és munkatársainak jelent végleges otthont több évtizedes albérletezés után.

Az Építészeti Múzeum munkatársaival sok éve beszélgetek újra és újra, így igazi örömmel fogadtam nemrég a hírt, hogy hamarosan otthonra lelnek a Városligeti Fasorban, Walter Rózsi és családja egykori villájában.Összeszámolni is nehéz lenne, hányszor segített egy-egy kor, kastély, vár, vagy kúria történetének megfejtésében Ritoók Pál művészettörténész főmúzeológus, hányszor javasolt helyszínt korábbi rádióműsorokhoz. Vele szinte félszavakból értjük egymást, de ezúttal fiatal kollégái is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, hiszen Sebestyén Ágnes művészettörténész, muzeológus és Magyaróvári Fanni művészettörténész, muzeológus munkája révén valósult meg az első nagykiállítás az újjászületett villában Színtér és Lakótér címmel.

A műsorvezető-szerkesztő Varga Júlia.

2023-02-15 09 óra Az Üvegharang 20. adásában borozós kiképzés következik, mégpedig egy profi sommelier műhelytitkaival. 2022. november 3-án jelent meg az első kizárólag Magyarországról szóló Michelin Guide. Ez az első kiadvány egyben, ahol az ország egészéről adott ki étteremlistát a Michelin. A csillagok és étterem ajánlások mellett egy további rangos díj is kiosztásra került és a híreket látva személy szerint örült a lelkem, mert egy olyan fiatal szakembert jutalmaztak, akinek az életét közvetve középiskolás korától figyelhettem. A turai Clarisse étteremben végzett kiemelkedő munkájáért Langó Tamás 26 évesen nyerte el első magyarként a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját. A hazai közönség többsége valószínűleg nem tudta, hogy egyáltalán létezik Michelin Sommelier Díj.

2023-02-08 09 óra Az üvegharang mai vendége, nem Jack Sparrow kapitány XXI. századi követőinek tervez hajót, bár a Karib-Tenger Kalózai című filmben látható Fekete Gyöngy nevű mesés vitorlás a mai napig megigézi a hajómakett építőket. Az igazi hajók világában létezik egy verseny, ahol a tengeri jachtok és vitorlások tervezőinek tudását mérik össze. 2022-ben a Boat International és a neves holland Oceanco hajógyár által kiírt versenyen kiválasztották a beérkezett pályaművek közül a hat legjobbat. Köztük szerepel egy nagyon fiatal budapesti egyetemista, Kállai Benedek munkája. A díj kimondottan a fiatal diák és gyakornok tervezőket hivatott megszólítani és olyan kihívást jelentő feladatot kínál amely a pályázók technikai tudását és kivitelezési képességét teszi próbára. Kállai Benedek 20 éves és valahogy mindent gyorsabban tanul mint kortársai, de azért normális gyerekkora volt. A Balatonnál lett hajóimádó, amely hosszú távon elkíséri az életben.

2023-02-01 09 óra Kevés annál ijesztőbb dolgot lehet elképzelni, mint amikor a gyerekünket, unokánkat baj éri, megállíthatatlanul köhög, vagy fuldoklik, balesetet szenved és nem tudjuk, hogy mit kell tenni.

A tehetetlen pániknál biztos, hogy jobb, ha megpróbálunk segíteni, ehhez tudás és higgadtság kell. Az üvegharangban azokról a szakemberekről hallanak akik ebben segíthetnek. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot 1998-ban egy csapat elhivatott életmentő, köztük orvosok, mentőápolók, és gépkocsivezetők hívták életre. A budapesti Gyermekrohamkocsival 1999. április 1-től kezdve az év minden napján és a nap minden órájában kivonuló szolgálatot látnak el. A miskolci és debreceni gyermekmentő egységekkel kiegészülve és világszínvonalú felszerelésük segítségével már több mint 58 000 esetet láttak el. A csapat alapítványi támogatással, lassan kis intenzív osztállyá fejlesztették a budapesti rohamkocsit. Az elmúlt években, néhány példa esetet bemutató rövid videót megosztottak az interneten, de világossá vált, hogy szükség van egy átfogóbb ismereteket nyújtó könyvre is. A Gyermekmentő kézikönyv szülőknek című, színes képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált kötet szerzője, egy gyermekmentőorvos trió. Dr. Goschler Ádám, Dr. Horváth Klára és Dr. Vadas Réka. Nos, az biztos, hogy egyáltalán nem egyszerű a klinikai műszakbeosztás és a mentős munka mellett összehozni hármójukat, így Dr. Horváth Klárára jutott a beszélgetés, akivel egy apró orvosi szobában telepedett le a szerkesztő Varga Júlia.

2023-01-25 09 óra Hétvégén sok ezer diák indult izgulva a középiskolai matek felvételire, ahol bizony most sem ment simán a feladatok értelmezése. Pontosabban az egyik példa félreérthetőre sikeredett, úgyhogy hétfőn megváltoztatták a javítókulcsot. Több suliban is edzésképpen mostanában írják a gyerekek a próbaérettségiket, hogy lássák, hol tartanak a tananyagban. Sokan most kapnak észbe, többeknek elkél a segítség a lemaradás leküzdésében. Májusig még van idő. A mai beszélgetőtárs a matematika nagykövete. Mosóczi András közel 12 éve határozta el, hogy tesz valamit azért, hogy a matek ne legyen mumus tantárgy az iskolában és minél több diák szeresse meg a számok világát. Kezdetben az egyetemi vizsgákra való felkészülésben igyekeztek segíteni. Azután kiderült, hogy az elakadások jóval korábban alakulnak ki, így feldolgozták a középiskolai tananyagot is, most pedig lefelé haladva az általános iskolásoknak adnak derűs és könnyen érthető módon feladatokat. András az egyre népszerűbb MATEKING nevet viselő program fejlesztésének akadályai mellett szeret a csúcsra jutni a szó szoros értelmében is.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2023-01-18 09 óra 2023-ban Budapest 150. születésnapját ünnepeljük. A Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére 2011-ben kezdte a szervezést a BP100 néven híressé vált csoport, amely évente, az éppen 100 éves házak bemutatására hívta a városlakókat. Fiatal építészek, kutatók, lakóközösségek gyűjtötték az információkat, régi fotókat, szerveztek ház és városnéző programokat nagy sikerrel. Idén is egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálják a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló alkalmából megismerhető, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta és milyen utak állnak előtte. A köz és magángyűjtemények rengeteg kincset őriznek és ezek közül az egyik a 2010. novemberében két magán ember által alapított FORTEPAN fotótár, amely bárki számára ingyenesen elérhető és az is különleges, ahogy összeállt a ma már jóval több mint 130 ezer képből álló online archívum. Az egyik alapító Tamási Miklós és Török András művelődéstörténész aki a Fortepan egyik adományozója és menedzsere vitathatatlanul lelkes híve a városnak. Hasonlóan elkötelezetten dolgozott Hidvégi Violetta levéltáros a Fővárosi Levéltárban. Városképek és történetek az Ő szemükkel az Üvegharangban.

2023-01-11 09 óra Ma egy különleges gyűjtemény felfedezésére hívom az Üvegharang hallgatóit. A házigazda Mitter Imre ötvös művész, aki szenvedélyesen keresi a különlegesen szép tárgyakat. Leginkább mesés üvegekre és míves fémmunkákra utazik biztos ízléssel és eltökéltséggel. Hol kezdődött? Miért érdemes több száz gyönyörű lámpabúrát, stílusos lámpát és rengeteg üvegtárgyat betárazni? Betárazni, vagy továbbadni? Mi lesz a gyűjtemény hosszútávú sorsa fogalmazódik meg, de a lényeg mégis az, hogy egy művészember sokat tesz azért, hogy a kézműves ipar legszebb darabjait megmutassa, ha igény van rá.

2023-01-04 09 óra A mai műsorban egy fantasztikus családnál járok, pontosabban az ideiglenes műtermükben. Aki a korábbi műsorokat hallgatta tudja, hogy én nagy üvegimádó vagyok. 2022. kevés jó adaléka volt, hogy az ENSZ az üveg évének nyilvánította és így itthon is számos programmal, kiállításokkal ünnepelték ezt a fantasztikus ősi anyagot. Nos, a Lukácsi-Borbás házaspár és felnőtt gyerekeik sokat tettek és tesznek a hazai iparművészetért.

Lukácsi László azok közé az alkotók közé tartozik, aki az éppen 60 éves studio glass art műfajt gazdagítja. Különleges üveg műveivel számos nemzetközi díj nyertese, munkáit világszerte ismerik. Borbás Dorka a feleség, az építészeti üveg mestere. Aki építészekkel, beruházókkal és megrendelőkkel együtt alkot, szervez, vitázik. mindezt áldott türelemmel, mosolyogva. Közben nála fut össze a családi cég menedzselése és a háztartás. Évek óta ismerem őket, jó látni a harmóniájukat, ahol időközben felnőtt 2 tehetséges gyerek. Lukácsi Boldizsár apját követi. Lukácsi Liza más úton indult el, de az alapok azonosak.

A stúdió látogató: Varga Júlia.

2022-12-28 09 óra 2.rész. Sokan még a karácsonyi ajándékok felfedezésével foglalatoskodnak, az ünnepi asztalról maradt ételek is kitartanak a következő nagyobb programig, a szilveszteri évzárós visszaszámlálásig. Szó se róla, éppen ideje, hogy 2022. év végére érjünk, kaptunk éppen eleget a covid sokadik-változatából, választási kampányból, aszályból és rekord melegből, drágulásból, és mindenféle ársapkából, hiányból és sajnos az oroszok által indított háború hatásai is ideértek. Szóval jöhetne már egy békésebb és nyugodtabb év, de addig még van néhány nap és a múlt héten elkezdett történelmi gasztro kalandunkat most folytatjuk Saly Noémi történésszel. Bakonybéllel kezdtük, de nem álltunk meg a Bakonyban.

2022-12-21 09 óra 1.rész. Közeledünk a csodás ünnep, a karácsony felé és a legtöbb családban nagy tervek készülnek az ünnepi menükre. A jól bevált és szokásos halászlé, vagy a sokféle sült mellett a kockázatos beigli is változatos lehet, bár minden háziasszony réme a kirepedt tészta. megjegyzem kanállal is csodás a meggyes-mákos, próbáltam. De van olyan família, ahol szavaznak arról, hogy mit ennének a karácsonyi asztalnál és nem vicc, tavaly a sonkás kocka kapta a legtöbb voksot, idén harcsapaprikás túróscsuszával a megrendelés. Szóval ma még valószínűleg a beszerzési túrákban nyomulnak a családi séfek, sőt akadnak, akik ötletekre is ácsingóznak ezért Saly Noémi történésszel mi is a gastro világban kalandozunk, kis történelmi csavarral, vagy inkább nagyobbal.

2022-12-14 09 óra Az Üvegharang vendégével a szecessziótól kezdve, Sanghajon és kicsit Mexikón át, eljutunk India varázslatos tájaira és épületeihez. A vezető szál a magyar építészek kalandozásának kutatása. Baldavári Eszter művészettörténész az Építészeti Múzeum munkatársa még a múlt évben mesélt egy kerti találkozón a szecesszió világnapja alkalmából a budapesti Sonnenbergház és alkotóinak történetéről, amely sok éves kutatás eredményeként mára elég tisztességesen dokumentált, és lassan újjávarázsolja a lakóközösség. De sok épület és építész munkásságának megismerése és bemutatása még a jövő feladata. Poros irattárakban keresgélés családkutatás, időnként egy biológia érettségi is jól jön és bizony a mázli is közrejátszik egy-egy munkánál.

2022-12-07 09 óra Rózsa, levendula, anya illat, vagy amikor a nagyi mézeskalácsot süt, mind ösztönös emlékeket, asszociációkat jelentenek, amelyek évtizedek múlva is megmaradnak. Nem nehéz kitalálni, hogy az Üvegharang vendége az illatok mestere. Minya Viktória egy szép fiatal nő, aki tizenéve Franciaországban él és dolgozik. A parfümös orr egy férfiak által meghatározott hivatás, így igen csak meglepő volt, hogy egy fiatal magyar lány néhány év alatt átütő sikert aratott. Saját márkájú parfümjét 2013-ban szó szerint elkapkodták, a világ minden tájáról keresték és a siker tartósnak bizonyult. A kezdet 6 éves korára datálható. Miközben apukája a füvet vágta, ő azon gondolkodott, hogy miként lehetne megőrizni a frissen vágott fű illatát. Azután tizenévesen minden zsebpénzét parfüm mintákra költötte és illatokról álmodozott fejben. A szülei biztonságos szakmára inspirálták, így közgazdaságtant tanult, majd nagy cégeknél dolgozott HR vonalon és közben bőszen spórolt, hogy beiratkozhasson az egyik neves dél franciaországi parfüm iskolába, ahol az orr képzés zajlik. A szerkesztő Varga Júlia követi a parfümtervező munkásságát így van miről beszélgetni.

2022-11-30 09 óra Az üvegharang mai vendége egy sokoldalú művész, aki kis iskolás korában muzsikus pályára készült, de azután a képzőművészetre váltott, időnként színházi szerepekkel dúsítva a művészi eszköztárat és újabban a mozgóképek, a film világában próbálkozik sikerrel. Nemes Anna végzettsége szerint festőművész, néhány éve már önálló nagy kiállítása is volt a Várfok Galériában, ami igazán ritka ilyen fiatal művészeknél. Akkor jártam előszőr a műtermében még Óbudán, ahol megmutatta hogyan készülnek a képei. Elnézve a festési módszert, én az irányított pacnik technikájának neveztem el. Azóta a speciális művészi technika megmaradt, sőt bővült, számos nemzetközi elismeréssel is gazdagabban, de manapság kevesebb színnel dolgozik. Most a Jurányi utcában másztuk meg a sokadik emeletet, hogy a műteremben a legújabb sötét tónusú képeket közelről is megszemlélhessem.

A műteremlátogató Varga Júlia.

2022-11-23 09 óra Huszonöt évvel ezelőtt kezdték a bohócdoktorok a derűt hozó munkát. A negyed évszázad nem kevés, sok mindent megtanultak és ma már egyre inkább elfogadják őket a kórház falai között. A csapat tagja egy különleges művész. Kárász Eszter egészen kicsi volt, amikor a magyar rádióban a stúdió ablakon bekukucskálva találkozott régi kedves rádiós kollégánkkal Szabó Évával. Évekig közös rádióműsoruk szólt, Eszter gyerekszínészként sikeres volt és ma is sokan szeretik amit csinál. Edith Piaf emlékműsor, gyerekdalok és versmegzenésítés, színes a paletta, de ha csak teheti átalakul és Dr Bogyó látogatja a beteg gyerekeket. Az Üvegharang vendége Kárász Eszter.

2022-11-16 09 óra Pénteken, november 18-án adják át az idei Budapest Építészeti Nívódíját. Huszonnégy pályázóból választ a szakmai zsűri, meglátjuk nekik melyik épület tetszett a legjobban. Van miről beszélni, a hazai kortárs építészet helyzetéről, a 2022. évben rendezett Nemzetközi Üveg éve rendezvényeiről. Az építészet és a társművészetek együttműködéséről.

Az alapot egy lakóközösség vállalása adja. A Sonnenberg Ház jelene és jövője a tét. Gazdag, hajót ábrázoló, homlokzati dísz, tündérszerű nőalakok a kapu mellett, Gyönyörű színes Róth Miksa tervezte ablakok, különleges arányok jellemezték a városligeti, szecessziós épületet a Munkácsy Mihály utcában, amely egykor egy kereskedő családnak épült, de a mai lakók is élvezhetik a kényelmét és a szépségét, még akkor is, ha sok minden elpusztult a XX. század viharaiban. Szinger Margit és férje, a beköltözés óta kutatja a ház múltját és igyekezett meggyőzni a többi tulajdonost, hogy nem reménytelen vállalkozás, hogy ismét visszakapja eredeti szépségét az épület. A szavakat tett követte. Az Üvegharang adásában erről mesélünk.

2022-11-09 09 óra Az Üvegharang mai vendége egy különleges, erős akaratú nő. Mádi-Nátor Anett információbiztonsági szakértő. A vékony, sportos, szemüveges két gyerekes anyuka, eredetileg bölcsészként végzett az egyetemen, de az élet úgy hozta, hogy az egyre szélesedő kibervilág egyik meghatározó európai szakemberévé vált, aki évekig tábornokokkal és katonai szakértőkkel dolgozott, ma pedig egy nagy nemzetközi szervezet vezető pozícióját tölti be, ahol a nőknek különleges szerep jut. Idén az orosz-ukrán konfliktus kezdetén létrehoztak egy olyan facebook csoportot, ahol kibervédelmi, energetikai, valamint hadászati szakértők és érdeklődők elemezték a háború alakulását, ahol nincs anyázás, politikai fröcsögés, higgadtan, és majdnem mindig, a kíváncsi amatőrök számára is érthető nyelven beszélnek, a szerkesztő Varga Júlia is rengeteget tanult, de azt a kérdést is felteszi, hogy miként került egy angol-történelem szakos tanár a kibervilág közepébe.

2022-11-02 09 óra Sokan szeretik a divatos ékszereket váltogatni, míg vannak akik hűségesen egy-egy nyaklánchoz, szinte amulettként ragaszkodnak. Van aki esküszik a nemes fémre és drágakövekre, míg mások inkább a különleges formájú és kreatív ékszereket választják, amibe belefér egy hatalmas medál, vagy gyűrű, esetleg hétmérföldes fülbevaló is. Na jó az nem annyira, mert aki próbálta, tudja, hogy mit jelent egy idő után ez a dekoratív nehezék.

Az Üvegharang szerdai vendége, pontosabban a házigazda Király Fanni ötvös, iparművész, akinél nem drága arany, vagy palitana a fő attrakció, hanem kecskebőr. Finom, könnyed, mesés színekben pompázó ékszereket mutatott be, mostanában pedig valódi értékmentő műveket alkot.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-26 09 óra Ma cirkuszolunk, de nincsenek a közelemben Kötéljárók, önmozgányok és egyéb világszámok, hogy a régi cirkuszi plakátokat idézzem. Sőt a vendégeim sincsenek mellettem, mert hárman, három országban ülünk. Berlin-Bécs-Budapest a helyszín és az internet segít, hogy mesélhessünk egy új kutatás eredményéről, amelynek tapasztalatait egy frissen megjelent és a netről is letölthető Show és Business Pest-Budán című kötetben összegezték.
Molnár Dániel színháztörténész, színházi ember, aki artistaképzőben is tanult, néhány éve Berlinben dolgozik.
Teller Katalin az ELTE BTK Esztétika Tanszékének docense, Bécsből kapcsolódik a beszélgetésbe.

Kétségtelen, hogy a cirkusz a csillogó káprázat és az ilyet még nem láttunk varázs terepe, amely már a modern szórakoztatóipar kialakulása előtt létezett. A 19. század elején is vándor erőművészek, műlovarnők, vízenjárók, bűvészek, légutazók, bábosok, teljes állat- és ember-kertek mutogatták magukat – vagy mutogatták őket. A nagyérdeműnek nevezett pest-budai közönség pedig fizetett, hogy láthassa őket a porondon.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-19 09 óra Biztos mindenkinek van a munkájában néhány nevezetes alkalom, amikor valami sikerült, vagy éppen összedőlt minden. Nekem valahogy több is az emberi szívhez kapcsolódik. Nyilván véletlenül adódott, hogy harminc éve, 1992. januárjában én találkozhattam előszőr TV-híradósként az első hazai szívátültetésen túljutott fiatalemberrel Schwartz Sándorral, bár az operatőrnek nem volt könnyű dolga. A sok zöld és fehér textília és a steril szoba berendezésével és nagyjából 8 vágóképpel kínlódtunk az éjszakai vágásnál, de éreztük, hogy itt valami nagydolgot mutathatunk meg. Szabó Zoltán professzor és munkatársai egy hatalmas lépést tettek a hazai szívsebészetben és azóta rengeteg eredményt ért el a hazai kardiológus szakma. E különleges hivatás neves képviselője az Üvegharang mai vendége Dr Prodán Zsolt szívsebész, a Gotségen György Országos Kardiológiai Központ Gyermek Szívsebészetének Osztályvezetője, akinek a szobájában a struktúrált káosz jellemzi az íróasztalt.

A Házigazda, szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-12 09 óra Az üvegharangok szelíd csilingelése mellé ma egy valódi kiberekkel teli krimi történetét is megismerhetik. A vendég Frész Ferenc kibervédelmi szakértő, a Cyber Services elnök vezérigazgatója. Tőle hallottam először a pozitív, vagy etikus hekkerek képzéséről. Ez persze nem most volt, azóta legalább 300 olyan szakember kiképzésén vannak túl, akiknek éppen az a dolga, hogy megmutassák, hol vannak egy cég, vagy intézmény, esetleg egy család számítógépes rendszerének gyenge pontjai, megelőzendő egy külső kibertámadást.

A mesterséges intelligencia még szabályozatlan, friss hatásai, a feknews következményei mellett, az ellene való védekezésben az én reményem az, hogy egyre inkább szükség lesz arra, hogy hiteles, szakemberek által kontrollált információk alapján ítéljenek az emberek kis és nagy ügyekben egyaránt. Kellenek az ellenőrzött információkra alapozó hír és szakportálok, hogy ne csak a saját információs buborékunkban vergődjünk. Tudom, hogy írhat cikket és zenét is a számítógépes program, de a lényeg, hogy kinek a kezében van.

ismétlés szombat 10:00 – 11:00

2022-10-05 09 óra