Üvegharang – Varga Júlia

Időpont: szerda 09:00 – 10:00, ismétlés szombat 10:00 – 11:00

Műsorvezető: Varga Júlia

Az Üvegharang sorozatban innovatív ötletekről, tervekről és kutatási eredményekről beszélgetünk, amelynek révén az alkotókat is megismerhetik. Ebbe sok minden belefér, de természetesen a szerkesztő személyes kíváncsisága lehet a szűrő. Mert egy elvetélt modellszerkesztő, mérnök, nyilván könnyebben elgyengül, ha egy különleges szoknya megoldást lát és felszalad a lelkesedési index, ha valami új, tudományos felfedezésről olvas. A génszekvenálástól a szoknyák fodráig, az üvegrestaurátor mesterfogásától a nanotechnológiáig. A kerttörténész és régész kalandjaitól, a mesterséges intelligencia művészetéig. Hogyan csinálták, kinek jutott az eszébe? Szerdán délelőttönként ilyen beszélgetésekre számíthatnak, ha a szerkesztő-műsorvezető Varga Júliával tartanak.

2022-11-30 09 óra Az üvegharang mai vendége egy sokoldalú művész, aki kis iskolás korában muzsikus pályára készült, de azután a képzőművészetre váltott, időnként színházi szerepekkel dúsítva a művészi eszköztárat és újabban a mozgóképek, a film világában próbálkozik sikerrel. Nemes Anna végzettsége szerint festőművész, néhány éve már önálló nagy kiállítása is volt a Várfok Galériában, ami igazán ritka ilyen fiatal művészeknél. Akkor jártam előszőr a műtermében még Óbudán, ahol megmutatta hogyan készülnek a képei. Elnézve a festési módszert, én az irányított pacnik technikájának neveztem el. Azóta a speciális művészi technika megmaradt, sőt bővült, számos nemzetközi elismeréssel is gazdagabban, de manapság kevesebb színnel dolgozik. Most a Jurányi utcában másztuk meg a sokadik emeletet, hogy a műteremben a legújabb sötét tónusú képeket közelről is megszemlélhessem. A műteremlátogató Varga Júlia.

2022-11-23 09 óra Huszonöt évvel ezelőtt kezdték a bohócdoktorok a derűt hozó munkát. A negyed évszázad nem kevés, sok mindent megtanultak és ma már egyre inkább elfogadják őket a kórház falai között. A csapat tagja egy különleges művész. Kárász Eszter egészen kicsi volt, amikor a magyar rádióban a stúdió ablakon bekukucskálva találkozott régi kedves rádiós kollégánkkal Szabó Évával. Évekig közös rádióműsoruk szólt, Eszter gyerekszínészként sikeres volt és ma is sokan szeretik amit csinál. Edith Piaf emlékműsor, gyerekdalok és versmegzenésítés, színes a paletta, de ha csak teheti átalakul és Dr Bogyó látogatja a beteg gyerekeket. Az Üvegharang vendége Kárász Eszter.

2022-11-16 09 óra Pénteken, november 18-án adják át az idei Budapest Építészeti Nívódíját. Huszonnégy pályázóból választ a szakmai zsűri, meglátjuk nekik melyik épület tetszett a legjobban. Van miről beszélni, a hazai kortárs építészet helyzetéről, a 2022. évben rendezett Nemzetközi Üveg éve rendezvényeiről. Az építészet és a társművészetek együttműködéséről.

Az alapot egy lakóközösség vállalása adja. A Sonnenberg Ház jelene és jövője a tét. Gazdag, hajót ábrázoló, homlokzati dísz, tündérszerű nőalakok a kapu mellett, Gyönyörű színes Róth Miksa tervezte ablakok, különleges arányok jellemezték a városligeti, szecessziós épületet a Munkácsy Mihály utcában, amely egykor egy kereskedő családnak épült, de a mai lakók is élvezhetik a kényelmét és a szépségét, még akkor is, ha sok minden elpusztult a XX. század viharaiban. Szinger Margit és férje, a beköltözés óta kutatja a ház múltját és igyekezett meggyőzni a többi tulajdonost, hogy nem reménytelen vállalkozás, hogy ismét visszakapja eredeti szépségét az épület. A szavakat tett követte. Az Üvegharang adásában erről mesélünk.

2022-11-09 09 óra Az Üvegharang mai vendége egy különleges, erős akaratú nő. Mádi-Nátor Anett információbiztonsági szakértő. A vékony, sportos, szemüveges két gyerekes anyuka, eredetileg bölcsészként végzett az egyetemen, de az élet úgy hozta, hogy az egyre szélesedő kibervilág egyik meghatározó európai szakemberévé vált, aki évekig tábornokokkal és katonai szakértőkkel dolgozott, ma pedig egy nagy nemzetközi szervezet vezető pozícióját tölti be, ahol a nőknek különleges szerep jut. Idén az orosz-ukrán konfliktus kezdetén létrehoztak egy olyan facebook csoportot, ahol kibervédelmi, energetikai, valamint hadászati szakértők és érdeklődők elemezték a háború alakulását, ahol nincs anyázás, politikai fröcsögés, higgadtan, és majdnem mindig, a kíváncsi amatőrök számára is érthető nyelven beszélnek, a szerkesztő Varga Júlia is rengeteget tanult, de azt a kérdést is felteszi, hogy miként került egy angol-történelem szakos tanár a kibervilág közepébe.

2022-11-02 09 óra Sokan szeretik a divatos ékszereket váltogatni, míg vannak akik hűségesen egy-egy nyaklánchoz, szinte amulettként ragaszkodnak. Van aki esküszik a nemes fémre és drágakövekre, míg mások inkább a különleges formájú és kreatív ékszereket választják, amibe belefér egy hatalmas medál, vagy gyűrű, esetleg hétmérföldes fülbevaló is. Na jó az nem annyira, mert aki próbálta, tudja, hogy mit jelent egy idő után ez a dekoratív nehezék.

Az Üvegharang szerdai vendége, pontosabban a házigazda Király Fanni ötvös, iparművész, akinél nem drága arany, vagy palitana a fő attrakció, hanem kecskebőr. Finom, könnyed, mesés színekben pompázó ékszereket mutatott be, mostanában pedig valódi értékmentő műveket alkot.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-26 09 óra Ma cirkuszolunk, de nincsenek a közelemben Kötéljárók, önmozgányok és egyéb világszámok, hogy a régi cirkuszi plakátokat idézzem. Sőt a vendégeim sincsenek mellettem, mert hárman, három országban ülünk. Berlin-Bécs-Budapest a helyszín és az internet segít, hogy mesélhessünk egy új kutatás eredményéről, amelynek tapasztalatait egy frissen megjelent és a netről is letölthető Show és Business Pest-Budán című kötetben összegezték.
Molnár Dániel színháztörténész, színházi ember, aki artistaképzőben is tanult, néhány éve Berlinben dolgozik.
Teller Katalin az ELTE BTK Esztétika Tanszékének docense, Bécsből kapcsolódik a beszélgetésbe.

Kétségtelen, hogy a cirkusz a csillogó káprázat és az ilyet még nem láttunk varázs terepe, amely már a modern szórakoztatóipar kialakulása előtt létezett. A 19. század elején is vándor erőművészek, műlovarnők, vízenjárók, bűvészek, légutazók, bábosok, teljes állat- és ember-kertek mutogatták magukat – vagy mutogatták őket. A nagyérdeműnek nevezett pest-budai közönség pedig fizetett, hogy láthassa őket a porondon.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-19 09 óra Biztos mindenkinek van a munkájában néhány nevezetes alkalom, amikor valami sikerült, vagy éppen összedőlt minden. Nekem valahogy több is az emberi szívhez kapcsolódik. Nyilván véletlenül adódott, hogy harminc éve, 1992. januárjában én találkozhattam előszőr TV-híradósként az első hazai szívátültetésen túljutott fiatalemberrel Schwartz Sándorral, bár az operatőrnek nem volt könnyű dolga. A sok zöld és fehér textília és a steril szoba berendezésével és nagyjából 8 vágóképpel kínlódtunk az éjszakai vágásnál, de éreztük, hogy itt valami nagydolgot mutathatunk meg. Szabó Zoltán professzor és munkatársai egy hatalmas lépést tettek a hazai szívsebészetben és azóta rengeteg eredményt ért el a hazai kardiológus szakma. E különleges hivatás neves képviselője az Üvegharang mai vendége Dr Prodán Zsolt szívsebész, a Gotségen György Országos Kardiológiai Központ Gyermek Szívsebészetének Osztályvezetője, akinek a szobájában a struktúrált káosz jellemzi az íróasztalt.

A Házigazda, szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-12 09 óra Az üvegharangok szelíd csilingelése mellé ma egy valódi kiberekkel teli krimi történetét is megismerhetik. A vendég Frész Ferenc kibervédelmi szakértő, a Cyber Services elnök vezérigazgatója. Tőle hallottam először a pozitív, vagy etikus hekkerek képzéséről. Ez persze nem most volt, azóta legalább 300 olyan szakember kiképzésén vannak túl, akiknek éppen az a dolga, hogy megmutassák, hol vannak egy cég, vagy intézmény, esetleg egy család számítógépes rendszerének gyenge pontjai, megelőzendő egy külső kibertámadást.

A mesterséges intelligencia még szabályozatlan, friss hatásai, a feknews következményei mellett, az ellene való védekezésben az én reményem az, hogy egyre inkább szükség lesz arra, hogy hiteles, szakemberek által kontrollált információk alapján ítéljenek az emberek kis és nagy ügyekben egyaránt. Kellenek az ellenőrzött információkra alapozó hír és szakportálok, hogy ne csak a saját információs buborékunkban vergődjünk. Tudom, hogy írhat cikket és zenét is a számítógépes program, de a lényeg, hogy kinek a kezében van.

ismétlés szombat 10:00 – 11:00

2022-10-05 09 óra