Üvegharang – Varga Júlia

Időpont: szerda 09:00 – 10:00, ismétlés Hétfő 05:00 – 06:00 szombat 10:00 – 11:00

Műsorvezető: Varga Júlia

Az Üvegharang sorozatban innovatív ötletekről, tervekről és kutatási eredményekről beszélgetünk, amelynek révén az alkotókat is megismerhetik. Ebbe sok minden belefér, de természetesen a szerkesztő személyes kíváncsisága lehet a szűrő. Mert egy elvetélt modellszerkesztő, mérnök, nyilván könnyebben elgyengül, ha egy különleges szoknya megoldást lát és felszalad a lelkesedési index, ha valami új, tudományos felfedezésről olvas. A génszekvenálástól a szoknyák fodráig, az üvegrestaurátor mesterfogásától a nanotechnológiáig. A kerttörténész és régész kalandjaitól, a mesterséges intelligencia művészetéig. Hogyan csinálták, kinek jutott az eszébe? Szerdán délelőttönként ilyen beszélgetésekre számíthatnak, ha a szerkesztő-műsorvezető Varga Júliával tartanak.

2024-07-17 09 óra ( A 2024.02.14-i adás ismétlése )

2024-07-10 09 óra Békemisszió és szolidaritás. Sokféle módon kifejezhető, van aki csak hirdeti, míg vannak akik tesznek is. Az Üvegharang adásában egy különleges asszonnyal beszélgetek, akit nagy közéleti kötelezettség terhel, pedig szakmai pályafutása szerint a világ legbékésebb hivatását művelte, de egy történelmi személyiség unokájaként újra és újra a politika terepén jár. Jánosi Katalin festőművész, a mártírhalált halt Nagy Imre, Magyarország egykori miniszterelnökének unokája, aki kis óvodásként már átélt számos rémes napot 1956-ban és később sem volt könnyű egy elítélt és kivégzett politikus leszármazottjaként felnőni. Édesanyjától, Nagy Erzsébettől vette át a küldetést, hogy méltó módon őrizzék az 1956-os forradalmi időszak eseményeinek emlékét. Ennek kiemelt helye a Nagy Imre emlékház, ahova a közelmúltban egy jelképes új tárgy került, amit Jánosi Katalin hozott el Ukrajnából. Az, hogy az odautazás egyáltalán nem veszélytelen, azt éppen a most hétfői hírek bizonyítják, hogy több mint 40 rakétát lőttek ki az oroszok több ukrán városra, így a fővárosra Kijivre, Dnyipróra, Krivij Rihre, Szlovjanszkra és Kramatorszkra. Több lakóépület, a polgári infrastruktúra és egy gyermekkórház is megsérült. Az Oroszország által elindított aljas háború emberek millióinak teszi tönkre az életét, hatalmas természeti és gazdasági károkat okoz. A múlt év őszén érkezett Jánosi Katalinhoz Ukrajnából egy meghívó, amit némi gondolkodás után elfogadott, és tavasszal nekivágott a hosszú útnak.

2024-07-03 09 óra Az Üvegharang adásában egy sikeres hazai cégvezetővel beszélgetek és igazán örültem az első találkozásunknak a Grafisoft Parkban közel 10 éve. Az köztudott, hogy a dunaparti centrum számos informatikai vállalkozásnak nyújt otthont és Bojár Gábor mesélte és mutatta, hogy egy lelkes startap cég csapata érdekes programmal állt elő. Én nagyon szeretem az ipar- és családtörténeteket. Az tény, hogy a Korbuly-család tagjai

beírták magukat a magyar ipartörténet nagykönyvébe. A kiváló mérnökök, műszaki szakemberek kulcsszerepet töltöttek be hazánk gazdasági életében. Generációk sora alkotott valami különlegest a maga területén. Legyen az a Korbuly-féle csapágy, melyet az 1878-as párizsi világkiállításon kitüntettek, vagy Kandó Kálmánnal közösen az olaszországi vasútvillamosítás, a csepeli Weiss-Manfréd Gyár irányítása, sportautók és repülők tervezése, vagy később a Kossuth díjat jelentő Dutra traktor.

Korbuly Ádám komoly családi hagyományokra építve kezdhette el pályafutását, amely biztatás, de egyben teher is lehetett a számára. Korbuly Ádám az informatika területén arat sikert, számos nemzetközi díjat is kapott, pedig az elmúlt 10 évben egyáltalán nem volt könnyű a terep a fejlődéshez.

2024-06-26 09 óra Talán kevesen tudják, hogy a sok milliárdos divat bizniszben létezik egy fontos szervezet az Intercolor, alias Nemzetközi Kolorbizottság, amelynek huszonegynéhány tagja gyakran talpig fekete varjújelmezben dönt arról, hogy mely színek, árnyalatok uralják a következő év divatját. Magyarország is képviselteti magát ebben a testületben. A szakemberek gyakran hevesen vitatkoznak például arról, hogy a svédek, vagy a görögök kékjét, netán a spanyolok által ajánlott narancsot, vagy a portugál vöröst szavazzák meg. Ez a trendajánlás megjelenik a textilgyárak, a festékkeverő üzemek és persze a divatházak kollekcióiban is.

A Pantone Intézet is minden decemberben kihirdeti a következő évre vonatkozó, némiképp trend-előrejelzésnek is tekinthető „Év színét”. A Pantone-nak fontos szerepe van abban, hogy a színekről való kommunikáció divatossá vált. Az „Év színét” a világban zajló történések, a mélyben meghúzódó társadalmi trendek ihletik.

2024-re egy különleges barackszínt választottak.

Aki a divat világában akar érvényesülni ezzel számolnia kell, de ez nem elég. Kell a kreatív tehetség és persze a különleges ötletek is, hogy a fastfashion dömpingben valami egyedit alkosson. A hazai, viszonylag szűk piac további nehezítő tényező. Egy tehetséges, kreatív alkotócsapat stúdiójába invitálom a Bézs hallgatóit. A falakon fantasztikus, borítéktáskák, míg egy pulton mérhetetlenül sok színpompás valódi bőrtekercsek sorakoznak. Ezektől persze én elgyengülök, pedig nem is vagyok egy elvetemült táska fan.(csak kicsit) A házigazdám Mitter Anna Róza egy kis pasztell lila valódi bőrdarabot tett elém.

2024-06-19 09 óra Az Üvegharang vendégének alkotásait tanulmányozva többféle érzés fogott el. A fantasztikus ötletek iránti csodálat jogos, ha Kelle Antal mozgó, forgó formáit szemlélem. Munkáinak műfaját nehéz pontosan körülírni, hiszen tekinthetők műalkotásnak, játéknak, meditációs objektnek, geometriai szemléltetőeszköznek, és talán még nehezebb az alkotójukat a képzőművészek valamelyik klasszikus csoportjába „besorolni”, de segít azzal, hogy kitalált magának egy új, egyszemélyes hivatást. Kelle Antal artformer. De mit csinál egy artformer? Kelle Antal minden munkája a tudomány és a művészet határmezsgyéjén mozog. Művészetét a matematika, a geometria és az elemi 3D-s formák határozzák meg, így a kocka, a gömb és a kúp. Nekem a kedvencem a kézbe simuló, lekonyulós, elforduló kúp, amiről egy régi, diákkori éjszaka ugrott be, amikor ábrázológeometria feladatban az ellipszisszerkesztéshez szükséges Ritz módszert kellett volna alkalmazni, de nagyon nem ment. Végül a pánikoló lány csapathoz megérkezett egy építészhallgató férj, megmentve a helyzetet és reggelig csak összehoztuk a beadandó feladatot. Nos az a szerkesztés beégett a retinámba így Kelle Angal törökbálinti dolgozószobájában is azzal kezdtem, hogy mégis, honnan a vonzódása az ábrázológeometria világához.

2024-06-12 09 óra A pszichológusok jól ismerik a családi kapcsolatokban problémásnak emlegetett középső testvér, vagy szendvicsgyerek szindrómát. A beszélgetésünkben is emlegetünk hasonlót, de mégsem problémaként, hanem egy-egy közösség mozgatóiról, kezdeményező személyiségeiről lesz szó. A hazai civilszervezetekre rossz idők járnak, de azért vannak akik a nehezített pályán is jól haladnak. A beszédes nevű Gyökerek és Szárnyak.

Alapítvány 10 éve igyekszik okosan segíteni a kisvárosok, falvak kisebb nagyobb közösségeinek. Kovács Edit a tapasztalt programvezető és Dés Julcsi a friss igazgató egyforma lelkesedéssel beszél az aktuális feladatokról és tervekről, de én leragadtam a szervezet nevénél, Gyökerek és Szárnyak, de azután rengeteg követendő történetről hallottam.

2024-06-05 09 óra Van egy hely Magyarország keleti csücskében, ahova újra és újra visszatérek és mindig csodálattal szemlélem a változásokat. Nyíregyháza Sóstó, 35 hektáros területe Európa egyik legkorszerűbb Állatkertje, amit egy lepukkant ifjúsági parkba álmodott meg az igazgató Gajdos László, még 1996-ban. Az elsőként érkező egzotikus lakó Elek, az oroszlán volt és a havas karácsonyi napon nem volt máshol fűthető épület, csak egy WC , az a ház ma is őrzi ezt a szimbolikus kezdetet. A szakmai csapat időről időre új fejlesztésekbe kezdett, mindig a legkorszerűbb elvek alapján. És most május közepén is léptek egy nagyot. Átadták a Sarkkörök élővilágát bemutató létesítményt, ami igazi különlegesség. A beszélgetőtársammal éppen 10 éve ismerkedtem meg. Dr Papp Endre az állatkert fő-állatorvosa volt, most előkerestem az akkori beszélgetésünk felvételét, valamint ezúttal is vele jártam be a legújabb attrakciók helyét.

2024-05-29 09 óra Pozitív pszichológia, mi is ez tulajdonképpen? Jó tudni. Magyarországon még mindig sokat úgy vélik, hogy aki pszichológusra szorul az minimum zizi, pedig ez a tudományág ezer szálon érinti az életünket. A munkahelyi, iskola stressz, a családon belüli konfliktusok, a reklámok, az internetes nyomás kezeléséhez bizony időnként pszichológus segítsége kell. De nem csak akkor jöhet jó a pszichológia, ha baj van.

Az Üvegharangban a beszélgetőtársam Dr Kun Ágota docens a Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékén és a pozitív pszichológia elkötelezett híve, arra törekszik, hogy ez a szemlélet és gyakorlat minél ismertebb és elterjedtebb legyen munkahelyeken, társas kapcsolatokban. De persze ő se tudta egyből, hogy milyen úton induljon el.

2024-05-22 09 óra Az Üvegharangban nosztalgikus beszélgetés Tolcsvay Lászlóval a márciusi Kossuth-díj után. Egy zenei forradalmi kor alkotója, aki már egészen kisgyerek korában szenvedélyesen szerette a hangszereket és a zenét, meg a vele járó közösséget. Az elsősorban rockopera- és musicalszerzőként jegyzett zenész a hatvanas évek beatgenerációjának egyik kimagasló egyénisége, tizenhat évesen már dalokat komponált, elsők között ötvözte a rockzene elemeit a magyar népzenével, új utat nyitva ezzel a hazai könnyűzenének. Hosszú az alkotásainak sora, talán nem is teljes, de az tény hogy Tolcsvay László sokat tett a hazai zenei életért. Én pedig mázlistaként közelről is figyelemmel kísérhettem alkotói fázisait és vele örültem, hogy idén márciusban jól megérdemelten Kossuth díjat kapott. Ellátogattam Tahitótfaluba az otthonába, ahol a tavaszi záporeső csodásan felfrissítette a virágokkal teli kertet.

2024-05-15 09 óra Ezekben a hetekben szinte a csapból is az adó 1%-os felhívások folynak. Civilszervezetek, egyesületek küzdenek a támogatásokért és szinte mindenki találhat kedvére való fontos ügyet képviselő szervezetet. Az Üvegharang vendégét húsz éve ismertem meg, amikor egy tragédia után egy házaspár a túlélésért kezdett dolgozni. Patzauer Gábor és felesége Éva lelkiismeretfurdalást éreztek, hogy kislányuk kívánságát nem teljesíthették, arra gondoltak, hogy legalább más gyerekeknek szerezzenek örömet. 2003 novemberében életre hívták a Csodalámpa Alapítványt, amely az életveszélyes betegségben szenvedő gyerekek kívánságait igyekszik teljesíteni, 2024 márciusáig 5000 megvalósult álom a mérleg. Patzauer Évával az elmúlt húsz év során többször is találkoztam, ügyek és gyerekek történetei révén, de az első könnyekkel teli beszélgetést sosem felejtem el.

2024-05-08 09 óra A mesterséges intelligencia kihívásairól és lehetőségeiről beszélgetünk és ez bizony mindenki számára fontos. Azoknak is akik fintorogva elfordulnak és azt mondják, hogy nem érdekli  őket. Márpedig az életünk minden részét behálózza ma már az informatika, az internet, a közösségi média Legyen az az időjárás előrejelzés, az online banki ügyintézés, a digitális receptek, az iskolai kréta levelezőrendszer, vagy a sokat szidott neptun az egyetemeken, vagy a megszokott és gyakran sokat kell rá várni CT és MR diagnosztika. Tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia különböző szintje régóta beköltözött a világunkba, lásd az autógyártás robotjait, de az utóbbi 1-2 évben ez a költözés felgyorsult és látványosabb valamint a  világszerte aktuális választások méginkább felhívják a figyelmet a jelentőségére. A vendég Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő, technológiai vezető, a Cyberthreat Report Szakportál alapítója több éven át oktatta az úgynevezett etikus-hackereket, akik a cégek adatvédelméért dolgoznak.  Minket egyszerű halandókat sem árt időnként felkészíteni a várható hatásokra amiket a mesterséges intelligencia  jó és rossz célú alkalmazása idézhet elő.

2024-05-01 09 óra Kifogták a gigapontyot, rengeteg gyereket érhet online bántalmazás és Budapesten ledöntöttek egy szobrot, valamint jönnek a gondolkodó tankok. Címszavak egy viszonylag friss mobilapplikáció a Kispolgár oldaláról április végén. De a korábbi napokban is dobtak fel érdekes híreket. Egyszerűen undorító vagy, üzenték a dán kormányfőnek a vastagbetűs cím után társadalmi vitát kezdenek a durva és gyűlölködő kommentekről és a hogyan ismerhető fel ha egy kapcsolat mérgező. De van cuki kis kutya sztori és mit csináljak egy varrógéppel ötletroham is.

Újságírók beszélgetése következik az Üvegharangban. A közelmúlt változásai úgy tűnik a fiatalokat is megérintik. Persze, mi felnőttek tudjuk, hogy mi minden befolyásolhatja a jelenüket és a jövőjüket, de sokan úgy vélik, hogy a gyerekeket meg kell óvni a közélet és a politika csatározásaitól. Míg többen úgy látják, hogy a mai gyerekeket, tizenéveseket is érdemes tájékoztatni mindarról ami a fejük fölött zajlik. Egy szerkesztői csapat, Tóta W Árpáddal az élen nagyjából fél éve indította el a Kispolgár nevet viselő mobil applikációt, amely gyerekeknek szól. Bevallom először szorongást éreztem, mert pokoli nehéz feladat felnőttként 10-16 évesek számára érdekesen írni és beszélni úgy, hogy ne legyen az ember modoros, vagy ciki. A szerkesztőség tagjai Tóta W. Árpád, Czeglédi Fanni, Becz Dorottya, – Bálint Judit Herczeg Szonja eltökélten dolgoznak, és én is úgy látom, hogy szükség van egy ilyen réteg oldalra, így az indulás tapasztalatairól kérdeztem Tóta W Árpádot és Bálint Juditot.

2024-04-24 09 óra Az Üvegharang vendége jó néhány évig dolgozott a divat egy speciális világában, az esküvők öltözékében. Voltak nagyon sikeres évei társakkal, felépített egy márkát, majd cserbenhagyás és csalódások után, nagy levegőt véve újra kezdte egyedül, új brandet hozott létre a saját nevével és ezzel is elismerést szerzett. Halász Éva divattervező iparművész munkásságát sok éve figyelem. Láttam csillogni és szomorkodni, de azt sohasem tapasztaltam, hogy feladná. A habos-babos. csupa csipke holmik alkotója néhány éve mégis azzal a hírrel állt elő, hogy bezárja a jól menő belvárosi menyasszonyi ruha szalont. Egy időre hátra lép, pihen, töltődik volt az indok. Bevallom nem nagyon hittem el ezeket, de azután jött a covid járvány és akkor sok ezer házasulandó párnak a lakodalom volt a legkisebb gondja, sok vállalkozás beleroppant a lezárásokkal járó válságba. Tervezgettük többször is Halász Évával a beszélgetést, most végre sikerült a belvárosi szalonban találkozni, ahol jelenleg nincs nagy nyüzsi, de a sztendereken mégis rengeteg ruhaköltemény sorakozik, igaz legutóbb nem éppen szokványos alkalommal, a Miss Spinner szépségversenyen csodálhatták meg a műveit. Mégsem a gazdag selymekkel, mesés uszályokkal kezdtük. Egy mappát tett elém Éva, amiben ruharajzoknak nyomát sem láttam.

2024-04-17 09 óra Az Üvegharang vendége, Illésné Áncsán Aranka nevét szinte mindenki ismeri, hiszen Oláh Ibolya megasztárbeli feltűnésekor többször is beszélt arról, hogy mi mindent köszönhetett Anyácskának a tiszadobi nevelőotthonban és ezzel nincs egyedül az énekesnő. A napi munka mellett több mint 100 olyan családot támogatott és segít ma is az egykori igazgató egy egyesület keretein belül, ahol a szülők államigondozottak voltak.

Valószínűleg nagy veszteség a gyerekeknek, ha a sok éves tapasztalattal rendelkező, országosan elismert gyermekvédelmi szakember felmond, bedobja a törölközőt, de a bicskei gyermekotthonban kirobbant pedofilbotrány és az év elején kiderülő kegyelmidöntés miatti felháborodás sokakat állított válaszút elé.

A köztársasági elnök szégyenletes döntése valódi arculcsapásként érte az áldozatokat, de a gyermekvédelemben dolgozó tisztességes szakembereket is. Illésné Áncsán Aranka egy évvel a nyugdíj lehetősége előtt adta be a felmondását, amikor a Hősök terére szervezett influenszer tüntetés hírét vette, mert úgy érezte ki akarja nyitni a száját, tenni kell valamit. Azóta minden létező alkalmat megragad, hogy végre arról beszéljenek a közéletben ami a legfontosabb. A gyerekek védelméről, vagyis a jövőnkről.

2024-04-10 09 óra A mai vendéghez visszatérek, vállaltan népszerűsítve amin dolgozik. Iványi Orsolya tevékenységét elsősorban egy facebook csoporban követtem, ahol teljesen emberszabású a légkör, nincsenek ledorongoló megjegyzések, sőt gyakran segítik egymást a csoport tagjai.

A negyvenes éveiben járó kommunikációs tanácsadó, menopauza kutató, az „Éljenek a 40 feletti nők!” mozgalom alapítója, a középkorú nők helyzetének, kihívásainak és lehetőségeinek témáját tűzte a zászlajára, a változókorral kapcsolatos tevékenysége hiánypótlónak számít itthon és úgy gondolja, ez az életszakasz nemcsak teher lehet, hanem kiváló lehetőség is önmagunk újratervezésére.

Az elmúlt egy év alatt nagyot ment Orsi vállalása, számos országos programmal hívta fel az ügy fontosságára a figyelmet és tovább építette a civil közösségét. Az Éljenek a 40 feletti nők mozgalomnak 25.000 tagja van. Iványi Orsolya szeret tabukat döntögetni és tévhiteket eloszlatni. 2023-ban a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagjává választották, pedig nem orvos.

A kitartó munka eredménye, hogy most tavasszal jelölték az Elle magazin Content Creator díjára, amelyet olyan tartalomgyártóknak adományoznak, akik mind az online, mind az ofline teret ésszel, céllal, kreativitással használják és így is élnek és működnek a való életben is.

2024-04-03 09 óra A szép, elegáns fehér ruhás labdajáték egyik sikeres szereplője a vendég. Nem ért el a világbajnoki címig, de sok mindent megkapott ettől a sporttól, amit másképpen nem érhetett volna el. Legalábbis szülei a szabadság, a világlátás lehetőségét akarták megadni a számára azzal, hogy a tenisz volt gyerek és fiatalkorának központja.

Én egyáltalán nem kedvelem az erőltetett élsportot, valóban úgy vélem, hogy a gyerekek életét gyakran tönkreteszik a túlzott szülői vagy edzői elvárások, de az is igaz lehet, hogy a világ szegényebb országaiban sokak számára ez lehet az egyetlen kitörési lehetőség. Az azonban meggyőződésem, hogy a mindent egy lapra tevő stratégia súlyosan hibás. Számos példa bizonyítja, hogy egy sérülés derékba törheti a nagyívű karriert és ha nincs B terv, akkor kisiklik a sportoló élete.

Kowacsics Rita egykor sikeres teniszező volt, magyar bajnoki cím birtokosa, számos külföldi sikert ért el, aztán bekövetkezett minden sportoló rémálma, de nem adta fel, keresett magának B tervet, sőt C tervet is.

2024-03-27 09 óra Az utóbbi években óriási divatja van az étkezésnek és a gasztrokultúrának, internetes vloggerek mutatják meg a tuti hamburger recepteket, vagy az utánozhatatlan spenótot és TV-s sorozatokon izgulhat a nagyérdemű, hogy az aktuális celebek közül ki nyeri el a fődíjat az amatőr séfek versenyében.

És ma már nem elég a finom, zamatos étel, legalább annyira fontos szerepet kap a tálalás. A gasztroforradalommal megérkezett a gasztrokerámia korszaka is, amelynek egyik jeles képviselője az Üvegharang mai vendége, pontosabban én jártam nála vendégségben kispesti stúdiójában.

Ruzicska Tünde mondhatjuk, hogy igazán szerencsés fiatal művész, mert egészen kiskorában tudta, hogy mit akar és meg is valósította. Kezdetben egy sufniban korongozva, majd egy jó fotó révén rátalált egy séf és beválasztotta a michelin csillagos éttermébe a letisztult vonalvezetésű kerámiáit. A jó munkának híre ment és ma már világszerte Ruzicska Tünde tányérjából esznek a fine dining éttermek vendégei.

2024-03-20 09 óra Az Üvegharang adásában egy TV–s szerkesztő-riporterrel beszélgetek annak a botránynak az előzményeiről és hátteréről, amibe belebukott a köztársasági elnök és az igazságügyminiszter. Moskovics Juditot még az egykor szebbnapokat megélt Magyar Rádióból ismerem, ahol akkor még rendszeresen készülhettek oknyomozó riportok és dokumentumműsorok. Ma már több oknál fogva, nincs erre mód. Judit az RTL Házonkívül című TV műsor szerkesztőjeként folytatta a riporteri munkát. és éppen 10 éve találkozott azzal a tragikus, valódi krimibe illő történettel, ami a bicskei nevelőotthonban játszódott. 10 éve igyekszik megmutatni a bicskei eset nyomán, hogy a hazai gyermekvédelmi rendszer működésképtelen és a politikai vezetők cserbenhagyják a gyerekeket. 10 év törekvéseiről, buktatóiról beszélgetünk az újságíró szemszögéből és hogy ez mennyire fontos azt a közelmúlt eseményei is bizonyítják.

2024-03-13 09 óra Beszélgetőtársammal néhány éve ismerkedtem meg a szecesszió világnapján. A Városliget közelében, a Munkácsy Mihály utcában áll a Sonnenberg Ház, amelynek a lakói belevágtak egy nagy munkába. A Kőrössy Albert Kálmán által tervezett épület a szecessziós építészet gyöngyszeme volt. A háborút túlélte, de sajnos 1957-ben homlokzatdíszeit leverték, csodás tetőzetét lebontották, Róth Miksa üvegablakait kalapáccsal kiverték. A homlokzat díszeiből csak a Maróti Géza által alkotott szobrok és oszlopok maradtak fenn. Sajnos karbantartás híján ezeken is nyomot hagyott az idő. Apránként haladva újra megcsodálhatók az évtizedekig fájón hiányzó színes ablakok és a ház homlokzata is megszépül. Az építész, Kőrössy Albert Kálmán munkájáról beszélt akkor a kertben rendezett találkozón Baldavári Eszter művészettörténész. Később kiderült, hogy a szecesszió és az art deco hazai mesterei külföldön is jelentős munkát végeztek. A fiatal művészettörténész a magyar tervezők m Küldöm munkásságát kutatja a keleti világban. Ennek eredményeként rendezték meg a közelmúltban a Műcsarnokban a rendkívül látványos kiállítást, valamint megjelent egy összefoglaló kötet Keletelt Sorsok címmel, amely magyar építészek ázsiai munkásságát dokumentálja.

2024-03-06 09 óra Sokakat elvarázsolt a különleges kopár szikla, Málta Európa déli csücskében. Ezidőtájt Máltán kellemes, kicsit szeles idő fogadja a látogatókat. Még nincs nagyon meleg, kabátban éppen jó várost nézni, felfedezni a szigetet. Én 2019. októberében jártam ott, egy érdekes meghívásra. Eredetileg egy hobbi, a Do It Yourself – avagy csináld magad mozgalom, a bútorfestés miatt ültem repülőre. Amikor az én házigazdám felvetette, hogy jöhetne valaki a lomizásokból összeválogatott bútorokat festeni gondoltam, miért ne. Nagyon klassz kaland volt, a bútorok egy része is megújult. Persze a rádiós mindenhol rádiós, így a magnómat is vittem magammal. A vendéglátóm Éva és ismerősei kézről kézre adva mutatták meg a szigetet. Az egyik kedves kísérőm lett Gürtler Szilvia, akit részben a szerelem és egy hirtelen elhatározás hozta a szigetre, de lassan saját vállalkozása is beindult. Amikor a tengerparton sétáltunk, fagyiztunk, én tervezgettem a visszatérést, és még csak nem is sejtettük, hogy mi szakad rá a világra a covid járvánnyal. Lezárások, karantén és gazdasági válság, ami a turizmusra is kihatott. Családok szakadtak el egymástól így aggódva figyeltem, hogy mi történik újdonsült ismerőseimmel. Gürtler Szilvia életét követhetem a közösségi hálón és láttam, hogy a terveit nem adta fel. Nemrégen hazalátogatott egy továbbképzésre, így újra beszélgethettünk a máltai életről.

2024-02-28 09 óra Építészeti időutazásra invitálom az Üvegharang hallgatóit. Beszélgetőtársammal egykor egy munkakiránduláson ismerkedtünk a Szepesség építészetének történetével. A Szepesség a történelmi Magyarország egyik legszebb tájegysége. A Magas-Tátra D-K-i előterében elterülő sík vidéken érdemes kalandozni, már azért is mert a közelmúltban több műemléket is tisztességesen felújított a szlovák állam, Európai Uniós pénzből. dr Rabb Péter építészettörténésszel jártuk akkor végig a legfontosabb városokat, várakat és az rövid idő alatt kiderült, hogy mindketten szerelmesei vagyunk a gótikának, amiből bőven találhatunk azon a vidéken, de Péter már akkor egészen távoli vidékek felé is kacsingatott, sőt célirányos utazásokat is tervezett az érdeklődő egyetemistáknak és barátoknak. Birodalmak, stílusok, közösségek a múltban és a jelenben.

2024-02-21 09 óra Még 2016-ban egy péntek délután öt pesti fiú indult a városba, hogy kipróbálják a legújabb digitális játékot, az akkor frissen a piacra került Pokémon go-t, ami pillanatok alatt meghódította a világot. A tesztről a srácok videofelvételt is készítettek, az felkerült a világhálóra, bárki megnézhette. Ezzel a játékkal a programozók kirobbantották a megszokott fotelból a játékosokat és valóvilágbeli kalandozásra ösztönözték őket azzal, hogy a google térkép és a GPS koordináták segítségével kereshették az apró virtuális lényeket. A Pokémon-Go egy a sok közül a hatalmas, dollármilliárdos játékipar terméséből. Amit milliók próbálgatnak, többen fintorognak miatta, míg elég sokan dolgoznak ezeken a játékokon. Programszerkesztők, grafikusok, forgatókönyvírók, zeneszerzők, szóval elég sokoldalúak a stábok. Szinte minden teenagert nevelő szülő találkozott akkor ezzel a játékdömpinggel és azóta újabb és újabb verziókat dobtak piacra, ráadásul ma már nem csak a tinik játéka ez, de a napjaink legizgalmasabb újításának még hírét sem hallottuk. A Mesterséges Intelligencia ma már ezer ponton a valóságunk része, de szinte hetente derül ki valami erről a fejlesztésről, amely rengeteget segíthet az emberiségnek, de pusztító eszközzé is válhat rossz kezekben. Rab Árpáddal digitális kultúra szakértő, jövőkutatóval a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Informárcióstársadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársával elemezzük az aktuális helyzetet.

2024-02-14 09 óra Egy olyan beszélgetéshez hívom a bézs hallgatókat, ami elvileg a szerelemhez is kötődik, habár éppen Valentin nap van. Ötszáz év párválasztásának története, menyasszonyok sorsának nagy könyve, pontosabban kiállítása látogatható december közepétől a Nemzeti Múzeumban. Sok éves kutatás, anyaggyűjtés eredménye és nagyon sok múzeumi szakember munkájának tükre, amiről Simonovics Ildikó ötletgazda és a Magyar Menyasszony című kiállítás kurátora beszélt a december 14-ei megnyitón. 300-nál is több tárgyat, szerelmes leveleket esküvői emlékeket, fotókat és művészi alkotásokat mutatnak be. Női sorsokat ismerhetnek meg a látogatók, de nem csak nőknek szól a menyasszony történetek fonala. Az én fantáziámat különösen izgatta a textilrestaurátorok munkája, akik szinte újjávarázsolták a régi korok ruháit és kiegészítőit, ezért megkértem Szólás-Shön Edina gyűjteménykezelőt, aki az egyik szervezője volt a munkának, hogy hozzon össze egy találkozót a textilrestaurátorokkal. Így aztán Pataki Anikó és Ördög Edit birodalmában ültünk le.

2024-02-07 09 óra Az Üvegharang mai vendégével számolunk, de nem egyszerűen matekozunk. Gyerekek jólétének és jól létének feltételeiről, össztársadalmi érdekekről beszélgetünk Herczog Mária szocilógussal, aki hosszú évek óta azért dolgozik itthon és az Európai Unió szervezeteiben, hogy a gyerekek helyzete és így a családok élete jobb legyen. A 2024. majd a 2025. év egy elég komoly elszámolási határt hoz a gyerekjogok helyzetének felmérésében.

Herczog Máriával már számtalanszor elemeztük a hazai állapotot és a rendszerváltás óta voltunk fent és zuhantunk mélyre, mint egy hullámvasúton. Manapság nem éppen a csúcson járunk, pedig sok szakember állítja, hogy ha az országok költségvetésénél a gyerekek, családok jól létének szempontjait vennék alapul az össztársadalmi szinten, gazdaságilag is jobb eredményeket jelentenének.

Évekig úgy mutattam be Herczog Máriát, mint szociológust, de mint kiderült eredetileg nem annak készült, amikor iskolát választott.

2024-01-31 09 óra A régi mesékben olvashatunk a szegény vándorlegényekről, akik járják a világot és mindenhol tanulnak valamit, majd tovább állnak és később visszatérnek a szülőfalujukba. Ez a mesékben jól hangzik, de ha hiszik ha nem a való életben is beválik, nem csak régen, napjainkban is. Legalábbis külföldön. A vendéggel jó pár évvel ezelőtt találkoztam először, akkor mesélt arról, hogy Franciaországban létezik egy közel 900 éves céh iskola, amely több mint húsz mesterséget oktat mesterfokon. Inspiráló és példaértékű a Compagnon házak hálózata, de persze kérdés, hogy miként kerülhet egy ilyen elit iskolába egy magyar srác és az ott szerzett tudással mit kezdhet a hazájában. Például megpróbálja továbbadni a következő generáció tagjainak.

2024-01-24 09 óra Manapság már nem csak a retro, nosztalgia játékboltokban lehet kapni apró mozdonyokat, vagonokat és terepasztalokon megcsodálható vasúti berendezéseket. A mai vendég abszolút a XXI. század távközlési technikáját tanulta, de mellette, mindvégig a vasút és a mozdonyok izgatták a fantáziáját. Palik Richárd az informatika mellett, régi vágyát váltotta valóra és 3D nyomtatóval készített mozdony és vonat maketteket. Kezdetben hobbiból, majd vállalkozásban is sikerrel. Számos vargabetűvel, most éppen a valódi mozdonyokkal dolgozik Németországban, de Karácsony előtt itthon találkozhattunk.

2024-01-17 09 óra Hófelhő és csillogó jégkristályok pattannak a csodás formák körül, miközben a hatalmas fűrész és véső nyomán óriás szobrok születnek. Elegáns estélyek, esküvői vacsorák luxus dekorációja egy-egy jégszobor, amelyek alkotói éppen olyan művészek mint akik bronzból, kőből, vagy fából hoznak létre mulandó műveket. Ezekben a napokban itthon is elég zimankósra kapcsolt a tél, így a természet igazán érdekes formákat hoz létre, éppen most láttam a Balatonnál a parti guruló jéggömböket és ritkán, de megcsodálhatjuk a fákon, oszlopokon a klassz szoborhatású jégcsapokat is. Több országban is rendeznek téli fesztivált, ahová a világ minden tájáról érkeznek művészek. Köztük az egyik kiemelkedő alkotó M. Tóth Zsolt, aki eredetileg keramikusnak tanult, de azután egy izgalmasabb utat választott. A jégszobrászattal bejárta a világot, számos versenyen aranyérmet szerzett. Akit érdekel a világhálón sokféleképpen követhető az alkotás folyamata, mi is egy ilyen videót nézve kezdtük a beszélgetést.

2024-01-10 09 óra Az Üvegharangról gyakran kérdezik, hogy mi a témája és, azt hiszem az a legjobb megfogalmazás, hogy olyan emberekkel beszélgetek, akik értenek valamihez, a szakmájukban tudnak valami különlegest, vagy eltökélten, gyakran önzetlenül képviselnek egy ügyet és a személyük is érdekes, legalábbis a számomra. Azt remélve, hogy a hallgatók is szívesen megismerkednek a vendégeimmel. Így most a 2023. év terméséből válogatok, ma éppen két márciusi beszélgetést idézek vissza, két karakán nővel.

Március 15-ét írtunk, így ezen az ünnepi reggelen a szabadságról és bátorságról is beszélgettünk Törley Katalinnal, aki az elmúlt néhány év alatt vált szélesebb körben ismertté. A tanítanék mozgalom képviselői nem egyszerűen bérharcba kezdtek, hanem a gyerekekért, a diákokért a közoktatás reformját, a hatékonyság javítását tűzték zászlójukra, pontosabban a kockás ingjükre, mert az vált a jelképükké. Újra és újra javaslatokkal, követelésekkel álltak a kormányzat elé, de mindhiába, csak ígéretekkel, majd fenyegetésekkel reagált a hatalom. A tanítanék mozgalom egyik alapítója Törley Katalin egészen 2022. őszéig taníthatott a budapesti elit gimnáziumban, amikor a polgári engedetlenségi akciók miatt példát statuálva több kollégájával együtt kirúgták. Ezzel szemben a tanári munkája és bátor közéleti tevékenysége elismeréseként elnyert egy különleges civil díjat, amelynek neve Superwmn

Másik beszélgetőtársam is jókora gödörbe került, de mégis egy igazi romantikus történet szereplője lett. Negyven felett is van élet, semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni, vallja Iványi Orsolya. Kínjában, vagy éppen a nehéz helyzet miatt jött a téma amitől sok rutinos PR szakértő valószínűleg duplaszaltót ugrott volna egy kampány kezdetén, mert leginkább agyonhallgatják azt az állapotot, amely sok millió nőt érint. A negyvenes éveiben járó kommunikációs tanácsadó, menopauza kutató, az „Éljenek a 40 feletti nők!” mozgalom alapítója, a középkorú nők helyzetének, kihívásainak és lehetőségeinek témáját tűzte a zászlajára, a változókorral kapcsolatos tevékenysége hiánypótlónak számít itthon és úgy gondolja, ez az életszakasz nemcsak teher lehet, hanem kiváló lehetőség is önmagunk újratervezésére.

2024-01-03 09 óra Az Üvegharangról gyakran kérdezik, hogy mi a témája. Azt hiszem az a legjobb megfogalmazás, hogy olyan emberekkel beszélgetek, akik értenek valamihez, a szakmájukban tudnak valami különlegest, vagy eltökélten, gyakran önzetlenül képviselnek egy ügyet és a személyük is érdekes, legalábbis a számomra. Azt remélve, hogy a hallgatók is szívesen megismerkednek a vendégeimmel. Így most a 2023. év terméséből válogatok 1-2 adásban.

Még májusban volt az Üvegharang vendége egy különleges asszony, akit sok éve ismerek. Rodics Katalin kutatóbiológus, a genetikai tudományok doktora, aki jelenleg a Greenpeace Magyarország vezető munkatársa. Ő foglalkozik a mezőgazdaság környezeti hatásaival és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésével. Szereti járni a vidéket és beszélgetni az ott élő emberekkel, szívesen támogat helyi kezdeményezéseket. Többek között azért szeret a Greenpeace-nél dolgozni, mert cégektől és kormányoktól független szervezetként itt lehetőség van arra, hogy szabadon, a meggyőződése szerint kiállhasson a számára fontos ügyekért. Fontos ügy volt egykor a védett állatok mentése is. Amikor a közelmúltban érkezett a szégyenteljes hír, hogy valaki Magyarországon lelőtte azt a védett farkast, ami biztonságban végig kalandozta Európát, eszembe jutott, hogy beszélgessünk újra Rodics Katival, persze nem csak a farkasokról és a vadászokról.

Szintén 2023-ban találkoztam egy különleges fiatalemberrel, akit egy éve ismerek, pedig személyesen csak nyáron találkoztunk. Nap mint nap olvasom a gondolatait, ismerem a véleményét és azt, hogy éppen mit tett néhány barátjával, minden este kiteríti a lapjait. Trautmann Balázs egy civil kezdeményezés motorja, amellyel bizonyítja, hogy van értelme belevágni és egy komoly cél eléréséért cselekedni. Először kicsiben, de reménykedve abban, hogy előbb utóbb segítőtársak is akadnak. A Kárpátaljai Sárkányellátók a kezdő hármas után ma már több ezer fős közösséggé vált és immár több mint 170 milliót gyűjtött és éppen a 11. csomagot állítják össze, miközben remélik, hogy talán hamarosan békésebb célokra küldhetnek támogatást. Szó se róla, ránk férne, hogy az emberiség, pontosabban a világ, politikai elitje felismerje, hogy mi az igazán fontos a jelen és a jövő generációi számára.

2023-12-27 09 óra Az Üvegharangról gyakran kérdezik, hogy mi a témája. És, azt hiszem az a legjobb megfogalmazás, hogy olyan emberekkel beszélgetek, akik értenek valamihez, a szakmájukban tudnak valami különlegest, vagy eltökélten, gyakran önzetlenül képviselnek egy ügyet és a személyük is érdekes, legalábbis a számomra. Azt remélve, hogy a hallgatók is szívesen megismerkednek a vendégeimmel. Így most az év terméséből válogatok a következő 2-3 adásban.

Van olyan utazó, aki egy fegyelmezett multi céges irodai, elemző munka mellett, hobbiból kezdett kalandozni. Kisgyörgy Éva az élményeit nem tartotta meg magának. Travellina néven kezdetben fénymásolva, majd emailben küldte el munkatársainak, barátainak útijegyzeteit. Elsőként kezdett Magyarországon blogot írni, amelyet nem üzleti alapon indított, de mára több mint 40 ezren követik az interneten.

A másik utazóval sem volt könnyű a nyári találkozásunk, mert tartósan a föld egzotikus tájain járt, de nem turistaként. Hegedűs Lilla egy fiatal, csinos szőke lány, aki szó szerint bánatában világgá ment, de ezzel régi vágyait váltotta valóra, nem is akárhogy. Önkéntes munkák vállalásával indult el, ráadásul nem ugyanaz a lány jött vissza, mert ahogyan Ő hatott a munkájával, Őt is megváltoztatta a sok utazással járó kaland.

2023-12-20 09 óra A mű elkészült, 500 év párválasztásának története, menyasszonyok sorsának nagy könyve, pontosabban kiállítása látogatható. Sok éves kutatás, anyaggyűjtés eredménye és nagyon sok múzeumi szakember munkájának tükre, amiről Simonovics Ildikó ötletgazda és a Magyar Menyasszony című kiállítás kurátora beszélt a december 14-ei megnyitón. Mesés csupa csipke és csillogó gyémánt. Netán hétmérföldes fátyol, nehéz selyemuszállyal, koronás fejdísszel, vagy szolid kiskosztümben , esetleg saruban és famerban mondják ki a boldogító igent. És valóban boldog lehet az ifjú pár, vagy történelmi birodalmak, birtokok egyesítése, családok tekintélye a tét egy ünnepi elköteleződésnél? A nagy ívű kiállítás előkészületeiről beszélgettünk még tavasszal az Üvegharangban és mára a Nemzeti Múzeumban 300-nál is több tárgyat, szerelmes leveleket esküvői emlékeket, fotókat és művészi alkotásokat mutatnak be. Női sorsokat ismerhetnek meg a látogatók, de nem csak nőknek szól a menyasszony és házasság történetek fonala.

2023-12-13 09 óra Pillanatokon belül lapozhatunk a naptár utolsó oldalára és vége a 2023. évnek. Idén ünnepeltük már januártól Madách Imre születésének 200. évfordulóját. Sztregovai és kiskelecsényi Madách Imre magyar költő, író, ügyvéd, politikus, a Kisfaludy Társaság rendes és a Magyar Tudományos Akadémia levelezőtagja volt. Magyar középnemesi családba született, felmenői között több neves személy is volt. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakjává, bár azt szokták mondani, hogy elég, ha valaki egyetlen nagy művet megalkot, azzal beírja magát az irodalomtörténetbe. Madách Imrének sikerült Az Ember Tragédiájával. Biztos mindenkinek beugrik egy-egy híres sora. Sok mindent tudhatunk róla, de az életét és munkásságát kutatók a mai napig találnak új forrásdokumentumokat, amelyekből pontosabb képet alkothatunk a korról és ennek a kevéssé boldog családnak életéről. Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel jó beszélgetni Madáchról, Mikszáthról, Krúdyról és a XIX. század neves alkotóiról, de ezúttal egy rehabilitáló misszió adja az apropót. Madách Imre szerencsétlen sorsú feleségének, Fráter Erzsébetnek az életéről készül egy kötet és idén szülőfalujában Csécsén is emléknapokat szerveztek a tiszteletére, novemberben Balassagyarmaton újra felállították Fráter Erzsébet szobrát, látótávolságban Madách szobrától. Szóval van miről beszélgetni, de most kicsit máshol kezdem Praznovszky Mihállyal. Ő is nógrádi születésű, ezer szállal kötődik ahhoz a vidékhez, ahol Madách élt. A neve és az Ő családtörténete is érdekes.

2023-12-06 09 óra Beszélgetőtársam egy gazdag történelmi múltú országból származik, ahonnan éppen a szabadságvágya indította el Európába, mert szabadgondolkodó művészként, ráadásul fiatal nőként nehezen viselte a vallási szokások mázába csomagolt diktatúra nyomását. Ez az ország Irán, az egykori Perzsa birodalom jelene sem békés, így egy látszólag egyszerű családlátogatás sem kockázatmentes. Nagy Parisa képzőművész több mint 20 éve él Magyarországon. A franciaországi egyetemista lány és a magyar informatikus srác Koreában találkozott egy fesztiválon és több ide-oda utazgatás után választották Magyarországot.

2023-11-29 09 óra Voltak már úgy, hogy kerülgettek egy régi asztalt, vagy szekrényt, ami valamiért fontos volt a családnak, de nagyon nem passzolt az aktuális lakás stílusához, vagy nem volt elég pénz az albérlet otthonosabbá tételéhez, esetleg már hányingert kelt minden reggel az unalmas konyhakredenc? Biztos sokakban megfordult a gondolat, hogy miként lehetne fájdalommentesen megválni a tárgyaktól, de egyre többen ragadnak csiszolóvásznat és ecsetet, hogy újjávarázsolják a megunt darabokat. Az elmúlt 8-10 évben itthon is népszerűvé vált a Do It Yourself (DIY), avagy csináld magad mozgalom, amelynek egyik népszerű képviselője Varga Judit, alias Juditu. Akinek alkotásaival akkor találkoztam, amikor egy olyan fürdőszobában ácsorogtam, ahol négyféle szedett-vedett csempe volt, de kirázott a hideg a bontás és sitthordás gondolatától, meg a nagyobb felújítás számlájától. Szóval, így fedeztem fel a fotókkal dokumentált és rendkívül precíz leírásokkal párosított online blogot, amelyet Judit szerkeszt, a városi lakásának és néhány éve egy kis erdei faház átalakításáról, környezetbarát technikákról, amolyan influenszerként. Persze Ő frászt kap ettől a kifejezéstől, de az tény, hogy több mint 30.000-en követik hétről hétre az ötleteit teljes joggal.

2023-11-22 09 óra Eötvös Károly eltökélten hirdette a Balaton csodáját, mint egy XIX. századi országimázs , pontosabban Balatonimázs építő, utazó blogger. A politikus, ügyvéd, író, publicista, országgyűlési képviselő Eötvös Károly nevét több okból is jegyzik a történelemben. „A kávéházi örök csevegő a nyolcvanas évektől az első világháború kitöréséig, tehát vagy harminc éven át országos intézmény, egymagában politikai tényező, az országnak alighanem legtekintélyesebb és legkeresettebb ügyvédje volt, egy időben minden magyarok legvilághíresebbike, akiről az volt a nemzetközi közvélemény, hogy az emberiség egyik legbecsületesebb és legbátrabb férfija.” Az Utazás a Balaton körül sokaknak jelentett kellemes olvasmányt, legalábbis amíg elérhető volt a könyv. Így volt ezzel beszélgetőtársam Kállai Szilárd is, aki a családi nyaraló polcán fedezte fel a régi kötetet, később szeretett volna ajándékozáshoz újabb példányokra szert tenni, de nem kiderült, hogy nem kapható. Kállai Szilárdot úgy ismerhettem meg, hogy a Balatonról meséltünk egy korábbi rádióműsorban, kedves barátommal, Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel. Ő említette, hogy egy banki befektetésekkel foglalkozó fiatalember a saját pénzén vállalta, hogy újra megjelenteti az 1900-ban kiadott és azóta hiánycikknek számító kötetet. Ilyen vállalást kevesen tesznek, érdekelt a motivációja. Azóta alkalmanként találkozunk és mindig van valami újdonság, amiről érdemes beszélgetni.

2023-11-15 09 óra Nem éppen múltszázadban hölgyeknek ajánlott, könnyed, habos babos téma kerül napirendre, de olyan informatikai szakemberekkel ismerkedhetnek meg, akik történetesen nők. Persze sokan ingerülten legyinthetnek, megjegyzem joggal, hogy miért kell ezt hangsúlyozni. Majd mint hallani fogják az egyik jeligés mondatot, a számítógépeket nem érdekli, hogy a használója férfi vagy nő, de hát ugye mint minden szakmában itt sem csak a gépekkel kell együtt dolgozni. A közelmúltban kaptam meghívást egy női klubba. A WITSEC (Women in IT Security) az IT biztonság területén dolgozó nők szakmai közössége, melynek célja ledönteni azon sztereotípiát, miszerint az informatika csak a férfiak területe. A konferencia teltházas volt és a férfiakat sem küldték ki.

2023-11-08 09 óra Beszélgetőtársam arspoeticája:”Egy képzeletbeli szigeten élek, a körülöttem lévő anyagokból alkotok, újrahasznosítok, nincs elmúlás csak újjászületés. Egy örök körforgás. Minden anyagot kedvelek, a különböző tulajdonságukat szeretem. Az üveg különleges tulajdonsága akkor látszik a legjobban, ha kevés van belőle.” És valóban, a legtöbb alkotásában az üvegből van kevesebb és markánsabban mutatkozik meg a fa különleges formája és textúrája, mégis ezek az áttetsző rétegek adják a változó fényét és hatását minden egyes darabnak. Darabos Anita üvegművész, aki szokatlan utat választott és bevallom nekem nagyon tetsző műveket alkot. Legalábbis nagyon megragadott, amikor idén nyáron a Magyar Zeneházában körbe jártam Glassification.hu vándorkiállítás műveit. A tárlat anyagában olyan bravúrdarabok, múzeumi szintű üvegszobrok szerepeltek, amelyek mind a laikus, mind a szakmai befogadó számára „hűha” élményt nyújtottak. A tíz alkotó egyike, Darabos Anita otthonának minden szegletében valami izgalmas látnivaló fogadja a látogatót, de a lényeg mégis csak az üveg és amit a fény mutat, megtörve, színesen, vagy áttetszőn, egy kalandos életutat tükrözve.

2023-11-01 09 óra Beszélgetőtársamnak talán furcsa, de egyfajta menedéket jelentett néhány éve a kenyér. Amikor érezte, hogy a multislétból váltani kell, valami mást akart kezdeni az idejével, energiájával. Alkotni akart, aminek kézzelfogható eredményét látja. Azt nem tudom, hogy Sánta Anita mennyire mélyedt el a kenyér történetében, de azt szinte nap mint nap látom, hogy milyen alázattal dolgozik. Az aprópékség helye Budapesten a XVIII. kerületben egy hangulatos kertvárosi tér ahol, majd mint hallani fogják nem egyszerűen kenyeret süt, vagy édességcsodákat alkot. Közösséget is épít, nem szokványos kereskedelmi módszerekkel. A Szakajtó Kispékség lisztes asztala mellé telepedve teszteltem a legújabb nassolni valót, a kísértés nagy volt.

2023-10-25 09 óra Az ősz Magyarország XX. századi történetében a szabadság, a függetlenség reményét jelentette 1956. októberében. A történészek kutatásai a mai napig újabb és újabb információkat hoznak nyilvánosságra az ötvenes évek eseményeiről, amelyek október 23-ához vezettek, amikor az emberek fellázadtak a hazai és az idegen elnyomók ellen. Ahogy időben távolodunk attól a szűk két héttől, amikor egy demokratikus, a fejlett nyugathoz tartozó Magyarország esélyében bízva küzdöttek a forradalom résztvevői, egyre nehezebb a hagyományos eszközökkel megmutatni az utókornak, hogy mi történt, kinek milyen szerepe volt az események alakulásában. Egyre kevesebben élnek azok közül, akik felnőtt fejjel élték át azokat a mozgalmas napokat, pedig a történelem gyakran az ilyen apró személyes történetekből is építkezhet, segíthetnek az összkép hitelességében. 1956 októbere, majd a véres leszámolás egész családok életét forgatta fel. A nagy politika szereplőiről sokat beszélnek, a személyük megítélése a napi aktualitástól függően is változhat. Nagy Imre miniszterelnök történelmi szerepe évtizedekig vitatott volt, majd 1989. június 16-án minden megváltozott, de sajnos a mai politikai széljárás újra és újra átírja, átszínezi a múltat. Mindezek miatt óriási jelentősége van annak, hogy legyenek hiteles, tudományosan megalapozott információk, amelyeket a mai fiatalok is értenek. A Nagy Imre Emlékház névadójának, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökének emlékét őrzi. A modern és interaktív kiállítás célja, hogy széleskörűen informálja látogatóit – a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével – a miniszterelnök életéről és a forradalom eseményeiről.

Beszélgetőtárs Jánosi Katalin kis óvodásként került 1956-ban a politika kereszttüzébe és lett egy halálraítélt politikus leszármazottja, akinek egész életét megbélyegezte a múlt. Nagy Imre unokája, művészi munkája mellett sok éve azért dolgozik, hogy a történelmi kép tiszta és érthető legyen. Ezekben a napokban bőven van feladata.

2023-10-18 09 óra Arra valószínűleg nincs hiteles adat, hogy a jelenleg gyakorló orvos doktorok közül hánynak jelentett komoly motivációt a 2004-ben indult sorozat főszereplője, az arrogáns, gyakran pofátlan, ám fantasztikus tudású Dr House, aki meglehetősen szokatlan módszerekkel vezeti fiatal dokikból álló csapatát és old meg rettenetesen bonyolult helyzeteket, gyógyít meg reménytelennek tűnő betegeket.

Alapos tudás, kreativitás, ösztönös ráérzés, kockázatvállalás, a szokatlan megoldások iránti nyitottság. Sokféle tulajdonságot feltételez egy kutató, vagy gyakorló orvos sikeres munkája, de ne vessük el a szerencsét se. Ja és, amit eddig nem említettem és Dr House is csak elvétve érzékeltette, az az empátia, vagy beleérző képesség, pedig, majd mint hallani fogják a gyógyítók között is ezen képességet tartják a legfontosabbnak.

Az, hogy a leendő szakembereket milyen módszerekkel oktatják, korántsem mellékes. Mindenkinek lehetnek rémes emlékei egy-egy biflázós vizsgaidőszakról, a fölöslegesen bemagolt több tonna elméletről, miközben a gyakorlatra alig maradt idő és csaknem minden képzésnél vita tárgya, legyen az műszaki, vagy természettudományos. Nekem a vas-szén állapotábra és az ellipszis szerkesztő Ritz módszer ábrázológeometriás kínjai ugranak be, de az elektrotechnika és szilárdságtan is az ússzuk meg valahogy kategóriába tartozott.

Kétségtelen, hogy a digitalizáció az oktatási módszereket is áthatja és a diákok igényei is alapvetően megváltoznak.

Idén nyáron Skóciában, Glasgowban rendezték meg a Farmakológia Világkongresszust, ahol az oktatók és kutatók ismertették a legújabb eredményeiket. Az előkészítő szervezőknek és később a konferencia résztvevőinek is felkeltette az érdeklődését egy magyar ötlet.

A Semmelweis Egyetem két fiatal kutatója-az instagramra vitte a gyógyszertant vagy gyógyszerhatástant az orvoslás és gyógyszerészet alaptudományát. a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének igazgatóhelyettese Dr Varga Zoltán docens és Dr Karádi Dávid PHD ösztöndíjas arra kereste a megoldást, hogy a gyakran száraz elméleti anyagot hogyan tehetnék könnyebben befogadhatóvá.

2023-10-11 09 óra A tehetséges, eltökélt és szabad jelzők különösen igazak egy fantasztikus művészre, aki száz éve látta meg a napvilágot. Reigl Judit élete meglehetősen kalandos volt.

A Franciaországba emigrált festőről itthon évtizedekig semmit sem hallottunk egészen a 2000-es évek elejéig, amikor egy akkoriban szintén külföldön dolgozó, magyar művészettörténész Makláry Kálmán, beleszeretve a képeibe misszióként kezdte népszerűsíteni Reigl Judit alkotásait. Neki köszönhetem, hogy 2004-ben meglátogathattam Reigl Juditot franciaországi otthonában. Most a 100 éves évforduló adja az alkalmat, hogy a Műcsarnokban egy nagy kiállításon ismerhesse meg a hazai közönség ennek a különleges művésznek az életművét. A kiállítás október 5-étől látogatható, egészen jövő év januárjáig.

A centenáriumi megnyitó előtt a kiállítás kurátora Makláry Kálmán és Berecz Ágnes művészettörténész mesélt a képek hátteréről a magamfajta mázlista újságíróknak.

Itt az Üvegharangban ezúttal kicsit az időben ugrálva igyekszem megmutatni, hogy mire is számíthatnak, ha belépnek a kiállítótérbe és nem csak a képek, hanem az alkotó is beszél magáról és a művekről.

2023-10-04 09 óra Kirándulni indulunk így virtuálisan egy különleges helyre. Sok évvel ezelőtt egy eltökélt asszony, Czanka Vali hívott először a Zselicbe, ahol a szülőfaluját akarta megmenteni azzal, hogy Bányán a kihalt házak helyére gyönyörű, tájba illő üdülőházakat építettek és közösséget is létrehoztak. Így hallottam először egy szintén feltörekvő kis faluról és egy házaspár terveiről. Patca tényleg nagyon apró település, de Handó Eszter és Handó János nem akármit álmodott a zselici dombok közé. Amikor először ott jártam a Katica Tanyán még csak egy apró turistaház előtt várták az érdeklődőket, de ma már egy fantasztikus környezetbarát kalandpark fogadja a látogatókat. A Handó házaspár és munkatársai bizonyítják, hogy egy kis csapat az egész régió számára mutathat kiutat, jó példát.

Eszterrel és Jánossal egy tragikusan nehéz periódus után találkoztam, amikor egy betegség legyőzése arra ösztönözte a fiatal párt, hogy nekiinduljanak a világnak, de hazatértek. Nem találkozunk túl gyakran, de az életük jelentősebb szakaszáról hallok, néha, ha eljutok hozzájuk, akkor látom is, hogy milyen tempóban valósítják meg a terveiket. Most is egy új épületet mutattak meg, amivel nem csak a vállalkozás, a falu lesz gazdagabb, hanem a környék számára is új lehetőségeket teremt.

2023-09-27 09 óra Egy egy nagy világszabadalom sorsa gyakran izgalmas családtörténetet is rejt, amit érdemes megismerni, mert lényeges, hogy milyen körülmények között alkottak, alkotnak a felfedező kutatók, tudósok. Sajnos kevés olyan találmányról beszélhetünk, ami Magyarországról indult és meghódította a világot. De azért büszkék lehetünk néhány magyar elmére.

Szentgyörgyi Albert a C vitaminnal, egyike volt azon magyar kutatóknak, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a nemzetközi tudományos életre. Ő volt az első – és máig egyetlen – magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat , de szintén itthon indult világhódító útjára Rubik Ernő színes kockája is. És itt egy apró tárgy, ami szinte minden iskolapadban, bankban és üzletben, konyhaasztalon és táskában kéznél van. A golyóstoll. Igen ezt a praktikus íróeszközt is itthon fejlesztették. Bíró László nevét az egész világ megismerhette, de az ötletgazda, újságíró, Bíró mellett ott volt egy komoly szakember, egy feltaláló társ, akinek a nevét méltatlanul elfelejtették. Én néhány éve ismerhettem meg Goy Andor leszármazottjait és bevallom a család története legalább annyira érdekes számomra mint maga a golyóstoll kalandos históriája. Baloghné Goy Krisztina sokat tett azért, hogy édesapja, Goy Andor nevére és munkásságára legalább itthon méltó módon emlékezzenek, akinek nem is a golyóstoll volt a nagy kedvence, hanem a szedő-írógép. Néhány éve emléktáblát avattak Budapesten a Nádor utcában az egykori műszerészműhely falára. De arra végképp nem számított, hogy a közelmúltban két idegen csöngetett be a Balogh –Goy házaspár budafoki otthonába.

2023-09-20 09 óra Az Üvegharang mai vendége szívmelengető sikereken és hatalmas bukásokon van túl. Az állandó újdonság keresés, az optimista kockázatvállalás annyira az élete része, hogy még így hetven körül is a feladat izgalma jobban érdekli, mint az , hogy mennyi pénz csörög a kasszában. A fiatal mozdonyvezető a rendszerváltáskor lazán váltott a színpadépítésre és gokart világbajnokságszervezésre, botcsinálta külkereskedőként is kipróbálta magát.Kárpáti József kalandozásainak leginkább az utolsó 2 évtizede miatt hívtam beszélgetni, mert a leghosszabban egy új építési technológia vonzotta. A KÉSZ-Ház építők képviselőjeként tevékenykedik, és korszerű anyagok, innovatív eljárások megismertetését tűzte ki célul. Így hallhatunk a régi új vályog házakról, a fa varázsáról és a birkagyapjú építészeti felhasználásáról.

2023-09-13 09 óra Egyre többször beszélnek a szakértők arról, hogy több olyan munkakör alakul ki a jövőben, amelyről a közelmúltban nem is hallottunk, míg bizonyos szakmák néhány éven belül teljesen eltűnnek, persze főleg azok a munkahelyek, amelyeknél elsősorban nők dolgoznak, pedig ismét virágkorukat élik a kézműves mesterségek, hatalmas mozgalma van DIY (Do It Yourself) munkálkodásnak, a „Ne dobd ki, hasznosíts másképp” elvnek. Azt már csak a rosszkedvem teszi hozzá, hogy ha egy rendes gázszerelőt, ablakpucolót, netán kőművest vagy asztalost kell keresni, akkor csak látszólagos a nagy kínálat, az árakról ne is beszéljünk a mostani drágasággal teli időben. Persze, ha egyszer a mesterséges intelligenciafejlesztés addig jut, hogy a vendéglőkben majd Piroska helyett, kedvesen mosolygós robotok hozzák ki az étlapot, vagy a csinos bárpultosok helyett precíz gépek keverik a koktélokat, akkor nem tudom mennyivel lesz hangulatosabb egy étterem, vagy egy esti szórakozóhely, de az biztos, hogy az informatika alaposan átalakítja az életünket. Emiatt van, akinek a gépromboló ösztöne gerjed újra és vannak többen, akiknek nélkülözhetetlenebb az okostelefonjuk, mint az oxigén.

Az Üvegharang mai vendégével még télen ismerkedtem meg, amikor a hazai pénzintézetek kibervédelmének feltételeiről beszélgettünk. Azóta egyre többször hallhatunk a Kiberpajzs Programról, amelynek egyik kidolgozója Biró Gabriella, végzettsége szerint programozó matematikus, aki a magánéletben egyáltalán nem szokványos hobbit űz.

2023-09-06 09 óra A mai Üvegharang egyik témája sok évvel ezelőtt némi szorongással töltött el, mert tudtam, hogy bonyolult folyamatokról kell beszélni, de bevallom gőzöm sem volt róla, hogy mik azok a cyclodextrinek. Tanultam textilkémiát, a természetes anyagok kezeléséről is tudtam ezt-azt, sejtettem valamit a műszálak gyártásáról, rémlett valami a keményítőről is, de nagyjából itt ért véget számomra a kémiatörténet. Azután Szeitl József professzor olyan közérthetően mesélt a cyclodextrin molekula lényegéről és arról, hogy miként bizonyította be a vegyészvilág számára, hogy a korábbi állításokkal szemben a cyclodextrinek nem mérgezők, sőt hasznosak mind a gyógyszerkutatásban, mind az élelmiszeriparban, vagy a mezőgazdaságban, hogy még én is megértettem. A világszerte ismert kis hazai labor igazán sikeres munkát végzett A fiatal szakemberek szívesen csatlakoztak a tudományos kezdőcsapathoz. Így tett Dr. Sohajda Tamás gyógyszerkutató is aki rövidesen komoly vezetői posztokat töltött be az intézetben. Legutóbb a covidjárvány idején mesélt arról, hogy az mrns molekuláknál milyen szerepet a cyclodextrin, de egyre több tudományos újdonság fűződik ehhez az érdekes általam csak fuvaros kapszulának emlegetett molekulához. Nem csodaszer, de érdemes tudni róla.

2023-08-30 09 óra Az Üvegharang adásában a vendég Dr Elbert Gábor, aki kicsiként az állatorvosi és a focista pálya között vívódott, de végül egy sokoldalú sportszakértő és egyetemi oktató lett, aki jól tűri a műsorvezető kekeckedő kérdéseit is. Az éppen véget ért atlétika világbajnokság apropóján vitatják meg a felmerülő kétségeket és értékeket, amelyek hosszú távon mindenkit érintenek és nem csak a győzelmekről vagy veszteségekről esik szó.

2023-08-23 09 óra 2023-ban Budapest 150. születésnapját ünnepeljük. A Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére 2011-ben kezdte a szervezést a BP100 néven híressé vált csoport, amely évente, az éppen 100 éves házak bemutatására hívta a városlakókat. Fiatal építészek, kutatók, lakóközösségek gyűjtötték az információkat, régi fotókat, szerveztek ház és városnéző programokat nagy sikerrel. Idén is egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálják a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló alkalmából megismerhető, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta és milyen utak állnak előtte. A köz és magángyűjtemények rengeteg kincset őriznek és ezek közül az egyik a 2010. novemberében két magán ember által alapított FORTEPAN fotótár, amely bárki számára ingyenesen elérhető és az is különleges, ahogy összeállt a ma már jóval több mint 130 ezer képből álló online archívum. Az egyik alapító Tamási Miklós és Török András művelődéstörténész aki a Fortepan egyik adományozója és menedzsere vitathatatlanul lelkes híve a városnak. Hasonlóan elkötelezetten dolgozott Hidvégi Violetta levéltáros a Fővárosi Levéltárban. Városképek és történetek az Ő szemükkel az Üvegharangban.

( A 2023.01.18-i adás ismétlése )

2023-08-16 09 óra Az Üvegharang vendége egy különleges asszony, akit sok éve ismerek. Rodics Katalin kutatóbiológus, a genetikai tudományok doktora, aki jelenleg a Greenpeace Magyarország vezető munkatársa. Ő foglalkozik a mezőgazdaság környezeti hatásaival és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésével. Szereti járni a vidéket és beszélgetni az ott élő emberekkel, szívesen támogat helyi kezdeményezéseket. Többek között azért szeret a Greenpeace-nél dolgozni, mert cégektől és kormányoktól független szervezetként itt lehetőség van arra, hogy szabadon, a meggyőződése szerint kiállhasson a számára fontos ügyekért. Fontos ügy volt egykor a védett állatok mentése is. Amikor a közelmúltban érkezett a szégyenteljes hír, hogy valaki Magyarországon lelőtte azt a védett farkast, ami biztonságban végig kalandozta Európát, eszembe jutott, hogy beszélgessünk újra Rodics Katival, persze nem csak farkasokról és vadászokról.

( A 2023.05.03-i adás ismétlése )

2023-08-09 09 óra Aki érdeklődik a hazai divat iránt az biztosan találkozott már egy szó szerint rendkívül színes egyéniséggel. Németh Anikó önmagán is viseli művészetének karakteres jegyeit, modelljein és színházi jelmezein is azonnal felismerhetők merész és fantáziadús ötletei. Évekig Budapesten, a belvárosban térhettünk be a stúdiójába, ahol éppen úgy rendezett alkalmi szalonbemutatókat, mint ruhapróbálgató teadélutánokat. Legutóbb az Operaház melletti épületben találkoztunk, nem volt egyszerű a több évig húzódó műemlék felújítás zaja és a vele járó por közelében dolgozni és erre jött a Covid járvány. Így nem lepődtem meg, hogy Németh Anikó Manier szalonja elköltözött, kíváncsi voltam hova. Kiderült, hogy haza. Férje, Dr. Horváth Gábor egykori irodájából lett lakás, de nem is akármilyen. A különleges Bauhaus épület felső szintjén jól megfér a házaspár otthona, Anikó tervező stúdiója és nem mellesleg Gábor nagy szenvedélye egy lakásszínház, amelynek beszédes nevet adtak. A Harmadik Hely.

( A 2023.05.10-i adás ismétlése )

2023-08-02 09 óra Kevés annál ijesztőbb dolgot lehet elképzelni, mint amikor a gyerekünket, unokánkat baj éri, megállíthatatlanul köhög, vagy fuldoklik, balesetet szenved és nem tudjuk, hogy mit kell tenni.

A tehetetlen pániknál biztos, hogy jobb, ha megpróbálunk segíteni, ehhez tudás és higgadtság kell. Az üvegharangban azokról a szakemberekről hallhattak, akik ebben segíthetnek. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot 1998-ban egy csapat elhivatott életmentő, köztük orvosok, mentőápolók, és gépkocsivezetők hívták életre. A budapesti Gyermekrohamkocsival 1999. április 1-től kezdve az év minden napján és a nap minden órájában kivonuló szolgálatot látnak el. A miskolci és debreceni gyermekmentő egységekkel kiegészülve és világszínvonalú felszerelésük segítségével már több mint 58 000 esetet láttak el. A csapat alapítványi támogatással, lassan kis intenzív osztállyá fejlesztették a budapesti rohamkocsit. Az elmúlt években, néhány példa esetet bemutató rövid videót megosztottak az interneten, de világossá vált, hogy szükség van egy átfogóbb ismereteket nyújtó könyvre is. A Gyermekmentő kézikönyv szülőknek című, színes képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált kötet szerzője, egy gyermekmentőorvos trió. Dr. Goschler Ádám, Dr. Horváth Klára és Dr. Vadas Réka. Nos, az biztos, hogy egyáltalán nem egyszerű a klinikai műszakbeosztás és a mentős munka mellett összehozni hármójukat, így Dr. Horváth Klárára jutott a beszélgetés, akivel egy apró orvosi szobában telepedett le a szerkesztő Varga Júlia.

( A 2023.02.01-i adás ismétlése )

2023-07-26 09 óra A mai vendégem egy világutazó önkéntes. Hegedűs Lilla fiatal, csinos szőke lány, aki szó szerint bánatában világgá ment, de ezzel régi vágyait váltotta valóra, nem is akárhogy. Ráadásul nem ugyanaz a lány jött vissza, mert ahogyan Ő hatott a munkájával, Őt is megváltoztatta a sok utazással járó kaland. Sok kérdésre keressük a választ. Hogyan segíthetünk okosan? Miért érdemes kimozdulni a kényelmes európai komfortzónánkból? Mit nyújtanak azok a civilszervezetek, amelyek szállásért és ellátásért világszerte önkéntes munka lehetőséget ajánlanak Latin-Amerikától, Európa természeti vidékein, Afrikán át, az Indonéz Szigetvilágig. A kicsit irigykedő szerkesztő Varga Júlia.

2023-07-19 09 óra Egy szenzációs fazon a beszélgetőtársam, akit egy éve ismerek, pedig személyesen csak most találkoztunk. Nap mint nap olvasom a gondolatait, ismerem a véleményét és azt, hogy éppen mit tett néhány barátjával, minden este kiteríti a lapjait. Egy civil kezdeményezés motorja Ő, amellyel bizonyítja, hogy van értelme belevágni és egy komoly cél eléréséért cselekedni. Először kicsiben, de reménykedve abban, hogy előbb utóbb segítőtársak is akadnak. Trautmann Balázs és barátai egy facebook csoportban kezdték a szervezést múlt év őszén és mára több ezer támogatójuk van, pedig az a bizonyos ügy óriási vitákkal terhelt, nagy a tét és akarva akaratlanul, mindenki állást foglal, ha beszáll és ezzel Magyarország lakóinak hírét is befolyásolja. Szóval Trautmann Balázshoz az ismerkedő beszélgetésért egy hegyre kaptattam fel – na jó nem kaptattam, autóztam, de az sem volt nagyon egyszerű.

2023-07-12 09 óra Egy különleges és a szívemhez közel álló anyagról és alkotóiról hallanak, ha velem tartanak. A helyszín, a Városliget ahol a Magyar Zene Háza különleges példája annak, hogyan lehet úgy épületet tervezni, hogy az beleolvad a környezetébe és nem elnyomja azt, a különleges üvegfelületeivel kitárulkozik és egyben bevonzza a zárt térbe a természetet. Az üveg ez a csodás anyag amely az építészek kedvelt eszköze és az éppen 60 éves studioglass művészek anyaga is.

A magyar üvegművészek nemzetközi sikereiről, már tavaly az ENSZ Üvegéve rendezvényei során beszéltünk, de most egy két évre szóló világutazókiállítás első állomásaként a Zeneházában 10 művész alkotásait csodálhatják meg. Kicsit sem túlzok, tényleg ámulva nézik a látogatók a Glassification.hu című tárlatot. A kiállítók a kortárs magyar üvegre jellemző technológiai sokféleséget képviselik. A művészi színvonal garanciája, hogy ezek az alkotók, bár vannak köztük fiatalok is, összesen több mint harminc, jelentős hazai és külföldi díj birtokosai, és csak a mai napig több mint negyven munkájuk látható a legrangosabb magyar, európai és tengerentúli közgyűjteményekben. A vándorkiállítás kurátorával Halasi Rita Máriával jártam körbe a csupa üveg aulában, a mesés üveg alkotásokat, majd behúzódtunk a zenei könyvtárba.

2023-07-05 09 óra Jó napjuk van, vagy morcosan ébredtek? Béke van otthon, vagy vitákkal teli a család? Hányszor merült fel, hogy mi majd másképpen csinálunk mindent, mint a szüleink, azután pontosan azokat a szavakat ismételtük, ugyanazokat a hibákat követtük el. Hát igen, nem vagyunk tökéletesek. Az Üvegharang vendége tudományos munkájával és élettapasztalatával elég sok érdekes megfigyelésről beszél. Önismeret és család, szülő és gyerek kapcsolata, öröm és boldogság , figyelem és szeretet különbsége, egyén és társadalom harmóniája. dr Berentés Éva pszichológus korábban írt egy könyvet az érett felnőttekről, azután sorban kapta a kérdéseket, hogy jó-jó, de ehhez hogyan kell/lehet eljutni és ez hozott egy újabb összefoglaló kötetet, A mindenható gyermekkor címmel. A könyv hasznos, érdekes, de nem úgy kell végig menni az oldalakon, mint egy tankönyvön, mi sem a kötetről beszélgetünk, de ha azt akarjuk, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben és, hogy a gyerekeinket is boldognak lássuk, nem árt az önvizsgálat és a tanulás. A kételkedő műsorvezető Varga Júlia.

2023-06-28 09 óra Az Üvegharang mai adásában Gödöllőn festünk, pontosabban beszélünk róla. Biztos sokakban megfordult már a gondolat, hogy egy-egy kopott asztalkát, vagy széket, netán a nagyi konyhakredencét jó lenne meg menteni. Az utóbbi években egyre népszerűbbek az úgynevezett do it yourself megoldások, vagyis csináld magad technikák. A mai beszélgetőtársaim testvérek, Nemes-Gergely Erika és Gergely Andrea együtt dolgoznak az Az Asztalom nevű családi vállalkozásban. Mindketten egy nehéz helyzetből való menekülés kreatív módját választották, amikor elhatározták, hogy átfestik az életüket. Ehhez találtak egy különleges szövetségest. Egy festőművészt Oxfordból. Annie Sloan egy speciális, direkt amatőröknek dolgozott ki egy festéket, fantasztikus színekben és amit bármire rákenhetünk, és nem jár sok vacakolással. De elsősorban nem a festékekről beszélünk.

2023-06-21 09 óra A digitális kütyük világában, jót tesznek a valós közösségi játékok, a már megszokott bowling, darts, vagy a biliárd mellé bejöttek az úgynevezett feszültségoldó játékok, mint a balta, vagy csillag dobálás, persze nem egymásba, hanem kiépített pályákon, céltáblára. Mondjuk nekem szinte sosem sikerült annyira megsuhintani a baltát, hogy rendesen beleálljon a fatáblába. Megtetszett viszont egy békésebbnek tűnő játszma. Néhány éve otthon mesélték egyetemista családtagjaim, hogy egyre inkább divat, hogy nem egyszerűen beülnek egy italra valamelyik bulinegyedbeli kricsmibe, hanem KVÍZ játékokkal teszik próbára a tudásukat. Eleve tetszett, hogy nem sötét teremben, nyomják a számítógép billentyűzetét, vagy a joystick-ot játékokat, hanem közösen gondolkodnak. Fehér-Varga Emese, egy fiatal tanár, azonnali pályaelhagyóként, évek óta műveli a KVÍZ játékmesteri feladatot, ami nem csak a szórakozásnál bevált, céges csapatépítés és karrier tanácsadásnál is hasznos lehet. Tanulni és tanítani iskolán kívül is lehet.

2023-06-14 09 óra Igazi műhelytitkokba avatjuk be azokat a bézshallgatókat, akik az Üvegharang adásában velünk tartanak. Különösen a szép ruhák, azon belül is az alkalmi toalettek és az esküvői ruhacsodák kedvelőinek a figyelmére számítunk. Azért merem mondani, hogy műhelytitkok, mert a mai idézőjeles tettestársaim valóban értenek ehhez a szakmához. Két varrástudó újságíró Szebeni Gál Vera- Varga Júlia és egy kedves esküvői ruhaszalon házigazdája Barlow Kamilla beszélget a cipzár bevarrástól a legújabb divattrendekig sok mindenről.

2023-06-07 09 óra Különleges emberekkel ismerkedhetnek meg az Üvegharang adásában. Tehetségesek, eltökéltek és szabadok. Igaz ez elsősorban egy fantasztikus művészre, aki száz éve látta meg a napvilágot. Reigl Judit festőművész élete meglehetősen kalandos volt. A Franciaországba emigrált festőről itthon évtizedekig semmit sem hallottunk egészen a 2000-es évek elejéig, amikor egy akkoriban szintén külföldön dolgozó, magyar művészettörténész Makláry Kálmán, beleszeretve a képeibe misszióként kezdte népszerűsíteni Reigl Judit alkotásait. Neki köszönhetem, hogy 2004-ben meglátogathattam Juditot franciaországi otthonában. Szerencsémre többször is találkozhattam vele, amikor sok évtized után hazalátogatott az itthoni kiállítás megnyitókra.

Sajnos Judit 3 éve már nincs közöttünk, de művei igen. A Falk Miksa utcában a Kálmán Makláry Fine Arts galériában még néhány napig látható a „Négy Apostol” Rómában 1947-48, Reigl Judit és barátai: Böhm Lipót, Bíró Antal és Zugor Sándor című kiállítás.

A galéria munkatársai nagyban készülnek az őszi Reigl Judit centenáriumi kiállításra is, sőt Soós Éva galériavezető egy érdekes, frissen megjelent mesekönyvet is mutat, így nem egyszerűen egy kiállításról beszélgethetünk.

2023-05-31 09 óra Utazzanak velem és egy profi világutazóval, persze csak így virtuál, bár nem azért mert így környezetbarátabb ökolábnyomot hagyunk, hanem egy viszonylag fiatal szakma művelőjét ismerhetik meg. Gyémánt Balázs eredetileg idegenforgalmi szakember és újságíró. Egyszer elnyerte egy versenyen a világ második legjobb állását, vagyis milliós összegért kalandozhatott, csak előírt penzumban kellett a neten tudósítani a helyszínekről, Balázs utazik címmel. Itt kezdődött szerintem a pályamódosítás és a profi utazóvá válás, amit ma már elég sokan űznek jól, rosszul. Igen, a turizmus hatalmas üzlet, így nem érdemes álszenteskedni, igenis kell az útmutatás, a felkészülés és ehhez sokat segíthetnek az utazóbloggerek, akik ebből élnek, a kapcsolódó reklámokból, a szakmai utakból. Van aki a látnivalókra koncentrál és városokat, országokat ad el, pontosabban népszerűsít, van aki influenszerként azon variál, hogy mely szögből mutat a legjobban a mosolya, vagy a dekoltázsa az aktuális műemlék, vagy szakadék előtt, ez is megvolt pipa.

Balázzsal elég nehéz volt találkozót egyeztetni, mert bár mindig látom merre jár a világban, de mikor van itthon? Most összejött végre.

2023-05-24 09 óra Fiatalon kevesen gondolnak bele, hogy a nappali falán, vagy a lépcső galériában látható családi fotók milyen fontos, vagy érdekes történetről mesélnek. Egy fejkendős néni, akivel sosem találkoztak, vagy egy kackiás bajszos huszár a lovon a múlt századból mókás, de jó, ha a nevét tudjuk. Néha idegesítő, ha a korosabb rokonok emlegetnek valakiket, akik valami rosszat csináltak, vagy egy fiú hősként állt a csatában, vagy egy nagyi egyszerűen mesés diósbatyut tudott sütni és a kamrája olyan volt a skanzen. Megismételhető az utánozhatatlan meggy-málna lekvárja, tudjuk, hogy hol van a receptje?

Rengeteg izgalmas történet és gyakran elhallgatott dráma rejtőzik a családok generációinak emlékezetében. Az, hogy kik vagyunk, honnan származunk sokakat izgat, másokat hidegen hagy, márpedig érhetik meglepetések az embert a legváratlanabb helyzetben is. De nem mindenkinek sikerül.

A véletlen segített az Üvegharang mai vendégeinek is, hogy megismerjék egymást és a família történetét. Ebben segített történetesen egy híres rokon, akire méltán büszke lehet mindenki.

Kovács Barbara újságíró, kommunikációs szakember és Eördögh Zsófia közgazdász nem ismerték egymást. Egy munkahelyre kerültek és rövidesen meghökkentő híreket kaptak.

2023-05-17 09 óra Az Üvegharang mai vendégével magasra törünk, egészen az világűrig, persze, csak gondolatban.

A közelmúltban Varsóban megrendezett Nemzetközi Kibercsúcstalálkozón a kibervédelmi szakma krémje összegezte a tapasztalatokat és persze igyekeztek számba venni a lehetséges megoldásokat az egyre szaporodó problémákra is. Mit tudhatunk mi ezekről, akiknek néha még egy egyszerű jelszóváltás is idegbajjal járó tortura, vagy akiknek minimális az ismerete az egyre erősebb kiberfenyegetettségről, pedig a mindennapjainkat érinti, hiszen ha figyelmetlenek vagyunk a hackerek ellophatják az adatainkat és ezzel a pénzünket a bankszámlánkról, sőt hiteleket vehetnek fel, még rosszabb esetben bűncselekményt követnek el a nevünkben, de az is húsbavágó, ha egy kórház rendszerét éri támadás, esetleg az éppen időszerű vizsgaidőszakban az egyetemi szerverek fagynak le, esetleg autózás közben megszűnik a GPS jel, sorolhatnám, de mindez itt a földön történik. Miért érdekes, hogy mi van a világűrben, minderről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatójával Nyári Gáborral beszélgetünk.
A házigazda: Varga Júlia szerkesztő-műsorvezető.

2023-05-10 09 óra Aki érdeklődik a hazai divat iránt az biztosan találkozott már egy szó szerint rendkívül színes egyéniséggel. Németh Anikó önmagán is viseli művészetének karakteres jegyeit, modelljein és színházi jelmezein is azonnal felismerhetők merész és fantáziadús ötletei. Évekig Budapesten, a belvárosban térhettünk be a stúdiójába, ahol éppen úgy rendezett alkalmi szalonbemutatókat, mint ruhapróbálgató teadélutánokat. Legutóbb az Operaház melletti épületben találkoztunk, nem volt egyszerű a több évig húzódó műemlék felújítás zaja és a vele járó por közelében dolgozni és erre jött a Covid járvány. Így nem lepődtem meg, hogy Németh Anikó Manier szalonja elköltözött, kíváncsi voltam hova. Kiderült, hogy haza. Férje, Dr. Horváth Gábor egykori irodájából lett lakás, de nem is akármilyen. A különleges Bauhaus épület felső szintjén jól megfér a házaspár otthona, Anikó tervező stúdiója és nem mellesleg Gábor nagy szenvedélye egy lakásszínház, amelynek beszédes nevet adtak. A Harmadik Hely.

2023-05-03 09 óra Az Üvegharang vendége egy különleges asszony, akit sok éve ismerek. Rodics Katalin kutatóbiológus, a genetikai tudományok doktora, aki jelenleg a Greenpeace Magyarország vezető munkatársa. Ő foglalkozik a mezőgazdaság környezeti hatásaival és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésével. Szereti járni a vidéket és beszélgetni az ott élő emberekkel, szívesen támogat helyi kezdeményezéseket. Többek között azért szeret a Greenpeace-nél dolgozni, mert cégektől és kormányoktól független szervezetként itt lehetőség van arra, hogy szabadon, a meggyőződése szerint kiállhasson a számára fontos ügyekért. Fontos ügy volt egykor a védett állatok mentése is. Amikor a közelmúltban érkezett a szégyenteljes hír, hogy valaki Magyarországon lelőtte azt a védett farkast, ami biztonságban végig kalandozta Európát, eszembe jutott , hogy beszélgessünk újra Rodics Katival, persze nem csak farkasokról és vadászokról.

2023-04-26 09 óra Az Üvegharang témája sajnos egyre inkább aktuális és a mindennapjainkba is belemászik. Korábban is voltak csalók, de napjainkban szinte minden nap megjelenik egy-egy adathalász üzenet, telefonhívás, kibertámadások miatt számítógépes szerverek állnak le, amik érinthetnek határátkelőket, reptereket és kórházakat is. Az elmúlt hetek nagy kísérleti témája, hogy mi mindent tud a mesterséges intelligencia, jó vagy rossz, ha simán leérettségizik helyettünk és mi van, ha megsértődik, vagy hazudik, esetleg téves következtetésekkel emberekről alkot téves képet. A vendég Frész Ferenc kibervédelmi szakértő, a Cyber Services elnök vezérigazgatója. A nevét a szélesebb nyilvánosság akkor ismerhette meg, amikor a nemzetközileg is elismert Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központjának volt a vezetője. Én is így találkoztam vele, tőle hallottam előszőr a pozitív, vagy etikus hekkerek képzéséről. Ez persze nem most volt, azóta legalább 300 olyan szakember kiképzésén vannak túl, akiknek éppen az a dolga, hogy megmutassák, hol vannak egy cég, vagy intézmény, esetleg egy család számítógépes rendszerének gyenge pontjai, megelőzendő egy külső kibertámadást. Az Ő munkája a magamfajta autodidakta számítógép használónak elég misztikus volt, de ahogy egyre többször beszélgettünk, kezdett felszállni a sűrű köd. Lassan beletörődök, hogy rendszeresen változtatni kell a banki, vagy hálózati jelszavakat, persze utálom és frászt kapok, amikor elfelejtem, amiről legutóbb úgy gondoltam, hogy tutira emlékszem majd és titkon pánikolok, ha telefoncserére kerül a sor. Nincs mese, ebben az új világban ezt is meg kell tanulni, hiszen ma már csak így tudunk fizetni, utalni és az információkat is egyre inkább online felületekről szerezzük be.

Nem lehet eleget beszélni az óvatosságról és a felkészülésről, így most egy korábbi 2022 októberi beszélgetést idézünk vissza.

( A 2022.10.12-i adás ismétlése )

2023-04-19 09 óra Még februárban mutattuk be a budapesti egyetemista srácot, aki bekerült a világ egyik neves versenyére ahol a tengeri jachtok és vitorlások fiatal tervezőinek tudását mérik össze. 2022-ben a Boat Inertnational és a neves holland Oceanco hajógyár által kiírt versenyen kiválasztották a beérkezett pályaművek közül a hat legjobbat. Közöttük szerepelt Kállai Benedek munkája. Az eredményhirdetést és díjkiosztót éppen első adásunk napján, február 8-án fényes körülmények között tartották. A fődíjat végül másik versenyző nyerte el, de az vitathatatlan, hogy már az is nagy siker, amit Kállai Benedek eddig elért. A verseny után Benedek több ajánlatból választhatott. Márciustól egy neves milánói tervezőirodában kezdhette a gyakornoki munkát és a tanulást. A verseny igazi haszna Benedek szerint, hogy a pályázat és a program összehozta a szakma nagyjaival. Amikor beszélgetett egy komoly tervezővel A lehetséges együttműködésről, elhangzott a kulcsmondat. A tehetség mellé jó az ajánlója.

2023-04-12 09 óra Egyszerű kérdés, kinek van az autójában hagyományos kihajtogathatós papírtérkép, amivel persze, hogy szenvedtünk, főleg külföldön, de azért odataláltunk a legtöbbször ahova szerettünk volna. A mai műholdas, internetes, GPS vezérelt közlekedésben időnként tök hülyének érzi magát az ember, mert kétségtelenül kényelmes, hogy ha az internetes hang vezényel, hogy fordulj jobbra, hagyd el a körforgalmat stb. de emiatt a nagyobb egészet nem érzékeljük. Fejlődik a térképészet tudománya, egyre részletesebb adatokat építenek be, tehát egyre inkább feltérképezik a földi világot. De ez a munka régen, egyáltalán nem volt könnyű.

Az első magyar térkép Lázár 1514 körül készült munkája. A térkép készítőjéről, Lázárról nagyon keveset tudunk. A térképi feliratokból és a kortársak levelezéséből csak az derül ki, hogy Bakócz Tamás esztergomi érsek titkára volt.

A térkép egyetlen példánya az Országos Széchenyi Könyvtár féltett kincse.

A Széchenyi Könyvtárban van még egy különlegesség, amivel nem régen hozott össze a szerencsém.

Régi könyvek miatt jártam az ELTE Egyetemi Könyvtárában és a főigazgató asszony szobájában mellékesen megcsodáltam egy hatalmas földgömböt. Mosolyogva mesélte, hogy mekkora attrakció volt a szállítása. Centiken múlt, hogy egy daruval az ablakon keresztül beemeljék a főigazgatói irodába, mert egyszerűen nem fért el a lépcsőfordulókban és az ajtókon sem. Kiderült, hogy egy XIX. században készült glóbus másolata, amelynek eredetije a Széchenyi Könyvtárban található, nem túl jó állapotban. Az alkotója Perczel László volt, aki 10 évig dolgozott a művén, 1862-ben készült el és 1881-ben a velencében megrendezett Nemzetközi Földrajzi Kongresszuson első díjat nyert.

Hogyan készülhetett? honnan vették az adatait? Mennyire lehetett pontos? Kérdések sora, amelyekre az Üvegharang vendégei válaszolnak.

2023-04-05 09 óra Mesés csipke és csillogó gyémánt? Netán hétmérföldes fátyol, nehéz selyem uszállyal, koronás fejdísszel? Vagy szolid kiskosztüm? Esetleg saruban és farmerban mondják ki a boldogító igent? És valóban boldog lehet az ifjú pár, vagy történelmi birodalmak, birtokok egyesítése, családok tekintélye a tét egy ünnepi elköteleződésnél?

Egy interneten szövődő mozgalom és egy különleges kiállítás előkészületeiről szól a mai Üvegharang. A Magyar menyasszony című kiállításnak a Nemzeti Múzeum ad otthont év végén, de az anyaggyűjtés egyáltalán nem a megszokott módon zajlik. Simonovics Ildikó – Fotó: Wesniczky Zsófia – múzeológus divattörténész, egy online közösséget szervez és egy online archívumot is életre hívott, hogy a házasság és az esküvők történetét minél tartalmasabb anyag alapján mutassa be, amihez képeket és történeteket vár egykori és mai menyasszonyokról. De persze nem csak ruhákról mesél majd a mesebeli 77 történet.

2023-03-29 09 óra Kaptak ma már telefonhívást arról, hogy letiltották a bankkártyájukat, mert gyanús átutalást észletek és adategyeztetést kér a bank. Esetleg nem ment át a haviátutalás a netflix előfizetésre ezért kérik az anyja nevét, lakcímet, emailcímet, kártyaadatokat? Ha nem, akkor szerencsések. Van olyan, hogy svédországi, vagy Horvátországi számról csörögnek, a háttérben olyan zajokkal, mintha egy call centerből jelentkezne a hívó. Az mókás ha egy olyan bank ügyintézőjének adja ki magát a kedves női hang a beazonosíthatatlan telefonról, ahol nincs is bankszámlánk, és netflix előfizetés sincs. Ilyenkor könnyebb eldönteni, hogy kamu a hívás, de akit éjjel hívnak, hogy valamelyik családtag bajban van és gyorsan pénz kellene, akkor félálomban nehezebb a kontroll. Nem, ez nem csak másokkal történhet meg, mindenkit elérhetnek.

A hackertámadások és az e-mailes, telefonos trükkök száma is egyre nő és ma már naponta jelentkeznek a csalók különböző módon. Ezek a próbálkozások a kisemberek pénztárcáját és adatait célozzák, de a szolgáltató rendszereket is fenyegetik a hackerek. Kórházak, iskolák, bankok és energiaközpontok is veszélyeztetettek, tehát újra és újra tanulni kell és túljutni azon a sokkon, hogy ha valahol jelszót kell váltani.

A Magyar Nemzeti Bank munkatársai, 39 pénzintézet közreműködésével készítettek egy különleges térképet, „A magyar pénzügyi szektor kiberfenyegetettségi térképe 2022” nevet viselő tanulmányt. A dokumentum szerkesztőjével, Biró Gabriellával az MNB Informatikai Felügyeleti Főosztálya vezetőjével és az ötletgazda Tikos Anitával beszélgetünk a kísérleti év tapasztalatairól és a jövőbeli feladatokról. A rabló-pandúros játszma valószínűleg nem áll meg, de immár jön az átutalásokat védő központi rendszer a kiberpajzs is, amely a valós idejű tranzakció megfigyelő rendszer, amely már mindenkit érint.

A szerkesztő-műsorvezető: Varga Júlia.

2023-03-22 09 óra Negyven felett is van élet, semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni, vallja Iványi Orsolya. Kínjában, vagy éppen a nehéz helyzet miatt jött a téma amitől sok rutinos PR szakértő valószínűleg duplaszaltót ugrott volna egy kampány kezdetén, mert leginkább agyonhallgatják azt az állapotot, amely sok millió nőt érint.

A negyvenes éveiben járó kommunikációs szakember, menopauza kutató, az „Éljenek a 40 feletti nők!” mozgalom alapítója, a középkorú nők helyzetének és lehetőségeinek témáját tűzte a zászlajára, a változókorral kapcsolatos tevékenysége hiánypótlónak számít itthon és úgy gondolja, ez az életszakasz nemcsak teher lehet, hanem kiváló lehetőség is önmagunk újratervezésére.

Iványi Orsolya tevékenységét elsősorban egy facebook csoporban követtem, ahol teljesen emberszabású a légkör, nincsenek ledorongoló megjegyzések, sőt gyakran segítik egymást a csoport tagjai. Orsi jelenleg Olaszországban él, így kicsit többet szerveztünk, hogy személyesen találkozhassunk.

A szerkesztő-műsorvezető: Varga Júlia.

2023-03-15 09 óra Március 15-ét írunk, így ezen az ünnepi reggelen a szabadságról és bátorságról is beszélgetünk az üvegharang vendégével, aki eredetileg bár francia nyelv és irodalom szakos tanárként végzett, nem vágyott a pedagógusi pályára. Az egyetem és néhány rövid tanítási „kaland” után tolmácsként és fordítóként kezdett dolgozni. A tanítás akkor lépett be az életébe, amikor a volt franciatanára megkereste, hogy lenne-e kedve néhány órát tartani, mert az egyik kollégájuk szülési szabadságra ment. Így került vissza Törley Katalin egykori középiskolájába, a budapesti Kölcsey Gimnáziumba, immáron tanárként, ahol az idő előrehaladtával egyre több órát tartott, majd osztályfőnök is lett. A tanítás egyszerre a szenvedélyévé és a legfontosabb tevékenységévé vált.

Magyarországon az oktatás hanyatlása nem most kezdődött, de 2016-ban már annyira romlott a helyzet, hogy pedagógus demonstrációkra, tüntetésekre hívták az embereket, figyelmeztetve a válságra. A tanítanék mozgalom képviselői nem egyszerűen bérharcba kezdtek, hanem a gyerekekért, a diákokért a közoktatás reformját, a hatékonyság javítását tűzték zászlajukra, pontosabban a kockás ingjükre, mert az vált a jelképükké. Újra és újra javaslatokkal, követelésekkel álltak a kormányzat elé, de mindhiába, csak ígéretekkel, majd fenyegetésekkel reagált a hatalom.

A tanítanék mozgalom egyik alapítója Törley Katalin egészen a múlt év őszéig taníthatott a budapesti elit gimnáziumban, amikor a polgári engedetlenségi akciók miatt példát statuálva több kollégájával együtt kirúgták. Ezzel szemben a tanári munkája és bátor közéleti tevékenysége elismeréseként elnyert egy különleges civil díjat, amelynek neve Superwmn.

A szerkesztő-műsorvezető: Varga Júlia.

2023-03-08 09 óra Számomra külön érdekes figyelni, hogy a néhány éve még az orvosi egyetemen a vizsgák miatt izguló diákokból hogyan válik egy-egy szakterület elismert képviselőjévé. Nos az Üvegharang mai vendégét is egyetemistaként ismertem meg. Azóta menedzserképzéseken és kisebb nagyobb egyetemi pozíción túljutva egy sikeres cég vezetőjévé érett Dr. Oláh Dániel.

Emlékszem a kezdetekre, amikor két barátjával elindították az ötletet. Próbaképpen én is tesztelhettem a Fitpuli mobilalkalmazás lehetőségeit. Pirultam is, ha nem jött össze estig a tízezer lépés és a napi menümmel is túlléptem az ajánlott értékeket.

Nos 2017. óta sok minden történt. Egyre több ötletet megvalósítottak a bővülő fejlesztő-programozó körrel és azóta számos díjat is elnyertek. Az egyetemista ötletelő fiúból doktor és cégvezető lett, Dr. Oláh Dániel ma a Fitpuli igazgatója.

2023-03-01 09 óra Az Üvegharang mai vendége huszon éve még nem tudta, hogy milyen pályára lép, de máig nem bánta meg döntését. A világ világörökségek felfedezését tűzte ki célként. Az UNESCO által létrehozott programhoz máig 193 ország csatlakozott. Valamennyi részes állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez

Kisgyörgy Éva egy fegyelmezett irodai, közgazdász elemző munka mellett, hobbiból kezdett utazgatni. Igazi szenvedéllyel tervezte egyszemélyes kalandjait. Az élményeit nem tartotta meg magának. Kezdetben fénymásolva, majd emailben küldte el munkatársainak, barátainak útijegyzeteit, később Travellina néven, Magyarországon elsőként kezdett utazási blogot írni, amelyet nem üzleti alapon indított, de mára több mint 40 ezren követik az interneten. A legutóbbi nagy utazásról, az Antarktiszról is mesél a szerkesztő-műsorvezető Varga Júliának.

2023-02-22 09 óra Az Üvegharang mai adásában egy különleges épületet járunk körbe. Nem csak azért mert a maga nemében egy említésre méltó modern villa, hanem azért is, mert egy jobb sorsra érdemes, fontos múzeum gyűjteményének és munkatársainak jelent végleges otthont több évtizedes albérletezés után.

Az Építészeti Múzeum munkatársaival sok éve beszélgetek újra és újra, így igazi örömmel fogadtam nemrég a hírt, hogy hamarosan otthonra lelnek a Városligeti Fasorban, Walter Rózsi és családja egykori villájában.Összeszámolni is nehéz lenne, hányszor segített egy-egy kor, kastély, vár, vagy kúria történetének megfejtésében Ritoók Pál művészettörténész főmúzeológus, hányszor javasolt helyszínt korábbi rádióműsorokhoz. Vele szinte félszavakból értjük egymást, de ezúttal fiatal kollégái is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, hiszen Sebestyén Ágnes művészettörténész, muzeológus és Magyaróvári Fanni művészettörténész, muzeológus munkája révén valósult meg az első nagykiállítás az újjászületett villában Színtér és Lakótér címmel.

A műsorvezető-szerkesztő Varga Júlia.

2023-02-15 09 óra Az Üvegharang 20. adásában borozós kiképzés következik, mégpedig egy profi sommelier műhelytitkaival. 2022. november 3-án jelent meg az első kizárólag Magyarországról szóló Michelin Guide. Ez az első kiadvány egyben, ahol az ország egészéről adott ki étteremlistát a Michelin. A csillagok és étterem ajánlások mellett egy további rangos díj is kiosztásra került és a híreket látva személy szerint örült a lelkem, mert egy olyan fiatal szakembert jutalmaztak, akinek az életét közvetve középiskolás korától figyelhettem. A turai Clarisse étteremben végzett kiemelkedő munkájáért Langó Tamás 26 évesen nyerte el első magyarként a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját. A hazai közönség többsége valószínűleg nem tudta, hogy egyáltalán létezik Michelin Sommelier Díj.

2023-02-08 09 óra Az üvegharang mai vendége, nem Jack Sparrow kapitány XXI. századi követőinek tervez hajót, bár a Karib-Tenger Kalózai című filmben látható Fekete Gyöngy nevű mesés vitorlás a mai napig megigézi a hajómakett építőket. Az igazi hajók világában létezik egy verseny, ahol a tengeri jachtok és vitorlások tervezőinek tudását mérik össze. 2022-ben a Boat International és a neves holland Oceanco hajógyár által kiírt versenyen kiválasztották a beérkezett pályaművek közül a hat legjobbat. Köztük szerepel egy nagyon fiatal budapesti egyetemista, Kállai Benedek munkája. A díj kimondottan a fiatal diák és gyakornok tervezőket hivatott megszólítani és olyan kihívást jelentő feladatot kínál amely a pályázók technikai tudását és kivitelezési képességét teszi próbára. Kállai Benedek 20 éves és valahogy mindent gyorsabban tanul mint kortársai, de azért normális gyerekkora volt. A Balatonnál lett hajóimádó, amely hosszú távon elkíséri az életben.

2023-02-01 09 óra Kevés annál ijesztőbb dolgot lehet elképzelni, mint amikor a gyerekünket, unokánkat baj éri, megállíthatatlanul köhög, vagy fuldoklik, balesetet szenved és nem tudjuk, hogy mit kell tenni.

A tehetetlen pániknál biztos, hogy jobb, ha megpróbálunk segíteni, ehhez tudás és higgadtság kell. Az üvegharangban azokról a szakemberekről hallanak akik ebben segíthetnek. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot 1998-ban egy csapat elhivatott életmentő, köztük orvosok, mentőápolók, és gépkocsivezetők hívták életre. A budapesti Gyermekrohamkocsival 1999. április 1-től kezdve az év minden napján és a nap minden órájában kivonuló szolgálatot látnak el. A miskolci és debreceni gyermekmentő egységekkel kiegészülve és világszínvonalú felszerelésük segítségével már több mint 58 000 esetet láttak el. A csapat alapítványi támogatással, lassan kis intenzív osztállyá fejlesztették a budapesti rohamkocsit. Az elmúlt években, néhány példa esetet bemutató rövid videót megosztottak az interneten, de világossá vált, hogy szükség van egy átfogóbb ismereteket nyújtó könyvre is. A Gyermekmentő kézikönyv szülőknek című, színes képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált kötet szerzője, egy gyermekmentőorvos trió. Dr. Goschler Ádám, Dr. Horváth Klára és Dr. Vadas Réka. Nos, az biztos, hogy egyáltalán nem egyszerű a klinikai műszakbeosztás és a mentős munka mellett összehozni hármójukat, így Dr. Horváth Klárára jutott a beszélgetés, akivel egy apró orvosi szobában telepedett le a szerkesztő Varga Júlia.

2023-01-25 09 óra Hétvégén sok ezer diák indult izgulva a középiskolai matek felvételire, ahol bizony most sem ment simán a feladatok értelmezése. Pontosabban az egyik példa félreérthetőre sikeredett, úgyhogy hétfőn megváltoztatták a javítókulcsot. Több suliban is edzésképpen mostanában írják a gyerekek a próbaérettségiket, hogy lássák, hol tartanak a tananyagban. Sokan most kapnak észbe, többeknek elkél a segítség a lemaradás leküzdésében. Májusig még van idő. A mai beszélgetőtárs a matematika nagykövete. Mosóczi András közel 12 éve határozta el, hogy tesz valamit azért, hogy a matek ne legyen mumus tantárgy az iskolában és minél több diák szeresse meg a számok világát. Kezdetben az egyetemi vizsgákra való felkészülésben igyekeztek segíteni. Azután kiderült, hogy az elakadások jóval korábban alakulnak ki, így feldolgozták a középiskolai tananyagot is, most pedig lefelé haladva az általános iskolásoknak adnak derűs és könnyen érthető módon feladatokat. András az egyre népszerűbb MATEKING nevet viselő program fejlesztésének akadályai mellett szeret a csúcsra jutni a szó szoros értelmében is.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2023-01-18 09 óra 2023-ban Budapest 150. születésnapját ünnepeljük. A Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére 2011-ben kezdte a szervezést a BP100 néven híressé vált csoport, amely évente, az éppen 100 éves házak bemutatására hívta a városlakókat. Fiatal építészek, kutatók, lakóközösségek gyűjtötték az információkat, régi fotókat, szerveztek ház és városnéző programokat nagy sikerrel. Idén is egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálják a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló alkalmából megismerhető, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta és milyen utak állnak előtte. A köz és magángyűjtemények rengeteg kincset őriznek és ezek közül az egyik a 2010. novemberében két magán ember által alapított FORTEPAN fotótár, amely bárki számára ingyenesen elérhető és az is különleges, ahogy összeállt a ma már jóval több mint 130 ezer képből álló online archívum. Az egyik alapító Tamási Miklós és Török András művelődéstörténész aki a Fortepan egyik adományozója és menedzsere vitathatatlanul lelkes híve a városnak. Hasonlóan elkötelezetten dolgozott Hidvégi Violetta levéltáros a Fővárosi Levéltárban. Városképek és történetek az Ő szemükkel az Üvegharangban.

2023-01-11 09 óra Ma egy különleges gyűjtemény felfedezésére hívom az Üvegharang hallgatóit. A házigazda Mitter Imre ötvös művész, aki szenvedélyesen keresi a különlegesen szép tárgyakat. Leginkább mesés üvegekre és míves fémmunkákra utazik biztos ízléssel és eltökéltséggel. Hol kezdődött? Miért érdemes több száz gyönyörű lámpabúrát, stílusos lámpát és rengeteg üvegtárgyat betárazni? Betárazni, vagy továbbadni? Mi lesz a gyűjtemény hosszútávú sorsa fogalmazódik meg, de a lényeg mégis az, hogy egy művészember sokat tesz azért, hogy a kézműves ipar legszebb darabjait megmutassa, ha igény van rá.

2023-01-04 09 óra A mai műsorban egy fantasztikus családnál járok, pontosabban az ideiglenes műtermükben. Aki a korábbi műsorokat hallgatta tudja, hogy én nagy üvegimádó vagyok. 2022. kevés jó adaléka volt, hogy az ENSZ az üveg évének nyilvánította és így itthon is számos programmal, kiállításokkal ünnepelték ezt a fantasztikus ősi anyagot. Nos, a Lukácsi-Borbás házaspár és felnőtt gyerekeik sokat tettek és tesznek a hazai iparművészetért.

Lukácsi László azok közé az alkotók közé tartozik, aki az éppen 60 éves studio glass art műfajt gazdagítja. Különleges üveg műveivel számos nemzetközi díj nyertese, munkáit világszerte ismerik. Borbás Dorka a feleség, az építészeti üveg mestere. Aki építészekkel, beruházókkal és megrendelőkkel együtt alkot, szervez, vitázik. mindezt áldott türelemmel, mosolyogva. Közben nála fut össze a családi cég menedzselése és a háztartás. Évek óta ismerem őket, jó látni a harmóniájukat, ahol időközben felnőtt 2 tehetséges gyerek. Lukácsi Boldizsár apját követi. Lukácsi Liza más úton indult el, de az alapok azonosak.

A stúdió látogató: Varga Júlia.

2022-12-28 09 óra 2.rész. Sokan még a karácsonyi ajándékok felfedezésével foglalatoskodnak, az ünnepi asztalról maradt ételek is kitartanak a következő nagyobb programig, a szilveszteri évzárós visszaszámlálásig. Szó se róla, éppen ideje, hogy 2022. év végére érjünk, kaptunk éppen eleget a covid sokadik-változatából, választási kampányból, aszályból és rekord melegből, drágulásból, és mindenféle ársapkából, hiányból és sajnos az oroszok által indított háború hatásai is ideértek. Szóval jöhetne már egy békésebb és nyugodtabb év, de addig még van néhány nap és a múlt héten elkezdett történelmi gasztro kalandunkat most folytatjuk Saly Noémi történésszel. Bakonybéllel kezdtük, de nem álltunk meg a Bakonyban.

2022-12-21 09 óra 1.rész. Közeledünk a csodás ünnep, a karácsony felé és a legtöbb családban nagy tervek készülnek az ünnepi menükre. A jól bevált és szokásos halászlé, vagy a sokféle sült mellett a kockázatos beigli is változatos lehet, bár minden háziasszony réme a kirepedt tészta. megjegyzem kanállal is csodás a meggyes-mákos, próbáltam. De van olyan família, ahol szavaznak arról, hogy mit ennének a karácsonyi asztalnál és nem vicc, tavaly a sonkás kocka kapta a legtöbb voksot, idén harcsapaprikás túróscsuszával a megrendelés. Szóval ma még valószínűleg a beszerzési túrákban nyomulnak a családi séfek, sőt akadnak, akik ötletekre is ácsingóznak ezért Saly Noémi történésszel mi is a gastro világban kalandozunk, kis történelmi csavarral, vagy inkább nagyobbal.

2022-12-14 09 óra Az Üvegharang vendégével a szecessziótól kezdve, Sanghajon és kicsit Mexikón át, eljutunk India varázslatos tájaira és épületeihez. A vezető szál a magyar építészek kalandozásának kutatása. Baldavári Eszter művészettörténész az Építészeti Múzeum munkatársa még a múlt évben mesélt egy kerti találkozón a szecesszió világnapja alkalmából a budapesti Sonnenbergház és alkotóinak történetéről, amely sok éves kutatás eredményeként mára elég tisztességesen dokumentált, és lassan újjávarázsolja a lakóközösség. De sok épület és építész munkásságának megismerése és bemutatása még a jövő feladata. Poros irattárakban keresgélés családkutatás, időnként egy biológia érettségi is jól jön és bizony a mázli is közrejátszik egy-egy munkánál.

2022-12-07 09 óra Rózsa, levendula, anya illat, vagy amikor a nagyi mézeskalácsot süt, mind ösztönös emlékeket, asszociációkat jelentenek, amelyek évtizedek múlva is megmaradnak. Nem nehéz kitalálni, hogy az Üvegharang vendége az illatok mestere. Minya Viktória egy szép fiatal nő, aki tizenéve Franciaországban él és dolgozik. A parfümös orr egy férfiak által meghatározott hivatás, így igen csak meglepő volt, hogy egy fiatal magyar lány néhány év alatt átütő sikert aratott. Saját márkájú parfümjét 2013-ban szó szerint elkapkodták, a világ minden tájáról keresték és a siker tartósnak bizonyult. A kezdet 6 éves korára datálható. Miközben apukája a füvet vágta, ő azon gondolkodott, hogy miként lehetne megőrizni a frissen vágott fű illatát. Azután tizenévesen minden zsebpénzét parfüm mintákra költötte és illatokról álmodozott fejben. A szülei biztonságos szakmára inspirálták, így közgazdaságtant tanult, majd nagy cégeknél dolgozott HR vonalon és közben bőszen spórolt, hogy beiratkozhasson az egyik neves dél franciaországi parfüm iskolába, ahol az orr képzés zajlik. A szerkesztő Varga Júlia követi a parfümtervező munkásságát így van miről beszélgetni.

2022-11-30 09 óra Az üvegharang mai vendége egy sokoldalú művész, aki kis iskolás korában muzsikus pályára készült, de azután a képzőművészetre váltott, időnként színházi szerepekkel dúsítva a művészi eszköztárat és újabban a mozgóképek, a film világában próbálkozik sikerrel. Nemes Anna végzettsége szerint festőművész, néhány éve már önálló nagy kiállítása is volt a Várfok Galériában, ami igazán ritka ilyen fiatal művészeknél. Akkor jártam előszőr a műtermében még Óbudán, ahol megmutatta hogyan készülnek a képei. Elnézve a festési módszert, én az irányított pacnik technikájának neveztem el. Azóta a speciális művészi technika megmaradt, sőt bővült, számos nemzetközi elismeréssel is gazdagabban, de manapság kevesebb színnel dolgozik. Most a Jurányi utcában másztuk meg a sokadik emeletet, hogy a műteremben a legújabb sötét tónusú képeket közelről is megszemlélhessem.

A műteremlátogató Varga Júlia.

2022-11-23 09 óra Huszonöt évvel ezelőtt kezdték a bohócdoktorok a derűt hozó munkát. A negyed évszázad nem kevés, sok mindent megtanultak és ma már egyre inkább elfogadják őket a kórház falai között. A csapat tagja egy különleges művész. Kárász Eszter egészen kicsi volt, amikor a magyar rádióban a stúdió ablakon bekukucskálva találkozott régi kedves rádiós kollégánkkal Szabó Évával. Évekig közös rádióműsoruk szólt, Eszter gyerekszínészként sikeres volt és ma is sokan szeretik amit csinál. Edith Piaf emlékműsor, gyerekdalok és versmegzenésítés, színes a paletta, de ha csak teheti átalakul és Dr Bogyó látogatja a beteg gyerekeket. Az Üvegharang vendége Kárász Eszter.

2022-11-16 09 óra Pénteken, november 18-án adják át az idei Budapest Építészeti Nívódíját. Huszonnégy pályázóból választ a szakmai zsűri, meglátjuk nekik melyik épület tetszett a legjobban. Van miről beszélni, a hazai kortárs építészet helyzetéről, a 2022. évben rendezett Nemzetközi Üveg éve rendezvényeiről. Az építészet és a társművészetek együttműködéséről.

Az alapot egy lakóközösség vállalása adja. A Sonnenberg Ház jelene és jövője a tét. Gazdag, hajót ábrázoló, homlokzati dísz, tündérszerű nőalakok a kapu mellett, Gyönyörű színes Róth Miksa tervezte ablakok, különleges arányok jellemezték a városligeti, szecessziós épületet a Munkácsy Mihály utcában, amely egykor egy kereskedő családnak épült, de a mai lakók is élvezhetik a kényelmét és a szépségét, még akkor is, ha sok minden elpusztult a XX. század viharaiban. Szinger Margit és férje, a beköltözés óta kutatja a ház múltját és igyekezett meggyőzni a többi tulajdonost, hogy nem reménytelen vállalkozás, hogy ismét visszakapja eredeti szépségét az épület. A szavakat tett követte. Az Üvegharang adásában erről mesélünk.

2022-11-09 09 óra Az Üvegharang mai vendége egy különleges, erős akaratú nő. Mádi-Nátor Anett információbiztonsági szakértő. A vékony, sportos, szemüveges két gyerekes anyuka, eredetileg bölcsészként végzett az egyetemen, de az élet úgy hozta, hogy az egyre szélesedő kibervilág egyik meghatározó európai szakemberévé vált, aki évekig tábornokokkal és katonai szakértőkkel dolgozott, ma pedig egy nagy nemzetközi szervezet vezető pozícióját tölti be, ahol a nőknek különleges szerep jut. Idén az orosz-ukrán konfliktus kezdetén létrehoztak egy olyan facebook csoportot, ahol kibervédelmi, energetikai, valamint hadászati szakértők és érdeklődők elemezték a háború alakulását, ahol nincs anyázás, politikai fröcsögés, higgadtan, és majdnem mindig, a kíváncsi amatőrök számára is érthető nyelven beszélnek, a szerkesztő Varga Júlia is rengeteget tanult, de azt a kérdést is felteszi, hogy miként került egy angol-történelem szakos tanár a kibervilág közepébe.

2022-11-02 09 óra Sokan szeretik a divatos ékszereket váltogatni, míg vannak akik hűségesen egy-egy nyaklánchoz, szinte amulettként ragaszkodnak. Van aki esküszik a nemes fémre és drágakövekre, míg mások inkább a különleges formájú és kreatív ékszereket választják, amibe belefér egy hatalmas medál, vagy gyűrű, esetleg hétmérföldes fülbevaló is. Na jó az nem annyira, mert aki próbálta, tudja, hogy mit jelent egy idő után ez a dekoratív nehezék.

Az Üvegharang szerdai vendége, pontosabban a házigazda Király Fanni ötvös, iparművész, akinél nem drága arany, vagy palitana a fő attrakció, hanem kecskebőr. Finom, könnyed, mesés színekben pompázó ékszereket mutatott be, mostanában pedig valódi értékmentő műveket alkot.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-26 09 óra Ma cirkuszolunk, de nincsenek a közelemben Kötéljárók, önmozgányok és egyéb világszámok, hogy a régi cirkuszi plakátokat idézzem. Sőt a vendégeim sincsenek mellettem, mert hárman, három országban ülünk. Berlin-Bécs-Budapest a helyszín és az internet segít, hogy mesélhessünk egy új kutatás eredményéről, amelynek tapasztalatait egy frissen megjelent és a netről is letölthető Show és Business Pest-Budán című kötetben összegezték.
Molnár Dániel színháztörténész, színházi ember, aki artistaképzőben is tanult, néhány éve Berlinben dolgozik.
Teller Katalin az ELTE BTK Esztétika Tanszékének docense, Bécsből kapcsolódik a beszélgetésbe.

Kétségtelen, hogy a cirkusz a csillogó káprázat és az ilyet még nem láttunk varázs terepe, amely már a modern szórakoztatóipar kialakulása előtt létezett. A 19. század elején is vándor erőművészek, műlovarnők, vízenjárók, bűvészek, légutazók, bábosok, teljes állat- és ember-kertek mutogatták magukat – vagy mutogatták őket. A nagyérdeműnek nevezett pest-budai közönség pedig fizetett, hogy láthassa őket a porondon.

A szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-19 09 óra Biztos mindenkinek van a munkájában néhány nevezetes alkalom, amikor valami sikerült, vagy éppen összedőlt minden. Nekem valahogy több is az emberi szívhez kapcsolódik. Nyilván véletlenül adódott, hogy harminc éve, 1992. januárjában én találkozhattam előszőr TV-híradósként az első hazai szívátültetésen túljutott fiatalemberrel Schwartz Sándorral, bár az operatőrnek nem volt könnyű dolga. A sok zöld és fehér textília és a steril szoba berendezésével és nagyjából 8 vágóképpel kínlódtunk az éjszakai vágásnál, de éreztük, hogy itt valami nagydolgot mutathatunk meg. Szabó Zoltán professzor és munkatársai egy hatalmas lépést tettek a hazai szívsebészetben és azóta rengeteg eredményt ért el a hazai kardiológus szakma. E különleges hivatás neves képviselője az Üvegharang mai vendége Dr Prodán Zsolt szívsebész, a Gotségen György Országos Kardiológiai Központ Gyermek Szívsebészetének Osztályvezetője, akinek a szobájában a struktúrált káosz jellemzi az íróasztalt.

A Házigazda, szerkesztő-műsorvezető Varga Júlia.

2022-10-12 09 óra Az üvegharangok szelíd csilingelése mellé ma egy valódi kiberekkel teli krimi történetét is megismerhetik. A vendég Frész Ferenc kibervédelmi szakértő, a Cyber Services elnök vezérigazgatója. Tőle hallottam először a pozitív, vagy etikus hekkerek képzéséről. Ez persze nem most volt, azóta legalább 300 olyan szakember kiképzésén vannak túl, akiknek éppen az a dolga, hogy megmutassák, hol vannak egy cég, vagy intézmény, esetleg egy család számítógépes rendszerének gyenge pontjai, megelőzendő egy külső kibertámadást.

A mesterséges intelligencia még szabályozatlan, friss hatásai, a feknews következményei mellett, az ellene való védekezésben az én reményem az, hogy egyre inkább szükség lesz arra, hogy hiteles, szakemberek által kontrollált információk alapján ítéljenek az emberek kis és nagy ügyekben egyaránt. Kellenek az ellenőrzött információkra alapozó hír és szakportálok, hogy ne csak a saját információs buborékunkban vergődjünk. Tudom, hogy írhat cikket és zenét is a számítógépes program, de a lényeg, hogy kinek a kezében van.

ismétlés szombat 10:00 – 11:00

2022-10-05 09 óra