Miért itt? – Ungár Anikó

Időpont: kedd 13:00 – 14:00 (páros hét), ismétlés szerda 04:00-05:00, szombat 21:00 – 22:00 (páros hét)

Műsorvezető: Ungár Anikó

Rádióban varázsolni nem könnyű, főként annak, akit munkája közben mindig látni kell. Mégis mágus! Hiszen műsort szerkeszt és vezet, mesél és meséltet, és most egy másik műfajban varázsol. Arról faggat másokat, hogy miért itt, miért ebben az országban kötöttek ki, és szerintük milyen itt élni. És ahogyan Ungár Anikó jellemzi műsorát: „Ha meg közben elakadok, akkor majd varázsolok olyat, amit hallgatva is látni fognak!”

2023-05-16 13 óra Multikulturális világvárosokban-pl. New York ban Londonban vagy Koppenhágában fel sem tűnik hányféle náció él együtt …..keletebbre Európában azonban még különlegességnek számít ha másik kontinensről vagy távoli országból érkezik valaki. A nigériai származású Dr. John Sessi kétszer jött Magyarországra először 1975-ben a műszaki egyetemre, ahol Vegyészmérnök lett. A doktori címet is elnyerte.
1984-ben magyar feleségével Afrikába költöztek de végül visszajöttek Magyarországra; ennek már 46 éve.

Izgalmas beszélgetés egy különleges emberrel; világról az emberi gyarlóságról országról melynek állampolgára abszolút magyarként gondolkodva, de mégis reálisan látva mindent és ez így egészséges!

2023-05-02 13 óra A mai beszélgető partneremet, nem is kellene bemutatnom elég lenne annyit írnom „A szerelemnek múlnia kell” vagy “Apám hitte”; mindenki számára egyértelmű lenne, hogy emögött Zorán és az öccse Dushan Sztevanovity állnak.
A csodás irodalmi versként is értékelhető dalszövegek még értékesebbé válnak, ha tudjuk, hogy szerb kultúrában nevelkedett “fiukról” beszélünk!
Zoránnal életéről karrierje indulásáról, és persze nem utolsósorban arról beszélgetünk hogyan kerültek Magyarországra.

2023-04-18 13 óra González Mónika operaénekessel beszélgetek a chilei gyökerekről, a dél amerikai csodás gyerekkorról, a nagyívű pályáról: a világ opera színpadain át a világhírnévig.
De az anyaság és a család, mint a legfontosabb szerep is jelen van az életében.
És persze González Monika, aki magán énektanár a Bartók Béla zeneiskolában, ahol tehetségét életszemléletét adja át a tehetséges diákoknak.

2023-04-04 13 óra Ha latin zenére gondolunk, egyértelmű, hogy a kubai salsa, vagy a brazil szamba jut eszünkbe, esetleg az argentin tangó… De hogy ezek tanítását egy mexikói táncostól kapjuk magas, professzionális szinten, és persze itt Budapesten, az nem magától értetődő!

Santiago Maciellel beszélgettem, aki már több mint 25 éve él Magyarországon.

( A 2021.09.10-i adás ismétlése )

2023-03-21 13 óra A mai beszélgetés alatt arra a gondoltam, hogy lényegében ez a műsor, nyugat Európában sehol nem lenne érdekes… csak itt nálunk.
A színes kultúrák együttélése immár természetes megszokott lét.
Csak mi gondoljuk, hogy egy társadalomnak homogénnek kell lennie.
Ralph Müller a Németországból hazánkba települt üzletember, aki immár 30 Éve él Magyarországon, bizonyság arra; mennyire jót tesz a színes kultúra hatása egy társadalomra.

2023-03-07 13 óra Egy kis galéria Budán, ahol a keleti szőnyegek varázslatos hangulatba viszik az üzletbe belépőt. Persze nem csak a szőnyeg művészi kézművessége, de a tulajdonosok is különleges emberek.

Kathy és Babäk Sau Paulóból és Shirazból származnak ; Budapesten ismerkedtek meg es a már itt született lányaikkal együtt úgy érzik itt van az otthonuk.

( A 2022.06.01-i adás ismétlése )

2023-02-21 13 óra Amikor egy gyönyörű 14 éves lány menekülni kényszerül onnan ahol, 5 tevéért -saját édesapja -házasságra kötelezi. Amikor az édesanya mindenét pénzzé tesz, hogy lányát embercsempészek kimenekítsék az országból; akkor tárt karokkal kell őt fogadni, lehetőséget adva egy méltó emberi élethez!

Kafiya Said Mahdi azon szerencsések egyike, aki Magyarországot választotta új otthonának. Magyar állampolgárként az egyetemi tanulmányokat folytat. Emellett a divat szakma is felfedezte magának.

Mára ismert fotómodell. Kafiya elkötelezett vágya segíteni abban, hogy hazájában – Szomáliában – a nőknek joguk legyen eldönteni saját sorsukat.

( A 2022.09.06-i adás ismétlése )

2023-02-07 13 óra Can Togay török bevándorló szülők gyerekeként Magyarországon született, és egészen különleges módon járult hozzá ,hogy hazánk kultúrájának elismerése a nagyvilágba is eljuthasson!

Berlinben a Collégium Hungaricum igazgatója és a németországi magyar nagykövetség kulturális tanácsosaként is rendkívüli módon működött közre.

A nevéhez fűződik az a holokauszt emlékmű amely a “Duna-parti cipők” nevet viseli.

2005-ben Can Togay ötlete alapján Pauer Gyula Szobrászművésszel együtt hozták létre.

Azt gondolom hogy származástól függetlenül bárhol a világon jó dolgokat es értékeket hozhatunk létre!

Can Togay teljes joggal példája ennek az emberi értéknek.

2023-01-24 13 óra A Vesztfáliában született Wilhelm Droste gyerekként magyar bélyegeket gyűjtött, később egyetemi tanulmányai során, Ady Endre költészete tette őt kíváncsivá hogy megismerje végre Magyarországot…

Immár 30 éve él Budapesten, ahol Hamburg után Budapesten is irodalmi közösségi teret; kávéházat nyitott – mely Ady Endre kedvenc kocsmáját idéző „Három Holló” nevet viseli.

Ezenkívül 20. századi és kortárs magyar költőket fordít német nyelvre.

Felesége Enyedi Ildikó Arany Medve díjas filmrendező.

2023-01-10 13 óra Laurent Comas

Párizsi Egyetemi Tanulmányai után érkezett Magyarországra, mégpedig egy Franciaországban hagyománnyá vált lehetőség jegyében; miszerint a katona kötelezettség kiváltható munkavállalással -a világon bárhol ahol francia érdekeltségű vállalat működik.

Ez még a gyarmatosítást idéző időkből maradt meg a mai napig amikor is a gyarmatokon letölthető volt a katonai szolgálat ha ott bármilyen más munkát vállaltak.

Viszont ez a kaland Magyarországra jönni hosszabb elköteleződés lett mint csak egy katonai szolgálat megúszása!

És hogy mi volt mindaz ami marasztalta, és persze nemcsak munkai de érzelmi kötődései is….azt hallgassák meg ebben az adásban.

2022-12-27 13 óra Jorgosz Tzortzoglou bár görög származású, de a sors mégis úgy hozta hogy Magyarországon szülessen.
Felnőtt fejjel Szentendrét választotta lakhelyéül, mert ide vonzotta a város balkáni kultúrája.
Jorgosznak, – aki egyébként a Balkán Fanatik zenekar frontembere,- 70. születésnapja alkalmából 2022 őszén: Homage à Kurtág György címmel kiállítása nyílt Szentendrén, a Ferenczy múzeumban. Az egészen különleges képzőművészeti alkotásaiban, különleges módon a zenét is felfedezhetjük.
Vele beszélgetek identitásról kötődésekről, és hogy a művészetnek a világon bárhol egy és ugyanolyan a nyelvezete!

2022-12-13 13 óra Amikor Kolumbusz Kristóf 1942-ben a Karibi térséget felfedezte, egy elhíresült mondása máig érvényes maradt :

“A Föld legjobb legtermékenyebb legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amit emberi szem valaha látott.”

Kasai Jnofinn ezt a tájat, ahonnan származik – Magyarországra cserélte fel – ahol több mint 22 éve él, színesítve az itthoni zenei élet palettáját.
Hogy a tehetséges zene producer, énekes és zeneszerző mégis mitől érzi otthonának Magyarországot; érdemes meghallgatni az ismétlést is.

( A 2022.10.04-i adás ismétlése )

2022-11-29 13 óra Amikor nőgyógyászhoz megyünk, leggyakrabban egy férfi orvossal találkozunk. Az hírlik, legalábbis a beszélgetéseim alapján a nők véleménye többnyire az, hogy egy női nőgyógyász – ami ritka – talán jobban átérzi az esetleges problémáinkat, úgy érezzük inkább tud azonosulni velünk nőkkel, hiszen ő is átéli ezeket a folyamatokat! Szakemberek viszont azt mondják nincs különbség: a tudás a lényeg! Amiről én beszélek az a páciensek szubjektív véleménye.

Tsehai Nega doktornő, aki nemcsak szülész-nőgyógyász, de saját elhatározásából úgy döntött a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után, – rövid ideig ugyan hazament hazájába Etiópiába – végül miután visszavágyott Magyarországra – itt végezte el a szakorvosi tanulmanyait is, mert itt szeretett volna gyógyítani és életeket világra segíteni…

( A 2022.07.27-i adás ismétlése )

2022-11-15 13 óra Mai beszélgetőpartnerem Ari Santeri Kupsus finn üzletember aki Stylistként Öltöztette a mindenkori finn elnököt és miniszterelnököt, rajong a régiségekért és ebben egy családi hagyományt folytat.

23 éve beleszeretett Magyarországba ahol is pár éve a budapesti Kortars galériáján kívül, a magyar államtól bérelt Iszkaszentgyörgyi kastélyban ,-melyet korhű bútorokkal maga rendezett be-A legkülönbözőbb eseményekkel gazdagítja kultúránkat.

2022-11-01 13 óra A vendégemet a véletlennek köszönhettem, amikor egy magazin címlap interjút kért tőlem.
Hamarosan jelentkezett Sotera Norvilãi te az újság stylistja megbeszélni velem a fotózás részleteit: a ruha méreteit és típusait. Amikor megszólalt a tökéletes magyar nyelve mögött egy pici idegen akcentust véltem hallani.
„Igen válaszolta, Litvániában születtem.”

Majd a közös munka, Sotera személyiségének finomsága és komoly szakmaisága, egyértelművé tette, hogy be kell őt mutatnom önöknek: az édesanyát, aki egészséges világlátással, – a vegyes identitású családokra jellemző – nyitottságra és elfogadásra neveli gyerekeit.

( A 2021.12.31-i adás ismétlése )

2022-10-18 13 óra A velünk élő görögök közül, akik a polgárháború idején menedéket kaptak Magyarországon , sokan mentek vissza de többnyire ezt az országot választották új hazájuknak. A már itt született gyerekeik pedig teljes mértékben asszimilálódott magyaroknak érzik magukat.
Viszont görög identitásukat felvállalva osztják meg velünk Kultúrájukat.
​​​​​​​Ilyen magyar görög lány régi barátom Topozidu Maria.

2022-10-04 13 óra Amikor Kolumbusz Kristóf 1942-ben a Karibi térséget felfedezte, egy elhíresült mondása máig érvényes maradt :
“A Föld legjobb legtermékenyebb legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amit emberi szem valaha látott.”
Kasai Jnofinn ezt a tájat, ahonnan származik – Magyarországra cserélte fel – ahol több mint 22 éve él, színesítve az itthoni zenei élet palettáját.
Hogy a tehetséges zene producer, énekes és zeneszerző mégis mitől érzi otthonának Magyarországot; érdemes meghallgatni!

2022-09-20 13 óra Delhusa Gjon

-az előadó, a művész ,a zeneszerző és énekes akiről mindig lehetett tudni -a nevéből eredendően ;-hogy Albán származású. Azt viszont kevesen tudják hogy mennyire magyar identitású.

Lehetett volna világsztár, elindult egy karrier a valamikori NSZK ban…de amikor dönteni kellett hogy végképp a nyugati világ lüktetésében maradjon ;ő mégis hazajött.

És hogy mi a motivációja egy ennyire nemzetközi töltésű több nyelvet beszélő sikeres énekesnek, azt hallgassák meg ebben a beszélgetésben.

2022-09-06 13 óra Amikor egy gyönyörű 14 éves lány menekülni kényszerül onnan ahol, 5 tevéért -saját édesapja -házasságra kötelezi. Amikor az édesanya mindenét pénzzé tesz, hogy lányát embercsempészek kimenekítsék az országból; akkor tárt karokkal kell őt fogadni, lehetőséget adva egy méltó emberi élethez!

Kafiya Said Mahdi azon szerencsések egyike, aki Magyarországot választotta új otthonának. Magyar állampolgárként az egyetemi tanulmányokat folytat. Emellett a divat szakma is felfedezte magának.

Mára ismert fotomodell. Kafiya elkötelezett vágya segíteni abban, hogy hazájában – Szomáliában – a nőknek joguk legyen eldönteni saját sorsukat.

2022-08-24 09 óra Nem hinném hogy, be kellene mutatnom Kálid Artúrt az ismert színészt ,-vagy úgyis mint szinkronszínészt, aki számtalan Hollywoodi sztárnak kölcsönözte különleges orgánumú hangját ; azt viszont igenis meg kell mutatnom, hogy a nem igazán szerencsés csillagzat alatt indult nevelőintézeti gyerekkorból csakis felelős pedagógusok nevelők ;valódi emberek segítségén múlt, hogy Kálid Artúr tehetségét felismerve azzá válhatott ahogyan ma őt ismerjük.

( A 2022.03.09-i adás ismétlése )

2022-08-10 09 óra Ha az ember szenvedélyesen műveli azt, amiben tehetséges és sikeres: az hihetetlen nagy erőt ad ahhoz, hogy az élet adta kevésbé tökéletes helyzeteket, esetleg jobban tudja feldolgozni.

Mohamed Aida 7x- es olimpikon, többszörös világ és Európa-bajnok vívó ezeket az energiáit az élet minden napjaiban, de leginkább az anyaság odaadó maximalizmusában éli meg.
Aida nemcsak harmonikus szép külsejével, de érzelmi intelligenciájával Is lenyűgöző egyéniség.

( A 2022.04.06-i adás ismétlése )

2022-07-27 09 óra Amikor nőgyógyászhoz megyünk, leggyakrabban egy férfi orvossal találkozunk. Az hírlik, legalábbis a beszélgetéseim alapján a nők véleménye többnyire az, hogy egy női nőgyógyász – ami ritka – talán jobban átérzi az esetleges problémáinkat, úgy érezzük inkább tud azonosulni velünk nőkkel, hiszen ő is átéli ezeket a folyamatokat! Szakemberek viszont azt mondják nincs különbség: a tudás a lényeg! Amiről én beszélek az a páciensek szubjektív véleménye.

Tsehai Nega doktornő, aki nemcsak szülész-nőgyógyász, de saját elhatározásából úgy döntött a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után, – rövid ideig ugyan hazament hazájába Etiópiába – végül miután visszavágyott Magyarországra – itt végezte el a szakorvosi tanulmanyait is, mert itt szeretett volna gyógyítani és életeket világra segíteni…

2022-07-13 09 óra Amikor valaki a sorsát élheti és értékeli, hogy azt csinálhatja amihez tehetsége van, a sikerért pedig megküzdött – akkor ki lehet jelenteni ; ez bizony útlevél a fél boldogsághoz !

Singh Viki veleszületett tehetsége és szépsége az indiai apa és magyar édesanyja öröksége .
De nem jött ilyen könnyen ahogy azt elképzelnénk….

( A 2022.05.18-i adás ismétlése )

2022-06-29 09 óra A valamikori NDK ból menekülő Uwe Zimmermann számára 1989-ben Magyarország a szabadságot kínálta fel ; élt is vele , a mai napig hálás ezért .
Magyarországon alapított családot, a világot járva mindig idejön haza. Hozott is valamit; egy rég elfelejtett lovas sportot melyben a magyarok valamikor nagyon jeleskedtek.
A sportág hagyományához tartozó Jótékony adakozás is hozzá tartozik a házigazda szociális érzékenységéhez .

2022-06-15 09 óra Louanda Bird Abreu 15 évesen érkezett Kubabol Magyarországra. Egy váratlan tragédia után egyedül maradt; elvesztette fiatal Magyarországon diplomázott édesanyját – és alig 16 évesen döntött úgy, hogy nem megy vissza a családjához Havannába. Saját kezébe vette sorsát. Amikor érzelmi és szellemi intelligenciával képes vagy felismerni a saját utadat, az az abszolút szabadság.

2022-06-01 09 óra Egy kis galéria Budán, ahol a keleti szőnyegek varázslatos hangulatba viszik az üzletbe belépőt. Persze nem csak a szőnyeg művészi kézművessége, de a tulajdonosok is különleges emberek.

Kathy és Babäk Sau Paulóból és Shirazból származnak ; Budapesten ismerkedtek meg es a már itt született lányaikkal együtt úgy érzik itt van az otthonuk.

2022-05-18 09 óra Amikor valaki a sorsát élheti és értékeli, hogy azt csinálhatja amihez tehetsége van, a sikerért pedig megküzdött – akkor ki lehet jelenteni ; ez bizony útlevél a fél boldogsághoz !

Singh Viki veleszületett tehetsége és szépsége az indiai apa és magyar édesanyja öröksége .

De nem jött ilyen könnyen ahogy azt elképzelnénk….

2022-05-04 09 óra Amikor Lotfi Begi beszélgető partneremre készültem, és biográfiájának, illetve zenéinek meghallgatásába merültem, óhatatlanul vizionáltam egy világot egy bizonyos történelmi korról.
– Perzsiáról, Nagy Sándor hadjáratairól, a görög perzsa háborúkról és persze az 1001 éjszaka meséiről…
Szóval nem tagadom, nagy izgalommal készültem Begire!
Aztán jött, és beigazolódott hogy – a szülei által átadott, hazájának kultúráját ismerő mai fiatalemberrel tudok beszélgetni. Perzsa neveltetésről, hagyományról, konyháról…
Hozzá kötődik az elektronikus zenei világ nálunk oly ismert formája, és a modern zenei világ új hangzása.
Abban azért megállapodtunk, hogy nincs ilyen vagy olyan zene, csak jó és rossz zene.

( A 2020.12.04-i adás ismétlése )

2022-04-20 09 óra Gábor Györggyel beszélgetni annyi, mint szórakozva tanulni!

Arról az emberi -több évezrede beidegződött- jelenségről kérdeztem, ami a mai napig is jelen van: a „mi“ és az „ők“- jó és rossz hatásairól.

Az emberek manipulálhatóságáról egy mindenkori hatalom érdekei mentén. Az idegengyűlöletről, mint az emberiség egyik betegségéről.

És végül egy álmomról: ahol az ember többszinűségének elfogadása, és a bárhol született ember érvényesülésének lehetőségéről szól…

( A 2021.04.23-i adás ismétlése )

2022-04-06 09 óra Ha az ember szenvedélyesen műveli azt, amiben tehetséges és sikeres: az hihetetlen nagy erőt ad ahhoz, hogy az élet adta kevésbé tökéletes helyzeteket, esetleg jobban tudja feldolgozni.

Mohamed Aida 7x- es olimpikon, többszörös világ és Európa-bajnok vívó ezeket az energiáit az élet minden napjaiban, de leginkább az anyaság odaadó maximalizmusában éli meg.

Aida nemcsak harmonikus szép külsejével ,de érzelmi intelligenciájával Is lenyűgöző egyéniség.

2022-03-23 09 óra Bizonyára sok alkotó művész szeretné ha valamelyik könyve – albuma egy olyan illusztris történelmi helyen lenne elhelyezve mint a vatikáni könyvtár!

Nos a beszélgető társam az Izraeli születésű Magyarországon elő Ritter Doron fotográfus volt, szerényen de büszkélkedik ezzel. Izraelben fellelhető -építészetileg is csodás -keresztény templomok képeit tartalmazza ez a konyv.

Ritter Doron csodálója annak a kultúrának ahol ennyi vallás bölcsője elfér – és a hagyományok épp olyan erősek mint a modern élet fejlett társadalma .

Jó lenne sok Ritter Doron szemlélet a világ jobbá tételéhez !

( A 2022.01.26-i adás ismétlése )

2022-03-09 09 óra   Nem hinném hogy, be kellene mutatnom Kálid Artúrt az ismert színészt ,-vagy úgyis mint szinkronszínészt ,aki   számtalan Hollywoodi sztárnak kölcsönözte különleges orgánumú hangját ; azt viszont igenis meg kell mutatnom , hogy a nem igazán szerencsés csillagzat alatt indult nevelőintézeti gyerekkorból csakis felelős pedagógusok nevelők ;valódi emberek segítségén múlt , hogy Kálid Artúr tehetségét felismerve azzá válhatott ahogyan ma őt ismerjük.

2022-02-23 09 óra Szeretem ha más más ország szülöttei úgy simulnak be az ország ritmusába -,úgy asszimilálódnak hogy közben büszkén viselik eredeti identitásukat.

Bakirdzi Kalliopé A legélethűbb példája ennek. Kalliopé autentikusan és hitelesen tart előadásokat görög mitológiáról, történelemről és persze hallgassák meg az adásban hogy mi mindent tesz azért hogy a mi világunk itthon egy kis görög esszenciával gazdagabb legyen!

2022-02-09 09 óra Nem könnyű képzőművésszel beszélgetni a műveiről. Még ritkább, amikor egy festőművész képeit megismerve teljes összhangot élsz meg. Amikor egy kép őszinte és nem hazudik. Duliskovich Bazil több etnikumú csalad gyerekeként, világot átívelő látásmódjával, magyar kortárs festőművész jelzővel található a Wikipédián. Vele beszélgettem.

( A 2021.12.03-i adás ismétlése )

2022-01-26 09 óra Bizonyára sok alkotó művész szeretné ha valamelyik könyve – albuma egy olyan illusztris történelmi helyen lenne elhelyezve mint a vatikáni könyvtár!

Nos mai beszélgető társam az Izraeli születésű Magyarországon elő Ritter Doron fotográfus, szerényen de büszkélkedik ezzel. Izraelben fellelhető -építészetileg is csodás -keresztény templomok képeit tartalmazza ez a konyv.

Ritter Doron csodálója annak a kultúrának ahol ennyi vallás bölcsője elfér – és a hagyományok épp olyan erősek mint a modern élet fejlett társadalma .

Jó lenne sok Ritter Doron szemlélet a világ jobbá tételéhez !

2022-01-12 09 óra Mai beszélgetőpartnerem az év első adásában azon ritka esetek egyike amikor egy turisztikai útnak tervezett kirándulás életének sorsfordító állomásává válik.

Így volt ez GRÜNWALD Miriammal, akinek édesapja szerette volna, ha az Amerikában született kislánya megismeri európai gyökereit.

A Magyarországon diplomázott angol nyelv, irodalom és filozófia tanár, ma már nemcsak tanítja a nyelvet, de mint nyitott személyiség a film és képzőművészet világában is otthonosan mozog. Bob Dylan dalokat fordított Hobónak és művészfilmekhez angol nyelvű feliratot írt, ír.

A gyerekeit is nyitottságra elfogadásra neveli egészséges világlátása gondolkodása lenyűgöző.

2021-12-31 16 óra A mai vendégemet a véletlennek köszönhettem, amikor egy magazin címlap interjút kért tőlem.

Hamarosan jelentkezett Sotera Norvilãite az újság stylistja megbeszélni velem a fotózás részleteit: a ruha méreteit es típusait. Amikor megszólalt a tökéletes magyar nyelve mögött egy pici idegen akcentust véltem hallani.

„Igen válaszolta, Litvániában születtem.”

Majd a közös munka, Sotera személyiségének finomsága és komoly szakmaisága, egyértelművé tette, hogy be kell őt mutatnom önöknek:

az édesanyát, aki egészséges világlátással, – a vegyes identitású családokra jellemző – nyitottságra és elfogadásra neveli gyerekeit.

2021-12-17 16 óra Elsa Valle latin jazz énekes nem csak a kubai zene hangulatát hozta ide nekünk, de állítja, hogy sok inspirációt kapott a magyar népzene, Kodály és Bartók zenéje nyomán, mely teljes mértékben ott van abban a zenei stílusban, amit immár 16 éve képvisel Magyarországon.

Mindketten hiszünk a világ szinesedésében!

( A 2021.07.16-i adás ismétlése )

2021-12-03 16 óra Nem könnyű képzőművésszel beszélgetni a műveiről. Még ritkább, amikor egy festőművész képeit megismerve teljes összhangot élsz meg. Amikor egy kép őszinte és nem hazudik. Duliskovich Bazil több etnikumú csalad gyerekeként, világot átívelő látásmódjával, magyar kortárs festőművész jelzővel található a Wikipédián. A mai műsorban vele beszélgetek.

2021-11-19 16 óra Elena Galkina, a moszkvai lány abban az időben nyert egyetemi ösztöndíjat Londonba, amikor -ahogy ő mondja- az üres bolti polcok világából a joghurtokkal, a vanília pudingokkal, és addig csak a tévében látott csoda ruhákkal találkozott london utcáin.

A lány, aki naívan hitt a kommunizmus ember léptékű társadalmában, hirtelen egy álomvilágban találta magát. London után Budapest is elvarázsolta; 25 éve már itt él.

2021-11-05 16 óra Milyen hihetetlen intelligencia és alkalmazkodó készség kell ahhoz, hogy egy identitásunkhoz képest egészen más kultúrába beilleszkedjünk, úgy hogy közben önmagunk maradhassunk?

Befogadni és adni -ez a két fontos emberi tényező jut eszembe, amikor Alain Diwannal beszélgetek, aki séf és lelkipásztor.

Az “étel és élet” filozófiai megközelítésben!

( A 2021.06.18-i adás ismétlése )

2021-10-22 16 óra Beszélgető partnerem ismét az afgán Quadery Tourpikay. Ott folytatjuk az előző adásban elkezdett, egyedülálló történetet, ahol abbahagytuk: négy pici gyerekével, megrázó körülményeket túlélve megérkezett Magyarországra…

A tanári diplomás Quadery Tourpikay átélt eseményei tükröt tarthatnak mindannyiunk elé…

2021-10-08 16 óra Tourpikay Quadery -akár egy regenybe illő főhős nevének is megfelelne, de mint tudjuk, többnyire a filmet és regényeket is a valóság ihleti.

Az afgán születésű Tourpikay élete valóban megérdemelne egy könyvet.

A négy kisgyermekkel egyedül menekülő tanári diplomás anya a mai napig az egyetlen nő, aki férfi nélkül küzdötte végig az utat, és lelt új otthonra Magyarországon.

A beszélgetésünk első részét hallhatják ma.

2021-09-24 16 óra Amikor valakinek a hivatása egyben a hobbija is (ráadásul ezt egy orvos vallja magáról), akkor ott a páciens biztonságban érezheti magát.

Dr. Kovalenko Marina Kijevben született de az orvosi egyetemet már Magyarországon végezte.

A Kovalenko klinikán több ismert sportoló, olimpikon és szinész köszönheti teljes gyógyulását a mozgásszervi problémájukra. A holisztikus szisztéma szerinti teljeskörű manuálterápiás módszer egyedülálló, oly annyira hogy Marina a világ több országában is tart előadásokat és szemináriumokat.

Ami engem végképp lenyűgözött, az ahogy az identitását illetően Marina Kovalenko “földlakónak” tartja magát.

Ismét egy modern, nyitott embert mutatok be önöknek!

( A 2021.05.21-i adás ismétlése )

2021-09-10 16 óra Ha latin zenére gondolunk, egyértelmű, hogy a kubai salsa, vagy a brazil szamba jut eszünkbe, esetleg az argentin tangó… De hogy ezek tanítását egy mexikói táncostól kapjuk magas, professzionális szinten, és persze itt Budapesten, az nem magától értetődő!

Santiago Maciellel beszélgetek, aki már több mint 25 éve él Magyarországon.

2021-08-27 16 óra Amikor évekkel ezelőtt Japánban voltam, és fogadásokon, vagy ottani barátaink otthonában étellel kínáltak, mindig kínait főztek a vendég tiszteletére. Azt mondták: populárisabb – ismertebb és közkedveltebb mint a japán konyha…. Tetszett nekem ez a nyitottság, és elfogadása egy másik kultúrának. Wang Qiang “Wang Mester” étterme az a hely Budapesten, mely mögött a kinai gasztronómia valódisága és kifinomultsága egyaránt megtalálható.

Wang úr 30 éve él Magyarországon, magáénak érzi az országot, és elszántan szeretne megismertetni minket az autentikus kinai konyhaművészettel.

Európai érzelmű liberális ember, aki hűséges a munkatársaihoz, és még a nagyvonalú adakozás is belefért a Covid nehéz időszakában.

2021-08-13 16 óra Kembe Sorel Arthurral beszélgetni az adott témakörben – milyen felnőni itt Magyarországon magyar édesanya és kongói édesapa gyerekeként- megnyugtató és reménykeltő is egyben.

Sorel teljes mértékben kiegyensúlyozott, mindkét kultúrát magáévá tevő modern fiatalember, akinek a világ meglátása feltétlenül tanítható!
Szeretem ezt az “ember-anyagot”, amit képvisel.
Színes egyénisége kalandorsága, lazasága, intelligenciája révén lesz valódi és emberi!

( A 2021.05.07-i adás ismétlése )

2021-07-30 16 óra A mai beszélgetőpartnerem perzsa születésű, de már Magyarországon érettségizett, és doktorált fogorvosként.

Talán modern polihisztornak is nevezhetném sokoldalúsága és kreativitása révén- a saját fogászat és implantológia klinikája  mellett, zenét komponál, dalszöveget ír, és énekel.

Emellett megalapította a Shiraz  magyar baráti egyesületet, melynek mentén  összekapcsolja született és a választott hazája között az irodalmi kultúrát. Dr. Ali Dehghani lesz a vendégem.

2021-07-16 16 óra Elsa Valle latin jazz énekes nem csak a kubai zene hangulatát hozta ide nekünk, de állítja, hogy sok inspirációt kapott a magyar népzene, Kodály és Bartók zenéje nyomán, mely teljes mértékben ott van abban a zenei stílusban, amit immár 16 éve képvisel Magyarországon.
Elsa Valle pár hete veszítette el férjét, Winand Gábor ismert jazz zenész-énekest, akivel zenében, magánéletben is példaértékű harmóniában voltak.  Mindketten hiszünk a világ szinesedésében!

2021-07-02 16 óra A pszichológusnak fontos a gyerekkorban történtek felkutatása ahhoz, hogy diagnózist állítson fel a páciens gyógyításának érdekében.

Carla Galli viszont saját, különleges gyerekkora alappilléreit hívta elő, hogy másoknak segítő szándékkal útmutatást adhasson a később megjelenő könyveiben.

Minden, ami történik velünk, annak oka van, nem a véletlen műve.

Mint ahogy az sem, hogy a kijevi születésű Gallinát pont Magyarországra vezette egy szerelem. S bár ez a kapcsolat már véget ért, de ő Magyarországon maradt.

2021-06-18 16 óra Milyen hihetetlen intelligencia és alkalmazkodó készség kell ahhoz, hogy egy identitásunkhoz képest egészen más kultúrába beilleszkedjünk, úgy hogy közben önmagunk maradhassunk?

Befogadni és adni -ez a két fontos emberi tényező jut eszembe, amikor Alain Diwannal beszélgetek, aki séf és lelkipásztor.

Az “étel és élet” filozófiai megközelítésben!

2021-06-04 16 óra Egy balerína csokit eszik a színpadon? Aglaja Sawatzki már ezt is megtette… Ha kislány korában az eső nem kergeti be az Operaházba, egészen máshogy alakult volna az élete… A gyönyörű, életvidám, és rendkívül tehetséges művésznő lesz ma Ungár Anikó vendége.

( A 2021.01.29.-i műsor ismétlése )

2021-05-21 16 óra Amikor valakinek a hivatása egyben a hobbija is (ráadásul ezt egy orvos vallja magáról), akkor ott a páciens biztonságban érezheti magát.

Dr. Kovalenko Marina Kijevben született de az orvosi egyetemet már Magyarországon végezte.

A Kovalenko klinikán több ismert sportoló, olimpikon és szinész köszönheti teljes gyógyulását a mozgásszervi problémájukra. A holisztikus szisztéma szerinti teljeskörű manuálterápiás módszer egyedülálló, oly annyira hogy Marina a világ több országában is tart előadásokat és szemináriumokat.

Ami engem végképp lenyűgözött, az ahogy az identitását illetően Marina Kovalenko “földlakónak” tartja magát.

Ismét egy modern, nyitott embert mutatok be önöknek!

2021-05-07 16 óra Kembe Sorel Arthurral beszélgetni az adott témakörben – milyen felnőni itt Magyarországon magyar édesanya és kongói édesapa gyerekeként- megnyugtató és reménykeltő is egyben.

Sorel teljes mértékben kiegyensúlyozott, mindkét kultúrát magáévá tevő modern fiatalember, akinek a világ meglátása feltétlenül tanítható!
Szeretem ezt az “ember-anyagot”, amit képvisel.
Színes egyénisége kalandorsága, lazasága, intelligenciája révén lesz valódi és emberi!

2021-04-23 16 óra Gabor Györggyel beszélgetni annyi, mint szórakozva tanulni!

Arról az emberi -több évezrede beidegződött- jelenségről kérdeztem, ami a mai napig is jelen van: a „mi“ és az „ők“- jó és rossz hatásairól.

Az emberek manipulálhatóságáról egy mindenkori hatalom érdekei mentén. Az idegengyűlöletről, mint az emberiség egyik betegségéről.

És végül egy álmomról: ahol az ember többszinűségének elfogadása, és a bárhol született ember érvényesülésének lehetőségéről szól…

2021-04-09 16 óra Papadimitriu Athinában pont az a bizonyos egészséges ötvözet van, ahogy én a világegyetemet képzelem: a görög identitás -melyet mélyen a gyökereinek tud, és persze a felvállalt magyarság, amit magáénak érez; épp úgy, hogy az legyen aki! Érzékeny, izgalmas, szenvedélyes egyéniség, -igazi szinésznő! Jó volt a sodrásában lenni…

( A 2020.10.09-i adás ismétlése )

2021-03-26 16 óra Végy egy nagy kerek földnyi gömböt -mondjuk lehet ez a földgolyó -hozz minden szegletéből egy embert egy kis pontjára ennek a gömbnek, és mutass meg nekik mindent, ami ezen a kis ponton a boldogulásra és boldogításra szükséges.
Csodákat fogsz látni, mert rájössz, hogy az emberi faj az egyetlen, amelyik tökeletesen tud alkalmazkodni és a legjobbat kihozni abbol ami számára adatott!
Ilyen Onyutha Judit is: saját választása, hogy az ugandai édesapa és magyar mama gyermekeként itt el Magyarországon!
Itt lett ismert TV-személyiség, és itt tanít gyerekeket általános iskolában német nyelv és irodalomra -nem átlagos szinten.
Színes egyénisége nem csak a származás adta gyönyörű külsőből de finom lényéből is árad.

( A 2020.11.20.-i adás ismétlése )

2021-03-12 16 óra Amikor divatról beszélünk, nem mindig egyértelmű, hogy művészetre gondolunk. Legtöbben az utcán hordott divatos cuccokkal párosítják azt. Pedig a divat ennél sokkal szofisztikáltabb! Különösen akkor amikor valaki ezt a kreatív szakmát művészi szintre tudja emelni, mint S.Hegyi Lucia a Luan by Lucia divatház művészeti vezetője és tulajdonosa. Vele beszélgetek szakmáról divatról, családról…

( A 2020.10.23-i műsor ismétlése )

2021-02-26 16 óra Armando Mundaraín tökéletes egyensúlyban van önmagával, amióta Magyarországon él.
Ahogy ő fogalmaz: “megtaláltam a latin-magyar balanszot!”

Ez a beszélgetés egy nem mindennapi történetről szól, ahol a személyiség varázsa, az emberi alázat és a céltudatosság arányai érik el a sikert!

A venezuelai származású Armando Mundaraín esszenciája annak az emberi magatartásnak, amilyennek elképzelünk egy egészséges, egymást elfogadó, és értékeiben helyén kezelő világot.

2021-02-12 16 óra A 80-as években posztereken, kártyanaptárakon csodáltuk egzotikus szépségét. Ő volt az R-GO első gidája, majd a Dr.Beat együttessel is felkerült a slágerlistákra. Európa-szerte ismert modell volt, mégis hátat fordított a szépségiparnak. A francia apától, és vietnámi anyától származó hölgy most üzletasszonyként éli az életét. Ungár Anikó mai vendége: Clavier Charlotte.

2021-01-29 16 óra Egy balerína csokit eszik a színpadon? Aglaja Sawatzki már ezt is megtette… A gyönyörű, életvidám, és rendkívül tehetséges művésznő lesz ma Ungár Anikó vendége.

2021-01-15 16 óra Kukorica Jancsi akár Vietnámba is születhetett volna… Ninh Duc Hoang Long közel hét éve költözött Magyarországra. Országos ismertséget azzal szerzett, hogy magyarul énekelte a Bánk Bán “Hazám, hazám” című betétdalát. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház társulatának is tagja. Vele beszélgettem.

( A 2020.09.25-i adás ismétlése )

2021-01-01 16 óra India már akkor is hat rád, ha még sosem jártál ott.. Elérhetetlennek tűnik, és kiváncsivá tesz! India a misztikumokkal teli ország – a maga historilázó világával és máig gyakorolt tradícióival- egyszerűen bevonz!

Aki ezt a világot ide hozta nekünk nem más, mint Joshi Bharat – akivel identitásról, a spirituális világról, de valódi emberi tényezőkről beszélgettünk.

Bharat bárhova is csöppent volna a világban, utat tört volna magának, hogy adni tudjon abból, amit személyisége hordoz.

( A 2020.11.06-i adás ismétlése )

2020-12-18 16 óra Mauricio Flores, chilei származású belsőépítész volt a műsor vendége, akivel nem csupán a szakmáról, de a két ország kultúrája közötti különbségekről- és hasonlóságokról is beszélgettünk.

( A 2020.09.11-i adás ismétlése )

2020-12-04 16 óra Amikor Lotfi Begi beszélgető partneremre készültem, és biográfiájának, illetve zenéinek meghallgatásába merültem, óhatatlanul vizionáltam egy világot egy bizonyos történelmi korról.
– Perzsiáról, Nagy Sándor hadjáratairól, a görög perzsa háborúkról és persze az 1001 éjszaka meséiről…
Szóval nem tagadom, nagy izgalommal készültem Begire!
Aztán jött, és beigazolódott hogy – a szülei által átadott, hazájának kultúráját ismerő mai fiatalemberrel tudok beszélgetni. Perzsa neveltetésről, hagyományról, konyháról…
Hozzá kötődik az elektronikus zenei világ nálunk oly ismert formája, és a modern zenei világ új hangzása.
Abban azért megállapodtunk, hogy nincs ilyen vagy olyan zene, csak jó és rossz zene.

2020-11-20 16 óra Végy egy nagy kerek földnyi gömböt -mondjuk lehet ez a földgolyó -hozz minden szegletéből egy embert egy kis pontjára ennek a gömbnek, és mutass meg nekik mindent, ami ezen a kis ponton a boldogulásra és boldogításra szükséges.
Csodákat fogsz látni, mert rájössz, hogy az emberi faj az egyetlen, amelyik tökeletesen tud alkalmazkodni és a legjobbat kihozni abbol ami számára adatott!
Ilyen Onyutha Judit is: saját választása, hogy az ugandai édesapa és magyar mama gyermekeként itt el Magyarországon!
Itt lett ismert TV-személyiség, és itt tanít gyerekeket általános iskolában német nyelv és irodalomra -nem átlagos szinten.
Színes egyénisége nem csak a származás adta gyönyörű külsőből de finom lényéből is árad.

2020-11-06 16 óra India már akkor is hat rád, ha még sosem jártál ott.. Elérhetetlennek tűnik, és kiváncsivá tesz! India a misztikumokkal teli ország – a maga historilázó világával és máig gyakorolt tradícióival- egyszerűen bevonz!
Aki ezt a világot ide hozza nekünk nem más, mint Joshi Bharat – akivel identitásról, a spirituális világról, de valódi emberi tényezőkről beszélgetünk.
Bharat bárhova is csöppent volna a világban, utat tört volna magának, hogy adni tudjon abból, amit személyisége hordoz.

2020-10-23 16 óra Amikor divatról beszélünk, nem mindig egyértelmű, hogy művészetre gondolunk.-Legtöbben az utcán hordott divatos cuccokkal párosítják azt. Pedig a divat ennél sokkal szofisztikáltabb! Különösen akkor amikor valaki ezt a kreatív szakmát művészi szintre tudja emelni, mint S.Hegyi Lucia a “Luan by Lucia” divatház művészeti vezetője és tulajdonosa. Vele beszélgetek szakmáról divatról, családról…

2020-10-09 16 óra Papadimitriu Athinában pont az a bizonyos egészséges ötvözet van, ahogy én a világegyetemet képzelem: a görög identitás -melyet mélyen a gyökereinek tud, és persze a felvállalt magyarság, amit magáénak érez; épp úgy, hogy az legyen aki! Érzékeny, izgalmas, szenvedélyes egyéniség, -igazi szinésznő! Jó volt a sodrásában lenni…

2020-09-25 16 óra Kukorica Jancsi akár Vietnámba is születhetett volna… Ninh Duc Hoang Long közel hét éve költözött Magyarországra. Országos ismertséget azzal szerzett, hogy magyarul énekelte a Bánk Bán “Hazám, hazám” című betétdalát. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház társulatának is tagja. Ma vele beszélgetek.

2020-09-11 16 óra Köszöntöm a Rádió Bézs hallgatóit. Kéthetente pénteken délután várom önöket a vadonatúj, “Miért itt?” című műsorommal. Olyan embereket hívok a stúdióba, akik nem itt születtek, vagy nem magyar anyanyelvűek, de mégis nálunk leltek otthonra, hivatásra. Az első adásban Mauricio Flores, chilei származású belsőépítész lesz a vendégem. Izgalmas beszélgetésnek ígérkezik, bízom benne, hogy velünk tartanak.