Miért itt? – Ungár Anikó

Időpont: kedd 13:00 – 14:00 (” B ” páros hét), ismétlés: szerda 04:00-05:00, vasárnap 07:00 – 08:00 (” B ” páros hét)

Műsorvezető: Ungár Anikó

Rádióban varázsolni nem könnyű, főként annak, akit munkája közben mindig látni kell. Mégis mágus! Hiszen műsort szerkeszt és vezet, mesél és meséltet, és most egy másik műfajban varázsol. Arról faggat másokat, hogy miért itt, miért ebben az országban kötöttek ki, és szerintük milyen itt élni. És ahogyan Ungár Anikó jellemzi műsorát: „Ha meg közben elakadok, akkor majd varázsolok olyat, amit hallgatva is látni fognak!”

2024-05-14 13 óra Nemrég egy szinkronizált filmet néztem. A film lenyűgözött, úgyhogy a stáblistát és a szinkronhangok stáblistáját is megnéztem. Ismert magyar színészek hangjai mellett ott volt egy Spanyolosan csengő név; Crespo Rodrigo! Utána olvastam és tudtam ő lesz a következő vendégem!
Egyszerűen példaértékű a színész életpályájának íve! Bolíviai gyerekkortól  a tatabányai Jászai Mari színház főigazgatói székéig.
És persze nemcsak önmagáról beszél és mesél  hanem beszélünk a csodálatos dél amerikai országról  Bolíviáról, ahol a lakosság túlnyomó részt indián, és mindehhez még ; a legek országának is nevezik.

2024-04-30 13 óra Eddigi beszélgetéseimhez mindig találtam forrást, hogy fel tudjak készülni a vendégemre. Ezúttal semmi információm nem volt. Hiszen nem közéleti személyiség, nem is ismert művész

szóval nem igazán tudtam készülni. Ezért arra szorítkoztam :-mert telefonbeszélgetésünknél megnyugtatott : “ne aggódjál nagyon sokat tudok beszélni és mesélni.”

Úgyhogy a kubai Luz Arvarez vendégemnél inkább Kubára Szorítkoztam mint információs háttérre és az akkori időszakra -mikor is Magyarországra jött.

Szóval ennek a beszélgetésnek a hangulata, Luz Alvarez Impulzív, dinamikus, színes egyéniségének köszönhetően egy igazán tartalmas beszélgetés lett! Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog önöknek!

2024-04-16 13 óra Néha aggódom ,hogy ez a műsor melynek riportalanyai nem Magyarországon születtek viszont itt élik az életüket- szóval ezt a tematikát meddig fogom tudni folytatni…? Lesznek-e találkozásaim olyan Külföldről jött emberekkel, akik már Magyarországon élnek, jól beszélik a magyar nyelvet és persze értéket képviselnek abban amit csinálnak!?

Aztán az élet meghozza a lehetőségeket!

Nem olyan régen egy barátnőmnek New Yorkba kellett küldenem finom porcelánt. Nem is én hanem ő találta meg a “BudaPack” szállítási és csomagolási társaságot.

És most jön a lényeg :az egyik tulajdonos társ egy tunéziai 26 éves fiatalember, aki a mester diplomáját Budapesten szerezte és beleszeretett az országba,- itt maradt és egy hiánypótló vállalkozásba kezdett.

Hallgassák meg hogy milyen ambiciózus Joussef Nsiri ;mennyire tudott Integrálódni a magyar életformához, és bővíteni azon szolgáltatások lehetőségét mely ilyen komplexen még nem volt Magyarországon .

2024-04-02 13 óra Zoli itt volt folyamatosan a környezetemben,- a magunk Show Business -ének nevezett közegünkben-

Viszont valahogy sose gondoltam, hogy ő beletartozna a “Miért itt?” műsorom tematikájába!

Pedig egyértelmű lehetett volna ezzel a névvel: Mujahid… Hiszen 11 éves kora óta Él Magyarországon a pakisztáni magyar házasságból született három másik testvérével. Zenei tehetsége már öt éves korában megmutatkozott .

17 évesen a Tolcsvay együttes zenei hagyományain át egy sajátos hangszerelésre írta át a Nemzeti dalt!

Tolcsvay László akkor felajánlotta a gimnáziumnak, ahol Mujahid Zoli tanult, hogy ő énekelje ezt a nemzeti dalt a március 15.- i iskolai ünnepségen.

A tanári kar viszont nem úgy gondolta ahogy én hogy észre se vettem és nem volt fontos hogy Zoli; most magyar vagy éppen pakisztáni édesapa és magyar édesanya gyereke.

Szóval a tanári kar úgy döntött ;hogy egy nem magyar ne énekelje már a Nemzeti dalt!?!?!?

-Nincs azzal semmi gond, ha valaki másképp gondolkodik. De érdemes azon elgondolkodni, milyen értékeket akarunk a következő generációknak adni, és mi ebben a tanárok felelőssége

Mujahid Zoli azóta a Megasztár első szériának döntőse lett. És nem mellesleg mesteri kitüntetéses diplomával a Liszt Ferenc egyetem jazz tanára lett.

2024-03-19 13 óra ( A 2023.11.28-i adás ismétlése )

2024-03-05 13 óra A napokban a BéZs rádió stúdiójának folyosóján találkoztam Joshi Bharattal .
Tudtam hogy nem vendégként, vagy riport alanyként van a stúdióban, hanem mert rádiós munkatárs lett.
Amikor három évvel ezelőtt felkérést kaptam egy műsor készítésére itt a BéZs rádióban, elsők között olyan embereket kerestem akiket ismertem és természetesen beleillettek abba a formába ami a műsorom profilja.
Tehát olyan emberek akik nem Magyarországon születtek de itt élték meg a sikereiket itt teljesedtek ki és itt élik az életüket velünk Magyarországon.
Mivel három évvel ezelőtt Joshi Bharat volt az első beszélgető partnereim egyike, arra gondoltam milyen lenne ma újra feleleveníteni ezt a beszélgetést talán ugyanarról vagy egészen máskeppen.
Mindkettőnk örömére egy kötetlen baráti beszélgetés lett belőle, csodas ismert előadók nem annyira ismert zenéivel; ami természetesen Joshi Bharat válogatása.
Remélem tetszeni fog önöknek!

2024-02-20 13 óra ( A 2023.10.31-i adás ismétlése )

2024-02-06 13 óra Vendégem Dina Pandzarisz , Énekes Feminista élharcos, a szefárd zene nagykövete volt.

Telefon és bankkártya nélkül utazik félévre Nepálba és Indiába. Megszállottan járja a buddhista kolostorokat.

A spanyolországi Cordobában Megrendezett Szefárd világzenei fesztiválon meghívott vendégként szerepel, majd bejárja ezzel a repertoárral egész Európát. Mindketten John Lennon “imagine “című dalának minden egyes szavával egyetértünk ! Mert mi is Merünk nagyot álmodni!

( A 2023.11.14-i adás ismétlése )

2024-01-23 13 óra Az Ecuadori születésű Torres Dani a 2004- es Megasztár televíziós énekversenyen tűnt fel ,ahol egy ország a szívébe zárta .
A különleges stílusú es egyéni hangszínnel debütáló fiatal művész mára komoly sikereket mondhat magáénak, hiszen nemcsak énekes dalszerző de színészként is többször bizonyított. Játszott többek között Andrew Lloyd Webber Macskák es a Padlás Musicalben is.
Vibráló egyénisége ötvözve két kultúrát ( édesanya magyar, édesapja Ecuadori ) egy teljesen új hangszínt hozott a magyar könnyűzene világába.

2024-01-09 13 óra A vendégem pontosan azt képviseli amit ezekben a műsorokban önöknek bemutatni szeretnék!
Lotfi Farbod családjával 17 évesen jött el Iránból Magyarországra 1980 ban.
Ahhoz a generációhoz tartozott, amely érdemben hozzájárult a magyar rendszerváltáshoz a gazdasági intézmények oldaláról .
Többek között a magyarországi Deutsche bank elnök vezérigazgatója is volt.
Nem kell ahhoz ideszületni, hogy egy társadalom fejlődéséhez hozzájárulj! Tanulmányai diplomái és tudása a világ bármely országában elismerést érdemelt volna. Lotfi Farbod mégis Magyarországon maradt, három fiát is már magyarnak nevelte.
Örömet és reménységet vált ki belőlem ilyen emberekkel találkozni! Talán mégis megéljük azt, hogy nyitottak elfogadóak és “ember barátok “ leszünk egyszer.

( A 2023.06.13-i adás ismétlése )

2023-12-26 13 óra A beszélgető partneremet, nem is kellene bemutatnom elég lenne annyit írnom „A szerelemnek múlnia kell” vagy “Apám hitte”; mindenki számára egyértelmű lenne, hogy emögött Zorán és az öccse Dushan Sztevanovity állnak.

A csodás irodalmi versként is értékelhető dalszövegek még értékesebbé válnak, ha tudjuk, hogy szerb kultúrában nevelkedett “fiukról” beszélünk!

Zoránnal életéről karrierje indulásáról, és persze nem utolsósorban arról beszélgettünk hogyan kerültek Magyarországra.

( A 2023.05.02-i adás ismétlése )

2023-12-12 13 óra Kazah- Baskir édesanya és magyar nevelőapa … Így kezdte öt évesen Fekete Angelika magyarországi életét.
Eredetileg kult marketinggel foglalkozott , bölcsészként végzett, de a festészetben találta meg leginkább az önkifejezés lehetőséget.
Mára saját galériát nyitott ahol saját és kortárs festészetet állít ki, de ami engem igazán kíváncsivá tett az az a kiállítás amelynek egy japán életfilozófia és szemleleten alapuló az úgynevezett Wabi-Sabi,azaz a “tökéletlenség szépsége “ című kiállítása, ahol képek és ékszerek harmóniája látható .

2023-11-28 13 óra A Murmanszkban született Anasztáziàt a véletlen sodorta Magyarországra.

Egy ma màr ismert magyar Hárfaművész aki Moszkvában a Csajkovszkij Akadémia elvégzése utàn, Ukrán barátnőjének felajánlott Szegeden egy helyettesítést….. A Szegedi Filharmonikus Zenekar ideiglenes tagjaként Gorbunova Natáliát, magas művészi tudását és hozzáállását méltányolva itt marasztalták. Natália orosz férjével és 7 éves Anasztázia kislányával Magyarországon folytatták életüket.

Anasztázia a Hárfa tanulást először édesanyjától, majd a konzervatóriumi tanulmányai után, a Liszt Ferenc zeneművészeti egyetem doktorátusát is megszerezte.
A tinédzser korában lázadó korszakát más hurokra cserélte, de szegecses bakancsban is benne maradt a zenében.
„A hárfa számomra a legalkalmasabb hangszer arra hogy a saját lázadásomat megéljem”
Mondta valamikor Anasztázia Razvaljajeva, Aki ma már a zeneművészeti egyetemen fiatal tehetségeket oktat.
Forradalmi, nyitott megújuló zenei világát mi sem tükrözi jobban mint hogy néha szaxofonnal párosítva vagy Harcsa Veronikával; Kortárs zenei koncerteket adjanak.
Ha az identitásáról kérdezem ,annak nagyon sok válfaját ismerhetjük meg itt a beszélgetés alatt .

2023-11-14 13 óra Vendégem Dina Pandzarisz , Énekes Feminista élharcos, a szefárd zene nagykövete.
Telefon és bankkártya nélkül utazik félévre Nepálba és Indiába. Megszállottan járja a buddhista kolostorokat.
A spanyolországi Cordobában Megrendezett Szefárd világzenei fesztiválon meghívott vendégként szerepel ,majd bejárja ezzel a repertoárral egész Európát. Mindketten John Lennon “imagine “című dalának minden egyes szavával egyetértünk ! Mert mi is Merünk nagyot álmodni!

2023-10-31 13 óra Johnny K. Palmer A magyar könnyűzene egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője szövegírója producere, nem utolsósorban nemzetközi vizekre is vitte a Magyarországot képviselő dalait. Hiszen több dala jutott el az Eurovíziós dal fesztiválokig.

Ugyan Budapesten született, de Ausztriában nevelkedett. Édesapja jamaikai édesanya pedig etióp származású. Szülei Magyarországon találkoztak egyetemi tanulmányaik alatt.

Ugyan a szülei már nem Magyarországon élnek, az ő saját választásu otthona Magyarország lett. Az a fajta zenei hangzàs amit képvisel, egészen bizonyosan sokszínű kultúrájának köszönhető.

2023-10-17 13 óra Hogyan lehet a táncot másképp értelmezni mint hogy csak táncolunk? Pl. úgy ahogy azt Daniela Hernández Faith gyakorolja! Magyar édesanyától és Ismert mexikói költő Jorge Hernández Campos gyerekeként Mexikóban született .
Ugyan Madridban hatott rá a Flamenco (mikor édesapja három évig kulturális attaséként Európába jött) de a tánchoz való vonzódása már kicsi korában ott volt! Magyarországra költözött ahol is a kortárs balett felé vonzódott .
18 évesen New Yorkban tovább képezte magát. Mexikóban járt művészeti egyetemre ahol koreográfus Szakon diplomázott.
Ezután táncszínházat alapított, majd a tv2 Megatánc zsűri tagja lett.
Indiában elmélyült a jogában ;és ma már a táncmeditációban találta meg a hivatását.
“A tánc segít abban hogy az elfojtott érzelmeink a felszínre kerüljenek“ :mondja Daniela.
A tánc nemcsak a művészet útja lehet, hanem egy önismereti folyamat is!
Daniela Hernández színes sokoldalú egyéniségét, a mexikói gyökerekhez való hűségét, a hamarosan megjelenésre kerülő mexikói szakácskönyve lesz .

2023-10-03 13 óra A Ghánai édesapától és magyar édesanyától született Helena Asiamah Különleges ívű életét szeretném önöknek bemutatni. Azt a lányt aki Ghánai gyerekkorból Magyarországon folytatta tanulmányait majd Gyógyszerészként doktorált .Hogyan lett, hosszú éveken át saját gyógyszertára és végül a gasztronómiában találta meg a kiteljesedést.
Mára a szegedi Alabárdos étterem tulajdonosa mely étterem immár másodszor 2023-ban is elnyert Michelin ajánlást.

2023-09-19 13 óra Irina 4 évesen kezdte el balett tanulmányait Harkovban miután az orvosok megállapították hogy gerincferdülése van – Így vagy sportot vagy a táncot javasolták. Elindult egy kemény embert próbáló táncos karrier. A legjobb balett együttesek tagjaként bejárhatta a világot -akkor amikor még a Szovjetunió jogszabályai eléggé korlátozottak voltak az utazások terén is!
A moszkvai olimpia nyitó és záró ünnepségen is részt vett.. Hiszen oda is csak a legjobbak juthatnak be.
Majd mesteri fokozatú tánctanári diplomával, a szerelem Magyarországra hozta. A nagyvárosi lány hirtelen egy tanyán találta magát kacsák libák lovak között . De Irina nem ismert korlátokat ;egy balerina aki kemény kitartással kicsi gyerekkora óta megszokott diszciplínák mentén nevelkedett, belesimult ebbe is .
A balett diplomái mellett egy arany kalászos gazda OKJ – vizsgát is szerzett mely könyvecske kemény kötésben jelzi a jogosultságát a mezőgazdasági gépek vezetésére használatára.
Hát ilyen egy balerina aki megtanulta gyerekkora óta hogy az élet változásait fordulatait tudomásul véve meg lehet csinálni mindent ami az életünk sodrásába kerül.
Krutij Irina immár 30 éve él Magyarországon
Ahol végülis visszatalált eredeti szakmájához amit férje csak hobbiként emlegetett.
A 2019-től a mai napig; a Madách Tánc és Színművészeti szak gimnázium és Alapfokú Művészeti iskola balettmestere.
Az ő keze alatt tanulnak és végeznek azok a táncosok is akik a Madách Színház Musicaljeiben sikereket aratnak.

2023-09-05 13 óra Jorgosz Tzortzoglou bár görög származású, de a sors mégis úgy hozta hogy Magyarországon szülessen.
Felnőtt fejjel Szentendrét választotta lakhelyéül, mert ide vonzotta a város balkáni kultúrája.
Jorgosznak, – aki egyébként a Balkán Fanatik zenekar frontembere,- 70. születésnapja alkalmából 2022 őszén: Homage à Kurtág György címmel kiállítása nyílt Szentendrén, a Ferenczy múzeumban. Az egészen különleges képzőművészeti alkotásaiban, különleges módon a zenét is felfedezhetjük.
Vele beszélgettem identitásról kötődésekről, és hogy a művészetnek a világon bárhol egy és ugyanolyan a nyelvezete!

( A 2022.12.27-i adás ismétlése )

2023-08-22 13 óra A Vesztfáliában született Wilhelm Droste gyerekként magyar bélyegeket gyűjtött, később egyetemi tanulmányai során, Ady Endre költészete tette őt kíváncsivá hogy megismerje végre Magyarországot…
Immár 30 éve él Budapesten, ahol Hamburg után Budapesten is irodalmi közösségi teret; kávéházat nyitott – mely Ady Endre kedvenc kocsmáját idéző „Három Holló” nevet viseli.
Ezenkívül 20. századi és kortárs magyar költőket fordít német nyelvre.
Felesége Enyedi Ildikó Arany Medve díjas filmrendező.

( A 2023.01.24-i adás ismétlése )

2023-08-08 13 óra Sokszor mondják, hogy szerencsés vagyok… Valóban úgy érzem hogy egy kicsit elkényeztet az élet.
Mentségemre szolgál, hogy nem magától értetődően fogadom;
Hálát érzek és köszönettel tartozom.
Megpróbálom ezt az élet több területén másoknak visszaadni kompenzálni!

Szóval mostani beszélgetőpartneremmel véletlenül találkoztam; valóban a szerencsének köszönhető!
Személyében egy olyan embert mutathatok be önöknek aki többnyire a kisebbségek a menekültek vagy a hazatért menekültek helyzetével illetve az emberi jogok megsértésével kapcsolatban foglalkozó témákban dolgozik.

Mit mondjak műsoraim, többek között erről is szólnak .
Stephan Müller tanácsadóként is elkötelezett kormányoknak. Kormány ,kormányközi és nemzetközi szervezeteknek mint például az :Európa Tanács Nyílt Társadalom Alapítvány , a Svéd Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség vagy a Civil Rights Defenders, Dán menekültügyi tanácsának is tagja.

Részemről nagyon kíváncsi voltam rá!
Remélem önök is!

2023-07-25 13 óra Can Togay Török bevándorló szülők gyerekeként Magyarországon született, és egészen különleges módon járult hozzá, hogy hazánk kultúrájának elismerése a nagyvilágba eljuthasson!

Berlinben a Collégium Hungaricum igazgatója és a németországi magyar Nagykövetség kulturális tanácsosaként is rendkívül módon működött közre.

A nevéhez fűződik az a holokauszt emlékmű amely a „Duna-parti cipők “ nevet viseli. 2005-ben Can Togay Ötlete alapján Pauer Gyula szobrászművésszel együtt hozták létre.

A Török bevándorló szülők gyerekeként teljes joggal példája annak az emberi értéknek amiről ezekben a műsorokban önöknek bemutattam.

( A 2023.02.07-i adás ismétlése )

2023-07-11 13 óra Etióp apa magyar édesanya, nem csoda hogy dr.Assefa Abebe az apa, mikor meglátta fehérbőrű es zöld szemű újszülött fiát a Szentesi kórház szülészeti osztályán, úgy vélte, bizonyára elcserélték a gyereket! Dehát nem így volt, mert néhány hónap múlva a látvány magáért bizonyított. Ahogy egy egész ország ismeri Bebe a Black II Black Zenekar valamikori frontembere.
Gyönyörű barna bőrű egzotikus külsővel élő fiatalember lett. Bebével beszélgetünk a másság kérdéséről, örökölt genetikáról, zenéről és sok minden másról.

2023-06-27 13 óra A Hondurasi születésű Mario Ochoa 10 éve el Magyarországon.
Ugyan kicsit tartott attól, hogy nem lesz elég választékos a magyar szókincse, így megkért arra, írjam le a kérdéseimet, hogy felkészülhessen!- azért bíztam abban, hogy az a zenei improvizációs képesség ami egy jó zenésznél elengedhetetlen; majd segít minket abban, hogy mégis kötetlen laza beszélgetés lehessen. Mario Ochoa a latin zene ritmusát hozta Magyarországra – ráadásul saját szerzemények formájában, mely a latin zene minden műfaját képviseli. Egy olyan kultúrát hozott az országba ,ami színesebbé teszi zenei világunkat.

2023-06-13 13 óra A vendégem pontosan azt képviseli amit ezekben a műsorokban önöknek bemutatni szeretnék!

Lotfi Farbod családjával 17 évesen jött el Iránból Magyarországra 1980 ban.
Ahhoz a generációhoz tartozott, amely érdemben hozzájárult a magyar rendszerváltáshoz ;a gazdasági intézmények oldaláról .
Többek között a magyarországi Deutsche bank elnök vezérigazgatója is volt.
Nem kell ahhoz ideszületni, hogy egy társadalom fejlődéséhez hozzájárulj! Tanulmányai diplomái és tudása a világ bármely országában elismerést érdemelt volna. Lotfi Farbod mégis Magyarországon maradt ,három fiát is már magyarnak nevelte.
Örömet és reménységet vált ki belőlem ilyen emberekkel találkozni! Talán mégis megéljük azt, hogy nyitottak elfogadóak és “ember barátok “ leszünk egyszer.

2023-05-30 13 óra Delhusa Gjon az előadó, a művész, a zeneszerző és énekes akiről mindig lehetett tudni -a nevéből eredendően ;-hogy Albán származású. Azt viszont kevesen tudják hogy mennyire magyar identitású.

Lehetett volna világsztár, elindult egy karrier a valamikori NSZK ban…de amikor dönteni kellett hogy végképp a nyugati világ lüktetésében maradjon ;ő mégis hazajött.

És hogy mi a motivációja egy ennyire nemzetközi töltésű több nyelvet beszélő sikeres énekesnek, azt hallgassák meg ebben a beszélgetésben még egyszer.

( A 2022.09.20-i adás ismétlése )

2023-05-16 13 óra Multikulturális világvárosokban-pl. New York ban Londonban vagy Koppenhágában fel sem tűnik hányféle náció él együtt …..keletebbre Európában azonban még különlegességnek számít ha másik kontinensről vagy távoli országból érkezik valaki. A nigériai származású Dr. John Sessi kétszer jött Magyarországra először 1975-ben a műszaki egyetemre, ahol Vegyészmérnök lett. A doktori címet is elnyerte.
1984-ben magyar feleségével Afrikába költöztek de végül visszajöttek Magyarországra; ennek már 46 éve.

Izgalmas beszélgetés egy különleges emberrel; világról az emberi gyarlóságról országról melynek állampolgára abszolút magyarként gondolkodva, de mégis reálisan látva mindent és ez így egészséges!

2023-05-02 13 óra A mai beszélgető partneremet, nem is kellene bemutatnom elég lenne annyit írnom „A szerelemnek múlnia kell” vagy “Apám hitte”; mindenki számára egyértelmű lenne, hogy emögött Zorán és az öccse Dushan Sztevanovity állnak.
A csodás irodalmi versként is értékelhető dalszövegek még értékesebbé válnak, ha tudjuk, hogy szerb kultúrában nevelkedett “fiukról” beszélünk!
Zoránnal életéről karrierje indulásáról, és persze nem utolsósorban arról beszélgetünk hogyan kerültek Magyarországra.

2023-04-18 13 óra González Mónika operaénekessel beszélgetek a chilei gyökerekről, a dél amerikai csodás gyerekkorról, a nagyívű pályáról: a világ opera színpadain át a világhírnévig.
De az anyaság és a család, mint a legfontosabb szerep is jelen van az életében.
És persze González Monika, aki magán énektanár a Bartók Béla zeneiskolában, ahol tehetségét életszemléletét adja át a tehetséges diákoknak.

2023-04-04 13 óra Ha latin zenére gondolunk, egyértelmű, hogy a kubai salsa, vagy a brazil szamba jut eszünkbe, esetleg az argentin tangó… De hogy ezek tanítását egy mexikói táncostól kapjuk magas, professzionális szinten, és persze itt Budapesten, az nem magától értetődő!

Santiago Maciellel beszélgettem, aki már több mint 25 éve él Magyarországon.

( A 2021.09.10-i adás ismétlése )

2023-03-21 13 óra A mai beszélgetés alatt arra a gondoltam, hogy lényegében ez a műsor, nyugat Európában sehol nem lenne érdekes… csak itt nálunk.
A színes kultúrák együttélése immár természetes megszokott lét.
Csak mi gondoljuk, hogy egy társadalomnak homogénnek kell lennie.
Ralph Müller a Németországból hazánkba települt üzletember, aki immár 30 Éve él Magyarországon, bizonyság arra; mennyire jót tesz a színes kultúra hatása egy társadalomra.

2023-03-07 13 óra Egy kis galéria Budán, ahol a keleti szőnyegek varázslatos hangulatba viszik az üzletbe belépőt. Persze nem csak a szőnyeg művészi kézművessége, de a tulajdonosok is különleges emberek.

Kathy és Babäk Sau Paulóból és Shirazból származnak ; Budapesten ismerkedtek meg es a már itt született lányaikkal együtt úgy érzik itt van az otthonuk.

( A 2022.06.01-i adás ismétlése )

2023-02-21 13 óra Amikor egy gyönyörű 14 éves lány menekülni kényszerül onnan ahol, 5 tevéért -saját édesapja -házasságra kötelezi. Amikor az édesanya mindenét pénzzé tesz, hogy lányát embercsempészek kimenekítsék az országból; akkor tárt karokkal kell őt fogadni, lehetőséget adva egy méltó emberi élethez!

Kafiya Said Mahdi azon szerencsések egyike, aki Magyarországot választotta új otthonának. Magyar állampolgárként az egyetemi tanulmányokat folytat. Emellett a divat szakma is felfedezte magának.

Mára ismert fotómodell. Kafiya elkötelezett vágya segíteni abban, hogy hazájában – Szomáliában – a nőknek joguk legyen eldönteni saját sorsukat.

( A 2022.09.06-i adás ismétlése )

2023-02-07 13 óra Can Togay török bevándorló szülők gyerekeként Magyarországon született, és egészen különleges módon járult hozzá ,hogy hazánk kultúrájának elismerése a nagyvilágba is eljuthasson!

Berlinben a Collégium Hungaricum igazgatója és a németországi magyar nagykövetség kulturális tanácsosaként is rendkívüli módon működött közre.

A nevéhez fűződik az a holokauszt emlékmű amely a “Duna-parti cipők” nevet viseli.

2005-ben Can Togay ötlete alapján Pauer Gyula Szobrászművésszel együtt hozták létre.

Azt gondolom hogy származástól függetlenül bárhol a világon jó dolgokat es értékeket hozhatunk létre!

Can Togay teljes joggal példája ennek az emberi értéknek.

2023-01-24 13 óra A Vesztfáliában született Wilhelm Droste gyerekként magyar bélyegeket gyűjtött, később egyetemi tanulmányai során, Ady Endre költészete tette őt kíváncsivá hogy megismerje végre Magyarországot…

Immár 30 éve él Budapesten, ahol Hamburg után Budapesten is irodalmi közösségi teret; kávéházat nyitott – mely Ady Endre kedvenc kocsmáját idéző „Három Holló” nevet viseli.

Ezenkívül 20. századi és kortárs magyar költőket fordít német nyelvre.

Felesége Enyedi Ildikó Arany Medve díjas filmrendező.

2023-01-10 13 óra Laurent Comas

Párizsi Egyetemi Tanulmányai után érkezett Magyarországra, mégpedig egy Franciaországban hagyománnyá vált lehetőség jegyében; miszerint a katona kötelezettség kiváltható munkavállalással -a világon bárhol ahol francia érdekeltségű vállalat működik.

Ez még a gyarmatosítást idéző időkből maradt meg a mai napig amikor is a gyarmatokon letölthető volt a katonai szolgálat ha ott bármilyen más munkát vállaltak.

Viszont ez a kaland Magyarországra jönni hosszabb elköteleződés lett mint csak egy katonai szolgálat megúszása!

És hogy mi volt mindaz ami marasztalta, és persze nemcsak munkai de érzelmi kötődései is….azt hallgassák meg ebben az adásban.

2022-12-27 13 óra Jorgosz Tzortzoglou bár görög származású, de a sors mégis úgy hozta hogy Magyarországon szülessen.
Felnőtt fejjel Szentendrét választotta lakhelyéül, mert ide vonzotta a város balkáni kultúrája.
Jorgosznak, – aki egyébként a Balkán Fanatik zenekar frontembere,- 70. születésnapja alkalmából 2022 őszén: Homage à Kurtág György címmel kiállítása nyílt Szentendrén, a Ferenczy múzeumban. Az egészen különleges képzőművészeti alkotásaiban, különleges módon a zenét is felfedezhetjük.
Vele beszélgetek identitásról kötődésekről, és hogy a művészetnek a világon bárhol egy és ugyanolyan a nyelvezete!

2022-12-13 13 óra Amikor Kolumbusz Kristóf 1942-ben a Karibi térséget felfedezte, egy elhíresült mondása máig érvényes maradt :

“A Föld legjobb legtermékenyebb legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amit emberi szem valaha látott.”

Kasai Jnofinn ezt a tájat, ahonnan származik – Magyarországra cserélte fel – ahol több mint 22 éve él, színesítve az itthoni zenei élet palettáját.
Hogy a tehetséges zene producer, énekes és zeneszerző mégis mitől érzi otthonának Magyarországot; érdemes meghallgatni az ismétlést is.

( A 2022.10.04-i adás ismétlése )

2022-11-29 13 óra Amikor nőgyógyászhoz megyünk, leggyakrabban egy férfi orvossal találkozunk. Az hírlik, legalábbis a beszélgetéseim alapján a nők véleménye többnyire az, hogy egy női nőgyógyász – ami ritka – talán jobban átérzi az esetleges problémáinkat, úgy érezzük inkább tud azonosulni velünk nőkkel, hiszen ő is átéli ezeket a folyamatokat! Szakemberek viszont azt mondják nincs különbség: a tudás a lényeg! Amiről én beszélek az a páciensek szubjektív véleménye.

Tsehai Nega doktornő, aki nemcsak szülész-nőgyógyász, de saját elhatározásából úgy döntött a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után, – rövid ideig ugyan hazament hazájába Etiópiába – végül miután visszavágyott Magyarországra – itt végezte el a szakorvosi tanulmanyait is, mert itt szeretett volna gyógyítani és életeket világra segíteni…

( A 2022.07.27-i adás ismétlése )

2022-11-15 13 óra Mai beszélgetőpartnerem Ari Santeri Kupsus finn üzletember aki Stylistként Öltöztette a mindenkori finn elnököt és miniszterelnököt, rajong a régiségekért és ebben egy családi hagyományt folytat.

23 éve beleszeretett Magyarországba ahol is pár éve a budapesti Kortars galériáján kívül, a magyar államtól bérelt Iszkaszentgyörgyi kastélyban ,-melyet korhű bútorokkal maga rendezett be-A legkülönbözőbb eseményekkel gazdagítja kultúránkat.

2022-11-01 13 óra A vendégemet a véletlennek köszönhettem, amikor egy magazin címlap interjút kért tőlem.
Hamarosan jelentkezett Sotera Norvilãi te az újság stylistja megbeszélni velem a fotózás részleteit: a ruha méreteit és típusait. Amikor megszólalt a tökéletes magyar nyelve mögött egy pici idegen akcentust véltem hallani.
„Igen válaszolta, Litvániában születtem.”

Majd a közös munka, Sotera személyiségének finomsága és komoly szakmaisága, egyértelművé tette, hogy be kell őt mutatnom önöknek: az édesanyát, aki egészséges világlátással, – a vegyes identitású családokra jellemző – nyitottságra és elfogadásra neveli gyerekeit.

( A 2021.12.31-i adás ismétlése )

2022-10-18 13 óra A velünk élő görögök közül, akik a polgárháború idején menedéket kaptak Magyarországon , sokan mentek vissza de többnyire ezt az országot választották új hazájuknak. A már itt született gyerekeik pedig teljes mértékben asszimilálódott magyaroknak érzik magukat.
Viszont görög identitásukat felvállalva osztják meg velünk Kultúrájukat.
​​​​​​​Ilyen magyar görög lány régi barátom Topozidu Maria.

2022-10-04 13 óra Amikor Kolumbusz Kristóf 1942-ben a Karibi térséget felfedezte, egy elhíresült mondása máig érvényes maradt :
“A Föld legjobb legtermékenyebb legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amit emberi szem valaha látott.”
Kasai Jnofinn ezt a tájat, ahonnan származik – Magyarországra cserélte fel – ahol több mint 22 éve él, színesítve az itthoni zenei élet palettáját.
Hogy a tehetséges zene producer, énekes és zeneszerző mégis mitől érzi otthonának Magyarországot; érdemes meghallgatni!

2022-09-20 13 óra Delhusa Gjon

-az előadó, a művész ,a zeneszerző és énekes akiről mindig lehetett tudni -a nevéből eredendően ;-hogy Albán származású. Azt viszont kevesen tudják hogy mennyire magyar identitású.

Lehetett volna világsztár, elindult egy karrier a valamikori NSZK ban…de amikor dönteni kellett hogy végképp a nyugati világ lüktetésében maradjon ;ő mégis hazajött.

És hogy mi a motivációja egy ennyire nemzetközi töltésű több nyelvet beszélő sikeres énekesnek, azt hallgassák meg ebben a beszélgetésben.

2022-09-06 13 óra Amikor egy gyönyörű 14 éves lány menekülni kényszerül onnan ahol, 5 tevéért -saját édesapja -házasságra kötelezi. Amikor az édesanya mindenét pénzzé tesz, hogy lányát embercsempészek kimenekítsék az országból; akkor tárt karokkal kell őt fogadni, lehetőséget adva egy méltó emberi élethez!

Kafiya Said Mahdi azon szerencsések egyike, aki Magyarországot választotta új otthonának. Magyar állampolgárként az egyetemi tanulmányokat folytat. Emellett a divat szakma is felfedezte magának.

Mára ismert fotomodell. Kafiya elkötelezett vágya segíteni abban, hogy hazájában – Szomáliában – a nőknek joguk legyen eldönteni saját sorsukat.

2022-08-24 09 óra Nem hinném hogy, be kellene mutatnom Kálid Artúrt az ismert színészt ,-vagy úgyis mint szinkronszínészt, aki számtalan Hollywoodi sztárnak kölcsönözte különleges orgánumú hangját ; azt viszont igenis meg kell mutatnom, hogy a nem igazán szerencsés csillagzat alatt indult nevelőintézeti gyerekkorból csakis felelős pedagógusok nevelők ;valódi emberek segítségén múlt, hogy Kálid Artúr tehetségét felismerve azzá válhatott ahogyan ma őt ismerjük.

( A 2022.03.09-i adás ismétlése )

2022-08-10 09 óra Ha az ember szenvedélyesen műveli azt, amiben tehetséges és sikeres: az hihetetlen nagy erőt ad ahhoz, hogy az élet adta kevésbé tökéletes helyzeteket, esetleg jobban tudja feldolgozni.

Mohamed Aida 7x- es olimpikon, többszörös világ és Európa-bajnok vívó ezeket az energiáit az élet minden napjaiban, de leginkább az anyaság odaadó maximalizmusában éli meg.
Aida nemcsak harmonikus szép külsejével, de érzelmi intelligenciájával Is lenyűgöző egyéniség.

( A 2022.04.06-i adás ismétlése )

2022-07-27 09 óra Amikor nőgyógyászhoz megyünk, leggyakrabban egy férfi orvossal találkozunk. Az hírlik, legalábbis a beszélgetéseim alapján a nők véleménye többnyire az, hogy egy női nőgyógyász – ami ritka – talán jobban átérzi az esetleges problémáinkat, úgy érezzük inkább tud azonosulni velünk nőkkel, hiszen ő is átéli ezeket a folyamatokat! Szakemberek viszont azt mondják nincs különbség: a tudás a lényeg! Amiről én beszélek az a páciensek szubjektív véleménye.

Tsehai Nega doktornő, aki nemcsak szülész-nőgyógyász, de saját elhatározásából úgy döntött a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után, – rövid ideig ugyan hazament hazájába Etiópiába – végül miután visszavágyott Magyarországra – itt végezte el a szakorvosi tanulmanyait is, mert itt szeretett volna gyógyítani és életeket világra segíteni…

2022-07-13 09 óra Amikor valaki a sorsát élheti és értékeli, hogy azt csinálhatja amihez tehetsége van, a sikerért pedig megküzdött – akkor ki lehet jelenteni ; ez bizony útlevél a fél boldogsághoz !

Singh Viki veleszületett tehetsége és szépsége az indiai apa és magyar édesanyja öröksége .
De nem jött ilyen könnyen ahogy azt elképzelnénk….

( A 2022.05.18-i adás ismétlése )

2022-06-29 09 óra A valamikori NDK ból menekülő Uwe Zimmermann számára 1989-ben Magyarország a szabadságot kínálta fel ; élt is vele , a mai napig hálás ezért .
Magyarországon alapított családot, a világot járva mindig idejön haza. Hozott is valamit; egy rég elfelejtett lovas sportot melyben a magyarok valamikor nagyon jeleskedtek.
A sportág hagyományához tartozó Jótékony adakozás is hozzá tartozik a házigazda szociális érzékenységéhez .

2022-06-15 09 óra Louanda Bird Abreu 15 évesen érkezett Kubabol Magyarországra. Egy váratlan tragédia után egyedül maradt; elvesztette fiatal Magyarországon diplomázott édesanyját – és alig 16 évesen döntött úgy, hogy nem megy vissza a családjához Havannába. Saját kezébe vette sorsát. Amikor érzelmi és szellemi intelligenciával képes vagy felismerni a saját utadat, az az abszolút szabadság.

2022-06-01 09 óra Egy kis galéria Budán, ahol a keleti szőnyegek varázslatos hangulatba viszik az üzletbe belépőt. Persze nem csak a szőnyeg művészi kézművessége, de a tulajdonosok is különleges emberek.

Kathy és Babäk Sau Paulóból és Shirazból származnak ; Budapesten ismerkedtek meg es a már itt született lányaikkal együtt úgy érzik itt van az otthonuk.

2022-05-18 09 óra Amikor valaki a sorsát élheti és értékeli, hogy azt csinálhatja amihez tehetsége van, a sikerért pedig megküzdött – akkor ki lehet jelenteni ; ez bizony útlevél a fél boldogsághoz !

Singh Viki veleszületett tehetsége és szépsége az indiai apa és magyar édesanyja öröksége .

De nem jött ilyen könnyen ahogy azt elképzelnénk….

2022-05-04 09 óra Amikor Lotfi Begi beszélgető partneremre készültem, és biográfiájának, illetve zenéinek meghallgatásába merültem, óhatatlanul vizionáltam egy világot egy bizonyos történelmi korról.
– Perzsiáról, Nagy Sándor hadjáratairól, a görög perzsa háborúkról és persze az 1001 éjszaka meséiről…
Szóval nem tagadom, nagy izgalommal készültem Begire!
Aztán jött, és beigazolódott hogy – a szülei által átadott, hazájának kultúráját ismerő mai fiatalemberrel tudok beszélgetni. Perzsa neveltetésről, hagyományról, konyháról…
Hozzá kötődik az elektronikus zenei világ nálunk oly ismert formája, és a modern zenei világ új hangzása.
Abban azért megállapodtunk, hogy nincs ilyen vagy olyan zene, csak jó és rossz zene.

( A 2020.12.04-i adás ismétlése )

2022-04-20 09 óra Gábor Györggyel beszélgetni annyi, mint szórakozva tanulni!

Arról az emberi -több évezrede beidegződött- jelenségről kérdeztem, ami a mai napig is jelen van: a „mi“ és az „ők“- jó és rossz hatásairól.

Az emberek manipulálhatóságáról egy mindenkori hatalom érdekei mentén. Az idegengyűlöletről, mint az emberiség egyik betegségéről.

És végül egy álmomról: ahol az ember többszinűségének elfogadása, és a bárhol született ember érvényesülésének lehetőségéről szól…

( A 2021.04.23-i adás ismétlése )

2022-04-06 09 óra Ha az ember szenvedélyesen műveli azt, amiben tehetséges és sikeres: az hihetetlen nagy erőt ad ahhoz, hogy az élet adta kevésbé tökéletes helyzeteket, esetleg jobban tudja feldolgozni.

Mohamed Aida 7x- es olimpikon, többszörös világ és Európa-bajnok vívó ezeket az energiáit az élet minden napjaiban, de leginkább az anyaság odaadó maximalizmusában éli meg.

Aida nemcsak harmonikus szép külsejével ,de érzelmi intelligenciájával Is lenyűgöző egyéniség.

2022-03-23 09 óra Bizonyára sok alkotó művész szeretné ha valamelyik könyve – albuma egy olyan illusztris történelmi helyen lenne elhelyezve mint a vatikáni könyvtár!

Nos a beszélgető társam az Izraeli születésű Magyarországon elő Ritter Doron fotográfus volt, szerényen de büszkélkedik ezzel. Izraelben fellelhető -építészetileg is csodás -keresztény templomok képeit tartalmazza ez a konyv.

Ritter Doron csodálója annak a kultúrának ahol ennyi vallás bölcsője elfér – és a hagyományok épp olyan erősek mint a modern élet fejlett társadalma .

Jó lenne sok Ritter Doron szemlélet a világ jobbá tételéhez !

( A 2022.01.26-i adás ismétlése )

2022-03-09 09 óra   Nem hinném hogy, be kellene mutatnom Kálid Artúrt az ismert színészt ,-vagy úgyis mint szinkronszínészt ,aki   számtalan Hollywoodi sztárnak kölcsönözte különleges orgánumú hangját ; azt viszont igenis meg kell mutatnom , hogy a nem igazán szerencsés csillagzat alatt indult nevelőintézeti gyerekkorból csakis felelős pedagógusok nevelők ;valódi emberek segítségén múlt , hogy Kálid Artúr tehetségét felismerve azzá válhatott ahogyan ma őt ismerjük.

2022-02-23 09 óra Szeretem ha más más ország szülöttei úgy simulnak be az ország ritmusába -,úgy asszimilálódnak hogy közben büszkén viselik eredeti identitásukat.

Bakirdzi Kalliopé A legélethűbb példája ennek. Kalliopé autentikusan és hitelesen tart előadásokat görög mitológiáról, történelemről és persze hallgassák meg az adásban hogy mi mindent tesz azért hogy a mi világunk itthon egy kis görög esszenciával gazdagabb legyen!

2022-02-09 09 óra Nem könnyű képzőművésszel beszélgetni a műveiről. Még ritkább, amikor egy festőművész képeit megismerve teljes összhangot élsz meg. Amikor egy kép őszinte és nem hazudik. Duliskovich Bazil több etnikumú csalad gyerekeként, világot átívelő látásmódjával, magyar kortárs festőművész jelzővel található a Wikipédián. Vele beszélgettem.

( A 2021.12.03-i adás ismétlése )

2022-01-26 09 óra Bizonyára sok alkotó művész szeretné ha valamelyik könyve – albuma egy olyan illusztris történelmi helyen lenne elhelyezve mint a vatikáni könyvtár!

Nos mai beszélgető társam az Izraeli születésű Magyarországon elő Ritter Doron fotográfus, szerényen de büszkélkedik ezzel. Izraelben fellelhető -építészetileg is csodás -keresztény templomok képeit tartalmazza ez a konyv.

Ritter Doron csodálója annak a kultúrának ahol ennyi vallás bölcsője elfér – és a hagyományok épp olyan erősek mint a modern élet fejlett társadalma .

Jó lenne sok Ritter Doron szemlélet a világ jobbá tételéhez !

2022-01-12 09 óra Mai beszélgetőpartnerem az év első adásában azon ritka esetek egyike amikor egy turisztikai útnak tervezett kirándulás életének sorsfordító állomásává válik.

Így volt ez GRÜNWALD Miriammal, akinek édesapja szerette volna, ha az Amerikában született kislánya megismeri európai gyökereit.

A Magyarországon diplomázott angol nyelv, irodalom és filozófia tanár, ma már nemcsak tanítja a nyelvet, de mint nyitott személyiség a film és képzőművészet világában is otthonosan mozog. Bob Dylan dalokat fordított Hobónak és művészfilmekhez angol nyelvű feliratot írt, ír.

A gyerekeit is nyitottságra elfogadásra neveli egészséges világlátása gondolkodása lenyűgöző.

2021-12-31 16 óra A mai vendégemet a véletlennek köszönhettem, amikor egy magazin címlap interjút kért tőlem.

Hamarosan jelentkezett Sotera Norvilãite az újság stylistja megbeszélni velem a fotózás részleteit: a ruha méreteit es típusait. Amikor megszólalt a tökéletes magyar nyelve mögött egy pici idegen akcentust véltem hallani.

„Igen válaszolta, Litvániában születtem.”

Majd a közös munka, Sotera személyiségének finomsága és komoly szakmaisága, egyértelművé tette, hogy be kell őt mutatnom önöknek:

az édesanyát, aki egészséges világlátással, – a vegyes identitású családokra jellemző – nyitottságra és elfogadásra neveli gyerekeit.

2021-12-17 16 óra Elsa Valle latin jazz énekes nem csak a kubai zene hangulatát hozta ide nekünk, de állítja, hogy sok inspirációt kapott a magyar népzene, Kodály és Bartók zenéje nyomán, mely teljes mértékben ott van abban a zenei stílusban, amit immár 16 éve képvisel Magyarországon.

Mindketten hiszünk a világ szinesedésében!

( A 2021.07.16-i adás ismétlése )

2021-12-03 16 óra Nem könnyű képzőművésszel beszélgetni a műveiről. Még ritkább, amikor egy festőművész képeit megismerve teljes összhangot élsz meg. Amikor egy kép őszinte és nem hazudik. Duliskovich Bazil több etnikumú csalad gyerekeként, világot átívelő látásmódjával, magyar kortárs festőművész jelzővel található a Wikipédián. A mai műsorban vele beszélgetek.

2021-11-19 16 óra Elena Galkina, a moszkvai lány abban az időben nyert egyetemi ösztöndíjat Londonba, amikor -ahogy ő mondja- az üres bolti polcok világából a joghurtokkal, a vanília pudingokkal, és addig csak a tévében látott csoda ruhákkal találkozott london utcáin.

A lány, aki naívan hitt a kommunizmus ember léptékű társadalmában, hirtelen egy álomvilágban találta magát. London után Budapest is elvarázsolta; 25 éve már itt él.

2021-11-05 16 óra Milyen hihetetlen intelligencia és alkalmazkodó készség kell ahhoz, hogy egy identitásunkhoz képest egészen más kultúrába beilleszkedjünk, úgy hogy közben önmagunk maradhassunk?

Befogadni és adni -ez a két fontos emberi tényező jut eszembe, amikor Alain Diwannal beszélgetek, aki séf és lelkipásztor.

Az “étel és élet” filozófiai megközelítésben!

( A 2021.06.18-i adás ismétlése )

2021-10-22 16 óra Beszélgető partnerem ismét az afgán Quadery Tourpikay. Ott folytatjuk az előző adásban elkezdett, egyedülálló történetet, ahol abbahagytuk: négy pici gyerekével, megrázó körülményeket túlélve megérkezett Magyarországra…

A tanári diplomás Quadery Tourpikay átélt eseményei tükröt tarthatnak mindannyiunk elé…

2021-10-08 16 óra Tourpikay Quadery -akár egy regenybe illő főhős nevének is megfelelne, de mint tudjuk, többnyire a filmet és regényeket is a valóság ihleti.

Az afgán születésű Tourpikay élete valóban megérdemelne egy könyvet.

A négy kisgyermekkel egyedül menekülő tanári diplomás anya a mai napig az egyetlen nő, aki férfi nélkül küzdötte végig az utat, és lelt új otthonra Magyarországon.

A beszélgetésünk első részét hallhatják ma.

2021-09-24 16 óra Amikor valakinek a hivatása egyben a hobbija is (ráadásul ezt egy orvos vallja magáról), akkor ott a páciens biztonságban érezheti magát.

Dr. Kovalenko Marina Kijevben született de az orvosi egyetemet már Magyarországon végezte.

A Kovalenko klinikán több ismert sportoló, olimpikon és szinész köszönheti teljes gyógyulását a mozgásszervi problémájukra. A holisztikus szisztéma szerinti teljeskörű manuálterápiás módszer egyedülálló, oly annyira hogy Marina a világ több országában is tart előadásokat és szemináriumokat.

Ami engem végképp lenyűgözött, az ahogy az identitását illetően Marina Kovalenko „földlakónak” tartja magát.

Ismét egy modern, nyitott embert mutatok be önöknek!

( A 2021.05.21-i adás ismétlése )

2021-09-10 16 óra Ha latin zenére gondolunk, egyértelmű, hogy a kubai salsa, vagy a brazil szamba jut eszünkbe, esetleg az argentin tangó… De hogy ezek tanítását egy mexikói táncostól kapjuk magas, professzionális szinten, és persze itt Budapesten, az nem magától értetődő!

Santiago Maciellel beszélgetek, aki már több mint 25 éve él Magyarországon.

2021-08-27 16 óra Amikor évekkel ezelőtt Japánban voltam, és fogadásokon, vagy ottani barátaink otthonában étellel kínáltak, mindig kínait főztek a vendég tiszteletére. Azt mondták: populárisabb – ismertebb és közkedveltebb mint a japán konyha…. Tetszett nekem ez a nyitottság, és elfogadása egy másik kultúrának. Wang Qiang “Wang Mester” étterme az a hely Budapesten, mely mögött a kinai gasztronómia valódisága és kifinomultsága egyaránt megtalálható.

Wang úr 30 éve él Magyarországon, magáénak érzi az országot, és elszántan szeretne megismertetni minket az autentikus kinai konyhaművészettel.

Európai érzelmű liberális ember, aki hűséges a munkatársaihoz, és még a nagyvonalú adakozás is belefért a Covid nehéz időszakában.

2021-08-13 16 óra Kembe Sorel Arthurral beszélgetni az adott témakörben – milyen felnőni itt Magyarországon magyar édesanya és kongói édesapa gyerekeként- megnyugtató és reménykeltő is egyben.

Sorel teljes mértékben kiegyensúlyozott, mindkét kultúrát magáévá tevő modern fiatalember, akinek a világ meglátása feltétlenül tanítható!
Szeretem ezt az „ember-anyagot”, amit képvisel.
Színes egyénisége kalandorsága, lazasága, intelligenciája révén lesz valódi és emberi!

( A 2021.05.07-i adás ismétlése )

2021-07-30 16 óra A mai beszélgetőpartnerem perzsa születésű, de már Magyarországon érettségizett, és doktorált fogorvosként.

Talán modern polihisztornak is nevezhetném sokoldalúsága és kreativitása révén- a saját fogászat és implantológia klinikája  mellett, zenét komponál, dalszöveget ír, és énekel.

Emellett megalapította a Shiraz  magyar baráti egyesületet, melynek mentén  összekapcsolja született és a választott hazája között az irodalmi kultúrát. Dr. Ali Dehghani lesz a vendégem.

2021-07-16 16 óra Elsa Valle latin jazz énekes nem csak a kubai zene hangulatát hozta ide nekünk, de állítja, hogy sok inspirációt kapott a magyar népzene, Kodály és Bartók zenéje nyomán, mely teljes mértékben ott van abban a zenei stílusban, amit immár 16 éve képvisel Magyarországon.
Elsa Valle pár hete veszítette el férjét, Winand Gábor ismert jazz zenész-énekest, akivel zenében, magánéletben is példaértékű harmóniában voltak.  Mindketten hiszünk a világ szinesedésében!

2021-07-02 16 óra A pszichológusnak fontos a gyerekkorban történtek felkutatása ahhoz, hogy diagnózist állítson fel a páciens gyógyításának érdekében.

Carla Galli viszont saját, különleges gyerekkora alappilléreit hívta elő, hogy másoknak segítő szándékkal útmutatást adhasson a később megjelenő könyveiben.

Minden, ami történik velünk, annak oka van, nem a véletlen műve.

Mint ahogy az sem, hogy a kijevi születésű Gallinát pont Magyarországra vezette egy szerelem. S bár ez a kapcsolat már véget ért, de ő Magyarországon maradt.

2021-06-18 16 óra Milyen hihetetlen intelligencia és alkalmazkodó készség kell ahhoz, hogy egy identitásunkhoz képest egészen más kultúrába beilleszkedjünk, úgy hogy közben önmagunk maradhassunk?

Befogadni és adni -ez a két fontos emberi tényező jut eszembe, amikor Alain Diwannal beszélgetek, aki séf és lelkipásztor.

Az “étel és élet” filozófiai megközelítésben!

2021-06-04 16 óra Egy balerína csokit eszik a színpadon? Aglaja Sawatzki már ezt is megtette… Ha kislány korában az eső nem kergeti be az Operaházba, egészen máshogy alakult volna az élete… A gyönyörű, életvidám, és rendkívül tehetséges művésznő lesz ma Ungár Anikó vendége.

( A 2021.01.29.-i műsor ismétlése )

2021-05-21 16 óra Amikor valakinek a hivatása egyben a hobbija is (ráadásul ezt egy orvos vallja magáról), akkor ott a páciens biztonságban érezheti magát.

Dr. Kovalenko Marina Kijevben született de az orvosi egyetemet már Magyarországon végezte.

A Kovalenko klinikán több ismert sportoló, olimpikon és szinész köszönheti teljes gyógyulását a mozgásszervi problémájukra. A holisztikus szisztéma szerinti teljeskörű manuálterápiás módszer egyedülálló, oly annyira hogy Marina a világ több országában is tart előadásokat és szemináriumokat.

Ami engem végképp lenyűgözött, az ahogy az identitását illetően Marina Kovalenko „földlakónak” tartja magát.

Ismét egy modern, nyitott embert mutatok be önöknek!

2021-05-07 16 óra Kembe Sorel Arthurral beszélgetni az adott témakörben – milyen felnőni itt Magyarországon magyar édesanya és kongói édesapa gyerekeként- megnyugtató és reménykeltő is egyben.

Sorel teljes mértékben kiegyensúlyozott, mindkét kultúrát magáévá tevő modern fiatalember, akinek a világ meglátása feltétlenül tanítható!
Szeretem ezt az „ember-anyagot”, amit képvisel.
Színes egyénisége kalandorsága, lazasága, intelligenciája révén lesz valódi és emberi!

2021-04-23 16 óra Gabor Györggyel beszélgetni annyi, mint szórakozva tanulni!

Arról az emberi -több évezrede beidegződött- jelenségről kérdeztem, ami a mai napig is jelen van: a „mi“ és az „ők“- jó és rossz hatásairól.

Az emberek manipulálhatóságáról egy mindenkori hatalom érdekei mentén. Az idegengyűlöletről, mint az emberiség egyik betegségéről.

És végül egy álmomról: ahol az ember többszinűségének elfogadása, és a bárhol született ember érvényesülésének lehetőségéről szól…

2021-04-09 16 óra Papadimitriu Athinában pont az a bizonyos egészséges ötvözet van, ahogy én a világegyetemet képzelem: a görög identitás -melyet mélyen a gyökereinek tud, és persze a felvállalt magyarság, amit magáénak érez; épp úgy, hogy az legyen aki! Érzékeny, izgalmas, szenvedélyes egyéniség, -igazi szinésznő! Jó volt a sodrásában lenni…

( A 2020.10.09-i adás ismétlése )

2021-03-26 16 óra Végy egy nagy kerek földnyi gömböt -mondjuk lehet ez a földgolyó -hozz minden szegletéből egy embert egy kis pontjára ennek a gömbnek, és mutass meg nekik mindent, ami ezen a kis ponton a boldogulásra és boldogításra szükséges.
Csodákat fogsz látni, mert rájössz, hogy az emberi faj az egyetlen, amelyik tökeletesen tud alkalmazkodni és a legjobbat kihozni abbol ami számára adatott!
Ilyen Onyutha Judit is: saját választása, hogy az ugandai édesapa és magyar mama gyermekeként itt el Magyarországon!
Itt lett ismert TV-személyiség, és itt tanít gyerekeket általános iskolában német nyelv és irodalomra -nem átlagos szinten.
Színes egyénisége nem csak a származás adta gyönyörű külsőből de finom lényéből is árad.

( A 2020.11.20.-i adás ismétlése )

2021-03-12 16 óra Amikor divatról beszélünk, nem mindig egyértelmű, hogy művészetre gondolunk. Legtöbben az utcán hordott divatos cuccokkal párosítják azt. Pedig a divat ennél sokkal szofisztikáltabb! Különösen akkor amikor valaki ezt a kreatív szakmát művészi szintre tudja emelni, mint S.Hegyi Lucia a Luan by Lucia divatház művészeti vezetője és tulajdonosa. Vele beszélgetek szakmáról divatról, családról…

( A 2020.10.23-i műsor ismétlése )

2021-02-26 16 óra Armando Mundaraín tökéletes egyensúlyban van önmagával, amióta Magyarországon él.
Ahogy ő fogalmaz: “megtaláltam a latin-magyar balanszot!”

Ez a beszélgetés egy nem mindennapi történetről szól, ahol a személyiség varázsa, az emberi alázat és a céltudatosság arányai érik el a sikert!

A venezuelai származású Armando Mundaraín esszenciája annak az emberi magatartásnak, amilyennek elképzelünk egy egészséges, egymást elfogadó, és értékeiben helyén kezelő világot.

2021-02-12 16 óra A 80-as években posztereken, kártyanaptárakon csodáltuk egzotikus szépségét. Ő volt az R-GO első gidája, majd a Dr.Beat együttessel is felkerült a slágerlistákra. Európa-szerte ismert modell volt, mégis hátat fordított a szépségiparnak. A francia apától, és vietnámi anyától származó hölgy most üzletasszonyként éli az életét. Ungár Anikó mai vendége: Clavier Charlotte.

2021-01-29 16 óra Egy balerína csokit eszik a színpadon? Aglaja Sawatzki már ezt is megtette… A gyönyörű, életvidám, és rendkívül tehetséges művésznő lesz ma Ungár Anikó vendége.

2021-01-15 16 óra Kukorica Jancsi akár Vietnámba is születhetett volna… Ninh Duc Hoang Long közel hét éve költözött Magyarországra. Országos ismertséget azzal szerzett, hogy magyarul énekelte a Bánk Bán “Hazám, hazám” című betétdalát. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház társulatának is tagja. Vele beszélgettem.

( A 2020.09.25-i adás ismétlése )

2021-01-01 16 óra India már akkor is hat rád, ha még sosem jártál ott.. Elérhetetlennek tűnik, és kiváncsivá tesz! India a misztikumokkal teli ország – a maga historilázó világával és máig gyakorolt tradícióival- egyszerűen bevonz!

Aki ezt a világot ide hozta nekünk nem más, mint Joshi Bharat – akivel identitásról, a spirituális világról, de valódi emberi tényezőkről beszélgettünk.

Bharat bárhova is csöppent volna a világban, utat tört volna magának, hogy adni tudjon abból, amit személyisége hordoz.

( A 2020.11.06-i adás ismétlése )

2020-12-18 16 óra Mauricio Flores, chilei származású belsőépítész volt a műsor vendége, akivel nem csupán a szakmáról, de a két ország kultúrája közötti különbségekről- és hasonlóságokról is beszélgettünk.

( A 2020.09.11-i adás ismétlése )

2020-12-04 16 óra Amikor Lotfi Begi beszélgető partneremre készültem, és biográfiájának, illetve zenéinek meghallgatásába merültem, óhatatlanul vizionáltam egy világot egy bizonyos történelmi korról.
– Perzsiáról, Nagy Sándor hadjáratairól, a görög perzsa háborúkról és persze az 1001 éjszaka meséiről…
Szóval nem tagadom, nagy izgalommal készültem Begire!
Aztán jött, és beigazolódott hogy – a szülei által átadott, hazájának kultúráját ismerő mai fiatalemberrel tudok beszélgetni. Perzsa neveltetésről, hagyományról, konyháról…
Hozzá kötődik az elektronikus zenei világ nálunk oly ismert formája, és a modern zenei világ új hangzása.
Abban azért megállapodtunk, hogy nincs ilyen vagy olyan zene, csak jó és rossz zene.

2020-11-20 16 óra Végy egy nagy kerek földnyi gömböt -mondjuk lehet ez a földgolyó -hozz minden szegletéből egy embert egy kis pontjára ennek a gömbnek, és mutass meg nekik mindent, ami ezen a kis ponton a boldogulásra és boldogításra szükséges.
Csodákat fogsz látni, mert rájössz, hogy az emberi faj az egyetlen, amelyik tökeletesen tud alkalmazkodni és a legjobbat kihozni abbol ami számára adatott!
Ilyen Onyutha Judit is: saját választása, hogy az ugandai édesapa és magyar mama gyermekeként itt el Magyarországon!
Itt lett ismert TV-személyiség, és itt tanít gyerekeket általános iskolában német nyelv és irodalomra -nem átlagos szinten.
Színes egyénisége nem csak a származás adta gyönyörű külsőből de finom lényéből is árad.

2020-11-06 16 óra India már akkor is hat rád, ha még sosem jártál ott.. Elérhetetlennek tűnik, és kiváncsivá tesz! India a misztikumokkal teli ország – a maga historilázó világával és máig gyakorolt tradícióival- egyszerűen bevonz!
Aki ezt a világot ide hozza nekünk nem más, mint Joshi Bharat – akivel identitásról, a spirituális világról, de valódi emberi tényezőkről beszélgetünk.
Bharat bárhova is csöppent volna a világban, utat tört volna magának, hogy adni tudjon abból, amit személyisége hordoz.

2020-10-23 16 óra Amikor divatról beszélünk, nem mindig egyértelmű, hogy művészetre gondolunk.-Legtöbben az utcán hordott divatos cuccokkal párosítják azt. Pedig a divat ennél sokkal szofisztikáltabb! Különösen akkor amikor valaki ezt a kreatív szakmát művészi szintre tudja emelni, mint S.Hegyi Lucia a „Luan by Lucia” divatház művészeti vezetője és tulajdonosa. Vele beszélgetek szakmáról divatról, családról…

2020-10-09 16 óra Papadimitriu Athinában pont az a bizonyos egészséges ötvözet van, ahogy én a világegyetemet képzelem: a görög identitás -melyet mélyen a gyökereinek tud, és persze a felvállalt magyarság, amit magáénak érez; épp úgy, hogy az legyen aki! Érzékeny, izgalmas, szenvedélyes egyéniség, -igazi szinésznő! Jó volt a sodrásában lenni…

2020-09-25 16 óra Kukorica Jancsi akár Vietnámba is születhetett volna… Ninh Duc Hoang Long közel hét éve költözött Magyarországra. Országos ismertséget azzal szerzett, hogy magyarul énekelte a Bánk Bán “Hazám, hazám” című betétdalát. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház társulatának is tagja. Ma vele beszélgetek.

2020-09-11 16 óra Köszöntöm a Rádió Bézs hallgatóit. Kéthetente pénteken délután várom önöket a vadonatúj, “Miért itt?” című műsorommal. Olyan embereket hívok a stúdióba, akik nem itt születtek, vagy nem magyar anyanyelvűek, de mégis nálunk leltek otthonra, hivatásra. Az első adásban Mauricio Flores, chilei származású belsőépítész lesz a vendégem. Izgalmas beszélgetésnek ígérkezik, bízom benne, hogy velünk tartanak.