Rozi a moziban – Lengyel Nagy Anna

Időpont: kedd 11:45

Műsorvezető: Lengyel Nagy Anna

Moziba járni viszonylag egyszerű. Nem kell hónapokkal-hetekkel előbb jegyet szerezni a filmre, nem kell szépen felöltözni hozzá, csak spontán elhatározzuk, hogy megyünk, és kész. Néha beletalálunk az igaziba, de olykor előfordul, hogy dögunalmas, gyenge alkotást választottunk ki, s ilyen esetben szoktuk mondani, hogy akkor már olcsóbb és jobb, ha otthonunk kényelmében nézünk meg egy filmet valamelyik televiziós csatornán. Pedig a kollektiv moziélménynek,egy csomó idegen társaságában, egy moziteremben, egészen különleges varázsa tud lenni.Szóval: ez a mozi-rovat szigorúan nem filmkritikákat tartalmaz. Hanem film-ajánlásokat, amelyek – remélhetőleg – sokaknak élményt igérnek. Mert hogy ezek jó filmek. Aztán majd csak nézünk együtt, mint Rozi a moziban.

2023-09-26 11.45 óra ARANYÉVEINK – VÉGÜL ÚJRAKEZDJÜK? svájci film. Rendezte: Barbara Kulcsár.

Ez egy tuti film, már ami a sikerét illeti. A hatvanas házaspár éppen nyugdíjba vonul és kiderül, hogy 42 év együttélés után, most hirtelen nemigen tudnak mit kezdeni egymással. Talán egy romantikus földközi tengeri hajóút feldobja a kapcsolatukat…. Az asszony így reméli, a férfi mást gondol. Az utazás maga a katasztrófa. A nő megszökik a hajóról és vad kalandokba keveredik. A történet vége váratlan és kiszámíthatatlan. Mint amilyen az emberi természet maga…. Rengeteg vígjátéki elemmel vegyített, kitűnő, szórakoztató mozi.

2023-09-19 11.45 óra KIVERT KUTYÁK amerikai vigjáték. Rendezte: Josh Greenbaum.

Négy végtelenül karakteres, utcára kivert, kóbor eb bandává tömörül, hogy felkutassák egyik társuk szemét gazdáját és bosszút álljanak rajta. Élő kutyaszereplőkről van szó, nem animációról. Millió kaland, emberi nyelven beszélő kutyák, szabadszájúság a köbön. A bosszú sikerül, de az élet tele van meglepetéssel. Professzorok és tanítványok helyet cserélnek. Fergeteges, eredeti vígjáték, abból a fajtából, ami még nemigen volt.

https://youtu.be/d-DWTU_2Rws

2023-09-12 11.45 óra HABCSÓKOK ÉS CSILLAGOK francia film. Rendezte: Sebastien Tulard.

Édes, nyálcsorgató és őszinte film egy eltökélt szegény fiúról, aki pici kora óta tudta, hogy a világ legnagyobb cukrásza lesz egyszer belőle. Csak még azt nem sejtette, hogyan. Kemény sors, drogos mama, merész álmok csodás cukrász-költemények, a francia Riviéra hotelkonyháiból, a szolgálati bejáratból szemlélve. És egy halálosan izgalmas világverseny, amelynek a győztese éppen ő.

2023-07-25 11.45 óra ROVING WOMAN amerikai-lengyel film. Rendezte: Michal Chmielewski. Producer: Wim Wenders.

A szép, fiatal nőt, valahol Amerika nyugati partjánál, talán Los Angelesben, a vőlegénye kivágja a közös otthonukból. Egyszerűen kilöki a kapun. Estélyi ruha van rajta, magassarkú cipő, se egy fillérje, se egy szál más holmija. Hiába dörömböl a kapun,nem engedik vissza. És ezzel elkezdődik egy frenetikus road-movie, amihez persze a lánynak autót is kell lopnia. Amerika gigantikus, a sivatagi táj is az, cél nincs, csak végtelen út, és elképesztő találkozások másokkal, akik ugyanezen az úton bukkannak fel. Lélektől-lélekig mozi, nem kiszámítható befejezéssel. A Bakancslistá-hoz mérhető, kiváló, izgalmas és szórakoztató alkotás.

https://youtu.be/6rWQNo9XCFo

2023-07-18 11.45 óra AKKOR ÉJJEL FRANCIA FILM. Rendezte: Dominik Moll.

Remek francia krimi-thriller egy megfejthetetlen gyilkosságról, amibe a nyomozó aztán be is dilizik. Cannes-ban díjak tömegével jutalmazták.

https://youtu.be/j1VVIFGSy3s

( A 2023.06.06-i adás ismétlése )

2023-07-11 11.45 óra AZ A BIZONYOS NYÁR francia-spanyol film. Rendezte: Eric Lartigau.

Két tíz éves kislány. Barátnők. Minden évben együtt töltik a vakációt, a francia tengerparton. Ez a bizonyos nyár, azonban más, mint a többi. A gyerekkkorból a serdülőkorba való átmenet krónikája, apró, finom történéseken és kalandokon keresztül, szigorúan gyerek-szemszögből. Azért ez egy erősen felnőtt film is. Meg családi mozi. És szépen az is kiderül, mi lesz mindenkivel, mire véget ér a nyár.

https://youtu.be/2XzPdubRHUc

2023-07-04 11.45 óra CARAVAGGIO ÁRNYÉKA Olasz film. Rendezte: Michele Placido.

Történet egy nagy itáliai festő életének utolsó 6 évéről. Egy bunyós, ivós, kicsapongó , szertelen életet vivő ember, aki ugyanakkor kétségbevonhatatlan zseni.Ő az, aki a legelesettebbeket festette le: modelljei a prostituáltak, csavargók, bűnözők voltak, akikből a vásznán madonnát és szentet csinált. Egyszerűen példátlan dolgokat művelt.

Az 1600-as évek elején járunk, Róma sötét sikátoraiban, szegénykorházaiban, börtönfogdáiban és korabeli kocsmáiban. Meg arisztokrata palotáiban. És hát van Caravaggionak egy árnyéka is. Egy nyomozó, belügyes, vizsgálóbiztos, nevezzük, aminek akarjuk, őt egyenesen pápa bízta meg a feladattal.

Sűrű hangulat, csodás kosztümök és egy örökké nyughatatlan zseni sorsának beteljesülése.

2023-06-27 11.45 óra HAT HÉT magyar film. Rendezte: Szakonyi Noémi Veronika.

Mit tegyen egy 17 éves lány, aki asztalitenisz élsportoló, egy éven belül érettségizik, valamint alkoholista anyjával él együtt egy lakótelepen? Mit tegyen, ha – egy buli-balesetből kifolyóan – teherbe esik és már hivatalosan is, előre örökbe adta a születendő gyerekét? Mert azért van még tennivaló. Közeleg az Europa-bajnokság, edzeni kell, az anya vodkásüvegeit keresni a lakásban, nevelni a kishugát és megküzdeni az életével…Kőkemény, szép, erős film a pingpongról, az idő ritmusáról, a dacról és az anyai ösztönről, amely számtalan fődíjat nyert már szerte a világban.

https://youtu.be/FqLi52uj03c

( A 2023.05.09-i adás ismétlése )

2023-06-20 11.45 óra MI LETT VOLNA, HA…? francia film. Rendezte: Olivier Treiner.

Ezzel a felütéssel tekint életére Julia, akinek a karrierje és a magánélete összes fontos állomásánál felvillan egy másik élet, egy másik sors, az, amelyiket élhette volna, ha az adott pillanatban máshogyan dönt vagy éppen az élete véletlenjei sodorják máshová. Vajon boldogabb, sikeresebb élete lett volna, találkozott volna másik szerelemmel, csillogóbb karriert futott volna be? Egy élet: számtalan lehetőség. A Mi lett volna, ha… szerelmes vallomás az élethez, ami egyenesen a szívhez szól.

2023-06-13 11.45 óra A DÖNTÉS magyar dokumentumfilm. Ugrin Julianna és Vízkeleti MÁrton filmje.

Ez a katolikus pap, Robi atya kész kincs, a faluja lelke. Jóvágású, karizmatikus, a helyi focicsapat kapitánya, biokertészetet vezet, folyékonyan beszél olaszul, és nem mellesleg, csodálatos lelkipásztor: mióta itt szolgál, megváltoztatta az egész közösség életét, még a nem hívőkéit is.

Na de mi van, ha ez a hivatásának mélyen elkötelezett pap is csak emberből, sőt férfiból van? Néhány faluval arrébb él ugyanis a családja: a párja és három csodás kisgyerekük, akik már 4-10 éveksek.

Bűntudat és igazi tisztesség teszi a két élet közti választást nehézzé, szinte lehetetlenné. És végre megszületik a döntés.
Erről szól ez a Verzió Filmfesztiválon fődíjat, azaz a legjobb magyar dokumentumfilm díját elnyerő alkotás.

2023-06-06 11.45 óra AKKOR ÉJJEL: FRANCIA FILM. Rendezte: Dominik Moll.

Remek francia krimi-thriller egy megfejthetetlen gyilkosságról, amibe a nyomozó aztán be is dilizik. Cannes-ban díjak tömegével jutalmazták.

https://youtu.be/j1VVIFGSy3s

2023-05-30 11.45 óra NEM KAPJÁTOK MEG A GYŰLÖLETEM francia-német-belga film. Rendezte: Kilian Riedhof.

A valós eseményen alapuló filmdráma 2015 november 13.-ba visz vissza bennünket, amikor az Iszlám Állam terroristái több, mint kétszáz embert öltek meg egy párizsi koncertteremben, többek közt a főszereplő Antoine imádott feleségét. A férfi egyedül marad másfél éves kisfiával. A gyász és a veszteség megélésének személyes tragédiája egy, az egész világot érintő politikai indittatású terrorcselekményének tükrében. Párizs messze van, de a veszteségek és a gyász már mindenkinek volt vagy lesz személyes ügye. Finom, szép film, zseniális gyerekszereplővel.

https://youtu.be/DDNFG39j6Es

2023-05-23 11.45 óra FELTÁMADÁS Amerikai sci-fi-thriller-horror. Rendezte: Egor Baranov.

Egy sci-fi, amiben a holtak feltámadnak, hogy második esélyt kapjanak az életre. Na, nem mindegyik, csak a kiválasztottak. Így is rém sokan vannak világszerte. Egy apa gyászol,aztán pap lesz. Az egyház, a csoda lehetőségének létrehozója, és az FBI összejátszik. Emberek tűnnek el, szaporodik a rejtély és a gyilkosságok száma. A pap gyanút fog. Egy kisfiú kamasszá serdül. És iszonyú komplikált lesz a világ, vele a szövevényes hálózat. Hátborzongás és izgalom meleg koranyári napokra.

2023-05-16 11.45 óra VESZEDELMES VONZÓDÁS francia film. Rendezte: Nicolas Bedos. Bemutató: 2023 május 18.

Szórakoztató francia film, amelynek az összes jelenete a nyári Riviérán játszódik. Ki szeret kit? Ki kavar kivel? Ki hazudik, ki manipulál és ki őszinte, egészen véletlenül? Ez egy meglepetésekkel és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli, pergő ál-krimi, egy jól kitervelt, de végül rosszul kivitelezett színjáték, és a kölcsönös átverések filmje. Közben hullámzik a tenger, ringanak a pálmafák és csillog a medencék vize a luxusvillákban.

https://youtu.be/tv8nYTTb2cA

2023-05-09 11.45 óra HAT HÉT magyar film. Rendezte: Szakonyi Noémi Veronika.

Mit tegyen egy 17 éves lány, aki asztalitenisz élsportoló, egy éven belül érettségizik, valamint alkoholista anyjával él együtt egy lakótelepen? Mit tegyen, ha – egy buli-balesetből kifolyóan – teherbe esik és már hivatalosan is, előre örökbe adta a születendő gyerekét? Mert azért van még tennivaló. Közeleg az Europa-bajnokság, edzeni kell, az anya vodkásüvegeit keresni a lakásban, nevelni a kishugát és megküzdeni az életével…Kőkemény, szép, erős film a pingpongról, az idő ritmusáról, a dacról és az anyai ösztönről, amely számtalan fődíjat nyert már szerte a világban.

https://youtu.be/FqLi52uj03c

2023-05-02 11.45 óra ISTEN ENGEM ÚGY SEGÉLJEN. BELGA DOKUMENTUMFILM.

Ez a film szinte elképzelhetetlen. Pedig minden kockája igaz, hiszen dokumentum a javából. Egy extravagáns vizsgálóbírónő és a kliensei: gyilkosok, drogosok, bántalmazók, nagy- és kisstílű rablók. A bírónő, ez az ötvenes, finom megjelenésű hölgy évtizedek óta a bűnnel szembesül. Nem fásult el, nem égett ki. Humora, eredetisége, egyénisége, friss kiváncsisága van. Meg sajátos nyelvezete, amit egy bírónak nem szabadna hivatalosan használnia: tele szlenggel, trágársággal, ha éppen arra kerül a sor. A kemény bűnözők szeppent kisfiúkká válnak a kihallgatások alatt, pedig ő sose goromba. Mi, nézők pedig ezeknek a vad krimiknek a közvetlen tanúk leszünk.

Szereti az életet. Vagyunk ezzel így páran, mégse tudná senki utána csinálni.
Ez és más sok, moziban nem forgalmazott dokumentumfilm megtalálható a BIDF NET oldalon.

2023-04-25 11.45 óra LITTLE EUROPE FILMFESZTIVÁL. 2023 április 25-27. TOLDI MOZI.

A Little Europe, azaz Kis-Európa Középkelet-Európára utal. A mérce magas: Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia legütősebb, friss filmalkotásait láthatjuk három napon át, egy csokorban. A történelmünk és a jelenünk sok-sok ponton összeért és összeér, fedi egymást tőszomszédainkéval: a mentalitás, a humor iránya, a sztori kiválasztása. Otthonos szinte minden képkocka. Április 25-27-ig nézhetőek ezek a filmek a Toldi moziban, Budapesten s aztán slussz: moziforgalomban egyelőre nincsenek. Kihagyhatatlan és megismételhetetlen élmény.

2023-04-18 11.45 óra A KONYHAFŐNÖK Francia filmvígjáték. Rendező: Louis-Julien Petit.

Egy, az őrületig fanatikus, profi szakácsművész-nő, azaz chéf, egy luxusétterem konyhájából, hirtelenjében egy átmeneti menekült-szállás konyhájába keveredik el, ott

kap munkát. A hely nem egészen a kifinomult gasztronómiáról szól, inkább a benne élő, szüleik nélkül, a háború elől menekült gyerekek majdani sorsáról.

Na de szószok, sültek, aprító-technikák nélkül sors, azaz jövő sincs, ugyebár…Egy rideg konyhaparancsnok, egy csapattá verbuválódott, sok-nemzetiségű színesbőrű tinihad, traumatizált fiatal életek és egy kibontakozó jövőkép, a végén egy hatalmas szakácsversenybe áztatva…

Vígjáték a francia konyhából.

2023-04-11 11.45 óra A VÁD francia film. Rendezte: Yvan Attal.

A fiatal mostohatestvérek buliba mennek. A lány másnap feljelentést tesz, szexuális erőszak vádjával. A fiú őszintén tagadja. A lány őszintén hiszi.

Ki hazudik? Hol az igazság? Eldönthetetlen, megválaszolhatatlan, mindkettőjüknek hiszünk. Egyikőjüknek se hiszünk. Az utolsó szögig, minden a nézőre van bízva. De ebbe a bulira, s főleg, ami ott történt (vagy nem történt?), legalább hat ember sorsa rámegy.

2023-04-04 11.45 óra EGY BOLDOG EMBER francia vígjáték. Rendezte: Tristan Séguéla.

Egy boldog francia kisváros boldog, konzervatív polgármesterének az életére lecsap a villám. Az asszony, aki negyven éve a felesége és három felnőtt gyermekük anyja, közli vele, hogy ő tulajdonképpen férfi. Úristen, megbolondult ez a nő? Vagy ő dilizett be? A feleség makacs, a férj kétségbeesett. LMBTQ ügy, amiből komplett paródia lesz. Pedig komoly.

2023-03-28 11.45 óra A CSENDES LÁNY ÍR FILM. Rendezte: Colm Bairéad.

Egy édes, tíz éves kislány nyara. Pici történések, sok, méregerős hangulatkép. Történet a szeretetről és a ridegségről, a törődésről, a gyengédségről, a hiányról és a magányról. Finom, ám intenzív alkotás a germeklélek törékenységéről, ami még a film megtekintése után is sokáig velünk marad. A végén pedig muszáj elővennünk a papírzsepit, nincs mese. Az idei Oscaron az öt legjobb nemzetközi film jelöltjei között volt. Nem véletlenül.

2023-03-21 11.45 óra A BÁLNA. Rendezte: Darren Aronofsky.

Egy kétszázhetven kilós test, az sok. Sok neki, sok a környezetnek. Lehet-e az élet legutolsó napjaiban rendbehozni a végletekig elrontott emberi kapcsolatokat, megfordítani a hazugságot, az árulást és annak következményeit? Az ugyancsak kórosan elhízott Brandon Fraser frenetikus alakítása, amiért idén , az Oscaron a legjobb férfiszínész diját hozta el.

( A 2023.02.14-i adás ismétlése )

2023-03-14 11.45 óra A SZIGET SZELLEMEI. Rendezte: Martin McDonagh.

Egy varázslatos ír falu egy szigeten, valahol az isten háta mögött, ahol soha nem történik semmi. Lakja vagy száz ember, nem több. Aztán mégis történik valami: Egy férfi, minden ok nélkül, többé nem akar szóba állni az addig legjobb barátjával. Ettől aztán felfordul a világ. Kezdetét veszik abszurd, szürreális, hajmeresztő események. Hullanak a törpe-csacsik és a kézujjak. Fekete, abszurd humorba és tragédiába mártott történet, felnőtt mese életről-halálról, szeretetről és szeretet-megvonástól. Nevetünk és közben összeszorul a torkunk.
Martin McDonagh legújabb remekműve.

( A 2023.01.31-i adás ismétlése )

2023-03-07 11.45 óra TÁNC AZ ÉLET Francia film. Rendezte: Cédric Klapisch.

Egy fiatal lány, Párizsból, kőkemény munkával, pici kora óta, mindent a testére épít. 26 évesen már a Párizsi Opera prímaballerinája.Igy kezdődik a történet, ami egy végzetes, szinpadi balesettel folytatódik, és tovább nincs tánc. Az égből, a „felfelé”ből, ahová mindig törekedett, most nagyon le kell szállnia a földre. Egy szórakoztató és szép film, gyönyörű, és csodásan filmezett táncjelenetek sorával, egy szerelemmel, egy rideg apával, párizsi és bretagne-i környezetben.

2023-02-28 11.45 óra ELVESZETT ILLÚZIÓK francia-belga film. Rendezte: Xavier Giannoli.

Balzac kalasszikus regényének legjújabb, 2021-ben készült filmváltozata, amelynek a színvonala szinte elsodorja a nézőt. És ami annyira aktuális ma, hogy csak tátjuk a szánkat. Mi az, hogy kétszáz év alatt semmit se tanultunk? Remek színészi játék, köztük sokak kedvence: Depardieué.

2023-02-21 11.45 óra R.M.N. Rendezte: Cristian Mungiu.

Egy film , egy romániai faluról De inkább KÖzép-kelet Európáról. Méginkább: az egész mostani világunkról. Kelet-nyugat, zsigeri rettegés és agresszió egy péküzemben, egy medvékkel teli erdőben, és az emberi lelkekben.
Realista-dokumentarista ízek, mágikus vonulattal. A világklasszis rendező, Mungiu legújabb remeke.

2023-02-14 11.45 óra A BÁLNA. Rendezte: Darren Aronofsky.

Egy kétszázhetven kilós test az sok. Sok neki, sok a környezetnek. Lehet-e az élet legutolsó napjaiban rendbehozni az végletekig elrontott emberi kapcsolatokat, megforditani a hazugságot, az árulást és annak következményeit? Az ugyancsak kórosan elhizott Brandon Fraser frenetikus alakitása.

2023-02-07 11.45 óra A FABELMAN CSALÁD. Rendezte: Steve Spielberg.

Miből lesz a cserebogár? Spielberg, az egyik legnagyobb amerikai filmrendező önéletrajzi ihletésű mozija.Zűrös család, billenékeny kedélyű anyuka, zseniális apa, egy csomó lánytestvér. Keserves felnövekedés-történet, a filmcsinálás mágiájának jegyében.. Mindez az ötvbenes-hatvanas évek Amerikájában, sok retro elemmel.

2023-01-31 11.45 óra A SZIGET SZELLEMEI. Rendezte: Martin McDonagh.

Egy varázslatos ír falu egy szigeten, valahol az isten háta mögött, ahol soha nem történik semmi. Lakja vagy száz ember, nem több. Aztán mégis történik valami: Egy férfi, minden ok nélkül, többé nem akar szóba állni az addig legjobb barátjával. Ettől aztán felfordul a világ. Kezdetét veszik abszurd, szürreális, hajmeresztő események. Hullanak a törpe-csacsik és a kézujjak. Fekete, abszurd humorba és tragédiába mártott történet, felnőtt mese életről-halálról, szeretetről és szeretet-megvonástól. Nevetünk és közben összeszorul a torkunk.
Martin McDonagh legújabb remekműve.

2023-01-24 11.45 óra BIDF -Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál ( január 21-29.) A Katedrális spanyol film.

A vénember makacs és mindenkivel ordítozik. A vénember egy megszállott őrült, nem lehet eltántorítani.. Hatvan éve eldöntötte, hogy épít egy gigantikus katedrálist. Nem hobbiból, gyufaszálakból, mondjuk, hanem igaziból, mégpedig egyes-egyedül. Egymagában.Az akadályokat pedig nem tűri. Pedig azok bőven akadnak. Justo a neve. Sose volt építész vagy tervező, sose értett az anyagokhoz, ő csak egy iskolázatlan földműves, aki mélyen hiszi az Istent és az ő dicsőségét.
A dokumentumfilm ennek a hatvan évnek a története.

2023-01-17 11.45 óra BUDAPESTI NEMZETKÖZI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL (BIDF).

Kihagyhatatlan, megkerülhetetlen élmény, amit ez a fesztivál minden évben tud. Dokumentumfilmek a világ minden csücskéből, alkotások, amelyek ma már egészen másként készülnek és másként hatnak, mint bármi, amit eddig a dokumentumfilmről gondoltunk. Valódi hősök, az orrunk előtt alakuló, drámai, lírai és groteszk valóság-szeletek. A néző nem tehet mást, minthogy sodródik ezekkel a beszippantós történetekkel.

https://bidf.hu/

2023-01-10 11.45 óra ELTITKOLT TÖRTÉNETEK spanyol film. Rendezte: Cesc Gay.

Öt fergeteges történet, öt különböző epizód, de a sugallat kábé azonos: önmaguknak és másoknak hazudozó, botladozó, de ugyanakkor szeretetre-méltó pancserok tükröt tartanak elénk ebben a roppant ironikus és nagyon szórakoztató moziban.

2023-01-03 11.45 óra A JÁTSZMA – magyar film Egy fergeteges magyar krimi folytatása, Kulka Jánossal.

2022-12-27 11.45 óra NAGYKARÁCSONY romantikus magyar filmvígjáték. Rendezte:Tiszeker Dániel.

Mi van, ha egy tűzoltó, bizonyos okokból, tériszonyos lesz? Hát akkor nagy baj van. Kavarodás egy adventi vásárban, link gagyi-árusokkal, zűrös taítónénivel,néhány lúzerrel, megzavarodott tűzoltókkal,egy robbanószerkezettel és egy szép szerelemmel. A nagy zuhanás után azonban minden jóra fordul. Üde, vidám, meleg hangulatú magyar film.

2022-12-20 11.45 óra URAMISTEN. Rendezte: Gárdos Péter.

Egy trükk, egy nagy balhé. Jégbefagyott artisták. Egy különc öreg és egy, a sikerre és a titokra kegyetlenül vágyakozó fiatalember harca. Feleki Kamill utólsó szerepében, valamint a fiatal Eperjes Károly remeklése minden idők egyik legkülönlegesebb magyar filmjében.

https://www.facebook.com/watch/?v=2735298129877651

2022-12-13 11.45 óra BEREMÉNYI KALAPJA. Rendező: Papp Gábor Zsigmond.

Bereményi Géza. Aki kalap nélkül soha. Aki a Cseh Tamás dalok szövegeit írta. Aki máig szerelmes a nyóckerbe. A magyar Copperfield Dávid. A bohém fiatalember. A kor nélküli öregember. Tanú, aki nem akar tanú lenni. Róla szól ez a fél évszázadot átölelő film. Meg rólunk.

2022-12-06 11.45 óra NYOLC HEGY belga-olasz film.

Egy férfibarátság erejéről, a keresztező életutakról szóló, elképesztő olasz tájakon játszódó alkotás, sok lírai jelenettel.

2022-11-29 11.45 óra LARRY – magyar film. Rendezte: az elsőfilmes Bernáth Szilárd.

Egy húsz éves borsodi birkapásztor-srác rap-karrierje, sok rap-zenével. Avagy Borsod a sorsod? Elsöprő erejű, dokumentarista-ízű, de nem dokumentumfilm egy erősen dadogós srácról. Vilmányi Benett akkorát alakít benne, hogy köpni-nyelni nem tudunk.

2022-11-22 11.45 óra KI KUTYÁJA VAGYOK ÉN? magyar-román doku-szatíra.

Fajtatiszta magyar menyasszony kerestetik!! A mozivásznon egy erdélyi- magyar kuvasz-történet, emberbőrbe bújtatva. Lakatos Róbert doku-szatírája, amit egyszerre röhögünk és sírunk végig.

2022-11-15 11.45 óra KÖZEL – belga film.

Két elválaszthatatlan jóbarát, két 13 éves kisfiú. Az élet és az egész nyár, egyetlen elvarázsolt játék.De aztán bekövetkezik, aminek nem szabadna megtörténnie. Felnövés-történet a belga gabona mezök között.

2022-11-08 11.45 óra Azon a bizonyos luxushajón a világon minden megtörténik, és az Ember lepucérodik. Östlund, svéd filmrendező (Négyzet) újra meglep minket egy őrült szatírával. A szomorúság háromszöge.

2022-11-01 11.45 óra TRUMAN spanyol-argentin film.

Egy vén, nagytermetű eb, Egy férfi, a gazda, aki nemsokára meg fog halni és ezt tudja. Egy jóbarát, aki élni fog, de közben fél az élettől. Bizarr őrület az egész, vígjátékba illő jelentekbe csomagolva, a gyanútlan Madrid utcáin..
Gyönyörű film a soha el nem múlásról.

2022-10-25 11.45 óra Mrs Harris Párizsba megy.

​​​​​​​Mi történik akkor, ha egy idősödő londoni takaritó-bejárónő megbolondul, vagy, úgy is mondhatnánk, makacsul álmodni kezd? Hát, az történik, hogy Párizsba megy.
Kedves, szívmelengető angol filmvigjáték a kicselezett sorsról. Akár a mi Kiss Manyink is eljátszhatta volna.

2022-10-18 11.45 óra TOLDI Jankovics Marcell utolsó, egész estés, animációs szuperfilmje, az első magyar szuperhősről.

2022-10-11 11.45 óra FŰZŐ osztrák, francia, német film. A „mi” Sisinkről, a császárnéról szól. Kicsit másképp, mint gondolnánk.

2022-10-04 11.45 óra MAGASSÁGOK ÉS MÉLYSÉGEK A Hópárduc, Erőss Zsolt hegymászó, örökre a hegyen maradt. De a feleségének le kellett jönnie, végre. Gyönyörű magyar film a gyászról, a visszavonhatatlan veszteségről és egy asszony talpraállásáról.

2022-09-27 11.45 óra FIATAL SZERETŐK francia-belga film A nő 71 éves, a férfi 45. Abszurd helyzet, minden komplikált, a szerelem mégis szenvedélyes

2022-06-28 11.45 óra Anyám és más futóbolondok a családból. Fekete Ibolya filmje. „Ha már felébredni nem tudunk a történelem rémálmából, csináljunk belőle könnyű álmot.”. És tényleg. Habkönnyű film egy teljes súlyos századról.

2022-06-14 11.45 óra SZERELMES NEHÉZFIÚ Mi van akkor, ha egy gátlástalan, véreskezű bandita szerelmes lesz egy pénztároslányba? Hogy mi van akkor? Baj. Francia vígjáték.

2022-05-31 11.45 óra QUO VADIS AIDA? Valós történeten alapuló, megrázóan szép, bosnyák filmdráma a boszniai háború idejéből, a családanyáról, aki belül van, a biztonságban, a férj és fiai viszont kint rekedtek. A „bent” az az élet, a „kint”, a halál. De aztán kiderül, hogy teljesen mindegy, hol vagyunk.

2022-05-02 11.45 óra MINDENKI UTÁLJA JOHANT Norvég abszurd egy mániákus pasasról, akit mindenki utál, de aztán másképp alakul.

2022-04-18 11.45 óra INTENZIV TALÁLKOZÁSOK. Diliház a kórházban, diliház az utcákban. Fergeteges francia filmvigjáték, ahol minden és mindenki intenziv, de azért az élet megy tovább.