Rozi a moziban – Lengyel Nagy Anna

Időpont: kedd 11:45

Műsorvezető: Lengyel Nagy Anna

Moziba járni viszonylag egyszerű. Nem kell hónapokkal-hetekkel előbb jegyet szerezni a filmre, nem kell szépen felöltözni hozzá, csak spontán elhatározzuk, hogy megyünk, és kész. Néha beletalálunk az igaziba, de olykor előfordul, hogy dögunalmas, gyenge alkotást választottunk ki, s ilyen esetben szoktuk mondani, hogy akkor már olcsóbb és jobb, ha otthonunk kényelmében nézünk meg egy filmet valamelyik televiziós csatornán. Pedig a kollektiv moziélménynek,egy csomó idegen társaságában, egy moziteremben, egészen különleges varázsa tud lenni.Szóval: ez a mozi-rovat szigorúan nem filmkritikákat tartalmaz. Hanem film-ajánlásokat, amelyek – remélhetőleg – sokaknak élményt igérnek. Mert hogy ezek jó filmek. Aztán majd csak nézünk együtt, mint Rozi a moziban.

2023-03-28 11.45 óra A CSENDES LÁNY ÍR FILM. Rendezte: Colm Bairéad.

Egy édes, tíz éves kislány nyara. Pici történések, sok, méregerős hangulatkép. Történet a szeretetről és a ridegségről, a törődésről, a gyengédségről, a hiányról és a magányról. Finom, ám intenzív alkotás a germeklélek törékenységéről, ami még a film megtekintése után is sokáig velünk marad. A végén pedig muszáj elővennünk a papírzsepit, nincs mese. Az idei Oscaron az öt legjobb nemzetközi film jelöltjei között volt. Nem véletlenül.

2023-03-21 11.45 óra A BÁLNA. Rendezte: Darren Aronofsky.

Egy kétszázhetven kilós test, az sok. Sok neki, sok a környezetnek. Lehet-e az élet legutolsó napjaiban rendbehozni a végletekig elrontott emberi kapcsolatokat, megfordítani a hazugságot, az árulást és annak következményeit? Az ugyancsak kórosan elhízott Brandon Fraser frenetikus alakítása, amiért idén , az Oscaron a legjobb férfiszínész diját hozta el.

( A 2023.02.14-i adás ismétlése )

2023-03-14 11.45 óra A SZIGET SZELLEMEI Rendezte: Martin McDonagh.

Egy varázslatos ír falu egy szigeten, valahol az isten háta mögött, ahol soha nem történik semmi. Lakja vagy száz ember, nem több. Aztán mégis történik valami: Egy férfi, minden ok nélkül, többé nem akar szóba állni az addig legjobb barátjával. Ettől aztán felfordul a világ. Kezdetét veszik abszurd, szürreális, hajmeresztő események. Hullanak a törpe-csacsik és a kézujjak. Fekete, abszurd humorba és tragédiába mártott történet, felnőtt mese életről-halálról, szeretetről és szeretet-megvonástól. Nevetünk és közben összeszorul a torkunk.
Martin McDonagh legújabb remekműve.

( A 2023.01.31-i adás ismétlése )

2023-03-07 11.45 óra TÁNC AZ ÉLET Francia film. Rendezte: Cédric Klapisch.

Egy fiatal lány, Párizsból, kőkemény munkával, pici kora óta, mindent a testére épít. 26 évesen már a Párizsi Opera prímaballerinája.Igy kezdődik a történet, ami egy végzetes, szinpadi balesettel folytatódik, és tovább nincs tánc. Az égből, a “felfelé”ből, ahová mindig törekedett, most nagyon le kell szállnia a földre. Egy szórakoztató és szép film, gyönyörű, és csodásan filmezett táncjelenetek sorával, egy szerelemmel, egy rideg apával, párizsi és bretagne-i környezetben.

2023-02-28 11.45 óra ELVESZETT ILLÚZIÓK francia-belga film. Rendezte:Xavier Giannoli.

Balzac kalasszikus regényének legjújabb, 2021-ben készült filmváltozata, amelynek a színvonala szinte elsodorja a nézőt. És ami annyira aktuális ma, hogy csak tátjuk a szánkat. Mi az, hogy kétszáz év alatt semmit se tanultunk? Remek színészi játék, köztük sokak kedvence: Depardieué.

2023-02-21 11.45 óra R.M.N. Rendezte: Cristian Mungiu.

Egy film , egy romániai faluról De inkább KÖzép-kelet Európáról. Méginkább: az egész mostani világunkról. Kelet-nyugat, zsigeri rettegés és agresszió egy péküzemben, egy medvékkel teli erdőben, és az emberi lelkekben.
Realista-dokumentarista ízek, mágikus vonulattal. A világklasszis rendező, Mungiu legújabb remeke.

2023-02-14 11.45 óra A BÁLNA Rendezte Darren Aronofsky.

Egy kétszázhetven kilós test az sok. Sok neki, sok a környezetnek. Lehet-e az élet legutolsó napjaiban rendbehozni az végletekig elrontott emberi kapcsolatokat, megforditani a hazugságot, az árulást és annak következményeit? Az ugyancsak kórosan elhizott Brandon Fraser frenetikus alakitása.

2023-02-07 11.45 óra A FABELMAN CSALÁD. Rendezte: Steve Spielberg.

Miből lesz a cserebogár? Spielberg, az egyik legnagyobb amerikai filmrendező önéletrajzi ihletésű mozija.Zűrös család, billenékeny kedélyű anyuka, zseniális apa, egy csomó lánytestvér. Keserves felnövekedés-történet, a filmcsinálás mágiájának jegyében.. Mindez az ötvbenes-hatvanas évek Amerikájában, sok retro elemmel.

2023-01-31 11.45 óra A SZIGET SZELLEMEI Rendezte:Martin McDonagh.

Egy varázslatos ír falu egy szigeten, valahol az isten háta mögött, ahol soha nem történik semmi. Lakja vagy száz ember, nem több. Aztán mégis történik valami: Egy férfi, minden ok nélkül, többé nem akar szóba állni az addig legjobb barátjával. Ettől aztán felfordul a világ. Kezdetét veszik abszurd, szürreális, hajmeresztő események. Hullanak a törpe-csacsik és a kézujjak. Fekete, abszurd humorba és tragédiába mártott történet, felnőtt mese életről-halálról, szeretetről és szeretet-megvonástól. Nevetünk és közben összeszorul a torkunk.
Martin McDonagh legújabb remekműve.

2023-01-24 11.45 óra BIDF -Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál ( január 21-29.) A Katedrális spanyol film.

A vénember makacs és mindenkivel ordítozik. A vénember egy megszállott őrült, nem lehet eltántorítani.. Hatvan éve eldöntötte, hogy épít egy gigantikus katedrálist. Nem hobbiból, gyufaszálakból, mondjuk, hanem igaziból, mégpedig egyes-egyedül. Egymagában.Az akadályokat pedig nem tűri. Pedig azok bőven akadnak. Justo a neve. Sose volt építész vagy tervező, sose értett az anyagokhoz, ő csak egy iskolázatlan földműves, aki mélyen hiszi az Istent és az ő dicsőségét.
A dokumentumfilm ennek a hatvan évnek a története.

2023-01-17 11.45 óra BUDAPESTI NEMZETKÖZI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL (BIDF)

Kihagyhatatlan, megkerülhetetlen élmény, amit ez a fesztivál minden évben tud. Dokumentumfilmek a világ minden csücskéből, alkotások, amelyek ma már egészen másként készülnek és másként hatnak, mint bármi, amit eddig a dokumentumfilmről gondoltunk. Valódi hősök, az orrunk előtt alakuló, drámai, lírai és groteszk valóság-szeletek. A néző nem tehet mást, minthogy sodródik ezekkel a beszippantós történetekkel.

https://bidf.hu/

2023-01-10 11.45 óra ELTITKOLT TÖRTÉNETEK spanyol film, rendezte Cesc Gay.

Öt fergeteges történet, öt különböző epizód, de a sugallat kábé azonos: önmaguknak és másoknak hazudozó, botladozó, de ugyanakkor szeretetre-méltó pancserok tükröt tartanak elénk ebben a roppant ironikus és nagyon szórakoztató moziban.

2023-01-03 11.45 óra A JÁTSZMA – magyar film Egy fergeteges magyar krimi folytatása, Kulka Jánossal.

2022-12-27 11.45 óra NAGYKARÁCSONY romantikus magyar filmvígjáték. Rendezte:Tiszeker Dániel.

Mi van, ha egy tűzoltó, bizonyos okokból, tériszonyos lesz? Hát akkor nagy baj van. Kavarodás egy adventi vásárban, link gagyi-árusokkal, zűrös taítónénivel,néhány lúzerrel, megzavarodott tűzoltókkal,egy robbanószerkezettel és egy szép szerelemmel. A nagy zuhanás után azonban minden jóra fordul. Üde, vidám, meleg hangulatú magyar film.

2022-12-20 11.45 óra URAMISTEN. Rendezte: Gárdos Péter.

Egy trükk, egy nagy balhé. Jégbefagyott artisták. Egy különc öreg és egy, a sikerre és a titokra kegyetlenül vágyakozó fiatalember harca. Feleki Kamill utólsó szerepében, valamint a fiatal Eperjes Károly remeklése minden idők egyik legkülönlegesebb magyar filmjében.

https://www.facebook.com/watch/?v=2735298129877651

2022-12-13 11.45 óra BEREMÉNYI KALAPJA. Rendező: Papp Gábor Zsigmond.

Bereményi Géza. Aki kalap nélkül soha. Aki a Cseh Tamás dalok szövegeit írta. Aki máig szerelmes a nyóckerbe. A magyar Copperfield Dávid. A bohém fiatalember. A kor nélküli öregember. Tanú, aki nem akar tanú lenni. Róla szól ez a fél évszázadot átölelő film. Meg rólunk.

2022-12-06 11.45 óra NYOLC HEGY belga-olasz film.

Egy férfibarátság erejéről, a keresztező életutakról szóló, elképesztő olasz tájakon játszódó alkotás, sok lírai jelenettel.

2022-11-29 11.45 óra LARRY – magyar film. Rendezte: az elsőfilmes Bernáth Szilárd.

Egy húsz éves borsodi birkapásztor-srác rap-karrierje, sok rap-zenével. Avagy Borsod a sorsod? Elsöprő erejű, dokumentarista-ízű, de nem dokumentumfilm egy erősen dadogós srácról. Vilmányi Benett akkorát alakít benne, hogy köpni-nyelni nem tudunk.

2022-11-22 11.45 óra KI KUTYÁJA VAGYOK ÉN? magyar-román doku-szatíra.

Fajtatiszta magyar menyasszony kerestetik!! A mozivásznon egy erdélyi- magyar kuvasz-történet, emberbőrbe bújtatva. Lakatos Róbert doku-szatírája, amit egyszerre röhögünk és sírunk végig.

2022-11-15 11.45 óra KÖZEL – belga film.

Két elválaszthatatlan jóbarát, két 13 éves kisfiú. Az élet és az egész nyár, egyetlen elvarázsolt játék.De aztán bekövetkezik, aminek nem szabadna megtörténnie. Felnövés-történet a belga gabona mezök között.

2022-11-08 11.45 óra Azon a bizonyos luxushajón a világon minden megtörténik, és az Ember lepucérodik. Östlund, svéd filmrendező (Négyzet) újra meglep minket egy őrült szatírával. A szomorúság háromszöge.

2022-11-01 11.45 óra TRUMAN spanyol-argentin film.

Egy vén, nagytermetű eb, Egy férfi, a gazda, aki nemsokára meg fog halni és ezt tudja. Egy jóbarát, aki élni fog, de közben fél az élettől. Bizarr őrület az egész, vígjátékba illő jelentekbe csomagolva, a gyanútlan Madrid utcáin..
Gyönyörű film a soha el nem múlásról.

2022-10-25 11.45 óra Mrs Harris Párizsba megy.

​​​​​​​Mi történik akkor, ha egy idősödő londoni takaritó-bejárónő megbolondul, vagy, úgy is mondhatnánk, makacsul álmodni kezd? Hát, az történik, hogy Párizsba megy.
Kedves, szívmelengető angol filmvigjáték a kicselezett sorsról. Akár a mi Kiss Manyink is eljátszhatta volna.

2022-10-18 11.45 óra TOLDI Jankovics Marcell utolsó, egész estés, animációs szuperfilmje, az első magyar szuperhősről.

2022-10-11 11.45 óra FŰZŐ osztrák, francia, német film. A “mi” Sisinkről, a császárnéról szól. Kicsit másképp, mint gondolnánk.

2022-10-04 11.45 óra MAGASSÁGOK ÉS MÉLYSÉGEK A Hópárduc, Erőss Zsolt hegymászó, örökre a hegyen maradt. De a feleségének le kellett jönnie, végre. Gyönyörű magyar film a gyászról, a visszavonhatatlan veszteségről és egy asszony talpraállásáról.

2022-09-27 11.45 óra FIATAL SZERETŐK francia-belga film A nő 71 éves, a férfi 45. Abszurd helyzet, minden komplikált, a szerelem mégis szenvedélyes.

2022-06-28 11.45 óra Anyám és más futóbolondok a családból. Fekete Ibolya filmje. “Ha már felébredni nem tudunk a történelem rémálmából, csináljunk belőle könnyű álmot.”. És tényleg. Habkönnyű film egy teljes súlyos századról.

2022-06-14 11.45 óra SZERELMES NEHÉZFIÚ Mi van akkor, ha egy gátlástalan, véreskezű bandita szerelmes lesz egy pénztároslányba? Hogy mi van akkor? Baj. Francia vígjáték.

2022-05-31 11.45 óra QUO VADIS AIDA? Valós történeten alapuló, megrázóan szép, bosnyák filmdráma a boszniai háború idejéből, a családanyáról, aki belül van, a biztonságban, a férj és  fiai viszont kint rekedtek. A “bent” az az élet, a “kint”, a halál. De aztán kiderül, hogy teljesen mindegy, hol vagyunk.

2022-05-02 11.45 óra MINDENKI UTÁLJA JOHANT Norvég abszurd egy mániákus pasasról, akit mindenki utál, de aztán másképp alakul.

2022-04-18 11.45 óra INTENZIV TALÁLKOZÁSOK. Diliház a kórházban, diliház az utcákban. Fergeteges francia filmvigjáték, ahol minden és mindenki intenziv, de azért az élet megy tovább.