Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Seres Tamás

Na, akkor hallgassuk 

Seres Tamás - férj, apa, rendez, tanít, kommunikál

És, most újra, rádió is. Itt kezdődött minden. És most itt folytatódik.

Nem írom le mi mindent csináltam, nem fontos, azt ígérem: mindenből lesz egy kicsi.

Közhelyszótár:

Arcok, hangok, könyvek, versek, filmek, műsorok, hangulatok.

Nők.

Társadalom, város. Szoció és reality. Család. Szépség. Csúnyaság.

Pénz és gazda/g/ság biztosan nem.

Sztorik, kicsit álmok.  

Sok fiatal. Mai. Akár a gyerekeimnek is.

Ennyi. Na.

• Na! - Seres Tamással • Hétfő 20:00-22:00 •

Előző évek műsorai: 2015 2016 2017 2018 2019


2020-12-28 20 óra
2020-12-28 21 óra A vendég, Hajduk Károly.

Szentesen, a híres drámatagozatos osztályban érettségizett. A Bárka Színház stúdiósaként első szerepét Kaszás Gergőtől kapta, de találkozhattunk nevével a Merlin Színház előadásain is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójaként két Bodó Viktor rendezésben mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének. A színház sokat foglalkoztatott művésze, sokszínű szerepekben bizonyíthatta tehetségét. Címszereplője volt Shakespeare Macbeth című drámájának és jelentős feladatokat kapott kortárs alkotásokban (Vakond, Golden Dragon, Szirénének). Többször láthatta a nagyérdemű Bozsik Yvette és Szabó Réka táncdrámáiban.

A "Katona" mellett szerepet vállalt-kapott többek között- a Krétakör Színház és a Táp Színház produkcióiban is.

A 2010/2011-es évad végén távozott a "Katonából", a Sputnyik Társaságoz „igazolt”.2015-2019 között a Vígszínház művésze volt.

és

December 27-én a Művész távmoziban volt látható Gothár Péter új alkotása, a Hét kis véletlen (16). A film egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó érzékeny alkotás, finom humorral átszőve. A főszereplők, Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér mellett a filmben olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő Bajomi Nagy György és Znamenák István.

https://youtu.be/_E0Mg9pMLqw

( A 2020.12.21-i adás ismétlése )

2020-12-21 20 óra
2020-12-21 21 óra A vendég: Hajduk Károly színész.

Szentesen, a híres drámatagozatos osztályban érettségizett. A Bárka Színház stúdiósaként első szerepét Kaszás Gergőtől kapta, de találkozhattunk nevével a Merlin Színház előadásain is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójaként két Bodó Viktor rendezésben mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének. A színház sokat foglalkoztatott művésze, sokszínű szerepekben bizonyíthatta tehetségét. Címszereplője volt Shakespeare Macbeth című drámájának és jelentős feladatokat kapott kortárs alkotásokban (Vakond, Golden Dragon, Szirénének). Többször láthatta a nagyérdemű Bozsik Yvette és Szabó Réka táncdrámáiban.

A "Katona" mellett szerepet vállalt-kapott többek között- a Krétakör Színház és a Táp Színház produkcióiban is.

A 2010/2011-es évad végén távozott a "Katonából", a Sputnyik Társaságoz „igazolt”.2015-2019 között a Vígszínház művésze volt.

és

December 27-én, vasárnap 20.30 órakor a Művész távmoziban idén, egyetlen egyszer, premier előtt látható lesz Gothár Péter új alkotása, a Hét kis véletlen (16). A film egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó érzékeny alkotás, finom humorral átszőve. A főszereplők, Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér mellett a filmben olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő Bajomi Nagy György és Znamenák István.

https://youtu.be/_E0Mg9pMLqw

2020-12-07 20 óra
2020-12-07 21 óra A Baltazár Színház és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közös figyelemfelhívó kampányba kezd az adventi időszakban. A kerület egyik legfontosabb kulturális intézménye, a Baltazár Színház különleges színtársulat. Tagjai professzionális színészek, akik 1998 óta a munkájukból élnek, és akiket a társadalmi szóbeszéd hajlamos értelmi fogyatékosokként aposztrofálni, miközben érzékenységük, tehetségük és munkabírásuk átlagon felüli. A Baltazár Színház koncepciója alapján készült el ez a páratlan, 12 képből álló plakátfotó-sorozat, amelyet az önkormányzat jóvoltából a III. kerületben élők is megcsodálhatnak a kerület információs tábláin. A 12 Parancsolat című sorozat létrejöttét az a szándék vezette, hogy összeszedjük, kiemeljük és megerősítsük azokat az örök emberi értékeket, amelyek mindannyiunk számára tájékozódási pontokat jelentenek a hétköznapokban. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit. A 12 plakáttal a két együttműködő intézmény arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a felsoroltak olyan alapvető emberi értékek, amelyekhez mindannyiunknak joga van, ezek mentén élve pedig egy teljesebb, színesebb, izgalmasabb világot teremthetünk magunk és mások számára. Megtalálni mind a 12 plakátot a kerületben nemcsak azért érdemes, mert nagyon különleges esztétikai élményt nyújtanak, hanem azért is, mert egy-egy titkot rejtenek. Minden plakáton egy verssor olvasható, amelyekből Tóth Krisztina kortárs költő kifejezetten ehhez a képsorozathoz írott, tizenkét soros verse állítható össze.

2020-11-30 20 óra
2020-11-30 21 óra Na! mai két vendége: Kubinyi Júlia junior príma díjas népdalénekes, népzenész, a népművészet ifjú mestere, amúgy tájépítész és Lamm Dávid dalszerző, gitáros és énekes.

„Számomra a magyar népzene a legkedvesebb, és a népdaléneklés az, mely folyton jelen van az életemben mióta csak az eszemet tudom. A népdalokban megfogalmazott gondolatok a ma élő ember számára is érthetőek és érvényesek. Meggyőződésem, hogy bár más körülmények között, mint egykor régen, de népzenénket és népdalainkat most is élővé lehet tenni. Előadóként fontosnak tartom ismerni a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek stílusjegyeit és igyekszem hitelesen tolmácsolni a népdalokat, mert tapasztalataim szerint a népdalnak a maga eredetiségében van valódi szépsége” – mondja a fiatal gyönyörű énekesnő.

Lamm Dávid igen keresett zenész. Az egykor általa is erősített formációk közt találjuk a Szőke Nikoletta 'B' Verzió Projektet, a Csanyi-Lattmann Quartetet, Palya Bea és Szalóki Ági énekesnők, illetve Dés László zenekarait. Kreativitását jellemzi, hogy jelenleg is motorja a Delalamm mellett a Kanizsa-Lamm-Szalay-Fekete Quartetnek és a Hendrix Projectnek. Az Artisjus-díjjal kitüntetett muzsikus többek között játszott és hangszerelőként is közreműködött Szalóki Ági Fonogram-díjas produkcióiban.

2020-11-16 20 óra
2020-11-16 21 óra A „100 szóban Budapest” egy olyan történetíró pályázat, ami városlakóknak és nem városlakóknak egyaránt szól. Nem sok szabály van: a beküldött történetek legfeljebb 100 szóból állhatnak és valamilyen módon Budapestről kell szólniuk. A legjobb történeteket idén Boncsér Sára Luca színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter költő választja ki. A nyertes műveket kortárs magyar grafikusok illusztrálják, ebből pedig kiállítást is rendezünk. A legjobb 100 írás pedig megjelenik majd egy POKET kiskönyvben. 2020-ban több, mint 2500 történetet kaptunk tőletek, 2014 óta a legtöbbet!

2020-11-09 20 óra
2020-11-09 21 óra Vendég: Tarján Zsófia volt aki, énekes, Honeybeast, új karantén-tartalmaik folytán, ami facebook oldalukon található.
Montgomery igazságügyi orvos szakértő boncasztalára kerül, elsőre úgy tűnik, újfent gyarapodott a kábítószer-túladagolás áldozatainak száma. A tekintély nem tisztelő, rossz modorú Aria Nichols patológus rezidens szerint azonban másról lehet szó, amint kiderül, hogy az áldozat terhes, a karján pedig nincs nyoma gyakori tűhasználatnak. Kera családja és ismerősei elképzelhetetlennek tartják, hogy a lány függő lett volna, a kórház viszont, ahol dolgozott, sietne csendben és gyorsan lezárni a sajnálatos ügyet. Vajon ki lehet a lány titokban tartott partnere, immár meg nem születő gyermekének az apja? Aria és az intézetet vezető Laurie sejti, hogy az elhallgatott kapcsolat lehet a rejtély nyitja. Aria egy családfakutató társaság DNS-adatbázisának felhasználásával igyekszik nyomára akadni az ismeretlenséget választó férfinak. Amikor Kera közvetlen munkatársnője is meghal, új fordulatot vesznek az események, és amint a két patológus egyre közelebb kerül a megoldáshoz, annál valószínűbb, hogy ők válhatnak a tetteit balesetnek álcázó gyilkos következő áldozataivá...
Robin Cook naprakészen figyeli az orvostudományi kutatások eredményeit. Legújabb orvosi thrillerjének megírásához ezúttal az egyre divatosabbá váló családfakészítésből merített ihletet.

Bergendy Péter rendező új filmjével, a Post Mortemmel hátborzongató utazásra hívja a nézőt.
1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében.
Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik.
A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.
A különleges hangulatú, a hazai filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó, az első világháború után, a spanyolnátha idején játszódó, magyar horrorfilm hivatalos plakátja stílusosan a félelem és borzongás ünnepe alkalmából a mai napon debütál.
A film főszerepében Klem Viktor és Hais Fruzsina, akik mellett olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd a filmvásznon, mint Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor.
A magyar horrorfilm várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.
https://www.youtube.com/watch?v=r3CjRjZaT6k

( A 2020.11.02-i adás ismétlése )

2020-11-02 20 óra
2020-11-02 21 óra Vendég: Tarján Zsófia, énekes, Honeybeast, új karantén-tartalmaik folytán, ami facebook oldalukon található.

Montgomery igazságügyi orvos szakértő boncasztalára kerül, elsőre úgy tűnik, újfent gyarapodott a kábítószer-túladagolás áldozatainak száma. A tekintély nem tisztelő, rossz modorú Aria Nichols patológus rezidens szerint azonban másról lehet szó, amint kiderül, hogy az áldozat terhes, a karján pedig nincs nyoma gyakori tűhasználatnak. Kera családja és ismerősei elképzelhetetlennek tartják, hogy a lány függő lett volna, a kórház viszont, ahol dolgozott, sietne csendben és gyorsan lezárni a sajnálatos ügyet. Vajon ki lehet a lány titokban tartott partnere, immár meg nem születő gyermekének az apja? Aria és az intézetet vezető Laurie sejti, hogy az elhallgatott kapcsolat lehet a rejtély nyitja. Aria egy családfakutató társaság DNS-adatbázisának felhasználásával igyekszik nyomára akadni az ismeretlenséget választó férfinak. Amikor Kera közvetlen munkatársnője is meghal, új fordulatot vesznek az események, és amint a két patológus egyre közelebb kerül a megoldáshoz, annál valószínűbb, hogy ők válhatnak a tetteit balesetnek álcázó gyilkos következő áldozataivá...
Robin Cook naprakészen figyeli az orvostudományi kutatások eredményeit. Legújabb orvosi thrillerjének megírásához ezúttal az egyre divatosabbá váló családfakészítésből merített ihletet.

Bergendy Péter rendező új filmjével, a Post Mortemmel hátborzongató utazásra hívja a nézőt.
1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében.
Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik.
A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.
A különleges hangulatú, a hazai filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó, az első világháború után, a spanyolnátha idején játszódó, magyar horrorfilm hivatalos plakátja stílusosan a félelem és borzongás ünnepe alkalmából a mai napon debütál.
A film főszerepében Klem Viktor és Hais Fruzsina, akik mellett olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd a filmvásznon, mint Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor.
A magyar horrorfilm várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.
https://www.youtube.com/watch?v=r3CjRjZaT6k

2020-10-26 20 óra
2020-10-26 21 óra A test emlékezete címmel mutatja be a Nemzeti Táncszínház október 27-én Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkcióját, melynek látványvilágát a lengyel avantgárd legjelesebb képzőművészének alkotásai ihlették. A három táncosra és egy kilenctagú kórusra megálmodott mű zenéjét Zombola Péter szerezte. Misztikus, mítikus és mitológikus világok jelennek meg a színpadon, ahol az örök mozdulatlanságba zárt figurák életre kelnek.

„Koreográfusként a test-emlékezetnek, a test nyelven túli, vagy nyelv előtti, csak rá jellemző nyelvének elkötelezett kutatójaként Abakanowicz műveiben látom az analógiát és a visszaigazolást, hogy nemcsak érdemes, de létszükséglet ezen az úton járnom és haladnom.” –
mondja Gergye Krisztián az előadásról.

A Na vendégei: 

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező és  a Soharóza Kórusból Sipos András valamint Tamási Borbála. 

A műsorban ezen kívül beszélünk még Bergendy Péter Post Mortem és Horváth Lili „Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre” című fesztiválsikereiről, valamint a Centrál Színház: Házassági leckék középhaladóknak 2. című új előadásáról.

2020-10-05 21 óra 
2020-10-05 20 óra A Na vendégei voltak:
Gáspár Anna a Manna csoport produkciós vezetője, rendező
és Szabó Attila a Csík zenekar hegedűse
, saját, családi projektjével!
Fenntarthatóság és egyéni felelősség – érkezik „A jegesmedvék etetése tilos!”

A Manna és a Bethlen Téri Színház közös fizikai bábszínházi előadását Kovács Domokos hívta életre alkalmi társulatával, hogy figyelmünket a globális felmelegedés, a klímakatasztrófa, a fenntartható fejlődés morális kérdései felé fordítsa. Az előadás díszlet elemei és az emblematikus medve fejet formázó báb mind közösségi gyűjtésből származó hulladékból és használt tárgyakból készültek.

 Itt elérhetőek: https://www.youtube.com/results?search_query=Jegesmedv%C3%A9k+etet%C3%A9se+tilos%21

 Kovács Domokos így mesél az előadás ötletéről:

Nagyon foglalkoztat a különböző, kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok elnyomása, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának lehetősége. Valószínűleg ezért is hatott rám ilyen elemi erővel a National Geographic fotósának azon felvétele, amelyen egy éhhalállal küzdő jegesmedve utolsó perceit örökítette meg, ahogy az állat élelem után kutat a szemétben. Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy lehet az, hogy Kanadában törvény tiltja a segítségnyújtást, miközben az emberi viselkedésünk, így a globális felmelegedés és a túlzott szeméttermelés az okozója annak, hogy a medvék mára veszélyeztetett fajjá váltak?

https://youtu.be/iNlYud-cXVE
és lányával:
https://youtu.be/WxIjTrBl12c


( A 2020.09.28-i adás ismétlése )
 

2020-09-28 21 óra 
2020-09-28 20 óra A Na vendégei:
Gáspár Anna a Manna csoport produkciós vezetője, rendező
és Szabó Attila a Csík zenekar hegedűse
, saját, családi projektjével!
Fenntarthatóság és egyéni felelősség – érkezik „A jegesmedvék etetése tilos!”

A Manna és a Bethlen Téri Színház közös fizikai bábszínházi előadását Kovács Domokos hívta életre alkalmi társulatával, hogy figyelmünket a globális felmelegedés, a klímakatasztrófa, a fenntartható fejlődés morális kérdései felé fordítsa. Az előadás díszlet elemei és az emblematikus medve fejet formázó báb mind közösségi gyűjtésből származó hulladékból és használt tárgyakból készültek.

 Itt elérhetőek: https://www.youtube.com/results?search_query=Jegesmedv%C3%A9k+etet%C3%A9se+tilos%21

 Kovács Domokos így mesél az előadás ötletéről:

Nagyon foglalkoztat a különböző, kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok elnyomása, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának lehetősége. Valószínűleg ezért is hatott rám ilyen elemi erővel a National Geographic fotósának azon felvétele, amelyen egy éhhalállal küzdő jegesmedve utolsó perceit örökítette meg, ahogy az állat élelem után kutat a szemétben. Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy lehet az, hogy Kanadában törvény tiltja a segítségnyújtást, miközben az emberi viselkedésünk, így a globális felmelegedés és a túlzott szeméttermelés az okozója annak, hogy a medvék mára veszélyeztetett fajjá váltak?

https://youtu.be/iNlYud-cXVE
és lányával:
https://youtu.be/WxIjTrBl12c

2020-09-21 20 óra
2020-09-21 21 óra ( A 2020.09.14-i adás ismétlése )

2020-09-14 20 óra
2020-09-14 21 óra

2020-09-07 20 óra
2020-09-07 21 óra A Besh o droM zenekar hirtelen alakult, nem előzte meg piackutatás, tagtoborzás, közös tanulás. Inkább volt valamiféle válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. “Megülték az utat”.

Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandáraNevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.
-----
Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk. Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon

-----
A Kiscelli Múzeum, bevorosi kiállításáról

Budapest megnövekedett elektromos energiaigénye a 20. század folyamán mindig újabb és újabb transzformátor állomások építését tette szükségessé. Műszaki okokból ezeket a létesítményeket a város szövetében kellett elhelyezni, és ez természetesen felvetette a város építészeti karakteréhez való viszonyulás kérdését is. Milyen lehet egy ipari épület a város közepén, lakóházak között?
Virtuális leletmentés projektünk soron következő épülete: Dob utcai transzformátor állomás. A hatvanas évek klasszikus modernizmusban gyökerező szemlélete szerint az épület formai megoldása nem állhat ellentétben funkciójával. „Az épülettől megkívánt őszinteség és a technikai követelmények egyaránt ellentmondanak annak az álcázó tevékenységnek, amelyre különösen az óbudai alállomás tipikus példa.”– fogalmazott a kortárs elemző, utalva Györgyi Dénes Szentendrei úton álló, harmincas években épült transzformátorházára. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy Györgyi a húszas évek végén a Markó utcába saját korának megfelelő, art-deco stílusú trafóházat tervezett. Ahogy ezt tette Léstyán is, aki a modern építészet elvei szerint, egyszerű geometrikus tömegekből építette fel a kompozíciót, a homlokzatfelületeket csak minimális, de annál gondosabban elhelyezett nyílásokkal tagolva.

( A 2020.07.27-i adás és a 2020.07.20-i adás ismétlése )

2020-08-31 20 óra
2020-08-31 21 óra
 ( A 2020.08.10-i adás és a 2020.08.17- adás ismétlése )

2020-08-24 20 óra
2020-08-24 21 óra
 Ajánlja Kiss Csilla Tanárnő:

                                          A hét verse

                         Nádasy Ádám: Közlekedésfejlesztés
Azt írja a pesti újság
(s én örömmel hirdetem),
közlekedés-fejlesztés lesz
ott a Margit-szigeten.

Olyasfajta lesz a projekt,
mit mindenki jó, ha tud:
záros határidőn belül
megindul a Lovasút!

Végre itt egy józan ötlet,
kőkemény realitás,
versenyképes lett ma már az
egylóerős vontatás.

Nem kell benzin, nem kell
dízel,
elég egy fél mázsa zab,
plusz ha bekap egy-egy
szegfűt,
az már a tortán a hab.

Lóhoz nem kell márkaszervíz,
sem vasbeton ló-garázs,
fedélzeti számítógép,
csak egy cifra nogatás.

Pótalkatrész fel s merűl,
Nincs mit cserélni neki,
Bár az egyik alkatrészét
minden magyar ismeri.

 

Nem bocsát ki olmot, füstöt -
Bár van gond és egy kevés:
együtt jár a ló-üzemmel
egy környezetszennyezés.

Ennek méltó kezelésén
egyelőre dolgozunk:
hozzon egy-egy nejlonzacskót
minden kedves utasunk.

Eesetleg a citromokat
a turisták gyűjthetik,
tíz leadott lócitromért
strandbelépő jár Nekik.

Vagy meg kéne pályáztni
a város verebet,
mert ő szakszerűen kezel
minden bio-szemetet.

Vissza hát a dicső múlthoz,
mikor a ló volt a gép,
hiszent tudjuk, hogy a magyar:
lovasútra termet nép.

Nem lesz energia-függés,
mindenhová ló repít:
készíti már a főváros
a ló-metró terveit!

( A 2020.08.03-i adás ismétlése )

2020-08-17 20 óra
2020-08-17 21 óra
 ( A 2020.08.10-i adás ismétlése )

2020-08-10 20 óra
2020-08-10 21 óra

2020-08-03 20 óra
2020-08-03 21 óra
 Ajánlja Kiss Csilla Tanárnő:

                                          A hét verse

                         Nádasy Ádám: Közlekedésfejlesztés
Azt írja a pesti újság
(s én örömmel hirdetem),
közlekedés-fejlesztés lesz
ott a Margit-szigeten.

Olyasfajta lesz a projekt,
mit mindenki jó, ha tud:
záros határidőn belül
megindul a Lovasút!

Végre itt egy józan ötlet,
kőkemény realitás,
versenyképes lett ma már az
egylóerős vontatás.

Nem kell benzin, nem kell
dízel,
elég egy fél mázsa zab,
plusz ha bekap egy-egy
szegfűt,
az már a tortán a hab.

Lóhoz nem kell márkaszervíz,
sem vasbeton ló-garázs,
fedélzeti számítógép,
csak egy cifra nogatás.

Pótalkatrész fel s merűl,
Nincs mit cserélni neki,
Bár az egyik alkatrészét
minden magyar ismeri.

 

Nem bocsát ki olmot, füstöt -
Bár van gond és egy kevés:
együtt jár a ló-üzemmel
egy környezetszennyezés.

Ennek méltó kezelésén
egyelőre dolgozunk:
hozzon egy-egy nejlonzacskót
minden kedves utasunk.

Eesetleg a citromokat
a turisták gyűjthetik,
tíz leadott lócitromért
strandbelépő jár Nekik.

Vagy meg kéne pályáztni
a város verebet,
mert ő szakszerűen kezel
minden bio-szemetet.

Vissza hát a dicső múlthoz,
mikor a ló volt a gép,
hiszent tudjuk, hogy a magyar:
lovasútra termet nép.

Nem lesz energia-függés,
mindenhová ló repít:
készíti már a főváros
a ló-metró terveit!

2020-07-27 20 óra
2020-07-27 21 óra
 A Besh o droM zenekar hirtelen alakult, nem előzte meg piackutatás, tagtoborzás, közös tanulás. Inkább volt valamiféle válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. “Megülték az utat”.

Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandáraNevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.
-----
Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk. Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon

-----
A Kiscelli Múzeum, bevorosi kiállításáról

Budapest megnövekedett elektromos energiaigénye a 20. század folyamán mindig újabb és újabb transzformátor állomások építését tette szükségessé. Műszaki okokból ezeket a létesítményeket a város szövetében kellett elhelyezni, és ez természetesen felvetette a város építészeti karakteréhez való viszonyulás kérdését is. Milyen lehet egy ipari épület a város közepén, lakóházak között?
Virtuális leletmentés projektünk soron következő épülete: Dob utcai transzformátor állomás. A hatvanas évek klasszikus modernizmusban gyökerező szemlélete szerint az épület formai megoldása nem állhat ellentétben funkciójával. „Az épülettől megkívánt őszinteség és a technikai követelmények egyaránt ellentmondanak annak az álcázó tevékenységnek, amelyre különösen az óbudai alállomás tipikus példa.”– fogalmazott a kortárs elemző, utalva Györgyi Dénes Szentendrei úton álló, harmincas években épült transzformátorházára. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy Györgyi a húszas évek végén a Markó utcába saját korának megfelelő, art-deco stílusú trafóházat tervezett. Ahogy ezt tette Léstyán is, aki a modern építészet elvei szerint, egyszerű geometrikus tömegekből építette fel a kompozíciót, a homlokzatfelületeket csak minimális, de annál gondosabban elhelyezett nyílásokkal tagolva.

( A 2020.07.20-i adás ismétlése )

2020-07-20 20 óra
2020-07-20 21 óra
 A Besh o droM zenekar hirtelen alakult, nem előzte meg piackutatás, tagtoborzás, közös tanulás. Inkább volt valamiféle válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. “Megülték az utat”.

Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandáraNevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.
-----
Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk. Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon

-----
A Kiscelli Múzeum, bevorosi kiállításáról

Budapest megnövekedett elektromos energiaigénye a 20. század folyamán mindig újabb és újabb transzformátor állomások építését tette szükségessé. Műszaki okokból ezeket a létesítményeket a város szövetében kellett elhelyezni, és ez természetesen felvetette a város építészeti karakteréhez való viszonyulás kérdését is. Milyen lehet egy ipari épület a város közepén, lakóházak között?
Virtuális leletmentés projektünk soron következő épülete: Dob utcai transzformátor állomás. A hatvanas évek klasszikus modernizmusban gyökerező szemlélete szerint az épület formai megoldása nem állhat ellentétben funkciójával. „Az épülettől megkívánt őszinteség és a technikai követelmények egyaránt ellentmondanak annak az álcázó tevékenységnek, amelyre különösen az óbudai alállomás tipikus példa.”– fogalmazott a kortárs elemző, utalva Györgyi Dénes Szentendrei úton álló, harmincas években épült transzformátorházára. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy Györgyi a húszas évek végén a Markó utcába saját korának megfelelő, art-deco stílusú trafóházat tervezett. Ahogy ezt tette Léstyán is, aki a modern építészet elvei szerint, egyszerű geometrikus tömegekből építette fel a kompozíciót, a homlokzatfelületeket csak minimális, de annál gondosabban elhelyezett nyílásokkal tagolva.

2020-07-13 20 óra
2020-07-13 21 óra
 A következő 1 éven belül 3 (!!!), nagyon is aktuális témát feldolgozó dokumentumfilmmel készül a magyar HBO!
Az első film, az ősszel érkező Visszatérés Epipóba című alkotás,sajnos ismét aktualitása van.
A 2021-ben érkező második dokumentum, az Anyáim története szintén érdekes és aktuális témát feszeget, hiszen az azonos neműek örökbefogadása hazánkban sajnos továbbra sem túl egyszerű ügy.
Visszatérés Epipóba
Az 1980-as évek végén Magyarországon működött egy különleges tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A háromhetes tematikus nyaraltatás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket, messze a hanyatló szocializmus valóságától. Mesébe illő szerepjátékok várták a gyerekeket, akiknek még saját, titkos nyelvük is volt. A tábor karizmatikus vezetője bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és többeket érintő titkolt abúzus árnyékolta be. Mikor az egykori táborlakónak, Oláh Judit filmrendezőnek a kislánya nyári táborba szeretne menni, az elengedés váratlanul nehezen megy. Ezért a film rendezőjeként csaknem 25 év után újra találkozik egykori társaival, hogy együtt értsék meg, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ.
A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Anyáim története, Káin gyermekei) gyártásában készült, az HBO Europe-pal koprodukcióban. Világpremierjére a koppenhágai CPH:DOX fesztiválon került sor.

Előzetes: https://youtu.be/aNaZhxEFsnA

Anyáim története
A közel 5 éven keresztül készített film egyik főszereplője Virág, volt parlamenti képviselő, aki kiábrándult, és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró roma származású kislányról. Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak. Míg Virág ösztönösen ráérez az anyaszerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislányának nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.
Az Anyáim történetét Dér Asia és Haragonics Sári rendezte, producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), koproducere Szakonyi Noémi Veronika (Match Frame Productions), executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna (HBO Europe), vágója Erdélyi Flóra.
DÍVÁK
Kőrösi Máté, az SZFE dokumentumfilm rendező szakán végzett 2019-ben.
Szani, Tina és Emese: vagy ahogy magukat hívják, a DívákHárom húszéves lány, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket. Ebbe a helyzetbe csöppen bele Máté, a fiatal rendező, aki az érettségiig követi őket kamerájával, hogy kiderítse, mi rejlik a tökéletes smink mögött - és közben a lányok hatására ráébred: neki is ideje felnőnie.

2020-06-29 20 óra
2020-06-29 21 óra

2020-06-22 20 óra
2020-06-22 21 óra
 Luffa
Mosogattál vagy zuhanyoztál már tökből készült szivaccsal? Nehezen vagy egyáltalán nem tudod elképzelni? Pedig nem viccelünk, s mire a cikk végére érsz, bízunk benne, hogy szeretnéd majd kipróbálni…vagy akár termeszteni!
Mielőtt azonban bárminek is neki kezdenénk, érdemes tisztáznunk, mi is pontosan a luffa!
Más:
Corpus Christi a felívelő lengyel mozi megdöbbentő mesterműve Jan Komasa rendezésében. A magát papnak kiadó bűnöző története az európai fesztiválokon át egészen az Oscar-jelölésig jutott, megérdemelten.
Corpus Christi (Boże Ciało) egy fiatal bűnöző kálváriáját követi végig, aki önjelölt papként próbál múltjától megszabadulni és vállalt hivatásának eleget tenni. Jan Komasa filmje egy megrendítő alkotás hitről és megbélyegzésről, a „dosztojevksziji” magaslatokba emelkedő bűnről és bűnhődésről.
És megint más:
"Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellereVespignani hálózatelméletre épülő előrejelzései alapján döntenek ma a világ kormányai arról, milyen intézkedéseket vessenek be a koronavírus ellenVespignani volt az, aki húsz évvel ezelőtt megteremtette a modern vírusterjedést leíró modellezés eszköztárát. Az általa tervezett algoritmusokat vetették be minden jelentős vírus esetén, az Ebolától a koronavírusig. A WHO és más nemzetközi intézmények számára Vespignani készít előrejelzéseket arról, pontosan mikor és hány ember fog megbetegedni a világ nagyobb városaiban, és hogy a különböző megszorító intézkedések hogyan befolyásolják majd a vírus terjedését. A jóslás algoritmusa című kötetében Vespignani közérthetően mutatja be a jósolhatóság problematikáját, illetve az előrejelzésekben rejlő lehetőségek és az ehhez kapcsolódó felelősség kérdését."
Barabási Albert-László

( A 2020.06.08-i adás ismétlése )

2020-06-15 20 óra
2020-06-15 21 óra
 A mai Na! tartalmából,
sok kulturális ajánló, szövegfordítás és mozipremier mellett,
a vendég: Lovas Emília

Téma:
Falunap
Amit ma megehetsz ne halaszd holnapra!
‘Falunap’ című előadásunkat gasztro túraszínház keretében mutatjuk beA ’Falunap’ egy képzeletbeli zsákfaluba, Láposra kalauzolja el a nézőket/látogatókat, akik egy hátrányos helyzetű település lakóinak mindennapjaiba kapnak betekintést. A Gellért-hegyi falunap keretében előtérbe kerülnek a vidéki élet előnyei, hátrányai, munkalehetőségek, támogatások, közmunka és még sok más társadalmi téma. Ha szívesen kimozdulnátok a városból vidékre, de erre még sincs lehetőséged, mi helybe hozzuk a magyar falut.
Az előadást Durst Judit évtizedes kutatása inspirálta.
Bemutató: 2020.július 2. 17:00
Helyszín: Gellérthegy, a Gellért fürdővel szembeni lépcsősor alja: Kelenhegyi út-Verejték u. sarka

Közreműködők
Szereplők: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya és Kőszegi Judit

2020-06-08 20 óra
2020-06-08 21 óra
 Luffa
Mosogattál vagy zuhanyoztál már tökből készült szivaccsal? Nehezen vagy egyáltalán nem tudod elképzelni? Pedig nem viccelünk, s mire a cikk végére érsz, bízunk benne, hogy szeretnéd majd kipróbálni…vagy akár termeszteni!
Mielőtt azonban bárminek is neki kezdenénk, érdemes tisztáznunk, mi is pontosan a luffa!
Más:
Corpus Christi a felívelő lengyel mozi megdöbbentő mesterműve Jan Komasa rendezésében. A magát papnak kiadó bűnöző története az európai fesztiválokon át egészen az Oscar-jelölésig jutott, megérdemelten.
Corpus Christi (Boże Ciało) egy fiatal bűnöző kálváriáját követi végig, aki önjelölt papként próbál múltjától megszabadulni és vállalt hivatásának eleget tenni. Jan Komasa filmje egy megrendítő alkotás hitről és megbélyegzésről, a „dosztojevksziji” magaslatokba emelkedő bűnről és bűnhődésről.
És megint más:
"Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellereVespignani hálózatelméletre épülő előrejelzései alapján döntenek ma a világ kormányai arról, milyen intézkedéseket vessenek be a koronavírus ellenVespignani volt az, aki húsz évvel ezelőtt megteremtette a modern vírusterjedést leíró modellezés eszköztárát. Az általa tervezett algoritmusokat vetették be minden jelentős vírus esetén, az Ebolától a koronavírusig. A WHO és más nemzetközi intézmények számára Vespignani készít előrejelzéseket arról, pontosan mikor és hány ember fog megbetegedni a világ nagyobb városaiban, és hogy a különböző megszorító intézkedések hogyan befolyásolják majd a vírus terjedését. A jóslás algoritmusa című kötetében Vespignani közérthetően mutatja be a jósolhatóság problematikáját, illetve az előrejelzésekben rejlő lehetőségek és az ehhez kapcsolódó felelősség kérdését."
Barabási Albert-László

2020-06-01 20 óra
2020-06-01 21 óra
 Pünkösd újratöltve

vendég: - többek között - Perintfalvi Rita katolikus teológus, egyetemi tanár, Bécsből és Grazból, Hardcore: progresszív, feminista, felszabteós, melegbarát prédikációk. Ez sorozatának címe.

https://youtu.be/NrIYMua1nKo

Pünkösd. Mit jelent a pünkösd? Hol van az egyház? Ott, ahol a papok, a hierarchia, a tanítóhivatal vagy ott, ahol a Lélek? Hol van ma, Magyarországon az az egyház, ami valóban a "Lélekből született"? Lehet, hogy csak a szívünkben? Vagy ott, ahol az emberek szeretni akarnak? A szeretet nem duma, nem absztrakció, hanem tett - cselekvő szolidaritás, kiállás az elnyomottak, jogfosztottak, üldözöttek mellett. Lehet, hogy 2015-ben a Keleti Pályaudvar volt az egyház: tele menekültekkel, balosokkal, ateistákkal? Tényleg keresztény az az ember, aki kimegy a sarajevoi Pride-ra és egy hatalmas kereszttel a kezében veri a melegeket? Hol van az egyház? Mi az a Szentlélek, mit jelent? A Lélek belső tűz, amiről Jeremiás azt mondja, hogy a szívében gyúlt és átjárta minden csontját. A Lélek tüze indította beszédre és ő akkor is képtelen volt hallgatni, amikor ezért üldözték és megvetették. A próféták ismerik a Lelket. De te benned is ott van ez tűz, te is lehetsz próféta! Aki próféta, mint Óscar Romero vagy Ignatio Ellacuria az nem fél. És tudja, hogy nincsen kollaborálás a gonosszal, bármibe is kerül. A Lélek tüze fájdalom, mert éget, de egyben gyönyör is. Ahogy erről az Énekek éneke beszél erről. Azért gyönyör, mert az Isten közelség és Isten szenvedélyes szerető.

És :
Akiknek két anyja van - Küzdelmes sorsok - személyes történetek az örökbefogadásról
Milyen nő az, aki képes lemondani a saját gyerekéről?
Milyen, amikor az örökbe adott felnőttként találkozik az anyjával, akit évtizedek óta nem látott?
Milyen egy nevelőszülőnek örökre elválnia egy kisgyerektől, akit születésétől fogva nevelt?
Lehet-e úgy szeretni egy örökbefogadott gyereket, mint a saját vérünket?

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát. Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók – örökbefogadottak, örökbefogadó szülők, örökbeadók, nevelőszülők és szakemberek – a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

A könyvben található Örökbefogadás A-tól Z-ig című fejezet közérthetően, tabuk nélkül foglalja össze a gyakorlati információkatés azt, hogy hogyan is zajlik az örökbefogadás Magyarországon.

2020-05-25 20 óra
2020-05-25 21 óra
 Az első óra vendége volt: Bíró Eszter, színész, énekes.

 Megérkezett Bíró Eszter várva várt, Az Időmanó kalandjai című zenés, interaktív, animációkkal teli videósorozatának első része, melyben kiderül, hogy ki is az az Időmanó, mi volt a jele az Időoviban és az is, hogy idén hogyan búcsúztassuk el az óvodát!
Sok szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat Bíró Eszter sorozatának négy részével egészen Gyereknapig, vasárnaponként 11 órakor a Várkert Faceboook oldalán.
https://www.facebook.com/varkertbazar

A második óra vendége volt:

Fundák - Kaszai Lili táncos. 2010 óta a világzenét játszó Besh o droM zenekar tagja. Szakmai alkotótársával, férjével Fundák Kristóffal 2015 óta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetői2016 óta az Észak – Amerikai diaszpórában végez kulturális missziótFérjével koreografál és workshopokat tart Kanadában és Amerikában2018-ban megalapították a Foundry Dance Theatre-t.
2016 óta a magyar népzenét játszó Zagyva banda állandó vendég énekese is.

( A 2020.05.11-i adás ismétlése )

2020-05-18 20 óra
2020-05-18 21 óra
 Vendég: Szabó Szonja filmrendező és Újvári Enikő a Három Királyfi, három királylány mozgalom alelnöke

Témák:
www.cinego.hu
A Cinego hatalmas űrt tölt be a legális online filmnéző oldalak piacán: mivel elsősorban az artmozik közönségét szólítja meg, így filmválasztéka nagymértékben eltér más szolgáltatásokétól. Jelenleg a Cirko Film, Cinenuovo, magyarhagya és Mozinet filmjei szerepelnek a platformon, de a jövőben más forgalmazók kínálatából is szemezgethetnek az ínyencek.
A közel 180 film között már az indulás után közvetlenül elérhető lesz az idei Oscar- és Arany Pálma-díjas dél-koreai Élősködők, a mozikban hatalmas sikerrel futott Toni Erdmann, a Murakami Haruki novellája alapján készült Gyújtogatók, és Elia Suleiman közvetlenül a mozik bezárása előtt bemutatott szatírája, A Mennyországnak kell lennie. A kínálatba bekerült számos dokumentum- és természetfilm (1989 – Határon, Lumière!, Arcélek, útszélek, Apáim története, A Föld sója, 20.000 nap a Földön, Évszakok stb.), valamint egészestés animációs alkotás (Ruben Brandt, a gyűjtő, A messzi ÉszakA vörös teknős stb.) is.
és
#mutihogytanultok - PÁLYÁZAT diákközösségeknek 6-18 éves korig
https://www.haromkiralyfi.hu/mutihogytanultok-palyazati-fel…

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatot ír ki osztályoknak, tanuló közösségeknek, testvéreknek, hogy küldjék el, töltsék fel, mutassák meg tanulást segítő ötleteiket.

A pályázatra tanulságos, szívet melengető, humoros, egymást segítő, újszerű és nagyszerű megoldásokat, gondolatokat, élményeket várunk, amelyek a digitális oktatásban való helytállásban segítik a gyerekeket. Itt a lehetőség, hogy a hiányzó közösségi élményt a közös alkotás örömével pótolják és ezzel értékes nyereményhez jusson akár egy osztály, egy közösség, vagy testvérek. Mivel lehet pályázni?

A témáról vizuális (rajz, fotó, videó) és/vagy szöveges (vers, próza, dráma) pályaművet lehet beadni, ide:mutihogytanultok@gmail.com, vagy
www.facebook.com/groups/mutihogytanultok/

és a Vércsék című új magyar kisjátékfilmről:

A kamaszkor még akkor is nehéz, ha tartozol valahova, de milyen, amikor az elveid miatt, vagy a szerelmedért a semmibe ugrasz? Mennyire fontos a sport, a csapat, a barátság? A Vércsék egy magyar kisváros válogatott kézilabdacsapata. A csapatban játszó kamaszlányok mindennapjai edzésekkel, versenyekkel, utazással telnekÉletük a játékról, az összetartozásról szól. Azaz kellene, hogy szóljon… A karakán kamaszlány, Franci szembesül a csapat életének visszásságaival, és úgy dönt: kiáll az igazságtalansággala nőket elnyomó bánásmóddal szembenSzabó Szonja, akinek a korábbi rövidfilmjei nagy sikert arattak többek között a Friss Hús rövidfilmfesztiválon, jelenleg a WAX című sorozat tervét fejleszti, amely a Vércsék történetét fejti ki és viszi tovább. A sorozatban a tervek szerint a rövidfilm szereplőinek története folytatódik, a kamaszok életében jelenlevő nagy kérdésekre és problémákra koncentrálva. A Vércsék, amely Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján keletkezett, kifejezetten az Instagram-nemzedék posztjai mögött megbújó valós érzéseket, örömöket, sérelmeket, vágyakat kutatja. Igazi lányok igazi problémáiról szól, kerülve az idealizált ábrázolásmódot. Bátran mutat meg problémákat, szomorúságot, de kiutat, megoldást kínál cserébe. Helyszíne egy fülledt magyar kisváros, ahol az elnyűtt szocialista építészeti hagyaték eklektikussá keveredik a gyorsan és olcsón felhúzott újjal. A fiatalok már nincsenek elszigetelve, azonban ebben a világban mégsem egyértelmű még lázadni a múlt szabályai, a sportnevelés hagyományai és a hímsovinizmus ellen.

végül Palya Bea új közösségi videoklipjéről:

https://youtu.be/VnkpCrJ_r_c

2020-05-11 20 óra
2020-05-11 21 óra
 Az első óra vendége: Bíró Eszter, színész, énekes.

 Megérkezett Bíró Eszter várva várt, Az Időmanó kalandjai című zenés, interaktív, animációkkal teli videósorozatának első része, melyben kiderül, hogy ki is az az Időmanó, mi volt a jele az Időoviban és az is, hogy idén hogyan búcsúztassuk el az óvodát!
Sok szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat Bíró Eszter sorozatának négy részével egészen Gyereknapig, vasárnaponként 11 órakor a Várkert Faceboook oldalán.
https://www.facebook.com/varkertbazar

A második óra vendége:

Fundák - Kaszai Lili táncos. 2010 óta a világzenét játszó Besh o droM zenekar tagja. Szakmai alkotótársával, férjével Fundák Kristóffal 2015 óta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetői2016 óta az Észak – Amerikai diaszpórában végez kulturális missziótFérjével koreografál és workshopokat tart Kanadában és Amerikában2018-ban megalapították a Foundry Dance Theatre-t.
2016 óta a magyar népzenét játszó Zagyva banda állandó vendég énekese is.

2020-05-04 20 óra
2020-05-04 21 óra
 Egy kis koncert és virtuális múzeumajánlat:

https://papageno.hu/…/folyamatos-ingyenes-kozvetitesek-es-…/

Először a távmozikról:

A távmozik első vendégfesztiválja az Észt Intézet kulturális programsorozata – Észtországban a digitális innováció a kultúra szerves része, így természetes, hogy az újonnan indult Budapesti Távmoziban is az észtek tartják az első online filmfesztivált. Az Észt Hét keretében az észt filmtermés legjavának a Corvin Távmozi ad otthont május 7. és 10. között. Több vetítést virtuális közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Egy filmről külön is :

https://www.youtube.com/watch?v=oIcirveOmDI

A Láthatatlanok: A láthatatlanok (16) 2020. április 21-től a Távmoziban: film.artmozi.hu
Négy mindenre elszánt szociális munkás nőknek fenntartott hajléktalanszállót vezet. Állandó vendégeiket fürdővel és meleg étellel várják, mindent elkövetnek, hogy segítsék az emberi méltóság megőrzését és a társadalomba való visszailleszkedést. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon: tovább üzemeltetik a helyet, éjszaka menedéket nyújtanak, nappal pedig azon fáradoznak, hogy kiépítsék vendégeiknek a megfelelő szociális hálót. Magánakciójuk azonban nem maradhat sokáig titokban.
A láthatatlanok szeretnivaló karakterrel teli igaz történet, amelyben a profi színészek oldalán a hajléktalanok önmagukat alakítják. A film hazájában az év meglepetés sikere lett, több mint másfél millióan látták.

A világ műanyag nélkül című kötetről: a műanyag 40 százalékát, hiába rendkívül tartós anyag, csupán egyszer használjuk fel.

Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő: ha ugyanilyen súlyú adománnyal töltenénk meg egy vonatot, a szerelvény másfélszer körbeérné a Földet. A tengerben sodródó műanyag palack 450 évig nem bomlik le A Duna bizonyos szakaszain több műanyagmorzsa található, mint kishal.

Nem beszél tehát mellé a német szerző, Dela Kienle: a műanyag, szögezi le hamar, bár sokoldalú és hasznos találmány, roppant káros is, mert rosszul használjuk. Kienle nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy elmagyarázza a gyerek olvasónak, ez miért baj, és mit tehetnénk másként, hogy ne kelljen többé nejlonzacskóba csavarodott teknősbékát meg flakonba szorult csőrű vízimadarat látnunk.

Abban, hogy ez sikerüljön neki, Horst Hellmeier színes és látványos illusztrációi vannak a segítségére. Ám hiába a jó rajzok, a közérthető szöveg, vajon képes-e egy ilyen – valahol mégiscsak riasztó témát felvető – kötet küldetése beteljesítésére? Képes-e érdeklődést kelteni a gyerekekben, és, ami a fő, elérni, hogy ők már okosabbak legyenek, mint a szüleik voltak? A tömör válasz: igen.

2020-04-27 20 óra
2020-04-27 21 óra
 A mai Na vendége: Hajdu Szabolcs filmrendező
A Vimeón debütál Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje, a Békeidő. Aki megnézi a filmet, a tartalmas élményen túl azzal a jó érzéssel is gazdagodik tehát, hogy ezzel független magyar filmalkotókat támogat. A járványhelyzet következtében a mozik kényszerű bezárása sarkallta az alkotókat arra, hogy úttörő módon online platformon forgalmazzák a nemrégiben elkészült alkotást. A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik és különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán. A Békeidő egy film-antológia, s drámaisága mellett a Hajdu Szabolcsra oly jellemző finom humor hatja át a történeteketA főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Schilling Árpád, Wrochna Fanni, Földeáki Nóra és Török-Illyés Orsolya láthatóak.
Előzetes: https://vimeo.com/ondemand/bekeidofilm
Filmrészlet:https://www.facebook.com/bekeidofilm/videos/559307298051219

2020-04-20 20 óra
2020-04-20 21 óra
 Vengég: Fodor Annamária színművész és a második órában Magács László rendező

Két új internetes projekt bemutatkozik:

Az Ülj mellém! beszélgetéssorozat a kultúra és a sport tehetségeit
ülteti egy asztal mellé, hogy egy olyan értékteremtő kezdeményezést erősítsen, mely már két éve támogatja a két terület alkotóit. A beszélgetéseket Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész vezetik és minden héten pénteken új epizóddal jelentkeznek az Ülj mellém! videócsatornáján és az Első Magyar Karantén- Színház a Trip hajón!
https://www.facebook.com/tripbudapest

https://youtu.be/o8I9lxT2eX8

( A 2020.04.13-i adás ismétlése )

2020-04-13 20 óra
2020-04-13 21 óra
 Vengég: Fodor Annamária színművész és a második órában Magács László rendező

Két új internetes projekt bemutatkozik:

Az Ülj mellém! beszélgetéssorozat a kultúra és a sport tehetségeit
ülteti egy asztal mellé, hogy egy olyan értékteremtő kezdeményezést erősítsen, mely már két éve támogatja a két terület alkotóit. A beszélgetéseket Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész vezetik és minden héten pénteken új epizóddal jelentkeznek az Ülj mellém! videócsatornáján és az Első Magyar Karantén- Színház a Trip hajón!
https://www.facebook.com/tripbudapest

https://youtu.be/o8I9lxT2eX8

2020-04-06 20 óra
2020-04-06 21 óra
 A tavalyi Irodalom Éjszakája a Radnóti Színház szervezésében, a Cseh Centrum irányításával valósult meg március 28-án, csütörtökön. Tavaly 23 színész 23 különböző érdekes vagy különc helyszínen 22 ország irodalmából olvasott fel az ingyenes rendezvényen. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika a családi fészek.

A program az 2 évvel ezelőtt a VI. kerület központi területén zajlott nagy sikerrel, tavaly pedig a Nagykörút és a Hősök tere közötti részen került megrendezésre. Olyan helyszínek kerültek most is kiválasztásra, amelyekben nem szoktak befogadni felolvasásokat és színházi eseményeket, mint például egy imaterem, egy műteremház, egy nagyköveti rezidencia vagy éppen egy turkáló, ami különleges hangulatot biztosít a felolvasásoknak. A program 19:00-kor kezdődött és 23:00-ig tartott. A közönség vándorolt a helyszínek között, és mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathattak meg félóránként, egy szöveg összesen nyolcszor hangzott el az est folyamán. A felolvasások közötti 15 perces pihenő időben cserélődött a közönség.

2020-03-30 20 óra
2020-03-30 21 óra
 Ma, versek és zenék, két órában, csodák és álmok.

Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak. A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online-oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz.  

Egy két példa:

https://youtu.be/I0LNfbkyp4g

https://youtu.be/VzGRrGP4fH8

https://youtu.be/zqcj3dacceA

A mai műsor már otthonról készül, a lányom Seres Flóra zenéivel, persze szigorúan jelentve a jogvédő hivatalban.

2020-03-23 20 óra
2020-03-23 21 óra
 Korona Szeminárium a Na! műsorában!
Ha minden zárva, a fül maradjon meg nekünk, irodalmi távoktató sorozat, 1.0

https://youtu.be/RldvxJMkGAo

( A 2020.03.16-i adás ismétlése )

2020-03-16 20 óra
2020-03-16 21 óra
 Korona Szeminárium a Na! műsorában!
Ha minden zárva, a fül maradjon meg nekünk, irodalmi távoktató sorozat, 1.0

2020-03-09 20 óra
2020-03-09 21 óra
 A mai, / hétfői Na! Kulturális Bombájából:

„Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény” (Mt 17,2). Nagyböjt 2. vasárnapjának evangéliumához kapcsolódik e heti versünk. Péterrel mondhatjuk mi is, „megszabadított szemű hegy-lakók”: „Uram, jó nekünk itt lennünk!”. Hiszen „a hegyen lakni Vele jó”. És mégsem maradhatunk ott. De mindig elég lesz a kegyelem.

LEFELÉ MENET

Máté 17,2

1

„Elváltozék...” Köntöse mint a hó.
Olyan szép, hogy már-már félelmetes, –
Mégis: a hegyen lakni Vele jó.
Maradni: örök fészket rakni volna jó.
De nem lehet. Már sápad a csoda,
Az út megint a völgybe lehalad,
Jézus a völgyben is Jézus marad,
De jaj nekünk!
Akik a völgybe Vele lemegyünk,
Megszabadított szemű hegy-lakók
Csak egy-egy csoda-percig lehetünk.
Elfelejtjük az elsápadt csodát,
És lenn, a gomolygó völgyi borúban,
Az emberben, a szürke-szomorúban,
Nem látjuk többé az Isten fiát.

2

Testvérem, társam, embernek fia,
Igaz: a hegyen nem maradhatunk.
Igaz: a völgyben más az alakunk,
Nekünk lényegünk, hogy szürkék vagyunk.
Botránkozásul vagyok neked én,
És botránkozásul vagy te nekem,
Mégis: legyen nekünk vigasztalás,
Legyen nekünk elég a kegyelem:
Hogy láttuk egymás fényes arculatját,
Hogy láttuk egymást Vele – a Hegyen.

(1932)

HÉT VERSE – Reményik Sándor: Lefelé menet | Magyar Kurír - katolikus hírportál

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-het-verse-remenyik-sandor-lefele-menet

2020-03-02 20 óra
2020-03-02 21 óra
 A United World Colleges (UWC, Egyesült Világ Kollégiumok) egy tizenöt iskolát tömörítő szervezet. Az UWC célja a nemzetek, kultúrák közti megértés terjesztése a különböző országokból érkezett diákok együttélése és közös tanulása adta élmények által. Az egész világon az egyetem előtti évekre választanak ki diákokat érdemeik alapján tekintet nélkül pénzügyi, etnikai, vallási és oktatási hátterükre.
vendég: Seres Donát , a Rossz versek című egyik film főszereplője.

( A 2020.02.24-i adás ismétlése )

2020-02-24 20 óra
2020-02-24 21 óra
 A United World Colleges (UWC, Egyesült Világ Kollégiumok) egy tizenöt iskolát tömörítő szervezet. Az UWC célja a nemzetek, kultúrák közti megértés terjesztése a különböző országokból érkezett diákok együttélése és közös tanulása adta élmények által. Az egész világon az egyetem előtti évekre választanak ki diákokat érdemeik alapján tekintet nélkül pénzügyi, etnikai, vallási és oktatási hátterükre.
vendég: Seres Donát , a Rossz versek című egyik film főszereplője.

2020-02-17 20 óra
2020-02-17 21 óra
 A mai Na ! tartalmából!
Gárdos Péter új könyve!

1782-t írunk, amikor két férfi elindul, hogy becsapja Európa uralkodóit. Különleges találmánnyal járják be a kontinenst, s bár a hírverés óriási körülöttük, küldetésük valódi célja titkos. Sikerük birodalmi érdek, bukásuk pedig az életükbe kerülhet.

Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos számára az egész út időfecsérlő ostobaság, ami csak akadályozza abban, hogy valódi tudományos munkáival foglalkozzon. Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó pedig méltánytalannak tartja, hogy folyamatosan rejtőzködnie kell.

Ahogy Európa rossz útjain zötykölődnek a titokzatos találmánnyal, kisszerű árulások, fékezhetetlen irigység és brutális gyilkosságok örvényében találják magukat. Legyűrik-e őket a hatalom mocskos praktikái? Van-e bennük elég rafináltság, szívósság és hit ahhoz, hogy túléljék a kalandot?

A Királyi játék az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története.

2020-02-03 20 óra
2020-02-03 21 óra
 Major Kamill a Bézsben,

A pécsi Művészeti Gimnáziumban Lantos Ferenc tanítványaként érettségizett Major Kamill 1972-ben Párizsba érkezett, majd beiratkozott az ottani iparművészeti főiskola grafika szakára, ahol azután hosszú évekig tanított is. Azóta is Franciaországban él és alkot, számos baráti és munkakapcsolat fűzte/fűzi a legjelentősebb franciaországi magyar képzőművészekhez, akik között ott van Hantaï Simon, Reigl Judit, Székely Vera, Molnár Vera, Jean-Pierre Yvaral (Vasarely), Pátkai Ervin, Anna Márk, Lucien Hervé, és még hosszan folytatható lenne a sor. Ebben a közegben alakult és teljesedett ki művészete, ennek köszönhető, hogy bár Magyarországon is kiállított, neve a szélesebb közönség előtt mégsem általánosan ismert idehaza.

2020-01-27 20 óra
2020-01-27 21 óra A Na vendége ma Világi Kristóf

Ezt írja magáról:

Testnevelési Egyetemen alapszakon szakdolgozat témaválasztás közben ismerkedtem meg a sportanalitikával, ami azonnal magával ragadott. Azóta mind gyakorlati, mind elméleti aspektusával is foglalkozom, kiemelve az általam is űzött kosárlabda sportággal. Tudományos oldalról TDK és konferencia előadások készítése közben is keresem benne az újdonságot és az eszközöket, melyekkel a sportág fejlődését segíthetem elő.

2018-ban, a mesterképzés befejezése után felvételt nyertem a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájába, és PhD hallgatóként azóta számos kutatásban részt vehettem a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központ projektjein belül.

2020-01-20 20 óra
2020-01-20 21 óra Egy idézet a mai műsorból:
A Boldog idők (La belle époque) című francia filmet az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A főszerepekben Fanny Ardant, Daniel Auteuil és Guillaume Canet láthatók. A romantikus vígjátékot Franciaországban már több mint egymillióan látták, a kritika és a közönség egyaránt méltatja: a Times kritikusa szerint az Amélie csodálatos élete óta ez a legviccesebb francia film, míg a The Hollywood Reporter „hihetetlenül szórakoztató: szellemes, szexi és eredeti”, a Forbes újságírója pedig „elbűvölő, szellemes és nagyon vicces” alkotásnak nevezi.
Az idősödő francia házaspár párkapcsolati válságot él át. A feleség harsány és magabiztos, a férj pedig egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és önsajnálatba. Fiának egyik barátja sikeres és különleges vállalkozást vezet: időutazást kínál ügyfeleinek. Színészek, díszletek bevonásával megteremti a kiválasztott kor hangulatát és körülményeit, és a méregdrága árat kifizető időutazó addig élvezheti a 18. század vagy éppen a második világháború tökéletesen újrateremtett közegét, amíg a pénztárcája bírja. A fiatalember felajánlja az egyre letörtebb férfinak, hogy egy napra visszamehet a múltba egy általa választott napra… Melyik napot választja vajon? Vissza akar-e majd térni a jelenbe? Megmentheti-e ez az időutazás a házasságát?


( A 2019.12.02-i adás ismétlése )

2020-01-13 20 óra
2020-01-13 21 óra A na! idei első vengége:
Deák Kristóf Oscar díjas filmrendező, a Foglyok című film kapcsán:

A történet szerint 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

A Foglyok főbb szerepeiben Sodró Eliza, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese láthatók. Szamosi Zsófia mellett több alkotó neve is visszaköszön az Oscar-díjas Mindenki stáblistájáról, többek között Balázs Ádám zeneszerző, Csillag Mano vágó, Steinhauser Andrea casting director és Péterffy Máté hangmérnök is erősítette a csapatot.

Más

“Borzongatóan különös képek nagy tehetségű festője” – jellemezte Benedek Marcell a 75 évvel ezelőtt meggyilkolt Farkas István festőművészt, akinek zsidó származása miatt kellett meghalnia Auschwitzban. Hiába próbálták megmenteni a Párizsban kiteljesedő, rendkívül tehetséges művészt, mire a menlevele elkészült, már késő volt. Az életművét most a Nemzeti Galéria mutatja be.
E világ nem az én világom,
csupán a testem kényszere,
hogy egyre beljebb, mint a féreg
furakodom beleibe
– kezdte Pilinszky János a második világháború után írt, végtelenül kiábrándult költeményét, a Kihűlt világot, amelynek címét most a Magyar Nemzeti Galéria vette kölcsön legújabb, Farkas István munkásságát bemutató időszaki kiállításához.

( A 2020.01.06-i adás ismétlése )

2020-01-06 20 óra
2020-01-06 21 óra A na! idei első vengége:
Deák Kristóf Oscar díjas filmrendező, a Foglyok című film kapcsán:

A történet szerint 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

A Foglyok főbb szerepeiben Sodró Eliza, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese láthatók. Szamosi Zsófia mellett több alkotó neve is visszaköszön az Oscar-díjas Mindenki stáblistájáról, többek között Balázs Ádám zeneszerző, Csillag Mano vágó, Steinhauser Andrea casting director és Péterffy Máté hangmérnök is erősítette a csapatot.

Más

“Borzongatóan különös képek nagy tehetségű festője” – jellemezte Benedek Marcell a 75 évvel ezelőtt meggyilkolt Farkas István festőművészt, akinek zsidó származása miatt kellett meghalnia Auschwitzban. Hiába próbálták megmenteni a Párizsban kiteljesedő, rendkívül tehetséges művészt, mire a menlevele elkészült, már késő volt. Az életművét most a Nemzeti Galéria mutatja be.
E világ nem az én világom,
csupán a testem kényszere,
hogy egyre beljebb, mint a féreg
furakodom beleibe
– kezdte Pilinszky János a második világháború után írt, végtelenül kiábrándult költeményét, a Kihűlt világot, amelynek címét most a Magyar Nemzeti Galéria vette kölcsön legújabb, Farkas István munkásságát bemutató időszaki kiállításához.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán