Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Pilát Gábor

"A szerelem önmagában mit sem ér, ha nem párosul egy jó adag tudatossággal, önismerettel, etikával, felelősségvállalással és néhány olyan dologgal, ami az érzelmeken túl a garancia lenne a jól működő párkapcsolathoz. A párkapcsolat egy tökéletes tükör, melyben a társunk igazán láttatni tudja és visszatükrözi az egyéni gyengeségeinket, amit mi kellő önismeret hiánya miatt a másikra vetítünk, és őt okoljuk a problémáink miatt. Itt bezárul a kör. Nincs jól működő párkapcsolat, ha mindkét fél nem képes és hajlandó a saját önismereti útjának felfedezésre." - vallja Pilát Gábor életvezetési és üzleti coach.

• Tabuk nélkül • hétfő 21:00-22:00 •

2017-04-03 21 óra "Ha nem szeretnél válást, avagy eső előtt köpönyeg..."

2017-03-27 21 óra
2017-03-27 22 óra "Amerika újratöltve"

2017-03-20 21 óra
2017-03-20 22 óra "A belső boldogság vs. egó"

2017-03-13 21 óra
2017-03-13 22 óra "Szeret,nem szeret? Szakítsak, ne szakítsak?"

2017-03-06 21 óra
2017-03-06 22 óra "Amikor a lélek prostituálódik...."

2017-02-27 21 óra
2017-02-27 22 óra Az orgazmus a szeretkezés csúcsa, de az odáig vezető út sem átugorható..

Szinte már a végtelenségig elcsépelt közhely, hogy a férfiak türelmetlenül sürgetik a szexet, és mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb a hálószoba felé vegyék az irányt, és az ágyban tudják a partnerüket, míg a nők inkább arra vágynak, hogy legalább egy gyertyafényes vacsora, sok bók, és talán a szerelmi vallomás is megelőzze meg az első együttlétet.

Egy dologban azonban mindkét nem szándéka közös: tetszeni, imponálni akarnak a másiknak.

Erről lesz ma este szó...

Tabuk nélkül, 21.00-tól a rádió Bézsben, Pilát Gáborral.
Tarts velünk!

2017-02-20 21 óra
2017-02-20 22 óra Terítéken a társfüggőség

Ma este 21.00-kor a rádió Bézsben Pilát Gáborral

2017-02-13 21 óra
2017-02-13 22 óra A házasélet bánata

Vannak emberek, akik minden hibájuk ellenére igazi jellemek, és vannak olyanok, akik szinte hibátlanul jellemtelenek.

Ha olyan emberrel mész bele egy párkapcsolatba, akit lehetetlen szeretned, vagy olyat szeretsz, akivel lehetetlen párkapcsolatban élni, gyakran meg fogod élni az “ugyanaz a tánc, csak új partnerrel és más zenére” nyomasztó érzését.

A szerelmes éjszakákat persze házassággal koronázzátok meg, de valahogy a remélt isteni beteljesülés nem jön el, és talán magányosabbnak érzed magad, mint valaha. Ezt az érzést a nem szerető és nem szeretett partner jelenléte csak elmélyíti, és a szeretet nélküli házasságban élő ember választási lehetőségei igencsak leszűkülnek.

Marad a házasságtörés vagy a kétségbeesés. Vagy esetleg a válóperes bíróságnak nevezett furfangos találmány, ahol valamennyi tárgyalt eset vagyonnal vagy gyermekelhelyezéssel kapcsolatos, miközben ez csupán a jogi és adminisztrácós lebonyolítása két, korábban egymásért rajongó ember érzelmi haláltusájának. Persze ki lehetne terjeszteni a bíróság hatáskörét, és létre lehetne hozni egy érzelmeken alapuló szerződéseket betartató törvényszéket, de ettől még a tisztességesen elvált emberek száma nem nőne.

Ma minden második házasságkötés válással ér véget, és a házasság kötelékében megmaradó emberek nagy része boldogtalan a kapcsolatában. Arra természetesen törvényileg nem lehet senkit kényszeríteni, hogy az érzéseit soha el nem múlónak nyilvánítsa ki. Nem is kell, megteszik ezt az emberek maguktól. Ha azonban a házasság egy bizonyos időre szóló “megállapodás” lenne, ami a lejártával meghosszabbítható, akkor lehet, hogy sokkal inkább teremtésben tartanák azt a házastársak. Ez nyilvánvalóan egy vitatott tecnikai szabályozása lenne a házasság intézményének.

Igazából a valós sikert nem annak a megértése eredményezné, hogy egy kapcsolatot egy előre egyeztetett idő elteltével kell megítélni, és dönteni a folytatásról, azaz újjászületésről, vagy a különválásról. Inkább annak a megértése, hogy egy kapcsolatnak minden egyesnap meg kell halnia, és minden egyes nap újjá kell születnie.

2017-02-06 21 óra
2017-02-06 22 óra Vedd le a maszkot!

Részlet a "Tabuk (nélkül a párkapcsolatról" című könyvből)
A személyiség kifejezés eredetileg a görög „persona” szóból származik, melynek jelentése „maszk”. Minthogy az ókori színházban a színészek kizárólag férfiak voltak, így a női karaktereket és a különböző érzelmeket maszkok segítségével jelenítették meg.

Azóta sok idő eltelt, de még mindig ezért viselnünk maszkot. Férfiak és Nők is, egyaránt. Azért, hogy elrejtsük valódi énünket. De miért kell azt elrejteni?

Egyszerűen azért, mert vállalhatatlannak gondoljuk az elvárások miatt a külvilág felé, vagy magunk felé. Vagy mindkettő. Viszont mindkét esetre van megoldás.

Ha magadnak nem tetszel maszk nélkül, ne egy újabbat rendelj magadnak, mind hamisítvány. Hozd rendbe a saját személyiségeket. Bármikor jogodban és hatalmadban áll megtenni ezt. Csak arra figyelj, hogy az eredetit válaszd. Vigyázz, néha nagy a kísértés...

A monda szerint egyszer az indián két farkasról mesélt unokájának, melyek minden emberben harcolnak.
"Fiam, a harcot két farkas vívja, mely mindegyikünkben benne lakozik.
Az egyik fekete. Ő a harag, az irigység, a féltékenység, a gondok, a fájdalom, a mohóság, az arrogancia, az önsajnálat, a bűn, az előítéletek, a kisebbségi érzések, a hazugságok, az álszentség és az egó.

A másik fehér. Ő a boldogság, a béke, a szeretet, a remény, a vidámság, az alázat, a jóság, a jóakarat, a rokonszenv, a nagylelkűség, az egyenesség, az együttérzés és a hit."

A fiú eltűnődött, majd megkérdezte: "Melyik farkas az erősebb, melyik nyer?” Az öreg indián ezt válaszolta: "Az, amelyiket táplálod."

Ha végeztél a munkával, és megtaláltad magad, vállald fel a külvilág előtt. És, hogy mit szólnak hozzá? Egy öreg barátom mondása jut eszembe: „Aki engem nem szeret, nyalja ki a s.e.gg-emet!”

2017-01-23 21 óra
2017-01-23 22 óra "Van amikor a csend a legjobb válasz."

2017-01-16 21 óra
2017-01-16 22 óra
Legyél önmagad, add önmagad!

2017-01-09 21 óra
2017-01-09 22 óra A romantika olyannyira ki tudja billenteni az egyensúlyából a józan észt, hogy még a lelki szenvedés is emlékezetes marad az általa teremtett érzelem miatt. Ezért azonban kár lenne hadat üzenni a romantikának.

Az EGO azonban nemcsak a szerelem, a félelmek és a vágyak mentén tud csapdát állítani. Meg tudja ezt tenni humánusabban is a “logika” segítségével. Hogyan?

Erről szól a ma esti műsor, tarts velünk hétfőn este 21.00-tól!

2016-12-19 21 óra
2016-12-19 22 óra Szenvedéssel vagy szenvedéllyel?

A házasság mindig is egy változó intenzitású, és sajnos leggyakrabban “átmeneti ügylet“ volt, természetesen más és más gondokkal, de a látszat hasonló köntösében. A “Míg a halál el nem választ” ismert fogadalom valamikor az ésszerű lehetőségek reális felmérése volt, manapság inkább az óhajok feliratú kívánságládába dobott vágy, ami stabil alapok híján, és az orvostudomány fejlődésével azt az eredményt hozta, hogy a házaspároknak egyre tovább kell elviselniük egymás változásait, és esetleges eltávolodását.

2016-12-12 21 óra
2016-12-12 22 óra Akit biztosan ne válassz párodnak…

Kik azok az emberek, akik biztosan nem alkalmasak párkapcsolatra? Van ilyen?
Tarts velünk ma este 21.00-tól! Párkapcsolatról csak Tabuk nélkül.

2016-12-05 21 óra
2016-12-05 22 óra Sose cselekedj félelemből, de sose féjl cselekedni!

Amikor elkeseredettek vagyunk, alkalomadtán megkérdezünk másokat: “Neked mi ad erőt?” Mintha az erő, vagy a bátorság egy külső forrásból beszerezhető dolog lenne.

 

Olykor annyira kificamodottak a nézeteink, hogy az agodalmat és a félelmet tartjuk számon természetes állapotként, és az erőt, a bátorságot gondoljuk abnormálisnak, pedig ez pont fordítva van. A félelem és a remény a képzeletünk szüleménye. Néha nemcsak a buta, de szép embereket engedjük be az életünkbe, hanem az aggodalmat és a félelmet is. Sőt, ezeket talán gyakrabban. Vagy olyan sűrűn, hogyha ezknek a negatív érzemeknek tudata lenne, azt gondolhatnák, hogy állandó bejárásuk van, hiszen itt laknak.

2016-11-28 21 óra
2016-11-28 22 óra A párkapcsolat vézgezes buktatói

A mondás szerint a pokol felé vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Hogy igaz ez a kapcsolatokra? Tarts velünk, ma este ennek járunk utána.

2016-11-21 21 óra
2016-11-21 22 óra Tisztában vagy azzal, hogy egy randin feltett "Hogyhogy még egyedül vagy?" kérdés kizárólag azt jelenti, hogy "Mégis mi a franc baj van veled?". Meg azzal is, hogy a "Majd hívlak." egyenlő a "Remélem te sem fogsz, és elsunnyoghatom a dolgot, majd ha egyszer véletlenül összefutunk, akkor kitalálok valami szar kifogást."-tal.

Miért nem azt mondjuk, mint amit gondolunk?
Erről lesz ma este szó....

2016-11-14 21 óra
2016-11-14 22 óra Önszeretet vagy önimádat? Mi a különbség, és hol van a határ a kettő között?

Tarts velünk ma este!

2016-11-07 21 óra
2016-11-07 22 óra "Az ördög nem alszik" A halott múlt

A jelen pillanatot kizárólag a személyes jelenléted teszi tartalmassá. A múlt csupán az emlékezetedben van, a jövő pedig a képzeletedben. Gyakran azt halljuk, hogy "Ne a múltban élj!", pedig ez több, mint pongyola megfogalmazás, hiszen senki nem tud a múltban élni, csakis a jelenben. Ha a múltban élnél, akkor már nem élnél, azaz halott lennél. A múlt történései is kizárólag akkor vannak hatással rád, ha az emlékeidet beemeled a jelen pillanatba, a mostba.

A vágy az élvezet emléke, és ennek a lenyomata, a félelem pedig a fájdalom, és a kudarc emléke.

A múlt és jövő közötti hézagot a jelen pillanat köti össze. A most pillanata folyamatosan és mindig újjászületik, és mindig meg is hal, hiszen ami megszületik annak meg is kell halnia. A legtöbb problémának forrása ezen összefüggés "el nem fogadásából" fakad. A csónakban ülve belekapaszkodunk a folyó partján egy élvezettel kapcsolatos dologba az egyik oldalt, vagy egy fájdalommal kapcsolatosba a folyó másik oldalán, miközben a sodrás viszi a csónakunkat. Amíg nem tudunk együtt áramlani a vízzel, azaz az élettel, addig az energiáinkat ezek a kapaszkodások fogják felemészteni.

A vonatban kiírják, hogy kihajolni tilos és életveszéyes, de a legtöbb ember a figyelmeztető tábla nélkül se nyúlkálna ki az ablakon, hogy fákba, táblákba, vagy masinisztákba kapaszkodjon. Az életben pont fordítva van. Nincs kint a tábla, de ha kint is lenne, a legtöbb ember akkor is megpróbálná megszegni a szabályt, miszerint ne kapaszkodj semmibe, csak ami a vonaton van, mert leszakad a kezed.

 

2016-10-24 21 óra
2016-10-24 22 óra Tényleg nyulak a pasik?

Ma 21.00 után végére járunk....

2016-10-17 21 óra
2016-10-17 22 óra Rakj rendet az életedben!

A stressz kezelhető ha ismered az anatómiáját. Erről is szó lesz ma este...

2016-10-10 21 óra
2016-10-10 22 óra "Dobd el a karcos szemüveget"

2016-10-03 21 óra
2016-10-03 22 óra "Érzelmek iskolája"

2016-09-26 21 óra
2016-09-26 22 óra A látszat és a valóság

Spirituális nem attól lesz valaki, hogy a lakása tele van ezo-könyvekkel és füstölőkkel, sokkal inkább annak okán, hogy elfogadja a láthatón túl a láthatatlan világot is. Az előbbiben a látható és tapintható dolgok vannak, míg az utóbbiban a lelkiek és szellemiek.

A "spiritualitas" egy latin szó, melynek jelentése, szellemiség, lelkiség. Valahol minden ember spirituális, hiszen ki kérdőjelezné meg a levegő létezését, csupán azért, mert láthatatlan, és ugyan ki cáfolná az érzések és érzelmek valódiságát pusztán amiatt, hogy nem lehet a kezünkbe venni. Olyannal időnként találkozni, aki nem éli a szeretetet, de olyannal nem, aki tagadná.

A lelki nyitottságot sajnos nem tudod megrendelni egy alacsony példányszámban nyomtatott képregénymellékletből, ezt gyakorolni kell. Kell hozzá némi bátorság, hogy elengedd a látható és kézzel tapasztalható világ biztosnak tűnő pontjait. Ha nem tudod megtenni, azzal sincs baj, legfeljebb úgy jársz mint a szülő, aki úgy tanítja biciklizni a gyereket, hogy lépésben kíséri, miközben folyamatosan egyensúlyban tartja a kerékpárt. A gyereknek ugyanúgy nincs esélye elesni, mint megtanulni biciklizni.

Ha tetszik ha nem, olyan világot élünk, ahol ugyanakkora probléma a népesség elhízása, mint az éhínség, és ha te szólsz Istenhez, akkor imádkozol, azonban ha Isten szól hozzád, akkor tudathasadásra hivatkozva kezelésben részesítenek.

Amennyiben hosszú életet akarsz, jobban jársz ha nem eszed túl magad, és ha kicsit is meg akarod érteni a világot, akkor a szemedet arra is használod, hogy túlnézel az ellentmondásokból szőtt fátylon. Amint ezt megteszed, kitisztul a kép, mert a tudattalan a tudatosba emelve nyom nélkül szertefoszlik.

Pilát Gábor

Megjelent! Tabuk nélkül a párkapcsolatról CD sorozat!
Itt megrendelheted:
http://pilatgabor.hu/cd/

"Tabuk nélkül a párkapcsolatról" - könyv
Itt megrendelheted: 
http://pilatgabor.hu/konyvem/

Következő előadás:
https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolat…/events

Legyél rendező a saját életedben!
Párkapcsolati és életvezetési konzultáció:
http://pilatgabor.hu/a-konzultaciorol/

2016-09-19 21 óra
2016-09-19 22 óra "Mássz ki a gödörből!"

2016-09-12 21 óra
2016-09-12 22 óra "Gyerek csomagban"

Minthogy a pokol felé vezető út is jószándékkal van kikövezve, néha a gyerekekkel kapcsolatban is ezen az úton járunk. Mennyire kell szabályozni vagy fegyelmezni a gyereket? Mit tegyek ha engedetlen vagy hazudik? Sajnos a gyereknevelésben a szülő a probléma, és nem a gyerek.

2016-09-05 21 óra
2016-09-05 22 óra "Válás után... "

2016-08-29 21 óra
2016-08-29 22 óra "Azt se tudom, fiú vagyok e, vagy lány"

2016-08-22 21 óra
2016-08-22 22 óra "Konfliktusok a kapcsolatban"

2016-08-15 21 óra
2016-08-15 22 óra "Engedd el"

2016-08-08 21 óra
2016-08-08 22 óra USA vs. HU újratöltve: "Amerikából jöttem" folytatás Zsupán Gáborral

2016-08-01 21 óra
2016-08-01 22 óra  Tabuk nélkül Thomasz Farkasdival, a Tropicarium Budapest tulajdonosával

2016-07-25 21 óra
2016-07-25 22 óra Tabuk nélkül Tóth Verával

Facebook live: https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol/videos/vb.1508222216113902/1763453780590743/

2016-07-18 21 óra
2016-07-18 22 óra "Megbocsátás"

2016-07-11 21 óra
2016-07-11 22 óra

Facebook élő:

https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol/videos/vb.1508222216113902/1757400954529359/

 

2016-07-04 21 óra
2016-07-04 22 óra

2016-06-27 21 óra
2016-06-27 22 óra "A láthatatlan 3." 

A Facebookon bárki élőben videón követhette, hozzá is szólhatott a műsorhoz, íme:

https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol/videos/1751901341745987/

2016-06-20 21 óra
2016-06-20 22 óra "Van második esély?"

2016-06-13 21 óra
2016-06-13 22 óra "Az igazi ok"

2016-06-06 21 óra
2016-06-06 22 óra "A gyerek nem hülye, csak kicsi"

2016-05-30 21 óra
2016-05-30 22 óra "Boldog akarsz lenni, vagy kielégült"

2016-05-23 21 óra
2016-05-23 22 óra "Mindig van választásod"

2016-05-09 21 óra
2016-05-09 22 óra "USA  vs. HU" 

2016-05-02 21 óra
2016-05-02 22 óra "Vágyak és félelmek"

2016-04-25 21 óra
2016-04-25 22 óra "Érzelmi zsarolás"

2016-04-18 21 óra
2016-04-18 22 óra "Boldogság, vagy kényelem?"

2016-04-11 21 óra
2016-04-11 22 óra Gyilkos klisék

Gyakran azért nem vagyunk képesek észrevenni az igazi szerelmet, mert előre gyártott elképzeléseink vannak arról, hogy milyen az ideális jelölt. Legyen magas, kisportolt a pasi, vagy éppen derékig érő hajú és hosszú combú a Nő. Annyira átvesszük és magunkénak érezzük a minden irányból ránk ömlő "tökéletes kliséket", hogy amikor a szerelem nem a saját fantáziánk és elképzelésünk szerinti ruhában érkezik, észre semvesszük. Rengeteg férfit és Nőt láttam, akik feladták az életüket a tökéletes klisé miatt, és cserébe kaptak egy olyan embert, aki semmibe vette őket, vagy ha nem is, valódi megbecsülésére soha nem számíthattak. Az igazi szeretet nem csupán néha ad örömet, hanem állandóan, és az igazi szeretet nem feltételekhez kötött. Attól még, hogy rossz címet írtál be a navigációba, nem kell végigmenned az úton, és ha estleg rossz klisé szerint választottál, attól még nem vagy rossz ember. Az viszont fontos, hogy ne csak gondolkodj erről, hanem cselekedj is, mert a gyakorlat nélküli elmélet nem több, mint egy verbális szeretkezés. Talán jobb a semminél, de miért érnéd be félmegoldással?

2016-04-04 21 óra
2016-04-04 22 óra Társkereső oldalak felhasználói szokásai......

2016-03-21 21 óra
2016-03-21 22 óra Szexuális szabadság vs. Perverzió. Vendégeim: Szabó Gabi rádiós műsorvezető és Kiss Virág, színésznő, szinkronrendező. Tarts velünk!

2016-03-07 21 óra
2016-03-07 22 óra Ha birtokolni akarod, elveszíted... Gyerekkorunk óta próbálja a környezetünk ránk erőltetni a saját szándékát, a saját akaratát. Mi pedig vagy megtörünk és jól nevelt, idomított gyerekek leszünk, vagy szembeszállunk. Hogyan? Természetesen akarattal. Sőt, időnként annyira rászokunk az akaratra, hogy szinte akaratfüggők leszünk. Van kiút? 

2016-02-29 21 óra
2016-02-29 22 óra "A testiség könnyen jön, a boldogság annál nehezebben"

2016-02-22 21 óra
2016-02-22 22 óra "Játszmák a párkapcsolatokban"

2016-02-15 21 óra
2016-02-15 22 óra "Élősködőt akarsz, vagy nagyvadat?"

2016-02-08 21 óra
2016-02-08 22 óra "Ha nem engeded, hogy a sors vezessen, akkor hurcolni fog"

2016-02-01 21 óra
2016-02-01 22 óra  "Őszinte legyek vagy taktikus?"

2016-01-25 21 óra
2016-01-25 22 óra Mai esti vendégem a Sandra Iron, a pornó koronázott királynője.

2016-01-18 21 óra
2016-01-18 22 óra A Nő nem egy trófea-állat Talán nincs is olyan nő ezen a földkerekségen aki szívesen venné, ha a trófea-állat jelzővel illetnék. Ezzel szemben nagyon sokan azt a viselkedésmintát követik, ami a férfiakat arra készteti, hogy meghódítás helyett levadásszák őket.

2016-01-11 21 óra
2016-01-11 22 óra Soha ne legyél pótlék

2016-01-04 21 óra
2016-01-04 22 óra Amszterdam a bűn városa vendég Szulik Diána

2015-12-28 21 óra
2015-12-28 22 óra Miért nem működnek az újévi fogadalmak? Hogyan tervezzünk?

2015-12-21 21 óra
2015-12-21 22 óra Mondd ki a szót, avagy a szeretet nem csak karácsonyi kíváltság!

2015-12-14 21 óra
2015-12-14 22 óra Tabuk nélkül..... Felcserélt szerepek, avagy funkcionális Nők vs. gyönyörű férfiak. Félreertelmezett versengés a nemek között

2015-12-07 21 óra
2015-12-07 22 óra Tabuk nélkül... Fodor Gábor (Exotic Swinger Club) a "szabad szerelemről"

2015-11-30 21 óra
2015-11-30 22 óra Tabuk nélkül... Szabó Arnolddal

2015-11-23 21 óra
2015-11-23 22 óra Tabuk nélkül... Bíró Ica modellel

2015-11-16 21 óra
2015-11-16 22 óra Tabuk nélkül... Hamedl Andrea a life.hu (https://www.facebook.com/life.hu/?fref=ts ) intim rovatának vezetője a beszélgetőpartner.

2015-11-09 21 óra
2015-11-09 22 óra Tabuk nélkül... Meddig maradjak benne egy szahar kapcsolatban?

2015-11-02 21 óra
2015-11-02 22 óra Tabuk nélkül... Faragó Melinda pszichológussal

2015-10-26 21 óra
2015-10-26 22 óra Tabuk nélkül... Eötvös Katalin Görögországból hazatérve mesél a déli temperamentumról, a "magyar virtussal" szemben.

2015-10-19 21 óra
2015-10-19 22 óra Tabuk nélkül... Ez a rádióműsor csak azért 18+, mert még nincs 21-es karika... A gyönyörök házában jártunk egy igazi Madame vezetésével...

2015-10-12 21 óra
2015-10-12 22 óra Tabuk nélkül... Attila volt versenyző, személyi edző és Tóth Vera

2015-10-05 21 óra
2015-10-05 22 óra Tabuk nélkül: Sz-e-x, tűsarok, felnőtt filmek és édes hármas a Rádió Bézs műsorán. Szőlőskei Tímeával és Szabó Gabival

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán