Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Katalin Szaday Pável

New York.

A különös, a furcsa, a vágyott. A hatalmas, a szabadnak hitt, a sárga taxis. A felhőkarcolós, a zajos, az örökmozgó, az izgalmas, a titokzatos, az ártatlan és bűnös, a minden szempontból színes város, New York. És benne egy asszony, aki ott él és Budapestről álmodik. Egy nő, a barátunk, a segítőnk, aki zenével festi a mindennapjait, amit most önöknek is megmutat. New York.

Ez a címe, a minden pénteken reggel kilenc órakor hallható zenei összeállításnak.

A zenéket New Yorkban válogatta Katalin Pável Szaday

• New York - Szaday Pável Katalin zenei válogatása • Péntek 14:00-15:00 •

2021-11-26 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

New York-i zene, New York-i séta és egy New York-i nő, aki magyar. Ő az akinek a szemén keresztül megismerheted a világ egyik legizgalmasabb városát, New York-ot.

Beszélhetnék a Black Friday-ról, a Thanks giving parádéról, amit az idén újra megtartanak, de témát változtattam, amikor jött a hír, hogy új országok kerültek fel Amerika utazási tiltott listájára - köztük Magyarország is.

A Covid visszatért Európába, én pedig ma New York nagyon kemény és szomorú 20 hónapjáról beszélek majd, arról, ami megrázta az egész Államokat. A covid kezdetétől egész a mai napig.

Jól emlékszem, 2020 március közepén N.Y amelyik soha nem alszik 90%-ba elaludt. Leállt. Fekete lett. Áldozatok, csődök, új életmód, alkalmazkodás, oltás…

Kat Szaday Pavel, aki megmutatja, hogyan védekezik az ő városa, és a benne élő emberek.

 

2021-11-19 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

New York-i zene, New York-i séta és egy New York-i nő, aki magyar. Ő az akinek a szemén keresztül megismerheted a világ egyik legizgalmasabb városát, New York-ot.

Közeledik a Hálaadás ünnepe. Megkezdődtek a köszönet adások, az adomány gyűjtések, ami a zuhanó gazdasági helyzetben fontosabb talán, mint eddig, de szó lesz indián szokásokról, rituális szertartásokról, különleges kiállításokról, tartós ételekről, koncert szobrokról sőt még teherhajóról is.

Kat Szaday Pavel, aki megmutatja, milyen az ő városa.

2021-11-12 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

New York-i zene, New York-i séta és egy nő akinek a szemén keresztül megismerheted a várost.
Dél Manhattan trendy negyedébe, a Sohó - ba látogatunk.
Izgalmas negyed, izgalmas múlt, kiszámíthatóan kiszámíthatatlan jövő!

Tehát most is - mint minden pénteken 14 órakor - indul a New York-i séta, s egy nő, Kat Szaday Pavel, aki megmutatja, milyen az ő városa.

2021-11-05 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

New York-i November, ahol a turistáknak és a helyieknek kötelező betartani a Covid miatt hozott szabályokat.

New York. Évfordulók, születésnapok és a halottak napja.

New York. Épületek, utcák, parkok és emberek.

Tehát most is, mint minden pénteken indul a New York-i séta s egy nő, aki megmutatja, milyen az városa.

A szerkesztő Kat Szaday Pavel.

2021-10-29 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A mindig színes New York még színesebb júniusban. Ez a LGBTQ közösség hónapja. Ilyenkor a járdákat, kirakatokat szivárványszínűre festik, de még a szökőkutak, a vízesések is olyanok, mint a néha felettük feszülő színes híd az égbolton.

Beszélek nektek a Greenwich Village negyedben, Christopher utcán levő Stonewall Inn vendéglő-szállodáról, ami a gay közösség kedvenc szórakozó helye. Tudjátok, 1969. június 28.-án volt ott egy kemény rendőri razzia. Megalázó dolgok történtek ott, akkor. Az egyik következmény: spontán tüntetés. Egyre több tüntető tiltakozott, amiben, nem csak a meleg közösség tagjai, hanem az őket támogató New York-iak is részt vettek.

Ez a tüntetés egy új korszakot indított a gay közöség életében.

A társadalom befogadóbbá vált, egyre többen álltak melléjük, új törvények születtek, 1980-ban már törvényesen együtt élhettek, ‘89-ben az együtt élő párok azonos jogokat kaptak, mint a különböző nemű házasok és 2011-töl, már hivatalosan is elismert házasságot köthetnek.

A világ legnagyobb LGBTQ felvonulása 2019. júniusában volt az, Stonewall In 50. évfordulójára.

Persze, minden mozgalom mögött hús vér emberek vannak. Nos - a felek beleegyezésével - bemutatok két élettörténetet.

Az egyik a Lujzáé és Joy-é. Lujza egy budapesti, liberális művész pár gyermeke, Joy a Tennessee-i, nagyon vallásos szülők gyermeke. Ők a Love is love megtestesítői, akik Matilda Fruzsina nevű gyönyörű kislányuknak boldog családi életet biztosítanak.

A másik történet szomorú. José Venezuelában született. Az ő élete kamasz kora óta nehéz. Nem egyszer, majdnem tragédia történt. A családból, társadalomból való kirekesztés, mély, lelki sebeket okozott, amit csak professzionális terápia, és végül egy megértő partner támogatása tudott oldani. Évtizedes szenvedés, talán most már lelki béke.

Miért mesélek én erről nektek? Mert jobban kell vigyáznunk egymásra! Nem vagyunk egyformák. Származásunk, bőrszínünk, kinézetünk, gondolkodásunk, szerelmi életünk más és más. Mind mások vagyunk! De egy közös bennünk: Emberek vagyunk.

( A 2021.06.18-i adás ismétlése )

2021-10-22 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A lelassult gazdasági helyzet sem befolyásolja New York-t a közeledő őszi és téli ünnepekre való készülődésben.

Ezúttal a Sea Port-hoz és a környékére viszlek, de beszélni fogok az Októberi eseményekről. hiszen például erős a kampány a mellrák megelőzése és gyógyítása érdekében. Az ehhez kapcsolodó jótékonysági esemény mindig rengeteg embert vonz. Lesz Oktoberfast is, amit nem csak a német ajkúak ünnepelnek. A Halloween pedig a gyerekeknek és a felnőtteknek is remek kikapcsolódást jelentenek.

Pumpkin és alma szüret a közeli farmokon mindig hangulatos. Lovas szekereken szállítják a termést, ami ismét megbízhatóbbnak tűnik, mint a szállítás a tengeren. Százával rostokolnak a kikötőkben az árukkal felpakolt hajók a munkaerőhiány miatt.

Szóval, van miről beszélnünk! Remélem, együtt töltünk 55 percet az East River partján! Ami biztos, az a jó hangulat, zene és én.

2021-10-15 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Játszottam a gondolattal, majd leültem és szembe néztem a saját kihívásommal. Szóban, szóval, rádióban megmutatni nektek, amit látni kéne… New York felhőkarcolóit. Lenézni együtt fentről és érezni a sós levegő páráját…

Hogyan? Merre járunk?

Most épp a Central Park 96-os utcájánál, a Jacky Onassis Kennedy víztárolónál. Aztán majd a The MET múzeumnál, ahol egy picit elidőzünk, hiszen a The Medici: Portraits & Politics, lélegzetelállító kiállítás. Aztán fel, a múzeum tetőtekére, ahol beleszippantunk a levegőbe és csak nézünk és ámulunk. De felmegyünk a Top of the Rock kilátóba is, ahol már karcoljuk mi is az eget.

Lehetetlen feladat? Hátha nem. Döntsenek majd, miután 55 percet együtt leszünk.

2021-10-08 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“Nem az számít, hogy kit, hol, mikor, hogyan szereted, a lényeg az, hogy Szeretsz” /John Lennon/

“ Egy álom, amit egyedül álmodsz meg, egy álom marad. Egy álom, amit együtt álmodunk, abból  valóság lesz” / John Lennon/

John Lennon életéröl fogok beszélni. Lenyűgöző követni azt, ahogy a diszlexiás gyermekből a zenei világ új stílusának az úttörője lett. Ahogy a zene szárnyain milliónyi embert repített magasba, ahogy a világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb embere lett. A kor zsenije. Korának a „legje.” Kétszer is beírták nevét a Rock & Roll Hall of Fame-be.

Emlékezni akarok, mert meghatározó zeneszerzője volt az én életemnek is. Az 55 perc most sokkal rövidebbnek tűnt, mint máskor,  de decemberben majd újra beszélek róla, hiszen John Lennon élete egy hűvös decemberi napon ért véget, tragikusan.

Persze, lesz szó másról is ebben a műsorban, de csak röviden. Megtanultam a közmondást:

„Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!”

Tudjátok, az üzlet, ahol vásárolni szoktam, egyik napról a másikra, eltűnt. Bezárt. Sőt a mellette levő bank is megszűnt.

2021-10-01 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Az ősz színeibe öltözött NewYork. Még lüktet az élet. Még fákon a levelek, lélegzik a természet. Még simogat néha a nap, és szinte mindig a jó kedv. Akármerre megyünk, diszben az utcák. Nemzetközi utca fesztiválok mindenfelé. Manhattanben a sugárutakat lezárják, a népek az ősz illatát érzik, sétálnak, vásárolnak, szórakoznak, nevetnek. Élnek. A SOHO hívogat - a közelben van a TriBeCa, ami N.Y. egyik legmodernebb HighTech épülete – oda is elmegyünk. Tehát mint oly sokszor már, sétálunk és nézelődünk, miközben persze tudjuk, hogy nem minden csillogó.

Az a szokatlan helyzet, hogy bár az igény és az ajánlat aránya nem változott, mégis megszakadt a megszokott kapcsolatuk, aminek egyenes következménye egyebek között az áremelkedés. De szó esik a munkanélküliségről is, meg a csapat munkáról a Team Workről is, ami most fontosabb, mint eddig.

2021-09-24 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Témák:

- Mi minden változott az elmúlt másfél évben a New York-i emberek életében a mindennapjaikban?
- Covid és „mellékhatások”. Mi maradt fontos és miről mondtak le az itt élők.
- Hogyan vészelte/vészeli át Amerika gazdasága az egész világot megviselő helyzetet?

- Kik voltak a nyertesek és kik a vesztesek?
- Mit tartogat a jövő számunkra?
- Szeptember második fele mindig mozgalmas. Sokan jönnek New York-ba. (US Open, a MET Gála, és ki nem hagyható, 11 napon keresztül tartó San Gennaro fesztivál a Little Italy-ban.)
- Bemutatom az Eataly- óriás áruházát, ahol mindent megtalálsz, ami szemnek, szájnak ingere. Meggyőződhez arról, hogy az olaszok nem csak komolyan veszik kulináris hagyományaikat, hanem művészeti színvonalra emelik azt.

2021-09-17 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma is a Hudson közelébe hívlak benneteket Manhattan dél-nyugati része a legszebb és a legtöbbet fényképezett része NewYorknak. A mai sétánkon, megmutatom a városnak ezt - az elmúlt 15 évben teljesen újjá épített - részét. Például az Oculus - Westfield - Brookfield épület hármast, ami tényleg lenyűgöző.

Persze, másról is beszélek majd, s ezúttal is örülnék, ha útitársam lennél!

( A 2021.04.16-i adás ismétlése )

2021-09-10 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma nem beszélek a húsz évvel ezelőtti tragikus eseményről. A múlt évben beszámoltam róla. Szeretném, ha részvétel gondolnátok az áldozatokra és a családjaikra.

Szóval!

2001. szeptember 10. volt az utolsó, gondtalan, békés napunk.

20 éve már!

Gyanútlanul tettük a dolgunkat. Akkor még nem tudtuk, hogy másnaptól minden megváltozik. A tragédia előtti napra kristálytisztán emlékszem. Tudjátok, az ember életében, ha valami rendkívüli történik, legyen az jó, vagy rossz, nos, az bevésődik az emlékezetébe, mindenre emlékezni fog, még az apró részletekre is.

Emlékszem. A Labor Day. Mindig szeptember első hétfőjén, Az US OPEN teniszbajnokság, aminek a győztese mindig az Empire State Building tetején emeli magasra a trófeát (A háttérben a WTC ikertornyai és a Szabadság szobor látszik), 11 évután Michael Jackson először lépett színpadra, az Államokban. (Madison Square Garden, pályafutásának, 30. Évfordulója, 2 koncert is.)

Egy békés napra emlékezem hát, meg arra, mit mondott 1940-ben Winston Churchill. “Soha ne pazarolj el egy válságot, használd ki!”

Nos, nagyon sok politikus nem csak idézi Churchill-t, hanem maga gerjeszt válságokat, hogy azokat használja. No, de nem erről akarok most többet írni, hanem elmondom neked, hogy két politikust mutatok be ebben a műsorban, Gary Condit, California képviselőjét és Rudy Giulianit, New York volt polgármesterét, akinek a 9/11-es tragédia, megváltoztatta a politikusi pályafutását.

2021-09-03 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“ - Egy művész úgy válaszol a kérdésre, hogy provokál, feszültséget teremt, míg a válasz kibontakozik.

- A zene kifejezi a megnevezhetetlen és feltárja az ismeretlent”

/Leonard Bernstein/

A mai műsor a tüneményes zeneszerzőről, a karmesterről, a mentorról, a zenetanárról, a musical szerzőről szól. Bernstein útja a világhírig nem volt könnyű, hiszen bizonyos értelemben gátlástalan, őszinte, merész, sőt vakmerő ember volt, aki ellentmondásos karaktere miatt bizony erős kritikák célpontja is volt. De. Amikor a karmesteri pódiumon állva a világ leghíresebb filharmonikusait vezényelte teljes átéléssel, a hallgatót átjárta, átölelte a zene.

Hangversenyein remek humorérzékkel beszélt, csodálatosan irányított. Közelebb hozott mindenkit a zenéhez.

Ma Leonard Bernstein életéről fogok beszélni, a magánéletéről. Hogy élt, milyen volt? És szólni fogok arról a nagyszerű asszonyról, aki a felesége volt, aki annyira szerette, hogy mindent elnézett neki.

2021-08-27 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma egy különleges és izgalmas helyre hivlak meg benneteket, a Highline-ra, New York legfiatalabb és leghosszabb promenádjára. Egy, az 1870-es években épített magas-vasútjának, még létező, 2.5 kilométer hosszú sin pályáján fogunk végigmenni (Párizsban is van egy ilyen felújított magasvasút: a Promenade Plantée), miközben beszélek a múltjáról, s arról, ahogy a város összefogott, hogy megmentse a végleges pusztulástól.

Az utcák felett kígyózó magas vasútról, a harmadik emelet magasságából teljesen új nézetből láthatjuk a Hell’s Kitchen és a Chelsea negyedeit. A régi síneket beültették kisméretű fákkal, bokrokkal, virágos és zöld pázsitos felületek váltották fel a valamikor elhanyagolt, olajfoltos és bűzös területet.

Mielőtt megérkezünk a Gansevoort utcai végállomásra az épületek közvetlen közelében haladunk. Aztán megáll a szerelvény s pompás látvány tárul a szemünk elé. Nagyon szép a kilátás a most Áprilisban átadott Little Island-ra, a Hudson folyóba épített mesterséges szigetre.

New York a recycling, az újrahasznosítás úttörő bajnoka! Mindennapi környezetvédelme mellett az egyik legnagyobb érdeme, teljesítménye a magasvasút és környezetének átalakítása zöldövezetté.

( A 2021.04.23-i adás ismétlése )

2021-08-20 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A nyár még tombol és ilyenkor a legjobb vízparton tölteni a napot. Menjünk hát Coney Island-ra, Brooklyn és egyben New York City legdélibb pontjára, az óceán partra.

Az első feljegyzések Coney Island - ról 1609-ből valók, amikor Henry Hudson, a Dutch East Indian Co. kérésére, Ázsiába indult, hogy árut vigyen vissza Londonba. Ám Hudson már induláskor, rossz irányt vett, és Amerikába jutott. A felfedező New York nyugati oldalán levő folyón ereszkedett le. A Coney Island-on élő Canarsie-k irányították aztán Hudson-t vissza.

Így kapta a folyó, később az ö nevét.

Beszélek tehát Coney Island-múltjáról, bemutatom a Boardwalk sétányt, a Ford Amphitheatert, az Aquariumot és a Luna Parkot.

Megismerik hát ma New York egyik legkedveltebb, leglátogatottabb tengerpartját, ami amúgy könnyen megközelíthető, hiszen több metró vonal végállomása ott van.

2021-08-13 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Még mindig New York, még mindig vendéglők! Reményeim szerint olyan vendéglőkről beszélek, amiket egy nap majd ti is felkerestek. Én ajánlom, mert jók!

Kezdjünk időutazással a műsort! Sétálsz 2021-ben New York utcáján, aztán belépsz valahová és azonnal a múlt évezred Amerikájában érzed magad! Az ötvenes vagy hatvanas évekbe zuhansz, s csak ámulsz. Mintha az American Graffiti vagy a Greas filmek színhelyen lennél. Ilyen a Johnny Rockets ebédlő, ahol a kiszolgálók uniformisa is korabeli. Minden asztalon ott van egy mini zenegép és az az ételek is finomak!

Aztán belépünk a Rosa Mexicano “upscaled” vendéglőbe. Előkelő minden! A tradicionális ételeket csodásan ízesítik. 26 fűszernövényt használnak, amit Mexikó különböző pontjairól gyűjtenek. Merész, különleges hely, mint a hölgy, aki megálmodta és létrehozta ezt a vendéglőt. Neve, Josefina Howard.
Josefina Kubában született, Európában nevelkedett, aztán Mexikóban élt, később New York-ban telepedett le.

Elviszlek titeket Brooklyn szigetére, annak is a legdélebbi pontjára, Coney Island-nak a Brighton Beach részére. A 1970-es évek elején Amerika 65.000 Ashkenazi zsidónak adott menedékjogot, akik főleg az orosz és ukrán területekről jöttek. Ezen a területen szállásolták el őket, így nem csoda, ha ma is túlnyomó többségben orosz üzletek és vendéglőket találunk itt.

(személyes tapasztalaton alapuló vélemény: ha arra jártok majd, az orosz nyelv ismerete előny.)

Nos, elöljáróban ennyi. Remélem, majd velem tartasz, meghallgatod a műsoromat.

2021-08-06 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A mai sétánkon New York olyan vendéglőit mutatom be, amiket az itt lakók és persze én is kedvelek. Olyanokat, ami távoli országok ízeit kínálja az itt élőknek, vagy a turistáknak.

Sajnos a nagyon kedvelt Budapest vendéglő otthonra emlékeztető finomságait hiába keressük. Ma már egy magyar-mexikói fusion konyha üzemel a helyén.

Több mint 100 éves Siciliai Tavola vendéglő-lánc, ami még ma is az egyik legkedveltebb olasz vendéglő a Hell’s Kitchen negyedben. A tulajdonosok negyedig nemzedéke még mindig a régi hazából hozza az ínyenceknek való ételek alapanyagát.

A Kat’z 125 éves. A bőséges adagok elfogatható áron kaphatók. A pastrami és corned beef sandwich-ei több féle kovászos uborkával még mindig ugyan azt az érzelmet váltja ki az emberből, mint Meg Ryan A When Harry met Sally filmjében.

Az amerikaiak egyik kedvenc étele az érett Angus beef. Beszélek az egyik legnevesebb Steakhouse-ról is.

Most csak 55 percünk van, kevés ez étvágygerjesztőnek is. Majd egy későbbi műsorban folytatom a vendéglők bemutatását, s remélem akkor is velem tartasz.

2021-07-30 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

New York-ban 6500 olyan felhőkarcoló van, ami 150 méternél magasabb. 274 olyan épület van, ami 250 - 541 méter magas, de ez a szám állandóan növekedik, hiszen mindig épülnek ujjak.

Beszélek majd arról, hogyan készítik az épületek alapját - már 100-120 év óta, amit még ma is követnek.

Belépünk az egyik épületbe és bemutatom, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy egy ilyen Skyscraper - felhőkarcoló biztonságosan működjön, hiszen tudjuk, ha valami elromolhat, az el is fog. (az egyedüli kérdés, hogy mikor?) Nem véletlen tehát, hogy nagyon sok, jól felkészült technikus, villanyszerelő, klíma specialista, takarító személy dolgozik minden egyes épületben. Az úgynevezett “háttér személyzet” munkája nélkül, a leg- ultra-modernebb épület sem lenne lakható.

2021-07-23 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A Hálaadás ünnepe már volt, igaz, szerényebb, mint szokott. Black Friday  is volt, de vásárolni nem mentünk...

Viszont sütött a nap. Kihasználva a még mindig jó időt, szeretném bemutatni nektek a Central Parkot az ismétlés ideje alatt is. Elmondom, hova érdemes menni, mi érdekes és miért. Jó kis séta volt, tartsatok velem! Tavak, játszóterek, vendéglők. Kastély, cricket, teniszpályák, virágos kertek, állatkert. És még mennyi minden, egy városi parkban, igaz jó nagyban.

New York világváros, benne a világ egyik legszebb zöld parkja. Higgyétek el, csodálatos. Mint a zenék is, amik még nagyszerűbbé teszik a virtuális sétát.

Szaday Pável Katalin.

( A 2020.11.27-i adás ismétlése )

2021-07-16 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A mai sétánk során beszéltem a Hudson partján lévő stégekről. Magyarázom is rögtön, miért.

Hatvan évvel ezelőtt, nehéz időszaka volt Amerikának és természetesen New York-nak is. Háború, infláció, munkanélküliség, nyomor, elfojtott indulatok és érzelmek. Ez jellemezte azt a kort.

És ott voltak ezek a stégek a Hudson partján. A reménytelen, vagy legalábbis nagyon nehéz életet élő, a sok helyről kiszorított fiatalok, lakóhely és pénz hiányában, ott, azokon a stégeken beszélgettek, szerettek, voltak. Azokon a stégeken találták meg a számukra ideális, zavartalan helyett, ami persze idézte tán Woodstock hangulatát, de végül lepusztult, rozsdás, elhanyagolt, lezüllött hely lett.

/Csak zárójelben írom, hogy nézzétek meg Alvin Baltrop nagyszerű fotográfus azon fényképeit, amit a Chelsea Pier Christopher Street környéken készített, a Stonewall utáni években, ami 2010-ben került kiállításra. https://hu.wikipedia.org/wiki/Stonewall-l%C3%A1zad%C3%A1s /

Az 1980- as évektől kezdve nagy változásokon ment keresztül a Hudson partja. Pihenő helyek, vendéglők, parkok, játszóterek, kutyus parkok, különböző szabadidő sportoláshoz pályák létesültek. Innen csodás a rálátás a Szabadság Szoborra a Lady Liberty-re. És innen látható Manhattan déli része.

( A 2021.04.30-i adás ismétlése )

2021-07-09 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

George Gershwin:

“Az élet olyan, mint a jazz.

Akkor a legjobb, amikor improvizálsz.”

Egyetértek, hiszen nagyon izgalmas, amikor a döntés egy pillanat alatt születik. Amikor a pillanatnyi elhatározás, a megfontolt terveken kívüli helyre viszi az ember lányát. A mai közös sétánk is így alakult.

Kiléptem az épületből, felemeltem a karomat és egy perc múlva egy sárga taxiba ültem. A barátságos taxis hátra nézve kérdezte: Hova menjünk? Szinte gondolkodás nélkül, magamat is meglepve kissé, mosolyogva mondtam, a 110.utcába. A Broadwaybe.

Egy rövid gondolkodás után, mosolyogva mondtam:

Házszám? - kérdezte a sofőr.

Nincs. – mondtam. Nem kellett házszám, a környéken akartam körülnézni, ízlelgetni a régi időket, a múltat és a jelent.

Ez a negyed nincs messze a Harlemtől, ami ott dolgozó zenészek énekesek lakhelye volt, sőt ma is az. Az épületek 10 és 20 emeletes tömbházak még most is a régi várost idézik, a hangulat a régi. Nézem az utcát, az embereket, érzem az elmúlt időt, szinte pereg a régi film is, hiszen soknak volt helyszíne ez a város negyed. És igen, eszembe jutott Gershwin, akit idéztem az ajánlom elején. Gershwin itt a közelbe gyerekeskedett. Őt és Manhattan Upper West Side-nak ezt a részét fogom bemutatni nektek.

( A 2021.01.29-i adás ismétllése )

2021-07-02 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Boldog születésnapot Amerika!

2021. július 4. napján Amerika függetlenségének 245. évfordulóját fogjuk ünnepelni. Hosszú és áldozatos út vezetett addig, amíg a „Szabadság Földjének, a remények országának” nevezhették az Amerikai Egyesült Államokat.

A függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike (Fourth of July) az Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától és ezzel a rabszolgaság is megszünt a 13 Államban és egyforma jogokat biztositott az ott élöknek.

Mig a déli államokban továbbra is bőrszín szerint megkülönböztették az embereket.
Egészen addig, amíg 1865. június 19. napján, a Texas Államban lévő Galveston városban a szövetségi hadsereg megszüntette a rabszolgaságot.

Az idén Szövetségi /Federal/ ünnep lett Június 19. /a Junetheenth./

New York, szabadság, Lady Liberty szobor! Beszélek majd róla, mint ahogy a mai színes ünneplésekről, a szórakoztató programokról, sőt az ünnepi menüről is. De szó esik majd a Macy’s Spectacular látványos műsoráról is, ami 1976-tól elmaradhatatlan eseménye, amit egy extravagáns tűzijáték zár.

2021-06-25 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Megérkezett a várva várt nyár és mennyivel élvezhetőbb, mint a múlt évi volt.

Ebben az adásban bemutatom azokat a helyeket ahova érdemes ellátogatni New York-ban, amikor még a hűvös reggeleken is sűrű, forró pára lebeg a város fölött.

Tudják, az Amerikai Egyesült Államokban közkedvelt a Day Camp, azaz egynapos tábor. A gyerekek elutaznak New York, vagy a környező államok kiránduló helyeire, festői környezetbe a hegyek közé, tó vagy tenger partra, de estére hazaérnek.

A mostani nyár-eleji turizmust is hasonlónak vélem. Az ide látogatók is inkább az egynapos kirándulást vállalják, aminek az egyik oka, hogy a szállodák 40% fogad csak vendégeket. A másik, a kíméletlen kánikula, amit még nehezebbé tesz, hogy a felhőkarcolók, felforrósodott falai perzselnek, mint egy fűtőtest.

(Figyelmesek sok helyütt a magas épületek gazdái, mert sok helyen időnként megnyitják az épület ajtóit, s az arra járók beléphetnek, megpihenhetnek a légkondicionált előtérben, aulában. Hűsítő gondoskodás.)

Szóval most is közös séta a Bézsesekkel. El ne feledjem, meglátogatjuk FAO Schwarz játék üzletet is, ami nem csak gyerekeknek nyújt remek szórakozást. A műsort egy késő estébe nyúló hajókirándulással fejezzük be. Manhattan, a hangulat és a látvány örök emlék marad.

2021-06-18 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A mindig színes New York még színesebb júniusban. Ez a LGBTQ közösség hónapja. Ilyenkor a járdákat, kirakatokat szivárványszínűre festik, de még a szökőkutak, a vízesések is olyanok, mint a néha felettük feszülő színes híd az égbolton.

Beszélek nektek a Greenwich Village negyedben, Christopher utcán levő Stonewall Inn vendéglő-szállodáról, ami a gay közösség kedvenc szórakozó helye. Tudjátok, 1969. június 28.-án volt ott egy kemény rendőri razzia. Megalázó dolgok történtek ott, akkor. Az egyik következmény: spontán tüntetés. Egyre több tüntető tiltakozott, amiben, nem csak a meleg közösség tagjai, hanem az őket támogató New York-iak is részt vettek.

Ez a tüntetés egy új korszakot indított a gay közöség életében.

A társadalom befogadóbbá vált, egyre többen álltak melléjük, új törvények születtek, 1980-ban már törvényesen együtt élhettek, ‘89-ben az együtt élő párok azonos jogokat kaptak, mint a különböző nemű házasok és 2011-töl, már hivatalosan is elismert házasságot köthetnek.

A világ legnagyobb LGBTQ felvonulása 2019. júniusában volt az, Stonewall In 50. évfordulójára.

Persze, minden mozgalom mögött hús vér emberek vannak. Nos - a felek beleegyezésével - bemutatok két élettörténetet.

Az egyik a Lujzáé és Joy-é. Lujza egy budapesti, liberális művész pár gyermeke, Joy a Tennessee-i, nagyon vallásos szülők gyermeke. Ők a Love is love megtestesítői, akik Matilda Fruzsina nevű gyönyörű kislányuknak boldog családi életet biztosítanak.

A másik történet szomorú. José Venezuelában született. Az ő élete kamasz kora óta nehéz. Nem egyszer, majdnem tragédia történt. A családból, társadalomból való kirekesztés, mély, lelki sebeket okozott, amit csak professzionális terápia, és végül egy megértő partner támogatása tudott oldani. Évtizedes szenvedés, talán most már lelki béke.

Miért mesélek én erről nektek? Mert jobban kell vigyáznunk egymásra! Nem vagyunk egyformák. Származásunk, bőrszínünk, kinézetünk, gondolkodásunk, szerelmi életünk más és más. Mind mások vagyunk! De egy közös bennünk: Emberek vagyunk.

2021-06-11 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Manhattan központjába, a város szívébe hívlak titeket! Pontosabban a 42. utcába, az 5. és a 6. sugárút között levő Bryant Parkba. Érdekes a története.

A keleti oldalán a Crystal Palace állt, ami 1885- ben leégett. Helyére 125 éve New York legnagyobb könyvtára épült. Beszélek majd a könyvtár tulajdonában lévő legrégibb dokumentumról, a 30 szuper gyors alkalmazottról, akik egy óra alatt 7500 dokumentumot képesek „előbányászni”.

De bemutatom a környező épületeket is. Az American Radiatort, a mellette lévő Müvészek épületét és végig vezetlek a “Library Way”-n, azaz a 41-es utcán ami a Park Avenue South-t és Fifth Avenue-t köti össze. Ez vezet a könyvtárhoz, a járdán réz táblákba vésve olvashatóak a híres írók és költök inspiráló szavai.

Itt olvasható például Thomas Jefferson fontos mondata, miszerint “Ahol szabad a sajtó, ahol az információ eljut az emberekhez, ott mind minden szabad”. Vagy George Brague bölcs sora, miszerint, “Az igazság létezik, csak a hazugságot kell kitalálni”.

2021-06-04 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ha azt mondom, BMW, lefogadom, egy autó márka jut eszetekbe. Nekem más. Három híd. Itt, New York-ban, az East River déli részén van három híd, nevük kezdőbetűje - ahogy sorrendben követik egymást -, BNW. Délről az első a Brooklyn Bridge, majd a Manhattan Bridge amit a Williamsburg Bridge követ. Mind a három híd Manhattan szigetét kötik össze New York másik szigeteivel.

A mai sétánkon Manhattan legdélibb pontjától, a Battery Parktól indulunk, végig sétálunk az East River partján az előbb említett hidakig. Aztán New York egyik legöregebb városrészéről beszélek, a Seaport – ról, ahol keskeny macskaköves utcákon, régi házsorok között sétálhatunk. Bemutatom a környéket, a múzeumot, üzleteket.

Szó esik a Sandy hurrikánról, ami 2012 októberében, megbénította Manhattan déli részét, s beszélek majd az újjá építésről, ami 2018-ban ismét látogathatóvá tette a Seaport-ot is.

2021-05-28 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Gyertek velem a Madison Square parkba és környékére!

A teret ikonikus épületek veszik körül, mind jól ismertek, talán az egyik kiemelkedöbb, a legtöbbet fényképezett épület, ami a világ örökség része is, a Flat Iron Building, közismert nevén a Vasaló épület.
Amúgy, a Madison Sugárút itt a 23-as utcánál kezdődik és fut végig, a Manhattan legészakibb pontjáig.

Megnézzük a Met Life és a New York life Insurance épületét ( 2016-tól a New York Life Insurance Company a USA harmadik legnagyobb életbiztosító társasága), megpihenünk a Madison parkban, ahol nemrég nyílt kiállítás. Ott van Maya Lin műve, a The Ghost Forest – azaz a Szellemerdő.

A negyvenkilenc atlanti fehér cédrusfából álló alkotás a klímaváltozás pusztításának kemény szimbóluma. A fák negyven láb körüli magassága meghaladja az emberi léptéket, és metaforája a fenyegető környezeti csapások túlméretezett hatásának.

Sétánk végén, mivel a héten volt a Friends sorozat évfordulós találkozója, körbe vezetlek a 23-as utcán lévő Friends Experience-en, ahol a „Barátok között” sorozat lakásában nézhetsz körül, sőt szereplöje is lehetsz egy-egy vicces jelenetnek is.

Végül egy finom kávét is megihatunk a Central Park kávézóban - amit nem Rachel szolgál fel és az egy nagy elöny.

2021-05-21 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

2020, sőt 2021 egy része is látszólag tétlenül, vagy inkább várakozva telt el.

Nos, van egy angol mondás. „Valaki hosszú ideig csak ül, bámul maga elé. Megkérdezik tőle, mit csinálsz? A válasz: Semmit, csak nézem, ahogy a fű nő.”

Ez jutott eszembe, amikor május elején a Manhattan nyugati oldalán lévő Lincoln Center terét betakarták fű-szőnyeggel. Ott van New York legnagyobb színházi együttese. ( Met Opera ház, NYC Ballet - Ed Koch Szinház és a Vivian Beaumont színház) De nem csak oda megyünk. Elsétálunk a Damrosch Parkba, a szabadtéri színházhoz ahol már koncerteznek. Hamarosan a táncesték is kezdődnek, a swing-töl a forró latin táncokig minden lesz.

Mint ebben a műsorban, hiszen „megmutatom” a Juilliard Konzervatóriumot, az oda vezető Presiden’s hidat, beszélek a Lincoln Square környékéről, ami egy izgalmas hely. Szóval, ha bírod, sétálunk még a Broadway, a Columbus és Amsterdam sugárutak mentén is.

2021-05-14 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A ma elhangzó műsor egy mérföldkő nekem. Ez az 50. New York adásom és érdekes módon, majdnem napra egybeesik azzal, hogy épp két éve léptem először a Rádió Bézs stúdiójába, hulla fáradtan, de izgatott örömmel.

Ma, a főszereplő a Chelsea Market. A környékét már bejártuk, ma az épület történelméről, az első lakóiról, a híres sütemény és ostya gyárról, a Nation Biscuits Company-ról, vagyis NABISCO-ról fogok beszélni. Meg persze az épületről, annak bővítéséről, hiszen a 1958-ban a gyár elköltözött.

Furcsa évtizedek következtek, míg 1972 májusában új életet kezdett a Chelsea Market. Az utca-szinten és a föld alatt étel pavilonok, könyvesboltok, nemzetközi üzletek, ruha és ajándék boltok nyíltak. Szépen lassan a világ egyik legsokoldalúbb piacává vált a terület.

Különleges, hogy átépítéskor megtartották a régi fal részeit, sőt, a sütemény gyárban használt gépeket, csöveket, szelepeket is. Így simul egymásba a régi és a mai modern építészet. Tökéletes.

Az épület nyolc emeletét nagy névű, gazdag cégek foglalták el, akik nem csak befektetői a Chelsea Market-nek, hanem tulajdonosai is. Innen működik az Oxygen Network, a Food Channel, a negyediken van a irodája a Google-nek, a YouTube pedig az 5. emeletet foglalja el. Az EMI Music publishing is itt működik.

Kérlek, hallgasd meg az 50. műsoromat!

2021-05-07 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Az Union Square-re hívlak meg, ami az elmúlt években New York egyik legmozgalmasabb tere lett.
(Ez a része Manhattannek az 1870-es években még egy mezőgazdasági terület volt.)

Az Union Square a város izgalmas, sok funkciót megvalósító helye. A térbe futó, azt körbe ölelő utcákon boltok, kulturális központok, egészségügyi klinikák, sőt, egyetem is található. De van a környéken nyári tábor, megannyi tanítás utáni program lehetőség a gyerekeknek, mi több, egy forgalmas farmer piac is.

Az Union Square szeptember 11. után az aktivisták találkozási pontjává vált, ahol nem csupán a politizálnak. Van itt tollas párna csata, sőt nadrág nélküli Subway utazás…

Szó esik a tér déli részén lévő Metronóméról, ami tized másodpercnyi pontos időt mutat, 24 órás formátumba. / Nem jó nézni, hogy milyen gyorsan múlik az idő…/

2021-04-30 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A mai sétánk során beszélni fogok a Hudson partján lévő stégekről. Magyarázom is rögtön, miért.

Hatvan évvel ezelőtt, nehéz időszaka volt Amerikának és természetesen New York-nak is. Háború, infláció, munkanélküliség, nyomor, elfojtott indulatok és érzelmek. Ez jellemezte azt a kort.

És ott voltak ezek a stégek a Hudson partján. A reménytelen, vagy legalábbis nagyon nehéz életet élő, a sok helyről kiszorított fiatalok, lakóhely és pénz hiányában, ott, azokon a stégeken beszélgettek, szerettek, voltak. Azokon a stégeken találták meg a számukra ideális, zavartalan helyett, ami persze idézte tán Woodstock hangulatát, de végül lepusztult, rozsdás, elhanyagolt, lezüllött hely lett.

/Csak zárójelben írom, hogy nézzétek meg Alvin Baltrop nagyszerű fotográfus azon fényképeit, amit a Chelsea Pier Christopher Street környéken készített, a Stonewall utáni években, ami 2010-ben került kiállításra. https://hu.wikipedia.org/wiki/Stonewall-l%C3%A1zad%C3%A1s /

Az 1980- as évektől kezdve nagy változásokon ment keresztül a Hudson partja. Pihenő helyek, vendéglők, parkok, játszóterek, kutyus parkok, különböző szabadidő sportoláshoz pályák létesültek. Innen csodás a rálátás a Szabadság Szoborra a Lady Liberty-re. És innen látható Manhattan déli része.

2021-04-23 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma egy különleges és izgalmas helyre hivlak meg benneteket, a Highline-ra, New York legfiatalabb és leghosszabb promenádjára. Egy, az 1870-es években épített magas-vasútjának, még létező, 2.5 kilométer hosszú sin pályáján fogunk végigmenni (Párizsban is van egy ilyen felújított magasvasút: a Promenade Plantée), miközben beszélek a múltjáról, s arról, ahogy a város összefogott, hogy megmentse a végleges pusztulástól.

Az utcák felett kígyózó magas vasútról, a harmadik emelet magasságából teljesen új nézetből láthatjuk a Hell’s Kitchen és a Chelsea negyedeit. A régi síneket beültették kisméretű fákkal, bokrokkal, virágos és zöld pázsitos felületek váltották fel a valamikor elhanyagolt, olajfoltos és bűzös területet.

Mielőtt megérkezünk a Gansevoort utcai végállomásra az épületek közvetlen közelében haladunk. Aztán megáll a szerelvény s pompás látvány tárul a szemünk elé. Nagyon szép a kilátás a most Áprilisban átadott Little Island-ra, a Hudson folyóba épített mesterséges szigetre.

New York a recycling, az újrahasznosítás úttörő bajnoka! Mindennapi környezetvédelme mellett az egyik legnagyobb érdeme, teljesítménye a magasvasút és környezetének átalakítása zöldövezetté.

2021-04-16 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma is a Hudson közelébe hívlak benneteket  Manhattan dél-nyugati része a legszebb és a legtöbbet fényképezett része NewYorknak. A mai sétánkon, megmutatom a városnak ezt - az elmúlt 15 évben teljesen újjá épített - részét.  Például az Oculus - Westfield - Brookfield épület hármast, ami tényleg lenyűgöző.  

2021-04-09 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, új időben, Magyar idő szerint 14 órakor (!), újra együtt lehetünk.

Április mindig mozgalmas volt a Hudson folyó partján.
A Hell’s Kitchen negyedben lévő Javits Expo- Convention Center látogatott hely, nagy események színhelye volt mindig. Itt rendezték meg pl. 2019-ig a Nemzetközi Autó Showt.
De mint minden más, ez is bezárta kapuit 2020 márciusában, igaz, nagyon rövid időre! Addig, amíg a hatalmas épületet átalakították “oltó és alkalmi” kórházzá.

Ez a hely, mindig segítőkész volt, ha New York segítségre szorult! (9/11, Sandy Hurricane, áramszünetek, életveszélyes kánikulák és most, amikor a vírus fenyeget!)
A Javits Expo- Convention Center tehát már több mint három hónapja a legnagyobb Covid elleni oltóközpont New Yorkban, méltó Jacob K Javits, New York-i szenátor nevéhez, akiről elnevezték.
Persze, másról is beszélek majd neked, s ezúttal is örülnék, ha útitársam lennél!
Zene, New York, Bézs!
Mi kell még!?

2021-04-02 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Tudja, hogy Amerikában, a Creol és Cajun földön, a Dixieland világában hogyan ünneplik a Mardi Gras-t? (Ismertebb neve: Torkos Kedd)

Fat Tuesday! Búcsú a “világi élettől”! (New York-ban is, de sokkal visszafogottabban.)

Itt a Húsvétot - mint minden nagyobb eseményt -, egy parádéval ünneplünk. (A Bonnet Parádé a különleges kalapok bemutatását jelenti.)

2021-03-26 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Itt a tavasz! Itt van minden szépségével, ünnepeivel. Nagyon vártuk már. Abban reménykedtünk, hogy egy asztalhoz ülve ünnepelhetünk, de sajnos még nem tartunk ott. Igaz, a helyzet itt, New York-ban határozottan javult. De most arról, miről beszélek nektek majd a műsorban:

- Egy kicsit a zsidó Húsvétról, a Pészah-ról, ami mozgó ünnep, vagyis annak évről évre eltérő időpontja van éppen úgy, mint a keresztény Húsvétnak.

- Aztán elvezetlek a Central Park, rejtett kincséhez a Belvedere kastélyhoz, és a mellette lévő mesterséges tóhoz a teknősök tavához.

- A Centrál Parkban van egy, az 1870-ben épült Svéd kunyhó, ami egykor iskola volt. Elmesélem majd a történetét, s beszélek majd arról is, most mire használják.

- Utána rövid séta a szabadtéri színházhoz, a Delacorte Theatre- hez, közismert nevén a Shakespeare in the Park-hoz. Áprilisban már lesznek is előadások, de csak kevesek mehetnek egyszerre, s csak olyanok, akik negatív teszttel rendelkeznek, vagy megkapták már az oltásokat.

- Végül egy titokba is beavatlak majd, ami a MET múzeummal van kapcsolatba.

2021-03-19 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Március New Yorkba:

Te tudtad: hogy New Yorkban többen ünnepelik az Írek St Patrick’s napját, mint akárhol a világon, bizony már 260 éve. Az Ötös Sugárút 35 utcányi szakaszán akár 2 millió ember is nézi a parádét és ünnepeli a felvonuló íreket.

Az a hire járja New York-nak, hogy egy Beton Dzsungel, szerintem akik ezt állitják, csak átfutóban voltak itt. Idöhiány és valószinüleg csak tipikus turista helyeket látogattak meg.

Ma be szeretnék mutatni nektek egy-két rejtett óázisát a városnak, ahova feltétlenül érdemes elmenni, pihenni, hüsülni hosszú séták között, vagy akár egy New York-i parádé közben.

Március a Nök Történelmének a hónapja, a nöké akik beitrák a nevüket az élet minden területén, mert gazdagitották az életünket.

Szerintem mindegyikönknek van egy saját név-listája akiknek sokkal tartozunk.

Az 55 perc megint nagyon rövidnek bizonyosult.

Szeretném, ha ma is útitársam lennél! A sétánkat zenével teszem kellemesebbé.

New York! Szaday Pável Katalin idegenvezetővel.

2021-03-12 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

222 West 23rd. Street. Ismerős a cím? Chelsea Hotel.

A héten a 23-as utcán a 7-es és 8-as Avenue között jártam.

Napi terveimet rendezgettem, gondolkodtam, ahogy gyalogoltam. Szeretem és jól ismerem a Városnak ezt a részét, hiszen éveken keresztül itt, a környéken dolgoztam.

222 West 23rd. Street. Chelsea Hotel. Az épület, New York legendás szállodája. Mesélik - ez tényleg legenda -, hogy a szálloda paranormális jelenségek helyszíne volt. Kísértetjárásokról tanúskodtak sokan. Volt ott gyilkosság, nyilvánvaló ok nélküli halálok. De azért, ne feledjük, a hatvanas években, hippi korszakban nem volt nehéz színesbe látni a világot…

No de múlnak az évek. Az épület sok változáson ment keresztül, ahogy a tulajdonosok váltották egymást, úgy az épület hangulata is változott.

Az biztos, hogy voltak idők, amikor a Chelsea volt a legvonzóbb szálláshely. Nagyon sikeres, ismert művészek laktak itt, hosszabb rövidebb ideig. Most csak néhány név közülük: Arthur Miller, Leonard Cohen, Janis Joplin, Bob Dylan, Bon Jovi, Patti Smith.

Micsoda ház, micsoda környék micsoda nevek! Gyere velem, kukkantsunk be! Idézzük a régmúlt időket!

New York! Szaday Pável Katalin idegenvezetővel.

2021-03-05 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Március van, új hónap, új évszak. Reményeink, ha lassan is, de megvalósulni látszanak.

Az élet zaja, (igaz még nem nyüzsgés) kezd kiszűrődni a vendéglőkből, ami eddig elhagyottnak tűnt, felbukkan a szürkeségből. Az irodaházak emeletei újra fényben úsznak, New York - az új körülményekhez igazodva - újra élni kezd.

Emlékeznek az ikonikus képre? Az acél oszlopon ülő építő-munkások ebédelnek Manhattan felett, mögöttük a Central Park. A fotós, az Art Deco stílusban épülő Rockefeller központi épületének tetején exponált.

Beszélek a múltjáról a jelenéröl és a jövöjéröl ami történelmi változást ígér. Bemutatom a bevásárló központjait, a legendás a Rainbow Room vendéglőjét - Szivárvány Szoba - és a Top of the Rock kilátóját.

2021-02-26 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Tudjátok, New York egy önmagát mindig megújítani képes város! Igaz, a világ járvány lelassította, de nem alszik, még ha az utcái néha fájdalmasan üresek is. De hangulatjavító, ha sétálni megyünk, s valami újat fedezünk fel! Egy piros szív az átjárón, a zene, hiszen sok helyen szólnak a hangszórók, amikből nagyszerű muzsika ömlik az utcára, vagy a virág költemények, esetleg egy szobor, netán a kirakatok hívogató öröme a bőrünk alá csúszik.

Szerencsések vagyunk, hiszen az ember csak felnéz a lenyűgöző Art Deco épületekre, mint a Chrysler-ra vagy a közelében levő GE-ra (General Electric). Megunhatatlanul szépek.

Nos, ezeket mutatom meg nektek, hiszen Manhattan Midtown, keleti oldalára viszlek el benneteket. (eddig többnyire a nyugati oldalon barangoltunk.)

2021-02-19 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Február eseményekben gazdag New York-ban. Még egy hete sincs, hogy Valentin napot ünnepeltünk, most sokan követjük, hogy a New York Fashion - divathét milyen lesz.

A mai műsorban mi inkább barangoljunk New York utcáin. Olyan épületeket mutatok be, amelyek általában elkerülik az ide látogatok figyelmét. A felhőkarcolók között, persze ez nem nehéz. Ám vannak köztük olyanok, amik építészeti értéke, szépsége, kivitelezése világszínvonalú.
Ilyen például az Alwyn- Perossian; The Apthrop és az Ansonia épület.

Míg ismerkedünk a környékkel, beugrunk New York legjellemzőbb étel és vegyes-kereskedés üzletébe is.

2021-02-12 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma is az Afro - Amerikai hónap jegyében készítem műsoromat. Olyan közismert emberekről szólok, akik – teljesen megérdemelten - nevüket beírták a történelembe. Vanessa Williams, Denzel Washington, Sammy Davis Jr., Samuel L Jackson aki mint blues énekes is megállja a helyét; csak néhány nevet említsek.

Az említett Zenészek, színészek minden bizonnyal Magyarországon is ismertek. Talán Taye Diggs (színész) akit önök nem biztos, hogy ismernek. Nos, ő, azért is érdekes, mert a 11 éves fia irányítja a privát életét, amit elfogad, sőt betartja a tanácsait.

Végezetül itt is egy köszöntés a már 90 éves James Earl Jones-nak aki Amerika legjobb narrátora.

Katalin Pável Szaday

2021-02-05 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Nálunk a február az afroamerikai történelem (Black history) hónapja.

Minden évben különösen nagy figyelmet kapnak azok a művészek, írók, zenészek, politikusok, tanítók, nevelők, akik teljesítményükkel kivívták közösségük megbecsülését.

Egy példa a sok közül Alex Haley, aki egy amerikai család mondáját írta meg. De olyan színésznők, írónők inspiráló memoárjait is említhetném, akik ki tudtak törni a gyermekkoruk megalázó abúzusából, s erőt, önbizalmat tudtak adni a fiatal lányoknak. Hisz a nő vele született adottsága, hogy gondját viselje gyermekének, hogy segítse a családját. De soha ne legyen a nő áldozat! Legyen büszke a nőiességére, de soha ne engedje meg senkinek, hogy kihasználja.

Többek között beszélni fogok Maya Angelou-ról, a nemrégiben elhunyt Cicely Tyson-ról, akinek szerelme Miles Davis volt.

Azokról a kiemelkedő tehetségről szól a műsor, akik nem csak az afroamerikaiak kulturális és mindennapi életét gazdagította, hanem a világ minden nemzetiségének példát mutattak.

Katalin Pável Szaday

2021-01-29 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

George Gershwin: “Az élet olyan, mint a jazz. Akkor a legjobb, amikor improvizálsz.”

Egyetértek, hiszen nagyon izgalmas, amikor a döntés egy pillanat alatt születik. Amikor a pillanatnyi elhatározás, a megfontolt terveken kívüli helyre viszi az ember lányát. A mai közös sétánk is így alakult. Kiléptem az épületből, felemeltem a karomat és egy perc múlva egy sárga taxiba ültem. A barátságos taxis hátra nézve kérdezte: Hova menjünk? Szinte gondolkodás nélkül, magamat is meglepve, mosolyogva mondtam, a 110.utcába. A Broadwaybe.

Házszám? - kérdezte a sofőr.

Nincs. – mondtam. Nem kellett házszám, a környéken akartam körülnézni, ízlelgetni a régi időket, a múltat és a jelent. Ez a negyed nincs messze a Harlemtől, ami az ott dolgozó zenészek énekesek lakhelye volt, sőt ma is az. Az épületek 10 és 20 emeletes tömbházak még most is a régi várost idézik, a hangulat a régi.

Nézem az utcát, az embereket, érzem az elmúlt időt, szinte pereg a régi film is, hiszen soknak volt helyszíne ez a város negyed. És igen, eszembe jutott Gershwin, akit idéztem az ajánlom elején. Gershwin itt a közelbe gyerekeskedett. Őt és Manhattan Upper West Side-nak ezt a részét fogom bemutatni nektek.

2021-01-22 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Amerika új elnököt iktatott be. Előtte sok minden történt, olyanok is melyek elképzelhetetlenek volt számunkra. Soha nem volt még olyan, hogy egy leköszönő elnök ne ismerje el a szavazás eredményét, s ne akarja átadni a hatalmát, sőt akinek hívei - nem véletlenül - betörtek a Capitoliumba. Stresszes időket élünk úgy általában is, de ez az esemény sorozat volt az utolsó csepp a pohárban. Elfáradtunk. Tudtuk, néhány nap a tengerparton, jót tesz, kikapcsol majd, így hát, mert szerencsések vagyunk, s közel az óceán pihentünk néhány napot.

Tudjátok, New York szigetekből áll, tehát nem kellett messze mennünk. Csuda szép januárban is! Amikor egy vihar után dühöng a nagy víz, amikor a hullámok ereje még hatalmas, amikor a viharfelhő száguld, nos, az tökéletes látvány.

A hullámzó víz ereje, illata és végtelensége erőt adott és energiával töltött fel.

A parton sétálva távolról Jazz hallatszott, eszembe jutatta, azt az augusztusi délutánt, amikor Aretha Franklin meghalt. 2018-at írtunkban, akkor is kint voltunk az óceánon. Mindenütt az ö dalait játszották. Gospel, Jazz, R & B.

Aretha-ra gondolva most eszembe jutott az Apollo színház, ahol annyiszor fellépett és ahonnan búcsúztatták és persze a Harlem.

Meghívlak benneteket, sétáljunk együtt, nézzünk körül Manhattan Nyugati oldalán. Indulás a Harlembe, pénteken reggel kilenc órakor!

2021-01-15 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“A gyűlöletet csak a fény tudja elűzni, pont úgy, mint a gyűlöletet csak a szeretet tudja megállítani” 

Martin Luther King JR.

Martin Luther King, Jr. amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos és politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik kiemelkedő vezető személyisége 1929. január 15.-én született.
Harcolt a fehérek és afroamerikaiak egyenlőtlenségének, hátrányos megkülönböztetésének megszüntetéséért. Az erőszakmentességet hirdette, céljai eléréséért a polgári engedetlenség módszerét is alkalmazta.
1963.augusztus 28-án, a Washingtoni Menetelés során megtartott „Van egy álmom” néven híressé vált beszéde óriási ismertséget hozott a polgárjogi mozgalomnak, Kinget pedig a történelem egyik legnagyobb szónokává emelte.
Martin Luther King 1968. április 4-én Memphisben merénylet áldozata lett, lelőtték.
1964-ben ő lett a legfiatalabb férfi, aki elnyerte a Nobel-békedíjat.
1986-ban minden év januárjának harmadik hétfőjét Martin Luther King néven ünnepnapnak nyilvánították az Egyesült Államokban.
Amerika előtte tiszteleg ezen a hétvégén.

„Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.”

Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni…

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.”

2021-01-08 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“Vedd fel az arcmaszkodat és fedezd fel újra a városodat” – olvasom a hirdetést.
Rendben! Induljunk. Tartsatok velem!
Te tudtad, hogy New York-ban volt egy rendezetlen, veszélyes terület, amit egy furcsa nevű út szelt ketté? A Halál - Sugár útja. - így nevezték.
A Chelsea Hudson folyóparti területe viselte ezt a borzongató, horror filmbe illő nevet - nem véletlenül volt sok kriminek is a helyszíne.
Nos, ez a terület ma, az egyik legkorszerűbb és biztonságosabb része New Yorknak.
Igaz, több évtizedre volt szükség, tervekre, pályázatokra, pénzre, de igazi csoda született.
Az Egyesült Államok legmodernebb épület-komplexuma itt, ezen a területen épült meg. Környezetbarát, modern városrész lett.
A szükséges energiát az épületek önerőből termelik, - igaz New York-ban több épület is ilyen már, s kórházak is működnek igy -, de itt, az egykori Halál - Sugár útján, minden a legmodernebb technológiával épült. Nyolc hatalmas felhőkarcoló van ott, meg vonat és metró állomás, meg kulturális és bevásárló központ. És zöld területek, parkok meg minden, ami a minőségi élethez kell. Ez a terület lett New York legfiatalabb turista Paradicsoma.
Odavezetlek, nézzük meg a Vessel (tál-váza) kilátót, pillantsunk a Hudson folyóra, menjünk be a Shed - kulturális központba, és utoljára, de nem utolsó sorban liftezzünk fel a 102. emeletre, az Edge teraszra és onnan csodáljuk a szépséges várost, ahol élek. New York Csodás!

2021-01-01 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Boldog új Évet!
Több mint száz éven keresztül a Time Square mindig megtelt több százezer ünneplő emberrel! Itt volt a világ! És most üres volt…Remélem, hogy ez a szilveszter volt az első és utolsó ilyen.
De mosolyogva mondom ki a mai dátumot! Január 1. Mert már látjuk az alagút végét. Itt a védőoltás, oltják az embereket!

Hívó szavak a mai adásból:

Babonák, fogadalmak, étkek és vétkek, szokások.
Mexikó - gyógyítás.
Délamerika – fehérnemű.
Európa - kéményseprő, marcipán malac, lencse.
New York - az első csók!
És persze a kívánságok.
Egy óhajomat én is megosztom itt: Szóljon még sokáig a Rádió Bézs!

Boldog új évet, kellemes hétvégét és Bézs rádiózást kíván, Szaday Pável Katalin.

2020-12-25 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ez a mai, a New York, New York műsor 30. adása!

Ajándék ez nekem, hisz itt lehetek önökkel! És most, az ünnep idején köszönetet mondok azoknak, akik velünk voltak, akik velünk vannak!
Itt a Karácsony, mindjárt elmúlik ez az esztendő is. Tudjuk, nehéz évünk volt. Ismeretlen, járatlan utakra léptünk, lehetetlennek tűnő dolgokat oldottunk meg, megtanultunk „távban” élni, otthon dolgozni, tanulni. Megtanultuk, hogy ki fontos, mi fontos. A tragédia szinte mindenkit megérintett. Szomorú, de alig van olyan család, amelyik ne vesztett volna el egy családtagot, egy barátot, egy ismerőst. Anyák szültek apai jelenlét nélkül - miközben féltették az újszülött gyermeküket, s magukat, nehogy a vírus megfertőzze -, míg a kórház másik szárnyában, csak a nővérek és az orvosok tudták fogni a kezüket azoknak, akik haldokoltak.

Nehéz évünk volt, az ünnepeink sem hagyományosak. Óvatosnak és fegyelmezetteknek kell lennünk, be kell tartani az új szabályokat, mert jövőre is itt szeretnénk lenni! Ugye Önök is?

Szaday Pável Katalin

2020-12-18 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Hallgattam a Bézst, egy könyvet bemutató, nagyon érdekes interjú szólt. Nagy örömömre, a könyv ott lapul a könyvszekrényemben. Barátnőm küldte nekem, méghozzá dedikálva! Jó volt újra belelapozni, emlékezni, s érezni az alkotó, az író szinte személyes jelenlétét.
Aztán mozdult a kezem, a polcról levettem néhány szintén dedikált könyvet. Szeretem a benne lévő tartalmat, nem csak az aláírás érték. De nekem szólt az írás, így duplán.
És kezemben Sally Field, a csodálatos ember és az ő emlékei. A könyv dedikálva.
Szemem elött Drew Barrymore, több mint színes élete. A könyve dedikálva.
Szinte hallom Kiefer Sutherlandot. Már mint blues & country énekes is bizonyított, s aláírása nekem szól!
Diane Keaton is itt van velem, mint a kézjegy.
Szemtanúja lehettem Demi Moore furcsa, nehéz és érdekes életének. A szignója a fehér papíron, s a nevem is. Nekem szól! Nekem is. Jó ilyen kincsek birtokosának lenni, az enyémekhez tartoznak immár ők is.
Nem titok, elmondom. Dupla öröm, remek ajándék volt mindannyiszor könyvet vásárolni, aláíratni a szerzővel és tovább küldeni annak, aki fontos számomra.
Így karácsony elött, ezekről, az élet adta ajándékokról is szeretnék nektek beszélni, New Yorkból.

2020-12-11 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Happy Hanukkah!
Nyakunkon az ünnepek. Volt, van, lesz. Örömöt ad és terhet rak. Hanukkah, Karácsony. Mi itt mindent ünneplünk, szusszanásnyi időnk van csak, hogy felkészüljünk a következőre.
Ó! Nehéz év, az örömökkel együtt is nehéz. 2020-ban talán még figyelmesebbnek kell lennünk! Sokan egyedül vannak, szinte bezárva a lakásukba.Virus, félelem, magány. Egy telefonom, egy video chat, egy letölthetö link egy könyvhöz, vagy egy csomag. Sokat segíthet! Tessék hát! Egy gesztus, egy mozdulat, egy szó, egy kép, egy csomag csak. És mily sokat jelent annak, aki kapja, de annak is, aki adja.
Mi minden évben ilyenkor könyveket ajándékozunk, nagyon sokszor az író által dedikáltat, hiszen örök emlék a művészekkel való találkozás. Bízom abban, hogy örömöt adunk azoknak is, akiknek ajándékozzuk a könyveket.
Tony Bennett, Annie Leibowitz, Lee Childs ( könyvét Bill Clinton-al mutatta ) és Kunal Nayyar, akikről beszélni fogok.

2020-12-04 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Mindjárt itt a Mikulás! A tiszta kis csizmácskák nemsokára az ablakban, a gyerekek tán már most izgatott örömmel várják az ajándékot. Még a kis virgács is jól jöhet a szülőnek, hogy megerősítse, mit szabad s mit nem. A tisztára suvickolt cipőcskékről jut eszembe a kihalófélben lévő szakmák egyike, a cipész mesterség. Szerencsére suszter, szabó, borbély, a múlt századból átmentve, még létezik New Yorkban is. Ma is remekül megélnek, a nagynevű és nagyszámban gyártó cégek mellett. Nem véletlenül. A mai rohanó, rivalizáló világban jó egy nyugodt, személyes figyelmet adó mesterrel találkozni, aki az ügyfelet éppen úgy tiszteli mint a mesterségét. De vissza Szent Miklós napjára! Kicsit szomorú vagyok, hogy a gyermekek ünnepe nem honosodott meg itt az új világban, pedig itt is örülnének neki, mert ajándékot, figyelmet kapni jó. És adni is.

Szaday Pável Katalin

2020-11-27 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A Hálaadás ünnepe még tart, igaz, szerényebb, mint szokott. Black Friday most is van, de vásárolni nem megyünk...

Viszont süt a nap. Kihasználva a még mindig jó időt, szeretném bemutatni nektek a Central Parkot. Elmondom, hova érdemes menni, mi érdekes és miért. Jó kis séta lesz, tartsatok velem! Tavak, játszóterek, vendéglők. Kastély, cricket, teniszpályák, virágos kertek, állatkert. És még mennyi minden, egy városi parkban, igaz jó nagyban.

New York világváros, benne a világ egyik legszebb zöld parkja. Higgyétek el, csodálatos. Mint a zenék is, amik még nagyszerűbbé teszik a virtuális sétát.

Szaday Pável Katalin.

2020-11-20 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Thanksgiving, Amerika legnagyobb és leginkább ünnepelt családi összejövetele. Erre a nagy eseményre mindenki a legjobbat szeretné adni, s nem csak a családnak, hanem a barátoknak, ismerősöknek is.

De nem könnyű most. A vírus, a félelem, mindent megnehezít. Távolságtartás! Igen, ez a legfontosabb. Az emberi élet védelméért. Ebben az évben, a Hálaadás ünnepekor is távolságot kell tartanunk. Így hát idén minden más lesz egy kicsit.

Készül a lakoma, mint mindig, de most egy kicsit másképp. Együtt, de a közösségi hálón keresztül. Távolságtartás, de az együttlét örömét semmi nem tudja megtörni! .

A műsorban megismerhetik az ünnep történetét, a családi eseményeket, a menüt, a szokásokat házon belül és kívül. És zene is lesz persze, fűszerként tálalva.

Szaday Pável Katalin

2020-11-13 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

November 13. péntek. Szerencsére nem vagyok babonás, remélem ti sem. Most sokkal fontosabb dolgokkal vagyok elfoglalva, hiszen nálunk már november közepén megkezdődik az ünnepek szezonja, karácsonyfákat állítanak a tereken, az épületek bejáratál. Megnyitnak a korcsolyapályákat, igen még 2020-ban is, talán 2 hét késéssel, de még így is marad időnk az ünnepekre készülődni a Hálaadás elött. Ennek a hangulatnak egy része a Black Friday is.
Mit is jelent a Black Friday? Hogyan és kit segít? És főleg, kinek fontos ez a segítség?

2020-11-06 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A mai műsort azoknak ajánlom, akiknek családtagja elvesztette csatáját a rákkal szemben.

Kedves hallgató!

Bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, de úgy érzem, a távolság megszűnik, amikor önökhöz beszélek.

Tudják, november első hetében New Yorkban elnökválasztás van és egy nagy verseny, a New York-i maraton futás, ami ezúttal csak virtuális. (a világ minden részéről fogadtak nevezéseket a versenyre - persze pénzért - s GPS segítségével futhatják le a távot, bárhol, bármikor a futók. )

Fred Lebow volt a NYC Marathon egyik alapitó szervezője a futás szerelmese volt és ügyes szervező. Sport és nemes ügy. Támogatókat szerzett, hogy a rákkutatást segítse, s a kórházaknak is pénzt gyűjtött a verseny segítségével. (1994-óta egy róla készült szobor áll a Central Park keleti oldalán a 90-es utcánál. )
Most ennyit, a többit a műsorban mondom el.

Szaday Pável Katalin

2020-10-30 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Kedves hallgató - bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer van, de amikor önökhöz fogok beszélni, én úgy érzem, a távolság megszűnik.

Október = Shoctober. Horror filmek, thriller, ijesztő történetek, jelmez partik tervezése minden korosztálynak, sőt a család kedvenceinek is. Igy teltek a Halloween-hez vezetö hetek minden évben.

2020. év eléggé idegtépő (nerve racking), halloween nélkül is, Járvány, gazdasági gyengülés, elnökválasztás itt Amerikában, s olvasva a híreket, otthon sem könnyű.

Szóval nehéz hónap, nehéz év, de cipeljük, s még mosolyogni is képesek vagyunk. Például én azért is, mert legalább virtuálisan itt lehetek. Egy köszönet tehát most tőlem a Rádió Bézsnek, hogy vagytok, hogy lehetek és önnek, kedves hallgató, hogy velünk, velem tartanak.

Szaday Pável Katalin

2020-10-23 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“Nem te élsz New York-ba, hanem New York él benned.” - mondta egy ismerősöm. Talán túlzás, de valami lehet benne.
Mindegy hol élsz, ha szereted a városodat, ha ismered “kívül-belül”, ha hallod az utca zaját, ha látod a forgalmát, a siető embereket. Ha nem csak nézel, hanem látsz is.
Tudom, visz a lábad, vezet a rutin, a megszokás, gyakran nem figyelsz dolgokra, apró mozzanatokra, pedig ha észreveszed, elfelejtettnek tűnő esemény, emlékek bukkannának fel benned.
Induljunk! Manhattan, utcák, üzletek, filmek, emlékek. Gyere velem, sétáljunk és beszélgessünk.

Szaday Pável Katalin

2020-10-16 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Telihold, folyóparti séta, örökre szóló szerelmes vallomás, lehullott színes falevelekre írva. 67 év egymást rajongásig szerető és tisztelő házasság.

Alig tudom felfogni, s szinte lehetetlen elfogadnom, hogy édesanyámat érinteni már nem tudom. Csak a szívünkben él. Nehéz róla, róluk beszélnem, de a városom, New York számomra elválaszthatatlan a szüleimtől. Egy - egy hosszabb séta velük, nekem egy tanulmányi kirándulás is volt. Ma tehát képzeletben az ő kezüket is fogva mesélek az életemről, a városról, ami már az én otthonom is.

Szaday Pável Katalin

2020-10-09 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“Amikor 5 éves voltam, anyám azt mondta: az élet a boldogság.
Az iskolában egy nap kaptunk egy dolgozatot az élet lényegét kellett megfogalmazzuk. A dolgozatomba egy szó volt: Boldogság.
A tanár azt mondta, hogy nem értetted meg a feladatot! Én ránéztem és azt mondtam: Te nem érted az Életet.” (John Lennon)

John Lennon 80 éves. Nem nyolcvan éves lenne, hanem az. 80 éve él. Negyven éve csak bennünk, de itt van, közöttünk.
Central Park West 72-es utca, Central Park, Strawberry Fields. Dakota House.. Ott rogyott a földre, golyókkal a testében. Ma az a hely a Béke Kertje. Imagine. John Lennon. Nemzedékek. Zene.
Ezrek és köztük én, a családommal minden évben a Dakota ház elé, az Imagine mozaikhoz megyünk és éneklünk, emlékezünk.
Tíz éve már, hogy a tengerentúl élő barátaim nevét felirom egy papírra, amit az Imagine kőrbe teszek. Ezek az emberek ott vannak akkor velem. Ebben az esztendőben ön, a hallgató is ott lesz velünk este, a Strawberry Fields- en.

2020-10-02 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ezúttal New Yorkban fogunk metrózni. A Subway-ról, az éjjel-nappal robogó szerelvényekről lesz szó, amik hétközben naponta több mint 5.5 millió embert szállítanak. Sehol máshol ennyi utas a világon – úgy tudom. Csuda szerkezet, csodás logisztika, elképesztő menetrend. Hol föld alatt, hol a föld felett-4 emelet magasságban kígyózik N.Y.-ban a metró. Pótolhatatlan. A legjobb közlekedési eszköz. Filmekben, színdarabokban kapott szerepet, inspirált, sok zeneszerzőt. Tehetséges utcai énekesek muzsikálnak a megállókban és gyakran a kocsikban is. A felfedezés reményében legjobbat adják önmagukból, de az utasok is mindig hálás közönség. Nem egyszer tánc partivá válik a vonatra várás! ( A műsort több ilyen énekes dalával tarkítom. )

Szaday Pável Katalin.

2020-09-25 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Lopakodik az ősz New York-ba. Színei, illatai, ízei mindenhol. A lakásunkban, a testünkben a szívünkben. Hihetetlenül szép színeivel, a levelek hullásával az ősz, mindig a lassú elmúlást hozza magával. De mintha az idén mást üzenne. Az újjászületést mutatja nekünk, hiszen most igy szeptember közepén, ha lassan is de újra élni kezd New York. A városban nyitnak a múzeumok, könyvesboltok, az üzletek.
Bizakodva, igaz még mindig óvatosan, élvezzük az őszi napsugarat és örülünk az életnek.

Szaday Pável Katalin

2020-09-18 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Egy zsidó és egy katolikus vallási ünnepről fogok beszélni.
Szeptember van, jön az újév, a Rosh Hashanah, S lesz e fesztivál ismét? Nápoly védőszentje, San Gennaro itt mindig komoly figyelmet kap.
Mindkettőnek komoly hagyománya van New York-ban, mindkettőt ünnepeljük, támogatjuk és tiszteletben tartjuk. Ebben a városban figyelemre méltó a közösségek összetartó ereje. A világ minden részéröl emigrált zsidók és az olaszok büszkesége, sármos karaktere, vendégszeretete megmutatja a világ sokszínűségét.
Igen, az évek telnek és az ünnepi asztal körül a generációk életkora változik, s talán kevesebbet adunk a részletekre, de fontosak ezek az ünnepek. Változott az életritmusunk, de a hagyományt tiszteletben tartjuk a nekünk kedves több generaciós emlékeinkkel együtt.
De a hétköznapok is fontosak! Megidézem a régi Magyar-Negyedet, remélve, hogy kellemes emlékeket ébresztek azokban a kedves hallgatóimban, akik jártak már New York-ban.

Szaday Pável Katalin

2020-09-11 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Közel leszek önhöz - kedves hallgató - bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!

Ez a műsor rendhagyó lesz, mint az a szeptemberi nap 2001-ben.
2001. szeptember 11.

Rettenetes nap volt. A reggeli újságot még át sem tudtam lapozni, de a benne lévő hír már elvesztette fontosságát. S nem csak itt New York-ban. A világban mindenütt! Még ma sem könnyű megfogalmazni azt, amit átéltünk. Hónapokig tartó gyász, vigasztaló bátorítás, támogatás, önkéntes munka, adomány… Meg kellett tanulnunk, hogy nincs más választásunk: bíznunk kell önmagunkba, egymásban és főleg a holnapban! Szemtanú voltam. Egy tragédia szemtanúja.
Azok a napok az emlékezetemből kitörölhetetlenek. Egy életre bennem marad a füst szaga, a félelem, a fájdalom, a kétségbeesés, a sokk, a reménytelenség. Szívszorító volt látni halottakat, a sérült embereket, a zokogó túlélőket, a hős tűzoltókat. Örök heg a lelkemben. Tudjátok, amikor egy - egy pillanatot felidézek, még mindig érezni vélem a torkomat, az orromat, a szememet égető forró, toxikus levegő elviselhetetlenségét. Beszélnem kell arról a napról, a kilenctizenegyről! Azonban nem akarok sokat időzni a fájó múltban. Inkább az eltelt időről, a máról szeretnék szólni, hogy éreztessem “how far we came”, (milyen messzire értünk). Hogy egy háborús zónának tekintett városrészből, milyen csodálatos, lelket nyugtató hely lett. Szeretném hinni, hogy velem tartasz! Találkozzunk pénteken, magyar idő szerint reggel 9 órakor! Ne feledjétek, a Bézs a hét minden napján szól, pénteken is! Kellemes hétvégét és Bézs Rádiózást kívánok.

2020-09-04 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt!

Közel leszek önhöz - kedves hallgató - bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
Valaki egyszer azt kérdezte tőlem, van olyan része New York-nak, amit nem kedvelsz?
A válaszomat megosztom önökkel, ami egyben alkalmat ad arra, hogy itt, a Bézsben körbe nézzünk, lássuk ezt a világvárost, New Yorkot. A várost, amit rajongásig szeretek. Tudják, ha valaki szeret valamit, az előbb-utóbb a neki kedves dolgokról fog beszélni. A kérdést tehát szinte kifordítom, s nem a nemekről, hanem az igenekről fogok szólni.
Elmesélem például, milyen a kilátás mondjuk a 86. emeletről. Elárulom, lenyűgöző nappal és éjjel, hajnalban vagy szürkületkor. Mindig! Szólok arról, hogy milyen egy felhőkarcolóban lakni vagy dolgozni és persze ezernyi szépségről, amit át és megéltem.
Szeretném hinni, hogy velem tartasz! Találkozzunk pénteken, magyar idő szerint reggel 9 órakor!

Szaday Pável Katalin.

2020-08-28 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt!
Közel leszek önhöz - kedves hallgató -, bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
A színház, a nagybetűs SZÍNHÁZ lesz ezúttal a téma. Kiskorom óta lenyűgözött egy egy előadás. A színpad szinte elvarázsolt. Tágranyílt szemekkel bámultam az előadást és csak ámultam. És azóta is. Ismered az érzést, amikor angyal repül át feletted, amikor pillangók repdesnek mindenhol, szinte benned is, amikor a lényedet átjárja a csoda érzete, amikor az élménytől, az izgalomtól az előadás után szinte te is szárnyra kapsz. Ez a színház, a jó előadás hatása.
Sok éven keresztül nagy sikerrel játszott, rövid néhány hónapra szerződött előadásokról fogok beszélni, meg híres színészekről. És persze premierre kész, ígéretes darabokról, ahol a vastapsnak, a rivalda fénynek esélye volt, de a vírus 2020. márciusában másképpen döntött.
Jersey Boys, Carol King életről szóló csodában Lion King, Hamilton, Cindy Lauper, Kinky Boots fantasztikus. Hatalmas sikernek örül, megérdemelten, The Present Cate Blanchett.
Egy dal felvételét az előadás próbájáról, a Bob Dylan The Girl from the North Country-ból, mi is meghallgathatunk.

Ne feledjétek, a Bézs szól holnap és a hét minden napján!
Kellemes pihenést és Bézs Rádiózást kívánok.
Szia, Szaday Pável Katalin

2020-08-21 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt! Újra közelebb leszek önhöz, kedves hallgató, bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
Ez alkalommal szeretném bemutatni, hogy töltjük a szabadidönket, hogy pihenünk és gyüjtjük az erönket a mozgalmas napjainkra; meg kell mondjam, nem csak szeretünk de tudunk is ünnepelni.
Jó társaság, jó hangulat, finom ételek és már a közérzetünk is jobb ami 2020-ben még fobtosabb mint ezelött volt, hiszen annyi minden változott, de az ünneplési szellem az egymást segitö, támogató akarat most is bennünk él.
Ez az elsö része lesz ennek a kimerithetettlen témának.
Várom önöket, kellemes pihenést és Rádiózást kivánva.

2020-08-14 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt! Ez alkalommal egy picit közelebb leszek önhöz, kedves hallgató, bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
Szóval, sétálunk majd egyet New Yorkban?
Szeretném bemutatni a várost, ahol élek! Szándékaim szerint lesznek rövid történetek, érdekességek és persze sok zene!
Mert milyen New York, ami még 2020-ban sem vesztette el a karakterét a charm-ját? Izgalmas és szeretnivaló. Ha már jártál itt, remélem kellemes emlékeket hozok vissza neked, ha még csak tervezed a látogatást, tán ötletet meríthetsz, hogy ha jössz, merre, hova menj.
Péntek reggel tehát várlak! Az első állomásunk legyen (stílusosan) a Grand Central!
Szia, Szaday Pável Katalin

2020-08-07 09 óra

2020-07-31 09 óra

2020-07-24 09 óra

2020-07-17 09 óra

2020-07-10 09 óra

2020-07-03 09 óra

2020-06-26 09 óra

2020-06-19 09 óra

2020-06-12 09 óra

2020-06-05 09 óra

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán