Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Bródy Andrea

Fogorvos vagyok, tanár, és minden más. OKJ-s kutyakiképző, nagymama és egy csapat kutya meg egy nagydumás papagáj gazdája. Voltam lótulajdonos, kutya-nevelőszülő a Kutyával az Emberért Alapítványban, kutyakozmetikus tanuló, volt wEbáruházam és wEbmagazinom is benne, és voltam sokszor riportalany is mindezek kapcsán. Annak talán nem a legrosszabb, legalábbis ezt mondták a megkönnyebbült műsorvezetők, viszont a rádiózásban igazi kezdő vagyok. De a név kötelez, remélem, szorult belém némi képesség, és egy szórakoztató kutyás – állatos műsorral csatlakozhatom a Rádió Bézs műsorvezetőihez. 

Történetek, tanulságok, tanácsok, beszámolók, emberek és állatok a hetenként jelentkező Ebóra című műsorban! 

Eb-ben az órában válaszolni is próbálunk, ha kérdeznének. radiobezs@gmail.com. A jelige legyen, mondjuk Ebóra!!!!

• Eb-Óra • Kedd 17:00-18:00 • 2 Hetente

2019-08-27 17 óra A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felmérése szerint 10 év alatt áramütés miatt 4810 dokumentált madárhalál történt. A valós szám azonban ennek a többszöröse, részben mert csak néhány helyen és bizonyos időpontokban vizsgálódtak, részben pedig mert nem vették figyelembe a ragadozók által elhurcolt tetemeket, ami pedig 95/-os is lehet. Így a becsült szám, főleg, ha a nem védett fajokat is beleszámoljuk inkább milliós, ami fajszintű pusztításnak felel meg.

Ideje lenne nem csak az afrikai gólyavadászokon felháborodnunk, ami amúgy egy országnál csapta ki a biztosítékot, hiszen a „mi” gólyáinkat öldösik, hanem itthon is nyomást gyakorolnunk az áramellátókra, aki, ha akarnák, szigetelhetnék a vezetékeket. És mikor akarják? Ha a közvélemény kikényszeríti. Várjuk véleményüket arról, hogy mit is tehetnénk, hogy ez a lehetetlen helyzet végre változni kezdjen.

Erről és más veszélyekről, melyek minket is érinthetnek beszélgetek ma vendégemmel, Dr. Déri Jánossal, a Hortobágyi Madárkórház alapítójával és vezetőjével.

( A 2019.07.16-i adás ismétlése )

2019-08-13 17 óra Mai vendégem Chován Bence lesz, még távolról sem felnőtt, általános iskolába jár. Szenvedélye, az állatok és a természet iránti szeretete egészen kicsi korától meghatározza mindennapjait és szabadidejét, és mi, felnőttek, sokat tanulhatunk tőle arról, hogy mi is az az igazi elhivatottság. Gyűjt ő mindent, kígyót, békát, bogarat, azazhogy kígyót csak szeretne, mert édesanyja ott húzta meg a határt. Hogy miért, azt megtudhatják majd az adásból, ahol remélhetőleg Bence anyukáját is szóra fogom bírni.

( A 2019.05.21-i adás ismétlése )

2019-07-30 17 óra Ma Hanga Zoltánnal, a Fővárosi Állatkert szóvivőjével beszélgetek. Szó esik majd a most futó, és semmihez sem hasonlítható hangulatú - néha a távolból tigrisüvőltéssel kísért - zenés estékről, holnap például Malek Andreával találkozhatnak. Mesélünk majd az új pannon Parkhoz épülő biodómról, az állatok mindennapi programjairól, a nagy port felkavart teknősgyilkosságról, és más érdekességekről.

2019-07-16 17 óra A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felmérése szerint 10 év alatt áramütés miatt 4810 dokumentált madárhalál történt. A valós szám azonban ennek a többszöröse, részben mert csak néhány helyen és bizonyos időpontokban vizsgálódtak, részben pedig mert nem vették figyelembe a ragadozók által elhurcolt tetemeket, ami pedig 95/-os is lehet. Így a becsült szám, főleg, ha a nem védett fajokat is beleszámoljuk inkább milliós, ami fajszintű pusztításnak felel meg.

Ideje lenne nem csak az afrikai gólyavadászokon felháborodnunk, ami amúgy egy országnál csapta ki a biztosítékot, hiszen a „mi” gólyáinkat öldösik, hanem itthon is nyomást gyakorolnunk az áramellátókra, aki, ha akarnák, szigetelhetnék a vezetékeket. És mikor akarják? Ha a közvélemény kikényszeríti. Várjuk véleményüket arról, hogy mit is tehetnénk, hogy ez a lehetetlen helyzet végre változni kezdjen.

Erről és más veszélyekről, melyek minket is érinthetnek beszélgetek ma vendégemmel, Dr. Déri Jánossal, a Hortobágyi Madárkórház alapítójával és vezetőjével.

2019-07-02 17 óra Ma elérkeztünk Soós Attilával folytatott sorozatunk utolsó beszélgetéséhez, és a kutyával élés mindennapjairól fogunk beszélgetni, elsősorban nevelésről, kiképzésről, és az együttélés szabályairól kutyásokkal és nem kutyásokkal. Okos kutyákról és rosszcsontokról, és talán nem árulok el titkot, ha elmondom előre, hogy ilyenkor magunkban kell keresnünk a hiba okát. De hogy hányféleképpen tudunk hibázni? Nap mint nap, sokszor. ha meghallgatnak, talán néhánnyal kevesebb lesz belőle.

( A 2019.05.07-i adás ismétlése )

2019-06-18 17 óra Ma csevegni forgunk, három barátnő, mindenről, ahogy szoktunk, csak ezúttal mikrofonnal az orrunk előtt és horgolótűk nélkül. Két kutyás és egy kutyátlan. Lássuk, ugyanazon a planétán élünk-e? Remélem, hozunk egy kis felfrissülést ebben a kutya-, pardon, medvemelegben.

2019-06-04 17 óra Ma újra meghallgatjuk a pumikról szóló csodálatos meséket Dr Dobó-Nagy Csabától. Ő úgy tenyészti őket, ahogyan mindenkinek kellene: TV nézés közben mindenkinek alszik 2-3 kölyök az ölében, ki nem hagynák a délutáni sétákat az egész csapattal, a kölyköknek az otthoni oviban minden nap fejlesztő foglalkozáson kell részt venniük, és bizony már most látszik, hogy van mitől tartania a jelen agility bajnokainak, kemény lesz az utánpótlás.

Begyűjtik a díjakat az agility- és a szépségversenyekről, beterelik a nyájat a karámba, úsznak egy jót a Dunában, ha alkalmuk adódik rá, riasztóra pedig igazán nem kell költeni – kérlelhetetlen pumicsapat őrzi a házat, még engedéllyel sem zökkenőmentes a belépés. Beszélgessünk ma erről a csodálatos fajtáról, hátha kedvet kapnak hozzá, hogy megosszák egyikükkel a napjaikat.

( A 2018.12.18-i adás ismétlése )

2019-05-21 17 óra Mai vendégem Chován Bence lesz, még távolról sem felnőtt, általános iskolába jár. Szenvedélye, az állatok és a természet iránti szeretete egészen kicsi korától meghatározza mindennapjait és szabadidejét, és mi, felnőttek, sokat tanulhatunk tőle arról, hogy mi is az az igazi elhivatottság. Gyűjt ő mindent, kígyót, békát, bogarat, azazhogy kígyót csak szeretne, mert édesanyja ott húzta meg a határt. Hogy miért, azt megtudhatják majd az adásból, ahol remélhetőleg Bence anyukáját is szóra fogom bírni.

2019-05-07 17 óra Ma elérkeztünk Soós Attilával folytatott sorozatunk utolsó beszélgetéséhez, és a kutyával élés mindennapjairól fogunk beszélgetni, elsősorban nevelésről, kiképzésről, és az együttélés szabályairól kutyásokkal és nem kutyásokkal. Okos kutyákról és rosszcsontokról, és talán nem árulok el titkot, ha elmondom előre, hogy ilyenkor magunkban kell keresnünk a hiba okát. De hogy hányféleképpen tudunk hibázni? Nap mint nap, sokszor. ha meghallgatnak, talán néhánnyal kevesebb lesz belőle.

2019-04-23 17 óra Mai vendégem ismét Dr Déri János lesz, a Hortobágyi Madárpark lelke és mozgatója, akivel igazán érdekes beszélgetést folytattunk pár héttel korábban, és nagyon sok izgalmas kérdésre nem jutott időnk. Így most ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

( A 2019.03.12-i adás ismétlése )

2019-04-09 17 óra Ma Soós Attilával folytatjuk a 2 hete elkezdett témát, eldöntöttük, hogy kutyát szeretnénk, meggyőztük az ingadozó családtagokat, kiválasztottuk a nekünk leginkább megfelelő fajtát, felkutattuk a tenyésztőt, és választottunk kölyköt. Nemsokára hazavisszük. mi legyen most? Hogyan készüljünk fel a fogadására? Látogassuk-e addig is? Mikor kezdjük tanítani? Ezekről lesz szó ma, és ha nem emlékeznének a korábbiakra, ismételjék át addig gyorsan a hangtárból.

2019-03-26 17 óra Mai vendégem Soós Attila lesz, akit hűséges hallgatóink jól ismernek már. Attila kinológus, mindent tud a kutyákról, és ezt más is tudja, ezért mindig őt hívják szakértőnek, ha valami országos, kutyákkal kapcsolatos esemény történik. Beszélgetünk ma mindenféléről, a kölyök kiválasztásától a mindennapi együttélésen keresztül a közös élményekig, sportig. Egy kutyás sokféle konfliktusba keveredik nap mint nap, a többi kutyással, nem kutyással, szállodással, erdésszel, vadásszal, parti őrrel. Megpróbálunk segíteni abban is, hogy hogyan lehet kevesebb ezekből a bajokból.

2019-03-12 17 óra Mai vendégem ismét Dr Déri János lesz, a Hortobágyi Madárpark lelke és mozgatója, akivel igazán érdekes beszélgetést folytattunk pár héttel korábban, és nagyon sok izgalmas kérdésre nem jutott időnk. Így most ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

2019-02-26 17 óra Mai beszélgetőtársam Buda Bálint lesz, akit régen ismerek már, és voltam olyan szerencsés, hogy vendégként megfordulhattam otthonában is. Nem most volt, de az akkor szerzett fantasztikus élményeket sosem fogom elfelejteni. Bálint hobbija, munkája, élete a kutyaszánozás, túrákat is vezet feleségével, Orsival, ahol részt vehet bárki, akit érdekel ez a fantasztikus program. Így ír magáról:

A szánhajtás őrülete 1993 telén kapott el, de el kell, hogy áruljam, a gyökerei 5 éves koromra nyúlnak vissza, amikor megtudtam, hogy az eszkimók kutyával húzatják a szánjaikat. Az akkori kijelentésemet, hogy "Nekem is lesz eszkimó kutyám!", még általános derültség fogadta. Úgy is mondhatnám, hogy kinevettek. Hosszú út vezetett oda, hogy ma 15 kutyánk van és a kutyaszánhajtás a szenvedélyemmé vált.

Ma már a családom is nagy segítségemre van, nemcsak az egyes versenyekre való felkészülésben, hanem a hétköznapi kutyaszános edzésekben is. Feleségem nem határozta el 5 éves korában, hogy kutyaszánhajtó lesz. Sorsát csak 17 évvel ezelőtt kezdte sejteni, amikor megismerkedett velem. Ma már az ő szemében is a kutyaszánosokra jellemző őrület lobog. Közös túráinkon előttem vágtat fogatával, bár a kutyás terepkerékpározás is igen közel áll szívéhez. Bence fiúnk is sokat jár velünk téli túrákra. Lelkes lakója a szánzsáknak hosszú órákon át, a hideg ellenére is.

Kutyáin legtöbbje munkára szelektált szibériai husky, de akad köztük kaukázusi és husky keverék is vagy agár-husky félvér. A sorból még magyar agarunk sem lóg ki, hisz a futás iránti szenvedélye neki is olthatatlan. Így nemcsak egy kutyafalka és néhány ember él együtt, hanem egy nagy családi közösséget alkotunk.

2019-02-12 17 óra Mai vendégem Bíró Zsófi, aki 1997 óta agilityzik., A sport iránti szenvedélye életmóddá fejlődött fel. Sikeres versenyzése a legmagasabb dobogókra röpítette, így edzőként majd később bírói pályafutása révén bejárta a világot. Tartott edzéseket a Fuji lábánál és kenguruk társaságában is, bírálatai az Európa Openig, illetve földrajzilag Chilébe is elröpítették. A backpacker életmód kutyákkal is lehetséges, s bár a távolabbi tájakra most jellemzően online érnek el a pályarajzai, a tavaly született babájával együtt is kutyás életmódot folytat. Ma elmeséljük, mi is az az agility, és miért válhat szenvedéllyé, ha egyszer valaki kipróbálja Zsófi edzését.

( A 2019.01.22-i adás ismétlése )

2019-01-29 17 óra A mai műsor főszereplője a Hortobágyi Madárpark -  Madárkórház Alapítvány. Vendégünk Dr Déri János, a park alapítója és vezetője, aki a madarak - és nem egyszer más állatfajok - megmentésére tette fel az életét. Kezdetben a saját háza lényegült át madárispotállyá, a megmentett sas a kád szélén üldögélt, és nagyon megkedvelte a sok látogatót, annyira, hogy a vakuvillogásra rögtön a finom falatokat kezdte keresni - mivel így díjazták, ha szépen pózolt. Ma már mindenhonnan érkeznek az azóta nemzetközi hírnévre is szert tett madárkórházba a sérült vagy mérgezett madarak, és a környékbeliek akkor is Déri doktort hívják segítségül, ha kocsiba zárt, hőguta szélén járó kutyát vagy elárvult sünbabát  találnak.

2019-01-22 17 óra Mai vendégem Bíró Zsófi, aki 1997 óta agilityzik., A sport iránti szenvedélye életmóddá fejlődött fel. Sikeres versenyzése a legmagasabb dobogókra röpítette, így edzőként majd később bírói pályafutása révén bejárta a világot. Tartott edzéseket a Fuji lábánál és kenguruk társaságában is, bírálatai az Európa Openig, illetve földrajzilag Chilébe is elröpítették. A backpacker életmód kutyákkal is lehetséges, s bár a távolabbi tájakra most jellemzően online érnek el a pályarajzai, a tavaly született babájával együtt is kutyás életmódot folytat. Ma elmeséljük, mi is az az agility, és miért válhat szenvedéllyé, ha egyszer valaki kipróbálja Zsófi edzését.

2019-01-15 17 óra Mai vendégem Miklósi Bernadett, akinek kutyák iránti olthatatlan és csak növekvő lelkesedését kislány kora óta ismerem. Azóta biológus és etológus lett, követve édesapja nyomait, de van már saját kutyaiskolája is, ahol a képzést a tudomány legfrissebb eredményei alapján végzi, és ahol a tanulni vágyó kutyagyerekek és gazdáik többféle vizsgára is készülhetnek. Új év, új fogadalmak, elindítunk az Eb-órán belül egy új rovatot is, ahol állatokkal kapcsolatos érdekes hírekről és hitekről lesz szó, valódiakról és legendákról, amiket megpróbálunk majd kicsit körüljárva igazolni vagy megcáfolni.

2019-01-08 17 óra Mai vendégeim hosszú évek óta önkéntesek az állatkertben, ahol legfontosabb feladatuk, hogy megóvják az állatokat  a nem megfelelően viselkedő látogatóktól. De nem csak ezt csinálják igazi szenvedéllyel, mindkettőjüknek más elfoglaltságaik is vannak, amikbe betekinthetnek, ha meghallgatják a mai műsort. megtudjuk még, hogy sikerült-e megmenekülni egy látogatónak, akit egy lajhár kergetett, és hogy ki dörömbölt a majomházban?

2018-12-18 17 óra A mai adásban a talán legautentikusabb magyar kutyafajtáról, a pumiról fogunk mesélni. A világon szinte mindenhol egyből a gulas-csikós-pumi trió ugrik be a "Te honnan jöttél?" kérdésre adott válaszról a hallgatóságnak, amit régen utáltunk, ma viszont némi megkönnyebbüléssel veszünk tudomásul, mert így a beszélgetés inkább Magyarország gasztronómiájáról és faunájáról szól, nem pedig egyéb kényelmetlen témákról. Fogunk hát mesélni csikósról és régi pumikról, a modern fajtáról, és főleg a mindennapi életről ezekkel a gyönyörű és okos plüssmaci külsejű kutyákkal. Vendégem Dr Dobó-Nagy Csaba lesz, régi, vérbeli kutyás és pumitenyésztő, a fajta igazi szakértője.

( A 2018.11.06-i adás ismétlése )

2018-12-11 17 óra Mai adásunk egy kicsit másmilyen, mivel meghívott vendégünk összetűzésbe került egy vírussal, és ideiglenesen az győzött. De mivel minden rossz azért történik, hogy történhessen valami jó is, ezért ez nagyszerű alkalom arra, hogy kollégáinkkal, Liszkai Ágival és Baranyai Katival beszélgethessek kicsit kutyáikról, cicáikról, és persze önmagukról is. Megtudjuk, hogy Bánó András szerzett-e rókacsapdát és hány ajtósat?  És ezúttal többet hallanak engem is, elmesélem, hogy milyen is egy afgán agárral megosztani a mindennapokat és a kanapét, és hogy meg tudom-e különböztetni a patkányt a menyéttől?

2018-12-04 17 óra Mai vendégem Bajkó Erika lesz, aki nem csak a kutyafrizurák "Hajas szalonját" vezeti, de igazi uszkár imádó is, amit a szalonban sétáló csodás sérójú saját uszijai is bizonyítanak. Mi lesz abból, ha két uszkár őrült találkozik? Érdekes beszélgetés, legalábbis remélem.

2018-11-27 17 óra A mai adásban a Budakeszi Vadaspark életébe pillantunk be. Talán az időjárás nem mindenkinek hozza meg a kedvét egy erdei sétához, de ha egy finom forralt bor vagy forró tea lehet a befejezés egy barátságos kandalló mellett, akkor mégis érdemes rászánni magunkat. És ha ellátogatunk - gyerekekkel vagy barátokkal - a vadasparkba, akkor nem csak találkozhatunk sokféle állattal, de egy csomó fontos dolgot tudhatunk meg. Hogy mi az a kecske-agility, hogyan kell megtanítani egy rókát ülni, mi a különbség a szarv és az agancs között, hogyan kell kézműves madárkalácsot készíteni, és nem, a szarvas nem a fiú őz, az kérem másik állatfaj. De ha mostanában nem tervezik, hogy elmenjenek, akkor hallgassanak minket az Eb-órában, és mindezt elmeséljük.

2018-11-20 17 óra Mai vendégem Dr Bíró Ferenc lesz, kisállatok gyógyításával foglalkozó állatorvos. A mentsvár, akihez menni lehet, ha baj van a négylábú családtaggal - nem mondom, hogy szőrös családtaggal, mert akkor mi lenne a kis kopasz kutyával -, aki az éjszaka közepén is felveszi a telefont és jön, aki leolvassa a talált kutya chipjét hogy hazakerülhessen, és aki akkor is segít, amikor nincs tovább. Az állatorvos családtagoktól hallott történetekkel szívta magába a szakma szeretetét, és nyilván nem véletlen, hogy kollégái már harmadszor választották meg a  Magyar Kisállatgyógyász Állatorvosok Egyesülete elnökének. Beszélgetünk majd a barátainkat támadó új és régi betegségekről, a harcos etetési irányvonalakról, életmódról. A kutyákéról vagy a mienkről? Mindkettőről, persze, hiszen meghatározzuk egymásét.

2018-11-13 17 óra Mai vendégem Kubinyi Enikő Junior Príma díjas magyar biológus, etológus, az ELTE Etológia tanszékének tudományos fő-munkatársa. Az UNESCO "A nőkért és a tudományért" díj 2018-as díjazottja. A családi Kutya program mellett farkasvizsgálatokban is tevékenyen részt vett, amikor kölyökfarkasok viselkedését kutatta, és ez bizony azzal járt, hogy kollégáival együtt kis farkasokat neveltek saját otthonukban, állandó együttléttel. Kiemelten foglakozik a kutyák öregedésével - ami sok párhuzamot mutat az emberével. És ez biztosan így van, aki élt már együtt öreg kutyával, az pontosan tudja, hogy éppen olyan rigolyások és makacsok lesznek, mint az idős emberek.
Enikő másik kutatási területe a Balin élő páriakutyák viselkedésének vizsgálata és összehasonlítása a családban élő társaikéval.

2018-11-06 17 óra A mai adásban a talán legautentikusabb magyar kutyafajtáról, a pumiról fogunk mesélni. A világon szinte mindenhol egyből a gulas-csikós-pumi trió ugrik be a "Te honnan jöttél?" kérdésre adott válaszról a hallgatóságnak, amit régen utáltunk, ma viszont némi megkönnyebbüléssel veszünk tudomásul, mert így a beszélgetés inkább Magyarország gasztronómiájáról és faunájáról szól, nem pedig egyéb kényelmetlen témákról. Fogunk hát mesélni csikósról és régi pumikról, a modern fajtáról, és főleg a mindennapi életről ezekkel a gyönyörű és okos plüssmaci külsejű kutyákkal. Vendégem Dr Dobó-Nagy Csaba lesz, régi, vérbeli kutyás és pumitenyésztő, a fajta igazi szakértője.

2018-10-30 17 óra Mai vendégem Belényi Bea lesz, aki igazán felsőfokon ért a kutyákhoz és kiképzésükhöz. Otthon van a kutyás sportokban, kutyaterápiában, engedelmes kiképzésben, segítőkutyázásban, ez az élete, a munkája és a hobbija. és ami még ennél is izgalmasabb, sok éveken át képzett ki farkasokat és vezetett etológiai vizsgálatokat, hogy többet tudjunk meg a kutyák és farkasok közötti hasonlóságokról és különbözőségekről. Sokat hallunk négylábú barátaink nevelése kapcsán olyan tanácsokat, amik úgy kezdődnek, hogy a "A farkasfalkában is....", ami sokszor nagyon is tévútra vezeti a gazdát. Hogy mekkora a különbség, azt gyorsan megtudjuk, ha besétálunk egy csomó farkas közé. Én tudom, próbáltam.

(A 2018.09.25-i adás ismétlése)

2018-10-16 17 óra Mai vendégem Sós Attila lesz, aki elhozta magával a Csillagszem Alapítvány képviselőjét is, hogy kicsit többet tudjunk meg a haszonállatok hazai védelméről. Ők az igazi mostohagyerekek, akik eszünkbe sem jutnak, mikor állatkínzásról beszélünk. Szó lesz persze kutyák, cicák, madarak védelméről és örökbefogadásáról is.

2018-10-09 17 óra Mai vendégem az Ebórában Gulyás Viktória és édesanyja, Csák Anikó lesz. Viki kerekesszékben és mozgássérült-segítő kutyával él évek óta. Ő és Plüsi az igazi nagy kezdő csapat tagja volt a Kutyával az Emberért Alapítványban, és együttélésük annyira sikeres volt, hogy ma már Viki és édesanyja nem csak élvezi ezeknek az okos kutyáknak a segítségét, de ők maguk is részt vesznek az új ebek kiképzésében, hogy segítsenek másokon. És persze imádják a kutyákat, így a hivatali ebeken kívül mindig felbukkan náluk még ez-az, például egy-két kínai kopasz, akik amúgy, csak a vicc kedvéért, földig érő bundát viselnek. A mai mese tehát, ahogy mindig, nem csak a kutyákról, de legalább annyira rólunk, emberekről is szól majd.

2018-10-02 17 óra Mai vendégem a mindenki által ismert Hanga Zoltán lesz, a Fővárosi Állatkert szóvivője, akit nem csak az Állatok napja kapcsán tervezett rendezvényekről és programokról, na meg az állatkert jelenéről és jövőjéről fogok kérdezni, de lakóinak mindennapjairól és a velük kapcsolatos kis műhelytitkokról is. És nagyon várom azt is, hogy megkérdezhessem, hogy szerinte hogyan lóghatott meg pár éve az egész országot felvidítva az egyik vidéki állatkertből éppen egy lajhár, miért fontos a fókák szempontjából a fókashow, és miért érdemes klikkerrel tréningezni egy komodoi sárkányt?

2018-09-25 17 óra Mai vendégem Belényi Bea lesz, aki igazán felsőfokon ért a kutyákhoz és kiképzésükhöz. Otthon van a kutyás sportokban, kutyaterápiában, engedelmes kiképzésben, segítőkutyázásban, ez az élete, a munkája és a hobbija. és ami még ennél is izgalmasabb, sok éveken át képzett ki farkasokat és vezetett etológiai vizsgálatokat, hogy többet tudjunk meg a kutyák és farkasok közötti hasonlóságokról és különbözőségekről. Sokat hallunk négylábú barátaink nevelése kapcsán olyan tanácsokat, amik úgy kezdődnek, hogy a "A farkasfalkában is....", ami sokszor nagyon is tévútra vezeti a gazdát. Hogy mekkora a különbség, azt gyorsan megtudjuk, ha besétálunk egy csomó farkas közé. Én tudom, próbáltam.

2018-09-18 17 óra A mai Ebórában Sós Attila lesz a vendégem, ismert kinológus, nemzetközi bíró, tenyésztő, de nincs semmi más olyan területe sem a kutyázásnak, amihez ő nem ért. És amihez ért, annak hangot is ad, és biztosak lehetnek benne, hogy ahol Attila mesél, ott unatkozni nem lehet. Legyenek velünk ebben az órában, de pihentessék előtte a rekeszizmukat, mert szükségük lesz rá.

2018-09-11 17 óra Az Ebórában Somló Tamás kislányának, Lilinek az édesanyjával fogok beszélgetni, kutyákról, szamarakról, papagájokról, és persze Tamásról. Vele, és persze azokkal is, aki a közelében éltek, mindig történt valami váratlan, valaki elveszett vagy megkerült, vagy vizes lett, de egy biztos, unatkozni nem lehetett. A vele töltött idő minden perce így vagy úgy, de felejthetetlen volt, és ebből osztunk meg most egy keveset azokkal, akik minket fognak hallgatni.

2018-09-04 17 óra Rendhagyó műsorral kezd az Ebóra, amikor is akasztják a hóhért, azaz én leszek a riportalany. Egyfajta bemutatkozás lesz ez és egyben ugrás a rádiós mély vízbe, ahonnan Fodor János fog kimenteni, műsorvezető képében. Szó esik majd rólam, arról, hogy miről fog szó esni, az állatokról és az irántuk érzett szeretetemről és tiszteletemről. Arról, hogy mennyit lehet nevetni velük és mennyit tanulni tőlük, és a tükörről, amit elénk tartanak, hogy lássuk, hogyan is működünk mi, emberek.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán