Kutyatár – Nagy Adrienne

Időpont: csütörtök 17:00 – 18:00 (páratlan hét), ismétlés péntek 06:00 – 07:00 (páratlan hét)

Műsorvezető: Nagy Adrienne

Már Weöres Sándor is megmondta, hogy „Harap-utca három alatt Megnyílott a kutya-tár”. Igaz esetünkben más a cím, hiszen egy valódi kutyaparkot takar a név, de mindemellett egy műsort is, amelyben szó lesz a kutyaválasztásról, a kutyanevelésről, a kutyaegészségről, és ezer más „kutyás témáról”, hiszen téma van bőven. Akinek van kutyája, egyetlen adást se hagyjon ki!

2022-12-22 17 óra Van olyan, hogy kutyapszichiáter? Vajon mennyiben több egy viselkedésterapeuta, amennyiben állatorvos is? Hogyan segítheti az állatorvos a viselkedési problémák megoldását? Mikor kell arra gyanakodni, hogy egy nem kívánatos, vagy kényszeres viselkedés mögött egészségügyi probléma van? Minderre kerestem a választ a vendégemmel, Dr. Sátori Ágnes állatorvossal, állat – viselkedés terapeutával. Tartsanak velünk!

( A 2022.03.17-i adás ismétlése )

2022-12-08 17 óra Vajon mi minden járul ahhoz hozzá, hogy a kutyánk jól és kiegyensúlyozottan éljen a mindennapokban? Bár már sokszor, többekkel, és többféleképpen körbejártuk ezt a témát itt a Kutyatár adásaiban, sosem elég tudatosítanunk mik azokat a szempontok, amiket mindenképp figyelembe kell vennünk, ha problémamentesen szeretnénk élni 4 lábú barátunkkal. Most ismét erről beszélgetek Kurys Anita, viselkedésterapeuta, biológus barátommal.

( A 2022.08.04-iadás ismétlése )

2022-11-24 17 óra Kisgyerek mellé kutyát szeretne a család? Jó ötlet-e a gyerek születésekor kölyökkutyát is magunkhoz venni, hogy “együtt nőjenek fel”? Mi van akkor, ha kutyás családba születik a gyerek? Miért fontos, hogy kiegyensúlyozott, és rendezett legyen a kutyával való viszonyunk a gyermek érkezése előtt? Mindezekre választ kap, aki meghallgatja a KUTYATAR mai adását. A témát Kurys Anita oktató viselkedésterapeutával járjuk körül.

( A 2022.03.03-i adás ismétlése )

2022-11-10 17 óra A mai Kutyatár órában, Óbert Máriát, a Tükör Módszer egyik terápiás oktatóját kérdezem arról, hogyan dolgoznak a terápiás kutyák a viselkedészavaros fajtársaik megsegítésében. Beszélgetünk arról, hogy milyen habitusú kutyák ezeken a terápiákon dolgozó kutyák. Illetve, hogy ő, mint viselkedésmódosítást segítő oktató, hogyan dolgozik együtt a kutyáival azon , hogy szorongó, rosszul kommunikáló, agresszivitást mutató négylábú társainkon segítsen. Marcsi, a Tükör Módszer Rákoscsabai és a Kőbányai Kutyaiskoláját vezeti. Iskolavezető, oktató, terápiás oktató.

2022-11-02 15 óra Szerda – 15.00-16.00 – Kutyatár – Nagy Adrienne

A mai műsorunk, rendhagyóan alakul. A kutyák, és egyéb kisállataink kapcsán beszélgettem Budai Zsófia, gyásztanácsadóval, a kisállatgyászról. Budai Zsófia, a Lélekzen belső béke műhely gyászterapeutája, akivel ezt az egyáltalán nem könnyed témát vettük elő. A műsor aktualitását, a közelgő Halottak Napja adja, amikor halottainkat, elvesztett családtagjainkat gyászoljuk. Nincs ez másképp kisállataink sem, kutyákról lévén szó pedig különösen, hiszem ma már ők is családtagként élnek velünk. Távozásuk megrázó, hiányuk rettenetesen fájó tud lenni.

Mi most így emlékezzünk rájuk!

( A 2022.10.27-i adás ismétlése )

2022-10-27 17 óra A mai műsorunk, rendhagyóan alakul. A kutyák, és egyéb kisállataink kapcsán beszélgetek Budai Zsófia, gyásztanácsadóval, a kisállatgyászról. Budai Zsófia, a Lélekzen belső béke műhely gyászterapeutája, akivel ezt az egyáltalán nem könnyed témát vettük elő. A műsor aktualitását, a közelgő Halottak Napja adja, amikor halottainkat, elvesztett családtagjainkat gyászoljuk. Nincs ez másképp kisállataink sem, kutyákról lévén szó pedig különösen, hiszem ma már ők is családtagként élnek velünk. Távozásuk megrázó, hiányuk rettenetesen fájó tud lenni.

Mi most így emlékezzünk rájuk!

2022-10-13 17 óra A mai adásban folytatjuk a segítő-, és terápiás kutyákról való beszélgetést, a TámUgatók Terápiás és Segítőkutyás Alapítvány két munkatársával, Varga Viktóriával, és Mizser Lillával.

Ahogy két hete, a segítő kutyák világába látogattunk el, most belenézünk abba, hogyan tanulnak és dolgoznak a terápiás kutyák. Mik azok a területek, ahol nagy szolgálatot nyújtank a mindennapokban gyerekeknek, sérülteknek időseknek. Csoda dolgokra képesek, ha szívesen hallanának erről, tartsanak velünk!

2022-09-29 17 óra Hogy mi mindenre képesek még a kutyák, azt a mostani műsorunkból megtudhatják. Már sokat beszélgettünk a kutyákkal való együttműködés lehetőségeiről, sportról, tanításról. A következő két adásban a segítő-, és a terápiás kutyák világába látogatunk el. A TámUgatók Terápiás és Segítőkutyás Alapítvány két munkatársával, Varga Viktóriával, és Mizser Lillával beszélgetek, a mai adásban a segítőkutyák képzéséről és munkájáról.

2022-09-15 17 óra Szeretnéd tudni, hogy dolgozik egy kutya viselkedésterapeuta? Esetleg neked is szükséged volna egy ilyen szakemberre, hogy segítse a kutyáddal való harmonikus együttélést? Tanácstalan vagy, hova fordulhatsz a még megoldatlan problémáitokkal? Esetleg elkerülsz dolgokat, hogy ne keveredj konfliktusba a kutyával? Talán rá is hagysz zavaró viselkedéseket, mert nem tudod a megoldást? Ha igen, vagy csak érdekel a téma, mint kutyást, gyere hallgasd meg a KUTYATÁR közetkező műsorának ismétlését, amiben Kurys Anita, etológus-tréner, viselkedés terapeutával beszélgettünk.

( A 2022.02.03-i adás ismétlése )

2022-09-01 17 óra Nehezen döntöd el, hogy milyen kutyafajtát válassz magadnak társnak? Esetleg családba szeretnéd illeszteni az új jövevényt, több gyerek mellé? Vagy inkább sportolni szeretnél a kutyával, esetleg őt nevelni sportolónak, aki húz, ugrik, falat mászik, futópadon nyúlt kiemelkedő teljesítményt? Vagy egy aktívabb életmód reményében szeretnél befogadni egy árva kiskutyát, akivel kirándulhatsz és megoszthatod vele este a kanapédat? Erről beszélgettünk Tüske Ágival, aki a Dogsfort kutyaiskola oktatója, és segített nekünk eligazodni a fajták színes világában.

( A 2022.01.20-i adás ismétlése )

2022-08-18 17 óra Szeretnéd ha egy kutyával bővülne a családod, de nem tudod hogyan vágj bele? Mire figyelj a kiválasztásnál és az első pár hétben, amíg kutyasuliba tudsz menni vele? Esetleg a gyerekek szeretnének kutyát?
Milyen kutyát képzeltél el? Hogyan illeszthető az életmódodhoz?
Hogyan válaszd ki megfelelő kölyköt?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, Tüske Ági Kolléganőmmel, a Dogsfort Kutyaiskola ovis vezető oktatójával, a KUTYATÁR első műsorában.

( A 2022.01.06-i adás ismétlése )

2022-08-04 17 óra Vajon mi minden járul ahhoz hozzá, hogy a kutyánk jól és kiegyensúlyozottan éljen a mindennapokban? Bár már sokszor, többekkel, és többféleképpen körbejártuk ezt a témát itt a Kutyatár adásaiban, sosem elég tudatosítanunk mik azokat a szempontok, amiket mindenképp figyelembe kell vennünk, ha problémamentesen szeretnénk élni 4 lábú barátunkkal. Most ismét erről beszélgetek Kurys Anita, viselkedésterapeuta, biológus barátommal.

2022-07-21 17 óra A mai adásban, az ivartalanítás kerül terítékre. Mik az előnyei, és vannak-e hátrányai az ivartalanításnak? Erről beszélgetek, Kurys Anita, viselkedés terapeuta, biológus kollégámmal. Mik a félreértések, és a tévhitek az ivartalanítás körül? Mik az állatorvosi ajánlások, és mik a jelenlegi tendenciák a világban?

2022-07-07 17 óra Itt a nyár!

Szeretnéd panzióba, kutyanapközibe vinni a kutyádat, mert elutazol? Vagy csak szeretnéd, ha a kutyád egy kellemes napot töltene el a fajtársai között a kutyanapköziben? Esetleg rendszeresen járatnád közösségbe? Vagy sokat utazol, és panziós szolgáltatást sokszor vennél igénybe?

Ha igen, akár írj a Bézsnek (radiobezs@gmail.com), a szerkesztő Nagy Adrienne segít. És persze hallgasd meg, a műsort! Megtudod, hogy mi a beszoktatás folyamata, hogy mit tudsz tenni azért, hogy a kutyád zökkenőmentesen beilleszkedjen a kutyanapközibe, vagy kutyapanzióba.

Erről beszélgetünk Csónaki Lídiával, a Boldoghotel Kutyanapközi tulajdonosával, illetve Forgó Mónikával, Kutyabarát Panzió és Napközi vezetőjével.

2022-06-23 17 óra Ki hallott már a Do As I Do! tanításról? Tetszene-e, ha a kutyád le tudna utánozni téged, legyen az a villanykapcsoló használata, vagy egy fiók bezárása, esetleg néhány tornagyakorlat? De akár trükkök, vagy konkrét mozdulatsorozatok.

Petró Eszter etológus oktatóval , a DAID módszer fejlesztőjével beszélgetünk erről, illetve az Alapítványi munkájáról, és mindennapjairól, az Elte TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében. Aki még velünk tart ebben, Tóth Kata, a Best Dog Kutyaközpont oktatója. Nem bánjátok meg, hallgassatok bennünket!

2022-06-09 17 óra A mai műsorban két kutyás szakemberrel beszélgetünk arról, hogy a tanításban, mennyire is erőszakmentesek, a „teljesen erőszakmentes”-nek hírdetett módszerek. Egyáltalán, észrevesszük-e, amikor büntetjük kutyánkat a tanulás folyamán? És ha ott a büntetés, az probléma-e? Akikkel körbejárjuk a témát: Petró Eszterrel, etológus, oktatóval, és Tóth Kata, a Best Dog Kutyaközpont oktatójával.

Izgalmas lesz, Tartsanak velünk!

2022-05-26 17 óra Kinek fél a kutyája a vihartól? Esetleg a tűzijátéktól? Vagy fél rálépni zörgő felületekre, nem tud metrón, villamoson utazni? Megnehezíti a mindennapokat a kutya érzékenysége? Hogyan lehet felkészíteni a kölyökkutyát mind arra a „fenyegető” ingerre, ami majd éri az élete során? Az életrevaló kölyökkutyák képzéséről beszélgetek Orosz Viktória oktatóval, a Playdog tulajdonosával.

2022-05-12 17 óra Vajon mi mindent tudsz sportolni a kutyáddal? Szeretnél esetleg egy munkakutyát, akivel komoly vizsgákat tűznél ki? Másképp kell -e nevelni, egy sportra szelektált kutyát, mint egy házi kedvencet? Egyáltalán, szükségük van-e a kutyáknak a sportra, mégha hobbi szinten is űzik azt? Ezzel teljes vajon egy kutya élet?

Ezt a témát járjuk körbe, Dallos Kata, volt munkakutyással-versenyzővel, és Somogyi Virággal, a Kőbányai Kutyaiskola oktatójával.

2022-04-28 17 óra Vajon mik a legveszélyesebb élősködők, amelyek ellen védeni kell kedvenceinket mindenképpen? Hogyan tudjuk ezt a legegyszerűbben és a leghatékonyabban megtenni? Erről kérdezem Somogyi Virágot, zoológust, a téma szakértőjét. Illetve beszélgetünk a kutya fizioterápiáról. Mi az és mikor van erre szüksége a kutyának? Ebben, Dallos Kata, kutya fizioterapeuta kalauzol el bennünket.

2022-04-14 17 óra A KUTYATÁR mostani adásában folytatjuk a viselkedészavarokról való beszélgetést, Dr. Sátori Ágnes, állatorvos, viselkedésterapeutával. Kiderül, mik azok a nemkívánatos viselkedések a kutyáknál, amelyekkel mindenképp érdemes felkeresni az állatorvos- viselkedésterapeutát. Gyors megoldást, vagy a problémákra azonnali tippeket nem kapnak a hallgatók. Ahogy ezek a problémák is folyamatosan alakultak ki, úgy a megoldás is elkötelezettséget, időráfordítást, és kitartást kíván a gazdáktól. De változtatni mindig lehet!

2022-03-31 17 óra A KUTYATÁR mostani adásában folytatjuk a viselkedészavarokról való beszélgetést, Dr. Sátori Ágnes, állatorvos, viselkedésterapeutával. Kiderül, mik azok a nemkívánatos viselkedések a kutyáknál, amelyekkel mindenképp érdemes felkeresni az állatorvos- viselkedésterapeutát. Gyors megoldást, vagy a problémákra azonnali tippeket nem kapnak a hallgatók. Ahogy ezek a problémák is folyamatosan alakultak ki, úgy a megoldás is elkötelezettséget, időráfordítást, és kitartást kíván a gazdáktól. De változtatni mindig lehet!

2022-03-17 17 óra Van olyan, hogy kutyapszichiáter? Vajon mennyiben több egy viselkedésterapeuta, amennyiben állatorvos is? Hogyan segítheti az állatorvos a viselkedési problémák megoldását? Mikor kell arra gyanakodni, hogy egy nem kívánatos, vagy kényszeres viselkedés mögött egészségügyi probléma van? Minderre keresem a választ mai vendégemmel, Dr. Sátori Ágnes állatorvossal, állat – viselkedés terapeutával. Tartsanak velünk!

2022-03-03 17 óra Kisgyerek mellé kutyát szeretne a család? Jó ötlet-e a gyerek születésekor kölyökkutyát is magunkhoz venni, hogy „együtt nőjenek fel’? Mi van akkor, ha kutyás családba születik a gyerek? Miért fontos, hogy kiegyensúlyozott, és rendezett legyen a kutyával való viszonyunk a gyermek érkezése előtt? Mindezekre választ kap, aki meghallgatja a KUTYATAR mai adását. A témát Kurys Anita oktató viselkedésterapeutával járjuk körül.

2022-02-17 17 óra Vajon hogyan kellett alkalmazkodnia a kutyának családba kerülve? Es milyen gyorsan zajlott le ez a folyamat? Mik a leggyakoribb viselkedési problémák, amivel szembesülnek a gazdák ha kutyát illesztenek a családba? Vajon hogyan tud segíteni egy viselkedésterapeuta? Az előző adás vendégével, Kurys Anita etológus-tréner- viselkedés terapeutával folytatjuk a témát ebben az adásban is.

2022-02-03 17 óra Szeretnéd tudni, hogy dolgozik egy kutya viselkedésterapeuta? Esetleg neked is szükséged volna egy ilyen szakemberre, hogy segítse a kutyáddal való harmonikus együttélést? Tanácstalan vagy, hova fordulhatsz a még megoldatlan problémáitokkal? Esetleg elkerülsz dolgokat, hogy ne keveredj konfliktusba a kutyával? Talán rá is hagysz zavaró viselkedéseket, mert nem tudod a megoldást? Ha igen, vagy csak érdekel a téma, mint kutyást, gyere hallgasd meg a KUTYATÁR közetkező műsorát, amiben Kurys Anita, etológus-tréner, viselkedés terapeutával beszélgetünk.

2022-01-20 17 óra Nehezen döntöd el, hogy milyen kutyafajtát válassz magadnak társnak? Esetleg családba szeretnéd illeszteni az új jövevényt, több gyerek mellé? Vagy inkább sportolni szeretnél a kutyával, esetleg őt nevelni sportolónak, aki húz, ugrik, falat mászik, futópadon nyúlt kiemelkedő teljesítményt? Vagy egy aktívabb életmód reményében szeretnél befogadni egy árva kiskutyát, akivel kirándulhatsz és megoszthatod vele este a kanapédat? Erről beszélgetünk Tüske Ágival, aki a Dogsfort kutyaiskola oktatója, és segít nekünk eligazodni a fajták színes világában.

2022-01-06 17 óra Szeretnéd ha egy kutyával bővülne a családod, de nem tudod hogyan vágj bele? Mire figyelj a kiválasztásnál és az első pár hétben, amíg kutyasuliba tudsz menni vele? Esetleg a gyerekek szeretnének kutyát?
Milyen kutyát képzeltél el? Hogyan illeszthető az életmódodhoz?
Hogyan válaszd ki megfelelő kölyköt?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ, Tüske Ági Kolléganőmmel, a Dogsfort Kutyaiskola ovis vezető oktatójával, a KUTYATÁR első műsorában. Tartsatok velünk!