Na, akkor hallgassuk – Seres Tamás

Műsorvezető: Seres Tamás

Arcok, hangok, könyvek, versek, filmek, műsorok, hangulatok. Nők. Társadalom, város. Szoció és reality. Család. Szépség. Csúnyaság. Pénz és gazda/g/ság biztosan nem. Sztorik, kicsit álmok. Sok fiatal. Mai. Akár a gyerekeimnek is.
Ennyi. Na.

2023-07-03 20 óra
2023-07-03 21 óra A Na! következő vendégei:

Sam Havadtoy festő, élet- és képzőművész; és Szabó Mátyás filmrendező.

Mozikban a Látom, amit látsz című új magyar film:

Vilmányi Benett, Hartai Petra, Nagy Mari, Lukáts Andor és Lestyán Attila főszereplésével, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programja révén valósult meg. A hamisítatlan kelet-európai közegbe ágyazott szokatlan szerelmi történetet feldolgozó alkotás Szabó Mátyás rendező első játékfilmje.

Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét és szubjektálni kezd az elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, majd megtalálni őket. Munkája körül forog az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. A professzor kényszerű távolléte alatt viszont hibát vét. Rácsatlakozik az egykori elveszett gyermekből felnőtt nővé vált Vera (Hartai Petra) látására, akinek a szemén keresztül másként kezdi szemlélni a világot. A két sebzett fiatal közt különös kapcsolat alakul ki, szerelmesek lesznek egymásba, aminek a következményeivel viszont nincsenek tisztában…

A 70 éves Sam Havadtoy Hommàge – Kulturális migránsok című kiállítása a
Magyar Nemzeti Múzeumban látható. A sokak által amerikaiként számon tartott, brit-magyar kettős
állampolgárságú, magát magyarnak valló művész – aki barátként olyan alkotókkal dolgozhatott együtt,
mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono – az elmúlt egy évben rendhagyó sorozatot hozott létre.
Tizenegy klasszikussá vált modern festő egy-egy képét a rá jellemző karakteres csipkés technikájával
újraalkotta, eléjük pedig fedelet illesztett, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak.
Érdekesség, hogy a kiválasztott tizenegy világsztár művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető.
Az augusztus 27-éig nyitva tartó tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű – minden
héten egy másiktól. Az első héten egy Moholy-Nagy művet állítanak ki. Ilyen még nem volt Budapesten –
páratlan művészeti csemegének ígérkezik ez a különleges kiállítás, mely a hazai premier után a világ több
más múzeumában is látható lesz majd. További alkotók: Max Beckmann, Marc Chagall, Max

Ernst, Alexej von Jawlensky, Tamara de Lempicka, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Mark
Rothko, Victor Vasarely és Andy Warhol.

A Látom, amit látsz WERKFILMJEI itt érhetőek el: https://youtu.be/WWHet_yp2Oc és https://youtu.be/4RfBBO_s18k

A film előzetese itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=gzNu_nusq98

2023-06-26 20 óra
2023-06-26 21 óra Csákányi Eszter volt a vendég.

( A 2015.02.17-i adás ismétlése )

2023-06-19 20 óra
2023-06-19 21 óra Pityinger László ( Dopeman ) volt a vendég.

( A 2015.02.10-i adás ismétlése )

2023-06-12 20 óra
2023-06-12 21 óra

2023-06-05 20 óra
2023-06-05 21 óra 1 órában:

– Az angol származású zeneszerző, énekes Tom Odell már 18 éves korában tudta, hogy az életútja zenével lesz kikövezve. Eredetileg a York Egyetemen tanult volna, ám ehelyett inkább zenélésbe fogott és míg kezdetben a Tom and the Tides nevű zenekar tagjaként lépett színpadra, nagyon hamar rájött, hogy szólókarrierbe szeretne kezdeni.

– Vendég: Prieger Zsolt

– A könyvhét kapcsán:

Zsolt és Teréz egy martonvásári park két sarkában laknak, közel egymáshoz. Egyikük grófnő, a magyar óvodák megalapítója, utazó és naplóíró, Beethoven barátja, másikuk zenész, író, tanár, irodalmi estek előadója. Levelezésük ebben a könyvben található.

2 órában:

– Vendég: Gerstl József kertész

A Novotel és a BKK nyugalmazott főkertésze. Ebben a minőségében immár 28. éve rendez ősszel környezetvédelmi akciót a Gesztenyéskertben. A gesztenyefa legfőbb ellensége az aknázómoly, ami nemcsak károsítja, hanem idővel el is pusztítja a fákat. Az aknázómoly elleni védekezés sokáig rejtély volt. De Gerstl rájött, hogy a molyok a lehullott avarban telelnek át. Így húsz éve minden ősszel programot szervez az avar összegyűjtésére és megsemmisítésére. Ezen kívül minden balkonkertészi kérdésre azonnal választ ad, éppen Héviz felé a vonatról.

2023-05-29 20 óra
2023-05-29 21 óra A Bálnadal Tóth Krisztina 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti kötetbe. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának: miért, hová, mi végre. A Bálnadal Tóth Krisztina talán legmegrendítőbb kötete. Tóth Krisztina 1967-ben született Budapesten. Egyik legnépszerűbb írónk, számos verseskötete, regénye, novelláskötete és gyerekkönyve jelent meg magyar és idegen nyelven. 2020-ban a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé választotta.

( A 2023.05.22-i adás ismétlése )

2023-05-22 20 óra
2023-05-22 21 óra A Bálnadal Tóth Krisztina 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti kötetbe. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának: miért, hová, mi végre. A Bálnadal Tóth Krisztina talán legmegrendítőbb kötete. Tóth Krisztina 1967-ben született Budapesten. Egyik legnépszerűbb írónk, számos verseskötete, regénye, novelláskötete és gyerekkönyve jelent meg magyar és idegen nyelven. 2020-ban a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé választotta.

2023-05-15 20 óra
2023-05-15 21 óra Tisztelt hallgató!

Nem jellemző, de van az úgy, hogy a főszerkesztő kénytelen dönteni, mi kerüljön adásba, amikor a távol maradó alkotó nem jelzi határozottan, mit szeretne. Nos, Seres Tamás műsorai közül a legelsőt fogják hallani, ha…

A legelső műsorát ismételjük tehát, ami oly régen hangzott el, hogy erre szerintem az sem emlékszik, aki anno hallgatta. Magam is elcsodálkozom, amikor leírom a dátumot. 2015.02.03. Akkor kedd volt, most hétfőn hallgathatják. Na.

Csupa meglepetés, még a vendég is.

( A 2015.02.03-i adás ismétlése )

2023-05-08 20 óra
2023-05-08 21 óra Vendégünk Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke s egyben az Öt templom fesztivál főszervezője, ami most lesz hétvégén Győrben, a legnagyobb előadókkal. És iamyank, azaz Jankó, de hogy ez mit jelent; kiderül a műsorból.

https://youtu.be/wUCHDUBUkBE

2023-05-01 20 óra
2023-05-01 21 óra Álmodjunk együtt – Út egy jobb jövő felé
Ferenc Pápa illetve A kommunista diktatúra emlékezete a magyar társadalomban cimű könyvekről.
És volt mindkét órában egy-egy vendég: Dr. B. Szabó Dezső s Stuttgarti Magyar Intézet / Liszt Intézet / igazgatója és Széll Győző trainer és co -ach.

( A 2023.04.24-i adás ismétlése )

2023-04-24 20 óra
2023-04-24 21 óra A mai Na! tartalmából,

Álmodjunk együtt – Út egy jobb jövő felé
Ferenc Pápa illetve A kommunista diktatúra emlékezete a magyar társadalomban cimű könyvekről.
És lesz mindkét órában egy-egy vendég: Dr. B. Szabó Dezső s Stuttgarti Magyar Intézet / Liszt Intézet / igazgatója és Széll Győző trainer és co -ach.

2023-04-17 20 óra
2023-04-17 21 óra A Na ! adásából

A Csehov Cseresznyéskertje egy tizenkét szólamú, kegyetlen szimfónia. Szimfónia az elmúlt idők traumáiról; a jelen nehézségeiről és tehetetlenségéről; a jövő kérdéseiről, egy korszak végéről.

„Itt a változás, már jön, egyre közelebb jön. És ha mi nem látjuk meg, ha nem lesz részünk benne, az miért lenne baj? Majd meglátják mások!”

A Katona József Színház bemutatójáról. Rendező: Tarnóczi Jakab

.. és vendégünk az első órában: Csorba Lóci, zenész, zeneszerző, dalszerző, családi bölcsőde tulajdonos

a Lóci játszikról, színházi darabjairól, a Vajdaságról és persze a Napölel Családi Bölcsiről

Tartsanak Velünk!

2023-04-10 20 óra
2023-04-10 21 óra A mai Na! tartalmából,

Kemény István Állástalan táncos című csodálatos interjú kötetéből Tóth Krisztina olvas, aki szintén felolvas Esterházy Péter Hrabal könyvéből ma este.

Nádas Péter kiadatlan Esterházy levelezésből idézünk.

Beszélünk Charles Burns Fekete Lyuk című bestselleréről és – többek között – szerepel, megszólal felvételről Latinovits Zoltán és Szikszai Rémusz is. Lesz két filmpremier, de ebből az egyik: meglepetés, a másikról alább olvashatnak.

Tartsanak velünk.

https://www.youtube.com/watch?v=Wb28oht60HA

Tóth Kriszta Kemény István versével

https://litera.hu/media/litera-podcast/mas-polcra-tartozik-15-gregor-lillaval-a-fekete-lyukrol.html

Elkészült a Bazi nagy görög lagzi 3., pedig sokan már azt hitték, a 2016-os második rész után búcsút mondhatnak a kedvelt szereplőknek. A romantikus vígjáték folytatása nem az érdeklődés hiánya miatt váratott ilyen sokat magára, már három éve elstartolhatott volna a forgatás, de közbejött a világjárvány. „Mi független produkció vagyunk, ezért teljesen betett nekünk a pandémia – magyarázza az álláshalmozó Nia Vardalos, aki a film főszereplője, forgatókönyvírója és rendezője. – A nagy stúdiófilmek megfelelő biztosítást tudtak kötni a koronavírus alatt is, de a hozzánk hasonló kicsikkel nem szerződnek a biztosítók, ezért várnunk kellett, amíg lecseng a járvány.”

Természetesen a harmadik rész is romantikus vígjáték, de már a fiatalokat célozza Ámor a nyilával, bár az érettebb korosztály képviselőit sem kerüli el a szerelmi láz. A most már hatvan év feletti Toula (Vardalos) és hasonló korú férje (John Corbett) szerelmi civódásai helyett a lányuk (Elena Kampouris) életének romantikus viharai állnak a középpontban. A korábbi találgatásokkal ellentétben a filmet nem a szerelem városában, Párizsban forgatták, hanem Athénban és környékén, hiszen ismét görög lagziról van szó.

A film producerei között, ahogy az előző két alkalommal is, ott van Tom Hanks és felesége, a görög származású Rita Wilson is. Annak idején Hanksék látták meg Nia Vardalos egyszemélyes színpadi művében a nagy lehetőséget, és egyengették útját a vászonig. Mrs. Hanks szerepelt is az előző részben. Vardalost Oscarra jelölték az első film forgatókönyvéért.

2023-04-03 20 óra
2023-04-03 21 óra A Na! mai adása igazi kulturális bomba és egyben csemege, a témák, többek között:

A Szt. Efrém Férfikar: Kings & Queens című lemeze, a Tárkány Trió A cimbalomprímás című anyaga.
Dr. Verő Tamás főrabbi és Dr. Nógrádi Gergely főkántor első zenei Tan-CD -je.
Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság és Vlagyimir Szorokin: A négyek szíve című könyve.
De szóba kerül a Magyar Film Napja, s ennek kapcsán a Szelfi Egyetem, a Larry és a Legjobb tudomásom szerint című magyar filmek.

2023-03-27 20 óra
2023-03-27 21 óra A Na! mai tartalmából:

Beszélünk A test rajzolta útjaink c. színházi előadásról, Beck Zoltán új munkájáról.
Csengey Dénes és Cseh Tamás örökségéről Szűcs Krisztiánnal beszélget a szerkesztő Seres Tamás, de vendég lesz Bessenyei Gábor producer is.

Szó esik Grecsó Krisztiánról és Háy Jánosról, a 30 Y új lemezéről, a klíma változásról és Margaret Atwood Pénelopé című új könyvéről, valamint Szalóky Ági és Frenk sötét koncertjéről is.

Megvan az az érzés, amikor főzés közben hirtelen elmegy az áram, és egy pillanatra a lélegzeted is elakad?
„Van itthon gyertya? Van, de mivel tudom meggyújtani? Idegesít ez a sötét, meddig kell ezt kibírni?”
Ismerősek ezek a mondatok? Egy átmeneti áramszünet során a sötétben mindenki bizonytalanná válik, pedig pontosan tudjuk, hogy néhány perc, és újra láthatunk. Ugye, milyen biztonságérzetet nyújt az, hogy látsz? A Lurdy Moziban lekapcsoljuk majd a fényeket, de a vetítővásznon nem indulnak el reklámok, és mozifilmet sem láthatsz. Próbáld ki, milyen teljes sötétben zenét hallgatni! Hallgasd a zongorát és az énekesek hangját, tapasztald meg, milyen az a sötét, mely vak- és gyengénlátó társaink számára a mindennapi élet velejárója.
Csatlakozz Szalóki Ágihoz, Frenkhez és Helle Maximilianhez, akik 2023. második vaksötét koncertjének fellépői.

A Climate Chronicles egy dokumentumfilmes csapat, akik a klímaváltozás és a környezetszennyezés emberekre gyakorolt hatásairól készítenek filmeket itthon és a világ különböző részein. Nagyjából egy éve kezdték el a projektet, azóta egy hazai sorozat, Klímaváltozás Magyarországon címmel és az első külföldi filmük, a Changing Tides – Változó vizek, is elkészült, amit Indonéziában forgattak a nyáron és jelenleg is nemzetközi fesztiválokra nevezik. A csoport célja, hogy emberi történeteken keresztül mutassa be a klímakatasztrófa valóságát és felhívja a figyelmet a cselekvés fontosságára.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC5_D3YJ9XncsEBys6taMyLQ

Instagram: https://www.instagram.com/climatechronicles_hungary/

TikTok: https://www.tiktok.com/@climatechronicles

Facebook: https://www.facebook.com/climatechronicleshungary

2023-03-20 20 óra
2023-03-20 21 óra Mind a két vendég közvetve vagy távolról kapcsolódik a Hightlights of Hungary szavazáshoz, de hogyan! Magyar Hősök!

Az első óra vendége volt: Wirthné Diera Bernadett történész, Salkaházi Sára szakértő, elképesztő izalmas és soha nem hallott történeteket oszt meg velünk pl. a keresztény feminizmusról!

A második óra vendége volt a 27 éves Márfi Márk színművész, az életéről. nagy szerepeiről, vágyairól és álmairól, a Magyar Hősökről és a Gólkirályságról és sok minden másról.

( A 2023.03.13-i adás ismétlése )

2023-03-13 20 óra
2023-03-13 21 óra Mind a két vendég közvetve vagy távolról kapcsolódik a Hightlights of Hungary szavazáshoz, de hogyan! Magyar Hősök!

Az első óra vendége: Wirthné Diera Bernadett történész, Salkaházi Sára szakértő, elképesztő izalmas és soha nem hallott történeteket oszt meg velünk pl. a keresztény feminizmusról!
A második óra vendége a 27 éves Márfi Márk színművész, az életéről. nagy szerepeiről, vágyairól és álmairól, a Magyar Hősökről és a Gólkirályságról. és sok minden másról.

2023-03-06 20 óra
2023-03-06 21 óra A Na! vendégei Serfőző Krisztina volt, aki kultúrális újságíró, producer, szervező, kommunikátor, az Ülj Közelebb Produkció vezetője, a most induló Essentia Artis programigazgatója és Highlights of Hungary 2023 jelölt Magyar Hősök című előadás producere.

www.essentiaartis.hu; www.uljkozelebb.hu

…és Szeifert Natália volt, aki Mészöly MIklós díjas írónő, a nagysikerű eladási listákat vezető Örökpanoráma, című könyv szerzője.

A mágikus erővel megszólaló Örökpanoráma több mint egy évszázadot felölelő idejében egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kísérjük figyelemmel. A hegyek közt megbújó Szegélyre fiatal házasként érkezik a gyógyító erővel bíró Mariana és férje, Karel. Lányuk, a tanítónő Catalina és unokájuk, Gilda már született szegélyi, de hamarosan megismerjük a beköltözőket: a Doktort, valamint Valtert, az írót is. A két férfi élettörténete az ápolónővé lett Gildáéval az ezredforduló körül fonódik végzetesen egybe. A három, életkorában is különböző szereplőt a szüntelen vizsgálódás szenvedélye, a közös játék szabadsága vonzza egymáshoz és tartja együtt egészen a falu kihalásáig és tovább. Kísérletbe fognak, hogy a modern orvostudomány eszközeivel meghosszabbítsák az életüket. A közeli jövőben a falu teljes elnéptelenedése és a külvilágból fölsejlő apokaliptikus események közepette látjuk az orvos, az ápoló és az író elszigetelt hármasának küzdelmét. A regény zárlatában vállalkozásuk a végéhez ér.

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Mit kezdünk az időnkkel, ha egyáltalán rendelkezünk vele? Miénk-e egy percig is az örökségünk? Ki látott valaha egy hegyet? Törvényt sért-e, és mifélét, aki megváltoztatná a világ szokott rendjét? És él-e egyáltalán, akit ez soha meg nem kísért? Az Örökpanoráma kíváncsi és bátor, felejthetetlen regény mindarról, amire érdemes emlékezni.

www.szeifertnatalia.com

( A 2023.02.27-i adás ismétlése )

2023-02-27 20 óra
2023-02-27 21 óra A Na! mai vendégei Serfőző Krisztina kultúrális újságíró, producer, szervező, kommunikátor, az Ülj Közelebb Produkció vezetője, a most induló Essentia Artis programigazgatója és Highlights of Hungary 2023 jelölt Magyar Hősök című előadás producere.

www.essentiaartis.hu; www.uljkozelebb.hu

…és Szeifert Natália Mészöly MIklós díjas írónő, a nagysikerű eladási listákat vezető Örökpanoráma, című könyv szerzője.

A mágikus erővel megszólaló Örökpanoráma több mint egy évszázadot felölelő idejében egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kísérjük figyelemmel. A hegyek közt megbújó Szegélyre fiatal házasként érkezik a gyógyító erővel bíró Mariana és férje, Karel. Lányuk, a tanítónő Catalina és unokájuk, Gilda már született szegélyi, de hamarosan megismerjük a beköltözőket: a Doktort, valamint Valtert, az írót is. A két férfi élettörténete az ápolónővé lett Gildáéval az ezredforduló körül fonódik végzetesen egybe. A három, életkorában is különböző szereplőt a szüntelen vizsgálódás szenvedélye, a közös játék szabadsága vonzza egymáshoz és tartja együtt egészen a falu kihalásáig és tovább. Kísérletbe fognak, hogy a modern orvostudomány eszközeivel meghosszabbítsák az életüket. A közeli jövőben a falu teljes elnéptelenedése és a külvilágból fölsejlő apokaliptikus események közepette látjuk az orvos, az ápoló és az író elszigetelt hármasának küzdelmét. A regény zárlatában vállalkozásuk a végéhez ér.

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Mit kezdünk az időnkkel, ha egyáltalán rendelkezünk vele? Miénk-e egy percig is az örökségünk? Ki látott valaha egy hegyet? Törvényt sért-e, és mifélét, aki megváltoztatná a világ szokott rendjét? És él-e egyáltalán, akit ez soha meg nem kísért? Az Örökpanoráma kíváncsi és bátor, felejthetetlen regény mindarról, amire érdemes emlékezni.

www.szeifertnatalia.com

2023-02-20 20 óra
2023-02-20 21 óra A Na! vendége Lamm Dávid gitárművész!

( A 2023.02.06-i adás ismétlése )

2023-02-13 20 óra
2023-02-13 21 óra Venedégünk Kopcsik Márton zenész, zeneszerző és hangmérnök és Bessenyei Gábor Climets Chrovicles producere.

Valamint elhangzik, Vlagyimir Szorokin A négyek szíve cimű művének lenyomata is.

A négyek szíve

Vlagyimir Szorokin

– Én mégis gyűlölöm Sztálint – Staube kiitta a konyakját -, következetlen volt, puhány, nem volt mersze határozni a legfontosabb kérdésekben, az értelmiség és a parasztság szövetségét játszotta ki a proletariátus ellen… szarházi, kibaszott egy szarházi! Az a legundorítóbb, amikor egy zseniális ember képtelen jól sáfárkodni a tehetségével. A Vörös Hadsereg lefejezése a harmincas évek elején a legnagyobb jótétemény lett volna, de 37-ben és 40-ben a legnagyobb bűn volt! Az elhájasodott parasztság likvidálása, a parasztgazdaságok kirablása, a kolhoztized bevezetése mind-mind zseniális lépés, nagyszerű, de…

Egy féllábú veterán, aki átélte Leningrád blokádját (vagy mégse?), egy szexterápiát gyakorló országos bajnok sportlövőnő, egy sztahanovista funkcionárius és egy kisfiú (akinek nemzedéke talán még „megmentheti Oroszországot”): ők a négyek. A négyek terveznek és szerveznek valamit, valami fontos, talányos és titkos, talán megváltó tettre készülnek. Ennek érdekében gyilkolnak, kínoznak, őket kínozzák, az emberi lelemény legvégső határait feszegető kegyetlenséggel. Gyötrelmek és kínok árán haladnak a cél felé, és jutnak el a távoli… hová is?

Vlagyimir Szorokin regénye a szovjethatalom alatt született, annak a végnapjaiban. Talán annak a totális diktatúrának akarta megadni a kegyelemdöfést.

Hová juthat el az ember erőszakkal és kegyetlenséggel?

A kérdés nyitott. És félő, hogy a válasz napjainkban fog megérkezni.

A Climate Chronicles egy dokumentumfilmes csapat, akik a klímaváltozás és a környezetszennyezés emberekre gyakorolt hatásairól készítenek filmeket itthon és a világ különböző részein.

Nagyjából egy éve kezdték el a projektet, azóta egy hazai sorzoat, Klímaváltozás Magyarországon címmel és az első külföldi filmük, a Changing Tides – Változó vizek, is elkészült, amit Indonéziában forgattak a nyáron és jelenleg is nemzetközi fesztiválokra nevezzik.

A csoport célja, hogy emberi történeteken keresztül mutassa be a klímakatasztrófa valóságát és felhívja a figyelmet a cselekvés fontosságára.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC5_D3YJ9XncsEBys6taMyLQ

Instagram: https://www.instagram.com/climatechronicles_hungary/

TikTok: https://www.tiktok.com/@climatechronicles

Facebook: https://www.facebook.com/climatechronicleshungary

2023-02-06 20 óra
2023-02-06 21 óra A Na! vendége Lamm Dávid gitárművész!

2023-01-30 20 óra
2023-01-30 21 óra A Na! vendégei voltak:

Borbély Mihály Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos, de tárogatón és más fúvós hangszereken is játszik. Alapító tagja a Vujicsics együttesnek, de elsősorban dzsesszmuzsikusként ismerik. Saját zenekarai a Borbély Műhely, Balkán Jazz Project és a Quartet B.

És – Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Az Örkény Szíház tagja, legújabb terveiről mesélt és

Nagy Eszter író, civil orvoslátogató a Naugye 1-2 szerzője

“Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni Nagy Eszter könyvének lényegét, ez lehetne az: Egy negyvenes nő megpróbáltatásai, avagy a magyar Bridget Jones naplója.

A szerelem, család, munka témaköreit körüljáró, naplószerűen papírra vetett sorokat sajátos stílus, szarkasztikus humor jellemzi. A szerzőnő problémáiban, kihívásaiban, vívódásaiban könnyen magunkra ismerhetünk. Ettől lesz igazán emberi, ettől érezzük olyan könnyen szívünkhöz közelállónak, ismerősnek az élet hullámhegyeiről és -völgyeiről egyaránt nyíltan beszámoló terápiás önvallomást.”

( A 2023.01.02-i adás ismétlése )

2023-01-23 20 óra
2023-01-23 21 óra A Na! vendége többek közt Balázs Zoltán és Kamarás Iván voltak, de Itt volt még Horváth László a Fonó igazgatója is.

Balázs Zoltán

1977-ben született Kolozsváron. 1989–1991 között a Budapesti Gyermek Táncszínház tagja. 1991–1995 között a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos tanulója. 1995–1998 között a Nemzeti Színiakadémia növendéke, majd 1998–2002 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész, 2000–2003 között színházi rendező szakos hallgatója.2001-ben vezetésével létrejött a Maladype Színház, amelynek azóta is igazgatója, művészeti vezetője. Rendszeresen rendez külföldön, több tucat országban dolgozott már.

Kamarás Iván

Már általános iskolásként is amatőr színjátszókörbe járt,,ezután elsőre felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolába, ahol 1995-ben végzett Kapás Dezső és Horvai István osztályában. 1995–1997 között a Budapesti Kamaraszínház, 1997–2009 között[8] pedig a Vígszínház tagja volt. Szinkronizált is.2009-ben – először csak egy évre – kiköltözött Los Angelesbe, majd folyamatosan ingázott Budapest és Amerika között, ahol a filmezésé lett a főszerep. A zene egész fiatal korától elkísérte, Stílushatárok nélkül hallgat zenét, eleinte a pop, az alternatív, majd a blues, a rock és a punk is hatással voltak rá, később pedig a sanzon és a swing is a kedvelt műfajai közé kerültek. 2016-ban Nagy Ádámmal (aki a Roy & Ádám Trió gitáros-dalszerzője) létrehozta az Idegenek az éjszakában című produkciót a Strangers In The Night Sinatra-sláger ihletésben. 2004-ben Kamarás Iván mutathatta be Magyarországon Pierre Cardin Revelation parfümjét. Az SOS Gyermekfalvak „Kéznyom kampány”ának nagykövete. A közönség figyelmét először a Ruszt József által rendezett William Shakespeare: Othello című darabban nyújtott Othello-alakításával hívta fel magára, mellyel elnyerte 1996-ban a Színikritikusok Díját. A darab televíziós színházi közvetítése által országosan ismertté vált. Ez nagy terhet rakott az akkor még csupán egy éve végzett színészre, de a rendezővel való találkozás meghatározó volt számára.1997-ben átszerződött a Vígszínházhoz, ahol alakította Dés László A dzsungel könyve Sír Kánját Hegedűs D. Géza rendezésében és Alföldi Róbert A Phaedra-story előadásának Hippolütoszát is. Számos magyar és pár nemzetközi filmben (például a Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg – Hellboy II The Golden Army – amerikai produkcióban) is szerepelt. Az 1990-es évek végén A miniszter félrelép és az Európa expressz aratott nagy sikereket. 2002-ben együtt szerepelt Darvas Ivánnal – akihez sokan hasonlítják – a Szent Iván napja című filmben, majd a Szerelem utolsó vérig olasz-magyar filmdráma Dandyje. 2009-ben az M1 MobilVers című, száz részesre tervezett versmondó műsorának ötletadója volt, Seres Tamással a Rádió Bézs Na! című műsorának szerkesztő- műsorvezetőjével együtt. 2009-től életében egy időre a filmezésé lett a főszerep. Amerikába ment, hogy tanuljon és megismerhesse e műfaj fogásait, hiszen egész más a szereplőválogatás és a teljes felkészülési munka is, mint a színház világában. Filmek: Válaszcsapás (Strike Back) című HBO-sorozat „Skander” nevű orosz bérgyilkosa és bekerült egy másik fontos, életrajzi sorozatba is, amelyet a BBC indított Ian Flemingről, amiben az író egyik barátját, náci tisztet alakít. Németül és angolul is beszél a filmben. A The Mark című film harmadik részében pedig Christopher Lambert Antikrisztus szerepét vette át. Több magyar sorozatban is szerepet vállal: a Korhatáros szerelemben, a Csak színház és más semmiben, az Aranyéletben, és A mi kis falunkban.

( A 2022.12.28-i adás ismétlése )

2023-01-16 20 óra
2023-01-16 21 óra A Na! ma esti vendégei: Kézdy Luca hegedűművész és Juhász Gábor gitárművész.

A második órában a Na karácsonyi adásából Perintfalvi Rita interjúját néhányik kérésére megismételjük.

( A 2022.12.21-i 21.00 órai adás ismétlése )

Tony Lakatos és Karosi Júlia közreműködésével rendhagyó albummal lepi meg közönségét a Juhász Gábor Trió.

A Planets albumon szereplő zeneművek abban az időszakban születtek, amikor a kényszerű bezártság alatt a zeneszerző-jazzgitáros is gyakran kémlelte esténként a csillagos eget. A szerzemények egy-egy bolygót jelenítenek meg: éteri és misztikus, távoli világot, és egyben Kopernikusz magányos zsenijét: a szüntelen felfedezésre törekvő, nyughatatlan humanitást.

Az egyedi lemezfelvétel kiadója a My Reel Club® ,amely az első magyar közösségi finanszírozású és bevétel megosztó zenei produkciós kezdeményezés.

2023-01-09 20 óra
2023-01-09 21 óra 3 fő témával és vendéggel jelentkezik mai adásunk,egyrészt Robin Dunbar világhírű kulturantropológus, Barátok című könyvével másrészt két interjúval, Földes Eszter színésznővel és az amszterdamban élő Rózsa Dóra sport menedzserrel, triatlon szakemberrel, aki a világ legnagyobb világ eseményeinek, lásd a Foci VB , magyar háttérembere, hogy őt idézzük!

2023-01-02 20 óra
2023-01-02 21 óra Ma esti vendégei:

Borbély Mihály Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos, de tárogatón és más fúvós hangszereken is játszik. Alapító tagja a Vujicsics együttesnek, de elsősorban dzsesszmuzsikusként ismerik. Saját zenekarai a Borbély Műhely, Balkán Jazz Project és a Quartet B.

És – Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész.Az Örkény Szíház tagja, legújabb terveiről mesél. és

Nagy Eszter író, civil orvoslátogató a Naugye 1-2 szerzője

„Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni Nagy Eszter könyvének lényegét, ez lehetne az: Egy negyvenes nő megpróbáltatásai, avagy a magyar Bridget Jones naplója.

A szerelem, család, munka témaköreit körüljáró, naplószerűen papírra vetett sorokat sajátos stílus, szarkasztikus humor jellemzi. A szerzőnő problémáiban, kihívásaiban, vívódásaiban könnyen magunkra ismerhetünk. Ettől lesz igazán emberi, ettől érezzük olyan könnyen szívünkhöz közelállónak, ismerősnek az élet hullámhegyeiről és -völgyeiről egyaránt nyíltan beszámoló terápiás önvallomást.”

2022-12-28 20 óra
2022-12-28 21 óra Szerda – 20.00-22.00 – Na! – Seres Tamás

A Na! e heti vendége többek közt Balázs Zoltán és Kamarás Iván, de Itt lesz még Horváth László a Fonó igazgatója is.

Balázs Zoltán

1977-ben született Kolozsváron. 1989–1991 között a Budapesti Gyermek Táncszínház tagja. 1991–1995 között a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos tanulója. 1995–1998 között a Nemzeti Színiakadémia növendéke, majd 1998–2002 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész, 2000–2003 között színházi rendező szakos hallgatója.2001-ben vezetésével létrejött a Maladype Színház, amelynek azóta is igazgatója, művészeti vezetője. Rendszeresen rendez külföldön, több tucat országban dolgozott már.

Kamarás Iván

Már általános iskolásként is amatőr színjátszókörbe járt,,ezután elsőre felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolába, ahol 1995-ben végzett Kapás Dezső és Horvai István osztályában. 1995–1997 között a Budapesti Kamaraszínház, 1997–2009 között[8] pedig a Vígszínház tagja volt. Szinkronizált is.2009-ben – először csak egy évre – kiköltözött Los Angelesbe, majd folyamatosan ingázott Budapest és Amerika között, ahol a filmezésé lett a főszerep. A zene egész fiatal korától elkísérte, Stílushatárok nélkül hallgat zenét, eleinte a pop, az alternatív, majd a blues, a rock és a punk is hatással voltak rá, később pedig a sanzon és a swing is a kedvelt műfajai közé kerültek. 2016-ban Nagy Ádámmal (aki a Roy & Ádám Trió gitáros-dalszerzője) létrehozta az Idegenek az éjszakában című produkciót a Strangers In The Night Sinatra-sláger ihletésben. 2004-ben Kamarás Iván mutathatta be Magyarországon Pierre Cardin Revelation parfümjét. Az SOS Gyermekfalvak „Kéznyom kampány”ának nagykövete. A közönség figyelmét először a Ruszt József által rendezett William Shakespeare: Othello című darabban nyújtott Othello-alakításával hívta fel magára, mellyel elnyerte 1996-ban a Színikritikusok Díját. A darab televíziós színházi közvetítése által országosan ismertté vált. Ez nagy terhet rakott az akkor még csupán egy éve végzett színészre, de a rendezővel való találkozás meghatározó volt számára.1997-ben átszerződött a Vígszínházhoz, ahol alakította Dés László A dzsungel könyve Sír Kánját Hegedűs D. Géza rendezésében és Alföldi Róbert A Phaedra-story előadásának Hippolütoszát is. Számos magyar és pár nemzetközi filmben (például a Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg – Hellboy II The Golden Army – amerikai produkcióban) is szerepelt. Az 1990-es évek végén A miniszter félrelép és az Európa expressz aratott nagy sikereket. 2002-ben együtt szerepelt Darvas Ivánnal – akihez sokan hasonlítják – a Szent Iván napja című filmben, majd a Szerelem utolsó vérig olasz-magyar filmdráma Dandyje. 2009-ben az M1 MobilVers című, száz részesre tervezett versmondó műsorának ötletadója volt, Seres Tamással a Rádió Bézs Na! című műsorának szerkesztő- műsorvezetőjével együtt. 2009-től életében egy időre a filmezésé lett a főszerep. Amerikába ment, hogy tanuljon és megismerhesse e műfaj fogásait, hiszen egész más a szereplőválogatás és a teljes felkészülési munka is, mint a színház világában. Filmek: Válaszcsapás (Strike Back) című HBO-sorozat „Skander” nevű orosz bérgyilkosa és bekerült egy másik fontos, életrajzi sorozatba is, amelyet a BBC indított Ian Flemingről, amiben az író egyik barátját, náci tisztet alakít. Németül és angolul is beszél a filmben. A The Mark című film harmadik részében pedig Christopher Lambert Antikrisztus szerepét vette át. Több magyar sorozatban is szerepet vállal: a Korhatáros szerelemben, a Csak színház és más semmiben, az Aranyéletben, és A mi kis falunkban.

2022-12-21 20 óra
2022-12-21 21 óra Szerda, 20:00-22:00 – Na – Seres Tamás

A Na! karácsonyi adásának, s egyben új évadának témáiból:

Vendég Perintfalvi Rita teológus, az Amire nincs bocsánat című könyv szerzője; és Balogh Marianna zenész, színész Kárpátaljáról.

„Perintfalvi Rita ebben a könyvben bátran kiáll a bántalmazottakért. Megszólalhatnak végre szégyen nélkül azok, akiket nem csak bántottak, hanem elnémítottak, kiközösítettek, mélyen megsértettek. Itt nem gyógyulásról van szó, itt nincs betegség. Itt árulás, aljas kihasználás, tárgyiasítás, igazságtalanság, a szeretet nélküli hatalom kegyetlensége fortyog. Aki rosszul bánik a másikkal, az nem beteg. Az nem őrült. Az rossz.
Ez a könyv a szeretet jegyében fogant meg, szerintem arra jó, hogy megszüntessen minden titkot, minden erőszakot, minden szégyent és traumát, mielőtt megtörténne. Tegyük lehetetlenné az efféle bántalmazást. Vigyázzunk magunkra és egymásra, ne tanítsuk gyermekeinket engedelmességre, ne söpörjük szőnyeg alá egy katasztrófa jeleit.” (Feldmár András)

Perintfalvi Rita katolikus teológus, doktori fokozatát a Bécsi Egyetemen szerezte. Jelenleg a Grazi Egyetem posztdoktori oktatója. Élénk közírói tevékenységet folytat, írásaiban a katolikus egyház megújítását és megtisztulását szorgalmazza. Főbb kutatási területei: jobboldali populizmus és a vallási fundamentalizmus összefüggései, antigenderizmus. Első könyve: Amire nincs bocsánat. Szexuális ragadózók az egyházban, melyben a papok által elkövetett szexuális abúzusok áldozatainak történetét és ezen bántalmazások egyházstrukturális okait kutatja.

Balogh Marianna   – Tizenhat éves koráig Ukrajna egyik zárt közösségében élt, egy különös magyar református faluban, ahol emberöltőkön át az volt a szokás, hogy nagydobronyi fiú kizárólag nagydobronyi lányt vehetett feleségül. Ukrajnában beszélgetünk, Beregszászon, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház épületében, ami valamikor híres fogadó volt.

– Volt egy álmom… – mondja Balogh Marianna az egykori Oroszlán fogadóban. – Tizenhárom éves lehettem, amikor először találkoztam a beregszászi színház főrendezőjének, Vidnyánszky Attilának a fiával. A Boldog születésnapot kezdte játszani. S bár aznap senkinek nem volt születésnapja, mégis mindenki olyan áhítattal figyelte, hogy azt gondoltam: Istenem, én is ilyen akarok lenni! Én is ezt akarom, még ha statiszta szerepben is. Három évvel később, tizenhat évesen jelentkeztem a budapesti Színművészeti Egyetemre, jelenleg a Zeneakadémia hallgatója vagyok.

2020-12-28 20 óra
2020-12-28 21 óra A vendég, Hajduk Károly.

Szentesen, a híres drámatagozatos osztályban érettségizett. A Bárka Színház stúdiósaként első szerepét Kaszás Gergőtől kapta, de találkozhattunk nevével a Merlin Színház előadásain is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójaként két Bodó Viktor rendezésben mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének. A színház sokat foglalkoztatott művésze, sokszínű szerepekben bizonyíthatta tehetségét. Címszereplője volt Shakespeare Macbeth című drámájának és jelentős feladatokat kapott kortárs alkotásokban (Vakond, Golden Dragon, Szirénének). Többször láthatta a nagyérdemű Bozsik Yvette és Szabó Réka táncdrámáiban.

A „Katona” mellett szerepet vállalt-kapott többek között- a Krétakör Színház és a Táp Színház produkcióiban is.

A 2010/2011-es évad végén távozott a „Katonából”, a Sputnyik Társaságoz „igazolt”.2015-2019 között a Vígszínház művésze volt.

és

December 27-én a Művész távmoziban volt látható Gothár Péter új alkotása, a Hét kis véletlen (16). A film egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó érzékeny alkotás, finom humorral átszőve. A főszereplők, Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér mellett a filmben olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő Bajomi Nagy György és Znamenák István.

https://youtu.be/_E0Mg9pMLqw

( A 2020.12.21-i adás ismétlése )

2020-12-21 20 óra
2020-12-21 21 óra A vendég: Hajduk Károly színész.

Szentesen, a híres drámatagozatos osztályban érettségizett. A Bárka Színház stúdiósaként első szerepét Kaszás Gergőtől kapta, de találkozhattunk nevével a Merlin Színház előadásain is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójaként két Bodó Viktor rendezésben mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének. A színház sokat foglalkoztatott művésze, sokszínű szerepekben bizonyíthatta tehetségét. Címszereplője volt Shakespeare Macbeth című drámájának és jelentős feladatokat kapott kortárs alkotásokban (Vakond, Golden Dragon, Szirénének). Többször láthatta a nagyérdemű Bozsik Yvette és Szabó Réka táncdrámáiban.

A „Katona” mellett szerepet vállalt-kapott többek között- a Krétakör Színház és a Táp Színház produkcióiban is.

A 2010/2011-es évad végén távozott a „Katonából”, a Sputnyik Társaságoz „igazolt”.2015-2019 között a Vígszínház művésze volt.

és

December 27-én, vasárnap 20.30 órakor a Művész távmoziban idén, egyetlen egyszer, premier előtt látható lesz Gothár Péter új alkotása, a Hét kis véletlen (16). A film egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó érzékeny alkotás, finom humorral átszőve. A főszereplők, Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér mellett a filmben olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő Bajomi Nagy György és Znamenák István.

https://youtu.be/_E0Mg9pMLqw

2020-12-07 20 óra
2020-12-07 21 óra A Baltazár Színház és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közös figyelemfelhívó kampányba kezd az adventi időszakban. A kerület egyik legfontosabb kulturális intézménye, a Baltazár Színház különleges színtársulat. Tagjai professzionális színészek, akik 1998 óta a munkájukból élnek, és akiket a társadalmi szóbeszéd hajlamos értelmi fogyatékosokként aposztrofálni, miközben érzékenységük, tehetségük és munkabírásuk átlagon felüli. A Baltazár Színház koncepciója alapján készült el ez a páratlan, 12 képből álló plakátfotó-sorozat, amelyet az önkormányzat jóvoltából a III. kerületben élők is megcsodálhatnak a kerület információs tábláin. A 12 Parancsolat című sorozat létrejöttét az a szándék vezette, hogy összeszedjük, kiemeljük és megerősítsük azokat az örök emberi értékeket, amelyek mindannyiunk számára tájékozódási pontokat jelentenek a hétköznapokban. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit. A 12 plakáttal a két együttműködő intézmény arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a felsoroltak olyan alapvető emberi értékek, amelyekhez mindannyiunknak joga van, ezek mentén élve pedig egy teljesebb, színesebb, izgalmasabb világot teremthetünk magunk és mások számára. Megtalálni mind a 12 plakátot a kerületben nemcsak azért érdemes, mert nagyon különleges esztétikai élményt nyújtanak, hanem azért is, mert egy-egy titkot rejtenek. Minden plakáton egy verssor olvasható, amelyekből Tóth Krisztina kortárs költő kifejezetten ehhez a képsorozathoz írott, tizenkét soros verse állítható össze.

2020-11-30 20 óra
2020-11-30 21 óra Na! mai két vendége: Kubinyi Júlia junior príma díjas népdalénekes, népzenész, a népművészet ifjú mestere, amúgy tájépítész és Lamm Dávid dalszerző, gitáros és énekes.

„Számomra a magyar népzene a legkedvesebb, és a népdaléneklés az, mely folyton jelen van az életemben mióta csak az eszemet tudom. A népdalokban megfogalmazott gondolatok a ma élő ember számára is érthetőek és érvényesek. Meggyőződésem, hogy bár más körülmények között, mint egykor régen, de népzenénket és népdalainkat most is élővé lehet tenni. Előadóként fontosnak tartom ismerni a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek stílusjegyeit és igyekszem hitelesen tolmácsolni a népdalokat, mert tapasztalataim szerint a népdalnak a maga eredetiségében van valódi szépsége” – mondja a fiatal gyönyörű énekesnő.

Lamm Dávid igen keresett zenész. Az egykor általa is erősített formációk közt találjuk a Szőke Nikoletta ‘B’ Verzió Projektet, a Csanyi-Lattmann Quartetet, Palya Bea és Szalóki Ági énekesnők, illetve Dés László zenekarait. Kreativitását jellemzi, hogy jelenleg is motorja a Delalamm mellett a Kanizsa-Lamm-Szalay-Fekete Quartetnek és a Hendrix Projectnek. Az Artisjus-díjjal kitüntetett muzsikus többek között játszott és hangszerelőként is közreműködött Szalóki Ági Fonogram-díjas produkcióiban.

2020-11-16 20 óra
2020-11-16 21 óra A „100 szóban Budapest” egy olyan történetíró pályázat, ami városlakóknak és nem városlakóknak egyaránt szól. Nem sok szabály van: a beküldött történetek legfeljebb 100 szóból állhatnak és valamilyen módon Budapestről kell szólniuk. A legjobb történeteket idén Boncsér Sára Luca színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter költő választja ki. A nyertes műveket kortárs magyar grafikusok illusztrálják, ebből pedig kiállítást is rendezünk. A legjobb 100 írás pedig megjelenik majd egy POKET kiskönyvben. 2020-ban több, mint 2500 történetet kaptunk tőletek, 2014 óta a legtöbbet!

2020-11-09 20 óra
2020-11-09 21 óra Vendég: Tarján Zsófia volt aki, énekes, Honeybeast, új karantén-tartalmaik folytán, ami facebook oldalukon található.
Montgomery igazságügyi orvos szakértő boncasztalára kerül, elsőre úgy tűnik, újfent gyarapodott a kábítószer-túladagolás áldozatainak száma. A tekintély nem tisztelő, rossz modorú Aria Nichols patológus rezidens szerint azonban másról lehet szó, amint kiderül, hogy az áldozat terhes, a karján pedig nincs nyoma gyakori tűhasználatnak. Kera családja és ismerősei elképzelhetetlennek tartják, hogy a lány függő lett volna, a kórház viszont, ahol dolgozott, sietne csendben és gyorsan lezárni a sajnálatos ügyet. Vajon ki lehet a lány titokban tartott partnere, immár meg nem születő gyermekének az apja? Aria és az intézetet vezető Laurie sejti, hogy az elhallgatott kapcsolat lehet a rejtély nyitja. Aria egy családfakutató társaság DNS-adatbázisának felhasználásával igyekszik nyomára akadni az ismeretlenséget választó férfinak. Amikor Kera közvetlen munkatársnője is meghal, új fordulatot vesznek az események, és amint a két patológus egyre közelebb kerül a megoldáshoz, annál valószínűbb, hogy ők válhatnak a tetteit balesetnek álcázó gyilkos következő áldozataivá…
Robin Cook naprakészen figyeli az orvostudományi kutatások eredményeit. Legújabb orvosi thrillerjének megírásához ezúttal az egyre divatosabbá váló családfakészítésből merített ihletet.

Bergendy Péter rendező új filmjével, a Post Mortemmel hátborzongató utazásra hívja a nézőt.
1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében.
Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik.
A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.
A különleges hangulatú, a hazai filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó, az első világháború után, a spanyolnátha idején játszódó, magyar horrorfilm hivatalos plakátja stílusosan a félelem és borzongás ünnepe alkalmából a mai napon debütál.
A film főszerepében Klem Viktor és Hais Fruzsina, akik mellett olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd a filmvásznon, mint Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor.
A magyar horrorfilm várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.
https://www.youtube.com/watch?v=r3CjRjZaT6k

( A 2020.11.02-i adás ismétlése )

2020-11-02 20 óra
2020-11-02 21 óra Vendég: Tarján Zsófia, énekes, Honeybeast, új karantén-tartalmaik folytán, ami facebook oldalukon található.

Montgomery igazságügyi orvos szakértő boncasztalára kerül, elsőre úgy tűnik, újfent gyarapodott a kábítószer-túladagolás áldozatainak száma. A tekintély nem tisztelő, rossz modorú Aria Nichols patológus rezidens szerint azonban másról lehet szó, amint kiderül, hogy az áldozat terhes, a karján pedig nincs nyoma gyakori tűhasználatnak. Kera családja és ismerősei elképzelhetetlennek tartják, hogy a lány függő lett volna, a kórház viszont, ahol dolgozott, sietne csendben és gyorsan lezárni a sajnálatos ügyet. Vajon ki lehet a lány titokban tartott partnere, immár meg nem születő gyermekének az apja? Aria és az intézetet vezető Laurie sejti, hogy az elhallgatott kapcsolat lehet a rejtély nyitja. Aria egy családfakutató társaság DNS-adatbázisának felhasználásával igyekszik nyomára akadni az ismeretlenséget választó férfinak. Amikor Kera közvetlen munkatársnője is meghal, új fordulatot vesznek az események, és amint a két patológus egyre közelebb kerül a megoldáshoz, annál valószínűbb, hogy ők válhatnak a tetteit balesetnek álcázó gyilkos következő áldozataivá…
Robin Cook naprakészen figyeli az orvostudományi kutatások eredményeit. Legújabb orvosi thrillerjének megírásához ezúttal az egyre divatosabbá váló családfakészítésből merített ihletet.

Bergendy Péter rendező új filmjével, a Post Mortemmel hátborzongató utazásra hívja a nézőt.
1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében.
Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik.
A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.
A különleges hangulatú, a hazai filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó, az első világháború után, a spanyolnátha idején játszódó, magyar horrorfilm hivatalos plakátja stílusosan a félelem és borzongás ünnepe alkalmából a mai napon debütál.
A film főszerepében Klem Viktor és Hais Fruzsina, akik mellett olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd a filmvásznon, mint Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor.
A magyar horrorfilm várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.
https://www.youtube.com/watch?v=r3CjRjZaT6k

2020-10-26 20 óra
2020-10-26 21 óra A test emlékezete címmel mutatja be a Nemzeti Táncszínház október 27-én Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkcióját, melynek látványvilágát a lengyel avantgárd legjelesebb képzőművészének alkotásai ihlették. A három táncosra és egy kilenctagú kórusra megálmodott mű zenéjét Zombola Péter szerezte. Misztikus, mítikus és mitológikus világok jelennek meg a színpadon, ahol az örök mozdulatlanságba zárt figurák életre kelnek.

„Koreográfusként a test-emlékezetnek, a test nyelven túli, vagy nyelv előtti, csak rá jellemző nyelvének elkötelezett kutatójaként Abakanowicz műveiben látom az analógiát és a visszaigazolást, hogy nemcsak érdemes, de létszükséglet ezen az úton járnom és haladnom.” –
mondja Gergye Krisztián az előadásról.

A Na vendégei:

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező és  a Soharóza Kórusból Sipos András valamint Tamási Borbála.

A műsorban ezen kívül beszélünk még Bergendy Péter Post Mortem és Horváth Lili „Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre” című fesztiválsikereiről, valamint a Centrál Színház: Házassági leckék középhaladóknak 2. című új előadásáról.

2020-10-05 21 óra
2020-10-05 20 óra A Na vendégei voltak:
Gáspár Anna a Manna csoport produkciós vezetője, rendező
és Szabó Attila a Csík zenekar hegedűse, saját, családi projektjével!
Fenntarthatóság és egyéni felelősség – érkezik „A jegesmedvék etetése tilos!”

A Manna és a Bethlen Téri Színház közös fizikai bábszínházi előadását Kovács Domokos hívta életre alkalmi társulatával, hogy figyelmünket a globális felmelegedés, a klímakatasztrófa, a fenntartható fejlődés morális kérdései felé fordítsa. Az előadás díszlet elemei és az emblematikus medve fejet formázó báb mind közösségi gyűjtésből származó hulladékból és használt tárgyakból készültek.

Itt elérhetőek: https://www.youtube.com/results?search_query=Jegesmedv%C3%A9k+etet%C3%A9se+tilos%21

Kovács Domokos így mesél az előadás ötletéről:

Nagyon foglalkoztat a különböző, kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok elnyomása, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának lehetősége. Valószínűleg ezért is hatott rám ilyen elemi erővel a National Geographic fotósának azon felvétele, amelyen egy éhhalállal küzdő jegesmedve utolsó perceit örökítette meg, ahogy az állat élelem után kutat a szemétben. Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy lehet az, hogy Kanadában törvény tiltja a segítségnyújtást, miközben az emberi viselkedésünk, így a globális felmelegedés és a túlzott szeméttermelés az okozója annak, hogy a medvék mára veszélyeztetett fajjá váltak?

https://youtu.be/iNlYud-cXVE
és lányával:
https://youtu.be/WxIjTrBl12c
( A 2020.09.28-i adás ismétlése )

2020-09-28 21 óra
2020-09-28 20 óra A Na vendégei:
Gáspár Anna a Manna csoport produkciós vezetője, rendező
és Szabó Attila a Csík zenekar hegedűse, saját, családi projektjével!
Fenntarthatóság és egyéni felelősség – érkezik „A jegesmedvék etetése tilos!”

A Manna és a Bethlen Téri Színház közös fizikai bábszínházi előadását Kovács Domokos hívta életre alkalmi társulatával, hogy figyelmünket a globális felmelegedés, a klímakatasztrófa, a fenntartható fejlődés morális kérdései felé fordítsa. Az előadás díszlet elemei és az emblematikus medve fejet formázó báb mind közösségi gyűjtésből származó hulladékból és használt tárgyakból készültek.

Itt elérhetőek: https://www.youtube.com/results?search_query=Jegesmedv%C3%A9k+etet%C3%A9se+tilos%21

Kovács Domokos így mesél az előadás ötletéről:

Nagyon foglalkoztat a különböző, kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok elnyomása, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának lehetősége. Valószínűleg ezért is hatott rám ilyen elemi erővel a National Geographic fotósának azon felvétele, amelyen egy éhhalállal küzdő jegesmedve utolsó perceit örökítette meg, ahogy az állat élelem után kutat a szemétben. Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy lehet az, hogy Kanadában törvény tiltja a segítségnyújtást, miközben az emberi viselkedésünk, így a globális felmelegedés és a túlzott szeméttermelés az okozója annak, hogy a medvék mára veszélyeztetett fajjá váltak?

https://youtu.be/iNlYud-cXVE
és lányával:
https://youtu.be/WxIjTrBl12c

2020-09-21 20 óra
2020-09-21 21 óra ( A 2020.09.14-i adás ismétlése )

2020-09-14 20 óra
2020-09-14 21 óra

2020-09-07 20 óra
2020-09-07 21 óra A Besh o droM zenekar hirtelen alakult, nem előzte meg piackutatás, tagtoborzás, közös tanulás. Inkább volt valamiféle válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. “Megülték az utat”.

Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.
—–
A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk. Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon

—–
A Kiscelli Múzeum, bevorosi kiállításáról

Budapest megnövekedett elektromos energiaigénye a 20. század folyamán mindig újabb és újabb transzformátor állomások építését tette szükségessé. Műszaki okokból ezeket a létesítményeket a város szövetében kellett elhelyezni, és ez természetesen felvetette a város építészeti karakteréhez való viszonyulás kérdését is. Milyen lehet egy ipari épület a város közepén, lakóházak között?
Virtuális leletmentés projektünk soron következő épülete: Dob utcai transzformátor állomás. A hatvanas évek klasszikus modernizmusban gyökerező szemlélete szerint az épület formai megoldása nem állhat ellentétben funkciójával. „Az épülettől megkívánt őszinteség és a technikai követelmények egyaránt ellentmondanak annak az álcázó tevékenységnek, amelyre különösen az óbudai alállomás tipikus példa.”– fogalmazott a kortárs elemző, utalva Györgyi Dénes Szentendrei úton álló, harmincas években épült transzformátorházára. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy Györgyi a húszas évek végén a Markó utcába saját korának megfelelő, art-deco stílusú trafóházat tervezett. Ahogy ezt tette Léstyán is, aki a modern építészet elvei szerint, egyszerű geometrikus tömegekből építette fel a kompozíciót, a homlokzatfelületeket csak minimális, de annál gondosabban elhelyezett nyílásokkal tagolva.

( A 2020.07.27-i adás és a 2020.07.20-i adás ismétlése )

2020-08-31 20 óra
2020-08-31 21 óra ( A 2020.08.10-i adás és a 2020.08.17- adás ismétlése )

2020-08-24 20 óra
2020-08-24 21 óra Ajánlja Kiss Csilla Tanárnő:

A hét verse

Nádasy Ádám: Közlekedésfejlesztés

Azt írja a pesti újság
(s én örömmel hirdetem),
közlekedés-fejlesztés lesz
ott a Margit-szigeten.

Olyasfajta lesz a projekt,
mit mindenki jó, ha tud:
záros határidőn belül
megindul a Lovasút!

Végre itt egy józan ötlet,
kőkemény realitás,
versenyképes lett ma már az
egylóerős vontatás.

Nem kell benzin, nem kell
dízel,
elég egy fél mázsa zab,
plusz ha bekap egy-egy
szegfűt,
az már a tortán a hab.

Lóhoz nem kell márkaszervíz,
sem vasbeton ló-garázs,
fedélzeti számítógép,
csak egy cifra nogatás.

Pótalkatrész fel s merűl,
Nincs mit cserélni neki,
Bár az egyik alkatrészét
minden magyar ismeri.

 

Nem bocsát ki olmot, füstöt –
Bár van gond és egy kevés:
együtt jár a ló-üzemmel
egy környezetszennyezés.

Ennek méltó kezelésén
egyelőre dolgozunk:
hozzon egy-egy nejlonzacskót
minden kedves utasunk.

Eesetleg a citromokat
a turisták gyűjthetik,
tíz leadott lócitromért
strandbelépő jár Nekik.

Vagy meg kéne pályáztni
a város verebet,
mert ő szakszerűen kezel
minden bio-szemetet.

Vissza hát a dicső múlthoz,
mikor a ló volt a gép,
hiszent tudjuk, hogy a magyar:
lovasútra termet nép.

Nem lesz energia-függés,
mindenhová ló repít:
készíti már a főváros
a ló-metró terveit!

( A 2020.08.03-i adás ismétlése )

2020-08-17 20 óra
2020-08-17 21 óra ( A 2020.08.10-i adás ismétlése )

2020-08-10 20 óra
2020-08-10 21 óra

2020-08-03 20 óra
2020-08-03 21 óra Ajánlja Kiss Csilla Tanárnő:

A hét verse

Nádasy Ádám: Közlekedésfejlesztés

Azt írja a pesti újság
(s én örömmel hirdetem),
közlekedés-fejlesztés lesz
ott a Margit-szigeten.

Olyasfajta lesz a projekt,
mit mindenki jó, ha tud:
záros határidőn belül
megindul a Lovasút!

Végre itt egy józan ötlet,
kőkemény realitás,
versenyképes lett ma már az
egylóerős vontatás.

Nem kell benzin, nem kell
dízel,
elég egy fél mázsa zab,
plusz ha bekap egy-egy
szegfűt,
az már a tortán a hab.

Lóhoz nem kell márkaszervíz,
sem vasbeton ló-garázs,
fedélzeti számítógép,
csak egy cifra nogatás.

Pótalkatrész fel s merűl,
Nincs mit cserélni neki,
Bár az egyik alkatrészét
minden magyar ismeri.

 

Nem bocsát ki olmot, füstöt –
Bár van gond és egy kevés:
együtt jár a ló-üzemmel
egy környezetszennyezés.

Ennek méltó kezelésén
egyelőre dolgozunk:
hozzon egy-egy nejlonzacskót
minden kedves utasunk.

Eesetleg a citromokat
a turisták gyűjthetik,
tíz leadott lócitromért
strandbelépő jár Nekik.

Vagy meg kéne pályáztni
a város verebet,
mert ő szakszerűen kezel
minden bio-szemetet.

Vissza hát a dicső múlthoz,
mikor a ló volt a gép,
hiszent tudjuk, hogy a magyar:
lovasútra termet nép.

Nem lesz energia-függés,
mindenhová ló repít:
készíti már a főváros
a ló-metró terveit!

2020-07-27 20 óra
2020-07-27 21 óra A Besh o droM zenekar hirtelen alakult, nem előzte meg piackutatás, tagtoborzás, közös tanulás. Inkább volt valamiféle válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. “Megülték az utat”.

Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.
—–
A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk. Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon

—–
A Kiscelli Múzeum, bevorosi kiállításáról

Budapest megnövekedett elektromos energiaigénye a 20. század folyamán mindig újabb és újabb transzformátor állomások építését tette szükségessé. Műszaki okokból ezeket a létesítményeket a város szövetében kellett elhelyezni, és ez természetesen felvetette a város építészeti karakteréhez való viszonyulás kérdését is. Milyen lehet egy ipari épület a város közepén, lakóházak között?
Virtuális leletmentés projektünk soron következő épülete: Dob utcai transzformátor állomás. A hatvanas évek klasszikus modernizmusban gyökerező szemlélete szerint az épület formai megoldása nem állhat ellentétben funkciójával. „Az épülettől megkívánt őszinteség és a technikai követelmények egyaránt ellentmondanak annak az álcázó tevékenységnek, amelyre különösen az óbudai alállomás tipikus példa.”– fogalmazott a kortárs elemző, utalva Györgyi Dénes Szentendrei úton álló, harmincas években épült transzformátorházára. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy Györgyi a húszas évek végén a Markó utcába saját korának megfelelő, art-deco stílusú trafóházat tervezett. Ahogy ezt tette Léstyán is, aki a modern építészet elvei szerint, egyszerű geometrikus tömegekből építette fel a kompozíciót, a homlokzatfelületeket csak minimális, de annál gondosabban elhelyezett nyílásokkal tagolva.

( A 2020.07.20-i adás ismétlése )

2020-07-20 20 óra
2020-07-20 21 óra A Besh o droM zenekar hirtelen alakult, nem előzte meg piackutatás, tagtoborzás, közös tanulás. Inkább volt valamiféle válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. “Megülték az utat”.

Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.
—–
A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk. Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon

—–
A Kiscelli Múzeum, bevorosi kiállításáról

Budapest megnövekedett elektromos energiaigénye a 20. század folyamán mindig újabb és újabb transzformátor állomások építését tette szükségessé. Műszaki okokból ezeket a létesítményeket a város szövetében kellett elhelyezni, és ez természetesen felvetette a város építészeti karakteréhez való viszonyulás kérdését is. Milyen lehet egy ipari épület a város közepén, lakóházak között?
Virtuális leletmentés projektünk soron következő épülete: Dob utcai transzformátor állomás. A hatvanas évek klasszikus modernizmusban gyökerező szemlélete szerint az épület formai megoldása nem állhat ellentétben funkciójával. „Az épülettől megkívánt őszinteség és a technikai követelmények egyaránt ellentmondanak annak az álcázó tevékenységnek, amelyre különösen az óbudai alállomás tipikus példa.”– fogalmazott a kortárs elemző, utalva Györgyi Dénes Szentendrei úton álló, harmincas években épült transzformátorházára. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy Györgyi a húszas évek végén a Markó utcába saját korának megfelelő, art-deco stílusú trafóházat tervezett. Ahogy ezt tette Léstyán is, aki a modern építészet elvei szerint, egyszerű geometrikus tömegekből építette fel a kompozíciót, a homlokzatfelületeket csak minimális, de annál gondosabban elhelyezett nyílásokkal tagolva.

2020-07-13 20 óra
2020-07-13 21 óra A következő 1 éven belül 3 (!!!), nagyon is aktuális témát feldolgozó dokumentumfilmmel készül a magyar HBO!
Az első film, az ősszel érkező Visszatérés Epipóba című alkotás,sajnos ismét aktualitása van.
A 2021-ben érkező második dokumentum, az Anyáim története szintén érdekes és aktuális témát feszeget, hiszen az azonos neműek örökbefogadása hazánkban sajnos továbbra sem túl egyszerű ügy.
Visszatérés Epipóba
Az 1980-as évek végén Magyarországon működött egy különleges tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A háromhetes tematikus nyaraltatás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket, messze a hanyatló szocializmus valóságától. Mesébe illő szerepjátékok várták a gyerekeket, akiknek még saját, titkos nyelvük is volt. A tábor karizmatikus vezetője bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és többeket érintő titkolt abúzus árnyékolta be. Mikor az egykori táborlakónak, Oláh Judit filmrendezőnek a kislánya nyári táborba szeretne menni, az elengedés váratlanul nehezen megy. Ezért a film rendezőjeként csaknem 25 év után újra találkozik egykori társaival, hogy együtt értsék meg, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ.
A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Anyáim története, Káin gyermekei) gyártásában készült, az HBO Europe-pal koprodukcióban. Világpremierjére a koppenhágai CPH:DOX fesztiválon került sor.

Előzetes: https://youtu.be/aNaZhxEFsnA

Anyáim története
A közel 5 éven keresztül készített film egyik főszereplője Virág, volt parlamenti képviselő, aki kiábrándult, és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró roma származású kislányról. Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak. Míg Virág ösztönösen ráérez az anyaszerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislányának nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.
Az Anyáim történetét Dér Asia és Haragonics Sári rendezte, producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), koproducere Szakonyi Noémi Veronika (Match Frame Productions), executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna (HBO Europe), vágója Erdélyi Flóra.
DÍVÁK
Kőrösi Máté, az SZFE dokumentumfilm rendező szakán végzett 2019-ben.
Szani, Tina és Emese: vagy ahogy magukat hívják, a Dívák. Három húszéves lány, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket. Ebbe a helyzetbe csöppen bele Máté, a fiatal rendező, aki az érettségiig követi őket kamerájával, hogy kiderítse, mi rejlik a tökéletes smink mögött – és közben a lányok hatására ráébred: neki is ideje felnőnie.

2020-06-29 20 óra
2020-06-29 21 óra

2020-06-22 20 óra
2020-06-22 21 óra Luffa
Mosogattál vagy zuhanyoztál már tökből készült szivaccsal? Nehezen vagy egyáltalán nem tudod elképzelni? Pedig nem viccelünk, s mire a cikk végére érsz, bízunk benne, hogy szeretnéd majd kipróbálni…vagy akár termeszteni!
Mielőtt azonban bárminek is neki kezdenénk, érdemes tisztáznunk, mi is pontosan a luffa!
Más:
A Corpus Christi a felívelő lengyel mozi megdöbbentő mesterműve Jan Komasa rendezésében. A magát papnak kiadó bűnöző története az európai fesztiválokon át egészen az Oscar-jelölésig jutott, megérdemelten.
A Corpus Christi (Boże Ciało) egy fiatal bűnöző kálváriáját követi végig, aki önjelölt papként próbál múltjától megszabadulni és vállalt hivatásának eleget tenni. Jan Komasa filmje egy megrendítő alkotás hitről és megbélyegzésről, a „dosztojevksziji” magaslatokba emelkedő bűnről és bűnhődésről.
És megint más:
„Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellere. Vespignani hálózatelméletre épülő előrejelzései alapján döntenek ma a világ kormányai arról, milyen intézkedéseket vessenek be a koronavírus ellen. Vespignani volt az, aki húsz évvel ezelőtt megteremtette a modern vírusterjedést leíró modellezés eszköztárát. Az általa tervezett algoritmusokat vetették be minden jelentős vírus esetén, az Ebolától a koronavírusig. A WHO és más nemzetközi intézmények számára Vespignani készít előrejelzéseket arról, pontosan mikor és hány ember fog megbetegedni a világ nagyobb városaiban, és hogy a különböző megszorító intézkedések hogyan befolyásolják majd a vírus terjedését. A jóslás algoritmusa című kötetében Vespignani közérthetően mutatja be a jósolhatóság problematikáját, illetve az előrejelzésekben rejlő lehetőségek és az ehhez kapcsolódó felelősség kérdését.”
Barabási Albert-László

( A 2020.06.08-i adás ismétlése )

2020-06-15 20 óra
2020-06-15 21 óra A mai Na! tartalmából,
sok kulturális ajánló, szövegfordítás és mozipremier mellett,
a vendég: Lovas Emília

Téma:
Falunap
Amit ma megehetsz ne halaszd holnapra!
‘Falunap’ című előadásunkat gasztro túraszínház keretében mutatjuk be. A ’Falunap’ egy képzeletbeli zsákfaluba, Láposra kalauzolja el a nézőket/látogatókat, akik egy hátrányos helyzetű település lakóinak mindennapjaiba kapnak betekintést. A Gellért-hegyi falunap keretében előtérbe kerülnek a vidéki élet előnyei, hátrányai, munkalehetőségek, támogatások, közmunka és még sok más társadalmi téma. Ha szívesen kimozdulnátok a városból vidékre, de erre még sincs lehetőséged, mi helybe hozzuk a magyar falut.
Az előadást Durst Judit évtizedes kutatása inspirálta.
Bemutató: 2020.július 2. 17:00
Helyszín: Gellérthegy, a Gellért fürdővel szembeni lépcsősor alja: Kelenhegyi út-Verejték u. sarka
Közreműködők
Szereplők: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya és Kőszegi Judit

2020-06-08 20 óra
2020-06-08 21 óra Luffa
Mosogattál vagy zuhanyoztál már tökből készült szivaccsal? Nehezen vagy egyáltalán nem tudod elképzelni? Pedig nem viccelünk, s mire a cikk végére érsz, bízunk benne, hogy szeretnéd majd kipróbálni…vagy akár termeszteni!
Mielőtt azonban bárminek is neki kezdenénk, érdemes tisztáznunk, mi is pontosan a luffa!
Más:
A Corpus Christi a felívelő lengyel mozi megdöbbentő mesterműve Jan Komasa rendezésében. A magát papnak kiadó bűnöző története az európai fesztiválokon át egészen az Oscar-jelölésig jutott, megérdemelten.
A Corpus Christi (Boże Ciało) egy fiatal bűnöző kálváriáját követi végig, aki önjelölt papként próbál múltjától megszabadulni és vállalt hivatásának eleget tenni. Jan Komasa filmje egy megrendítő alkotás hitről és megbélyegzésről, a „dosztojevksziji” magaslatokba emelkedő bűnről és bűnhődésről.
És megint más:
„Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellere. Vespignani hálózatelméletre épülő előrejelzései alapján döntenek ma a világ kormányai arról, milyen intézkedéseket vessenek be a koronavírus ellen. Vespignani volt az, aki húsz évvel ezelőtt megteremtette a modern vírusterjedést leíró modellezés eszköztárát. Az általa tervezett algoritmusokat vetették be minden jelentős vírus esetén, az Ebolától a koronavírusig. A WHO és más nemzetközi intézmények számára Vespignani készít előrejelzéseket arról, pontosan mikor és hány ember fog megbetegedni a világ nagyobb városaiban, és hogy a különböző megszorító intézkedések hogyan befolyásolják majd a vírus terjedését. A jóslás algoritmusa című kötetében Vespignani közérthetően mutatja be a jósolhatóság problematikáját, illetve az előrejelzésekben rejlő lehetőségek és az ehhez kapcsolódó felelősség kérdését.”
Barabási Albert-László

2020-06-01 20 óra
2020-06-01 21 óra Pünkösd újratöltve

vendég: – többek között – Perintfalvi Rita katolikus teológus, egyetemi tanár, Bécsből és Grazból, Hardcore: progresszív, feminista, felszabteós, melegbarát prédikációk. Ez sorozatának címe.

https://youtu.be/NrIYMua1nKo

Pünkösd. Mit jelent a pünkösd? Hol van az egyház? Ott, ahol a papok, a hierarchia, a tanítóhivatal vagy ott, ahol a Lélek? Hol van ma, Magyarországon az az egyház, ami valóban a „Lélekből született”? Lehet, hogy csak a szívünkben? Vagy ott, ahol az emberek szeretni akarnak? A szeretet nem duma, nem absztrakció, hanem tett – cselekvő szolidaritás, kiállás az elnyomottak, jogfosztottak, üldözöttek mellett. Lehet, hogy 2015-ben a Keleti Pályaudvar volt az egyház: tele menekültekkel, balosokkal, ateistákkal? Tényleg keresztény az az ember, aki kimegy a sarajevoi Pride-ra és egy hatalmas kereszttel a kezében veri a melegeket? Hol van az egyház? Mi az a Szentlélek, mit jelent? A Lélek belső tűz, amiről Jeremiás azt mondja, hogy a szívében gyúlt és átjárta minden csontját. A Lélek tüze indította beszédre és ő akkor is képtelen volt hallgatni, amikor ezért üldözték és megvetették. A próféták ismerik a Lelket. De te benned is ott van ez tűz, te is lehetsz próféta! Aki próféta, mint Óscar Romero vagy Ignatio Ellacuria az nem fél. És tudja, hogy nincsen kollaborálás a gonosszal, bármibe is kerül. A Lélek tüze fájdalom, mert éget, de egyben gyönyör is. Ahogy erről az Énekek éneke beszél erről. Azért gyönyör, mert az Isten közelség és Isten szenvedélyes szerető.

És :
Akiknek két anyja van – Küzdelmes sorsok – személyes történetek az örökbefogadásról
Milyen nő az, aki képes lemondani a saját gyerekéről?
Milyen, amikor az örökbe adott felnőttként találkozik az anyjával, akit évtizedek óta nem látott?
Milyen egy nevelőszülőnek örökre elválnia egy kisgyerektől, akit születésétől fogva nevelt?
Lehet-e úgy szeretni egy örökbefogadott gyereket, mint a saját vérünket?

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát. Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók – örökbefogadottak, örökbefogadó szülők, örökbeadók, nevelőszülők és szakemberek – a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

A könyvben található Örökbefogadás A-tól Z-ig című fejezet közérthetően, tabuk nélkül foglalja össze a gyakorlati információkat, és azt, hogy hogyan is zajlik az örökbefogadás Magyarországon.

2020-05-25 20 óra
2020-05-25 21 óra Az első óra vendége volt: Bíró Eszter, színész, énekes.

Megérkezett Bíró Eszter várva várt, Az Időmanó kalandjai című zenés, interaktív, animációkkal teli videósorozatának első része, melyben kiderül, hogy ki is az az Időmanó, mi volt a jele az Időoviban és az is, hogy idén hogyan búcsúztassuk el az óvodát!
Sok szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat Bíró Eszter sorozatának négy részével egészen Gyereknapig, vasárnaponként 11 órakor a Várkert Faceboook oldalán.
https://www.facebook.com/varkertbazar

A második óra vendége volt:

Fundák – Kaszai Lili táncos. 2010 óta a világzenét játszó Besh o droM zenekar tagja. Szakmai alkotótársával, férjével Fundák Kristóffal 2015 óta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetői. 2016 óta az Észak – Amerikai diaszpórában végez kulturális missziót. Férjével koreografál és workshopokat tart Kanadában és Amerikában. 2018-ban megalapították a Foundry Dance Theatre-t.
2016 óta a magyar népzenét játszó Zagyva banda állandó vendég énekese is.

( A 2020.05.11-i adás ismétlése )

2020-05-18 20 óra
2020-05-18 21 óra Vendég: Szabó Szonja filmrendező és Újvári Enikő a Három Királyfi, három királylány mozgalom alelnöke

Témák:
www.cinego.hu
A Cinego hatalmas űrt tölt be a legális online filmnéző oldalak piacán: mivel elsősorban az artmozik közönségét szólítja meg, így filmválasztéka nagymértékben eltér más szolgáltatásokétól. Jelenleg a Cirko Film, Cinenuovo, magyarhagya és Mozinet filmjei szerepelnek a platformon, de a jövőben más forgalmazók kínálatából is szemezgethetnek az ínyencek.
A közel 180 film között már az indulás után közvetlenül elérhető lesz az idei Oscar- és Arany Pálma-díjas dél-koreai Élősködők, a mozikban hatalmas sikerrel futott Toni Erdmann, a Murakami Haruki novellája alapján készült Gyújtogatók, és Elia Suleiman közvetlenül a mozik bezárása előtt bemutatott szatírája, A Mennyországnak kell lennie. A kínálatba bekerült számos dokumentum- és természetfilm (1989 – Határon, Lumière!, Arcélek, útszélek, Apáim története, A Föld sója, 20.000 nap a Földön, Évszakok stb.), valamint egészestés animációs alkotás (Ruben Brandt, a gyűjtő, A messzi Észak, A vörös teknős stb.) is.
és
#mutihogytanultok – PÁLYÁZAT diákközösségeknek 6-18 éves korig
https://www.haromkiralyfi.hu/mutihogytanultok-palyazati-fel…

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatot ír ki osztályoknak, tanuló közösségeknek, testvéreknek, hogy küldjék el, töltsék fel, mutassák meg tanulást segítő ötleteiket.

A pályázatra tanulságos, szívet melengető, humoros, egymást segítő, újszerű és nagyszerű megoldásokat, gondolatokat, élményeket várunk, amelyek a digitális oktatásban való helytállásban segítik a gyerekeket. Itt a lehetőség, hogy a hiányzó közösségi élményt a közös alkotás örömével pótolják és ezzel értékes nyereményhez jusson akár egy osztály, egy közösség, vagy testvérek. Mivel lehet pályázni?

A témáról vizuális (rajz, fotó, videó) és/vagy szöveges (vers, próza, dráma) pályaművet lehet beadni, ide:mutihogytanultok@gmail.com, vagy
www.facebook.com/groups/mutihogytanultok/

és a Vércsék című új magyar kisjátékfilmről:

A kamaszkor még akkor is nehéz, ha tartozol valahova, de milyen, amikor az elveid miatt, vagy a szerelmedért a semmibe ugrasz? Mennyire fontos a sport, a csapat, a barátság? A Vércsék egy magyar kisváros válogatott kézilabdacsapata. A csapatban játszó kamaszlányok mindennapjai edzésekkel, versenyekkel, utazással telnek. Életük a játékról, az összetartozásról szól. Azaz kellene, hogy szóljon… A karakán kamaszlány, Franci szembesül a csapat életének visszásságaival, és úgy dönt: kiáll az igazságtalansággal, a nőket elnyomó bánásmóddal szemben. Szabó Szonja, akinek a korábbi rövidfilmjei nagy sikert arattak többek között a Friss Hús rövidfilmfesztiválon, jelenleg a WAX című sorozat tervét fejleszti, amely a Vércsék történetét fejti ki és viszi tovább. A sorozatban a tervek szerint a rövidfilm szereplőinek története folytatódik, a kamaszok életében jelenlevő nagy kérdésekre és problémákra koncentrálva. A Vércsék, amely Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján keletkezett, kifejezetten az Instagram-nemzedék posztjai mögött megbújó valós érzéseket, örömöket, sérelmeket, vágyakat kutatja. Igazi lányok igazi problémáiról szól, kerülve az idealizált ábrázolásmódot. Bátran mutat meg problémákat, szomorúságot, de kiutat, megoldást kínál cserébe. Helyszíne egy fülledt magyar kisváros, ahol az elnyűtt szocialista építészeti hagyaték eklektikussá keveredik a gyorsan és olcsón felhúzott újjal. A fiatalok már nincsenek elszigetelve, azonban ebben a világban mégsem egyértelmű még lázadni a múlt szabályai, a sportnevelés hagyományai és a hímsovinizmus ellen.

végül Palya Bea új közösségi videoklipjéről:

https://youtu.be/VnkpCrJ_r_c

2020-05-11 20 óra
2020-05-11 21 óra Az első óra vendége: Bíró Eszter, színész, énekes.

Megérkezett Bíró Eszter várva várt, Az Időmanó kalandjai című zenés, interaktív, animációkkal teli videósorozatának első része, melyben kiderül, hogy ki is az az Időmanó, mi volt a jele az Időoviban és az is, hogy idén hogyan búcsúztassuk el az óvodát!
Sok szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat Bíró Eszter sorozatának négy részével egészen Gyereknapig, vasárnaponként 11 órakor a Várkert Faceboook oldalán.
https://www.facebook.com/varkertbazar

A második óra vendége:

Fundák – Kaszai Lili táncos. 2010 óta a világzenét játszó Besh o droM zenekar tagja. Szakmai alkotótársával, férjével Fundák Kristóffal 2015 óta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetői. 2016 óta az Észak – Amerikai diaszpórában végez kulturális missziót. Férjével koreografál és workshopokat tart Kanadában és Amerikában. 2018-ban megalapították a Foundry Dance Theatre-t.
2016 óta a magyar népzenét játszó Zagyva banda állandó vendég énekese is.

2020-05-04 20 óra
2020-05-04 21 óra Egy kis koncert és virtuális múzeumajánlat:

https://papageno.hu/…/folyamatos-ingyenes-kozvetitesek-es-…/

Először a távmozikról:

A távmozik első vendégfesztiválja az Észt Intézet kulturális programsorozata – Észtországban a digitális innováció a kultúra szerves része, így természetes, hogy az újonnan indult Budapesti Távmoziban is az észtek tartják az első online filmfesztivált. Az Észt Hét keretében az észt filmtermés legjavának a Corvin Távmozi ad otthont május 7. és 10. között. Több vetítést virtuális közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Egy filmről külön is :

https://www.youtube.com/watch?v=oIcirveOmDI

A Láthatatlanok: A láthatatlanok (16) 2020. április 21-től a Távmoziban: film.artmozi.hu
Négy mindenre elszánt szociális munkás nőknek fenntartott hajléktalanszállót vezet. Állandó vendégeiket fürdővel és meleg étellel várják, mindent elkövetnek, hogy segítsék az emberi méltóság megőrzését és a társadalomba való visszailleszkedést. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon: tovább üzemeltetik a helyet, éjszaka menedéket nyújtanak, nappal pedig azon fáradoznak, hogy kiépítsék vendégeiknek a megfelelő szociális hálót. Magánakciójuk azonban nem maradhat sokáig titokban.
A láthatatlanok szeretnivaló karakterrel teli igaz történet, amelyben a profi színészek oldalán a hajléktalanok önmagukat alakítják. A film hazájában az év meglepetés sikere lett, több mint másfél millióan látták.

A világ műanyag nélkül című kötetről: a műanyag 40 százalékát, hiába rendkívül tartós anyag, csupán egyszer használjuk fel.

Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő: ha ugyanilyen súlyú adománnyal töltenénk meg egy vonatot, a szerelvény másfélszer körbeérné a Földet. A tengerben sodródó műanyag palack 450 évig nem bomlik le A Duna bizonyos szakaszain több műanyagmorzsa található, mint kishal.

Nem beszél tehát mellé a német szerző, Dela Kienle: a műanyag, szögezi le hamar, bár sokoldalú és hasznos találmány, roppant káros is, mert rosszul használjuk. Kienle nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy elmagyarázza a gyerek olvasónak, ez miért baj, és mit tehetnénk másként, hogy ne kelljen többé nejlonzacskóba csavarodott teknősbékát meg flakonba szorult csőrű vízimadarat látnunk.

Abban, hogy ez sikerüljön neki, Horst Hellmeier színes és látványos illusztrációi vannak a segítségére. Ám hiába a jó rajzok, a közérthető szöveg, vajon képes-e egy ilyen – valahol mégiscsak riasztó témát felvető – kötet küldetése beteljesítésére? Képes-e érdeklődést kelteni a gyerekekben, és, ami a fő, elérni, hogy ők már okosabbak legyenek, mint a szüleik voltak? A tömör válasz: igen.

2020-04-27 20 óra
2020-04-27 21 óra A mai Na vendége: Hajdu Szabolcs filmrendező
A Vimeón debütál Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje, a Békeidő. Aki megnézi a filmet, a tartalmas élményen túl azzal a jó érzéssel is gazdagodik tehát, hogy ezzel független magyar filmalkotókat támogat. A járványhelyzet következtében a mozik kényszerű bezárása sarkallta az alkotókat arra, hogy úttörő módon online platformon forgalmazzák a nemrégiben elkészült alkotást. A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik és különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán. A Békeidő egy film-antológia, s drámaisága mellett a Hajdu Szabolcsra oly jellemző finom humor hatja át a történeteket. A főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Schilling Árpád, Wrochna Fanni, Földeáki Nóra és Török-Illyés Orsolya láthatóak.
Előzetes: https://vimeo.com/ondemand/bekeidofilm
Filmrészlet:https://www.facebook.com/bekeidofilm/videos/559307298051219

2020-04-20 20 óra
2020-04-20 21 óra Vengég: Fodor Annamária színművész és a második órában Magács László rendező

Két új internetes projekt bemutatkozik:

Az Ülj mellém! beszélgetéssorozat a kultúra és a sport tehetségeit
ülteti egy asztal mellé, hogy egy olyan értékteremtő kezdeményezést erősítsen, mely már két éve támogatja a két terület alkotóit. A beszélgetéseket Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész vezetik és minden héten pénteken új epizóddal jelentkeznek az Ülj mellém! videócsatornáján és az Első Magyar Karantén- Színház a Trip hajón!
https://www.facebook.com/tripbudapest

https://youtu.be/o8I9lxT2eX8

( A 2020.04.13-i adás ismétlése )

2020-04-13 20 óra
2020-04-13 21 óra Vengég: Fodor Annamária színművész és a második órában Magács László rendező

Két új internetes projekt bemutatkozik:

Az Ülj mellém! beszélgetéssorozat a kultúra és a sport tehetségeit
ülteti egy asztal mellé, hogy egy olyan értékteremtő kezdeményezést erősítsen, mely már két éve támogatja a két terület alkotóit. A beszélgetéseket Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész vezetik és minden héten pénteken új epizóddal jelentkeznek az Ülj mellém! videócsatornáján és az Első Magyar Karantén- Színház a Trip hajón!
https://www.facebook.com/tripbudapest

https://youtu.be/o8I9lxT2eX8

2020-04-06 20 óra
2020-04-06 21 óra A tavalyi Irodalom Éjszakája a Radnóti Színház szervezésében, a Cseh Centrum irányításával valósult meg március 28-án, csütörtökön. Tavaly 23 színész 23 különböző érdekes vagy különc helyszínen 22 ország irodalmából olvasott fel az ingyenes rendezvényen. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika a családi fészek.

A program az 2 évvel ezelőtt a VI. kerület központi területén zajlott nagy sikerrel, tavaly pedig a Nagykörút és a Hősök tere közötti részen került megrendezésre. Olyan helyszínek kerültek most is kiválasztásra, amelyekben nem szoktak befogadni felolvasásokat és színházi eseményeket, mint például egy imaterem, egy műteremház, egy nagyköveti rezidencia vagy éppen egy turkáló, ami különleges hangulatot biztosít a felolvasásoknak. A program 19:00-kor kezdődött és 23:00-ig tartott. A közönség vándorolt a helyszínek között, és mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathattak meg félóránként, egy szöveg összesen nyolcszor hangzott el az est folyamán. A felolvasások közötti 15 perces pihenő időben cserélődött a közönség.

https://issuu.com/…/irodalom__jszak_ja_programf_zet_201_c5b…
www.irodalomejszakaja.hu

( A 2019.03.18- i adás ismétlése )

2020-03-30 20 óra
2020-03-30 21 óra Ma, versek és zenék, két órában, csodák és álmok.

Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak. A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online-oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz.

Egy két példa:

https://youtu.be/I0LNfbkyp4g

https://youtu.be/VzGRrGP4fH8

https://youtu.be/zqcj3dacceA

A mai műsor már otthonról készül, a lányom Seres Flóra zenéivel, persze szigorúan jelentve a jogvédő hivatalban.

2020-03-23 20 óra
2020-03-23 21 óra Korona Szeminárium a Na! műsorában!
Ha minden zárva, a fül maradjon meg nekünk, irodalmi távoktató sorozat, 1.0

https://youtu.be/RldvxJMkGAo

( A 2020.03.16-i adás ismétlése )

2020-03-16 20 óra
2020-03-16 21 óra Korona Szeminárium a Na! műsorában!
Ha minden zárva, a fül maradjon meg nekünk, irodalmi távoktató sorozat, 1.0

https://youtu.be/RldvxJMkGAo

2020-03-09 20 óra
2020-03-09 21 óra A mai, / hétfői Na! Kulturális Bombájából:

„Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény” (Mt 17,2). Nagyböjt 2. vasárnapjának evangéliumához kapcsolódik e heti versünk. Péterrel mondhatjuk mi is, „megszabadított szemű hegy-lakók”: „Uram, jó nekünk itt lennünk!”. Hiszen „a hegyen lakni Vele jó”. És mégsem maradhatunk ott. De mindig elég lesz a kegyelem.

LEFELÉ MENET

Máté 17,2

1

„Elváltozék…” Köntöse mint a hó.
Olyan szép, hogy már-már félelmetes, –
Mégis: a hegyen lakni Vele jó.
Maradni: örök fészket rakni volna jó.
De nem lehet. Már sápad a csoda,
Az út megint a völgybe lehalad,
Jézus a völgyben is Jézus marad,
De jaj nekünk!
Akik a völgybe Vele lemegyünk,
Megszabadított szemű hegy-lakók
Csak egy-egy csoda-percig lehetünk.
Elfelejtjük az elsápadt csodát,
És lenn, a gomolygó völgyi borúban,
Az emberben, a szürke-szomorúban,
Nem látjuk többé az Isten fiát.

2

Testvérem, társam, embernek fia,
Igaz: a hegyen nem maradhatunk.
Igaz: a völgyben más az alakunk,
Nekünk lényegünk, hogy szürkék vagyunk.
Botránkozásul vagyok neked én,
És botránkozásul vagy te nekem,
Mégis: legyen nekünk vigasztalás,
Legyen nekünk elég a kegyelem:
Hogy láttuk egymás fényes arculatját,
Hogy láttuk egymást Vele – a Hegyen.

(1932)

HÉT VERSE – Reményik Sándor: Lefelé menet | Magyar Kurír – katolikus hírportál

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-het-verse-remenyik-sandor-lefele-menet

2020-03-02 20 óra
2020-03-02 21 óra A United World Colleges (UWC, Egyesült Világ Kollégiumok) egy tizenöt iskolát tömörítő szervezet. Az UWC célja a nemzetek, kultúrák közti megértés terjesztése a különböző országokból érkezett diákok együttélése és közös tanulása adta élmények által. Az egész világon az egyetem előtti évekre választanak ki diákokat érdemeik alapján tekintet nélkül pénzügyi, etnikai, vallási és oktatási hátterükre.
vendég: Seres Donát , a Rossz versek című egyik film főszereplője.

( A 2020.02.24-i adás ismétlése )

2020-02-24 20 óra
2020-02-24 21 óra A United World Colleges (UWC, Egyesült Világ Kollégiumok) egy tizenöt iskolát tömörítő szervezet. Az UWC célja a nemzetek, kultúrák közti megértés terjesztése a különböző országokból érkezett diákok együttélése és közös tanulása adta élmények által. Az egész világon az egyetem előtti évekre választanak ki diákokat érdemeik alapján tekintet nélkül pénzügyi, etnikai, vallási és oktatási hátterükre.
vendég: Seres Donát , a Rossz versek című egyik film főszereplője.

2020-02-17 20 óra
2020-02-17 21 óra A mai Na ! tartalmából!
Gárdos Péter új könyve!

1782-t írunk, amikor két férfi elindul, hogy becsapja Európa uralkodóit. Különleges találmánnyal járják be a kontinenst, s bár a hírverés óriási körülöttük, küldetésük valódi célja titkos. Sikerük birodalmi érdek, bukásuk pedig az életükbe kerülhet.

Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos számára az egész út időfecsérlő ostobaság, ami csak akadályozza abban, hogy valódi tudományos munkáival foglalkozzon. Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó pedig méltánytalannak tartja, hogy folyamatosan rejtőzködnie kell.

Ahogy Európa rossz útjain zötykölődnek a titokzatos találmánnyal, kisszerű árulások, fékezhetetlen irigység és brutális gyilkosságok örvényében találják magukat. Legyűrik-e őket a hatalom mocskos praktikái? Van-e bennük elég rafináltság, szívósság és hit ahhoz, hogy túléljék a kalandot?

A Királyi játék az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története.

2020-02-03 20 óra
2020-02-03 21 óra Major Kamill a Bézsben,

A pécsi Művészeti Gimnáziumban Lantos Ferenc tanítványaként érettségizett Major Kamill 1972-ben Párizsba érkezett, majd beiratkozott az ottani iparművészeti főiskola grafika szakára, ahol azután hosszú évekig tanított is. Azóta is Franciaországban él és alkot, számos baráti és munkakapcsolat fűzte/fűzi a legjelentősebb franciaországi magyar képzőművészekhez, akik között ott van Hantaï Simon, Reigl Judit, Székely Vera, Molnár Vera, Jean-Pierre Yvaral (Vasarely), Pátkai Ervin, Anna Márk, Lucien Hervé, és még hosszan folytatható lenne a sor. Ebben a közegben alakult és teljesedett ki művészete, ennek köszönhető, hogy bár Magyarországon is kiállított, neve a szélesebb közönség előtt mégsem általánosan ismert idehaza.

2020-01-27 20 óra
2020-01-27 21 óra A Na vendége ma Világi Kristóf

Ezt írja magáról:

A Testnevelési Egyetemen alapszakon szakdolgozat témaválasztás közben ismerkedtem meg a sportanalitikával, ami azonnal magával ragadott. Azóta mind gyakorlati, mind elméleti aspektusával is foglalkozom, kiemelve az általam is űzött kosárlabda sportággal. Tudományos oldalról TDK és konferencia előadások készítése közben is keresem benne az újdonságot és az eszközöket, melyekkel a sportág fejlődését segíthetem elő.

2018-ban, a mesterképzés befejezése után felvételt nyertem a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájába, és PhD hallgatóként azóta számos kutatásban részt vehettem a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központ projektjein belül.

2020-01-20 20 óra
2020-01-20 21 óra Egy idézet a mai műsorból:
A Boldog idők (La belle époque) című francia filmet az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A főszerepekben Fanny Ardant, Daniel Auteuil és Guillaume Canet láthatók. A romantikus vígjátékot Franciaországban már több mint egymillióan látták, a kritika és a közönség egyaránt méltatja: a Times kritikusa szerint az Amélie csodálatos élete óta ez a legviccesebb francia film, míg a The Hollywood Reporter „hihetetlenül szórakoztató: szellemes, szexi és eredeti”, a Forbes újságírója pedig „elbűvölő, szellemes és nagyon vicces” alkotásnak nevezi.
Az idősödő francia házaspár párkapcsolati válságot él át. A feleség harsány és magabiztos, a férj pedig egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és önsajnálatba. Fiának egyik barátja sikeres és különleges vállalkozást vezet: időutazást kínál ügyfeleinek. Színészek, díszletek bevonásával megteremti a kiválasztott kor hangulatát és körülményeit, és a méregdrága árat kifizető időutazó addig élvezheti a 18. század vagy éppen a második világháború tökéletesen újrateremtett közegét, amíg a pénztárcája bírja. A fiatalember felajánlja az egyre letörtebb férfinak, hogy egy napra visszamehet a múltba egy általa választott napra… Melyik napot választja vajon? Vissza akar-e majd térni a jelenbe? Megmentheti-e ez az időutazás a házasságát?

( A 2019.12.02-i adás ismétlése )

2020-01-13 20 óra
2020-01-13 21 óra A na! idei első vengége:
Deák Kristóf Oscar díjas filmrendező, a Foglyok című film kapcsán:

A történet szerint 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

A Foglyok főbb szerepeiben Sodró Eliza, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese láthatók. Szamosi Zsófia mellett több alkotó neve is visszaköszön az Oscar-díjas Mindenki stáblistájáról, többek között Balázs Ádám zeneszerző, Csillag Mano vágó, Steinhauser Andrea casting director és Péterffy Máté hangmérnök is erősítette a csapatot.

Más

“Borzongatóan különös képek nagy tehetségű festője” – jellemezte Benedek Marcell a 75 évvel ezelőtt meggyilkolt Farkas István festőművészt, akinek zsidó származása miatt kellett meghalnia Auschwitzban. Hiába próbálták megmenteni a Párizsban kiteljesedő, rendkívül tehetséges művészt, mire a menlevele elkészült, már késő volt. Az életművét most a Nemzeti Galéria mutatja be.
E világ nem az én világom,
csupán a testem kényszere,
hogy egyre beljebb, mint a féreg
furakodom beleibe
– kezdte Pilinszky János a második világháború után írt, végtelenül kiábrándult költeményét, a Kihűlt világot, amelynek címét most a Magyar Nemzeti Galéria vette kölcsön legújabb, Farkas István munkásságát bemutató időszaki kiállításához.

( A 2020.01.06-i adás ismétlése )

2020-01-06 20 óra
2020-01-06 21 óra A na! idei első vengége:
Deák Kristóf Oscar díjas filmrendező, a Foglyok című film kapcsán:

A történet szerint 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

A Foglyok főbb szerepeiben Sodró Eliza, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese láthatók. Szamosi Zsófia mellett több alkotó neve is visszaköszön az Oscar-díjas Mindenki stáblistájáról, többek között Balázs Ádám zeneszerző, Csillag Mano vágó, Steinhauser Andrea casting director és Péterffy Máté hangmérnök is erősítette a csapatot.

Más

“Borzongatóan különös képek nagy tehetségű festője” – jellemezte Benedek Marcell a 75 évvel ezelőtt meggyilkolt Farkas István festőművészt, akinek zsidó származása miatt kellett meghalnia Auschwitzban. Hiába próbálták megmenteni a Párizsban kiteljesedő, rendkívül tehetséges művészt, mire a menlevele elkészült, már késő volt. Az életművét most a Nemzeti Galéria mutatja be.
E világ nem az én világom,
csupán a testem kényszere,
hogy egyre beljebb, mint a féreg
furakodom beleibe
– kezdte Pilinszky János a második világháború után írt, végtelenül kiábrándult költeményét, a Kihűlt világot, amelynek címét most a Magyar Nemzeti Galéria vette kölcsön legújabb, Farkas István munkásságát bemutató időszaki kiállításához.2019-12-30 20 óra
2019-12-30 21 óra 2 téma a ma esti Na! adásából:

Henry Olusegun Adeola Samuel művésznevén Seal nigéria-brazil származású brit soul és R&B énekes, dalszerző. Világszerte 30 milliónál is több albumot adott el,háromszoros Brit Awards és négyszeres Grammy-díjas.

Seal ritka betegségben, ún. Discoid lupus erythematosus-ban szenved, ennek tulajdonítható arcbőrének deformációja. Erről is beszélünk,

és

Azt mondják, az angyal mindenki életében eljön legalább egyszer.
Lót – Ábrahám unokaöccse és üzlettársa – a nagybátyjával való folyamatos rivalizálás miatt a gazdag és termékeny Szodomába költözik, noha a város erkölcse köztudottan romlott. Egyszerre igyekszik megtartani hitét és ősei törvényeit, miközben folyamatosan kompromisszumokat kell kötnie vagyonának gyarapítása és pozíciójának megtartása érdekében. Egy nap megjelennek nála az Úr angyalai, és tudtára adják, eljött a vég. Isten pusztulásra ítélte a bűnös várost, de ő és családja – Ábrahám közbenjárására – megmenekülhet. Indulniuk kell: elhagyni mindent, új életet kezdeni ismét, valahol. Isten kimenti Lótot a biztos halálból, de kegyelme mindenkit próbára tesz.

A Lót – Szodomában kövérebb a fű Térey János utolsó drámája, melyet Kovalik Balázs és az Örkény Színház számára írt. A kézirat címoldalán egy Kierkegaard-idézet szerepel:
„Ha nem élne örök tudat az emberben, ha mindennek a mélyén nem volna egyéb, csak valami vadul forrongó hatalom, mely sötét indulatával mindazt előteremti, ami nagy és silány, ha mindennek alján egy tátongó, betelni soha nem képes üresség rejtőzne, mi más lenne akkor az élet, mint kétségbeesés?”

( A 2019.12.16-i adás ismétlése )

2019-12-23 20 óra
2019-12-23 21 óra Seres Tamás karácsonyi órája.

A Na! következő ünnepi , karácsonyi különszámának vendége: Dr. Perintfalvi Rita professzor asszony, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke!

Rita katolikus teológus, hittanár, kulturális manager, szociális manager és mentálhigiénés szakember.

Főbb kutatási területei:feminista és felszabadítás-teológiai bibliaértelmezés.zsoltároskönyvexegézis, szinkrón-intertextuális szövegelemzés,

Ma témánk: Jézus és nők, nők és a Biblia, Mária és mítosza, megannyi tabu és tabudöntés, szemléletváltó, eredeti , talán sokak szerint eretnek gondolat…

( A 2017.12.24-i adás ismétlése )

2019-12-16 20 óra
2019-12-16 21 óra 2 téma a ma esti Na! adásából:

Henry Olusegun Adeola Samuel művésznevén Seal nigéria-brazil származású brit soul és R&B énekes, dalszerző. Világszerte 30 milliónál is több albumot adott el,háromszoros Brit Awards és négyszeres Grammy-díjas.

Seal ritka betegségben, ún. Discoid lupus erythematosus-ban szenved, ennek tulajdonítható arcbőrének deformációja. Erről is beszélünk,

és

Azt mondják, az angyal mindenki életében eljön legalább egyszer.
Lót – Ábrahám unokaöccse és üzlettársa – a nagybátyjával való folyamatos rivalizálás miatt a gazdag és termékeny Szodomába költözik, noha a város erkölcse köztudottan romlott. Egyszerre igyekszik megtartani hitét és ősei törvényeit, miközben folyamatosan kompromisszumokat kell kötnie vagyonának gyarapítása és pozíciójának megtartása érdekében. Egy nap megjelennek nála az Úr angyalai, és tudtára adják, eljött a vég. Isten pusztulásra ítélte a bűnös várost, de ő és családja – Ábrahám közbenjárására – megmenekülhet. Indulniuk kell: elhagyni mindent, új életet kezdeni ismét, valahol. Isten kimenti Lótot a biztos halálból, de kegyelme mindenkit próbára tesz.

A Lót – Szodomában kövérebb a fű Térey János utolsó drámája, melyet Kovalik Balázs és az Örkény Színház számára írt. A kézirat címoldalán egy Kierkegaard-idézet szerepel:
„Ha nem élne örök tudat az emberben, ha mindennek a mélyén nem volna egyéb, csak valami vadul forrongó hatalom, mely sötét indulatával mindazt előteremti, ami nagy és silány, ha mindennek alján egy tátongó, betelni soha nem képes üresség rejtőzne, mi más lenne akkor az élet, mint kétségbeesés?”

2019-12-09 20 óra
2019-12-09 21 óra Kollár-Klemencz László új produkcióval lép a közönség elé, amelyben kiváló zenészek közreműködésével, különleges hangulatvilágú köntösbe öltöztetik a rég elfeledett sanzonokat, híres dalokat. Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, V. Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte, Marlene Dietrich – a híres előadók és dalszerzők dalait saját arcukra alakították úgy, hogy azok új fordításokat és új hangszerelést kaptak. Kollár – Klemencz László rendkívül egyéni és szuggesztív előadásában szólalnak meg a dalok a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert és a Katona József Színház zeneszerzője, Dargay Marcell kíséretében. A három zenész sok gyönyörű érzelemmel túlfűtött, melankóliával telített, ismert és kevésbé ismert, nemzetközi és hazai dalt válogatott egy csokorba: “Lesznek klasszikus francia sanzonok, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek nagy klasszikusai, valamint a kortárs popkultúrából ehhez a hangulathoz illő dalok.“ – árulta el Kollár – Klemencz László

( A 2019.11.25-i adás ismétlése )

2019-12-02 20 óra
2019-12-02 21 óra Egy idézet a mai műsorból:
A Boldog idők (La belle époque) című francia filmet az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A főszerepekben Fanny Ardant, Daniel Auteuil és Guillaume Canet láthatók. A romantikus vígjátékot Franciaországban már több mint egymillióan látták, a kritika és a közönség egyaránt méltatja: a Times kritikusa szerint az Amélie csodálatos élete óta ez a legviccesebb francia film, míg a The Hollywood Reporter „hihetetlenül szórakoztató: szellemes, szexi és eredeti”, a Forbes újságírója pedig „elbűvölő, szellemes és nagyon vicces” alkotásnak nevezi.
Az idősödő francia házaspár párkapcsolati válságot él át. A feleség harsány és magabiztos, a férj pedig egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és önsajnálatba. Fiának egyik barátja sikeres és különleges vállalkozást vezet: időutazást kínál ügyfeleinek. Színészek, díszletek bevonásával megteremti a kiválasztott kor hangulatát és körülményeit, és a méregdrága árat kifizető időutazó addig élvezheti a 18. század vagy éppen a második világháború tökéletesen újrateremtett közegét, amíg a pénztárcája bírja. A fiatalember felajánlja az egyre letörtebb férfinak, hogy egy napra visszamehet a múltba egy általa választott napra… Melyik napot választja vajon? Vissza akar-e majd térni a jelenbe? Megmentheti-e ez az időutazás a házasságát?

2019-11-25 20 óra
2019-11-25 21 óra Kollár-Klemencz László új produkcióval lép a közönség elé, amelyben kiváló zenészek közreműködésével, különleges hangulatvilágú köntösbe öltöztetik a rég elfeledett sanzonokat, híres dalokat. Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, V. Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte, Marlene Dietrich – a híres előadók és dalszerzők dalait saját arcukra alakították úgy, hogy azok új fordításokat és új hangszerelést kaptak. Kollár – Klemencz László rendkívül egyéni és szuggesztív előadásában szólalnak meg a dalok a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert és a Katona József Színház zeneszerzője, Dargay Marcell kíséretében. A három zenész sok gyönyörű érzelemmel túlfűtött, melankóliával telített, ismert és kevésbé ismert, nemzetközi és hazai dalt válogatott egy csokorba: “Lesznek klasszikus francia sanzonok, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek nagy klasszikusai, valamint a kortárs popkultúrából ehhez a hangulathoz illő dalok.“ – árulta el Kollár – Klemencz László.

2019-11-18 20 óra
2019-11-18 21 óra a Na! témáiból:

Könyv:

Ádám és Éva története – amely alig másfél oldalnyi helyet foglal el a Bibliában – az emberiség egyik legnagyobb hatású meséje. Tanárok ismételgették vég nélkül a hosszú évszázadok alatt, intézmények jutalmazták a benne hívőket, és büntették a kétkedőket, művészek ábrázolták színesebbnél színesebben, filozófusok, teológusok, papok és látnokok, költők, nyelvészek és természettudósok próbálták megfejteni a titkát. A teremtéstörténet alakjai milliók számára tűnnek valóságosnak még napjainkban is.
A Pulitzer-díjas Stephen Greenblatt, a Harvard Egyetem professzora „ősszüleink” történetének nyomába ered, amely ma is tükörként szolgál számunkra – megpillanthatjuk benne valamennyi félelmünket és vágyunkat. Az első emberpár története egyszerre felszabadító és romboló: himnusz az emberi felelősségről, sötét mese a hitványságról, a merészség dicsőítése és az ádáz nőgyűlölet bátorítása. Meghökkentő azoknak a reakcióknak a széles köre, amelyeket az évezredek során kiváltott.
Ádám és Éva meséje – amely három nagy világvallás alapköveként is szolgál – mindannyiunkhoz szól. Elbeszéli, kik vagyunk, honnan jövünk, miért szeretünk, és miért szenvedünk. A könyv egyrészt izgalmas történelmi nyomozás, másrészt elmélyült szembenézés azokkal a problémákkal, amelyek fajunkat emberemlékezet óta foglalkoztatják
Színház:
Hamarosan bemutatják a Titanic című musicalt a Veszprémi Petőfi Színházban.
„Méltó és igényes feladat a Titanic ’jéghegyét’ meghódítani a közönség örömére” – köszöntötte korábban az olvasópróbán résztvevő alkotókat és színművészeket Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. A teátrum direktora felidézte, hogy éppen Veszprémből indult pályafutása az előadást rendező Somogyi Szilárdnak, aki most egy kicsit haza is tér a nagyszabású darab megrendezésével.A korábbi olvasópróbán az is elhangzott, hogy az óceánjáró egyetlen bizonyítottan magyar származású áldozata, Leopold Weisz Veszprémben született, feleségével a városból emigrált, így neki is emléket állít majd december 13-i, új bemutatójával a Veszprémi Petőfi Színház társulata.

2019-11-11 20 óra
2019-11-11 21 óra Két téma a mai NA! műsorából:

https://youtu.be/swpykn5KEO0

Robert Downey Jr. remekel az egyik legkedveltebb irodalmi karakter, az állatokkal beszélni tudó doktor történetének legújabb, fenomenális filmváltozatában.
A különc Dr. John Dolittle, Viktória királynő Angliájának híres orvosa és állatorvosa hét éve veszítette el a feleségét. Azóta remeteként él a Dolittle birtok magas falai mögött, társasága csupán egzotikus állatainak seregletéből áll. Ám amikor az ifjú királynő súlyos beteg lesz, Dolittle kénytelen-kelletlen útra kel egy titokzatos sziget felé, hogy megtalálja a gyógymódot. Útja során új erőre kap bátorsága és fürge észjárása; régi ellenfelekkel találkozik, és csodálatos lényeket fedez fel. Kalandjaiban segítőtársai is akadnak, hiszen önjelölt ifjú segédje mellett elkíséri őt egy lármás kis állatsereglet is, többek között egy gondterhelt gorilla, egy lelkes, de kelekótya kacsa, egy truccoló strucc, egy jókedvű jegesmedve, valamint egy bakafántos papagáj, aki Dolittle legközelebbi tanácsadója és bizalmasa.
A film rendezője az Oscar-díjas Stephen Gaghan (Sziriána, Traffic), a producer Joe Roth és Jeff Kirschenbaum (Demóna, Alice Csodaországban), valamint Susan Downey (A Sherlock Holmes sorozat, A bíró).

és

https://youtu.be/nIXGdIB1FLY

Amit nem látsz, az is árthat neked.
Az Emmy-díjas Elisabeth Moss (Mi, A szolgálólány meséje) a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Cecilia Kass egy erőszakos kapcsolat csapdájában vergődik egy gazdag és briliáns tudóssal, de egyszer csak úgy dönt, hogy megszökik éjnek évadján, és elrejtőzik. Tervében segítségére van a nővére, egy gyerekkori barát és annak tinédzser lánya.
Ám amikor Cecilia erőszakos exe öngyilkosságot követ el, és hatalmas vagyonának egy jelentős részét feleségére hagyja, Cecilia arra gyanakszik, hogy férje halála csak színjáték volt. Amikor a hátborzongató események sora halálos fordulatot vesz, és szerettei életét veszélyezteti, Cecilia elméje kezd megbomlani, miközben kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy kísérti őt valaki, akit senki sem lát…
A LÁTHATATLAN EMBER producere a horror műfaj kortárs mestere, Jason Blum, az író, rendező; executive producer pedig Leigh Whannel, aki a Fűrész sorozat egyik ötletgazdája, legutóbb pedig olyan filmeket rendezett, mint az Upgrade – Javított verzió és az Insidious: A gonosz lélek.

2019-11-04 20 óra
2019-11-04 21 óra A Na vendége: Kamarás Iván,
legújabb projektjeiről, két Thália Színház béli bemutatójáról,
vidéki koncertturnéjáról, az Arany – Petőfi levelezésről,

És szó esett:

a GODOT KORTÁRS MŰVÉSZETI INTÉZETről,
AZÚR KINGA – EGYENES LABIRINTUS – című kiállításáról!
A kiállítás közel 1000 m2-en mutatja be a művész alkotásait.
/Cím: 1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21./

Az egyenes labirintus első hallásra feloldhatatlan ellentmondásnak tűnik. Hogyan lehetne eltévedni ott, ahol nincs is arra lehetőség?
Ez a paradox szóösszetétel mégis azt érzékelteti, hogy semmi sem az, aminek látszik és a világos dolgok is rengeteg kérdést, rejtélyt, titkot hordoznak magukban. Azúr Kinga szobrászművész egyéni kiállításán a benne, bennünk feszülő talányokat vizsgálja, amelyek már a szavakkal kifejezhető dolgok fölött állnak. Az embert, mint csodát és az egyént, mint misztériumot mutatja be különös lényei és léthelyzeteket kifejező absztrakt alkotásai által.

Azúr Kinga szobrászati látásmódjára jellemző a különleges, nem megszokott anyagokkal való kísérletezés, valamint a fény és a hang hatások használata. Egyenes labirintus című kiállítását egyfajta összművészetiség jegyében álmodta meg, ahol az egyes műalkotásokat különleges, sejtelmes légkör fogja össze.

A kiállítás helyszíne a régi Goldberger textilgyár felújított épületrésze, ahol szeptemberben Godot ICA néven Magyarországon hiánypótló kortárs művészeti centrum nyílt.
A művész a helyszín különleges adottságait kihasználva és a kiállítás terét az elhagyatott gyártelep használaton kívüli részeire is kiterjesztve alkotta meg eddigi munkásságának és gondolkodásának esszenciáját a különleges hangulatú, magával ragadó tárlaton, ahol a létezés különböző módjai és síkjai találkoznak.
És Torma Éva képzőművész kiállításáról,
Kápolna Galériába (Kecskemét, Kápolna u. 13.)

2019-10-28 20 óra
2019-10-28 21 óra A Na! ma esti első órája szokásos kulturális bombánkkal telik,
benne Sten Getztől Kollár Klemencz Lászlóig,
a második óra vendegei: Seres Flóra és Bessenyei Gábor, az orszagvaros.com fiatal alapítói.

2019-10-21 20 óra
2019-10-21 21 óra Újabb kulturális bomba a NA! műsorán, a Bézsben,
melynek egyik vendége:
Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő, aki legközelebb október 30-án látható Zelda szerepében, a Bethlen Téri Színházban. Gergye Krisztián one woman show rendezésében Lili F. Scott Fitzgerald feleségét alakítja, Zelda Fitzgeraldot. Hasonlóan nehéz szerepben és nehéz kérdésekkel foglalkozik november 16-i premierje is, amelyben egy felnőni képtelen anyukát alakít, egy figyelemhiányos-hiperaktív kisfiú anyukáját. A Mit tennél, ha ma meghalnék? című előadást november 16-tól láthatja a közönség a B32-ben.

2019-10-14 20 óra
2019-10-14 21 óra A hétfői NA! két vendége
Hartung Attila filmrendező és Valcz Péter díszlettervező, rendező és filmes szakember,
a két téma:

A FOMO – új magyar film, Megosztod, és uralkodsz (16) az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk.

Valamint:
Hogy mi a Valcz® Napok? Egy független színházi rendező brand-építő kampánya. Valcz Péter október elején lesz 35 éves, és úgy döntött, hogy ezt a jeles évfordulót azzal ünnepli, hogy megosztja a nagyközönséggel szabadúszó pályafutásának megtekinthető állomásait. Két héten keresztül – az Rs9-től a Radnóti Színházon át a Bethlen Téri Színházig és a Szkénéig –láthatjuk Valcz Péter alkotásait. Az előadásokon természetesen ő is ott lesz – hol a színpadon, hol a nézőtéren –, így mindenkinek alkalma lehet megismerni őt, azt a kortárs magyar alkotót, rendezőt, színészt, zöldforradalmárt, asztalostanoncot, aki még egy ilyen mini-fesztivált is képes összebarkácsolni. Valcz Péter rendezésében lesz látható a Szeretett Vezérünk a Szkénében.

( A 2019.10.07-i adás ismétlése )

2019-10-07 20 óra
2019-10-07 21 óra A hétfői NA! két vendége
Hartung Attila filmrendező és Valcz Péter díszlettervező, rendező és filmes szakember,
a két téma:

A FOMO – új magyar film, Megosztod, és uralkodsz (16) az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk.

Valamint:
Hogy mi a Valcz® Napok? Egy független színházi rendező brand-építő kampánya. Valcz Péter október elején lesz 35 éves, és úgy döntött, hogy ezt a jeles évfordulót azzal ünnepli, hogy megosztja a nagyközönséggel szabadúszó pályafutásának megtekinthető állomásait. Két héten keresztül – az Rs9-től a Radnóti Színházon át a Bethlen Téri Színházig és a Szkénéig –láthatjuk Valcz Péter alkotásait. Az előadásokon természetesen ő is ott lesz – hol a színpadon, hol a nézőtéren –, így mindenkinek alkalma lehet megismerni őt, azt a kortárs magyar alkotót, rendezőt, színészt, zöldforradalmárt, asztalostanoncot, aki még egy ilyen mini-fesztivált is képes összebarkácsolni. Valcz Péter rendezésében lesz látható a Szeretett Vezérünk a Szkénében.

2019-09-30 20 óra
2019-09-30 21 óra ( A 2019.09.23-i adás ismétlése )

2019-09-23 20 óra
2019-09-23 21 óra

2019-09-16 20 óra
2019-09-16 21 óra

2019-09-09 20 óra
2019-09-09 21 óra a mai Na! témái közül:

George Lucas filmrendező 1977-ben alkotta meg a Csillagok háborúja univerzumát. A filmláncolat immár több mint 40 éve száguld töretlen sikerrel, generáción átívelő népszerűsége szinte páratlan.
Több éves előkészítő munka eredményeként 2019 decemberében mutatják be a mozik a Csillagok háborúja 9. epizódját, Skywalker kora címmel.A filmpremierhez kapcsolódva rendezik meg Magyarországon is a Csillagok háborúja – The Fans Strike back gyűjtői kiállítást.

The Fans Strike Back – CSILLAGOK HÁBORÚJA KIÁLLÍTÁS
A magyarországi bemutató 40. évfordulója alkalmából George Lucas filmrendező 1977-ben alkotta meg a Csillagok háborúja univerzumát. A filmláncolat immár több mint 40 éve száguld töretlen sikerrel, generáción átívelő népszerűsége szinte páratlan.
Több éves előkészítő munka eredményeként 2019 decemberében mutatják be a mozik a Csillagok háborúja 9. epizódját, Skywalker kora címmel. A filmpremierhez kapcsolódva rendezik meg Magyarországon is a Csillagok háborúja – The Fans Strike back gyűjtői kiállítást.
A Daniel Prada és a LetsGo Company által összeállított, több mint 600 eredeti darabból álló kollekció 10 kamionnal érkezik egyenesen Párizsból Budapestre, a Bálnába.
A kiállítás autentikus környezetben, közel 1500 négyzetméteren vezeti végig a látogatókat a sorozat cselekményén. A tárlat elemei hivatalos és gyűjtői darabok, illetve profi művészek és szakemberek egyedülálló munkái. A kiállításon különleges audiovizuális effektek is felelevenítik a Csillagok háborúja ikonikus világát.
A Csillagok háborúja – The Fans Strike back kiállítás különlegessége a több űrhajóból álló virtual reality élménysarok és a Jedi kiképző ring. A virtual reality teremben több űrcsatát is átélhetnek a látogatók, majd az izgalmakat egy igazi űrbárban pihenhetik ki.
A Csillagok háborúja – The Fans Strike back egyedülálló díszletében életre kel a Csillagok háborúja univerzum, felelevenednek a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők.
A kiállításról készült videó:

https://youtu.be/HTv7jb_Xndk

( A 2019.09.02-i adás ismétlése )

2019-09-02 20 óra
2019-09-02 21 óra  a mai Na! témái közül:

George Lucas filmrendező 1977-ben alkotta meg a Csillagok háborúja univerzumát. A filmláncolat immár több mint 40 éve száguld töretlen sikerrel, generáción átívelő népszerűsége szinte páratlan.
Több éves előkészítő munka eredményeként 2019 decemberében mutatják be a mozik a Csillagok háborúja 9. epizódját, Skywalker kora címmel.A filmpremierhez kapcsolódva rendezik meg Magyarországon is a Csillagok háborúja – The Fans Strike back gyűjtői kiállítást.

The Fans Strike Back – CSILLAGOK HÁBORÚJA KIÁLLÍTÁS

A magyarországi bemutató 40. évfordulója alkalmából George Lucas filmrendező 1977-ben alkotta meg a Csillagok háborúja univerzumát. A filmláncolat immár több mint 40 éve száguld töretlen sikerrel, generáción átívelő népszerűsége szinte páratlan.
Több éves előkészítő munka eredményeként 2019 decemberében mutatják be a mozik a Csillagok háborúja 9. epizódját, Skywalker kora címmel. A filmpremierhez kapcsolódva rendezik meg Magyarországon is a Csillagok háborúja – The Fans Strike back gyűjtői kiállítást.
A Daniel Prada és a LetsGo Company által összeállított, több mint 600 eredeti darabból álló kollekció 10 kamionnal érkezik egyenesen Párizsból Budapestre, a Bálnába.
A kiállítás autentikus környezetben, közel 1500 négyzetméteren vezeti végig a látogatókat a sorozat cselekményén. A tárlat elemei hivatalos és gyűjtői darabok, illetve profi művészek és szakemberek egyedülálló munkái. A kiállításon különleges audiovizuális effektek is felelevenítik a Csillagok háborúja ikonikus világát.
A Csillagok háborúja – The Fans Strike back kiállítás különlegessége a több űrhajóból álló virtual reality élménysarok és a Jedi kiképző ring. A virtual reality teremben több űrcsatát is átélhetnek a látogatók, majd az izgalmakat egy igazi űrbárban pihenhetik ki.
A Csillagok háborúja – The Fans Strike back egyedülálló díszletében életre kel a Csillagok háborúja univerzum, felelevenednek a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők.
A kiállításról készült videó:

https://youtu.be/HTv7jb_Xndk

2019-08-26 20 óra
2019-08-26 21 óra Megkezdődött a munka a Katona József Színházban is. Az évadot a WMN.hu-val közösen létrehozott, különleges videósorozattal indítják, Csak neked mondom címmel.A műsorban nem a szenzáció, hanem a személyesség, az emberi és szakmai kapcsolat a lényeg. A WMN kreatív stábja által fejlesztett formátum a Katona színészgárdájára épül, különlegessége, hogy két színész – egy katonás és egy általa választott nem katonás – kötetlenül beszélget egymással, kettesben. Elsőként Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs
beszélgetését teszik közzé a legnagyobb videómegosztó oldalon.
További beszélgetőtársak: Borbély Alexandra – Tenki Réka, Elek Ferenc – Ötvös András, Jordán Adél – Jordán Tamás, Kovács Lehel – Lukáts Andor, Nagy Ervin – Lengyel Tamás, Pálmai Anna – Hernádi Judit, Pelsőczy Réka – Bata Éva, Rajkai Zoltán – Enyedi Éva, Rujder Vivien – Mucsi Zoltán, Szacsvay László – Benedek Miklós, Szirtes Ági – Básti Juli

https://youtu.be/w-iZcSI5AEw

És Dalszövegek magyarul rovatunkban:
Queen: One Vision
Egy látomás
Egy ember, egy cél, egy küldetés,
Egy szív, egy lélek, csak egy megoldás,
A fénynek egy villanása, igen, egy isten, egy látomás.

Egy hús, egy csont,
Egy igaz vallás,
Egy hang, egy remény,
Egy igaz döntés,
Wowowowo, adj egy látomást!

Nincs rossz, nincs jó,
Elmondom neked, hogy nincs fekete és fehér,
Nincs vér, nincs folt,
Minden, amire szükségünk van egy világméretű látomás.

Egy hús, egy csont,
Egy igaz vallás,
Egy hang, egy remény,
Egy igaz döntés,
Wowowowo

Volt egy álmom,
Mikor fiatal voltam,
Egy édes illúzió álma,
Az egység és a remény egy pillantása,
És egy látomás egy édes egyesülésről,
De a hideg szél fúj,
És a sötét eső hullik,
És a szívem megmutatja,
Nézd, mit tettek az álmommal!

Látomás,
Add a kezed,
Add a szíved,
Készen állok,
Csak egy irány van,
Egy világ és egy nemzet,
Igen, egy látomás!

Nincs gyűlölet, nincs harc,
Csak izgatás
Egész éjjelen át,
Ez egy ünneplés, wowowowo igen!

Egyetlen, egyetlen, egyetlen…

Egy hús, egy csont,
Egy igaz vallás,
Egy hang, egy remény,
Egy igaz döntés.

Adj egy éjszakát,
Adj egy reménysugarat,
Csak adj
Egy embert, egy embert,
Egy bár, egy éjszaka,
Egy nap, hé, hé,
Csak adj, ajd, ajd
Sült csirkét.

2019-08-19 20 óra
2019-08-19 21 óra A mai Na! egy témája a kulturális bombából:

a német párkapcsolati vígjáték, az Ugye boldog vagy? című film.

Adott egy kalandozó lány, aki nem találja a helyét a világban – jön-megy a nagyvárosban, váltogatja a jógastúdiókat, művészeti galériákat és idegenek ágyait. A lány átmenetileg otthon nélkül marad, próbál kapcsolatot találni a körülötte felbukkanó emberekkel. A film tizenöt színpompás képi világú, szürreális epizódon át követi a műszőrmébe bújt, egykedvűen cigarettázó lányt: egyszarvú lovaglás, bébi aerobik, pszichoterápia, társadalomkritika és sok minden más – posztmodern komédia rózsaszínben és kékben.

Susanne Heinrich rendező, író, énekesnő első játékfilmje 2019 januárjában a németajkú filmek fesztiválján, Saarbrückenben elnyerte a nemzetközi zsűri fődíját (Max Ophüls Prise) és az ökomenikus zsűri díját. Az Ugye boldog vagy? szerepelt a Berlinale Kritikusok Hetén, az ’A’ kategóriás Rotterdami, valamint a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválok programjában. A film fiatal alkotógárdájából kiemelkedik a címszereplő Marie Rathscheck és a Berlinben élő fiatal magyar operatőr, Agnesh Pakozdi.

A film feliratos előzetese itt található: https://youtu.be/Hx-ba0ZiGkA

( A 2019.08.05-i adás ismétlése )

2019-08-12 20 óra
2019-08-12 21 óra  Az első órában Breuer Marcell bútorairól és épületeiről!

Breuer Lajos Marcell, vagy nemzetközileg ismert formában Marcel Breuer (Pécs, 1902. május 21.[1] – New York, 1981. július 1. világhírű magyar építész, formatervező, a Bauhaus mestere, Walter Gropius tanítványa és későbbi munkatársa.

A második órában filmek minden mennyiségben:

pl.  A héten tartották Los Angelesben a VOLT EGYSZER EGY… HOLLYWOOD amerikai díszbemutatóját. Az eseményen részt vettek a film főszereplői, Leondardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie és rendezője, Quentin Tarantino is.

( A 2019.07.29-i adás ismétlése )

2019-08-05 20 óra
2019-08-05 21 óra A mai Na! egy témája a kulturális bombából:

a német párkapcsolati vígjáték, az Ugye boldog vagy? című film.

Adott egy kalandozó lány, aki nem találja a helyét a világban – jön-megy a nagyvárosban, váltogatja a jógastúdiókat, művészeti galériákat és idegenek ágyait. A lány átmenetileg otthon nélkül marad, próbál kapcsolatot találni a körülötte felbukkanó emberekkel. A film tizenöt színpompás képi világú, szürreális epizódon át követi a műszőrmébe bújt, egykedvűen cigarettázó lányt: egyszarvú lovaglás, bébi aerobik, pszichoterápia, társadalomkritika és sok minden más – posztmodern komédia rózsaszínben és kékben.

Susanne Heinrich rendező, író, énekesnő első játékfilmje 2019 januárjában a németajkú filmek fesztiválján, Saarbrückenben elnyerte a nemzetközi zsűri fődíját (Max Ophüls Prise) és az ökomenikus zsűri díját. Az Ugye boldog vagy? szerepelt a Berlinale Kritikusok Hetén, az ’A’ kategóriás Rotterdami, valamint a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválok programjában. A film fiatal alkotógárdájából kiemelkedik a címszereplő Marie Rathscheck és a Berlinben élő fiatal magyar operatőr, Agnesh Pakozdi.

A film feliratos előzetese itt található: https://youtu.be/Hx-ba0ZiGkA

2019-07-29 20 óra
2019-07-29 21 óra Az első órában Breuer Marcell bútorairól és épületeiről!

Breuer Lajos Marcell, vagy nemzetközileg ismert formában Marcel Breuer (Pécs, 1902. május 21.[1] – New York, 1981. július 1. világhírű magyar építész, formatervező, a Bauhaus mestere, Walter Gropius tanítványa és későbbi munkatársa.

A második órában filmek minden mennyiségben:

pl.  A héten tartották Los Angelesben a VOLT EGYSZER EGY… HOLLYWOOD amerikai díszbemutatóját. Az eseményen részt vettek a film főszereplői, Leondardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie és rendezője, Quentin Tarantino is.

2019-07-22 20 óra
2019-07-22 21 óra a mai NA! témáiból:

Vendégünk lesz: Szarvas József színművész
A Tündérkert projekt kapcsán, Viszákról
/ Képek, tabló lenn /

vendégünk lesz továbbá : Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a Carpe diem! – a táborról, amely életre szóló élményeket ad

A hét nap alatt tartalmas, izgalmas, önismereti beszélgetések, színházi előadások, koncertek, vetélkedők, vízi sportok, kirándulások várták a résztvevő 12 és 17 év közötti fiatalokat. A tábor központi helye a Balatonalmádi Magtár Rendezvényközpont volt, de két napot a Veszprémi Petőfi Színház kulisszái között töltöttek a táborozók, miközben színpadi helyzeteket is gyakoroltak. Ezeken túl balatoni programok és kirándulások színesítették az egy hetet.

És beszélünk:

A Bolti tolvajokkal Cannes-ban tavaly Arany Pálmával díjazott, idén Oscar-díjra jelölt Koreeda Hirokazu új filmjéről, Az igazság-ról(La vérité), ez lesz a világ legrégebbi filmfesztiváljának a nyitófilmje! Az „A” kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál az egyik legnagyobb presztízsű seregszemle, az itt bemutatkozó alkotások hagyományosan az Oscar-díj esélyesei is egyben. Az igazságnemcsak nyitófilm lesz Velencében, de a versenyprogramban is szerepel, azaz esélye van megnyerni az Arany Oroszlánt, a fesztivál fődíját.

2019-07-15 20 óra
2019-07-15 21 óra A mai Na! témái közül:

Fortepán: „Épp egy éve vettünk egy amatőr fotós hagyatékot az Ecseri piacon. A negatívokat a Budapesti Sütőporgyár egyik dolgozója készíthette, a szereplők sütőporos furgonnal járják az országot, Sütőporgyár táblával álldogálnak május elsején. Az árus néni említette, hogy a fotók egy részét még nem hozta ki, de mi lusták voltunk újra kimenni az Ecserire. Semmi baj, egy héttel később megvette helyettünk Chuck! Ha a fotók közt lapozgatnak és feltűnik a Sütőporos kocsi, Önök is láthatják. A történet már csak úgy lehetne kerekebb, ha jelentkezne a szerző családja, vagy valaki a Tolnai Lajos utcai gyárból. Egyébként kevés barátságosabb üzemi fotót láttam, mint ezeket. Miközben egy pocsék munkahelyen járunk, az egész sorozatot felülírja valami oldott, családias hangulat. Milyen jó, hogy meglett a képek másik fele is.

Chuck képeinek legjobb darabjai a portrék. Biztos ismerik azt a Robert Capa idézetet, hogy “ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Ebben az 1200 képben 10-20 olyan portrét láthatunk, ahol a szerző már-már az intimitás határán belül áll. Olyan közel, ahol csak egy családtag állhat, apa, testvér, szerető. Ezekhez hasonló arcokból építkezik a Nemzeti Galériában látható kiállításunk óriás portréfala is, amit a Kiégő Izzók csoport készített. Látták már?

Szombatonként mi is az MNG-ben leszünk, de Chuck Yeagert az Ecserin keressék!”

( A 2019.06.24-i adás ismétlése )

2019-07-08 20 óra
2019-07-08 21 óra Madonna legújabb albumát, a Madame X-et népszerűsíti, közben kifakadt a The Sun magazinnak az Instagram káros hatásairól. Főleg a fiatalokat érzi veszélyben, mivel ők használják a legtöbbet, és ők befolyásolhatóak a legkönnyebben.

2019. június 20. és 23. között, idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház.  Vendég: Rátonyi Hajni

( A 2019.06.17-i adás ismétlése )

2019-06-24 20 óra
2019-06-24 21 óra A mai Na! témái közül:

Fortepán: „Épp egy éve vettünk egy amatőr fotós hagyatékot az Ecseri piacon. A negatívokat a Budapesti Sütőporgyár egyik dolgozója készíthette, a szereplők sütőporos furgonnal járják az országot, Sütőporgyár táblával álldogálnak május elsején. Az árus néni említette, hogy a fotók egy részét még nem hozta ki, de mi lusták voltunk újra kimenni az Ecserire. Semmi baj, egy héttel később megvette helyettünk Chuck! Ha a fotók közt lapozgatnak és feltűnik a Sütőporos kocsi, Önök is láthatják. A történet már csak úgy lehetne kerekebb, ha jelentkezne a szerző családja, vagy valaki a Tolnai Lajos utcai gyárból. Egyébként kevés barátságosabb üzemi fotót láttam, mint ezeket. Miközben egy pocsék munkahelyen járunk, az egész sorozatot felülírja valami oldott, családias hangulat. Milyen jó, hogy meglett a képek másik fele is.

Chuck képeinek legjobb darabjai a portrék. Biztos ismerik azt a Robert Capa idézetet, hogy “ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Ebben az 1200 képben 10-20 olyan portrét láthatunk, ahol a szerző már-már az intimitás határán belül áll. Olyan közel, ahol csak egy családtag állhat, apa, testvér, szerető. Ezekhez hasonló arcokból építkezik a Nemzeti Galériában látható kiállításunk óriás portréfala is, amit a Kiégő Izzók csoport készített. Látták már?

Szombatonként mi is az MNG-ben leszünk, de Chuck Yeagert az Ecserin keressék!”

2019-06-17 20 óra
2019-06-17 21 óra Madonna legújabb albumát, a Madame X-et népszerűsíti, közben kifakadt a The Sun magazinnak az Instagram káros hatásairól. Főleg a fiatalokat érzi veszélyben, mivel ők használják a legtöbbet, és ők befolyásolhatóak a legkönnyebben.

2019. június 20. és 23. között, idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház.  Vendég: Rátonyi Hajni

2019-06-10 20 óra
2019-06-10 21 óra Két kiemelt téma mai adásból:

POKÉMON – PIKACHU, A DETEKTÍV

 

Tim (Justice Smith), a legendás zsaru fia valaha Pokémon-edző akart lenni. De sem rendőr nem lett belőle, sem sportember – és nem is nagyon bánja.
Ám abban a világban, amelyben emberek és pokémonok együtt élnek, nem lehet megúszni a kalandot. Amikor bűntény történik, egy különös lény keresi fel Timet. Azt állítja magáról, hogy legendás nyomozó. Hogy nagy kalandor. Hogy legyőzhetetlen hős. De kicsi, sárga, villámalakú farka van, és a srácon kívül mindenki úgy hallja, hogy csupán egyetlen szót ismételget: Piká! Piká! A neve: Pikachu (hangja: Ryan Reynolds).
Tim az eltűnt apját keresi. A Pikachu szeretné bebizonyítani a világnak, hogy ő kiváló detektív. Egy teljesen valószínűtlen páros együtt vág neki a nyomozásnak, és bebizonyítják, hogy ember és pokémon akár jó barátok is lehetnek.

A világ egyik legismertebb animált figurája végre a filmvásznon, egy élőszereplős vígjátékban kapott főszerepet.
A lények teljesen reálisak, és tökéletesen illeszkednek az emberek világába: ettől válik a vígjáték igazán látványossá és különlegessé!
https://youtu.be/oEIg6uVbWcc

és Szűts Miklós és Parti Nagy Lajos közös alkotásairól,
ami a Falk Miksa utca 10. alatt, a Pintér Aukciós Házban láthatóak!
( A 2019.05.13-i adás ismétlése )

2019-06-03 20 óra
2019-06-03 21 óra https://youtu.be/oxMthy1XXmw

Weöres Sándor: MAJOMORSZÁG

Hej de messze majomország,
ott terem majomkenyér,
majomablak majomrácsán
majomnótát ráz a szél.

Majomtéren, majomréten
majomhősök küzdenek,
majomszanatóriumban
sírnak majombetegek.

Majomtanártól majomlány
majomábécét tanul,
gaz majom a majombörtönt
rúgja irgalmatlanul.

Megépül a majommalom,
lesz sok majommajonéz,
győzve győz a győzhetetlen
győzedelmes majomész.

Majompóznán majomkirály
majomnyelven szónokol
egyiké majommennyország
másiké majompokol.

Makákó, gorilla, csimpánz,
pávián, orángután,
mind majomújságot olvas
majomvacsora után.

Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát,
majombakák menetelnek,
jobbra át és balra át.

Rémületes majomarcot
vágnak majomkatonák,
majomkézben majomfegyver,
a majmoké a világ.
Szabó T. Anna: Ne fészbukozz részegen

Nagyon megy a falra hányás,
gyalázkodás, fertelem?
Te jobb vagy a rossz szavaknál:
ne fészbukozz részegen!

Hogyha van egy gonosz éned,
de nem lennél része sem,
rejtegetnéd, eltitkolnád:
ne fészbukozz részegen!

Indulattól hogyha fortyogsz,
türelmed fogy vészesen,
sportolj inkább, vagy aludj el:
ne fészbukozz részegen!

Ha zavaros szenvedelmed
túlmutat a tényeken,
azt se tudod, mit beszélsz már:
ne fészbukozz részegen!

Kiokádod, aztán bánod –
szabadkozol félszegen…
Hogy ne töröld fel a padlót:
ne fészbukozz részegen.

Ha ezt most piásan írnám,
bazmegelnék – mért, te nem?
Inkább szépen csendben mondom:
ne fészbukozz részegen.

( A 2019.05.27-i adás ismétlése )

2019-05-27 20 óra
2019-05-27 21 óra https://youtu.be/oxMthy1XXmw

Weöres Sándor: MAJOMORSZÁG

Hej de messze majomország,
ott terem majomkenyér,
majomablak majomrácsán
majomnótát ráz a szél.

Majomtéren, majomréten
majomhősök küzdenek,
majomszanatóriumban
sírnak majombetegek.

Majomtanártól majomlány
majomábécét tanul,
gaz majom a majombörtönt
rúgja irgalmatlanul.

Megépül a majommalom,
lesz sok majommajonéz,
győzve győz a győzhetetlen
győzedelmes majomész.

Majompóznán majomkirály
majomnyelven szónokol
egyiké majommennyország
másiké majompokol.

Makákó, gorilla, csimpánz,
pávián, orángután,
mind majomújságot olvas
majomvacsora után.

Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát,
majombakák menetelnek,
jobbra át és balra át.

Rémületes majomarcot
vágnak majomkatonák,
majomkézben majomfegyver,
a majmoké a világ.
Szabó T. Anna: Ne fészbukozz részegen

Nagyon megy a falra hányás,
gyalázkodás, fertelem?
Te jobb vagy a rossz szavaknál:
ne fészbukozz részegen!

Hogyha van egy gonosz éned,
de nem lennél része sem,
rejtegetnéd, eltitkolnád:
ne fészbukozz részegen!

Indulattól hogyha fortyogsz,
türelmed fogy vészesen,
sportolj inkább, vagy aludj el:
ne fészbukozz részegen!

Ha zavaros szenvedelmed
túlmutat a tényeken,
azt se tudod, mit beszélsz már:
ne fészbukozz részegen!

Kiokádod, aztán bánod –
szabadkozol félszegen…
Hogy ne töröld fel a padlót:
ne fészbukozz részegen.

Ha ezt most piásan írnám,
bazmegelnék – mért, te nem?
Inkább szépen csendben mondom:
ne fészbukozz részegen.

2019-05-20 20 óra
2019-05-20 21 óra A Na! vendége : Fenyő Iván

A színjátszással Földessy Margit stúdiójában került először közelebbi kapcsolatba, majd ezt követően az Új Színház Stúdiójában tanult, illetve játszott. 2003-ban dlomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Diplomamunkáját Anthony Hopipkinsból írta. Tanulmányai elvégzése után a Budapesti Katona József Színházhoz szerződött, jelenleg szabadúszó. Később inkább a filmes szakma felé fordult, és több játékfilmben is láthattuk már. 2005-ben Sam Mendes Oscar-díjas amerikai rendező háborús filmjében a Bőrnyakúakban, Pinko tengerészgyalogost alakította. Játszott a Veszettekben, jelenleg éjszakai színházat csinál az Orfeumban és több sikeres sorozat főszereplője.

Otthon nyilvános ezoterikus vacsorákat tart, na erről mind beszélgetünk!

( A 2019.05.06-i adás ismétlése )

2019-05-13 20 óra
2019-05-13 21 óra Két kiemelt téma mai adásból:

POKÉMON – PIKACHU, A DETEKTÍV

Tim (Justice Smith), a legendás zsaru fia valaha Pokémon-edző akart lenni. De sem rendőr nem lett belőle, sem sportember – és nem is nagyon bánja.
Ám abban a világban, amelyben emberek és pokémonok együtt élnek, nem lehet megúszni a kalandot. Amikor bűntény történik, egy különös lény keresi fel Timet. Azt állítja magáról, hogy legendás nyomozó. Hogy nagy kalandor. Hogy legyőzhetetlen hős. De kicsi, sárga, villámalakú farka van, és a srácon kívül mindenki úgy hallja, hogy csupán egyetlen szót ismételget: Piká! Piká! A neve: Pikachu (hangja: Ryan Reynolds).
Tim az eltűnt apját keresi. A Pikachu szeretné bebizonyítani a világnak, hogy ő kiváló detektív. Egy teljesen valószínűtlen páros együtt vág neki a nyomozásnak, és bebizonyítják, hogy ember és pokémon akár jó barátok is lehetnek.

A világ egyik legismertebb animált figurája végre a filmvásznon, egy élőszereplős vígjátékban kapott főszerepet.
A lények teljesen reálisak, és tökéletesen illeszkednek az emberek világába: ettől válik a vígjáték igazán látványossá és különlegessé!
https://youtu.be/oEIg6uVbWcc

és Szűts Miklós és Parti Nagy Lajos közös alkotásairól,
ami a Falk Miksa utca 10. alatt, a Pintér Aukciós Házban láthatóak!

2019-05-06 20 óra
2019-05-06 21 óra A Na! vendége : Fenyő Iván

A színjátszással Földessy Margit stúdiójában került először közelebbi kapcsolatba, majd ezt követően az Új Színház Stúdiójában tanult, illetve játszott. 2003-ban dlomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Diplomamunkáját Anthony Hopipkinsból írta. Tanulmányai elvégzése után a Budapesti Katona József Színházhoz szerződött, jelenleg szabadúszó. Később inkább a filmes szakma felé fordult, és több játékfilmben is láthattuk már. 2005-ben Sam Mendes Oscar-díjas amerikai rendező háborús filmjében a Bőrnyakúakban, Pinko tengerészgyalogost alakította. Játszott a Veszettekben, jelenleg éjszakai színházat csinál az Orfeumban és több sikeres sorozat főszereplője.

Otthon nyilvános ezoterikus vacsorákat tart, na erről mind beszélgetünk!

2019-04-29 20 óra
2019-04-29 21 óra A Na! Vendége Szenes Nóra, alias Carrie Cooper!

Carrie Cooper írónő Szenes Nóraként született, felívelő, sikeres alkotói pályája mellett gyógypedagógusként tanulásban akadályozott gyermekekkel foglalkozik. Kislánya betegsége alatt kezdett el írni, eddig négy romantikus krimi kötete, A szemtanú, az Ügynök tűsarkúban, valamint a Marionettjátszma I-II. sorozatban Kétségekbe zárva és Bábok tánca alcímmel jelent meg az Álomgyárnál. Könyveit az olvasók szinte rögtön a megjelenésük után elkapkodták a legnagyobb könyvesboltok polcairól, Carrie pedig már a következő kötetén dolgozik. Meglátása szerint az izgalmas és vibráló kettősségből építkező kreatív, hiteles és termékeny alkotói munkájában legfőbb támasza férje, szülei és családja.

( A 2019.03.04-i adás ismétlése )

2019-04-22 20 óra
2019-04-22 21 óra Vendég tavaly karácsony óta, most húsvétkor újra:

MMag. Dr. Rita Perintfalvi

Alaptémáink:
Ferenc pápa elmúlt 6 éve: reformkísérletek vagy ajtóberúgások ellenszélben.
Wim Wenders: Ferenc pápa – Egy hiteles ember c. filmje: ki is ez a férfi valójában? Hogyan váltja valóra Assisi Szent Ferenc álmát a békéről, a testvériességről és az irgalomról?
Pedofíliai botrányok a katolikus egyházban. Magyaroszág tényleg „sikersztori” ezen a téren?

( A 2019.04.08-i adás ismétlése )

2019-04-15 20 óra
2019-04-15 21 óra Kiosztották a 7. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait

A március 25. ás 31. között megrendezett 6. Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Molvay Norbert alkotása, a Jövő szerdán című film kapta, amely egy morálisan komplex helyzetet bemutató, drámai erejével, remek forgatókönyvével és hatásos hosszú beállításával nyűgözte le a zsűrit.

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Lidérc úr című alkotása lett, amely finomságával, rendkívüli koherenciájával és érettségével hatott a zsűrire: „a hipnotikus érzéki élmény hosszú idővel a film megtekintése után is velünk maradt” – mondta el a díjat átadó Galácz Karolina.

Három film kapott elismerő oklevelet:

A Rozgonyiné (rendező: Szeleczki Rozália) – „egy régi ballada modern és innovatív adaptációja”; a Hármasban (rendező: Lengyel Balázs) – „minőségi, könnyed vígjáték, melyben újra együtt játszik két legendás magyar színész”; és az Apám szíve (rendező: Fazekas Máté Bence) – „a diszfunkcionális családi életet bemutató groteszk komédia” – fogalmazott a zsűri.

A legjobb magyar színésznő és színész díját is kiosztották. A legjobb színésznő Kötél Orsolya (Kék óra) lett. „Kevés film ad ilyen remek lehetőséget középkorú színésznőknek, hogy autentikus történetekben mutassák meg tehetségüket. Ebben a filmben a karakter története és a színésznő alakítása a lényeg.” Nagy Márkot pedig a Szokásjog című filmben nyújtott alakításáért díjazták. „Intenzív alakítása magával ragadja a nézőt.” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Kovács István filmrendező, Závorszky Anna production executive és Jean-Francois Le Corre producer voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Carolina Markowitz (Brazília) The Orphan című alkotása lett. A zsűri úgy találta, hogy a történet meggyőzően mutatja be az emberek intimitás és kapcsolódás utáni vágyát, a filmvásznon a nyers és mégis vonzó karakterek emlékezetes jelenléte a kiváló rendezői munka és a merész vizuális megközelítés eredménye.

Elismerő oklevelet kapott az I’m Going Out For Cigarettes című film (rendező: Osman Cerfon, Franciaország). „Az érdekes és szürrealista elemekkel tűzdelt filmben a kis mozaikdarabok a végére összeállnak, hogy egy mindannyiunk által mélyen átérezhető emberi történetet formáljanak. A rendező érzékeny eszközökkel mesél a hiányról, a felnőtté válásról.” – mondta el Kovács István.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 500.000 forintos jutalommal járó díjat Dávid Attila Jakab című filmje kapta az emberi lélek titokzatosságának koherens és egyedi megmutatásáért.

( A 2019.04.01-i adás ismétlése )

2019-04-08 20 óra
2019-04-08 21 óra Vendég tavaly karácsony óta, most húsvétkor újra:

MMag. Dr. Rita Perintfalvi

Alaptémáink:
Ferenc pápa elmúlt 6 éve: reformkísérletek vagy ajtóberúgások ellenszélben.
Wim Wenders: Ferenc pápa – Egy hiteles ember c. filmje: ki is ez a férfi valójában? Hogyan váltja valóra Assisi Szent Ferenc álmát a békéről, a testvériességről és az irgalomról?
Pedofíliai botrányok a katolikus egyházban. Magyaroszág tényleg „sikersztori” ezen a téren?

2019-04-01 20 óra
2019-04-01 21 óra Kiosztották a 7. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait

A március 25. ás 31. között megrendezett 6. Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Molvay Norbert alkotása, a Jövő szerdán című film kapta, amely egy morálisan komplex helyzetet bemutató, drámai erejével, remek forgatókönyvével és hatásos hosszú beállításával nyűgözte le a zsűrit.

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Lidérc úr című alkotása lett, amely finomságával, rendkívüli koherenciájával és érettségével hatott a zsűrire: „a hipnotikus érzéki élmény hosszú idővel a film megtekintése után is velünk maradt” – mondta el a díjat átadó Galácz Karolina.

Három film kapott elismerő oklevelet:

A Rozgonyiné (rendező: Szeleczki Rozália) – „egy régi ballada modern és innovatív adaptációja”; a Hármasban (rendező: Lengyel Balázs) – „minőségi, könnyed vígjáték, melyben újra együtt játszik két legendás magyar színész”; és az Apám szíve (rendező: Fazekas Máté Bence) – „a diszfunkcionális családi életet bemutató groteszk komédia” – fogalmazott a zsűri.

A legjobb magyar színésznő és színész díját is kiosztották. A legjobb színésznő Kötél Orsolya (Kék óra) lett. „Kevés film ad ilyen remek lehetőséget középkorú színésznőknek, hogy autentikus történetekben mutassák meg tehetségüket. Ebben a filmben a karakter története és a színésznő alakítása a lényeg.” Nagy Márkot pedig a Szokásjog című filmben nyújtott alakításáért díjazták. „Intenzív alakítása magával ragadja a nézőt.” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Kovács István filmrendező, Závorszky Anna production executive és Jean-Francois Le Corre producer voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Carolina Markowitz (Brazília) The Orphan című alkotása lett. A zsűri úgy találta, hogy a történet meggyőzően mutatja be az emberek intimitás és kapcsolódás utáni vágyát, a filmvásznon a nyers és mégis vonzó karakterek emlékezetes jelenléte a kiváló rendezői munka és a merész vizuális megközelítés eredménye.

Elismerő oklevelet kapott az I’m Going Out For Cigarettes című film (rendező: Osman Cerfon, Franciaország). „Az érdekes és szürrealista elemekkel tűzdelt filmben a kis mozaikdarabok a végére összeállnak, hogy egy mindannyiunk által mélyen átérezhető emberi történetet formáljanak. A rendező érzékeny eszközökkel mesél a hiányról, a felnőtté válásról.” – mondta el Kovács István.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 500.000 forintos jutalommal járó díjat Dávid Attila Jakab című filmje kapta az emberi lélek titokzatosságának koherens és egyedi megmutatásáért.

2019-03-25 20 óra
2019-03-25 21 óra Az idei Irodalom Éjszakája a Radnóti Színház szervezésében, a Cseh Centrum irányításával valósul meg március 28-án, csütörtökön. Idén 23 színész 23 különböző érdekes vagy különc helyszínen 22 ország irodalmából olvas fel az ingyenes rendezvényen.A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

A program az elmúlt évben a VI. kerület központi területén zajlott nagy sikerrel, idén pedig a Nagykörút és a Hősök tere közötti részen kerül megrendezésre. Olyan helyszínek kerültek most is kiválasztásra, amelyekben nem szoktak befogadni felolvasásokat és színházi eseményeket, mint például egy imaterem, egy műteremház, egy nagyköveti rezidencia vagy éppen egy turkáló, ami különleges hangulatot biztosít a felolvasásoknak. A program 19:00-kor kezdődik és 23:00-ig tart. A közönség vándorol a helyszínek között, és mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathatnak meg félóránként, egy szöveg összesen nyolcszor hangzik el az est folyamán. A felolvasások közötti 15 perces pihenő időben cserélődik a közönség.

https://issuu.com/…/irodalom__jszak_ja_programf_zet_201_c5b…
www.irodalomejszakaja.hu

( A 2019.03.18-i adás ismétlése )

2019-03-18 20 óra
2019-03-18 21 óra Az idei Irodalom Éjszakája a Radnóti Színház szervezésében, a Cseh Centrum irányításával valósul meg március 28-án, csütörtökön. Idén 23 színész 23 különböző érdekes vagy különc helyszínen 22 ország irodalmából olvas fel az ingyenes rendezvényen.A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

A program az elmúlt évben a VI. kerület központi területén zajlott nagy sikerrel, idén pedig a Nagykörút és a Hősök tere közötti részen kerül megrendezésre. Olyan helyszínek kerültek most is kiválasztásra, amelyekben nem szoktak befogadni felolvasásokat és színházi eseményeket, mint például egy imaterem, egy műteremház, egy nagyköveti rezidencia vagy éppen egy turkáló, ami különleges hangulatot biztosít a felolvasásoknak. A program 19:00-kor kezdődik és 23:00-ig tart. A közönség vándorol a helyszínek között, és mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathatnak meg félóránként, egy szöveg összesen nyolcszor hangzik el az est folyamán. A felolvasások közötti 15 perces pihenő időben cserélődik a közönség.

https://issuu.com/…/irodalom__jszak_ja_programf_zet_201_c5b…
www.irodalomejszakaja.hu

2019-03-11 20 óra
2019-03-11 21 óra Az első órában többek között:

A Mi / Us /című filről

Miután sokkolta a kortárs popkultúrát és új mércét állított fel a provokatív, társadalmi kérdéseket feszegető horror műfajában első rendezésével (Tűnj el!), az Oscar-díjas Jordan Peele egy újabb eredeti rémálommal tér vissza, melynek írója, rendezője és producere is.
A napjainkban az észak-kaliforniai tengerparton játszódó történetben Adelaide visszatér gyermekkori otthonába férjével és két gyermekükkel.
A nőt egy megmagyarázhatatlan és feldolgozatlan gyermekkori trauma kísérti, és most különös egybeesések sorával találja szemben magát. Paranoiája fokozódik, ahogy egyre biztosabb lesz abban, hogy valami rossz fog történni a családjával.
Miután eltöltenek egy feszült napot a barátaikkal, Tylerékkal a tengerparton, Adelaide és a családja visszatérnek a nyaralójukba. Amikor besötétedik, Wilsonék észreveszik egy család sziluettjét, akik egymás kezét fogva állnak a kocsibejárójuknál, és furcsán ismerősnek tűnnek…

https://youtu.be/vK4WB7gV560

A második órában megismételjük a múlt héten készült és nagy érdeklődésre számot tartó Carrie Cooper interjút!

( A 2. óra 2019.03.04-i adás ismétlése )

2019-03-04 20 óra
2019-03-04 21 óra A Na! Vendége Szenes Nóra, alias Carrie Cooper!

Carrie Cooper írónő Szenes Nóraként született, felívelő, sikeres alkotói pályája mellett gyógypedagógusként tanulásban akadályozott gyermekekkel foglalkozik. Kislánya betegsége alatt kezdett el írni, eddig négy romantikus krimi kötete, A szemtanú, az Ügynök tűsarkúban, valamint a Marionettjátszma I-II. sorozatban Kétségekbe zárva és Bábok tánca alcímmel jelent meg az Álomgyárnál. Könyveit az olvasók szinte rögtön a megjelenésük után elkapkodták a legnagyobb könyvesboltok polcairól, Carrie pedig már a következő kötetén dolgozik. Meglátása szerint az izgalmas és vibráló kettősségből építkező kreatív, hiteles és termékeny alkotói munkájában legfőbb támasza férje, szülei és családja.

2019-02-25 20 óra
2019-02-25 21 óra A Na! adásának tartalmából:

Artwork – Ludwig 30
A LUDWIG 30 kiállítássorozat záró tárlata kísérleti jellegű, és elsősorban a kétezres évek fejleményeire reagál: az együttműködésen, illetve részvételen alapuló művészeti törekvésekre, valamint a múzeumok megnövekedett felelősségére. A látogatók egy előzetes szavazás során választhatják ki a gyűjteményből a számukra legérdekesebb, legfontosabb, legkedvesebb műveket, így aktívan részt vehetnek a múzeum tevékenységének formálásában.

Szavazz naponta egyszer a kedvenceidre, és a legtöbb szavazatot kapott műtárgyakból a kurátor válogatja majd össze a kiállítás anyagát! www.ludwigmuzeum.hu

Természetesen a ma hajnali Oscar Gáláról – részletek a Zöld Könyv és a Bohém Rapszódia című filmekből és filmekről!

Ezeken kívül részletek 5 eheti színházi premierről, csak 4 figyelemfelkeltésül: Alföldi Róbert – Harold Pinter : A gondnok című bemutatójáról a Radnóti Színházból, a Vígszínház John Cassavetes: A premier című előadásáról, és a Pesti Színház, Brecht A Baál című darabjáról. Szó lesz a Katona József Színház Rozsdatemető 2.0 című produkciójáról is, Máté Gáborral

2019-02-18 20 óra
2019-02-18 21 óra A Na! mai vendége Göbölyös Luca fotóművész, egyetemi tanár!

Gőbölyös Luca jelenleg Budapesten és Kölnben él és dolgozik. Számos hazai és nemzetközi díj nyertese. Munkáit bemutatták már az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Észtországban, Romániában, Finnországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Indiában és Ázsiában olyan helyeken, mint az Expo Chicago, a budapesti Ludwig Múzeum, a Biennial Istambul, a New Delhi National Gallery of Modern Art, a bécsi Művészeti Vásár, a berlini Walter Bischoff Galerie. Műveit számos nyilvános és magángyűjteményben is őrzik.

2017 tavaszán a „Looking China” Fiatal Filmes Projekt keretében budapesti egyetemi hallgatók egy kis csapata Gőbölyös Luca vezetésével első alkalommal kapott lehetőséget arra,hogy részt vegyen egy shanghaji workshopon, mely izgalmas fórumot teremtett a kultúrák közötti kommunikációra. Ezen út kapcsán született az ÁRNYÉKUTAZÓ SHANGHAIBAN, ShadowTraveler in Shanghai – Gőbölyös Luca című kiállítás, megtekinthető a 2B Galériában, 1092 Budapest, Ráday utca 47.

Gőbölyös Luca írása a kiállításról, előzményről…

„Turisták….elnéztem ezeket az embereket, akik ott álltak a fantasztikus épületek előtt, a lélegzetelállító tereken a legtöbben elkezdenek fényképezni. Igyekeznek birtokba venni, amit nem vihetnek magukkal; eközben magukat is lefotózzák, lefotóztatják, bizonyítandó, hogy ott jártak.

New Yorkban, a világ egyik közepén a turistákat nézve jött az ötlet, hogy beálljak a városba látogató idegenek képeire, így a fotókon keresztül „elutazzak” a világ legkülönbözőbb pontjaira.

A barátom eközben lefotózta az egész akciót: azt, ahogy én állok egy idegen család képén, miközben ők egymást fotózzák. Utána odamentem hozzájuk, és megkértem őket, hogy mondják meg a nevüket, és hogy hol laknak, így én megtudtam, kivel és hova „utazom”. Mindenki nagyon segítőkész volt. Egyáltalán nem érzékelték, hogy így én bekerülök az ő magánéletükbe, nem direkt módon ugyan, mert csak a képem kerül el hozzájuk, mégis résztvevője leszek a családi történetüknek, behatolok a magánszférájukba, részese leszek a jövőjüknek, amikor a múltjukra gondolnak. Tehát, amit én ott csináltam, egyfajta játékos inváziónak tekinthető, a magán- és közszféra közötti határok elmosásának.

2017-ben, 15 évvel az Árnyékutazó után, Shanghaiban jártam. A helyiek, a kínai turisták kérései hívták életre az Árnyékutazó projektem folytatását. Látványosság lett belőlem, abban az értelemben, hogy velem szerettek volna közös képen szerepelni a város nevezetességeit látogató, és eredetileg azt fényképező kínai turisták. Az eredeti projektem átalakult, titkos invázióból meghívássá módosult az utazás. Ezeknél a képeknél is kértem, adják meg a nevüket, és hogy honnan jöttek, hogy tudjam hová is invitálták a képmásomat. Ebben az esetben is a fotót, mint médiumot használva nagyon sok helyre “eljutottam”.

Az Árnyékutazó (2002) filmre készített, fekete-fehér képekből áll, melyeket 9×13 as méretben állítottam ki, de nem csak az én képeim készültek akkor még analóg technikával, hanem a turisták fényképei is. Ma már mindenki digitálisan fényképez, a turisták jellemzően a telefonjukkal készítenek felvételeket magukról, vagyis ezek a képek leginkább szelfik. Így a háttér szinte lényegtelen, készülhetnének ezek a képek akárhol, ráadásul a Kínában közkedvelt filterek használatával még kevésbé kivehető a képek elkészülésének helyszíne.

Shanghaiban is főleg szelfiztek velem a kínai turisták, de ha nem szelfi készült, akkor is a telefonjuk volt a képrögzítő eszköz. Ezeken a szelfiken én lettem a háttér, így az árnyékutazó kilépett a háttérből, hogy háttérré váljon. Ezeket a képeket gyakran egy általuk igen kedvelt applikáció segítségével már a készítés pillanatában retusálták, módosítgatták magukat, hogy hasonlatosabbak legyenek az általuk szépnek talált ideálokhoz, illetve a képen szereplő figurákat, ebben az esetben saját magukat, és engem is átalakítottak cicusokká, nyuszikává vagy egyéb figurává. Ebben az általuk kreált, különös valóságban, a különböző figurák bőrébe bújva hol kedvesen, hol pedig inkább viccesen néztünk ki a közös képeken, ez az egyformává alakítás összetartozást is biztosított nekünk, a képek szereplőinek. Saját képeim utómunkáihoz ugyanazt az applikációt használtam, amit a turisták, mert ugyanabban a virtuális valóságban akartam utazni.”

( A 2019.01.14-i adás ismétlése )

2019-02-11 20 óra
2019-02-11 21 óra Az aktuális Na !többek között a Kölcsönlakás című filmet dolgozza fel:

Nem is lehetne két egymástól jobban különböző férj, mint Balázs (Haumann Máté) és Henrik (Klem Viktor). Balázsnak a család fontos meg az otthona – amit éppen felújítanak. Henriknek viszont a csábítás fontos meg az otthon – amit a haverja éppen felújít, – hogy legyen hova meghívni legújabb hódítását. A két férj és feleségeik: a gyerekre vágyó Anikó (Balla Eszter) meg a férjén minden áron bosszút állni vágyó Linda (Martinovics Dorina), valamint a lakást felújító dizájner (Szabó Simon) és az őt rajongásával üldöző csaj (Kopek Janka) mind arra vágyik, hogy végre egyedül maradhasson a felújítás alatt álló lakásban, és belépjen a nagy Ő. De sajnos túl nagy az átmenő forgalom. Egyetlen, zűrzavaros napon egymásba botlik, akinek nem kéne, lebukik, aki ártatlan, és elcsábul, aki hűséges. Nagy szívű, ám még nagyobbakat füllentő hőseink vágyak, szerelmek, átverések hálójából próbálnak kikecmeregni, amibe egyre jobban belegabalyodnak. Néha, egy-egy pillanatra az őszinteséggel próbálkoznak – és abból lesz a legnagyobb bonyodalom… A miniszter félrelép írójának színdarabjából vérbő, tarka és nagyonmulatságos vígjáték született – kiváló színészek segítségével. Főszereplők: Haumann Máté, Klem Viktor, Martinovics Dorina, Balla Eszter, Oroszlán Szonja, Szabó Simon, Kiss Ramóna, Fehér Tibor, Kopek Janka
rendező: Dobó Kata

Dobó Kata forgatási naplója #4 (12) – https://www.youtube.com/watch?v=9oqM5Hujlbo&t
Dobó Kata forgatási naplója #5 (12) – https://www.youtube.com/watch?v=p0Tbc5v5HeU&t

más

Sipos Áron producer vezette Focus Media Center gyártásában készül Sopsits Árpád rendező új dokumentumfilmje, Muszatics Péter Utazás Európa mélyérecímű, 2016-ban megjelent könyve alapján.
A könyv észak-déli metszetben, sajátos Közép-Európa-portrét ad.
A készülő film – két város, Lemberg és Pozsony középpontba állításával és bemutatásával – Magyarország és Közép-Európa helyét, határait keresi a 20. és a 21. század változó Európájában.

Sopsits Árpád legutóbbi filmje, a 2016-os A martfűi rém 9 Magyar Filmdíjat nyert 2017-ben, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót. A Balázs Béla-díjas művész többek között a Céllövölde, a Video Blues és a Torzók című filmek rendezőjeként lett ismert, és számos nagysikerű darabot rendezett többek között a Budapesti Kamaraszínházban, a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban.

Muszatics Péter első könyve, az Osiris Kiadónál megjelent Utazás Európa mélyére 2016-ban nagy kritikai és közönségsikert aratott. 2018-ban két kötetet is publikált: az Orosz történeteket (Osiris Kiadó) és az egykori Osztrák-Magyar Monarchia és Hollywood kapcsolódási pontjait bemutató Bécs, Budapest, Hollywoodot (Kossuth Kiadó).

Sipos Áron olyan magyar és koprodukciós filmek producere volt, mint a Marozsán Erika és Joachim Król főszereplésével készült Szomorú vasárnap (Rolf Schübel), a Perlasca – egy igaz ember története (Alberto Negrin), a Jónás, aki a cethal gyomrában élt (Roberto Faenza), a Tulse Luper bőröndjei (Peter Greenaway) vagy a Thomas Kretschmann és Charlton Heston főszereplésével készült Papa Rua Alguem 5555 (Egidio Eronico).

más
bemutatkozik:
http://lathataroncsoport.hu/
https://www.facebook.com/lathataroncsoport/
és:
és a Vígszínház :
Budapesten 1896-ban a Vígszínház megnyitja kapuit. Ugyanebben az évben Norvégiában Henrik Ibsen megírja kíméletlen színdarabját, a John Gabriel Borkmant.
A korrupt, önző bankár számára a pénz a mindent mozgató természeti erő. Bukása után börtön, majd önkéntes bezártság vár rá. De mindvégig hisz benne, hogy kiköszörülheti a hírnevén esett csorbát. Ám lehet-e utólag elégtételt venni a tönkretett életekért? Talán van remény, hogy egy új generáció képes mindent helyre hozni.
Az előadást Valló Péter rendezte, a főszerepeket Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Börcsök Enikő, Lukács Sándor, Vecsei H Miklós és Balázsovits Edit játsszák.

Dobó Kata forgatási naplója #4 (12) – https://www.youtube.com/watch?v=9oqM5Hujlbo&t

2019-02-04 20 óra
2019-02-04 21 óra Na! Vendége : Varga Vince vj, manager, producer

A Katona József Színház és több független társulat vizuális vezetője, munkatársa,
ma két zenekarát is bemutatja:

WH:

A WH formáció a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi.

A WH Márkos Albert csellista / zeneszerző kezdeményezésére alakult, tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu, Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. A koncerteken keveredik a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, a modern jazz, az absztrakt hip-hop, a spoken word és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év.

Dagadu Veronika Sena – ének
Márkos Albert – cselló
Gryllus Samu – basszusgitár
G. Szabó Hunor – dobok, basszusgitár
Varga Vince – mozgókép

Qiyan:

A ‘qiyan’ szó a klasszikus arab terminológiában oylan rabszolga nőket jelölt, akik énekükkel-zenéjükkel és szexuálisan szórakoztatták feletteseiket. A gésákhoz hasonlóan képzett egyének ők, akik jártasak voltak a zenében és a költészetben, rengeteg történelmi és irodalmi anekdotát ismertek, de értettek a kalligráfiához és az árnyjáték technikákhoz is. Ebből adódóan a pre-modern iszlamista női társadalomban a rabszolgák legmagasabb rendjét képezték, megbecsültebben voltak a kurtizánoknál és az ágyasoknál. A középkori arab költőnők jelentős része is qiyanok közül került ki. A Medinában, Bagdadban vagy Cordobában képzett qiyanok dallamkincséből Al-Andalúziában kialakult egy külön zenei tradíció, ami a rabszolgaság eltörlése után is fennmaradt.

A projekt vezetője és ötletgazdája Ajtai Péter, a konvenciókat elutasító, radikálas fiatal jazz színtér egyik legismertebb bőgőse. Hozzá ezúttal a következő zenészek csatlakoznak: az ütőhangszereken, brácsán és különböző hétköznapi tárgyakon elképesztő kreativitással zenélő Porteleki Áron, aki népzenén nevelkedett, de mára a kísérletezés lett a mindene. Kováts Gergő szaxofonos, aki szintén a komfortzóna határainak feszegetésében leli örömét, hasonlóan a zenekar másik szaxofonosához, Szelevényi Ákoshoz, aki a nyolcvanas évektől kezdve a francia szabadzenei színtéren bontakoztatta ki magát és csak az utóbbi években tért haza. Fia, a még zeneakadémista Szelevényi Vito trombitálni fog a zenekarban. És akinek még nem lenne elég a rezesekből, a tenorszaxofonnál a még zeneakadémista, de már szárnyait régóta bontogató Cseke Dánielt hallhatjuk, aki Ajtai Péter Peter’s Problem nevű formációjának is tagja. A gitáros Czitrom Ádám Izraelben kezdte zenei tevékenységét, majd a bostoni székhelyű Berkleen mélyítette el a tudását gitár-zeneszerzés szakon, itthon nemcsak undorground formációkban, de kortárs táncpordukciókban is fel-feltűnik zenészként. A jelen formáció másik gitárosa, Mészáros Ádám Berlinből hazaköltözve a JÜ formációval tört babérokra, a projekt többi tagjához hasonlóan bátor és kísérletező művész.

Ajtai Péter
Porteleki Áron
Kováts Gergő
Szelevényi Ákos
Czitrom Ádám
Mészáros Ádám
Cseke Dániel
Szelevényi Vito

2019-01-28 20 óra
2019-01-28 21 óra Egy elképesztő képzőművészeti különlegesség:

GULLIVER A KERTBEN

a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében Badacsonyi Sándor emlékkiállítása.

Badacsonyi Sándor (1949–2016) grafikus, festőművész emlékkiállítása a sokrétű, több alkotói technikában is kiteljesedő életműből nyújt válogatást. A művész romantikus, szürreális, valamint zenei, irodalmi és bibliai vonatkozású elemekkel átszőtt sajátos képi és álomvilága szín- és formavilágában az esztétikai élményt előtérbe helyező rézkarcain, grafikáin és festményein egyaránt visszaköszön. Az alkotó olajjal és temperával készült műveit számos csoportos (Antwerpen, Berlin, Bécs, Budapest, Chicago, Frankfurt, Graz, London, Miskolc, New Orleans, Offenburg, Oslo, San Francisco, Sydney, Stockholm, Szeged, Tihany, Torino) és egyéni (Budapest, Hamburg, Nagymaros, Salgótarján, Sopron) tárlaton bemutatták már, azonban olajfestményeit első alkalommal láthatja a nagyközönség a Pesti Vigadóban.

A NA! vendége:

A kiállítás kurátora: Stefanovits Péter képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője

Néhány mondatban Badacsonyi Sándor munkásságáról:

Badacsonyi Sándor 1949. július 1-én született Budapesten. 1967-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Percz Jenő József képzőművész osztályában. A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1969-ben festőművész szakon kezdte meg, de 1974-ben sokszorosító grafikai szakon diplomázott. Mestereinek Vezér Józsefet, Bernáth Aurélt, Ék Sándort, Raszler Károlyt és Rozanits Tibort vallotta.

Olajjal, aquarellel, temperával, valamint pasztell és vegyes technikával is szívesen dolgozott, rajztehetségét ezen a területen is kamatoztatta. Avatott művelője volt a litográfia, a mezzotinto, az aquatinta és a linómetszés műfajának, de grafikai virtuozitása igazán rézkarcain, rézmetszetein mutatkozott meg, pályatársai előtt is. Miután maga is aktív sakkjátékos, mesterjelölt, csapatban kétszeres országos bajnok, egyszeres Budapest-bajnok volt, így a sakk által ihletett grafikáit, festményeit számos csoportos kiállításon, többek között Berlin, Bécs, Graz, Frankfurt, Oslo, Stockholm, Offenburg, Antwerpen, Mouscron, New Orleans, Chicago, San Fransisco, Torino, London és Sydney rangos kiállítótermeiben láthatta a közönség.

Egyéni tárlataival jelentős magyar galériákban és kiállítóhelyeken is bemutatkozott, így például kiállítása nyílt a budapesti Vigadó Galériában (1987), a Csók István Galériában (1993), a Tolnay Szalonban (2000) és a Bank Centerben (2005), vidéken pedig Salgótarjánban (1986), Tiszafüreden (1992), Sopronban (1994) és Nagymaroson (1995) is.

Művészetét Stúdió díjjal (1976), három alkalommal Nívódíjjal (1975; 1981 és 1983) és az Ezüstgerely pályázat kétszeres különdíjával (1984; 1988) is elismerték. A mitológiai, bibliai, zenei, irodalmi és történelmi utalások eredeti formanyelven, gyakran romantikus történeti parabolába ágyazva jelentek meg művészetében. Szuggesztív képeit a reneszánsz és a barokk mesterek bravúrjait idéző technikai felkészültségével alkotta meg, szereplőit néha már-már szürreális, szimbolista impressziók mitikus mesevilágába helyezte, ahol a művészi alteregójának tekintett vándor, mindentől egyenlő távolságot tartva szemlélhette a hivatalos propaganda művészet és az avantgárd történéseit. 2016. január 21-én Budapesten hunyt el.

2019-01-21 20 óra
2019-01-21 21 óra  Hamarosan a mozikban Szász Attila új, romantikus történelmi thrillere, az Apró mesék. Az izgalmakban és fordulatokban gazdag játékfilm főszereplői Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente.

Az Apró mesék története szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.
Szász Attila rendező kiemelte:
„Az Apró mesék egy olyan történelmi korszakban, közvetlenül a II. világháború után játszódik, amelynek sajátos viszonyai lehetővé tették, hogy olyan műfaji filmes stílusjegyekkel kísérletezzünk, mint a western vagy a film noir. Természetesen mindezt úgy, hogy közben történelmileg hitelesek maradjunk. Van a történetben szélhámos, az idegen, akit egy nő karjaiba sodor az élet, van femme fatale, van a háborúban eltűnt férj, aki bármelyik nap hazatérhet, van nyomozó, aki a hősünk nyakában liheg, van ház az erdő mélyén, mindent elsöprő szerelem, izgalom, rengeteg titok és sok-sok fordulat. És főként ott a nagy kérdés: ki hazudik? Kinek hihet a néző és kinek nem.”

98 éve született Mészöly Miklós

Kossuth-díjas és Déry Tibor-díjas író, a 20. századi magyar irodalom egyik legeredetibb hangú elbeszélője, akinek olyan műveket köszönhetünk, mint Az atléta halála (1966), a Film (1976) vagy a Saulus (1968).
A 20. század második felének, valamint a Polcz Alaine-nel ápolt szoros, de rapszodikus kapcsolatának egyaránt hű tükre a házaspár közel fél évszázadon át tartó levelezése, amelyet a Jelenkor Kiadó A bilincs a szabadság legyen címmel rendezett kötetbe 2018-ban.
Pontos, lényegre törő, letisztult mondatai felbecsülhetetlen hatást gyakoroltak a magyar prózára. Esterházy Péter szavaival élve „Mészöly után más lett az irodalmi nyelv.”
Utolsó kívánsága az volt, hogy hamvait Triesztben szórják a tengerbe, majd a szertartáson részt vevők üljenek be egy tengerparti kávéházba és beszélgessenek bármiről, amiről kedvük tartja – csak róla ne.

2019-01-14 20 óra
2019-01-14 21 óra A Na! mai vendége Göbölyös Luca fotóművész, egyetemi tanár!

Gőbölyös Luca jelenleg Budapesten és Kölnben él és dolgozik. Számos hazai és nemzetközi díj nyertese. Munkáit bemutatták már az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Észtországban, Romániában, Finnországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Indiában és Ázsiában olyan helyeken, mint az Expo Chicago, a budapesti Ludwig Múzeum, a Biennial Istambul, a New Delhi National Gallery of Modern Art, a bécsi Művészeti Vásár, a berlini Walter Bischoff Galerie. Műveit számos nyilvános és magángyűjteményben is őrzik.

2017 tavaszán a „Looking China” Fiatal Filmes Projekt keretében budapesti egyetemi hallgatók egy kis csapata Gőbölyös Luca vezetésével első alkalommal kapott lehetőséget arra,hogy részt vegyen egy shanghaji workshopon, mely izgalmas fórumot teremtett a kultúrák közötti kommunikációra. Ezen út kapcsán született az ÁRNYÉKUTAZÓ SHANGHAIBAN, ShadowTraveler in Shanghai – Gőbölyös Luca című kiállítás, megtekinthető a 2B Galériában, 1092 Budapest, Ráday utca 47.

Gőbölyös Luca írása a kiállításról, előzményről…

„Turisták….elnéztem ezeket az embereket, akik ott álltak a fantasztikus épületek előtt, a lélegzetelállító tereken a legtöbben elkezdenek fényképezni. Igyekeznek birtokba venni, amit nem vihetnek magukkal; eközben magukat is lefotózzák, lefotóztatják, bizonyítandó, hogy ott jártak.

New Yorkban, a világ egyik közepén a turistákat nézve jött az ötlet, hogy beálljak a városba látogató idegenek képeire, így a fotókon keresztül „elutazzak” a világ legkülönbözőbb pontjaira.

A barátom eközben lefotózta az egész akciót: azt, ahogy én állok egy idegen család képén, miközben ők egymást fotózzák. Utána odamentem hozzájuk, és megkértem őket, hogy mondják meg a nevüket, és hogy hol laknak, így én megtudtam, kivel és hova „utazom”. Mindenki nagyon segítőkész volt. Egyáltalán nem érzékelték, hogy így én bekerülök az ő magánéletükbe, nem direkt módon ugyan, mert csak a képem kerül el hozzájuk, mégis résztvevője leszek a családi történetüknek, behatolok a magánszférájukba, részese leszek a jövőjüknek, amikor a múltjukra gondolnak. Tehát, amit én ott csináltam, egyfajta játékos inváziónak tekinthető, a magán- és közszféra közötti határok elmosásának.

2017-ben, 15 évvel az Árnyékutazó után, Shanghaiban jártam. A helyiek, a kínai turisták kérései hívták életre az Árnyékutazó projektem folytatását. Látványosság lett belőlem, abban az értelemben, hogy velem szerettek volna közös képen szerepelni a város nevezetességeit látogató, és eredetileg azt fényképező kínai turisták. Az eredeti projektem átalakult, titkos invázióból meghívássá módosult az utazás. Ezeknél a képeknél is kértem, adják meg a nevüket, és hogy honnan jöttek, hogy tudjam hová is invitálták a képmásomat. Ebben az esetben is a fotót, mint médiumot használva nagyon sok helyre “eljutottam”.

Az Árnyékutazó (2002) filmre készített, fekete-fehér képekből áll, melyeket 9×13 as méretben állítottam ki, de nem csak az én képeim készültek akkor még analóg technikával, hanem a turisták fényképei is. Ma már mindenki digitálisan fényképez, a turisták jellemzően a telefonjukkal készítenek felvételeket magukról, vagyis ezek a képek leginkább szelfik. Így a háttér szinte lényegtelen, készülhetnének ezek a képek akárhol, ráadásul a Kínában közkedvelt filterek használatával még kevésbé kivehető a képek elkészülésének helyszíne.

Shanghaiban is főleg szelfiztek velem a kínai turisták, de ha nem szelfi készült, akkor is a telefonjuk volt a képrögzítő eszköz. Ezeken a szelfiken én lettem a háttér, így az árnyékutazó kilépett a háttérből, hogy háttérré váljon. Ezeket a képeket gyakran egy általuk igen kedvelt applikáció segítségével már a készítés pillanatában retusálták, módosítgatták magukat, hogy hasonlatosabbak legyenek az általuk szépnek talált ideálokhoz, illetve a képen szereplő figurákat, ebben az esetben saját magukat, és engem is átalakítottak cicusokká, nyuszikává vagy egyéb figurává. Ebben az általuk kreált, különös valóságban, a különböző figurák bőrébe bújva hol kedvesen, hol pedig inkább viccesen néztünk ki a közös képeken, ez az egyformává alakítás összetartozást is biztosított nekünk, a képek szereplőinek. Saját képeim utómunkáihoz ugyanazt az applikációt használtam, amit a turisták, mert ugyanabban a virtuális valóságban akartam utazni.”

2019-01-07 20 óra
2019-01-07 21 óra A Na! vendége : Reisz Gábor filmrendező, forgatókönyvíró!

A Rossz versek és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című sikerfilmek rendezője és szereplője!

” A VAN a jelenben játszódott, a Rossz versek viszont ugrál az időben. Merthner Tamást négyen alakítják, a felnőtt énjén kívül megismerjük a gyerek, a kiskamasz, és a majdnem felnőtt Tamást is. Tamás szülei viszont nem változnak, őket minden jelenetben Takács Katalin és Kovács Zsolt alakítja, akik a VAN-ban is a főszereplő srác szülei voltak. “Mi voltunk raktáron” – mondja Kovács, aki szerint “valamiféle pókfonálszerű folytonosság” van a VAN-beli szülők és a Rossz versek szülőpárosa között, de nem törekedtek erre, mert ez egy másik film, egy másik téma.” Index2018-12-17 20 óra
2018-12-17 21 óra Vendég : Pusztai Ferenc és Pálfy György

Az Úr Hangja, új magyar Sci-fi

A Stanislaw Lem regénye alapján készülő film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. Az Úr hangja főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás számtalan élményt, fordulatot és tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe, és ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben.
és

Az ügy
– avagy Normális Eljárás
Szatirikus dráma két részben
Írta: Alekszandr Szuhovo-Kobilin
Fordította: Radnai Annamária

„Korrupció sokféle van: létezik a falusias, hogy ne mondjam háztáji, mármár bukolikus korrupció; főleg természetben fizetik, s mint ilyen, jóformán nem is számít korrupciónak. Van aztán a kispályás megvesztegetés, ahol a csúszópénz származhat üzleti haszonból, vállalkozói nyereségből, örökségből, szóval, gyakorlatilag bármilyen szerzeményből. Azon az axiómán alapul, hogy szeresd felebarátodat mint tenmagadat; úgyhogy ha szereztél, osztozzál is – bár ez sem igazán megvesztegetés. De itt van a büntetőjogilag jegyzett, kikényszerített kenőpénz – na, ezt már a végső megsemmisítésig, a teljes csődig szedik! … Ilyen kényszer-jattot akarnak most öntől beszedni; ilyen farkasverembe hajszolja most a hivatal a lányát – fizessen!… Az isten szerelmére – fizessen! … Pénzt akarnak lehúzni magáról – adja oda nekik!… Különben a bőrével együtt fogják lenyúzni önről – adja oda nekik!” – írja levelében Mihail Krecsinszkij Pjotr Muromszkijnak. Krecsinszkij Az ügy közvetlen előzményének tekinthető Krecsinszkij házassága című darab egyik főszereplője.

Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin (1817 – 1903) – néhány filozófiai tárgyú írás mellett mindössze három drámát írt (Krecsinszkij házassága, Az ügy, Tarelkin halála), amelyek cselekménye részben, lazán összefügg, ám egymástól függetlenül is érthetőek és játszhatóak

2018-12-10 20 óra
2018-12-10 21 óra A Na! mai vendége Csáki László filmrendező, a MOME tanára.

A közönség történeteit keresik a Kék Pelikan alkotói,

ahogy a Moszkva tér című filmből is emlékezhettek, a kilencvenes évek hirtelen ajándékul kapott szabadságában sokan vonatoztak külföldön hamisított vonatjeggyel. Ezeknek a gyakran sorsfordító utazásoknak a történetét örökíti meg a Kék Pelikan, amelyet a képzőművész-rendező Csáki László rendez.

A Kék Pelikan az első olyan egész estés animációs közösségi dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg. A fekete-fehér rajzolt film az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül.

Az alkotók a közönség történeteit is várják a filmhez.

( A 2018.12.03-i adás ismétlése )

2018-12-03 20 óra
2018-12-03 21 óra A Na! mai vendége Csáki László filmrendező, a MOME tanára.

A közönség történeteit keresik a Kék Pelikan alkotói,

ahogy a Moszkva tér című filmből is emlékezhettek, a kilencvenes évek hirtelen ajándékul kapott szabadságában sokan vonatoztak külföldön hamisított vonatjeggyel. Ezeknek a gyakran sorsfordító utazásoknak a történetét örökíti meg a Kék Pelikan, amelyet a képzőművész-rendező Csáki László rendez.

A Kék Pelikan az első olyan egész estés animációs közösségi dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg. A fekete-fehér rajzolt film az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül.

Az alkotók a közönség történeteit is várják a filmhez.

2018-11-26 20 óra
2018-11-26 21 óra J háborúja

2018. november 10-én, az I. világháború végének 100. évfordulóján mutatja be a Terminál Workhouse „J háborúja” című előadását a TRIP színpadán. A színdarab a háborúk elképzelhetetlen borzalmait állítja párba a hatalom és a mindenkori kisember örökké egyenlőtlen küzdelmeivel, miközben górcső alá veszi mindennapi harcainkat és a kommunikáció fénykorában bekövetkezett teljes kommunikációképtelenséget. A Dalton Trumbo világsikerű, Johnny háborúja című regénye, és az abból született monodráma nyomán készült új előadást Dancsecs Ildikó és Dömötör Tamás átiratában láthatja a közönség, Molnár Gusztávval a főszerepben.

más:
Debussy 100
A francia impresszionista zeneszerző, Claude Debussy halálának 100. évfordulójáról az MVM Koncertek Debussy-esttel emlékezik meg. A hangverseny 2018. november 15-én csütörtökön, 19.30 órai kezdettel a Zeneakadémia Nagytermében lesz hallható. „A szabadság és szépség felé visz az út, amelyen elindult. És itt nem fontos, hogy az új világból mekkora darab az övé. Határa nem nagy, a néhány legnagyobbak birodalmához nem is fogható. De költő a maga világában és ennél több senki sem lehet.”- írta róla Kodály Zoltán a Nyugat 1918-as számában. Megszólal a három főszereplő: Vígh Andrea, Klukon Edit és Ránki Dezső!

( A 2018.11.12-i adás ismétlése )

2018-11-12 20 óra
2018-11-12 21 óra J háborúja

2018. november 10-én, az I. világháború végének 100. évfordulóján mutatja be a Terminál Workhouse „J háborúja” című előadását a TRIP színpadán. A színdarab a háborúk elképzelhetetlen borzalmait állítja párba a hatalom és a mindenkori kisember örökké egyenlőtlen küzdelmeivel, miközben górcső alá veszi mindennapi harcainkat és a kommunikáció fénykorában bekövetkezett teljes kommunikációképtelenséget. A Dalton Trumbo világsikerű, Johnny háborúja című regénye, és az abból született monodráma nyomán készült új előadást Dancsecs Ildikó és Dömötör Tamás átiratában láthatja a közönség, Molnár Gusztávval a főszerepben.

más:
Debussy 100
A francia impresszionista zeneszerző, Claude Debussy halálának 100. évfordulójáról az MVM Koncertek Debussy-esttel emlékezik meg. A hangverseny 2018. november 15-én csütörtökön, 19.30 órai kezdettel a Zeneakadémia Nagytermében lesz hallható. „A szabadság és szépség felé visz az út, amelyen elindult. És itt nem fontos, hogy az új világból mekkora darab az övé. Határa nem nagy, a néhány legnagyobbak birodalmához nem is fogható. De költő a maga világában és ennél több senki sem lehet.”- írta róla Kodály Zoltán a Nyugat 1918-as számában. Megszólal a három főszereplő: Vígh Andrea, Klukon Edit és Ránki Dezső!

2018-11-05 20 óra
2018-11-05 21 óra Száz éve, 1918. októberében pár nap leforgása alatt bomlott fel az utolsó közép-európai birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia: október 28. és 31. között a területén élő nemzetiségek egymás után kiáltották ki a független államokat, és az egykori Habsburg-birodalom megszűnt. Ennek kapcsán több irodalmi, történelmi könyv és színház, valamint film-újdonságról beszélünk! Teleki Pálról, Károlyi Mihályról, Andrássy Katinkáról, Tisza Istvánról

 

Más:

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjéről is szólunk:

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillére, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

( A 2018.10.29-i adás ismétlése )

2018-10-29 20 óra
2018-10-29 21 óra Száz éve, 1918. októberében pár nap leforgása alatt bomlott fel az utolsó közép-európai birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia: október 28. és 31. között a területén élő nemzetiségek egymás után kiáltották ki a független államokat, és az egykori Habsburg-birodalom megszűnt. Ennek kapcsán több irodalmi, történelmi könyv és színház, valamint film-újdonságról beszélünk! Teleki Pálról, Károlyi Mihályról, Andrássy Katinkáról, Tisza Istvánról

Más:

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjéről is szólunk:

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillére, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

2018-10-22 20 óra
2018-10-22 21 óra a NA! vendége:

Lakatos Márk, magyar stylist, show-rendező, divat-újságíró, jelmeztervező

A Lakatos Műhely kitalálója és üzemeletetője, életművész.

Egy spanyol-magyar két tannyelvű gimnáziumban nemzetközi érettségit tett, később jogi tanulmányokat folytatott az ELTE Állam- és Jogtudomány Karán, majd Madridban idegenforgalmat és PR-t tanult. A Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán végzett, filmtörténet-filmesztétika szakon.

2001 óta stylist-ként dolgozik. 2003-ban vált ismertté a Megasztár tehetségkutató műsor által. 2007-től kezdve a Werk Akadémia tanára. A Stílus magazin művészeti vezetője.

Első könyve Stílusterápia címmel jelent meg 2011-ben.

Spanyol és francia nyelvből felsőfokú nemzetközi nyelvvizsgával rendelkezik, angolul középszinten beszél. Nyíltan vállalja, hogy meleg.

( A 2018.10.08-i adás ismétlése )

2018-10-15 20 óra
2018-10-15 21 óra A feminista Batman

Ami nem öl meg, az megerősít: a Vaksötét-tel a filmcsinálók elit klubjába betörő Fede Alvarez, az Ami nem öl meg – A tetovált lány visszatér rendezője szerint a filmjüknek jót tesz az idő. Sokkal hatásosabbak, erősebbek lesznek, mint a korábbi részek, és mindezt egy fontos felfedezésnek köszönhetnek: náluk nem a történet férfi hőse, Mikael Blomkvist újságíró, hanem a tragikus múltú, teletetovált és -piercingelt hacker, Lisbeth Salander áll a történet központjában.

– Most először merünk úgy mesélni ezekből a történetekből, hogy a legizgalmasabb figurára koncentrálunk – nyilatkozta Alvarez. – Blomkvist is jelen van, de Lisbeth a sztárunk. Már csak azért is, mert ez a film ugyan tök reális, minden fenyegető, gonosz, félelmetes része megtörténhetne a valóságban, mégis sokat merít a szuperhős-filmekből. És Lisbeth a szuperhős. Ő a feminista Batman. Mi már a MeToo mozgalom kezdete előtt kezdtünk dolgozni a filmen, szóval, nem csak lekövetünk egy divatot: egy nem hagyományos, nem hagyományosan kedves, nem mindenkinek tetszeni akaró, de erős, önálló, igazságosztó női főszereplővel.

2018-10-08 20 óra
2018-10-08 21 óra a NA! vendége:

Lakatos Márk, magyar stylist, show-rendező, divat-újságíró, jelmeztervező

A Lakatos Műhely kitalálója és üzemeletetője, életművész.

Egy spanyol-magyar két tannyelvű gimnáziumban nemzetközi érettségit tett, később jogi tanulmányokat folytatott az ELTE Állam- és Jogtudomány Karán, majd Madridban idegenforgalmat és PR-t tanult. A Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán végzett, filmtörténet-filmesztétika szakon.

2001 óta stylist-ként dolgozik. 2003-ban vált ismertté a Megasztár tehetségkutató műsor által. 2007-től kezdve a Werk Akadémia tanára. A Stílus magazin művészeti vezetője.

Első könyve Stílusterápia címmel jelent meg 2011-ben.

Spanyol és francia nyelvből felsőfokú nemzetközi nyelvvizsgával rendelkezik, angolul középszinten beszél. Nyíltan vállalja, hogy meleg.

2018-10-01 20 óra
2018-10-01 21 óra Na! mai tartalmából:

Vendég: Nagy Fruzsina jelmeztervező, rendező és Sipos András a Soharoza énekkar tagja , a Trafó Az Ügy című előadása kapcsán

„Az Ügy a Soharóza kórust vezető Halas Dóra és Nagy Fruzsina jelmeztervező második közös projektje a Trafóban. Az előadás helyszíne egy hivatal, ahol a lakosok a mindennapokban sokat látott problémákkal jelennek meg: egyesek lakcímkártyát módosítanának, mások csekket szeretnének befizetni vagy GYES-t igényelni – ám a bürokrácia mindent megcsavar. A színpad egy kifutó, amin az énekesek extravagáns jelmezekben vonulnak fel, és elektronikus alapokkal támogatott, modernizált szövegű népdalátiratokon keresztül tolmácsolják a gondjaikat. A catwalk koncertnek keresztelt műfajú előadás koreográfusa Cuhorka Emese, az elektronikus kíséretet Bartha Márk, míg a mai szövegeket Fekete Ádám dramaturg jegyzi.”

Más
Ryan Gosling leverte legfőbb ellenfelét, a másik Ryant

A Ryanek harcában Gosling győzött, bár Reynolds sincs sokkal lemaradva, legalábbis ami a Google-kereséseket illeti, adja hírül a Hello! Canada. A kanadaiak természetesen azért vannak annyira kihegyezve a két Ryanre, mert mindketten kanadai származásúak, és fej fej mellett csináltak fényes karriert Hollywoodban. A felhasználók milliói leginkább arra kerestek rá, hogy a két sztár mennyi idős, milyen magas és honnan származik. A Ryanek vonzereje a családjukra is kiterjed, mert rengetegen keresnek rá Blake Livelyra, Reynolds nejére és Gosling felesége, Eva Mendes is erősen izgatja a rajongók fantáziáját, különösen azért, mert Goslingék sokkal nagyobb távolságot tartanak a nyilvánosságtól, mint riválisa és famíliája.

Ryan Goslingnak már most megelőlegezik az Oscart – legutóbb a Kaliforniai álomért jelölték – Az első emberben nyújtott alakításáért. Neil Armstrongot formálja meg, az első embert, aki a Holdra lépett. A Kaliforniai álom rendezője, Damian Chazelle jegyzi ezt a produkciót is, akinek célja nem a látványos külsőségek megmutatása volt, hanem azt a verejtékes küzdelmet tárja a nézők elé, amelynek eredményeként sikerrel járt a történelem egyik leglehetetlenebb küldetése.

2018-09-24 20 óra
2018-09-24 21 óra AMI NEM ÖL MEG – A TETOVÁLT LÁNY VISSZATÉR

Lisbeth Salander (Claire Foy) nem változott. A múltja nyomasztja, magányos, embergyűlölő és zseniális hacker. Úgy alakul, hogy ismét találkozik a bukott sztárújságíróval, Mikael Blomkvisttal, és ismét kénytelenek elviselni egymást: egy új ügyön dolgoznak együtt.
Lisbeth ezúttal egy autista kisfiún próbál segíteni, és így keveredik bele élete legveszélyesebb ügyébe – amelynek szálai az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, és a svéd arisztokrácia titkolt bűneihez vezetnek.

Az elmúlt évtized legsikeresebb krimisorozata sötét és fenyegető hangulata valamint két kiválóan megírt főszereplője miatt válhatott ennyire népszerűvé. A sorozat első részét David Fincher rendezte Daniel Craig és Rooney Mara főszereplésével.

A rendező ezúttal a Vaksötét-tel hatalmas sikert aratott Fede Alvarez.

és

VENOM –
Az űrből jön, és csak akkor létezik, ha egy másik lényen élősködhet. Gazdateste Eddie Brock (Tom Hardy), fotós, de ő maga hidegfejű szadista, aki a világ létét fenyegeti, ám néha mégis kiáll az ártatlanokért.
Pókember egyik különleges erejű, veszélyes és kiismerhetetlen ellenfele maga sem tudja, hogy a fény vagy a sötétség oldalán áll-e: különleges betegsége (mely egyben az emberek fölé emeli) néha a jók, néha a gonoszak közé sodorja.
Abban az egész Univerzumot megrázó csatában, amely most vár rá, a jóságára és a gonoszságára is szüksége van.

A Marvel-univerzum egyik legizgalmasabb figurája végre filmet kap, és megvan hozzá a méltó főszereplő,
Tom Hardy, akit a Zombieland rendezője irányít.

Valamint néhány mondat Kollár Klemencz Lászlóról.
A Rengeteg című album Kollár-Klemencz harmadik szólóalbuma, amely szorosan követi a 2008-ban megjelent, Ember a Fán című első, valamint az Erdős Virág verseinek feldolgozását tartalmazó, 2014-es második önálló lemeze, a Legesleges hangulatát, szövegcentrikusságát, személyességét.

Legutóbbi lemeze zenéjével és szövegeivel alapvetően a természetben mélyül el, és keresi a sokszor elfeledett tiszta, egyszerű kapcsolatot az ember és a teremtett természet, valamint az ember és saját természete között. Mindezt olyan hozzáállással, mely szembe mer nézni a valósággal, mégis meggyőződéssel hisz az ideákban.
„Soha semmi nem érdekelt annyira, hogy csak azt az egyet csináljam. Talán mégis egyetlen dolog: menni az erdőben, bele a sűrűbe, a messzeségbe árkon-bokron át, mindig csak beljebb és beljebb.”

2018-09-17 20 óra
2018-09-17 21 óra A Na! hétfő esti tartalmából:

Új , magyar független film:

Engedetlen

Bálint 18 éves. Az érettségi utáni hónapok a bulikról, a zenélésről szólnak. Engedni a vágyaknak, megtalálni valamit, ami igazi. Egy fesztivál után találkozik egy titokzatos lánnyal, aki az erdőben él. Egy másik lány, a városban, azt állítja, évek óta vár rá. A legjobb barátjának új barátnője is izgatja.
Hány első szerelem lehetséges? Kettő? Három?
A szédítően gyorsan telő nyárban összekavarodnak az érzelmek, egyre több a szenvedély, de a magány is.
A Na! vendégei , a rendező: Moll Zoltán és az egyik főszereplő: Czvetkó Fruzsina

2018-09-10 20 óra
2018-09-10 21 óra A hétfői Na! ismét kulturális bombával szolgál,

téma, többek között:
a Johnny English újra lecsap című vígjáték, 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, melynek életműdíjasa 2018-ban Hildebrand István.
A műsor vendége: Jakus Orsolya a Vegetáriánus fesztivál főszervezője.

2018-09-03 20 óra
2018-09-03 21 óra Az első hétfő esti Na! vendégei a teljesen civil és önkéntes alapon szerveződött Kaposvári József Csoport néhány tagja,

céljuk Pesterzsébet roma „fiataljainak és már kevésbé fiataljainak” felkarolása, egyfajta magán szociális háló létrehozása. Egy egyedi és példamutató projekt résztvevőit ismerhetik meg!

Papp Róbert szerkesztő-riporter
Lakatos Gabriella, jazz énekes a program önkéntes művészeti vezetője.
Farkas Szaffy, a program önkéntese, tűzoltó-feleség
Kovács Eszter, Pesterzsébet alpolgármestere.

2018-08-28 16 óra
2018-08-28 17 óra a Na! mai vendége a kulturális bomba ajánlatain túl:

Szőcs Petra filmrendező

A 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének világpremierje. A világ egyik legrangosabb filmes eseményét 2018. augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg a velencei Lidón.

A Déva egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. A film a Biennale College Cinema tehetséggondozó programjának támogatásával készült, amelyre évente mindössze három projektet választanak ki. Ez az első magyar alkotás, amely a 2013 óta működő Biennale College Cinema közreműködésével jött létre.

A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely bizonyos szempontból a Déva előzményének is tekinthető – 2014-ben a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztiválon, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban mutatkozott be a Friss Húson, amit sikeres nemzetközi fesztiválvetítések követtek. Mindkét film számos fontos nemzetközi díjat nyert.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

( A 2018.07.31-i adás ismétlése )

2018-08-21 16 óra
2018-08-21 17 óra a Na! műsorában fesztiválozunk;

az elmúlt hetek sztárjairól, picit bővebben, megszólalnak maguk és a zenéik is,
egy kis 2018-as fesztiválos zenei körkép, hangmintákkal,
hogy képben és főleg hangban legyünk! Élőben!

Clean Bandit, Bonobo, Kendrick Lamar, Lana Del Ray, Liam Galagher, Arctic Monkeys, Jewish Monkeys, Natacha Atlas, Les Negresses Vertes, Dua Lipa, Kygo, Gogol Bordello és sokan mások a Rádió Bézsben!

( 2018.08.14-i adás ismétlése )

2018-08-14 16 óra
2018-08-14 17 óra a Na! műsorában fesztiválozunk;

az elmúlt hetek sztárjairól, picit bővebben, megszólalnak maguk és a zenéik is,
egy kis 2018-as fesztiválos zenei körkép, hangmintákkal,
hogy képben és főleg hangban legyünk! Élőben!

Clean Bandit, Bonobo, Kendrick Lamar, Lana Del Ray, Liam Galagher, Arctic Monkeys, Jewish Monkeys, Natacha Atlas, Les Negresses Vertes, Dua Lipa, Kygo, Gogol Bordello és sokan mások a Rádió Bézsben!

2018-08-07 16 óra
2018-08-07 17 óra A Na! vendégei: Zeke László író, ügyvéd, játékfejlesztő, animátor

és Mérő László matematikus, a téma:

Az 8foldWay app Mérő László Nyolcrétű út – A szellemi rugalmasság fejlesztése című könyvében leírt rejtvény sorozatot dolgozza fel. A megfejtéshez konvertálható tudásra van szükség, amit a játék a szellemi rugalmasság fejlesztésével alakít ki.
A legnehezebb nyolcrétű feladvány megfejtéséhez sincs szükség semmiféle szakismeretre, ahhoz elegendő a szellemi rugalmasság. Ugyanakkor a játék rabul ejtő és élvezetes nagyon sokféle ember számára, az öt éves kíváncsi kisgyerektől az unatkozó kamaszon át a mindenféle korú és képességű felnőttekig. Az öt éves gyerek is élvezettel meg tudja oldani a rejtvényeket legalább a kezdő szintig. A játék eredendő egyszerűsége ellenére a nagymester és a bajnok szintű feladványok igazi kihívást jelentenek a világklasszis rejtvényfejtők számára is.
Aki belemerül, annak egyfajta meditációhoz hasonló „misztikus élményt” is ad a játék.

https://www.facebook.com/8foldWay/videos/218097032231445/

2018-07-31 16 óra
2018-07-31 17 óra a Na! mai vendége a kulturális bomba ajánlatain túl:

Szőcs Petra filmrendező

A 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének világpremierje. A világ egyik legrangosabb filmes eseményét 2018. augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg a velencei Lidón.

A Déva egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. A film a Biennale College Cinema tehetséggondozó programjának támogatásával készült, amelyre évente mindössze három projektet választanak ki. Ez az első magyar alkotás, amely a 2013 óta működő Biennale College Cinema közreműködésével jött létre.

A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely bizonyos szempontból a Déva előzményének is tekinthető – 2014-ben a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztiválon, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban mutatkozott be a Friss Húson, amit sikeres nemzetközi fesztiválvetítések követtek. Mindkét film számos fontos nemzetközi díjat nyert.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

2018-07-24 16 óra
2018-07-24 17 óra A magyar táncházmozgalom legkiemelkedőbb ázsiai képviselői, Kenneth Tse, Magyar Arany Érdemkereszttel elismert koreográfus tánccsoportjai most csütörtökön (július 26-án) a Várkert Bazárban lépnek fel.

Ördögkatlan fesztivál : Júl 31. (kedd)
KISHARSÁNY – KOVÁCS UDVARHÁZ – SZOMSZÉD
A VELED KEREK BEMUTATJA: REJTŐ-VURSTLI
„A VELED KEREK csapata Rejtő Jenő előtt tiszteleg, aki idén 75 éve halt meg. Ezért öt napig, csíkosban, mezítláb és késsel a hátunkban leszünk jelen Kisharsányban a Szomszédban, a Rejtő Vurstliban. Lesz felnőtt- és gyerekjátszóház, gyerekes felnőtteknek, koravén gyerekeknek, katlanozó légiósoknak, pihegő kocsmatöltelékeknek, ellopott futároknak, unatkozó golyós csapágyaknak.Régi ismerősünk, Fülig Jimmy és Elek Ányos úr ez alkalommal egy ifjú amerikai milliomos expedíciójának lesz fontos szereplője. Legalábbis ilyesmire lehet következtetni. Egésznapos vásári forgatag, mosolyméréssel, állandó interaktív állomásokkal, óriás társasjátékokkal, minden korosztálynak, akik velünk együtt nem normálisak, és velük kerek a világ.”

2018-07-17 16 óra
2018-07-17 17 óra Az Irie Maffia vezetője, Élő Márton, a Zing Burger alapítója, Susánszky Ádám és a palkonyai borász Haraszti Ferenc összeálltak, hogy egy, a megszokott borfesztiváloktól merőben különböző, unikális fesztivált hozzanak létre: a világ minden tájáról érkező zenészek többek között dél-amerikai cumbiát, afrobeatet, reggae-t és hiphopot játszanak majd a Palkonya Hangja fesztiválon, amit augusztus 10-12. között rendeznek meg.

A különleges fesztiválról Élő Márton és Susánszky Ádám mesélnek a Na! mai műsorában!

2018-07-10 16 óra
2018-07-10 17 óra Kapcsoljuk egy párszor Oroszlán Szonját, mindenféléről, nyárról, fesztiválokról, féléves útjáról Amerikába,lovakról stb. És B. Szabó Dezső jön a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója, magyarán az összes magyar intézet vezetője a Világban.

( A 2018.07.07-i adás ismétlése )

2018-07-03 16 óra
2018-07-03 17 óra a Na! vendége – többek közt – Bubnó Lőrinc

Április 14-én, szombaton 19.30-kor az Ortodox Húsvét alkalmából a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban a Szent Efrém Férfikar Dés Lászlóval ad koncertet. Az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén A Nagyhét és Húsvét liturgikus rendjéhez illő énekek hangzanak el melyek továbbgondolásaképpen szaxofon-improvizációk alakítják a műsort. A Húsvéti hang-áhítaton grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista és Liszt Ferenc egy-egy műve is, valamint Dukay Barnabás húsvéti tematikájú, háromszólamú motettájának itt lesz az ősbemutatója – a szerző vezényletével.

( A 2018.04.10-i adás ismétlése )

2018-06-26 16 óra
2018-06-26 17 óra Ma ismét kulturális bomba robban a Na adásában!

témáink:
A naplemente ragyogása című japán film

A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, az Ökumenikus Zsűri díját nyerte.

Miszako látássérültek számára ír audionarrációt filmekhez, hogy õk is megélhessék a mozi élményét. Egy vetítésen megismerkedik Nakamorival, a világhírű fényképésszel, aki lassanként veszíti el a látását. Nakamori fotóinak segítségével Miszako úgy érzi, a saját múltjába repül vissza.

Más:

Egyedi Bazsarózsa utca!!! Csak ezen a héten!
Május 22.-Május 26. ig fantasztikus illatos , különböző színű peoniákkal árasztják el a budai Pauler utcát!

És:

Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva kínai útinaplója – bemutató ma a Toldi Moziban
„Rossz nyelvek szerint Kína nem más, mint egy végtelen evés. Ezzel persze nem értek egyet egy csöppet sem, de ma reggel a farmerem már alig jött rám. Úgyhogy az újabb degeszre evés után úgy döntök, hogy ma nem megyek le vacsorázni.”
A népszerű íróházaspár, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely közös kínai utazásának könyve A panda ölelése. Hogyan és miért érzik magukat egyre otthonosabban a számukra is idegen és nehezen kiismerhető Kínában? – ennek a közvetlen, mindennapi tapasztalatáról számolnak be mindketten, ugyanarról másképpen. Az eltanulhatatlan életszeretet – az viszont közös.

( A 2018.05.22-i adás ismétlése )

2018-06-19 16 óra
2018-06-19 17 óra a Na! mai vendége Tamási Miklós a Fortepan kitalálója és gondozó gazdája!

A Fortepan történetében időről-időre felbukkanak életmű-feldolgozások. Igy „került hozzánk” és lett látható Urbán Tamás, vagy Bauer Sándor több ezer fotója. Az elmúlt fél évben egy újabb hivatásos fotós életművét kezdtük el digitalizálni és feldolgozni. Szalay Zoltán fotóriporterről van szó, akit legtöbben a Rádió Újságból és a Tükör magazinból ismerhetnek. Az első körben 1900 fényképet közlünk, a hagyaték egy fajsúlyos részét.

http://www.fortepan.hu/?view=new

De a digitalizálást folytatjuk, mert a negatívoknak még koránt sincs vége!

( A 2018.05.29-i adás ismétlése )

2018-06-12 16 óra
2018-06-12 17 óra A Na, ami adásának egyik témája : MÚLTÉPÍTÉS, avagy meghalni könnyű, élni a nehéz Mohácsi János és Mohácsi István első gyűjteményes drámakötete

“Ezek a szövegek kibeszéletlen, közös elfojtásainkkal szembesítenek. Szereplőik szokatlanul számosak, majdnem, mint a magyar társadalom. És mind a magáét mondja. Ez a sokféleségük adja ki a magyar népet. De vajon hogyan dönt ez a nép mondjuk a Csak egy szögben? Végül a cigányok itt hagyják Magyarországot? Vagy a magyarok hagyják itt a cigányokat? Vagy senki sem megy sehova: és megpróbálnak együtt élni?”

( A 2018.06.05-i adás ismétlése )

2018-06-05 16 óra
2018-06-05 17 óra A Na, ami adásának egyik témája : MÚLTÉPÍTÉS, avagy meghalni könnyű, élni a nehéz Mohácsi János és Mohácsi István első gyűjteményes drámakötete

“Ezek a szövegek kibeszéletlen, közös elfojtásainkkal szembesítenek. Szereplőik szokatlanul számosak, majdnem, mint a magyar társadalom. És mind a magáét mondja. Ez a sokféleségük adja ki a magyar népet. De vajon hogyan dönt ez a nép mondjuk a Csak egy szögben? Végül a cigányok itt hagyják Magyarországot? Vagy a magyarok hagyják itt a cigányokat? Vagy senki sem megy sehova: és megpróbálnak együtt élni?”

2018-05-29 16 óra
2018-05-29 17 óra a Na! mai vendége Tamási Miklós a Fortepan kitalálója és gondozó gazdája!

A Fortepan történetében időről-időre felbukkanak életmű-feldolgozások. Igy „került hozzánk” és lett látható Urbán Tamás, vagy Bauer Sándor több ezer fotója. Az elmúlt fél évben egy újabb hivatásos fotós életművét kezdtük el digitalizálni és feldolgozni. Szalay Zoltán fotóriporterről van szó, akit legtöbben a Rádió Újságból és a Tükör magazinból ismerhetnek. Az első körben 1900 fényképet közlünk, a hagyaték egy fajsúlyos részét.

http://www.fortepan.hu/?view=new

De a digitalizálást folytatjuk, mert a negatívoknak még koránt sincs vége!

2018-05-22 16 óra
2018-05-22 17 óra Ma ismét kulturális bomba robban a Na adásában!

témáink:
A naplemente ragyogása című japán film

A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, az Ökumenikus Zsűri díját nyerte.
Miszako látássérültek számára ír audionarrációt filmekhez, hogy õk is megélhessék a mozi élményét. Egy vetítésen megismerkedik Nakamorival, a világhírű fényképésszel, aki lassanként veszíti el a látását. Nakamori fotóinak segítségével Miszako úgy érzi, a saját múltjába repül vissza.

Más:

Egyedi Bazsarózsa utca!!! Csak ezen a héten!
Május 22.-Május 26. ig fantasztikus illatos , különböző színű peoniákkal árasztják el a budai Pauler utcát!

És:

Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva kínai útinaplója – bemutató ma a Toldi Moziban
„Rossz nyelvek szerint Kína nem más, mint egy végtelen evés. Ezzel persze nem értek egyet egy csöppet sem, de ma reggel a farmerem már alig jött rám. Úgyhogy az újabb degeszre evés után úgy döntök, hogy ma nem megyek le vacsorázni.”
A népszerű íróházaspár, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely közös kínai utazásának könyve A panda ölelése. Hogyan és miért érzik magukat egyre otthonosabban a számukra is idegen és nehezen kiismerhető Kínában? – ennek a közvetlen, mindennapi tapasztalatáról számolnak be mindketten, ugyanarról másképpen. Az eltanulhatatlan életszeretet – az viszont közös.

2018-05-15 16 óra
2018-05-15 17 óra a NA! két órájának vendégei, két régi ismerős:

Perintfalvi Rita és Zolbert

Zolbert, szaxofonművész, producer, filmproducer

Zolbert legújabb „Live” című albuma egy exkluzív, élő koncertlemez, melyen 17 dal található, köztük eddigi két nagylemezének legismertebb és legsikeresebb dalainak kifejezetten erre az alkalomra áthangszerelt verziói. „Ez a lemez egy fontos korszak lezárása, egyben egy újabb kezdete. Az élőzene varázsa mással nem összehasonlítható, így jött az ötlet, hogy az első két nagylemezem dalai 10 fős nagyzenekarral kompromisszummentesen szólaljanak meg egy kivételes, historikus helyszínen. Nagy álmom valósult meg ezzel a projecttel. Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy létrejöhessen ez a különleges produkció.” – fogalmaz Zolbert a legújabb lemezéről A felvétel a Pannonhalmi Apátság nagyszerű akusztikájú dísztermében került rögzítésre 2017 őszén. A fúvós hangszereléseket Zolbert és Tóth Marcell készítették. A koncert sikerének köszönhetően a nagyzenekar is koncerteket ad az idei évtől a szaxofonos többi formációja mellett.

Dr. Perintfalvi Rita, progresszív teológus, mentálhigiénés szakember, a Tükör által blog szerzője, tévés műsorvezető, spirituális meditáció oktató (Feldmár Inézet). A Bécsi Egyetemen doktorált, ahol jelenleg habilitációján dolgozik.

BŰNÖS VAGY MÉGSEM? A SZERELMEK SOKFÉLESÉGÉNEK ETIKÁJA. Lehet-e etikus, amiről az emberek többsége azt gondolja, hogy bűnös? Mi az etikusság feltétele? Ki határozza meg, hogy kit szerethetek? A családom? A társadalom? Vagy netán a Biblia? Esetleg maga az Isten? Mit kezdjek a bűntudattal és az önváddal, ha úgy érzem, hogy nem férek bele a szokványos kalapba? Tényleg választanunk kellene a kiteljesedett szexualitás és a hit között? Ki húzza meg a szabadságom határait? Mi van az etikán túl: erotika és spiritualitás?

( A 2018.05.08-i adás ismétlése )

2018-05-08 16 óra
2018-05-08 17 óra a NA! két órájának vendégei, két régi ismerős:

Perintfalvi Rita és Zolbert

Zolbert, szaxofonművész, producer, filmproducer

Zolbert legújabb „Live” című albuma egy exkluzív, élő koncertlemez, melyen 17 dal található, köztük eddigi két nagylemezének legismertebb és legsikeresebb dalainak kifejezetten erre az alkalomra áthangszerelt verziói. „Ez a lemez egy fontos korszak lezárása, egyben egy újabb kezdete. Az élőzene varázsa mással nem összehasonlítható, így jött az ötlet, hogy az első két nagylemezem dalai 10 fős nagyzenekarral kompromisszummentesen szólaljanak meg egy kivételes, historikus helyszínen. Nagy álmom valósult meg ezzel a projecttel. Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy létrejöhessen ez a különleges produkció.” – fogalmaz Zolbert a legújabb lemezéről A felvétel a Pannonhalmi Apátság nagyszerű akusztikájú dísztermében került rögzítésre 2017 őszén. A fúvós hangszereléseket Zolbert és Tóth Marcell készítették. A koncert sikerének köszönhetően a nagyzenekar is koncerteket ad az idei évtől a szaxofonos többi formációja mellett.

Dr. Perintfalvi Rita, progresszív teológus, mentálhigiénés szakember, a Tükör által blog szerzője, tévés műsorvezető, spirituális meditáció oktató (Feldmár Inézet). A Bécsi Egyetemen doktorált, ahol jelenleg habilitációján dolgozik.

BŰNÖS VAGY MÉGSEM? A SZERELMEK SOKFÉLESÉGÉNEK ETIKÁJA. Lehet-e etikus, amiről az emberek többsége azt gondolja, hogy bűnös? Mi az etikusság feltétele? Ki határozza meg, hogy kit szerethetek? A családom? A társadalom? Vagy netán a Biblia? Esetleg maga az Isten? Mit kezdjek a bűntudattal és az önváddal, ha úgy érzem, hogy nem férek bele a szokványos kalapba? Tényleg választanunk kellene a kiteljesedett szexualitás és a hit között? Ki húzza meg a szabadságom határait? Mi van az etikán túl: erotika és spiritualitás?

2018-04-24 16 óra
2018-04-24 17 óra a Na! vendége: Szakács Hajnalka!

Miközben méltán dübörgött a vastaps tegnap este Hernádi Juditnak, Gálffi Lászlónak, és az Oroszlán télen című előadás összes szereplőjének a Belvárosi Színház telt házas előadása után, hirtelen Hegedűs D. Géza termett a színpadon és a MASZK Országos Színészegyesület és a minisztérium nevében néhány méltató szó kíséretében, átadta az előadásban Alais, francia hercegnőt alakító Szakács Hajnalkának a pályakezdő színészeknek járó Soós Imre-díj
Mint a meglepett színészek gyűrűjében elmondta, a díjat minden évben a színházi világnap környékén adják át két olyan kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó fiatal színésznek, akik öt éven belül kezdték a pályájukat és nem részesültek még állami elismerésben. (Az idei másik díjazott Mészáros Blanka, a Katona József színház színésznője.)

Szakács Hajnalka 1988-ban született Budapesten. A Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola Gimnázium és Zeneiskola tanulója volt. 2014-ben végzett a Kaposvári Egyetem színművész szakán. 2014-től mostanáig a debreceni Csokonai Színház tagja volt!

(A  2018.04.17-i adás ismétlése )

2018-04-17 16 óra
2018-04-17 17 óra a Na! vendége: Szakács Hajnalka!

Miközben méltán dübörgött a vastaps tegnap este Hernádi Juditnak, Gálffi Lászlónak, és az Oroszlán télen című előadás összes szereplőjének a Belvárosi Színház telt házas előadása után, hirtelen Hegedűs D. Géza termett a színpadon és a MASZK Országos Színészegyesület és a minisztérium nevében néhány méltató szó kíséretében, átadta az előadásban Alais, francia hercegnőt alakító Szakács Hajnalkának a pályakezdő színészeknek járó Soós Imre-díj
Mint a meglepett színészek gyűrűjében elmondta, a díjat minden évben a színházi világnap környékén adják át két olyan kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó fiatal színésznek, akik öt éven belül kezdték a pályájukat és nem részesültek még állami elismerésben. (Az idei másik díjazott Mészáros Blanka, a Katona József színház színésznője.)

Szakács Hajnalka 1988-ban született Budapesten. A Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola Gimnázium és Zeneiskola tanulója volt. 2014-ben végzett a Kaposvári Egyetem színművész szakán. 2014-től mostanáig a debreceni Csokonai Színház tagja volt!

2018-04-10 16 óra
2018-04-10 17 óra a Na! vendége – többek közt – Bubnó Lőrinc

Április 14-én, szombaton 19.30-kor az Ortodox Húsvét alkalmából a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban a Szent Efrém Férfikar Dés Lászlóval ad koncertet. Az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén A Nagyhét és Húsvét liturgikus rendjéhez illő énekek hangzanak el melyek továbbgondolásaképpen szaxofon-improvizációk alakítják a műsort. A Húsvéti hang-áhítaton grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista és Liszt Ferenc egy-egy műve is, valamint Dukay Barnabás húsvéti tematikájú, háromszólamú motettájának itt lesz az ősbemutatója – a szerző vezényletével.

2018-04-03 16 óra
2018-04-03 17 óra A NA! véndégei:

Kristóf György fimrendező és Pusztai Ferenc producer

A felvidéki Kristóf György első nagyjátékfilmjének a világ legrangosabb filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje. Az Out a filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójába kapott meghívást. A szlovák-magyar-cseh koprodukció főszerepében a Jászai Mari-díjas Terhes Sándor látható (A nyomozó, A Nibelung-lakópark, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv), operatőre pedig a Magyar Filmszemlén háromszor is a legjobb operatőr díjával jutalmazott, nemzetközi hírű Pohárnok Gergely (Hukkle, Taxidermia, Utóélet, Szabadesés). A kassai születésű Kristóf György előbb a miskolci egyetem hallgatója volt, majd a világhírű prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon. Out című filmtervével 2015-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál Atelier elnevezésű filmterv fejlesztő fórumán.
https://youtu.be/LVNx7_uQhD8

( A 2017.06.13-i adás ismétlése )

Ázsia Nap

2018-03-27 16 óra
2018-03-27 17 óra Jelen János, a Tan kapuja egyetem „Indokína- és vallás-specialista” rektora

Szilágyi Zsolt , a Magyar Tudományos Akadémia, Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának, és egyben a Néprajztudományi Intézet, Etnológiai témacsoport, tudományos főmunkatárs, mongológus
valamint Nguyen Tuan Minh Vietnámi vállalkozó

Témák:

– A lámaizmustól a buddhizmusig
– Dzsingisz kán sírjától az angkori templomváros újra-felfedezésének titkaiig
– Hányszor ünneplik az újévet – mondjuk Mongóliában, Vietnamban, Laoszban meg Kambodzsában?
– Belső-Ázsia állam és társadalomtörténete a történeti dokumentumok alapján, egyház és állam viszonya Belső-Ázsiában, Mongólia története, a belső-ázsiai és mongol buddhizmus történeti kutatása

 

 

 

2018-03-20 16 óra
2018-03-20 17 óra a Na! mai vendége: Xavier Legrand rendező!

VELENCEI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL 2017
Az Ezüst Oroszlán-díj a legjobb rendezője!

SAN SEBASTIÁN NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL 2017 Közönségdíj

Bár Miriam (Léa Drucker) és Antoine (Denis Ménochet) hivatalosan elváltak egymástól, továbbra is bíróságra járnak. A nő szeretné kiharcolni, hogy fiukra egyedüli felügyeletet szerezzen. A megtört és szemlátomást igyekvő Antoine-t látva a bírónő láthatási jogot ad az apának. A rettegő Miriam mindent elkövet, hogy szeretteit megóvja, ezért titkolja új lakcímüket. Antoine csupán a kiharcolt jogainak szeretne érvényt szerezni, és nem érti egykori felesége bizalmatlanságát. Vajon az apa valóban erőszakos, és Miriam okkal fél tőle, vagy a nő meg akarja téveszteni a bíróságot? Xavier Legrand rendezői debütálásával azonnal az európai filmművészet élvonalába került. A 2017-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlán-díjat rendkívül erőteljes, emlékezetes mozijával.

( A 2018.03.06-i adás ismétlése )

2018-03-13 16 óra
2018-03-13 17 óra A Na! vendége : Nagy Cili rendező! A legújabb Sztárcsinálók alkotója!

A Sztárcsinálók az első magyar rockopera, Várkonyi Mátyás zenéjével és Miklós Tibor szövegeivel. Ősbemutatója a Győri Sportcsarnokban, 1981-ben volt.

Az ókori Rómában játszódik, mégis tele van játékos anakronizmusokkal és mai áthallásokkal.

Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt felesége, Agrippina Senecával összejátszva megmérgezi, hogy Agrippina első házasságából származó gyermekét, Nérót tegyék meg császárnak. Ők ketten, Agrippina és Seneca a tulajdonképpeni sztárcsinálók, az útban lévő uralkodó eltakarítói, a következő felkenői, majd megbuktatói.

Úgy gondolják, az ifjú császárt bábként irányítva, a háttérből gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat.

A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban hamarosan felülírja a hatalomra éhes páros terveit.

A legújabb bemutató: Weöres Sándor Színház, Szombathely, 2018. március. 16. 19 óra, Nagyszínpad

( A 2018.02.27-i adás ismétlése )

2018-03-06 16 óra
2018-03-06 17 óra a Na! mai vendége: Xavier Legrand rendező!

VELENCEI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL 2017
Az Ezüst Oroszlán-díj a legjobb rendezője!

SAN SEBASTIÁN NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL 2017 Közönségdíj
Bár Miriam (Léa Drucker) és Antoine (Denis Ménochet) hivatalosan elváltak egymástól, továbbra is bíróságra járnak. A nő szeretné kiharcolni, hogy fiukra egyedüli felügyeletet szerezzen. A megtört és szemlátomást igyekvő Antoine-t látva a bírónő láthatási jogot ad az apának. A rettegő Miriam mindent elkövet, hogy szeretteit megóvja, ezért titkolja új lakcímüket. Antoine csupán a kiharcolt jogainak szeretne érvényt szerezni, és nem érti egykori felesége bizalmatlanságát. Vajon az apa valóban erőszakos, és Miriam okkal fél tőle, vagy a nő meg akarja téveszteni a bíróságot? Xavier Legrand rendezői debütálásával azonnal az európai filmművészet élvonalába került. A 2017-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlán-díjat rendkívül erőteljes, emlékezetes mozijával.

2018-02-27 16 óra
2018-02-27 17 óra A Na! vendége : Nagy Cili rendező! A legújabb Sztárcsinálók alkotója!

A Sztárcsinálók az első magyar rockopera, Várkonyi Mátyás zenéjével és Miklós Tibor szövegeivel. Ősbemutatója a Győri Sportcsarnokban, 1981-ben volt.

Az ókori Rómában játszódik, mégis tele van játékos anakronizmusokkal és mai áthallásokkal.

Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt felesége, Agrippina Senecával összejátszva megmérgezi, hogy Agrippina első házasságából származó gyermekét, Nérót tegyék meg császárnak. Ők ketten, Agrippina és Seneca a tulajdonképpeni sztárcsinálók, az útban lévő uralkodó eltakarítói, a következő felkenői, majd megbuktatói.

Úgy gondolják, az ifjú császárt bábként irányítva, a háttérből gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat.

A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban hamarosan felülírja a hatalomra éhes páros terveit.

A legújabb bemutató: Weöres Sándor Színház, Szombathely, 2018. március. 16. 19 óra, Nagyszínpad

2018-02-20 16 óra
2018-02-20 17 óra Mint ahogy ígértük, a Na! Vendége a héten újra, egykori felfedezettünk, a pár napja már Artisjus díjas Szeder Szabó Krisztina dalszerző-énekes!

( A 2018.02.06-i adás ismétlése )

2018-02-13 16 óra
2018-02-13 17 óra Filmhét minden mennyiségben, valamint beszélgetés Gyurkó Szilvivel gyermekjogi szakértővel, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetőjével.

2018-02-06 16 óra
2018-02-06 17 óra Mint ahogy ígértük, a Na! Vendége a héten újra, egykori felfedezettünk, a pár napja már Artisjus díjas Szeder Szabó Krisztina dalszerző-énekes!

2018-01-30 16 óra
2018-01-30 17 óra a Na! vendége: Farkas Franciska!

Farkas Franciska 1984-ben született Gyöngyösön, szegénységben nőtt fel. Amatőr színészként játszott az elsősorban tehetséges roma gyerekek képzésére létrejött Karaván Művészeti Alapítványnál, aztán felkérték a Viktória – A zürichi expressz című svájci film főszerepére. Később sokáig dolgozott a színészet mellett bolti eladóként, szabadúszóként játszott több színházban és rövidfilmben, majd megkapta az Aranyélet című sorozat és a Brazilok című magyar nagyjátékfilm két fontos szerepét, most pedig az Örök tél című filmben Csányi Sándor oldalán. Eladóként végül felmondott, már csak színészként dolgozik. És elege van abból, hogy mindig a roma származásáról kell beszélnie, mert úgy érzi, a munkájának ahhoz semmi köze. Önálló darabja, Gorkij : Madar Csudra című novellájából készült, mely éppen a Tháliában megy.

2018-01-23 16 óra
2018-01-23 17 óra A Na! vendége Deák Zsuzsanna a Cirko Gejzír Mozi, a Dazoo , a Friss Hús, a Szánsájn fesztivál és a Budapesti Fesztiválzenekar munkatársa!

2018-01-16 16 óra
2018-01-16 17 óra A Na! vendége : Szűcs Nelli!

1993-ban diplomázott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szűcs Nelli a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartozik, pályafutása a kezdetektől összefonódik a színházalapító-rendező Vidnyánszky Attilával. Számos, a beregszászi társulatnak nemzetközi elismerést is hozó darabban alakított fontos szerepeket, majd ő is követte Vidnyánszkyt a debreceni színházba. Pályáján egyedülálló Hoboval játszott darabja, a Ballada két sebzett hattyúval. Több rangos állami és szakmai díjban is részesült, Jáaszai Mari díjas, érdemes művész. 2013-tól a budapesti Nemzeti Színház művésze.

2018-01-09 16 óra
2018-01-09 17 óra a Na! mai vendége Ágoston Katalin, a Centrál Színház legfoglalkoztatottabb színésznője!

A múlt héten bemutatott Ibsen: Kísértetek című darabjának hőse, Alföldi Róbert rendezésében.

Egerben született, általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait is itt végezte. Színház iránti szeretete a Gárdonyi Géza Színházban kezdődött. A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet magánének szakán szerzett főiskolai, majd egyetemi diplomát. Közben a Budapesti Operettszínházhoz szerződött, 2011-től pedig a Centrál Színház társulatának tagja.

2018-01-02 16 óra
2018-01-02 17 óra Ma évértékelés következik! Az első! Mi történt tavaly, mit láttunk szívesen, mire készülünk idén, filmben, színházban, kiállításban, könyvben, rádióban! Na!
Egy-két példa, de tényleg csak kiemelve:

Szex, szerelem, intimitás! Kortalan Kortárs előadássorozat legújabb része látható a Mozsár Műhelyben. A három színésznő, Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, és Járó Zsuzsa ötletéből született sorozat hetedik előadásának címe „Az Első”, amit a szintén ezen a címen megjelent könyv ihletett. A Csapody Kinga és Nagy Boldizsár által szerkesztett kötetben tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában meséljen az elsőről. Az est vendége, Kozmann György, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar kenus.

BOBAN MARKOVIC ORKESTAR ÚJÉVI ÖRÖMKONCERTSOROZATA, Vendég: Pápai Joci, 2018. január 2-9.
Boban Markovic Orkestar mindent elért, amit zenekar elérhet a világ ezen szegletében: díjak sokasága, több százezer eladott lemez, klub- és fesztiválkoncertek százai! Rajongók tízezrei követik örömzenélésüket bárhol is játszanak Európa szerte. Boban már vagy két évtizede Szerbia legjobb trombitásának számít, a Songlines zenei magazin szerint pedig a világ legjobbja is! Az Újévben hét helyszínen hallgathatjuk meg ezt az önfeledt, minden korláttól mentes fúvós muzsikát, sőt annak is tanúi lehetünk, hogyan egészül ki a zenekar Magyarország egyik legkedveltebb férfi énekésével, Pápai Jocival. Nem ígérhetünk tehát mást, csak felszabadult kikapcsolódást, féktelen jókedvet és gyönyörű balkáni dallamokat, ahol a dél- és kelet európai zenei hagyományok keveredve új távlatokat nyitnak meg az értő füleknek. És nem csak Pest! Komárom, Veszprém, Müpa – Budapest – , Tatabánya, Pécs, Szeged, Miskolc2017-12-24 19 óra
2017-12-24 20 óra Seres Tamás karácsonyi órája.

A Na! következő ünnepi , karácsonyi különszámának vendége: Dr. Perintfalvi Rita professzor asszony, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke!

Rita katolikus teológus, hittanár, kulturális manager, szociális manager és mentálhigiénés szakember.

Főbb kutatási területei:feminista és felszabadítás-teológiai bibliaértelmezés.zsoltároskönyvexegézis, szinkrón-intertextuális szövegelemzés,

Ma témánk: Jézus és nők, nők és a Biblia, Mária és mítosza, megannyi tabu és tabudöntés, szemléletváltó, eredeti , talán sokak szerint eretnek gondolat…

2017-12-19 16 óra
2017-12-19 17 óra Vendég a Katona / Katona József Színház / két fiatal írója, illetve szereplője , a héten aktuálisan bemutatandó különleges darabok kapcsán! Enyedi Éva dramaturg és színész – Pintér Béla munkatársa, illetve Bognár Péter író, költő – Gothár Péter munkatársa!
Ascher Tamás Háromszéken – Katona nagyszínpad
Rendező: Pintér Béla

néptáncol a Katona… – szereplők a próbákról:
https://www.youtube.com/watch?v=b-6Ib4ohEVs

Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler – Kamra
Rendező: Gothár Péter

nyílt próba videó:
https://www.youtube.com/watch?v=5wJQk3m4YsA

( A 2017.12.12-i adás ismétlése )

2017-12-12 16 óra
2017-12-12 17 óra Vendég a Katona / Katona József Színház / két fiatal írója, illetve szereplője , a héten aktuálisan bemutatandó különleges darabok kapcsán! Enyedi Éva dramaturg és színész – Pintér Béla munkatársa, illetve Bognár Péter író, költő – Gothár Péter munkatársa!
Ascher Tamás Háromszéken – Katona nagyszínpad
Rendező: Pintér Béla

néptáncol a Katona… – szereplők a próbákról:
https://www.youtube.com/watch?v=b-6Ib4ohEVs

Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler – Kamra
Rendező: Gothár Péter

nyílt próba videó:
https://www.youtube.com/watch?v=5wJQk3m4YsA

2017-12-05 16 óra
2017-12-05 17 óra A Na! vendége Schneider Erika az Esterházy Alapítvány titkára!

Az Esterházy Magánalapítvány 2009-ben alapította meg az Esterházy Művészeti Díjat, amelynek célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A díjat 2009-ben a Borsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel, Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patríczia, Kovács Olívia, míg 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalma és Tibor Zsolt kapták meg – alkotói munkásságukat az alapítvány folyamatosan figyelemmel kíséri.

A díjra jelölt művészek:
Albert Ádám, Bernáth Dániel, Dobokay Máté, Ember Sári, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Galambos Áron, Keresztes Zsófia, Kiss Adrian, Kokesch Ádám, Koós Gábor, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt, Nagy Imre, Pintér Gábor, Puklus Péter, Schwéger Zsófia, Szentesi Csaba, Utcai Dávid, Zuzana Zurbolová.

A díjra jelölt művészek válogatott műveiből kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban! Erről beszélgetünk!

2017-11-28 16 óra
2017-11-28 17 óra A Na! vendége és főszereplője: Lajkó Félix!

Lajkó Félix mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, olyan muzsikus, aki közvetítőként használja hangszereit önmaga és a világ között. Mindegy, mihez nyúl, kikkel lép színpadra: a végeredmény mindig kristálytiszta, ismeretlenül mély forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélekzene-egyveleg. Zenei világa önálló műfajt teremt, amelyet különleges érzékenységgel és érzékkel vegyít gyakorlatilag bármilyen, hozzá hasonlóan igényes zenei együttállással. Mindezt kritikusai írták róla, ő pedig évek óta a legkülönfélébb formációkban teljesedik ki: hol szólóban, hol trióban, nagyzenekarral vagy szimfonikusokkal, netán citerás „partyzenét” játszva tartja lázban hallgatóit.

2017-11-21 16 óra
2017-11-21 17 óra A Na! vendége a 30Y és Beck Zoltán!

A 30Y egy zenekar, négyen testvérek. Ikrek. Négy tojás, olyanok, hogy meg sem tudod különböztetni őket. néha ők maguk is összekeverik a másikat saját magukkal. nem is a dalaik miatt ismerik őket, hanem azért, mert ilyen, hogy négyes ikrek alapítanak zenekart, na, ilyen még nem volt. télire pulóvert húznak, nyáron kisgatyát. és ha esik, sosem nyitnak esernyőt. mindnek van autója, mindegyiknek más. azt sosem keverik össze. megjelent egy csomó lemezük, a platina az nagyon csillog, most meg még kazettájuk is lesz. dicsőség, ez a címe annak, ami új.

Beck Zoltán: „Éppen 10 éve 2007-ben játszottunk először a Hajón.
Ha hinnénk a jubileumokban és az önünneplésben, akkor ezt írnánk ki mindenhová nagy betűkkel.
De minket jobban érdekel egy alkotótér, az A38 belakása, egy hét a Hajón a barátainkkal.
És ha azt kérdeznéd, mi is ez az egy hét – azt válaszolnánk: majdnemfesztivál a 30Y-nal.
Koncertek, színház, irodalom, kiállítások, pólógyár – 30Y Egy hét a Hajón.”

2017-11-14 16 óra
2017-11-14 17 óra NA! vendége : Krassy Renáta musical színésznő,.

Annak kapcsán, hogy Ő a címszereplője Zerkovitz Béla és Szilágyi László: Csókos asszony című operettjének – Böhm György rendezésében , melyet most szombaton este mutattak be a József Attila Színházban.
De amúgy , miután a fiatal primadonna sohasem volt még vendégünk, ráadásul, primadonnák is ritkán, új arcaink bemutatása kapcsán, hallgassanak Bennünket!

( A 2017.10.10-i adás ismétlése )

2017-11-07 16 óra
2017-11-07 17 óra A Na! Mai vendége : Dr. Iván Júlia , az Amnesty International magyarországi igazgatója!

( A 2017.10.17-i adás ismétlése )

2017-10-31 16 óra
2017-10-31 17 óra ( A 2017.10.24-i adás ismétlése )

2017-10-24 16 óra
2017-10-24 17 óra

2017-10-17 16 óra
2017-10-17 17 óra A Na! Mai vendége : Dr. Iván Júlia , az Amnesty International magyarországi igazgatója!

2017-10-10 16 óra
2017-10-10 17 óra NA! vendége : Krassy Renáta musical színésznő,.

Annak kapcsán, hogy Ő a címszereplője Zerkovitz Béla és Szilágyi László: Csókos asszony című operettjének – Böhm György rendezésében , melyet most szombaton este mutattak be a József Attila Színházban.
De amúgy , miután a fiatal primadonna sohasem volt még vendégünk, ráadásul, primadonnák is ritkán, új arcaink bemutatása kapcsán, hallgassanak Bennünket!

2017-10-03 16 óra
2017-10-03 17 óra A varsói filmfesztiválon mutatják be a Férfikor című magyar filmet

Három budapesti férfi élete villan fel a filmben. A 91 éves fotóművész és lemezhamisító, Dezső élete gazdag szövetének utolsó szálait szövögeti. Frank, a negyvenes nagybőgős elveszíti a lakáskulcsait, amitől romba dől precízen összeállított napja. A kamasz Samunak pedig váratlanul egy hétig egyedül kell szembenéznie az iskola, a barátság és a szerelem kihívásaival.

Politzer Péter első nagyjátékfilmjét, a Férfikort a rangos varsói filmfesztivál versenyprogramjában mutatják be októberben: ez lesz a film nemzetközi premierje. Az alkotás röviddel ezután a magyar mozikban is látható lesz

2017-09-26 16 óra
2017-09-26 17 óra A műsor vendége Szerényi Dorka

2017-09-19 16 óra
2017-09-19 17 óra Vendég: B. Török Fruzsina, író, dramaturg, rendező

maga írja:

Szó lesz a Hallgatni akartam című Vígszínház béli előadásról, ami a Színházi Kritikusok Céhének Különdíjárara van jelöve. (Vígszínház, Hegedűs D. Géza, Marton László)

És az idei évad 4 bemutatójáról,

-Bartók életéből: Elindultam szép hazámból… című előadás. (Szirtes Balázs főszereplésével)
-Polcz Alaine életéből: Teljes lényeddel című előadás (Gubás Gabi főszereplésével)
– Ratkó-lányok című drámám, amit a nagymamám életéből írtam. (Lénárd Judit volt a nagymamám, egykori sikeres színésznő és még sikeresebb tv-bemondó)

2017-09-12 16 óra
2017-09-12 17 óra

2017-09-05 16 óra
2017-09-05 17 óra a NA! keddi vendége Szabó Benedek!

Az együttest 2013 tavaszán alapította a bajai születésű, akkor huszonhat éves Szabó Benedek. A szerzői kiadásban megjelent Kapuzárási Piknik és A legszebb éveinklemezek a kor huszonéveseinek kétségeit, vágyait és félelmeit dolgozzák fel. A lemezek hangzásvilágára leginkább Cseh Tamás, a Neutral Milk Hotel, az Illés, a The Magnetic Fields és a Kaláka volt hatással.

2017-08-29 16 óra
2017-08-29 17 óra a Na! mai vendégei:

Trill Zsolt színész és Balázs Elemér jazz-dobos, zeneszerző

Témák: Nyári filmek, őszi előadások, Elemér 50 éves jubileumi koncertje.

2017-08-22 16 óra
2017-08-22 17 óra a Na! vendége: Bogányi Gergely zongoraművész, témák: turné, új, évad, utazás, család, ami belefér

de szó lesz még a Szánsájn fesztiválról, a Lucky Morgan című filmről, a Strand Fesztiválról.

2017-08-15 16 óra
2017-08-15 17 óra Na! Ismét Seres Tamás a stúdióban, aki ezúttal beszél a nemesi családból származó elsőkönyves írónővel, akinek Úrilányok Erélyben című könyvét, tiszta szívvel ajánlja elolvasásra. A technika segítségével kilátogatunk a Szigetfesztiválra is.

Na! Meghallgatják?

2017-08-08 16 óra
2017-08-08 17 óra A Na! keddi vendége: Illés Gabriella producer, ötletgazda,szerkesztő

Vágj bele 2017. szeptember 11-ig a Millenárison Magyarország legnagyobb űrkalandja a Gateway to Space nemzetközi űrkiállítás, ami négy ország meghódítása után még több interaktív játékkal tér vissza Magyarországra. Merülj el az űrutazás lélegzetelállító történetében és tapasztald meg, milyen érzés asztronautának lenni!

Ismerd meg!
Több mint 3000 négyzetméternyi területen ismerheted meg az emberiség legnagyobb felfedezéseit, kezdve a korai álmodozóktól, akik elsőként építették meg saját űrrakétájukat, át az eseménydús 20. századon, amikor a Holdra szállásért folytatott űrversenyben küzdöttek meg egymással a nemzetek, egészen a naprendszer határának feltérképezéséig!

Fedezd fel!
Vedd szemügyre testközelből és vizsgáld meg a US Space and Rocket Center több száz darabból álló lenyűgöző gyűjteményét, a NASA különleges küldetései során használt szkafandereket, a felfedezések során begyűjtött holdkőzeteket, egy életnagyságú, igazi holdjárót, illetve a rakéták és űrkapszulák élethű mását!

Éld át!
Ha sokat fantáziáltál arról, milyen lehet egy asztronauta bőrébe bújni, van egy jó hírünk, hiszen kiképzőtáborunkban próbára teheted űrhajós képességeidet! Megbirkózol a gravitációs erővel? Végre tudsz hajtani egy űrküldetést? El bírsz kormányozni egy igazi űrhajót?

( A 2017.08.01-i adás ismétlése )

2017-08-01 16 óra
2017-08-01 17 óra A Na! keddi vendége: Illés Gabriella producer, ötletgazda,szerkesztő

Vágj bele 2017. szeptember 11-ig a Millenárison Magyarország legnagyobb űrkalandja a Gateway to Space nemzetközi űrkiállítás, ami négy ország meghódítása után még több interaktív játékkal tér vissza Magyarországra. Merülj el az űrutazás lélegzetelállító történetében és tapasztald meg, milyen érzés asztronautának lenni!

Ismerd meg!
Több mint 3000 négyzetméternyi területen ismerheted meg az emberiség legnagyobb felfedezéseit, kezdve a korai álmodozóktól, akik elsőként építették meg saját űrrakétájukat, át az eseménydús 20. századon, amikor a Holdra szállásért folytatott űrversenyben küzdöttek meg egymással a nemzetek, egészen a naprendszer határának feltérképezéséig!

Fedezd fel!
Vedd szemügyre testközelből és vizsgáld meg a US Space and Rocket Center több száz darabból álló lenyűgöző gyűjteményét, a NASA különleges küldetései során használt szkafandereket, a felfedezések során begyűjtött holdkőzeteket, egy életnagyságú, igazi holdjárót, illetve a rakéták és űrkapszulák élethű mását!

Éld át!
Ha sokat fantáziáltál arról, milyen lehet egy asztronauta bőrébe bújni, van egy jó hírünk, hiszen kiképzőtáborunkban próbára teheted űrhajós képességeidet! Megbirkózol a gravitációs erővel? Végre tudsz hajtani egy űrküldetést? El bírsz kormányozni egy igazi űrhajót?

2017-07-25 16 óra
2017-07-25 17 óra A Na! vendége Nyári Oszkár színművész, sok sok magyar film népszerű karakterfigurája, s egyben a Karaván Művészeti Alapítvány és a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja!

„A Karaván Művészeti Alapítvány 2000-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen elsősorban tehetséges roma és minden olyan gyermek, fiatal számára, akiknek egy fizetős színitanoda költségei túl megterhelőek lennének. Az alapítvány célja, hogy elősegítse e fiatalok esélyeinek javítását és társadalmi mobilizációját. Az eltelt tizennégy év során folyamatosan fejlődtünk:
a színészképző stúdió működése mellett létrejött gyermek- és ifjúsági
színtársulatunk, majd 2009-től bejegyzett színházként működünk. Fő tevékenységi területünk a színház és a tehetséggondozás. Működésünkben a romák és nem romák közös tevékenysége nagy hangsúlyt kap. Az a fajta gondolkodás és értékrend, amit a Karaván évek óta képvisel, behívott színházunkba olyan művészeket, akik szimpátiával és érdeklődéssel figyelték eddigi munkánkat, és szívesen dolgoznak együtt tehetséges tanítványainkkal. Fontos számunkra, hogy tanítványaink profi színészekkel próbálnak, játszanak együtt. Növendékeink a színtársulattagjaként nagy nyilvánosság előtt demonstrálják azt, hogy cigány és nem cigány gyerekek, fiatalok találkozása gyümölcsöző, értékhordozó lehet.”

( A 2017.06.06-i adás Ismétlése )

2017-07-18 16 óra
2017-07-18 17 óra A NA! vendége Takáts Márton grafikusművész, aki szervezője a következő előadásnak:

Jazz a műteremben
vendég: Jancsovics Máté
2017. május 23., 18:30–21:00
Budafoki út, Budapest 1111, Magyarország

E műtermi jazz-est ötlete hármunk friss barátságán alapszik. Két zenész és egy festő időnként együtt vacsorázik, borozgat, zenéket hallgat a festő-műteremben. Az est mindig úgy zárul, hogy a zongorista (ha már úgyis ott pöffeszkedik az öreg Neuburger a műterem közepén) gyönyörű, hirtelen jött ötleteivel szórakoztatja a társaság másik két tagját. (ha lenne hová dugni a jacket, már rég szólna a basszusgitár is, ez esetben a festő lenne az egyedüli hallgatóság, de mire ti eljöttök, ezt is megoldjuk). Úgy gondoltuk tehát, hogy ez annyira jó hangulat, meg kell osztanunk másokkal is. Egyenlőre fogalmunk sincs, vajon van-e érdeklődés egy ilyen lakás-koncert iránt, de ha sikeres lesz a dolog, havonta rendezünk egy ilyen koncertet, más zenészek bevonásával is. A műterem nem túl nagy, szerintünk maximum 15 embert tudunk leültetni, ezért nagyon kérjük azokat akiket érdekel az est a meghívottak közül, hogy mindenképp jelezzenek vissza. Aki túl későn jelentkezik, és a műterem mérete miatt esetleg nem férne be erre az első koncertre, prioritást élvez majd a következő alkalommal. Belépődíj nincsen (nem ebből szeretnénk meggazdagodni), de hogy legalábbis ne fizessünk nagyon rá, nyitunk majd egy becsületkasszát, ahová betehetitek az elfogyasztott sör, bor, pogácsa árát…

Tehát a felállás:
Tempfli Erik – zongora
Pécsváradi Attila – basszusgitár

És az est házigazdája: Takáts Márton

( A 2017.05.09-i adás ismétlése )

2017-07-11 16 óra
2017-07-11 17 óra Marozsán Erika színházi és filmes szerepei mellett már másodszor készített önálló lemezt. A lemez zeneszerzőjével Födő Sándor „Fodo”-val hozták létre az ez alkalomra írt dalokat. A szövegek – Marozsán előző lemezéhez hasonlóan – most is ismert költőkkel, dalírókkal kollaborálva születtek, Szabó T. Anna, Borda Réka, Novák Péter, Fodor Sándor, Lackfi János, Varga Lívius, Kardos-Horváth János, Jónás Tamás voltak a szerzőtársak a lemez születésénél. A 14 dal stílusában is egy megélhető, kalandos utazás, a balladák, az olykor populárisabb hangzású dalok, a lírai hangvételű, nőies érzékenységű sanzonok, és a progresszív, alternatív zenei irányokat követő, politikailag is fűtött szerzemények világán keresztül. Akusztikus gitárok, zongora, mandolin, a népiesebb hangzású ukulele, klasszikus cselló, – ami olykor a basszusgitár funkcióit is ellátja -, ütőshangszerek és harmonika mellett dobprogramok teszik a hangzást maivá, megcélozva a szélesebb közönség ízlését is. A zene mellett a hangmérnüki munkát is Fodo végezte a saját sstúdiójában.

( A 2017.02.28-i adás ismétlése )

2017-07-04 16 óra
2017-07-04 17 óra Szentendre – nyár:

Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás főszerelésével, Novák Eszter rendezésében július 7-én látható először Szép Ernő Vőlegény című előadása. Majd július 15-én egy különleges sorozat, az Élet.Történetek.hu… első előadása.
A darabot Cseh Judit rendezi, Az előadás sorozat művészeti vezetője Pelsőczy Réka, és a színésznő testvérpár, Egri Márta és Egri Kati játsszák a szerepeket.
Minderről a mai adásban!

2017-06-27 16 óra
2017-06-27 17 óra a Na vendége: Horváth László, a Dombosfest igazgatója!

Idén június 29-től július 2-áig tart a vajdasági Dombosfest, a térség legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiválja. Idén olyan művészek lépnek fel a fényfestett löszfal tövében elterülő – egykori szemétdomb helyén kialakított és belakott – csodálatos fesztiválhelyszínen, mint Boban Markovic, Lajkó Félix, Ripof Raskonikov, Szabó Balázs és Bandája, Pátkai Rozina, Szalonna és bandája többek között, a részletes zenei programot irodalmi program, a Dombos remix és a Dombos Wine Club egészíti ki.
A fesztivál honlapja további infókkal itt: http://dombosfest.org

( A 2017.06.20-i adás ismétlése )

2017-06-20 16 óra
2017-06-20 17 óra a Na vendége: Horváth László, a Dombosfest igazgatója!

Idén június 29-től július 2-áig tart a vajdasági Dombosfest, a térség legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiválja. Idén olyan művészek lépnek fel a fényfestett löszfal tövében elterülő – egykori szemétdomb helyén kialakított és belakott – csodálatos fesztiválhelyszínen, mint Boban Markovic, Lajkó Félix, Ripof Raskonikov, Szabó Balázs és Bandája, Pátkai Rozina, Szalonna és bandája többek között, a részletes zenei programot irodalmi program, a Dombos remix és a Dombos Wine Club egészíti ki.
A fesztivál honlapja további infókkal itt: http://dombosfest.org

2017-06-13 16 óra
2017-06-13 17 óra A NA! véndégei:

Kristóf György fimrendező és Pusztai Ferenc producer

A felvidéki Kristóf György első nagyjátékfilmjének a világ legrangosabb filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje. Az Out a filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójába kapott meghívást. A szlovák-magyar-cseh koprodukció főszerepében a Jászai Mari-díjas Terhes Sándor látható (A nyomozó, A Nibelung-lakópark, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv), operatőre pedig a Magyar Filmszemlén háromszor is a legjobb operatőr díjával jutalmazott, nemzetközi hírű Pohárnok Gergely (Hukkle, Taxidermia, Utóélet, Szabadesés). A kassai születésű Kristóf György előbb a miskolci egyetem hallgatója volt, majd a világhírű prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon. Out című filmtervével 2015-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál Atelier elnevezésű filmterv fejlesztő fórumán.
https://youtu.be/LVNx7_uQhD8

2017-06-06 16 óra
2017-06-06 17 óra A Na! vendége Nyári Oszkár színművész, sok sok magyar film népszerű karakterfigurája, s egyben a Karaván Művészeti Alapítvány és a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja!

„A Karaván Művészeti Alapítvány 2000-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen elsősorban tehetséges roma és minden olyan gyermek, fiatal számára, akiknek egy fizetős színitanoda költségei túl megterhelőek lennének. Az alapítvány célja, hogy elősegítse e fiatalok esélyeinek javítását és társadalmi mobilizációját. Az eltelt tizennégy év során folyamatosan fejlődtünk: a színészképző stúdió működése mellett létrejött gyermek- és ifjúsági színtársulatunk, majd 2009-től bejegyzett
színházként működünk. Fő tevékenységi területünk a színház és a
tehetséggondozás.Működésünkben a romák és nem romák közös tevékenysége nagy hangsúlyt kap. Az a fajta gondolkodás és értékrend, amit a Karaván évek óta képvisel, behívott színházunkba olyan művészeket, akik szimpátiával és érdeklődéssel figyelték eddigi munkánkat, és szívesen dolgoznak együtt tehetséges tanítványainkkal. Fontos számunkra, hogy tanítványaink profi színészekkel próbálnak, játszanak együtt. Növendékeink a színtársulattagjaként nagy nyilvánosság előtt demonstrálják azt, hogy cigány és nem cigány gyerekek, fiatalok találkozása gyümölcsöző, értékhordozó lehet.”

2017-05-30 16 óra
2017-05-30 17 óra A Na vendége : Hajnóczy Soma!

„Valaminek a lehetetlenné nyilvánítása nem más, mint az önmagunkba vetett hit hiánya.” – Soma

„Modern bűvészet a legmagasabb színvonalon. Soma a színpadi szórakoztatást új szintre emelte. A bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka, az illúzió és humor műfajait ötvözve, egyedi stílust alakított ki, amely az egész világon híressé tette. Műsorait a dinamizmus és eredetiség mellett az elegánsan lezser megjelenés és a könnyed profizmus jellemzi.” – Népszabadság

Soma műsorainak fő célja, hogy olyan élményben részesítse a nézőt, amilyenben addig soha nem volt része. Ahogy Soma mondja: semmi sem lehetetlen!

https://youtu.be/Jucxw56RDik

( A 2017.05.16-i adás ismétlése )

2017-05-23 16 óra
2017-05-23 17 óra a Na! keddi vendége: Farkas Franciska.

Egy gyöngyösi cigánylány, akinek nincs ideje a rasszizmusra, mert Woody Allennel akar forgatni.Farkas Franciska, szocmunkás, jelnyelvi tolmács, újságíró, modell, színész, pultos, felszolgáló, bolti eladó.
Viktória – A zürichi express film főszereplője. (Egy szegény budapesti cigánylány a reménytelenségből egyféle kiutat lát, ha vonatra száll és prostituáltként kezd el dolgozni Svájcban.) Az HBO Aranyélet sorozatának állandó szereplője.2014-ben Hollywoodban a Hungarian Film Festival of Los Angeles eseményen megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. A Brazilok sztárja. Hét évig Süveg Márk, Saiid munkatársa és élettársa.

( A 2017.05.02-i adás ismétlése )

2017-05-16 16 óra
2017-05-16 17 óra A Na vendége : Hajnóczy Soma!

„Valaminek a lehetetlenné nyilvánítása nem más, mint az önmagunkba vetett hit hiánya.” – Soma

„Modern bűvészet a legmagasabb színvonalon. Soma a színpadi szórakoztatást új szintre emelte. A bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka, az illúzió és humor műfajait ötvözve, egyedi stílust alakított ki, amely az egész világon híressé tette. Műsorait a dinamizmus és eredetiség mellett az elegánsan lezser megjelenés és a könnyed profizmus jellemzi.” – Népszabadság

Soma műsorainak fő célja, hogy olyan élményben részesítse a nézőt, amilyenben addig soha nem volt része. Ahogy Soma mondja: semmi sem lehetetlen!

https://youtu.be/Jucxw56RDik

2017-05-09 16 óra
2017-05-09 17 óra A NA! vendége Takáts Márton grafikusművész, aki szervezője a következő előadásnak:

Jazz a műteremben
vendég: Jancsovics Máté
2017. május 23., 18:30–21:00
Budafoki út, Budapest 1111, Magyarország

E műtermi jazz-est ötlete hármunk friss barátságán alapszik. Két zenész és egy festő időnként együtt vacsorázik, borozgat, zenéket hallgat a festő-műteremben. Az est mindig úgy zárul, hogy a zongorista (ha már úgyis ott pöffeszkedik az öreg Neuburger a műterem közepén) gyönyörű, hirtelen jött ötleteivel szórakoztatja a társaság másik két tagját. (ha lenne hová dugni a jacket, már rég szólna a basszusgitár is, ez esetben a festő lenne az egyedüli hallgatóság, de mire ti eljöttök, ezt is megoldjuk). Úgy gondoltuk tehát, hogy ez annyira jó hangulat, meg kell osztanunk másokkal is. Egyenlőre fogalmunk sincs, vajon van-e érdeklődés egy ilyen lakás-koncert iránt, de ha sikeres lesz a dolog, havonta rendezünk egy ilyen koncertet, más zenészek bevonásával is. A műterem nem túl nagy, szerintünk maximum 15 embert tudunk leültetni, ezért nagyon kérjük azokat akiket érdekel az est a meghívottak közül, hogy mindenképp jelezzenek vissza. Aki túl későn jelentkezik, és a műterem mérete miatt esetleg nem férne be erre az első koncertre, prioritást élvez majd a következő alkalommal. Belépődíj nincsen (nem ebből szeretnénk meggazdagodni), de hogy legalábbis ne fizessünk nagyon rá, nyitunk majd egy becsületkasszát, ahová betehetitek az elfogyasztott sör, bor, pogácsa árát…

Tehát a felállás:
Tempfli Erik – zongora
Pécsváradi Attila – basszusgitár

És az est házigazdája: Takáts Márton

2017-05-02 16 óra
2017-05-02 17 óra a Na! keddi vendége: Farkas Franciska.

Egy gyöngyösi cigánylány, akinek nincs ideje a rasszizmusra, mert Woody Allennel akar forgatni.Farkas Franciska, szocmunkás, jelnyelvi tolmács, újságíró, modell, színész, pultos, felszolgáló, bolti eladó.
Viktória – A zürichi express film főszereplője. (Egy szegény budapesti cigánylány a reménytelenségből egyféle kiutat lát, ha vonatra száll és prostituáltként kezd el dolgozni Svájcban.) Az HBO Aranyélet sorozatának állandó szereplője.2014-ben Hollywoodban a Hungarian Film Festival of Los Angeles eseményen megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. A Brazilok sztárja. Hét évig Süveg Márk, Saiid munkatársa és élettársa.

2017-04-25 16 óra
2017-04-25 17 óra a Na! vendége: Snétberger Ferenc

a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendékei és tanárai adnak közös koncertet április 27-én a MOMKultban.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ példaértékű missziója szerint immáron hetedik éve igyekszik a határainkon innen és túl felkutatni a leghátrányosabb helyzetben élő különleges zenei tehetségeket, akik a jazz és klasszikus zene területén kapnak személyre szabott képzést a központban. A Snétberger Ferenc által összeállított tavaszi koncerten a diákok legkiforrottabb produkciói, a legtehetségesebb tanítványok, valamint Snétberger Ferenc mellett több ismert művésztanár és vendégelőadó lép színpadra a MomKultban.

2017-04-18 16 óra
2017-04-18 17 óra ( A 2017.04.11-i adás ismétlése )

2017-04-11 16 óra
2017-04-11 17 óra József Attila versek Latinovits Zoltán előadásában:

https://www.youtube.com/watch?v=3UYKE2S0wsw

2017-04-04 16 óra
2017-04-04 17 óra Vendégei:

Snow Andrea jótékony futónagykövet, a Csemete Alapítvány alapítóelnöke, a Team Heart mozgalom megálmodója és a jótékonysági futás magyarországi meghonosítója. Snow Andrea jótékonysági futásaival azokat támogatja, akiknek másoknál kevesebb jutott. Örömmel segít az elesetteknek: öregeknek, gyerekeknek, árváknak, betegeknek, rászorulóknak, rossz körülmények között élő állatoknak. Andreát az teszi igazán boldoggá, ha adhat. Hosszú és nehéz úton jutott el idáig, hogy valamiért, valakikért fusson, és ne valami elől.

2009-ben egy újabb sorsfordító pillanat teljesen felforgatta addigi életét. Épp a Széchenyi-hegyen futott, a XII. kerületi Gyermekotthon épülete előtt, amikor hatalmasat esett, pont ugyanúgy, mint gyerekkorában. De ezúttal azzal a hirtelen elhatározással állt talpra, hogy megvalósítja legnagyobb álmát és minden erejével a rászoruló gyermekeknek fog segíteni. Eldöntötte, hogy lefutja a New York City maratont, hogy a gyerekeket, egy nemes ügyet támogasson: „Amikor 2009-ben elestem, pontosan tudtam, hogy ki vagyok, és hova tartok – meséli Andrea. – Hittem magamban, és tudtam, hogy nincs lehetetlen, csak tenni kell a dolgom. Áprilistól novemberig tartott a felkészülés az első maratonomra, áldozatokkal teli időszak volt, a férjem és gyermekem azonban rengeteget segítettek, és támogattak mindenben.”

„Kitartó és hittel megáldott ember vagyok. Hiszem, hogy szép dolgok várnak még rám az utam során. Tudom azt is, hogy minden a képzelőerőnkön, az akaratunkon és azon múlik, van-e bennünk hit. Amit hittel végzünk, az sikerül. Mert hinni abban kell, ami nincs, azért, hogy legyen! Magamért és másokért is futok – mert tudom, hogy futni jótékony célokért érdemes igazán.”
Team Heart jótékony futás a Csemete Alapítvány részére:
Nagyatád Maraton
időpont: 2017. április 30., vasárnap
helyszín: Nagyatád, Szent István Park 2.
Running Heart – Snow Andrea futónagykövet személyes weboldala:
http://www.runningheart.hu
https://www.facebook.com/runningheartbyandreasnow/
Team Heart – Csemete Alapítvány:
http://www.teamheart.hu/
https://www.facebook.com/partofteamheart/

és :
M.Kiss Csaba
. Kedd – 16.00-18.00 – Na! – Seres Tamásutatják be a magyar mozik, az országszerte ismert szerkesztő, riporter, műsorvezető M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor (Konyec) rendezésében.

( A 2017.03.28-i adás ismétlése )

2017-03-28 16 óra
2017-03-28 17 óra Vendégei:

Snow Andrea jótékony futónagykövet, a Csemete Alapítvány alapítóelnöke, a Team Heart mozgalom megálmodója és a jótékonysági futás magyarországi meghonosítója. Snow Andrea jótékonysági futásaival azokat támogatja, akiknek másoknál kevesebb jutott. Örömmel segít az elesetteknek: öregeknek, gyerekeknek, árváknak, betegeknek, rászorulóknak, rossz körülmények között élő állatoknak. Andreát az teszi igazán boldoggá, ha adhat. Hosszú és nehéz úton jutott el idáig, hogy valamiért, valakikért fusson, és ne valami elől.

2009-ben egy újabb sorsfordító pillanat teljesen felforgatta addigi életét. Épp a Széchenyi-hegyen futott, a XII. kerületi Gyermekotthon épülete előtt, amikor hatalmasat esett, pont ugyanúgy, mint gyerekkorában. De ezúttal azzal a hirtelen elhatározással állt talpra, hogy megvalósítja legnagyobb álmát és minden erejével a rászoruló gyermekeknek fog segíteni. Eldöntötte, hogy lefutja a New York City maratont, hogy a gyerekeket, egy nemes ügyet támogasson: „Amikor 2009-ben elestem, pontosan tudtam, hogy ki vagyok, és hova tartok – meséli Andrea. – Hittem magamban, és tudtam, hogy nincs lehetetlen, csak tenni kell a dolgom. Áprilistól novemberig tartott a felkészülés az első maratonomra, áldozatokkal teli időszak volt, a férjem és gyermekem azonban rengeteget segítettek, és támogattak mindenben.”

„Kitartó és hittel megáldott ember vagyok. Hiszem, hogy szép dolgok várnak még rám az utam során. Tudom azt is, hogy minden a képzelőerőnkön, az akaratunkon és azon múlik, van-e bennünk hit. Amit hittel végzünk, az sikerül. Mert hinni abban kell, ami nincs, azért, hogy legyen! Magamért és másokért is futok – mert tudom, hogy futni jótékony célokért érdemes igazán.”
Team Heart jótékony futás a Csemete Alapítvány részére:
Nagyatád Maraton
időpont: 2017. április 30., vasárnap
helyszín: Nagyatád, Szent István Park 2.
Running Heart – Snow Andrea futónagykövet személyes weboldala:
http://www.runningheart.hu
https://www.facebook.com/runningheartbyandreasnow/
Team Heart – Csemete Alapítvány:
http://www.teamheart.hu/
https://www.facebook.com/partofteamheart/

és :
M.Kiss Csaba
A Brazilok c. vígjátékot 2017. április 6-án mutatják be a magyar mozik, az országszerte ismert szerkesztő, riporter, műsorvezető M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor (Konyec) rendezésében.

2017-03-21 16 óra
2017-03-21 17 óra a Na! vendége Tarján Zsófi

Összesen már több mint 11 éves múltra tekint vissza, de 2011-től működik Honeybeast néven az egyik legnépszerűbb hazai pop-rock csapat. A széleskörű ismertséget a 2014-es Eurovíziós előválogatójában, A Dalban szerezték meg, azóta pedig túl vannak egy aranylemezes albumon, illetve életük egyik legnagyobb kihívásán. Nemrég ugyanis az Erkel Színházban adtak osztatlan sikerű szimfonikus koncertet. A friss finomságok mellett persze biztosan elhangzanak majd olyan ínyencségek is, mint a Bódottá vagy a Legnagyobb hős.

2017-03-14 16 óra
2017-03-14 17 óra a NA! vendége, Szeder, alias Szeder Szabó Krisztina, ahogy megígértük, ha megjelenik az új anyag, jövünk!

„A második album, bár sok mindenben követi az első lemez hangulatát, stílusát, én úgy érzem vagányabb, bátrabb lett, ami a nagyzenekaribb hangzásnak, és talán az elektromos gitárnak is köszönhető, amit most elég sok dalban használtam ellentétben az eddigi kizárólagos akusztikus gitáros kísérettel. Persze teljesen nem szakadtunk el attól az akusztikus világtól, amit tőlünk megszoktak, csak Fenyvesi Márton társproducerrel vittünk bele még egy nagy adag spirituszt, és így új távlatok nyíltak meg.
Én is sokkal merészebben nyúltam nem csak a zenéhez, de a szövegekhez is. A lemez minden sora belőlem fakad, valahogy egyre mélyebbről engedtem feltörni az érzéseket, amelyek aztán dalok formájában öltöttek testek. Nehéz időszakon vagyok túl, így sok a drámával teli, szomorú, vagy inkább mélyen megérintő, elgondolkoztató dal is, de remélem megnyugvást tudnak nyújtani másoknak is, ahogy nekem is segített kiénekelnem magamból.”
Az új Szeder lemez, tehát bizton állíthatjuk, hogy ez igazán színes, mélységekben és gondolatokban gazdag, a humort és az iróniát, sőt az öniróniát sem nélkülöző album. Egy sokkal érettebb nő képe rajzolódik ki, aki nem fél az intimitástól, tud és mer játszani, és belenézni abba a bizonyos tükörbe is ha kell.

2017-03-07 16 óra
2017-03-07 17 óra Támadnak a nők!

Lisa Langseth: A karmester szeretője
Címszerepben a műsor vendége: Benkő Nóra
Rendező és látvány: Varga Éva Jászai Mari-díjas
Bemutató: 2017. március 19. 19:30 óra, Sinkovits Imre Színpad
A szerzőnő 1975-ben született és gyanítható, hogy saját alapanyagból merítette a dráma anyagát.
A darab Katharina vallomása egy idősebb, családos emberhez fűződő titkos viszonyáról, amely egy autó hátsó ülésén “elkövetett” viharos és titkos szex-szel kezdődik és erdei légyottokon jut el az egy időre véglegesnek tűnő hálószobáig.
Katharina fiatal, naiv, lelkes és szerelmes. Rabul ejti az érett művész tehetsége, intellektusa. Az érett művész pedig elég önző és elég nárcisztikus ahhoz, hogy a végtelenségig visszaéljen a lány kiszolgáltatott érzelmeivel. Szóljon, akinek nem ismerős ez a képlet.
Az egyszemélyes darab a szerető szemszögéből mutatja be ennek a kapcsolatnak a csúcsait és mélységeit, minden hozadékát és
​ mocskos hordalékát.
Láthatunk egy érzelmi parazitát működés közben.
​Pontosabban hallhatunk róla.
Az előadás lemezteleníti a testet és a lelket is – Benkő Nóra nem kertel. Kíméletlenül mutatja meg mindkettőt.
Az előadás pikáns, provokatív, szókimondó és végtelenül őszinte – minden nézőnek ajánljuk, aki többet akar tudni a szenvedély titkos természetéről, vagy már eleve többet tud, de jólesik neki az a tudat, hogy ezzel tudásával nincsen egyedül.

2017-02-28 16 óra
2017-02-28 17 óra Marozsán Erika színházi és filmes szerepei mellett már másodszor készített önálló lemezt. A lemez zeneszerzőjével Födő Sándor „Fodo”-val hozták létre az ez alkalomra írt dalokat. A szövegek – Marozsán előző lemezéhez hasonlóan – most is ismert költőkkel, dalírókkal kollaborálva születtek, Szabó T. Anna, Borda Réka, Novák Péter, Fodor Sándor, Lackfi János, Varga Lívius, Kardos-Horváth János, Jónás Tamás voltak a szerzőtársak a lemez születésénél. A 14 dal stílusában is egy megélhető, kalandos utazás, a balladák, az olykor populárisabb hangzású dalok, a lírai hangvételű, nőies érzékenységű sanzonok, és a progresszív, alternatív zenei irányokat követő, politikailag is fűtött szerzemények világán keresztül. Akusztikus gitárok, zongora, mandolin, a népiesebb hangzású ukulele, klasszikus cselló, – ami olykor a basszusgitár funkcióit is ellátja -, ütőshangszerek és harmonika mellett dobprogramok teszik a hangzást maivá, megcélozva a szélesebb közönség ízlését is. A zene mellett a hangmérnüki munkát is Fodo végezte a saját sstúdiójában.

2017-02-21 16 óra
2017-02-21 17 óra Vendége Borbély Alexandra, akivel a múlt héten Enyedi Ildikó, azóta már Arany Medve-díjas filmjéről a TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL beszélgettek.

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?

( A 2017.02.14-i adás ismétlése )

2017-02-14 16 óra
2017-02-14 17 óra A Na! vendége A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra

Magyar film versenyez az Arany Medvéért a februári Berlinalén. A nagy presztízsű fesztivál hivatalos versenyprogramjában lesz a világpremierje Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, fanyar humorú szerelmesfilmjének.

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?

2017-02-07 16 óra
2017-02-07 17 óra 2017. február 23-tól Hegymegi Máté rendezésében a Jurányi Inkubátorházban látható a k2 színház legújabb előadása a Sömmi. A Cserna-Szabó András 2015-ős regényéből készült átirat, a mű eredeti nyelvezetét használva mutatja be Rózsa Sándort és a betyárvilágot a 19. században a maga véráztatta és küzdelmes élethelyzeteivel.

„Rózsa Sándor története nem poros, régi tárgyként kerül kiállításra Cserna-Szabó regényében, hanem hús-vér magyar sorstörténetként. Pontos képekkel, sűrű nyelvvel festi le mindazt a brutalitást, kegyetlenséget, amivel ezek a betyárok igazságot tettek, bosszút álltak, fegyelmet tartottak a pusztában. Megelevenedik a pandúrokkal folytatott, soha véget nem érő hajsza,, amelynek tétje egyik oldalról a terror leszámolása, míg hőseink részéről küzdelem a túlélésért. Hiszen ők nem a maguk döntéséből lettek betyárok, ha már így hozta az élet. És ha már adatott az út az alvilágba, hát menjenek a legmélyére. A szemünk előtt alakul át és részegedik meg saját, egyre növekvő hatalmától Rózsa Sándor, akit csak Gazdának lehet hívni. Ördögi easternre számítson a néző, kegyetlen, de igaz szavakra. A Sömmi patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló betyárregény, melyben nem csak a szegénylegényekről hullik le e a lepel,de magáról a történelemről is.”

Modernizálás nélkül a regény nyelvét, képregényszerűségét megtartva minimális díszlet használattal szeretném láttatni az előadást a test képzőművészeti, festményszerűségének használatával. A Regény központja az a „sömmi” ami körülveszi szereplőinket, ebben kell érvényesülniük. Ezt a semmit nem tölthetjük be díszletekkel. A színészek mozgásával helyenként olyan hatást keltve, mintha a képregény és a mozgókép, videoklip találkozna. Mindezt vetítés nélkül élőben, csak a színészek játékával megteremtve, élőzenével, amit ők hoznak létre, ezzel is a darab jelenidejűségét hangsúlyozva. Mintha ma, most itt, velünk történne. Ezt a „sömmit” kell megtöltenünk. Célokkal, történetekkel, színekkel.” – vallja Hegymegi Máté rendező.

2017-01-31 16 óra
2017-01-31 17 óra Mint azt legutóbbi vendégeskedésénél ígértük, ha kész az új lemez, ismét eljön hozzánk!

vendégünk: Zolbert!
Zolbert a smooth jazz műfaj hazai nagykövete, többszörös díjnyertes előadó. “Frappé” című dalával 2013-ban megnyerte a Zuglói Smooth Jazz Klub által szervezett 1. Smooth Jazz Dalverseny fődíját. 2014-ben pedig a VII. Jazzy Jazz Dalverseny fődíjasa lett “Friendship” című szerzeményével, mely a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb hangszerelésért járó különdíjat is elnyerte. Szintén 2014-ben, zenésztársaival a VeszprémFest nagyszínpadán lépett fel a világhírű The Brand New Heavies előzenekaraként.

Legújabb, “Inside Out” című nagylemeze egy fontos lépés a művész életében.

“Ez a lemez egy új és fontos állomás az életemben. Egy vallomás is lehetne, de annál sokkal több. Mély érzéseket és gondolatokat szeretnék átadni nektek változó világunkból, egyúttal még jobban megmutatni, hogy ki is Zolbert a szaxofon mögött. Bízom benne, hogy a dalok jelentenek majd valamit számotokra és megérint benneteket.” – fogalmaz Zolbert a legújabb lemezéről.

2017-01-24 16 óra
2017-01-24 17 óra A Na! mai témája, többek között:

Bauer Sándor 3700 fotója a Fortepanon
Bauer Sándor egészen a kilencvenes évek elejéig. Zsákszámra készitett fotóriportokat a frissen nyilt presszókról, bárokról, motelekről, szállodákról, vendéglőkről, csárdákról és büfékről. Neonfény, nikkel, tört metlachi. Coctail, szóda, Utas üditő. Életképek az Intercontinentaltól a Central Önkiszolgálóig és még tovább, az Ajkai Üveggyár üzemi menzájáig. Italautomaták, mozgó árusok, büfékocsik, Mézes Mackók és pincérversenyek. Jelenetek a magyar vendéglátás, gasztrokultúra és üzemi étkeztetés világából, retussal és retus nélkül. A világ legabszurdabb helyeivel: a Halló Bárral, ahol a pincért telefonon hivhattuk az asztalunkhoz, vagy a fodrászattal ötvözött presszóval, ahol hajszáritás közben rendelhettünk dupla feketét. És közben egy teljes belsőépitészet- bútor- és design-történetet is kapunk, szállodai szobákkal, tejbárokkal, balatoni motelekkel.
Végigutazta a Kádár korszak Magyarországát és lefotózott minden bárt, ahol zongorista játszott esténként. Sőt, lefotózta a zongoristát is.

2017-01-17 16 óra
2017-01-17 17 óra a Na! vendége: Vranik Roland filmrendező

Vranik Roland Az állampolgár c. új játékfilmje megrázó szerelmi- és menekülttörténet, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit. Az állampolgár radikálisan különbözik az eddigi menekültfilmektől, ez a film egy szerelmi dráma, amely két menekült egymás iránti szolidaritásán és egy szerelmen keresztül szembesít az önmagunkhoz való hűség, a befogadás, a szabad választás, a szabadság kérdéseivel. Vranik Roland rendező három éven át dolgozott a filmterven, alaposan körbejárta a menekült kérdést: szakértőkkel konzultált, alapítványokhoz járt, táborokba látogatott el, menekültekkel ismerkedett, a végeredmény azonban mégsem egy menekültfilm lett, hanem egy menekültekről szóló szerelmes film.

https://www.youtube.com/watch?v=2xftqaWyXT4
https://www.youtube.com/watch?v=PKdGIR0AMsc

2017-01-10 16 óra
2017-01-10 17 óra Vendége:

Novák Bálint pszichológus, a Cortex filmklub vezetője.

Csütörtöktől látható Magyarországon az Őrült boldogság című olasz dráma. Paolo Virzi (Esélylesők, Toszkán szépség) legújabb filmjének világpremierje az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában volt. A napfényes Toszkána egy pszichiátriai intézetében találkozik két nő. Beatrice és Donatella háttere és múltja különböző, az egyikük mániákus hazudozó, a másik pedig mélydepressziós, azonban valamiért mégis egymásra találnak, és amikor lehetőségük nyílik rá, a barátnők együtt szöknek meg. Menekülésük során olyan kalandokba keverednek, ami örökre megváltoztatja az életüket. Utazásuk egyszerre örömteli és szomorú, s miközben szembesülnek egymás élettörténetével, az is megkérdőjeleződik, mit is jelent igazán épelméjűnek lenni.
A film versenyben volt a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon is, az olasz filmkritikusok pedig tíz kategóriában jelölték az év filmje díjra, amelyből az Őrült boldogság öt elismerést meg is kapott (legjobb színésznő, rendező, forgatókönyv, jelmez és zene).

2017-01-03 16 óra
2017-01-03 17 óra A Cannes-ban az Un Certain Regard szekció különdíját elnyert A VÖRÖS TEKNŐS című új animációs filmcsodát!

A Magyarországon járt Oscar-díjas rendező, Michael Dudok de Wit alkotása kilenc évnyi megfeszített munka eredménye. A Ghibli stúdió gyártásában készült film produceri feladatait a rendezőként is elismert, legendás Isao Takahata látta el. KÍSÉRŐFILM a mozikban : Bucsi Réka: LOVE című, világhírű rövidfilmje.
A Ghibli nevéhez olyan kiváló animációs filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Szél támad. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az Oscar-díjas rövidfilmesnek, Michael Dudok de Wit-nek nyílt lehetősége rá, hogy a szárnyaik alatt elkészítse első egészestés alkotását.

Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.2016-12-27 16 óra
2016-12-27 17 óra 2016. december 17-én mutatta be az Orlai Produkciós Iroda a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán Benedict Wells Spinner című sikerregényének adaptációját A fura címmel. Az előadásban Rada Bálint, Rába Roland, Radnay Csilla, Bán Bálint, Nagy Dániel Viktor és László Lili szerepelnek. A művet színpadra alkalmazta Fekete Ádám. Rendező: Fehér Balázs Benő

valamint:
Tamás Miklós a FORTEPAN kitalálója és vezetője:

Egy rendhagyó együttműködésnek köszönhetően, az Arcanum és a Fortepan elínditotta első közös fejlesztését, egy interaktív térképet „Budapest 1944” címmel.
https://hungaricana.hu/hu/budapest-1944/

A főváros múltja iránt érdeklődőknek kötelező, másoknak szívből ajánlott. Részletek és háttér itt:
http://index.hu/…/bombatolcserek_egy_meg_gyongyoru_varosba…/

A Fortepanon nagyfelbontásban is letölthető a térkép alapját képező 192 légifotó. Aki szeretné kinyomtatni a saját környékét 1944-ből, itt keresse:
https://hungaricana.hu/hu/budapest-1944/kepek-letoltese/

( A 2016.12.20-i adás ismétlése ))

2016-12-20 16 óra
2016-12-20 17 óra 2016. december 17-én mutatta be az Orlai Produkciós Iroda a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán Benedict Wells Spinner című sikerregényének adaptációját A fura címmel. Az előadásban Rada Bálint, Rába Roland, Radnay Csilla, Bán Bálint, Nagy Dániel Viktor és László Lili szerepelnek. A művet színpadra alkalmazta Fekete Ádám. Rendező: Fehér Balázs Benő

valamint: Tamás Miklós a FORTEPAN kitalálója és vezetője:

Egy rendhagyó együttműködésnek köszönhetően, az Arcanum és a Fortepan elínditotta első közös fejlesztését, egy interaktív térképet „Budapest 1944” címmel.
https://hungaricana.hu/hu/budapest-1944/

A főváros múltja iránt érdeklődőknek kötelező, másoknak szívből ajánlott. Részletek és háttér itt:
http://index.hu/…/bombatolcserek_egy_meg_gyongyoru_varosba…/

A Fortepanon nagyfelbontásban is letölthető a térkép alapját képező 192 légifotó. Aki szeretné kinyomtatni a saját környékét 1944-ből, itt keresse:
https://hungaricana.hu/hu/budapest-1944/kepek-letoltese/

2016-12-13 16 óra
2016-12-13 17 óra Mottó:

„Ekként a dal is légyen örökkön új,
A régi eszme váltson ezer köpenyt,
S a régi forma új eszmének
Öltönyeként kerekedjen újra”
/Babits Mihály: In Horatium/

December 28-án a Muzikum Klubban tartja lemezbemutató koncertjét a januárban alakult Nana Vortex. A magyar népzene és világzenei alapokon szerveződő és a különböző zenei stílusokat sajátosan fuzionáló együttes alapítója Kaszap Atilla, zenészeit többek között a Maszkura és Tücsökrajból, a zenekar énekesnőjét a Tárkány Művekből ismerheti a közönség.

Más:
December 15-én mutatják be a Derült égből apu című francia vígjátékot. A Derült égből apu Hugo Gélin francia rendező második játékfilmje, aki előzőleg olyan sikerfilmek forgatókönyvét írta, mint a Magyarországon is népszerű Szerelem, örökség, portugál. A Derült égből apu egy világsikert arató mexikói vígjáték francia remake-je, amelyben ezúttal olyan ismert színészek játsszák a főszerepeket, mint Clémence Poésy (127 óra, Erőszakik, Mr. Morgan utolsó szerelme) és Omar Sy (Samba, Tajtékos napok, Az ételművész). Omar Sy korábban történelmet írt, amikor első fekete bőrű színészként megkapta a legjobb színésznek járó César-díjat az Életrevalók című filmben nyújtott alakításáért, s azóta olyan hollywoodi világsikerekben szerepelt, mint a Jurassic World és az Inferno. Az alkotók szándéka szerint az egyedülálló apa és lányának története egyszerre vicces és megható, a Derült égből apu lesz az év egyik legnagyobb francia filmsikere.

https://youtu.be/I9tTRhlFEGQ

2016-12-06 16 óra
2016-12-06 17 óra Történetek Wellhello-ra

zenés játékfilm
vendég:
Rendező: Tiszeker Dániel
Producer: Lévai Baláz

Szereplők: Karácson Tamás (Fluor), Csöndör László (Diaz),Ötvös András, Trecskó Zsófi, Hartai Petra, Orosz Ákos, Mészáros Blanka, Sztarenki Dóra, Dékány Barnabás, Lábodi Ádám, Roszik Fruzsina, Lukács Dániel, Tóth János Gergely, Molnár Nikolett, Zsigmond Emőke, Molnár Gusztáv

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy vajon mennyi embernek lehetünk életpillanataiban egyfajta filmzeneként, hiszen elég sűrűn kapunk esküvői videókat, leveleket, visszajelzéseket, hogy jó volt megélni a dalainkra egy-egy szakítást, szerelmet vagy épp összejövetelt. Kicsit úgy érezzük a film által, mintha beleleshetnénk néhány ilyen történetbe. Minket elvarázsolt és nagyon izgatottak vagyunk, reméljük, hogy megfelelő lenyomatot tudtunk adni a generációnkról.”

„Két világot hozunk össze zenés nagyjátékfilmünkben: a most induló fiatal színházi, független filmes színészgenerációt, a hasonlóan magas színvonalat képviselő, de sokkal populárisabb Wellhellóval, akik igényes szövegvilágukkal és profi zenéjükkel érnek el hatalmas sikereket. Abban bízunk, hogy ebből a két csapatból jövő energiák erősítik egymást és felpörgetik a történeteinket, ami különösen fontos egy szkeccsfilm esetében.” – foglalta össze a film rendezője, Tiszeker Dániel.

( A 2016.11.29-i adás ismétlése )

2016-11-29 16 óra
2016-11-29 17 óra Történetek Wellhello-ra

zenés játékfilm
vendég:
Rendező: Tiszeker Dániel
Producer: Lévai Baláz

Szereplők: Karácson Tamás (Fluor), Csöndör László (Diaz),Ötvös András, Trecskó Zsófi, Hartai Petra, Orosz Ákos, Mészáros Blanka, Sztarenki Dóra, Dékány Barnabás, Lábodi Ádám, Roszik Fruzsina, Lukács Dániel, Tóth János Gergely, Molnár Nikolett, Zsigmond Emőke, Molnár Gusztáv

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy vajon mennyi embernek lehetünk életpillanataiban egyfajta filmzeneként, hiszen elég sűrűn kapunk esküvői videókat, leveleket, visszajelzéseket, hogy jó volt megélni a dalainkra egy-egy szakítást, szerelmet vagy épp összejövetelt. Kicsit úgy érezzük a film által, mintha beleleshetnénk néhány ilyen történetbe. Minket elvarázsolt és nagyon izgatottak vagyunk, reméljük, hogy megfelelő lenyomatot tudtunk adni a generációnkról.”

„Két világot hozunk össze zenés nagyjátékfilmünkben: a most induló fiatal színházi, független filmes színészgenerációt, a hasonlóan magas színvonalat képviselő, de sokkal populárisabb Wellhellóval, akik igényes szövegvilágukkal és profi zenéjükkel érnek el hatalmas sikereket. Abban bízunk, hogy ebből a két csapatból jövő energiák erősítik egymást és felpörgetik a történeteinket, ami különösen fontos egy szkeccsfilm esetében.” – foglalta össze a film rendezője, Tiszeker Dániel.

2016-11-22 16 óra
2016-11-22 17 óra A Na! vendége a héten Bereczki Csaba filmrendező!

Bereczki Csaba Soul Exodus című új, egészestés, zenés dokumentumfilmjének középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A SoulExodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

„A klezmer a 19. században, Oroszországban jött létre az akkori haszid zsidó közösségekben, de a pogromok és a holokauszt következtében Európából szinte teljesen eltűnt. Amerikában éledt újjá a hetvenes években, majd szivárgott vissza Kelet-Európába. Ez adta az ötletet a filmhez: klezmerzenészekkel együtt járjuk végig mi is a zene útját, de visszafelé, fordított exodusként. Amikor rátaláltam a Budapesten élő zenész Bob Cohenre és bemutatta a zenekarát, a The Brothers Nazaroff-ot, tudtam, hogy őket keresem már hosszú ideje: őseik Kelet-Európából származnak, ők Amerikában születtek, de mára elhagyták azt a kontinenst is, jelenleg a világ különböző pontjain élnek és zenélnek.” – idézi a kezdeteket a film rendezője.

2016-11-15 16 óra
2016-11-15 17 óra Többek között, foglalkozunk a TexTúra című előadással a Magyar Nemzeti Galériában,

https://vimeo.com/190629062

illetve az Aranyélet című HBO sorozat új évfolyamával,
https://www.youtube.com/watch?v=a11I6jXi3zg

( A 2016.11.08-i adás ismétlése )

2016-11-08 16 óra
2016-11-08 17 óra Többek között, foglalkozunk a TexTúra című előadással a Magyar Nemzeti Galériában,

https://vimeo.com/190629062

illetve az Aranyélet című HBO sorozat új évfolyamával,
https://www.youtube.com/watch?v=a11I6jXi3zg

2016-11-01 16 óra
2016-11-01 17 óra a Na! keddi vendége, egy igazi sztár, nemzetközi, mércével:

Edelényi János filmrendező!

A Bourne rejtély az X-Men 2. és a Trója sztárja, a legendás angol színész, Brian Cox és a gyönyörű, fiatal tehetség, a magyar-osztrák származású Coco König főszereplésével 2016. október 27-én kerül a hazai mozikba a derűs, szellemes és életigenlő JUTALOMJÁTÉK című magyar-angol vígjáték,
vendégem: a film rendezője!!!!
Előzetes:
Szinkronos: https://youtu.be/1egr9HFs6bE
Feliratos: https://youtu.be/xWv9wFIndyI

2016-10-25 16 óra
2016-10-25 17 óra Vendége: Weiler Péter

A Behind the clouds egy összművészeti jótékonysági projekt, amiben Magyarország top 15 zenekara fogott össze, hogy a róluk készült Weiler portrékkal támogassák az alapítvány munkáját.

A Bátor Táborban táborozó súlyosan beteg gyerekek megtanulják legyőzni félelmeiket, erőt gyűjtenek a gyógyuláshoz. Ez inspirált több zenészt és zenekart arra, hogy megmutassák saját félelmeiket, küzdelmeiket.

Weiler Péter festőművész, a projekt művészeti vezetője pedig kortárs képekbe öntötte mindezt, amelyekből képeket és pólókat készítettünk, hogy a kedvenc zenekaroddal együtt te is segíthess nekünk életeket változtatni.

Árverés: 2016. november 8-án az Akvárium Klub, ahol árverésre kerül a Behind The Clouds kampány során készült tizenöt Weiler Péter kortárs kép.

https://youtu.be/pHnTlUAQFUw
http://peterweiler.com/?projects=behind-the-clouds

2016-10-18 16 óra
2016-10-18 17 óra Vendége: Bér Rudolf / Rudino / festőművész,

a Nagymezű utcában működő Rudino Art Show kitalálója, üzemeltetője és működtetője
…valamit, valami olyat szeretnénk létrehozni ahova Fellini is szívesen felugrana…akár egy este alatt többször is…egy végtelen nyitott szellemiségű, de zártkörű helyet álmodtunk. A helyszín, a Műteremlakás adott a Nagymezőben, a budapesti „Broadway” tetején, ahol otthon vagy, és szabadon elmerülhetsz az irodalom, képzőművészet, zene, színház, divat, design, bor és gasztronómia világában…de mindezt nagyon másképp. A 2014-ben megnyílt MűteremLakáS’zínház az immáron 12 éve elhunyt, 1924-ben született Bér Rudolf Accademia d’Italia aranyérmes, Munkácsy-díjas festőművész emléke előtt tiszteleg, a Mester egyik oly igaz gondolatával:
„a MŰVÉSZET – csupa nagy betűvel – csak akkor teremtő és eredeti, ha szabad, mégpedig szabad a sallangoktól, megfelelési kényszertől, divattól…nem lehet populáris, ha örökérvényű kíván maradni. Ezt tudomásul kell venni!”
Egyesek szerint a festészet, zene mint ideális testvérpár, tulajdonképpen csak a nagy és hatalmas Atya, az irodalom lázadó gyermekeiként váltak gigászivá. Nem tudjuk, hogy melyik érzékszervünk a primér, de biztosan helyet, teret adunk valamennyi művészeti megnyilatkozásnak, amely szabadon és őszintén, az eredeti hang megteremtése mellett tette le a voksát. A Rudino Art Show, az az Elit fórum, ahol a kor-társ-művészet és a művészetet szerető, igényes és tehetős kultúrlények együtt lehetnek. Mind a statikus, szalonszerű kiállítás megnyitók, mind pedig a nihilista poszt-neo-afterdada performace-ok helyett az interaktív tárlat-előadás: ART SHOW megteremtése a célunk, hogy a nyitott és igényes érdeklődő az alkotás-előadás örömének részesévé váljon. Közel két esztendő alatt sikerült Budapest meghatározó non-konform kulturális pontjává válnunk…természetesen folytatjuk a kvalitásos rendezvényeket és várjuk az észrevételeket, kreatív gondolatokat…

2016-10-11 16 óra
2016-10-11 17 óra

2016-10-04 16 óra
2016-10-04 17 óra

2016-09-27 16 óra
2016-09-27 17 óra

2016-09-27 16 óra
2016-09-27 17 óra

2016-09-20 16 óra
2016-09-20 17 óra

2016-09-13 16 óra
2016-09-13 17 óra

2016-09-06 16 óra
2016-09-06 17 óra

2016-08-30 16 óra
2016-08-30 17 óra

2016-08-23 16 óra
2016-08-23 17 óra

2016-08-16 16 óra
2016-08-16 17 óra

2016-08-09 16 óra
2016-08-09 17 óra

2016-08-02 16 óra
2016-08-02 17 óra

2016-07-26 16 óra
2016-07-26 17 óra

2016-07-19 16 óra
2016-07-19 17 óra

2016-07-12 16 óra
2016-07-12 17 óra

2016-07-05 16 óra
2016-07-05 17 óra

2016-06-28 16 óra
2016-06-28 17 óra

2016-06-21 16 óra
2016-06-21 17 óra

2016-06-14 16 óra
2016-06-14 17 óra

2016-06-07 16 óra
2016-06-07 17 óra

2016-05-31 16 óra
2016-05-31 17 óra

2016-05-24 16 óra
2016-05-24 17 óra

2016-05-17 16 óra
2016-05-17 17 óra

2016-05-10 16 óra
2016-05-10 17 óra

2016-05-03 16 óra
2016-05-03 17 óra

2016-04-26 16 óra
2016-04-26 17 óra

2016-04-19 16 óra
2016-04-19 17 óra

2016-04-12 16 óra
2016-04-12 17 óra

2016-04-05 16 óra
2016-04-05 17 óra A Na!  vendége:  Donáth Péter a MagyarHangya kitalálója és feje, apropó a Titanic filmfesztivál, azon belül a Madárkák című film. A Madárkák főhőse a 16 éves Ari, akinek egyik napról a másikra felborul az élete. Az angyalhangú kóristafiúval anyja közli, hogy Reykjavíkból egy isten háta mögötti halászfaluba kell költöznie évek óta nem látott apjához. Ott nem csak a papa alkoholproblémájával szembesül, hanem azzal is, hogy mennyire megváltoztak gyerekkori barátai. Az egyre reménytelenebb helyzetben Arinak nincs más választása, mint kiállni magáért és komoly döntéseket hozni, hiszen előbb-utóbb fel kell nőnie. Filmelőzetes: https://www.youtube.com/watch?v=RzFswZb0X6Q

2016-03-29 16 óra
2016-03-29 17 óra Vendég:  Nemes Gyula, akinek  második nagyjátékfilmje, a fanyar humorú, provokatív ZERO, Udo Kierrel most került a mozikba.

2016-03-22 16 óra
2016-03-22 17 óra Az első órában: A Radnóti Színház 2016. március 13-án, vasárnap mutatta be a 18. századi olasz drámaíró, Carlo Gozzi Turandot című darabját Juronics Tamás rendezésében, a címszerepben Pétrik Andreával. Akik a Bézsben megszólalnak: Petrik Andrea, Bálint András, Juronics Tamás .

A második órában: A héten kerül a mozikba Joachim Trier legújabb rendezése, a Hétköznapi titkaink, ami 1979 óta az első norvég játékfilm volt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Trier – aki rokona a világhírű dán rendező Lars von Trier-nek – a Szerzők és az Oslo, augusztus után ezúttal igazi világsztárokkal készített filmet: a főszerepekben az Oscar-jelölt Jesse Eisenberg (Social Network – A közösségi háló, Szemfényvesztők 1-2, A hasonmás), Gabriel Byrne (Közönséges bűnözők, A halál keresztútján), az Oscar-jelölt Amy Ryan (Birdman, Hideg nyomon, Szupercella) és Isabelle Huppert (Szerelem, A zongoratanárnő, Egy szerelem története) látható.

Három évvel a neves háborús fotóriporter halála után egy kiállítás szervezése újra összehozza az elhunyt anya családját. Az apa azóta egyedül neveli kisebbik fiát, aki mind jobban eltávolodik tőle. Nagyobbik fia várandós feleségével él együtt, és hosszú idő után tér vissza ismét a szülői házba. A fotók válogatása közben régi sebek szakadnak fel, s váratlan titkok kerülnek napvilágra. Kiderül, mindhárom családtag beleragadt az életébe,  mindegyiküknek van rejtegetnivalója, egyikük sem ismeri igazán a másikat, sőt, még az anya élete is tartogat meglepetéseket. Az emlékezés során elérkezik a hétköznapi titkok kitárgyalásának ideje.

2016-03-08 16 óra

2016-03-08 17 óra Vendég: Kump Edina a Hulladék Akadémia oktatási vezetője

2016-03-01 16 óra
2016-03-01 17 óra a Na! vendége a BudapestScenes csapatának nevében Somogyi Levente

2016-02-23 16 óra
2016-02-23 17 óra akasztjuk a főnököt, a Na! első órájának vendége:Fodor János újságíró, a második órában Szamosi Zsófia színésznő

2016-02-16 16 óra
2016-02-16 17 óra A Na! vendégei: Korbuly Ádám és Gulyás-Kis Attila a Miratia alapítói, munkatársai.

2016-02-09 16 óra
2016-02-09 17 óra Vendég: Szebeni András fotóművész csütörtökön nyíló Szegedi Műhely 2015 című kiállítás kapcsán.

2016-02-02 16 óra
2016-02-02 17 óra a Na! adásának vendége Födő Sándor „Fodo” zenész,zeneszerző

2016-01-26 16 óra
2016-01-26 17 óra Vendég Hanzli Péter, méghozzá a most kezdődő LMBT Hónap, és napokban bemutatandó  A dán lány című Oscar jelölt film, valamint David Ebershoff fantasztikus, hasonló című, irodalmi Nobelre jelölt könyve

2016-01-19 16 óra
2016-01-19 17 óra Vendégek: Elek Ferenc, a Katona József Színház és más független színházi csoportosulás tagja, színművész és Szilasi Blanka leendő színművész az Alternatív Közgazdasági Gimnázium érettségizője – mindketten a szerdán bemutatandó új Kern film,a Gondolj rám! főszereplői. Kulisszatitkok, forgatási sztorik és sok sok nevetés a műsorban!

2016-01-12 16 óra
2016-01-12 17 óra Vendégünk ismét egy nagyon ismert és elismert egyéniség: Balázs Zoltán, a Maladype Színház kitalálója és vezetője, aki éppen USA-béli vendégrendezése előtt ugrik be hozzánk.

2016-01-05 16 óra
2016-01-05 17 óra Vendég: Molnár Levente operaénekes2015-12-15 16 óra
2015-12-15 17 óra a mai NA vendégei, kivételesen telefonon,  dec. 17-ei zeneakadémiai Karácsonyi Koncert kaprcsán,  amely egyben a Remekművek c. sorozat első hangversenye; Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora. .illetve Pécsről Beck Zoltán, a 30y frontembere énekese, szövegírója, egyetemi docens; a ma megjelelő best of lemezről ,illetve a Müpá-s 29-i Kocsmakoncertről.

2015-12-01 16 óra 
2015-12-01 17 óra Balázs János világhírű zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál szervezője, Lajkó Félix és sokak állandó társa  www.balazsjanos.comwww.cziffrafesztival.hu Dési András György fesztiváldíjas filmrendező, a most bemutatott Az éjszakám a nappalod című, új magyar játékfilm egyik rendezője

2015-11-24 16 óra
2015-11-24 17 óra a NA! keddi vendége: Takáts Márton  grafikus és festőművész

2015-11-17 16 óra
2015-11-17 17 óra

2015-11-10 16 óra
2015-11-10 17 óra Vendég: Hámori Gabriella, beszélgetünk a Hamlet premierjéről, ami most volt a Jurányi Közösségi Házban, Elek Ferenccel párban, új filmekről, arról, hogy most jöttek haza Lengyelországból az Örkény Színházzal, illetve tervezett közös produkciónkról Fischer Iván Lakászínházában Gyarmati Fanni / Radnóti felesége/ nemrég kiadott naplójából!

2015-11-03 16 óra
2015-11-03 17 óra Vendég: Fehér Viktor! Kerekes Band!

2015-10-27 16 óra
2015-10-27 17 óra

2015-10-20 16 óra
2015-10-20 17 óra Vendég: Dr. Egervári Ágnes főorvos a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálatának vezetője, az INDA program főnöke. Az INDA program az időskori Demencia és Artzheimer kór hazai kezelésére, problémamegoldására létrejött, szakemberekből álló, de civil szerveződés.

2015-10-13 16 óra
2015-10-13 17 óra a Na! mai vendége 16.00-tól Bonecz Ervin a 90 decibel Projekt és a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesületének vezetője.

2015-10-06 16 óra
2015-10-06 17 óra Jön Somogyi Krisztina építészeti szakíró, író, és az egyik nyertes!

2015-09-29 16 óra
2015-09-29 17 óra

2015-09-22 16 óra
2015-09-22 17 óra

2015-09-15 16 óra
2015-09-15 17 óra

2015-09-08 16 óra
2015-09-08 17 óra Bart Dániel – aki feltalálta a kézműves sört Magyarországon, és pár éve elindította a Főzdefesztet, hogy bebizonyítsa, létezik is az, amiről a blogjában – a Folyékony Kenyéren beszélt. A sörkultúra mellett a kocsmák világát is felrázta, valamint Berlinbe is exportálta a magyar sörforradalmat!

2015-09-01 16 óra A műsorban a szaxofonos, zeneszerző, producerrel beszélgetünk, aki megnyerte a VII. Jazzy Dalversenyt, szó lesz Zolbert produkciójának elképesztő nyári meneteléséről, koncertekről, fesztiválokról, jazz-ről miegymásról és persze jó sokat zenélünk!

2015-08-04 16 óra
2015-08-04 17 óra Vendége Áth-Horváth Zsóka  www.tourdezsokolat.hu
Csokiszakértő.  Csokitúra szervező Budapestről. Egy lány, aki megcsinálta magát.

2015-07-28 16 óra
2015-07-28 17 óra Bíró Eszterrel beszélgetek állati zenés ABC 2-ről, filmzenekoncertről Xavérral, portugál turnéról, Operettszínházról, MUPA koncertről, Szegedi Szabadtéri Játékokról, meg még ami szóba kerül.

2015-07-21 16 óra
2015-07-21 17 óra A műsor vendége Pásztor Anna, az Anna and the Barbies frontembere, közszereplő. Ismeritek! Sok mindenről beszélünk, többek között az augusztus eleji akusztikus normás táboráról is + fesztiválok ezerrel!

2015-07-07 16 óra
2015-07-07 17 óra kapcsoljuk egy párszor Oroszlán Szonját, mindenféléről, nyárról, fesztiválokról, féléves útjáról Amerikába,lovakról stb. És B. Szabó Dezső jön a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója, magyarán az összes magyar intézet vezetője a Világban.

2015-06-16 16 óra
2015-06-16 17 óra vendég: Gróf Balázs képregényrajzoló , Pécsről. www.grofbalazs.hu elég komoly életmű…

2015-06-09 16 óra
2015-06-09 17 óra Galamb, alias Galambos Péter „szinkronkirály”, műsorvezető, Hungarian Voice Talent

2015-06-02 16 óra
2015-06-02 17 óra Szeder- Szabó Krisztina énekes, zeneszerző.Listavezető daltulajdonos.

2015-05-26 16 óra
2015-05-26 17 óra

2015-05-19 16 óra
2015-05-19 17 óra Papp Róbert szerkesztő-rendező- riporter

Seres Antal zenész, gitáros, énekes A zenével a rákos gyerekekért alapítvány kitalálója
Ombódi Csilla az Alapítvány elnöke

2015-05-12 16 óra
2015-05-12 17 óra vendégek: Surányi Judit és Altbäcker Zsuszsanna a REHAB CRITICALL MASS szervezői, telefonon hívjuk Tillát,Beck Zolit, Boros Csabit, a Hősöket stb.

2015-05-05 16 óra
2015-05-05 17 óra Hervé Lóránth Ervin sztárdesigner, képzőművész

2015-04-28 16 óra
2015-04-28 17 óra  Weiler Péter képzőművész, festő, performance-mester,
webtulajdonos,ő alapította a legmenőbb társkereső oldalakat…

2015-04-21 16 óra
2015-04-21 17 óra Somogyi Zoltán, a Political Capital egyik tulajdonosa, politológus, szociológus, közíró, Kung Fu edző és korábbi válogatott, valamint néhány éve műsorvezető.

2015-04-14 16 óra
2015-04-14 17 óra Gyerekek elleni erőszak történetfelolvasó maraton a Centrál Színházban. Megszlalnak a felolvasók, szervezők, a műsor vendége Pócs Balázs a Népszabadság újságírója.

2015-04-07 16 óra
2015-04-07 17 óra

2015-03-31 16 óra
2015-03-31 17 óra

2015-03-24 16 óra
2015-03-24 17 óra

2015-03-17 16 óra
2015-03-17 17 óra

2015-03-10 16 óra
2015-03-10 17 óra

2015-03-03 16 óra
2015-03-03 17 óra

2015-02-24 16 óra
2015-02-24 17 óra

2015-02-17 16 óra Csákányi Eszter
2015-02-17 17 óra

2015-02-10 16 óra
2015-02-10 17 óra Pityinger László ( Dopeman ) a vendég.

2015-02-03 16 óra
2015-02-03 17 óra