Mementó – Kovács Hédi

Időpont: Szerda – 17.00-18.00  (páros hét), ismétlés Csütörtök 22:00 – 23:00 , Szombat 05:00 – 06:00

Memento… a jelentése, emlékezz, emlékeztető, felidéz, említ… a latin és a görög után szabadon ez a műsor hűen tükrözi a szó jelentését. Színészekre, színésznőkre, színházi emberekre emlékezünk úgy, hogy nem búsongunk, sokkal inkább idevarázsoljuk őket újra. „Fellépnek, rendeznek” újra,
itt a Bézsben. És közben dalok, zenék, dallamok, bejátszások, amelyek vagy rájuk, vagy a korra jellemzőek, amelyben éltek.
A Metro Goldwyn -Mayer éppúgy „játszik”, mint a Pannónia Filmstúdió, vagy a színházak bármelyike. Régiek és újak játszanak nálunk…és közben szólnak a dalok…

2023-01-25 17 óra MEMENTO – FRED ASTAIRE.

Általában hétvégén, valamelyik magyar televíziós csatornán, sok-sok évvel ezelőtt látni lehetett régi, Hollywoodi csodákat, zenés álmokat, meseszerű történeteket, csupa szín, csupa dal, csupa romantika, csodás álomvilágot, igazi heppienddel. Imádtuk! Apukám fiatalkorának mozicsillagai voltak a főszereplők, és mi a család, ájultan néztük, például Fred Astaire-t, amint Ginger Rogers-szel ropta fergetegesen.

Astaire – aki eredetileg Friedrich E. Austerlitz néven született – most a műsor főszereplője, akinek az élete valóban a tánc volt, és ki hinné, azért lett táncos, mert az egyébként szintén tehetséges és sikeres nővére Adele mellé kellett egy partner. Így hát a gyerekeit a Broadway felé terelgető mama kíséretében a kisfiú 4 évesen lépte az első tánclépéseket.

Lehetetlen, hogy a neve említésére ne ugorjon be a kissé ritkás hajú, vékony fiatalember, aki ördögien táncolta a mértani pontossággal kidolgozott és kitervelt koreográfiáit. Néha dúdolt, dalolt, néha Judy Girlanddal vicces dalt énekelt és persze táncoltak is hozzá, és idősebb korában a hetvenes évek kultikus filmjében a „Pokoli toronyban” játszott el egy mellékszerepet.

Érdekes, szép, sikeres és hosszú élete volt. 88 évesen 1987. június 22-én hunyt el. Ő lesz a mai műsor „alanya”.

Szerkesztő műsorvezető: Kovács Hédi, a műsor technikai munkatársa: Biczó Tamás.

2023-01-11 17 óra MEMENTO – GÁBOR MIKLÓS.

Egy új műsor első adása. Valahogy mindig a múltat keresem, vagy kutatom, valahogy mindig valami régit keresek, amihez vagy van, vagy csak hallomásból van emlékem. Épületek, terek, kerületek, (Halihó, Budapest!), különös helyek, (Sírok kertje – a Fiumei úti sírkertben tett látogatások), és most jönnek színészek, színésznők, színházi emberek, akikre felnéztem, akiket sokra tartok, és akik hiányoznak. Ez most a Memento.

Elsőként Gábor Miklós. Hogy miért?

Mert ő volt a „magyar királyfi”, akit a dán királyfi szerepe miatt egy angol színikritikus, Laurence Olivier után Európa második legjobb Hamletjének mondott.

Azért mert szerepeinek sora filmekben, Tv filmekben, színházi előadásokban szinte megszámlálhatatlan, és eközben szinkronszerepeiben nem csak ő volt az Óz-ban a Bádogember magyar hangja, de Mastroianninak, Laurence Olivier-nek, Walter Matthau-nak is ő adta a hangját.

Azért mert nem csak színészként és rendezőként volt „alkotó”, de a rengeteg írása, naplóinak sora, a kiadott és a majd kiadásra váró könyvei, az azokban megírt, magával és mindenki mással sok esetben szinte kíméletlenül megírt sorai is itt maradtak utána.

Ő volt Ádám Ottó és Ruszt József barátja és alkotótársa. Ő volt Ruttkai Éva és Vass Éva férje. Mindkét szerelmet mély érzelemmel élte, de Vass Éva mellett megtalálta az alkotónak és szerelmes férfinak szükséges érzelmi és hétköznapi biztonságot is egyben. Első feleségét Rákosi Máriát, az epizódszereplőt, szinte alig említik, pedig talán fiatalkori szabadságának megszerzése idejére volt tehető, házasságuk két éve.

Gyönyörű férfi, bársonyos hanggal, örök önmarcangolással, állandó helyzetelemzésekkel. Ugye nem felejtettük el, ugye emlékszünk rá?

Szerkesztő műsorvezető: Kovács Hédi, a műsor technikai munkatársa: Biczó Tamás.