Más – Sáv

Egy olyan óra, ami mindig más.
Mert szabad a sáv.
Az idő sáv.
Legalább az.

2024-06-18 16 óra Kortalan Kortárs Társulat – Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Bodor-Némedi Gyöngyi, Oláh Andrea

2. Adás

Ihlet, inspiráció, érzelmek, zene, képek és személyes benyomások. Egyedi montázs – reflexiók egy könyvről három színésznővel. A Kortalan Kortárs Produkció vendége Finy Petra író, költő, aki a Kerti szonáta című regényében megjelenő erős, lázadó, bátor nőkről mesél és közben saját családtörténetéről is. Időutazós beszélgetés ez, a társai pedig Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Bodor-Némedi Gyöngyi és a moderátor Oláh Andrea.

2024-06-18 15 óra Más -Sáv – Papp Cecília

Vendég: Király Gábor.

108 alkalommal szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban.
Játszott Európa elitjében és elitje ellen.
Élt Berlinben, Münchenben, Londonban. Most szülővárosában, Szombathelyen irányítja és építi saját sportegyesületét.
Még mindig Eb-rekorder: 40 éves és 86 napos korában védett a belgák ellen.
Divatot teremtett a szürke mackónadrágból.
Ezek csak a legismertebb tények Király Gáborról.
A Rádió Bézsben az EB kapcsán kérdezzük a magyar labdarúgás legendás alakját.
Felidézzük vele a 2016-os Eb-t, megtudhatják, hogy fér meg egymás mellett a humor és a komolyság. Az egykori kapus azt is elárulja, mivel motiválja a fiatal labdarúgókat.

2024-06-11 15 óra Tompos Kátyára emlékezünk. Hrutka Róbert zenei összeállítása a MásSávban.

2024-06-04 16 óra Kortalan Kortárs Társulat – Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Bodor-Némedi Gyöngyi, Oláh Andrea

1. Adás

Ihlet, inspiráció, érzelmek, zene, képek és személyes benyomások. Egyedi montázs – reflexiók egy könyvről három színésznővel. A Kortalan Kortárs Produkció vendége Forgách András író, aki Borbély Szilárd kötetének, a Kafka fiának a születéséről mesél. Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, és Bodor-Némedi Gyöngyi mellett a beszélgetésben közreműködik Oláh Andrea.

2024-05-17 23 óra „Jamming” – Erdőhegyi Brigitta műsora.

A jamming a zenéből átvett kifejezés. Jelentése, a közönség számára különleges, élményeket adó, spontán együtt zenélés – ebben a műsorban az együtt gondolkodás.

Régóta foglalkoztat önmagunk és embertársaink mélyebb megértése. Vannak-e olyan élet-stratégiák, amelyek létezésünket boldogabb és kielégítőbb minőségbe emelhetik? Döntéseink miért olyanok, amilyenek? Egyáltalán, mi döntünk?

Egy Artisjus díjas dalszövegíró, Szabó Ágnes, valamint az Élet Katedrális megalapítója, Kling Rita és egy énekes Erdőhegyi Brigitta beszélgetett mind erről, a Rádió Bézs stúdiójában.

2024-05-08 18 óra A sosem látott Cuba képem elhomályosult. Nem olyan. De milyen? Még most sem tudom, legfeljebb azt, hogy Saly Noémi milyennek látta vagy érezte.
Szóval érzetek, képek, Kuba. Fodor János tágra nyílt szemekkel hallgatta Noémit.

2024-05-01 18 óra Ugyanaz – másképp.

Adásunk első részében az 1888-ban íródott munkásmozgalmi szerzemény, az Internacionálé előadásait derítjük fel Toscaninitől a jazz-hegedűs Stephane Grapeliig, a fémhenger csellentyűcskén felhangzó altatótól a big band-feldolgozásig. Ezt követően a francia himnusz, a Marseillaise sajátos zenei mutációi nyomába eredünk Pierre Cochereau Notre Dame-beli előadásától a négy gitáros gypsy-jazz feldolgozáson át a swing- és funky verziókig. Az adás végén, levezetésként, két „Hull a pelyhes fehér hó” átdolgozással, egy rövid szimfonikus és egy 7 variációból álló zseniális zongora-feldolgozással hangolunk a közeledő nyári időszakra. A műsort a 15 év kihagyás után ismét mikrofon elé ülő, egykori magyar rádiós hangtechnikus, műsorvezető, Gróf Miklós szerkeszti és vezeti.

Ugyanaz – másképp, avagy könnyed hangvadászat, ezúttal a sokszor meghökkentő, váratlan átiratok, feldolgozások jegyében.

2024-04-15 17 óra ( A 2021.04.16-i és 2022.04.15-i adás ismétlése )

2024-03-29 10 óra
2024-03-29 11 óra Péntek 10:00-12:00 Más Sáv – Rékai Gáborral

Bár a műsoridő ill.műsorrend Budapest műsort jelez, ezúttal kicsit tágítjuk a témakört. Nagypénteken nem hagyhatjuk említés nélkül az ünnepet, Nem is tesszük: prózában és zenében idézzük fel, amikor a keresztény világ Jézus keresztre feszítésének napjára és az azt követő eseményekre emlékezik . (Bubnó Tamás)

2024-01-29 10 óra Hétfő – 10.00-10.55 – Más-Sáv – Fodor Jánossal

Mindenhol más? Más-ként is lehet élni?
Más mit gondol, hogyan lehet tovább élni?
Más az élet spanyolországban?
Más mondja a Más Sávban! Ezúttal Dávid Gyula – a Rádió Bézs veteránja -, aki úgy döntött kipróbálja milyen a tél Spanyolországban. Figyeljenek!

2023-12-26 18 óra Kedd – 18.00-19.00 – Karácsonyi magyar zenei műsor – Ari Károllyal

Karácsonyi magyar zenei műsor. Szerkesztette: Ari Károly.

2023-11-20 10 óra Simet László – Liszkai Ágnes készített vele interjút.

2023-09-20 16 óra Más sáv – Fodor János – Pozsonyi Piknik 3. Rész

Hol volt, hol nem, volt úgy – nem is olyan régen -, hogy a pesti népség Lipóciában találkozott békességben, barátságban. Reggeltől estig tartotta kulturális mulatság. A Rádió Bézs is ott volt. Na, volt zene, tánc, és minden, mi szemnek, fűlnek, értelemnek kedves Volt.
Hiszen énekelt nekünk Czutor Kilián Zsanett, gitározott 3 gyermekének apja Belmondó, azaz Czutor Zoltán neki és mindenkinek.

Aztán Forgács Gábort faggattam, amit most önökkel is megosztok. El ne feledjem, a két férfiú a Rádió Bézs csapatát erősítette sokáig, most is számíthatunk rájuk, hiszen jöttek, beszéltek, szórakoztattak. Ha kedvet kapnak – szerintem érdemes -, hallgassák ezúttal is a Rádió Bézst!

2023-09-20 08 óra Más sáv – Fodor János – Pozsonyi Piknik 2. Rész

Hol volt, hol nem, volt úgy – nem is olyan régen -, hogy a pesti népség Lipóciában találkozott békességben, barátságban. Reggeltől estig tartott a kulturális mulatság. A Rádió Bézs is ott volt.

Gergely Róbertet hívtam, hogy szórakoztassuk a nagyérdeműt, de mivel ott volt Joshi Bharat is, ketten kezdtük faggatni Robit, aki sokáig volt a Bézs csapatának csatára, tagja.

Gyűlt szépen a közönség, amikor mikrofonnal kezemben tudtam beszélni Editkével, aki anno évtizedekig árulta a Pagodában a könyveket. Csuda egy nő, majd meghallják.

Aztán egyszer csak előttem állt egy televíziós ikon, Horvát János. Persze, hogy megszólítottam. Ha kedvet kapnak – szerintem érdemes hallgassák ezúttal is a Rádió Bézst!

2023-09-07 17 óra Más sáv – Fodor János – Pozsonyi Piknik 1. Rész

Piknik volt a javából. Közösségi élmény, magamutogatás a szó jó értelmében, szót értés azokkal is, akikkel nem értettünk egyet, és kézfogás, ölelés azokkal, akik a világról, s benne magunkról ugyanazt gondolják, mint mi. Jó volt a Pozsonyi Pikniken. Jó volt találkozni a hallgatóval, és a műsorokban szereplő közismert emberekkel. Némelyikükkel beszélgettünk is, közönség előtt, derűsen, szeretettel.
A Rádió Bézs munkatársainak egy része fürdőzött a napfényben és a szeretetben.
Ezúttal ízelítőt adunk azokból a beszélgetésekből, pontosabban néhány interjúból, ami hallható volt ott, a Duna mellett, a Margit Hídhoz közel, Újlipóciában.
Most őket fogják hallani: Balázs Andi, Gerendás Péter, Hajdú Steve, Hrutka Róbert, Joshi Bharat és Rónai Egon. És persze ott volt a Fodor is.

2023-07-24 16 óra Más sáv – Brahnam, a vetítő gép- Horányi Ágnes

Egy olyan beszélgetést hallhatnak, amit tán azoknak is meg kell hallgatniuk, akik nem hisznek. Azaz, Garai András talán magában hitt. A Riporter Horányi Ágnes.

2023-06-26 12 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Lélekkerék a Más-Sávban. Riha Zsófi pszichológus, életmód szakterapeuta és Csányi Zita önismereti mentor, tajcsi tanár, coach arról beszélget, hogy mi a csuda az a pszichoterápia, mire jó? Melyik szakembernek mire van jogosultsága a terápiás piacon? Mikor menjünk csoportos foglalkozásra, és mikor egyéni terápiába? Meg arról, honnan nyerjük az önismeretünket? Hallgassák a Más-Sávot és benne a Lélekkereket!

2023-06-19 12 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Lélekkerék a Más-Sávban! Hétfőn 12 órától Riha Zsófia és Csanyi Zita beszélget arról, hol helyezkedik el az életünkben a düh, a harag, a félelem. Arról diskurálnak, vajon képesek vagyunk-e ezeknek az erős érzelmeknek a gyökeréig eljutni? És, ha eljutottunk oda, mihez kezdjünk ott? Hogyan képes megváltoztatni az életünket az a tudás, amit ott megtapasztalunk? Hallgassák a Más-Sávot, és benne a Lélekkereket!

2023-06-02 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Lélekkerék a Más-Sávban! Riha Zsófia és Csanyi Zita arról beszélget, hogyan is vagyunk a 21. században. Többek között arról diskurálnak, hogyan birkózunk meg a tempóval, és arról, hogyan vagyunk képesek újra megtalálni saját ritmusunkat. Hallgassák a Más-Sávot, és benne a Lélekkereket!

2023-05-30 08 óra kedd, 08.00-09.00 – Más Sáv – Fodor Jánossal

Május első napjaiban, egy kertben, a Figaróban, ami a XIII. kerületben van, közönség előtt beszélgethettem Szalaí Kriszta színésszel. A közönség is kérdezhetett. Önök most nem. Azaz csak saját maguktól és a válaszokat is saját maguknak kell megadniuk.

Ha dolgozik, ha másra kell figyelnie, halassza későbbre a műsor meghallgatását. Krisztára ugyanis érdemes érdemes figyelni.

2023-05-19 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Beszélgetéssorozatunk következő darabjának címe: Ki vagyok én? Találkozás önmagunkkal – Riha Zsófi és Csányi Zita beszélget.
Hallgassanak minket!

2023-05-11 14 óra Csütörtök, 14:00-15:00 – ” Lement a függöny”

https://www.youtube.com/watch?v=4dy11ASqSPA

Nos, errő szól az a beszélgetés, melyet az alkotókkal készítettem.
Köszönet Fekete Marinak, Papp Jánosnak és Kiss Péternek.

2023-05-10 21 óra Szerda, 21:00-22:00 – HEGEDŰS D. GÉZA köszöntése

NEGYEDIK NEGYED – Fodor János – Hegedűs Géza

Ezt Írta Bayer Ilona néhány napja a Bézs nyilvános oldalára:

„ÜRES MÁR SZÍNPAD, hátam mögött árválkodik a torta, rajta a gyertya, 70-et formázva. HEGEDŰS D. GÉZÁT ünnepeltük este a Vígszínházban. Micsoda időutazás volt! 50 éve -még főiskolásként- itt lépett fel először a „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című musicalben. Akkor Almási Éva partnere volt, most, a születésnapi életmű koncerten annak lányával, Balázsovits Edittel énekelte a „Hogyan mondjam el neked” c. emblematikus dalt.

Hegyi Barbara, Lukács Sándor, Halász Judit, Kern András, Igó Éva, Fesztbaum Béla és a tanítványokból lett kollégák, Wunderlich József, Márkus Luca idézték meg vele dalban a Vígszínház hozzá kapcsolódó zenés darabjait.

Isten éltesse az ünnepeltet, aki végig a színpadon állt, aki végig-énekelte a majd kétórás koncertet! Nemhiába, talált rá újabb becenevet Rudolf Péter direktor: „Mindent Betöltő”.

Nos, a „Mindent Betöltő-vel készítettem az idő múlásáról nem is olyan rég egy olyan interjút, amivel itt és most köszöntjük a 70 éves Hegedűs D. Gézát.

Fodor

( A 2022.04-01-i adás ismétlése )

2023-05-05 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Éljük a mindennapjainkat. Hol összerendezetten, hol kibillenten. Csuda klassz lenne, ha mindig harmóniában lehetnénk magunkkal is, meg a környezetünkkkel is. A harmónia elérésének lehetőségeiről és esélyeiről morfondírozunk Riha Zsófival a Lélekkerékben a Más-Sávban. Hallgassanak minket!

2023-04-21 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Riha Zsófi és Csanyi Zita beszélget a mindennapokról, a megéléseinkről és az ítéleteinkről. Arról, hogyan vagyunk benne a mindennapokban – keleti és nyugati gondolkodással.

2023-04-07 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Riha Zsófia és Csanyi Zita beszélget pénteken 14 órától a Más-Sáv című műsorban az önértékelésről és az önbecsülésről. Minden nap értékeljük magunkat. De, vajon meg is becsüljük-e azt, akit értékelünk? Zsófia és Zita erről beszélget, beszélget, mert szeretnek egymással beszélgetni.

2023-03-24 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Riha Zsófia és Csanyi Zita ebben a Más-Sáv műsorban a kommunikációról beszélget. Izgalmas és határtalanul szerteágazó téma. Zsófia és Zita pedig beszélget, beszélget, mert szeretnek egymással beszélgetni … kommunikálni. Hallgassák őket!

2023-03-10 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Lélekkerék a Más-Sávban. Riha Zsófi és Csanyi Zita beszélget. Ebben az adásban témánk a konfliktus, a konfliktusok kezelése és kerülése. Milyen praktikákat alkalmazzunk, hogy jobban rálássunk a konfliktusainkra?

2023-02-24 14 óra Más sáv – Lélek-kerék – Riha Zsófia és Csányi Zita

Lélekkerék a Bézsen. Kéthetente a Más-Sávban a Lélekkereket hallhatják, melyben Riha Zsófi pszichológus, életmód szakterapeuta és Csanyi Zita tajcsi, csikung oktató, integrál önismereti mentor, coach beszélget. Most arról, hogyan kapcsolódunk magunkhoz, és mit kezdjünk ezzel a kapcsolódással.

2022-12-16 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Más Sáv – Kvízelitő! – Játszótársam mondd akarsz-e lenni – Kerényi Péter műsora

Vetélkedők egykor és most. Valaha, az 1970-es években beleszerettem a vetélkedőkbe, na jó kezemre játszott a véletlen, vagy jókor voltam jó helyen. Aztán rászántam a „hobbimra” majdnem fél évszázadot.

Dolgoztam Vágóval, Vitrayval, Friderikusszal, s pályám kezdetén Egri Jánossal.

Már javában vetélkedtem szerte az országban, no meg a televízióban, amikor megszületett Bartha Álmos.

Az ő nevéhez fűződik közel másfél évtizede a kocsma kvízek hazai elterjedése, aztán könyvbe is gyűjtötte a kérdéseit.

Találkozik a régi és az új. Vagy inkább a klasszikus és a modern.

Játszani jó. Persze otthon a fotelben mindig okosabbak vagyunk, mint a kamerák előtt. Meglehet, azért, mert többen vagyunk.

A karácsonyi időszak az otthoni közös játék időszaka is.

Ezt segíti egy most megjelent munkája, próbáljuk meg otthon a fotelben, együtt, egymással.

Ettől persze senki nem lesz milliomos, de jól jön a pókerarc. Nyerhetünk mindent vagy semmit! Egy azonban biztos: Lehet egy kérdéssel több!

Hallgassák olyan szeretettel, amilyennel én készítettem !

2022-12-15 13 óra Csütörtök – 13.00-14.00 – Komjáthy György

40 év szilánkjai. „Pillanathangok” egy zenei szerkesztő naplójából. Komjáthy György! A műsort a Poptarisznya Rádió bocsátotta rendelkezésünkre.

2022-12-09 14 óra Péntek- 14.00-15.00 – Más sáv – Fodor János

A Negyedik Negyed címet viselő televíziós sorozatom egyik interjú alanya volt Weszely Ernő zongora és harmonika művész.
A halálról, a sötétségről, a másik világról kérdeztem.
Az utolsó interjú volt, többet Ernő nem ad. Váratlanul meghalt.

2022-12-02 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Az én Amerikám – Közismert kollégák beszélnek az Ő Amerikájukról. – 7. Rész – Kereszty András

Kereszty Andrást 1974 őszén nevezték ki a Magyar Távirati Iroda és a Népszabadság közös kairói tudósítójának. Megbízása 1980-ig tartott, közben rendszeresen utazott Afrikába és a Közel-Keleten és a térség fegyveres konfliktusairól készített riportokat. Ő volt 1980 és 1984 között a Népszabadság utazó tudósítója. 1984 és 1989 októbere között Kereszty András volt a Népszabadság washingtoni tudósítója.

2022-12-01 11 óra 2022. december 01. csütörtök 11.00 – 12.00 – Fodor János és Gyuricza Péter beszélgetése Győrffy Miklósról a Magyar Rádió korszakos egyéniségéről.

2022-11-25 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Az én Amerikám – Közismert kollégák beszélnek az Ő Amerikájukról. – 6. Rész – Kulcsár István

Kulcsár István 1957 és 2006 között volt a Magyar Rádió munkatársa. Moszkvából és New York-ból is tudósított. Kulcsár István elmúlt 90 éves, rendkívül tevékeny, évente jelenik meg új könyve. Kulcsár István szinte mindent tud a világról. Amerikáról is. Övé a hatodik rész is.

2022-11-18 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Az én Amerikám – Közismert kollégák beszélnek az Ő Amerikájukról. – 5. Rész – Kulcsár István

Kulcsár István 1957 és 2006 között volt a Magyar Rádió munkatársa. Moszkvából és New York-ból is tudósított. Kulcsár István elmúlt 90 éves, rendkívül tevékeny, évente jelenik meg új könyve. Kulcsár István szinte mindent tud a világról. Amerikáról is. Övé az ötödik rész.

2022-11-11 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Az én Amerikám – Közismert kollégák beszélnek az Ő Amerikájukról. – 4. Rész – Heltai Andtás

Legendás újságíró a 91 éves Heltai András. Nem véletlenül kérte a Rádió Bézs, hogy beszéljen az Ő Amerikájáról, hiszen , 1975-1980 között, valamint 1988-1993 között washingtoni tudósítóként dolgozott. (1983-1987 között bécsi és genfi tudósító volt.) Személyes emlékek, hiteles visszaemlékezések arról az Amerikáról, ami Heltai Andrásé.

2022-11-04 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Az én Amerikám – Közismert kollégák beszélnek az Ő Amerikájukról. – 3. Rész – Bokor Pál

Bokor Pál aranytollas újságíró. A magyar távirati irodát tudósította annak idején Amerikából. Tucatnyi könyv szerzője. Obama -portrékönyvében fél évvel az amerikai elnökválsztás előtt megírta, van esélye annak, hogy egy színes bőrű amerikai költözzön be a Fehér Házba. Bokor Pál az egyetlen magyar riporter, aki a Szovjetunióról, az Egyesült Államokról és Kínáról is írt riportkönyvet.

2022-10-28 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Az én Amerikám – Közismert kollégák beszélnek az Ő Amerikájukról. – 2. Rész. – Zentai Péter

Zentai Péter rádiós újságíró. Annak idején Amerikából (is) tudósította a Magyar Rádiót. Különös történet az övé, mint ahogy különös, furcsa, érdekes az Ő Amerikája. Ismét egy óra arról az országról, ami talán a világ egyik, ha nem a legmeghatározóbb országa.

2022-10-22 17 óra Szombat – 17.00-18.00 – MTA székfoglaló – Szinetár Miklós

A hét közepén, Szinetár Miklós a Magyar Tudományos Akadémián megtartotta a “székfoglalóját”, vagyis most már a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadéma rendes tagjának minősül!

Székfoglaló beszédét a közösségi hálón azonnal megosztottam, hiszen – mint azt az egyik hozzászoló is írta, nem az Akadéma kistermében, hanem a Parlementben, élő egyenes adásban kellett volna azt.

Nos, kérésemre a mester, Szinetár Miklós felovasta székfoglalóját. Hallgassák. Fontos, hiteles, mint ő maga. F. J.

2022-10-21 14 óra Péntek – 14.00-15.00 – Az én Amerikám – Közismert kollégák beszélnek az Ő Amerikájukról. – 1. Rész. – Vujity Tvrtko

Van haja, nem hiányzik a feje – mégis mindig sapkát hord. Balog Szilárd, azaz Vujity Tvrtko (VUICS TROTYKO) közismert televíziós most Floridában él. Amúgy a Miami egyetem újságíró szakára járt ösztöndíjasként 1996-ban.

2022-08-19 13 óra Más-Sáv – Csaba Beatrix

Mi lesz veled Föld?

Naponta érkeznek hírek megszorításokról, energiaválságról, tőlünk néhány száz kilométerre pedig, szinte érinthető távolságban háború zajlik. A rutinos mindennapokat felülírják a ránk nehezedő kihívások, amelyek cunamiként sodorják el azt az elképzelést, hogy a baj tőlünk mindig távol történik, amit mi csak a televízió képernyőjén keresztül, otthonunk biztonságából nézünk. És bár olyan globális léptékű történésekkel kell szembesülnünk, mint egy évek óta tartó világméretű járvány új és új hulláma, vagy a klímaváltozás bolygó szintű hatásai, úgy tűnik az egyéni élet, a családi felelősségvállalás, vagy éppen a politikai döntéshozatal színpadán sokkal lassabban tudatosul a változás szükségszerűsége, mint az az élet fenntarthatóságának szempontjából szükségszerű lenne.

Dr. Steier József klímakutató, energetikus, közgazdász évtizedek óta kéri fel közös cselekvésre azokat a szakembereket, akik innovatív technológiák megalkotásával segíthetik a klímavédelmet, az energia- és vízgazdálkodást. Épp úgy dolgozik a sivatag zöldítésén, mint az itthoni aszállyal sújtott területek gondjainak enyhítésén. Klímaültetvények kialakításával és vízgazdálkodási tervekkel igyekszik minél gyorsabban elérni, hogy a szakirányú döntéshozatal és törvényalkotás a megfelelő technológiával védekezzen az éghajlati változásokkal szemben.

Erről a néha szélmalomharchoz hasonlító törekvésről beszélget a professzorral Csaba Beatrix.

2022-07-22 13 óra Van egy Álmom – Szabó Gabi

Van egy álmom, ezért úgy döntöttem, bőröndöt ragadok és világgá megyek! Persze, csak egy óra erejéig! Kiruccanunk a világ egy érdekes közeli, vagy távoli pontjára, vagy éppen csak kinézünk egy -két hazai üdülőhelyet!

Egy kis „Konzuli tájékoztatás” avagy hogyan kaphatunk „konzuli védelmet” külföldön?
Néhány fontos tanács – infó – indulás előtt!
Mire jó az európai Egészségbiztosítási Kártya?
Hova s merre induljunk, ha csak „adhoc” szabadságot kapunk?
Éld meg ne csak át … ! Utazásra felkészülni, vár a nagyvilág!

Van egy álmom…

( A 2018.08.02-i adás ismétlése )

2022-07-15 13 óra Sütök Neked – Ámon Henriette

Stodulka Gábor természetfilm rendező, forgatókönyvíró volt a vendég, aki mellesleg nagy gourmet. Hogyan lehet mennyei ízeket összehozni egy puszta kellős közepén vagy éppen a Tisza egy zegzugos holtágánál? Erről mesélt Gábor, és persze főztünk is, és recepteket cseréltünk.

( A 2015.06.26-i adás ismétlése )

2022-07-08 13 óra Szórás – Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi

SZÓRÁS- Ahol tényleg mindenről szó van!

Egy mesés műsorral készültünk és ezt értsék szó szerint! Régi és a jelenkor meséivel foglalkoztunk, nosztalgiáztunk és számos érdekességgel készültünk a hallgatóknak! A Pokemontól kezdve a Spongya Bob-on át egészen a Mézga családig mindent kielemztünk! Tartsanak velünk! Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi a mikrofon mögött!!!

( A 2017.02.10-i adás ismétlése )

2022-06-02 14 óra Csütörtök – 14.00-15.00 – Belépő – A MUOSZ iskola növendékeivel.

Belépő – Budapest – MÚOSZ-Sajtóház Június 2-tól csütörtökönként 14 órától a Rádió Bézs műsorán!

2022. február 11-én harminc lelkes fiatal úgy döntött, kipróbálja magát egy új szerepben:
újságírók lesznek. A képzés végére tízen úgy döntöttek élnek a Rádió Bézs által felkínált
lehetőséggel, hogy megalkossanak hétről-hétre egy egyórás műsort. Igyekszünk minden
alkalommal izgalmas témákkal a hallgatók kedvére tenni, legyen szó akár tudományos-
ismeretterjesztő műsorrészletekről, vagy akár komolyabb, társadalmi kérdéseket is érintő
területekről.

Első adásunkban kicsit közelebbről megismerhetnek minket a kedves Hallgatók. A két ötfős
csapat a legkülönfélébb emberekből áll össze. Néhány alapvető jellemző mégis összeköt
mindannyiónkat: a tudás átadása iránti vágyunk, és hogy minél több, érdekesebb szemszögből
mutathassuk meg a Világot a nagyérdeműnek. Ki az éterben, ki személyesen vett részt az első adás felvételén.
Beszéltünk kudarc- és kritikatűrésről, és arról, hogy mi az, amit szeretnénk elérni az újságírás terén, hiszen mi még
csak Belépünk egy kapun, ami a Rádió Bézsnek és az Újságíróakadémiának köszönhetően
kinyílt most előttünk.

2022-05-27 13 óra Más sáv – Fodor János – Hegedűs László

A koncertszervező!

Hegedűs László hozta Magyarországra a legnagyobb sztárokat.
Santana, Tina Turner, Dire Straits, hogy csak néhány nevet említsek.
1986-ban a pályája csúcsán álló Queen együttest szintén ő nyerte meg nekünk.
Ott voltam a Népstadionban én is. Itt az ideje hát, hogy megköszönjem neki.
Interjú a legendás koncertszervezővel!

2022-05-26 09 óra Más sáv – Csütörtök – 09.00-10.00 –  Vangelis – Kovács József

Május 19-én, 79 éves korában elhunyt Vangelis.

A görög zeneszerző és előadó talán legnagyobb sikerét a „Tűzszekerek” (Chariots of Fire, 1981) c. film zenéje jelentette, amelyért 1982-ben Oscar díjat kapott. Egyebek között nevéhez fűződik a Ridley Scott által rendezett „Szárnyas fejvadász” (Blade Runner) filmzenéje, de ő komponálta az „1492 – A Paradicsom meghódítása”, valamint a „Nagy Sándor, a hódító” című alkotás zenéjét is.

Vangelis munkásságára emlékezve Kovács József (Blues24 rádió) a „Vissza a múltba” adás sorozatának azt az epízódját ajánljuk a hallgató figyelmébe, ahol emlékezhet és fantasztikus zenét hallgathat.

2022-05-20 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

32. rész: Fodor János és Asbót Kristóf

Közreműködik a sorozat 31 résztvevője.

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – A sorozat 31 résztvevője.

https://www.youtube.com/watch?v=ZUEuz0_MsJE&t=54s

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-04-22 13 óra Hegyi Iván

Most kép nélkül. Eredetileg volt ugyanis három kamera, meg lámpák, hiszen Hegyi Iván kiváló sportújságíró egy televízió stúdiójában dumált a Fodorral. Igen, ez a jó szó, dumált. Mert nem klasszikus interjú született, sokkal inkább egy jókedvű dumaparti tanúi lehetnek, ha meghallgatják a Más Sáv mostani adását. Ha valaki meg a képes változatra kíváncsi, hát járjon utána, hol nézheti azt meg.

2022-04-15 13 óra Megyek fel a lépcsőn, MTV. Régebben tőzsdepalota, akkortájt a Magyar Televízió székháza. Szabadság tér. Széles lépcsősor. Azon ritka alkalmak egyike, amikor nincs rajta más, csak én. 1990-s évek közepét éljük, tavaszodik lassan.

Felfelé lépegetek, a Zoltán utcai oldalhoz közelebb, amikor a lépcsőn, előttem egy galamb áll. Néz rám és nem mozdul. Megtorpanok. Csak néz, nem menekül. Leguggolok előtte, nézem én is. Előbb mozdul mint én. Leül. Még mindig néz. Aztán lehajtja a fejét, majd eldől. Nem hagyhattam ott. Még volt tér, volt hol elkaparnom.

Megyek a fel a lépcsőn. Heidelberg, kórház. Stenszky Gyula némán jön utánam. Statív az én vállamon, kamera az Ő kezében. A galambra gondolok.

Kórházi folyosó. Kopogok. Aztán az ajtón is. János az ágy szélén, pizsamában. Várj, mondja, felöltözők. Aztán borotválkozik. A haját igazítja. A tenyerében marad egy tincs.

Mehetünk, mondja Déri és rám néz.

Biztosan akarod? – kérdezem. Hülye, én hívtalak – válaszolja.

Előtér, kisebb társalgó. Kamera beállítva. Életem legrosszabb, de tény, talán a leghatásosabb interjúja, a Halálom után felbontandó elkezdődött.

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=https%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%C3%ADvum%2F2021%2F0416_1300.mp3Bejátszás

Déri János 71 éves lett volna április 14-én. Nem lett. 30 éve, 41 éves korában meghalt. Volt (van) három gyereke. Nem ismerhette az unokáit.

Az unokáknak mondom, mindegyiknek(!), Déri János riporter volt. Műsorvezető volt. A legjobbak közül való volt, ha nem a leg.

Mindig Janis Joplin – Mercedes Benz c. számával indította a Calypsó rádióban a műsorát.

Sokan már azt sem tudják, mi volt az a Calypsó. Nem baj. Minden elmúlik egyszer. Mi is.

Déri hiányzik. https://www.youtube.com/watch?v=VFfDas65TXA

u.i.:

Az eredeti televiziós interjút a meg is nézhetik ha megkeresik a világhálón.

( A 2021.04.16-i adás ismétlése )

2022-04-08 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

31. rész: Koltai Róbert

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Koltai Róbert

https://youtu.be/dH1Ymz9THGw

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-04-07 09 óra Csütörtök – 09.00-10.00 – Szélviharmónia – Haagen Imre

Április elsején, Szélviharmónia címmel megjelent a verses kötetem, a Colorcom kiadó gondozásában. Ennek örömére csaptunk egy igencsak formabontó verses-zenés-beszélgetős könyvbemutatót a K11-ben. Majd ezt követte Cziráki Nándor meghökkentő Recycling Pop Art kiállításának megnyitója. Szóval tartalmas este volt. A könyvbemutatóról, melynek házigazdája Szentpéteri Nagy Richard volt és zongorán közreműködött Kollár Tamás, felvétel készült. Tartsanak velünk! Haagen Imre.

2022-04-01 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

30. rész: Hegedűs D. Géza

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Hegedűs D. Géza

https://youtu.be/_PAOpibovJM

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-03-25 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

29. rész: Ujlaki Dénes

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Ujlaki Dénes

https://youtu.be/9l8gLP4ZZe8

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-03-18 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

28. rész: Levente Péter

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Levente Péter

https://youtu.be/HBlp7eRKGBg

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-03-14 18 óra Hétfő – 18.00-19.00 – Más Sáv – Fodorral!

90 éves fiatalemberrel beszélgettem.

Levelében egyebek között ezt írta: „… 67 éves koromban, a válásom után elkezdődött a kalandozások kora, ami mind a mai napig tart. (jelenleg egy 52 éves, gyönyörű úriasszony a kedvesem.)”

Tán már ez a két sor is elég lett volna, hogy válaszoljak, de a kíváncsiságomat leginkább azzal keltette fel, hogy a Negyedik Negyed c. műsoromra reagálva azt írta: „Tudatosan, erőm teljében és teljes szellemi frissességem birtokában öngyilkos lettem. Nem sikerült.

Egy élettörténet, vagy annak szilánkjai. Tessék. Hallgassák meg!

2022-03-11 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

27. rész: Márton András

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Márton András

https://youtu.be/vZcaWUTjD8E

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-03-04 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

26. rész: Forgács Gábor

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Forgács Gábor

https://youtu.be/c2o1m0a8Osk

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-02-25 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

25. rész: Bornai Tibor

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Bornai Tibor

https://youtu.be/H1vogRpYcMY

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-02-18 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

24. rész: Szabó István

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Szabó István

https://youtu.be/oq5R_B8iuPg

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-02-11 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

23. rész: Baranyi Ferenc

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Baranyi Ferenc

https://youtu.be/7KX8GeZca9c

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-02-04 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

22. rész: Verebes István

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Verebes Isrván

https://youtu.be/qe5WO5AQQ8Q

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-01-28 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

21. rész: Ungár Anikó

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Ungár Anikó

https://youtu.be/2KPfBy3LW3I

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-01-21 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

20. rész: Beregi Péter

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Beregi Péter

https://youtu.be/_4ErGtjz7Zw

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-01-14 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

19. rész: Iványi Gábor

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Iványi Gábor

https://youtu.be/PeoVvcUI-kc

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2022-01-07 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

18. rész: Csányi Vilmos

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Csányi Vilmos

https://youtu.be/vTmRG4a0SsU

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-12-31 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

17. rész: Harkányi Endre

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Harkányi Endre

https://youtu.be/HEcBnyRTGaU

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-12-24 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

16. rész: Mérő László

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Mérő László

https://youtu.be/CI962cPbRJA

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-12-17 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

15. rész: Réz András

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Réz András

https://youtu.be/JV_DTcMcQAE

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-12-10 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

14. rész: Gáti Oszkár

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Gáti Oszkár

https://youtu.be/irUomXjvwHs

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-12-03 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

13. rész: Béres Ilona

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Béres Ilona

https://youtu.be/R8J-d77jqdc

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-11-26 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

12. rész: Szilágyi János

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Szilágyi János

https://youtu.be/rAa39ANxLFg

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-11-19 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

11. rész: Horvát János

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Horvát János.

https://youtu.be/qFEkLEQOujE

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-11-15 16 óra Más sáv – Fodor János beszélgetése Bitó Lászlóval

Meghalt Bitó László, világhírű professzor. Elment egy mecénás, egy felvilágosult ember, egy demokrata. Itt hagyott sok barátot, tisztelőt.

Bitó Laci az elmúlt évtizedekben sokat publikált. A jó halálról is. Hitt abban és hirdette is, hogy van olyan. Mi még ezt nem tudjuk.

Bitó László fáradt, öreg és beteg volt akkor, amikor a beszélgetést rögzítettem. Ez volt az utolsó beszélgetésem vele.

( A 2021.08.06-i adás ismétlése )

2021-11-12 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

10. rész: Molnár Piroska

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Molnár Pitoska.

https://youtu.be/0gL6VMK698s

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-11-05 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

9. rész: Jordán Tamás

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Jordán Tamás.

https://youtu.be/aJViqzX7spc

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-10-29 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

8. rész: Juhász Árpád

– NEGYEDIK NEGYED.

– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Juhász Árpád.

https://youtu.be/RbsQCA57vjU

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-10-22 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

7. rész: Keleti Éva

Tán az első interjú volt.

Igen, Keleti Évához mentem elsőként, hogy az utolsó negyedről többet tudjak. És csak ámultam. Csodálatos múlt, megható jelen, tökéletes szellemi és érzelmi frissesség.

Leterített. Akkor ott azt a bölcs asszonyt nem lehetett nem szeretni. Ha csak egy kicsit is megmutathatok belőle, már megérte.

Augusztus 18. napján volt a 90. születés napja. Jó, hogy itt van velünk. Nagyon jó.

Most egy előzetes. A jövő héten már hallgathatják és nézhetik az egész interjút.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Keleti Éva.

https://youtu.be/hbK_3z_yWDY

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-10-22 09 óra Más sáv – Csevegés Fodor János interjúja Bob Schulz (Schulz Róbert) rendező-producerrel.

2021.10. hó 19. napja van. Műsort vezetek épp, amikor Amerikából érkezik a hír, meghalt Bob.

A hírt a világhálóra teszem, közben teszem a dolgomat, beszélek a mikrofonba. Ám közben zakatol az agyam. Hogy lehet, hogy épp – napra pontosan! – öt évvel ezelőtt készítettem vele interjút? Érdekes ember volt.

Magyarul Schulz Róbert, angolul Bob Schulz. Egy név, mely külföldön többet mond, mint itthon.

Egy elképesztő életút, mely a Terézvárostól Hollywoodig vezetett.

Egy különleges ember, aki zöldségpucolóként kezdte, majd filmes álmai megvalósítása folyamán sorsa olyan emberekkel hozta össze, mint Marlene Dietrich, Mel Gibson, Jurij Gagarin, Louis Armstrong, Charles herceg, Salvador Dali, Faludy György, Jim Carrey, Keanu Reeves, Tony Curtis, Sándor Pál, Huszárik Zoltán, Makk Károly, Zsigmond Vilmos, Szabó István, Bereményi Géza, Psota Irén, Bródy János, Presser Gábor, Christopher Reeves, Ted Kennedy, Wayne Gretzky, Melina Merkuri, Glenn Ford, Deborah Kerr, Fliegauf Bence, és még hosszan sorolhatnánk.

Egy rendezői, produceri pályafutás, melyet több ezer reklámfilm, dokumentumfilm-sorozatok, sportesemények, videoklipek, politikai és társadalmi események, ország- és város image filmek, opera megalkotása, számtalan szakmai díj és elismerés, valamint kezdő filmesek mentorálása fémjelez.

Egy magyar filmes, akinek alkotása, a Falcon’s Gold a washingtoni Kongresszusi Könyvtár archívumában megtalálható, mint az első, kizárólag kábeltelevízióra készített játékfilm.

Egy férfi, akit egyetlen magyarként és egyetlen filmesként Torontó város 150. születésnapja alkalmából beválogattak a 150 legfontosabb ember közé, akik a legtöbbet tettek azért, hogy a korábban unalmas és szürke Torontóból ma igazi metropolisz, Észak Amerika harmadik legnagyobb városa legyen.

Ki az a Bob Schulz?

2021-10-15 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

6. rész: Szinetár Miklós

Még nyár volt! Szinetár Miklós tanár úr otthonában fogadott. Friss volt és szellemes, kedves és bölcs. Az Isteneknél elidőztünk egy kicsit, mert a mi volt előtte és mi lesz utána, a sok Isten nélkül mégsem biztos, hogy lehetséges.

Amúgy, a beszélgetésünk is isteni volt. Hallgassák meg, sőt, nézhetik is a honlapunkon!

– NEGYEDIK NEGYED.
– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Szinetár Miklós.

https://youtu.be/iuLnMtHH08g

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-10-08 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

5. rész: Pogány Judit

– NEGYEDIK NEGYED.
– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Pogány Judit.

https://youtu.be/p6xepIeErpE

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-10-01 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

4. rész: Ragályi Elemér

– NEGYEDIK NEGYED.
– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Ragályi Elemér.

https://youtu.be/0KVjkliTVU8

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-09-24 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

3. rész: Sándor Pál

– NEGYEDIK NEGYED.
– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Sándor Pál.

https://youtu.be/-ysFde-My4E

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-09-17 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

2. rész: Tordai Teri

– NEGYEDIK NEGYED.
– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Tordai Teri.

https://youtu.be/4Xp7uJH3Pqs

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-09-10 13 óra Más sáv – NEGYEDIK NEGYED – Fodor János

1. rész: Vitray Tamás

– NEGYEDIK NEGYED.
– Beszélgetéseket hallhatnak az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb.

– NEGYEDIK NEGYED.
– Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk.

Akinek a szemébe néztem: – Vitray Tamás.

https://youtu.be/gdgojSpUoyE

Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta.
A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

2021-09-03 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Varjú Tamás

Ezúttal a kérdező az ösztöneire hallgatott, vagyis többet hallgatott, mint szeretett volna. Varjú Tamás, azaz Mr. Bézs élete ugyanis – mondjuk úgy – olyan bonyolult, hogy a sok réteget felfejteni alig egy órában lehetetlen volt.
Szóval sok minden volt…Volt, mert több, mint 19 éve boldognak mondja magát, már ha létezik olyan. Mindenesetre érthetetlen, hogy a most 61 éves múlt ember arcán miért nincs több ránc. Tán mert fegyelmezett. Nem tudom.
Az biztos, hogy okos, hogy sokat látott, hogy tapasztalt. Gazdag is. Emlékekben biztos. 100 országnál is többen járt és nem egy nagy cég első embereként hatalmas gyűjteménye van az emberi aljasságokból is. De mert – bár nem felejt – haragot, gyűlöletet nem töm a már nemlétező hivatali asztalának fiókjába.
Egyik erénye a humor érzéke, amit számtalan „Retró” műsorban felvillantott, de ebben az órában titkolta. Katarzis élményt se várjanak most – adott abból sokat a Katarzis című zenei műsorában -, de egy férfi szavára mindig oda kell figyelni, mert hisz tanulságos ha kimondja, hogy nem csak a feleségét szereti, de az anyósát is.
Mr. Bézs, a hatszavasok mestere megtisztelt a bizalmával. Köszönöm. Élettörténetének töredékét hallhatják most azok, aki úgy döntenek, odafigyelnek ránk.
Tehát, aki kérdezett: Fodor János, aki válaszolt Varjú Tamás.

( A 2019.04.04-i adás ismétlése )

2021-08-27 13 óra Más sáv – JAPÁN – Zsingor Boja Hedviggel

Zsingor Boja Hedvig Japánról szóló műsorát ajánlom. Hédi most Tokióban dolgozik, tanulja az országot, a nyelvet, a szokásokat, a közlekedést, ismerkedik az ételekkel, rácsodálkozik a toalettre, a tisztaságra, mindenre. Arra kértem, meséljen nekünk arról, amit most ő lát, ő tapasztal. Szerintem érdekes műsor sikeredett. Köszönöm is neki itt és most is! Fodor.

2021-08-24 16 óra Más sáv – Ausztrália – Kovács Hédivel

Olyan messze van Ausztrália, hogy azután már majdnem Óperencia
következik, akár a mesében.
Kovács Hédi ma arról mesél, hogy mi minden kell és mi az, ami
egyáltalán nem kell, ha egy nő a világ másik felén keres társat.
Vajon kilenc alkalom sok vagy kevés ahhoz, hogy kiderüljön,
egymásra találnak-e a leendő társak és képes-e bárki boldog
ausztrállá válni negyven felett?
Meddig tart az álom, és hol kezdődik a realitás? Hol van a vágyódás
és a valóság közötti cérnavékony határvonal?
Ma erről lesz szó, és megszólal a didgeridoo is.

2021-08-13 13 óra Más sáv – Presszer Gábor, Esterházy Péter – A bûnös – 2021.08.13-i adás

Szüts Miklós megfestette, Esterházy Péter megírta, Presser Gábor hanggá varázsolta.

8 év kellett, hogy a képzőművészet, az irodalom és a zene összművészeti alkotássá váljon. Amikor elkezdődött Esterházy Péter még egészséges volt. Azt ígérte, ír hozzá gyilkossági történeteket. Végül nem így történt. Amikor a festményekhez elkészült az írás, már beteg volt. Végül egyetlen gyilkosság története született meg, de az mindent fölülír.

A 13 órakor hallható zenei alkotás pedig az író halála után, annak 70. születésnapjára készült el.

A felvételen hallható összes hangszeren a zeneszerző, Presser Gábor játszik, és a szöveget is ő mondja-recitálja-énekli.

2021-08-06 13 óra Más sáv – Fodor János műsora

Boldogabb élet és emberhez méltó jó halál. Ez a cél és persze a gyógyulás, amíg lehet. Ön – ezúttal a MÁS sávban -, két beszélgetés hallgathat meg.

Gazsi Zoltán középkorú férfi. Gyerekei vannak, szeretik és szeret. Céget vezet, sikeres és mindennek ellenére boldog ember. Mindennek ellenére, mert rákos beteg. Túl két tucat kemoterápiás kezelésen, műtéten, és még nincs vége. De a hit erős. És Gazsi Zoltán is.

Bitó László 87 éves, világhírű professzor. Az elmúlt évtizedekben sokat publikált a jó halálról. Vele készült a második beszélgetés. Bitó László fáradt, öreg és beteg. Nagyon beteg.

2021-07-30 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Gergely Róbert

A főszereplő: Mr. Emmanuelle. Azaz Mr. Bézs. Vagyis Gergely Róbert, aki színész, rendező, igazgató.

Van egy gyereke, egy saját színháza, néhány lemeze, hatalmas rutinja, jó hangja.

Nincs kitüntetése és amikor kérdeztem nem volt felesége se. ( Most nem tudom )

Anyukája Vajek Jutka – legendás televíziós személyiség – aki az ismétlést is biztos hallgatja majd.

A kérdező Fodor János reméli, ön is.

( A 2019.05.02-i adás ismétlése )

2021-07-23 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Czutor Zoltán

Az 5. éve szólt a Rádió Bézs, politikamentesen, s tessék, épp az irányt szabó főszerkesztő tett kivételt.

Tudják, mint mindig, ha nem élő az adás, vágatlanul engedem adásba beszélgetéseimet, mert azt remélem, Ms. vagy Mr. Bézs tudja mit beszél. Feltétlen a bizalmam, azért dolgozom velük.

Most Czutor Zoltánnal készült interjúmat ajánlom szíves figyelmükbe, ami megosztó volt, megosztó lesz.

A zenész, a közéleti ember, a kérdezett, tetszik, nem teszik, nyíltan és bizony keményen kritizált.  Azt gondolom most is, fontos, amit mondott.  És szomorú.

Portré, amiben persze van családi dráma, gyerekek, szerelem, művészet, de mindenek előtt a szabadság feltétlen igénye és szeretete.

Mr. Bézs Czutor Zoltán volt. Aki figyelt rá, Fodor János.

( A 2019.04.25-i adás ismétlése )

2021-07-16 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Éry Balázs

Mr. Bézs ezúttal Éry Balázs.
Éry Balázs, a zenész hangokkal hat, a csenddel szól. A Rádió Bézsben műsorának címe a Csend volt.
Érzékeny, elkötelezett, bátor ember. A politika, a társadalmi folyamatok legalább annyira érdeklik, mint a művészet. Több mint két éve kérdeztem.
Fodor János

( A 2019.04.18-i adás ismétlése )

2021-07-09 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Búza Sándor

Még nem „kolbászkirály”, de a zenei szerkesztők között tán király is lehetne. Vagy alkirály. Esetleg herceg.
Nem lovon, hanem motoron és műsorvezetői széken ül.
Van 1 gyereke, egy felesége, sok hajszála, de már mind fehér.
Taníthatna történelmet, éneket, de e helyett zenél. Bézses volt sokáig. Tán szíve mélyén még most is.
Búza Sándort Fodor kérdezte.

( A 2019.04.11-i adás ismétlése )

2021-07-02 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Serényi Péter

Serényi Péter sportújságíró. Úszó volt és még most is versenyző. Magával, vagy a világgal gyürkőzik, szinte mindegy, de mindig győzni akar.

Serényi Péter volt tudósító, szerkesztőségvezető, beosztott és szóvivő. Serényi Péter világutazó, nagypapa, ritkán riportalany. Ő volt a Mr. Bézs, 2019 valamelyik hetén. Serényi több mint hat esztendeig a Bézs csapatát erősítette, most visszavonult.

A Fodor kérdezte 2019.06.06-án, a műsort most megismételjük, mert megérdemli. Köszönjük Péter!

( A 2019.06.06-i adás ismétlése )

2021-06-25 13 óra Más sáv – Ms. Bézs – Hullan Zsuzsa

Szavak. Csak róla, a mögöttes nélkül.

Balett, szakadás, műtét, fő, iskola, szín, ész, nő, gyerek, kettő, alkohol, víz, pára, halál, élet, könyv, kettő, férfi, kettő, újra, ki, tüntetés, szőke, fogszabályozó, Caminó, negyvenkilenc, nap, tenger, cipó, bor, diktátor, víg, morris, kert, mama, kapa,késő, költözés, nevetés, újra, és erőszak és hit, meg emlék, undor, és feledés, takarás, élni-tudás és megint újra, megint szerelem, öl, ölelés, hit, remény. Semmit nem értenek? Hallgassák meg!

Hullan Fodornak beszél, magáról…

( A 2019.03.28-i adás ismétlése )

2021-06-18 13 óra Más sáv – Ms. Bézs – Bajer Ilona

Azt mondanám én itten, hogy Bayer, az Ila(!) ötven éves.
De hát hazudnék. A táskájában becsempészett kutyája nem éri utol, ahogy végig vágtat a szerkesztőségen. Nem lehet több negyvennél! De hát ez sem igaz. Ahogy legutóbb – játékból – hozzám simult… Más is látta, igazi nő! Szóval tuti, hogy nem több mint 30!
Hihetetlen, hogy unokái vannak, hisz még ő is csak egy kamasz!

A Bayer egy jelenség. Repülő energia bomba. Bizonyítja három eddigi férje, mert szerintem most csak kivár, hogy ismét szüljön. Ha mást nem, egy újabb könyvet, vagy egy újabb filmet. De vissza az időben! Utoljára 1999-ben láthatták a királyi tévé képernyőjén. 1985-ben kapta meg az akkor még egyetlen Híradó műsorvezetői székét: ő volt az első magyar nő, aki a CNN mintára készített Aczél-híradóban egész héten vezetett műsort. Hétfő reggeltől vasárnap estig „beköltözött” a családokhoz. Szóval Bayer volt az, aki Vajek Jutka és Gál Jolán után.
Híradót vezetett Magyarországon! Csak az ifjabbak kedvéért írom ide, nem egyszer milliókat szólított meg 1990-ig, amikor Acél Endre után ő is otthagyta a hírműsort. Dolgoztam vele. Nagy csapat volt az ott, akkor. Már se Acél Endre, se Sándor Pista, se Elek János, az akkor szerkesztőséget vezetők nem figyelik Ilát.

Szóval Bayer Ilona a Ms. Bézs ezen a héten.
Az a nevetős asszony, aki sírhatna is, mert szerettei, két gyereke, és annak gyerekei külföldön élnek.
Akinek napi fájdalmai vannak, mióta elgázolta egy autó.
Aki – mint ön – mindennapos anyagi gondokkal küszködik.
Aki – szerintem – most is keresi a szerelmet.

De nevet a szeme, s nem csak azért mert egy ezeréves kollégája, majdnem barátja kérdezte, a Fodor.

( A 2019.03.21-i adás ismétlése )

2021-06-11 13 óra Más sáv – Ms. Bézs – Pleszkán Écska

Pleszkán Écska.
Ha nem ide született volna, szerintem világsztár lenne.
De ide.
Az édesapja Pleszkán Frigyes virtuóz zongorista.
Volt.
Örök rejtély a miért és a hogyan.
Mindegy is már.

A kicsi lány pedig énekel, repül, bábot készít, kiállít, zenekart szervez, tanít, főz, fotózik, ruhát tervez, var és mindent professzionálisan! Ezernyi dologban pörög és furcsa mód nem fárad. A kicsi lány persze már nagy.
Kár, hogy most éppen nincs műsora. De volt!

Megpróbálom a lehetetlen. Adjon koncertet a kis stúdióban, beszéljen magáról, az apujáról, akit a kérdező Fodor János már faggatott.

( A 2019.03.14-i adás ismétlése )

2021-06-04 13 óra Más sáv – Fodor Jánossal – Szalai Kriszta

„Legyünk valakik!”- mondta valamelyik interjújában Szalai Kriszta, aki valaha y-nal írta a nevét, de hát úgy túl francos, egyszerűsített hát. Aztán a Krisztinából is Kriszta lett.

Az V.Sallyban úgy játszott, hogy nem lehetett rá nem figyelni. A Maradjunk annyiban, a Lélekre vetődő és a 8. napon szerzője leginkább pszichológus, népi hős, nem pedig utcai szociális munkás, író, vagy épp rendező. Persze mindegyiknek jó, színésznek különösképp, de hát sok pszichológus van, meg színpadi ember, vagy épp tollforgató. Jó ember kevesebb. Szalai tisztességes. Kriszta jó. Azért kapta idén ő a Kovalik Márta díjat.

„ Nekem itt van dolgom, ebben az országban”. Sajnos sok, de ezt már én teszem hozzá. De hát ez van, nem fordíthatjuk el a fejünket a kiszolgáltatottság, a szegénység, a szenvedés láttán. Segíteni kell!

Nem is olyan régen, egy kilenc gyerekes családnak kezdett gyűjteni, lakhatásra. Egy hét alatt összejött 13 millió. Apró pénzekből, s az adományozók között ne is keressék azokat, akik a Forbes listáján szerepelnek, de kormányzati pénzeket se. Mindegy. Azaz nem, de van hol lakniuk azóta a gyerekeknek. Mind a kilencnek.
Szalai Kriszta idén a Kovalik díjas.

2021-05-28 20 óra Más sáv – Péntek – 20.00-22.00 Geredás koncert

Gerendás Péter, tisztelete jeléül online koncertet ad Presser Gábor születésnapja alkalmából.

A Rádió Bézs, tisztelete jeléül, a Fodrok c. műsor helyett, ezt az előadást közvetíti pénteken 20 órától, amit megismétel majd vasárnap este 22 órától.

Boldog 73. születésnapot Pici bá!

2021-05-28 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Dr. Komlódi Gábor

Dr. Komlódi Gábor. Két méter magas.
Ha sovány, 125 kiló izom.
Ráadásul bokszol.
Dr. Komlódi Gábor.
Szakmunkás.
Szakács.
A Bézs nyári találkozóján a pörköltje sikert aratott.
Dr. Komlódi Gábor.
Ügyvéd.
Büntetőzik is.
Dr. Komlódi Gábor.
Teológus.
Oktató.
Mélyen hívő keresztény.
Dr. Komlódi Gábor.
Politikai tanácsadó.
Közszerepló.
Volt képviselő.
Dr. Komlódi Gábor.
Férj és apa.
A kések és órák megszállottja.
Van kutyája és kedvenc rádió csatornája.
Ki találják melyik? Abban dolgozik.
A Fodor kérdezi.

( A 2019.03.07-i adás ismétlése )

2021-05-21 13 óra Más sáv – Ms. Bézs – Gáspár Sári

A 100. adása után azt mondta:, „Köszönöm, mindenben számíthatsz rám, de több műsort már nem csinálok. Azt hiszem, már nem vagyok elég jó.”
Meghajoltam, virágot vettem, megköszöntem. Nagy dolog ez! A Bézs koronáját rakom a fejére.

Egy óra Gáspár Sárival! Aki beszélget vele, Fodor János

( A 2019.02.28-i adás ismétlése )

2021-05-14 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Duba Gábor

A teljesség igénye nélkül, amit letett az „asztalra”:
Több, mint négyszáz dalszöveg, egy könyv (Szabadon foglak ), egy színdarab, egy jól menő reklám ügynökség, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban (!) két ikerpár, azaz négy gyerek.

Amit elhagyott: Több, mint 50 év, sok pénz, egykor megélt érzelmek.

Ami van: Tapasztalat, új ráncok, új érzetek és érzések, régi szorgalom, siker és már csak egy kis cég, de remények.

Ezen a héten a Mr. Bézs, Duba Gábor.
Most fizetés nélküli szabadságot kapott 🙂 a kérdező Fodor Jánostól.

( A 2019.02.21-i adás ismétlése )

2021-05-08 16 óra Szombat – 16.00-17.00 – Más sáv – Szilágyi János – 2. rész

( A 2016.05.04-i adás ismétlése )

2021-05-07 13 óra Más sáv – Szilágyi János – 1. rész

A Szilágyi. Csak így, utónév nélkül és a magyar nyelv szabályait felrúgva, névelővel írom. A Szilágyi.

Mert a Szilágyi fogalom. Mint az unikum. S valóban, unikális volt évtizedekig. Sajátos kérdezés technikája, gátlástalansága, huncut lényegre törése, tabukat nem ismerő személyisége milliókat nyűgözött le, vagy bosszantott néha fel.

Szokatlan hangvételével kirítt, megkülönböztette magát. A Táskarádió általa lett az ami, ő Táskarádióval lett az aki. Szóval a Szilágyi, a Rádió Bézs „jól fizetett” munkatársa volt. A francba is, a fenegyerek is korosodik. Épp most múlt nyolcvanöt.

Mondta, hogy fohászkodott, csak soha ne legyen bácsi, soha ne legyen bácsi!!! Sikerült neki. Unokái is Jánosnak hívják, mi meg csak a Szilágyinak. A most is charme-os, most is jól öltözött, most is gyors észjárású pali „Kettesben” volt velem 2016. május 4.-én a Rádió Bézs stúdiójában. Már nem emlékszem, hogy mondtuk – e, halló itt vagyunk.

Szilágyi! Itt és így üzenem, hogy maradj még sokáig közöttünk!

( A 2016.05.04-i adás ismétlése )

2021-04-30 13 óra Más sáv – Mr. Bézs – Madár Tamás

Szöveget is ír, mert van, hogy rap-ra adja a fejét.
Van, hogy táncra perdül, s énekel is.
Volt úgy, hogy műsort vezetett. Itt a Rádió Bézsben.
Fura figura. Zenél és szövegel.
Volt pizza futár, ingatlanügynök, ács, burkoló, adminisztrátor, animátor…
Papíron színész, informatikus és vendéglátós. Ember. Bár Madár.
Madár Tamás

( A 2019.02.14-i adás ismétlése )

2021-04-23 13 óra Más sáv – Ms. Bézs – Bácskai Juli

Bácskai Juli.
Szabadszóműves.
Hangulat és kapcsolatjavító.
Pszichológus.
Színház és gimnáziumalapító.
Kudarcok, traumák és csalódások megélője.
16 könyv szerzője.
A Rádió Bézs önkéntes munkatársa.
Szerelme a férje és a Pszichószínháza.
De a legfontosabb e szösszenet első, általa kreált összetett szava. Annak is az első tagja. SZABAD (!), –
mint a kérdező, Fodor János.

( A 2019.02.07-i adás ismétlése )

2021-04-16 13 óra Más sáv – Fodor Jánossal

Felkonf:

Megyek fel a lépcsőn, MTV. Régebben tőzsdepalota, akkortájt a Magyar Televízió székháza. Szabadság tér. Széles lépcsősor. Azon ritka alkalmak egyike, amikor nincs rajta más, csak én. 1990-s évek közepét éljük, tavaszodik lassan.

Felfelé lépegetek, a Zoltán utcai oldalhoz közelebb, amikor a lépcsőn, előttem egy galamb áll. Néz rám és nem mozdul. Megtorpanok. Csak néz, nem menekül. Leguggolok előtte, nézem én is. Előbb mozdul mint én. Leül. Még mindig néz. Aztán lehajtja a fejét, majd eldől. Nem hagyhattam ott. Még volt tér, volt hol elkaparnom.

Megyek a fel a lépcsőn. Heidelberg, kórház. Stenszky Gyula némán jön utánam. Statív az én vállamon, kamera az Ő kezében. A galambra gondolok.

Kórházi folyosó. Kopogok. Aztán az ajtón is. János az ágy szélén, pizsamában. Várj, mondja, felöltözők. Aztán borotválkozik. A haját igazítja. A tenyerében marad egy tincs.

Mehetünk, mondja Déri és rám néz.

Biztosan akarod? – kérdezem. Hülye, én hívtalak – válaszolja.

Előtér, kisebb társalgó. Kamera beállítva. Életem legrosszabb, de tény, talán a leghatásosabb interjúja, a Halálom után felbontandó elkezdődött.

Bejátszás: 31 perc

Lekonf.

Déri János 70 éves lett volna április 14-én. Nem lett. 41 éves korában meghalt. Volt (van) három gyereke. Nem ismerhette az unokáit.

Őt ismerte egy ország. Az unokáknak mondom, mindegyiknek(!), Déri János riporter volt. Műsorvezető volt. A legjobbak közül való volt, ha nem a leg.

Mindig ezzel a számmal indította a Calypsó rádióban a műsorát.

Bejátszás: Janis Joplin – Mercedes Benz

Sokan már azt sem tudják, mi volt az a Calypsó. Nem baj. Minden elmúlik egyszer. Déri is.

Csak hiányzik.

u.i.:

Az eredeti televiziós interjút a meg is nézhetik ha megkeresik a világhálón.

2021-04-09 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Dr. Budai J. Gergő

A szerkesztő – műsorvezető Fodor János.

Dr. Budai J. Gergő

44 éves, nős, két gyerek apukája.

A jogi egyetem elvégzése után pályafutását egy nemzetközi ügyvédi irodánál kezdte, Budapest mellett Brüsszelben és Washingtonban is dolgozott. Ezt követően öt évig a Pfizer igazgatóságának tevékenykedett Magyarországon, majd később Romániában és a Cseh Köztársaságban is.

2012-től az Invitel Csoportnál töltött be különféle vezető tisztségeket, a cégcsoport általános vezérigazgató-helyettese volt, az igazgatóságának tagja. A cég talpra állítását követően a tulajdonos értékesítette a csoportot.

Budai néhány hónapos pihenő után, 2017- ben a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, igazgatóságának tagja, üzleti tevékenysége mellett pedig a Vodafone Magyarország Alapítványának kurátora és a Digitális Iskola Program nagykövete lett.

Az interjút, 2019. január 22.-én készítettem, amelyben nem beszéltünk arról, hogy átadtuk a Rádió Bézzsel, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületével és a Vodafone Magyarország-al közösen létrehozott Equality – azaz Egyenlőségért díjat.

( A 2019.01.24-i adás ismétlése )

2021-04-02 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Galambos Péter

Szeplős, szemüveges, 50 éves. A polója felett kigombolva hordja az inget. Néha azt híhetnénk, tud repülni. Mindenki Galambnak hívja.

A filmművészetiről kirúgták, talán szerencsére. Közepes színésznek lenni ugyanis olyan lehet, mint focistának a kispadon ülni. Szinkron „színésznek” viszont jó. A legjobbak közé való.

Épített Kultúrházat a televízióban, volt rádiós és disc jockey. Csinált szakszervezetet és három gyereket.

Galambos Péter türelmetlen, szabad, szenvedélyes és Mr.

Ezen a Héten ugyanis Ő a Mr. Bézs.

2021-03-26 13 óra Más sáv – Fodor Jánossal

Semmi különös. Egy fiatalember eddig élettörténete. Nem világbajnok, nem celeb, olyan ember, mint ön, vagy más. Egy nő. Úgy hívják, Sinka Erika.

Időugrás.

Alkoholista apja veri hétköznapi hősünk mamáját. Válás.

18 éves, érettségi, és másnap indul Angliába, el innen.

Étterem, mindenféle munka, egyre jobbak is, de közben nem csak a szerelem, hanem egy hobbi, egy másik szenvedély is megérinti. Lemezlovas lesz, bejárja egész Angliát. London, Brighton, Manchester, Leeds és így tovább.

Már napi két fellépés, hírnév, bulik, közismert emberek, éjszakák. És pénz. Aztán Ciprus, Párizs, Cannes, Monaco.

14 év külföld, most meg itthon. A világ, a meló, a szerelem, az alvatlanság a depresszió kiütötte.

Most itthon, Magyarországon. Napi 8 óra irodai munka, látszólagos rend, vagy rendszer. És a mama. Az édesanyjánál lakik és vár. De mire?

Ja, majd elfeledtem. 2018 óta Erika vegán. Persze, ez sem különös. És az sem, hogy azt a szót értelmezni sem tudja, hogy édesapa…

2021-03-12 13 óra Más Sáv – Akut-szakasz – Baji Anikóval

Post-COVID Sydrome – koronavírus-fertőzés utáni betegség

Egyre többen jelentkeznek a sürgősségi betegellátó egységeken olyan betegek, aki átvészelték a koronavírus-fertőzést, de „egyszerűen képtelenek felépülni, meggyógyulni”. A felvételre jelentkezők szinte kivétel nélkül jelzik, hogy hetek teltek el a fertőzés óta, mégis alattomos tünetek kínozzák. Az íz és – szaglásvesztés tartós fennállása mellett egyre többen jönnek komolyabb vérnyomás ingadozással, szívdobogás érzéssel, olykor az erekben kialakult trombózissal és ennél súlyosabb, elhúzódó levertséggel, fizikai tevékenység kialakuló hirtelen gyengeséggel, amely az életminőségünket komolyabb mértékben befolyásolja. Sajnos sok esetben ezek a tünetek hosszú hetekig, akár hónapokig is eltarthatnak. Ma megjósolhatatlan, csak tippelni lehet, hogy a betegséget átvészelők hány százalékát érintheti a jelenség, amelynek fontosságát jelzi, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ külön Post-COVID Szakambulanciát létesített, ahol fogadni és kezelni tudják a különböző panaszokkal érkező betegeket.

Kifejtettük témát dr. Kanizsai Péterrel a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetőjével.

( A 2021.03.11-i adás ismétlése )

2021-03-05 13 óra Más sáv – Fodor Jánossal

Más élet. Más ember. Más fájdalom. Más életút. Más könnyek.

Megrázó történet szól a műsor első részében. Olyan, amit ha elkezd hallgatni, a készülék elé ragad. Mozdulni sem tud majd, csak a könnyei potyognak tán, vagy száraz, hideg nyomást érez, valahol belül.

Nem felhőtlen szórakozás. Látleletet inkább, vagy mozgó kép – de nem film -, ami akadozva, töredezve bukkan elő. Évtizedek fájdalmas töredékei.

Van, hogy egy ember nem érdemli a szót sem, a világ legszebb szavát, azt, hogy ÉDESANYA.

Közben szól majd a zene is néha, de olyan, hogy nagy lesz a csend…

A hiteles történet után – Létay Dóra színésznő mondja el -, egy hiteles művész, az 56 éve pályán lévő Marianna Faithfull énekesnőről mesélek, aki persze rekedtes, fátyolos hangján, a maga módján, megsirat mindenkit. Engem biztosan.

2021-02-26 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Szerényi Gábor

Mr. Bézs: Szerényi Gábor grafikus, újságíróval beszélgetett Fodor János.

( A 2019.01.17-i adás ismétlése )

2021-02-19 13 óra Más sáv – Ms. Bézs Hajós Katalin

Okos nő. Elegáns, segítőkész, vezetői tapasztalattal. Élt Ukrajnában, Dániában, beszél 5 nyelven. Van két gyereke és már két unokája.

Bézses a kezdetek óta. Mikrofon láza nincs, de a stúdió nem az ő igazi világa. Úgy háttér ember ő, hogy az első vonalban a helye. Neve Hajós Katalin.

Vele beszélgetett, őt mutta be Fodor János.

( A 2019.01.10-i adás ismétlése )

2021-02-12 13 óra Más sáv – Csevegés Fodorral

A 2016.05.25-i műsorom első óráját ismételjük meg. Az oka egy nő, akit akkor még magáztam. Aki akkor azt írta, hogy „Régen minden sokkal könnyebb volt. Például én.”

Én meg – előzetesként akkor – azt írtam, hogy „Balázs Andrea tényleg nem könnyű, bár szinte lebeg. Az a gyanúm, a mindig mosoly mögött mindig ott a könny. Meg a tapasztalás, a tehetség, a felelősség, a munka, a játék, és persze a színpad. Ő még nem tudja, de riporter is lesz, ha megéljük.

Ja, Andrea színész. Jó színész, jó nő, jó ember.”

És lám, Andi műsorvezető, kérdező ember lett a Bézsben – mondom és írom most, 2021.ben. Az akkor Csevegés második óráját megtalálják a fényképemre kattintva a honlapon.

( A 2016.05.25-i adás ismétlése )

2021-02-05 13 óra Más sáv – Pély Barna

Bézs est, ismét közönség nélkül…
A színpadon két férfi, egy gitár és mindenféle kütyü.
Kamerák (is) rögzítik a beszélgetést és zenei produkciót.
Az egyik férfi 45 éves, neve Pély Barna. Énekes,zeneszerző. Munkáiban a blues, a soul, és a funk alapvető stílus jegyeit ötvözi.
A másik férfi -sajnos – több mint 20 évvel idősebb. A neve Fodor János.
Ők beszélgetnek.

A K11 és a Rádió Bézs közös produkciója. A műsor hossza 55 perc.

2021-01-29 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Tóth Zoltán

Államtitkárból szakács. Választási szakértőből majdnem rádiós. Mert azért csak majdnem az. Szíve mélyén még mindig közszolga. Tán nem is tudják, hogy mennyit köszönhetünk neki. Ő azon kevesek egyike, aki miatt bízhattunk az első szabad választás tisztaságában!

Feddhetetlen, tisztességes ember, aki alázattal tanul vén fejjel is, aki adni is méltósággal ad, például akkor, amikor havonta egyszer rászorulóknak főz.

Elképesztően fegyelmezett és szorgalmas fickó. Igazi demokrata, aki mások véleményét tiszteletben tartja.

Azt tapasztaltam, Mr. Bézs egy rendes ember.

Vele beszélgetett** Fodor ** 2018.12.27. napján. Ez a műsor tehát egy ismétlés.

( A 2018.12.27-i adás ismétlése )

2021-01-22 13 óra Más-Sáv – Sas Józsefre emlékezünk

Elhunyt Sas József – 55 perc tisztelgés, emlékezés

Józsi, hol vagy? 1985-ben megjelent könyvének a címe ez. Most mi kérdezzük, Józsi, hol vagy? Mekkora az a színpad? Figyelnek ott rád?

Tudod, az a helyzet, gondoltuk, hogy ez lesz a vége, de most mégis olyan vacak, hogy beszélünk hozzád, és nincs riposzt, poén, huncut szemvillanás.

Sas! Fogalmad sincs – hacsak… -, hány nekrológ kering már a világhálón. Most derül ki, hogy még az is szeret, aki nem.

Na jó, csak akartam mondani, hogy máris hiányzol Polacsek. Akarom mondani Sas József.

Beregi Pétert, a pályatársat hívta fel Fodor.

( A 2021.01.18-i adás ismétlése )

2021-01-18 21 óra Más sáv – Ms. Bézs – Endrei Judit

Ms. Bézs: Endrei Judit. A kérdező: Fodor János.

Szokták mondani, Endrei mindenki Juditkája. Nem ismerek rajta kívül még egy embert, akit mindenki szeret, elfogad, tisztel. Mindenki.
Ez tulajdonképpen elég félelmetes, mert olyan ebben az országban nincs, hogy valakit valaki ne utálna. Úgy tűnik, Endrei a kivétel.
A kivételesek persze érdekesek, de Judit történetében épp az a kivételes, hogy – majdnem azt írtam -, nem különleges.
Pedig dehogynem, csak nem úgy.
Van valaki, aki pont olyan, mint mi. Mint ön, mint te, mint én. Kedves olvasó! Mondja, van érdekesebb élet a sajátjánál? Na Ugye. Szeret, kínlódik, elveszít, nevel, pénzt keres, a végén majd meghal – mint mindenki, és mégis. Egyedi és a legérdekesebb, az ön élete.
Nos, Endrei élete – én tudom – olyan, mint az öné. Semmi rendkívüli, csak…
Csak mégis rendkívüli. Ráadásul ő évtizedek óta ott van a köztudatban, ismerősként kezeljük akkor is, ha nem az.
Endrei nem jött ki a dobozból. Pedig önként, régen és mégse.
Endrei Judit, bármi lehetne, mert hiteles.
Az aki. Mondjuk, ha kedve lenne miniszterelnök lenni, akkor most azonnal megszavaznám! Amit meg nem tud, majd a fülébe súgnám.

( A 2018.12.20-i adás ismétlése )

2021-01-11 21 óra Más sáv – Mr. Bézs Bánó András

Volt s van, hogy egy szerkesztőségben tettük, tesszük dolgunkat.
Soha, alá vagy fölérendelt viszonyban nem voltunk.

Egyszer, vagy 30, tán 40 évvel ezelőtt, készült rólunk egy közös kép. A Szabadság téren, az egykori Tőzsde palota, akkor még MTV székháza előtt álltunk a lépcsőn. Fekete fehér kép. A múltunk egy darabkája.

Sport, képzőművészet és komolyzene, ami igán érdekelte, mégis a politikai újságírók között tartják számon. Ha még számon tartják. Bánó már nem főszerkesztő, és Egyenleg – et sem készítünk, csak beszélgetünk.

Az a gyanúm, a rendszer-változásig utazunk majd vissza az időben. Vagy nem. Kiderül, ha meghallgatja Fodor és Bánó beszélgetését.

( A 2018.12.13-i adás ismétlése )

2021-01-04 21 óra Más sáv – Mr. Bézs Benda László

A Mr. Bézs, Benda László volt.

Hétről hétre, szemérmesen – vendégként – szerepel a Rádió Bézsben a kezdetektől.
Jó négy évtizede „bejátssza az egész pályát”. Megfordult több mint 100 országban. Riportjaiban a földhöz ragadt kisembertől a mennyei mecénásig, a kétkezi kiskirálytól az államfőig, a kisemmizettől a Nobel-díjasig mindenki fölbukkant.

Múlhatatlan kíváncsisággal tiszteli partnereit. 1973-tól a Magyar
Rádió, 1978 és 2011 között a Magyar Televízió munkatársa volt. A 30 perc alatt a Föld körül című rádiós magazin alapító szerkesztője. Külpolitikai riportjai, dokumentumfilmjei tették ismertté.
Közel 100 országból tudósított, Albániától Észak-Koreáig,
Afganisztántól Vietnamig. Interjúalanyai között szerepelt Helmut
Schmidt és Teréz Anya, Simon Peresz és Hamid Karzai.

Főbb műsorai: Panoráma, Objektív, Úton, PoliTour. Több szakkönyve is megjelent. A Magyar és Nemzetközi Ki Kicsoda külpolitikai szerkesztője is volt.
Kapott Táncsics Mihály- és Pulitzer-emlékdíjjat is.

De nekem – persze a teljesítménye imponáló -, nem ezért fontos ember az életemben, hanem azért, mert a barátom.

( A 2018.12.06 -i adás ismétlése )

2020-12-25 16 óra Péntek – 16.00-17.00 – Hrutka Róbert és Fodor János

Van úgy, hogy az ember fia zavarban jön, ha egy általa nagyon tisztelt és nagyra tartott férfiról kell, hogy írjon. Most ez a helyzet.

Hrutka Róbert zenész. Minden tényt, ezernyi információt megtalálnak róla a világhálón. De azt hiszem, jobban járnak, többet kapnak, ha a zenéit hallgatják.
Én most csak annyit írok ide, ebbe a suta előzetesbe, hogy Robi jó ember.
Manapság ez sem semmi.

2020-12-25 13 óra Kínában az élet… 2. rész

Benda László, Lengyel Miklós külpolitikai újságírók tapasztalata, elemzése szerint:

Hogyan éltek-élnek a kínaiak? Hogyan vásárolt be Lengyel „kolléga” pekingi élete alatt? Hogyan dolgozott kínai környezetben? Milyenek voltak a „Patyomkin-falvak”, amelyekhez Benda „kollégának” lehetett több (bal)szerencséje… Hova lehetett eljutniuk? Mi a pekingi kacsa a magas eszmeiségben és a földi valóságban.

A családi kapitalizmus lényege. A vallási és egyházi politika a kommunista/kapitalista Kínában.

Kína: ahol nem volt rendszerváltás, sokkal több minden változott mint nálunk harminc év alatt. Miért?

2020-12-18 13 óra Kínában az élet… 1. rész

Benda László, Lengyel Miklós külpolitikai újságírók helyszíni tapasztalata, elemzése szerint:

Hogy élnek Kínában, s ezt mi határozza meg?

Hogy éltek Kínában, s ezt mi határozta meg?

Kína legfontosabb politikai szervezete a Kínai Kommunista Párt. Vezető szerepét a hatályos alkotmány preambuluma is rögzíti. A párt gyakorlatilag a hatalom kizárólagos birtokosa, s bár Kínában hivatalosan „többpártrendszer” van, a többi politikai párt jelentéktelennek mondható és tudható.

A Kínai Kommunista Párt hierarchikus szervezet, felépítését tekintve szintjei megfelelnek a kínai államszervezet szintjeinek. Ugyanúgy, mint a kormányzatban, a pártapparátusban is megkülönböztethető a központi, a tartományi, a megyei és a járási szint.

Ilyenné lett, vagy “tudatosan” alakították így? A politika átszövi a gazdaságot, a kultúrát?

Hogy látta és látja mindezt a külpolitikai újságíró, aki ott élt, illetve ott járt többször, s onnan tudósított?

Történetek a jegyzetfüzetekből, feljegyzésekből, tudósításokból.

50 perc Kínából, Kínáról.

2020-12-11 13 óra Ha meghallgatja az interjút, rájön arra, milyen szép élete van! Nem a „nagyjánosoknak”. Önnek, kedves olvasó.
Beszélgettem egy emberrel, s azt éreztem közben, hogy köszönettel tartozom a sorsnak, hogy nekem nem olyan jutott, mint neki.
Beszélgettem valakivel, aki túlélt.
Elképesztő gyerekkora volt. Kérdezni is nehéz azt, akinek olyan élet jutott, mint neki. És mégis. És mégis itt van, áll a lábán. Nagy János nincs börtönben, nem kábítószeres, nem alkoholista, és él!
Nagy János afronauta. Legjobb barátja nem szokványos hangszere, a handpan, mely által megtalálta saját békéjét és azt az eszközt, ami az ő zenei tükörképe.
Felvétel indul 13 órakor! Megrázó 55 perc lesz. F.J.

2020-12-04 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Farkas Gábor Gábriel

Elképzelem, ahogy misternek szólítom. Látom, ahogy megigazítja a csokornyakkendőjét, s épphogy emeli nemlétező cilinderét és biccent. Oroszlán fejű sétapálcáját a zongorához támasztja, majd a fekete bársonyból készült kalapot hanyag mozdulattal a hangszer tetejére teszi, fehér kesztyűjét elegáns mozdulattokkal húzza le sápadt, hosszú ujjairól, s beledobja az ásítozó fejfedőbe. Aztán szótlanul a zongora mögé ül, finom lénye rebben szinte, s játszani kezd. Még nem énekel. Hirtelen a fekete zongoraszéken törzsét felém fordítja, rám néz, keze még a csont billentyűkön és mesélni kezd. Mesélni az idő és tér viszonyáról, csillagokról, Sinatráról, a testvéréről, a balatoni emlékeiről, a másság tiszteletéről, a tehetség szentségéről, a képeiről, amit még nem festett meg, a cirkuszról, a veszteségeiről és a megbocsájtás öröméről.
Aztán énekelni kezd. Psotául, Máté-sul és amerikaiul.
Mr. Bézs, alias Gábriel, aki Farkas Gábor is, elegáns, érzékeny, sérülékeny. Művész. Nem művész úr, nem celeb, nem ripacs! És nem is bohóc, bár félszeméből mintha könny csordulna.
Színpadra! – mondom majd, de a fények helyett csak a felgyulladó adás-jelző felirat jelzi, hogy ég ez a fiú belül is

Adás! A stúdióban Gábriel és a Fodor volt 2018.11.29-én.

( A 2018.11.29-i adás ismétlése )

2020-11-27 13 óra Sikoly – Fodor János

Mentális betegek és sajnálatos stigmatizálás. Ezzel foglalkoztam az utóbbi hetekben.
Kórházak, szakemberek, kezdeményezések, szomorú valóság, kicsi eredmények.
Film készült belőle, majd valamikor megnézhetik. De.
Munka közben érdekelni kezdett az is, hogy a nagy művészek, vajon miért voltak kivételesek.
Hallatlanul izgalmas téma. Azaz hallhatóan, mert Körösvölgyi Zoltán művészettörténész segítségével egy olyan anyag készült, amelynek rádiós változatát most megosztom önökkel.

2020-11-20 13 óra HÁTRAARC

Verebes István írt ismét egy könyvet. Egy érdekes, egy bölcs, egy nem csak a színházi szakmának szóló könyvet.
Verebes írt egy jó és fontos könyvet. S mert fontos, Gáti Oszkár, a színész, adja azt ki.
Verebes és Gáti összesen több mint száz éve tudják, érzik, tapasztalják, mi a jó és mi az elviselhetetlen a színházak világában.
Nem véletlen tehát a cím: HÁTRAARC (!) Gyorsan forduljunk meg, csináljuk valahogyan egész másképp, mert ez így reménytelen, erkölcstelen és ráadásul pazarló.

Szívből ajánlom a könyvet elolvasásra, okulásra, emlékezésre, mindenkinek.
És persze a beszélgetést is, hiszen nem úgy tűnt, mintha csak három, szenilis vénember dohogna.

2020-11-06 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Heltai András

Van 3 gyereke, írt 5 könyvet, van Rózsa Ferenc díja, Aranytolla, s van 87 éve, mikor e felvétel készült. Ez utóbbit nem lehet elvenni tőle. Életének javát az MTI-ben dolgozta le. Volt fullajtárriporter, jóval később bécsi, genfi, washingtoni tudósító. TV-műsorban először az ORF-ben szerepelt, majd az MTV-ben fontoskodott a Híradó kommentátoraként, külföldi tudósítóként, riportfilmek készítőjeként. Volt még sok más is, de a legfontosabb – nekem –, hogy dolgozhattam, dolgozhatok vele. Profi. És elegáns és fanyar, és már bölcs és humora van.
Mr. Bézs ezúttal Heltai András. Aki kérdezi, Fodor János

( A 2018.11.22-i adás ismétlése )

2020-10-30 13 óra Más sáv – Ms. Bézs Szabó Gabi

Ms. Bézs

asajtósamiciaszabógabi. Írásjelek, nagybetűk és szóközök nélkül betű halmaz, mert az egykor színésznőnek készült tanodásról – aki azóta lett valaki -, nem tudom, mit emeljek ki.

Ő a Sajtós. Ő a Mici. Ő a Szabó Gabi.

Ő az, aki vágyik a szeretetre, az elismerésre, a szereplésre, az „első sorban levésre”, a hírnévre, az anyagi biztonságra, a családra, az utazásra, a jobb kocsira, mindenségre.
Mici repül, zuhan, újrakezd, hisz, csügged és megint. Aztán kávézni hív.
November 13-án, pénteken született…

Szerepjátszó és őszinte, főszereplő és háttér ember, egyszerre. Ő az, aki ezerrel száguld, míg garázsba nem tolja magát, ahol eldugja fájdalmait, ráncait, hogy aztán kisimulva, rátervezett ruhában ismét villanjon, hogy tessék, itt vagyok, hogy műsort vezessek, hogy kamerák előtt lehessek, hogy szervezzek, hogy pördüljek és arassak!

Tapsra vágyik, meg fényre és sok mindent tesz is ezért. Bézses, a kezdetektől. Biztos ember, miközben gyakran esendő, bizonytalan. Nő.

Aki kíváncsi arra, hogy igazam van e, aki tudni szeretné, hogy milyen ember is a Mici, hogy honnan jött a Gabi, hogy hova tart a Sajtós, az hallgassa meg azt a műsort, aminek az a címe, Ms. Bézs és most ismétlés.

A Szabó Gabit, az édesanyát a Fodor kérdezte.

( A 2018.11.15-i adás ismétlése )

2020-10-23 13 óra Más sáv – Ms. Bézs Faragó Judit

Szeretném önöknek bemutatni a Rádió Bézs munkatársait!

Ezúttal Faragó Juditot, aki tudtommal soha nem kapott semmilyen állami kitüntetést, akiről még egy fényképet is nehéz találni, akiről azt végképp nem lehet mondani, hogy magamutogató, előtérbe törekvő lett volna bármikor is. És mégis. Faragó Judit hosszú évtizedek óta rádiós-újságíró, méghozzá a javából.

Kíváncsi voltam és vagyok Faragó Juditra én is. Röstelkedve vallom be az okot. Bár évtizedek óta ismerem, alig tudok róla valamit. Tudják, azért ez elgondolkodtató. Meglehet, hogy most a nyájas / és nem nyálas! / olvasó is felteszi a kérdést magának, ismerem X éve a munkatársamat, és szinte semmit nem tudok róla?!

Amit én tudtam meg  – az interjú előtt – Faragóról:

– Korrekt, megbízható, pontos, lelkiismeretes. / Csupa olyan tulajdonság, aminek értéke napjainkban szinte nincs is, kivétel a Bézsben. /

– Budán lakik, azt hallottam emeleten, meredek utcában, lépcsők között.

– Van férje. Történész, újságíró.

– Hozott két és fél éve egy szőnyeget a Bézsbe. Szeretjük. A szőnyeget. Őt nem ezért.

– Faragó bosszantóan jól ír, ráadásul kiváló jegyzeteit F. J. aláírással  látja el. / Ez bizony két ok miatt is dühít. 1. mert nagyon jók. 2. mert a végén az én nevem kezdőbetűi díszelegnek. /

2018 októberében Faragó Juditot, azaz F.J.-t bemutatta Fodor János, azaz F.J.

( A 2018.10.25-i adás ismétlése )

2020-10-16 13 óra Más sáv – Ms. Bézs Ráduly Margit

A Bézs koronáját ma Ráduly Margit viseli.
Egyetlen dal helyett lesz négy vagy öt, de a mese ugyanazon a hangon szól majd. Igen, az agyonbagózott, a rekedtes, a mély, a jellegzetes hangon. Margitén.

Elhatározott szándékom szerint – miszerint ismerjék meg jobban a Rádió Bézs munkatársait (!) – kérdezek vagy hallgatok megint.

Szó lesz díványról, veszteségekről, szerelmekről, ráncokról, anyáról és szabadságról. Mert az a legfontosabb tán, persze ha van mit enni, ha van hol lakni. Vagy akkor is, ha nincs.

Nem esik szó a kedvenc teraszáról, se a barátairól. Nem beszélünk betegségekről és politikáról is csak csínján, bár a hallgató tudja, hogy kérdezettnek és kérdezőnek is markáns véleménye van a máról. Is.

A mese ezúttal is az üveghegyen túl kezdődik, amikor még a munkakönyvekben leginkább egy bejegyzés volt található. Persze nem a Margitéban. Szóval, történt egy s más ebben az eddig is hosszú életében, ami remélhetően még sokáig tart. Nem mondom hát, hogy itt a vége, fuss el véle!
Racs, azaz Ráduly, „a Margit”, reményeim szerint még sokáig mesél és nem csak az unokáinak.

( A 2018.10.18-i adás ismétlése )

2020-10-09 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Galkó Balázs

Mr. Bézs ezúttal Galkó Balázs volt.

Nem kérdeztem tőle, hány fimben szerepelt.
Nem kérdeztem tőle, hogy mik voltak a főbb szerepei a színházakban. ( Sok volt, sok színházban, régen. )
Nem kérdeztem, támogatott, tűrt vagy tiltott mostanában. Mert tudom.
Tudom, azt is, hogy Galkó az ország egyik, ha nem a legjobb versmondója.
Sok mindent nem kérdeztem, mert úgyis elmondja az ismétlésben is.
Galkó szabadságról és szerelemről álmodik akkor is, ha ébren van.
Galkó azt mondta, legyőzte a rákját.

Galkó azt hiszem boldogtalan.

De Galkó lobog még mindig, bár egyre több a ránca, ami amúgy meglep, mert azt hittem több nem fér már az arcára.

( A 2018.10.11-i adás ismétlése )

2020-10-02 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Rékai Gábor

Azt hinné az ember fia, aki évtizedek óta köz szerepel, beszél a dobozba (rádió), szerkeszt, vezet, nos, azt nem kell bemutatni. Szóval a „RÁDIÓST”, ha nem is mindenki, de milliók ismerik.
Azt hiszem nem így van. Mr. Bézst lehet, hogy sok millióan hallgatták, lehet, hogy sokat tudnak róla, de mégis keveset.
Ha a Rádió Bézs egy bulvár rádió lenne, az ajánlóm első sorában az állt volna:
A halott megszólalt! Exkluzív interjú csak nekünk, csak most!!!! Csak a Rádió Bézsnek!
De nem vagyunk szenzációt kereső adó. Csak egy értékeket közvetítő internet rádió a Bézs, ami megpróbált bemutatni egy kollégát, Rékai Gábort.
Aki kérdezte, Fodor János

( A 2018.09.27-i adás ismétlése )

2020-09-25 13 óra Más sáv – VOLT EGYSZER EGY RÁDIÓ!

Egy sorozatot indítunk útjára, melynek ötletadója és egyik kivitelezője Orosz József egykori rádiós-kollégám.
A sorozatnak lehetne a címe: VOLT EGYSZER EGY RÁDIÓ!

De nem az. Az alapkérdés az volt, hogy hogyan lettél rádiós? Persze, a válaszok, az emlékek elkalandoznak, adott esetben nem is érintik a kezdetet, a miértet, de így még érdekesebb korrajz bontakozik ki arról az időszakról, amikor a Magyar Rádió a leghitelesebb intézmény volt Magyarországon.

A következő órában ismert embereket, Rádiósokat hallanak majd, előbb egy közös beszélgetés fültanúi lehetnek, melyet amúgy a világhálón meg is nézhetnek. Tardos Júlia, Sárközy Erika, Rangos Katalin, Orosz József és Fodor János ült a képzeletbeli kerekasztal mögött.

Azt követően szót kap Szilágyi János, Rékai Gábor és Bánó András. (Csendben és zárójelben jegyzem meg, hogy mindannyian a Rádió Bézs csapatát erősítik, de most nem ez a lényeg. )

https://youtu.be/-WPdURMwaP0

2020-09-18 13 óra Más sáv – Mr. Bézs Frank Iván

Szeretném önöknek bemutatni a kollégáimat, a Rádió Bézs munkatársait!
Ezúttal Frank Ivánt, az ÚJSÁGÍRÓT. Igen, nagybetűvel írtam, mert Iván az utolsó bölények egyike. Aranytollas újságíró! A legnagyobb szakmai – és nem állami (!) – kitüntetés ez, s nem vitatható, hogy megérdemelte.
Iván volt már totó-lottó ügyintéző, pedagógus, táborvezető, napilapos, hetilapos, folyóiratos. Volt újságíró gyakornok, újságíró, rovatvezető-szerkesztő, szerkesztőség vezető, főszerkesztő helyettes, főszerkesztő. Minden volt a nyomtatott sajtóban, de belekóstolt a könyvszerkesztésbe, a könyvírásba, a televíziózásba is. Néhány éve szerkesztett már műsorokat a Civil rádióban is, de vezetni – nos, azt a Rádió Bézsben kezdett. Nem kell elnézőknek lennünk, jól csinálja ezt is.
55 perc a miénk lesz az ismétlésben is. Ültem vele szemben a studióban, s azt képzelem, nagy időket idéz majd. Mert tudni akartam, milyen volt 65-ben az Ifjúsági Magazin, a Staféta, a Polip rockmagazin, a Griff, a régi Népszava, a Kurir, a Magyar Sajtó, az FHM magazin, vagy épp story- e Story magazin.
De lehet, hogy mindezt hagyjuk a fenébe, s az Auschwitzba hurcolt anyukájáról, vagy édesapja hiányáról mesél majd, hiszen őt munkaszolgálatosként hívta a „Haza” 1942-ben meghalni. Négy hónappal Iván születése után, a Donnál vesztette életét, soha nem derült ki, hogy hogyan.
Milyen férfi lett hát Frank Iván? Mi a fontos és mi nem? Hol a nagyszülők sírja, a barna, savanyú kenyér szaga? Hol vannak a gyerekei, mekkorák az unokái? Miért jó neki a feketétől a tört fehérig Bézselni?
Ki az a Frank Iván? Aki kérdezte: Fodor János

( A 2018.09.20-i adás ismétlése )

2020-09-11 13 óra Más sáv – Amazóna különkiadás Benda Lászlóval

2020.09.11., péntek, 13 – 14 óra között:

9/11 – Amazóna különkiadás

Benda László és Heltai András külpolitikai újságírók beszélgetnek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról, s ennek világpolitikai következményeiről.

“A múlt tegnap kezdődött.”
A terror arca megváltozott: látjuk, halljuk a szinte előre védhetetlen “egyéni” akciókat, s ezek tragikus következményeit.
9/11 – új időszámítás kezdete volt és lett?
Ami akkor történt, felejthetetlen. Megfejthetetlen?

Azon a reggelen 19 Al-Kaida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az Egyesült Államok fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.
A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt.

Volt előzmény, voltak jelzések és jelentések… Hírszerzési jelentések sora adott előzetes információt… Hiába. Itt és ekkor az emberi és politikai mulasztások sora része lett a tragédiának.

Az Al-Kaida története a Szovjetunió afganisztáni háborújáig, 1979-ig vezethető vissza. Az invázió után nem sokkal Oszáma bin Láden Afganisztánba utazott, hogy segédkezzen az arab mudzsáhid megszervezésében és a Maktab al-Hadamát megalapításában…

A külpolitikai újságírók elemzéseit hallgatja Vályi Gábor és a hallgatók.

2020-09-04 13 óra Más sáv – Ms. Bézs Bagosi Márta

Ezúttal Bagosi Mártát mutatnám be, akiről most leírok néhány hívó
szót, töredéket, jellemzőt, benyomást:

Mosoly, derű, anya, cipők, Olaszország, könnyek, pénz és annak hiánya, újrakezdés, gödrök, válás, kilók, divat, mosogató, grafológia,
ezotéria, jóga, tenger, Nagyvárad, Biondi, titkárság, Bézs, lent, fent, ház, remény, bukás, teli pohár, tisztaság.

Ki hát ez nő, kicsoda (csoda-e) Bagosi Márta? Amúgy én azt állítom
róla, hogy az, meg azt, hogy 29 éves, de persze az utóbbiról tudom, hogy, füllentek.

Aki kérdezi: Fodor János.

( A 2018.09.13-i adás ismétlése )

2020-01-28 12 óra Más sáv – A jó a rossz és a loop – Herczeg – Tamás Máthé Zsolt

Herczeg Tamás és Máthé Zsolt A Jó, A Rossz és a Loop együttes tagjai, mindketten kezdő negyvenesek és gyakorló színészek, emellett Tamás zenész, Zsolt dalszövegíró. Híres külföldi előadók slágereit dolgozzák fel magyar dalszövegfordításokkal, egy szál gitár és némi trombita kíséretében (David Bowie, Pink Floyd, Sting, Red Hot Chilli Peppers, Manu Chao, U2, Depeche Mode, stb.).

2020-01-24 17 óra Más sáv – Égi zenekar 2.

A koncert folytatódik.

Az Égi zenekar egyre nagyobb, s most vissza köszönnek azok, akik kedvesek nekünk.

Cipő, a Republik élén „megkérdezi”. És én válaszolok, igen, jó volt együtt. S szerettem az öreg mercid, a vékony karod, a hangod és a gondolatod. Ölellek. Ha nem érzed, akkor is.

Komár László. Csillogó, fekete s nem csak a lakcipő. Az emléked is.

Ihász Gábor. „Múlnak az évek”. Mikor is? Gitár és labda? Játszol ott is?

Kaszás Attila. „Végtelen úton jársz”. A hegedűd a kezedben? És a mosoly, ott a szájad szögletében?

Radics Béla. Legenda vagy ma már. Gitárszaggató zseni. Sokan nem felejtettek!

Flipper Öcsi. Annyira sajnáltunk, mert volt mi erősebb volt nálad. „Arrivaderci!” Viszlát!

SzaksziMaxi, Fekete Gyula. Na jó. Az utolsó akkordok nem kellettek volna. Feküdni és mozdulattalanul nézni a semmibe. Fájdalmas bucsu volt a világtól.

Benkó Sándor. Hihetetlen életút. Köszönjük!

Cseh Tamás. „Született Magyarországon”. Itt is élt, míg bele nem halt.

Payer András. Jobb volt, mint azt sokan tudták.

Garas Dezső. Az egyik leg. S ezúttal a még velünk lélegző Töröcsik Marival a legek!

A Psota. Drága Irén! Ölelem! Hallja?!

Máté Péter. Mert „egyszer minden véget ér”.

Egy óra velük!

Akik itt vannak bennünk, pedig nincsenek. Vagy mégis?

( A 2019.11.01-i adás ismétlése )

2020-01-07 16 óra Más sáv

A Rádió Bézs és a Trip hajó együttműködésének eredményeképpen időröl időre koncerteket közvetítünk azoknak, akik akkor, ott nem tudták hallgatni ezuttal pl. Kárász Eszter Piaf estjét.
A felvétel 2019.12.18. készült.

Verses-zenés sanzonest, amelyben közismert és közkedvelt Edith Piaf-sanzonok és önéletrajzi vallomások elevenítik fel Piaf szenvedélyekkel, nagy mélységekkel és magasságokkal teli életét, és idézik elénk Párizs, valamint a Montmartre hangulatát.

Kárász Eszter (ének)
Wagner-Puskás Péter (harmonika)
Veér Csongor (hegedű)
Takács Szabolcs (nagybőgő)

„Egy nő kiáll a színpadra, egyszerű fekete ruhában, kicsi és törékeny. Megszólal a zene, és a francia dal a lélekig hatol. Csak a nekrológokból és tanulmányokból tudhatjuk meg, hogy magáról énekelt. Ő volt Edith Piaf. Kárász Eszter pont arra tesz kísérletet, hogy bemutassa őt. De nem ő válik Piaffá, hanem Piaf üzeneteit keresi magában. Megrendítő előadás. Újraéled a sanzon. A zene, a francia nyelv és Kárász Eszter olyan egység, amelynek minden atomja igaz, és ebben az olcsó szórakoztatással teli világban igazi lélek-felszabadítás mindenkinek, aki erre az órára nem sajnálja az időt.” (részlet Tucker András kritikájából)

„Eszter borzongatóan bársonyos felolvasása és egyszerre törékeny és vad, kétségbeesett és gyöngéd színpadi lénye megrendít és magával ragad.”
(Szabó T. Anna)

2019-12-20 17 óra Más sáv- Frank Ivánnal

2019. december 8-án, életének 90. évében meghalt Ormos Mária Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Rádió Bézs 2017 szeptemberében, a Lila tinta című műsorban Frank Iván beszélgetett vele arról, hogy a társadalomban bekövetkezett változások mennyiben befolyásolták a történelemszemléletet. Most ezzel a beszélgetéssel emlékezünk meg a professzor asszonyról.

2019-12-13 17 óra Más sáv – Liszkai Ágnessel

Mitől és hogyan válunk íróvá? Mikor mondhatja magáról valaki, hogy nem csupán ír, hanem ő egy nagybetűs író? Vajon ha az asztalfiókba kerülnek a novellák, tárcák, esszék, regények, akkor nem is igazi írói művek? Mit jelent, az, hogy közösségi író? Varga Lóránt elmondhatja, hogy nem csupán papírra veti gondolatait, de azok el is jutnak az olvasókhoz, hogy regényeit kiadták – igazi könyv formátumban. De, ha jól értelmeztem a beszélgetésünket, a legfontosabb számára mégiscsak az, hogy olvassák minél többen, papír alapon avagy digitálisan, egyre megy. Pénteken 17 órakor a Más-sávban ő lesz a vendégem, aki a felvételre nem jött üres kézzel, egy novellát is hozott nekem, nekünk.

2019-12-06 17 óra Más sáv

Levelek három embernek, akik fontosak voltak. Levelek három embernek, akik már halottak.

Már ez is furcsa, más, mint ami megszokott. Olyanokhoz szólni, akik már nincsenek, vagy vannak, de nem úgy.

Szóval Más sáv, más adás, mint ami megszokott. Dalok, érzések, emlékek és három ember, akikhez levelek íródtak, melyeket Sal Endre, haláluk után írt.

Van, aki már olvasta ezeket az újságmúzeum facce book oldalán. Most ez így mégis más lesz. Mert én ezeket a leveleket kicsit szétszedtem, felolvastam és Bankó Éva segítségével zenébe ágyaztam.

Hangos – zenés leveleket hallanak tehát majd, s ez így más, mint olvasni. S amikor a hangjukat halljuk is, megborzongunk majd kicsit.

A levelek tehát annak a három embernek íródtak, akik halottak már, de mégis itt vannak, velünk.

Fábián Juli, Bódi László Cipő, és Cseh Tamás. Hiányoztok!

2019-11-29 17 óra Más sáv

Más lesz ez az adás, mint ami megszokott.

Leveleket hallanak majd, amiket Sal Endre kollégám írt – akinek a közelmúltban könyve is megjelent -, s sokan a facce book Újságmúzeum c. oldalán olvashattak is már.

Nos én ezeket a leveleket kicsit szétszedtem és felolvastam. Ezúttal Hullan Zsuzsa is segített, Bankó Éva zenei szerkesztő pedig, ahol gondolta, érezte, zenét indított, úsztatott, idézett, válogatott.

Hangos – zenés leveleket hallanak majd. Olyanokhoz íródtak, akik halottak már. De mi még itt vagyunk. S a szerkesztő, a felolvasó is abban reménykedik, amiben önök, hogy Déri János, Öveges József, Szabó Gyula és Ady Endre hallja, vagy legalább is érzi, hogy sokan szeretik őket. Még most is.

Fodor

2019-11-22 17 óra Más sáv

Szyksznian Wanda Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész. Mestere volt Bernáth Aurél. Tizenévesen tervezte az első plakátot az Illés-együttesnek, majd a hazai pop-rock műfaj egyik legfontosabb lemezborító-tervezőjeként szerzett magának hírnevet.
„Bennem semmi olyan akarás nem volt, hogy olyat akarjak csinálni, amit kellene. Én csodálkoztam a legjobban a sikereken. Teljesen extravagáns voltam, és mindenben hátat fordítottam annak, ami addig volt: a stílusoknak, a színvilágnak, de a fiataloknak szerintem ez is a dolguk. Most egyetemen tanítok, és mindig azt mondom nekik, hogy a tapasztalatomat át tudom adni, de nektek kell az újat kitalálnotok, így működik a világ. Akkor egy ideális modellje voltam az ifjúságnak, csak azért voltam kirakatban, mert olyan műfajban dolgoztam, amelyben ez meglátszott.”
A világhírű Bányai István ezt írta Vandáról:
„ Wanda korábbi munkáit ismertem, mert megdöbbentően hatásos mozi plakátokat csinált, amiket nem lehetett nem észrevenni, Zorro, Dersu Uzala…■ A Szörényi–Bródy „Utazás” című albuma kapcsán látatlanul is érintkezett a sorsunk, amit eredetileg ő tervezett, de bezúzták. Velem rajzoltatták újra, aki nem sokkal azután elment. ■ Kollégák vagyunk, ő mint a lány, aki maradt a macsó országban, én mint a fiú, aki elment a nyugati feminizmust meg tapasztalni. ■ De a hidegháborút még gyermekfejjel Pesten tapasztaltuk meg mindketten.■ Vizualitásról írni jóformán reménytelen. Képekről írni, amikor a szavak nem igazán fedik, amit a kép megjelenít. ■ Ezen is túlmenően: „Képzőművészet nincs, csak művészek vannak.” Ezt Gombrich, a híres művészettörténész mondta, nem én…■ Wandára – aki öntörvényű és nem sorolható könnyen kategóriákba – ez még inkább igaz. ■ Amíg a nyugat forrongott odaát, a diáklázadások, a beat generáció… Woodstock… Psychedelic, Pop Art…■ Addig nálunk a kultúrpolitika és Aczél elvtárs a mérce, a kukoricabetakarítás és a dunaújvárosi olvasztárok a hősök! ■ Még az absztrakt expresszionizmus is tiltott gyümölcs! ■ Wanda, akit Bernáth növendékként szemelt ki magának – a hivatalos tematikát megkerülendő –, el is szökött az alkalmazott grafikára Konecsnihez, hogy biztos rajztudással a zsebében vidámabb és kevésbé kötött pályán, valósíthassa meg önmagát…■ Ez már önmagában bátorságot jelent…■
Született érzékkel jelenít meg bármit■ Ösztönösen dönt, jó hetedik érzéke van, játékos kísérletező és kíváncsi, ennek ellenére pragmatikus, amit elhatároz, azt be is fejezi! ■ Tisztelem, mint kimagasló plakátművészt. Jól komponál, könnyedén jelenít meg… Hatásos a színeiben… A betűvel is tud bánni! ■ Szeretem mint illusztrátort, aki költői és dekoratív egyszerre, az érzékeny pasztell színek, a kényes gonddal megválasztott részletek, egyedi tónusok, pozitív és negatív hatások könnyed játékával szemet gyönyörködtet. ■ Erotika, erő, érzelem és életszeretet sugárzik a munkáiból, ebben látom őszinteségét. ■ Tehetséges embert ismertem meg benne, aki komoly életművet produkált.■”

Fodor János készített vele interjút.

2019-11-15 17 óra Más sáv ma Sal Endrével

Más lesz ez az adás, mint ami megszokott.
Három levelet hallanak majd. Sal Endre írta (újságmúzeum), én kicsit szétszedtem és felolvastam, Bankó Éva pedig, ahol kértem, zenét indított, úsztatott, idézett, válogatott.
Hangos – zenés levelek szólnak tehát majd, azoknak, akiknek teste nem tapintható már. Már amikor a levelek írodtak, akkor se tudta volna a postás kézbesíteni azokat.
De mi még itt vagyunk. S a szerkesztő, a felolvasó Fodor János is abban reménykedik, amiben önök, hogy Cserháti Zsuzsa, Garas Dezső és Flipper Öcsi is hallja, vagy legalább is érzi, hogy sokan szeretjük őket. Még most is.

2019-11-08 17 óra Más sáv

„A könyv apám emlékére született.
Berlin, 2019 nyara.
Ferber Katalin”

A könyv mindez idáig nem jelent meg.
36 percet kérek öntöl.
Csendben, csak erre figyeljen majd!
Csak úgy lehet, csak úgy szabad hallgatni!

Létay Dóra segített. Az író minden szavát, még a csendjét is érezte. Úgy mondta, ahogy kell, ahogy lehet. Gyorsan, szépen, tárgyilagosan. S még így is. A hallgatónak szüksége lehet zsebkendőre.

Ha kiadó lennék, megjelentetném a trilógiát. Így csak egy részletet tudok, tudunk adni abból, ami az élet.

2019-11-01 17 óra Más sáv

Ketten beszélgetnek. Úgy, ahogy beszélgetni lehet, érdemes, jó.
Férje felesége; felesége férje. Feleség és férj. Nő és férfi.
Beszélgetnek a hétköznapok hétköznapi történéseiről a “hétköznapokat” meghaladó stílusban: türelmükről, megegyezéseikről, szokásaikról, elfoglaltságaikról – arcukat mutatják kendőzetlenül, tisztán, manír és álarcok nélkül.
Hangjukon hallható, ahogy szemükben ragyok a párjuk.
A világ, őket hallgatva gömbölyű. Csányi Zita és Katona László.
Vacsora előtt: beszélgetés a “vacsoraasztalnál”.

2019-10-25 17 óra Más sáv

A zene és filozófia egy gyékényen.

Ahogy a zeneszerző filozofál, úgy kottázhatja a filozófus saját elveit-nézeteit-megítéléseit.
Éry Balázs zeneszerző, zongoraművész és zenei profi beszélget a mai műsorban Gábor György filozófussal.

2019-10-18 17 óra Más sáv ma Baley Endrével

Kor-kór-körkép a 60-as évek kisvárosában, gyermekként – “Amikor én még kissrác voltam”.

Szökött őszök, tökös ősök – Kulcsszavak: ősz, szerelmek, hőstettek, levelek.
A nősülés veszélyei – A reggel már egyedül találta Katót.
Ide ember kell – Ezennel átveszem a pokol irányítását.
Szenzáció – A „Fényt adó fényadó”.

Baley Endre költő, író olvas föl novelláiból. Közben zene szól és megbeszéljük a novellák tartalmát. “Nem középiskolás fokon.”.

2019-10-11 16 óra
2019-10-11 17 óra 16.00-17.00 Más sáv – ma – K11 – BézsESTek

SZABAD EGY RENDHAGYÓ FORDULÓRA? PÉNTEKEN 16 ÓRAKOR LUKÁCS SÁNDOR KERÉNYI PÉTER VENDÉGE

Beszélgető partnerem Lukács Sándor hűséges típus 47 esztendeje tagja a Vígszínháznak és 43.esztendeje él első és egyetlen feleségével , Marival, – Maráczi Máriával- aki mind saját szakmájában (kozmetika), mind a családi háttér biztosításában Mester. Megkapott minden lehetséges elismerést, de a legbüszkébb azokra a díjakra, amelyeket saját művésztársai döntése alapján, szeretett színházában kapott és olyan kollégák nevét viselik,( Bilicsi,Ruttkai) akikkel még játszhatott egy színpadon. Szót ejtünk arról, hogy miért és miként „menekült” a díszletezők hátsó kijáratán, milyen volt akkoriban és ma a művészbüfé, miért jelentett nagy megtiszteltetést és örömet számára, a 104-es öltöző. Megtudhatjuk azt is, mi az oka, hogy fiatal színész korában- bár autója nem volt, alig várta, hogy igazoltassa végre a rendőr. Mint számos emlékezetes Delon-film magyar hangja elmeséli, hogy miként (nem) találkozott Cannes-ban Alain Delonnal.
Színház és filmszínész, valamint nyolcadik kötetét magjelentető költő. Szerepek százait tudja kívülről, saját verseit inkább olvassa. De hiszen az sokkal több, mint szerep, amikor az ember saját bőrébe bújik.
Elég mókás, hogy a Wikipédia „leghíresebb szerepeként” Szakács urat, Végvár polgármesterét említi a Kisváros című sorozatból. Az talán igaz, hogy ezt látták a legtöbben….. Viszont, ha már így alakult – annak ellenére, hogy a Rádió Bézs közvetlen módon nem avatkozik politikába, mégiscsak kértem tőle egy állásfoglalást. Mondja el, hogy miért fontos számára a Karácsony…
Ötvenöt pillanat, ötvenöt percben, öt aktív évtizedből, amelynek során Lukács Sándorból A LUKÁCS SÁNDOR lett.
Szabad egy rendkívüli és rendhagyó fordulóra? Önökre kedves hallgatókra bízom, hogy eldöntsék érdemes volt-e a közönségnek eljönni, hogy a helyszínen lássák és hallják a Rádió Bézs felvételét a K11-ben.

17.00-18.00 – Más sáv- Jegyzetóra – Illés Györgyi

Hogy lesz a valamiből valami új. Mert ugye a semmiből nem lehet valami.

Valamiből valami; Illés Györgyi azt mutatja be és meg, hogy a valami létrehozásának hangsúlya nem az “újból”, sokkal inkább az elölről.

Három szál fut párhuzamosan a műsorban. Hallják e szálak illeszkedését? Hallgassák elölről!

2019-10-04 16 óra 16.00-17.00 Más sáv ma Brüll Zsófival beszélget Vályi Gábor

Az Ajánlom műsor után ajánlom Brüll Zsófit!
Kedves verseit, filmjeit és kedvenc zenéit mutatja meg.

Ahogy Zsófi ajánlja kedvenceit kedvesen és lelkesen, közben mutatja önmagát is mélyebben. Ettől lesz kedvünk ehhez a műsorhoz és Zsófi kedvenceihez.

Hallgani ajánlom!

2019-09-27 16 óra
2019-09-27 17 óra Más sáv 16:00-17:00 – Élő adásban mondja sporttörténeteit Serényi Péter.

A sport múltja, jelene és jövője. Kimeríthetetlen téma.

Egyrészt mert Serényi Péter kimeríthetetlen mennyiségű történettel rendelkezik; ezeknek a történeteknek ő mind részese volt, többnyire újságíróként.

Másrészt, ahogy mondani szokták: “a sporthoz mindenki ért”, így a hivatásos sportszakértő szavai-történetei értő füleknek szólnak.

A történet-bőséggel mit kezd Serényi Péter? Hallgassuk meg, s megtudjuk!

17:00-18:00 – Jegyzetóra

Fontos és értékes gondolatok jegyzetekbe sűrítve.

Sal Endre az Újságmúzeum Facebook-oldal szerkesztője. Jegyzeteiben megszólítja Latinovits Zoltánt, Ady Endrét, Bújtor Istvánt, Bánhidi Lászlót. És megidézi a Másfélmillió lépés Magyarországon filmsorozatot 1979-ből.

Az Újságmúzeum és a mai Jegyzetóra utazás időben és gondolatban.

Múltra fel! Hallgassuk, hogy volt!

2019-09-20 16 óra
2019-09-20 17 óra Más sáv 16.00-17.00 Terry Black.
Egy régi, régi ” Csevegés” a Más Sávban. Mert tényleg más volt az az ember, akit most temet két örökbefogadott gyermeke.
1991.11.17-én készítettem vele az interjút. A napokban halt meg.

Más sáv 17 órakor is! Élő adásban beszélget két “fociőrült” jelenrő, múltról: mi van, “mi lett volna, ha” alapon. A profi “fociőrültek máshogy látják, amit néznek! Benda László és Dénes Tamás szakújságírók. Csakhogy Benda Laci külpolitikához is ért, Dénes Tamás hivatásos sportszakértő. Féfiak, élő adásban, fociról… Már sistereg a stúdió levegője.

2019-09-13 16 óra
2019-09-13 17 óra Más sáv 16:00: „Csevegés élőben”. Gáti Oszkárt a saját házában, lakásszínházában, Győrben “meglepte” Fodor János.
Szó esik a barátokról és a barátságról; az ötven főt/nézőt befogadó házról, a vendégül látó színészről, színházról.
Persze tudjuk: “Színház az egész”.
17:00 Jegyzetóra Faragó Judit 2016. januárja óta írja és adja közre jegyzeteit. Műsora címe szerint a Kalapból húzza elő gondolatszösszeneteit.
Ezekből és zenéből áll a mai Jegyzetóra.
Gondolatok 2016-ból – ütősek ma!

2019-09-06 16 óra
2019-09-06 17 óra Szabad sáv – ma Dávid Gyulával és részletek Szulák Andrea K11-ben elhangzott koncertjéből

Az első órában Dávid Gyula ügyvéd éttermi és nem tárgyalótermi beszélgetését hallgatjuk meg. Szinte ott a levegőben és a hallgató orrában a jó ízek zamatának illata.

A második órában koncert-közvetítés a K11-ből a Rádió Bézsen!
Szulák Andrea énekel, Cseke Gábor zongorázik, Gayer Ferenc bőgőzik, és Weszely János dobol.
A felvétel 2019.augusztos 30. -án készült. Jó szórakozást!