Kultúra az asztalon – Ámon Henriette és Buday Péter

Műsorvezető: Ámon Henriette és Buday Péter hétfő 14:00-15:00 óra

Ismétlés: kedd 03:00-04:00 és vasárnap 14:00-15:00

2025-ben új, heti adással jelentkezik a Rádió Bézs új sorozata, melynek címe a Kultúra az asztalon. Buday Péter chef és Ámon Heni gasztroblogger még soha nem dolgozott együtt, ez az első közös műsoruk. A közel egy órás adásban a művészet, a zene és a gasztronómia kapcsolata lesz fókuszban.

Pl. az első adásban Vincent van Gogh – Napraforgók, Gustav Klimt – Az élet fája és Claude Monet – Impresszionista tájképei a kiindulópontja annak a beszélgetésnek, amit személyes történetekkel, élményekkel asszociációkkal gazdagítanak az alkotók.

2025-04-28 14 óra Tiltott ízek – A betiltott és elfeledett ételek története.

A műsor olyan ételekkel és alapanyagokkal foglalkozik, amelyeket politikai, vallási, egészségügyi vagy társadalmi okokból betiltottak, korlátoztak, vagy egyszerűen kimentek a divatból. Hogyan alakították ezek a tiltások a gasztronómiát? Miért lettek egyes ételek luxuscikkek, míg mások örökre eltűntek az asztalokról?

Szeretettel várja a kedves hallgatókat a két műsorvezető: Ámon Heni és Buday Péter.

Hallgass minket: kultúra, ízek és történetek – minden falat mögött egy korszak!

2025-04-21 14 óra A műsorban folytatjuk a múlt héten megkezdett témánk, A szocializmus gasztronómiája II. részével. A Rádió Bézs műsorában ezúttal a maszekok világa, a csempészáruk létjogosultsága, a kreatív receptek és túlélési technikák, az egykori kifőzdék, büfék, valamint a szocialista desszertek továbbélése kerülnek terítékre. Retro ízek, kollektív emlékek, retró menük újramesélve!

Hallgass minket: kultúra, ízek és történetek – minden falat mögött egy korszak!
Rádió Bézs – Mert az ízek is emlékekből állnak.

Szeretettel várja a kedves hallgatókat a két műsorvezető: Ámon Heni és Buday Péter.

2025-04-14 14 óra A Kultúra az asztalon című műsorunk legújabb adásának témája: A szocializmus gasztronómiája I. rész.

A szocializmus időszaka a gasztronómiára is jelentős hatást gyakorolt: a jegyrendszer, a központilag irányított élelmiszer-termelés és a hiánygazdaság mind befolyásolták, mit és hogyan ettünk. Ebben az adásban, az első részben végigjárjuk a korszak ikonikus ételeit, a vendéglátás sajátosságait és azokat a kreatív megoldásokat, amelyekkel az emberek a szűkös lehetőségek ellenére is igyekeztek változatosságot csempészni az étkezéseikbe.

Szeretettel várja a kedves hallgatókat a két műsorvezető: Ámon Heni és Buday Péter.

2025-04-07 14 óra Az adásunknak a témája: Shakespeare lakomái – Az Erzsébet-kor gasztronómiája és színháza.

Az Erzsébet-kori Anglia nemcsak a színház virágzását, hanem az étkezési kultúra változását is magával hozta. Shakespeare darabjaiban számos gasztronómiai utalás szerepel, miközben a korszak lakomái, fogadói és ivói a társasági élet központjai voltak. Az adás során felfedezzük a reneszánsz kori angol konyha különlegességeit, a Globe Színház kulisszái mögötti étkezési szokásokat és a nagy lakomák jelentőségét.

Körbejárjuk a témát: Milyen ételek kerültek az angol arisztokrácia és a szegényebb rétegek asztalára Shakespeare idején? Fogadók, ivók és utcai ételek Shakespeare idejében és még sok más érdekesség is hallható lesz az adásban.

Szeretettel várja a kedves hallgatókat a két műsorvezető: Ámon Heni és Buday Péter.

2025-03-31 14 óra Az adás témája: Picasso, Dalí, Toulouse-Lautrec és a művészet ízei – festők és a gasztronómia.

A nagy festők nemcsak a vásznon voltak zsenik, hanem az asztalnál is különleges ízlésviláguk volt. Ebben az adásban Pablo Picasso, Salvador Dalí és Henri de Toulouse-Lautrec gasztronómiai szokásait és étkezési inspirációit járjuk körbe.

Picasso és az avantgárd konyha: A XX. század egyik legnagyobb művésze, Pablo Picasso, igazi ínyenc volt. Spanyol származásából adódóan a mediterrán konyhát kedvelte, és barátai körében gyakran rendezett vacsorákat, ahol az ételek művészeti inspirációt is jelentettek számára.

Dalí és az abszurd gasztronómia: Salvador Dalí nemcsak festményein volt extravagáns, hanem az étkezési szokásaiban is. Imádta a különleges ételeket, és saját szakácskönyvet is írt Les Dîners de Gala címmel, amelyben elképesztően excentrikus fogásokat mutatott be.

Lautrec, a festő, aki szakács is volt: Henri de Toulouse-Lautrec, a montmartre-i éjszakák krónikása, nemcsak festőként, hanem szakácsként is elismert volt. Sőt, saját receptjeiből szakácskönyvet is összeállított, amelyben az ételek és az italok ugyanolyan szenvedéllyel szerepelnek, mint a festményein.

Várunk mindenkit szeretettel.

2025-03-24 14 óra Az adás témája: Bacchus asztalánál – Római lakomák és a hedonizmus gasztronómiája.

A római gasztronómia egyik fő sajátossága a társadalmi különbségekben rejlett. Míg a szegények egyszerű kenyeret és kását ettek, addig a gazdagok fényűző lakomákat rendeztek. A lakomák nem csupán az evésről szóltak, hanem a társadalmi státusz és hatalom kifejezéséről is. A féktelen lakomák és a hedonizmus gyakran elérte az abszurd szinteket.

Olyan témákról beszélgetünk, mint hogy mit ettek a hétköznapi emberek, a római elit étrendje és lakomái és még sok más érdekesség.

A műsor sajátossága most is érvényesül majd, miszerint a kiinduló téma csak alap ahhoz, hogy Buday Péter és Ámon Heni sztorizgasson, recepteket osszon meg a hallgatókkal és esélyes, hogy valami teljesen más téma is szóbakerül, hiszen ez a Kultúra az asztalon egy asszociatív beszélgetős műsor.

Várunk mindenkit szeretettel.

2025-03-17 14 óra Következő adásunk témája: A Tabán egykor és most, mint a gasztrokultúra egyik központi helyszíne.

A Tabán Budapest egyik legikonikusabb városrésze, amely mindig is különleges hangulatával, művészi és gasztronómiai pezsgésével vonzotta az embereket. Egykor híres kiskocsmáiról, mulatóhelyeiről és művészközösségeiről volt ismert, mára pedig a budapesti gasztrokultúra egyik meghatározó színterévé vált. De hogyan változott az idők során? Mit jelentett régen és mit jelent ma? Az adásunkban ennek járunk utána.

Várunk mindenkit szeretettel.

2025-03-10 14 óra A Belle Époque (1871–1914) – A művészet, az életöröm és a gasztronómia aranykora.

A következő adásunkban bemutatjuk a Belle Époque korszakát mint a művészetek, a társasági élet és a kifinomult gasztronómia aranykorát. Miért volt különleges ez az időszak? Hogyan hatott a fejlődő városi kultúrára az ipari forradalom és a társadalmi változások? Mit fogyasztottak a híres írók és költők a Belle Époque alatt? Szó lesz a  korszak kedvenc italairól (feketekávé,  Abszint – Az „zöld tündér” és a művészi eksztázis) és azok irodalmi vonatkozásai (Paul Verlaine és Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Marcel Proust, Honoré de Balzac). Nem maradhatnak ki a Belle Époque ikonikus ételei, valamint az utazás a gasztronómia világában – Az Orient Expressz és a Belle Époque eleganciájának témája sem.

Várunk mindenkit szeretettel.

2025-03-03 14 óra Az operett és gasztronómia kapcsolata.

Az operett világa nemcsak zenében és látványban volt pazar, hanem az ételek és italok kultúrájában is. A darabokban gyakran látunk bálokat, csárdásokat, pezsgőzéshez kötődő jeleneteket vagy a magyar konyha ikonikus fogásait. A századfordulós Bécs és Budapest operettélete rengeteg gasztronómiai kapcsolódási pontot kínál. A legújabb adásban szó lesz a Pezsgőről, mint az operett elmaradhatatlan kísérőjéről, A csárdák és az operett világáról, A bálok és az operett-fogások pompájáról.

2025-02-24 14 óra A legújabb adásban az utazás művészetéről beszélgetünk a már megszokott laza és könnyed, asszociatív módon.

Témáink:

Úti naplók és utazói beszámolók.
Utazás és gasztronómia – Ízek, amelyek kultúrákat kötnek össze.
Az utazás, mint spirituális és önismereti út.
Mindez sok-sok jó zenével fűszerezve. Várunk mindenkit szeretettel.

2025-02-17 14 óra Művészet és gasztronómia kapcsolata.

A következő adás témái:

Hogyan fonódik össze az ételek világa és a művészet?
Milyen ikonikus fogások vagy étkezési szokások hagytak nyomot a különböző művészeti ágakban?
„A konyha is művészet” – de vajon tényleg így van?
Milyen ételeket festettek meg a nagy mesterek?
Milyen lakomák szerepelnek irodalmi klasszikusokban?

2025-02-10 14 óra Brooklyn ízei és ritmusai – A hip-hop kultúra gasztronómiája.

A hip-hop kultúra a 1970-es években Bronxból indult, amikor DJ-k, MC-k, breaktáncosok és graffiti művészek egyedi formában kezdték kifejezni a közösségeik tapasztalatait. A zene mellett a közösségi élet, a divat és az étkezési szokások is a hip-hop szerves részei lettek, és ahogy a kultúra globálissá vált, az ételek és a zenék is új jelentést kaptak.

Brooklyn, mint a hip-hop egyik központja, ikonikus ételeknek adott otthont, amelyek szorosan kapcsolódnak a közösségek életéhez. A pizza szeletek, a soul food és a gyors, olcsó utcai ételek – például a hot dog és a pretzel – mind a városi élet jelképeivé váltak. A soul food hagyományai, például a sült csirke, a kukorica kenyér, az édesburgonya pita, vagy a mac and cheese a rabszolgaság és az afroamerikai történelem örökségei, amelyek a hip-hop dalok szövegeiben is visszaköszönnek.

2025-02-03 14 óra Ízek, ritmusok, korszakok – A jazz, a blues és a dél-amerikai konyha.

A mai adás témája: Hogyan fonódik össze a jazz, a blues és a dél-amerikai konyha? A XX. század elejének gasztronómiája és zenéje.

A műsor egy különleges utazásra hívja a hallgatókat, amelyben a zene és a gasztronómia fonódik össze. Főszerepben a jazz és a blues, valamint a dél-amerikai ritmusok, amelyekhez a gasztronómia világa szorosan kapcsolódik. A műsor betekintést nyújt e zenei stílusok és konyhák történelmébe, élményekkel, receptekkel és zenékkel színesítve a tartalmat.

2025-01-27 14 óra A negyedik adásban a borvidékek és a vidéki romantika.

Téma: Magyarország borvidékeinek bemutatása gasztronómiai és művészeti szempontból.

Magyarország borvidékei nemcsak a gasztronómia, hanem a művészet szempontjából is különlegesek. Tokaj aszúja, Villány vörösei és Badacsony borai ihletést adtak íróknak, költőknek és festőknek egyaránt.

Ezzel a témával várunk minden kedves hallgatót!

2025-01-20 14 óra A Monarchia ízei és a nagyvárosi modernitás.

A harmadik adásban bemutatjuk a Monarchia korszakának kültéri és kávéházi kultúráját, amely meghatározó volt Budapest és Bécs gasztronómiai és művészeti életében. A Monarchia idejében Budapest és Bécs nemcsak politikailag, hanem kulturálisan és gasztronómiailag is szoros kapcsolatban állt egymással. Gondoljunk csak a kávéházakra, ahol művészek, írók és politikusok vitatták meg a nagyvilág dolgait. Az adásban ezt a korszakot elevenítjük fel, pl. a Dobos-tortával, valamint a korszak híres művész gyűjtőhelyével, a New York kávéházzal. Szó lesz a kávéházban zajló viták gyakran hangos és szenvedélyes életéről, ahol a kreatív gondolatok melegágya volt a New York kávéház.

2025-01-13 14 óra A Rádió Bézs egyik legújabb műsora a KULTÚRA AZ ASZTALON. A műsor szórakoztató és tanulságos élményt próbál kínálni, amelyben a művészetek, a zene és a gasztronómia kapcsolata átível a hétköznapi életbe. A második adásban ismét műalkotások lesznek a beszélgetés kiindulópontjai (Picasso, Frida Kahlo és Andy Warhol) jobbnál jobb zenékkel tarkítva.
Sok-sok történettel, élmények megosztásával gazdagítva várja hallgatóit a két műsorvezető: Ámon Heni és Buday Péter.

2025-01-06 14 óra Új adással jelentkezik a Rádió Bézs új sorozata, a Kultúra az asztalon,  Buday Péter chef és Ámon Heni gasztroblogger közös műsora. Az egy órás adásban a művészet, a zene és a gasztronómia kapcsolata lesz fókuszban.

Az első adásban Vincent van Gogh – Napraforgók, Gustav Klimt – Az élet fája és Claude Monet – Impresszionista tájképei a kiindulópontja annak a beszélgetésnek, ami személyes történetekkel, élményekkel gazdagítja az asszociációra épülő műsort. Mindezt lazán, könnyedén, sok ismert zenével színesítve.

Őszintén reméljük, hogy az új produkció elnyeri a hallgatók tetszését. Írják meg véleményüket, posztolják benyomásaikat, amiből mi is okulhatunk, hogy a továbbiakban ezeket figyelembe véve alakíthassuk a további adásokat.