Kötéltánc – Liszkai Ágnes és Márton András

Műsorvezető: Liszkai Ági

Időpont: Hétfő 10:00-12:00 óra (páros hét), Ismétlés: Hétfő 22:00 – 23:00

Valami újba kezdünk, valami olyanba, amit még egyikünk sem csinált. Márton Andrással (színész, rendező, diplomata stb.) felmászunk a magasba és minden második hétfőn, 10.00-12.00 óra között kifeszített kötélen sétálunk végig. Nem futunk, nem ugrálunk, nem vetünk bukfencet, de nem esünk le.

A Kötéltánc egy új műsor, amit mindig ugyanaz a négy pillér tart. Négy témakör: Művészet, Aktuális, Trendi és a Miért? A sorrend felcserélhető.

2024-05-13 10 óra
2024-05-13 11 óra Olyan szerencsések lehetnek, hogy két – saját bevallásuk szerint –  szerencsés emberrel, Márton Andrással és Liszkai Ágival tölthetik a délelőttjüket és John Coltraine zenéjével.

„A szerencse forgandó”, „Aki szerencsés a kártyában, szerencsétlen a szerelemben”, „Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa”, „Szerencsés csillag alatt született”, „Szerencsés gazdasszonynak tyúkja nagyobbat tojik, mint a szerencsétlennek ludja.” (Ez utóbbi különösen tetszik.) És még sorolhatnám a szólásokat.

Ebben műsorban (is) a lehetetlenre vállalkozunk, megpróbáljuk megérteni ki mikor, miért érzi magát szerencsésnek. És vajon a szerencse az biztosan mindig jó? Elég-e a szerencse a boldoguláshoz? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatnak minket. És azt is megállapíthatjuk, hogy már az is szerencse, hogy találunk közös időpontot, amikor a műsorunkat elkészítjük.

Tartsanak velünk. Ne hagyják elrepülni a szerencséjüket!

2024-04-29 10 óra
2024-04-29 11 óra Azt mondtam magamnak: Na, Liszkai kösd fel a gatyád! Mert a Kötéltánc-ra egy igazi profit kértem fel. Hogy az állandó és önként adódó hasonlattal éljek, egyrészt (persze) könnyebb, biztonságosabb fennmaradni a kötélen, ha van, aki fogja a kezem a (vagy legalábbis ezt gondolom). Másrészt pont emiatt a biztonság miatt, olyan bukfenceket, ugrásokat és egyéb kunsztokat is megpróbálok – mert bevállalós vagyok -, ami teljesen szembe megy minden észszerűségnek.

A profi, akivel a Kötéltánc-ot „járjuk” (ha már táncnak hívják ezt az egyáltalán nem tánc jellegű akrobatikus mutatványt), nem más, mint Fodor János. Persze a maga módján ez a profi újra és újra visszarángat az eredeti kérdéshez: Végig tudunk-e menni azon a kötélen? És ha azt állítja, hogy ő maga is bizonytalan azon a kötélen, vajon én vagyok-e annyira elszánt, hogy sikerüljön? Én sem tudom, de: bátraké a szerencse!

Tartsanak velünk egy jó kávé mellett 10-12 óra között!

2024-04-15 10 óra
2024-04-15 11 óra Ha nem kötéltáncos lennék, egészen biztosan azzal kezdeném a Kötéltánc műsort, hogy vékony jégen táncolunk. Mert a kötélre ezúttal olyan embert csábítottam fel, aki közel áll hozzám. Talán nagyobb is lehetne a biztonság odafent, ha nem csúszkálna az a kötél, nem remegne be, hiszen nem a megszokott szerepben hallhatják most Gryllus Vilmos-t Ezúttal is felvételről hallgathatnak, így nem árulok zsákbamacskát, sikerült fennmaradnunk.

Egy színházi és irodalmi témáról beszélünk – természetesen a Művészet keretében, Boris Vian Pekingi ősz című regényéről és az ebből készült, a Katona József Színház Kamrájában látható előadásról.

Aztán Aktuális témaként a családon, közösségeken belüli erőszakról beszélgettünk, annak fizikai, vagy verbális vagy kommunikatív formáiról. És ebből adódik a Miért? kérdés – amiről emlékeim szerint már beszélgettem előző műsorban is – nevezetesen a bocsánatkérésről és a megbocsátásról. Ha így van, és már nem tudunk újat mondani, remélem megbocsátják nekünk. Várja Önöket Liszkai Ági és Gryllus Vilmos.

2024-04-01 10 óra
2024-04-01 11 óra Ünnepi műsorral készültünk, hiszen húsvét hétfő van.

A hosszú várakozás után – böjt – végre itt a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe.  Ha Önök pontosan betartják az ehhez az ünnephez fűződő szokásokat, akkor a szépen felépített ünnep (várakozás, körmenet, szombati sonkavacsora, vasárnapi tojáskeresés) utolsó napján – jó magyar szokás szerint – vagy a locsolókat várják, vagy elindulnak illatosabbnál illatosabb kölnikkel felszerelve, hogy a család, vagy/és az ismerősök hölgytagjai nehogy idejekorán elhervadjanak.

A műsorban mi egy kicsit még elidőzünk a húsvéti ünnepkör egészénél. Ebben a műsorban a Művészet, az Aktuális és a Miért? témakörök összefonódnak, jól kiegészítik egymást. Hiszen Bach Máté passiója – a gyász – kíséri végig ezt a 2×55 percet, pedig vasárnap már az öröm napja, a hétfőről nem is beszélve. Na meg arról, hogy miért kapcsolódik minden nagy ünnep nagy evéshez.

Márton András és Liszkai Ági egyensúlyoz a kötélen és reméljük ezúttal sem esünk le.

2024-03-18 10 óra
2024-03-18 11 óra ( A 2024.03.04-I adás ismétlése )

2024-03-04 10 óra
2024-03-04 11 óra A Művészet témakörben, világ egyik legnagyobb, legismertebb posztimpresszionista festője a holland Vincent Van Gogh. Az ő műveiből, az életéből egy úgynevezett immerzív kiállítás nyílt Budapesten. Nehéz festményekről rádióban beszélni, mi most mégis megpróbáljuk.

A farsang és mulatság után itt a böjtölés időszaka. Ennél Aktuálisabbak nem is lehetnénk.

Miért? nagyobb a becsülete, miért érezzük fontosabbnak azt, amibe sok munkát, energiát fektetünk…?

A Kötéltánc két akrobatája ezúttal is Márton András és Liszkai Ági.

2024-02-19 10 óra
2024-02-19 11 óra Aktuális témakörünk így február közepe táján, nem más, mint a báli szezon, a bál, a farsang.

De bálok nem csak a földön szerveződnek, tudjuk ezt jól, hiszen Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című versében egy égi bál forgatagában találjuk magunkat. Művészet ez a javából. Valahányszor meghallgatom ezt a verset, elakadó lélegzettel, összeszoruló torokkal sóhajtok fel.

Jól is jön majd az öt perc pihenő, hogy utána újult lendülettel keressük a választ a Miért? kérdésünkre. Vajon Miért gondoljuk azt, hogy mindig őszintének kell lenni, ha egyszer az igazság fáj(hat), hogy létezik-e kegyes hazugság, és hogy minden embernek van-e titka. Meg persze minden, ami ezekről eszünkbe jut.

Tartsanak velünk. Márton András és Liszkai Ági várja Önöket. Őszintén.

2024-02-05 10 óra
2024-02-05 11 óra Rendhagyó lesz a Kötéltánc hétfő reggeli adása. Amolyan „csajos” délelőttre számítsanak. Beszélgető partnerem kivételesen, Papp Helga, egykori „Bézs-es” lesz.

És ha már két nő beszélget, akkor természetesen a téma legyen a szenvedély, aminek a Művészet kategóriában A szenvedély íze című film adja az apropóját.

Az Aktuális pedig a közeledő Valentin-nap (ajjaj) támadása lesz. Szerelem, na de milyen?

És ezzel összefüggésben azt boncolgatjuk majd, hogy vajon Miért? nem tart (vagy éppen Miért? tart) örökké egy szerelem.

2024-01-22 10 óra
2024-01-22 11 óra Január 22-ét mi mással kezdhetnénk, mi más lehetne az Aktuális témakörünk, mint a Magyar Kultúra Napja. Elgondolkodtunk, vajon mi tartozik a magyar kultúrába? Csak a magasröptű művészet, vagy a viselkedéskultúra, a öltözködéskultúra is? A szokások, és esetleg a gasztronómia?

A Művészet is ehhez a naphoz kötődik, hiszen 1943-ban ezen a napon született Cseh Tamás.

Ő így vélekedett arról, hogy mi lesz az ő ismertségével, művészetével a halála után: „Hullott már el mellőlünk jó pár ismerős, láttuk hogy megy ez……nagyszerű emberek mentek el idejekorán – ki beszél róluk? Nem háborogva mondom ezt. Így van elrendezve, és jól van elrendezve.”

Ebben nem volt igaza. Emlékszünk rá, hallgatjuk dalait, egy ország ebből tanulja, milyen is volt anno, a 60-as, 70-es években az élet Magyarországon.

A Miért? kérdést ezúttal a kisvakond teszi fel nekünk.

A műsorban ezúttal minden mindennel összefügg, a kultúra, a művészet, a hazaszeretet…

Hallgassanak minket Márton András és Liszkai Ágnes várják Önöket.

2024-01-08 10 óra
2024-01-08 11 óra Amikor leülök megírni ezt az ajánlót reggel 10-12 között hallható Kötéltánc című műsorunkhoz, már vasárnap este 10 óra van. Egy mozgalmas hétvége után inkább pihennék…már majdnem el is kezdtem elengedni magam, amikor villámcsapásként ért a felismerés, ELŐZETES!

Így aztán most itt ülök és minden újévi fogadalmam ellenére az utolsó pillanatra hagyom, hogy kedvet csináljak Önöknek, kezdjék a délelőttöt velünk. Mert szó lesz a műsorban – hát persze – a fogadalmakról, a naplóírásról, régi naplókról, emlékekről. Mi lehetne ezeknél aktuálisabb.

A művészet részben egy „aktuális” művész, Leonard Bernstein életéről, műveiről, és persze a most, frissen bemutatott életrajzi filmjéről beszélgetünk. A zene ezúttal megkerülhetetlen. Önök ismernek más Bernstein művet, mint a West Side Story? És miért könnyebb elfogadni egy ismert ember másságát, mint a szomszédunkét, vagy bárkit bárki másét?

Tartsanak velünk, vitatkozzanak velünk, magukban, vagy akár üzenetben. Liszkai Ági és Márton András várják Önöket.

2023-12-25 10 óra
2023-12-25 11 óra Karácsony első napján mi másról beszélgetnénk, mint az ünnepről. Ki hogyan ünnepli, milyenek a családi hagyományok, egyáltalán, vannak-e? Ha nincsenek attól még hangulatos lehet az este, hiszen egy jó vacsora, egy számunkra kedves társaság, sokkal fontosabb, mint az őrületben megszerzett ajándékok.

Az angol „Boxing Day”, azaz a csomagok napján, Bach Karácsonyi oratóriuma adja az alaphangulatot.

Belepillantunk más országok ünnepi szokásaiba, és kicsit irigykedünk, hogy pl. az ausztrálok a tengerparton ünnepelnek. És hogy a finneknél (még) mindig van hó.

Tartsanak velünk, ha nincs jobb dolguk, csináljanak egy finom alma- vagy narancsillatú teát, a karácsonyi mákosbejglit, vackoljanak be a sarokba, elő a telefont vagy a számítógépet, és hallgassanak minket.

Liszkai Ági és Márton András ott lesz.

2023-12-11 10 óra
2023-12-11 11 óra A szokásos négy témakörünk sorrendben:

Trendi: Nem mindegy, hogy milyen autóba ülünk be reggel, milyen órát veszünk fel és sorolhatnám mi minden tartozik a státusz szimbólumok csomagba, ha nincs mögötte tartalom, ha nincs mögötte más, mint kivagyiság. De nem csak egyes embereknek fontos a státusz szimbólum. Lehet egy nemzet, egy kormány is olyan, hogy fontosabb a külcsín, mint a belbecs.

A Művészet témakörében két szobrászművészről lesz szó, ki ezért, ki azért nem kedves a szívünknek, érdemeik elismerése mellett.

Miért? panaszkodunk mi magyarok olyan sokat? A génjeinkben hordozzuk „vérzivataros” múltunk miatt?

Aktuális: Végül kicsit ünnepibbre varázsoljuk a napot és a Hanukáról, az adventi készülődésről beszélgetünk.

Tartsanak velünk! Márton András és Liszkai Ági ülnek le beszélgetni a stúdióban, miközben persze kötéltáncot járnak.

2023-11-27 10 óra
2023-11-27 11 óra Ebben a műsorban is a szokásos témakörökkel várjuk Önöket, azaz:

Művészet: Hiányzik. Hiányoznak a versek, amik jó pár éven át a mindennapjaim részei voltak. Amiket hétről hétre megosztottam Önökkel. Ezért néha már nem bírok magammal. Így történt, hogy ebben a témakörben ezúttal egy verset választottam.

Aktuális: A vershez kapcsolódik az aktuális témája. Az álom. Álmodni, álmodozni jó, talán még ábrándozni is, bár a költő szerint ez lenne az élet megrontója…

Trendi: A második óra témája a farmernadrág. De nem ám akármilyen! Lyukas, rongyos szakadt. Vagyis trendi.

Miért?: Miért követünk vakon egy karizmatikus embert? Egyáltalán, mi az a karizma?

Tartsanak velünk! Liszkai Ági és Márton András várja Önöket.

2023-11-13 10 óra
2023-11-13 11 óra Ebben a műsorban is a szokásos témakörökkel várjuk Önöket, azaz:

Művészet: Ezúttal arról beszélgetünk, hogy mik a színjátszás alapjai, ki a jó színész, mi a tehetség…

Aktuális: Fanatizus. Sajnos aktuális. Az elkötelezettség, a kitartás, vajon mikor válik elvakultsággá, fanatizmussá. A megszállottság is fanatizmus? Ha nem, mi a különbség?

Trendi: A második óra témája akár aktuális is lehetne, hiszen a két szó: mesterséges intelligencia 2023-ban a legtöbbet használt szó a netes kereső programokon.

Miért? Miért hagytuk, hogy így legyen? Mikor romlik el valami, miért csak akkor vesszük észre, amikor már túl késő, amikor már csak bánkódni lehet. Mi mindent hagyunk, hogy elromoljon, félrecsússzon, mert nem figyelünk az apró jelekre…

Tartsanak velünk! Liszkai Ági és Márton András várja Önöket.

2023-10-30 10 óra
2023-10-30 11 óra Halloween, Mindenszentek és Halottak napja. A három, egymáshoz közeli és sokszor egymással összemosódott ünnep sokunk számára eltérő vagy téves jelentéssel is bírhat.

Ebben a műsorban is a szokásos témakörökkel várjuk Önöket, azaz:

Miért?

Miért nincs Magyarországon (és Európa számos országában) eutanázia? A kérdés látszólag egyszerű, mint ahogyan a válasz is, és mégsem, hiszen számtalan további gondolatot ébreszt.

Művészet:

Természetesen a requiemek. Sok zeneszerző írt és ír gyászzenét, néha megrendelésre, de legtöbbször talán mégis a személyes veszteség és az elmúlás érzése az, ami ezeket a csodálatos műveket motíválta/ja.

Aktuális:

Az eddig felsorolt Miért? és Művészet témakörök is ide tartoznak. Az erre a hétre „kirendelt” ünnepekkel együtt. Így aztán nem is tudjuk nagyon elkülöníteni őket, csapongunk a felmerülő kérdések – mert biztos vagyok abban, hogy lesznek – között.

Trendi:

A műsor végén szeretnénk oldani a talán szomorú, de inkább emelkedett témákat. Mégiscsak egy új hét kezdődik, vágjunk bele energikusan… apropó energia: elektromosság. Minden elektromos. Az autók, biciklik, rollerek, az órák, a könyvek, a hangszerek és nemcsak a gitár, hanem cselló, hegedű… és legfőképpen az információ tárolás.

Mi lesz, ha egyszer leoltják a villanyt? Ténylegesen és képletesen.

A választ nem tudjuk, de Önökkel együtt keresi Liszkai Ági és Márton András. Kötéltánc ez is. Tartsanak velünk!

2023-10-16 10 óra
2023-10-16 11 óra Ismét felpattanunk egy jól kifeszített kötélre és Márton Andrással eljárjuk a kétszer egy órás kéthetenkénti kötéltáncunkat.

Szokás szerint négy témacsopor, ezúttal a következő sorrendben:

Aktuális: Nobel-díj 2023

Művészet: Antonio Gaudi

Miért?: Miért a patriarchális társadalmak maradtak fent az évezredek során?

Trendi: SMS, text messages, emoji, GIF… etc., kommunikáció napjainkban.

Várja Önöket Liszkai Ági és Márton András.

2023-10-02 10 óra
2023-10-02 11 óra Újra felkapaszkodunk a magasban kifeszített képzeletbeli kötélre. Remélem egyre biztosabban lépkedünk, egyre jobban kiismerjük egymást, rutinosabban adjuk egymásnak az egyensúlyozó rudat.

A szokásos négy témakörben lavírozunk, ezúttal ebben a sorrendben:

Miért?: Miért nem tudunk érvekkel, indulat nélkül vitatkozni? Hova tűntek a kulturált vitatkozási alapok, szokások?

Művészet: Fotóművészet, melynek apropóját Hullan Zsusa, Az enyészet szépsége című kiállítása adja.

Aktuális: Elkezdődött a 2023/24-es színházi évad. Miben változtak a színházba járási szokások? Megadjuk a módját? Sokat járunk színházba, vagy már nem bírja a pénztárcánk? Kőszínház vagy alternatív színház, vagy mindegy, csak „haddszóljon”?

Trendi: Utazni trendi. Annyira, hogy nem könnyű bejutni egy gótikus székesegyházba, egy kiállításra, de még egy nevezetességet is nehéz megközelíteni. Soproni Éva Olaszországban élő idegenvezető is elmondja tapasztalatát.

Márton András és Liszkai Ági várja Önöket.

2023-09-18 10 óra
2023-09-18 11 óra Azt gondolnánk, hogy egy kötéltáncos állandó partnerrel dolgozik. Ha egyszer kialakul a bizalom, akkor már csak egymásra számíthat az a két ember. Kétségtelen, hogy nehezített körülmény, ha a kettős egyike valamiért hiányzik. Márton András ezúttal – igazoltan – marad távol. A beugró pedig nem más, mint Szebeni Gál Vera, egykori rádiós, csodálatos hangú bemondónő, aki előző műsoromban, a Szeretném, ha szeretnének-ben, sokszor mondott el verset. Most azt kértem tőle egyensúlyozzon velem. Mert ez Kötéltánc!
Az állandó témakörök- állandóságukból kifolyólag, maradnak, azaz:

Miért? – Miért nem alszunk jól teliholdkor? Tényleg nem alszunk jól?

Aktuális – Magyarországon is egyre népszerűbb a kerékpározás. Munkából(ba) jönni-menni, túrázni, szórakozni, várost nézni biciklivel.

Trendi – Trendi egyenbabák, fiatalok barbi arccal… miért kell már 20 éves korban kés alá feküdni? Hol marad az egyéniség?

Művészet – BFZ és Fischer Iván. A világ zenekritikusai szerint, a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a 8. helyen végzett. A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top10-es listáján a 6. helyre választották.

Kezdjék velünk a hetet, mi egyensúlyba hozzuk, másképpen nem is maradnánk fent a kötélen. Kötéltánc Liszkai Ágival és Szebeni Gál Verával.

2023-09-04 10 óra
2023-09-04 11 óra Jaj, nagyon izgalmas! Egy igazi Kötéltánc.

Valami újba kezdünk, valami olyanba, amit még egyikünk sem csinált. Márton Andrással. (színész, rendező, diplomata stb.) felmászunk a magasba és a hétfőn, 10.00-12.00 óra között kifeszített kötélen először sétálunk végig. Nem futunk, nem ugrálunk, nem vetünk bukfencet, de nem esünk le. Elsőre ez nem is rossz. A Kötéltánc egy új műsor, amit mindig ugyanaz a négy pillér tart. Négy témakör: Művészet, Aktuális, Trendi és Miért? A sorrend felcserélhető.

Az első alkalommal egy Molnár Krisztina Rita vers körül forognak a gondolataink, aktuális témánk így, az augusztusi, szeptemberi időszakra oly jellemző allergia lesz. Miért (és tényleg) forog(-e) a napraforgó? Trendi témánk pedig nem más, mint a nyáron csupasszá váló embereken megmutatkozó tetoválások.

Tartsanak velünk! Hallgassanak! Várjuk a bátorítást, kritikát… (csak finoman), és egyéb hozzászólást.