KORzó – Matz-Molnár Kriszta és Számadó Éva

Műsorvezető: Matz-Molnár Kriszta és Számadó Éva

Két nő, akik külön utakon jártak, két különböző világból érkeztek, és egyszer csak véletlen, vagy nem? Apropó.. vannak véletlenek, vagy hiszünk a sorsszerűségben? Lehet, hogy ezen mindig csak utólag gondolkodunk el.

Két külön út, több megálló, legyen az zene, bank, marketing, politika, újságírás és az utolsó megálló a rádió, Jókor, jó időben, mert talán így kellett lennie, a két út találkozott, és összeért.

Így léptünk a KORzóra,

Ki mondja azt, hogy 40 felett már nincs új a nap alatt? …nem vágyunk valami másra, valami frissre, amitől újjászületünk és egy új korszakba léphetünk?
Sétáljon velünk a KORzón, találjuk meg együtt az élet napos B oldalát.

2024-04-12 14 óra Majdnem napra pontosan egy éve szólalt meg a Bézsben a Korzó. A mai műsor több szempontból is egyszeri és megismételhetetlen! Na nem a témát illetően, ami bár sokak számára tabunak számít, sokszor, sokféle formában lehet róla beszélni. VÁLÁS, SZAKÍTÁS, ELSZAKADÁS, vagy egyszerűen csak ABBAHAGYNI valamit, kortól függetlenül. Első hallásra bizonyára a párkapcsolat vonatkozásában merülhetnek fel e szavak. Azonban, ha kicsit elgondolkodunk többféle kontextusba behelyezhetjük: egy sokéves barátság vége, akár egy munkatársi kapcsolat, vagy maga egy munkahely vége, de családon belül is megszűnhetnek kapcsolatok, kötődések, és mind lehetnek ránk ugyanolyan érzelmi hatással.
Vajon milyenek lehetnek ezek az érzelmek, érzések? Mindegy-e, hogy életünk érettebb szakaszában következnek be, ugyanúgy reagálunk, érzünk valamivel bölcsebben? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ!

„A viszály nem addig tart, amíg győzöl vagy vesztesz, hanem addig, míg ki nem lépsz belőle!” (Müller Péter)

MEGLEPETÉS VENDÉGEKKEL, a téma boncolgatásával várjuk szeretettel a hallgatókat a Korzó születésnapi műsorában!

2024-03-29 14 óra A Korzó Nagypénteki műsorában SZÉKELY RITA, executive pszichológus, coach a vendégünk, akinek a segítségével a férfi lélek rejtelmeibe is betekinthetünk. Arra is megkapjuk a választ, létezik-e különbség nők és férfiak problémái között, és vajon milyen nehézségekkel találja szemben magát egy középkorú férfi és nő. Megfelelés, határozott kiállás, teljesítménykényszer, tudunk-e nemet mondani és objektív képet kapni magunkról. Mi is az az önmonitorozás és a tudatos jelenlét?

Jó-e tisztában lenni ezekkel a fogalmakkal egy bizonyos életkor után, vagy akár lehet ez kortól független?

Érzéseink kifejezésére a magyar nyelvben több mint 300 szó van, ebből nap, mint nap kb.10, amit használunk. Milyen szerepe van életünkben az érzelmi intelligenciának? A végén pedig természetesen „útravalót” is kapunk!

2024-03-15 14 óra A helyszín lehetne akár a „Pilvax-kávéház” is, de most a Bézs Rádió stúdiója.

„Ha nincs mit mondanod, hát ne mondj semmit!” (Charles Caleb Colton)

A műsorban azt hiszem van mit mondani. A beszéd legfőbb fegyverünk, ami rosszul is elsülhet. Csak rajtunk múlik hogyan bánunk vele. BŐHM KORNÉL, kommunikációs szakértővel beszélgettünk, csevegtünk, paroláztunk, kommunikáltunk. Vagy manipuláltunk, befolyásoltunk? Nem is gondolnánk mekkora súlya lehet egyfajta kommunikációnak, ami mindennapunk része, de igazából soha nem „így” gondolunk rá, vagy leginkább sehogy, csak úgy jön, mert természetes.

Megtudhatjuk mi is az a kríziskommunikáció, de azt is, hogy a karaktergyilkosság sem áll messze tőlünk. Manapság a köztünk lévő kommunikációnak teret ad a közösségi média, ami nem jó irányba vezet, hiszen ezen felületeken „kiengedjük a szellemet a palackból”, nincs kontroll, és a beszéd kortalan…Mai szlenggel élve: Mi adjuk!

De nem is fecsegünk tovább, kattintsanak ránk!

2024-03-01 14 óra Szemlélődő és fürkésző természete elsősorban az emberi lélek rezdüléseire kíváncsi. Ez foglalkoztatta, illetve foglalkoztatja pedagógusként, újságíróként, szerkesztő-riporterként, költőként és mintegy másfél évtizeddel ezelőtt ezért indult el hivatás szintjén is a pszichológia irányába. Írói feladatai mellett alternatív terápiákkal, elsősorban művészetterápiával foglalkozik. Ösztönösen próbálja a földit és az égit összebékíteni. Mi, akik ismerhetjük őt, a világ egyik legrealisztikusabb misztikusaként gondolunk rá.
Ismerjék meg Önök is Pápay Esztert, aki egész életében még csak készülődött- pedig 50 felett van, és aki szerint lehet izgalmasabb az a B oldal .
A műsorban Eszter versei is elhangzanak.

2024-02-16 14 óra Vendégünk mottója: „Láthatóvá tenni a láthatatlant!”

Erre teszünk kísérletet a műsorban, KÁDÁR JÓZSEF, azaz TEDDYBÁ segítségével. Az is kiderül mi köze a buszvezető múltjának a TeddyBá elnevezéshez. Most lelkigyakorlatokat tart, és hobbiként rajzol, grafikákat készít. Lelkigyakorlatai által ad valami mást a mai fiatal generációnak az internet, és közösségi média világában: Hitet és Közösséget.

„Hit, Zene, Csend és Ölelés, Imatánc, Imasál, Kreativitás, Vizualitás, Maciölelés: ezek együttesével teremtjük meg a test, lélek, szellem hármasnak a lenyugvást.” – TeddyBá.

( A műsorban elhangzó zenéket Ő ajánlotta. )

2024-01-19 14 óra „Az vagy, amit megeszel.” Tartja a mondás.

De vajon tudjuk mit eszünk? Vagy csak azt, ami éppen jól esik. Hisz az étkezésnek épp az a lényege, hogy örömünket leljük benne, egyfajta hedonista életérzéssel!
De! Van megoldás arra is, hogy az örömforrás megmaradjon és még az egészségünkre is vigyázzunk, nem beszélve az esztétikai megjelenésünkről.
Soltész Erzsébet, dietetikus beavat minket a jóllakottság és egészséges étkezés harmóniájába. Megtudhatjuk miért jó a rost, vagyis azt, hogy
„A rost jó”!

2024-01-05 14 óra Idei első vendégünk Junior Prima-díjjal kitüntetett színész és rendező színpadi szerző, aki gyerekkora óta kapcsolódik a színházhoz és a zenéhez. Volt gyerekstúdiós a Magyar Rádiónál, szinkronizált majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakát. A Belvárosi Színházban most „A nulladik perc” című új darabját viszi színre, de egy új magyar opera létrehozását is célul tűzte ki „A néző közbeszól” című új Operabeavató sorozatával a 6színben. A műsorban a Firkin zenekar zenéjét hallhatják, melynek tagja volt énekesként, akusztikus gitáron, ír furulyán és szerzőként is. 2014-től „tiszteletbeli Firkin-tag”.
Vendégünk: Göttinger Pál.

2023-12-22 14 óra „A túlélés egy lépés az élethez vezető úton!”

Lehet-e 28 évesen egy stroke után átírni az életet?
Kocsis Gábor űrkutató mérnök, stroke túlélő élete teljesen megváltozott. Ma már másoknak segít eligazodni az élet útvesztőjében.

Gábor az élete olyan szakaszát osztja meg velünk, melyen azt hiszem sokan elgondolkodunk. Vajon figyelünk-e eléggé a jelzésekre, van-e elég erőnk ahhoz, hogy változtassunk mindenféle kényszer nélkül?

Az élet fintora talán, hogy akár az állatoktól is tanulhatunk, mondjuk a kutyáktól! Bölcsesség, tudatosság, életszeretet, és még sorolhatnánk, de ami fontos: megélni a pillanatot!

Nézzünk magunkba, megélünk minden pillanatot? Figyelünk magunkra és másokra?

Talán most Karácsony tájékán kicsit jobban…

2023-12-08 14 óra „Ott ült egy domb alján a Szahara közepén, és nem volt nála más fegyver, csak a szájharmonikája…” (Rejtő Jenő)

Gyermekkora óta céltudatosan követte álmait, soha nem tanult zenét, de tudta, hogy ez az Ő útja! Horváth Mihály, zenész, szájharmonika művész, a Lábatlani Blues Fesztivál megálmodója és szervezője, egy nagyon sokoldalú, színes egyéniség, változatos életúttal és zenei pályával.

Legújabb szólólemezének megjelenése apropóján (is) beszélgettünk vele, meg egyébként is, csak úgy! Társaságában az tuti, hogy nem lehet unatkozni!

Szórakoztató, sztorikkal tarkított beszélgetés, sok mindent elárul nekünk Misi az ideáig vezető útról, Török Ádámmal való barátságukról (akinek az emlékének ajánlja az új albumot is), break dance múltjáról, a híres Arató diszkótól, a Lábatlani Merítő Bisztrótól kezdve Görögországig.

De mindent azért nem árulunk el, hallgassák, szórakozzanak, mert az biztos, hogy egy könnyed és tanulságokkal teli beszélgetés, ami ebben a szép téli havas időben felmelegíti a szívünket, lelkünket!

2023-11-24 14 óra 40 évet várt, hogy végre megtudja mi is a baja. Járókerettel jár ugyan, mégis mosolyog és minden erejével azért küzd, hogy a mitokondriális betegségről minél több érintett és orvos is halljon. Megjárta a mélységet, de ahelyett, hogy ebbe belekeseredne mások segítésére fordítja mindazt, ami vele történt. Arany- Kovács Rozália a vendégünk.

2023-11-10 14 óra Kártyás Irén magyar -népművelő szakon végzett, mert a nyolcvanas évek közepén hazánkban még nem volt szociális munkás képzés. Már fiatalon tudta, hogy emberekkel szeretne foglalkozni. 1989 környékén egyértelmű volt számára, hogy hajléktalanokkal kellene foglalkoznia, akiknek akkoriban semmiféle szervezett ellátásuk, érdekvédelmük nem volt. 1990. januárjában, az akkor létrejött Menhely alapítvány első hivatalos hajléktalanellátó intézményébe, a Vajdahunyad utcai hajléktalan szállóra került. Járatlan útra merészkedett, melyről azóta sem lépett le. Azóta sokat változott mind a Menhely alapítvány, mind a hajléktalanellátás. Egy dolog viszont nem változott: Irén emberek iránt különbségtétel nélkül érzett és tanúsított szeretete.

2023-10-27 14 óra „A fegyvertelen próféta útját választom, és erre a választásra bátorítom Krisztust követni igyekvő társaimat is.”

Közíró, politikus, blogger, rendezvény – és közösségszervező katolikus hitoktató és történész.
A nagyközönség 2017-ben ismerhette meg, amikor személyes katolikus hite miatt kénytelen volt kilépni a KDNP-ből. Mai vendégünk Lukácsi Katalin.

2023-10-13 14 óra A szenior örömtáncot Nyugat -Európában már 50 éve ismerik, hazánkba 6 éve gyűrűzött be. Mottójuk: Mozgás, öröm, agytorna. Radvánszki Edit memóriakövet,szenior táncoktató, táncinstruktor, egyensúly és gerinc tréner a REDIT Örömtánc klub vezetője a vendégünk.

2023-09-29 14 óra Olasz temperamentum, vidámság, báj, hihetetlen életszeretet! Óriási energiabomba, aki korlátozottsága ellenére mindig 100 százalékon pörög. Ő Pazzagli Ágnes, kerekesszékes táncbajnok. Sok mindent írhatnánk még, de inkább hallgassák!

2023-09-15 14 óra A mai műsor rendhagyó és különleges is egyben, hiszen ma valóban a Korzóról jelentkezünk!

A Pozsonyi Pikniken – mely szeptember 2-án került megrendezésre az Újpesti rakparton – a Bézs Rádió is képviseltette magát. Nekünk pedig lehetőségünk volt Pártai Luciával beszélgetni a nagyközönség előtt!

Lucia temperamentuma, DERŰS hangulata pedig utánozhatatlan! Egyébként Ő is Bézses, így még érdekesebb volt a beszélgetés, melyet sok jó zenével is tarkítottunk.

Köszönjük Lucia!

2023-09-01 14 óra “A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.”

(Auguste Rodin)

Hogyan segítenek a színek sikereink elérésében? Hogyan tehetnek szimpatikussá, megnyerővé rossz választás esetén zárkózottá, idősebbé? Mindannyiunknak van kedvenc színe, de vajon az jól is áll nekünk?

Arcunk, hajunk, szemünk színe bőrünk tónusa meghatározza a hozzánk illő színeket. Ha a saját színeinket megismerjük és jól alkalmazzuk az öltözékünkön is, még megnyerőbbé válhatunk 40, 50 akár 60 felett is!

Pirityi Éva a Magyar Divat Intézet vezető tervezőjeként, kanadai tanulmányútja során találkozott először a „négy évszak” elmélettel. Eszerint az emberek négy csoportba sorolhatók bőrük, szemük, hajuk színe alapján (tavasz-, nyár-, ősz-, tél típus). Torontóból hazatérve 1989-ben hazánkban ő honosítottam meg a színtanácsadást.

Több évtizedes színelmélet oktatói gyakorlata, valamint a divatszakma szinte minden területére kiterjedő tapasztalata, hasznos tanácsai egy igazán színes műsort ígér mindenkinek.

Mi már tudjuk, mit vegyünk, vagy ne vegyünk fel.

( A 2023.05.12-i adás ismétlése )

2023-08-18 14 óra Mens sana in corpore sano vagyis ; ép testben, ép lélek! A mindennapokban hajlamosak vagyunk nem figyelni testünk jelzéseire, mert nincs rá időnk, vagy nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Ha fizikai fájdalmat érzünk, egyáltalán nem biztos, hogy pont az a részünk a problémás, ahol fáj. Az is tény, hogy a lelki dolgaink párosulhatnak a fizikai fájdalommal. Mit is tehetünk, hogy ezt megelőzzük, vagy karban tartsuk magunkat? Először is észre kell vennünk testünk jelzéseit! Bizonyos kor után pedig hatványozottan résen kell lennünk! Fülöp-Zakar Éva, gyógytornász elkalauzol minket a különböző terápiák, gyógymódok világába. Megtudhatjuk mi is az a holisztikus gyógyítás, a Dorn terápia, a Bemer és Ceragem ágy, és mi a lényege a metamorf masszázsnak. Ez nem az ezeregyéjszaka meséje, de lehetne az is! Ráadásnak pedig Éva személyében ismét egy olyan embert ismerhetünk meg, aki nem félt a változástól, változtatástól! Helyezkedjenek el kényelmesen, mert a mai műsor a teljes testi-lelki regenerálódásról szól!

2023-08-04 14 óra Örök álmodozó, kíváncsi felfedező, aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat. Így mutatkozott be a 2010- es évek derekán Hasszánné Szondi Ágnes a blogján, mely hamar hatalmas, lelkes közönséget vonzott. Ági úgy vásárolt a virtuális sztrádán, mint más a közértben. Indiában ruhát varratott, ismeretlen kütyüket tesztelt, csigakrémes, fecskefészkes, kígyómérges krémeket kent magára. Ahogy ő nevezte magát: shopping blogger lett. 40 felett közgazdászként valami mást keresett. S hogy mennyire sikerült?
Ma már a legnívósabb koreai kozmetikai cégek vezetőivel tárgyal, szerte a nagyvilágban.

2023-07-21 14 óra „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. „

Egy szomorú sorsú gyermekkor, rögös, de reménnyel teli és rettentő nagy akarattal, tudatosan felépített folytatás. Lehetett volna másképp, a sors útjai vezethettek volna a rossz irányba is. De volt valami, ami erőt, bizalmat, feltétel nélküli szeretetet adott, és cserébe méltóságot, megbecsülést kapott, reményt az élethez!

WEGERA GYÖRGY, vagy ahogyan sokan ismerik: WEGERA, a Kommunikátor, aki a SIVA Menedékben sérült kutyáknak ad esélyt az életre, sőt boldoggá teszi őket! Igen, valóban boldogok.

Wegera Gyuri most kicsit másképp, kicsit többet mondd el MAGÁRÓL. Meghatott, megdöbbentett, elgondolkodtatott. Hallgassák szeretettel, mi szeretettel beszélgettünk.

2023-07-07 14 óra Hogyan váljunk „nagy hallá a munkaerőpiacon”?

Biztosan sokaknak ismerős a helyzet, amikor csak ülünk a számítógép felett, ujjunk a klaviatúrán, dobolunk az asztalon, de nem jönnek azok a fránya gondolatok. Bizonytalanok vagyunk, mert nem tudjuk mi a jó, mivel tudjuk elérni, hogy egyáltalán sor kerüljön egy személyes interjúra. Erdőssy Gellért, a CVShark alapítója, álláskeresési tanácsadó avat be minket a sikeres álláspályázat rejtelmeibe. A Korzó mai adásában az is kiderül – sok más mellett – vajon mi egy igazán jó, sikeres önéletrajz képlete. És ez nem Cápamese!

2023-06-23 14 óra „Forever young”- Alphaville
Ugye milyen jó is lenne, ha örökké fiatalok maradnánk? Sajnos ez nem lehetséges, de az IGEN, hogy ne „ássuk el magunkat” egy bizonyos életkor után, és azt se engedjük, hogy mások által láthatatlanná váljunk, mondjuk egy álláskeresésnél! Robert de Niro, „A kezdő” című filmben már nyugdíjas éveit tölti, de még elég aktívnak érzi magát ahhoz, hogy újra munkába álljon, ezúttal gyakornokként. Ami elsőre viccesen is hangzik, de a film végére aztán kiderül az igazi mondanivaló: ne állítsunk fel sztereotípiákat egy idősebb munkavállalóval szemben, mert bár lehet a régi szokások híve, de tőle is lehet tanulni! Sok érték rejtőzik egy “korosabb” emberben: rengeteg tapasztalat, gyakorlat kapcsolati háló bölcsesség sok éves szakértelem. A sokszínűség előny és erény, a különböző generációk találkozása révén mindenki tanulhat mindenkitől, és lássuk be ez még a hatékonyságot is növelheti.
Hogyan is vértezzük fel magunkat egy álláskeresésnél, ha már a 40’-50’- es korosztályt erősítjük? Hogyan tudjuk hasznosítani eddigi tapasztalatainkat, vagy akár hogyan tudjuk azokat bővíteni? Mitől érezhetjük sikeresebbnek magunkat 50 felett is? Ezekre e kérdésekre is megadjuk a választ, és aki segít ebben minket: dr. Juhos Andrea, az LHH Mo. ügyvezető partnere.

2023-06-09 14 óra Kérem a következőt!

Ugye ismerős! Dr. Bubót nem kell bemutatni, egy ikonikus figura, aki megrögzötten hiszi, hogy minden betegség pszichoszomatikus, de diagnózisaival folyton mellétrafál.

Minden egyes epizód a doki valamely neves professzorától tanult bölcs mondásával zárult. Ebből egy kis témához vágó ízelítő:

Soha se add fel teljesen a reményt, mert egészség ellen is van orvosság! Sajnos, az egészség nem fertőző!
Az erős szervezet még az egészséget is képes legyőzni!

A mai műsorban vendégeinkkel mi biztosan nem fogunk mellétrafálni! Kiderül, hogy létezik-e fizikai egészség mentális jóllét nélkül, és fordítva.

Van “jó stressz és rossz stressz”, szaknyelven: eustressz és distressz. És képzeljék el, hogy még a stressznek is van pozitív oldala, és hogy nem árt már gyermekkorban magunkba szívni a mentális jóllét módszereit.

Ha pedig nem érezzük jól magunkat különféle módszereket alkalmazhatunk fizikai, -mentális egészségünk megőrzésére:
bedobhatunk pár sört, beszélgethetünk barátainkkal, olvashatunk egy jó könyvet, de persze ne felejtsük a MOZGÁS jót tesz!

Akik hasznos, nem csak elméleti javaslatokkal látnak el minket:
dr. Menczel Zsuzsanna és Kovács Kristóf, a MindSet Központ szakpszichológusai.

2023-05-26 14 óra Újra forog az a bizonyos B oldal! Ezúttal férfiak, ráadásul a „B-oldal” alapítói – mondják el tapasztalataikat, ők hogyan fordultak rá az élet másik oldalára. Hogyan élték meg, és mit tettek azért, hogy minél jobban érezzék magukat a bőrükben.

Hiszik vagy nem, de az élet napos oldalát mutatják meg nekünk, és segítenek abban, hogy mi is jól érezzük magunkat.

Lesz szó a szabadság érzéséről, az önmegvalósítás lehetőségeiről, egy jó pohár borról…de még az IKEA szerelési útmutatóról, lakmuszpapírról és az atomfizikáról is. Sőt a Horgász is pácban lesz, és a végén még a dupla deficit is szóba kerül…

Vendégeink: dr. Czafrangó János és Müller Csaba a „B-oldal” alapítói.

2023-05-12 14 óra “A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.” (Auguste Rodin)

SZÍNEK…..gondolta volna, hogy a színek befolyásolják a rólunk alkotott képet? Sőt, még a hangulatunkat is meghatározza, hogy milyen színt viselünk!
Hogyan segíthetnek a színek sikereink elérésében? Kedvenc színünk vajon illik hozzánk?
Ha a saját színeinket megismerjük és jól alkalmazzuk az öltözékünkön is, még megnyerőbbé válhatunk 40, 50 akár 60 felett is!
Tavasz, Nyár, Ősz, Tél…a „Négy évszak elmélet” alapján bőrünk, szemünk, hajunk színe alapján kiderül, milyen színek állnak jól nekünk!
Pirityi Éva szín, -és stílustanácsadó, a színtanácsadás magyarországi nagykövete segítségével kalandozunk el a színek világába!
Mi már tudjuk, mit vegyünk fel, tudja meg Ön is!

2023-04-28 14 óra Életcél, karriercél…

Hogyan éljük meg ezt még ambiciózus fiatalként és mi változik az évek során?
Elértük a kitűzött célt, de ráébredünk mégsem ezt akartuk. Mit szeretnénk elérni a változással? Nyugodt munkahelyi környezet, vagy időbeli rugalmasság, netalán valami mást szeretnénk csinálni?
Ismerjük- e képességeinket? Össze tudjuk-e hangolni az egyes szerepeket az életünkben? Egyedül tegyük ezt vagy szükség van valaki(k)re?

Ezekre a kérdésekre is megkapjuk a választ, és az is kiderül, hogy van „egy” szempont, amikor nincs különbség Nő és Férfi között!
Akik ebben segítségünkre lesznek: Svéda Dóra a Coachingcentrum alapítója, és Bacsa András életcél és karrier tanácsadó.
Nagyon jó hangulatú és tartalmas beszélgetés! Hallgassátok, figyeljetek!

2023-04-14 14 óra Tetszik, vagy nem, de az idő rohan, nem leszünk fiatalabbak. Már a „B oldal forog” ami lehet olyan jó, mint az A oldal.
Változás, fordulat, valami új kezdete. Önmagunk megismerése, a bizonyos belső hang felfedezése, magunkhoz és a külvilághoz való viszonyunk 40 előtt és után. A KORzó műsorában mindezekről beszélget Trombitásné Miterli Gertrúd pszichológussal a két műsorvezető: Matz-Molnár Krisztina és Számadó Éva.