Konzilium – Kertész Éva

Műsorvezető: Kertész Éva

A 21. század megszülte a egészséges ember kultuszát, mindent tudni akarunk a testünkről és az egészségünkről. Az egészségipar, a tudomány legújabb vívmányai segítenek minket abban, hogy megtudjuk, maradt-e még egy csepp számunkra a Szent Grálban.

2022-01-06 09 óra Mai vendégeim, Kovács Dóra pszichiáter és Egervári Ágnes neurológus habár különböző területen dolgoznak, mindketten társadalmunk legérzékenyebb embereivel találkoznak a gyógyításuk során. Betegekkel, idősekkel, akiknek az életét biztosan jobbá teszi az empátia, a bizalom és a szakmai hozzáértés. Nem mellesleg, az empátia, a bizalom és a szakmai hitelesség mindannyiunk életében jól jön!

Tartsanak velünk, kezdődik Konzílium!

2021-12-20 16 óra A háziorvosok mindent tudnak rólunk, de legalábbis mindent, ami fontos. Dr. Majorosi Emese háziorvossal ezekről a fontos dolgokról beszélünk az ismét vészterhes, pandémiás időszakban. Természetesen szó lesz a kovid tüneiről, hogy mikor és hogyan tájékoztassuk az orvosunkat, s beszélünk arról is, hogy másképpen betegek a férfiak és a nők, valamint arról, hogy valójában mi köze van az életmódunknak a betegséghez. Szóval tartsanak velünk, Majorosi doktornő rendel hétfőn 16.00 órától.

( A 2021.11.08-i adás ismétlése )

2021-12-06 16 óra Egy egészségről szóló műsorban szinte kötelező szólnunk a koronavírusról, főként ezekben a járvány sújtotta időkben, de közben ne feledjük, hogy az életünk nem csak a COVID19-ről és variánsairól szól. A tudomány, az emberiség és az egyén fantasztikus egységéről és összefüggéseiről beszélgetünk Vada Gergely alvásszakértővel, a két napja Prima Primissima Díjjal kitüntetett Kondorosi Éva kutatóval és Skorán Ottóval, a Doktor24 stratégiai igazgatójával.

2021-11-22 16 óra Új egészségügyi nyelvet tanulunk, ahol a számokból olvassuk az aktuális információkat, sőt, a számokból következtetünk az aktuális egészségügyi helyzetre, de még ennél is tovább mehetünk: a számok jelzik, hogy mennyire érezhetjük biztonságban magunkat a világban. Ez a tendencia már a kovid előtt elkezdődött, de az utóbbi hónapokban szinte mindannyian adatelemzők lettünk. Az „Adat életet ment” projekt vezetőjével, Lantos Zoltánnal beszélgetünk erről a folyamatrólVendégünk lesz még Peták István rákkutató, aki csapatával együtt 109 ország többezer startup vállalkozásának versenyén első lett, ami igazi világszenzáció!

( A 2021.04.29-i adás ismétlése )

2021-11-08 16 óra A háziorvosok mindent tudnak rólunk, de legalábbis mindent, ami fontos. Dr. Majorosi Emese háziorvossal ezekről a fontos dolgokról beszélünk az ismét vészterhes, pandémiás időszakban. Természetesen szó lesz a kovid tüneiről, hogy mikor és hogyan tájékoztassuk az orvosunkat, s beszélünk arról is, hogy másképpen betegek a férfiak és a nők, valamint arról, hogy valójában mi köze van az életmódunknak a betegséghez. Szóval tartsanak velünk, Majorosi doktornő rendel hétfőn 16.00 órától.

2021-10-25 16 óra A KSH legfrissebb adatai szerint 2020-ban a halálokok között a 3. volt a koronavírus. Miközben a társadalom – egyébként nem csak Magyarországon – két részre szakadt: vannak, akik harmadik, negyedik oltást szeretnének, miközben ott vannak azok a honfitársaink, akik félnek a védőoltásoktól, a félelmeik és a szorongásuk különböző elméleteket szülnek. Mai adásunkban dr. Eörsi Dániel háziorvossal és dr. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász-orvossal elemezzük az elmúlt időszakot, felidézve a közelmúltunkat meghatározó eseményeket. Beszélgetőtársam dr. Lantos Zoltán egészségszakértő, az Adat életet ment projekt vezetője.

Nem célunk a rémisztgetés, de határozott célunk a hiteles tájékoztatás, amely segíti a tisztánlátást, hogy egyértelműen felismerjük a rémhíreket, hogy legyenek okos és érzékeny érveink a konspirációs elméletekkel szemben. Harmincezer honfitársunkat veszítettük el…

( A 2021.08.30-i adás ismétlése )

2021-10-11 16 óra A test és a lélek megbonthatatlan egységét nemcsak a regényekből és a filmekből ismerjük, de azt, hogy az egészségünk elengedhetetlen feltétele a test és a lélek jó kapcsolata, no, ez már nem mindig egyértelmű.

Ma Ács Eszter klinikai szakpszichológus a Konzílium vendége. A test és lélek kölcsönhatásairól, a pszichoszomatikus betegségek okairól és a terápiáról kérdezem. Beszélgetőtársam Lantos Zoltán egészségszakértő. Mintha a test elváltozásait az egészségügy egyszerűbben tudná kezelni, mint a lélek betegségeit. De mi történik akkor, amikor aztán végképp nincs magyarázat egy-egy panaszra, a gyakori hasfájásra, az asztmára? Ilyenkor szoktuk hallani, hogy pszichoszomatikus betegségről lehet szó, ami azért elég sok további kérdést vet fel. (Psziché görögül a lélek, a szoma a test)

2021-09-27 16 óra Amikor az egészségünkről beszélünk, folyton a tudományra hivatkozunk. De vajon mennyit értünk meg a tudományos igénnyel megfogalmazott mondatokból? Bizony, ebben sok lemaradásunk van. A tudományos eredmények közérthetővé tétele óriási kihívást jelent az egész világon. A világ bonyolultságát mindenki próbálja értelmezni és rá kell jönnünk arra, hogy új kapaszkodókat kell találnunk. Az igazság, a hitelesség lehet az egyik ilyen kapaszkodó, ezért is fontos, hogy a lehető legpontosabban értelmezzük a tudomány eredményeit.

Erről, a vakcinák körüli bizalmatlanságról és sok másról lesz szó a mai Konzíliumban, ahol Csupor Dezső gyógyszerésszel, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének vezetőjével, Kondorosi Éva nemzetközi hírű kutatóval és Lantos Zoltán egészségszakértővel beszélget Kertész Éva.

2021-09-13 15 óra A gyermekorvost kérdezzük a héten! Konzílium csütörtökön, 15.00 órától!

Idén az iskolakezdés sem olyan, mint az előző években. Vajon hány szülőnek jut eszébe ezekben a napokban, hogy a gyereke elkapja-e a koronavírus fertőzést, hogy lesznek-e iskolabezárások, hogy mikor lesz ismét online suli, vagy amikor beteg lesz a gyerek, viheti-e orvoshoz. Merthogy most nem egyszerű az orvosi vizit sem. Mint ahogy nem egyszerű eldönteni, hogy a náthás, köhögő gyerek sokféle egyéb tünettel egyszerűen megfázott, kovidos, netalán allergiás a szeptemberi tomboló parlagfűszezonban? Hogy akkor most beoltassuk-e a 12 év feletti gyereket, vagy sem? Mitől féljünk jobban: a védőoltástól vagy a kovidtól? Lássuk be, nem egyszerű kérdések.

Ha ön az a szülő, aki nem tudja ezekre a kérdésekre a választ, akkor nyugodjon meg, nincs egyedül. Itt, a Konzíliumban semmiképpen sem, mivel vendégünk, Kovács Tibor, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Gyermekgyógyászatának igazgatója.

2021-08-30 15 óra A KSH legfrissebb adatai szerint 2020-ban a halálokok között a 3. volt a koronavírus. Miközben a társadalom – egyébként nem csak Magyarországon – két részre szakadt: vannak, akik harmadik, negyedik oltást szeretnének, miközben ott vannak azok a honfitársaink, akik félnek a védőoltásoktól, a félelmeik és a szorongásuk különböző elméleteket szülnek. Mai adásunkban dr. Eörsi Dániel háziorvossal és dr. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász-orvossal elemezzük az elmúlt időszakot, felidézve a közelmúltunkat meghatározó eseményeket. Beszélgetőtársam dr. Lantos Zoltán egészségszakértő, az Adat életet ment projekt vezetője.

Nem célunk a rémisztgetés, de határozott célunk a hiteles tájékoztatás, amely segíti a tisztánlátást, hogy egyértelműen felismerjük a rémhíreket, hogy legyenek okos és érzékeny érveink a konspirációs elméletekkel szemben. Harmincezer honfitársunkat veszítettük el…

2021-08-05 09 óra Minél nagyobb bajból épül fel a beteg, annál jobb arról hallani, hogy a sok viszontagság, fájdalom után, egyszercsak egészségesen, mosolygósan áll előttünk és mesél. Vannak csodák!– gondolják sokan.

A csodatörténetek helyett én inkább a tudományban, az akaraterőben, a fegyelemben, és a jó szerencsében is hiszek. Ma a Konzíliumban két nagyon is valóságos esettel ismerkedhetünk meg. Béres Gáborral, akinek évekig komoly mellkasi panaszai voltak, Horváth Renátóval, aki alig 4 óra alatt megbénult, és Gombos Mónikával, aki szerint nincs lehetetlen a gyógyulni akarók előtt. Tartsanak velünk!

2021-07-22 09 óra A Konzíliumban Saághy Ágnes volt a vendég, aki néhány éve abbahagyta a rendszeres mozgást és eljutott odáig, hogy fájdalomcsillapító nélkül egyetlen lépést sem tudott tenni. Kiderült, csípőműtétre van szüksége. Ekkor találkozott dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebésszel, aki meggyógyította és megismertette Ágnessel a valóságban működő emberközpontú betegellátást. Hegedűs doktor úr a mintát Angliából hozta, pontosan tudja, hogy az orvos „mérhetősége” az orvos munkáját, és magát az egészségügyi rendszert segíti. Hogyan? Erről is szólt a Konzílium a Rádió Bézsben.

( A 2021.04.01-i adás ismétlése )

2021-07-08 09 óra  Szirénázó mentő vitte a kórházba az egy éves Ádámot, ahol pillanatok alatt kiderült, hogy cukorbeteg. Dr. Nagy Katalin gyermekdiabetológus, a békéscsabai Békés megyei központi kórház gyermekosztályának a vezetője és a kisfiú édesanyja, Remeczki Andrea párbeszédét hallhattuk. Hogyan tudja a szülő feldolgozni, hogy az élet egyik pillanattól a másikra gyökeresen megváltozik? Ilyen kis korban sem ritka a cukorbetegség, de ha időben felismerik, akkor a gyerek teljes életet élhet, sok-sok szabály betartásával.

Ne feledjék, az orvos nem isten, a beteg nem áldozat!

( A 2021.04.15-i adás ismétlése )

2021-06-24 09 óra Minden mindennel összefügg. A szülés, a szülővé válás nem lehet független az egészségügytől, a családok szociális helyzetétől, a társadalmi kapcsolatoktól és sok egyéb (minden fontos!) körülménytől. És nem utolsósorban a szülővé érő személyek tanult és ösztönös tudása, tapasztalata nyújthat segítséget vagy éppen gátolhat bárkit abban, hogy harmonikusan induljon a kapcsolata a babájával. A szülés a nők életében az egyik legfontosabb élmény, a Konzíliumban megszólaló anyukák abban segítenek, hogy szabadon megéljük ezeket a pillanatokat. Kiderül, hogy a szabadság ebben is vezérfonalunk lehet!

2021-06-10 09 óra Az elmúlt pandémiás hónapok nem sok esélyt adtak a magamfajta egészséggel foglalkozó újságíró számára, hogy mással foglalkozzunk mint a koronavírussal. Most, a harmadik hullám végén viszont úgy éreztem, hogy kizárólag az újjászületésről, az életről szeretnék önökkel közösen gondolkodni.

A babavárásról három hölgyet kérdeztem: Sárvári Töttős Görgyi pszichológus meseírót, Kránitz Dorottya újságírót és dr Bangó Márta orvost, szoptatási tanácsadót. Nem elméletekről beszéltünk, hanem kicsit a munkájukról, és sokkal többet a saját tapasztalataikról, hiszen mindhárman anyukák. És nagyon őszinték!

2021-05-27 09 óra Csütörtökön a Rádió Bézsben 03.18-án új műsorral jelentkeztem. A címe Konzílium. Latin szó, jelentése tanácskozás. Az egészégügyben sokszor használt szó több orvos tanácskozását jelenti a beteg állapotáról, mielőtt a meghatározzák, hogy mi a megfelelő gyógykezelés az adott betegségre.

A márciusi Konzíliumban dr. Bittner Nóra onkológus és tüdőgyógyász találkozott régi betegével, Mikalácz Józsefné Ilivel, akinél mellrákot diagnosztizáltak jópár éve. A diagnózistól a gyógyulásig tartó időszakot követhetjük végig kettejük párbeszédén keresztül.

Jól tudjuk, az eredményes gyógykezelés alapja ez a párbeszéd, tehát minden részlet fontos. Fontosak a kérdések, az érthető válaszok, az őszinteség, a bizalom, és még ki tudja, mennyi minden. Várjuk kommentjeiket, kérdéseiket! Címünk: bezs@radiobezs.hu

( A 2021.03.18-i adás ismétlése )

2021-05-13 09 óra El nökök az egészségügyről – egy időben, egy térben, egy rendkívüli időszakban . Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke lesz a Konzílium vendége a Rádió Bézsben, csütörtökön 9.00 órától. Kövessék online a beszélgetést.

2021-04-29 09 óra Új egészségügyi nyelvet tanulunk, ahol a számokból olvassuk az aktuális információkat, sőt, a számokból következtetünk az aktuális egészségügyi helyzetre, de még ennél is tovább mehetünk: a számok jelzik, hogy mennyire érezhetjük biztonságban magunkat a világban. Ez a tendencia már a kovid előtt elkezdődött, de az utóbbi hónapokban szinte mindannyian adatelemzők lettünk. Az „Adat életet ment” projekt vezetőjével, Lantos Zoltánnal beszélgetünk erről a folyamatról. Vendégünk lesz még Peták István rákkutató, aki csapatával együtt 109 ország többezer startup vállalkozásának versenyén első lett, ami igazi világszenzáció!

Konzílium a Rádió Bézsben!

2021-04-15 09 óra Szirénázó mentő vitte a kórházba az egy éves Ádámot, ahol pillanatok alatt kiderült, hogy cukorbeteg. Dr. Nagy Katalin gyermekdiabetológus, a békéscsabai Békés megyei központi kórház gyermekosztályának a vezetője és a kisfiú édesanyja, Remeczki Andrea párbeszédét hallhatjuk. Hogyan tudja a szülő feldolgozni, hogy az élet egyik pillanattól a másikra gyökeresen megváltozik? Ilyen kis korban sem ritka a cukorbetegség, de ha időben felismerik, akkor a gyerek teljes életet élhet, sok-sok szabály betartásával.

Ne feledjék, az orvos nem isten, a beteg nem áldozat!

2021-04-01 09 óra A Konzíliumban most Saághy Ágnes, aki néhány éve abbahagyta a rendszeres mozgást és eljutott odáig, hogy fájdalomcsillapító nélkül egyetlen lépést sem tudott tenni. Kiderült, csípőműtétre van szüksége. Ekkor találkozott dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebésszel, aki meggyógyította és megismertette Ágnessel a valóságban működő emberközpontú betegellátást. Hegedűs doktor úr a mintát Angliából hozta, pontosan tudja, hogy az orvos „mérhetősége” az orvos munkáját, és magát az egészségügyi rendszert segíti. Hogyan? Erről is szól a Konzílium a Rádió Bézsben.

2021-03-18 09 óra Csütörtökön a Rádió Bézsben új műsorral jelentkezem. A címe Konzílium. Latin szó, jelentése tanácskozás. Az egészégügyben sokszor használt szó több orvos tanácskozását jelenti a beteg állapotáról, mielőtt a meghatározzák, hogy mi a megfelelő gyógykezelés az adott betegségre.

A márciusi Konzíliumban dr. Bittner Nóra onkológus és tüdőgyógyász találkozik régi betegével, Mikalácz Józsefné Ilivel, akinél mellrákot diagnosztizáltak jópár éve. A diagnózistól a gyógyulásig tartó időszakot követhetjük végig kettejük párbeszédén keresztül.

Jól tudjuk, az eredményes gyógykezelés alapja ez a párbeszéd, tehát minden részlet fontos. Fontosak a kérdések, az érthető válaszok, az őszinteség, a bizalom, és még ki tudja, mennyi minden. Várjuk kommentjeiket, kérdéseiket! Címünk: bezs@radiobezs.hu

• Dr. Bézs KétHetente • Szerda 15:00-16:00 •

2020-09-16 15 óra A hazai statisztikák szerint a legtöbb ember a gyakori fejfájás miatt fordul orvoshoz. Minden előzmény és látszólagos indok nélkül jön az elviselhetetlen fájdalom, ijesztő, amikor a fejünkben érezzük a lüktetést, a kalapáló, dübörgő érzést. A háttérben több betegség, vagy talán éppen egy frontérzékenység áll, találgatni felesleges. Az biztos, hogy elhanyagolni nagy hiba, szakemberhez kell fordulni! Két szakemberrel beszélgettem a fejfájás egyik leggyakoribb okáról!

( A 2019.09.17-i adás ismétlése )

2020-09-02 15 óra Dr. Bézs ismét rendel, s bárcsak megtehetné, hogy a koronavírusról mint megoldott helyzetről beszél, de most még ezer kérdés merül fel a pandémia kapcsán. Szakértőink: Dér Péter gyógyszerész és Papp Magor háziorvos segítenek abban, hogy a rengeteg információ között eligazodjunk. Vendégünk lesz még Gui Angéla, aki jótékonysági futással hívja fel a figyelmünket arra, hogy milyen hatalmas segítséget jelent a véradás. Most, a járvány idején különösen!

2020-08-19 15 óra  Kondorosi Éva az ország egyik legismertebb tudósa, a biokémia, növénybiológia területén számos új felfedezéséről a legnagyobb elismeréssel nyilatkoznak szerte a világon. A Magyar Tudományos Akadémiai tagság mellett az amerikai, a francia, a német és az európai akadémia tagjaA magyar kutató két évvel ezelőtt megkapta a 750 000 svájci frankkal (240 millió forint) járó Balzan-díjat, amely a tudományos körökben a Nobel-díjhoz hasonlítható elismerés.

Hatalmas büszkeség Magyarország számára, hogy alig néhány héttel ezelőtt Kondorosi Évát az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjába választottákŐ az első magyar kutató, aki ebben a 7 tagú csoport munkájában részt vesz, és tanácsaival döntően befolyásolja az európai kutatás irányait. A nyár számára nem jelent uborkaszezont, márcsak azért sem, mert a COVID-19 vírussal kapcsolatos kutatások elbírálásában kapott fontos szerepet.

Szegedi kutatóintézetében értem el, s kértem, hogy meséljen a megválasztásáról, a jelenlegi kutatások irányairól, s hogy hol tart a világ a koronavírus elleni küzdelemben.

( A 2020.07.08-i adás ismétlése )

2020-08-05 15 óra Ha megkérdeznénk a embereket a világ összes országában, hogy mi az a tudományos eredmény, amit a legjobban várnak, akkor sejtem, hogy a többség a Covid-19 védőoltásra szavazna. Ami jelzi, hogy a probléma világméretű és jelzi azt, hogy a vírus milyen szörnyű tragédiát okozott ezidáig, és sajnos nincs még vége… A mai napon (2020. augusztus 5.) már több mint 18 millió ismert fertőzött van és közel 700 ezren haltak meg a Covid-19 miatt.
Elkezdődött a versenyfutás a védőoltásért, de itt nincs 100 méteres táv, végig kell futni többször is a maratont, amíg biztonsággal beadható a védettséget jelentő oltóanyag.
A Dr. Bézs mai adásában alaposan utánajárunk, hogy a védőoltások mire valók, és persze szó lesz a Covid-19 vakcináról. Dr. Dér Péter gyógyszerész, dr. Papp Magor orvos, Prof. dr. Mészner Zsófia infektológus és Baji Ancsa triázs és egészségügyi blogger lesz a vendégünk.
Hallgassanak bennünket szerdán, 15.00 órakor, a Rádió Bézs online „hullámhosszán”.

2020-07-22 15 óra Magyarországon évente 7-800 gyerek születik vele született szívhibával, akiknek több mint a felét meg kell operálni. Van közöttük alig egy kilóval született koraszülött, vannak visszajáró gyerekek, súlyos és „könnyebb” esetek. Mögöttük az aggódó szülők, a családok. Prodán Zsolt, nemzetközi hírű gyermekszívsebész neve összeforr ezekkel a szívbeteg gyermekekkel, csodákat tesz nap mint nap. Esélyt ad! Életet ment!

( A 2020.01.22-i adás ismétlése )

2020-07-08 15 óra Kondorosi Éva az ország egyik legismertebb tudósa, a biokémia, növénybiológia területén számos új felfedezéséről a legnagyobb elismeréssel nyilatkoznak szerte a világon. A Magyar Tudományos Akadémiai tagság mellett az amerikai, a francia, a német és az európai akadémia tagja. A magyar kutató két évvel ezelőtt megkapta a 750 000 svájci frankkal (240 millió forint) járó Balzan-díjat, amely a tudományos körökben a Nobel-díjhoz hasonlítható elismerés.

Hatalmas büszkeség Magyarország számára, hogy alig néhány héttel ezelőtt Kondorosi Évát az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjába választották. Ő az első magyar kutató, aki ebben a 7 tagú csoport munkájában részt vesz, és tanácsaival döntően befolyásolja az európai kutatás irányait. A nyár számára nem jelent uborkaszezont, márcsak azért sem, mert a COVID-19 vírussal kapcsolatos kutatások elbírálásában kapott fontos szerepet.

Szegedi kutatóintézetében értem el, s kértem, hogy meséljen a megválasztásáról, a jelenlegi kutatások irányairól, s hogy hol tart a világ a koronavírus elleni küzdelemben.

2020-06-24 15 óra A Dr. Bézsben végre beszélhetünk a koronavírus utáni időszakról, mert úgy tűnik, az első fertőzési hullám után vagyunk. A hallgatóink talán emlékeznek arra az adásunkra, amikor dr. Egervári Ágnes, a biatorbágyi Boldog Gizella Otthon vezetője arról számolt be, hogy milyen óvintézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy megvédjék a gondozottakat. Az időseik átlagéletkora 85-86 év, minden napnak komoly tétje volt. Megtudjuk, hogy mi történt az otthonban, amely egy az ezer Magyarországon található idősotthon közül. Talán épp a koronavírus, a járvány gondolkodtatott el sok-sok embert, hogy mi is történik az időseinkkel, hogy és hol élnek a hétköznapokban, amikor járványtól függetlenül is gondozásra szorulnak.
A műsor második felében Szabó László professzor úr, a Magyar Kontinencia Társaság elnöke a vendégünk. Egy ideje a figyelmünket erősen leköti az emberiség számára ismeretlen pandémia és annak a következménye, mintha háttérbe szorult volna emellett minden más betegség, minden más probléma. Holott az inkontinencia a legszerényebb becslések szerint 600.000 embert érint – férfiakat, nőket és gyerekeket egyaránt. A vizelettartási zavar nem szégyen, hanem betegség! Az első és legfontosabb lépés a gyógyulás érdekében az, hogy beszélni kell róla. Sokszor és őszintén!

2020-05-27 15 óra Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra férj és feleség. Dani skizofrén beteg, Dóri társ a betegség kezelésében, ha kell, a pokoljárásban, közben egy középiskolában tanít. Most persze online, otthonról. Arra voltam kíváncsi, hogy ez a két ember, akik az izoláltságot olyan jól ismerik, a jelenlegi helyzetben hogy vannak, miként élik meg a bezártságot.
Nem tagadom, remek útravalót kaptam tőlük, különösen a mostani napokra!

( A 2020.04.01-i adás ismétlése )

2020-05-13 15 óra Mindenkinek jár az egészség? És ha szegény, ha Ő a legszegényebb? A szegénység csökkentése, az éhezés megszüntetése, az alapvető egészségügyi és egyéb szociális szolgálatokhoz való hozzáférés, valamint a jó minőségű oktatás a legtöbb ország, így Magyarország legfontosabb feladatai közé tartozik. Túl sokan élnek úgy, hogy megoldatlan kérdésnek tűnk, hogy a segélyt ennivalóra költsék vagy a gyerek szemüvegére. Bass Lászlóval, az ELTE adjunktusával beszélgetünk a lehetőségekről…

( A 2020.01.08-i adás ismétlése )

2020-04-29 15 óra Janzsó Viktor újságírót New Yorkban, a pandémia epicentrumában értem el. Mindent tudni akartam arról, hogy Ő hogy van, hogy milyenek a leginkább filmekből ismert metropolis hétköznapjai, a kórházak működése, mennyire fegyelmezettek az emberek, mit remélnek a holnaptól. Viktorral az adás előtti napon, pontosabban kedden, késő délután beszéltem. Manhattan egyik legsűrűbben lakott részén, a Central Parktól nem messze él, ahogy kilép a lakásból, üres utcák, lelakatolt üzletek, egy halott város képe fogadja. Amerika a vietnámi háború óta nem látott veszteségekkel néz szembe…

2020-04-15 15 óra Az idősek otthonáról szólnak a hírek, de a legtöbben el sem tudjuk képzelni, hogy milyen gigászi küzdelem zajlik az otthonokban a vírus ellen. Gondozottak és gondozók talán sosem voltak ilyen szimbiózisban, mint az utóbbi hetekben. Dr. Egervári Ágnes neurológus, a biatorbágyi idősek otthonát vezeti, a hétköznapjaikba enged betekintést.
A műsor második felében a Fogjunk össze! (fogjunkössze.hu) kezdeményezéssel foglalkozunk. Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki utcai kórház főigazgatója és barátai, munkatársai hoztak létre egy közösségi portált és segítséget ígérnek az adományozónak és a rászorult egészségügyi intézményeknek. Hogy ne néhány kivételezett intézmény részesüljön az adományokból, hanem az, akinek szüksége van a segítségre. Dr. Bézs jelentkezik a szokásos időben, szerdán 15.00 órától.

2020-04-01 15 óra Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra férj és feleség. Dani skizofrén beteg, Dóri társ a betegség kezelésében, ha kell, a pokoljárásban, közben egy középiskolában tanít. Most persze online, otthonról. Arra voltam kíváncsi, hogy ez a két ember, akik az izoláltságot olyan jól ismerik, a jelenlegi helyzetben hogy vannak, miként élik meg a bezártságot.
Nem tagadom, remek útravalót kaptam tőlük, különösen a mostani napokra!

2020-03-18 15 óra A koronavírus miatt félelemmel terhelt világunkban úgy kell a tiszta hang, akár a friss levegő! A járványól, a betegellátásról, az elkövetkező nehézségekről dr. Bittner Nórát, a Debreceni Egyetem tüdőklinikájának igazgatóját kérdeztem. Az interjút telefonon vettem fel, a minősége sajnos nem tökéletes, remélem, hogy kedves hallgatóink ezt most elnézik nekem.

2020-03-16 08 óra Dr. Bézs rendkívüli adással jelentkezik reggel 8.00 órától. A Svájcban élő Ferenczy Zsuzsa diplomás szakápoló, Svájc egyik legjelentősebb egészségügyi szakiskolájának tanára érkezik  Dr. Bézs „rendelőjébe”, hogy beszámoljon a svájci egészségügyi állapotokról, hangulatról. Kitekintünk tehát egy másik ország helyzetére, ahol március 15-ig a 2.217 fertőzött beteget regisztráltak (Magyarországon 32  beteget), és arra is kitérünk, hogy a járvány milyen változásokat hozhat, mire figyelmeztet bennünket, mit lesz érdemes másként csinálnunk a jövőben.

Ferenczy Zsuzsanna Középiskolai tanár egy egészségügyi szakiskolában, nagy intézmény Winterthurban kantonban 3.000 hallgató, 300 fős tantestület. A megyei kórházban 13 évig mint diplomás szakápoló – legkeletebbre eső kanton Thurgau. Németország, Ausztria, Svájc.

2020-03-04 15 óra Az én gyerekem még mindig nem beszél, viszem korai fejlesztésre! Vagy inkább ne vigyem?

El tudja-e dönteni az aggódó szülő, hogy a kisbabája megfelelően fejlődik vagy sem? Honnan tudja ez az aggódó-szorongó szülő, hogy a sok terápia közül melyik lesz a legjobb a gyermeke számára? A korai fejlesztésről pár évtizede még nem hallottunk, most viszont meglehetősen sok terápia és korai fejlesztő módszer közül választhatunk. Ma délután dr. Büki György gyermekneurológus segít tájékozódni ebben a bonyolult és tömegeket érintő kérdéskörben.

( 2016.06.21-i adás ismétlése )

2020-02-19 15 óra A szervezetünk működtetésben az agy a király, a szív a királynő, de mi a szerepe a közel 8 km hosszú bélrendszernek? Újonnan a tudomány nagyon ráfordult erre a témára, egyre nyilvánvalóbb, hogy a közérzetünk, az idegrendszerünk működésében hatalmas szerepe van. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológustól ezernyi kérdésem van. A hízás ellenszeréről mindenképpen kérdezem, mint ahogy arról is, hogy a mi a köze a magas vérnyomásnak a plusz kilókhoz, hogy az ülőmunkát végző embernek miért van komoly mennyiségű kalóriára szüksége – pont mint egy bányásznak. Végül, de nem utolsó sorban beszélünk majd az onkológiai betegségekről, a gyógyítás, a gyógyulás csodájáról. Szóval, jöjjenek velünk, Dr. Bézs ma 15.00 órától rendel!

2020-02-05 15 óra A rákellenes küzdelem világnapjáról tegnap, azaz február 4-én emlékezett meg a világ, és szakemberek, betegek és egészségesek megragadták az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára. Magyarországon az Európai Unió államai közül a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya, miközben azért van néhány biztató eredmény, néhány előremutató kutatás.
A Dr. Bézs mai vendége, Dr. Peták István, orvos, Gábor Dénes díjas rákkutató több mint 20 éve fejleszt kollégáival olyan módszereket, amelyek lehetővé teszik a daganatos betegek személyre szabott, célzott kezelését. Munkatársaival úttörője volt a daganatok molekuláris diagnosztikai vizsgálatainak. Legújabb fejlesztésük, egy olyan orvosi szoftver, amelynek segítségével az orvos jobban tudja kiválasztani minden egyes beteg számára a számára legjobb célzott gyógyszert.

2020-01-22 15 óra Magyarországon évente 7-800 gyerek születik vele született szívhibával, akiknek több mint a felét meg kell operálni. Van közöttük alig egy kilóval született koraszülött, vannak visszajáró gyerekek, súlyos és „könnyebb” esetek. Mögöttük az aggódó szülők, a családok. Prodán Zsolt, nemzetközi hírű gyermekszívsebész neve összeforr ezekkel a szívbeteg gyermekekkel, csodákat tesz nap mint nap. Esélyt ad! Életet ment!

2020-01-08 15 óra Mindenkinek jár az egészség? És ha szegény, ha Ő a legszegényebb? A szegénység csökkentése, az éhezés megszüntetése, az alapvető egészségügyi és egyéb szociális szolgálatokhoz való hozzáférés, valamint a jó minőségű oktatás a legtöbb ország, így Magyarország legfontosabb feladatai közé tartozik. Túl sokan élnek úgy, hogy megoldatlan kérdésnek tűnk, hogy a segélyt ennivalóra költsék vagy a gyerek szemüvegére. Bass Lászlóval, az ELTE adjunktusával beszélgetünk a lehetőségekről…

2019-12-31 14 óra Sok egészségügyben dolgozóról hallunk, aki az országon kívül találja meg a számításait, s indul el, lesz ápoló, orvos egy jobb kereset vagy kiszámítható munkahely reményében. Nos, mai vendégünk nagy köröket írt le, mire rátalált az a munka, amelyben az itthonról vitt tudását össze tudta fonni a kor és a valóság igényeivel. Svájcban! Ferenczy Zsuzsanna története egy hollywoodi filmbe kívánkozik, de számunkra az is izgalmas, hogy milyen ott, abban az országban a beteg helyzete, a kórházi ellátás, milyen az egészségügy. Minderről szó lesz ma 14.00 órától DR. BÉZS rendel!

( 2019.09.10-i adás ismétlése )

2019-12-17 14 óra A téli ünnepek körül többször gondolunk a magányos emberekre, együttérzünk velük. De hogyan tovább? A magány beteggé tesz – tudja ezt jól mindenki, mégis nehéz szembenézni és kievickélni arra a partra, ahol vannak mások, akikkel meg lehet osztani gondolatokat, érzelmeket. Két vendégem lesz ma, akikkel a magány oldásáról, az egyáltalán nem titkos receptekről beszélgetünk. Dr. Egervári Ágnes neurológus, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója különleges helytetben van. Orvosként, „szeretetszolgáltatóként” főként az idősekkel foglalkozik, szívügye a demens betegek gondozása. A demenciával sokszor foglalkozunk itt, a Dr. Bézsben, ennek legfőbb oka az, hogy szerény becslések szerint is mintegy fél millió embert érint, akik rejtegetik, szégyellik a betegségüket még a család előtt is. Holott van segítség! Nem, nem gyógyítható betegség, de könnyebbé lehet tenni. Másik vendégem Nagy Anna, az Egyszülős Központ megteremtője, aki saját tapasztalatból tudja, hogy milyen nehéz döntéseket hozni, megélni örömet és bánatot, ha az ember egyedül neveli a gyermekét. Nem kell, hogy így legyen!

( A 2019.01.15-i adás ismétlése )

2019-12-10 14 óra Mentális betegekről szóló videó járja be az országot Ciliről és Marciról, a Down szindrómás kedves fiatal párról. A riportrer azt kérdezte tőlük, hogy mit adnak egymásnak karácsonykor. Szeretetet, mondta a lány mosolyogva, szívből. És ilyenkor megállunk egy percre, elgondolkodunk, hogy mi számít igazán, hogy ki az egészséges és ki nem. És szó lesz a skizofrén betegekről is (nem utoljára), akik számára szintén van segítség. Az egészségügy, a családok, alapítványok, de leginkább az elfogadás képessége sokat segít azoknak az embereknek, akik kicsit vagy nagyon mások, mint a „normál”, de szeretni akarnak és szeretni tudnak, mint bárki más. Dr. Bézs rendel 14.00 órától!

2019-12-03 14 óra A császármetszéssel született babák száma évről évre növekszik, különösen így van ez a fejlett országok többségében. Az egészségügyi ellátás tekintetében sokszor példaként emlegetett Svédországban azonban már sikerült javítani ezen a statisztikán, ugyanis abban minden szakember egyetért, hogy ezt a drasztikus beavatkozást csak indokolt esetben kell alkalmazni. Kellene…A WHO szerint 15 százaléknál nem lehet több esetben szükség a „császározásra”! Magyarországon ez az arány a duplája, de van kórház, ahol minden 2. baba nem természetes szüléssel jön a világra. Ma anyukákkal, egy civil kezdeményezés, a Császárvonal létrehozóival beszélgetünk a szülésről, jó élményekről, traumákról, és arról, hogy miért volt számukra fontos, hogy létrehozzák azt a fórumot, ahol pillanatok alatt érezhetően nagy érdeklődés mellett folyik a párbeszéd, olykor a vita pro és contra a császározásról.

( A 2019.05.06-i adás ismétlése )

2019-11-26 14 óra Mit tehetünk az iskolai, a munkahelyi zaklatás ellen? Egyáltalán, van bármilyen eszköz a pedagógus, a cégvezető, a gyerek és a felnőtt kezében? A zaklatásról az utóbbi években mernek egyre többen megnyílni, ideje, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem tegyünk is ellene. Dr. Skita Erikával és Turáni Szabolccsal beszélgetünk ma a használható, jó eszközökről, mert senkinek nem kell eltűrnie a zaklató magatartást!

2019-11-19 14 óra Sürgősen!
A sürgősségi ellátás ma az egészségügy TOP témája. Változásra van szükség, s ezt az tudja csak igazán, aki ebben él. Dr. Pápai Tibort, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanárát és Baji Ancsa triage nővért arról kérdezem, hogy szerintük hogyan lehet a jelenlegi helyzeten javítani. Az már biztos, hogy a párbeszéd, a tájékoztatás elengedhetetlen, a szakemberek, a betegek egyaránt igénylik a tiszta beszédet. Erről szól a Tankórterem is, Pápai tanár úr és Ancsa közösségi kommunikációs fóruma.

( A 2019.03.26-i adás ismétlése )

2019-11-12 14 óra Amikor először találkoztunk, az jutott eszembe, hogy ilyenek a „napsugár nők”. Kék szeme mintha folyton mosolygott volna, akkor is, amikor elmondta, hogyan barátkozott meg fia betegségével. Az autista gyerek köré szerveződött az egész család élete, s megtapasztalták, milyen ez az ország, milyenek a kisebb és nagyobb közösségek egy „másféle” emberrel.
A gyerek lassan felnőtt, a külvilág nem nőtt vele együtt. Pápai Ildikó, a csendesen és szelíden küzdő anya pedig leírta, hogyan kell építkezni, tégláról téglára rakni a falat, minden nap, sokszor elölről kezdve mindent. A Dr. Bézsben ma 14.00 órától Ildikóval berendeljük azt a mosolyt.

2019-11-05 14 óra „Ma este megint nem tudtam aludni, a férjem/feleségem úgy horkolt, hogy majd’ kiszakadt a dobhártyám!” – ezt a mondatot minimum egyszer biztosan hallotta már mindenki. Lehetséges, hogy nem a férj, hanem a feleség vagy a nagyszülő, vagy a testvér horkol, de ez a probléma szempontjából teljesen mindegy. A horkolás nem is olyan ártalmatlan probléma, mint azt sokan gondolják. De vajon betegség, amitől meg kell szabadulni? A Dr. Bézs ma a horkolásról szól, dr. Szűcs Enikő fül-orr-gégész rendel 14.00 órátó

2019-10-29 14 óra Magán- vagy közfinanszírozott egészségügyi ellátás? Kinek és hova van lehetősége fordulni, ha beteg? Javít-e a lakosság egészségi állapotán a magán egészségügyi ellátás? Mennyire sérti a társadalmi esélyegyenlőséget? Dr. Kirschner András orvos, a Swiss Clinic alapítója és dr. Kincses Gyula orvos, egészségpolitikus a Dr. Bézsben! Kedden 14.00 órától.

2019-10-22 14 óra Van mosoly, még akkor is, ha…

A gyászról beszéltünk, időnként könnyekkel küzdve. Békési Tímea terapeutát, és a szeretteiket elvesztő Hegedüs Erikát és Panágl Zsófiát a Reményvirág program hozta össze, és együtt tapasztalták meg, hogy mit lehet kezdeni a fájdalommal, a veszteséggel úgy, hogy ma már képesek másoknak is segíteni. A Reményvirágért most a közösségi adománygyűjtés, a Swimathon úszói kampányolnak, hogy mindenhová eljusson a hír: van segítség a legnagyobb bajban is, a legkisebbeknek is, akik talán szavakkal ki sem tudják fejezni, hogy mit éreznek.

( A 2019.06.03-i adás ismétlése )

2019-10-15 14 óra Ismét rendel 15.00 órától a Dr. Bézs! Az alternatív gyógyászat előretörése napjaink egyik különösen fontos jelensége. Aki gyógyulni akar, általában felkeresi a háziorvosát, elindul a hazai egészségügy néha átláthatatlan útjain, és előbb vagy utóbb sokan megtalálják az alternatív gyógyászat valamely ágát. Igény van erre, de miért? Miért nem elég a bizonyítékokon alapuló „nyugati olrvoslás” a betegeknek? Miért akarunk hinni, miért nem elég a a tudás? Ezekre a kérdésekre keressük ma a választ vendégemmel, a téma egyik legismertebb hazai szakértőjével, dr. Gáspár Róberttel, a Szegedi Tudományegyetem
Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet docensével.

( A 2019.08.26-i adás ismétlése )

2019-10-08 14 óra A daganatos betegségekről szeptember-októberben kicsit a szokásosnál is többször beszélünk. Ma dr. Bittner Nóra onkológus-pullmonológussal és Csengeri Lilla dietetikussal. Erre jók a világnapok! De nem a világnapok teszik aktuálissá a témát, hanem a betegségben szenvedők, akik jó esetben akár el is kerülhették volna a betegséget. Vagy ha nem, a betegséget karban lehet tartani, teljes életet lehet élni vele – félelem, sőt szorongás nélkül, tudatosan. Erre biztatja betegeit vendégünk, dr. Bittner Nóra, aki dietetikus és sportorvos kollégáival együtt könyvet írt a daganatos betegek leggyakoribb kérdéseiről. A legfőbb kérdés mindig az, hogy mégis, hogyan lehet elkerülni a láthatatlan betegséget, hiszen „jól voltam, semmi panaszom nem volt és aztán villámcsapásként ért a hír, hogy nagy a baj” – szokták mondani a rákos betegek. Ez a villámcsapás azonban ma már nem jelent egyet a gyógyíthatatlansággal, a reménytelenséggel! A prevenció, a terápia az orvostudománynak köszönhetően a gyógyulás reményét is megteremtette.

2019-10-01 14 óra A közösségi médiában megjelent Piri, az Akut Szakasz visszatérő szereplője, aki több mint Dr. Google, mert mindenhol ott van, mindenkivel kedves és empatikus. Pirike türelmesen válaszol a kérdésekre és ha kell jó tanácsokat is ad, illetve számtalan példával áll elő… Pirike a szomszédban, a fűszeresnél, a kórházi váróteremben, a Facebookon, a postán és a mindenhol. Valóságos, élő bomba az egészségügyben. Róla beszélgetünk alkotójával, Baji Ancsával, aki nap mint nap találkozik Piri hatásával a sürgősségi elláttásban.

2019-09-24 14 óra Elkeseredve legyintünk, majd dühös szomorúsággal közöljük, hogy bizony, Magyarországon kiugróan magas a daganatos betegek száma. De hát miért??? Van ennek valami különös oka? Hasonlóan súlyos kérdés, hogy miért olyan népszerűek nálunk az onkológia területén is elterpeszkedő kuruzslók, a csalók, s kevésbé népszerűek a „csak” okos és tájékozott orvosok, tudósok. A két kérdés talán még össze is függ, ez kiderül kedden, amikor is dr. Szántó István onkológus rendel a Dr. Bézsben, akit arról is kérdezek, hogy szerinte meddig beszélhetünk még egyáltalán egészségügyi rendszerről.

2019-09-17 14 óra A hazai statisztikák szerint a legtöbb ember a gyakori fejfájás miatt fordul orvoshoz. Minden előzmény és látszólagos indok nélkül jön az elviselhetetlen fájdalom, ijesztő, amikor a fejünkben érezzük a lüktetést, a kalapáló, dübörgő érzést. A háttérben több betegség, vagy talán éppen egy frontérzékenység áll, találgatni felesleges. Az biztos, hogy elhanyagolni nagy hiba, szakemberhez kell fordulni! Ma két szakemberrel beszélgetek a fejfájás egyik leggyakoribb okáról! Dr. Bézs , kedden,14.00 órától!

2019-09-10 14 óra Sok egészségügyben dolgozóról hallunk, aki az országon kívül találja meg a számításait, s indul el, lesz ápoló, orvos egy jobb kereset vagy kiszámítható munkahely reményében. Nos, mai vendégünk nagy köröket írt le, mire rátalált az a munka, amelyben az itthonról vitt tudását össze tudta fonni a kor és a valóság igényeivel. Svájcban! Ferenczy Zsuzsanna története egy hollywoodi filmbe kívánkozik, de számunkra az is izgalmas, hogy milyen ott, abban az országban a beteg helyzete, a kórházi ellátás, milyen az egészségügy. Minderről szó lesz ma 14.00 órától (mostantól egy órával korábban kezdünk) DR. BÉZS rendel!

2019-08-26 15 óra Ismét rendel 15.00 órától a Dr. Bézs! Az alternatív gyógyászat előretörése napjaink egyik különösen fontos jelensége. Aki gyógyulni akar, általában felkeresi a háziorvosát, elindul a hazai egészségügy néha átláthatatlan útjain, és előbb vagy utóbb sokan megtalálják az alternatív gyógyászat valamely ágát. Igény van erre, de miért? Miért nem elég a bizonyítékokon alapuló „nyugati olrvoslás” a betegeknek? Miért akarunk hinni, miért nem elég a a tudás? Ezekre a kérdésekre keressük ma a választ vendégemmel, a téma egyik legismertebb hazai szakértőjével, dr. Gáspár Róberttel, a Szegedi Tudományegyetem
Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet docensével.

2019-08-12 15 óra A világ első lombikbabája több mint 40 évvel ezelőtt született, jópár év múlva hazánban is alkalmazták az eljárást. 2019 augusztusában már 31 éves lesz az a hölgy, aki Pécsen született. Azóta többezer meddő pár fordult orvoshoz, hogy babájuk szülessen a lombik eljárás segítségével. De hogy pontosan mit jelent ez az eljárás, arról dr. Makai Zsolt szülész-nőgyógyász beszél.

( A 2018.08.21-i adás ismétlése )

2019-07-29 15 óra A homeopátia kap hideget-meleget, főként 2005 óta, amikor a Lancetben ( az egyik legtekintélyesebb nemzetközi orvosi lap) megjelent egy tanulmány arról, hogy az összes homeopátiás szer kizárólag a placebo hatás miatt működik, de inkább nem működik. Mindez azonban nem tántorította el az orvosok és a lakosság jelentős részét, akik a homeopátiás szereket nem csodaként, hanem a gyógyulás egyedüli eszközeként kezelik. Mai adásunkban két homeopata gyermekorvossal beszélgetek a tapasztalataikról, gyógyulásról, személyes gyógyító élményeikről. Dr. Sebő Zsuzsanna és dr. Sal Péter lesz a vendégem. A következő adásunkban pedig megnézzük, mit gondolnak a homeopátia szkeptikusai. Tartsanak velünk! Dr. Bézs 15.00 órától a Rádió Bézsben!

2019-07-15 15 óra Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid kutatóorvosok, a Magyar Ikerregisztert működtetik munkatársaikkal együtt. Az ikrek iránti elköteleződésükön senki sem csodálkozik, hiszen ők is ikrek. „Belülről”, a fogantatásuk napjától érzik, megélik az ikerség minden velejáróját. Az ikerkutatás azonban nem az ikrekről szól, azt kell látnunk ugyanis, hogy az ikrek egymás kontrollcsoportjaiként tudnak működni a vizsgálatok során, s tudományos bizonyítékul szolgálnak akkor, amikor egy-egy betegség okát akarják megtalálni az orvosok. Az iker létről, az ikerkutatásról és Tárnoki testvérek eredményeiről szól a Dr. Bézs, 15.00 órától.

( A 2019.06.17-i adás ismétlése )

2019-07-01 15 óra A magyar egészségügyi dolgozókat július 1-én ünnepeljük, Semmelweis Ignác születésnapján. Az ünnep a legtöbb egészségügyi dolgozó számára munkaszüneti napot jelent, akiknek valóban lesz ideje ünnepelni, s mi pedig jól elgondolkodhatunk, hogy mennyire hiányoznak ők nekünk, amikor nem elérhetőek. De a magyar egészség napja a magyarok egészségéről is szól. Pontosabban arról a nem túl pozitív képről, amit a statisztikák, a számok mögötti tények rajzolnak a lakosság állapotáról. A vészharangok mostmár évek óta konganak, ennek ellenére nem javul a helyzet. De miért? Kitől kellene mégis várni a pozitív változást? Ki és mit ünnepel július 1-én? Erről és még sok més izgalmas kérdésről beszélgetek vendégeimmel: Baji Anikó triázs nővérrel, az Akut Szakasz vezetőjével és Antal Emese közgazdász-dietetikussal a Dr. Bézsben, 15.00 órától!

És nem utolsó sorban sok köszönetet szeretnék mondani ezen a napon, július 1-én a hivatásukat nagy-nagy áldozattal és odaadással végzó egészségügyi dolgozóknak!!!

2019-06-17 15 óra Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid kutatóorvosok, a Magyar Ikerregisztert működtetik munkatársaikkal együtt. Az ikrek iránti elköteleződésükön senki sem csodálkozik, hiszen ők is ikrek. „Belülről”, a fogantatásuk napjától érzik, megélik az ikerség minden velejáróját. Az ikerkutatás azonban nem az ikrekről szól, azt kell látnunk ugyanis, hogy az ikrek egymás kontrollcsoportjaiként tudnak működni a vizsgálatok során, s tudományos bizonyítékul szolgálnak akkor, amikor egy-egy betegség okát akarják megtalálni az orvosok. Az iker létről, az ikerkutatásról és Tárnoki testvérek eredményeiről ma.

2019-06-03 15 óra Van mosoly, még akkor is, ha…

A gyászról beszéltünk, időnként könnyekkel küzdve. Békési Tímea terapeutát, és a szeretteiket elvesztő Hegedüs Erikát és Panágl Zsófiát a Reményvirág program hozta össze, és  együtt tapasztalták meg, hogy mit lehet kezdeni a fájdalommal, a veszteséggel úgy, hogy ma már képesek másoknak is segíteni. A Reményvirágért most a közösségi adománygyűjtés, a Swimathon úszói kampányolnak, hogy mindenhová eljusson a hír: van segítség a legnagyobb bajban is, a legkisebbeknek is, akik talán szavakkal ki sem tudják fejezni, hogy mit éreznek.

2019-05-20 15 óra Válás – az egyik leggyakoribb trauma a magyar lakosság körében. Bár az utóbbi években mintha kicsivel jobb lenne a házasodási kedv Magyarországon, ezzel együtt nő a válások száma is. A válás komoly trauma, sok-sok szenvedéssel, olykor betegséggel, pszichés problémával jár. A Dr. Bézs ma ezt a témát járja körül Gönczi Dóra válás mediátorral, Nórával, aki személyes élményeit osztja meg velünk és dr. Hegedűs Istvánnal, az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületének vezetőjével.

2019-05-06 15 óra A császármetszéssel született babák száma évről évre növekszik, különösen így van ez a fejlett országok többségében. Az egészségügyi ellátás tekintetében sokszor példaként emlegetett Svédországban azonban már sikerült javítani ezen a statisztikán, ugyanis abban minden szakember egyetért, hogy ezt a drasztikus beavatkozást csak indokolt esetben kell alkalmazni. Kellene…A WHO szerint 15 százaléknál nem lehet több esetben szükség a „császározásra”! Magyarországon ez az arány a duplája, de van kórház, ahol minden 2. baba nem természetes szüléssel jön a világra. Ma anyukákkal, egy civil kezdeményezés, a Császárvonal létrehozóival beszélgetünk a szülésről, jó élményekről, traumákról, és arról, hogy miért volt számukra fontos, hogy létrehozzák azt a fórumot, ahol pillanatok alatt érezhetően nagy érdeklődés mellett folyik a párbeszéd, olykor a vita pro és contra a császározásról.

2019-04-30 15 óra Két pedagógus, egy gyógyszerész-rendőralezredes és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke lesz ma a Dr. Bézs vendége. S bár különböző területeken dolgoznak, hiszik és vallják, hogy a legfőbb feladatuk az egészséges élet feltételeinek a biztosítása: az iskolában, a hétköznapokban, az egészségügyi intézményekben. Izgalmak ezen a téren bőségesen vannak, ezekről is kérdezem ma Geigerné Szabó Ildikót, Kurucz Erikát, dr. Csákó Ibolyát és dr. Balogh Zoltánt. Dr. Bézs ma 15.00 órától!

2019-04-23 15 óra Forradalom a rák kezelésében?
Miközben az egészségügy szükséges reformjairól, a jogosan napirenden tartott problémákról szólnak a hírek, sokszor nem kap elegendő figyelmet egy-egy forradalmi változás. Pedig, ha valahol szükség van a változásra, az a daganatos betegségek gyógyítása. Ma még ott tartunk, hogy a köztudatban a rák tragédiát, gyógyíthatatlan betegséget jelent, holott az orvostudomány szépen csendben közelít számos területen a megoldáshoz. Dr. Gálffy Gabriella onkológus, tüdőgyógyász és dr. Peták István kutatóorvos szerint az immunterápiával a daganatos betegségek forradalma kezdődött el, ideje hát, hogy többet tudjunk erről a terápiás lehetőségről. A témát igen közelről ismerő kollégám, Kun J. Viktória lesz alkalmi műsorvezető társam.

( A 2018.11.06-i adás ismétlése )

2019-04-16 15 óra Természetgyógyászat kontra hagyományos orvoslás? Lassan elévül a szembeállítás a kétféle orvoslás között, a nyugati orvoslás ugyanis évről évre nagyobb teret ad a természetgyógyászatnak. Manapság egyre több orvostól hallani, hogy nem a tüneteket kell vizsgálni, hanem a teljes embert: az életmódját, a szokásait, a lelkét, a világhoz való viszonyát és mindez jó alap a gyógyításhoz. Mai vendégem, dr. Mangó Gabriella régóta így gyógyít, s kialakított egy szemléletet, amely segíti a napi munkáját, a betegek gyógyulását. Tapasztalatairól kérdezem és nem utolsó sorban arról, hogy 7 gyermeke mellett a munka mellett mire jut még ideje. Lesz miről mesélnie bőven 🙂

( A 2018.12.11-i adás ismétlése )

2019-04-09 15 óra Ma a Dr. Bézsben 15.00 órától Prof. Dr. Gellér Lászlóval beszélgetek arról, hogy mik azok a jelek, amelyek a szívbetegségre figyelmeztetnek, valamint választ szeretnék kapni arra a kérdésre is, hogy a diéták (a böjt idején van sok ezekből) jók-e a mi szívünknek. A beszélgetésünk második felében csatlakozik hozzánk Szűcs Zsuzsanna dietetikus is, vele is „böjtölünk”.

2019-03-26 15 óra Sürgősen!
A sürgősségi ellátás ma az egészségügy TOP témája. Változásra van szükség, s ezt az tudja csak igazán, aki ebben él. Dr. Pápai Tibort, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanárát és Baji Ancsa triage nővért arról kérdezem, hogy szerintük hogyan lehet a jelenlegi helyzeten javítani. Az már biztos, hogy a párbeszéd, a tájékoztatás elengedhetetlen, a szakemberek, a betegek egyaránt igénylik a tiszta beszédet. Erről szól a Tankórterem is, Pápai tanár úr és Ancsa közösségi kommunikációs fóruma.

2019-03-19 15 óra Összeférhet-e a tudomány és a spiritualitás, a szellem és a lélek, a nyugati és a keleti gondolkodás? Lehet-e a valóban globális szemlélet egy új világszemlélet alapja? És hogy jön mindez a gyógyításhoz? Ma ezekről a kérdésekről beszélgetünk Gánti Bence integrál szemléletű pszichológussal, az Integrál Akadémia alapító elnökével.

( A 2018.10.16-i adás ismétlése )

2019-03-12 15 óra Különleges alkalom, amikor a szülész-nőgyógyász, a pszichológus és egy szülőket képviselő civil szervezet képviselője ül egy asztalnál és beszél arról, hogy miért nem születik elegenső gyermek ma Magyarországon. A Dr. Bézsben ma közösen gondolkodunk, beszélgetünk erről dr. Timmermann Gáborral, Ördögh Csilla pszichológussal és Csuthy Annamáriával, aki a Három Királyfi, Három Királylány mozgalmat képviseli.

2019-03-05 15 óra Allergiás gyerekeink

Nem szeretem azokat a mondatokat, amelyek az aktuális szezon egészségügyi veszélyeivel riogatnak. Az allergiás időszakra azonban nem túlzás felkészülni, hamarosan az ország lakosságának egy harmada szenved a mogyorófa, a parlagfű okozta tünetek miatt és akkor még nem beszéltünk a télen-nyáron küzdelmes étel-, por, -szőrallergiáról. A Dr. Bézs mai vendégével, dr. Réthy Lajossal, az ismert Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológus főorvosával a legnagyobb veszélynek kitett gyerekekről és a gyógyítás legújabb módszereiről beszélgetünk.

 

( A 2016.04.12-i adás ismétlése)

2019-02-26 15 óra A héten van a ritka betegségek világnapja, s mint tudjuk, a világnapok pontosan azért jók, mert ilyenkor a figyelem azokra irányul, akiknek odafigyelésre, empátiára, segítségre van szükségük. DR. BÉZS ma a RITKÁKRÓL szól, akik valójában sokan VANNAK. Tény, hogy a ritka betegség előfordulása egyáltalán nem ritka! Dr. Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének elnöke (vendégünk) szerint Magyarországon mintegy 750 ezer ember érintenek ezek a különönös betegségek és akkor még nem beszéltünk a hozzátartozóikról, akik szintén ezzel élnek. Nagy eredmény, amikor megtalálják a panaszok okát, s aztán megy a küzdelem a megfelelő gyógyszerért. Létezik Budapesten egy patika, ahol dr. Birinyi Péter gyógyszerész és csapata kifejezetten ritka betegségekben szenvedőknek készít gyógyszereket, ő is velünk lesz ma 15.00 órától, a Dr. Bézsben. Mindig online, mindig veled.

( 2018.04.24-i adás ismétlése )

2019-02-19 15 óra Összeférhet-e a tudomány és a spiritualitás, a szellem és a lélek, a nyugati és a keleti gondolkodás? Lehet-e a valóban globális szemlélet egy új világszemlélet alapja? És hogy jön mindez a gyógyításhoz? Ma ezekről a kérdésekről beszélgetünk Gánti Bence integrál szemléletű pszichológussal, az Integrál Akadémia alapító elnökével.

( 2018.10.16-i adás ismétlése )

2019-02-12 15 óra Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az egészségügy a világ minden táján azt jelenti, amit nekünk, sőt, hogy máshol biztonságosabb, jobb az ellátás, az emberek egészségtudatossága. Ilyenkor elfeledkezünk azokról az országokról, ahol ritka kincs az áram, a járható út, a szakember. Lipniczky István, az ENSZ emberi jogi képviselője Libérában, a nyugat-afrikai polgárháború sújtotta országban teljesített szolgálatot 13 éven át, őt kérdezem az ottani viszonyokról. Egy olyan országról, ahol a betegséget az átkok okozzák, ahol az orvosok helyett boszorkányüldözők gyógyítanak.

2019-02-05 15 óra Csúcsra járatja a patikákat a mostani influenza szezon, de nemcsak ez. Két, reformernek számító gyógyszerésszel beszélgetek ma a Dr. Bézsben: dr. Birinyi Péter és dr. Czigány Norbert. Rengeteg a változás a gyógyszertárak működésében, amely a betegek számára észrevétlenül, lépésről lépésre módosítja a rendszert. Nemrég vezették be az elektronikus receptet, és pár nap múlva megjelennek az első dobozanosító kóddal ellátott gyógyszerek – hogy miért? – és itt van a rengeteg étrendkiegészítő, a vitamin, azt sem tudjuk, hogy melyiket válasszuk a sok közül.

2019-01-29 15 óra Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus a Dr. Bézs mai adásában, 15.00 órátó! Talán még élnek az újévi mámorban tett lelkes fogaldalmak, amikor megfogadtuk, hogy holnaptól minden más lesz. A megújulás belső és külső kényszerét sürgeti a 21. század, és minden: a munka, a prákapcsolat, az egészség-éhség. Mielőtt az egyén egy önmagával való versenyben gyorsan vesztessé válna, vendégemet a megújulás gátjairól kérdezem, és a gyakorlatban tartósan jól működő fogadalmakról, megújulásról.

2019-01-22 15 óra Egyszer mondta egy kedves kollégám, hogy úgy mondd valamire, hogy ez nem jó, ha van elképzelésed, mitől lesz jobb. A mai adásunkban négy egészségügyi szakértő fejti ki véleményét arról, hogy mi kell egy korszerű egészségügy korszerű működéséhez. Talán meglepő, de szó sem esett a még több pénzről… A Dr. Bézs rendelőjében ma: Lantos Zoltán egészségközgazdász, Hegedűs Zsolt ortopéd sebész, Kincses Gyula egészségpolitikus és Novák Hunor gyermekorvos.

2019-01-15 15 óra A téli ünnepek körül többször gondolunk a magányos emberekre, együttérzünk velük. De hogyan tovább? A magány beteggé tesz – tudja ezt jól mindenki, mégis nehéz szembenézni és kievickélni arra a partra, ahol vannak mások, akikkel meg lehet osztani gondolatokat, érzelmeket. Két vendégem lesz ma, akikkel a magány oldásáról, az egyáltalán nem titkos receptekről beszélgetünk. Dr. Egervári Ágnes neurológus, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója különleges helytetben van. Orvosként, „szeretetszolgáltatóként” főként az idősekkel foglalkozik, szívügye a demens betegek gondozása. A demenciával sokszor foglalkozunk itt, a Dr. Bézsben, ennek legfőbb oka az, hogy szerény becslések szerint is mintegy fél millió embert érint, akik rejtegetik, szégyellik a betegségüket még a család előtt is. Holott van segítség! Nem, nem gyógyítható betegség, de könnyebbé lehet tenni. Másik vendégem Nagy Anna, az Egyszülős Központ megteremtője, aki saját tapasztalatból tudja, hogy milyen nehéz döntéseket hozni, megélni örömet és bánatot, ha az ember egyedül neveli a gyermekét. Nem kell, hogy így legyen!

2019-01-08 15 óra A Dr. Bézsben ma dr. Belső Nóra, az ország egyik legkedveltebb pszichiátere a vendégem. A bipoláris depresszió a témánk. Ez az a betegség, amit sok évvel ezelőtt mániás depressziónak neveztek a szakemberek, tehát nem új, nem a civilizációnk terméke, de ismerjük. A hazai lakosság kb .1 százaléka szenved a betegségtől, ez sok-sok ember és akkor még nem beszéltünk a hozzátartozókról, a barátokról, akik szeretnének segíteni, de nem tudják, hogyan kell.

 

( A 2018.10.02-i adás ismétlése )

2018-12-18 15 óra A pokolból is van kivezető út, erről szól a mai adásunk. Vaskúti Pál pszichológus azokkal a gyerekekkel foglalkozik igen különleges körülmények között, akikről a környezetük lemondott, mert szenvedélybetegek, deviánsak, és már-már reménytelenül kezelhetetlenek. Márta néni tanított, nevelte a gyerekeit, amikor több mint két évtizede megtudta, hogy HIV vírussal fertőzött, a szörnyű hír nem roppantotta össze, azóta járja az országot és beszél a betegségről, a megelőzésről. Kovács Zoltán többezer kilométerrel és betegséggel a háta mögött vallja, hogy a sport megmentette az életét, futóklubbot szervez daganatos betegek számára, és a futóversenyeken viszi a hírt arról, hogy van segítség! Hármuk sorsa, élete a példa, hogy mi ad erőt akkor, amikor igazán nagy a baj. Történetük nemcsak a betegeknek szól, hanem az egészségeseknek, akik a gondjaikba merülve elfeledkeznek az igazi értékekről. Elnézést, ha patetikusra sikerültek az előbbi mondatok, de engedtessék meg a riporternek, hogy meghatódjon, amikor ilyen emberi teljesítményekkel találkozik.

2018-12-11 15 óra Természetgyógyászat kontra hagyományos orvoslás? Lassan elévül a szembeállítás a kétféle orvoslás között, a nyugati orvoslás ugyanis évről évre nagyobb teret ad a természetgyógyászatnak. Manapság egyre több orvostól hallani, hogy nem a tüneteket kell vizsgálni, hanem a teljes embert: az életmódját, a szokásait, a lelkét, a világhoz való viszonyát és mindez jó alap a gyógyításhoz. Mai vendégem, dr. Mangó Gabriella régóta így gyógyít, s kialakított egy szemléletet, amely segíti a napi munkáját, a betegek gyógyulását. Tapasztalatairól kérdezem és nem utolsó sorban arról, hogy 7 gyermeke mellett a munka mellett mire jut még ideje. Lesz miről mesélnie bőven 🙂

2018-12-04 15 óra A másság önmagában nem betegség, főként akkor nem, ha egy befogadó közeg veszi körül az átlagtól eltérő gyereket, felnőttet, ha természetesnek vesszük, hogy a világ érzékenyebb, izgalmasabb, színesebb velük együtt. Ma három emberrel ismerkedhetnek meg, akik születésük óta „mások”, nem az átlagos ember életét élik. Gergő autista, Csillag Borcsa Down-szindrómával született, Márti születésekor vesztette el látásképességét. Valójában semmiben sem mások, mint az átlag ember, ugyanúgy szeretnek szeretni és szeretve lenni, csakhogy nekik és a családjuknak sokkal nehezebb azt a bizonyos védőhálót tartani. Nyugodtan legyünk rájuk kíváncsiak, merjünk kérdezni tőlük, akarjuk ismerni és érteni az életüket!

2018-11-27 15 óra Nők és csak ŐK

A kor nemcsak a szépségiedált változtatja meg, hanem az életmódot, s mi, nők sodródunk a korral. Majd egy ki tudja miér most pillanatban kimondjuk a mondatot: nem akarunk ráncosak lenni, meg aztán faz is, hogy szépek akarunk maradni jó sokáig. És közülünk sokan kimondják, gyereket akarnak szülni 40-45 év felett, hiszen a tudomány, a szépségtudorok képesek gondokodni a fiatalságunkról, az utódokban biztosított halhatatlanságunkról. Ma Traub Alfréd plasztikai sebész, Steihlich Gábor bőrgyógyász, Szakonyi Eszter mesterkozmetikus és Timmermann Gábor nőgyógyásszal vitatjuk meg a biológia és a korszellem határait.

2018-11-20 15 óra Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az elnöke lesz ma a vendégem, a fő témánk pedig nyilvánvalóan a helyes táplálkozás, Ez a bevezető mondat túl hivatalos a beszélgetésünkhöz képest, mert garantáltan sokat fogunk nevetni, követhető, a hétköznapok nyelvére lefordított tudományt hallunk, s talán még néhány receptet is. Csak hogy ne csak halljuk, hanem szinte érezzük is, hogy mit érdemes ennünk az évnek ebben a szakában. Központban lesznek a gyerekek, annál is inkább, mert mi szülők, szeretjük tudni, hogy mit tegyünk az tányérjukra. S ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk az óriási kínálatból, akkor előtte érdemes rápillantani az okos tányérra, amely a gyerekeink korát, súlyát, edzettségét figyelembe véve ad ötleteket az egészséges étkezéshez. A hazai dietetikusok rajzos, képes táplálkozási tanácsait megtalálják az www.okostanyer.hu-n. (L)egyen velünk ma, 15.00 órától!

2018-11-13 15 óra Ha lázas, ha beteg a gyerek….
Senkit ne tévesszen meg, hogy süt a nap, ez már ősz, és elkerülhetetlenül jön a megfázás, a vírusos influenza, a köhögés, támadnak a baktériumok. Csakhogy most sem akarunk senkit sem ijesztgetni, már csak azért sem, mert főként a gyerekekről lesz szó. Mi tegyünk, ha lázasak, ha antibiotikumot kell szedniük? Egyáltalán miért kell mindezt tudnunk? Emlékszem, amikor a gyerekeim lázasak voltak, az maga volt a vészriadó, már adtam is a kanalas rózsaszínt (lázcsillapító), s ha az nem vitte le 37 fok alá, akkor meg jött a sírós ülőfürdőzés (szolidaritásból együtt dideregve a gyerekkel). Ma dr. Balogh Anikó gyógyszerészt és anyukát kérdezem, hogy mit és hogyan kell tennünk, amikor beteg a gyerek.

2018-11-06 15 óra Forradalom a rák kezelésében?
Miközben az egészségügy szükséges reformjairól, a jogosan napirenden tartott problémákról szólnak a hírek, sokszor nem kap elegendő figyelmet egy-egy forradalmi változás. Pedig, ha valahol szükség van a változásra, az a daganatos betegségek gyógyítása. Ma még ott tartunk, hogy a köztudatban a rák tragédiát, gyógyíthatatlan betegséget jelent, holott az orvostudomány szépen csendben közelít számos területen a megoldáshoz. Dr. Gálffy Gabriella onkológus, tüdőgyógyász és dr. Peták István kutatóorvos szerint az immunterápiával a daganatos betegségek forradalma kezdődött el, ideje hát, hogy többet tudjunk erről a terápiás lehetőségről. A témát igen közelről ismerő kollégám, Kun J. Viktória lesz alkalmi műsorvezető társam.

2018-10-30 15 óra Szeretet zsilip Bakonyszűcsön
Veszprém megye kis települése Bakonyszűcs, amely immár évtizedek óta ad otthont daganatos betegségből gyógyuló gyermekeknek és családjuknak. Az otthon megteremtője dr. Bakos Tóth Márta onko-pszichológus, aki évről évre érvel amellett, hogy a kórházból kijött gyermekeknek segíteni kell, mert a jó vérkép eredmények még nem jelntenek gyógyulást. Testi és lelki rehabilitációra van szükségük, mint ahogy a családjaiknak is, akiknek az élete gyökeresen megváltozik attól a pillanattól, hogy kézhez kapják a diagnózist. Bakonyszűcs és Márta néni fogalommá vált azok körében, akik valaha is találkoztak vele. S bizony, szinte alig-alig lehet száraz szemmel hallgatni ezt a törékeny nőt, ahogyan szeretettel, szenvedéllyel védi az otthont, és azt a közösséget, akinek támogatásra, segítségre van szüksége ahhoz, hogy teljes életet élhessenek. Támogatás nélkül nem tud létezni egy ilyen rehabilitációs intézet, amely „csak” egy zsilip a kórház és a való élet között. Ezt ismerte fel Péterfalvi Attila (a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője), akitől azt kérdezem, hogy mi köti őt Bakonyszűcshoz, miért tartja fontosnak, hogy szót emeljen ezért az otthonért.

2018-10-16 15 óra Összeférhet-e a tudomány és a spiritualitás, a szellem és a lélek, a nyugati és a keleti gondolkodás? Lehet-e a valóban globális szemlélet egy új világszemlélet alapja? És hogy jön mindez a gyógyításhoz? Ma ezekről a kérdésekről beszélgetünk Gánti Bence integrál szemléletű pszichológussal, az Integrál Akadémia alapító elnökével.

Dr. Bézs, minden kedden 15.00 órától! www. radiobezs.hu

2018-10-09 15 óra FUTÁS AZ ÉLETÉRT

Kovács Zoltánnal beszélgettem a Dr. Bézsben. Zoli 32 éves volt, amikor megtudta, hogy daganat nő a mellkasában, azóta eltelt 16 év… Azt mondja, jól jött volna, ha már akkor is sportol, mert hosszútávfutóként az ember minden egyes kilométert, minden egyes lépést megtanul tisztelni. Zoli 4 év alatt 7500 kilométert (ez annyit tesz, mintha ötször futott volna Budapestről Párizsig) futott, mostmár nem a saját életéért, hanem a többiekért, ahogy ő nevezi, az „érintettekért”.

( A 2016.09.27-i adás ismétlése )

2018-10-02 15 óra A Dr. Bézsben ma dr. Belső Nóra, az ország egyik legkedveltebb pszichiátere a vendégem. A bipoláris depresszió a témánk. Ez az a betegség, amit sok évvel ezelőtt mániás depressziónak neveztek a szakemberek, tehát nem új, nem a civilizációnk terméke, de ismerjük. A hazai lakosság kb .1 százaléka szenved a betegségtől, ez sok-sok ember és akkor még nem beszéltünk a hozzátartozókról, a barátokról, akik szeretnének segíteni, de nem tudják, hogyan kell.

2018-09-25 15 óra Alig eszik és mégis hízik? Fáradt? Szeretne, de mégsem lesz terhes? Lehet, hogy minden panaszának az oka egy cukoranyagcsere betegség. Az inzulinrezisztenciáról néhány éve hallottam mint új, civilizációs betegségeink egyikéről. Hogy miért sokasodott meg a betegek száma, arról az ismert endokrinológust, dr. Balogh Illést kérdezzük. Jucust pedig arról, hogy mikor és hogyan jött rá, hogy a cukorbetegség előszobájába érkezett. A fő témánk természetesen most is a gyógyulás lesz.

( A 2018.05.29-i adás ismétlése. )

2018-09-18 15 óra Évkezdés autista gyermekkel
Túl vagyunk az iskolakezdés első napjain, s mégis vannak gyerekek, akiknek egyik iskolában sincs hely. Vagy van, de nem olyan, ahol képességeiket figyelembe véve tanítják őket. Az autizmussal élő gyerekek és családjuk helyzetéről beszélgetek ma három érintett anyukával. Gyermekük másságával akkor is nehéz megküzdeni, amikor minden segítséget megkapnak, de a gondok igazán a bölcsivel, az ovival kezdődnek, és csak súlyosbodnak az iskolás korban, amikor egyik helyről a másik után tanácsolják el őket, mondván, hogy nem tudnak a gyerekkel mit kezdeni. Vendégeink: Ildikó, Georgina, Zsuzsa és jópár sorstársuk azonban nem adták fel, javaslat tervezetet nyújtottak be az Emmi-hez, ami segíthetne a kialakult helyzeten, mert az autista gyermeknek joga van iskolába járni, joga van tanulni.

2018-09-11 15 óra Amíg az ember nem találkozik szemtől szembe a bajjal, addig egy betegség csak egy szó. Egy pillanat, és minden megváltozik. Ma is látom, ahogyan az unokatestvérem jön felém, olyan sovány, hogy tán át is süt rajta a nap. A valamikor fényes haja eltűnt, szánalmas tincsekben tapad csontos homlokához. Ma kedd van, ilyenkor fel tud kelni, péntektől vasárnapig az ágyat nyomja – ez a gyógyszer mellékhatása. A fürdőszobáig még kimegy, de vissza már a férje hozza. A diagnózis: idült hepatitis C vírus. Magyarországon az adatok szerint 50 000 a hepatitis C vírussal fertőzött betegek száma.
15.00 órától Dr. Bézs dr. Nemesi Krisztina hepatológus főorvossal és Nagy Tündével, a májbetegeket képviselő betegszervezet elnökével, akik azt is elmondják, hogy néhány éve új gyógyszer segíti a betegeket, akik ha időben mennek orvoshoz, alig pár hónap alatt tünetmentesen gyógyulnak!

2018-09-04 15 óra Változtatni akar az életmódján? Fogadni mernék, 10 emberből 7 az étkezéssel kezdi, és ezt nagyon jól teszi, ugyanis az egészséges táplálkozás valóban megvátoztatja a testünk működését. Ma dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, a DiaVitas program alapítója és két gyógyult beteg, Rita és Balázs mondják el saját tapasztalataikat az életmódváltásról, és egy megváltozott életről, ahol nyoma sincs a korábbi panaszaiknak.

( A 2018.07.17-i adás ismétlése )

2018-08-28 15 óra Még itt a nyár, de már a nagy szabadságok után vagyunk a legtöbben. A napozások nyomait viseljük így vagy úgy, szerencsés esetben egy enyhe barnaság emlékeztet bennünket az elmúlt hóbapokra. Hogy mi történt a bőrünkkel, hogy mi okozhat problémát, arról ma két vendégemmel beszélgetünk: Szakonyi Eszter mesterkozmetikussal és dr. Stehlich Gábor bőrgyógyásszal. Szó lesz bőrvédelemről, a bőrre használt készítmények minőségéről, és mint mindig, az egészségünk megőrzésének alapjairól.

2018-08-21 15 óra Lombikbabák 1, 2…. sokan
A világ első lombikbabája (a fekete-fehér képen) 40 évvel ezelőtt született, jópár év múlva hazánban is alkalmazták az eljárást. Pontosan 3 nap múlva, 2018 augusztus 24-én lesz 30 éves az a fiatal hölgy, aki a Pécsen született (képünkön). Azóta többezer meddő pár fordult orvoshoz, hogy babájuk szülessen a lombik eljárás segítségével. De hogy pontosan mi ez, arról ma dr. Makai Zsolt szülész-nőgyógyászt kérdezem. Dr. Bézs, 15.00 órától.

2018-08-14 15 óra Allergia???? Igen, kezdődik…A Dr. Bézsben, ma 15.00 órakor

A fél ország szenved az allergia miatt. Áprilistól már jelentkeznek a tünetek, sokan a mogyorófára, mások a fűre, vagy ki tudja, hogy éppen mi miatt lesznek érzékenyek. Az ismert szakember, dr. Réthy Lajos lesz ma a vendégünk, akitől természetesen azt szeretném megtudni, hogy van-e az allergiának ellenszere.

( A 2018.04.10-i adás ismétlése )

2018-08-07 15 óra A migrénnél nincs szörnyűbb fájdalom – mondják a tapasztalt migrénesek.

Lüktet, fáj, lezsibbaszt, ha megmozdulsz, szédülsz és hánysz, nincs rá gyógyszer, csak tehetetlenül fekszel és vársz, amíg elmúlik. Dr. Zsombók Terézia klinikai szakorvost a migrén elleni hatékony terápiáról kérdezem és velünk lesz régi bézses kollégánk, aki sokkal többet tud a migrénről, mint szeretné… Van remény!

( A 2018.04.17-i adás ismétlése )

2018-07-31 15 óra Fájdalmas ciklusok
Az endometriózis szót nem minden nő ismeri, sokszor még azok sem, akik sok fájdalommal élnek a nőket érintő betegség miatt. Az első, hogy nem kell takargatni a fájdalmat, mert ami 200 000 nőt érint (Magyarországon), nem maradhat titokban! Salamon Adriennel és dr. Brubel Réka szülész-nőgyógyásszal semmit sem tartunk titokban!

2018-07-24 15 óra Annyi minden változott rövid idő alatt körülöttünk, hogy csak kapkodjunk a fejünket. A kapcsolataink, szerelmeink, az életmódunk próbálja lekövetni a változásokat, haladunk vagy éppen befékezünk. A jelenségről Kozma Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológussal beszélgetünk. Dr. Bézs ma 15.00 órától.

( A 2018.06.05-i adás ismétlése )

2018-07-17 15 óra Változtatni akar az életmódján? Fogadni mernék, 10 emberből 7 az étkezéssel kezdi, és ezt nagyon jól teszi, ugyanis az egészséges táplálkozás valóban megvátoztatja a testünk működését. Ma dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, a DiaVitas program alapítója és két gyógyult beteg, Rita és Balázs mondják el saját tapasztalataikat az életmódváltásról, és egy megváltozott életről, ahol nyoma sincs a korábbi panaszaiknak.

2018-07-10 15 óra Ez most egy rendhagyó rendelés lesz,  egy szabálytalanul szabályos meseíróval, aki pszichológus és irodalomtanár, 3 fiú anyukája: Sárvári Töttős Györgyi. Beszélgetünk a gyerekeinkről, a traumákról, amit átélünk velük, a krízisekről, amit szeretnénk átvenni tőlük, hogy ők minél kevésbé sérüljenek. Csak semmi pátosz, semmi betegség, viszont sok nevetés a stúdióban – majd ti is halljátok.

( A 2018.06.26-i adás ismétlése )

2018-07-03 15 óra Az orvos, a szakasszisztens és az ember

Dr. H. Nagy Katalin diabetológus és gyermegyógyász Békés megyéből, Molnárné Gardi Katalin vezető aneszteziológiai szakasszisztens Csongrád megyéből érkezik a Dr. Bézsbe. Közös bennük (a nevükön túl), hogy aranyanyuk, és ki merik mondani: a jó szó gyógyít, a tudás az „csak” az alap. Hahó, magyar egészségügy!

2018-06-26 15 óra Ez most egy rendhagyó rendelés lesz,  egy szabálytalanul szabályos meseíróval, aki pszichológus és irodalomtanár, 3 fiú anyukája: Sárvári Töttős Györgyi. Beszélgetünk a gyerekeinkről, a traumákról, amit átélünk velük, a krízisekről, amit szeretnénk átvenni tőlük, hogy ők minél kevésbé sérüljenek. Csak semmi pátosz, semmi betegség, viszont sok nevetés a stúdióban – majd ti is halljátok.

2018-06-19 15 óra Hogy van Doktornő?

Arról elég sokszor hallunk, hogy érzi magát a beteg az egészségügyi ellátórendszerben. Arról már kevesebbszer, hogy az orvos és a segítői közben mit élnek át, hogy az egészségtudatos beteggel hogyan lehet egyeztetni, hogy hol vannak az öngyógyítás és az egészségmegőrzés határai. Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese rendel ma a Dr. Bézsben délután 3-tól.

( A 2018.05.08-i adás ismétlése )

2018-06-12 15 óra Mosson kezet Mindenki!!!

Ki gondolná, hogy Semmelweis Ignác hazájában, de az egész világon még 2018-ban is kiemelten fontos téma az életmentő kézmosás? Dr. Pákó Judit és dr. Hegedűs Zsolt egy országos kampányt indított, hogy orvosok (sic!) és betegek körében népszerűsítse a kézmosást, s ők aztán tudják, hogy miért….

2018-06-05 15 óra Annyi minden változott rövid idő alatt körülöttünk, hogy csak kapkodjunk a fejünket. A kapcsolataink, szerelmeink, az életmódunk próbálja lekövetni a változásokat, haladunk vagy éppen befékezünk. A jelenségről Kozma Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológussal beszélgetünk. Dr. Bézs ma 15.00 órától.

2018-05-29 15 óra Alig eszik és mégis hízik? Fáradt? Szeretne, de mégsem lesz terhes? Lehet, hogy minden panaszának az oka egy cukoranyagcsere betegség. Az inzulinrezisztenciáról néhány éve hallottam mint új, civilizációs betegségeink egyikéről. Hogy miért sokasodott meg a betegek száma, arról az ismert endokrinológust, dr. Balogh Illést kérdezzük. Jucust pedig arról, hogy mikor és hogyan jött rá, hogy a cukorbetegség előszobájába érkezett. A fő témánk természetesen most is a gyógyulás lesz. Dr. Bézs rendel kedden, 15.00 órától: www.radiobezs.hu

2018-05-15 15 óra Legyünk bátrak és tájékozottak?

Le kell számolni a tekintélyelvűséggel!- vallja dr. Novák Hunor gyermekekkel foglalkozó orvos, aki az utóbbi években mint a pluss krokodilos orvos vált ismertté az országban. A beteg nem lehet kiszolgáltatott, ha problémája van! Az orvos nem jóisten, nem varázsló és nem csicska, hanem a beteg partnere. Komoly változásra van szükség, merjük lebontani a gátakat a Dr. Bézs „rendelőjében”, ma 15.00 órától.

2018-05-08 15 óra Hogy van Doktornő?

Arról elég sokszor hallunk, hogy érzi magát a beteg az egészségügyi ellátórendszerben. Arról már kevesebbszer, hogy az orvos és a segítői közben mit élnek át, hogy az egészségtudatos beteggel hogyan lehet egyeztetni, hogy hol vannak az öngyógyítás és az egészségmegőrzés határai. Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese rendel ma a Dr. Bézsben délután 3-tól.

2018-04-24 15 óra DR. BÉZS A RITKÁKRÓL, AKIK SOKAN VANNAK

A ritka betegség előfordulása egyáltalán nem ritka! Dr. Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének elnöke (vendégünk) szerint Magyarországon mintegy 750 ezer ember érintenek ezek a különönös betegségek és akkor még nem beszéltünk a hozzátartozóikról, akik szintén ezzel élnek. Nagy eredmény, amikor megtalálják a panaszok okát, s aztán megy a küzdelem a megfelelő gyógyszerért. Létezik Budapesten egy patika, ahol dr. Birinyi Péter gyógyszerész és csapata kifejezetten ritka betegségekben szenvedőknek készít gyógyszereket, ő is velünk lesz ma 15.00 órától, a Dr. Bézsben. Mindig online, mindig veled.

2018-04-17 15 óra A migrénnél nincs szörnyűbb fájdalom – mondják a tapasztalt migrénesek.
Lüktet, fáj, lezsibbaszt, ha megmozdulsz, szédülsz és hánysz, nincs rá gyógyszer, csak tehetetlenül fekszel és vársz, amíg elmúlik. Dr. Zsombók Terézia klinikai szakorvost a migrén elleni hatékony terápiáról kérdezem és velünk lesz régi bézses kollégánk, aki sokkal többet tud a migrénről, mint szeretné… Van remény!

2018-04-10 15 óra Allergia???? Igen, kezdődik…A Dr. Bézsben, ma 15.00 órakor
A fél ország szenved az allergia miatt. Áprilistól már jelentkeznek a tünetek, sokan a mogyorófára, mások a fűre, vagy ki tudja, hogy éppen mi miatt lesznek érzékenyek. Az ismert szakember, dr. Réthy Lajos lesz ma a vendégünk, akitől természetesen azt szeretném megtudni, hogy van-e az allergiának ellenszere.

2018-03-20 15 óra Dr. Bézs az egyensúlyról

Csak egészség legyen! – halljuk úton, útfélen. Meg azt is, ha egészség van, akkor boldogság van. A boldogság napján, március 20-án a Dr. Bézs néhány vendégét kérdezem, hogy számukra mit jelent a boldogság. De szó lesz ma arról is, hogy szükséges-e táplálékkiegészítőket fogyasztanunk így, a tél végén, valamint egy képtelennek tűnő hírnek utánajárunk, mégpedig annak, hogy a kozmetikumok használatától megnőhet-e a férfiak melle… Dr. Csupor Dezső és Dr. Balogh Illés ad választ a kérdéseinkre.

2018-03-13 15 óra Ez most egy durva influenza vírus:::(((((

Úgy értesültünk, alapos munkát végez a mostani vírus, főként a gyerekeket és a fiatal felnőtteket gyötri, magas lázzal, köhögéssel, hosszú ideig tartó gyengeséggel jár. Dr. Kaizer Zsuzsa orvosként és gyógyszerészként is ismeri a betegség lefolyását és ellenszereit, a Dr. Bézsben ma őt kérdezzük. Délután 3-tól! www.radiobezs.hu

( A 2018.02.27-i adás ismétlése )

2018-03-06 15 óra Stresszes vagy télen-nyáron? Hívd a természetet!

Az évszázadok során többször érezte az azt ember, hogy sok problémára a természet, a természetesség jelent megoldást. Az utóbbi két évtizedben a tudomány bizonyítékkal is szolgál, hogy nem szakíthatjuk ki magunkat a természetből büntetlenül. Purebl György pszichiáter lesz a vendégem, akivel a lelki betegségekről és a gyógyítás korszerű lehetőségeiről beszélgetünk.

2018-02-27 15 óra Ez most egy durva influenza vírus:::(((((

Úgy értesültünk, alapos munkát végez a mostani vírus, főként a gyerekeket és a fiatal felnőtteket gyötri, magas lázzal, köhögéssel, hosszú ideig tartó gyengeséggel jár. Dr. Kaizer Zsuzsa orvosként és gyógyszerészként is ismeri a betegség lefolyását és ellenszereit, a Dr. Bézsben ma őt kérdezzük. Délután 3-tól! www.radiobezs.hu

2018-02-20 15 óra Kismamák-orvosok-szülés

Az elmúlt hónapban Geréb Ágnes pere kapcsán ismét többet beszéltünk a szülésről, a babavárásról, mi is foglalkoztunk a témával a DR. BÉZSBEN. Műsorunk után Dr. Magyar Zoltán, a Péterfy Sándor utcai kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa felhívta a figyelmemet, hogy ismét nem a lényegről beszélünk, ha leszűkítjük a kérdést az otthonszülés és a kórházban szülés dilemmáira. A nők-az intézmények-az orvosok és más egészségügyi szereplők elvárásai, lehetőségei minden korábbi szabályt felülírnak a 21. században.
Azt kértem, legyen ma​ 15.00 órától​
a vendégem, és​ beszéljünk ezekről az új szabályokról.​

Embertől Emberig

2018-02-13 15 óra Daganatos betegek és kuruzslók?

Sok mindenre ad és kap felmentést az ember, amikor a súlyos betegséggel, a halálos kórral kell szembenéznie. A rémület sokszor a legrosszabb tanácsadó, ezt használják ki a betegséghez nem értő kuruzslók. Dr. Bittner Nóra onkológussal és dr. Ilku Líviával a MAGYOSZ igazgatójával erről a kiszolgáltatottságról, egy állatorvosból előlépett csodadoktorról és a valódi segítségről beszélünk a Dr. Bézsben ma 15.00 órától.

( A 2017.04.11-i adás ismétlése )

2018-02-06 15 óra Titkos inkontinencia
„Miről szól a holnapi műsorod? – kérdezte szépségiparban dolgozó kedves ismerősöm. Az inkontinenciáról! – válaszoltam. De jó! Ha tudnád, hogy mennyi nővel találkozom, akinek ez óriási gondot jelent!” Ma Dr. Balogh Illéssel fogunk beszélgetni erről a betegségről, a gyógyítás lehetőségeiről, és azokról a szemérmes titkokról, amik ezt a problémát elhomályosítják. Ma 15.00 órától Rádió Bézs

2018-01-30 15 óra Ez az évszázad az egészségről szól!

Nem arról van szó, hogy a jövőben nem lesznek betegek, vagy hogy nem lesznek orvosok, csak éppen máshogy, mint most. Vessünk egy pillantást tehát a nem túl távoli jövőre, hogy mi történik velünk, a mi egészégügyünkkel. Lantos Zoltán egészségközgazdász lesz a vendégem, aki nemrég publikálta 20 éves tudományos munkájának eredményét a közösségi egészségélmény-modellről. Dr. Bézs kedden, 15.00 órától rendel

2018-01-23 15 óra A játékfüggőség rabságában

A Dr. Bézsben ma az online játékok és a szerencsejátékok veszélyeire hívjuk fel a figyelmüket. Nem vagyunk játékellenesek, csakhogy a függőség nem a játékokról, hanem a szenvedélybetegségről szól. Megkérdezzük a téma ismert szakértőjét, Demetrovics Zsolt professzor urat, de itt lesz velünk Tomi, aki kamaszkorában lett a szerencsejáték rabja és Tomi édesanyja. Ők ketten azért vállalták a beszélgetést, mert szeretnének segíteni azoknak, akiknek hozzájuk hasonlóan szembe kell nézniük a betegséggel.

2018-01-16 15 óra Dr. Bézs a születésről így is, úgy is, kedden 15.00 órától
A téma ma ismét az, hogy kórházban vagy otthon szülessen meg a babánk, bábával vagy orvossal, kádban vagy ágyban, apával vagy nélküle, sok pénzért vagy kicsit kevesebbért. Hol kap a kismama és gyermeke több figyelmet, hol van nagyobb biztonságban? De valóban ezek a leglényegesebb kérdések? Geréb Ágnes ügye túlmutat a születés és a szülések csodáján, és visszarántanak a valóságba.

2018-01-09 15 óra 10-ből 8! vagy lehet, hogy 10???
Fogadni mernék, hogy tízből legalább nyolcan január 1-től egészségesebben akarnak élni, leginkább karcsúbban és sok-sok mozgást iktatva az életükbe. Kubányi Jolánnal, a Magyar Dietetikusok Szövetségének az elnökével nemcsak a lelkes fogadalmat tévőkről beszélgetünk, hanem azokról a gyerekekről is, akik még csak nem is tudják, milyen súlyokat cipelnek. Ki a felelős az ő egészségükért?

2018-01-02 15 óra Belépjünk a digitális térbe?
Meddig terjed a digitális valóság, amelyben élünk? Tudja-e pótolni a gyógyszerészt, a nővérkét, az orvost egy jó blog vagy egy Facebook oldal? Vendégeimmel, dr. Dér Péter gyógyszerésszel és Baji Ancsával erről az izgalmas jelenségről fogunk beszélgetni, hiszen ők már ahhoz a nemzedékhez tartoznak, aki a jelenséget nagyon közelről ismerik. Dr. Bézs 15.00 órától az Ön egészségéért!

( A 2017.12.05-i adás ismétlése )

2017-12-19 15 óra Ha kedd, akkor Dr. Bézs, 15.00 órától!
Veszélyben a betegek gyógyszerellátása, van-e súlyos gyógyszerhiány? Beválik az e-recept? Érdemes még most is beoltatni magunkat influenza ellen? Drágulnak a gyógyszerek – az elmúlt időszak legaktuálisabb egészségügyi híreiről a Dr. Bézsben.

2017-12-12 15 óra KórházSuli – suli a kórházban, de másképp
Ha egy gyerek hosszas ápolásra kórházba kerül, az mindig nagyon nagy fájdalom. Önmagában a betegség a legnagyobb baj, de az is, hogy közben a gyerek elszakad a saját életterétől, a kortársaitól, kimarad az iskolából, sokszor követhetetlen számára, hogy mit is kellene tanulnia. A KórházSuli csapata ​nekik segít, sok középiskolás és egyetemista önkéntessel, elhivatott pedagógusokkal, a kórházzal összehangoltan. A KórházSuli ötletgazdája, Tóthné Almássy Monika és két önkéntes diák: Nemecskó Nóra és Novák Sára lesz ma 15.00 órakor a beszélgetőtársam a Dr. Bézsben.

2017-12-05 15 óra Belépjünk a digitális térbe?
Meddig terjed a digitális valóság, amelyben élünk? Tudja-e pótolni a gyógyszerészt, a nővérkét, az orvost egy jó blog vagy egy Facebook oldal? Vendégeimmel, dr. Dér Péter gyógyszerésszel és Baji Ancsával erről az izgalmas jelenségről fogunk beszélgetni, hiszen ők már ahhoz a nemzedékhez tartoznak, aki a jelenséget nagyon közelről ismerik. Dr. Bézs 15.00 órától az Ön egészségéért!

2017-11-28 15 óra Infúzió a magyar egészségügynek

Dr. Bézs ma 15.00 órától!
Aligha van olyan téma ma a közéletben, amely annyi érzelmet, indulatot kavar, mint az egészségügy. Legtöbben a források hiányában, az eszközök és a hozzáállás elavultságában, mások a szakemberek elvándorlásában, az ellátás szervezetlenségében látják a bajok okát. Kincses Gyula egészség-politológus szerint őszinte beszédre és politikai ciklusokon átívelő összefogásra van szükség, hogy javuljon a helyzet. Erről beszélgetünk ma a Dr. Bézsben.

( A 2017.10.10-i adás ismétlése )

2017-11-21 15 óra De mégis mitől lesz itt változás?

Ha az egészségügy megújításának lehetőségeit akarjuk látni, mindenképpen meg kell ismernünk dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebészt, aki nem elment az országból, hanem inkább hazajött (Angliából). Úgy tűnik, egyre többen figyelnek arra, hogy mit mond. Olyan tapasztalatot, szaktudást és mindenek előtt szemléletet hozott magával, amely alapjaiban változtatná meg a hazai egészségügy feudális működését, ha…
Ma 15.00 órától Dr. Bézs az egészség hullámhosszán!

( A 2017.10.17-i adás ismétlése )

2017-11-14 15 óra Egy csepp az élet. Pontosan egy csepp inzulin injekció mentette meg az akkor 14 éves Leonard Thompson életét. A cukorbetegség onnantól kezdve kezelhető, de még mindig várat magára az a gyógyszer, ami gyógyíthatóvá teszi. Nincs más, oda kell figyelni a szervezet jelzéseire, különösen napjainkban, amikor a cukorbetegek száma szinte járványszerűen növekszik. Beszélgetésünk ma a betegekről, a hétköznapok nehézségeiről, a figyelemről és a fegyelemről szól. A Dr. Bézs vendége Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Alapítvány dietetikus szakértője. Mindig Önnel a Rádió Bézs!!!

2017-11-07 15 óra Terápia és valóság a Dr. Bézsben kedden, 15.00 órától a szokásos időben!
Izgalmas és viták sokaságát felszínre hozó hónap kezdődött novemberrel a magyar egészségügyben, s a kedélyek továbbra sem csitulnak. A szokásos orvosi receptet kiszorítja az e-recept, az eddig megszokott onkológiai gyógyszereket lecserélik az olcsóbbakra. S közben tanúi lehetünk a miniszteri szolidaritásnak, amikor a bezárástól fura módon megmenekül egy hospice intézmény. Bármi is történjék, a kérdés mindig egy és ugyanaz: mit várunk, egyáltalán mit várhatunk a 21. században nagykorúvá váló egészségügytől.

2017-10-31 15 óra Gyógyítás sugárzó anyaggal
A sugárzó anyagok veszélyeiről nap mint nap hallunk, s kinek nem jut eszébe Csernobil, Fukushima, vagy éppen a hazai félelmek Paks kapcsán. Csakhogy ezeknek az anyagoknak létezik békés célú felhasználása is, amelynek előnyeit az egészségügy jól ismeri. Betegségek kiszűrését, a gyógyszer útjának követését, a fájdalmas vizsgálatok kiváltását köszönhetjük a sugárzó anyagoknak. Nekünk, magyaroknak ez különösen érdekes, hiszen ez a tudomány ma nem tartana itt Hevesy György (a radioaktív nyomjelzés Nobel-díjas felfedezője) nélkül.

2017-10-24 15 óra Dr. Bézs rendelőjében a #MeToo

A MeToo annyit jelent, hogy én is. A #MeToo annyit jelent, hogy én is azok közé a nők közé tartozom, akiket szexuálisan bántalmaztak. Bennünket most nem Weinstein és más külföldi és hazai producerek, vezetők, hatalmukkal visszaélők személye és az erőszak mocskos részletei érdekelnek, hanem az, hogy mi segít a traumatizált áldozatoknak. Milyen lelki és testi sérüléseket kell begyógyítaniuk, hogyan lehet mindezzel élni. Bukta Tünde szakpszichológus lesz a Dr. Bézs vendége.

2017-10-17 15 óra De mégis mitől lesz itt változás?

Ha az egészségügy megújításának lehetőségeit akarjuk látni, mindenképpen meg kell ismernünk dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebészt, aki nem elment az országból, hanem inkább hazajött (Angliából). Úgy tűnik, egyre többen figyelnek arra, hogy mit mond. Olyan tapasztalatot, szaktudást és mindenek előtt szemléletet hozott magával, amely alapjaiban változtatná meg a hazai egészségügy feudális működését, ha…
Ma 15.00 órától Dr. Bézs az egészség hullámhosszán!

2017-10-10 15 óra Infúzió a magyar egészségügynek

Dr. Bézs ma 15.00 órától!
Aligha van olyan téma ma a közéletben, amely annyi érzelmet, indulatot kavar, mint az egészségügy. Legtöbben a források hiányában, az eszközök és a hozzáállás elavultságában, mások a szakemberek elvándorlásában, az ellátás szervezetlenségében látják a bajok okát. Kincses Gyula egészség-politológus szerint őszinte beszédre és politikai ciklusokon átívelő összefogásra van szükség, hogy javuljon a helyzet. Erről beszélgetünk ma a Dr. Bézsben.

2017-10-03 15 óra A Sovány, a Lisztérzékeny és a Dr. Bézs két Hölgyvendége

Harc a kilókért! Igen, a sovány ember bármit megtenne, hogy hízzon. A közben kőkeményen harcol az előítéletekkel, lehet, többel is, mint az, akinek súlyfeleslege van. Velük ki foglalkozik és a nagy többség hogyan viszonyul hozzájuk? És a lisztérzékenyekkel, akik egyre többen vannak? Az egészséges táplálkozás messzire vezet bennünket, itt a Rádió Bézsben ma 15.00 órától.

( A 2017.07.25-i adás ismétlése )

2017-09-26 15 óra Dr. Bézs ma a gyógyszerészekről szól:)

Rádió Bézs, az online rádió mindenkor, mindenhol!

2017-09-19 15 óra Jógázunk a Dr. Bézsben ma 15.00 órától

Egy ideje figyelem, milyen látványosan változik a viszonyunk más kultúrák, gondolatok felé. Egyik oldalon a teljes elzárkózás, a másik oldalon viszont nyitottság. A jóga és a szorosan hozzá tartozó életmód, a holisztikus szemlélet egyre népszerűbb, egyre több híve van itthon is, de szerte a világban. Vendégeink: dr. Kotroczó Anikó, az alternatív gyógyászat doktora Budapestről, Deepak Anthwal egyenesen a Gangesz partjairól érkezett, hogy elmondják, mit ad a jóga itt és most.

( A 2017.07.18-i adás ismétlése )

2017-09-12 15 óra HÍVJA A 112-ŐT ÉS LEGYEN TÜRELMES!!!

Néhány hónapja a mentőt másképpen hívjuk, mint ahogyan megszoktuk. Helyesbítek. Nem lehet megszokni az ijedtséget, a vészhelyzetet, amikor a mentőket kell hívni, mert márnincs más megoldás: kell a gyors, az azonnali segítség. A 104-et hívtuk eddig, most a 112-es számot, ahol egy központi hívásfogadóban az operátor eligazít, tájékoztat, továbbkapcsol a mentőszolgálathoz, és közben telnek az értékes percek. Egyelőre zavar van a rendszerben, ennek okairól beszélgetünk ma 15.00 órától a Dr. Bézsben.

2017-09-05 15 óra Dr. Bézs ma 15.00 órakor választ a pogácsa és a … között

“Túróscsusza? Csak édesen, kis borssal, jó sok tejföllel – ahogy anyukám készítette” – meséli egy ismerősöm. Lám-lám, egészen különös ételeket is lehet szeretni, ha otthon úgy szoktuk meg. Ezért is nagyon fontos, hogy mit teszünk az asztalra, a minta egy egész életre kihat. De vajon egy egyedülálló szülőnek van kedve bíbelődni a nagyon egészséges étellel, amikor a gyerek egyébként is jobban szereti a hamburgert sültkrumplival? Egyebek mellett erről is lesz szó a mai Dr. Bézsben, ahol Nagy Annával, az Egyszülős Alapítvány létrehozójával és Antal Emesével, a TÉT platform szakmai vezetőjével beszélgetünk.

2017-08-29 15 óra Ma 15.00 órától Dr. Bézs a plasztikai sebészetről!

Mellnagyobbítás, mellfelvarrás, arc- és orrplasztika, feszes has, kerek popsi, fiatalosan üde bőr, és még ki tudja, milyen igényekkel kopognak nők és férfiak a plasztikai sebészek rendelőibe. Ma dr. Traub Alfréd sebész főorvost kérdezem a modern sebészet és technika lehetőségeiről. És itt lesz velünk Hajma Mónika plasztikai szaktanácsadó, aki egyszerre kérdez és válaszol. Rádió Bézs – mindig önökkel, mindig online!

( A 2017.05.16-i adás ismétlése )

2017-08-22 15 óra Dr. Bézs ma 15.00 órától a vegetáriánusokról és a húsevőkről

Hogy egy ember miért lesz vegetariánus, annak számos oka lehet. Van, aki vegetáriánus kultúrába születik, van, aki morális megfontolások miatt, mások egyszerűen azért, mert soha nem szerették a húst. Egyelőre a hazai népesség csekély százaléka étkezik húsmentesen, de egyre többen vannak, akiket érdekel, hogy mennyire egészséges az élet egy jó marhapörkölt vagy rántott karaj nélkül. Dr. Hegyi Gabriella belgyógyász, a Természetes Gyógymódok című tankönyv szerzője rendel ma a Dr. Bézsben, és velünk lesz dr. Tamasi József belgyógyász, és Jankovich Tibor, aki 27 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy soha többé nem eszik húst.

2017-08-15 15 óra Látni sokféleképpen lehet – Benda Márti

A metrón lettem rá figyelmes. Éppen azt magyarázta neki egy 60 év körüli nő, hogy az információink 85 százalékát a szemünkön át érzékeljük, és hogy milyen borzasztó lehet, ha valaki pont ettől van megfosztva. A legkedvesebb mosollyal csak annyit válaszolt, hogy vak emberként lehet, hogy ő színesebbnek, szebbnek látja a világot, mint a látók többsége. Odamentem hozzá, bemutatkoztam, és kértem, legyen a vendégem a Rádió Bézsben. Ma vele beszélgetek 15.00 órától, ti pedig bárhonnan, bármikor hallgathatjátok.

( A 2017.06.20-i adás ismétlése )

2017-08-08 15 óra Kismamák, kalandra fel!

Szerintem nincs téma, amely annyira felbolygatja az érzelmeket, mint a babavárás, a szülések története. Habár minden születés egy külön regényt érdemel, vannak benne mindenki számára ismerősen hangzó történések, gondok, örömek. Mi az oka az utóbbi években oly gyakori császáros szülésnek, miért nem ritka ma már a 4 000 gr feletti újszülött, szükség van-e a sokféle „babaváró” vitaminra, függ-e a pocak mérete a baba súlyától, szex vagy inkább ne…? – csupán néhány kérdés a sok közül, amiről holnap dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyásszal fogunk beszélgetni.

2017-08-01 15 óra A hosszú élet, a jó egészség országos titkai ma 3-tól a Dr. Bézsben!

A szomszéd kertje zöldebb, ráadásul a szomszéd egészségesebb és jobban él. Tudjuk, kesergünk is eleget emiatt, és…? Kontinensünkön, a jó öreg Európában mi, a magyar lakosság a legbetegebb, a mi életesélyeink rosszabbak, mint a többieké és úgy tűnik, ezért leginkább mi vagyunk a felelősek. Lehet persze panaszkodni és mutogatni az orvosra, az orvoshiányra, az egészségügyi ellátásra, a szomszédra, de ez nem elég. Ha sokáig egészségesen akarunk élni, akkor másra is szükségünk lesz. Erről a MÁSRÓL fogom kérdezni dr. Vitrai József egészségfejlesztéssel foglalkozó szakértőt.

2017-07-25 15 óra A Sovány, a Lisztérzékeny és a Dr. Bézs két Hölgyvendége

Harc a kilókért! Igen, a sovány ember bármit megtenne, hogy hízzon. A közben kőkeményen harcol az előítéletekkel, lehet, többel is, mint az, akinek súlyfeleslege van. Velük ki foglalkozik és a nagy többség hogyan viszonyul hozzájuk? És a lisztérzékenyekkel, akik egyre többen vannak? Az egészséges táplálkozás messzire vezet bennünket, itt a Rádió Bézsben ma 15.00 órától.

2017-07-18 15 óra Jógázunk a Dr. Bézsben ma 15.00 órától

Egy ideje figyelem, milyen látványosan változik a viszonyunk más kultúrák, gondolatok felé. Egyik oldalon a teljes elzárkózás, a másik oldalon viszont nyitottság. A jóga és a szorosan hozzá tartozó életmód, a holisztikus szemlélet egyre népszerűbb, egyre több híve van itthon is, de szerte a világban. Vendégeink: dr. Kotroczó Anikó, az alternatív gyógyászat doktora Budapestről, Deepak Anthwal egyenesen a Gangesz partjairól érkezett, hogy elmondják, mit ad a jóga itt és most: https://goo.gl/YasFzJ

2017-07-11 15 óra A zavaró lelki zavarokról a Dr. Bézsben

Szorongás, depresszió (nem azonos a depivel!), fóbiák, kényszerek, pánik, evészavarok, függőségek, tanulási nehézségek (mint például a diszlexia felnőtt korban!) és sorolhatnánk még tovább, hogy mi fertőzi oly sok ember életét, közérzetét. Látszólag minden rendben van körülötte, még a nap is süt, mint ma is, de képtelen a boldogságra. Van segítség? Mit lehet kezdeni a Taigetosz törvénnyel, amely az iskolások lehetőségeit módosította? Ma 15.00 órától Ratkóczi Éva pszichológust és Csaba Erika diszlexiával foglalkozó terapeutát erről kérdezem. Rendelés indul ma 15.00 órakor

2017-07-04 15 óra Egy cseppet sem furcsa páros

Szeressünk az egészségről akkor beszélni, amikor egészségesek vagyunk (még és már nélkül!). Témánk kifogyhatatlan, mint ahogy kifogyhatatlanok az energiái a Dr. Bézs mai vendégeinek. Antal Emesét a minőségi táplálkozás szószólójaként ismerték meg hallgatóink, Kerekes Kristóf szintén az egészséget hirdeti, ha kérnénk, szerintem még el is táncolná… Ha ők ketten együtt vannak, ott mindig történik valami nagyon jó. Rendelés indul ma 15.00 órakor.

2017-06-27 15 óra Te is mindjárt 65 leszel?

Alig néhány évtized és a WHO becslése szerint a 65 éves és idősebb lakosság aránya 2050-re elérheti a 25%-ot. Az időskori demenciától szenvedő emberek száma 13-szor több lesz, mint ma Magyarország összlakosságának száma. De ne fussunk előre, mert a jelenben is van feladat bőven, amikor az idősgondozás megoldatlan kérdéseiről beszélünk. Somorjai Ildikó szociológus lesz a vendégem a Dr. Bézsben ma 15.00 órától.

2017-06-20 15 óra Látni sokféleképpen lehet – Benda Márti

A metrón lettem rá figyelmes. Éppen azt magyarázta neki egy 60 év körüli nő, hogy az információink 85 százalékát a szemünkön át érzékeljük, és hogy milyen borzasztó lehet, ha valaki pont ettől van megfosztva. A legkedvesebb mosollyal csak annyit válaszolt, hogy vak emberként lehet, hogy ő színesebbnek, szebbnek látja a világot, mint a látók többsége. Odamentem hozzá, bemutatkoztam, és kértem, legyen a vendégem a Rádió Bézsben. Ma vele beszélgetek 15.00 órától, ti pedig bárhonnan, bármikor hallgathatjátok.

2017-06-13 15 óra Önnek van háziorvosa a lakóhelyén?

Mit lehet tenni akkor, amikor közel félmillió embernek nincs biztosítva lakóhelyén háziorvosi ellátás? Ha nincs radikális változás, akkor 8 év múlva ennél sokkal többen, 2,5 millióan maradnak háziorvos nélkül. Van egyáltalán megoldás, ami javíthat ezen a helyzeten? Dr. Papp Magor, a Svájci-Magyar Együttműködési Program szakmai vezetője ad sokunk kérdéseire választ. Dr. Bézs, a bárhonnan, bármikor elérhető online rendelő – ma 15.00 órától

2017-06-06 15 óra Szex! Biztonság!

A szexuális úton terjedő betegségekről (angol rövidítése: STD) az ember furcsa borzongással beszél, és leginkább azt gondolja, hogy ő azon kivételek közé tartozik, akinek soha nem kell ilyen gond miatt orvoshoz fordulnia. Az viszont teljesen biztos, hogy kihaltnak gondolt fertőzések terjednek ismét, amikről szinte alig tudunk. Dr. Szandányi Réka bőr- és nemigyógyásszal beszélgetek kedden, a Dr. Bézsben.

2017-05-30 15 óra A magyar egészségügy jövője

Alig néhány napja egy rövid hír jelent meg arról, hogy az Magyar Tudományos Akadémia megalakította azt a bizottságot, amely a mi egészségünkkel és a jövő egészségügyével foglalkozik. A bizottság alakuló ülésére Lovász László, az MTA elnöke 15 szakembert hívott meg, közöttük van az egészségügyi rendszer reformálásáért régóta aktívan dolgozó Kincses Gyula egészség-politológus. A bizottság céljairól, a legfontosabb tennivalókról beszélgetek vele, kinek tanult mestersége a fül-orr-gégegyógyászat.

( A 2017.04.25-i adás ismétlése )

2017-05-23 15 óra Vendég: Kékesi Anna – magzati fejlődés a téma.

2017-05-16 15 óra Ma 15.00 órától Dr. Bézs a plasztikai sebészetről!

Mellnagyobbítás, mellfelvarrás, arc- és orrplasztika, feszes has, kerek popsi, fiatalosan üde bőr, és még ki tudja, milyen igényekkel kopognak nők és férfiak a plasztikai sebészek rendelőibe. Ma dr. Traub Alfréd sebész főorvost kérdezem a modern sebészet és technika lehetőségeiről. És itt lesz velünk Hajma Mónika plasztikai szaktanácsadó, aki egyszerre kérdez és válaszol. Rádió Bézs – mindig önökkel, mindig online!

2017-05-09 15 óra Újra és újra reflux „Bármit eszem, étkezés után ég a gyomrom” – jellemzően ezzel a tünettel kezdődik az a betegség, amelyről ma dr. Bende János gasztroenterológus, sebész főorvossal beszélgetünk. A reflux mellett szó lesz néhány egészségünk és egészségügyünk házilag orvosolható kérdéseiről, és természetesen arról a pillanatról, amikor orvoshoz kell fordulni.

2017-05-02 15 óra Öngyikos járvány az interneten

A közelmúltban új veszély jelent meg az interneten – eddig jellemzően a volt szovjet utódállamokban –mégpedig olyan weboldalak vagy zárt közösségi csoportok, melyek egyértelműen öngyilkosságra buzdítják a sokszor még befolyásolható fiatalokat. Hogyan segíthetünk? A téma szakértői, Kurkó Zsuzsanna, a Safer Internet Program koordinátora és R. Csekeő Borbála lesznek a vendégeim a Dr. Bézsben.

2017-04-25 15 óra A magyar egészségügy jövője

Alig néhány napja egy rövid hír jelent meg arról, hogy az Magyar Tudományos Akadémia megalakította azt a bizottságot, amely a mi egészségünkkel és a jövő egészségügyével foglalkozik. A bizottság alakuló ülésére Lovász László, az MTA elnöke 15 szakembert hívott meg, közöttük van az egészségügyi rendszer reformálásáért régóta aktívan dolgozó Kincses Gyula egészség-politológus. A bizottság céljairól, a legfontosabb tennivalókról beszélgetek vele, kinek tanult mestersége a fül-orr-gégegyógyászat.

2017-04-18 15 óra Az örgedésről és a fiatalságról ma 18.00 órától a Dr. Bézsben! Az öregedésről beszélgetek ma dr. Fábián Emília kardiológussal. Az orvostudomány ma már egészen pontosan megtudja nevezni, hogy mely biokémiai anyagok befolyásolják a szervezetünk öregedését. S ha már ennyire fejlődik a tudomány, nagy kérdés, hogy ihatunk-e valaha is az örök fiatalság vizéből? Talán nem is a távoli jövőben, hanem…

( A 2017.01.05-i adás ismétlése )

2017-04-11 15 óra Daganatos betegek és kuruzslók?

Sok mindenre ad és kap felmentést az ember, amikor a súlyos betegséggel, a halálos kórral kell szembenéznie. A rémület sokszor a legrosszabb tanácsadó, ezt használják ki a betegséghez nem értő kuruzslók. Dr. Bittner Nóra onkológussal és dr. Ilku Líviával a MAGYOSZ igazgatójával erről a kiszolgáltatottságról, egy állatorvosból előlépett csodadoktorról és a valódi segítségről beszélünk a Dr. Bézsben ma 15.00 órától.

2017-04-04 15 óra Finomságok a gyomornak, finomságok a bőrnek?

Ki gondolná, hogy a bőrgyógyászat és a táplálkozás milyen sok szállal fonódik össze. Ma Antal Emese, a TÉT Platform dietetikus szakértőjével és dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyásszal azt is megbeszéljük, hogy vannak-e fényérzékenyítő ételek, vagy hogy a manapság oly divatos tisztító kúrák hogyan hatnak, és szépül-e ettől a bőrünk. Tartsanak velünk ma 15.00 órától a Dr. Bézs rendelőjébe.

2017-03-28 15 óra Jogos egészség

Ma a Dr. Bézsben az egészséghez való jogainkról beszélgetek vendégeimmel.
Az egészség sokszor a lélek egészségével kezdődik, különösen igaz ez a gyerekekre, akik gyermekotthonban, lakásotthonban, illetve nevelőszülőknél élnek. Róluk és nevelőszüleikről beszélünk ma dr. Herczeg Ritával. És szól lesz arról is, hogy mi változik a gyógyszertári e-recept bevezetésével. A választ dr. Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökétől várjuk.

2017-03-21 15 óra Volt idő, amikor az LSD és más csodaszerek a gyógyászat bevált és népszerű eszközeiként váltak ismertté. Majd tiltólistára kerültek, de most úgy tűnik, mintha a nyugati kultúra ismét felfedezné a pszichedelikumok jótékony hatását. A téma hazai szakértője, Szummer Csaba „rendel” ma 15.00 órakor a Dr. Bézsben.

2017-03-14 15 óra Hitek, tévhitek és a valóság

Számos hit és tévhit kering a különböző betegségekről, most például a kanyaróról (nincs járvány Magyaroszágon!), vagy a közeledő kullancs veszélyről, híreink között ezekről is lesz szó. Dr. Farkas Katalinnal, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségének tagjával viszont egy olyan témáról beszélünk, amely szerény becslések szerint is 400 000 embert érint ma Magyarországon. Az érszűkület tüneteiről, a betegség kezeléséről, s a megelőzésről kérdezem.

2017-03-07 15 óra Öngyikos járvány az interneten

A közelmúltban új veszély jelent meg az interneten – eddig jellemzően a volt szovjet utódállamokban –mégpedig olyan weboldalak vagy zárt közösségi csoportok, melyek egyértelműen öngyilkosságra buzdítják a sokszor még befolyásolható fiatalokat. Hogyan segíthetünk? A téma szakértői, Kurkó Zsuzsanna, a Safer Internet Program koordinátora és R. Csekeő Borbála lesznek a vendégeim a Dr. Bézsben.

2017-02-28 15 óra A 21. kromoszóma

Az emberek nagy részének 23 kromoszóma párja van, egyet az apától, egyet az anyától kap. S vannak emberek, akiknek a 21. számú kromoszómában nem egy pár, hanem három darab van. Ők a Down-kóros gyermekek. Gyereknek hívjuk őket akkor is, amikor már felnőtt korúak.

2017-02-21 15 óra Mit egyen a gyerek?

Egyen bármit, ami egészséges és finom és hajlandó megenni, ja és nem műanyag, és nem vegyszerrel kezelt, és nem okoz kiütéseket. Vagyis lehet, hogy nem is egyszerű a kérdés? Lehet-e fűszerezni a pépes ételt, ihat-e tejet a baba, ehet-e piros, magvas gyümölcsöket? Antal Emese dietetikussal a TÉT Platform elnökével ezt is megbeszéljük, mint ahogy azt is, hogy milyen az igazán jó diéta, a kellemes étkezés.

( A 2017.01.19-i adás ismétlése )

2017-02-14 15 óra Február 14-én, Bálint és Valentin napján a Dr. Bézs is a szívügyekről, sőt a szívzűrökről szól. Sajnos nincs ebben semmi túlzás, különösen, ha tudjuk, túl sok embernek fáj a szíve Magyarországon. Dr. Vaskó Péter belgyógyász-kardiológussal beszélgetek a Rádió Bézsben.

2017-02-07 15 óra Hogy mennyire összefügg egy-egy nőgyógyászati probléma az endokrinológiával, arról

dr. Balogh Illéssel fogok ma beszélgetni. De kérdezem őt intim női titkainkról is, amiről mindannyian szeretnénk tudni, csak nem merjük feltenni a kérdéseinket. Ma ismét 15.00 órától rendel Dr. Bézs!

2017-01-31 15 óra Különleges adás lesz ma. A témánk aktualitása az az érthetetlen tény, hogy drámaian nő a tüdőgyulladásban elhalálozottak száma. Holott a betegség jelentős része ma már gyógyítható. Az idősebb korosztály van a legnagyobb veszélyben. A problémát igen közelről ismerő vendégeimmel ma arról beszélgetek, hogy mit kell tennünk, ha fel akarjuk hívni a veszélyre a figyelmet.

( A 2016.11.08-i adás ismétlése )

2017-01-26 18 óra Dr. Bézs ma is rendel!

Hamarosan, pontosan ma 18.00 órától beszélgetek dr. Bittner Nórával, a Magyar Rákellenes Liga elnökével az elmúlt napokban nagy port kavart kampányfilmről és arról a heves tiltakozásról, amely miatt a Liga bocsánatot kért minden érintettől, aki megbántva érezte magát, mert a filmben vádlottként jelent meg a rákos beteg. Tallós Rita szintén velünk lesz, ő az érintettek oldaláról és a film szereplőjeként ismeri a másik oldalt.

2017-01-19 18 óra Mit egyen a gyerek?

Egyen bármit, ami egészséges és finom és hajlandó megenni, ja és nem műanyag, és nem vegyszerrel kezelt, és nem okoz kiütéseket. Vagyis lehet, hogy nem is egyszerű a kérdés? Lehet-e fűszerezni a pépes ételt, ihat-e tejet a baba, ehet-e piros, magvas gyümölcsöket? Antal Emese dietetikussal a TÉT Platform elnökével ezt is megbeszéljük, mint ahogy arra is kíváncsi leszek, hogy mitől alakulhat ki ételallergia, és -intolerancia.

2017-01-12 18 óra Lelki egészség? Na, az nincs! Dr. Bézs rendel ma is 15.00 órától!

A súlyos depresszióban szenvedő betegek több mint fele semmilyen kezelésben nem részesül. Ezek az emberek sok esetben annyira betegek, hogy képtelenek bármilyen munkavégzésre, körükben nagy az öngyilkosok, alkoholisták aránya. Van-e remény számukra? Itt az ideje, hogy beszéljünk a megoldásokról. Vendégem: dr. Sümegi András pszichiáter.

( A 2016.08.30-i adás ismétlése )

2017-01-05 18 óra Az örgedésről és a fiatalságról ma 18.00 órától a Dr. Bézsben! Az öregedésről beszélgetek ma dr. Fábián Emília kardiológussal. Az orvostudomány ma már egészen pontosan megtudja nevezni, hogy mely biokémiai anyagok befolyásolják a szervezetünk öregedését. S ha már ennyire fejlődik a tudomány, nagy kérdés, hogy ihatunk-e valaha is az örök fiatalság vizéből? Talán nem is a távoli jövőben, hanem…

2016-12-27 15 óra Ha közelről vagy távolról valaki megtapasztalta a soha véget nem érő fájdalmat, az tudja, hogy ennél borzalmasabb aligha történhet egy emberrel. Arra készülök, hogy ma 15.00 óráról dr. Budai Erika fájdalom specialistával elmegyünk a végsőkig és a fájdalomtűrés határairól fordulunk vissza az egészséges, boldog világba.

( A 2016.10.25.-i adás ismétlése )

2016-12-20 15 óra Az egész országot megrázta a 18 éves fiú tragédiája, aki alig egy nappal az első tünetek jelentkezése után halt meg fertőző agyhártyagyulladás miatt. A megdöbbenésen túl az első kérdéseink: hogyan fertőz és hogyan előzhető meg a betegség? Dr. Póta Györggyel, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével ma erről beszélgetünk, illetve arról, hogy milyen védőoltásokat érdemes beadatni gyermekeinknek.

2016-12-13 15 óra Hálapénz, de miért?

Minap született meg a jogerős ítélet a veszprémi nőgyógyász ellen, aki olyan szolgáltatásokért kért komoly összegeket, amelyeket az állami rendszer finanszíroz. A konkrét ügyet akkor kórházigazgatóként is jól ismerő dr. Rácz Jenővel, volt egészségügyi miniszterrel ma arról is beszélgetünk, hogy miért bukik el rendre minden kezdeményezés, amely a hálapénzt néven nevezi és legalizálni kívánja.

2016-12-06 15 óra A rejtélyes fájdalom neve: mióma

Néhány hete levelet kaptam a Dr. Bézs egyik kedves hallgatójától. „Évekig fájt eszeveszett módon a hasam, – írta – de azt gondoltam, egy nőnek ezzel együtt kell élnie. Aztán nem bírtam tovább, s kiderült, hogy miómám van.” Ismét egy fontos, sok nőt érintő téma. A jóindulatú daganat kezeléséről beszélgetünk a már gyógyult hölggyel és orvosával, dr. Sára Levente szülész-nőgyógyásszal.

( A 2016.08.16-i. adás ismétlése )

2016-11-29 15 óra Vegyük kezünkbe az egészségügyet!

Kommunikációs nagyvizitet tart Mezős Balázs, aki 50 hetet tölt el a kórházban. Hogy miért? Nem horrorra, tragédiákra, elborzasztó történetek vágyott, amikor ápolóként elkezdte önkéntes munkáját, hogy belülről lássa, miért beteg a magyar egészségügy. Mert ma már nem vitás, beteg és SOS meg kell találni a receptet a megoldásokhoz. Balázsnak van egy-két javaslata, ezekről beszélgetünk kedden a szokásos időpontban a DR. BÉZSBEN!

2016-11-22 15 óra Emberül a rákosokkal! Emberül a daganatok ellen!

A rákos megbetegedések és az ebből következő halálozás aránya Magyarországon valamiért Európában a legrosszabb, de világviszonylatban is a lista negyedik helyén állunk. Mégis sokszor elsiklunk a rémisztő adatok felett, egészen addig, amíg nem válik személyes élményünkké a betegség. De lehet bármit is tenni ellene?

Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnöke lesz ma a vendégem, aki hihetetlen elszántsággal dolgozik az életért a rosszindulatú daganatok ellen.

( A 2016.07.26-i adás ismétlése )

2016-11-15 15 óra Már maga a szó is ijesztően hangzik: klimax, de úgy sem szebb, ha menopausa-t emlegetünk. Mi történik ilyenkor a nőkkel? Egy új élet kezdődik vagy az egészet csak mi, nők eltúlozzuk, holott semmi sem változik igazán. Ma délután 3-tól dr. Magyar Zoltán nőgyógyásszal vitatjuk meg ezeket a kérdéseket. Ha kérdeznétek, írjatok a Facebookon!

2016-11-08 15 óra  Különleges adás lesz ma. A témánk aktualitása az az érthetetlen tény, hogy drámaian nő a tüdőgyulladásban elhalálozottak száma. Holott a betegség jelentős része ma már gyógyítható. Az idősebb korosztály van a legnagyobb veszélyben. A problémát igen közelről ismerő vendégeimmel ma arról beszélgetek, hogy mit kell tennünk, ha fel akarjuk hívni a veszélyre a figyelmet.

2016-11-01 15 óra Egy minden szabályt szétromboló történet Márta tanár néniről, aki a halál torkában is ember tudott maradni. Ma délután 3-kor vele beszélget Éva a Dr. Bézsben!

( A 2016.09.13-i adás ismétlése )

2016-10-25 15 óra Ha közelről vagy távolról valaki megtapasztalta a soha véget nem érő fájdalmat, az tudja, hogy ennél borzalmasabb aligha történhet egy emberrel. Arra készülök, hogy ma 15.00 óráról dr. Budai Erika fájdalom specialistával elmegyünk a végsőkig és a fájdalomtűrés határairól fordulunk vissza az egészséges, boldog világba.

2016-10-18 15 óra Ha fájt már valaha a fogad, akkor tudod, hogy annál aligha van rettenetesebb érzés. És akkor jön az első megoldandó feladat: ki lesz az a fogorvos, aki biztosan azt teszi majd, amire nekem illetve a fogamnak szüksége van. A második kérdés már ott dübörög az első után: van-e elég pénzem, hogy ezt ki is tudjam fizetni. Dr. Molnár Gergely József fogorvos lesz ma a vendégem. Várjuk kérdéseiteket, ide küldjétek: drbezs.radiobezs@gmail.com

2016-10-11 15 óra Mit szeretnének a betegek?

Korszerű ellátást, egészségben eltöltött hosszú életet, szolidaritást, toleranciát, megfelelő gyógyszert – hogy csak néhányat említsünk. De hogyan lehet ezeket a kiváló célokat a gyakorlatba ültetni? A Dr. Bézsben ma 15.00 órakor erről is beszélgetünk Koltai Tündével, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnökével. Fotót majd az adás közben posztolunk:), sőt lehet hogy videózunk is::))

2016-10-04 15 óra Ép testben szép lélek vagy szép testben ép lélek…

Vajon egy csinos cicivel, egy ránctalan mosollyal valóban együtt jár a boldogság? Nők milliói gondolják, hogy a plasztikai sebészet a kortalan szépség és a jókedv biztosítéka. Dr. Traub Alfréddal, az ország egyik legkiválóbb plasztikai sebészével az átalakulásról beszélgetünk, ami a műtőben történik.

( A 2016.02.15-i adás ismétlése )

2016-09-27 15 óra FUTÁS AZ ÉLETÉRT

Kovács Zoltánnal beszélgettem a Dr. Bézsben. Zoli 32 éves volt, amikor megtudta, hogy daganat nő a mellkasában, azóta eltelt 16 év… Azt mondja, jól jött volna, ha már akkor is sportol, mert hosszútávfutóként az ember minden egyes kilométert, minden egyes lépést megtanul tisztelni. Zoli 4 év alatt 7500 kilométert (ez annyit tesz, mintha ötször futott volna Budapestről Párizsig) futott, mostmár nem a saját életéért, hanem a többiekért, ahogy ő nevezi, az „érintettekért”.

2016-09-20 15 óra Elérhető az örök fiatalság???

Nincs olyan nő, aki ne akarna fiatalabbnak látszani a koránál. Nincs az a fiatalító módszer, amit ne ismerne két vendégem: Szakonyi Eszter kozmetikus és dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász. Kedden 15.00 órától ismét rendel Dr. Bézs.

2016-09-13 15 óra Egy minden szabályt szétromboló történet Márta tanár néniről, aki a halál torkában is ember tudott maradni. Ma délután 3-kor vele beszélget Éva a Dr. Bézsben!

2016-09-06 15 óra Egy heroinos sráccal kezdődött a Chance Program a Sri Lankát szinte teljesen elpusztító cunami után, 2005 elején. A szenvedélybeteg fiút Vaskuti Pál gyermek-szakpszichológus vitte magával árvaházat építeni. Gyógyultan tért haza. Azóta több mint 50 beteg, sérült, deviáns fiatal kapott a sajátos terápia révén esélyt az egészséges életre. Igen, ott az Indiai-óceán könnycsepp alakú szigetén.

2016-08-30 15 óra Lelki egészség? Na, az nincs! Dr. Bézs rendel ma is 15.00 órától!

A súlyos depresszióban szenvedő betegek több mint fele semmilyen kezelésben nem részesül. Ezek az emberek sok esetben annyira betegek, hogy képtelenek bármilyen munkavégzésre, körükben nagy az öngyilkosok, alkoholisták aránya. Van-e remény számukra? Itt az ideje, hogy beszéljünk a megoldásokról. Vendégem: dr. Sümegi András pszichiáter.

2016-08-23 15 óra FOGAS KÉRDÉSEKRŐL A DR. BÉZSBEN

Mindannyiunk álma a csodálatos fogsor, a szikrázóan fehér mosoly. A fogápolás azonban még mindig nem épül eléggé a hétköznapjainkba, de ezen idejében kell változtatni. Néhány egyszerű és bonyolultabb fog -és szájápolási tanácsot kapunk ma délután 3-kor dr. Molnár Gergely fogorvostól. Fogas kérdéseiteket várjuk erre a vadonatúj e-mail címre: drbezs.radiobezs@gmail.com

2016-08-16 15 óra A rejtélyes fájdalom neve: mióma

Néhány hete levelet kaptam a Dr. Bézs egyik kedves hallgatójától. „Évekig fájt eszeveszett módon a hasam, – írta – de azt gondoltam, egy nőnek ezzel együtt kell élnie. Aztán nem bírtam tovább, s kiderült, hogy miómám van.” Ismét egy fontos, sok nőt érintő téma. A jóindulatú daganat kezeléséről beszélgetünk ma a már gyógyult hölggyel és orvosával, dr. Sára Levente szülész-nőgyógyásszal.

2016-08-09 15 óra VERSENY AZ ÉLETÉRT

Magyarországon minden negyedik ember túlsúlyos… és ez a szám évről-évre nő.
Ismerjenek meg egy embert, aki a plusz kilók helyett az életet választotta. Marczisovszki Dani története egy súlyos döntésről, az odáig vezető útról és leginkább a jelenről szól.

( A 2016.03.01-i adás ismétlése )

2016-08-02 15 óra Kétéves volt a kisfiú, amikor Ildikóék kézhez kapták a diagnózist: a gyermekük autista, mindig más lesz, mint a többiek. Egy pillanatról a másikra a szülők élete is más lett. Sorstársuk akad bőven, mégis sokszor érzik magukat egyedül a gyermekük gondjaival. Holott gyermekkori autizmusban többen szenvednek, mint gyermekkori diabéteszben, leukémiában és daganatos betegsé­gek­ben együttvéve, mégis kevesebbet fordít rá az egészségügy. A Dr. Bézs vendégeivel: Pápai Ildikóval és dr. Büki György gyermekneurológussal arról beszélgetünk, milyen segítséget várhatnak és kapnak az autista gyermekek és szüleik.

( A 2016.03.22-i adás ismétlése )

2016-07-26 15 óra Emberül a rákosokkal! Emberül a daganatok ellen!

A rákos megbetegedések és az ebből következő halálozás aránya Magyarországon valamiért Európában a legrosszabb, de világviszonylatban is a lista negyedik helyén állunk. Mégis sokszor elsiklunk a rémisztő adatok felett, egészen addig, amíg nem válik személyes élményünkké a betegség. De lehet bármit is tenni ellene?

Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnöke lesz ma a vendégem, aki hihetetlen elszántsággal dolgozik az életért a rosszindulatú daganatok ellen

2016-07-19 15 óra Demencia!!!!! Hát tényleg nincs mit tenni??? Már maga a szó is olyan, amitől egy rosszabb pillanatunkban megijedünk és elborzadva gondolunk azokra az emberekre, akik elfelejtenek számolni, nem találnak haza, aztán zavartan kérdezik, hogy hívják az ismerőst a szomszédból, végül azt sem tudják, ők maguk kik és ki szereti őket. Dr. Bácskai Mária pszichiátert ma arról kérdezem, hogy ki és hogyan tud segíteni a demens betegeken.

2016-07-12 15 óra Kozmetikus vagy bőrgyógyász?

A bőrproblémákkal kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy a megtaláljuk a megfelelő szakembert. Van, amikor az orvos segít, de az is előfordul, hogy a kozmetikus gyakorlata és szaktudása kell az adott probléma megoldásához. Ezért arra gondoltam, hogy a mai Dr. Bézsben vegyünk sorra néhány jellegzetes, viszonylag gyakran előforduló bőrbetegséget (panaszt), amelynél megfogalmazható, hogy kihez kell fordulni. Ma két rendkívül tapasztalt szakember lesz a vendégem: Szakonyi Eszter egészségügyi kozmetikus és dr. Steilich Gábor bőrgyógyász. Beszélgetünk majd a szakember felelősségéről, arról, hogy hol vannak a kozmetikus szaktudásának a határai, s azt is tudni szeretném, hogy az orvos mikor irányítja a beteget a kozmetikushoz.

2016-07-05 15 óra

2016-06-28 15 óra A mai Dr. Bézsben Timmermann Gábor nőgyógyász rendelőjébe kopogtatunk. A miómáról szeretnék többet tudni. A fogamzóképes nők 20-25 százalékának a szervezetében megtalálható ez a jóindulatú daganat, amely rengeteg problémát okoz. Sok nő pont a mióma miatt várja évekig hiába a gyermekáldást. Nem oly régi magyar szenzáció a mióma gyógyítása műtét nélkül. De hogyan?

2016-06-21 15 óra Az én gyerekem még mindig nem beszél, viszem korai fejlesztésre! Vagy inkább ne vigyem?

El tudja-e dönteni az aggódó szülő, hogy a kisbabája megfelelően fejlődik vagy sem? Honnan tudja ez az aggódó-szorongó szülő, hogy a sok terápia közül melyik lesz a legjobb a gyermeke számára? A korai fejlesztésről pár évtizede még nem hallottunk, most viszont meglehetősen sok terápia és korai fejlesztő módszer közül választhatunk. Ma délután dr. Büki György gyermekneurológus segít tájékozódni ebben a bonyolult és tömegeket érintő kérdéskörben.

2016-06-14 15 óra Iszonyatosan fáj, mozdulni sem tudok!- halljuk ezt igen gyakran és már jönnek is a történetek a rossz mozdulatról, a gerincsérvről, deréktáji panaszokról. A 40-es éveiben járó emberek 80-90 százaléka találkozott már ezzel a problémával. Van segítség? Dr. Elek Emil ortopéd főorvostól várjuk a választ.

2016-06-07 15 óra Nem kell belehalni egy festékfoltba! A melanoma alattomos bőrbetegség, 1-2év leforgása alatt végzetes lehet. Szokás szerint Dr. Bézs most sem nem ijesztget, hanem tájékoztat a betegség tüneteiről, s arról, hogy mit kell tenni, ha észreveszünk magunkon egy új barnás anyajegyet. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász lesz a vendégem, akitől azt is megkérdezem, hogy egészséges-e a napozás ma, amikor a környezeti változások korát éljük.

2016-05-31 15 óra A nő, aki trendi, a nő, aki egészséges

A műtét nélküli nőgyógyászati beavatkozásokról beszélgetek mai vendégemmel, dr. Timmermann Gábor nőgyógyásszal. Az orvostudomány, a technika ma már szinte csodákra képes. Szépít, fiatalít, gyógyít, kinek mire van szüksége és igénye. A Dr. Bézsben ma nem titkokról, de intim részletekről hallunk.

2016-05-24 15 óra Mindenki képes! És mindenki másképp!

Gyengénlátók, kerekes székesek, autisták, Down-szindromások találkoznak május 29-én, 14.00 órakor Budapesten, a Clarck Ádám téren és vonulnak a Lánchídon át az Erzsébet térig. Társadalmi elfogadottságuk korántsem teljes, ezért is fontos, hogy minél többen vonuljunk együtt velük, akik nap mint nap bizonyítják, hogy ők is képesek tenni, szeretni, élni, csak másképp, mint a többség. A másságról dr. Skaliczky Gábor ortopéd sebésszel, a Rehab Critical Mass Alapítvány elnökével beszélgetek, aki érintett apuka lévén pontosan tudja, hogy az elfogadásnak, a képességeknek nincs határa.

2016-05-17 15 óra A kórházba meghalni megy az ember, nem gyógyulni. Ez a helyzet Magyarországon, holott lehetne másképp. A hazai beteg egészségügyről mindenkinek van tapasztalata, és szembesül az elfogadhatatlan állapotokkal. A betegség okairól sok személytelen vélemény, statisztika jelenik meg nap mint nap, amiből azt olvassuk ki, hogy a megoldás kiszámíthatatlanul messze van. Ebbe a maszatolásba robbant be az elmúlt hetekben két írás, amelyben kíméletlen őszinteséggel rántja le a leplet a jelenlegi állapot haszonélvezőiről a Dr. Bézs mai vendége: Lantos Gabriella.

2016-05-10 15 óra Felnőttkori programozás csecsemőkorban

Egyre több szakember érvel amellett, hogy az anyméhben eltöltött 270 és a születésünk utáni 2×365 nap egyértelműen meghatározza, milyen felnőttek leszünk. Vagyis anyukák, apukák, rajtatok az utódok szeme, ti döntötök, hogy mennyire lesz egészséges a gyereketek. Dr. Réthy Lajos gyermekorvossal nem szakmai titkokról beszélgetek, hanem a minden ember számára elérhető receptekről az élet első 1000 napjához.

2016-04-26 15 óra Kellemetlen problémáinkról kényelmesen.

Azért is szeretek dr. Bende Jánossal beszélgetni, mert nincsenek megválaszolatlan kérdések. Mert nincsenek tabuk, az orvos számára egyszerű vagy bonyolult szakmai kérdések vannak. Szorongás és félelmek nélkül az oly sok embert érintő problémáról mint a székrekedés. Mintha az emberiség egy jelentős része elfelejtette volna, hogy ez teljesen természetes velejárója az életnek. De miért? erre is választ kapunk a mai Dr. Bézsben!

2016-04-19 15 óra Kovács Áron nem beteg, de az inzulin injekció mindig a zsebében van
Kilenc éves volt a srác, amikor kiderült, hogy cukorbeteg. Egy pillanat alatt „más” lett mint a többi gyerek, korábban nem ismert korlátok, szabályok határozták meg minden egyes lépését. Az utóbbi két évben tabuk nélkül, megdöbbentő őszinteséggel beszél arról, hogy hogyan lehet maratoni távot futni, gyereket vállalni, szabadon élni ezzel a betegséggel. Kovács Áron lesz ma a vendégem!

2016-04-12 15 óra Allergiás gyerekeink

Nem szeretem azokat a mondatokat, amelyek az aktuális szezon egészségügyi veszélyeivel riogatnak. Az allergiás időszakra azonban nem túlzás felkészülni, hamarosan az ország lakosságának egy harmada szenved a mogyorófa, a parlagfű okozta tünetek miatt és akkor még nem beszéltünk a télen-nyáron küzdelmes étel-, por, -szőrallergiáról. A Dr. Bézs mai vendégével, dr. Réthy Lajossal, az ismert Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológus főorvosával a legnagyobb veszélynek kitett gyerekekről és a gyógyítás legújabb módszereiről beszélgetünk.

2016-04-05 15 óra A gyógyulás trendi eszközei

Az egészségügyi adatok és számok mögött mindig az a legizgalmasabb, hogy mit tudunk meg a valóságról. Alig pár hónapja kiderült, hogy mi, magyarok mennyire értjük a reklámokban elhangzó információkat. Ha valamit nem értünk, tudunk-e az orvostól kérdezni? Egyáltalán elfogadjuk az orvos szakvéleményét, tiszteljük-e eléggé a manapság oly gyakran lesajnált egészségügyi dolgozót? Az is egyértelmű, hogy ha valamit meg akarunk tudni saját állapotunkról, ma már nem kell órákig várakozni a rendelőben, ugyanis rengeteg hasznos, akár életmentő információt kapunk a karunkra, csuklónkra, mellkasunkra felszerelhető digitális eszközöktől. A Dr. Bézs mai vendége dr. Szabó András orvos, a piacvezető egészségügyi kutató cég, a Szinapszis vezetője.

2016-03-29 15 óra Magánorvos vagy állami rendelőintézet? Vajon melyiket választjuk szívesebben, ha egészségügyi gondjaink vannak? Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász, kozmetológus régóta ismeri a választ, hiszen több mint 15 éve nyitotta meg magánklinikája kapuit. De azt is tudni szeretnénk, hogy miért van egyre több embernek egyre több panasza a bőre miatt.

2016-03-22 15 óra  Kétéves volt a kisfiú, amikor Ildikóék kézhez kapták a diagnózist: a gyermekük autista, mindig más lesz, mint a többiek. Egy pillanatról a másikra a szülők élete is más lett. Sorstársuk akad bőven, mégis sokszor érzik magukat egyedül a gyermekük gondjaival. Holott gyermekkori autizmusban többen szenvednek, mint gyermekkori diabéteszben, leukémiában és daganatos betegsé­gek­ben együttvéve, mégis kevesebbet fordít rá az egészségügy. A Dr. Bézs vendégeivel: Pápai Ildikóval és dr. Büki György gyermekneurológussal arról beszélgetünk, milyen segítséget várhatnak és kapnak az autista gyermekek és szüleik.

2016-03-08 15 óra Március 8-án mi másról beszélgethetnénk, mint a 21. századi nők valódi kérdéseiről, női csodákról és gondokról. A Dr. Bézs mai vendége: dr. Timmermann Gábor nőgyógyász.

2016-03-01 15 óra VERSENY AZ ÉLETÉRT

Magyarországon minden negyedik ember túlsúlyos… és ez a szám évről-évre nő.

Ismerjenek meg egy embert, aki a plusz kilók helyett az életet választotta. Marczisovszki Dani története egy súlyos döntésről, az odáig vezető útról és leginkább a jelenről szól.

2016-02-23 15 óra A beteg elvárja az orvostól, hogy gyógyítsa meg őt, lehetőleg nagyon gyorsan. Ha elmarad a siker, azaz a gyógyulás, akkor rögtön hibás az orvos, a gyógyszerész, a drága gyógyszerek, a magyar egészségügy a lehetetlen körülményeivel.  És mit tegyen a beteg saját magáért? Dr. Bagyinka Éva ​háziorvos naponta 40-50, a mostani influenzás időszakban több mint 100 beteggel találkozik, őt kérdezem a dr. Bézsben.

2016-02-15 19 óra Ép testben szép lélek vagy szép testben ép lélek… Vajon egy csinos cicivel, egy ránctalan mosollyal valóban együtt jár a boldogság? Nők milliói gondolják, hogy a plasztikai sebészet a kortalan szépség és a jókedv biztosítéka.  Dr. Traub Alfréddal, az ország egyik legkiválóbb plasztikai sebészével az átalakulásról beszélgetünk, ami a műtőben történik.

 

 • Naponta ötször….. –  Kertész Évával és Kubányi Jolánnal • Kedd 14:00-15:00 •

2019-04-02 15 óra A 2 éves duci baba nem cuki és a 10 éves túlsúlyos kisgyerek sem helyes, aki majd úgyis megnyúlik kamaszkorban. A elhízás rettenetes problémákat okoz a felnőtteknél, és most már a gyerekeket sem kíméli. A statisztikák néha még kedvezőbb képet mutatnak, mint a valóság. Kubányi Jolánnal, a Naponta ötször dietetikus szakértőjével próbáljuk megfejteni a civilizációnk kegyetlen járványának okait és tálaljuk a kézenfekvő megoldást. Ma 15.00 órától a Rádió Bézsben!

( A 2018.02.06-i adás ismétlése )

2018-05-22 15 óra Naponta ötször? Igen, naponta ötször!

Az elmúlt napokban ismét középpontba került az egészséges táplálkozás, és ez nem véletlen. A magyar felnőtt lakosság 65%-a elhízott vagy túlsúlyos, s az elhízás ma már a gyerekeket sem kíméli. Műsorunkban Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke segít nekünk, miközben Fodor János főszerkesztőnket faggatjuk arról, hogy miért szeretne fogyni. Elkezdeni sosem egyszerű!

( A 2018.01.23-i adás ismétlse )

2018-04-03 15 óra Naponta megjelenik egy diétadivat, a legtöbb sikeres, azonnali fogyást és ezzel együtt vonzó testet, régóta vágyott önbizalmat, s ha már ez megvan, akkor rögtön kiegyensúlyozottságot ígér. Vajon a fogyással együtt érkezik a csinos boldogság? Műsorunk állandó szakértőjével, Kubányi Jolán dietetikussal ma erről beszélgetünk.

( A 2018.02.20-i adás ismétlése )

2018-02-20 14 óra Naponta megjelenik egy diétadivat, a legtöbb sikeres, azonnali fogyást és ezzel együtt vonzó testet, régóta vágyott önbizalmat, s ha már ez megvan, akkor rögtön kiegyensúlyozottságot ígér. Vajon a fogyással együtt érkezik a csinos boldogság? Műsorunk állandó szakértőjével, Kubányi Jolán dietetikussal ma erről beszélgetünk.

2018-02-13 14 óra

2018-02-06 14 óra A 2 éves duci baba nem cuki és a 10 éves túlsúlyos kisgyerek sem helyes, aki majd úgyis megnyúlik kamaszkorban. A elhízás rettenetes problémákat okoz a felnőtteknél, és most már a gyerekeket sem kíméli. A statisztikák néha még kedvezőbb képet mutatnak, mint a valóság. Kubányi Jolánnal, a Naponta ötször dietetikus szakértőjével próbáljuk megfejteni a civilizációnk kegyetlen járványának okait és tálaljuk a kézenfekvő megoldást. Ma 14.00 órától a Rádió Bézsben!

2018-01-30 14 óra Kérdések özöne lepte el szerkesztőségünket, miután Fodor János kiállt a nyilvánosság elé és elmondta, diétázni fog, de hogy mennyire nehéz is ez! (Megkérdezzük tőle, hogy sikerült-e betartani a naponta ötször elvét…) Ma két hölgy meséli el egyáltalán nem csodás fogyásuk történetét. Márti szinte már 8 éves korában is fogyni akart, hol sikerült neki, hol nem, kiderül, hogy miért. Barbara az első babája születése óta cipel plusz 30 kilót (!!!!) és ez nem könnyíti meg a mostani terhességét. Júniusra várja a picit, de már 100 kiló felett van…

2018-01-23 14 óra Naponta ötször? Igen, naponta ötször! De mit?
Mi most arra biztatjuk önöket, hogy naponta 5x egyenek, keveset!
Új műsorunkban Kubányi Jolán dietetikus segít nekünk, önnek.
Hogyan szabaduljunk meg a felesleges kilóktól? Első adásunkban Fodor János főszerkesztőnket faggatjuk arról, hogy miért szeretne fogyni. A tőle megszokott őszinteséggel arról is beszél, hogy miről nem hajlandó lemondani. Kezdjük! Először 2018. január 23-án, 14.00 órakor! A szerkesztő Kertész Éva és a Rádió Bézs, mindig önnel.
videó: https://www.youtube.com/watch?v=QVMSJn14Mk8&feature=youtu.be

 

Ázsia Nap

2018-03-27 15 óra Csodavárás helyettt évezredek gyógyító csodája a Rádió Bézsben ma, 15.00 órától!

Mi, laikusok általában akkor fordulunk a hagyományos kínai orvosláshoz, amikor már semmi sem segít. Habár évezredes múltra tekint vissza, a legtöbben csak annyit tudunk a kínai orvoslásról, hogy növényekkel és akupunktúrával gyógyít. Ma a híres orvosdinasztia legifjabb tagja, dr. Xin Wang lesz a Dr. Bézs vendége és velünk lesz Benda László külpolitikai szakújságíró, aki többször járt Kínában és közelről látta, hogy mire képes ott az orvostudomány.