Kerényi Péter

Még egyetemi éveim első felében jártam, amikor a szerkesztő munkatársaként egy televíziós műsorban feladatot kaptam. Aki mer, az nyer! – ez volt a címe. 1973-at írtunk akkoriban. Negyvenöt éve kezdtem a televíziózást. Játék a betűkkel, Kapcsoltam!  Kicsoda, Micsoda? Van benne valami! Van képünk hozzá! Soha jobb kor! – azután jött a Szerencsekerék, egy idő után már főszerkesztőként, a Mindent vagy Semmit! Majd az RTL-nél Az Ország tesztje, a Pókerarc, s persze az első számú kedvencem a Legyen Ön is milliomos!  több mint 1200 adásának élménye főszerkesztő-mindenesként egy fantasztikus csapattal – és sohasem belsős televíziósként.

Közben voltam üzemi lapos újságíró, angol nyelvű havilapok rovatvezetője és főszerkesztő-helyettese, nyaranta idegenvezető Európában és a tengerentúlon, Jártam saját műsoraimmal az országot, tanultam és tanítottam, Eltöltöttem több mint másfél évtizedet Zwack Péter személyes tanácsadójaként és a Zwack Unicum kommunikációs igazgatójaként. Dolgoztam szponzormenedzserként a Zwack Unicumban – és hangoztattam, hogy „mindenkinek meg lehet a maga keresztje” és ez „Unicum”-nak számít. Dolgozhattam a Budapesti Operabál sajtófőnökeként és Fischer Ivánnal, mint a Budapesti Fesztiválzenekar szponzormenedzsere.

Írtam egy riportkönyvet Angliáról. Nehogy kifelejtsem – rádióztam is. Érdekes úti és koncert élményeimet a Táskarádióban mondtam el, a mindennapokról pedig játszva és komolyan Marton Frigyes irányítása alatt a Rádió11-ben.  A társaimmal egykor alapított weboldal beszédes címe: Öreg a nénikéd! Így aztán ma is tanítok a Milton Friedman (eleddig Zsigmond Király) Egyetem Szenior Akadémiáján.

Mindig sok feladatot láttam el egyszerre, mint a cirkuszban a tányérpörgető, aki azért biztosan visszaér az utolsó tányértól az elsőhöz, amikor az még pörög…

Lehet, hogy úgy gondoltam mindent vagy semmit? Tény hogy nem én lettem milliomos, viszont ha kellett kapcsoltam.  S ha valaki most azt kérdezné a foglalkozásomra, hogy Kicsoda? Micsoda? , nos, azt gondolnám, hogy van benne valami… De megtanultam, hogy aki mer, az (többnyire) nyer.  29 éves vagyok 36 esztendő tapasztalattal. Lehet, hogy mozgalmas élményekben már két ember életét is leéltem, de bevallom, egy harmadikat még tervezek…

Így aztán amikor a Rádió Bézs alapítója és vezetője Fodor János felhívott, hogy mit szólnék, ha lenne egy műsorom hétről hétre a Bézsben, egy ilyen csapat tagjaként azt mondtam magamban egy régi műsorom címével élve: Soha jobbkor!

Kedves olvasó, kedves hallgatók!   Szabad egy fordulóra?

Hétfőnként töltsenek egy órát kedvenceimmel. Tartsanak velem!

Kerényi Péter

Homo Ludens „mediaticus”