Keménykötés – Hajós Veronika

Időpont: hétfő 17:00 – 18:00, ismétlés szombat 01:00 – 02:00

Műsorvezető: Hajós Veronika

Olvasni talán az egyik legjobb dolog a világon. Hogy ki mit választ olvasmányul, milyen szerzőt, témát, stílust kedvel, az saját ügye. Ha azonban – ahogy ebben a műsorban – az olvasó/hallgató saját ízlésének megerősítése mellett számára új témát, új szerzőt, új könyveket ismer meg, akkor a szerkesztő munkája célt ért. A műsor segít partot érni a betűtengerben. A Keménykötés a Civil Rádió és a Rádió Bézs közös műsora.

2023-09-25 17 óra Dmitrij Markov herceg igazán szerencsésnek mondhatja magát. Tehetséges építész, egyben II. Miklós cár közeli barátja, életét luxusban éli. Ám a cári udvar csillogása sem tudja elfedni az Oroszországot sújtó bajokat. A fényűző szentpétervári palotákon túl a nyomor és az erőszak az úr, a felvilágosult herceg pedig egyre nagyobb kiábrándulással figyeli a dekadens arisztokrácia fékevesztett haláltáncát, különösen miután a szabadgondolkodó Katya Golicin megismerteti a pazar báltermektől távol tomboló pogromok borzalmaival.

Charles Belfoure: A Fabergé-titok című könyvéről a fordítóval, Komjáthy Barnával, Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – Elisabeth Badinter: Egy anya konfliktusai című művéről Kulcsár Krsiztina levéltárossal beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia című művéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.

2023-09-18 17 óra Noha a Balaton-felvidéki családregény a szerző szándéka szerint trilógiának készült, az olvasók másképp gondolták, és kikényszerítették a folytatást!
Az Édesvízi mediterrán-sorozat immár negyedik kötetében azonban ahelyett, hogy kisimulnának a dolgok, megint bezavar a külvilág az aprócska Balaton-felvidéki falu életébe.
A betelepülő kanadai magyar házaspár egy napon arra ébred, hogy a szomszédos szőlőbirtokon a tőkék módszeres kiirtása kezdődött meg…

Filip Springer: Miedzianka – Egy eltűnt város krónikája című könyvéről Haklik Norbert íróval beszélget Hajós Veronika.

Második beszélgetés – Tóth Gábor Ákos Végtelen nyár című könyvéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Földvári-Oláh Csaba: Centrál című könyvéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.

2023-09-11 17 óra A téli vihar nyomában a gonosz újra betör Castle Rock kisvárosába. Norris Ridgewick seriff és csapata két eltűnt lányt keres kétségbeesetten, de egyre fogy az idő, és egyre bizonytalanabb, hogy élve találják-e meg őket.

Washington D. C.-ben a harminchét éves Gwendy Peterson nem is különbözhetne jobban attól az öntudatos tinédzser lánytól, aki valaha egy teljes nyarat azzal töltött, hogy fel-le szaladt a Castle Rock-i Öngyilkosok lépcsőjén. Szerelemmel teli házasságban él, rendkívül sikeres író lett, és most pedig már kongresszusi képviselőként formálja országát. De azon a régi nyáron ismerte meg a titokzatos, fekete öltönyös Richard Farrist is…

Richard Chizmar: Gwendy és a bűvös toll című regényéről a kötet szerkesztőjével Gaborjak Ádámmal Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – Randy Susan Meyers: Házassági karambolok című könyvéről a fordítóval, Berényi Irénnel beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Zalai Károly Mindenképpen novella című könyvéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.

2023-09-04 17 óra Lehetsz-e boldog, ha folyton kísért a múlt? Olivia McAfee tudja jól, milyen érzés mindent újrakezdeni. Egyik napról a másikra otthagyja férjét, és a válás után fiával, Asherrel együtt visszaköltözik a gyermekkora helyszínére, egy New Hampshire-i álmos kisvárosba, ahol átveszi az édesapja méhészetét. Az újrakezdés a gimnazista Lily Campanello számára sem ismeretlen. Amikor az édesanyjával Adamsbe költöznek a középiskola utolsó évében, mindketten abban reménykednek, hogy a környezeti változással tiszta lappal indulhatnak… Jodi-Boylan Finney, Jennifer Picoult: Bódító méz című regényéről a kötet fordítójával, Novák Petrával, Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – Jens Andersen: LEGO egy életen át című könyvéről a kötet szerkesztőjével, Gáborják Ádámmal beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Erin Litteken: Ukrajna lányai című könyvéről a kötet fordítójával Haris Ildikóval beszélget a műsorvezető.

2023-08-31 20 óra Kupferberg-Miedzianka alsó-sziléziai bányászváros volt, később kis időre turistaparadicsom, a gyógyulni vágyók pihenőhelye lett. Ma már nyoma sincs. Nincs meg a Városháza vendéglő, nincsenek mulatságok. Nincs meg a sörfőzde, a papírgyár, a kőfaragóüzem, a műhelyek. Nincs már meg a temető sem, a környéken viszont a mai napig emlegetik, hogy traktorral húzták ki a földből a sírköveket, és kutyák hordták szét a faluban az emberi csontokat…

Filip Springer: Miedzianka – Egy eltűnt város krónikája című könyvéről Haklik Norbert íróval beszélget Hajós Veronika.

Második beszélgetés – Tóth Gábor Ákos Végtelen nyár című könyvéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Földvári-Oláh Csaba: Centrál című könyvéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.

2023-08-24 20 óra Kettőezer-valahányban két fiatal férfi betör egy negyedik emeleti, budai lakásba. A tetőről ereszkednek alá hegymászó kötélen. Nem aggódnak, nyugodtan teszik a „dolgukat”, hisz tudják, a lakás tulajdonosai, egy házaspár és az öt gyerek, néhány napig külföldön tartózkodnak. Nem törnek-zúznak, összeszedik az ékszereket, a mozdítható elektronikai holmikat, a készpénzt, aztán amerről jöttek, kéményseprőjáratokon, tetőkön át elillannak. Egyikük elteszi a hűtőszekrény-mágnes alól a kitöltött lottószelvényt is, amely, mint néhány nap múlva kiderül, nyertes szelvény: az évtized egyik legnagyobb nyereménye az övék. Mi lesz a pénzzel? Mi lesz a kifosztott családdal? Mi lesz a betörőkkel? Ki járt jobban, a rablók vagy a kiraboltak? A történet csavaros, és a közhely ezúttal is bebizonyosodni látszik: a jó nem feltétlenül és kizárólag jó, a rossz nem feltétlenül és kizárólag rossz…

Száraz Miklós György Osztozkodók című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – Joanna Courtney: A hódító királyné című regényéről Béres Attila szerkesztővel beszél a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Undinė Radzevičiūtė: Halak és sárkányok című regényéről Bárdos Dóra kritikussal beszélget a műsorvezető.

2023-08-17 20 óra A 2018-as Andrew Carnegie Kiváló Tényirodalom Díj jelöltje.Amerika szigorúan titkos, embertelen nukleáris politikája ma is érvényben van. Ám egy magas rangú szemtanú élete kockáztatásával felfedi a titkokat.Eszement terv, amely halálos veszéllyel fenyeget mindannyiunkat, vagy csupán rémkép? Paranoia vagy valós félelem? A korábbi magas rangú nemzetvédelmi elemző, Daniel Ellsberg elsőként ír az 1960-as évek amerikai atomprogramjáról. Ha valaha megvalósulnak az Eisenhower elnök ideje alatt készült totális atomháborús tervek, az az emberiség csaknem teljes kihalásához vezethet.

Daniel Ellsberg Végítéletgép című művéről a szerkesztővel, Kal Pintér Mihállyal, Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – William R. Forstchen: A harag napja című regényéről Berta Ádámmal beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Bill Clinton – James Patterson: Az elnök eltűnt című regényéről a szerkesztővel, szintén Berta Ádámmal beszélget a műsorvezető.

2023-08-10 20 óra Ma asszonyi sorsok címet adtam a válogatásomnak. Gyakran szólnak a műsorban szereplő könyvek asszonyi sorsokról is, de ma hangsúlyosan
ez lesz a témánk.

Az első könyv helyszíne Írország egy kis városa, a történet akár napjainkban is játszódhatna. Egy testvérpár egyetlen vagyona a családi
birtokból megmaradt régi nagy ház. A bank már nem folyósít több kölcsönt, pedig a tető lassan rájuk omlik. Utolsó figyelmeztetést is
megkapták, hogy elárverezik a házukat, ha a hiteleket nem kezdik folyósítani. Ella nagyszerű süteményeket tud készíteni és megvan még a
porcelán készlet is. Kinyitja hát a ház legszebbik helyiségét egy kávéháznak, a húga minden tiltakozása dacára…
Ann O’Loughlin: Bálterem kávézó című regényéről könyv felelős szerkesztőjével, Ferenczy Zsófiával, Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – Gerlóczy Márton: Mikecs Anna Altató regényéről Gerlóczy Mártonnal beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Liane Moriarty Hatalmas kis hazugságok című regényéről a kiadó főszerkesztőjével, Bárdos Zsuzsával beszélget a műsorvezető.

2023-08-03 20 óra OLIVER STONE-nak, az Oscar- és Golden Globe-díjas rendezőnek sikerült elérnie azt, amire a világ számtalan újságírója, hírszervezete és vezetője vágyott – elsőként jutott be úgy az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz, hogy hosszú és szerteágazó interjút tudott készíteni vele. A felvételeket az amerikai Showtime televíziós csatorna vetítette le négyrészes dokumentumfilmként, a könyv ezek leiratát tartalmazza, számos kimaradt résszel kiegészítve. A Putyin-interjúk több mint tíz beszélgetésből állnak össze – soha korábban az orosz vezető ilyen mélységben és sokrétűen nem nyilatkozott még nyugati riporternek. Oliver Stone Putyin-interjúk című könyvéről a kötet szerkesztőjével, Stemler Miklóssal, Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – Michael Wolff: Tűz és düh című könyvéről a szerkesztővel Kal Pintér Mihállyal beszélget a műsorvezető.

2023-07-27 20 óra Egy fotóalbum, egy emlékkönyv és egy biedermeier komód – ennyi jut Lilinek a családi hagyatékból. Az örökség mégis meglepetéssel szolgál: amikor a lány felfedez az interneten egy régi udvarházról készült fotót, rájön, hogy az épület nem véletlenül ismerős neki, a századfordulós emlékkönyvben találkozott vele. De hogy került egy északnémet kastély képe 1914-ben egy miskolci polgárlány emlékkönyvébe?

Lili nyomozni kezd, a megfejtéshez azonban csak akkor jut közelebb, amikor a munkahelyéről egy távoli, keleti-tengeri szigetre küldik…
Mörk Leonóra A porcelánlány című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

Második beszélgetés – Szécsi Noémi: Egyformák vagytok című regényéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Haklik Norbert: Tom Hanks a vizek felett című könyvéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.
Szabó Zoltán olvas fel.

2023-07-20 20 óra Kemény Zsófi sodró lendületű regénye egy szenvedélyes szerelem és egy spontán szerveződő forradalom története. A humorral, metsző iróniával átszőtt könyv hősei és hősködői a jelen Budapestjén próbálják megváltani önmagukat és az országot. Ebben a regényben szinte semmi és senki nem az, mint aminek és akinek elsőre látszik. A Rabok tovább története rávilágít arra, hogy egy politikai mozgalom könnyen vakvágányra tévedhet alkalmas vezetők és koncepció híján. Kemény Zsófi Rabok tovább című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.
Második beszélgetés – Sarah Winman: Bádogember című regényéről a fordítóval Békési Józseffel beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Matthew Thomas: Nem vagyunk magunk című regényéről a szerkesztővel Greskovits Endrével beszélget a műsorvezető.

2023-07-13 20 óra Anglia, 1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll.
Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik.
Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen.
Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. Maja Lunde A méhek története című regényéről a kötet fordítójával, Patat Bencével, Hajós Veronika beszélget.
Második beszélgetés – Michael Chabon: Ragyog a hold, a könyv fordítójával, Pék Zoltánnal beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Jaume Cabré: A Pamano zúgása című regényéről Fehér Józseffel beszélget a műsorvezető.

2023-07-06 20 óra A történet. Az ismeretlen ország diktatórikus kormánya háborúra készül. Tizenhárom igen idős ember, négy nő, kilenc férfi összefog, hogy megakadályozzák a várható öldöklést. Azért éppen ők, mert ők tudják, mivel jár a háború. Átélték, megszenvedték. Sikerül a tervük? Nem sikerül? A regény végén kiderül. Az összeesküvők névtelenek. A konspiráció érdekében csak egy-egy zöldség nevén szólíthatják meg egymást. Retek, Gyökér, Cukkini, Paprika, Paradicsom, Brokkoli és a többi 80-90 éves az egykori tábornok, a Generális vezetésével harcba száll. Összeesküvésük vértelen, de hatásos. Humor, romantika, szenvedély, bűn és büntetés szövi át ezt a különös hangulatú politikai kalandregényt. Nógrádi Gábor Zöldségkommandó című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.
Második beszélgetés – Katri Lipson: A fagylaltos című könyvéről Haklik Norbert kritikussal beszélget a műsorvezető.
Harmadik beszélgetés – Spiró György: Kőbéka című regényéről a szerzővel beszélget a műsorvezető.

2023-06-29 20 óra 1893, London. Amikor Cora Seaborne és Francis nevű fia megérkezik Essexbe, ott az a szóbeszéd járja, hogy az egykor a lápvidéken garázdálkodó s emberéleteket követelő mitikus szörny, az essexi Kígyó újra feltűnt Aldwinter egyházközségének partjainál. Lelkes természetbúvárként Corát tűzbe hozza a hír, hisz talán egy eleddig ismeretlen állatfaj példányáról van szó. A lény nyomait követve ismerkedik meg Aldwinter papjával, William Ransome-mal, akivel ellentmondásos érzelmeket táplálnak egymás iránt, míg végül a legváratlanabb módon alakítják át a másik életét. Sarah Perry – Az essexi kígyó című regényéről a kötet szerkesztőjével Laik Eszterrel Hajós Veronika beszélget.

2023-06-22 20 óra Philip Roth Amerika-trilógiájának második kötetében a tőle megszokott lehengerlő stílusban meséli el a zsidó származású rádiószínész Ira Ringold felemelkedésének és bukásának megrendítő történetét. Ira kitalált alak, a nép egyszerű fia, a nagy amerikai vagány, kétkezi munkásként kezdi az életét, majd rádiós színészként fut be, és feleségül veszi a hollywoodi némafilmek tömegek által körberajongott sztárját, Eve Frame-et. Az álompár viharos magánéletét azonban teljesen felforgatja, hogy a férfi – mert épp a komor McCarthy-korszakban vagyunk – a kommunistaellenes boszorkányüldözés célkeresztjébe kerül. Philip Roth Kommunistához mentem feleségül című regényéről Dr Magyarics Tamás egyetemi tanárral Hajós Veronika beszélget.

2023-06-15 20 óra 2014 őszén volt a 65. évfordulója annak, hogy Magyarország és Kína felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. Ennek alkalmából a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja konferenciát szervezett, amely az előadók számát, a felölelt témák sokféleségét tekintve minden idők legnagyobb modern Kína-kutatási konferenciája volt Magyarországon. A Kínai álom – Kínai valóság kötet ezen rendezvény előadásainak írott változatát tartalmazza, a szerzők Kína-kutatók, közgazdászok, diplomaták és egyéb szakemberek, akik munkájuk során így vagy úgy szoros kapcsolatba kerültek Kínával.
A könyv képet ad arról, hol tart most Kína, milyen lehetőségei vannak a magyar-kínai kapcsolatoknak…

A kötet szerkesztőjével, Salát Gergely, sinológussal Hajós Veronika beszél.

2023-06-08 20 óra 1837-ben egy százötven centis fiatal lány került Nagy-Britannia trónjára: a szőke, kék szemű, akaratos Viktória. Nagy szerencséje volt: alig egy hónappal korábban lett tizennyolc éves, tehát önállóan uralkodhatott.

Anyja, a kenti herceg özvegye, és kegyence, John Conroy, addig a széltől is óvták, elzárták a világtól és az emberektől. Társaságba nem vitték, barátnőt nem szerezhetett. Most szívesen irányították volna, ha hagyja magát. Minden férfi, aki rokonságban állt vele, azt híresztelte, hogy szubnormális és hisztérikus. Boldogan megkönnyítették volna hát az életét: ők uralkodnak, Viktória meg pihenjen.

Egyetlen ember bízott benne: a miniszterelnök, Lord Melbourne. Tehetséges, jellemes politikus volt, aki életéből négy évet szentelt annak, hogy az uralkodásra fel nem készített gyereklányból a maga lábán megálló királynőt faragjon. Ma már tudjuk, hogy mekkora királynőt…

Daisy Goodwin Viktória című regényéről Kupcsik Istvánnal, a Történelemtanárok Egyletének alelnökével Hajós Veronika beszélget.

2023-06-01 20 óra Aroha az édesanyja által vezetett árvaházban nő fel Új-Zélandon. Boldog gyermekkora azonban 1880-ban egy szeptemberi napon hirtelen véget ér, amikor egy borzasztó katasztrófa tanúja lesz. A tragédia után a nagynénje birkafarmján igyekszik nyugalmat találni: nagybátyja, az álmodozó Robin és unokahúga, a heves March segít neki, hogy visszataláljon az életbe. Amikor azonban Aroha környezetében további szerencsétlenségek esnek meg, a lány nem tud szabadulni a gondolattól, hogy egy átok keseríti meg az életét, és azokét, akik szeretik őt. Vajon megtalálja a szerelmet, amely megtöri a rontást? Sarah Lark A tűzhegy legendája című regényéről Kiss Bélával, a kötet felelős szerkesztőjével beszélget a műsorvezető, Hajós Veronika.

2023-05-25 20 óra Az O’Callaghan nővérek, Ella és Roberta sorsa korántsem irigylésre méltó. Egy tragikus balesetben mindkét szülőjüket elvesztették, majd néhány évvel később Ella imádott kislánya és férje is meghal. A helybéliek úgy tartják, a testvérek balszerencsét hoznak mindenkire, aki közel kerül hozzájuk, rejtélyességüket pedig tovább fokozza, hogy időtlen idők óta kizárólag jegyzetlapokra írt üzenetekben kommunikálnak egymással…

Ann O’Loughlin Bálterem Kávézó című regényéről a könyv szerkesztőjével, Ferenczi Zsuzsával Hajós Veronika beszélget.

2023-05-18 20 óra Ed alig várja, hogy végre személyesen is megismerje az egyetlen lánya, Abbie udvarlóját. Sajnos nincs jó tapasztalata a gyermeke korábbi választottjaival – szerinte ugyanis egyikük sem ért fel a lányához.

Ryan minden szempontból tökéletes. A tagadhatatlanul jóképű, bátorságáért kitüntetett egykori katonatiszt harminchárom éves korára üzlettárs, önkéntes munkát vállal a rendőrségen és egy hospiceszolgálatnál is. Ráadásul annyira szereti Abbie-t, hogy alig hét hónap ismeretség után feleségül kéri.

Ednek azonban elég egyetlen elkapott pillantás, egy kiismerhetetlen tekintet, hogy felébredjen benne a gyanú. Azt pedig már megtanulta, mit veszíthet, ha nem hallgat a megérzéseire…

T.M. Logan A gyanú című regényéről a kiadó munkatársával, Rózsa Lucával, Hajós Veronika beszélget.

2023-05-11 20 óra 1960-ban járunk, Oliva Denaro tizenöt éves, egy szicíliai faluban él. Szeret tanulni, bonyolult szavakat megjegyezni, lélekszakadva rohanni, csigát gyűjteni az apjával, és titokban filmsztárok képét rajzolni egy füzetbe.

Nem szeret viszont arra gondolni, hogy nagylánnyá cseperedik, mert attól kezdve óvakodnia kell a fiúktól, hogy érintetlenül mehessen férjhez. Oliva azonban nem tudja elkerülni az erőszakot. A faluban uralkodó, évszázados szokás szerint – „a leány olyan, mint a korsó: aki eltöri, el is viszi” – arra kényszerítik, hogy menjen hozzá erőszaktevőjéhez. Oliva fellázad, ám döntéséért nagy árat kell fizetnie, és nemcsak neki, hanem az egész családjának.

Viola Ardone Oliva Denaro című regényéről a könyv szerkesztőjével, Garamvölgyi Katalinnal, Hajós Veronika beszélget.

2023-05-04 20 óra Az Alkalomadtán feszültséggel teli családtörténet, ahol a generáció legfiatalabb tagjának kell szembenéznie a feldolgozatlanul hagyott múlt örökségével. A regény négy szólamban, a fiú, az apa, az anya és a nagyapa hangján szólal meg, ahol ki-ki a saját történetét meséli – míg észre nem vesszük, hogy mind ugyanarról beszélnek. Szereplői együtt- és egyet álmodnak, együtt-hallgatnak, együtt-olvasnak és nem utolsó sorban végérvényesen együtt kovászolódnak egy lezárt csatosüvegben… Légrádi Gergely Alkalomadtán című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2023-04-27 20 óra Norfolk, 1643. Angliát polgárháború szabdalja, Thomas Treadwater, a katona kelletlenül veszi tudomásul, hogy a nővére/húga hazahívja, mert azzal vádolja az egyik szolgálójukat, hogy gondatlanul bánt özvegy édesapjukkal. Mire Thomas hazaér, az édesapjuk már magatehetetlen, szélütést kapott, és az új szolga börtönben van, boszorkánysággal vádolják.

Thomas szereti azt hinni magáról, hogy észelvű, modern ember, de a történteket kibogozva nem pusztán babonaságokba botlik, hanem valami ősi, sötét titokba, amely egy korábbi hajótöréssel függ össze. Ami eddig szunnyadt, most már nem hajlandó tovább pihenni…

Rosie Andrews A Leviatán című regényéről a kötet szerkesztőjével, Szegő S. Dórával, Hajós Veronika beszélget.

2023-04-20 20 óra Philomena McCarthy a háttere ellenére – hiszen az apja egy hírhedt gengszter – ígéretes karrier előtt áll a londoni rendőrségnél. Egy nap párkapcsolati erőszak miatt riasztják; az erőszaktevő egy többszörösen kitüntetett nyomozó, az áldozat pedig annak szeretője. A fiatal nő, Tempe megmenekül ugyan, ám az incidenst eltussolják, Philomena pedig akaratán kívül egy rendkívül veszélyes ellenségre tesz szert. A két nő igyekszik megvédeni egymást, és tétova barátság szövődik közöttük… Michael Robotham. Az enyém leszel című regényéről Rózsa Lucával, a kiadó munkatársával, Hajós Veronika beszélget.

2023-04-13 20 óra Nagore élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt. Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól – helyzete azonban reménytelen, így végül egyhónapos próbamunkára szerződik. Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait…

Sólyom Anna Macskabár című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2023-04-06 20 óra A tizenhatodik században a reformáció, a protestantizmus támadást indított a kivételezettek, a katolikus egyház ellen, de maguk is gyorsan beérkezett, jómódú hatalmi tényezővé váltak. A vidéki napszámosok és a városi szegények, akik számára a mennyországban egyenlőséget ígértek, egyre kevésbé értették, miért ne valósulhatna meg az egyenlőség már itt, az e világi életben.

A kényelemben élő protestánsok és a többiek, a nyomorgók közötti küzdelem elmérgesedett. Több teológus is a nincstelenek oldalára állt, így például Münzer Tamás is, aki eltökéltségével és fáradhatatlanságával tűnt ki, és aki ténykedésével maradandó nyomot hagyott maga után. Ő volt az, aki lángra lobbantotta Németországot. A Szegények háborúja az ő története: egy lázadásé, amely az igét akarta terjeszteni. Az 1525-26-ban lezajlott parasztháborúé. Éric Vuillard Szegények háborúja című regényéről a fordítóval, Tótfalusi Ágnessel Hajós Veronika beszélget.

2023-03-30 21 óra Csütörtök – 21.00-22.00 Keménykötés – CIVIL RÁDIÓ

Írországból való hazatérése óta Diane-nak sikerült pontot tennie az Edwarddal folytatott viharos kapcsolat végére, és szilárdan eltökélte, hogy Párizsban építi fel újra az életét. Legjobb barátja segítségével ismét nagy lendülettel veti bele magát irodalmi kávéháza felvirágoztatásába. Itt ismerkedik meg Olivier-vel, aki kedves, figyelmes, és főleg: elfogadja, hogy Diane nem akar többé anya lenni. Mert Diane tudja, hogy soha nem fogja magát túltenni a kislánya elvesztésén.

Csakhogy egy váratlan esemény minden tervet felborít: Diane egyre kevésbé biztos benne, hogy jól döntött. Igen ám, de lesz-e bátorsága új utat választani?

Agnès Martin-Lugand A boldog emberek esőben csókolóznak című regényéről a kötet fordítójával Tótfalusi Ágnessel Hajós Veronika beszélget.

2023-03-23 20 óra Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen, az élete maga a pokol – a környezetében talán senki sem szenved annyira, mint ő. Anyja magára hagyta a fiatal lányt, ráadásul barátai sincsenek, hiszen a rabszolgákat nem csupán az ültetvényesek sanyargatják, hanem ők maguk is gyötrik a társaikat, kegyetlenül, brutálisan. Cora úgy látja, nincs más lehetősége, mint a szökés. Amikor először hall a föld alatti vasútról, a rabszolgák északra menekítésével foglalkozó, titkos szervezetről, elhatározza, hogy bármi történjék is, útnak indul. Nem is sejti, milyen hosszú és gyötrelmes út vár rá…

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye, A föld alatti vasút (The Underground Railroad) az 1800-as évek Amerikájába repíti az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak szóval és tettel, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál – a feketék élete ugyanis sokak szemében nem annyira értékes, mint fehér embertársaiké. Tegyi Tímeával, a kiadó munkatársával Hajós Veronika beszélget.

2023-03-16 20 óra Mind teszünk olyasmit, amit később megbánunk…

Vivien holtan fekszik a fürdőszoba hideg márványpadlóján. Jobb karját kinyújtja, mintha meggypiros körmeivel még utoljára megpróbálna valakibe belekapaszkodni. Hollófekete haja vértől ragacsos. A helyszínen nincs semmi, ami idegenkezűségről tanúskodna. Talán öngyilkos lett? És ha igen, mi vihette erre a tragikus döntésre? Hiszen mindene megvolt, amit csak kívánhatott.

Amikor a rendőrség nyomozni kezd a halála ügyében, egyre több kérdés merül fel, amelyekre képtelenek választ adni, sőt a gyilkosság lehetőségét sem zárhatják ki. Luana Lewis kihagyhatatlan, gyomorszorító thrillerében semmi sem az, aminek látszik, és abban sem lehetünk biztosak, hogy a szereplők mindig az igazat mondják. Luana Lewis Ne felejts el című regényéről a könyv felelős szerkesztőjével Kenyó Ildikóval beszélget a műsorvezető, Hajós Veronika.

2023-03-09 20 óra Ez az a könyv, amiben mindannyian benne vagyunk. Ebben a könyvben születünk meg és növünk fel. Itt vagyunk gyerekek, kamaszok, apák és anyák, szeretők és szeretettek. Ebben a könyvben nekünk fáj, és mi örülünk. Mert ez a mi otthonunk könyve, a lakásunké, a városunké, a falunké, a szívünké. Ez a könyv a mi könyvünk nyáron, a strandon árnyékban és szikrázó napon, s persze télen, amikor minden túl kopár és túl hideg. A könyv Háy János korábban megjelent novellásköteteiből (Egymáshoz tartozók, Napra jutni, A bogyósgyümölcskertész fia, Házasságon innen és túl, Hozott lélek) nyújt válogatást. Háy János Otthonunk könyve című művéről Bérczes László színházi rendezővel Hajós Veronika beszélget.

2023-03-02 20 óra London, 1967. A trinidadi Odelle állást kap az előkelő Skelton galériában. Egy nap felbukkan a varázslatos tehetségű spanyol festő, Isaac Robles egy addig ismeretlen korai műve, amit a galéria kiállításon akar bemutatni. Odelle-nek feltűnik, milyen különös hatást gyakorol a kép főnökére és pártfogójára, Marjorie Quickre, és a lányban gyanú ébred: miféle titkok rejlenek a festmény múltjában?

Spanyolország, 1930-as évek. Robles, a festő és a húga megismerkedik egy Londonból érkezett műkereskedővel és vonzó lányával, Olive-val. A kereskedőt elbűvöli Robles első képe, ám mielőtt felkarolhatná az ifjú tehetséget, kirobban a spanyol polgárháború…

Mi köti össze ezt a két eseményt, amelyet több mint harminc év választ el?

Jessie Burton regényében egy festmény sorsán keresztül ismét magával ragadó, érzelmekben gazdag történet tárul fel múlt és jelen kapcsolatáról, a szerelembe beleavatkozó politikáról és a tehetség valódi természetéről. Jessie Burton Múzsa című regényéről a sorozat szerkesztőjével, Bárány Tiborral Hajós Veronika beszélget.

2023-02-23 20 óra Két férfit sodor egymás mellé az élet: az idősebb egy műtét következtében elveszítette a személyes emlékeit, melyeket erősen meghatározott a diktatúra, a fiatalabb pedig a hétköznapokba belefásulva nem tudja, hogyan is tehetné emlékezetessé az életét. Az idősebb nem emlékszik a részletekre, a fiatalabb pedig elveszik közöttük. Hogyan segíthetnének egymáson, ha már magukon sem tudnak? Együtt erednek az elfeledett múlt nyomába, hogy összerakják egy ember történetét mindabból, amit az ismerősei tudnak róla elmondani. A fado-énekesnő, a hős görögök soha nem síró leszármazottja, a főállású bohóc – mindannyian mesélni kezdenek, s a történetüket mint egy-egy szál virágot nyújtják át. Talán sikerül a virágokból összerendezni egy csokrot. Talán sikerül felvenni a harcot az ürességgel. Talán a virágok megmutatják mindazt, amiről soha nem szabad megfeledkeznünk. Talán mindkét férfinak sikerül méltóvá válnia a virágokhoz…
Afonso Cruz Virágok című regényéről a kötet fordítójával, Bense Mónikával, Hajós Veronika beszélget.

2023-02-16 20 óra A századforduló Monarchiájában, annak is a legszélén él két nő. Sorsuk szétválaszthatatlanul összefonódik: sem élni, sem lélegezni, sem együtt maradni, sem elhagyni egymást nem tűnik lehetségesnek.

A történetüket elmesélő Sztefanija árva. Szülei bennégtek az otthonukban, őt viszont befogadta az orvos. Hálából annak lányát szolgálja már-már parancsoló hűséggel. A magyar olvasó az Édes Anna ellenpárjára talál rá, hiszen itt a cseléd éppen hogy többé-kevésbé egyenrangúnak tekinti magát az úrnőjével, meg is tud sértődni rá, miközben odaadó gondoskodásával majdhogynem megfojtja őt és családját. Sőt még elcsábítani sem lehet, inkább ő epekedik reménytelenül a pravoszláv pap után.

A könyv sem elsősorban csak az ő életéről (vagy a korról) szól, hanem leginkább egy remekbe szabott pszichológiai portré két nőről, amely bemutatja, milyen bonyolult függőségi viszonyok kötik össze őket. Sofia Andrukhovych – Felix Ausztria című regényéről Bárdos Dóra kritikussal Hajós Veronika beszélget.

2023-02-09 20 óra Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa.

1986. február 28-án, éjfél előtt pár perccel dördült el a halálos lövés. A gyilkos kiléte azóta ismeretlen.

Vajon miért kellett meghalnia az egykori svéd miniszterelnöknek?

Tíz évvel Stieg Larsson halála után megnyitják a Millenium-trilógia szerzőjének archívumát.

Jan Stocklassa író, újságíró mintegy húsz költöztetődobozban bukkant iratokra, az Olof Palme-gyilkossággal kapcsolatos átfogó kutatás anyagára.

Vajon a mozaikokból összeáll a kép?

Jan Stocklassa a valaha élt egyik legnagyobb svéd krimiíró segítségével az igazság nyomába ered: könyve nem csupán egy kegyetlen gyilkosság természetrajza, hanem egy vérbeli skandináv krimibe oltott, pontos és fontos kordokumentum is. Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa című könyve kapcsán a fordítóval, Patat Bencével Hajós Veronika beszélget.

2023-02-02 20 óra Az 1890-es évek elejének Budapestjén lázasan folyik a készülődés a magyarság ezeréves fennállásának megünneplésére. A millenniumi előkészületek forgatagában Pulszky Károly, a nemzetközi hírű, becsvágyó művészettörténész megkapja élete lehetőségét: a kormány mesés összeget bocsát a rendelkezésére, hogy az Országos Képtár igazgatójaként világszínvonalú műkincsgyűjteményt hozzon létre Magyarországon. Károly érzi, hogy a majdani Szépművészeti Múzeum megalapításával nem csupán hazájának tehet maradandó szolgálatot, de végre talán örökké elégedetlen apja, Kossuth egykori minisztere, Pulszky Ferenc elismerését is kivívhatja. Ám irigyei mindeközben csak az alkalmat lesik, hogy magasztos törekvéseit a pártpolitika sarába ránthassák, és gyűlölt családjával együtt végleg tönkretehessék a túl gyorsan túl magasra jutott fiatalembert. Országos botrány készül, amelyben a becsületnél is több forog kockán… Pataki Éva Férfiképmás című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2023-01-26 20 óra A legtöbb Segíts magadon! típusú írás arra buzdít, hogy nézz és szállj magadba, fedezd fel legrejtettebb érzéseidet és vágyaidat, váltsd valóra legvadabb álmaidat. Márpedig ez gyakran több kudarcélményt és frusztrációt hoz, mint amennyi pozitív eredményt.

A Michael I. Bennett és Sarah Bennett szerzőpáros, apa és lánya, most azt tanácsolja, hogy a francba az ilyen könyvekkel, az önboncolással és önsajnálattal, a folytonos köldöknézéssel! Az általuk javasolt terápia két szóban foglalható össze: Térjünk a lényegre! Arra buzdítanak, hogy reálisabb célokat és kivitelezhetőbb megoldásokat keressünk, hogy fogadjuk el azt, amin amúgy sem tudunk változtatni.

Sarah Bennett és Michael Bennett – Francba az érzelmekkel! – Egy pszichológus hasznos tanácsai az élet megoldhatatlan problémáiról című könyve kapcsán a kiadó munkatárásval Finy Petrával Hajós Veronika beszélget.

2023-01-19 20 óra Kilenc ember a legkülönfélébb okoknál fogva úgy dönt, hogy befizet egy tíznapos gyógyüdülésre. Van, aki fogyni akar, van, aki a válságba jutott házasságát reméli helyrehozni, de olyan is akad, aki egyszerűen csak pihenni akar, kiszakadva a hétköznapok taposómalmából. Az isten háta mögötti Oltalom Háza minden tekintetben megfelelő helynek tűnik céljuk eléréséhez, hogy tudniillik tíz nap múlva felfrissülve, megújulva térjenek vissza régi életükhöz…

Liane Moriarty Kilenc idegen című regénye kapcsán Bácskai Júlia pszichológussal Hajós Veronika beszélget.

2023-01-12 20 óra Kevés izgalmasabb ország van a hatalmas Oroszországnál, amely számtalan kultúra találkozásából alakult egy rendkívül sokrétű és lenyűgöző világgá. Edward Rutherfurd a tőle megszokott magával ragadó módon festi meg Oroszország nagyszabású freskóját. Egészen a második századig nyúl vissza, hogy egy kicsiny, a sztyeppén megbúvó falucskából, Ruszkából indítsa útjára regényét, amely négy család történetét követi nyomon generációról generációra…

Edward Rutherfurd Ruszka című regénye kapcsán Prof. Dr. Font Mártával, a Pécsi Tudományegyetem Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék vezetőjével Hajós Veronika beszélget.

2023-01-05 20 óra Kevés izgalmasabb ország van a hatalmas Oroszországnál, amely számtalan kultúra találkozásából alakult egy rendkívül sokrétű és lenyűgöző világgá. Edward Rutherfurd a tőle megszokott magával ragadó módon festi meg Oroszország nagyszabású freskóját. Egészen a második századig nyúl vissza, hogy egy kicsiny, a sztyeppén megbúvó falucskából, Ruszkából indítsa útjára regényét, amely négy család történetét követi nyomon generációról generációra…

Edward Rutherfurd Ruszka című regénye kapcsán Prof. Dr. Font Mártával, a Pécsi Tudományegyetem Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék vezetőjével Hajós Veronika beszélget.

2022-12-29 20 óra „13 percig halott voltam.

Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem akartam megölni magamat.

Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között…”

A 13 perc megragadó YA pszichológiai thriller Sarah Pinboroughtól – emberekről, félelmekről, manipulációról és az igazság erejéről. A könyv szerkesztőjével, Laik Eszterrel Hajos Veronika beszélget.

2022-12-22 20 óra A világ talán legismertebb és legelismertebb kapusa Gianluigi Buffon. Egy nagy edző mondta róla, ha ő játszik, az olyan, mintha tizenketten lennének a pályán. Sok elismerés mellett megkapta a Minden Idők Legjobb Kapusa-díjat is. Gigi Buffon valóban az első, a Numero 1 az 1-es mezszámot viselők között.

Nem a szűk tucatnyi bajnoki cím, a kupagyőzelmek, a világbajnoki cím, a számtalan egyéni elismerés tűnik a legelképesztőbb dolognak a pályafutásában, hanem az, hogy sok évnyi játék után még mindig győzeleméhség dolgozik benne. Mártha Bence sportújságíróval Gigi Buffon Numero 1 című önéletrajzi könyvéről Hajós Veronika beszélget.

2022-12-15 20 óra Lili egy zátonyra futott házasságtól menekül Itáliába. És hogy miért pont a szerelmek városában akarja átgondolni az életét, arról csakis nagymamája naplója tehet. Vajon a nagymamájának tényleg volt egy titkos olasz szerelme? A naplóból ugyanis fény derül Róza nagyi titkaira, és Lili egészen Velencéig megy, hogy megtudja az igazságot.

Lili reméli, a saját életével kapcsolatban is tisztábban lát majd az utazás végére. Tudni fogja, érdemes-e még egy esélyt adni a házasságának, vagy új életet kell kezdjen, ha hazatér…

Fábián Réka Az én titkos Velencém című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-12-08 20 óra Az 1600-as évek elején Prága az aranycsinálás lázában ég. A várban, ahol ugyanúgy a bölcsek kövét keresi a babonás császár, mint a sok alkimista, varázsló és szerencsevadász, tömlöce mélyén gyermeket szül egy boszorkánysággal vádolt fiatal nő. Mire a börtönőrei észbe kapnának, ő maga meghal, az újszülöttnek pedig nyoma vész…

Mörk Leonóra: „Asszonyom, édes úrnőm” című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-12-01 20 óra Egy nagymama, egy anya, egy lány és a kastély utolsó grófnője szólal meg Vámos Miklós Ötvenhét lépés című új kötetében. Nem megszokott körülmények között, karantén alatt született a könyv, és a könyvpiacot sújtó papírhiányról is sokat olvasni az utóbbi hónapokban. Mégis egy sorozat első darabja lett. A szerzővel, Vámos Miklóssal Hajós Veronika beszélget.

2022-11-24 20 óra Finlay Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni…

Elle Cosimano Finlay Donovan ölni tudna című regényéről a könyv fordítójával, Török Krisztinával, Hajós Veronika beszélget.

2022-11-17 20 óra Polgár Judit sakkozót sokan kérték, hogy írjon könyvet azoknak a gyerekeknek, akik már egy ideje sakkoznak, tehát ismerik a figurákat, a lépéseket, a játék alapszabályait, és talán egyszer majd versenyezni is szeretnének. Nekik szól a Legyél te is bajnok!, és egy kicsit a testvéreknek, a szülőknek, nagyszülőknek és a barátoknak – azoknak, akikkel együtt lehet kalandozni a sakk varázslatos világában…

A szerzővel, Polgár Judittal, Hajós Veronika beszélget.

2022-11-10 20 óra A 18. században Nagy Katalin cárnő biztatására németek tízezrei telepedtek le Oroszországban, a Volga mentén, megőrizték nyelvüket, kultúrájukat, és példás szorgalommal művelték földjeiket.

Guzel Jahina főhőse, Jakob Bach egyike a leszármazottaiknak, egy kis német telepen dolgozik tanítóként, és úgy tűnik, semmi izgalmas nem történhet az életében, mígnem…

Guzel Jahina A Volga gyermekei című regényéről a fordítóval, Soproni Andrással Hajós Veronika beszélget.

2022-11-03 20 óra Az egyedüllét teremtő erő. A mai műsorban bemutatott könyv társként és útmutatóként szolgál mindazoknak, akik valaha átélték már a magány fájdalmát: gyengéden vezet a saját magunkkal és másokkal kialakított jobb kapcsolatok felé.
Az „Iránytű” sorozat keretében megjelent Cheryl Rickman: Magány című könyvéről a sorozat szerkesztőjével, Kiránszky Emőkével Hajós Veronika beszélget.

2022-10-27 20 óra Diana O’Toole eltervezte az életét. Mire betölti a harmincat, kimondja a boldogító igent, harmincöt évesen a férjével és két gyerekkel New York külvárosában él, miközben művészeti szakértőként sikeres karriert épít az aukciósházak kíméletlen világában. Ám New Yorkban váratlanul felüti a fejét egy vírus, amely mindaddig csak a világ túlsó felén pusztított…
Jodi Picoult Bár itt lennél című regényéről a mű fordítójával, Novák Petrával, Hajós Veronika beszélget.

2022-10-20 20 óra 1945 áprilisában a német lágerekből összegyűjtötték és elszállították az olasz Alpokba a nácik legértékesebb foglyait, hogy Hitler alku tárgyaként használhassa őket a világháború utolsó napjaiban zajló kockázatos végjáték során.

Az SS-nek kiadták a parancsot: amint a katonai helyzet romlik, végezzék ki mind a százharminckilenc túszt – európai államfőket és tábornokokat, náciellenes összeesküvőket és családtagjaikat, brit titkos ügynököket, a „nagy szökés miatt” híressé vált angol tiszteket, pilótákat, időseket és gyermekeket.

Feszültséggel teli dráma kezdődött…

Lan Sayer és Jeremy Dronfield – Hitler utolsó dobása című dokumentumregényéről a könyv szerkesztőjével, Leiszter Attilával beszélget Hajós Veronika.

2022-10-13 20 óra Miklós teljesítménykényszer alatt éli mindennapjait. Identitását munkájában betöltött pozíciója határozza meg, amelynek egy hirtelen jött, súlyos betegség vet véget, egyszeriben rávilágítva kiüresedett, elfojtásokkal teli életére, amely alól a házassága sem kivétel. Eszter, Miklós felesége pedig kénytelen ráébredni, hogy mellőle is elszaladtak az évek. Az emlékek, a barátok. Ráadásul elkerülhetetlennek tűnik, hogy egyedül maradjon két gyermekükkel…

Légrádi Gergely Nélkülem – Nélküled című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget..

2022-10-06 20 óra Az Oslóban élő, harmincnyolc éves főhőst majd húsz év után elhagyja felesége és magával viszi három közös lányukat is. A magára maradt férfi keserű napjait, hónapjait követhetjük nyomon ezek után, miközben elszórt visszautalásokból a házasság egyes jeleneteit, valamint a hős életének korábbi éveit is megismerhetjük. Kiderül az is, hogy a válás előtt körülbelül egy évvel Arvid Jansen szüleit és két fivérét is elveszítette egy hajótűzben, így gyásza többszörös, nehezen viselhető. A napjai egyhangúan telnek, belvárosi bárokban részegedik le, nőket visz haza, vagy ütött-kopott pezsgőszínű Mazdájával járja az utakat.Per Petterson Férfiak az én helyzetemben című regényéről a fordítóval Pap Vera-Ágnessel Hajós Veronika beszélget.

2022-09-29 20 óra Elszántan. A vállalkozó kedv mindig motorja egy életútnak, s ha gyerekként vagy fiatalon el tudunk köteleződni valami mellett, az akár egy életen át kitarthat. Abban a korban viszont, amikor egy nőnek kijelölt pályája van, akkor csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy álmaikat valóra váltsák…

Charlotte Jacobi A Douglas-nővérek című regényéről a fordítóval, Győry Hannával, Hajós Veronia beszélget.

2022-09-22 20 óra Balogh Boglárka a National Geographic magyarországi munkatársa, fotós, újságíró. Az a munkája, hogy járja a világot és eljusson fantasztikus helyekre, megismerjen nagyon érdekes embereket. Nehezen találtunk olyan időpontot, amikor tudtunk beszélgetni, mert hol két út között, hol vhol úton találtam, amikor meg akartam szólítani. Míg vártam a találkozás alkalmára, kiderült, hogy útjairól egy könyvben számolt be. Balogh Boglárka Ezerarcú Föld – Rejtőzködő világunk egy utazó szemével című könyvéről Hajós Veronikával beszélget.

2022-09-15 20 óra​ A szeplős Allegra Bird maga mögött hagyja imádott apját, barátait és gyerekkora helyszínét, a mesés, írországi Valentia-szigetet. Dublinba tart, hogy felkutassa sosem látott anyját, a családi elbeszélésekből felelőtlennek és szívtelennek ismert Carmencita Casanovát. Minden a terv szerint halad egészen addig, amíg Allegra bele nem botlik egy idegenbe, akinek különös elmélete magával ragadja: mindenki arra az öt emberre hasonlít a leginkább, akikkel a legtöbb időt tölti. De mi van akkor, ha valakinek nincs öt állandó személy az életében? Cecelia Ahern Szeplők című regényéről a fordítóval, Kurta Zsuzsannával Hajós Veronika beszélget.

2022-09-08 20 óra​ A témánk Oroszország. Az amerikai-orosz újságíró, Arutunyan nem egyszerű életrajzot írt Putyinról, hanem az orosz történelem és mentalitás mélyére hatolva elemzi az oroszok és uralkodójuk kapcsolatát: a többpárti demokrácia csalóka díszletei fölött álló „cárt”, aki önmaga dönti el, hogy épp elnök vagy miniszterelnök akar lenni, és ha kedve tartja, megalázhatja az ország leggazdagabb oligarcháit. Anna Arutunyan A Putyin-varázs című könyvéről, Oroszországról és az orosz társadalomról dr Gecse Géza történésszel Hajós Veronika beszélget.

2022-09-01 20 óra​ A háború után néhány évvel egy fiatal házaspár beköltözik a korábban a leghírhedtebb norvég nácinak, Henry Rinnannak és bandájának otthont adó házba. Lányaik színházi előadást rendeznek a pincében, mely egykor foglyok üvöltésétől és sikolyaitól volt hangos. A gyerekek semmit sem tudnak a ház történetéről, a házasságot azonban lassan kikezdi a múlt rájuk nehezedő súlya…

Simon Stranger Fény és sötétség lexikona című regényéről a fordítóval, Patat Bencével Hajós Veronika beszélget.

2022-08-25 20 óra​ Megint itt a ragyogó alkalom, hogy egy könyvet és egy filmet összevessünk. Egy nagyon csavaros thrillert, aminek a végén nagy durranás is van. Melyiket először? Nagyon jó kérdés. Nekem úgy adódott, hogy a könyv jött először, és így ugyan a filmen már nem rágom tövig a körmöm, de legalább a sztorin túl is tudok a filmre és a színészi játékra figyelni. Az biztos, hogy a szerző nagyon szeretné fenntartani a titkot a történet végi csavarról…

Sarah Pinborough Ne higgy a szemének! című regényéről a könyve szerkesztőjével Helfrich Judittal Hajós Veronika beszélget.

2022-08-18 20 óra Lezárás. Aki még sosem költözött, nem tudja, hogy milyen mélyen lehet kötődni a helyhez, ahol éltünk. Akárhányszor elmegyek a gyerekkori lakhelyem felé, mindig felnézek az ablakra. A harmadik emeleten laktunk, sose kell kiszámolnom az emeleteket, a szemem rögtön rálel a helyre. Nem úgy, mint a memoárban a mesélő… Andre Aciman Kivonulás Egyiptomból című memoárjáról a könyv fordítójával, Szigethy-Mallász Ritával Hajós Veronika beszélget.

2022-08-11 20 óra Mit tudunk a kolibriről? A madárra gondolok. A kolibri repülése fantasztikus: képes arra, hogy szárnyait a szokványos fel- és le mozgatás mellett körkörösen is használja. Az egyetlen olyan madár a Földön, amely hátrafelé is tud repülni sőt, lefelé, előre, oldalra, hogy az egy helyben lebegés képességéről ne is beszéljünk. Ebben a regényben fontos szerepet kap, a mozgás és a mozdulatlanság. Az egy helyben maradás. Ezért a kolibri hasonlat. Sandro Veronesi A kolibri című regényéről a fordítóval, Matolcsi Balázzsal Hajós Veronika beszélget.

2022-08-04 20 óra Sokszor egy-egy helyszín meghatározó egy történetben, mint most is. Egy kisregény, tulajdonkeppen a cselekmény elmondható pár mondatban, de az olvasónak a mögöttes feszültség megértéséhez szüksége van egy nagyobb ívű történetbe beavatódni. Ez a kisregény megadja ezt az élményt. Ahhoz, hogy értékelni tudjuk, bele kell helyezkedünk a mesélő élettörténetébe.

Edith Bruck Római lakás haszonélvezettel című kisregényéről Ferencz Győző irodalomtörténésszel beszélget Hajós Veronika.

2022-07-28 20 óra A mai műsor átfogó címe: kiragyogás. Mert a történetekben a szereplők A XVI. században végigsöpört Európán egy felkelés hullám, amiben a szegények fellázadtak uraik ellen. Mindegyik felkelésnek volt egyházi vonatkozása. Gyorsította a folyamatot, hogy a nemzeti nyelvekre lefordított és könyv alakban kiadott bibliákat egyre több írástudó ismerte meg. A városokban hitszónokok sora bujtogatott a pompában és gazdagságban élő egyház privilégiumai ellen. Ebben a közegben élt és prédikált Müntzer Tamás.

Eric Vuillard Szegények háborúja című regényéről a fordítóval, Tótfalusi Ágnessel beszélget Hajós Veronika.

2022-07-21 20 óra Ma kibeszéletlen témájú könyvekről beszélgetünk. Van úgy hogy képtelenek vagyunk kikecmeregni egy helyzetből és jól besöpörjük a szőnyeg alá, vagy fájdalmunkat képtelenek vagyunk megfogalmazni és csak egy gyomorszorító érzést cipeünk. De mire való az irodalom?

Elizabeth Key Hét hazugság című művéről a könyv szerkesztőjével, Kis-Pálvölgyi Lídiával Hajós Veronika beszélget.

2022-07-14 20 óra A mai műsor átfogó címe: kiragyogás. Mert a történetekben a szereplők szeretnének kitűnni, vagy éppen eltűnni…

Képzeljünk el egy angol titkos ügynököt, akinek a képzési vizsgafeladata az, hogy a Waterloo pályaudvaron egy öngyilkos terroristát elkapjon, akinek a derekára robbanó töltet van szerelve. Mindösszesen annyit tud róla, hogy kék ing és fehér pulóver van rajta. Rohan is utána, de a fülesében egy hang figyelmezteti, hogy nem az után a pasi után kell menni, hanem az után, akin fehér ing és kék pulóver van. Már majdnem utol is éri, amikor az „üldözött” hátrafordul és azt mondja, bummmmm!

Mick Herron „Utolsó befutók” című regényéről a könyv szerkesztőjével Kis–Pálvölgyi Lídiával Hajós Veronika beszélget.

2022-07-07 20 óra A mostani műsorban bemutatott könyvek közötti összekötő kapocs az emlékezés.

A posztraumás stressz szindrómát (PTSD) általában a harci eseményekben részvevőkkel azonosítjuk. Pedig nem korlátozódik hadi eseményekre. Gyerekként, felnőttként éppen úgy megeshet velünk az a pszichés megrázkódtatás, ami a tünetek megjelenését okozhatja. A szorongás, a félelemérzés, rémálmok, az újra és újra átélt esemény. Egyfajta transzállapot is létrejöhet, aminek következtében az egyén elmenekül a való világtól és egy másik valóságban él tovább. Pont ez utóbbit éli meg a regény egyik karaktere. A szerző beszámol egy kutatásról is, amiben hajléktalanokat vizsgáltak és eszerint az utcán élők 80%-a szenved posztraumás stressztől. Ebbe a különös világba nyerhetünk betekintést a könyv női karaktere által…

Jane Corry Csak egy pillanat című könyvéről Gimes Katalin szerkesztővel Hajós Veronika beszélget.

2022-06-30 20 óra A mai műsorban a lélek rejtelmeiről szólnak majd hozzánk a könyvek. Először egy olyan történettel ismerkedünk, amelyben egy anya azt gondolja, hogy ha csak néhány percet visszamehetne az időben, jobban odafigyelne. Ha csak néhány hónappal, néhány évvel mehetne vissza, annyi mindent csinálna másképpen…

Julian Sandrel, A csodák könyve című regényéről a könyv szerkesztőjével, Kiss-Pálvölgyi Lidiával Hajós Veronika beszélget.

2022-06-23 20 óra A mai műsorban megjelenő könyvek összekötő fonala: a kaland, kalandozás. Az első könyvről azt olvastam egy kritikában, hogy folklorisztikus kalandregény. Soha nem hallottam még ilyen műfajról. Van benne ázsiai folklór, kaland, nyomozás és még sok minden más. Amitav Ghosh: A puskakereskedő legendája című regényéről a fordítóval, Csuhai Istvánnal Hajós Veronika beszélget.

2022-06-16 20 óra A mai műsornak összefogó vezérfonala a totalitarizmus. Az első könyv egy flamand nyelven író művész munkája. Az őrök, akik a könyv főszereplői, egy percig sem hagyják el a rájuk bízott épület pinceszintjét, pedig tudják, hogy a felettük lévő ház teljesen üres. Az őket vezénylő szervezet nem mentette fel őket feladatuk elvégzése alól, tehát várnak…
Peter Terrin Az őr című regényéről magával a szerzővel beszélgetett Balogh Tamás, a mű fordítója.

2022-06-09 20 óra Gyerekkönyveket ajánlok figyelmükbe. Persze nemcsak gyerekek olvashatják, hiszen gyermeklelkű felnőttek az esti mese ürügyén miért ne szórakoznának ezekkel a könyvekkel jól?
Löffler Zsuzsanna Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány című meseregényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-06-02 20 óra Ma olyan könyvekkel jöttem, amiben a szereplők hazát keresnek kényszerből. Vannak olyan időszakok az emberiség történetében, amikor új életet kell teremteni a régi helyett, mert az valamiért nem folytatható.
Az első könyvnél már a szerzője is meglepő figura. Angol főrend, lord, a képviselőház tagja, a Konzervatív Párt elnökhelyettese volt, jó eséllyel a londoni főpolgármesteri címre. Mivel azonban hamis tanúzáson kapták, börtönbüntetésre ítélték. De most nem ezekről lesz szó, hanem egy nagyon tehetséges 17 éves leningrádi fiúról, akinek el kell hagynia hazáját, mert a KGB célba vette. Két lehetősége van. vagy Londonba, vagy NewYorkba szökik. Fej, vagy írás? Jeffrey Archer: Fej, vagy írás című regényéről a könyv szerkesztővel, Kiss-Pálvölgyi Lídiával beszélget Hajós Veronika.

2022-05-26 20 óra Utazni sokféleképpen lehet – befizethetünk egy szervezett útra, elmehetünk egy rokonnal a világ másik részére és mehetünk egy koporsóban is – ha az életünk a tét.
Kordos Szabolcs Turista from Hungary művének címe alapján azt gondolhatnánk, hogy rólunk, utasokról szól a mese, de azért miközben rólunk mesélnek a csoportokat kísérgető idegenvezetőkről is kiderül egy s más. Jó, ha tudunk ezekről a kis stiklikről, hogy amikor ismét utazhatunk, felkészültek legyünk. A könyv szerzőjével Hajós Veronika beszélget.

2022-05-19 20 óra Regény a regényben, vagyis kettő az egyben. A könyv Bostonban kezdődik és egy anya-lánya vitába csöppen az olvasó. A lány egy családi ebéden bejelenti, hogy barátjával összeházasodnak – s az anyja kérdésére, hogy miért is házasodnak össze, a lány azt mondja: „szerelmesek vagyunk”.
Az anya felháborodik, mert szerinte férjnek nem azt kell választani, akibe az ember szerelmes, hanem aki jó apa és jó férj lesz…
Elif Shafak A szerelem 40 szabálya című könyvéről a két fordítóval, Csáki-Sipos Katával és Nagy Mariettával Hajós Veronika beszélget.

2022-05-12 20 óra A romantikus műfajú könyvek gyakran fontos ismereteket is nyújtanak. Persze nem állítom, hogy ezért érdemes romantikus könyveket olvasni. Ez a könyv, az érzelmi hullámvasút, vagyis a bipoláris zavar fázisaról, az alkohol és az emlékezés összefüggéséről, a hipnózis módszeréről is ad egy rövid képet. A könyv természetesen ettől még nem ismeretterjesztő, hanem önbevallás alapján, pszichothriller műfajú. Tasmina Perry Enyém vagy című regényéről a könyv szerkesztőjével, Gimes Katalinnal Hajós Veronika beszélget.

2022-05-05 20 óra Mai könyveink között az összekötő kapocs a megfelelés. Első könyvünkben két helyszínre vezet minket a szerző. A kisgyerek Győrben, a felnőtt Milánóban él. Fejezetenként váltakozva éljük meg vele a történetét. A kisgyerek a szüleinek, a nagyszüleinek, az iskolában a tanárainak akar megfelelni. A felnőtt nő pedig a csodálatos olasz barátjának nem képes szólni, hogy sok belőle és ez bizony sokkolja őt..

Czakó Zsófiával, Nagypénteken nem illik kertészkedni című regényéről a szerkesztő-műsorvezető Hajós Veronika beszélget.

2022-04-28 20 óra Ma olyan könyveket ajánlok figyelmébe, amiben a szereplők, vagy a szerzők az elvárásokkal szembe mentek. Bátorságból, vagy mert felismertek valami nagyon fontosat…

Madelin Hunter: Kártyán nyert szerelem című regényéről a könyv szerkesztőjével, Horváth Annamáriával beszélget Hajós Veronika.

2022-04-21 20 óra Navigare necesse est. Hajózni muszáj, tartja a latin mondás. Én ezt úgy módosítanám, hogy bonum peregratione, utazni jó.

Az első könyv szerzője saját tapasztalatából tudja, hogy utazni élvezetes. PR igazgató korában szervezett újságíróknak gasztronómiai utazásokat más országokba. És mivel szeret enni és inni, ezeknek legnagyobb haszonélvezője az olvasói lettek. Az egyik ilyen útjáról írta az első regényét, ami azóta sorozat lett. Ez a könyv a dán életérzés megismerésére szervezett út története. Hogy pontosan így volt-e, az mindegy is…

Julie Caplin: Egy csésze kávé Koppenhágában című regényéről Bodnár Judit Lola újságíróval Hajós Veronika beszélget.

2022-04-14 20 óra Ma nyomozós könyveket hoztam, bár az első könyv inkább önreflexív, tehát egy belsőben történő nyomozásról szól. A narrátorunk, amikor megtudja, hogy a tumor rövid időn belül elviszi, tanácstalan, hogy mit kezdjen a fennmaradt idejével? A bakancslistás változatot, vagy vmi más értelmet adjon ennek az időnek? Ekkor keresi meg az ördög, hogy ajánlatot tegyen neki…

Genki Kawura: Ha a macskák eltűnnének a világból című kisregényéről a könyv fordítójával, Vihar Judittal beszélget a szerkesztő, Hajós Veronika

2022-04-07 20 óra Ma asszonyi sorsok címet adtam a válogatásomnak.

Az első könyv helyszíne Írország egy kis városa, a történet akár napjainkban is játszódhatna. Egy testvérpár egyetlen vagyona a családi birtokból megmaradt régi nagy ház. A bank már nem folyósít több kölcsönt, pedig a tető lassan rájuk omlik. Utolsó figyelmeztetést is megkapták, hogy elárverezik a házukat, ha a hiteleket nem kezdik folyósítani. Ella nagyszerű süteményeket tud készíteni és megvan még a porcelán készlet is. Kinyitja hát a ház legszebbik helyiségét egy kávéháznak, a húga minden tiltakozása dacára. A helyzetet az is bonyolítja, hogy évtizedek óta nem beszélnek egymással…

Ann O’Loughlin: Bálterem kávézó című regényéről a könyv felelős szerkesztőjével, Ferenczy Zsófiával beszélget a műsorvezető, Hajós Veronika.

2022-03-31 20 óra Boszorkányok pedig nincsenek, tanultuk történelemből. Az idézet állítólag könyves Kálmán királyunktól származik, bár valójában ő a strigákról ezekről a varázserővel bíró, vámpírszerű lényekről akart rendelkezni. Az ő létükben nem hitt, mert a Könyves előnevű Kálmán király, hitt a boszorkányok létében. Tehát a kora-középkorban is már baj volt a boszorkányokkal. És ez azóta sem változott sokat.

Lizzie Fry: Boszorkánykör című regényéről a fordítóval, Alexovics Ingriddel beszélgetett a szerkesztő-műsorvezető, Hajós Veronika.

2022-03-24 20 óra A Nők Lapjában jelent meg folytatásokban egy történet, egy kapcsolatról. Nagy szerelemnek az ő története. A férfi, megismerkedésük előtt, egy francia filmből vette: a filmben a férfi azt mondta a nőnek: Legyen ahogy az isten akarja, induljunk el gyalogosan egymás felé, te Párizsból, a Tour Montparnasse-tól, én Versailles-ból, a palotától. Ha összetalálkozunk, ez van elrendelve. A regényben még ennél is jobb csajozós duma van.

Dobray Sarolta szerzővel Üvegfal című regényéről Hajós Veronika beszélget.

2022-03-17 20 óra A mai műsor összeállításakor felsóhajtottam, hogy „ezek a pasik!” Azután elgondolkodtam, és úgy találtam, hogy ennek a műsornak most ez lesz a legkifejezőbb címe. Majd meghallja, hogy miért.

Peter Stjernström: A világ legjobb könyve című regényéről a könyv szerkesztőjével, Kónya Orsolyával Hajós Veronika beszélget.

2022-03-10 20 óra A mára hozott könyveket a pletyka köti össze. Mindjárt felkapjuk a fejünket, ha ezt a szót halljuk és rémes történetek jutnak eszünkbe. Bizonyára nem alaptalanul…

Mary Jo Putney Váratlan szerelem című regényéről a könyv felelős szerkesztőjével, Horváth Annamáriával beszélget Hajós Veronika.

2022-03-03 20 óra Valahol azt olvastam, hogy a szerzőnek ez a 21. magyarul megjelent könyve, de a fülszövegen csak 18-at találtam. A neten találtam viszont 3 rövid filmet, amiben a könyv szereplőiről és azok problémáiról, a helyszínről, hogy mennyire otthonosan mozog ezen a helyen, és a poszttraumás szindrómáról beszél. Ezen kívül a méhészetről is beható ismereteket szerezhetünk. De azért ez egy nagyon romantikus regény, és gondolom nem számít spojlerozásnak, ha elárulom, hogy jó vége van.

Nicolas Spark: Visszatérés című regényéről a kötet felelős szerkesztőjével, Kiss-Pálvölgyi Lídiával Hajós Veronika beszélget.

2022-02-24 20 óra Amikor sok-sok év eltelte után találkozunk vkivel, akihez egykor fontos kapcsolat kötött, az mindig egyszerre öröm, kíváncsiság és szorongás. Szorongás, hogy mit láthat rajtam? Mennyit változtam? Jaj, ő hogy megváltozott, akkor biztosan én is. Miért telt el ennyi idő, mi történhetett vele azóta? Sok kérdés, amire nem mindre kapjuk meg a választ.

Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton című regényéről a kötet fordítójával, Farkas Veronikával Hajós Veronika beszélget.

2022-02-17 20 óra Asszonyokról lesz ma szó. Asszonyok a 20-as évekből. Nem akármilyen asszonyok. Mindhárom reflektorfényben élt. Van írónő, aki korának emblematikus alakja volt. Van, aki hírességek családjában cseperedett és van, ki kiharcolta a hírnevét. Talán a kifejezés sem volt még akkor meg, hogy feminista, de hogy öntudatos önérvényesítő asszonyok voltak, az bizonyos. Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2022-02-10 20 óra A mai műsorban bemutatott könyvek közös nevezője: az elköteleződés. Sokszor magától értetődően máskor nagyon nehezen döntünk valaki vagy valami mellett. Könnyedén, magától értetődően hagyja el szánkat egy hangos igen, vagy egy halk talán…

Bauer Barbara: Az aranyműves fia című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-02-03 20 óra Bezártnak érezzük magunkat a pandémia miatt, vagy a hazánkba zárva, de a lehetőséginket is érezhetjük szűknek, amibe bezáródhatunk.

A szerző a könyvbemutatón azt mondta el, hogy az első nagymama könyv akkor született, amikor az első unokája. Minden az ígéretről szólt, ezt tavasznak nevezte. A második, amikor a lába eltörött és be volt zárva a gipszébe, a mozgásában korlátozott volt, de körbe vette a család, a barátok. Ezt nyárnak érezte. Beérett minden, aminek be kellett érnie. A harmadik és egyben az utolsó nagymama könyvét az első koronavírus hullámban írta és az öregedő kutyájának az elmúlása leginkább az őszre emlékezteti.

Pataki Éva: Nagymama vesztegzár alatt című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-01-27 20 óra A kelta vallás és mitológia Tolkien lapjain vált népszerűvé és sokak számára érdekessé. Mert mit tudunk az időszámítás előtt élt keltákról? Mondhatni semmit. Talán azt, hogy a római birodalom északra is növelni kívánta befolyását és az ott élő kelta-germán törzseket leigázta. De ez a történelmi szemlélet. Hol van itt a mese, a részletek? Nos, ebben a könyvben egy 9 éves kislány nevelődését, nővé válását, a tanult emberek útjára lépését kísérjük. És lesz folytatás. Farkas Bíborkával Druidaösvény című regényéről a szerkesztő, Hajós Veronika beszélget.

2022-01-20 20 óra A mai ajánlataimat a hűség fogalom köré gyűjtöttem be. A könyvek mindegyike olyanokról szól, akik egy emlékhez, vagy az elveikhez hűek.

Egy igazi romantikus könyvvel ismertetném meg Önöket. Mert mitől lesz vmi romantikus? Szerintem attól, hogy a cselekmény egyáltalán nem bonyolult. A főszereplő tiszta, egyenes gondolkodású, tettei jószándékúak. Az őt körülvevő világ sokszor ellenséges, de vannak támogatói, akiknek segítségével sikerül legyőzni a rosszakat. A vége mindenképpen megnyugtató és kerek. És ha már a saját világunk nem egészen ilyen – bár miért ne lehetne? -, legalább szívesen olvasunk olyanokról, akiknek pedig ilyen szép és kerek.

2022-01-13 20 óra Ismeretterjesztés. Nem is olyan könnyű kérdés, mint hinné. Ferge Zsuzsa szociológus írta le először az ünnepnapi és hétköznapi tudás megkülönböztetését. Az ünnepnapi tudás a művészeti és tudományos ismeretekben való jártasság, amelyek a hagyományos szóhasználatban a művelt ember ismérvei, míg a hétköznapi tudás a gyakorlatias tudás, amik a mindennapi életben alkalmazhatók. Persze az egyik nem zárja ki a másikat, mert a meghatározás értéksemleges. Az első könyv szerzője használ egy olyan terminológiát, hogy a művelt ember, aki nőből van és a művelt ember, aki férfi. És ők nagyon tudják, hogyan kellene viselkedni a legkülönbözőbb helyzetekben. Görög Ibolya Summa summarum – Európaiság – hitelesség – protokoll című könyvéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-01-06 20 óra Amikor egy családban a szülők a válás mellett döntenek, a gyerekeik leggyakrabban önmagukat hibáztatják először a végbement helyzetért. Biztos, hogy mindenki sérül, kisebb-nagyobb mértékben. De amikor egy látszólag működő család, 3 felnőtt gyerekkel az apa 70. Születésnapi buliján teljességgel váratlanul bejelentik, hogy elválnak, mert még tartogat az élet örömet számukra. Hiába felnőttek már a gyerekeik, összetörnek, megbillen visszamenőlegesen is életük története.

Helga Flatland: Egy modern család című regényéről a kötet felelős szerkesztőjével, Molnár T. Eszterrel, Hajós Veronika beszélget.

2021-12-30 20 óra Bár a gyerekkönyvekhez nem kell alkalom, mégis a karácsony kiváló lehetőség, hogy könyveket adjunk ajándékba. Nem tudom, hogy más is ennyire nyeretlen kétéves, mint én, de most igencsak meglepett, hogy mennyi gondolatébresztő és a beszélgetés apropóját megalapozó könyv jelent meg.

Képzeljük el azt a mesés játékot, amit a család akár együtt hoz össze. Gondolom, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek fantáziáját is megmozgatja a világegyetem működése. Nemcsak a tejút bolygóiról, hanem távolabbi csillagokról, bolygókról is szól a Rejtélyes világegyetem című kötet. Koncz Gábor főszerkesztővel Hajós Veronika beszélget.

2021-12-23 20 óra Egy válás története, az apa-lánya kapcsolat a szétszakítása. Mondhatni mindennapi történet, ahogyan váláskor a család széthullik. A szétmenő pár egyik fele óhatatlanul megsérül. A sérelmek felnagyítódnak, a korábbi szép emlékek és érzések csak fájdalmat jelentenek a jelenben. Mondják, hogy lehet szépen, barátságosan is elválni, de talán ott nincs egy közös gyerek, aki nem is érti, hol van az otthon? Amikor az egyik szülő a soros és késik vmi miatt, akkor az összepakolt, az ajtóban váró gyerek cserbenhagyottnak érzi magát. S bármennyire jól érezte éppen magát A szülővel, a B szülő biztosan leszólja az ott töltött időt. A szülők döntése a gyerekről, a gyereknek, biztos, hogy keserűséget okoz.

Kalapos Éva Veronika „Ezek voltak az apák” című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2021-12-16 20 óra A mai műsornak a Történelem 2.0 címet adtam. Remélem, hogy a műsor végére az is érthető lesz, hogy miért.

A tinédzser kor sajátja a szélsőséges nagy érzelem. Gyűlölet és szeretet, pláne szerelem egy pillanat alatt jön létre és csap át éppen az ellentétes irányba. A hangulat ingadozik, hol a fellegekben, hol a pokol legmélyebb bugyraiban találja magát a fiatal. A hormonok tombolnak, a személyiség még nem stabil. Alakulóban van, formálódik a végleges alakja. Mondják, hogy elmúlik úgy 18 éves korra. Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent című novelláskötetéről a szerzővel beszélget Hajós Veronika.

2021-12-09 20 óra Fejlödés2.0 a mai műsor címe. Olyan könyvekről beszélgetünk, amikben a szereplők, a szerzők szándéka szerint, elindulnak egy irányba és megváltozik az életük.

A szerző az előszóban azt mondja, hogy a focihoz és a politikához mindenki ért és hozzá is szól. Jó felütés ez a csapategység témaköréhez. Érzem is az iróniát és gondolom, hogy ezért tart itt mindkettő, ahol tart. De most majd kitanuljuk a dolgot és hipp és hopp, ez a mondat már nem biztosan szól irónikusan.

Poós Miklós Csapategység című könyvéről Hajós Veronika beszélget a szerzővel.

2021-12-02 20 óra Én azokhoz tartozom, akik nem félnek a repüléstől. Tudom, hogy vannak, akik hihetetlen szorongással indulnak útnak, én nagyon szeretem attól a pillanattól, hogy mint a rajzfilmekben, nekiszalad a kifutón a gép, egészen addig, amíg le nem száll a célállomáson. Azt is nagyon élvezem, hogy még néhány órával ezelőtt itt voltam, és már hopp, ott is vagyok a célállomáson, sok száz, néha ezer kilométerrel arrébb. Mint a mesében. Amit utálok benne, az a kényelmetlen ülések, a szűk kar és lábhely. De örömmel olvastam, hogy ez majd minden turista osztályon utazó utasnak gondot jelent. Patrick Smith „Üdv a fedélzeten! – Tények és tévhitek a repülésről” című könyvéről a fordítóval, Mezősi Péterrel beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Hajós Veronika.

2021-11-25 20 óra Most komolyan, ha van középiskolás korú gyereke azért, ha nincs, akkor önmagáért, de ezt ne hagyja ki! Két pszichiáter azt találta ki, hogy a világirodalom klasszikusai közül válogatva elemzik, hogy milyen pszichózisban szenvednek a karakterek. Ha például az Oidipuszban a szereplők beszélgettek volna egymással, az egész dráma nem jött volna létre. Vagy például Rómeó csak azért vágott bele a „Júlia projektbe”, mert a lány, akibe egy fél nappal korábban halálosan szerelmes volt, visszautasította. Új szemmel fogják látni a világirodalmat és még szakszerű elemzésekhez is hozzájutnak a könyv olvasása közben. És nem mellékesen nagyon szórakoztató olvasmány. Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger „Pszichiáter látott már?” című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-11-18 20 óra A felejtés.

A fantasy műfaja nem az én kedvelt műfajom. Ezért is örültem, hogy ez a vonal inkább mellékszál, vagy méginkább filozófiai szinten szólalt meg. A könyvkötőről egy szakma jutott eszembe. A régi újságok, folyóiratok bekötője egy kötetbe, vagy a szakdolgozatom leadható állapotba hozója. Nos, ez a könyvkötő nagyon más. Ez is egy szakma, de micsoda különbség. A kötetbe olyan történeteket kötnek meg, amiktől a tulajdonosuk szabadulni akar. Ezért is nagyon veszélyes minden könyv. A legjobb, ha elássák a földbe, jó mélyen. De olvasni biztosan nem szabad. Ez a tiltás nem erre a könyvre vonatkozik. Ez kifejezetten ajánlott.

Bridget Collins A könyvkötő című művéről a szerkesztő-műsorvezető, Hajós Veronika, beszélget Laik Eszterrel, a könyv szerkesztőjével.

2021-11-11 20 óra Keménykötés – a krimi.

Gondolt már arra, hogy minden egyes krimi leírható matematikai fogalommal? Én biztosan nem, mert ez a terep nekem nagyon veszélyes. Emlékszem, sok évvel ezelőtt próbáltam számon kérni az egyik fiamon, hogy mit csinált egész délután? Azzal gyanúsítottam, hogy játszott a számítógépen. Mire felajánlotta, hogy kérdezzem ki, ha nem hiszem el, hogy végzett a teendőivel. Pimaszul rám nézett és azt kérdezte: melyikkel kezdjük? A matekkel, a fizikával, vagy a földrajzzal? Én arra gondoltam, hogy a földrajz leíró jellegű, az nekem menni fog. És közben talán hazaér a mérnök apa és átveszi a stafétabotot. Szóval, kellő szorongással vettem kezembe a könyvet. Ment. Értettem, bár ilyen kifejezés is van benne, hogy permutáció.

Alex Pavesi Nyolc nyomozó című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-11-04 20 óra A mai műsorban nem konkrét könyvekről beszélgetünk, hanem konkrét könyvek apropóján egy műfajról: az erotikus irodalomról.

A szexuális forradalom úttörő alkotásaitól a kortárs szerzők erotikus felhangú thrillerjeiig igyekszünk körüljárni a műfaj sajátosságait.

A szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2021-10-28 20 óra Amikor a ma bemutatásra kerülő könyveket olvastam, eszembe jutott egy film, a Bakancslista. Mert mi is a bakancslista, azok a dolgok, amiket szeretnénk megtenni, még az életünkben. Furcsa, de a legtöbb embernek helyszínek jutnak eszébe, ahová szeretne eljutni. Ezután extrém dolgok is felbukkannak, de a felszínnél mélyebb gondolataink is támadhatnak.

Az első könyv szerzője a National Geographic magyarországi munkatársa, fotós, újságíró. Az a munkája, hogy járja a világot és eljusson fantasztikus helyekre, megismerjen nagyon érdekes embereket. Nehezen találtunk olyan időpontot, amikor tudtunk beszélgetni, mert hol két út között, hol vhol úton találtam, amikor meg akartam szólítani. Míg vártam a találkozás alkalmára, kiderült, hogy útjairól egy könyvben számolt be. Először erről a könyvről, ezekről az utakról beszélgetünk. Balogh Boglárkával Ezerarcú Föld – Rejtőzködő világunk egy utazó szemével című könyve kapcsán Hajós Veronika beszélget.

2021-10-21 20 óra Tudta, hogy a magyar hitvilágban a leggyakrabban a 3-as, a 7-es és a 9-es szám fordul elő?

Amikor egy mesehős hétszerte szebben éled újra, mire is gondolhatnánk. Hát a hét napjaira, arra, hogy a szivárvány hét színt mutat, a szférák tagozódására, a macska 7 életére. Hét szűk esztendő után várjuk jobb sorunkat. S ha heten vannak, mint a gonoszok, mitévők legyünk?

Elizabeth Kay „Hét hazugság” című regénye egy hazugság folyamatról tudósít. Csak egy kis szépítő füllentés és a következőkben már egy hazugság spirálban találja magát a karakter. Hogy miért pont hét? – mert nemcsak a magyar hitvilágban becses szám a 7. Elizabeth Kay „Hét hazugság” című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-10-14 20 óra Több TV csatornán is fut valamilyen főzőműsor. Nem a „receptesekre” gondolok, hanem az egymásnak feszülő „szakácsosokra”. Őszintén szólva nem értem. Sajnálom, hogy azt a műsort még nem találták ki, ami a való élethez a legközelebb van, hogy nem egymásnak feszülnek, hanem együttműködnek a menük elkészítésében. Hiszen egy konyhában az egymás ellen kijátszott játékosokon kívül is nagy a feszültség.

Az ajánlott regény is „szakácsos”. Csak francia. És ott sem a nyugalomról szól a konyha. De a végére azért kisimul. Hála a nagymamának. És az ő különleges receptjeinek, amik a könyv végén olvashatók.

Samantha Verant könyvéről Gímes Katalin szerkesztővel Hajós Veronika beszélget.

2021-10-07 20 óra Önéletrajzok.

Minden beszélgetésre alaposan felkészülök. Elolvasom a könyvet, utánanézek a szerzőnek, próbálom megtudni, hogy esetleg mással miről és hogyan beszélgetett, kérdéseket állítok össze. De én amatőr vagyok. Ennek a könyvnek a szerzője profi újságíró, mégis hasonló alapossággal készül fel egy-egy interjúra. Ami persze a profizmus alapja. Munkás dolog hírt vinni filmekről, könyvekről, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a filmkészítőkkel, szereplőkkel interjút készíteni milyen nehéz. Egy-egy sztárhoz eljutni is nagyon macerás. Hátmég olyat kérdezni, amit nem mindenki szokott tőle. A beszélgetést próbáltam abba az irányba vinni, hogy a riportert önmagáról kérdezgessem. Köves Gáborral interjúkötete kapcsán Hajós Veronika beszélgetett.

2021-09-30 20 óra Amikor ezt a könyvet olvastam, akkor felidéződött bennem régmúlt ifjúságom. A Fiatal Művészek Klubja az akkor Népköztársaság útjának hívott helyszínen (a fiatalok kedvéért ma Andrássy út) volt. Huh, nagyon elit hely volt. Belépés csak tagságival. Én a közeli Benczúr utcában, a Postás Művelődési Központ ifjúsági klubját vezettem és tagja voltam a kerületi klubtanácsnak. Onnan gondolom, hogy nem egy időben voltunk ott klubvezetők, mert a regényben szereplő főnököt nem ismertem. Az ifjúsági klubok életében – egy akkor élt emblematikus figurától hallottam ezt a bonmot – hogy ez az időszak a 3 „P” korszaka. Pince, padlás, pártkörzet. Ezek voltak a klubok helyei. Sajnálhatják a ma élők, hogy kimaradtak ezekből a közösségi élményekből. Na, de a könyv, ha nem is mindent pótol, de legalább egy kicsit rá lehet érezni a régmúlt szép napokra. Temesi Ferenccel Pest című könyve kapcsán Hajós Veronika beszélget.

2021-09-23 20 óra Különleges nők – Berlin nővérei.

Egy trilógiát ajánlok figyelmükbe – három lány életén keresztül csöppenünk bele a háború utáni nélkülözésbe, majd a lassú újjáépülésen keresztül a kettészakadó Németország és a berlini fal árnyékában élő család mindennapjaiba. Az epilógusban megismerjük a családot abban a „csoportképben”, amikor még mindnyájan együtt vannak. A Berlin nővérei című trilógia egyes kötetei más-más lányt helyeznek reflektorba és az ő felnőtté érésük egyben Németország szétszakításának története is.

2021-09-16 20 óra Elhallgatott érzések.

Azért leginkább ahhoz vagyunk szokva, hogy a sikeres a családban a férfi.  Ha pedig azonos területen a nő a befutottabb, akkor az a kapcsolat rovására megy. A szerző mellett egy nagyon népszerű írónő állt és a házasságuk és szerelmük legendásan jó volt. Mi lehetett a titkuk, nem tudom. A férfi halála után a feleség – Szabó Magda – mindent elkövetett, hogy posztumusz elismerést szerezzen férjének – Szobotka Tibornak. Kiadta férje naplóját, amihez ő maga írt személyes hozzászólásokat. Megjelentette – újra – regényeit. Sokat tett elismertetéséért, mégis Szabó Magda férje maradt, bár ahogyan telnek az évek, mintha kezdene összeérni a két életmű. Ilyenek a nagy szerelmek? Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2021-09-09 20 óra Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy a new age mozgalmat hová is tegye? Vallás, világnézet, filozófia, asztrológia, pszichológia, természettudomány, vagy környezetvédelem? Hívják láthatatlan vallásnak, saját lelki útnak is. Mindenesetre az biztos, hogy egy spirituális űrt igyekszik betölteni. Hiszen az embert nem hagyja nyugodni a kérdés, hogy mi végre vagyunk a Földön? Ezekhez a gondolatokhoz egy érdekes könyvet ajánlok figyelmükbe.

A könyv egy ilyen útnak a végigjárásáról szól. A perui Alpokban találnak egy ókori Kéziratot, amely számozott Felismerést tartalmaz. Mindegyik felismerés egy fokkal magasabbra juttatja az azt befogadókat. Értelmi és érzelmi azonosulás után léphet a következő fázisba. A feladatot az nehezíti, hogy a helyi katolikus egyház vezetői mindent elkövetnek, hogy a Felismerések ne kerüljenek nyilvánosságra. Természetesen erőfeszítésük hiábavaló és kártékony, mert mi olvasók, mind a kilenc Felismerést megismerjük. Én a harmadikig jutottam. Ön meddig fog?

2021-09-02 20 óra Szeret vitatkozni? És tud is? Egy perc alatt hány szót, hány érvet, hány hivatkozást tud felhozni? Hm. Nem tudunk vitatkozni, mert nem tanulunk meg. A regény témája a kommunikáció. Mindenki beszél. Csak nem egymáshoz, hanem inkább egymásról. És hogy kerül ide a vita? A topekai iskolában, mint ahogyan Amerika szerte a középiskolákban, versenyszerűen űzik ezt a szellemi sportot. Begyakorolt gesztusok, hangszín, hanglejtés. Érvek és hivatkozások felsorolása, mindez időre. Az ellenfélnek ezekre kell ellencsapást mérni, szintén időre. Innen nőnek ki a politikusok. Érdemes megismerni a gesztusnyelvüket és főleg a választások közeledtével, megtanulni olvasni ezekből.

2021-08-26 20 óra 4 korcsoportban, 3-3 gyerek- és ifjúsági könyv – van miből választani.

Akár szülőként, akár nagyszülőként olvasunk mesét, figyelembe kell vennünk, hogy a közös idő, amit a gyerekkel és a meséléssel töltünk, a Mi intim időnk. Kevés esélyünk van arra, hogy ezt az intimitást később így megélhetjük. Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.