Keménykötés – Hajós Veronika

Időpont: csütörtök 20:00 – 21:00, ismétlés szombat 02:00 – 03:00

Műsorvezető: Hajós Veronika

Olvasni talán az egyik legjobb dolog a világon. Hogy ki mit választ olvasmányul, milyen szerzőt, témát, stílust kedvel, az saját ügye. Ha azonban – ahogy ebben a műsorban – az olvasó/hallgató saját ízlésének megerősítése mellett számára új témát, új szerzőt, új könyveket ismer meg, akkor a szerkesztő munkája célt ért. A műsor segít partot érni a betűtengerben. A Keménykötés a Civil Rádió és a Rádió Bézs közös műsora.

2023-03-23 20 óra Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen, az élete maga a pokol – a környezetében talán senki sem szenved annyira, mint ő. Anyja magára hagyta a fiatal lányt, ráadásul barátai sincsenek, hiszen a rabszolgákat nem csupán az ültetvényesek sanyargatják, hanem ők maguk is gyötrik a társaikat, kegyetlenül, brutálisan. Cora úgy látja, nincs más lehetősége, mint a szökés. Amikor először hall a föld alatti vasútról, a rabszolgák északra menekítésével foglalkozó, titkos szervezetről, elhatározza, hogy bármi történjék is, útnak indul. Nem is sejti, milyen hosszú és gyötrelmes út vár rá…

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye, A föld alatti vasút (The Underground Railroad) az 1800-as évek Amerikájába repíti az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak szóval és tettel, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál – a feketék élete ugyanis sokak szemében nem annyira értékes, mint fehér embertársaiké. Tegyi Tímeával, a kiadó munkatársával Hajós Veronika beszélget.

2023-03-16 20 óra Mind teszünk olyasmit, amit később megbánunk…

Vivien holtan fekszik a fürdőszoba hideg márványpadlóján. Jobb karját kinyújtja, mintha meggypiros körmeivel még utoljára megpróbálna valakibe belekapaszkodni. Hollófekete haja vértől ragacsos. A helyszínen nincs semmi, ami idegenkezűségről tanúskodna. Talán öngyilkos lett? És ha igen, mi vihette erre a tragikus döntésre? Hiszen mindene megvolt, amit csak kívánhatott.

Amikor a rendőrség nyomozni kezd a halála ügyében, egyre több kérdés merül fel, amelyekre képtelenek választ adni, sőt a gyilkosság lehetőségét sem zárhatják ki. Luana Lewis kihagyhatatlan, gyomorszorító thrillerében semmi sem az, aminek látszik, és abban sem lehetünk biztosak, hogy a szereplők mindig az igazat mondják. Luana Lewis Ne felejts el című regényéről a könyv felelős szerkesztőjével Kenyó Ildikóval beszélget a műsorvezető, Hajós Veronika.

2023-03-09 20 óra Ez az a könyv, amiben mindannyian benne vagyunk. Ebben a könyvben születünk meg és növünk fel. Itt vagyunk gyerekek, kamaszok, apák és anyák, szeretők és szeretettek. Ebben a könyvben nekünk fáj, és mi örülünk. Mert ez a mi otthonunk könyve, a lakásunké, a városunké, a falunké, a szívünké. Ez a könyv a mi könyvünk nyáron, a strandon árnyékban és szikrázó napon, s persze télen, amikor minden túl kopár és túl hideg. A könyv Háy János korábban megjelent novellásköteteiből (Egymáshoz tartozók, Napra jutni, A bogyósgyümölcskertész fia, Házasságon innen és túl, Hozott lélek) nyújt válogatást. Háy János Otthonunk könyve című művéről Bérczes László színházi rendezővel Hajós Veronika beszélget.

2023-03-02 20 óra London, 1967. A trinidadi Odelle állást kap az előkelő Skelton galériában. Egy nap felbukkan a varázslatos tehetségű spanyol festő, Isaac Robles egy addig ismeretlen korai műve, amit a galéria kiállításon akar bemutatni. Odelle-nek feltűnik, milyen különös hatást gyakorol a kép főnökére és pártfogójára, Marjorie Quickre, és a lányban gyanú ébred: miféle titkok rejlenek a festmény múltjában?

Spanyolország, 1930-as évek. Robles, a festő és a húga megismerkedik egy Londonból érkezett műkereskedővel és vonzó lányával, Olive-val. A kereskedőt elbűvöli Robles első képe, ám mielőtt felkarolhatná az ifjú tehetséget, kirobban a spanyol polgárháború…

Mi köti össze ezt a két eseményt, amelyet több mint harminc év választ el?

Jessie Burton regényében egy festmény sorsán keresztül ismét magával ragadó, érzelmekben gazdag történet tárul fel múlt és jelen kapcsolatáról, a szerelembe beleavatkozó politikáról és a tehetség valódi természetéről. Jessie Burton Múzsa című regényéről a sorozat szerkesztőjével, Bárány Tiborral Hajós Veronika beszélget.

2023-02-23 20 óra Két férfit sodor egymás mellé az élet: az idősebb egy műtét következtében elveszítette a személyes emlékeit, melyeket erősen meghatározott a diktatúra, a fiatalabb pedig a hétköznapokba belefásulva nem tudja, hogyan is tehetné emlékezetessé az életét. Az idősebb nem emlékszik a részletekre, a fiatalabb pedig elveszik közöttük. Hogyan segíthetnének egymáson, ha már magukon sem tudnak? Együtt erednek az elfeledett múlt nyomába, hogy összerakják egy ember történetét mindabból, amit az ismerősei tudnak róla elmondani. A fado-énekesnő, a hős görögök soha nem síró leszármazottja, a főállású bohóc – mindannyian mesélni kezdenek, s a történetüket mint egy-egy szál virágot nyújtják át. Talán sikerül a virágokból összerendezni egy csokrot. Talán sikerül felvenni a harcot az ürességgel. Talán a virágok megmutatják mindazt, amiről soha nem szabad megfeledkeznünk. Talán mindkét férfinak sikerül méltóvá válnia a virágokhoz…
Afonso Cruz Virágok című regényéről a kötet fordítójával, Bense Mónikával, Hajós Veronika beszélget.

2023-02-16 20 óra A századforduló Monarchiájában, annak is a legszélén él két nő. Sorsuk szétválaszthatatlanul összefonódik: sem élni, sem lélegezni, sem együtt maradni, sem elhagyni egymást nem tűnik lehetségesnek.

A történetüket elmesélő Sztefanija árva. Szülei bennégtek az otthonukban, őt viszont befogadta az orvos. Hálából annak lányát szolgálja már-már parancsoló hűséggel. A magyar olvasó az Édes Anna ellenpárjára talál rá, hiszen itt a cseléd éppen hogy többé-kevésbé egyenrangúnak tekinti magát az úrnőjével, meg is tud sértődni rá, miközben odaadó gondoskodásával majdhogynem megfojtja őt és családját. Sőt még elcsábítani sem lehet, inkább ő epekedik reménytelenül a pravoszláv pap után.

A könyv sem elsősorban csak az ő életéről (vagy a korról) szól, hanem leginkább egy remekbe szabott pszichológiai portré két nőről, amely bemutatja, milyen bonyolult függőségi viszonyok kötik össze őket. Sofia Andrukhovych – Felix Ausztria című regényéről Bárdos Dóra kritikussal Hajós Veronika beszélget.

2023-02-09 20 óra Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa.

1986. február 28-án, éjfél előtt pár perccel dördült el a halálos lövés. A gyilkos kiléte azóta ismeretlen.

Vajon miért kellett meghalnia az egykori svéd miniszterelnöknek?

Tíz évvel Stieg Larsson halála után megnyitják a Millenium-trilógia szerzőjének archívumát.

Jan Stocklassa író, újságíró mintegy húsz költöztetődobozban bukkant iratokra, az Olof Palme-gyilkossággal kapcsolatos átfogó kutatás anyagára.

Vajon a mozaikokból összeáll a kép?

Jan Stocklassa a valaha élt egyik legnagyobb svéd krimiíró segítségével az igazság nyomába ered: könyve nem csupán egy kegyetlen gyilkosság természetrajza, hanem egy vérbeli skandináv krimibe oltott, pontos és fontos kordokumentum is. Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa című könyve kapcsán a fordítóval, Patat Bencével Hajós Veronika beszélget.

2023-02-02 20 óra Az 1890-es évek elejének Budapestjén lázasan folyik a készülődés a magyarság ezeréves fennállásának megünneplésére. A millenniumi előkészületek forgatagában Pulszky Károly, a nemzetközi hírű, becsvágyó művészettörténész megkapja élete lehetőségét: a kormány mesés összeget bocsát a rendelkezésére, hogy az Országos Képtár igazgatójaként világszínvonalú műkincsgyűjteményt hozzon létre Magyarországon. Károly érzi, hogy a majdani Szépművészeti Múzeum megalapításával nem csupán hazájának tehet maradandó szolgálatot, de végre talán örökké elégedetlen apja, Kossuth egykori minisztere, Pulszky Ferenc elismerését is kivívhatja. Ám irigyei mindeközben csak az alkalmat lesik, hogy magasztos törekvéseit a pártpolitika sarába ránthassák, és gyűlölt családjával együtt végleg tönkretehessék a túl gyorsan túl magasra jutott fiatalembert. Országos botrány készül, amelyben a becsületnél is több forog kockán… Pataki Éva Férfiképmás című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2023-01-26 20 óra A legtöbb Segíts magadon! típusú írás arra buzdít, hogy nézz és szállj magadba, fedezd fel legrejtettebb érzéseidet és vágyaidat, váltsd valóra legvadabb álmaidat. Márpedig ez gyakran több kudarcélményt és frusztrációt hoz, mint amennyi pozitív eredményt.

A Michael I. Bennett és Sarah Bennett szerzőpáros, apa és lánya, most azt tanácsolja, hogy a francba az ilyen könyvekkel, az önboncolással és önsajnálattal, a folytonos köldöknézéssel! Az általuk javasolt terápia két szóban foglalható össze: Térjünk a lényegre! Arra buzdítanak, hogy reálisabb célokat és kivitelezhetőbb megoldásokat keressünk, hogy fogadjuk el azt, amin amúgy sem tudunk változtatni.

Sarah Bennett és Michael Bennett – Francba az érzelmekkel! – Egy pszichológus hasznos tanácsai az élet megoldhatatlan problémáiról című könyve kapcsán a kiadó munkatárásval Finy Petrával Hajós Veronika beszélget.

2023-01-19 20 óra Kilenc ember a legkülönfélébb okoknál fogva úgy dönt, hogy befizet egy tíznapos gyógyüdülésre. Van, aki fogyni akar, van, aki a válságba jutott házasságát reméli helyrehozni, de olyan is akad, aki egyszerűen csak pihenni akar, kiszakadva a hétköznapok taposómalmából. Az isten háta mögötti Oltalom Háza minden tekintetben megfelelő helynek tűnik céljuk eléréséhez, hogy tudniillik tíz nap múlva felfrissülve, megújulva térjenek vissza régi életükhöz…

Liane Moriarty Kilenc idegen című regénye kapcsán Bácskai Júlia pszichológussal Hajós Veronika beszélget.

2023-01-12 20 óra Kevés izgalmasabb ország van a hatalmas Oroszországnál, amely számtalan kultúra találkozásából alakult egy rendkívül sokrétű és lenyűgöző világgá. Edward Rutherfurd a tőle megszokott magával ragadó módon festi meg Oroszország nagyszabású freskóját. Egészen a második századig nyúl vissza, hogy egy kicsiny, a sztyeppén megbúvó falucskából, Ruszkából indítsa útjára regényét, amely négy család történetét követi nyomon generációról generációra…

Edward Rutherfurd Ruszka című regénye kapcsán Prof. Dr. Font Mártával, a Pécsi Tudományegyetem Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék vezetőjével Hajós Veronika beszélget.

2023-01-05 20 óra Kevés izgalmasabb ország van a hatalmas Oroszországnál, amely számtalan kultúra találkozásából alakult egy rendkívül sokrétű és lenyűgöző világgá. Edward Rutherfurd a tőle megszokott magával ragadó módon festi meg Oroszország nagyszabású freskóját. Egészen a második századig nyúl vissza, hogy egy kicsiny, a sztyeppén megbúvó falucskából, Ruszkából indítsa útjára regényét, amely négy család történetét követi nyomon generációról generációra…

Edward Rutherfurd Ruszka című regénye kapcsán Prof. Dr. Font Mártával, a Pécsi Tudományegyetem Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék vezetőjével Hajós Veronika beszélget.

2022-12-29 20 óra “13 percig halott voltam.

Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem akartam megölni magamat.

Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között…”

A 13 perc megragadó YA pszichológiai thriller Sarah Pinboroughtól – emberekről, félelmekről, manipulációról és az igazság erejéről. A könyv szerkesztőjével, Laik Eszterrel Hajos Veronika beszélget.

2022-12-22 20 óra A világ talán legismertebb és legelismertebb kapusa Gianluigi Buffon. Egy nagy edző mondta róla, ha ő játszik, az olyan, mintha tizenketten lennének a pályán. Sok elismerés mellett megkapta a Minden Idők Legjobb Kapusa-díjat is. Gigi Buffon valóban az első, a Numero 1 az 1-es mezszámot viselők között.

Nem a szűk tucatnyi bajnoki cím, a kupagyőzelmek, a világbajnoki cím, a számtalan egyéni elismerés tűnik a legelképesztőbb dolognak a pályafutásában, hanem az, hogy sok évnyi játék után még mindig győzeleméhség dolgozik benne. Mártha Bence sportújságíróval Gigi Buffon Numero 1 című önéletrajzi könyvéről Hajós Veronika beszélget.

2022-12-15 20 óra Lili egy zátonyra futott házasságtól menekül Itáliába. És hogy miért pont a szerelmek városában akarja átgondolni az életét, arról csakis nagymamája naplója tehet. Vajon a nagymamájának tényleg volt egy titkos olasz szerelme? A naplóból ugyanis fény derül Róza nagyi titkaira, és Lili egészen Velencéig megy, hogy megtudja az igazságot.

Lili reméli, a saját életével kapcsolatban is tisztábban lát majd az utazás végére. Tudni fogja, érdemes-e még egy esélyt adni a házasságának, vagy új életet kell kezdjen, ha hazatér…

Fábián Réka Az én titkos Velencém című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-12-08 20 óra Az 1600-as évek elején Prága az aranycsinálás lázában ég. A várban, ahol ugyanúgy a bölcsek kövét keresi a babonás császár, mint a sok alkimista, varázsló és szerencsevadász, tömlöce mélyén gyermeket szül egy boszorkánysággal vádolt fiatal nő. Mire a börtönőrei észbe kapnának, ő maga meghal, az újszülöttnek pedig nyoma vész…

Mörk Leonóra: “Asszonyom, édes úrnőm” című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-12-01 20 óra Egy nagymama, egy anya, egy lány és a kastély utolsó grófnője szólal meg Vámos Miklós Ötvenhét lépés című új kötetében. Nem megszokott körülmények között, karantén alatt született a könyv, és a könyvpiacot sújtó papírhiányról is sokat olvasni az utóbbi hónapokban. Mégis egy sorozat első darabja lett. A szerzővel, Vámos Miklóssal Hajós Veronika beszélget.

2022-11-24 20 óra Finlay Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni…

Elle Cosimano Finlay Donovan ölni tudna című regényéről a könyv fordítójával, Török Krisztinával, Hajós Veronika beszélget.

2022-11-17 20 óra Polgár Judit sakkozót sokan kérték, hogy írjon könyvet azoknak a gyerekeknek, akik már egy ideje sakkoznak, tehát ismerik a figurákat, a lépéseket, a játék alapszabályait, és talán egyszer majd versenyezni is szeretnének. Nekik szól a Legyél te is bajnok!, és egy kicsit a testvéreknek, a szülőknek, nagyszülőknek és a barátoknak – azoknak, akikkel együtt lehet kalandozni a sakk varázslatos világában…

A szerzővel, Polgár Judittal, Hajós Veronika beszélget.

2022-11-10 20 óra A 18. században Nagy Katalin cárnő biztatására németek tízezrei telepedtek le Oroszországban, a Volga mentén, megőrizték nyelvüket, kultúrájukat, és példás szorgalommal művelték földjeiket.

Guzel Jahina főhőse, Jakob Bach egyike a leszármazottaiknak, egy kis német telepen dolgozik tanítóként, és úgy tűnik, semmi izgalmas nem történhet az életében, mígnem…

Guzel Jahina A Volga gyermekei című regényéről a fordítóval, Soproni Andrással Hajós Veronika beszélget.

2022-11-03 20 óra Az egyedüllét teremtő erő. A mai műsorban bemutatott könyv társként és útmutatóként szolgál mindazoknak, akik valaha átélték már a magány fájdalmát: gyengéden vezet a saját magunkkal és másokkal kialakított jobb kapcsolatok felé.
Az “Iránytű” sorozat keretében megjelent Cheryl Rickman: Magány című könyvéről a sorozat szerkesztőjével, Kiránszky Emőkével Hajós Veronika beszélget.

2022-10-27 20 óra Diana O’Toole eltervezte az életét. Mire betölti a harmincat, kimondja a boldogító igent, harmincöt évesen a férjével és két gyerekkel New York külvárosában él, miközben művészeti szakértőként sikeres karriert épít az aukciósházak kíméletlen világában. Ám New Yorkban váratlanul felüti a fejét egy vírus, amely mindaddig csak a világ túlsó felén pusztított…
Jodi Picoult Bár itt lennél című regényéről a mű fordítójával, Novák Petrával, Hajós Veronika beszélget.

2022-10-20 20 óra 1945 áprilisában a német lágerekből összegyűjtötték és elszállították az olasz Alpokba a nácik legértékesebb foglyait, hogy Hitler alku tárgyaként használhassa őket a világháború utolsó napjaiban zajló kockázatos végjáték során.

Az SS-nek kiadták a parancsot: amint a katonai helyzet romlik, végezzék ki mind a százharminckilenc túszt – európai államfőket és tábornokokat, náciellenes összeesküvőket és családtagjaikat, brit titkos ügynököket, a „nagy szökés miatt” híressé vált angol tiszteket, pilótákat, időseket és gyermekeket.

Feszültséggel teli dráma kezdődött…

Lan Sayer és Jeremy Dronfield – Hitler utolsó dobása című dokumentumregényéről a könyv szerkesztőjével, Leiszter Attilával beszélget Hajós Veronika.

2022-10-13 20 óra Miklós teljesítménykényszer alatt éli mindennapjait. Identitását munkájában betöltött pozíciója határozza meg, amelynek egy hirtelen jött, súlyos betegség vet véget, egyszeriben rávilágítva kiüresedett, elfojtásokkal teli életére, amely alól a házassága sem kivétel. Eszter, Miklós felesége pedig kénytelen ráébredni, hogy mellőle is elszaladtak az évek. Az emlékek, a barátok. Ráadásul elkerülhetetlennek tűnik, hogy egyedül maradjon két gyermekükkel…

Légrádi Gergely Nélkülem – Nélküled című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget..

2022-10-06 20 óra Az Oslóban élő, harmincnyolc éves főhőst majd húsz év után elhagyja felesége és magával viszi három közös lányukat is. A magára maradt férfi keserű napjait, hónapjait követhetjük nyomon ezek után, miközben elszórt visszautalásokból a házasság egyes jeleneteit, valamint a hős életének korábbi éveit is megismerhetjük. Kiderül az is, hogy a válás előtt körülbelül egy évvel Arvid Jansen szüleit és két fivérét is elveszítette egy hajótűzben, így gyásza többszörös, nehezen viselhető. A napjai egyhangúan telnek, belvárosi bárokban részegedik le, nőket visz haza, vagy ütött-kopott pezsgőszínű Mazdájával járja az utakat.Per Petterson Férfiak az én helyzetemben című regényéről a fordítóval Pap Vera-Ágnessel Hajós Veronika beszélget.

2022-09-29 20 óra Elszántan. A vállalkozó kedv mindig motorja egy életútnak, s ha gyerekként vagy fiatalon el tudunk köteleződni valami mellett, az akár egy életen át kitarthat. Abban a korban viszont, amikor egy nőnek kijelölt pályája van, akkor csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy álmaikat valóra váltsák…

Charlotte Jacobi A Douglas-nővérek című regényéről a fordítóval, Győry Hannával, Hajós Veronia beszélget.

2022-09-22 20 óra Balogh Boglárka a National Geographic magyarországi munkatársa, fotós, újságíró. Az a munkája, hogy járja a világot és eljusson fantasztikus helyekre, megismerjen nagyon érdekes embereket. Nehezen találtunk olyan időpontot, amikor tudtunk beszélgetni, mert hol két út között, hol vhol úton találtam, amikor meg akartam szólítani. Míg vártam a találkozás alkalmára, kiderült, hogy útjairól egy könyvben számolt be. Balogh Boglárka Ezerarcú Föld – Rejtőzködő világunk egy utazó szemével című könyvéről Hajós Veronikával beszélget.

2022-09-15 20 óra​ A szeplős Allegra Bird maga mögött hagyja imádott apját, barátait és gyerekkora helyszínét, a mesés, írországi Valentia-szigetet. Dublinba tart, hogy felkutassa sosem látott anyját, a családi elbeszélésekből felelőtlennek és szívtelennek ismert Carmencita Casanovát. Minden a terv szerint halad egészen addig, amíg Allegra bele nem botlik egy idegenbe, akinek különös elmélete magával ragadja: mindenki arra az öt emberre hasonlít a leginkább, akikkel a legtöbb időt tölti. De mi van akkor, ha valakinek nincs öt állandó személy az életében? Cecelia Ahern Szeplők című regényéről a fordítóval, Kurta Zsuzsannával Hajós Veronika beszélget.

2022-09-08 20 óra​ A témánk Oroszország. Az amerikai-orosz újságíró, Arutunyan nem egyszerű életrajzot írt Putyinról, hanem az orosz történelem és mentalitás mélyére hatolva elemzi az oroszok és uralkodójuk kapcsolatát: a többpárti demokrácia csalóka díszletei fölött álló “cárt”, aki önmaga dönti el, hogy épp elnök vagy miniszterelnök akar lenni, és ha kedve tartja, megalázhatja az ország leggazdagabb oligarcháit. Anna Arutunyan A Putyin-varázs című könyvéről, Oroszországról és az orosz társadalomról dr Gecse Géza történésszel Hajós Veronika beszélget.

2022-09-01 20 óra​ A háború után néhány évvel egy fiatal házaspár beköltözik a korábban a leghírhedtebb norvég nácinak, Henry Rinnannak és bandájának otthont adó házba. Lányaik színházi előadást rendeznek a pincében, mely egykor foglyok üvöltésétől és sikolyaitól volt hangos. A gyerekek semmit sem tudnak a ház történetéről, a házasságot azonban lassan kikezdi a múlt rájuk nehezedő súlya…

Simon Stranger Fény és sötétség lexikona című regényéről a fordítóval, Patat Bencével Hajós Veronika beszélget.

2022-08-25 20 óra​ Megint itt a ragyogó alkalom, hogy egy könyvet és egy filmet összevessünk. Egy nagyon csavaros thrillert, aminek a végén nagy durranás is van. Melyiket először? Nagyon jó kérdés. Nekem úgy adódott, hogy a könyv jött először, és így ugyan a filmen már nem rágom tövig a körmöm, de legalább a sztorin túl is tudok a filmre és a színészi játékra figyelni. Az biztos, hogy a szerző nagyon szeretné fenntartani a titkot a történet végi csavarról…

Sarah Pinborough Ne higgy a szemének! című regényéről a könyve szerkesztőjével Helfrich Judittal Hajós Veronika beszélget.

2022-08-18 20 óra Lezárás. Aki még sosem költözött, nem tudja, hogy milyen mélyen lehet kötődni a helyhez, ahol éltünk. Akárhányszor elmegyek a gyerekkori lakhelyem felé, mindig felnézek az ablakra. A harmadik emeleten laktunk, sose kell kiszámolnom az emeleteket, a szemem rögtön rálel a helyre. Nem úgy, mint a memoárban a mesélő… Andre Aciman Kivonulás Egyiptomból című memoárjáról a könyv fordítójával, Szigethy-Mallász Ritával Hajós Veronika beszélget.

2022-08-11 20 óra Mit tudunk a kolibriről? A madárra gondolok. A kolibri repülése fantasztikus: képes arra, hogy szárnyait a szokványos fel- és le mozgatás mellett körkörösen is használja. Az egyetlen olyan madár a Földön, amely hátrafelé is tud repülni sőt, lefelé, előre, oldalra, hogy az egy helyben lebegés képességéről ne is beszéljünk. Ebben a regényben fontos szerepet kap, a mozgás és a mozdulatlanság. Az egy helyben maradás. Ezért a kolibri hasonlat. Sandro Veronesi A kolibri című regényéről a fordítóval, Matolcsi Balázzsal Hajós Veronika beszélget.

2022-08-04 20 óra Sokszor egy-egy helyszín meghatározó egy történetben, mint most is. Egy kisregény, tulajdonkeppen a cselekmény elmondható pár mondatban, de az olvasónak a mögöttes feszültség megértéséhez szüksége van egy nagyobb ívű történetbe beavatódni. Ez a kisregény megadja ezt az élményt. Ahhoz, hogy értékelni tudjuk, bele kell helyezkedünk a mesélő élettörténetébe.

Edith Bruck Római lakás haszonélvezettel című kisregényéről Ferencz Győző irodalomtörténésszel beszélget Hajós Veronika.

2022-07-28 20 óra A mai műsor átfogó címe: kiragyogás. Mert a történetekben a szereplők A XVI. században végigsöpört Európán egy felkelés hullám, amiben a szegények fellázadtak uraik ellen. Mindegyik felkelésnek volt egyházi vonatkozása. Gyorsította a folyamatot, hogy a nemzeti nyelvekre lefordított és könyv alakban kiadott bibliákat egyre több írástudó ismerte meg. A városokban hitszónokok sora bujtogatott a pompában és gazdagságban élő egyház privilégiumai ellen. Ebben a közegben élt és prédikált Müntzer Tamás.

Eric Vuillard Szegények háborúja című regényéről a fordítóval, Tótfalusi Ágnessel beszélget Hajós Veronika.

2022-07-21 20 óra Ma kibeszéletlen témájú könyvekről beszélgetünk. Van úgy hogy képtelenek vagyunk kikecmeregni egy helyzetből és jól besöpörjük a szőnyeg alá, vagy fájdalmunkat képtelenek vagyunk megfogalmazni és csak egy gyomorszorító érzést cipeünk. De mire való az irodalom?

Elizabeth Key Hét hazugság című művéről a könyv szerkesztőjével, Kis-Pálvölgyi Lídiával Hajós Veronika beszélget.

2022-07-14 20 óra A mai műsor átfogó címe: kiragyogás. Mert a történetekben a szereplők szeretnének kitűnni, vagy éppen eltűnni…

Képzeljünk el egy angol titkos ügynököt, akinek a képzési vizsgafeladata az, hogy a Waterloo pályaudvaron egy öngyilkos terroristát elkapjon, akinek a derekára robbanó töltet van szerelve. Mindösszesen annyit tud róla, hogy kék ing és fehér pulóver van rajta. Rohan is utána, de a fülesében egy hang figyelmezteti, hogy nem az után a pasi után kell menni, hanem az után, akin fehér ing és kék pulóver van. Már majdnem utol is éri, amikor az “üldözött” hátrafordul és azt mondja, bummmmm!

Mick Herron “Utolsó befutók” című regényéről a könyv szerkesztőjével Kis–Pálvölgyi Lídiával Hajós Veronika beszélget.

2022-07-07 20 óra A mostani műsorban bemutatott könyvek közötti összekötő kapocs az emlékezés.

A posztraumás stressz szindrómát (PTSD) általában a harci eseményekben részvevőkkel azonosítjuk. Pedig nem korlátozódik hadi eseményekre. Gyerekként, felnőttként éppen úgy megeshet velünk az a pszichés megrázkódtatás, ami a tünetek megjelenését okozhatja. A szorongás, a félelemérzés, rémálmok, az újra és újra átélt esemény. Egyfajta transzállapot is létrejöhet, aminek következtében az egyén elmenekül a való világtól és egy másik valóságban él tovább. Pont ez utóbbit éli meg a regény egyik karaktere. A szerző beszámol egy kutatásról is, amiben hajléktalanokat vizsgáltak és eszerint az utcán élők 80%-a szenved posztraumás stressztől. Ebbe a különös világba nyerhetünk betekintést a könyv női karaktere által…

Jane Corry Csak egy pillanat című könyvéről Gimes Katalin szerkesztővel Hajós Veronika beszélget.

2022-06-30 20 óra A mai műsorban a lélek rejtelmeiről szólnak majd hozzánk a könyvek. Először egy olyan történettel ismerkedünk, amelyben egy anya azt gondolja, hogy ha csak néhány percet visszamehetne az időben, jobban odafigyelne. Ha csak néhány hónappal, néhány évvel mehetne vissza, annyi mindent csinálna másképpen…

Julian Sandrel, A csodák könyve című regényéről a könyv szerkesztőjével, Kiss-Pálvölgyi Lidiával Hajós Veronika beszélget.

2022-06-23 20 óra A mai műsorban megjelenő könyvek összekötő fonala: a kaland, kalandozás. Az első könyvről azt olvastam egy kritikában, hogy folklorisztikus kalandregény. Soha nem hallottam még ilyen műfajról. Van benne ázsiai folklór, kaland, nyomozás és még sok minden más. Amitav Ghosh: A puskakereskedő legendája című regényéről a fordítóval, Csuhai Istvánnal Hajós Veronika beszélget.

2022-06-16 20 óra A mai műsornak összefogó vezérfonala a totalitarizmus. Az első könyv egy flamand nyelven író művész munkája. Az őrök, akik a könyv főszereplői, egy percig sem hagyják el a rájuk bízott épület pinceszintjét, pedig tudják, hogy a felettük lévő ház teljesen üres. Az őket vezénylő szervezet nem mentette fel őket feladatuk elvégzése alól, tehát várnak…
Peter Terrin Az őr című regényéről magával a szerzővel beszélgetett Balogh Tamás, a mű fordítója.

2022-06-09 20 óra Gyerekkönyveket ajánlok figyelmükbe. Persze nemcsak gyerekek olvashatják, hiszen gyermeklelkű felnőttek az esti mese ürügyén miért ne szórakoznának ezekkel a könyvekkel jól?
Löffler Zsuzsanna Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány című meseregényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-06-02 20 óra Ma olyan könyvekkel jöttem, amiben a szereplők hazát keresnek kényszerből. Vannak olyan időszakok az emberiség történetében, amikor új életet kell teremteni a régi helyett, mert az valamiért nem folytatható.
Az első könyvnél már a szerzője is meglepő figura. Angol főrend, lord, a képviselőház tagja, a Konzervatív Párt elnökhelyettese volt, jó eséllyel a londoni főpolgármesteri címre. Mivel azonban hamis tanúzáson kapták, börtönbüntetésre ítélték. De most nem ezekről lesz szó, hanem egy nagyon tehetséges 17 éves leningrádi fiúról, akinek el kell hagynia hazáját, mert a KGB célba vette. Két lehetősége van. vagy Londonba, vagy NewYorkba szökik. Fej, vagy írás? Jeffrey Archer: Fej, vagy írás című regényéről a könyv szerkesztővel, Kiss-Pálvölgyi Lídiával beszélget Hajós Veronika.

2022-05-26 20 óra Utazni sokféleképpen lehet – befizethetünk egy szervezett útra, elmehetünk egy rokonnal a világ másik részére és mehetünk egy koporsóban is – ha az életünk a tét.
Kordos Szabolcs Turista from Hungary művének címe alapján azt gondolhatnánk, hogy rólunk, utasokról szól a mese, de azért miközben rólunk mesélnek a csoportokat kísérgető idegenvezetőkről is kiderül egy s más. Jó, ha tudunk ezekről a kis stiklikről, hogy amikor ismét utazhatunk, felkészültek legyünk. A könyv szerzőjével Hajós Veronika beszélget.

2022-05-19 20 óra Regény a regényben, vagyis kettő az egyben. A könyv Bostonban kezdődik és egy anya-lánya vitába csöppen az olvasó. A lány egy családi ebéden bejelenti, hogy barátjával összeházasodnak – s az anyja kérdésére, hogy miért is házasodnak össze, a lány azt mondja: “szerelmesek vagyunk”.
Az anya felháborodik, mert szerinte férjnek nem azt kell választani, akibe az ember szerelmes, hanem aki jó apa és jó férj lesz…
Elif Shafak A szerelem 40 szabálya című könyvéről a két fordítóval, Csáki-Sipos Katával és Nagy Mariettával Hajós Veronika beszélget.

2022-05-12 20 óra A romantikus műfajú könyvek gyakran fontos ismereteket is nyújtanak. Persze nem állítom, hogy ezért érdemes romantikus könyveket olvasni. Ez a könyv, az érzelmi hullámvasút, vagyis a bipoláris zavar fázisaról, az alkohol és az emlékezés összefüggéséről, a hipnózis módszeréről is ad egy rövid képet. A könyv természetesen ettől még nem ismeretterjesztő, hanem önbevallás alapján, pszichothriller műfajú. Tasmina Perry Enyém vagy című regényéről a könyv szerkesztőjével, Gimes Katalinnal Hajós Veronika beszélget.

2022-05-05 20 óra Mai könyveink között az összekötő kapocs a megfelelés. Első könyvünkben két helyszínre vezet minket a szerző. A kisgyerek Győrben, a felnőtt Milánóban él. Fejezetenként váltakozva éljük meg vele a történetét. A kisgyerek a szüleinek, a nagyszüleinek, az iskolában a tanárainak akar megfelelni. A felnőtt nő pedig a csodálatos olasz barátjának nem képes szólni, hogy sok belőle és ez bizony sokkolja őt..

Czakó Zsófiával, Nagypénteken nem illik kertészkedni című regényéről a szerkesztő-műsorvezető Hajós Veronika beszélget.

2022-04-28 20 óra Ma olyan könyveket ajánlok figyelmébe, amiben a szereplők, vagy a szerzők az elvárásokkal szembe mentek. Bátorságból, vagy mert felismertek valami nagyon fontosat…

Madelin Hunter: Kártyán nyert szerelem című regényéről a könyv szerkesztőjével, Horváth Annamáriával beszélget Hajós Veronika.

2022-04-21 20 óra Navigare necesse est. Hajózni muszáj, tartja a latin mondás. Én ezt úgy módosítanám, hogy bonum peregratione, utazni jó.

Az első könyv szerzője saját tapasztalatából tudja, hogy utazni élvezetes. PR igazgató korában szervezett újságíróknak gasztronómiai utazásokat más országokba. És mivel szeret enni és inni, ezeknek legnagyobb haszonélvezője az olvasói lettek. Az egyik ilyen útjáról írta az első regényét, ami azóta sorozat lett. Ez a könyv a dán életérzés megismerésére szervezett út története. Hogy pontosan így volt-e, az mindegy is…

Julie Caplin: Egy csésze kávé Koppenhágában című regényéről Bodnár Judit Lola újságíróval Hajós Veronika beszélget.

2022-04-14 20 óra Ma nyomozós könyveket hoztam, bár az első könyv inkább önreflexív, tehát egy belsőben történő nyomozásról szól. A narrátorunk, amikor megtudja, hogy a tumor rövid időn belül elviszi, tanácstalan, hogy mit kezdjen a fennmaradt idejével? A bakancslistás változatot, vagy vmi más értelmet adjon ennek az időnek? Ekkor keresi meg az ördög, hogy ajánlatot tegyen neki…

Genki Kawura: Ha a macskák eltűnnének a világból című kisregényéről a könyv fordítójával, Vihar Judittal beszélget a szerkesztő, Hajós Veronika

2022-04-07 20 óra Ma asszonyi sorsok címet adtam a válogatásomnak.

Az első könyv helyszíne Írország egy kis városa, a történet akár napjainkban is játszódhatna. Egy testvérpár egyetlen vagyona a családi birtokból megmaradt régi nagy ház. A bank már nem folyósít több kölcsönt, pedig a tető lassan rájuk omlik. Utolsó figyelmeztetést is megkapták, hogy elárverezik a házukat, ha a hiteleket nem kezdik folyósítani. Ella nagyszerű süteményeket tud készíteni és megvan még a porcelán készlet is. Kinyitja hát a ház legszebbik helyiségét egy kávéháznak, a húga minden tiltakozása dacára. A helyzetet az is bonyolítja, hogy évtizedek óta nem beszélnek egymással…

Ann O’Loughlin: Bálterem kávézó című regényéről a könyv felelős szerkesztőjével, Ferenczy Zsófiával beszélget a műsorvezető, Hajós Veronika.

2022-03-31 20 óra Boszorkányok pedig nincsenek, tanultuk történelemből. Az idézet állítólag könyves Kálmán királyunktól származik, bár valójában ő a strigákról ezekről a varázserővel bíró, vámpírszerű lényekről akart rendelkezni. Az ő létükben nem hitt, mert a Könyves előnevű Kálmán király, hitt a boszorkányok létében. Tehát a kora-középkorban is már baj volt a boszorkányokkal. És ez azóta sem változott sokat.

Lizzie Fry: Boszorkánykör című regényéről a fordítóval, Alexovics Ingriddel beszélgetett a szerkesztő-műsorvezető, Hajós Veronika.

2022-03-24 20 óra A Nők Lapjában jelent meg folytatásokban egy történet, egy kapcsolatról. Nagy szerelemnek az ő története. A férfi, megismerkedésük előtt, egy francia filmből vette: a filmben a férfi azt mondta a nőnek: Legyen ahogy az isten akarja, induljunk el gyalogosan egymás felé, te Párizsból, a Tour Montparnasse-tól, én Versailles-ból, a palotától. Ha összetalálkozunk, ez van elrendelve. A regényben még ennél is jobb csajozós duma van.

Dobray Sarolta szerzővel Üvegfal című regényéről Hajós Veronika beszélget.

2022-03-17 20 óra A mai műsor összeállításakor felsóhajtottam, hogy “ezek a pasik!” Azután elgondolkodtam, és úgy találtam, hogy ennek a műsornak most ez lesz a legkifejezőbb címe. Majd meghallja, hogy miért.

Peter Stjernström: A világ legjobb könyve című regényéről a könyv szerkesztőjével, Kónya Orsolyával Hajós Veronika beszélget.

2022-03-10 20 óra A mára hozott könyveket a pletyka köti össze. Mindjárt felkapjuk a fejünket, ha ezt a szót halljuk és rémes történetek jutnak eszünkbe. Bizonyára nem alaptalanul…

Mary Jo Putney Váratlan szerelem című regényéről a könyv felelős szerkesztőjével, Horváth Annamáriával beszélget Hajós Veronika.

2022-03-03 20 óra Valahol azt olvastam, hogy a szerzőnek ez a 21. magyarul megjelent könyve, de a fülszövegen csak 18-at találtam. A neten találtam viszont 3 rövid filmet, amiben a könyv szereplőiről és azok problémáiról, a helyszínről, hogy mennyire otthonosan mozog ezen a helyen, és a poszttraumás szindrómáról beszél. Ezen kívül a méhészetről is beható ismereteket szerezhetünk. De azért ez egy nagyon romantikus regény, és gondolom nem számít spojlerozásnak, ha elárulom, hogy jó vége van.

Nicolas Spark: Visszatérés című regényéről a kötet felelős szerkesztőjével, Kiss-Pálvölgyi Lídiával Hajós Veronika beszélget.

2022-02-24 20 óra Amikor sok-sok év eltelte után találkozunk vkivel, akihez egykor fontos kapcsolat kötött, az mindig egyszerre öröm, kíváncsiság és szorongás. Szorongás, hogy mit láthat rajtam? Mennyit változtam? Jaj, ő hogy megváltozott, akkor biztosan én is. Miért telt el ennyi idő, mi történhetett vele azóta? Sok kérdés, amire nem mindre kapjuk meg a választ.

Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton című regényéről a kötet fordítójával, Farkas Veronikával Hajós Veronika beszélget.

2022-02-17 20 óra Asszonyokról lesz ma szó. Asszonyok a 20-as évekből. Nem akármilyen asszonyok. Mindhárom reflektorfényben élt. Van írónő, aki korának emblematikus alakja volt. Van, aki hírességek családjában cseperedett és van, ki kiharcolta a hírnevét. Talán a kifejezés sem volt még akkor meg, hogy feminista, de hogy öntudatos önérvényesítő asszonyok voltak, az bizonyos. Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2022-02-10 20 óra A mai műsorban bemutatott könyvek közös nevezője: az elköteleződés. Sokszor magától értetődően máskor nagyon nehezen döntünk valaki vagy valami mellett. Könnyedén, magától értetődően hagyja el szánkat egy hangos igen, vagy egy halk talán…

Bauer Barbara: Az aranyműves fia című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-02-03 20 óra Bezártnak érezzük magunkat a pandémia miatt, vagy a hazánkba zárva, de a lehetőséginket is érezhetjük szűknek, amibe bezáródhatunk.

A szerző a könyvbemutatón azt mondta el, hogy az első nagymama könyv akkor született, amikor az első unokája. Minden az ígéretről szólt, ezt tavasznak nevezte. A második, amikor a lába eltörött és be volt zárva a gipszébe, a mozgásában korlátozott volt, de körbe vette a család, a barátok. Ezt nyárnak érezte. Beérett minden, aminek be kellett érnie. A harmadik és egyben az utolsó nagymama könyvét az első koronavírus hullámban írta és az öregedő kutyájának az elmúlása leginkább az őszre emlékezteti.

Pataki Éva: Nagymama vesztegzár alatt című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-01-27 20 óra A kelta vallás és mitológia Tolkien lapjain vált népszerűvé és sokak számára érdekessé. Mert mit tudunk az időszámítás előtt élt keltákról? Mondhatni semmit. Talán azt, hogy a római birodalom északra is növelni kívánta befolyását és az ott élő kelta-germán törzseket leigázta. De ez a történelmi szemlélet. Hol van itt a mese, a részletek? Nos, ebben a könyvben egy 9 éves kislány nevelődését, nővé válását, a tanult emberek útjára lépését kísérjük. És lesz folytatás. Farkas Bíborkával Druidaösvény című regényéről a szerkesztő, Hajós Veronika beszélget.

2022-01-20 20 óra A mai ajánlataimat a hűség fogalom köré gyűjtöttem be. A könyvek mindegyike olyanokról szól, akik egy emlékhez, vagy az elveikhez hűek.

Egy igazi romantikus könyvvel ismertetném meg Önöket. Mert mitől lesz vmi romantikus? Szerintem attól, hogy a cselekmény egyáltalán nem bonyolult. A főszereplő tiszta, egyenes gondolkodású, tettei jószándékúak. Az őt körülvevő világ sokszor ellenséges, de vannak támogatói, akiknek segítségével sikerül legyőzni a rosszakat. A vége mindenképpen megnyugtató és kerek. És ha már a saját világunk nem egészen ilyen – bár miért ne lehetne? -, legalább szívesen olvasunk olyanokról, akiknek pedig ilyen szép és kerek.

2022-01-13 20 óra Ismeretterjesztés. Nem is olyan könnyű kérdés, mint hinné. Ferge Zsuzsa szociológus írta le először az ünnepnapi és hétköznapi tudás megkülönböztetését. Az ünnepnapi tudás a művészeti és tudományos ismeretekben való jártasság, amelyek a hagyományos szóhasználatban a művelt ember ismérvei, míg a hétköznapi tudás a gyakorlatias tudás, amik a mindennapi életben alkalmazhatók. Persze az egyik nem zárja ki a másikat, mert a meghatározás értéksemleges. Az első könyv szerzője használ egy olyan terminológiát, hogy a művelt ember, aki nőből van és a művelt ember, aki férfi. És ők nagyon tudják, hogyan kellene viselkedni a legkülönbözőbb helyzetekben. Görög Ibolya Summa summarum – Európaiság – hitelesség – protokoll című könyvéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2022-01-06 20 óra Amikor egy családban a szülők a válás mellett döntenek, a gyerekeik leggyakrabban önmagukat hibáztatják először a végbement helyzetért. Biztos, hogy mindenki sérül, kisebb-nagyobb mértékben. De amikor egy látszólag működő család, 3 felnőtt gyerekkel az apa 70. Születésnapi buliján teljességgel váratlanul bejelentik, hogy elválnak, mert még tartogat az élet örömet számukra. Hiába felnőttek már a gyerekeik, összetörnek, megbillen visszamenőlegesen is életük története.

Helga Flatland: Egy modern család című regényéről a kötet felelős szerkesztőjével, Molnár T. Eszterrel, Hajós Veronika beszélget.

2021-12-30 20 óra Bár a gyerekkönyvekhez nem kell alkalom, mégis a karácsony kiváló lehetőség, hogy könyveket adjunk ajándékba. Nem tudom, hogy más is ennyire nyeretlen kétéves, mint én, de most igencsak meglepett, hogy mennyi gondolatébresztő és a beszélgetés apropóját megalapozó könyv jelent meg.

Képzeljük el azt a mesés játékot, amit a család akár együtt hoz össze. Gondolom, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek fantáziáját is megmozgatja a világegyetem működése. Nemcsak a tejút bolygóiról, hanem távolabbi csillagokról, bolygókról is szól a Rejtélyes világegyetem című kötet. Koncz Gábor főszerkesztővel Hajós Veronika beszélget.

2021-12-23 20 óra Egy válás története, az apa-lánya kapcsolat a szétszakítása. Mondhatni mindennapi történet, ahogyan váláskor a család széthullik. A szétmenő pár egyik fele óhatatlanul megsérül. A sérelmek felnagyítódnak, a korábbi szép emlékek és érzések csak fájdalmat jelentenek a jelenben. Mondják, hogy lehet szépen, barátságosan is elválni, de talán ott nincs egy közös gyerek, aki nem is érti, hol van az otthon? Amikor az egyik szülő a soros és késik vmi miatt, akkor az összepakolt, az ajtóban váró gyerek cserbenhagyottnak érzi magát. S bármennyire jól érezte éppen magát A szülővel, a B szülő biztosan leszólja az ott töltött időt. A szülők döntése a gyerekről, a gyereknek, biztos, hogy keserűséget okoz.

Kalapos Éva Veronika “Ezek voltak az apák” című regényéről a szerzővel Hajós Veronika beszélget.

2021-12-16 20 óra A mai műsornak a Történelem 2.0 címet adtam. Remélem, hogy a műsor végére az is érthető lesz, hogy miért.

A tinédzser kor sajátja a szélsőséges nagy érzelem. Gyűlölet és szeretet, pláne szerelem egy pillanat alatt jön létre és csap át éppen az ellentétes irányba. A hangulat ingadozik, hol a fellegekben, hol a pokol legmélyebb bugyraiban találja magát a fiatal. A hormonok tombolnak, a személyiség még nem stabil. Alakulóban van, formálódik a végleges alakja. Mondják, hogy elmúlik úgy 18 éves korra. Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent című novelláskötetéről a szerzővel beszélget Hajós Veronika.

2021-12-09 20 óra Fejlödés2.0 a mai műsor címe. Olyan könyvekről beszélgetünk, amikben a szereplők, a szerzők szándéka szerint, elindulnak egy irányba és megváltozik az életük.

A szerző az előszóban azt mondja, hogy a focihoz és a politikához mindenki ért és hozzá is szól. Jó felütés ez a csapategység témaköréhez. Érzem is az iróniát és gondolom, hogy ezért tart itt mindkettő, ahol tart. De most majd kitanuljuk a dolgot és hipp és hopp, ez a mondat már nem biztosan szól irónikusan.

Poós Miklós Csapategység című könyvéről Hajós Veronika beszélget a szerzővel.

2021-12-02 20 óra Én azokhoz tartozom, akik nem félnek a repüléstől. Tudom, hogy vannak, akik hihetetlen szorongással indulnak útnak, én nagyon szeretem attól a pillanattól, hogy mint a rajzfilmekben, nekiszalad a kifutón a gép, egészen addig, amíg le nem száll a célállomáson. Azt is nagyon élvezem, hogy még néhány órával ezelőtt itt voltam, és már hopp, ott is vagyok a célállomáson, sok száz, néha ezer kilométerrel arrébb. Mint a mesében. Amit utálok benne, az a kényelmetlen ülések, a szűk kar és lábhely. De örömmel olvastam, hogy ez majd minden turista osztályon utazó utasnak gondot jelent. Patrick Smith “Üdv a fedélzeten! – Tények és tévhitek a repülésről” című könyvéről a fordítóval, Mezősi Péterrel beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Hajós Veronika.

2021-11-25 20 óra Most komolyan, ha van középiskolás korú gyereke azért, ha nincs, akkor önmagáért, de ezt ne hagyja ki! Két pszichiáter azt találta ki, hogy a világirodalom klasszikusai közül válogatva elemzik, hogy milyen pszichózisban szenvednek a karakterek. Ha például az Oidipuszban a szereplők beszélgettek volna egymással, az egész dráma nem jött volna létre. Vagy például Rómeó csak azért vágott bele a “Júlia projektbe”, mert a lány, akibe egy fél nappal korábban halálosan szerelmes volt, visszautasította. Új szemmel fogják látni a világirodalmat és még szakszerű elemzésekhez is hozzájutnak a könyv olvasása közben. És nem mellékesen nagyon szórakoztató olvasmány. Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger “Pszichiáter látott már?” című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-11-18 20 óra A felejtés.

A fantasy műfaja nem az én kedvelt műfajom. Ezért is örültem, hogy ez a vonal inkább mellékszál, vagy méginkább filozófiai szinten szólalt meg. A könyvkötőről egy szakma jutott eszembe. A régi újságok, folyóiratok bekötője egy kötetbe, vagy a szakdolgozatom leadható állapotba hozója. Nos, ez a könyvkötő nagyon más. Ez is egy szakma, de micsoda különbség. A kötetbe olyan történeteket kötnek meg, amiktől a tulajdonosuk szabadulni akar. Ezért is nagyon veszélyes minden könyv. A legjobb, ha elássák a földbe, jó mélyen. De olvasni biztosan nem szabad. Ez a tiltás nem erre a könyvre vonatkozik. Ez kifejezetten ajánlott.

Bridget Collins A könyvkötő című művéről a szerkesztő-műsorvezető, Hajós Veronika, beszélget Laik Eszterrel, a könyv szerkesztőjével.

2021-11-11 20 óra Keménykötés – a krimi.

Gondolt már arra, hogy minden egyes krimi leírható matematikai fogalommal? Én biztosan nem, mert ez a terep nekem nagyon veszélyes. Emlékszem, sok évvel ezelőtt próbáltam számon kérni az egyik fiamon, hogy mit csinált egész délután? Azzal gyanúsítottam, hogy játszott a számítógépen. Mire felajánlotta, hogy kérdezzem ki, ha nem hiszem el, hogy végzett a teendőivel. Pimaszul rám nézett és azt kérdezte: melyikkel kezdjük? A matekkel, a fizikával, vagy a földrajzzal? Én arra gondoltam, hogy a földrajz leíró jellegű, az nekem menni fog. És közben talán hazaér a mérnök apa és átveszi a stafétabotot. Szóval, kellő szorongással vettem kezembe a könyvet. Ment. Értettem, bár ilyen kifejezés is van benne, hogy permutáció.

Alex Pavesi Nyolc nyomozó című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-11-04 20 óra A mai műsorban nem konkrét könyvekről beszélgetünk, hanem konkrét könyvek apropóján egy műfajról: az erotikus irodalomról.

A szexuális forradalom úttörő alkotásaitól a kortárs szerzők erotikus felhangú thrillerjeiig igyekszünk körüljárni a műfaj sajátosságait.

A szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2021-10-28 20 óra Amikor a ma bemutatásra kerülő könyveket olvastam, eszembe jutott egy film, a Bakancslista. Mert mi is a bakancslista, azok a dolgok, amiket szeretnénk megtenni, még az életünkben. Furcsa, de a legtöbb embernek helyszínek jutnak eszébe, ahová szeretne eljutni. Ezután extrém dolgok is felbukkannak, de a felszínnél mélyebb gondolataink is támadhatnak.

Az első könyv szerzője a National Geographic magyarországi munkatársa, fotós, újságíró. Az a munkája, hogy járja a világot és eljusson fantasztikus helyekre, megismerjen nagyon érdekes embereket. Nehezen találtunk olyan időpontot, amikor tudtunk beszélgetni, mert hol két út között, hol vhol úton találtam, amikor meg akartam szólítani. Míg vártam a találkozás alkalmára, kiderült, hogy útjairól egy könyvben számolt be. Először erről a könyvről, ezekről az utakról beszélgetünk. Balogh Boglárkával Ezerarcú Föld – Rejtőzködő világunk egy utazó szemével című könyve kapcsán Hajós Veronika beszélget.

2021-10-21 20 óra Tudta, hogy a magyar hitvilágban a leggyakrabban a 3-as, a 7-es és a 9-es szám fordul elő?

Amikor egy mesehős hétszerte szebben éled újra, mire is gondolhatnánk. Hát a hét napjaira, arra, hogy a szivárvány hét színt mutat, a szférák tagozódására, a macska 7 életére. Hét szűk esztendő után várjuk jobb sorunkat. S ha heten vannak, mint a gonoszok, mitévők legyünk?

Elizabeth Kay “Hét hazugság” című regénye egy hazugság folyamatról tudósít. Csak egy kis szépítő füllentés és a következőkben már egy hazugság spirálban találja magát a karakter. Hogy miért pont hét? – mert nemcsak a magyar hitvilágban becses szám a 7. Elizabeth Kay “Hét hazugság” című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-10-14 20 óra Több TV csatornán is fut valamilyen főzőműsor. Nem a “receptesekre” gondolok, hanem az egymásnak feszülő “szakácsosokra”. Őszintén szólva nem értem. Sajnálom, hogy azt a műsort még nem találták ki, ami a való élethez a legközelebb van, hogy nem egymásnak feszülnek, hanem együttműködnek a menük elkészítésében. Hiszen egy konyhában az egymás ellen kijátszott játékosokon kívül is nagy a feszültség.

Az ajánlott regény is “szakácsos”. Csak francia. És ott sem a nyugalomról szól a konyha. De a végére azért kisimul. Hála a nagymamának. És az ő különleges receptjeinek, amik a könyv végén olvashatók.

Samantha Verant könyvéről Gímes Katalin szerkesztővel Hajós Veronika beszélget.

2021-10-07 20 óra Önéletrajzok.

Minden beszélgetésre alaposan felkészülök. Elolvasom a könyvet, utánanézek a szerzőnek, próbálom megtudni, hogy esetleg mással miről és hogyan beszélgetett, kérdéseket állítok össze. De én amatőr vagyok. Ennek a könyvnek a szerzője profi újságíró, mégis hasonló alapossággal készül fel egy-egy interjúra. Ami persze a profizmus alapja. Munkás dolog hírt vinni filmekről, könyvekről, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a filmkészítőkkel, szereplőkkel interjút készíteni milyen nehéz. Egy-egy sztárhoz eljutni is nagyon macerás. Hátmég olyat kérdezni, amit nem mindenki szokott tőle. A beszélgetést próbáltam abba az irányba vinni, hogy a riportert önmagáról kérdezgessem. Köves Gáborral interjúkötete kapcsán Hajós Veronika beszélgetett.

2021-09-30 20 óra Amikor ezt a könyvet olvastam, akkor felidéződött bennem régmúlt ifjúságom. A Fiatal Művészek Klubja az akkor Népköztársaság útjának hívott helyszínen (a fiatalok kedvéért ma Andrássy út) volt. Huh, nagyon elit hely volt. Belépés csak tagságival. Én a közeli Benczúr utcában, a Postás Művelődési Központ ifjúsági klubját vezettem és tagja voltam a kerületi klubtanácsnak. Onnan gondolom, hogy nem egy időben voltunk ott klubvezetők, mert a regényben szereplő főnököt nem ismertem. Az ifjúsági klubok életében – egy akkor élt emblematikus figurától hallottam ezt a bonmot – hogy ez az időszak a 3 “P” korszaka. Pince, padlás, pártkörzet. Ezek voltak a klubok helyei. Sajnálhatják a ma élők, hogy kimaradtak ezekből a közösségi élményekből. Na, de a könyv, ha nem is mindent pótol, de legalább egy kicsit rá lehet érezni a régmúlt szép napokra. Temesi Ferenccel Pest című könyve kapcsán Hajós Veronika beszélget.

2021-09-23 20 óra Különleges nők – Berlin nővérei.

Egy trilógiát ajánlok figyelmükbe – három lány életén keresztül csöppenünk bele a háború utáni nélkülözésbe, majd a lassú újjáépülésen keresztül a kettészakadó Németország és a berlini fal árnyékában élő család mindennapjaiba. Az epilógusban megismerjük a családot abban a “csoportképben”, amikor még mindnyájan együtt vannak. A Berlin nővérei című trilógia egyes kötetei más-más lányt helyeznek reflektorba és az ő felnőtté érésük egyben Németország szétszakításának története is.

2021-09-16 20 óra Elhallgatott érzések.

Azért leginkább ahhoz vagyunk szokva, hogy a sikeres a családban a férfi.  Ha pedig azonos területen a nő a befutottabb, akkor az a kapcsolat rovására megy. A szerző mellett egy nagyon népszerű írónő állt és a házasságuk és szerelmük legendásan jó volt. Mi lehetett a titkuk, nem tudom. A férfi halála után a feleség – Szabó Magda – mindent elkövetett, hogy posztumusz elismerést szerezzen férjének – Szobotka Tibornak. Kiadta férje naplóját, amihez ő maga írt személyes hozzászólásokat. Megjelentette – újra – regényeit. Sokat tett elismertetéséért, mégis Szabó Magda férje maradt, bár ahogyan telnek az évek, mintha kezdene összeérni a két életmű. Ilyenek a nagy szerelmek? Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2021-09-09 20 óra Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy a new age mozgalmat hová is tegye? Vallás, világnézet, filozófia, asztrológia, pszichológia, természettudomány, vagy környezetvédelem? Hívják láthatatlan vallásnak, saját lelki útnak is. Mindenesetre az biztos, hogy egy spirituális űrt igyekszik betölteni. Hiszen az embert nem hagyja nyugodni a kérdés, hogy mi végre vagyunk a Földön? Ezekhez a gondolatokhoz egy érdekes könyvet ajánlok figyelmükbe.

A könyv egy ilyen útnak a végigjárásáról szól. A perui Alpokban találnak egy ókori Kéziratot, amely számozott Felismerést tartalmaz. Mindegyik felismerés egy fokkal magasabbra juttatja az azt befogadókat. Értelmi és érzelmi azonosulás után léphet a következő fázisba. A feladatot az nehezíti, hogy a helyi katolikus egyház vezetői mindent elkövetnek, hogy a Felismerések ne kerüljenek nyilvánosságra. Természetesen erőfeszítésük hiábavaló és kártékony, mert mi olvasók, mind a kilenc Felismerést megismerjük. Én a harmadikig jutottam. Ön meddig fog?

2021-09-02 20 óra Szeret vitatkozni? És tud is? Egy perc alatt hány szót, hány érvet, hány hivatkozást tud felhozni? Hm. Nem tudunk vitatkozni, mert nem tanulunk meg. A regény témája a kommunikáció. Mindenki beszél. Csak nem egymáshoz, hanem inkább egymásról. És hogy kerül ide a vita? A topekai iskolában, mint ahogyan Amerika szerte a középiskolákban, versenyszerűen űzik ezt a szellemi sportot. Begyakorolt gesztusok, hangszín, hanglejtés. Érvek és hivatkozások felsorolása, mindez időre. Az ellenfélnek ezekre kell ellencsapást mérni, szintén időre. Innen nőnek ki a politikusok. Érdemes megismerni a gesztusnyelvüket és főleg a választások közeledtével, megtanulni olvasni ezekből.

2021-08-26 20 óra 4 korcsoportban, 3-3 gyerek- és ifjúsági könyv – van miből választani.

Akár szülőként, akár nagyszülőként olvasunk mesét, figyelembe kell vennünk, hogy a közös idő, amit a gyerekkel és a meséléssel töltünk, a Mi intim időnk. Kevés esélyünk van arra, hogy ezt az intimitást később így megélhetjük. Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.