Gubancaink – Gáspár Sarolta

Műsorvezető: Gáspár Sarolta

Mikor, hogyan, mivel tudunk segíteni egymásnak abban, hogy gyerekeinket boldog – vagy legyünk szerényebbek –, elégedett, magabiztos felnőttekké sikerüljön nevelnünk. „Az a legfontosabb, hogy legyen türelmünk meghallgatni a másikat, s bizalmunk kérdezni!”

2020-12-21 09 óra Gubancaink – Gáspár Sári műsorában Szily Nórával Ransburg Jenőre emlékeznek.

TANÁR ÚRRÓL SZERETETTEL…
„ A” Ranschburg 85 éves lenne!
Nemzedékek Tanítója szóban és írásban december 19.-én lenne 85 éves.
Igaz, hogy már 9 éve, hogy itt hagyott minket, de nem halt meg, hiszen – mint mondta – az őrök élet titka, hogy az ember továbbél a gyerekeiben, és azok gyerekeiben.
„ 42 éve szerelmes vagyok a feleségembe…Nem hiszek a halálban – én nem fogok meghalni… másoknak lehet, hogy eljön, de nekem nem…élni úgy kell, mintha az élet öröké tartana” mondta Ranschburg Tanár Úr egy emlékezetes interjújában.
A beszélgetés készítőjével, Szily Nórával emlékezünk a TANÍTÓRA, aki írásban, szóban és tetteiben nemzedékeket tanított – és tanít ma is – könyveivel, előadásaival, verseivel, példájával a szülői mesterségre, emberségre, az Életre.
„72 évesen is úgy élek, mintha évtizedeim lennének hátra. Nem vagyok hajlandó tudomásul venni a halált, úgyhogy nincsen béke közöttünk, ezért inkább nem gondolok rá.” – mondta évekkel ezelőtt egy interjúban.
Azt, hogy már gyerekként is többször túlélte a halált, a különös véletlenek összjátékának tulajdonította. Belső kontrollos emberként úgy érezte, bármi is történik vele, ahhoz köze van. Mindenben kereste a felelősséget és karaktere szerepét.
„Ha van Isten, nem aszerint fog megítélni, hogy hittem-e benne, hanem aszerint, ahogyan éltem. De mivel nem tudom, hogy létezik-e a Mindenható, így nem ezért igyekszem tisztességesnek lenni, hanem azért, mert jólesik.”

( A 2015.12.10-i adás ismétlése )

2017-05-18 13 óra „VÉKULCSI” és a Gubancaink

Nekem születési hibám a derű…

„A Ranschburgról” írok…. mesélj róla! – hívott fel Vékulcsi és azonnal tudtam, Ő lesz a 100. adás vendége.
Most én biztatom Őt „Ne félj, mesélj!”
Amióta ismerem V. Kulcsár Ildikót (jó pár évtizede) csodálom, ahogy éli az életét, ahogy felnevelt öt gyereket, ahogy férjével együtt terelgeti az unokákkal bővült hangos, „olasz” családját, közben száguldó riporterként írja a cikkeit meg a könyveit.

Legújabb, (tizenegyedik!) könyve Segítség, nyakunkon a családunk! Szeretetiskola – kezdőknek és haladóknak fülszövegének utolsó mondata: „…és az elkövetkező hétköznapokra is felvértezhetjük magunkat a jól ismert V. Kulcsár derűvel.”
(Miért olvastam én a felvértezhetjük helyett, … félrevezethetjük magunkat a jól ismert V. Kulcsár derűvel?)

Tény: Életünk egyre „gubancosabb”. Gyorsabb, kegyetlenebb világban élünk, de ennek ellenére „V. Kulcsi” megmaradt örök idealistának, tud hinni, bízni az emberekben, önirónia, humor, szeretet árad nem csak az írásaiból, belőle is. HOGYAN „csinálja?”

2017-05-11 13 óra Rémán Izabellával az Andre Stern könyvek fordítójával és kiadójával nemcsak a könyvekről, a szerzőkről és az egész naposra tervezett közönségtalálkozóval egybekötött könyvbemutatóról beszélgetünk, hanem az útról, ami idáig vezetett, és a csapatról, mert egyedül nem megy…

LELKESEDÉS, TANULÁS, SZABADSÁG
Mi történik akkor, ha egy könyvfordítás és a hozzá kapcsolódó esemény szervezése kapcsán elkezdünk úgy létezni a világban, ahogyan az megérintett bennünket az olvasmányban? – teszi fel a kérdést Izabella és a válasza:
Összeáll egy csapat: idősek és fiatalok, férfiak és nők, mindenféle szükséges képességgel és tulajdonsággal. Így lesz 77 éves a korrektorunk, 9 éves a hivatalos rendezvényfotósunk, és közöttük-körülöttük egy színes csapat. A habos illúziók és a habzó propaganda állóháborújában nem maradt más választásunk, mint hétköznapi, legapróbb szinten elkezdeni építeni és élni azt, amiről sokáig álmodtunk.
És az álom valósággá vált!

2017-05-04 13 óra Színház… és a többi?

Gálvölgyi Dorka 42 éves (lesz két hónap múlva), egy 19 és egy 9 éves fiú édesanyja.
Sok mindennel foglalkozott korábban, volt újságíró, a Madách Színház PR és marketing vezetője, rendezvényigazgató.
Jelenleg a most megnyílt Hatszín Teátrum igazgatója.
Kommunikációt tanult Szegeden, most a második diplomáján dolgozna, ha nem halasztott volna – a „színházszülés” miatt – évet az Országos Rabbi képző Egyetem szociális szakán.
Harmadik férjével, Kövesdi Péter újságíróval nyár óta házasok.

2017-04-27 13 óra Az élet egy kreatív homokozó

„…,. szabadlábon járó skizofrénként élek: az egyik felem a kreatív online marketing manager (a racionális) részem, a másik pedig a kulturális produkciós vezető (az irracionális.”

Tollár Mónika mai vendégem, a 7 éves Benedek mamája, imádja a vizslákat, (konkrétan Illatos úti Kornis Emmát) szerelmese a színháznak, és rabja a munkáinak, aki azt tartja magáról:

„…Nem vagyok olyan ember, aki egyszer kitalálta magának, hogy színházrendező lesz, és ha az nem jön össze, akkor inkább nem csinál semmit: sértődötten ül otthon, mert nem érkeznek kétségbeesett hangú felkérések naponta. Azt gondolom, hogy elsősorban nem dramaturg vagy rendező, vagy menedzser, hanem ember vagyok, akit a megfelelő kreatív feladatok megtalálnak.”

2017-04-20 13 óra RetteNETes bizonytalanságaink

Kérdés: ” digitális bevándorlóként ” , hogyan értsünk szót gyerekeinkkel, a „digitális bennszülöttekkel” ?… Hogyan váljunk „őslakossá?”
Miért szeret az ovis Marci olyan játékot, amelyben verekedni kell, kivégeznek, felfagyasztanak, ölnek…Miért érzi gubancnak az informatikus apa, ha 13 éves fia számítógépes játékot játszik…Mi a véleménye az internet függőségről dr. Pászti Bea pszichiáternek…a 11éves Peti miért csak a macskájával tud ” beszélgetni „?
Mi „csak úgy ” beszélgetünk Bábel Szücs Szilviával , az „Anyapara” főszerkesztőjével, remélve, hogy Önök hallgatnak minket!

2017-04-13 13 óra ONNAN NÉZVE…

Folytatjuk beszélgetésünket Csehek Katalin világpolgárral, mi történt vele január óta, hogyan látja Belgiumból az itthoni eseményeket?
Katalin volt rádió riporter Budapesten, férjhez ment Hollandiában. Munkája során beutazta a fél világot, Indiában beleszeretett egy kollegájába, Sri Lankán férjhez ment. 35 éves, mikor megszületik a kislánya, 41, mikor a kisfia. Visszaköltöznek Európába. A kulturális különbségek miatt, harmadszor is elvált.
Most Belgiumban él gyerekeivel, és párjával.
Endokrin-Gymnasztika es Health Coachként dolgozik Brusselben,
A Második Szív című női egészség titkait summázó könyv és
az angol Aviva Dance című könyvek szerzője.

2017-04-06 13 óra A pszichológus gubancai, VÉTÓI

Neves pszichológus, egyetemi tanár évtizedek óta foglalkozik a fejlődés és a nevelés kérdéseivel. A Nevelési Tanácsadók „értekezletén” éppúgy hallatta hangját az ellehetetlenült állapotok miatt, mint ahogy az oktatást,- gyerekeink jövőjét – érintő rossz döntések ellen tiltakozott.
 Dr. Vajda Zsuzsa a beszélgetőtársam, aki – kér(d)ésemre – így mutatkozott be:
Mit kell rólam tudni? Pszichológus vagyok, a szakterületem a fejlődés- és neveléslélektan és a pszichológiatörténet, különös tekintettel a hazai pszichológiatörténetre. Az élettörténetemben fontos szerepet játszott a szakmám, dolgoztam a gyakorlatban is, de az időm nagyobb részében kutatóintézetekben, egyetemeken. Ma is tanítok, cikkeket és könyveket írok, nemcsak a szakmának, a nagyközönségnek is.
Aktuálisan nagyon aggaszt, hogy a pszichológián belül fellazultak a tudományosság – szakszerűség határai és semmi nem gátolja a kisebb – nagyobb üzleti vállalkozások nyomulását.
De legalább ilyen fontos, vagy még fontosabb az életemben a családom. Két felnőtt lányom és két unokám van, szerencsére valamennyien itt élnek, nagy örömet szerez az idő, amit velük tölthetek.
Ezen kívül érdekel még sok minden, az irodalom, a film, a képzőművészet, zene – minden, amit egy művelt értelmiségi családban örökségül kap az ember. Nagyon szeretek utazni is, amennyire a fizikai állapotom még engedi.

2017-03-30 13 óra Mi a gubanc?

A tavaszi nagytakarításkor idén sem dobom ki a rengeteg kazettámat, – mondván majd átjátszom CD-re (számítógépre) azokat, amelyekről azt gondolom, a gyerekeim számára is érdekesek. De félek, nem lesz idejük, (kedvük) meghallgatni, és a papír képekkel teli fiókok sorsára jutnak…ki a lakásból, le a pincébe.
Talán nemcsak nekem öröm visszahallgatni, újra élni azokat a történeteket, kérdéseket (válaszokat) amelyek egyszer voltak…de ma is aktuálisak.
Régi kérdés: Tudunk-e másképpen nevelni, mint ahogyan minket neveltek a szüleink? Hol rontjuk el? Mi a nevelés?
Aki ma (is) válaszol: dr Szemerédy Viktória orvos, pszichológus, a „Gubancaink szakértője”

2017-03-23 13 óra HOL a TISZTESSÉG MOSTANÁBAN?

Értékek régen és ma.

Magyarországon ma nem érdemes tisztességesnek lenni, a sikerhez vezető út korrupcióval, csalással van kirakva – véli a 15 és 29 éves fiatalok 80 százaléka. Engem megdöbbentett a Transparency International felmérésének eredménye.
Kinek (minek) „köszönhető”, hogy a megkérdezett fiatalok több mint kétharmada úgy érzi nem éri meg tisztességesnek lenni?
Ki csal többet? Jóra nevelni vagy felkészíteni az életre? Ki és mitől védené meg a gyerekeket?
Gyerekek és felnőttek mondják el véleményüket és felidézzük Ranschburg Tanár Úr gondolatait is az értékekről.
(2015.03.02. adás ism.)

2017-03-16 13 óra „MIT KERES EGY NYOLC ÉVES GYEREK EGY TÜNTETÉSEN?”

Én nem nevelek, mi játszunk…vallja Kárpáti Judit, akinek ars poeticája amit Vekerdy Tamás mond:
„A gyerek számára a legfontosabb, hogy az anya hogy érzi magát a bőrében. És itt akkor meg is nyugodhatnánk, sőt, jó lenne, ha megnyugodnánk: mert nevelés nincs, csak együttélés van a gyerekekkel. Kompetens együttélés. Hitelesség. Azt csinálom, amit szeretnék, azt mondom, amit gondolok és érzek, nincs színlelés se a férjem, se a gyerekem, se az anyósom, se az anyám felé, csak önmagammal való azonosság.” (Vekerdy Tamás)
A stúdióban ötödik alkalommal „gubancolunk” együtt Kárpáti Judit újságíróval, (a 8 éves Milán mamájával), akit arról biztosan megkérdezek, hogy „MIT KERES EGY NYOLC ÉVES GYEREK EGY TÜNTETÉSEN?” és mit jelent a szülői példa az Ő életében.

2017-03-09 13 óra „Tanuljunk meg vágyakozni, azután ami a miénk” Simone Weil

Ez a mottója Schaffer Erzsébetnek, aki nagylánykorában fiú akart lenni, csizmában, piros motoros dzsekibe járt, és köpködött.
Hosszú vékony, rövid hajú, fiús külsejű volt, … sokáig nem vették nőszámba.
A nőnapot nem szerette, … bár egyszer Krakkóban, …
A régi riportban arról is mesélt, hogy hajdan MARCISOR volt az ajándék.

Tavasz, megújulás, ajándék, öröm ez mind kapcsolódhat a nőkhöz …tiszta sor.
A stúdióban negyedik alkalommal „gubancolunk” együtt Kárpáti Judittal aki vágyairól és nem megvalósult álmairól is őszintén tud írni és beszélni.

2017-03-02 13 óra Miről is szól a MINDENKI?

…”Akik egyedül képesek jobbá tenni ezt a világot: a gyerekek. Próbáljuk őket úgy nevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk.” Gratulálunk Deák Kristófnak az Oscar díjhoz.
Éljenek a gyerekek!

Minden tiszta?
Vagy lehet, hogy hamis a dal?
Kárpáti Judit újságíróval és Kovács Gelllért filmszerésszel a film és az Oscar díj apropóján beszélgetünk aktuális örömeinkről és gubancainkról.

„HD: Eredetileg Kristóf fordítva választott ki minket a szerepekre, nekem kellett volna játszanom azt a lányt, akinek nincs jó hangja, mert nekem tényleg borzasztó hangom van. Viszont mivel a karakterek pont fordítva illenek hozzánk, mondtuk Kristófnak, hogy szerintünk amúgy lenne jobb. Mondta, hogy alszik rá egyet, aztán úgy döntött, hogy legyen úgy, ahogy mi akarjuk.
GD: De vagy három napig mondta, hogy alszik rá egyet, alszik rá egyet… kérdeztük is, hogy még hány napot alszol rá? Nem tudta eldönteni.
A forgatáson már határozottabb volt?
HD: Sokkal.
GD: És örült is annak, hogy végül így választott be minket. Egyébként én mindkét szerepet nagy örömmel eljátszottam volna, mert mindkét egyéniség közel áll hozzám.
HD: Különleges volt belecsöppenni ebbe a kórusos világba, felszabadultan énekelni. Annyira elszabadult a hangunk, annyira mi is kiadtuk, hogy Kristóf ránk szólt, hogy hallatszik a hamis hangunk.
Tessék, ugyanazt csinálta, mint a tanárnő a filmben!
GD: Mondta Dorkának, hogy tátogjon, mert az ő énekhangját leszinkronizálták, de aztán nagyon látszott, hogy csak tátog, ezért arra kérte, hogy adjon ki valami hangot.”

(Részlet Varga Ferenc origón 03.01. megjelent riportjából)

2017-02-23 13 óra Élet elvitelre…

Hang – Képek Szabó Anna „Míg roppan egy utolsót” c. könyvének bemutatójáról.

Nincs második generáció, csak nemzedékek sora…és a kötelesség: „ beszéld el fiadnak ” – dedikálta nekem első könyvét Anna.
Ő teljesítette kötelességét.
Mi – a hallgatói, olvasói – egy életre elvisszük, „továbbérezzük” Anna igaz történeteit, tiszta meséit.

( A 2016.09.23-i adás ismétlése )

 

2017-02-16 13 óra A házasság a legextrémebb sport…

Vallotta Dragomán György feleségével Szabó T. Annával összhangban
egy évekkel ezelőtti „Házasság Hete” programon.

„ A házasság, az egy súlyos, brutális, durva és agresszív dolog. Legalábbis, ha igazán jól csináljuk. …a házasságot csakis megszállott fanatizmussal szabad csinálni (…), mert akarjuk a másikat, és nemcsak úgy, hanem teljesen, végleg, örökké és egészen, és tényleg nincsen más választásunk, és ő is ugyanezt akarja tőlünk… Ez így tényleg extrém sport. (…) Mondom, egy kérdés van, hogy szereted-e. Persze ahogy mondtam, igazán, komolyan, nagy Sz-szel. Ezt kell megválaszolnod, és neki is ezt kell megválaszolnia. Ha igen, akkor ugrás, akkor tandem.”

És mi történik, ha a történet másként alakul? Sokasodnak a „gubancok” a házastársak között: eltérő értékrend, kielégítetlen szükségletek, szerelmi háromszög…

Pont 30 éve 1987 elején beszélgettem a „Neveletlenek” c. dokumentum műsorban az érettségi előtt álló Eszterrel a családi „gubancaikról”.

Most is jó hallgatni, mennyi szeretettel beszélt a családjáról, gyerekkoráról, (a TV adásmentes szép estékről).
Eszter története ma is példa értékű, amilyen empátiával viszonyult a szüleihez, őszintén szembenézett a valósággal, és minden konfliktus ellenére jókedvűen, bizakodott a jövőjében,… az Ő házassága sikerülni fog.

Eszter ma 48 éves – jó lenne tudni mi történt vele – „aki hallja adja át”, hogy szeretettel (kíváncsian) várom történetének „folytatására” a Rádió Bézsbe!

Gáspár Sári

2017-02-09 13 óra A Szerelem az….

…amikor egy lány parfümöt fúj magára, a fiú, pedig arcszeszt, aztán találkoznak és szagolgatják egymást.”

Apróságok a szerelemről 4 tételben:

1. Bevezetés: Mit jelent a szó, hogy szerelem? (kíváncsiság, üldözés, mutogatás)

2. Tárgyalás: Mit gondolnak a középső csoportban a szerelemről? (hülyeség, veszekedés, agglegénység)

3. Kibontakozás: Lehet-e egyszerre többe szerelmesnek lenni, mit kell tudni a csábításról, érdemes e megnősülni? (monogámia, csábítás, megbánás)

4. Befejezés: vissza az elejére, ki kezdi ezt az egészet? (Tényleg a Pisti?)

Az ovisok „dokumentum játékából” is az derül ki, hogy a felnőttek példája „ragadós”.

Persze, – mint az „Ingyen Ölelés”-t osztogató férfi mondja: Nemcsak a rossz ragályos, hanem a jó is! Adjuk tovább, a „hiánypótló ölelést”,…jó szót, szeretetet.

2017-02-02 13 óra Két évesek lettünk!

A gyerek nem boldogít?

Vajon akarnak-e a párok gyermeket – és ha igen, miért nem? címmel
tartott fergeteges előadást a Pszinapszison Ranschburg Jenő 2009-ben, a Harvard egyetem professzorának, Daniel Gilbertnek kutatásából kiindulva.
Nemcsak engem lepett meg az ismertetett amerikai kutatásnak az eredménye, amelyik azt kérdezte: gyermekkel, vagy gyermek nélkül boldogabbak-e a házaspárok? Keresve a választ erre a kérdésre, megismerhetjük a gyerekek véleményét is.
(2015.02.16. Ism.)

Két évesek lettünk!
Minden kedves hallgatónknak és kollegának KÖSZÖNET a figyelemért. G.S.

2017-01-26 13 óra „…Julinak nagy titka van: a vele való találkozás után egy kicsit mindig jobb embernek érzem magam, mint előtte…” ( Bártfai Edit )

 Szekszárdi Juli az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének alapító tagja és megalakulása (2001) óta az elnöke.
Irigylem Julit lendületéért, kitartásáért, hogy fel tud háborodni, de keresi a konfliktusok feloldását, hogy mindig van „ügye” amiért tesz is. (Ő nem a „fogjuk meg és vigyétek” híve.) . Ma is többet dolgozik, mint más aktív korában. Csodálom, hogy bírja, mi a titka?
Nagyon sokan, nagyon sokat köszönhetünk neki.
A róla és neki szóló „JULI könyve Pepita Pedagógia” szerzőit olvasva, – idézve – az az érzésem, hogy bizonyos értelemben mindannyian „Juli köpenyéből bújtunk elő”.

„…Juli, Te adtál lökést, erőt ahhoz, hogy bátrabban lépjek a nyilvánosság elé a gondolataimmal, történeteimmel… Jelzem, hogy még sokáig szükségem van rád, akivel morgolódhatok, aki megnyugtat, biztat, akihez fordulhatok tanácsért, mert bölcs élettapasztalata etalonként vezet egy remélhetőleg jobb világ felé.” (L. Ritók Nóra)

„Juli kíváncsi ember, s több évtizedes szakmai múlttal a háta mögött, elsősorban nem saját tudását osztja szét, hanem keresgél, kutat, s ha kincsnek vélt tárgyra bukkan, hangszórót ad, kirakatba emel gondolatot, embert, cselekvést….Nem kortalan, fiatalabb, izzóbb, mint mi mindannyian” ( Fekete Hajnalka )

„…Már az is hihetetlen volt, ahogy „levadásztál” a netről, aztán a szárnyad alá vettél. Engem a végvári tanítót, a tétova útkeresőt.” (Csendes Katalin)

„…Szekszárdi Júlia igazi demokrata: megértő, befogadó. Tanárember, nemes, alkotó és progresszív gondolkodású. …Ő mindenkinek és mindennek csak a pozitív oldalát akarja látni, olyan, aki hisz minden dolognak a jóra fordulásában, aki hisz az emberben, …a kreativitásban, minden ember alkotó elkötelezettségében.” (Ádám Zita és Ádám Lilla)

„ A mai magyar valóság nem nagyon kedvez a szakmai közösségek kialakulásának, és még kevésbé a fennmaradásuknak. Egy –egy elkötelezett szakember azonban képes rá, hogy a körülmények ellenére is elősegítse a csodák megszületését. A hazai pedagógiában ilyen Szekszárdi Juli, akinek a hite és kitartása döntő szerepet játszik abban, hogy az osztályfőnökök Szakmai Közössége létrejött és sikeresen működik. Köszönet érte.” (Peer Krisztina)

2017-01-19 13 óra Milyen nehéz egy pohár víz?

Regős Judit családi tanácsadó 10 éve álmodta meg a Szülők Háza hálózatot. Mi valósult meg az álmaiból? Mi a célja az általa kezdeményezett, – karácsony előtt indult – „TEGYÉL JÓT – ŰLJ MELLÉM” kampánynak?

Egyszer egy pszichológia tanár kitett egy pohár vizet az asztalra.
A hallgatók azt hitték, hogy a szokásos félig üres, félig tele kérdést fogja feltenni a diákoknak. De nem így történt.
A tanár a következőt kérdezte: szerintetek milyen nehéz ez a pohár víz?

A diákok próbálták megsaccolni, abból, hogy hány deci víz van benne, miből van a pohár, és a többi…
A tanár minden javaslatra csak rázta a fejét, majd a következőt mondta:
” A súlya attól függ, mennyi ideig tartod. Egy pillanatra veszed fel, ameddig iszol belőle, könnyűnek tűnik. Ha pár percig tartod, egyre nehezebb lesz. A nap végére pedig leszakad tőle a karod.”
Hogy mit akart ezzel mondani a tanár?

Talán azt, hogy minél tovább tartasz egy problémát annál nehezebb lesz, akár mennyire picinek indult. Hogy le kell tenni, így, vagy úgy. Mielőtt megszakad bele az ember. Hogy nyugodtan lehet segítséget kérni, akár az elején a ” vízhordásban” . Nem kell megvárni míg megszakadunk benne!

A gubancainkat együtt, egymást segítve lehet „kigubancolni” .

2017-01-12 13 óra A szülő is ember.

Ez a „vezérelve” a négy gyermeket nevelő Regős Judit pszichológusnak, aki több évtizede segíti a családokat tanácsaival. Tapasztalatait, módszereit, a „Nem születtél Anyának” Tabuk nélkül a családdá válásról c. könyvében foglalta össze.
„… Én a lelkemmel dolgozom, ez olyan, mint a sebésznek a penge. Egy remegő kezű sebész nehezen műt. Nekem az a fontos, ha látom, hogy a gyermekeim és a férjem jól érzik magukat, elég időt és figyelmet tudok szentelni nekik. Az a célom, hogy a sok világmegváltó tervemet úgy rendezzem, hogy mindig első legyen a család. Az egyensúlyt vissza kell állítanom, mert az elmúlt évben kicsit felborult.”

Az a legnagyobb boldogság, ha felismerjük, hogy amink van az jó. Ne csak folyton többet akarjunk, hanem örüljünk, hogy egészségesek vagyunk, hogy szeretnek bennünket, hogy tudunk aludni, dolgozni. Nem lehet mindig minden száz százalékban rendben, ezt el kell engedni mert csak frusztrál, ha erre törekszünk.” – mondja Judit. Mire jók a gubancok? –kérdezem én.
(2016.01.21-i adás ism)

2017-01-05 13 óra Van-e értelme az újévi fogadalmaknak?

Hányszor kezd(het)ünk újra?
Változunk-e egyáltalán?
Ilyen és hasonló kérdésről beszélgetünk Csehek Katalin világpolgárral, (és – ha ráér – barátnőjével Bariczki Erikával)
Katalin volt rádió riporter Budapesten, férjhez ment Hollandiában. Munkája során beutazta a fél világot, Indiában beleszeretett egy kollegájába, Sri Lankán férjhez ment. 35 éves, mikor megszületik a kislánya, 41, mikor a kisfia. Visszaköltöznek Európába. A kulturális különbségek miatt, harmadszor is elvált.
Most Belgiumban él gyerekeivel.
Endo-Gym es Health Coachként dolgozik Brusselben,
A Második Szív című női egészség titkait summázó könyv és
az angol Aviva Dance című könyvek szerzője.

2016-12-22 13 óra Mit kérjünk karácsonyra?

Magán „elmélkedésem” az ünnepi gubancokról.
Kinek mi a kedvenc ünnepe?
Janikovszky Éva a nagyszülők megajándékozásáról.
Gyerekeink…rólunk.
Márai Sándor az ünnepről.
Történet egy iskolai feladatról, amely életre szóló ajándékká vált.

Minden műsort készítő kedves kollegámnak – és BÉZS hallgatónak – kellemes ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!

Gáspár Sári

 

 

2016-12-15 13 óra Ranschburg szerint a világ…

December 19.-én lenne 81 éves Ranschburg Tanár Úr.

„ Alaptermészetem szerint optimista vagyok, mert bármennyi szörnyűség is terheli mindennapjainkat, az élet eredendően szép és nagyszerű dolog. Persze én is gyakran elkeseredem, felháborít – és ennek minden módon hangot is adok -, amikor sokan, sokszor, szándékosan és durván akadályozzák, hogy normálisan élni, örülni tudjunk.
Az embernek hagynia kellene boldognak lenni önmagát és másokat! Én bármilyen rossz történik, képes vagyok bízni a jóban. „– mondta a Tanár Úr, akiben mi mindig feltétlenül bízhattunk, és… bízhatunk ma is.
A 60. születésnapján a Merlin színházban ünnepeltük – Csákányi Eszter, Halász Judit, Jordán Tamás, Kézdy György köszöntötte a – frissen bemutatott „Gyerekségek” verseivel.

December 19.-én lenne 81 éves Ranschburg Tanár Úr.
A 60. születésnapján (Merlin színházban) Csákányi Eszter, Halász Judit, Jordán Tamás, Kézdy György a saját „Gyerekségek” verseivel köszöntötte.
Most – a 21 évvel ezelőtti ünneplés – és saját, illetve róla szóló gondolatok felidézésével emlékezünk.

2016-12-08 13 óra A 8 éves LEÓ, a 10 éves MAXI és a 12 éves FÉLIX-SÁMUEL nagymamájával beszélgetünk – többek közt – a „nagymamaságról”.

HALÁSZ JUDIT – milyen nagyinak tartja magát?
– mitől védené meg az unokáit?
– Mibe szeretne beleszólni? És mi mindenbe nem szól bele?
– Milyen „új gubancokat” lát a gyerekek és a felnőttek életében?

2015.05.21-i adás ism.

2016-12-01 13 óra A mai adás „családban marad”, mivel a saját unokahúgomat Moldova Julit hívtam vendégül.

1977-ben született, egy nővére, két gyereke, sok barátja van.
Volt kiadói munkatárs, marketinges, és kiadóvezető, szabadúszó fordító, szerkesztő, lektor,…
Jelenleg két munkahelyén is „szervezi, terjeszti a kultúrát”
Mi jellemzi Julit? Szenvedélyes!
Miben? Mindenben!
Az általa fordított 28 könyvből a „Trevor” és a „Behálózva” kamasz hősei biztos szóba kerülnek, mint ahogy saját gyerekeiről is kérdezem majd.
Arról is beszélgetünk, hogy: A munka és magánélet egyensúlyának megtalálásában, vagy a karrier és család, válás és gyereknevelés „gubancaiban” milyen szerepet tulajdonít „NŐI szerepeinek”

2016-11-24 13 óra Névjegye: Ember

Lelkes, Őszinte, Hiteles,…ezek a jelzők jutnak eszembe Mai beszélgető társamról, Rémán Izabelláról, akivel folytatjuk beszélgetésünket – a nemzetközi férfinap – és annak az apropójából, hogy – elkezdte fordítani André Stern új – apákról szóló – könyvét.
Az előző könyvből „tanulva”, játékos kérdést tett fel honlapján: „Mi az, ami szerinted férfias?” „Mi az, ami szerinted nőies? 3-3 minőséget kérek, ami azonnal eszedbe jut”
Persze, hogy neki is fel fogom tenni a kérdéseit.

2016-11-17 13 óra Szeretnél már felnőtt lenni?

17 évesen filmrendező szeretett volna lenni, – szülei döntése nyomán – …orvos lett.
Két éve családostul kiköltözött Balira, hogy „a nemzetközi green school” vágyott lehetőségeivel éljenek…most hazaköltöztek.
Dr Szemerédy Viktória a 11 éves Brunó és 8 éves Artúr mamája „törzsvendége” a Gubancainknak, Vele beszélgettem a legtöbbször „közös dolgainkról”.
Legutóbb elmondta, hogy Balin forgatott egy filmet, és aktívan részt vállal egy budapesti alternatív iskola szervezésében.
Ma (10. alkalommal) találkozunk a stúdióban és – közelgő születésnapja alkalmából – az IDŐRŐL és a vele járó VÁLTOZÁSOKRÓL, DÖNTÉSEK és siker – kudarc összefüggéseiről beszélgetünk majd.

2016-11-10 13 óra TESSÉK JÁTSZANI!

„Meggondoltam magam: a következő hetekben nem telco mérnök szeretnék lenni, hanem SZERETETT, szabad GYERMEK, mert abból bármi lehetek, ami szeretnék. „
Szeretne-e újra gyerek lenni?
Mit kérdezne meg szüleitől (amiről nem beszéltek)?
Szabadnak érzi-e magát egy fejvadászcég vezetőjeként?
Hogyan lett közgazdászként fordító?
Miért érdekli az oktatás?
Mit tenne, ha egy sivatagban találná magát?
Melyik munkáját szereti a legjobban?
Mai beszélgető társam André Stern: Játssz, hogy érezz, hogy tanulj, hogy élj! c. most megjelent siker könyvének fordítója és az André Stern által életre hívott ” Gyermekkor Ökológiája” mozgalom Magyarországi képviselője: Rémán Izabella

2016-11-03 13 óra Magyarország első női híradósa

Három házasság, három férfitól egy-egy gyerek.
Elütötte egy autó, darabokra tört nemcsak a lába, az egészsége is.
Nagyon fiatalon rokkantnyugdíjas lett.
Ő is – mint sokan – hitelek csapdájába esett, majdnem mindene elúszott…
A történtek ellenére Magyarország első női híradósa megőrizte lendületét, kedvét, optimizmusát, hihetetlen tempóban teszi a dolgát. Miről fogunk beszélgetni?
• „Szerelmes gyűjtemény” – mesélő tárgyak. Egy kiállítás cím.
Bayer Ilonáé!
• Három gyerek – osztrák meny, japán vej, egy nemzetközi család. Bayer Ilonáé.
• Rádiózás, tv-zés, újságírás, kultúramenedzselés. Egy sokszínű pálya. Bayer Ilonáé.
• Barátságok, szerelmek, sikerek, csapások. Egy sokszínű élet.
Bayer Ilonáé.

Ő lesz a vendégem, szeretett zenéinek társaságában. Tartsanak velünk!

2016-09-30 13 óra Mi után futunk?… a vágyaink után, vagy a félelmeink elől?

Dr Szemerédy Viktóriával – aki két év Bali tartózkodás után hazajött – folytatjuk beszélgetésünket hiányérzetekről és örömökről, gubancainkról és feloldásukról

2016-09-23 13 óra Élet elvitelre…

Hang – Képek Szabó Anna „Míg roppan egy utolsót” c. könyvének bemutatójáról.

Nincs második generáció, csak nemzedékek sora…és a kötelesség: „ beszéld el fiadnak ” – dedikálta nekem első könyvét Anna.
Ő teljesítette kötelességét.

Mi – a hallgatói, olvasói – egy életre elvisszük, „továbbérezzük” Anna igaz történeteit, tiszta meséit.

 

2016-09-16 13 óra Lola Budapesten

Egy túlélő dalai a Spinoza Zsidó Fesztiválon
„Zsidóságom miatt el kellett mennem, de tudtam, egyszer visszatérek. Észrevétlen elfogyott körülöttem a levegő, ki kellett szaladnom a nagyvilágba. Minél messzebbre kerültem szülőhazámtól, egyre közelebb kerültem önmagamhoz. Most itt vagyok újra Budapesten” – Lola.
Czuczor Lola: Kádek Heni
Max, alias Kemény Miklós, Lola partnere: Széll Attila
Írta – rendezte: Vörös Róbert
„Még minden sikerült…ami nekem jár” –mondta Kádek Heni legutóbbi beszélgetésünkkor.
„Keserédes,- tragikus, – komikus” – mondta róla Sándor Pál aki szerint vár rá még a Kabaré főszerepe.
Most – a tanítás mellett – két főszerep vár rá.
Zenés beszélgetésünkben megkérdezem:
Hogyan készült LOLA szerepére, (miért halasztották a bemutatót október 31. re?)
Mi történt vele az elmúlt fél évben?

2016-09-09 13 óra TUDTA?

„A sötétség pont úgy terjed, mint a fény”

SzabóT.Anna „ISKOCKA”c. verséről (az iskolakezdésről) és Szabó Anna „Míg roppan egy utolsót”c. könyvéről (utazó Gyógypedagógus első könyvéről) biztosan beszélgetünk dr.Szemerédy Viktóriával.
Meg arról, ki hogyan tudja a „fényt terjeszteni”.
Viki Balin megtanulta nem csak orvosként, pszichológusként lehet gyógyítani,…lehet filmmel, zenével is.
Balin készített egy rövidfilmet (gyermek abúzusról) melynek az az inspiráló üzenete, hogy nem kell elfogadni a rossz helyzeteket, ki kell törni a tehetetlenségből, meg lehet találni a segítőket, van segítség.

 

2016-09-02 13 óra Elkezdődött az iskola. A tömött villamoson ül a kisfiú, ölében a nagy iskolatáska, mellette kapaszkodik a mamája és hallgatja a kis szőkét.

„ …abból voltam rossz, hogy Márti néni ránk szólt, hogy ne beszélgessünk.
– miért nem a szünetben beszélgetsz?
– …elvették a szünetet, és egész nyáron nem láttuk egymást, miért nem szabad beszélgetni?
– ugye nem akarsz az első napon intőt kapni?”

Folytatjuk a beszélgetést dr.Szemerédy Viktoriával, aki két éve azért ment ki családosul Balira, hogy a gyerekek a nemzetközileg elismert „green school”-ba tanulhassanak.
Megtapasztalták, hogy az iskolára a Nyitottság, gondolati és vélemény Szabadság, teljesítményszorongás nélküli, önbizalmat adó oktatás jellemző.
Most hazaköltöztek. Miben csalódtak? Mi hiányzott? Mit várnak az itthoni iskolától? Milyen emlékei vannak Vikinek, az iskoláiról?
Milyen tervei vannak?

2016-08-26 13 óra Érettségi után férjhez ment, szült két gyereket, elvált, sikeresen karriert épített, amire majdnem ráment a második házassága.

Láng Beatrix ügyvezető, szakmai vezető, oktató, andragógus, a Stílusház Kreatív Művészeti Magániskola alapítója és ügyvezetője.
42 éves, 3 fia van :Máté 21, Marci 20, Peti 7 és fél éves.
Alapvetően alternatív iskola-párti, a fiúk ilyenekbe jártak, járnak (Gyermekház, Közgazdasági Politechnikum, Montessori Iskola).
Egy működő Patchwork család gubancairól (és megoldásokról) hallhatunk „beszámolót”.
(2015.08.27-i adás ism.)

2016-08-19 13 óra ŐLELJ ÁT, TEGYÉL LE, HAGYJÁL BÉKÉN!” Bábel Szücs Szilviával (az „Anyapara” főszerkesztőjével) folytatjuk beszélgetéseinket a szülői elvárások, és a gyerek viselkedésének összeegyeztetéséből eredő „gubancainkról”. (A 2015. május 7-i adás ism.)

2016-08-12 13 óra Nyár van nyár…napfény, (olimpia) strand, nyaralás , szabadság!
Többeknek (óvodástól nagyszülőkig) feltettem egy kérdést: „Minek örül(né)nek?”
A stúdióban Bábel Szücs Szilviával az „Anyapara” (és két kamasz fiú) mamájával hallgatjuk a válaszokat, és folytatjuk beszélgetésünket a kicsik, a kamaszok és a felnőttek „paráiról” és örömeiről
(2015.08.06-i adás ism)

2016-08-05 13 óra NemzedÉKek …

Egy nagymama kívánsága: kicsit figyeljen rá, néha kérdezze meg tőle a gyereke „milyen volt a napod”?
Egy anya kívánsága: „fogadjanak el gyerekként, menyként, anyaként”
Nemzedéknyi különbség van köztem és mai vendégem Bábel Szűcs Szilvia között, akivel a „kettőn áll a vásár” közmondásról és az Ékekről beszélgetünk.
(2015.07.30-i adás ism.)

2016-07-29 13 óra Dr. Szemerédy Viktória (két fiú gyerek mamája), a test és lélek harmóniáját segít megtalálni a Bhakti Kutir jóga oktatójaként, orvosként, pszichológusként itthon…és tavaly óta külföldön.

Miért döntött úgy a család, hogy a gyerekek Balin járjanak iskolába?
A 10 éves Brunó már három iskoláról mond véleményt.
Anyaként, feleség szerepben, vagy a munkájában …milyen „gubancokkal” kell megbirkóznia Vikinek?
(2015.07.23-i adás ism.)

2016-07-22 13 óra (az 52. adás 2016.05.05.15 ISM)
Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?
Kárász Eszter, Balázsy Panna, Süveges Gergő gyerekkorukról, kapcsolatukról szüleikkel, gyerekeikkel,… az Érzelmi intelligenciáról.

2016-07-15 13 óra (a 31.adás 2015.11.05.15. ISM)
„…csak akkor buktál el, ha abbahagytad. Addig csak tanulsz.”
Vallja Horváth Irma, és abban hisz, hogy a komfort zónán kívül a
legizgalmasabb élni. Mert…

2016-07-01 13 óra „Még minden sikerült,… ami nekem jár!” – mondja Kádek Heny énektanár, énekes, színésznő, aki több mint harminc éve él együtt párjával, Vizy Andrással.

Mindkettőjük életét, pályáját, sikeres színházi, rádiós és TV-s karrierjét alapvetően meghatározta, hogy (öt év alatt) született három lányuk. Elégedett szülők?
Közös mottójuk: „Minden úgy jó, ahogy van.”
Arról is kérdezem Henyt hogy milyen volt és hogy van ma,… mondja-e még a szót szeretlek?
(04.21-i adás ism)

2016-06-23 15 óra Vekerdy tanár úr: „A boldogság receptje az elfogadás”

Önazonosság, céltudatos életvitel… Boldog felnőttek, akik boldog gyerekeket tudnak nevelni, de hogyan találjuk meg a boldogságot? Hogyan töltekezzünk? Miben segít a lelassulás, a meditáció vagy akár a sport? Szó esik még a napjainkban igen népszerű irányzatról, a mindfulnessről is.
Beszélgető partnereim: Vargacz Alexandra, maratonfutó, sportanimátor, Tihanyi Rita gyermekagykontroll tréner, oktató, bejátszás Vekerdy tanár úr interjújából

Műsorvezető: Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója

2016-06-16 15 óra NEM LEHET ABBAHAGYNI

Hogy mit nem lehet abbahagyni? Megtudhatják, ha megismerik Zöldbéka Tanár Úr történetét. Van, aki Teréz Apának hívja.
Ő – így mutatkozott be:
Leiner Károly tanító, gyógypedagógus vagyok: barátaimnak Karesz, volt osztálytársaimnak Charlie, ismerősöknek Karcsi, a szakmának Zöldbéka tanár úr, tanítványaimnak Karcsi bá.
Végigtanítottam a teljes magyar közoktatást az általános iskola első osztályától az egyetemi hallgatókig. Harminc éves pedagógusi pályámból az utóbbi közel húsz évet értelmi fogyatékkal élőkkel töltöttem. Együtt gondolkodunk, együtt élünk, együtt érzünk, értük dolgozom. Meggyőződhettem arról, hogy ma ez a leghányatottabb sorsú, legelhagyatottabb réteg hazánkban. Mögöttük nincs társadalmi támogatottság, többségük mögött család se, semmi. Ez a Taigetosz.
Hangom az ő segélykiáltásuk…
(04.07.-i adás ism.)

2016-06-09 15 óra Mit bizonyít a bizonyítvány? Hogyan értékeljük gyermekeink tehetségét? Érték – tehetség és ami mögötte van. Szabad-e nyáron tanulni , ha igen , hogyan? Mitől lesz boldog a gyerek?

A Gubancaink c. műsort most Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója szerkeszti, vezeti. Adásunkban megszólal majd Vajda Zsuzsa pszichológus és népszerű,a közösségi médiában több mint tízezres követő táborral rendelkező történelem tanár Jocó bácsi is, akik mindketten egyetértenek abban, hogy fenntartásokkal kezelendő a bizonyítványban szereplő érdemjegy.
A stúdióban Csoboth Zita pedagógussal és Szántó Sándor humoristával beszélgetünk, sztorizunk, polemizálunk a gyerek-szülő-pedagógus háromszög dinamikájáról , hozzáállásról és az életben nagyon fontos humorról.

2016-06-02 15 óra HOL RONTOTTAM EL?

Tipikus anya para – és kamasz panasz a „Gubancaink”.-ban

Az anya panasza: 15 éves Misi fia indulatos, lusta, nem tud küzdeni, nem értékel semmit, azt hiszi ő az „úr a házban”, és…
A 15 éves Misi szerint:ő nem akar indulatos lenni, de az anyja ott rontotta el, hogy…

A történetüket bővebben is meghallgatva Bábel Szücs Szilviával, az „Anya – para” anyukájával úgy éreztük lenne a konfliktusuknak megoldása, ha…

2016-05-26 15 óra Egy különös gyereknapi ajándékokról számol be a 8 éves Anna mamája.

A nyári táborok és a „pagonyérzés” lényegéről beszél a Bartók Béla úti PAGONY gyermek könyvesbolt vezetője Faragó Nóra.
Milyen szempontok szerint szervezi a nyarat a szülő?
Mit tart fontosnak a pedagógus?
Milyen programokra vágyna a gyerek?
„A táborválasztás 10 aranyszabálya” c. írása alapján beszélgetünk ezekről a kérdésekről is a stúdióban Tibenszky Moni Lisával.

2016-05-19 15 óra Halász Judit szerint minek örülnek ma a gyerekek? Mitől védené meg Őket? Hogyan fogadta legújabb díját, a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat, amely az alapító okirata szerint: “… adományozható a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, aki munkásságával, véleményformáló kiállásával fellép a rasszizmus, antiszemitizmus, kirekesztés bármely formája ellen. A díjazottak a társadalom és a demokrácia „élő lelkiismerete.”

2016-05-05 15 óra Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Három jó ismerős üldögélt, az „Érzelmi intelligencia a családban” c.
konferencián a „Jó barátok kanapén” , emlékezve a boldog gyerek múltra, mesélve a felelős szülő jelenről.

Balázsy Pannát, Kárász Esztert és Süveges Gergőt Tibenszky Moni Lisa kérdezte gyerekkori emlékeikről, szülői tapasztalataikról.
Most én beszélgetek tovább – a baráti kanapén ülők
szórakoztató történetei apropóján – régi és mai gubancokról, érzelmi intelligenciáról, a Felelős szülők Iskolájának alapítójával
Tibenszky Moni Lisával.

2016-04-28 15 óra  MAMA FIGYELJ!

Anyák napján nekem mindig egy -nem tudom, hol látott- karikatúra jelenik meg lelki szemeim előtt. Hatalmas zenekar előtt lendületesen vezényel a frakkos, kopasz karmester, – és félig hátrafordulva azt kérdi:
„Figyelsz mama?”
Mert a mama figyelme (szeretete) ad értelmet a játéknak, az életnek.
És ha nincs? Mit mondanak a gyerekek, és mit a felnőttek?
És hogy mit írt Eszterházy Péter Anyák napjára?
Hallgassák meg Galkó Balázs előadásában csak itt, a Gubancainkban!

Balázsy Panna, Kárász Eszter és Süveges Gergő szülői tapasztalatai, történetei apropóján beszélgetünk érzelmi intelligenciáról, gubancainkról, a Felelős szülők Iskolájának alapítójával Tibenszky Moni Lisával.

2016-04-21 15 óra ENERGIA BOMBA

„Még minden sikerült,… ami nekem jár!” – mondja Kádek Heny énektanár, énekes, színésznő, aki több mint harminc éve él együtt párjával, Vizy Andrással.
Mindkettőjük életét, pályáját, sikeres színházi, rádiós és TV-s karrierjét alapvetően meghatározta, hogy (öt év alatt) született három lányuk. Elégedett szülők?
Közös mottójuk: „Minden úgy jó, ahogy van.”
Arról is kérdezem Henyt hogy milyen volt és hogy van ma,… mondja-e még a szót szeretlek?

2016-04-14 15 óra „…Mindnyájan tudjuk, hogy ők pontosan tudják, hogy csak úgy teszünk, hogy nem tudjuk. Tesszük ezt úgy, hogy közben mindnyájan és pontosan tudjuk: hogy ez nem helyes.

Egy ideig izgalmas… aztán fárasztó, majd idegesítő és végül felesleges.
Ezt Mindenki Tudja”
Ez Vízy András törvénye.
Ugye ezen a törvényen van/lesz mit „kigubancolni”?
Vízy Andrást, a 90-es évek egyik legfoglalkoztatottabb tévés műsorvezetőjét, jelenleg a tréning és a coaching szakterületén tevékenykedő szakembert, mint három gyermekes édesapát kérdezem arról is, mondja-e még a szót: szeretlek?

2016-03-03 15 óra Több, mint film….
A SULI – MOZI programjain is ;”nyerő”; volt a Saul Fia. (A diákok és tanárok a legtöbbször választották.) Erdős Emese kulturális programszervező a Suli -Mozi „lelke”; és a film – mint tanítási eszköz –  hirdetője Kováts Gellért filmszerésszel együtt
vallja, „;…kicsit az is vagy, amit megnéztél”;

2016-02-25 15 óra ( a 2015.04.23. adás ISM)
Balás Eszter mester logopédussal, a Seneca Beszédstúdió vezetőjével, beszélgetek arról, hogy: Mi a dadogás? Mikor kezdődik? Testi vagy lelki kiváltó okok a gyakoribbak? Ragályos? Örökölhető? Magától elmúlik? Mikor kell szakemberhez fordulni? Melyik módszer hatékonyabb? Van biztos terápia?…Mi vagyunk a terápia !

2016-02-18 15 óra (a 2015.02.23. adás ISM.)
Te ismersz olyan gyereket, akit sikerült csak szidással „jóvá” változtatni?
Miért van az, hogy inkább szidással, büntetéssel, mint dicsérettel, jutalmazással próbáljuk mindennapi konfliktusainkat kezelni?
Beszélgető társam a mindig derűs Pártai Lucia

2016-02-11 15 óra A szerelem az… Valentin nap táján újságok címlapján, plakátokon, TV-ben még több „korhatáros látvánnyal” találkozhatnak, még jobban kell figyelnünk a kicsikre! Rajtunk, felnőtteken múlik mit, hogyan „engedünk be” a családba. A Valentin nap is lehet egy jó alkalom a figyelmességre, ajándékozásra,… vagy megbeszélni, hogy miért nem tudják elfogadni, szeretni egymást az emberek. Hogy mit gondolnak a gyerekeink (unokáink) a szerelemről? Hallgassuk meg az óvodásokat!

2016-02-04 15 óra FEL LEHET –E KÉSZÍTENI GYEREKEINKET AZ ÉLETRE?
Tudunk-e másképpen nevelni, mint ahogyan minket neveltek a szüleink?
Ki lehet-e kerülni az „öröklött csapdákat”? Hol rontjuk el? Mi a nevelés? Ma hogyan, miben változnak az értékek?

2016-01-28 15 óra BUBU szerint a világ…
Mesés. Nála valahogy a való világ és a mesevilág együttműködik. Ars poétikája:
Legyenek tervek,… a megvalósítás majd „jön magától”.
Milyen tervei vannak 2016.-ra, hisz-e az év eleji fogadalmakban, hogyan ünneplik Szervác 18. és a negyedik gyerek Bonifác közelgő 4. születésnapját, mit vár az újévtől? …de kezdjük a múlttal.

2016-01-21 15 óra  Főállású Angyal
Regős Judit családi tanácsadót az általa megálmodott „Szülők Háza” látogatói ajánlották a Vodafone „Főállású Angyal” pályázatára, amit 2009.-ben megnyert.2012.-ben az Európai Unió „Legjobb Szülőtámogató Program” elismerést kapta a csapatával együtt. 2015 karácsonyára megjelent a négy gyermekes anya, szülő és gyermeknevelési tanácsadó első könyve „Nem születtél Anyának!” Tabuk nélkül a családdá válásról. A könyv apropóján beszélgetünk a gubancainkról (is), a „Gubancaink”-ban.

2015-12-17 15 óra Hanuka után, karácsony előtt…

Ahány család annyi történet. Mindenkinek van egy „saját emléke” az ünnepről.

Két vendégemet – a Gubancaink szorgos hallgatói – ismerhetik, hiszen Kárpáti Judit a Rádió Bézs indulásakor, dr Szemerédy Viktória több alkalommal volt a stúdióban.

… nem tudom mikor találkozunk, ezért ezúton köszönöm meg segítségedet, és kívánok kellemes ünnepeket, és minden jót az új évre!

2015-12-10 15 óra TANÁR ÚRRÓL SZERETETTEL…
„ A” Ranschburg 80 éves!

Nemzedékek Tanítója szóban és írásban december 19.-én lenne 80 éves.
Igaz, hogy már négy éve, hogy itt hagyott minket, de nem halt meg, hiszen – mint mondta – az őrök élet titka, hogy az ember továbbél a gyerekeiben, és azok gyerekeiben.
„ 42 éve szerelmes vagyok a feleségembe…Nem hiszek a halálban – én nem fogok meghalni… másoknak lehet, hogy eljön, de nekem nem…élni úgy kell, mintha az élet öröké tartana” mondta Ranschburg Tanár Úr egy emlékezetes interjújában.
A beszélgetés készítőjével, Szily Nórával emlékezünk a TANÍTÓRA, aki írásban, szóban és tetteiben nemzedékeket tanított – és tanít ma is – könyveivel, előadásaival, verseivel, példájával a szülői mesterségre, emberségre, az Életre.
„72 évesen is úgy élek, mintha évtizedeim lennének hátra. Nem vagyok hajlandó tudomásul venni a halált, úgyhogy nincsen béke közöttünk, ezért inkább nem gondolok rá.” – mondta évekkel ezelőtt egy interjúban.
Azt, hogy már gyerekként is többször túlélte a halált, a különös véletlenek összjátékának tulajdonította. Belső kontrollos emberként úgy érezte, bármi is történik vele, ahhoz köze van. Mindenben kereste a felelősséget és karaktere szerepét.
„Ha van Isten, nem aszerint fog megítélni, hogy hittem-e benne, hanem aszerint, ahogyan éltem. De mivel nem tudom, hogy létezik-e a Mindenható, így nem ezért igyekszem tisztességesnek lenni, hanem azért, mert jólesik.”

2015-12-03 15 óra A Télapó a Mikulás testvére? A keresztneve? A Mikulás és a Télapó ugyanaz? Honnan tudja ki a jó és ki a rossz gyerek? Mit csinál nyáron? Hogyan lehet üzenni neki?… Ha nem létezik, ki teszi az ajándékot a csizmába?….kérdezték a gyerekek

Hol rontjuk el az ünnepet? Miért takar(hat)ja el az örömöt a megfelelési kényszer? Jól szeretjük-e a gyerekeinket? Szeretjük-e önmagunkat? Tudunk-e „jól” adni és elfogadni? A Karácsony – a szeretet ünnepe?…kérdezik a felnőttek

2015-11-26 15 óra Dr. Somogyi Andrea pszichiáter kedvelt szereplője a hazai médiának, „fő területe” a női pszichés problémák kezelése. Mitől szorongunk? Az újságokban felvetett kérdések, problémák mennyire hasonlítanak a napi praxisban előfordulókhoz? Milyen lelki „gubancokkal” fordulnak leggyakrabban a szakemberhez a rendelőjében?

2015-11-19 15 óra CSODA PONT – pont, mint egy csoda…

Nyolc, az élet teljesen különböző területein aktív, de nagy betűkkel AKTÍV nő szeretett volna egy kicsit többet tenni annál, minthogy a saját családját és karrierjét menedzseli, és a saját gubancaikon túltekintve szeretnének boldog perceket szerezni olyan gyerekeknek, akiknek túl kevés öröm és törődés jut.
A “Csoda Pont” egy kicsi, de annál nagyobb lelkesedéssel bíró csapat (van köztük bankvezér helyettes, szállodaigazgató, újságíró-riporter, aromaterapeuta és kozmetikai márkaalapító, HR tanácsadó cég vezetője, ügyvéd, coach, PR igazgató), melyben segíteni vágyó nők ötletelnek és tesznek azért, hogy hátrányos helyzetű gyermekek, rászorulók, látássérültek életébe vigyenek egy kis örömöt, valamint felkutassák azokat, akiknek szükségük van támaszra, támogatásra.
Céljuk, hogy “hídként” kössék össze a segíteni tudó és akaró szervezeteket, cégeket a támogatandókkal.
„Pont ott segítünk, ahol kell. Pont azoknak, akiknek lehet. És pont azoknak a közreműködésével, akik ezt megtehetik.”
A RÁDIÓ BÉZS TÁMOGATÁSÁT is KÖSZÖNJÜK !

2015-11-12 15 óra Ne félj, mesélj!

Biztat bennünket évtizedek óta V. Kulcsár Ildikó.
Én nagyon régóta ismerem és csodálom, ahogy éli az életét, ahogy
felnevelt öt gyereket, ahogy férjével együtt terelgeti az unokákkal
bővült hangos, ,,olasz” családját, közben száguldó riporterként írja a
cikkeit meg a könyveit. Legkedvesebb témái – a tucatnyi könyvében
és számtalan cikkében egyaránt – az emberi kapcsolatokat,
viszonyokat boncolgatják.
Tény: Életünk egyre „gubancosabb”. Gyorsabb, kegyetlenebb
világban élünk, de ennek ellenére „V.Kulcsi” megmaradt örök
idealistának, tud hinni, bízni az emberekben, önirónia, humor, szeretet
árad nem csak az írásaiból, belőle is. HOGYAN „csinálja?

2015-11-05 15 óra „…csak akkor buktál el, ha abbahagytad. Addig csak tanulsz.”

Ebből a – maga választotta – mottóból kiindulva beszélgetünk, gyerekkorról és felnőtt életről, itthoni és külföldi tapasztalatokról, lehetőségekről, sikerről, kudarcról, a húszas éveit taposó unokahúgommal, aki így mutatkozik be:

„  Horváth Irmának hívnak, és abban hiszek, hogy a komfort zónán kívül a legizgalmasabb élni.

 Az elmúlt években éltem Spanyolországban, Angliában, Malajziában és Borneó szigetén, ahol rengeteg alkalmam volt megismerni azt, hogy mások hogy élnek és gondolkodnak és rengeteg lehetőségem volt feszegetni a határaimat.

2015-10-29 15 óra Mikor múlik el a gyerekkor? S mikor az ifjúság? S az élet? Észre se venni.                                                                                Radnóti Miklós

„Nem bántam meg. Azt hiszem, megérte. Annyi jó színész van a világon, de nagyon kevés olyan, akire az utcán ránevetnek a háromévesek, meg a szüleik, a nagyszüleik. Előfordul, hogy egy-egy kisgyerek felkéredzkedik a karomba, ad egy puszit, aztán megy is tovább a dolgára. Van néhány szerep, amit sajnálok, hogy nem játszhattam el, és úgy érzem, színészként sok minden maradt bennem. Ugyanakkor az a rengeteg kedvesség, amit kapok, kárpótol. A gyerekek szeretete, figyelme óriási érték.” Mi az ami „kimaradt”? Mit nem énekel el a koncertjein? Mitől védené meg a gyerekeket…  (és magát)? A novemberben megjelenő NEM SZÜLETTEM VARÁZSLÓNAK c. könyve apropóján folytatjuk a beszélgetést Halász Judittal.

2015-10-22 15 óra ISMÉTLÉS  Gubancaink 17. adás (05.28.)

Tipikus anya para – és kamasz panasz a „Gubancaink”.-ban. A 15 éves Misi, vagy a mamája látja jól a helyzetüket? A történetüket meghallgatva Bábel Szücs Szilviával, úgy éreztük lenne a konfliktusuknak megoldása, ha…

2015-10-15 15 óra „Engem is, mint kortársnőim nagy részét, arra neveltek, hogy legyek szerény, engedelmes, “nőies” – akaratlanul is, egész életemben ez ellen lázadtam.” – egy mondat Éva Mihály Amichay Hipszter nagyi című írásából.

Diplomás városgazdász és újságíró, aki 30 éve, mióta Izraelt választotta otthonául, lakásokat tervez. 2004 óta újra magyarul ír, aktívan részt vesz a budapesti életben is. Öt éve van két weblapja, az egyik, a www.podo-pro.hu a várossal, a másik, awww.amichay.hu Izraellel, a zsidósággal, feminizmussal foglalkozik. Oda-vissza él, itthonról otthonra utazik. A napokban érkezett haza Tel-Avivból, ahol aznap harminc méterre tőle lőttek le egy négy embert megsebesítő késelős terroristát.

2015-10-08 15 óra Ne félj, mesélj!  Biztat bennünket évtizedek óta V. Kulcsár Ildikó. Én nagyon régóta ismerem és csodálom, ahogy éli az életét, ahogy felnevelt öt gyereket, ahogy férjével együtt terelgeti az unokákkal bővült hangos, ,,olasz” családját, közben száguldó riporterként írja a cikkeit meg a könyveit. Legkedvesebb témái – a tucatnyi könyvében és számtalan cikkében egyaránt – az emberi kapcsolatokat, viszonyokat boncolgatják.

2015-09-24 15 óra Csabai Dóra – 4 gyerekes anya – az első vidéki Pagony, a „Székesfehérvári PAGONY” tulajdonosa a vendég.

2015-09-17 15 óra Egy működő Patchwork család gubancairól (és megoldásokról) a „mozaikmama” Szarvas-Baller Judit

2015-09-10 15 óra Gerely Miklós alias Nicolas Gerely itthonról és otthonról, a boldogságról, a „ sleep talk”-ról, az „élet gulyásleveséről”.

2015-08-27 15 óra Láng Beatrix ügyvezető, szakmai vezető, oktató, andragógus, a Stílusház Kreatív Művészeti Magániskola alapítója és ügyvezetője. 42 éves, 3 fia van :Máté 21, Marci 20, Peti 7 és fél éves. Alapvetően alternatív iskola-párti, a fiúk ilyenekbe jártak, járnak (Gyermekház, Közgazdasági Politechnikum, Montessori Iskola).

2015-08-13 15 óra Milyen volt itthon a nyár?   A Bali tapasztalatok „érvényesek” Budapesten? Folytatjuk a beszélgetést dr. Szemerédy Viktóriával aki tavaly férjével és fiaival Balira költözött, mert a 10 éves Brunónak és öccsének találtak egy iskolát, amelyről azt mondta (július 23.-i adásunkban) hogy fő jellemzői: NYITOTTSÁG, gondolkodás és vélemény SZABADSÁG, ÖNBIZALOM, nyugodt magabiztosság, megteremtése, (ami nem jár teljesítmény kényszerrel, szorongással)

2015-08-06 15 óra Minek örül(né)nek a gyerekek? (és a felnőttek?) Biztosan a pénznek, – illetve amit érte lehet venni – gondoljuk mi felnőttek, hiszen a mai világban minden a pénzről szól. A megkérdezett kicsik (és nagyok) egész másra vágynak. Az óvodás Misu megszüntetné a pénzt, mert… A kisiskolás a lottó ötös helyett annak örülne, ha…. Tímea, a 34 éves édesanya, a nagycsalád (hat gyerek!)  Örömeiről azt mondja… Bábel Szücs Szilvia szerint is annak örülünk igazán, amit nem pénzen lehet  kapni, hanem…

2015-07-30 15 óra Ahány Kamasz annyi gubanc. Ahány Anya, annyi para.  „A kamaszok kedvesek, viccesek, néha kiakasztóak.  Megfejthetetlenek, vagy éppen totál egyszerűek.  Ezek az ő sztorijaik, csak mi meséljük el. Köszönöm, hogy nem csak én parázok.” – Írta 2014, decemberében a honlap indulásakor Bábel-Szücs Szilvia, aki kitalálója, éltetője, az anyapara.hu honlapnak. Minden nap ír. Több mint kétezer olvasója van. Ma is vele beszélgetek – nem csak a gyerekeinkkel kapcsolatos – gubancainkról.

2015-07-23 15 óra Dr. Szemerédy Viktória  (két fiú gyerek mamája), a test és lélek harmóniáját segít megtalálni a Bhakti Kutir jóga oktatójaként, orvosként, pszichológusként itthon…és tavaly óta külföldön. Miért döntött úgy a család, hogy a gyerekek Balin járjanak iskolába? A 10 éves Brunó már három iskoláról mond véleményt. Anyaként, feleség szerepben, vagy a munkájában …milyen „gubancokkal” kell megbirkóznia Vikinek?

2015-05-28 15 óra Az anya panasza: 15 éves Misi fia indulatos, lusta, nem tud küzdeni, nem értékel semmit, azt hiszi ő az „úr a házban”, és… A 15 éves Misi szerint:ő nem akar indulatos lenni, de az anyja ott rontotta el, hogy… A történetüket bővebben is meghallgatva Bábel Szücs Szilviával,  úgy éreztük lenne a konfliktusuknak megoldása, ha…

2015-05-21 15 óra Halász Judit  három unokás nagymama (A  Mosoly rend lovagja, Kossuth díjas, Prima Primissa díjas stb.). Nagyon régóta ismerem, de nem tudom megfejteni, hogyan talált rá és mivel éri el – évtizedek óta folyamatosan – sikereit az ő legremekebb közönségénél. Mit is csinál a gyerekekkel? Szórakoztatja? Neveli? Szereti? Példát mutat? Vagy az a titka, hogy nemcsak tudja, hogy „Minden felnőtt volt egyszer gyerek,” hanem nagymamaként is őrzi a magában élő kisgyereket?.

2015-05-14 15 óra MESEVILÁG – MANÓVILÁG – BUBUTIMÁR ÉVA VILÁGA   A négy gyerekes kerámikus művész világa…Mesés. Nála valahogy a való világ és a mesevilág együttműködik.

2015-05-07 15 óra „ŐLELJ ÁT, TEGYÉL LE, HAGYJÁL BÉKÉN!” Bábel Szücs Szilviával (az „Anyapara” főszerkesztőjével) folytatjuk beszélgetéseinket a szülői elvárások, és a gyerek viselkedésének összeegyeztetéséből eredő „gubancainkról”.

2015-04-30 15 óra A SZERETET TANULHATÓ? A szeretet visszajár? Ranschbug Jenő a reciprok altruizmusról, és az igazi önfeledt (nem  önfeláldozó!) Szülői szeretetről.

2015-04-23 15 óra „A BESZÉD A LÉLEK RUHÁJA” (Seneca) Balás Eszter mester logopédussal,  a Seneca Beszédstúdió vezetőjével, beszélgetek erről a ruháról.

2015-04-17 17 óra Ma a RetteNETes bizonytalanságainkról, a több nemzedéket – óvodástól nagyszülőkig – mindenkit érintő kérdésről beszélgetünk, hogy ” digitális bevándorlóként ”  , hogy „értsünk szót gyerekeinkkel, a „digitális bennszülöttekkel” . Hogyan váljunk „őslakossá?”

2015-04-10 17 óra Ma a „fagylalt visszanyal”… Mi a Gubanc? … hogy most – rendhagyó módon – a vendég kérdez …és én csak ülök és mesélek.

2015-04-03 17 óra Ahány Kamasz annyi gubanc. Ahány Anya, annyi para. Beszélgető társam: Bábel –Szücs Szilvia,  az anyapara.hu honlap főszerkesztője.

2015-03-27 17 óra ” A”  Ranschburgra emlékezünk Négy éve, 2011.03.10.-én halt meg. Szily Nórával beszélgetünk a felejthetetlen Tanár úrról, akinek mindketten szerencsés tanítványai (és szorgos „faggatói”) lehettünk.

2015-03-20 17 óra TANÁR ÚRRÓL SZERETETTEL…”A” Ranschburgra emlékezünk Négy éve, 2011.03.10.-én halt meg. Szily Nórával beszélgetünk a felejthetetlen Tanár úrról, akinek mindketten szerencsés tanítványai (és szorgos „faggatói”) lehettünk.

2015-03-09 13 óra Segítség! Iskolás lesz a gyerekem! Miért aggódnak a szülők? Mitől félnek a gyerekek? Lehet-e „tuti” döntést hozni? Beszélgető partnerem a leendő első osztályos Milán édesanyja, aki mindent megtett, hogy Milánnak megtalálja a legjobb iskolát.

2015-03-02 13 óra Jóra nevelni vagy felkészíteni az életre? ÉRTÉKEK régen és ma.  Magyarországon ma nem érdemes tisztességesnek lenni, a sikerhez vezető út  korrupcióval, csalással van kirakva – véli a 15 és 29 éves fiatalok 80 százaléka.

2015-02-23 13 óra MINDEN KIS DICSÉRET SZÁMÍT… (vallja a 7 éves, és a felnőtt, férfi és nő, régen és most, itthon és máshol…) Te ismersz olyan gyereket, akit sikerült csak szidással „jóvá” változtatni?

2015-02-16 13 óra Nemcsak engem lepett meg Ranschburg Jenő 2009 ben a Pszinapszison tartott előadása  amelyben egy amerikai kutatást ismertetve azt kérdezte: gyermekkel, vagy gyermek nélkül boldogabbak-e a házaspárok?

2015-02-09 13 óra Valentin napon a szerelemről óvodások 3 tételben: – Kíváncsiság, mi a szerelem? – Hülyeség, veszekedés, agglegénység. – Monogámia, csalás, megbocsájtás .