Tehetségek – Grosschmid Péter

Műsorvezető: Grosschmid Péter

A tehetségről szakemberek azt mondják, hogy az átlag feletti általános képességeket, átlagot meghaladó speciális képességeket, kreativitást és a feladat iránti elkötelezettséget jelenti. Ebben a műsorban olyan emberekről van szó, akikre a fenti ismérvek valamelyike vagy akár több is jellemző.

2023-08-25 17 óra Ajna és Arina. Bajnok és táncos. Nővérek. Hasonlítanak egymásra, nemcsak külsőleg, hanem motivációjukban, céltudatosságukban, eltökélt szorgalmukban is. Késely Ajna első sikereit úszásban már hétéves korában elérte. Számos nemzetközi verseny nyertese, olimpiák résztvevője, a jövő évi párizsi Olimpia ígéretes versenyzője. Húga, Arina táncol, tanul, művész lesz, illetve már most is művész. A sportszerető, sportoló család támogatásával indultak el pályájukon, és most is naponta érzik szüleik és egymás támogatását. Grosschmid Péter beszélget kettőjükkel a Bézs Tehetségek című műsorának utolsó adásában. Hallgassák a Késely nővéreket életükről, terveikről!

2023-08-11 17 óra A magyarországi és európai tehetség segítés úttörője, Csermely Péter professzor szerint a tehetséges fiatalok Európa jövőjének biztosítékai, a kontinens életbiztosítása. Magyarország ezen a területen példát szolgáltat, és nem véletlen, hogy 2011-ben egy budapesti konferencián magyar kezdeményezésre született meg az Európai Tehetségtámogatási Hálózat gondolata. Grosschmid Péter beszélgetőtársa Fuszek Csilla a Budapesti Európai Tehetségközpont vezetője. A beszélgetésből kiderül, hogy az országos és nemzetközi hálózatok a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok elterjesztése mellett lehetőséget biztosítanak a tehetséges fiatalok számára a külföldi megmérettetésre is.

2023-07-28 17 óra A Tehetségek című műsorban Grosschmid Péter beszélgetőtársa egy olyan ember, aki megszokta, hogy sokszáz kilométeres sebességgel a felhők felett száguld egy 70 tonnás járművel, amely több mint 200 utast szállít pár óra alatt a kontinens bármelyik sarkába, sőt azon túl is. Ami számunkra az utazással járó kellemes vagy félelmetes izgalom, az neki a mindennapi rutin, hivatás, szerelem, munka.

Gombkötő Gabriella pilóta, repülőgép-kapitány, aki büszkén viseli zubbonyán és váll-lapján a kapitányi négy arany csíkot. A beszélgetésben szó volt róla, hogy hogyan lesz valakiből pilóta, miért választja valaki ezt a különleges hivatást. A világban egyre több nő ül az utasszállító repülőgépek pilótafülkéjében, és ma már nehéz elképzelni, hogy pár évtizeddel ezelőtt Magyarországon a törvény nem engedte a nőknek, hogy ezt a szakmát válasszák.

( A 2023.05.12-i adás ismétlése )

2023-07-14 17 óra Valószínűleg kevés hallgatónk fogja elsőre megérteni, hogy mit is jelent az antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozit. De ha meghallgatják a Rádió Bézs Tehetségek című műsorát, sok mindent megtudhatnak róla. Grosschmid Péter beszélgetőtársa ezúttal Viczián Dániel végzős szegedi gimnazista, aki az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián ezzel a témával elért eredményével jogot szerzett rá, hogy a magyar fiatalokat képviselje az idei Nobel-díjak átadásához kapcsolódó ifjúsági konferecián, ahol előadást is tart majd! Ismerkedjenek meg a fiatal tudományos kutatóval!

2023-06-30 17 óra El se tudnánk képzelni az életet az információs technológiák áldásos és átkos jelenléte nélkül. Grosschmid Péter beszélgetőtársa ott volt az első magyarországi számítógépek mellett. Dr. Havass Miklós nem a nagy idők tanúja, hanem mindvégig aktív alakítója a fejlődésnek, szervezetek és iskolák alapítója, vezetője. Csaknem egész pályafutása alatt figyelt a fiatal tehetségekre, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének egyik alapítója, a magyar tehetség nagykövete. Nem mellesleg csellózik, vonósnégyesben muzsikált. Hallgassák dr Havass Miklóst a Tehetségek című műsorban.

( A 2022.06.17-i adás ismétlése )

2023-06-16 17 óra Évtizedek óta vitatkoznak rajta, hogy Goethének vagy Schlegelnek tulajdonítják a metaforát, amely szerint az építészet megfagyott muzsika. Grosschmid Péter beszélgetőtársa építészmérnök, akinek az élete szorosan összefonódott a zenével. Kislány korában kezdett muzsikálni, most pedig az Operaház üzemeltetési igazgatója és főépítésze. Három színhàzépület és egyéb építmények működtetéséért felel. Ismerkedjenek meg Józsa Ankával!

2023-06-02 17 óra Mindannyian közlekedünk. Sokan vezetünk autót is, és talán sokan emlékezünk arra a tévésorozatra, amelyben a főhős bárhonnan magához hívta az autóját, amely készségesen jött, és kihúzta őt a pácból. Akkoriban az ilyen jármű a távoli jövő utópiájában létezhetett csak. Mára az önvezető autó a valóság része.

Pálffy András mérnök-informatikus azon dolgozik, hogy az ilyen járművek biztonságosan és időben felismerjék a többi közlekedőt, elsősorban a gyalogosokat és kerékpárosokat. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését a tehetséges fejlesztőmérnökkel a Bézsen.

2023-05-26 17 óra Fizikus, tudománynépszerűsítő, tanít és az általa létrehozott kezdeményezés egy országnyi diáknak és tanárnak segíthet a digitális oktatás útvesztőiben eligazodni. Kisgyerek korában már otthon végzett fizikai és kémiai kísérleteket, aztán később kétszer is elnyerte a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Felfedezettjeink különdíját. Az OKTONDI (Oktatás Online Digitálisan) projektet diáktársaival közösen találták ki és fejlesztették olyanra, hogy ma már milliónyian használják, és a benne összegyűjtött tartalmak tanárok sokaságának könnyítik meg a felkészülést.

Elképzelése, hogy előbb-utóbb minden diák személyre szabott oktatásban részesülhessen. Első diplomája mellé most szerzi a másodikat, és közben a csillavizsgálóban tart előadásokat az érdeklődőknek.

És mindehhez 24 éves. Ismerkedjenek meg Molnár Jankával, akivel Grosschmid Péter beszélgetett a Tehetségek című műsorban.

( A 2021.09.17-i adás ismétlése )

2023-05-19 17 óra Erdélyi Zsuzsanna tagja a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának, a Kutató Diákok Szövetségének, a Nők a Tudományban Egyesületnek, iskolájában a diákönkormányzat társelnöke, és idén elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatának különdíját.

Számos tudományos konferencián vett részt, bekapcsolódott a Debrecen város radontérképének megalkotásába, a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriumában csontpótló anyagok kutatásában vesz részt, esszépályázaton nyert különdíjat. Szobája falát sportversenyeken nyert érmek sorozata díszíti.

Erdélyi Zsuzsanna 17 éves. Hallgassák meg őt minderről Grosschmid Péter műsorában.

2023-05-12 17 óra A Tehetségek című műsorban Grosschmid Péter beszélgetőtársa egy olyan ember, aki megszokta, hogy sokszáz kilométeres sebességgel a felhők felett száguld egy 70 tonnás járművel, amely több mint 200 utast szállít pár óra alatt a kontinens bármelyik sarkába, sőt azon túl is. Ami számunkra az utazással járó kellemes vagy félelmetes izgalom, az neki a mindennapi rutin, hivatás, szerelem, munka.

Gombkötő Gabriella pilóta, repülőgép-kapitány, aki büszkén viseli zubbonyán és váll-lapján a kapitányi négy arany csíkot. A beszélgetésben szó lesz róla, hogy hogyan lesz valakiből pilóta, miért választja valaki ezt a különleges hivatást. A világban egyre több nő ül az utasszállító repülőgépek pilótafülkéjében, és ma már nehéz elképzelni, hogy pár évtizeddel ezelőtt Magyarországon a törvény nem engedte a nőknek, hogy ezt a szakmát válasszák.

2023-05-05 17 óra Legát Franciska a MOME mesterszakos hallgatója. Legát Franciska első diplomája szerint fotográfus művész. Legát Franciska képeit beválogatták egy rangos fotóművészeti pályázat legjobbjai közé. Legát Franciska szülei emlékeiből kiindulva teremtett fiktív helyzeteket képein, amelyek rendkívüli erővel idézik meg a volt és sosem volt magyarországi szocializmus idejét. A művész azt mutatja be, hogy a mai generációban hogyan élnek szüleik, nagyszüleik emlékei. A mai fiataloknak próbálja ezeket az emlékeket képekké formálni.

Grosschmid Péter beszélgetőtársa Legát Franciska volt.

( A 2022.08.19-i adás ismétlése )

2023-04-28 17 óra Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a meglátást, hogy “ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”. A méhek és a többi beporzó rovarok valóban rendkívül fontos tényezői az egész ökoszisztémának. A Tehetségek című műsorban Kovács-Hostyánszki Anikó zoológus ezeket a rovarokat kutatja, és a beszélgetés során kiderült, hogy mekkora az igazságtartalma ennek a mondatnak. Tudományos kutatónak lenni nem napi nyolcórás állás, hanem életforma, mondja a fiatal tudós, akitől megtudtuk, hogy az állatvilággal foglalkozó kutató nem csak a terepen tanulmányozza kutatásának tárgyait, hanem nagyon sok aprólékos, számítógép mellett végzett munkát is végez. Ismerkedjenek meg Grosschmid Péter beszélgetőtársával, az ökológus Kovács-Hostyánszki Anikóval a Bézs Tehetségek című műsor ismétlésében is.

( A 2022.12.02-i adás ismétlése )

2023-04-21 17 óra Szabó Márton született versenyző. Hatéves kora óta vesz részt a legkülönbözőbb tanulmányi versenyeken, és általában dobogós helyen végez, sokszor győztesként. Tavaly különdíjas lett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatán, első helyezést ért el a European Olympiad of Experimental Sciences nemzetközi versenyen, nyertes és dobogós volt kémia, biológia és fizika tanulmányi versenyeken. 18 éves, idén érettségizik, jelenleg éppen egy nemzetközi versenyre készül az ELTE laboratóriumában. Az egyetemi felvételi miatt már nem kell aggódnia, ősszel Cambridge-ben kezdi meg tanulmányait. Hallgassák meg Grosschmid Péter beszélgetését Szabó Mártonnal, a fiatal tudóssal a Tehetségek című műsorban!

2023-04-14 17 óra Kovács Emíliát már általános iskolás kora óta vonzza a kémia és a biológia. Olyannyira engedett ennek az erőnek, hogy tavaly fődíjas lett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatán. Számos nemzetközi versenyen elért eredményei után a Stockholmi Ifjúsági Vízdíj résztvevőjeként és magyarországi győzteseként Áder János köztársasági elnök előtt is bemutathatta pályázatát. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Kovács Emíliával a Bézs Tehetségek című műsorában.

2023-04-07 17 óra A tehetséges fiatalok sokszor támogatás nélkül is megtalálják útjukat a sikerhez, de értő segítséggel az út lerövidülhet. Ezért is van szükség a támogató szervezetekre. Néhány évvel ezelőtt nőtt ki a Corvinus egyetem hallgatói kezdeményezéséből a Jövőt Építők Generációja nevű egyesület, amely hálózatépítéssel, mentorálással, közösségi rendezvényekkel segíti a hozzá csatlakozó tehetséges 30 év alattiakat. Az egyesület történetéről, céljairól és tevékenységéről beszélget Grosschmid Péter Mózes Gergellyel, a nonprofit szervezet ügyvezetőjével a Bézsen.

2023-03-31 17 óra Ritkán fordul elő, hogy a Tehetségek című műsorban kétszer is megfordul valaki, azonban most nagyon jó okom volt rá, hogy ismét felkerestem egy korábbi interjúalanyomat, ugyanis dr. Farkas Alexandra írt egy nagyon fontos könyvet. A címe: 50 út a közérthető tudományhoz. A kutatóból lett tudománykommunikációs szakember saját tapasztalatait adja át a tudomány munkásainak arról, hogy hogyan lehet mások számára érthetően közhírré tenni egy tudományos eredményt. Szó esik majd a kritikus gondolkodás szükségességéről, az áltudományokról és a sajtó által szenzációként tálalt felfedezésekről. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését dr. Farkas Alexandrával.

2023-03-24 17 óra A Nemzetközi Nőnaphoz kapcsolódva adják át minden évben a Nők a Tudományban Egyesület Kiválósági Díját. A rangos díjat a Magyar Tudományos Akadémián vehetik át a díjazottak, az MTA főtitkárának és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága vezetőjének. Az egyik idei díjazott Dr. Solymosi Katalin biológus, az ELTE adjunktusa beszél Grosschmid Péter műsorában pályájáról, a tudományos kutatás fontosságáról, a megismerés és a tanítás öröméről. Kétgyermekes családanyaként sikeres kutató, akit a tanítványai is nagyra értékelnek. A műsorból sokat megtudhatunk a növényi színtestek fontosságáról, a vizsgálatukhoz szükséges műszerekről is. Hallgassák a Tehetségek című műsorban Dr. Solymosi Katalint.

2023-03-17 17 óra A The London International Youth Science Forumra (LIYSF) minden évben közel 400 kutató diák gyűlik össze, közel 60 országból, 5 kontinensről. Joób Zalán képviselte a magyar fiatalokat a tavalyi rendezvényen. A Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Ifjúsági Innovációs és Tehetségkutató versenyen vívta ki magának a részvétel lehetőségét egy olyan projekttel, amelynek segítségével felderíthetők a dezinformációs hálózatok. Sokezernyi adat feldolgozásával, a közösségi oldalak elemzésével segít az általa szerkesztett algoritmus megtalálni az álhírek és szándékos dezinformációk forrásait, és felismerni a terjesztő hálózatok tulajdonságait. Korábban már készített Mars-járó robotot is. Joób Zalán jelenleg a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. Hallgassák őt ezekről és további terveiről beszélni Grosschmid Péter műsorában.

2023-03-10 17 óra A matematika sok diák számára rémálom. Aki az alapokat nem érti meg, később már elvész a számok és egyenletek rengetegében, és nagyon jó tanárra van szüksége, hogy kitaláljon a sűrűből, és használható tudást gyűjtsön össze. Grosschmid Péter beszélgetőtársa Hargitai Sára matematikus egyetemi hallgató volt, aki az általános iskolában még nem szerette ezt a tárgyat, de a középiskolában találkozott azzal a pedagógussal, aki feltárta előtte a tudomány titkos szépségét. Még gimnazista korában pályázott egy matematikai projekttel az Ifjúsági Innovációs és Tehetségkutató Versenyre, ahol díjazták munkáját, és ennek eredményeképpen eljutott a Regeneron ISEF nemzetközi versenyre, ahol milliónyi résztvevő közül került a legjobbak közé, és végül negyedik helyet szerzett az Egy elfeledett közép című pályamunkájával. Önök tudják, mi a kontraharmonikus közép? Elárulhatjuk, hogy már a régi görögök is tudták, de időközben elfelejtődött. Ma számos műszaki és tudományos területen használják. A beszélgetésben Hargitai Sára kísérletet tett rá, hogy elmagyarázza. Sok sikert a megértéséhez!

( A 2022.09.09-i adás ismétlése )

2023-03-03 17 óra Kovács Nóra Körösfőről jött, tavaly Leydenben járt, idén Lausanne-ban, és nemsokára Dallasban mutatkozhat be. Kovács Nóra olyan robotot tervezett és épített, amely az utcán gurulva felismeri és azonosítja a hulladékokat, és megteremti a lehetőséget azok hatékony összegyűjtésére. A Magyar Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyén mutatott teljesítménye eredményeképp vehetett részt a rangos európai megmérettetéseken, ahonnan díjazottként tért haza, és meghívást nyert a dallasi világversenyre is. Ismerkedjenek meg az idén érettségiző Kovács Nórával, akivel Grosschmid Péter beszélget a Tehetségek című műsorban.

2023-02-24 17 óra Élelmiszermérnök, egyetemi tanársegéd, PhD hallgató. Tanít, kutat, hobbija a futball, és egyszer szeretne eljutni kedvenc csapata, a brit Arsenal egyik mérkőzésére. Miközben ő maga is tanul, legfontosabb feladatának tartja, hogy a tudást átadja hallgatóinak. Grosschmid Péter beszélgetőtársa Mihalkó József, akitől sokat megtudhatunk az élelmiszerek tervezéséről, az ezzel kapcsolatos mérnöki feladatokról. Rendszeres résztvevője és előadója a Kutatók Éjszakája rendezvényeinek. Két fontos területtel foglalkozik a húsfeldolgozással és a sörgyártás technológiájával. A beszélgetés során ezekről is hallhatunk.

2023-02-17 17 óra Angyal Réka két évvel ezelőtt lett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjein pályázatának egyik nyertese. Az adatlapjára akkor az volt írva, hogy sport és történelem, valamint az, hogy egyszer jogot szeretne tanulni. Grosschmid Péterrel való beszélgetésében ennél sokkal többet árul el magáról. Hallhatunk az általa nyert tanulmányi versenyekről, a nyelvtudás fontosságáról, arról, hogy a történelem tényleg az élet tanítómestere, ahogy ezt a régi rómaiak is mondták. Kedvenc történelmi korszaka Mária Terézia és II, József kora, de középiskolás korában az ókori görög életről szóló versenyt is megnyerte. A Szekszárdól érkezett lány most a Pázmány Péter Katolikus Egyetem másodéves jogászhallgatója.

2023-02-10 17 óra Sok szakember szerint mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találnia azt a területet, amiben a legjobb. A mindennapi életben találkozunk kiemelkedő tehetségekkel, akik elkápráztatnak minket teljesítményükkel. Csodagyerekek ritkán születnek, és még ritkábban azok, akik segítség, mások támogatása nélkül tudnak kiteljesedni. A tehetséges emberekre az egész társadalomnak szüksége van, tőlük várjuk a nagy alkotásokat a művészetben és a tudományban, a sportsikereket, a felfedezéseket és a találmányokat. Éppen ezért társadalmi érdek is a tehetséges fiatalok megtalálása és fejlődésük támogatása. Számos egyesület végzi ezt a munkát Magyarországon és világszerte.

Hazánkban a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, közismert nevén a Matehetsz a legfontosabb ilyen szervezet, amely az Országos Tehetségnapon, Bartók Béla születésnapján díjazza is a pályázók közül a legjobbakat. Az év folyamán sokakkal meg fogunk ismerkedni ezek közül a felfedezett fiatal tehetségek közül. Most az első műsorban dr. Balogh Lászlóval, a tehetségügy elkötelezett szakemberével, a Matehetsz elnökével beszélgetett Grosschmid Péter.

( A 2021.01.15-i adás ismétlése )

2023-02-03 17 óra Énekművész, 2013-ban végzett a Zeneakadémián, és azóta is tanul, közben tanít, szerepel, az Operaház szólistája. Zemlényi Eszter muzsikus családba született, kisgyermek kora óta átitatja életét a zene. A kritikusok és a közönség lelkesednek érte. Grosschmid Péter beszélgetőtársa civilben szerény kedves fiatalasszony, a színpadon viszont lenyűgöző jelenség. A műsor hallgatói ízelítőt kaphatnak gyönyörű szopránjából. Hallgassák a Tehetségeket!

2023-01-27 17 óra Szabó Boglárka azt mondja magáról, általános iskolásként sose volt igazából jó sem kémiából, sem biológiából, ezért kihívást érzett a tantárgyak mélyebb elsajátítására. Ez annyira jól sikerült neki, hogy 18 éves kora előtt megnyerte a Malajziában megrendezett Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáját, onkológiai és gyógyszer-kémia kutatásban. Még abban az évben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” pályázatán fődíjas lett. Azóta is több hazai és nemzetközi versenyen ért el rangos eredményeket. Jelenleg vegyészhallgatóként már 5 éve vesz részt aktívan a tudományos kutatásban, gyógyszerkémikus szeretne lenni. Emellett rajzol, zenél, fotózik. Ismerkedjenek meg egy sokoldalú és elhivatott tehetséggel Grosschmid Péter műsorában.

2023-01-20 17 óra Grosschmid Péter vendége ezúttal egy díjnyertes zenész, Láposi Dániel ütőhangszeres művész, akit 2020-ban Junior Príma díjjal tüntettek ki és emellett ugyanabban az évben rangos díjat nyert az UMFZ zeneszerző versenyen. A fiatal tehetség beszél hangszerválasztásáról, munkáiról és terveiről, és betekintést nyerhetünk a zeneszerző munkamódszereibe is. Hallgassák Láposi Dánielt a Tehetségek című műsorban.

2023-01-06 17 óra Molnár Zalán 11 éves korában egyike lett annak a 314 magyar fiatalnak, akiket kimagasló kognitív képességeik alapján válogattak ki az úgynevezett Templeton programba. A 10-29 éves korosztályba tartozó fiatalok egy éven át személyre szabott tehetséggazdagító támogatásban részesültek, amelynek részeként 500 különféle egyéni és csoportos program közül válogathattak. Zalán akkori jelentkezésében azt írta, hogy „Szeretnék fejlődni az engem érdeklő területeken iskolán kívül is. Szeretnék új ismereteket szerezni szakemberektől, számomra eddig ismeretlen területekről. Matematikában, informatikában, logikában tehetségesnek tartom magam.” A péntek délutáni műsorban meggyőződhetünk róla, hogy ez sikerült is. Aki még nem tette volna hallgassa meg az ismétlésben, ismerkedjenek meg, Molnár Zalánnal, aki végzős középiskolás, és döntés előtt áll, hogy sokfelé ágazó tehetségét milyen területeken kamatoztassa a jövőben. Hallgassák Grosschmid Pétert és vendégét a Tehetségek című műsor ismétlésében is.

( A 2022.10.28-i adás ismétlése )

2022-12-30 17 óra Grosschmid Péter a Tehetségek című műsor történetének közel két éve alatt nagyon sok fiatal és kevésbé fiatal tehetséggel beszélgetett. Rajtuk kívül megszólaltak a tehetségek felfedezéséért és fejlesztéséért dolgozó szakemberek, pedagógusok, pszichológusok és a tehetséges fiatalok szülei is. Az ifjú tudományos kutatók mellett bemutatkozott sok zenész is, ma, afféle évvégi összefoglalóként az általuk írt, illetve előadott művekből hallgathatunk meg egy válogatást. Szokolay Ádám, Persányi Zsófia és Radnóti Róza zongora-, Eszenyi Zsombor Dániel Klarinétjátékában és Nagy Kira énekművészetében gyönyörködhetünk.

2022-12-23 17 óra Neurobiológus, aki szerint a tudománytörténet legnagyobb felfedezése az elektromosság. A minket körülvevő technikai világot az elektromosság mozgatja a konyhagépeinktől a számítógépeken keresztül a legújabb mobiltelefonokig. Ha áram nincs, vége a civilizációnak. Nem meglepő, hogy az emberi idegsejtek közötti kommunikáció is elektromos jelek útján történik. Ezek az áramok olyan gyengék, hogy csak a legkorszerűbb műszerekkel lehet őket megmérni. Horváth-Magyar Aletta ezeket a jeleket méri, és ebből von le következtetéseket az agyi folyamatokról. Ezekről hallunk a fiatal kutatótól, akitől azt is megtudjuk, hogy mi a jó a jazz zenében. Hallgassák Grosschmid Péter vendégét a hivatásáról, a tudományos kutatásról, és arról, hogy hogyan lesz valakiből tudós.

2022-12-16 17 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa, Mészáros Botond fizikus alapképzés után matematikusnak tanul. A fizika a szenvedélye. Szilágyból érkezett Budapestre, de gyakran látogat haza. Volt mentorált a sokat emlegetett Templeton programban, amibe 20 ezer jelentkező közül csak alig több mint háromszázan kerülhettek be. Mivel nagyon sokat kapott az őt segítőktől, ő is mentorált nála fiatalabbakat. Számos tanulmányi versenyen indult, sokat nyert is, többek között az Ifjúsági Innovációs és Tehetségkutató Versenyen, ahol első helyezést ért el.

Hallgassák őt a Tehetségek című műsorban, remélhetőleg átragad önökre is a lelkesedéséből. A műsor szorgalmas hallgatói már szeptemberben hallhatták ezt a beszélgetést, amit most azért ismétlünk meg, mert Botond a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében részt vett Stockholmban a Nobel-díjak átadási ünnepségén, amelyet megelőzően mintegy 1000 svéd diák előtt tartott előadást.

( A 2022.09.16-i adás ismétlése )

2022-12-09 17 óra A fiatal tehetségek mögött csaknem mindig áll valaki, aki egyengeti a pályáját, segít megtalálni a számára legjobb utat. Ez lehet pedagógus, tehetséggondozó szakember, barát, ismerős, kortárs, de a legtöbbször szülő, aki felismeri a gyermekében lakó különleges képességet, és saját eszközeivel támogatja a tehetség kiteljesedését. Egy korábbi adásban szólalt meg Radnóti Róza zongoraművész, aki kis csapatával a múlt héten Hágában vehette át egy rangos összművészeti fesztivál első díját. Ennek kapcsán szüleivel, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás iparművésszel beszélget Grosschmid Péter. A művészházaspár leányukon kívül másik fontos „gyermekükről”, a 2014 óta évente rendezett Határtalan Design kiállításról beszél a Tehetségek című műsorban.

2022-12-02 17 óra Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a meglátást, hogy „ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”. A méhek és a többi beporzó rovarok valóban rendkívül fontos tényezői az egész ökoszisztémának. A Tehetségek című műsorban Kovács-Hostyánszki Anikó zoológus ezeket a rovarokat kutatja, és a beszélgetés során kiderül, hogy mekkora az igazságtartalma ennek a mondatnak. Tudományos kutatónak lenni nem napi nyolcórás állás, hanem életforma, mondja a fiatal tudós, akitől megtudjuk, hogy az állatvilággal foglalkozó kutató nem csak a terepen tanulmányozza kutatásának tárgyait, hanem nagyon sok aprólékos, számítógép mellett végzett munkát is végez. Ismerkedjenek meg Grosschmid Péter beszélgetőtársával, az ökológus Kovács-Hostyánszki Anikóval a Bézs Tehetségek című műsorában.

2022-11-25 17 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa ezúttal egy PEDAGÓGUS volt. Így, csupa nagybetűvel. Ha mond valamit Hejőkeresztúr neve, akkor mindenképpen érdemes meghallgatni a műsort mégegyszer. Ha nem, akkor annál inkább. Hejőkeresztúron próbálták kis és vezették be az úgynevezett komplex instrukciós módszer (KIP) magyar viszonyokra adaptált változatát, amelyet most már sikerrel alkalmaznak több magyarországi és határon túli magyar iskolában. A KIP hátránykompenzáló pedagógiai módszer, amely a különböző képességű tanulók egy osztályban történő minőségi oktatását és nevelését segíti.

( A 2021.06.04-i adás ismétlése )

2022-11-18 17 óra Kolozsvártól West Lafayettig, onnan a Budapesti Műszaki Egyetemig vezetett Szilágyi Botond eddigi útja. A beszélgetésből megtudhatjuk, mi kell ahhoz, hogy valaki az USA 10 legjobb egyetemének egyikén kutathasson, miért fontos a gyógyszermolekulák kristályosítása, és mivel tölti a napjait, akinek a munkája a hobbija. Hallgassák Grosschmid Pétert és beszélgetőtársát Szilágyi Botond tudományos kutatót a Rádió Bézs Tehetségek című műsorában!

2022-11-11 17 óra Régóta tartja magát az a vélemény, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találnia azt a területet, amiben a legjobb. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik. Világszerte seregnyi szakember, pedagógus, pszichológus foglalkozik a tehetségek felismerésével, kiválogatásával, útjuk egyengetésével. Grosschmid Péter dr. Fodor Szilvia pszichológust, az ELTE docensét, nemzetközi tehetségsegítő szervezetek vezetőségi tagját kérdezi a tehetségek felismeréséről, támogatásuk szerevezeteiről és saját szakmai életútjáról a Rádió Bézs Tehetségek című műsorában.

2022-11-04 17 óra Sokszor halljuk, hogy a tehetség majd kiköveteli magának a helyét a világban, ha igazi, majd boldogul maga is, a tényleg ott van benne a szikra, majd lobogni fog, és kitűnik a többiek közül. A szakemberek többsége szerint viszont a legtöbbször külső segítségre van szükség, meg kell találnunk, fel kell kutatnunk a tehetséges fiatalokat, hogy ne vesszenek el az oktatási rendszer vagy a sportklubok útvesztőiben.

A már megtalált tehetség kibontakoztatásához is sokszor kell külső

támogatás, akár abban is, hogy a kimagasló képességű ember ne roppanjon meg saját felismert tehetségének súly alatt. Ezekben a helyzetekben komoly segítséget jelent a pszichológia tudománya, egy jól felkészült pszichológus.

Grosschmid Péter beszélgetőtársa ezúttal dr. Orosz Róbert pszichológus volt, aki tehetséges fiatalként otthonosan mozog a jó képességű fiatalok között. Hajdanán maga is kiváló sportoló, a harcművészetekben jártas emberként segítséget ad a motiváció erősítésében, tanácsokat a kudarcok eltűrésére és a további építkezéshez. Részt vesz a pedagógusok felkészítésében, és sportolókat is hozzásegített a siker eléréséhez. Ismerkedjenek meg dr. Orosz Róberttel a Tehetségek című műsor ismétlésében is.

( A 2022.02.11-i adás ismétlése )

2022-10-28 17 óra Molnár Zalán 11 éves korában egyike lett annak a 314 magyar fiatalnak, akiket kimagasló kognitív képességeik alapján válogattak ki az úgynevezett Templeton programba. A 10-29 éves korosztályba tartozó fiatalok egy éven át személyre szabott tehetséggazdagító támogatásban részesültek, amelynek részeként 500 különféle egyéni és csoportos program közül válogathattak. Zalán akkori jelentkezésében azt írta, hogy „Szeretnék fejlődni az engem érdeklő területeken iskolán kívül is. Szeretnék új ismereteket szerezni szakemberektől, számomra eddig ismeretlen területekről. Matematikában, informatikában, logikában tehetségesnek tartom magam.” A péntek délutáni műsorban meggyőződhetünk róla, hogy ez sikerült is. Ismerkedjenek meg Molnár Zalánnal, aki végzős középiskolás, és döntés előtt áll, hogy sokfelé ágazó tehetségét milyen területeken kamatoztassa a jövőben. Hallgassák Grosschmid Pétert és vendégét a Tehetségek című műsorban.

2022-10-21 17 óra Radnóti Róza művész. Sokoldalú, érdekli a tánc, a képzőművészet, a film, de leginkább a zenében fejezi ki magát. Számos zenei verseny résztvevője és győztese. Adásunkat megelőző napon volt a diplomahangversenye a Zeneakadémián. Zenei tanulmányai mellett tanult videóklip szerkesztést rendezést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, részt vett a Klassz a parton nyári koncerteken. Olyan összefüggéseket keres a különböző művészeti ágak között, amikhez nem jutna el, csak a zene útján.

Hallgassák meg az ismétlést Grosschmid Péter műsorában Radnóti Rózát zenéről, művészetről, és az útról, amelyen eljutott a zeneakadémiai diplomáig.

( A 2022.06.10-i adás ismétlése )

2022-10-14 17 óra Volt egyszer egy lány, aki Venezuelában kezdte az általános iskolát. A magyar nyelvben csak szülei segítségére támaszkodhatott. Tizenhárom éves korában kellett beilleszkednie a magyar iskolába. Nem volt könnyű. Ma mégis író, magyar író, jó író. Novellái néha pillangószárnyon repülik körül az embert, de többnyire inkább mellbevágóak. Rövidek, és egész napra való gondolkodni valóval ajándékoznak meg. Nemrég jelent meg harmadik kötete, immár egy regény. Herczeg Szonja újságérőként kezdte az írást, akkoriban találkozott legtöbb novellája hősével. Hallgassák őt, amint életéről, írásairól mesél Grosschmid Péternek a Tehetségek című műsorban.

2022-10-07 17 óra A Bézs Tehetségek című műsorában Grosschmid Péter vendége Barna Benedek László, a budapesti Szent István Gimnázium diákja, aki elnyerte az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díját, és Magyarország képviseletében részt vehetett az európai versenyben is a hollandiai Leidenben, ahol különdíjat kapott úttörő fejlesztéséért. Benedek egy fehérjék jelölésére alkalmas ultraibolya megvilágító berendezést szerkesztett, amely lényegesen megkönnyíti a tudósok által vizsgált fehérjék felismerését.

2022-09-30 17 óra Tavaly már tettünk egy próbát a helyszíni közvetítés műfajával, Grosschmid Péter idén újra megpróbálja. Nyakunkon a szeptember vége, amikor még nyílnak a völgyben a kerti virágok, országszerte pedig a kutatóintézetek, laboratóriumok, levéltárak, egyetemek és számos más intézmény kapui, hogy a Kutatók Éjszakáján fogadhassák a tudomány iránt érdeklődő sok tízezer látogatót. A több mint 400 helyszínből ezúttal egyet keresünk fel, ahol élő közvetítésben vihetünk részt a kísérletező fiatalok bemutatóiban. Hallgassák élő adásunkat a Zipernowsky Házból, a budapesti Bartók Béla útról. A stúdióban Gerő Péter segíti a riporter munkáját.

2022-09-23 17 óra Ha szeretnénk megtudni, hogy egy gyerek miben tehetséges, meg kell mutatnunk neki a világot, hogy kipróbálhassa, mi érdekli legjobban miben tud elmélyülni. A természettudományok terén jobb helyet nem találhatunk, mint a Csodák Palotája. A fizika és a kémia egyszerűbb jelenségeitől a biológia és az űrkutatás érdekességeibe pillanthatnak be a látogatók, közvetlen, szó szerint kézzel fogható tapasztalatokat szerezve. Grosschmid Péter ellátogatott ebbe a tudományos élményközpontba, ahol Mizda Katalin, az intézmény vezetője volt a kalauza.

2022-09-16 17 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa, Mészáros Botond fizikus alapképzés után matematikusnak tanul. A fizika a szenvedélye. Szilágyból érkezett Budapestre, de gyakran látogat haza. Volt mentorált a sokat emlegetett Templeton programban, amibe 20 ezer jelentkező közül csak alig több mint háromszázan kerülhettek be. Mivel nagyon sokat kapott az őt segítőktől, ő is mentorált nála fiatalabbakat. Számos tanulmányi versenyen indult, sokat nyert is, többek között az Ifjúsági Innovációs és Tehetségkutató Versenyen, ahol első helsezést ért el. Hallgassák őt a Tehetségek című műsorban, remélhetőleg átragad önökre is a lelkesedéséből.

2022-09-09 17 óra A matematika sok diák számára rémálom. Aki az alapokat nem érti meg, később már elvész a számok és egyenletek rengetegében, és nagyon jó tanárra van szüksége, hogy kitaláljon a sűrűből, és használható tudást gyűjtsön össze. Grosschmid Péter mai beszélgetőtársa Hargitai Sára matematikus egyetemi hallgató, aki az általános iskolában még nem szerette ezt a tárgyat, de a középiskolában találkozott azzal a pedagógussal, aki feltárta előtte a tudomány titkos szépségét. Még gimnazista korában pályázott egy matematikai projekttel az Ifjúsági Innovációs és Tehetségkutató Versenyre, ahol díjazták munkáját, és ennek eredményeképpen eljutott a Regeneron ISEF nemzetközi versenyre, ahol milliónyi résztvevő közül került a legjobbak közé, és végül negyedik helyet szerzett az Egy elfeledett közép című pályamunkájával. Önök tudják, mi a kontraharmonikus közép? Elárulhatjuk, hogy már a régi görögök is tudták, de időközben elfelejtődött. Ma számos műszaki és tudományos területen használják. A beszélgetésben Hargitai Sára kísérletet tesz rá, hogy elmagyarázza. Sok sikert a megértéséhez!

2022-09-02 17 óra A rák mindannyiunk titkos félelmei közt lapul. Évtizedek óta röppennek fel hírek róla, hogy a kutatók közel kerültek a megoldáshoz, előbb-utóbb gyógyíthatóvá, megelőzhetővé válik a rettegett betegségcsoport. Grosschmid Péter beszélgetőtársa Seitz Erik volt, a pannonhalmi bencés gimnázium érettségi előtt álló diákja, aki évek óta folytat komoly tudományos kutatómunkát ezen a területen. Eredményeit tavaly az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjával ismerték el, és idén elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatának egyik fődíját is. Ismerkedjenek meg még egyszer az ismétlés ideje alatt is Seitz Erikkel és kutatásaival a Tehetségek című műsorban pénteken 18.00 órától!

( A 2022.04.15-i adás ismétlése )

2022-08-26 17 óra Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ezen a különleges, magas színvonalú versenyen, ami része az évente megrendezett Víz Világhétnek, hatalmas megtiszteltetés részt venni. Két magyar diáklány minden különösebb háttér nélkül elhatározza, hogy elindul ezen a versenyen. A döntőig nem jutnak, de elért eredményeiket bemutathatják Áder József köztársasági elnöknek. A Tisza folyó és ártere mikroműanyag-szennyeződésének mérésére dolgoztak ki módszertant, amely újdonságnak számít ezen a területen. A Tehetségek című műsorban Grosschmid Péter egyikükkel, Barnóth Lilivel beszélget, aki pályázatával idén elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” különdíját. Lilinek már van két felsőfokú nyelvvizsgája, fuvolázik és idén kezdi meg felsőfokú tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen.

2022-08-19 17 óra Legát Franciska a MOME mesterszakos hallgatója. Legát Franciska első diplomája szerint fotográfus művész. Legát Franciska képeit beválogatták egy rangos fotóművészeti pályázat legjobbjai közé. Legát Franciska szülei emlékeiből kiindulva teremtett fiktív helyzeteket képein, amelyek rendkívüli erővel idézik meg a volt és sosem volt magyarországi szocializmus idejét. A művész azt mutatja be, hogy a mai generációban hogyan élnek szüleik, nagyszüleik emlékei. A mai fiataloknak próbálja ezeket az emlékeket képekké formálni.

Grosschmid Péter beszélgetőtársa Legát Franciska.

2022-08-12 17 óra A Magyar Tehetség Nagykövete. Újságíró, edző, kommunikációs szakember. Fontos társadalmi ügyek szószólója, feleség, édesanya, és nem mellesleg BAJNOK. Többszörös paralimpiai győztes, számos egyéb verseny bajnoka. Aki még nem ismerné, most megismerkedhet Pásztory Dórival az ismétlés ideje alatt is, aki elfogadta Grosschmid Péter meghívását a Tehetségek című műsorba.

( A 2022.05.20-i adás ismétlése )

2022-08-05 17 óra A Tehetségek című műsorban Grosschmid Péter beszélgetőtársa egy hivatásos természetbarát volt. Potyó Imre már kétszer nyerte el “Az év természetfotósa” kitüntető címet, ezen kívül komoly helyezéseket ért el rangos nemzetközi természetfotós-pályázatokon, képeit közölte a National Geographic és kiállították többek között a londoni Természettudományi Múzeumban. Legkülönlegesebb képeit az alkonyi órákon, naplemente után és éjszaka készíti, óriási türelemmel és kitartással kutatva a legapróbb állatok életét is. Dr. Frakas Alaxendrával közös könyvet jelentetett meg a dunavirágok életéről, néha fotósétákat is vezet az érdeklődők számára a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A beszélgetés egyik legnagyobb tanulsága, hogy a természetfotózás nem egy jó fotómasinával kezdődik, hanem a természet, az élővilág feltétlen tiszteletével és alapos megfigyelésével. A fotózás csak ezután jön. Hallgassák a Bézsben a Tehetségek című műsor ismétlésében Potyó Imrét.

( A 2022.03.18-i adás ismétlése )

2022-07-29 17 óra Az elmúlt több mint egy hónapban az Ukrajnából érkező hírekkel feküdtünk, és másnap az első dolgunk volt megnézni, mi történt a szomszédban az éjszaka. De a háború borzalmai közt se áll meg az élet, a gyerekek és fiatalok a világhálón vagy szerencsés esetben az iskolák falai közt folytatják tanulmányaikat. Kárpátalján a magyar közösség tehetséggondozó, -fejlesztő programjai nem álltak le, a pedagógusok, pszichológusok, az erre a célra létrehozott intézmények folytatják áldozatos munkájukat, tanulmányi és művészeti versenyeket szerveznek, nyári táborokat készítenek elő. Grosschmid Péter beszélgetőtársa dr. Váradi Natália volt, a Beregszászon működő Genius Jótékonysági Alapítvány vezetője, aki kárpátaljai szerevezett tehetségtámogató munkáról, az új fiatal tehetségek felfedezéséről és fejlesztéséről beszélt.

( A 2022.04.01-i adás ismétlése )

2022-07-22 17 óra A tolnai dombok ölében nyugszik egy mindössze háromszáz lakosú kis falu, Miszla. Bár a település nem nagy, két régi úri lakkal, kúriával is dicsekedhet. Ezek közül az egyiket nézte ki magának több mint 10 évvel ezelőtt egy házaspár, Makay Tamás és felesége Makayné Pál Berta. Tamás építészként meglátta a lehetőséget az elmúlt évtizedek súlya alatt megroppant épületben, és mert nagyot álmodni. Helyrehozták a “kastélyt”, és hasznos funkciót adtak neki: ez lett a Miszla Art kezdeményezés központja. Alkotóház, tehetségnevelő, kiállítóhely és koncertközpont. Működésének tucatnyi éve alatt több mint 400 zenész és 80 képzőművész tölthetett itt szakmai közösségben heteket. Közülük ma már sokan ismert és elismert művészek. Ismerkedjenek meg a mecénás-házaspárral Grosschmid Péter műsorában az ismétlésben is, a Tehetségekben pénteken 18.00 órától!

( A 2022.02.18-i adás ismétlése )

2022-07-15 17 óra Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny inkább tehetségtaláló intézmény. Itt nem kutatják a tehetségeket, hanem felfedezik őket. Grosschmid Péter műsorában már számos olyan fiatal szólalt meg, akik ezen a versenyen tűntek fel, és mostanra rangos külföldi egyetemek hallgatói, vagy tudományos pályájuk felfelé ívelő szakaszában dolgozó kutatók. Pénteken délután az idei verseny egyik első helyezett párosa beszél kutatásáról, amelynek tárgya egy új rákdiagnosztikai eszköz fejlesztése volt. Kovács Viktória és Tóth Regina a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia tagozatos diákjai.

2022-07-08 17 óra Dobozi Réka mérnök. Élelmiszermérnök. Manapság az élelmiszerek jelentős részének előállítása mérnöki munka. A mérnökök tervezik meg a gyártó- és csomagolósorokat, ők gondoskodnak az állandó és jó minőségről, ők találják ki azokat az eljárásokat, amelyektől ennivalóink egészségesebbek, kevésbé romlandók és akár ízesebbek is lesznek. Réka már középiskolás korában és az egyetemi alapszak elvégzése során számos versenyt és ösztöndíjat nyer, és nemrég kezdte mesterszakos képzését a Szegedi Tudományegyetemen, de már jelent meg tudományos publikációja a tejtermékek vizsgálatával kapcsolatban. Ismerkedjenek meg Dobozi Rékával, hallgassák Grosschmid Péter interjúját a Tehetségek című műsor ismétlésében.

( A 2022.03.25-i adás ismétlése )

2022-07-01 17 óra Pakucs János az elsők között volt, aki a rendszerváltás után nemcsak beszélt az innovációról, hanem azóta is folyamatosan tesz érte. Megalapította a Magyar Innovációs szövetséget, amelynek ma már sok száz tagja van, részt vett a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének létrehozásában, és az általa megszervezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenynek a közelmúltban már a 30. eredményhirdetésén vehették át a középiskolás tudósjelöltek az értékes díjakat. A verseny korábbi nyertesei közül tucatnyian szerepeltek már ebben a műsorban is. Pakucs János vallja, hogy a fiatal tehetségek kezében van az ország jövője, és nagyon fontosnak tartja, hogy egyre többen vegyenek részt a pályázaton. Ismerkedjenek meg a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével, akivel Grosschmid Péter beszélget a Tehetségek című műsorban pénteken 17 órától!

2022-06-24 17 óra Fitness bajnok, jogász, 3 idegen nyelven beszél felső fokon, erőemelő, családanya, tudományos publikációk szerzője, PhD hallgató és még nincs 30 éves. Dr. Bartos Blanka Grosschmid Péter beszélgetőtársa volt a Tehetségek című műsorban. 20000 tehetséges fiatal közül választották ki 99 társával együtt egy, a Templeton alapítvány segítségével létrehozott tehetséggondozó programba, amelyben mentorált és mentor is volt. Orvosnak készült, mégis jogász lett, de az egészségügy továbbra is érdeklődése középpontjában áll. Ismerkedjenek meg Bartos Blankával még egyszer a Rádió Bézs Tehetségek című műsorában pénteken délután öttől!

( A 2021.03.26-i adás ismétlése )

2022-06-17 17 óra El se tudnánk képzelni az életet az információs technológiák áldásos és átkos jelenléte nélkül. Grosschmid Péter mai beszélgetőtársa ott volt az első magyarországi számítógépek mellett. Dr. Havass Miklós nem a nagy idők tanúja, hanem mindvégig aktív alakítója a fejlődésnek, szervezetek és iskolák alapítója, vezetője. Csaknem egész pályafutása alatt figyelt a fiatal tehetségekre, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének egyik alapítója, a magyar tehetség nagykövete. Nem mellesleg csellózik, vonósnégyesben muzsikált. Hallgassák dr Havass Miklóst a Tehetségek című műsorban.

2022-06-10 17 óra Radnóti Róza művész. Sokoldalú, érdekli a tánc, a képzőművészet, a film, de leginkább a zenében fejezi ki magát. Számos zenei verseny résztvevője és győztese. Adásunkat megelőző napon volt a diplomahangversenye a Zeneakadémián. Zenei tanulmányai mellett tanult videóklip szerkesztést-rendezést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, részt vett a Klassz a parton nyári koncerteken. Olyan összefüggéseket keres a különböző művészeti ágak között, amikhez nem jutna el, csak a zene útján.
Hallgassák Grosschmid Péter műsorában Radnóti Rózát zenéről, művészetről, és az útról, amelyen eljutott a zeneakadémiai diplomáig. Tehetségek pénteken 17 órától.

2022-06-03 17 óra Sokak egybehangzó véleménye szerint az agyunk tesz minket emberré. Tény, hogy a tudomány rengeteget tud már ennek a fontos szervnek a működéséről, de az is biztos, hogy még sok-sok évnyi tanulni valónk van róla. A magyar agykutatók világhírűek, és azok a tudományos műhelyek is, amelyekből a legnagyobbak is kinőnek. Ahhoz, hogy valaki a nagyok közé kerüljön, valahol el kell kezdeni. Bakacsi Anna az ELTE mesterszakos biológushallgatója már kutatásokat végez ezen a területen, az agy szerkezete, az agyi folyamatok folyamatok és a viselkedés összefüggéseit vizsgálja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat egyik laboratóriumában. A beszélgetés során elmondta, hogyan tudja összeegyeztetni a tanulmányait a kutatással, és hogy marad még a magánéletre is ideje. Természetesen zene is volt a felvétel ideje alatt. Hallottak már japán rockzenét? Ha még nem, hallgassák figyelemmel Grosschmid Péter beszélgetését Bakacsi Annával az ismétlésben is! Tehetségek a Bézsben pénteken 18.00-tól.

( A 2022.03.11-i adás ismétlése )

2022-05-27 18 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa Szabolics Tamás volt, a tavalyi Scindikátor verseny egyik döntőse. Ebben a versenyben a fiatalok saját tudományos munkájukról beszéltek 3 percben úgy, hogy a laikus hallgató is megértse. A műsorban szerencsére ennél több idő állt rendelkezésünkre, hogy olyan fogalmakat járjunk körbe, mint az atommagfúzió, a plazma, a videódiagnosztikai rendszerek, és azt is megtudtuk, hogy mit jelentenek az olyan szavak, mint az ITER és a TOKAMAK. Ha kíváncsiak rá, hogy milyen út vezetett Nagyrécséről és az emberszabású hóembertől az Energiatudományi Kutatóközpontba, hallgassák a Tehetségek című műsor ismétlését pénteken 18.00 órától (és később persze bármikor az archívumból)!

( A 2021.06.11-i adás ismétlése )

2022-05-20 18 óra A Magyar Tehetség Nagykövete. Újságíró, edző, kommunikációs szakember. Fontos társadalmi ügyek szószólója, feleség, édesanya, és nem mellesleg BAJNOK. Többszörös paralimpiai győztes, számos egyéb verseny bajnoka. Aki még nem ismerné, most megismerkedhet Pásztory Dórival, aki elfogadta Grosschmid Péter meghívását a Tehetségek című műsorba.

2022-05-13 18 óra A Tehetségek mai ismétlésében 600 tehetséges magyarról lesz szó. Ők az Álmok álmodói kiállítás főszereplői. Tehetséges emberek, akik meg tudták valósítani az álmaikat. Mérnökök, tudósok, orvosok, feltalálók, világhírűek, és árnyékban maradók. A múltból kiemelkedő szellemi világítótornyok és a tudomány modern hősei. Az általuk elért eredmények és a jövőbe vezető út. Közel 2 kilométeres látogatóösvény vezeti végig az érdeklődőket az interaktív kiállításon, amely a magyar ipar egyik egykori fellegvárában, a Ganz Villamossági Művek valamikor hatalmas csarnokában várta minden korosztályból a látogatókat. A műsor ismétlésben Hallgassák meg Grosschmid Péter helyszíni élménybeszámolóját! Útikalauza Szentirmai Zöld Máté, a kiállítás projektmenedzsere volt. Tehetségek pénteken 18.00 órától a Rádió Bézsben

( A 2022.02.25-i adás ismétlése )

2022-05-06 18 óra Április utolsó csütörtökje a világ egyre több országában a Lányok napja. Ez nem olyan, mint a Nemzetközi Nőnap, amikor virággal és csokival ünneplik a nőket, hanem a kihívás napja a lányok ezrei számára, akik a műszaki és természettudományok, valamint a matematika gyakorlati alkalmazásaival ismerkedhetnek meg vállalatok, kutató intézetek, egyetemek ilyen szakmákban dolgozó szakemberei segítségével. Grosschmid Péter felkereste az esemény magyarországi szervezőjét, a Nők a Tudományban Egyesületet és néhány részt vevő vállalkozást, és a helyszínen beszélgetett a programokról és a rendezvényről a lányokkal és mentoraikkal. Tehetségek a Rádió Bézsben pénteken 18.00 órától.

2022-04-29 18 óra A Kárpát-medencei Tehetségnapon vette át a Felfedezettjeink pályázat egyik fődíját, majd hamarosan Finnországba utazott Erasmus ösztöndíjjal Krecht Regina Hanna, ezért csak most sikerült vele egy beszélgetést nyélbe ütni. A sepsiszetngyörgyi diáklányt kisgyerek kora óra vonzza a biológia és a rajz. A kettő ötvözetéből születtek nagyszerű tudománymagyarázó képregényei, amelyekkel számos díjat nyert. Ezekről és a terveiről mesél Grosschmid Péter műsorában, a Tehetségekben pénteken 18.00 órától.

2022-04-22 18 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa Nagy Kíra, fiatal énekesnő volt, a debreceni Csokonai Színház szólóénekese.  A debreceni Nagyerdő szabadtéri színpadán állótapsos sikerrel mutatták be a Csárdáskirálynőt, amelyben ezúttal Stázi szerepét alakította, de korábban a kőszínházi előadások során játszotta a címszerepet is.

A debreceni közönség már számos szerepben láthatta őt, ráadásul prózai színészként is sikerrel lépett fel több előadásban. Egy különleges színpadi kísérlet, a Debrecenben játszott Kimondhatatlan című darab kapcsán szóba kerül a családon belüli erőszak kérdése is. Természetesen hallotuk Nagy Kíra gyönyörű szopránját is a beszélgetés közben elhangzó operarészletekben. Hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától az ismétlésben is!

( A 2021.07.09-i adás ismétlése )

2022-04-15 18 óra A rák mindannyiunk titkos félelmei közt lapul. Évtizedek óta röppennek fel hírek róla, hogy a kutatók közel kerültek a megoldáshoz, előbb-utóbb gyógyíthatóvá, megelőzhetővé válik a rettegett betegségcsoport. Grosschmid Péter mai beszélgetőtársa Seitz Erik, a pannonhalmi bencés gimnázium érettségi előtt álló diákja, aki évek óta folytat komoly tudományos kutatómunkát ezen a területen. Eredményeit tavaly az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjával ismerték el, és idén elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatának egyik fődíját is. Ismerkedjenek meg Seitz Erikkel és kutatásaival a Tehetségek című műsorban pénteken 18.00 órától!

2022-04-08 18 óra Újév napján a Zeneakadémia immár hagyományos Újévi nyitány című hangversenyén a nagyszerű Rádiózenekar, élén Medveczky Ádámmal népszerű muzsikával kényeztette el a teltházas rendezvény résztvevőit. És ha ez nem lett volna elég, fellépett három fiatal szólista, akik a frissesség és a virtuozitás mellbevágó erejével kápráztatták el a közönséget. Közülük az egyik, Eszenyi Zsombor Dániel klarinétművész volt a műsor vendége. Zsombor 18 éves, és hatéves korában kezdett zenélni. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek képzőjébe jár. Négy hangszeren játszik, és már számos bel- és külföldi zenei versenyen nyert díjjal bizonyította tehetségét. Szabad idejében zenét is szerez, a műsorban el is hangzott egyik szerzeménye. Hallgassák most is az ismétlésben Tehetségek című műsorban Grosschmid Pétert és beszélgetőtársát pénteken 18.00 órától.

( A 2022.01.14-i adás ismétlése )

2022-04-01 18 óra Az elmúlt több mint egy hónapban az Ukrajnából érkező hírekkel feküdtünk, és másnap az első dolgunk volt megnézni, mi történt a szomszédban az éjszaka. De a háború borzalmai közt se áll meg az élet, a gyerekek és fiatalok a világhálón vagy szerencsés esetben az iskolák falai közt folytatják tanulmányaikat. Kárpátalján a magyar közösség tehetséggondozó, -fejlesztő programjai nem álltak le, a pedagógusok, pszichológusok, az erre a célra létrehozott intézmények folytatják áldozatos munkájukat, tanulmányi és művészeti versenyeket szerveznek, nyári táborokat készítenek elő. Grosschmid Péter beszélgetőtársa dr. Váradi Natália a Beregszászon működő Genius Jótékonysági Alapítvány vezetője, aki kárpátaljai szerevezett tehetségtámogató munkáról, az új fiatal tehetségek felfedezéséről és fejlesztéséről beszél.

Tehetségek. Bézs. Péntek 18 óra.

2022-03-25 18 óra Dobozi Réka mérnök. Élelmiszermérnök. Manapság az élelmiszerek jelentős részének előállítása mérnöki munka. A mérnökök tervezik meg a gyártó- és csomagolósorokat, ők gondoskodnak az állandó és jó minőségről, ők találják ki azokat az eljárásokat, amelyektől ennivalóink egészségesebbek, kevésbé romlandók és akár ízesebbek is lesznek. Réka már középiskolás korában és az egyetemi alapszak elvégzése során számos versenyt és ösztöndíjat nyer, és nemrég kezdte mesterszakos képzését a Szegedi Tudományegyetemen, de már jelent meg tudományos publikációja a tejtermékek vizsgálatával kapcsolatban. Ismerkedjenek meg Dobozi Rékával, hallgassák Grosschmid Péter interjúját a Tehetségek című műsorban pénteken 18.00 órától!

2022-03-18 18 óra A Tehetségek című műsorban Grosschmid Péter mai beszélgetőtársa egy hivatásos természetbarát. Potyó Imre már kétszer nyerte el „Az év természetfotósa” kitüntető címet, ezen kívül komoly helyezéseket ért el rangos nemzetközi természetfotós-pályázatokon, képeit közölte a National Geographic és kiállították többek között a londoni Természettudományi Múzeumban. Legkülönlegesebb képeit az alkonyi órákon, naplemente után és éjszaka készíti, óriási türelemmel és kitartással kutatva a legapróbb állatok életét is. Dr. Frakas Alaxendrával közös könyvet jelentetett meg a dunavirágok életéről, néha fotósétákat is vezet az érdeklődők számára a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A beszélgetés egyik legnagyobb tanulsága, hogy a természetfotózás nem egy jó fotómasinával kezdődik, hanem a természet, az élővilág feltétlen tiszteletével és alapos megfigyelésével. A fotózás csak ezután jön. Hallgassák a Bézsben a Tehetségek című műsorban Potyó Imrét pénteken 18.00 órától.

2022-03-11 18 óra Sokak egybehangzó véleménye szerint az agyunk tesz minket emberré. Tény, hogy a tudomány rengeteget tud már ennek a fontos szervnek a működéséről, de az is biztos, hogy még sok-sok évnyi tanulni valónk van róla. A magyar agykutatók világhírűek, és azok a tudományos műhelyek is, amelyekből a legnagyobbak is kinőnek. Ahhoz, hogy valaki a nagyok közé kerüljön, valahol el kell kezdeni. Bakacsi Anna az ELTE mesterszakos biológushallgatója már kutatásokat végez ezen a területen, az agy szerkezete, az agyi folyamatok folyamatok és a viselkedés összefüggéseit vizsgálja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat egyik laboratóriumában. A beszélgetés során elmondja, hogyan tudja összeegyeztetni a tanulmányait a kutatással, és hogy marad még a magánéletre is ideje. Természetesen zene is lesz. Hallottak már japán rockzenét? Ha még nem, hallgassák figyelemmel Grosschmid Péter beszélgetését Bakacsi Annával! Tehetségek a Bézsben pénteken 18.00-tól.

2022-03-04 18 óra Aki figyelmesen hallgatja a mai adást, megtudhat valamit a bolygóléptékű áramlásokról, ezek laboratóriumi kutatásáról, és arról, hogy ezért hogyan kaphat valaki Junior Príma díjat. Grosschmid Péter beszélgetőtársa dr. Vincze Miklós asztrofizikus, aki az áramlások vizsgálata mellett zenél és fest, és főképpen rádiózik, hiszen egy másik rádióban kéthetente a Sokolébresztő című műsorával már évek óta bűvöli el közönségét a tudomány, elsősorban az űrkutatás aktuális eredményeivel. Tehetségek a Bézsben pénteken 18.00 órától! (És persze az archívumból bármikor.)

2022-02-25 18 óra A Tehetségek mai adásában 600 tehetséges magyarról lesz szó. Ők az Álmok álmodói kiállítás főszereplői. Tehetséges emberek, akik meg tudták valósítani az álmaikat. Mérnökök, tudósok, orvosok, feltalálók, világhírűek, és árnyékban maradók. A múltból kiemelkedő szellemi világítótornyok és a tudomány modern hősei. Az általuk elért eredmények és a jövőbe vezető út. Közel 2 kilométeres látogatóösvény vezeti végig az érdeklődőket az interaktív kiállításon, amely a magyar ipar egyik egykori fellegvárában, a Ganz Villamossági Művek valamikor hatalmas csarnokában várja minden korosztályból a látogatókat. Hallgassák meg Grosschmid Péter helyszíni élménybeszámolóját! Útikalauza Szentirmai Zöld Máté, a kiállítás projektmenedzsere. Tehetségek pénteken 18.00 órától a Rádió Bézsben.

2022-02-18 18 óra A tolnai dombok ölében nyugszik egy mindössze háromszáz lakosú kis falu, Miszla. Bár a település nem nagy, két régi úri lakkal, kúriával is dicsekedhet. Ezek közül az egyiket nézte ki magának több mint 10 évvel ezelőtt egy házaspár, Makay Tamás és felesége Makayné Pál Berta. Tamás építészként meglátta a lehetőséget az elmúlt évtizedek súlya alatt megroppant épületben, és mert nagyot álmodni. Helyrehozták a „kastélyt”, és hasznos funkciót adtak neki: ez lett a Miszla Art kezdeményezés központja. Alkotóház, tehetségnevelő, kiállítóhely és koncertközpont. Működésének tucatnyi éve alatt több mint 400 zenész és 80 képzőművész tölthetett itt szakmai közösségben heteket. Közülük ma már sokan ismert és elismert művészek. Ismerkedjenek meg a mecénás-házaspárral Grosschmid Péter műsorában, a Tehetségekben pénteken 18.00 órától!

2022-02-11 18 óra Sokszor halljuk, hogy a tehetség majd kiköveteli magának a helyét a világban, ha igazi, majd boldogul maga is, a tényleg ott van benne a szikra, majd lobogni fog, és kitűnik a többiek közül. A szakemberek többsége szerint viszont a legtöbbször külső segítségre van szükség, meg kell találnunk, fel kell kutatnunk a tehetséges fiatalokat, hogy ne vesszenek el az oktatási rendszer vagy a sportklubok útvesztőiben. A már megtalált tehetség kibontakoztatásához is sokszor kell külső támogatás, akár abban is, hogy a kimagasló képességű ember ne roppanjon meg saját felismert tehetségének súly alatt. Ezekben a helyzetekben komoly segítséget jelent a pszichológia tudománya, egy jól felkészült pszichológus. Grosschmid Péter beszélgetőtársa ezúttal dr. Orosz Róbert pszichológus, aki tehetséges fiatalként otthonosan mozog a jó képességű fiatalok között. Hajdanán maga is kiváló sportoló, a harcművészetekben jártas emberként segítséget ad a motiváció erősítésében, tanácsokat a kudarcok eltűrésére és a további építkezéshez. Részt vesz a pedagógusok felkészítésében, és sportolókat is hozzásegített a siker eléréséhez. Ismerkedjenek meg dr. Orosz Róberttel a Tehetségek című műsorban pénteken 18.00 órától!

2022-02-04 18 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa irodalmár családból érkezett, és nem akart ő is irodalmi karriert. Ezzel együtt író, költő, forgatókönyvíró, slammer és széles látókörű, társadalmi kérdésekben érzékeny, rendkívül érdekes egyéniség. A beszélgetésből megtudhattuk, mi a slam poetry, sőt egy ilyen verset is meghallgathattunk a szerző előadásában. Kemény Zsófi 26 éves, és eddig megjelent három regénye, egy verseskötete és két lemeze. Fellép előadóként, ahol saját műveit adja elő. A nemzetközi slam poetry versenyek rendszeres vendége. Hallgassák a Tehetségek című műsor ismétlését pénteken 18.00 órától!

( A 2021.10.22-i adás ismétlése )

2022-01-28 18 óra Nem zeneszerzőnő. Nő és zeneszerző. Grosschmid Péter beszélgetőtársa volt Persányi Zsófi zongoraművész, aki akkor koncertjére készült. A 22 éves művész tanult a Budapesti Zeneakadémián és ösztöndíjjal Németországban. A beszélgetés során kiderült, miért is választotta első hangszeréül a fagottot, és miért kötött ki végül a zongoránál, meghallgattuk kedvenc zenéit és saját zongorajátékát, valamint az általa szerzett művekből is kaptunk egy kis ízelítőt. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Persányi Zsófival  az ismétlésben is pénteken este 6-kor a Rádió Bézs internetes honlapján.

( A 2021.11.12-i adás ismétlése )

2022-01-21 18 óra A tehetségfejlesztő szakemberek jelentős része gondolja úgy, hogy mindenkiben van valamilyen tehetség, csak fel kell ismerni és ki kell bontakoztatni. A felismert tehetség aztán tanárok, iskolák, egyetemek, mentorok, tehetségsegítő programok segítségével fejlődhet, bontogathatja szárnyait. Vannak olyan területek, amelyeket nem tanítanak iskolában, nincs az a tanár, aki észrevenné, nehéz lenne összemérni másokkal. Grosschmid Péter mai beszélgetőtársa tavaly az egyik legnagyobb ingatlanos cégnél elnyerte az év ingatlanértékesítője címet. Ahhoz, hogy ebben a munkában valaki sikeres legyen, nagyon sokféle ismeretet kell felhalmozni. A műszaki, gazdasági felkészültség mellett kell hozzá egy jó adag emberismeret, néha pszichológusi munka, egyensúlyozási képesség a vevő és az eladó érdekei között és még egy csomó minden. Szeder Krisztina beszél munkájáról, életéről és arról, hogy hogyan lesz valakiből ennek a területnek kiváló szakembere. Hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától, utána meg bármikor az archívumból!

2022-01-14 18 óra Újév napján a Zeneakadémia immár hagyományos Újévi nyitány című hangversenyén a nagyszerű Rádiózenekar, élén Medveczky Ádámmal népszerű muzsikával kényeztette el a teltházas rendezvény résztvevőit. És ha ez nem lett volna elég, fellépett három fiatal szólista, akik a frissesség és a virtuozitás mellbevágó erejével kápráztatták el a közönséget. Közülük az egyik, Eszenyi Zsombor Dániel klarinétművész a mai műsor vendége. Zsombor 18 éves, és hatéves korában kezdett zenélni. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek képzőjébe jár. Négy hangszeren játszik, és már számos bel- és külföldi zenei versenyen nyert díjjal bizonyította tehetségét. Szabad idejében zenét is szerez, a műsorban el is hangzik egyik szerzeménye. Hallgassák most is a Tehetségek című műsorban Grosschmid Pétert és beszélgetőtársát pénteken 18.00 órától.

2022-01-07 18 óra A médiaművészet sokféle tehetséget igényel. Zene, képzőművészet, mozgás, elektronika, informatika… Mindezek egybegyúrása. A hallgató-befogadó egyszerre lát és hall, mint a moziban, de mégis valami egészen különlegeset, újat. A zenét nem hangszerek segítségével állítja elő a művész, hanem elektronikus eszközökkel, a kép is elszakad a kézzel fogható valóságtól. Gryllus Ábris volt a műsor vendége. Médiaművész, aki a Moholy-Nagy Egyetemen tanult és most ott tanít. Zeneszerző, akinek lemezei jelennek meg. Kiállító művész, aki megfordult Berlin, Bécs és Velence fesztiváljain. Érdekes és közvetlen ember. Ismerkedjenek meg vele az ismétlés ideje alatt is, és hallgassanak egy kis ízelítőt zeneműveiből pénteken este 6-tól Grosschmid Péter műsorában, a Tehetségekben!

( A 2021.11.19-i adás ismétlése )

2021-12-24 18 óra Kulin Anna biológus. Kulin Anna a SOTE doktorandusz hallgatója. Kulin Anna az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatója. Membránfehérjéket tanulmányoz, amivel hozzájárulhat súlyos betegségek jobb megértéséhez és későbbi gyógyításához. A mai műsort valószínűleg kevesen hallgatják az esti adásidőben, hiszen karácsony este mással vagyunk elfoglalva. De jusson eszünkbe, hogy a tehetség ajándék. Hasznos ajándék, amelyet mások javára fordíthatunk, ahogy arra példa az ebben a műsorban megszólaló sok fiatal és örökifjú. Szerencsére később is meghallgathatjuk őket az archívumból. Minden kedves hallgatónak boldog ünnepet kíván a műsor házigazdája, Grosschmid Péter.

2021-12-17 18 óra Egy daganatmodell paramétereinek meghatározása mesterséges neurális hálózatok segítségével. A mai beszélgetés során talán a hallgatókkal együtt én is megértem, hogy az előző mondat mit jelent. Mindenesetre annyit máris elárulhatunk, hogy ez egy tudományos publikáció címe, amelynek társszerzője Puskás Melánia. Őt kérdezi Grosschmid Péter a Tehetségek című műsorban arról, hogy hogy lesz valakiből mérnök-informatikus és hogy segíthet egy informatikai megoldás pontosabban adagolni a rákos betegek gyógyszereit. Melánia az Óbudai Egyetem mesterszakos hallgatója, de közben oktat az egyetemen, és gyerekeket is tanít a számítógép-programozás alapjaira. Ismerjék meg Puskás Melániát, hallgassák Grosschmid Pétert a Tehetségek című műsorban pénteken 18 órától!

2021-12-10 18 óra Az informatika az információs technológia egyre inkább behálózza az életünket. Az okos eszközök, amelyek néha túl okosak is, önállóan intézkednek körülöttünk és helyetüünk az előre beprogramozott tudásuk alapján. A mosógépet elindíthatjuk a telefonunkról, a robotporszívónk utasításunkra körülnéz a lakásban, és a felvett képet akár ezer kilométerre is továbbítja hozzánk a világhálón. Milyen veszélyei lehetnek ennek? Hogyan védekezhetünk ellenük? Mai beszélgetőtársam IT biztonsági szakember. Krajcsovics Martina eleinte közlekedésmérnök szeretett volna lenni, de egy idő múlva rájött, hogy sokkal jobban érdekli az információs technológia világa, azon belül is a biztonság. A beszélgetésből megtudjuk, mi a különbség a kíberbiztonség és az IT-biztonság között. Mire kell ügyelnünk, és valójában milyen veszélyek fenyegethetnek a világháló használata közben. Tehetségek péntekenként 18.00-tól a Bézsben!

2021-11-26 18 óra Napjaink egyik hívószava a fenntarthatóság. Mozgalmak, civil kezdeményezések, sőt politikai pártok programja a környezet védelmével együtt. Nem ismerek olyan embert, aki ezekkel a célokkal ne értene egyet, viszont nagyon kevés olyat ismerek, aki saját életmódjával tesz is értük. A mai beszélgetésben bemutatott fiatal életével mutat példát rá, hogy ha sokan tesznek apró dolgokat, mindenki csak kicsit változtat az életmódján, megváltozhat a világ. Suhai-Hodász Csenge zuhogó esőben is kerékpárral érkezett az interjú helyszínére. 22 éves diák, három idegen nyelvet beszél, cserkész, önkéntes munkát végez, zenél, kézműveskedik, nem eszik állati eredetű élelmiszert, záróra tájban megy a piacra, és olyan terményeket vásárol, amiket másnapra kidobnának, és nem vesz új ruhákat. Senkit nem akar rábeszélni erre az életmódra, de barátaival együtt megmutatja, hogy így is lehet élni. Tanul és tanítani szeretne. Hallgassák az ismétlésben Grosschmid Péter beszélgetését Suhai-Hodász Csengével pénteken 18.00 órától!

( A 2021.10.08-i adás ismétlése )

2021-11-19 18 óra A médiaművészet sokféle tehetséget igényel. Zene, képzőművészet, mozgás, elektronika, informatika… Mindezek egybegyúrása. A hallgató-befogadó egyszerre lát és hall, mint a moziban, de mégis valami egészen különlegeset, újat. A zenét nem hangszerek segítségével állítja elő a művész, hanem elektronikus eszközökkel, a kép is elszakad a kézzel fogható valóságtól. Gryllus Ábris a mai műsor vendége. Médiaművész, aki a Moholy-Nagy Egyetemen tanult és most ott tanít. Zeneszerző, akinek lemezei jelennek meg. Kiállító művész, aki megfordult Berlin, Bécs és Velence fesztiváljain. Érdekes és közvetlen ember. Ismerkedjenek meg vele, és hallgassanak egy kis ízelítőt zeneműveiből pénteken este 6-tól Grosschmid Péter műsorában, a Tehetségekben!

2021-11-12 18 óra Nem zeneszerzőnő. Nő és zeneszerző. Grosschmid Péter beszélgetőtársa Persányi Zsófi zongoraművész, aki éppen holnapi koncertjére készül. A 22 éves művész tanult a Budapesti Zeneakadémián és ösztöndíjjal Németországban. A beszélgetés során kiderül, miért is választotta első hangszeréül a fagottot, és miért kötött ki végül a zongoránál, meghallgatjuk kedvenc zenéit és saját zongorajátékát, valamint az általa szerzett művekből is kapunk egy kis ízelítőt. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Persányi Zsófival pénteken este 6-kor a Rádió Bézs internetes honlapján (radiobezs.hu)!

2021-11-05 18 óra A Tehetségek című műsorban megszólalt már sok fiatal és néhány kevésbé fiatal tehetség, művészek, tudósok, sportolók. Hallottuk a tehetséggondozás és -segítés sok szakemberét, elméleti tudósokat, kapcsolatépítő munkatársakat. Ma este Grosschmid Péter beszélgetőtársa egy lelkes és elkötelezett hölgy, akinek a munkája egyben a hobbija is. Hallgassák Szilágyi Zsuzsát, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkárát, aki több száz fiatalnak segített, hogy külföldön szerezhessenek tapasztalatot, a nemzetközi színtéren mutathassák be tehetségüket. Tehetségek Grosschmid Péterrel pénteken 18.00 órakor a Rádió Bézsben.

2021-10-29 18 óra A műsor főszereplője volt egy cetbiológus, vagyis egy ifjú tudós, aki cetfélékkel, azaz delfinekkel, bálnákkal foglalkozik. Székely Dóra már kislánykorában lelkesedett a cetekért, volt plüssbálnája is, és minden vágya az volt, hogy közelről is megismerje ezeket a tengeri óriásokat. Az interjúból megtudtuk milyen út vezetett a Koppenhágai Egyetem cetkutató csoportjáig, ahol doktori disszertációját készíti. Ha többet szeretnének tudni a tengeri emlősökről az ismétlésben is, hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Székely Dórával pénteken 18.00 órától!

( A 2021.06.25-i adás ismétlése )

2021-10-22 18 óra Grosschmid Péter mai beszélgetőtársa irodalmár családból érkezett, és nem akart ő is irodalmi karriert. Ezzel együtt író, költő, forgatókönyvíró, slammer és széles látókörű, társadalmi kérdésekben érzékeny, rendkívül érdekes egyéniség. A beszélgetésből megtudhatjuk, mi a slam poetry, sőt egy ilyen verset is meghallgathatunk a szerző előadásában. Kemény Zsófi 26 éves, és eddig megjelent három regénye, egy verseskötete és két lemeze. Fellép előadóként, ahol saját műveit adja elő. A nemzetközi slam poetry versenyek rendszeres vendége. Hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától!

2021-10-15 18 óra A múlt héten rangos eseménnyel ünnepeltek a magyar tehetségsegítők: Budapesten rendezték a Budapest Talent Summit című nemzetközi konferenciát, amelyen 50 ország meghívott tehetséggondozó szakemberei, egyetemi oktatói és politikusai vettek részt. A konferencia elsődleges célja a nagy hagyományokkal rendelkező magyar tehetséggondozás rendszerének bemutatása volt, de a szakmai előadásokon a résztvevők megismerhették a külföldi jó gyakorlatokat is. A rendezvény panelbeszélgetések színesítették. A magyarországi munka koordinálásáért felelő Nemzeti Tehetség Központ vezetőjét, dr. Papp Zsófiát és munkatársát Sinka Editet kérdezte a konferenciáról és a tehetséggondozó hálózatokról Grosschmid Péter.

Hallgassák most is a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától!

2021-10-08 18 óra Napjaink egyik hívószava a fenntarthatóság. Mozgalmak, civil kezdeményezések, sőt politikai pártok programja a környezet védelmével együtt. Nem ismerek olyan embert, aki ezekkel a célokkal ne értene egyet, viszont nagyon kevés olyat ismerek, aki saját életmódjával tesz is értük. A mai beszélgetésben bemutatott fiatal életével mutat példát rá, hogy ha sokan tesznek apró dolgokat, mindenki csak kicsit változtat sz életmódján, megváltozhat a világ. Suhai-Hodász Csenge zuhogó esőben is kerékpárral érkezik az interjú helyszínére. 22 éves diák, három idegen nyelvet beszél, cserkész, önkéntes munkát végez, zenél, kézműveskedik, nem eszik állati eredetű élelmiszert, záróra tájban megy a piacra, és olyan terményeket vásárol, amiket másnapra kidobnának, és nem vesz új ruhákat. Senkit nem akar rábeszélni erre az életmódra, de barátaival együtt megmutatja, hogy így is lehet élni. Tanul és tanítani szeretne. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Suhai-Hodász Csengével pénteken 18.00 órától!

2021-10-01 18 óra Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy ha valaki tehetséges, az majd kifejlődik, „a tehetség utat tör magának”.

A szerencsésebbek találkoztak egy olyan pedagógussal, aki felfedezte a bennük szunnyadó erőt, és segített azt felébreszteni, viszont sokan vesztek el az egyenlősítő oktatási rendszerekben.

Csak néhány évtizede ébredtek rá a szakemberek, hogy az így elveszett tehetségek mekkora értéket képviseltek volna az egész társadalom számára, ezért sok országban kialakult a tehetséges gyerekek, fiatalok szervezett támogatási rendszere. Létrejöttek nemzetközi szervezetek is a felhalmozott tapasztalatok cseréje érdekében.

Magyar kezdeményezésre alakult meg az Európai Tehetségsegítő Hálózat, amelynek úgynevezett tehetségközpontjai és tehetségpontjai folyamatos szakmai kapcsolatban állnak egymással biztosítva a jó gyakorlatok átvételét és használatát az egész kontinensen, sőt annak határain túl is.

A tehetséggondozás nemzetközi kapcsolatairól beszélgetett Grosschmid Péter Fuszek Csillával a Budapesti Európai Tehetségközpont alapítójával és vezetőjével.

( A 2021.02.05-i adás ismétlése )

2021-09-24 18 óra Szeptember utolsó péntekjén Európa-szerte fiatalokkal népesülnek be a kutatóintézetek, könyvtárak, levéltárak, egyetemi kutatólaborok – immár 16 éve ezen a napon tartják az Európai Kutatók Éjszakáját.

A kutatói pálya, és általában a tudomány, a tudományos kutatás népszerűsítését szolgáló eseményen Magyarországon is hagyományosan sok tízezer ember, elsősorban diák vesz részt, de népszerű a program a szülők és nagyszülők között is.

A Tehetségek című műsor házigazdája, Grosschmid Péter ezúttal élőben jelentkezik, és beszélget a kísérletekben, bemutatókban részt vevő fiatalokkal. A helyszín a Bartók Béla úti Zipernowsky-ház. Hallgassák a fiatal tudósokat 18.00 órától a Rádió Bézsen!

2021-09-17 18 óra Fizikus, tudománynépszerűsítő, tanít és az általa létrehozott kezdeményezés egy országnyi diáknak és tanárnak segíthet a a digitális oktatás útvesztőiben eligazodni. Kisgyerek korában már otthon végzett fizikai és kémiai kísérleteket, aztán később kétszer is elnyerte a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Felfedezettjeink különdíját. Az OKTONDI (Oktatás Online Digitálisan) projektet diáktársaival közösen találták ki és fejlesztették olyanra, hogy ma már milliónyian használják, és a benne összegyűjtött tartalmak tanárok sokaságának könnyítik meg a felkészülést.

Elképzelése, hogy előbb-utóbb minden diák személyre szabott oktatásban részesülhessen. Első diplomája mellé most szerzi a másodikat, és közben a csillavizsgálóban tart előadásokat az érdeklődőknek.

És mindehhez 24 éves. Ismerkedjenek meg Molnár Jankával, akivel Grosschmid Péter beszélget a Tehetségek című műsorban pénteken 18.00 órától!

2021-09-10 18 óra Részecskefizika és csillagászat. Kutatás és tudománykommunikáció. Szokatlan zenék. Grosschmid Péter eheti beszélgetőtársa Szabó Olivér Norton, akit még középiskolás korában beválogattak a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a Templeton Alapítvány közös programjába. Azóta fizikushallgató lett és nem mellesleg alapító tagja és aktív résztvevője az Európai Tehetségsegítő Hálózat ifjúsági fórumának. Ismerkedjenek meg egy újabb tehetséges fiatalemberrel! Hallgasság a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától a Rádió Bézsben!

2021-09-03 18 óra Mi történik, ha összebarátkozik egy gépészmérnök és két villamosmérnök, akik közül az egyik történetesen szoftverszakember? Az eredmény egy egyedi robotkar, amely önmagában 6 szabadságfokkal rendelkezik, és ez még meg van toldva másik hárommal. Az általuk konstruált mázoló (vagy inkább mázfelhordó) robotot a kerámiaiparban használják. Mindent tud, amit az általa végzett munkához tudnia kell, de semmi fölöslegeset, ezért aztán lényegesen gazdaságosabb, mint a hasonló munkákra betanítható univerzális robotok. Az eszköz segítségével Gábor Tamás gépészmérnök (akkor még -hallgató) már rangos helyezést gyűjtött be az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Ja, és ő mellesleg tizennégyszeres korosztályos országos úszóbajnok is volt. Ismerkedjenek meg a robotkonstruktőr-csapattal, Gábor Tamással, Láncz Gergővel és Sárközy Balázzsal Grosschmid Péter műsorában. Hallgassák a Tehetségeket pénteken 18.00 órától!

2021-08-27 18 óra Grosschmid Péter vendége Bucz Magor Soma, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2012. évi felfedezettje volt. 4 éves korában lépett először színpadra, nem sokkal később már elég jól zongorázott, verset mondott, színházat játszott és csinált. Egyszerre járt gimnáziumba és a konzervatóriumba, középiskolás korában rangos helyezést ért el olasz nyelvű versmondóversenyen, nyert szónokversenyt és zeneszerzőversenyt. Elvégezte a Zeneakadémia zeneszerző mesterszakát. A beszélgetés során saját szerzeményeiből hallhattunk részleteket.

Ismerkedjenek meg Bucz Magor Somával az ismétlésben is, a jövőben sokat fogjuk még hallani a nevét! Hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától.

( A 2021.05.07-i adás ismétlése )

2021-08-20 18 óra Néhány hét nyári ismétlés után újra új beszélgetéssel jelentkezik a Tehetségek. Grosschmid Péter ezúttal Dr. habil. Vass Vilmos egyetemi docenst, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanárát kérdezi. Vass tanár úr közel 40 éve tanít, és szenvedélye a tehetségek felfedezése. A beszélgetés során pályájáról, módszereiről, és a tehetségsegítés szerepéről a felsőoktatásban szól, és természetesen zene is lesz. Hallgassák Grosschmid Péter és Dr. Vass Vilmos beszélgetését a Rádió Bézsben pénteken 18.00 órától, és persze később az archívumból!

2021-08-13 18 óra Négyéves korában már zongorázni tanul. Hamarosan zeneiskolai koncerten lép fel. Kilencévesen a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának hallgatója. Zenei versenyeken kora tizenévesen előkelő helyezéseket ér el. A Matehetsz felfedezettek pályázatán fődíjas. 2019-ben megnyeri a Bartók Világversenyt. Jelenleg Weimarban tanul, és Erasmus ösztöndíjasként a salzburgi Mozarteumban készül diplomakoncertjére. Ismerkedjenek meg Szokolay Ádám zongoraművésszel, akit Grosschmid Péter kérdez pályájáról és terveiről. Péntek 18.00.

( A 2021.04.16-i adás ismétlése )

2021-08-06 18 óra Ecsedi Boglárka fiatal kutató, tudománykommunikátor és STEM nagykövet. Alma materja a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium Robotika Tehetségműhelye. 2013 – 2018 között festészetet és tűzzománcozást tanult a SUZA Galeria Alapítványban. Munkáival képzőművészeti pályázatokon díjazott lett és számos kiállításon vett részt. Aktív tagja a hazai és nemzetközi tehetségprogramoknak és tudományos rendezvényeknek. Bogi a New York-i Természettudományos Akadémia Fiatal Tagja, több alkalommal is elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíját, beválogatták a Magyar Templeton Programba, részt vett a Tungsram Future Talents Programjában. Tudományos tevékenységeiért az idei évben elnyerte a Kutatók Éjszakája ’Girl Innovator Award’ nevű kitüntetését. 2019 óta a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nagykövete. Tudománykommunikációs tevékenységének egyik nem titkolt célja, hogy felkeltse a lányok érdeklődését a STEM tudományterületek iránt. 2020-ban a FameLab magyarországi döntőse volt, és sok tudományos eseményen adott elő, köztük a Tudományok Fővárosán, a Kutatók Éjszakáján, a Lányok Napján, 2017-ben pedig a TEDx Debrecen színpadán tartott előadást. Hamarosan megkezdi tanulmányait az Amerikai Egyesült Államokban. Álma, hogy egy technológiai céget alapít. Hallgassák Grosschmid Péter és Ecsedi Boglárka beszélgetését a Rádió Bézs Tehetségek című műsorában pénteken 18.00 órától vagy később az archívumból!

( A 2021.05.28-i adás ismétlése )

2021-07-30 18 óra Sokat beszélünk a tehetségekről, támogatjuk a tehetségeket, bemutatjuk a tehetségeket, szurkolunk a tehetségeknek, csodáljuk őket. De tudjuk-e valójában, hogy mi a tehetség? Tényleg mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találnunk, miben? Hol van a tehetség lélektani oka? Van-e összefüggés az intelligenciahányados és a tehetség között? Milyen összefüggés van az adottság és a tehetség között? Mit tehet a szülő, ha úgy gondolja, hogy gyermeke különleges? Ezekről a kérdésekről beszélget Grosschmid Péter Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológussal, számos témába vágó publikáció és könyv szerzőjével pénteken délután 6-kor.

( A 2021.04.09-i adás ismétlése )

2021-07-23 18 óra Amikor gyerekek voltunk, a jövőben játszódó sci-fi regényekben már mindent robotok csináltak. Robot főzte az ebédet, szántotta a földet, terítette az asztalt, gyártotta a robotgyártó gépeket, és néha az emberek fölé próbált kerekedni. A mai műsorban Grosschmid Péter egy olyan fiatalemberrel beszélget, aki hozzájárul az ilyen elképzelések megvalósításához.
Hegyesi Donát már középiskolás korában robotokat épített, többek között pókerező robotot, „aki” rendes kártyalapokkal játszik, zsetonokat mozgat, sőt blöffölni is tud, és feltehetőleg eséllyel venné fel a versenyt a kártyabarlangok öreg rókáival is. Donát első helyezést ért el a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági innovációs versenyén, majd a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége „Felfedezettjeink” pályázatán nagydíjas lett, hazahozott egy rendkívül értékes 2. helyezést Los Angelesből egy nemzetközi versenyről, ahol a díj részét képezte az is, hogy egy földközeli kisbolygó már az ő nevét viseli. Érettségi után a BME-n tanult, majd Sólyom László volt köztársasági elnök ösztöndíjával egy év alatt szerzett mesterfokozatot egy londoni egyetemen. És még mindig csak 26 éves! Ismerkedjenek meg egy jövőt formáló tehetséggel pénteken 18 órától (vagy bármikor az archívumból)

( A 2021.03.19- i adás ismétlése )

2021-07-16 18 óra Tudják a kedves Hallgatók, hogy mikor virágzik a Duna és mi az a dunavirág? És azt, hogy mik a halojelenségek? Tudják, mitől világíthat egy felhő, és mikor lehet ilyet látni? Ha még nem, akkor péntek délután megtudhatják Farkas Alexandrától, akit Grosschmid Péter kérdez a Tehetségek című műsorban. A tudomány.blog ismeretterjesztő oldal gazdája arról beszél, hogy miért választotta hivatásául a tudománykommunikációt, hogyan dolgozik egyfajta tolmácsként a kutatók és a nagyközönség között. Szó lesz díjakról, pályázatokról, és közben Hans Zimmer filmzenéiből hallgatunk részleteket. Hallgassák Farkas Alexandrát Grosschmid Péter műsorában pénteken 18.00 órától!

( A 2021.02.12-i adás ismétlése )

2021-07-09 18 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa Nagy Kíra, fiatal énekesnő, a debreceni Csokonai Színház szólóénekese. Tegnapelőtt este a debreceni Nagyerdő szabadtéri színpadán állótapsos sikerrel mutatták be a Csárdáskirálynőt, amelyben ezúttal Stázi szerepét alakította, de korábban a kőszínházi előadások során játszotta a címszerepet is.

A debreceni közönség már számos szerepben láthatta őt, ráadásul prózai színészként is sikerrel lépett fel több előadásban. Egy különleges színpadi kísérlet, a Debrecenben játszott Kimondhatatlan című darab kapcsán szóba kerül a családon belüli erőszak kérdése is. Természetesen halljuk Nagy Kíra gyönyörű szopránját is a beszélgetés közben elhangzó operarészletekben. Hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától!

2021-07-02 18 óra Vámi Tamás részecskefizikus, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen PhD hallgató. Áprilisban készült vele egy beszélgetés, amit most abból az alkalomból ismétlünk meg, hogy a CERN-ben végzett eddigi munkája elismeréseképpen kinevezték egy esztendőre egy munkacsoport vezetőjévé. 16 éves kora óta van kapcsolata a legnagyobb európai fizikakutatási intézménnyel, a CERN-nel. Vámi Tamás 2012-ben lett az Országos Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatának fő díjasa, később a Templeton Alapítvány által támogatott ösztöndíjas, mentorált és mentor. A beszélgetés közben elhangzanak majd olyan kifejezések, amelyeket avatatlan ember elsőre nem ért meg, de Tamás többek között azon dolgozik, hogy közelebb hozza ezeket mindenkihez. Akik egy kicsit többet szeretnének erről tudni, megnézhetik a tavalyi Kutatók Éjszakáján tartott előadását itt: https://www.youtube.com/watch?v=ird08mZbB2Q. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Vámi Tamással pénteken délután 18 órától!

( A 2021.04.02-i adás ismétlése )

2021-06-25 18 óra A műsor főszereplője egy cetbiológus, vagyis egy ifjú tudós, aki cetfélékkel, azaz delfinekkel, bálnákkal foglalkozik. Székely Dóra már kislánykorában lelkesedett a cetekért, volt plüssbálnája is, és minden vágya az volt hogy közelről is megismerje ezeket a tengeri óriásokat. Az interjúból megtudjuk milyen út vezetett a Koppenhágai Egyetem cetkutató csoportjáig, ahol doktori disszertációját készíti. Ha többet szeretnének tudni a tengeri emlősökről, hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Székely Dórával pénteken 18.00 órától!

2021-06-18 18 óra A tehetség furcsa dolog. Van, aki négyévesen meglát egy zongorát, felkapaszkodva leüt rajta néhány billentyűt, és három év múlva koncertteremben kápráztatja el a közönséget. Van, akiben a tanára fedezi fel, és az ő biztatására bontakozik ki a későbbi nagy matematikus vagy híres biológus. Vannak emberek, akikben sokféle tehetség lakik, és ezek közül csak az egyiket nevelgeti magában, és vannak olyanok, akik szabadjára engedik sokféle képességüket, filmet rendeznek, regényt írnak és esténként klubokban klarinétoznak. Aztán vannak elfeledett, szándékosan visszaszorított talentumok, amelyek csak a megfelelő alkalomra várnak, hogy a felszínre bukkanjanak. Ezen a héten Grosschmid Péter vendége Zilahy Péter, aki tudományos pályára indult, tudósok munkáját segítő hivatalnok vált belőle (azért ehhez is tehetség és rendkívüli diplomáciai érzék kell), majd a hivatali munkából visszavonulva kedvtelésből kezdett gitározni, sakkozni és festeni. És az utóbbit nem is akármilyen fokon. Képei a közösségi oldalon komoly rajongótábort hoztak számára. Életéről és kedvteléseiről mesél a Tehetségek című műsorban pénteken 18 órától.

( A 2021.03.05-I adás ismétlése )

2021-06-11 18 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa Szabolics Tamás, a tavalyi Scindikátor verseny egyik döntőse. Ebben a versenyben a fiatalok saját tudományos munkájukról beszélnek 3 percben úgy, hogy a laikus hallgató is megértse. A műsorban szerencsére ennél több idő áll rendelkezésünkre, hogy olyan fogalmakat járjunk körbe, mint az atommagfúzió, a plazma, a videódiagnosztikai rendszerek, és azt is megtudjuk, hogy mit jelentenek az olyan szavak, mint az ITER és a TOKAMAK. Ha kíváncsiak rá, hogy milyen út vezetett Nagyrécséről és az emberszabású hóembertől az Energiatudományi Kutatóközpontba, hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától (és később persze bármikor az archívumból)!

2021-06-04 18 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa ezúttal egy PEDAGÓGUS. Így, csupa nagybetűvel. Ha mond valamit Hejőkeresztúr neve, akkor mindenképpen érdemes meghallgatni a műsort. Ha nem, akkor annál inkább. Hejőkeresztúron próbálták kis és vezették be az úgynevezett komplex instrukciós módszer (KIP) magyar viszonyokra adaptált változatát, amelyet most már sikerrel alkalmaznak több magyarországi és határon túli magyar iskolában. A KIP hátránykompenzáló pedagógiai módszer, amely a különböző képességű tanulók egy osztályban történő minőségi oktatását és nevelését segíti.

2021-05-28 18 óra Grosschmid Péter beszélgetőtársa Ecsedi Boglárka, aki idén a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pályázatán Felfedezettjeink fődíjat nyert.

Bogi fiatal kutató, tudománykommunikátor és STEM nagykövet. Alma materja a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium Robotika Tehetségműhelye. 2013 – 2018 között festészetet és tűzzománcozást tanult a SUZA Galeria Alapítványban. Munkáival képzőművészeti pályázatokon díjazott lett és számos kiállításon vett részt. Aktív tagja a hazai és nemzetközi tehetségprogramoknak és tudományos rendezvényeknek. Bogi a New York-i Természettudományos Akadémia Fiatal Tagja, több alkalommal is elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíját, beválogatták a Magyar Templeton Programba, részt vett a Tungsram Future Talents Programjában. Tudományos tevékenységeiért az idei évben elnyerte a Kutatók Éjszakája ’Girl Innovator Award’ nevű kitüntetését. 2019 óta a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nagykövete. Tudománykommunikációs tevékenységének egyik nem titkolt célja, hogy felkeltse a lányok érdeklődését a STEM tudományterületek iránt. 2020-ban a FameLab magyarországi döntőse volt, és sok tudományos eseményen adott elő, köztük a Tudományok Fővárosán, a Kutatók Éjszakáján, a Lányok Napján, 2017-ben pedig a TEDx Debrecen színpadán tartott előadást. Hamarosan megkezdi tanulmányait az Amerikai Egyesült Államokban. Álma, hogy egy technológiai céget alapít.

2021-05-21 18 óra Grosschmid Péter mai vendége a múlt héten lett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács felfedezettje. Sterner András klarinétművész a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium volt diákja éppen két egyetemi felvételire készül egyszerre. Már 15 évesen rangos díjakat nyert itthon és külföldön, és nemrég elnyerte a Stipendium Peregrinum ösztöndíjat, ami lehetővé teszi számára a külföldi tanulást (amihez persze hozzájárul német nyelvtudása is). Hallgassák a mágocsi zeneiskolából induló fiatal művészt eddigi pályájáról és terveiről, valamint az által előadott zeneműveket pénteken 18.00 órától!

2021-05-14 18 óra Sokan gondolják úgy, hogy a tehetség mindenképpen utat tör magának, legyőzi az akadályokat, nincs szüksége ehhez külső segítségre. A szakemberek véleménye ezzel szemben az, hogy az egyén és az egész társadalom közös érdeke, hogy felfedezze a fiatalokban rejlő tehetséget, és annak fejlesztéséhez segítséget nyújtson. Ennek érdekében jött létre a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, népszerű nevén Matehetsz. Grosschmid Péter beszélgetőtársa Bajor Péter, a szövetség ügyvezető elnöke, aki a tehetségek támogatásának formáiról, mindennapos gyakorlatáról, az egész Kárpát-medencét átszövő tehetséggondozó hálózatról beszél annak kapcsán, hogy a héten online tartották a Kárpát-medencei Tehetségnapot. Ezen a napon adják át az új felfedezettek ösztöndíjait és jutalmazzák a kiemelkedő munkát végző pedagógusokat, és üdvözlik az újonnan felkért tehetségnagyköveteket. Szó esik a beszélgetésben arról is, hogy akik nem valamelyik egyháznak ajánlják fel adójuk 1%-át, felkínálhatják azt a tehetségek ügyének is az 1823-as technikai számon (Petőfi és Madách születési éve).

Tehetségek pénteken 18.00 órától a Bézsen.

2021-05-07 18 óra Grosschmid Péter vendége ezen a héten Bucz Magor Soma, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2012. évi felfedezettje. 4 éves korában lépett először színpadra, nem sokkal később már elég jól zongorázott, verset mondott, színházat játszott és csinált. Egyszerre járt gimnáziumba és a konzervatóriumba, középiskolás korában rangos helyezést ért el olasz nyelvű versmondóversenyen, nyert szónokversenyt és zeneszerzőversenyt. Elvégezte a Zeneakadémia zeneszerző mesterszakát. A beszélgetés során saját szerzeményeiből hallhatunk részleteket.

Ismerkedjenek meg Bucz Magor Somával, a jövőben sokat fogjuk még hallani a nevét! Hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 18.00 órától, és ha még nem tették volna rendelkezzenek adójuk egy százalékáról a Rádió Bézs javára! Részletek a honlapon.

2021-04-30 18 óra Ebben a műsorban Grosschmid Péter tehetségekkel és tehetségekről beszélget vendégeivel. Megszólalt már tehetséggondozó tudós, tehetséges fiatalokat mentoráló szervezet képviselője, és természetesen a fiatal tehetségek. A mai ismétlés vendége tulajdonképpen mindez egyben. Tanár, mentor, tehetséges rajzoló és író, műsorvezető és tudománykommunikátor, fiatal kutatók versenyeinek zsűritagja és még sok minden. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését JOÓS ANDREÁVAL a bézsben pénteken délután 5-től az ismétlésben is!

( A 2021.02.26-i adás ismétlése )

2021-04-23 18 óra Grosschmid Péter mai beszélgetőtársa egy költő, aki mellesleg hosszútávfutó, és egyáltalán nem mellesleg ügyvéd. Tudták, hogy létezik „Az év jogász költője” verseny? Dr. Császi Zsüliet nemcsak tudta ezt, hanem 2019-ben meg is nyerte. Ismerkedjenek meg egy sokoldalú ifjú hölggyel, akinek a fentieken túl a társadalmi szerepvállalás is fontos, és ezért elvállalta a Szent Fülöp Gyermekmentő Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztét is! Pénteken 18 órától Tehetségek a Bézsen.

2021-04-16 18 óra Négyéves korában már zongorázni tanul. Hamarosan zeneiskolai koncerten lép fel. Kilencévesen a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának hallgatója. Zenei versenyeken kora tizenévesen előkelő helyezéseket ér el. A Matehetsz felfedezettek pályázatán fődíjas. 2019-ben megnyeri a Bartók Világversenyt. Jelenleg Weimarban tanul, és Erasmus ösztöndíjasként a salzburgi Mozarteumban készül diplomakoncertjére. Ismerkedjenek meg Szokolay Ádám zongoraművésszel, akit Grosschmid Péter kérdez pályájáról és terveiről.

2021-04-09 18 óra Sokat beszélünk a tehetségekről, támogatjuk a tehetségeket, bemutatjuk a tehetségeket, szurkolunk a tehetségeknek, csodáljuk őket. De tudjuk-e valójában, hogy mi a tehetség? Tényleg mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találnunk, miben? Hol van a tehetség lélektani oka? Van-e összefüggés az intelligenciahányados és a tehetség között? Milyen összefüggés van az adottság és a tehetség között? Mit tehet a szülő, ha úgy gondolja, hogy gyermeke különleges? Ezekről a kérdésekről beszélget Grosschmid Péter Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológussal, számos témába vágó publikáció és könyv szerzőjével pénteken délután 6-kor.

2021-04-02 18 óra Részecskefizikus, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen PhD hallgató. 16 éves kora óta van kapcsolata a legnagyobb európai fizikakutatási intézménnyel, a CERN-nel. Vámi Tamás 2012-ben lett az Országos Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatának fődíjasa, később a Templeton Alapítvány által támogatott ösztöndíjas, mentorált és mentor. A beszélgetés közben elhangzanak majd olyan kifejezések, amelyeket avatatlan ember elsőre nem ért meg, de Tamás többek között azon dolgozik, hogy közelebb hozza ezeket mindenkihez. Akik egy kicsit többet szeretnének erről tudni, megnézhetik a tavalyi Kutatók Éjszakáján tartott előadását itt: https://www.youtube.com/watch?v=ird08mZbB2Q. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Vámi Tamással pénteken délután 18 órától!

2021-03-26 17 óra Fitness bajnok, jogász, 3 idegen nyelven beszél felső fokon, erőemelő, családanya, tudományos publikációk szerzője, PhD hallgató és még nincs 30 éves. Ezen a héten dr. Bartos Blanka Grosschmid Péter beszélgetőtársa a Tehetségek című műsorban. 20000 tehetséges fiatal közül választották ki 99 társával együtt egy, a Templeton alapítvány segítségével létrehozott tehetséggondozó programba, amelyben mentorált és mentor is volt. Orvosnak készült, mégis jogász lett, de az egészségügy továbbra is érdeklődése középpontjában áll. Ismerkedjenek meg Bartos Blankával a Rádió Bézs Tehetségek című műsorában pénteken délután öttől!

2021-03-19 17 óra Amikor gyerekek voltunk, a jövőben játszódó sci-fi regényekben már mindent robotok csináltak. Robot főzte az ebédet, szántotta a földet, terítette az asztalt, gyártotta a robotgyártó gépeket, és néha az emberek fölé próbált kerekedni. A mai műsorban Grosschmid Péter egy olyan fiatalemberrel beszélget, aki hozzájárul az ilyen elképzelések megvalósításához.

Hegyesi Donát már középiskolás korában robotokat épített, többek között pókerező robotot, „aki” rendes kártyalapokkal játszik, zsetonokat mozgat, sőt blöffölni is tud, és feltehetőleg eséllyel venné fel a versenyt a kártyabarlangok öreg rókáival is. Donát első helyezést ért el a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági innovációs versenyén, majd a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége „Felfedezettjeink” pályázatán nagydíjas, lett, hazahozott egy rendkívül értékes 2. helyezést Los Angelesből egy nemzetközi versenyről, ahol a díj részét képezte az is, hogy egy földközeli kisbolygó már az ő nevét viseli. Érettségi után a BME-n tanult, majd Sólyom László volt köztársasági elnök ösztöndíjával egy év alatt szerzett mesterfokozatot egy londoni egyetemen. És még mindig csak 26 éves! Ismerkedjenek meg egy jövőt formáló tehetséggel pénteken délután 5-től!

2021-03-12 17 óra A Nemzetközi Nőnap hetében járunk, mi másról is lehetne szó, mint nőkről? Hagyományosan március 8-án adják át a Nők a Tudományban Egyesület kiválósági díjait, amit a saját szakmájukban kimagasló eredményeket elért kutató nők kaphatnak meg. Az idei díjazottakkal, Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsannával és Dr. Balogh-Weiser Dianával beszélget Grosschmid Péter. A díjazottak beszélnek a díj elnyeréséhez vezető, a nanorészecskék különböző felhasználási területeit érintő kutatásaikról, tanulmányaikról, mindennapi munkájukról és arról, hogy a kutatói életpálya hogyan egyeztethető össze a családdal. Hallgassák a Tehetségek című műsort pénteken 17.00 órától!

2021-03-05 17 óra A tehetség furcsa dolog. Van, aki négyévesen meglát egy zongorát, felkapaszkodva leüt rajta néhány billentyűt, és három év múlva koncertteremben kápráztatja el a közönséget. Van, akiben a tanára fedezi fel, és az ő biztatására bontakozik ki a későbbi nagy matematikus vagy híres biológus. Vannak emberek, akikben sokféle tehetség lakik, és ezek közül csak az egyiket nevelgeti magában, és vannak olyanok, akik szabadjára engedik sokféle képességüket, filmet rendeznek, regényt írnak és esténként klubokban klarinétoznak. Aztán vannak elfeledett, szándékosan visszaszorított talentumok, amelyek csak a megfelelő alkalomra várnak, hogy a felszínre bukkanjanak. Ezen a héten Grosschmid Péter vendége Zilahy Péter, aki tudományos pályára indult, tudósok munkáját segítő hivatalnok vált belőle (azért ehhez is tehetség és rendkívüli diplomáciai érzék kell), majd a hivatali munkából visszavonulva kedvtelésből kezdett gitározni, sakkozni és festeni. És az utóbbit nem is akármilyen fokon. Képei a közösségi oldalon komoly rajongótábort hoztak számára. Életéről és kedvteléseiről mesél a Tehetségek című műsorban pénteken 17 órától.

2021-02-26 17 óra Ebben a műsorban Grosschmid Péter tehetségekkel és tehetségekről beszélget vendégeivel. Megszólalt már tehetséggondozó tudós, tehetséges fiatalokat mentoráló szervezet képviselője, és természetesen a fiatal tehetségek. A mai vendég tulajdonképpen mindez egyben. Tanár, mentor, tehetséges rajzoló és író, műsorvezető és tudománykommunikátor, fiatal kutatók versenyeinek zsűritagja és még sok minden. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését JOÓS ANDREÁVAL a bézsben pénteken délután 5-től!

2021-02-19 17 óra A tehetség annyiféle, ahány a tehetséges ember. Azt mondják, mindenki tehetséges valamiben, csak legfeljebb még nem derült ki, hogy miben. Vannak olyan családok, ahol a tehetség nemzedékről nemzedékre öröklődik, és vannak olyanok is, amelyekben a tehetség egy nemzedéken belül halmozódik. A mostani adásban megismerhetünk egy családot, amelynek mind a négy gyermeke tehetséges sakkozó. Grosschmid Péter beszélget a Karácsonyi szülőkkel, Szilviával és Zoltánnal, akik nagy odafigyeléssel és hatalmas szeretettel egyengetik gyermekeik pályáját. Megszólal a műsorban a két legnagyobb, Gellért és Kata, akik kiemelkedő eredményeket értek el a versenyeken, Kata, aki korábban már a nála két évvel idősebbek, és fiúk között bizonyított, vezeti korosztályának világranglistáját. Hallgasság a Karácsonyi családot Grosschmid Péter műsorában pénteken 17 órától!

2021-02-12 17 óra Tudják a kedves Hallgatók, hogy mikor virágzik a Duna és mi az a dunavirág? És azt, hogy mik a halojelenségek? Tudják, mitől világíthat egy felhő, és mikor lehet ilyet látni? Ha még nem, akkor péntek délután megtudhatják Farkas Alexandrától, akit Grosschmid Péter kérdez a Tehetségek című műsorban. A tudomány.blog ismeretterjesztő oldal gazdája arról beszél, hogy miért választotta hivatásául a tudománykommunikációt, hogyan dolgozik egyfajta tolmácsként a kutatók és a nagyközönség között. Szó lesz díjakról, pályázatokról, és közben Hans Zimmer filmzenéiből hallgatunk részleteket. Hallgassák Grosschmid Pétert és a tehetséges fiatalokat péntekenként 17.00 órától!

2021-02-05 17 óra Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy ha valaki tehetséges, az majd kifejlődik, „a tehetség utat tör magának”.

A szerencsésebbek találkoztak egy olyan pedagógussal, aki felfedezte a bennük szunnyadó erőt, és segített azt felébreszteni, viszont sokan vesztek el az egyenlősítő oktatási rendszerekben.

Csak néhány évtizede ébredtek rá a szakemberek, hogy az így elveszett tehetségek mekkora értéket képviseltek volna az egész társadalom számára, ezért sok országban kialakult a tehetséges gyerekek, fiatalok szervezett támogatási rendszere. Létrejöttek nemzetközi szervezetek is a felhalmozott tapasztalatok cseréje érdekében.

Magyar kezdeményezésre alakult meg az Európai Tehetségsegítő Hálózat, amelynek úgynevezett tehetségközpontjai és tehetségpontjai folyamatos szakmai kapcsolatban állnak egymással biztosítva a jó gyakorlatok átvételét és használatát az egész kontinensen, sőt annak határain túl is.

A tehetséggondozás nemzetközi kapcsolatairól beszélget Grosschmid Péter Fuszek Csillával a Budapesti Európai Tehetségközpont alapítójával és vezetőjével.

2021-01-29 17 óra A tehetség számtalan módon megmutatkozhat. Van, akinél már kisgyerek korában, van, aki csak felnőtten jön rá, hogy igazából mihez is ért legjobban. Látjuk a televíziók tehetségkutató műsoraiban – amelyek azért inkább csak a nézői és hirdetői igényeket kielégítő show-k – hogy 50-es háziasszonyokról derül ki, hogy fantasztikus énekesek vagy táncosok. A legjobb, ha a tehetséget hamar felfedezik, és szakemberek segítségével fejlesztik is. Az Országos Tehetségnapon, március 25. közelében, Bartók Béla születésnapján hirdetik ki minden évben a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek az év felfedezett tehetségeinek nevét, és adják át nekik az ösztöndíjakat. A mai műsorban Grosschmid Péter beszélgetőtársa a 2013-as év felfedezettje, Bényei Éva Bernadett, aki középiskolás diákként a pályázat fődíját kapta meg. Azóta elvégezte az orvosegyetemet, jelenleg Cambridge-ben kutat PhD hallgatóként. Pályájáról, kutatókedvéről, kíváncsiságáról mesél.

Hallgassák a Tehetségek című műsort péntekenként 17.00 órától!

2021-01-15 17 óra Tehetségek – ez a címe Grosschmid Péter péntek délutánonként jelentkező új műsorának.

Sok szakember szerint mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találnia azt a területet, amiben a legjobb. A mindennapi életben találkozunk kiemelkedő tehetségekkel, akik elkápráztatnak minket teljesítményükkel. Csodagyerekek ritkán születnek, és még ritkábban azok, akik segítség, mások támogatása nélkül tudnak kiteljesedni. A tehetséges emberekre az egész társadalomnak szüksége van, tőlük várjuk a nagy alkotásokat a művészetben és a tudományban, a sportsikereket, a felfedezéseket és a találmányokat. Éppen ezért társadalmi érdek is a tehetséges fiatalok megtalálása és fejlődésük támogatása. Számos egyesület végzi ezt a munkát Magyarországon és világszerte.

Hazánkban a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, közismert nevén a Matehetsz a legfontosabb ilyen szervezet, amely az Országos Tehetségnapon, Bartók Béla születésnapján díjazza is a pályázók közül a legjobbakat. Az év folyamán sokakkal meg fogunk ismerkedni ezek közül a felfedezett fiatal tehetségek közül. Most az első műsorban dr. Balogh Lászlóval, a tehetségügy elkötelezett szakemberével, a Matehetsz elnökével beszélget Grosschmid Péter pénteken 17.00 órától.