Forgószínpad – Géczi Gábor

Időpont: Hétfő 14:00 – 15:00, ismétlés csütörtök 08:00 – 09:00 szombat 09:00 – 10:00

Műsorvezető: Géczi Gábor

Zenei műsorok, irodalmi összeállítások.
Rock, blues, jazz, klasszikus és más zenék. A Civil Rádió műsora – engedéllyel – a Rádió Bézsben is!

2024-06-24 14 óra Idén ünnepelte 45. születésnapját NORAH JONES indiai származású amerikai énekes, zongorista és dalszerző. THE LITTLE WILLIES néven 2003-ban Norah Jones 4 másik zenésszel megalakított egy alternatív country zenekart. A mai műsorban a 2006-ban kiadott The Little Willies és a 2012-ben megjelent For the good times c. albumaikról válogattunk felvételeket a hallgatóink számára. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó lászló.

2024-06-17 14 óra 15 éve hunyt el EDDIE BO, New Orleans-e zongorista énekes, dalszerző. A mai műsorban az ő felvételeiből válogatunk. 2005-ben az ő New Orleans-i házában is komoly károkat okozott a Katrina hurrikán, de mivel képzett ács is volt, hát ő maga javította meg. 2009 márciusában halt meg szívrohamban 79 éves korában, így már nem tudott játszani az azévi New Orleans Jazz and Heritage Fesztiválon. Május 22-ét a polgármester EDDIE BO napjának nyilvánította New Orleans-ban még 1997-ben. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-06-10 14 óra 115 éve született MOON MULLICAN amerikai énekes, zongorista és dalszerző. Egy texasi farmon nőtt fel, ahol már gyerekként megismerkedik a country blues műfajjal egy fekete részes arató, Joe Jones révén. 16 éves korában otthagyta a templomi orgonát és Houston-ban ment, ahol kis klubokban zongorázott és énekelt. A Rock & Roll műfaj előfutárának tartják, de a bluegrass is sokat köszönhet neki. Zenei hatása óriási, 20 évvel előzte meg korát. 1967-ben szívroham végzett vele. 57 éves volt. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-06-03 14 óra „A blues zene eszköz arra, hogy az élet rossz dolgai fölé emelkedjünk, és ne ragadjunk le a kellemetlen dolgoknál.”

A műsorban folytatjuk CHARLIE MUSSELWHITE, amerikai blues muzsikus hosszú pályafutásának bemutatását. A zenész idén ünnepelte 80. születésnapját. Fő hangszere a szájharmonika, de énekhangja, gitártudása mellett kiváló dalszerző is. ELVIN BISHOP, amerikai blues gitárossal együtt jó iskolájuk volt az 1960-as években Csikágóban a kiváló Paul Butterfield Blues Band együttesben. 2020-ban kiadott közös lemezük adja a műsor zömét. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-05-27 14 óra A mai műsorban CHARLIE MUSSELWHITE, amerikai blues muzsikus hosszú pályafutásának állomásaiból mutatunk be egy válogatást. A zenész idén, 2024. január 31-én ünnepelte 80. születésnapját. Fő hangszere a szájharmonika, de énekhangja, gitártudása mellett kiváló dalszerző is. Karrierje az 1960-as években Csikágóból indult és később Kaliforniában zenélt. Pár éve Ben Harper és Elvin Bishop készített vele együtt kiemelkedő albumokat. 2010-ben beválasztották a Blues Hírességek Csarnokába. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-05-20 14 óra JO ANN KELLY angol BLUES énekes és gitáros éppen 80 évvel ezelőtt, 1944-ben született az angol főváros, London Streatham nevű déli kerületében. 1989-ben a Lancashire Fesztiválon vehette át az év legjobb BLUES énekesnőjének járó díjat, melyet a British Blues Federation szavazásán kapott meg. Sajnos egy rákbetegség miatt 1990-ben mindössze 45 évesen elhunyt. Kétszer is járt az Egyesült Államokban, ahol ezt az elismerést kapta: JO ANN KELLY volt az egyetlen brit énekes, aki kivívta az amerikaiak tiszteletét a BLUES területén, amit sokan az ő saját műfajuknak tekintenek. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-05-13 14 óra „Nem csak a lant hangja szép, hangköre is más.”

AYUB OGADA, afrikai zenész és énekes legkiemelkedőbb zenei albuma, az En Mana Kuoyo, azaz Just sand, vagyis CSUPÁN HOMOK című LP-je, 1993-ban jelent meg. Az album az afrikai zenész és énekes életét foglalja össze. AYUB OGADA 5 évvel ezelőtt, 2019-ben, 63 éves korában hunyt el. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-05-06 14 óra GOSPEL: az evangélium részleteinek énekelt változata.

A műfaj egyik legjobb képviselőinek, a többszörös Grammy díjas New York-i HOLMES BROTHERS együttesnek megjelent albumaiból adunk egy válogatást. Az együttes több alkalommal is adott koncertet Magyarországon. A zenekar sikerének egyik kulcsa a blues, a gospel és a soul elemeinek csak rájuk jellemző, egyedi keveréke. Az emberi hangot (vox humana) is ünnepeljük és csodáljuk. Jó vételt kíván a szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-04-29 14 óra Mondd el, mi fáj.

Bízzunk egymásban.
Habár ez nem szokás.
Voltam már fenn, voltam már lenn
A legtöbbször a kettő között útközben
Menjünk, gyerekek vidáman,
Nézzünk körül a világban, az ám.
A legjobb mikor az ember szabadon jár.
Hát lásd, hogyha nézed: milyen szép az új világ;
Na gyere, énekeld velünk el a mindent újrakezdők himnuszát!

A Fonográf zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel. Szerkesztette és a zenéket válogatta: Géczi Gábor.

2024-04-22 14 óra – Akkor most szabadok leszünk?

– Nem. Olyan emberek leszünk, akiket felszabadítottak.

35 éve, 1989-ben távozott közülünk MÁRAI SÁNDOR, író, költő, publicista. Rá emlékezik müsor egy zenés irodalmi órával, amely az emberi szabadságról szól. A műsorban részletek hangzanak el MÁRAI SÁNDOR „Rómában valami történt” című írásából és „Hatalom” c. novellájából. Az élet egyik alapkérdéséhez Kertész Imre, Örkény István és Mark Twain is hozzászól. Közreműködnek: Járvás Katalin, Géczi Gábor és Radó László. A műsor az Éter Lovasai Szellemi Műhely munkája. Szerkesztők: Radó László és Géczi Gábor.

2024-04-15 14 óra A műsorban az angliai Manchester városában 1964-ben megalakult Herman’s Hermits brit pop-rock együttesről készítettünk egy összeállítást. A vidám beat-hangzásukról és irónikus énekstílusukról ismert Herman’s Hermits angol együttes az 1960-as években számos slágerrel szerepelt az Egyesült Királyságban, de Amerikában is, ahol a Beatles által vezetett British Invasion, vagyis Brit invázió másik legsikeresebb együtteseként szereztek nevet maguknak. A banda a mai napig aktív. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-04-08 14 óra – Akkor most szabadok leszünk?
– Nem. Olyan emberek leszünk, akiket felszabadítottak.

35 éve, 1989-ben távozott közülünk MÁRAI SÁNDOR, író, költő, publicista. Rá emlékezik a müsor egy zenés irodalmi órával, amely az emberi szabadságról szól. A műsorban részletek hangzanak el MÁRAI SÁNDOR „Rómában valami történt” című írásából és „Hatalom” c. novellájából. Az élet egyik alapkérdéséhez Kertész Imre, Örkény István és Mark Twain is hozzászól. Közreműködnek: Járvás Katalin, Géczi Gábor és Radó László. A műsor az Éter Lovasai Szellemi Műhely munkája. Szerkesztők: Radó László és Géczi Gábor.

2024-04-01 14 óra „Furcsa, hogy a legtöbb ember azt hiszi, a bendzsó egy déli fehér hangszer. Pedig Afrikából jött, és még az első években, amikor a fehér emberek bendzsón kezdtek játszani és fekete álarcot öltöttek.”

Éppen 100 éve, 1924-ben született EARL SCRUGGS, amerikai bendzsós és gitáros, aki zenei partnereivel, BILL MONROE mandolinossal és LESTER FLATT, gitáros és énekessel az 1940-es években hozta létre a BLUEGRASS ZENEI MŰFAJ-t. A mai műsor ezt a műfajt mutatja be. ÉS mivel a 65 éves BÉLA FLECK 8 év után újra fellépett zenekarával Budapesten a MÜPA-ban, az utolsó felvétel megemlékezik George Gershwin 100 éve írt Kék rapszódiájáról, ami mutatja azt is, merre tart mai világunkban a BLUEGRASS műfaj. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-03-25 14 óra “Amikor a saját zenémet játszom, vagy amikor új zenét játszom, sokkal nagyobb a stressz, és intenzívebben gondolkodom azon, hogyan fogom ezt megvalósítani!”

Idén ünnepli 65. születésnapját BELA FLECK amerikai bendzsós, komponista és előadó. A kiváló zenész eddig kétszer adott koncertet Budapesten. 2007-ben Flecktones nevű együttesével, és 2015 novemberében feleségével, Abigail Washburn-nel, aki szintén kitűnő bendzsós és énekes. BÉLA FLECK számtalan Grammy díjat nyert sokféle kategóriában. Hogy csak néhányat említsünk: jazz, folk, bluegrass, country, klasszikus, pop, zeneszerzés, hangszerelés. A mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2024-03-18 14 óra „Álljunk bele ha kell, bármi jöjjön is el, Legyen szabad a grund!”

2024. január 9-én töltötte be 70. életévét DÉS LÁSZLÓ Kossuth és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész és zeneszerző. Ő volt alapítója és vezetője a DIMENZIÓ JAZZ EGYÜTTES-nek. Mindössze két nagylemezük jelent meg 1981-ben és 1987-ben, de itthon és Európa szerte sokat koncerteztek. A Wroclav-i jazz fesztiválon elnyerték a kritikusok díját. A Dimenzió példája sok fiatal jazz zenészt és együttest ösztönzött akkoriban kísérletezésre és arra, hogy a jazz sztenderdek mellett saját szerzeményekkel álljanak elő. A műsor az ő munkásságuk előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2024-03-11 14 óra „Minden gyerek, aki valaha tábortűz mellett üldögélt régi dalokat énekelve valamilyen módon adósa Pete Seegernek.”

10 éve hunyt el PETE SEEGER amerikai folkénekes, politikai aktivista. Dalai megtalálhatók minden jelentős amerikai könyvtárban és archívumban. Jelzik azt, hogy milyen erős is az az amerikai folk hagyomány, amit másokkal együtt PETE SEEGER gyűjtött össze és terjesztett. A 60-as és 70-es években hazánkba és a világ más tájaira is eljutottak dalai. A mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2024-03-04 14 óra „Adjatok egy jobbik világot
S akkor talán másképpen látok,
De adjatok: de hamar.”

105 éve, 1919-ben hunyt el Ady Endre költő, publicista. Zenés irodalmi összeállítás. Szerkesztök: Géczi Gábor és Radó László.

„Őrzők: vigyázzatok a strázsán.”

2024-02-26 14 óra „A VILLAMOS kocsiban összeverődő alkalmi közösség tagjai, az UTASOK sűrítve élik át azokat a helyzeteket, amelyek az élet nevű nagy utazás során már ismerősek számukra.”

VILLAMOSUTAZÁSAINK. 2. Rész

137 éve indult az első pesti villamos. Zenés irodalmi összeállítás Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes írásaiból. Szerkesztette, rendezte és közreműködik: Géczi Gábor és Radó László. Az elhangzó műsor az Éter Lovasai Szellemi Műhely munkája. II. rész.

2024-02-19 14 óra „A VILLAMOS kocsiban összeverődő alkalmi közösség tagjai, az UTASOK sűrítve élik át azokat a helyzeteket, amelyek az élet nevű nagy utazás során már ismerősek számukra.”

VILLAMOSUTAZÁSAINK. 1. Rész

137 éve indult az első pesti villamos. Zenés irodalmi összeállítás Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes írásaiból. Szerkesztette, rendezte és közreműködik: Géczi Gábor és Radó László. Az elhangzó műsor az Éter Lovasai Szellemi Műhely munkája. I. rész.

2024-02-12 14 óra „Csak a vágyak kenyértelen vonatai húznak el bennünket a mozdulatlanságból”

130 éve született és 50 éve hunyt el KASSÁK LAJOS, költő, író, festő. Rá emlékezünk ma a 2002-ben, a Civil Rádióban készített zenés irodalmi adással. A műsorban az éppen 10 éve elhunyt Csaplár Ferenc, irodalomtörténész, kritikus, az óbudai Kassák Múzeum egykori igazgatója beszél a Kassák születésnapokról. Szerkesztették és közreműködnek: Radó László, Géczi Gábor és Sz. Lázár Anna. A műsor kapcsolódik a Petőfi Irodalmi Múzeum Kassákizmus című kiállításához.

2024-02-05 14 óra Tóth Viktor többszörösen az Év Jazz-zenésze díjjal kitüntetett magyar altszaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető. A mai magyar dzsessz fiatal generációjának ismert alakja. Zenéjére a stílusokon átívelő, improvizáció központú, spirituális töltésű előadásmód jellemző. Koncertfelvételeiből válogatott a szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-01-29 14 óra Ha napfényes Vízkereszt
Megcsordítja az ereszt,
Akkor évben jól ereszt
A kalász és a gerezd.
Öregektől tudom ezt,
Higyjük el, probatum est.
Kelt: hoc anno, Buda-Peszt

A Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárása, és a farsangi időszak kezdete. Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Az egyház és a hívek ezen a napon emlékeznek meg a napkeleti bölcsekről, és Jézus megkeresztelkedéséről. A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szentelnek a templomokban. A mai műsorban GOSPEL zene szól, az evangéliumi tanítások énekelt változata. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2024-01-22 14 óra „Nevess és légy boldog,
Homlokod ráncot ne vessen.
Ne hagyd, hogy a gazemberek felöröljenek.
Nevess és légy boldog.
Egyszerű dolog ez,
Higgy az álmaidban,
és ábrándod valóság lesz.”

4. Rész

2023. november 28-án ünnepelte 80. születésnapját RANDY NEWMAN amerikai énekes, dalszerző, zongorista és zeneszerző. A műsor szerkesztője 1971-ben, harmadikos gimnazistaként ismerkedett meg zenéjével, amikor egy amerikai diák fizetővendégként szobát vett ki a bérházunkban. Eleinte a kedvemért, az angol nyelv gyakorlása céljából beszélgettünk, leveleztünk. Aztán postán megkaptam tőle RANDY NEWMAN 1972-es Sail Away c. albumát. Azóta is levelezünk politikai, társadalmi és kulturális dolgokról, amikről RANDY NEWMAN azóta is énekel. Gyakran a saját nézőpontjai mellett alabamai rasszisták, kaliforniai bunkók, szolgalelkű délvidéki tuskók nézeteit fogalmazza meg vagy karikírozza ki. Mindazoknak ajánlom a műsort, akik csupán a Toy Story, azaz Játékháború című film zenéjét vagy azt sem ismerik tőle. IV. rész. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-01-15 14 óra „Ó Karl, a világ nem igazságos,
Bizony nem és soha nem is lesz az.
Kipróbálták a tervedet,
De nyomorúságot hozott egyenlőség helyett.”

3. Rész

2023. november 28-án ünnepelte 80. születésnapját RANDY NEWMAN amerikai énekes, dalszerző, zongorista és zeneszerző. A műsor szerkesztője 1971-ben, harmadikos gimnazistaként ismerkedett meg zenéjével, amikor egy amerikai diák fizetővendégként szobát vett ki a bérházunkban. Eleinte a kedvemért, az angol nyelv gyakorlása céljából beszélgettünk, leveleztünk. Aztán postán megkaptam tőle RANDY NEWMAN 1972-es Sail Away c. albumát. Azóta is levelezünk politikai, társadalmi és kulturális dolgokról, amikről RANDY NEWMAN azóta is énekel. Gyakran a saját nézőpontjai mellett alabamai rasszisták, kaliforniai bunkók, szolgalelkű délvidéki tuskók nézeteit fogalmazza meg vagy karikírozza ki. Mindazoknak ajánlom a műsort, akik csupán a Toy Story, azaz Játékháború című film zenéjét vagy azt sem ismerik tőle. III. rész. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-01-08 14 óra „Amerikában kapsz ennivalót.
Nem kell futkosnod a dzsungelben,
És elkoptatni a lábad.
Egész nap csak énekelsz Jézusról, és bort iszol.
Nagyszerű dolog amerikainak lenni.”

2. Rész

2023. november 28-án ünnepelte 80. születésnapját RANDY NEWMAN amerikai énekes, dalszerző, zongorista és zeneszerző. A műsor szerkesztője 1971-ben, harmadikos gimnazistaként ismerkedett meg zenéjével, amikor egy amerikai diák fizetővendégként szobát vett ki a bérházunkban. Eleinte a kedvemért, az angol nyelv gyakorlása céljából beszélgettünk, leveleztünk. Aztán postán megkaptam tőle RANDY NEWMAN 1972-es Sail Away c. albumát. Azóta is levelezünk politikai, társadalmi és kulturális dolgokról, amikről RANDY NEWMAN azóta is énekel. Gyakran a saját nézőpontjai mellett alabamai rasszisták, kaliforniai bunkók, szolgalelkű délvidéki tuskók nézeteit fogalmazza meg vagy karikírozza ki. Mindazoknak ajánlom a műsort, akik csupán a Toy Story, azaz Játékháború című film zenéjét vagy azt sem ismerik tőle. II. rész. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2024-01-01 14 óra „Ázsia zsúfolt, Európa pedig túl öreg,
Afrikában túl meleg van, És Kanada túl hideg,
Dél-Amerika pedig ellopta a nevünket.
Dobjuk le rájuk a nagy dolgot,
És nem marad senki, aki hibáztatna minket.”

1. Rész

2023. november 28-án ünnepelte 80. születésnapját RANDY NEWMAN amerikai énekes, dalszerző, zongorista és zeneszerző. A műsor szerkesztője 1971-ben, harmadikos gimnazistaként ismerkedett meg zenéjével, amikor egy amerikai diák fizetővendégként szobát vett ki a bérházunkban. Eleinte a kedvemért, az angol nyelv gyakorlása céljából beszélgettünk, leveleztünk. Aztán postán megkaptam tőle RANDY NEWMAN 1972-es Sail Away c. albumát. Azóta is levelezünk politikai, társadalmi és kulturális dolgokról, amikről RANDY NEWMAN azóta is énekel. Gyakran a saját nézőpontjai mellett alabamai rasszisták, kaliforniai bunkók, szolgalelkű délvidéki tuskók nézeteit fogalmazza meg vagy karikírozza ki. Mindazoknak ajánlom a műsort, akik csupán a Toy Story, azaz Játékháború című film zenéjét vagy azt sem ismerik tőle. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-12-25 14 óra „Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

140 éve, 1883. november 26-án született BABITS MIHÁLY költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a Nyugat első nemzedékének tagja. A Nyugat folyóirat Babits Mihály főszerkesztő halálával, és a nevére szóló kiadói jogokkal szűnt meg 1941-ben. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-12-18 14 óra A műsorral az idén 90 éves WILLIE NELSON amerikai country énekest, gitárost és dalszerzőt köszöntjük. Dacára, hogy a zenész fő műfaja a country, a műsorban EGY JAZZ ALBUMÁT ADJUK KÖZRE, amelyet Wynton Marsalis-szal, a New Orleans-ban született amerikai trombitással és zeneszerzővel közösen adtak ki 2008-ban. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-12-11 14 óra „Nem igazán könnyű az, amikor ott állsz és képtelen vagy bármit is tenni, csupán dokumentumokkal szolgálni a téged körülvevő szenvedésről.”

110 éve született Friedmann Endre, alias ROBERT CAPA, világhírü, magyar származású fényképész. Ebből az alkalomból hangzik el ROBERT CAPA ÉLETE című hangképjátékunk III. része. A müsor az Éter Lovasai Szellemi Mühely munkája. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

„A hadifotós leginkább munkanélküli szeretne lenni.”

2023-12-04 14 óra „Nem igazán könnyű az, amikor ott állsz és képtelen vagy bármit is tenni, csupán dokumentumokkal szolgálni a téged körülvevő szenvedésről.”

110 éve született Friedmann Endre, alias ROBERT CAPA, világhírü, magyar származású fényképész. Ebből az alkalomból hangzik el ROBERT CAPA ÉLETE című hangképjátékunk II. része. A müsor az Éter Lovasai Szellemi Mühely munkája. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

„A hadifotós leginkább munkanélküli szeretne lenni.”

2023-11-27 14 óra „Nem igazán könnyű az, amikor ott állsz és képtelen vagy bármit is tenni, csupán dokumentumokkal szolgálni a téged körülvevő szenvedésről.”

110 éve született Friedmann Endre, alias ROBERT CAPA, világhírü, magyar származású fényképész. Ebből az alkalomból hangzik el ROBERT CAPA ÉLETE című hangképjátékunk I. része. A müsor az Éter Lovasai Szellemi Mühely munkája. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

„A hadifotós leginkább munkanélküli szeretne lenni.”

2023-11-20 14 óra 100 éve, 1903-ban született el BIG BILL BROONZY amerikai énekes,gitáros, dalszerző, a csikágói blues és az amerikai folk zene egyik kiemelkedő alakja. 10 éves korában egy szivaros dobozból hegedűt készített magának és eltanulta nagybátyjától, miként kell spirituálét és népdalokat játszani. 1920 után tért át a gitárra, amikor Csikágóba költözött. Életének 55 éve alatt mintegy 300 dalt komponált, különleges érzékenységgel írta le a vidéki és városi élet jeleneteit. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-11-13 14 óra 2023. december 21-én lesz 80 éves ALBERT LEE, Grammy-díjas angol gitáros. És még mindig aktív, sok koncertet ad. Kedvenc műfajai: a country, a R&B, és a rock and roll. Reméljük még sok élménnyel gazdagít minket. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-11-06 14 óra „Mindannyian mások vagyunk, De jó, hogy van néhány közös dalunk.”

50 éve, 1973-ban oszlott fel az Illés-együttes. Ekkor alakult meg a Fonográf együttes. Ez a rock zenekar1984-ig működött. BRÓDY JÁNOS magyar énekes, gitáros, zeneszerző és szövegíró mindkettőnek alapító tagja volt. Főleg ezután adta ki önálló lemezeit. Ezeken – csakúgy, mint korábban – a dalok szövegét ő írta. A mai műsor BRÓDY JÁNOS munkásságáról emlékezik meg. Szerkesztő: Géczi Gábor.

„Kockázatok és mellékhatások nélkül az élet nem élhető, csak remélni lehet, hogy nem tesz tönkre a receptre felírt jövő.”

2023-10-30 14 óra „Ezek a dalok bemutatják, milyen döntéseket hozunk, és azok hogyan hatnak ránk.”

A műsor OTIS TAYLOR amerikai blues muzsikus művészete előtt tiszteleg, aki idén ünnepli 75. születésnapját. A Chicagóban született, de Denverben felnőtt zenész az úgynevezett TRANCE BLUES stílus egyik kiemelkedő képviselője. Az 1970-es években Európában zenélt, majd jó 20 éven át üzletember volt. A 90-es évek közepétől újra rendszeresen koncertezik és lemezeket is publikál. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-10-23 14 óra „Néha úgy érzem két ember lakozik bennem. Johnny a jó fiú. Cash pedig az, aki a bajokat okozza. Ők küzdenek egymással bennem.”

2003.szeptember 12-én hunyt el JOHNNY CASH, Grammy díjas amerikai country énekes, dalszerző és színész. Annak a Sam Philips-nek a Sun Records stúdiójában rögzített kislemezzel indult el, aki Elvis Presleyt, Jerry Lee Lewist és másokat is elindított a pályán. A másik álma is teljesült: énekelhetett a Memphis-i rádiókban. 1971-ben jelent meg a The Man In Black című lemeze, ahol a címadó dalban kifejti, hogy Ő addig lép fel feketében koncertjein, amíg csak háborúk sanyargatják a világot és vannak olyan emberek akik nyomorognak. Sajnos a temetésén is ezt kellett viselnie. Viszont itt maradtak nekünk fantasztikus és megindító dalai, balladái. Ezekböl válogattunk a mai müsorban. Szerkesztök: Géczi Gábor és Radó László.

2023-10-16 14 óra Az idén, 2023. szeptemberében ünnepli 80. születésnapját MARIA MULDAUR amerikai R&B énekes. Kevesen tudják, hogy a R&B és blues műfajokban milyen sok hölgy tevékenykedik. Ők jelentősen színesítik a palettát és sokan közülük magas színvonalon űzik ezt az ipart. MARIA MULDAUR a mai napig aktív és sok műfajban alkot. Hogy csak néhányat említsünk: folk, bluegrass, gospel, R&B, Memphis blues, soul és jazz. A mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-10-09 14 óra A múlt évben, 2022-ben volt 60 éve, hogy elindult útjára a ROLLING STONES együttes. MICK JAGGER, angol rock and roll énekes, zenész, színész, dalszerző, producer és üzletember. A The Rolling Stones EGYÜTTES énekese, aki 2023. július 26-án volt 80 éves.

„Állandóan énekeltem gyerekként. Azon kölykök egyike voltam, akik egyszerűen szerettek énekelni. A templomi kórus tagja voltam és hallgatni is szerettem az énekeseket a rádióban – a BBC-n vagy a Luxemburg Rádióban – vagy nézni őket a tv-ben vagy a filmeken”

A ma is aktiv énekes 80. születésnapja alkalmából a Kossuth kiadónál 2004-ben kiadott A Rolling Stones igaz története című könyv alapján akkor elkészített 10 részes műsorunkból – tiszteletére és köszöntésére – leadjuk a II. részt. A banda tagjainak személyes beszámolóiból válogattunk érdekes történeteket, és sok kiváló Stones zenével fűszereztük. Szerkesztették: Radó László és Géczi Gábor. Köszönet Járvás Katalinnak, Kalmár Lacinak a műsorban nyújtott segítségért.

2023-10-02 14 óra „Bárki tud okos lenni, okoskodni, de egyszerűen kifejezni magad embertelenül nehéz.”

10 éve hunyt el JJ CALE amerikai gitáros, énekes, dalszerző. A mai műsorban JJ CALE 2013-as halála után készült műsorunkkal emlékezünk a zenészre. Dalainak hangzását a TULSA SOUND stílusba sorolják, amelyben blues, country, jazz, rockabilly, és cajun keveredik – jellemzője a nagyon nyugodtan, csendesen, halkan folyó dallamvezetés. Neil Young 2013-ban tette azt a kijelentést, hogy valamennyi zenész közül, akiket hallott, JJ CALE és Jimi Hendrix volt a két legjobb elektromos gitáros. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-09-25 14 óra „Csak egyenesen előre. A másodpercek jelzik az időt. Még sok az ismeretlen, de megyünk tovább az úton.”

Az idén 75. születésnapját ünneplő CAT STEVENS angol énekes, gitáros és dalszerző számait méltatlanul kevés alkalommal hallani a rádiókban, pedig egyike a legkreatívabb dalszerzőknek. Az 1970-es években írt dalait ma is sok zenész feldolgozza és számos filmben is felhasználják. A mai műsorban CAT STEVENS 1970-es és 1971-es albumainak zenei anyagával köszöntjük a zenészt és rajongóit. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-09-18 14 óra „Mielőtt a telihold az égen járna, Santiago de Cubába érek.”

Sokan szeretik az alműfajokban igen változatos LATIN ZENÉT. A mai műsorban, a szerkesztők ízléséhez még a latin zenén belül is közelebb álló, KUBAI ZENE lesz a főszereplő. COMPAY SEGUNDO kubai gitáros, énekes, dalszerző 1997-ben, 90 éves korában lett világhírű zenész, miután megjelent a Buena Vista Social Club album. Éppen 20 éve, 2003-ban hunyt el 95 évesen. Az ő kedvelt műfajaiból válogattunk a mai műsorba, így lesz son, guaracha, guajira, criolla, merengue, conga, trova illetve cha cha cha és a bolero. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-09-11 14 óra „Nem lehet biztonságot szerezni a vágy villamosán utazva. Ki lesz az, aki megment önmagamtól?”

SINÉAD O’CONNOR Grammy-díjas ír énekesnő 1966-ban született Dublinban, és nemrég, 2023. július 26-án, 56 éves korában elhunyt. Alternatív rock, Folk és Pop Rock. Ezekben a műfajokban alkotott maradandót. Ugyanakkor ő maga Protest Song énekesként határozta meg magát, olyanként, aki kimondja azt, ami a szívét nyomja. A mai műsorban SINÉAD O’CONNOR Grammy-díjas ír énekesnő felvételeiből adunk közre egy különleges válogatást. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-09-04 14 óra Az idén ünnepli 85. születésnapját TOMMY VÍG magyar jazzdobos, vibrafonos, komponista. A zenész egész életére elkötelezte magát a jazz mellett, mert a jazz számára a szabadság zenéjét jelenti. Ezt vallotta 50 évig az Amerikai Egyesült Államokban, ahol világhírű lett, és ezt képviseli ma is 2006 óta itthon, Magyarországon. Mégpedig olyan színvonalon, ami példaként szolgál az ifjabb zenész nemzedéknek is. A mai műsorunk TOMMY VÍG munkássága előtt tiszteleg. Boldog születésnapot! Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-08-31 07 óra „A romák számára az országhatárok, a kultúrák nem jelentenek korlátokat. Nekünk az egész föld olyan, mint a határtalan univerzum.”

30 évvel ezelőtt, 1993-ban az USA-ba hunyt el BACSIK ELEK, roma jazz gitáros. A mára elfeledett zenész 1926-ban született Budapesten. A muzsikus 1948-ban elhagyta Magyarországot. 1958 és 62 között Párizsban sikeres karriert futott be. 1966-tól az USA-ban zenélt. A mai műsorban Bacsik Elek párizsi felvételeiből válogattunk. Az elhangzó szövegekhez Simon Géza Gábor, zenetörténész 2016-ban megjelent magyar és angol nyelvű Bacsik Elek monográfiáját hívtuk segítségül a még abban az évben rögzített műsorunkhoz. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-08-24 07 óra Idén ünnepelte 70. születésnapját LÁSZLÓ ATTILA Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző. 1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és big bandjének vezetője. 1999-ben Szabó Gábor Jazz Életmű-díjat kapott. 2000-ben megkapta a Weiner Leó Zenepedagógiai Díjat, 2003-ban pedig zeneszerzői munkásságáért a Liszt-díjat. A mai műsorban LÁSZLÓ ATTILA felvételeiből válogattunk. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-08-17 07 óra „Ki nem állhatom a fekete zene legfrissebb, gangsta rap néven ismert irányzatát. Ahelyett, hogy a fiatalok az én lemezeimet tennék föl, állandóan ezt a szemetet hallgatják”.

1928-ban született és 15 évvel ezelőtt, 2008-ban 79 éves korában hunyt el BO DIDDLEY, amerikai énekes, gitáros és dalszerző, aki elsősorban a R&B műfajban volt sikeres, de újítónak számított a rock & roll műfajban is. A mai műsor BO DIDDLEY legjobb felvételeit sorakoztatja fel. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-08-10 07 óra Tíz évvel ezelőtt, 2013. szeptember 9-én, hétfőn, a Hangképcsarnok című műsorában köszöntöttük fel az akkor 70 éves GEORGIE FAME angol jazz-rock énekest, zongoristát, zeneszerzőt. Az idén, 2023. június 26-án ünnepelte 80. születésnapját a kiváló zenész. Ebből az alkalomból megismételjük a kiváló zenész legjobb felvételeit. 2005 októberében fellépett Budapesten a Rhythm Kings együttes koncertjén, és erre tanúk is vannak, mégpedig a mai műsor szerkesztői: Géczi Gábor és Radó László.

2023-08-03 07 óra Idén ünnepelte 85. születésnapját az egyik legnépszerűbb olasz énekes dalszerző EDOARDO VIANELLO. 1956-ban indult a karrierje, de igazán a 60-as évek elején futott be, amikor néhány slágere felkerült az olasz slágerlisták élére. A ma már kultfilmnek számító Dino Risi rendezte 1962-es ELŐZÉS c. mozi 2-3 betétdalát is ő jegyzi. Szerzeményeit eddig mintegy 64 filmben használták fel. Aktív és még koncertezik!. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-07-27 07 óra „A zene egy pillantás a zárt ajtó másik oldalára.”

ANGELO BRANDUARDI, olasz népi énekes, dalszövegíró és hegedűművész 1950-ben született Olaszországban, Cuggiono városában. Zenei tehetségét és munkásságát egész Európában elismerik. Számos filmzenét is komponált, közülük a legismertebb az 1983-as Legyetek jók, ha tudtok. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-07-20 07 óra „Nem csak a lant hangja szép, hangköre is más.”

AYUB OGADA, afrikai zenész és énekes első zenei albuma En Mana Kuoyo, azaz Just sand, vagyis Csupán homok címmel éppen 30 éve jelent meg , 1993-ban. Az album az afrikai zenész és énekes életét foglalja össze. AYUB OGADA 2019-ben, 63 éves korában hunyt el. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-07-13 07 óra A Forgószínpad műsorában ANGELO BADALAMENTI olasz származású amerikai zeneszerzőre emlékezünk, aki elsősorban filmzenéiről volt nevezetes. Leginkább David Lynch amerikai filmrendezővel, producerrel közösen készített munkái ismertek. Így a műsorban az 1990-ben forgatott TWIN PEAKS című televíziós sorozat zenéiből, valamint az 1999-ben forgatott Straight story vagyis Igaz történet című film kiváló felvételeiből adunk közre egy válogatást. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-07-06 07 óra „Érdemes életünkben összpontosítani a reményre, a boldogságra és a hitre.”

2023.május 24-én szerdán 83 éves korában elhunyt TINA TURNER, többszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő, színésznő. 2019 decemberében a 80. születésnapjára készült műsorunkkal tisztelgünk előtte. A dalok zöme az 1958-76 közötti Ike & Tina Turner Soul Revü időszakából került ki, amikor az énekesnő még a Rythm & Blues és soul műfajban volt sikeres. TINA TURNER kommerszebb dalokat sikerre vivő szóló karrierjéből mindössze 5 dal került be a műsorba, amelyek többségét Mark Knopfler, Tony Joe White, Ike Turner és az énekesnő maga szerezte. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-06-29 07 óra „Ha 1973 és 1980 között házasodtál Kelet-Los Angeles-ben, valószínűleg mi játszottuk az esküvődön.”

Az Egyesült Államokban, a Kalifornia állambeli Kelet Los Angeles-ben 1973-ban megalakult LOS LOBOS mexikói-amerikai rockegyüttesről szól a mai műsor. Tekintve, hogy éppen 50 éve alakultak meg és azóta szórakoztatják a népeket. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-06-22 07 óra Vajon mi a közös a Muff Woody Jazz Band, a Spencer Davis Group, a Traffic, a Blind Faith valamint a Ginger Baker’s Air Force nevű rock bandákban? Nos, igen egy STEVE WINWOOD nevű brit muzsikus. 2023. március 12-én ünnepelte 75. születésnapját STEVE WINWOOD, angol énekes, billentyűs, gitáros és dalszerző. A mai műsor az ő munkássága előtt tiszteleg. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-06-15 07 óra EDDY GRANT egy 1948-ban Guayanában született brit énekes, dalszerző és multi-instrumentalista, aki 1960-ban költözött át Angliába. Idén, március 5-én ünnepelte 75. születésnapját. Számos műfajban alkotott maradandót, mint például: reggae, funk, Brit rock, soul, afrikai ritmusok, elektronikus zene. 1965-70 között az EQUALS együttessel sok sikeres slágerük került a slágerlisták élére. Szóló zenészként a 80-as és 90-es években volt népszerű. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-06-08 07 óra JAMES BROWN amerikai muzsikus 90 éve, 1933-ban született Dél-Karolinában és 2006-ban hunyt el az atlantai Georgia-ban. A FUNKY ZENE megújítója és egyben egyik központi alakítója volt ez a zenész, aki igen nehéz körülmények között nőtt fel, de saját erejének köszönhetően és zenésztársai segítségével méltán jutott el a csúcsra. A mai műsor az ő munkássága előtt tiszteleg. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-05-30 19 óra 2023.március 12-én töltötte be 75. életévét JAMES TAYLOR, amerikai énekes, dalszerző és gitáros. Gazdag életművéből nehéz volt kiválasztani a mai 57 perces adásban megszólaló dalait. JAMES TAYLOR hatszoros Grammy-díj nyertes és 2000-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Mégis úgy érzem, ez a műsor többet mondd el a zenészről, és egyben köszönti őt. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-05-23 19 óra A GOSPEL zenei stílust használják a keresztény vallási életben az egyéni vagy közösségi hit kifejezésére. Az angol nyelvben GOSPEL névvel illetik az evangéliumokat. Ebben az értelemben a gospel, mint zenei műfaj, az evangéliumi tanítások és történetek érzelemtől átfűtött formában történő előadása. ELVIS PRESLEY, amerikai énekes és színész életében három Grammy-díjat kapott és mindhármat GOSPEL felvételeiért. A műsor szerkesztői, Géczi Gábor és Radó László a húsvéti ünnep alkalmával ELVIS PRESLEY gospel felvételeiből ad közre egy válogatást.

2023-05-16 19 óra Az idén januárban töltötte be 70. életévét LUCINDA WILLIAMS, amerikai folk rock énekes, gitáros és dalszerző. A mai műsorban 1992-es nagylemezéről és Grammy díjas 1998-as albumáról adunk közre egy válogatást. Szerkesztő: Géczi Gábor.

„A tökéletes férfi? Egy költő motorkerékpáron. Tudod, az a fajta, aki borotvaélen táncol, de szabadgondolkodó. És emellett költői vénával, ragyogó elmével is rendelkezik. Érted már? Sok szerencsét hozzá.” – Lucinda Williams

2023-05-09 19 óra „HUEY „PIANO” SMITH 1934-ben született a Louisiana állambeli New Orleans városában és 2023 februárjában 89 évesen hunyt el. A kiváló zenész egy olyan rhythm and blues zongorista, énekes és dalszerző volt, akinek munkája komoly befolyással volt a R&B és a Rock and Roll fejlődésére az 1950-es évek közepétől. Amikor 2001-ben a LOUISIANA BLUES HALL OF FAME kitüntetéssel tisztelték meg Smith-t, szerényen jelentette ki, hogy a kitüntetés főként CLOWNS nevű együttesének tagjait illeti. Professzor Longhair és Fats Domino nyomdokaiban lépkedett, és megérdemelten foglalta el helyét a Crescent City, azaz a Félhold város R&B elitjében. A mai műsor HUEY „PIANO” SMITH felvételeiből ad közre egy vidám válogatást. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-05-02 19 óra „Ez az a világ, amit magadnak alkottál, akkor most ebben kell élned.”

20 éve Franciaországban hunyt el NINA SIMONE, amerikai jazz zongorista, énekes, dalszerző és polgárjogi aktivista. A New York-i Juilliard School of Music tanítványaként úgy tudta fizetni a tandíjat, hogy a helyi klubokban zenélt. NINA SIMONE 1970-ben hagyta el az Egyesült Államokat, és nem is tudott többet visszamenni, mert a vietnami háború elleni tiltakozás miatt nem fizetett adót és körözték. A 80-as években sokat lépett fel Ronnie Scott Jazz Klubjában Londonban. Játszott klasszikus zenét, dzsesszt, bluest, soult, folkot, R&B-, gospel- és popdalokat, de sanzont is. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-04-25 19 óra „Szétszóródunk Szegedre, Pécsre, felszállunk a Hévre vagy egy londoni gépre, vagy otthon maradunk, a legmesszebb mindenkitől.”

A műsorban a tehetséges bajai születésű zenész, SZABÓ BENEDEK – éppen 10 éve – 2013-ban alapított GALAXISOK nevű együttesének albumaiból válogattunk felvételeket. Letisztult zenéjükkel és szabatos, irónikus szövegeikkel sajátos hangulatokban fogalmazzák meg generációjuk vágyait és félelmeit. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-04-18 19 óra A DEEP PURPLE angol hard rock együttes 55 évvel ezelőtt, 1968-ban alakult meg. A banda, noha sok alkalommal változott a felállása, ma is aktív. A műsorban a DEEP PURPLE együttes 2021-ben kiadott TURNING TO CRIME, azaz RÁKAPVA A BŰNÖZÉSRE című CD-jéből adunk közre egy válogatást. Különböző előadók 1946-tól egészen az 1970-es évek közepéig sikeres felvételeit dolgozták fel ezen az albumon kiváló minőségben. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-04-11 19 óra „Hippinek lenni a világ legtermészetesebb dolga volt számomra.”

2023. január 18-án hunyt el 81 éves korában DAVID CROSBY amerikai gitáros, énekes és dalszerző. A róla elkészített műsor egyúttal a Crosby, Stills, Nash & Young együttes munkájáról is szól, akik éppen 55 évvel ezelőtt, 1968-ban indultak el sikereik útján. A zenéjüket hallgatva kiderül, hogy nem érdemtelenül voltak sikeresek. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-04-04 19 óra A mára már világszerte elismert klasszikus gitár duó, a KATONA IKREK, KATONA PÉTER és ZOLTÁN 1968-ban születtek Budapesten. Ebből az alkalomból a budapesti Zeneakadémia Solti termében Fifty-Fifty című koncertjükkel ajándékozták meg a magyar nézőket 5 évvel ezelőtt, 2018-ban. Minden stílusban otthonosan mozognak, a barokk muzsikától a tangóig. Gyakran saját, virtuóz és szellemes feldolgozásban szólaltatják meg a klasszikus mesterműveket. A mai műsor az ő művészetük előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-03-28 19 óra „Bármit el tudott énekelni. És az úgy hangzott, mintha az lenne az egyetlen zene, ami számít.”

2023. február 2-án lett volna 60 éves EVA CASSSIDY, amerikai énekesnő, akit 33 évesen ragadott el közülünk a melanoma rákbetegsség. A neves angol lap, a The Guardian „generációja egyik legkiválóbb hangjának“ nevezte. Evához számos műfaj közel állt, leginkább azonban a jazz, a blues és a gospel. A mai műsorban egy 2015-ben kiadott dupla koncertlemez segítségével odavarázsoljuk a RádióBézs hallgatóit egy EVA CASSIDY koncertre. Dőljenek hátra a széken, és adják át magukat a ZENE bűvöletének. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-03-21 19 óra „A bölcsesség csak tapasztalat útján szerezhető.”

5 éve, 2018 január 20-án, 80 éves korában hunyt el TERRY EVANS amerikai R&B énekes, gitáros és dalszerző. A mai műsor mindkét szerkesztőjének abban a szerencsében volt része, hogy a 2000-es évek első felében TERRY EVANS amerikai R&B énekest, gitárost és dalszerzőt többször is hallhattuk, láthattuk koncerten itt Budapesten. Ez a mai műsor TERRY EVANS munkássága előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-03-14 19 óra „Azt mondd meg nékem: hol lesz majd lakóhelyünk?”

80 éves lenne CSEH TAMÁS. A mai emlékező műsorban a szerkesztők saját, szubjektív szemüvegükön át mutatják meg a Cseh Tamás dalok sokunkra tett megmagyarázhatatlan és mágikus hatását. Ő és Bereményi Géza segített nekünk a szívünkkel látni új és régi hangulatokat, legyen szó hazáról, Budapestről, pályaudvarokról, a 60-as évekről, kocsmáról, presszóról, egy balatoni vagy krakkói kirándulásról, szüleinkről, tanárainkról, szerelmeinkről, barátainkról. Szerkesztők: Radó László és Géczi Gábor.

2023-03-07 19 óra „Nem számít, hogy küzdök és iparkodom, Soha nem fogok kijutni ebből a világból élve.”

1953. január 1-én, 70 évvel ezelőtt hunyt el HANK WILLIAMS amerikai country, folk, blues, honky tonk énekes és dalszerző. Mindössze 29 éves volt, és noha nem ismerte a kottát, komoly zenei örökséget hagyott az utána jövő amerikai zenészekre. A műsort készítette: Géczi Gábor.

2023-02-28 19 óra „Meddig alszol még, hazám, Szép Magyarországom?

Föl sem ébredsz már talán, Csak a másvilágon!”

200 éve, 1823. január 1-én született PETŐFI SÁNDOR magyar költő. FERENCZI GYÖRGY és együttese 2006-ban kiadott PETŐFI lemeze még aktuálisabb, mint valaha. Az ő versfeldolgozásaikkal tisztelgünk Petőfi Sándor élete és műve előtt. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-02-21 19 óra A Blues az élet valóságát fejezi ki dalokban, szavakban, érzésekben és együttérzésben.

31 éve, 1992-ben hunyt el 76 éves korában WILLIE DIXON amerikai bluesénekes, nagybőgős és zeneszerző, aki Chicago városában szerzett magának komoly hírnevet. Mindig is ápolta a blues gyökereit, hogy aztán zenésztársai bárhol a világon feldolgozásokkal virágoztassák és gyümölcsöztessék ezt a műfajt. 1980-ban választották be a Blues Hírességek Csarnokába. A mai műsor WILLIE DIXON amerikai bluesénekes, nagybőgős és zeneszerző munkássága előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-02-14 19 óra „Művészként minden művész a politika felett áll.”

OLIVER MTUKUDZI, zimbabwei gitáros, énekes és dalszerző 71 éve, 1952-ben született és sajnos már 66 évesen 2019-ben elhunyt. A mai műsor az ő zenéjéből ad egy színes válogatást.

A mai műsor szerkesztője 1988-ban egy hetet töltött az afrikai ország Zimbabwe fővárosában, Hararében. Akkor ott bementem egy boltba, ahol műsoros audio kazettákat árultak. (Akkoriban a CD kiadványok még nem terjedtek el.) A bolt tulajdonosa – egyben az eladó – egy fehér angolszász férfi kérésemre eladott nekem 3-4 műsoros kazettát. Ezeken zimbabwe-i zenészek rögzítettek felvételeket, nevezetesen:

– a The Marxist Brothers nevű együttes
– Lovemore Madzsovana (Lovemore Majaivana) (born in 1954) és
– Oliver Mtukudzi (1952-2019)
Afrikának ezen a részén sok zenei műfaj létezik, Én leginkább a DENDERA zenét szerettem meg, de van a műfajok közt keveredés is.

2023-02-07 19 óra „Mikor nevetünk, mindig másokon nevetünk. Mikor sírunk, mindig magunkat siratjuk.”

101 éve hunyt el GÁRDONYI GÉZA író, költő, újságíró (1863-1922). Ebből az alkalomból a mai Forgószínpadban „A FÖLDRE NÉZŐ SZEM” című füveskönyvéből adunk közre zenével illusztrált részleteket. A műsort szerkesztette, a zenéket válogatta és közreműködik: Géczi Gábor.

2023-01-31 19 óra KALENDÁRIUM. Irodalmi válogatás Krúdy Gyula és Kosztolányi Dezső írásaiból. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-01-24 19 óra „Mikor nevetünk, mindig másokon nevetünk. Mikor sírunk, mindig magunkat siratjuk.”

101 éve hunyt el GÁRDONYI GÉZA író, költő, újságíró (1863-1922). Ebből az alkalomból a mai Forgószínpadban „A FÖLDRE NÉZŐ SZEM” című füveskönyvéből adunk közre zenével illusztrált részleteket. A műsort szerkesztette, a zenéket válogatta és közreműködik: Géczi Gábor.

2023-01-17 19 óra „A blues zene eszköz arra, hogy az élet rossz dolgai fölé emelkedjünk, és ne ragadjunk le a kellemetlen dolgoknál.”

A mindössze 22 éves CHRISTONE „KINGFISH” INGRAM amerikai bluesgitáros és énekes eddig mindössze két albumot jelentetett meg, amelyek közül a második, a 2021-ben publikált 662 című lemez abban az évben elnyerte „A legkiemelkedőbb kortárs blues album” Grammy díjat. Ha meghallgatjuk a műsort, akkor kiderül, hogy miért. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2023-01-10 19 óra „Anyám mindig azt mondta: Te és Elvis egész jók vagytok, de egyikőtök sem Chuck Berry.”

2022. október 28-án 87 éves korában elhunyt JERRY LEE LEWIS amerikai zongorista, énekes és dalszerző. A mai műsor róla emlékezik meg néhány különleges, kevésbé ismert felvételével a Southern Roots, a London Sessions és a Rock & Roll Time c. albumairól. A közreműködő zenészek névsora is jelzi a tisztelgést JERRY LEE LEWIS munkássága előtt: Rory Gallagher, Albert Lee, Alvin Lee, Peter Frampton. Illetve Keith Richards, Ron Wood, Neil Young, Robbie Robertson, Derek Trucks és Daniel Lanois. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2023-01-03 19 óra „A blues zene eszköz arra, hogy az élet rossz dolgai fölé emelkedjünk, és ne ragadjunk le a kellemetlen dolgoknál.”

2022. október 21-én ünnepelte 80. születésnapját ELVIN BISHOP a veterán amerikai blues énekes, gitáros és dalszerző. 1963 és 68 között alapító tagja volt a neves csikágói bandának, a PAUL BUTTERFIELD BLUES BAND-nek, amiért 2015-ben beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé. A 80 éves legenda szerint „a blues nem futball, amit 30 évesen abba kell hagyni”. Szerencsénkre nagy energiával és örömmel játszik ma is. A mai megemlékezés a Forgószínpad 2. műsora a zenészről. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-12-27 19 óra „A blues zene eszköz arra, hogy az élet rossz dolgai fölé emelkedjünk, és ne ragadjunk le a kellemetlen dolgoknál.”

2022. október 21-én ünnepli 80. születésnapját ELVIN BISHOP a veterán amerikai blues énekes, gitáros és dalszerző. 1963 és 68 között alapító tagja volt a neves csikágói bandának, a PAUL BUTTERFIELD BLUES BAND-nek, amiért 2015-ben beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé. A 80 éves legenda szerint „a blues nem futball, amit 30 évesen abba kell hagyni”. Szerencsénkre nagy energiával és örömmel játszik ma is.

Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-12-20 19 óra

„Utolér a múlt, mint a mögöttünk hagyott jövő.”
„Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni.”

Tavaly, 2021-ben ünnepelte 50. születésnapját KISS TIBOR magyar zenész, képzőművész és dalszövegíró. Az általa 1991-ben alapított QUIMBY együttes pedig ugyanazen évben volt 30 éves. Ritkaság hogy Dunaújvárosból egy ilyen igényes zenei együttes növi ki magát. A város büszke lehet rájuk. Nem véletlen, hogy 2006-ban elnyerték az Az év hazai modern rock albuma címet. A mai műsor róluk szól. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-12-13 19 óra Az örökkévalóságban élek, ezért nem is érdekel, hány éves vagyok.”

2022. október 2-án 80. életévében elhunyt SZAKCSI LAKATOS BÉLA, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar jazz ikonikus alakja. A Rákfogó együttes, majd később a Saturnus együttes tagjaként Szakcsi fontos szerepet játszott a fúziós zene hazai terjedésében. A 70-es évektől tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. Koncertjein a jazz improvizációt ötvözte a klasszikus- és kortárs zenével, és a népzenével. A kiváló zenész 70. születésnapjára, 2013-ban készítettük a ma adásba kerülő műsort. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-12-06 19 óra ALAN PRICE angol zongorista, énekes és dalszerző munkásságáról immár másodízben emlékezünk meg, köszöntve a zenészt 80. születésnapja alkalmából. Kevesen tudják, hogy a híres ANIMALS együttest nem Eric Burdon, hanem Alan Price alapította 1962-ben. De már 1965-ben kilépett és szólókarrierje mellett számos együttesével növelte sikereit. Olyan zenészekkel lépett fel, mint Fleetwood Mac, Jimi Hendrix vagy Georgie Fame. Az Alan Price Set és az Electric Blues Company sokat tettek hozzá a R&B műfaj népszerűségéhez. A mai műsor is az idén 80 éves ALAN PRICE, angol zenész munkássága előtt tiszteleg. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-11-29 19 óra „Az emberek megmossák az arcukat, kezüket, de vajon hány az, aki mindennap megmossa a lelkét is.”

100 éve hunyt el GÁRDONYI GÉZA író, költő, újságíró (1863-1922). Ebből az alkalomból a mai Forgószínpadban ” ÉGRE NÉZŐ LÉLEK ” című füveskönyvéből adunk közre zenével illusztrált részleteket. A műsort szerkesztette, a zenéket válogatta és közreműködik: Géczi Gábor.

2022-11-22 19 óra 5 éve, 2017 márciusában, 90 éves korában elhunyt CHUCK BERRY a legendás amerikai gitáros, énekes és dalszerző – a Rock & Roll műfaj egyik kiemelkedő alakja. Emléke előtt azzal a műsorral tisztelgünk, amelyet a 90. születésnapja alkalmából készítettünk 2016-ban. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-11-15 19 óra A THE HOLLIES együttes 60 évvel ezelőtt 1962-ben alakult Manchester városában és az ún. Merseyside beat egyik jeles képviselője lett. Komoly sikereket az 1960-as években Graham Nash kiválásáig értek el, és emiatt 2010-ben Amerikában beválasztották a Hollies együttest a Rock And Roll Hírességek Csarnokába. Az együttes ma is aktívan zenél, és a Covid járvány enyhülése után megint fellépnek. A mai műsorban az ő dalaikból válogatunk. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-11-08 19 óra 70 éve, 1952. augusztus 20-án született JOHN HIATT, amerikai zenész, énekes és dalszerző. A blues, a R&B, a country és a folk-rock műfajokban egészen kiemelkedőt alkot, és remélhetőleg még sok új lemezt fog kiadni zenésztársaival. Sok kiváló zenész dolgozta fel szerzeményeit. A mai műsor az ő munkáiból ad közre egy színes válogatást. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-11-01 19 óra Azt mondják, a blues zene azok számára, akik értik, egy eszköz arra, hogy az élet rossz dolgai fölé emelkedjenek, s nem maradnak meg annál, hogy csupán rögzítsék a kellemetlen dolgok létezését.

JOHN LEE HOOKER, a kiváló amerikai blues zenész 105 éve, 1917. augusztus 22-én született Clarksdale-ben, Mississippi államban. A mai műsorban rá emlékezünk. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-10-25 19 óra 10 éve, 2012-ben hunyt el LEVON HELM, amerikai zenész, színész, a The Band együttes egykori dobosa és énekese. A The Band együttes 1976-os feloszlása után kezdett el LEVON HELM szólólemezeket kiadni. Az együttesével készített 2009-es Electric dirt c. stúdiólemeze és a 2011-es Ramble At The Ryman koncert CD-je is Grammy díjat kapott. A mai műsor e kiváló zenészre emlékezik. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László..

2022-10-18 19 óra „Magyarnak lenni voltaképpen egy hiányérzet. Örök keresésben élünk.”
​​​​​​​110 éve, 1912-ben született ÖRKÉNY ISTVÁN, író, drámaíró. A mai zenés, irodalmi müsorban rá emlékezünk. Szerkesztök: Radó László és Géczi Gábor.

2022-10-11 19 óra „Barátom, tisztára marhaság, amit csinálsz, bárha akarod, én beszélek neked az életemről három napig egyfolytában, mégse fog semmi se kiderülni.”

110 éve, 1912-ben született BEAMTER „BUBI” JENŐ, jazzdobos, vibrafonos, zeneszerző és tanár. Rendhagyó módon most a megemlékezéshez segítségül hívjuk az irodalmat. Örkény István, író, drámaíró, aki szintén ez évben lenne 110 éves – több sorstársuk mellett Beamter Bubi Jenővel is készített egy interjút, egy remek portrét, amikor a II. világháború végén együtt raboskodtak egy szovjet hadifogolytáborban. Ez „Bubi” címmel jelent meg a Lágerek népe c. könyvében. A műsort szerkesztette, a szöveget, a zenéket válogatta és közreműködik: Géczi Gábor.

2022-10-04 19 óra 110 éve, 1912. júliusában született WOODY GUTHRIE amerikai folkénekes – gitáros és dalszerző. A mai műsorban BILLY BRAGG, angol énekes és az amerikai WILCO együttes 1998 és 2021 között publikált MERMAID AVENUE c. tripla CD-jének zenei anyagából válogattunk felvételeket. A lemezekre Woody Guthrie lányának, Nora Guthrie-nak kérésére rögzítettek felvételeket a legendás amerikai folk énekes, Woody Guthrie eddig kiadatlan dalszövegeire. A kiadványt 1998-ban Grammy-díjra jelölték a Legjobb Kortárs Folk album kategóriában. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-09-27 19 óra A DEAD SOUTH egy kanadai blugrass banda, akik 2012 óta indultak el a Kanada középső részén található Saskatchewan tartományból. 2021. november közepén Bp-en, az Akváriumban adtak telt házas koncertet. A Covid járvány dacára két hónap alatt elkeltek rá a jegyek. Hogy miként lehet ez? A rosszmájúak szerint az Akvárium mérete miatt. Magam inkább a bluegrass zene vonzerejét látom ebben. A mai műsorban a DEAD SOUTH banda felvételeiből válogattunk. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-09-20 19 óra PAUL MCCARTNEY 1942. júniusában született Liverpoolban. Éppen 80 évvel ezelőtt. Liverpooli munkáscsaládban nőtt fel, és bár vett zeneórákat, hallás után tanult meg játszani zongorán és trombitán, majd azon a gitáron, amelyet a rock & roll láz kitörése után eladott trombitája árán vett. 16 éves volt, amikor 1958-ban megírta egyik első dalát apjának címezve: When I’m Sixty Four, azaz amikor 64 éves leszek. A mai műsor a zenész szólólemezeiről játszik le fontos felvételeket, amelyek méltó folytatásai a Beatles örökségnek, s amire büszke lenne az 1980-ban elhunyt John Lennon, a 2001-ben eltávozott George Harrison és a ma is fellépő Ringo Starr. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-09-13 19 óra „Egy életen keresztül egyetlen célt követtem: sikerrel kitörni a megszokottból, a már ismertből, a mindennapiból.”

A mai műsorban DUDÁS LAJOS legendás magyar jazz klarinétos felvételeiből válogatunk. A művész régi rádiófelvételei közül nemrég kiválasztott 25 felvételt. A 160 perces változatos zenei anyag 2022-ben került kiadásra egy hitelkártya méretű pendrive-on. Nehéz, mégis örömteli feladat volt kiválasztani a mai műsorban elhangzó 10 felvételt. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-09-06 19 óra Az idén, 2022 május 17-én ünnepelte a New York-i Harlemben született TAJ MAHAL, amerikai blues zenész 80. születésnapját. Ugyancsak az idén 2022. március 15-én ünnepelte a kaliforniai Los Angeles-ben született RY COODER blues zenész 75. születésnapját. A két tapasztalt zenész 2022. április 22-én jelentette meg GET ON BOARD című nagylemezüket. Az albummal a Sunny Terry és Brownie McGhee folk zenei duó tagjai előtt kívántak tisztelegni, akik 1952-ben ugyanezzel a címmel adtak ki egy zenei albumot. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-08-30 19 óra Az idén, 2022. június 7-én töltötte be 65. életévét JUAN LUIS GUERRA dominikai énekes, dalszerző és producer, aki a latin zenében legendának számít. Zenéjében a Dominikában népszerű merenguén kívül a bachata, a bolero és a bossa-nova stílusok is megtalálhatók keveredve a jazz-es elemekkel. A zenész dalszövegeiben olykor erős társadalomkritikával él, és az UNESCO nagyköveteként sok hátrányos helyzetű gyerek sorsán igyekszik segíteni. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-08-23 19 óra Vidámak, szabadok és lármásak! Kuba, 120 éve, 1902-ben lett független, amikor a szigetet gyarmatként uraló spanyolokat az amerikaiak elűzték. KUBA. Zenés, irodalmi összeállítás vérpezsdítő ritmusokkal, fülledt erotikával, szókimondással a nyomorról, a derűről, mely utóbbit a latin emberek az elkeseredett pillanatokban is képesek megőrizni. Havannai pillanatképek PEDRO JUAN GUTIERREZ, kubai író, költő újságíró szemüvegén át. Közreműködnek a szerkesztők, Géczi Gábor, Radó László valamint Járvás Katalin és Fidel Castro hangfelvételről.

2022-08-16 19 óra A mai alkalommal a CONTEMPORARY FOLK MUSIC FROM FINLAND című lemezről válogattunk, amelyet 2016-ban promóciós CD-ként adtak ki Finnországban, de már 2015 októberében hallható volt a budapesti Womex fesztiválon. A WOMEX (azaz Worldwide Music Expo) 2020-as eseményét részben virtuálisan valósították meg Budapesten. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-08-09 19 óra BERTA ZSOLT magyar író, zenész, dalszerző 2019 decemberében publikálta SZOMJAS SZŰZ című novelláskötetét, amelyhez mellékelt CD lemezt is. A lemez kocsmai dalokat tartalmaz a jellegzetes kocsmai háttérzajokkal együtt. Berta Zsolt életútja elég rögös volt. Humoros, szatirikus, szórakoztató dalai erről szólnak és nem minden tanulság nélkül valók. Ahányszor csak meghallgatjuk ezeket a dalokat, azt érezzük, hogy gyógyítanak, mint régen a sámánok, ráénekléssel. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-08-02 19 óra „Oly szomorú, ha nemes fát tép ki a szél gyökerestől.

Fájdalmas, ha a mű csonka lesz, abbamarad.”

5 évvel ezelőtt, 2017-ben távozott közülünk FÁBIÁN JULI magyar jazzénekesnő, dalszerző. Fábián Juli főleg a dzsessz, de a pop, vagy akár a kuplé műfajában számos sikeres előadás részese volt. Első komoly találkozása a kisérletező modern műfajokkal a Barabás Lőrinc Eklektric-ben történt, amelyet aztán folytatott 2009-től a Jazz Riff nevű formációjában. A mai műsorban Fábián Juli művészetét azokon a koncertfelvételeken keresztül mutatjuk meg, amelyeket a Budapest Jazz Clubban rögzítettek 2011-ben. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-07-26 19 óra  2. Rész

„Próbáltam súgni, szájon és fülön, Mindnyájatoknak a szót, a titkot, a csodát”

LATINOVITS-VISZOCKIJ HANGKÉPPORTRÉ. Sokat beszélünk hagyományaink, kultúránk megóvásáról, miközben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni példával szolgáló óriási művész-egyéniségeinkről. Szerkesztette, rendezte és közreműködik: Járvás Katalin, Radó László, Géczi Gábor. A műsor az Éter Lovasai Szellemi Műhely munkája.

2022-07-19 19 óra 1. Rész

„Fél évszázadnál kevesebbet éltem.Tizenkét éve óvsz te és az Úr.

Orcája előtt van mit énekelnem, s ha számon kér, az ének igazol.”

1970-ben hunyt el VLAGYIMIR VISZOCKIJ, orosz költő, színész, énekes Az Éter Lovasai Szellemi Műhely Hangképportréja Marina Vlady, felesége és szerelme emlékei alapján készült, sok zenével. Szerkesztette, rendezte és közreműködik: Járvás Katalin, Radó László, Géczi Gábor.

2022-07-12 19 óra HERBIE HANCOCK amerikai jazz zongorista és zeneszerző 2022. áprilisában ünnepelte 80. születésnapját. Pályája kezdetén 5 évig játszott Miles Davis kvintetjében, de már akkor szólólemezeket adott ki saját együttesével. Az akusztikus zongora mellett, aminek mestere, sok elektronikus billentyűs hangszert illetve stílust is népszerűvé tett. Ő írta a Nagyítás c. Antonini film zenéjét is. A mai műsorban az ő felvételeiből válogatott a szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-07-05 19 óra Mai műsorunkban a 2020 május 9-én elhunyt LITTLE RICHARD (II. rész) amerikai énekes, dalszerző és zongorista munkássága előtt tisztelgünk. A 87 évet élt zenész olyan gazdag életművet hagyott hátra, hogy két egyórás műsorban mutatjuk be. A második részben a zenész második sikerhullámából, elsősorban a Reprise kiadónál 1970 és 72 között megjelent albumaiból adunk közre egy szubjektív, de különleges válogatást. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-06-28 19 óra Mai műsorunkban a 2020 májusában elhunyt LITTLE RICHARD amerikai énekes, dalszerző és zongorista munkássága előtt tisztelgünk. A 87 évet élt zenész olyan gazdag életművet hagyott hátra, hogy két egyórás műsorban mutatjuk be. Az első részben a zenész korai, 1951-53 között rögzített és kevésbé ismert kiváló R&B felvételei mellett, az 1955-65 közötti sikerdalokból adunk közre egy szubjektív válogatást. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-06-21 19 óra 107 éve született WILLIE DIXON amerikai bluesénekes, nagybőgős és zeneszerző a Mississippi állambeli Vicksburg városában, aki Chicago városában szerzett magának komoly hírnevet. Mindig is ápolta a blues gyökereit, hogy aztán zenésztársai bárhol a világon feldolgozásokkal virágoztassák és gyümölcsöztessék ezt a műfajt. 1980-ban választották be a Blues Hírességek Csarnokába. A mai műsor WILLIE DIXON amerikai bluesénekes, nagybőgős és zeneszerző munkássága előtt tiszteleg.
Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-06-14 19 óra RAY CHARLES, afroamerikai jazz zongorista és énekes. 7 éves korában zöldhályog következtében teljesen megvakult, de a Braille írás segítségével megtanult kottát olvasni és zenét szerezni egy vak és siket néger gyerekek részére fenntartott iskolában Floridában. A műsor első felében Ray Charles korai időszakából, az 1950-es, 60-as évekből R&B felvételek szólnak, majd néhány jóval későbbi különleges koncertfelvétel is adásba kerül tőle. RAY CHARLES különleges énekhangja, zongorajátéka felismerhető bármelyik felvételén, legyen az jazz, rock, blues, gospel, R&B, soul, swing vagy country. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-06-07 19 óra 1990-ben mindössze 35 évesen halt meg STEVIE RAY VAUGHAN, amerikai blues gitáros énekes és dalszerző. A mai műsorban egy különleges albumról válogattunk felvételeket, hogy művészete előtt tisztelegjünk. 2019 márciusában jelent meg REESE WYNANS első albuma SWEET RELEASE címmel. Ő volt STEVIE RAY VAUGHAN Double Trouble nevű kísérő együttesének a billentyűse. Kiváló zenésztársaival méltón hajtanak fejet a texasi blues gitáros munkássága előtt, akit 2000-ben választottak be a Blues Hírességek Csarnokába. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-31 19 óra „A repülés vágyát öseinktöl örököltük, akik úttalan útakon tett fárasztó utazásaik során irigykedve nézték a madarakat, amint akadályok nélkül sebesen szálltak az ég végtelen országútjain.”

Wilbur Wright, Wright fivérek, 1903

Abból az alkalomból, hogy 1950. májusában nyitották meg Budapest nemzetközi repülőterét Ferihegyen, a mai műsorban a repüléssel kapcsolatos zenei felvételek forognak majd. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-24 19 óra 2009-ben tartotta búcsúkoncertjét a COTTON CLUB SINGERS magyar vokálegyüttes, szerencsére a búcsú nem volt végleges. Sikerüket mutatja, hogy 1999-ben eMeRTon-díjat nyertek az „Az év jazzegyüttese” kategóriájában. 2004 elején Londonban turnéztak, ahol a BBC Radio2-ben élőben a BBC Orchestra kíséretében adtak műsort. Ma az ő felvételeikből válogatunk. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-17 19 óra „Considering how dangerous everything is, nothing is really very frightening.”

„Minden annyira veszélyes, hogy semmi sem igazán ijesztő.”

(Gertrude Stein)

1923-ban született a magyar felmenőkkel rendelkező berlini születésű színésznő, kabaré énekes, AGNES BERNELLE. 1935-ben emigrált szüleivel Angliába, ahol színészi és énekesi karrierbe kezdett, ami végül Írországban teljesedett ki. Hiteles tolmácsolója volt a Brecht daloknak, de szuggesztív felvételeket készített Tom Waits és Elvis Costello szerzeményeiből is. A mai műsor a kalandos életű díva művészete előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-10 19 óra 1959. február 3-án hunyt el egy repülőgép-balesetben BUDDY HOLLY, amerikai énekes, dalszerző, a rock&roll egyik kiemelkedő alakja. A mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg, mégpedig a Verve Zenei Csoport által a zenész 75. születésnapjának évében, 2011-ben kiadott TRIBUTE CD zenei anyagának bemutatásával. És ne feledjék: a budapesti Buddy Holly Klub manapság is működik a Bp. XI. ker. Kruspér utca 2-4-ben. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-03 19 óra

– Akkor most szabadok leszünk?
– Nem. Olyan emberek leszünk, akiket felszabadítottak.

33 éve, 1989-ben távozott közülünk MÁRAI SÁNDOR, író, költö, publicista. Rá emlékezik a mai müsor egy zenés irodalmi órával, amely az emberi szabadságról szól. A müsorban részletek hangzanak el MÁRAI SÁNDOR „Rómában valami történt” címü írásából és „Hatalom” c. novellájából. Az élet egyik alapkérdéséhez Kertész Imre, Örkény István és Mark Twain is hozzászól. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-04-26 19 óra PÁTKAI ROZINA magyar dzsesszénekesnő és zenekara különböző formációkban 2010 óta koncertezik rendszeresen hazánkban és külföldön. 2013-as debütáló „Vocé e eu” című lemezük az Egyesült Államokban elnyerte az Independent Music Awards 2013-as Közönségdíját. 2018. decemberében TALADIM címmel publikálta az énekesnő legutóbbi albumát, amelyen zenésztársaival akusztikus és elektronikus zenei környezetbe helyezi klasszikus és kortárs költők verseit. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-04-19 19 óra A mai műsorban a FIRKIN, a BRAN és a M.É.Z. nevű magyar együttesek ír-kelta mítoszokhoz és népszokásokhoz fűződő dalaiból készítettünk egy összeállítást. Ezzel 2022. február 26-án elérkeztünk az ír zenei sorozatunk végéhez, amelynek során 6 adás keretében 11 ír és ír zenét játszó magyar együttes felvételeiből adtunk közre a hallgatóknak egy válogatást. E műsorokkal emlékeztünk meg ebben az évben, azaz 2022-ben, az 1922-ben lezajlott ír polgárháború 100 évvel ezelőtti eseményeiről.
Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-04-12 19 óra A WOLF TONES ír együttes 1963 óta tevékenykedik az ír folk zene területén. Nevüket Theobald Wolfe Tone ír forradalmárról és hazafiról, az 1798-as ír lázadás egyik vezetőjéről kapták, ugyanakkor a wolfe tone annak a hamis hangnak is a neve, amely a hegedűs hangszerekre jellemző. A CHIEFTAINS egy többszörös Grammy-díjas tradicionális népzenét játszó ír zenekar, amely 1962-ben alakult. Érdemeihez tartozik, hogy a hagyományos ír zenét eljuttatta a világ közönségéhez. Emiatt az ír kormány 1989-ben az „Írország zenei nagykövetei” címet adományozta nekik. A mai műsor az ő zenei világukból ad közre egy válogatást.
Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-04-05 19 óra SHANE MACGOWAN ír zenész, gitáros és énekes, a The Pogues együttes egyik alapítója. A zenész idén, 2022. december 25-én lesz 65 éves. A zenei karrierje során fogyasztott alkohol és kábítószer miatt egészségi állapota nem a legjobb, de él, noha tolószékbe kényszerült. A zenész 6 éves volt, amikor családjával együtt átköltöztek Angliába. Végül zenei téren sikeres lett, és nagyban neki köszönhető, hogy az ír folk zene megújult, és újra népszerű szerte a világon. A mai műsor az ő zenei világából ad közre egy válogatást. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-29 19 óra A DUBLINERS együttes 60 éve, 1962-ben kezdett el fellépni tradicionális kocsmazenekarként. 4-5 év alatt elismerést szereztek a nemzetközi színpadokon is. A DUBLINERS nagy szerepet játszott az ír folkzene népszerűsítésében Európában. Ír bandák számos generációjára voltak hatással, és örökségük a mai napig hallható olyan művészek zenéjében, mint például a The Pogues együttes. 2012. február 8-án a THE DUBLINERS „életműdíjat” kapott a BBC Radio 2 Folk Awards díjátadón. A mai műsorban rájuk emlékezünk legjobb felvételeikkel. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-22 19 óra Az elmúlt 2021-es évben ünnepelte 60. születésnapját ENYA ír énekesnő, dalszerző és zongorista. ENYA diszkrét személyiség, aki próbálja távol tartani magánéletét zenei karrierjétől. Inkább sprituális, mint vallásos személyiségnek tartja magát. Nehézséget okoz neki a stúdió-orientált hangzás újraalkotása a színpadokon, de nem zárkózik el, hogy egyszer élő koncerten mutasson be egy lemezt. 8 testvérével kezdett el zenélni, és később lépett sikeres szóló pályára. A mai műsorban az ő felvételeiből adunk közre egy válogatást.
Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-15 19 óra SINÉAD O’CONNOR Grammy-díjas ír énekesnő 1966-ban született Dublinban. Alternatív rock, Folk és Pop rock. Ezek a műfajok állnak az énekesnő neve mellett. Ugyanakkor ő maga Protest Song énekesként határozza meg magát, olyannak, aki kimondja azt, ami a szívét nyomja.

Az ír függetlenségi háború után 100 évvel ezelőtt, 1922-ben Írország nagy része kivált az Egyesült Királyságból, amit az egyéves ír polgárháború követett.

Michael Higgins, Írország jelenlegi köztársasági elnöke szerint a 2022-es centenárium idején „a 100 évvel ezelőtti eseményekre, megszólalásokra azzal a nyitottsággal kell emlékezzünk, amelyeket talán korábban ‘másnak’, idegennek, a tegnap ellenségének véltünk”. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-08 19 óra 15 éve hunyt el a texasi-i CLARENCE GATEMOUTH BROWN gitáros, énekes,hegedűs, dalszerző, akit nem ok nélkül neveztek az Amerikai Zene nagykövetének. Igen sok műfajban alkotott kiválót. Íme néhány: blues, country, jazz, Cajun, R&B, bigband, folk és Texas blues. A zenészt 1999-ben választották be a Blues Hírességek Csarnokába és nyolcszor nyerte el a W. C. Handy díjat. Nehéz dolga volt a szerkesztőknek, mert csak ízelítőt adhattak a mai műsorban a kiváló zenész gazdag anyagából. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-03-01 19 óra 1985-ben a szatmár megyei Nagyecseden cigány fiatalok alapították meg ROMÁNYI ROTÁ, azaz CIGÁNY KERÉK nevű együttest. Repertoárjuk kizárólag gyűjtött anyag. A népi gyökereik mellett a sokszínű nemzetközi cigány folk színes, változatos ritmusait is bemutatják. A mai műsorban az Etnofon kiadónál megjelent két albumuk zenei anyagából válogattunk. Az együttes változatos felállással megújítja a cigány-magyar-román zenei anyanyelvet, de meg is őrzi annak változatos, élénk színeit. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-02-22 19 óra KOSZTOLÁNYI DEZSŐ, magyar író, költő, műfordító. A mai műsorban a magyar KALÁKA együttes 2005-ben publikált lemezéről válogatunk megzenésített Kosztolányi verseket. Tiszteletre méltó, ahogy ez a zenekar 50 éve ugyanolyan magas minőségben képes megtartani, de egyben árnyalni, gazdagítani a sajátos és kedvelt Kaláka-hangzást. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-02-15 19 óra A PADDY AND THE RATS nevű magyarországi, miskolci zenekart ír művészneveket használó magyar fiatalok alapították a 2008-ban. Angol nyelvű internetes weboldalukról kiderül, hogy több száz koncerten játszottak külföldön és belföldön is, ezért masszív rajongótáboruk jött létre. Az együttes zenéjében az ír és a kelta népzene motívumait ötvözi a punk-rockkal. Eddig megjelent 5 albumukból választottuk ki a mai műsorban megszólaló dalokat. Egyúttal emléket állítunk az idei év elején mindössze 41 évesen elhunyt harmonikásukra, Babicsek Bernátra, aki 2012 óta zenélt velük. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-02-08 19 óra Forgószínpad a kalendárium körül. Zenés irodalmi válogatás KRÚDY GYULA és KOSZTOLÁNYI DEZSŐ írásaiból. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-02-01 19 óra BERTA ZSOLT magyar író, zenész, dalszerző 2021. december 6-án volt 55 éves. 2019 decemberében publikálta SZOMJAS SZŰZ című novelláskötetét, amelyhez mellékelt CD lemezt is. A lemez kocsmai dalokat tartalmaz a jellegzetes kocsmai háttérzajokkal együtt. Berta Zsolt életútja elég rögös volt. Humoros, szatirikus, szórakoztató dalai erről szólnak és nem minden tanulság nélkül valók. Ahányszor csak meghallgatjuk ezeket a dalokat, azt érezzük, hogy gyógyítanak, mint régen a sámánok, ráénekléssel. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-01-25 19 óra WYNTON MARSALIS amerikai trombitás és zeneszerző idén ünnepli 60. születésnapját. A mai műsor szerkesztője a Covid járvány miatt 2019 júliusában volt utoljára nyilvános koncerten. 2 évvel ezután 2021. július 5-én WYNTON MARSALIS és zenekara adott koncertet a MÜPA-ban. A zenekarvezető jelezte, hogy ezt a koncertet egy évvel korábbra tervezték, de csak most kerülhetett rá sor. WYNTON MARSALIS 2004-től a New York-i Jazz at Lincoln Center művészeti központ zenei igazgatója. Feladataik között szerepel ismeretterjesztő előadások szervezése az Egyesült Államokban és szerte a világon. Számos Grammy díjat nyert, és ő eddig az egyedüli zenész, aki ugyanabban az évben a komolyzene és a jazz műfajában is kapott Grammy-t. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-01-18 19 óra A PÁL UTCAI FIÚK című Molnár Ferenc ifjúsági regény első közlése 116 évvel ezelőtt, 1906-ban a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban történt. 16 évvel ezelőtt 2016. november 5-én mutatták be a Vígszínházban Dés László – Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés játékát, amely Molnár Ferenc azonos című regényéből készült. A színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László, Radnóti Zsuzsa és Török Ferenc.

2022-01-11 19 óra Az idén 2021. október 2-án ünnepelte STING, angol zenész, énekes, aktivista 70. születésnapját. Nem könnyű a szerkesztők dolga, ha egy ilyen kiváló és termékeny muzsikus felvételeiből kell kiválogatni azt a néhányat, ami elhangzik egy műsor szűk egy órájában. Hallgatóink megszokhatták már, hogy mi az ismert zenészek kevésbé elcsépelt, nem agyonjátszott slágereit, hanem a ritkán hallható, de színvonalas dalaikat adjuk adásba. Ez lesz most is. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-01-04 19 óra 110 éve született LOUIS PRIMA amerikai énekes, színész, dalszerző és jazz trombitás. Néhol 1910-et, máshol 1911-et jelölik születési évének, de a hely biztos, hogy NEW ORLEANS. A mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. A legtöbb New Orleans-i zene a rezesbandák hagyományából táplálkozik, amely hagyomány megelőzte a jazzt is. LOUIS PRIMA hegedűn tanult játszani, de aztán áttért a trombitára, miután hallotta Louis Armstrongot jazz-t játszani. És hogy hova jutott, megtudhatják a mai műsorból. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-28 19 óra

„New York mindig hív
És én úgy találom
Ez a város soha nem alszik
Nem hagyja lelkiállapotom”

A mai műsorban az idén 80 éves PAUL SIMON amerikai énekes és dalszövegíró munkásságára emlékezünk. Egész életünket végigkísérték a dalai, és 20 éves rádiós munka után csak most készült el róla az első önálló műsor. A legemlékezetesebb dalainak kiválasztása nagy öröm, ugyanakkor felmerül a kérdés: miért csak egy alkalommal, 1991-ben jött el Magyarországra koncertet adni? Szülei az üldöztetések miatt a 30-as években hagyták el Magyarországot. Erről fontos lenne akár életrajzi könyvében, akár dalaiban szólni Paul Simonnak úgy, ahogyan szólt a vietnámi háborúról 1966-os dalában, a 7 órás hírek-ben. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-21 19 óra 30 éve, 1991. szeptember 28-án hunyt el MILES DAVIS afroamerikai jazz trombitás, zenekarvezető és zeneszerző, a jazztörténet egyik nagy hatású alakja. A 60-as évek végére a beat zene, a rock és a hippimozgalom miatt a jazz népszerűsége csökkent. Miles Davis kisérletező kedvének az elektromos hangszerek használatában a Jimi Hendrix-szel való találkozás és tervezgetés adott lendületet, aminek egyik fontos eredménye az 1970-ben kiadott BITCHES BREW nagylemez. A mai műsorban jobbára erről a dupla LP-ről válogattunk felvételeket. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-14 19 óra 50 éve, 1971-ben, mindössze 36 évesen hunyt el GENE VINCENT, amerikai gitáros, énekes és dalszerző, aki a ROCKABILLY stílus jeles képviselője volt. 17 éves korában korengedéllyel bevonult a haditengerészethez és a koreai háború szállítási feladataiban vett részt. Egy motorbaleset miatt azonban fel kellett adnia haditengerészeti álmait és a már 12 éves kora óta használt gitárját hívta segítségül. Blue Caps nevű együttesével bekerültek a Rock & Roll és Rockabilly Hírességek Csarnokába. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-07 19 óra ERIC BIBB amerikai blues énekes, gitáros és dalszerző 1951-ben született NEW YORK-ban. Augusztus 16-án ünneplete 70. születésnapját. Már régen terveztem, hogy egy műsort csinálok a kiváló zenész felvételeiből. 1970 óta Európában, Svédországban él finn feleségével. Korát meghazudtolva sok koncertet ad mind Európában, mind az USA-ban. A blues, a gospel és a világzene területén működik és számos Grammy díj tulajdonosa. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-11-30 19 óra Vannak helyzetek, amikor a rádióműsor szerkesztőjének kevesebb ideje jut a szerkesztésre. Ilyenkor megragadja az alkalmat, hogy bemutasson egy olyan filmzenét, amely a mozi képeivel együtt lebilincseli a nézőt és hallgatót. Az éppen 20 évvel ezelőtt, 2001-ben bemutatott AMÉLIE CSODÁLATOS ÉLETE című francia–német romantikus film zenéjét YANN TIERSEN francia zenész és zeneszerző szerezte. Dőljenek hátra, hunyják le a szemüket, és máris pereg a film. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-11-23 19 óra Régen akartunk egy műsort csinálni KEB MO, kaliforniai blues gitáros énekes, dalszerzőről, de eddig csak néhány dalt sugároztunk tőle. Az idén azonban betölti 65. életévét és a mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. A tehetséges muzsikust olyan élő személynek tekinti a szakma és a rajongók is, aki a termékenyítő hatású Delta-blues-t terjeszti tovább Amerika szerte. Eddig kiadott 10 lemeze közül három kapott Grammy díjat a kortárs blues kategóriában. Állandó részvevője az Eric Clapton által kezdeményezett Crossroads Gitár Fesztiváloknak. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-11-16 19 óra KONCZ ZSUZSA magyar előadóművész, énekesnő dalaiból adunk közre egy különleges válogatást. Ezzel köszöntjük őt, akinek idén ünnepeljük 75. születésnapját. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-11-09 19 óra 175 éve, 1846. július 15-én indult az első VONAT és ezzel a VONATKÖZLEKEDÉS Magyarországon Pest és Vác között. E vasúti évforduló tiszteletére a mai műsorba csak olyan zenei felvételeket válogattunk a hallgatók számára, amelyek a vonatokkal és a vonatutazással kapcsolatosak. A műsor első felében külföldi szerzők és előadók, a második felében pedig magyar dalszerzők és előadók számait mutatjuk be. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-11-02 19 óra Leyla McCalla amerikai folk zenész szülei Haitiból vándoroltak be az USA-ba, de ő már New York Queens negyedében született 1985-ben. Csellózni tanult a New York Egyetemen, de 2010-ben NEW ORLEANS városába költözött, ahol a Francia Negyedben utcai zenészként csiszolta tovább tudását. A cselló mellett, bendzsón és gitáron is megtanult játszani. Zenésztársaival már 2010-ben kiadott CD-jükkel Grammy díjat nyertek. LEYLA részt vett volna a Womex 2020-as fesztiválján Budapesten. A mai műsor ezért hiánypótló. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-10-26 19 óra 10 éve 2011-ben 97 éves korában hunyt el PINETOP PERKINS amerikai blueszenész, zongorista, énekes és dalszerző. Alig járt iskolába és gitározni illetve zongorázni magától tanult meg. Végül egy verekedésben kapott késszúrás késztette arra, hogy a zongora mellett maradjon. Jó 12 évig játszott Muddy Waters Legendary Blues Band zenekarában, és csupán 1988-ban 75 évesen adta ki első szólólemezét. Ha későn is, de végül három Grammy díjat is kapott. A mai műsor PINETOP PERKINS művészete előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-19 19 óra SNOOKY PRYOR azaz James Edward „Snooky” Pryor, amerikai blues szájharmonikás 1921-ben született a Mississippi állambeli Lambert városában. Sonny Terry és Little Walter mellett kevesen ismerik a tevékenységét, pedig kiemelkedő muzsikus volt. A kiváló zenész 2006-ban Missouri államban hunyt el 85 éves korában. Mai műsorunkban róla emlékezünk meg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-12 19 óra 80 éve, 1941. augusztus 4-én hunyt el BABITS MIHÁLY magyar költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat című folyóirat első nemzedékének tagja. A MISZTRÁL együttes 2013-ban publikálta BABITS című CD-jét, amely a költő megzenésített verseit tartalmazza. Ebből válogattunk a mai műsorban. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-05 19 óra Vukán György 1941-2013

Idén lenne 80 éves VUKÁN GYÖRGY Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész. A mai műsorban Vukán György művészete előtt tisztelgünk elsősorban a Creative Art Jazz Trio felvételeivel. A mai műsort szerkesztették: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-28 19 óra Berki Tamás, jazz énekes 75 éves

2021. május 16-án ünnepelte 75. születésnapját a zenekarvezető-énekes-komponista BERKI TAMÁS. Még a Bartók Szakiskola dzsessz-ének tanszakán tanult, amikor 1966-ban Vámos Miklóssal megalakította a GERILLA protestsong-együttest. Számos különféle jazz formációban énekelt, majd 2004-től a Berki Tamás Band vezetője lett. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-21 19 óra A cirkusz

130 éve nyílt meg a Városligetben az első állandó jellegű budapesti cirkusz. Wulff Ede német-holland cirkuszigazgató 1891 május 7-én világvárosi műsorral nyitotta meg az általa építetett vasvázas hullámbádog cirkuszépületet, a későbbi Fővárosi Nagycirkuszt a pesti Városligetben. A mai műsor a cirkuszról szól, amihez Bálint György, Dzsida Jenő és Karinthy Frigyes írásai nyújtanak segítséget. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-14 19 óra LGT 50 éve alakult. LGT kislemezek.

1971. április 6-án, 50 évvel ezelőtt alakult meg az LGT együttes, amelynek minden alapító tagja akkor már elismert zenész volt. A mai emlékező műsorban az LGT kislemezen megjelent felvételeiből adunk közre egy válogatást. Valamennyi felvétel az 1970-es években került rögzítésre Az utolsót kivéve, amellyel a 2016-ban elhunyt Somló Tamásra emlékezünk. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-07 19 óra Walter Trout 70

WALTER TROUT amerikai bluesgitáros, énekes és dalszerző 1951. március 6-án született, idén lett 70 éves. A kiváló zenész New Jersey államban született és ott kezdte karrierjét, de az 1980-as években már Kaliforniában játszott a Canned Heat együttesben, majd John Mayall Bluesbreakers bandájában. Az 1990-es évektől már saját együttesével turnézott Európában és számos helyen a világon. Legyűrve az alkohol és a kábítószer okozta nehézségeket mindmáig évente ad ki lemezeket.
Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-08-31 19 óra S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

A járványhelyzet miatt a 2021. április 23-26-ig tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált őszre, október-novemberre halasztották. Forgószínpad című műsorunk JÓZSEF ATTILA költő verseiből készült dalokkal ünnepli a könyvet, a verset, az olvasást. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-08-24 19 óra Szabadság és Unió, 160 éve 1861-ben.

„Azok, akik megtagadják másoktól a szabadságot, maguk sem érdemlik meg azt és egy igazságos Isten uralma alatt sokáig nem is tudják megtartani.” (Abraham Lincoln)

160 éve 1861. április 12-én vette kezdetét az Amerikai Polgárháború, és 1865. áprilisában ért véget. SZABADSÁG ÉS UNIÓ címmel összevont irodalmi, ének-zene és történelem óra lesz a mai Forgószínpadban. A műsorban elhangzó részleteket Lénárd Sándor, Mark Twain, Ambrose Bierce és Henry Miller írásaiból válogattuk. Szerkesztök: Géczi Gábor és Radó László.