Redőny. Történelem humornézetből. – Földes Péter

Időpont: kedd 16:00 – 17:00 ( Páratlan ” A ” hét ), ismétlés szerda 05:00 – 06:00 és Szombat 16:00 – 17:00 ( Páratlan ” A ” hét )

Műsorvezető: Földes Péter

Hogyan másképp? Humorosan. Hiszen a történelmet komolyan, és szigorúan veszik oly sokan mások! A műsorszerkesztő, aki több, mint tíz éven át dolgozott a Ludas Matyi és az Új Ludas szerkesztőségében csak humorral készítheti történelmi műsorát. Igaz, hogy a humorban ő sem ismer tréfát! Vagy lehet, hogy a humor történelméről lesz inkább szó? Talán ez is, az is!
S, hogy miért Redőny a műsor címe? A szerkesztő szerint: „Magam sem tudom, de ha nagyon muszáj, szívesen elmagyarázom.”

2024-05-21 16 óra Ismét várja Önöket a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. A mostani adás főszereplője a magyar humor talán legjelesebb képviselője, Karinthy Frigyes, aki nem csak humoristának, de írónak, költőnek és gondolkodónak is egészen kiváló volt.

Aki meghallgatja a Redőnyt, az megtudhatja, mi történik egy színdarabbal a főpróbától az előadásig, értesülhet arról, hogyan fogadták kortársai Archimédesz felfedezését, aki azzal az akkor újdonságnak számító hírrel örvendeztette meg őket, hogy „minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya.”

És lesz szó arról, hogy az albérletkeresés már Karinthy idejében sem volt könnyű, valamint, hogy nem árt jóba lenni a tudósokkal, kétszer is gondoljuk meg hogy írunk-e rosszat róluk, mert nekik is megvannak az eszközeik arra, hogy a meggondolatlan sajtómunkásnak ne legyen jó.

A Redőny adását, mint ahogy jó ideje mindig, ezúttal is Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették. Ez a mostani búcsú is egyben: ötödik éve húztuk fel kéthetente a Redőnyt, hogy Önöket szórakoztassuk ebben a nem mindig szórakoztató, néhol kifejezetten ijesztő világban. Egyszer azonban minden, így a mi műsorunk is véget ér. Önök azonban nem maradnak Redőny nélkül, hallgassák az ismétléseket, valamint a Rádió Bézs továbbra is futó jobbnál jobb műsorait.

Drága, kedves, aranyos hallgatók: jó volt veletek!

Föld S. Péter

2024-05-07 16 óra Ismét várja Önöket kedvenc műsoruk, a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Az adás főszereplője Árkus József, a valamikor volt igazi Ludas Matyi főszerkesztője.

Árkust nem kell bemutatni a nagyközönségnek, mert írásait a Népszabadságból, szellemes szövegeit, no meg őt magát a televízió Parabola című műsorából sokan ismerték. A Redőny legújabb adásában szó lesz a dinnyéről, ami finom ugyan, de buta, mint a tök, valamint arról, hogy miért jó, ha emelik a cigaretta árát, és megtudhatjuk azt is, mi történik akkor, amikor a kíváncsi kamera azt is megmutatja, amit a főszereplők nem szívesen tárnának a nyilvánosság elé.

Ezen kívül lesz még más is, úgyhogy a felhőtlen szórakozás feltételei adottak, ehhez már csak az kell, hogy Önök meghallgassák a Redőnyt, amelyet ezúttal is Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter készítették.

2024-04-23 16 óra Mint minden második héten, ismét várja Önöket a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Az adás főszereplője, egyben az itt elhangzó írások szerzője Árkus József, a valamikor volt Ludas Matyi utolsó főszerkesztője.

Árkus, akit a Ludas mellett elsősorban a televízió Parabola című műsorából, valamint a Népszabadságban hetente megjelent közéleti humoreszkjeiből ismerhettek a nézők és az olvasók, tabukat döntögetett a 80-as években a televízióban és az írott sajtóban egyaránt. Az ő működéséhez köthető a Ludas számos legendás címlapja, a többi között az „Éljen augusztus 26,50” feliratú rajzzal, ami az akkori árképzésről tartott görbe tükröt az emberek elé. De Árkus idejében kapott zöld utat és jelenhetett meg a lapban a „Sonka Magyarország” szlogen, valamint neki köszönhető, hogy megtudhatták az olvasók, hogy „Kis sértett járja be Európát”. (Utóbbi szlogen akkor született, amikor Jasszer Arafat palesztin vezető, az akkori magyar vezetés jó barátja, európai körútra indult, hogy kontinensünk vezetőinek jóindulatát, valamint nem utolsósorban pénzügyi támogatását elnyerje.)

Árkus járta ki annak idején a pártközpontban, hogy a lap karikaturistái mellbimbókat rajzolhassanak a nőknek. (Akkoriban még ott lehetett ilyen dolgokat elintézni). Addig ugyanis a félmeztelen hölgyekről készült rajzokon nem volt látható mellbimbó, mert a hazai sajtóban még érvényben volt A Tanú Virág elvtársának bölcs útmutatása, miszerint „Gogolák elvtársnő, hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának”.

Árkusnak sikerült kijárnia ezt a korszakos változást. E ma már mulatságosnak tűnő „szextett” hátterét később sokszor mesélte haknikon, Ludas-fórumokon, interjúkban. Azt szokta mondani: nem jó az, ha a lapban mellbimbó nélkül megjelenő hölgyek látványán nő fel egy nemzedék. Azért nem, mert ha az ily módon felserdült férfiember az életben találkozik az igazival, megijed, mert nem volt rá felkészítve, hogy egy számára ismeretlen kitüremkedés is van a nőkön.

A Redőnyt ezúttal is a megszokott trió, Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

2024-04-09 16 óra Ismét jelentkezik a Redőny, az Önök kedvenc szatirikus műsora. A legújabb adás főszereplője Tabi László, az egykor volt Ludas Matyi főszerkesztője, nem mellesleg zseniális és bölcs humorista.

Sokszor elmondtam már, de néhányszor még el fogom mondani, hogy Tabi Lászlóval egy iskolába, a budapesti Madách Imre Gimnáziumba jártam. Igaz, vagy negyven év különbséggel, ennyivel volt idősebb nálam.

Még eldicsekednék azzal, hogy Tabival soha életemben nem találkoztam, telefonon sem beszéltünk, mégis, valamennyi közünk volt egymáshoz. 19 éves lehettem, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve azt gondoltam magamról, hogy igen kiváló humorom van, ezért írtam vagy két általam viccesnek tartott szöveget és elküldtem a Ludas Matyi szerkesztőségébe. Maga a főszerkesztő válaszolt, legalábbis az ő neve volt a levél végére írva. Ezt írta: fiatalember, maga írjon szerelmes verseket, aztán, a elmúlt harmincéves, jelentkezzen humoreszkekkel.

Nem esett jól, de hamar rájöttem, hogy igaza van. A humorhoz, azóta már tudom, némi bölcsesség és rálátás kell. Ahogy Karinthy megfogalmazta: álhumor, nevetségessé tenni a dolgokat, igazi humor, megtalálni a dolgokban a nevetségest.

Amúgy nem fogadtam meg Tabi intelmeit, nem vártam meg, míg 30 éves leszek, mert már 27 éves koromban írtam a Ludas Matyiba – igaz, akkor már nem ő, hanem Árkus József vol a főszerkesztő.

De ez már egy más lapra tartozik: az Önök nagy szerencséjére ugyanis nem rólam, hanem Tabi Lászlóról szól ez a műsor. Tehát, várja Önöket a Redőny, valamint a műsor készítői: Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a fenti sorok írója, Föld S. Péter.

2024-03-26 16 óra Ismét várja Önöket a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Benne az Önök kedvenc szerzőjével, Tabi Lászlóval. A műsorban hallhatnak egy olyan emberről, aki űrhajós szeretne lenni, egy állandóan játszó zenekarról, a magyar filmről, egy közpénzből fizetett ebédről, valamint elhangzik egy ostoba férfi monológja. Ez utóbbiból egy rövid részlet:

„Így most már persze értem azt is, hogy miért ment át a múlt kedden a Nagymező utca másik oldalára, amikor észrevette, hogy szembemegyek vele. Mert ha akkor nem megy át az utca másik oldalára, ha találkozunk a járdán, bizonyos, hogy karjaimba omlik, ott a Nagymező utca huszonnégy előtt. Igaza volt e finom és szemérmes női léleknek: a Nagymező utca nem az a környezet, ahol két szerelmes szív egymásra találhat, szürke és régi utca ez, nem méltó a mi szerelmünkhöz.

Nekünk a Városliget virányain kell egymásra lelnünk egyszer, vagy a Zugliget kies lankáin, de a Nagymező utcában nem, nem. Milyen nagy lélek ő, hogy felismerte ezt, s megmentette szerelmünket a hozzá nem illő környezettől!”

Az adást Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

Fontos figyelmeztetés: óvakodjon a csalóktól, csak valódi Redőnyt hallgasson!

2024-03-12 16 óra Várja Önöket a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Benne a Tabi László – az ő írásaiból válogattunk – által megírt Kovács Apuka, aki az Állami Biztosító reklámarca.

Emlékeznek még az Állami Biztosítóra? Valaha volt egy ilyen cég. Sőt, volt idő, amikor még csak ez volt a biztosítások piacán. Nos, ennek a cégnek a reklámarca volt Kovács apuka, akinél – és most átadjuk a szót Tabi Lászlónak –

„rokonszenvesebb embert, mint Kovács apuka, még nem láttam. Tetszenek ismerni őt? Ott áll az Állami Biztosító hirdetésén az újságban, körötte szeretett családja ül, Kovács anyuka kávét darál, a többiek részben olvasnak, részben csevegnek. A rajz alatt elhelyezett közleményből kiderül, hogy Kovács apuka nyugdíjkiegészítő életbiztosítást kötött, hatvanöt éves korától minden hónapban háromszáz forintot fog kapni. Ha azonban Kovács apuka — isten ne adja — időnek előtte meghalna, egy összegben húszezer forint üti a gyászoló család markát. Így gondoskodik Kovács apuka a családjáról: jól teszi.

Kovács apuka előrelátó, melegszívű családfő. Nagyon is helyeslem, hogy reálisan nézi az életet, s nem hagyja pénz nélkül a családot a legkedvezőtlenebb esetben sem. De én mégsem ezért rajongok Kovács apukáért. Ezért legfeljebb csak tisztelem. Én azért rajongok Kovács apukáért, mert a világra jött, mert van. Áldásom legyen azon, aki Kovács apukát kitalálta.”

A pénzösszegekből – élve maradás esetén 300 forint, meghaláskor húszezer forint – már kitalálhatták, hogy a történet nem ma, hanem a múlt század hatvanas éveiben játszódik.

Akik viszont a Redőny adását készítették – Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter – ma ülnek a mikrofonok és a keverőpult előtt. Várjuk Önöket!

2024-02-27 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorának legújabb, immár nagyon sokadik adását. Ezúttal, mint már annyiszor, Tabi László a főszereplő, az ő írásaiból válogattunk néhányat, remélhetőleg az Önök tetszésére.

Lesz szó a vadászatról, hallhatnak egy különös fejtegetést az alkoholról, amelyből kiderül, hogy a legjobban úgy harcolhatunk az alkoholizmus ellen, ha minél többet iszunk. Feltűnik egy valaha vonzó, ám idővel köpcössé kerekedett színész, valamint sok minden más érdekesség is lesz a műsorban.

A műsort Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

2024-02-13 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

Az adás főszereplője Tabi László, aki 1957 és 1976 között volt a Ludas Matyi főszerkesztője, nem mellesleg pedig, kivételes humorral megáldott szerző, akinek a Népszabadságban Pardon, egy percre címmel saját rovata volt.

S hogy mit kínálunk Önöknek ezen a kedden? Például azt, hogy már a múlt század hatvanas éveiben is voltak mai fiatalok, akikkel sok bajuk volt a náluk is idősebbeknek, mert sehogyan sem akartak úgy viselkedni és kinézni, ahogyan azt az idősebb korosztály elvárta tőlük. Megtudhatjuk, hogy a szerző nem szereti a virslit, valamint azt is, hogy a magyar nyelv sokak szerint ugyan nehéz, de ezt nem kell halálosan komolyan venni, mert közel tízmillió ember – őket magyaroknak hívják – már két-hároméves korára tökéletesen megtanul magyarul.

Lesz még más is, például egy humoreszk a humorról, egy másik vicces történet pedig az időjárásról. Várja Önöket a Redőnykészítő brigád, azaz, Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter.

2024-01-30 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát. Ezúttal, mint már annyiszor, a magyar humor nagymesterének, Karinthy Frigyesnek az írásaival igyekszünk egy kis örömet szerezni Önöknek, valamint azzal a közérdekűnek szánt bejelentéssel, hogy biztos forrásból tudjuk: az idei tél sem tart örökké. Hamarosan jön tavasz, majd nyár, és egy magát megnevezni nem kívánó/nem tudó informátorunk szerint ősz is lesz még ebben az évben.

Nálunk még megmaradt a tavaly hó, merthogy ez az egyik Karinthy-humoreszk címe. Ezen kívül hallhatnak egy furcsa nevű és különös szokásokkal megáldott húsevő növényről, és még sok minden másról, ami humoros, szórakoztató és nevettető.

A Redőny műsorát Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

2024-01-16 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát. A jó szórakozás ezúttal is garantált, hiszen ebben az adásban egy bölcs humorú szerző írásaiból válogattunk. Tabi Lászlónak hívják az illető szerzőt, aki egykoron a Ludas Matyi főszerkesztője volt.

Még igencsak az elején vagyunk az évnek, ezért az egyik humoreszk arról szól, hogyan aludjuk át kultúráltan Szilveszter éjszakáját, egy másik pedig arról, hogy mindenkire vonatkozik-e, hogy BÚÉK, vagyis, boldog új évet kell-e kívánnunk mindenkinek. És bár a most hallgató szövegek mintegy hatvan évvel ezelőtt, a múlt század hatvanas éveinek elején íródtak, amikor még nem volt téma, amit manapság gyakran hallani, miszerint a húsételeket rovarokkal is felválthatjuk, szó lesz arról, hogy Tabi László minden tisztelete és nagyrabecsülése ellenére miért nem szeretne algát enni.

És még sok mást is hallhatnak, de nem szeretnénk lelőni a poént, mert mi nem poéngyilkosok, hanem műsorkészítők vagyunk. Reméljük, ezúttal is jól szórakoznak és legközelebb ismét velünk tartanak. Várja tehát Önöket a Redőny stábja, úgymint Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és e sorok írója, nem mellesleg a Redőny szerkesztő-műsorvezetője, Föld S. Péter.

Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2024-01-02 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát, a Redőnyt. De mielőtt erre sor kerülne, Boldog Új Évet Kívánunk minden hallgatónknak. Ami nagyon ránk fér, hiszen minden évben ezt kívánjuk másoknak és magunknak is, aztán persze mindig más lesz, mint amire számítottunk.

A Redőny azonban ebben az évben is folytatódik, ezúttal Kisjó Sándor humoreszkjeit ajánljuk Önöknek, soha el nem múló szeretettel és abban a reményben, hogy tetszeni fog Önöknek, amit hallani fognak.

Sok mindent megtudhatnak a szerző írásaiból, például azt, hogy hová tűnik el a pénzünk? Poént lelőni nem illik, mellesleg főbenjáró bűn, így nem árulom el a megoldást, hallgassák meg A teremtés koronája meg a forint című írást.

Meg persze a többit is, mert azok is meglehetősen szórakoztatók.

A Redőny mint az utóbbi időkben mindig, ezúttal is Biczó Tanás, Faragó András (Topy) és a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter készítették.

2023-12-19 16 óra December 19-én ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorának legújabb adását. Ezúttal kilépünk a komfortzónánkból, és új, de egyáltalán nem veszélyes, inkább szórakoztató vizekre evezünk. Műsorunk szerzője ugyanis „újszülött” a Redőnyben, Kisjó Sándornak hívják, aki egykor a valamikori Ludas Matyi szerzője és erőssége volt.

S bár Kisjó nevét még az idősebb nemzedék tagjai közül is viszonylag kevesen ismerik, higgyék el, hogy nagyon jó humorú szerző volt. Nem mellesleg, ő írta Kazal Lászlónak a máig emlékezetes Borkóstoló című kabaréjelenetet. Tudják, amelynek a végére Kazal olyan viccesen becsiccsent a végén.

Mi nem fogunk becsiccsenteni, ám hallhatunk arról, hogy miért dadog a férj, mi a haszna annak, ha Katinka gyorsan tanul, előkerül egy hógolyó és megtudhatjuk, hogy nemcsak a futballban jó a taktika.

A Redőnyt Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

A Redőny legyen veletek!

2023-12-05 16 óra Jön a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. De csak azoknak, akik jók voltak és délután 4 órakor bennünket hallgatnak.

A Redőny műsorában az egyszer volt Ludas Matyi főszerkesztő-helyettesének és kiváló szerzőjének, Mikes Györgynek az írásaiból válogattunk. Az ő sajátos, filozofikus humorának köszönhetően megismerkedhetünk egy Kovács nevű ősemberrel, aki feltalálta a vasárnapot és a szombatot, majd bónuszként, hogy Kovácsné nevű asszonya akkor se unatkozzon, a pénteket. Mindemellett rájött, hogy vendéglőben is lehet enni, de a legjobb otthon.

Megismerkedhetünk Vevő Őfelségével, valamint néhány álomszakmával, ahol havonta harmincezer forintot is lehet keresni. (Utóbbihoz csak annyit: ezek az írások a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben játszódnak, akkor ezek a fizetések horribilis összegnek számítottak.)

És persze lesz még sok minden más, úgyhogy érdemes ezúttal is velünk tartani. A műsort Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2023-11-21 16 óra Megint felhúzzuk a Redőnyt, hogy besüssön a nap, és fényesen ragyogjon az ég. (Kivéve, ha esik az eső és borús az idő.) De bármi is legyen, Önöket semmi sem tarthatja vissza, hogy meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

Hogy miért érdemes bennünket hallgatni? Például azért, mert ezen a héten Karinthy Frigyes humoreszkjeiből válogattunk. Ráadásul Faragó András (Topy) hangján hallhatják ezeket a mulattató és egyben gondolkodásra is késztető írásokat.

Fontos figyelmeztetés: egy jamaicai nő elfelejtette meghallgatni a Redőnyt, és másnap még mielőtt vehetett volna, elfogyott a boltban az akciós banán. Egy holland férfi viszont meghallgatta a műsorunkat, állítása szerint kifejezetten tetszett neki és két nap múlva megszületett az unokája.

Tehát, várja Önöket a Redőny teljes stábja, úgymint Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és e sorok írója, Föld S. Péter.

2023-11-07 16 óra Üdvözlet a hallgatóknak, ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy legyen világosság, no meg egy kis vidámság, ami újabban gyakran hiányzik az életünkből. November 7-e, az idősebbek és az egészen középkorúak még emlékeznek rá, valaha ünnep volt Magyarországon. Ekkor ünnepeltük a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóját, és arra emlékeztünk, hogy 1917-ben ezen a napon eldördültek az Auróra nevű hajó ágyúi és a proletárság, Vlagyimir Iljics Lenin vezetésével megdöntötte a cárok uralmát és átvette a hatalmat.

Ünnepnap volt november 7, ami az orosz naptár szerint egyébként október 25, aznap nem kellett dolgozni, nem kellett iskolába menni, úgyhogy számos jó oldala volt ennek a napnak, ami persze mégsem volt annyira tökéletes, mert végső soron a Szovjetunió megalakulásához vezetett.

Idővel aztán nálunk is szocializmus lett, az Oktogon nevű teret November 7-e térré keresztelték át, ma persze megint Oktogon, a Király utcából Majakovszkij utca lett, a Városligeti fasorból Gorkij fasor. És a belvárosi Sas utca Guszev kapitányról lett elnevezve, aki – szemben Gorkijjal és Majakovszkijjal – soha nem volt létező személy. Illés Béla egyik regényének a hőse volt, a valóságban soha nem élt, de az utcaelnevezők nagy buzgalmukban megfeledkeztek erről, és Guszev kapitány is kapott egy utcát.

Ja, és a lényeg: a november 7-i Redőny főszereplője Karinthy Frigyes, az ő humoreszkjeiből válogattunk. Tartsanak velünk, mi – Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a szerkesztő-műsorvezető Föld S. Péter – biztosan itt leszünk.

2023-10-24 16 óra Ismét várja Önöket Biczó Tamás, Faragó András (Topy), valamint e sorok írója, aki egyben az adás szerkesztő-műsorvezetője, Föld S. Péter. A Rádió Bézs törzshallgatói ebből már bizonyára kitalálták, hogy a Redőny című műsor meghallgatására invitáljuk Önöket, mégpedig abból a célból, hogy Önök egy órán keresztül felhőtlenül és szándékaink szerint színvonalasan szórakozhassanak.
Ehhez minden feltétel adott, ezen a héten ugyanis az egykor volt Ludas Matyi valamikori főszerkesztőjének, Tabi Lászlónak a humoros írásaiból válogatunk.
Reméljük, kellemesen töltik majd az időt a Redőnnyel, nem fognak panaszkodni ismerőseiknek, barátaiknak, sőt, épp ellenkezőleg: ajánlják nekik, hogyha van idejük, hallgassanak bennünket.

2023-10-10 16 óra Ismét várja Önöket a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Hogy mit kínálunk Önöknek? Azt, amit mindig: egy óra felhőtlen derűt és szórakozást a Ludas Matyi egyik legjobb korszakából, a szatirikus lap egykori főszerkesztőjének, Tabi Lászlónak a humoreszkjeit.

Melyek közül az egyik – nyugi, nem fogom lelőni a poént – a Ludas Matyi szerkesztőségében játszódik, főszereplője maga az író, Tabi László, valamint egy ismeretlen fiatalember. Utóbbi tanácsot kér a szerkesztő úrtól, mert unja már a munkáját és úgy döntött, hogy hátralévő éveit az írásnak szenteli, mégpedig humoros cikkek írásának.

Itt megállnék egy pillanatra, hogy emlékeztessem a hallgatókat arra, hogy a humor nem annyira könnyű műfaj, mint az kívülről látszik. Nem marháskodásból áll, jópofáskodásból, hanem, ha tényleg jól csinálják, akkor okos és mély gondolatokat fogalmaz meg. Okos és mély gondolatokat persze komoly tudományos értekezésekben is lehet olvasni, de e gondolatokat szórakoztatóan, nevettetően megfogalmazni – higgyék el nekem, tudom – egyáltalán nem egyszerű feladat.

Nem véletlenül mondta Karinthy Frigyes, hogy humorista az, akivel mindenki viccel. Vagy, akinek mindenki viccet mesél, esetleg, ami még rosszabb, viccet vár. Vagy témát javasol neki, hogy ezt írja meg szerkesztő úr!

Nem szaporítanám a szót, hallgassák a Redőnyt, amelyet ezúttal is a jól bevált trió, Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és e sorok írója, a Redőny szerkesztő-műsorvezetője, Föld S. Péter készítettek.

2023-09-26 16 óra Ismét várja Önöket a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. A főszerepben Tabi László, az egykor volt Ludas Matyi főszerkesztője és briliáns szerzője.

Amint azt Önök már megszokhatták, ezúttal is humoros írásokat kínálunk Önöknek, például arról, hogy Brigitte Bardot, aki a hatvanas években szexbombaként funkcionált, 26 évesen bejelentette, hogy felhagy a vetkőzéssel, mert inkább a tehetségével szeretne érvényesülni. Tabi László szerint ez nem jó ötlet, számosan vannak, akik a tehetségükkel érvényesülnek, a vetkőzés viszont nem mindenkinek áll jól a filmvásznon.

Szó lesz még a hosszú élet titkáról, és a műsorban elmesélem, hogy egyszer Woody Allentől azt kérdezte egy újságíró, hogy szeretne-e sokáig élni az emberek emlékezetében. Mire Woody Allen azt válaszolta, hogy ő a nappalijában szeretne sokáig élni.

Vagyunk így ezzel néhányan.

Nem lőném le a poénokat, hallgassák meg a Redőnyt.

Szóval, kedves Redőny-hallgatók, tartsanak velünk, azaz, a műsor készítőivel: Biczó Tamással, Faragó Andrással és e sorok írójával, Föld S. Péterrel.

2023-09-12 16 óra Ismét felhúzzuk a redőnyt, hogy Önök ezúttal is meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát. Mostani műsorunk főszereplője az Önök régi ismerőse, Mikes György, aki nemcsak a Mikes-Somogyi szerzőpáros vezetékneveként volt ismert, de úgy is, mint nagyszerű humorista, a régi Ludas Matyi főszerkesztőhelyettese.
A műsort ezúttal is a már megszokott trió készítette, úgymint Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a műsorvezető-szerkesztő, Föld S. Péter.

2023-08-29 16 óra Vége van a nyárnak, aminek csalhatatlan jele, hogy a Rádió Bézs szatirikus műsora, a Redőny, ismét vadonatúj adással jelentkezik. A már megszokott trió, Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a szerkesztő-műsorvezető Föld S. Péter várják Önöket.

Ja, mielőtt elfelednénk: Mai adásunk főszereplője Mikes György, a régi, nagy Ludas Matyi klasszisa és klasszikusa. Már miatta is érdemes bennünket hallgatni, de van még más nyomós ok is erre: egy Szardínia szigetén nyaraló kaukázusi nő meghallgatta a Redőny egyik adását, és aznap este vacsoránál a kedvenc nótáit játszotta a zenekar a szálloda éttermében. Egy jamaicai tűzoltó, miután családjának határozott kérése ellenére sem hallgatott Redőnyt, az átlagosnál magasabb villanyszámlát kapott.

2023-08-15 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy elkezdődhessen a Rádió Bézs szatirikus műsora. A műsorban ezúttal Novobáczky Sándor humoreszkjeiből hallhattak egy röpke válogatást, a zenét pedig a beat korszak kiváló gitárosa, Faragó „Judy” István szolgáltatta. Szóba kerültek az egyszer volt utcanevek, úgymint Lenin körút, Majakovszkij utca, Tanács körút, Gorkij fasor. Tudja a kedves hallgató, milyen néven találhatók meg ma ezek a budapesti utcák? Az egykor Lenin körútnak nevezett bulvár ma több részre oszlik: a Margit hídtól indulva először Szent István körút, majd jön a Teréz körút, az Erzsébet körút, a József körút, és végül, elhagyva az Üllői utat, Ferenc körút. A Majakovszkij szovjet költő nevét viselő utcát ma Király utcának hívják, a Tanács körutat Károly körútnak, míg a Gorkij fasor mai neve Városligeti fasor. Amikor én egyetemre jártam, az oktatási intézményeket Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek hívták, ma Corvinus a neve, a helye nem változott, de most már a Vámház téren található, amit valamikor Dimitrov térnek hívtak. Ott van mellette a Nagycsarnok, a valamikori Tolbuhin körúton – ma Vámház körútnak hívják. És volt Szamuely utca, Fürst Sándor utca, Lékai János tér, az Andrássy utat pedig Népköztársaság útnak hívták. A műsort, mint egy ideje minden alkalommal, ezúttal is a már jól bevált trió készítette. A keverőpultnál Biczó Tamás, a szerző írásainak hangját kölcsönző Faragó András (Topy), valamint a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter.

( A 2023.02.28-i adás ismétlése )

2023-08-01 16 óra Közkívánatra ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy elkezdődhessen a Rádió Bézs szatirikus műsora. Régi ismerőssel találkozhatnak a hallgatók, az egykor volt Ludas Matyi főszerkesztőhelyettesének, Mikes Györgynek az írásaiból válogattunk. Mikes sok mindent megírt, azt is, hogy sosem volt autója, de gyakran ült barátja és szerzőtársa, Somogyi Pál Daciájában, ahol szinte majdnem mindig történt valami érdekesség. És írt arról is, hogy miként lett műgyüjtő, persze nem igazi értelemben, valamint, hogy találkozott valaha volt, fiatalkori önmagával, de nem úgy mint Karinthy Frigyes, akivel Mikes összefutott, az a saját reprint (magyarul: hasonmás) kiadása volt.

És persze itt leszünk mi is a műsor készítői: a keverőpultnál Biczó Tamás, a humoreszkeket tolmácsoló Faragó András (Topy), valamint a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter. Jó szórakozást, és ne feledjék: a Redőny legyen veletek!

( A 2023.03.14-i adás ismétlése )

2023-07-18 16 óra „Rettenetes volt. Azt álmodtam, hogy én öltem meg Lencsés Emerenciát. Én, aki még egy légynek sem tudok ártani! Így történt a dolog : egyikben, Olvasom a lapokat, s a rendőrség felhívását, hogy aki lát valahol egy magas, ősz hajú, hajlott hátú úriembert nagy könnyzacskókkal, adja át rendőrnek, mert ez az alak ölte meg Lencsés Emerenciát. Ezt olvasom éppen, s azon tűnődöm, láttam én már ezt a pasast ? Ekkor – valami bal- sejtelemtől gyötörve – a tükörbe pillantok, s ereimben megdermedt a vér, a tükörből egy ősz, hajlott hátú arc néz rám vissza, nagy könnyzacskókkal. Szent ég! – gondolom – én öltem meg Lencsés Emerenciát. Most jól nézek ki.” Így kezdődik Tabi László „Szörnyű volt” című humoreszkje, amely a Redőny április 11-i műsorában hangzott el.

A végére, ahogy mondani szokás minden kiderül. És persze, lesz még más Tabi Lászlótól, a valamikor volt Ludas Matyi egykori főszerkesztőjétől. Szóval, úgyis, mint a műsor vezetője és szerkesztője, azt javalom Önöknek, hogy ezúttal is hallgassák meg a Redőnyt, a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

A műsort ezúttal is a megszokott trió, Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.
Drága, kedves, aranyos Redőny-hallgatók: a Redőny legyen veletek!

( A 2023.04.11-i adás ismétlése )

2023-07-04 16 óra A szokott időben, várja Önöket a Rádió Bézs Redőny című műsorának stábja, vagyis, a keverőpultnál Biczó Tamás, az egyik mikrofonnál Faragó András (Topy), a másiknál pedig, a műsor szerkesztője és műsorvezetője, Föld S. Péter.

Azt tudták Önök, hogy mások mellett a német pszichológusok is felismerték a humor jelentőségét? Nemcsak azt, hogy humorral könnyebb elviselni az élet nehézségeit, de arra is rájöttek, hogy ez a tulajdonság ugyanúgy fejleszthető, mint például az izom. Ebből kiindulva több német egészségügyi intézetben humortanfolyamokat vezettek be. Más országokban is próbálkoznak hasonlóval, Angliában ápolónőknek ajánlják a humortanfolyamokat, mert állítólag így jobban el tudják viselni a lelki megpróbáltatásokat. Sajnos arról nem érkezett jelentés, kik és mit oktatnak ezeken a tanfolyamokon, hogyan zajlik egy vizsga, és milyen büntetést érdemel, aki elrontja egy vicc poénját.

Ja, és mielőtt elfelejtem: a mai adás főszereplője, vagyis, a szerző, nem más, mint Karinthy Frigyes. Reméljük, jól fognak szórakozni és legközelebb is velünk tartanak.

2023-06-20 16 óra Ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Okvetlenül hallgassák meg, mert utána kikérdezem!

Önök tudják, hogy ki találta fel a nem repülőgépet? Én sokáig abban a hitben éltem, mert úgy emlékeztem és lusta voltam utánajárni, hogy ez is a zseniális Karinthy Frigyes találmánya. Ez a nem repülőgép egyébként egy olyan szerkezet, amely nemcsak akkor nem repül, ha jó, de akkor sem repül, ha elromlik. Többször írtam erről, a kiváló Révbíró Tamás pedig mindannyiszor kijavított, hogy a sztori jó, de nem Karinthy, hanem Heltai Jenő találta fel a nem repülő repülőgépet. Én mindannyiszor megköszöntem a jóindulatú kiigazítást, és legközelebb megint elkövettem ugyanazt a hibát.

Ám öt hibás írás után úgy döntöttem, hogy hatodszorra már nem tévesztem el. Tehát, a nem repülő repülőgép Heltai Jenő találmánya. Más kérdés, hogy Karinthy Frigyesnek – ő mai műsorunk főszereplője – szintén vannak érdemei és találmányai. Hogy mik ezek? Kiderül majd, ha meghallgatják a Szabadalmi irodám című humoreszket.

Még valami, amit a világért sem szeretnék eltitkolni Önök elől: a mai műsort Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és én, vagyis Föld S. Péter készítették. Hallgassák a Redőnyt, higgyék el, megéri. Hogy miért? Egy 45 éves japán nő a férjével együtt meghallgatta a Redőny egyik adását és másnap az egyik legismertebb szerencsejátékon nyertek egy hálózatról és elemmel is működtethető asztali olajkútfúró berendezést. Egy 86 éves holland férfi viszont nem hallgatta meg a Redőnyt, és egyik reggel, épp amikor nagyon sietett, elszakadt a cipőfűzője.

Szóval, tartsanak velünk.

2023-06-06 16 óra Amint azt Önök már megszokhatták, ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Kezdjük egy viccel, lehet, hogy sokan ismerik, de meggyőződésem, hogy nem mindenki. Meg aztán olyan is lehet, hogy valaki hallotta, emlékszik is rá, de szívesen meghallgatná újra. A vicc a következőképpen hangzik: Beszélgetés közben így szól a férj a feleségéhez: – Azért mégiscsak ciki, hogy az anyád már 15 éve itt lakik velünk! – Mire a feleség: – Az én anyám? Én meg azt hittem, hogy a tiéd!

Jó, nem egy Anyák Napjára való vicc, de a műsorban ezzel vezetem fel Karinthy Frigyes – merthogy az ő humoros írásaiból válogattam – „Nem ismert meg a saját anyám” című írását. Lesz még szó a műsorban Pistáról, aki gyöngykagyló és unja már, hogy a munkáján más keres, egy íróról, akinek van végre van ideje megalkotni a régóta dédelgetett Nagy Művet, de nem jut semmi az eszébe, egy nőről, aki tutira megmondja, hogy milyen a férfiideál.

És lesz még sok minden más, sőt, még annál is több. A műsort szokás Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették. S hogy miért érdemes bennünket hallgatni? Ezer oka van, de ezek felsorolásától most megkímélem a hallgatót. Két okot azért mégis megosztok Önökkel: egy portugál szájharmonikaművész minden második héten meghallgatta a Redőny aktuális adását, és egy napon azt vette észre, hogy már nemcsak szájharmonikán, de zongorán is tud játszani. Egy Jamaikában élő utcai harcos viszont barátai unszolása ellenére sem hallgatta meg a Redőnyt, és másnap majdnem a fejére esett egy festmény az egyik helyi múzeumban.

Szóval, hallgassanak bennünket!

2023-05-23 16 óra Kezdenénk azzal, hogy felhúzzuk a Redőnyt, vagyis, Önök meghallgathatják a Rádió Bézs szatirikus műsorát. Adásunk főszereplője Karinthy Frigyes, akinek nemcsak a humoreszkjei, de a komoly írásai is valódi remekművek.

Tőle származik a mondás, hogy humorista az, akivel mindenki viccel. Tapasztalatból tudom, mert több mint tíz évet lehúztam a Ludas Matyi című szatirikus lapnál, hogy Karinthynak ebben is igaza van. Pedig, az állatorvos sem szeret szabadidejében ivartalanítani, és a légkalapáccsal dolgozónak sem az minden vágya, hogy a munkaidő után leget kalapáljon. Az emberek ezt többnyire megértik, egyedül a humoristával tesznek kivételt. Tőle elvárják, hogy mindig vicces legyen. Mondjon egy viccet, vagy hallgasson meg egy tréfás történetet. Esetleg megviccelik a humoristát, mert az olyan vicces.

A május 23-i műsort Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a műsorvezető-szerkesztő, Föld S. Péter készítették. Tartsanak velünk, és nemcsak azért, mert kellemes szórakozást ígérünk. Más ok is van, amiért érdemes bennünket hallgatni. Egy kaliforniai nő nem hallgatta meg a Redőny egyik adását és másnap, munkába menet, majdnem elcsúszott egy banánhéjon. Egy Göteborgban élő magyar férfi viszont, miután meghallgatta a Redőnyt, kocsiba ült és nem sokkal később egy veszélyes útkereszteződésnél megadták neki az elsőbbséget. Tehát, Redőnyre fel.

2023-05-09 16 óra Várja a Redőny hallgatóit a műsorvezető-szerkesztő, Föld S. Péter, valamint a megszokott stáb többi tagja: Biczó Tamás és Faragó András (Topy.) Ezúttal is a megszokott színvonalat kínáljuk Önöknek, amire garancia a szerző személye, hiszen a mostani adásban nem kisebb nagyágyú írásaiból válogattunk, mint a gondolkodónak is zseniális humorista, Karinthy Frigyes.

A Redőnyben elhangzó zenékre mindig érdemes odafigyelni, de most még a szokottnál is érdemesebb, mert a napokban elhunyt ismert tévés, Vágó István Favágók nevű zenekarának felvételeiből hallhatnak néhány klasszikus darabot.

Talán nem mondok újat azzal, ha elárulom, hogy humoros történetek hangzanak el a Redőnyben. Hogy mik ezek? Nem lőném le a poént, mert azt nem illik. Viszont elárulom Önöknek, hogy miért érdemes Redőnyt hallgatni. Most nem arra gondolok, hogy azért, mert érdekes és szórakoztató, bár ezt a választ is elfogadom. Inkább példákkal világítom meg a megoldást. Egy budapesti nő, akinek hat pár piros papucsa volt, meghallgatta a Redőny egyik adását és másnap még két új piros papucsra tett szert. Egy másik nő, aki történetesen nem budapesti, elfelejtette meghallgatni a Redőny egyik adását, és máig veri a fejét a falba, mert egy nappal később arra lett figyelmes, hogy beszorult a haspókja a padlószőnyeg alá.
Szóval, hallgassanak bennünket, remélem, tetszeni fogunk.

2023-04-25 16 óra Ha kedd van, akkor megint itt vagyunk, mégpedig abból a célból, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát, a Redőnyt. A mostani műsorban Karinthy Frigyes humoreszkjeiből válogattunk.

Azt hallották már, hogy a haspókom beszorult a padlószőnyeg alá? Ha nem hiszik, járjanak utána. Így görbüljek meg, ha nem igaz. Vagy, valahogy máshogy. Merthogy biztos helyről hallottam. Egy olyan illető mondta, aki jó ismeretségben van egy olyan személy távoli névrokonával, aki hallotta, amint valaki látta.

Ez nem Karinthy szövege volt, csak érzékeltetni szerettem volna, miről szól az egyik írás: arról, hogy az egész város beszéli. Egy másik pedig nem erről szól, hanem valami másról. De lesz még szó egy hivatalról, nem utolsósorban pedig egy Bübükének becézett kisfiúról, akit valójában Réz Jeromosnak hívnak.

A műsort ezúttal is a megszokott hármas, Biczó Tamás, Faragó András (Topy), valamint e sorok írója, a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter készítette.

2023-04-11 16 óra „Rettenetes volt. Azt álmodtam, hogy én öltem meg Lencsés Emerenciát. Én, aki még egy légynek sem tudok ártani! Így történt a dolog : egyikben, Olvasom a lapokat, s a rendőrség felhívását, hogy aki lát valahol egy magas, ősz hajú, hajlott hátú úriembert nagy könnyzacskókkal, adja át rendőrnek, mert ez az alak ölte meg Lencsés Emerenciát. Ezt olvasom éppen, s azon tűnődöm, láttam én már ezt a pasast? Ekkor – valami bal-sejtelemtől gyötörve – a tükörbe pillantok, s ereimben megdermedt a vér, a tükörből egy ősz, hajlott hátú arc néz rám vissza, nagy könnyzacskókkal. Szent ég! – gondolom – én öltem meg Lencsés Emerenciát. Most jól nézek ki.”

Így kezdődik Tabi László „Szörnyű volt” című humoreszkje, amely a Redőny műsorában hangzik el. A végére, ahogy mondani szokás minden kiderül. És persze, lesz még más is a kiváló humorú Tabi Lászlótól, a valamikor volt Ludas Matyi egykori főszerkesztőjétől.

Szóval, úgyis, mint a műsor vezetője és szerkesztője, azt javaslom Önöknek, hogy ezúttal is hallgassák meg a Redőnyt, a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

A műsort ezúttal is a megszokott trió, Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

Drága, kedves, aranyos Redőny-hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2023-03-28 16 óra Március utolsó keddjén is felhúzzuk a Redőnyt, mégpedig azért, hogy Önök meghallgathassák a Rádió Bézs szatirikus műsorát. Sok mindenről lesz szó ebben az adásban, a többi között hallhatnak egy rendezőről, aki egy néhány szavas mellékszerepbe sűrítené az egész életét, egy filmesről, akinek sehogyan sem jut az eszébe Shakespeare neve, egy kiváló szerzőpárosról, akik közül az egyiket Mikes Györgynek, a másikat Somogyi Pálnak hívják, és akiknek egy hosszú autóúton sok mindenkinek a neve nem jut az eszükbe.

Lesz még szó az Ismeretlen Magyar Turistáról, aki a rendszerváltozás előtti időkben nyugati kalandozásai végeztével hazatér, és még a határ előtt megpróbálja eldugni a vámosok vizsla szemei elől a külföldről behozott „cuccot.”

Szóval, ezúttal is lesz mit hallgatni. Nevetni is lehet, de természetesen nem kötelező. A március 28-i műsort ezúttal is a szokott trió készítette, úgymint Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter.

Drága, kedves, aranyos Redőny-hallgatók: a Redőny legyen veletek.

2023-03-14 16 óra Közkívánatra ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy elkezdődhessen a Rádió Bézs szatirikus műsora. Március 14-én, egy nappal a nemzeti ünnep előtt, régi ismerőssel találkozhatnak a hallgatók, az egykor volt Ludas Matyi főszerkesztő-helyettesének, Mikes Györgynek az írásaiból válogattunk.

Mikes sok mindent megírt, azt is, hogy sosem volt autója, de gyakran ült barátja és szerzőtársa, Somogyi Pál Daciájában, ahol szinte majdnem mindig történt valami érdekesség. És írt arról is, hogy miként lett műgyűjtő, persze nem igazi értelemben, valamint, hogy találkozott valaha volt, fiatalkori önmagával, de nem úgy mint Karinthy Frigyes, akivel Mikes összefutott, az a saját reprint (magyarul: hasonmás) kiadása volt.

És persze itt leszünk mi is a műsor készítői: a keverőpultnál Biczó Tamás, a humoreszkeket tolmácsoló Faragó András (Topy), valamint a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter.
Jó szórakozást, és ne feledjék: a Redőny legyen veletek!

2023-02-28 16 óra Folyó hó utolsó napján, azaz február 28-án délután 4 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy elkezdődhessen a Rádió Bézs szatirikus műsora. A műsorban ezúttal Novobáczky Sándor humoreszkjeiből hallhatnak egy röpke válogatást, a zenét pedig a beat korszak kiváló gitárosa, Faragó „Judy” István szolgáltatja.

Szóba kerülnek az egyszer volt utcanevek, úgymint Lenin körút, Majakovszkij utca, Tanács körút, Gorkij fasor. Tudja a kedves hallgató, milyen néven találhatók meg ma ezek a budapesti utcák? Az egykor Lenin körútnak nevezett bulvár ma több részre oszlik: a Margit hídtól indulva először Szent István körút, majd jön a Teréz körút, az Erzsébet körút, a József körút, és végül, elhagyva az Üllői utat, Ferenc körút. A Majakovszkij szovjet költő nevét viselő utcát ma Király utcának hívják, a Tanács körutat Károly körútnak, míg a Gorkij fasor mai neve Városligeti fasor.

Amikor én egyetemre jártam, az oktatási intézményünket Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek hívták, ma Corvinus a neve, a helye nem változott, de most már a Vámház téren található, amit valamikor Dimitrov térnek hívtak. Ott van mellette a Nagycsarnok, a valamikori Tolbuhin körúton – ma Vámház körútnak hívják. És volt Szamuely utca, Fürst Sándor utca, Lékai János tér, az Andrássy utat pedig Népköztársaság útnak hívták.

A műsort, mint egy ideje minden alkalommal, ezúttal is a már jól bevált trió készítette. A keverőpultnál Biczó Tamás, a szerző írásainak hangját kölcsönző Faragó András (Topy), valamint a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter.

2023-02-14 16 óra Ha kedd van és délután 4 óra, akkor nem tehetünk mást, minthogy ismét felhúzzuk a Redőnyt, hogy elkezdődhessen a Rádió Bézs szatirikus műsora. A mai adásban Magyarország egyetlen kétszeres Karinthy-gyűrüs humoristájának, Majláth Mikes Lászlónak írásaiból válogattunk. Igen, két Karinthy gyűrűje van: az egyiket édesapjától, Mikes Györgytől örökölte, a másikat viszont már saját jogán kapta.

Lesznek katonatörténetek, persze, csak módjával, valamint némi időutazás a négyes metrón. És, ahogyan azt már megszokhatták, minőségi zene. Utóbbit ezúttal a hetvenes évek kedvelt zenekara, a Kati és a Kerek Perec szolgáltatja.

És persze itt leszünk mi is: a keverőpultnál Biczó Tamás, a humoreszkeket tolmácsoló Faragó András (Topy), valamint a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter.

Jó szórakozást, és ne feledjék: a Redőny legyen veletek!

2023-01-31 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, vagyis kezdődik a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezen a héten az egykor volt Ludas Matyi olvasószerkesztőjének, a finom, visszafogott, ám annál szellemesebb Münz Andrásnak az írásaiból válogattunk.

S hogy miről hallhatnak? Lesz szó egy csúnyán beszélő kisfiúról, egy szerelmes cirkuszi kötélről, egy rendetlen íróról, akiről az utókor soha nem tudja meg, hogy mindent szanaszét hagyott maga körül, hallhatnak egy fájós lábú fiatalemberről, valamint egy igencsak udvarias illetőről, akit előzékenységben senki sem tud megelőzni.

S ha mindez kevés volna ahhoz, hogy felkeltse az Önök nagybecsű érdeklődését, annyit még elárulunk, hogy a mai műsort ismét a szokott trió készítette: a keverőpultnál Biczó Tamás, a Münz-művek tolmácsolójaként Faragó András (Topy), valamint a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter.

Tartsanak velünk, mi biztosan ott leszünk!

2023-01-17 16 óra Ismét felhúzzuk a Redőnyt, azaz, elkezdődik a Rádió Bézs szatirikus műsora. Soros áldozatunk ezúttal Radványi Barna, akit az idősebb hallgatók, valamint az egészen középkorúak az egykori Ludas Matyi című szatirikus lapból, valamint a valamikor volt televíziós műsorból, a Humoristák Klubjából ismerhetnek. Meg még számtalan más helyről, például a Rádiókabaréból, a Pesti Viccből, az Úritökből és hosszan sorolhatnám.

De nem sorolom, inkább hallgassák meg a Feleség a fán, az Egy remete naplójából, a Zsebkendő, a Korhatár és a Ballada című humoreszkeket.

A műsort, mint egy ideje minden alkalommal, ezúttal is hárman készítettük. A keverőpultnál az ezeregykezű Biczó Tamás, velünk lesz még Faragó András (Topy) aki művészi módon tolmácsolja az amúgy is kellemes humoreszkeket, valamint e sorok írója, a szerkesztő-műsorvezető, Föld S. Péter.

Várjuk Önöket.

2023-01-03 16 óra Boldog Új Évet a Rádió Bézs minden hallgatójának! Különös tekintettel azokra, akik a Redőnyt is hallgatják. Ebben az évben is folytatódik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora, s ha nem jön közbe semmi, akkor szinte majdnem biztos, hogy 2023-ban is találkozunk. Feltéve persze, ha Önök úgy döntenek, hogy velünk tartanak.

Hogy miért érdemes Redőnyt hallgatni? Egyfelől, mert az egykor volt Ludas Matyi legjobb szerzőinek legjobb írásaiból válogatunk. És nem is akárki tolmácsolja a humoreszkeket, hanem Faragó András, alias Topy, akit a Valaha Amerika című filmből is ismerhetnek.

De vannak más érvek is a redőny mellett. Egy 67 éves kanadai nő nem hallgatta a Redőnyt, és másnap nem húzták ki a nyertes számait a Lottón. Egy 44 éves magyar édesanya viszont műsorunk rendszeres hallgatója, és az egyik adásunkat követően a fia sikeresen leérettségizett.

Szóval, tartsanak velünk! Ezúttal, Komlós János humoreszkjeiből válogattunk.

Várja Önöket Biczó Tamás, Faragó András és Föld S. Péter.

2022-12-20 16 óra Megint felhúzzuk a Redőnyt, vagyis, elkezdődik az Önök kedvenc, régóta várt műsora, a Redőny. Amelyben, mint már megszokhatták az egykor volt Ludas Matyi munkatársainak írásaiból válogattunk. Eheti „áldozatunk” Galambos Szilveszter, aki számos, mintegy 30 ezer aforizmát hagyott az utókorra. Ezeket a rövid, szellemes szövegeket ő Szilánkoknak nevezte.

Amikor 1980-ban munkatárs lettem a Ludas Matyinál, Galambos Szilvi szobája melletti lyukban leltem otthonra. A lyukat majdhogynem szó szerint kell érteni: a Ludas szerkesztőségi helyisége a háború előtt kupleráj volt, ezért kis, kétszemélyes szobák sorakoztak egymás mellett a két folyosón. (Szilvi a kiváló karikaturistával, a Leho néven ismert Lehoczki Istvánnal osztotta meg a szobáját, én Krenner Pistával, aki viszont nagyon jó nőket tudott rajzolni.)

Gyakran átmentem Szilviék szobájába, és élvezettel bámultam a falon látható kiállítást. A páratlan gyűjtemény fő helyén egy plakát volt, 1960-ból, vagy ’61-ből: Szilveszteri mulatságot hirdettek, nagynevű fővárosi sztárvendégekkel. Középen, hatalmas betűkkel, vastagon: Galambos Szilveszter. És valahol lent, a plakát alján, alig olvasható méretben a sok között egy másik név: Hofi Géza.

Addigra persze – a múlt század nyolcvanas éveiről beszélünk – változott a sorrend, ha lett volna közös fellépésük, nyilván Hofi neve állt volna nagybetűkkel a plakát közepén.

A mai műsort, mint már megszokhatták, Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

2022-12-06 16 óra Önöknek abban a szerencsében lesz részük, hogy meghallgathatják a Redőnyt, a Rádió Bézs szatirikus műsorát. Csak valódi Redőnyt hallgassanak, óvakodjanak az utánzatoktól, az igazihoz megdöbbentően hasonlító hamisítványoktól!

A mai adásban a Ludas Matyi egyik legjellegzetesebb humoristájának, Somogyi Pálnak az írásaiból válogattunk. Somogyi Pál nevét egy időben mindenki ismerte, barátjával és szerzőtársával, Mikes Gyöggyel a Ludas Matyi mellett a rádió és a tévé sztárjai voltak a Humoristák Klubja című műsornak megbonthatatlan oszlopai.

Nevük olyannyira összeforrt, mint például a Lennon-Mc Cartney, vagy a Szörényi Bródy szerzőpárosé, azt is mondhatnánk, hogy Mikesnek Somogyi volt a keresztneve. Bizonyára kevesen tudják, hogy Somogyi Pál, több más humoristához hasonlóan, költőként indult, ám arról feltehetőleg még kevesebben értesültek, hogy hősünk néhány félévet elvégzett az orvosi egyetemen. Talán innen eredt vonzalma a gyógyításhoz és a Ludas szerkesztőségéhez közeli kórház néhány kedves nővérkéjéhez.

A műsort a megszokott trió, Biczó Tamás Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették. Drága, kedves, aranyos Redőny-hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2022-11-22 16 óra Ha kedd van és délután négy óra, akkor Önök már tudják, hogy jön a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ma adásunk főszereplője az egykori Ludas Matyi egyik legoszloposabb tagja, Peterdi Pál. Aki sportújságíróként kezdte, később humorista lett, de a sport iránti szeretete mindvégig megmaradt.

A sport megszállottja volt, futott, úszott, teniszezett, futballozott, bokszolt és vízilabdázott. Talán ma már kevesen tudják de tőle származik a futást népszerűsítő, még ma is ismert mondás: A láb mindig kéznél van.

Sportemberként arra a következőképpen fogalmazott: „Eddig mindig meghalt valamikor. A nagy számok törvénye alapján lennie kell valakinek, aki nem hal meg. Ez a valaki én leszek.”

Nos, ebben az egyben tévedett, 2000 november 20-án távozott közülünk.

A mai műsort Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és Föld S. Péter készítették.

2022-11-08 16 óra November 8-án kedden délután 4 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt, azaz Önök meghallgathatják a Rádió Bézs szatirikus műsorát. Ezúttal egy igen neves szerző írásaival szórakoztatjuk Önöket, az illetőt eredetileg Kishont Ferencnek hívták, és a Ludas Matyi című újságnál kezdte humorista pályafutását. Később, választott hazájában, Izraelben Efrajim Kishon néven lett világhírű, de Svájcban is nagyon kedvelték az írásait. Ehhez képest egyik humoreszkjének a címe: „Hogyan sértettem vérig Svájcot?” Persze, ezt a vérig sértést nem kell nagyon komolyan venni, mint ahogy a „Szőkék előnyben” című írását sem, amelyben egy igen önérzetes színésznő azt bizonygatja a Párizsból ideiglenesen Izraelbe látogató rendezőnek, hogy esze ágában sincs szőkére festetni a haját, kivéve abban az esetben, ha…

…de nem lőjük le a poént, amiből egyébként nem is egy, hanem temérdek hallható a Redőny november 8-i műsorában. Reméljük, ezúttal is velünk tartanak, várja Önöket délután 4 órakor a keverőpultnál Biczó Tamás, a Kishont-írásokat magas művészi színvonalon tolmácsoló Faragó András (Topy), valamint a műsorvezető-szerkesztő Föld S. Péter.

Drága, kedves, aranyos Redőny-hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2022-10-25 16 óra Október 25-én, kedden délután 4 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt. A Rádió Bézs szatirikus műsorában ezúttal Tabi László okos, szellemes humoreszkjeiből hallhatnak néhányat. Lesz szó az új gazdasági mechanizmusról, az írás hatalmáról, egy 17 ezer éves leletről, amelyről nekem, mint szerkesztő-műsorvezetőnek egy barátom 58 millió éves hal-fosszíliája jutott az eszembe. (Nagyon takaros, jó állapotban lévő fosszília volt, szerintem legalább 6 millió évet letagadhatott volna, alig nézett ki 52 millió évesnek.)

Szóval, lesznek érdekességek. Meg persze zenék is természetesen, ezúttal a Corvina együttes dalai szólnak a humoreszkek közötti szünetekben. Emlékeznek még rájuk? Ebben a zenekarban játszott Szigeti Ferenc, aki már jó ideje a Karthago zenekar oszlopa és Soltész Rezső. (Szóljon hangosan az ének!)

És szóljon, hangosan, vagy úgy, ahogyan Önöknek jó, a Bézs Rádió, benne is a Redőny. Várja Önöket október 25-én délután 4 órakor Biczó Tamás, Faragó András (Topy) és a műsorvezető-szerkesztő, Föld S. Péter.

2022-10-11 16 óra Ezen a héten kedden délután 4 órakor ismét jelentkezik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Én, úgyis, mint Föld S. Péter, a Redőny szerkesztő-műsorvezetője, ebben a mai műsorban hazabeszélek. Azaz, mondom a magamét.

Pontosabban Faragó András mondja a magamét. Merthogy engedtessék meg nekem, és nézzék el, a Redőny mai műsorának szövegeit a saját írásaimból válogattam. Mentségemre, de legalábbis enyhítő körülményként azt tudnám felhozni, hogy azért szerkeszthettem be magamat a műsorba, mert tíz évig dolgoztam a Ludas Matyinál, félezernél több humoros, vagy annak szánt cikket írtam ez idő alatt.

Nem mellesleg számos élményben volt részem, ami nem csoda, hiszen olyan nagynevű és kiváló kollégák között dolgozhattam, mint például az íróemberek közül Árkus József, Peterdi Pál, Mikes György, Somogyi Pál. És zseniális rajzolók is voltak a lapnál, a fiatalon elhunyt Leho, azaz Lehoczki István, Brenner György, a domború női idomokat rajzoló Balázs-Piri Balázs, kiváló barátom, Krenner István, valamint – és persze, vele kellett volna kezdenem a felsorolást – Pom-pom és sok más felejthetetlen figura megalkotója, a hál istennek még mindig köztünk lévő és 90 évesen is alkotó Sajdik Ferenc.

Napokig tudnék mesélni róluk és az ott töltött időről, de nem kell megijedni, visszafogom magam és beérem a rendelkezésre álló idővel. Szóval hallgassák ma is a Redőnyt, remélem tetszeni fog. Az október 11-i adást a már megszokott trió, Biczó Tamás, Faragó András és Föld S. Péter készítették.

2022-09-27 16 óra Ezen a héten is felhúzzuk a Redőnyt, vagyis Önök meghallgathatják a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

Ezen a héten Mikes György, az egykori Ludas Matyi főszerkesztő-helyettesének írásaiból válogattunk. Aki nemcsak nagyszerű humorista, de kiváló ember is volt. Érdekességként elárulom, hogy a „mi” Mikesünk mellett élt és alkotott egy másik Mikes György is, akit egy idő után George Mikesnek hívtak, lévén Angliába tette át a székhelyét.

S ha már Anglia, a demokrácia őshazája, elmondom, hogy mitől olyan szép zöld az angol fű. Erről van egy anekdota: egy turista megcsodálja egy angol lord kertjét, különösen a gyönyörű gyep tetszik neki. – Elárulná a titkát? – kérdezi. – Nincs semmi titok – válaszolja a lord. – Locsolni kell a füvet, gondozni. – Csak ennyi? – Igen. És ha így tesz, négyszáz év múlva a maga kertjében is ilyen szép lesz a fű.

Mindezt csak azért említettem, mert Mikes György egyik írásának a címe: Bergengócia. Nincs köze a fenti történethez, ha csak annyi nem, hogy mindkettő külföldön játszódik.

Úgyhogy, azt javaslom, hogy hallgassák a Redőnyt. És persze azt sem titkolnám el Önök elől, hogy a szeptember 27-i műsort Biczó Tamás, Faragó András és Föld S. Péter készítették.

2022-09-13 16 óra Ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Miután vége van a nyárnak, nem ismétléssel, hanem új műsorral jelentkezünk. A műsort most is Biczó Tamás, Faragó András és Föld S. Péter készítették.

És persze, a szándékunk is ugyanaz, mint az elmúlt három évben. Vagyis, hogy szórakoztassuk Önöket. Ennek érdekében a mai műsorban Tabi László írásait hívtuk segítségül.

Tudták Önök, hogy néhány évvel ezelőtt egy német folyóirat nem embereket, hanem szavakat versenyeztetett? A nem mindennapi, ám annál nemesebb összecsapáson az olvasók szavazatai alapján egy török szó, a yakamoz nyert. Azoknak, akik hozzám hasonlóan nem tudnak törökül, elárulom, hogy a szó azt jelenti: vízen tükröződő holdfény.

Nem lehetett könnyű a választás, hiszen tudjuk, sok szép szó van a világon. A hírügynökségi jelentések szerint a yakamoz mögött éppen csak, hogy lemaradt egy kínai kifejezés, a lu hu. Jelentése: mélyen alszik, ám erre azért nem szabadna mérget venni, mert vannak olyan nyelvjárások, amelyekben azt jelenti: horkol.

Sokak meglepetésére a harmadik helyre egy Afrikából származó szó, a baganda nyelvből jött volongoto került, amely szabad magyar fordításban azt jelenti, hogy kaotikus. A további sorrend: a norvég oppholdsvaer (eső utáni fény) a hausza madala (Istennek legyen hála), a brazíliai portugál saudade (ez is jelent valamit) és az ukrán perekotipole (a sztyeppe futója).

Mindezt csak azért bátorkodtam említeni, mert Tabi László egyik írásának is ez a címe: Szavak. Szóval, szavam ne felejtsem, remélem, ezen a héten is velünk tartanak, sőt két hét múlva is hallgatnak bennünket.

2022-08-30 16 óra Már megint kedd van, és ha kedd, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal a Ludas Matyi legendás főszerkesztőjének, Tabi Lászlónak az írásaival igyekeztünk az Önök keddébe járni. Vagyis, felvidítani a hallgatókat ezekben a nem vidám hetekben, hónapokban. Mert most mindenki arra vár, hogy visszakaphassuk a régi életünket, ami szintén nem volt fenékig tejfel, de ehhez a mostanihoz képest maga a mennyország.

Úgyhogy hallgassák a Redőnyt az ismétlésben is, örüljenek annak, hogy minden nehézség ellenére még nyár van, mi két hét múlva megint jövünk, és akkor még a mostaninál is jobb lesz.

A Redőny műsorát ezúttal is a már megszokott trió készítette: Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter.

Ne feledjék, amit a végén mondani szoktunk: hallgassa Ön is a redőnyt, hogy jókeddre deríthessük.

Vagy valami ilyesmi.

( A 2021.03.02-i adás ismétlése )

2022-08-16 16 óra Önök már nagyon jól tudják, hogyha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Rádió Bézs szatirikus műsora, a Redőny. Nincs ez másként most sem.

Mit szólnak ahhoz, hogy vannak olyan emberek, akiknek mindig az a véleményük, mint akivel éppen beszélnek. Kaméleonnak is nevezhetjük őket, bár hozzátennénk, a kaméleonok nem tehetnek arról, hogy állandóan változtatják a színüket. Sőt, nemcsak hogy ártatlanok ebben az ügyben, de számukra ez létszükséglet, hiszen ez a rejtőködéshez szükséges, ahhoz, hogy ellenségeik, akik az elpuszítításukra, majd felfalásukra törekednek, ne vegyék észre őket.

Embereknél is megfigyelhető hasonló jelenség, csak mi, úgyis, mint a teremtés koronái, nem vagyunk annyira tehetségesek, hogy külső megjelenésünket, például a bőrszínünket, gyakorta és külső segítség nélkül változtathassuk. Marad tehát a véleményünk, a szavaink, a mondataink, azokat tudjuk gyakorlatilag korlátlanul változtatni.

Ne ítéljük el azonnal az ilyen embereket, nem biztos, hogy a gátlástalanságuk mögött rossz szándékot kell feltételezni,. Lehet, hogy mint a kaméleon esetében, számukra ez jelenti a túlélést, jobb esetben az előrelépést, a karriert.

És akkor azt is elárulhatjuk Önöknek, hogy lesz még az ismétlésben egy tudományos értekezés az asztalról lehulló ételek természetrajzáról, egy tanulságos történet a közlekedési szabályok betartásának fontosságáról, valamint sok más érdekesség.

Tartsanak velünk az ismétlésben is, várja Önöket a Redőny stábja, úgymint Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter.

( A 2022.01.04-i adás ismétlése )

2022-08-02 16 óra Mint azt Önök bizonyára nagyon jól tudják, minden második kedden délután 4 órakor kezdődik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És most éppen második kedd van. Mai műsorunk főszereplője Tabi László, aki iskolatársam volt a budapesti Madách Imre Gimnáziumban. Azzal a kis eltéréssel, hogy nálam vagy negyven évvel korábban járt a híres Alma Máterbe.

Merthogy a budapesti gimnázium híres iskola volt, és ma is az. A fölöttünk néggyel járó osztályba járt például Szegvári Katalin, Gálvölgyi János és Verebes István, az iskola tanulója volt Albert Flórián és Petschauer Attila, Konrád György, valamint a két kiváló pszichológus, Vekerdy Tamás és Ranschburg Jenő. Utóbbiak ketten, mit ad a sors, nemcsak ugyanabba az osztályba jártak, de egy padban is ültek.

Nos, ebbe az iskolába járt Tabi László, aki szavahibető szemtanúk szerint nagyon okos ember volt. (Azt, hogy szellemes, Önöknek nem kell mondanom, hiszen több alkalommal idéztük már az írásait, tapasztalhatták maguk is.)

Úgyhogy a kellemes szórakozás majdhogynem garantált. Különös tekintettel arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy a keverőpultnál az ezerkezű Biczó Tamás ül, Tabi László szellemes szövegeit a mindig nagyszerű Haagen Imre tolmácsolja, a műsort pedig e sorok írója, Föld S. Péter szerkesztette.

( A 2021.09.14-i adás ismétlése )

2022-07-19 16 óra Ha kedd, akkor ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal Mikes Györgyöt idéztük meg egy kis szellemi szeánszra, írásai segítségével.

Hogy konkrétan miről volt szó ebben a műsorban? Megtudhatták például, hogy milyen mesékkel lehet a nőket levenni a lábukról, kiderült, hogy miért nem ment el B. Ottó a felvételijére, és hallhattak egy nagyon különös históriát, melynek hőse egy Verpeléti névre hallgató csecsemő, aki nem biztos, hogy az, akinek látszik, de az sem kizárt, hogy mégis, vagy valami hasonló.

És volt még sok más is. Például zenék az illés együttes kevesek által ismert felvételeiből. A keverőpult mögött Biczó Tamás ült, a kiváló Haagen Imre Mikes humoreszkjeit tolmácsolta, és ezúttal sem hiányzott  Föld S. Péter, a Redőny című műsor szerkesztője.

Tehát, mindenki a fedélzetre! felhúzzuk a Redőnyt!

( A 2021.04.27-i adás ismétlése )

2022-07-05 16 óra Ha az Önök naptára szerint július 5-e, kedd van, és az órájuk délután 4 órát mutat, akkor biztosak lehetnek benne, hogy ez itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Mai műsorunk főszereplője a Redőny rendszeres hallgatóinak jó ismerőse, Darvas szilárd. Az ő humoreszkjeiből válogattam ebben a műsorban.

Ritkán teszek ilyet, de most igen: szeretném a figyelmükbe ajánlani a két humoreszk között hallható zenéket. A Generál együttest hallják, amely a Zé-Gé együttes (Várkonyi Mátyás, Novai Gábor, Révész Sándor) és a Ferm együttes (Ákos István, Karácsony János, Reck Lajos) tagjaiból jött létre. A zenekar első fellépésein még csak fiúk léptek a színpadra, ám Várkonyi, Mikrolied néven három tagú női vokált is szervezett. Az 1972-es Ki mit tud?-on a Generál a „Csöngess be hozzám jóbarát” című dallal előadói díjat nyert. Még abban az évben a táncdalfesztiválon is sikerrel szerepeltek, közönségdíjasak lettek a „Mit tehet az ember?” című slágerükkel. Ezeket a dalokat a mai műsorban is hallhatják. Még annyit a zenekarról: sok ma ismert zenész megfordult a Generálban, így például Várkonyi Mátyás, Révész Sándor, Charlie, Novai Gábor, Karácsony János, Tátrai Tibor, vagy éppen Solti János.

A mai műsort is a szokásos trió készítette: a keverőpultnál Biczó Tamás, a humoreszkek tolmácsolójaként Faragó András, Topi, valamint e sorok írója, a műsorvezető-szerkesztő, Föld S. Péter.

Érezzék jól magukat, vagy úgy, ahogyan kedvük tartja!

2022-06-21 16 óra Június 21-e van, kedd, úgyhogy ma is felhúzzuk a Redőnyt. Négy nap múlva ünnepeljük egy nagyon neves humorista születésnapját. Igen, már kitalálták, Karinthy Frigyesről van szó, aki 1887 június 25-én született. Utca van róla elnevezve Budapesten, és jó ideje egy gyűrű is, amellyel a Magyar Rádió a legjobb humoristáit jutalmazza. Karinthy nem biztos, hogy kapott volna gyűrűt. Egy mondás szerint díjat visszautasítani nem lehet, de úgy kell élni, hogy ne kapjál díjat. Ez persze azért félig vicc volt, merthogy alapvetően humoros műsor lennénk.

Néhány örök érvényű mondás a Mestertől.

„A türelem rózsát terem. Egyebet nem.”

„Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”

„Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”

„Humorban nem ismerek tréfát.”

„A házasság olyan szerződés férfi és nő között, melyben kölcsönösen megállapodnak, hogy a szerződés napjától kezdve nem mondják el egymásnak, hogy kivel van viszonyuk.”

„Az állam megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja.”

„Hallgatni Arany, beszélni Petőfi.”

Utóbbiért mi kérünk elnézést. Ha meg tudtak nekünk, illetve Karinthynak bocsájtani, akkor tartsanak velünk délután 4 órakor, hallgassák a Redőnyt. A mai műsort Biczó Tamás, Faragó András és Föld S. Péter készítették.

Kedves, drága, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2022-06-07 16 óra Megint kedd van és megint délután 4 óra. Úgyhogy nem kell mondanunk, de mégis mondjuk, mert az ismétlés a tudás anyja, és különben is, ez a dolgunk, szóval, csak annyit szeretnénk megjegyezni a magunk halk, szerény és visszafogott módján, hogy újra itt van a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Mostani „áldozatunk” az egykori Ludas Matyi páratlan tehetségű szerzője, Gádor Béla, ami egyben azt is jelenti, hogy az ő írásaiból hallhatnak néhányat, Faragó András, vagy ahogyan nagyszámú rajongója hívja, Topi hangján. A műsort rajra kívül még ketten készítették, úgymint Biczó Tamás és Föld S. Péter.
Jó szórakozást kívánunk, reméljük sokan hallgatnak bennünket, és ezúttal sem okozunk csalódást senkinek.

2022-05-24 16 óra Ha Önök a Redőnyt, a Rádió Bézs szatirikus műsorát hallgatják, az azt jelenti, hogy kedd van és délután 4 óra. Nem mellesleg május 24-e, mi pedig, mi mást is tehetnénk, megpróbáljuk szórakoztatni Önöket. Mai szerzőnk az Önök által már jól ismert Darvas Szilárd, akinek ezúttal újabb öt nagyszerű humoreszkjét hallgathatják, ezúttal Faragó András tolmácsolásában.

Merthogy, megint megújultunk. Forgács Gábor, más fontos elfoglaltságai miatt – érdemei elismerése mellett – felmentést kapott a további együttműködésből. De nem maradtunk színész nélkül, ezúttal és ezt követően, ameddig világ a világ, plusz még valamennyi ideig, Faragó András, vagy ahogy többen ismerik, Topi adja hangját a műsorunkban elhangzó humoros történetekhez.

Igen, ha máshonnan nem, a Valami Amerika című filmben találkozhattak vele, ő játszotta a morc főnök testőrét, akinek a lánya egy zenés darabban kapott szerepet. Rajta kívül mindenki más maradt, aki volt: a keverőpultnál az ezerkezű Biczó Tamás, a műsorvezető-szerkesztő pedig ezúttal is Föld S. Péter.

2022-05-10 16 óra Ha kedd van, és délután 4 óra, akkor Önök már nagyon jól tudják, hogy ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora, ezúttal 2022 május 10-én. Mint minden más alkalommal, most is rendhagyó műsorral jelentkezünk. Olyan humoristát mutatunk be ugyanis, akit nem kell bemutatni. Utca és színház őrzi a nevét, gyűrűt is neveztek el róla.

Igen, már ki is találta a kedves hallgató: Karinthy Frigyesről van szó. Akit humoristaként ismer a nagyközönség, miközben, mellesleg, kora egyik jelentős gondolkodója volt, költő, kiváló sakkozó, valamint mindezek összegzéseként: filozófus, számtalan bon mot, magyarul aforizma szerzője.

Ezek közül néhány:

„Humorban nem ismerek tréfát”.

„Férfi és nő sohasem érthetik meg egymást, mert mindegyik mást akar. A nő a férfit, a férfi a nőt”.

„Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”

„Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”

„A házasság olyan szerződés férfi és nő között, melyben kölcsönösen megállapodnak, hogy a szerződés napjától kezdve nem mondják el egymásnak, hogy kivel van viszonyuk.”

Karinthy 1920-ban feleségül vette Böhm Arankát. Mindketten vittek a házasságba egy-egy gyereket, s született egy közös gyerekük is, a Cini becenévre hallgató későbbi ismert író, Karinthy Ferenc. Erre a felállásra utal Karinthy mondása: „Aranka, a maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket!”

A műsort Biczó Tamás, Fodor János, Forgács Gábor és Föld S. Péter készítették. Várjuk Önöket kedden délután 4 órakor. Mi biztosan ott leszünk.

2022-04-26 16 óra Április 26-án kedden délután 4 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt. Vagyis, Önök meghallgathatják a Rádió Bézs szatirikus műsorát. Ezúttal Darvas Szilárd lesz az áldozatunk. Igen, legutóbb is ő volt, de a múltkor annyira ízlett nekünk a feltálalt étel, hogy repetázunk. Nem a legutóbbi írásait olvassuk fel még egyszer, hanem a humoreszkjeiből válogattunk egy folytatást.

És furcsa, különös zenéket is hallanak a mai műsorban. A Küllőrojt zenekar szól hozzánk, az 1980-as évek elejéről, Bornai Tibor és Laár András főszereplésével. Meg persze volt egy harmadik társuk, a náluk kevésbé ismert, de nem kevésbé invenciózus muzsikus, Szöllősi Mihály is. Ez a zenekar már a későbbi KFT együttes előképének is tekinthető, és nem csupán azért, mert két korlátolt felelősségű társasági tag – Bornai és Laár – is benne volt, hanem, mert már ez a zene is hasonlóan fanyar és egyedi, mint amilyen évekkel később a KFT lett.

A mai műsorban sok mindenről lesz szó, hallhatnak például egy humoreszket a halhatatlanságról. Az írás főszereplője egy ősember, aki, ha nem hal ki, még ma is élhetne, annyira talpraesett volt és sokoldalú. És persze haladt a korral, ami ma sem mindenkiről mondható el. Hát még akkor, amikor hősünk, Burumbu élt és alkotott. De inkább élt, mint alkotott, mert alkotónak ott volt helyette egy másik ősember, aki festő volt. Ziribárnak hívták ezt a festőt, legalábbis Darvas Szilárd írásában így nevezte el az alkotót. Ziribár Burumbu kortársa volt, és mint annyi más művész, nem arról volt híres, hogy felvetette volna a pénz.

Mondjuk így: Burumbunak jól ment a sora, míg Ziribár szegény volt, mint a templom egere. Ezt persze ők nem tudták, különösen Ziribárnak nem volt fogalma minderről, lévén akkoriban még sem a templom, sem az egér nem volt feltalálva.

A mostani műsort hárman készítettük: a mikrofonnál e sorok írója, Föld S. Péter, a keverőpultnál Biczó Tamás, egy másik mikrofonnál pedig a most is kiváló Forgács Gábor.

2022-04-12 16 óra Április 12-én, mint minden második kedden délután 4 órakor, megint lesz Redőny. Ezúttal Darvas Szilárdot mutatjuk be az írásain keresztül. Azt a költőnek indult humoristát, aki feltalálta a rövid élet titkát. Sőt, nem csupán feltalálta, de sajnos művelte is: fiatalon, mindössze 51 éves korában halt meg.

De addig, ameddig élt, tényleg nem tétlenkedett. Ez a mai műsorból is kiderül, főleg, ha bennünket hallgatnak és Forgács Gábor avatott tolmácsolásában megismerkedhetnek hősünk humorával és bölcsességével.

Darvas Szilárd írásai között, mint mindig, ezúttal is lesz zene. Nyeső Marit méltatlanul ritkán és keveset lehet hallani a rádiókban. Talán mert túlságosan egyedi a gitárjátéka, a hangja és a szövegei is egészen különlegesek.

Szóval, csak azt szerettem volna mondani, hogy április 12-én is érdemes lesz Redőnyt hallgatni. A műsort Biczó Tamás, Forgács Gábor és Föld S. Péter készítették. Tartsanak velünk, mi ott leszünk.

2022-03-29 16 óra Március 29-én, ahogyan azt a hallgatók már megszokhatták, ismét felhúzzuk a Redőnyt. Ha ugyanis kedd van, ráadásul, mint ahogyan most is, minden második kedd, akkor Önök már nagyon jól tudják, hogy ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Ja, és délután 4 óra van, merthogy ilyenkor kezdődik a műsorunk. Mai adásunkban egy régi szerzőnk, Tabi László műveiből mutatunk be néhány szellemes és nevettető humoreszket. Ezúttal egy új hang szólaltatja meg ezeket a humoros írásokat. Ez a hang Forgács Gáborhoz, az ismert humoristához tartozik. Kérem, fogadják őt szeretettel, mostantól ő szólaltatja meg a magyar humor hallhatlanjainak írásait, remélhetőleg a hallgatók örömére és épülésére.

Ha a humoreszkek nem is, a műsorban hallható zenék bizonyára sokaknak ismerősek lesznek. Az Express zenekar slágereiből válogattunk, merthogy volt ilyenekből bőven. Solymos Tóni és csapata. Annak idején nem ez volt az igazi rock and roll, magára valamit adó fiatal nem Expresst, hanem Illést, Omegát, vagy Metrót hallgatott, de most, ennyi év után, jó felidézni ezeket a dalokat. Talán azért, mert mi, akik már akkor is hallgattuk ezeket a nótákat, akkor voltunk fiatalok.

A Redőny március 29-i műsorát Biczó Tamás, Forgács Gábor és Föld S. Péter készítették. Reméljük, velünk tartanak, mi biztosan ott leszünk.

2022-03-15 16 óra Ha kedd van, és délután 4 óra, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Mai műsorunk a nemzeti ünnepre esik, ezért a magunk módján mi is ünnepelni fogunk. Mégpedig úgy, hogy a magyar humor nagy mesterét, Karinthy Frigyest idézzük meg, az ő művei közül is az egyik legismertebbet, melynek címe: Tanár úr kérem. Bár ezek az írások vagy 100 évvel ezelőtt születettek, ma is időt állók. Sok olyan mondat van ezekben a szövegekben, amelyek mára szállóigévé váltak: Lógok a szeren, Magyarázom a bizonyítványom, Röhög az egész osztály.

Utóbbiról eszembe jut, hogy amikor én elkezdtem a Közgázt, az egyetem rektorát Szabó Kálmánnak hívták. Egy alkalommal az akkor még csak a szárnyait bontogató, de már akkor is nagyon népszerű Cseh Tamás volt az egyetemi klubunk vendége. Teltház volt természetesen, mert Tamást mindenhol teltház várta. Ezen az estén is így volt: megjelent a színpadon és gyakorlatilag minden bevezető nélkül, belecsapott a húrokba. Még ennyi év után is emlékszem, hogy mit énekelt. Azt énekelte, hogy „Szabó Kálmán tegnap este, berúgott és felkereste, Ica nevű szeretőjét…”

A teremben kirobbant a röhögés. Cseh Tamás dalai – ezt a mai műsorunkban is hallani fogják – gyakran igen humorosak voltak, de ez az egetverő röhögés őt is meglepte. Nem tudta mire vélni, de aztán az egyik szervező kisegítette: felszólt neki a színpadra, és közölte vele, hogy az egyetem rektorát Szabó Kálmánnak hívják.

És akkor még valami. Önök bizonyára tudják, hogy e Redőnyt a kezdetek óta hárman készítjük: Biczó Tamás, Haagen Imre, valamint e sorok írója, aki egyben szerkesztője és műsorvezetője a Redőnynek, Föld S. Péter. Azt gondoltam, hogy ez így lesz mindig, ameddig világ a világ. De az élet másképp hozta, Haagen Imre elköszönt tőlünk, őt ma hallhatják utoljára. Márcsak ezért is érdemes meghallgatni a mai Redőnyt – a következőt pedig azért, mert új szereplő lép a porondra, Forgács Gábor személyében.

Köszönet Imrének az eddigi együttműködésért, reméljük, Gábort legalább annyira szeretni fogják, mint őt.

2022-03-01 16 óra Március elsején, a tavasz első napján mi mást is tehetnénk: ismét felhúzzuk a Redőnyt, és délután 4 órakor elkezdődik a Rádió Bézs szatirikus műsora. A mai Redőny főszereplője Komlós János, akit az idősebbek és az egészen középkorúak a Mikroszkóp Színpad alapító igazgatójaként, valamint a tévéből, a rádióból ismerhetnek, ahol számos konferansziét adott elő.

Egy ma is hallható írásának a címe: Benne van az újságban. Az újságban általában ismert emberekről írnak, vagy olyanokról, akik azáltal válnak ismertté, hogy írnak róluk az újságban.

Komlós idejében is voltak celebek, csak akkor még nem tudták, hogy így hívják őket. A celeb arról híres, hogy sokan ismerik, mert benne van a televízióban, vagy az újságban.

Ha a celeb férjhez megy, vagy megnősül, annak mindenki örül. A legjobban persze ő maga örül, meg a párja, mert az majdnem mindig jó, ha valaki összeköti az életét azzal, akit szeret. De még ennél is jobb, ha a celebnek gyereke születik, mert ennek nem csak a barátok és a rokonok örülnek, de a műsorkészítők is, a celebet ugyanis ilyenkor a gyerekével együtt be lehet hívni a tévébe.

A celeb-szülő látszólag olyan, mint bármelyik más egyszerű, hétköznapi szülő. Ezt onnan lehet tudni, hogy a celeb-szülő már a beszélgetés elején elmondja, hogy mennyire szereti a gyerekét, sőt, az sem ritka, hogy a celebnek a gyereke a legfontosabb az életben. Megtudjuk azt is, hogy amióta a gyerek megvan, minden megváltozott a celeb körül, csak a gyerekéért él, és minden miatta történik.

Ezen kívül persze van még a karrier, ami szintén nagyon fontos a celeb életében, hiszen megfelelő hátteret kell biztosítania a gyerek számára, ráadásul ettől kezdve most már nemcsak magáért felel a celeb, hanem a gyerekért is. De ha egy perc szabadideje van, azt mind a gyerekkel tölti. Kár, hogy annyi az elfoglaltsága, hogy egy perc szabadideje sincs neki, ha nem lennének ott a szülei, akik a celeb gyerekének a nagyszülei… nos, az ő segítségük nélkül bizonyára bébiszittert kellene fogadni.

Ha a celeb gyereke még nagyon kicsi, akkor tudjuk, hogy a celeb is kiveszi a részét a gondozásából: önnön kezével teszi tisztába, fürdeti, eteti, ha pedig éjjel felsír, felkel hozzá. (De legalábbis szól a párjának, hogy sír a gyerek, csináljon már valamit, neki ugye, mint köztudott, pihenésre van szüksége).

Persze, nemcsak celebekről lesz a műsorban, hanem még sok minden másról. Például…de inkább nem lőnénk le a poént. Inkább elmondanám, hogy a március 1-i műsort Biczó Tamás készítette. És Haagen Imre. Valamint e sorok írója, Föld S. Péter. Tartsanak velünk, mi biztosan ott leszünk.

2022-02-15 16 óra Ha kedd van, akkor Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És ha felhúzzuk a Redőnyt, akkor bejön a humor. Már akinek bejön. Akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes. Ezt nem Mikes György, hanem Peterdi Pál mondta, de most nem Mikes Györgyről, hanem Peterdi Pálról lesz szó. Aki, ha nem humoristának születik, akkor biztosan filozófus lesz.

Igaz, ebben az esetben kevesebben olvasták volna a műveit és a mi műsorainkban sem szerepelhetne. Az viszont tény, hogy Mikes gyakran gondolkodott az élet nagy kérdésein, és ha már így tett, akkor meg is írta, hogy mire jutott. Érdekesen írta meg, viccesen, hogy nevetni is lehessen rajta.

Nem szerette a focit, de sokszor írt róla. Nem bántotta a játékot, csupán leírta, ami az eszébe jutott róla. Például az, hogy a futball helyenként épp olyan durva tud lenni, mint az élet. Csakhogy, amit az életben megtorolnak és a törvény bünteti, azt a futballban lehet, és legföljebb szabadrúgás, nagyon durva belemenés esetén kiállítás jár érte.

Az életben nem szabad a másik embernek sérülést okozni, aki ilyet tesz, az bíróság előtt felel a tettéért. A futballban ez is másként van. Ott egy durva belemenés után szabadrúgás jön, netán tizenegyes, amit büntetőnek is szokás nevezni. De a játék megy tovább, legföljebb a sérült játékost leviszik a pályáról.

Mikes mindezt ennél jóval szellemesebben írta meg. Úgyhogy, érdemes meghallgatni a február 15-i Redőnyt, amelyet ezúttal is Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítettek. Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2022-02-01 16 óra Február elseje van és kedd. Vagyis, mint minden második héten, ma is felhúzzuk a Redőnyt. Hogy kilássunk a világra, legalábbis, annak egy humoros szegletére.

Ezúttal a Ludas Matyi egykori főszerkesztőjének, Tabi Lászlónak a cikkeiből válogattunk. A kiváló szerző egyik humoreszkjében a nyilvános tegeződésről elmélkedik. Vagyis arról, hogy a tévében az ismert emnberek tegezik egymást. Akkor is, ha korábban soha nem találkoztak. Nincs ebben semmi különös, kollégáknál ez természetes, hiszen nap, mint nap együtt dolgoznak, hülyén is adná elő magát, ha magázódnának.

Viszont van egy szakma, ahol a szereplők nénizik egymást. Akkor is, ha mindketten fiatal nők és csak hosszú évek múltán lesznek nénik. Adva van két óvónő, legyen egyikük Zsuzsa, a másik mondjuk Panni. Ez a két óvónő természetesen tegezi egymást és Zsuzsának, illetve Panninak hívják a másikat. Kivéve akkor, amikor dolgoznak, vagyis a gyerekek között vannak. Panni akkor ugyanis Panni néni, Zsuzsa pedig Zsuzsa néni. De nemcsak a gyerekeknek, hanem egymást is így szólítják: Panni néni, ideadnád a kakaós bögrét? Zsuzsa néni, kitöltenéd a teát a gyerekeknek?

Aztán, ha vége a műszaknak, a két, többnyire fiatal nő ismét Zsuzsa lesz és Panni.

Tabi persze még ennél is humorosabb történeteket írt. Ha nem hiszik, járjanak utána, azaz, február elsején is hallgassák meg a Redőnyt. A műsort ezúttal is Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítette. Reméljük, ma is velünk tartanak.

2022-01-18 16 óra Ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor Önök már nagyon jól tudják, hogy ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal Róna Tibor munkáiból válogattunk. Ne magukat okolják, ha még nem hallottak a szerzőről, hősünk ugyanis, aki egyébként a hatvanas évek ünnepelt kabarészerzője volt, 1973-ban kint felejtette magát Londonban, és ettől kezdve idehaza a hivatalosságok számára nem létezett.

A ma hallható történetek megértéséhez tudni kell, hogy a szerző írásai a múlt század ötvenes éveinek végén, hatvanas éveinek elején íródtak. Ezt csak azért kellett elmondani, hogy azok, akik már a világútlevél, majd a rendszerváltozást követő időkben nőttek fel, megértsék, hogy milyen viszonyokról szólnak a mai műsorban hallható humoros történetek. Például, hogy volt idő, amikor nemigen lehetett nyugatra utazni. Az ország vezetői ugyanis károsnak tartották, és ezért nem akarták, hogy a magyar emberek találkozzanak az ottani viszonyokkal, megismerkedjenek a hanyatló kapitalizmus poklával. Viccet félretéve: valójában nem akarták, hogy a szocializmust építő dolgozók szembesüljenek azzal, hogy bár nálunk nagyon jó az élet, de nyugaton még a meinkénél is sokkal jobb.

Nem akarták, hogy oda vágyjanak ezért inkább a minimálisra csökkentették a külföldi utazások lehetőségét. Sokáig csak háromévente lehetett nyugatra utazni, de ehhez is megfelelő magatartás volt szükséges. És, fogódzkodjanak meg, olyan is volt, hogy csak a házaspár egyik tagja utazhatott – nehogy valamelyikük kint felejtse magát – vagy a gyerekeket kellett itthon hagyniuk, hogy kétszer is meggondolják, van-e kedvük a hanyatlónak mondott nyugaton maradni.

Voltak vicces kedvű honfitársaink, akik, miután kijutottak valamelyik nyugati országba, írtak egy képeslapot az itthon áradottaknak: a szabad világot választottam. Aztán, az engedélyezett 30 nap elteltével hazajöttek. A kérdésre, hogy hát hiszen azt mondtad, hogy a szabad világot választottad, azt válaszolták: De hiszen idehaza, nálunk van a szabad világ!

Állítólag nem mindenhol értették a viccet és volt olyan munkahely, ahol kirúgták az ezzel tréfálkozó munkatársat.

Szóval, Redőny, és Róna Tibor, Akinek a konferanszait olyan egykori nagyágyúk adták elő, mint például Rátonyi Róbert, Fónay Márta, Agárdy Gábor, vagy éppen Benedek Miklós. A mai műsorban viszont Haagen Imre tolmácsolja az egykori szövegeket, a keverőpultnál Biczó Tamás, a műsort Föld S. Péter szerkeszti és vezeti.

2022-01-04 16 óra Önök már nagyon jól tudják, hogyha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Rádió Bézs szatirikus műsora, a Redőny. Nincs ez másként most sem, január 4-én.

Mit szólnak ahhoz, hogy vannak olyan emberek, akiknek mindig az a véleményük, mint akivel éppen beszélnek. Kaméleonnak is nevezhetjük őket, bár hozzátennénk, a kaméleonok nem tehetnek arról, hogy állandóan változtatják a színüket. Sőt, nemcsak hogy ártatlanok ebben az ügyben, de számukra ez létszükséglet, hiszen ez a rejtőködéshez szükséges, ahhoz, hogy ellenségeik, akik az elpuszítításukra, majd felfalásukra törekednek, ne vegyék észre őket.

Embereknél is megfigyelhető hasonló jelenség, csak mi, úgyis, mint a teremtés koronái, nem vagyunk annyira tehetségesek, hogy külső megjelenésünket, például a bőrszínünket, gyakorta és külső segítség nélkül változtathassuk. Marad tehát a véleményünk, a szavaink, a mondataink, azokat tudjuk gyakorlatilag korlátlanul változtatni.

Ne ítéljük el azonnal az ilyen embereket, nem biztos, hogy a gátlástalanságuk mögött rossz szándékot kell feltételezni,. Lehet, hogy mint a kaméleon esetében, számukra ez jelenti a túlélést, jobb esetben az előrelépést, a karriert.

És akkor azt is elárulhatjuk Önöknek, hogy lesz még egy tudományos értekezés az asztalról lehulló ételek természetrajzáról, egy tanulságos történet a közlekedési szabályok betartásának fontosságáról, valamint sok más érdekesség.

Tartsanak velünk január 4-én délután 4 órakor, várja Önöket a Redőny stábja, úgymint Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter.

2021-12-21 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Kéthetente kedden mit is tehetnénk mást, felhúzzuk a Redőnyt, azaz, műsort készítünk. Remélhetőleg az Önök örömére. Szatirikus műsor a Redőny, lehet nevetni és szórakozni, no meg néha elgondolkodni a hallottakon.

Most például Kertész Magda írásain, akitől megtudhatjuk, hogy milyen a világ, amiben élünk. Hogy a kutya nem csak azért kell, mert az ember legjobb barátja. Hogy bízni kell az emberekben, de közben nem árt óvatosnak lenni, és lehet takarékoskodni, de nem ész nélkül. Egy másik igazság, hogy a nők ugyanolyanok, mint a férfiak, de szerencsére egy kicsit mégis mások, és ha nem vagyunk elég tehetségesek, szorgalmasak, de mégis előre szeretnénk jutni, akkor nincs más, mint együtt inni a főnökkel.

Szóval az év utolsó Redőnyében sok mindenről lesz szó. A műsort a megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tartsanak velünk jövőre is – mi, ha nem jön közbe semmi, akkor nagyon valószínű, hogy szinte majdnem biztosan itt leszünk!

2021-12-07 16 óra Ha kedd van és délután 4 óra, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ha kinéznek az ablakon, akkor azt látják, hogy vagy esik a hó, vagy nem. De jobban járnak, ha inkább bennünket hallgatnak. A jó szórakozást neves szerzőink garantálják, ezen a héten Karinthy Frigyes az áldozatunk, az ő írásaiból válogattunk hat humoreszket.

Az egyikről, az jutott az eszünkbe, hogy miként tegyük kelendőbbé, eladhatóbbá az árunkat? Például úgy, hogy kerítünk köré egy mesét. Elmondjuk, hogy ritka portékáról van szó, amelyhez nehéz hozzájutni. Sőt, nemcsak nehéz, de veszélyes is. És tiltott is valamelyest. Ezzel máris felkeltjük a leendő vevő érdeklődését.

Vagy azt mondjuk, hogy leesett a teherautóról. Ugye, tudják, mit jelent ez a kifejezés? Szó sincs teherautóról, még kevésbé leesésről, az áru hibátlan, nem sérült meg, nem ütődött, viszont lopott. Ez adja a zamatát, a bukéját. Hogy nem rendes úton jutott hozzá az eladó, hanem némi fondorlat árán. És nekünk olcsón megszámítja.

Annak idején tört aranyat árultak ócsóér’ a Blaha Lujza téri aluljáróban. De lehetett kapni igazi tört aranyat is, amiért kicsivel többet kellett fizetni. Persze, az sem volt igazi, de legalább sokba került.

Szóval, Karinthy és a Lopott áru című humoreszk. Meg még öt másik. És itt lesz a műsor három közreműködője, Biczó Tamás, Haagen Imre, valamint Föld S. Péter.

Tartsanak velünk!

2021-11-23 16 óra Ha kedd van, akkor Önök már nagyon jól tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És ha Redőny, akkor garantált a nevetés, a színvonalas szórakozás.

Mert nevetni jó, mi több, egészséges.

Az egészség pedig, kell-e mondani ezekben a covidos időkben, valahol mindennél fontosabb. Apropó, valahol: voltak Önök már valahol? Tudják, hogy merre van? És hogy egyáltalán mi az? Ország, város, esetleg valami más? Pedig, nap, mint nap hallunk róla. „Azért valljuk be, hogy X-nek valahol igaza van”. Vagy: „Valahol Piroskát is meg lehet érteni”.

Valahol biztosan meg lehet érteni, főleg akkor, ha Piroska megérdemli, hogy megértsük.

Erről szól Mikes György egyik humoreszkje. Hogy valahol mindenkinek igaza van, valahol mindenkit meg lehet érteni. Persze, valahol azt is jó volna tudni, hogy hol van az a bizonyos Valahol. Hogyan lehet eljutni oda, és érdemes-e egyáltalán.

A Redőny november 23-i műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Ez valahol jó hír, ennél talán csak az a jobb, hogy két hét múlva ismét itt leszünk. Reméljük, akárcsak most, akkor is velünk tartanak.

2021-11-09 16 óra Ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor a Bézs rádió hallgatói biztosak lehetnek abban, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny című szatirikus műsor. Ezúttal az egyik legszellemesebb magyar humorista, a Ludas Matyi egykori főszerkesztője, Tabi László írásaiból válogattunk.

Ugye ismerik azt a helyzetet, amikor valakire azt mondják, hogy nehéz gyermekkora volt? Többnyire nem elismerést érdemlő emberekkel kapcsolatos ez a kifejezés, leginkább bűnözők tetteit mentegetik és magyarázzák ezzel a megfogalmazással. „Nehéz gyermekkora volt, ezért tért le a jó útról és választotta a bűnt”. „Nehéz gyermekkora volt, szeretethiányban nőtt fel” és ehhez hasonlók. Mindenre van magyarázat.

Egy ilyen magyarázatot magyaráz el Tabi László Apa nélkül című humoreszkjében. Mert apa nélkül is fel lehet nőni, sőt, többnyire fel is szoktak, és még kiváló ember is lehet valakiből, de ennek az ellenkezőjére is van példa. A következő írás hőse apa nélkül nőtt fel, és emiatt feljogosítva érzi magát arra, hogy mindenféle csínyeket kövessen el. Van poén is az írás végén, nem is akármilyen, de ha agyonütnek, akkor sem lövöm le a poént. Nem illik, még azt gondolnák rólam, hogy apa nélkül nőttem fel.

Egy másik Tabi-írásról meg az jut az eszembe, hogy mi magyarok általában jó emberek vagyunk. Nem jobbak, mint más népek, de nem is rosszabbak. Segítünk a bajba jutottakon. Persze, nem mindig és nem mindenkinek. Egy elveszett kiskutya szomorú történetén azonban mindenkinek megesik a szíve, különösen ha az illető eb egy ismert író házikedvence, akit van szerencsénk személyesen is ismerni.

Érdekes módon az elveszett gyerekekkel is szolidárisak vagyunk, meg az elveszett felnőttekért is képesek vagyunk össznépileg aggódni. Egyedü azokkal nem szoktunk jók lenni, akik megvannak. Ha egy kutya nem vész el, hanem csak úgy egyszerűen megvan, az nem hír. Ha egy gyerek a családjával van, az sem hír, ha egy felnőttnek nem vész nyoma, a kutyát sem érdekli, hogy mi van vele.

Amikor Zsiga, Karinthy Ferenc tacskója elveszett, a fél város a négylábút kereste. Megint nem árulom el a végét, legyen elég annyi, hogy Tabi László nagyon jól írta meg Zsiga történetét.

Ja, mielőtt elfelejtem: a Redőny mai műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. És a szlogenünk sem változott: a Redőny legyen veletek!

2021-10-26 16 óra Ha kedd van, akkor Önök már tudják, hogy ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Délután 4 órakor kezdünk, a mai adás főszereplője, azaz szerzője Komlós János, a Mikroszkóp Színpad alapítója és első igazgatója, számos humoros tárca írója. És persze ritkán hallható zenei csemegéket is lejátszunk Önöknek, melynek szomorú apropoját az adja, hogy nemrégiben elhunyt Baksa Soós János, a rövid életű, de ennek ellenére (vagy épp ezért) legendás Kex együttes vezetője.

Hallgassák a Redőnyt, örüljenek, nevessenek, szórakozzanak! (A sorrend felcserélhető.) A mai adást, amint azt már megszokhatták, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

És ne feledjék, a Redőny változatos, ám a jelszavunk változatlan: a Redőny legyen veletek!

2021-10-12 16 óra Ha kedd van akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Karinthy Frigyes, akiről mindenki tudja, hogy humorban nem ismert tréfát, másokkal együtt sokat foglalkozott a női lélekkel. Tőle származik a mondás, amely mai műsorunk szerzője, Kertész Magda humorista egyik szövegében is előfordul, hogy miként is érthetné meg egymást férfi és nő, amikor mindkettő mást akar. a férfi a nőt, a nő a férfit.

Ehhez sok mindent nem lehet hozzátenni, mert a nők tényleg mások, mint a férfiak. A nők például annyira hiú lények, hogy náluk talán csak a férfiak hiúbbak. A nők szeretnek jól kinézni, csakúgy, mint a férfiak, de a nők azt is tudják, hogy a pénz nem boldogít, de jó, ha van belőle elég. Igaz, a férfiak is tudják ezt.

Szóval, a mai adásban egy női humorista, Kertész Magda írásaiból válogattunk. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

Ja, s mielőtt elfelejtenénk: ez a műsor a 2020. október 27-én elhangzott Redőny ismétlése.

( A 2020.10.27-i adás ismétlése )

2021-09-28 16 óra Ha kedd van, és délután 4 óra, akkor Önök, úgyis, mint a Rádió Bézs hallgatói már tudják, hogy jön a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És ez most is így lesz.

Jövünk, hogy mosolyt csaljunk az Önök arcára, melengessük a lelküket. Mert ránk fér. Itt van az ősz ugyanis, hol is lenne máshol.

A mai műsorban Mikes György humoreszkjei közül válogattunk, szándékaink szerint az Önök örömére. Mikes György kicsi, bölcs ember volt, nagy szívvel és mérhetetlen mennyiségű humorral megáldva. És mindkettőt megosztotta az olvasókkal, valamint a hallgatókkal. Volt egy másik Mikes György is, aki Londonban élt, időnként összekeverték őket, ami a budapesti Mikesnek főként akkor volt kellemetlen, amikor névrokona a Szabad Európa Rádióban sziporkázott. Meg még adódtak más kellemetlenségei is e névazonosságból, ezek egyikéről a műsorban is szó esik.

És akkor kivételesen a műsorban hallható zenékről is ejtenék néhány szót. Nem szoktam, de most úgy gondolom, hogy így lesz jó. A mai műsorban legismertebb slágereivel Aradszky Lászlóra emlékezünk. Aki, annak idején nekünk, akkori fiataloknak épp olyan ciki volt, mint például Koós János, vagy a Záray-Vámosi házaspár. Mi a beat zenét kedveltük, másképpen a rockot, szóval, azt, amit ma popzenének hívnak. Mert ez volt a lázadás, és mi lázadók voltunk.

Hogy mégis, miért Aradszky? Aradszkyt idős korában kezdtem el értékelni. Akkor sem a fülbemászó, nem igazán mélyértelmű dalszövegei miatt, hanem, mert hallottam énekelni a balatonlellei színpadon. Nem a szabadtéri színpadon lépett fel, belépőjegyes, úri közönség előtt, hanem a pórnép számára eszkábált ingyenes deszkákon, ahol bárki arra járó hallgathatta az ismert énekest. És Aradszky ennek az ismeretlen, nem fizető közönségnek egy olyan show-t nyomott le, annyira profi volt, hogy elállt a szavam. Ja, és már majdnem nyocvan éves volt ekkor.

Szóval, amit csinált egész életében, az nem került hozzám közelebb, de az énekes, mint ember, igen.

Hallgassák a Redőnyt, benne Mikes György szövegeit, és Aradszky László legnépszerűbb dalait. A műsort a szokásos trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-09-14 16 óra Mint azt Önök bizonyára nagyon jól tudják, minden második kedden délután 4 órakor kezdődik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És most éppen második kedd van. Mai műsorunk főszereplője Tabi László, aki iskolatársam volt a budapesti Madách Imre Gimnáziumban. Azzal a kis eltéréssel, hogy nálam vagy negyven évvel korábban járt a híres Alma Máterbe.

Merthogy a budapesti gimnázium híres iskola volt, és ma is az. A fölöttünk néggyel járó osztályba járt például Szegvári Katalin, Gálvölgyi János és Verebes István, az iskola tanulója volt Albert Flórián és Petschauer Attila, Konrád György, valamint a két kiváló pszichológus, Vekerdy Tamás és Ranschburg Jenő. Utóbbiak ketten, mit ad a sors, nemcsak ugyanabba az osztályba jártak, de egy padban is ültek.

Nos, ebbe az iskolába járt Tabi László, aki szavahibető szemtanúk szerint nagyon okos ember volt. (Azt, hogy szellemes, Önöknek nem kell mondanom, hiszen több alkalommal idéztük már az írásait, tapasztalhatták maguk is.)

Úgyhogy a kellemes szórakozás majdhogynem garantált. Különös tekintettel arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy a keverőpultnál az ezerkezű Biczó Tamás ül, Tabi László szellemes szövegeit a mindig nagyszerű Haagen Imre tolmácsolja, a műsort pedig e sorok írója, Föld S. Péter szerkesztette.

2021-08-31 16 óra Ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezt a nyarat Karinthy Frigyes munkásságának szenteltük. Író volt, költő, humorista és humanista, nagy gondolkodó, soklalú, mondhatni reneszánsz ember. Amint azt szinte mindenki tudja, Karinthy vonzódott a tudományokhoz. Érdekelték, mi több, izgatták a nagy felfedezések, saját agyműtétjéről két könyvet is írt, az írók közül elsők között ült repülőgépen és még hosszan sorolhatnánk kötődéseit a technika vívmányaihoz.

Megvallom, én sokáig abban a hitben éltem, hogy ő találta fel a nem repülő repülőgépet. Ennek a gépnek az a legvonzóbb tulajdonsága, hogy nemcsak akkor nem repül, ha elromlik, de akkor sem repül, ha nem romlik el. Ezt a téveszmémet több alkalommal is megírtam, mígnem egy tanult barátom a sok közül felvilágosított: a nem repülő repülőgépet nem Karinthy, hanem a leginkább költőnek kiváló Heltai Jenő találta fel.

Egy tévedéssel több a részemről, ugyanakkor egy illúzióval kevesebb. De azért, mégsem jártam messze az igazságtól, amikor Karinthynak ítéltem a nem repülőgép feltalálását, hiszen, amint azt a műsorban hallható egyik humoreszkből Önök is hallani fogják, Karinthynak is voltak találmányai. Például, a mű-bütyök, ami ugyanúgy fáj, mint az igazi.

Ennyit kedvcsinálónak, vagy ha úgy tetszik – kedd lévén – keddcsinálónak. A műsort, mint mindig, most is Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-08-17 16 óra Üdvözlet a hallgatónak, ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor Önök már nagyon jól tudják, hogy ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Tart még a Karinthy-sorozatunk, vagyis, ezúttal is a Mester műveiből válogatunk az Önök szórakozására és épülésére.

A jó zenékről a mostani műsorban a fiatalon elhunyt és nagyszerűségéhez képest kevéssé ismert Dévényi Ádám dalai gondoskodnak. Hallgassák tehát az Adj helyet magad mellett, a Szívemben bomba van és más örökzöldek alkotójának dalait.

Van egy film, amely úgy kezdődik, hogy egy nápolyi utca egyik házának erkélyén egy család hatalmas disznót tartott. És amikor épp arra járt egy férfi, az erkély leszakadt, a disznó pedig ráesett a szerencsétlen emberre.

A következő jelenet már egy távoli iskola kollégiumának igazgatói irodájában játszódik, ahol a diri behívatja az egyik kisfiút. – Kisfiam, – mondja a gyereknek – szomorú hírt kell közölnöm veled. Meghalt az édesapád. – Hogy történt? – komorodik el a fiú. – Fejére esett egy disznó – mondta az igazgató.

Néhány másodperc csönd, majd megszólal a fiú: – És mi lett a disznóval?

Így indul a film, amely végigkíséri a kisfiú későbbi életének megannyi állomását. Főleg kudarcokból áll az élete, mert amikor meghallják, hogy miként halt meg az édesapja, mindenkiből kitör a nevetés. Állásinterjúkon is szóba kerül ez az eset, de főleg a magánéletében válik kellemetlenné. Amikor egy lánnyal már-már közelebbi kapcsolatba kerülne, és már ott tartanak, hogy egymás családjáról kérdezgetik a másikat, előbb-utóbb szóba kerül a téma, és amikor az egykori kisfiú apjának haláláról beszél, hogy tudniillik a néhai édesapa fejére esett egy disznó, mindenki elneveti magát, és máris vége a meghittségnek.

Egy alkalommal azonban hősünk egy különös lánnyal találkozik. – Mesélj valamit az édesapádról! – Meghalt. – Hogy halt meg? -A fejére esett egy disznó – válaszolta a fiú. – Tényleg? – kérdezte a lány. – És mi lett a disznóval?

Happy End a köbön, hősünk megtalálta az igazit.

Ennek a filmnek a forgatókönyvét nem Karinthy írta, de az egyik írása, melynek címe: Papagájkór, nem kevésbé morbid. A mai műsort pedig, amint azt már megszokhatták, a régóta együtt dolgozó trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-08-03 16 óra Ha kedd van (és délután 4 óra), akkor ez, mint Önök már jól tudják, nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Mai adásunkban, csakúgy, mint a nyár nagy részében, Karinthy Frigyes műveiből válogattunk.

„A lélek egy pici ember, aki az emberi testben szaladgál – akkora, mint a hüvelykujjam. Néha a gyomorban van, néha felszalad a fejbe -, előrejön, beül a szemekbe, vagy hátul, a nyúltagyvelő puha párnájára lefekszik. Néha a torokban szorul meg, s onnan beszél – néha a kezekbe szalad. Nem tud jól beszélni emberi nyelven, dadogva vonaglik, s nyugtalanul rázza kényelmetlen börtönét. De ahol befészkelte magát: legyen az kő vagy ember, annak a tárgynak mozdulnia kell”.

Ez a néhány lírai sor Kaírinthy Frigyestől származik, akinél 1936-ban agydaganatot diagnosztizáltak, s a neves svéd professzor, Herbert Olivecrona műtötte meg. Ebből az „élményből” született a túlvilági kalandozásról szóló Mennyei riport és az agyműtétre reflektáló Utazás a koponyám körül című regény, amelyből 1970-ben Latinovits Zoltán főszereplésével filmváltozat is készült.

Hallgassák a Redőnyt, majd ha vége van a műsornak, a Rádió Bézs többi produkcióját! A mai, augusztus 3-i műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-07-20 16 óra Július 20-án délután 4 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt. Egy óra gondtalan szórakozás, ezúttal is, mint ahogyan a nyár folyamán már megszokhatták, Karinthy Frigyes „közreműködésével”. Ő az a kiváló író, újságíró, költő, humorista és humanista, aki elmondása szerint humorban nem ismeri a tréfát. Ő az első ember, aki utazott a koponyája körül, megírta a Tanár úr kérem című remekművet, és aki második feleségével, Böhm Arankával viharos házasságban élt, sokat veszekedtek, és az író egyszer egy családi összetűzés alkalmával azt vágta a felesége fejéhez, hogy Aranka, a maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket!

De, ahogy mondani szokták, Karinthyt nem ezért szeretjük. És nem is azért, mert utca és gyűrű lett róla elnevezve, hanem utánozhatatlan humoráért, bölcsességéért, és azért, mert ember volt, aki, ha nem mondhatta el senkinek, elmondta hát mindenkinek.

A műsort ezúttal is a már jól bevált trió – Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

Ja, és mielőtt elfelejtenénk: ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny! Hallgassák, szeressék, vagy fordítva!

2021-07-06 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Délután 4 órakor szokás szerint felhúzzuk a Redőnyt, és Ön, kedves hallgató, szintén szokás szerint, odaül a számítógépe elé és bennünket hallgat. Vagy valami mást csinál, de utóbbi magánügy, amihez nekünk semmi közünk.

Amihez közünk van, az nem más, minthogy Ön jól szórakozzon. Nevessen, ha úgy adódik, gondolkodjon, bár az ilyen nagy melegben nem ajánlott. Maradjunk a nevetésnél. Az alapanyagról mi gondoskodunk, Karinthy Frigyes jóvoltából, az ő humoreszkjeit mutatjuk be ezen a nyáron.

Egyik ma hallható írásában a hivatalról értekezik. Ahol ma már sokszor segítőkész emberek dolgoznak, akik rájöttek arra, hogy egyszer talán ők is rászorulnak a mi jóindulatunkra, meg egyébként is érző szívű, rendes emberek. Ez azonban nem volt mindig így, voltak idők, nem is olyan régen, és néha még ma is, amikor akinek az isten hivatalt adott, az azt gondolta, hogy egyúttal észt is kapott hozzá.

De legalábbis felsőbbrendűségi érzést, és egy idő után maga is elhitte, hogy nem ő van értünk, állampolgárokért, hanem mi vagyunk őérette. Vagyis, az egész hivatalt nem azért találták ki, hogy ő a mi ügyes-bajos dolgainkat intézze, hanem azért, hogy megmutathassa, mennyivel különb nálunk. Nálunk, akik nélküle, a hivatalnok nélkül semmik se lennénk. Még egy dokumentumot sem tudunk rendesen kitölteni, nem is érti, mármint ő, a hivatalnok, hogy mit is keresünk mi ezen a földi világon, mi dolgunk a földi létben, és hogy lehet az, hogy még mindig élünk, pedig, amilyen hülyék és ostobák vagyunk, már régen fel kellett volna fordulnunk.

Sovány vígasz, hogy mi is ezt gondoljuk róla. Egy senkiházi, pöffeszkedő puffancs, aki ahelyett hogy segítene nekünk, rajtunk, inkább fontoskodik és minden lehetséges módon azt igyekszik kifejezésre juttatni, hogy nélküle megállna a világ, még nem volna feltalálva a kerék, a nyeles fejsze és az sem kizárt, hogy az emberiség még le sem jött volna a fáról.

Egy ilyen hivatalt ír le Karinthy, meg persze még sok mindent, például azt, milyen érzés lekésni egy vonatot, vagy azt hinni, hogy nekünk köszöntek, pedig nem.

Mindezt persze humorosan írta meg a Mester, különben nem neveztek volna el róla utcát Budapesten a XI. kerületben és gyűrűt az egykor volt Magyar Rádióban. A mai műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tessék meghallgatni!

2021-06-22 16 óra Ha kedd van, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Délután 4 órakor kezdünk, és gyorsak leszünk, mint a villám: 5 órára már be is fejezzük.

Műsorunk elhangzása után három nappal, június 25-én, Karinthy Frigyes születésnapján adják át az idei Karinthy-gyűrűt. A díjat a Magyar Rádió elnöke alapította még 1975-ben, és első díjazottja, a Rádiókabaré alapító rendezője, Marton Frigyes volt. Azóta számosan megkapták a gyűrűt, többnyire olyanok, akik megérdemelték. Hofi Géza például, vagy Gálvölgyi János, Déri János és sokan mások. Majláth Mikes László barátom az egyetlen, akinek két Karinthy-gyűrűje van. Az egyiket sajt jogán kapta, a másikat édesapjától, Mikes Györgytől örökölte.

Az idei Karinthy-gyűrű körül van egy kis bonyodalom. Galla Miklóst még februárban értesítette a díjat odaítélő kuratórium, hogy ő lesz az idei díjazott, ám nemrégiben kapott egy másik levelet is, melyben közölték vele, hogy mégsem ő kapja a díjat, mert a közelmúltban olyan tevékenységet folytatott, ami méltatlan a díj értékrendjéhez és szellemiségéhez. Hogy konkrétan miről van szó, azt nem kötötték az érintett orrára, gyaníthatóan arról van szó, hogy Galla a színpadon időnként meztelenre vetkőzik, és habtestének még intim részeit is megmutatja a közönségnek.

Szóval, Karinthy születésnapja az apropó arra, hogy a Mester műveiből ízelítőt adjunk műsorunk hallgatóinak. Reméljük, jól szórakoznak, és mindenkit sikerül jókeddre derítenünk.

A Redőny mai műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-06-08 16 óra Önök már bizonyára tudják, hogyha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Mert mi, minden második kedden azon vagyunk, hogy Önöket kedves hallgatók, jókeddre derítsük. Ha néha sikerül, már nem éltünk hiába.

Remélhetőleg így lesz a mai műsorban is, amely épp Medárd napján kerül adásba. Ez egy nevezetes nap, mert a népi megfigyelés szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor egész júniusban zuhogni fog. Vagy nem, tesszük hozzá, mert megfigyeléseink szerint a népi megfigyelések sem tökéletesek. Úgyhogy, nézzenek ki az ablakon, és ha esik, akkor gondolják azt, hogy a hónap végéig vagy sok eső lesz, vagy nem.

Persze, nem Medárdról szól a mai műsor, hanem az egykori Ludas Matyi egyik legszellemesebb szerzőjének, Mikes Györgynek az írásaiból válogattunk. Hogy miről szólnak ezek az írások, az legyen a közeli jövő zenéje, legyen elég annyi, hogy az egyik humoreszk 2056-ban játszódik.

Ugye, mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lesz élet, mondjuk sok év múlva? Azt gondoljuk, hogy mindenki repülővel közlekedik, vagy legalábbis, helikopterrel, az emberek a Holdon laknak, vagy a Marson és nyaranta távoli bolygókra mennek nyaralni. Minden automatizálva lesz, nekünk, embereknek nem kell semmit sem csinálnunk, a gépek, vagy a robotok minden munkát elvégeznek helyettünk. Mondhatni azt is, hogy fölöslegesek leszünk a saját világunkban. Jó lesz ez nekünk, vagy sem, azt innen és most nehéz volna megmondani, de kérdezzenek meg 2056-ban, akkor majd megmondom. Persze, ez nem is a mi gondunk: a gyerekeink, de inkább az unokáink majd csak ellesznek valahogy ezzel a problémával. Remélhetőleg, boldogok lesznek, és nem érzik majd magukat fölöslegesnek. Mint ahogy Mikes György Utópia című humoreszkjének a hőse nem tudja magáról, hogy rá és a feleségére tulajdonképpen nincs is szükség.

A Redőny június 8-i műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Szép időt, jó szórakozást, vagy fordítva. Ahogy a kedves vendég parancsolja.

2021-05-25 16 óra Halló kedves Bézs-hallgatók, ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ha megkérdeznék, hogy melyik a kedvenc dalszövegem, pontosabban, hogy a számomra legjobban tetsző dalszövegből válasszak ki egyetlen, számomra fontos sort, mint mindenki más, először én is zavarba lennék. Merthogy, sok ilyen van. De miután kijönnék a zavarból, habozás nélkül bevallanám, hogy egy LGT-dalból választottam kedvencet magamnak. A szöveget Dusán Sztevanovity írta, és így szól: „Lehettem volna valaki más, de más az valaki más lett”.

Én is lehettem volna valaki más. Például pszichiáter Amerikában. 1965-ben, 14 éves voltam, amikor eljött hozzánk Amerikából az egyik nagybátyám, aki felajánlotta, hogy kiragad a szocializmus bennünket körülvevő egyhangúságából, és kivisz magával Amerikába. Ez a nagybácsim nagyon híres pszichiáter volt, Freuddal is dolgozott együtt, később aztán szembe fordultak egymással és azt követően már nem dolgoztak együtt. Meggyőződésem, ha akkor nem utasítom vissza a kétségkívül kedvező ajánlatot, akkor most menő pszichiáter lennék az Egyesült Államokban.

Vagy valami más. Például szövegíró Hollywoodban, számos vígjáték, vagy éppen drámai mű szövegének alkotója.

Egyébként 14 éves korom óta újságíró szerettem volna lenni, ezért logikusnak látszott, hogy biológia-kémia szakra jelentkeztem a budapesti Madách Imre Gimnáziumba. Miután leérettségiztem, még mindig az volt a tervem, hogy újságíró legyek, így azután a Közgázra mentem tanulni, ott is szereztem diplomát. És bár világéletemben közel állt hozzám a humor, a világért sem szerettem volna ezzel foglalkozni. Így kerültem a Ludas Matyihoz, az egypártrendszer világának legjobb, merthogy egyetlen szatirikus lapjához.

Mert, mint volt szerencsém említeni, lehettem volna valaki más, de más az valaki más lett.

Hogy miért mondtam el mindezt? Egyfelől, mert már régen szerettem volna elmondani, de soha nem kérdezték meg tőlem. Másodszor pedig azért, mert ezzel a bevető szöveggel kívántam felvezetni a Redőny május 25-i műsorának egyik humoreszkjét, amelynek címe: Egy boldogtalan atya. Amint a címből kitetszik, az írás egy boldogtalan atyáról szól, aki azt szeretné, ha a fiából… na, nem mondom el, mert még megvádolnak azzal, hogy lelőttem a poént. Pedig, higgyék el sosem tennék ilyet.

Azt viszont elárulhatom, hogy a Redőny május 25-i műsorában Tabi László írásaiból válogattam, remélhetőleg az Önök örömére. A műsort ezúttal is a megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-05-11 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezen a kedden is igyekszünk Önöket jókeddre deríteni, méghozzá délután 4 órai kezdettel. A mai műsor főszereplője egy olyan humorista, színész, dramaturg, és főként konferanszié, aki a Mikroszkóp színpad alapítója és egyben első igazgatója volt.

Nem Sas Józsefről van szó, még csak nem is Hofi Gézáról. Komlós Jánosról beszélünk, akinek fanyar humorát a színpad mellett újságokból, rádióból és a televízióból is ismerhette a közönség.

Hat Komlós-írás szerepel a redőny mai adásában, egytől egyig a mindig kiváló, és ezúttal is nagyszerű Haagen Imre tolmácsolásában. Ezek közül egyet emelnénk ki, azt is csak vázlatosan, vigyázva, hogy ne lőjük le a poént. Képzeljenek maguk elé egy írógépet, ami egy olyan ismert újságíróé volt, aki számtalan fontos vezércikket írt, majd miután meghalt, özvegye kénytelen volt áruba bocsátani a gépet. Szegény Henrik – Henriknek hívták a néhait – írógépe az új gazdájánál is tökéletesen működött. Sőt, még annál is jobban: új tulajdonosának elegendő volt egy-két szót leütni, a szegény Henrik gépe már írta is tovább az évtizedek alatt megszokott klisékből álló szöveget.

Szóval, ilyen és ehhez hasonló történetekkel szórakoztatjuk a kedves hallgatót. A mai műsort a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-04-27 16 óra Ha kedd, akkor ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal Mikes Györgyöt idézzük meg egy kis szellemi szeánszra, írásai segítségével.

Hogy konkrétan miről lesz szó ebben a műsorban? Megtudhatják például, hogy milyen mesékkel lehet a nőket levenni a lábukról, kiderül, hogy miért nem ment el B. Ottó a felvételijére, és hallhatnak egy nagyon különös históriát, melynek hőse egy Verpeléti névre hallgató csecsemő, aki nem biztos, hogy az, akinek látszik, de az sem kizárt, hogy mégis, vagy valami hasonló.

És lesz még sok más is. Például zenék az illés együttes kevesek által ismert felvételeiből. A keverőpult mögött Biczó Tamás ül, a kiváló Haagen Imre Mikes humoreszkjeit tolmácsolja, és ezúttal sem hiányzik majd Föld S. Péter, a Redőny című műsor szerkesztője.

Tehát, mindenki a fedélzetre! Április 27-én, délután 4 órakor felhúzzuk a Redőnyt!

2021-04-13 16 óra Budapesten született Hoffmann Ferenc néven, Izraelben lett világhírű író, 50 könyvét 37 nyelvre fordították le. Kérdésünk: kiről van szó? Válaszunk: Efrájim Kishonól, aki még Budapesten Hoffmannról „magyarosított” Kishontra, ezen a néven írt néhány évig a Ludas Matyiba, de úgy látta, hogy a kommunista Magyarország sem kínál jobb jövőt neki, mint amilyen múlt a Horthy korszakban osztályrészéül jutott. Izraelben, ahol Ferencből Efrájim, Kishontból pedig Kishon lett, előbb magyarul írt, ám két év elteltével már olyan jól tudott héberül, hogy ezen a nyelven jelentek meg humoreszkjei.

Kedden délután 4 órakor tehát a Rádió Bézs Redőny című műsorában az igazi pesti, valamint a szintén eredeti (merthogy jórészt ez is Budapestről származik) zsidó humor ötvözetével találkozhatnak. Higgyék el, jól járnak, ha meghallgatják!  Akiknek esetleg mégsem tetszik a műsor, azoknak a jegyeit a pénztártól történő távozás után, reklamáció és némi vitát követően után visszaváltjuk.

2021-03-30 16 óra Üdvözlet a hallgatónak, remélem, jó, hogy vannak, és még ennél is jobb, hogy bennünket hallgatnak. Van ez a Redőny című műsor, tudják, amit mindig hallgatni szoktak, és amikor elmulasztják, akkor utólag nagyon bánják. De ilyen csak ritkán van és ne is legyen túl gyakran.

Mai műsorunk szövegeit a Ludas Matyi kiváló szerzője, Gádor Béla humoreszkjeiből válogattuk, az Önök szórakoztatására és örömére. A mikrofonnál Föld S. Pétert hallják, a keverőpultnál Biczó Tamás ül, a szövegeket pedig, mint mindig, ezúttal is Haagen Imre színművész tolmácsolja Önöknek.

Kivételesen a zenékről is ejtsünk néhány szót. Régi pol-beat dalokat hallhatunk, az időseknek bizonyára ismerősek, a fiatalabbak meg majd jól felkapják a fejüket, mondván: jé, ilyen is volt?

Bizony, hogy volt. 1967-ben volt egy Pol-beat fesztivál. És képzeljék, az Omega arról énekelt, hogy „azért mert a faterod góré, ne hidd, hogy neked mindent lehet.” Tudják, hogy ki volt a góré? Igen, talált süllyedt. A főnök volt a góré, és ha valakinek a faterja góré volt, az többet engedhetett meg magának, mint mások. Neményi Béla, az Atlantisz együttes gitárosa pedig azt énekelte, hogy „Ki ölte meg Kennedyt, nem tudja senki.”

Persze, a fő attrakció Gádor Béla. Aki elmeséli, mit művel egy humorista a mennyországban, mitől fáj az ember feje és más érdekes dolgokról is szó esik.

Tehát, ha kedd, akkor nem Belgium, hanem Redőny. Legyenek velünk, hogy mindenkit jókeddre deríthessünk!

2021-03-16 16 óra Üdvözlet mindenkinek. Hallgatóknak, és azoknak is, akik csak most, e beharangozó hatására döntöttek úgy, hogy a jövőben a Redőny rendszeres hallgatói lesznek.

Ezen a héten Mikes Györgytől, a Ludas Matyi nagyszerű humoristájától, nem mellesleg főszerkesztő-helyettesétől, és ugyancsak nem mellesleg, atyai jó barátomtól válogattunk humoreszkeket. Humor van ezekben az írásokban, és persze mély emberismeret, azaz, filozófia.

Megtudhatjuk például, hogy mit művelt a gyárban Gézuka, a nyári gyerek, miért jó, ha valaki felnőttként delfin akar lenni, és szó lesz arról is, hogyan lehet leszokni. Nemcsak a cigarettáról, bármiről.

Hallgassák ezen a kedden is a Redőnyt, a Rádió Bézs és a Világegyetem Legjobb Szatirikus műsorát. (Utóbbit csak szerénységből írtam, valójában a teljes Univerzumra gondoltam.) A mostani műsort, akárcsak az előzőeket és a következőket, a már megszokott trió készítette. A keverőpultnál Biczó Tamás, a szövegek értő tolmácsolójaként Haagen Imre, valamint a szerkesztő, Föld S. Péter.

És akkor a szlogenünk, amit Önök már bizonyára ismernek: a Redőny minden második kedden jókeddre deríti.

2021-03-02 16 óra Már megint kedd van, és ha kedd, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal a Ludas Matyi legendás főszerkesztőjének, Tabi Lászlónak az írásaival igyekszünk az Önök keddébe járni. Vagyis, felvidítani a hallgatókat ezekben a nem vidám hetekben, hónapokban. Mert most mindenki arra vár, hogy visszakaphassuk a régi életünket, ami szintén nem volt fenékig tejfel, de ehhez a mostanihoz képest maga a mennyország.

Úgyhogy hallgassák a Redőnyt, örüljenek annak, hogy minden nehézség ellenére tavasz van, mi két hét múlva megint jövünk, és akkor még a mostaninál is jobb lesz az idő.

A Redőny műsorát ezúttal is a már megszokott trió készítette: Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter.

Ne feledjék, amit a végén mondani szoktunk: hallgassa Ön is a redőnyt, hogy jókeddre deríthessük.

Vagy valami ilyesmi.

2021-02-16 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny. Mégpedig, 2021. február 16-án. Hideg van, de ez nem baj, legföljebb kellemetlen. Úgy vagyunk a téli hideggel, mint Woody Allen a gyerekekkel. Aki szerint gyerek nélkül nem élet az élet, de egy gyerek azért már túlzás.

Mi sem mondhatunk mást erről a mostani időjárásról. Jó, hogy van tél, szeretjük is, meg minden, de ami most van, abból egy kicsit kevesebb is elég lenne. Persze, nem a télről lesz szó a Redőnyben, még csak nem is a többi évszakról, hanem egy viszonylag kevéssé ismert, ám, annál nagyszerűbb humoristáról, illetve az ő írásairól. Kürti Andrásnak hívják ezt a humoristát, aki, mint annyian a pályatársai közül, komolyabb műfajokkal kezdte, s csak utóbb nyergelt át a nehezebb, ám sokak által komolytalannak tartott humoros cikkek írására.

A Redőny mostani műsorát a már megszokott és bevált trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. És azt tudják, hogyan szoktuk befejezni az előzetest? Hát így: kedves drága, aranyos hallgatók! Tartsanak velünk ezen a kedden is, hogy mindenkit jókeddre deríthessünk.

2021-01-19 16 óra A Redőny 2021. január 19-én, mint minden más alkalommal, ezúttal is rendhagyó műsorral jelentkezik. De most még a rendhagyónál is rendhagyóbbak leszünk. Olyan humoristát mutatunk be, akit nem kell bemutatni. Utca, színház, díj őrzi a nevét. Igen, már bizonyára kitalálta a kedves hallgató, hogy kiről van szó. De mielőtt elárulnánk a megfejtést, idéznénk a szerzőtől három aforizmát. Az egyik így hangzik: „Humorban nem ismerek tréfát”. És a másik: „Férfi és nő sohasem érthetik meg egymást, mert mindegyik mást akar. A nő a férfit, a férfi a nőt”. A harmadik pedig, ez: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”

Igen, talált, süllyed: Karinthy Frigyesről van szó. Akit humoristaként ismer a nagyközönség, miközben kora egyik nagy gondolkodója volt, költő, nyelvzseni, kiváló sakkozó, valamint mindezek összegzéseként: filozófus.

Tehát Redőny, 2021. január 19-én, kedden, délután 4 órakor. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Ja, és az új évben jelszavunk is megújult, mostantól így hangzik: Jó keddre derítjük.

2021-01-05 16 óra Már a második évét kezdi a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Néha magunk is csodálkozunk, hogy már ilyen öregek vagyunk. Az új év első adásában Zágon István humoreszkjeivel kívánjuk jobb kedvre (jobb keddre) deríteni az olvasót. Olyan szerzőről van szó, akinek a neve sokaknak talán nem mond sokat, pedig, és most előjáróban csak ezt említenénk, ő írta a máig egyik legsikeresebb magyar vígjáték, a Hippolyt a lakáj című film forgatókönyvét. És a számtalan kiváló humoreszk mellett olyan nagyszerű dalszövegek fűződnek a nevéhez, mint például a Fekete Péter öcsém… vagy a Holdvilágos éjszakán…Ugye, hogy így már ismerős?

A január 5-én délután 4 órakor kezdődő műsort ezúttal is a keverőpult ördöge Biczó Tamás, az ebben a szerepében is nagyszerű Haagen Imre, valamint a fékezhetetlen agyvelejű Föld S. Péter készítették.

És még valami: korábbi jelmondatunkat – a Redőny legyen veletek! – lecseréltük. Mostantól, a Redőny kapcsán gondoljanak arra, ami egybeesik a szándékunkkal: Jobb keddre derítjük.

2020-12-22 16 óra December 22- én délután 4 órakor megint felhúzzuk a Redőnyt, lehet tehát nevetni, felhőtlenül szórakozni. Mert Mikes György írásai, miközben elgondolkodtatnak, mosolyt fakasztanak az emberekből. S a nevetésre, ebben a vírusos világban mindennél nagyobb szükségünk van. Különösen ebben a vírusos világban, amikor semmi nem olyan, mint máskor.
Tartsanak velünk ma is, csakúgy, mint jövőre. A Redőnyt ezúttal is a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítette.

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra! Kellemes ünnepeket, boldog újévet! Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-12-08 16 óra Megint kedd van, december 8-a, és ez itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Kéthetente, keddenként délután 4 órakor jelentkezünk ezzel a szórakoztatónak szánt adással. Mai műsorunk főszereplője a kiváló humorista, Gádor Béla. Róla most és tt legyen elég annyi, hogy ő írta a Dollárpapa és az Állami Áruház című magyar filmek forgatókönyvét.

S hogy miről lesz szó a mai műsorban? A versenysportról például. Arról, hogy miért jó az egy nemzetnek, ha a versenyzője gyorsabban úszik másoknál? Mitől lesz jó nekünk, ha a csapatunk több gólt rúg, mint az ellenfél? Meg persze még sok minden másról is, üdülésről és színészekről, valamint arról, hogy mit tegyünk, ha nem jut az eszünkbe annak a neve, akivel már egy ideje beszélgetünk.

Gádor Béla mindent elkövetett annak idején, hogy Önök most, a XXI. században jól szórakozzanak.

Tehát Redőny, december 8-án, délután 4 órakor. Drága, kedves, aranyos hallgatók, mit is mondhatnánk még? Talán még annyit, hogy a műsort szokás szerint Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. A Redőny legyen veletek!

2020-11-24 16 óra „- Maga azelőtt soha sem ölt, ugye?

– Soha. Sőt. Egyenesen irtóztam az emberölés­től. De rá kellett jönnöm, hogy ezúttal nem tehetek mást. Korponásnak pusztulnia kell.

– És mit mondott neki?

– Nem emlékszem rá pontosan. Azt hiszem, megkérdeztem, hogyan szolgál az egészsége. De akkor már a torkán volt a kezem.

– És mit felelt?

– Nem érti, hogy a torkán volt a kezem? A sze­me kidülledt. Levegő után kapkodott. Végre aztán nagy keservesen megfulladt.

– És hogyan tudta feldarabolni?

– Nem ment könnyen. Amikor hozzá akartam látni, kiderült, hogy otthon felejtettem a bicskám. Képzelje.”

A fenti idézet Tabi László egyik humoreszkjéből való. Ez is hallható lesz a legújabb Redőnyben, 2020. november 24-én. Meg még sok minden más, ahogyan azt megszokhatták. Humor, móka, kacagás, a tőlünk már elvárt színvonalon.

A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tehát, ne felejtsék: ha kedd van, és délután 4 óra, akkor Redőny. Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-11-10 16 óra „Miért nem kapnak díjat a humoristák? Miért nincs Karinthy Frigyes-díj? – kérdezte versében Szilágyi György, a rádió kabarészínházában.

A vers témája még éjjel sem hagyott nyugodni: azt álmod­tam, hogy megkaptam a díjat. S amikor elmentem a díjki­osztó ünnepségre, a bizottság elnöke közölte velem: – A Karinthy Frigyes-díj, sajnos, elfogyott. Vigyen valami mást. Nagyon szép Kovács Jánosné-díjunk van… Nézze, milyen gusztusos!…
Nem fogadtam el, mert a Kovács Jánosné-díjat az ejtőernyős szülésznők kapják. Ragaszkodtam a Karinthy-díjhoz, mire azt felelték: nézzek be néhány nap múlva.”

Igen, már kitalálták a Redőny november 10-i műsorából olvastak egy rövid részletet. Mikes György írta a Díj című humoreszket, utánozhatatlan, csak rá jellemző humorral.
Mert ha kedd van, akkor Redőny. Délután 4 órakor megint felhúzzuk a Redőnyt, hadd jöjjön be a fény és a humor! A műsort a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-10-27 16 óra Ha kedd van, akkor ez itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora, 2020. október 27-én. Ma adásunk, talán nem lepődnek meg, ha ezt olvassák, rendhagyó lesz. Persze a többi Redőny is rendhagyó szokott lenni, mert egyik sem olyan, mint az előző volt, vagy az, ami utána következett.

De a mai műsorban tényleg egy olyan humoristát mutatunk be, aki más, mint a többiek. Merthogy Kertész Magda, amint azt a nevéből nyilván azonnal kitalálták, eddigi kollégáival ellentétben nem férfi, hanem nő. Ebben a minőségében írta a hatvanas és a hetvenes években azokat a humoros írásokat a Ludas Matyiba és a megjelent könyveibe, amelyekből most egy rövid, ám velős válogatással igyekszünk szórakoztatni Önöket.

A mai műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Vigyázzatok magatokra drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-10-13 16 óra Idén, mint bizonyára sokaknak feltűnt, október 13-a egy keddi napra esik. És ha kedd, akkor itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Reméljük, hogy ma is jól fognak szórakozni, amikor Dan Dalmát, alias Dalmáth Ferenc, vagy, ha úgy tetszik, Frommer Jichák, aki Fényes István néven is élt egy ideig, szóval, maradjunk annyiban, hogy Dalmáth Ferenc írásaiból válogattunk. És közben jól szórakoztunk, mert nem tehettünk mást, annyira szórakoztatóak ezek az írások.

Nem hiszik?

Pedig, de.

A mai műsort a szokásos hármas, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Mi mást is kívánhatnánk ezen az időjárásilag nem túl barátságos, ám a Rádió Bézs hallgatására kiválóan alkalmas napon, mint a következőt: Kedves hallgatók, legyen szép napotok, a Redőny legyen veletek

2020-09-29 16 óra Kedden délután 4 órakor ismét jelentkezik az Önök egyik kedvelt műsora, a Redőny. Ebben a szatirikusnak szánt adásban rendre humoristákat mutatunk be, természetesen a műveiken keresztül, ám most valamelyest kivételt teszünk. Eheti „áldozatunk” Lux Alfréd író, műfordító és kritikus volt, ám a múlt század nyolcvanas éveiben külsős munkatársként, televíziós jegyzeteket írt a kor egyetlen humoros lapjába, a Ludas Matyiba.

A tévéjegyzet, sokan talán még emlékeznek, akik meg nem, azok kedvéért elmondjuk, egy időben nagyon népszerű volt az újságírók és az olvasók körében. Nem véletlenül: tévékritikának álcázva ugyanis nem a televízió műsorairól, hanem Magyarország valódi problémáiról írhattak és olvashattak. Olyan kitűnő publicisták, mint Megyesi Gusztáv, vagy éppen Váncsa István is ebben a műfajban jeleskedtek.

Mi most Lux Alfrédot mutatjuk be a Bézs Rádió hallgatóinak. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tehát, kedden délután 4 órakor a Redőny legyen veletek!

2020-09-15 16 óra Szeptember 15-én ismét jelentkezik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Az adás szerkesztője, Föld S. Péter ezúttal a saját írásait ajánlja a nagyérdemű hallgatóközönség figyelmébe, lévén ő maga is a legendás Ludas Matyi munkatársa volt, 10 éven át, 1980 és 1990 között. Talán még ma is ott dolgozna, ha még volna Ludas Matyi. Reméljük, Önök ma is jól fognak szórakozni, mi a magunk részéről minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy így legyen, most már csak Önökön, hallgatókon a sor.

A műsort az immár megszokott csapat, Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre, és Föld S., Péter készítették. Kedves hallgatók, szeptember 15-én, délután 4 órakor, a Redőny legyen veletek!

2020-09-01 16 óra Szeptember elseje van, Magyarország mától lezárta a határait, külföldi csak akkor teheti be a lábát, ha futballszurkoló az illető. A Redőnyt viszont felhúzzuk, vagyis, ezen a héten is hallhatják a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

Csapjunk a nyílt kártyák közé, mai műsorunk főszereplője a Mikes-Somogyi vezetékneve, azaz, Mikes György humorista. Aki a mai Szlovákia területén fekvő Privigyén született 1929. július 29-én. Huszonkét évesen, 1951-ben lett a Gábor Andor által alapított Ludas Matyi című vicclap munkatársa, 1976-tól haláláig főszerkesztő-helyettese, közben évtizedeken át a Rádiókabaré egyik állandó közreműködője is volt.
Minden mást, ami fontos és érdekes a műsorból megtudhatnak. Mai műsorunkat Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Jó szórakozást, kedves hallgatók, a Redőny legyen veletek!

2020-08-18 16 óra Üdvözlet a hallgatóknak, reméljük jól telt a nyár, és az, ami még hátra van belőle, még az eddigieknél is jobb lesz. Augusztus 18-a van, ma is felhúzzuk a Redőnyt, ami a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Ezúttal Kishont Ferenc (alias Efrajim Kishon) élete és művei kerülnek terítékre. Az íróról és írásairól nemrég már megemlékeztünk, de úgy döntöttünk, hogy jóból sem árt a sok, úgyhogy az elkövetkező közel egy órában Önök Kishont Ferenc írásai fognak nevetni.

Fontos figyelmeztetés: a Redőnyt kizárólag csak tetszés szerinti öltözékben hallgathatják!

Tehát ma délután 4 órakor kezdünk, addig is, a Redőny legyen veletek!

2020-08-04 16 óra Augusztus 4-e van, kedd, és ilyenkor mi mást is tehetnénk: mindenkinek minden jót kívánunk. Akik nyaralnak, azoknak szép napos időt, akik otthon vannak, azoknak elviselhető hőmérsékletet. Akik pedig szeretik a jó humort, azoknak azt kívánjuk, hogy ma is élvezzék a Redőny minden percét. Önöknek ugyanis ma sem kell nélkülözniük a kedvenc műsorukat, a Redőnyt. Sőt, hogy a helyzetet tovább fokozzuk, ezúttal ismét Tabi László munkássága kerül terítékre. Vele kezdtük ezt a sorozatot, amelyben magyar humoristák szatirikus műveit mutatjuk be, és most megint Tabi írásaiból válogattunk. Nem ismétlés, hanem vadiúj műsor, csak hát Tabi László humora nemcsak frenetikus és zseniális, de kimeríthetetlen is egyben. Lefordítom magyarra: a szerzőnek nagyon sok jó, nevettető írása van.

Ha kedd van, akkor ez a Redőny. Délután 4 óra! A Redőny legyen veletek!

2020-07-21 16 óra Ma, azaz július 21-én is lesz Redőny, méghozzá a szokott időben, délután 4 órakor. Mai műsorunk főszereplője Novobáczky Sándor, aki soha nem volt főállású humorista, ezzel szemben fénykorában a Magyarország munkatársa, majd utóbb rovatvezetője volt. Ez a lap nem tévesztendő össze a későbbi Új Magyarországgal, Pálffy József volt a főszerkesztője, aki szintén nem tévesztendő össze unokaöccsével, a később tévésből kereszténydemokrata politikussá átvedlett, majd nagykövetté kinevezett Pálffy Istvánnal. Ennél a lapnál igazán nagy nevek dolgoztak, például Gömöri Endre, és itt kezdte a pályafutását a később nagyszerű publicistává vált, eredetileg tanárként induló Bächer Iván is. Novobáczky humora viszont osztályon fölüli, ezt hamarosan a saját fülükkel is hallhatják.

Hallgassák a Redőnyt, melynek műsorát ezúttal is Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Földes Péter készítették. Jó szórakozást, szép nyarat, a Redőny legyen veletek!

2020-07-07 16 óra Július 7-én, kedden délután 4 órakor is lesz Redőny a Rádió Bézsen. A mostani műsor a már megszokott Redőnyöknél is rendhagyóbb lesz, mert ezúttal az aforizmák királyát, Feleki Lászlót mutatjuk be írásain keresztül. Feleki humorista volt, a Ludas Matyi főmunkatársa, de leginkább sportújságíró, egy időben a Népsport főszerkesztője. Napóleon életének szakértője, könyvet is írt a császárról. Mindemellett számtalan aforizmát írt, ezért a mai műsorban a Feleki-humoreszkek és a zene közti szüneteket a szerző által írt aforizmákkal töltjük ki.

A műsort, mint majdnem mindig, ezúttal is Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Jó szórakozást mindenkinek, élvezzétek a nyarat, a Redőny legyen veletek!

2020-06-23 16 óra Ezen a héten is lesz Redőny, kedden délután 4 órakor kezdünk. Rendhagyó másorral jelentkezünk. Igaz, az eddigiek is rendhagyók voltak, ám most még az eddigieknél is rendhagyóbbak leszünk. Egy Budapesten született és Izraelben világhírűvé vált humoristát mutatunk be, aki Hoffmann Ferencként látta meg a napvilágot. De ezen a néven ne keressék, fölösleges fáradozás lenne. Magyarországon Kishont Ferencként lett a Ludas Matyi munkatársa, majd miután elhagyta az országot, Izraelben Efrajim Kishonként alkotta frenetikus humorral megírt remekeit.

Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny! Ha nincs jobb dolga, ne menjen sehova, hallgasson minket. A Redőny legyen veletek!

2020-06-09 16 óra Kedden, azaz, új időpontban, de a régi lelkesedéssel és a megszokott színvonalon. Igen, ez a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Tudta Ön például, hogy mit jelent az, ha egy táblára azt írják, hogy a tetőn építkezés zajlik, kérjük, óvatosan közlekedjen! Hogyan kell óvatosan közlekedni? Bukósisakban? Lábujjhegyen? Lassan kell menni, vagy inkább gyorsan? És ha eddig nem tudta volna, Király Dezsőtől, az elmúlt évszázad ismert humoristájától arra is megkapja a választ, hogy mi a jó a nőkben?

Tehát, ha kedd van, akkor Redőny. És a jelszavunk is változatlan: a Redőny legyen veletek!

2020-05-22 15 óra Május 22-én, pénteken, délután 3 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt, és Önök belehallgathatnak a Rádió Bézs szatirikus műsorának legújabb epizódjába. Soros „áldozatunk” ezúttal Árkus József, akit a legtöbben a televízió legendás Parabola című műsorából ismerhetnek, ám pályafutásában legalább ennyire fontos állomás, hogy Tabi Lászlót követően ő volt a Ludas Matyi, majd az ebből kivált Új Ludas főszerkesztője. Mindemellett Egy hét címmel vitriolos jegyzeteket írt a Népszabadságba. Nevéhez fűződik, hogy a hetvenes évek végén a pártközpontban elintézte, hogy a Ludas karikaturistái a félmeztelen hölgyek keblére mellbimbókat is rajzolhassanak – ez a ma már mosolyt fakasztó „szextett” akkoriban komoly fegyverténynek és előrelépésnek számított.

Szóval, lesz min szórakozni, a műsort Bankó Éva, Fodor János és Föld S. Péter készítették. Ne feledjék, péntek, május 22, délután 3 óra. A Redőny legyen veletek!

2020-05-08 15 óra Igen, május 8-án délután 3 órakor! Péntek délután tényleg ne menjenek sehova, mert kezdődik a Redőny. Ezen a héten az egykori Ludas Matyi talán legismertebb humoristáját, mutatjuk be, írásain keresztül. Azt az embert, aki a magyarországi kocogó mozgalom atyja és megszállottja volt, és akitől a máig ismert szlogen származik: A láb mindig kéznél van. És mit gondolnak, ki mondta azt, hogy akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.

Ha kitalálták, hogy Peterdi Pálról van szó, akkor Önök máris nyertek. Hát, még ha meghallgatják műsort, amelyet ezen a héten Bankó Éva, Fodor János és Föld S. Péter készítettek. Jó szórakozást kedves hallgatók, a Redőny legyen veletek!

2020-04-24 15 óra Redőny, jelentkezz, vétel!

A járvány miatt átmenetileg új időpontban (minden második héten, pénteken, délután 3 órakor), de változatlan lelkesedéssel szól a Redőny, a Bézs Rádió szatirikus műsora. Ma a néhai Ludas Matyi felejthetetlen fenoménját, a költőnek is kiváló humorista, Somogyi Pált mutatjuk be, az általa írott humoros szövegekkel, a róla szóló történetekkel. És lesz zene is, arra is érdemes figyelni, mert ezúttal úgy döntöttünk, hogy nagyon jó dalokat válogatunk.

A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld s. Péter készítették. Vírusmentes szép napot mindenkinek, a Redőny legyen veletek!

2020-04-10 15 óra A járvány miatt átmenetileg új időpontban (minden második héten, pénteken, délután 3 órakor), de változatlan lelkesedéssel szól a Redőny. Ma a kiváló humorista, Mikes György munkásságát mutatjuk be, az általa írott humoros szövegekkel, a róla szóló történetekkel. És lesz zene is, arra is érdemes figyelni.

A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld S. Péter készítette. Maradjatok otthon, hallgassatok bennünket, a Redőny legyen veletek!.

2020-03-26 19 óra Kedves hallgatók, hiába ez a buta vírus, csütörtökön este is lesz Redőny. A Redőnyt, legalábbis, egyelőre, senki és semmi nem tudja leverni a lábáról. Mai műsorunkban a hölgyek kedvence, Ősz Ferenc humorista írásaiból válogattunk. Biztosan sokan emlékeznek rá, hiszen Kudlik Júliával együtt a tévében igen népszerű párost alkottak. Ha meghallgatják a műsorban elhangzó humoreszkeket, rájönnek, hogy Ősz Feri írásban még annál is jobb, mint a milyen a televízióban volt. Tehát, csütörtökön este 7 órakor felhúzzuk a Redőnyt. A műsor változatos, szlogenünk viszont változatlan: a Redőny legyen veletek!

2020-03-12 19 óra Március 12-én nemcsak a nyugdíj érkezik, hanem a Redőnyt is felhúzzuk. Ezúttal Gádor Béla írásaiból válogattunk, reméljük sokak örömére. A műsor készítésében közreműködött: Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter. A Redőny legyen veletek!

2020-02-27 19 óra Ezen a héten is csütörtökön este 7 órakor kezdődik Redőny. Kis magyar történelem humornézetben. Február 27-én a sokoldalú Darvas Szilárd írásaiból válogatunk.

Azt tudták, hogy Darvas Szilárd költőnek indult és mielőtt humorista lett, nagyon szép verseket írt? Meg persze, utána is.

Akár tudták mindezt, akár nem, csütörtökön este 7 órakor hallgassák a Redőny Darvas Szilárdról szóló adását. A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítette.

2020-02-13 19 óra Ha csütörtök van, és este 7 óra, az azt jelenti, hogy kezdődik Redőny. Kicsit bővebben: történelem humornézetben. Február 13-án a konferansziénak is kiváló Kellér Dezső írásaiból válogatunk.

Azt tudják, hogy ő találta ki a maszek szót? Vagyis, ha Kellér Dezső nem lett volna, akkor még mindig azt mondanánk, hogy magánszektor? És azt is tudták, hogy sok dalszöveget írt? Köztük olyanokat, minthogy: Jaj de jó a habos sütemény?

Akár tudták mindezt, akár nem, csütörtökön este 7 órakor hallgassák a Redőny Kellér Dezsőről szóló adását.

A műsor készítésében közreműködtek: Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld S. Péter.

2020-01-30 19 óra 39 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 7-én halt meg Buda­pesten Királyhegyi Pál, humorista, forgatókönyv- és szín­műíró, konferanszié és poéngyártó nagyiparos. Mindezt persze megelőzte, hogy 81 évvel korábban, ugyancsak Budapesten, megszületett, a két dátum között pedig, azzal volt elfoglalva, hogy élni próbált, és ez sokszor sikerült is neki. Érettségi után Amerikában próbált szeren­csét: Detroitban lapot szerkesztett, Hollywoodban forgató­könyveket írt a Paramountnak, szerelmes volt és börtönben is ült. 1938 és 1941 között Londonban élt, majd, pestiesen szólva, kalandvágyból hazajött. Épp időben, ahogy később ő maga fogalmazta: még elérte az auschwitzi csatlakozást.

Királyhegyi Pál, egy pesti polgár Hollywoodból. Csak itt, csak most, csak neked. Redőny, január 30-án, este 7 órakor.

2020-01-16 19 óra Redőny. Ez a címe annak a műsornak, amelyet mostantól kéthetente hallhatnak. Hogy miért Redőny? Azért. Mert. De leginkább: csak. Szándékaink szerint a Redőny egy humoros műsor lesz. 1945 és a rendszerváltozás között alkotó magyar humoristák munkáit és személyét mutatjuk be. A Redőnyt tehát látszólag semmilyen formában nem kötődik a műsor tárgyához. Pedig egy Redőnyre is érvényes az örök igazság: egyszer fenn, egyszer lenn.

Hát akkor, húzzuk fel a Redőnyt! Első adásunkban a felejthetetlen szatirikus hetilap, a Ludas Matyi egykori szerkesztőjét, Tabi Lászlót mutatjuk be. Rövid életrajzzal és néhány rá jellemző, szellemes, elgondolkodtató írásával.