Mr. és Ms. Bézs – Fodor János

Időpont: Csütörtök 09:00 – 10:00, ismétlés: Hétfő 00:00 – 01:00  szombat 13:00 – 14:00

Műsorvezető: Fodor János

A Rádió Bézs munkatársai közelről. Fodor Jánosnak még olyat is elmondanak a kollegák, amit nem biztos, hogy szeretnének. Mert kérdezni tudni kell.

2024-07-18 09 óra Mr. Bézs – László Attila

Mondanám, hogy ő is olyan ember, mint mindenki más.
Mondanám, hogy ő is olyan zenész, mint mindenki más.
Mondanám, hogy olyan zeneszerző, gitáros, tanár, mint mindenki más.
De nem mondom.
Ő más.
Leírhatnám, hogy milyen világklasszisokkal játszott, de inkább azt írom, hogy ők játszottak vele.
Mondjuk, szembe nem dicsértem, s most is elszaladt a tollhelyett a klaviatúra, de utolérem, helyére teszem, s csak annyit mondok, László Attilával beszélgethettem. Köszönöm.

Mr Bézs ezen a héten tehát A ZENÉSZ, László Attila.

2024-07-11 09 óra Mr. Bézs – Gróf Miklós

Róla írtam 2015. febr. 1. napján.

„Grófom úgy teker a bringán, mint nem sokan. Miklósnál jobb motoros futár aligha húzza a gázkart Budapesten. És mégis, valahogyan szomorú, hogy mostanság csak teker és dönget, ha esik ha fúj. Mert Gróf egy remek rádiós. S nem csak hangmester. Jól ír, szépen beszél, lelkes és szenvedélyes, az élete lenne a rádió, ha hagynák. De hát nincs rá szükség, másutt…Hát, Miklósom, most, itt lehet! Tessék. csak időd legyen, meg pénzed, mert itt a Bézsben mindkettőre igényt tartanánk:-)”

2024.07.09.

Grófom most segédmunkás. Boldog és elégedett segédmunkás. Mindjárt 60 éves. Magányos-társas lény, van tartása.
Grófom becsületes neve Gróf Miklós. Ő a Mr. Bézs ezen a héten. Nincs állandó műsora, da ha letesz valamit az asztalra, annak súlya van.

2024-07-04 09 óra Mr. Bézs – Galambos Péter

Nincs mese, csak a lényeg.

Kedvelem a fickót.

Színművészeti Főiskola, szinkronok, ESTFM, Klubrádió, MTV, Rádió Café, Rádió Bézs, és – régebben – szakszervezeti alapszervezet alapító. Aktivista. Volt. Mert volt úgy, hogy dühös volt. Ma már nem az.

Van 3 gyereke. A Zsebrádió nekik is szól és velük is készül.

Talán a legismertebb hang ma. Azonban nem a szép orgánuma érdekelt.

Mr. Bézs ezen a héten Galambos Péter. (Ma sokan csak Galambnak hívják.)

2024-06-27 09 óra Mr. Bézs – Novai Gábor

Mr. Bézs Novai Gábor zenész, zeneszerző. Most csak két zenekar, amiben alkotott: Generál, Hungaria. Szerintem tudják ki a twist-király.

2024-06-20 09 óra Mr. Bézs – Zubornyák Zoltán

Ezen a héten Zubornyák Zoltánt szólítom Mr Bézs-nek.
Több mint négy éve hetente felhívja őt Szegvári Kati, és dumálnak. Az életről, Angliáról, a művészetekről, mindenről.
Zubornyák színész, színház-igazgató, műtárgy és festő becsüs.
Zubornyák mozigépész és takarító.
Zubornyák kulturális menedzser és sötétbe ugró.
Zubornyák egy megalázott, büszke ember.
Zubornyák magyar, aki elhagyta imádott országát.
Zubornyák Ember.
Ő ezen héten Mr. Bézs.
Fodor János meg a kérdező.

2024-06-13 09 óra Ms. Bézs – Saly Noémi

Mint egy regény.

A történet a XXI században kezdődik, ám a XX. századnál is régebbre nyúlik vissza.

Milyen az, amikor valaki a Gulágon ismeri meg, szinte véletlenül a saját apósát?! Milyen az, amikor a férfi, az apa, a férj egyik napról a másikra eltűnik, hogy jóval később egy másik ország másik városában főépítészként keresse meg el vagy otthagyott családját, hogy ismét magához kösse? Micsoda gyökerek!

Ms. Bézs ezen a héten Saly Noémi. Fodor János figyelt rá elsőként, aki azt reméli, hogy ön is szájtátva hallgatja majd, hiszen elképesztő, fura családtörténet bontakozik ki. És persze azt is megtudhatják – ha eddig nem tudták volna -, hogy ki is az a Saly Noémi.

2024-06-06 09 óra Mr. Bézs – Simkó János

Simkó János újságírót, közgazdászt, kommunikációs szakembert Fodor János kérdezte.

Simkó János pályafutását közgazdaként kezdte, majd 16 éven át a Magyar Rádió főmunkatársa, szerkesztőségvezetője, majd igazgatója, alelnöke lett.  „Magyarországról jövök…” című riportműsoráért Pulitzer-emlékdíjban részesült.

Portréműsorokat készített a Magyar Televízióban, mások mellett Kosáry Domokosról, Poszler Györgyről; ugyanitt műsorvezetője volt a Napzárta című közéleti magazinnak.

Moszkvában, Kölnben, Londonban és az Egyesült Államokban is tanult, képviselte a Magyar Rádiót az EBU-ban (European Broadcasting Union).
Publikált a Mozgó Világban, az Élet és Irodalomban, a Népszabadságban és a Népszavában.

Lapigazgatója volt az Interpress Magazinnak. Programigazgatója, majd ügyvezető igazgatója volt a Klubrádiónak, alapító főszerkesztője volt a Gazdasági Rádiónak, később műsora volt a Pacsirta Rádióban.

Simkó János címzetes egyetemi docens, PR, marketingkommunikáció és médiatárgyakat oktatott a CEU Business School és a Miskolci Egyetem Marketing Intézetében valamint Szegeden.

Rövid ideig vezette a Kormányzati Kommunikációs Központot, majd az egyik legnagyobb Közép-Európai tanácsadó cég marketingigazgatója lett.
Később a Duna Televízió tulajdonosi testületének elnökeként és a Metropolis Media Group kommunikációs igazgatójaként dolgozott.

Simkó János tréner, professional coach diplomával is rendelkezik. Jelenleg a Rádió Bézsben önkéntesként dolgozik.
Munkája elismeréseként Tolerancia Díjat, Szabad Sajtó Díjat, Kultúráért és Művészetért Díjat és számos nívódíjat kapott.

2024-05-30 09 óra Mr. Bézs – Gergely Gábor

Mr. Bézs Gergely Gábor, kétszeres világbajnok, Európa bajnok. Legendás alakja a Magyar sporttörténetnek. Most csak annyit, hogy látszólag minden szép, minden jó, de van amire emlékezve könnyes lett a szeme.
Volt olyan pillanat, amikor a kérdező Fodor János megrendült, s csak hallgatni tudott.

2024-05-16 09 óra Ms. Bézs – Nagy Adrienne

Nagy Adrienne műsora fontos volt nekem.

Minden adás alkalmat adott arra, hogy emlékezzek Fodor Bogira, a kutyámra, az örökbefogadott puli – schnauzer keverékre, aki jó ideig kizárólagos társam volt. Hosszú ideig egymásba kapaszkodva ketten voltunk a világban, a kutyám és én. A társam volt. Reggel együtt ébredtünk, este együtt térünk nyugovóra. No. A végén még meghatom magam.

Szóval azért írtam ezt most le, mert Nagy Adrienne és közöttem a kutya és a bézs volt és van. S mert fontosak nekem az állatok – a kutyák különösképp -. arra kértem annak idején, hogy kutyamagazint készítsen a Bézsben.

Amikor a napokban leültem vele beszélgetni, azt hittem a négylábúakról esik majd a legtöbb szó közöttünk, de nem.
Az egykori színésznőnek, aki diplomata feleségként éveket élt Magyarországtól és színpadtól távol, aki aztán politológusnak képezte magát, most kutya panziója van. Meg kétségei, meg véleménye a világról, meg saját világa, meg évei, amik mögötte már, s amik erősítik s bölcsebbé teszik.

Ajánlom figyelmükbe a beszélgetést.

2024-05-09 09 óra Ms. Bézs – Szegvári Katalin ( A 2018.11.08-i és a 2020.07.30-i adás ismétlése )

2024-05-02 09 óra Ms. Bézs – Papp Cecília

Mindig elszomorít, ha valami olyat tudok meg a munkatársamról, ami meglep, mert ez az jelenti, nem voltam elég figyelmes, vagy elég kíváncsi, netán keveset beszélgettem vele, pedig kellett volna.

Haragszom magamra.

Papp Cecíliával ültem a stúdióban, s szájtátva hallgattam, ahogy arról beszélt, amiről nem szokott, mert egyrészt az magánügy, az ő baja, másrészt nehéz beszélni a szinte eltitkolt, eltakart betegességekről, nevezetesen a demenciáról.

Nem, nem emberfeletti, de embert próbáló, amikor egy gyerek – ezúttal Cili – ápolja idős édesanyját, akit egy percre sem lehet már magára hagyni. S közben, ugyanabban a házban az anyós, aki öt éve fekszik egy ágyban, súlyos, gyógyíthatatlan betegséggel viaskodva.

Férj, két 10 éves gyerkőc, meg munka, meg Bézs, meg az élet. Fáradtan mosolyog, s mondja.

Elmondja, hogy szüntették meg egyik percről meg a Magyar Rádió vidéki stúdióját, a munkahelyét. Elmondja, hogy réges-régen ott ült azon az előadásomon, amire már nem is emlékszem, s elmagyarázza, hogy tenni kell azért, hogy a család egyben maradjon.

És én, ott a stúdióban, moccanatlanul hallgattam őt, miközben arra gondoltam, hogy milyen szerencsés vagyok.

Ms. Bézs ezen a héten Papp Cecília.

2024-04-25 09 óra Mr. Bézs – Generál Péter

Jó. A riporternek az a dolga, hogy kérdezzen. Ha még élvezi is a diskurzust, az külön öröm.

Generál Péterrel a beszélgetés minden perce emlékezetes, mert okos volt és nyugodt. Mert azt gondolom, így utólag, hogy vele avval is egyetértek, amivel nem.

Péter korom béli. Neki is fehér már szakálla.

Ő – mondjuk úgy – életvezetési tanácsadó. Divatos Coachnak nevezni. Szerintem tanító. Halk szavú mester. Olyan, aki távol tud maradni. Önmagától is. Messzebbről, jobb rálátással tudja figyelni a világot, az embert, az ügyet, a dolgot, mint a legtöbben. Tud csendben maradni és figyelni. Önmagára is.

Persze Generál ugyanolyan esendő, hibákkal teli ember, mint én, vagy ön. Tudott – kicsit belehalva – válni, újrakezdeni, újra szeretni.

Ezen a héten a Mr. Bézs Generál Péter.

2024-04-18 09 óra Mr. Bézs – Katona László

Egy széken ül, velem szemben, s nem a szokott „Fülesfotelban”, ami műsorának a címe. Azaz műsoruknak, hiszen Csányi Zitával, párjával készíti azt, már jó ideje itt a Bézsben.

Szóval, ül velem szemben egy férfi, aki tán már hetven éves is lehet, aki még mindig kamasz, aki kicsit tán szorong, hiszen nem könnyű dolog az ember fiának saját magáról beszélni.

Kalandozik is sokat, irányban tartani szinte lehetetlen, de nem baj. Szeretem a talán öntörvényű, örökké kíváncsi embereket. Kedvelem azt a fickót, aki szerelmes verseket mert írni, vagy épp könyvet angolul, ha épp nem a filmekkel foglalkozik, ha épp nem szobrászkodik, ha mer beszélni halott anyukájáról, ha Bartók muzsikájával csitítja lelkét.

Mr. Bézs, tulajdonképpen filozófus. Mondjuk nem azon a szakon végzet, papírja nincsen róla, de az. Ezt én bizton állítom. Meg ő is.
Kacskaringóznak a mondatok, kavarognak az emlékek, s amikor eljutunk az anyagig, vagy annak tagadásáig, be is fejeződik a műsor.
Hogy nem írtam semmi tárgyszerűt Katona Lászlóról? Minek? Ő egy még mindig szerelmes fickó, akinek vannak gyerekei és unokái. És? Ez a fontos? Ez is. Meg a megfoghatatlan.

2024-04-11 09 óra Mr. Bézs – Popovics László

Ezen a héten Mr. Bézs, Popovics László.

Lacit nélkülözhetetlennek gondolom. (Be szép, hogy gondolatban öröké vagyunk!)

Szóval Popó, mert így hívjuk mi sokan, olyat tud, amit mi, műsorkészítőnk kevesen. Hangot javít, szinte restaurál, rádiót, televíziót, keverőpultot s mindent javít,  közben műsort készít, és gyűjt, szinte mindent, ami zene, műsor és múlt.

Tán 15 éve ismerem. Egyszer vesztünk csak majdnem össze, de volt annyi eszünk, hogy hallgattunk nagyon, amikor üvölteni volt kedvünk nagyon. ( Neki volt, vagy lett volna igaza.)

Tudtam mikor szakít, mikor temet, mikor boldog vagy talán. Azt is tudom, hogy arany szíve van, hogy túlvállal gyakran, de van. S ez a lényeg.

2024-04-04 09 óra Ms. Bézs – Varga Júlia

Varga Júlia „Üvegharangja” cseng, bong. Remek műsor. Nem véletlen. Julcsa – mi így szólítjuk -. érzékeny, még mindig kiváncsi és persze profi. Jó rádiós. Több mint 35 éve gyakorolja a szakmát, ha van még ilyen. (Itt a BÉZS – ben még vannak szakemberek.)

Aki most arra kíváncsi, hogy Varga Júlia honnan jött, merre tart hallgassa meg azt a műsort, ahol kivételesen őt kérdezik.

2024-03-28 09 óra Mr. Bézs – Horváth Gyula

Szeretem ember.
Csendes, szerény.
Tanul és gyakorol.
Tudja, hogy mi az érték.
Az egykori szerszámkészítő csapatember.
Szívós, türelmes, majdnem azt írtam alázatos. A szó jó értelmében az.
Öröm volt kérdezni, s figyelni rá. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen emberrel dolgozhatunk. Horváth Gyula amúgy zenész, apuka és nagypapa.

2024-03-21 09 óra Mr. Bézs – Szücs Gábor

Több mint 50 éve tulajdonképpen mást se csinál, mint betűkkel bíbelődik: újságot ír, vagy szerkeszt. Volt slapaj és volt főszerkesztő, volt elnök-vezérigazgató. Szerencsés ember. Legkedvesebb gyerekei a Képes7 és a Kurír voltak. És persze az Esti Hírlap.

„Ha szerencsés vagy – mondta -, akkor az életed során voltak olyan munkahelyeid, amelyek meghatározónak bizonyultak számodra. És ha nagyon szerencsés vagy, akkor akadt köztük legalább egy, amit soha el nem felejtesz. Ahol felnőttél, ahol megtanultál valamit, ahol befogadtak – ahol a családod várt, reggelente. És én egy nagyon szerencsés ember vagyok, mert nekem volt egy ilyen.”

Szűcs Gábornak van aranytolla (szakmai kitüntetés), Panni robogója és tán még mindig megvan a jaguárja. Hiába na, van mit tanulnunk tőle.

Köszönöm, hogy a Bézsben munkatársa lehettem egy ideig.

2024-03-14 09 óra Mr. Bézs – Szentpéteri Nagy Richard

Mr. Bézs ezen a héten Szentpéteri Nagy Richard.

Neki köszönöm meg, hogy erősíti a Rádió Bézs csapatát, igaz, már csak ritkán. Hiába, a feladatok mindig elsodorják a filoszt, az elemzőt, a jogászt, a költőt, az apát, a ….

Beszélgettünk. Azt éreztem, Richard, miközben a közlési vágya hatalmas, zárkózott ember. Azaz, az ellenkezőjét mutatja, ám belül, valahol mélyen mintha nehéz súlyokat takarna a kíváncsi emberek elöl. Mindegy is, hogy jól gondolom e. A lényeg, hogy okos. Bitangul okos, művelt és tájékozott, tehát pesszimista, mint a kérdező.

Beszélgetésünk csapongó, de mégis összpontosított. Felkészülni az interjúra szinte lehetetlen volt, mert annyi ösvény, út vezet szerte hozzá és el tőle, ami mind bejárhatatlan.

Szóval a Bézs csapatában ismét egy ember, akire figyelni régóta érdemes.

Mr. Bézst, Szentpéteri Nagy Richárdot Fodor János kérdezte.

2024-03-07 09 óra Mr. Bézs – Laurent Comas

Mr. Bézs Laurent Comas. Francia zenéket játszik nekünk, miközben beszél, mesél, szülőföldjéről, magyarul. De ki ő? Miért beszéli – tökéletesen – a nyelvünket? Hol él most, mivel foglakozik, miért rádiózik? A válaszokat megkapja, ha meghallgatja a kezdődő műsort.

2024-02-29 09 óra Mr. Bézs – Szilágyi János

Szilágyi János riporter. Kell még írnom ide valamit?

2024-02-22 09 óra Mr. Bézs – B.Tóth László

MR. Bézs, B.Tóth László.

Ennyi.

2024-02-15 09 óra Mr. Bézs – Nagy Bandó András

„Egyszer mindannyian rájövünk, hogy amíg élünk, minden lehetséges. Még a lehetetlen is, akár az is, hogy meghalunk.”

Nagy Bandó András egyik fontos mondata, ami akár remény is lehet. Remény, hogy lesz jobb, más.
Ezen a héten Bandóval beszélgettem egy útról, amit ő tett meg, de ösvényére mi magunk is nap nap után rálépünk. Mert az ő élete a miénk is.
Kortársak vagyunk ugyanis.

2024-02-08 09 óra Ms. Bézs – Matz – Molnár Krisztina

Matz – Molnár Krisztinát szeretném bemutatni önöknek. Beszélünk arról, hogy sohasem késő, hogy hogyan lett a Bézs csapatának tagja, de szóba kerül Vác városa, egy zongora, a négy gyereke, sőt a politika is.

A kérdező persze – mint mindig -, tiszteletben tartja a kérdezett kérését. Vagyis vannak olyan dolgok is, amiről nem beszélünk. De nem is kell mindent tudnunk. A nő örök titok, s ez így van jól.

Ms. Bézs tehát Matz – Molnár Krisztina, akinek eddigi életútja nem szégyelni való. Sőt.

2024-02-01 09 óra Mr. Bézs – Lengyel Miklós

Mr. Bézs ezen a héten Lengyel Miklós külpolitikai újságíró.

5 nyelven beszél, minden nap dolgozik, mert tudja, addig él, amíg dolgozik. S amig dolgozik, addig lassabb a szellemi leépülés is.
Nos, Miklós akár felejthetne is, annyi mindent tud.
Tudósította a Magyar Rádió hallgatóit Kínából és Franciaországból is. Most Bézsel – is -, meg ír, s nem csak cikkeket, hanem könyvet is.
Rokonsága, ősei külön műsort érdemelnének.
Az Amazóna munkatársának most volt alkalmam megköszönni önkéntes munkáját. Ezen a héten tehát Mr. Bézs: Lengyel Miklós.

2024-01-25 09 óra Ms. Bézs Balázs Andrea – Mr. Bézs Ridzi Gábor

Igen, az első páros interjú ebben a műsor sorozatban. Mert összetartoznak, mert szeretik egymást, mert közösen készítik műsorukat a Rádió Bézsben.

Andit, a színésznőt szinte mindenki ismeri ebben az országban, ezernyi interjú készült vele. Ezért is nehezebb a kérdező dolga. Meg azért is, mert kérdező és kérdezett jóban vannak.

Bonyolítja a dolgot, hogy Gábor, a csendes, a háttérben maradó ember szóhoz jut e, érdekes e, képes a Fodor az egyensúlyt tartani, mint kötéltáncos magát a magasban.

A lényeg persze a hallgató. Azt remélem, ezúttal sem fognak csalódni.

2024-01-18 09 óra Ms. Bézs – Lengyel Nagy Anna

Tud valami olyat, amit kevesen. Nagyon kevesen.

Lengyel Nagy Anna a szakma és az emberi lélek tudója. Pedig „csak” meséltet, „csak” utazik, „csak” táncol, „csak búvárkodik”, „csak” filmet néz, „csak” monodrámát ír, „csak” figyel. No persze közben és utána keményen dolgozik.

LNA eredendően kíváncsi, a határait mindig feszegető, csuda nő. Ámulok, hogy fér ebbe a pici, törékeny asszonyba ennyi energia, ennyi erő.

Minden egyes írását, riportját, filmlevelét, szóval mindent el kell olvasni, meg kell hallgatni, nézni, amit csinált, csinál. A Rádió Bézsben jó ideje már a Rozi a Moziban-t.

2024-01-11 09 óra Mr. Bézs – Nemes Gábor

Ha szikár szakmai adatokra kiváncsiak, itt elolvashatják: https://www.radiobezs.hu/nemes-gabor/
Gáborral műsort készíteni mindig élmény. Az ok egyszerű. Profi. És még mindig kíváncsi. A legjobb külpolitikai ujságírók egyike. Nálam biztosan dobogós.
Tán összesen nem élt többet, mint tíz esztendőt Magyarországon, de itthon van itthon, azaz akkor is itthon van, ha nem.
Én sokat tanulok tőle. Szenvedélyességet, bátorságot, a tényekhez való ragaszkodást, az elkötelezettséget, a szabadságot.
Nemes Gábor fiatal ember! Pedig 1948-ban született.

2024-01-04 09 óra Mr. Bézs – Mizsér Attila

Beceneve Rizsa.

Az egyik legeredményesebb magyar sportoló. Olimpiai aranyérmes, 5x világbajnok, 2x Európa bajnok és Bézses!
Fontosak az eredményei, ám azt hiszem, mégis az a legfontosabb, ahogy gondolkodik, ahogy cselekszik, amit képvisel.
Volt nem egészen egy órám, hogy bemutathassam önöknek.

( A 2023.06.08-i adás ismétlése )

2023-12-28 09 óra Mr. Bézs – Kovács József

Nem tudom, Kovács úr megvette-e élete második autóját.
Azt tudom, hogy Kovács úr szerelmes.
A zenébe szerelmes. Megszállott gyűjtő, fogyasztó, tovább adó, mindenevő.
Blues műsorai lenyűgözőek, nálunk a Bézsben a hatvanas és hetvenes évek zenéit keveri, jó ízléssel.
Kovács urat ezúttal én mutatom be, januártól pedig minden héten, szerdánként, este nyolctól, két órában ő mutatja be a leg-eket.
Új műsorának címe: Best off!

U.I.: És azt is tudom, hogy a honoráriumért egy rollert sem tud venni. Lábhajtósat sem.

2023-12-21 09 óra Mr. Bézs – Tornyi Barnabás

Makacs, büszke, nagydarab ember. Volt első osztályú focista, és most is osztályon felüli sportszakember, edző, szakmai tanácsadó, pedagógus. Úgy hívják, hogy Tornyi. A Tornyi Barnabás. Szeretem a tudását, a szókimondását, az igazságérzetét, a küzdeni tudását. Persze, nehéz ember. Egészen biztos, hogy tööbb mint száz kiló. Két nehéz sulyú „szó-csatája”, azaz a Mr. Bézs meghallgatásra érdemes. Szerintem. / Fodor/

2023-12-14 09 óra Mr. Bézs – Kovalik András

Kovalik András mozgóképkeretező. Meg túlélő. Meg sokszoros apuka, nagypapa. Régóta szenvedélyes állatbarát, egyik lova 36 évet élt!
Anyukája és édesapja koruk közismert és szeretett rádiósa és televíziósa volt, de Mr. Bézsnek árnyékukból sikerült kilépnie. Apropó árnyék. Amikor a képalkotó berendezés, tán MRI kimutatta azt a két árnyékot a koponyájában, akkor vélhetően nem Karinthy jutott eszébe. Agydaganat. Kettő is! De túlélte.
A Fodor meg csak tátott szájjal hallgatta a mozgóképkeretezőt, az operatört, aki a Bézsben is készített műsorokat. Meghallgathatók azok is.

2023-12-07 09 óra Ms. Bézs – Bali Edina Zsanna

Ez a nő az a nő?
Ha csak a fotókat nézem, mind más.
Ha mélyen a szemébe nézek, gyanakodni kezdek.
Ha hallgatom, azt érzem, hogy én boldogtalanságra vagyok csak képes.
Ha elolvasom sorait, tehetségét érzem.
Ha a nevére gondolok, ott akartam élni.
Bali, ráadásul Edina, sőt Zsanna.
Ha nevének kezdőbetűit összeolvasom, a rádióink jut eszembe.

Szóval ő a Ms. BÉZS. Bali Edina Zsanna.

Könyvek, angyalok, kutyák, filmek, felhők.

Ott ültem fenn rajtuk és figyeltem, hogy szárnyal ez a nő, aki nem tudom, hogy az a nő e.

2023-11-30 09 óra Ms. Bézs – Hirth Ildikó

Mint egy film. Egy nő élete. Nincs utószinkron. Olyan, amilyen. Kudarcok, depresszió, bántalmazás, kitörés, talpra állás. És közben az a film is pereg, amit mi magyarul hallunk.
Hirth Ildikó szinkron rendezőt a Fodor kérdezi.

2023-11-23 09 óra Ms. Bézs – Barta Mónika

Hogy milyen a férfi illata, nem tudom. Tán a tengeri só esszenciája hasonlít a verejték sósságára. Lehet, hogy keserű narancsot, levendulát, muskotályzsályát, mentát, ambrettát, ambroxant kellene egy varázs tégelyben összekeverni, s kiderülne, hogy hogy simulnak egymásra ezek az összetevők? Nem tudom. Tán a kérdezett Barta Mónika inkább citromot, bergamottot, mentát és gyömbért ajánlana. Mert ő szenvedélyesen keresi az igazit, illatban is.

Szóval leültem beszélgetni, a Bézs egykori titkársági munkatársával Barta Mónikával.

És volt csend és volt illat. És volt – van egy emberi élet, kereséssel, kétségekkel, hibákkal és megnyugvásokkal. Minden volt. Azaz nem volt orientális- fűszeres különlegesség, nem volt grapefruit, meg koriander, meg bazsalikom, se kardamom, se narancsvirág, dohánylevél, cédrus és borostyánlevél se. Csak egy nő volt, aki sebezhető, miközben nagyon is erős.

2023-11-16 09 óra Mr. Bézs – Hegyi Iván

Zene és foci. Vagy inkább fordítva. E kettő kell nekem – mondaná Hegyi Iván sportújságíró, de persze ez így nem igaz, bár a lényeg benne van a rövid mondatban.

De mi a fontos az életben? Mi az, ami megdobogtatja Iván szívét? Mi az, amiről kérdezni sem akarom? (Nem is fogom.)
Emlékeznek még a Népszabadságra? Az újságra. Emlékekszik ön, kedves egykori olvasó, hogy az utólsó oldalon kezdte azt olvasni? És a megyei lapokra is emlékeznek? A lapkiadó legendás épülete tudja hol volt? Önnek, aki olvassa e sorokat, mindegy. Hegyi Ivánnak aligha. És tudja, mit érezhetett Hegyi, amikor egyik napról a másikra megszüntették az egykor 800 ezer pédányban nyomott újságot? Nem tudja. Nem tudhatja. A fél életét vették el tőle. Is. Fontos tudnunk azt, hogy Hegyi 29 könyvet írt? Eddig. Nem, de mégis. Fontos tudnunk, hogy négy gyereke van? Nekünk nyilván nem annyira, mint neki.

Kiváncsi Hegyi Ivánra? Ha igen, hallgassa a Rádió Bézst! Mr. Bézst Fodor János kérdezi.

2023-11-09 09 óra Mr. Bézs – Hajdú István, alias Steve

Mr. Bézs ezen a héten Hajdú István, alias Steve.

Hogy ki ő, komikus, műsorvezető, zenész vagy zenész, eldönti az utókor, vagy ön, kedves hallgató. Túl az ötvenen, tán még mindig keresi önmagát, vagy mást.

Adatok:

1971. január 9-én született Debrecenben. A veszprémi Petőfi Színház stúdiósa 1990-től, majd 1991-től Színház- és Filmművészeti Főiskolás. 1995-ben átveszi a színészi oklevelét. Még ebben az évben szerződést köt a budapesti Új Színházzal, majd 1998-ban átigazol a Vígszínházba. Azután, azóta úszik szabadon. Persze közben filmekben játszik kisebb szerepeket, televíziós műsorokban és sorozatokban tűnik fel, talán ki. Majd erről is kérdezem. És persze pénzt keres a szinkronnal. Hangját kölcsönözte egyebek mellett az Archer, az Asterix – Az istenek otthona, vagy a Sárkányvadászok című produkciók egy-egy karakterének.

El ne feledjem. Hajdú golfozik, meg minden reggel mantrázik, és hetente egyszer bézsezik. (de nem emiatt fogyott le)

Szóval Mr. Bézs szerethető, vicces pasi, aki lehet, hogy tulajdonképpen szomorú.

Ajánlom figyelmükbe a vele készített interjút.

2023-11-02 09 óra Mr. Bézs – Beregi Péter

Az utcán, egy kocsma előtti padon született, 1945-ben.
Színész. 56 éve házas. Van múltja. És két gyereke.
A neve Beregi Péter.
„Szeretem-ember”.
Megtisztelt a barátságával.

2023-10-26 09 óra Mr. Bézs – Vajda János

Műsort készít a Bézsben. A világvégéről vagy az alkalmazkodás lehetőségeiről beszél, beszéltet. Arról, hogy mi vár ránk, vagy inkább a gyerekeinkre, unokáinkra. Gondolkodik, megismer és tenni próbál.

Vajda János a barátom. Nehezebb tehát a kérdezés, hiszen mindent tudok róla.

2023-10-19 09 óra Mr. Bézs – Németh Alajos, alias Lojzi

Erősítette csapatunkat, műsort készített és vezetett a Rádió Bézsen. Ezúttal is köszönet érte.
Nem születésnapi műsort fognak hallani, bár az adást követő napon ünnepel, ha ünnepel. Egy átlagos napon készült a beszélgetés, amikor tán még nem is tudtuk, hogy mi vár a világra. Könnyek, félelmek, indulatok, halottak. Visszahallgatva a beszélgetést nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy amig nincs baj, fogalmunk sincs arról, mi a fontos, mi a lényegtelen, mi számít, s mi nem. Lojzi – és ez is a lényeg – sok mindenben gondol mást, mint én, s mégis szót értünk. Tudunk, tudtunk együttműködni. Mit írjak még? A Z generáció már nem az ő nevét skandálja, de a közép és szép korúak tudják, ki az a Lojzi.

Itthon vagyok

„…Felkelsz s elalszol, keresztül vágsz a téren,
én ott leszek veled mindenütt, ahol megígértem.
Néha kevés itt a fény
De mégis otthon vagyok.
Fújjon bármerről a szél
Én mindig ugyanaz maradok.”

Bikini

2023-10-12 09 óra Ms. Bézs – Gyarmati Andrea

Jó érzés lehet, hogy elég leírni a nevét, és mindenki tudja, ki ő!

GYARMATI ANDREA.

Aki kérdezi, Fodor János.

2023-10-05 09 óra Mr. Bézs – Zsedényi Dániel

D a négyzeten. Ez volt műsorának címe, amit Bebével közösen készített, hiszen ha hiszik ha nem, a közismert zenész keresztnev is Dániel.
És Zsedényi is zenész, nem is akármilyen. S nem csak dobol az amúgy közgazda, hanem gondolkodik, okosan beszél és izgul is gyakran.
Szerettem vele beszélgetni. Szóval ezen a héten Mr. Bézs Zsedényi Dániel. A kérdező most is a Fodor.

2023-09-28 09 óra Ms. Bézs – Carla Gali

Micsoda élet! Orosz az apja, Ukrán a mamája. Börtönben született. ír, oktat, fest és mindig egyetemre jár. Micsoda nő! Egy biztos, nagyon érdekes. Carla Gali tud valamit, amit például a kérdező, Fodor János nem. Béke van a lelkében. Nagy dolog ez!

Rendhagyó beszélgetést hallhatnak azzal az emberrel, aki 2015-ben műsorokat készített a Rádió Bézsben.

2023-09-21 09 óra Mr. Bézs – Föld’s Péter

(Aki kérdezi, Fodor János)

A Szabad Sajtó Díj tulajdonosa, számtalan könyv és cikk szerzője, 3 gyermekapukája, a Ludas Matyi egykori újságírója, közgazdász, szociológus, újságíró, nyugdíjas, a feledhetetlen Neoprimitív együttes dalszerzője, frontembere, a Rádió Bézs megbecsült munkatársa.

Mr. Bézs: Föld’s Péter.

Ízelítőül néhány műve: (Forrás Wikipédia)

Művei[szerkesztés]

A téma az ágyban hever ( Krenner Istvánnal , 1987)
Jó játék a rajzfilm (Szűcs Éduával, 1988)
Röhög a belosztály ( Krenner Istvánnal , 1988)
Adócsalók kézikönyve ( Krenner Istvánnal , 1988)
A kutyafáját! Humoros kutyamagazin gazdiknak, kis és nagy kutyáknak; PLKV, Bp., 1988
Autós szextúrák ( Krenner Istvánnal , 1988)
Ahogy azt Móricka elképzeli (1989)
Disznó viccek gyűjteménye (1989)
Földes Péter–Krenner István: Nagyon állat viccek; Pi Book-Manager Iroda, Bp., 1995
Ertép Sedlöf–Steve K. Ranner [Földes Péter–Krenner István]: Nagyon disznó viccek; Pi Book-Manager Iroda; Bp., 1995
Földes Péter–Krenner István: Nagyon doktor viccek; Pi Book-Manager Iroda, Bp., 1995
Földes Péter–Krenner István: Nagyon diák viccek; Pi Book-Manager Iroda, Bp., 1996
Földes Péter–Krenner István: Nagyon Torgyán viccek; Pi Book-Manager Iroda, Bp., 1996
Nagyon rendőr viccek; Edit & Press, Bp., 1997
Földes Péter–Krenner István: Nagyon doktor viccek; Edit & Press, Bp., 1998
Földes Péter–Krenner István: Erotikus nemi szex; P & B Média Rt., Bp., 1998 (Kurír elefánt könyvek)
Miért nem bírjuk az ügynököket? (2004)
Bolsik, ne emeljétek a sajtos pogi árát, mert baj lesz! (2005)
Lehet-e egy forradalmárnak hasmenése? (2008)
Önfejlődésünk története; interjúk Föld S. Péter; Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, Bp., 2008

2023-09-14 09 óra Mr. Bézs – Gerebics Sándor

Mr. Bézs ezen a héten Gerebics Sándor. Volt egy műsora itt a Bézsen, a Frappuccino.

Magam hirtelen Török Ádámra, Charlyra, Csujára emlékezem, ők is Gerebics, a producer, a filmrendező műsorában vendégeskedtek anno. Ne feledjem, Mandel Robival is készített közös műsort, a frappe címűt. Szóval Bézses a Sanyi, a javából! És mégis. Amikor leültem vele beszélgetni, akkor döbbentem arra, hogy mennyire keveset tudok róla. Ki ő? Mit tudok meg alig egy óra alatt róla?

Ha ön is kíváncsi, hallgassa meg az interjút, amit készítettem vele.

2023-09-07 09 óra Mr. Bézs – Ratkóczi Huba

Mr. Bézs ezúttal Ratkóczi Huba, aki Pleszkán Écskával közösen, sokáig szerkesztette és vezette a Blue Note c műsorunkat.

Huba a magyar underground zenei élet jellegzetes alakja, remek zenész, gitáros a javából! (Napokon, Soulbreakers, Seen, River of Lust ,ex-Esclin Syndo)
Könnyen fölismerhető fickó, de nem csak külseje miatt. Egyedi hangzású zenélése intenzív színpadi jelenléttel párosul. Volt idő, hogy komoly energiákat és kemény munkát fektetett szólóprojektjeibe, a Hubstation-be.
Ratkóczi az egyszemélyes produkcióiban képes a komplett zenekari hangzás megteremtésére. Persze van úgy, hogy vendéget hív, színesítvén az alapvetően blues gyökerű, meditatív, pszichedelikus zenei világát.
Széles látókörű muzsikus. Repertoárja a blues- tól a keményebb rock- on át egészen a kísérleti zenékig terjed. Saját bevallása szerint minden zenére nyitott, amely emocionálisan megmozgatja őt.
A legjobb szöveg, amit olvastam róla. „ Ritkán lép fel, de akkor eléggé.”
Szóval MrZenéket is ajánlok.

https://www.youtube.com/watch?v=2VN8zH366M8

https://www.youtube.com/watch?v=czssJ10r880

https://www.youtube.com/watch?v=3MaYqVuMU40

https://www.youtube.com/watch?v=IH61Mi2WaAk

https://www.youtube.com/watch?v=htkFv3ApsHg

https://www.youtube.com/watch?v=lGORbAyyUP4

https://www.youtube.com/watch?v=IVRgRZzJIFc

Mr. Bézs ezúttal Ratkóczi Huba, akit Fodor János kérdez.

2023-08-31 09 óra Ms. Bézs – Baji Anikó

Energiabomba! – emlékeztem Baji Anikóra. Ő a triázs, az egészségügy megszállottja, a kommunikátor, a maraton futó, az elkötelezett ember. Igen, ezek a kifejezések jutottak eszembe Ancsáról, aki Akut szakasz címmel készített a Bézsben remek felvilágosító műsorokat.

A Covid előtt voltunk, aztán nyakig benne, az összes drámával, a félelmekkel, életveszélyben. Aztán nem volt mit mondani, vagy inkább nem lehetett, csak engedéllyel, vagy úgy sem… A műsor megszűnt.

Ancsa pedig ismét a stúdiónkban, csak éppen más szerepkörben, más lendülettel, más emberként. Két év elegendő volt, hogy átértékelődjenek a prioritások…

2023-08-24 09 óra Mr. Bézs – Kulcsár István

49 évig szolgált minket, a hallgatókat a Magyar Rádióban. Volt tudósító Moszkvában és New Yorkban.
Írt 18 könyvet, az utolsó kéziratát épp a közelmúltban adta le. Van 5 gyereke, 7 unokája.
91 éves az egykori külpolitikai újságíró, de bizony a kérdezőnek – aki hozzá képest egy kölyök – kapaszkodnia kellett, hogy lépést tartson a szellemileg tökéletesen friss kollégával.
Most még csak annyit, hogy: „Öreg néne őzikéje” és nürnbergi per.
Kulcsár István és Fodor János beszélgetése a Rádió Bézsen.

2023-08-17 09 óra Ms. Bézs – Semperger-Sommariva Kinga

Mosolyog. Olyan szokatlan elégedett emberrel beszélgetnem. Ráadásul az az érzésem, hogy nem hazudik, tényleg boldog.
Mint régi ismerőst köszöntjük egymást, pedig most találkozunk először. Eddig csak a virtuális térben figyeltünk egymásra.

„…megélve “Csizmaország” minden apró rezdülését, szeretem az itteni élet minden percét! Ezekből a boldogság-morzsákból születnek rádióműsorom adásai is, melyeken keresztül felülhettek mellém, a repülőszőnyegre és betekinthettek az olasz élet apró, életigenlő rezdüléseibe. Andiamo!”

Pasta, Sole e Amore!

Ez Semperger Sommariva Kinga műsorának címe, amivel kiérdemelte, hogy ezen a héten Ő a Mss.Bézs. Megpróbálom bemutatni őt.

2023-08-10 09 óra Mr. Bézs – Kovács Gellért

„Kopasz és filmkritikus” –írja saját magáról az arc-könyvben.

Filmszerész

A Petőfi Rádióban dolgozott, a Kultúrfitnesz nevű műsornak volt az egyik szerkesztője. Az egyik rovat címe az volt, hogy Bombafilm, amiben mindig egy adott filmről mondta el a véleményét egy kritikus. A műsor producere, Mikó Róbert találta ki, hogy mivel a bombákat ugyebár a tűzszerészek hatástalanítják, a rovat címére rímelve a filmekkel miért ne foglalkozhatna a filmszerész?

Neve:

Kovács Gellért

Életrajzi adatok hiányosan

1979 -ben született. Egy pici faluban nőtt fel. Van egy lánya, s remélhetően túl van egy nagyon súlyos betegségen. Dolgozott üzemvezető-jegypénztárosként az Örökmozgó moziban, írt az akkor még nyomtatott lapként létező Mozinetbe. De ír sok helyre, szervez filmklubokat, a SuliMozi-program egyik szerkesztője, állandó moderátora.

Véleménye:

-„Teljesen hidegen hagy, egyetértek-e valakinek a kritikájával, nekem soha nem volt személyes ügy, hogy mások ugyanazt gondolják-e valamiről, mint én. Az írás számomra kommunikáció: gondolatok és érzések megosztásáról szól.”

– „Filmrajongó vagyok, akinek csak egy dolog számít: az, hogy értékelhető alkotásokat lássak a tévében és a moziban.”

-„ A tehetségtelenségnek szaga van… látjuk, milyen produkciók jönnek ki az Aranybullától A helység kalapácsáig: sok százmillió, vagy akár milliárd forintból készült, iskolás dolgozatok.”

– „Óriási a keserűség bennem, mivel tele van az ország rendkívüli adottságokkal bíró alkotókkal. Nagyon klassz lenne, ha nem kéne külföldre menniük ahhoz, hogy kibontakozhassanak.”

Friss:

Mozinet Nagylátószög címmel indult podcast Veiszer Alinda és Kovács Gellért Filmszerész vezetésével.

A Mr. Bézs azaz a Filmszerész! Fodor János kérdezi.

2023-08-03 09 óra Ms. Bézs – Kovács Hédi

Azt írta magáról, hogy „Testben egy bizonyos x után, de lélekben még húsz és harminc között. Álmodozóan földön járó, romantikusan merev, barátságosan tartózkodó vagyok. Azt hiszem egy másik században éreztem volna igazán jól magam, talán ezért is a rajongás a „nyugatosokért”, egy régen letűnt világért. Talán ezért is, hogy a „Sírok kertje” című műsorral azokra a régiekre emlékeztem, akikkel legnagyobb sajnálatomra nem találkozhattam, így viszont a hallgatót és magamat is elviszem hozzájuk. Egy másik, a „Halihó Budapest” műsorban amolyan mesélős, egyéni hangvételű módon mutatom be Budapestnek egy-egy szegletét. Dolgoztam a reklámszakmában, írtam könyvet. Kilenc alkalommal akartam egy távoli országban „megtelepedni”, de nem voltam képes rá. Maradtam „pestinek”.
Hát legjobban ez az utolsó sor izgat. Most csak annyit, csuda nő a Kovacs Hedi!

2023-07-27 09 óra Mr. Bézs – Gács János

Mr. Bézs ezúttal Gács János. Aki bemutatja, Fodor János.

Elmúlt 70 éves, de mindenki Janónak szólítja. Csak néz ki a szemüvege mögül, és máris megkedvelik.
Ki ő? Erre vagyok kiváncsi, mert amit tudok, hogy tudniillik gyógyszervegyész, iparjogvédelmi szakértő, amatőr várostörténész, címzetes egyetemi docens, a Budapest szerkesztőbizottságának tagja, a Tudományos Újságírók Klubja elnökségének és az egykori “Delta” Tv műsor ma is összetartó stábjának egyik vezéralakja, kevés. Mert lehet, hogy fontosabb, hogy van két lánya és sokszoros nagyapa! Vagy, hogy ezüstjelvényes természetjáró, bronzjelvényes túravezető, a “SUPER 8” kombinált teljesítménytúra kitalálója és 15 éven át főszervezője. Szóval mi a fontos egy ember életében? Talán Gács Janó el tudja nekünk mondani.

2023-07-20 09 óra Ms. Bézs – Számadó Éva

A KORzó c. műsor társ-szerkesztője. Magas, csinos nő. Ha a korzón elmenne mellettem, bizony utána fordulnék. Hangszíne közepesen mély, ha nem látnám, csak hallanám, akkor is felkeltené a kíváncsiságomat. Harmincas éveiben jár, gondolná az ember fia, de nem. Persze nem az a lényeg, amit eddig írtam. Hanem az, hogy értelmes, kíváncsi, jószándékú és azt hiszem tehetséges. De ezt döntsék el önök. Mindenesetre ismét egy nő, aki nem tiniként kezdi a rádiós újságírást. Vagyis bátor is.
Ebben a műsorban az a dolgom, hogy azokat faggassam, akik önkéntesei a Rádió Bézsnek. Ismerjék meg jobban őket! Ezúttal Számadó Évát.

2023-07-13 09 óra Mr. Bézs – Varga Etele

Tanítványom volt, tán még most is az, bár ki tudja. Néha az az érzésem, ő mondja a tutit, pedig „csak” 27 éves. Magabiztos az biztos. Tény, hogy érdekes jó műsorokat csinál.

Szociológiát és közgázt végzett, a lehetőségeket jól megragadja. Szerencsés fickó és nagyon akar. Nem csodálnám, ha egyszer politikus lenne, kinek nevét sokan ismerik. Majd meglátjuk.

Szóval Varga Etele az egyik fiatal munkatársunk, akinek műsorára, a „Tizek-re”, érdemes figyelni. Meg most majd rá, hiszen ezen a héten ő a Mr. Bézs!

2023-07-06 09 óra Ms. Bézs – Ungár Anikó

Van közöttünk egy varázsló.
Van közöttünk egy nő, aki sokat megélt, hiszen génjeiben ott a megsem élt, ott a 20. század minden szörnyűsége.
Van közöttünk egy ember, akinek nevét sok országban tudják, akire méltán lehetünk büszkék, hiszen szakmájában a legjobbak közé tartozott az egész világon.
Van egy Bézses, akinek anyukája 104 évnyi bölcsességgel mosolygott az unokájára és a lányára.
Van egy ember közöttünk, aki tudja, amit minden embernek tudnia kéne, hogy a föld kicsi, s nem idegen senki, aki rajta él!
Van egy ember, Ungár Anikó, a bűvész, akivel a Fodor beszélgetett. Nem először, s remélhetően nem utoljára.
Ezen a héten Ms. Bézs Ungár Anikó!

2023-06-29 09 óra Mr. Bézs – Mohácsi Miklós

Miki bá’. Így hívjuk, így adjuk meg neki a tiszteletet, mert megérdemli.

Mohácsi Miklós RÁDIÓS. Így mondja, nagy betűkkel. Több mint ötven éve hangmester. Ebből majdnem tíz már itt a Bézsben, előtte a királyiban, abban, amit még úgy hívtak, Magyar Rádió, abban, ami még a közt szolgálta.

Mr. Bézs tehát ezen a héten Miki bácsi, aki nélkül nem szólna a rádiónk. A hangot varázslók egyike – sajnos nincsenek sokan -, aki, akik nélkül itt tényleg elhallna a hang, megállna az élet.

Ő az egyik háttér-hős, ő a szürke eminenciás, ő a jó emberek egyike.

A fodor Mikibácsit faggatja.

2023-06-22 09 óra Mr. Bézs – Joshi Bharat

Mr. Bézs Joshi Bharat. Ennyi. Azaz még annyi, hogy júliustól a Rádió Bézs csapatát erősíti.

( a Fodor kérdezi )

2023-06-15 09 óra Mr. Bézs – Borsi László

Mr. Bézs ezen a héten Borsi László.

Nem egy feladós típus. Két diploma, nyelvek, 3 gyerek, komoly múlt. Tanít, televíziózik, rádiózik, tanácsot ad. Az újságíró válogatottban focizik, sőt. Próbál zongorázni is, de az még gyengécskén megy neki. De előtte a jövő! Még csak hetven lesz, de ezzel nem hetvenkedik. Nem mintha jelentene valamit, de együtt jártunk anno tanulni azt a szakmát, ami már talán nincs is.

Még valami. A műsort felvettük előre, nem vágtam ki belőle még a könnycseppeket sem.

2023-06-08 09 óra Mr. Bézs – Mizsér Attila

Beceneve Rizsa.

Az egyik legeredményesebb magyar sportoló. Olimpiai aranyérmes, 5x világbajnok, 2x Európa bajnok és Bézses!
Fontosak az eredményei, ám azt hiszem, mégis az a legfontosabb, ahogy gondolkodik, ahogy cselekszik, amit képvisel.
Volt nem egészen egy órám, hogy bemutathassam önöknek.

2023-06-01 09 óra Ms. Bézs – Bankhardt Judit

Bankhardt Juditnak hívják.

Ausztráliában él néhány éve, s segítségével talán jobban megismerhetjük a távoli földrészt, ami nem csak azért különleges, mert egyedül ott élnek a világon az erszényesek.

Furcsa volt nekilódulni úgy egy beszélgetésnek, hogy szinte semmit tudtam Juditról. Majd önök eldöntik, 55 perc elég volt e ahhoz, hogy jobban megismerjék.

Tehát két ember beszélgetett, Bankhardt Judit és Fodor János. Hallgassa meg őket!

( A 2022.08.25-i adás ismétlése )

2023-05-25 09 óra Ms. Bézs – Zsingor Boja Hedvig

Csuda nő. A felhők felett nem jár, és vízen sem tud, de ami a szakmáját illeti, nos abban a legjobb. Zsingor Boja Hedvig repülési szakértő, majdnem felső-felső vezető.

A világ egyik legnagyobb légitársaságának munkatársa, most japánban él. Mondom most. Mert munkájára a világ összes országában számítanak.

Érdekes ember, azt gondolom érdekes beszélgetés. Ms. Bézs Zsingor Boja Hédi volt. Hallgassák őt.

( A 2022.08.18-i adás ismétlése )

2023-05-18 09 óra Mr. Bézs – Honyecz Ferenc

„Fűzér, kapcsolódás az örök körforgáshoz, eszköz az imához, út a megváltás felé.” Vagy el, más felé – teszem ezt már én hozzá.
Honyecz Ferenc vezet oda, ami nem kézzel fogható, ami „csak” hallható, de ami a lélekig ér.
Egy zenészt kérdeztem az életéről, aki Bézselt, aki csendes, aki figyel, s aki tud még szeretni.
Volt gitár és vadonatúj CD a stúdióban, meg persze két kíváncsi, alkotó ember, no meg a hallgató, ön – ha megtisztel.

Mr. Bézs volt Honyecz Ferenc. Aki meg figyelt rá, az a Fodor.

( A 2020.08.13-i adás ismétlése )

2023-05-11 09 óra Ms. Bézs – Szabó Tamás

„… univerzális zenész vagyok. …rengeteg mindent szeretek. A tangót is. Játszom Presser Picivel, szeretem Zoránt is. Megtanultam az autentikát, tisztában vagyok vele, tisztelem és nagyon szeretem. Mindig nyomom, ahol tudom, de én szeretem az operettet is. …ez az én hazám. Zerkovitz Béla zseniális zeneszerző volt, mint ahogy Kálmán Imre is. „

https://zene.hu/mazeszak/reszletek.php?id=4808

Wikipédia:

Szabó Tamás már több mint 30 éve jelentős szerepet játszik a blues zene, illetve a szájharmonika hazai elismertetésében.

Művészetét jellemzik a kapott elismerések, mint a Hohner World Championship, outstanding megosztott 5. hely 1993-ban, az eMeRTon-díj a Palermo Boogie Gang-el szintén 1993-ban és az Artisjus-díj 2009-ben.

A teljesség igénye nélkül az alábbi zenekarokban játszott:

· Udvari Bolondok Zenekar 1985-1987
· Palermo Boogie Gang 1986-2013
· Bisztró Blues Band 1988-1993
· Spo-Dee-O-Dee 1997-2005
· Taylor’s Clothes 1999-2002
· Largo Cammino 2007-2009
· Mojo

Dolgozott pl. Presserel, Zoránnal, Lerch Pistával, Balázs Fecóval. És még nevek, csapatok: Szentpéteri Csilla, Császári Gergő, Balkan Fanatic, Quimby, Hobo Blues Band, Bon Bon és Charlie. Duóban is gyakran játszik Fekete Jenővel, Nemes Zoltánnal és Long Tall Sonnyval.

Pályafutása során számtalan neves, világszerte elismert művésszel koncertezett, mint pl. Larry Garner, Big Jay McNeely, Erik Trauner, Louisiana Red, Champion Jack Dupree, Ripoff Raskolnikov, Blues Wire, Raw Hide, „Sir” Oliver Molly, Mark Hummel, Vince Weber, Shemekia Copeland, Big Pete, Carey Bell, Homesick Mac, Hary Wetterstein, Michael Pewny, Eb Davis, Monty Waters, Ronald Abrams, Chris Peterka, Tim Lothar, Erwin Helfer and Chicago All Stars, Carlos del Junco, Magic Slim.

A ‘Blues with the Feeling’ c. könyv 1993-as I. (Neuma Kiadó) és 1997-es II. kiadásának (Simonffy kiadó) egyik szerzője, egyben szerkesztője is. A könyv szájharmonika-iskolaként jelent meg.

A Mojo előtti időszakának fontosabb lemezei a Magyar szájharmonikás honlapon érhetők el.[1]

„ Annak idején, kinyitottam a Tardos Péter Rocklexikonját, két-háromszáz oldalon benne volt a világ összes zenekara. Ezt ma nem lehetne megcsinálni. Kinyitom a Sziget programot, és azt sem tudod a feléről, hogy ezek kik. …már attól boldog vagyok, ha meghallok egy új Eric Clapton lemezt. …Mivel tanítok, nagyon sok fiatal van körülöttem…kimondhatatlan nevű zenekaroktól olyan számokat hoznak, hogy leteszem a hajam.

– Van értelme lemezt készíteni?

– Szerintem igen. Mint zenésznek, ez az egyetlen produktum, amivel bizonyítom, hogy létezem. A hang elszáll. A zenésznek mindenképpen kell csinálni. Ha belegondolok, hogy hány színes bőrű zenész van, aki valaha játszott, és nem tudunk róla. Robert Johnsonnak huszonkilenc felvétele maradt csak fenn. Biztosan nem csak ennyit játszott. Egy töredékét ismered. De az adathalmaz is olyan mennyiségű már, hogy borzalmasan nagy az elveszés lehetősége…

Ahogy idősödöm, egyre jobban látom, hogy mennyivel előz meg egy korosztály technikai tudásban is. Persze nekem az erősségem már a korom lesz idővel.

( A 2020.07.23-i adás ismétlése )

2023-05-04 09 óra Ms. Bézs – Marton Éva

Amikor ezeket a sorokat írtam, arra gondoltam, tán nem véletlen, hogy műsorának a címe Fekete – Fehér.

Tán az ellentétek, a fény, a sötét izgatja. Magam is azt gondolom róla, hogy fehéren fekete. Hogy szigorú az elveihez, hogy hajlíthatatlan, hogy karcos, kemény, ugyanakkor botladozó, gyengédségre vágyó nő.

Feketén fehér. Mint a haja.

Felnevelt egy lányt! Írt egy remek könyvet!

Gimnáziumban tanít, történelmet.

Van egy öreg kocsija, van hite, vannak elvei. Tán belső békéje kevesebb.

Kezdetektől Bézses. Úgy hívják, Marton Éva.

A Fodor kérdezte.

( A 2020.07.16-i adás ismétlése )

2023-04-27 09 óra Mr. Bézs – Komlósi Gábor

Profi. Azt hiszem okos. Volt idő, hogy ambiciózus volt. Van benne keserűség, de hát kiben nem, ha megéri a hatvanat. Jó vele beszélgetni. Múltja van. Van, akinek az se.

( A 2020.07.09-i adás ismétlése )

2023-04-20 09 óra Ms. Bézs – Soproni Éva

A gyerekem lehetne, de persze felnőtt, érett nő. Rómában él. Idegenvezető. Valahogy ott ragadt. Vagy odamenekült. Vagy ott boldog-boldogtalan. Igen, „eccere”, hisz a jó és a rossz kart karba öltve halad, a kérdés csak az irány, ami mindegy végül is. De hát a végénél még nem járunk, igaz, a végtelen sincs előttünk. Beszél és vezet Angolul, olaszul és magyarul. De hogy álmodik?

Hol kezdődik Soproni Éva álma? A Dunánál? A bölcs öreg folyónál? Budapesten, ahol fotóriporterként kezd a későbbi rendezvényszervező? Majd kiderül. Vagy nem.

Róma örök, talán a szerelem is. Ez a beszélgetés azonban alig több mint egy hangos fotó, ami elillan, de mégis fontos egy ember életében.

Soproni Éva nem olyan régen erősítette a Rádió Bézs csapatát. Műsorának címe: Tiramisu volt.

Én megelőlegezett bizalommal úgy szólítottam Ms. Bézs!

( A 2020.07.02-i adás ismétlése )

2023-04-13 09 óra Mr. Bézs – Szalóczy Pál

Mesél, énekel, szaval, híreket mond, ír. Jól. Ez mind fontos, de ahogy vetődött, az az igazi! Kapuban a két méteres nagy mackó, vagy inkább a gepárd. Nem, inkább a párduc. Úgy védett, mint egy isten! Na jó kisbetűvel. Fociztam vele, emlékszem.

A Szalóczy. Biztonság volt mellette ülni a stúdióban is. Bemondó volt, és nem csak a Rádióban, a Televízióban, hanem a metróban is. Amúgy, szerelmes fajta.

Mr. Bézs Szalóczy Pál volt, a Fodor kérdezte.

( A 2020.06.25-i adás ismétlése )

2023-04-06 09 óra Ms. Bézs Bach Szilvia

Felhívtam, hogy Ő a Ms. Bézs. Úgy örült, mint egy gyerek. Boldog ember. Tud még örvendezni, tudja még mi a fontos és mi kevésbé. Nem szállt el. Áll a talpán, dolgozik keményen, néha hibázik és korrigál, ha kell. Közülünk való. Onnan jött, ahonnan a többség. És tanult, és dolgozott, és mert, mert hitt magában. Az egykori bölcsis nénit ma mindenki ismeri. Bach Szilvia még mindig tehetséges. Bach Szilvia még mindig közibénk való. Szeressék!

( A 2020.06.18-i adás ismétlése )

2023-03-30 09 óra Ms. Bézs Auth Csilla

Nehéz helyzetben volt a kérdező, mert elfogultan kedveli riport alanyát, a csendes, inkább befelé forduló, megbízható és tehetséges embert, az angol szakon végzett egykor igen népszerű énekest, Auth Csillát. De megpróbáltam úgy terelgetni a beszélgetésünket, hogy minél többet meg tudjanak róla.

Ismétlést fognak hallanni, most is vágatlanul mutatok meg önöknek. Kíváncsian várja a hallgató, azaz az ön véleményét a kérdezett és a kérdező Fodor János.

( A 2020.06.11-i adás ismétlése )

2023-03-23 09 óra Mr. Bézs Forgács Gábor

Drágám! Így szólított, s nem azért.

Hanem azért, mert kedves ember avval, akit kedvel. Lám, máris sikerült megdicsérni magam, de hát a műsor róla szólt. A vicces, joódlizóó emberről, aki egy korszak tanúja és ünnepelt sztárja. Meg a szüleiről is szólt, akik túlélték a túlélhetetlent. De legalább egy szem fiúk szerencsés volt, s boldog ember.

Forgács Gábor csak beszélt, beszélt, múltat idézett és a mának él. Van kitüntetése, lánya, két unokája és 72 éve. S volt majdnem egy éve, amikor Bézselt! Ugye mondtam, hogy mázlista.

( A 2020.06.04-i adás ismétlése )

2023-03-16 09 óra Mr. Bézs Juhász Árpád

Mr. Bézs Juhász Árpád, azaz Árpi bácsi már, nekem is.

Nem azért mert akkora a korkülönbség – bár apámnál csak egy évvel később született, hanem tiszteletemet úgy tudom kifejezni, ha azt mondom, jelen esetben írom, hogy Árpi bácsi, még sok örömöt kívánok neked a születésnapod alkalmából!

A világjáró geológus elképesztően jó figura, humora van és kitartása, s szerencsénkre még mindig szereti, ha rá figyelünk, sokan. Igen, az nekünk is jó, mert olyan hatalmas a tapasztalata és tudása, hogyha csak kicsit figyelünk rá, gazdagabbak leszünk.

Hétről hétre figyelem, itt a Bézsben is, ahogy szólózik. Ahogy repül, ahogy földrészek között cikázik, ahogy emlékezik. Lenyűgözően gazdag élete volt, van. Könyvek, úti filmek előadások, interjúk, riportok kötődnek hozzá, de róla talán kevesebbet tudunk. Megkérdeztem, hogy milyen öregedni? Milyen, ha fáj? Hogy hol járnak már úti társai? Hogy hány asszonya volt? Hogy hány élete van? Hogy mikor simogatta a halál a szele, vagy más? Hogy bottal jár e, ha nem látják? Hogy miért dolgozik még? Hogy mekkora a kertje, ha van? Hogy boldog ember e?

Igen, ez az utóbbi kérdés a legfontosabb. Tud e még örülni az életnek, a múltjának, a jelenének?

Juhász Árpád geológus (született 1935. június 1.) beszélgetett Fodorral, vagy fordítva.

( A 2020.05.28-i adás ismétlése )

2023-03-09 09 óra Mr. Bézs Turi Lui

Még mindig szerelmes a feleségébe.
Még mindig tud énekelni.
Még mindig él, annak ellenére…
Még mindig LUI!!!

( A 2020.05.21-i adás ismétlése ).

2023-03-02 09 óra Mr. Bézs Pilát Gábor

Siker, pénz, csillogás! És ami mögötte van? Nem biztos, hogy kiderül.

Interjú Pilát Gáborral, akit úgy szólítok, hogy Mr. Bézs.

( A 202.05.14-i adás ismétlése )

2023-02-23 09 óra Mr. Bézs Szever Pál

Szerelme a vasút, de a „zene” nevű szeretője több izgalmat kínált.

A közlekedésmérnöki diplomájával sok év DJ-munka, állandó rádióhallgatás és zenegyűjtés mellett 1987 nyarán a Magyar Rádióban találja magát. Majd jött a Danubius, ahol már önálló műsorvezető és zenei szerkesztő lehetett. Az újabb szerető a Rádió Bridge, azután a Juventus jelentkezett, ahol zenei főszerkesztőt kerestek éppen. Négy sikeres esztendő után pedig az akkor csúcsán lévő Danubius vezetői látták Szeverben a lehetőséget. Programigazgató lett. Aztán menni kellett onnan, neki is. Megint a Juventus, aztán új fazont kellett szabni Sztár FM nevű kisöccsének. Sikerült az is, de az élet nem egyszerű. Egy ajtó ismét becsukódott, de mint tudjuk, ilyenkor szokott kinyílni egy másik. A frissen induló Class FM zenéjéért lett felelős hősünk. Két hosszú, küzdelmes év után ismét válás – azóta pedig utazó zenés nagykövet. Azoknál a fővárostól távoli zenés kereskedelmi rádióknál dolgozott és dolgozik, ahol igényt tartanak a munkájára. A rádiós évek alatt azért a határterületeken is mocorgott. Közel egy évtizedig vizsgáztatta a hazai diszkós-palántákat, írt kisebb-nagyobb újságokba, folyóiratokba zenei témájú cikkeket, még egy hazai poplexikonnak is nekilátott, négy szerző-társával.

Most épp művelődésházi Igazgató. És munkatársunk megint, hiszen 2019. január 9-én új műsora startolt itt, a Rádió Bézsen!.”

( A 2019.12.12-i adás és a 2022.09.15-i adás ismétlése )

U.I.:

Miért most az ismétlés? Mert Pali ismét elhagy egy rádiót, a Rádió Bézst. Az ok: visszautasíthatóan és ráadásul fizető munkát kapott egy másik rádiótól, hogy létrehozza a Bézs 2 konkurens zenei csatornáját. Programigazgató úr, kedves barátom! Sok sikert, köszönjük hogy velünk voltál, azért Bézses maradsz.

2023-02-16 09 óra Mr. Bézs Tihanyi Attila

Az ismeretségünk kezdete is egy stúdióhoz kötődik. Internet rádiót üzemeltetett Attila, akkor, amikor itthon még nem sokan. Szóval, műsorvezetőnek hívott. Udvarias volt és tiszteletteljes, de eszem ágában sem volt elfogadni ajánlatát. Ám a pasas megtetszett. Tán azért, mert nagyon akart, mert nagyon hitt abban, amit csinált. Maradtam hát, s ő még fizetett is. Tisztességes tiszteletdíjat (!) kaptam. Mi tagadás, ez is tetszett. Aztán persze szétváltak útjaink, a rádiója később elcsendesült.

Ugrás az időben. Én és két társam trillázni kezdtünk, s megszólalt a Pacsirta Rádió. Attila néhány rádiós cuccát kölcsön adta. ( Ha ő nincs, nincs Pacsirta, se Bézs. ) Aztán ő kapott műsor időt nálunk, mert olyan, de olyan CD gyűjteménye van, hogy csak na! Meg jó, dörmögő hangja, sőt tapasztalata.

Szóval szállt a Pacsirtával, s aztán a Bézsben is készített húsz órányi anyagot, majd eltűnt. Hova, miért? Tán megtudom.

Mr. Bézs Tihanyi Attila volt. Aki kérdezte, Fodor János.

( A 2020.05.07-i adás ismétlése )

2023. Tihanyi Attila ismét a Bézs csapatát erősíti.

2023-02-09 09 óra Ms. Bézs Kertész Éva.

A Rádió Bézs csapatát erősítette. Neve Kertész Éva. Bölcsész, három gyerek anyukája, a Dr. Bézs c. műsor szerkesztője és műsor-vezetője volt. Elegáns, pontos, megbízható, okos nő. Tudja mit tud, és azt is, mit nem. Ez utóbbi is fontos.

Tud csapat játékos lenni, s képes létrehozni valami olyat, ami az övé.

Egyszer azt mondta, gazdag lesz. Erre azt mondtam, társuljunk.

Ugyanannyi a pénzünk, vagy még kevesebb… De jók vagyunk.

( A 2020.04.30-i adás ismétlése )

2023-02-02 09 óra Ms. Bézs Baranyai Katalin.

Alig – alig állt reflektorfény elé, a háttérben jobb volt tán neki. Csendes, halk szavú, szép. A kora nehezen behatárolható, tán ötven körüli. Tette a dolgát, szenvedélyesen szerette azt, amit csinál, s azt gondolom minket, rádiósokat is. Már aki megérdemli. Mert bár csendes, tán visszahúzódó, de bátor szókimondó is. Élesen külön választja a munkát a magánéletéről s főként politikai véleményétől. S ez így jó.

Amikor készültem a beszélgetésre, s ezeket a sorokat pötyögte, jöttem rá, hogy, jaj de keveset tudok róla. Pedig kedvelem, tisztelem. Kati a bézsben a hátteret, a biztonságot adók közé tartozott. Tisztességes, rendes ember. Volt alkalmam megköszönni a munkáját.

Baranyai Kati volt a Ms. Bézs.

( A 2020.04.23-i adás ismétlése )

2023-01-26 09 óra Mr. Bézs ezen a héten Boros Lajos.

Megkerülhetetlen alakja a magyar kereskedelmi rádiózásnak.

Egykori Ki Mit Tud győztes. ( Hogy ha szembe fúj a szél…)

A magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja volt.

Fotó kiállításai figyelmet érdemeltek.

Nős -soha nem vált -, három férfi apukája. Unokája is három van, azok is fiúk.

Szívműtéte után hetekig Kómában volt.

Igazán a Rádió Bézsben tért magához.

Vagy nem.

Fodor János kérdezte.

( A 2020.04.16-i adás ismétlése )

2023-01-19 09 óra Ms. Bézs – Gerő Péter

Szia Tanár Úr! – mondtam, s aztán elkezdődött a párbeszéd, a Covid miatt telefonon.
Ha végig hallgatják – szerintem érdemes! -, akkor látni is fogják, nem csak hallani.
Egy ember, aki nem celeb, aki olyan mint más és mégse.
Köszönöm a bizalmat Tanár úr!

( A 2020.04.09-i adás ismétlése )

2023-01-12 09 óra Ms. Bézs – Kormos Anett

2015. április 2-án elindult a Rádió Bézsben a WMN, azaz Women címet viselő műsor. Rég volt.

Már nem emlékszem, ki kit keresett meg, de tény, hogy D. Tóth Kriszta és Kormos Anett Bézses lett. Közös műsoruk meglepő hangvételével kitűnt a többi közül, s ez tán elsősorban Anettnek volt köszönhető, hiszen szókimondásával sokakat meghökkentett.

Két szép és okos nő, gondoltam ebből még lehet is valami. S lett is. A WMN.

Nem arról akarok én itten beszélni, hogy a Bézs jó kísérleti terepnek bizonyult ( lsd a WMN sikerét ), hanem Anettről szeretnék, akivel interjút készítettem. Előzetesként néhány idézet tőle:

„….ha meglátnak engem, a törékeny, kislányarcú nőt a színpadon, és van egy kis izgalom, hogy na, mit fog csinálni a kiscsaj, akkor ezt a fajta késsel-villával evését a produkciómnak, amit a fizimiskám kivált, bizony sok esetben megtöri egy bazmeg. És onnantól kezdve haverok vagyunk.”

„ Mindennap követek el hibákat, olyanokat is, amelyek miatt haragszom magamra, de a nagy hibáimat, a sorsfordító döntéseimet nem bánom. Nem rágódom a múlton, abban a hitben ringatom magam, hogy aminek meg kell történnie, az úgyis megtörténik.”

„Szeretném egyszer azt érezni arról, amit létrehozok (stand-up, regény vagy forgatókönyv formájában), hogy az jó. Nem sikeres, nem népszerű, hanem jó.”

Tehát Kormos-Fodor a sikerről, a munkáról, a humorról és a káromkodásról a Bézsben.

( A 2020.04.02-i adás ismétlése )

2023-01-05 09 óra Ms. Bézs – Gaál Ildikó

Fiatalabbnak gondoltam, mint amennyi. De hát végül is, nem az ezen a földön eltöltött évek száma a fontos, vagyis nem mindig. Az ember lánya – vagy fia – végül is annyi idős, amennyit élt, s főként ahogy. Na jó, a gének. Azok is számítanak, persze.

Van a beszélgetésünkben egy rész, ahol egy szó sem esik arról, hogy mit adott az anyánk, s mit vesztettünk, amikor elment…

Veszteségeink. Látni véltem a karosszékben az anyukáját, amint szépen elalszik. Remélem, úgy történt, ahogyan elképzelem.

Beszélgettem vele macskákról, kutyákról, társról, felnőtt gyerekeiről, azaz mindenről, így az is megeshet, semmi lényegesről. „ Csak” az életről és a halálról. Az utóbbiról csak egy kicsit.

Ms. Bézs Gaál Ildikó rendező, a Bézs egyik szerkesztője volt. Fodor János hívta fel, hiszen… De tudják! Maradjanak Otthon és hallgassák a Bézst!

( A 2020.03.26-i adás ismétlése )

2022-12-29 09 óra Bozóki Juditnak hívják. Három már felnőtt gyermek anyukája. Ő az, akire lehet támaszkodni, pedig sokszor éreztem, hogy de jó lenne egy biztos pont, egy derék ember, akire ő támaszkodhatna, ha meg, vagy elfáradna. De hát a sors, ha ad, el is vesz. Neki adott. És el is vett. Igy lett a boldogságból kapaszkodás, helytállás, küszködés. De Judit erős. Azt hiszem legalábbis. A sok önkéntes között ő a nem létező titkárság munkáját segíti úgy, hogy hetente egyszer, munka után bejön a szerkesztőségbe és rendelkezésre áll. Vagy ül. Néha kocsiba, mert vezetni, azt nagyon tud. Éjjelente sofőr-szolgál. Hétvégente pedig rendezvényt szervez, és akár esket. Szertartásvezető. Is. Ms. Bézs olyan, mint mi. Jó, kicsit több. Ő pl. egy film fesztivál arca és teste. Ő pl. a plusz kilói ellenére vállalta, hogy közönség és csattogó fényképezőgépek elött, a kifutón fehérneműben vonul. Nem volt egyedül, de mégis. Tehát mégsem olyan, mint mi. Ő bátrabb. Bemutatom Önöknek a nőt, aki segíti a rádió Bézs csapatát. Úgy, ahogy tudja. Teljes szívből.

(Remélem ő is elolvassa e sorokat, így hát itt is köszönöm neki!)

( A 2020.03.19-i adás ismétlése )

2022-12-22 09 óra Haagen Imre

Felvételt fognak hallani. Bizony volt olyan kérdésem amire nem kaptam választ. Izgalmas beszélgetés egy tv sorozat polgármestert alakító színészével.

( A 2020.03.12-i adás ismétlése )

2022-12-15 09 óra Régi emlék-kép-hang. Tímár tanár úr! Igen, az egykori magyar tanárom emléke villant be. Ültem a középső sorban s igazi tisztelettel figyeltem Tímárt, aki nagyon sokat adott, tudott. Igen, az egykori alma mater, Tímár arca a fekete tábla mögött… S közben ültem a Bézs felvételi stúdiójában, figyeltem Budai Évára, „ a tanárra „. Azt gondoltam, annak született. Tanárnak, mint Tímár, aki adni képes, aki szenvedélyesen keresi a szépet, az igazat, aki megőriz és tovább ad. Mit írjak még előzetesként, hogy kedvet kapjanak az interjú meghallgatásához, amit Budai Évával készítettem? Talán egy sort, ami ebben a világban szerintem legalábbis szokatlan. Interjúalanyom nem celeb. Budai Éva tanárnő egy nagy tudású, elhivatott nő, akire majd egyszer egy firkász emlékezni fog, miközben valaki mást faggat.

( A 2020.03.05-i adás ismétlése )

2022-12-08 09 óra Létayt meglehet, hogy már harminc éve ismerem?! Ez persze kizárt, hisz tán harminc éves lehet. Na jó, füllentek, lehet hogy több. Egy kicsit.

Létayt anno nyughatatlannak és tehetségesnek éreztem, ma csak az utóbbinak. Mióta kislánya van, megváltoztak a fontosságok az életében, s ez így természetes.

Egyszer elolvashattam egy kéziratát, szerintem könyv kell, hogy legyen belőle!

Létay tehetséges. Ebben is. Szenvedélyes és tehetséges, ráadásul dolgos, alázatos, strapabíró.

Létay színész. Jó színész. Alig álom meg, hogy ne biggyesszem a nő szót a színész szó végére, pedig úgy teljes a kép. De hát vigyázok, a színész az színész, akár férfi, akár nő. Úgyhogy leírom külön.

Létay Dóra nő. Nagyon nő. Nagyobbra már nem, de nem is kell. Pont jó.

Létay – Fodor 55 percig együtt volt, egy stúdióban.

( A 2020.02.27-i adás ismétlése )

2022-12-01 09 óra Pataki Ágit nem csak otthon hívják úgy, hogy Mami. Az egész Rádiós szakma – ha van még olyan – tudja, a Mami a Pataki.

Gyártásvezető ő. Azaz több és más. Ő a mozgó tartópillér, a stabilitás, a biztonságot adó örökifjú. Mindent tud, amit tudni kell, de ami talán a lényeg ebben a világban, hogy tud és szeret dolgozni. Meg lelkesedni még. Meg hinni abban, akit megtisztel azzal, hogy vele dolgozik. Kiváló segédszínész úgy, hogy közben primadonna. Hiába, színésznő volt.

E sorok írójának volt szerencséje vele dolgozni, nem egyszer. Köszönöm neki.

( A 2020.02.20-i adás ismétlése )

2022-11-24 09 óra Film. Ő rendező. Rendezi az élet, őt is.

Volt gyerekszínész, eladó, bohém művészféle, félforradalmár, polgáricsaládgyereke egyben. Tanít, állandó készenlétben van, írja és meséli a forgatókönyvét és abban hisz, hogy majd holnap. Pedig annyi dokumentumfilmet forgatott a szegénységről, a fájdalmas, az üres kilátástalanságról, hogy már csak a tegnapot várhatná. Ami már volt. Ami nincs. De ő akkor várja a holnapot, a csodát. Mondjuk tesz is érte. Sokat dolgozik.
Okos arca van, és két szemüvege. Szép tokban mindkettő. Elegáns. Jól öltözik. Nem csak ízlés kell hozzá!
Én bírom a pasit. Tehetséges, kulturált, érett férfi. Úgy emlékszem, mindenről kérdeztem, csak a nőkről nem.

Felvételt hallanak majd. Nem vágtam. A zenét ő hozta. Hiszen zenész is. Úgy hívják, Salamon András. Üssék be a számítógépükbe a nevét, s látni fogják főbb műveit. Aztán hallgassák, ahogy a Fodor kérdezte.

Mr. Bézs ezúttal is az egyik műsorvezető. A másik faggatja.

( A 2020.02.13-i adás ismétlése )

2022-11-17 09 óra Ms. Bézs: Katonáné Végvári Ildikó.

Racionális, gyors, ő a megoldó.

Ideális “háttér” ember.

Át és meglát, önálló ha kell, tájékozott és döntés képes.

Titkárnő. A legjobbak közül való. Filmgyári múlttal, nagy tapasztalattal.

Ez a sorozat azért is fontos, mert így van alkalmam arra, hogy bemutassam önöknek azokat, akik nélkül nem szólna a rádió. Köszönet nekik itt is!

( A 2020.02.06-i adás ismétlése )

2022-11-10 09 óra Ms. Bézs: Talyigás Katalin. A nevét a Rádió Bézs hallgatói nem igen hallhatták.

Nem műsorvezető, nem szerkesztő, nem technikai munkatárs, s a Bézs alig létező titkárság munkáját sem segítette soha. És mégis Bézses, sőt! Nélküle ugyanis a Bézs hét évvel ezelőtt nem tudott volna megszólalni. Ő adta a bizalmat, a hitet, a jogi hátteret. Ő volt akkor annak az alapítványnak az első embere, aki azt mondta: „Csináld meg Fodor. Adjuk a nevünket, vállaljuk a felelősséget.” Ritkán mondjuk valakire, hogy jó ember. Rá lehet. Kevesen vannak olyanok, akik – úgy mondják – letettek valamit az asztalra. Ő rakott a közösre. Fokozhatnám. Egy csuda erős asszony beszélt, visszafogottan, szemérmesen az életéről, s arról mi mindent tett értünk. Sokat köszönhet neki mindenki. Ön is.

Tisztelt olvasó, kedves Rádió Bézst hallgató! Ajánlom figyelmükbe az interjút!

( A 2020.01.30-i adás ismétlése )

2022-11-03 09 óra Mr. Bézs: Soltész Miklós (De nem az!)

Fáradt, szakállas arc. Értelmet sugárzó szemek. Nyakában a belépő kártyája. Keze írásával rajta: RÁDIÓ BÉZS. Mert tartozik valahova, ami fontos. Neki az. (Neki is. Mert tartozni valahová jó.)

A Soltész. Keveset tudunk róla. Azt tudtam, hogy beteg. Azt tudtam, hogy küzd. Azt is tudtam, hogy voltak jobb évei. Amikor a felvétel készült, az arcán, a szemén nem csak küzdelem okozta fáradtság. Valahogy oda volt rajzolva, hogy elhagyta a szerencséje. Vagy ő a szerencsét?

Soltész Miklós jóideig a keverőpult mögött ült. Segítette a szerkesztőt, a műsorvezetőt.

Mondják, de marhaság, hogy háttér ember. Én nem csak a hátteret láttam, hanem őt, az embert. Az esendőt, a segítségre szorulót, azt, aki akkor is segített, amikor jártányi ereje is alig volt.

Mr. Bézs ezen a héten Soltész Miklós, mondjuk úgy ezúttal, hogy hang felelős, pedig alig volt az neki akkortájt…

Fodor János azt kérdezte, honnan jött, merre tart.

( A 2020.01.23-i adás ismétlése )

2022-10-27 09 óra Mindent múlt időbe kell tennem.

Korcsmáros György szellemes, gyors és művelt volt.

Direktor volt akkor is, amikor nem.

Színész, rendező, kiebrudalt pestigyőri volt.

Gyuri férj, apa, és nagyapa volt.

Meghalt.

A Rádió Bézs valamennyi munkatársa nevében írom, hogy szomorúak vagyunk.

„Színház az egész”. Ez volt műsorsorozatának a címe, és oly jó lenne most is azt hinnünk, hogy á, ez csak a darabba beírt jelenet, majd a függöny szétnyílik, s meghajol a közönség elött Ő is.

De nem. Ez nem színház. Ez nem drámai jelenet, ez a valóság. Korcsmáros meghajolt egy erősebb akarat elött, vagy csak egyszerűen elunta a darabot és odébb sétált, egy másik dimenzióba?

Nekem több volt, mint munkatárs, tán ezért érzem úgy, hogy képes arra, hogy az égi társulatban helyét megtalálja.

Hadd higgyünk abban, hogy a függöny majd felmegy, hogy az a hamiskás mosoly majd ismét játszik az arcán, hogy jellegzetes, mély dörmögő hangja majd megint utasít, kér, zeng.

Hosszú sorozatot készített a Bézsben munkáiról. Meghallgathatják valamennyi műsorát, csak kattintsanak a honlapunkon a fényképére. Tisztelegjenek önök is egy alkotó ember elött. Most pedig hallgassák meg a vele készült – mondjuk úgy, portré – beszélgetésemet.

Még valami, összegzés féle.

Ezt írta anno a Bézs oldalára:

„Színészként Várkonyi Zoltán, rendezőként Zsámbéki Gábor osztályában végeztem a Színművészeti Főiskolát. Voltam a Víg-, majd a Madách Színház tagja, főrendezője lettem az Arany János, aztán a Rockszínháznak, tagozatvezetője voltam a Szegedi Nemzetinek. 15 évig a Győri Nemzeti Színházat igazgattam. 2007-től szabadúszó lettem. Több mint 150 rendezés áll mögöttem, jó pár előadásban színészként is felbukkantam. Íróként részt vettem a Valahol Európában, a Hotel Menthol, a Szép nyári nap, a Kőszívű ember fiai című produkciókban. A Wikipédiában úgy szerepelek, hogy: „minden műfajban kipróbálta magát”, és ez lényegében fedi a valóságot.”

Műsorának címe volt, Színház az egész.

És tényleg. Nem csak az ő élete. Nem csak a rádió műsora.

Most következzék egy negyvenéves pálya néhány állomása!

( A 2019.12.26-i és a 2022.09.29-i adás ismétlése )

2022-10-20 09 óra Kamondy Imre egy ember. Alkotó lény. Nehéz azt mondani rá, hogy író, vagy festő, vagy zenész, vagy színész, vagy más, pedig mind. És még könyvtáros is, meg szemlélődő, meg nyilván még más is. Mint mindenki más.

Kölcsey gimi, kaposvári Csiky színház kilenc évig. Verseket és prózát

ír, itt-ott megjelenik. Ő a Vadsanzon zenekar alapítója és frontembere. Aztán a Cabaret Medránó megálmodója, dalszerzője és a többi. Három alkalommal színházi zenét is komponált: Kecskeméti Katona József színház, Szkéné, Kapolcs völgy fesztivál. Aztán verses mese – regény, a Kacat Király a Lom-lomok földjén. Aztán festeni kezd. Kiállítások. Közben persze a Cabaret Medranó együttes és művészetterápiás csoport vezetője. Azt nem tudom, hogy a Palackposta újságot szerkeszti-e még. Meg azt sem, hogy

kivel él, hány gyereke van, ha van, s azt sem, hogy miért él még ebben az országban.

( A 2020.01.16-i adás ismétlése )

2022-10-13 09 óra A hetvenes-nyolcvanas években Vértes György egyike volt a legtöbbet foglalkoztatott magyar fotográfusoknak a hazai pop-rockzenei életben. Külföldi zenekari fotói, színművészekről készített portréi, zenei és képszerkesztői múltja is megkerülhetetlenné teszik az ismerősei által csak Tojásként ismert fotóst.

Mentora volt Keleti Éva és Korniss Péter. Figyelhette, Féner Tamás, Hemző Károly, Fejes László munka módszerét. Dolgozott az Új Tükörnél, a Pesti Műsornál, a Képes Újságnál, a Polipnál és a Wan2 magazinnál. Lemezborítóiról máig beszélnek.

A rockfotós megnevezésből elege van, mert fotográfusnak tartja magát. Se fotóművész, se fényképész nem vagyok – mondja, hanem a kettő közötti. Pedig a fényképész az egyik legszebb magyar szó, minden benne van. Fény, kép, ész.

Nos, Tojás, alias Vértes György volt a Mr. Bézs. Műsorának a címe amúgy – KŐBÁNYÁTÓL AZ ABBEY ROAD-IG volt.

( A 2020.01.09-i adás ismétlése )

2022-10-06 09 óra Korcsmáros a múlt héten is, de most András, Korcsmáros György fia, aki persze saját jogon Mr. Bézs volt. Magáról a Bézs honlapján ezt írta:
„Színészetet a Gór Nagy Mária Színitanodában tanultam. Alapszakos diplomát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán szereztem. A Budapesti Metropolitan Egyetemen végeztem el a mesterszakot, ahol filmrendezést és forgatókönyvírást tanultam. 2017-ben, vettem kézbe a Mozgóképművész diplomát. Színészként színpadon, képernyőn és vásznon is szerepeltem és szerepelek. Író-rendezőként több színdarabot és Youtube-on is látható filmet/kisfilmet készítettem. Van egy kisebb társulatom, AAK Stúdió néven.

Szeretem a filmzenéket. Egy évig készítettem a Facebook-on egy filmzenékkel foglalkozó oldalt, s most nagy örömmel készítettem a Rádió Bézsben a PROFI című műsort. A műsorban híres, és kevésbé ismert – de annál jobb – filmzenéket mutattam be, adásonként egy zeneszerzőhöz kötve.”
Korcsmáros Andris már nem egy tehetséges srác, hanem egy érett felnőtt művész, akit volt szerencsém a Bézs hallgatóinak bemutatni.

( A 2020.01.02-i adás ismétlése )

2022-09-29 09 óra Korcsmáros György. Szellemes, gyors, művelt. Direktor akkor is, amikor nem. Színész, rendező. Kiebrudalt pestigyőri. Férj, apa, nagyapa.

Ezt írta anno a Bézs oldalára:

„Színészként Várkonyi Zoltán, rendezőként Zsámbéki Gábor osztályában végeztem a Színművészeti Főiskolát. Voltam a Víg-, majd a Madách Színház tagja, főrendezője lettem az Arany János, aztán a Rockszínháznak, tagozatvezetője voltam a Szegedi Nemzetinek. 15 évig a Győri Nemzeti Színházat igazgattam. 2007-től szabadúszó lettem. Több mint 150 rendezés áll mögöttem, jó pár előadásban színészként is felbukkantam. Íróként részt vettem a Valahol Európában, a Hotel Menthol, a Szép nyári nap, a Kőszívű ember fiai című produkciókban. A Wikipédiában úgy szerepelek, hogy: „minden műfajban kipróbálta magát”, és ez lényegében fedi a valóságot.

Műsorának címe volt, Színház az egész.

És tényleg. Nem csak az ő élete. Nem csak a rádió műsora.

Remélem, érdekelni fogja Önöket egy negyvenéves pálya néhány állomása!

( A 2019.12.26-i adás ismétlése )

2022-09-22 09 óra Nem kérdeztem meg, mi van az ujjaira tetoválva. Hagytam, hogy elegánsan kicsússzon a magán életét firtató kérdésem elől.
Nem kérdeztem, de mondta, hogy két méter magas és hány éves.
Másként látja kicsit a világot, de ez így van jól.
Úgy ezoterikus, hogy nem az. Azaz, szóval nyitott és felkészült szakember.
Örülök, hogy csapattag, hogy Bézses, mert akar. Nagyon akar, nagyon kíváncsi, nagyon megbízható.
A Mr. Bézs ezen a héten Zoltán Tamás.

( A 2019.12.19-i adás ismétlése )

2022-09-15 09 óra Mr. Bézs – Szever Pál.

Szerelme a vasút, de a „zene” nevű szeretője több izgalmat kínált.

A közlekedésmérnöki diplomájával sok év DJ-munka, állandó rádióhallgatás és zenegyűjtés mellett 1987 nyarán a Magyar Rádióban találja magát. Majd jött a Danubius, ahol már önálló műsorvezető és zenei szerkesztő lehetett. Az újabb szerető a Rádió Bridge, azután a Juventus jelentkezett, ahol zenei főszerkesztőt kerestek éppen. Négy sikeres esztendő után pedig az akkor csúcsán lévő Danubius vezetői látták Szeverben a lehetőséget. Programigazgató lett. Aztán menni kellett onnan, neki is. Megint a Juventus, aztán új fazont kellett szabni Sztár FM nevű kisöccsének. Sikerült az is, de az élet nem egyszerű. Egy ajtó ismét becsukódott, de mint tudjuk, ilyenkor szokott kinyílni egy másik. A frissen induló Class FM zenéjéért lett felelős hősünk. Két hosszú, küzdelmes év után ismét válás – azóta pedig utazó zenés nagykövet. Azoknál a fővárostól távoli zenés kereskedelmi rádióknál dolgozott és dolgozik, ahol igényt tartanak a munkájára. A rádiós évek alatt azért a határterületeken is mocorgott. Közel egy évtizedig vizsgáztatta a hazai diszkós-palántákat, írt kisebb-nagyobb újságokba, folyóiratokba zenei témájú cikkeket, még egy hazai poplexikonnak is nekilátott, négy szerző-társával.

Most épp művelődésházi Igazgató. És munkatársunk megint, hiszen 2019. január 9-én új műsora startolt itt, a Rádió Bézsen!.”

( A 2019.12.12-i adás ismétlése )

2022-09-08 09 óra Mr. Bézs – Dandó Zolika.

Mert ő valahogy Zolika maradt, pedig már a lánya is zenét hallgat. Zolika zeneszerző, szövegíró, ha elektromos gitárt kap a kezébe elszáll a boldogságtól. Apja, a fiatalon elhunyt remek jazz-zenész, Dandó Péter.

1997 óta zenél, már akkor, szinte kölyökként kísérhette Cserháti Zsuzsát egy koncerten. Aztán TNT, Machine Mouse, Nox, R-GO, Hooligans, Bon-Bon, s tucatnyi kiváló zenész segítője. Mintegy 200 zenei albumon szerepel a neve!

Zolika humora fergetes. Erről és a sajátos Magyar népmesékről is faggattam, leginkább Babi néniről, akiről az olvasó vagy tudja, hogy ki, vagy nem. Most mindegy is. A fontos, hogy van egy sapkás ember – mostanában mindig abban van – a Zolika, aki nem mellesleg hét esztendeje Bézsel.

Fodor János faggatta a Mr. Bézs című műsorban.

( A 2019.12.05-i adás ismétlése )

2022-09-01 09 óra Mr. Bézs – Benda László

Hétről hétre, szemérmesen – vendégként – szerepelt a kezdetektől a Rádió Bézsben. A múlt idő nem véletlen. Egy időre abbahagyja, tán el vagy belefáradt. Sajnáljuk, szomorúak vagyunk.

Benda „Bubu” jó négy évtizede “bejátssza az egész pályát”. Megfordult több mint 100 országban. Riportjaiban a földhöz ragadt kisembertől a mennyei mecénásig, a kétkezi kiskirálytól az államfőig, a kisemmizettől a Nobel-díjasig mindenki fölbukkant. Itt, a Rádió Bézsben nagy tudású eleganciával igazította el a hallgatót a világ dolgairól.

Benda László 1973-tól a Magyar Rádió, 1978 és 2011 között a Magyar Televízió munkatársa volt. A 30 perc alatt a Föld körül című rádiós magazin alapító szerkesztője múlhatatlan kíváncsisággal figyelte, hol mi történik és miértekre is kereste a válaszokat.

Külpolitikai riportjai, dokumentumfilmjei pontos korrajzot adtak mindig. Közel 100 országból tudósított, Albániától Észak-Koreáig, Afganisztántól Vietnamig.

Interjúalanyai között szerepelt Helmut Schmidt és Teréz Anya, Simon Peresz és Hamid Karzai.

Főbb műsorai: Panoráma, Objektív, Úton, PoliTour. Több szakkönyve is megjelent. A Magyar és Nemzetközi Ki Kicsoda külpolitikai szerkesztője is volt, kapott Táncsics Mihály- és Pulitzer-emlékdíjat is.

De nekem – persze a teljesítménye imponáló -, nem ezért fontos ember az életemben, hanem azért, mert a barátom.

Benda a Bézs hajójáról leszáll. Tán néha még, ha kikötünk valahol, körbejárja a fedélzetet, megmondja majd akkor is a tutit, de most más vizekre evez. Ez a beszélgetés 2018 decemberében készült.

Itt és így köszöni meg a főszerkesztő, a barát, hogy a Rádió Bézsben ennyi éven át hallhattuk őt.

( A 2018.12.06 -i adás ismétlése )

2022-08-25 09 óra Ms. Bézs – Bankhardt Judit

Bankhardt Juditnak hívják.

Ausztráliában él néhány éve, s segítségével talán jobban megismerhetjük a távoli földrészt, ami nem csak azért különleges, mert egyedül ott élnek a világon az erszényesek.

Furcsa volt nekilódulni úgy egy beszélgetésnek, hogy szinte semmit tudtam Juditról. Majd önök eldöntik, 55 perc elég volt e ahhoz, hogy jobban megismerjék.

Tehát két ember beszélget, Bankhardt Judit és Fodor János. Hallgassa meg őket!

2022-08-18 09 óra Ms. Bézs – Zsingor Boja Hedvig

Csuda nő. A felhők felett nem jár, és vízen sem tud, de ami a szakmáját illeti, nos abban a legjobb. Zsingor Boja Hedvig repülési szakértő, majdnem felső-felső vezető.

A világ egyik legnagyobb légitársaságának munkatársa, most japánban él. Mondom most. Mert munkájára a világ összes országában számítanak.

Érdekes ember, azt gondolom érdekes beszélgetés. Ms. Bézs ezen a héten Zsingor Boja Hédi. Hallgassák őt.

2022-08-11 09 óra Ms. Bézs – Lévai Katalin

Múlt időbe rakott mondatok:

Műsort szerkesztett és vezetett a Rádió Bézsben.
Volt politikus.
Volt európai parlamenti képviselő,volt miniszter. (a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere.)
Alapított szinte meg sem született pártot.
Tanított szociológiát egyetemen.

Jelen időben is írható mondatok:

Férjezett, anya és nagymama.
Továbbra is kudarcok és sikerek várományosa.
Megosztó, okos ember.
Író ember. Könyvei, nem a megjelenés szerinti sorrendben: Bábel Budapest, A nőszerint a világ, Táncrend nélkül, Vörös szőnyeg, Hírnév, Hazugok és szeretők, Aszerelem függő, Karácsonyi égbolt, Romkocsma, Varázskert, Át a smaragd hídon,Vegyes váltó, Pillangó hatás, Párnakönyv és más mesék, Anna Kerenina lánya.

Neve Lévai Katalin.Fodor János beszélgetett vele.

( A 2019.11.28-i adás ismétlése )

2022-08-04 09 óra​ Volt szakács, konyhafőnök helyettes, konyhafőnök, üzletvezető. Dolgozott Svájcban, Ausztriában, Németországban, Oroszországban, kis Duna-parti étteremben és nagy belvárosi szállodában. Főzött már királynak, államfőknek, nagyobb és kisebb sztároknak, komoly és komolytalan politikusoknak, bankároknak. A Rádió Bézs csapatának is!
Sok éve a Tv Paprika séfje, több mint 25 gasztronómiai műsorban szerepelt.
Ételkészítést tanít egy vendéglátó ipari iskolában és sokáig hetente egyszer a Rádió Bézsben vezette a Gasztrológia című műsorát.
Vidám fickó, a látszat legalábbis ez. Bede Róbertet Fodor János kérdezte.

( A 2019.11.21-i adás ismétlése )

2022-07-28 09 óra​ Ms. Bézs. Pataki Katalin

A neve Pataki Katalin, de minden barátja, munkatársa úgy hívja, Patika. Igen, így becézve. Vélhetően azért, mert megérdemli.
Mesélhetnék én most itten arról, hogy amikor megismertem még eltévedt a Magyar Televízió Szabadság téri épületében, hogy akkor még a füle is zöld volt, hogy átkozottul szép volt, hogy a szeme akkor is okosan és mindig huncutul csillogott. (Amúgy most is. Csak a füle színe változott.)
Szóval Patika, az egykori tanonc, majd segédszerkesztő, majd szerkesztő, sőt műsorvezető volt a vendégem, akinek életét évtizedek óta követem. Tudom, hogy coach lett, ráadásul a jobbak közé tartozik. Tudom, hogy anyukája és a papája is jól síel. Tudom, hogy van két szép gyereke. Tudom, hogy a férje neve Fodor. Nem, nem családi interjú készült, a névazonosság csak véletlen. ( Vagy ki tudja.)
Szóval beszélgettem majd az egykori tanítvánnyal, aki itt a Rádió Bézsben a Kócsolom c. műsort készítette, akinek a beceneve Patika, ám nem patikus.
Ms. Bézs  Pataki Katalin volt, aki mellesleg angol tanárnő is.
Szerintem érdemes lesz újból meghallgatni a Fodort és Patikát!

( A 2019.11.14-i adás ismétlése )

2022-07-21 09 óra Ms. Völgyesi Gabi

Abban az évben született, amikor a kislányom. Akarom mondani a nagy lányom, hiszen érett, szépséges asszonyok lettek mindketten azóta.
De nem is tudom, miért a lányom jutott róla eszembe. Az egyikre gyerekként nézek, mind a mai napig, Gabira pedig mint nőre, anyára.
A lányom majdnem fekete és göndör, loboncos, Gabi szőke, szöghajú és a loboncos ellentetje, ami nem tudom mi.
Olyan vicces ez. Felkérek egy nőt, egy énekes nőt, hogy dolgozzon a Bézsben, s nem tudom milyen. Csak azt, hogy nő. Nagyon nő. Ügyvéd-nő!
Persze. Ma már azt is tudom – és itt a számmisztikának is lehet jelentősége –, hogy:
– HÉT évig tanult zongorázni.
– HUSZONHÉT négyzetméteres lakásban lakott gyerekkorában ÖTÖD magával.
– KILENCVENHÉTBEN került be az Unique-ba.
– KETTŐEZER HATBAN jogi diplomát szerzett.
– KETTŐEZER TIZENKETTŐBEN megszülte Martint
– KETTŐEZER TIZENNÉGYBEN Eliot-t
– HÉT lemezéről tudok, persze, lehet, hogy lemaradtam.
És azt is tudom, hogy az egykori tini sztár nincs férjnél, de huszonéve él gyermekei apjával, akit magam is ismerek, így hát tudom, a nő jól döntött.
Hát persze! Völgyesi Gabi okos nő.
A Fodor kérdezte.

( A 2019.11.07-i adás ismétlése )

2022-07-14 09 óra Ms. Lusztigh Mária
Kezdjük a tényekkel. Két már szinte felnőtt gyerek anyukája.
Mint oly sokan ebben az új világban, elvált. A mestersége megszállottja. Tanár és Cukrász. Nagyon jó cukrász.

Egyszer azt kértem tőle, hogy készítsen egy jeles alkalomra 12 tortát. Minden asztalra másikat. Mit gondolnak, mit csinált? Tizenkét női kalapot! Habból, tésztából, krémből, mit tudom én miből, tizenkét múltidéző, fátylas, pörge, kemény, puha, sárga és fekete kalapot! Értik? Kalapot! Olyan élethűeket, hogy attól féltem felveszik. Aztán attól, hogy megeszik. Műalkotás volt mindegyik.
Szóval a tények:
2001. Cukrász Mester kitüntetés.
2001 és 2005 között, hazai versenyeken összesen 11 arany érem!
2002. Luxemburgi Világbajnokság. Tagja a Magyar Nemzeti Válogatott csapatának. Bronz és ezüst éremmel tér haza.
2004. Erfurti Szakács Olimpia, Regionális csapat cukrásza. hazahoz egy bronzérmet.
2006. és 2010. Év cukrásza!
2015 Mestervizsga.
Tanít. 2010 és 2019 között 10 döntős diákja volt! (tízen az ország legjobb 8 tanulója között!) A 10 diákjából 7-en dobogóra állhattak! Ő a felkészítő tanáruk! 2007 és 2016 között 21 aranyat, 8 ezüstöt, 4 bronzot szereztek hazai diák versenyeken tanítványai!

Tanít és persze közben a legjobb helyeken dolgozik. Talán egyszer majd a sajátjában?!
Ja, és műsora volt a Bézsben! Lusztigh Máriával beszélget majd a Fodor.

( A 2019.10.31-i adás ismétlése )

2022-07-07 09 óra Írt több könyvet, egyet szeretek. Tudomány, játék, lebegés a címe, s olyan tudósokat, kutatókat szólít meg, akik nem keresik a nyilvánosságot. Többek között interjút készített Csányi Vilmossal, Teller Edével, Kosáry Domokossal. De Jane Goodall, David Attenborough is fogadta.

Palugyai István vérbeli újságíró, majdnem tudós, ráadásul rádiózni is tud. Palugyai a Tudományos Újságírók Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke, a 2000-es években az Európai Tudományos Újságíró Szervezetek Uniójának alelnöke, majd elnöke, 2003 és 2007 között pedig a Tudományos Újságírók Világszövetségének alelnöke.

Munkatársa volt a Magyar Hírlapnak és a Népszabadságnak. Írásai a napilapok mellett tudományos és ismeretterjesztő folyóiratokban jelentek (pl. Állatvilág, Élet és Tudomány, Fizikai Szemle, Jel-kép, National Geographic Magyarország, Természet Világa).

Egy jó ideje a Rádió Bézs csapatának tagja.

( A 2019.10.24-i adás ismétlése )

2022-06-30 09 óra Volt már szinte minden, tán csak akasztott ember nem.
Volt kritikus. Színházba, hangversenyre, operába járó, azt olykor megítélni merészelő.
Tanult dilettánsnak és kreatív producernek szereti magát emlegetni. Szerkesztett irodalomtörténeti periodikát, tanított drámatörténetet, írt rádiójátékokat és tévé sorozatokat, rendezett színházban, szerkesztett tévéműsort, játékokat talált ki, még a szappanopera világáig is elmerészkedett, pedig karmester szeretett volna lenni.
Volt főnök is. Bányai volt Hankiss Elemér helyettese a Magyar Királyi televízióban. Úgy emlékszem intendánsként titulálták. Sokan nem szerették. Aztán tíz évet lehúzott valamelyik kereskedelmi televízióban. Most leginkább színházat csinál.
Bányai 1950-ben született, van két lánya. Egy évig minden szerdán Kottazűr címmel komoly zenei műsort készített a Rádió Bézsben.
Fodor János faggatja majd, mert Mr. Bézs ezen a héten Bányai Gábor.

( A 2019.10.10-i adás ismétlése )

2022-06-23 09 óra Ő a Topi. Itt be is fejezhetném, mert a színpadi emberek, a hírlapírók, a rádiósok televíziósok biztosan tudják ki ő. Remek színész, isteni hangú énekes, szakács, mókamester, BÉZSES!
A világ kajáiról szóló műsorát zabálta nép és én. Nos, Faragó András, alias Topi a héten a Mr. Bézs!

( A 2019.10.03-i adás ismétlése )

2022-06-16 09 óra Műsorának az volt a címe, ” Őszintén. “ 2015-ben dolgoztunk együtt, mert akkor tájt fontosnak tartottam, hogy legyen minden nap egy csak felnőtteknek szóló, mondjuk inkább úgy, hogy 18 éven felülieknek szóló, karikázott műsora a Rádió Bézsnek.

A hét Ms. Bézse, ezúttal Dr. Csereklye Andrea, szexuálterapeuta, aki abban az esztendőben ilyen műsort készített.

Andrea nemcsak választott hivatása miatt gondolta, gondolja úgy, hogy a szex, ugyanolyan fontos az életünkben, mint az evés, az ivás, az alvás, a levegő./ Evvel a kérdező egyetért. /

A kérdés, mit tud, vagy mit nem, az, aki AZT tanítja? Egyáltalán. Ki az a nő, aki megmondja?

Már csak azt kéne tisztázni, vajon lehet-e, szabad-e egy délelötti műsorban „olyanokat” kérdezni Andreától.

Egy nyílt, őszinte beszélgetésre készült a műsorvezető, Fodor.

( A 2019.09.26-i adás ismétlése )

2022-06-09 09 óra Az „Utcán” című műsort készítette a Rádió Bézsben, de ezúttal stúdióban válaszolt Fodor János kérdéseire.
Igen, válaszolt, mert amit a nagyérdemű hallani fog, az egy vágás nélküli felvétel.

Milyen furcsa, 2 év után itt, ebben a műsorban tegeződött össze Daniella és Fodor.
Semmi furcsa nincs abban viszont, hogy a kérdezett  az akkor még 30 éves nő, albérletben lakott, nem volt megtakarított pénze, 2 műszakban dolgozott, és a gyerek vállalás még sok ok miatt váratott magára.
Furcsa, de örömteli viszont az, hogy felvétel ideje alatt Nagy Daniella 30 évesen is abban hisz, hogy „dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen…”
József Attila:
NE LÉGY SZELES…
Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres –
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes.

1935-1937
Szóval, Daniella abban hisz, hogy csak tisztességesen érdemes.

( A 2019.09.19-i adás ismétlése )

2022-06-02 09 óra Ms. Bézs: Szalga Bogi

Szülei elváltak. Édesanyja 3 gyereket nevelt fel.
Van egy négy éve örökbe fogadott kutyája, a Léni, akit a /házi/rend szigorú őre már nem enged be a stúdióba. ( Nem én. )
Futómániás, maratonira készült.
Kedvesével gasztro-blogot, a B&P Kulináris Kalandjai nevűt írja.
Osztott szórólapot, takarított, volt mikuláskor krampusz, árult fenyőfát, keresett kukoricát a jászságban, volt telefonos kisasszony, szerepelt filmben, vezetett közösségi teret és titkárságot, volt projekt asszisztens, Ms Bézs volt a felvétel ideje alatt. A műsor rögzítésekor 28 éves volt, 13 éves kora óta dolgozik, mindig mások szekerét tolta, most ezt megunta. Jelenleg oktatás szervező egy úszós iskolánál, de már okleveles babaúszó oktató is.
Vegás és terápiás takarító. Tetkója van, gyereke még nincs. Akar.
Azt gondolja magáról, hogy nagyon fiatal, pedig negyvenévesnek született.

Szalga Bogit Fodor kérdezte.

( A 2019.09.12-i adás ismétlése )

2022-05-19 09 óra Ms. Bézs: Papp Helga

Ajánlom figyelmükbe a már rögzített beszélgetést. Néhol torokszorító.
Sokat tanultam Helgától. Például értékelni őt és a saját életem.
Most már érteni vélem a könnyeit, amit mindig rejteni igyekezett, s én mindig úgy is csináltam, mintha nem vettem volna észre.

Papp Helgával beszélgettem, akivel több mint hét éve egy „rádióban „dolgozom. Azaz…. Helga júniustól nem készit – remélem csak egy ideig – műsort a Rádió Bézsben. Sajnálom.

( A 2019.09.05-i adás ismétlése )

2022-05-12 09 óra Ms. Bézs: Zachar Aranka

Az arckönyvben Márait idézte: „Először, valamikor régen, boldog akartam lenni. Aztán tökéletes. De nincs messze az idő, mikor az ember csak lenni akar, boldogtalanul és tökéletlenül is, lenni, még egy kis ideig, mert süt a nap, vagy esik az eső.”
Én meg idézem az első találkozásunkat, a sok – sok évvel ezelőttit, amikor a talán legnagyobb „szépészeti világcég” képviselőjeként hallatlan eleganciával és finom nőiességgel rendezett el dolgokat, amiket nekem kellett volna, hiszen egy azóta már csak az emlékeimben létező, Parti c. műsor születésnapi bulijáról volt szó. / Már a Magyar Rádió is csak emlékeimben lélegzik. / Ari akkor fénykorát élte, én legalábbis csak a derűt, a magabiztos, szép nőt láttam benne, aki profi volt a szakmájában is.
Sok év elteltével, a Rádió Bézs indulásánál a rajtvonalról indultunk, mert hívtam, s jött. Sokat segített, aztán változtak az idők. El nem hagyott, de más, kényszerű okok miatt távolodott a Bézstől.
Most itt lesz megint, velünk, mint rég. Örülök.

( A 2019.08.29-i adás ismétlése )

2022-05-05 09 óra Ms. Bézs: Békési Tímea

Békési Tímea a KÉKPONT hivatalos oldalán ezt írja magáról:

„A segítő hivatáshoz látszólag nagy vargabetűkön át vezetett az utam, hisz eredetileg néprajzkutató vagyok. Számomra mégis szorosan egymásra épülő események és döntések folyamata volt ez az út. Akár a szenvedélybeteg családokat, akár a gyászolókat nézem – akikkel gyásztanácsadóként szintén találkozom – a problémák, nehézségek hátterében tapintható a hagyományos kultúra hiánya.

Az addiktológiai ellátórendszer szinte minden szintjén dolgoztam már, az alacsonyküszöbű programoktól, a bentlakásos rehabilitációs ellátásokig. A Gát utcai Kék Pontban felépülési térképészként pedig a lokálisan és szakmailag értelmezett környezetünk felmérése, bejárása és a potenciális partnerek felkutatása a feladatom.

Szeretek táncolni, főzni, és a falusi, természetközeli környezetben érzem magam igazán otthon.

A felépülés, mint felépülő társfüggőnek és mint a szakember énemnek egyaránt, egy élethosszig tartó izgalmas utazás. Sem a múltam, sem a jelenem nem cserélném el senkivel, mert bár hiányok nyomán lettem kereső ember, de ezen az úton jutottam sok-sok kincshez és ahhoz a tapasztaláshoz, hogy mindig lehet jobb az életem.”

( A 2019.08.22-i adás ismétlése )

2022-04-28 09 óra Ms. Bézs: Brüll Zsófia

Mondjuk, érdekes lett volna a család fájára felmászni – van híres előd -, de nem a felfelé vagy inkább visszafelé utat választottam. Hozzáteszem, nem volt prekoncepcióm, csak azt tudtam, tudom, hogy kedvelem Zsófit, mert megbízható, mert sugárzóan kedves, mert a könnyeit is igyekszik mindig elrejteni, utóbbit amúgy nem nagy sikerrel. Szóval, egyszerűen kíváncsi voltam, vagyok rá. És aztán szó bennszorult néha, a torkom száraz lett, mert minden életben ott a dráma, az öröm és a szomorúság is. Igen, semmi különös, de mégis. A betegség, a nehéz döntés a túlélésért, a kapcsolat széttépése és az újrakezdés öröme. 4 gyerek. Kettő – kettő, de ez nem egy meccs eredménye.

Brüll Zsófia bátor volt. Beszélt magáról, a jó vagy rossz döntéseiről. Mert vissza és szembe nézni. Magát látta, láttatta.

Tudják, bátorság vagy butaság kell ahhoz, hogy elhúzza a függönyt valaki, s azt mondja, tessék, be lehet nézni, ott az életem, ott vagyok benne én is.

Brüll most bátor volt. A felvétel sikerült.

( A 2019.08.15-i adás ismétlése )

2022-04-21 09 óra Ms. Bézs: Gulyás Kinga

A Rádió Bézs vele indult. Ő volt a Titkárság. A gyártás. Ő volt jobb kezem. A kontrollom. Amikor arra kértem, annak idején, hogy írjon néhány sort magáról a honlapunkba, azt mondta, na, azt nem. Nem ő a fontos. Pedig nála jobban legfeljebb én tudom, hogy biztos pillérekre van szüksége egy produkciónak. A háttéremberek legtöbbször méltatlanul vannak árnyékban. Igenis nagyon fontosak!
Kinga nagyon tudja a Rádiót. Sokat dolgoztunk annak idején együtt a Bródy Sándor utcában.
Gulyás Kinga csupa nagyon. Nagyon kemény. Nagyon határozott. Nagyon önérzetes. Sorolhatnám. Nagyon ismerem. S ha már a nagyonnál tartok leírom: nagyon tud dolgozni! Gyors, lényeglátó, profi.
Kinga nem engedhette meg magának, hogy velünk maradjon. Hogy itthon maradjon. Angliában dolgozik, beteg, sérült embereknek segít. Hiába, nagy úr a pénz.
A most ingázó, kelet európai munkaerő, aki amúgy volt doula, kesztyűkészítő, szakács, és mindenes, most a Ms. Bézs. Úgy csapattag, hogy már nem. Azaz nagyon igen.
Gulyás Kingának itt, most, írásban is köszönöm. Fodor.

( A 2019.08.08-i adás ismétlése )

2022-04-14 09 óra Mr. Bézs: M. Nagy Miklós

Van a pasi szemében valami huncut fény. Hosszú a haja – van neki (!) -, és nem tudod eldönteni, hogy az orosz feliratos pólója polgárpukkasztás e, vagy valami ittmaradt, régi fény, ami belülről verődik vissza, ahogy néz rád.

Mr. Bézs kíváncsi ember. Tán egy kicsit bohém is, amolyan szerelmes féle. De közben meg tudom, hogy precíz, pontos megbízható. Neve M. Nagy Miklós,

Mr. Bézs komoly ember. Igazgat, kiad, ír, műfordít, műsort vezet. Van neki József Attila díja, s néhány könyve is.

M. Nagy Miklós, a már őszülő férfi, oroszul, angolul és spanyolul is beszél, de ezúttal magyarul, hogy a kérdező Fodor is értse.

( A 2019.08.01-i adás ismétlése )

2022-03-31 09 óra Mr. Bézs Abebe Dániel

Szeretemfickó.

A keresztnevét sem tudtam ( Dániel ), nem hogy a vezetékét (Abebe) és mégis.

Valami miatt kedveltem, pedig nem voltam Back vagy Black rajongó. (sem) Mert, ahogy mondják, volt húzása a csávónak. A Bebének. A zenésznek. A röhögősnek. És volt valami természetes vagányság és tehetség a srácban.

Már többet tudok róla, a lelkéről, a szerelméről, a magányáról, a kutyáiról, az apukájáról, arról, hogy hogyan dolgozik, hiszen a Bézsben is vállalt önkéntes munkát, vezetett műsort.

Bebe volt a hét Mr. Bézse, aki egyedül élt.

Röhögtünk, magunkon és a világon. Fodor

( A 2019.06.13-i adás ismétlése )

2022-03-24 09 óra Ms. Bézs Sütő Enikő

Sütő Enikőt olyan régen ismerem, hogy félek, nem is tudtam volna vele egy jó interjút készíteni.
Hiszen ha tudsz valamit, azt nem kérdezed meg. Ha kedvelsz valakit, elfogult vagy. Ha tetszik valaki, csak nézed és tátod a szád. Igaz?
Ráadásul Ms. Bézs, aki látszólag egész életében sikeres, boldog és gazdag volt, profi riportalany, s a rutin bizony veszélyes, bár átlendít sok mindenen. A kérdés most már csak az, hogy sikerült e a beszélgetés? Sikerült e őszintének lenni, sikerült e a profiknak amatőröknek maradni, sikerült e nekünk, neki meg nekem kíváncsiságunkat megőrizni? Mert ha az elvész, nos akkor nagy a baj. Akkor minden elveszik. Akkor megöregedtünk. A világra és egymásra tátott szájjal kell bámulnunk, mert az izgalmas, fájdalmas, de szép!

Sütő meg Fodor.
Éveink számát összeadva majdnem elérjük az autósztrádán engedett sebbeséghatárt jelző számot, de tudunk még annál is gyorsabban száguldani, odaérni és örülni, ha arcunkat fújja a szél.
Kár, hogy csak Enikő haja lobog.

( A 2019.07.25-i adás ismétlése )

2022-03-17 09 óra Mr. Bézs Dr. Dávid Gyula

Dr. Dávid Gyula ügyvéd ezen a héten a Mr. Bézs az ismétlésben.

Interjút készíteni mindig nagy felelősség. Fel is szoktam készülni, de arra nem gondoltam, hogy fél éjszakámat töltöttem azzal – nem esett nehezemre (!) -, hogy elolvastam a Dávid család történetét, akik nem is Dávidok voltak, de azzá lettek.
504 oldalas a kötet! A végére nyolc kilósnak éreztem, jó vastag papírra volt nyomtatva, és csillogtak a betűk is. Meg a szemem előtti, vagy mögötti tér is, mert megható volt, meg tanulságos, meg szép. Igen, mint egy nagy család, olyan szép. Hat gyerek, az ősök, a testvérek, a történelem, szóval szép.
De reccsent a család, kétszer is. A második válás már csak az én mesémben olvasható, amikor a történet íródott, még minden idilli. Na jó, majdnem minden.

Dávid Gyula ügyvéd.
Illeti őt a Dr., de nem ez a fontos. Sokkal inkább az, hogyan törik ketté kétszer is a mindennél többre tartott család élete, hogyan lehet aztán azt mégis szeretetben tartani, erősíteni, s végül is talpra állítani azokat, akik letérdeltek egy időre. A többi nem olyan fontos. Persze, volt válogatott vízilabdázó, persze, volt országgyűlési képviselő, persze, volt siker, csillogás, pénz, de kit érdekel ez akkor, amikor szorgalommal, erővel, munkával újra kell építeni magát annak, akinek a legfontosabb a család.

( A 2019.07.18-i adás ismétlése )

2022-03-10 09 óra Mr. Bézs Grosschmid Péter

Vegyésznek tanult, de írt televíziós vetélkedőket, útikönyvet, újságcikkeket, és szereti Budapestet.

Érdekli minden, ami gurul, repül, úszik, berreg. Nagyapjával felfedezte a villamosok végállomását, elsők között volt, akik átjutottak az új Erzsébet-hídon, a felavatásának napján. Érdekli a földalatti világ, a bányák, a metró. Idegent is vezet, ott lent. De repült is, ott fent. Vitorlázni a vízen tán nem.

Felmenői között híres emberek is vannak, Márai Sándort például a kérdező Fodor szinte naponta olvas. Grosschmid több nyelven beszél. Volt diplomata, élt Finnországban, dolgozott az Államokban is.

Vannak feleségek, gyerekek, unokák. Ahogy kell, vagy ahogy nem. Vonattal járt be „dolgozni” a Bézsbe is.

Európer. Okos. Művelt. Nyitott. Mr. Bézs volt ezen a héten az ismétlésben is: Grosschmid Péter

( A 2019.07.11-i adás ismétlése )

2022-03-03 09 óra Mr. Bézs Dangel Artúr

” Az emberek jó része megunta a fapofájú és szürke rutinokat, a humortalan szabálykövetést, a pisszenéstelen sorban állást.

Leélhetjük az életet rendesen. A szabályoknak eleget téve, csendben végezve a munkát a munkahelyen és várva az esti lazító sört. Nagyon sok nemzedék megtette ezt. De minek, ha minden területen tudunk játszani? Minek komolykodni, ha vidáman is el lehet ugyanazt a munkát végezni? Sőt! Még jobbat is! Minek feszültnek lenni, ha lazán is lehetünk szabályosak és eredményesek? A játék és munka, a szabályok és lazaság, a vidámság és pontosság nem zárják ki egymást.

Tehát a törekvés, hogy a játékot a mindennapok részévé tegyem igazán tudatossá vált az életemben. Kutatom és lesem, hogy miképp lehet színesebbé és könnyűvé tenni az életünket. Figyelem, hogy az emberek hogy tudnak leginkább oldódni, mitől tudnak leghamarabb elmosolyodni, mi okoz leginkább örömöt nekik.

Egy már biztos: nem a pénz! „

Ezt mondta egy interjúban Dangel Artúr, aki sokáig erősítette a Bézs csapatát. Vajon mit mondott Fodor János mikrofonja elött? Ha meghallgatja, kiderűl. Tán még az ég is az ismétlésben.

( A 2019.07.04-i adás ismétlése )

2022-02-24 09 óra Ms. Bézs Dr. Illés Györgyi

Okos. Céltudatos. Valami olyat is tud, amit kevesen. A rációt és az ezotériát engedi át önmagán. És tud otthagyni, újratervezni, elengedni és mégis ottmaradni. Otthonosan mozog a színészek között, hiszen ő is az – volt.
Tanár, harcos, anya, feleség, egy ideje rádiós is volt. Még a politikusokkal is szót ért. Azt hiszem sikeres nő, talán boldog is. Úgy hívják Dr. Illés Györgyi. Ő a Taó Mamik egyike volt.
Tanulok tőle én is.

( A 2019.06.27-i adás ismétlése )

2022-02-17 09 óra Ms. Bézs Csányi Zita

A Tao Mamik egyike. A Yang.

Ült velem szemben a kis stúdióban, s döbbentem vettem észre, hogy milyen szép és okos az arca akkor, amikor nem nevet.  / Azelőtt mindig csak úgy láttam, hogy teli szájjal – mondjuk – mosolyog. /

Okos nő. Tanító. A buddhizmus ismerője, s nemcsak a keleti filozófiák híve, hanem a harcművészetek egyik ágának a mestere is. /  Beszéltünk róla. /  De szinkrondramaturg is, meg háziasszony, aki olyan eperlekvárral lepett meg, hogy még most is csorog a nyálam. / Phű, leírva ez nem is olyan jó! /

Szóval Zita. Bal keze simítja anyukája arcát, a jobb a lányát és unokáját, középen pedig 30 éve a férje.

A belső erőről, a koncentráció fontosságáról,  a család összetartó erejéről, a hitről, a derűről beszélt Ms. Bézs, azaz Csányi Zita.

A Fodor meg csak figyel, és szeret.

( A 2019.06.20-i adás ismétlése )

2022-02-10 09 óra Ms. Bézs Bankó Éva

Ms. Bézs, azaz Bankó Éva.

Mosolygós, kedves, zöld szemű, rövid hajú, kicsinyke asszony.

Két gyerek anyukája, az egykori RÁDIÓ / csupa nagybetűvel / zenei forgatója, később zenei szerkesztője.

Mióta Bézses, csak azt kéri hangász-nak tituláljam. Hang – Ász, valóban. Hangot kever, vág, tanácsot ad, háttérben marad. Pedig frontember is lehetne.

Ha meghallgatják az ismétlésben is  a Ms. Bézst, érteni fogják, miért csinálom még mindig. Minőség, önkéntesség, szakmai alázat.

Jó velük.

( A 2019.05.30-i adás ismétlése )

2022-02-03 09 óra Ms. Bézs Tamás Rita

Tamás Ritát kérdeztem. Okos, szokatlanul őszinte, kemény és mégis védtelen nő – azt hiszem. Nem az a fontos, hogy mi volt, hanem mi van. Én legalábbis ezt tanulom tőle. Portré kísérlet, egy zárkózottan nyitott emberrel ma!

Szeretném, ha meghallgatnák. F.J.

( A 2019.05.23-i adás ismétlése )

2022-01-27 09 óra Ms. Bézs Liszkai Ágnes

A Liszkai.
Egyszer csak ott állt a szerkesztőségi szoba közepén. Nagyon kékek voltak szemei és kék volt az ing is rajta, ami szerintem jobbra gombolódott.
Kívül hordta, lazán. Ékszer – úgy emlékezem – nem volt rajta, csak egy karóra, kék bőr szíjjal.
Liszkai kék volt, mint a Kék Asszony. Fiatalabb, mint évei száma. Egyszerre határozott és bizonytalan.
Tán G.G.M. gondolatai hatottak rá.
„Mondj igent. (…) Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád életed végéig, ha nemet mondanál.”
Gabriel García Márquez
És elkezdett rádiózni.
Kékbézs. Mára ez a két szín jellemzi. Vagy nem. Mindenesetre már több mint 100 versműsort készített, s Párizsba is gyakran repít minket, ahol élt, pedig repülőre se ültet. Elég becsuknunk a szemünket, s a francia zene, sőt a nyelv, a bőrünk alá kúszik, eléri azt, amiről tudjuk, hogy úgy van, hogy nincs. De ne lelkizzünk most.

Szeretném bemutatni Ágit, aki – azt gondolom – kétszer annyit élt, mint mondjuk én, ugyanannyi idő alatt. Mert valahogy, csuda tudja, hogy, de ő nem öregszik. Be és elfogadó, nyitottabb, mint mi, tán ezért. Szóval a következő Ms. Bézs Liszkai Ági, s én máris tudom, vele jobb lenne Tv-s interjút csinálni, mert akkor láthatnák a szemeit.

De hát a Bézs egy Rádió. Nem is akármilyen, hiszen olyan emberek dolgoznak benne önként, mint a Liszkai, aki szeretné, ha szeretnék.

( A 2019.05.16-i adás ismétlése )

2022-01-20 09 óra Mr. Bézs B. Bíró Zoltán

B.Bíró Zoltánnak köszönhetem első és azt hiszem utolsó „lemezemet”. Ő volt ugyanis – mondjuk úgy – akkor és ott, a hangmérnök. Elfogult vagyok hát, ráadásul a barátom, több mint 30 esztendeje.
Fogalmam sincs, mit is kell tudni róla. Talán azt, hogy sokszor volt életében szerelmes, hogy van jónéhány gyereke, s bizony igen nagy a korkülönbség közöttük. Tudom, hogy jól ír, hogy tanít, hogy vállalkozó kedvű, hogy a latin muzsika a mindene. Emlékszem, írtam utó vagy előszót, a könyvébe, ettem a konyhájában, fogtam kezemben hangszergyűjteménye nem egy darabját, s tudom, kedvelem az anyukáját.
Volt vendég a műsoraimban, s leszünk még sokszor ott, ha élünk még egy ideig, ahol a másikunk.
Én most idemásolok egy linket, ha kíváncsiak még többre https://www.artisjus.hu/szerzoi_oldalak/bbiro/, de leginkább azt javaslom, hallgassanak meg minket az ismétlésben is
A Mr. Bézs című műsor vendége  B.Bíró Zoltán volt zen – ész és mindenes, a kérdező pedig a Fodor.

( A 2019.05.09-i adás ismétlése )

2022-01-13 09 óra Mr. Bézs Búza Sándor

Műsorvezető-szerkesztő: Fodor János

Még nem „kolbászkirály”, de a legjobb zenei szerkesztő.
Nem lovon, hanem motoron és műsorvezetői széken ül. 1 gyerek, egy feleség, sok hajszál, de fehér.
Taníthatna történelmet, éneket, de e helyett zenél.
Búza Sándort Fodor kérdezi.

( A 2019.04.11-i adás ismétlése )

2021-04-02 13 óra Mr. Bézs Galambos Péter

Szeplős, szemüveges, 50 éves. A polója felett kigombolva hordja az inget. Néha azt híhetnénk, tud repülni. Mindenki Galambnak hívja.

A filmművészetiről kirúgták, talán szerencsére. Közepes színésznek lenni ugyanis olyan lehet, mint focistának a kispadon ülni. Szinkron „színésznek” viszont jó. A legjobbak közé való.

Épített Kultúrházat a televízióban, volt rádiós és disc jockey. Csinált szakszervezetet és három gyereket.

Galambos Péter türelmetlen, szabad, szenvedélyes és Mr.

Ezen a Héten ugyanis Ő a Mr. Bézs.

2020-08-27 16 óra Ezúttal a Mr. Bézs Kerényi Péter, akiről most leírok néhány hívó szót, mondatot, töredéket: Aki mer, az nyer! (1973-at írtunk akkoriban. ) Játék a betűkkel, Kapcsoltam! Kicsoda, Micsoda? Van benne valami! Van képünk hozzá! Soha jobb kor! Szerencsekerék, Mindent vagy Semmit! Az Ország tesztje, a Pókerarc, Legyen Ön is milliomos! Közben újságot ír, angol nyelvű havilapok főnöke, nyaranta idegenvezető Európában és a tengerentúlon.
Több mint másfél évtizedig Zwack Péter személyes tanácsadója, és a Zwack Unicum kommunikációs igazgatója. Volt Ő a Budapesti Operabál sajtófőnöke és a Budapesti Fesztiválzenekar szponzor-menedzsere. Írt riportkönyvet Angliáról, rádiózott a Táskarádióban, társaival alapított weboldalt, jó címmel: Öreg a nénikéd! Így aztán tanít a Milton Friedman (eleddig Zsigmond Király) Egyetem Szenior Akadémiáján.
Ki hát ez a pasas, kicsoda (csoda-e) Kerényi Péter? Amúgy ő azt állítja magáról, hogy 29 éves, 36 esztendő tapasztalattal.
Aki kérdezi: Fodor János

( A 2018.09.06-i adás ismétlése )

2020-08-20 16 óra Neve Ámon Henriette. Szívem szerint Ámonnak szólítanám, de mindenki Henijét már nem lehet így. Fogalommá vált az újlipótvárosi csaj, az, aki süt neked, aki felfedez, aki etet, aki ment, aki tévés, aki producer, aki mindenes. És Heni aki Ámon Bézses is.
Jelenség. Piros rúzs, dögös szerkó, illatfelhő. Vagy inkább csak felhő. Suhan, megold, felemelkedik, zuhan. Csapatjátékos és mégis mindig egyedül. Nagyon egyedül.
Szeretném Önnek be és megmutatni, mert jó ember. Mert kis ember. Mert egyszerre Ács Feri és Nemecsek. Mert Heni az, aki nem csak süt neked, de el tudja dalolni, hogy szép az élet, pedig nem az. Vagy nem mindig az. Vagy szép, de nehéz.

( A 2018.11.01-i adás ismétlése )

2020-08-13 16 óra „Fűzér, kapcsolódás az örök körforgáshoz, eszköz az imához, út a megváltás felé.” Vagy el, más felé – teszem ezt már én hozzá.

Honyecz Ferenc vezet oda, ami nem kézzel fogható, ami „csak” hallható, de ami a lélekig ér.

Egy zenészt kérdezek az életéről, aki Bézselt, aki csendes, aki figyel, s aki tud még szeretni.

Lesz gitár és vadonatúj CD a stúdióban, meg persze két kíváncsi, alkotó ember, no meg a hallgató, ön – ha megtisztel.

Mr. Bézs ezen a héten Honyecz Ferenc. Aki meg figyel rá, az a Fodor.

2020-08-06 16 óra Mr Bézs – Márton András színész

A műsor ezúttal ismétlés lesz. S van még egy szokatlansága, hogy tudniillik az interjút akkor készítettem Andrással, amikor még nem Bézselt. Persze én már tudtam…( Márton András több műsort is készített a Rádió Bézsben később./
A 2016. május 11-én készült beszélgetés azt gondolom alkalmas arra, hogy aki kíváncsi a ” diplomatapolitikusrendezőszínész”-re, és még nem hallotta az interjút, füleljen.

( A 2016.05.11-i adás ismétlése )

2020-07-30 16 óra Azt hiszem, sokat tudok Szegváriról. Azt hiszem, semmit nem tudok Katiról.
Ha kellőképpen elbizonytalanítottam magamat és Önöket, akkor hallgassuk meg, mit mond a saját életéről az az asszony, akit milliók néztek a királyi tévében, aki ha szabad azt az elcsépelt mondatot használnom, letett valamit az asztalra. Mindenki asztalára.
Ezen a héten Szegvári Kati a Ms Bézs. A fényképe alá, ami a honlapunkon van, s elvezeti a hallgatót a műsoraihoz, a következőket írta: „…A BÉZS számomra a szabadság, az elszántság szimbóluma……..”
Én, a kérdező most csak annyit tennék ehhez az utóbbi mondatához, hogy „a Szegvári” elszánt, kemény, határozott és szabad ember, miközben az élet, s főként a hely, ahol él, mindent megtesz azért, hogy ne legyen szabad. De Szegvári mégis szerencsés. Megadatott neki egy olyan korszak, egy olyan televízió, ami a gyerekeinknek már nem.

( A 2018.11.08-i adás ismétlése )

2020-07-23 16 óra „… univerzális zenész vagyok. …rengeteg mindent szeretek. A tangót is. Játszom Presser Picivel, szeretem Zoránt is. Megtanultam az autentikát, tisztában vagyok vele, tisztelem és nagyon szeretem. Mindig nyomom, ahol tudom, de én szeretem az operettet is. …ez az én hazám. Zerkovitz Béla zseniális zeneszerző volt, mint ahogy Kálmán Imre is. „

https://zene.hu/mazeszak/reszletek.php?id=4808

Wikipédia:

Szabó Tamás már több mint 30 éve jelentős szerepet játszik a blues zene, illetve a szájharmonika hazai elismertetésében.

Művészetét jellemzik a kapott elismerések, mint a Hohner World Championship, outstanding megosztott 5. hely 1993-ban, az eMeRTon-díj a Palermo Boogie Gang-el szintén 1993-ban és az Artisjus-díj 2009-ben.

A teljesség igénye nélkül az alábbi zenekarokban játszott:

· Udvari Bolondok Zenekar 1985-1987

· Palermo Boogie Gang 1986-2013

· Bisztró Blues Band 1988-1993

· Spo-Dee-O-Dee 1997-2005

· Taylor’s Clothes 1999-2002

· Largo Cammino 2007-2009

· Mojo

Dolgozott pl. Presserel, Zoránnal, Lerch Pistával, Balázs Fecóval. És még nevek, csapatok: Szentpéteri Csilla, Császári Gergő, Balkan Fanatic, Quimby, Hobo Blues Band, Bon Bon és Charlie. Duóban is gyakran játszik Fekete Jenővel, Nemes Zoltánnal és Long Tall Sonnyval.

Pályafutása során számtalan neves, világszerte elismert művésszel koncertezett, mint pl. Larry Garner, Big Jay McNeely, Erik Trauner, Louisiana Red, Champion Jack Dupree, Ripoff Raskolnikov, Blues Wire, Raw Hide, „Sir” Oliver Molly, Mark Hummel, Vince Weber, Shemekia Copeland, Big Pete, Carey Bell, Homesick Mac, Hary Wetterstein, Michael Pewny, Eb Davis, Monty Waters, Ronald Abrams, Chris Peterka, Tim Lothar, Erwin Helfer and Chicago All Stars, Carlos del Junco, Magic Slim.

A ‘Blues with the Feeling’ c. könyv 1993-as I. (Neuma Kiadó) és 1997-es II. kiadásának (Simonffy kiadó) egyik szerzője, egyben szerkesztője is. A könyv szájharmonika-iskolaként jelent meg.

A Mojo előtti időszakának fontosabb lemezei a Magyar szájharmonikás honlapon érhetők el.[1]

„ Annak idején, kinyitottam a Tardos Péter Rocklexikonját, két-háromszáz oldalon benne volt a világ összes zenekara. Ezt ma nem lehetne megcsinálni. Kinyitom a Sziget programot, és azt sem tudod a feléről, hogy ezek kik. …már attól boldog vagyok, ha meghallok egy új Eric Clapton lemezt. …Mivel tanítok, nagyon sok fiatal van körülöttem…kimondhatatlan nevű zenekaroktól olyan számokat hoznak, hogy leteszem a hajam.

– Van értelme lemezt készíteni?

– Szerintem igen. Mint zenésznek, ez az egyetlen produktum, amivel bizonyítom, hogy létezem. A hang elszáll. A zenésznek mindenképpen kell csinálni. Ha belegondolok, hogy hány színes bőrű zenész van, aki valaha játszott, és nem tudunk róla. Robert Johnsonnak huszonkilenc felvétele maradt csak fenn. Biztosan nem csak ennyit játszott. Egy töredékét ismered. De az adathalmaz is olyan mennyiségű már, hogy borzalmasan nagy az elveszés lehetősége…

Ahogy idősödöm, egyre jobban látom, hogy mennyivel előz meg egy korosztály technikai tudásban is. Persze nekem az erősségem már a korom lesz idővel.

2020-07-16 16 óra Amikor ezeket a sorokat írom, arra gondolok, tán nem véletlen, hogy műsorának a címe Fekete – Fehér.
Tán az ellentétek, a fény, a sötét izgatja. Magam is azt gondolom róla, hogy fehéren fekete. Hogy szigorú az elveihez, hogy hajlíthatatlan, hogy karcos, kemény, ugyanakkor botladozó, gyengédségre vágyó nő.
Feketén fehér. Mint a haja.
Élnek a szülei! Felnevelt egy lányt! Írt egy remek könyvet!
Gimnáziumban tanít, történelmet.
Van egy öreg kocsija, van hite, vannak elvei. Tán belső békéje kevesebb.
Kezdetektől Bézses. Úgy hívják, Marton Éva.

A Fodor kérdezi majd.

2020-07-09 16 óra Komlósi Gábor

Profi. Azt hiszem okos. Volt idő, hogy ambiciózus volt.Van benne keserűség, de hát kiben nem, ha megéri a hatvanat.

Jó vele beszélgetni.

Múltja van. Van, akinek az se.

2020-07-02 16 óra A gyerekem lehetne, de persze felnőtt, érett nő. Rómában él 15 éve. Idegenvezető. Valahogy ott ragadt. Vagy odamenekült. Vagy ott boldog-boldogtalan. Igen, „eccere”, hisz a jó és a rossz kart karba öltve halad, a kérdés csak az irány, ami mindegy végül is. De hát a végénél még nem járunk, igaz, a végtelen sincs előttünk. Beszél és vezet Angolul, olaszul és magyarul. De hogy álmodik?

Hol kezdődik Soproni Éva álma? A Dunánál? A bölcs öreg folyónál? Budapesten, ahol fotóriporterként kezd a későbbi rendezvényszervező? Majd kiderül. Vagy nem.

Róma örök, talán a szerelem is. Ez a beszélgetés azonban alig több mint egy hangos fotó, ami elillan, de mégis fontos egy ember életében.

Soproni Éva nem olyan régen erősíti a Rádió Bézs csapatát. Műsorának címe: Tiramisu.

Én megelőlegezett bizalommal úgy szólítom majd, Ms. Bézs!

2020-06-25 16 óra Mr. Bézs – Szalóczy Pál

Mesél, énekel, szaval, híreket mond, ír. Jól. Ez mind fontos, de ahogy vetődött, az az igazi! Kapuban a két méteres nagy mackó, vagy inkább a gepárd. Nem, inkább a párduc. Úgy védett, mint egy isten! Na jó kisbetűvel. Fociztam vele, emlékszem.

A Szalóczy. Biztonság volt mellette ülni a stúdióban is. Bemondó volt, és nem csak a Rádióban, a Televízióban, hanem a metróban is. Amúgy, szerelmes fajta, de ezt majd elmondja ő, ha akarja.

Ezen a héten Mr. Bézs, Szalóczy Pál. A fodor kérdezi.

2020-06-18 16 óra Bach Szilvia

Felhívtam, hogy Ő a héten a Ms. Bézs. Úgy örült, mint egy gyerek. Boldog ember. Tud még örvendezni, tudja még mi a fontos és mi kevésbé. Nem szállt el. Áll a talpán, dolgozik keményen, néha hibázik és korrigál, ha kell. Közülünk való. Onnan jött, ahonnan a többség. És tanult, és dolgozott, és mert, mert hitt magában. Az egykori bölcsis nénit ma mindenki ismeri. Bach Szilvia még mindig tehetséges. Bach Szilvia még mindig közibénk való. Szeressék!

2020-06-11 16 óra Ms. Bézs ezen a héten Auth Csilla.

Nehéz helyzetben van a kérdező, mert elfogultan kedveli riport alanyát, a csendes, inkább befelé forduló, megbízható és tehetséges embert, az angol szakon végzett egykor igen népszerű énekest, Auth Csillát. De megpróbáltam úgy terelgetni a beszélgetésünket, hogy minél többet meg tudjanak róla.
Felvételt fognak tehát hallanni, amit mint mindig, most is vágatlanul mutatok meg önöknek. Kíváncsian várja a hallgató, azaz az ön véleményét a kérdezett és a kérdező Fodor János.

2020-06-04 16 óra Drágám! Így szólított, s nem azért.
Hanem azért, mert kedves ember avval, akit kedvel. Lám, máris sikerült megdicsérni magam, de hát a műsor róla szól. A vicces, joódlizóó emberről, aki egy korszak tanúja és ünnepelt sztárja. Meg a szüleiről is szól, akik túlélték a túlélhetetlent. De legalább egy szem fiúk szerencsés volt, s boldog ember.
Forgács Gábor csak beszél, beszél, múltat idéz és a mának él. Van kitüntetése, lánya, két unokája és 72 éve. S volt majdnem egy éve, amikor Bézselt! Ugye mondtam, hogy mázlista.

2020-05-28 16 óra Mr. Bézs ezen a héten Juhász Árpád, azaz Árpi bácsi már, nekem is.

Nem azért mert akkora a korkülönbség – bár apámnál csak egy évvel később született, hanem tiszteletemet úgy tudom kifejezni, ha azt mondom, jelen esetben írom, hogy Árpi bácsi, még sok örömöt kívánok neked a születésnapod alkalmából!

A világjáró geológus elképesztően jó figura, humora van és kitartása, s szerencsénkre még mindig szereti, ha rá figyelünk, sokan. Igen, az nekünk is jó, mert olyan hatalmas a tapasztalata és tudása, hogyha csak kicsit figyelünk rá, gazdagabbak leszünk.

Hétről hétre figyelem, itt a Bézsben is, ahogy szólózik. Ahogy repül, ahogy földrészek között cikázik, ahogy emlékezik. Lenyűgözően gazdag élete volt, van. Könyvek, úti filmek előadások, interjúk, riportok kötődnek hozzá, de róla talán kevesebbet tudunk. Meg szeretném kérdezni majd, hogy milyen öregedni? Milyen, ha fáj? Hogy hol járnak már úti társai? Hogy hány asszonya volt? Hogy hány élete van? Hogy mikor simogatta a halál a szele, vagy más? Hogy bottal jár e, ha nem látják? Hogy miért dolgozik még? Hogy mekkora a kertje, ha van? Hogy boldog ember e?

Igen, ez az utóbbi kérdés a legfontosabb. Tud e még örülni az életnek, a múltjának, a jelenének?

Juhász Árpád geológus (született 1935. június 1.) beszélget majd Fodorral, vagy fordítva.

2020-05-21 16 óra Mr. Bézs ezen a héten Turi Lui.

Még mindig szerelmes a feleségébe.
Még mindig tud énekelni.
Még mindig él, annak ellenére…
Még mindig LUI!!!

2020-05-14 16 óra Siker, pénz, csillogás! És ami mögötte van? Nem biztos, hogy kiderül.

Interjú Pilát Gáborral, akit ezen a héten úgy szólítok, hogy Mr. Bézs.

2020-05-07 16 óra Az ismeretségünk kezdete is egy stúdióhoz kötődik. Internet rádiót üzemeltetett Attila, akkor amikor itthon még nem sokan. Szóval, műsorvezetőnek hívott. Udvarias volt és tiszteletteljes, de eszem ágában sem volt elfogadni ajánlatát. Ám a pasas megtetszett. Tán azért, mert nagyon akart, mert nagyon hitt abban, amit csinált. Maradtam hát, s ő még fizetett is. Tisztességes tiszteletdíjat (!) kaptam. Mi tagadás, ez is tetszett.

Aztán persze szétváltak útjaink, a rádiója később elcsendesült.

Ugrás az időben, Én és két társam trillázni kezdtünk, megszólalt a Pacsirta Rádió. Attila egy időre néhány rádiós cuccát kölcsön adta. ( Ha ő nincs, nincs Pacsirta, se Bézs. ) Persze műsor időt kapott nálunk, mert olyan, de olyan CD gyűjteménye van, hogy csak na! Meg jó, dörmögő hangja, meg tapasztalata. Szóval szállt a Pacsirtával, s aztán a Bézsben is készített húsz órányi anyagot, majd eltűnt. Hova, miért? Tán megtudom.

Mr. Bézs tehát ezen a héten Tihanyi Attila. Aki kérdezi, Fodor János

2020-04-30 16 óra A Rádió Bézs csapatát erősíti több mint három esztendeje. Neve Kertész Éva. Bölcsész, három gyerek anyukája, a Dr. Bézs c. műsor szerkesztője és műsor-vezetője.
Elegáns, pontos, megbízható, okos nő.Tudja mit tud, és azt is, mit nem. Ez utóbbi is fontos.
Tud csapat játékos lenni, s képes létrehozni valami olyat, ami az övé.
Egyszer azt mondta, gazdag lesz. Erre azt mondtam, társuljunk.
Két éve ugyanannyi a pénzünk, vagy még kevesebb… De jók vagyunk.

2020-04-23 16 óra Alig – alig áll reflektorfény elé, a háttérben jobb tán neki. Csendes, halk szavú, szép. A kora nehezen behatárolható, tán ötven körüli. Teszi a dolgát, szenvedélyesen szereti azt, amit csinál, s azt gondolom minket, rádiósokat is. Már aki megérdemli. Mert bár csendes, tán visszahúzódó, de bátor szókimondó is. Élesen külön választja a munkát a magánéletéről s főként politikai véleményétől. S ez így jó.

Amikor készülök a beszélgetésre, s ezeket a sorokat pötyögöm, jövök rá, hogy, jaj de keveset tudok róla. Pedig kedvelem, tisztelem. Kati a bézsben a hátteret, a biztonságot adók közé tartozik. Tisztességes, rendes ember Most lesz alkalmam megköszönni a munkáját.

Baranyai Kati ezen a héten a Ms. Bézs.

2020-04-16 16 óra Mr. Bézs ezen a héten Boros Lajos.

Megkerülhetetlen alakja a magyar kereskedelmi rádiózásnak.
Egykori Ki Mit Tud győztes. ( Hogy ha szembe fúj a szél…)
A magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja volt.
Fotó kiállításai figyelmet érdemeltek.
Nős -soha nem vált -, három férfi apukája. Unokája is három van, azok is fiúk.
Szívműtéte után hetekig Kómában volt.
Igazán a Rádió Bézsben tért magához.
Vagy nem.
Fodor János kérdezte.

2020-04-09 16 óra Szia Tanár Úr! – mondtam, s aztán elkezdődötta párbeszéd. Telefonon.
Ha végig hallgatják – szerintem érdemes! -, akkor látni is fogják, nem csak hallani.
Egy ember, aki nem celeb, aki olyan mint más és mégse.
Köszönöm a bizalmat Tanár úr!

2020-04-02 16 óra Ms. Bézs – Kormos Anett

2015-ben, napra pontosan, öt éve, április 2-án elindult a Rádió Bézsben a WMN, azaz Women címet viselő műsor.
Már nem emlékszem, ki kit keresett meg, de tény, hogy D. Tóth Kriszta és Kormos Anett Bézses lett. Közös műsoruk meglepő hangvételével kitűnt a többi közül, s ez tán elsősorban Anettnek volt köszönhető, hiszen szókimondásával sokakat meghökkentett.
Két szép és okos nő, gondoltam ebből még lehet is valami. S lett is. A WMN.

De nem arról akarok én itten arról beszélni, hogy a Bézs jó kísérleti terepnek bizonyult ( lsd a WMN sikerét ), hanem Anettről szeretnék, akivel interjút készítettem. Előzetesként néhány idézet tőle:

„….ha meglátnak engem, a törékeny, kislányarcú nőt a színpadon, és van egy kis izgalom, hogy na, mit fog csinálni a kiscsaj, akkor ezt a fajta késsel-villával evését a produkciómnak, amit a fizimiskám kivált, bizony sok esetben megtöri egy bazmeg. És onnantól kezdve haverok vagyunk.”

„ Mindennap követek el hibákat, olyanokat is, amelyek miatt haragszom magamra, de a nagy hibáimat, a sorsfordító döntéseimet nem bánom. Nem rágódom a múlton, abban a hitben ringatom magam, hogy aminek meg kell történnie, az úgyis megtörténik.”

„Szeretném egyszer azt érezni arról, amit létrehozok (stand-up, regény vagy forgatókönyv formájában), hogy az jó. Nem sikeres, nem népszerű, hanem szerintem jó. De lehet, hogy mégiscsak jobban passzol az álom kifejezés erre, mert talán csak délibábot kergetek.”

Tehát Kormos-Fodor a sikerről, a munkáról, a humorról és a káromkodásról a Bézsben, csütörtökön délután négy órakor!

2020-03-26 16 óra Ms. Bézs – Gaál Ildikó

Fiatalabbnak gondoltam, mint amennyi. De hát végül is, nem az ezen a földön eltöltött évek száma a fontos, vagyis nem mindig. Az ember lánya – vagy fia – végül is annyi idős, amennyit élt, s főként ahogy. Na jó, a gének. Azok is számítanak, persze.
Van a beszélgetésünkben egy rész, ahol egy szó sem esik arról, hogy mit adott az anyánk, s mit vesztettünk, amikor elment…
Veszteségeink. Látni véltem a karosszékben az anyukáját, amint szépen elalszik. Remélem, úgy történt, ahogyan elképzelem.
Beszélgettem vele macskákról, kutyákról, társról, felnőtt gyerekeiről, azaz mindenről, így az is megeshet, semmi lényegesről. „ Csak” az életről és a halálról. Az utóbbiról csak egy kicsit.
Ms. Bézs ezen a héten Gaál Ildikó rendező, a Bézs egyik szerkesztője. Fodor János hívta fel, hiszen… De tudják! Maradjanak Otthon és hallgassák a Bézst!

2020-03-19 16 óra Bozóki Juditnak hívják. Három már felnőtt gyermek anyukája. Ő az, akire lehet támaszkodni, pedig sokszor éreztem, hogy de jó lenne egy biztos pont, egy derék ember, akire ő támaszkodhatna, ha meg, vagy elfáradna. De hát a sors, ha ad, el is vesz. Neki adott. És el is vett. Igy lett a boldogságból kapaszkodás, helytállás, küszködés. De Judit erős. Azt hiszem legalábbis.

A sok önkéntes között Ő a nem létező titkárság munkáját segíti úgy, hogy hetente egyszer, munka után bejön a szerkesztőségbe és rendelkezésre áll. Vagy ül. Néha kocsiba, mert vezetni, azt nagyon tud. Éjjelente sofőr-szolgál. Hétvégente pedig rendezvényt szervez, és akár esket. Szertartásvezető. Is.

Ms. Bézs olyan, mint mi. Jó, kicsit több. Ő pl. egy film fesztivál arca és teste. Ő pl. a plusz kilói ellenére vállalta, hogy közönség és csattogó fényképezőgépek elött, a kifutón fehérneműben vonul. Nem volt egyedül, de mégis. Tehát mégsem olyan, mint mi. Ő bátrabb.

Bemutatom Önöknek a nőt, aki segíti a rádió Bézs csapatát. Úgy, ahogy tudja. Teljes szívből.

fodor

(Remélem ő is elolvassa e sorokat, így hát itt is köszönöm neki!)

2020-03-12 16 óra Haagen Imre

Felvételt fognak hallani. Bizony volt olyan kérdésem amire nem kaptam választ. Izgalmas beszélgetés egy tv sorozat polgármestert alakító színészével.

2020-03-05 16 óra Régi emlék-kép-hang. Tímár tanár úr! Igen, az egykori magyar tanárom emléke villant be. Ültem a középső sorban s igazi tisztelettel figyeltem Tímárt, aki nagyon sokat adott, tudott. Igen, az egykori alma mater, Tímár arca a fekete tábla mögött…
S közben ültem a Bézs felvételi stúdiójában, figyeltem Budai Évára, „ a tanárra „. Azt gondoltam, annak született. Tanárnak, mint Tímár, aki adni képes, aki szenvedélyesen keresi a szépet, az igazat, aki megőriz és tovább ad.
Mit írjak még előzetesként, hogy kedvet kapjanak az interjú meghallgatásához, amit Budai Évával készítettem? Talán egy sort, ami ebben a világban szerintem legalábbis szokatlan. Interjúalanyom nem celeb. Budai Éva tanárnő egy nagy tudású, elhivatott nő, akire majd egyszer egy firkász emlékezni fog, miközben valaki mást faggat.

2020-02-27 16 óra Létayt meglehet, hogy már harminc éve ismerem?! Ez persze kizárt, hisz tán harminc éves lehet. Na jó, füllentek, lehet hogy több. Egy kicsit.

Létayt anno nyughatatlannak és tehetségesnek éreztem, ma csak az utóbbinak. Mióta kislánya van, megváltoztak a fontosságok az életében, s ez így természetes.

Egyszer elolvashattam egy kéziratát, szerintem könyv kell, hogy legyen belőle!
Létay tehetséges. Ebben is. Szenvedélyes és tehetséges, ráadásul dolgos, alázatos, strapabíró.

Létay színész. Jó színész. Alig álom meg, hogy ne biggyesszem a nő szót a színész szó végére, pedig úgy teljes a kép. De hát vigyázok, a színész az színész, akár férfi, akár nő. Úgyhogy leírom külön.
Létay Dóra nő. Nagyon nő. Nagyobbra már nem, de nem is kell. Pont jó.

Létay – Fodor 55 percig együtt, egy stúdióban. (A hangmester is ott volt.)

2020-02-20 16 óra Pataki Ágit nem csak otthon hívják úgy, hogy Mami. Az egész Rádiós szakma – ha van még olyan – tudja, a Mami a Pataki.

Gyártásvezető ő. Azaz több és más. Ő a mozgó tartópillér, a stabilitás, a biztonságot adó örökifjú. Mindent tud, amit tudni kell, de ami talán a lényeg ebben a világban, hogy tud és szeret dolgozni. Meg lelkesedni még. Meg hinni abban, akit megtisztel azzal, hogy vele dolgozik. Kiváló segédszínész úgy, hogy közben primadonna. Hiába, színésznő volt.

E sorok írójának volt szerencséje vele dolgozni, nem egyszer. Köszönöm neki.

Fodor János

2020-02-13 16 óra Film. Ő rendező. Rendezi az élet, őt is.
Volt gyerekszínész, eladó, bohém művészféle, félforradalmár, polgáricsaládgyereke egyben. Tanít, állandó készenlétben van, írja és meséli a forgatókönyvét és abban hisz, hogy majd holnap. Pedig annyi dokumentumfilmet forgatott a szegénységről, a fájdalmas, az üres kilátástalanságról, hogy már csak a tegnapot várhatná. Ami már volt. Ami nincs. De ő akkor várja a holnapot, a csodát. Mondjuk tesz is érte. Sokat dolgozik.
Okos arca van, és két szemüvege. Szép tokban mindkettő. Elegáns. Jól öltözik. Nem csak ízlés kell hozzá!
Én bírom a pasit. Tehetséges, kulturált, érett férfi. Úgy emlékszem, mindenről kérdeztem, csak a nőkről nem.
Felvételt hallanak majd. Nem vágtam. A zenét ő hozta. Hiszen zenész is. Úgy hívják, Salamon András. Üssék be a számítógépükbe a nevét, s látni fogják főbb műveit. Aztán hallgassák, ahogy a Fodor kérdezi.
Mr. Bézs ezúttal is az egyik műsorvezető. A másik faggatja.

2020-02-06 16 óra Katonáné Végvári Ildikó.
Racionális, gyors, ő a megoldó.
Ideális „háttér” ember.
Át és meglát, önálló ha kell, tájékozott és döntés képes.
Titkárnő. A legjobbak közül való. Filmgyári múlttal, nagy tapasztalattal.

Ez a sorozat azért is fontos, mert így van alkalmam arra, hogy bemutassam önöknek azokat, akik nélkül nem szólna a rádió. Köszönet nekik itt is!

2020-01-30 16 óra Talyigás Katalin. A nevét a Rádió Bézs hallgatói nem igen hallhatták. Nem műsorvezető, nem szerkesztő, nem technikai munkatárs, s a Bézs alig létező titkárság munkáját sem segítette soha. És mégis Bézses, sőt! Nélküle ugyanis a Bézs öt évvel ezelőtt nem tudott volna megszólalni. Ő adta a bizalmat, a hitet, a jogi hátteret. Ő volt akkor annak az alapítványnak az első embere, aki azt mondta: „Csináld meg Fodor. Adjuk a nevünket, vállaljuk a felelősséget.”
Ritkán mondjuk valakire, hogy jó ember. Rá lehet. Kevesen vannak olyanok, akik – úgy mondják – letettek valamit az asztalra. Ő rakott a közösre. Fokozhatnám.
Egy csuda erős asszony beszél, visszafogottan, szemérmesen az életéről, s arról mi mindent tett értünk. Sokat köszönhet neki mindenki. Ön is.
Tisztelt olvasó, kedves Rádió Bézst hallgató! Ajánlom figyelmükbe az interjút!
Fodor János

2020-01-23 16 óra Mr. Bézs: Soltész Miklós ( De nem az. )

Fáradt, szakállas arc. Értelmet sugárzó szemek. Nyakában a belépő kártyéja. Keze írásával rajta: RÁDIÓ BÉZS.

Mert tartozik valahova, ami fontos. Neki az.

Keveset tudok róla. Azt igen, hogy beteg. Azt tudom, hogy küzd. Azt is, hogy voltak szerencsésebb évei.

Azt csak sejtem, hogy egy ideje – jó ideje -, elhagyta a szerencséje. Vagy ő a szerencsét? Majd kiderül.

Soltész Miklós a keverőpult mögött ül. Segíti a szerkesztőt, a műsorvezetőt. Mondják, de marhaság, hogy háttér ember. Én csak a hátteret látom, meg őt, az embert. Az esendőt, a segítségre szorulót, s azt, aki akkor is segít, amikor jártányi ereje is alig.

Mr. Bézs ezen a héten Soltész Miklós, mondjuk úgy ezúttal, hogy hang felelős, pedig alig van az neki mostanság…

Fodor János kérdezi, honnan jött, merre tart, s fél e haláltól.

2020-01-16 16 óra Kamondy Imre egy ember. Alkotó lény. Nehéz azt mondani rá, hogy író, vagy festő, vagy zenész, vagy színész, vagy más, pedig mind. És még könyvtáros is, meg szemlélődő, meg nyilván más. Mint mindenki más.

Kölcsei gimi, kaposvári Csiky színház kilenc évig. Verseket és prózát ír, megjelenik. Vadsanzon zenekar alapítója és frontembere. Aztán a Cabaret Medránó megálmodója, dalszerző és a többi. 3 alaklommal színházi zenét is komponált: Kecskeméti Katona József színház, Szkéné, Kapolcs völgy fesztivál. Aztán verses mese regény, a Kacat Király a Lom-lomok földjén. Aztán festeni kezd. Kiállítások. Közben persze a Cabaret Medranó együttes és művészetterápiás csoport vezetője. Azt nem tudom, hogy a Palackposta újságot szerkeszti e még. Meg azt sem, hogy kivel él, hány gyereke van, ha van, s azt sem, hogy miért él még ebben az országban. Majd megkérdezem.

2020-01-09 16 óra A hetvenes-nyolcvanas években Vértes György egyike volt a legtöbbet foglalkoztatott magyar fotográfusoknak a hazai pop-rockzenei életben. Külföldi zenekari fotói, színművészekről készített portréi, zenei és képszerkesztői múltja is megkerülhetetlenné teszik az ismerősei által csak Tojásként ismert fotóst.
Mentora volt Keleti Éva és Korniss Péter. Figyelhette, Féner Tamás, Hemző Károly, Fejes László munka módszerét. Dolgozott az Új Tükörnél, a Pesti Műsornál, a Képes Újságnál, a Polipnál és a Wan2 magazinnál. Lemezborítóiról még most beszélnek.

A rockfotós megnevezésből elege van, mert fotográfusnak tartja magát. Se fotóművész, se fényképész nem vagyok – mondja, hanem a kettő közötti. Pedig a fényképész az egyik legszebb magyar szó, minden benne van. Fény, kép, ész.

Nos, Tojás, alias Vértes György lesz a Mr. Bézs ezen a héten legalábbis, hiszen amikor e sorokat írom műsorai már készülnek, s a beszélgetésünket egy nappal az ő első műsora után hallhatják. Így ön kedves hallgató eldöntheti, hogy a fotográfus emlékeire érdemes e oda figyelni. Műsorának a címe amúgy – KŐBÁNYÁTÓL AZ ABBEY ROAD-IG !

2020-01-02 15 óra Korcsmáros a múlt héten is, de most András, Korcsmáros György fia, aki persze saját jogon Mr. Bézs ezen a héten. Magáról a Bézs honlapján ezt írta:

„Színészetet a Gór Nagy Mária Színitanodában tanultam. Alapszakos diplomát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán szereztem. A Budapesti Metropolitan Egyetemen végeztem el a mesterszakot, ahol filmrendezést és forgatókönyvírást tanultam. 2017-ben, vettem kézbe a Mozgóképművész diplomát. Színészként színpadon, képernyőn és vásznon is szerepeltem és szerepelek. Író-rendezőként több színdarabot és Youtube-on is látható filmet/kisfilmet készítettem. Van egy kisebb társulatom, AAK Stúdió néven.

Szeretem a filmzenéket. Egy évig készítettem a Facebook-on egy filmzenékkel foglalkozó oldalt, s most nagy örömmel készítem a Rádió Bézsben a PROFI című műsort. A műsorban híres, és kevésbé ismert – de annál jobb – filmzenéket mutatok be, adásonként egy zeneszerzőhöz kötve.”

Korcsmáros Andris már nem egy tehetséges srác, hanem egy érett felnőtt művész, akit van szerencsém a Bézs hallgatóinak bemutatni.

2019-12-26 15 óra Korcsmáros György. Szellemes, gyors, művelt. Direktor akkor is, amikor nem. Színész, rendező. Kiebrudalt pestigyőri. Férj, apa, nagyapa.

Ezt írta anno a Bézs oldalára:

„Színészként Várkonyi Zoltán, rendezőként Zsámbéki Gábor osztályában végeztem a Színművészeti Főiskolát. Voltam a Víg-, majd a Madách Színház tagja, főrendezője lettem az Arany János, aztán a Rockszínháznak, tagozatvezetője voltam a Szegedi Nemzetinek. 15 évig a Győri Nemzeti Színházat igazgattam. 2007-től szabadúszó lettem. Több mint 150 rendezés áll mögöttem, jó pár előadásban színészként is felbukkantam. Íróként részt vettem a Valahol Európában, a Hotel Menthol, a Szép nyári nap, a Kőszívű ember fiai című produkciókban. A Wikipédiában úgy szerepelek, hogy: „minden műfajban kipróbálta magát”, és ez lényegében fedi a valóságot.

Műsorának címe volt, Színház az egész.

És tényleg. Nem csak az ő élete. Nem csak a rádió műsora.

Remélem, érdekelni fogja Önöket egy negyvenéves pálya néhány állomása!

2019-12-19 15 óra Nem kérdeztem meg, mi van az ujjaira tetoválva.
Hagytam, hogy elegánsan kicsússzon a magán életét firtató kérdésem elől.
Nem kérdeztem, de mondta, hogy két méter magas és hány éves.
Mindig elrontom a megszólítását, bemutatását, de már megszokta.
Hallgat minden keresztnévre, ha én mondom. És én most jól írom: Zoltán Tamás a neve, s jó ideje bézsel velünk.
Másként látja kicsit a világot, de ez így van jól. Úgy ezoterikus, hogy nem az. Azaz. Szóval nyitott. És felkészült szakember.
Örülök, hogy csapattag, mert akar. Nagyon akar, nagyon kiváncsi!
Ő ezen a héten a Mr. Bézs.
Nemsokára esténként hallják majd, immár két órában, a KarmaKamra című műsorában.

2019-12-12 15 óra Mr. Bézs – Szever Pál

Szerelme a vasút, de a „zene” nevű szeretője több izgalmat kínált.

A közlekedésmérnöki diplomájával sok év DJ-munka, állandó rádióhallgatás és zenegyűjtés mellett 1987 nyarán a Magyar Rádióban találja magát. Majd jött a Danubius, ahol már önálló műsorvezető és zenei szerkesztő lehetett. Az újabb szerető a Rádió Bridge, azután a Juventus jelentkezett, ahol zenei főszerkesztőt kerestek éppen. Négy sikeres esztendő után pedig az akkor csúcsán lévő Danubius vezetői látták Szeverben a lehetőséget. Programigazgató lett. Aztán menni kellett onnan, neki is. Megint a Juventus, aztán új fazont kellett szabni Sztár FM nevű kisöccsének. Sikerült az is, de az élet nem egyszerű. Egy ajtó ismét becsukódott, de mint tudjuk, ilyenkor szokott kinyílni egy másik. A frissen induló Class FM zenéjéért lett felelős hősünk. Két hosszú, küzdelmes év után ismét válás – azóta pedig utazó zenés nagykövet. Azoknál a fővárostól távoli zenés kereskedelmi rádióknál dolgozott és dolgozik, ahol igényt tartanak a munkájára. A rádiós évek alatt azért a határterületeken is mocorgott. Közel egy évtizedig vizsgáztatta a hazai diszkós-palántákat, írt kisebb-nagyobb újságokba, folyóiratokba zenei témájú cikkeket, még egy hazai poplexikonnak is nekilátott, négy szerző-társával.

Most épp művelődésházi Igazgató. És munkatársunk megint, hiszen január 9 én új műsora startol itt, a Rádió Bézsen!.”

2019-12-05 15 óra Mr. Bézs Dandó Zolika.

Mert ő valahogy Zolika maradt, pedig már a lánya is zenét hallgat. Zolika zeneszerző, szövegíró, ha elektromos gitárt kap a kezébe elszáll a boldogságtól. Apja, a fiatalon elhunyt remek jazz-zenész, Dandó Péter.

1997 óta zenél, már akkor, szinte kölyökként kísérhette Cserháti Zsuzsát egy koncerten. Aztán TNT, Machine Mouse, Nox, R-GO, Hooligans, Bon-Bon, s tucatnyi kiváló zenész segítője. Mintegy 200 zenei albumon szerepel a neve!

Zolika humora fergetes. Erről és a sajátos Magyar népmesékről is faggatom, leginkább Babi néniről, akiről az olvasó vagy tudja, hogy ki, vagy nem. Most mindegy is. A fontos, hogy van egy sapkás ember – mostanában mindig abban van – a Zolika, aki nem mellesleg négy esztendeje Bézsel.

Fodor János faggatja a Mr. Bézs című műsorban.

2019-11-28 15 óra Ms. Bézs – Lévai Katalin

Múlt időbe rakott mondatok:

Műsort szerkesztett és vezetett a Rádió Bézsben.
Volt politikus.
Volt európai parlamenti képviselő,volt miniszter. (a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere.)
Alapított szinte meg sem született pártot.
Tanított szociológiát egyetemen.

Jelen időben is írható mondatok:

Férjezett, anya és nagymama.
Továbbra is kudarcok és sikerek várományosa.
Megosztó, okos ember.
Író ember. Könyvei, nem a megjelenés szerinti sorrendben: Bábel Budapest, A nőszerint a világ, Táncrend nélkül, Vörös szőnyeg, Hírnév, Hazugok és szeretők, Aszerelem függő, Karácsonyi égbolt, Romkocsma, Varázskert, Át a smaragd hídon,Vegyes váltó, Pillangó hatás, Párnakönyv és más mesék, Anna Kerenina lánya.

Neve Lévai Katalin.Fodor János beszélgetett vele

2019-11-21 15 óra Volt szakács, konyhafőnök helyettes, konyhafőnök, üzletvezető. Dolgozott Svájcban, Ausztriában, Németországban, Oroszországban, kis Duna-parti étteremben és nagy belvárosi szállodában. Főzött már királynak, államfőknek, nagyobb és kisebb sztároknak, komoly és komolytalan politikusoknak, bankároknak. A Rádió Bézs csapatának is!
Sok éve a Tv Paprika séfje, több mint 25 gasztronómiai műsorban szerepelt.
Ételkészítést tanít egy vendéglátó ipari iskolában és sokáig hetente egyszer a Rádió Bézsben vezette a Gasztrológia című műsorát.
Vidám fickó, a látszat legalábbis ez. Bede Róbertet Fodor János kérdezi.

2019-11-14 15 óra Ms. Bézs. Pataki Katalin

A neve Pataki Katalin, de minden barátja, munkatársa úgy hívja, Patika. Igen, így becézve. Vélhetően azért, mert megérdemli.
Mesélhetnék én most itten arról, hogy amikor megismertem még eltévedt a Magyar Televízió Szabadság téri épületében, hogy akkor még a füle is zöld volt, hogy átkozottul szép volt, hogy a szeme akkor is okosan és mindig huncutul csillogott. (Amúgy most is. Csak a füle színe változott.)
Szóval Patika, az egykori tanonc, majd segédszerkesztő, majd szerkesztő, sőt műsorvezető lesz a vendégem, akinek életét évtizedek óta követem. Tudom, hogy coach lett, ráadásul a jobbak közé tartozik. Tudom, hogy anyukája és a papája is jól síel. Tudom, hogy van két szép gyereke. Tudom, hogy a férje neve Fodor. Nem, nem családi interjú készül, a névazonosság csak véletlen. ( Vagy ki tudja.)
Szóval beszélgetek majd az egykori tanítvánnyal, aki itt a Rádió Bézsben a Kócsolom c. műsort készítette, akinek a beceneve Patika, ám nem patikus.
Ms. Bézs ezen a héten Pataki Katalin, aki mellesleg angol tanárnő is.
Szerintem érdemes lesz meghallgatni a Fodort és Patikát!

2019-11-07 15 óra Mss. Völgyesi Gabi

Abban az évben született, amikor a kislányom. Akarom mondani a nagy lányom, hiszen érett, szépséges asszonyok lettek mindketten azóta.
De nem is tudom, miért a lányom jutott róla eszembe. Az egyikre gyerekként nézek, mind a mai napig, Gabira pedig mint nőre, anyára.
A lányom majdnem fekete és göndör, loboncos, Gabi szőke, szöghajú és a loboncos ellentetje, ami nem tudom mi.
Olyan vicces ez. Felkérek egy nőt, egy énekes nőt, hogy dolgozzon a Bézsben, s nem tudom milyen. Csak azt, hogy nő. Nagyon nő. Ügyvéd-nő! 🙂
Persze. Ma már azt is tudom – és itt a számmisztikának is lehet jelentősége –, hogy:
– HÉT évig tanult zongorázni.
– HUSZONHÉT négyzetméteres lakásban lakott gyerekkorában ÖTÖD magával.
– KILENCVENHÉTBEN került be az Unique-ba.
– KETTŐEZER HATBAN jogi diplomát szerzett.
– KETTŐEZER TIZENKETTŐBEN megszülte Martint
– KETTŐEZER TIZENNÉGYBEN Eliot-t
– HÉT lemezéről tudok, persze, lehet, hogy lemaradtam.
És azt is tudom, hogy az egykori tini sztár nincs férjnél, de huszonéve él gyermekei apjával, akit magam is ismerek, így hát tudom, a nő jól döntött.
Hát persze! Völgyesi Gabi okos nő. Ezen a héten ő a Mss. Bézs.
A Fodor kérdezi majd.

2019-10-31 15 óra Ms. Lusztigh Mária

Kezdjük a tényekkel. Két már szinte felnőtt gyerek anyukája.
Mint oly sokan ebben az új világban, elvált. A mestersége megszállottja. Tanár és Cukrász. Nagyon jó cukrász.

Egyszer azt kértem tőle, hogy készítsen egy jeles alkalomra 12 tortát. Minden asztalra másikat. Mit gondolnak, mit csinált? Tizenkét női kalapot! Habból, tésztából, krémből, mit tudom én miből, tizenkét múltidéző, fátylas, pörge, kemény, puha, sárga és fekete kalapot! Értik? Kalapot! Olyan élethűeket, hogy attól féltem felveszik. Aztán attól, hogy megeszik. Műalkotás volt mindegyik.
Szóval a tények:
2001. Cukrász Mester kitüntetés.
2001 és 2005 között, hazai versenyeken összesen 11 arany érem!
2002. Luxemburgi Világbajnokság. Tagja a Magyar Nemzeti Válogatott csapatának. Bronz és ezüst éremmel tér haza.
2004. Erfurti Szakács Olimpia, Regionális csapat cukrásza. hazahoz egy bronzérmet.
2006. és 2010. Év cukrásza!
2015 Mestervizsga.
Tanít. 2010 és 2019 között 10 döntős diákja van! (tízen az ország legjobb 8 tanulója között!) A 10 diákjából 7-en dobogóra állhattak! Ő a felkészítő tanáruk! 2007 és 2016 között 21 aranyat, 8 ezüstöt, 4 bronzot szereztek hazai diák versenyeken tanítványai!

Tanít és persze közben a legjobb helyeken dolgozik. Talán egyszer majd a sajátjában?!
Ja, és műsora volt a Bézsben! Lusztigh Máriával beszélget majd a Fodor.

2019-10-24 15 óra Írt több könyvet, egyet szeretek. Tudomány, játék, lebegés a címe, s olyan tudósokat, kutatókat szólít meg, akik nem keresik a nyilvánosságot. Többek között interjút készített Csányi Vilmossal, Teller Edével, Kosáry Domokossal. De Jane Goodall, David Attenborough is fogadta.
Palugyai István vérbeli újságíró, majdnem tudós, ráadásul rádiózni is tud. Palugyai a Tudományos Újságírók Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke, a 2000-es években az Európai Tudományos Újságíró Szervezetek Uniójának alelnöke, majd elnöke, 2003 és 2007 között pedig a Tudományos Újságírók Világszövetségének alelnöke.
Munkatársa volt a Magyar Hírlapnak és a Népszabadságnak. Írásai a napilapok mellett tudományos és ismeretterjesztő folyóiratokban jelentek (pl. Állatvilág, Élet és Tudomány, Fizikai Szemle, Jel-kép, National Geographic Magyarország, Természet Világa).
Egy jó ideje a Rádió Bézs csapatának tagja.
Most Mr. Bézs lehet, de van már neki Hevesi Endre-díja (1988), Akadémiai Újságírói Díja (1991), Freddie Mercury-díja (1994), Urántoll Díja (1997), Népszabadság Díja (2016), és Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2005) is van.
Nos, őt kérdezi Fodor János.

2019-10-17 15 óra Mr. Bézs ezúttal Zentai lászló.

Amit tudok: Hangmester. Nélkülözhetetlen. Apa. Vált már. Az orrát újraszabták. Imádja Federert, a Fradit. Jogosítványa nincs. És pénze se sok.
Amit nem tudok, megkérdezem.
Szerintem érdemes a figyelemre.

( A 2018.10.04-i adás ismétlése )

2019-10-10 15 óra Volt már szinte minden, tán csak akasztott ember nem.
Volt kritikus. Színházba, hangversenyre, operába járó, azt olykor megítélni merészelő.
Tanult dilettánsnak és kreatív producernek szereti magát emlegetni. Szerkesztett irodalomtörténeti periodikát, tanított drámatörténetet, írt rádiójátékokat és tévé sorozatokat, rendezett színházban, szerkesztett tévéműsort, játékokat talált ki, még a szappanopera világáig is elmerészkedett, pedig karmester szeretett volna lenni.
Volt főnök is. Bányai volt Hankiss Elemér helyettese a Magyar Királyi televízióban. Úgy emlékszem intendánsként titulálták. Sokan nem szerették. Aztán tíz évet lehúzott valamelyik kereskedelmi televízióban. Most leginkább színházat csinál.
Bányai 1950-ben született, van két lánya. Egy évig minden szerdán Kottazűr címmel komoly zenei műsort készített a Rádió Bézsben.
Fodor János faggatja majd, mert Mr. Bézs ezen a héten Bányai Gábor.

2019-10-03 15 óra Ő a Topi. Itt be is fejezhetném, mert a színpadi emberek, a hírlapírók, a rádiósok televíziósok biztosan tudják ki ő. Remek színész, isteni hangú énekes, szakács, mókamester, BÉZSES!
A világ kajáiról szóló műsorát zabálta nép és én. Nos, Faragó András, alias Topi a héten a Mr. Bézs!

2019-09-26 15 óra Műsorának az volt a címe, ” Őszintén „
2015-ben dolgoztunk együtt, mert akkor tájt fontosnak tartottam, hogy legyen minden nap egy csak felnőtteknek szóló, mondjuk inkább úgy, hogy 18 éven felülieknek szóló, karikázott műsora a Rádió Bézsnek. ( Ma már csak egy ilyen van )
A hét Ms. Bézse, Dr. Csereklye Andrea, szexuálterapeuta, aki abban az esztendőben ilyen műsort készített.
Andrea nemcsak választott hivatása miatt gondolta, gondolja úgy, hogy a szex, ugyanolyan fontos az életünkben, mint az evés, az ivás, az alvás, a levegő./ Evvel a kérdező egyetért. /
A kérdés, vajon, mit tud, vagy mit nem, az, aki AZT tanítja, hogyan kéne? Ki is ez a nő? Vajon lehet-e, egy délutáni műsorban olyan intim kérdéseket feltenni, a riport alanynak, a nőnek, amelyek nemcsak a felnőtteknek szólhatnak?
Egy nyílt, őszinte beszélgetésre készül a műsorvezető, Fodor.

2019-09-19 15 óra Az „Utcán” című műsort készíti a Rádió Bézsben, de azúttal stúdióban válaszolt Fodor János kérdéseire.
Igen, válaszolt, mert amit a nagyérdemű hallani fog, az egy vágás nélküli felvétel.

Milyen furcsa, 2 év után itt, ebben a műsorban tegeződött össze Daniella és Fodor.
Semmi furcsa nincs abban viszont, hogy a kérdezett 30 éves nő, albérletben lakik, nincs megtakarított pénze, 2 műszakban dolgozik, és a gyerek vállalás még sok ok miatt várat magára.
Furcsa, de örömteli viszont az, hogy Nagy Daniella 30 évesen is abban hisz, hogy „dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen…”
József Attila:
NE LÉGY SZELES…
Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres –
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes.

1935-1937
Szóval, Daniella abban hisz, hogy csak tisztességesen érdemes

2019-09-12 15 óra Szülei elváltak. Édesanyja 3 gyereket nevelt fel.
Van egy négy éve örökbe fogadott kutyája, a Léni, akit a /házi/rend szigorú őre már nem enged be a stúdióba. ( Nem én. )
Most épp futómániás, maratonira készül.
Kedvesével gasztro-blogot, a B&P Kulináris Kalandjai nevűt írja.
Osztott szórólapot, takarított, volt mikuláskor krampusz, árult fenyőfát, keresett kukoricát a jászságban, volt telefonos kisasszony, szerepelt filmben, vezetett közösségi teret és titkárságot, volt projekt asszisztens, most épp Ms Bézs. 28 éves, 13 éves kora óta dolgozik, mindig mások szekerét tolta, most ezt megunta. Jelenleg oktatás szervező egy úszós iskolánál, de már okleveles babaúszó oktató is.
Vegás és terápiás takarító. Tetkója van, gyereke még nincs. Akar.
Azt gondolja magáról, hogy nagyon fiatal, pedig negyvenévesnek született.
Szalga Bogit Fodor kérdezi.

2019-09-05 15 óra Ajánlom figyelmükbe a már rögzített beszélgetést. Néhol torokszorító.
Sokat tanultam tőle. Például értékelni őt és a saját életem.
Most már érteni vélem a könnyeit, amit mindig rejteni igyekezett, s én mindig úgy is csináltam, mintha nem vettem volna észre.
Papp Helgával beszélgettem, akivel lassan öt éve egy „rádióban „dolgozom. Most már jobban ismerem.

2019-08-29 15 óra Zachar Aranka

Az arckönyvben Márait idézte: „Először, valamikor régen, boldog akartam lenni. Aztán tökéletes. De nincs messze az idő, mikor az ember csak lenni akar, boldogtalanul és tökéletlenül is, lenni, még egy kis ideig, mert süt a nap, vagy esik az eső.”
Én meg idézem az első találkozásunkat, a sok – sok évvel ezelőttit, amikor a talán legnagyobb „szépészeti világcég” képviselőjeként hallatlan eleganciával és finom nőiességgel rendezett el dolgokat, amiket nekem kellett volna, hiszen egy azóta már csak az emlékeimben létező, Parti c. műsor születésnapi bulijáról volt szó. / Már a Magyar Rádió is csak emlékeimben lélegzik. / Ari akkor fénykorát élte, én legalábbis csak a derűt, a magabiztos, szép nőt láttam benne, aki profi volt a szakmájában is.
Sok év elteltével, a Rádió Bézs indulásánál a rajtvonalról indultunk, mert hívtam, s jött. Sokat segített, aztán változtak az idők. El nem hagyott, de más, kényszerű okok miatt távolodott a Bézstől.
Most itt lesz megint, velünk, mint rég. Örülök.

2019-08-22 15 óra Békési Tímea a KÉKPONT hivatalos oldalán ezt írja magáról:

„A segítő hivatáshoz látszólag nagy vargabetűkön át vezetett az utam, hisz eredetileg néprajzkutató vagyok. Számomra mégis szorosan egymásra épülő események és döntések folyamata volt ez az út. Akár a szenvedélybeteg családokat, akár a gyászolókat nézem – akikkel gyásztanácsadóként szintén találkozom – a problémák, nehézségek hátterében tapintható a hagyományos kultúra hiánya.

Az addiktológiai ellátórendszer szinte minden szintjén dolgoztam már, az alacsonyküszöbű programoktól, a bentlakásos rehabilitációs ellátásokig. A Gát utcai Kék Pontban felépülési térképészként pedig a lokálisan és szakmailag értelmezett környezetünk felmérése, bejárása és a potenciális partnerek felkutatása a feladatom.

Szeretek táncolni, főzni, és a falusi, természetközeli környezetben érzem magam igazán otthon.

A felépülés, mint felépülő társfüggőnek és mint a szakember énemnek egyaránt, egy élethosszig tartó izgalmas utazás. Sem a múltam, sem a jelenem nem cserélném el senkivel, mert bár hiányok nyomán lettem kereső ember, de ezen az úton jutottam sok-sok kincshez és ahhoz a tapasztaláshoz, hogy mindig lehet jobb az életem.”

2019-08-15 15 óra Brüll Zsófia

Mondjuk, érdekes lett volna a család fájára felmászni – van híres előd -, de nem a felfelé vagy inkább visszafelé utat választottam. Hozzáteszem, nem volt prekoncepcióm, csak azt tudtam, tudom, hogy kedvelem Zsófit, mert megbízható, mert sugárzóan kedves, mert a könnyeit is igyekszik mindig elrejteni, utóbbit amúgy nem nagy sikerrel. Szóval, egyszerűen kíváncsi voltam, vagyok rá. És aztán szó bennszorult néha, a torkom száraz lett, mert minden életben ott a dráma, az öröm és a szomorúság is. Igen, semmi különös, de mégis. A betegség, a nehéz döntés a túlélésért, a kapcsolat széttépése és az újrakezdés öröme. 4 gyerek. Kettő – kettő, de ez nem egy meccs eredménye.

Brüll Zsófia bátor volt. Beszélt magáról, a jó vagy rossz döntéseiről. Mert vissza és szembe nézni. Magát látta, láttatta.

Tudják, bátorság vagy butaság kell ahhoz, hogy elhúzza a függönyt valaki, s azt mondja, tessék, be lehet nézni, ott az életem, ott vagyok benne én is.

Brüll most bátor volt. A felvétel sikerült.

2019-08-08 15 óra A Rádió Bézs vele indult. Ő volt a Titkárság. A gyártás. Ő volt jobb kezem. A kontrollom. Amikor arra kértem, annak idején, hogy írjon néhány sort magáról a honlapunkba, azt mondta, na, azt nem. Nem ő a fontos. Pedig nála jobban legfeljebb én tudom, hogy biztos pillérekre van szüksége egy produkciónak. A háttéremberek legtöbbször méltatlanul vannak árnyékban. Igenis nagyon fontosak!
Kinga nagyon tudja a Rádiót. Sokat dolgoztunk annak idején együtt a Bródy Sándor utcában.
Gulyás Kinga csupa nagyon. Nagyon kemény. Nagyon határozott. Nagyon önérzetes. Sorolhatnám. Nagyon ismerem. S ha már a nagyonnál tartok leírom: nagyon tud dolgozni! Gyors, lényeglátó, profi.
Kinga nem engedhette meg magának, hogy velünk maradjon. Hogy itthon maradjon. Angliában dolgozik, beteg, sérült embereknek segít. Hiába, nagy úr a pénz.
A most ingázó, kelet európai munkaerő, aki amúgy volt doula, kesztyűkészítő, szakács, és mindenes, most a Ms. Bézs. Úgy csapattag, hogy már nem. Azaz nagyon igen.
Gulyás Kingának itt, most, írásban is köszönöm. Fodor

2019-08-01 15 óra M.Nagy Miklós

Van a pasi szemében valami huncut fény.
Hosszú a haja – van neki (!) -, és nem tudod eldönteni, hogy az orosz feliratos pólója polgárpukkasztás e, vagy valami ittmaradt régi fény, ami belülről verődik vissza, ahogy néz rád.
Azt hiszem, kiváncsi ember. Tán egy kicsit bohém is, amolyan szerelmes féle, de közben meg tudom, hogy precíz, pontos megbízható.
M. Nagy Miklós igazgat, kiad, ír, műfordít, műsort vezet és állandóan utazik. Kétlaki életet él. Hol itt, hol Moszkvában, ahol felesége várja.
Ha ott van, ide vágyik. Cseh Tamás dalát kérte, s kapta. Budapest.
Budapesten beszélgettem vele egy rádió studióban, a Bézsében, ahol Ő is Műsort készit.
Mr. Bézs komoly ember. József Attila díjas. Őszülő férfi, aki oroszul, angolul és spanyolul is beszél, de ezuttal magyarul, hogy a kérdező Fodor is értse.

2019-07-25 15 óra Sütő Enikőt olyan régen ismerem, hogy félek, nem is tudok vele egy jó interjút készíteni.
Hiszen ha tudsz valamit, azt nem kérdezed meg. Ha kedvelsz valakit, elfogult vagy. Ha tetszik valaki, csak nézed és tátod a szád. Igaz?
Ráadásul Ms. Bézs, aki látszólag egész életében sikeres, boldog és gazdag volt, profi riportalany, s a rutin bizony veszélyes, bár átlendít sok mindenen. A kérdés most már csak az, hogy sikerül e a beszélgetés? Sikerül e őszintének lenni, sikerül e a profiknak amatőröknek maradni, sikerül e nekünk, neki meg nekem kíváncsiságunkat megőrizni? Mert ha az elvész, nos akkor nagy a baj. Akkor minden elveszik. Akkor megöregedtünk. A világra és egymásra tátott szájjal kell bámulnunk, mert az izgalmas, fájdalmas, de szép!

Sütő meg Fodor.
Éveink számát összeadva majdnem elérjük az autósztrádán engedett sebbeséghatárt jelző számot, de tudunk még annál is gyorsabban száguldani, odaérni és örülni, ha arcunkat fújja a szél.
Kár, hogy csak Enikő haja lobog.

2019-07-18 15 óra Dr. Dávid Gyula ügyvéd ezen a héten a Mr. Bézs.

Interjút készíteni mindig nagy felelősség. Fel is szoktam készülni, de arra nem gondoltam, hogy fél éjszakámat töltöm azzal – nem esett nehezemre (!) -, hogy elolvassam a Dávid család történetét, akik nem is Dávidok voltak, de azzá lettek.
504 oldalas a kötet! A végére nyolc kilósnak éreztem, jó vastag papírra volt nyomtatva, és csillogtak a betűk is. Meg a szemem elötti, vagy mögötti tér is, mert megható volt, meg tanulságos, meg szép. Igen, mint egy nagy család, olyan szép. Hat gyerek, az ősök, a testvérek, a történelem, szóval szép.
De reccsent a család, kétszer is. A második válás már csak az én mesémben olvasható, amikor a történet írodott, még minden idilli. Na jó, majdnem minden.

Dávid Gyula ügyvéd.
Illeti őt a Dr., de nem ez a fontos. Sokkal inkább az, hogyan törik ketté kétszer is a mindennél többre tartott család élete, hogyan lehet aztán azt mégis szeretetben tartani, erősíteni, s végül is talpra állítani azokat, akik letérdeltek egy időre. A többi nem olyan fontos. Persze, volt válogatott vizilabdázó, persze, volt országgyűlési képviselő, persze, volt siker, csillogás, pénz, de kit érdekel ez akkor, amikor szorgalommal, erővel, munkával újra kell építeni magát annak, akinek a legfontosabb a család.

2019-07-11 15 óra GROSSCHMID PÉTER
Vegyésznek tanult, de írt televíziós vetélkedőket, útikönyvet, újságcikkeket, és szereti Budapestet.

Érdeki minden, ami gurul, repül, úszik, berreg. Nagyapjával felfedezte a villamosok végállomását, elsők között volt, akik átjutottak az új Erzsébet-hídon, a felavatásának napján. Érdekli a földalatti világ, a bányák, a metró. Idegent is vezet, ott lent. De repült is, ott fent. Vitorlázni a vízen tán nem.

Felmenői között híres emberek is vannak, Márai Sándort például a kérdező Fodor szinte naponta olvas. Grosschmid több nyelven beszél. Volt diplomata, élt Finnországban, dolgozott az Államokban is.

Vannak feleségek, gyerekek, unokák. Ahogy kell, vagy ahogy nem. Vonattal jár be „dolgozni” a Bézsbe is. S bár a Retró c. műsor, ami most minket összeköt, Péter mégis inkább a jelené.

Európer. Okos. Művelt. Nyitott. Mr. Bézs ezen a héten: Grosschmid Péter

2019-07-04 15 óra ” Az emberek jó része megunta a fapofájú és szürke rutinokat, a humortalan szabálykövetést, a pisszenéstelen sorban állást.

Leélhetjük az életet rendesen. A szabályoknak eleget téve, csendben végezve a munkát a munkahelyen és várva az esti lazító sört. Nagyon sok nemzedék megtette ezt. De minek, ha minden területen tudunk játszani? Minek komolykodni, ha vidáman is el lehet ugyanazt a munkát végezni? Sőt! Még jobbat is! Minek feszültnek lenni, ha lazán is lehetünk szabályosak és eredményesek? A játék és munka, a szabályok és lazaság, a vidámság és pontosság nem zárják ki egymást.

Tehát a törekvés, hogy a játékot a mindennapok részévé tegyem igazán tudatossá vált az életemben. Kutatom és lesem, hogy miképp lehet színesebbé és könnyűvé tenni az életünket. Figyelem, hogy az emberek hogy tudnak leginkább oldódni, mitől tudnak leghamarabb elmosolyodni, mi okoz leginkább örömöt nekik.

Egy már biztos: nem a pénz! „

Ezt mondta egy interjúban Dangel Artúr, aki sokáig erősítette a Bézs csapatát. Vajon mit mond Fodor János mikrofonja elött? Ha meghallgatja, kiderűl. Tán még az ég is.
2019-06-27 15 óra Dr. Illés Györgyi

Okos. Céltudatos. Valami olyat is tud, amit kevesen. A rációt és az ezotériát engedi át önmagán. És tud otthagyni, újratervezni, elengedni és mégis ottmaradni. Otthonosan mozog a színészek között, hiszen ő is az – volt.
Tanár, harcos, anya, feleség, egy ideje rádiós is. Még a politikusokkal is szót ért. Azt hiszem sikeres nő, talán boldog is. Úgy hívják Dr. Illés Györgyi. Ő a Taó Mamik egyike.
Tanulok tőle én is.

2019-06-20 15 óra A Tao Mamik egyike. A Yang.

Ült velem szemben a kis stúdióban, s döbbentem vettem észre, hogy milyen szép és okos az arca akkor, amikor nem nevet.  / Azelőtt mindig csak úgy láttam, hogy teli szájjal – mondjuk – mosolyog. /

Okos nő. Tanító. A buddhizmus ismerője, s nemcsak a keleti filozófiák híve, hanem a harcművészetek egyik ágának a mestere is. /  Beszélünk róla, majd hallhatják. /  De szinkrondramaturg is, meg háziasszony, aki olyan eperlekvárral lepett mg, hogy még most is csorog a nyálam. / Phű, leírva ez nem is olyan jó! /

Szóval Zita. Bal keze simítja anyukája arcát, a jobb a lányát és unokáját, középen pedig 30 éve a férje.

A belső erőről, a koncentráció fontosságáról,  a család összetartó erejéről, a hitről, a derűről beszél – önnek is, ha hallgat majd – Ms. Bézs, azaz Csányi Zita.

A Fodor meg csak figyel, és szeret.

2019-06-13 15 óra Szeretemfickó.

A keresztnevét sem tudtam ( Dániel ), nem hogy a vezetékét (Abebe)és mégis.

Valami miatt kedveltem, pedig nem voltam Back vagy Black rajongó. (sem) Mert, ahogy mondják, volt húzása a csávónak. A Bebének. A zenésznek. A röhögősnek. És volt valami természetes vagányság és tehetség a srácban.

Ma már többet tudok róla, a lelkéről, a szerelméről, a magányáról, a kutyáiról, az apukájáról, arról, hogy hogyan dolgozik, hiszen a Bézsben is vállalt önkéntes munkát, vezetett műsort.

Bebe a hét Mr. Bézse, aki egyedül él mostanság, s várja, a lehetetlent. Hogy ismét az érték legyen a mérték.

Röhögtünk, magunkon és a világon. Fodor

2019-06-06 15 óra Serényi Péter ember emlékezet óta sportújságíró.
Kezdetektől fogva Bézses.

Serényi Péter volt tudósító, szerkesztőségvezető, beosztott és szóvivő.
Úszó volt és még most is versenyző. Magával, vagy a világgal gyürkőzik, szinte mindegy, de mindig győzelemre tőr.

Serényi Péter világutazó, nagypapa és most riportalany.
Ő a Mr. Bézs, ezen a héten.
A Fodor kérdezi.
2019-05-30 15 óra Ms. Bézs, azaz Bankó Éva.

Mosolygós, kedves, zöld szemű, rövid hajú, kicsinyke asszony.

Két gyerek anyukája, az egykori RÁDIÓ / csupa nagybetűvel / zenei forgatója, később zenei szerkesztője.

Mióta Bézses, csak azt kéri hangász-nak tituláljam. Hang – Ász, valóban. Hangot kever, vág, tanácsot ad, háttérben marad. Pedig frontember is lehetne.

Ha meghallgatják a Ms. Bézst, érteni fogják, miért csinálom még mindig. Minőség, önkéntesség, szakmai alázat.

Jó velük.
2019-05-23 15 óra Tamás Ritát kérdezem. Okos, szokatlanul őszinte, kemény és mégis védtelen nő – azt hiszem. Nem az a fontos, hogy mi volt, hanem mi van. Én legalábbis ezt tanulom tőle. Portré kísérlet, egy zárkózottan nyitott emberrel ma!

Szeretném, ha meghallgatnák. F.J.

2019-05-17 14 óra Pavel Szaday Katalinnak New Yorkból Budapestre érkezését követően a repülőtérről egyenesen a Rádió Bézsbe vezetett az útja Fodor János jóvoltából.

2019-05-16 15 óra A Liszkai.
Egyszer csak ott állt a szerkesztőségi szoba közepén. Nagyon kékek voltak szemei és kék volt az ing is rajta, ami szerintem jobbra gombolódott.
Kívül hordta, lazán. Ékszer – úgy emlékezem – nem volt rajta, csak egy karóra, kék bőr szíjjal.
Liszkai kék volt, mint a Kék Asszony. Fiatalabb, mint évei száma. Egyszerre határozott és bizonytalan.
Tán G.G.M. gondolatai hatottak rá.
„Mondj igent. (…) Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád életed végéig, ha nemet mondanál.”
Gabriel García Márquez
És elkezdett rádiózni.
Kékbézs. Mára ez a két szín jellemzi. Vagy nem. Mindenesetre már több mint 100 versműsort készített, s Párizsba is gyakran repít minket, ahol élt, pedig repülőre se ültet. Elég becsuknunk a szemünket, s a francia zene, sőt a nyelv, a bőrünk alá kúszik, eléri azt, amiről tudjuk, hogy úgy van, hogy nincs. De ne lelkizzünk most.

Szeretném bemutatni Ágit, aki – azt gondolom – kétszer annyit élt, mint mondjuk én, ugyanannyi idő alatt. Mert valahogy, csuda tudja, hogy, de ő nem öregszik. Be és elfogadó, nyitottabb, mint mi, tán ezért. Szóval a következő Ms. Bézs Liszkai Ági, s én máris tudom, vele jobb lenne Tv-s interjút csinálni, mert akkor láthatnák a szemeit.

De hát a Bézs egy Rádió. Nem is akármilyen, hiszen olyan emberek dolgoznak benne önként, mint a Liszkai, aki szeretné, ha szeretnék.

2019-05-09 15 óra B.Bíró Zoltánnak köszönhetem első és azt hiszem utolsó „lemezemet”. Ő volt ugyanis – mondjuk úgy – akkor és ott, a hangmérnök. Elfogult vagyok hát, ráadásul a barátom, több mint 30 esztendeje.
Fogalmam sincs, mit is kell tudni róla. Talán azt, hogy sokszor volt életében szerelmes, hogy van jónéhány gyereke, s bizony igen nagy a korkülönbség közöttük. Tudom, hogy jól ír, hogy tanít, hogy vállalkozó kedvű, hogy a latin muzsika a mindene. Emlékszem, írtam utó vagy előszót, a könyvébe, ettem a konyhájában, fogtam kezemben hangszergyűjteménye nem egy darabját, s tudom, kedvelem az anyukáját.
Volt vendég a műsoraimban, s leszünk még sokszor ott, ha élünk még egy ideig, ahol a másikunk.
Én most idemásolok egy linket, ha kíváncsiak még többre https://www.artisjus.hu/szerzoi_oldalak/bbiro/, de leginkább azt javaslom, hallgassanak meg minket a Rádió Bézsben.
A Mr. Bézs című műsor e heti vendége tehát B.Bíró Zoltán zen – ész és mindenes, a kérdező pedig a Fodor.

2019-05-02 15 óra Akit ezúttal faggatok: Mr. Emmanuelle, azaz Mr. Bézs, azaz Gergely Róbert.

Tények:

Színész, rendező, igazgató. Van egy gyereke, egy saját színháza, néhány lemeze, hatalmas rutinja, jó hangja. Nincs kitüntetése és most felesége. Anyukája Vajek Jutka – legendás televíziós személyiség – ezt az adást is biztos hallgatja majd. A kérdező Fodor János reméli, hogy majd ön is.

2019-04-25 15 óra Ötödik éve szól a Rádió Bézs politikamentesen, s tessék, úgy tűnik most először, épp az irányt szabó főszerkesztő tesz kivételt. Tudják, mint mindig, ha nem élő az adás, vágatlanul engedem adásba beszélgetéseimet, mert azt remélem, Ms. vagy Mr. Bézs tudja mit beszél. Feltétlen a bizalmam, azért dolgozom velük.

Ezúttal Czutor Zoltánnal készült beszélgetésemet ajánlom szíves figyelmükbe, ami azt hiszem megosztó lesz. Az interjúban a kérdezett, tetszik, nem teszik, nyíltan és bizony keményen kritizál.  Fontos, amit mond.  És szomorú.

Azt gondolom, érdemes meghallgatni a portrét, amiben persze van családi dráma, gyerekek, szerelem, művészet, de mindenek elött a szabadság feltétlen igénye és szeretete.

Mr. Bézs ezen a héten Czutor Zoltán. Aki figyelt rá, Fodor János.

2019-04-18 15 óra Mr.Bézs: Éry Balázs Érdekes, mert miközben a hangokkal hat (zenész), a csenddel szól. Hiszen a Bézsben műsorának címe a Csend. Érzékeny és a politika, a társadalmi folyamatok legalább annyira érdeklik, mint a művészet. Most épp legújabb lemezén dolgozik.
Aki kérdezi: FodorJános

2019-04-11 15 óra Műsorvezető-szerkesztő: Fodor János

Még nem „kolbászkirály”, de a legjobb zenei szerkesztő.
Nem lovon, hanem motoron és műsorvezetői széken ül. 1 gyerek, egy feleség, sok hajszál, de fehér.
Taníthatna történelmet, éneket, de e helyett zenél.
Búza Sándort Fodor kérdezi.

2019-04-04 15 óra Ezúttal a kérdező az ösztöneire hallgatott, vagyis többet hallgatott, mint szeretett volna. Varjú Tamás, azaz Mr. Bézs élete ugyanis – mondjuk úgy – olyan bonyolult, hogy a sok réteget felfejteni alig egy órában lehetetlen volt.
Szóval sok minden volt…Volt, mert közel 19 éve boldognak mondja magát, már ha létezik olyan. Mindenesetre érthetetlen, hogy a most 61 éves ember arcán miért nincs több ránc. Tán mert fegyelmezett. Nem tudom.
Az biztos, hogy okos, hogy sokat látott, hogy tapasztalt. Gazdag is. Emlékekben biztos. 100 országnál is többen járt és nem egy nagy cég első embereként hatalmas gyűjteménye van az emberi aljasságokból is. De mert – bár nem felejt – haragot, gyűlöletet nem töm a már nemlétező hivatali asztalának fiókjába.
Egyik erénye a humor érzéke, amit számtalan „Retró” műsorban felvillantott, de ebben az órában titkolta. Katarzis élményt se várjanak most – adott abból sokat a Katarzis című zenei műsorában -, de egy férfi szavára mindig oda kell figyelni, mert hisz tanulságos ha kimondja, hogy nem csak a feleségét szereti, de az anyósát is.
Mr. Bézs, a hatszavasok mestere megtisztelt a bizalmával. Köszönöm. Élettörténetének töredékét hallhatják most azok, aki úgy döntenek, odafigyelnek ránk.
Tehát, aki kérdez: Fodor János, aki válaszol Varjú Tamás.

2019-03-28 15 óra Szavak. Csak róla, a mögöttes nélkül.
Balett, szakadás, műtét, fő, iskola, szín, ész, nő, gyerek, kettő, alkohol, víz, pára, halál, élet, könyv, kettő, férfi, kettő, újra, ki, tüntetés, szőke, fogszabályozó, Caminó, negyvenkilenc, nap, tenger, cipó, bor, diktátor, víg, morris, kert, mama, kapa,késő, költözés, nevetés, újra, és erőszak és hit, meg emlék, undor, és feledés, takarás, élni-tudás és megint újra, megint szerelem, öl, ölelés, hit, remény. Semmit nem értenek? Hallgassák meg!
Hullan Fodornak beszél, magáról…

2019-03-21 15 óra Azt mondanám én itten, hogy Bayer, az Ila(!) ötven éves.
De hát hazudnék. A táskájában becsempészett kutyája nem éri utol, ahogy végig vágtat a szerkesztőségen. Nem lehet több negyvennél! De hát ez sem igaz. Ahogy legutóbb – játékból – hozzám simult… Más is látta, igazi nő! Szóval tuti, hogy nem több mint 30!
Hihetetlen, hogy unokái vannak, hisz még ő is csak egy kamasz!

A Bayer egy jelenség. Repülő energia bomba. Bizonyítja három eddigi férje, mert szerintem most csak kivár, hogy ismét szüljön. Ha mást nem, egy újabb könyvet, vagy egy újabb filmet. De vissza az időben! Utoljára 1999-ben láthatták a királyi tévé képernyőjén. 1985-ben kapta meg az akkor még egyetlen Híradó műsorvezetői székét: ő volt az első magyar nő, aki a CNN mintára készített Aczél-híradóban egész héten vezetett műsort. Hétfő reggeltől vasárnap estig „beköltözött” a családokhoz. Szóval Bayer volt az, aki Vajek Jutka és Gál Jolán után
Híradót vezetett Magyarországon! Csak az ifjabbak kedvéért írom ide, nem egyszer milliókat szólított meg 1990-ig, amikor Acél Endre után ő is otthagyta a hírműsort. Dolgoztam vele. Nagy csapat volt az ott, akkor. Már se Acél Endre, se Sándor Pista, se Elek János, az akkor szerkesztőséget vezetők nem figyelik Ilát.

Szóval Bayer Ilona a Ms. Bézs ezen a héten.
Az a nevetős asszony, aki sírhatna is, mert szerettei, két gyereke, és annak gyerekei külföldön élnek.
Akinek napi fájdalmai vannak, mióta elgázolta egy autó.
Aki – mint ön – mindennapos anyagi gondokkal küszködik.
Aki – szerintem – most is keresi a szerelmet.

De nevet a szeme, s nem csak azért mert egy ezeréves kollégája, majdnem barátja kérdezi, a Fodor.

2019-03-14 15 óra Pleszkán Écska.
Ha nem ide született volna, szerintem világsztár lenne.
De ide.
Az édesapja Pleszkán Frigyes virtuóz zongorista.
Volt.
Örök rejtély a miért és a hogyan.
Mindegy is már.

A kicsi lány pedig énekel, repül, bábot készít, kiállít, zenekart szervez, tanít, főz, fotózik, ruhát tervez, var és mindent professzionálisan! Ezernyi dologban pörög és furcsa mód nem fárad. A kicsi lány persze már nagy.
Kár, hogy most éppen nincs műsora. De volt!

Megpróbálom a lehetetlen. Adjon koncertet a kis stúdióban, beszéljen magáról, az apujáról, akit a kérdező Fodor János már faggatott.
2019-03-07 15 óra Dr. Komlódi Gábor. Két méter magas.
Ha sovány, 125 kiló izom.
Ráadásul bokszol.
Dr. Komlódi Gábor.
Szakmunkás.
Szakács.
A Bézs nyári találkozóján a pörköltje sikert aratott.
Dr. Komlódi Gábor.
Ügyvéd.
Büntetőzik is.
Dr. Komlódi Gábor.
Teológus.
Oktató.
Mélyen hívő keresztény.
Dr. Komlódi Gábor.
Politikai tanácsadó.
Közszerepló.
Volt képviselő.
Dr. Komlódi Gábor.
Férj és apa.
A kések és órák megszállottja.
Van kutyája és kedvenc rádió csatornája.
Ki találják melyik? Abban dolgozik.

A Fodor kérdezi.

2019-02-28 15 óra Gáspár Sári.
a 100. adása után azt mondta:, „Köszönöm, mindenben számíthatsz rám, de több műsort már nem csinálok. Azt hiszem, már nem vagyok elég jó.”
Meghajoltam, virágot vettem, megköszöntem. Nagy dolog ez! A Bézs koronáját rakom a fejére, ezen a héten ő viseli.

Egy óra Gáspár Sárival! Aki beszélget vele, Fodor János

2019-02-21 15 óra Duba Gábor.

A teljesség igénye nélkül, amit letett az „asztalra”:
Több, mint négyszáz dalszöveg, egy könyv (Szabadon foglak ), egy színdarab, egy jól menő reklám ügynökség, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban (!) két ikerpár, azaz négy gyerek.

Amit elhagyott: Több, mint 50 év, sok pénz, egykor megélt érzelmek.

Ami van: Tapasztalat, új ráncok, új érzetek és érzések, régi szorgalom, siker és már csak egy kis cég, de remények.

Ezen a héten a Mr. Bézs, Duba Gábor.
Most fizetés nélküli szabadságot kapott 🙂 a kérdező Fodor Jánostól.

2019-02-14 15 óra Szöveget is ír, mert van, hogy rap-ra adja a fejét.
Van, hogy táncra perdül, s énekel is.
Volt úgy, hogy műsort vezetett. Itt a Rádió Bézsben.
Fura figura. Zenél és szövegel.
Volt pizza futár, ingatlanügynök, ács, burkoló, adminisztrátor, animátor…
Papíron színész, informatikus és vendéglátós. Ember. Bár Madár.
Madár Tamás

2019-02-07 15 óra Bácskai Juli.
Szabadszóműves.
Hangulat és kapcsolatjavító.
Pszichológus.
Színház és gimnáziumalapító.
Kudarcok, traumák és csalódások megélője.
16 könyv szerzője.
A Rádió Bézs önkéntes munkatársa.
Szerelme a férje és a Pszichószínháza.
De a legfontosabb e szösszenet első, általa kreált összetett szava. Annak is az első tagja. SZABAD (!), –
mint a kérdező, Fodor János.

2019-01-31 15 óra Ezen a héten Seres Tamás az.

Férj, 4 gyerek apja.
Rendez, tanít, kommunikál.
Minden a Rádióban kezdődött.
És, most újra, rádió. Is.
Itt, a Bézsben. Már négy éve.

Sztorik, emberek, rokonok, kudarcok is.
Meg álmok, még mindig.
Ennyi.
Na.
A műsorának is ez a címe.

Na? Meghallgatják? A Fodor kérdezett.

2019-01-24 15 óra A szerkesztő – műsorvezető Fodor János.

Dr. Budai J. Gergő

42 éves, nős, két gyerek apukája.

A jogi egyetem elvégzése után pályafutását egy nemzetközi ügyvédi irodánál kezdte, Budapest mellett Brüsszelben és Washingtonban is dolgozott. Ezt követően öt évig a Pfizer igazgatóságának tevékenykedett Magyarországon, majd később Romániában és a Cseh Köztársaságban is.

2012-től az Invitel Csoportnál töltött be különféle vezető tisztségeket, a cégcsoport általános vezérigazgató-helyettese volt, az igazgatóságának tagja. A cég talpra állítását követően a tulajdonos értékesítette a csoportot.

Budai néhány hónapos pihenő után, 2017- ben a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, igazgatóságának tagja, üzleti tevékenysége mellett pedig a Vodafone Magyarország Alapítványának kurátora és a Digitális Iskola Program nagykövete lett.

Az interjút, 2019. január 22.-én készítettem, amelyben nem beszéltünk arról, hogy néhány nap múlva, vagyis idén is átadjuk a Rádió Bézzsel, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületével és a Vodafone Magyarország-al közösen létrehozott Equality – azaz Egyenlőségért díjat.

2019-01-17 15 óra Mr. Bézs: Szerényi Gábor grafikus, újságíróval beszélget Fodor János.

2019-01-10 15 óra Okos nő. Elegáns, segítőkész, vezetői tapasztalattal. Élt Ukrajnában, Dániában, beszél 5 nyelven. Van két gyereke és már két unokája.
Bézses a kezdetek óta. Mikrofon láza nincs, de a stúdió nem az ő igazi világa. Úgy háttér ember ő, hogy az első vonalban a helye. Neve Hajós Katalin.
Vele beszélget ma, őt mutatja be Fodor János.

2019-01-03 15 óra Mindig sapkában érkezik és sapkában távozik. Táskát még nem láttam kezében. Nem magas, nem kicsi. Nem kövér, nem sovány. Nadrágját tán egy árnyalattal feljebb tartja a nadrágszíj, mint az megszokott másoknál.
Azt gondolom, soha, egy kortyot sem iszik, de lehet, hogy tévedek. Az biztos, hogy nem dohányzik. Arca borotvált, haja rendezett. Ruházata nem kirívó, mozgása megfontolt. 40 és 50 között lehet.
Úgy hívják Tamás. Biczó Tamás.

Biczó pontos. Soha, semmivel el nem késett.
Tamás megbízható. Abiczóóó van. Egyszerűen, de biztosan van. Hozzánk tartozik, mint kabáthoz a bélés. Észrevétlenül, de annyit dolgozik, hogy ha nem lenne, a Bézs, az tán nem is szólna. Biczó kever, be és elő készít, nagyon ritkán ki, de csak engem.
Képzelje el kedves olvasó, hogy a Rádió Bézs egy óraszerkezet. Biczó Tamás – alias Tomsa, aki mellesleg kántor egy budapesti zsinagógában – ebben a kütyüben egy fontos alkatrész. Nem az óralap, nem mutató, nem elem, nem a felhúzó szerkezet. Inkább egy rejtett, de fontos fogaskerék, ami nélkül bedöglik tán az egész.

Mr Bézst, aki ezen a héten Biczó Tamás Fodor János kérdezi.

2018-12-27 15 óra Tóth Zoltán – Államtitkárból szakács. Választási szakértőből majdnem rádiós. Mert azért csak majdnem az. Szíve mélyén még mindig közszolga. Tán nem is tudják, hogy mennyit köszönhetünk neki. Ő azon kevesek egyike, aki miatt bízhattunk az első szabad választás tisztaságában!

Feddhetetlen, tisztességes ember, aki alázattal tanul vén fejjel is, aki adni is méltósággal ad, például akkor, amikor havonta egyszer rászorulóknak főz.
Elképesztően fegyelmezett és szorgalmas fickó. Igazi demokrata, aki mások véleményét tiszteletben tartja.
Mr. Bézs egy rendes ember.

Vele beszélget Fodor majd a Rádió Bézsben csütörtökön délután háromtól.

2018-12-20 15 óra Ms. Bézs ezen a héten Endrei Judit. Fodor Jánossal beszélget.

Ahogyan mondani szokták, Endrei mindenki Juditkája. Nem ismerek rajta kívül még egy embert, akit mindenki szeret, elfogad, tisztel. Mindenki.
Ez tulajdonképpen elég félelmetes, mert olyan nincs, hogy valakit ebben az országban valaki ne utálna. Azt gondolom, Endrei a kivétel.
A kivételesek persze érdekesek, de Judit történetében épp az a kivételes, hogy – majdnem azt írtam -, nem különleges. Pedig dehogynem, csak nem úgy.
Van valaki, aki pont olyan, mint mi. Mint ön, mint te, mint én. Kedves olvasó! Mondja, van érdekesebb élet a sajátjánál?! Ugye. Szeret, kínlódik, elveszít, nevel, pénzt keres, a végén majd meghal – mint mindenki, és mégis. Egyedi és a legérdekesebb az ön élete.

Nos, Endrei élete – én tudom – olyan, mint az öné. Semmi rendkívüli, csak… Csak mégis rendkívüli. Ráadásul ő évtizedek óta ott van a köztudatban, ismerősként kezeljük akkor is, ha nem az. Nem jött ki a dobozból, pedig önként, régen és mégis.

Endrei Judit, bármi lehetne, mert hiteles. Az aki.
Mondjuk, ha kedve lenne miniszterelnök lenni, akkor most azonnal megszavaznám! Amit meg nem tud, majd a fülébe súgnám. 🙂

2018-12-13 15 óra Volt s van, hogy egy szerkesztőségben tettük, tesszük dolgunkat.
Soha, alá vagy fölérendelt viszonyban nem voltunk.
Egyszer, vagy 30 évvel ezelőtt, készült rólunk egy közös kép. A Szabadság téren, az egykori Tőzsde palota, akkor még MTV székháza előtt ültünk egy padon, egymás mellett. Fekete fehér kép volt. Nem találom.
Sport, képzőművészet és komolyzene, ami igán érdekelte, mégis a politikai újságírók között tartják számon. Ha még számon tartják. Már nem főszerkesztő, és Egyenleg – et sem készítünk csütörtökön délután.
Az a gyanúm, a rendszer-változásig utazunk majd vissza az időben. Vagy nem. Kiderül, ha meghallgatja Fodor és Bánó beszélgetését.

2018-12-06 15 óra Ezen a héten a Mr. Bézs, Benda László.

Hétről hétre, szemérmesen – vendégként – szerepel a Rádió Bézsben a kezdetektől.
Jó négy évtizede „bejátssza az egész pályát”. Megfordult több mint 100 országban. Riportjaiban a földhöz ragadt kisembertől a mennyei mecénásig, a kétkezi kiskirálytól az államfőig, a kisemmizettől a Nobel-díjasig mindenki fölbukkant.
Múlhatatlan kíváncsisággal tiszteli partnereit. 1973-tól a Magyar Rádió, 1978 és 2011 között a Magyar Televízió munkatársa volt. A 30 perc alatt a Föld körül című rádiós magazin alapító szerkesztője. Külpolitikai riportjai, dokumentumfilmjei tették ismertté.
Közel 100 országból tudósított, Albániától Észak-Koreáig, Afganisztántól Vietnamig. Interjúalanyai között szerepelt Helmut Schmidt és Teréz Anya, Simon Peresz és Hamid Karzai. Főbb műsorai: Panoráma, Objektív, Úton, PoliTour. Több szakkönyve is megjelent. A Magyar és Nemzetközi Ki Kicsoda külpolitikai szerkesztője is volt. Kapott Táncsics Mihály- és Pulitzer-emlékdíjjat is.
De nekem – persze a teljesítménye imponáló -, nem ezért fontos ember az életemben, hanem azért, mert a barátom.

2018-11-29 15 óra Elképzelem, ahogy misternek szólítom. Látom, ahogy megigazítja a csokornyakkendőjét, s épphogy emeli nemlétező cilinderét és biccent. Oroszlán fejű sétapálcáját a zongorához támasztja, majd a fekete bársonyból készült kalapot hanyag mozdulattal a hangszer tetejére teszi, fehér kesztyűjét elegáns mozdulattokkal húzza le sápadt, hosszú ujjairól, s beledobja az ásítozó fejfedőbe. Aztán szótlanul a zongora mögé ül, finom lénye rebben szinte, s játszani kezd. Még nem énekel. Hirtelen a fekete zongoraszéken törzsét felém fordítja, rám néz, keze még a csont billentyűkön és mesélni kezd. Mesélni az idő és tér viszonyáról, csillagokról, Sinatráról, a testvéréről, a balatoni emlékeiről, a másság tiszteletéről, a tehetség szentségéről, a képeiről, amit még nem festett meg, a cirkuszról, a veszteségeiről és a megbocsájtás öröméről.
Aztán énekelni kezd. Psotául, Máté-sul és amerikaiul.
Mr. Bézs, alias Gábriel, aki Farkas Gábor is, elegáns, érzékeny, sérülékeny. Művész. Nem művész úr, nem celeb, nem ripacs! És nem is bohóc, bár félszeméből mintha könny csordulna.
Színpadra! – mondom majd, de a fények helyett csak a felgyulladó adás-jelző felirat jelzi, hogy ég ez a fiú belül is.

Adás! A stúdióban Gábriel és a Fodor.

2018-11-22 15 óra Van 3 gyereke, írt 5 könyvet, van Rózsa Ferenc díja, Aranytolla, s van 87 éve. Ez utóbbit nem lehet elvenni tőle. Életének javát az MTI-ben dolgozta le. Volt fullajtárriporter, jóval később bécsi, genfi, washingtoni tudósító. TV-műsorban először az ORF-ben szerepelt, majd az MTV-ben fontoskodott a Híradó kommentátoraként, külföldi tudósítóként, riportfilmek készítőjeként. Volt még sok más is, de a legfontosabb – nekem –, hogy dolgozhattam, dolgozhatok vele. Profi. És elegáns és fanyar, és már bölcs és humora van.
Mr. Bézs ezúttal Heltai András. Aki kérdezi, Fodor János

2018-11-15 15 óra Ms. Bézs

asajtósamiciaszabógabi. Írásjelek, nagybetűk és szóközök nélkül betű halmaz, mert az egykor színésznőnek készült tanodásról – aki azóta lett valaki -, nem tudom, mit emeljek ki.

Ő a Sajtós. Ő a Mici. Ő a Szabó Gabi.

Ő az, aki vágyik a szeretetre, az elismerésre, a szereplésre, az „első sorban levésre”, a hírnévre, az anyagi biztonságra, a családra, az utazásra, a jobb kocsira, mindenségre.
Mici repül, zuhan, újrakezd, hisz, csügged és megint. Aztán kávézni hív.
November 13-án, pénteken született…

Szerepjátszó és őszinte, főszereplő és háttér ember, egyszerre. Ő az, aki ezerrel száguld, míg garázsba nem tolja magát, ahol eldugja fájdalmait, ráncait, hogy aztán kisimulva, rátervezett ruhában ismét villanjon, hogy tessék, itt vagyok, hogy műsort vezessek, hogy kamerák előtt lehessek, hogy szervezzek, hogy pördüljek és arassak!

Tapsra vágyik, meg fényre és sok mindent tesz is ezért. Bézses, a kezdetektől. Biztos ember, miközben gyakran esendő, bizonytalan. Nő.

Aki kíváncsi arra, hogy igazam van e, aki tudni szeretné, hogy milyen ember is a Mici, hogy honnan jött a Gabi, hogy hova tart a Sajtós, az hallgassa meg azt a műsort, aminek az a címe, Ms. Bézs.

A Szabó Gabit, az édesanyát a Fodor kérdezi majd.

2018-11-08 15 óra Azt hiszem, sokat tudok Szegváriról. Azt hiszem, semmit nem tudok Katiról.
Ha kellőképpen elbizonytalanítottam magamat és Önöket, akkor hallgassuk meg, mit mond a saját életéről az az asszony, akit milliók néztek a királyi tévében, aki ha szabad azt az elcsépelt mondatot használnom, letett valamit az asztalra. Mindenki asztalára.
Ezen a héten Szegvári Kati a Ms Bézs. A fényképe alá, ami a honlapunkon van, s elvezeti a hallgatót a műsoraihoz, a következőket írta: „…A BÉZS számomra a szabadság, az elszántság szimbóluma……..”
Én, a kérdező most csak annyit tennék ehhez az utóbbi mondatához, hogy „a Szegvári” elszánt, kemény, határozott és szabad ember, miközben az élet, s főként a hely, ahol él, mindent megtesz azért, hogy ne legyen szabad. De Szegvári mégis szerencsés. Megadatott neki egy olyan korszak, egy olyan televízió, ami a gyerekeinknek már nem.

2018-11-01 15 óra Neve Ámon Henriette. Szívem szerint Ámonnak szólítanám, de mindenki Henijét már nem lehet így. Fogalommá vált az újlipótvárosi csaj, az, aki süt neked, aki felfedez, aki etet, aki ment, aki tévés, aki producer, aki mindenes. És Heni aki Ámon Bézses is.
Jelenség. Piros rúzs, dögös szerkó, illatfelhő. Vagy inkább csak felhő. Suhan, megold, felemelkedik, zuhan. Csapatjátékos és mégis mindig egyedül. Nagyon egyedül.
Szeretném Önnek be és megmutatni, mert jó ember. Mert kis ember. Mert egyszerre Ács Feri és Nemecsek. Mert Heni az, aki nem csak süt neked, de el tudja dalolni, hogy szép az élet, pedig nem az. Nagy nem mindig az. Vagy szép, de nehéz.

2018-10-25 15 óra Ms. Bézs.

Szeretném önöknek bemutatni a Rádió Bézs munkatársait!

Ezúttal Faragó Juditot, aki tudtommal soha nem kapott semmilyen állami kitüntetés, akiről még egy fényképet is nehéz találni, akiről azt végképp nem lehet mondani, hogy magamutogató, előtérbe törekvő lett volna bármikor is. És mégis. Faragó Judit hosszú évtizedek óta rádiós-újságíró, méghozzá a javából.

Kíváncsi vagyok Faragó Juditra én is. Röstelkedve vallom be az okot. Bár évtizedek óta ismerem, alig tudok róla valamit. Tudják, azért ez elgondolkodtató. Meglehet, hogy most a nyájas / és nem nyálas! / olvasó is felteszi a kérdést magának, ismerem X éve a munkatársamat, és szinte semmit nem tudok róla?!

Amit én tudok – az interjú elött – Faragóról:

– Korrekt, megbízható, pontos, lelkiismeretes. / Csupa olyan tulajdonság, aminek értéke napjainkban szinte nincs is, kivétel a Bézsben. /

– Budán lakik,  azt hallottam emeleten, meredek utcában, lépcsők között.

– Van férje. Történész, újságíró.

– Hozott két és fél éve egy szőnyeget a Bézsbe. Szeretjük. A szőnyeget. Őt nem ezért.

– Faragó bosszantóan jól ír, ráadásul kiváló jegyzeteit F. J. aláírással  látja el. / Ez bizony két ok miatt is dühít. 1. mert nagyon jók. 2. mert a végén az én nevem kezdőbetűi díszelegnek. /

2018 októberében Faragó Juditot, aza F.J.-t bemutatja Fodor János, azaz F.J.

2018-10-18 15 óra A Bézs koronáját ma Ráduly Margit viseli.
Egyetlen dal helyett lesz négy vagy öt, de a mese ugyanazon a hangon szól majd. Igen, az agyonbagózott, a rekedtes, a mély, a jellegzetes hangon. Margitén.

Elhatározott szándékom szerint – miszerint ismerjék meg jobban a Rádió Bézs munkatársait (!) – kérdezek vagy hallgatok megint.

Szó lesz díványról, veszteségekről, szerelmekről, ráncokról, anyáról és szabadságról. Mert az a legfontosabb tán, persze ha van mit enni, ha van hol lakni. Vagy akkor is, ha nincs.

Nem esik szó a kedvenc teraszáról, se a barátairól. Nem beszélünk betegségekről és politikáról is csak csínján, bár a hallgató tudja, hogy kérdezettnek és kérdezőnek is markáns véleménye van a máról. Is.

A mese ezúttal is az üveghegyen túl kezdődik, amikor még a munkakönyvekben leginkább egy bejegyzés volt található. Persze nem a Margitéban. Szóval, történt egy s más ebben az eddig is hosszú életében, ami remélhetően még sokáig tart. Nem mondom hát, hogy itt a vége, fuss el véle!
Racs, azaz Ráduly, „a Margit”, reményeim szerint még sokáig mesél és nem csak az unokáinak.

2018-10-11 15 óra Mr. Bézs ezúttal Galkó Balázs.

Nem kérdezem tőle, hány fimben szerepelt.
Nem kérdezem tőle, hogy mik voltak a főbb szerepei a színházakban. ( Sok volt, sok színházban, régen. )
Nem kérdezem, támogatott, tűrt vagy tiltott mostanában. Mert tudom.
Tudom, azt is, hogy Galkó az ország egyik, ha nem a legjobb versmondója.
Sok mindent nem kérdezek, mert úgyis elmondja.
Galkó szabadságról és szerelemről álmodik akkor is, ha ébren van.
Galkó azt mondja, legyőzte a rákját.

Galkó azt hiszem boldogtalan.

De Galkó lobog még mindig, bár egyre több a ránca, ami amúgy meglep, mert azt hittem több nem fér már az arcára.

2018-10-04 15 óra Mr. Bézs ezúttal Zentai lászló.

Amit tudok: Hangmester. Nélkülözhetetlen. Apa. Vált már. Az orrát újraszabták. Imádja Federert, a Fradit. Jogosítványa nincs. És pénze se sok.
Amit nem tudok, megkérdezem.
Szerintem érdemes a figyelemre.

2018-09-27 15 óra Azt hinné az ember fia, aki évtizedek óta köz szerepel, beszél a dobozba (rádió), szerkeszt, vezet, nos, azt nem kell bemutatni. Szóval a „RÁDIÓST”, ha nem is mindenki, de milliók ismerik.
Azt hiszem nem így van. Mr. Bézst lehet, hogy sok millióan hallgatták, lehet, hogy sokat tudnak róla, de mégis keveset.
Ha a Rádió Bézs egy bulvár rádió lenne, az ajánlóm első sorában az állt volna:
A halott megszólalt! Exkluzív interjú csak nekünk, csak most!!!! Csak a Rádió Bézsnek!
De nem vagyunk szenzációt kereső adó. Csak egy értékeket közvetítő internet rádió a Bézs, ami megpróbál bemutatni egy kollégát, Rékai Gábort.
Aki kérdezi, Fodor János

2018-09-20 15 óra Mr. Bézs

Szeretném önöknek bemutatni a kollégáimat, a Rádió Bézs munkatársait!
Ezúttal Frank Ivánt, az ÚJSÁGÍRÓT. Igen, nagybetűvel írtam, mert Iván az utolsó bölények egyike. Aranytollas újságíró! A legnagyobb szakmai – és nem állami (!) – kitüntetés ez, s nem vitatható, hogy megérdemelte.
Iván volt már totó-lottó ügyintéző, pedagógus, táborvezető, napilapos, hetilapos, folyóiratos. Volt újságíró gyakornok, újságíró, rovatvezető-szerkesztő, szerkesztőség vezető, főszerkesztő helyettes, főszerkesztő. Minden volt a nyomtatott sajtóban, de belekóstolt a könyvszerkesztésbe, a könyvírásba, a televíziózásba is. Néhány éve szerkesztett már műsorokat a Civil rádióban is, de vezetni – nos, azt a Rádió Bézsben kezdett. Nem kell elnézőknek lennünk, jól csinálja ezt is.
55 perc a miénk lesz. Ülök majd vele szemben a studióban, s azt képzelem, nagy időket idéz majd. Mert tudni akarom, milyen volt 65-ben az Ifjúsági Magazin, a Staféta, a Polip rockmagazin, a Griff, a régi Népszava, a Kurir, a Magyar Sajtó, az FHM magazin, vagy épp story- e Story magazin.
De lehet, hogy mindezt hagyjuk a fenébe, s az Auschwitzba hurcolt anyukájáról, vagy édesapja hiányáról mesél majd, hiszen őt munkaszolgálatosként hívta a „Haza” 1942-ben meghalni. Négy hónappal Iván születése után, a Donnál vesztette életét, soha nem derült ki, hogy hogyan.
Milyen férfi lett hát Frank Iván? Mi a fontos és mi nem? Hol a nagyszülők sírja, a barna, savanyú kenyér szaga? Hol vannak a gyerekei, mekkorák az unokái? Miért jó neki a feketétől a tört fehérig Bézselni?
Ki az a Frank Iván? Aki kérdezi: Fodor János

2018-09-13 15 óra Ms. Bézs

Szeretném önöknek bemutatni a kollégáimat, a Rádió Bézs munkatársait!

Ezúttal Bagosi Mártát, akiről most leírok néhány hívó szót, töredéket, jellemzőt, benyomást:

Mosoly, derű, anya, cipők, Olaszország, könnyek, pénz és annak hiánya, újrakezdés, gödrök, válás, kilók, divat, mosogató, grafológia, ezotéria, jóga, tenger, Nagyvárad, Biondi, titkárság, Bézs, lent, fent, ház, remény, bukás, teli pohár, tisztaság.

Ki hát ez nő, kicsoda (csoda-e) Bagosi Márta? Amúgy én azt állítom róla,hogy az, meg azt hogy 29 éves, de persze az utóbbiról tudom, hogy füllentek.

Aki kérdezi: Fodor János.

2018-09-06 15 óra Azt gondolom, egy induló sorozat elé elég egy általános mondat: Szeretném önöknek bemutatni a kollégáimat, a Rádió Bézs munkatársait!

Ezúttal Kerényi Pétert, akiről most leírok néhány hívó szót, mondatot, töredéket: Aki mer, az nyer! (1973-at írtunk akkoriban. ) Játék a betűkkel, Kapcsoltam! Kicsoda, Micsoda? Van benne valami! Van képünk hozzá! Soha jobb kor! Szerencsekerék, Mindent vagy Semmit! Az Ország tesztje, a Pókerarc, Legyen Ön is milliomos! Közben újságot ír, angol nyelvű havilapok főnöke, nyaranta idegenvezető Európában és a tengerentúlon. Több mint másfél évtizedig Zwack Péter személyes tanácsadója, és a Zwack Unicum kommunikációs igazgatója. Volt Ő a Budapesti Operabál sajtófőnöke és a Budapesti Fesztiválzenekar szponzor-menedzsere.Írt riportkönyvet Angliáról, rádiózott a Táskarádióban, társaival alapított weboldalt, jó címmel: Öreg a nénikéd! Így aztán tanít a Milton Friedman (eleddig Zsigmond Király) Egyetem Szenior Akadémiáján.
Ki hát ez a pasa, kicsoda (csoda-e) Kerényi Péter? Amúgy ő azt állítja magáról, hogy 29 éves, 36 esztendő tapasztalattal.

Aki kérdezi: Fodor János