Didzseridu – Bankhardt Judit

Időpont: Csütörtök 14.00-15.00  Ismétlés: Szombat 14:00-15:00

Műsorvezető: Bankhardt Judit

Néhány éve Ausztráliában élek. Ha többet akarsz tudni rólam, akkor hallgasd meg a Ms. Bézs című műsorban velem készített interjút.

https://www.radiobezs.hu/radiobezs_files/Archívum/2022/0825_0900.mp3

Ha többet szeretnél tudni a világról, egy távoli földrészről, Ausztráliáról, akkor hallgasd a Didzseridu című műsort is!

2023-01-26 14 óra Ausztrália nemzeti ünnepére, az Ausztrália Napra, ami január 26-án van, különleges műsorral készültem. Terítéken a zene, mégpedig a klasszikus zene. Ehhez beszélgető partnerem a nagysikerű operaénekes, Molnár Judit, aki már 12 éve él a szigetországban. Az ő története mindenképp egyedülálló, hiszen nemzetközi sikerei okán, Ausztráliábban gyakorlatilag tárt karokkal várták, szakmailag a legmagasabb szintre jutott, és sikere és népszerűsége azóta is töretlen.

Beszélgetünk még a magyar és az ausztrál zenei képzésről, a különleges helyszínekről, ahol Judit fellépett itt, Ausztráliában, például víztározóban vagy barlangban is. (undergroundopera.com.au)

A zenei betétdalokban pedig előkerül a musical, híres és népszerű ausztrál énekesek előadásában, mint Anthony Warlow, Ana Marina és Lucy Maunder. Ez utóbbival, egyébként, Judit rendszeresen együtt koncertezik.

2023-01-19 14 óra Az adás vendége Brisbane-i Magyar közösségi rádió, a Radio Jam szerkesztő-műsorvezetője, Potzy Benedek volt.

www.4eb.org.au/shows/radio-jam-mon-hungarian

Megtudhattuk tőle, hogy milyen is egy ilyen közösségi rádió a multikulturális Ausztráliában, és arról is mesél, hogy hogyan került Ausztráliába, hogy milyen volt az Adelaide-ben eltöltött négy év.

Az is kiderült Ben-ről, hogy zenész, zenekara van, a FOTO, vagyis Fenton Of The Opera és zenei producer is. Például, ő a menedzsere Tané-Rua-nak, a maori és boriginal felmenőkkel rendelkező rendkívül tehetséges zenésznek, aki gyerekkora óta ír zeneszámokat, úgymond, a vérében van a zene.

Az adásban szereplő zeneszámok egyébként mind olyanok, amelyeket a magyar közönség eddig még biztosan nem hallhatta, vagy legalábbis nem ilyen formában!

( A 2022.09.29-i adás ismétlése )

2023-01-12 14 óra A mostani adásban is Új-Zéland a téma és beszélgetőtársam ezúttal is Lipóth Petra, az auckland-i tiszteletbeli konzul. Ma részletesebben beszélünk a Working Holiday vízumról és az úgynevezett WWOOF-ingról.

https://wwoof.nz/

Szóba kerül a kiwi, ami Új-Zélandon éppen három dolgot is jelent. Beszélgetünk a repülni nem tudó madarakról, amelyekből talán épp ebben a szigetországban él a legtöbb. És, hogy vajon milyen nemes szolgálatot tett egy magyar vizsla az itteni madárvilág megőrzéséban.

A kormányfő, Jacinda Ardern kapcsán szóba kerül még a nemek közötti egyenjogúság, a nők választójoga, amelyet először a világon Új-Zéland adott meg, és megemlítjük az első aranyásókat is.

Beszélgetünk a tömegközlekedésről, a szállás lehetőségekről és a kihagyhatatlan látnivalókról is.

Vendég előadóművész ma a Crowded House őse, a Tim Finn által alapított Split Enz lesz, de becsempészünk egy kis Crowded House-t is, ami Petrával közösen mindkettőnknek nagy kedvence.

2023-01-05 14 óra Az év első Didzseridu műsorában rögtön Új-Zélandra repülünk, ahol most épp pont annyi az idő, mint Magyarországon, csak épp másik napszakban. Ebben az adásban beszélgetőtársam Lipóth Petra, aki nemcsak az Auckland-i Magyar Klub elnöke, hanem a nemrégiben kinevezett tiszteletbeli konzul is. És, minthogy rendes, pénzkereső munkája bevándorlási ügynök, első kézből kaphatunk tőle útbaigazítást mind a magyar, mind az új-zélandi jogszabályokkal kapcsolatban.

https://shorevisa.co.nz/

Szóba kerül még az auckland-i magyar közösség, a két évvel ezelőtt indult magyar iskola és az új-zélandi oktatási rendszer is.

www.aucklandhungarianclub.org.nz

Vendég előadóművész ma a Christchurch-ben született, de ma már Auckland-en élő Bic Runga lesz, akinek a gyerekei épp Petra lányaival járnak egy iskolába!

2022-12-29 14 óra A Szilveszteri műsorban inkább több lesz a zene mint a beszéd. A zenék, amelyeket válogattam, mind az ausztrál slágerlista élmezőnyében végeztek az idén. Sia, Dean Lewis, The Kid Laroi, Luude jól ismert slágerei.

Persze, azért lesz benne kis ausztrál programajánló is, hogy hogyan ünnepelnek Sydney-ben, Melbourne-ben vagy éppen Brisbane-ben.

Sziveszter, ahogy az Aussie-k ünneplik!

2022-12-22 14 óra Ma a Karácsony lesz a téma, talán nem is olyan meglepő. Mesélek egyebek közt az ausztrál karácsonyi hagyományokról, a karácsonyi ételekről, a karácsonyi rendezvényekről, a meseszerűen feldíszített házakról, és mindenről, amitől más a Karácsony itt, a déli féltekén.

Beszélgetőtársam ma nem lesz, de annál több énekes, zenész, vendég művész látogat el hozzánk, Colin Buchanan, Greg Champion, Glen Singleton, Lee Kernaghan, a Polish Club, Damien Cowell, Liz Stringer, Tim Minchin és ,persze, az AC/DC is vendégszerepel!

Karácsony Aussie módra!

2022-12-15 14 óra A mai alkalommal Új-Zélandra látogatunk. Beszélgető társam, Kriskó Lívia, a Gyűrűk Ura után beleszeretett az országba. Évekig élt ott, és ide, Ausztráliába, már Új-Zéland-i állampolgárként érkezett. Ebben az adásban Lívia mesél…
Az énekes, vendég művész a horvát-ír származású, de már Új-Zélandon született Lorde lesz, teljes nevén Ella Marija Lani Yelich-O’Connor.

2022-12-08 14 óra Megtudhatják, hogy mi is az a Didzseridu, hogy hogyan is kötődik Ausztráliához, és hogy miért választottam épp ezt a címet egy Ausztráliáról szóló zenés műsornak.

Beszélek a kedvenc Aussie zenekaromról, a Crowded House-ról, akik hamarosan kezdik az ausztrál turnéjukat.

És mesélek egy kicsit magamról is, arról, hogy milyen is volt a megérkezésem a kontinensnyi országba.

( A 2022.09.15-i adás ismétlése )

2022-12-01 14 óra Ahogy a múlt héten ígértem, ma tovább beszélgetünk Huszár Zorával és Boros Balázzsal. Egyebek közt arról, hogy milyen volt itt megszokni a támogató család, a nagyszülők nélkül. Hogy milyen volt rádöbbenni, hogy innen nem lehet akármikor, csakúgy hazaugrani három gyerekkel… Hogy hogyan “pótolta” a család számára Magyarországot a Szivárvány Magyar Iskola és a Gold Coast-i magyar közösség.

És az is kiderül, hogy hogyan jutottak el az állampolgárságig ilyen rövid idő alatt. Szerintem, ezt ennél rövidebb idő alatt nem is lehet megcsinálni! Egyedül nekik sem sikerült volna. De mindazzal a rengeteg segítséggel és támogatással, ami kezdettől fogva körülvette őket, megtörténhetett a csoda!

Mai zenészünk az INXS lesz, akik nagyon népszerűek voltak a nyolcvanas, kilencvenes években!

2022-11-24 14 óra A mai műsorban sok érdekes témáról lesz szó. Szóba kerül, a tanuló vízum (Student Visa), az egyetemi tandíjak és az is, hogy bevándorláskor mennyire fontos a bevándorlási ügynök (migration agent) személye és regisztrációja. Ez utóbbihoz az alábbi linken kis segítséget is kaphattok:

https://www.mara.gov.au/…/find-registered-migration…

Beszélgetünk a napköziről, és a takarítás terápiás és személyiségformáló hatásairól. (Nem vicc, komolyan! )

Ezekhez mai beszélgető társaim Huszár Zora és Boros Balázs, akik három gyermekükkel tanuló vízummal érkeztek Ausztráliába, és öt évvel később már átvehették az ausztrál állampolgársági oklevelet is. A történetük minden tekintetben példaértékű. A Gold Coast-on élő házaspár számára a legfontosabb az őszinteség és a lojalitás, ez az, ami átsegítette őket a kihívásokon. Érdemes meghallgatni Őket!

Mai zenészünk Zora és Balázs egyik nagy kedvence, Nick Cave lesz, aki már a hetvenes évek vége óta mind a mai napig aktívan zenél. Olyannyira, hogy épp most van az ausztrál turné, itt, a Gold Coast-on december 10-én lép fel.

2022-11-17 14 óra Miután kedves rádiós kollégám már hetek óta rágta a fülem, hogy szeretne egy adást készíteni a magyarországi közönségnek, úgy gondoltam, hogy eleget tehetek ennek a kérésnek. Ez azt jelenti, hogy ne lepődjetek meg, ha a mostani adás teljesen másmilyen lesz mint az eddigiek, és a kellemes női hang helyett egy bársonyos férfi hang fog megszólalni. Pótzy Benedek, aki a negyedik adásban a beszélgető társam volt, most szerkesztő-műsorvezető lesz! Több részletet nem árulok el, hallgassátok szeretettel! Lesznek jó kis zenék: Delta, AC/DC, Tené Rua és még sokan mások!
Ha tetszett a műsor, akkor máskor is megkérem Benedeket, hogy ugorjon be helyettem! A jövő héten jövök vissza!

2022-11-10 14 óra Minden évben november első keddjén van a Melbourne Cup, a legnagyobb lóverseny Ausztráliában. Ennek kapcsán Melbourne-be látogatunk, ami itt a sport fővárosa. Szóba kerül a krikett, a Forma 1, a Grand Slam, az ausztrál foci és még sok másik sport is, amiért rajonganak az Aussie-k.

Az is kiderül, hogy vajon mivel töltik a Melbourne-iek a karácsonyt és hogy mennyire kell tartanunk egy cápatámadástól. Mai beszélgető társam a Melbourne-i születésű, mondhatnám lokálpatrióta Mikecz Péter, aki egyebek közt az egyik helyi rádió munkatársa, aki azt is elmondja, hogy Melbourne-ben van a legnépesebb magyar közösség Ausztráliában.

A zenéről ma Kylie Minogue gondoskodik, akit nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen karrierje a Szomszédok című sorozatban való szereplése óta, immár negyedik évtizede, töretlen.

2022-11-03 14 óra Ma folytatom a beszélgetést Guth Csilával és Guth Zoltánnal. Beszélhetünk arról, hogy mennyiért lehet venni jó állapotú használt autót, hogy hogyan lehet itt vállalkozást alapítani, hogy hogyan lehet ezt itt sikerre vinni. És, persze azt is megkérdezem Csilláéktól, hogy Nekik milyen volt az elején, amikor 17 évvel ezelőtt ide költöztek két iskolás gyerekükkel. Vajon, Ők is takarítással kezdték, mint sokan mások, vagy valami másból próbáltak megélni? Csilla és Zoltán azok közé a párok közé tartoznak, akik sikerrel vették az akadályokat, és a kihívások ellenére nemcsak, hogy együtt maradtak, de mind párként, mind családként igazi szövetség alakult ki közöttük. A “receptet” megosztják Velünk is!

Vendégművészünk az AC/DC, na, végre, csakhogy előkerül a talán legismertebb Aussie zenekar! Bár, nem nagyon kell őket bemutatni, azért mondok róluk pár szót. És azt is elárulom, hogy miért és mióta nevezik az ausztrálok magukat Aussie-nak!

2022-10-27 14 óra Ma az autózásról lesz szó. Mi kell ahhoz, hogy autót vásároljunk, hogyan történik itt a műszaki vizsgáztatás, mi kell a jogosítványhoz (ezt érdemes meghallgatni!!!), milyenek a közlekedési szabályok. “Iszik vagy vezet” – vagy mégsem? Kiderül, hogy mi is az a School Zone és hogy miért kell nagyon vigyázni a mákos beiglivel! Mákos beigli??!! Na, az meg hogy jön ide?? Ezt is elárulják mai beszélgetőtársaim: Guth Csilla és Guth Zoltán, az ACE Mobil Safety Certificate tulajdonosai.

Delta Goodrem énekel, zenél, aki Csilléák nagy kedvence. Deltáról már sokat meséltem a Didzseridú első adásában, ha többet szeretnétek tudni róla, hallgassátok meg azt is!

2022-10-20 14 óra Ma az ausztrál iskola lesz terítéken. Meghívtam hozzá két vendéget, akik belülről látják az itteni iskolarendszert. Boros Nina érettségi előtt áll, Boros Lulu pedig kilencedikbe jár. A diáklányok még Magyarországon kezdték az iskolát, ezért látják, érzékelik a különbségeket. És annak ellenére, hogy a lányok már jópár éve itt élnek, még mindig gyönyörűen beszélnek magyarul!

Szokásomhoz híven, szubjektíven objektíven beszélgetünk az egyenruháról, a menzáról, az iskolai követelményekről, a tantárgyakról, az iskolai programokról – hogy milyen is mindez diákszemmel.

A zenéről a fiatalabb generáció körében is nagyon népszerű Sia gondoskodik. Sia Kate Isobel Furler 1975-ben született Adelaide-ben, Dél-Ausztráliában. Az énekesnő másoknak is ír számokat, sőt, film betétdalokat is, szerzerményeit hallhattuk olyan filmekben, mint például az Éhezők Viadala, a Twilight Saga vagy A szürke ötven árnyalata. A mai adásban megszólalnak legnagyobb slágerei: a Chandelier és a Cheap Thrills is.

2022-10-13 14 óra A mai műsorban folytatjuk, ahol múlt héten abbahagytuk Borsos Mariannával és Viparina Gáborral. Továbbra is Katherine, az Északi Terület (Northern Territory). Lesz szó arról, hogy Mariannáék mivel foglalkoznak, hogy milyen kapcsolatban vannak a helyi őslakos közösséggel. Beszélünk arról, hogy mekkora a munkaerő hiány és ezzel összefüggően milyenek a fizetések.

És szóba kerül még pár trópusi betegség és a kígyók is!

Ha valaki azon gondolkodik, hogy kivándoroljon Ausztráliába, az Északi Területen talán nagyobb eséllyel kaphat vízumot. Persze, csak akkor, ha néhány éven keresztül el tudja viselni a helyi körülményeket…

És azt is megemlítem, hogy milyen egyszerű is az időutazás Ausztráliában, avagy pár mondat az időzónákról.

A mai adásban a kizárólag őslakosokból álló banda, a Coloured Stone zenél. A zenekart 1977-ben alapította Bunna Lawrie a Koonibba Mission-ben (Dél-Ausztrália), de később áttelepültek az Északi Területre, és tartózkodtak néhány évig Katherine-ben is. Azóta is aktívan koncerteznek. Bunna Lawrie, az alapító, aki a Colored Stone énekese és szövegírója, egyben egy őslakos “elder”, sámán és mesemondó is.

2022-10-06 14 óra Ebben az adásban Ausztrália egyik legkevésbé ismert részére, az Északi Területre (Northern Territory) látogatunk. Megtudhatjuk, hogy milyen az élet a trópusokon: milyen az idő, milyenek házak, mennyiért lehet házat bérelni, milyen a közbiztonság és hogy hogyan történik az áruszállítás a road train-nel. Segít bennünket eligazodni az ott élő magyar házaspár, Borsos Marianna és Viparina Gábor. Ők már hatodik éve élnek a mindentől távol eső (a legközelebbi város, Darwin 320 km) kilenc ezres lakosú városkában, Katherine-ben, ahová már tényleg csak teli tankkal és három napi élelemmel, vízzel érdemes elindulni! Emoji

És, persze, lesz szó a krokodilokról is! Ki nem hagytam volna!

A jó zenékről a Darwin-i születésű, őslakos származású Jessica Mauboy gondoskodik, akit a 2018-as Eurovíziós Dalversenyen már láthatott és hallhatott a magyar közönség is.

2022-09-29 14 óra A mai adásban vendégem a Brisbane-i Magyar közösségi rádió, a Radio Jam szerkesztő-műsorvezetője, Potzy Benedek.

www.4eb.org.au/shows/radio-jam-mon-hungarian

Megtudhatjuk tőle, hogy milyen is egy ilyen közösségi rádió a multikulturális Ausztráliában, és arról is mesél, hogy hogyan került Ausztráliába, hogy milyen volt az Adelaide-ben eltöltött négy év.

Az is kiderül Ben-ről, hogy zenész, zenekara van, a FOTO, vagyis Fenton Of The Opera és zenei producer is. Például, ő a menedzsere Tané-Rua-nak, a maori és aboriginal felmenőkkel rendelkező rendkívül tehetséges zenésznek, aki gyerekkora óta ír zeneszámokat, úgymond, a vérében van a zene.

Az adásban szereplő zeneszámok egyébként mind olyanok, amelyeket a magyar közönség eddig még biztosan nem hallhatta, vagy legalábbis nem ilyen formában!

2022-09-22 14 óra Ez a mai mind tartalmában, mind zeneileg egy rendhagyó műsor.

Szeptember 22 Nemzeti Gyásznap lett Ausztráliában, búcsúzás II. Erzsébet királynőtől. Ennek kapcsán szó lesz kicsit az ország történelméről, hogy mióta királyság Ausztrália, hogy mennyire népszerű az uralkodó, és hogy emiatt vajon lesz-e megint népszavazás a köztársasággá válásról.

A zenék is mind olyanok, amelyek nagy jelentőséggel bírnak Ausztráliában: ezek közül mind volt, lett vagy lehetett volna Ausztrália nemzeti himnusza.

Nem lesz még egy ilyen jellegű műsor. Ezúttal, a királynőre emlékezve, úgy gondoltam, ez még belefér.

Különösen azoknak ajánlom, akik az ausztrál állampolgársági vizsgára készülnek, mert a mai műsor érinti nagyjából az összes kérdést! Emoji Hallgassatok.

2022-09-15 14 óra Ahogyan az előző adásban ígértem, elárulom, hogy mi is az a Didzseridu, hogy hogyan is kötődik Ausztráliához, és hogy miért választottam épp ezt a címet egy Ausztráliáról szóló zenés műsornak.
Beszélek a kedvenc Aussie zenekaromról, a Crowded House-ról, akik hamarosan kezdik az ausztrál turnéjukat.
És mesélek egy kicsit magamról is, arról, hogy milyen is volt a megérkezésem a kontinensnyi országba.

2022-09-08 14 óra Kylie Minogue, Jason Donovan, Guy Pearce, Natalie Imbruglia, Delta Goodrem, Margot Robbie. Vajon mi a közös bennük? A Szomszédok (Neighbours) című teleregény, amelynek 37 év után idén júliusban vetítették az utolsó epizódját. A Fináléra megint összejött a régi csapat.

Delta Goodrem alakította Olivia Newton-John-t az Oliviáról készült életrajzi mini tévésorozatban (Olivia Newton-John: Hopelessly Devoted to You). Ők ketten nemcsak pályatársak, hanem sorstársak is voltak.

És Judith Durham, a The Seekers együttes egykori énekese…

Egybek közt Róluk mesélek.