Csokicsodák – Lusztigh Mária

Csokicsodák  Műsorvezető: Lusztigh Mária

Betekintés a cukrászat csodálatos világába. Sütik, cukrÁSZ-ok, ízlelőbimbók.

2023-07-11 22 óra Santavecz Andreával beszélgettem, aki utazgatott a világban kicsit közgazdászkodott, kicsit autókereskedésben dolgozott, pályázatokat írt, totálisan teljesen távol van az én szakmámtól, viszont egy beszélgetés folyamán kiderült, hogy nagyon sok helyen járt a világba, különleges helyeken és én ezen felbuzdulva engem érdekelt ez a téma, hogy mégis milyen süteményekkel vagy édességekkel találkozott és esetleg miket próbáld ki.

( A 2016.03.03-i adás ismétlése )

2023-07-04 22 óra A krémesről beszéltem egy kicsit bővebben, nagyon sokféle krémes létezik, egy olyan cukrászati sütemény, amely zsiradékkal készült leveles tésztából sütött lapokból és közéjük töltött lágy vaníliás főzött sárga krémből áll. Négyzet vagy téglalap alakúra szeletelt por cukorral meghintett tetejű sütemény. Kicsit visszanéztünk az időben a 16. századig, hogy honnan is ered a krémes kifejezés és hogy mennyit változott az elmúlt időben mi az a sárga krém és mitől más egy egy cukrászdában a kérelmes.

( A 2016.02.25-i adás ismétlése )

2023-06-27 22 óra Folytatom a hagyományőrző magyar sütemények történetét.
Mitől kullog egy tészta a vízen? Miért nevezik a csokoládés tejszínes süteményt rigójancsinak. Kiről nevezték el a Rákóczi túrós-lepényt?

( A 2016.02.11-i adás ismétlése )

2023-06-20 22 óra Van, hogy két embert, akinek más az életútja, más a hivatása, mégis összeköt valami. Pártai Lúcia volt a Csokicsodák című műsorom vendége, és a sütemények szeretete mellett kibogoztuk a közös szálat.

( A 2016.02.04-i adás ismétlése )

2023-06-13 22 óra A Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozásra kerültek a magyar hagyományőrző sütemények. A Csokicsodák műsorában a Dobos torta, az Eszterházy torta és az Indiáner történetét és a készítését ismerhették meg.

( A 2016.01.28-i és a 2016.02.18-i adás ismétlése )

2023-06-06 22 óra A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen január 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján, december 26.-án, Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor, január 20.-án kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. Alig ért véget a karácsonyi sütés időszaka, máris lehet folytatni a süteménykészítést. A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége a farsangi fánk.

( A 2016.01.14-i adás ismétlése )

2023-05-30 22 óra Akár cukrász, akár háziasszony egyformán sokat tartózkodik a sütő mellett. Sziklainé Farkas Bernadett is így van ezzel, aki Budapesten már dolgozott hotel cukrászatán, kávéházban, termelőben, de tanította a fiatal generációt. Önmagát néha univerzális konyhagépnek nevezi, főleg így év végén. Beszélgettünk a zserbó, a bejgli készítéséről, és persze közben „szakmázunk.

( A 2015.12.03-i adás ismétlése )

2023-05-23 22 óra Kedves vendégem Erdélyiné Kiss Rita cukrász szakoktató volt. „Amióta emlékszem cukrász akartam lenni. Soha nem volt más a fejemben. Fogalmam sem volt a szakmáról, hiszen közel-távol nem volt vendéglátós a családban. Mai napig szeretem a munkát, szeretem az édességeket, szeretem az embereket. Bízom benne, hogy jól látok dolgokat és képes vagyok megláttatni másokkal is ezt. És egy nagyon kedves,”tanítóm” azt mondta: ,,Pontosan ugyan annyi jó emberrel fogsz találkozni, mint rosszal”- így az óta is próbálom a jókat megtartani magam mellett.”

( A 2015.11.26-i adás ismétlése )

2023-05-16 22 óra A Csokicsodák vendégéhez több sztorim is kapcsolódik, de van egy különösen kedves.

Aktív cukrász koromban a cukrászdába betért egy fiatal anyuka, akinek a gyermeke többféle allergiában szenvedett. Megkérdezte, hogy „Van olyan tortánk, ami liszt, tojás és tej mentes?”. ???????? Fogalmam sem volt hogyan kezdjek hozzá, egészen addig, amíg nem beszéltem vegán szakács ismerősömmel. Ő azonnal tudta a megoldást, és sikerült örömet szereznem nemcsak az anyukának, de az 5 éves gyermekének a szülinapi tortával. Nagyon sokat tanultam tőle. Bödör Erzsébet hihetetlen finom ételeket és édességeket készít csupa növényi alapanyagokból.

( A 2015.11.19-i adás ismétlése )

2023-05-09 22 óra Friedrich Antal volt a vendég.

( A 2015.11.05-i adás ismétlése )

2023-05-02 22 óra A csokoládé mellett, a másik szerelmemről volt szó: A KARAMELL.

No, ez nem a karamella, ami pirított ízű, szép aranybarna cukor. Ez a szivárvány minden színéből készíthető üvegszerű csoda. Lehet húzni, selymesíteni, fújni, mint a lufit. Hihetetlenül szép világba vittem a kedves hallgatót.

Németh Zoltán „Némóval” beszélgettem, az Ő rajongásig szeretett, nagy szerelméről, amit az internetnek köszönhet.

( 2015.10.29-i adás ismétlése )

2023-04-25 22 óra Vendégem, kacskaringós úton lelte meg a „szerelmet”. Varrónő……színészet…..képzőművészet……tortakészítés…..cukrászat……karamell virágok…… cukorvirágok. Földi Lenkével beszélgettem a cukrászat egy érdekes ágáról, amire véletlenül vagy tudatosan talált, a cukorból készült élethű virágok, figurák készítése.

( A 2015.10.22-i adás ismétlése )

2023-04-18 22 óra Nagyon kedves, csupa mosoly barátom volt a vendégem. Petrezselyem Adrienn, aki már 4 éves korától magába szívta a cukrászda édes, illatos, izgalmas világát. Szerelmese lett a tortadíszítésnek, az artisztikának és 11 évesen külön engedéllyel már tanuló kategóriában versenyzett. Azóta eltelt pár év, és az álmait megvalósította. Nemzetközi versenyeken többször is, érmes helyen végzett. Bejárta a világot, mint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezetője.

( A 2015.10.15-i adás ismétlése )

2023-04-11 22 óra ( A 2015.10.08-i adás ismétlése )

2023-04-04 22 óra Valódi csokicsoda! Csodásan izgalmas a termesztése, a feldolgozása, az összetétele, és a végeredmény!! Ez a CSOKOLÁDÉ!!!! Csupa nagybetűvel. Hogyan porozzák a kakaófa virágát, miért fermentálják a kakaóbabot, mi az a konsírozás, miért egészségesebb az étcsokoládé? Vendégem volt Dani Márk, egy csokoládéforgalmazó cég tulajdonosa, „kibeszéljük” a termesztését és a készítését.

( A 2015.10.01-i és a 2015.11.12-i adás ismétlése )

2023-03-28 22 óra Két különleges tésztáról volt szó. A hengerelt, és a forrázott, vagy égetett tészta. Hengerléssel készítjük a marcipánt, de milyen az a hengergép, és hogyan készül a tészta. Az is kiderült, miért köszönhetjük Mátyás királynak ezt a finomságot. A másik a forrázott. Na, pont nem így ismerik ezt a tészta fajtát. De ha úgy említjük, hogy képviselő tészta, akkor már tudjuk milyen finom sütemény készíthető belőle. Megismerhették, majd édes és sós változatban is tálalhatják. Tartsanak velem ma ebéd után is egy kis nassolásra.

( A 2015.09.17-i a 2015.09.24-i és a 2023.03.21-i adás ismétlése )

2023-03-21 22 óra Két különleges tésztáról volt szó. A hengerelt, és a forrázott, vagy égetett tészta. Hengerléssel készítjük a marcipánt, de milyen az a hengergép, és hogyan készül a tészta. Az is kiderült, miért köszönhetjük Mátyás királynak ezt a finomságot. A másik a forrázott. Na, pont nem így ismerik ezt a tészta fajtát. De ha úgy említjük, hogy képviselő tészta, akkor már tudjuk milyen finom sütemény készíthető belőle. Megismerhették, majd édes és sós változatban is tálalhatják. Tartsanak velem ma ebéd után is egy kis nassolásra.

( A 2015.09.17-i és a 2015.09.24-i adás ismétlése )

2023-03-14 22 óra Franciakrémes, sajtos roló, pálmalevél, sajtos masni, mille fuille……
Ez lehetne egy találós kérdés: Mi a közös ezekben a süteményekben? Hiszen más a formája, az íze!! De azonos a tésztája. Ezekhez a süteményekhez vajas tésztát sütünk. Egyesek szerint könnyű az elkészítése, de van, akinek komoly fejtörést okoz már a receptúra is. Meg próbálok rendet rakni a receptes könyvekben és továbbmegyünk a tészták megismerésében.

( A 2015.09.10-i adás ismétlése )

2023-03-07 22 óra ( A 2015.09.03-i adás ismétlése )

2023-02-28 22 óra Kalács, farsangi fánk, túrós táska, bejgli. Mi a közös ezekben a süteményekben?
Mindegyikhez élesztőt használunk, de más-más összetétellel és technológiával készülnek. Elmondtam, hogyan lesz foszlós a kalács, vagy mitől lesz szalagos a farsangi fánk, és miért nem reped a jó bejgli. Ezekhez a tésztákhoz nagyon fontos a jó sikértartalmú liszt, amit mindenki a saját otthonában ellenőrizhet drága, modern, laboratóriumi kütyük nélkül.

( A 2015.08.27-i adás ismétlése )

2023-02-21 22 óra Szakács Vs. cukrász.

A vendégem Bede Róbert mesterszakács volt, akivel a cukrászsüteményekről, a tányérdesszertekről beszélgettünk. A vendéglátásban a szakács és a cukrász másképpen gondolkodik az édes készítményekről? Vagy még sem?!

( A 2015.08.13-i adás ismétlése )

2023-02-14 22 óra Nagyon ízletes a piskóta önmagukban is, de azért valljuk be sokkal finomabb, ha valami krémmel, ízletes lekvárral töltjük és kenjük meg. A mai 1 órában elmerülhettünk a krémek változatos világában.
Milyen a jó vajkrém, liszttel, vagy pudinggal dúsítsunk?
Hogyan készülnek a tejszínes töltelékek, mi az a csokoládé mousse, mitől nem lesz fojtós a piskótatekercs?
Ötleteket adok, hogy mivel tölthetjük meg a finom tésztákat, de akár önmagában, pohárkrémnek is fogyaszthatjuk.

( A 2015.08.06-i adás ismétlése )

2023-02-07 22 óra Málna fagylalt vörösbor esszenciával, Somlói revolúció.

Másképpen gondolkodik, mint a cukrászok nagy többsége. „Újraértelmezi” a hagyományos süteményeket és minőségi alapanyagokból dolgozik. Mindezt nem a fővárosban, hanem Székesfehérváron. 2013-ban a legjobb fagylalt és 2014-ben a Magyarország tortája címet nyerte el. A Csokicsodák vendége Damniczki Balázs cukrász, élelmiszermérnök volt.

( A 2015.07.16-i adás ismétlése )

2023-01-31 22 óra Airbrush technika a tortadíszítésben… Élethű formatorták… Ehető alkotások… Aranyérem a 2014-es luxemburgi kulináris világbajnokság, cukrászati artisztika kategóriájában.

Fiatal két gyermekes anyuka, aki az álmait megvalósíthatta. „Sokszor azon kapom magam, hogy úgy érzem, nem vagyok elég hálás. Nem vagyok hálás azért, ami velem történik. Mert le kell ülnünk és csendben elgondolkoznunk. A legfontosabb, hogy hálát adjunk mindazért, amink van.” Kiss-Podmaniczky Krisztina (Kricky) cukrász volt a vendégem.

( A 2015.07.09-i adás ismétlése )

2023-01-24 22 óra Vendégem volt Moduna Zsuzsa, aki építésznek tanult, több mint 20 éve műfordító. Itt kapcsolódik hozzám 9 éve végzett cukrász. Fordítása nyomtatásban a Robinson család titka, Tim héli könyvek, filmen a Jó barátok sorozat, nemzet aranya, New York bandái, a lecsó, nekem nagy kedvencem volt és a verdák. Hetente kreált desszerteket egy budapesti étteremben, rendszeres látogató Monaco cukrászdáiban, pékségeiben és a szak a három szakma hivatás egyáltalán nem rokon szakma.

( A 2015.07.02-i adás ismétlése )

2023-01-17 22 óra Gyümölcskaviár, csokoládé homok, édes espuma?! Érdekes és talán érthetetlen elnevezések, de ez mind ehető, lehet tortán, desszerten, pohárban tálalni! Vendégemmel, Pataki Ádámmal izgalmas gasztrotermékekről, modern technológiáról, az „istenek eledeléről”, a jó kenyér titkáról és a családról is beszélgettünk.

( 2015.06.25-i adás ismétlése )

2023-01-10 22 óra Hantás Flóra, Tolsztoj kertje, Mákvirág, Jupiter. Lehetne akár mindegyik egy-egy regény címe, de mégis, hogyan kapcsolódik a” Csokicsodák”-hoz? Van Budapesten egy cukrászat, ami közel másfél évszázada örvendeztet meg bennünket tradicionális, vagy éppen különleges, modern, íncsiklandó finomságokkal. Vendégem Auguszt Olga cukrászmester volt, akivel beszélgettünk, hogy vaj Vs. margarin, tejszín Vs. növényi hab, csokoládé Vs. bevonó. A megszépített emlékeken túl, miért keressük a 20-30-40 évvel ezelőtti sütemények ízét?

( A 2015.06.18-i adás ismétlése )

2023-01-03 22 óra Sokan szeretik az íze miatt, akadnak akik pont ezért nem, lehet bevonóagyag, de akár bonbon töltelék is. Készülhet belőle mesefigura vagy gyönyörű virág, és elrakhatjuk a polcra de jóízűen megehetjük. Na, ez mind a marcipán!
Sokunknak legelőször egy név ugrik be: Szamos.
Vendégem Szamos László cukrász volt, aki mesélt édesapjáról, a családról, a kis szobáról ahonnan elindult a marcipán virágok története.
Beszélgetésünk végén praktikus tanácsot adtunk a sütő mellett tevékenykedőknek.

( A 2015.06.11-i adás ismétlése )

2016-03-03 13 óra Santavecz Andreával fogok beszélgetni, aki utazgatott a világban kicsit közgazdászkodott, kicsit autókereskedésben dolgozott, pályázatokat írt, totálisan teljesen távol van az én szakmámtól, viszont egy beszélgetés folyamán kiderült, hogy nagyon sok helyen járt a világba, különleges helyeken és én ezen felbuzdulva engem érdekelt ez a téma, hogy mégis milyen süteményekkel vagy édességekkel találkozott és esetleg miket próbáld ki.

2016-02-25 13 óra A krémesről szeretnék egy kicsit bővebben beszélni, nagyon sokféle krémes létezik, egy olyan cukrászati sütemény, amely zsiradékkal készült leveles tésztából sütött lapokból és közéjük töltött lágy vaníliás főzött sárga krémből áll. Négyzet vagy téglalap alakúra szeletelt por cukorral meghintett tetejű sütemény. Kicsit visszanézünk az időben a 16. századig, hogy honnan is ered a krémes kifejezés és hogy mennyit változott az elmúlt időben mi az a sárga krém és mitől más egy egy cukrászdában a kérelmes.

2016-02-18 13 óra A Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozásra kerültek a magyar hagyományőrző sütemények. A Csokicsodák mai műsorában a Dobos torta, az Eszterházy torta és az Indiáner történetét és a készítését ismerhetik meg.

( A 2016.01.28-i adás ismétlése )

2016-02-11 13 óra Folytatom a hagyományőrző magyar sütemények történetét, a mai adásban.
Mitől kullog egy tészta a vízen? Miért nevezik a csokoládés tejszínes süteményt rigójancsinak. Kiről nevezték el a Rákóczi túrós-lepényt?

2016-02-04 13 óra Van, hogy két embert, akinek más az életútja, más a hivatása, mégis összeköt valami. Pártai Lúcia lesz a Csokicsodák című műsorom vendége, és a sütemények szeretete mellett kibogozzuk a közös szálat.

2016-01-28 13 óra A Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozásra kerültek a magyar hagyományőrző sütemények. A Csokicsodák mai műsorában a Dobos torta, az Eszterházy torta és az Indiáner történetét és a készítését ismerhetik meg.

2016-01-14 13 óra A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen január 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján, december 26.-án, Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor, január 20.-án kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. Alig ért véget a karácsonyi sütés időszaka, máris lehet folytatni a süteménykészítést. A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége a farsangi fánk.

2015-12-03 13 óra Hamarosan itt a karácsony! Akár cukrász, akár háziasszony egyformán sokat tartózkodik a sütő mellett. Sziklainé Farkas Bernadett is így van ezzel, aki Budapesten már dolgozott hotel cukrászatán, kávéházban, termelőben, de tanította a fiatal generációt. Önmagát néha univerzális konyhagépnek nevezi, főleg így év végén. Beszélgetünk a zserbó, a bejgli készítéséről, és persze közben „szakmázunk.

2015-11-26 13 óra Kedves vendégem Erdélyiné Kiss Rita cukrász szakoktató lesz. „Amióta emlékszem cukrász akartam lenni. Soha nem volt más a fejemben. Fogalmam sem volt a szakmáról, hiszen közel-távol nem volt vendéglátós a családban. Mai napig szeretem a munkát, szeretem az édességeket, szeretem az embereket. Bízom benne, hogy jól látok dolgokat és képes vagyok megláttatni másokkal is ezt. És egy nagyon kedves,”tanítóm” azt mondta: ,,Pontosan ugyan annyi jó emberrel fogsz találkozni, mint rosszal”- így az óta is próbálom a jókat megtartani magam mellett.”

2015-11-19 13 óra A Csokicsodák mai vendégéhez több sztorim is kapcsolódik, de van egy különösen kedves.
Aktív cukrász koromban a cukrászdába betért egy fiatal anyuka, akinek a gyermeke többféle allergiában szenvedett. Megkérdezte, hogy „Van olyan tortánk, ami liszt, tojás és tej mentes?”. ???????? Fogalmam sem volt hogyan kezdjek hozzá, egészen addig, amíg nem beszéltem vegán szakács ismerősömmel. Ő azonnal tudta a megoldást, és sikerült örömet szereznem nemcsak az anyukának, de az 5 éves gyermekének a szülinapi tortával. Nagyon sokat tanultam tőle. Bödör Erzsébet hihetetlen finom ételeket és édességeket készít csupa növényi alapanyagokból.

2015-11-12 13 óra Valódi csokicsoda! Csodásan izgalmas a termesztése, a feldolgozása, az összetétele, és a végeredmény!! Ez a CSOKOLÁDÉ!!!! Csupa nagybetűvel. Hogyan porozzák a kakaófa virágát, miért fermentálják a kakaóbabot, mi az a konsírozás, miért egészségesebb az étcsokoládé? Vendégem Dani Márk, egy csokoládéforgalmazó cég tulajdonosa, „kibeszéljük” a termesztését és a készítését.

( A 2015.10.01-i adás ismétlése )

2015-11-05 13 óra Friedrich Antal a vendég.

2015-10-29 13 óra Ma a csokoládé mellett, a másik szerelmemről lesz szó:

A KARAMELL.

No, ez nem a karamella, ami pirított ízű, szép aranybarna cukor. Ez a szivárvány minden színéből készíthető üvegszerű csoda. Lehet húzni, selymesíteni, fújni, mint a lufit. Hihetetlenül szép világba viszem a kedves hallgatót.

Németh Zoltán „Némóval” beszélgetek, az Ő rajongásig szeretett, nagy szerelméről, amit az internetnek köszönhet.

2015-10-22 13 óra Vendégem, kacskaringós úton lelte meg a „szerelmet”. Varrónő……színészet…..képzőművészet……tortakészítés…..cukrászat……karamell virágok…… cukorvirágok. Földi Lenkével beszélgetek a cukrászat egy érdekes ágáról, amire véletlenül vagy tudatosan talált, a cukorból készült élethű virágok, figurák készítése.

2015-10-15 13 óra Nagyon kedves, csupa mosoly barátom  a vendégem. Petrezselyem Adrienn, aki már 4 éves korától magába szívta a cukrászda édes, illatos, izgalmas világát. Szerelmese lett a tortadíszítésnek, az artisztikának és 11 évesen külön engedéllyel már tanuló kategóriában versenyzett. Azóta eltelt pár év, és az álmait megvalósította. Nemzetközi versenyeken többször is, érmes helyen végzett. Bejárta a világot, mint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezetője.

2015-10-08 13 óra

2015-10-01 13 óra Valódi csokicsoda! Csodásan izgalmas a termesztése, a feldolgozása, az összetétele, és a végeredmény!! Ez a CSOKOLÁDÉ!!!! Csupa nagybetűvel. Hogyan porozzák a kakaófa virágát, miért fermentálják a kakaóbabot, mi az a konsírozás, miért egészségesebb az étcsokoládé? Vendégem Dani Márk, egy csokoládéforgalmazó cég tulajdonosa, „kibeszéljük” a termesztését és a készítését.

2015-09-24 13 óra Két különleges tésztáról lesz szó a mai műsorban. A hengerelt, és a forrázott, vagy égetett tészta. Hengerléssel készítjük a marcipánt, de milyen az a hengergép, és hogyan készül a tészta. Az is kiderül, miért köszönhetjük Mátyás királynak ezt a finomságot. A másik a forrázott. Na, pont nem így ismerik ezt a tészta fajtát. De ha úgy említjük, hogy képviselő tészta, akkor már tudjuk milyen finom sütemény készíthető belőle. Megismerhetik, majd édes és sós változatban is tálalhatják. Tartsanak velem ma ebéd után is egy kis nassolásra.

( A 2015.09.17-i adás ismétlése )

2015-09-17 13 óra Két különleges tésztáról lesz szó a mai műsorban. A hengerelt, és a forrázott, vagy égetett tészta. Hengerléssel készítjük a marcipánt, de milyen az a hengergép, és hogyan készül a tészta. Az is kiderül, miért köszönhetjük Mátyás királynak ezt a finomságot. A másik a forrázott. Na, pont nem így ismerik ezt a tészta fajtát. De ha úgy említjük, hogy képviselő tészta, akkor már tudjuk milyen finom sütemény készíthető belőle. Megismerhetik, majd édes és sós változatban is tálalhatják. Tartsanak velem ma ebéd után is egy kis nassolásra.

2015-09-10 13 óra Franciakrémes, sajtos roló, pálmalevél, sajtos masni, mille fuille……
Ez lehetne egy találós kérdés: Mi a közös ezekben a süteményekben? Hiszen más a formája, az íze!! De azonos a tésztája. Ezekhez a süteményekhez vajas tésztát sütünk. Egyesek szerint könnyű az elkészítése, de van, akinek komoly fejtörést okoz már a receptúra is. Meg próbálok rendet rakni a receptes könyvekben és továbbmegyünk a tészták megismerésében.

2015-09-03 13 óra

2015-08-27 13 óra Kalács, farsangi fánk, túrós táska, bejgli. Mi a közös ezekben a süteményekben? Mindegyikhez élesztőt használunk, de más-más összetétellel és technológiával készülnek. Elmondom, hogyan lesz foszlós a kalács, vagy mitől lesz szalagos a farsangi fánk, és miért nem reped a jó bejgli. Ezekhez a tésztákhoz nagyon fontos a jó sikértartalmú liszt, amit mindenki a saját otthonában ellenőrizhet drága, modern, laboratóriumi kütyük nélkül.

2015-08-13 13 óra A mai vendégem Bede Róbert mesterszakács, akivel a cukrászsüteményekről, a tányérdesszertekről beszélgetünk. A vendéglátásban a szakács és a cukrász másképpen gondolkodik az édes készítményekről? Vagy még sem?!

2015-08-06 13 óra Nagyon ízletes a piskóta önmagukban is, de azért valljuk be sokkal finomabb, ha valami krémmel, ízletes lekvárral töltjük és kenjük meg. A mai 1 órában elmerülhetünk a krémek változatos világában. Milyen a jó vajkrém, liszttel, vagy pudinggal dúsítsunk?
Hogyan készülnek a tejszínes töltelékek, mi az a csokoládé mousse, mitől nem lesz fojtós a piskótatekercs?
Ötleteket adok, hogy mivel tölthetjük meg a finom tésztákat, de akár önmagában, pohárkrémnek is fogyaszthatjuk.

2015-07-16 13 óra Málna fagylalt vörösbor esszenciával, Somlói revolúció.

Másképpen gondolkodik, mint a cukrászok nagy többsége. „Újraértelmezi” a hagyományos süteményeket és minőségi alapanyagokból dolgozik. Mindezt nem a fővárosban, hanem Székesfehérváron. 2013-ban a legjobb fagylalt és 2014-ben a Magyarország tortája címet nyerte el. A mai adásom vendége Damniczki Balázs cukrász, élelmiszermérnök.

2015-07-09 13 óra Airbrush technika a tortadíszítésben… Élethű formatorták… Ehető alkotások… Aranyérem a 2014-es luxemburgi kulináris világbajnokság, cukrászati artisztika kategóriájában.

Fiatal két gyermekes anyuka, aki az álmait megvalósíthatta. „Sokszor azon kapom magam, hogy úgy érzem, nem vagyok elég hálás. Nem vagyok hálás azért, ami velem történik. Mert le kell ülnünk és csendben elgondolkoznunk. A legfontosabb, hogy hálát adjunk mindazért, amink van.” Kiss-Podmaniczky Krisztina (Kricky) cukrász lesz a vendégem

2015-07-02 13 óra Vendégem Moduna Zsuzsa, aki építésznek tanult, több mint 20 éve műfordító. Itt kapcsolódik hozzám 9 éve végzett cukrász. Fordítása nyomtatásban a Robinson család titka, Tim héli könyvek, filmen a Jó barátok sorozat, nemzet aranya, New York bandái, a lecsó, nekem nagy kedvencem volt és a verdák. Hetente kreált desszerteket egy budapesti étteremben, rendszeres látogató Monaco cukrászdáiban, pékségeiben és a szak a három szakma hivatás egyáltalán nem rokon szakma.

2015-06-25 13 óra Gyümölcskaviár, csokoládé homok, édes espuma?! Érdekes és talán érthetetlen elnevezések, de ez mind ehető, lehet tortán, desszerten, pohárban tálalni! Mai vendégemmel, Pataki Ádámmal izgalmas gasztrotermékekről, modern technológiáról, az „istenek eledeléről”, a jó kenyér titkáról és a családról is beszélgetünk.

2015-06-18 13 óra Hantás Flóra, Tolsztoj kertje, Mákvirág, Jupiter. Lehetne akár mindegyik egy-egy regény címe, de mégis, hogyan kapcsolódik a” Csokicsodák”-hoz? Van Budapesten egy cukrászat, ami közel másfél évszázada örvendeztet meg bennünket tradicionális, vagy éppen különleges, modern, íncsiklandó finomságokkal. Vendégem Auguszt Olga cukrászmester lesz, akivel beszélgetünk, hogy vaj Vs. margarin, tejszín Vs. növényi hab, csokoládé Vs. bevonó. A megszépített emlékeken túl, miért keressük a  20-30-40 évvel ezelőtti sütemények ízét?

2015-06-11 13 óra Sokan szeretik az íze miatt, akadnak akik pont ezért nem, lehet bevonóagyag, de akár bonbon töltelék is. Készülhet belőle mesefigura vagy gyönyörű virág, és elrakhatjuk a polcra de jóízűen megehetjük. Na, ez mind a marcipán!

Sokunknak legelőször egy név ugrik be: Szamos.
Vendégem Szamos László cukrász, aki mesél édesapjáról, a családról, a kis szobáról ahonnan elindult a marcipán virágok története.
Beszélgetésünk végén praktikus tanácsot adunk a sütő mellett tevékenykedőknek.