Akkut szakasz – Baji Anikó

Műsorvezető: Baji Anikó

A triázs kérdez, magyaráz. Érzékenyítés és ismeretterjesztés!

2021-10-18 16 óra Egy súlyos, fertőző betegség, a vele járó bizonytalanság és fekete bélyegként szolgáló megannyi stigma, több fel nem tett kérdés és a tabu, amely árnyékként borul fölénk a 80-as évek óta, amióta betört a betegség ismerete a köztudatba.

HIV és az AIDS

Szinte semmit nem tudunk róla, mégis elzárkózunk a bővebb ismeretektől.

Biztos romlott életet él, drogos, nem volt elég óvatos. Ó nem, inkább nem is akarok róla tudni….- ezek a leggyakoribb emberi reakciók, amelyekkel távol tartjuk magunktól a bővebb ismeretek lehetőségét.

A HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírus)

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

A Rádió Bézs – AKUT Szakasz LIVE mai műsorában vendégem lesz a nemrégiben megalakult a Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért két tagja: Egy édesanya, aki pont olyan fiatal értelmiségi, családra vágyó nő volt, mint bárki más a világon és egy értelmiségi nagymama, aki pont úgy élt, gyermeket nevelt és családot fogott össze, mint bárki más a világon. Ők ketten lesznek a vendégeim, velük fogok őszintén beszélni a betegségről és a rájuk ható körülményekről, az útról, amit bejártak és a céljaikról, amelyeket maguk elé tűztek ki.

Tudjatok meg többet az egyesületről és a két hölgyről, akik mindent megtesznek azért, hogy segítségükkel többet tudjunk meg a betegségről és a betegséggel együtt élőkről.

2021-10-04 16 óra Sürgősségi 

Az egészségügyi ellátórendszer egyik legtöbbször bírált ágazata.
Ha egy laikust kérdezel felőle, akkor biztos az lesz az első reakciója, hogy sokat kell várni.
Ha egy sürgősségi ellátót kérdezel, a válasz lehet, ez lesz :  Tömeg, zsúfoltság, feszültség…
Mire vár a beteg és mikor mennyit kell várnia? Mit jelent a triázs és mit jelent a besorolás.
Időt! Mennyit szükséges várni az ellátásra besorolás után?

A magyarázat persze végtelenül hosszú lenne, így megpróbálunk két kollégámmal másképp közelíteni a kérdésekre.
Az AKUT Szakasz LIVE hétfő délutáni műsorában élőben fogunk megoldani egy sürgősségi esetet.
Online szimulációs gyakorlat, amely interaktív lesz, így mindenki kérdezhet, reagálhat a műsor ideje alatt, illetve utána írásban a hétfő délután 15 órakor megjelenő, megoldásra váró post alatt.
Triázsoljunk együtt!
Várok mindenkit Dr. Pápai Tiborral és Banga Béla Erikkel a Rádió Bézs AKUT Szakasz LIVE – ban 16 órától.

2021-09-06 15 óra Az elmúlt másfél év szinte mindent felülírt, mindent megváltoztatott és mindenkiben mély nyomot hagyott.

De vajon mit éltek át az orvosok? A gyógyítók, akik a szakterületüktől messzire, totálisan más irányba sodródva gyógyították a betegeket a nap 24 órájában úgy, hogy a leghosszabb távlati tervük maximum a következő egy napról szólhatott.

Két vendégemmel: dr. Németh Zsófia főorvosnővel és dr. Kulja András sebész szakorvosjelölttel fogok beszélgetni az átvészelt időszakról.

Nem lesz könnyű a visszatekintés…

2021-07-29 09 óra A pandémia kihirdetése óta eltelt másfél év. Túljutottunk három járványhullámon, és vélhetőleg a negyedik hullám előszobájában várjuk a már ismeretlennek korántsem mondható COVID-19 újabb embert próbáló küzdelmeit.

Műsorom témája: a pandémia – Az elmúlt másfél év rövid értékelése, a megélt három hullám összehasonlítás.

Szakértő vendégemmel, Dr. Kemenesi Gábor virológussal megpróbáljuk feleleveníteni és értékelni az elmúlt másfél esztendőt, valamint helyre tenni a védőoltások körül kialakult furcsa mítoszokat és mindazon szakszavakat, amelyek a koronavírus-járvány kapcsán beszőtték a mindennapjainkat

Érdekességként bemutatjuk a COVID1001 tájékoztató weboldalt https://www.covid1001.hu/ Dr. Papp Eszter nyelvésszel, aki az oldal fordítócsoportjának projektvezetője.

2021-07-15 09 óra Idén harmadik hullámban csapott le ránk a nyári forróság. Az időjárás hirtelen változásai, a tikkasztó meleg, a hirtelen hidegbetörések, vagy az esőzések után tapasztalható fullasztó pára még az egészséges emberek szervezetét is képes rendesen megtörni.

Milyen hatással lehet az emberi szervezetre a forróság, milyen formái vannak a kiszáradásnak, vagy a hőmérséklet okozta kimerülésnek, miért, milyen esetekben riasztják a leggyakrabban a mentőket és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a bajt, vagy rosszabb esetben, mit tehetünk akkor, amikor már nem tudjuk elkerülni.

Az AKUT Szakasz LIVE következő műsorában egy mentőorvossal, dr. Reppa Zsuzsával és az állandó szakértőnkkel, a sürgősségi specialista  dr. Kanizsai Péterrel próbálunk segíteni az éteren keresztül.

2021-06-17 09 óra Leggyakoribb szezonális kórképek a sürgősségi egységen – 1. rész

A hólyaghurut és a vakbélgyulladás

Sürgősségi triázsként naponta többször, a felvételre szoruló betegek minimum egyharmadánál, de leginkább a felénél a fájdalom a vezető ok, amiért felkeresnek minket.

Sokszor kiborulok, amikor a századik „csíp a pisi” panasszal találkozom a triázsfülkében, azonban a COVID -kimás- megtanított arra, hogy ne akarjam elbagatellizálni ezt az egyébként rendkívül alattomos, mégis gyakori kórképet, amely nőknél és férfiaknál is megjelenik némi különbséggel. Idegenvezetőm dr. Thoman András urológus főorvos lesz.

A jobb alhasi fájdalom, amit mi csak flegmán JAQF – nak becézünk a magunk jegyzetfüzetében, gyakran a vakbélgyulladás egyik tünete. Sok minden van ott… túl sok minden, így a differenciálás nem egyszerű és sebész nélkül elképzelhetetlen. Idegenvezetőnk dr. Nagy Péter sebész főorvos lesz, aki ha minden jól megy, be is visz minket a műtőbe az éteren keresztül.

2021-06-03 09 óra Status POST-COVID

A leggyakoribb sürgősségi kórképek a járvány után.

Jöjjenek velem a triázsfülkébe!

Sokan azt gondolják, hogy a sürgősségi betegellátás a járvány harmadik hullámával együtt lepihent, a szkafanderek eltűntek, a beáramlás leapadt és az akut betegellátók végre fellélegezhetnek, ám ez sajnos nem így van.

Folyamatosan jönnek!

Tüneteiket hónapokon át cipelő, olykor érthetően ingerült betegek, akik a járványügyi óvintézkedés miatt hátrányba kerültek, valamint komolyabb kezelésre szoruló post-covid szindrómások és COVID utáni szövődmények miatt szenvedők lepik el az ország sürgősségi egységeit, ahol a szakemberek 0-24 órában küzdenek tovább, mert a terhelés sajnos nem csökken.

Ez a sürgősségi betegellátás post-COVID jelene.

A műsor vendége az AKUT Szakasz LIVE állandó szakértője dr. Kanizsai Péter, a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetője.

2021-05-20 09 óra Miért szeretne valaki ápoló lenni? Mennyit tanul valaki ahhoz, hogy igazán jó szakember legyen? Mi bánt minket, van – e visszaút a kiégésből és van-e értelme visszatérni oda, ahol már egyszer sebzett lett a lelkünk?

Néhányan azt gondolják, hogy ismerik az általános betegellátást és az ápolók, szakdolgozók igazi arcát. Persze, hogy így érzik, hiszen a híreken keresztül napi kapcsolatban vannak az ellátórendszer minden egyes részletével. Persze vannak olyanok, akiknek saját megélt vagy talált történeteik vannak, talán ők vannak többen. Egy biztos, a valós arcát kevesen ismerik ennek a csodálatos szakmának, a szakembereket pedig még ennél is kevesebben. Kik vagyunk mi, ápolók? Kicsit furcsák, kicsit különcök vagyunk, és a legtöbben már túl vagyunk legalább egy kiégésen.

Mindezekről a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar docensével, a Tankórterem társalapítójával és témavezetőjével, rengeteg ápoló példaképével, Dr. Pápai Tiborral  beszélgetek.

2021-05-06 09 óra Nézz bátran hátra!

„De vajon ki fogja meggyógyítani az egészségügyet” (Mezei Andrea)

15 hónapja élünk a COVID és – sajnos egyre többen – önmagunk árnyékában.

Sokan érezzük, hogy teljesen mindegy minden, bezárjuk a lelkünkön a kaput és csak megyünk előre, mert hátra már nem merünk nézni.

Nagyon nehéz időszakot hagytunk magunk mögött, amelynek záró akkordjaként sokan harcolunk önmagunkkal és a megélt, felismert, vagy sokszor fel sem ismert kiégéssel.

Most viszont eljött az idő, amikor muszáj továbblépni és újult erővel visszaállni a sorba, hiszen életünk szerves része az egészségügyben elfoglalt szerepünk és a hivatástudat, amelyre nagyon büszkék vagyunk.

Országos-, és civil szervezetek, intézményvezetők, szakemberek dolgoznak azért, hogy megfogják a kezünket és átvezessenek ezen a lélekölő úton, amelyet egyedül csak kevesen képesek megtenni.

A PAF – Pozitív Attitűd Formálás az emberibb egészségügyért alapítói: Mezei Andrea és Bodor Márton, valamint a MESZK Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozat országos vezetője Banga Béla Erik lesz a vendégem a csütörtök reggeli AKUT szakasz LIVE műsoromban, ahol megpróbáljuk megtalálni azokat a sebeket, amelyek mielőbbi gyógyításra szorulnak.

Bátran belenézünk a kiégés arcába!

2021-04-22 09 óra  A veszteségről, a veszteségkommunikációról, valamint a veszteség feldolgozásáról fog szólni a következő műsorom.

AKUT Szakasz LIVE csütörtök reggeli műsorában szakértő vendégem Dr Zelena András tanatológus traumakutató, a veszteségkommunikáció specialistája, telefonos vendégünk pedig  György Rózsa Sándor az Operettszínház színművésze lesz.

2021-04-08 09 óra Ma ismét AKUT Szakasz LIVE a Rádió Bézsben reggel 9 órától.

Mit jelent a lélegeztetés és mit jelent az oxigénterápia? Milyen megoldások állnak rendelkezésre az akut betegellátásban, mikor melyiket alkalmazzuk, és mit mond a szakember?

Vendégem dr. Kanizsai Péter az AKUT Szakasz LIVE sürgősségi specialistája, szakértője.

Rendbe tesszük a lélegeztetés körül kialakult mítoszokat. Tarts velünk, kattanj rá reggel, élőben.

2021-03-25 09 óra Csütörtökön az AKUT Szakasz LIVE műsorában egy tüdőgyógyász segítségével fogjuk átbeszélni a tüdőgyulladásokat, az okokat, tüneteket, terápiákat, valamint kitérünk a Covid tüdőgyulladásra, amellyel nap mint nap találkozunk a koronavírus – járvány kapcsán.

Vendégem Dr. Balogh Emília, tüdőgyógyász főorvosnő lesz.

2021-03-11 09 óra Post-COVID Sydrome – koronavírus-fertőzés utáni betegség

Egyre többen jelentkeznek a sürgősségi betegellátó egységeken olyan betegek, aki átvészelték a koronavírus-fertőzést, de „egyszerűen képtelenek felépülni, meggyógyulni”. A felvételre jelentkezők szinte kivétel nélkül jelzik, hogy hetek teltek el a fertőzés óta, mégis alattomos tünetek kínozzák. Az íz és – szaglásvesztés tartós fennállása mellett egyre többen jönnek komolyabb vérnyomás ingadozással, szívdobogás érzéssel, olykor az erekben kialakult trombózissal és ennél súlyosabb, elhúzódó levertséggel, fizikai tevékenység kialakuló hirtelen gyengeséggel, amely az életminőségünket komolyabb mértékben befolyásolja. Sajnos sok esetben ezek a tünetek hosszú hetekig, akár hónapokig is eltarthatnak. Ma megjósolhatatlan, csak tippelni lehet, hogy a betegséget átvészelők hány százalékát érintheti a jelenség, amelynek fontosságát jelzi, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ külön Post-COVID Szakambulanciát létesített, ahol fogadni és kezelni tudják a különböző panaszokkal érkező betegeket.

Rövidesen kifejtjük témát dr. Kanizsai Péterrel a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetőjével.