A múzsák hajléka – Grosschmid Péter

Műsorvezető: Grosschmid Péterhttps://www.radiobezs.hu/a-muzsak-hajleka-grosschmid-peter/?et_fb=1&PageSpeed=off#

Időpont: pénteken 17:00-18:00 óra (páros hét), Ismétlés: hétfő 04:00 – 05:00 (páratlan hét) és Szombat 06:00 – 07:00 (páros hét)

A múzsák hajléka. Hol laktak a múzsák? Természetesen a Museionban, amely minden múzeumok őse volt Alexandriában. A múzsáknak szentelt épület magában foglalta a Nagy Könyvtárat is, mint ahogy napjainkban is sok nagy múzeum egyben könyvtáraknak is otthont ad. A régi görögök kilenc múzsának hódoltak, külön „felelőse” volt az epikus költészetnek, filozófiának és a tudományoknak, a táncnak, a komédiának, a tragédiának és gyászéneknek, a himnikus költészetnek, a lírának és zenének, a szerelmi költészetnek, a történetírásnak és végül a csillagászatnak is. A modern múzeumok is szakosodnak, és a klasszikus felsorolást ma kiegészíti a technika, a film, a közlekedés a filatélia és számos egyéb terület. Grosschmid Péter kéthetente felkeres egy magyarországi múzeumot, és megismerteti a hallgatókat az intézmény történetével, kiállításaival, a legérdekesebb kiállított tárgyakkal. Meglátogatja a legismertebb kiállítóhelyeket és a kistelepülések eldugott emlékházait egyaránt. Reméljük, hogy a műsor kedvet csinál a kevésbé ismert tárlatok felkereséséhez is.

2024-04-05 17 óra Grosschmid Péter Londonban járt. Ez persze önmagában nem a nyilvánosságra tartozik, az viszont igen, hogy ezúttal egy egész sor múzeumot is felkeresett. Főként a vele utazó két tizenéves fiú kedvéért ezek többsége a katonai, műszaki és hadtörténeti jellegű. Ha meghallgatják a műsort, bepillantást nyerhetnek egy csatahajó történetébe, virtuális sétát tehetnek a Brit Birodalmi Hadtörténeti Múzeumban és a Királyi Légierő Múzeumában, végül pedig megismerkedhetnek a greenwichi idő otthonával, a Királyi Obszervatóriumban. Tartsanak Grosschmid Péterrel és ifjú útitársaival Londonba!

2024-03-22 17 óra József napján Grosschmid Péter a Józsefvárosban járt, ahol is a József körúton rátalált a Józsefvárosi Múzeum kiállítótermére. A múzeum munkatársai két éve gyűjtik a kerület tárgyi és fotográfiai emlékeit, a városrész lelkes lakói által felajánlott tárgyakat, amelyek aztán további kutatásokra ösztönzik őket. Céljuk az, hogy még az idén megnyílhasson egy igazi helytörténeti múzeum, ahol a nagyközönség is megismerheti a gyűjteményt. Az intézmény vezetője, Tamás István válaszolt Grosschmid Péter kérdéseire.

2024-03-08 17 óra A Keleti Pályaudvar környéke közbiztonsági szempontból sose tartozott a város legnyugodtabb részei közé, bár azt nem tudhatjuk, hogy a pályaudvar átadása után két évvel miért pont ide – a város peremére – épült a rendőrlaktanya. A csendes mellékutcából nyílik az egykori laktanyában helyet kapott Rendőrmúzeum, amely 1908 óta folyamatosan gyarapodó gyűjteményével szolgálja a bűnüldözők képzését, és 1990. óta a nagyközönség tájékoztatását is. Androvicz Gábor muzeológus vezette végig Grosschmid Pétert a tárlaton, ahol a régi fegyvereken és egyenruhákon kívül számos történeti dokumentum és fotó mutaja be a rendőrség múltját. A kiállítás legérdekeseb része részletesen foglalkozik a közvéleményt megmozgató leghíresebb bűntényeivel, a nyomozók munkájával, a felderítés nehézségeivel és fordulatos történeteivel. Láthatjuk a helyszínelők eszközeit, a laboratóriumi módszereket is, de találkozhatunk a leghíresebb nyomozókutyákkal is. Tartsanak Grosschmid Péterrel a Rendőrmúzeum kiállításaira!

2024-02-23 17 óra Nem tudjuk, van-e a mezőgazdaságnak vagy a cirkuszművészetnek múzsája, de a mai műsorban Grosschmid Péter egy saját épület nélküli múzeum kiállítását mutatja be. A Cirkuszművészeti Múzeum az egyik legújabb gyűjtemény, amely fiatal kora ellenére több ezer darabból áll, és a legérdekesebbek most a Mezőgazdasági Múzeum épületében mutatkoznak be a Városligetben. A műsorban megszólal híres akrobata, állatidomár és természetesen bohóc is, aki nélkül nincs cirkusz.

2024-02-09 17 óra Grosschmid Péter ezúttal Kassán kereste a múzsák lakhelyét, melyet a Mészáros utca 35-ben talált meg. A mostani múzeumlátogatás sok szubjektív elemet is tartalmaz, lévén az említett ház, Márai Sándor gyermekkorának színtere a Grosschmid család otthona volt. A Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeumának részeként működő Márai Sándor emlékház elegáns kiállításán megismerhetjük az író életét, bepillantást nyerhetünk családi hátterébe és műveibe. Grosschmid Péter tárlatvezetője a múzeum vezetője, Ötvös Anna volt, aki munkásságának java részét Márai kutatására és ennek az emlékháznak a megvalósítására fordította.

2024-01-26 17 óra Balassagyarmat egyik büszkesége a város közepén, egy romantikus parkban álló Palóc Múzeum. A város híres szülötte, Nagy Iván által kezdeményezett múzeum gyűjtőköre eredetileg minden hagyományos múzeumi területre kiterjedt, viszont a megyeszékhely Salgótarjánba költözése és az új megyei múzeum megalapítása után főként néprajzi és irodalomtörténeti kiállításokat láthatunk itt. Rácz Rita muzeológus kalauzolta végig Grosschmid Pétert a palócok népművészetét és hagyományait bemutató tárlaton, majd a Madách Imre születésének 200. évfordulójára megnyílt kiállításon.

2024-01-12 17 óra Tudják, hol lakott Bajor Gizi?

A híres színésznő halála után néhány nappal Gobbi Hilda, a Nemzeti Színház művésze elhatározta, hogy a korszak leghíresebb színésznőjének villájában múzeumot rendez be. Lelkesen gyűjtötte a művészek emléktárgyait, színházi plakátokat, bútordarabokat, naplókat, színlapokat. A 70 éve gyarapodó gyűjteményt elegáns, áttekinthető, interaktív módon mutatja be a múzeum. Az állandó kiállítás mellett egy időszakos kiállításon ismerkedhetünk meg Petőfi korának vándorszínészeivel, a magyar nyelvű színjátszás kezdeteivel is.

2023-12-29 17 óra A Postamúzeum gazdag gyűjteményére nem volt elég egy adás, ezért most folytatjuk. Grosschmid Pétert Magdó Csaba, a múzeum munkatársa kalauzolja végig a táviratok és a telefónia világán, és végül kitekintést kapunk a rádióadások és antennák világába is. Többek között megtekintjük a Ferenc József számára készült különleges távbeszélő-készüléket, amelyet a császári és királyi címer díszít.

2023-12-15 17 óra Nem tudjuk, van-e a postának múzsája. Mindenesetre az ókori görög mitológiában volt egy hírvivőkre (is) felügyelő isten, Hermész, aki mellesleg a kereskedők és a tolvajok istene is volt. Szobra is látható a Postamúzeumban, Grosschmid Péter csodálta meg a postatörténet más kincseivel együtt a budapesti Benczúr utcában. Tudták, hogy hány féle egyenruhát viseltek a postások az elmúlt közel három évszázadban? És azt, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a postához tartozott a távbeszélő-hálózat és a rádiós-televíziós műsorszórás is? Mindezek magyar találmányokkal megfűszerezett emlékei láthatók a város egyik legeldugottabb múzeumában. Hallgassák Grosschmid Pétert és beszélgetőtársait, és kedvet fognak kapni a Postamúzeum felkereséséhez!

2023-12-01 17 óra Nem tudom, van-e a mérnöki tudományoknak külön múzsája, maradjunk mondjuk Urániánál, aki a természettudományokért felelős. A héten a XIX. század végének egyik legnagyobb vívmányát bemutató kiállításon jártam. A Deák tér alatt rejtőzködik egy különleges múzeum, amely a millennium idején épített földalatti vasút eredeti motorkocsijait mutatja be. Az 1951-es évek elején – a 2-es metró építése kapcsán egy szakaszon új alagutat építettek a Földalatti Deák téri állomása mellett, a réginek egy kb. 60 méteres szakasza pedig üresen állt a 70-es évek nagy felújításáig, amikor is a forgalomból kivont kocsikat ott helyezték el, és a helyet múzeummá alakították. Azóta is látogatható, és a belépőjegy azóta is a mindnekori villamosjegy árával azonos.

2023-11-17 17 óra Grosschmid Péter ezúttal kivételesen egy külföldi múzeumot látogatott meg. Ráadásul úticélja a múzeumok múzeuma, a Musei Vaticani vagyis a Vatikáni Múzeumegyüttes. A számos gyűjteményből álló komplexum meglátogatásához elegendő 4-5 óra, de végignézéséhez valószínűleg évek kellenének. A műsor rövid összeállítás a műsorvezető személyes benyomásairól, az általa legérdekesebbnek tartott kiállítási tárgyakról.

2023-11-03 17 óra Grosschmid Péter kirándulásra szánta el magát, és felkereste Madách Imre csesztvei otthonát. A 200 éve született költő házaséveit töltötte a nógrádi dombok közt megbújó kis faluban, és a 48-as forradalom utáni önkény innen hurcolta börtönbe Kossuth titkárának bújtatásáért. Egykori háza 1964 óta az életét és műveit bemutató múzeum, amelyben Mócz Zoltánné tárlatvezetésével nézhetünk körül.

2023-10-20 17 óra Az Andrássy út Liget felőli végén a látványos villák között, hatalmas fák alatt áll egy épület, amely pont száz éve ad otthont a gyűjtemény megalapozójának nevét viselő múzeumnak. A Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum hatalmas gyűjteményének egyszerre csak kis részeit láthatjuk a villa szobáiban, ezért évről évre érdemes visszatérni ide. A villa mögötti kert nyugalma meditálásra hív, benne is megcsodálhatjuk a világutazó Hopp Ferenc gyűjtőszenvedélyének darabjait. Grosschmid Pétert Mészáros Ágnes, a múzeum kommunikációs szakembere kalauzolta végig a tárlaton.

2023-10-06 17 óra Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor, Teleki Sámuel, Benyovszky Móric, Vámbéry Ármin, Almásy László, és még hosszasan sorolhatnánk… A Magyar Földrajzi Múzeum épülete Érd egyetlen megmaradt műemléki kúriája, melyet 1840-ben Batthyány Fülöp herceg építtetett. A forgalmas főutca 70-es, 80-as évekbeli házai között megbújó klasszicista udvarház kertje felől, a híres magyar utazók szobrai közül lépünk a múzeum épületébe, ahol Fekete-Mácsai Anetta először az emeletre kalauzol az alapító Balázs Dénes életét és több mint 100 országban tett utazásait bemutató tárlatra. A földszinten a glóbuszok termén keresztül jutunk a híres magyar utazókról szóló kiállítás termeibe. A látogatót pillanatokon belül körülveszik a tárgyak, fotók, térképek, színes történetek, amelyektől nehéz szabadulni. Érd nincs messze a fővárostól, kitűnő a közlekedés, egy délutánt, vagy akár több látogatást is mindenképpen megér ez a múzeum. Hallgassák Grosschmid Péter múzeumi sorozatának új adását a Bézsen, pénteken 17.00 órától.

2023-09-22 17 óra Grosschmid Péter ezúttal Kalliopé, vagyis a tudomány múzsájának egyik otthonát kereste fel. A budai Apród utcában áll Semmelweis Ignác szülőháza, amely a Magyar Orvostörténeti Múzeum. A 60-as évekig romos épületet a vár környékének helyreállításával egyidőben alakították múzeummá, az egyetemes és a magyar orvoslástörténetet bemutató kiállítóhellyé. Az épület bejáratát egy, a múzeum teljes nevét magán hordozó pólót viselő vidám csontváz őrzi, és invitálja be a látogatókat. Tárlatvezetőnk az intézmény igazgatója, Varga Benedek, aki hatalmas lelkesedéssel és sokszor részletekbe menően mutatja be az állandó kiállítást és a még az év végéig látogatható időszaki tárlatot, amelyen megismerkedhetünk a sebészeti eszközök történetével. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Varga Benedek múzeumigazgatóval!

2023-09-08 17 óra A Bézsen a műsor minden második héten ezentúl a múzsák hajlékába, vagyis a múzeumba kalauzol. Grosschmid Péter ezúttal a szívéhez legközelebb álló múzeumot, a ferihegyi Aeroparkot látogatta meg. A Park immár több mint egy évtizede a repülés barátainak zarándokhelye, van, aki a valamikor magyar légitársaság, a Malév iránti nosztalgiából látogat ide, van, aki még sosem repült, és szeretne belülről látni egy repülőgépet, külföldiek, akik a park mellett vezető úton indultak a város felé, elutazásuk előtt órákkal kijönnek, hogy a különleges gyűjteményt megnézzék. Tartsanak a műsorvezetővel egy érdekes kirándulásra a régi repülőgépek között, és hallgassák a park szakembereit a látnivalókról!