A múzsák hajléka – Grosschmid Péter

Műsorvezető: Grosschmid Péter

Időpont: pénteken 17:00-18:00 óra (páros hét), Ismétlés: hétfő 04:00 – 05:00 (páratlan hét) és Szombat 06:00 – 07:00 (páros hét)

A múzsák hajléka. Hol laktak a múzsák? Természetesen a Museionban, amely minden múzeumok őse volt Alexandriában. A múzsáknak szentelt épület magában foglalta a Nagy Könyvtárat is, mint ahogy napjainkban is sok nagy múzeum egyben könyvtáraknak is otthont ad. A régi görögök kilenc múzsának hódoltak, külön „felelőse” volt az epikus költészetnek, filozófiának és a tudományoknak, a táncnak, a komédiának, a tragédiának és gyászéneknek, a himnikus költészetnek, a lírának és zenének, a szerelmi költészetnek, a történetírásnak és végül a csillagászatnak is. A modern múzeumok is szakosodnak, és a klasszikus felsorolást ma kiegészíti a technika, a film, a közlekedés a filatélia és számos egyéb terület. Grosschmid Péter kéthetente felkeres egy magyarországi múzeumot, és megismerteti a hallgatókat az intézmény történetével, kiállításaival, a legérdekesebb kiállított tárgyakkal. Meglátogatja a legismertebb kiállítóhelyeket és a kistelepülések eldugott emlékházait egyaránt. Reméljük, hogy a műsor kedvet csinál a kevésbé ismert tárlatok felkereséséhez is.

2023-09-22 17 óra Grosschmid Péter ezúttal Kalliopé, vagyis a tudomány múzsájának egyik otthonát kereste fel. A budai Apród utcában áll Semmelweis Ignác szülőháza, amely a Magyar Orvostörténeti Múzeum. A 60-as évekig romos épületet a vár környékének helyreállításával egyidőben alakították múzeummá, az egyetemes és a magyar orvoslástörténetet bemutató kiállítóhellyé. Az épület bejáratát egy, a múzeum teljes nevét magán hordozó pólót viselő vidám csontváz őrzi, és invitálja be a látogatókat. Tárlatvezetőnk az intézmény igazgatója, Varga Benedek, aki hatalmas lelkesedéssel és sokszor részletekbe menően mutatja be az állandó kiállítást és a még az év végéig látogatható időszaki tárlatot, amelyen megismerkedhetünk a sebészeti eszközök történetével. Hallgassák Grosschmid Péter beszélgetését Varga Benedek múzeumigazgatóval!

2023-09-08 17 óra A Bézsen a műsor minden második héten ezentúl a múzsák hajlékába, vagyis a múzeumba kalauzol. Grosschmid Péter ezúttal a szívéhez legközelebb álló múzeumot, a ferihegyi Aeroparkot látogatta meg. A Park immár több mint egy évtizede a repülés barátainak zarándokhelye, van, aki a valamikor magyar légitársaság, a Malév iránti nosztalgiából látogat ide, van, aki még sosem repült, és szeretne belülről látni egy repülőgépet, külföldiek, akik a park mellett vezető úton indultak a város felé, elutazásuk előtt órákkal kijönnek, hogy a különleges gyűjteményt megnézzék. Tartsanak a műsorvezetővel egy érdekes kirándulásra a régi repülőgépek között, és hallgassák a park szakembereit a látnivalókról!