A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Mandel Róbert

FLEX - vágjunk a közepébe!

Mandel Róbert műsora a Rádió Bézsben. Mindenkivel egy tiszta óra. Vendégeim mind eredeti emberek, akik már bizonyítottak. A műsorban olyan dolgokról is szó esik, amelyekről vendégeim másutt nemigen beszélnek. Csak olyan zenéket játszunk le, amelyeket még egyáltalán nem, vagy alig ismerhet a hallgató. Azt hiszem megéri minket hallgatni, de még inkább utólag letölteni, és nyugalomban meghallgatni.

 

•  Flex • hétfő 17.00-18.00 •

2017-10-16 17 óra A FLEX HETEDIK ADÁSÁNAK VENDÉGE DR. MARCZINGÓS LÁSZLÓ ÜGYVÉD

A FLEX hetedik adásának vendége Dr. Marczingós László ügyvéd. Megnyugtatásul írom, hogy nem különféle polgári és egyéb perekről vagy különös szakterületélről: a deviza alapú hitelezés csalárdságairól beszélgetek vele, hanem meglepő módon művészetről, zenéről, ízekről és illatokról. Személyes ismerettségünk nem túl régi, bár közös koncertélményeink alapján barátságunk akár lehetne akár több évtizedes is. Az értékrendünk hasonlósága okán olyan témákat tudunk érinteni, amelyről mindketten sokat tudunk beszélni. Rendhagyó beszélgetés lesz a minőségről, a hagyományról elképesztő zenékkel.

"...Kizárva az érzelmeket, ezt mondaná magáról: Egy ügyvéd, akinek gyönyörű kertje van, imádja a macskáit, szeret utazni, és nagy komolyzene rajongó. Rendszeres komolyzene koncert látogató, az ott átélt élményeiről, véleményéről rendszeresen ír Don Marcello című blogján..."

2017-10-09 17 óra 6. FLEX: VENDÉGEM JUHÁSZ ÁRPÁD TERMÉSZETTUDÓS

 
A hatodik FLEX adásában Juhász Árpád természettudós lesz a vendégem. Legnagyobb félelmem a beszélgetés kapcsán, hogy Árpád annyi mindent csinált életében, hogy az egy óra - a zenei bejátszásokkal együtt - szinte semmire nem lesz elég, de belevágunk, mert úgy érzem ő azon nagy magyarok egyike, aki tisztán tudással, elképesztően sok munkával, utazással és írással tette le névjegyét. A FLEX legfőbb célkitűzése, hogy csupa olyan honfitársunk szólalhasson meg, akik szakterületükön eredményesek úgy, hogy mellette a történelem és a kultúra megfelelő mértékben kíséri életüket. Árpád a Magyar Televízió egyik ikonikus alakja, a Delta, a Ki Miben Tudós, a Kalendárium, a Dimenzió vagy a TV Egyetem című legendás műsorok kitalálója és szerkesztője volt évtizedeken át. 109 országban forgatott és több mint 100.000 tudományos felvétele készült az amerikai indiánokról, ázsiai és afrikai törzsek életéről és sok másról. Ő maga ezt írta nekem, amikor felkértem a beszélgetésre:
 
"Bár évtizedek óta televízióban dolgozom, szakmai kapcsolataimat eredeti tudományommal, a geológiával nem szakítottam meg. Két évtizede szabadidőmben a gleccserek kutatásával foglalkozom, amelyek a globális felmelegedés legjobb hőmérőinek tartok. Sok helyen, pontosan 109 országban jártam, amelyek jó részéről természet közeli filmeket készítettem. Eddig 25 könyvem jelent meg. A sivatagosodásról, az őserdők kiirtásáról már sokat beszéltem különböző műsorokban, Leginkább zenei kapcsolataimról szeretnék beszélni, hiszen gimnazistaként négy évig tanultam zongorázni Szentkúti Kornélnál, aki 1945 és 48 között osztályfőnököm volt. Ő volt a Rákóczi gimnáziumhoz tartozó templom orgonistája és karnagya. Két évig orgonálni is tanultam tőle. Legnagyobb traumám az volt, hogy néhány évtizeddel később rádöbbentem, hogy elfelejtettem zongorázni, de befogadóként nem szakadt meg a kapcsolatom a zenével, hiszen legjobb barátom, Berkes Balázs jazzbőgős, és Vukán Gyuri a fenomenális zongorista mellettem voltak."

2017-10-02 17 óra Vendégem: Szentpáli Roland

Szentpáli Roland a tuba királya, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubaművésze, aki jelenleg a Hochschule Luzern docense is a gyönyörű svájci városban. Rolanddal órákig beszélgethetnék csak a közös fellépéseinkről, terveinkről, de a legizgalmasabb közös témánk az első perctől kezdve a legmélyebb hangokat megszólaltató rézfúvós hangszerek elképesztően izgalmas története volt. A serpentek, ophicléidek, basshornok nemcsak a hangszerek száraz történetét őrizték meg, hanem döbbenetes emberi sorsok tanúi is maradtak. Szentpáli Roland elfoglalt zeneművészként a doktori disszertációját pont a basszuskürtök történetéről írta, és ami különös és egyedi, ő maga ezen hangszerek legjobb megszólaltatója is a világon. Persze ne feledjük: klasszikus tubásként is az abszolut élmezőnyben van, és nagy eséllyel rövidesen lehet világelső is. Megszámlálhatatlan versenyt nyert meg, állandóan turnézik a kontinensek között, tucatnyi magyar zenei együttes tagja, ahogy az Ensemble Mandel tagja is máig. Nehéz őt elérni, ideje szinte nincs, mégis nagy megtiszteltetés, hogy október 2-án tényleg szűken két út között elvállalta, hogy beszélget velem a FLEX-ben. Ezúttal is valódi zenei csemegéket hallhat a tisztelt hallgató, és ami nagyszerű a Rádió Bézsben, az adás bármikor újra és újra meghallgatható lesz a hétfői műsor után!

2017-09-25 17 óra A FLEX VENDÉGE: SEMMELWEIS TIBOR

Szeptember 25-i vendégem Semmelweis Tibor talán ma a magyar hangszerész szakma legismertebb alakja, a hazai hangszerészképzés megújítója, a Magyar Hangszerész Szövetég megálmodója és örökös elnöke. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem keretein belül működő Hangszerészképző Iskola alapítója és igazgatója volt. Ma gyémántfokozatú igazságügyi szakértő, és láthatóan boldog, kiegyensúlyozott ember.

"Jóval több, mint fél évszázada vagyok a szakmában. Közvetlen közreműködésemmel legalább 250 kollegám nyert szakképesítést, munkám során legalább 25000 vonós hangszert vizsgáltam, sok sok mester vizsgájához volt közvetlen közöm. Az életemet a napos oldalon éltem, sok, de örömmel végzett munkával. A szakmától, az államtól, a muzsikusoktól megkaptam mindent, amire vágyhattam, mégis azt hiszem mindent odaadnék azért, ha igazán kiváló hangszerkészítővé válhattam volna. Ebbe - a hetvenes éveiben - az ember kénytelen belenyugodni. Tettem a dolgom, amire tehetségemből tellett, megelégedetten, békességben élek, a feladatok megoldása már az új generáció feladata. De azért jó lenne még az eredményeket is látni."

2017-09-18 17 óra 3. VENDÉGEM: SZABÓ SÁNDOR GITÁRMŰVÉSZ

 
Szabó Sándor a nyolcvanas évek elején folytatott tanulmányokat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz Tanszakán vendéghallgatóként. Már akkor érezte, hogy az improvizációt nem egyetlen stílushoz kötve kell tanulnia, hanem magában kell szintetizálnia mindazokat a zenei hatásokat, amelyekhez fogékonysága, érzékenysége közel engedi, és erre építve kell fejlesztenie improvizációs készségét.
Lemezei Angliában, az Egyesült Államokban, Németországban jelennek meg. Együtt zenélt a görög Andreas Georgiou gitárossal, Massimo De Mattia olasz fuvolistával, a belga Veronique Gillettel gitárossal, Edoardo Bignozzival, Heidrich Rolanddal és az amerikai basszusgitáros Michael Manringgal.
Szabó Sándor mellett Bagi László gitáros, és Major Balázs ütőhangszeres szerepel általában.
 
"...Szabónak sikerült valami ritka hőstettet véghezvinni a zenében: meglepi és elcsábítja a hallgatót. Akiknek csekély hajlamuk van a különlegességek befogadására, még azok is figyelni akarják...."
Egy albumnyi felvételen örökítette meg az ősi "magyar makámok" egy újrateremtett és újra felidézett lehetséges formáját. Gondolkodására Hamvas Béla szellemi öröksége gyakoroltak nagy hatást. Különösen a misztikus intuíció gondolata foglalkoztatja, zenéjének aktualitását a távolkeleti kultúrák expanziója, az emberek agyonismételt konzumtermékektől való csömöre, ugyanakkor a misztikába, ezotérikába való menekülése váltotta ki újra.
www.sandorszabo.com

2017-09-11 17 óra Ahogy a beharangozóimban már többször említettem, a FLEX minden tekintetben különbözik a megszokott szórakoztató rádióműsoroktól. Számomra az évtizedek során megteremtett érték és kitartás az ami meghatározza, hogy kit hívok el egy órára a stúdióba. Pápai Sándor nem celeb és hivatalosan nem is művész, de amit az elmúlt 27 évben letett az asztalra, illetve a lemezjátszók forgó tányérjára, az minden igazi zenerajongó számára alapvetés. 1989 körül nyitotta meg a a WAVE hanglemezboltot, ahol máig olyan hanghordozókat árul, amelyeket másutt még a legelszántabb "audiophile" gyűjtők sem tudnak beszerezni. Egy nemzetközi turisztikai szaklap így hirdeti őket:

"....Ha csak egy lemezboltba van időd benézni Budapesten, menj a Wave-be. A Wave a város egyik legrégebb óta működő lemezboltja, ahol még mindig megvan az eladók tipikus lemezbolti mentalitása...."

Olyan baráttal és szakemberrel beszélgetek tehát hétfőn öttől, aki ott rezeg a csillogó vinyl lemezek barázdáiban a legérzékenyebb hangszedőként, és akivel olyan zenékről és zenészekről is beszélgethetek, akikről nagyon ritkán esik szó manapság.

2017-09-04 17 óra "Kaltenecker zenei világának csápjai több irányba nyúlnak, a közönség mégsem az összegabalyodást érzi, hanem a tiszta képletek és a világos szándékok nyomában egy élvezetes, minden elemében mai dzsessz által válik érintetté" (Végső Zoltán)

"Kaltenecker sokoldalúan képzett zongorista, ha kell, ritmusból, ha kell, érzésből játszik, rögtönzéseinek húzása van." (Turi Gábor)

Olvasnivaló

Apró írások, fontos és kevésbé fontos ügyek, gondolatok.
Jegyzetek és szösszenetek.
Munkatársainktól. 

Dózer
(Faragó Judit)

Ifjabb koromban egy képzelt buldózerrel jártam a várost és takarítottam. 

A papámat még a háború okozta foghíjak bosszantották, engem meg a csúf, lerobbant épületek, az igénytelen kockaházak, az ízléstelen villák. Voltam én nyitott is a városfejlesztésre. Nem ifjabb, hanem még ifjú koromban lelkesen figyeltem, hogy épül az óbudai lakótelep, lelkesedésem elég hamar lelohadt. Kifejezetten gyanakvó és ellenséges interjút készítettem a Havanna lakótelep tervezőjével. A számozott utcák romjain már arról faggattam, hogy meddig tartanak majd ki ezek a panelszörnyek. 

 

 >>>

bézs ajánló

Kovalik Károlyra emlékezik Balla Ferenc.

Egy Kovalik még kéne. 

K.K. kilencven

 

Kezdjük visszafogottan: a mindenkori magyar televíziózás legjobb riportere.  Semmi múltidő.  És folytassuk a végén: „Egyedül volt otthon, fürdött. Ahogy szokta régóta, kihúzta a dugót, hadd folyjon le a víz. Aztán ahogy szokta, megpróbált fölállni. Nem sikerült. Már nem sikerült. Pár hete műtötték. "Föltárták": áttétes rák. Visszavarrták. (Persze nem mondták meg neki.) Ült az üres kádban. Egyre jobban fázott. Már vacogott a foga, amikor eszébe ötlött vagy ötven év messziről a bökdal a vásárhelyi gimnáziumból: " Minden vízbe mártott test, kisangyalom, a súlyából annyit veszt, kisangyalom, amennyi az általa kiszorított víz súlya, kisangyalom." Megnyitotta a csapot, sarkával pótolta az elbitangolt dugót. Hogy már melléig ért  a víz, megfeszítette a karját, s kikecmergett. Még vagy két hónapig tartott a fölhajtóerő.”

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble

az ENSZ főtitkár üzenete

A Weinstein-botrány kapcsán Magyarországon is napvilágra került szexuális zaklatásokkal kapcsolatban a Rádió Bézs szerkesztősége kijelenti, hogy a leghatározottabban elítél minden támadást az emberi szabadság és méltóság ellen, az élet bármely területén, beleértve a szexuális zaklatás minden formáját is. 
A hatalommal, az erővel való visszaélés sehol, semmilyen formában sem megengedhető!
A Rádió Bézs  szolidáris az elszenvedőkkel, és elítéli azokat, akik nem követik az alapvető emberi normákat, az emberek közötti békés, tiszteleten alapuló együttélés szabályait.

 >>>
Élő
adás

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

 

Gyerek-Színház

A kérdéseinkre  helyes válaszokat beküldők között 4 jegyet sorsolunk ki a Szófia Művészeti Egyesület Vándorszerelem c. gyerekelőadására október 26-ára.
http://vandorszerelem.hu

 

 >>>