A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Dr. Tóth Zoltán

Tóth Zoltán jogász. Megjárta a hivatali szamárlépcső minden egyes fokát, mire valóban megjárta.  Életének 61. évében beiratkozott egy szakácsiskolába  és érvényes szakács szakácsvizsgát tett, amellyel az Európai Unió bármely éttermében főzhet.  

Vagyis az államtitkár most már szakács.

„Eddig az elméleti tudásomat osztottam meg azokkal, aki kíváncsiak voltak rá, most a főzőkanál gyakorlati ismereteit osztom meg a Rádió Bézs hallgatóival.”
 

• Mit főzzek? Válasszon! • Péntek 13:00-14:00 •

2018-10-19 13 óra Őszi nyitány. Az őszi nap-éjegyenlőség után vagyunk, megkezdődött az igazi őszi szezon. Az ősz jellegzetes fűszere a fahéj, amelyből Kiss Katalin szirupot készít, annak érdekében, hogy egyszeri főzéssel sokszori felhasználásra, fűszerezésre használhassuk. Újdonságként Budaörsi Reggeli fantázia nevű tojásos ételt készítenek a hallgatóknak, amelynek azért „budaörsi” a jelzője mert tejjel (svábosan) készítem. A „Heti betevő” jótékonysági egyesületben 140 db egészben sült csirkecombot sütöttem a rászorulóknak. Kiss Katalin már a karácsonyi befőzéshez ad tanácsokat, és eljutunk a gulyás (kanász) levestől a vegetáriánus krémlevesekig. Weöres Sándor őszi verseinek megzenésített változatát és őszi relax gitárzenét hallgathatunk a receptek közben. 

2018-10-12 13 óra Uzsonnatáska. Milyen uzsonnatáskát vegyünk? Mit adjunk gyermekeinknek, unokáinknak az óvodába vagy iskolába magukkal vinni? Csak a menza vagy a menza tagadása? Fehér vagy rozslisztből készült, finom- vagy teljeskiőrlésű kenyeret/péksüteményt adjunk-e a gyereknek? Miért nem esznek zöldséget a gyerekek? Hogyan rejtsük bele a krémekbe a zöldségeket? Miközben életmód és recept javaslatokat hallgatjuk Kiss Katalintól, aközben Bartók Béla Gyermekeknek c. zongora darabjaiból hallgathatunk meg részleteket.

2018-10-05 13 óra Wolf Péter zeneszerző, zenész a könnyűzenétől (Vuk) indult, és már túl van a második komolyzenei koncertjén a Zeneakadémián. A blogján a következő felhívás olvasható: „Kottáimat mindenki ingyen letöltheti…” Műsorunkban elmondja, hogy a zeneszerzők és előadók a jogdíjakból élnek, és ő ezzel a módszerrel kívánja megelőzni, hogy ellopják a szellemi tulajdonát. Újszerű megközelítés. A magyar komolyzenei közönség most érti meg Bach, Mozart és Handel zenéjét, de közben eltelt 2-300 év. Miért nem a kortárs komolyzenét szereti a műértő közönség? Erre a kérdésre is választ kapunk, miközben Wolf Péter új DVD lemezéről hallgathatunk meg új dallamokat. Tengeri herkentyűs előétel, toszkán leves, szerb gyuvecs és gyümölcssaláta recepteket kér a műsorvezetőtől a zeneszerző – és megkapja. 

2018-09-28 13 óra Az arab konyha körül kalandozunk Ághné dr. Ring Éva címzetes egyetemi tanár vezetésével. Miért nincs egységes arab nemzetállam? Miért egységes az arab konyha? Milyen gyökerei vannak az arab ételkészítésnek? Megismerkedünk a legrégebbi arab ételekkel a kenyérrel és a padlizsánkrémmel. Mitől királyi a marokkói kuszkusz? Az arab szépirodalom hagyományai közé tartozik a tánc is! Kóstoljuk meg egy kevésbé édes arab süteményt. A beszélgetéseket hagyományos arab zenével színesítjük. 

( A 2018.08.24-i adás ismétlése )

2018-09-21 13 óra Örkény István egyperces novelláiból hallgathatunk meg néhányat Tölgyesy Zoltán színművész tolmácsolásában. A keser-édes, tragikus-komikus, lehangoló-vidám hangvételű egypercesek már beírták Örkény István nevét a magyar irodalom klasszikusai közé. Igyekeztem hű maradni Örkény egyperceseiben szereplő ételekhez, és ezekből hallhatnak egy csokorra valót. Scott Joplin zongoráján hangzik fel a Ragtime több részlete.

( A 2018.08.17-i adás ismétlése )

2018-09-14 13 óra A Velencei tó a Balaton után a legnagyobb tavunk. Ha kerékpárral kerüljük meg, akkor 28 km a kerülete, ha átússzuk, akkor kb. 3 km. Velence város és Agárd a tóparton fekszik, szabadstrandokkal és fizetősekkel vegyesen. A velencei Vadasparkban bográcsban is főzhetünk feltéve, ha viszünk magunkkal bográcsot, a kenu- és hajókirándulásra vigyünk magunkkal szendvicseket és szúnyogriasztót. Kiss Katalin segít nekünk a tóparti kiránduláson. Bródy, Koncz, Gerendás, Máté Péter énekel a Bézs hallgatóinak. 

( A 2018.08.10-i adás ismétlése )

2018-09-07 13 óra A kánikulában a Balatonra kirándulunk Kiss Katalinnal. Szezonja van a fürdésnek, napozásnak, a zöldségeknek és mindig lehet halat enni. Hekk és fogas a választott hal – pénztárcánk függvénye a döntés - de mind a kettőt ízletesre süthetjük a receptünk alapján. A „hullámzó Balaton tetején” hallgathatjuk meg és „…keskeny a híd rajta”. „Nekem a Balaton a Riviéra!” – énekli egy ifjú hölgy és egy másik leány csak bikinivel jött nyaralni. Főzünk bográcsban és sütünk grillen is! A Kft. együttes „Balatoni nyár”-ja jól sikerült, így búcsúzunk a hallgatóktól. 

( A 2018.08.03-i adás ismétlése )

2018-08-31 13 óra Horányba utazunk, a Szentendrei szigetre. Partnereink Róna Judit és Benyik Mátyás, akik kalauzolnak, programot ismertetnek és főznek nekünk. A Regatta szabadidőközpontban egy három napos rendezvény volt, amelyre a Szervezők a Baloldalért elnevezésű civil szervezet küldte ki a meghívót. József Attila és Ady Endre verseit hallgatták meg, Moldova György személyesen dedikálta könyveit. Hogyan kell a tábortűznél kanász-levest főzni? Mi a különbség a gurulós és nyam-nyam rizs között? Tárkonyos ragulevesnek mi a titka? Miközben verset hallgatunk és főzünk, Bródy János, Koncz Zsuzsa, Csajkovszkij zenéjét és Oláh Ibolya dalát hallgathatjuk meg. 

2018-08-24 13 óra Az arab konyha körül kalandozunk Ághné dr. Ring Éva címzetes egyetemi tanár vezetésével. Miért nincs egységes arab nemzetállam? Miért egységes az arab konyha? Milyen gyökerei vannak az arab ételkészítésnek? Megismerkedünk a legrégebbi arab ételekkel a kenyérrel és a padlizsánkrémmel. Mitől királyi a marokkói kuszkusz? Az arab szépirodalom hagyományai közé tartozik a tánc is! Kóstoljuk meg egy kevésbé édes arab süteményt. A beszélgetéseket hagyományos arab zenével színesítjük. 

2018-08-17 13 óra Örkény István egyperces novelláiból hallgathatunk meg néhányat Tölgyesy Zoltán színművész tolmácsolásában. A keser-édes, tragikus-komikus, lehangoló-vidám hangvételű egypercesek már beírták Örkény István nevét a magyar irodalom klasszikusai közé. Igyekeztem hű maradni Örkény egyperceseiben szereplő ételekhez, és ezekből hallhatnak egy csokorra valót. Scott Joplin zongoráján hangzik fel a Ragtime több részlete.

2018-08-10 13 óra A Velencei tó a Balaton után a legnagyobb tavunk. Ha kerékpárral kerüljük meg, akkor 28 km a kerülete, ha átússzuk, akkor kb. 3 km. Velence város és Agárd a tóparton fekszik, szabadstrandokkal és fizetősekkel vegyesen. A velencei Vadasparkban bográcsban is főzhetünk feltéve, ha viszünk magunkkal bográcsot, a kenu- és hajókirándulásra vigyünk magunkkal szendvicseket és szúnyogriasztót. Kiss Katalin segít nekünk a tóparti kiránduláson. Bródy, Koncz, Gerendás, Máté Péter énekel a Bézs hallgatóinak. 

2018-08-03 13 óra A kánikulában a Balatonra kirándulunk Kiss Katalinnal. Szezonja van a fürdésnek, napozásnak, a zöldségeknek és mindig lehet halat enni. Hekk és fogas a választott hal – pénztárcánk függvénye a döntés - de mind a kettőt ízletesre süthetjük a receptünk alapján. A „hullámzó Balaton tetején” hallgathatjuk meg és „…keskeny a híd rajta”. „Nekem a Balaton a Riviéra!” – énekli egy ifjú hölgy és egy másik leány csak bikinivel jött nyaralni. Főzünk bográcsban és sütünk grillen is! A Kft. együttes „Balatoni nyár”-ja jól sikerült, így búcsúzunk a hallgatóktól. 

2018-07-27 13 óra Székesfehérvárra kirándulunk Kiss Katalin kíséretében. Első utunk a Fekete Sas patikába vezet, ahol több száz éve árulnak gyógyszereket, gyógyfüveket és zöldfűszereket. A ma már múzeumként működő intézményben különleges illóolajokat szagolhatunk, és ábrándozhatunk a korabeli használati módokról. A jelenleg is használatos babérlevéllel és rozmaringgal ajánlunk ételeket, salátákat készíteni. Herbárium c. gyógyfűszer könyvből ismerhetünk meg részleteket.

2018-07-20 13 óra Milyen tésztát válasszunk a tengeri herkentyű mellé? Velencébe kirándulunk Kiss Katalin kíséretében. Sorban állunk a San Marco bejáratánál, de szerencsére ingyenes a belépés. A Dózse palotába könnyen bejutunk, mert az interneten előre vettünk jegyet! Arabica vagy rubusta fajta kávéból főzik-e az olaszok az eszpresszót? Mit jelent az „olasz” pörkölés a kávén? Hagyományos velencei „gondolieri” dalokat hallgatunk, és megtudjuk, hogy Velence „házi zeneszerzője” Vivaldi. Burano és Murano érdekességei felé induljunk vaporettóval! Tanuljuk meg a négysajtos tésztát elkészíteni!

2018-07-13 13 óra Sárospatak nevezetessége a Pataki vár, a Rákócziak vára. Sárospatak összekötő kapocs a felvidék és Erdély között. Tulajdonosai az évszázadok során hol a török szultán, hol Habsburg ház felé húztak. Katonailag, gazdaságilag és kulturálisan fontos szerepet töltött be a város a Thököly felkeléstől a 1849-ig. A Református és Szent Erzsébet templom, a Kollégium, a Városi Képtár és a Pataki Kerámia fontos szerepet tölt be a város életében. A város lakosságának összetételét tükrözik a felhangzó zenék: német, magyar és cigány dallamok. Az V. Andráshoz címzett vendéglőben erdélyi babgulyást és felvidéki sztrapacskát tanultam főzni. Római tálban készítek zöldséges csirkét a Rádió Bézs hallgatóinak.

2018-07-06 13 óra Dániában, Hamlet apjának a várába, Helsingörbe kirándulunk. A királyi várban Hamlet királyfi, Laertes, Ofélia fogadja a turistákat, és kísérik végig a shakespeare-i dráma színhelyein. Miért nem jelenik meg a norvég ifjú király Fortinbras a Helsingöri vár tróntermében? Mit ehettünk a váron kívüli étkezdében, a korabeli szolgák módjára? Koppenhágában meglátogattuk a Dán Művészeti Galériát, ahol brazil indiánokat ábrázoló képeket nézhettünk meg, és a Nemzeti Múzeumot, amelyben a dánok „trianon” érzésének állítanak emléket. Éljen a dán kék sajt, a halak sokasága és a disznóhús!

2018-06-29 13 óra A műsor ma Olaszországba, Velencébe kalauzol minket. A kulturális és kulináris kiránduláson Kiss Katalin segít a Rádió Bézs hallgatóinak. Repülőn, vonaton vagy gépkocsival utazzunk-e Velencébe? A helyi közlekedés fő eszköze a „vaporettó”, amely magyarul kishajót jelent. Bérletet vagy alkalmi jegyet rá? A koncertek helyszínei lehetnek az egyházak által felhagyott templomépületek? Kik terjesztették el a világon a pizzát? Vivaladi és Verdi operái útján ismerkedünk meg az olasz történelem egyes korszakaival.

( A 2018.06.01-i adás ismétlése )

2018-06-22 13 óra Budapesti kirándulásunk újabb állomása Óbuda és Aquincum. Kiss Katalin és Ónodi Eszter segít nekünk a tájékozódásban. Brahms és Liszt Ferenc „magyar” elnevezésű zenéi szereznek örömöt a Rádió Bézs hallgatóinak, amelyeket a szerzők Pesten (Budapest akkor még nem létezett) is eljátszottak zenekari kísérettel. A Kossuth Kiadó Hangoskönyve útján meglátogatjuk a Bazilikát, amelynek lépcsősora és a Duna partra kivezető Zrínyi utca egyenest a Várra néz. Szezonális ételeket főzünk: újburgonyát és paprikát-paradicsomot, amelyet sokan sokféleképpen főznek és szeretnek enni. „Este fess a pesti nő!”, továbbá „Legyen a horvát kertben Budán!” hangzik el a zenés jó tanács a hallgatóknak.

2018-06-15 13 óra Párizsi kirándulásunk alkalmával Ághné Dr. Ring Éva egyetemi oktató segít nekünk a párizsi egyetem menzáján és a kínai negyedben eligazodni. Megtudhatjuk, hogy a kínaiak a levest a menü végén fogyasztják, és nagyon szerény a desszert tudományuk. De zöldségekben és húsokban gazdag a párizsi kínaiak ebédje és vacsorája. Megtanulhatunk tavaszi tekercset készíteni, és eredeti tavaszi tekercs szószt is vásárolhatunk a budapesti ázsiai boltokban: keressük a NEMS (ejtsd: nem) feliratot a szószos üvegeken és igazi csípős-édes-savanyú szószba mártogathatjuk a vegetariánus tekercsünket. Edith Piaf, Jonny Hallyday, Horvát Tivadar, Georg Gershwin párizsi dallamait hallgathatjuk a főzés közben.

2018-06-08 13 óra Mielőtt az olaszországi Velencébe utazunk, tájékozódjunk az interneten a kulturális programok lehetőségeiről. A Szent Márk térről indul a vaporettó a La Fenice (velencei nagyopera) lakásoperájába, amelyhez az Academia megállónál kell leszállnunk. Rossini: Sevillai borbély c. művét néztük itt meg, amelyben Almaviva gróf szerelmi ügyét intézi Figaro. A célszemély Rosalina, akit még abban az évben (1783) feleségül is vesz a gróf Mozart: Figaro c. vígoperájában, sőt mát unja is a feleségét. Figaro belépőjét hallgathatjuk Rossini vígoperájából olaszul és magyarul, továbbá megtudjuk, hogy mit jelent a rossini és a sevillai módra készült étel. Kiss Katalin a velencei halleves rejtelmeibe avatja be a Rádió Bézs hallgatóit. Velencei dalokat is hallgathatunk, amelyeket a gondolások énekelnek a (tehetős) turistáknak.

2018-06-01 13 óra A műsor ma Olaszországba, Velencébe kalauzol minket. A kulturális és kulináris kiránduláson Kiss Katalin segít a Rádió Bézs hallgatóinak. Repülőn, vonaton vagy gépkocsival utazzunk-e Velencébe? A helyi közlekedés fő eszköze a „vaporettó”, amely magyarul kishajót jelent. Bérletet vagy alkalmi jegyet rá? A koncertek helyszínei lehetnek az egyházak által felhagyott templomépületek? Kik terjesztették el a világon a pizzát? Vivaladi és Verdi operái útján ismerkedünk meg az olasz történelem egyes korszakaival.

2018-05-25 13 óra Budapesti turistáskodásaikat Óbudával kezdjük a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének a segítségével. Óduda része Aquimcum, ahol a múzeumba is bepillantunk Ónodi Eszter közreműködésével. Máthé Péter dalait hallgathatjuk, miközben Lévai Margit és Kiss Katalin receptjeit hallgathatjuk meg: szezonja van a spárgakrémlevesnek! A Belváros templomait meglátogatjuk: Ferenciek terén, a Szervita téren. Bródy János énekel a Rádió Bézs hallgatóinak. Szezonális étel a petrezselymes krumpli is!

2018-05-18 13 óra Bécsbe kirándulunk Strauss Kék Duna keringőjének hangjaira. Partnerem Kiss Katalin. Mácsay Pál az idegenvezetőnk, a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének a segítségével. Az interneten készüljünk fel a bécsi kirándulásra, az osztrák turista információs honlapról. (Magyar nyelven is.) A bécsi klasszikusok mellett az osztrák könnyűzenei TOP listáról is kapunk zenei ízelítőt. A belváros központjában megnézzük Szent István Dómot (ez a templom nem a magyar Szent Istváné). Bécsi kávét iszunk a templommal szemben, az üvegtoronyban, midőn a bécsi panorámában gyönyörködhetünk. A három tenor bécsi koncertjéből részletek hallgatunk meg, majd jóízűen ebédelünk a magunk készítette véreshurka-hagymáskrumpli-káposzta egyvelegből.

2018-05-11 13 óra Magyarországon az Anyák Napját május 6-án ünnepeltük. A műsorunkban az „Anyák Napjának” a történetét tekintjük át. Május első vasárnapja csak néhány országban az anyák ünnepe, sok országban május 2. vasárnapja az ünnep. De az országok többségében júniustól-decemberig szóródik az ünnepnap, és vannak olyan államok is, ahol nincs az anyáknak ünnepe. Főzünk is az ünnep alkalmából, előételt és főételt, majd desszertet is készít Kiss Katalin. Az ünnepi hangulatot Koncz Zsuzsa és Halász Judit idézi fel dalaival.

2018-05-04 13 óra Bécs után Budapesten turistáskodunk. „Budapest, Budapest, de csodás!” hallgatjuk a slágert és Ónodi Eszter kalauzol bennünket a Kossuth Kiadó hangoskönyvével: a dunai hidakon, a Gellért-hegyen, a Vízivárosban, továbbá Budai hegyek között. Kiss Katalin segít eligazodnunk az internetes lehetőségek között, és meglátogatjuk a Gerbeaud-t egy kávéra a Vörösmarty téren, majd fagylaltozunk is. Tanuljuk meg együtt, hogy mit jelent az „a la Budapest”: máj, gomba, zöldborsó.

2018-04-27 13 óra A Heti Betevő Egyesület az istápoltjai/vendégei számára főztek 140 adag ételt a budaörsi önkéntesek. Helyszíni közvetítést adunk a VIII. ker Gólya utcai közösségi házából az ételkiosztás előkészületeiről. A riporter Tóth Zoltán az ételosztást előkészítő önkéntesekkel beszélget arról, hogy miért vállalják a vasárnapjuk feladását az önkéntes munkáért?! Egy jó receptet is hallgathatunk: hogyan főzzünk 140 adag ételt a konyhában? A riportok között Koncz Zsuzsa, Bródy János, Hofi, Kovács Kati, Koós János dalait hallgatjuk meg.

2018-04-20 13 óra Bécsbe kirándulunk a hallgatóinkkal együtt. Útitársaink Mácsai Pál és Kiss Katalin, akik az osztrák főváros nevezetességeit mutatják be nekünk. A Szent István székesegyházból kijövet a szemben levő panoráma kávézóban bécsi kávét iszunk. A Grabenen sétálunk és bécsi szeletet eszünk. A bécsi klasszikusok közül Mozartot hallgatunk, a 3 Tenor bécsi hangversenyéből hallgatunk egy részletet. A „Hüttle Dalok” fesztiválja győztesesét is meghallgathatjuk síelés és szánkózás közben.

2018-04-13 13 óra Dél-Afrikába utazunk a Rádió Bézs Mit főzzek_ Válassz! c. műsorában. Tölgyesy Zoltán színész afrikai meséket olvas nekünk, Kata asszony segít megismerni a helyi gasztronómiát. Meghallgatjuk az ország himnuszát, és Shakira elénekli nekünk a foci VB hivatalos dalát.

On The Spot: a helyszín dél-afrika
Cseke Eszter és S. Takács András Afganisztán, Bolívia, Gáza és az Északi-sarkkör után a 2010. évi foci-vb helyszínére, Dél-Afrikába utazott, hogy két kiskamerával megmutassa mindazt, ami a közvetítésekből és a helyszíni tudósításokból kimaradt.
https://www.youtube.com/watch?v=2zaKDYn3h-k Itt megnézheted! (47 perc)


( A 2017.03.10-i adás ismétlése )

2018-04-06 13 óra Tavaszi előételeket készítünk Kiss Katalinnal közösen a Rádió Bézs hallgatóinak. A tavaszi tekercs hagyományosan kínai előétel, de már ismert a vietnami elkészítési módja is: a rizstészta lapot (25 cm kör alakú) meleg vízben fél percig áztatjuk és megtöltjük sárgarépa-káposzta keverékkel. Lehetséges az ázsiaihoz hasonló módon palacsintát is készíteni: amerikai és orosz változatban. Friss salátákat készíthetünk a tavaszi tekercs/palacsinta mellé vagy köré. Vivaldi Négy évszak c. művéből stílusosan a Tavaszt hallgathatjuk meg, és Koncz Zsuzsa azt énekli: Kertész leszek…

2018-03-23 13 óra Húsvéti sonka ( Ismétlés )

További műsorok itt érhetők el:

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/kiss-katalin

2018-01-19 13 óra Farsang. Vízkereszttől Húshagyó Keddig tart a bálok, bulik, mulatságok sorozata. Általában szombat-vasárnap vannak a közösségi vagy privát rendezvények. A lényeg a társasági összejövetel, de emeli az ünnep fényét a finom étel és pezsdítő ital. Muszorgszkij „Az állatok farsangja” az első zenei aláfestés, majd gyermekek bulijára Grillusz Vilmos zenél. A felnőttek farsangját Verdi Állarcosbája áriái festik alá. Műsorunk végén még az Opera bálba is ellátogatunk. Hogy milyen ételeket ajánlunk Kiss Katalinnal? Hallgassák meg a Rádió Bézs műsorát! 

2018-01-12 13 óra Helyszíni közvetítést adunk a Budaörsi Olvasókörből. Elsőként Babinszky László költővel beszélget Tóth Zoltán. A műsornak ez a része Budapesten készült, amelyet a MOTIVÁCIÓ Alapítvány rendezett mozgássérültek számára. Erdei Ferenc Inyesmerteségek c. könyvéből Galkó Balázs előadóművész olvas fel egy részletet és beszélget az olvasókör tagjaival a Budaörsi Könyvtárban. Varga Gyula professzor összefoglalja Erdei Ferenc pályafutásának főbb állomásait a Bézs hallgatóinak. 

2018-01-05 13 óra 13 munkaszüneti nap lesz 2018. január 2 – 2019. január 1 között, a hivatali munkaidőben dolgozók számra (a szokásos szombat-vasárnapok mellett). A kormány átrendezi ebben az évben is a hétvégéhez közel eső munkanapokat, amelyeket szombaton kell ledolgozni. A hosszú hétvégek alkalmat adhatnak a családoknak több együtt töltött időre, esetleg utazásra, ha jut rá pénz. A hosszabb hétvégeken több időt tölthetünk főzéssel is, amelyhez jó recepteket ajánlok, szép muzsika mellett.

2017-12-29 13 óra Szilveszter és Újév a Rádió Bézs Mit főzzek c. műsorában. Kiss Katalin segít ötleteivel, hogy milyen menüsorral készülhetünk baráti vagy családi bulira? A javaslatok között vannak pénztárcabarát és takarékos receptek is. John Lennon karácsonyi és szilveszteri dalával kezdjük a műsort, és piros kaviár, tejföl, fekete kenyér a folytatás. Az Újházi tyúkhúsleves már 30-án elkészíthető és bármikor szervírozhatjuk szilveszter vagy újév napján is. Malacsült hagyományos szilveszteri-újévi étel, amelyhez köretként lencsesalátát kínálhatunk. Ananászkockákat gránátalmapöttyökkel ajánlunk. Hofi Géza, Kovács Kati és Koós János kifőzdéjébe is ellátogatunk. A műsor végén Geszti Pétertől megtudjuk, hogy mindig van másnap.

2017-12-22 13 óra Mikor együk meg a karácsonyi vacsorát és lehet-e ebédelni vacsora helyett? Kiss Katalin és Lévay Margit segít a karácsonyi menü összeállításában. Még van idő 22-23-án könnyű sütemények elkészítésére, amelyekhez az ünnephez illő sütemény formákat/szaggatókat használhatunk. Mi az a sütipecsét? Mivel színezzük a sütiket? A karácsonyfára hogyan akasszuk fel a süteményt? Lehet-e ragasztani a sütiket? A karácsonyi zenék között „a Mikulás a megoldás”-t hallgathatjuk, amely szerint minden megoldható még karácsony estig, nincs lehetetlen kívánság. Sőt, karácsonyfa formájú mini pizzát is süthetünk a hal elé. Elmondom, hogy én hogyan főzök malac kocsonyát karácsony másnapjára. Boldog karácsonyt kívánunk minden hallgatónknak! 

2017-12-15 13 óra December 15-én már minden háziasszony és háziférfi a karácsonyi előkészületeken gondolkodik. Mikor ünnepeljük a karácsonyt? – kérdezi a műsorvezető Kiss Katalintól, aki a Mit főzek? állandó szereplője. Az ünnepnapok előtt előre elkészíthető ételek receptjét, előre sütött húsokról hallgathatunk javaslatot, és kerüljük az olyan méretű pulyka megvásárlását, amely nem fér be a sütőnkbe. Megemlékezünk F. Nagy Angéláról, aki Horvát Ilona néven írta a szakácskönyveket, és Örkény István felesége volt. A leveles tészta készítésének a titkairól is hallhatunk: hideg kézzel kell gyúrni, hajtogatni, hűtőszekrényben pihentetni. Az ünnepi menüsor előkészítése közben karácsonyi énekeket hallgathatunk és pudinggal, déligyümölcs salátával zárjuk műsorunkat. 

2017-12-08 13 óra A Mit főzzek? mai műsorában Győrik Kinga a vendégünk, aki a Motiváció Alapítvány fejlesztési részlegének a vezetője. Az alapítvány mozgássérült gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozik, akik hátrányokkal élnek sérülésük, betegségük miatt. Győrik Kinga dolgozik az Nton Alapítvánnyal is, a Budaörsi Uszodában kajakozni tanítják a fogyatékkal élő gyermekeket. A műsor közben újfajta rántott hús készítési receptet hallhatunk. A szürke ötven árnyalatának betétdalait és a Pink Floydot hallgathatjuk meg a műsor közben. 2018-ban a Motiváció és az Nton alapítványok nagyszabású nemzetközi nemzetközi mozgássérült találkozót szerveznek Sukorón, ahol sárkányhajózás lesz, és a Budaörsi Olvasókör főzi bográcsban az ételt a résztvevőknek.

2017-12-01 13 óra Szigeti Andrea a vendégünk. A foglalkozása kozmetikus és borász. Eredetileg kozmetikus szakmát tanult, de később „belenőtte” magát a szépségiparba, majd elvégezte a borászkodáshoz szükséges mesterkurzust, és a férjével közösen egy badacsonyi szőlősbirtok tulajdonosai. A pályaív megismerése során, még főzünk is, minden étel borhoz vagy borban készül. Ha a hallgató meg akarja tudni, hogy milyen a bőre, akkor írja be az internetes keresőbe, hogy „creambox.hu”, és szakértő kozmetikustól kap választ a teendőkre. A beszélgetés közben misztikus zenét hallgathatunk, amibe Szigeti Andrea „belehallja” az angyalszárnyak csattogását is.

2017-11-24 13 óra Kiss Katalin egy palócleves receptjével kezdi a műsort. Fűszeres krémek évadját éljük: padlizsán krémet készíthetünk a recept alapján. Zsille Péter bazsalikom pesztót készít. A mozzarella caprese titka a balzsamatecet cseppek a paradicsomon. A sült hús nagy barátja a rozmaring, a desszertekhez kardamon és vanilia is felhasználható. A pudingokhoz aszalt gyümölcsöket ajánlunk. Bartók Béla Gyermekeknek sorozata színesíti a műsort. 

2017-11-17 13 óra Szabó János költő a Mit főzzek? vendége. A költő páyafutásának egyes elemeit saját verseinek a felolvasásával illusztrálja. Kedvenc ételeinek a receptjeit Tóth Zoltán mondja el, kikérve a költő véleményét az édesanyja főztjéhez képest: libamáj és töpörtyű nyitja az őszi ételek sorát. „Az ősz a kertben” címet kapta a versciklus, amelyekből részletek hangoznak el. A verseket klasszikus gitármuzsika színesíti. Az őszi ételek sorát brokkoli-krém leves receptje színesíti, amely a költőt amerikai utazásaira emlékezteti.

2017-11-10 13 óra Márton napi libasütés. A liba-kacsa készítés ünnepi előkészületeiről és hétköznapi lehetőségeiről beszélgetünk Kiss Katalinnal. Elsőre a töpörtyű receptjét forszírozzuk, majd a liba-kacsa máj ütés titkairól ejtünk szót. A liba leves nélkülözhetetlen eleme a pászkából készült gombócka, amelyet külön vízben kell megfőzni. A ludas-kása kétféle módon is elkészíthető, de a libacomb sütés hagyományosan csak libazsírban süthető finomra-barnára-porhanyósra. A liba-kacsa sülteket természetesen liba-kacsa dalok és zenék kísérik. 

2017-11-03 13 óra Titanic. Ezt a hajónevet már mindenki hallhatta, az elmúlt 100 éveben valamikor. Ha másképpen nem, akkor a Titanic c. filmből, annak betétdalából sokan ismerhetik a Csendes óceán 4 ezer méteres mélységében nyugvó óriás hajó nevét. Budapesten egy kiállítást is megnézhetnek (VI. ker Király u.26.) az elsüllyedt Titanic felszínre hozott emlékeiből. Gergely Bea lefotózta nekünk a Titanic első, másod és harmadosztályú éttermének menükártyáját, így megismerkedhetünk az utasoknak felszolgált ételekkel. Természetesen a Titanic történeteihez korabeli zenéket szolgáltatunk.

( A 2017.10.27-i adás ismétlése )

2017-10-27 13 óra Titanic. Ezt a hajónevet már mindenki hallhatta, az elmúlt 100 éveben valamikor. Ha másképpen nem, akkor a Titanic c. filmből, annak betétdalából sokan ismerhetik a Csendes óceán 4 ezer méteres mélységében nyugvó óriás hajó nevét. Budapesten egy kiállítást is megnézhetnek (VI. ker Király u.26.) az elsüllyedt Titanic felszínre hozott emlékeiből. Gergely Bea lefotózta nekünk a Titanic első, másod és harmadosztályú éttermének menükártyáját, így megismerkedhetünk az utasoknak felszolgált ételekkel. Természetesen a Titanic történeteihez korabeli zenéket szolgáltatunk.

2017-10-20 13 óra Hegedűs Sándor is a Duna Intercontinentálban pincérként kezdte a pályafutását, mint az erről szóló sorozatunk korábbi szereplői. Azonban korábbi szereplőinktől eltér, hogy édesapja Hegedűs András 1955-ben miniszterelnök volt Magyarországon. A fiatal Sándor nem a politikusi pályát választotta, hanem elvégezte a Közgazdasági Egyetemet, és 1981-ig a Hungarhotels központjában dolgozott, mint országos éttermi szakmai instruktor. 1981-től a rendszerváltásig éttermeket üzemeltett, amelyek közül sokan ismertük a nevezetes kínai „Kacsa” éttermet a Fő utcában. Nyugdíjazásáig alapítványi vagyonkezeléssel foglalkozott. Miközben az életéről mesél Hegedűs Sándor, Kern András a Pincérrockot énekli, Jó ebédhez szól a nóta, és Kacsa-táncot is hallgathatunk. A finom étel-receptek maradjanak titokban az adásig. 

2017-10-13 13 óra Nemti (Nógrád megye) kisebbségi cigány önkormányzat roma ünnepséget szervezett 2017 szeptemberében. Németh Gézáné, a kisebbségi önkormányzat elnöke a falu életének a problémáiról és az ünnepéről beszél a Rádió Bézs hallgatóinak, miközben a Váradi Roma Café dalait hallgathatjuk. Az ünnepi menü csülkös babgulyás volt, de recept ízelítőt kapunk a lecsóhoz a bodag készítéséről, a hasított tészta egyszerű titkáról. Az elnökasszonytól azt is megtudjuk, hogy 4 számítógéphez keresnek támogatókat, mert a saját könyvtárhoz már többen jelentkeztek könyvadományokkal.

2017-10-06 13 óra A Duna Intercontinentál 1969-től a magyar szállodaipar zászlóshajója volt. Éttermei, étlapjai a legkiválóbb kínálatot adták azoknak, akik politikailag vagy készpénzzel győzték a lehetőséget. Az Új Gazdasági Mechanizmus (1968) bevezetésének egyik jelképe volt a szálloda és annak szolgáltatásai: a dollár-forint transzfer első legális forgalmát biztosította a privát szférában. A szálloda személyzete a korszak legképzettebb igazgatóiból, szakácsaiból, pincéreiből verbuválódott. Kihn Béla pályafutását követjük nyomon a műsorban, az étlapon található legfinomabb receptekből kapunk ízelítőt, miközben kiváló zenéket hallgathatunk.

2017-09-29 13 óra Zsille Péter: menta, citromfű, téli tartósítás a nyári fűszerekből. Kiss Katalin: sárgadinnyeleves mentával: hozzávalók / 4 adag: 3 kg görögdinnye, 3 szál menta, 3 ek akácméz. Mentaszörp és citromfűszörp: hozzávalók / 8 adag: a menta- vagy citromfűleveleket jól átmossuk. A felkarikázott citromot, a vizet és a mentát/citromfüvet beletesszük egy fazékba, és egy napra hűvös helyre tesszük. Másnap beletesszük a cukrot és a citromsavat, és felforraljuk. Ha kész, leszedjük a tetejéről a citromot és a leveleket, és üvegekbe öntjük. Ezután meleg takarók közé, száraz dunsztba rakjuk az üvegeket kihűlni. A receptekhez illő zenéket is hallgathatunk!

2017-09-22 13 óra Sallai Noémi klarinétművész ösztöndíjjal tanul New Yorkban. Egerben született, most 25 éves, és nagyon szereti az édesanyja tyúkhúslevesét. Az interneten keresztül jelentkezik nemzetközi zenei (klarinét) versenyekre és általában győz is. Legutóbb a Csendes Óceáni klarinét versenyen ért el első helyezést. A vargabélest másképp készíti, mint ahogy én főzöm. A még rövid, de nagyon tartalmas pályafutásáról mesél a Rádió Bézs hallgatóinak, és közben azokat a dallamokat hallgathatjuk, amelyekkel nyert a zenei versenyeken.

2017-09-15 13 óra Sziráki Endre pincérként indult a pályán, a bécsi Mátyáspincében dolgozott, majd Budapesten végezte el a közgazdasági egyetemet. Az Intercontinentálban tanulta meg a szakmát Hungarhotels éttermeiben volt vezető. Azért nem nyitott saját éttermet, mert az a tulajdonos, aki törődik a vendéggel, az rosszul jár, továbbá, ha nem rabszolgának nézi a dolgozóit, akkor veszteséges lesz az étterme. Kedvenc ételeiről is hallhatunk: teknősbéka leves, spárga vinegrette, fogas guzson, beefsteak a la Rossini, rakott palacsinta. A Kék rapszódia, a Hey Jude, Milyen mély a szerelmed?, Miért hagytuk, hogy így legyen? c. dalokat hallgathatjuk a műsorban.

2017-09-08 13 óra Mit főztek a Pozsonyi pikniken? Múlt szombaton népünnepély és vásár volt Budapesten az Újpesti rakparton. Pozsonyi kiflit és sólettet ajánlottak a hömpölygő tömegnek. A kulturális kínálatot a Láng téka nevű könyvesbolt, és annak vezetője Rédei Éva szervezte, aki speciális lecsóval kínálta az írókat és a költőket. Hadas Júlia beszámol a Rádió Bézs hallgatóinak a zsírok sokféleségéről, és önkéntes társaival együtt százával kenték a zsíroskenyereket. Bitó László kutató orvos és író a lombikbébi program filozófiájáról beszélget a riporterrel. A Kossuth Kiadó sátránál Gergely Beatrix fényképezi az írókat és az ételeket. Kerékgyártó István, író, új könyvének témáját titkolja, a most megjelenetet azonban népszerűsíti.

2017-09-01 13 óra Wolf Péter, zeneszerző a zene minden műfajában sikeres: a könnyűzenében, a filmzenében és a komolyzenében is. Országos turnéját Hacki Tamás füttyművésszel kezdte, országos ismertségét a Vuk zenéjével szerezte, és már az európai körutakon is túl van. Második zongoraversenye is sikeres, és készül a Zeneakadémia nagytermében megszólaló koncertjére. Szeptember 9-én és október 18-án is lesz előadása, amelyből részleteket is meghallgathatunk a Rádió Bézsben. Wolf Péter a zeneszerzés mellett hangszereléssel is foglalkozik, és bár főzni nem tud (vagy nem akar), de az általam elmondott recepteknek alapos kritikusa, mert édesanyja és felesége főztjén szerzett tapasztalatokat.

2017-08-25 13 óra Francia tudós nőkre emlékezünk a műsorban, a XVII-XVIII. századból, zene és recept körítéssel Ághné dr. Ring Éva c. egyetemi tanár segítségével. Egy kémikust, egy csillagászt, egy matematikust, egy anatomust ismerhetünk meg - többek között – a korai újkorból. Hagyományos francia ételekkel is megismerkedhetünk: francia hagymaleves, márványsajtos krumplisaláta és burgundi marhapörkölt formájában. A zenei aláfestést a kor zeneszerzői adják: d’Agintcour, de la Gerre és Berlioz.

2017-08-18 13 óra Kismarosra, a Duna-kanyarba kirándulunk. Meglátogatjuk kisvasúttal a Királyrétet, és körbe nézünk a környék vendéglőiben. Egy volt úttörőtábort felújítottak Kismaroson, ahol most civilek tanácskoznak arról, hogy a város mindenkié. A tanácskozó fiatalok szülei, nagyszülei vállalták, hogy főznek: paprikáscsirke és lecsó recepteket ismerhetünk meg. A Nu együttes Man o to dalát, Chabi Cakker és Chak Berry twistjeit, Cseh Tamás Fel nagy örömre (Gárdonyi Géza dala), a La Mancha lovagjából Dulcinea dalát, és végül Edit Piaf-ot hallgathatjuk meg.

2017-08-11 13 óra Snidlinget, kakukkfüvet és zsályát is termeszthetünk a balkonunkon. Zsille Péter, agrármérnök tanácsait hallgathatjuk, amelyek a balkonon túl a teraszon, sőt a francia ajtóban való termesztéshez is alkalmazhatók. Rózsa József a „takarékosan és finomat” rovatunkban ad recepteket a Rádió Bézs hallgatóinak. Kiss Katalin a Mit főzzünk? – Válassz! hallgatóinak zöldfűszerekhez ad felhasználási javaslatokat. 

2017-08-04 13 óra Magyarország első 5 csillagos szállodája a Duna Intercontinentál volt. 1969-ben kezdte meg működését a Duna-parton. Ebben a szállodában dolgozott Gergely János is, aki pincér volt az 1969. december 31-ei nyitórendezvényen, és megőrizte az eredeti étel és itallapokat is. A szálloda építés és az üzemeltetés történetei mellett az eredeti étlapról hallhatunk recepteket: libamáj pástétom, vajas pástétom királynő módra, borjúbordák papírhüvelyben, beefsteak a la Medici és Zsuzsanna palacsinta (Crepe Susanna). A szállóda első séfjének tortája – az Egon torta – is a menüben szerepel. Természetesen a zenék is a kort tükrözik: az Omega, az Illés, a Hungária, a Metró és Bródy János dalait hallgathatjuk meg. 

2017-07-28 13 óra Balkonon termesszünk fűszernövényeket! Zsille Péter agrármérnök tanácsokat ad hallgatóinknak, hogy balkonon (teraszon, erkélyen, két ablak között) megtermelhessük a családunk zöldfűszereit. Magról vagy palántáról ültessünk? Ritkán sok vizet vagy gyakran keveset locsoljunk? Amit megtermeltünk azt is meg is főzzük Lévai Margit segítségével, hasznosítjuk a kaprot, a petrezselymet és a bazsalikomot egy húsos és egy vegetáriánus ételben. Rózsa József a „takarékosan és finomat” rovatunkban főz a Rádió Bézsben. A zenei betétek is igazodnak a tartalomhoz: „kertész leszek” hallgathatjuk versben és dalban, gyümölcsök és zöldségek dalát is meghallgatjuk, majd Vivaldi Négy évszak-jából a Nyár c. résszel zárjuk műsorunkat. 

2017-07-21 13 óra Puerta del Sol, Cervantes és Lope de Vega: ezzel indítja Kováts Kriszta a madridi hangoskönyvet (Kossuth) műsorunkban. A programajánlatunk Madridra, azonban nem csak a drága pénzen utazó turistáknak, hanem a takarékosan gazdálkodó vékonypénzű utazóknak is szól. Kiss Katalin megismerteti a Rádió Bézs hallgatóit a kedvezményes tömegközlekedési díjak és múzeumi belépők lehetőségével. Olyan tapas-bárokba invitáljuk hallgatóinkat, amelyekben a helyi lakosok is esznek, és olyan spanyol ételt főzök - a paellát -, amelyet minden érdemdús háziasszony saját receptje szerint főz a családjának. A paella receptjét megtalálja majd a 2018. húsvétjára megjelenő szakácskönyvemben is.

2017-07-14 13 óra Mit főzzek? – Válassz! c. műsorunk keretében virtuális kirándulást teszünk Párizsban. Segítségünkre van Varga Kata, aki a Kossuth Kiadó hangoskönyvének az útitársa, és Kiss Katalin, aki a Rádió Bézs munkatársa.

Meglátogatjuk a leghíresebb párizsi múzeumokat és a tetejükön levő kávézókat. Megtudjuk a „párizsi kártya” kedvezményeit, és a mérlegelhetjük, hogy metróval vagy autóbusszal közlekedjünk-e. Megismerhetjük egy igazi francia menü részleteit: hideg előétel, meleg előétel, főétel húsos, főétel vega, desszert, gyümölcs, sajt. Önök szerint egy magyaros egytálétel vagy egy francia 7 fogásos menü nehezebb összsúlyra vagy több a kalóriaértéke? A választ Tóth Zoltán adja meg.

2017-07-07 13 óra Nyár van, nyár van…! A zöldségek és gyümölcsök szezonja. Kiss Katalin segít a Rádió Bézs hallgatóinak a friss gyümölcsökből, zöldségekből levest, mártást és desszertet készíteni. Szezonvégi a cseresznye, de már van rebarbara: édes és savanyú párosításából származik a csatni. Tejszínnel vagy anélkül készítsük-e a gyümölcslevest? Süthetjük és párolhatjuk is a zöldségeket. A gyümölcsök és zöldségek mellé nyári dalok szólnak a Mit főzzek? - Válassz! műsorában.

2017-06-30 13 óra Az aranyanyu.hu oldalon http://aranyanyu.hu/dij meghirdettek egy pályázatot nők számára. „Aranyanyu Díj”-ra lehet jelölni pedagógus, orvos, egészségügyi szakdolgozó, szociális területen dolgozó hölgyeket. A jelölés időszakában 600 pályázat érkezett. Jelenleg a kampányidőszak van, amelyen a pályázók támogatókat gyűjthetnek. 2017 szeptembertől az interneten lehet szavazni a jelöltekre. A Mit főzzek? ellátogatott egy rendezvényre, amelyen megismerkedhetünk a pályázat előírásaival, a támogatók véleményével, továbbá zöldséglevest, gyümölcslevest, pörköltet főzünk. Az „Aranyanyu jelöltek”-nek Kovács Kati, Koncz Zsuzsa énekel.

2017-06-23 13 óra Virtuális kirándulásunk Prágába vezet, Bán János színész kíséretében. Ellátogatunk a Károly hídra, ahol jazzt hallgatunk, majd a prágai Városházát nézzük meg és meghallgatjuk a harangjátékot. Benézünk néhány sörházba és étterembe, ahol a cseh nemzeti étel receptjét megtanulhatjuk a kacsasült, knédlivel és párolt káposztával. Előételnek pácolt camembert, sörkorcsolyának cseh töpörtyűkrémet kóstolhatunk. Kiss Katalin segítségével felidézzük Svejk emlékét egy korsó sör mellett, és megtanulhatjuk a prágai vendéglátóhelyek cseh megnevezéseit is. Smetana Moldvájából hallgathatunk részletet és Karel Gott sem maradhat ki a műsorból.

2017-06-16 13 óra Mai műsora az itáliai tudós nőkről és művészekről szól, Ághné Dr. Ring Éva bemutatásában. A XVI-XVII. században élő és alkotó nők társadalmilag hátrányos helyzetből is fel tudták küzdeni magukat a tudomány és a művészet csúcsaira. Természetesen főzünk is a tiszteletükre: a Borzas Kata receptje az internetről származik. 30 dkg lisztet, 1 késhegynyi sütőport,3 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot összedolgozunk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta jól összegyúrható legyen. Ezután kétfelé osztjuk és a tészta egyik felébe kakaót gyúrunk. A kakaós felét mélyhűtőbe tesszük körülbelül 30 percig, a másik felét a hűtőbe ugyanannyi időre. A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverünk 15 dkg darált diót és 15-20 dkg porcukrot. A kinyújtott tésztára baracklekvárt kenünk, arra a habos diót, majd a tetejére ráreszeljük - nagylyukú reszelőn- a tészta kakaós felét. Sütőben készre sütjük.

2017-06-09 13 óra A saláták ünnepe lesz!

Lévai Margit majonézes mártást készít alapnak a tárkonyos spárgához és a szárnyas salátához, majd Bulgáriából sopszkát és Bajorországból egy helyi salátát állít össze a hallgatóinknak. Rózsa József a népszerű „olcsón és finomat” sorozatunkban főz a Rádió Bézsnek. Kiss Katalin húsos salátát készít a sok zöld mellé. Új szereplő műsorunkban Zsille Péter kertépítő, aki főzni is szeret, és 2 féle tonhalsalátával mutatkozik be a Mit főzzek? hallgatóinak. Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Mary Zsuzsi, Harangozó Teri, Szécsi Pál, Hein and Pál Dénes, az Illés zenekar, Mike Oldfield és a Pet Shop Boys dalait, zenéit hallgathatjuk meg a receptek közben.

2017-06-02 13 óra Mit főzzek egy színházi fotósnak? 

Gergely Beatrix megmondja. Hogyan lehet valakiből színházi fotós, és mi a kedvenc étele? Hogyan kell a színészeket fotózni és mi a titka a portrénak? Budaörsi epres-túrós pohárkrémet készíteni most kell, mert eper szezon van: 4 személyre vegyünk 0,5-0,5 kg félzsíros túrót és nagy szemű epret. A kisebb méretű és sérült epreket egy villával összetörjük és elkeverjük a túróval. Tegyünk hozzá egy nagy kanál tejfölt, hogy a budaörsi svábok receptjére emlékeztessen. Nyirfacukorral vagy hasonló jellegű édesítővel ízesítjük. Egy pohárba adagoljuk, és a felszeletelt eperrel koronázzuk. Fiatal szerelmesek édes csokoládét is reszelhetnek a tetejére ráadásnak. Miközben a pohárból kanalazgatjuk az epres-túrót, nézegessünk színházi fotókat!

2017-05-26 13 óra Kiss Katalinnal a Rádió Bézs stúdiójából virtuálisan kirándulunk Rómába. A Hangoskönyvben az útitársunk Für Anikó. Körbejárjuk Róma nevezetességeit és múzeumait, Toto Cotugno énekel, Sophia Loren mambót táncol a hallgatóknak. Eredeti olasz ételek receptjeit hallgathatjuk meg, és nélkülözzük a pizzát. Citromos borjúszelet: finoman, egy nylonzacskó alatt, klopfoljuk a húst. Nem sózzuk meg, mert a nedvességet kinyomja a vékony húsból, lisztbe mártjuk, és rozmaringgal kétszer sütjük: az elősütés rövid ideig magas hőfokon, amely egy kevés víz (alaplé) hozzáadásával lassú tűzön. A puha húst sózzuk, kivesszük a sütőedényből, citromot és borsot és egy kevés étkezési keményítőt keverünk a szafthoz. Tálalás előtt visszatesszük a húsokat és megmelegítjük (nem forraljuk!). Jó étvágyat! 

2017-05-19 13 óra Kodály Zoltánnak a Háry János c. művéből a bécsi harangjátékkal kezdjük műsorunkat. A Schönbrunn kastélyban koncertet hallgatunk és állatkertbe is ellátogatunk. A bécsi epres-túrós receptje: felszeleteljük az epret. Az eper felét összetörjük túróval és joghurttal, és összekeverjük zselatinnal. Poharakba töltjük, és csokoládé öntettel befedjük. Az eper másik felével díszítjük. Kiss Katalin május 20-30 között ingyenes előadásra hívja a hallgatókat a bécsi Opera elé és a Városházára. Bécsi walzert és Kék Duna keringőt hallgathatunk pihenésül a bécsi virtuális kirándulásunk közben.

2017-05-12 13 óra Utazzunk Londonba! Amíg az angolok a gyarmatbirodalom elvesztése után Nagy-Britannia elvesztésére készülnek (Skócia és Észak Írország is elmenőben van), addig is érdemes a multikulturális Londonban turistáskodni. London népe az Európai Unió mellett népszavazott, de a vidéki angolok legyőzték őket. A kultúra mellett a gasztronómiát is élvezhetjük Kiss Katalin és Fekete Ernő (London hangoskönyv) segítségével. Meglátogatjuk a Towert, beülünk a Globe színházba, igazi angol Yorkshire pudingot eszünk és rebarbara chutney-t kóstolunk. A híres utcai ételt a fish and chips-et is megtanuljuk tartármártással. Zenében is hűek vagyunk: Tower music, Beatles és London-don-don Good Bye! szól a műsorban. 

2017-05-05 13 óra Májusban több ünnep is van, azonban a családnak a legbensőségesebb ünnepe az Anyák Napja. Az édesanyákat, a nagymamákat, a dédnagymamákat, a nevelő anyákat és pótmamákat ünnepeljük május első vasárnapján. Hogyan alakult ki ez az ünnep a görögöktől napjainkig, és hogyan vált a családi ünnepből társadalmi ünneppé? A történelmi áttekintés után az ünnepi köszöntőket Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Halász Judit énekli és Galkó Balázs verseli. Kiss Katalin sorolja az ünnepi ajándékok lehetőségeit és együtt főzünk az Anyák Napjára finomságokat. Aki az az anyákat ünnepeli, az maga főz az Anyák Napján az ünnepeltnek!

2017-04-28 13 óra Nagy-Britannia 300 évvel ezelőtt jött létre, és ezzel a Skócia önálló állami léte megszűnt. A skótok új döntési helyzet előtt állnak: önálló államként tagjai maradnak az Európai Uniónak vagy Nagy-Britannia részeként kilépnek az unióból? Amíg eldöntik, addig mi skót ételek receptjeit hallgatjuk meg Lévai Margittól, és a skót költészet és filmgyártás részleteivel ismerkedhetünk meg Kiss Katalin segítségével.

2017-04-21 13 óra Vendége Ring Éva c. egyetemi tanár. A XIV-XVIII. század híres olasz festőnőiről beszélgetünk, akik a reneszansz, a barokk és a rokokó korszak stílusában alkottak. Festményeik a római, párizsi, budapesti és bécsi múzeumokban megnézhetőek. Közben főzünk is olasz receptek szerint, elsődlegesen vegetáriánusoknak.

2017-04-07 13 óra Egy hét múlva Nagypéntek lesz, 2017. április 14-én. Nagypéntekre - ma április 7-én - adunk recepteket böjti és vegetáriánus ételekre. Felidézzük a keresztény böjt kialakulásának történelmi hagyományait az i.sz. 4. századtól. Végig tekintünk a böjt szabályainak a változásain és javasolunk ételkészítési módokat. Gandhi szellemét idézzük a vegetáriánus étkezési módnál, majd szigorúbb és megengedőbb receptekkel ismerkedhetünk meg. Természetesen a zenék is aktuálisak: Bródy János a mákosrétes dicséretét zengi. A halas ételeket Kiss Katalin ajánlja a Rádió Bézs hallgatóinak.

2017-03-31 13 óra Folytatjuk a húsvéti előkészületeket. Kiss Katalin elmagyarázza a húsvét Gergely naptári meghatározásának módszerét. Vetünk egy pillantást a görög, a lengyel, a francia, a német húsvéti szokásokra. Lévai Margit kenyérben süt sonkát, majd almás tojás salátával könnyít az ünnepi étrendben, végül a húsvéti maradékot hasznosítja az ünnep után. Megismerkedünk a krémtúró ízesítésének tucatnyi módszerével. Húsvéti gregoriánnal kezdjük a zenéket és Koncz Zsuzsa Köszönetével zárjuk a sort.

2017-03-24 13 óra Közeledik a húsvét. Munkaszüneti nap lett április 14. péntek is, így sokak számára 4 napos munkaszünet lesz az ünnep az április 17-ei hétfővel együtt. Gondoljunk majd azokra is, akik a munkaszüneti napokon is dolgoznak.

Az ünnep a zsidó Peszah-ot, a keresztény Húsvétet és a pogány Tavaszköszöntőt együtt jelenti, kinek-kinek családi hagyományai szerint. Kiss Katalinnal együtt keressük az ünnepeket eredetét, jelentését. Kötelező-e takarítani? Mit főzzünk az ünnepre? Mit főzzünk a nagycsaládnak? A keveset főzés tudományát a jövő héten fejtjük meg.

2017-03-17 13 óra Kirándulunk a Németországi bajor Augsburgba. Hallgatóink főzték rovatunkban Zsuzsanna augsburgi specialitást főz, és zöld ivóleveket présel a Rádió Bézs hallgatóinak. Gyógyító ételek rovatunkban Bátri Mária dietetikus tanácsait hallgathattuk meg. Benke László olimpiai bajnok szakács és Trembacz Éva Zsuzsa nemzetközi tudósítónk is finomságokat főz nekünk. Marhaszegyet sütöttem-főztem a Budaörsi Olvasókörben. Oswald von Wolkenstein dalát hallgathatjuk a XVI. századból, majd az augsburgi focicsapat Himnuszát énekelhetjük együtt a fiúkkal. Leopold Mozart, aki a híres Mozart édesapja, neves zeneszerző volt, és a Vadász Szimfóniájából hallgatjuk meg a vadászkürtöket. Bertold Brecht a jeles drámaíró Augsburgban született, és a Koldusopera egy részletét Gábor Miklós és Psota Irén előadásában hallgathatjuk meg.

( 2016-03-22-i adás ismétlése)

2017-03-10 13 óra Dél-Afrikába utazunk a Rádió Bézs Mit főzzek_ Válassz! c. műsorában. Tölgyesy Zoltán színész afrikai meséket olvas nekünk, Kata asszony segít megismerni a helyi gasztronómiát. Meghallgatjuk az ország himnuszát, és Shakira elénekli nekünk a foci VB hivatalos dalát.

On The Spot: a helyszín dél-afrika
Cseke Eszter és S. Takács András Afganisztán, Bolívia, Gáza és az Északi-sarkkör után a 2010. évi foci-vb helyszínére, Dél-Afrikába utazott, hogy két kiskamerával megmutassa mindazt, ami a közvetítésekből és a helyszíni tudósításokból kimaradt.
https://www.youtube.com/watch?v=2zaKDYn3h-k Itt megnézheted! (47 perc)


2017-03-03 13 óra Hogyan utazzunk Sziciliába: hajóval vagy repülővel? Sziciliai utazásunk Palermóból indul Kiss Katalinnal. Megnézzük Csontváry festményét és a taorminai színházat. Nino Rota zenéjét hallgatjuk a Keresztapából, és megtudjuk az igazi sziciliai pizza receptjét. Ellátogatunk Cefaluba, amiről korábban azt hittük, hogy egyszerűen szállást jelent. Felmegyünk az Etnára, így kirándulunk a Holdra. Carleone dalával búcsúzunk Sziciliától.

2017-02-24 13 óra Észak-Olaszországban kirándulunk Lévai Margit segítségével. Bolzanoban dél-tiroli sonkát és kolbászt eszünk, miközben népdalokat hallgatunk. Rómeó és Júlia városában, Veronában az Arénát nézzük meg és a főtér szökőkútjánál hűsölünk, miközben Zeffirelli filmjének zenéjét hallgatjuk, és egy esküvőre gondolva sajtot eszünk eperlekvárral. Genova kikötőjét elfoglalta Napóleon és Garibaldi is, nekünk Andre Rieu hegedül. Velencében éppen karnevál van, így stílszerűen a Karnevált hallgatjuk meg. Padovai Szent Antal a szegényeknek gyűjt adományokat, és szerette a cikóriát és a szalonnát (radiccio és pancetta). Hallgassuk együtt, hogy miért boldogok a padovaiak!

2017-02-17 13 óra Bulgáriába utazunk. Ring Éva, egyetemi oktató az idegenvezetőnk. Meglátogatjuk a magyar turisták hagyományos nyaralóhelyeit (pl. Aranypart), és Szófia, valamint a török uralom emlékhelyeit. Klasszikus és mai ételek receptjeit ismerhetjük meg, a bolgár hagyományos és modern zenéit hallgatva. A műsorvezető-szerkesztő Tóth Zoltán

2017-02-10 13 óra A Rádió Bézs stúdiójából virtuális kirándulásra magyünk Rómába. Az útimarsalunk Kiss Katalin, aki bemtatja a az örök város műemlékeit, múzeumait. Közben főzök Önöknek olasz ételeket, és bemutatom az eredeti római pizzát. A kirándulásunkat Sophia Loren és az „édes életből” ismert szex szimbolum Anita Ekberg dalai kísérik.

2017-02-03 13 óra Málta a virtuális kirándulásunk helyszíne: hajóval vagy repülővel is érkezhetünk, igyunk egy Welcome koktélt a megérkezés örömére. Mdinában (a régi fővárosban) kezdjük a sétánkat és La Valetta-ban (az új főváros 500 éves) folytatjuk, majd Gozo szigetére is áthajózunk. Előétel, főétel és helyi specialitás az étkek sorrendje, máltai zenéket is hallgathatunk, máltai énekesek máltai nyelven dalolnak. Idegenvezetőnk: Kiss Katalin.

2017-01-27 13 óra Korcsolyázás

A tél kedvenc sportja a korcsolyázás. Régebben elegendő volt az udvart vízzel felönteni, mert volt nagy hideg és forró tea, manapság már korcsolya iskola és stadion is kell a jégen csúszkáláshoz. Bemutatunk neves korcsolyabajnokokat és híres korcsolya zenéket is. A kellemes szórakozást a „Napfény a jégen” c. magyar film zenéjével zárjuk. A zenék is illeszkednek: a Hattyúk tava c. jégbaletthez Pavlova tortája jár a Rádió Bézs hallgatóinak.

2017-01-20 13 óra Föld Napja

A Föld Napja, az ENSZ által elfogadott nemzetközi emléknap. Környezetvédelem, természetvédelem, a Föld erőforrásaival való takarékos gazdálkodás áll a 170 országra kiterjedő programokban. 2017-ben a föld vízkészletének a védelme és a takaros vízfelhasználás áll a mezőgazdasági termelés és élelmiszerelőállítás középpontjában. A Mit főzzek? – Válassz! a széleskörű programból a növénytermesztéssel, és az abból készíthető ételekkel, különösen a hüvelyesek elkészítésével foglalkozik.
A háziasszonyok, Lévai Margit és Kiss Katalin ezen gondolatkörben hoztak recepteket.

2017-01-13 13 óra Afrikában, Kongóban teszünk virtuális kirándulást. Vendégünk az ugandai magyar kereskedelmi és kulturális központ képviselője (Kongóban nincs képviselet). Kongóban milyen az éghajlat, hogyan élnek az emberek, élnek-e ott magyarok? Milyen a kultúra, a zene, a tánc, milyen ételeket esznek az emberek? - kérdezem Lukács Balázst. Ha Kongóba akar utazni, akkor az alábbi tájékozódási lehetőségek vannak:

Hungarian Trade And Cultural Center
Magyar Kerekedelmi és Kulturális Központ
Plot 1068. Njuki Way
Muyenga - Kampala
Uganda
Tel:+256 (0) 784.659.740 (Ug)
+36 70.622.9122 (Hun)
Mail: lb@htcc.org.hu

2017-01-06 13 óra A Heti Betevő Egyület budaörsi önkéntesei Csermák Zsuzsa, Magyar Fruzsina, Gombás Ferenc, Sápi Gyöngyi, Kajdiné Jellen Judit, Gergely Beatrix, Demszky Anna, Szalay György, Nagy János, Gergely János Horváth József válaszoltak a szerkesztő-műsorvezető kérdésére: Miért főznek önkéntes munkában minden 4. vasárnap 140 rászoruló gyermeknek? A Rádió Bézs az önkéntes csapat tagjainak egy-egy általuk kért zenével köszöni meg a munkát. (A budaörsi önkéntes csapat két tagja élt az anonimitás lehetőségével – nekik ezúton köszöni meg munkájukat a műsorvezető.)

2016-12-30 13 óra Szilveszter és az újév első napja. Eltérő a hangsúly családonként az ünneplés formájában, időtartamában és menüjében. A szilveszter gyakran kapcsolódik össze alkoholfogyasztással, az újévi ebéd inkább a minőséget jelenti, szemben az a szilveszteri virslivel. Kiss Katalin és Tóth Zoltán az újévet köszöntő slágerekből válogat, és belehallgathatunk az újévi bécsi koncertbe is. December 30-án még kaphat megvalósítható ötletet a menükből szilveszterre!

2016-12-23 13 óra Még csak december 23-a van, így a Mit főzzek? – Válassz! c. műsor javaslatokat tehet a karácsonyi menüre. Hagyományos vagy újszerű módon állítsuk-e össze az ételsort? Sok családban már túl is vannak a „karácsonyi vacsorán”, mert a külföldről hazatért családtagokhoz kellett alkalmazkodni, vagy csak 26-án jönnek repülővel szeretteink. A szétvált családok sem 24-én este ünnepelnek, és a folyamatos műszakban dolgozóknak is a munkabeosztás határozza meg a családi ünnep időbeosztását. A műsorban Kiss Katalin és Tóth Zoltán olyan ételsorokról beszélget, amelyek mindig alkalmasak lehetnek az ünnepi alkalomra. A Beatlesek is köszöntik az ünnepet!

2016-12-16 13 óra Afrikába, Ugandába teszünk virtuális kirándulást. Vendégünk az ugandai magyar kereskedelmi és kulturális központ képviselője. Ugandában milyen az éghajlat, hogyan élnek az emberek, élnek-e ott magyarok? Milyen a kultúra, a zene, a tánc, milyen ételeket esznek az emberek? - kérdezem Lukács Balázst. Ha Ugandába akar utazni, akkor az alábbi tájékozódási lehetőségek vannak:

Hungarian Trade And Cultural Center
Magyar Kerekedelmi és Kulturális Központ
Plot 1068. Njuki Way
Muyenga - Kampala
Uganda
Tel:+256 (0) 784.659.740 (Ug)
+36 70.622.9122 (Hun)
Mail: lb@htcc.org.hu

2016-12-09 13 óra Bátri Mária dietetikus a Gyógyító ételek c. rovatunkban a vízről és a gyógyvízről, majd a gyümölcsök élettani hatásairól tanít minket. A zenék is a témához igazodnak, a vizek dalát és az óceán hangját hallgathatjuk, majd meggy ritmusok, és sárga és görögdinnye dallamok következnek. A magyaros ételeket a töltöttkáposzta képviseli – előzetesen - a karácsonyi menüsor egyik tagjaként

2016-12-02 13 óra Dél-Lengyelország és Észak-Szlovákia között húzódó völgyben, az Alacsony- és a Magas-Tátra között kirándulunk. Az országhatároktól függetlenek a gasztronómiai határok. Többségében hasonló, kisebbségben eltérő ételeket és italokat is élvezhetünk, úgy, hogy azt hisszük, ezek a magyar konyhából is jól ismertek. Idegenvezetőnk Ring Éva, címzetes egyetemi tanár, aki jó ismerője a térség történelmi és kultúrális értékeinek. Zenélünk lengyelül, szlovákul, sőt magyarul is, és a végén kibékülünk egy sztrapacskával. 

2016-11-25 13 óra Madonna, Bon Jovi, Bruce Springsteen és Beyonce énekel.

Rendhagyó a műsor: az amerikai énekes hírességek dalainak szövegét magyarul is meghallgathatjuk Simon Attila színész, zenész tolmácsolásában. A szövegeket (verseket) az internetről gyűjtöttük, forrás Íbisz és a http://www.magyar-dalszoveg.hu .

Közben természetesen főzünk is: Alaszkában alaszkai tőkehalat, New Yorkban kínai mogyorós csirkét, Texasban Tbon stake-t, Los Angelesben lobstert.

2016-11-11 13 óra Dél-Nyugat Franciaországba kirándulunk, Cognac városába és környékére, ahol az „eredeti konyak” készül. Ring Éva egyetemi oktató az idegenvezetőnk, aki franciaországi és magyar egyetemen is tanított, és szabadidejében a francia kulináris érdekességekkel is foglalkozott. Ön tudja, hogy a menüsorban mikor kell felszolgálni a konyakot? A műsorból azt is megtudhatja, hogy - a magyar gyümölcspálinkához hasonlóan - a konyakot is lehet otthon főzni, egyeseknek adómentesen. A francia ételek mellé francia dalokat is szervírozunk.

2016-11-04 13 óra Bécsi kirándulásunkat Radetzky marsall marsával kezdjük. Kiss Katalin az idegenvezetőnk: a Szent István templomba invitál minket, majd egy bécsi kávéházban bécsi kávét iszunk. A Szépművészeti Múzeumra szánjunk legalább 4 órát. A szomszéd piaca mindig szebb? Hallgatóink főzték rovatunkban Gyöngyi bécsi tányérhúst és császármorzsát ajánl a Rádió Bézs hallgatóinak. A műsor közben Haydn, Mozart, Beethoven zenéjét hallgatjuk. Majd egy rövid belehallgatás a Bécsi munkásindulóba és a Rock in Vienna 2016 koncertbe.

( A 2016.10.28-i adás ismétlése )

2016-10-28 13 óra Bécsi kirándulásunkat Radetzky marsall marsával kezdjük. Kiss Katalin az idegenvezetőnk: a Szent István templomba invitál minket, majd egy bécsi kávéházban bécsi kávét iszunk. A Szépművészeti Múzeumra szánjunk legalább 4 órát. A szomszéd piaca mindig szebb? Hallgatóink főzték rovatunkban Gyöngyi bécsi tányérhúst és császármorzsát ajánl a Rádió Bézs hallgatóinak. A műsor közben Haydn, Mozart, Beethoven zenéjét hallgatjuk. Majd egy rövid belehallgatás a Bécsi munkásindulóba és a Rock in Vienna 2016 koncertbe.

2016-10-18 13 óra Toscanába utazunk, Katalin és Margit főznek a Rádió Bézs hallgatóinak toszkán ételeket, miközben a Mambo Italiánát és firenzei népzenét hallgathatunk. A Wikipedia segítségével megismerkedhetünk a „firenzei iskola” fetőivel, építészeivel, szobrászaival.

2016-10-11 13 óra Az október 11-én történt néhány fontos eseményről hallhatunk. Reykyavik, hogyan lett Izland fővárosa? Viking és izlandi népzene szól a Bézsben. 1986-ban Gorbacsov és Reagan találkozója Reykjavikban a hidegháború megszüntetése érdekében, és mellesleg Közép- és Kelet-Európában megszűnt a szovjet befolyási övezet. Hallgassuk meg Gorbacsovnak és Reagannek a dalát! Néhány érdekesség Izladról, majd a legnépszerűbb izlandi énekesnő dalol 2016-ban az Eurovizios Táncdalfesztiválon. Hallgatóink főzték rovatunkban, Katalin: csirkepaprikást készít és csirke zenét hallgatunk.

2016-10-04 13 óra Bíró László, feltaláló, Magyarországon született, Argentínában élt és üzleti sikereit New Yorkban aratta. A nevéhez fűződik a golyóstoll feltalálása és 100 másik szabadalom, amelyek egy része az autók fejlesztéséhez kapcsolódik. A műsorban áttekintjük a találmányok listáját és az argentín konyhát, különösen a marhúsból készült ételeket. A zenék Bíró életének helyszíneihez kapcsolódnak: klezmer és tangó.

2016-09-27 13 óra A Loire völgyében egy hosszú hétvégét töltünk. Csajkovkszkij Virágkeringőjével indulunk a műsorban, utána az 5 kastélyhoz egy-egy francia énekest hallgatunk. Kiss Katalin segít nekünk a tájékozódásban és 5 francia alapmártást tanulhatunk meg (lehet, hogy egy-kettőt már ismerünk?)

2016-09-20 13 óra Galkó Balázs mondja el mai mottónkat. Indián nyár ételei – szezonzárás: Kiss Katalin és Nagy Márta. Beatles és Rolling Stones. Miért eszünk? Illés és Fonográf. Az ételek és italok összhangja. Bródy és Koncz Zsuzsa.

2016-09-13 13 óra Közép-Európa: földrajzilag, történelmileg, politikailag létezik-e ilyen fogalom? Mely országok tartozhatnak Közép-Európához? Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország és Szlovákia? Magyarország hová tartozik földrajzilag, történelmileg, és politikailag? Mit jelent, amikor a Lajtán innen és túl meghatározást halljuk? Létezik-e közép-európai konyha? Ring Éva egyetemi tanár válaszol a kérdésekre és javasol ételeket, recepteket a térségből.

Német állami himnuszt, lengyel sörhimnuszt, Oláh Ibolyát, csehszlovák tánczenét, osztrák tiroli ugrálóst hallgatunk zenében. 
Königsberg, Poroszország korabeli fővárosának legfinomabb ételét bemutató dallamokkal indulunk. Az étel neve ”königsberger klopse”.

2016-09-06 13 óra Iskolai nyitány szeptember 1-jén. Minden kisiskoláshoz, diákhoz, egyetemi hallgatókhoz megszólal a csengő szeptember elsején, és minden korosztályhoz küldünk egy tanévkezdő üzenetet, és valamit főzünk is nekik. Nyárból az őszbe hajlik az időjárás, változtatnunk kell az étkezésen is. Margit brokkolis makaróni/spagettit, majd uborkás-gombás csirkét-kapros galuskával, és Katalin főz a Rádió Bézs hallgatóinak töltött tököt. Weöres Sándor versei után Demjén Rózsi énekel, majd a diákszerelemről szól a dal, Kovács Appolónia az alkalomhoz illően a piros paradicsomot mutat be. Az informed.hu honlap segítségével 10 jótanácsot adunk a tanulóknak, hogy az intenzív tanulási időszakban gyógyszerek helyett mit egyenek, amelyek természetes úton javítják fizikai kondíciójukat és memotechnológiájukat. A Kistehén után a Hungária együttes énekel és az Eper és vér c. filmből John Lennon dalát hallgathatjuk meg: Adj esélyt a békének. A Beatles, a Rolling Stones és Bornai Tibor zárja a mai műsorunkat.

2016-08-30 13 óra Az előző adás ismétlése

2016-08-23 13 óra Mai műsorunk mottóját Galkó Balázstól halljuk. A befőzések napján Márta sütőben süt szilvalekvárt, majd nyári csalamádét készít, Mariann pörköltbe tesz lekvárt, és meglepetést finomságot süt, és Katalin készít őszre-télire valókat tartósítószer nélkül és csatnit nektarinból.

A Sziget fesztivál dala után Kiwi énekel az egy szál bikinijéről, utána az UFO együttes megzenésítette a napolajat, a Neoton Familiának is nyár van, Kovács Katinak egy nyáron át volt sok reménye, a Beatles és Bródy János is énekel.

2016-08-16 13 óra A mai műsorunk mottóját Galkó Balázs tolmácsolja. A húslevesekről szólunk egész adásunkban. Elsőként Gyöngyi főz nekünk egy húslevest, majd a Momentán Társulat elénekli a Tyúkhúsleves dalát. Benke László és Togyer Gyula „tiszai kecsege” levest készít. A Kerekmese sorozatból a kőleves történetét hallgathatjuk meg. Hallgatóink főzték rovatunkban József takarékosan finom húslevest főz. Buday Péter a Zsebszakács sorozatban tormalevest, majd pisztránglevest készít. Katalin régies kifejezéssel csirkebecsináltat, új elnevezéssel csirkeragu levest főz. A végén, ha van időnk, akkor egy marhahúslevessel zárunk. Beatles, Koncz Zsuzsa és Bornai Tibor énekel a Rádió Bézs hallgatóinak.

2016-08-09 13 óra Szerbia himnusza után egy szerb reggelivel kezdünk, amelyet Ágnes blogjáról idézünk Szabadkáról. Milicia Todorovic és Moje Zlató dalát hallgathatjuk, majd Električni orgazam együttes és Misicina énekel. Ruzsa Magdi előbb szerbül, majd magyarul dalol. Margit gyuvecset, Katalin rác pontyot főz nekünk. Felidézzük, hogy melyek azok az ünnepek Szerbiában, amelyek munkaszüneti napot is jelentenek, hogy a Szerbiába utazókat ezzel segítsük. Végezetül, ha jut időnk, megismerkedünk a rácpaprikással. Bubamara - Boban Markovic, Vujicsics és Söndörgő Együttes zárja a zenék sorát. 

( A 2016.07.26-i adás ismétlése )

2016-08-02 13 óra Kodály Zoltán Háry János c. dalművéből a Franciák indulójával kezdjük műsorunkat. Mai adásunk Aquitániáról, Franciaország egyik régiójáról szól. Természetesen a receptjeink is Aquitániához igazodnak, és ebben segítségünkre van Éva, aki több évig élt ebben a térségben. Galkó Balázs a bordói bor kapcsán borról szóló verseket mond nekünk. A zenéink is a régióhoz illeszkednek. James Last dallamait hallgatjuk a Biscayai öböl partjáról.

( A 2016.07.19-i adás ismétlése )

2016-07-26 13 óra Szerbia himnusza után egy szerb reggelivel kezdünk, amelyet Ágnes blogjáról idézünk Szabadkáról. Milicia Todorovic és Moje Zlató dalát hallgathatjuk, majd Električni orgazam együttes és Misicina énekel. Ruzsa Magdi előbb szerbül, majd magyarul dalol. Margit gyuvecset, Katalin rác pontyot főz nekünk. Felidézzük, hogy melyek azok az ünnepek Szerbiában, amelyek munkaszüneti napot is jelentenek, hogy a Szerbiába utazókat ezzel segítsük. Végezetül, ha jut időnk, megismerkedünk a rácpaprikással. Bubamara - Boban Markovic, Vujicsics és Söndörgő Együttes zárja a zenék sorát. 

2016-07-19 13 óra Kodály Zoltán Háry János c. dalművéből a Franciák indulójával kezdjük műsorunkat. Mai adásunk Aquitániáról, Franciaország egyik régiójáról szól. Természetesen a receptjeink is Aquitániához igazodnak, és ebben segítségünkre van Éva, aki több évig élt ebben a térségben. Galkó Balázs a bordói bor kapcsán borról szóló verseket mond nekünk. A zenéink is a régióhoz illeszkednek. James Last dallamait hallgatjuk a Biscayai öböl partjáról. 

2016-07-12 13 óra Mai műsorunk a környezetvédelemről szól. Bud Spencer a vízilovakkal van! Részlet Friderikusz interjújából 1995-ből. Marhahúst pácolunk! Katalin a fokhagymáról, Márta a házi fagylaltról, József a takarékos főzésről beszél a Hallgatóink főzték rovatunkban.

Szörényi környezetvédelmi javaslatokról énekel, utána a vízilovak dalát hallgatjuk meg, Allan Jackson countryt, majd a Bródy, a Beatles, Koncz Zsuzsa és Bornai Tibor énekel.

2016-07-05 13 óra  Elhunyt Bud Spencer. Mai műsorunkban reá emlékezünk. Felidézzük a hagymás bab receptjét, és Gyöngyi olaszos – nápolyi ételt főz nekünk. Katalin is olaszos ételt készít – tengeri herkentyűket - a Rádió Bézsnek. Galkó Balázs folytatja a Fűszerek kislexikonából való felolvasást. Mai reggelinket egy sör-virsli verseny keretében fogyasztjuk el.

A Különben dühbe jövünk, A buldózer és a Kincs, ami nincs c. film zenei betétjét hallgatjuk meg, utána a Beatles következik.

2016-06-28 13 óra Galkó Balázstól meghallgatjuk a mai mottónkat, egy német mondást. Az 1960-80-as évek Magyarországán otthon reggelizünk, belenézünk a gyerekek uzsonnatáskájába, és az Intercontinentálban megnézzük az reggeli étlapot. Majd anya és lánya pályafutására tekintünk rá: Toldy Mária és Malek Andrea énekel. 1968-ban az Oktogonon megkóstoljuk a Coca Colát. A 70-es évek házibuli korszakából a bablevest Katalin főzi a Rádió Bézsnek, Galkó Balázs a fűszerek Kislexikonából olvas fel nekünk. Mariann házibuli ételt főz a közelmúltból, amely mai is bemutatható a barátainknak. A Motiváció Alapítvány és a Heti Betevő Egyesület istápoltjainak főzök sűrű palóc levest: húst és zöldbabot.

2016-06-21 13 óra Anya és lánya Judy Garland és Liza Minelli énekel. Amerikai báránybordát és tengeri herkentyűket főzünk Katalinnal. Hallgatóink főzték rovatunkban Margit főz vegetáriánusoknak zöldborsó pörköltet, húsevőknek rokfortos húst. Galkó Balázs tér vissza hozzánk, verseket mond, és megbeszéljük a pörkölt lelkét.

ZENEI betétek
 
Judy Garland az Ozból a Szivárvány alatt c. világhírű dalt énekli, majd boldog akar lenni. Liza
Minelli a Kabaré c. dalt, majd a világhírű film a New York, New York legismertebb dalát énekli.
Szokásunk szerint Beatlest és Koncz Zsuzsát is hallgathatunk.

2016-06-14 13 óra Kém múzeum – Washingtonban, szovjet kém - Berlinben.

Robbanó esernyők, pisztolyok, titkos mikrofonok, a végzet asszonyai és végzet férfijei. Fegyverek, bogarak, kamerák, járművek és kém-technika. Sherloch Holmes reggelije. 
Részleteket olvashatnak a www.spymuseum.com, továbbá awww.tortenelemcikkek.hu honlapon
Hallgatóink főzték rovatunkban Iván és József főz a Rádió Bézs hallgatóinak.
ZENEI betétek
A küldetése lehetetlen, a Nyomás utána és A tavasz pillanata c. filmek főcímzenéje, majd Frederiksz Channel kémzenét mutat be, a Beatles és Koncz Zsuzsa énekel nekünk.

2016-06-07 13 óra A loire-völgyi kastélyokba, Franciaországba látogatunk. Reggelizzünk a Napkirállyal. Együnk egy francia ratatuoille-t reggelire Katalin előadásában, és nézzük meg, hogy mit eszik egy closard. A Kastélyok sora: Blois, Amboise, Chenonceau. Katalin Halsalátát készít nekünk tonhalból. A Motiváció Alapítványnak magyar ratatouille-t sütök.

ZENEI betétek

Az ábécét franciául hallgatjuk meg. A Casablanca c. filmből a Marseilles-t. Charles Trenet, Edit Piaf, Charles Aznavur, Gilbert Beco énekel, és a párizsi harmonikásokkal búcsúzunk a loire-völgyi kastélyoktól.

2016-05-31 13 óra Lettországba látogatunk. Katalin lettországi reggelijével kezdünk, majd Riga városát nézzük meg. Riga városában született Eisenstein, akiből a világhírű szovjet filmrendező és itt dolgozott évekig Richard Wagner, akiből világhírű német zeneszerző lett. Egy magyar erasmusos egyetemista beszámolóját hallgathatjuk meg Riga belvárosáról. Egy pillantást vetünk a jurmalai tengerpartra májusban, megkóstoljuk a Rigai fekete balzsamot hideg időben és romantikus körülmények között. Liepajából búcsúzunk Lettországtól. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin halakat főz lett receptek alapján. Vegetáriánusoknak tökfőzelék készül húsmentes feltétekkel. A mozgássérült gyermekeknek sárkányhajózást szerveztek Sukorón. A Motiváció Alapítvány istápoltjainak 300 adag paprikáskrumplit főztünk.

ZENE Mungo Jeery énekel nyáridőben, majd meghallgatjuk Lettország hivatalos himnuszát, amely úgy kezdődik: Isten, áldd meg a letteket. Lettországi fiatalok angolul énekelik az ábécét. Összehasonlítjuk a rigai feketemacskák nyávogását a helyi hipszter zenekar produkciójával. Bornai Tibor és Koncz Zsuzsa egy-egy számát is meghallgatjuk.

2016-05-24 13 óra Skóciába látogatunk. Magyarországi Katalin skót reggelijével kezdünk, majd az edinbourghi várat nézzük meg. Shean Connery Oscar-díjas skót filmszínészt idézzük a James Bondból. Skara Brae ősemberek lakta településére is ellátogatunk Skóciában. Hallgatóink főzték rovatunkban Margit skót ételt főz a Rádió Bézs hallgatóinak. Nagy János egy szerdai programról számol be: mozgássérült gyermekeknek sárkányhajózást szerveztek Sukorón. A Motiváció Alapítványnak készítek pörköltet vadász vagy vadászné módra.

ZENE
Skót dudások és dobos zengedeznek, majd Mendelson skót szimfóniájából hallgatunk meg részletet. A magyar Loch Ness-i szörny, Süsü énekel nekünk. Bornai Tibor és Koncz Zsuzsa egy-egy számát is meghallgatjuk.

2016-05-17 13 óra Bécsi kirándulás a bécsi klasszikusokkal, egy kicsit megbolondítva. Már ettünk amerikai és angol reggelit, majd francia és olasz kontinentális reggeliket, ma Bécsben reggelizünk. Bécsben a Belvedere Palotában a képzőművészetnek hódolunk. Hallgatóink főzték rovatunkban Mariann, majd Katalin bécsi burgonyasalátát és tökfőzeléket készít a Rádió Bézs hallgatóinak. Gyöngyitől megkérdezem, hogy mi jót főzött ebédre az édesapjának. A Motiváció Alapítványnak készítek túrós csuszát spenóttal. Erre a vegák is bekapcsolják a rádiót!

2016-05-10 13 óra Már ettünk amerikai és angol reggelit, a múlt héten a kontinentális reggelit francia tejeskávéval és croissonnal nyitottuk, mai kontinentális reggelinket olasz reggelivel folytatjuk. Olaszországi virtuális kalandozásunkat Rómában folytatjuk, és olasz ételeket készítünk, Katalin segítségével.

Benke László olimpiai bajnok szakácstól átmenetileg búcsút veszünk, mert az utolsó interjúját hallgathatják a Rádió Bézs hallgatói. Ígérete szerint őszre visszatér hozzánk. Hallgatóink főzték rovatunkban József újra takarékosan és finomat főz nekünk, és Iván egy újabb varázslattal áll elő. A Motiváció Alapítványnak sajtos sajtkrémet készítek zöldségekkel.
Mai műsorunkban Adriano Celentano az olasz kékségekről énekel. Koós János egy római lányról zengedez, Marináról. Rómától Nat King Cole búcsúzik: legenda és hagyomány címmel. Kit hallgathatunk még? Beatles, és Koncz Zsuzsa is énekel nekünk.

2016-05-03 13 óra Bizánc, Konstantinápoly, Isztambul. Virtuális kirándulás a mai Törökország három városában. Vagy egyben?  Török paradicsomot süt-főz a Hallgatók főzték rovatunkban: Katalin. Már ettünk amerikai és angol reggelit, ma francia vagy más néven kontinentális reggelit főzünk. Benke László olimpiai bajnok szakácstól kérdezem: Mit vegyünk a piacon májusban? Trembacz Éva Zsuzsa, nemzetközi tudósítónk, kuszkuszt készít nekünk. A Motiváció Alapítvány istápoltjainak spenót levest készítek különféle levesbetétekkel.

Eredeti keresztény egyházi ének után, Gózon Gyula Konstantinápolyról dalol és fütyül, Dolly Roll énekel Isztambulról, majd egy mai macsó török menekül a nők elöl a zenében, és Mozart török indulóját is meghallgathatjuk. Beatles, és Koncz Zsuzsa is énekel nekünk.

2016-04-26 13 óra Pészach. Kivonulás ünnepe van ezen a héten a zsidók számára. Kik és hová vonultak, amelyet egy hétig, 8 napig ünnepelnek? Katalin lengyel, másik nevén zsidó tojást készít. A múlt héten amerikai reggelit ehettünk, ma az angol reggeli kerül terítékre. Hallgatóink főzték című rovatunkban Gyöngyi levest főz a Rádió Bézsnek. Nemzetközi tudósítónk Trembacz Éva Zsuzsa kuszkuszt, egy arab-zsidó tésztát készít nekünk. Benke Lászlótól kérdezem: Május 1-én virslit, sörrel vagy mást is lehet enni-inni? A Motiváció Alapítvány hátrányos helyzetű istápoltjainak újkrumplikat sütök többféle módon.

ZENE
A Budapest Klezmer Band játszott nekünk három számot, utána Hofi Géza énekel Tevjeként a „Hegedűs a háztetőn”-ből egy részletet. Majd a Beatlest és Koncz Zsuzsát hallgathattunk műsorunkban, és május elsejére nosztalgia dalt hallgattunk meg.

2016-04-19 13 óra  Walt Disney orlandói vidámparkjába látogatunk, virtuálisan, Floridába. Majd a párizsi Disneyland következik, és végül egy pillantás a debreceni Disney parkra. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin egy amerikai reggelit készít a Rádió Bézsnek. Iván egy speciális levest készít a hallgatóinknak. Benke Lászlótól azt kérdezem, hogy miért keres a magyar turista külföldön magyar ételeket? Trembácz Éva Zsuzsa nemzetközi tudósítónk street foodról, utcakajáról mesél nekünk Szarajevóból. A Motiváció Alapítvány kérésére drogbeteg gyerekeknek készítettem egészséges ételeket Ráckeresztúron.
ZENE
Hófehérke és a 7 törpéből a törpék énekelnek a bányában, majd a Pinokkióból hallgatjuk a nyitó dalt. A Csipkerózsikából éneklik nekünk, Hol volt, hol nem volt, Mary Poppins egy kanál cukorral édesíti életünket. Majd a Beatlest és Koncz Zsuzsát hallgathatjuk meg műsorunkban.

2016-04-12 13 óra A bajor sör titkait kutatjuk és ellátogatunk Bajorországba. Útimarsallunk Zsuzsanna asszony, Augsburgból. Hallgatóink főzték rovatunkban József takarékosan, finomat és Katalin primőr spenótot főz a Rádió Bézs hallgatóinak. Benke László, olimpiai bajnok szakácsnak teszem fel a kérdést: Egy nap legalább ötször? Trembacz Éva Zsuzsa nemzetközi tudósítónk a szarajevói sör történetét kutatja fel számunkra. Ha még belefér a mai műsor keretébe, akkor egy 50. házassági évforduló menüjével ismertetem meg Önöket.

2016-04-05 13 óra Kirándulunk a floridai Kennedy űrközpontba. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin húsvéti sonkát süt almával és sárgarépával – tésztában - a Rádió Bézs hallgatóinak. Benke László olimpiai bajnok szakács főz nekünk. Húsvét után juhtúrót kell enni - javasolom a hallgatóknak. ZENE Űrzenét és indián dalt hallgattunk. Cowboy ritmusok után Miami ének következik. A hősi halált halt űrhajósokra emlékeztünk az Űrtükör zenéjével.

2016-03-29 13 óra Kirándulunk a Németországi bajor Münchenbe. Hallgatóink főzték rovatunkban Zsuzsanna az oktoberfest söreiről beszél a Rádió Bézs hallgatóinak. Magyar Fruzsina folytatta Inyesmester receptjeit. Gyógyító ételek rovatunkban Bátri Mária dietetikus tanácsait hallgathatjuk meg. Benke László olimpiai bajnok szakács főz nekünk. Ha a műsoridőbe belefér: marhaszegyet sütök-főzök a Budaörsi Olvasókörben. A müncheni sörfesztivál indulóját hallgatjuk meg, majd a müncheni szimfónikusokat Lorin Maazel vezényeli a Bayer München focicsapat tiszteletére. Egy eredeti bajor sörkoccintót együtt énekelhettünk a bajorokkal.

2016-03-22 13 óra Kirándulunk a Németországi bajor Augsburgba. Hallgatóink főzték rovatunkban Zsuzsanna augsburgi specialitást főz, és zöld ivóleveket présel a Rádió Bézs hallgatóinak. Gyógyító ételek rovatunkban Bátri Mária dietetikus tanácsait hallgathattuk meg. Benke László olimpiai bajnok szakács és Trembacz Éva Zsuzsa nemzetközi tudósítónk is finomságokat főz nekünk. Marhaszegyet sütöttem-főztem a Budaörsi Olvasókörben. Oswald von Wolkenstein dalát hallgathatjuk a XVI. századból, majd az augsburgi focicsapat Himnuszát énekelhetjük együtt a fiúkkal. Leopold Mozart, aki a híres Mozart édesapja, neves zeneszerző volt, és a Vadász Szimfóniájából hallgatjuk meg a vadászkürtöket. Bertold Brecht a jeles drámaíró Augsburgban született, és a Koldusopera egy részletét Gábor Miklós és Psota Irén előadásában hallgathatjuk meg.

2016-03-08 13 óra Nők Napján magyarul és olaszul meghallgatjuk az ÉLJEN MINDEN BÁJOS SZÉP NŐ című dalt. Arisztophanész vígjátékáról elmélkedtünk, amelyben a női kezdeményezésű szerelmi sztrájk békét hoz Athénban, Spártában és a hálószobákban. Petrovics Emil „Ilyen a háború” c. operájából egy részletet hallgattunk meg, amelyben a feleség megmenti az ellenség katonájának az erőszakjától az elbújtatott férjét és önmagát. Megismerkedtünk Alexandria Szent Katalin életével és halálával, majd utána a hallgatóink főzték rovatunkban Katalin női szeszélyt süt a Rádió bézs hallgatóinak. Gyógyító ételek rovatunkban Bátri Mária dietetikus segít a rászorulóknak. Benke László, olimpiai bajnok szakács győzött a 4x100 méteres zsírfutás elleni versenyben. Trembacz Éva Zsuzsa nemzetközi tudósítónk külföldi nők főzési szokásait ismerteti meg hallgatóinkat. Végezetül vidám névnapot a kívánunk a Nők Napján azoknak a Zoltánoknak, akik március 8-án tartják a névnapjukat!

2016-03-01 13 óra Mai műsorunkban Pécsre látogatunk. Bátri Mária, dietetikus Gyógyító Ételt főz. Trembácz Éva Zsuzsa nemzetközi tudósítása az ázsiai káposztasaláta rejtelmeiről. Hallgatóink főzték: József, takarékosan, finom melegszendvicset, Katalin tócsnit készít spenóttal a vegetáriánusoknak. Benke László, olimpiai bajnok: A mélyhűtő mélyére néz. Motiváció Alapítványnak: Szardínia a Gyógyító étel. Pucoljunk meg egy csukát! Balog Kálmán és Lukács Miklós cimbalmozik nyitányként, az Alma együttes köszönti a születésnaposokat, a pécsi dómban Bach orgonazenéjét hallgattuk.

2016-02-23 13 óra Műsorunkban Ausztriába látogatunk, Stájerország fővárosába, Grazba. Dózsa Mariann: Grazi tökmagolajjal készítsük az ételt! Magyar Fruzsina: Inyesmester ünnepi és hétköznapi ételsorai. Csermák Zsuzsa: Heti Betevő Egyesület kinek és mit főz? Benke László, olimpiai bajnok: Tavalyi befőttekkel mit kezdjünk? Trembacz Éva Zsuzsa nemzetközi tudósítása az ázsiai káposztasaláta rejtelmeiről. Krampusz zene, Helena Fischer, stájer citerazene, Beatles,

2016-02-16 13 óra Mai műsorunkban Pozsonyba látogatunk, ezért egy pozsonyi sétával kezdünk és Pozsony nevezetességeit látogatjuk meg. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalinnal sztrapacskát eszünk, és pozsonyi kiflit sütünk! Benke László, olimpiai bajnok szakács Bejglit süt az elnöknek! Megismerkedünk a Budaörsi Olvasókör programjával. Német és szlovák népdalt hallgathatunk Pozsonyból, továbbá a Bánk bán c. operából hallgathatunk részleteket.

2016-02-09 13 óra Bécsbe látogatunk, ezért egy bécsi zenével kezdünk és Bécs nevezetességeit látogatjuk meg, bécsi szeletet eszünk, majd bécsi tányérhúst főzünk. Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Miskolci kocsonya!  Hallgatóink főzték rovatunkban József takarékosan, finomat főz! A Heti Betevő Egyesület VIII. kerületi önkéntesei képviseletében 130 adag pincepörköltet főztem múlt szombaton a szegény családoknak. Benke László, olimpiai bajnok szakács téli főzeléket feltéttel készít a Rádió Bézs hallgatóinak! Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa tudósít a kínai újévről.

2016-02-02 13 óra Mai műsorunkban egy virtuális Földközi tengeri körutat teszünk Olaszországban. A múlt heten Rómában és Genovában kalandoztunk, majd Nápolyba és a Messinai szorosba látogattunk. Az olasz tengeri körutat folytajuk, ma a nászutasok számára mutatjuk be Velencét és Cattolicát. Paganini velencei zenéjébe belehallgatunk. Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Disznótoros! Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin kocsonyát, József takarékosan, finomat főz! A Heti Betevő Egyesület VIII. kerületi önkéntesei képviseletében 130 adag pincepörköltet főztem múlt szombaton a szegény családoknak. Benke László, olimpiai bajnok magyar olimpia bajnokságról mesél! Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa tudósít a cukkinivel készült kenyérről. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek maffin alakú szilikonban sütök krumplit, sajttal. Paganini zenéjét hallgathatjuk Velencéről, Majd olasz mabót és Adriano Celentanót hallgatunk.

2016-01-26 13 óra Mai műsorunkban egy vituális Földközi tengeri körutat teszünk Olaszországban. A múlt heten Rómában és Genovában kalandoztunk, ma Nápolyba és a Messinai szorosba látogatunk. Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Levesre magyar! Hallgatóink főzték rovatunkban telefonon hívjuk Mariannt, aki gluténérzékeny gyermekeknek főz gyógyító ételt. A Heti Betevő Egyesület VIII. kerületi önkéntesei képviseletében 130 adag pincepörköltet főzök szombaton a szegény családoknak. Benke László, olimpiai bajnok szerint otthon is készíthetünk hurkát és kolbászt! Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa tudósít minket külföldi főzési szokásokról. Katalin finom ételt készít a Rádió Bézs hallgatóinak. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek sajtkrémhabot készítettem.

2016-01-19 13 óra Mai műsorunkban egy Földközi tengeri körutat teszünk Olaszország, Görögország és Izrael tengerparti városaiban és szigetein. Róma, Genova, Athén, Rodosz, Haifa, Jeruzsálem, Kréta a képzeletbeli utazásunk útvonala. Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Miskolci kocsonya! Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin tintahalas rizottót készít. A Heti Betevő Egyesület képviseletében 130 adag fasirtot főztem a szegény családoknak. Benke László, olimpiai bajnok szakács bejglit süt az elnöknek. Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa Boszniából süteményekről tudósít minket. József takarékosan finom ételt készít a Rádió Bézs hallgatóinak. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek könnyű ételekből állítottam össze menüsort. Mai műsorunkban Róma futballhimnuszát meghallgatjunk meg, Genovából a hej mambót, a egy tangót és szambát.

2016-01-05 13 óra Mai műsorunkban visszatekintünk 2015. szilveszterére. Hogyan ünnepeltek a világ egyes városaiban? Az utcai karneválon ünneplők száma szerint haladunk: elsőre New York, a Times Squeren 1 millió ember ünnepelt, utána Rio de Janeiroban, ahol a Copacabanan 2 millió ember énekelt és táncolt. A városok sorrendjében harmadjára Budapest következik, ahol a Vörösmarty téren sokan nézték a tűzijátékokat. Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Vízkereszt vagy amit akartok! Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin szilveszteri utóhatásként korhelylevest főz. A Heti Betevő Egyesület képviseletében 130 adag töltött húst főztem a szegény családoknak. Benke László, olimpiai bajnok szakács válaszol arra a kérdésre, hogy „Új év, új irányzatok a magyar konyhákban”? Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa az USA-ból és Boszniából közvetít a főzési szokásokról. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek könnyű ételekből állítottam össze menüsort. Mai műsorunkban Liza Minnelli énekeli a Nem Yorkról szóló dalt, meghallgatunk egy tangót és szambát, Beatles, Bornai Tibor, Rolling Stones zenéiből válogattam be egyet-egyet, és Koncz Zsuzsa énekel. Budapestről is tájékozódunk egy dal
erejéig.

2015-12-22 13 óra Mai műsorunkban először az ünnepi menü előkészítésének és elfogyasztásának a körítő kérdéseiről beszélünk: legyen-e pohárköszöntő? Mit kezdjünk a mértéket vesztett (részeg) rokonnal? Játszunk-e karácsony este? A jó tanácsok után egy magyaros menüt ajánlok a hallgatóknak karácsonyra. Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Nyakunkon a karácsony…! Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin Velencei hallevest, majd tatár bifszteket készít. A Heti Betevő Egyesület képviseletében 133 adag töltött káposztát főztem a szegény családoknak. Benke László, olimpiai bajnok szakács külföldi karácsonyi recepteket sorol a Rádió Bézs hallgatóinak. Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa Szenegálból közvetít a főzési szokásokról. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek könnyű ételekből állítottam össze menüsort az ünnepekre. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

2015-12-15 13 óra Mai műsorunkban először Budapesten Újbudára, a XI. kerületi Karinthy Frigyes könyvtárba látogatunk, amely 50 éves. Másodjára az Újlipótvárosba, a XIII. kerületi Kognitív Idegtudományi Könyvtárába nézünk be. Újbudán  és Újlipótvárosban egy-egy helyi specialitást kóstolunk meg. Főszakácsunk, Buday Péter, Arany János walesi bárdokból halat süt és főz a Rádió Bézs hallgatóinak. A Heti Betevő Egyesület nevében 100 főnek rizses lencsés zöldséget készítettem szegényeknek. Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsanna tudósítása következik Szecsuanból. Benke László, olimpiai bajnok szakács külföldi karácsonyi ételekből főz nekünk. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek egészséges és gyógyító ételt készítettem: Budaörsi burgonya kockákat. Kedden gondoljunk a hétvégére! Hallgatók főzték rovatunkban Katalin vegetáriánusoknak csőben sülteket, húsevőknek  rakott krumplit leányosan, majd legényesen süt nekünk.

2015-12-08 13 óra Mai műsorunkban először Kalocsára látogatunk, ahol megnézzük a fénytornyot, majd a Piros Arany étteremben katonák vagyunk és piros arany ételízesítőt készítünk. 2010 óta Kalocsa testvérvárosa Betlehem, egy pillantást vetünk a palesztin városra, a biblia szerint Jézus szülővárosára és éttermeire. Főszakácsunk, Buday Péter, a Télapó csokimaradékok Mikulásról világába kalauzolja a Rádió Bézs hallgatóit. A Heti Betevő Egyesület nevében Kolbászos, rizses lecsó 100 főnek készítettem. Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsanna kínai konyhák zöldségeinek elkészítése között tesz különbséget. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek egészséges és gyógyító ételt készítettem: Krémsajt almával, körtével, kápia paprikával. Kedden gondoljunk a hétvégére! Hallgatók főzték rovatunkban Katalin vegetáriánusoknak gyümölcs salátát, húsevőknek Jobb, mint palóc levest készít nekünk. Mai műsorunkban Beatles, Bornai Tibor, Rolling Stones zenéiből válogattam be egyet-egyet, és Koncz Zsuzsa énekel. A kínai zöldségekhez egy kínai rock zenét szervírozunk.

2015-12-01 13 óra New York, Moszkva, Budapest, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Bukarest, Brüsszel után a Budaörsön és a németországi testvérvárosában Bretzfelden járunk a művelődési házakban. Főszakácsunk, Buday Péter, a kompótok és csatnik világába kalauzolja a Rádió Bézs hallgatóit. A Heti Betevő Egyesület nevében 100 rászorulónak főztem káposztás cvekedlit pörkölttel. Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsanna Boszniából jelentkezik egy amerikai sütivel. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek egészséges és gyógyító ételt készítettem: halacskát natúr módra és sörtésztában. Kedden gondoljunk a hétvégére! Hallgatók főzték rovatunkban Gyöngyi francia hagymalevest, Margit sonkás hasét készít nekünk.

2015-11-24 13 óra New York, Moszkva, Budapest, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Bukarest, Brüsszel után újra Budapesten járunk, a Művészetek Palotájában és a Csili Művelődési házban. Főszakácsunk, Buday Péter, a sült tészták szezonjára tesz javaslatokat a családi bulikra. Szépírók főzték rovatunkban Galkó Balázs előadóművészt hallgathatjuk meg. A Heti Betevő Egyesület nevében 100 rászorulónak főztem zöldborsós tokányt, hagymás tört krumplival. Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsanna Amerikából jelentkezik a Hálaadás ünnepi ételével, a pulykával. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek gyógyító ételt készítettem: brokkoli krémes burgonyacsónakot. Kedden gondoljunk a hétvégére! Hallgatók főzték rovatunkban József francia parasztrántottát, Katalin töltött káposztát készít nekünk.

2015-11-17 13 óra A New York, Moszkva színházai után, a budapesti színházak, könyvesboltok és művelődési házakat követően, legutóbb Zalaegerszeg és Nyíregyháza állatparkjára vetettünk egy-egy pillantást. Mai műsorunkban Brüsszel és Bukarest múzeumaiba nézünk be, és Brüsszelből fekete kagylót sült krumplival, Bukarestből mititeit ajánlunk enni. Főszakácsunk, Buday Péter, Erzsébet napra kacsa sültet javasol a családi bulira. Szépírók főzték rovatunkban Galkó Balázs előadóművészt hallgathatjuk meg. A Heti Betevő Egyesület nevében 100 rászorulónak főztem zöldséges lencsét csirkefalatokkal. Nemzetközi tudósítónk Trembacz Éva Zsuzsa Boszniából jelentkezik. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek gyógyító ételt készítettem: avokádó krémet. Kedden gondoljunk a hétvégére! Hallgatók főzték rovatunkban Katalin elsőre bablevest, másodjára édes burgonyát süt nekünk.

2015-11-10 13 óra A vidéki és budapesti színházak, könyvesboltok és művelődési házak után, ma Zalaegerszeg és Nyíregyháza állatparkjára vetünk egy pillantást, mert utóbbiban Kamilla 1 éves. Márton napja van holnap, november 11-én, ezért Márton napja a libák napja - Buday Péter főszakács szerint. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin is megünnepli a liba napot ludaskásával, majd később áttér a lilakáposztára. Vegetáriánusoknak főételként dödölét és krumpli gombócit főzünk Zalából és a Nyírségből. A Heti Betevő Egyesület a VIII. kerületi szegényeknek székelykáposztát készített vasárnapi ebédre. A Civilek éjszakáján a Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek kefirben sütöttem húst.

2015-11-03 13 óra A vidéki és budapesti színházak, könyvesboltok után ma a dombovári és a gyomaendrődi művelődési házak rendezvényeire vetünk egy-egy pillantást. Buday Péter Haloween, halottak napja alkalmából a sütőtök szezonban vajon mit készít a Rádió Bézs hallgatóinak? Galkó Balázs előadóművész Mario Vargas Llosa regényéből olvas fel egy részletet. Tóth Mónika, hegedűművész, a barokk zenével ismertet meg minket. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin lencselevest készít gyorsan és olcsón, továbbá József tiramisut szervíroz. A műsorunk végén áttekintjük azt az étlapot, amelyről a Civilek éjszakáján főztem a Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek.

2015-10-27 13 óra New York, Moszkva és a magyar vidéki és budapesti színházak után ma könyvesboltok rendezvényeire vetünk egy-egy pillantást. Buday Péter főszakács gesztenyét süt és főz a gesztenye szezonban a Rádió Bézs hallgatóinak. Galkó Balázs előadóművész Parti Nagy Lajos elbeszélésének második részét olvassa fel az ételekről. Tóth Mónika, hegedűművész, a barokk zenével ismertet meg minket. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin tökfőzeléket készít gyorsan és olcsón, továbbá József tiramisut szervíroz. A műsorunk végén áttekintjük azt az étlapot, amelyről a Civilek éjszakáján főztem a Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek.

2015-10-20 13 óra New York, Moszkva és a magyar vidéki színházak után mai műsorunkban budapesti színházak műsoraira vetünk egy-egy pillantást. Buday Péter sztárszakács szerint jön a tészták szezonja! Galkó Balázs előadóművész Parti nagy Lajos elbeszélésének első részét olvassa fel a Rádió Bézs hallgatóinak az ételekről. Tóth Mónika, hegedűművész, a barokk hegedűirodalommal ismertet meg minket. Hallgatóink főzték rovatunkban Gyöngyi juhtúrós sztrapacskát készít. Katalin desszertként aszalt gyümölcsös puding készít gyorsan és olcsón. A műsorunk végén áttekintjük azt az étlapot, amelyről a Civilek éjszakáján főztem a Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek.

2015-10-13 13 óra Mai műsorunkban elsőként a vidéki színházak műsoraira vetünk egy-egy pillantást. Utána Buday Péter sztárszakács a főzelékek és a feltétek világában kalauzol bennünket. Bátri Mária, dietetikus a gyógyító ételek rovatunkban ad tanácsokat gyomorpanaszok megelőzésére és gyógyítására. Galkó Balázs előadóművész Parti nagy Lajos elbeszélésének első részét olvassa fel a Rádió Bézs hallgatóinak az ételekről. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin főz spenótot úgy, ahogy mások nem főzik. A műsorunk végén áttekintjük azt az étlapot, amelyről a Civilek éjszakáján főztem a Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek.

2015-10-06 13 óra Múlt héten a new yorki Broadway színházaiban néztünk körül, hogy milyen mjuzikeleket játszanak, ma a moszkvai Balsoj Tyiátrban tekintjük át az operák és klasszikus balettek repertoárját. Buday Péter, sztárszakács spórolós ételeket főz nekünk. A Vendéglátó Múzeum kiállításait mutatatja be a Rádió Bézs hallgatóinak Németh Szandra kiállítás-rendező – immár másodszor. Tóth Mónika hegedűművész a barokk hegedű újabb kalandjait mutatja be hallgatóinak. Hallgatóink főzték rovatunkban József ismét készít egyszerű pudingos tortát. Benke László olimpiai bajnok sztárszakács oktat minket szépre és jóra. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin főz egy újdonságot. Kedden, gondoljunk a hétvégére rovatunkban György és Mariann budaörsi menüjével ismerkedhetünk meg.

2015-09-29 13 óra Milyen musiceleket játszanak a mai napon a new yorki Broadway színházaiban? Buday Péter, sztárszakács az őszi szezonra javasol ételeket. A Vendéglátó Múzeum kiállításait mutatja be a Rádió Bézs hallgatóinak Németh Szandra kiállításrendező. Tóth Mónika barokkhegedű művész a barokk nagy egyéniségeivel és híres hangszerekkel ismerteti meg a Rádió Bézs hallgatóit. Hallgatóink főzték rovatunkban József készít egyszerű pudingos tortákat. Benke László olimpiai bajnok sztárszakács oktat minket szépre és jóra. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin főz harcsapaprikást. Kedden, gondoljunk a hétvégére! rovatunkban a szezon utolsó grillezésére készítek javaslatot. Mai műsorunkba Gershswin, Bernstein, Elton John, Beatles, Bornai Tibor, Rolling Stones zenéiből válogattam be egyet-egyet.

2015-09-22 13 óra Kossuth Lajos, az Országos Honvédelmi Bizottmány nevében kiáltványban hazahívja a külföldön szolgáló magyar katonákat. Buday Péter, sztárszakács az őszi szezonra javasol ételeket. Krúdy Gyula elbeszélésének 7., befejező részét olvassa fel Galkó Balázs. Tóth Mónika hegedűművész a barokk nagy egyéniségeivel és híres hangszerekkel ismerteti meg a Rádió Bézs hallgatóit. Hallgatóink főzték rovatunkban Gyöngyi arról beszél, hogy mit főz az őszi szezonban az édesapjának. Benke László olimpiai bajnok sztárszakács oktat minket szépre és jóra. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin főz körtelevest vegetáriánusoknak. Kedden, gondoljunk a hétvégére! rovatunkban indiai csirkét főzök tikka masszala fűszerezéssel húsevők számára.

2015-09-15 13 óra Egy születésnappal kezdünk, majd Buday Péter, sztárszakács savanyít. Szépírók főzték rovatunkban Galkó Balázs Krúdy Gyula elbeszélésének a hatodik részletét olvassa fel. Tóth Mónika hegedűművész a barokk hegedű és a tánczeneösszefüggéseiről beszél nekünk. Majd Benke László olimpiai bajnok séf oktat minket szépre, jóra. Gyógyító ételek rovatunkban Bátri Mária, dietetikus a füge jótékony hatásairól oktat minket. A „Kedden gondoljunk a hétvégére!” rovatunkban a húsevőknek sült csirkecombokat tejföllel, a vegetáriánusoknak  a Hallgatóink főzték rovatunkban Kiss Katalin káposztás cvekedlit főz.

2015-09-08 13 óra Elvis Presley-vel kezdünk, majd Buday Péter, sztárszakács következik Sörkorcsolya, borkorcsolya vagy spanyol tapas? témában. Szépírók főzték rovatunkban Galkó Balázs Krúdy Gyula elbeszélésének az ötödik részletét olvassa fel. Tóth Mónika hegedűművész a hegedűversenyről műfajáról beszél nekünk. Majd Benke László olimpiai bajnok séf oktat minket szépre, jóra. A „Kedden gondoljunk a hétvégére!” rovatunkban a húsevőknek és a vegetáriánusoknak a zeller zónáról regélek. Hallgatóink főzték rovatunkban Kiss Katalin a csemege uborka eltevéséről, befőzéséről  mond egy receptet.

2015-09-01 13 óra Tina Turnerrel kezdünk, majd Buday Péter, sztárszakács következik az iskola kezdés uzsonnatáskájával. Szépírók főzték rovatunkban Galkó Balázs Krúdy Gyula elbeszélésének a negyedik részletét olvassa fel. Tóth Mónika hegedűművész a hegedű hangolásáról és elhangolásáról beszél nekünk. Majd Benke László olimpiai bajnok séf oktat minket szépre, jóra. A „Kedden gondoljunk a hétvégére!” rovatunkban a húsevőknek körtével sült húst, a vegetáriánusoknak körtés kék sajt kombinációt  készítünk. A Hallgatóink főzték rovatunkban Kiss Katalin mini uborkákat tesz el télire a Rádió Bézs hallgatóinak.

2015-08-25 13 óra Műsorunkat Leonard Bersteinnel kezdjük, majd Buday Péter sztárszakács áraszt el minket a gombák garmadájával. Bátri Mária dietetikussal beszélgetünk, majd Benke László olimpiai bajnok séf a vendégünk. Hallgatónk főzték rovatunkban Katalin a nyárvégi befőzés keretében házi kechupot készít a Rádió Bézs hallgatóinak. Zárásként sült csirkét és sült nektarint készítek a „Kedden gondoljunk a hétvégére!” rovatunkban.

2015-08-18 13 óra Liverpoolba megyünk a Beatles-szel, majd Buday Péter, sztárszakács jön a Rádió Bézsbe a rebarbarával és más zöldekkel. Galkó Balázs olvassa fel nekünk Krúdy Gyula elbeszélésének második részletét.  Benke László olimpiai bajnok séffel beszélgettünk a finomságokról. „Kedden gondoljunk a hétvégére!”  zöldborsós tokányt készítettem hagymás törtkrumplival a Rádió Bézs hallgatóinak. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin hideg uborkalevest készített.

2015-08-11 13 óra A csillaghullással kezdünk Petőfi Erzsikéjével, majd Buday Péter, sztárszakács következik a gyümölcsleveseivel. Bátri Mária, dietetikus tanít minket arról, hogy milyen Gyógyító ételeket együnk reflux esetén. Tóth Mónika barokk hegedűművész a hegedű és az opera összefüggéseibe vezet be minket. Benke László olimpiai bajnok séffel beszélgetünk a japán konyháról, és „Kedden gondoljunk a hétvégére!”  A műsorunkat sült kacsamájjal zárjuk, amelyet Kiss Katalin készített a Rádió Bézs hallgatóinak.

2015-08-04 13 óra A műsor Balázs Béla írótól származó idézettel indul, majd Buday Péter sztárszakács következik. Bátri Mária dietetikus tanít minket a Gyógyító ételekre. Benke László olimpiai bajnok séffel beszélgetünk, és „Kedden gondoljunk a hétvégére!”  Kiss Katalinnal zárjuk műsorunkat.

2015-07-28 13 óra Buday Péter, sztárszakács a krémlevesek parádéját vonultatja fel nekünk. Bátri Mária a Gyógyító ételekben c. rovatunkban tanít minket egészségesen élni és elkerülni a minőségi éhezést. A barokk hegedű rovatunkban Tóth Mónikától megtudjuk, hogy milyen szonáta formák léteznek a barokk zenében? Benke László, olimpiai bajnok séffel beszélgetünk. Szakácskönyv a Rádió Bézsben c. rovatunkban, gondoljuk kedden a hétvégére: grillhúsok a húsevőknek! A vegetáriánusoknak Kiss Katalin készít joghurtos salátát. Hallgatóink főzték c. rovatunkban halászlét főz Katalin a Rádió Bézs hallgatóinak.

2015-07-21 13 óra Buday Péter sztárszakács a tengeri herkentyűk alkotó elemeit vonultatja fel. Bátri Mária a Gyógyító ételekben c. rovatunkban tanít minket egészségesen élni. A barokk hegedű rovatunkban Tóth Mónikától hegedűművésztől (fotó) megtudjuk, hogy milyen a barokk hegedű. Benke László olimpiai bajnok séffel arról beszélgetünk, hogy miért és hogyan lett szakács? Szakácskönyv a Rádió Bézsben c. rovatunkban, gondoljuk kedden a hétvégére: húsevőknek és vegetáriánusoknak! A vegetáriánusoknak Kiss Katalin készít joghurtos salátát.

2015-07-14 13 óra Buday Péter sztárszakács a zöldbab szezon elemeit vonultatja fel. Bátri Mária a Gyógyító ételekben a meggyről és cseresznyéről, majd a sárga és görögdinnyéről tanít minket.  Opera elixír rovatunkban Ágoston Lászlótól megtudjuk, Mozart Varázsfuvolájában a herceg egy kép alapján szeret bele egy hölgybe. Ma a szerelmi kapcsolatok egy része a facebookra feltett képek alapján születik. De mi a helyzet a pornó újságok képeivel? 8’29” Szakácskönyv a Bézsben, gondoljuk kedden a hétvégére: húsevőknek és vegetáriánusoknak!  Csirke falatok és zöldséges lencse rizzsel. Hallgatóink receptjeiben Katalin hideg lecsót készít többféleképpen a Rádió Bézs hallgatóinak

2015-07-07 13 óra Buday Péter sztárszakács, Bátri Mária dietetikus, Ágoston László operaénekes a műsor vendége. A Rádió Bézs hallgatói közül Katalin főz a hallgatóknak. „Kedden gondoljunk a vasárnapra” c. rovatunkban fekete kagyló készül grillzöldséggel, rizzsel és fokhagymamártással.

2015-06-30 13 óra Buday Péter zöldborsó szezonban sokféle zöldborsót készít nekünk. Bátri Mária az E és K vitaminról tanít minket.  Opera elixír rovatunkban Ágoston Lászlótól a Bajazzók (Bohócok) c. operájának Prológjából megtudjuk, hogy a színész is ember: mindig más bőrébe bújik és szereti a tapsot. Szakácskönyv a Bézsben, gondoljuk kedden a hétvégére: húsevőknek és vegetáriánusoknak! Hallgatóink receptjeiben Katalin asszony meggyet készít többféleképpen a Rádió Bézs hallgatóinak.

2015-06-23 13 óra Buday Péter a grillzöldségeket dicséri. Bátri Mária az E vitaminról tanít minket.  Opera elixír rovatunkban Ágoston Lászlótól kérdezem a Parasztbecsület c. opera egy áriájáról. Szakácskönyv a Bézsben, gondoljuk a kedden a hétvégére: húsevőknek és vegetáriánusoknak: lecsó! Hallgatóink receptjeiben Katalin asszony nyári uborkalevest készít a Rádió Bézs hallgatóinak.

2015-06-16 13 óra Buday Péter erdélyi ízekről tart bemutatót. Bátri Mária D vitaminról tanít minket. Ágoston László Opera elixír rovat. Milyen halálról énekel nekünk egy kintornás? Szakácskönyv a Bézsben: Gondoljuk már kedden a hétvégére. Húsevőknek és vegetáriánusoknak. Hallgatóink receptjeiben: Katalin asszony hideg meggylevest készít a Rádió Bézs hallgatóinak.

2015-06-09 13 óra Buday Péter erdélyi ízekről tart bemutatót. Bátri Mária a B és C vitaminokról tanít minket.  Opera elixír rovatunkban Ágoston Lászlótól kérdezem: milyen halálról énekel nekünk egy kintornás? Szakácskönyv a Bézsben, gondoljuk a kedden a hétvégére: húsevőknek és vegetáriánusoknak! Hallgatóink receptjeiben Katalin asszony hideg lecsót készít a Rádió Bézs hallgatóinak..

2015-06-02 13 óra Mai idézetünk: „Hogy mi a magyar ételek ízletességének titka? Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia. Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a főzéshez.” Gundel Károly Buday Péter: Zsűrizek a főzőversenyen! Bátri Mária a vitaminokról beszél. Majd dietetikusunk spárgakrémlevest főz. Opera elixír rovatunkban Ágoston Lászlótól kérdezem: hogyan beszélget egymással Handel oratóriumában a szépség, az idő, az öröm, és az igazság? Szakácskönyv a Bézsben, gondoljuk a kedden a hétvégére: Húsevőknek és vegetáriánusoknak! Fasírt, zabpehellyel, szilikonban sütve. Gombafejek juhtúróval töltve, paradicsomos pirított rozskenyéren tálalva. Hallgatóink receptjeiben Ágnes asszony boursain krémsajtja. Rózsa József kókuszgolyót készített a Rádió Bézsnek.

2015-05-26 13 óra Kedden gondoljunk a hétvégére! Húsevőknek és vegetáriánusoknak! Szűzpecsenye, zellerkockákkal. Szűzpecsenye egy főre 10 cm, 20 dkg, gurigákra vágva, füstölgő zsírban elősütve, kefirben párolva. Zeller kockázva, tejszínben sütve, só, fehérbors. Gomba vadas mártásban – vegetáriánusoknak. S. és fehér répa, zeller, alaplében (leveskockából) főzve, zöldségek turmix, mustár, só bors. Gomba cikkek, kevés olajon párolva, só, fehérbors. Összekever, kicsit egybe melegít, felfal. Köret: kétszersült.

2015-05-19 13 óra Mai műsorunkban Buday Péter sztárszakáccsal marhahúst sütünk. Bátri Mária dietetikus a zsírok és olajok helyes használatához ad javaslatokat. Szépírók főzték c. rovatunkban Galkó Balázs verseket mond nekünk. Az Opera elixírben Ágoston Lászlótól megtudhatjuk, ki az az énekes, aki egy operában négy szerepet énekel: gyermek, apa, rémkirály, narrátor hangján.

2015-05-12 13 óra Könnyű vacsora, hosszú élet! /német mondás/ Buday Péter a hallevestől a halászléig kalauzol bennünket. Megszületett a bézs fagylalt! Bátri Mária diéta tanácsait hallhatjuk, Szépírók főzték Galkó Balázs tolmácsolásában! Új rovatunk az Opera elixír. Ágoston Lászlótól kérdezem: őrült-e Donna Elvira? Pénzes Veronika, dietetikust kérdezem a Gyógyító ételek rovatban. Indulunk egy dallal, amellyel Psota Irént köszöntöttük a születésnapján!

2015-05-05 13 óra sztárszakácsunk Buday Péter piknik kosarába nézhetünk bele. Gyógyító ételek rovatunkban Bátri Mária szakértőnk mellett, Inotay Györgytől (Tordas, Fejér megye) hallhatunk részleteket a május 20-i Sukorón megrendezésre kerülő fogyatékkel élők rendezvényéről. Szépírók főzték rovatunkban Galkó Balázs mond verseket nekünk. Tóth Zoltán a „Mindenki a maga pecsenyéjét süsse!” receptjét tálalja fel.

2015-04-28 13 óra A böjtbe még soha senki nem halt bele, de a falánkságtól már sokan szétpukkadtak! /ősi orosz mondás/ Budaörsi főzőversenyre főztem, Buday Péter egyben sült húsai, Bátri Mária diétája. Kedden, gondolj a hétvégére!

2015-04-21 13 óra "Ha valaki az egészséget keresi, kérdezd meg, hajlandó lesz-e a betegség okait kerülni." (Szókratész) Miért sűrítjük az ételt? Buday Péter gyertyafényes vacsorája. Bátri Mária: tojás allergiák elkerülése. Szépírók főzték Bíró Kriszta interpretálásában. Sült krumplik dicsérete, ha van még időnk.

2015-04-14 13 óra Jamie Oliver idézettel indítunk: „Az emberek képesek leélni életüket unalmas paradicsomsalátákkal! Készítsünk új ízekkel teli parisalit!” Az én kommentárom: ha megkóstoltuk az új ízeket, akkor térjünk vissza a megbízható paradicsomsalátához! Mai műsorunkból: Szűzpecsenye, utána Buday Péter: Pasifogó kaják, majd laktózmentes tejjel készítjük, Szépírókban: Krúdy Gyula főzte, végül Kelemen Tibor: akciók az élelmiszerboltokban. Ha van még időnk a műsor végén, akkor hideg és meleg szószokkal ismerkedünk.

2015-04-07 13 óra Sztárszakács: Buday Péter: Szakácsversenyek Gyógyító ételek: Bátri Mária, dietetikus, a műsorunk rendszeres szakértője. Mai témánk a magas vérnyomás. Mi az optimális vérnyomás? Maga az étkezés hozza létre a magas vérnyomást? Mit együnk, hogy a vérnyomásunkat az életkor szerinti optimális szinten tartsuk? Szépírók főzték! Móricz Zsigmond: Disznótor (Bíró Kriszta) Magamnak nem főzök! Kelemen Tibor: Otthon, étteremben, házhozszállítás? Egy féle étel – többféle módon: Zöldségek sütve-főzve!

2015-03-31 13 óra A próbafőzésnél kísérleti nyúl volt Fodor János és Pogány György. Tepsis sült hús, medvehagymás, almás krémsajttal. Oldalas: hosszában 2-3 csíkra felvágatjuk a hentessel. Sózzuk, előfőzzük alaplében. Tepsiben zöldségekkel, vöröshagymával, a megmaradt alaplében megsütjük. Grill funkcióval pirosítjuk. Zsíros krémsajtot, joghurttal kikeverünk, almát kockára, medvehagymát csíkokra vágja, sózzuk, fehérborsozzuk, összekeverjük. Felfaljuk köretként a hús mellé. Esetleg pirított baget szeletekkel, kétszersülttel. Sztárszakács: Buday Péter: Zöldfűszerek Gyógyító ételek: Bátri Mária, dietetikus, a műsorunk rendszeres szakértője. Ma a túlsúly problémájáról beszélgetünk. Ha visszanézünk a múltban (nagyszüleink, dédszüleink) idejében kialakult étkezési szokásokra, akkor érthető, ha a következő nemzedékek már nem akartak éhezni, nem akartak egyoldalúan táplálkozni. Aki jelenleg úgy étkezik, mint nagyszülei, de nem végzi azt a súlyos fizikai munkát, amelyet eleink végeztek, az az ember óhatatlanul elhízik. Reális ez a diagnózis? Mi a terápia? A túlsúly megelőzését már gyermekkorban kell kezdeni? A folyamatos fogyókúra nagyon idegesítő lehet. A kevés evésben van a gyógyerő az elhízás ellen? Szépírók főzték! Bíró Kriszta: Pomogáts Béla 3. Magamnak nem főzök! Kelemen Tibor: Otthon, étteremben, esetleg házhozszállítás? Ünnepi menüsor Húsvétra: Búcsú a narancsoktól (vége a déligyümölcsszezonnak): Frissen facsart narancslé Tavaszköszöntő spárgakrém leves, pirított tökmaggal Húsvéti báránysült, zöldborsóval és sárgarépával Juhtúrós pogácsa

Egyféle étel – többféle módon! Töltött húsok töltelékei: Milyen húsba töltsük?: csirkemell, karaj, pulykamell,  a/ hagyományos: dinsztelt hagyma, gomba, csirkemáj+tejben áztatott zsömle, fűszerek, petrezselyem b/ dinsztelt hagyma, darált hús, tojás, zabpehely c/ kolbász töltelék: vöröshagyma, kolbász hús, bacon szalonna, sárgarépa d/ levesben főtt árpagyöngy, főtt tojás, tojás, keményítő e/ vega: paprika, gomba, cukkini, paszternák, joghurt, zabpehely f/ spenót+túró. Sztárszakács: Buday Péter: Húsok és gyümölcsök Gyógyító ételek: Bátri Mária dietetikus. Főiskolai végzettség és foglalkozás egyben. A foglalkozásának egy része elméleti jellegű, a másik része a betegek étrendjének az összeállítása, továbbá az egészséges táplálkozás, különböző diéták összeállításával. A múlt héten a cukorbetegség egyes típusáról tájékoztatott minket Bátri Mária. Most a kettes típusról beszélünk. Olcsó a cukor! Ezért népbetegség a cukorbetegség? Honnét tudja egy középkorú ember, hogy cukorbeteggé vált? Ki lehet gyógyulni a cukorbetegségből? Mit lehet tenni a cukorbetegség megelőzése érdekében? Mennyibe kerül cukorbetegnek lenni? Önfegyelemmel mit tehetünk azért, hogy ne kelljen inzulin injekción élni? Mik az alapvető szabályok cukorbeteg étkezésben? Mi az a Glikémiás Index? Hogyan váltsuk ki a cukrot étkezésünkből? Szépírók főzték! Bíró Kriszta: Pomogáts Béla 2. Magamnak nem főzök! Kelemen Tibor

2015-03-17 13 óra Elemi alapok – alap elemek! Részlet Tóth Zoltán Családi szakácskönyvéből: Miért eszünk? Egy étel – többféle módon. Tóth Zoltán Sztárszakács, Buday Péter: Panírozás, különleges morzsák Gyógyító ételek, Bátri Mária: Mivel helyettesíthetjük a hús, sajt, zöldségek panírozásnál a lisztet? Kukorica és burgonya keményítő, rizsliszt, zabliszt, kókuszliszt. Cukorbetegség 1: A cukorbetegség manapság népbetegségnek számít? Milyen tünetei vannak a betegnél? Milyen korosztályokat érint a cukorbetegség? A beteget élete végéig kíséri a cukorbetegség? Mit tehetnek a szülők a gyermekek cukorbetegségének a megelőzése érdekében? Kérünk egy receptet a cukorbeteg gyermekeknek! Szépírók főzték! Pomogáts Béla 1. Szakácskönyvek: Európa eszik. Juhani Nagy János, Szabad Föld Kiadó, 2004. Európai Unió 28 tagországa és Törökország, mint jelölt.

2015-03-10 13 óra Milyen rovatok lesznek a műsorban? Egy étel – többféle módon! Sztárszakács: Buday Péter. Szépírók főzték! Idény ételek. Ünnepi menüsor. Gyógyító ételek. Ételképek. Nézzük az árakat! Bordalok és alkoholmentes italok! Egymást szerető ízek! Magamnak nem főzök! Nagy a család. Kerti parti. Egy étel – többféle módon! Paprikás krumpli vagy paprikás burgonya? Alapétel: füstölt szalonna kockázva, sütve, hagyma pirítás, pirospaprika. Milyenre vágjuk a krumplit? Krumpli pirítás, víz/alaplé. Betétek: kolbász, virsli, nokedli. Serpenyős rostélyos1 paprikás krumplihoz fejenként 1-1 szelet marharostélyost sütünk, elősütés+párolás. Kaszinó rostélyos2: paprikás krumpli+ paradicsom, paprika+zöldborsó+ főtt tojások+marharostélyos, Hamis paprikás krumpli3 paprikás krumpli, amelyben krumpli helyett zeller kockák vannak. Paprikás krumpli pincepörkölt módra: Pörkölt alap (zsír, hagyma, paprika paradicsom, pirospaprika+kockázott hús pirítás fehéredésig) + kockázott krumpli+ vörösbor. Budaörsi paprikás krumpli: tejjel hosszú lére felengedve. Szakácskönyv. Ínyesmester szakácskönyve. Magyar Fruzsina. Gyógyító ételek. Mozgássérülteknek kevesebb zsír, kevesebb liszt. Zöldségfasírt: hagyma dinsztelés kevés olajon, reszelt sárgarépa+zeller+paszternák. Tejben áztatott zsemle+ 2 db tojás. Zabpehellyel keményítjük az állagot. Összekeverjük a reszelt zöldségeket a zsömle, tojás, zabpehely ázalékkal, majd szilikon sütőben kisütjük, mert így nem kell se zsír, se olaj a sütéshez. Gyógyító ételek. Dózsa Mariann: glutén érzékeny gyermekemnek főzök.

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Kicsoda is "sándorgyuri"?

Frank Iván

Hahn Endre írt arról, hogy Sándor György futva szaladt fel a lépcsőkön, hogy megmutasson egy írást a Nők Lapjából. Az írás a humoralista 80. születésnapja alkalmából készült, azzal a címmel, hogy: Vagy ez is csak vicc? Ugyan nem ezért ültem klaviatúrához, hogy kritizáljam a címet, azért mégis megteszem. Ugyanis Sándor György nem szokott viccelni. Vagy ha igen, akkor nem győz bocsánatot kérni. Nem mintha a vicc műfajával valami baja lenne, csak hát az valahogy nem passzol az egyéniségéhez. A humor. Az igen. A morál. Az igen. A morál, humorba mártva. Hahn Endre elmondja, hogy a 80 évéből kb. 55 éve ismeri. Én is eldicsekszem vele, mi kb. 48 éve ismerjük egymást. Azért ez sem kevés idő. És most jön a lényeg, amit mondani szeretnék. Azt mondom, hogy ismerjük egymást. De biztosan így van? Őszintén mondom, ezen akkor kezdtem komolyan gondolkodni, amikor megnéztem azt a portréfilmet, amit nemrégen mutattak be, és amit Kocsis Tibor rendezett, „sándorgyuri” címmel. A film nagyon korrekt: kendőzés nélkül mutatja be Gyuri származását, gyerekkorától az életét, bemutat néhány tényleg jellemző epizódot a pályafutásáról, néhány önvallomás is elhangzik, barátok, pályatársak mondják el, milyennek látják őt… Azt hiszem, minden elhangzik a filmben, ami Gyurit jellemzi: hogy végtelenül érzékeny, hogy teljesen egyedi, amit alkotott, hogy Karinthy Frigyes, Örkény István szellemi örököse, hogy a színpadon, az írásaiban egyaránt próbára teszi a nevetőizmainkat és a szellemünket, minden írását, előadását áthatja a humánum… és sokáig lehet még sorolni, ami elhangzott a filmben, és ez mind mind igaz.

De vajon tényleg éppen olyan Sándor György, mint amilyennek ebben a portréfilmben láttuk? Vajon az önvallomásai, a barátok, kollégák, jóismerősök mondatai összeadják-e azt, ami „sándorgyuri”? Létezik olyan fogalom, amit, ha kimondunk, rögtön őt juttatja eszünkbe? Kétlem, hogy van ilyen. Mert, miközben végtelenül magabiztosnak, pontosnak, naprakésznek látszik, nincs olyan időszaka az életének, amikor ne lenne ezer dologban bizonytalan, kétkedő, sőt, önmarcangoló…

És ez még mindig nem ő.

Na jó. De akkor kicsoda valójában?

Nekem például sok mindenben útbaigazítóm, irányjelzőm. Olyan ember, akit szeretve tisztelek. Bár nem mindig és nem mindenben értettünk egyet.

Amikor azt írtam, hogy nincs olyan fogalom, ami egyetlen szóban kifejezné, hogy kicsoda is ő, tévedtem van olyan szó.

Humoralista. Ő a „sándorgyuri”.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

2018. szeptember 16.

16. napja mindenki hallgathatja a Rádió Bézs 2. csatornáját! Miközben írom ezeket a sorokat Révész énekel.

Melletted minden reggel
Vidáman ébredek fel,
S könnyűnek érzem mindenem.
De néha egy hang a szívemben
Új útra szólít engem,
Talán nem érted meg sohasem, hogy

Nem tudom, mit tegyek, nem tudom, hogy legyen.
Miért is nem lehetek egyszerre két helyen,
Óóó Istenem, miért nincs két életem?

Mennyivel könnyebb volna,
Hogyha két életem volna.
Egyet örökre odaadnék neked,
A másik szabad lenne,
Minden nap szárnyra kelne,
S mindenkit szeretne, akit lehet.

Ha volna két életem, tudnám, amit ma nem.
Bár volna két életem, hinnék mindenkiben!
Óóó Istenem, miért nincs két életem?

Hogyha két életem volna,
Az egyik gyengéd volna,
Magadhoz láncolhatnád.
De a másik örök volna,
S ha a világ elpusztulna,
Akkor is tovább lobogna.

Ha volna két életem, nem fájna semmi sem.
Bár volna két életem, nevetnék mindenen!
Óóó Istenem, miért nincs két életem?

Úgy fáj, hogy nincs két életem.

Piramis
Zeneszerző:
     Gallai Péter
     Köves Miklós
     Révész Sándor
     Som Lajos
     Závodi János
Szövegíró:
     Horváth Attila
     S.Nagy István

Nos, a Rádió Bézsnek már van kettő. Szó, értelem, érzések, értékek az egyik csatornán, hangok, dallamok, hangszerek a másikon. Bézs 1. és Bézs 2. Mindenki letöltheti mobiltelefonjára is! 

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

Az idei év rendkívüli időjárási jelenségeket hozott. Ismeri az ezekhez kapcsolódó meteorológiai fogalmakat? 

Válaszoljon játékunk kérdéseire és bár hosszú, enyhe és napfényes őszt nem ígérhetünk, a helyes válaszokat beküldők között sétákra, kirándulásokra invitáló könyveket sorsolunk ki.

 

 >>>