Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Vlasics Sarolta

Kimondja a sejtéseket, mélyebben fogalmaz az első ráérzésnél, segít az eligazodásban, bemutatja, ami fontos a kultúrában .

Lábjegyzet, kiegészítő mondatok a kultúráról.

 

2020-12-24 16 óra Csütörtök - 16.00-17.00 - Rádió Bézs Karácsony - Marton Évával és Vlasics Saroltával

Mit jelent neked ez a szó, hogy karácsony?

Vlasics Sacinak egy régi gyerekkori emléket idéz, nekem a jelen szorongását, a ki mindenkit kell félteni. De legalább van kikért aggódni.
Kíváncsiak voltunk, mit jelent ugyanez a Bézseseknek.

Megannyi válasz, számos optika az én már nem szeretemtől a gyerekkor havas fényeit megidézőkig.

Mint a rongyszőnyeg, melyet ezer szálból szőttek. Tarka, pirossal, feketével, finom óarannyal, meg megannyi bézzsel. Ilyenek vagyunk: sokak és sokfélék.
Ám összeszőve erősek és elszakíthatatlanok.
Bézsesektől, Bézsesekről magunknak, Önöknek.

„Bolond dolog a holnapot várni,

élj kívül az időn, amennyire lehet.”

(Weöres Sándor Rongyszőnyeg)

2020-12-24 12 óra
2020-12-24 13 óra
Csütörtök -12.00-14.00 - Fortepan Karácsony - Egyszervolt Karácsonyok - Marton Évával és Vlasics Saroltával

Két műsor, amelyik múltbeli karácsonyokról mesél képeslapok és fotók segítségével.

Az elsőben pár mondat, ami ráfért egy – egy képeslapra, olykor kicsit titokzatosan, néhány jókívánsággal, tiszteletteljes kézcsókkal a fentnevezett úrleánynak és persze szüleinek. Képeslapok beszélnek a múlt századról, most az ünnepek felől válogatva, ha egyáltalán a korszak eseményei engedték mi mindezt.
Sokkal személyesebben szól, amikor mindez fotókon jelenik meg. A műsor második része a Fortepán karácsonya magánemlékeket, magántörténeteket idéz, mégis mutatja a kort, csak kevésbé csillogóan, másféle szemszögből rajzolva.

Képeslapok és a Fortepan karácsonya.
Marton Éva és Vlasics Sarolta összeállítása.

 

•  Lábjegyzet - Vlasics SaroltávalCsütörtök 16.00-17.00 • 

2021-11-25 16 óra „Ez a könyv arról szól, hogy a benne szereplő személyek mennyire fontosak voltak számomra az életem során. Szabados Ambrustól Mensáros Lászlón át Törőcsik Mariig. Áldásos volt velük együtt dolgozni, és nemcsak dolgozni, mert emberileg is sokat kaptam tőlük, ami számomra nagy kincs” – mondta Verebes István a könyv bemutatóján. A színész-rendező megírt egy nagyon színházi könyvet a pályatársakról, miközben persze magáról beszél.

Vasárnap tényleg bezár az utóbbi idők egyik sztárkiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Gerhard Richter Valós látszat című tárlatát még megnézhetik, ehhez próbál segítséget adni a kurátor Bódi Kinga, akivel még a megnyitó táján beszélgettem. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-11-18 16 óra A mai műsorban olyan kötetről beszélgetünk, ami izgalmas tudománytörténeti korszakon keresztül egy zseniális irodalomtörténész Klaniczay Tibor alakját idézi. A beszélgetős könyv szerzői Ács Pál és Székely Júlia arra vállalkozott, hogy interjúkon keresztül fölvázolja azokat az értékeket, amelyek a mából visszatekintve is fontosak.

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legizgalmasabb alakjának, Szinyei Merse Pálnak életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítása, amiről a tárlat egyik kurátora Hessky Orsolya beszél. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-11-11 16 óra Nyolc évvel a nagysikerű kiállítást követően újabb Cezanne-hoz kapcsolódó kiállítás nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat az életmű és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. Kiállításajánló Somodi Anett művészettörténésszel.

Lezárult egy korszak, 37 és fél év után nov. 9-én a születésnapos Steve Reich műveivel búcsúzott az Amadinda. Visszatekintő az együttes vezetőjével Rácz Zoltánnal, A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-11-04 16 óra A mai műsorban a múzeumi világban sétálunk, hiszen a fővárosban számos izgalmas képzőművészeti esemény van, ami fantasztiikus szellemi kalandot kínál. Megnyílt például a Cezanne-tól Malevicsig c. tárlat a Szépművészeti Múzeumban, amiről beszélünk majd, most azonban felidézzük a hamarosan bezáró világsztár Gerhard Richter kiállítását. A Műcsarnokban újra 4 kiállítás nyílt meg, Matzon Ákosról beszél a kurátor Rockenbauer Zoltán. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-10-28 16 óra Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban, ezt az időpontot tekintik azóta is a magyar film születésnapjának.

A Ludwig Múzeumban rendezett kiállítás a Nagylátószög izgalmas áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig. Érdemes megnézni, november 14-ig még nyitva van. A kiállításról, a magyar film történetéről beszélgetünk Ráduly Györggyel, a Nemzeti Filmarchívum-Filmintézet vezetőjével. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.09.09-i adás ismétlése )

2021-10-21 16 óra Mi az, ami rokon Szerb Antalban és Bálint Andrásban, milyen versek, tájak kötik őket össze vagy miért kíváncsi a ma embere Gubbióra, Siénára, mindez talán kiderül a színművész legújabb előadóestjéből.

Mennyire más a költő látásmódja, amikor nem verset ír, hanem fényképez. Többek között erről is szól a Műcsarnok új kiállítása Az esetlegesség rétegei, Pilinszky János fényképei, amiről a kurátor Gulyás Miklós beszél.

Megújult a BTM Vármúzeumának állandó kiállítása, hogy miként, arról az egyik kurátort Rostás Péter művészettörténészt kérdezem. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-10-14 16 óra – Tizenegy év óta létezik Fortepan, ami tükör a 20. századi Magyarországrólról. Alapvetően online létezik, legtöbben így is használják, de megjelentek már tematikai válogatások könyvformában is. Most egy más megközelítésű kötet látott napvilágot, amiről a szerzővel beszélgettem: a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból – Barakonyi Szabolcs válogatásában.

A covid okozta korlátozások miatt az elmúlt évben félbeszakadt a Szépművészeti Múzeum nagy sikerű színházi produkciója, a Textúra. A tervezett kilenc előadásból tavaly csupán kettőt láthatott élőben a közönség. A múzeum most folytatja, újra látható lesz a különleges összművészeti program. A rendező Székely Kriszta beszél róla. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-10-07 16 óra Esterházy Péterrel és a Dunafeszttel nyitott a Három Holló kávéház a volt bölcsészkar utcafrontján, az Erzsébet híd pesti lábánál. Így kávéházak éjszakja előtt beszélgetünk a kávéházak szerelmesével Wilhelm Droste íróval, irodalomtörténésszel Esterházyról, a helyről és sok minden másról is.

Nemrég zárult az első online színházi fesztivál, ahol 10 napon keresztül 25 színházi előadást láthatott a közönség. Mitől más ez a műfaj, mint a színház és a film – többek között erről beszél az eSzínház marketing és kommunikációs vezetője Sárközi Szabina. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-30 16 óra Semmiben nem volt szabályos, legalábbis abban az értelemben nem, ahogy a nagy klasszikusok szoktak. Egyáltalán maga a klasszicizálódás idegen volt tőle, nemcsak a természetétől, a műveitől is. Ha most körül nézünk a kultúrában szerencsére nem felejtődött el, hogy 100 éves lenne Jancsó Miklós. Báron György filmesztétát kérdeztem róla.

Hamarosan tényleg színpadra kerül Schiller Don Carlosa a Radnóti Színházban. Streamelt formában ugyan lehetett már látni, sokan nézték is, most októberben jön végre az élő bemutató. Nagy Péter István rendezővel beszélgettünk a kalandos rendezésről és persze a darabról is. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-23 16 óra Régészeti kalandra invitál a Szépművészeti Múzeum, megnyílt a II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírját bemutató kiállítás, amin a magyar kurátor Liptay Éva vezeti végig a hallgatókat.

Mesterjáték a Zeneakadémián. Várdai István művészeti igazgató, csellóművész beszél arról a tehetséggondozó programról, ami most indult az intézményben.

És végül visszatérünk ahhoz a kiállításhoz, ami a hétvégén bezár, és ki tudja, mikor lesz újra látható. Péli Tamás Születés című. pannóját már bemutattuk a tavasszal, most ezt a beszélgetést ismételjük meg, hátha valaki kedvet kap és megnézi még vasárnapig. A mikrofonnál a szerkesztő Vlasics Sarolta.

2021-09-16 16 óra Mi történt Párizsban? Bezárt az a kiállítás, ami a az elveszett kubista műveket próbálja megtalálni, többek között erről beszélgettünk a tárlat kurátorával, Barki Gergely művészettörténésszel.

Végre volt könyvhét, kicsit más, időben kicsit eltolódva, de volt. Még a kora nyári időpontra jelent meg Spiró György esszékötete, ami akkor is, most is nagy siker volt, felidézzük a beszélgetést Spiró Györggyel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-09 16 óra Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintik azóta is a magyar film születésnapjának. Ennyi idő után érdemes kicsit elidőzni a magyar filmeknél, felidézni a magyar filmtörténetet, hiszen a Ludwig Múzeumban az évforduló alkalmából rendezett kiállítás, a Nagylátószög izgalmas áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig. Erről beszélgetünk a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatójával Ráduly Györggyel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-09-02 16 óra Valós látszat a MNG-ban, megnyílt a kortárs képzőművészet egyik legizgalmasabb alkotójának Gerhard Richternek a kiállítása, amiről a kurátor Bódi Kinga beszél.

Szeptember 12-én kezdődik a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, amiről Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztem.

A héten játszotta hosszú kihagyás után a Radnóti Színház az Andrej Serban rendezte III.Richardot, amit rögzítettek, és hamarosan a közönség is láthatja a nagysikerű előadást. Szikszai Rémusz korábban tanítványa, a Radnótiban munkatársa volt a világhírű rendezőnek. Vele beszélgettem a bemutató környékén, ebből idézünk.

2021-08-26 16 óra A nemrég 1600. születésnapját betöltő Velencéről íródott könyv - Minden más városnál városabb - 100 bejegyzés Velencéhez - sajátos szemszögből közelít a kultikus helyhez. Boros Géza művészettörténész arra is kíváncsi, hogy mitől annyira tökéletes a Szent Márk tér építészeti szempontból, de legalább annyira fontos részei a kötetnek azok a látszólag kevésbé fontos velencei tárgyak, épületek, jelzések, amelyek hozzátartoznak ahhoz a szubjektív utazáshoz, amire invitál a szerző.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepel. 125 éves a Rimanóczy-ház, ami az intézet otthona, és itt forgatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmet. A tánczot, aminek 1901-es bemutatóját tartják a magyar filmtörténet kezdetének. A filmszínház és az épület történetét tekinti át Az ismeretlen Uránia, amit a szerkesztő Buglya Zsófia mutat be. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.04.22-i adás ismétlése )

2021-08-19 16 óra Százhuszonöt éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Hogyan alakult a Víg sorsa a hosszú évek alatt, mitől más, egyáltalán más-e, mint a többi színház – többek között erről beszél a színháztörténész Gajdó Tamás.

A Nagy könyvlopás c. kiállítás nagy siker volt még a covid előtt Szentendrén, most megjelent a könyv, ami műfajából adódóan máshonnan is közelít, amiről az egyik szerző Véri Dániel beszél. Köszöntöm a hallgatókat, Vlasics Sarolta vagyok.

( A 2021.05.20-i adás ismétlése )

2021-08-12 16 óra Mikulás Ferenc fesztiváligazgató beszél a most zajló a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválról, ahol három moziban és két szabadtéri helyszínen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmeket.

Megnyitotta kapuit a Garten Balaton kortárs képzőművészeti programsorozata Lovasban, amiről az egyik szervező Schneller János művészettörténész tart tárlatvezetést.

Végül megismételjük a Papír/forma c. kiállításról készült beszélgetésünket Bódi Kingával, a Szépművészeti Múzeum tárlata a héten bezár, érdemes még megnézni.
A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-08-05 16 óra Marcel Beyer regényében a Kaltenburgban a világhírű tudós Konrad Lorenz alakja elevenedik meg. Bár a történet fikció, de sok mindent elárul a korabeli Németországról, a 20.század történetéről, az értelmiségi gondolkodás lehetőségeiről. Győri László fordítóval többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk.

Mi történik a kortárs képzőművészettel a pandémia idején, amikor minden takaréklángon működik, milyen lehetőségei vannak ilyenkor a témával foglalkozó online művészeti magazinnak, erről is beszél az Artkartell főszerkesztője Rieder Gábor. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.02.18-i adás ismétlése )

2021-07-29 16 óra A hétvégén ill. a jövő héten indul két fantasztikus fesztivál, a Thealter ill. az Ördögkatlan. A mai összeállításban ezekről beszélgetünk, megszólal a két fesztiválvezető Balog József és Bérczes László. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-22 16 óra Mások akartunk lenni – ez a napokban megjelent könyv címe, ami a Szentendrei Teátrum 50 évét foglalja össze, erről beszél a könyv egyik szerkesztője Vasvári Csaba.

És néhány hete mutattuk be Martos Gábor Önarckép nyaklánccal című kötetét, talán még mielőtt kézbevehető lett volna, most megismételjük, sőt azóta a könyv is megjelent. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-15 16 óra Nemrégiben jelent meg Spiró György legújabb esszékötete a Mikor szabad ölni?, ami sokszínű tematikája miatt lehetőséget ad arra, hogy sok mindenféléről kérdezzük az írót, pedig csak az esszékötetről beszélgetünk.

Röviden szó lesz még  a Ludwig múzeumban most megnyílt kiállításról a  Lassú életről,  beszél róla az egyik kurátor Készman József művészettörténész. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-08 16 óra A mai összeeállítás az emlékezős változat, ha Esterházy Péter művei hangnemét idézzük. Öt éve nincs velünk, egyre fájóbb a hiány. Egyik utolsó művéről – A bűnösről - beszélgettem vele és a szerzőtárssal Szüts Miklós festőművésszel a kötet megjelenése után, ebből idézünk.

30 évvel ezelőtt kiáltotta ki függetlenségét Szlovénia és Horvátország. Történelmi visszaemlékezés helyett irodalmi megközelítésből -Végel László szemszögéből - beszélünk a térségről, az ott élők lehetőségeiről, életéről, a változásokról, ami olykor lehetetlenné tette az ottmaradást. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-07-01 16 óra Folytatódik a nyári színházi fesztiválokat bemutató sorozatunk, ezúttal a Kőszegi és a Gyulai Várszínházat ajánljuk a hallgatók figyelmébe. Pócza Zoltán elmondja, hogy az idén a 40. évadot kezdi Kőszeg egy éppen ma színre kerülő ősbemutatóval, Gyulán pedig már javában zajlik a Shakespeare - fesztivál, dehát nagyon sok program várja a nézőket, és Elek Tibor igazgató reméli, hogy minél többen lesznek ezekre kíváncsiak.

A Múzeumok éjszakáján Ráth György Villában nyílt meg a Dresszkód című kiállítás, ami a szecesszió világában a nő viseleteket mutatja be a kurátor Csepregi Noémi segítségével. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-24 16 óra A ma esti ajándékkoncerttel nyit az idén 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok, amit nemcsak élőben a helyszínen, de streamelve országszerte meg lehet nézni. Megszólal a mai műsorban Barnák László, aki május óta nemcsak a Szegedi Nemzeti Színház, de a szabadtéri játékok főigazgatója is.

Megnyílt Köveskálon az a kortárs szobrokat bemutató park, ami ettől az évtől lehetőséget biztosít kortárs alkotóknak a pályázatra. Ott voltunk az eredményhirdetésen, beszélgettünk a mecénás Molnár Júliával és az első győztes művésszel Cseh Lilivel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-17 16 óra Lassan indulnak a nyári fesztiválok, köztük majd a Thealter is, ami kapcsán egyelőre inkább a problémák kerülnek szóba az elmaradt támogatás miatt, mint az amúgy megbeszélni valók, miközben művészeti vezetőjének - Balog Józsefnek teljesítményét Hevesi Sándor - díjjal ismerik el.

És nyit Szentendre is, 70 éves a Ferenczy múzeum, Prosek Zoltán igazgatóval beszélgetünk az elképzelésekről ill. a Múzeumok éjszakáján megnyíló Csákány István kiállítást mutatja be a kurátor Bodonyi Emőke. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-10 16 óra A Budapesti Történeti Múzeum és az OFF-Biennále Budapest együttműködésének keretében ez idáig a közönség számára nem látható roma kortárs művészeti alkotás válik megtekinthetővé a BTM Vármúzeum Barokk csarnokában Péli Tamás Születés című pannója, amiről a beszélgetünk a mai műsorban. Lesz szó egy másik nagyívű képzőművészeti kiállításról, a Magyar Nemzeti Galéria most nyílt grafikai tárlatáról, a Leonardotól Miróig összeállításról. Indulnak a nyári fesztiválok, ezen a héten a Margó a Városligetben, jövő szombaton a Tricikli Szegeden. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-06-03 16 óra Lassan újraindul a valós kulturális élet, fesztivál megnyitók. A kiállítások kezdenek emlékeztetni hajdani világra. A mai műsorban bemutatjuk Martos Gábor Önarckép lánccal című hamarosan kézbefogható kötetét, szót ejtünk egy nagyon izgalmas kiállításról a MNG-ban, és fölvillantjuk a Szentendrei Teátrum évadkezdését, az új vezetővel Lőrinczy Györggyel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-27 16 óra Szalai András Kis magyar snassz és neociki című kötete 850 fotóval, tanulmányokkal képelemzésekkel, interjúkkal mutatja be a hazai épített környezet jellegzetes vizuális "termékeit" , amivel naponta szembesülünk, miközben esetleg észre sem vesszük őket.

A 150 éve született Székely Aladár munkából kiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum, ami arra vállalkozott, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, hogy több mint 100 fotó segítségével felrajzolja a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének jellemző vonulatai. A covid miatt a kiállítás nyitvatartását meghosszabbították, ezért megismételjük azt az interjút, ami Csorba Csilla kurátorral készültA mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-20 16 óra Százhuszonöt éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Mi volt a színház múltja, mitől más, egyáltalán más-e, mint a többi – többek között erről beszél a színháztörténész Gajdó Tamás.

A nagy könyvlopás című kiállítás nagy siker volt Szentendrén még a covid előtt. Most megjelent az erről szóló könyv, ami műfajából adódóan máshonnan közelít, amiről a kötet egyik szerzője Véri Dániel beszél. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-13 16 óra Kiosztották a Libri irodalmi díjait, a szakmai elismerést Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye kapta, amiről az íróval beszélgettünk. Több mint 200 nap után megnyílt a Mai Manó Ház, ahol a jeles fotográfus Paul Almásy kiállítását lehet élőben megnézni.

Elkezdődött a Velencei Építészeti Biennálé előkészítése, a Magyar Pavilonban kiállító csapat építésze beszél a projektről. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-05-06 16 óra Hamarosan bemutatják Tóth Krisztina legújabb színjátékat, a Denevért, ahogy mostanság szokás, még online térben. A darab is erről gondolkodik, hogyan éljük meg a pandémia okozta helyzeteket, egyáltalán kell-e hozzá világjárvány, hogy úgy viselkedjünk, ahogy. Többek között erről beszélgettünk az írónővel.

Fantasztikus írói monográfia jelent meg Mészöly Miklósról a centenáriumra. Szolláth Dávid irodalomtörténész tekinti át, helyezi világirodalmi és hazai kontextusba az életművet.

Végül egy másfajta portré, Molnár Piroskát Bíró Kriszta kérdezte, és miután sokan keresik a kötetet, megismétlünk egy részletet a korábbi beszélgetésből. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-29 16 óra Kortárs képzőművészet öt héten át, elindult az off biennalé. A rendezvénysorozat alapítójával Somogyi Hajnalka kurátorral beszélgettünk, akit első magyarként választották be tavaly a képzőművészet legbefolyásosabb személyiségei közé.

Shakespeare/37 – online sorozatot indított a WebSzínház, ahol kortárs magyar írók írják át a szerző műveit, amiről Magács László, a TRIP igazgatója beszél.

Ma van a tánc világnapja, ennek kapcsán felidézzük a Róna Viktor kiállításról és könyvről szóló korábbi beszélgetésünket Halász Tamás tánctörténésszel. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-22 16 óra A nemrég 1600. születésnapját betöltő Velencéről íródott könyv -  Minden más városnál városabb - 100 bejegyzés Velencéhez - sajátos szemszögből közelít a kultikus helyhez.. Boros Géza művészettörténész arra is kíváncsi, hogy mitől annyira tökéletes a Szent Márk tér építészeti szempontból, de legalább annyira fontos részei a kötetnek azok a látszólag kevésbé fontos velencei tárgyak, épületek, jelzések, amelyek hozzátartoznak ahhoz a szubjektív utazáshoz, amire invitál a szerző.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepel. 125 éves a Rimanóczy-ház, ami az intézet otthona, és itt forgatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot, aminek 1901-es bemutatója a magyar filmtörténet kezdete. A filmszínház és az épület történetét tekinti át a  napokban megjelent kötet Az ismeretlen Uránia., amit a szerkesztő Buglya Zsófia mutat be. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-15 16 óra Ringer István régész, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója kapta az idei MúzeumCafé Díjat. 2016 óta vezeti az intézményt, aminek gondolkodása, szemléletmódja azóta teljesen megváltozott, nemcsak a  szakma, de a közösség számára is fontos kulturális hellyé vált.

Május elejéig lehet szavazni a Libri irodalmi díjára, a felkért szakértő zsűri és a közönség ebben az évben már hatodik alkalommal döntheti el, hogy kiket tart az elmúlt év szépirodalmi alkotásaiból nyertesnek.  A Libri díj történetéről, tapasztalatairól, arról a tíz könyvről, amiből végül választani kell, erről beszélgettünk Károlyi Csaba irodalomkritikussal, az Élet és Irodalom főszerkesztő - helyettesével. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-08 16 óra Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A covid miatt többszörös halasztás ellenére a tárlat nem nyílhatott meg a közönség számára. A héten - mintegy záróeseményként - a kiállítás kurátora Szipőcs Krisztina művészettörténész mutatta be Konok Tamás munkásságát, beszélt a képekről, amit a zárás után is meg lehet majd nézni a LUMU honlapján. A mai műsorban megismételjük azt a beszélgetést, ami Szipőcs Krisztinával készült, amikor még mindannyian azt vártuk, hogy lássuk a kiállítást.

A műsor másik vendége Balázs Attila író, publicista drámaíró akinek sajátos gondolkodásmódja, tartalmi és nyelvi abszurditása a vajdasági irodalom különös alakjává teszi, miközben többek között emiatt lesz izgalmas része a magyar irodalomnak. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-04-01 16 óra Mennyire kompromisszum létrehozni egy új kiállítást így a pandémia időszakában, mennyire online, mennyire készül már a valóságos életnek, többek között erről is beszélgetünk a mai műsorban. Elindult a Bp Fotófesztivál, amit Mucsy Szilvia fesztiváligazgató ajánl a figyelmünkbe. Újra lehet pályázni az Esterházy Művészeti - díjra, Schneider Erika az Esterházy Privatstiftung magyarországi kulturális képviselője elmondja a legfontosabbakat, végül egy Színházi bemutatóról, az Asztalizenéről beszél – sajnos már archív felvételről a szerző Térey János. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-03-25 16 óra 1996--ban az ENSZ március 21-ét antirasszista világnapnak nyilvánította. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége 2001 óta minden évben díjazza azokat, akik segítették a rasszizmus, antiszemitizmus vagy kirekesztés visszaszorítását.

A díjátadóra most a járványhelyzet miatt személyesen nem kerülhetett sor, talán majd ősszel, de az idén is kiosztották a Radnóti Miklós-díjakat. A díjazottak Molnár Piroska színművész, Upor László dramaturg, műfordító, egyetemi tanár, Szalay Kriszta színművész, Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke és Kocsis Tamás újságíró.

A mai műsorban megszólalnak az elismert alkotók, ill. Hanti Vilmos MEASZ elnöke beszél a díj történetéről, ennek fontosságáról.

Az összeállítást Marton Éva és Vlasics Sarolta készítette.

2021-03-18 16 óra Hogy a coviddal mennyire megváltozott az életünk, jelzi az is, hogy színházi bemutatók, kiállítási megnyitók kerülnek virtuális térbe, aminek nyilván sokféle következménye lehet a későbbiekben is. A mai műsorban beszélünk a Radnóti Színház e-színházi bemutatójáról a Don Carlosról, a Műcsarnok Derkó 21 kiállításáról és szólunk egy - írója szerint - szép szerelmi történetről, ami persze sokféle fénytörést szenvedhet megvalósulásakor. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-03-11 16 óra Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum

nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A covid miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztották, a falakra került Konok Tamás több mint száz alkotása, sajnos már emlékkiállításként, hiszen novemberben KT meghalt. A járványhelyzet miatt egyelőre még nem látogatható a kiállítás, így a múzeum próbál online lehetőséget adni a nézőknek, hogy valamennyire belenézzenek a tárlatba. Erről is beszél a kurátor Szipőcs Krisztina.

Nemrég volt hetvenöt éves a magyar irodalom immár klasszikusnak nevezhető írója Bereményi Géza, akinek az elmúlt évben megjelent önéletrajzi kötete a könyvpiac egyik legnagyobb sikere volt. A Magvető kiadó a szerző novelláit adta közre, erről és a Magyar Copperfieldről beszél az író, ill. a kötetek szerkesztője Szegő János. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

( A 2021.01.14-i adás ismétlése )

2021-03-04 16 óra Megjelent egy olyan könyv, amire sokan vártak, mert valamilyen szinten részesei voltak a hatvanas-hetvenes évek színházi kezdeményezéseinek, amiről ma azt mondanánk a függetlenek útkereséseinek, ahonnan elindult az Orfeo csoport, majd a Stúdió K, egy ma már klasszikussá vált színész vezetésével. Megjelent Fodor Tamás életművének egy szakaszát bemutató Szabadságszigetek Sándor L. István tollából, beszél a szerző és a riportalany. Izgalmas virtuális kiállításra hívja a hallgatókat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, ahol a tárlat középpontjában Jaschik Álmos bábművészeti tevékenysége áll, amit a kurátor Somogyi Zsolt mutat be.

( A 2020.12.17-i adás ismétlése )

2021-02-25 16 óra A FUGA - Budapesti Építészeti Központban most megnyílt magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők szakmai kiállítása az elmúlt két színházi évad alkotásaiból ad válogatást. A megnyitót online térben tartotta Forgách András író, akivel a kiállításról beszélgetünk.

Izgalmas lehetőséget kínál Torma Tamás építész videoblogja az Egy hely, ami esztétikum, történetiség szempontjából mutat be épületet, helyet. Hogyan változott létrejötte óta, mitől lehet izgalmas egy hely bemutatása, többek között erről beszélgetünk a mai műsorban. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-02-18 16 óra Marcel Beyer regényében a Kaltenburgban a világhírű tudós Konrad Lorenz alakja elevenedik meg. Bár fikció, de sok mindent elárul a korabeli Németországról, a 20.század történetéről, az értelmiségi gondolkodásról és ennek lehetőségeiről. Győri László fordítóval többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk.

Mi történik a kortárs képzőművészettel a pandémia idején, amikor minden takaréklángon működik, és milyen lehetőségei vannak ilyenkor a témával foglalkozó online művészeti magazinnak, erről is beszél az Artkartell főszerkesztője Rieder Gábor. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-02-11 16 óra Szegő György közel hét éve művészeti vezetője a 125 éves a Műcsarnoknak. Mit jelent ez az időszak az ő életében, hogy kapcsolódik mindez az intézmény profiljának kialakításához vagy átalakításhoz, többek között erről is beszélgettünk a Műcsarnok jubileumi kiállítása kapcsán.

Biztos sokan emlékeznek a Stuart Little történetre, ami egy karácsonyi filmnézés következtében indította el az elveszett Berény Róbert kép hazatalálását. Barki Gergely művészettörténész most újabb "képvadászatra" készül, készül egy vándorkiállítás - először Párizsban -,azzal a reménnyel, hogy előkerülnek "elveszett kubista képek, szobrok..." stb, hogy minél teljesebb legyen az a tárlat, amire 2023-ban készül a Szépművészeti Múzeum. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-02-04 16 óra "Nemes és istennek tetsző cselekedetnek gondolom, ha irodalmi orgánumok írók kerek évfordulóin köszöntő szövegeket, összegző írásokat közölnek, mint rezsó a hőt, és különösképpen ünneplem, ha szakembert hívnak ünnepelni, köszöntő sorokat egymás után róni, olyat, aki már nem épp újdondász a műfajban. Üdvözlöm és ünneplem hát a Litera felkérését, hogy írjak köszöntőt Végel László újvidéki hippiíró nyolcvanadik születésnapjára, és szakembernek is gondolom magam a témában, írtam már az ő 60. meg a 70. meg a 75. évfordulójára is, ígértem már, hogy jövök még e témában.

Tehát: Isten éltessen Pepi!" - írja Vágvölgyi B. András a Literán, mint ahogy tette 60 születésnap óta majdnem ötéves ugrásokkal. Mi is csatlakozunk a köszöntéshez, beszél az író, szerényen mondanám, hogy pályarajz helyett pályavázlatot hallanak, ami kicsit belenéz az életműbe.

A másik történet is izgalmas, még február közepéig látható - leginkább online az a tárlat, ami Meinrad Dufner bencés szerzetes életmű kiállítása Pannonhalmán, ahol nemcsak a képeket lehet megnézni, de a vele készült beszélgetések segítenek megérteni a művészet és a vallás közötti kapcsolatot, átjárhatóságot. Erről beszél a kiállítás egyik kurátora Mélyi József. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-28 16 óra Színházi műfajokkal kísérletező sorozatot indít Katona József Színház, ahol Garaczi László, Szécsi Noémi, Tasnádi István és Háy János írását választotta ki a meghívásos pályázatra beérkezett művek közül a Katona rendezőiből és dramaturgjaiból álló zsűri. Erről beszél a rendező Székely Kriszta, aki maga is dolgozik a sorozatban.

Esterházy - tematikával jelent meg a MúzeumCafé 80. száma, amiből kiderül, hogyan illeszkedik az Esterházy - örökség a magyar kultúrtörténetbe, hogyan lehet megközelíteni ezt a nagyon sokfelől és sokfelé elágazó kérdést. Mit jelent ma Esterházynak lenni, kérdezi a főszerkesztő Gréczi Emőke Esterházy Marcellt, aki saját művein keresztül próbálja feldolgozni az örökséget.

Mi az a komolyzenei standup, mekkora tisztelettel illik beszélni a komolyzenéről, mit jelent ma a zenei ismeretterjesztés, és egyáltalán mi köze van mindehhez egy zenei antikváriusnak, kérdezem Bősze Ádámot, akivel sok minden másról is beszélgetünk. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-21 16 óra A kényszerű bezárás hónapjai alatt a digitális felületekre költözött a Kassák Múzeum. A karantén idején online formában ingyenesen nézhető néhány kiállítása, kiadványa. Bár a képek a valóságban már lekerültek a falakról, vissza jutottak eredeti kiállítóhelyükre, a netes felületen továbbra is elérhetőek. Ezért elevenítjük fel a mai műsorban a Besnyő Éva kiállításáról szóló beszélgetést, ami bemutatja a modernitás egyik jeles képviselőjét, akinek karrierje a független, szabad női életút példája.

Immár második alkalommal osztották ki a Baumgarten - emlékdíjakat, amit Kukorelly Endre alapított közösségi finanszírozással létrehozva. A díj követi Baumgarten Ferenc Ferdinánd hagyatékából létrejött elismerést, ami 1929 és 1949 között működött, A műsorban Kukorelly Endre beszél a díjról, ill idézünk korábbi egy beszélgetés részletet a díjazott Tompa Andreával. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-14 16 óra Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A covid miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztották, a falakra került Konok Tamás több mint száz alkotása, sajnos már emlékkiállításként. A járványhelyzet miatt egyelőre még nem látogatható a kiállítás, így a múzeum próbál online lehetőséget adni a nézőknek, hogy valamennyire belenézzenek a tárlatba. Erről beszél a kurátor Szipőcs Krisztina.

Néhány nap múlva lesz hetvenöt éves a magyar irodalom immár klasszikusnak nevezhető írója Bereményi Géza, akinek az elmúlt évben megjelent önéletrajzi kötete a könyvpiac egyik legnagyobb sikere volt. Most a Magvető kiadó a szerző novelláit adja közre, erről és a Magyar Copperfieldről beszél az író, ill. a kötetek szerkesztője Szegő János. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2021-01-07 16 óra Az első újévi összeállításban még válogatunk, hiszen a kulturális események ilyentájt még covid nélkül is visszafogottabbak, coviddal méginkább. Így aztán néhány korábbi beszélgetés érdekes részletét idézzük. Szó lesz Szüts Miklós életrajzi kötetéről, a Ludwig múzeum mintegy évi összegző bemutatásáról és Háy János szokatlan műfajú prózakötetéről. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-31 16 óra Így az év utolsó napján válogatunk, azokból a beszélgetésekből, amelyek az elmúlt időszakban hangzottak el. Mint minden válogatás persze ez is szubjektív, de igyekeztem azokat az interjúkat kiemelni, amelyek még aktuálisak, hozzá lehet férni például a könyvekhez, vagy a pandémia elmúltával nyitva lesz még az a kiállítás, amiről ismét beszélünk. Fehér Dávid beszél Sean Scully kiállításáról, Szálinger Balázs egy Al-dunai utazásról és Nyári Krisztián a Himnusz kultúrtörténetéről. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-17 16 óra Megjelent egy olyan könyv, amire sokan vártak, mert valamilyen szinten részesei voltak a hatvanas-hetvenes évek színházi kezdeményezéseinek, amiről ma azt mondanánk a függetlenek útkereséseinek, ahonnan elindult az Orfeo csoport, majd a Stúdió K, egy ma már klasszikussá vált színész vezetésével. Megjelent Fodor Tamás életművének egy szakaszát bemutató Szabadságszigetek Sándor L. István tollából, beszél a szerző és az riportalany. Izgalmas virtuális kiállításra hívja a hallgatókat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, ahol a tárlat középpontjában Jaschik Álmos bábművészeti tevékenysége áll, amit a kurátor Somogyi Zsolt mutat be. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-10 16 óra Egyre inkább áttevődik a hangsúly a pandémia miatt online felületre, sőt vannak olyan kulturális műfajok, ahol most nincs is más lehetőség. Hogyan befolyásolja ez magát a műfajt, teremt-e esetleg megmaradó lehetőségeket a járvány utáni időszakra is, erről is beszélgetünk a mai műsorban. Megszólal Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, hogy mennyire vált be az a kezdeményezés, hogy a nyáron - készülve a padémia másokdik hullámára- kiépítettek a színházban egy stream-stúdiót, hogyan fogadta mindezt a közönség. Másképpen érinti mindez a könyvkiadást, ahol a Kalligram kiadó kapcsán rajzolódnak ki azok a tendenciák, amelyek nemcsak kulturális szempontból gondolják végig a 90-es évek óta történteket, amiről a főszerkesztő Mészáros Sándor beszél. Végül az "élet két fele" egy kötetben, Balla Zsófia beszél gyűjteményes kötetéről. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-12-03 16 óra Milyen alternatív lehetőségek vannak a művészetben a covid alatt, hogyan lehet utat találni a nézőhöz, hallgatóhoz, erre keressük a választ a mai összeállításban. Megszólal Orlai Tibor arról, hogy mi lesz azoknak az előadásoknak a sorsa, amelyek éppen közönségre várnának például a Belvárosi Színházban vagy a Jurányiban. Megjelenik egy könyv Róna Viktorról, ami a már a Bézsben néhány hete bemutatott kiállításra épül, beszél róla tánctörténész Halász Tamás. Online térbe költözött az Előhívás, a Litera és a Nyitott Műhely irodalmi beszélgetés sorozata, idézzük a tízéves múltat és szólunk a jelenről Jánossy Lajos szerkesztővel, aki a kezdetek óta irányítja, vezeti az egészet. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-26 16 óra Két szabálytalan könyv az amúgy szabályos életműben, ami máshonnan közelít ismert és közkedvelt személyiségeket - erről is beszélünk a mai műsorban. Bíró Kriszta kérdezte Molnár Piroskát egy beszélgetős könyvben életről, pályáról, korról, miközben az is kiderül, hogy a kérdező hogyan gondolkodik minderről, akkor is, ha szerényen háttérbe vonul. Mi az a szükségnapló és hova vezet az a szöveg, ami a pandémia első szakaszában íródott, miért nem tartja mégis mindezt alkalmi narratívának a szerző Háy János. Végül a Trafó igazgatója Barda Beáta beszél arról, mit jelent a ma induló e-Trafó online programsorozat., milyen lehetőségek vannak a bezártság túlélésére. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-19 16 óra A mai összeállításban arról beszélünk, ahova most személyesen biztos nem mehetünk, a színházról. Mert a színház van. Nem úgy és nem ott, ahol megszoktuk, de van és működik, csak mi nem a jobb oldal harmadik sorában ülünk a hatos széken, hanem otthon a fotelben például. Szólunk az induló kolozsvári Interferenciák fesztiválról, ami online persze, de sok streamelt előadást meg lehet nézni a neten, erről beszélt a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője Visky András. Szintén neten nézhető hamarosan Katona Bánk bánja a Katona József Színházból, a nagyon fiatal tehetséges rendező Tarnóczi Jakab értelmezésében, végül szólunk a díjesőről, amit a Maladype társulata gyűjtött be Lengyelországban a Gombrowicz - fesztiválon. Erről beszél az együttes vezetője Balázs Zoltán. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-12 16 óra Verset szoktunk meg tőle, esetleg drámát, most prózára váltott, bár azt mondja, ez nem felel meg a hagyományos elbeszélő műfajnak. Szálinger Balázs naplóba írta, amit látott, mert amúgy elfelejti. Majdnem ez a története az Al-dunai álomnak, a többit elmondja a szerző. Egy korábbi kollégáról - a Csáth Gézáról szóló kiállítás ugyan már bezárt, de maradt a megfejtés a titkokról egy nagyszabású monográfiában, amit Szajbély Mihály professzor jegyez, ill. most beszél is róla.
Elindult a Verzió 2020 filmfesztivál, ami a pandémia miatt online térbe költözött, de még 10 napig ötven filmet lehet megnézni. Hogy miről és pótolja -e ez a közösségi mozinézést, arról a jeles filmkritikus Báron György beszél. Lábjegyzet, a mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-11-05 16 óra "Mindennap festőnek kell lenni" mondja Szüts Miklós, aki most más műfajban mondja el mindazt, ami valahol benne van a képeiben, de kalandozó nézőként nem biztos, hogy azt látom, amit ő gondolt. Megjelent a Magvető Tények és tanúk sorozatában "A Földön élni ünnepély" című önéletrajzi kötete, amiben a múltból kiindulva próbálja megfejteni önmagát, mai életét és életünket. Mert ránk is tartozik. A másik beszélgetés a Kassák Múzeum Besnyő Éva kiállítást mutatja be, a modern női fotózás képviselőjét, akinek életútja a konvencióktól független szabad női modellt fogalmazza meg. A kiállítás egyik kurátora Csatlós Judit vezet végig bennünket a tárlaton. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-10-29 16 óra A jövő héten kezdődik immár hatodik alkalommal a Textúra, a Szépművészeti Múzeum összművészeti előadássorozata, amikor képzőművészet, irodalom és színház találkozásából izgalmas játék jön létre. A Szépmű kortárs magyar szerzőket kért fel, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének kiemelt alkotásairól, amiket Székely Kriszta a Katona József Színház rendezője elevenít meg a nézők számára.

A műsor második felében Nyáry Krisztiánnal beszélgetünk a Kölcsey Himnuszáról, a kapcsolódó legendákról, hogyan lett végül egy ország himnuszává a nem annak íródott költemény. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-10-22 16 óra A Petőfi Irodalmi Múzeumban a hónap végén bezárul a több mint egy éve nyitva lévő kiállítás Csáth Gézáról. Csáth egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor elsősorban íróként tartja számon. Írásművészetétől azonban nem választható el az összművészeti látásmód, amit a tárlat nagyon izgalmasan érzékeltet. Még érdemes megnézni. Ugyanakkor a szomszéd termekben most nyílik egy másik kiállítás egy kortársról, akinek a fotóit már a kisiskolás tankönyvekből is ismerjük, Székely Aladár fényképezte a Nyugat alkotóit, vagy a Nyolcakat például.
Végül egy fontos kérdés, be lehet-e tiltani a III.Richardot, erről
beszél a Szkénében bemutatott darab rendezője Szikszai Rémusz
. A Lábjegyzet mikrofonjánál Vlasics Sarolta.

2020-10-15 16 óra Az év múzeuma lett a tavaly 31. életévét betöltött Ludwig Múzeum. Jelenlegi helyzetéről, kiállításairól, a covid okozta digitális térbe költözésről beszélgetünk Fabényi Júlia igazgatónővel. Elindult a fotóhónap, benne a Mai Manóban megnyílt kiállítással, Páris fotósával Robert Doisneauval, végül pedig egy igaz világsztár a MNG-ban Sean Scully, akiről a kiállítás kurátora Fehér Dávid beszél. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-10-08 16 óra "Amit nem írok le, az elvész" - írja a Boldogh-ház, Kétmalom utca című néhány hete megjelent memoár kötetében a kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb írója, a tavaly nagyon fiatalon meghalt Térey János. A könyvről a barát, aki egyben a kiadója is, Sárközi Bence beszél. Átalakul a szentendrei múzeumi struktúra, a terveket a Ferenczy Múzeumi Centrum új igazgatója Prosek Zoltán vázolja. Egyebek között erről beszélgetünk a Lábjegyzetben, várja a hallgatókat Vlasics Sarolta.

2020-10-01 16 óra Mit kezdünk a múltunkkal, hogyan illeszthető, egyáltalán illeszthető-e a mába, teszi föl a kérdést egy kortárs képzőművészeti kiállítás, ami önmagában is fantasztikus látvány egy pusztuló palotában Budapest belvárosában. Hogyan jelenik meg a múlt filmeken, amikor a jelennel sem igazán tudunk elszámolni, kérdezi a Szemrevaló fesztivál, ami három ország német nyelvű filmjeiből válogat.Végül beszélünk egy tavaszról elmaradt bemutatóról a Radnóti Színházban, ami a tavaly óta létező új játszóhelyen a Teslában látható, 16 órától a Lábjegyzetben.

2020-09-24 16 óra Állandóan feszegetjük saját határainkat és másokét is, miközben az sem derül ki igazán, hogy mikor lépünk át rajtuk - gondolkodunk hangosan az Orlai produkció Határátlépések című darabjának rendezőjével. Másfajta határok fogalmazódnak meg a most megnyílt World Press Photo kiállításon, végül visszamegyünk a jelenből a múltba, teljes pompájában ragyog a restaurált kisszebeni főoltár a Nemzeti Galériában. Lábjegyzet csütörtökön 16 órától.

2020-09-17 16 óra Mi történik, ha két fiatalember találkozik egy vonaton és megpróbálják a másik életét megoldani nem éppen törvényes eszközökkel, krimi bemutató a Rózsavölgyiben. Nyáron töltötte be 30-dik életévét a nemzetközi független színházi fesztivál a Thealter, hogy ez mit jelent az életükben, próbáljuk értelmezni. Végül rollerezünk és sétálgatunk az Andrássy úton, persze nem függetlenül az építészettől és a képzőművészettől . Lábjegyzet csütörtökön 4 órától.

2020-09-10 16 óra Hogyan változik meg egy következő kiállítás koncepciója a pandémia következményeként, talán erre is választ talál, aki megnézi a LUMU Egyensúlyban című kiállítását. Másfajta szembesülés a valósággal a Capa központban megnyílt Magyar Sajtófotó Kiállítás, amiről beszél a zsűri és nagydíjas fotós. Mindez csütörtökön 16 órától a Lábjegyzetben. A mikrofonnál Vlasics Sarolta.

2020-09-03 16 óra Lábjegyzet címmel kulturális magazin indul csütörtök délután 4 órától. Az első műsorban visszatekintünk a covid árnyékában megvalósult Zemplén fesztiválra, hiszen tanulságai a jövőben is mértékadók. Megszólal egy olyan képzőművész, akinek egyik képét Jacques Chirac volt francia elnök vásárolta meg, és akinek mostani Vigado-beli kiállítására is szép számmal érkeztek gyűjtők, minden utazási nehézség ellenére például a Távol-Keletről. Szerkesztő Vlasics Sarolta.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán