Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

öt5mama

Nem celebek. Nem ex-celebek. Nem modellek, nem szépségkirálynők, de még csak influenszerek sem. Barátok sem, bár azok még lehetnek. Néhányan nem is találkoztak ezelőtt. Tanácsot is csak elvétve osztogatnak. Viszont ötféleképp gondolkodnak, ötféle helyzetben vannak, és megtehetik, hogy a saját véleményüket osszák meg – ez az öt5mama. Igen, anyukák, kicsi még gyerekekük. Nos, ők mondják el, hogy szerintük, hogyan, mivel, miért és miért nem.

káesz
Ahelyett, hogy ki vagyok, inkább megosztom, ki szeretnék lenni: olyan akit nem felejtesz el, ha egyszer találkoztunk; sosem megalkuvó; folyamatosan megújuló; magát túl komolyan nem vevő; szórakoztató: ANYA.

#csodabogar #anya #kedves #vagany #tudatos #szetszort #stilusos #hippi #laza #extravagans #nyughatatlan

Fan
Leginkább ambivalens személyiségnek mondanám magam. Céltudatos vagyok, sokszor mégis céltalanul bolyongok egy adott témában. Maximalista, ugyanakkor van, hogy a minimumot is alig hozom. Társasági lény, mégis vágyom a magányra. Végletek közt lavírozó, törekedve a harmóniára.
Az anyaság is ilyen. Szélsőséges, hullámvölgyekkel teli és kiszámíthatatlan. De pont ettől olyan izgalmas. Akárcsak az élet.

#lojalis #maximalista #oszinte #humoros #vidam #harcos #szorgalmas #segitokesz #empatikus #imadnivalo

Zsó
Szeretek úton lenni. Akár gyalog, akár autóval, igazából bármivel. Legtöbbször csak jönnék-mennék, cél nélkül. Hidegben és esőben otthon begubózom, filmezek, olvasok, megeszek minden “károsat”, amit máskor nem.
Mások szerint mosolygós és sokakkal jól kijövő vagyok, kompromisszumképes, gyors, ám néha a nagy kapkodással egyenesen arányosan pontatlan. Spontán vagyok, nálam – egyelőre – nincsenek fix, át nem hágható szigorú szabályok.
Az érkező csöppség nyilvánvalóan felborítja majd ezt a fene nagy szabadságot. Kíváncsian várom.

#mosolygos #utazo #spontan #kompromisszumkepes #sportszereto

Kac
Kényelmes, sosem kapkodós. Tudatos, de időnként paragép. Néha szombat délig alvós. Sokat utazós. Olykor munkaimádó és lelkes, máskor lazulni szerető. Olykor-olykor spontán, aztán túltervezős.
Ilyen voltam a lányom, Cí születése előtt.
Azóta magam is meglepődtem mennyire megváltozott a személyiségem, mennyire keményen tanít türelemre és lassulásra az élet, mennyire katartikus élmény játszani ezt az egész anyaság nevű játékot.

#oszinte #gondoskodo #korultekinto #mosolygos #alapos #onkritikus #humoros #kitarto #up-to-date

Pet
Ki vagyok én? Milyen is vagyok? Őszintén szólva nem tudok erre válaszolni, mivel folyamatosan változom. Most éppen anya, feleség, az őrült csaj a szomszédban, aki esőben a gyerekkel pocsolyát néz…. sok minden. Mint mindig. Szeretek utazni, új dolgokat kipróbálni, emberekkel találkozni és csak úgy szemlélődni magamban. Szeretem azokat a történéseket, amiből meríthet az ember, az igazán emberi dolgokat. Fontos az őszinteség, odafigyelés, kell a rugalmasság és nyitottság, egy jó adag humor és persze, hogy legyen, akivel ezeket szívesen megosztom. Törekszem ilyen írásokat kiengedni a kezeim alól! És ami még fontos…
… egy süti! Vagy valami jó bonbon. Nah az aztán életmentő tud lenni.

#vidam #nagyszivu #szigoru #megerto #felelossegtudatos #laza #legjobbratorekvo #preciz #pozitiv #korultekinto #odaado #talpraesett

• öt5mama - a mikrofonnál "Fan", "Kac", "káesz", "Pet" és "Zsó" • Péntek 13:00-14:00 •

2020-08-28 13 óra A nő örök dilemmája: meddig maradj otthon, mikor jöjjön a tesó, mekkora legyen a korkülönbség, mocskos anyagiak – ezekről beszélgettünk akkor és most az ismétlésben is.

( A 2020.02.28-i adás ismétlése )

2020-08-21 13 óra Akarva-akaratlanul egy egész sor előítélettel, túlgondolással, félelemmel vágunk neki a babázós időszaknak. Aztán szembe jön a valóság, ami sokszor jobb, sokszor rosszabb, néha pedig egyszerűen csak teljesen más, mint amit vártunk. Meglepően alakuló baráti kapcsolatok? Nem várt segítség valakitől? Egy felfedezett új tulajdonság magadban vagy másban? Neked mi volt a legkellemesebb csalódásod?

( A 2019.10.21-i adás ismétlése )

2020-08-14 13 óra Pelenkátlanodás

Mérföldkő minden gyereknevelő és nevelődő életében, mikor eltűnik a tojáshéjat szimboolizáló pelenka a mindennapokból. Hozzáállásbeli kérdéseket feszegetünk, megvitatjuk mit csináltunk jól, mit kevésbé – szokásos, öt5mamás hangulatban.

2020-08-07 13 óra Sport és anyaság – ahogy mi látjuk

Hosszú utat teszünk meg kezdve a sport megjelenésétől az életünkben a terhesség, majd szülés hatásaira, kis kitekintéssel a jövőre is. Ha valaha is foglalkoztatott a terhesség, vagy a sport, köztünk a helyed!

2020-07-31 13 óra Védőnőtől kapott kelengyelista, mindenhonnan ránk ömlő marketing, jóindulatú tanácsok és középen egy újdonsült kismama, aki a lehető legjobbat szeretné a hamarosan megszülető babájának. Tényleg szükség van arra a popsitörlő melegítőre? Na és a rágcsaláncra, a bébikompra, a huszadik plüssfigurára, mert úgyis a nyuszi lesz a kedvenc állata? Íme a leghaszontalanabb holmik listája. Figyelem! Szigorúan szubjektív!( 2019.10.14-i adás ismétlése )

2020-07-24 13 óra Kiszolgáltatottnak lenni..sokan először a terhességük során találkoznak ezzel a helyzettel. És nem mindenki tudja, mit is kezdjen vele. A testére, a lelkére egyaránt ráfér az odafigyelés, de vajon mind olyan szerencsések vagyunk, hogy megkaptuk amire vágytunk? Tudtuk egyáltalán pontosan mi is az, amire vágyunk? Hallgassatok meg pár sikeres, vagy épp tanulságos sztorit!

( A 2019.09.23-i adás ismétlése )

2020-07-17 13 óra Gyermekek lelki világa. Fura dolgokat mond a pici? Nem tudsz rá mit reagálni? Arról bestélgettünk Szilvivel, hogy tartsuk meg a bizalmat és kezeljük helyén az olykor fura helyzeteket anélkül hogy frusztrációt vagy félelmet ültetnénk a gyermekek lelkébe. Figyelem a nyitottság elengedhetetlen!
 

2020-07-10 13 óra Hozzátáplálás és az ízek szeretete. Hogy érdemes? Kire hallgassunk? Mennyit változott a trend? Beszélgetés vendégünk Szilvi aki több oldalról is megvilágítja mit is érdemes!

2020-07-03 13 óra Óvodába megy a gyermek! :
Hogyan készüljünk az óvodára? Mik a gyakran elkövetett hibák? Hogy érdemes elengedni gyermekünk kezét egy kis időre? Kétségek közt beszélgetünk egy óvodapedagógussal.... Kinek van nehezebb dolga?

2020-06-26 13 óra Nagymama helyzet:
Vendégünk egy modern nagymama akit kifaggatunk arról milyen volt a saját gyermekeivel és milyen az unokákkal az élet. Érdekes történeteket boncolgatunk a modern gyerekekről! Tartsatok velünk!

2020-06-19 13 óra Elengedés:
Kinek nehezebb az elengedés? Mikor lehet szükség rá? Adásunkban kitárgyajuk hogy adtuk közösségbe a csemetét....egy kis meglepetéssel.

2020-06-12 13 óra

2020-06-05 13 óra Debütál az öt5papa
Fiúk-férfiak-apák, ráadásul a mieink. Vállalták, hogy hallassák a hangjukat, mert az éremnek igenis két oldala van. Klasszik babatémák, férfi szemszögből.

( A 2019.12.09-i adás ismétlése )

2020-05-29 13 óra Öten vagyunk, ötféleképp gondolkodunk. Talán nincs is olyan kérdés, amiben mindannyian egyetértünk. Altatás, etetés, fegyelmezés? A legalapvetőbb, legviharosabb vitákat kiváltó témákat boncolgatjuk. Az anyaság olyan, mint a vallás, vagy a politika – családokat, barátságokat zilál szét, ha komoly egyet nem értés alakul ki. Mi most bizonyítjuk, hogy anélkül is lehet vitázni, hogy neheztelés alakulna ki. Legalábbis megpróbáljuk. Miben NEM értünk egyet? A stúdióban először egy adásban Pet, Fan és káesz.

( A 2019.11.04-i adás ismétlése )

2020-05-22 13 óra A terhesség sokunknál telik (utólag naivnak vélt) fantáziálással, ekkor már próbálunk letenni bizonyos sarokköveket a neveléssel, a prioritásainkkal kapcsolatban. Aztán közbeszól az élet. És bármennyire próbálunk legjobb belátásunk szerint eljárni minden helyzetben, emberek vagyunk, a hibázás olyan mint az árnyék – nem tudunk túlnőni rajta. Mi az, ami rajtad múlt és most máshogy csinálnál? Mit üzennél egy évvel ezelőtti kismama önmagadnak?

( A 2019.10.28-i adás ismétlése )

2020-05-15 13 óra Anyának és nőnek lenni teljesen mást jelent? Mi a helyzet akkor, ha nem érzed magad nőnek? Vagy éppen anyának, annak ellenére, hogy van gyereked. Légy anya, feleség, szakács, takarítónő, nevelőnő! De hogyan? Mi van, ha ez nem sikerül? Kudarc?"

( A2019.09.30-i adás ismétlése )

2020-05-08 13 óra Otthonszülés.
Akinek e szó hallatán a horrorhírek jutnak eszébe, nagyon kérjük, hogy hallgassa meg a műsort! Nem szándékunk a térítés, de elsődleges célunk a tájékoztatás..elsősorban a magunk részére. Mert mi sem tudunk sokat az otthon szülés misztériumáról, ami nem is annyira misztérium már..inkább intézmény. Józan döntés eredménye. Mert otthon szülni nem csak a bátrak kiváltsága, hanem a felvilágosultaké is.

( A 2020.01.31-i adás ismétlése )

2020-04-24 13 óra Nem így terveztük, de a mai adásban ketten beszélgetünk, Pet és Kac. ...és hogy miről?

Énidő, közös idő, apaidő, szabadidő. Hallgass minket és meríts ötletet. Miért fontos egy anyának az énidő? Egyáltalán kinek mit jelent magával foglalkozni? ...és a pároddal lopott közös percek?
Szükséges-e "apaidő" vagy elég a családi program? Milyen megoldások vannak, ha családi segítség híján vagyunk?

( A 2019.09.09-i adás ismétlése )

2020-04-17 13 óra Te-le-fon

A telefon áldás és átok egyszerre – hatalmas segítséget jelent az általa elérhető információs univerzum, de túlzásba vitt használata rontja az emberi kapcsolatainkat, főleg abban az időszakban, amikor magunkra is alig jut idő, hát még egymásra. A baba kisgyermekké válásával pedig újabb kihívás, hogy miként és mikor vezessük be az ő életébe. Te-le-fon: ez sok babánál az első szavak között van. És legalább ennyire komolyan is kell venni.

( A 2019.11.25-i adás iamétkése )

2020-04-10 13 óra Elvek amiket feladtunk
Úton a baba. Milliónyi intelem, cikk, utánajárás, szakmai és kevésbé szakmai tanács és megjegyzés. Na meg az elvek, amiket jó előre kiagyalsz, hogy legyen mihez tartanod magad. Igen ám, de az élet hipp-hopp átírja a játékszabályokat, új megoldásokra kényszerítve ezzel. Mi milyen elvekkel indultunk? És mi lett belőlük? Megosztjuk, amink van – köntörfalazás nélkül, önmagunkat sem kímélve, ahogy szoktuk. Pet - Fan - Káesz

( A 2019.11.18-i adás ismétlése )

2020-04-03 13 óra Fejlesztés életkornak megfelelően.
Te hogyan fejleszted a babád?
A védőnő és az orvos minden anyának támpont, ha a gyerek fejlődéséről van szó. Megesik, hogy olyan szerencsések vagyunk, hogy megbízunk a minket körülvevő szakemberekben, de többnyire azért nem ez a helyzet (az ot5baba.com-on például írtunk is erről). Honnan merítesz ha saját kezedbe veszed a fejlesztést és megfigyelést

( A 2020.02.21-i adás ismétlése )

2020-03-27 13 óra Mosható pelenka még egyszer!
Immár káesz és Pet beszélgettek a textil pelenkák vs. műanyag pelenkák kérdésköréről. Az első ilyen témájú adáshoz képest most inkább a tények kerültek fókuszba, valamint nagy bejelentést tettünk, nagyon ajánljuk a műsort szkeptikusoknak és érdeklődőknek. Azért hallgatás előtt javasoljuk felkeresni kezelőorvosát és gyógyszerészét.

( A 2020.02.07 -i adás ismétlése )

2020-03-20 13 óra Utazás – ti hogy oldjátok meg?
Utazni babával és otthon hagyott babával egyaránt kihívás, feladja a leckét a család minden érintett tagjának. Milyen kellékek elengedhetetlenek? Hogy oldjátok meg a közös szobában éjszakázást? Visztek magatokkal segítséget? Vagy inkább nem is viszitek magatokkal a gyereket? Mindenki másképp csinálja. Tapasztalatok, tippek következnek, hallgassátok csak!

( A 2020.01.17-i adás ismétlése )

2020-03-13 13 óra öt5papa - Ketten ismét stúdióztak a papák közül, nekik köszönhetően újabb egy órára bepillantást nyerhettünk a gyerekekkel kapcsolatos férfi nézőpont izgalmas bugyraiba. Vajon mi sül ki ebből? Reméljük Ti is annyira kíváncsiak vagytok, mint mi!

2020-03-06 13 óra Gyerekszoba vagy öböl? Tesóval? Na és meddig tartható a szopizással egybekötött altatás? Az altatás művészete is mindenkinél más. Ahogy az elalvásé is – gyereke válogatja. Bár mind kiműveltük magunkat e téren, ígérjük, az adás kicsit sem lesz andalító, tartsatok velünk!

2020-02-28 13 óra A nő örök dilemmája: meddig maradj otthon, mikor jöjjön a tesó, mekkora legyen a korkülönbség, mocskos anyagiak – ezekről beszélgettünk.

2020-02-21 13 óra Fejlesztés életkornak megfelelően.Te hogyan fejleszted a babád?
A védőnő és az orvos minden anyának támpont, ha a gyerek fejlődéséről van szó. Megesik, hogy olyan szerencsések vagyunk, hogy megbízunk a minket körülvevő szakemberekben, de többnyire azért nem ez a helyzet (az ot5baba.com-on például írtunk is erről). Honnan merítesz ha saját kezedbe veszed a fejlesztést és megfigyelést.

2020-02-14 13 óra Dévény torna. Mi, mikor, hogyan? Történelmi kitekintés és politikailag korrekt, wikipédia-száraz szövegek helyett (ezt úgyis megtaláljátok az interneten) hallgassátok, milyen válaszokat ad Pet a sokakban esetleg már felmerült kérdésekre. És ha olvasnivalót is szeretnétek, további beszámolót találtok.

2020-02-07 13 óra Mosható pelenka még egyszer!
Immár káesz és Pet beszélgetnek a textil pelenkák vs. műanyag pelenkák kérdésköréről. Az első ilyen témájú adáshoz képest most inkább a tények kerülnek fókuszba, valamint nagy bejelentést teszünk, nagyon ajánljuk a műsort szkeptikusoknak és érdeklődőknek. Azért hallgatás előtt javasoljuk felkeresni kezelőorvosát és gyógyszerészét.

2020-01-31 13 óra Otthonszülés.
Akinek e szó hallatán a horrorhírek jutnak eszébe, nagyon kérjük, hogy hallgassa meg a műsort! Nem szándékunk a térítés, de elsődleges célunk a tájékoztatás..elsősorban a magunk részére. Mert mi sem tudunk sokat az otthon szülés misztériumáról, ami nem is annyira misztérium már..inkább intézmény. Józan döntés eredménye. Mert otthon szülni nem csak a bátrak kiváltsága, hanem a felvilágosultaké is.

2020-01-24 13 óra Szülés. Ahány anya, annyiféle szülésélmény. És mégis van mit ellesni egymástól, mert a lazaság és alaposság ritkán jár kéz a kézben. Mai adásunkból kiderül, hogy mi hogy kezeltük a szülést - három egészen más természetű ember gondolatai következnek.

2020-01-17 13 óra Utazás – ti hogy oldjátok meg?
Utazni babával és otthon hagyott babával egyaránt kihívás, feladja a leckét a család minden érintett tagjának. Milyen kellékek elengedhetetlenek? Hogy oldjátok meg a közös szobában éjszakázást? Visztek magatokkal segítséget? Vagy inkább nem is viszitek magatokkal a gyereket? Mindenki másképp csinálja. Tapasztalatok, tippek következnek, hallgassátok csak!

2020-01-10 13 óra Az ember mindent megtesz azért, hogy LEGYEN vagy, hogy NE legyen gyereke. Az első gyerek előtt még senki nem tudja pontosan mit is jelent az, hogy a család bővül egy taggal. Pontosan miért is szeretne bárki végigmenni ezen az úton? Miért vállalja egy nő a szülést és az azt követő éveket, hátralévő élete gyökeres átalakulását? Miért jó a ha van gyerek? Mi a célja a gyerekvállalásnak? Jövőkép?

( A 2019.09.16-adás ismétlése )

2019-12-30 12 óra Az év utolsó adását zenéléssel töltjük, hallgassátok meg a babák legkedvesebb dalait! Spoiler: vannak köztük klasszikusok és kortárs szerzemények is. Boldog Új Évet kívánunk!"

2019-12-23 12 óra Karácsonyi ünneplés akkor és mostFan és káesz megosztják a saját karácsony-élményüket, kitérnek azokra a hagyományokra, amiket máig tartanak, illetve kevésbé kedvelt momentumokra. Boldog Karácsonyt!"

2019-12-16 12 óra Ünnepek gyerekként. Ünnepek fiatal felnőttként. Aztán gyerekkel. Kac és Pet sorra veszik a jeles napokat, ki hogyan élte meg a rokonlátogatást, a közös evészetet. Aztán párhuzamba állítják mindezeket egy-egy babával megtoldva. Ünnepi hangulatra készülünk, melegítsetek velünk!

2019-12-09 12 óra Debütál az öt5papa
Fiúk-férfiak-apák, ráadásul a mieink. Vállalták, hogy hallassák a hangjukat, mert az éremnek igenis két oldala van. Klasszik babatémák, férfi szemszögből.

2019-12-02 12 óra öt5mama - a mikrofonnál : "Pet" ,"Kac"

Vissza a gyökerekhez
A múlt az új jövő a mosható pelenka húszéves csipkerózsa álmából ébredt, és rohamosan fertőzi a babákat. Ötünk közül ketten már használjuk, így lesz szó tapasztalatokról és kételyekről, kérdésekről egyaránt.

2019-11-25 12 óra Te-le-fon

A telefon áldás és átok egyszerre – hatalmas segítséget jelent az általa elérhető információs univerzum, de túlzásba vitt használata rontja az emberi kapcsolatainkat, főleg abban az időszakban, amikor magunkra is alig jut idő, hát még egymásra. A baba kisgyermekké válásával pedig újabb kihívás, hogy miként és mikor vezessük be az ő életébe. Te-le-fon: ez sok babánál az első szavak között van. És legalább ennyire komolyan is kell venni.

2019-11-18 12 óra Úton a baba. Milliónyi intelem, cikk, utánajárás, szakmai és kevésbé szakmai tanács és megjegyzés. Na meg az elvek, amiket jó előre kiagyalsz, hogy legyen mihez tartanod magad. Igen ám, de az élet hipp-hopp átírja a játékszabályokat, új megoldásokra kényszerítve ezzel. Mi milyen elvekkel indultunk? És mi lett belőlük? Megosztjuk, amink van – köntörfalazás nélkül, önmagunkat sem kímélve, ahogy szoktuk. Pet - Fan - Káesz

2019-11-11 12 óra Ha tehetünk a jövőjük minőségéért, hát tegyünk! De mégis hogyan? Mit próbáltunk ki? Nekünk mi (nem) vált be? Mi az ami tényleg számít? Na ezekre a kérdésekre nem biztos, hogy fogunk tudni válaszolni, de megosztjuk egymással, mennyire vagyunk tájékozottak a témában és mi hogy indulunk/indultunk neki a környezetvédelemnek.

2019-11-04 12 óra Öten vagyunk, ötféleképp gondolkodunk. Talán nincs is olyan kérdés, amiben mindannyian egyetértünk. Altatás, etetés, fegyelmezés? A legalapvetőbb, legviharosabb vitákat kiváltó témákat boncolgatjuk. Az anyaság olyan, mint a vallás, vagy a politika – családokat, barátságokat zilál szét, ha komoly egyet nem értés alakul ki. Mi most bizonyítjuk, hogy anélkül is lehet vitázni, hogy neheztelés alakulna ki. Legalábbis megpróbáljuk. Miben NEM értünk egyet? A stúdióban először egy adásban Pet, Fan és káesz.

2019-10-28 12 óra A terhesség sokunknál telik (utólag naivnak vélt) fantáziálással, ekkor már próbálunk letenni bizonyos sarokköveket a neveléssel, a prioritásainkkal kapcsolatban. Aztán közbeszól az élet. És bármennyire próbálunk legjobb belátásunk szerint eljárni minden helyzetben, emberek vagyunk, a hibázás olyan mint az árnyék – nem tudunk túlnőni rajta. Mi az, ami rajtad múlt és most máshogy csinálnál? Mit üzennél egy évvel ezelőtti kismama önmagadnak?

2019-10-21 12 óra Akarva-akaratlanul egy egész sor előítélettel, túlgondolással, félelemmel vágunk neki a babázós időszaknak. Aztán szembe jön a valóság, ami sokszor jobb, sokszor rosszabb, néha pedig egyszerűen csak teljesen más, mint amit vártunk. Meglepően alakuló baráti kapcsolatok? Nem várt segítség valakitől? Egy felfedezett új tulajdonság magadban vagy másban? Neked mi volt a legkellemesebb csalódásod?

2019-10-14 12 óra Védőnőtől kapott kelengyelista, mindenhonnan ránk ömlő marketing, jóindulatú tanácsok és középen egy újdonsült kismama, aki a lehető legjobbat szeretné a hamarosan megszülető babájának. Tényleg szükség van arra a popsitörlő melegítőre? Na és a rágcsaláncra, a bébikompra, a huszadik plüssfigurára, mert úgyis a nyuszi lesz a kedvenc állata? Íme a leghaszontalanabb holmik listája. Figyelem! Szigorúan szubjektív!

2019-10-07 12 óra Alapvetések és konkrét kis hülyeségek, amik fontosak számodra és szeretnéd, ha a gyereke(id) is szem előtt tartanák. Amikre a gyerekkorodból nem vagy büszke és máshogy csinálnál? Amikre majd felnőtt gyerekeidet figyelmeztetnéd?

2019-09-30 12 óra Anyának és nőnek lenni teljesen mást jelent? Mi a helyzet akkor, ha nem érzed magad nőnek? Vagy éppen anyának, annak ellenére, hogy van gyereked. Légy anya, feleség, szakács, takarítónő, nevelőnő! De hogyan? Mi van, ha ez nem sikerül? Kudarc?"

2019-09-23 12 óra Kiszolgáltatottnak lenni..sokan először a terhességük során találkoznak ezzel a helyzettel. És nem mindenki tudja, mit is kezdjen vele. A testére, a lelkére egyaránt ráfér az odafigyelés, de vajon mind olyan szerencsések vagyunk, hogy megkaptuk amire vágytunk? Tudtuk egyáltalán pontosan mi is az, amire vágyunk? Hallgassatok meg pár sikeres, vagy épp tanulságos sztorit!

2019-09-16 12 óra Az ember mindent megtesz azért, hogy LEGYEN vagy, hogy NE legyen gyereke. Az első gyerek előtt még senki nem tudja pontosan mit is jelent az, hogy a család bővül egy taggal. Pontosan miért is szeretne bárki végigmenni ezen az úton? Miért vállalja egy nő a szülést és az azt követő éveket, hátralévő élete gyökeres átalakulását? Miért jó a ha van gyerek? Mi a célja a gyerekvállalásnak? Jövőkép?

2019-09-09 12 óra Nem így terveztük, de a mai adásban ketten beszélgetünk, Pet és Kac. ...és hogy miről?

Énidő, közös idő, apaidő, szabadidő. Hallgass minket és meríts ötletet. Miért fontos egy anyának az énidő? Egyáltalán kinek mit jelent magával foglalkozni? ...és a pároddal lopott közös percek?
Szükséges-e "apaidő" vagy elég a családi program? Milyen megoldások vannak, ha családi segítség híján vagyunk?

2019-09-02 12 óra A stúdióban szokatlanul nagy a zsúfoltság, a feszültség az egekben...de készen állunk az indulásra. Bemutatkozó műsorunkban többet beszélünk magunkról, mint eddig, vagy ezután. De miről is szól az öt5mama?

„ Őszinte, kendőzetlen, nofilter, hétköznapi, olykorarcpirító, vitaindító, babásmamás beszélgetésekről. Szóltunk előre. "

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán