Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Bozóki Judit és Papp Cecilia

Műsorcím:  Ásó, kapa, nagyharang 

Ha a rendezvényszervezők találkoznak, akkor elindul valami új, valami más, valami szokatlan. Születik egy új dolog, egy új lehetőség. Nők, női témával, ami nemcsak a nőket érinti, hiszen a szerelem, a kapcsolat, megérdemli, hogy ennél több legyen, házasság. Ha már házasság, polgári szertartás, templomi esküvő, lakodalom. Tudjunk meg többet ebben a témában a hagyományokról, híres esküvőkről, zenékről, trendekről, és sok másról ami ebben a témában megtalálható. Ásó, kapa, nagyharang Bozóki Judittal, és Papp Cecíliával.

Bozóki Judit:

Esküvő- és rendezvényszervező, szertartásvezető, ceremóniamesternő. Érettségi után minden vágyam az volt, hogy rendezvényszervező legyek, de az álom valóra válása váratott magára, maradtam a pénzügyek világában. Aztán az álom mégis valósággá vált. Ma már az álmom az, hogy mások álmát váltsam valóra, az Ő Nagy Napjukon.

Papp Cecília:

Minden 13 éves koromban, a barcelonai olimpiával kezdődött. Azóta tudom, hogy újságíró szeretnék lenni. Olyan, aki ott van, ahol valami igazán izgalmas történik. Pont ebből az indíttatásból hosszú évekig dolgoztam sportriporterként, a legtöbb időt a mikrofon mögött töltöttem, rádióban, tévében. Még akkor jártam internetes újságíró szakra, amikor ez újdonságnak és megfoghatatlannak tűnt, nem volt minden lakásban net. Akkor nem gondoltam, hogy több kanyar után a blogolás, a netes cikkírás tölti majd ki életem. Most pedig 10 év után ismét rádióstúdióban ülök:)

 

• Ásó kapa nagyharang - Bozóki Judittal és Papp Cecíliával • KétHetente Kedd 13:00-14:00 •

2021-11-23 13 óra

...Álmodtam egy világot magamnak,
Itt allok a kapui elõtt.
Adj erõt, hogy be tudjak lépni,
Van hitem a magas falak elõtt...

Edda

És milyen szertartásról álmodik az, aki az esküvőjét tervezi? Milyen legyen a ruha, a a csokor, a zene, milyenek legyenek a színek?

Ha az álom kép még homályos, segít a virágkötő, dekoratőr, Vlasicsné Gajdár Georgina és a műsor készítői Bozóki Judit és Papp Cecília.

Ásó, kapa, nagyharang, ruha, virág, zene, színek. Esküvő!

2021-11-09 13 óra Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, tartja a mondás. Igaz ez Kökény Attilára is. Feleségével, Arankával több, mint 23 éve alkotnak egy párt. Vele beszélgetünk a házasságról, a családról, csak úgy, ahogy nők szoktak egymás között.

Ásó, kapa, nagyharang, Bozóki Judittal és Papp Cecíliával, kedden 13 órától

2021-10-26 13 óra Siker, pénz, csillogás! Melyik pár ne ábrándozna erről? Persze mi nem a KFT együttes slágerét elemezzük, hanem a pénzről beszélgetünk. A sajátról, a közösről, az övéről. Két egymáshoz tartozó ember pénzéről.

Kinél legyen a kassza kulcsa? Ki dönt, mire megy el az a kevés? Ha meg sok van, tán még nagyobb lehet a gond. Hogyan készüljön fel egy pár, a váratlan helyzetekre?

Hányszor hallottuk már: "Velünk ez nem történhet meg."
Van egy rossz hírünk. Megtörténhet. És akkor mi van?

Hímer Csilla pénzügyi coach, a Jólétre Nevelés Egyesület elnöke, és Panda Ágnes biztosítási, pénzügyi tanácsadó az Ásó, kapa, nagyharang című műsorban! A műsor készítői, Bozóki Judit és Papp Cecília várja önöket.

( A 2021.04.27-i adás ismétlése )

2021-10-12 13 óra Kattintunk, és rákattanunk.

Felgyorsult világunk nem könnyíti meg a társkeresők helyzetét. A személyes ismerkedés egyre inkább háttérbe szorul, és mind népszerűbbek a netes társkeresők. Garancia nincs arra, hogy a világhálón találjuk meg azt, akit keresünk, de egy próbát mindenképpen megér.

Vajon a netes ismerkedésre is igaz a mondás, hogy similis, simili gaudet, vagyis a hasonló a hasonlónak örül? Mik a netes etikák? Kiszűrhetjük-e a kalandorokat? Gyerekkel is van esélyünk?

Ezekről is beszélget Bozóki Judit és Papp Cecília az Ásó, kapa, nagyharang című műsorban Pilát Gábor életvezetési coachcsal.

Tartsanak velünk kedden 13 órától!

2021-09-28 13 óra Óh, az élet szép!

Szerelem, aztán házasság. S hisszük, hogy csak az ásó meg a kapa, meg a nagyharang választ szét, az is csak egy időre.

Óh, az élet más!

Szerelem, házasság, aztán gyerek születik, s a figyelem már rávetül. Nehezebb élet a nőnek és a férfinak. Tán szakítás?

Óh, a szeretet nagy úr!

Egyben maradt a család, de a gyerekek kirepültek. A megszokástól menekvés a megoldás?

Óh, az élet nehéz!

A szülőt kell már pelenkázni, az unokák még sehol. Marad-e a kötelék?

Óh, szépkor! Nyugdíj.

50-60 éve együtt, s csak a marakodás?

Hogyan lehet ezeket a helyzeteket jól kezelni? Szakadnak-e kapcsolatok? A nehéz időszakokról beszélgetünk műsorunkban Papp Anita egyéni párkapcsolati tanácsadóval.

Bozóki Judit és Papp Cecília várja Önöket kedden 13 órától.

2021-09-14 13 óra Szex és szerelem 80 év felett?
Az örök ifjú nagyik is ölelkeznek?
Ha már nem, akkor régen hogyan? És kivel?
Ásó vagy kapanyél, ha szeretővel?

Az idős korosztály buja vágyairól, régi személyes élményeiről forgatott Erdélyben különleges hangulatú, izgalmas dokumentumfilmet Sós Ágnes rendező, akinek a Szerelempatak című filmjéről az alkotóval beszélget Bozóki Judit és Papp Cecília.

Nagyharang a kisharangok világából!
Meg persze ásó és kapa.

2021-08-31 13 óra Sokunkban él még az első szerelem emléke, az első szerelmes csók íze...

Vajon az első szerelem, és az abból kötött házasság kiállja-e az idő próbáját, és igaz, hogy az Ásó, kapa, nagyharang választja szét őket? Vagy idővel megkopik, és átalakul?

3 izgalmas nő, 3 izgalmas házasságába kukkantunk bele. Tartsanak Bozóki Judittal és Papp Cecíliával kedden 13 órától.

2021-08-17 12 óra Először jött a szerelem… utána jött Frank tiszteletes"

Robin Williams alakítása máig feledhetetlen a Nászfrász című filmben, amelyben az ifjú párnak sok próbát kellett kiállniuk, hogy a vége Happy and legyen.

Dr. Mihalec Gábor lelkész, család- és párkapcsolati terapeuta is rengeteg segítséget nyújt, irányt mutat a házasodni készülőknek, sőt a házasoknak is abban, hogy tényleg csak az Ásó, kapa, nagyharang válassza szét őket. Műsorunkban is megoszt néhány jól bevált praktikát.

Végezetül esküvői torta helyett szót ejtünk az ország tortájáról is, amit augusztus 20-án kóstolhatunk meg először. De van aki már tudja, hogy milyen! Korábban zsűrizett hasonló megmérettetésen Gerő Eszter mestercukrász. Most csak annyit a tortáról, hogy az egy napraforgó. Vagy forgó nap. Vagy keringő tortalap? No, majd megtudja, ha minket hallgat kedden délben!

2021-08-03 12 óra Életünkben meghatározó szerepe van az alvásnak, de nem mindegy, hogyan és kivel. Együtt, esetleg külön? Az is bizonyított tény, hogy az alváshiány csökkenti a szexuális vágyat. Tudták, hogy az alvásnak is van titkos nyelve? Garantáljuk, hogy a beszélgetések alatt nem fognak álomba szenderülni. Erről beszélgetőtársaink Horváth Ágnes alvástréner és Vályi Gábor pszichológus-szexuálterapeuta is gondoskodnak. Kedden délben Ásó, kapa, nagyharang Bozóki Judittal és Papp Cecíliával.

2021-07-20 12 óra "Tükröm, tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?"
Mindenki ismeri a mesét, a benne elhangzott mondatot. Mi tudjuk, minden ember szép! Annak, aki szereti, mindenképp. De persze azt is tudjuk,hogy szinte minden nő életében lesz egy nap, amikor belenéz a tükörbe...

És mi, ismét mondjuk, szép ő is!
És a "másra" is rátalálhat a szerelem, amitől még szebbé válik. Lefler Angelika Bernadett szín-stílustanácsadó-stylisttal és Müllerné Kökényesi Gabriella esküvői ruhaszalon tulajdonossal beszélgettünk erről, hogy lesz a meséből valóság.
Szóljon az Ásó, a kapa, a nagyharang! Bozóki Judit és Papp Cecília várja önt kedden délben.

2021-07-06 12 óra A legszebb nap. Esküvő. Szertartás, aztán lagzi.

A zenén több múlik, mint gondolnánk! A mulatsághoz fergeteges hangulat dukál, az meg elképzelhetetlen zene nélkül. Manapság egy tapasztalt, mondjuk úgy lemez lovas vagy dj, szóval szakember, aranyat ér. Aki hosszú órákon át képes táncparkettre csábítani, szórakoztatni a fiatalokat és a szépkorúakat egyaránt, továbbá megadja a módját az emelkedett pillanatoknak is, minden dicséretet és pénzt is megér. Nem lehet tehát a véletlenre bízni, hogy ki szolgáltatja a talpalávalót. Segíteni szeretnénk. Mire figyeljünk, hogyan válasszunk zenefelelőst? Milyen hibákat előzhetünk meg? Ezekről beszélgetünk Simon Péterrel az Ásó, kapa, nagyharang című műsorban, kedd délben.

Bozóki Judit és Papp Cecília várja önöket a Rádió Bézsben!

2021-06-22 12 óra Ásó, kapa, nagyharang, meg négy füles fotel.

Mindegyikben ül majd valaki. Csányi Zita, Katona László, Bozóki Judit és Papp Cecília.

Szóval jól bekuckózzuk magunkat és figyelünk majd egymásra, a szerelmi történetre, az életre.

Férj és feleség mesél majd arról, hogyan lehet nem csak egymás mellett élni, hanem egymásért is. Így, egy szóban. Mert lehetne egy másikért is, de minek.

Szóval Bézs! Ásó, kapa és nagyharang!

2021-06-08 12 óra Fiatalon elképzeljük, hogy milyen lesz az életünk. Aztán kiderül, hogy az élet nem habostorta. Történik valami, amire nem számítottunk. Hiába, az élet nem szerelmes lányregény! Néha szinte krimi. Kapjuk a pofonokat jobbról és balról. És mégis! Rögeszmésen hisszük, hogy kapunk az élettől egy újabb esélyt a boldogságra.

Veszteségekről, válásról, újrakezdésről beszélgetünk Rákos-Stercz Mónikával és Dr.Stegmajer Péter ügyvéddel.

2021-05-25 12 óra Május 28. napjától újra lehet, akár 200 fős lakodalmakat rendezni, nem marad tehát el az idei évre tervezett eszem-iszom, dínom-dánom!

Sok pár és nagyon sok szolgáltató is fellélegezhet, hiszen a szó szoros értelmében számukra életbevágó, hogy lesz e esküvő vagy nem.

Tudjuk, az elmúlt 1-1,5 évben sok volt a bizonytalanság, az elhalasztott lakodalom. Erről is beszél Berki-Lambert Marianna és Mónos Zsolt. Meg arról, mire számit szakma. Behozzuk a lemaradást?
Bozóki Judit
és Papp Cecília kedden délben várja önt, a hallgatót!

2021-05-11 12 óra Berkes Gabi a Rádió Bézs, Ásó, kapa, nagyharang c. műsorának a vendége.

A Fodor azt mondta róla, hogy csuda nő. Olyan, amilyen nincs is, és mégis van. Nem csupán azért, mert szép. (Mindig az volt, nagymamaként is az!),Berkes csuda nő. Berkes énekel, Berkes mosolyog, Berkes dolgozik, Berkes él, szeret, szenvedéllyel.

Szerelemről, házasságról, családról beszélgettünk, mint ahogy a nők szoktak egymás között.

Velünk lesz Görög Ibolya protokollszakértő is, aki segít eligazodni, hogy az illemszabályok hogyan alakultak át, a mai kornak megfelelően, mi illik és mi nem egy esküvőn, egy lakodalomban. Négy nő egy műsorban! Az Ő boldogságuknak is csak az Ásó, kapa, nagyharang vessen véget!

Kedden 12 órától tartsanak Bozóki Judittal és Papp Cecíliával.

2021-04-27 12 óra Siker, pénz, csillogás! Melyik pár ne ábrándozna erről? Persze mi nem a KFT együttes slágerét elemezzük, hanem a pénzről beszélgetünk. A sajátról, a közösről, az övéről. Két egymáshoz tartozó ember pénzéről.

Kinél legyen a kassza kulcsa? Ki dönt, mire megy el az a kevés? Ha meg sok van, tán még nagyobb lehet a gond. Hogyan készüljön fel egy pár, a váratlan helyzetekre?

Hányszor hallottuk már: "Velünk ez nem történhet meg."
Van egy rossz hírünk. Megtörténhet. És akkor mi van?

Hímer Csilla pénzügyi coach, a Jólétre Nevelés Egyesület elnöke, és Panda Ágnes biztosítási, pénzügyi tanácsadó az Ásó, kapa, nagyharang című műsorban! A műsor készítői, Bozóki Judit és Papp Cecília várja önöket.

2021-04-13 12 óra Gazdálkodj okosan. Szinte biztos, hogy mindenki kipróbálta már generációk kedvenc társasjátékát. De vajon házasodni tudunk - e okosan?
Szilvásy-Garzó Éva mesterfokozatú szertartásvezető megálmodott egy izgalmas játékot, ami az esküvő szervezésében segíti a párokat. Erről mesél majd bővebben.

Bizony előfordul, hogy a házasságot nem az ásó, kapa és nagyharang választja szét, hanem a bíróság. Sokan csak akkor jönnek rá, hogy jó lett volna egy szerződés, hiszen nagy vitáktól, hosszú pereskedéstől kímélte volna meg a feleket.
Szerződjön - e a vőlegény és az ara? Kibírja a szerelem a látszólagos bizalmatlanságot? Mikor igazán fontos, a házassági vagyonjogi szerződés megkötése? Mi kerüljön bele? Ezekről is beszél dr. Stegmajer Péter ügyvéd a Rádió Bézsben.  

Várja Önöket kedden, délben Bozóki Judit és Papp Cecília.

2021-03-30 12 óra A tojásdíszítés királynője! A kecskeméti Zsigóné Katalint hivatalosan is a világ öt legjobb tojásdíszítőjeként tartják számon! Több mint 30 féle technikát ismer, eddig több 10.000 tojást díszített. Húsvétra elkészül élete fő művével is. És miért pont az Ásó, kapa nagyharang című műsorban beszélgetünk vele? Mert húsvét a második kedvenc ünnepe, az első pedig a házassági évfordulója. Férjével több mint 40 éve él mintaházasságban!

Itt lesz velünk még Horváth Andrea szertartásvezető is, akivel arról beszélgetünk, hogy egy rekordkísérletben 63 pár egyszerre mondta ki előtte újra a boldogító igent.

2 nő, 2 hivatás, mégis van az életükben valami közös. Hogy mi, kiderül az Ásó, kapa, nagyharang című műsorban. Várja Önöket Bozóki Judit és Papp Cecília kedden délben!

2021-03-16 12 óra „Lánc, lánc Eszterlánc
Eszter merre jársz,
Merre hirdeted a szerelmed?”

A Neoton együttes 1982 - ben megjelent dalának refrénjét idézzük a szerelem jogán és azért is, mert mai vendégeink keresztneve Eszter.

Egyikük, Király - tán a szakmájában is az - Eszter mentálhigiénés szakember. Párkapcsolati konzultációkat tart, s tán arra is válaszolni tud, hogy mi az oka annak, hogy vannak emberek, akik mindig újra vágynak. Mint Nicolas Cage. Az 57 éves színész ötször nősült. Mások meg egy életet leélnek egymással, mint Sominé Bandi Eszter, aki 33 éve hirdeti, hogy otthon van szerelme, a férje. Kívánjuk, hogy ásó, kapa, nagyharang se válassza őket szét!

Bozóki Judit és Papp Cecília várja a hallgatót, vagyis önt!

2021-03-02 12 óra Az udvariasság kiment a divatból. A mondat végén, most pont van. Rakjunk kérdőjelet?
Tudjuk, hogy mi illik? És mi nem? Vendégünk Görög Ibolya protokoll szakértő, és író.
Sütött a nap. Szimpla Valentin-napi sétának indult, de romantikus lánykérés lett a vége.
A Jóban Rosszban sorozat színésznője, Papp Annamária meséli el, hogy vált egy álom valósággá.

Ásó, kapa, nagyharang se válassza őket ketté!

Rádió Bézs, Bozóki Judit és Papp Cecília, Ásó, Kapa, Nagyharang, kedd déltől.

2021-02-16 12 óra Ha hiszik, ha nem, a farsangnak van farka. Tudjuk, elképesztő a bejelentés, de sietve megnyugtatjuk olvasóinkat, nem mozog. Varga Máté a Hagyományok Háza munkatársa egyéb érdekességekről is beszélt, de ez még maradjon titok, hallgassák meg majd őt!
Amúgy, a farsang régen a párválasztás időszaka volt és egyben esküvői szezon is.
Tehát farsang, bál, tánc, illemszabály, ismerkedés! Szatucsek Klára táncpedagógus arról is beszél, hogyan ismerkedtek régen, anyáink és még inkább nagyanyáink korában az urak és hölgyek. A rapidrandi tehát nem új találmány. Erről azonban már Frankó Ágnest hallgatjuk majd.

Ne feledjék, ismerkedés, szerelem, Bozóki Judittal és Papp Cecíliával ezen a kedden is! Pont déltől, Ásó, Kapa, Nagyharang!

2020-12-10 17 óra Vőlegény ruha nélkül? Biztosan van ilyen is. Meg olyan is, hogy egy szál fürdőnadrágban van, víz alatt. Nekik nem kell a trendet követni.
De mit vegyen magára az, aki se búvár, se pucér? Persze az
esküvőjén. A sajátján.

Mi az elegáns? Mi a divatos? És lehet laza? Milyen ruhát válasszon a vőlegény?
Dr. Linninger Mercedes stíluskommunikátor, aki ért a színekhez és ruhákhoz válaszol.
Ásó, kapa, nagyharang, most is Bozóki Judittal és Papp Ceciliával.

2020-11-26 17 óra "A divat változik, a stílus az örök" Ha valakiről elmondhatjuk, hogy értett hozzá, akkor Ő, Coco Chanel.
Kislány korunkban elképzeljük, hogy a nagy napon a hercegünk mellett, hogyan válhatunk királykisasszonnyá. Végre felvehetjük azt a ruhát, amit megálmodtunk.
A nők, vajon mióta álmodnak csodás menyasszonyi ruháról? Van-e divatja, kinek melyik fazonú ruha áll jól. Erről beszélgetünk, de ezen kívül még sok-sok érdekességet is megtudunk ebben a témában. Aki a telefon egyik végén lesz Dr. Linninger Mercedes stíluskommunikátor, szín- és stílustanácsadó, Mi a másik végén Ásó, kapa, nagyharang, Bozóki Judittal és Papp Cecíliával, technikusi pultnál Zoltán Tamás.

2020-11-12 17 óra Covid. Szigorítások mindenhol. Az esküvők és lakodalmak sem kivételek. Elmondjuk a legfrissebb tudnivalókat.

Maszk. Maszkom, maszkom mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken! Meglátni és megszeretni? Nem biztos, hogy a pillanat műve lesz, ha arcon az álarc. Azt is le kell venni... telefonnál Bíró Tünde tanár, tréner, coach, szexológia és párkapcsolati tanácsadó, a stúdióban maszkban Bozóki Judit és Papp Cecília műsorkészítők, valamint Zoltán Tamás, technikai segítőnk.

2020-10-29 17 óra Élvezet. Édes pillanatok.
Kinek mi jut erről eszébe? Csukja be a szemét! Megvan?
Bizony, nincs is finomabb a lakodalmas süteményeknél, nincs szebb torta, mint a menyasszonyi!
Erről beszélgetünk Lusztigh Mária szakoktató - mester cukrásszal.
Hallgassanak minket, élvezzék a délutánt! Bozóki Judit és Papp Cecília megédesíti a napjukat.
Ásó, kapa és torta.

2020-10-15 17 óra Mint minden, válással kezdődött ez is.
Persze aztán jött a ceremónia - 3x is
-, végül tényleg az ásó meg a kapa. De ne kapkodjunk, mint Napóleon, aki már az esküvő előtt asszonyává tette Lujzát, miután elvált 47 éves feleségétől, Jozefina császárnétól.
A császár a nagy múltú európai uralkodóházakban keresett magának új házastársat. A legyőzött Ferenc császár leánya, a 19 éves Mária Ludovika útján Bécsben házasságot kötött a 41 éves Napóleonnal úgy, hogy a császár ott sem volt, és Mária Lujza néven a franciák császárnéja lett.
Házasságuk nem bizonyult hosszú életűnek. Összesen négy évet töltöttek együtt - igaz, egy trónörökös összehozása azért belefért. Kiderül az is, hogy az Ő esetükben beszélhetünk-e szerelemről.
Adásunkba is beleférnek még más témák is. Így érdekes, és furcsa esküvői szokások a nagyvilágból, a karikagyűrűről, a menyasszonyi csokorról...Tartsanak, Bozóki Judittal és Papp Cecíliával, akik itt vannak velünk, a Bézs stúdiójában.

2020-10-01 17 óra - Beszéltünk már az első hitvesi csókról. De a CSOK-ról és a házasulandó kedvről még nem. Most fogunk.
- Eső és napsugár, hűvös és vén, hulló és még. Ásó, kapa. Ősz. Ilyenkor esküvő? Megvitatjuk.
- Maszk, kesztyű, félelem, Covid és esküvő? A násznép mit akar?

Szerintünk szeretni mindig lehet. A Rádió Bézst is!

2020-09-17 17 óra Mérhető-e az intimitás? S ha igen, miben? Csak azt tudjuk, minél több, annál jobb. Valóság vagy káprázat az érintés varázsa, bőrünk illata, ajkaink édes találkozása? Mi az öröm forrása? Mi a boldog hosszú házasság titka?
Erről is beszélgetünk Bíró Tündével, aki tanár, coach, tréner, szexológiai és párkapcsolati tanácsadó.

2020-09-03 17 óra Csók! Azaz jó napot!

Előzetesünk első szava persze nem véletlen, hisz a csókról is beszélünk majd, bár arról állítólag nem beszélni kell, hanem csinálni.

Szóval csók. Tudják, milyennek kéne lennie az első hitvesi csóknak? Hosszú legyen? Nyelves? Érintős csak, vagy mély legyen és szenvedélyes?

Tudják, honnan ered a hitvesi csók? Mikor csattant el először? Régi szokás? Babona övezi? Mi tilos? Vicces vagy komoly? És miért nézik? Miért tapsolnak a meghívott vendégek, amikor egymásba feledkeznek a szerelmesek?

És ha már csók, hát legyen filmes is, azaz nem igazi. Vagy az nem kamu? És ha már film, essék szó az Oltári Nő-ről is, meg a barátokról és meglepetésekről. Meg a sztárokról, akik esküdtek, csókoltak, elváltak, ugyanúgy, mint a mi, akiket csak a szerelmünk csókol, ha csókol.

Tartsanak velünk! Csókolom!

2020-08-20 17 óra A mai ünnepi adásban mi másról beszélgethetnénk, mint István király és Gizella, illetve más híres magyar uralkodók esküvőjéről? Tudták, hogy Mátyás és Beatrix menyegzőjét nagy felhajtás övezte? Az ünnepi lakoma menüsorát ma már különlegesnek találjuk. Sőt, már akkor tűzijátékkal is színesítették a nagy napot. Számos érdekességet tudunk meg Horváth Sándor néprajzkutatótól.
Továbbá szó lesz még adásunkban arról, hogy lehet-e esküvői torta az ország tortája?
Beszélünk extrém házasságkötésekről, valamint Grace Kelly III. Rainier mesebeli menyegzőjéről.

2020-08-06 17 óra Ásó, Kapa, Nagyharang. Minden, ami esküvő, minden, amit az esküvőről tudni szeretnél.

Kiket nevezünk ceremóniamesternek? Ők a modern vőfélyek? Mi kell ahhoz, hogy valaki ceremóniamester legyen? Mitől jó egy ceremóniamester?

Mai vendégünk a Rádió Bézs műsorvezetője, Haagen Imre színész, énekes, dalszövegíró, és ha úgy alakul, esküvőkön több, mint ceremóniamester.

2020-07-23 17 óra Mai műsorunkban a menyasszonyi csokoré a főszerep.

- Beszélgetünk arról, hogy mi a trend, a kedvenc virágok.

- Milyen az ideális csokor forma, van-e egyáltalán ideális?

- El kell-e dobni a csokrot, vagy sem?

- Melyik virág, milyen jelentőséggel bír.

Ebben segítségünkre lesz Katona Anna virágkötő mester.

2020-07-09 17 óra Az esküvőhöz kapcsolódó jegygyűrűipar mára milliódolláros üzletággá fejlődött, azt azonban, hogy pontosan mikor vette kezdetét ez az ősrégi tradíció, nehéz megmondani. Mai műsorunk középpontjában a gyűrű áll.

- Vajon honnan származik az a szép hagyomány, hogy az esküvőn az ifjú pár egymás kezére gyűrűt húz?

- Mit jelent ez a szokás ma, és mit jelentett régen?

- Melyik újra kerül a gyűrű?

- Mi a jegygyűrű, a karikagyűrű, az eljegyzési gyűrű, és a kisérő gyűrű? Van-e egyáltalán különbség közöttük?

- A gyűrűvel kapcsolatban hozunk érdekességeket is a nagyvilágból.

2020-06-25 17 óra Ásó, kapa, nagyharang mai műsorának ajánlata:
- Kitekintünk Erdélybe. Vajon mennyire őrzik ott a hagyományokat? Miben más ott a nagy nap, mint nálunk. Erről fogunk beszélgetni Veres Emese Gyöngyvér újságíró, néprajzkutatóval, akinek erdélyi kötődése is
van.
- VIII. Henrik angol király a történelem egyik leghíresebb uralkodója, de nem csak tettei, hanem feleségei miatt is. A lista összesen hat asszonyt tartalmaz, de az egyház csak 3 házasságot ismert el hivatalosan. Lássuk, kik voltak ezek a nők s mi lett a sorsuk.
- Ha már VIII. Henrik, 6 felesége, nézzük meg, hogy kik azok a sztárok, aki legtöbbször házasodtak össze, volt-e olyan, aki többször ugyanazzal?
- Elmondjuk azt is, hogy mik ma az aktualitások az esküvők területén.
Jó szórakozást kívánunk!

2020-06-11 17 óra Ásó, kapa, nagyharang!
Mit is jelent?

Mai műsorunkban visszatekintünk a régi magyar esküvőkre… Kiderül, hogy sokáig feketében mondták ki a lányok a boldogító igent.
Talán a világ leghíresebb menyegzője volt, amikor Viktória angol királynő és Albert herceg örök hűséget fogadott egymásnak, mellyel több új, ma is élő hagyományt teremtettek.
Szól-e még az esküvőkön a Nászinduló? Egyáltalán milyen zenékre vonul be manapság legszívesebben az ifjú pár?
Melyek voltak a legrövidebb sztárházasságok? Meglepő, vagy nem is annyira meglepő nevekkel is találkozhatunk.
+1 Hogyan hatott a koronavírus a házasságkötésekre, illetve, hogyan házasodhatunk ma, mire kell figyelni, betartani.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán