Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Kerényi Péter

Még egyetemi éveim első felében jártam, amikor a szerkesztő munkatársaként egy televíziós műsorban feladatot kaptam. Aki mer, az nyer! – ez volt a címe. 1973-at írtunk akkoriban. Negyvenöt éve kezdtem a televíziózást. Játék a betűkkel, Kapcsoltam!  Kicsoda, Micsoda? Van benne valami! Van képünk hozzá! Soha jobb kor! – azután jött a Szerencsekerék, egy idő után már főszerkesztőként, a Mindent vagy Semmit! Majd az RTL-nél Az Ország tesztje, a Pókerarc, s persze az első számú kedvencem a Legyen Ön is milliomos!  több mint 1200 adásának élménye főszerkesztő-mindenesként egy fantasztikus csapattal – és sohasem belsős televíziósként.

Közben voltam üzemi lapos újságíró, angol nyelvű havilapok rovatvezetője és főszerkesztő-helyettese, nyaranta idegenvezető Európában és a tengerentúlon, Jártam saját műsoraimmal az országot, tanultam és tanítottam, Eltöltöttem több mint másfél évtizedet Zwack Péter személyes tanácsadójaként és a Zwack Unicum kommunikációs igazgatójaként. Dolgoztam szponzormenedzserként a Zwack Unicumban – és hangoztattam, hogy „mindenkinek meg lehet a maga keresztje” és ez „Unicum”-nak számít. Dolgozhattam a Budapesti Operabál sajtófőnökeként és Fischer Ivánnal, mint a Budapesti Fesztiválzenekar szponzormenedzsere.

Írtam egy riportkönyvet Angliáról. Nehogy kifelejtsem – rádióztam is. Érdekes úti és koncert élményeimet a Táskarádióban mondtam el, a mindennapokról pedig játszva és komolyan Marton Frigyes irányítása alatt a Rádió11-ben.  A társaimmal egykor alapított weboldal beszédes címe: Öreg a nénikéd! Így aztán ma is tanítok a Milton Friedman (eleddig Zsigmond Király) Egyetem Szenior Akadémiáján.

Mindig sok feladatot láttam el egyszerre, mint a cirkuszban a tányérpörgető, aki azért biztosan visszaér az utolsó tányértól az elsőhöz, amikor az még pörög…

Lehet, hogy úgy gondoltam mindent vagy semmit? Tény hogy nem én lettem milliomos, viszont ha kellett kapcsoltam.  S ha valaki most azt kérdezné a foglalkozásomra, hogy Kicsoda? Micsoda? , nos, azt gondolnám, hogy van benne valami… De megtanultam, hogy aki mer, az (többnyire) nyer.  29 éves vagyok 36 esztendő tapasztalattal. Lehet, hogy mozgalmas élményekben már két ember életét is leéltem, de bevallom, egy harmadikat még tervezek…

Így aztán amikor a Rádió Bézs alapítója és vezetője Fodor János felhívott, hogy mit szólnék, ha lenne egy műsorom hétről hétre a Bézsben, egy ilyen csapat tagjaként azt mondtam magamban egy régi műsorom címével élve: Soha jobbkor!

Kedves olvasó, kedves hallgatók!   Szabad egy fordulóra?

Hétfőnként töltsenek egy órát kedvenceimmel. Tartsanak velem!

Kerényi Péter

Homo Ludens „mediaticus”  

• Szabad egy fordulóra? - Kerényi PéterHétfő 17.00-19.00 •

2021-11-22 17 óra
2021-11-22 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miért éppen november 25-e a magyar labdarúgás napja? Ki az az egykori olasz parlamenti képviselő, aki szerepelt az RTL Heti Hetes című műsorában? Hogyan vált híressé a húszegynéhány éves Grace Darling, akinek kórus és kocsma is egyaránt viseli a nevét? Melyik svéd tudóst emlegetik nap mint nap a rádióban és a televízióban? Miért töltött nyolc szamár négy napot börtönben?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék és hangbejátszások egész tárházát kínálom A zenei és hangzó étlapon helyet kapott Nancy Sinatra, Rihanna, Ringo Starr, Pete Best és a Queen éppúgy, mint Pokorny Lia, Szabó Győző ,Kern András, a 100 Folk és a Kaláka.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain, akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-11-15 17 óra
2021-11-15 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ki és mikor szabadalmaztatta az első elektromos hallókészüléket? Hol szintetizálták először az LSD-t? Hol jelent meg az első televíziós óvszer reklám? Mire szolgál a Kibarátkozás Napja? Milyen nemzetiségű volt Alec Issigonis, akinek a nagy karriert befutott Mini autómárkát köszönhetjük? Melyik városban alapított meg I.Sándor cár az Orosz Birodalom harmadik egyetemét? Miért vezették be a „tisztítsd ki a frizsideredet” napot? Vajon ki szabadalmaztatta a ceruzát? Mekkora vászonra festették a világ legnagyobb festményét? Mióta ünneplik a Nemzetközi Férfi Napot, s melyik országban tartották meg először?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok  A zenei és hangzó étlapon helyet kapott Jean Gabin, Sophie Marceau, Amanda Lear és a Beatles éppúgy, mint Falusi Mariann és Árpa Attila, Básti Lajos, Somló Tamás és a Dolly Roll.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain, akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-11-08 17 óra
2021-11-08 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Vajon ki az a második világháború idején is aktív orosz politikus, akinek a neve egy köznév része lett és ebben a minőségében volt számos jó és kevésbé jó „dobása”? Kivel találkozott váratlanul, éppen százötven évvel ezelőtt Henry Morton Stanley a Tanganyika-tónál? Mikor kezdeményezték az első, operátor közreműködése nélküli interurbán telefonhívást? Mit neveztek éppen fél évszázaddal ezelőtt ping-pong diplomáciának? Kik szabadalmaztatták kilencven esztendővel ezelőtt az első frizsidert? Annyit elárulok róluk, hogy egyiküket sem elsősorban ezért a találmányért tiszteljük. Ki és mikor készítette az első selfie-t az űrben? Létezik-e olyan Barbie baba amelyik hidzsábot visel, s ha igen, mióta? Mivel szerzett talán nem is várt örömet Fernc József császár feleségének, Sisinek éppen százötven esztendeje? Miért kapott a százharminc esztendeje született Frederick Banting 49 esztendős korában megosztott orvosi Nobel-díjat?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok. A zenei és hangzó étlapon helyet kap Nat King Cole, Shakin’ Stevens, Yves Montand, Shakira éppúgy, mint Palya Bea, Tarján Györgyi, Kulka János, vagy a Bëlga. Sőt szót kap Nagy Bandó András, Ősz Ferenc, Major Tamás és a színészből lett rendőrségi szóvivő, az operatív törzs kedvelt tagja Gál Kristóf rendőr alezredes is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain, akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-11-01 17 óra
2021-11-01 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mikor jelent meg az első fedetlen keblű nő a National Geographic címlapján? Ki volt valójában a dalbéli „János bácsi a csatában”. Milyen nemzetiségű volt Joseph Radetzky von Radetz? Ki volt Ras Tafari Makonen? Mikor szabadalmaztatták a műlábat? Mit tett éppen ötven esztendeje Salvador Allende?

Zenei és hangbejátszásaink sorában fellép a Guns’n Roses, a Spice Girls, Simon&Garfunkel, de hallhatjuk Nagy Imrét, Kádár Jánost, Tolcsvay Bélát és a HétköznaPI CSAlódásokat is.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2021-11-01 08 óra Mindenszentek reggelén - Kerényi Péter műsora.

Mindenszentek, Halottak Napja, emlékezés. Járjuk a temetőket. Gondozzuk szeretteink sírját. Szomorú ünnep? Vagy feleleveníthetjük az együtt töltött idők pillanatait, örömét? Lehet eszünkbe ötlik a hiány és sírunk, de a könnyek mögött felsejlik egy mosoly. Apám szokta mondani mindent túl lehet élni, csak a saját halálunkat nem. Ma már tudom, hogy tévedett. Mindenki addig él, amíg emlékeznek rá. Vagy Michelle Moran szavaival: “Amikor meghalunk, nem az marad utánunk, amit a síremlékművünkre vésnek, hanem az, amit mások életébe szőttünk.”

2021-10-25 17 óra
2021-10-25 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Hol tiltottak be minden sporttevékenységet Karácsonykor? Milyen nemzetiségű az Újvilágot  felfedező  Kolumbusz Kristóf? Mikor alapították az első olyan klinikát, amely születés szabályozással foglalkozott? Ki volt Vaszilij Alekszandrovics Arhipov és miként mentette meg 1962-ben egy újabb világháborútól Földünket? A szegény kovácsmester fia, pályája elején nem csak kötötte a könyveket, de el is olvasta azokat, s később  több felismerésével sokakat „felvillanyozó” ünnepelt tudós lett. Kit tisztelhetünk személyében? A korábban temetőgondnokként is dolgozó médiatulajdonost napjainkig ismerik és elismerik. Mi köze Magyarországhoz? Mikor érte el Földünk népessége a hétmilliárdot? Hol estek pánikba a rádióhallgatók a hírtől, mely szerint marslakók űrhajója landolt egy farmon és utasai megkezdték a Föld leigázását?

Zenei és hangbejátszásaink sorában énekel többek között David Bowie, Mahalia Jackson, Frank Sinatra, a Queen, de dalra fakad a Juventus labdarúgócsapata is. A magyarok közül ezúttal a KFT-re és Heilig Gáborra számíthatunk, de prózában felidézzük Bara Margit és dr. Bőzsöny Ferenc hangját is.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2021-10-18 17 óra
2021-10-18 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Miért adták el az oroszok annakidején Alaszkát? Melyik német kancellár tevékenységét ismerték el Nobel díjjal? Az 1960-as évek közepétől mit ünnepelhettünk nyilvánosan október 23-án? Milyen 210 esztendővel ezelőtti esemény kapcsolható a Ferihegyi Repülőtérhez? Melyik állatnak van szobra Miskolc Belvárosában?

Zenei és hangbejátszásaink sorában fellép Michael Jackson és Mariah Carey, Elton John, Cheryl Cole, de dalra fakad Pelé is, csakúgy, mint Katona Klári, a Bëlga és a Budapest Bár.

2021-10-11 17 óra
2021-10-11 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mit gondolnak, mikor tartják az ölelés, valamint a kézmosás világnapját? Mit és miért ástak el 1965-ben New Yorkban a világkiállításon? Ki Ivo Livi, az olasz származású francia, aki a héten lenne száz esztendős? Mikor és hol hajtották végre vízen az első sikeres kényszerleszállást? Mit csinálnak a németek, amikor a Covid miatt elmarad az Oktoberfest?

Zenei és hang bejátszásaink sorában a helyet kap Charles Aznavour, Bob Dylan, Cliff Richard, csakúgy, mint Halász Judit, a Republic és az LGT.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2021-10-04 17 óra
2021-10-04 18 óra
Mikor állt utoljára díszőrség Lenin mauzóleume előtt? Milyen különös lakodalom zajlott éppen 25 esztendeje? Miért találkozott egymással a Fehér Házban egy regnáló és három egykori amerikai elnök? Mikortól vált lehetővé a mondás, hogy meghajtja, mint Singer a varrógépet? 1976-ban  a görög maratoni futó Dimitrou Jardoninis minden idők legidősebb versenyzőjeként futotta le a távot, hány esztendős lenne ma, ha élne.

Zenei-és hangbejátszásaink sorában helyet kap John Lennon, Sting,  az Alphaville csakúgy mint a Desperado, Az  Első Emelet, vagy Szekeres Adrienne.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel.Tartsanak velem ! Hétfőn délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefomjukon menet közben, vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2021-09-27 17 óra
2021-09-27 18 óra
A most hétfői adás Bajorországból szól Önökhöz kedves hallgatóim. Megtudhatják belőle, hogy mikor van a mosoly világnapja, hogy mióta ünnepeljük világszerte sokunk nélkülözhetetlen reggeli italát, a kávét. Kiderül, hogy mi köti össze Brigitte Bardot-t és a héten hetvenedik születésnapját ünneplő Réz András személyét.

Németországnak ezen a hétvégén volt választása. Önöknek most is van, hiszen követhetik a műsort alkalmazásunkon, internet-rádión, vagy akár archívumunkból, amikor kedvük tartja.

Így kevesebb , mint 24 órával a választások után koalícióba hívom önöket. Tartsanak velem hétfőn délután öt és hét között. Szabad egy fordulóra?

2021-09-20 17 óra
2021-09-20 18 óra
Milyen döntést hoztak Bécsben Zrínyi és Frangepán ügyében 351 évvel ezelőtt? 75 éve, hogy először tartották meg Cannesban a híressé lett filmfesztivált, miért nem került sor rá, az eredetileg tervezett 1939 szeptemberében? 1936-ban kineveztek egy déli államban egy embert, aki nem volt a megfelelő személy, vagy ahogy mi mondanánk egyáltalán nem volt “frankó”. Aztán erre a hétre esik az ősz napja és ha szerencsénk van akkor attól még hogy a hétre esik, a Nap süt.

Ami zenéinket illeti, elmegyünk a füredi mólóhoz, megtudhatjuk, hogy “ csoda lett, csoda lett” hogy milyen csoda, azt már a hallgatók fülére bízom. Hallhatnak majd calypso zenét, a UB 40-t, énekel Fónay Márta, tréfálkozik Bilicsi Tivadar és Feleki Kamill. Komolyan összegez Vujity Tvrtko. Nem mondok többet, mert akkor megvádolnak azzal, hogy sokatmondó vagyok. Én pedig szeretném, ha sok érdekességet oszthatnék meg önökkel hangban és zenében.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben. Vagy bármikor, amikor idejük engedi egy kattintással az archívumunkból online.

2021-09-13 17 óra
2021-09-13 18 óra
Kedves Hallgatóim, Kedves Barátaim. Szombaton éjjel érkeztünk rövid tenerifei pihenésünkből magyar földre. Odakint is örömmel készültem arra, hogy élő adásban vezethetem a műsort stúdiónkból. Magammal hoztam a gyógyító sós víz, a mosolygó kedves emberek arcának emlékét, az óceán békés hullámainak nyugalmát, s remélem, hogy közös hullámhosszon leszünk ebben a hétfői két órában.

Lesz szó egy őrült Szilveszterről, amely éppen szeptember 13-a hajnalhoz kötődik. Vajon milyen súlyú volt a 65 esztendővel ezelőtt bemutatott IBM számítógép? Mi az a palindrom és hogyan kapcsolja össze az ABBÁ-t , a pop műfaját és az SOS-t? Miként születik többféle hír abból, ha a Central Parkban egy kutya rátámad egy kisfiúra? Kik vagy mik voltak a Kicsi Willy-k, s milyen meglepetést jelentettek 1916-ban? Mi köze van a híres bűvész David Copperfield-nek a Dickens regény főhőséhez?

Ami zenei és hangbejátszásainkat illeti, szót kap Ferenc pápa, szó esik a családról, amikor a gyermektől elvárják, hogy „Apád, anyád ide jöjjön!”, a Nyomorultakról, s egy megálmodott álomról, egy padlásról ahol megtudhatjuk, hogy hol vannak az örökre szépek, s persze így a nyár végén túl nyúló nyárban az is kiderül, hogy valójában szép-e ez a szeptember.

Kérem, írják meg akár személyes Facebook oldalamra, akár a Rádió Bézs csoport oldalára, hogy önök hol voltak, mit csináltak húsz esztendeje azon a bizonyos drámai szeptember 11-én?

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, vagy bármikor szabadidejükben egy klikkel az archívumból online.

2021-09-06 17 óra
2021-09-06 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ezen a héten felvételről szólok önökhöz. Még pénteken megcsináltam, hogy elvihessem Tenerifére a feleségem, hogy kiheverhesse az aggodalmat, hogy nem tud engem a kórházban látogatni, mert Németországba szólította az intenzív ápolónői kötelesség.

Kérdezek érdekeseket, például, hogy hány éve járt éppen hazánkban egy régi szeptemberben a pápa. Vajon ki az idősebb a két világhírű brit színész közül Colin Firth, vagy Hugh Grant? Mikor épült Budapest egyik nevezetes ékszerdoboza a Dohány utcai zsinagóga? Végül, mikor ünnepeljük a nagyszülők világnapját? Önök merre jártak, hol voltak, mit csináltak éppen húsz esztendővel ezelőtt szeptember 11-én, amikor az ikertornyokat ledöntötték? Kérem írják meg nekem!

Zenei- és hangbejátszásaink sorában lesz külföldi és magyar, komoly és vidám, ritmusos és ünnepélyes. Remélem semmit sem felejtettem ki.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, akár maszkban, vagy fedetlen arccal vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-08-30 17 óra
2021-08-30 18 óra
Kedves Hallgatóim, Kedves Barátaim. Köszönöm a rengeteg bíztató szót, gyógyulást serkentő kívánságot. Ennek (is) köszönhető, hogy az augusztus harmincadiki műsort már élőben vezetem a stúdióból. Még csak bebicegek, de a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta műsorvezetőt. Én pedig érdekes igazságokkal és igazi érdekességekkel igyekszem majd szórakoztatni mindenkit, aki engem, vagy rám hallgat.

Lesz szó iskolakezdésről,a nyárutóról, békéről és háborúról, önfeledt mosolyról és felszabadult nevetésről.

Ami zenei és hangbejátszásainkat illeti ígérhetek egy rendkívül izgalmas és szokatlan kvintettet, izgalmas minőségi verseket, latin amerikai ritmusokat, Lennont, Pavarottit, Gloria Estefant, csakúgy mint a harmadik cé osztályt, akiket érdemes komolyan venni.

2021-08-23 17 óra
2021-08-23 18 óra
Kedves Hallgatóim! Most sajnos nem lábatlankodom a stúdióban, hanem egy kórházban lábadozom. Ígérem hamarosan lábra kapok, de addig is fogadják szeretettel ezt a tavaly augusztusi műsort, jól fognak szórakozni, ezért kezeskedem!

Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mennyi ideig tartott a történelem legrövidebb háborúja? Eredetileg melyik város ékessége lett volna az Eiffel torony? Melyik olimpiának volt először kabala-állata és hol tervezték tacskó formájúra a maratoni futók verseny útvonalát? Milyen teljesítménnyel kapott helyet saját magában a Guinness Világrekordok Könyve?

Zenei és hangbejátszásaink sorában énekel Charles Boyer, Edit Piaf, Tina Turner, a Village People, s hallhatjuk Szilágyi Tibort, a Benkó Dixieland-et, Kazal Lászlót és az Omegát is.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

( A 2020.08.24-i adás ismétlése )

2021-08-16 17 óra
2021-08-16 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mivel foglalkozik a kryptozoológia és mi köze e tudománynak Szent Kolumbához? Mivel írta be a nevét Eric Moussambani Malonga az olimpiák történetébe? Mi történt Muhammad Alival Kovács(Koko) István 17. születésnapján? Melyik volt előbb elektromos meghajtású autó, vagy időjárás térkép a televízióban? Miért nem fogadta el a nemesi címet Ferenc Józseftől Adam Clark, a Lánchíd építője?

Zenei és hangbejátszásaink során felelevenítjük, az igazi zenei humort, kiderül, hogy milyen a Holló Színház, amikor „elemében van” és kellemes nyári zenék társaságában, jól megfér zenei étlapunkon az „iminimi,szeminimi”,az „umbala umba”, az árgyélus kismadár és a korona rumba is.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

( A 2020.08.17-i adás ismétlése )

2021-08-09 17 óra
2021-08-09 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék.

Ki a legfiatalabb korban Nobel-díjat kiérdemelt orvos és miért kapta az elismerést?
Mikor van a Balatoni Halak Napja?
Mióta fogyaszthatnak Európában burgonyát?
Vajon hány éve jött létre három kanton szövetségéből Svájc?
Mivel járult hozzá az Apollo-15 Hold utazásához egy magyar gépészmérnök?
Miért nem volt felhőtlen Nyikita Szergejevics Hruscsov elnök öröme, amikor Mao Ce-tung elnökkel folytatott pekingi tárgyalásainak egy részét,-ha nehezen is, de sikerült "megúsznia"?

Zenei- és hangbejátszásaink sorában megszólal Shania Twain, George Harrison, a Pink Floyd és a Queen, csakúgy, mint Koncz Zsuzsa, Antal Imre, Gregor József, Kovács Kriszta, Galla Miklós és a Ladánybene27

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, akár sétálva önként viselt maszkkal, akár legálisan fedetlen arccal szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online..

( A 2021.07.26-i adás ismltlése )

2021-08-02 17 óra
2021-08-02 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ki volt az olimpiák történetének első színesbőrű afrikai aranyérmese? Ki és mikor szabadalmaztatta a stencilgépet? Hol született a múlt század neves szabaduló-művésze Houdini? Milyen néven vált híressé a New-York-i Frank Sinatra művészeti középiskola alapítója, a  most 95.születésnapját ünneplő Anthony Dominick Benedetto? Mely ország(ok) himnuszának szerzője Rabindranath Tagore?  

Zenei- és hangbejátszásaink sorában megszólal Louis Armstrong, Lady Gaga, a Kelly Family és a Beatles, csakúgy, mint Kazal László, Balázs Klári, Keresztes Ildikó,  a Magashegyi Undergound és a Napoleon Boulevard.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-07-26 17 óra
2021-07-26 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ki a legfiatalabb korban Nobel-díjat kiérdemelt orvos és miért kapta az elismerést?  Mikor van a Balatoni Halak Napja? Mióta fogyaszthatnak Európában burgonyát? Vajon hány éve jött létre három kanton szövetségéből Svájc? Mivel járult hozzá az Apollo-15 Hold utazásához egy magyar gépészmérnök? Miért nem volt felhőtlen Nyikita Szergejevics Hruscsov elnök öröme, amikor Mao Ce-tung elnökkel folytatott pekingi tárgyalásainak egy részét,-ha nehezen is, de  sikerült "megúsznia"?

Zenei- és hangbejátszásaink sorában megszólal Shania Twain, George Harrison, a Pink Floyd és a Queen, csakúgy, mint Koncz Zsuzsa, Antal Imre, Gregor József, Kovács Kriszta, Galla Miklós és a Ladánybene27

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, akár sétálva önként viselt maszkkal, akár legálisan fedetlen arccal szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online..

2021-07-19 17 óra
2021-07-19 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mire szánta el magát éppen 130 esztendeje a sziú indián törzsfőnök Ülő Bika? Milyen jelentős változás következett be a villamos közlekedésbe nyolcvan esztendővel ezelőtt Budapesten? Miért került karanténba az első sikeres Holdra szállás személyzete? Melyik országban kellett a fényért és a levegőért adót fizetni a 19.század közepéig?

 Zenei- és hangbejátszásaink sorában megszólal Jennifer Lopez, Robin Williams, a Bee Gees és az Eruption csakúgy, mint Somló Tamás, Ruttkai Éva, a Bikini és a Fonográf.

 Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, akár sétálva önként viselt maszkkal, akár legálisan fedetlen arccal szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-07-12 17 óra
2021-07-12 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor és miért rendezték a Diszkó-lemez Rongálások Éjszakáját? Miért tiltották be a csókot Angliában?  Miért változtatott nevet a Brit Uralkodóház az első világháború idején? Mi lett a sorsa a Titanic utasait mentő Carpathia óceánjárónak? Miként kérte be II. Miklós cár az utolsó Romanov uralkodó a halászok adóját.

Zenei- és hangbejátszásaink sorában megszólal Sting, Christina Aguilera, Madonna és a Boney M csakúgy, mint Tolnay Kári, Sass Sylvia, Hernádi Judit és az Omega.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, akár sétálva önként viselt maszkkal, akár legálisan fedetlen arccal szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-07-05 17 óra
2021-07-05 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miért és főként hol keresik fel évről évre a bajnokok temetőjét? Melyik az a hangszer, amelynek használatát három magyarországi stadionban is betiltották? Hány éves a bikini? Mikor ünnepeljük a csók- és mikor a csoki világnapját?

Zenei- és hangbejátszásaink jó része is az „édes élethez” a csókhoz és a csokoládéhoz köthető. S túl ezen megszólal a már üstökösként is feltűnő Bill Haley, Frank Sinatra, Johnny Depp csakúgy, mint Fábián Juli, Dunai Tamás és Schubert Éva. Majdnem elfelejtettem, lesz Bikini és Belga csoki is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, telefonjukon menet közben, akár sétálva önként viselt maszkkal, vagy legálisan fedetlen arccal szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-06-28 17 óra
2021-06-28 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Hol vezettek be a világon először segélyhívó telefonszámot? Mikor fizethettek utoljára saját nemzeti valutákkal az Európai Pénzügyi Unió tagországai? Melyik évben jelent meg az első tv hálózatra készült reklám? Szerencsés napja volt-e minden amerikai elnöknek július 4-e, a Függetlenség Napja?

Zenei- és hangbejátszásaink sorában vészjelzéseink nyomán rögvest jelentkezik az ABBA. Enya jóvoltából, nem csak „víz-hangokat”, de visszhangokat is hallunk az esőben. Akik Jim Morrisont és a Doors együttest szeretnék hallani, „nyitott kapukat döngetnek". Donald Kacsa nem a meglepetéstől hápog, amikor a neves bohóc azt mondja: Van mááásik! Pedig elég meglepő, hogy az olaszok „Bohóc” nevet viselő ikonikus kapusa dalra fakad. És ez csak az előzetes.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, akár egy presszóban kávézva, immáron maszk nélkül szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-06-21 17 óra
2021-06-21 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Honnan terjedt el és mióta ünneplik hazánkban az Apák Napját? Milyen élelmiszernek volt eredetileg a védjegye a SPAM? Hol tört ki a középkori Európában „táncjárvány”? Egy évforduló kapcsán ejtünk majd szót a labdarúgásról és persze rengeteget muzsikálunk.

Hogy is tehetnénk másképp, ha egyszer éppen a Zene Ünnepére esik ez a hétfői műsor. Egymást követik az érdekes duettek, a szokatlan hangszerek, lesz, aki azt állítja, hogy „Csak a zene kell” és amíg nem mondunk köszönetet az életünkben olyan fontos zenéért, ígérem nem is hagyjuk ABBA.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, akár egy presszóban kávézva, immáron maszk nélkül szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-06-14 17 óra
2021-06-14 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Melyik a világ legrégebbi nemzeti zászlója? Mikor nyugdíjazták a franciák történelmi kivégző-eszközüket a guillotine-t? Ki volt a polaroid fényképezés egyik leghíresebb művelője?

Milyen áron cserélt gazdát egy különleges Shakespeare kiadvány, az összesen 750 példányban létező First Folio, a Christie’s aukciós ház tavalyi árverésén?

Bejátszásaink sorában- többek között - helyet kap Boy George, Demis Roussos, Ella Fitzgerald és a Mungo Jerry, csakúgy, mint Szolnoki Péter, Darvas Iván, Eszményi Viktória és a Kispál és a Borz.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, akár egy presszóban kávézva, immáron maszk nélkül szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online

2021-06-07 17 óra
2021-06-07 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenékkel az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miért épült híd az arizonai sivatagba? Mikor van az Óceánok világnapja? Milyen márkájú volt az autózás történetében elsőként ellopott automobil? Mi volt az első moszkvai szépségverseny fődíja? Miért adtak fel gyerekeket postai csomagként az Egyesült Államokban? Miként menekült meg 1912 tavaszán Edith Rosenbaum és hogyan segített többeknek kabala malaca, amit édesanyjától kapott?

Bejátszásaink sorában- többek között - helyet kap Bonnie Tyler, Bob Dylan, Tom Jones, Stevie Wonder, Natalie Portman, csakúgy, mint Márkus László, Schütz Ila, Cseh Tamás és a Magna Cum Laude.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, akár egy presszóban kávézva, immáron maszk nélkül szabadon, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-05-31 17 óra
2021-05-31 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor van a Nemdohányzók Világnapja? Meddig vezethettek autót vezetői vizsga nélkül az angolok? Melyik görög szigetet foglalták el a németek éppen nyolcvan esztendeje? Hol szenvedte el a magyar labdarúgó válogatott talán legmegalázóbb vereségét? Hol született a Tarzanként is népszerűvé lett amerikai úszó, Johnny Weissmüller? Vajon hány év a korkülönbség Rafael Nadal és Björn Borg között?

Bejátszásaink sorában - többek között - helyet kap a Rolling Stones, a Queen, Marilyn Monroe, csakúgy, mint Sinkovits Imre, Demjén Ferenc és a Neoton.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, akár egy presszóban kávézva, esetleg maszk nélkül a szabadban, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-05-24 17 óra
2021-05-24 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi volt Samuel Morse eredeti foglalkozása? Mikor tartották és ki nyerte az I. Eurovíziós Dalfesztivált? Mi miatt maradt el egyetlen alkalommal a 2500 epizódot megért Szabó család adása? Miért halasztották el többször is a Westminster Bridge megépítését? Mit és mikor helyeztek el a „Civilizáció Kriptájába”?

Bejátszásaink és zenéink sorában megszólal – többek között – John Fogerty, Adele, a Roxette, csakúgy, mint Dajka Margit, Gálvölgyi János és Presser Gábor.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, akár egy presszóban kávézva, esetleg maszk nélkül a szabadban, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-05-17 17 óra
2021-05-17 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Műsorunkban – többek között lesz szó összegyűlt koronás főkről, egy levitézlett miniszterelnökről, egy elnöki mackóról, egy furcsa régészeti leletről, tévesen jósolt világvégéről és egy elmaradt atomháborúról.

Bejátszásaink sorában hallhatjuk Enyát, Elvist, Chert, Haumann Pétert, Lehoczky Zsuzsát, de dalra fakad egy frissen díjazott költő is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, akár egy presszóban kávézva vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-05-10 17 óra
2021-05-10 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mit gondolnak, honnan ered a vakcina szó? Hallhatnak majd az első vakcináról, az első ápolónőről és az Ápolók Nemzetközi Napjáról. Lesz szó egy királynéról, aki sohasem látta a birodalmat, ahol férje volt a király. Megemlékezünk az első Oscar-díjról. Szó esik majd egy merénylőről, aki II. János Pál pápára támadott és egy pápáról a történelmi időkből, aki viselkedésével merényletet követett el maga a Szentszék ellen.

Zenéink sorában hallhatjuk Bonót és Pavarottit együtt, énekel Katherine Hepburn, de Cseh Tamás, Szalay Kriszta és a Margaret Island is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-05-03 17 óra
2021-05-03 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Műsorunkban lesz szó a felelős állattartás napjáról és néhány felelőtlen mesebeli állatról. Beszélünk majd több alagútról is, a jó hír, hogy mindegyiknek látszik a vége. Szó esik egy öngyilkos-jelöltet akaratlanul is mentő divat öltözékről és a Földünk mentéséért szót emelő idős természettudósról.

Zenéink sorában nem kap szerepet a három testőr, de énekel majd három testvér, lesz Csodálatos világ és az is kiderül, hogy milyen az abszolút Hegedűs a háztetőn.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-04-26 17 óra
2021-04-26 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Műsorunkban lesz szó a 35 éve történt csernobili katasztrófáról, beszélünk majd vakvezető kutyákról, egy ráérős természeténél fogva elhíresült szolgabíróról, történelmi karanténról és futball-átokról.

Muzsikáink között akad majd egy kis Villa Negra, egy jobb sorsra érdemes vadászkutya, egy valójában csak felnőttként befutott, de három és fél évesen a rádiókabaré színpadán feltűnt „gyereksztár”, dalba foglalt amerikai elnök-történelem, egy kis triccs-traccs Straussban elbeszélve, valamint egy születésnapos színész, aki azt énekli „ő”, és higgyenek nekem, ez sokkal jobb, mint amikor sokszor egymás után én szoktam mondani ugyanezt prózában.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, vagy éppen egy teraszon ülve maszk nélkül bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-04-19 17 óra
2021-04-19 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Műsorunkban lesz szó ünnepelt koronás főről és lemondott elnökről, megkérdőjelezett író fejedelemről, születésnapról és újjászületésnapról: Fény derül arra is, hogy miért került a figyelem középpontjába már hatesztendős korában az Egyesült Államok későbbi prágai nagykövete.

Muzsikáink között akad majd zöld fű, fehér galamb, elszálló kismadár, s ebben nincs semmi meglepő, hiszen a héten ünnepeljük a Föld Napját.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig a Rádió Bézs alkalmazásain, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-04-12 17 óra
2021-04-12 18 óra
Érdekes és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és zenével – az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mai műsorunkban lesznek többek között boszorkányok, bokszolók, banditák. Zenéink sorában Biscaya, Barcelona és Beatles. De ígérek néhány olyan érdekességet is ami nem B-betűvel kezdődik. Milyen különös bejelentéssel élt a BBC hírolvasó bemondója 1930. április 18-án este? Melyik Leonardo egyetlen festménye, amelyet valószínűleg nem megrendelésre festett,és haláláig nem vált meg tőle? Fény derül arra is, hogy vajon ki találta fel és szabadalmaztatta a macskaszemet.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy archívumunkból egy kattintással, amikor kedvük tartja és idejük engedi.

2021-04-05 17 óra
2021-04-05 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Milyen szálloda nem épült a kaszinóvárosban Las Vegasban? Melyik ismert üzletember dolgozott az akkoriban verhetetlen ökölvívó Mike Tyson tanácsadójaként? Tudjuk, hogy milyen az eladósorban lévő leány, de milyen az eladósorban lévő feleség? Hol született Pulitzer József? Tudják-e kedves hallgatóim, hogy olykor milyen sokat számit egy ékezet? Ki találta fel a biztosítótűt és mennyi pénzt keresett vele?

Ami zenéinket és bejátszásainkat illeti szeszélyesek és változatosak, mint maga az április. Lesz, aki énekelni és zenélni szokott, de most inkább mesél, s olyan is, akihez közelebb állt a próza, most mégis énekel. A zenékből az is kiderül, hogy mi köze a tejhiánynak a bolond reményhez. S megígérem, hogy mielőtt szót kapnának a svéd zene állócsillagai, egészen biztosan nem hagyom abba.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől-hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-03-29 17 óra
2021-03-29 18 óra
Ezúttal olyan változatos, sőt változékony zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időt ígér, a mindig szeszélyes április- Megtudjuk azt is, hogy klasszikusnak számító modern muzsikák kedvelőit miként oltotta be, vagy inkább hogyan fertőzte meg ez a szorongató járvány. S ahogy az esős-napos borús-bárányfelhős áprilisban illik, a végén minden kiderül… vagy inkább a végén mindenki derül?

Persze vannak kérdéseink is: Miért hívják Celinnek a kiváló énekesnőt Diont? Mi volt a jelentősége annak, hogy kérésünkre kötöttek-e sárga szalagot a tölgyfára? Mikor és főként miért ünnepeljük a patkányok nemzetközi világnapját? Miként vonultak stúdióba muzsikusok, hogy tavaly tavasszal újra elkészítsék a We are the World című dalt?

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. …

2021-03-22 17 óra
2021-03-22 18 óra
Mi köze a fémvégű modern cipőfűző szabadalmának Kennedyhez? Melyik Nobel-díjas író volt országában elnökjelölt? Miért állt meg több mint egy napra a Niagara vízesés? Mikor kezdték el hivatalosan forgalmazni Oroszországban a Beatles lemezeit? Milyen értéket képviselt a világ legnagyobb borravalója? Ki az a hollywood-i filmsztár, aki katona korában a közlegénytől az ezredesi rangig vitte?

Ezúttal is változatos zenéket, hang bejátszásokat kötöttünk CSOKORBA. Akad köztük majd tavaszi orgona, szaxofonos és zongorista, ében és elefántcsont, teknőc és száguldás, Porsche, szerelem. És akkor a színes tintákról még nem is beszéltünk.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.03.25-i adás ismétlése )

2021-03-15 17 óra
2021-03-15 18 óra
Március 20-án van a boldogság világnapja, amelyet az ENSZ hívott életre még 2012 nyarán. Bhutánból származik a világnap ötlete. Ez az egyetlen ország, amely a „ nemzeti összboldogságot” (gross national happiness) méri. Az archaikus himalájai királyságnak 760 ezer lakosa van, az orvosok száma mindössze 337. Délen majdnem 700 kilométeres, jócskán átjárható határa van Indiával, az egy főre eső GDP , egyötöde a magyarországinak.

Minden amellett szól, hogy az országot maga alá gyűrje a járvány. A valóság azonban más. 2021. január 7-én olyasmi történt Bhutánban, ami sem azelőtt, sem azóta: belehalt egy ember a koronavírus szövődményeibe. Az illető mindössze 34 éves volt, és férfi, súlyos máj- és vesebetegségben is szenvedett. Ő volt Bhutánban a járvány első és mindmáig egyetlen áldozata.

Nem tudom, hogy idén amikor a vírussal és a gazdasággal is bajlódik a világ nagyobbik fele, van-e és mekkora okunk a boldogság világnapját ünnepelni. Tudom, hogy a dolog egy kicsit bután hangzik, de talán inkább majd jövőre. Addig is vigyázzanak és oltakozzanak kedves hallgatóim, és ha van kedvük egy kétórányi örömhöz, tartsanak velem! Jó szórakozást!

A különös évfordulókat felelevenítő megszólalások között ezúttal is változatos zenei élményt kínálunk. Hallhatjuk Bobby Solót, Luis Fonsit, az Emerson Lake & Palmerst és Enrico Carusot éppúgy, mint Koós Jánost, Pécsi Sándort, az Illés együttest vagy Székely Mihályt.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Hétfő délután öttől hétig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.03.18-i adás ismétlése )

2021-03-08 17 óra
2021-03-08 18 óra
Érdekes, hogy egy-egy szó üzenete milyen nagyot változhat az évtizedek során. 60 esztendeje márciusban röviddel Gagarin űrutazása előtt az volt a hírek fókuszában, hogy egy Csernuska névre hallgató kutyus egy tengeri malac és egy béka társaságában a Szputnyik 9 fedélzetén sikerrel visszatért a Földre. Ma, ha azt mondom Szputnyik, a kedves hallgatók többségének inkább egy oltópont és a vakcina jut eszébe. Egy dolog azonban a kettőben közös, a Szputnyik jelentése útitárs.

Legyenek, hát társaim ebben a két órában Tartsanak velem, jó szórakozást!

A műsorból, amely a tavaly március 9-i adás ismétlése, az is kiderül, hogy vajon elérte-e már a nyugdíjkorhatárt az első Barbie baba? Hova járt egyetemre és milyen foglalkozást célzott meg a később inkább hírhedt, mintsem híres Osama-bin Laden? „Kölcsön panda visszajár!”. Mi lehet az értelme egy ebben a formában nem létező közmondásnak. Hogyan találta fel egy 15 esztendős fiúcska a téli fülvédőt, hogy aztán később szabadalmaztassa is azt?

Ezúttal is változatos zenei élményt kötöttünk CSOKORBA. Megszólalnak a csend hangjai, a rabszolgák kórusa, hallhatjuk egyszerre egy színpadon Paul McCartneyt, Elton Johnt és Stinget, egy másikon pedig Zoránt, Kátyát és Fegyát. Elidőzhetünk az otthon zöld füvén, de ha éppen útra kelni szottyan kedvünk, irány Kokomo!

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online-

( A 2020.03.09-i és a 2020.03.16-i adás ismétlése )

2021-03-01 17 óra
2021-03-01 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ki volt a II. világháború legismertebb autószerelője? Miért figyeltek fel szinte világszerte arra, hogy egy amerikai őrmester állomáshelyén német gyerekdalt énekelt? Muhammad Ali és Joe Frazier legendás világbajnoki mérkőzésén, amelyről a Meztelenek és Holtak szerzője a Pulitzer díjas író, Norman Mailer tudósította a Life magazint, miért fényképezték sokan a vele dolgozó fotóst? Menyit fizetett az első magyar lottó ötös 1957-ben?, Fény derül arra is, hogy mikor van a „Happy Birthday” születésnapja.

A zenei és hangbejátszások sorában ezúttal a Nőnap közeledtével gondoltunk néhány Madonnára, Glóriára, lesz Habanera és Romantika, Michael Boltontól pedig azt is meghallgathatjuk, hogy milyen az, amikor egy férfi igazán szeret egy nőt.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2020.03.02-i adás ismétlése )

2021-02-22 17 óra
2021-02-22 18 óra
Ismétlő műsoraimat is mindig előzetesen visszahallgatom mielőtt adásba kerülnek. Ezúttal a tavaly február 24-i adást hallhatják majd. Az még nem is jelentene gondot, hogy, mindazokat akiknek a születésnapját köszöntöm, fiatalítom egy esztendővel. Ráadásul nem elég, hogy arról beszélek, hogy szökőév van. Még azt is állítom, hogy a szökőéveket a sportkedvelők többek között arról ismerik meg bizonyossággal, hogy ezekben az években kerül sor a labdarúgó Európa bajnokságra, valamint az olimpiára. Bár az év elején hallottunk a más országokban terjedő és pusztító vírusról valamiért még próbáltuk azt hinni, hogy ez számunkra csak a hírekben van. Még hogy 2020 szökőév? Ilyen ólomlábakon vánszorgó esztendőre korábbi életünkből egyáltalán nem emlékszem.

Sajnos még mindig van miért szökni. Egyelőre többségünk még csak olthatatlan vágyat érez a régi szabad életünk iránt. A tavalyi műsor előzetesében, mintha csak megéreztem volna, azt mondom,: Szökjünk együtt egy fordulóra! A helyben járást már az iskolai tornaóráink óta ismerjük. De tudják, hogy milyen a helyben szökés? Próbáljuk ki, szökjünk együtt, tartsanak velem.

A zenei és hangbejátszások sorában énekelnek majd közösen olyanok is, akik amúgy nem sűrűn szoktak. Hallhatjuk George Harrisont együtt Paul Simonnal, két Iglesiast apát és fiát, egy koncerten, egykori legendás házaspárt a hatvanas évekből Domján Editet és Kaló Flóriánt, sőt 1970-ből Kazal Lászlót is egy kis alkalmi kórussal, amelynek olyan jeles tagjai is voltak, mint a boksz legenda Papp Laci, vagy a kiváló nyelvész Lőrincze Lajos…

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2020.02.24-i adás ismétlése )

2021-02-15 17 óra
2021-02-15 18 óra
Kedves Hallgatóim. A múlt heti kalandos kirándulásom és élő műsorom után, ezúttal ismét csak felvételről szólok Önökhöz. 2020. február 17-én elhangzott műsort hallhatják. Aminek érdekessége, hogy éppen századik alkalommal hallhatták bevezetésként a Szabad egy fordulóra jellegzetes szignálját, benne Leonard Cohen muzsikájával, amelynek eredeti címe Take this Waltz, azaz Fogadd el ezt a keringőt. Magyarul, Zorán más szöveggel Volt egy tánc címmel énekelte.. Nos akár így, akár úgy a tánc világában a szabad is meg a fordulás is benne van.

Múlt héten gyakorlatilag a műsor harmadik születésnapját. ünnepelhettük. Tavaly február közepén még nem is igazán sejtettük, hogy milyen bezártságot, maszkot, fertőtlenítőt, vészhelyzetet és aggodalmat hoz az előttünk álló már majdnem több mint egy esztendő. Nem foglalkoztunk azzal, hogy mi a távolságtartás, Inkább mi tartottunk a távolságtól. Korábban volt, hogy adakoztunk, volt, hogy tiltakoztunk és a mostaninál sokkal többet barátkoztunk. Miután megismerkedtünk a pandémiával, a filozófus Descartes, ha élne és rádiót hallgatna, - még ha nem lenne tagja az operatív törzsnek, akkor is - azt mondaná manapság „Oltakozom tehát vagyok”.A hadvezér Montecuccoli meg azt, hogy a járványhoz is nélkülözhetetlen három dolog pénz, pénz, és pénz. És ezt az esztendőt nem lehet meg nem történtté tenni.

Hol a boldogság mostanában? Megvallom, nem vagyok benne biztos. De abban igen, ha barátságos meleg szobában hallgatnak, miközben odakint alacsonyan szállnak a régi teleket idéző már-már elfeledett mínuszok, két órára visszarepülünk a mindebből még szinte mit sem sejtő tavaly februárba.. Bizonyára sokan látták Önök közül a Vissza, a jövőbe című filmet. Nos, ennek most éppen a fordítottja történik. Hátra arc! A múlt heti jelen után, most meghívom Önöket előre a múltba Tartsanak velem. Jó szórakozást.

Ezen a héten is lesz szó érdekességekről. Mérlegelhetjük, hogy vajon Casanova megérte-e a pénzét? Fény derül arra is, mennyibe került George Harrisonnak, hogy a „My Sweet Lord” című szerzeményének születésekor „öntudatlanul rácsodálkozott” egy korábbi, már ismert dalra. Szó lesz arról is, hogy mikor tartják a pipások nemzetközi napját.

A zenei és hang bejátszások étlapján ezúttal érdekes duettek is szerepelnek. Többek között Bob Dylan és Johnny Cash, Andrea Bocelli és Ed Sheeran, Bing Crosby és Grace Kelly, Cserhalmi György és Básti Juli énekelnek együtt, de a párosokhoz képest is emeljük a tétet, lesz három tenor, sőt Jackson 5 is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel Hétfőnként 17:00-tól 19:00 óráig. Ha van kedvük, kapcsoljanak ránk. akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2020.02.17-i adás ismétlése )

2021-02-08 17 óra
2021-02-08 18 óra
MOST ÉLŐBEN a Kerényi csak úgy beül a stúdióba és mondja, ami az eszébe jut. Szerelemről, házasságról, arról, hogy milyen pozitív dolgok születtek a teszteken túl az eltelt egy évben. A reményről, hogy egyszer oda jutunk, hogy elmondhatjuk: a bezártság ki van zárva. Mert erre már olthatatlan vágyat érzek. Ahogy arra is, hogy egyszer egy hangulatos kisvendéglőben, akár este 10-kor is tudjam a szomjamat oltani.

Egyetlen mondatom sem lesz távolságtartó,(már ami a hallgatók kedves füleit illeti) és ráadásul fülvédő nélkül hallgathatnak.

Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét és az eltelt év egykori eseményeinek jegyében.

El-Szabad-ultam egy fordulóra! - Ne tőlem tartsanak, hanem velem! Most hétfőn is 17:00-órától 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2021-02-01 17 óra
2021-02-01 18 óra
Február másodikán hat éves a Bézs. Ezúttal múlt februári első műsoromat ajánlom figyelmükbe. Az ismétlés oka, hogy az eltelt esztendőben nem volt könnyű ötről a hatra jutni. De Bézsnek lenni jó, különösen ha tudjuk hogy szeretett rádiónk nem csak az éveinek számát tekintve HAT.

Melyik országban foglalták törvénybe, hogy a nők nem viselhetik a nadrágot? Kit volt a múlt század hatvanas éveinek elején másodikos gimnazistaként Magyarország első „tini sztárja”? Miért nem örült a nagy operaénekes Enrico Caruso, amikor Chaplin meglátogatta öltözőjében? Hogyan került golflabda a Holdra? Miért nevezik az angol rendőröket Bobbynak?

Zenei és hangzó étlapunkon ezúttal is izgalmas fogásokat kínálunk. Énekel Bob Marley, Madonna, Jack Lemon és Juliette Greco, csakúgy, mint Karády Katalin, Mensáros László., Kern András vagy Szulák Andrea. Sőt egy jeles esemény kapcsán még dalra fakadnak a „kis úttörők” is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Minden hétfőn 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2020.02.03-i adás ismétlése )

2021-01-25 17 óra
2021-01-25 18 óra
Tavaly januári műsorom, amelyet akkoriban 27-én hétfőn sugároztunk belenyúlik a február elejébe. Ha élő adásban beszélhetnék Önökhöz, akkor elmondanám, hogy 135 éve szabadalmaztatta Benz a belsőégésű motort, 65 éve szerepelt először a televízióban Elvis Presley, 100 esztendeje született a legendás magyar harmonikás Tabányi Mihály.  Ezen a héten 30 esztendős a nálunk is járt világsztár Ed Sheeran Kern András pedig hetvenhárom.

A hagyomány szerint ilyenkor várjuk, hogy előjön-e vajon a medve, és - ha igen - megpillantja-e a saját árnyékát. Igaz, kicsit mackós alkat vagyok, a medvére még sincs ráhatásom. Viszont már nagyon szeretnék előjönni, Önökkel együtt kedves hallgatók, hogy megpillantsuk végre a maszk nélküli árnyékunkat, amitől nincs okunk tartani. Nos, ahogy ezt kérdezni szokás: Nekem drukkolnak vagy a medvének?

A tartalomból: Hol találták ki azt a játékot, amellyel az óta is jól lehet játszani és ráadásul az ország nyelvén úgy is nevezték: játssz jól! Mikor szabadalmaztatták a fagylalt tölcsérek előállítására alkalmas gépetA „Hegedűs a háztetőn”-t, szinte mindenki ismeri, de vajon volt-e gitáros a háztetőn?  Mikor történt, hogy Julius Caesarral ellentétben egy ismert magyar úgy döntött, a „kocka egyáltalán nincs elvetve”.

Zenei és hangzó étlapunkon ezúttal is izgalmas fogásokat kínálunk.  Énekel Barbra Streisand, Leonhard Cohen, Gene Kelly és Shakira, éppúgy, mint Jávor Pál, Páger Antal, Caramel vagy az éppen 71.születésnapját ünneplő Vámos Miklós. Talán a februári fordulóra tekintettel dalra fakad néhány televíziós időjós is. Ennyi előzetesen – lássuk a medvét!
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Minden hétfőn 17:00-tól 19:00 óráig,  akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2020.01.27-i adás ismétlése )

2021-01-18 17 óra
2021-01-18 18 óra
Bár megint egy tavaly januári adást hozok elő „műsorkamrámból”, de jól megnéztem a szavatosságát, 2021-ben is fogyasztható. Azért akad néhány változás és érdekesség, hiszen eltelt egy esztendő. Most január második felében 80 éves Placido Domingo, 75.. születésnapját ünnepli Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar világhírű karmestere és Várszegi Asztrik nyugalmazott főapát, akivel annak idején együtt készültünk vizsgákra, ugyanis számomra egyáltalán nem mellékesen öt évig évfolyamtársam volt az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Kívánok nekik békés boldog születésnapot, Önöknek pedig jó szórakozást.

Az adásból kiderül, hogy melyik híres költőnk NEM fejtette meg az első magyar keresztrejtvényt? Mit csináltak a kairói múzeumban dolgozó szakik Tutanhamon szakállával felelőtlenül A SAJÁT SZAKÁLLUKRA? Hol és mikor találták meg azt a japán őrmestert, akinek számára nem ért véget a második világháború? Minek az emlékére tartják az Australia Dayt, ami a súlyos természeti csapásoktól sújtott kontinensnyi ország legnagyobb ünnepe?

Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is izgalmas fogásokat kínál. Hallhatjuk Audrey Hepburnt, Telly Savalast, Demis Roussost, Placido Domingót, éppúgy, mint Ferrari Violettát, Cseh Tamást, Major Tamást, vagy Sztankay Istvánt.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Minden hétfőn 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2020.01.20-i adás ismétlése )

2021-01-11 17 óra
2021-01-11 18 óra
A jól ismert szignál után azt mondom majd, hogy január tizenharmadika hétfő és Veronika napja van, pedig valójában csak 11-ét írunk. 2020 ugyanis szökőév volt, még akkor is, ha sokunk számára nagyon lassan szökött. A műsor tavalyi készítése óta egy emlékezetes évvel tapasztaltabbak lettünk. Így ezen a 2021-es héten éppen 100 esztendeje született Csákányi László, most 75 éves Kabir Bedi, a maláji tigris és Nagy Feró, a babos kendős nagypapa. Tízesztendősek voltak, amikor Little Richard először énekelte a Tutti Fruttit.

Mi veszélyeztette a XIX. század végén a biliárdgolyó bizniszt? Miért fosztották meg Jim Thorpe-ot olimpiai aranyérmeitől, amelyeket csak 30 évvel halála után posztumusz adtak vissza? Milyen hétköznapnak számító cselekedetet tiltott be alkotmány módosítással százegy esztendeje az Egyesült Államok törvényhozása? Melyik ismert magyar labdarúgóval egyidős napra pontosan Kevin Costner? Zenei és hangzó étlapunk is változatos fogásokat kínál. Hallhatnak szép külhoni és hazai duetteket, csakúgy, mint panaszkodó Tiborcot, hazalátogató Kojak felügyelőt, de még az sem kizárt, hogy Umbala Umba…

Néhány évtizede a Frutti maga volt a zacskóba zárt függőség: elég volt csak rá gondolni, és a nyálelválasztásom máris beindult. Akik emlékeznek a Frutti cukorkára, tudják, hogy mindenki talált a zacskóban több olyan ízűt, ami a kedvére való. Bízom benne, hogy ez a műsor is ilyen. Szórakozzanak olyan jól, mint amilyen szeretettel készítettem.

( A 2020.01.13-i adás ismétlése )

2021-01-04 17 óra
2021-01-04 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ezúttal 2020. január 6-án készült adás ismétlését hallják. Tavaly januárra még akár szívesen is emlékezhetünk, de abban egészen biztosak lehetnek kedves hallgatóim, hogy magát a 2020-as évet semmiképpen sem szeretném megismételni.

Hol szabadalmaztatták az első írógépet? Mikor és hova adták kölcsön a franciák a Mona Lisát? Melyik atlétáról nevezte el egy légitársaság első DC-8-as repülőgépét? Milyen különös helyen rendezték az első lottóhúzást Angliában?

Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is változatos fogásokat kínál. mint Domenico Modugno, , Rod Stewart , Britney Spears, és Michael Bublé csakúgy, mint Mécs Károly, Latinovits Zoltán, de szót kap Bodrogi Gyula és dr. Bőzsöny Ferenc is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem,! Minden hétfőn délután 17:00-tól 19:00-ig akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2020.01.06-i adás ismétlése )

2020-12-28 17 óra
2020-12-28 18 óra
Az idei szilveszter a naptár szerint is csütörtököt mondott. Nem lesznek tömeges bulik, éjfélkor durranó petárdák, rikoltozó trombiták.

Kutya egy esztendőt zárunk, ahol a kutyák örülnek a kevesebb durranásnak, nekünk viszont este nyolcra haza kell érnünk, hogy együtt ünnepeljük az éjfélt. A 2019-es szilveszter heti műsoromat kínálom a kedves hallgatóknak, az ebben foglalt történetek, vidám jelenetek és zenék akár most, akár később fogyasztják jó feszültség oldónak bizonyulhatnak egy nem igazán kellemesre sikeredett esztendő végén. Engedjék át magukat a hatásnak, s ha azt akarják, hogy minél többünknek kellemesen hasson, akkor kérdezzék meg barátjukat, háziorvosukat, vagy gyógyszerészüket, hogy ráérnek-e ezen a délutánon. Vagy ha (jó)kedv deficitjük van, akkor bármikor egy klikkel az archívumból online.

Nem részletezem most az adás „összetételét” . Érjék be azzal, hogy fogyasztását a „Nemzetközi Jobbközérzetügyi Igazgatóság” már hivatalosan engedélyezte.

Én pedig nem csak kívánok Önöknek boldog új évet, mert kívánni az csak egy esetleges dolog.

Galla Miklóssal szólva inkább Boldog Új Évet KÉREK! ÖNÖKNEK, NEKTEK IS KEDVES HALLGATÓK ÉS KOLLÉGÁK!

Nem kell januártól új életet kezdeni, csak ha lehet, folytassuk némi tanulsággal ,még sokkal jobban, egészségben, örömökben, sikerekben gazdagabban a RÉGIT.

( A 2019.12.30-i adás ismétlése )

2020-12-21 17 óra
2020-12-21 18 óra
Az idei ünnep nem olyan lesz, mint a tavalyi, vagy bármelyik Karácsonyunk. Talán halkabb, és bizonytalanabb lesz. Már megáll a levegőben a kézfogás és kérdés, hogy miként tudja helyettesíteni a közvetlen ölelést az online szeretet. Mi „Bézsek” a békés, egészséges hétköznapokban is online érkezünk, mégis közvetlenül a számunkra legfontosabbakhoz – a hallgatókhoz. Tavalyi ünnepi műsoromat ajánlom figyelmükbe és kívánom, hogy kinek-kinek egészségben szeretetben és békességben teljen az ünnep.

Hol és milyen hangszeren hangzott el első alkalommal a Csendes éj? Bár tudjuk, hogy Gáspár, Menyhért és Boldizsár sem érkezett üres kézzel, de mikortól vált rendszeressé a karácsonyi ajándékozás szokása? Hánykor kezdődött a Vatikánban tizenegy esztendővel ezelőtt az éjféli mise? Hol és miért tiltották be a Karácsony ünneplését és milyen büntetést kellett fizetni, ha valaki mégis…

Most amikor nem szabad másképp utazni, egy veszélytelen zenei utazásra hívom Önöket, az ünnepkör kapcsán. Zenei- és hangzó étlapunkon többek között helyet kap Mahalia Jackson, a Három Tenor, Mariah Carey és a Beatles csakúgy, mint Gryllus Vilmos, Kulka János, vagy a Dolly Roll. De lesz Diótörő, spanyol karácsony, afrikai gyermekkórus, sőt még Jingle Bell, azaz Száncsengő is JAPÁNUL…

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, maszkban vagy otthon a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.12.23-i adás ismétlése )

2020-12-14 17 óra
2020-12-14 18 óra
Érdekes tények, történetek, évfordulók hallhatnak a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, s ez akkor is igaz, ha az idei december sohasem gondolt mértékben különbözik a tavalyitól. A múlt esztendő december 16-i műsorának ismétlését hallják, de azért itt az előzetesem végén találnak majd néhány idei, 2020-as kerek évfordulót is.

Mi köze az Eiffel toronynak a New York-i Szabadság szoborhoz? És a kalap divatnak a szarvasokhoz? Mikor és hol vetették ki az agglegényadót? Hány városban ment férjhez öt év leforgása alatt, az amerikai Theresa Vaughan? Miért kért és kapott találkozót éppen fél évszázada Elvis Presley Nixon elnöktől a Fehér Házban?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb ízelítőt. A zenei és hangzó étlapon többek között helyet kap a 105 éve született Edith Piaf, Robin Gibb, a negyvenedik születésnapját most ünneplő Christina Aguilera és a Gangnam Style, csakúgy, mint Fábián Juli, Koltai Róbert, és az R-GO.

És íme, néhány 2020-as évforduló: Ezekben a decemberi napokban 250 esztendeje született Bonnban Ludwig van Beethoven, 125 évvel ezelőtt a világon ötödikként megalakult a Magyar Olimpiai Bizottság, 85 esztendős lenne a kiváló gyermekpszichológus Ranschburg Jenő. Hetven éve, 22 esztendős korában vonult vissza a filmezés világából a népszerű gyereksztár Shirley Temple. Végül egy különös felhívás: 120 évvel ez előtt, 1900. december 17-én százezer frank díjat tűztek ki Franciaországban annak, aki elsőként tud földön kívüliekkel kommunikálni. (a felhívás azonban kizárta a marslakókat, mert úgy vélték, hogy a „közelség miatt” ez túl könnyű feladat lenne.)

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.12.16-i adás ismétlése )

2020-12-07 17 óra
2020-12-07 18 óra
Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében. Ezúttal a múlt esztendő december kilencediki műsorának ismétlését hallják, de azért itt, az előzetesem végén találnak majd néhány idei 2020-as kerek évfordulót is.

Miként lehetett Gabriella monacói hercegnő mindössze két percre trónörökös? Hogyan kapta az Esőember címet Dustin Hoffman és Tom Cruise Oscar-díjas filmje? A műsorból az is kiderül, hogy vajon mikor szabadalmaztatták az első utcai takarítógépet és miért ettek az emberek éppen fokhagymás kenyeret lefekvés előtt Luca napján.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb ízelítőt. A zenei és hangzó étlapon többek között helyet kap Gianni Morandi, Brenda Lee, Judi Dench és Shakin’ Stevens, éppúgy, mint Schütz Ila, Kulka János Bödőcs Tibor és a Belga.

Az idei évfordulók közül néhány: december 9-én harminc esztendeje, hogy Lech Walęsa megnyerte az első közvetlen elnökválasztást Lengyelországban, öt éve, hogy a menekültválság kezeléséért Merkel kancellárt választotta az Év Emberének a Time Magazine. December 10-én 105 éve, hogy elkészült a tízmilliomodik Ford-T autó. December 11-én 155 éve avatták fel Pesten a Magyar Tudományos Akadémia épületét. 1965. december 12-én, történetesen éppen Frank Sinatra ötvenedik születésnapján játszotta a Beatles utolsó koncertjét Nagy-Britanniában.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.12.09-i adás ismétlése )

2020-11-30 17 óra
2020-11-30 18 óra
Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében. A múlt esztendő december 2-i műsorának ismétlését hallják, de azért itt az előzetesem végén találnak majd néhány idei 2020-as kerek évfordulót is.

Milyen műtéten esett át december 2-án Ringo Starr? Mikor hajtották végre az első szívátültetést? Mióta ünneplik a rabszolgaság megszüntetésének világnapját? Kik fizetnek elő évről évre a „Nagymamára”? Milyen szerepet utasított vissza John Lennon éppen ötven esztendeje? Ki énekelt két nyelven is 1988-ban Gorbacsovról? Hol és mikor rendezték a legkülönlegesebb pizza partit? Mit talált fel 15 évesen Chester Greenwood ?

Zenei és hangzó étlapunkon helyet kap Bob Marley, Little Richard vagy José Cura éppúgy, mint Karády Katalin, Szabó Gyula, Nagy Bandó András, és a Republic.

Az idei évfordulók közül néhány : 110 esztendeje mutatkoztak be először neonfények, az autószalonon Párizsban . Ugyancsak 110 esztendeje született Karády Katalin. 90 esztendeje adták át a Hajós Alfréd tervei alapján készült Nemzeti Sportuszodát. A héten ünnepli hatvanadik születésnapját Herendi Gábor filmrendező,55 esztendős lesz a sokszoros műkorcsolya bajnoknő Katarina Witt, 35. születésnapján köszönthetjük Cseh Lászlót. S végül egy tragikus évforduló, december 8-án negyven esztendeje ölték meg manhattani otthona előtt John Lennont.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.12.02-i adás ismétlése )

2020-11-23 17 óra
2020-11-23 18 óra
Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében. A múlt esztendő november 25-i műsorának ismétlését hallják, de azért itt az előzetesem végén találnak majd néhány idei kerek évfordulót is.

Ki a modern légkondicionálás atyja? Miért a tököli repülőtéren fogadta Kádár János Leonyid Brezsnyevet? Mennyi idő alatt és hogyan kerül 8 szamár a börtönből 32 szabadlábra? Hol, és kinek a társaságában adta John Lennon utolsó koncertjét? Ki és mikor hozott törvényt a német sör tisztaságáról? Vajon hol és hány esztendeje törölték el először a halálbüntetést? S ha még arra is kíváncsiak, hogy mennyi ideig volt látható a világ legtartósabb szivárványa, ne mulasszák el műsorunkat.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok. A zenei és hangzó étlapon a sokszínűség jegyében – többek között - helyet kap Frank Sinatra, Tina Turner, Jimi Hendrix, és Gigli éppúgy, mint Latinovits Zoltán, az LGT, a héten 35. születésnapját ünneplő Rúzsa Magdi és a nála csaknem kétszer annyi idős Fonográf.

A héten kétszáz esztendeje november 28-án született a német filozófus Engels, pontosan másfél évszázaddal ezelőtt Angliában bevezették a tankötelezettséget. 135 éve, jött a világra a híres magyar gyermekgyógyász Heim Pál, és Ladislaus Weinek, az Osztrák-Magyar Monarchia fotográfusa elsőként lefényképezett egy meteort, 30 esztendeje, hogy Gorbacsov felszólította az iraki vezetést, hogy vonuljanak ki Kuvaitból.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.11.25-i adás ismétlése )

2020-11-16 17 óra
2020-11-16 18 óra
Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében. A múlt esztendő november 18-i műsorának ismétlését hallják, de azért itt az előzetesem végén találnak majd néhány idei kerek évfordulót is.

Mit gondolnak, mennyiért kelt el több mint két évtizeddel ezelőtt egy nemzetközi aukción Vincent van Gogh „A művész szakáll nélkül” című képe? Ha már itt tartunk, vajon ki volt mintegy három évszázaddal ezelőtt elhunyt Fekete Szakáll? Mikor és mióta tartják a Nemzetközi Férfi Napot? Kit és miért neveztek a Wall Street boszorkányának? Mennyien vásárolták meg két hét alatt a Pink Floyd híres dalát, az Another Brick in the Wall-t?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok. A zenei és hangzó étlapon a sokszínűség jegyében – többek között - helyet kap Bruno Mars, Amanda Lear és a Queen éppúgy, mint a következő hétfőn 85 esztendősTörőcsik Mari, vagy az ugyancsak születésnapos Alföldi Róbert. A már sötétbe hajló délután fényéhez hozzájárul még egy volt amerikai elnök is, Richard Nixon zongorán.

November 20-án hetvenöt esztendeje vette kezdetét a náci háborús bűnösök nürnbergi pere,s harmincöt éve jelent meg a Microsoft Windows 1.0. Huszonöt évvel ezelőtt lemondott Horváth Ádám a Magyar Televízió akkori elnöke, mert nem értett egyet a tervezett médiatörvénnyel, s ugyanezen a napon a rádiókban felcsendült egy addig nem hallott Beatles felvétel, a Free as a Bird. (Szabadon, mint a madár). S még valami erről a napról, ekkor ünnepli Joe Biden, az USA leendő elnöke 78. születésnapját.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.11.18-i adás ismétlése )

2020-11-09 17 óra
2020-11-09 18 óra
Kedves Hallgatóim! Két esztendővel korábbi műsorom hallhatják ezúttal a megszokott időben. Még úgy kezdem az elején, hogy tartsanak velem négytől hatig, pedig az adás egy órányival későbbre módosult azóta. Ne döbbenjenek meg azon sem, ha azt állítom, hogy tizenkettedike hétfő van, mivel idén november kilencedikét mutat a naptár. De nem lesz hiány szívesen hallott régi hangokból, személyes élményekből és a hozzájuk illő zenékből sem.

Az igazi érdekességek ugyanis sokszor aktuálisak maradnak. Választ kaphatnak sok-sok ma is épp olyan érdekes kérdésre. Ki használta először orvosi altatószerként a kloroformot? Mikor készült az első „űr-selfie”? Melyik két világhírű zeneszerző édesapja született egyaránt november 14-én? Mikor és miként kell ünnepelni a Lazítás Világnapját? Hogyan lehetett orosz kém II. Erzsébet angol királynő személyes tanácsadója? Miért különleges bor a Beaujolais Nouveau? Mi a svájci dr. Albert Hoffmann legnagyobb sikere és legnagyobb bűne? Hogyan ünnepeljük vagy kellene ünnepelnünk a tolerancia nemzetközi napját? Vajon mikor szabadalmaztatták az egeret? Van-e és ha igen, mit jelent a „Kibarátkozás Napja” –angolul Unfriend Day?

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Ringo Starr, Rihanna, Shakira, a Mantovani együttes vagy Sophie Marceau éppúgy, mint Cseh Tamás, Tarján Györgyi, Tahi Tóth László és Nagy Bandó András.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2018.11.12-i adás ismétlése )

2020-11-02 17 óra
2020-11-02 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mikor vette kezdetét a szervezett orvosképzés Magyarországon? Kik és miért viseltek háborút az emuk ellen? Ki volt valójában a dalbéli „János bácsi a csatában”. Milyen nemzetiségű volt Joseph Radetzky von Radetz? Melyik magyar irodalmárt terjesztették fel a 60-as években kétszer is irodalmi Nobel-díjra? Mióta laknak folyamatosan a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén? Honnan származik az útikalauzok megnevezésére szolgáló kifejezés, a bédekker? Mikor járt az első családanya az űrben? Ki volt Ras Tafari Makonen és mi köze volt hozzá Bob Marley-nak? Mennyit ért egy arany korona Pest-Buda egyesítése után 1873-ban San Franciscóban? S végezetül miért nem igaz minden most hétfőn születettre, hogy egy ma született bárány?

Zene- és hangbejátszásaink sorában énekel egy űrhajós egy földi kórussal közösen, szaval egy irodalmár, beszél egy miniszterelnök elhangzik egy dal a My Fair Lady-című filmből,ahol a főszereplő Audrey Hepburn énekel, de egészen bizonyos, hogy nem halljuk a hangját. Ja, és majdnem elfelejtettem Zorán és Kern András gondoskodik arról, hogy a Hé ’67-ből Hé ’68 legyen.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumból, amikor idejük engedi.

2020-10-26 17 óra
2020-10-26 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Melyik ország döntött az ötnapos munkahét bevezetéséről 1955-ben? Miként nyilatkozott a Kennedy feltételezett gyilkosaként ismertté vált Lee Harvey Oswald Moszkvában? Kinek a tanácsadójaként dolgozott Donald Trump a nyolcvanas évek végén 4 hónapig 2 millió dollárért? Mekkora a korkülönbség a Pasaye-ikrek Joshua és Jacob között?

Zenei és hangbejátszásaink sorában énekel kettesben Omara Portuondo & Ibrahim Ferrer, Liza Minnelli & Joel Grey, csakúgy, mint Tolnay Klári & Mensáros László, vagy Szacsvay László & Benedek Miklós és persze sokan csapatban, vagy éppen szólóban…

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-10-19 17 óra
2020-10-19 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mikor szabadalmaztatták az első tűzoltó készüléket? Mi köze a totó kezdetének Londonhoz?

Miért nem szerepelt az első brit postabélyegeken az ország neve és miért van ez máig így? Mi történt Magyarországon 1587. október 23-án? Mikor ünnepeljük a Vissza a jövőbe napot? Melyik írónk használta számos írói álneve egyikeként a „Nők öreg híve,” aláírást? Hány esztendeje kezdte művészi pályáját - az ezen a héten 70. születésnapját ünneplő - Mikó István?

A zenei- és hang bejátszások sorában énekel Harry Belafonte, Sir Elton John, Adele, Kovács Kati, Kern András, dalra fakad Pelé, hallhatnak gombafejűeket Liverpoolból és Budapestről és persze Mikó Istvánt. Mikó’ ha nem most? J

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumból, amikor idejük engedi.

2020-10-12 17 óra
2020-10-12 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Milyen alkalomból tartottak először Bajorországban Oktoberfestet? 1902-ben rendezték a magyar labdarúgó válogatott első hivatalos labdarúgó mérkőzését, hogyan lehet, hogy a csapatban mégis helyet kapott egy olimpiai bajnok? A glóbusz ötmilliárdodik lakójaként egy Matej Gaspar nevű fiatalembert tisztelhetünk, de mennyi idő kellett ahhoz, hogy a Föld népessége elérje a hétmilliárdot? Milyen céllal vetett be az amerikai haditengerészet palackorrú delfineket a Perzsa-öbölben? Ki volt az az amerikai elnök, aki ellen merényletet követtek el, de lőtt sebe ellenére is megtartotta kampánybeszédét?

Zenei és hangbejátszásaink sorában a pályája elején Tom és Jerry-ként ismert duó, énekel egy számot, akkorról, amikor már közismert nevükön értékelte nagyra őket a zenei világ. Bing Crosby előad egy dalt, amit nem tőle szoktunk hallani, Pavarotti duett partnereként ezúttal Celine Diont választotta, de hallhatjuk Dayka Margitot, Tolnay Klárit és Básti Lajost és dalra fakad együtt Eszenyi Enikő és Rudolf Péter, méghozzá úgy hogy mindezt a Fekete Péter miatt teszik.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-10-05 17 óra
2020-10-05 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Köztudott, hogy az ökölvívók nem bánnak egymással „kesztyűs kézzel”, de vajon mikor viseltek első alkalommal bokszmérkőzésen kesztyűt? Mi volt Edison első találmánya, amit 19 esztendős korában szabadalmaztatott? Mióta ünnepeljük a Tanárok Világnapját? Miért hívta meg Ronald Reagan egyidejűleg három elnök-elődjét Jimmy Cartert, Gerald Fordot és Richard Nixont dolgozószobájába, a Fehér Házba. Hány esztendős volt a görög Dimitrios Yordanidis, amikor szenior versenyzőként teljesítette a maratoni távot?

Zenei és hangbejátszásaink sorában helyet kap Julie Andrews, Celine Dion, Mario Lanza és az Alphaville éppúgy, mint Rátonyi Róbert, Halász Judit az LGT és a Desperado.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-09-28 17 óra
2020-09-28 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mióta vannak rendőrök London utcáin? Milyen régen ünnepeljük a Kávé Világnapját? Mikor vásárolhattak a zenekedvelők először CD lejátszót? Hány gólt lőtt pályafutása során a világ labdarúgásának egyik ikonja, Pelé? Kinek a javaslatára ünnepeljük október elsején a Zene Világnapját? Milyen megmosolyogtató dologról lett nevezetes Harvey Ross Ball?

Zenei és hangbejátszásaink sorában helyet kap Julie Andrews, Barbra Streisand, Scott Mckenzie, Sting és a Bee Gees, éppúgy, mint Kulka János, Kállai Ferenc a Kaláka és a Fonográf.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-09-21 17 óra
2020-09-21 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Miért kellett Németországnak békét kötni a csöppnyi Andorrával 1939-ben? Mióta laknak a brit miniszterelnökök a Downing Street 10-ben? Miért nem volt szüksége John Throckmorton, berkshire-i bárónak birkatürelemre? Mikor és hol jelentették be először az ötnapos munkahetet? Hány esztendeje ünnepeljük szeptemberben a Szív Világnapját? Mennyi ideig vette igénybe szónoklatával az ENSZ Közgyűlésének figyelmét és türelmét Fidel Castro?

Zenei és hangbejátszásainkból csak néhány név ízelítőnek. Bob Marley, Leonard Cohen, Julio Iglesias, Madonna, Ruttkai Éva, Hernádi Judit, Pege Aladár és Kellér Dezső.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-09-14 17 óra
2020-09-14 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.
Miként gazdagította egy francia tinédzser Marcel Ravidat Robot névre hallgató kutyája a világ kultúrtörténetét? Mi történt Grace Kellyvel Monaco hercegnőjével napra pontosan éppen fél évszázaddal a világhírű táncosnő Isadora Duncan balesete után? Ki volt az első szovjet pártvezető, aki látogatást tett az Egyesült Államokban? Miért mondta a krimik királynője Agatha Christie, hogy nem is lehetne jobb férje, mint egy régész?
Zenéink kínálata ismét igen széles. Egy részük kapcsolódik majd szeptemberhez, de hangot kap, Bing Crosby, Bob Dylan, Maria Callas, Jimi Hendrix csakúgy, mint Polgár László, Kern András vagy a Hobo Blues Band.
Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben.

2020-09-07 17 óra
2020-09-07 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mikor van az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja? Mennyire teszi az UNESCO a világ analfabétáinak létszámát? Miért nem emelkedett 40-50 méternél Asbóth Oszkár helikoptere? Vajon melyik ország rendezte meg elsőként a nagymamák világnapját? Miért volt egy németjuhásznak magán-szakácsa? Ki az idősebb a két nagyszerű filmszínész közül Hugh Grant vagy Colin Firth?

Zenei és hangbejátszásaink sorában énekel Simon és Garfunkel, Maurice Chevalier, hallhatjuk Rod Stewart családi duettjét, csakúgy, mint Máté Pétert, Latinovits Zoltánt és Sztankay Istvánt.
Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi

2020-08-31 17 óra
2020-08-31 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mikor lett az ötkarikás zászló, az olimpiai mozgalom szimbóluma? Hány esztendős múltra tekinthet vissza a világ legrégebbi, ma is működő köztársasága? Miért nem lehetett a híres detektívnek Sherlock Holmesnak múzeuma egykori lakhelye és nyomozóirodája helyén a Baker Street 221/B-ben? Mi történt Petőfi Sándorral és Szendrey Júliával szeptember elején?

Zenei és hangbejátszásaink sorában lesznek érdekes duettek. Együtt énekel Pavarotti és Stevie Wonder, Cher és Raquel Welch, s hallhatjuk Barbra Streisand és Celine Dion valamint Kern András és Hernádi Judit kettősét is..

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-08-24 17 óra
2020-08-24 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mennyi ideig tartott a történelem legrövidebb háborúja? Eredetileg melyik város ékessége lett volna az Eiffel torony? Melyik olimpiának volt először kabala-állata és hol tervezték tacskó formájúra a maratoni futók verseny útvonalát? Milyen teljesítménnyel kapott helyet saját magában a Guinness Világrekordok Könyve?

Zenei és hangbejátszásaink sorában énekel Charles Boyer, Edit Piaf, Tina Turner, a Village People, s hallhatjuk Szilágyi Tibort, a Benkó Dixieland-et, Kazal Lászlót és az Omegát is.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-08-17 17 óra
2020-08-17 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mivel foglalkozik a kryptozoológia és mi köze e tudománynak Szent Kolumbához? Mivel írta be a nevét Eric Moussambani Malonga az olimpiák történetébe? Mi történt Muhammad Alival Kovács(Koko) István 17. születésnapján? Melyik volt előbb elektromos meghajtású autó, vagy időjárás térkép a televízióban? Miért nem fogadta el a nemesi címet Ferenc Józseftől Adam Clark, a Lánchíd építője?

Zenei és hangbejátszásaink során felelevenítjük, az igazi zenei humort, kiderül, hogy milyen a Holló Színház, amikor „elemében van” és kellemes nyári zenék társaságában , jól megfér zenei étlapunkon az „iminimi,szeminimi”,az „umbala umba”, az árgyélus kismadár és a korona rumba is.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-08-10 17 óra
2020-08-10 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Tudjuk, hogy  mit jelent a távházasság, de milyen az igazi távesküvő és mekkora a súlya az elhangzott igennek?Mióta mondhatunk olyasmit, hogy leesett a tantusz? Azt tartják: „Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.”, de vajon tudják a jobbkezesek, hogy milyen hétköznapi problémákba ütközik egy balkezes? Himnuszunkban is ott a balsors,, az emberek többsége  csak sejti, hogy milyen a  jó lét., de miért kell távozni az árnyékvilágból ahhoz, hogy azt mondják jobb létre szenderült?

Zenei és hangbejátszásainkban hallhatnak többféle „almáról” és bár a magyar jajongva azt mondja „úgy fájt, hogy a csillagokat láttam”, Önök kedves hallgatóim - teljesen fájdalommentesen -  csillagokat fognak HALLANI… S akik jól figyelnek, még azt is megtudhatják, hogy úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan…

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-08-03 17 óra
2020-08-03 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.
Ki Anthony Dominick Benedetto és mi történt a szívével? Ki alapította a Frank Sinatra művészeti középiskolát? Miért nevezzük trolinak a trolit? Mi köze az atombombát Hiroshimára dobó repülőgépnek a pilóta Tibbets ezredes édesanyjához? Mi volt a történelmi város Kokura különös szerencséje? Melyik az éppen 230 éve született költő, politikus, nyelvújítónk legismertebb alkotása?

Zenei és hang kínálatunkban énekel Marilyn Monroe, Louis Armstrong, Lady Gaga épp úgy, mint Udvaros Dorottya, Kulka János, vagy a KFT. …És ez nem minden. Hallhatjuk dalra fakadni Barack Obamát és elhangzik Lennon világhírű dala, az Imagine – japánul.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-07-27 17 óra
2020-07-27 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.
Melyik filmben szállt helikopterre II. Erzsébet királynő James Bond társaságában? Mikor játszották Magyarországon az első vízilabda mérkőzést? Miért viseltek gyászkarszalagot a brit tengerészek éppen fél évszázaddal ezelőtt július 31-én. Komoly okuk lehetett rá, mert ez alkalomból a Brit Királyi Posta is emlékbélyeget adott ki. Elmondjuk azt is, hogy kinek az írói munkássága bontakozhatott ki a Skót Művészeti Tanács támogatásával.

Zenei és hang kínálatunkban találkozhatunk két híres kisfiúval, találunk Andy Gibb segítségével szavakat, meghallgathatjuk a legvidámabb dalt az egyik legnagyobb hétköznapi problémáról, lesz néhány muzsika kifejezetten az italról s remélem, hogy nem iszom előre a medve bőrére, amikor azt állítom, hogy megpróbáljuk elérni az elérhetetlen álmot.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet vagy egy klikkel az archívumunkból, amikor idejük engedi.

2020-07-20 17 óra
2020-07-20 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Ki volt a modern politika első miniszterelnök-asszonya? Mit gondolt a fagylaltról a görög orvos Hippokratész? Mit nyalt szívesen Néró, Voltaire, vagy a haza bölcse Deák Ferenc? Lesz szó olyan kutyákról, „akik” hatvan évvel ezelőtt nagy űrt hagytak maguk után. Megtudhatjuk, hogy ki volt a legfiatalabb orvosi Nobel-díjas és mi köze a Langerhans-szigetekhez. Vajon ki volt Mr. Reménykedő? Miben volt világelső Tata? Melyik ország az, ahol a 19. század közepéig a fényt és a levegőt sem adták ingyen?
Zenei kínálatunkban figyelmükbe ajánlunk egy szokatlan koncert helyszínt, zenélnek és dalolnak nagyszerű muzsikusok angolul, spanyolul, magyarul, szingalézül és itt még nincs is vége a sornak. Lesz fantasztikus gitárszóló, megszólal egyszerre több mint ötszáz rézfúvós egy világhírű magyar zeneszerzőre emlékezve.
Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben.
Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsort utólag is, amikor idejük engedi, és kedvük tartja, ígérem, nem fogok megbántódni
.

2020-07-13 17 óra
2020-07-13 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.
Miért gyűjtötték Amerikában a második világháború után a zsebkendőt? Hol és mikor helyezték üzembe az első parkolóórát? Mikor tartják a kaviár világnapját? Milyen eseményt rendeztek Budapesten a Titanic katasztrófa árváinak javára?. Miért tiltották be a csókolózást Angliában?
Zenei és hang kínálatunkban ismét lesznek jellegzetes nyári dalok, megemlékezünk egy harmincöt évvel ezelőtti monumentális jótékonysági koncertről, hallhatják Tolnay Klárit, Robbie Williamst, Somló Tamást, Elvis Presleyt, de megszólal Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula és Gobbi Hilda is.
Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain akár otthon, akár telefonjukon menet közben.
Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, nyugodtan kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsort utólag is, amikor idejük engedi, és kedvük tartja, ígérem, nem fogok megbántódni.

2020-07-06 17 óra
2020-07-06 18 óra Érdekes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Az adásban többek között esik majd szó egy kacér kémnőről, egy skót számára fontos pókról, s egy esemény kapcsán a csókról.

A hang bejátszások és muzsikák sorában szerepet kap egy labdarúgó esemény kapcsán elhíresült hangszer, egy másik fúvós hangszeren a születésnapját ünneplő Dunai Tamás emlékezünk a rendszerváltás előtti első és egyben utolsó szépségkirálynőre, lesz két a maga korában szokatlan könnyűzene kórussal, az egyik egyenesen a Kremlből.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár otthon, vagy telefonjukon menet közben. Ha máskor van idejük és kedvük, néhány kattintással az archívumunkból, amikor csak kedvük tartja.

2020-06-29 17 óra
2020-06-29 18 óra
Érdekes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Péter-Pál napi műsorunkban szót ejtünk a név viselői közül néhányról. Kiderül, hogy mit kell tenni ezen a napon a hagyomány szerint, ha még nem érett aratásra a búza. Mióta létezik az „sos” segélykérő jelzés. Mesélek arról, hogy a női fürdőruha divatnak miként lett köze az atom kísérletekhez. De van új a nap alatt a járványügyi elővigyázatosság megteremtette a „trikinit” is. Megemlékezünk egy 66 esztendővel ezelőtti mérkőzésről, amelyet a magyar foci az óta sem tudott teljesen kiheverni. Születésnapját ünnepli az egyetlen Oscar-díjas filmszínész, akinek kis Polski is áll a garázsában.

Ami pedig a zenéket illeti, hallhatunk egy igazi rocker-lady-t, aki hetvenedik születésnapja ellenére sem foglalkozik a visszavonulás gondolatával, de dalra fakad Gina Lollobrigida, Rod Stewart, Elton John, csakúgy, mint Psota Irén, Latinovits Zoltán, Hofi Géza és Verebes István.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár otthon, vagy telefonjukon menet közben. Ha máskor van idejük és kedvük, néhány kattintással az archívumunkból, amikor csak kedvük tartja.

2020-06-22 17 óra
2020-06-22 18 óra
Érdekes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ezúttal esik majd szó Karinthy Frigyesről és a titokról, amit „nem mondhatott el senkinek, elmondta hát mindenkinek. Lesz szó a Nyugatosok kávéházi játékairól, valamint Micimackóról, különös tekintettel arra, hogy miért is lett ő Mici. Emlékezünk vízipólós kiválóságainkra, akik a múlt héten távoztak közülünk, de megtudhatjuk azt is, hogy melyik egykori olasz vízilabdázónak emeltek szobrot Budapesten. Beszélünk a fogkefe történetéről, az első sebesség korlátozásról, a fogamzásgátló tabletta jubileumáról.

Zenei és hangbejátszásaink sorában helyet és hangot kap Adolf Sax találmánya, Tolcsvay László több mint ötven esztendeje született szerzeménye. Elvis Presley utolsó koncertje, és gitárjuk húrjaiba csapnak Herman Remetéi, akik azt tartják, hogy ők öten VIII. Henrik…

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár otthon, vagy telefonjukon menet közben. Ha máskor van idejük és kedvük, néhány kattintással az archívumunkból, amikor csak kedvük tartja.

2020-06-15 17 óra
2020-06-15 18 óra
Érdekes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában kiderül, hogy mikor indult az első hullámvasút és miért kellett az utasoknak félúton átszállni. Repülésével kapcsolatban milyen titokról beszélhetett csak néhány évtizeddel később a világ első űrhajósnője, Valentyina Tyereskova?

Mikor született Garfield, a cinikus, narancssárga lusta, antropomorf cirmos macska, aki ráadásul – velem ellentétben - ki nem állhatja a hétfőt?

Én viszont szeretem, mert hétfő délután az érdekességek mellett kellemes muzsikával is kedveskedhetek Hallgatóimnak. Ebben most sem lesz hiány. Freddie Mercury, Paul McCartney, Bob Dylan, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Lionel Richie, elég ígéretesen kezdődik a lista. Ami a hazai könnyű- és komolyzene kiválasztottait illeti, az most maradjon meglepetés

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár otthon, vagy telefonjukon menet közben. Ha máskor van idejük és kedvük, néhány kattintással az archívumunkból, amikor csak kedvük tartja.

2020-06-08 17 óra
2020-06-08 18 óra
„ Június volt, s ujjongtunk nincs tovább” írta anno a költő, pedig nem élte meg a karantént, a bezártságot, s még az operatív törzsről sem tudta, hogy mi lehet, csupán iskolába járt…

Mégis ez a verssor jut eszembe, ami az elmúlt hónapok nyomán újabb értelmet kapott. Alig vártuk, hogy köröttünk megint "az élet csörtessen" - legalább egy kicsit.

Június van és ujjongok, hogy most már rendszeresen „élőben” a stúdióból köszönthetem a hallgatókat, akik szintén megtehetik, hogy hallgatnak a szabadban útközben, vagy otthon, amikor kedvük tartja.

Esik majd szó az előttünk álló hét egykori eseményeiről, évfordulóiról, furcsaságairól. Megtudhatják ki volt Alberto Spaggiari, s miként került nehéz fiú létére a filmgyártásba. Hol és mikor nyíltak az első étel automaták? Mikor jelent meg az első fagylaltot népszerűsítő újsághirdetés, amely előtt a nagyközönség számára a jeges finomság fogyasztása egyáltalán nem volt „nyalván-való”.

Érdekes zenei és hangbejátszásokat is kínálok, köztük több duettet is. Énekelnek majd ismert apák ugyancsak ismert leányukkal, világhíressé lett leány ugyancsak világhírű édesanyjával, népszerű házaspár, de elhangzik majd egy olyan dal is, amelyet egy duó tett világslágerré, de ezúttal öten adják elő.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután hétről hétre, öttől hétig.

2020-05-25 17 óra
2020-05-25 18 óra
SZABAD(ULJUNK) EGY FORDULÓRA! - HÉTFŐN 17-19 ÓRÁIG

Először merészkedem SZEMÉLYESEN ismét a stúdióba, ahol hangmesteremtől megtartva a kötelező távolságot, de a műsor idejére maszk nélkül igyekszem „élő-egyenesben”szórakoztatni a kedves hallgatót. Esik majd szó a megbocsátás Ezúttal nem csak érdekes és emlékezetes évfordulókról szólok az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében, de sok szó esik majd az elmúlt 70 napról is. Az időről, ami így még sohasem tapasztalt módon ítélt szobafogságra minket, amelynek során új műsorok, új kifejezések születtek, vagy régi bevált szavaink, kaptak új értelmet.. Egy nem várt időszakról, amely előtti korszakot még az operációs törzs is „békeidőnek” nevezi, egy olyan szakaszról, amelyből már ki-kidugjuk a fejünket, de szívünk mélyén tudjuk, hogy bár a hétköznapi élet hamarosan folytatódik, valószínűleg már semmi nem lesz teljesen ugyanolyan.
Szólok majd a Megbocsátás Napjáról és a Nemdohányzók Világnapjáról is, megemlékezünk néhány kerek évfordulóról és vannak születésnaposaink is mint Presser Gábor vagy Gálvölgyi János

Ezúttal is változatos, zenei- és hang bejátszásokat kínálunk, de főként olyanokat, amelyek a bezártság napjaiban, home office stúdiókban születtek, hiszen hamar szárnyalásnak indultak a karantén koncertek és bíztató zenés üzenetek. Remélem, hogy jól szórakoznak majd anélkül, hogy szabadkoznék, azt meg kell mondanom, hogy már az adás kezdete elött – ahogy illik - MOSOM KEZEIMET.

Szabad(uljunk) egy fordulóra! – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, vagy utóbb néhány klikkel az archívumunkból, amikor csak jólesik.

2020-05-18 17 óra
2020-05-18 18 óra
Érdekes és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, múlt év májusából, olykor személyes élményekkel és zenével – az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Van fogalmuk arról, hogy mikor büntethették meg az első autót sebesség túllépésért, persze Amerikában? Mikor ünnepeljük a My Fair Lady napot és miért éppen akkor? Melyik pop világsztár turnézott elsőként a Szovjetunióban? Tudják, hogy hol szerepel és mit jelent a szó: Supercalifragilisticexpialidocious?

Változatos, zenei- és hang bejátszásokat kínálunk, némelyikük meglepő, esetleg mulatságos. Hallhatják Dollyt és Aznavourt, dalt a Szabó családról, és ez még csak az előzetes...

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a Rádió Bézs alkalmazásain is vagy bármikor egy klikkel otthon vagy egészségügyi séta közben online.

( A 2019.05.20-i adás ismétlése )

2020-05-11 17 óra
2020-05-11 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY MÁJUSBÓL, az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... Megeshet, hogy azt mondom, hogy délután négy óra van, pedig valójában öt, hogy éppen május 13-át írunk, pedig hétfőn csak 11-ét mutat a naptár – de mindaz, ami elhangzik egészen biztosan valamikor május közepén történt akár Kleopátrától napjainkig.

Hogyan született Winston Churchill emlékezetes miniszterelnöki beszédének szállóigévé lett mondatából egy egész zenekar? Mennyi idős volt az a leány, aki 1939 májusában minden idők legfiatalabb édesanyjaként világra hozta gyermekét? Megtudhatjuk miként küldött email-t London városába Mátyás anyja, Szilágyi Erzsébet, és azt is, kinek énekelte Frank Sinatra, hogy Legyen Ön is milliomos?

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ahogy én, Önök is LEHETŐLEG OTTHON!

( A  2019.05.13-i adás ismétlése )

2020-05-04 17 óra
2020-05-04 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY május 6.-ról,az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Annyi minden történt ezen a májusi héten kedves hallgatók, hogy szinte zavarban vagyok. „Vinnélek, vinnélek, csak tudnám, merre vinnélek…” Annyi eseményre-élményre hívnálak ebben a két órában, hogy bele sem fér az összes. Hogyan mondjam meg Neked, hogy nem lehet, nincs „annyi műsoridő, mint képzelet…”  Mit gondolnak mikor lehetett először borítékra nyalni a postabélyeget? Mikor tartjuk a Felelős Állattartás Napját és ha szabad Benneteket ismét  tegeznem: „Nálatok laknak-e állatok?” Lesz interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát, valamint Maryről, akinek egy kis báránya volt, AKI viszont nem találkozott a farkassal. Hát ez állati…

Ezúttal is változatos, zenei- és hang bejátszásokat kínálunk, amelyek olyan szépen szárnyalnak, mint a Boldogság Kék Madara, csak éppen mindegyik elérhető és meghallgatható. Lesz Örömóda 10.000 japánnal, telefonkönyv Kazal Lászlóval, Fred Astaire és Bob Marley, Kaláka és Kányádi Sándor.

 Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ahogy én, Önök is  LEHETŐLEG OTTHON, ,.

( A 2019.05.06-i adás ismétlése )

2020-04-27 17 óra
2020-04-27 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY ÁPRILIS ÉS MÁJUS FORDULÓJARÓL, az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor avatták a Margithidat? Melyik művének premierjét vezényelte Bécsben sikerrel Mozart ? Mivel tett szert nagy hatalomra Randolph Hearst.

Ezúttal is olyan változatos, zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időjárást ígér a mindig szeszélyes április, de forgatunk majd májusi muzsikát, hallhatjuk Déri Jánost Mexikóból, énekel Celine Dion,orgonál Varnus Xavér, de hallhatjuk a Republicot és Hajós Andrást is,,,,

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ahogy én, Önök is LEHETŐLEG OTTHON, ,.

( A 2019.04.29-i adás ismétlése )

2020-04-20 17 óra ( A 2018.04.23-i adás ismétlése )
2020-04-20 18 óra SZABAD EGY RENDHAGYÓ FORDULÓRA? HÉTFŐN 17-19 ÓRÁIG
EGY ÓRA LUKÁCS SÁNDORRAL A K11-BEN

Igaz a megszokott adott hét érdekességeivel kezdünk délután 5-kor, ezt ezúttal csak egy órában. Este hatkor viszont beszélgető partnerem Lukács Sándor lesz, aki hűséges típus több mint 47 esztendeje tagja a Vígszínháznak és 43.esztendeje él első és egyetlen feleségével , Marival, - Maráczi Máriával- aki mind saját szakmájában (kozmetika), mind a családi háttér biztosításában Mester. Megkapott minden lehetséges elismerést, de a legbüszkébb azokra a díjakra, amelyeket saját művésztársai döntése alapján, szeretett színházában kapott és olyan kollégák nevét viselik,(Bilicsi,Ruttkai) akikkel még játszhatott egy színpadon. Szót ejtünk arról, hogy miért és miként "menekült" a díszletezők hátsó kijáratán, milyen volt akkoriban és ma a művészbüfé, miért jelentett nagy megtiszteltetést és örömet számára, a 104-es öltöző. Megtudhatjuk azt is, mi az oka, hogy fiatal színész korában- bár autója nem volt, alig várta, hogy igazoltassa végre a rendőr. Mint számos emlékezetes Delon-film magyar hangja elmeséli, hogy miként (nem) találkozott Cannes-ban Alain Delonnal.
Színész és filmszínész, valamint nyolcadik kötetét megjelentető költő. Szerepek százait tudja kívülről, saját verseit inkább olvassa. De hiszen az sokkal több, mint szerep, amikor az ember saját bőrébe bújik.
Elég mókás, hogy a Wikipédia "leghíresebb szerepeként" Szakács urat, Végvár polgármesterét említi a Kisváros című sorozatból. Az talán igaz, hogy így, polgármesterként látták a legtöbben... Viszont, ha már így alakult - annak ellenére, hogy a Rádió Bézs közvetlen módon nem avatkozik politikába, mégiscsak kértem tőle egy állásfoglalást. Mondja el, hogy miért fontos számára a Karácsony...
Ötvenöt pillanat, ötvenöt percben, öt aktív évtizedből, amelynek során Lukács Sándorból A LUKÁCS SÁNDOR lett.

A beszélgetés a 2019 szeptember 26-i műsor felvétele

( A 2019.10.11-i adás ismétlése )

2020-04-13 17 óra
2020-04-13 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY ÁPRILISBÓL, az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor ünnepeljük a fokhagyma világnapját? Ki és miért mondta, hogy „Valami bűzlik Dániában!”, s vajon időszerű-e ez az állítás? Hány esztendővel a halála után avatták szentté Johannát, azaz Jeanne d’Arc-ot? Milyen különös bejelentéssel élt a BBC hírolvasó bemondója 1930. április 18-án az esti háromnegyed kilences hírek kezdetén? Melyik Leonardo egyetlen festménye, amelyet valószínűleg nem megrendelésre festett, és haláláig nem vált meg tőle, mindenhová magával vitte? Mikor adták el az első napelemmel működő rádiót? És végül, hogy ne csak „varázsszemről” beszéljünk, vajon ki találta fel és szabadalmaztatta a macskaszemet?

Ezúttal is olyan változatos, zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időjárást ígér a mindig szeszélyes április. Forgatunk majd kábító muzsikát, lesz millió orosz rózsaszál Alla Pugacsovától, Rózsa Miklóstól Ben(n) Hur és persze lesz kinn is, az utóbbiakat Buffó Rigó Sándor szólaltatja majd meg. Jobbnál jobb helyeket keresünk fel a muzsika hullámain. Van London, van Nápoly, van Konstantinápoly. Déri János és Antal Imre előre megfontolt szándékkal veszekednek, de minden jóra fordul. Barbra Streisandtól megtudhatjuk, hogy mi van a tegnap és a holnap között, és ha ennyi jó kevés, akkor Chaplin Diktátora után Schell Judit és Hajdú Steve eldalolja a boldog szép jövőt.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ahogy én, Önök is LEHETŐLEG OTTHON, ,.

( A 2019.04.15-i adás ismétlése )

2020-04-06 17 óra
2020-04-06 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY ÁPRILISBÓL, az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Melyik ismert ember dolgozott a fékezhetetlen ökölvívó Mike Tyson tanácsadójaként? Vajon ki az a két magyar híresség – az egyik muzsikus, a másik képzőművész – akik mindaddig, amíg mindketten éltek és alkottak teljesen egyidősek voltak, minthogy ugyanabban az esztendőben, április 9-én születtek? Ki találta fel a biztosítótűt és mennyi pénzt keresett vele? Ugyanazon év ugyanazon napján távozott az élők sorából egy kiváló magyar színész, rendező, színigazgató és egy nagyszerű olasz zeneszerző, ráadásul mindketten 67 évesek voltak… Hol találtak embriókat is tartalmazó megkövesedett dinoszaurusz tojásokat 2013 áprilisában ? Melyik volt előbb? Az első Ku-Klux-Klan ellenes törvény Amerikában, vagy a minimálbér és a 48 órás munkahét bevezetése Angliában? Igaz lehet-e, hogy a hétfő reggelenként újabban nálunk műsort vezető Boros Lajos 14. születésnapján indult az űr meghódítására Gagarin?

Ezúttal olyan változatos, sőt változékony zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időt ígér a mindig szeszélyes április. Zenében jelentkezik Belfast és Barcelona, a Beatlesek Tegnapja, s mielőtt Márai gyertyái csonkig égnének, segítségünkre siet Bob Dylan, s a válaszokat a szélben találják. Úgyhogy próbáljanak bátran lazítani, s ha az gondolnák, hogy, túl sokat beszélek, akkor védelmemben szeretném felhozni, hogy Dalida és Alain Delon is azt hajtogatja, hogy Parole, parole, parole. És lesz rengeteg zene (Rock around the Clock) még akkor is, ha annak idején "beates eleink" ezt úgy fordították, hogy „Tánc az ÓRA körül”.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ahogy én, Önök is LEHETŐLEG OTTHON.

( A 2019.04.08-i adás ismétlése )

2020-03-30 17 óra
2020-03-30 18 óra
MINDENÜTT JÓ - DE LEGJOBB OTTHON!

Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY ÁPRILIS ELEJÉRŐL, az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi köze az ABBA együttes egykori szőke szépségének Agnetha Fältskognak Napóleonhoz? Melyik főváros két oldalát vágta ketté utolsóként fal Európában? Mi volt a jelentősége annak, hogy kérésünkre kötöttek-e sárga szalagot a tölgyfára? Kit szólítottak a Tenkes sorozat népszerűsége csúcsán a járókelők az utcán is Buga Jakabnak? Az sem kizárt, hogy az adásban esik majd szó olyan koronás főről, aki „fényes elszigeteltségben” élt Angol honban, pedig nem is fenyegette őt a 21.század betegsége.

Ezúttal olyan változatos, sőt változékony zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időt ígér a karantén nélkül is mindig szeszélyes április. Miért sír a telefon? Milyen autót szeretne az isteni Janis Joplin? Miért nincs jobb tea, mint a planta? S ahogy az esős-napos borús-bárányfelhős áprilishoz már március utolsó hétfőjén is illik, a végén minden kiderül…

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig. A vétel MINDENÜTT JÓ, DE EZÚTTAL A LEGJOBB OTTHON, akár a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( A 2019.04.01-i adás ismétlése )

2020-03-23 17 óra
2020-03-23 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY MÁRCIUSBÓL  az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi köze a fémvégű modern cipőfűző szabadalmának Kennedyhez? Melyik Nobel-díjas író volt országában elnökjelölt? Miért állt meg több mint egy napra a Niagara vízesés? Mikor kezdték el hivatalosan forgalmazni Oroszországban a Beatles lemezeit? Milyen értéket képviselt a világ legnagyobb borravalója? Ki az a hollywood-i filmsztár, aki katona korában a közlegénytől az ezredesi rangig vitte?

Ezúttal is változatos zenéket, hangbejátszásokat kötöttünk CSOKORBA. Akad köztük majd tavaszi orgona, szaxofonos és zongorista, ében és elefántcsont, teknőc és száguldás, Porsche, szerelem. És akkor a színes tintákról még nem is beszéltünk.

 Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig  LEHETŐLEG OTTHON, akár a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

( 2019.03.25-i adás ismétlése )

2020-03-16 17 óra
2020-03-16 18 óra
Ismétlés a tudást segíti. Ha megint meghallgatják, tudni fogják! Tehát ismét érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Vajon elérte-e már a nyugdíj korhatárt az első Barbie baba? Hova járt egyetemre és milyen foglalkozást célzott meg a később inkább hírhedt, mintsem híres Osama-bin Laden? „Kölcsön panda visszajár!”. Mi lehet az értelme egy ebben a formában nem létező közmondásnak? Mi történt éppen harminc esztendővel ezelőtt március 12-én, Hajmáskéren? Hogyan találta fel egy 15 esztendős fiúcska a téli fülvédőt, hogy aztán később szabadalmaztassa is azt?

Ezúttal is változatos zenei élményt kötöttünk CSOKORBA. .Megszólalnak a csend hangjai, a rabszolgák kórusa, hallhatjuk egyszerre egy színpadon Paul McCartneyt, Elton Johnt és Stinget, egy másikon pedig Zoránt, Kátyát és Fegyát. Elidőzhetünk az otthon zöld füvén, de ha éppen útra kelni szottyan kedvünk, irány Kokomo!

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.Ha úgy gondolják, hogy mondandóm vagy a zenéink unalmasak, nyugodtan kapcsoljanak át a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van. Ha viszont mégis meggondolnák magukat és rájönnek, hogy ez nem volt szép önöktől, nyugodtan elkísérhetnek egy két órás fordulóra a rádió archívumából. Én pedig ahogy mindig, úgy most is nyugodt szívvel ígérhetem meg önöknek, ahogy eddig sem tettem, most sem fogok megbántódni.

( A 2020.03.09-i adás ismétlése )

2020-03-09 17 óra
2020-03-09 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Vajon elérte-e már a nyugdíj korhatárt az első Barbie baba? Hova járt egyetemre és milyen foglalkozást célzott meg a később inkább hírhedt, mintsem híres Osama-bin Laden? „Kölcsön panda visszajár!”. Mi lehet az értelme egy ebben a formában nem létező közmondásnak? Mi történt éppen harminc esztendővel ezelőtt március 12-én, Hajmáskéren? Hogyan találta fel egy 15 esztendős fiúcska a téli fülvédőt, hogy aztán később szabadalmaztassa is azt?

Ezúttal is változatos zenei élményt kötöttünk CSOKORBA. .Megszólalnak a csend hangjai, a rabszolgák kórusa, hallhatjuk egyszerre egy színpadon Paul McCartneyt, Elton Johnt és Stinget, egy másikon pedig Zoránt, Kátyát és Fegyát. Elidőzhetünk az otthon zöld füvén, de ha éppen útra kelni szottyan kedvünk, irány Kokomo!

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.Ha úgy gondolják, hogy mondandóm vagy a zenéink unalmasak, nyugodtan kapcsoljanak át a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van. Ha viszont mégis meggondolnák magukat és rájönnek, hogy ez nem volt szép önöktől, nyugodtan elkísérhetnek egy két órás fordulóra a rádió archívumából. Én pedig ahogy mindig, úgy most is nyugodt szívvel ígérhetem meg önöknek, ahogy eddig sem tettem, most sem fogok megbántódni.

2020-03-02 17 óra
2020-03-02 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ki volt a II. világháború legismertebb autószerelője? Miért figyeltek fel szinte világszerte arra, hogy egy amerikai őrmester állomáshelyén német gyerekdalt énekelt? Muhammad Ali és Joe Frazier legendás világbajnoki mérkőzésén, amelyről a Meztelenek és Holtak szerzője a Pulitzer díjas író, Norman Mailer tudósította a Life magazint, miért fényképezték sokan a vele dolgozó fotóst? Menyit fizetett az első magyar lottó ötös 1957-ben? A rádió öt éves születésnapi partiján ünnepeltünk február 29-én, most fény derül arra is, hogy mikor van a „Happy Birthday” születésnapja.

A zenei és hangbejátszások sorában ezúttal a Nőnap közeledtével gondoltunk néhány Madonnára, Gloriára, lesz Habanera és Romantika, Michael Boltontól pedig azt is meghallgathatjuk, hogy milyen az amikor egy férfi igazán szeret egy nőt.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-02-24 17 óra
2020-02-24 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ezen a héten olyan események is terítékre kerülnek, amelyekről egészen bizonyosan nem ejtettünk szót az elmúlt két esztendőben. Olyan napról is beszélek majd, ami a műsorunk gyakorlatában eddig sohasem volt, sőt még olyanról is, ami várhatóan nem is lesz !?!

A zenei és hangbejátszások sorában énekelnek majd közösen olyanok is, akik amúgy nem sűrűn szoktak. Hallhatjuk George Harrisont együtt Paul Simonnal, két Iglesiast apát és fiát, egy koncerten, egykori legendás házaspárt a hatvanas évekből Domján Editet és Kaló Flóriánt, sőt 1970-ből Kazal Lászlót egy kis alkalmi kórussal, amelynek olyan jeles tagjai is voltak mint a boksz legenda Papp Laci, vagy a kiváló nyelvész Lőrincze Lajos

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-02-17 17 óra
2020-02-17 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Hétfői adásunk éppen a századik a műsorok sorában, de mi a múlt héten ünnepeltünk igazán. Jó okunk volt arra, hogy eltérve a hagyományostól a 99. alkalommal tartsunk igazi évfordulót – mert akkor volt éppen két esztendeje, hogy először köszönthettem Bézs színekben a kedves hallgatót, s az évforduló hetére esett Bálint nap is. Így aztán nem titkoltam, hogy a két év során beleszerettem ebbe a Bézs színű, Bézs szívű rádióba.

Ezen a héten is lesz szó érdekességekről. Megtudhatjuk például, hogy mire is szavazott 1972-ben a Brit Parlament. Mérlegelhetjük, hogy vajon Casanova megérte-e a pénzét? Megtudhatjuk, hogy idén a képzőművészetben mit jelent az ultiból ismert 20-100. Fény derül arra is, mennyi pénzébe került George Harrisonnak, hogy a „My Sweet Lord” című szerzeményének születésekor „öntudatlanul rácsodálkozott” egy korábbi, már ismert dalra. Szó lesz arról is, hogy mikor tartják a pipások nemzetközi napját.

A zenei és hangbejátszások étlapján ezúttal érdekes duettek is szerepelnek. Többek között Bob Dylan és Johnny Cash, Andrea Bocelli és Ed Sheeran, Bing Crosby és Grace Kelly, Cserhalmi György és Básti Juli énekelnek együtt, de a kettősökhöz képest is emeljük a tétet, lesz három tenor, sőt Jackson 5 is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-02-10 17 óra
2020-02-10 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor mutatkozott be a nagyközönségnek Tom és Jerry? Melyik kontinensen kapott 1929-ben szuverén állami jogot a világ legkisebb országa? Milyen néven vált híressé Margaretha Geertruida MacLeod? Miért éppen február 13-án ünnepeljük a Rádiózás Világnapját? Mi köze Őszentsége I.Gergely pápa dekrétumának a tüsszentéshez? S végül még arra is fény derül, hogyan kapcsolódik egymáshoz Leonard Cohen, a Valentin nap és a 99-es szám.

Zenei és hangzó étlapunkon ezúttal is izgalmas fogásokat kínálunk. Hallhatjuk Paul McCartneyt, Stevie Wondert, Liza Minnellit és Luciano Pavarottit, csakúgy, mint Jakab Györgyöt, Hobót, az Aradi-Varga párost, vagy Bessenyei Ferencet

Szabad egy évfordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Most hétfőn is 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-02-03 17 óra
2020-02-03 18 óra
Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Melyik országban foglalták törvénybe, hogy a nők nem viselhetik a nadrágot? Milyen címmel játszották Magyarországon azt a vetélkedőt, aminek eredeti címe Joepardy? Kit volt a múlt század hatvanas éveinek elején másodikos gimnazistaként Magyarország első „tinisztárja”? Miért nem örült a nagy operaénekes Enrico Caruso, amikor Chaplin meglátogatta öltözőjében? Hogyan került golflabda a Holdra? Miért nevezik az angol rendőröket Bobbynak?

Zenei és hangzó étlapunkon ezúttal is izgalmas fogásokat kínálunk. Énekel Bob Marley, Madonna, Jack Lemmon és Juliette Greco, csakúgy, mint Karády Katalin, Mensáros László, Kern András vagy Szulák Andrea. Sőt egy jeles esemény kapcsán még dalra fakadnak a „kis úttörők” is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Minden hétfőn 17:00 - 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-01-27 17 óra
2020-01-27 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Hol találták ki azt a játékot, amellyel azóta is jól lehet játszani és ráadásul az ország nyelvén úgy is nevezték: játssz jól! Milyen világhíressé lett dalt énekelt 35 esztendővel ezelőtt az alkalmi szuper csapat, az USA for Africa? Mikor szabadalmaztatták a fagylalt tölcsérek előállítására alkalmas gépet? A „Hegedűs a háztetőn”-t, szinte mindenki ismeri, de vajon volt-e gitáros a háztetőn? . Mikor történt, hogy Julius Caesarral ellentétben egy ismert magyar úgy döntött, a „kocka egyáltalán nincs elvetve”.De az is érdekel, hogy a műsorvezetőn kívül a hónap elején más „mackó-formátumú” egyed is meglátja-e majd a saját árnyékát?

Zenei és hangzó étlapunkon ezúttal is izgalmas fogásokat kínálunk. Énekel Barbra Streisand, Leonhard Cohen, Gene Kelly és Shakira, éppúgy, mint Jávor Pál, Páger Antal, Caramel vagy az éppen születésnapját ünneplő Vámos Miklós. Talán a februári fordulóra tekintettel dalra fakad néhány televíziós időjós is. Ennyi előzetesen – lássuk a medvét!

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Minden hétfőn 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-01-20 17 óra
2020-01-20 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Melyik híres költőnk nem fejtette meg az első magyar keresztrejtvényt? Mit csináltak a kairói múzeumban dolgozó szakik Tutanhamon szakállával felelőtlenül a saját szakállukra? Hol és mikor találták meg azt a japán őrmestert, akinek számára nem ért véget a második világháború? Minek az emlékére tartják az Australia Dayt, ami a napjainkban súlyos természeti csapásoktól sújtott kontinensnyi ország legnagyobb ünnepe?
Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is izgalmas fogásokat kínálunk. Hallhatjuk a Audrey Hepburnt, Telly Savalast, Demis Roussost, Placido Domingót, éppúgy, mint Ferrari Violettát, Cseh Tamást, Major Tamást, vagy Sztankay Istvánt.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Minden hétfőn 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-01-13 17 óra
2020-01-13 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi veszélyeztette a 19. század végén a biliárdgolyó bizniszt? Miért fosztották meg Jim Thorpe-ot olimpiai aranyérmeitől, amelyeket csak 30 évvel halála után posztumusz adtak vissza? Milyen igen vegyesen fogadott intézkedést vezettek be éppen száz esztendeje az Egyesült Államokban? Ki volt Iolanda Cristina Gigliotti, aki 10 nyelven énekelt? Melyik ismert magyar labdarúgóval egyidős napra pontosan Kevin Costner? Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is változatos fogásokat kínál. hallhatnak szép külhoni és hazai duetteket, csakúgy, mint panaszkodó Tiborcot, és krahácsi atyafiakat, hazalátogató Kojak felügyelőt, de még az sem kizárt, hogy Umbala Umba…
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Minden hétfőn 17:00-tól 19:00 óráig, akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2020-01-06 17 óra
2020-01-06 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Hol szabadalmaztatták az első írógépet? Mikor és hová adták kölcsön a franciák a Mona Lisát? Melyik atlétáról nevezte el egy légitársaság első DC-8-as repülőgépét? Melyik országban volt Európa második, számos túszt ejtő akciója? Milyen különös helyen rendezték az első lottóhúzást Angliában?

Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is változatos fogásokat kínál. mint Domenico Modugno, , Rod Stewart , Britney Spears, és Michael Bublé csakúgy, mint Eszenyi Enikő, Mécs Károly, Latinovits Zoltán, de szót kap Bodrogi Gyula és dr. Bőzsöny Ferenc is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem,! Minden hétfőn délután 17:00-tól 19:00-ig akár mobil alkalmazásunkon, telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm, vagy a zenéink nem elég szórakoztatóak, bátran kapcsoljanak át Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van.

Ha mégis úgy éreznék, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, én pedig ahogy mindig, úgy most is megígérhetem, hogy nem fogok megbántódni.

2019-12-30 17 óra
2019-12-30 18 óra Még egy nap és kedden itt a szilveszter. A vidámság, a jókedv, a nagy fogadkozások, a rikoltozó trombiták, a (sajnos) durranó petárdák és a (reméljük, hogy) mértékletes koccintgatás napja.

Idei utolsó adásunkban lesznek események, amelyek szilveszterkor történtek, emberek, akik szilveszterkor születtek. Vidámság, jókedv: Ruttkai Éva énekel pajzán dalokat, Bajor Imre, sok arcával megtudhatjuk, hogy mit is várt egykor az utca embere az újesztendőtől. Lesz szó furcsa ünnepnapokról, kiderül, hogy a Bloody Marynek de még a szalonnának is van saját ünnepnapja az Egyesült Államokban. Megtudjuk hogy az ablakadónak is voltak kiskapui, és azt is, hogy elmaradt a szilveszter Kiribatin. Lesz régi választási beszéd Kern András előadásában, amelyből most sem tudjuk meg, hogy milyen a hanarveknyési pörge-mörge. Éjféli köszöntő a köztársasági elnök modorában, ahogy ezt Bödőcs Tibor megírta és előadja.

Ami a zenéket illeti, elhangzik egy hat esztendő híján fél évszázados összeállítás, csak győzzék memóriával az énekeseket felismerni. Azután hallhatjuk Frank Sinatrát, Bette Davist.

Boldog új évet kíván az ABBA. Én pedig ABBA is hagyom, mert ez csak az előzetes és még a végén azt mondják Radetzky – Mars!

Ahelyett, hogy csak egyszerűen kívánnék, inkább Boldog Új Évet KÉREK! Önöknek, nektek is kedves hallgatók és kollégák.

Nincs szükség fogadalmakra. Nem kell januártól új életet kezdeni, csak ha lehet, folytassuk még sokkal jobban, eredményesebben, örömökben, sikerekben gazdagabban a RÉGIT.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Hétfő délután öttől hétig, vagy később bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-12-23 17 óra
2019-12-23 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek - ezúttal elsősorban a Karácsony jegyében.

Hol és milyen hangszeren hangzott el első alkalommal a Csendes éj? Bár tudjuk, hogy Gáspár, Menyhért és Boldizsár sem érkezett üres kézzel, de mikortól vált rendszeressé a karácsonyi ajándékozás szokása? Hánykor kezdődött a Vatikánban tíz esztendővel ezelőtt az éjféli mise? Hol és miért tiltották be a Karácsony ünneplését és milyen büntetést kellett fizetni, ha valaki mégis…

Ezúttal elsősorban az ünnepkör zenéjéből kínálok ízelítőt. A zenei és hangzó étlapon többek között helyet kap Mahalia Jackson, a Három Tenor, Mariah Carey a Karácsony Királynője, és a Beatles csakúgy, mint Gryllus Vilmos, Kulka János, vagy a Dolly Roll. De lesz Diótörő, spanyol karácsony, afrikai gyermekkórus, sőt még Jingle Bell, azaz Száncsengő is japánul

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-12-16 17 óra
2019-12-16 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Mi köze az Eiffel toronynak a New York-i Szabadság szoborhoz? És a kalap divatnak a szarvasokhoz? Mikor és hol vetették ki az agglegényadót? Hány városban ment férjhez öt év leforgása alatt, az amerikai Theresa Vaughan? Miért kért és kapott találkozót Elvis Presley Nixon elnöktől a Fehér Házban?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb ízelítőt. A zenei és hangzó étlapon többek között helyet kap Edith Piaf, Robin Gibb, Christina Aguilera és a Gangnam Style, csakúgy, mint Fábián Juli, Koltai Róbert, és az R-GO.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-12-09 17 óra
2019-12-09 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Milyen sokat ér egy elvált asszony, ha szeretik? Miként lehetett Gabriella monacói hercegnő mindössze két percre trónörökös? Miért kíséreltek meg Jascha Heifetz, kiváló hegedűművész ellen merényletet egyik izraeli koncertjén? Hogyan kapta az Esőember címet Dustin Hoffmann és Tom Cruise Oscar –díjas filmje? A műsorból az is kiderül, hogy miért ettek az emberek éppen fokhagymás kenyeret lefekvés előtt Luca napján és vajon mikor szabadalmaztatták az első utcai takarítógépet.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb ízelítőt. A zenei és hangzó étlapon többek között helyet kap Gianni Morandi, Brenda Lee, Judi Dench és Shakin’ Stevens, éppúgy, mint Schütz Ila, Kulka János Bödőcs Tibor és a Belga.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-12-02 17 óra
2019-12-02 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Milyen műtéten esett át december 2-án Ringo Starr? Mikor hajtották végre az első szívátültetést? Mióta ünneplik a rabszolgaság megszüntetésének világnapját? Kik fizetnek elő évről évre a „Nagymamára”? Milyen szerepet utasított vissza John Lennon éppen ötven esztendeje? Ki énekelt két nyelven is 1988-ban Gorbacsovról? Hol és mikor rendezték a legkülönlegesebb pizza partit? Mit talált fel 15 évesen Chester Greenwood ?
Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb ízelítőt arra a töredék időre, amikor éppen elhallgatok .A zenei és hangzó étlapon helyet kap Bob Marley, Little Richard vagy José Cura éppúgy, mint Karády Katalin, Szabó Gyula, Nagy Bandó András, és a Republic.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-11-25 17 óra
2019-11-25 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Ki a modern légkondicionálás atyja? Miért a tököli repülőtéren fogadta Kádár János Leonyid Brezsnyevet? Mennyi idő alatt és hogyan kerül 8 szamár a börtönből 32 szabadlábra? Hol, és kinek a társaságában adta John Lennon utolsó koncertjét? Ki és mikor hozott törvényt a német sör tisztaságáról? Vajon hol és hány esztendeje törölték el először a halálbüntetést?

S ha még arra is kíváncsiak, hogy mennyi ideig volt látható a világ legtartósabb szivárványa, ne mulasszák el műsorunkat.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb ízelítőt arra a töredék időre, amikor éppen elhallgatok. A zenei és hangzó étlapon helyet kap - többek között - Frank Sinatra, Tina Turner, Jimi Hendrix, és Gigli éppúgy, mint Latinovits Zoltán, az LGT, Rúzsa Magdi és a Fonográf.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-11-18 17 óra
2019-11-18 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Mit gondolnak, mennyiért kelt el húsz évvel ezelőtt egy nemzetközi aukción Vincent van Gogh A művész szakáll nélkül című képe? Ha már itt tartunk, vajon ki volt az éppen három évszázaddal ezelőtt elhunyt Fekete Szakáll? Mikor és mióta tartják a Nemzetközi Férfi Napot? Tudják, hogy a Marx fivérek egyikének eredeti keresztneve Adolf volt? Kit és miért neveztek a Wall Street boszorkányának? Mennyien vásárolták meg két hét alatt a Pink Floyd híres dalát, az Another Brick in the Wall-t?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok. A zenei és hangzó étlapon a sokszínűség jegyében – többek között - helyet kap Bruno Mars, Amanda Lear és a Queen éppúgy, mint Törőcsik Mari, vagy éppen Alföldi Róbert. A már sötétbe hajló délután fényéhez hozzájárul még egy volt amerikai elnök is, Richard Nixon zongorán.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-11-04 17 óra
2019-11-04 18 óra NovEMBERI történetek, novemberi évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében.

Kinek a jóvoltából játszhattunk először Monopolyt? Miért égnek november 5-én sok helyen a londoni otthonokban örömtüzek? Milyen képeket alkot Raj Ráhel, s miként őrizhette meg népszerűségét egy kiváló színész - a sors furcsa fintoraként - inkább a gasztronómia színpadán? Szót ejtünk majd egy Trabantról, „AKI” sohasem gondolta, hogy ilyen sokra viszi. Beszélünk két asszonyról, akik származásukat tekintve magyarok és meglepő módon külföldi karrierjük gátját éppen az jelentette, hogy egyikük sem volt túlzottan beszédes. Lesz szó a budapesti jobboldaliság kitörését követően fennmaradt földalatti mozgalomról. Lesz Kabaré, az őszben és Ősz, a kabaréban.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok.

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Andrea Bocelli és Celine Dion, hallhatnak „két” Vitray Tamást, és legalább két Garfunkelt, de azért egy másik dalban ott lesz maga Paul Simon is. Lesz hulló falevél, miként ez idő tájt természetes, pattogatott kukorica és talán még könnycsepp is.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-10-28 17 óra
2019-10-28 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Ha a Rádió Bézst választja, megtudhatja, hogy miként mentette meg a világot egy harmadik világégéstől 1962-ben egy harminchat esztendős orosz tiszt, Vaszilij Arhipov, ki volt a Filmvilág 1963. június 15-i számának címlapján, kik vívták 45 évvel ezelőtt az emlékezetes párbajt Afrikában. Melyik asztronauta járt kétszer a világűrben, oly módon, hogy utazásai között eltelt harminchat esztendő? Mi indított másfél millió amerikai rádióhallgatót a harmincas évek végén arra, hogy gépkocsijába ülve pánikszerűen meneküljön? Kedves hallgatóim választ kapnak majd arra is, hogy ki minden idők legismertebb vízilabdázója.

Ahogy mindig, ezúttal is érdekes zenei és egyéb hangzó élményeket ígérek és azt is, hogy, ezek élvezete érdekében rendszeres időközönként elhallgatok.

Lesz muzsikáinkban pillangó és méhecske, ében, elefántcsont, whisky, jég, bagoly és nem is egy medve, Kiderül, hogy „Mihály és Pál” miért hadakozik egymással dalban, mikrofont fog az isteni Diego és ez még csak az előzetes….

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-10-21 17 óra
2019-10-21 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Kedves HALLGATÓ.! Mit csinál Felséged öttől hétig?

Ha a Rádió Bézst választja, megtudhatja, hogy mi történt Magyarországon 1587. október 23-án, mikor mutatta be az első izzólámpát Thomas Alva Edison? Vajon mikor szavazhattak először a francia nők és mikor került az első hölgy a Lordok Házába a Brit Parlamentben? Hány esztendeje született Magyarország legnevezetesebb kutyusa? Mikor hajtották végre az első plasztikai műtétet Angliában? Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenei és egyéb hangzó élményeket kínálok arra a „kicsiny időre”, amikor éppen elhallgatok.

Bejátszásainkban felidézünk egy emlékezetes Három Nővér paródiát, énekel Heilig Gábor az amúgy örökifjú Öreg Cowboy, de találkozunk Mikó Istvánnal, Csepreghy Évával is éppúgy mint A Beatlesekkel , Joe Dassin-nel vagy éppen Cliff Richarddal.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-10-14 17 óra
2019-10-14 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Kedves HALLGATÓ.! Mit csinál Felséged öttől hétig?

Ha a Rádió Bézst választja, megtudhatja, hogy hány forintba került a Bécs és Buda közötti postakocsi utazás, amikor a 18.század közepén elindult az első járat. Mikor ünnepeljük az ölelés, valamint a kézmosás világnapját? Hány évvel ezelőtt törvényesítették a prostitúciót Magyarországon? Kihez fűzte titkos romantikus kapcsolat a nagyszerű művésznőt, Mezey Máriát, akinek egyik emlékezetes alakítása a Warrenné mestersége főszerepe? Hogyan alakult ki a bűnevés szokása és mi köze ennek mindennapi kenyerünkhöz? Milyen következményekkel járt korunk legnagyobb "időjárás-előrejelzési" tévedése? .

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenei és egyéb hangzó élményeket kínálok arra a „kicsiny időre”, amikor éppen elhallgatok.

Hangot adok Tarkannak, akinek már szobrot is állítottak, a már életében szobor nélkül is klasszikussá lett Aznavournak, angol órán vesz részt Komár László. Szót kap két születésnapos Rudolf Péter valamint Litkai Gergely, és ez még csak az előzetes….

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-10-07 17 óra
2019-10-07 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mit tippelnek, mikor szabadalmaztatták a mikrohullámú sütőt? Mit csinált Bob Marley 1980 októberében a Central Parkban? Mikor használtak először az ökölvívók bokszkesztyűt? Hogyan vélekedett az asszonyról, a nagy operaszerző, Giuseppe Verdi? Honnan ismerjük szinte valamennyien a petrográdi születésű Lila Kedrovát, aki most lenne száz esztendős? Kiderül, hogy mi volt Edison első találmánya, amit 19 éves korában mindjárt az USA Kongresszusának ajánlott.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok.

A zenei étlapon helyet kap Ed Sheeran és a Kelly Family éppen úgy, mint a Csík Zenekar, Pavarotti , Presser Gábor vagy Oláh Ibolya.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-09-30 17 óra
2019-09-30 18 óra Érdekes , és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mai műsorunk ezúttal felvételről szól, miközben ha a sors is úgy akarja, valami tengervízen lebegek egy másik kontinensen. De ebben a műsorban sohasem ismétlünk, mert furcsán hangzana ha mondjuk egy régebbi felvétel lejátszása kapcsán csupa megtévesztő információt kapnának egy másik hétről, mert éppen pihenek.! Úgyhogy előre dolgozunk, s biztosak lehetnek abban, hogy így szeptember végén nem fogom, az archívumból üdvözölni mondjuk a tavaszi rügyfakadást.

Viszont megtudhatjuk, hogy mi történt 1993 október ötödikén a Lenin mauzóleum előtt, hogy melyik volt az első James Bond film, kinek a javaslatára tartjuk 1975 óta október elsején a zene világnapját. Hol és mikor küldték el telefonon az első faxon küldött képet mibe került Elvis Presley első „fellépése”, melyik esztendőben létesült az első mozgólépcső a londoni metróban. Végül kiderül az is, hogy miként talál párra két jó házból való macska.

Hangzó kínálatunkban énekel Albert Györgyi duettet Bródy Jánossal, ismert dalt alkalmi szöveggel Kállai Ferenc, megérkezik az első villamos, Rock Hudson elköszön, s együtt énekel a pályakezdő Barbra Streisand, a pályafutása zenitjén tartó Judy Garlanddal.

Tartsanak Kerényi Péterrel! Hétfő délután ÖTTŐL - HÉTIG,a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben., Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van. Aztán, ha mégis rájönnének, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-09-23 17 óra
2019-09-23 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Kedves (ha úgy akarja akkor rám és engem) HALLGATÓ.! Mit csinál Felséged öttől hétig?

Ha van kedve megtudhatja, hogy mivel akadályozta meg egy szovjet főtiszt Sztanyiszlav Petrov a harmadik világháborút? Mennyi időn keresztül tartotta szóval 1960 őszén az ENSZ közgyűlését Kuba első embere Fidel Castro? Miért mondhatjuk, hogy „Remek” időpontban született Olívia Newton John? Hogyan történt, hogy már jóval megválasztása előtt kilövési engedélyt adtak, egy egykori Európai Parlamenti képviselő kapcsán? Mi az a Tamango és mit ért el Bujtor István a Rabonbán? Kellér Dezsőtől megtudhatják ennyi év után, hogy hol szorít a futballcipő? Kedves közönség – csak a hangomat tessék figyelni!

A zenei és hang étlapunkon helyet kap Edit Piaf, a Beatles, vagy Ed Sheeran éppúgy, mint a Dajka Margit, a Budapest Bár, Rátonyi Róbert, Wolf Kati, vagy Fónay Márta

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-09-16 17 óra
2019-09-16 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében. Érdekes eseményeket, történeteket mesélek ezúttal is, a visszatért szeptemberi nyárban. Mit gondolnak hová nem kaphatott bebocsátást 1959 őszén az Egyesült Államokban Nyikita Hruscsov? Mi köze a hazánkon átutazó keresztes hadseregnek az erőleveshez? Mióta ünneplik a Takarítási Világnapot? Miért szerették és tisztelték az Egyesült Államokban különlegesen Berlint? Milyen lépésre szánta el magát a költő Faludy György harminc esztendeje, több mint három évtized után?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ A ragtime-tól a musicalig, a komolyzenétől a sanzonig, a táncdaltól az operettig. Zenei programunkban dalra fakad egy Nobel-díjas, helyet kap Polgár László és Jimi Hendrix éppúgy, mint, Charlie Chaplin, Susan Boyle vagy Aradszky László és végül egy olyan énekes, költő is, aki szülőhazájában érettségi tétel.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-09-09 17 óra
2019-09-09 18 óra Érdekes tények, történetek, évfordulók a hozzájuk fűződő személyes élményekkel, régi hangokkal és muzsikával fűszerezve, az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében

Különös eseményeket, történeteket mesélek ezúttal is, a reméljük csak átmenetileg esősbe forduló szeptemberi kora őszben. Vajon mikor volt az első két autóvezető között lefolytatott mobiltelefon beszélgetés? Ki volt a brit uralkodó, akinek jelenlétében kipróbálták az első tengeralattjárót Angliában? Miért és melyik három szót hagyták ki a menyasszonyi eskü szövegéből kicsiny hazánkban közel egy évszázaddal ezelőtt? Mikor működtették utolsó alkalommal a franciák a halálos ítélet végrehajtására a guillotine-t? Mi okozta, hogy 1931 szeptemberében az emberek többsége Budapesten Szilveszterről beszélt?

A zenei és hang kínálatunkban lesz szó a csodálatos Párizsról, és egy híres csatatérről. A korszerűség kedvéért halhatunk verset és dalt is az internetről, Pavlov születésének évfordulója kapcsán dalra fakad egy kutya, felidézzük, hogy milyen a Csikar - szög, sőt egy páros produkció révén kellemes muzsikával megemlékezünk egy híres szigetlakó távoli névrokonáról is…

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig, a akár autóban ülve, útközben a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2019-09-02 17 óra
2019-09-02 18 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Kedves hallgatóim! LEVELÜK ÉRKEZETT! Itt van az ősz, itt van újra… Vajon mire volt jó a nagy londoni tűzvész? Hogyan küzdött a szakállak ellen a csupán bajuszos cár Nagy Péter? Mitől lett 1972-ben fekete a szeptember? Mit csinált Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szeptember elején? S végül még az is kiderül, hogy mikorra esik „fecskehajtó kisasszony” napja.

Hangzó kínálatunkban Pavarotti James Brownnal énekel párban, Freddie Mercury bizonyítja, hogy ők a bajnokok, a Beatles pedig segítséget kér. A külföldiek mellett nagyszerű magyarokat is hallhatunk az ősz kezdetén, többek között Tompos Kátyát, Ráday Imrét, Bilicsi Tivadart, Hofi Gézát. Kern Andrást

Tartsanak Kerényi Péterrel! Hétfő délután ÖTTŐL - HÉTIG, a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben., Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van. Aztán, ha mégis rájönnének, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-08-26 16 óra
2019-08-26 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Ezen a hétfőn hallhatnak a világ legrövidebb háborújáról, amelynek megvívásához a végső győzelemig még háromnegyed órára sem volt szükség. Szó esik majd a világrekordok könyvéről és egy magyar származású filmszínésznőről, akinek édesanyja szex szimbólum, édesapja Mr. Universe volt, de ő mégsem ezért került be a világrekordok könyvébe. Lesz szó az „Öreg Hölgyről”, akit bár környezete nem mindig szeret, de ma is milliók látogatják. Beszélünk majd egy olimpiáról, amelyen a legemlékezetesebb események sajnos nem a pályákon zajlottak, s arról is, hogy miként került „Hüvelyk Matyi”, az amerikai vasút történetébe.

Cliff Richard, Michael Jackson, Elton John, Rod Stewart – csak néhány név, amely a muzsikát fémjelzi, de hogy ne maradjunk csupán külföldön, dalol Kazal László, az Omega együttes, sőt egy egykor nagy sztárnak számító tatabányai lány is.

Tartsanak Kerényi Péterrel! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van.

 Aztán, ha mégis rájönnének, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-08-19 16 óra
2019-08-19 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miként lehet élvezetes, ha valaki bogaras? Kié volt a leghasznosabb „forintos ötlet”? Miért kapott díjat 88 esztendős korában Anthony Dominick Benedetto? Hogy fordulhatott elő, hogy egy magyar tervezésű sikeres terepjárót sohasem használtak három napnál tovább? És végül egy fogas kérdés: Miért ünnepeljük a héten a szélhajtó küszt?

Zenei- és hang bejátszásaink sorában többek között ismét dalra fakad egy elnök, valamint magyarul egy svájci, lesz a szokottnál vidámabb Szomorú vasárnapMicimackó és barátai Babits Mihály versét éneklik, kimegyünk a plázsra, nem is egyre, és trolibuszra várva megpróbáljuk elérni, az elérhetetlen álmot. S ha ez nem sikerülne, akkor legalább azt, hogy a hallgatóknak kellemes legyen az elkövetkező két óra

Tartsanak Kerényi Péterrel! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van.

Aztán, ha mégis rájönnének, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

( A 2019.07.29-i adás ismétlése )

2019-08-12 16 óra
2019-08-12 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A múlt heti előzetesben sok-sok izgalmas történetet, jó zenét jeleztem előre, s mindezt keresztülhúzta egy áramszünet híre, amely éppen az én műsorom két órájára szólt. A sok ígéret így ígéret maradt. Erre a hétfőre inkább nem ígérek előre semmi különöset, ha csak azt nem, hogy a heti érdekességek mellett az elmaradt múlt hetiből is szemezgetek. Mindezt persze csak abban az esetben, ha ezúttal lesz áram. S ha nem gördül az utunkba semmi akadály, a hétfői két órában remélem, hogy mondandóimtól fel lesznek villanyozva,s egyik mondatom, vagy bejátszásom sem veri ki a biztosítékot.

Tartsanak Kerényi Péterrel! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van.

 Aztán, ha mégis rájönnének, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-07-29 16 óra
2019-07-29 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miként lehet élvezetes, ha valaki bogaras? Kié volt a leghasznosabb „forintos ötlet”? Miért kapott díjat 88 esztendős korában Anthony Dominick Benedetto? Hogy fordulhatott elő, hogy egy magyar tervezésű sikeres terepjárót sohasem használtak három napnál tovább? És végül egy fogas kérdés: Miért ünnepeljük a héten a szélhajtó küszt?

Zenei- és hang bejátszásaink sorában többek között ismét dalra fakad egy elnök, valamint magyarul egy svájci, lesz a szokottnál vidámabb Szomorú vasárnap, Micimackó és barátai Babits Mihály versét éneklik, kimegyünk a plázsra, nem is egyre, és trolibuszra várva megpróbáljuk elérni, az elérhetetlen álmot. S ha ez nem sikerülne, akkor legalább azt, hogy a hallgatóknak kellemes legyen az elkövetkező két óra

Tartsanak Kerényi Péterrel! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van.

Aztán, ha mégis rájönnének, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-07-22 16 óra
2019-07-22 17 óra Érdekes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Vajon mire áldozta felesége hozományát egy varsói szemorvos dr. Reménykedő álnéven? Tudjuk, hogy az „eper fagyi, jaj de finom”, de vajon mit nyalt Napóleon, vagy éppen Deák Ferenc? Ki a legfiatalabb Nobel-díjas? Melyik ország lakói kapják csak a 19. század közepétől ingyen a levegőt és a fényt?

Zenei válogatásunkban Harry Potter megszemélyesítője eldalolja a periódusos rendszert, hangszerelt formában elhangzik a „Pí”, de lesz orosz esti mese, suttogó vén budai hársfák és Halleluja – másképp.

Tartsanak velem, Kerényi Péterrel! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-07-15 16 óra
2019-07-15 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Hol és hogyan akcióztak a cukorkabombázók? Ki és miként védte meg régi kedvencünket, a Tv macit? Mennyien mentek ki a labdarúgó VB döntőjére, akkor, amikor nagyon sokan voltak? Melyik város piacterén mutogatták pénzért vasárnaponként Rózsa Sándort? Mekkora különbség lehet lépés és lépés között?

Zenei és hang kínálatunkban lesz szó akasztófáról és vadnyugatról éppen úgy mint táncról és csókról, hallhatják Tolnay Klárit, Robbie Williamst, Somló Tamást, Elvis Presleyt, de egy rövid bejátszás erejéig szót kér Kim Dzsong Un is…

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben.
Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor nyugodtan kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van. Aztán,ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-07-08 16 óra
2019-07-08 17 óra Érdekes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai műsorban szó esik egy világhírre szert tett kacér kémnőről, egy póktól bátorságra kapott harcias skótról, s emlékezünk egy szépségkirálynőre, aki az idén lenne ötven éves.

Ezúttal is változatos zenei és hangélményeket kínálunk Dunai Tamástól Schubert Éváig, Frank Sinatrától, Elton Johnig és ez csak szerény ízelítő.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán,ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni. 

2019-07-01 16 óra
2019-07-01 17 óra Érdekes évfordulók,szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában - többek között - azt is megtudhatjuk, lehet-e olyan viharos eső, hogy aligátor potyogjon az égből? Emlékezünk foci VB idején, egy kudarcra, amelyet manapság – ha bosszankodva is – de nagy sikernek tekintenénk. Visszagondolunk Lady Dianára születésnapja kapcsán. Arra is fény derül, hogy hol és mikor volt két egymást követő napon július negyedike, majd több mint egy évszázaddal később egy nappal hamarabb szilveszter.

Hang és zene ajánlatunk is változatosnak ígérkezik. Szóhoz jut Gábor Miklós, Szepesi György Koncz Gábor és Hofi Géza , dalra fakad Gina Lollobrigida, Rod Stewart, Bill Haley és a Belga. És ez még csak az előzetes…

Tartsanak velem, Kerényi Péterrel! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha viszont úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép önöktől, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, ahol a műsoromat utólag is meghallgathatják, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-06-24 16 óra
2019-06-24 17 óra Érdekes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában - többek között - azt is megtudhatjuk, hogy miért nevezik a magyar fordításban Micimackót éppen Micinek. Tudják-e hol van Carlo Pedersoli szobra Budapesten? Hogyan memorizálják a nebulók VIII.. Henrik feleségeit Angliában? Miért tekintették Isten ellen való véteknek, a középkorban, ha valaki a szájába vette a villát? Szót ejtünk arról is, mit álmodott Kennedy elnök.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán,ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-06-17 16 óra
2019-06-17 17 óra A mai két órában - többek között - azt is megtudhatjuk, hogy miért nevezte betűzongorának feltalálója az írógépet és vajon valóban ő találta-e fel? Megemlékezünk - a cinikus, kissé túlsúlyos, lusta, de mégis sokak kedvencének számító narancssárga macska, Garfield születésnapjáról...Lesz szó fociról is és kiderül, hogy lőtt-e érvényes gólt a világbajnokságok történetében Isten keze?

Hallhatjuk - többek között - Örkény István egyik egypercesét, megidézzük Meryl Streep egyik nagy sikerét és eláruljuk, melyik szó köti össze Napóleon végzetes kudarcával. Megtudhatjuk azt is, hogy mi okozott sokkot és felháborodást 1948-ban, a tenisz szentélyében, Wimbledonban. Szó esik majd arról, hogy a sorozatban hány alkalommal jelent meg Columbo felügyelő, azaz Peter Falk felesége. Stílusosan FÉNY derül arra is, hogy mikor van a Nap napja....

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán,ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-06-03 16 óra
2019-06-03 17 óra Érdekes évfordulók,szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában  kiderül, hogy mi vezetett a 14 év híján száz esztendővel ezelőtt megnyílt első autósmozi megszületéséhez, azt is megtudhatjuk, hogy ki és mikor szabadalmaztatta a bank automatát és a villanyvasalót. Megemlékezünk az 1944-es  partraszállás, a D-Day évfordulójáról és Robert Kennedyről, az ellene  több. Mint ötven esztendeje elkövetett  halálos  merénylet kapcsán. Hallhatjuk - többek között Ruttkay Évát emlékezni Latinovits Zoltánról és a szerelmükről, duót énekelni Pártai Luciát és szép emlékű időjós férjét Aigner Szilárdot, anélkül, hogy eleredne az eső, házmesternéként mókázni Gobbi Hildát.   Megtudhatjuk azt is, hogy mit keres a London Bridge az arizonai sivatagban, szólót énekel az egyetlen olyan ameikai elnök, akinek a himnuszunkban is hallható a neve, és felhangzik egy olyan muzsika a Beatlesek előadásában 1962-ből, amiről  a hallgatók többsége valószínűleg azt mondja majd: Ezt azért nem gondoltuk volna...

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van.  Aztán,ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni. 

2019-05-27 16 óra
2019-05-27 17 óra Érdekes és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és zenével – az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mit fedezett fel az 1870-es évek elején egy május 27-én Heinrich Schliemann Trójában? Melyik volt 1930 májusában a világ legmagasabb emberek által készített építménye? Milyen – egyébként nevetségesen kicsiny – pénzbüntetést  kapott George  Willig  New York városától, amikor 1977 májusában megmászta a World Trade Center 110 emeletes déli tornyát? Hol szállt le kis repülőgépével nem kicsit pimasz módon kijátszva a légvédelem éberségét Matthias Rust 32 esztendővel ezelőtt? Mi történt 34 esztendővel ezelőtt a Bajnokok Ligája elődjeként rendezett BEK döntőjén Brüsszelben? 

Ezúttal is változatos, zenei- és hang bejátszásokat kínálunk, amelyek olyan szépen szárnyalnak, mint a Boldogság Kék Madara, csak éppen mindegyik elérhető és meghallgatható. Lesz Just a Gigolo és Beatles, Kocsis Zoltán és Psota Irén, Darvas Iván és Gálvölgyi János, Frank Sinatra duettben Kennedyvel. Terefere polka és Presser. S persze a mondandómmal és a muzsikákkal megpróbálunk „szárnyakat adni vágyaiknak…”                                    Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-05-20 16 óra
2019-05-20 17 óra Érdekes és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és zenével – az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Van fogalmuk arról, hogy mikor büntethették meg az első autót sebesség túllépésért, persze Amerikában? Mikor ünnepeljük a My Fair Lady napot és miért éppen akkor? Melyik pop világsztár turnézott elsőként a Szovjetunióban? Tudják, hogy hol szerepel és mit jelent a szó: Supercalifragilisticexpialidocious?

Ezúttal is változatos, zenei- és hang bejátszásokat kínálunk, amelyek olyan szépen szárnyalnak, mint a Boldogság Kék Madara, csak éppen mindegyik elérhető és meghallgatható, viszont némelyikük meglepő, esetleg mulatságos. Hallhatják Dollyt és Aznavourt, dalt a Szabó családról, és ez még csak az előzetes...

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-05-13 16 óra
2019-05-13 17 óra Hogyan született Winston Churchill emlékezetes miniszterelnöki beszédének szállóigévé lett mondatából egy egész zenekar? Mennyi idős volt az a leány, aki 1939 májusában minden idők legfiatalabb édesanyjaként világra hozta gyermekét? Megtudhatjuk miként küldött email-t London városába Mátyás anyja, Szilágyi Erzsébet, és azt is, kinek énekelte Frank Sinatra, hogy Legyen Ön is milliomos?

Ezúttal is változatos, zenei- és hang bejátszásokat kínálunk, amelyek olyan szépen szárnyalnak, mint a Boldogság Kék Madara, csak éppen mindegyik elérhető és meghallgatható, viszont némelyikük meglepő, esetleg mulatságos. Lesz liverpooli himnusz és tv torna, Hallhatjuk Várkonyi Zoltánt és Rodolfót, németek énekelnek George Lucasról. Dalra fakad Mark Zuckerberg, s hasonlóképpen tesz két világhírű teniszező Novak Djokovics és a héten 31. születésnapját ünneplő Andy Murray. A Belga matekról dalol, majd arra is fény derül, hogy micsoda nő ez a férfi….
Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-05-06 16 óra
2019-05-06 17 óra Érdekes és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és zenével – az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Annyi minden történik ezen a héten kedves hallgatók, hogy szinte zavarban vagyok. „Vinnélek, vinnélek, csak tudnám, merre vinnélek…” Annyi eseményre-élményre hívnálak ebben a két órában, hogy bele sem fér az összes. Hogyan mondjam meg Neked, hogy nem lehet, nincs „annyi műsoridő, mint képzelet…”  Mit gondolnak mikor lehetett először borítékra nyalni a postabélyeget? Mikor tartjuk a Felelős Állattartás Napját és ha szabad Benneteket tegeznem: „Nálatok laknak-e állatok?” Lesz interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát, valamint Maryről, akinek egy kis báránya volt, AKI viszont nem találkozott a farkassal. Hát ez állati…

Ezúttal is változatos, zenei- és hang bejátszásokat kínálunk, amelyek olyan szépen szárnyalnak, mint a Boldogság Kék Madara, csak éppen mindegyik elérhető és meghallgatható. Lesz Örömóda 10.000 japánnal, telefonkönyv Kazal Lászlóval, Fred Astaire és Bob Marley, Kaláka és Kányádi Sándor, emlékezünk egy nagyszerű dobosra Laux Józsefre, akinek ezen a héten lenne a születésnapja. Geszti Péter Gringói azt állítják, hogy „Télen nyáron nyár” én meg azt mondom, hogy tavasszal is tél. Megszólal a műsorban zenéimet szerkesztő fiam Kerényi Márton, azaz Marci.. S persze a mondandómmal és a muzsikákkal megpróbálunk „szárnyakat adni vágyaiknak…”                                   

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-04-29 16 óra
2019-04-29 17 óra Érdekes és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és zenével – az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor avatták a Margithidat? Melyik művének premierjét vezényelte Bécsben sikerrel Mozart ? Mivel tett szert nagy hatalomra Randolph Hearst.

Ezúttal is olyan változatos, zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időjárást ígér a mindig szeszélyes április. Forgatunk majd májusi muzsikát, hallhatjuk Déri Jánost Mexikóból, énekel Celine Dion,orgonál Varnus Xavér, de hallhatjuk a Republicot és Hajós Andrást is,,,,

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha mégis úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-04-15 16 óra
2019-04-15 17 óra Érdekes és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok, olykor személyes élményekkel és zenével – az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor ünnepeljük a fokhagyma világnapját? Ki és miért mondta, hogy „Valami bűzlik Dániában!”, s vajon időszerű-e ez az állítás? Hány esztendővel a halála után avatták szentté Johannát, azaz Jeanne d’Arc-ot? Milyen különös bejelentéssel élt a BBC hírolvasó bemondója 1930. április 18-án az esti háromnegyed kilences hírek kezdetén? Melyik Leonardo egyetlen festménye, amelyet valószínűleg nem megrendelésre festett, és haláláig nem vált meg tőle, mindenhová magával vitte? Mikor adták el az első napelemmel működő rádiót? És végül, hogy ne csak „varázsszemről” beszéljünk, vajon ki találta fel és szabadalmaztatta a macskaszemet?

Ezúttal is olyan változatos, zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időjárást ígér a mindig szeszélyes április. Forgatunk majd kábító muzsikát, lesz millió orosz rózsaszál Alla Pugacsovától, Rózsa Miklóstól Ben(n) Hur és persze lesz kinn is, az utóbbiakat Buffó Rigó Sándor szólaltatja majd meg. Jobbnál jobb helyeket keresünk fel a muzsika hullámain. Van London, van Nápoly, van Konstantinápoly. Déri János és Antal Imre előre megfontolt szándékkal veszekednek, de minden jóra fordul. Barbra Streisandtól megtudhatjuk, hogy mi van a tegnap és a holnap között, és ha ennyi jó kevés, akkor Chaplin Diktátora után Schell Judit és Hajdú Steve eldalolja a boldog szép jövőt.

Szabad egy fordulóra? – Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, Ha mégis úgy gondolják, hogy mondandóm és a zenéink nem elég szórakoztatóak, akkor kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-04-08 16 óra
2019-04-08 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Melyik ismert ember dolgozott a fékezhetetlen ökölvívó Mike Tyson tanácsadójaként? Vajon ki az a két magyar híresség – az egyik muzsikus, a másik képzőművész – akik mindaddig, amíg mindketten éltek és alkottak teljesen egyidősek voltak, minthogy ugyanabban az esztendőben, április 9-én születtek? Ki találta fel a biztosítótűt és mennyi pénzt keresett vele? Ugyanazon év ugyanazon napján távozott az élők sorából egy kiváló magyar színész, rendező, színigazgató és egy nagyszerű olasz zeneszerző, ráadásul mindketten 67 évesek voltak… Hol találtak embriókat is tartalmazó megkövesedett dinoszaurusz tojásokat 2013 áprilisában ? Melyik volt előbb? Az első Ku-Klux-Klan ellenes törvény Amerikában, vagy a minimálbér és a 48 órás munkahét bevezetése Angliában? Igaz lehet-e, hogy a hétfő reggelenként újabban nálunk műsort vezető Boros Lajos 14. születésnapján indult az űr meghódítására Gagarin?

Ezúttal olyan változatos, sőt változékony zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időt ígér a mindig szeszélyes április. Zenében jelentkezik Belfast és Barcelona, a Beatlesek Tegnapja, s mielőtt Márai gyertyái csonkig égnének, segítségünkre siet Bob Dylan, s a válaszokat a szélben találják. Úgyhogy próbáljanak bátran lazítani, s ha az gondolnák, hogy, túl sokat beszélek, akkor védelmemben szeretném felhozni, hogy Dalida és Alain Delon is azt hajtogatja, hogy Parole, parole, parole. És lesz rengeteg zene (Rock around the Clock) még akkor is, ha annak idején "beates eleink" ezt úgy fordították, hogy „Tánc az ÓRA körül”.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha mégis úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re, ott csak zene van. Aztán, ha rájönnek, hogy ez nem volt szép, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag, ígérem, nem fogok megbántódni.

2019-04-01 16 óra
2019-04-01 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi köze az ABBA együttes egykori szőke szépségének Agnetha Fältskognak Napóleonhoz? Melyik főváros két oldalát vágta ketté utolsóként fal Európában? Mi volt a jelentősége annak, hogy kérésünkre kötöttek-e sárga szalagot a tölgyfára? Mikor ünnepeljük a patkányok nemzetközi világnapját? Kit szólítottak a Tenkes sorozat népszerűsége csúcsán a járókelők az utcán is Buga Jakabnak? Tudjuk, hogy mióta utazhatunk repülőn és azt is, hogy a Lumière fivérek szalonjában láthatták a vendégek az első filmet, de vajon mikor nézhettek először filmet egy repülőgép utasai

Ezúttal olyan változatos, sőt változékony zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időt ígér a mindig szeszélyes április. Miért sír a telefon? Milyen autót szeretne az isteni Janis Joplin? Miért nincs jobb tea, mint a planta? S ahogy az esős-napos borús-bárányfelhős áprilisban illik, a végén minden kiderül…

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, akkor kapcsoljanak a Bézs2-re. Aztán, ha megbánták, az archívumból is elkísérhetnek egy fordulóra, meghallgathatják a műsoromat utólag is…

2019-03-25 16 óra
2019-03-25 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi köze a fémvégű modern cipőfűző szabadalmának Kennedyhez? Melyik Nobel-díjas író volt országában elnökjelölt? Miért állt meg több mint egy napra a Niagara vízesés? Mikor kezdték el hivatalosan forgalmazni Oroszországban a Beatles lemezeit? Milyen értéket képviselt a világ legnagyobb borravalója? Ki az a hollywood-i filmsztár, aki katona korában a közlegénytől az ezredesi rangig vitte?

Ezúttal is változatos zenéket, hangbejátszásokat kötöttünk CSOKORBA. Akad köztük majd tavaszi orgona, szaxofonos és zongorista, ében és elefántcsont, teknőc és száguldás, Porsche, szerelem. És akkor a színes tintákról még nem is beszéltünk.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, ezúttal akkor se kapcsoljanak a Bézs2-re. Most itt is sok és főként szép zene lesz

2019-03-18 16 óra
2019-03-18 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Milyen idős múmiát találtak harminc esztendővel ezelőtt a Kheopsz piramisban? Hogyan lett a fecskéből jaguár Angliában? Milyen bűn elkövetéséért deportáltak a Szigetországból Ausztráliába hat mezőgazdasági munkást 1834-ben? Melyik amerikai elnök íróasztalára került először telefon a Fehér Házban? Melyik magyar együttesről mondták a hatvanas évek elején, hogy meg kellene szűnnie, mivel “a beatzene alvilági, erotikus eltévelyedés”.

Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei élményt kínálunk. Hallhatjuk Bobby Solót, Luis Fonsit, az Emerson Lake & Palmerst és Enrico Carusót éppúgy, mint Koós Jánost, Pécsi Sándort, az Illés együttest vagy Székely Mihályt.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-03-11 16 óra
2019-03-11 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miért emlegetik Londonban ma is nap, mint nap , s nem csak születésének kétszázadik évfordulóján az egykori brit cukormágnást? Vajon mennyi időt töltött a víz alatt John Philip Holland, amikor az első akkor modernnek számító tengeralattjárót kipróbálta? Hogyan találta fel egy 15 esztendős fiúcska a téli fülvédőt, hogy aztán később szabadalmaztassa is azt. Mikor és miért éppen akkor ünnepeljük a nemzetközi π (pi) napot? Miért mondhatjuk teljes bizonyossággal, hogy az éppen egy évszázada született Nat King Cole produkciója feledhetetlen?

Ezúttal is változatos zenei élményt kötöttünk CSOKORBA. Tavasz kezdetén talán a megszokottnál több szól a zenék közül a reményteli és a reménytelen szerelemről. Hallhatják Leonard Cohen dalát Kern András tolmácsolásában, a Keresztapa zenéjét Korda Györggyel, Edit Piafot Voith Ági interpretálásában. Pavarotti utolsó operai fellépése, a Bee Gees, Yehudi Menuhin,Tom Jones, Nat King Cole pedig önmagáért beszél, vagy - ha úgy tetszik - személyesen zenél és dalol.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, ezúttal akkor se kapcsoljanak a Bézs2-re. Most itt is sok és főként szép zene lesz.

2019-03-04 16 óra
2019-03-04 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Milyen minőségében dolgozott II. Erzsébet királynő a második világháború idején a brit hadseregben? Kinél tartotta feltétlenül népszerűbbnek a Beatles együttest sikereik csúcsán John Lennon? Mi volt a foglalkozása Francisco Fernandeznek, aki a XVI. Század közepén megismertette a dohányzást Európában? Kinek a nevéhez fűződik a politikában közkeletűvé vált „vasfüggöny” szó? Milyen súlyú a világ legkisebb mobil telefonja? Milyen ma képtelennek hangzó állítást tett Mark Breith, Cincinatti város polgármestere a Városi Tanács előtt a nőkről? Hány esztendős Barbie baba, aki ehhez képest elég jól tartja magát?

Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei élményt kínálunk. Hallhatjuk a Led Zeppelint, a Bee Geest , Madonnát és Cliff Richardot éppúgy, mint Zoránt, az Emil Rulezt, Koncz Zsuzsát és Somló Tamást, vagy két nagyon különböző Józsefet Romhányit és Simándyt.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-02-25 16 óra
2019-02-25 17 óra  Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi történt Gorbacsov elnök lemondásának másnapján? Mikor engedélyezték Svájcban az első legális nyilvánosházat? Mit oszlattak fel Budapesten 2010 februárjának utolsó napjaiban? Hányadik évszázadban alapították a Reuters hírügynökséget? Mikor indult a busz közlekedés a fővárosban?

Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei élményt kínálunk. Hallhatjuk Harry Belafonte és Danny Kaye duóját, Julio Iglesiast, Johnny Casht és Gloria Estefant éppúgy, mint Balázs Fecót, Király Lindát, Szalóki Ágit vagy Kazal Lászlót.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-02-18 16 óra
2019-02-18 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor havazott legutóbb a Szaharában? Kik vásárolták meg hét millió euróért Casanova visszaemlékezéseit? Kit neveztek az alvilág miniszterelnökének? Hogy vonatozott önállóan a négy esztendős Charlotte a több mint 100 kilométernyire lakó nagyszüleihez? Milyen címet visel az Egyesült Királyságban András herceg? Hányadik születésnapját ünnepli az amerikai elnök volt felesége, Ivana Trump?
Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei élményt kínálunk. Hallhatjuk Andrea Bocellit és Sarah Brightmant, Phil Collinst, Ofra Hazat, éppúgy, mint Rátonyi Róbertet, Kasza Tibit, Gáti Oszkárt vagy a Republic csapatát. .

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-02-11 16 óra
2019-02-11 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mennyi volt Magyarországon a valaha miért legalacsonyabb hőmérséklet? Amikor ezt mérték, vajon volt-e már New Yorkban műjégpálya? Mikor közöltek először heti időjárás jelentést? Vajon lehet-e szabadalmi védelmet kérni egy barackfának? Mikor állították ki a világon az első csekket? Ki volt Simon Böske? Mit talált 1923-ban Howard Carter? Nyalhatott- e postabélyeget a borítékjára például Kossuth Lajos? Miért hozott Őszentsége I.Gergely pápai dekrétumot a tüsszentés kapcsán?

Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei étlapot kínálunk. Hallhatjuk Elton Johnt, Mary Hopkint, Shakin’Stevenst ,Nat King Cole-t, Maria Callast és a Take That muzsikáját, csakúgy, mint Soós Imrét, Hobót, Rajz Jánost, Peterdi Pált és Szepesi Györgyöt, vagy az LGT-t. És ez még csak az előzetes… .

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-02-04 16 óra
2019-02-04 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Vajon miért nevezik az angol rendőrt bobbynak? Mikor került piacra a népszerű társasjáték, a Monopoly? Ki golfozott a Holdon? Mikor kaptak választójogot a svájci nők? Hol lépett fel utoljára Luciano Pavarotti? Miért éppen most kedden rendezik meg több mint hatvan országban a biztonságos internet világnapját?

Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei élményt kínálunk. Hallhatjuk Juliette Grecot, Bob Marleyt, Lady Gagát, Whitney Houstont, vagy Carusot csakúgy, mint Máté Pétert, Karády Katalint, Szulák Andreát, Bessenyei Ferencet, Komlós Jucit, és Kern Andrást. .
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-01-28 16 óra
2019-01-28 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor lett a LEGO építőkocka védett szabadalom? Vajon hány esztendeje próbálhatták ki az első, kifejezetten erre a célra készített tengeri mentőcsónakot? Koncerteztek-e a Beatlesek háztetőn? Vajon hol és mikor alapították az első nemi betegségekkel foglalkozó klinikát? Melyik nyugati ország törvényesítette elsőként az abortuszt? Szóljunk egy szót a megelőzésről is : Kit tekintenek a fogamzásgátló tabletta atyjának”? Mikor ünnepeljük a szerzetesek világnapját? Megválaszolandó előzetes kérdésből legyen ennyi elég. A többiről majd a műsorban. Szóval lássuk a medvét!

Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei élményt kínálunk. Hallhatjuk Buddy Hollyt, Barbra Streisandot, Domenico Modugnot, Leonard Cohent, a Village People csapatát csakúgy, mint Kern Andrást, Tabányi Mihályt, Bitskey Tibort, Tímár Bélát, Cserháti Zsuzsát és Oláh Ibolyát.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-01-21 16 óra
2019-01-21 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miért tört ki botrány 2016-ban Tutanhamon szakálla kapcsán? Mi vitte el az idős Salvador Dalit éppen 30 esztendővel ezelőtt? Igaz-e, hogy Hunyadi Mátyást a Duna jegén választották királlyá? Mikor és ki szabadalmaztatta a női cipők és csizmák gumisarkát? Hány esztendővel a lengyelek lerohanása előtt kötött Németország és Lengyelország kölcsönös megnemtámadási szerződést? Hol és mikor találták meg azt a japán őrmestert, akihez nem jutott el a hír, hogy már véget ért a második világháború? Minek az emlékére tartják az Australia Dayt, ami a kontinensnyi ország legnagyobb ünnepe?

Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is izgalmas fogásokat kínálunk. Hallhatjuk a Bee Geest, Telly Savalast, Vlagyimir Viszockijt ,, Duke Ellingtont és Placido Domingót, éppúgy, mint Cseh Tamást és Másik Jánost, Hámori Ildikót és Székhelyi Józsefet, Major Tamást, Nagy-Kálozi Esztert, vagy Ferrari Violettát.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-01-14 16 óra
2019-01-14 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miért szálltak partra a brit flotta utasai 1788-ban Ausztráliában? Mi köze van Kossuthnak Mancihoz? Mikor volt a hó-eset, az egyetlen alkalom, amikor Miamiban hó esett? Kikre támadtak a német Zeppelinek 1915-ben? Mi miatt vették el Jim Thorpe olimpiai aranyérmeit, hogy azután 70 év múlva, harminc esztendővel halála után, posztumusz adják csak vissza? Hány alkalommal mászta meg Lhakpa Tenzing nepáli sherpa a Mount Everestet
Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is változatos fogásokat kínál. Hallhatják Dalidát, Stevie Wondert és Bruce Springsteent, csakúgy, mint Sinkovits Imrét, Agárdy Gábort, Nagy Ferót, a Republic együttest, vagy éppen Homonyik Sándort.
Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2019-01-07 16 óra
2019-01-07 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mióta független Monaco? Mikor és hová adták kölcsön a franciák a Mona Lisát? Mi volt a foglalkozása a XIX. században élt Megyeri Károlynak? Vajon mikor tartották az első, hivatalos női golf versenyt? Hány esztendeje érkezett az első tea szállítmány Indiából Angliába? Ki volt az első haditudósító, aki jelentette a II. világháború kitörését? Milyen különös helyen volt az első angliai lottóhúzás 450 évvel ezelőtt?

Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is változatos fogásokat kínál David Bowie-tól Elvis Presleyn át Celine Dionig, csakúgy, mint Eszenyi Enikőtől és Mécs Károlytól Csákányi Lászlóig.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

2018-12-31 16 óra
2018-12-31 17 óra Szabad egy fordulóra szilveszter

Szilveszter van. Ez a vidámság, a jókedv, a nagy fogadkozások,a rikoltozó trombiták, a durranó petárdák és a mértékletes koccintgatás napja.

Ebben a mai műsorban lesznek események, amelyek szilveszterkor történtek, emberek, akik szilveszterkor születtek. Vidámságnak, jókedvnek Ruttkai Éva énekel pajzán dalokat, lesznek régi kabarék Körmendy Jánossal és Bajor Imrével, akinek sok arcával megtudhatjuk, hogy mit is várt egykor az utca embere az új esztendőtől. Érdekességek: kiderül, hogy az ablakadónak is vannak kiskapui, hogy Jelcin szilveszterkor (le) mondta Putyinnak hogy előttem az utódom, hogy volt földrengés Budapesten, elmaradt szilveszter Kiribatin. Trombiták rikoltozásának, petárdák durrogtatásának hejgetés, rittyegtetés és más hagyományok. Éjféli köszöntő a köztársasági elnök modorában, ahogy ezt Bödőcs Tibor képzeli. Mennyi hang, ismerős – Máté Pétertől Koncz Zsuzsáig egy összeállításban 1975-ből, csak győzzék hangmemóriával mindegyiket felismerni… A különös szilveszter elmúltával John Denvernek segítenek haza találni. Boldog új évet kíván az ABBA – hagyom, mert ez csak az előzetes és még a végén azt mondják Radetzky – Mars!

Én pedig nem csak kívánok Önöknek boldog új évet, mert kívánni az csak egy esetleges dolog. Galla Miklóssal szólva inkább BUÉK = Boldog Új Évet KÉREK! És ÖNÖKNEK, NEKTEK IS KEDVES HALLGATÓK ÉS KOLLÉGÁK! Nem kell januártól új életet kezdeni, csak ha lehet, folytassuk még sokkal jobban, eredményesebben, örömökben, sikerekben gazdagabban a RÉGIT!

Szabad egy szilveszteri fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Szilveszter délután négytől hatig, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ja és még azt szeretném mondani, hogy bár van Bézs 2 is, most ne kapcsoljanak át. Maradjanak velem. Bízom benne, hogy érdemes…

2018-12-24 16 óra
2018-12-24 17 óra SZABAD EGY ÜNNEPI FORDULÓRA? KARÁCSONY KERÉNYI PÉTERREL

Érdekes december 24-i és karácsonyi tények, történetek,muzsikával fűszerezve.
Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig gyertyagyújtás előtt vagy bármikor, amikor idejük engedi az ünnepi pihenés során egy klikkel az archívumból online.

2018-12-17 16 óra
2018-12-17 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor és hol vetették ki az agglegényadót? Mennyi idővel ezelőtt fedezték fel az  elektront? Hogyan indult Gábor Zsazsa karrierje? Hány alkalommal ment férjhez öt év leforgása alatt, összesen ötven városban Theresa Vaughan. Miért kért és kapott találkozót Elvis Presley Nixon elnöktől  a Fehér Házban?

Zenei és hangzó étlapunk ezúttal is változatos fogásokat kínál Keith Richardstól Edith Piafon át a Gangnam Style-ig, csakúgy, mint Szinetár Dórától és Hofi Gézától a “ Három Szabó”-ig.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-12-10 16 óra
2018-12-10 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Milyen sokat ér egy elvált asszony, ha szeretik? Miért lehetett Gabriella monacói hercegnő mindössze két percre trónörökös? Miért nem gondoskodott végrendeletében Alfred Nobel a matematikusok elismeréséről? Miért nem mosolygott a látogatókra két esztendőn át Mona Lisa a Louvre faláról? Hány éve lépett legutóbb ember a Holdra és mennyien jártak ott összesen? Mikor jelentette meg első újságját a magyar származású Joseph Pulitzer, a rangos média elismerés alapítója? Miért kapta az Esőember címet Dustin Hoffmann és Tom Cruise Oscar –díjas filmje? Mikor vette kezdetét az utcai telefonfülkék felszerelése Budapesten? Milyen vizet találtak a torontói tudósok tavalyelőtt? A műsorból az is kiderül, hogy mikor szabadalmaztatták az első utcai takarítógépet és vajon kapott e szabadalmi védelmet Hollandiában a szélmalom?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb izelítőt arra a töredék időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Gianni Morandi, Peter, Paul és Mary, Jascha Heifetz és Cliff Richard éppúgy, mint Schütz Ila, Koltai Róbert, Koncz Zsuzsa, Kálmán György vagy Bödöcs Tibor.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-12-03 16 óra
2018-12-03 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Kinek a festménye függött a Modern Művészetek Múzeumának falán fejjel lefelé csaknem két hónapig? Mi minden történt Mikulás napján tavaly? Miért érdekes, hogy Richard Dodd éppen ötven esztendeje visszavitt a könyvtárba egy könyvet? Ki fényképezte utoljára John Lennont? Kit és miért tartóztattak le koncertje közben a rendőrök a színpadon? Mit talált fel 15 évesen Chester Greenwood? Hogyan halt meg pályája végén a csodagyerekként feltűnt Mozart és miért nem kísérték el rajongói utolsó útjára?
Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb izelítőt arra a töredék időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Bob Marley, Ariana Grande, Little Richard vagy José Carreras éppúgy, mint Karády Katalin, Galambos Erzsi, Balázsovits Lajos vagy a Republic.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-11-26 16 óra
2018-11-26 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mikor szabadalmaztatták az első hűtővagont, amely megkönnyítette a szállítást? Hány esztendeje lehetett az első 3D-s film premierje? Ki a modern légkondicionálás atyja? Hány lépést tettek Rockenbauer Pál és természetjáró hívei Magyarországon? Miért a tököli repülőtéren fogadta Kádár János Leonyid Brezsnyevet? Mennyi idő alatt és hogyan kerül 8 szamár a börtönből 32 szabadlábra? Mikor jelent meg először gőzhajtású, automata nyomdagépeken nyomva a The London Times? Hol, és kinek a társaságában adta John Lennon utolsó koncertjét? Ki és mikor hozott törvényt a német sör tisztaságáról? Vajon hol és hány esztendeje törölték el először a halálbüntetést? S ha még arra is kíváncsiak, hogy mennyi ideig volt látható a világ legtartósabb szívárványa, ne mulasszák el műsorunkat. Hallhatjuk még Darvas Szilárd egykori slágermagyarázatait, dallal emlékezünk a kiváló színészre , Somogyvári Rudolfra, valamint az első rádióstúdióra Budapesten.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházából kínálok kisebb-nagyobb ízelítőt arra a töredék időre, amikor éppen elhallgatok

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Frank Sinatra, Tina Turner, Jimi Hendrix, Beniamino Gigli éppúgy, mint Kern András, Liszt Ferenc, az LGT, a Fonográf, Rúzsa Magdi vagy éppen Für Anikó.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-11-19 16 óra
2018-11-19 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mit gondolnak, mennyiért kelt el húsz évvel ezelőtt egy nemzetközi aukción Vincent van Gogh A művész szakáll nélkül című képe? Ha már itt tartunk, vajon ki volt az éppen három évszázaddal ezelőtt elhunyt Fekete Szakáll? Mit szabadalmaztattak Amerikában hamarabb a számológépet vagy a ceruzát? Mikor és mióta tartják a Nemzetközi Férfi Napot? Tudják, hogy a Marx fivérek egyikének eredeti keresztneve Adolf volt? A Marx család melyik tagjának temetésén vett részt Lenin Párizsban? És mit mondott Gorkij Leninről hat évvel később 1917-ben? Kit és miért neveztek a Wall Street boszorkányának? Mennyien vásárolták meg két hét leforgása alatt a Pink Floyd híres dalát, az Another Brick in the Wall-t? Megtudhatják, hogy melyik volt a világ első élő tévéadásban közvetített gyilkossága, s fény derül arra is, hogy - a dal szerint – szeretett-e, a 46-os sárga villamoson utazni Latabár Kálmán. A héten lenne ötven éves, de nem lesz, az Egyesült Államok egyik hétköznapi hőse Todd Beamer – rá is emlékezünk.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei és hangzó étlapon a sokszínűség (vagy eklektika) jegyében – többek között - helyet kap Ofra Haza, Enrique Iglesias, Bruno Mars vagy Ringo Starr éppúgy, mint Törőcsik Mari, Hofi Géza, Flipper Öcsi és Székhelyi József.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-11-12 16 óra
2018-11-12 17 óra Ki használta először orvosi altatószerként a kloroformot? Mikor készült az első űr-selfie? Melyik két világhírű zeneszerző édesapja született egyaránt november 14-én? Mikor és miként kell ünnepelni a Lazítás világnapját? Hogyan lehetett orosz kém II. Erzsébet angol királynő személyes tanácsadója? Miért különleges bor a Beaujolais Nouveau? Mi a svájci dr. Albert Hoffmann legnagyobb sikere és legnagyobb bűne? Hogyan ünnepeljük vagy kellene ünnepelnünk a tolerancia nemzetközi napját? Vajon mikor szabadalmaztatták az egeret? És mikor született az első Mickey egér hangosfilm Disney rajzaiból, ezt tekintik amúgy a világhírű egér születésnapjának. Mit tudunk Mosolykáról, aki ezen a héten tölti be a harmincadikat? Van-e és ha igen, mit jelent a a „Kibarátkozás Napja” –angolul Unfriend Day?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Ringo Starr, Rihanna, Shakira, a Mantovani együttes vagy Sophie Marceau éppúgy, mint Cseh Tamás, Tarján Györgyi, Tahi Tóth László és Nagy Bandó András.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-11-05 16 óra
2018-11-05 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Kinek a jóvoltából játszhattunk először Monopolyt Miért égnek a mai napon sokhelyütt a londoni otthonokban örömtüzek? Kis gasztronómiai kirándulásunkon megtudhatjuk, hogy milyen képeket alkot Raj Ráhel, s miként őrizhette meg népszerűségét a kiváló színész a sors furcsa fintoraként a gasztronómia színpadán? Kiderül az is, Adolphe Sax kapcsán, hogy miként tud a Hold magasába repíteni egy jól sikerült szextett? Szót ejtünk majd egy Trabantról, AKI sohasem gondolta, hogy ilyen sokra viszi.Utazunk Moszkvába, persze november 7-e kapcsán. Beszélünk két asszonyról, akik származásukat tekintve magyarok és meglepő módon külföldi karrierjük gátját az jelentette, hogy egyikük sem volt túlzottan beszédes. Lesz szó a budapesti jobboldaliság kitörését követően fennmaradt földalatti mozgalomról. Újra itt lesz az Ősz, de ezúttal a kabaréban. És még talán az is kiderül, hogy a relativitáselmélet megalkotója és az atombomba atyja milyen találmányt szabadalmaztattak közösen.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Joe Dassin, Andrea Bocelli, Yves Montand, Shakira és Yoko Ono éppúgy, mint Kern András, Reviczky Gábor, Kulka János, vagy az Exotic.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-10-29 16 óra
2018-10-29 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miért kár, hogy a világ méltatlan módon nem ismeri Vaszilij Alexandrovics Arhipov nevét ?Mi késztette Cassius Clayt, azaz Muhammad Alit arra, hogy egész életében emlékezzen 1960 október 29-ére? Mennyi idős korában repült a világ mind a mai napig legidősebb űrhajósa? Miért nem kért szót Steindl Imre legnagyszerűbb alkotásának a Parlamentnek az átadó ünnepségén ? Vajon mire emlékszik a rádióhallgató generációk többsége jobban Pokémonra, vagy Pulitzerre? Emlékezünk egy talált kutyára, aki sok érzelmet kavart és végül nagy űrt hagyott maga után…. Amikor biztonsági lámpát, felfújható kerékpár gumit, vagy ne adj isten műlábat használunk, gondolunk arra, hogy ezeket is feltalálták és szabadalmaztatták valamikor ?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei és hangzó étlapon helyet kap Omara Portuondo, Frank Sinatra, Bob Geldof éppen úgy, mint Pécsi Sándor, Kern András és Sinkovits Imre.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-10-15 16 óra
2018-10-15 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Hány forintba került a Bécs és Buda közötti kétnapos postakocsi utazás, amikor 1750-ben elindult az első menetrend szerinti járat? Mikor ünnepeljük az ölelés, valamint a kézmosás világnapját? Hány évvel ezelőtt törvényesítették a prostitúciót Magyarországon? Kihez fűzte titkos romantikus kapcsolat a nagyszerű művésznőt, Mezey Máriát, akinek egyik emlékezetes alakítása a Warrenné mestersége főszerepe? Hogyan alakult ki a bűnevés szokása és mi köze ennek mindennapi kenyerünkhöz? Milyen következményekkel járt korunk legnagyobb időjárás-előrejelzési tévedése? És lehet, hogy arra is fény derül, hogy mikor született a Totó.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenei és egyéb hangzó élményeket kínálok arra a „kicsiny időre” , amikor éppen elhallgatokJ

Hangot adok Tarkannak, Eric Claptonnak, az életében klasszikussá lett Aznavournak, angol órán vesz részt Komár László. Szót kap a születésnapos Rudolf Péter és Litkay Gergely . Ja és ez még csak a beharangozó….

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-10-08 16 óra
2018-10-08 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mit tippelnek, mikor szabadalmaztatták a mikrohullámú sütőt? Mit csinált Bob Marley 1980 októberében a Central Parkban? Mikor használtak először az ökölvívók bokszkesztyűt? Hogyan vélekedett az asszonyról, a nagy operaszerző, Giuseppe Verdi? Honnan ismerjük szinte valamennyien a petrográdi születésű Lila Kedrovát, aki most lenne száz esztendős? Kiderül, hogy mi volt Edison első találmánya, amit 19 éves korában mindjárt az amerikai Kongresszusnak ajánlott.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei étlapon helyet kap Ed Sheeran és a Kelly Family éppen úgy, mint a Csík Zenekar, Pavarotti , Presser Gábor vagy Oláh Ibolya.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk kapcsolható muzsikával fűszerezve

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van…

2018-10-01 16 óra
2018-10-01 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Érdekes történeteket ígérek ezúttal is.Egyetlen nem teljesen bizonyosan jó hírem, hogy elérkezett az október. Lesz énekóra a zene világnapján, Szabó Magda jóvoltából. Tudják, hogy mit csinált tíz esztendős korában Elvis Presley? Kivel és miért beszél telefonon Kabos Gyula? Mit gondolnak, mikor szabadalmaztatták az indigót? Hogyan változott a zsír ára? 1969-ben nagy dolgok voltak benne a levegőben...Lesz szó a világhírre szert tett Veres Mariskáról, meg egy lompos, loncsos és bozontos piszén pisze kölyökmackóról. Végül az is kiderül, hogy 14 esztendőn át miért lehetett kizárólag fekete Fordot vásárolni.

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatok 

A zenei étlapon helyet kap Mario Lanza, Judy Garland és Barbra Streisand éppúgy, mint Kállai Ferenc, a Fonográf, vagy Presser Gábor.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy találják, hogy a mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs 2-re, ott többnyire csak zene van….

2018-09-24 16 óra
2018-09-24 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Érdekes eseményeket, történeteket ígérek ezúttal is, az őszbe fordult szeptemberi nyárban. Mit gondolnak mennyi időn keresztül tartotta szóval 1960 őszén az ENSZ közgyűlését Kuba első embere Fidel Castro? Mivel akadályozta meg a szovjet főtiszt Sztanyiszlav Petrov a harmadik világháborút? Miért mondhatjuk, hogy „Remek” időpontban született Olívia Newton John? Mikor és mióta ünnepeljük a Tiszta hegyek napját? Mit telepített Mária Terézia a budai várba? Mi az a Tamango és mit ért el Bujtor István a Rabonbán? Kellér Dezsőtől megtudhatják ennyi év után, hogy hol szorít a futballcipő. Végül elárulom azt is, hogy miért jut eszembe az egyik nemzetközi gyorsétterem lánc kapcsán - két csípős csirke szárny között - egykori kollégám Vágó István?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ

A zenei étlapon helyet kap Gershwin, Antonio Banderas, és Ringo Starr éppúgy, mint a Budapest Bár, a KFT, Wolf Kati, vagy Fónay Márta.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van….

2018-09-17 16 óra
2018-09-17 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Érdekes eseményeket, történeteket mesélek ezúttal is, a továbbra is tartó szeptemberi nyárban. Mit gondolnak hová nem kaphatott bebocsátást 1959 őszén az Egyesült Államokban Nyikita Hruscsov? Mi köze a hazánkon átutazó keresztes hadseregnek az erőleveshez? Mióta ünneplik a Takarítási Világnapot? Miként kapcsolható az idén össze a kiváló énekes Andrea Bocelli, Heves megye Zagyva-parti városával? Milyen lépésre szánta el magát a költő Faludy György harminc esztendeje, több mint három évtized után?

Ahogy mindig, ezúttal is kellemes zenék egész tárházát kínálom arra a kis időre, amikor éppen elhallgatokJ A ragtime-tól a musicalig, a komolyzenétől a sanzonig, a táncdaltól az operettig.

A zenei étlapon helyet kap Polgár László és Jimi Hendrix éppúgy, mint Jeremy Irons, Charlie Chaplin, Susan Boyle vagy Aradszky László és végül egy olyan énekes, költő is, aki szülőhazájában érettségi tétel.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs android és IOS alkalmazásain is akár telefonjukon is menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van….

2018-09-10 16 óra
2018-09-10 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Érdekes eseményeket, történeteket mesélek ezúttal is, a szeptemberi nyárban. Vajon mikor volt az első két autóvezető között lefolytatott mobiltelefon beszélgetés? Mennyi idő telt el azóta, hogy az uralkodó jelenlétében kipróbálták az első tengeralattjárót Angliában? Miért és melyik három szót hagyták ki a menyasszonyi eskü szövegéből kicsiny hazánkban közel egy évszázaddal ezelőtt? Mi okozta, hogy 1931 szeptemberében az emberek többsége Budapesten Szilveszterről beszélt? Mi minden történt a világban szeptember 11-én?

A zenei étlapon helyet kap Maurice Chevalier, és Bing Crosby éppúgy, mint Maria Callas vagy Cindy Lauper. S ha minden jól megy, dalra fakad egy Nobel-díjas is.

Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-09-03 16 óra
2018-09-03 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Itt van az ősz, itt van újra… Sok érdekes témáról ejthetünk szót, amikor jól esik…Vajon mire volt jó a nagy londoni tűzvész ? Hogyan küzdött a szakállak ellen a csupán bajuszos cár Nagy Péter? Mitől lett 1972-ben fekete a szeptember? Mi az ami több mint 130 esztendeje 25 centbe került az Egyesült Államokban és ma is ugyanennyiért lehet megvásárolni? Mit csinált Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szeptember elején?

Pavarotti James Brownnal énekel párban, Balkay Géza elszavalja a Paint it Black című ismert dalt. Nagyszerű külföldi énekesek mellett most magyarokat is hallhatunk az ősz kezdete kapcsán, többek között Tompos Kátyát, Kern Andrást és Máté Pétert.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-08-27 16 óra
2018-08-27 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Vajon mennyi ideig tartott a világ legrövidebb háborúja? Miért került Hargitay Mariska a Guinness Rekordok könyvébe? Ki a rock zene történetének első lovagja? Mi a Gutmann átok és mióta bűnhődnek emiatt a Benfica labdarúgói? Melyik Beatles lemez jelent meg elsőként Apple címkével éppen ötven esztendeje? Melyik város szimbóluma lehetett volna eredetileg az Eiffel torony? Miként vélekedhetett a hathónapos Karinthy Ferike játékos kedvű édesapjáról? Saját történetével emlékezünk Székhelyi Józsefre, akinek nem csak színészi életműve, de élni akarása is mindannyiunk számára példa lehet, és saját dalával Aretha Franklinra, amelynek címe önmagáért beszél: Respect. A műsorból kiderül, hányadik születésnapját ünnepli a Gyöngyhajú lány, Adamis Anna, valamint az is, hogy hová repült - szárnyakat adva vágyainknak - 55 esztendővel ezelőtt az „egyszervolt” Malév első Európán kívüli járata.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-08-13 16 óra
2018-08-13 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Szót ejtünk egy országgyűlésről, ahol izzó lelkesedéssel választottak, valamint a „Sziget” neves elődjéről, amely Oscar-díjat is hozott, Megünnepeljük a nagyra nőtt szöuli Egérkét. Mikor, hova és főként miért repült Mengyelejev? Miért van az, hogy a balkezesek olykor jobbak és milyen rekordot döntött Paul Simon egy városközponti parkban? Bízom benne, hogy a műsor végén szerkesztő és hallgató egyaránt mondhatja majd, hogy „Minden nagyon szép, minden nagyon jó….” Ami engem illet, amit lehet elkövetek, hogy mindennel meg legyünk elégedve.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-08-06 16 óra
2018-08-06 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

 Nem mese, hanem szomorú valóság. Hogyan hatott milliárdok sorsára a Kisfiú és a Kövér ember? Beszélünk magyarokról a nagyvilágban.  Mi köze egy magyarnak ahhoz a repülőgéphez, amelyet a parancsnok édesanyjáról neveztek el?  Melyik magyar muzsikus dalát énekelte Yves Montand , Edit Piaf, csakúgy, mint Eric Clapton vagy Barbra Streisand?  Lesz szó egy skótról, aki úgy talált milliók számára gyógyírt, ahogy Kolumbusz felfedezte Amerikát. Fény derül arra, hogy Ázsiában miért nincs ormányválság és ki a Backhand Boys frontembere.
Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel.  Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is)  vagy bármikor, amikor  idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-07-30 16 óra
2018-07-30 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Miként lehet élvezetes, ha valaki bogaras? Kié volt a leghasznosabb „forintos ötlet”? Miért kapott díjat 88 esztendős korában Anthony Dominick Benedetto? Hol énekelt széles nyilvánosság előtt Barack Obama? Hogy fordulhatott elő, hogy egy magyar tervezésű sikeres terepjárót sohasem használtak három napnál tovább? És végül egy fogas kérdés: Miért ünnepeljük a héten a szélhajtó küszt?

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-07-23 16 óra
2018-07-23 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

 Vajon mire áldozta felesége hozományát egy varsói szemorvos dr. Reménykedő álnéven? Mi köze az indiai Calcutta városának az Oh Calcutta! című musicalhez? Tudjuk, hogy az „eper fagyi, jaj de finom”, de vajon mit nyalt Napóleon, vagy éppen Deák Ferenc? Melyik ország lakói kapják csak a 19. század közepétől ingyen a levegőt és a fényt? És ez még csak az előzetes….

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve. 

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel.  Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is)  vagy bármikor, amikor  idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-07-16 16 óra
2018-07-16 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Hol és hogyan akcióztak a cukorkabombázók? Mikor és miért jelent meg Oklahoma Cityben Fekete Mária? Ki és miként védte meg régi kedvencünket, a Tv macit? Mennyien mentek ki a labdarúgó VB döntőjére, akkor, amikor nagyon sokan voltak? Melyik város piacterén mutogatták pénzért vasárnaponként Rózsa Sándort? Mekkora különbség lehet lépés és lépés között? És ez még csak az előzetes….

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-07-09 16 óra
2018-07-09 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában - lesz szó egy póktól ismét bátorságra kapott harcias skótról, világhírre szert tett kacér kémnőről, különös királyi „kukkolóról”, egy lelátókról közismertté vált hangszerről. Emlékezünk egy szépségkirálynőre,egy legendás koncertre. És kiderül az is, hogy bizonyos legújabb kori esetekben a kocka egyáltalán nincs elvetve…

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-07-02 16 óra
2018-07-02 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában - többek között - azt is megtudhatjuk, lehet-e olyan viharos eső, hogy aligátor potyogjon az égből? Lesz szó Bill Haley-ről születésnapja, az égbolt és az aligátor kapcsán. Emlékezünk foci VB idején, egy kudarcra, amelyet manapság – ha bosszankodva is – de nagy sikernek tekintenénk. Arra is fény derül, hogy hol és mikor volt két egymást követő napon július negyedike, majd több mint egy évszázaddal később egy nappal hamarabb szilveszter.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-06-25 16 óra
2018-06-25 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában - többek között - azt is megtudhatjuk, hogy miért nevezik a magyar fordításban Micimackót éppen Micinek .

Miért tekintették Isten ellen való véteknek, a középkorban, ha valaki szájába vette a villát? És kié volt az első villa a kontinensen Amerika felfedezése után?

Megemlékezünk Kennedy elnök álmáról, és arra is fény derül, hogy járt-e Pakson Kenguru.

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is) vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-06-18 16 óra
2018-06-18 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók,szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában - többek között - azt is megtudhatjuk, hogy miért nevezte betűzongorának feltalálója az írógépet. Megemlékezünk - a cinikus, kissé túlsúlyos lusta, de mégis kedvenc narancssárga macska, Garfield születésnapjáról...Lesz szó fociról is és kiderül, hogy lőtt-e érvényes gólt a világbajnokságok történetébeyórgyöt Megtudhatjuk azt is, hogy mi okozott sokkot és felháborodást 1948-ban, a tenisz szentélyében, Wimbledonban. Stílusosan fény derül arra is, hogy mikor van a Nap napja....
Érdekes tények, történetek,hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, vagy bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-06-11 16 óra
2018-06-11 17 óra Érdekes, és emlékezetes évfordulók,szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában kiderül, hogy ki álmodta valósággá és mikor nyílt meg a világ első hullámvasútja, azt is megtudhatjuk, hogy a későbbi forradalmár Che Guevara fel volt-e mentve tornából és mi történt a 18.születésnapján. Megemlékezünk - többek között a magyar opera megteremtője Erkel Ferenc halálának 125.évfordulójáról és a magyar forradalom vezetőinek 60 évvel ezelőtti kivégzéséről újratemetésük emlékünnepe kapcsán. Lesz szó és zene a világbajnokság indulásának hetében labdarúgásról, ahol időnként mi magyarok még keressük a gombhoz.... a csapatot. 
Hallhatjuk - többek között Salamon Bélát, Blaskó Pétert, Darvas Ivánt és Rost Andreát Megtudhatjuk azt is, miként jöttek rá, hogy kinek az édesanyjára hasonlít- nem véletlenül - a New York-i Szabadságszobor és fény derül arra is, hogy mióta szigorúan tilos gyerekeket postára adni Amerikában...
Érdekes tények, történetek,hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, vagy bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-06-04 16 óra
2018-06-04 17 óra Érdekes évfordulók,szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai két órában kiderül, hogy mi vezetett a 85 esztendővel ezelőtt megnyílt első autósmozi megszületéséhez, azt is megtudhatjuk, hogy ki és mikor szabadalmaztatta a bankautomatát és a villanyvasalót. Megemlékezünk az 1944-es partraszállás, a D-Day évfordulójáról és Robert Kennedyről, az ellene éppen ötven esztendeje elkövetett halálos merénylet kapcsán. Hallhatjuk - többek között verset mondani Latinovits Zoltánt, édesapjával együtt énekelni Csákányi Esztert, játszani Gobbi Hildát és Márkus Lászlót Megtudhatjuk azt is, hogy mit keres a London Bridge az arizonai sivatagban és felhangzik egy olyan muzsika a Beatlesek előadásában 1962-ből, amiről a hallgatók többsége valószínűleg azt mondja majd: Ezt nem gondoltuk volna...
Érdekes tények, történetek,hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, vagy bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-05-28 16 óra
2018-05-28 17 óra Érdekes évfordulók,szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A mai műsorból kiderül, hogy mikor jelent meg elsőként a whisky a Skót Államkincstár feljegyzéseiben, megtudhatjuk, hogy miért nevezte az orosz köznyelv egykor a Vörös Teret Seremetyevo 3-nak. Megemlékezünk Kennedy elnök születésnapjáról Frank Sinatra egykori kampány-dalával. Hallhatjuk színészi elveiről szólni zengő baritonján Básti Lajost, névjegyként hozzá nőtt emlékezetes dalt énekel Darvas Iván. Megtudhatjuk azt is, hogy honnan választotta a szerző Ian Fleming népszerű hőse, James Bond nevét, akiről tudjuk, hogy a vodka-martinit inkább rázva és nem keverve szerette. 
Érdekes tények, történetek,hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.Ahogy én és remélem Önök is szeretik: nem rázva, inkább keverve. Ezúttal két egymást követő órában.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négy órától és aztán bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-05-14 16 óra
2018-05-14 17 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A műsorban többek lesz szó George Lucasról és a Csillagok háborújáról dalban elbeszélve, megtudhatjuk személyesen Mark Zuckerbergtől, hogy ember és nem földönkívüli, kiderül az is, hogy Andy Murray és Novak Djokovic sokkal jobban teniszezik, mint énekel, ki volt Budapest első polgármestere, milyen színű volt Bette Davis legendásan szép szeme és hogyan repítette ez Kim Carnes-t a slágerlisták élére, miként írta át a modern kor követelményei szerint Lackfi János, Arany "Mátyás anyja" című versét . Hallhatnak sok zenét, mindezt érdekes tényekkel, történetekkel fűszerezve.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel .Tartsanak velem! Hétfő délután négy órától és aztán bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-05-07 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... A műsorban  többek  lesz szó az Örömódáról Japánban, megtudhatjuk, hogy milyen módon készült interjú a Farkassal, aki állítólag megette Piroskát , kiderül az is, hogy ki volt az Egyesült államok első női elnökjelöltje, mivel volt elfoglalva  Paul McCartney és hogy került egy gyerekdal a slágerlistákra, miszerint Marinak volt egy barija .  Hallhatnak sok zenét  mindezt érdekes tényekkel, történetekkel fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel .Tartsanak velem! Hétfő délután négy órakor és aztán bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

2018-04-23 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... A műsorban többek lesz szó arról, hogy színház az egész világ, hogy mi köze a tőzsdei árfolyamokhoz a galamboknak. Megtudhatjuk, hogy mikor van Felipe Massa újjászületésnapja, kiderül az is, hogy mivel volt elfoglalva Arnold Schwarzenegger a csernobili katasztrófa napján, hogy ki és mikor szabadalmaztatta az újszülötteket segítő inkubátort, Énekel majd a Rock Carusójaként emlegetett Roy Orbison, de hallható lesz egy kis Handel, Beyoncé és talán Beethoven is. Hallunk zongorát, orgonát, gitárt hegedűt mindezt érdekes tényekkel, történetekkel fűszerezve.
Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel .Tartsanak velem! Hétfő délután négy órakor és aztán bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online

2018-04-16 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... A műsorban  többek  lesz szó arról, hogy kiről készítette Madame Tussaud az első viaszfejeket, mit csinált 32 üveggömb felhasználásával Benjamin Franklin, miként vélekedett a nőkről Gabriel García Márquez, de az is kiderül, hogy mikor van a fokhagyma világnapja, valamint Róbert Gida, azaz  Christopher Robin Milne miért nem örült teljes szívvel édesapja  Micimackó meséjének, felidézzük a Freddie Mercury emlékére rendezett hatalmas All Star Koncertet és az is bizonyos, hogy a Radetzky Marsch egyik újévi előadásával búcsúzunk.

Szabad egy fordulóra? Kerényi Péter műsora hétfő délután négy órakor.

2018-04-09 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... A műsorban többek lesz szó az első biztosító tűről, a Kabaré Oscar díjáról, a Költészet Napjáról és arról is, hogy kicsit szomorkás a hangulatom máma..., hiszen a héten ünnepeljük Bodrogi Gyula születésnapját.
Szabad egy fordulóra? Kerényi Péter műsora hétfő délután négy órakor.

2018-03-26 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... A műsorban többek lesz szó Beethoven hajfürtjéről, a cipőfűző feltalálójáról és arról is, hogy ki és mikor mondta: Gyerekek könyörgöm akasszuk fel.Dalra fakadnak a Brexit ügyében és lesz még Hallelujah is.
Szabad egy fordulóra? Kerényi Péter műsora hétfő délután négy órakor.

2018-03-19 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... A műsorban többek lesz szó Louis Armstrongról, Beniamino Gigliről, Szécsi Pálról, csakúgy mint Lennon és Ono ágyáról, a félelmetes börtönről, az Alcatrazról és még arról is, hogy mi az a bruttó nemzeti boldogság....

Szabad egy fordulóra? Kerényi Péter műsora hétfő délután négy órakor

2018-03-12 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... A műsorban többek lesz szó gyermekkori álmokról, egy habos süteményről, születésről és halálról sőt még arról is szó esik, hogy ki ölte meg Kennedyt...

Szabad egy fordulóra? Kerényi Péter műsora hétfő délután négy órakor.

2018-03-05 16 óra Emlékezetes évfordulók érdekes emlékek-olykor személyes élményekkel.. Szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében... 

Szabad egy fordulóra? Kerényi Péter műsora hétfő délután négy és öt óra között.

2018-02-26 16 óra Fordulatos évfordulók emlékezetes emlékek-olykor személyes élményekkel. szívesen hallott régi hangok és örömmel felidézett   zenék az előttünk álló hét jegyében...  

Szabad egy fordulóra? Kerényi Péter műsora hétfő délután négy és öt óra között.

2018-02-19 16 óra Fordulatos évfordulók emlékezetes emlékek., szívesen hallott régi hangok. Ikonikus zenék az előttünk álló hét jegyében... 

Évforduló, esemény, emlékezés, születésnap, nosztalgia ? Játékra szól a felkérés vagy arra, hogy az ismerős zenére táncra perdüljenek. Mikor - hogy..
Annyi bizonyos hogy a műsorban minden hétfőn adódnak olyan alkalmak, amit így vagy úgy, de fordulópontnak tekint majd a kedves hallgató....

2018-02-15 14 óra Szabad egy fordulóra?  Évforduló, esemény, emlékezés, születésnap, nosztalgia ? Játékra szól a felkérés vagy arra, hogy az ismerős zenére táncra perdüljenek. Mikor - hogy..

Annyi bizonyos hogy a műsorban minden hétfőn  adódnak olyan alkalmak, amit  így vagy úgy, de fordulópontnak tekint majd a kedves hallgató....

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán