Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Keménykötés

Keménykötés

Népművelő-magyar tanári szakon végeztem, majd az egyetem elvégzése után közművelődési előadó lettem. Ma már kulturális menedzsernek hívnának, ha közben nem kezdek a felnőttképzésben dolgozni. 12 évvel ezelőtt kezdtem el egy könyvajánló műsort készíteni, mert nagyon szeretek olvasni. Szívesen hallgatok más rádiókban is könyvajánlókat és bosszant, hogy a hivatásos kérdezőnek gyakran fogalma sincs a beszélgetés tárgyáról, a könyvről. Na, ez velem nem fordul elő, én mindet elolvasom. Remélem, hogy a Keménykötés c. műsorral segítek a betűtengerben egy ösvényt vágni. Tudja, Ez a műsor egy-egy könyvről többet szeretne megmutatni, mint ami ajánlás a fülszövegekben lenni szokott.  Beszélgetéseket hallhatnak szerzőkkel, fordítókkal, szerkesztőkkel a könyv keletkezésének történetéről, saját élményükről a művel való találkozáskor. Egy-egy alkalommal 3-4 könyvről esik szó, amiknek a témája, stílusa nagyon is eltérő. Mégis találtam valami közöset bennük. És ez a művek tárgya, vagy az én asszocációm. Köszönöm, ha meghallgat.

Hajós Veronika

• Keménykötés - Hajós Veronikával - Civil Rádió • Csütörtök • 20:00-21:00 •

2021-11-25 20 óra Most komolyan, ha van középiskolás korú gyereke azért, ha nincs, akkor önmagáért, de ezt ne hagyja ki! Két pszichiáter azt találta ki, hogy a világirodalom klasszikusai közül válogatva elemzik, hogy milyen pszichózisban szenvednek a karakterek. Ha például az Oidipuszban a szereplők beszélgettek volna egymással, az egész dráma nem jött volna létre. Vagy például Rómeó csak azért vágott bele a "Júlia projektbe", mert a lány, akibe egy fél nappal korábban halálosan szerelmes volt, visszautasította. Új szemmel fogják látni a világirodalmat és még szakszerű elemzésekhez is hozzájutnak a könyv olvasása közben. És nem mellékesen nagyon szórakoztató olvasmány. Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger "Pszichiáter látott már?" című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-11-18 20 óra A felejtés.

A fantasy műfaja nem az én kedvelt műfajom. Ezért is örültem, hogy ez a vonal inkább mellékszál, vagy méginkább filozófiai szinten szólalt meg. A könyvkötőről egy szakma jutott eszembe. A régi újságok, folyóiratok bekötője egy kötetbe, vagy a szakdolgozatom leadható állapotba hozója. Nos, ez a könyvkötő nagyon más. Ez is egy szakma, de micsoda különbség. A kötetbe olyan történeteket kötnek meg, amiktől a tulajdonosuk szabadulni akar. Ezért is nagyon veszélyes minden könyv. A legjobb, ha elássák a földbe, jó mélyen. De olvasni biztosan nem szabad. Ez a tiltás nem erre a könyvre vonatkozik. Ez kifejezetten ajánlott.

Bridget Collins A könyvkötő című művéről a szerkesztő-műsorvezető, Hajós Veronika, beszélget Laik Eszterrel, a könyv szerkesztőjével.

2021-11-11 20 óra Keménykötés - a krimi.

Gondolt már arra, hogy minden egyes krimi leírható matematikai fogalommal? Én biztosan nem, mert ez a terep nekem nagyon veszélyes. Emlékszem, sok évvel ezelőtt próbáltam számon kérni az egyik fiamon, hogy mit csinált egész délután? Azzal gyanúsítottam, hogy játszott a számítógépen. Mire felajánlotta, hogy kérdezzem ki, ha nem hiszem el, hogy végzett a teendőivel. Pimaszul rám nézett és azt kérdezte: melyikkel kezdjük? A matekkel, a fizikával, vagy a földrajzzal? Én arra gondoltam, hogy a földrajz leíró jellegű, az nekem menni fog. És közben talán hazaér a mérnök apa és átveszi a stafétabotot. Szóval, kellő szorongással vettem kezembe a könyvet. Ment. Értettem, bár ilyen kifejezés is van benne, hogy permutáció.

Alex Pavesi Nyolc nyomozó című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-11-04 20 óra A mai műsorban nem konkrét könyvekről beszélgetünk, hanem konkrét könyvek apropóján egy műfajról: az erotikus irodalomról.

A szexuális forradalom úttörő alkotásaitól a kortárs szerzők erotikus felhangú thrillerjeiig igyekszünk körüljárni a műfaj sajátosságait.

A szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2021-10-28 20 óra Amikor a ma bemutatásra kerülő könyveket olvastam, eszembe jutott egy film, a Bakancslista. Mert mi is a bakancslista, azok a dolgok, amiket szeretnénk megtenni, még az életünkben. Furcsa, de a legtöbb embernek helyszínek jutnak eszébe, ahová szeretne eljutni. Ezután extrém dolgok is felbukkannak, de a felszínnél mélyebb gondolataink is támadhatnak.

Az első könyv szerzője a National Geographic magyarországi munkatársa, fotós, újságíró. Az a munkája, hogy járja a világot és eljusson fantasztikus helyekre, megismerjen nagyon érdekes embereket. Nehezen találtunk olyan időpontot, amikor tudtunk beszélgetni, mert hol két út között, hol vhol úton találtam, amikor meg akartam szólítani. Míg vártam a találkozás alkalmára, kiderült, hogy útjairól egy könyvben számolt be. Először erről a könyvről, ezekről az utakról beszélgetünk. Balogh Boglárkával Ezerarcú Föld - Rejtőzködő világunk egy utazó szemével című könyve kapcsán Hajós Veronika beszélget.

2021-10-21 20 óra Tudta, hogy a magyar hitvilágban a leggyakrabban a 3-as, a 7-es és a 9-es szám fordul elő?

Amikor egy mesehős hétszerte szebben éled újra, mire is gondolhatnánk. Hát a hét napjaira, arra, hogy a szivárvány hét színt mutat, a szférák tagozódására, a macska 7 életére. Hét szűk esztendő után várjuk jobb sorunkat. S ha heten vannak, mint a gonoszok, mitévők legyünk?

Elizabeth Kay "Hét hazugság" című regénye egy hazugság folyamatról tudósít. Csak egy kis szépítő füllentés és a következőkben már egy hazugság spirálban találja magát a karakter. Hogy miért pont hét? - mert nemcsak a magyar hitvilágban becses szám a 7. Elizabeth Kay "Hét hazugság" című könyvét Hajós Veronika mutatja be.

2021-10-14 20 óra Több TV csatornán is fut valamilyen főzőműsor. Nem a "receptesekre" gondolok, hanem az egymásnak feszülő "szakácsosokra". Őszintén szólva nem értem. Sajnálom, hogy azt a műsort még nem találták ki, ami a való élethez a legközelebb van, hogy nem egymásnak feszülnek, hanem együttműködnek a menük elkészítésében. Hiszen egy konyhában az egymás ellen kijátszott játékosokon kívül is nagy a feszültség.

Az ajánlott regény is "szakácsos". Csak francia. És ott sem a nyugalomról szól a konyha. De a végére azért kisimul. Hála a nagymamának. És az ő különleges receptjeinek, amik a könyv végén olvashatók.

Samantha Verant könyvéről Gímes Katalin szerkesztővel Hajós Veronika beszélget.

2021-10-07 20 óra Önéletrajzok.

Minden beszélgetésre alaposan felkészülök. Elolvasom a könyvet, utánanézek a szerzőnek, próbálom megtudni, hogy esetleg mással miről és hogyan beszélgetett, kérdéseket állítok össze. De én amatőr vagyok. Ennek a könyvnek a szerzője profi újságíró, mégis hasonló alapossággal készül fel egy-egy interjúra. Ami persze a profizmus alapja. Munkás dolog hírt vinni filmekről, könyvekről, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a filmkészítőkkel, szereplőkkel interjút készíteni milyen nehéz. Egy-egy sztárhoz eljutni is nagyon macerás. Hátmég olyat kérdezni, amit nem mindenki szokott tőle. A beszélgetést próbáltam abba az irányba vinni, hogy a riportert önmagáról kérdezgessem. Köves Gáborral interjúkötete kapcsán Hajós Veronika beszélgetett.

2021-09-30 20 óra Amikor ezt a könyvet olvastam, akkor felidéződött bennem régmúlt ifjúságom. A Fiatal Művészek Klubja az akkor Népköztársaság útjának hívott helyszínen (a fiatalok kedvéért ma Andrássy út) volt. Huh, nagyon elit hely volt. Belépés csak tagságival. Én a közeli Benczúr utcában, a Postás Művelődési Központ ifjúsági klubját vezettem és tagja voltam a kerületi klubtanácsnak. Onnan gondolom, hogy nem egy időben voltunk ott klubvezetők, mert a regényben szereplő főnököt nem ismertem. Az ifjúsági klubok életében - egy akkor élt emblematikus figurától hallottam ezt a bonmot - hogy ez az időszak a 3 "P" korszaka. Pince, padlás, pártkörzet. Ezek voltak a klubok helyei. Sajnálhatják a ma élők, hogy kimaradtak ezekből a közösségi élményekből. Na, de a könyv, ha nem is mindent pótol, de legalább egy kicsit rá lehet érezni a régmúlt szép napokra. Temesi Ferenccel Pest című könyve kapcsán Hajós Veronika beszélget.

2021-09-23 20 óra Különleges nők - Berlin nővérei.

Egy trilógiát ajánlok figyelmükbe - három lány életén keresztül csöppenünk bele a háború utáni nélkülözésbe, majd a lassú újjáépülésen keresztül a kettészakadó Németország és a berlini fal árnyékában élő család mindennapjaiba. Az epilógusban megismerjük a családot abban a "csoportképben", amikor még mindnyájan együtt vannak. A Berlin nővérei című trilógia egyes kötetei más-más lányt helyeznek reflektorba és az ő felnőtté érésük egyben Németország szétszakításának története is.

2021-09-16 20 óra Elhallgatott érzések.

Azért leginkább ahhoz vagyunk szokva, hogy a sikeres a családban a férfi.  Ha pedig azonos területen a nő a befutottabb, akkor az a kapcsolat rovására megy. A szerző mellett egy nagyon népszerű írónő állt és a házasságuk és szerelmük legendásan jó volt. Mi lehetett a titkuk, nem tudom. A férfi halála után a feleség - Szabó Magda - mindent elkövetett, hogy posztumusz elismerést szerezzen férjének - Szobotka Tibornak. Kiadta férje naplóját, amihez ő maga írt személyes hozzászólásokat. Megjelentette - újra - regényeit. Sokat tett elismertetéséért, mégis Szabó Magda férje maradt, bár ahogyan telnek az évek, mintha kezdene összeérni a két életmű. Ilyenek a nagy szerelmek? Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2021-09-09 20 óra Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy a new age mozgalmat hová is tegye? Vallás, világnézet, filozófia, asztrológia, pszichológia, természettudomány, vagy környezetvédelem? Hívják láthatatlan vallásnak, saját lelki útnak is. Mindenesetre az biztos, hogy egy spirituális űrt igyekszik betölteni. Hiszen az embert nem hagyja nyugodni a kérdés, hogy mi végre vagyunk a Földön? Ezekhez a gondolatokhoz egy érdekes könyvet ajánlok figyelmükbe.

A könyv egy ilyen útnak a végigjárásáról szól. A perui Alpokban találnak egy ókori Kéziratot, amely számozott Felismerést tartalmaz. Mindegyik felismerés egy fokkal magasabbra juttatja az azt befogadókat. Értelmi és érzelmi azonosulás után léphet a következő fázisba. A feladatot az nehezíti, hogy a helyi katolikus egyház vezetői mindent elkövetnek, hogy a Felismerések ne kerüljenek nyilvánosságra. Természetesen erőfeszítésük hiábavaló és kártékony, mert mi olvasók, mind a kilenc Felismerést megismerjük. Én a harmadikig jutottam. Ön meddig fog?

2021-09-02 20 óra Szeret vitatkozni? És tud is? Egy perc alatt hány szót, hány érvet, hány hivatkozást tud felhozni? Hm. Nem tudunk vitatkozni, mert nem tanulunk meg. A regény témája a kommunikáció. Mindenki beszél. Csak nem egymáshoz, hanem inkább egymásról. És hogy kerül ide a vita? A topekai iskolában, mint ahogyan Amerika szerte a középiskolákban, versenyszerűen űzik ezt a szellemi sportot. Begyakorolt gesztusok, hangszín, hanglejtés. Érvek és hivatkozások felsorolása, mindez időre. Az ellenfélnek ezekre kell ellencsapást mérni, szintén időre. Innen nőnek ki a politikusok. Érdemes megismerni a gesztusnyelvüket és főleg a választások közeledtével, megtanulni olvasni ezekből.

2021-08-26 20 óra 4 korcsoportban, 3-3 gyerek- és ifjúsági könyv - van miből választani.

Akár szülőként, akár nagyszülőként olvasunk mesét, figyelembe kell vennünk, hogy a közös idő, amit a gyerekkel és a meséléssel töltünk, a Mi intim időnk. Kevés esélyünk van arra, hogy ezt az intimitást később így megélhetjük. Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán