Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

műsorelőzetes

 

Köszönet!

Nem csak azoknak, akik hallgatják a Bézst! Azoknak is akik  támogatják! 

Kérem, támogassa a Rádió Bézs működését!

Bankszámlaszám: 11742001-20057073

Töltse le IOs és Android alkalmazásainkat a telefonjára és hallgassa adásunkat bárhol, bármikor!

 

Újra BÉZS ESTEK a K11-ben

 

 

Őszi megújulás? Frissességet hozni nem csak tavasszal lehet! Ezért aztán augusztus végétől új műsorokat, és módosított műsorrendet ajánlunk a következő hónapokra. Persze megmaradnak a régi kedvencek is, bár nem kizárt, hogy máskorra kerültek az első adások és az ismétlések is. De szerencsére a rádió archívumából minden műsor előkereshető.

A gyerekeknek szóló vidám Zsebrádió az iskolakezdés miatt ezentúl 7-től hallható. Mici hétfőn 12-kor hívja kávézni a vendégeit, Kiss Katalin  gasztro rovata pedig hétfő helyett péntek délben ad tanácsokat a hétvégi főzésekhez, vendégségekhez. Hétfő délután felváltva Kertész Éva és Baji Anikó gondoskodik arról, hogy naprakészek legyünk egészségügyi kérdésekben, Markovics Ferenc a VIP váróban pedig csütörtök reggel 9-kor találkozik a repülés rajongóival. Gerő Péter szerdánként heti műsorral jelentkezik, a címe Buborékrepesztő. B.Bíró Zoltán Latin zenei műsora csütörtökön este 9-től hallható. A Heti Jégbüfében Rangos Katalin mostantól kedd reggel beszélget vendégeivel, Dandó Zoltán  zenei ajánlatát pedig csütörtökön délután hallgathatjuk.

Lesznek még újdonságok, új műsorok új szerkesztőkkel, műsorvezetőkkel. Rövidesen ezekről is beszámolunk. Addig is kattintsanak a műsorrend fülre, ott mindig minden naprakész!

 

Részletes műsorajánló a kattintás után

2021. Október 25-31

Frank Iván és Szerényi Gábor: Lila tinta - Színes percek Örkény szellemében
Hétfőn 10.00-12.00, ismétlés kedd 00.00- 02.00

Szántó T. Gábor második, javított kiadásban megjelent könyve, a Keleti pályaudvar, végállomás című regény a Rajk per idején játszódik. A két, zsidó származású főhős végzetes szembenállását, a kor egyik kibeszéletlen, tragikus mozzanatát beszéli el a könyv. Ahogy az 1945 című film, ami a hasonló című Szántó T. novella alapján készült, szintén olyan problémát vet fel, ami a mai napig szinte tabunak számít. Mi készteti Szántó T. Gábort, hogy ilyen témákat dolgozzon fel? Erről kérdezzük majd a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának vendégét, Szántó T. Gábort.

11 órától pedig ismét egy legenda lesz a vendégünk. Ugye, a könnyűzene terén legenda abból lesz, aki hosszú évek során sokat tesz le a hazai kultúra asztalára. Ezzel a meghatározással viszont óhatatlanul az illető korára utalunk, ami hölgyek esetében nem mindig szerencsés. Ebben az esetben viszont mossuk kezeinket, ugyanis Eszményi Viktória maga sem titkolja a korát. De mégsem írjuk le most a pontos számot. Talán majd adásban, ha maga is úgy gondolja. Mert a vendégünk, aki kezdetben „csupán vidéki lány” volt, aztán cikázott a különböző műfajok között, míg a könnyűzene nagyasszonyává vált, ma ugyanolyan hévvel, ambícióval zenél, énekel, mint annakidején.

 

Retro: Fodor-Rékai-Varjú
Hétfőn 13.00-15.00, ismétlés kedd 02.00-04.00,  és vasárnap 13.00-15.00

Ugyan milyen témát választhat még a mindig megújuló visszatekintő műsor, amikor az univerzum minden dimenzióját és szeletét is kivesézte már, tán valamelyiket több alkalommal is?

Mit járjon körbe az adás?

Na, ugye, hogy triviális a megoldás: a KÖR - t. Hiszen volt már nagysikerű két óra a SOR - ról, a kör sem lehet bonyolultabb . Bár meglehet, Arkhimédész hagyta volna a fenébe a köreit, ha tudja előre a tragikus következményeket.

Voltak persze békésebb körök is, pl. a családi. Vagy a színkör, esetleg a sakk - kör, vagy a szakkör, netán a titkos „ökörkör”.

És nem volt mindegy, hogy a kör közepén álltunk egyedül, vagy a szélén, belesimulva a körbe. És rémlik még valami ernégyzetpí is, meg a zártkörű rendezvények. Úgy is volt, hogy  néha körben állt egy kislányka és láttuk, ki lett a párja.Azt is észleltük, ha lámpájával körözve leintett a rendőr, de hál’Istennek  nem minket köröztek. Ja, és jót vicceltünk a reggelinél a liptói túrós körözöttel is. De ne feledjük, voltak titkos körök! Meg gabonakörök is.

A három kiválóság azért azt is tudja, hogy nem volt jó érzés sohasem a lekörözötteknek és a harmadik körben kiesni egyenesen és nem körkörösen végzetes volt.

Mostanában, amikor bizonyos allegorikus madarak egyre közelebb köröznek a fejünk felett és a kis unoka már segítség nélkül rajzol köröket a tonzúrás fejtetőre és pocakra, gyakrabban eszünkbe jut az élet szüntelen körforgása, hogy tulajdonképpen egyre lassul már a körtánc és picit szédülünk már a körhintán is. Mindenesetre azért egy körre  meghívja a kedves hallgatókat a három szerkesztő, tegyünk egy körutazást az emlékek körül!

Marton Éva: Fekete –Fehér
Hétfőn 16.00-17.00, ismétlés kedd 04.00-05.00 és kedd 07.00-08.0

Talán az első 56-os forradalommal való találkozásom az általános iskolai történelem órán volt. Imádott és tisztelt tanárom, Éva néni csak ennyit mondott: és akkor láttuk Miskolcon az ablakból, hogy visszajöttek az orosz tankok. Az 1970-es évek derekán járunk. Hogy akkor és ott már érzékeltem-e a mondat bátorságát és fontosságát, nem emlékszem, de megőriztem, mert éreztem a súlyát. Meg a szüleim is meséltek arról, hogyan élték meg és át ezeket a napokat. Családomból is többen ekkor hagyták el az országot. Egy újabb élmény és tapasztalás volt, amikor először találkoztam „disszidens” rokonaimmal. Újabb olvasatai nyíltak meg a forradalomnak. Mert személyes történetekből (is) épül közös történelmünk.

Néhány napja újra néztem Gárdos Péter Szamárköhögés c. filmjét. Nem kopott…És bátor volt 1986-ban. Akkoriban szállóigévé lett mondatokat idéztünk a Tanúból, a Szamárköhögésből: „Másképp mondom, itt ősszel nem szokott vihar lenni, de most nagy vihar van.” És a tabusított forradalommal együtt megtanultuk a kettős beszédet is.

Hogy ma mit jelent 1956? Fotók, filmek, dokumentumfilmek, kutatások jelzik az eltelt évtizedeket. Talán lassan minden a helyére kerül, az emlékezet, az emlékezetpolitika részévé válik.

Rainer M. János történésszel beszélgettünk tavaly ilyenkor 1956-ról, annak kutatásáról, az emlékezetpolitika olvasatairól.

A 2020. november 2-i adást ismételjük

Rékai Gábor: Mozaik
Kedden 10.00-12.00, ismétlés szerda 0.00-02.00 és vasárnap 05.00-07.00

Magyar könyvkincsek a Spitzbergákon, óvjuk, védjük, rejtjük?(Rózsa Dávid főig.OSZK)

Szép Ernő és Arany János, a "bohémek" - irodalmi etűdök (Fráter Zoltán)

Bogaras tudósok: Halley (üstökös) és Newton (alma a fején) (B.Bryson)

Halottak napja elé - testünk gondozása halálunk után (Szekeres Ágnes)

Bozóki Judit és Papp Cecília:Ásó, kapa, nagyharang
Kedden  12.00-13.00, ismétlés kedd 23.00-24.00, szerda 03.00-04.00

Siker, pénz, csillogás!  Melyik pár ne ábrándozna erről?  Persze mi  nem a KFT együttes slágerét elemezzük, hanem a pénzről beszélgetünk. A sajátról a közösről az övéről. Két egymáshoz tartozó ember pénzéről. Kinél legyen a kassza kulcsa? Ki dönt, mire megy el az a kevés. Ha meg sok van, tán még nagyobb lehet a gond. Hogyan készüljön fel egy pár, a váratlan helyzetekre? 

Hányszor hallottuk már: "Velünk ez nem történhet meg." 

Van egy rossz hírünk. Megtörténhet. És akkor mi van? 

Hímer Csilla pénzügyi coach, a Jólétre Nevelés Egyesület elnöke, és Panda Ágnes biztosítási, pénzügyi tanácsadó az Ásó, kapa, nagyharang című műsorban!

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán