Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Géczi Gábor

Forgószínpad

„Látszólag körülöttünk, de igazán bennünk forog a világ.”
(„Nem az a kérdés, hogy milyen világban élsz, hanem az, hogy milyen világ él te benned.”)
Zenei műsorok, irodalmi összeállítások.
Rock, blues, jazz, klasszikus és más zenei műfajok.

Géczi Gábor

• Forgószínpad - Géczi Gáborral - Civil Rádió • Kedd • 19:00-20:00 •

2021-11-23 19 óra Régen akartunk egy műsort csinálni KEB MO, kaliforniai blues gitáros énekes, dalszerzőről, de eddig csak néhány dalt sugároztunk tőle. Az idén azonban betölti 65. életévét és a mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. A tehetséges muzsikust olyan élő személynek tekinti a szakma és a rajongók is, aki a termékenyítő hatású Delta-blues-t terjeszti tovább Amerika szerte. Eddig kiadott 10 lemeze közül három kapott Grammy díjat a kortárs blues kategóriában. Állandó részvevője az Eric Clapton által kezdeményezett Crossroads Gitár Fesztiváloknak. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-11-16 19 óra KONCZ ZSUZSA magyar előadóművész, énekesnő dalaiból adunk közre egy különleges válogatást. Ezzel köszöntjük őt, akinek idén ünnepeljük 75. születésnapját. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-11-09 19 óra 175 éve, 1846. július 15-én indult az első VONAT és ezzel a VONATKÖZLEKEDÉS Magyarországon Pest és Vác között. E vasúti évforduló tiszteletére a mai műsorba csak olyan zenei felvételeket válogattunk a hallgatók számára, amelyek a vonatokkal és a vonatutazással kapcsolatosak. A műsor első felében külföldi szerzők és előadók, a második felében pedig magyar dalszerzők és előadók számait mutatjuk be. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-11-02 19 óra Leyla McCalla amerikai folk zenész szülei Haitiból vándoroltak be az USA-ba, de ő már New York Queens negyedében született 1985-ben. Csellózni tanult a New York Egyetemen, de 2010-ben NEW ORLEANS városába költözött, ahol a Francia Negyedben utcai zenészként csiszolta tovább tudását. A cselló mellett, bendzsón és gitáron is megtanult játszani. Zenésztársaival már 2010-ben kiadott CD-jükkel Grammy díjat nyertek. LEYLA részt vett volna a Womex 2020-as fesztiválján Budapesten. A mai műsor ezért hiánypótló. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-10-26 19 óra 10 éve 2011-ben 97 éves korában hunyt el PINETOP PERKINS amerikai blueszenész, zongorista, énekes és dalszerző. Alig járt iskolába és gitározni illetve zongorázni magától tanult meg. Végül egy verekedésben kapott késszúrás késztette arra, hogy a zongora mellett maradjon. Jó 12 évig játszott Muddy Waters Legendary Blues Band zenekarában, és csupán 1988-ban 75 évesen adta ki első szólólemezét. Ha későn is, de végül három Grammy díjat is kapott. A mai műsor PINETOP PERKINS művészete előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-19 19 óra SNOOKY PRYOR azaz James Edward "Snooky" Pryor, amerikai blues szájharmonikás 1921-ben született a Mississippi állambeli Lambert városában. Sonny Terry és Little Walter mellett kevesen ismerik a tevékenységét, pedig kiemelkedő muzsikus volt. A kiváló zenész 2006-ban Missouri államban hunyt el 85 éves korában. Mai műsorunkban róla emlékezünk meg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-12 19 óra 80 éve, 1941. augusztus 4-én hunyt el BABITS MIHÁLY magyar költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat című folyóirat első nemzedékének tagja. A MISZTRÁL együttes 2013-ban publikálta BABITS című CD-jét, amely a költő megzenésített verseit tartalmazza. Ebből válogattunk a mai műsorban. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-05 19 óra Vukán György 1941-2013

Idén lenne 80 éves VUKÁN GYÖRGY Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész. A mai műsorban Vukán György művészete előtt tisztelgünk elsősorban a Creative Art Jazz Trio felvételeivel. A mai műsort szerkesztették: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-28 19 óra Berki Tamás, jazz énekes 75 éves

2021. május 16-án ünnepelte 75. születésnapját a zenekarvezető-énekes-komponista BERKI TAMÁS. Még a Bartók Szakiskola dzsessz-ének tanszakán tanult, amikor 1966-ban Vámos Miklóssal megalakította a GERILLA protestsong-együttest. Számos különféle jazz formációban énekelt, majd 2004-től a Berki Tamás Band vezetője lett. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-21 19 óra A cirkusz

130 éve nyílt meg a Városligetben az első állandó jellegű budapesti cirkusz. Wulff Ede német-holland cirkuszigazgató 1891 május 7-én világvárosi műsorral nyitotta meg az általa építetett vasvázas hullámbádog cirkuszépületet, a későbbi Fővárosi Nagycirkuszt a pesti Városligetben. A mai műsor a cirkuszról szól, amihez Bálint György, Dzsida Jenő és Karinthy Frigyes írásai nyújtanak segítséget. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-14 19 óra LGT 50 éve alakult. LGT kislemezek.

1971. április 6-án, 50 évvel ezelőtt alakult meg az LGT együttes, amelynek minden alapító tagja akkor már elismert zenész volt. A mai emlékező műsorban az LGT kislemezen megjelent felvételeiből adunk közre egy válogatást. Valamennyi felvétel az 1970-es években került rögzítésre Az utolsót kivéve, amellyel a 2016-ban elhunyt Somló Tamásra emlékezünk. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-07 19 óra Walter Trout 70

WALTER TROUT amerikai bluesgitáros, énekes és dalszerző 1951. március 6-án született, idén lett 70 éves. A kiváló zenész New Jersey államban született és ott kezdte karrierjét, de az 1980-as években már Kaliforniában játszott a Canned Heat együttesben, majd John Mayall Bluesbreakers bandájában. Az 1990-es évektől már saját együttesével turnézott Európában és számos helyen a világon. Legyűrve az alkohol és a kábítószer okozta nehézségeket mindmáig évente ad ki lemezeket.
Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-08-31 19 óra S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés."

A járványhelyzet miatt a 2021. április 23-26-ig tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált őszre, október-novemberre halasztották. Forgószínpad című műsorunk JÓZSEF ATTILA költő verseiből készült dalokkal ünnepli a könyvet, a verset, az olvasást. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-08-24 19 óra Szabadság és Unió, 160 éve 1861-ben.

Azok, akik megtagadják másoktól a szabadságot, maguk sem érdemlik meg azt és egy igazságos Isten uralma alatt sokáig nem is tudják megtartani.” (Abraham Lincoln)

160 éve 1861. április 12-én vette kezdetét az Amerikai Polgárháború, és 1865. áprilisában ért véget. SZABADSÁG ÉS UNIÓ címmel összevont irodalmi, ének-zene és történelem óra lesz a mai Forgószínpadban. A műsorban elhangzó részleteket Lénárd Sándor, Mark Twain, Ambrose Bierce és Henry Miller írásaiból válogattuk. Szerkesztök: Géczi Gábor és Radó László.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán